Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σαρανταπεντάρια

Posted by sarant στο 3 Ιουλίου, 2017


Πολύ μας βασάνισε ο καύσωνας το τελευταίο τετραήμερο, αλλά τουλάχιστο μας έδωσε έμμεσα την αφορμή για το σημερινό σύντομο άρθρο -σύντομο, διότι γράφεται ενώ ακόμα έξω κάνει πολλή ζέστη, οπότε θα είμαστε λακωνικοί.

Το Σάββατο λοιπόν άκουσα στο αναγγελτικό κάποιου δελτίου ειδήσεων τον εκφωνητή να αναγγέλλει με στόμφο: Δείτε σε ποιες περιοχές της χώρας θα χτυπήσει ο υδράργυρος σαρανταπεντάρια!

Ο υδράργυρος βέβαια είναι πλέον σχήμα λόγου, αφού, αν δεν κάνω λάθος, εδώ και χρόνια έχει απαγορευτεί η πώληση θερμομέτρων με υδράργυρο -οπότε, αυτό που εννοείται είναι «σε ποια μέρη θα ανέβει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς Κελσίου».

Και πράγματι, στα κοινωνικά μέσα άρχισαν να εμφανίζονται φωτογραφίες (ψηφιακών) θερμομέτρων από αυτοκίνητα ή από κινητές συσκευές, με την ένδειξη να φτάνει στους 45 βαθμούς, ενώ είδα και βιντεάκια από τη Λάρισα που έδειχναν κάποιους να τηγανίζουν αυγά χωρίς φωτιά, μόνο με τη θερμότητα θερμοκρασία του ήλιου.

Σε κάποιο άλλο άρθρο μπορεί να μαζέψουμε τα κλισέ που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι όταν έχει καύσωνα (καμίνι, σε σημείο βρασμού, λιώνει η άσφαλτος, στους Χ βαθμούς σκαρφάλωσε ο υδράργυρος) αλλά τώρα θα σταθούμε στα σαρανταπεντάρια.

Όπως θα περίμενε κανείς, η σημασία «σαρανταπεντάρι = θερμοκρασία 45 βαθμών» δεν είναι λεξικογραφημένη, και δεν θα μπορούσε να είναι. Τα λεξικά δεν είναι θησαυρός, να έχουν όλες τις άπαξ ειρημένες λέξεις και σημασίες της γλώσσας. Ελπίζω μάλιστα να μην χρειαστεί να λεξικογραφηθεί ποτέ αυτή η σημασία, δηλαδή να μην παγιωθούν οι καύσωνες τόσο που τα θερμοκρασιακά 45άρια να γίνουν κοινός τόπος.

Ωστόσο, το λήμμα σαρανταπεντάρι έχει βρει τη θέση του στα λεξικά, αλλά η λεξικογραφική κάλυψή του δεν είναι ούτε πλήρης, ούτε σωστή. Στο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, αναφέρεται:

σαρανταπεντάρι: α. (οικ.) σύνολο από σαράντα πέντε ομοειδείς μονάδες, συνήθ. για χρηματικό ποσό: Σε μια βόλτα στην αγορά ξόδεψα ένα ~. β. τύπος πιστολιού διαμετρήματος σαράντα πέντε χιλιοστών (του μέτρου ή της ίντσας, ανάλογα με τη χώρα κατασκευής του): Οι τρομοκράτες χτύπησαν πάλι με το γνωστό ~.

Στο Λεξικό Μπαμπινιώτη, υπάρχει μόνο η δεύτερη σημασία: περίστροφο διαμετρήματος σαράντα πέντε χιλιοστών.

Δεν έχω πρόχειρο το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας για να δω τι λέει, όποιος το έχει ας το συμπληρώσει στα σχόλια.

Πάντως, ενώ πράγματι λέμε «σαρανταπεντάρι» το πιστόλι ορισμένου διαμετρήματος, οι ορισμοί των δυο λεξικών μας δεν είναι σωστοί. Συμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν σε άρθρο της Λεξιλογίας από το 2013, το σαρανταπεντάρι πιστόλι δεν έχει διαμέτρημα «σαρανταπέντε χιλιοστών», αλλά 45 εκατοστά της ίντσας (και για την ακρίβεια 0,452 in). Ούτε είναι σωστό αυτό που γράφει το ΛΚΝ, ότι το διαμέτρημα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα κατασκευής -άσε που 45 χιλιοστά της ίντσας είναι πολύ πολύ μικρή διάμετρος.

Στο ίδιο άρθρο της Λεξιλογίας, παρατίθεται ένα πολύ καλογραμμένο κείμενο του Παντελή Μπουκάλα, το οποίο εξετάζει τις άλλες σημασίες της λέξης, οι οποίες λείπουν από τα δυο μεγάλα λεξικά μας.

Όπως λέει ο Μπουκάλας, και όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι, σαρανταπεντάρι λέμε τον μικρό δίσκο βινυλίου, τον δίσκο των 45 στροφών, ο οποίος τυπικά είχε δύο τραγούδια, ένα στην κάθε πλευρά, με διάρκεια 2 έως 3+ λεπτά. Έως και τη δεκαετία του 1970, τα καινούργια λαϊκά τραγούδια έβγαιναν πρώτα σε 45άρια και μετά, αν έβγαιναν, σε «μεγάλο» δίσκο 33 στροφών. Κάθε 45άρι λοιπόν είχε τουλάχιστον ένα δυνατό τραγούδι, που φιλοδοξούσε να γίνει επιτυχία, αν και κάποτε τύχαινε να γνωρίσει την επιτυχια το τραγούδι της από πίσω πλευράς, το φλιπ σάιντ. Τα τζουκμπόξ της δεκαετίας του 60 έπαιρναν, βέβαια, 45άρια.

Με τη γενίκευση των μεγάλων δίσκων των 33 στροφών σταμάτησαν σχεδόν να κυκλοφορούν 45άρια (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Ύστερα ήρθε το CD και, αν θυμάστε, κυκλοφόρησαν και κάποιες συλλογές με παλιές κυκλοφορίες και με τίτλο «Τα σαρανταπεντάρια». Οι δίσκοι βινυλίου άντεξαν στην ψηφιακή λαίλαπα, αλλά δεν ξέρω αν άρχισαν και πάλι να βγαίνουν σαρανταπεντάρια. Εξάλλου, στην εποχή μας τον ρόλο του σαρανταπενταριού τον παίζει, νομίζω, το γιουτουμπάκι.

Στο άρθρο που ανέφερα προηγουμένως, ο Μπουκάλας αναφέρει και μιαν άλλη σημασία της λέξης «σαρανταπεντάρι», επίσης αλεξικογράφητη. Πρόκειται για έργο που ανατίθεται από φορέα του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα χωρίς να υπόκειται στις προδιαγραφές περί ανάθεσης με δημόσια διαγωνιστική διαδικασία. Πράγματι, ο νόμος προβλέπει ή πρόβλεπε πως όταν ο προϋπολογισμός του έργου είναι κάτω από 45.000 ευρώ, τότε το έργο μπορεί να κατακυρωθεί με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Ακριβέστερα όμως ο όρος «σαρανταπεντάρια» χρησιμοποιείται όταν ένα έργο που έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό διαιρείται σε τόσα υπο-έργα, όσα χρειάζονται για να πέσουν κάτω από το μαγικό όριο των 45.000 -αν, ας πούμε, ο προϋπολογισμός είναι 200.000, θα σαλαμοποιήσεις το έργο σε πέντε «σαρανταπεντάρια».

Γιατί 45.000 ευρώ; Επειδή, όπως εξηγείται στο άρθρο της Λεξιλογίας, την εποχή της δραχμής το όριο για την απευθείας ανάθεση ήταν 15.000.000 δρχ., το οποίο μετά την αλλαγή νομίσματος έγινε 45.000 ευρώ.

Η σημασία αυτή έμεινε αλεξικογράφητη τόσα χρόνια και ίσως να μην έχει πια νόημα να καταγραφεί, αφού σε περσινό άρθρο διάβασα ότι «καταργούνται τα σαρανταπεντάρια«. Ωστοσο, η σημασία του δίσκου των 45 στροφών ίσως θα έπρεπε ακόμα και σε σημερινά λεξικά να υπάρχει.

Προσθήκη: Μου λένε ότι το Χρηστικό Λεξικό, αν και δεν αποφεύγει το λαθάκι με τα «45 χιλιοστά», έχει ωστόσο, μόνο αυτό, τη σημασία του δίσκου 45 στροφών. Ένα ρούμπο λοιπόν για το Χρηστικό.

Υπάρχουν άλλα σαρανταπεντάρια; Εσείς θα μου πείτε στα σχόλια. Ο αριθμός 45 έχει μερικές πολύ βασικές χρήσεις σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής. Ας πούμε, έχουμε τις γωνίες των 45 μοιρών -ένα ορθογώνιο και ισοσκελές τρίγωνο έχει δυο γωνίες των 45 μοιρών. Οι 45 μοίρες είναι η γωνία της βολής με την οποία το βλήμα φτάνει στη μεγαλύτερη απόσταση. Φαντάζομαι ότι οι μαθηματικοί και οι γεωμέτρες θα χρησιμοποιούν τον όρο «σαρανταπεντάρι» στην αργκό του σιναφιού τους, αλλά ο όρος δεν έχει βγει παραέξω.

Και βέβαια, στο ποδόσφαιρο το κάθε ημίχρονο διαρκεί 45 λεπτά -αλλά απ’ όσο ξέρω δεν έχει κανείς αποκαλέσει «σαρανταπεντάρια» τα ημίχρονα. Σαρανταπεντάρης είναι και εκείνος που βρίσκεται σε ηλικία περίπου 45 ετών, ίσως και είναι ευφημισμός για τον πενηντάρη. Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, σε ένα βιβλίο που έβγαλε όταν βρισκόταν σε εκείνη περίπου την ηλικία έβαλε τίτλο «Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου» -αλλά δεν είπε για σαρανταπεντάρια.

Είναι βέβαια και ο Πρόεδρος Τραμπ, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Να δούμε αν και πότε θα πυροδοτηθεί αυτό το απρόβλεπτο σαρανταπεντάρι….

140 Σχόλια προς “Σαρανταπεντάρια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Εδώ τα καλά Σαρανταπεντάρια!

  Σήμερα. Στου Σαραντάκου…

 2. spiral architect 🇰🇵 said

  […] Είναι βέβαια και ο Πρόεδρος Τραμπ, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Να δούμε αν και πότε θα πυροδοτηθεί αυτό το απρόβλεπτο σαρανταπεντάρι

  O τύπος είναι εκτός συναγωνισμού. Ο 🇰🇵 σύντροφος Κιμ 🇰🇵 λογικά πρέπει να τρώει τα λυσσακά του από τη ζήλια:

 3. ndmushroom said

  Πάνω που ήθελα να γράψω ότι μου κάνει εντύπωση που λεξικογραφείται το πιστόλι, αλλά όχι το βινύλιο, ήρθε το Χρηστικό να μου δώσει κουράγι: Πιστόλι με διαμέτρημα 45 χιλιοστών (δυστυχώς αυτό το λαθάκι δεν το απέφυγε), ή (παλαιότ.) δίσκος σαράντα πέντε στροφών.

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  κι εγώ στην αρχή που το διάβασα σαν σαρανταπεντάρα, σκέφτηκα τις συνέπειες…. και κρυφογέλαγα.
  Μετά ήπια και τον υπόλοιπο καφέ και κατάλαβα… 🙂

 5. Jimakos said

  Στην φωτογραφία, από τη μία έχουμε τους φακούς σταθερού εστιακού μήκους, από την άλλη έχουμε και τους τηλεφακούς. Ωστόσο 45άρης σταθερός δεν υπάρχει, αν και τα 45mm τα βρίσκουμε σε έναν τηλεφακό (εστιακού μήκους 18-55 για παράδειγμα). Ο φακός των 50mm είναι ο λεγόμενος «κανονικός» (υποτίθεται είναι πιο κοντά στο εστιακό μήκος του ανθρώπινου ματιού), ενώ πολύ διάσημος είναι κι ο 35άρης. Το 45 που είναι ανάμεσα, δεν έχει την ίδια τύχη….

  Κι ένα αθλητικού ενδιαφέροντος:
  Όταν το 1995 ο Μάικλ Τζόρνταν επέστρεψε στην ενεργό δράση (είχε αποσυρθεί από το μπάσκετ προσωρινά-όπως αποδείχτηκε-το 1993, για να παίξει μπέιζμπολ στους Chicago White Sox), φόρεσε την φανέλα με το #45, αντί για το πασίγνωστο #23, το οποίο και κράτησε για μια σεζόν περίπου, πριν επανέλθει στο γνωστό του εμβληματικό νούμερο.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Α μπραβο, ένα ρούμπο στο Χρηστικό λοιπόν. Έκανα την προσθήκη.

 7. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο,
  το θίγεις μεν το θέμα, αλλά παράδειγμα ζωντανό/πρόσφατο δεν έβαλες 🙂

 8. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἂν μιλᾶμε γιὰ σαρανταπεντάρια δὲν πρέπει νὰ παραλείπουμε οὔτε τοὺς σαρανταπέντε γιάννηδες, οὔτε φυσικὰ τοὺς σαρανταπέντε μαστόρους τοῦ γιοφυριοῦ τῆς Ἄρτας

 9. Corto said

  Καλημέρα!

  «Έως και τη δεκαετία του 1970, τα καινούργια λαϊκά τραγούδια έβγαιναν πρώτα σε 45άρια»

  Και για την ακρίβεια, από την δεκαετία του ’50 και μετά.(Το 1949 πρωτοκυκλοφόρησε δίσκος των 45 στροφών).

  «οι γεωμέτρες θα χρησιμοποιούν τον όρο «σαρανταπεντάρι» στην αργκό του σιναφιού τους»

  Πάντως οι κατά κυριολεξίαν Γεωμέτρες, οι σύγχρονοι Αρπεδονάπτες, δηλαδή οι Τοπογράφοι Μηχανικοί, δεν χρησιμοποιούν τέτοιον όρο, καθώς οι μετρήσεις γίνονται σε βαθμούς και η ορθή γωνία έχει 100 g.

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα.
  Φυσικά ! Διαβάζοντας τον τίτλο πριν από το περιεχόμενο, το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό (ιδίως έτσι όπως είναι στον πληθυντικό) είναι ότι το θέμα θα ήταν οι δίσκοι βινυλίου.
  Και ξεχάσαμε ότι το 45 είναι ένας ικανός αριθμός Γιάννηδων, για να συγκεντρωθεί ενός κοκόρου γνώση ! 🙂

 11. Πάνος με πεζά said

  Όπως είναι κατανοητό, η ταχύτητα των 45 στροφών δόθηκε στα βινύλια αυτά, για να καταφέρει, το ένα τραγούδι που περιείχαν ανά πλευρά, να έχει ικανό πλάτος (παραπάνω από τα 6-7 χιλιοστά που έχει στο LP) για να καταλάβει ολόκληρη τη μια πλευρά, να χαραχτεί σε περισσότερα αυλάκια.

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  @2:

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  @12: Αλλά και ο Παυλάρας δεν πάει πίσω. 😎
  (τα σαρανταπεντάρια που λέγαμε)

 14. Πάνος με πεζά said

  Όσο για τον υδράργυρο (δεν ξέρω αν έχει καταργηθεί από αλλού, εκτός από τα ιατρικά θερμόμετρα), σίγουρα παλιότερα λέγαμε «σαραντάρια», αλλά με την κλιματική αλλαγή, αναθεωρείται και η έκφραση…

 15. nefelh said

  Πριν δύο χρόνια περίπου ακούγαμε τη διαφήμιση:

  «Το περιοδικό ΜΕΤΡΟ κυκλοφορεί και οπλοφορεί με 45άρι βινύλιο.»

  Το λογοπαίγνιο μάλλον οφείλεται στον Τζιμάκο το Πανούση (παλιά του τέχνη κόσκινο). Το λογοπαίγνιο όμως δε τελείωνε εκεί αλλά συνεχιζόταν:

  «Λαός οπλισμένος*, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ!

  *με γνώση και πολιτισμό»

 16. Γιάννης Ιατρού said

  8/10: Φαγωθήκατε με τους 45 Γιάννηδες 🙂
  Διατί αποκρύπτετε το περίφημο σχετικό 45άρι δισκάκι;

 17. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  7 Στραβομάρα μου, καλά που το συμπληρωσες!

  8-10 Απαραίτητες προσθήκες οι 45 Γιάννηδες και οι μαστόροι της Άρτας

  14 Πράγματι, παλιότερα λέγαμε «σαραντάρια». Το λεξικό Μπαμπι (εν έτει 2008) έχει το σαραντάρι σαν λήμμα αλλά με τη σημασία «ποσό σαράντα χιλιάδων δραχμών» -δραχμιστές!

 18. Πάνος με πεζά said

  Επίσης 45άρι λέγανε οι σχεδιαστές το ένα από τα δύο τρίγωνα του σετ (το ισοσκελές, όχι το σκαληνό – σας έχω πεί ότι κάποτε τσακώθηκα με κάποιον επειδή είχα πει το τρίγωνο 30/60 σκαληνό… Θεωρούσε ότι η «σκαληνότης» (!!!), οι τρεις άνισες πλευρές δηλαδή, δεν ισχύει στα ορθογώνια τρίγωνα. Είχε έναν κόκκο δίκιου γιατί παλιά λέγανε «σκαληνό ή τυχαίο τρίγωνο», άρα πώς τυχαίο και ορθογώνιο;)

 19. νεσσίμ said

  εχουμε και τις «σαρανταπέντε λεμονιές στην άμμο φυτεμένες»,
  καθώς και τις «σαρανταπέντε Κυριακές»
  ηπειρώτικα άσματα και θεσσαλίας νομίζω

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επίσης σαρανταπεντάρα(ι) λέγαμε τη συνήθη επίδοση σε πόντους του Γκάλη σ’ ένα παιχνίδι. Π.χ. Αν ρίξει καμιά σαρανταπεντάρα ο «γκάνγκστερ», θα τους πάρουμε τους Γιουγκοσλάβους.

 21. LandS said

  11 Άκτιουαλι ο δίσκος των 45στροφών αντικατάστησε τον δίσκο των 78στροφών, ο οποίος είχε και αυτός από ένα τραγούδι στη κάθε πλευρά παρά το τεράστιο μέγεθος του, και ΔΕΝ ήταν από βινύλιο. Στην αγγλική Βίκι διαβάζω ότι τα πρώτα τραγούδια του Έλβις μπορεί να είχαν περισσότερες πωλήσεις σε δίσκους των 78στροφών παρά σε 45άρια.
  Είναι καταπληκτικό αυτό το άρθρο στη Βίκι έχει και μια φωτογραφία ενός πικ-απ για 45άρια της Αρ-σι-έι ίδιο με αυτό που είχαμε βρει από κάτι Αμερικάνους που δεν το ήθελαν πια. Δεν είχε δικά του ηχεία, συνδεόταν στο ραδιόφωνο και ήταν «αυτόματο». Δηλαδή έβαζες 5-6 δίσκους στο πάνω μέρος και μόλις τέλειωνε το τραγούδι και γύριζε πίσω ο βραχίονας τσουπ έπεφτε ο άλλος.
  Απογοήτευση η μάνα μου που δεν μπορούσε να παίξει «τις πλάκες» που είχε πάρει από τη ξαδέρφη της και είχαν Ελληνικά τραγούδια (78άρες)

 22. spiral architect 🇰🇵 said

  @5: Ο φωτογράφος βάρδιας είχε ακούσει για σαρανταπεντάρη φακό, όχι για το 135 φορμά φιλμ αλλά για το μεσαίο (6×6, 6×7 τύπου Hasselblad, Kiev, ή Pentacon 6 μηχανές).
  Ο φακός είναι ο Mir-26b 45mm f/3.5 με ισοδύναμο εστιακό μήκος ~ 60mm στο 135 φορμά φιλμ.
  Ψάχνοντας βρήκα επίσης ότι η ιστορική Olympus έχει βγάλει πρόσφατα σαρανταπεντάρη φακό για τις mirrorless μηχανές της.
  (ασχολείσαι με τη φωτογραφία Τζιμάκο;)

 23. νεσσίμ said

  0+1+2+3+4+5+6+7+8+9=45 !

 24. Κουνελόγατος said

  7. Καλημέρα Γιάννη…
  http://www.protothema.gr/greece/article/693726/pethane-sti-fulaki-o-paulos-psomiadis-kataggelies-oti-itan-varia-arrostos-kai-den-nosileutike-/

 25. gpoint said

  πέντ’ ενιά, σαραπέντε
  είκοσι και εικοσπέντε,
  και πενήντα μείον πέντε
  δυο κοσάρια κι άλλα πέντε !

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 21 : Έχω κι εγώ μια τέτοια ραδιοκονσόλα. Στην ουσία βάζεις έναν άξονα (που διαθέτει και μια ασφάλεια) στο κέντρο του στροφάλου (στο καβλιτζέκι, που έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν), σωριάζεις κάποια 45άρια το ένα πάνω στο άλλο, κι έρχεται ένας βραχίονας που ανοίγει την ασφάλεια και πέφτει κάθε φορά ένα κάτω. όταν τελειώσει το προηγούμενο. βεβαίως, παίζεις μόνο τη μια πλευρά από όλα, και με αμφίβολο αποτέλεσμα (κάποια στιγμή ή οι δίσκοι γλιστράνε ο ένας πάνω στον άλλο, ή η βελόνα δεν πατάει καλά).

  Επίσης, απίστευτο αλλά αληθινό, δεν ξέρω για τί είδους αναρτήσεις και τί είδους δρόμους, είχαν βγει 45άρια πικαπ αυτοκινήτων…

 27. «Ο σαρανταπεντάααρης, ο σαρανταπεντάααρης, είναι ένας νέεεος της εποχήηης» 🙂

 28. 18: Προφανώς το ορθογώνιο μη ισοσκελές τρίγωνο είναι ειδική περίπτωση σκαληνού. Όπως το τετράγωνο είναι ειδική περίπτωση ρόμβου. Ή πρέπει απαραίτητα να έχει μία γωνία αμβλεία;

 29. Πάνος με πεζά said

  Όχι, όταν κρίνουμε ως προς τις γωνίες, έχουμε οξυγώνιο-ορθογώνιο-αμβλυγώνιο, και δεν έχουν λόγο οι πλευρές (ισόπλευρο-ισοσκελές-σκαληνό)

 30. spiral architect 🇰🇵 said

  Μπαϊδεγουέι, τα δικά μας θερμοκρασιακά σαρανταπεντάρια δεν αντέχονται λόγω υγρασίας, τα σαρανταπεντάρια που νιώθει ο Κίντος (κι εγώ παλιότερα) στην Αραπιά αντέχονται γιατί δεν συνοδεύονται από υγρασία στην ατμόσφαιρα. (dew point <5°C)
  (πού είναι αυτή η ψυχή;)

 31. Corto said

  Και οι σαράντα πέντε ένορκοι (που τον έστειλαν στην Αίγινα, στον Ωρωπό κλπ).

 32. LandS said

  29 Εδώ που τα λέμε είναι κάπως δύσκολο να έχουμε ένα τρίγωνο με όλες τις γωνίες αμβλείες.

 33. spatholouro said

  Τα αλεξικογράφητα «σαρανταπεντάρια» των δημοσίων προμηθειών

  Καθόλου δεν είχαν τα πράγματα όπως τα περιγράφει ο Νίκος, όσον αφορά αυτά τα «σαρανταπεντάρια» (Sarant: «ο νόμος προβλέπει ή πρόβλεπε πως όταν ο προϋπολογισμός του έργου είναι κάτω από 45.000 ευρώ, τότε το έργο μπορεί να κατακυρωθεί με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία») και φοβάμαι ότι και ο Μπουκάλας -στο άρθρο του που αναπαράγεται στη Λεξιλογία- συνέβαλε στη σύγχυση, καθώς εξισώνει τον πρόχειρο διαγωνισμό με την «απευθείας αδιαφανή ανάθεση».

  Την επίμαχη χρονική περίοδο κατά την οποία ίσχυαν τα «σαρανταπεντάρια» (δηλ. πριν από τις 3/11/2010, οπότε αναπροσαρμόστηκαν τα χρηματικά όρια διενέργειας απευθείας αναθέσεων, πρόχειρων διαγωνισμών κλπ) η κατάσταση από πλευράς νομικού πλαισίου ήταν εν συνόψει η εξής: έως του ποσού των 15.000 ευρώ μπορούσε να διενεργηθεί απευθείας ανάθεση (που πράγματι δεν αποτελεί διαγωνιστική διαδικασία), ενώ από 15.000-45.000 ευρώ μπορούσε να διενεργηθεί πρόχειρος διαγωνισμός (που πρόκειται για απλουστευμένη διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποιεί επιτροπή με υποβολή προσφορών από τουλάχιστον 3 προμηθευτές και βέβαια ΔΕΝ ταυτίζεται με τίποτα με την απευθείας ανάθεση!).

  Το άλλο ζήτημα που αφορά την κατάτμηση των δαπανών, ασφαλώς και ήταν (είναι;) υπαρκτό, και στο πεδίο αυτό ανέκαθεν έδινε τη δική του μάχη το Ελεγκτικό Συνέδριο, που οσάκις διαπίστωνε κατατμήσεις επέστρεφε αθεώρητα τα σχετικά εντάλματα στους φορείς του Δημοσίου. Το ζήτημα και εδώ είναι απλό: εάν μια δυο φορές σού επιστραφεί αθεώρητο το ένταλμα λόγω κατάτμησης της δαπάνης, με τι μούτρα θα το ξανακάνεις;

 34. Πάνος με πεζά said

  32@ Nταξ, το κριτήριο για ορθογώνιο και αμβλυγώνιο αναφέρονται σε μία γωνία μόνο…:)

 35. Γεροτάσος said

  Ὡραῖοι εἶστε! Σέ ἕνα λεξικολογικό κείμενο χώρεσαν σχόλια γιά φωτογραφία (ἄν θυμᾶμαι καλά, ὁ ὀφθαλμός ἀντιστοιχεῖ σέ φακό 52mm μηχανῆς κλασικοῦ φορμά), γιά γεωμετρία, γιά μουσική, γιά ἀναθέσεις δημοσίου (πίφ!) καί γιά παροιμίες καί λαϊκές ἐκφράσεις!

  @26. Πᾶνο, τέτοιο πού περιγράφεις εἶχα καί γιά δίσκους 33 στροφῶν. Ὅταν μαζεύονταν πάνω ἀπό τρεῖς, ἡ βελόνα ἔχανε βηματισμό.

 36. Πάνος με πεζά said

  @ 35 : Ναι, ε; Νομίζω ότι εκείνος ο βραχίονας που έχει το δικό μου, δε χωράει να δουλέψει για μέγεθος 33 στροφών…

 37. spiral architect 🇰🇵 said

  Άλλοι βράζουν από τα σαρανταπεντάρια και άλλοι το διασκεδάζουν. 😉 😎 ❤ ❤

 38. Γιάννης Ιατρού said

  24: Κουνελόγατε,
  Άλλος αυτός. Τα αδέλφια που έβαλα εγώ στο #7 λέγονται Παναγιώτης (ο Ζορρό…) και Διονύσης (πρώην νομάρχες, αντινομάρχες κλπ., 45άρια => αναθέσεις έργων…), αυτός που (έβαλες και) πέθανε λέγεται Παύλος (ΑΣΠΙΣ ασφαλιστική κλπ.)

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαρανταπεντάρι φυλακτό…
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.greeklyrics.gr/lyrics/view/5227/kantilak&ved=0ahUKEwiyhP2b6ezUAhWKLMAKHdqRAT8QFgg7MAo&usg=AFQjCNFX5Bx_ETZz4C1-DMsR8-jTZAREyA

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  @38: Για τον Ψωμιάδη της Ασπίς δεν λέω τίποτα, κωλύομαι! 🙄

 41. sarant said

  33 Μερσί για τις διευκρινίσεις. Στην πράξη πάντως ο πρόχειρος διαγωνισμός συχνά πραγματοποιείται με τρεις υποψηφίους: εκείνον που παίρνει τη δουλειά και άλλους δυο εικονικούς, που μόνη τους αποστολή είναι να χάνουν τον διαγωνισμό.

 42. Γιάννης Ιατρού said

  37: Σπειροειδή, υπονοείς πως πάντα ήταν βαρετός ο Σημίτης;;; 🙂 🙂

 43. Γεροτάσος said

  @41. Προσπαθῶ να θυμηθῶ πῶς λέγεται τό ποσοστό τῆς ἀμοιβῆς τοῦ πρώτου που οἱ ἄλλοι δύο παίρνουν ὡς ἀμοιβή. Ὑπάρχει μιά λέξη…

 44. spiral architect 🇰🇵 said

  @42: Μπα, μάλλον η ομιλία του τους ανασήκωσε! 😀
  (από τη θέση τους, ε;) 😉

 45. Πάνος με πεζά said

  Μιλάει και ο Κούλης, κι αμολάει την πραμάτεια του (τις ομόρριζες λέξεις, χωρίς το «γ»…)

  @ 43 : Κωλόκουρο; Δεν είναι αμοιβή, είναι «τσάκω και σπάσε», μεταξύ εργολάβων.

 46. ΣΠ said

  Είναι βέβαια και ο Πρόεδρος Τραμπ, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Να δούμε αν και πότε θα πυροδοτηθεί αυτό το απρόβλεπτο σαρανταπεντάρι….
  The Resistance Handbook: 45 Ways to Fight Trump

 47. Corto said

  «Γιατί 45.000 ευρώ; Επειδή, όπως εξηγείται στο άρθρο της Λεξιλογίας, την εποχή της δραχμής το όριο για την απευθείας ανάθεση ήταν 15.000.000 δρχ., το οποίο μετά την αλλαγή νομίσματος έγινε 45.000 ευρώ.»

  Είναι σίγουρο αυτό;

  Με την υπουργική απόφαση 2024710/602/0026 (ΦΕΚ 431/ 07-05-1998) τα ποσά αναπροσαρμόστηκαν ως εξής:
  «α) Με απ’ ευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού 4.000.000 δραχμών.
  β) Με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) από του ποσού της προηγούμενης περίπτωσης μέχρι του ποσού 8.000.000 δραχμών.
  γ) Με διενέργεια τακτικού διαγωνισμού άνω του ποσού των 8.000.000 δραχμών.»

  Με την απόφαση Π1/7446 (ΦΕΚ 112/ 31-01-2002) τα ποσά προσαρμόζονται ως εξής:
  «α) Με συνοπτικές διαδικασίες (πρόχειρος διαγωνισμός)… μέχρι του ποσού των ΕΥΡΩ 45000 με Φ.Π.Α.
  β) Με διαδικασίες διαπραγμάτευσης (εξαιρετική ή απευθείας ανάθεση) μέχρι του ποσού των ΕΥΡΩ 15000 με Φ.Π.Α.»

  Όμως μεταξύ 1998 και 2002 δεν φαίνεται να υπήρξε άλλη προσαρμογή των ποσών. Γνωρίζουμε πού αναφέρονται τα 15.000.000 δραχμές ως όριο;

 48. Πάνος με πεζά said

  «Η πραματική αγορά», που λέει ο Κούλης, είναι η αγορά ναρκωτικών;
  Ωχ…χειροτερεύει και πάει ! «Διαπραμάτευση» !

 49. leonicos said

  Μια εννενηντάρα είναι δυο σαραντεπεντάρες. Ξέρει ο Γς

 50. Πάνος με πεζά said

  Να θυμίσουμε και το εξάρτημα εκτροπής σωλήνα κατά 45 μοίρες, το λεγόμενο όμως «ημικάμπυλο».

 51. Ι-45 είναι κεντρικό φρίγουεϊ που συνδέει Χιούστον με Ντάλλας.

  Για την ακρίβεια, ο I-45 ξεκινάει από την παραλία στο Γκάλβεστον (το οποίο πρωτοστατούσε οικονομικά και πληθυσμιακά μέχρι το μεγάλο πατατράκ από τον τυφώνα στις αρχές του 20ου αιώνα, που τελικά έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του Χιούστον, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των πετρελαίων του Σπίντλτοπ εκείνον τον καιρό).

  Κάνα μισάωρο οδηγώντας στον Ι-45 βόρεια του Χιούστον είναι τα Γούντλαντς, πρότυπος οικισμός μέσα στο πράσινο (πόλη ολόκληρη, πλέον), δημιούργημα του Τζορτζ Μίτσελ, γεννημένου από Έλληνες γονείς στο Γκάλβεστον (Σάββας Παρασκευόπουλος ο πατέρας του, από Νεστάνη – όπως ο Νεσταναίος, που γράφει κι εδώ, υποθέτω) – ο ίδιος Μίτσελ του φράκινγκ. Πρόσφατα μετέφερε συμπούρμπουλη τα κεντρικά της στην περιοχή και η Έξξον (ξικ).

  Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Χιούστον είναι δίπλα ακριβώς στον Ι-45, 2-3 εξόδους νότια από το κέντρο, όπως δείχνει η πινακίδα που γράφει Calhoun Elgin (με λίγη φαντασία) στην φωτογραφία που είχε τραβηχτεί την παραμονή της τελευταίας ημέρας του προέδρου Κένεντυ στο Τέξας…

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  37: Άσχετο: ήταν κι ο Τατσόπουλος στο συνέδριο;

 53. spatholouro said

  Sarant: «Επειδή, όπως εξηγείται στο άρθρο της Λεξιλογίας, την εποχή της δραχμής το όριο για την απευθείας ανάθεση ήταν 15.000.000 δρχ., το οποίο μετά την αλλαγή νομίσματος έγινε 45.000 ευρώ.»

  #47 (Corto)Γνωρίζουμε πού αναφέρονται τα 15.000.000 δραχμές ως όριο;

  Είναι ανακριβή όσα καλοπροαίρετα μεταφέρονται από τη Λεξιλογία περί 15 εκατ. δρχ. απευθείας ανάθεση (!)… για αυτό και ευλόγως διερωτάται ο Corto.

  1,5 εκατ. δρχ είναι το ακριβές…

  Ας ξαναεπισκεφθούμε την πραγματικότητα. Στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 83 ν. 2362/95 «Περί δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄247) ορίζεται ότι «Επιτρέπεται η με απευθείας ανάθεση σύναψη σύμβασης προμήθειας προϊόντων παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργων για ετήσια δαπάνη μέχρι ποσού ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) δραχμών. Από το ποσό αυτό και μέχρι τα τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) δρχ. απαιτείται διαγωνισμός με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρος) που θα διενεργείται από τριμελή επιτροπή.»

  Στη συνέχεια ήρθε η προμνημονευθείσα από τον Corto αριθ. 2024710/602/0026/8.4.1998 απόφαση του Υπ. Οικονομικών και έτσι πορευθήκαμε μέχρι το 2001.

  Ενόψει ελεύσεως του ΕΥΡΩ (από 1/1/2002) εκδόθηκε η Απόφ. Του Υπ. Οικον. 2/45564/0026/31.07.2001 (ΦΕΚ 1066/01 τεύχος Β’) «Αύξηση και ορισμός σε ευρώ των χρηματικών ποσών του άρθρου 83 παρ. 1 του Ν. 2362/95». Εδώ, μνημονεύοντας «την ανάγκη αυξήσεως και ορισμού σε ευρώ των χρηματικών ποσών του άρθρου 83 παρ. 1 του Ν. 2362/95, όπως αναπροσαρμόστηκαν με την αριθ. 2024710/602/0026/8.4.1998 απόφαση του Υπ. Οικονομικών» ορίζεται ότι:
  «1. Αυξάνουμε και ορίζουμε σε ευρώ τα ποσά για τη σύναψη συμβάσεων ετησίας δαπάνης που αφορούν προμήθεια προϊόντων, παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων, ως ακολούθως:
  α) Με απ’ ευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.
  β) Με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) από του ποσού της προηγούμενης περίπτωσης μέχρι του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ.»

  Έτσι πορευτήκαμε έως το 2010, όπως προανέφερα, καθώς τότε άλλαξαν πάλι τα χρηματικά όρια και ισχύουν έως σήμερα.

 54. spiral architect 🇰🇵 said

  Δεν τον πήρε το μάτι μου, είδα όμως το Θείον Βρέφος.
  (τα μάζεψε τα φράγκα -10%- κι έφυγε την κατάλληλη στιγμή) 😉

 55. spiral architect 🇰🇵 said

  … για τον Κουβάτσο. (#52)

 56. sarant said

  53 Μερσί για τις διευκρινίσεις, βασίστηκα στα οσα έγραφε ο Δόκτορας στη Λεξιλογία

  43-45 Κωλόκουρο είναι η λέξη για τους διαγωνισμούς, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί κι εδώ θαρρώ.

 57. cronopiusa said

  ΒΑΖΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΡΙ

 58. cronopiusa said

  Lenin Ramirez Ft. El Fantasma – Mi 45 (En Vivo 2016)

 59. Γεροτάσος said

  @45 & 56. Σωστά! Αὐτήν προσπαθοῦσα νά θυμηθῶ. Οὐ γάρ μόνον ἔρχεται…

 60. Υπάρχει όπλο 45 χιλιοστών αλλά δεν το λες και πιστόλι

  https://en.wikipedia.org/wiki/45_mm_anti-tank_gun_M1942_(M-42)

 61. Μα… όλα τα πικάπ δεν ήταν έτσι (να μπορούν να παίζουν διαδοχικά πολλούς δίσκους των 45 στροφών); Γι´ αυτό άλλωστε (υποθέτω) λέγονταν έτσι: από το αγγλ. pick up, σηκώνω. Αυτά (συνήθως φορητά, τα άλλα ήταν ολόκληρα έπιπλα) που έπαιρναν ένα μόνο δίσκο, στην εποχή μου τουλάχιστον λέγονταν ηλεκτρόφωνα.
  Εξάλλου τα πικάπ έπαιζαν και δίσκους των 78 στροφών. Επρεπε απλώς να ρυθμίσεις τις στροφές και να αλλάξεις τη βελόνα, από Ν σε Μ. Ποτέ δεν έμαθα τι σήμαινε αυτό, αλλά προφανώς οι κρυσταλλικές βελόνες των 45 (και 33) στροφών είχαν διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές από των 78 (που παλιότερα ήταν ατσάλινες!)
  Και η ρύθμιση των στροφών είχε και θέση 16 στροφών. Δεν έχω δει ποτέ με τα μάτια μου τέτοιο δίσκο, έχω ακούσει όμως πως χρησιμοποιούνταν προπολεμικά για καταγραφή ομιλίας.

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φώφη: Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε! Και δεν είμαστε μόνοι.

 63. spiral architect 🇰🇵 said

  … με άλλο ΑΦΜ. 😉

 64. Corto said

  53:

  Σε ευχαριστώ Spatholouro!
  Είναι λοιπόν αυθαίρετο το ποσό των 15.000.000 δραχμών.
  Για την αναπροσαρμογή του 2010 που αναφέρεις, νομίζω ότι αυτή περγράφεται στο ΦΕΚ 1291/ 11-08-2010, στο οποίο καθορίζονται τα ποσά σε 20.000 και 60.000 ευρώ αντιστοίχως.

  Κάποιο διάστημα, μετά το 2005 και έως το 2008 τουλάχιστον, πρέπει να υπήρχε μια διαφοροποίηση στα όρια μεταξύ έργων και προμηθειών για Ο.Τ.Α., αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες.

 65. sarant said

  63 Πώς λέμε «Νέος Πανιώνιος»;

 66. ΣΠ said

  Αφροδίτη Μάνου-Σούπερμαν

  Το σαρανταπεντάρι μες την τσέπη
  η οργάνωση όλη σ’ επιφυλακή
  κι εσύ θα κάνεις πάλι αυτό που «πρέπει»
  με ψυχραιμία επαγγελματική.

  Το ψεύτικο μουστάκι, η καμπαρντίνα
  και στο κλεμμένο αμάξι ο «ψηλός»
  Σικάγο θα την κάνεις την Αθήνα
  που ξόφλησε η πουτάνα, εντελώς.

  Μια σφαίρα στο κεφάλι, δυο στο στήθος
  το «κάθαρμα» πεσμένο καταγής
  μα δε σου μένει πια ούτε ένας μύθος
  να τρέξεις από πίσω να κρυφτείς.

  Μεσάνυχτα στην άδεια προκυμαία
  στα χέρια σου μια κίτρινη σημαία
  κι ο ουρανός ποτέ δεν ήταν τόσο αληθινός,
  τα όνειρα σαλπάρανε γι’ αλλού
  κι εσύ, μ’ αυτό το βλέμμα του τρελλού…

  Τι φταίει, άμα το μάθεις να μου γράψεις
  κι όχι πολλές κουβέντες να χαρείς,
  μια λέξη μόνο φτάνει για να κάψεις
  του κόσμου τα σκουπίδια, αν τη βρεις.

  Ως τότε με τους νόμους της αρένας
  κάτι θα κάνω σίγουρα κι εγώ,
  λυπάμαι, δε σε κάλεσε κανένας
  ο Σούπερμαν δε μένει πια εδώ.

  Κλεισμένος όλη μέρα μες τη γιάφκα
  εσύ, σαν μυθιστόρημα του Κάφκα
  κι έξω η ζωή παράξενη και μπερδεμένη
  και κάθε βράδυ μεθυσμένη, όμως ζωή.
  Ανήφορος που δεν τελειώνει
  και πρέσα που σε τσαλακώνει, όμως ζωή.
  Και μόνο εσύ, με τον καθρέφτη σου μιλάς και δε γελάς.
  Της γης οι «κολασμένοι» διασκεδάζουν
  σε μπαρ, σε ντισκοτέκ και σινεμά
  αλήθειες και πουκάμισα αλλάζουν,
  το μέλλον είναι εδώ και μας πονά!

  Το σαρανταπεντάρι μες την τσέπη
  θανάσιμη βουτιά στο παρελθόν,
  κανόνισε να γίνει αυτό που πρέπει
  στον εαυτό σου παραδώσου
  κι άστο να πάει στο διάολο λοιπόν!

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Δεν είναι τέτοιοι άνθρωποι. Είναι αγνοί ιδεολόγοι.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/795567/apokleistiko-me-neo-afm-to-pasok-epixeirei-na-svisei-ta-terastia-xrei&ved=0ahUKEwjMy8nOh-3UAhUrL8AKHagtA3QQFggjMAI&usg=AFQjCNFPTBFgS5_HdqgvEvehEkJPl6L8FA

 68. ΓιώργοςΜ said

  >…χωρίς φωτιά, μόνο με τη θερμοκρασία του ήλιου.
  Με τη θερμότητα του ήλιου, νομίζω.
  (εκ του σπασίκλα υπηρεσίας) 😛

 69. 51: «… και η Έξξον (ξικ).» 😀 😀 😀

 70. ΓιώργοςΜ said

  63 Έεεεε…. Ένας είναι ο Πανιώνιος!…. https://www.facebook.com/www.panioniosfc.gr/videos/1345137992222718/

 71. gpoint said

  # ένας ΗΤΑΝ… τώρα υπάρχει μόνο Νεος Πανιώνιος, όπως ΑΕΚ 1924, Ηρακλής Α,,Ε, Ποντίων και πάει λέγοντας. Μαζί με τα χρέη γράφτηκε και το παλιό όνομα στο χιόνι.

 72. sarant said

  68 Σωστά!

 73. daeman said

  @26: Πάνο, το δεύτερο που γράφεις, το 45άρι πικάπ αυτοκινήτου, το είχα πετύχει πιτσιρικάς κοντοπαντελονάκιας στο επαγγελματικό βανάκι ενός συγγενή, γυρολόγου (νεωτερισμοί – είδη προικός), ένα Ford Econoline δεκαετίας του ’60 (https://www.wikiwand.com/en/Ford_E-Series#/First_generation_.281961.E2.80.931967.29) με χρώμα (μ)πλε ακριβώς σαν αυτό:

  Αναρτήσεις ξερές, δρόμοι όλο λακκούβες, χαρακιές και στροφές, να φανταστείς κάναμε μιάμιση ώρα και βάλε τα 50 χλμ. από το Ηράκλειο μέχρι το χωριό της μάνας στη Μεσαρά, και βέβαια θα φαντάζεσαι πόσες φορές ξανακούγαμε την ίδια στροφή του τραγουδιού στην επόμενη στροφή του δρόμου επειδή πήδαγε η βελόνα —και ντούρου ντούρου ντούρου ξανά μανά, κρητικά γαρ συνήθως τα άσματα. Ωστόσο, δεν πήδαγε τόσο πολύ όσο θα περίμενε κανείς, και ήταν εξαντρίκ το πικαπάκι τότε, σπάνιο πράγμα και μάλιστα στα χωριά, οπότε ο θείος φούσκωνε σαν διάνος και το μόστραρε σε κάθε ευκαιρία. Κι όταν μετά από δεκαετίες είδα την πρώτη συσκευή σιντί για αυτοκίνητο με τη σχισμή για να βάζεις το δισκάκι, εκείνο πρωτοήρθε στο νου. Η ζωή μας κύκλους κάνει και στροφές που ο νους δε βάνει.

 74. Γιάννης Ιατρού said

  73: Daeman
  Απίθανο το φορντάκι, πρακτικότατο φαίνεται. Έβγαζε τα λεφτά του, που λένε και συμβατό με το (τότε;) οδικό δίκτυο 🙂 . Άσε που χώραγε ολόκληρο νοικοκυριό!

 75. odinmac said

  Το άσχετο σχόλιο του μήνα:

  Επειδή το μικρόβιο του hi-end δεν γιατρεύεται,
  και επειδή έγινε αναφορά σε κάποια όμορφα πικάπ του προηγούμενου αιώνα,
  και επειδή (τρις ναι), έχω κόψει κάποιους από τους σχολιαστές να μην είναι αδιάφοροι για κάποιες ξεχωριστές, εξειδικευμένες, στην αιχμή της τεχνολογίας μηχανικές υλοποιήσεις,
  και (άντε και τετράκις), επειδή μ’ αρέσουν οι ακρότητες…

  να συνεισφέρω κι εγώ με την παρουσίαση δύο, (μάλλον οι καλύτερες), πηγών ήχου (πικάπ εν προκειμένω), και σίγουρα από τις ακριβότερες του χώρου
  (με κόστος όσο ένα τριάρι-τεσσάρι διαμέρισμα, αναλόγως την περιοχή, τώρα με την κρίση).

  Οι συσκευές:

  https://www.soundandvision.com/content/continuum-caliburn-turntable

  http://www.techdas.jp/analog_00.html

  Υ γ: Το μόνο σαρανταπεντάρι που με απασχόλησε ποτέ ήταν όταν έκλεινα στα γενέθλιά μου τα συγκεκριμένα χρόνια, άντε και κάποια σινγκλάκια…

 76. ΓιώργοςΜ said

  Να θυμίσω τη ραθιοφωνική εκπομπή «σαρανταπεντάρια δεν είναι μόνο τα περίστροφα», μπας και θυμηθεί κανείς το σταθμό και τις χρονιές;

 77. ΓιώργοςΜ said

  ραδιοφωνική, βέβαια… (με *ραδιοφονική διάθεση…)

 78. Jimakos said

  @22, Spiral Architect

  Ναι! Απαντώ εντελώς ετεροχρονισμένα, αλλά ναι! Κι ομολογώ πως δεν ήξερα τα του μεσαίου φορμά. Έχω να πιάσω στα χέρια μου κ κάτι αιώνες!

 79. Περί Δόναλδ του 45ου POTUS και σαρανταπενταριών (.45) και φιλελεμπαρόκ

  http://www.thefirearmblog.com/blog/2016/12/27/potd-trump-45/

 80. Πάνος με πεζά said

  @ 73, 74 : Πράγματι, απίθανο βανάκι….Σαν να μου φαίνεται ότι είχα δει κι εγώ τέτοιο, σε εκδοχή με συρόμενη πίσω πόρτα (χωνευτή όμως, όχι όπως του VW) ή ήταν σε άλλη μάρκα;
  Κι αυτό με το cd αυτοκινήτου, μου θύμισε όταν έδιναν δώρο ένα τέτοιο («discman τα λέγαμε τότε», που θα έλεγε και ο Σημίτης), με κάτι κουπόνια από τα «ΝΕΑ» . Μέσα ’90, κάπου εκεί…. Κι αυτό δεν πήδαγε όσο θα περίμενες Το είχα ακουμπιστό πάνω στο πάτωμα, μπροστά το λεβιέ, σε μια κονσόλα που είχα βάλει στο συγκεκριμένο τότε αυτοκίνητο. Βελτιώθηκε όταν του παρενέβαλα ένα σφουγγάρι από κάτω.

 81. Νίκος Κ. said

  Μπορεί να καταργήθηκαν τα θερμόμετρα υδραργύρου αλλά εμφανίσθηκαν τα θερμόμετρα Γαλλίου. Καθότι το Γάλλιο λυώνει στους 30 οC, άρα μια χαρά μετράει τη θερμοκρασία του σώματος (αλλά όχι και του περιβάλλοντος). Και είναι και ασφαλές.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  81: Από ΄δώ και πέρα θα χρησιμοποιούμε κάμερα υπερύθρων, για ολόσωμη απεικόνιση! Tι τώρα, λεφτά υπάρχουν (πού ‘λεγε κάποιος κάποτε 🙂 )

 83. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  73 Βρε τι μαθαίνει κανείς, πολύ ωραία ιστορία!

 84. Αιμ said

  Άσχετο αλλά καλό :

  Ποιος είπε ότι τα παιδιά δεν ξέρουν πώς κλινεται η Μαντώ

 85. Αιμ said

  Ρε σεις Μαντόνας γράφει, πω πω σφιξανε οι ζέστες….

 86. geraki said

  Στην πυροσβεστική: 45άρα σωλήνα και 45άρης αυλός (=διάμετρος 45mm) και αντίστοιχα εξαρτήματα (π.χ. ταχυσύνδεσμοι). Οι άλλες πρότυπες διάμετροι είναι 25mm και 65mm (σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικές).

 87. Γιάννης Ιατρού said

  85: Αιμίλιε,
  σιγά μη γράφει Μαντόνας. *-ος βλέπω εγώ 🙂

 88. Μαρία said

  82
  Το έμαθα πρόσφατα το θερμ. υπερύθρων, όταν μου έριξαν μια πιστολιά στο δόξα πατρί https://www.medi-shop.gr/el/thermometers/visiomed-thermoflash-lx-26-evolution-thermometer Το αποκαλούν και θερμόμετρο πιστόλι.

 89. sarant said

  88 Σε πυροβολεί και μετά βγάζει τη θερμοκρασια σου;

 90. Μαρία said

  89
  Ναι. Η θερμοκρασία εμφανίζεται στην οθόνη αμέσως.

 91. Γιάννης Ιατρού said

  89: Ναι, αυτό μετρά σε ένα σημείο, εκεί που το εστιάζεις, η κάμερα που είπα στο 82 σου βγάζει φωτό, κυριολεκτικά. Το πρόβλημα των IR θερμομέτρων είναι η ακρίβεια, παίζουν πολλοί παράγοντες (γι αυτό και στα πιό καλά, μετράνε συγκεκριμένα με μιά φυσούνα, μέσα στο αυτί). Αλλά για γρήγορη ένδειξη για να πάρει ο γιατρός μιά ιδέα, καλά είναι.

 92. Αυτό που μπαίνει στο αυτί το είχα δει στο Παίδων πάνε εφτά-οχτώ χρόνια.

 93. Αιμ said

  87. Ο Μέρφι του Μεφρι τον Μερφρι μου μέσα

 94. Πάνος με πεζά said

  Να τις προσέχετε τις κάμερες υπερύθρων…

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45άρι νούμερο παπούτσι, κορδόνια, κολιέ.

  Ρίτα 18 χρονώ κι εγώ σαρανταπέντε.

 96. Γεροτάσος said

  @94 εἰδικά ἐάν ἔχετε τήν τάση νά ἐκπέμπετε ἀέρια ἀπό διάφορες ὀπές τοῦ σώματος…

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο σκληρός Απρίλης του ΄45

 98. sarant said

  95 Μπράβο, σαρανταπέντε νούμερο, σαρανταπεντάρι παπούτσι.

 99. cronopiusa said

  Σημερινή συγκλονιστική μαρτυρία από τις φυλακές της Θήβας. Σήμερα λόγω καύσωνα και χωρίς κλιματισμό η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Παρακαλούμε διαδώστε.
  Ξεκινάω, ό,τι πω αφορά το σύνολο των φυλακών και ας μιλώ για την Θήβα πιο αναλυτικά, καθώς το έζησα!

  Χτισμένη η φυλακή σε έλος, τσιμέντο και σίδερο, αυτήν την στιγμή αν η θερμοκρασία ειναι 40 εκεί μέσα είναι 45! ο σωφρονιστικός κώδικας λέει πως για να μείνουν οι πόρτες των θαλάμων ανοιχτές για να υπάρξει ένα ας πούμε ρευματάκι το μεσημέρι και δυό ώρες παραπάνω το βράδυ(από εννέα να κλείσουν 11),η θερμοκρασία πρέπει να ξεπερνάει τους 38 βαθμούς,φυσικά δεν υπάρχουν κλιματιστικά!!

  Οι θάλαμοι είναι χωρητικότητας 12 ατόμων,20-23 γυναίκες μέσα!Οι τουαλέτες μέσα στους θαλάμους δεν έχουν εξαερισμό ούτε παράθυρο(νομίζω δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια),η καθαριότητα γίνετε από τις κρατούμενες με δικά τους έξοδα σε χλωρίνες και απορρυπαντικά! οσες/οι δεν εχουν πόρους…η κοινωνική υπηρεσία τους προμηθεύει τα εξής:τέσσερα χαρτιά υγείας ενα πακέτο σερβιέτες,ενα σαπούνι,πέντε χούφτες σκόνη πλυσίματος και σε δύο μπουκαλάκια του μίσου λίτρου στην μέση αφρόλουτρο και σαμπουάν αυτά για έναν μήνα.

  Οταν τα παραλαμβάνεις υπογράφεις και το κόστος τους είναι 50 ευρώ!!!(αυτό τα λέει όλα).Πάμε στην έρευνα!!!!!αφού θα εγκριθεί το ανοιχτό επισκεπτήριο,θα πάει μια μάνα στο κλειστό,με το τζάμι και με τηλέφωνο να μιλήσει θα κατέβει κάτω σε έναν χώρο με ένα ξύλινο τραπέζι να χωρίζει την κρατούμενη με τα μέλη της οικογένειας της,παρουσία σωφρονιστικού υπαλλήλου,αν είναι μικρό το παιδί σε αφήνουν να το αγκαλιάσεις,αν είναι μεγάλο μόνο άγγιγμα του χεριού(πως νοιώθει εκείνη την ώρα το φαντάζεστε;), τελειώνει το επισκεπτήριο και πρέπει πια να μπείς στην πτέρυγα…θα περάσεις απο την έρευνα θα σε ξεντύσουν τελείως,θα σε βάλουν να κάνεις βαθύ κάθισμα και να βήχεις(πιστεύω πως καταλαβαίνετε όλοι) και αφού εχεις υποστεί τον ύψιστο εξευτελισμό ως άνθρωπος, θα πας στην πτέρυγα.Μπορούν να μπούν στους θαλάμους για να κάνουν έρευνα οτι ώρα θέλουν,να ξαναπεράσεις τον ίδιο εξευτελισμό της σωματικής έρευνας και να μην αφήσουν τίποτα που να μην ελέχθει,θα αδειάσουν καφέδες,ζάχαρη,σκόνη για τα ρούχα στο πάτωμα και θα φύγουν….χωρίς να υπολογίσουν αν εσύ δεν εχεις χρήματα να πάρεις άλλα!!και δεν δικαιούσε να πάρεις απο την φυλακή.Για τους εισαγγελείς τα είπα!!!αυτά μαζί με άλλα αιτήματα ζητάνε σήμερα οι κρατούμενοι!!!Οι φυλακισμένοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν για τα αυτονόητα.Στην κρίση σας αν τους σταθείτε!!!

  Πρίν λίγο ενημερώθηκα πως ηδη τέσσερις γυναίκες στην Θήβα εχουν λιποθυμήσει απο τον καύσωνα,μιλάμε για μια πτέρυγα!!για τις άλλες δεν ξέρουμε!

  Ισως να νομίζετε πως σήμερα τρελάθηκα!!δέστε την φωτογραφία…..κελί μωρομάνας….αν σας φαίνετε μεγάλο,είναι γιατί είναι τραβηγμένη απο έξω με ανοιχτή πόρτα,φανταστείτε με τον καύσωνα,κλειστή την πόρτα!!!

  από fb user
  @Σαββατούλα Καλπακίδου

 100. Νάχεις πάει στο φεγγάρι και να ακούς τον Δόναλδ να μιλάει για διάστημα.

 101. ΣΠ said

  Μια ακόμα σημασία:
  Σαρανταπεντάρια χτύπησαν τα σήριαλ του Mega

 102. Γιάννης Ιατρού said

  95: Πάνος
  fake του κερατά 🙂

 103. Corto said

  Ο κατάλογος ελληνικής δισκογραφίας 45 στροφών του Διονύση Μανιάτη:

 104. sarant said

  101-103 Μπράβο!

 105. Μαρία said

  103
  ελληνικής
  Γι’ αυτό στην Odeon έφαγε το σαρανταπεντάρι μου με αριθμό 2787 του 1961
  Ορχηστρικά: KANDIRA OYUN HAVASΙ/ ÇİFTETELLİ KLARINET ILE 🙂

 106. Corto said

  105:
  Πράγματι, βλέπω πάει από το 2785 (‘ΑΜΕΡΙΚΗ» & «Ο ΗΛΙΟΣ», δημοτικά) κατευθείαν στο 2789 («ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟ» & «ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΗΡΘΑΝΕ, Μουντάκης).

  Τέλος πάντων, σίγουρα και από την ελληνική δισκογραφία του λείπουν κάποιοι τίτλοι. Για παράδειγμα δεν έχει τους διαφημιστικούς δίσκους , όπως του απορρυπαντικού ΡΟΛ, αν και αυτές οι ηχογραφήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν ήδη κυκλοφορήσει ως εμπορικοί δίσκοι από τις εταιρείες. Ούτως ή άλλως οι ίδιες εταιρείες τους παρήγαγαν. Τους δίσκους του ΡΟΛ τους έβγαζε η Columbia, αν δεν απατώμαι.
  Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να μαθαίναμε ποιοι δίσκοι 45 στροφών κυκλοφόρησαν ως προσφορές με καταναλωτικά είδη. Κάπου σε συγγενικό σπίτι θυμάμαι την «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου.

 107. Corto said

  106:
  Διόρθωση στο προηγούμενο: οι δίσκοι του ΡΟΛ ήταν και από την Columbia, αλλά και από άλλες γνωστές εταιρείες.

 108. ΣΠ said

  23
  Αυτό σημαίνει ότι το 45 είναι ένας τριγωνικός αριθμός.

 109. 26, … Επίσης, απίστευτο αλλά αληθινό, δεν ξέρω για τί είδους αναρτήσεις και τί είδους δρόμους, είχαν βγει 45άρια πικαπ αυτοκινήτων… …

  Για μουσική με έντονα στοιχεία συγκοπής και αντιχρονισμού!

 110. Alexis said

  Το λάθος τριών μεγάλων λεξικών με τα «σαρανταπέντε χιλιοστά» είναι τόσο χοντρό που μου φαίνεται απίστευτο!
  Ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ότι ένα πιστόλι αποκλείεται να έχει διάμετρο κάννης 45 χιλιοστών, είτε του μέτρου (τεράστια) είτε της ίντσας (πολύ μικρή)

 111. Alexis said

  Σχετικά με τα στομφώδη «σαρανταπεντάρια» των δελτίων ειδήσεων…
  Μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο μετεωρολογικό σταθμό στο Γκάζι (κέντρο Αθήνας) τις τρεις μέρες του καύσωνα:
  30/6: 41,3
  1/7: 40,6
  2/7: 41,1

 112. Γς said

  111:

  Και γιατί παρακαλώ τις μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο μετεωρολογικό σταθμό στο Γκάζι καί όχι δίπλα της Γεωπονικής Σχολής;

  Και μην μου πεις πως δεν θυμάσαι τη γυναίκα του Βενιζέλου του θυρωρού, που η μόνη της δουλειά ήταν η καταγραφή των μετεωρολογικών τιμών.

  Εκεί περίπου κατά το μεσημέρι με το τετράδιό της υπό μάλης έκανε την εμφάνισή της. τελετουργικά με σταθερό βήμα, αντάξιο της υψηλής αποστολής της!

 113. Γς said

  95:

  >Ρίτα 18 χρονώ κι εγώ σαρανταπέντε.

  Διαφορά 27 χρόνια.

  Το έζησα κι εγώ αυτό:

  Αυτή 18 [+5] χρονώ κι εγώ σαρανταπέντε [+5].

  Πενηντάρης!

  Και πάλι μικρή ήταν. Και παντού και πάντα με περνούσαν για τον μπαμπά της.

  Σήμερα όμως για μια τέτοια διαφορά χρειάζεται μια Milf 45, σαρανταπεντάρα.

  Μεγάλη δεν είναι;

  Για ένα τζόβενο σαν κι εμένα;

 114. Alexis said

  #112: Όχι δεν τη θυμάμαι.
  Θυμάμαι μόνο τον κυρ-Ηλία τον κηπουρό.
  Που πότιζε τα λουλούδια με σαγιονάρα, βερμούδα, αθλητικό φανελάκι τιραντέ και χρυσή καδένα στο λαιμό χοντρή σαν αλυσίδα γκαραζόπορτας! 😆

 115. Γς said

  Που είχε και ολιγον Παρκισον; Και έτρεμε;

 116. spiral architect 🇰🇵 said

  … κατάλληλος για εργασίες ποτίσματος.

 117. Γς said

  40, 42:

  Να μιλά η Τασία ή ο Πολάκης [που είναι σαν να θέλει να σου κάνει σεξ] το καταλαβαίνω…

  Αλλά σαρδάμ και … πάνε;

 118. Alexis said

  #115: Ναι, μπράβο…

 119. sarant said

  111 Eίναι ένα θέμα αυτό με την τρομολαγν*α των δελτίων.

 120. Alexis said

  #116: Και όχι μόνο… Καταλαβαίνεις… Γίνονταν συνεχώς αστεία μ’ αυτό το θέμα. Αλλά φοιτητές ήμασταν, δεν σκαμπάζαμε και πολλά από πολιτική ορθότητα 🙂
  Όμως κι αυτός το σήκωνε το πείραγμα. Το ‘παιζε και ερωτύλος, οπότε πηγαίναμε και τον πιάναμε στα διαλείμματα και τον τσιγκλάγαμε να μας πει ερωτικές περιπέτειές του (και καλά). Τον είχαμε ανακηρύξει σε …μασκώτ της σχολής και επίτιμο πρόεδρο των απανταχού …greek lovers. Τρελό γέλιο…

 121. Γς said

  120:

  Μια μέρα του πρόσφερε η κόρη μου μια πορτοκαλάδα.

  Την επόμενη μισή ώρα προσπαθούσε εις μάτην να βάλει το καλαμάκι στο στόμιο του μπουκαλιού, από το τρέμουλο του Πάρκισον.

  -Ρε τι είναι αυτός; Καίει όμως θερμίδες!

  Ηταν γενικά απαράδεκτος. Εμφάνιση, αλλά και τρόπος ομιλίας. Παρκισοντραύλιζε κι όλας.

  Τόσο πολύ που αναγκάστηκα να παρακαλέσω τον πρύτανη να τον βάλει σε άλλο πόστο όταν είδα επισκέπτες να τραβάνε τα μαλλιά τους μην μπορώντας να συνεννοηθούν μαζί του στην πύλη.

  [Και αρκούντως ρουφιανάκος!]

 122. ΓιώργοςΜ said

  Απαράδεκτος δεν είναι ο άρρωστος, αλλά αυτός που τον δουλεύει για την αρρώστια του.

 123. spiral architect 🇰🇵 said

  Ο εφοριακός του προτεκτοράτου καταλαβαίνει μόνο από υπηρεσιακά σαρανταπεντάρια. 😉

 124. Γς said

  122:

  Α, δεν κατάλαβες!

  Δεν ήταν απλώς [ένας σεμνός] άρρωστος.

  Τι λέμε τόση ώρα.

  Και να μην πούμε άλλα.

 125. νεσσίμ said

  108
  Ευχαριστώ!

 126. ΓιώργοςΜ said

  124 Μια χαρά κατάλαβα. Το δούλεμα (ή κάθε ψόγος) για τη συμπεριφορά κλπ μπορεί να είναι θεμιτό, δεν αναφέρθηκα σ’ αυτό. Αν κάποιος είναι κλέφτης, τον λες κλέφτη, δεν τον λες καμπούρη.

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45άρι προφίλ στα λάστιχα.Δεν ξέρω τί είναι ,μου το είπανε φευγαλέα να σας το πω.Ζάντες;Μπα!

 128. Γεροτάσος said

  @127 ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Τό προφίλ ἀναφέρεται στόν λόγο τοῦ ὕψους τοῦ ἐλαστικοῦ πρός τό πλᾶτος τοῦ πέλματος. Ὅταν ἕνα ἐλαστικό ἔχει προφίλ 45, σημαίνει πώς τὀ ὕψος του εἶναι τό 45% τοῦ πλάτους τοῦ πέλματος. Ἄν τό πέλμα εἶναι 215 (χιλιοστά) τότε τό ὕψος θά εἶναι περίπου 97 χιλιοστά. Τόσο χαμηλοῦ προφίλ ἐλαστικά χρησιμοποιοῦνται σέ σπόρ αὐτοκίνητα ἤ ὑψηλῶν ἐπιδόσεων. Πάντως ἡ ἔκφραση 45άρι προφίλ ὑπάρχει.

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128. Α ευχαριστώ! Κάτι ξεχωριστό,διαφορετικό από το σύνηθες σα να κατάλαβα γι΄αυτό είπα κουτουρού για ζάντες :), οι οποίες βλέπω τώρα είναι 16άρες 17άρες, -για άλλο νήμα 🙂 .

 130. Από παροιμίες σαρανταπέντε και σαράντα πέντε (τα πρώτα αποτελέσματα)

 131. Πέπε said

  Ο δίσκος 45 στροφών δεν ήταν υποχρεωτικά ούτε μικρός στο μέγεθος ούτε μόνο με δύο τραγούδια. Συνήθως βέβαια έτσι ήταν.

  Το μέγεθος μετριέται σε ίντσες. Δεν τις ξέρω καλά, και διορθώστε με, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι 7» για το κλασικό 45άρι, 10» ένα πιο σπάνιο μέγεθος και 12» για το κλασικό ΛΠ.

  Δίσκος με ένα μόνο τραγούδι σε κάθε πλευρά, είναι σιγκλάκι. Τα σιγκλάκια είναι συνήθως εφτάιντσα, αλλά κάποτε και στα δύο μεγαλύτερα μεγέθη. Πάντως είναι 45άρια.

  Μετά, είναι και τα ΕΡ: extended play, δισκάκια 45 στρ. με 2+2 τραγούδια. Κι αυτά κατά κανόνα είναι 7ιντσα αλλά όχι υποχρεωτικά.

  Τέλος, έχω κι ένα δίσκο του παγκοσμίως άγνωστου συγκροτήματος Lilly’s bullock circus που η μία πλευρά είναι 45 στρ και η άλλη 33!

 132. Μαρία said

  131
  Έτσι είναι.
  Είχαν βγει και μάξι 45άρια 12 ιντσών.

  Τέτοιον μυστήριο δεν έχω αλλά έχω 3 αυτής της σειράς https://www.amazon.de/Bastei-Musik-CDs-Vinyl/s?ie=UTF8&page=1&rh=n%3A255882%2Ck%3ABastei%2Cp_n_binding_browse-bin%3A379151011 10 ιντσών.

 133. σύζυγος σε απόγνωση said

  Κύριε Σαραντάκο,
  Επειδή είστε και μηχανικός, ζητώ τη βοήθειά σας (έχω βάλει στοίχημα με τη γυναίκα μου).
  Το ημικάμπυλο είναι 45º ή 135º;
  Ευχαριστώ

 134. sarant said

  133 Ωχ, είναι σοβαρό το θέμα 🙂

  Ας πούνε κι οι αλλοι, αλλά εγώ 135 μοίρες τη βλέπω τη γωνία. Βέβαια, 135 και 45 είναι συμπληρωματικές, εξαρτάται ποια γωνία μετράει κανείς.

 135. ΣΠ said

  133, 134
  Εδώ το θεωρούν 45 μοιρών.
  Παρεμπιπτόντως, απ’ ό,τι θυμάμαι από το γυμνάσιο, οι 45 και 135 είναι παραπληρωματικές γωνίες (άθροισμα 180). Οι συμπληρωματικές έχουν άθροισμα 90.

 136. Γεροτάσος said

  ΣΠ ἔχεις ἀπόλυτο δίκιο.
  Νίκο, νά θυμηθῶ στή γιορτή σου νά σοῦ κάνω δῶρο τήν Τριγωνομετρία τοῦ Τόγκα…

 137. sarant said

  135 Eντάξει, σωστά, παραπληρωματικες.

  Πάντως είναι θέμα ορισμού, αν δηλ, μετράς τη γωνία ως προς την κατακόρυφη ή την άλλη.

 138. ΣΠ said

  Νομίζω θεωρούν την απόκλιση από την ευθεία. Μας έρχεται πιο φυσικό να πούμε ότι ένας ευθύς σωλήνας έχει γωνία 0, όχι 180.

 139. Γεροτάσος said

  Τόν εὐθύ σωλῆνα ἕνας λοξός θά τόν πεῖ 180 μοῖρες…

 140. ΣΠ said

  Τώρα είδα ότι αναφέρθηκε και στο σχόλιο 50.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: