Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουνίου για μιαν ακόμα φορά

Posted by sarant στο 1 Ιουνίου, 2017


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

  Πε 1 Εφεύρεσις ραδιοφώνου υπό Μαρκόνι

Πα 2

Τα ιερά Θαργήλια (και γενέθλια Γς)

Σα 3

Γεωργίου Μπιζέ και Ιωάννου Στράους του νεωτέρου

Κυ 4

Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων των παιδίων

Δε 5

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και γενέσιον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Τρ 6

Πυρπόλησις ναυαρχίδος Καραλή υπό Κωνσταντίνου Κανάρη εν Χίω. Και αναχώρησις Ρέη Μπράντμπερη προς τα δίδυμα φεγγάρια του Άρη

Τε  7

Γενέσιον Παύλου Γκωγκέν

Πε  8

Γενέσιον Ροβέρτου Σούμαν, του συνθέτου

Πα 9

† Καρόλου Ντίκενς

Σα 10

Των εν Διστόμω υπό των χιτλερικών σφαγιασθέντων αθώων

Κυ 11

† Ανδρέου Μιαούλη

Δε 12

† Ρήγα Φερραίου, του εθνομάρτυρος, στραγγαλισμός

Τρ 13

† Νικηφόρου Λύτρα

Τε 14

 Γενέσιον Ερνέστου Τσε Γκεβάρα

Πε 15

† Κοίμησις Μάνου Χατζιδάκι

Πα 16

† Μάρκου Αυγέρη· αυτοκτονία Άρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα

Σα 17

Δίωξις Ιωάννου Συκουτρή επί αθεϊα

Κυ 18

Διεθνής Ημέρα Διακηρύξεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Δε 19

Ακριβής υπολογισμός της περιμέτρου της Γης υπό Ερατοσθένους

Τρ 20

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Τε 21

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Πε 22

Γαλιλαίου ταπείνωσις προ της Ιεράς Εξετάσεως

Πα 23

Ολυμπιακή ημέρα – Μνήμη βαρώνου Κουμπερτέν

Σα 24

Σύλληψις της ιδέας του Ερυθρού Σταυρού, υπό Ερρίκου Ντυνάν

Κυ 25

Γενέσιον Αντωνίου Γκαουντί, του εκκεντρικού αρχιτέκτονος

Δε 26

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Τρ 27

Αρίωνος του κιθαρωδού διάσωσις υπό δελφίνων

Τε 28

Γενέσιον Λουδοβίκου Πιραντέλο

Πε 29

† Αιμιλίου Βεάκη

Πα 30

Θάνατος των τριών κοσμοναυτών του διαστημοπλοίου Σογιούζ ΧΙ

Ο Ιούνιος ετυμολογείται μάλλον από τη θεά Juno των Ρωμαίων, που είναι το αντίστοιχο της Ήρας. Η λαϊκή του ονομασία είναι Θεριστής, αλλά και Κερασάρης -ευεξήγητη και στις δυο περιπτώσεις η προέλευση του ονόματος.

Μια άλλη λαϊκή ονομασία είναι η «πρωτογιούλης», ενώ ο Ιούλιος που ακολουθεί λέγεται «δευτερογιούλης». Στην Κρήτη λέγονται, αντίστοιχα, Πρωτόλης και Δευτερόλης και έχουν παρετυμολογηθεί από την πρώτη και τη δεύτερη ελιά (ότι τότε δένει ο καρπός).

Ο Ιούνης είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου. Στις 21 Ιουνίου έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο ή λιοτρόπι, και συνάμα τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος, οι μέρες γύρω στην 21η Ιουνίου διαρκούν σχεδόν 15 ώρες (παρά 12 λεπτά). Βορειότερα, οι μέρες διαρκούν περισσότερο -στο Λονδίνο 16 ώρες και 40 λεπτά, και πιο πάνω φτάνουμε στις λευκές νύχτες. Όλο λέω να πάω κάποτε να τις δω, κι όλο το αναβάλλω.

Στην παλιά αγροτική κοινωνία, οι τελευταίοι μήνες της άνοιξης και οι πρώτοι του καλοκαιριού ήταν οι πιο δύσκολοι, ιδίως για όσους δεν είχαν και ζώα: η καινούργια σοδειά δεν είχε ακόμα θεριστεί ενώ η παλιά είχε τελειώσει ή κόντευε να τελειώσει, τουλάχιστο στα φτωχά νοικοκυριά. Ο Μάης και ο Ιούνης ήταν λοιπόν μήνες στενεμένοι, εξού και η κεφαλονίτικη παροιμία «Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Θεριστής την πείνα». Και επειδή τον Ιούνιο η ελιά έχει μεν χάσει τον ανθό της αλλά δεν έχει ακόμα φανερώσει τον καρπό της, μια άλλη παροιμία λέει «Τον Θεριστή ο νοικοκύρης τηράει την ελιά και τραβάει τα μαλλιά του» (επειδή βλέπει σκέτα φύλλα).

Ο Ιούνιος έχει δώσει και τα Ιουνιανά, που ήταν οι πολύνεκρες συγκρούσεις του 1863 μετά την εκδίωξη του Όθωνα και πριν έρθει ο Γεώργιος Α’. Κάποιοι είπαν και για Ιουνιανά του 2011, τις μεγάλες διαδηλώσεις με την περικύκλωση της Βουλής, αλλά αυτά δεν έπιασαν ενώ τα πρώτα έχουν μάλλον ξεχαστεί.

Ένα άλλο θλιβερό χαρακτηριστικό του Ιούνη είναι πως οι δέκα πρώτες μέρες του σημαδεύονται από τέσσερα ναζιστικά ολοκαυτώματα:

2 Ιουνίου Κοντομαρί (1941, θα έχετε δει τις συγκλονιστικές φωτογραφίες, που ήρθαν σχετικά πρόσφατα στο φως)
3 Ιουνίου Κάντανος   (1941)
6 Ιουνίου Κούρνοβο (1943)
10 Ιουνίου Δίστομο (1944).

Η τελευταία αυτή ημερομηνία έχει μια μακάβρια ιδιαιτερότητα, αφού έχει σημαδευτεί όχι από ένα, αλλά από τρεις ναζιστικές θηριωδίες: την ίδια μέρα με το Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1944 στο γαλλικό Οραντούρ συρ Γκλαν, και δυο χρόνια νωρίτερα στο τσεχοσλοβακικό Λίντετσε.

Μετά το θερινό ηλιοστάσιο έχουμε τον Αη-Γιάννη και τις φωτιές του και το έθιμο του Κλήδονα -θα θυμίσω μια παλιότερη περιγραφή του πατέρα μου και θα βάλω κι ένα καταπληκτικό τραγούδι του Μίκη, με αξεπέραστη ερμηνεία Καζαντζίδη-Μαρινέλλας, όπου ο Τάσος Λειβαδίτης χρησιμοποιεί ως εικόνα τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη

 

Κανονικά, στο καλοκαίρι δεν μπαίνουμε παρά μόνο στις 21 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι εύχονται «καλό καλοκαίρι» από σήμερα. Οπότε, το ιστολόγιο εύχεται καλό καλοκαίρι!

130 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιουνίου για μιαν ακόμα φορά”

 1. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κερασάρης ο Μάης δεν είναι;
  Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι που προβλέπεται πολύ θερμό, τόσο που μπορεί να μας κάψει.

 2. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πάει χάλασε ο κόσμος έγινε κι αυτό, πήρα πρωτιά παρόλη την προσπάθειά μου να μη γράφω πρώτος.

 3. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χαχαχα αρχίζω και θυμίζω Λεώνικο, βέβαια ΕΝΑΣ είναι ο Λεώνικος.
  Καλημέρα Λεώνικε και καλό μήνα.

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλό μήνα και όσο πιο βαθιά, τόσο πιο καλά.

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και καλό μήνα !

  Συχνές εκλογικές αναμετρήσεις τον Ιούνιο, γενικώς. Σαν αύριο, 2 Ιουνίου 1985, η πρώτη εκλογική ήττα του εκλιπόντα Κώστα Μητσοτάκη, από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ακολούθησε άλλη μία(1993), κι επίσης το 89-90, «δυο ισοπαλίες» και μια νίκη, με «ξαφνικό θάνατο», τη συμμετοχή του βουλευτή Κατσίκη. Έτσι, για να το ποδοσφαιροποιήσουμε λίγο, γιατί πέφτουν κι αθλητικές καμπάνες από το πρωί…

  Σπάνιος όμως ο Ιούνιος στις στιχουργικές εμφανίσεις, αλλά εδώ κάτι που περιλαμβάνει όλο το καλοκαίρι…
  «Κι όπως θα χαϊδεύεται ο Ιούνιος
  Και στο φως θα καίγεται ο Ιούλιος
  Θα εκραγεί η γης Δεκαπενταύγουστο
  Μέσα στην καυτή αγκαλιά μας»

 6. dryhammer said

  >Ο Ιούνης είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου. Στις 21 Ιουνίου έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο ή λιοτρόπι, και συνάμα τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος, οι μέρες γύρω στην 21η Ιουνίου διαρκούν σχεδόν 15 ώρες (παρά 12 λεπτά). Βορειότερα, οι μέρες διαρκούν περισσότερο -στο Λονδίνο 16 ώρες και 40 λεπτά, και πιο πάνω φτάνουμε στις λευκές νύχτες. Όλο λέω να πάω κάποτε να τις δω, κι όλο το αναβάλλω.

  Το 1994, βρέθηκα με το βαπόρι, πρωτόμπαρκος, αρχές Ιούνη στο Murmansk (γεωγραφικό πλάτος 69,5) για 15-17 μέρες. Περιπλέοντας ήδη τη Σκανδιναυία, σταμάτησε να νυχτώνει. Ο ήλιος γύριζε γύρω γύρω στον ορίζοντα στο ύψος που έχει στις 9 -10 το πρωί στην Ελλάδα. Οι ημερήσιοι βιολογικοί μας κύκλοι έγιναν «αιδοίο». Οι άυπνοι έγιναν υπναράδες και οι περισσότεροι είχαν αυπνίες παρά το τεχνητό σκοτάδι στη καμπίνα. Τα νεύρα ψιλοκουρέλια. Στα μπάρ, ξενοδοχεία κλπ τις υποτιθέμενες νυχτερινές ώρες, έπεφταν βαριές κουρτίνες για να σκοτεινιάσει κι άναβαν φώτα. Αλλά βγαίνοντας έξω, μά 12 το βράδυ, μά 3 το πρωί σε χτυπούσε ό ήλιος στα μάτια (κι ήταν λαμπρός καλοκαιριάτικος τις 12 απο τις 15 μέρες) κι έχανες τα ίχνη σου. Για την πόλη και τη Ρωσία του ’94 είναι άλλη κουβέντα.

  Τον επόμενο Μάη, βρέθηκα στην Αλάσκα, στο Κenai (αρκετά κάτω απο τον αρκτικό κύκλο). Εκεί πάλι ο ήλιος γύριζε γύρω γύρω, αλλά γύρω στις 2- 2.30 βουτούσε πίσω απο τον ορίζοντα αφήνοντας ένα λυκόφως για κάνα δίωρο πριν ξαναβγεί, αλλά παλι χωρίς νύχτα. Παρόμοιες μέθοδοι τεχνητής νύχτας στους κλειστούς χώρους και με ηπιότερες συνέπειες στον οργανισμό.

  Συμπερασματικά: Άν πάς για μιά δυό μέρες σαν τουρίστας, όλα καλά (όπως παντού δλδ). Άν πάς για δουλειά, και δεν είσαι ντόπιος την πούτσισες…

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  @6: Μουρμάνσκ και Αλάσκα; Ωραία εμπειρία, έστω και σα ναυτικός, θαρρώ. Άλλωστε δεν πας κάθε μέρα εκεί.
  (λέω εγώ τώρα)

 8. dryhammer said

  @7. Αν δεν είχα κάνει (για λίγο ο μαλάκας) ναυτικός, δεν επρόκειτο να πάω όπου πήγα με ίδια μέσα. «Πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδον ἄστεα..» που τώρα (άνεργος της στεριάς και μεγάλος για να ξαναμπαρκάρω, χωρίς μπάρμπα σε έταιρία ή δουλέμπορα) «διηγόντας τα, να (με) κλαίς».

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Τι ωραία αφήγηση!

 10. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα,
  συνεχίζοντας για τις λευκές νύχτες να θυμίσω το Insomnia με τον Αλ Πατσίνο, που μεταφέρει αρκετά καλά το κλίμα-στο τέλος της ταινίας τρίβει κανείς τα μάτια του…
  Εγώ έζησα το καλοκαίρι του ’92 στο Αμπερντήν (57.09). Η νύχτα ήταν, για καμμιά δεκαριά μέρες, ένα σούρουπο, ο ήλιος ήταν λίγο κάτω από τον ορίζοντα, και ο ουρανός τόσο φωτεινός που δεν έβλεπες αστέρια. Στο δρόμο δε χρειαζόταν τεχνητός φωτισμός.
  Αυτό τις 3-4 ώρες που διαρκούσε η «νύχτα». Η συνεφιά ήταν ευλογία τις μέρες εκείνες· εγώ που ξυπνάω εύκολα με το φως, μετά τις 3 το πρωί δε μπορούσα να κοιμηθώ αν τύχαινε για κάποιο λόγο να ξυπνήσω.

 11. spiral architect 🇰🇵 said

  @6-11: Γι’ αυτό και δεν φεύγουμε από δω χάμου. Πού στην ευχή θα βρούμε καλύτερα;

 12. dryhammer said

  9. Ευχαριστώ. Τώρα στα 53 κατάφερα νά κάνω το όνειρο της φιλολόγου μου στο Γυμνάσιο, πραγματκότητα, δλδ να γράφω όπως μιλάω. Το τίμημα; Λέξη παρα λέξη μπίπ – σαν αμαξάς του Λούκι Λουκ- γι αυτό και βρήκα καταφύγιο στο σλανγκάδικο.

 13. sarant said

  12 Αμαξάς του Λούκι Λουκ, καλό!

 14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Από το οποίο λάκισες παλιόπαιδο ντράι και σε κυνηγάμε στις ρούγες. Κοίτα μην τα κάνεις λαμπόγυαλο εδώ μέσα με το σφυρί και πληρώνουμε τζερεμέδες…

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Άκουσα πριν από λίγο στο ραδιόφωνο τη φράση, «η γλώσσα είναι η Ιθάκη του καθενός μας» και μου άρεσε!

  @1. Για Κερασάρη ξέρω τον Ιούνιο έστω και αν πριν μια εβδομάδα έφαγα…άπειρα κεράσια στο υψόμετρο 930.

  @6. Πράγματι πολύ ωραία αφήγηση!
  Η πόλη-λέξη Μουρμάνσκ κάτι το…συναρπαστικό μου γεννά, χωρίς να γνωρίζω το γιατί. 🙂

  @10. Ψιλο-θυμήθηκα την ταινία. Αυτή δεν ήταν που ο Αλ Πατσίνο ήταν αστυνομικός- παλιά καραβάνα-και συνεργάστηκε με μια νεότερη συνάδελφο του σε κάποια υπόθεση κ.λπ, κ.λπ ;
  «Ο ήλιος λίγο πιο κάτω από τον ορίζοντα».Δηλαδή είχε δύσει και βλέπατε σούρουπο;

 16. cronopiusa said

  dryhammer, σας αγαπώ…

  Θάλασσα μη θυμώνεις θάλασσα μη θυμώνεις
  θάλασσα μη θυμώνεις μην κάνεις κύματα

  Καλημέρα, και καλό μήνα και καλό καλοκαίρι !

 17. spiral architect 🇰🇵 said

  Το καραντί το καραντί θα μας μπατάρει
  σάπια βρεχάμενα τσιμέντο και σκουριά
  από νωρίς δεξιά στη μάσκα την πλωριά
  κοιμήθηκεν ο καρχαρίας που πιλοτάρει

  🙄

 18. sarant said

  1-15 Κερασάρης λέγεται και ο Μάιος και ο Ιούνιος, ίσως σε διαφορετικά μέρη.

 19. Jimakos said

  Το Οραντούρ συρ Γκλαν μάλιστα ισοπεδώθηκε και ποτέ δεν ανοικοδομήθηκε. Αντιθέτως ξαναχτίστηκε σε νέα τοποθεσία (με εντολή Ντε Γκολ, διαβάζω) και το παλιό χωριό έχει μείνει όπως ήταν, δίκην μνημείου. Όλο λέω να κάνω κάποτε έναν φωτογραφικό περίπατο εκεί, αλλά φευ….

 20. Παναγιώτης Κ. said

  22/6: «Γαλιλαίου ταπείνωσις προ της Ιεράς Εξετάσεως».
  Προτείνω το, τρυφερό για μένα, βιβλίο: Dava Sobel: Η κόρη του Γαλιλαίου.
  Όχι μόνο σε μεταφέρει στο κλίμα της εποχής αλλά αγαπάς το Γαλιλαίο. Εγώ μάλιστα, ως δάσκαλος των Μαθηματικών, τον αγάπησα πολύ!

 21. Παναγιώτης Κ. said

  ΙουΝιανά! Μπα! Πάντα θα επισκιάζονται από τα… Ιουλιανά… (… έτσι για να το συνδέσουμε με την χθεσινή ανάρτηση. 🙂 )

 22. Babis said

  » Πε 1 Εφεύρεσις ραδιοφώνου υπό Μαρκόνι»

  Ο Μαρκόνι δεν εφεύρε το ραδιόφωνο. Αυτό που έκανε ήταν να βελτιώσει τον ασύρματο τηλέγραφο ώστε να αποκτήσει πρακτική χρησιμότητα.

 23. spyridos said

  Επιστροφή στην επεξεργασία
  Καλό μήνα

  Τουρκικές θηριωδίες, Αμερικάνικες θηριωδίες, και Ελληνικές θηριωδίες (ναι υπάρχουν κι αυτές). Αλλά γερμανικές όχι, ποτέ, μόνο ναζιστικές !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Μιας και ζω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην Ολλανδία έχω συνηθίσει τις μεγάλες ημέρες του Ιουνίου. Τις απολαμβάνω και δεν θέλω να τις χάσω με τίποτα. Μια φορά ήμουν Ελλάδα Ιούνιο και μου έλειπαν.
  Είναι σαν να κερδίζω μέρες.
  Από τα φοιτητικά χρόνια ήδη. Ο Ιούνιος είχε εξεταστικές ή / και παραδόσεις εργασιών πτυχιακών κτλ.
  Πάντα διάβαζα τις νυχτερινές ώρες από το γυμνάσιο. Έτσι κάθε Ιούνιο δεν κοιμόμουν σχεδόν ποτέ. Οταν έγραφα εργασίες προγραμμάτιζα τη δουλειά μου με τους κότσυφες.
  Άρχιζα να γράφω από τις 9-10 το ‘βράδυ’ (βράδυ που λέει ο λόγος) και συνέχιζα μέχρι να ακούσω τους πρώτους κότσυφες να τσακώνονται και να τραγουδούν.
  Ανάλογα με την ημερομηνία και τον καιρό περίπου στις 4-5 το πρωί δηλαδή.
  Τότε έκανε ένα χτένισμα και ξαναγράψιμο ως τις 8-9 πριν φύγω από το σπίτι.
  Ένας ρυθμός που μου λείπει και τον σκέφτομαι με νοσταλγία. Δεν είναι εύκολο να το συνεχίσεις με οικογένεια και δουλειά.
  Βέβαια 100 μέτρα από το σπίτι μου ξεκινάν οι κερασιές. Και μόλις κοκκινίσουν καλά τα πρώτα κεράσια οι κότσυφες κάνουν πάρτυ από τις τέσσερις.
  Τσακώνονται, τραγουδούν, φωνάζουν, ερωτεύονται, καταχέζουν με μια κόκκινη διάρροια τα αυτοκίνητα.
  Κάποιοι γείτονες γκρινιάζουν.
  Αλλά εγώ ανοίγω το παράθυρο και απολαμβάνω το ξεκίνημα μιας ημέρας που πιάνεται για τρεις.

  Ιούνιος (με τα φρούτα του) στην Ολλανδία και Αύγουστος (με τα φρούτα του και τα φεγγάρια του) στην Ελλάδα.
  Οι μήνες που φτιάχνουν όλο το χρόνο.

 24. LandS said

  23 Αυτές του ΒΠΠ Ναζιστικές. Αυτές των άλλων πολέμων Γερμανικές.

 25. sarant said

  23-24 Έχει ένα δίκιο για το ναζιστικές αντί γερμανικές. Το σκέφτηκα πριν το γράψω.

  Πού ακριβώς στην Ολλανδία; Να πιούμε καμιά μπίρα καμιά φορά 😉

 26. Παναγιώτης Κ. said

  @23. Όλα αυτά σε ποιο μέρος της Ολλανδίας;
  Αυτές οι περιγραφές ταιριάζουν με το Βαχενίγκεν.

 27. Γς said

  >και θα βάλω κι ένα καταπληκτικό τραγούδι του Μίκη, με αξεπέραστη ερμηνεία Καζαντζίδη-Μαρινέλλας, όπου ο Τάσος Λειβαδίτης χρησιμοποιεί ως εικόνα τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη

  Μα τι όμορφος Μίκης-Στέλιος-Μαρινέλλα-Λειβαδίτης!

  Έχω μια αγάπη ολοδική μου
  τριαντάφυλλο, άστρο μου κι αυγή μου
  χίλιοι άντρες δε θα το μπορούσαν
  όπως εγώ να σ’ αγαπούσαν.

  Μέσα στα μάτια σου γλυκές
  τ’ Αη Γιάννη ανάβουν οι φωτιές.

  Στο στόμα σου σαν είμαι απάνω
  πια δε φοβάμαι να πεθάνω
  στα χέρια σου σαν είμαι μέσα
  τότε έγια μόλα έγια λέσα.

  Χωρίς καράβι και πανιά
  άι ταξιδεύω το ντουνιά.

  Έχεις τον ήλιο στα μαλλιά σου
  και το φεγγάρι στην ποδιά σου
  και ένα τζιτζίκι εκεί στα στήθια
  που σου λέει παραμύθια.

  Απ’ τα δικά σου τα φιλιά
  μάθαν τραγούδι τα πουλιά.

  Ημασταν και 16 χρονών, Τοτεινά

 28. to_plintirio said

  Τραγούδι σχετικό με τον Ιούνη από ένα ελληνικό συγκρότημα:

 29. spatholouro said

  «Δίωξις Ιωάννου Συκουτρή επί αθεϊα»

  ΜΙΚΡΟ ΚΑΝΟΝΙ ΕΚΡΕΠΑΡΕ, ΜΑ ΞΑΡΜΑΤΩΘΗ ΚΑΣΤΡΟ!

  Αυτός ο στίχος, παρμένος από μανιάτικο μοιρολόγι εις ένα μονάκριβο αγόρι, που με τον θάνατόν του έσβηνεν η ύπαρξις και το όνομα ολοκλήρου οικογενείας ισχυράς και ιστορικής, αυτός ο στίχος ταιριάζει και διά τον αλησμόνητον Συκουτρήν. Πεθαίνει ένας νέος επιστήμων, μικρός εις τα χρόνια, μικρός εις την πανεπιστημιακήν ιεραρχίαν, μικρός εις το ανάστημα, και με τον θάνατόν του κλονίζεται σύρριζα ολόκληρος επιστημονικός κλάδος της χώρας και ξαρματώνεται το κάστρο της ελληνικής φιλολογικής επιστήμης, του οποίου ο μικρός αυτός και ολιγόσωμος οπλίτης ήτο ο δυνατώτερος και ρωμαλεώτερος υπερασπιστής. (ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΥΓΕΑΣ, 1938)

 30. dryhammer said

  ,,, -17

  Κι αν γυρίζει ο χρόνος πίσω στην αρχή
  όπως γυρίζει πίσω μια βιντεοκασέτα
  το ίδιο αδέξια, με την ίδια ταραχή
  τα ίδια θα κάναμε, άσ’ τα και γάμησέ τα.

  Τίτος Πατρίκιος, 1927 – , Έλληνας ποιητής

 31. gpoint said

  ΠΡΟΣΟΧΗ ακολουθει ποδοσφαιροκοινωνικόν σχόλιον

  Η μικτή Τσάνα, γνωστή και ως Εθνική Ελλάδας κατόπιν άνωθεν εντολών δεν περιέλαβε κανένα (αριθμός 0) ποδοσφαιριστη τηςς ομάδας που τερμάτισε δεύτερη στην κανονική διάρκεια, στα πλέηοφφς και κατέκτησε το κύπελλο. Καλύτερα κατά την γνώμη μου γιατί εκεί «αλλάξαν τα μυαλά» των Τζαβέλλα και Τζιώλη κι έχασε ο ΠΑΟΚ δυο αξιόλογους ποδοσφαιριστές.

  Κουίζ ; όποιος βρει πως ο Κλωναρίδης που μια ζωή στο 60-70 τα έφτυνε και ζητούσε αλλαγή στο τελευταίο ματς της περιόδου έπαιζε πάνω -κάτω στο φουλ τη γραμμή και στο 90+ είχε φρεσκάδα 20χρονου και σε συνδυασμό του ότι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ σ’ αυτό το παιχνίδι και ειχε ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΑ αρνήθηκε να παίξει, κερδίζει φωτογραφία του Ουζουνίδη, του Τσιώλη-σαν πρώτου διδάξαντα- και του…Τσέκου !!

 32. Γιάννης Ιατρού said

  32: ποδοσφαιροκοινωνικόν
  Έγραψες Γιώργο!

  ΥΓ: Εγώ σας διαβάζω όλες κι όλους 🙂

 33. spatholouro said

  Τόσο πολυσυλλεκτικός, Γιάννη μου, δεν μου μοιάζει και τόσο ανεπίψογο, όσο τζέντελμαν κι αν σε αναγνωρίζω!

 34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  15-18- Ρώτησα γιατί την πρωτομαγιά διάβασα εδω πως ο Μάης λέγεται και κερασάρης, λέξη που έμαθα εδώ μέσα μια και στην Αθήνα που μεγάλωσα δεν λέγεται και δεν θυμάμαι να μας την είχαν πεί στο σχολείο, όπως π.χ τον Ιούνιο θεριστή.
  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 35. sarant said

  29 Ωραίο!

 36. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35.Μα και Αθήνα στα (κακά) σχολειά μάθαιναν τον Πεντοζάλη με το
  «Μες του Μαγιού τις μυρωδιές τα κόκκινα κεράσια…». Βέβαια στην Κρήτη απ’ όπου το χορευτικό άσμα, μάλλον ωριμάζουν νωρίτερα λόγω νότου.

 37. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  32 β – Πήρε ντόπα όπως όλοι οι παίχτες όλων των ομάδων, απλώς επειδή στα προηγούμενα παιχνίδια ήταν πτώμα μια και είχε τελειώσει η διάρκεια της προηγούμενης, πήρε έξτρα ειδική για το τελευταίο παιχνίδι για να φανεί και να κερδίσει τις εντυπώσεις, όπως και έγινε. Μπροστά σ’ αυτά που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές, αυτά που παίρνουν τα άλογα του ιπποδρόμου, είναι πορτοκαλάδες.
  Το ποδόσφαιρο, είναι το ίδιο βρόμικο με την πολιτική και την θρησκεία, κι όσοι ανακατεύονται μ’αυτα τα τρία, είναι ή γίνονται σε σύντομο χρόνο (π.χ ο πρωθουργός μας) κι αυτοί βρόμικοι.
  Μέχρι τώρα, όσοι ήθελαν να ξεβρωμίσει ο τόπος, αποδείχτηκαν πιο βρόμικοι από την βρωμια που ήθελαν να καθαρίσουν, λές τώρα να είναι διαφορετικά; Θα δείξει.
  Τις φωτογραφίες που κέρδισα, τις θέλω σε μέγεθος 60χ40 για να τις κολλήσω στο σπίτι του σκύλου μου του Πέπε.☺

 38. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  37- Ναι έχεις δίκιο για το τραγούδι, άλλωστε κι εγώ θυμάμαι πιτσιρικάδες που κλέβαμε κεράσια τον Μάη στο Ν.Ψυχικό, αλλα εγώ λέω για την λέξη κερασαρης ότι δεν την ήξερα και δεν θυμάμαι να την έχω ακούσει για κάποιον μήνα, υπάρχει κάποιος άνω των 50 που μεγάλωσε στην Αθήνα και την είχε ακούσει;

 39. Γς said

  Ανω τον πενήντα είπες;

  Θέλεις να δεις και ταυτότητα;

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νικηφόρος Λύτρας που πολύ αγαπώ (το Χαμομηλάκι, το Φίλημα ,τα Κάλαντα και τόσα τόσα αριστουργήματα)
  Πέθανε σε ηλικία 72 ετών το καλοκαίρι του 1904, μετά από σύντομη ασθένεια που εικάζεται ότι οφειλόταν σε δηλητηρίαση από τις χημικές ουσίες των χρωμάτων. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82

  Κερασινός στον Πόντο λέει,ο Ιούνιος
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82

 41. Γς said

  Και ποιος έχει γενέθλια αύριο;

  Ο Αναξ!

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_21.html

 42. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  40- Όχι δεν χρειάζεται, αλλά για να το φέρω πιο κοντά στα μέτρα μου, πάνω από 50 και κάτω από 60.☺

 43. ΣΠ said

 44. Γιάννης Ιατρού said

  34: με βάζεις σε μαύρες σκέψεις, που πολύ ήθελα να αποφύγω, Κώστα

 45. Triant said

  39:
  Μια και για λίγους μήνες με πιάνει ακόμα το ηλικιακό εύρος που έβαλες, όχι, δεν την είχα ακούσει τη λέξη. Την έμαθα όμως πριν από λίγο καιρό από το quizdom 🙂

 46. ΣΠ said

  44
  Αυτό ήταν για το χθεσινό νήμα που το κάνανε αμέρικαν μπαρ.

 47. Γς said

  47:

  Ασ’ το να υπάρχει.

  Θέλει πολύ να γίνει κ εδώ;

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και τζιτζικάρης αλλού -ωραίο! Ταιριάζει με τις μνήμες μου στην Κρήτη. Τζιτζίκια και κορυδαλοί από τα μέσα Ιουνίου και πέρα, στο θέρος.Οι ασκορδαλοί ή τρουλίδες, αυτά τα τρελά πουλάκια -οι τσουτσουλιάνοι -που λέγαμε προχτές, είναι οι ψυχές του θερισμού.Κάνουν φωλιές στις εξοχές, στη γης, κατάχαμα, μα τόσο επιτήδεια που θυμάμαι να θέριζαν παραδίπλα την πεζούλα και δεν παίρναν χαμπάρι από πού έκαναν φρουστ άπιαστα τα ξεπεταρούδια τους. Την άλλη χρονιά στο όργωμα βρίσκαμε κάτι φορές την παλιά φωλιά λίγα μέτρα από το περσινό σπαρτό. Έχουν ιδιαίτερο πέταγμα κι ένα κλιμακωτό κελαρυστό τραγούδι-σα νάχουν χαντρούλια στο λαρύγγι- καθώς φτερακίζουν παίρνοντας ύψος λοξά μέσα στη λαύρα του καλοκαιριού.

 49. Γς said

  Ρε παίδες, πολύ προσεγμένη η τελετή της ταφής του Μητσοτάκη στην Κρήτη.

  Βλέπω τώρα τα τραγούδια που λένε οι βρακοφόροι πάνω στον τάφο του.

 50. Γς said

  50:

  Ωχ, τι ήθελα και το’ λεγα

  Αρχισαν οι περίεργες μαντινάδες

  Και μπαλοθιές [αυτές καλά]

 51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα, ἔστω καὶ καθηστερημένα. Σήμερα, πρώτη τοῦ Ἰούνη, γιορτάζει (καὶ) ὁ ἅγιος Παίων. Κανονικὰ μὲ τέτοιο ὄνομα θὰ πρεπε νὰ εἶναι προστάτης τῶν ἀπολυομένων κληρωτῶν, πού, τοὐλάχιστον τὶς παλιότερες ἐποχὲς ἀπολύονταν τοῦ ἁγίου Π. ἀνήμερα.(Ἐγὼ ἀπολὺθηκα τὴν ἑπομένη τοῦ ἁγίου Π., στὶς 2 Ἰουνίου τοῦ 1978, μετὰ ἀπὸ 32 μῆνες θητείας).
  Νὰ καὶ τὸ ἀπολυτίκιό του:
  Παίων ο παίων δυσσεβή πίστιν λόγοις,
  Xειρί ξιφήρει παίεται κατ’ αυχένος.

  Χρόνια πολλὰ, λοιπὸν, στοὺς Παίωνες καὶ σ’ ὅλους ὅσοι ἑορτάζουν ἤ γενεθλιάζουν σήμερα.

  @ dryhammer (6). Φίλε πολὺ ὄμορφο τὸ γραφτά σου. Μᾶς ἄφησες ὅμως μὲ τὴ γλύκα. Γράψε κάτι πιὸ μεγάλο καὶ πιστεύω πὼς ὁ Νικοκύρης θὰ χαρεῖ νὰ τὸ φιλοξενήσει. Κάπως ἔτσι ἄρχισα νὰ γράφω κι ἐγὼ πρίν καν᾿α χρόνο.

  Διάβασα (σὲ ἄλλα νήματα) κάποια σχόλια ποὺ μὲ στενοχώρησαν. Παιδιὰ, (λέμε τώρα) ἄς μὴν χαλᾶμε τὶς καρδιὲς μας. Μποροῦμε νὰ διαφωνοῦμε, ἀλλὰ χωρὶς ὀξύτητα καὶ κυρίως χωρὶς προσωπικὲς ἐπιθέσεις.

 52. Γς said

  >Παιδιὰ, (λέμε τώρα)

  Ε, μη το χαλάς!

 53. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  52 Βρε τον Παίονα!

 54. leonicos said

  Γειά σου Λάμπρο.

  Ένας είναι ο Γς. Εγώ τι κάνω;

  Είχα ξεχάσει το Σογιούζ 11. Άνοιξα και τους τρεις, σα μνημόσυνο. Βλακεία ε;

  Είχα βρεθεί στο Τουρκού πολλές φορές καλοκαιριάτικα. Κι εκεί δε νυχτώνει, αλλά δεν ένιωσα και τίποτα το ιδιαίτερο. ίσως επειδή λόγω εφημεριών, κι όταν λέμε εφημερίες εννοούμε εφημερίες ακόμα και 36 ωρών, έχω ψιλοσυνηθίσει

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  46 – Θα διαβάζουν Σαραντάκο στο quizdom.☺

  49 – Α ρε ΕΦΗ θεά, ποιοί κορυδαλοί και τσουτσουλιάνοι και ποιά κελαρυστά τραγούδια τους, μία δεν πιάνουν μπροστά στο κελάηδισμα της γραφής σου, ΜΑΓΕΙΑ!!!

  55 – Γειά σου μοναδικέ Λεώνικε. Μετά από 36ωρες εφημερίες, οι λευκές νύχτες μάλλον θα μοιάζουν μεσάνυχτα.☺

 56. Εντωμεταξύ στην Αμερική το παρακάνανε…

 57. Γς said

  56 γ:

  και φαντάζομαι να ξέρει τι είναι οι λευκές νύχτες ο Λάμπρος

 58. Ένας αξιοπρεπής άνθρωπος –>

 59. 59 συγνώμη https://www.vice.com/gr/article/o-lazaros-paraith8hke-apo-th-doyleia-toy-epeidh-toy-zhthsan-na-ftia3ei-mia-toyrta-me-sbastika

 60. Γιάννης Ιατρού said

  58: Από τα αξέχαστα στις κοινωνικές εκδηλώσεις των 60’s/70’s 🙂

 61. nikiplos said

  Να θυμίσω ότι το Μουρμάνσκ το πρωτοδιάβασα στο βιβλίο «Σπάνιες γαίες» της Σώτης Τριανταφύλλου. Καίτοι ναυτικής οικογένειας από τη μητέρα μου, έπιαναν κυρίως γκαζάδικα ή χημικά που μετέφεραν στηρίνη. Το Μουρμάνσκ ήταν για σιδηρομεταλλεύματα, αν δεν κάνω λάθος αλλά ελάχιστα ελληνικά έπιαναν εκεί. Ο Θείος μου είχε δουλέψει στον Καββαθά: Μαγγάνιο Ρουμανία-Συρία.

 62. Το Μουρμάνσκ ήταν και ο προορισμός των επικών νηοπομπών του Β’ Π.Π., που υπέφεραν από τα ναζιστικά αεροσκάφη και υποβρύχια με έδρα τη βόρεια Νορβηγία.
  Τα φορτηγά σκάφη συνοδεύονταν από πολεμικά αλλά συχνά τα κονβόι διαλύονταν. Σε κάποια στιγμή, μια βρετανική ξύλινη ακταιωρός με κυβερνήτη έναν έφεδρο υποπλοίαρχο και ελάχιστο οπλισμό, βρέθηκε να «προστατεύει» πέντε-έξι φορτηγά πλοία. Τι να κάνει, ο φουκαράς, ρώτησε τα σκάφη τι μεταφέρουν και αυτοσχεδίασε. Σε ένα πλοίο βρήκαν λευκή μπογιά και βάφτηκαν όλα πρόχειρα λευκά για να κρυφτούν στους πάγους. Στο κατάστρωμα ενός άλλου υπήρχαν άρματα μάχης. Τα κανόνια τους εφοδιάστηκαν με βλήματα από τρίτο σκάφος και είχε πλέον φτιάξει έναν στόλο κανονιοφόρο. Κι έτσι ένας δικηγόρος με πείρα μόνο από ιστιοπλοΐα στον Τάμεση κατάφερε να φτάσει στο Μουρμάνσκ.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Gradwell

 63. nikiplos said

  63@ πολύ ωραία ιστορία!

 64. sarant said

  63 Βρετιμαθαινεικανείς!

 65. 64 Εφόσον επέζησαν να τη διηγηθούν, βεβαίως. Διότι εκείνο το κονβόι (PQ-17) είχε καταστραφεί με τεράστιες απώλειες.
  Είχαν τότε χαθεί κι ελληνικά καράβια και ναυτεργάτες από το Χάλιφαξ ως το Μουρμάνσκ.

 66. 65 Πότε βγαίνεις στη σύνταξη;

  Μία ενδιαφέρουσα συλλογή ιστοριών από επιζήσαντες, που τις διηγήθηκαν σε εθελοντές είναι αυτή http://www.bbc.co.uk/history/ww2peopleswar/

  Ας δούμε τι έχει για το Μουρμάνσκ http://www.bbc.co.uk/history/ww2peopleswar/categories/c54585/

 67. sarant said

  67 Εγώ; Θέλω μερικά χρονάκια ακόμα.

 68. Τα χρόνια της α(ν)εργίας μου διάβασα σχεδόν ολάκερο το σάιτ του 67. Και σχεδόν τη μισή Βίκη…

 69. Ριβαλντίνιο said

  gpoint

  ( Σου γράφω εδώ το πειραχτικό αθλητικό μου σχόλιο γιατί στο άρθρο του Μητσοτάκη έγινε ψιλοχαμούλης,άναψαν τα αίματα , βάρυνε το νήμα απ’τα σχόλια και δεν αντέχω να ακούω το ανεμιστηράκι του λαπιτοπίου μου ).

  Παίξαμε 6 φορές φέτος. Τα αποτελέσματα : 3 πεντακάθαρες νίκες για εμάς, 1 νίκη για εμάς που τελικά μας την κλέψατε στα χαρτιά, 1 νίκη για εσάς όταν παίξαμε αδιάφορα με τα δεύτερα και 1 νίκη που σας χάρισε ο Κύζας. Νομίζω φάνηκε ξεκάθαρα ποια ήταν η καλύτερη ομάδα εφέτος. :mrgreen:

 70. Κανονίστε να τα κάνετε κι εδώ λίμπα, δεν έφτανε ο ακατονόμαστος.

 71. sarant said

  69 Και τα θυμάσαι κιόλας 🙂

 72. 73 Ε. όχι κι όλα αλλά είμαι Terraστιος!

 73. spiral architect 🇰🇵 said

  To Mουρμάνσκ καταπώς δείχνει ο χάρτης και λέει και η εγκυκλοπαίδεια είναι ένα τεράστιο ιδιότυπο λιμάνι, με ναυπηγική ζώνη και -το κυριότερο- βάση (σοβιετικών παλιότερα, ρωσικών τώρα) υποβρυχίων.

 74. 75 Ναι, όπως το Αμβούργο. Είναι μέσα στο ποτάμι και δεν παγώνει πολύ το χειμώνα.

 75. dryhammer said

  @ Νικοκύρη:
  Μιάς και το μηνολόγιο εξ αφορμής μου έγινε Μουρμανσκολόγιο, να κάτσω να γράψω ότι θυμούμαι απο την επίσκεψή μου και να στο ποστάρω (πού; σε word είναι ΟΚ;) κι ό,τι θές κάμε το.

 76. Γς said

  Γμτ!

  Τι κακό είναι αυτό;

  Το έπαθα και χτες!

  Και τρόμαξα να το ξεπεράσω. Σίγουρα είναι κάτι το παθολογικό. Από τις έντονες ζαλάδες και την υπερβολική αστάθεια που έχω τώρα.

  Επεσα πριν μια ώρα[;]

  Κι ήταν πάλι ένας φοβερός εφιάλτης. Με κυνηγούσε όλη η αστυνομία. Κι εγώ να κρύβομαι σε μια δασική περιοχή και όλο να περπατάω για να απομακρυνθώ από τον τόπο του εγκλήματος. Ποιου; δεν ξέρω.

  Πάντως έκοβα σε μικρά κομματάκια τα χάρτινα κουτάκια κάποιων φαρμάκων και τα πέταγα για να μην τα πιάσουν επάνω μου.
  Κι απάνω που έφτασα λέει κοντά στην Θεσσαλονίκη και ήμουν έτοιμος να χαθώ μέσα στον οστικό ιστό της, ξύπνησα στη Ραφήνα.

  Με τρομερό πονοκέφαλο. Δεν μπορούσα να σηκωθώ.

  Και έψαχνα να βρω τρόπο να τηλεφωνήσω στους δικούς μου, χωρίς να με εντοπίσουν οι διωκτικές αρχές.

  Και μόλις έφτασα μέχρι εδώ. Σχεδόν μπουσουλώντας.

  Αλλά τι ζάλη είναι αυτή.

  Σίγουρα δεν με κυνηγάνε.

  Κάποιο εγκεφαλικούλι με καταδιώκει με τα φάρμακα και τις στενώσεις μου.

 77. 77 Ναι, βρε! Κι όχι μόνο το Μουρμάνσκ. Σε γουόρντ του στέλνω κι εγώ ό,τι δακτυλογραφώ.

  Δήλωσες Χιώτης κάποια στιγμή ή κάνω λάθος; Γιατί έχω γεννηθεί Βροντάδο.

 78. sarant said

  77 Μετά χαράς! Θα έχει πολύ ενδιαφέρον και θα είναι κάτι διαφορετικό.

 79. Παναγιώτης Κ. said

  @72. 🙂 🙂 🙂

 80. Γς said

  78:

  Και τι αναισθησία εδώ μέσα;

  Τι ψυχή θα παραδώσετε ρε;

 81. dryhammer said

  Στη Χίο (πόλη) γεννήθηκα, απο Καρδαμυλίτη πατέρα και μάνα απο πρόσφυγες, και παραμένω με διαλείμματα για σπουδές, τα μπάρκα και κάνα (σπανιότερο) ταξίδι. Το μέιλ δεν ξέρω που θα το στείλω, άμα το βάλω μπροστά (όχι απόψε αλλά ούτε και Τ.Α.Π.Α. – που είναι, ως γνωστον, αργία)

 82. Ριβαλντίνιο said

  @ Γς

  Δεν είναι τίποτα βρέ, μην φοβάσαι. Θα μας θάψεις όλους. 🙂 Τα όνειρα είναι καλά, όταν μάλιστα είναι τόσο ζωντανά. Αν δεν θές να βλέπεις όνειρα να βάζεις ξυπνητήρι. Όταν βάζω ξυπνητήρι δεν βλέπω ποτέ όνειρα, γιατί μάλλον τα βλέπουμε λίγο πρίν ξυπνήσουμε .

 83. Ριβαλντίνιο said

  Ο Ανάβατος της Χίου φέρνει λίγο σε μανιατοχώρι.

 84. Γς said

  78, 82, 84:

  Καλά`…

  Αν όλα πάνε καλά:

  «Τη δευτέρα: Ο Γς σε νέες τσόντες, ουπς, περιπέτειες!»

  Cuming, oops, Coming Soon! In thie Blog

  Είδα σκηνές από τα ονείρατα προσεχώς…

 85. Ωχουουουου

 86. 85 Ρίβα, ναι. Οι πυκνοχτισμένοι πύργοι είναι φυσική άμυνα. Κλείνεις δυό πόρτες και το χωριό γίνεται κάστρο. Και η Χιός έχει γνωρίσει πολλή λεηλασία.

 87. Γς said

  >Τρ 27, Αρίωνος του κιθαρωδού διάσωσις υπό δελφίνων

 88. Πάνος με πεζά said

  Καστροχώρια όμως, είναι τα Μεστά (το πιο καλοδιατηρημένο) και οι Ολύμποι. Τα οικήματα είναι χτισμένα όλα κολλητά στην περίμετρο, φτιάχνοντας τείχος, οι δρόμοι είναι όλοι εσωτερικοί, και υπάρχουν επικοινωνίες τόσο από τις μεσοτοιχίες όσο κι από τις ταράτσες, για να γυρίζεις όλο το χωριό !

 89. 91 Μπορεί να τα μπερδεύω. Μόνο δυό φορές έχω πάει Χίο. Κι έχω φύγει τρεις. 😎

 90. Γς said

  91:

  >και υπάρχουν επικοινωνίες τόσο από τις μεσοτοιχίες όσο κι από τις ταράτσες, για να γυρίζεις όλο το χωριό

  Παρκούρ κι Αγιος ο Θεός!

 91. Πάνος με πεζά said

  Nα κι ένα ρυμοτομικό των Μεστών…

 92. Γς said

  >Σα 24, Σύλληψις της ιδέας του Ερυθρού Σταυρού, υπό Ερρίκου Ντυνάν

 93. 94 Κατάμεστα που θάλεγε κι ο Μιχάλης Νικολάου!

 94. sarant said

  83 Το μέιλ είναι: sarantπαπάκιpt.lu

 95. Γς said

  >Κυ 11, † Ανδρέου Μιαούλη

  ΕΦΗ-ΕΦΗ said
  29 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:52

  22.>>Τι έχει 10 πόδια και κάνει νιαουνιαου και κελαιδάει στα κεραμίδια;

  Ένα ερωτικό τρίο: δυο γάτες κι ένας κανάρης!!

  Γς said
  29 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:03

  45:
  να το διορθώσουμε:

  Ένα ερωτικό τρίο: δυο γάτες κι ένας μιαού-λης!!

 96. Σωτήρς said

  Έζησα δυο χρόνια στον 65° 5′ σουηδικό παράλληλο (ο αρκτικός κύκλος είναι 66° 3′). Όλο το σχεδίαζα να πάω φέτος για το θερινό ηλιοστάσιο, μιας και είναι εθνική γιορτή, αλλά κανείς δεν ακολουθεί. Δυο χρόνια εκεί δεν αντιμετώπισα πρόβλημα ύπνου ή αποσυντονισμού. Η χειμωνιάτικη νύχτα είναι ίσως πιο φυσιολογική, δεν βλέπεις ήλιο για μήνες αλλά το αληθινά παρανοϊκό είναι η περίοδος από Μάιο μέχρι Ιούλιο. Αρκετοί δεν μπορούσαν να κοιμηθούν και κολλούσαν μαύρα αυτοκόλλητα στα παράθυρα αλλά εγώ κοιμόμουν σα πουλάκι. Εκτός από εκείνες τις φορές που ξενύχταγα, κοιμόμουν με ανοιχτά παράθυρα και τα πουλάκια κελαηδούσαν μανιασμένα. Τότε κόντευα να παρανοήσω. Εκεί όλα τα ζωντανά είναι ξύπνια και τρώνε τρώνε τρώνε μπας και χοντρύνουν και βγάλουν το χειμώνα.

  Νικοκύρη προτείνω καλοκαιρινή βόλτα στα Λοφούτεν (Lofoten) της Νορβηγίας. Tremendous που λέει και μια ψυχή τώρα στην Ουάσιγκτον.

 97. Γς said

  98:

  Και θυμήθηκα τον φίλο μου Θανάση Κανάρη.

  Μιαούλη τον έλεγαν κι αυτόν, αλλά συστηματικά [δήθεν κατά λάθος στην αρχή, εκ προθέσεως μετά] τον έλεγα έτσι.

  Κι ήταν [και είναι;] προϊστάμενος Μηχανογράφησης, μαθημάτων, βαθμολογίας φοιτητών και τέτοια.

  Κι όλο του έστελνα πελατεία.

  -Τον κύριο Κανάρη παρακαλώ.

 98. gpoint said

  # 70

  Συμφωνώ… και πανηγύρια με ήθος και αβλεψία βοηθού ! (συμπτωματική)

  Μια που δεν γίνεται η απόφαση που βγήκε στις 10 το πρωί να καθαρογράφτηκε τα ξημερώματα ήταν γνωστό και κανονισμένο από τον αφεντικό σας πως ο ΠΑΟΚ δεν θα έπαιζε τσουλού και το ματς ήταν μόνο για γόητρο…
  Δες και τα σχόλια 32 και 38

 99. Γς said

  >Τε 7, Γενέσιον Παύλου Γκωγκέν

 100. gpoint said

  Ας βάλω και κανένα γλωσσολογικό βίδδεο…

 101. Γς said

  99:

  >Νικοκύρη προτείνω καλοκαιρινή βόλτα στα Λοφούτεν

  και μετά στην Ουαγκαντούγκου. Στην Ανω Βόλτα.

  Την Μπουρκίνα Φάσο δηλαδή.

  http://www.spirospero.gr/index.php/aplyta/125684-i-ano-volta-kai-i-kato-volta

  Τοπική καλλονή αγνώστων λοιπών στοιχείων…

 102. sarant said

  99 Να το έχω στον νου μου.

  104 Δεν είναι ανάγκη να μπουν άλλες φωτογραφίες.

 103. Μ’ αυτά και με τούτα -αν και Σκύλος- θυμήθηκα το καλό παλιό

  Γιατί τα σκυλιά κυνηγούν τ’ αυτοκίνητα;
  Και να τα πιάσουν, μπορούν να τα οδηγήσουν;

 104. Γς said

  >Τρ 6, Αναχώρησις Ρέη Μπράντμπερη προς τα δίδυμα φεγγάρια του Άρη

  The Martian Chronicles

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Martian_Chronicles

 105. Γιάννης Ιατρού said

  Γς,
  Χρόνια σου πολλά,
  υγεία και να χαίρεσαι τους δικούς σου και ιδιαίτερα το εγγονάκι σου

 106. Pedis said

  αυτό εχει γούστο

  Είκοσι ολόκληρα δευτερόλεπτα σιωπής και αμηχανίας – μια αιωνιότητα στο χώρο της επικοινωνίας- ακολούθησε την απλή ερώτηση ενός δημοσιογράφου στον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με τη δημοκρατία στη Σαουδική Αραβία.

  http://info-war.gr/ta-20-pio-amichana-defterolepta-stin-istoria-tis-anthropotitas/

 107. Pedis said

  Terror in Britain: What Did the Prime Minister Know?

  by John Pilger

 108. spiral architect 🇰🇵 said

  Άιντε και πολύχρονος σα και τον ακατονόμαστο, ΓουΣού!

 109. spiral architect 🇰🇵 said

  Υλοποιείται η επένδυση στο Ελληνικό – Ξεκινούν άμεσα τα έργα

 110. leonicos said

  100 Η σημαία είναι λάθος. Πές τους να την αλλάξουν

 111. cronopiusa said

 112. Γς said

  111, 114:

  Ευχαριστώ.

  Να ζειτε να με θυμάστε [του χρόνου]

  😉

 113. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα. Χρόνια πολλὰ Γς καὶ νὰ χαίρεσαι ὅσους ἀγαπᾶς.

  Πολὺ χάρηκα ποὺ θὰ γράψει γιὰ τὸ ἱστολόγιο ὁ Dryhammer. Χρειάζεται νέο αἷμα ἡ ὁμάδα. Κι αὐτὲς θὰ εἶναι ναυτικὲς ἱστορίες ἀπὸ πρῶτο χέρι, ὄχι ἀπὸ δεύτερο, ὅπως οἱ δικές μου.

  Ἰδοὺ πεδίον δόξης λαμπρὸν καὶ γιὰ τοὺς ὑπόλοιπους συνσχολιαστές. Ἀντὶ νὰ τσακωνόμαστε σὰν τὰ κοκόρια, ἂς γράψει ὀ καθένας γιὰ κάτι ποὺ τὸν ἐνδιαφέρει. Μιὰν ἰδέα ρίχνω καὶ μπορεῖ νὰ διαμορφωθεῖ ἀνάλογα μὲ τὶς προτάσεις ποὺ θὰ πέσουν στὸ τραπέζι. Φυσικὰ πάντα μὲ τὴν τελικὴν ἔγκριση τοῦ Νικοκύρη. Μπορεῖ μάλιστα νὰ γίνει σὲ θεματικὲς ἑνότητες, ὅπως ἔγραψα (γιὰ πλάκα) πρίν ἀπὸ λίγες μέρες. Ἀστεῖα-ἀστεῖα τὰ πράματα γίνανε σοβαρά, ποὺ εἶχε πεῖ κι ἕνας καλὸς μου φίλος ποὺ ἔφυγε νωρὶς.

 114. sarant said

  Γουσού, να περάσεις και τον Μητσοτάκη! Χρόνια πολλά!

  116 Τώρα που έρχεται καλοκαίρι, το ιστολόγιο μπορεί να δέχεται περισσότερες συνεργασίες, να με ξεκουρασετε κι εμένα.

 115. spatholouro said

  Εφόσον λαμβάνονται υπόψη προτάσεις, να μία που μπορεί να μπαίνει κάθε μήνα:

  «Πανιστολογική Ημέρα Homo Redicolosus»

 116. Γιάννης Ιατρού said

  118: Κώστα,
  η παράλειψις να αναφερθή η υποχρεωτική προεγγραφή δια σχολιασμόν εις αυτά τα προτεινόμενα άρθρα, μοι προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν 🙂 🙂

 117. 117 Νικοκύρη: και για δακτυλογραφήσεις προσφερόμαστε.

 118. Γιάννης Ιατρού said

  120: Σκύλε,

 119. Ριβαλντίνιο said

  Χρόνια πολλά Γς, να τα χιλιάσεις.

 120. Pedis said

  Μαθήτρια μηνύει τον καθηγητή της επειδή, λέει, ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι ήταν απόφαση της κυβέρνησης να παρασημοφορηθεί ο Μέρτζος, ενώ η μαθήτρια υποστηρίζει ότι ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του Μέρτζου, προς τιμήν του, να προτείνει στον ΠτΔ, κι αυτός αμέσως εδέχθη, να τον τιμήσει ως συμβολική κίνηση στον αγώνα κατά του αναρχοκομμουνισμού και υπέρ των συμφερόντων του έθνους.

  Να,

  http://www.efsyn.gr/arthro/mathitria-minyse-kathigiti-logo-paratirisis-gia-theseis-tis-gia-ti-hoynta

  http://www.efsyn.gr/arthro/anavalletai-i-parasimoforisi-toy-n-mertzoy

  Αλλά η πατριωτική πρωτοβουλία Μέρτζου ενόχλησε το κομμουνιστικό κατεστημένο της χώρας γι αυτό και ο ΠτΔ αποφάσισε να δείξει την δυσφορία του. Πολύ πιθανά, η παρασημοφόρηση θα γίνει σε στενό δεξίο-ακροδεξιό κύκλο.

  Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της κυβέρνησης δεν θα παρεβρεθούν στην τελετή αλλά στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει με μέλη της φρουράς της βουλής που θα κάνουν επίδειξη ντωσίματος του δημοκρατικού τόξου.

 121. Γς said

  Σαν σήμερα.

  Γενέσιον Ζοζεφίνας Μπέικερ

 122. nikiplos said

  Αν και ξαναευχήθηκα στον Γσ, εύχομαι πάλι να τα χιλιάσει, χρόνια πολλά, αείζωος!

  Τη ΖΩΗ,


  (…)
  Πρέπει νὰ τηνε πάρεις σοβαρὰ
  Τόσο μὰ τόσο σοβαρὰ
  Ποὺ θὰ φυτεύεις, σὰ νὰ ποῦμε,
  ἐλιὲς ἀκόμα στὰ ἑβδομῆντα σου
  Ὄχι καθόλου γιὰ νὰ μείνουν στὰ παιδιά σου
  Μὰ ἔτσι γιατὶ τὸ θάνατο δὲ θὰ τόνε πιστεύεις
  Ὅσο κι ἂν τὸν φοβᾶσαι
  Μὰ ἔτσι γιατί ἡ ζωὴ θὲ νὰ βαραίνει
  πιότερο στὴ ζυγαριά.
  (…)

  που έλεγε κι ο ποιητής, που σαν σήμερα στα 1963 έφυγε από τον μάταιο τούτον κόσμο…

 123. 121 τώρα τόδα Γιάννη!

  Πώς δεν έχω! Έχω περάσει Fortran 4 με 10, το 1980. Και κάπου έχω το χαρτί από ένα σεμινάριο της ΕΣΠΤ για Βίντοουζ 3.1! Τον ΑΣΕΠ, τώρα στα 55, δυσκολεύομαι κομμάτι να τον ικανοποιήσω.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γς Χρόνια πολλά ,καλά και …ψύχραιμα! 🙂

  125.>>Μὰ ἔτσι γιατί ἡ ζωὴ θὲ νὰ βαραίνει
  πιότερο στὴ ζυγαριά.
  Ο Χικμέτ ήταν ο ποιητής κι ο πατέρας πράγματι ο γεωργός που ήταν κοντά στα 70 όταν μια μεγάλη πυρκαγιά κατάκαψε σχεδόν όλα τα δεντρά του και πήρε και φύτευε απ΄αρχής.Τα παιδιά είμασταν φευγάτα στην Αθήνα χωρίς να φαίνεται πιθανότητα επιστροφής κανενός μας.Τότε εντυπωσιασμένος ο Νίκος Κούνδουρος (συνομήλικός του) είπε πως θα φυτέψει κι αυτός ελιές στον Άγιο Νικόλαο. Είδαν και οι δυο τα δέντρα αυτά να κάνουν καρπό πολλές χρονιές.

 125. Λ said

  Στις 17 Ιουνιου 1957 έγινε η πρεμιέρα του μπαλέτου Αγών που συνέθεσε ο Στραωινσκι για τον Μπαλάσιν

  Για τα 60χρονα του μπαλέτου αυτού
  http://www.nybooks.com/event/agon-at-sixty/?utm_medium=email&utm_campaign=NYR%20Brexit%20Philip%20Levine%20Times%20Square&utm_content=NYR%20Brexit%20Philip%20Levine%20Times%20Square+CID_49877a108fc5fe937ac99fdb705f7298&utm_source=Newsletter&utm_term=Agon%20at%20Sixty

 126. Λ said

  Για να είμαι πιο ακριβής η μουσική του έργου παίχτηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 57 στο Λος Άντζελες ενώ η πρεμιέρα του μπαλέτου έγινε στη ΝΥ το Δεκέβρη του 57.
  Σορυ για το ω αντί β στον Στραβίνσκι

 127. […] Μηνολόγιον Ιουνίου για μιαν ακόμα φορά […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: