Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους (Δημ. Σαραντάκος) 2 – Ο αρχιτέκτονας του Φαραώ και ο παμπόνηρος γιος του

Posted by sarant στο 23 Μαΐου, 2017


Πριν από 15 μέρες άρχισα να δημοσιεύω αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους» που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Γνώση. Η πρώτη δημοσίευση βρίσκεται εδώ (φυσικά πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες).

Συνεχίζω σήμερα με μια δεύτερη ιστορία, πάλι από τον Ηρόδοτο, η οποία εκτυλίσσεται επίσης στην Αίγυπτο.

 1. Ο αρχιτέκτονας του Φαραώ και ο παμπόνηρος γιος του

(Η ιστορία αυτή είναι επίσης από το 2ο Βιβλίο,  Ευτέρπη, κεφαλαιο 121)

Ο φαραώ της Αιγύπτου Ραμψίνιτος (πρόκειται μάλλον για τον Ραμσή τον Β΄) είχε συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο σε χρυσό, άργυρο, πολύτιμες πέτρες και διάφορα τεχνουργήματα. Ανέθεσε λοιπόν στον ικανότατο αρχιτέκτονά του, που του είχε φτιάξει το παλάτι, πολλούς ναούς και άλλα σπουδαία κτίρια, να του κατασκευάσει ένα ασφαλές θησαυροφυλάκιο.

Πραγματικά ο αρχιτέκτονας κατασκεύασε στον περίβολο των ανακτόρων ένα κτίριο από συμπαγείς πέτρινους τοίχους, χωρίς κανένα άνοιγμα εκτός από την είσοδο, η οποία επικοινωνούσε μόνο με το ανάκτορο, με κλειστό διάδρομο φρουρούμενο συνεχώς. Ικανοποιημένος ο φαραώ αφού επιθεώρησε το θησαυροφυλάκιο και επείσθη για την ασφάλειά του, συσσώρευσε σ΄αυτό ότι πολύτιμο είχε.

Ο αρχιτέκτονας όμως, που είχε δυο γιους ανεπρόκοπους και κακομαθημένους, είχε προνοήσει να εξασφαλίσει κατά κάποιον τρόπο το μέλλον τους. Όταν λοιπόν πέθαινε τους φώναξε κοντά του και τους είπε πως στον εξωτερικό τοίχο του θησαυροφυλακίου, τον μόνο που ήταν προσιτός από το δρόμο, είχε αφήσει μια μυστική, στενή και απολύτως αόρατη είσοδο. Τους είπε τα κρυφά σημάδια που τη δείχνανε και το μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσαν να την ανοίξουν, ώστε, αν ποτέ βρεθούν σε ανάγκη, να μπουν στο θησαυροφυλάκιο και να πάρουν όσο χρυσάφι ή ασήμι χρειάζονταν. Τους συνέστησε όμως αυτό να tο κάνουν σε πολύ αραιά διαστήματα και κάθε φορά να παίρνουν πολύ μικρές ποσότητες ώστε να μη γίνει αντιληπτή η κλοπή, που σύμφωνα με τους αιγυπτιακούς νόμους και ήθη δεν ήταν μόνο κλοπή αλλά και ιεροσυλία.

Όταν πέθανε ο γέρος και πέρασε καμιά βδομάδα, ο μεγαλύτερος γιος λέει στον αδελφό του.

“Πάμε για το θησαυρό;”

και τη νύχτα, βρίσκοντας τα κρυφά σημάδια και πιέζοντας κάποιες πέτρες, άνοιξαν τη μυστική είσοδο, μπήκαν στο θησαυροφυλάκιο και γέμισαν ένα σακούλι με χρυσάφι και ασήμι.

Πέρασαν ένα μήνα με γλέντια και διασκεδάσεις και όταν τα χρήματα σώθηκαν, ξανακάνανε ντου στο θησαυροφυλάκιο. Στο μεταξύ ο φαραώ Ραμψίνιτος σε μια επιθεώρηση που έκανε διαπίστωσε πως έλειπαν μεγάλα ποσά. Από πού φύγαν όμως δεν μπορούσε να καταλάβει, αφού τίποτα δεν έδειχνε παραβιασμένο. Όταν σε δεύτερη επιθεώρηση διαπίστωσε πως και πάλι είχαν ανεξήγητα χαθεί μεγάλες ποσότητες χρυσού, διέταξε να τοποθετήσουν σε διάφορα μέρη του θησαυροφυλακίου δόκανα, από αυτά που βάζανε για να πιάνουν τα άγρια ζώα.

Έτσι όταν για τρίτη φορά τα δυο αδέρφια μπήκαν στο θησαυροφυλάκιο για πλιάτσικο, ο μικρός πιάστηκε σε ένα δόκανο.  Όλες οι προσπάθειες του μεγαλύτερου να τον ελευθερώσει αποδείχτηκαν μάταιες, οι ώρες περνούσαν και τότε ο μικρότερος του είπε

“Αδερφέ μου, αυτό που κάναμε είναι μεγάλη ιεροσυλία και δε θα τιμωρηθούμε μονάχα εμείς αλλά και η μάνα μας κι αδερφές μας και όλο μας το σόι. Γι΄ αυτό η μόνη λύση να γλιτώσετε τουλάχιστον εσείς είναι να μου κόψεις το κεφάλι, να μου πάρεις τα ρούχα και να φύγεις”

Ο μεγάλος στην αρχή ούτε να τ΄ ακούσει δεν ήθελε αλλά τελικά συμφώνησε μη βρίσκοντας άλλη λύση. Με πόνο καρδιάς, γιατί αγαπούσε τον αδερφό του, του έκοψε το κεφάλι, του πήρε όλα τα ρούχα και έφυγε.

Την άλλη μέρα ο φαραώ, κατάπληκτος, βρήκε μέσα στο υποτιθέμενο απαραβίαστο θησαυροφυλάκιο ένα γυμνό ακέφαλο πτώμα! Μη μπορώντας να εξακριβώσει την ταυτότητα του νεκρού, σκέφτηκε να κρεμάσει, φρουρούμενο, το ακέφαλο και γυμνό πτώμα σε κοινή θέα στην είσοδο της πόλης και να δώσει εντολή στον επικεφαλής της φρουράς να παρακολουθεί με προσοχή όλους όσους περνούσαν μπροστά από το πτώμα και όποιος έδειχνε σημάδια ταραχής να παρακολουθείται. Ο Φαραώ στηριζόταν στη βαθιά πίστη των Αιγυπτίων πως ο νεκρός που έμενε άταφος έχανε την ψυχή του.

Πραγματικά η μητέρα του νεκρού όταν έμαθε τα καθέκαστα δεν άντεξε και είπε του μεγάλου της γιου, πως ή θα εύρισκε τρόπο να θάψει τον αδελφό του, όπως η θρησκεία τους ορίζει ή θα πήγαινε η ίδια στον φαραώ και θα τα μαρτυρούσε όλα. Ο γιος της τη διαβεβαίωσε πως πολύ σύντομα ο αδελφός του θα κηδευόταν κανονικά.

Μεταμφιέστηκε σε χωρικό, φόρτωσε σε ένα γαϊδουράκι πολλά ασκιά με κρασί και πέρασε μπροστά από το σημείο όπου ήταν κρεμασμένο και φρουρούμενο το πτώμα του αδερφού του. Επίτηδες όμως είχε κάνει πολύ κακή στoιβασία των ασκιών που κάθε τόσο πέφτανε από το υποζύγιο και παιδευόταν να τα ξαναφορτώσει. Αυτό έγινε και όταν έφτασε στο μέρος όπου βρισκόταν το πτώμα του αδερφού του. Ο επικεφαλής της φρουράς λυπήθηκε τον ταλαίπωρο χωριάτη και έδωσε διαταγή στους στρατιώτες του να τον βοηθήσουν να φορτώσει τα ασκιά στο γαϊδουράκι κανονικά. Τότε ο γιος του αρχιτέκτονα εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης πρόσφερε ένα ασκί στη φρουρά “να πιουν στην υγειά του”, ευχαρίστησε τον επικεφαλής και έφυγε.

Μόνο που το κρασί που τους έδωσε να πιουν, περιείχε ισχυρό υπνωτικό και σε λίγο όλοι οι φρουροί είχαν πέσει σε βαθύ ύπνο. Τότε εκείνος, που παραμόνευε κρυμμένος λίγο πιο κάτω, γύρισε, ξεκρέμασε ήσυχα ήσυχα το πτώμα, το φόρτωσε στο γαϊδουράκι το πήγε σπίτι και το έθαψε κανονικά!

Ο φαραώ, όταν έμαθε τι έγινε, πήγε να σκάσει από το κακό του και κατέφυγε στο έσχατο μέσο για να ανακαλύψει τον δράστη. Υπήρχε τότε έθιμο στην Αίγυπτο να εκδίδονται περιοδικά, ως ιερόδουλοι, στο ναό της Αφροδίτης τα κορίτσια των αριστοκρατικών οικογενειών. Ο φαραώ είχε μια πολύ όμορφη κόρη και την έστειλε στο ναό, φροντίζοντας να διαδοθεί πλατιά η είδηση πως η κόρη του φαραώ θα εκδιδόταν. Ορμήνεψε όμως τη θυγατέρα του να ζητάει από τους ευκαιριακούς εραστές της, κατά ή μετά την ερωτική συνεύρεση, να της εξιστορούν την πιο ανόσια πράξη που έτυχε να κάνουν, λέγοντας της ότι σε τέτοιες στιγμές οι άντρες τα λένε όλα. Στην περίπτωση δε που θα άκουγε τα περί θησαυρού, ακέφαλου πτώματος και τα λοιπά, να άρπαζε τον «πελάτη» της από το χέρι και να φώναζε τη φρουρά που θα καραδοκούσε εκεί δίπλα.

Ο γιος του αρχιτέκτονα σαν έμαθε τα καθέκαστα, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και τη βασιλοπούλα. Την προηγούμενη νύχτα όμως πήγε εκεί όπου ταριχεύαν τα πτώματα, έκοψε το χέρι ενός νεκρού και το έραψε στο ρούχο του. Την επομένη πήγε στη βασιλοπούλα, πλάγιασε μαζί της  και όταν εκείνη τον ρώτησε ποιάν ανόσια πράξη έκανε, δεν της έκρυψε τίποτα. Ακούγοντας τον η κόρη του φαραώ τον άρπαξε από το χέρι και άρχισε να φωνάζει τη φρουρά. Έπιασε όμως το ψεύτικο χέρι και φυσικά ο γιος του αρχιτέκτονα ξέφυγε και πάλι!

Ο φαραώ μετά το τελευταίο αυτό φιάσκο, κατάλαβε πως ο δράστης όλων αυτών των κατορθωμάτων ήταν άνθρωπος ικανότατος και πανέξυπνος. Δημοσιοποίησε λοιπόν δήλωση με την οποία καλούσε “αυτόν που έκανε όσα έκανε” να παρουσιαστεί μπροστά του και ορκιζόταν με τους πιο βαρείς όρκους σε όλους τους θεούς της Αιγύπτου, πως δεν θα τον πειράξει.

Ο γιος του αρχιτέκτονα, χωρίς να διστάσει, παρουσιάστηκε μπροστά στον φαραώ και αυτός όχι μόνο τον συγχώρησε αλλά τον πάντρεψε με την κόρη του, λέγοντας πως καλύτερο διάδοχο δε θα μπορούσε να βρει.

Και ζήσανε κι αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Advertisement

127 Σχόλια προς “Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους (Δημ. Σαραντάκος) 2 – Ο αρχιτέκτονας του Φαραώ και ο παμπόνηρος γιος του”

 1. Γς said

  Τον ήπιαμε πάλι κορίτσια!

  Κι ο θεός να βάλει το πουλί του, ουπς το χέρι του πια

  Καλημέρα

 2. Γς said

  Και τρέχω και δεν φτάνω με τη σηψαιμία του διαβ. ποδιού μου, από εξετάσεις σε εξετάσεις και δεν μπορώ να βγάλω ούτε ένα ευρώ από το λογαριασμό μου με τα κάπιταλ κοντρολ που που κλπ.
  Κόλαση!

 3. spiral architect 🇰🇵 said

  Ωραίο αυτό! 🙂

 4. LandS said

  Έκανε γαμπρό του τον πιο καπάτσο της εποχής που δεν είχε ούτε ιερό ούτε όσιο. Ξύυυυπνιο!

 5. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Ωραία ιστορία! Σκαραβιάζομαι (=»ψυλλιάζομαι» στα αρχαία αυγυπτιακά) ότι το πατριωτάκι ο Ηρόδοτας πρέπει να τη σκαρφίστηκε απ’την γκλάβα του ή ίσως την μετάλλαξε «επί το ελληνικότερον». Άκου ο Φαραώ ,ο γιος του Ρα!, να ξεγελαστεί από έναν κοινό θνητό!!
  Τέτοιες ιεροσυλίες μόνο οι γιουνάνηδες θα σκεφτόντουσαν .
  Ως γνωστόν, οι Βασιλιάδες στην Ελλάδα δεν είχαν τη «θεϊκότητα» και το «αλάθητο» και «πάνσοφο» της νοτοανατολής. Ανέκαθεν οι Έλληνες δεν πολυχαμπαριάζανε από βασιλιάδες , εξόν και ήταν παλικάρια σαν το Λεωνίδα και τον Αλέκο, και ακόμα και τότε υπήρχε όριο. Όταν ο Αλέκος την είχε ψωνίσει ότι είναι θεός και ήθελε να προχωρήσει κι άλλο στην Ινδία ,κ.λ.π. έφαγε φλασιά από τους μακεδόνες του ,άλφα-άλφα! 🙂

 6. LandS said

  5 Τον Λεό τι τον βάζεις; Αυτός κείται εκεί χάμου επειδή πείστηκε από αυτά που του είπαν οι υπήκοοι του. Σκέψου εξουσία που είχε!
  Και πού αναφέρεται ότι του είχαν αποδοθεί, εν ζωή, θεϊκές ιδιότητες; Πού;

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Πράγματι είναι φοβερή η ιστορία αυτή!

 8. atheofobos said

  2
  Κάνε λίγο υπομονή!
  Όπως δήλωσε ο Θ. Παπαχριστόπουλος: Είναι θέμα ημερών, ίσως μιας εβδομάδας, να βγει η χώρα απ’ το τούνελ, οπότε σίγουρα και θα σταματήσει και το κάπιταλ κοντρόλ!
  http://www.liberal.gr/arthro/139043/politiki/2017/papachristopoulos-einai-thema-imeron-isos-mias-ebdomadas-na-bgei-i-chora-ap-to-tounel.html

 9. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 10. Corto said

  Η ιστορία του Ραμψίνιτου είναι πιθανότατα η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία «κλειστού δωματίου», ένα πρότυπο που εμφανίζεται σε λαϊκούς μύθους, αλλά και αργότερα, σε πολλά λογοτεχνικά έργα μυστηρίου ή αστυνομικής δομής.

  Κουίζ (αν και σχετικά γνωστό):

  Ποιο είναι το πρώτο νεοελληνικό (μετά το 1830) λογοτεχνικό έργο με χαρακτήρα αστυνομικού μυστηρίου;

 11. Triant said

  Πλάκα θάχε να του πεί ο γαμπρός ότι δεν την θέλει την παλιοπ… που εκδιδόταν στον πάσα ένα 🙂

 12. Alexis said

  Καλημέρα.
  Αντιγράφω εδώ ένα σχόλιο που έκανα στο χθεσινό νήμα, γιατί εκεί που γράφτηκε ελάχιστοι θα το δούνε και προφανώς όχι αυτός προς τον οποίο απευθύνεται:

  #50: Κύριε Αγτζίδη, με όλο το σεβασμό στο έργο και τη δουλειά που έχετε κάνει για τον ποντιακό ελληνισμό, και αφού δεν επισημάνθηκε από κάποιον άλλο σχολιαστή, επιτρέψτε με να σας πω ότι η φράση σας «ρατσιστικά αντιποντιακά ανέκδοτα» είναι το λιγότερο υπερβολική.
  Σε όλες τις χώρες και σε όλους τους λαούς υπάρχουν αντίστοιχα ανέκδοτα που διακωμωδούν άλλους λαούς ή άλλες εθνότητες. Αν φτάσουμε στο σημείο να τα θεωρούμε όλα αυτά ρατσιστικά τότε θεωρώ ότι έχουμε χάσει το μέτρο.
  Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ανέκδοτα με Πόντιους, στα οποία προφανώς αναφέρεστε, επειδή τυχαίνει να είμαι κατά το ήμισυ Πόντιος (από την πλευρά της μητέρας μου) δεν άκουσα ποτέ κανέναν Πόντιο να θίγεται, αντιθέτως πολλοί από αυτούς γελούσαν και οι ίδιοι μ’ αυτά και τα διέδιδαν και στις παρέες τους.
  Ο πραγματικός ρατσισμός είναι αλλού, όχι στα αθώα (κατά τη γνώμη μου) «ποντιακά» ανέκδοτα.

 13. Λεύκιππος said

  ……Υπήρχε τότε έθιμο στην Αίγυπτο να εκδίδονται περιοδικά, ως ιερόδουλοι, στο ναό της Αφροδίτης τα κορίτσια των αριστοκρατικών οικογενειών……

  Όχι ρε γαμώτο. Σοβαρά;

 14. Πέπε said

  5:
  Πάντως θυμίζει λαϊκό παραμύθι. Που τους τσακώσανε την τρίτη φορά, που ο έξυπνος έκανε τρία κόλπα, που κάτι (εδώ ο έρωτας) ανταλλάσσεται με μια ιστορία, που οι αρετές (;) του ήρωα ανταμείφθηκαν με το να πάρει τη βασιλοπούλα…

  Μόνο που στα λαϊκά παραμύθια ο μάγκας είναι κατά κανόνα ο μικρός αδερφός.

  Αν υποθέσουμε ότι το πλαίσιο των αιγυπτιακών εθίμων (ιεροσυλία, ότι θα τιμωρούνταν και τα άλλα μέλη της οικογένειας, άταφος νεκρός, και αυτό το κουφό με την ιεροδουλική θητεία) ήταν τόσο γνωστό σ’ εμάς ώστε να μη χρειάζεται να παρεμβάλλονται εξηγήσεις, η αφήγηση θα ήταν ακόμη πιο απολαυστική. Όχι ότι και τώρα δεν ήταν.

  ________________________

  @Sarant:

  Ξέροντας ότι δε συμφωνούν κατ’ ανάγκην όλοι οι αναγνώστες, έχω να σχολιάσω ότι αυτά τα μικρά αυτοτελή αναγνώσματα είναι πολύ καλύτερη ιδέα από τα μεγάλα σε συνέχειες. Με τα μεγάλα, ένα να χάσεις (επειδή κάποια μέρα πήρες απουσία, ή επειδή το διάβασμα σε οθόνη δε σε διευκολύνει να παρακολουθείς ιστορίες, ή επειδή το διάβασες μεν αλλά μετά από καιρό έχεις ξεχάσει κάποια βασική λεπτομέρεια και πού να ψάχνεις), ένα να χάσεις λοιπόν, το ‘χασες. Εγώ για διάφορους τέτοιους λόγους δε διάβασα τους Αριμασπούς. Εδώ τώρα με τους αρχαίους, όλα καλά!

 15. Πέπε said

  @14 (δικό μου):

  > > θυμίζει λαϊκό παραμύθι […] που κάτι (εδώ ο έρωτας) ανταλλάσσεται με μια ιστορία

  Υπάρχει ένα μοτίβο σε νεοελληνικά λαϊκά παραμύθια όπου κάποιος στήνει ένα χάνι και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να φάει, να πιει και να κοιμηθεί δωρεάν, λέγοντας εις αντάλλαγμα την ιστορία του, και έτσι γίνεται μια βασική για την ιστορία αναγνώριση. Και εκτός από ελληνικά, νομίζω ότι υπάρχει συχνά και στις 1000+1 Νύχτες.

 16. Pedis said

  Γιατί έθαβαν σε μυστικό κι όχι εύκολα προσπελάσιμο μέρος τους (ταριχευμένους) Φαραώνες;

  (Καλύτερα δεν ακούγεται από «τους Φαραώ»;)

 17. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  10 Είδαμε άλλωστε κι εδώ, τις προάλλες, τους φόνους της οδού Μοργκ, του Πόε

  14 Δεν διαφωνώ ότι η δημοσίευση σε συνέχειες έχει αυτό το πρόβλημα. (Σκέψου πάντως πόσα μεγάλα μυθιστορήματα δημοσιεύτηκαν αρχικά έτσι)

 18. spiral architect 🇰🇵 said

  O Νουμερομπίς και η … η … ❤

 19. Τρίβλαξ said

  Πράγματι ωραία ιστορία, άξια της Χαλιμάς.

  5: Δεν νομίζω όμως πως ο Ηρόδοτος έβγαζε ιστορίες απο την γκλάβα του, και όταν ακόμα κάποια ιστορία του φαινόταν απίθανη, την μετέδιδε με την σημείωση οτι «έτσι μου είπαν αλλα δεν το πιστεύω». Όπως μου έχει πει φίλος Ιστορικός, οι μετοχές του Ηροδότου, ο οποίος μέχρι και πρόσφατα θεωρείτο απλοϊκός, αν όχι και γραφικός, έχουν ανεβεί. Εκτός απο πατέρας της Ιστορίας, τώρα θεωρείται και Ανθρωπολόγος, Εθνογράφος και Δημοσιογράφος.

  Ένα από τα πρώτα βιβλία που μου χάρισαν όταν έμαθα να διαβάζω, γύρω στο 1950, ήταν «Ιστορίες απο τον Ηροδοτο». Δεν θυμάμαι το όνομα του συγγραφέα. Προφανώς ηταν στην γραμμή σκέψης του Δημήτρη Σαραντάκου. Έγινε ίςως η αφορμή να διαβάσω, καμμιά δεκαριά χρόνια αργότερα, ολόκληρο το έργο. Αν δεν με απατά η μνήμη, μία απο τις ιστορίες ήταν και η του Μαραθονοδρόμου, την οποία, όςο και αν έψαξα στο αρχικό κείμενο δεν κατάφερα να εντοπίσω. Κρίμα, ειναι ωραία ιστορία, ιδίως το κομμάτι οτι έτρεξε με πλήρη εξοπλισμό (που καθ’ οδόν προς την μάχη χρειαζόταν να του τον μεταφέρει δούλος) γιατί δεν ήθελε να καθυστερήσει βγάζοντας τον…

 20. Corto said

  17 (Sarant):

  Επίσης ο Αλή Μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες, από τις χίλιες και μια νύχτες, ακολουθούν εν μέρει αυτό το πρότυπο (σπηλιά με θησαυρό με μυστηριώδη είσοδο, τεμαχισμένο πτώμα, έκθεση πτώματος, ταφή κλπ).

 21. ΑΚ (Ο) said

  ο ιερόσυλος νέος, όταν πήγε στην φαραωκόρη, πρόβλεψε πως θα του αρπάξει το χέρι;

 22. gpoint said

  # 12

  Αλέξη συμφωνώ μαζί σου, σαν πόντιος εξ αγχιστείας (ερωτεύτηκα την ασπρόμαυρη φανέλλα)

  Εξ άλλου και σε τοπικές κοινωνίες -όπως στην Φωκίδα- κυκλοφορούν (σχεδόν ίδια) ανέκδοτα για κάποιους χωρικούς (Δεσφινιώτες στην Φωκίδα)

  Ούτε οι ξανθές τα παίρνουν κατάκαρδα τα ανέκδοτα

 23. Πέπε said

  @17:
  Για μένα το έχει, όχι γενικά. Και φυσικά αναφέρομαι στις ηλεκτρονικές συνέχειες. Οι έντυπες είναι πολύ πιο κοντά στην εμπειρία του βιβλίου (άμα λάχει τις διαβάζεις και όλες μαζεμένες).

 24. Λ said

  Από τις διηγήσεις του Ηρόδοτο ξέρω εκείνη υιού Περί Άνδρου και της Μέλισσας στο νεκρό μαντείο του Αχέροντα.

  Φαίνεται δεν ήταν και τόσο κακή η κατάσταση στην αρχαία Αίγυπτο. Ήταν σχει κάτι ανθρωπιστής ο Φαραώ. Στην Κίνα ο Αυτοκράτορας του πήλινου στρατού σκότωσε όλους τους μαστόρους που δούλεψαν και φρόντισε να θαφτούν μαζί του όσοι ήταν παρόντες στην κηδεία/ταφή του. Μέχρι στιγμής δεν ανοίγουν τον τάφο του γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν χημικά.

 25. 16 Γιατί αν κάποιος κατέστρεφε τη μούμια, για να πάρει το χρυσάφι ξερωγώ, πάπαλα η αιώνια ζωή.
  19 «Ιστορίες από τον Ηρόδοτο», του Γιάννη Μηλιάδη. Το είχα κι εγώ αν και τρεις δεκαετίες αργότερα 🙂 , ακόμα τόχω δηλαδή. https://www.politeianet.gr/books/9789602032053-miliadis-giannis-astir-istories-apo-ton-irodoto-69137

 26. Λ said

  Ορθή (ελπίζω) επανάληψη.
  Από τις διηγήσεις του Ηρόδοτου ξέρω εκείνη του Περίανδρου και της Μέλισσας στο νεκρομαντείο του Αχέροντα

 27. 16, 25 Πάντως, παρόλα τα μέτρα και τη μυστικότητα, οι τάφοι είχαν συληθεί από την αρχαιότητα (πλην Τουταγχαμών, αλλά αυτός τη γλύτωσε από σύμπτωση).

 28. Ριβαλντίνιο said

  Να επαναλάβω ένα παλιό μου σχόλιο :

  Παρόμοιο περιστατικό περιγράφει αργότερα και ο Παυσανίας(2ος αι. μ.Χ.) στα Βοιωτικά(Κεφ.37) του. Ο Τροφώνιος και ο Αγαμήδης, γιοι του Εργίνου, βασιλιά του Ορχομενού, έκτισαν τον πέτρινο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το θησαυροφυλάκιο του Υριέα, βασιλιά της πόλης Υρίας κοντά στην Αυλίδα. Στο θησαυροφυλάκιο έβαλαν έναν από τους από τους λίθους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν αυτοί να τον αφαιρέσουν απέξω. Έτσι αυτοί έπαιρναν κάθε φορά ένα μέρος από τους θησαυρούς που ο Υριεύς έβαζε μέσα. Ο Υριέας έπαθε πλάκα βλέποντας τις κλειδαριές και τις σφραγίδες του άθικτες, ενώ οι θησαυροί του διαρκώς μειώνονταν. Έστησε λοιπόν πάνω από τα δοχεία χρυσού παγίδες. Μπήκε ο Αγαμήδης και πιάστηκε. Ο Τροφώνιος όμως του έκοψε το κεφάλι για να μην τον βασανίσουν όταν τον βρούν. Τον Τροφώνιο άνοιξε η γη και τον κατάπιε.

  Η διήγηση είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του Ηροδότου(Β121) στην Αίγυπτο. Στη θέση του Υριέα είναι ο φαραώ Ραμψήνιτος και ο επιζών αδελφός δεν καταπίνεται από την γη , αλλά νυμφεύεται την κόρη του φαραώ. (Αντίθετα ο Ραμψήνιτος κατέβηκε στον Άδη και έπαιζε τυχερά παιχνίδια με την Δήμητρα και ξανανέβηκε στους ζωντανούς).

  Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη που ο Παυσανίας μας λέει μια ιστοριά που ο Ηρόδοτος την αναφέρει ως αιγυπτιακή. Ο Παυσανίας πρέπει να ήταν απ’τους «ελληνοκεντριστές» της εποχής του. Στο κεφάλαιο 36 των Βοιωτικών του, ένα κεφάλαιο δηλαδή πριν την ιστορία του (κεφ.37), γράφει :

  Οι Έλληνες είναι, φαίνεται, δεινοί να λογαριάζουν περισσότερο τα αξιοθαύμαστα που υπάρχουν έξω από τη χώρα τους κι όχι του τόπου τους. Έτσι διακεκριμένοι συγγραφείς περιέγραψαν λεπτομερέστατα τις πυραμίδες των Αιγυπτίων , ενώ δεν έκαναν τον παραμικρό λόγο για τον θησαυρό του Μινύα(1) και για τα τείχη της Τίρυνθας που είναι εξίσου αξιοθαύμαστα.

  (1)Ο θολωτός τάφος του Ορχομενού θεωρούταν επί Παυσανία (2ος αι. μ.Χ.) θησαυροδυλάκιο του Μινύα.

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/14/makrynos/#comment-376708

 29. Pedis said

  # 25 – 16 Γιατί αν κάποιος κατέστρεφε τη μούμια, για να πάρει το χρυσάφι ξερωγώ, πάπαλα η αιώνια ζωή.

  πότε-πότε ρέπεις προς ιδεαλιστικές προσεγγίσεις;
  🙂

 30. ΚΑΒ said

  19. Σχετικά με τον Μαραθωνοδρόμο

  . Ο Ηρόδοτος δεν κάνει καμιά αναφορά.

  .Λουκιανός: υπέρ τοῦ ἐν προσαγορεύσει πταίσματος

  Πρῶτος δ’ αὐτὸ Φιλιππίδης ὁ ἡμεροδρομήσας λέγεται ἀπὸ Μαραθῶνος ἀγγέλλων τὴν νίκην εἰπεῖν πρὸς τοὺς ἄρχοντας καθημένους καὶ πεφροντικότας ὑπὲρ τοῦ τέλους τῆς μάχης, Χαίρετε, νικῶμεν, καὶ τοῦτο εἰπὼν συναποθανεῖν τῇ ἀγγελίᾳ καὶ τῷ χαίρειν συνεκπνεῦσαι.

  .Πλούταρχος:πότερον Ἀθηναῖοι κατά πόλεμον ή κατά σοφίαν ἐνδοξότεροι

  τὴν τοίνυν ἐν Μαραθῶνι μάχην ἀπήγγειλεν, ὡς μὲν Ἡρακλείδης ὁ Ποντικὸς ἱστορεῖ, Θέρσιππος ὁ Ἐρχιεύς· οἱ δὲ
  πλεῖστοι λέγουσιν Εὐκλέα δραμόντα σὺν τοῖς ὅπλοις θερμὸν ἀπὸ τῆς μάχης καὶ ταῖς θύραις ἐμπεσόντα τῶν πρώτων
  τοσοῦτον μόνον εἰπεῖν ‘χαίρετε’ καὶ ‘χαίρομεν,’ εἶτ’ εὐθὺς ἐκπνεῦσαι.

 31. Ριβαλντίνιο said

  Υπήρχε τότε έθιμο στην Αίγυπτο να εκδίδονται περιοδικά, ως ιερόδουλοι, στο ναό της Αφροδίτης τα κορίτσια των αριστοκρατικών οικογενειών.

  Λέει ο Ηρόδοτος για την Βαβυλώνα :

  Το πιο σοφό, κατά τη γνώμη μας, είναι αυτό, που, όπως μαθαίνω, το έχουν και οι ιλλυρικής καταγωγής Ενετοί· σε κάθε συνοικισμό, μια φορά το χρόνο, γινόταν το εξής: Όταν έφθαναν οι κοπέλες κάθε φορά σε ώρα γάμου, όλες αυτές τις συγκέντρωναν και τις έβαζαν όλες μαζί σ᾽ ένα ορισμένο μέρος, ενώ γύρω τους στέκονταν μαζεμένοι οι άνδρες. Τότε ένας κήρυκας τις σήκωνε μία προς μία και τις πουλούσε — πρώτα την πιο όμορφη απ᾽ όλες, κι ύστερα, όταν αυτή είχε πουληθεί και είχε πιάσει πολύ χρυσάφι, φώναζε για τη δεύτερη, που έμοιαζε να είναι η ομορφότερη ύστερα από την πρώτη. Τις πουλούσε όμως στους άνδρες με τον όρο να τις παντρευτούν. Όσοι λοιπόν υποψήφιοι γαμπροί από τους Βαβυλώνιους ήσαν πλούσιοι, συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο στην προσφορά και αγόραζαν τις πιο ωραίες· όσοι πάλι υποψήφιοι ήταν από τους ανθρώπους του λαού, ε αυτοί δε νοιάζονταν για ξεχωριστή ομορφιά, και έτσι έπαιρναν τις πιο άσχημες κοπέλες, μαζί όμως και λεφτά. Γιατί, όταν ο κήρυκας τέλειωνε με τη σειρά πουλώντας τις πιο όμορφες κοπέλες, τότε σήκωνε την πιο άσχημη ή αν καμιά τύχαινε ανάμεσά τους να είναι σακάτισσα, και γι᾽ αυτήν τώρα φώναζε ποιός θα ήθελε να την κάνει γυναίκα του παίρνοντας για αμοιβή ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό· κι όποιος δεχόταν τη μικρότερη τιμή, σε κείνον κατακυρωνόταν η κοπέλα. Όσο για τα χρήματα, αυτά μαζεύονταν από τις όμορφες κοπέλες· και με τον τρόπο αυτόν οι όμορφες κοπέλες προίκιζαν τις άσχημες και τις σακάτισσες. Δεν είχε το δικαίωμα ο κάθε πατέρας να παντρέψει την κόρη του με όποιον αυτός ήθελε· κι εκείνος πάλι που αγόραζε μια κοπέλα, δεν μπορούσε να την πάρει σπίτι του δίχως εγγυητή, αλλά όφειλε να βρει πρώτα εγγυητές πως πράγματι θα την παντρευόταν, και έτσι μονάχα είχε το δικαίωμα να την πάρει σπίτι του. Αν παρόλα αυτά δεν του ταίριαζε για γυναίκα, τότε υπήρχε νόμος που τον υποχρέωνε να επιστρέψει τα λεφτά. Επιτρεπόταν να έρθει και από άλλη συνοικία όποιος ήθελε και να αγοράσει κοπέλα. Αυτό ήταν το πιο ωραίο τους έθιμο· τώρα όμως δεν ισχύει πια, αλλά πρόσφατα έχουν καθιερώσει οι Βαβυλώνιοι να γίνεται κάτι άλλο , για να μην ταλαιπωρούνται οι κοπέλες και τις κουβαλούν σε ξένους τόπους: Γιατί αφότου έχασαν την ελευθερία τους και έπεσαν σε δυστυχία μεγάλη και ρήμαξε το σπιτικό τους, όλοι οι άνθρωποι του λαού από φτώχεια εξωθούν τα κορίτσια τους στην πορνεία.

  Κάθε φορά που ένας Βαβυλώνιος σμίξει με τη γυναίκα του, ρίχνει θυμίαμα στη φωτιά και καθισμένος πλάι θυμιατίζεται· το ίδιο πράγμα απέναντί του κάνει και η γυναίκα του. Σαν ξημερώσει λούζονται και οι δυο τους· γιατί πριν να λουστούν, δεν πρόκειται να αγγίξουν κανένα σκεύος. Αυτό το ίδιο το έθιμο το έχουν και οι Άραβες.

  Και τώρα νά ποιό είναι το χειρότερο έθιμο των Βαβυλωνίων: Κάθε εντόπια γυναίκα πρέπει μια φορά στη ζωή της να μείνει στο ιερό της Αφροδίτης και να σμίξει μ᾽ έναν ξένο άνδρα. Πολλές που το θεωρούν ανάξιό τους να ανακατεύονται με τις άλλες γυναίκες, από υπερηφάνεια για τα πλούτη τους, πάνε με σκεπασμένα αμάξια και στέκονται πλάι στο ιερό, ενώ από πίσω ακολουθεί ολόκληρη συνοδεία από υπηρέτες. Όμως οι πιο πολλές γυναίκες κάνουν το εξής: Κάθονται στο τέμενος της Αφροδίτης, έχοντας στο κεφάλι τους στεφάνι από λινάρι, μαζί μ᾽ άλλες πολλές γυναίκες· γιατί άλλες έρχονται και άλλες φεύγουν. Διάδρομοι από σχοινιά περνούν προς κάθε κατεύθυνση ανάμεσα από τις γυναίκες, και εκεί κυκλοφορώντας οι ξένοι κάνουν την εκλογή τους. Μια φορά και καθίσει εκεί κάποια γυναίκα, δε γίνεται να φύγει για το σπίτι της προηγουμένως, προτού ένας ξένος βάλει στα γόνατά της χρήματα και σμίξει μαζί της, έξω από το ιερό. Την ώρα που αφήνει τα λεφτά, πρέπει να πει αυτά τα λόγια μόνο: «Στο όνομα της θεάς Μύλιττας». Μύλιττα ονομάζουν οι Ασσύριοι την Αφροδίτη. Το ποσό μπορεί να είναι οσοδήποτε· δεν πρόκειται η γυναίκα να το αρνηθεί· δεν έχει αυτό το δικαίωμα· γιατί τα χρήματα αυτά είναι ιερά. Ακολουθεί λοιπόν τον πρώτο που θα της δώσει κάτι, και δεν αποδοκιμάζει κανέναν. Αφού σμίξει μαζί του κι έχοντας εκπληρώσει το χρέος της προς τη θεά, φεύγει πια για το σπίτι της, και στο εξής, ό,τι και να της δώσει κάποιος, δεν μπορεί να την κάνει δική του. Όσες λοιπόν συμβαίνει να είναι προικισμένες με ομορφιά και παράστημα, γλιτώνουν γρήγορα· όσες όμως ανάμεσά τους είναι άσχημες περιμένουν εκεί πολύν καιρό, έτσι που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το έθιμο. Γι᾽ αυτό συμβαίνει μερικές να κάθονται και τρία και τέσσερα χρόνια. Παρόμοιο έθιμο υπάρχει και σε μερικά μέρη της Κύπρου.

 32. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  19-25 Δεν ήταν τυχαίος ο Γιάννης Μηλιάδης.

  21 Κι εμένα είναι απορία μου αυτό.

 33. Αυτό εδώ το είδατε; http://news247.gr/eidiseis/epistimi/gkrekopithhkos-o-prwtos-anthrwpos-mporei-na-htan-ellhnas.4685763.html

 34. Ριβαλντίνιο said

  @ 16 Pedis

  Φαραώνες

  Φαραώνες λέγόταν ένα υποφύλο των Μεσκαλέρο Απάτσι.

  «Faraones» was a Spanish name for an Apache band of what is now New Mexico. It comes from the Spanish word for «Pharaoh,» faraσn, and was given to them by Spanish missionaries frustrated by their resistance to being proselytized.
  http://www.native-languages.org/definitions/faraones.htm

 35. Ριβαλντίνιο said

  @ 33 Σκύλος

  Δεν είναι άνθρωποι ανθρώπινοί αυτά. Και στην Μακεδονία υπάρχει ο Ουρανοπίθηκος

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ouranopithecus

  και στην Τουρκία Σιβαπίθηκος.

  Περισσότερο με μαϊμούδες, γορίλες, άντε και αυστραλοπιθήκια είναι.

 36. spiral architect 🇰🇵 said

  Μεζεδάκι άλερτ:

 37. Ριβαλντίνιο said

  Παρόμοιο περιστατικό με την μάχη του Μαραθώνα λέγεται και για την μάχη των Πλαταιών :

  Ο Ευχίδας ήταν πολεμιστής στην μάχη των Πλαταιών, περίφημος για την ταχύτητά του στο τρέξιμο. Ύστερα από την νίκη των Ελλήνων στη μάχη, πήγε στο μαντείο των Δελφών, από όπου έφερε το ιερό πυρ και επέστρεψε αυθημερόν στο ελληνικό στρατόπεδο. Υπολογίζεται ότι μέσα σε μια ημέρα διήνυσε περίπου 185 χιλιόμετρα. Όταν άναψε το πυρ στον βωμό που είχε στηθεί για τον εορτασμό της νίκης στη μάχη, ασπάσθηκε τους συμπολεμιστές του και απεβίωσε. Οι Πλαταιείς τον ενταφίασαν στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας, χαράζοντας επάνω στον τάφο του, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, το επίγραμμα:
  «Ευχίδας Πυθώδε τρέξας ήλθοε τώδ’ αυθημερόν» (Πλουτάρχου Αριστείδης, 20)

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82

 38. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  33. Πφφ… σπουδαία νέα! Γκρεκοπίθηκοι υπάρχουν και σήμερα…να φάν κι οι κότες!

 39. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  38. Kι άκου Γκρεκοπίθηκους Ελ Γκρέκο (!!??) Ο Ελ Γκρέκο ήταν ένας και δεν ήταν πιθήτσι ρε κουζουλοί!!

 40. Alexis said

  Ωραία η ιστορία. Θυμίζει όντως λαϊκό παραμύθι.

 41. Pedis said

  Τι θα γίνει, έχει κανείς καμιά (άλλη, εκτός του #25α του Δύτου) απάντηση στο #16;

  Γιατί έθαβαν σε μυστικό κι όχι εύκολα προσπελάσιμο μέρος τους (ταριχευμένους) Φαραώνες;

 42. Ριβαλντίνιο said

  Γιατί τους έβαζαν και πολύτιμα πράγματα μέσα στους τάφους και θα τα έκλεβαν.
  Τον τάφο του Κύρου που δεν τον είχαν θάψει μυστικά οι Πέρσες, ο Αλεξάντερ δε Γκρέιτ τον βρήκε σε χάλια μαύρα.
  Σε μυστικό τόπο έθαψαν και τον Τζέγκις Χάν και τον Αττίλα. Πέρασαν και ποταμπύς από πάνω τους και τους θάφτες τους καθάρισαν.
  Ο Ταμερλάνος είχε πεί να μην ανοίξουν τον τάφο του. Οι Σοβιετικοί αρχαιολόγοι Τα κουμμούνια το έκαναν και ο Ταμερλάνος τους καταράστηκε απ΄την κόλαση να γλεντηθούν από τον Χίτλερ, όπως και έγινε για 2 χρόνια.

  ==============================================================

  Καλά αν πιστέψουμε τον Ηρόδοτο, στην Αίγυπτο γινόταν της διαστροφής και της σεξουαλικής απόκλισης το κάγκελο :

  Τις συζύγους ωστόσο των επιφανών ανδρών και όσες γυναίκες είναι πολύ όμορφες ή ξακουσμένες, όταν πεθάνουν, δεν τις παραδίνουν αμέσως για ταρίχευση, αλλά μόνο όταν περάσουν τρεις–τέσσερις ημέρες, τότε τις παραδίνουν στους ταριχευτές. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι τούτος, για να μη σμίγουν οι ταριχευτές με τις γυναίκες. 😯 😯 😯 Γιατί λένε ότι κάποτε έπιασαν κάποιον να σμίγει με γυναίκα πρόσφατα πεθαμένη, και τον πρόδωσε ο συνάδελφός του.

 43. Corto said

  Η επιτυχία της κινηματογραφικής ταινίας «ο άγγλος ασθενής», η οποία το 1997 πήρε 9 βραβεία Όσκαρ, οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των πωλήσεων του Ηροδότου. Στην Μεγάλη Βρετανία η άνοδος των πωλήσεων υπολογίστηκε γύρω στο 450%.

  http://www.athinorama.gr/lmnts/events/cinema/1005401/Poster.jpg.ashx?w=170&h=250&mode=max

 44. ΣΠ said

  Μια ιστορία στήν οποία η πονηριά και η απάτη τελικά επιβραβεύονται. Υπάρχουν και παραμύθια που συμβαίνει αυτό, όπως «Ο παπουτσωμένος γάτος».

 45. Τρίβλαξ said

  25. Ευχαριστώ. Αυτός ηταν ο συγγραφέας. Ήμουν, και εξακολουθώ νομίζω να είμαι, ελαφρώς δυσλεκτικός, γιατί μόλις είδα το «Μηλιάδης» θυμήθηκα οτι το ειχα διαβάσει «Μιλτιάδης», και έτσι το θυμόμουν.

 46. Γς said

  Και σαν σήμερα έφυγε και τραγουδάει στις καρδιες μας τώρα πια

  Αβέκ μα γκελ ντε μετέκ
  ντε ζυίφ εράν ντε πατρ γκρεκ
  ε με σεβό, ο κάτρ βαν

 47. to_plintirio said

  Λε Μπογκτάν, σήμερα, λίγο πριν: ενα, δύο, τρία φιάσκο, δε ξέρω αν κλίνεται η λέξη φιάσκο ή αν είναι όπως η Λάουρα της Λάουρα.
  Ερώτηση λοιπόν έχει η λέξη φιάσκο πλυθηντικό;

 48. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 49. Γς said

  Σκάϊ τώρα:

  Κάτι λίγο έτσι για τον Σύριζα.

  Κι ο Αντώνης Αντζολέτος κάτι πάει να πει αλλά το παρατάει μουρμουρίζοντας.

  Μογδάνος:

  -Τι είπες Αντώνη;
  -Τίποτα
  -Μας ακούς Αντώνη;
  -Οχι, δεν σας ακούω. Καθόλου

 50. Γς said

  47:

  κι εσύ Μπογκτάν ακούς ε;

 51. Γς said

  46:
  Να πουμε και για τα μαλλιά που τά’ κανα άλογα

  Et mes chevaux aux quatre vents

 52. Pedis, γιατί δεν σε ικανοποιεί η απάντηση του Δύτη και του Ριβαλντίνιο; Δεν είναι εύλογο τους Φαραώ να τους έθαβαν σε δυσπρόσιτα μέρη για να μη συληθούν οι τάφοι — μεταξύ άλλων διότι και οι ίδιοι και οι διάδοχοί τους πίστευαν ειλικρινά πως τα κτερείσματα τα χρειάζονταν οι πεθαμένοι στην άλλη ζωή;

 53. Μπογδάνος πριν από λίγο: «μπλα, μπλα… το φιάσκο, — κλείνεται το φιάσκο; ή είναι σαν την Λάουρα, η Λάουρα της Λάουρα;– το φιάσκο λοιπόν…» 😛

 54. Γς said

  53:

  Αλλος ένας που ακούει Μπογδάνο. Αλλά δεν διαβάζει τον To_plintirio Σχ 47

  😉

 55. 53 συνέχεια: Μη βάλουμε φωτογραφια του Μπογδάνου, αλλά ούτε και της ΛάουραΣ Νάργες. Καλύτερα η Lady Laura.

 56. sarant said

  Και το φιάσκο κλίνεται αλλά και η Λάουρα

 57. 54: Έχεις, δίκιο, το έγραψα βιαστικά για να μην μπαγιατέψει 😛

  (Τι κάνω ο άνθρωπος στην άδειά μου, ε; ακούω Μπ. Ρε πού καταντήσαμε 😀 )

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κανονικό παραμύθι.Μ΄άρεσε, δεν το θυμόμουν παρότι το έχω διαβάσει, είμαι βέβαιη αλλά κύριος οίδεν πού.
  Το συμπέρασμα είναι :
  Η ζωή δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

 59. … Υπήρχε τότε έθιμο στην Αίγυπτο να εκδίδονται περιοδικά,
  ως ιερόδουλοι, στο ναό της Αφροδίτης
  τα κορίτσια των αριστοκρατικών οικογενειών. …

  Ο ναός ήταν και
  εκδοτικός οίκος.

  (Έβγαζε και περιοδικά,
  όπως λέει.)

 60. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

  Εντάξει το «μη εύκολα προσπελάσιμο» αλλά » μυστικό «; Κι απ το διάστημα φαίνονται οι πυραμίδες…

 61. 28, … Στο κεφάλαιο 36 των Βοιωτικών … γράφει :
  Οι Έλληνες είναι, φαίνεται, δεινοί να λογαριάζουν περισσότερο
  τα αξιοθαύμαστα που υπάρχουν έξω από τη χώρα τους
  κι όχι του τόπου τους. …

  … όπου θυμήθηκα την παλιά διαφήμιση με τον «εισαγ(κ)όμενο»,
  και τώρα που την ξαναείδα παρατήρησα (στο 0:16) και την ατάκα

  «Τσιγάρο; Eισαγόμενο! Παφ και τάληρο – σκέτο Τέξας

 62. 34, … Φαραώνες λέγόταν ένα
  υποφύλο των Μεσκαλέρο Απάτσι. …

  Θα λέγαμε και

  Φαραώνες λέγόταν μια
  φάρα των Μεσκαλέρο Απάτσι.

 63. Λεύκιππος said

  43 Corto, sorry για την άγνοια, αλλά πως συνδέονται ο άγγλος ασθενής και ο Ηρόδοτος;

 64. Λεύκιππος said

  43 Ισως το προηγούμενο σχόλιο τόφαγε η μαρμότα, γι’ αυτό ξαναρωτάω.
  Corto, ποια η σχέση Άγγλου ασθενή, και Ηρόδοτου;

 65. Λεύκιππος said

  Ωραία εμφανίστηκαν και τα δυο μαζί.

 66. 53, 56

  Η Λάουρα, εξάλλου, ήταν καθημερινή λέξη στο ράδιο του ΕΙΡ (πριν έρθει καν η Τ) με την Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον καιρό που οι ραδιοφωνικές σειρές έκαναν θραύση.

 67. LandS said

  Και όμως, ήταν μυστικοί οι τάφοι τους. Για να μείνουν ασύλητοι. Του Τουταγχαμόν, για παράδειγμα. Αλλά και ολόκληρη η Κοιλάδα των Βασιλέων.
  Έβλεπα τις άλλες ένα ντοκυμαντέρ για ένα αρχιτέκτονα βασιλικών τάφων που είχε φτιάξει, για τη πάρτη του, ένα «θησαυρό» δίπλα στο χωριό του για ξεκάρφωμα και ο πραγματικός τάφος ήταν στους λόφους κάνα χιλιόμετρο πιο πέρα.

  Το ότι το έκαναν για να αποφύγουν τους τυμβωρύχους είναι σίγουρο. Δυο τρόποι υπάρχουν για να τους αποφύγεις. Ο ένας είναι να μη ταριχεύσεις και να μη βάλεις πολύτιμα κτερίσματα.

 68. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

  Lands, ναι,πολύ μυστικοί.ουτε δέκα εκατομμύρια εργάτες δεν τους ήξεραν. 🤓

 69. LandS said

  Α, να πει κάποιος στον Μπογδάν ότι το φιάσκο έχει πληθυντικό. Φιάσκι 😉 Να του το πείτε με τρόπο, ώστε να το πιστέψει και να το χρησιμοποιήσει να γελάσουμε.

 70. LandS said

  68 Αυτοί ήταν εμπιστοσύνης 🙂

 71. sarant said

  69 Μην του βάζεις ιδέες!

 72. 60, 68. Δεν μιλάμε για τις πυραμίδες. Αυτές είναι νεώτερες 🙂 Μιλάμε για την Κοιλάδα των Βασιλέων όπου σ’ εκείνο το μέρος τους έθαβαν, αλλά πού ακριβώς ήταν ο κάθε τάφος ήταν μυστικό.

  67 Του Τουταγχαμόν είναι ο μόνος που έφτασε (τελείως) ασύλητος μέχρι τις μέρες μας. Αλλά από σπόντα. Γιατί όπως ήταν μυστική η τοποθεσία, πήγε ένας επόμενος κι έφτιαξε το δικό του ακριβώς από πάνω. Οπότε μπήκαν στον πάνω αλλά τον από κάτω δεν τον πήραν χαμπάρι. Ε, δεν ήταν και σημαντικός για να τον ψάχνουν (νεαρός ήταν όταν πέθανε, λίγα χρόνια στο θρόνο). Κι έτσι έμεινε ακέραιος μέχρι το 1922 (που πάλι από σπόντα βρέθηκε, αλλ’ αυτό είν’ άλλη ιστορία).

 73. LandS said

  68 Σοβαρά τώρα. Ο τάφος του Τουταγχαμόν ήταν πολύ καλά κρυμμένος. Δεν ήταν μέσα σε πυραμίδα. Είχαν αλλάξει οι συνήθειες από την εποχή του Χέοπα. Όπως είχαν αλλάξει στην εποχή του Μ Κωνσταντίνου από την εποχή του Τούτι και όπως έχουνε αλλάξει στη δική μας από την εποχή του Μέγα Κων/νου.

 74. LandS said

  72 Αχ δεν είδα ότι με πρόλαβες.

 75. 73 Όταν είχα πάει ‘σα κάτ’ μας είχαν πει οι ξεναγοί πως κι αυτός ήταν σε πυραμίδα. Κοιτάξαμε γύρω σαν χαζά και μας έδειξαν την πυραμιδοειδή κορυφή του βουνού αποπάνω.

 76. LandS said

  Μια και μιλάμε για τον μπόι κίνγκ.
  Τω καιρώ εκείνω (βάλτε εσείς τις υπογεγραμμένες) είχαν μεταφέρει την αίθουσα ταφής του Τουταγχαμόν στο Βρετανικό Μουσείο. Συνήθως εκθέτουν μια σειρά από φωτογραφίες και σύνεργα από το κατόρθωμα του Κάρτερ, αλλά το 75-77 ( ; ) μπορούσες να το δεις και να θαυμάσεις.

  Εμφανίστηκε λοιπόν στο Μετρό, που λέμε εμείς, μια διαφήμιση-αφίσα ενός μεσίτη που έδειχνε ένα νέο ζευγάρι μέσα στον Τάφο με έκφραση απόλυτης απορίας στα πρόσωπά τους και η λεζάντα να γράφει We only asked for a nice place in Tooting Common.

 77. Ωχ, Μπαναΐτσαμ΄! https://twitter.com/SteveKopack/status/866640865988665344

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πλάκα πλάκα και χωρίς πλάκα, είχαν πλάκα οι αρχαίοι
  Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος στον δεύτερο τόμο των ιστοριών του (2,2) αναφέρει το πείραμα που έκανε ο Φαραώ Ψαμμήτιχος Α’ με δυο βρέφη προκειμένου να ανακαλύψει την καταγωγή της ανθρώπινης γλώσσας. Μεγάλωσε δυο βρέφη από την ώρα που γεννήθηκαν σε ένα κλειστό δωμάτιο με διαταγή να μην ακούσουν ποτέ λέξη από άνθρωπο ώστε να ακούσει ο ίδιος την πρώτη γλώσσα που θα πουν από μόνα τους. Η λέξη τελικά που είπαν όταν έφτασαν σε ηλικία 2 ετών ήταν «βεκός» Φρυγική γλώσσα σχετική με το ψωμί με αυτόν τον τρόπο ο Ψαμμήτιχος έβγαλε το συμπέρασμα ότι η καταγωγή της ανθρώπινης γλώσσας ήταν Φρυγική και όχι Αιγυπτιακή όπως πιστεύανε μέχρι τότε.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE%CF%84%CE%B9%CF%87%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%84_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%B9%CE%B3%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85
  Και ο Σμέρδι μας
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/02/14/%CE%B7-%CF%86%CF%81%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/

 79. Ριβαλντίνιο said

  @ 44 ΣΠ

  Και στην Παλαιά Διαθήκη συμβαίνει αυτό. Θρησκευτικώς εξηγείται πως αυτοί που το κάνουν είναι καλοί και έχουν την βοήθεια του Θεού,ενώ αυτοί που εξαπατούνται είναι κακοί ή δυνητικά κακοί.

  @ 59 Μιχάλης Νικολάου
  @ 61 Μιχάλης Νικολάου
  @ 62 Μιχάλης Νικολάου

  😆 😆

  @ 63, 64, 65 Λεύκιππος

  Ο βλάξ Λυδός βασιλιάς Κανδαύλης, απόγονος του Χέρκουλης, έδειξε την γυμνή ομορφιά της γυναίκας του στον αξιωμαούχο του Γύγη. Γυναίκα και Γύγης καθάρισαν τον Κανδαύλη και η δυναστεία των Ηρακλειδών αντικαταστάθηκε από αυτή των Μερμναδών του Γύγη. Αυτή την βλακεία την διαβάζουν στον «Άγγλο Ασθενή», μία άλλη βακεία που ευτυχώς έχω παρακολουθήσει μόνο αποσπασματικά ( Θένκς γκάντ ! ) .

 80. 79τέλος

 81. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  77. !!! Μόνο ο μετεωρίτης σώζει, τελικά! Έχει δίκιο ο Σπιράλ.

 82. 81 Μετεωρίτης και πυρηνικά ταυτόχρονα και ομού.

 83. Ριβαλντίνιο said

  @ 80 Σκύλος

  Εγώ και το είδος των ταινιών που μου αρέσουν.

  🙂 🙂 🙂

 84. Κι ένα για τον ΤζηΠόιντ να χαρεί

 85. Pedis said

  Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο ερώτημα του #16

  (όχι πώς δεν είναι ικανοποιητική η απάντηση στο #42, δηλ. να μην λεηλατηθεί ο θησαυρός ή του Δύτη στο #25 που τον πείραξα)

  τη δίνει ο Διόδωρος(/Εκαταίος)

  (όπως αναφέρεται στο Κεφ.10 του βιβλίου του Κάνφορα «Η χαμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας»):

  ο τόπος ταφής πολλών φαραώ κρατούνταν μυστικός επειδή οι φαραώ φοβόντουσαν τις εκδηλώσεις … αγάπης του λαού.

  Έπειτα, συχνά η τελετή η ίδια γινόταν μυστικά ώστε να μη δοθεί, σύμφωνα με το έθιμο, η δυνατότητα στον λαό κατά την κηδεία να αποτιμήσει τη διοίκηση του νεκρού βασιλιά.

 86. constant said

  Βέβαια, αντί για το κεφάλι, θα μπορούσε να του κόψει το πόδι, και να φύγουν σε άλλη χώρα.
  Αλλά τότε δεν θα ήταν ωραία ιστορία…

 87. 24, … Στην Κίνα ο Αυτοκράτορας … φρόντισε να θαφτούν μαζί του όσοι ήταν παρόντες στην κηδεία/ταφή του. …

  Αυτό κι αν είναι επίτευγμα! 😐

  (Μού θυμίζει τις αμερικάνικες διαφημίσεις
  «Προτιμήστε μας για την κηδεία σας – και με ευκολίες πληρωμής!»)

 88. 87 Εδώ έχουμε τον Αλκίνοο Μπούκουρα, λάτρη του μαύρου, κατάμαυρου χιούμορ

 89. sarant said

  81 Σχολιάζει κάποιος: Is this guy dumb or evil or both?

 90. Corto said

  63 & 64 (Λεύκιππος):

  Συγγνώμη για την καθυστέρηση, τώρα είδα την ερώτηση.

  Ο πρωταγωνιστής, ο Αλμάσυ (αν τον γράφω σωστά), βρίσκεται σε μία εξερευνητική αποστολή στην Σαχάρα. Ένα βράδυ, σε μία σπηλιά που ανακάλυψαν, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό, μία κοπέλα που ακολουθεί την αποστολή διαβάζει στους υπόλοιπους ιστορίες από τον Ηρόδοτο και συγκεκριμένα την γυναίκα του Κανδαύλη. Η προκλητικότητα της ιστορίας συμβάλλει στην ερωτική έλξη που αισθάνθηκε ο πρωταγωνιστής για την κοπέλα κλπ.
  Στο μυθιστόρημα, στο οποίο βασίζεται η ταινία, υπάρχουν 20 αναφορές στον Ηρόδοτο.

  «There are nearly twenty references to Herodotus’ Histories in Michael Ondaatje’s The English Patient (NY: Knopf, 1992)»

  https://www.questia.com/library/journal/1G1-293545319/herodotus-and-the-english-patient

 91. Πού ζούμε, ρε γμτ; http://www.efsyn.gr/arthro/timorise-ekpaideytiko-epeidi-den-ekklisiastike-se-mera-argias

 92. Γς said

  -Τι είναι όλα αυτά;
  Ρώτησα τον πατέρα ενός συμμαθητή μου για ένα σωρό μικρά χρηματοκιβώτια που ήταν στοιβαγμένα στο σαλόνι τους.

  -Κιβώτια.

  -…

  -Κοίτα να δεις. Για χρηματοκιβώτια τα έφτιαξα. Ομως, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να βάλει μέσα και δεν τα αγοράζει. Ετσι γίνανε σιγά σιγά κιβώτια,

  Κι ένας άλλος πατέρας ενός φίλου μου, παλαίμαχος εργολάβος αυτός [μηχανολόγος ο προηγούμενος] μας περιέγραφε τις κρύπτες που είχε φτιάξει στη βίλα του εφοπλιστή Τάδε [μας τον ονομάτισε]:

  ΄Πίσω απ την βιβλιοθήκη υπάρχει μια ψεύτικη πόρτα, που άμα κάνεις αυτό, γίνεται εκείνο και μετά το άλλο και φτάνεις στο σημείο που είναι εντοιχισμένο ένα μικρό χρηματοκιβώτιο΄’

  Στην αρχαιότητα κάτι τέτοιους κατασκευαστές τους σκότωναν.

 93. ΣΠ said

  79α Ριβαλντίνιο
  Ναι, σωστά. Ησαύ και Ιακώβ, αντί πινακίου φακής κλπ.

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  59. Ο ναός ήταν και
  >>εκδοτικός οίκος.
  Πάπυρος! 🙂

  27,67 72,73, 76 Τουταγχαμών

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Ο φαραώ της Αιγύπτου Ραμψίνιτος (πρόκειται μάλλον για τον Ραμσή τον Β΄)
  Ο ναός και ο τάφος του Ραμσή Β
  http://users.sch.gr/pchaloul/Egypt/Ramses-II.htm

 96. ΣΠ said

  Πέθανε ο Ρότζερ Μουρ.

 97. Λεύκιππος said

  Corto και Ριβαλντινιο, ευχαριστώ

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91. >>Πού ζούμε, ρε γμτ; htt p://www.efsyn.gr/arthro/timorise-ekpaideytiko-epeidi-den-ekklisiastike-se-mera-argias
  Πού ζούμε;
  http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/o-ethnikososialistis-gymnasiarhis-kai-glenti-me-dake-kai-athanasioy

  http://www.documentonews.gr/article/o-athanasioy-epixeirei-anepityxws-na-apanthsei-gia-to-glenti-me-ton-ethnikososialisth-gymnasiarxh

 99. Λ said

  Η όλη λυπηρή κατάσταση της πατριαρχίας σε μια μικρή ιστορία. Ο πατέρας εκδίδει την κόρη του και μετά την παντρεύει χωρίς καν να τη ρωτήσει με ένα ανεπρόκοπο κακομάθημένο άντρα, που σαν αδελφοκτόνος θα είναι έτοιμος για το ζουρλομανδία. Στην άλλη περίπτωση ο Περίανδρος σκότωσε τη γυναίκα του τη Μέλισσα, της έκανε σεξ ενώ ήταν νεκρή (έβαλε το καρβέλι του σε κρύο φούρνο) και μετά την έθαψε χωρίς κτερίσματα. Στη συνέχεια είχε το θράσος να πάει στο μαντείο του Αχέροντα για να τη βάλει να του πει που είναι ο θησαυρός. Ιτ σακς που λένε και οι αμερικάνοι.

 100. Ριβαλντίνιο said

  @ 99 Λ

  λυπηρή κατάσταση της πατριαρχίας

  Εντάξει βρε και σύ, μην το παίρνεις κατάκαρδα. Τι να πεί και η Φερετίμη για τον συμπατριώτη σου τον Ευέλθοντα 🙂 :

  Στη Σαλαμίνα εκείνο τον καιρό είχε την εξουσία ο Ευέλθων. Με το που έφτασε σ᾽ αυτόν η Φερετίμη, του ζητούσε εκστρατευτικό σώμα που θα τους ξανάδινε την εξουσία στην Κυρήνη. Όμως ο Ευέλθων τής έδινε όλα τα πάντα, εκτός από στρατό· κι αυτή, κάθε φορά που έπαιρνε το δώρο της, έλεγε: «Ωραίο είναι κι αυτό, ομορφότερο όμως εκείνο», να της δώσει δηλαδή το εκστρατευτικό σώμα που ζητούσε· και, καθώς σε κάθε δώρο που της χάριζε, εκείνη επαναλάμβανε αυτή τη φράση, ο Ευέλθων τής έστειλε τελευταίο δώρο, αδράχτι και ρόκα — κι από κοντά και μια τουλούπα μαλλί· η Φερετίμη επανέλαβε την ίδια φράση, και τότε ο Ευέλθων είπε πως τέτοια δώρα δίνουν στις γυναίκες, κι όχι στρατεύματα. 🙂
  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=30&page=117

  Στο κάτω κάτω οι Αμαζόνες ήταν καλύτερες ή μήπως η Ομφάλη που ξεφτίλισε κοτζάμ Ηρακλάρα και τον έκανε λουλούκα ; 🙂

 101. Pedis said

  Κάθε μπλε τελεία αντιστοιχεί σε μια απάντηση [σε δείγμα 1746 Αμερικανών στα πλαίσια έρευνας για λογαριασμό των ΝΥΤ με ερώτημα «πού πέφτει η Β. Κορέα».]

  http://info-war.gr/rotisan-1746-amerikanous-pou-ine-i-voria-korea-ke-pata-to-kim-den-tha-se-vroun/

 102. Γς said

  101:

  -Η κόρη μου μένει στην Ελβετία.

  -Εχετε πάει;

  -Οχι. Τέρρορισμ!

  -Που καλέ στην Ευρώπη; Που;

  -Στο Ιραν.

  –Το Ιραν είναι στην Ασία.

  -Στο Ιράκ!

  -Α, καλά τότε.

  Ο άλλος ήθελε να μας δείξει σε μια τεράστια υδρόγειο τις Φρέντς Αλπς, που είχε πάει κάποτε. Και γύριζε, γύριζε τη σφαίρα, έψαχνε, έψαχνε.

  -Μα το λέει το όνομά τους. Φρέντς!

  Συμφώνησε και επικεντρώθηκε στη Σαχάρα και έψαχνε, έψαχνε..

  Ο άλλος ήθελε να μάθει από πού ήμουν.
  Γκές ιτ! Βρε τι νότια Ευρώπη του έλεγα, τι Μπάλκανς, δεν μπορούσε να το βρει.
  \
  -I am Greek!

  -Α, από το Island of Greek!

 103. Γς said

  >η κόρη του φαραώ τον άρπαξε από το χέρι και άρχισε να φωνάζει τη φρουρά.

  Φρουρά! Φρουρά!

  Στα χρόνια μου θα ήταν θεσπέσιος τίτλος θεατρικής επιθεώρησης

 104. sarant said

  101 Eίσαι κακός, μερικοί τη βρήκανε.

 105. ΣΠ said

  101
  Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτούς που την έβαλαν στην θάλασσα.

 106. Pedis said

  # 104 – Καμιά κακία (χαχα!) Απλώς, παρουσίαση των δεδομένων.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105. Δεν είχε επιλογή «Δεν ξέρω-δεν απαντώ» 🙂
  Το νούμερο 1746 όμως γιατί;

 108. Pedis said

  # 105 – μάλλον πρόκειται για κείνους που πιστεύουν ότι χάρη στη θεική τιμωρία θα έχει βυθιστεί …

 109. 101: Τo πιο απίστευτο είναι ότιαπό όσους είχαν μεταπτυχιακές σπουδές μόλις το 53% βρήκε σωστά τη Β. Κορέα στο βουβό χάρτη της Ασίας!

 110. 16, … Φαραώνες; (Καλύτερα δεν ακούγεται από «τους Φαραώ»;) …

  Λοιπόν, για το πώς ακούγεται το όνομα Φαραώ είχε δημιουργηθεί ολόκληρη ιστορία πριν καναδυό χρόνια με το όνομα ενός διάσημου αλόγου κούρσας ονόματι American Pharoah (I am not making this up).

  Το επίτευγμά του να κερδίσει το Triple Crown (τρεις πιο διάσημες κούρσες στις ΗΠΑ) πρώτη φορά μετά από 40 σχεδόν χρόνια, επισκιάστηκε από την συζήτηση για το πώς είναι δυνατόν ο Αιγυπτιακής καταγωγής ιδιοκτήτης του να κάνει λάθος στην ορθογραφία:

  Pharoah αντί Pharaoh.

  Αφού μάθαμε όλοι στα νέα πολλά παραλειπόμενα για τους Φαραώ (που δεν ξέραμε αλλά φοβόμαστε να ρωτήσουμε) τελικά η εμπνεύστρια του ονόματος δικαιολόγησε το λάθος της με το αφοπλιστικό επιχείρημα (χαριτολογώντας, ελπίζω)

  «Horses can’t spell, anyway.»

 111. Γς said

  Αλογα αλλά όχι άλαλα

 112. 100, … η Ομφάλη
  που ξεφτίλισε κοτζάμ Ηρακλάρα
  και τον έκανε λουλούκα ..

  Ο Ηρακλής
  ομφάλιος φλώρος;

 113. Pedis said

  # 109 – γιατί το σχεδόν διπλάσιο των ανδρών σε σχέση με τις γυναικες δεν είναι ανησυχητικό (για το πόσο πνιγμένες στις δουλειέ και στα παιδιά, στα οικογενειακά και στα επαγγελματικά προβλήματα είναι οι γυναίκες);

 114. smerdaleos said

  @78, Έφη-Έφη

  Χαιρετώ την Σαραντάκειο Πολιτεία!

  Έφη μου δεν ξέρω πόσο παλιά νόμιζε την Φρυγική ο Ηρόδοτος, αλλά ανσας ενδιαφέρει μπορώ να σας πω πόσο παλιά είναι η Φωνηεντική Ανύψωση στην Ανατολική Βαλκανική Ρωμανική (προγονος Βλαχικής και Ρουμανικής).

  https://smerdaleos.wordpress.com/2017/05/23/%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b7%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%cf%8d%cf%88%cf%89%cf%83%ce%b7/

 115. Γς said

  >Και ζήσανε κι αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

  Ο μεγάλος μου, απ όταν άρχισε να μπουσουλάει κιόλας έκρυβε ότι φαγώσιμο του έπεφτε στα χέρια για αργότερα, στα πιο απίθανα μέρη.
  Πολύ φαγάς.

  Και στα παραμύθια έλεγε και ήθελε να του λένε, στο τέλος:

  “Κι έφαγαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”

 116. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  105. Σπύρο, προφανώς είναι αυτοί που θεωρούσαν ότι η Κορέα είναι νησί.
  Δεν τα πήγαν κι άσχημα οι Αμερικάνοι. Πολλοί μπερδεύτηκαν με τη Μαλαισία/Ταϋλάνδη και Καμπότζη/Λάος που μοιάζουν σαν βόρειο και νότιο τμήμα του ίδιου κράτους, εδώ που τα λέμε, πράγμα κατανοητό.
  Αν γινόταν το ίδιο κουίζ στην Ευρώπη τα αποτελέσματα θα ήταν μάλλον «χειρότερα».
  Αν γινόταν το κουίζ εδώ μέσα (που είμαστε κατα τεκμήριο «πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου») τα ποσοστά αποτυχίας θα ήταν παρόμοια (μόνο που δεν θα υπήρχε η συγκέντρωση κουκίδων στην Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία )

 117. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Το πόσο κοντά είναι η Ιαπωνία στην Κορέα δείχνει και για τί «πυραύλους» μιλάμε ότι έχει -και καλά- ο Κίμ. Εικασίες επί εικασιών για το αν φθάνουν να χτυπήσει την Ιαπωνία… ένα πυραυλοτσιγάρο δρόμο. Αστειότητες.

 118. Γς said

  και ποιο κάτω από την Αίγυπτο κεί στις πηγές του Νείλου, ένας άλλος βασιλιάς που έδωσε την κόρη του στο γενναίο νέο.

  Από το μπλοκ της Ειρήνη:

  http://miremben.blogspot.gr/2016/06/blog-post.html

 119. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  Αναρωτιέμαι τι θα έδινε ένα τεστ σε Ευρωπαίους, που λέει και ο Κιντ. Σε άσπρο χάρτη μπορείς να κάνεις λάθος ακόμα κι αν το ξέρεις.

 120. Pedis said

  # 119 – το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο ο καθένας είναι σε θέση να προσδιορίσει στο χάρτη μια οποιαδήποτε χώρα του οηε, αλλά το γεγονός ότι τους έχουν πρήξει τα ούμπαλα εδώ και χρόνια με τον εχθρό, τον παρία που θέλει το κακό τους και θα πρέπει να πάνε να τον συγυρίσουν. Το ερώτημα είναι κατά πού να πέφτει.

 121. Pedis said

  βλέπω χήρες, μαυροφορεμένες και παπά … στη θέση του δεν θα το έπαιρνα τόσο χαλαρά …

 122. Reblogged στις Trimithiotis – Gerolakkos – Cyprus.

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – Η εκπαίδευση της αμάθειας!!! Το φαινόμενο φυσικά είναι παγκόσμιο.
  Κάνε ένα απλό τέστ, ρώτα όσους συναναστρέφεσαι καθημερινα, κατά πού πέφτει το Αργοστόλι ή πού είναι τα Γρεβενά και πές μας τα αποτελέσματα.☺
  ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι ηλικίας κάτω των 25 γιατί θα βάλεις τα κλάματα.😢

 124. leonicos said

  Απουσία λόγω ανωτέρας βλάβης

 125. Ριβαλντίνιο said

  πρόκειται μάλλον για τον Ραμσή τον Β΄

  Και κατά την ολλανδική wiki και το λεξικό του Λάμψα ίσως για τον Ραμσή Γ΄. ( Αν και ο Ηρόδοτος μας λέει ότι προηγήθηκε του Χέοπος. )

 126. Σηλισάβ said

  Έχω το βιβλίο «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους». Το είχα πάρει απο την Πρωτοπορία (τζάμπα σχεδόν). Μια συμπαθητική αλλά όχι ισχυρή προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα αποστέωσης και αποξένωσης προς τους αρχαίους και τα αρχαία, το οποίο καλλιεργεί το Ελληνικό σχολείο.
  Ένας ανιψιός μου που δεν είχε διαβάσει ποτέ του εξωσχολικό βιβλίο πάντως, και ουδεμία επαφή είχε με τα αρχαία και τους αρχαίους, είχε διαβάσει μονορούφι και απόλαυσε δεόντως ενα βιβλιαράκι που του είχα δώσει για τον Διογένη τον Κυνικό.

 127. Γράφετε το τέλος της ιστορίας .. θα μειωθούν οι πωλήσεις του βιβλίου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: