Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους (Δημ. Σαραντάκος) 4 – Δημώναξ

Posted by sarant στο 20 Ιουνίου, 2017


Πριν από ένα μήνα άρχισα να δημοσιεύω αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους» που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Γνώση.

Η σημερινή συνέχεια είναι η τέταρτη, αλλά φυσικά πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες.Η προηγούμενη δημοσίευση βρίσκεται εδώ. Είχαμε δει ιστορίες από τον Ηρόδοτο, σήμερα περνάμε σε ιστορίες από τον Λουκιανό. Η ιστορία που ακολουθεί βασίζεται στο έργο του Λουκιανού «Δημώνακτος βίος».

Όπως γράφω στην εισαγωγή οι Αρχαίοι ημών δεν ήταν καθόλου σοβαροφανείς, αλλά εύθυμοι και ιλαροί. Τέτοιος ιλαρός φιλόσοφος ήταν ο Δημώναξ, Κύπριος από μεγάλη οικογένεια, που έζησε στην Αθήνα τον 2ον αιώνα της χρονολογίας μας. Ο σκώπτης των πάντων Λουκιανός, μιλά για τον Δημώνακτα με μεγάλο σεβασμό και του αφιερώνει ιδιαίτερο βιβλίο, από το οποίο πήρα όσα θα διαβάσετε παρακάτω.

Ο Δημώναξ ήταν κυνικός φιλόσοφος, μολονότι αποδεχόταν και τις απόψεις άλλων φιλοσοφικών σχολών. Όπως έλεγε «σεβόταν τον Σωκράτη, θαύμαζε τον Διογένη και αγαπούσε τον Αρίστιππο». Ήταν ιλαρός, ακέραιος, μετριόφρων και πολύ ελευθερόστομος. Για την τσουχτερή γλώσσα του και από το γεγονός ότι δεν τηρούσε  τους λατρευτικούς κανόνες, δεν θυσίαζε στους θεούς, ούτε προσευχόταν, κατηγορήθηκε για άθεος, εκείνος όμως παρουσιάστηκε στην Εκκλησία του Δήμου και με την απολογία του προκάλεσε τον θαυμασμό όλων. Από τότε οι Αθηναίοι του έδειχναν μεγάλο σεβασμό και στο πέρασμα του οι άρχοντες και οι απλοί πολίτες σηκώνονταν όρθιοι για να τον χαιρετήσουν.

Η ελευθεροστομία του εξόργισε κάποτε έναν ολυμπιονίκη, που μη έχοντας επιχειρήματα να τον αντικρούσει χτύπησε το Δημώνακτα με μια πέτρα και του άνοιξε το κεφάλι. Όσοι ήταν μπροστά αγανάκτησαν και θέλησαν να τιμωρήσουν τον δράστη φωνάζοντας:

«στον ανθύπατο να πάμε, στον ανθύπατο»

Ο Δημώναξ όμως είχε αντίρρηση

«όχι στον ανθύπατο αλλά στον γιατρό» τους είπε.

Κάποτε στην Εκκλησία του Δήμου ξέσπασε σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ αντιπάλων πολιτικών μερίδων, που κατέληξε σε καυγάδες, βρισιές και οχλαγωγία. Ο Δημώναξ όταν το έμαθε πήγε στην Εκκλησία. Μόλις μπήκε στον χώρο και ανέβηκε στο βήμα, αμέσως οι καυγάδες σταμάτησαν, όλοι σώπασαν και περίμεναν να τον ακούσουν. Εκείνος όμως βλέποντας πως ο σκοπός για τον οποίον είχε πάει, πραγματοποιήθηκε … κατέβηκε από το βήμα και έφυγε.

Ο Δημώναξ δε χαριζόταν καθόλου σε όσους η συμπεριφορά τους ήταν ανάρμοστη ή προκλητική. Ένας τέτοιος ήταν και ο Φαβωρίνος, Κέλτης φιλόσοφος και ευνούχος. Μαθαίνοντας πως ο Δημώναξ κορόιδευε τις φιλοσοφικές του απόψεις του ζήτησε το λόγο.

«Ποιος είσαι εσύ που με χλευάζεις;» τον ρώτησε.

«Ένας άνθρωπος που τα αυτιά του δεν εξαπατώνται εύκολα»

«Και τι εφόδια έχεις εσύ και διατείνεσαι πως είσαι φιλόσοφος;» τον ρώτησε

«Όρχεις» απάντησε ο Δημώναξ

Μιαν άλλη φορά ένας άλλος φιλόσοφος, ο Σιδώνιος, ισχυριζόταν πως είναι οπαδός πολλών φιλοσοφικών σχολών

«Αν με καλέσει ο Αριστοτέλης» έλεγε «θα τον ακολουθήσω στο Λύκειο. Αν με φωνάξει ο Πλάτων, θα πάω στην Ακαδημία, αν ο Ζήνων, θα εγκατασταθώ στην Ποικίλη Στοά και αν με καλέσει ο Πυθαγόρας, θα σωπάσω», υπαινισσόμενος τη δοκιμασία της μακρόχρονης σιωπής που πρότεινε ο Πυθαγόρας στους οπαδούς του.

«Μα δεν ακούς τόσην ώρα πως σε καλεί ο Πυθαγόρας;» του είπε ο Δημώναξ, θέλοντας να του δείξει πως ήταν καιρός να σωπάσει.

Κάποιος Ρωμαίος συγκλητικός περνώντας από την Αθήνα, παρουσίασε στο Δημώνακτα το γιο του, που ήταν πολύ ωραίο παιδί αλλά μαλθακός και θηλυπρεπής

«Πολύ ωραίος ο γιος σου, μοιάζει της μητέρας του» παρατήρησε ο φιλόσοφος.

Κάποτε πέρασε από την Αθήνα  κάποιος άλλος Ρωμαίος αξιωματούχος ονόματι Κέθηγος, που έλεγε και έκανε ένα σωρό γελοιότητες

«Μέγα κάθαρμα» σχολίασε ένας Αθηναίος

«Μα τον Δία, ούτε μέγα» απάντησε ο Δημώναξ, εννοώντας πως δεν του άξιζε ο τίτλος μέγας ούτε ως κάθαρμα.

Όταν ο Ηρώδης ο Αττικός πενθούσε με πολύ επιδεικτικό τρόπο για τον αγαπημένο του μαθητή, τον Πολυδεύκη, που πέθανε ξαφνικά, ο Δημώναξ παρουσιάστηκε κρατώντας ένα χαρτί.

«Σου φέρνω γράμμα από τον Πολυδεύκη» του είπε

Ο Ηρώδης χάρηκε γιατί ο Δημώναξ ήταν από τους λίγους που δεν τον κολάκευαν ούτε τον υπολόγιζαν

«Και τι μου γράφει ο Πολυδεύκης» ρώτησε

«Παραπονιέται που δεν πήγες ακόμα να τον βρεις».

Κάποτε στην αγορά παρακολουθούσε μαζί με άλλους δυο φιλόσοφους που συζητούσαν. Ήταν όμως τόσο αστοιχείωτοι και βλάκες, που άλλα έλεγε ο ένας και άλλα απαντούσε ο άλλος

«Δε σας φαίνεται φίλοι μου» είπε ο Δημώναξ στους άλλους ακροατές της συζήτησης «σα να προσπαθεί ο ένας να αρμέξει έναν τράγο και ο άλλος να βάζει από κάτω ένα κόσκινο για να μαζέψει το γάλα;»

Κάποιος για να τον φέρει σε δύσκολη θέση τον ρώτησε

«Αν κάψω ξύλα που ζυγιάζουν χίλιες μνες*, πόσων μνων καπνός θα βγει;»

«Ζύγιασε τη στάχτη και όλο το υπόλοιπο θα είναι ο καπνός» του απάντησε ο Δημώναξ.
(Η μνα εκτός από νόμισμα ήταν και μονάδα βάρους, ίση με 432 γραμμάρια)

Έζησε πάνω από εκατό χρόνια. Όταν γέρασε και στα χέρια του φάνηκαν τοι γνωστές κηλίδες των γηρατειών, είπε

«Ο Χάρος με δάγκωσε».

Όταν τον ρωτούσαν οι φίλοι του αν έχει φροντίσει για την ταφή του τους απάντησε

«Μη νοιάζεστε. Η βρώμα που θα βγάλω θα με θάψει¨.

Εντούτοις ο Αθηναίοι του έκαναν μεγαλοπρεπή κηδεία και το φέρετρό του το σήκωσαν στους ώμους τους οι πιο γνωστοί φιλόσοφοι της πόλης.

 

 

 

86 Σχόλια προς “Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους (Δημ. Σαραντάκος) 4 – Δημώναξ”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >«Και τι εφόδια έχεις εσύ και διατείνεσαι πως είσαι φιλόσοφος;» τον ρώτησε

    «Όρχεις» απάντησε ο Δημώναξ

    Καλά του είπε του Κέλτη

  2. Corto said

    Καλημέρα!

    «Κάποτε στην Εκκλησία του Δήμου ξέσπασε σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ αντιπάλων πολιτικών μερίδων»

    Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η αθηναϊκή δημοκρατία συνέχισε να λειτουργεί και μέσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

  3. LandS said

    Κάποτε στην αγορά παρακολουθούσε μαζί με άλλους δυο φιλόσοφους που συζητούσαν. Ήταν όμως τόσο αστοιχείωτοι και βλάκες, που άλλα έλεγε ο ένας και άλλα απαντούσε ο άλλος

    http://www.capital.gr/politiki/3219053/benizelos-ramfos-gia-na-oneireutoun-oi-ellines-xana-prepei-na-stamatisoun-na-fantasionontai

  4. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα. Στο άσχετο σχόλιο, θα μπορούσα να μιλάω ώρες γι αυτό που ζήσαμε χτες βράδι στο Παναθηναϊκό Στάδιο… Με μια λέξη, συγκλονιστικό…

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    […] Ένας τέτοιος ήταν και ο Φαβωρίνος, Κέλτης φιλόσοφος και ευνούχος […]

    Κέλτης; Στην Αθήνα; Πώς έφτασε εδώ; 🙄

  6. spiridione said

    3 🙂

  7. Γς said

    5:

    Μέσω Βόρειας Κορέας

  8. spiral architect 🇰🇵 said

    @7: Άστα αυτά τώρα και πες: Τη δήλωση την έκανες; 👿

  9. nikiplos said

    Καλημέρα σε όλους/ες.
    To Φαβωρίνος μήπως είναι παράνομα του Ευνούχος?

  10. LandS said

    2 Δεν είχε και καμιά σπουδαία λειτουργία. Αυτό φαίνεται και από τη κραυγή «στον ανθύπατο να πάμε, στον ανθύπατο». Έ, ούτε για ένα χουλιγκάνο δεν μπορούσαν οι ίδιοι θεσμοί της «αυτόνομης» civitas foederata να λειτουργήσουν.
    Οι περισσότεροι θεσμοί είχαν καταργηθεί και κάποιοι ξεχαστεί. Η Εκκλησία του Δήμου είχε εκφυλιστεί σε κάτι σαν τα σημερινά Δημοτικά Συμβούλια.

  11. Πέπε said

    Φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία (το απάνθισμα από ιστοριούλες) ανήκει στη βαρετή ομάδα ιστοριών που προσπαθούν ανεπιτυχώς να δείξουν τι αλέγροι και αστειάτορες ήταν οι αρχαίοι. Θα ήταν, δε λέω: αν ήμουν μπροστά σε κάποια από αυτές, το πιθανότερο είναι ότι θα γελούσα ή θα θαύμαζα – σκέφτομαι λ.χ. τον τύπο με σπασμένη κεφαλή και αίματα παντού να κάνει πνεύμα προσγειώνοντας το πλήθος των περιέργων που μαζεύονται σε κάθε ξένο καβγά και λένε το κοντό τους και το μακρύ τους, θα ήταν δυνατή σκηνή.

    Αλλά η αφήγηση δε μου λέει τίποτε. Πρέπει να βάλω τη δική μου φαντασία να δουλέψει για να δω το αστείο. Είναι σαν να πρέπει να σ’ το εξηγήσουν – μετά δε γελάς.

  12. nikiplos said

    3@ Αγαπητέ Lands, πιστεύω πως ο παραλληλισμός με το παράδειγμα του Δημώνακτος σχετικά με αστοιχείωτους και βλάκες, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Στέλιο Ράμφο, είναι πέρα από κάθε περιθώριο ατυχής. Μπορεί κανείς να διαφωνήσει πολιτικά μαζί τους, ή γιατί όχι και να προσδεί στη δράση τους και υστεροβουλία, εντούτοις αστοιχείωτους ή βλάκες δεν τους λες… 🙂

    Εάν αναφέρεσαι στον διάλογο καθεαυτόν, στενοχωριέμαι που ο ΣΡ αναγκάζεται να συμπαρίσταται σε φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα όπως ο ΕΒ.

  13. spiral architect 🇰🇵 said

    @12: Δεν μπορώ, παρά να συμφωνήσω … 😦

  14. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    12 Αναγκάζεται -γιατί ομως;

  15. atheofobos said

    «Και τι εφόδια έχεις εσύ και διατείνεσαι πως είσαι φιλόσοφος;» τον ρώτησε
    «Όρχεις» απάντησε ο Δημώναξ

    Άραγε ο νυν υπουργός ή ο γιος του ήταν εμπνευσμένος από τον Δημώνακτα όταν ενέγραψε σε αυτούς ολόκληρο Ταγματάρχη;

  16. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    14β Αν αναγκάζεται, του λείπει κάτι που λείπει κι απ’ τον Κέλτη…

  17. Corto said

    10:
    Προφανώς το ρωμαϊκό κράτος δεν θα άφηνε στους Αθηναίους παρά μόνον την ψιλή κυριότητα της πόλης τους. Ωστόσο η Αθήνα παρέμεινε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού για πολλούς αιώνες.
    Αυτό που πρέπει κυρίως να καταλογιστεί στην ρωμαϊκή διοίκηση είναι η αδυναμία της να υπερασπιστεί τις πόλεις και τους πληθυσμούς από τις πρώτες βαρβαρικές εισβολές, όπως αυτή των Ερούλων, το 267 μ.Χ., που κατέστρεψαν την Αθήνα σχεδόν ολοσχερώς.

  18. gpoint said

    # 11

    Εντάξει, μπορεί να μην βγάζουν γέλιο αλλά είναι ενδιαφέροντα και διδακτικά

  19. Κουνελόγατος said

    Συμφωνώ. Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλία «σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων» και «τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες;»

    Καλημέρα σε όλους.

  20. Αγγελος said

    Κάθε άλλο παρά βλάκες ή αστοιχείωτοι είναι φυσικά ο Ράμφος κι ο Βενιζέλος. Ο διάλογός τους όμως, από τα λίγα που άκουσα, μου φάνηκε διάλογος κουφών. Ελεγε ο ένας τα δικά του και ο άλλος περίμενε ευγενικά τη σειρά του να πει τα δικά του. Μόνο το ύφος του Ράμφου να βλέπατε την ώρα που αγόρευε ο Βενιζέλος…

  21. Μπούφος said

    Επειδή το συγκεκριμένο βιβλίο το διάβασα λέω ότι γέλασα πολύ! Ας το διαβάσει κάποιος ολόκληρο και μετά ας αποφανθεί, και να με συνχωρείτε κιόλας!
    ;-(

  22. nikiplos said

    14Β’ μια εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ο ΕΒ να του παρέχει πρόσβαση σε Μέσα και διέξοδο από τον μακροχρόνιο απομονωτισμό του…

    20@ Άγγελε, συνήθως έτσι «διαλογίζονται» σε πολλές τέτοιες ημερίδες… 🙂
    Και φυσικά δεν είναι διάλογος κωφών, αλλά όπως εσύ ειδικά θα γνωρίζεις, πασούλες βαρετού παιχνιδιού, αφού αντάλλασσαν στημένες πασούλες για να βάλουν γκολ σε άδειο τέρμα…

  23. NM said

    Corto (#2): Οταν διάβασα το σχόλιό σου ήθελα να απαντήσω: «Κόψε κάτι. Δημοκρατία μόνο με Δήμο και χωρίς Κράτος είναι ποδήλατο χωρίς ρόδες». Αλλά βλέπω ότι πρόλαβαν άλλοι και περισσότερο αναλυτικοί

  24. Corto said

    23 (ΝΜ):

    «πρόλαβαν άλλοι»

    Ποιους άλλους εννοείς; Ίσως μου διαφεύγει κάτι, αλλά μόνο το σχόλιο 10 (του Lands) βλέπω να είναι σχετικό.

    Επί της ουσίας:
    Εξυπακούεται ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Αθήνας μέσα στα πλαίσια της Ρωμαΐκής Αυτοκταρτορίας ήταν τυπικοί ή προσχηματικοί. Το γεγονός όμως ότι υπήρχαν, έστω και σε αυτήν την ψαλιδισμένη μορφή, σήμαινε ότι η Αθήνα μπορούσε να προσφέρει βήμα δημόσιου διαλόγου. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο για την υπόλοιπη αυτοκρατορία και πρέπει να αξιολογηθεί ως πολύ σημαντικό.
    Εν γένει η θέση του Ελληνισμού στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία απέχει παρασάγγας από την κατάσταση ενός υπόδουλου έθνους.

  25. Ριβαλντίνιο said

    Εμένα μου αρέσει το χιούμορ και η πλάκα των αρχαίων.
    ———————————————–
    Να βάλω και ένα άλλο κείμενο που διάβασα με μαύρο χιούμορ και ειρωνία και μου έκανε εντύπωση :

    Ι. Σουίφτ
    Ταπεινή πρόταση για να εμποδίσουν τα παιδιά των φτωχών της Ιρλανδίας να γίνονται βάρος στους γονείς τους και να τα καταστήσουν χρήσιμα ( 1729 )
    ( Το μαύρο χιούμορ του Σουίφτ εμφανίζει από την ανάποδη την έννοια των «δικαιωμάτων του ανθρώπου» ).

    Είναι θλιβερό θέαμα, για όσους σεργιανίζουν σε αυτή τη μεγάλη πόλη ή ταξιδεύουν στην εξοχή, να βλέπουν τους δρόμους, τις δημοσιές και το κατώφλι των καλυβιών γεμάτο ζητιάνες, με 3 ή 4 ή 6 παιδιά πίσω από την κάθε μία, όλα ντυμένα με κουρέλια και να ενοχλούν τους διαβάτες ζητώντας ελεημοσύνη. Οι μανάδες αυτές, αντί να μπορούν να κερδίζουν τίμια τη ζωή τους με τη δουλειά τους, είναι αναγκασμένες να περνούν όλο τον καιρό τους τριγυρνώντας και ζητιανεύοντας για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Κι αυτά, όταν μεγαλώνουν γίνονται κλέφτες, επειδή δεν έχουν καμμιά ασχολία, ή εγκαταλείπουν την αγαπημένη τους πατρίδα και πάνε να πολεμήσουν για τον Μνηστήρα του θρόνου της Ισπανίας ή να πουληθούνε στα Μπαρμπάντος.
    Όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμφωνούν, φαντάζομαι, ότι ο καταπληκτικός αυτός αριθμός παιδιών στην αγκαλιά, στην πλάτη ή πίσω από τη μητέρα τους και συχνά πίσω και από τον πατέρα τους, χειροτερεύει ακόμα πιο πολύ την τωρινή κατάσταση του βασιλείου. Γι’αυτό , όποιος θα μπορούσε να βρεί ένα δίκαιο, εύκολο και φθηνό τρόπο να καταστήσει τα παιδιά αυτά χρήσιμα στην κοινωνία θα του άξιζε για την δημόσια αυτή εξυπηρέτησή του, να του στήσουν ανδριάντα ως σωτήρα του έθνους.
    Το σχέδιό μου ωστόσο δεν περιορίζεται καθόλου στην περίπτωση των παιδιών των αναγνωρισμένων ζητιάνων. Έχει πολύ μεγάλη έκταση και θα συμπεριλάβει όλα τα παιδιά ορισμένης ηλικίας των οποίων οι γονείς είναι στην πργαματικότητα εξίσου ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των απογόνων τους όσο κι εκείνοι που ζητούν την ελεημοσύνη μας στους δρόμους…
    Θα σας εκθέσω λοιπόν τώρα τις ιδέες μου και ελπίζω ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν την παραμικρότερη αντίρρηση.
    Κάποιος πολύ μορφωμένος Αμερικανός που γνωρίζω στο Λονδίνο, με βεβαίωσε ότι έναι μικρό παιδί, καλοκαμωμένο, αν το θρέψουν καλά, δίνει σε ηλικία 1 έτους το εκλεκτότερο, το θρεπτικότερο και το υγιεινότερο κρέας του κόσμου είτε ψημένο στα κάρβουνα, είτε στο φούρνο, βραστό ή τσιγαριστό, και δεν αμφιβάλλω ότι μπορούσε ακόμη να γίνει φρικασέ ή και γιαχνί.
    Προτείνω λοιπόν ταπεινά στο κοινό ότι, από τα παιδιά αυτά που υπολογίσαμε πιο πάνω τον αριθμό τους σε 120.000 , να βάζουμε κατά μέρος 20.000 για αναπαραγωγή, από τα οποία 1/4 μόνο να είναι αρσενικά ( περισσότερα απ’όσα νεαρά κριάρια, μικρούς ταύρους ή κάπρους κρατάμε συνήθως και κατά τη γνώμη μου, επειδή τα παιδιά αυτά σπανίως είναι καρποί γάμου – τον οποίο οι άγριοί μας πολύ λίγο λογαριάζουν – ένα αρσενικό είναι αρκετό για να εξυπηρετήσει 4 θηλυκά ). Τα 100.000 που μένουν, θα μπορούσαν σε ηλικία 1 έτους , να πουληθούν σ’ολόκληρο το βασίλειο σε ανθρώπους πλούσιους και διακεκριμένους. Δεν θα παραλείπαμε να συστήσουμε στις μανάδες ν’αφήνουν το μωρό τους να θηλάζει άφθονο γάλα τον τελευταίο μήνα για να γίνει παχουλό και αφράτο άξιο ενός καλού τραπεζιού. Μ’ένα παιδί μπορεί να γίνουν δύο φαγητά, αν έχουμε καλέσει φίλους σε δείπνο. Αν δεν υπάρχουν καλεσμένοι , το 1/4 από το στήθος ή από τα μπούτια αρκεί για ένα καλό φαγητό. Αρτυσμένο με αλάτι και πιπέρι, θα γινόταν ένα θαυμάσιο βραστό την 4η μέρα, ιδιαίτερα τον χειμώνα…
    Στο κάτω κάτω, δεν επιμένω και τόσο στο σχέδιό μου ώστε να απορρίπτω κάθε πρόταση που θα διατύπωναν διάφοροι σοφοί και που θα αποδεικνυόταν εξίσου αθώα, οικονομική, εύκολη και αποδοτική…
    Θα ήθελα οι ασχολούμενοι με την πολιτική που δεν θα ενέκριναν το σχέδιό μου και που θα είχαν ίσως την πρόθεση να το απορρίψουν να ρωτούσαν πρώτα τους γονείς των νεαρών αυτών θνητών αν δεν θα θεωρούσαν σήμερα μεγάλη ευτυχία να είχαν πουληθεί για κρέας σε ηλικία 1 έτους, με τον τρόπο που ανέφερα, αποφεύγοντας έτσι την ατελείωτη αλληλουχία από τις δυστυχίες που έφεραν από την εποχή εκείνη, πιεζόμενοι από τους γαιοκτήμονες, ανήμποροι να πληρώσουν το νοίκι τους επειδή δεν είχαν χρήματα ή δουλειά, μην έχοντας ούτε να φάνε , χωρίς σπίτι ούτε ρούχα για να προφυλαχθούν από τις κακοκαιρίες, με την αναπόφευκτη προοπτική να μεταβιβάσουν στους απογόνους τους, στον αιώνα τον άπαντα, ανάλογες ή μεγαλύτερες δυστυχίες.

  26. NM said

    Επί της ουσίας -όπως λες- συμφωνούμε απόλυτα. Οι δημοκρατικοί θεσμοί ήταν τυπικοί και προσχηματικοί.
    Οσον αφορά τα υπόλοιπα -που τα αξιολογείς ως πολύ σημαντικά- εγώ δεν τα βρίσκω τόσο.
    Φέρνω στο νου μου τους διάφορους σαλτιμπάγκους, που στους δεκάρικούς τους όταν τιμώνται στη σύγχρονη Αθήνα για να επιβάλουν τις θελήσεις των κρατών τους, δεν παραλείπουν να αναφερθούν «στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία» και άλλα τέτοια μελαγχολικά.

  27. NM said

    Το παραπάνω #26 είναι για το Corto #24

  28. ΚΩΣΤΑΣ said

    3
    Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά κι εγώ νομίζω ότι είναι ατυχής ο χαρακτηρισμός: αστοιχείωτοι και βλάκες, ο Σ. Ράμφος και ο Ε. Βενιζέλος. Θα μπορούσαμε να έχουμε δύο αντίστοιχα πρόσωπα από το χώρο της σημερινής ελληνικής διανόησης και πολιτικής, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης;

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως δεν είχε καμιά σπουδαία λειτουργία η εκκλησία του δήμου. Οι Αθηναίοι είχαν μεταλλαχτεί σε γραικύλους και στην αγορά της Αθήνας συναρμολογούνταν ναοί μεταφερμένοι από άλλα μέρη της Αττικής (π.χ. ναός του Άρεως), προκειμένου να στεγάσουν αγάλματα θεοποιημένων Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Στη στοά του Ελευθερίου Διός, δίπλα στο άγαλμα του θεού τοποθετήθηκε και άγαλμα του Αδριανού, το οποίο εκτίθεται σήμερα ακέφαλο στην Αγορά. Τυπική η λειτουργία της δημοκρατίας, λοιπόν.

  30. Corto said

    26 (ΝΜ):

    Σύμφωνοι για τους σημερινούς σαλτιμπάγκους και τις υποκριτικές αναφορές.
    Για να αξιολογήσουμε βέβαια την πολιτειακή κατάσταση της εποχής του Δημώνακτα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι η Αθήνα ήταν κέντρο μεγάλης πολιτιστικής ακτινοβολίας.

  31. gpoint said

    # 23

    Ηθελα νάξερα τον Δήμο που τον είδες…

  32. gpoint said

    # 25

    Ρίβα δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η διήγηση μου θύμισε τον Αντωνιάδη (ναι αυτόν που επί Τσάκα διαβεβαίωνε τους πάντες πως ο πρίγκηψ ήταν πραγματικός ) ο οποίος όποτε μιλάει στην ερασπορ φεύγουν τα φις από τις πρίζες !
    Π.χ. τις προάλλες έλεγε πως ο ΠΑΟ έχασε από ατυχία στο Γουέμπλεϋ, πως έπαιζε μονότερμα τον Αγιαξ και τέτοια γραφικά και τώρα για τον Μπεργκπως δεν έφυγε (ή τον έφυγαν) για τα 9 σίγουρα μύρια -εδώ ακόμα του χρωστάει ο Αλαφου- αλλά γιατί δεν μειώθηκε η ποινή των τεσσάρων αγωνιστικών που έφαγε ενω μειώθηκε αυτού που κτύπησε ο Μπεργκ και τσανίστηκε !!. Ποιός Βενιζέλος και ποιός Ράμφοςνα βγουν μπροστά του

  33. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @31.gpoint said

    «# 23

    Ηθελα νάξερα τον Δήμο που τον είδες…»

    Στὴν ἀνα φτοῦ! δια ξαναφτοῦ! μετα ματαφτοῦ! συγκοξαναμαναφτοῦ!
    ἀποκομιδὴ τῶν ἀπορριμμάτωνε! Οὔφ!
    🙂

  34. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @32.

  35. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    Ασφαλώς οι Αθηναιοι της ρωμαϊκής εποχής εκμεταλλεύονταν την αίγλη και το όνομα της πόλης τους. Όπως και οι νεότεροι, θα ελεγε κανείς. Λογικό είναι.

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και στην ελληνιστική και στη ρωμαϊκή εποχή οι Αθηναίοι επωφελήθηκαν από την αίγλη της πόλης τους. Μέχρι που οι βάρβαροι Έρουλοι ισοπέδωσαν την υλική υπόσταση της πόλης και οι χριστιανοί αυτοκράτορες την πνευματική υπόστασή της.

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Αρκάς ανακάλυψε την πολιτική! Ουάου!
    http://www.protothema.gr/greece/article/689985/deite-to-skitso-tou-arka-gia-tous-paraititheite-tha-pao-esto-kai-an-eimai-monos-mou-/

  38. sarant said

    37 Διάλεξε το γουρούνι και όχι τον κόκορα

  39. giorgos said

    Η Ρώμη τήν σεβάσθηκε τήν Αθήνα πολύ .Αντιγράφω άπό βιβλίο. «Οσους Ελληνες έχρησιμοποιούσαν , κυρίως γιά τίς έσωτερικές άνάγκες τών παλατιών τους , μέ τόν κοινωνικό χαρακτήρα τού δούλου τούς άκριβοπλήρωναν. Ενας μορφωμένος Ελληνας γιά τίς χρείες τών οίκιακών μαθημάτων , καθώς άναφέρει ό Mommsen , έκόστιζε περίπου 200.000 σηστερτίους , δηλ.περίπου 50.000 προπολεμικές χρυσές δραχμές .»

  40. ΣΠ said

    37
    Μεγάλη απογοήτευση ο Αρκάς.

  41. Μπούφος said

    34 Δημήτρης Μαρτίνος
    πολλά ρε γμτ.πάρα πολλά!
    😉

  42. NM said

    Το πολιτιστικό άλλοθι της κραταιάς (και κυνικής) αυτοκρατορίας ήταν η Αθήνα και τίποτε περισσότερο. Τουριστική ατραξιόν της εποχής ήταν. Με κατοικους που είχαν πλήρη επίγνωση του ρόλου τους. Τσολιαδάκια πουλάγανε, ξεναγήσεις κάνανε. Όπως και τώρα!
    (βλέπω όμως τώρα που μπήκα ότι πάλι με προκάνανε. Ο Νικοκύρης στο #35 & ο Γ.Κ στο #36. Αμαν! Απίκου στο πληκτρολόγιο πρέπει να’ναι κανείς ‘δω μέσα!)

  43. Ριβαλντίνιο said

    @ 32 gpoint

    Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ηλικιωμένοι κάνουν λάθος και δεν θυμούνται τα πρόσφατα πράγματα και όχι τα παλαιά.
    Με τον Τσάκα δεν είχε σωστή αντίληψη των πραγμάτων και έσφαλλε.
    Με τον Μπέργκ ισχύει μερικώς αυτό που λέει. Αν φύγει θα φύγει για το οικονομικό κυρίως, αλλά και τα χάλια της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης προσθέτουν κάτι ακόμη σε αυτήν την απόφαση.
    Για τον τελικό του 1971 όμως έχει απόλυτο δίκιο. Αν δεί κάποιος ολόκληρο τον αγώνα στο γιουτιούμπι, θα διαπιστώσει πως η Πανάθα – η αγνή και η ατρόμητη – έπαιζε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και ουσιαστικά ο Άγιαξ μας χτύπησε στις αντεπιθέσεις. Έτσι και ο τελικός ήταν διπλός δεν γλίτωνε.

  44. Corto said

    35 (Sarant):

    Βασισμένη οπωσδήποτε στην αίγλη του παρελθόντος της, σημασία έχει ότι στους ρωμαϊκούς χρόνους το κλεινόν άστυ κατάφερνε να προσελκύει κάποια από τα πλέον φωτισμένα πνεύματα της εποχής. Και δεν είναι τυχαίο ότι στην Αθήνα έδρασε μία διάνοια του επιπέδου του Πρόκλου, ακόμα και στα τέλη του 5ου μ.Χ. αιώνα.

    Ως προς την οικονομική και οικιστική ανάπτυξη των Αθηνών, καλό είναι επίσης να επαναθεωρηθεί η τρέχουσα αντίληψη σύμφωνα με την οποία η πόλη από την βυζαντινή εποχή μέχρι την απελευθέρωση είχε ξεπέσει στο επίπεδο του χωριού. Στην πραγματικότητα τόσο στο Βυζάντιο (μαρτυρία του Άραβα γεωγράφου Εδρισή, 12ος μ.Χ. αιώνας), όσο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Ν. Todorov, η βαλκανική πόλη 15ος – 19ος αιώνας) επί μεγάλα χρονικά διαστήματα, μοναχά λίγες πόλεις, μετρημένες στα δάχτυλα, ήταν μεγαλύτερες από την Αθήνα.

  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ωραίος ο Δημώναξ! Δυο χιλιάδες χρόνια μετά και θαυμάζουμε το πνεύμα του και γελάμε με τις φίνες ιστορίες του. Προχώ κυνικός 🙂 . Ο άναξ του Δήμου να σημαίνει το όνομά του;
    Αυτουνού δεν ήταν ότι ευτυχισμένος είναι ο ελεύθερος και ελεύθερος είναι όποιος δε φοβάται και δεν ελπίζει;
    Γουγκλάρω καλού κακού 🙂
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CE%BE

  46. 35, … οι Αθηναιοι της ρωμαϊκής εποχής εκμεταλλεύονταν την αίγλη
    και το όνομα της πόλης τους.
    Όπως και οι νεότεροι …

    …και καλά κάνουν, δηλαδή!

  47. 45, … ο Δημώναξ! … Ο άναξ του Δήμου να σημαίνει το όνομά του; …

    Προφανώς αυτός που κάνει
    δημονακτική εργασία.
    Όπως ο χειρώναξ χειρονακτική.

    Βέβαια, ο Δημώναξ, που ανήκε σε διαπρεπή και πλούσια οικογένεια,
    δεν είχε ανάγκη να ασχοληθεί με χειρονακτική εργασία,
    παραμένοντας αχειρώναξ.

  48. Κάνοντας χοιρονακτική εργασία, σπίτι του θα ήταν ο αχυρώναξ – και εδώ κλείνω την αποτυχημένη προσπάθεια για mode Μιχάλης Νικολάου on.

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    44. Σωστά. Κυριαρχεί αυτή η αντίληψη λόγω της σύγκρισης με την αίγλη των προχριστιανικών χρόνων. Αλλά ασήμαντο χωριό όντως δεν ήταν:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.logiosermis.net/2012/06/blog-post_7730.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwjyzuDbgs3UAhVDKcAKHUkIBxoQFggbMAA&usg=AFQjCNEWsPG23W7DpRt5k7TbvZF7nFrbbQ

  50. Corto said

    49:
    Να προσθέσουμε ότι η Αθήνα έβγαλε τρεις αυτοκράτειρες του Βυζαντίου:
    την Αθηναΐδα – Ευδοκία, την Ειρήνη την Αθηναία (που κατείχε μόνη της τον θρόνο) και την Θεοφανώ (σύζυγο του Σταυρακίου).

    (Η άλλη Θεοφανώ -η Μεσσαλίνα του Βυζαντίου, κατά τον Π. Πικρό- ήταν Σπαρτιάτισσα)

  51. Ριβαλντίνιο said

    @ 50 Corto

    Ναι Λάκαινα ( Λέων ο Διάκονος : τὴν δὲ τοῦ Ῥωμανοῦ ὁμευνέτιν, ἀριπρεπῆ ταῖς ὥραις καὶ αὐτόχρημα τυγχάνουσαν Λάκαιναν , πρὸς γάμον ἠγάγετο, ) που δούλευε σε καφενεία ( Σκυλίτζης : Τῆς δὲ τῷ Ῥωμανῷ νυμφευθείσης κόρης τῆς Οὔγωνος παιδὸς
    ἀποθανούσης, ὡς εἴπομεν, παρθένου, νυμφεύεται αὐτῷ ὁ βασιλεὺς καὶ πατὴρ ἑτέραν γυναῖκα, οὔ τινα τῶν ἐπιφανῶν, ἀλλ’ ἐκ χυδαίων φυεῖσαν καὶ τὴν τέχνην καπήλων, Ἀναστασὼ καλουμένην, Θεοφανὼ δ’ ὑπ’ ἐκείνου μετονομασθεῖσαν. )

    Επειδή ήταν Σπαρτιάτισσα, γι’ αυτό ο γιός της Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος βγήκε τόσο δυνατός ! 🙂

  52. Corto said

    51:
    Πράγματι Ριβαλντίνιο, Λάκαινα μεν, ταβερνιάρισσα δε (χαμόγελον!)

  53. ΛΑΜΠΡΟΣ said


    Πάντα αιχμηρός επίκαιρος και απολαυστικός ο Αρκάς, η ακροδεξιά μας κυβέρνηση φορώντας στην αρχή την αριστερή της προβειά, κατάφερε να παραιτήσει όσους την πίστεψαν, και τώρα σε πλήρη λαϊκή αδράνια χωρίς την αχρείαστη πλέον προβειά, δείχνοντας το αληθινό της «επαναστατικό» πρόσωπο, συνεχίζει το ΘΕΑΡΕΣΤΟ έργο που της εμπιστεύθηκε η οικονομική ελίτ, με την ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ των ανήμπορων να αντιδράσουν μικρών παιδιών, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Η αριστερή παιδεία που ονειρευόμασταν στην εφηβεία μας είναι πλέον πραγματικότητα, μπορούμε τώρα να αυτοκτονήσουμε ήσυχα κι απλά για να μην πιάνουμε πολύτιμο χώρο, εμείς το καθήκον μας το κάναμε, ψηφίσαμε αριστερή κυβέρνηση, η μάλλον όχι, γιατί μ΄αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυτοκτονίες, όλα μοιάζουν μαγικά, είναι μαζικά, και προπαντός ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
    http://www.lifo.gr/now/greece/149521

  54. raf said

    Πωπω, αυτό με τον γιατρό και αυτό με το βήμα με πέθαναν…!

  55. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ασυνεπής και ανεπαρκής, Λάμπρο, δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε τους πρασινογαλάζιους που μας οδήγησαν στα μνημόνια και τώρα το παίζουν τιμητές και υποψήφιοι σωτήρες. Θα ήταν αιχμηρός, επίκαιρος και απολαυστικός ο Αρκάς αν δημοσίευε παρόμοια σκίτσα και πριν από το 2015. Δεν θυμάμαι ούτε ένα.

  56. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    55 – Καλώς επανήλθες Γιάννη. Μόνο οι ηλίθιοι ξεχνούν ποιοί μας οδήγησαν στα μνημόνια κι είναι πολλοί ΠΑΑΑΡΑ πολλοί, αυτό τι σημαίνει, ότι θα δώσουμε συγχωροχάρτι σ’αυτούς τους κρετίνους;
    Το αν είναι επίκαιρος και απολαυστικός ο Αρκάς, είναι θέμα προσωπικού γούστου, σ’άλλους αρέσει σ’άλλους όχι, το ότι δεν είχε δημοσιεύσει παρόμοια σκίτσα (που είχε) πρίν το 15 δεν το θεωρώ σοβαρό και κυρίως αντικειμενικό κριτήριο. Ένας λαϊκός καλλιτέχνης (έτσι τον βλέπω εγώ) εμπνέεται από τα λαϊκά μηνύματα που παίρνει, και τα εκφράζει με τον τρόπο που ο ίδιος εκφράζεται, και στα συγκεκριμένα σκίτσα, εγώ βλέπω την πλήρη λαϊκή και ατομική απογοήτευση, αυτό σημαίνει το είμαστε μόνοι μας Γιάννη, δεν σημαίνει πως είμαστε με τους άλλους.
    Αυτό που με εντυπωσιάζει, είναι που ενοχλείστε περισσότερο από την στροφή του Αρκά, απ’ό,τι από την εγκληματική ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στροφή της κυβέρνησης, ολόκληρο βροντερό λαϊκό ΟΧΙ το έκανε ΓΙΑΒΟΛ ρε γαμώτο, ο Αρκάς σκίτσα φτιάχνει δεν σκότωσε κανέναν.

  57. leonicos said

    Πολύ Ωεραίο

    Σε κάποιο Phorum κάποιος γράφει για τον Καζαντζάκη και τον Δημώνακτα. Θέλοντας να μας ‘μ’αθει’ και να μας ‘τακτοποιήσει’ τον Καζαντζάκη, μας πληροφορεί ότι ο Καζαντάκης μετάφρασε την Οδύσσεια σε 33.333 στίχους.

    Ας τη διαβάσει πρώτα και ας μας ενημερώσει μετ/ά

  58. Πέπε said

    @57:
    Και γιατί αποκρύπτει ότι, για να βγουν στρογγυλοί οι 33.333 στίχοι της μετάφρασης, ο Καζαντζάκης έκοψε μερικά σίγμα από δω κι από κει;

  59. Γς said

    8:

    Αν εννοείς της Εφορίας, εννοείται!

  60. gpoint said

    # 53

    Λάμπρο μια φιλική συμβουλή : Μην διαβάζεις την lifo, θα γίνεις σαν τον Ρίβα που διαβάζει τον Panathinaikoskosmos

  61. gpoint said

    # 43

    Εχεις δίκιο για την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη…για τέτοιο μουντάρισμα που έκανε σε οποιαδήποτε άλλη προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα θα έτρωγε από 4 μήνες έως 4 χρόνια…
    Ως πασίγνωστον ο Μπεργκ δεν είχει δικαίωμα να διαπραγματευθεί την μεταγραφή του όπως έκανε. Για να μην τον κατηγορεί γι’ αυτό η διοίκηση πάναπει πως με εντολή της ενεργεί κι αυτά τα δεν συμφωνεί με τα λεφτά είναι των γνωστών εννιαημέρων όπως έγινε και με την άρνηση του Μολέδο να παίξει στην Τούμπα. Για τις δηλώσεις Γουακάσο…άκρα σιωπή!
    Τον τελικό δεν τον είδες ζωντανό όπως εγώ να διαπιστώσεις το ουδεμία ευκαιρία και μόνο μια φορά στο β’ ημίχρονο ψιλοπάτησε περιοχή. Ποιος ξέρει τι μονταρισμένα πλάνα σε πλανέψανε…Επειδή τότε ήταν ο ερασιτεχνικός ΠΑΟ ακόμα κι επειδή με τέτοια ψεύτικα παραμύθια και με τον χουνταίο Κίτσιο συνέχισε, η κατάντια της διοίκησης πρωτοδικείου και αναμενόμενη ήταν και άργησε

  62. spiral architect 🇰🇵 said


    (τι τραβάμε ρε πούστη μ’!)

  63. sarant said

    Ο Αρκάς; (ή ο Αρτάς;)

  64. spiral architect 🇰🇵 said

    Οι αρχαίοι είχαν τη πλάκα τους, αλλά εμείς έχουμε περισσότερη:

    (μτφρ: έλα να σου 'ξηγήσω το όνειρο – SLANG.gr) 😉

  65. Alexis said

    Θεωρώ τον Αρκά ως έναν από τους κορυφαίους και πλέον ευρηματικούς γελοιογράφους μας. Μου έχει τύχει πραγματικά να γελάω μόνος μου (και φωναχτά) με σκίτσα του που έχω δει κατά καιρούς.
    Αυτά που είδα όμως παραπάνω στο Πρώ(κ)το Θέμα απλά μου προκαλούν θλίψη. Δεν είναι κάν γελοιογραφίες… 😦
    Να διευκρινίσω ότι δεν με απασχολεί ούτε το αν έκανε πολιτικά σκίτσα πριν το 2015 ούτε το είδος της κριτικής που ασκεί. Κρίνω εκ του αποτελέσματος και μόνον. Ο Χαντζόπουλος π.χ. που έχει κάνει απείρως πιο τσουχτερή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση βρίσκω ότι πραγματικά έχει κάτι να πει και προπάντων ξέρει πώς να το πει, τα δε σκίτσα του είναι μακράν (by far μπρε, που λένε και στο χουργιό μου 🙂 ) πιο εμπνευσμένα και πιο ευρηματικά.
    Αντίθετα ο Αρκάς στο πολιτικό σκίτσο φαίνεται σα να είναι έξω από τα νερά του, σα να παίζει σε ξένο γήπεδο…
    Με τον Χαντζόπουλο (και με άλλους) γελάω, με τον Αρκά όχι πιά… 😦

  66. Alexis said

    Καλημέρα δεν είπα…

    #64: Wow!!! Είναι αληθινό αυτό; Oh my God!!! Το πιντί έχει χιούμορ!!! 😆 😆 😆

  67. Alexis said

    #62: Χμμμ, μη μου βάζεις ιδέες ρε συ για Ευκλείδη και για Πρέβεζα! 🙂

  68. Reblogged στις agelikifotinou.

  69. gpoint said

    # 65

    σωστός !

  70. gpoint said

    Νίκο μάλλον πρέπει να προηγείται η αρίθμηση του τίτλου στις συνέχειες γιατί αριστερά στα σχόλια δεν φτάνει μέχρι την αρίθμηση το τμήμα του τίτλου που φαίνεται και είναι λίγο μπέρδεμα

  71. Γς said

    65:

    Ναι, η κατάσταση είναι για κλάματα.
    Τι να σατιρίσεις πια.

    Πάντα απ ότι θυμάμαι, το χιούμορ ήταν άφθονο και μας έκανε παρέα για να τη βγάλουμε σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.

    Είναι όμως που κι αυτό στέρεψε, από αηδία.

    Και είναι ότι χειρότερο που έφυγε και πήρε μαζί του την ελπίδα, το φως, το «πάλι μάγκες».

    Δεν παλεύεται πια αυτή η εγκληματική κοροϊδία, που εμείς με τα χεράκια μας βγάλαμε τα ματάκια μας

  72. Γς said

    Και πάω ν ανοίξω την τηλεόραση, τώρα και πέφτω επάνω στο γιατρούλη!

    Μα που ήτανε τόσο καιρό;

    Απόλαυση.

  73. gpoint said

    # 43, 61

    Και αφού μοίρασε σανό ο Αντωνιάδης έρχεται το ρεπορτάζ και ξεκαθαρίζει πως από πέρισυ είχαν συμφωνήσει να μην κάνει προσφυγή και να φέρει πρόταση για να φύγει. Και βρήκε 2,5 μύρια στην Αραπιά γιατί στην Ευρώπη ούτε ένα δεν έβρισκε. Κι αυτό εξηγεί γιατί μουντάρισε στον Κρέσπο γιατί ήθελε να αποβληθεί και να τιμωρηθεί μήπως τραυματισθεί στα υπόλοιπα ματς των πλέηοφφ και χάσει την μεταγραφική περίοδο. Τώρα αν περίμενε ο Αλαφού πως θα του δίνανε την ρήτρα καλό θα ήταν να απευθυνθει στον Αη Βασίλη
    Τώρα όταν η Αλ Αΐν δίνει στον Μπεργκ 3 μύρια τον χρόνο για τρία χρόνια και στον ΠΑΟ 2,5 δείχνει πόσο σέβονται τον ΠΑΟ του Αλαφούζου, χρόνια σας τόλεγα πως άλλοι έχουνε πάρει χαμπάρι πως λειτουργεί σαν παράρτημα του γάβρου, ίσως είναι πολιτική της ΝουΔου όπου είαι ομόσταυλοι.

  74. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    60 – Δεν διαβάζω lifo Gre, ούτε βλέπω ειδήσεις, είναι πάνω από 30 χρόνια που αφιερώνω το πολύ κάνα τρίλεπτο για τίτλους ειδήσεων.

    71 – Ακριβώς έτσι Γς, αυτή την αηδία αποτυπώνει ο Αρκάς στα σκίτσα του. Τι να σατυρίσεις όταν γύρω σου οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση και πώς να γελάσεις όταν παραδίπλα σου αυτοκτονούν. Δύο αυτοκτονίες σε τρείς μέρες και δεν έγιναν καν είδηση, οι οικογένειες προτίμησαν την σιωπή, θέλουν να αποφύγουν το κοινωνικό στίγμα, κι έμειναν τα παιδιά μ’ ένα αναπάντητο γιατί.
    Έχει σκληρύνει πολύ η κοινωνία, κανείς δεν νοιάζεται για κανέναν και η απογοήτευση είναι διάχυτη στον παραιτημένο κόσμο.
    Από την μεταπολίτευση και μετά που θυμάμαι, όλες οι κυβερνήσεις ήταν άχρηστες, καμία όμως δεν είχε επιφέρει τέτοια λαϊκή απογοήτευση, βλέπεις υπήρχε πάντα η ελπίδα της αλλαγής της αριστετάς και της προόδου, αλλά πέθανε κι αυτή μαζί με τον αριστερό Τσίπρα, στην θέση τους μπήκε ο πρωθυπουργός παντός καιρού.

  75. Μπούφος said

    74 Λάμπρο
    Γς ,και λοιπή κομπανία

    άσχετο με την πολιτική αλλά θα τον ξεφουρνίσω το..χρησμό που υποτονθόρυζε η γιαγιά Αλεξάνδρα, και να με συνχωρείτε κιόλας!:;-)

    «Κοντό σού τυχε, φόρα το,
    μακρύ, κωλόσουρέ το,
    και αν τύχει και στα μέτρα σου,
    στήσου, καμάρωσέ το!»

  76. Γς said

    75:

    εδώ ο κόσμος χάνεται κι η γιαγιά το χτενίζει, ουπς, χτενίζεται.

    Κακά τα ψέματα.

    Χάθηκε αυτό που λέμε.

    Είναι η πρώτη φορά που το βλέπω, από την κατοχή κι εδώ.

    Κι είναι το πιο τραγικό!

  77. Μπούφος said

    76 Γσούλι μου
    μη μου στενοχωριέσαι εσύ, μαντροσκυλάκι μου!
    Ας αφόδευσουμε μεγαλοπρεπώς, επί των κεφαλών όλων των προδοτών, και ας ηρέμησουμε!
    Το παιγνίδι, αιώνες τώρα στημένο, απλά τώρα το χωνέψαμε και ιδίοις βρώμασιν! 😉

  78. Μπούφος said

    Υστερόγραφο.
    Καλό Καλοκαίρι σε όλους. Θα λείψω εκδρομή στη Σιβηρία.

  79. Σηλισάβ said

    72. Ο Φικιώρης είναι σπουδαίος γιατρός. Επειδή μιλάει λαϊκά και δεν το παίζει αυθεντία όπως οι γιατροί δεν μειώνει την επιστημονική του αξία. Είχε σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και έκανε και λιποαναρρόφηση στον Κοσκωτά όσο ήταν φυλακή.

  80. sarant said

    78 Καλό καίρι λοιπόν! 🙂

  81. Ριβαλντίνιο said

    @ 61, 73 gpoint

    Με τον Μπέργκ, τον καλύτερο παίκτη στην Ελλάδα, θα δούμε τι θα γίνει.

    Ο Ερασιτέχνης θα ανακάμψει.

    Ο χουνταίος Κίτσιος το ’70 ήταν προεδράρα. Στη 2η θητεία του στον Ερασιτλεχνη τα θαλάσσωσε στα οικονομικά.

    Στον τελικό του ’71 ήμαστε υπερομαδάρα. Η καλύτερη της Ευρώπης, για να μην πώ του κόσμου. Ο Άγιαξ μας νίκησε γιατί παίξαμε με ποδοσφαιρική αφέλεια.

  82. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @78. Ἀπ᾿ ὅ,τι ξέρω, ὁ Μποῦφος δὲν εἶναι ἀποδημητικὸ πτηνό. 🙂
    Αἴνυγουαίυ, καλὸ ταξίδι καὶ καλὰ νὰ περάσετε!

  83. gpoint said

    # 81

    Δεν ξέρω τι παραμύθια σου έχουν πει για το Αγιαξ-ΠΑΟ αλλά ήταν ένα ματς μιας άπειρης τότε γάτας » μ’ ένα βιταμινωμένο ποντίκι. Ο Αγιαξ έπαιζε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο δλδ 11 στην άμυνα και 10 στην επίθεση κι επειδή υποχωρούσαν όλοι όταν έχαναν την κατοχή στους ΑΣΧΕΤΟΥΣ φαινότανε πως έπαιζε αμυντικά γι αυτό και τρώγανε κάτι γκολάρες από τα σέντερμπακ τους που ήταν δυο κλάσεις καλύτεροι σαν κυνηγοί από τον Καλιγέρη, τον Αντωνιάδη και μάλλον και από τον Γραμμό. Αυτό το ποδόσφαιρο τους έδωσε 3 συνεχόμενα πρωταθλητριών μέχρι να ξεπουλήσουν τα αφεντικά του, μη λες λοιπόν αρλούμπες.

    Ο χουνταίος Κίτσιος το 70 είχε χουνταίους ανεξέλεγκτους πόρους από την Υπηρεσία Εθνικής Προπαγάνδας, μόνο αφελείς και βλάκες δεν τον κατάλαβαν και κάτι πονηροί για να γλείψουν από την κουτάλα και του ξανάδωσαν διοίκηση

    Για τον Μπεργκ μη λες κουβέντα γιατί αν δεν φέρει φράγκα δεν έχει αδειοδότηση από Ουέφα και η Β Εθνική τρίβει τα χέρια της…

  84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    83. Σιγὰ τ᾿ αὐγά! Εἶχε κάτι παιχτάκια ἐκεῖ ὁ Ἄγιαξ, κάτι Κρόυφ, κάτι Νέεσκενς, κάτι Κάιζερ, κάτι Χοῦρσοφ καὶ κάτι τρέχει στὰ γύφτικα. Ἄς μὴν εἶχε πάθει λεϊσμανίαση ὁ Καλιγέρης καὶ σοῦ ᾿λεγα ἐγώ. 🙂
    https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Malakia_FC

  85. Μπούφος said

    80 82 Sarant , Δημήτρη Μαρτίνε
    σας ευχαριστώ!;-)

  86. gpoint said

    # 84

    Εντύπωση μου είχε κάνει τότε πως όλοι οι ολλανδοί τουρίστες που τους έλεγα τι παικταράς ο Κρούιφ (κάπως έτσι τον πρόφεραν) μου λεγανε » Νο,νο, νο…Κάιζερ, Κάιζερ» φαίνεται αυτός ήταν ο εγκεφαλικός ενώ ο Κρούιφ απλά…φαλλικός !!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: