Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους (Δημ. Σαραντάκος) 5 – Τίμων ο Μισάνθρωπος

Posted by sarant στο 4 Ιουλίου, 2017


Πριν από ενάμιση μήνα άρχισα να δημοσιεύω αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους» που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Γνώση.

Η σημερινή συνέχεια είναι η πέμπτη, αλλά φυσικά πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες.Η προηγούμενη δημοσίευση βρίσκεται εδώ. Ξεκινήσαμε με ιστορίες από τον Ηρόδοτο και τώρα βρισκόμαστε στις ιστορίες από τον Λουκιανό. Η ιστορία που ακολουθεί βασίζεται στο έργο του Λουκιανού «Τίμων ή μισάνθρωπος».

Η Αθήνα της Αρχαιότητας, όπως και η «παλιά Αθήνα» του 19ου αιώνα, είχε τους «τύπους» της. Ανθρώπους ιδιόμορφους, που μόνο με την παρουσία τους και την συμπεριφορά τους προκαλούσαν την προσοχή και γι΄ αυτό ορισμένοι από αυτούς πέρασαν στην ιστορία. Τέτοιος «τύπος» ήταν και ο Τίμων Εχεκρατίδου Κολυττεύς, ο επονομασθείς Μισάνθρωπος. Έζησε την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου, ήταν από καλή οικογένεια, αρκετά πλούσιος και πήρε φιλοσοφική μόρφωση, αλλά ήταν επίσης εύπιστος και καλόκαρδος, με αποτέλεσμα να τον περιτριγυρίσουν κόλακες και παράσιτοι, που, παριστάνοντας τους φίλους του, κατάφεραν να του φάνε όλη την περιουσία. Σε έναν από αυτούς τον Φιλιάδη, χάρισε ένα μεγάλο χωράφι για να προικίσει την κόρη του, σε έναν άλλον τον Δημέα, τον ρήτορα, που κατηγορήθηκε για κατάχρηση και κινδύνευε να καταδικαστεί, ο Τίμων του έδωσε το τεράστιο ποσό των ένδεκα ταλάντων (σα να λέμε τριάντα χιλιάδες ευρώ), για να αποφύγει την καταδίκη. Και επειδή, σύμφωνα με τον πανάρχαιο κώδικα ανθρώπινης συμπεριφοράς, η αχαριστία είναι παιδί της ευεργεσίας, όλοι αυτοί οι κόλακες και παράσιτοι του γύρισαν την πλάτη, όταν δεν του απόμεινε τίποτα.

Ο Τίμων, πάμπτωχος πλέον, αποσύρθηκε σε ένα μικρό χτηματάκι που είχε στις πλαγιές του Υμηττού, κοντά στη σημερινή Ηλιούπολη και μετά βίας επιβίωνε, καλλιεργώντας το μόνος του. Η δυστυχία τον έκανε να τραβηχτεί στον εαυτό του και να μη θέλει να δει άνθρωπο στα μάτια του. Έπαψε να πηγαίνει στο Άστυ και στην Αγορά, έπαψε να συναναστρέφεται με ανθρώπους και όσους τον επισκέπτονταν στην καλύβα του, τους έδιωχνε πετροβολώντας τους. Φυσικά, μολονότι ήταν πολίτης με όλα τα δικαιώματα της ιδιότητάς του αυτής, σταμάτησε να προσέρχεται στην Εκκλησία του Δήμου και αρνήθηκε να αναλάβει οποιοδήποτε αξίωμα ή λειτούργημα, που ως πολίτης εδικαιούτο. Έτσι με τον καιρό ονομάστηκε από τους συμπολίτες του, Τίμων ο Μισάνθρωπος.

Έναν και μοναδικό άνθρωπο ανεχόταν, τον Απήμαντο Απέναντο, μισάνθρωπο, όπως αυτός,  που τελικά συγκατοίκησε μαζί του. Δε θα μπορούσε να τους πει κανείς φίλους, αφού σπανίως αλλάζανε μια δυο κουβέντες. Απλώς ανεχόταν ο ένας τον άλλον και όταν κάποτε γιόρτασαν τις «επιτάφιες σπονδές», μετά το καθιερωμένο γεύμα, ο Απήμαντος Απέναντος είπε στον Τίμωνα:

«Ωραίο δεν ήταν το γεύμα μας Τίμων;»

Αυτός του απάντησε:

«Πράγματι ήταν ωραίο και θα ήταν ωραιότερο αν δεν ήσουνα  κι εσύ στο τραπέζι»

Όταν ο Τίμων έμαθε πως οι Αθηναίοι είχαν εκλέξει τον Αλκιβιάδη μεταξύ των δέκα στρατηγών χάρηκε πολύ γιατί προέβλεπε πως η Αθήνα θα πάθαινε μεγάλες συμφορές από την εκλογή αυτή. Και δεν έπεσε έξω.

Μολονότι ο ίδιος αποστρεφόταν τους συμπολίτες του και απέφευγε κάθε συνάφεια μαζί τους, οι Αθηναίοι μιλούσαν συχνά για τις παραξενιές του και ο Αριστοφάνης τον σατίρισε στις κωμωδίες του «Όρνιθες» και «Λυσιστράτη».

Όπως γράφω πιο μπροστά, δεν πατούσε το πόδι του στην Αθήνα και φυσικά δεν συμμετείχε στην Εκκλησία του Δήμου. Εντούτοις κάποια μέρα φάνηκε στην Πνύκα, την ώρα που συνεδρίαζε αυτό το ανώτατο όργανο της Δημοκρατίας. Έγινε μεγάλο σούσουρο, που το διαδέχτηκε η κατάπληξη, όταν ο Τίμων ζήτησε τον λόγο. Ανέβηκε πράγματι στο βήμα και εν μέσω νεκρικής σιγής είπε στους συγκεντρωμένους πολίτες:

«Άνδρες Αθηναίοι, όπως ξέρετε στο χτήμα που έχω στους πρόποδες του Υμηττού, υπάρχει μια συκιά, που χρησίμεψε ως τώρα σε πολλούς για να κρεμαστούν. Επειδή σκοπεύω να χτίσω μια καλύβα εκεί και θα κόψω αυτή τη συκιά, θα ήθελα να ειδοποιήσω όσους έχουν σκοπό να αυτοκτονήσουν, να το κάνουν σύντομα, πριν κόψω το δέντρο».

Μετά από αυτόν τον σύντομο «λόγο» ο Τίμων κατέβηκε από το βήμα και έφυγε αμέσως από την Εκκλησία του Δήμου.

Κάποτε, αρκετά μεγάλος στην ηλικία, έπεσε από μιαν αχλαδιά και χτύπησε άσκημα. Δε θέλησε να φωνάξει γιατρό και το τραύμα κακοφόρμισε, έπαθε γάγγραινα και τελικά ο Τίμων πέθανε.

Τον έθαψαν στην παραλία του Σαρωνικού, στον δρόμο που οδηγεί από τον Πειραιά στο Σούνιο. Στον τάφο του, που ήταν φυσικά πάντοτε απεριποίητος, σκεπασμένος με αγκάθια και πέτρες, υπήρχε επίγραμμα, που υπαγόρευσε ο ίδιος πριν πεθάνει:

«Διαβάτη, αφού αφήκα μιαν άθλια ζωή, κοιμάμαι σ΄ αυτόν τον τάφο. Μη ζητήσεις να μάθεις τ’ όνομά μου αλλά πήγαινε στον διάβολο*».

 

Η ιστορία που διαβάσατε είναι παρμένη από τον Λουκιανό, που αφιέρωσε στον Τίμωνα το έργο «Τίμων ή Μισάνθρωπος», ενώ πολύ προσφυώς, σε ένα άλλο βιβλίο του, στην «Αληθή Ιστορία», τον έχει βάλει θυρωρό στις πύλες του Άδη! Τον Τίμωνα τον αναφέρει επίσης ο Πλούταρχος, ενώ ο Σαίξπηρ έχει γράψει το δράμα «Τίμων ο Αθηναίος».

* Το επίγραμμα φυσικά δεν έλεγε «στο διάβολο», αφού οι αρχαίοι Έλληνες δεν  πίστευαν πως υπάρχει Διάβολος. Όπως το παραδίδει ο Πλούταρχος, ήταν: ἐνθάδ’ ἀπορρήξας ψυχὴν βαρυδαίμονα κεῖμαι. τοὔνομα δ’ οὐ πεύσεσθε, κακοὶ δὲ κακῶς ἀπόλοισθε.

226 Σχόλια προς “Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους (Δημ. Σαραντάκος) 5 – Τίμων ο Μισάνθρωπος”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Στη Ηλιούπολη ε;

  Κάπου στα Κανάρια, ας πούμε.

  Η πιο ψηλά. Στο Τρύπιο Κατοστάρι;

 2. alsatiancousin said

  Κατά σατανική σύμπτωση διάβαζα πολύ πρόσφατα τον «Βίο του Αντωνίου» και έχω το βιβλίο ακόμα στο γραφείο μου. Στο κεφ. 70 υπάρχει η ιστορία του Τίμωνα.

  Δύο γρήγορες διορθώσεις στο κείμενο του Δ. Σαραντάκου: α) ο μοναδικός φίλος του Τίμωνα λεγόταν Απήμαντος
  β) ο Πλούταρχος αναφέρει 2 επιγράμματα και ο Δ. Σαραντάκος έχει μεταφράσει το 2ο, όχι το 1ο, δηλαδή:
  Τίμων μισάνθρωπος ἐνοικέω. Ἀλλὰ πάρελθε,
  οἰμώζειν εἴπας πολλά, πάρελθε μόνον.

 3. alsatiancousin said

  Ουπς, το σωστό επίγραμμα μεταφράζει τελικά.

 4. spatholouro said

  Τι ωραία που το έχει μεταφράσει ο Ι.Ν. Κυριαζής:

  Ὀξεῖαι πάντῃ περὶ τὸν τάφον εἰσὶν ἄκανθαι
  καὶ σκόλοπες· βλάψεις τοὺς πόδας, ἢν προσίῃς.
  Τίμων μισάνθρωπος ἐνοικέω. Ἀλλά πάρελθε
  οἰμώζειν εἶπας πολλά, πάρελθε μόνον.

  Βάτα και γαϊδουράγκαθα τον τάφο μου τον ζώνουν
  και πιο κοντά αν θες να ’ρθείς, τα πόδια σου ματώνουν.
  Ο Τίμων ο μισάνθρωπος εδώ έχει καταλύσει.
  Και τώρα δρόμο, αρκετά, μ’ όσα μ’ έχεις στολίσει.

  http://palatini.blogspot.gr/2010/04/

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Για το όνομα του φίλου έχεις δίκιο

  4 Αυτές οι μεταφράσεις του Κυριαζή είναι εξαιρετικές.

 6. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  […] του έδωσε το τεράστιο ποσό των ένδεκα ταλάντων (σα να λέμε τριάντα χιλιάδες ευρώ), […]

  Από πού βγήκαν αυτές οι ισοτιμίες;

 7. Διαβάζοντας ιδίως τον Αριστοφάνη δεν μπορεί παρά να φανταστεί κανείς την Αθήνα, μ’ όλο το μέγεθός της, σαν ένα μεγάλο χωριό όπου όλοι γνωρίζονται. Θα μου πεις, και στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα (τουλάχιστον), προ τηλεόρασης κλπ., πάλι ήταν γνωστοί οι «τύποι» της Αθήνας, κυρίως όσοι κουβαλούσαν κάποια τρέλα. Στον Αριστοφάνη όμως βλέπεις παραπέρα από τους «τύπους».

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  6. Κατά προσέγγιση. Ένα τάλαντο ισιδυναμούσε με 26 κιλά ασήμι. Βέβαια, άλλη η αξία του άργυρου τότε, άλλη η τρέχουσα. 1 κιλό ασήμι=555 ευρώ. 11 τάλαντα=11×26=286 κιλά ασήμι, άρα 286×555=44.330 ευρώ. Στο περίπου και τηρουμένων των αναλογιών.

 9. spiral architect 🇰🇵 said

  @8: Σωστά, αλλά εξαρτάται ποιος κόβει το νόμισμα, οπότε ανάλογα με το κύρος του ηγεμόνα έχει και αξία -συνήθως μεγαλύτερη- από την ισόποση αξία του μετάλλου.
  Σύγχρονο παράδειγμα (μόλις χτες το’ μαθα) το Κρούγκεραντ.
  (σιγά μη χάσουν οι ακρίδες) 😈

 10. LandS said

  6 και 8 Δεν ξέρουμε αν τα 11 τάλαντα ήταν το πρόστιμο για τη κατάχρηση, το ποσό της κατάχρησης ή το ποσό της δωροδοκίας στους δικαστές

 11. Triant said

  Το δικό μου κομπιουτεράκι λέει 555Χ286=158.730 (κάτι δεν μου πήγαινε καλά και έκανα την πράξη).

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  9. Σαφώς. Αλλά στο κείμενο αναφέρεται το τάλαντο του 5ου αιώνα π.χ. Τα αθηναϊκά νομίσματα εκείνης της εποχής είχαν πέραση διεθνώς, σαν το ευρώ και το δολάριο σήμερα, επειδή είχαν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασήμι. Τα ορυχεία του Λαυρίου, βλέπεις.

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  11. Σωστά, έχεις δίκιο. Πάτησα στο κομπιουτεράκι 155 αντί για 555. Άρα 158.730 ευρώ του ‘φάγε ο φίλος του Τίμωνα. Πώς να μη γίνει μισάνθρωπος; 😊

 14. sarant said

  7 Ισχύει αυτό που λες Αλλά και σε μια σημερινή επαρχιακή πόλη δεν γνωρίζονται λίγο-πολύ όλοι;

  Για τις ισοτιμίες κτλ. δεν έχω να πω κάτι

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  @12: Αχ, αυτά τα ορυχεία του Λαυρίου, έβγαζαν ασήμι για τα τάλαντα του Χρυσού Αιώνα και ταπετσαρίες για τα κορόιδα του 19ου αιώνα.

 16. Γιάννης Ιατρού said

  6: Τι ερώτηση!!! Τηλεφώνησε στον Στουρνάρα ρε αρχιτέκτονα, τι άλλο; Όχι όπως ο δάσκαλος στο #8 που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του (σωστός όμως, αλλιώς τι Γιάννης θα ήταν 🙂 )

  Άσε που ξέρουμε ακριβώς την αντιστοιχία: Ο κωμικός ποιητής Μάχων αφηγείται πως η εταίρα Φρύνη ζητούσε μία μνα για κάθε νύχτα…. 🙂 (1 μνά = 1/60 του ατάλαντου).
  Στη εποχή του Σόλωνα ένα τάλαντο στοίχιζε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Hultch (Griechische und Römische Metrologie, 1882), γύρω στα 4.715 DM (Μάρκα) (για τους γαλλοτραφείς 🙂 ~5.894 παλιά γαλλικά φράγκα) της εποχής του!.

 17. LandS said

  Για το πόσο ήταν τα 11 τάλαντα, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ήταν ακριβώς 136 τετράδραχμα και 9 όβολα.
  Τα 286 κιλά ασήμι πόσο κάνουν σήμερα; Για τι συμβόλαιο μιλάμε; Τώρα παίζει 16,09 δολάρια η ουγκιά για Σεπτέμβρη 17 και 58,80 Γιεν η ουγκιά για Ιούνη 18.

 18. spiral architect 🇰🇵 said

  @16: Σιγά μη του τηλεφωνήσω κανονικά. Μόνο έτσι:

 19. LandS said

  16 🙂

  Εγώ τη Φρύνη δε τη πρόλαβα και δεν ξέρω. Όμως ένα τάλαντο ήταν το μηνιάτικο σιτηρέσιο του «προσωπικού» μιας τριήρης. Και μια τριήρη είχε 200 άντρες.
  Βάλε πόσο χρειάζεται να ταΐσεις 2200 νοματέους για ένα μήνα και ξαναμιλάμε. Εντάξει, ήταν μικροκαμωμένοι και λιτοδίαιτοι, αλλά και πάλι, ρε δικέ μου, δεν φτουράνε 30 χιλιάρικα για τόσους πολλούς.

 20. Γιάννης Ιατρού said

  19: Σταύρο, υπάρχουν στα βιβλία αυτά δεκάδες συλλογισμοί και συγκρίσεις και είναι ενδιαφέροντα. Αλλά όλα αυτά σχετίζονται και με την όλη τότε κατάσταση, π.χ. πόσο δύσκολο ήταν να βρουν ένα προϊόν (ή υπηρεσία 🙂 🙂 ) στην εποχή τους σε σύκριση με το παρόν. Εδώ ο υπολογισμός των Γάλλων, που ανέφερα προηγουμένως.

 21. Κι εμένα μου φάνηκε πολύ χαμηλή η εκτίμηση της αξίας των 11 ταλάντων ως 30.000 ευρώ. Το τάλαντο ήταν τεράστιο ποσό. Ως γνωστόν, ισοδυναμούσε με 6.000 αττικές δραχμές, η αττική δραχμή ήταν σε βάρος καθαρού ασημιού περίπου ίση (τα 9/10 στην πραγματικότητα) με την αργυρή δραχμή (το χρυσό φράγκο) του 19ου αιώνα, και 25 τέτοιες δραχμές εκαναν μια χρυσή λίρα. Μ´αυτή τη λογική, το ΕΝΑ τάλαντο βγαίνει ισοδύναμο προς 216 χρυσές λίρες, που και προς 250 ευρώ να τις υπολογίσουμε (σήμερα έχουν περισσότερο) μας κάνουν 54.000 ευρώ!
  Από την παραβολή των εργατών της 11ης ώρας και από άλλες μαρτυρίες συνάγεται ότι μισή με μια δραχμή ήταν ένα μεροκάματο. Μ´ άλλα λόγια, ένα τάλαντο ήταν είκοσι-τριάντα χρόνων αμοιβές!

 22. LandS said

  20 Ακριβώς έτσι. Δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνεις μέσω της αξίας του ασημιού σήμερα και των σημερινών τιμών των προϊόντων. Σύμφωνα με τον αριθμητικά σωστό υπολογισμό του Τριάντ στο 11 ο κάθε κωπηλάτης κόστιζε ένα εσπρεσάκι την ημέρα.

 23. LandS said

  Ούπς λάθος. Ένα γεύμα στο εντευκτήριο του Ομίλου Αντισφαίρισης 🙂 🙂

 24. LandS said

  21 Σύμφωνα με αυτό http://eh.net/encyclopedia/the-economy-of-ancient-greece/ κάπου 9 χρόνια αμοιβές.

 25. LandS said

  23 Πάλι λάθος, το 22 (εσπρεσάκι) είναι το σωστό

 26. LandS said

  Τον έφτασα τον Γς στο πλήθος σχολίων ή ακόμα;

 27. Μπούφος said

  Τι νόστιμη ιστορία! Σχεδόν τον ερωτεύτηκα τον Τίμωνα το Μισάνθρωπο. Οι μισάνθρωποι είναι λιγομίλητοι και φιλόσοφοι κατά βάθος και υπερ-ευαίσθητοι και ευφυείς. Και γω σε Μισάνθρωπη Νυχτερίδα κρεμασμένη από τα ταβάνια ανάποδα, θα εξελιχτώ, όταν ωριμάσω από τα βάσανα του βίου, και μεγαλώσω, χικ! (τα «κοπάνησα» πρωί πρωί , μεσημεριάτικα, την ώρα που νυχτώνει!)

 28. Lands (17&20), λίγο μπερδεμένα μας τα λες. Το τάλαντο ισοδυναμούσε σχεδόν εξ ορισμού με 1500 τετράδραχμα. 58,80 γιεν είναι … λιγότερο από μισό δολάριο· προεξοφλεί κανείς ότι θα καταρρεύσει σ´αυτό το σημείο η τιμή του ασημιού μέσα σ´ένα χρόνο; Και τέλος, 200 άτομα ταΐζονται μια χαρά με 30.000€ επί ένα μήνα — έρχεται 5€ ανά άτομο και ημέρα. Αν βέβαια ήταν 2200 άτομα το προσωπικό της τριήρους, αλλάζει το πράμα…

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  @28: 2200 άτομα; 😮 Με externalities ή χωρίς;

 30. spiral architect 🇰🇵 said

  … σιγά μην ήταν η τριήρης το Queen Elizabeth!

 31. sarant said

  Μπλέξαμε με την αξία των 11 ταλάντων (και γύρευε των πόσων αταλάντων) πάντως!

 32. LandS said

  28 Έχεις δίκιο. Είναι το γραμμάριο και όχι την ουγκιά. Δες και τα 16 δολάρια την ουγκιά για τη τρίμηνη προθεσμία. https://www.bloomberg.com/markets/commodities/futures/metals
  Μία τριήρη είχε 200 άτομα που κόστιζαν ένα τάλαντο. Με έντεκα τάλαντα κάλυπτες το κόστος για έντεκα τριήρεις δηλ. 2200 άτομα. Αν πάρουμε (βλ σχόλια 8, 11, 12) 555 ευρώ το κιλό το ασήμι, τα 286 (11 τάλαντα, 11 τριήρεις, 2200 άτομα) κιλά κάνουν κάπου 160χιλ ευρώ ή 73ευρώ το άτομο ή γύρω στα 2,5 την ημέρα (το εσπρεσάκι που λέγαμε)
  Για το άλλο έχεις δίκιο. 11τάλαντα = 16,5χιλ τετράδραχμα. Πάντα μπερδευόμουν με τα μηχανάκια που μετατρέπουν ισοτιμίες.

 33. Γιάννης Ιατρού said

  22: Άντε λοιπόν να βρούμε μέτρο σύγκρισης… Προτείνω τον μισθό των δικαστών τότε 🙂
  Να τι γράφει ο Αριστοφάνης στις όρνιθες:

 34. Γιάννης Ιατρού said

  Και γενικά, αναφορικά με τα προηγούμενα σχόλια περί της αξίας του τάλαντου κλπ. που γίνεται προσπάθεια του καθορισμού της αξίας του σε σχέση με το σήμερα, νομίζω πως είναι κάτι σχεδόν αδύνατο να γίνει σωστά συγκρίνοντας την αξία των μετάλλων. Η αξία των μετάλλων απατά, γιατί π.χ. ο χρυσός είχε στην αρχαιότητα πολύ ανώτερη αγοραστική αξία απ΄ότι σήμερα, ενώ αντίθετα, το ασήμι, σε σύγκριση με τη σημερινή του αξία, ήταν πολύ ακριβότερο.

  Ρίξτε μια ματιά στα δύο βιβλία που αναφέρω προηγουμένως, έχουν φάει τα νιάτα τους οι συγγραφείς πάνω σ΄αυτό το θέμα.
  (αν δεν τα βρίσκετε στο διαδίκτυο, σφυρίχτε να τα ανεβάσω από την προσωπικήν βιβλιοθήκην 🙂 )

 35. ΣΠ said

  Νικοκύρη, διόρθωσε το «Τίμων ή μισάνθρωπος» στην αρχή.

 36. Γιάννης Ιατρού said

  31: Νίκο, αφού ξέρεις τώρα, για κάτι τέτοια ψοφάμε 🙂

 37. nikiplos said

  Δεν κουράστηκε για να κτίσει την περιουσία που κληρονόμησε, έτσι πολύ απλά κι εύκολα την έχασε…
  Ενώ ο Μίνωας… 🙂

  Ή όπως οι Εβραίοι λέγουσι, πλην Εβραίων, η μία γενιά κτίζει, η άλλη, διατηρεί και η τρίτη τα τρώγει…
  (και τα κάνει στάχτη και μπούρμπερις 🙂 )

 38. Γιάννης Ιατρού said

  37: Nikiplos
  το μπούρμπερις προφέρεται μπάρμπερι(ς) αν θέλεις να είσαι σωστός σήμερα! 🙂

  Και που το βρήκες γραμμένο πως το λένε αυτό οι Εβραίοι;

 39. spiral architect 🇰🇵 said

  @35: Τίμων ή Μισάνθρωπος. Σωστά το γράφει. 😉

 40. spiridione said

  Αν βοηθάει στους υπολογισμούς, κατά τα μέσα με τέλη του 5ου αιώνα στην Αθήνα η αναλογία της αξίας χρυσού και ασημιού ήταν 14:1.
  https://books.google.gr/books?id=OnUyf7wq-6AC&pg=PA171&dq=%CE%97+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC+%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjU19_-v-_UAhXrD8AKHcvODN0Q6AEIJDAA#v=onepage&q=%CE%97%20%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%20%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CE%BD&f=false

 41. ΣΠ said

  39
  Τότε το γράφει λάθος στο τέλος. 😉

 42. ΓιώργοςΜ said

  Κανείς, απ΄ όσο είδα, δε σχολίασε τα περί Φρύνης στο #16: 1μνι=1μνα! Λες να σχετίζονται ετυμολογικά; (Διότι εμείς λεξιλογούμε, βεβαίως βεβαίως…)

 43. Παναγιώτης Κ. said

  Συμπτωματικά μια φίλη κάθισε μπροστά από την ανοικτή οθόνη του υπολογιστή μου όπου διάβασε την σημερινή ανάρτηση και τα σχόλια και μας…μάλωσε συλλήβδην.
  -Μαρξιστές δεν έχετε στο ιστολόγιο; μου είπε.
  Βάση των υπολογισμών πρέπει να είναι η εργατική δύναμη και ο απαιτούμενος μέσος χρόνος για συγκεκριμένη εργασία κ.λπ, κ.λπ.

  Με πρόλαβε εκείνη και δεν είχα διαβάσει την ανάρτηση και τα σχόλια για να δω αν είχαν δοθεί καλές απαντήσεις ή όχι.

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  6. Κι ένα λινκ:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://3lyk-patras.ach.sch.gr/old/Ergasies/nomismata.pdf&ved=0ahUKEwjI66qvk-_UAhWLA8AKHe24DbQQFggpMAE&usg=AFQjCNFA3uPVz4Mmfx9wMmJuB1iSGv_sQw

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ασήμι, τιμή ανά κιλό σήμερα =457 ευρώ. Όχι 555 που ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο. Οπότε 286×457=130.702 ευρώ.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://silverprice.org/el/silver-price-per-kilo.html&ved=0ahUKEwi8zPiQo-_UAhXCJ5oKHVueC9QQFgglMAE&usg=AFQjCNGjb3LbZm_G6IprVoaR9KqvcswExw

 46. «Αν βοηθάει στους υπολογισμούς, κατά τα μέσα με τέλη του 5ου αιώνα στην Αθήνα η αναλογία της αξίας χρυσού και ασημιού ήταν 14:1.»
  Και τόση (1:15,5 ή 1:16) έμεινε και τον 19ο αιώνα, παρά την ανακάλυψη πολλών νέων χρυσωρυχείων και αργυρωρυχείων. Στον 20ό αιώνα όμως κατέρρευσε, και σήμερα είναι πάνω από 1:70!

 47. Γιάννης Ιατρού said

  33: Τώρα που το βλέπω: Διόρθωση ενός λάθους μου: Σφήκες, όχι Όρνιθες που έγραψα! Να μην διαδίδουμε και ψευδείς ειδήσεις 🙂

 48. Ριβαλντίνιο said

  Σιγά το ποσό που έχασε. Ο Άρπαλος είχε βουτήξει 5000 τάλαντα ! 🙂

  ______________________________________________________________

  Στην wiki διβαβάζω :

  Αντώνιος Γιάνναρης, Επίτομον Ελληνικόν Λεξικό «Απήμων ο αβλαβής» σ.222, 1888. Από ορισμένους μεταγενέστερους του Αριστοφάνη συγγραφείς αναφέρεται εσφαλμένα ως Απέναντος, αλλά και ως Ασήμαντος.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD_%CE%BF_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82#cite_note-5

  Και ο Λάμψας στο λεξικό του ( 1979 ) τον λέει Απέναντο.

  Ομοίως βρίσκω σε Λάμψα και wiki και άλλο επίγραμμα που λέει στο τέλος στον διαβάτη να πάει «εις κόρακας» και ίσως αυτό να μεταφράζει ο Δημ. Σαραντάκος ως «στο διάβολο».

 49. gpoint said

  Δεν βλέπω τον ειδικό επί των ισοτιμιών νομισμάτων τε και μετάλλων. Λες να πιάνει ακόμα χταπόδια ; να αρχίσω να ανησυχώ πως δεν θα βρίσκω εις το υπόλοιπον του βίου μου πλην μικρά σκουρλιάμπια ;

 50. gpoint said

  #48

  ες κόρακας (ερρέτω)

 51. Γιάννης Ιατρού said

  .49: Όχι ρε συ, γύρισε χθες, θα τα μαγειρεύει σήμερα, λές να είναι και μοναχοφάης;;; Για πέρνα από ‘κει για επιθεώρηση 🙂

 52. Γιάννης Ιατρού said

  50: Το έχεις ξαναγράψει Γιώργο, ίδια εποχή προ 2 χρόνων 🙂

 53. ΣΠ said

  48
  Ομοίως βρίσκω σε Λάμψα και wiki και άλλο επίγραμμα που λέει στο τέλος στον διαβάτη να πάει «εις κόρακας» και ίσως αυτό να μεταφράζει ο Δημ. Σαραντάκος ως «στο διάβολο».

  Αυτό λέει και στην υποσημείωση εδώ.

 54. Ποντικαρέος said

  Άσχετο με το θέμα. Την επιγραφή στο μνημείο της ΕΡΤ την προσέξατε; (υποθέτω ότι η φωτογραφία είναι πραγματική)
  https://donotlink.it/vewX
  https://donotlink.it/xOVW

 55. spiridione said

  Ἰδοὺ τρίτος οὗτος ὁ ῥήτωρ Δημέας προσέρχεται ψήφισμα ἔχων ἐν τῇ δεξιᾷ καὶ συγγενὴς ἡμέτερος εἶναι λέγων. οὗτος ἑκκαίδεκα παρ᾽ ἐμοῦ τάλαντα μιᾶς ἡμέρας ἐκτίσας τῇ πόλει —καταδεδίκαστο γὰρ καὶ ἐδέδετο οὐκ ἀποδιδούς, κἀγὼ ἐλεήσας ἐλυσάμην αὐτόν— ἐπειδὴ πρῴην ἔλαχεν τῇ Ἐρεχθηΐδι φυλῇ διανέμειν τὸ θεωρικὸν κἀγὼ προσῆλθον αἰτῶν τὸ γινόμενον, οὐκ ἔφη γνωρίζειν πολίτην ὄντα με
  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?page=17&text_id=57

  ἑκκαίδεκα = δεκαέξι τάλαντα.

 56. sarant said

  35-39-41 Σωστά, διορθώθηκε

  43 Το μνί έχει φοβερά ενδιαφέρουσα ετυμολογική πλευρά. Επιφυλάσσομαι

  54 Οιά ηώ….

 57. Triant said

  54:
  Έχουν δίκιο οι ψεκασμένοι για τα φωνήεντα.
  Γι αυτό άλλωστε όταν έχουμε καμιά απορία λέμε εεεεεεεεεεεεεεέ. Για να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος και να μας λύνεται (η απορία).

 58. Γς said

  Σαν σήμερα ξημερώματα 4ης Ιουλίου του 1976 άρχιζε στην μακρινή Ουγκάντα στο αεροδρόμιο Εντεμπε η μεγαλύτερη επιχείρηση σωτηρίας ομήρων.

  .

 59. nirevess said

  Αυτό το «τοὔνομα δ’ οὐ πεύσεσθε, κακοὶ δὲ κακῶς ἀπόλοισθε», έχω αμφιβολίες αν είναι σωστό να αποδοθεί «μη ζητήσεις να μάθεις τ’ όνομά μου αλλά πήγαινε στον διάβολο». Μήπως είναι πιο ακριβές ένα «μη ζητάτε να μάθετε τ’ όνομά μου, οι δε κακοί να πάτε στα τσακίδια»; Μήπως δηλαδή βρίζει μόνο τους «κακούς» και όχι όλους τους διαβάτες; Μήπως, αν έβριζε όλους τους διαβάτες, θα έλεγε «τοὔνομα δ’ οὐ πεύσεσθε, κακήν δε κακώς απόλοισθε»;

  54. Ωραίο δείγμα «αριστερής κουλτούρας»· και η ιδέα να στηθεί μνημείο, και η «σεμνή» τελετή, και η αντίδραση του Τσακνή στην πρώην «συναγωνίστρια», και τέλος η αφασική εθνικιστική επιγραφή! Τώρα, πόσο διαφέρουν όλα αυτά από την καταλοιδωρημένη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 «δεξιά κουλτούρα», θα σας γελάσω. Πού ‘σουνα νιότη που ‘δειχνες…

 60. Γιάννης Ιατρού said

  56β Νίκο,
  με μπέρδεψες πολύ. Εννοείς μνα ή μνι (το οποίο σε συνάρτηση με τη Φρύνη ….) ;;;;

 61. Γιάννης Ιατρού said

  43: Παναγιώτη,
  ποιός είπε πως δεν το κάναμε (για αγοραστική δύναμη, για εργάτες, για αγορά χρυσού, για αγορά ασημιού κλπ. κλπ.); Άλλο το αν το αναρτήσαμε ή όχι.
  Και για ρώτα την φίλη σου, για τον δικαστή (που έχουμε απτό παράδειγμα μισθού από τον Αριστοφάνη, #33), την απαιτούμενη εργατική δύναμη και τον απαιτούμενο μέσο χρόνο για συγκεκριμένη εργασία (απόφαση/δίκη κλπ.) πως να την υπολογίσουμε; 🙂

 62. cronopiusa said

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  59. Υπάρχει «δεξιά» κουλτούρα, «κεντρώα» κουλτούρα, «αριστερή» κουλτούρα; Πώς τις ξεχωρίζεις; Δεν αφήνουμε καλύτερα τον πολιτισμό έξω από τα κομματικά στρατόπεδα και τις αυθαίρετες ετικετοποιήσεις;

 64. ΣΠ said

  54
  Το είχα βάλει νωρίτερα στο σχετικό νήμα:
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/04/oia-hw/#comment-442410

 65. nirevess said

  63. Δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά αν γουγλάρεις Κηλαηδόνης, Ράλλης, δεξιά κουλτούρα, πιστεύω πως θα καταλάβεις σε τι αναφέρομαι.

  Κατά τα άλλα, σαφώς και υπάρχει δεξιά, αριστερή, κεντρώα, ακροαριστερή, ακροδεξιά, αναρχική κουλτούρα, όπως υπάρχουν αστική, μεγαλοαστική, αγροτική, προλεταριακή, αστεακή, επαρχιώτικη, περιθωριακή, λευκή, μαύρη, νεανική, γεροντική, αντρική, γυναικεία, ομοφυλόφιλη κλπ.

  Και δεν έχω κομματικό στρατόπεδο, απλώς θυμάμαι διάφορες υπερφίαλες ψευδείς συνειδήσεις της μεταπολιτευτικής Αριστεράς ως προς την πολιτιστική της ανωτερότητα, που κυριάρχησαν στα νεανικά μου χρόνια και άρα με αφορούν βιωματικά περισσότερο, βλέπω τη σημερινή κατάντια και αμορφωσιά του χυλού που μας κυβερνά, η οποία δεν υπολείπεται από εκείνη των προγενεστέρων (ας θυμηθούμε π.χ. τον Ευριπίδη Στυλιανίδη), βλέπω τις εφιαλτικές ομοιότητες, θλίβομαι από αυτό (δεν είμαι πια νέος για να ελπίζω), με πιάνει ρίγος απελπισίας, και σχολιάζω.

 66. spiridione said

  59. Για έμφαση είναι, το συνήθιζαν οι Αττικοί.
  (σημ. D2)
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=kako/s

  Από εδώ και το κακήν κακώς
  http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CE%BD&sin=kriaras

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  65: Δυστυχώς (😊) δεν χρειάζεται γκουγλάρισμα για να θυμηθώ την εποχή αυτή. Απλώς επιμένω ότι δεν μπορούμε να βάλουμε πολιτικό πρόσημο στα έργα τέχνης, εκτός αν έχουν παραχθεί με αποκλειστικό σκοπό την προπαγάνδα. Δηλαδή π.χ. το «Φωτόδεντρο» υπάγεται στη «δεξιά» κουλτούρα, επειδή το έγραψε ο «δεξιός» Ελύτης, ενώ η «Τέταρτη διάσταση» υπάγεται στην «αριστερή» κουλτούρα επειδή την έγραψε ο κομμουνιστής Ρίτσος;

 68. FvR said

  65 αληθώς σου λέγω μην απελπίζεσαι και μη μελαγχολείς. στους παλαιότερους τους πήρε 40 χρόνια να καταλάβουν τι εστί μεταπολίτευση, οι νεώτεροι το πιάσαμε το νόημα σε λιγότερο από χρόνο (βλ. δημοψήφισμα του 15, μέρες που είναι). Άρα είμαστε σε καλύτερη μοίρα, ξαναλέω μην απελπίζεσαι και μη μελαγχολείς

 69. Για να συνεννοηθείτε, άλλο πράγμα είναι κανονικά η κουλτούρα (culture), άλλο ο πολιτισμός (civilisation, civilization). Στην Ελλάδα θα λέγαμε συνήθως «παράδοση» και «τέχνες και γράμματα» αντίστοιχα.

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  68: Τι εστί μεταπολίτευση; Ξεπεσμός εν συγκρίσει με τη «χρυσή» προγενέστερή της εποχή;

 71. Μαρία said

  69
  Το έχουμε ξαναπεί οτι οι μαθητές της ΜΑΚΙ θεωρούσαν το «ένα το χελιδόνι …» κομμουνιστικό τραγούδι 🙂

 72. giorgos said

  Στήν Ελλάδα μόνο λαϊκιστική κουλτούρα ύπάρχει .

  Κανένας δὲν ἀμφιβάλλει σήμερα στὸν τόπο μας πώς ὅταν λέμε «πνευματικὴ ζωή», ἐννοοῦμε ποιητές, ζωγράφους καὶ καλλιτέχνες. Ἐξ οὗ καὶ ὁ ὅρος «καλλιτεχνοδιανοούμενος» ! Ὅλη αὐτή ἡ περὶ τὴν Τέχνη παραγωγή μας καὶ λογοτεχνικὴ κριτική, κατατείνει βεβαίως στὸ πνευματικὸ ἀνέβασμα τοῦ «λαοῦ». Ἡ διαδικασία τοῦ «χαρτιοῦ» — τοῦ πτυχίου τῶν ἀνωτάτων σχολῶν — ἀνταυγάζει κάποιον ὑπονοούμενον ἐπιστημονισμὸ στοὺς γιατρούς, τοὺς μηχανικοὺς καὶ τοὺς δικηγόρους, μὰ ὅπως καὶ οἱ ἴδιοι τοῦτοι ἀπόφοιτοι μποροῦν νὰ βεβαιώσουν, δὲν ἔχει μεγάλη σχέση μὲ τὴν «πλατειὰ μόρφωση» [1]. Ὁ νέος ἔφηβος εἴτε μέσα, εἴτε ἔξω ἀπὸ τὸ Πανεπιστήμιο, ἒφ’ ὅσον θέλει νὰ «μορφωθῆ», πρέπει νὰ στρέψη τὶς ἀνησυχίες του πρὸς τὰ ἔξω, δηλαδή πρὸς τὰ ποιήματα, τὸ «θέατρο» καὶ κάθε ἄλλου εἴδους πνευματικὸ συναγελασμό. Οἱ ἄνθρωποι τῶν πολιτικῶν μας πραγμάτων, κατανοῶντας αὐτή τὴν ἀναγκαιότητα τῆς Τέχνης, δὲν παραλείπουν νὰ ἐπαινέσουν τὸ καλλιτεχνικὸ ἔργο ἀνθρώπων ἐστραμμένων σὲ τελείως διαφορετικόν, ὑποτίθεται, πολιτικὸ προσανατολισμὸ [2].

  Ἐν ὀνόματι τοῦ ἀνεβάσματος τοῦ Λαοῦ ὅλ’ αὐτά, μιά καὶ ἡ ἐπιστήμη δὲν ἔχει μεγάλη σχέση μὲ τὴν «πλατειὰ μόρφωση», μὲ τὴν καλλιέργεια ἐν τέλει.

  Εἶναι ὥρα νὰ ξαναθυμηθοῦμε τὰ Πλατωνικὰ θεωρήματα.

  Ἡ Τέχνη γίνεται παιδαγωγὸς τῶν λαῶν, ὅταν ἡ ἴδια εἶναι ἀποτέλεσμα πνευματικοῦ πολιτισμοῦ. Πρέπει δηλαδὴ νὰ ὑπάρχη ἕνας συνόλος ἐνσυνείδητος πολιτισμός, γιὰ νὰ ὑπάρξη καὶ ἡ παιδαγωγικὴ σημασία τῆς Τέχνης. Ἀλλοιώτικα ἡ Τέχνη εἶναι λαϊκὴ ἤ λαϊκιστική. Εἶναι ὁ ἴδιος ὁ λαὸς δημιουργὸς αὐτῆς τῆς τέχνης καὶ ἡ παιδαγωγικὴ σημασία μίας τέτοιας τέχνης εἶναι ἄνευ ἀντικειμένου. Ἡ Τραγωδία τοῦ Αἰσχύλου δὲν ἔχει τὸ ἴδιο νόημα πού ἔχουν τὰ Ὁμηρικὰ ἔπη, ὅπως δὲν εἶναι τὸ ἴδιο εἶδος τέχνης ὁ Φάουστ καὶ τὸ ἑλληνικὸ δημοτικὸ τραγούδι. Ἕνα ποίημα μπορεῖ νὰ εἶναι ὡραῖο ποίημα, χωρὶς νὰ εἶναι μεγάλο [3] ποίημα. Τὰ ὑλικὰ ὅλων τῶν ποιημάτων εἶναι τὰ ἴδια. Στὰ ἴδια αἰσθήματα ἀναφέρονται καὶ τὰ μικρὰ καὶ τὰ μεγάλα ποιήματα, μόνο πού τὰ μὲν βλέπουν τὸ αἴσθημα ὅσο καὶ ὅπως φαίνεται, ἐνῷ τὰ ἄλλα τὸ προσεγγίζουν μέσῳ ἄλλων διαδικασιῶν.

  «Τὸ ἀντίθετο σ’ αὐτὸ τὸ εἶδος ἀνθρώπου (τοῦ μυστικοῦ), πού παραιτεῖται ἀπὸ τὸν κόσμο τῶν μορφῶν, εἶναι ὁ ἁπλοϊκὸς καλλιτέχνης, ὁ ὁποῖος προσδένεται ἐξ ὁλοκλήρου στὸν κόσμο τῶν μορφῶν καὶ παραιτεῖται ἀπὸ τὸν κόσμο τοῦ σύμπαντος, ἀπὸ τὰ μεταφυσικὰ κίνητρα τῆς ψυχῆς», γράφει ὁ Ι. Θεοδωρακόπουλος [4]. Ἄς μὴν ἐπιμείνουμε στοὺς διαχωρισμοὺς τοῦ κ. Θεοδωρακοπούλου. Εἴτε ὡς μυστικὸ λειτουργὸ πάρουμε τὸν ποιητή, εἴτε ὁπωσδήποτε ἀλλοιῶς, πρέπει νὰ συνθεωρήσωμε καὶ κάποιον «κόσμο», στὸν ὁποῖον ἀναφέρεται. Ἀπαιτεῖται κάποιος κόσμος σὰν «σημεῖο ἀναφορᾶς» γιὰ ν’ ἀξιολογήσουμε τὴν τέχνη του. Καὶ ἂς μὴν πᾶμε τόσο μακρυὰ ἐμεῖς, στὸν μεταφυσικὸ κόσμο τοῦ κ. Θεοδωρακοπούλου. Ἂς μείνωμε στὸν ἀτελέστερο «κόσμο τοῦ σύμπαντος», πού μᾶς δίνει κάθε φορά ἡ ἐπιστήμη καὶ μέσα στὸν ὁποῖον ὑπάρχει ἀντικειμενικὰ ὁ ποιητὴς· στὸ «περιέχον» τοῦ ποιητῆ. Ἂς δεχθοῦμε τὸν «κόσμο τοῦ σύμπαντος» ὅπως τὸν προσεγγίζει ὁ ἑκάστοτε πολιτισμός. Παιδαγωγικὴν ἀξία ἔχει ἡ τέχνη τοῦ ποιητῆ, πού προσπαθεῖ, βιωματικὰ μέσῳ αὐτοῦ τοῦ πολιτισμοῦ, νὰ πλησιάση τὸν ἀντίστοιχο «κόσμο». Προϋπάρχει δηλαδὴ μία πνευματικὴ κοινωνία, ἡ ὁποία ἀνάγεται μὲ κοινὸν παρανομαστὴ τὴν Τέχνη. Ἡ Τέχνη ἔχει ἐδῶ προϋποθέσεις νὰ λειτουργήση παιδαγωγικά. Στὴν λαϊκιστικὴ ἀντίθετα τέχνη δὲν ὑπάρχει διαφορισμὸς μεταξὺ τοῦ «κόσμου» τοῦ λαοῦ καὶ τοῦ «κόσμου» τοῦ ποιητῆ. Λείπει ἡ «διαφορὰ δύναμικοῦ», πού προϋποθέτει ἐξ ὑπαρχῆς τὸ παιδαγωγικὸ ἔργο. Καὶ παιδαγωγικὸ εἶναι ἕνα ἔργο τέχνης ἀπὸ τὴν στιγμὴ πού μᾶς μεταγγίζει τὴν ὅραση τοῦ καλλιτέχνη. Λαϊκὸς ποιητὴς δὲν εἶναι μόνο ὁ ποιητὴς τοῦ δημοτικοῦ τραγουδιοῦ εἶναι καὶ ὁ ποιητὴς ἐκεῖνος πού χάνει τὴν ἀξία του ἔξω ἀπὸ τὸν λαό του. Ἡ Τέχνη τοῦ Γκαῖτε μπορεῖ νὰ ἐνδιαφέρη κι’ ἕνα μὴ Γερμανό, ἐνῷ ἡ τέχνη ἑνὸς Πέρση π.χ. μεγάλου ποιητῆ — γιατὶ ἔχουν κι’ αὐτοὶ βέβαια τούς μεγάλους τους — μπορεῖ νὰ μὴν ἐνδιαφέρει κατ’ ἀνάγκην ἕνα Γάλλο. Πολὺ διαφορετικὰ θὰ μιλήση περὶ ἐλευθερίας ἕνας σύγχρονος εὐρωπαῖος ποιητής [5], ἀπὸ τὸν μεγάλο ποιητὴ τῆς Μοζαμβίκης πού θὰ πάρη σὲ λίγα χρόνια τὸ βραβεῖο Νόμπελ. Καὶ ὅταν ἀκόμη ἡ τέχνη ἦταν ἐσωτερικὴ ὑπόθεση ἑνὸς καὶ μόνο ἄνθρωπου — δηλαδὴ τοῦ παμπάλαιου προπάτορα τοῦ πρωτογόνου ἀνθρώπου, πού ζωγράφιζε πάνω στὸ βράχο τὸ θήραμα γιὰ νὰ τὸ ξεγελάση — πάλι εἶχε κάποιον «κόσμο» πού ἀναφερόταν, τὸν ἁπλούστατο τῆς βιολογικῆς ἀνάγκης.

  Ἡ καταγωγὴ τῆς τέχνης ἐπιδέχεται βιολογικὸν χαρακτηρισμό, ὅπως καὶ ἡ ἐπιστήμη. Πολλὲς εἶναι οἱ ἀνθρώπινες ἐνέργειες πού προδίδουν «ἑτερογονία σκοπῶν». Ἕνα τυπικὸ παράδειγμα ἔχουμε στὸν ἔρωτα. Ὅταν τὰ πράγματα λειτουργοῦν ἀφ’ ἑαυτῶν, πολλὲς φορὲς συμβαίνει αὐτὴ ἡ «ἑτερογονία».

  Τὸ δημοτικὸ τραγούδι — αὐτή ἡ τέχνη τοῦ ἀπεριορίστου αἰσθήματος πού δὲν εἶναι ἔπος — ἦταν ἡ μόνη καταφυγή, τὸ μόνο μέσον συντήρησης καὶ ψυχικῆς συνοχῆς (δηλαδή καὶ πάλι συντήρησης) τοῦ ὑποδούλου. Ὁ ἥρωας τοῦ τραγουδιοῦ καὶ ἡ μετάληψη ἔμεναν στὸν Ἕλληνα ὡς συμβολισμοὶ ἐπιβίωσης. Ἡ τροπὴ πρὸς τὸ ἄλογο καὶ τὸ ἄκρως συναισθηματικὸ πού ὑποβάλλει τὸ δημοτικὸ τραγούδι, εἶναι ἐνέργεια καθαρὰ βιολογική. Εἶναι ἡ μετατροπὴ τῆς κάθε δυνατῆς λογικῆς σὲ «Λογική» τοῦ παρόντος. Ἡ πιὸ «λογικῶς» ἀδήριτη πράξη στὸν ὑπόδουλο Ἕλληνα εἶναι ἡ παλληκαριὰ τοῦ κλέφτη. Γιὰ τοῦτο πρέπει ἔμψυχα καὶ ἄψυχα νὰ συνυποφέρουν τὰ παθήματά του. Εἶναι ἀπολύτως «λογικὸ» νὰ κλαῖνε τὰ πουλιὰ καὶ νὰ μοιρολογοῦν τὰ δέντρα. Τί ἄλλο ἔμενε στὸν Ἕλληνα συντηρητικό, ὅταν στὶς «ἔντυπες αἰτήσεις» τοῦ Ἀλῆ Πασᾶ, δεσπότης ὤν, ἔπρεπε νὰ ἀρχίζη μὲ τὸ «Πολυχρονεμένε μας. . . σκλαβικῶς φιλοῦμε τὸ ποδάρι σου»;

  Λογικὴ καὶ δουλεία εἶναι πράγματα ἀκαριαίως ἀντιφατικά. Ἐμπρὸς στὴν de facto δουλεία ἡ Λογικὴ ἦταν ὑποχρεωμένη νὰ ὑποτροπιάση στὸ ἄμεσο καὶ χωρὶς ὅρια συναίσθημα, νὰ ἀναλάβη ἡ τέχνη τὴν εὐρύτατη βιολογική της ἀποστολή.

  Δὲν ἕπεται βέβαια ὅτι καὶ κάθε τέχνη πού ὑποβάλλει τὸ συναισθηματικό, τὸ Irrationnel στοιχεῖο στὸν λαό, ἤ ἔστω τὸ καλλιεργεῖ, ἔχει κάποιαν θετικὴ βιολογικὴ σκοπιμότητα.
  Από τό βιβλίο «άνάλυση τής νεοελληνικής άστικής ίδεολογίας»

 73. nirevess said

  66. Απολύτως πειστικό, ευχαριστώ!

  67. Ακόμα και αν συμφωνούσα μαζί σου, υπάρχουν πολλές σχολές ανάλυσης που ανακαλύπτουν, καλώς-κακώς, ιδεολογικά στοιχεία σε όλα τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το αγνοείς. Αλλά εντάξει, αυτή είναι τόσο τεράστια συζήτηση που δεν χρειάζεται τη δική μας συνεισφορά 🙂

  68. Καλώς, θα προσπαθήσω 🙂

  69. (Δεν είναι όμως καθόλου ταυτόσημα τα culture-tradition.) Για να γίνω πιο σαφής με βάση τη δική σου παρατήρηση, θα έλεγα πως μια ορισμένη, αλλά πάντως δυστυχώς πλειοψηφική εντός των «προοδευτικών» μαζών, αριστερή κουλτούρα (=νοοτροπία) φανταζόταν κάποια στιγμή εκείνη την περίοδο ότι δεν υπήρχε δεξιός πολιτισμός (πολιτιστική παραγωγή), ή έστω ότι ετούτος ήταν ποιοτικά κατώτερος και/ή το λιγότερο-λιγότερο ποσοτικά φτωχότερος. Και όμως, ιδεολογικά, ελύτειο Άξιον Εστί και ρίτσεια Ρωμιοσύνη δεν ξέρω πόσο πια διαφέρουν, αν και δεν είμαι αρκετά καταρτισμένος σε αυτό τον τομέα. Τώρα δε που ήρθαν στα πράγματα όχι βέβαια οι σοβαροί αριστεροί διανοούμενοι αλλά ο «βαθύς» συριζανέλικος συρφετός, βλέπουμε τα «οία ηώ ω υιέ αεί ει» σε μνημεία πεσόντων της ΕΡΤ (!) και δεν τρέχει τίποτα…

 74. 73 Μισή ώρα τώρα ψάχνω στα μέιλ μου πού είχα ξανακάνει αυτή τη συζήτηση (culture-tradition) και πού είχα καταλήξει για τη μετάφραση της κουλτούρας — μάταια.

 75. nirevess said

  74. Για τις περισσότερες περιπτώσεις νομίζω πως είναι ατελέσφορο να ψάξεις μιαν άλλη λέξη από το κουλτούρα, που είναι πια πολιτογραφημένη λέξη της ελληνικής. Έτσι και οι Έλληνες ποιητές έφτιαξαν το υπερρεαλισμός, και τώρα που ήρθε ο hyperrealism στη ζωγραφική πώς να τον πούμε; χαϊπερρεαλισμό;

 76. Pedis said

  Τις πρώτες 24 ώρες από την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Whole Foods ο Μπέζος κέρδισε 2.8 δισεκατομμύρια δολάρια από την αύξηση της τιμής της μετοχής της Amazon – δηλαδή όσα θα έβγαζε ένας Ινδός εργάτης της εταιρείας του εάν δούλευε ασταμάτητα για 1.001.430 χρόνια, με το σημερινό μισθό των 233 δολαρίων το μήνα.
  http://info-war.gr/o-bezos-evgale-se-mia-imera-osa-enas-ergatis-tis-amazon-se-1-001-430-chronia/

  http://www.avgi.gr/article/10811/8264085/apergia-to-eschato-meso-pou-egine-proto-

  (μπα, δεν έχει πάτο … )

 77. sarant said

  59 Η έκφραση «κακήν κακώς» είναι μεταγενέστερη. Στα αρχαία χρόνια το επίθετο συμφωνούσε με το πρόσωπο στο οποίο αναφερόταν, πρβλ. και το βιβλικό «κακους κακώς απολέσει αυτούς» για τους κακούς γεωργούς. Θέλει άρθρο. Α, το απάντησε και ο Σπύρος στο 66

  60 Εννοώ την ετυμολογία του μουνιού, με το συμπάθειο. 🙂

  75 Συμφωνώ.

 78. Μαρία said

  56β
  http://hellenisteukontos.blogspot.gr/2010/02/vs-monin.html

 79. sarant said

  78 Δες και το σχόλιο για τα αιμώνια σύκα

 80. nirevess said

  76. Το ίδιο ισχύει βέβαια για τις ζημιές ενός μεγιστάνα, χωρίς βέβαια αυτό να απαντά στο γιγάντιο ζήτημα της ανισότητας…Πάντως, καλύτερα να συγκρίνονται τα εισοδήματα εντός της ίδιας χώρας, του πλούσιου Αμερικανού με τον φτωχό Αμερικανό, του πλούσιου Ινδού με τον φτωχό Ινδό. Είναι πιο σωστό.

 81. Pedis said

  # 80 – οι ζημιές του μεγιστάνα … ε ρε ζημιάρης ο μπαγάσας ο μεγιστάνας !

  (αν δεν σου κάνει έτσι η σύγκριση, τότε τα 233 ντάλαρς πολλαπλασίασέ τα με 10 και διαίρεσε με το ίδιο νούμερο το 1 εκ χρόνια … εκατό χιλιάδες χρόνια όσα για τον χόμο σάπιενς … σάπιενς, μπα …)

  61] Γενικά να θυμάσαι εκείνο -και θα στο πω πολλές φορές- να γράφεις αποβλέποντας όχι μόνο στο παρόν για να σε επαινέσουν και να σε τιμήσουν οι σύγχρονοί σου, αλλά, έχοντας στόχο την αιωνιότητα, γράφε για τους επερχομένους και από εκείνους να απαιτήσεις την αμοιβή για το έργο σου, ώστε να λένε για σένα: «Εκείνος ήταν ελεύθερος άνθρωπος και γεμάτος θάρρος, χωρίς να λέει κολακείες ούτε δουλοπρεπείς εκφράσεις αλλά την αλήθεια σε όλα». Αυτό τον κανόνα πρέπει κάθε φρόνιμος να τοποθετεί πάνω από όλες τις ελπίδες του παρόντος, που είναι τόσο βραχυχρόνιες.

 82. Pedis said

  -> 81β – http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/anthology/literature/browse.html?text_id=541

  «Πῶς δεῖ ἱστορίαν συγγράφειν»

 83. nirevess said

  81. Η σύγκριση εντός της ίδιας χώρας έχει περισσότερο νόημα, γιατί δίνει τον εθνικό δείκτη ανισότητας, όπου ζουν και οι δύο ανθρώπινοι τύποι. Το να συγκρίνουμε το εισόδημα του εργοστασιάρχη θείου όπου δούλευε ο Ένγκελς με το μεροκάματο του υπηκόου ενός μαχαραγιά του Ρατζ, δεν έχει την ίδια αξία. Όσο για τα κέρδη του κάθε Μπέζος, είναι προ φόρων, και φυσικά έρχονται μετά από μια εξίσου γιγάντια τιμή αγοράς. Θα μπορούσε κάλλιστα να πάει άσχημα η εξαγορά, είτε τώρα είτε στο μέλλον, και οι ζημιές να είναι εξίσου γιγάντιες. Προτιμώ τον Μπέζος, που επενδύει τα χρήματά του, από έναν προκαπιταλιστή ή προκαπιταλιστικού τύπου εισοδηματία που απλώς τα καταναλώνει μέσα από τα ρέπος του ή μέσα από το σεντούκι του.

 84. Triant said

  Άμα πληρώσει ο Μπέζος φόρο πάνω στην υπεραξία των μετοχών του ο κόσμος θα έχει γίνει παράδεισος…

 85. Pedis said

  # 83 – μην επιμένεις, δεν είναι βαθύ, μια τάξη μεγέθους πιο κάτω στο 1 εκατομμύριο χρόνια της αρχικής εκτίμησης. Σου λέει κάτι αυτό;

  Τώρα, για τα άλλα που λες, ονειρέψου τρικλ νταουν. Τι να σου πώ …

 86. nirevess said

  84. Ακριβώς! Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.

  85. Καλύτερα να ονειρεύομαι ανύπαρκτα τρικλ-ντάουν παρά να φαντασιώνομαι ανύπαρκτες αταξικές κοινωνίες.

 87. Pedis said

  # 86 – μωρέ, βρέστη όπως γουστάρεις κι αγαπάς, χαλάω χατήρι; … αλλά μην λέμε κι ό,τι θέμε με τα νουμεράκια.

  για την ώρα κάτι πιο λάιτ να τρώτε για τις ζέστες …

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=889471

  σε μνημόνια με σως καραχοντροδούλεμα.

 88. Γιάννης Ιατρού said

  79: Το πιό ωραίο σχόλιο είναι αυτό με τον Umberto Eco 🙂

 89. Pedis said

  # 86 – μερσί που τη θυμήθηκα τη φάση …

 90. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  72 Giorgos (Θαλάσσης; )
  μας …έστειλες!

 91. constant said

  Καλά, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το ξύλο της συκιάς σπάει εύκολα και χωρίς προειδοποίηση; Και ότι είναι ακατάλληλο για κρέμασμα;

 92. nirevess said

  89. Τη θεωρία του trickle-down εσύ μου την κολλάς με το στανιό, παρότι είπα ότι εγώ είμαι υπέρ της στιβαρής και διεθνούς φορολογίας. Αλλά έτσι είναι, μιλάμε μόνοι μας, ζωγραφίζουμε μόνοι μας, ταμπελάρουμε μόνοι μας….

  Πάντως, κι εμένα μου θύμισες κάτι (αν δουλέψει):

 93. nirevess said

  91. Σωστό κι αυτό…

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  73. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Εννοείται πως οι δημιουργοί έχουν πολιτικές απόψεις, ιδεολογία, κοσμοθεωρία κλπ, οι οποίες μπορεί να διαφαίνονται στο έργο τους. Το μόνο κριτήριο όμως για να κριθούν είναι η ποιότητα και όχι οι πολιτικές ετικέτες. Επιμένω σ’ αυτό γιατί βάσει τέτοιων ετικετών είχαν απαγορευτεί επί χούντας όλα τα έργα π.χ. του Θεοδωράκη, ακόμα και το «Άξιον εστί», που είναι μελοποιημένη ποίηση του «δεξιού» Ελύτη. Και συνταγές μαγειρικής να είχε εκδώσει ο Ρίτσος, θα είχαν απαγορευτεί λόγω υπαγωγής στην «αριστερή» κουλτούρα.

 95. Γς said

  75 β:

  Μπα! Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας

  Από την ΑΥΓΗ!

  Που ‘σαι ρε pedi μου;

  «Ένα και δύο κάνουνε τρία
  σαν δε σου φτάνουν, κάνε απεργία»

 96. Alexis said

  Από τα αποσπάσματα που έχω διαβάσει ως τώρα από το βιβλίο του Δημ. Σαραντάκου έχω να πω το εξής:
  Το βιβλίο φαίνεται ενδιαφέρον και μεταφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα, αλλά βρίσκω τον τίτλο του ελαφρώς …παραπλανητικό. Στην ουσία δεν πρόκειται για αστείες ιστορίες των αρχαίων που βγάζουν γέλιο αλλά για στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, ιστορικά παραλειπόμενα, καθώς και μύθους και λαϊκές δοξασίες.

 97. Γς said

  και ποία η διαφορά;

 98. nirevess said

  94. Συμφωνώ, δεν βλέπω να έχουμε κάποια διαφωνία.

 99. Γς said

  91:

  Σύμφωνοι.

  Αλλά τι πλάκα να κάνεις με τη συκιά του κρεμασμένου;

  Με την συκιά της απέναντι όμως;

  Κι ήταν η απέναντί μου που ξερίζωνε πρόπερσι μια συκιά.

  -Μα τι κάνεις ρε κυρά μου;

  -Γιατί; Πρέπει να πάρω άδεια απ τον Δήμαρχο για μια παλιοσυκιά;

  -Ναι. Αλλά όχι απ τον Δήμαρχο Ραφήνας. Απ τον Δήμαρχο Μαραθώνα!

  https://caktos.blogspot.gr/2015/09/blog-post_43.html?m=0

 100. Alexis said

  #54: Βρίσκω το άρθρο του Ζαχαρού αρκούντως εμπαθές και η γραφή του μου θυμίζει κωστοπουλικά ’90s στο αλήστου μνήμης ΚΛΙΚ. Τότε που ο κάθε γκλαμουράτος ιστρούχτορας του λάιφ στάιλ όφειλε να ξορκίζει μετά βδελυγμίας τον κακό συνδικαλισμό και κάθε τι «αριστερό», «επαναστατικό» ή «εργατικό».
  Ξεκινάει από μία σωστή επισήμανση για την επιγραφή (που πάντως κατά τη γνώμη μου είναι άδικο να χρεωθεί εξ’ ολοκλήρου στην ΕΡΤ) και φτιάχνει έναν αχταρμά όπου παίζουν …ιδρωμένα πουκάμισα (oh, mon dieu, απαράδεκτο! ), χρυσές καδένες, κιτς αισθητική των ’80s, τεμπέληδες συνδικαλιστές κλπ. κλπ.
  Και μέσα από όλη αυτή την «τρικυμία εν κρανίω» καταλήγει σε τελείως αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως ότι η ΕΡΤ είναι ίδια με τα ιδιωτικά κανάλια σε ποιότητα προγράμματος.
  Όποιος έχει μάτια βλέπει και αυτιά ακούει…
  Πάντως στην ΕΡΤ δεν έχω δει ακόμα ούτε κολλαγόνα, ούτε αλόες, ούτε ροφήματα αδυνατίσματος, ούτε κρέμες αντιγήρανσης…

 101. Alexis said

  Θερμιώτικα τραγούδια ακούω τώρα στη συναυλία που μεταδίδει η ΕΡΤ2.
  Δημήτρης Μαρτίνος ακούει; 😆

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  100. Πολύ σωστά. 👍
  Τώρα έχουν προσθέσει και τον «αντιλαϊκισμό»(ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το θολό πραγματάκι) στους οχτρούς τους, είναι κεντροαριστεροί βέβαια (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το θολό πραγματάκι) και προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από «αυτούς που κυβερνούν σήμερα», θα «αναγκαστούν» να συμπήξουν μέτωπο με τη «φιλελεύθερη κεντροδεξιά» του Άδωνη και του Βορίδη (και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το πραγματάκι).

 103. Alexis said

  #102: θα «αναγκαστούν» να συμπήξουν μέτωπο με τη «φιλελεύθερη κεντροδεξιά»…
  Την «πεφωτισμένη» που έλεγαν παλιά… 🙂

 104. Pedis said

  92 – Νίρβα:

  καλά να θες να πας κόντρα ντε και καλά στο ένα εκατόμμυριο χρονια μεροκάματο του Ινδού … με εκατό χιλιάδες χρόνια του Αμερικάνου (# 81, 83) για να βγάλεις άκυρο κι εγω δεν ξέρω τι, αλλά …

  89. Τη θεωρία του trickle-down εσύ μου την κολλάς με το στανιό, παρότι είπα ότι εγώ είμαι υπέρ της στιβαρής και διεθνούς φορολογίας. Αλλά έτσι είναι, μιλάμε μόνοι μας, ζωγραφίζουμε μόνοι μας, ταμπελάρουμε μόνοι μας….

  83 – Προτιμώ τον Μπέζος, που επενδύει τα χρήματά του, από έναν προκαπιταλιστή ή προκαπιταλιστικού τύπου εισοδηματία που απλώς τα καταναλώνει μέσα από τα ρέπος του ή μέσα από το σεντούκι του.

  85. Καλύτερα να ονειρεύομαι ανύπαρκτα τρικλ-ντάουν παρά να φαντασιώνομαι ανύπαρκτες αταξικές κοινωνίες.

 105. ΚΩΣΤΑΣ said

  100

  Αλέξη, γνώμη μου, και λίγα τους γράφει. Πληρώνω τρία ρολόγια στη ΔΕΗ. Ένα παλιό μαντρί του πεθερού μου, που τώρα κάποιος κτηνοτρόφος βάζει μπάλες με άχυρο και μου δίνει κάθε χρόνο μισό τενεκέ τυρί, ένα σπίτι στο χωριό που πάω ένα μήνα το καλοκαίρι (ακόμη δεν πήγα) και το σπίτι μου που μένω. Τηλεόραση υπάρχει μόνο στο σπίτι που μένω μόνιμα, τρεις συνδρομές όμως στην ΕΡΤ. Και αυτή την ώρα βλέπω πως γλεντάνε στην ΕΡΤ με τα λεφτά μου!
  Καλή διασκέδαση στους ήρωες!

  http://www.liberal.gr/arthro/149972/apopsi/a-zampoukas/mnimeio-ert-isonsproxte-oloi-na-mpoume-sto-dimosiosin.html

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Περάσαμε ωραία και με τον Τίμωνα! Παντοτινή δροσιά και μνήμη στο Δημήτρη-Μίμη Σαραντάκο.
  Στη βίκη έχει »κάθαρση» με εύρεση θησαυρού:
  «…Ύστερα φτώχυνε και κατήντησε να σκάβει ένα ξένο χωράφι κοντά στον Υμηττό εγκαταλειμμένος, άσπλαχνα από όλους τους πριν «φίλους» του. Όταν βρήκε αναπάντεχα θησαυρό έγινε άλλος άνθρωπος· διακήρυξε επίσημα τη μισανθρωπία του και μίσησε με σκληρότητα ασύλληπτη τους πάντες και τα πάντα…»
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD_%CE%BF_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82

  >>Τον έθαψαν στην παραλία του Σαρωνικού, στον δρόμο που οδηγεί από τον Πειραιά στο Σούνιο.
  Με αφορμή την ανάπλαση του Φαλήρου:
  http://www.imerodromos.gr/timon-misanthropos/
  (Γίνεται αναφορά και στο βιβλίο του Δ.Σαραντάκου)

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  65 – «βλέπω τις εφιαλτικές ομοιότητες, θλίβομαι από αυτό (δεν είμαι πια νέος για να ελπίζω), με πιάνει ρίγος απελπισίας, και σχολιάζω.»
  Μην έχεις προσδοκίες από τους άλλους αλλά μόνο από εσένα, το σημαντικό για εσένα, θα πρέπει να είναι η δική σου στάση ζωής, αυτήν ζείς ανεξαρτήτως του τι κάνουν οι άλλοι, μ΄αυτήν αντιμετωπίζεις τα καλά και τα στραβά της ζωής και είναι η παρακαταθήκη σου για τις επόμενες γενιές και το λιθαράκι για το καλό ή το κακό του κόσμου.

  92 – «παρότι είπα ότι εγώ είμαι υπέρ της στιβαρής και διεθνούς φορολογίας» Εσύ μπορεί να είσαι υπέρ, αλλά οι κεφαλαιούχοι είναι κατά και την εξουσία την έχουν αυτοί, όπως και την δικαιοσύνη και την νομοθεσία και επιβάλλουν την στιβαρή διεθνή φορολογία στα χαμηλά εισοδήματα.

  «Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είχε δηλώσει στις αρχές του 2011 ότι η γραμματέας του πληρώνει περισσότερους φόρους στο αμερικανικό Δημόσιο από τον ίδιο»

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  101. Εγώ την πάτησα Αλέξη. Με την υπερδραστηριότητα γαμοβαφτίσεων μέσα στον καύσωνα,δεν συντονίστηκα/ενημερώθηκα για την εκδήλωση /γλέντι απόψε στην ΕΡΤ (πέρυσι είχαμε περάσει πολύ ωραία). Την ώρα που διάβαζα λοιπόν το νήμα και για τον Τίμωνα, άκουγα τα ωραία νησιώτικα με τον Οικονομίδη που είχε η τηλεόραση στο δίπλα δωμάτιο (ο συμβίος είναι ρέκτης), αλλά νόμιζα ότι ήταν καμιά επανάληψη, μέχρι που ήρθε χορεύοντας από δω και ρώτησα τί σκοπός είν αυτό,Πάτημα Λήμνου λέει, κι από ποια εκδήλωση, τώρα ζωντανά στο προαύλιο της Ερτ, μαθαίνω στο τέλος πλέον!
  Κι έχει ένα αεράκι ωραίο, θα πηγαίναμε από κοντά να χορέψουμε.Πάει τώρα. 😦

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – «Και αυτή την ώρα βλέπω πως γλεντάνε στην ΕΡΤ με τα λεφτά μου!
  Καλή διασκέδαση στους ήρωες!»
  Το γλέντι που κάνουν με τα λεφτά σου (όσα κι αν είναι αυτά) οι τραπεζίτες το βλέπεις ή δεν μπορείς να δείς πιο πάνω από τα λίγα ευρώ της ΕΡΤ;
  Τελικά έχετε γίνει εξπέρ της κουνουπικής διύλησης, μου πήρε ΠΟΛΛΑ χρόνια μέχρι να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό, επειδή η καμήλα είναι προστατευόμενο (από τους πλούσιους) είδος. 🙂

 110. Alexis said

  #108: Έχει και αύριο Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με τα κινηματογραφικά τραγούδια του συνθέτη.
  Και Μαχαιρίτσα. Αλλά δεν είναι για χορό… 🙂

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110. Θα χορεύει η καρδιά 🙂

  109.Γεια σου Λάμπρο! Κερνάω αυτό από τον Τίμωνα ή Μισάνθρωπο σελ.9-11 :
  ΕΡΜΗΣ
  [11] Πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να βάζει κανείς τις φωνές, να γίνεται ενοχλητικός και θρασύς. Είναι χρήσιμο αυτό όχι μόνο στους συνηγόρους, αλλά και σ᾽ αυτούς που κάνουν την προσευχή τους. Νά, ο Τίμων τώρα με το να βάλει τις φωνές και να πει θαρραλέα στην προσευχή του τις αλήθειες αναγκάζοντας το Δία να στραφεί και να τον κοιτάξει, από πάμπτωχος θα γίνει αμέσως πολύ πλούσιος. Αν όμως σκυμμένος έσκαβε χωρίς μιλιά, ακόμα θα έσκαβε παραμελημένος.

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?page=4&text_id=57

 112. Alexis said

  #105: Ο κόσμος που «γλεντάει με τα λεφτά σου» πληρώνει κι αυτός ΕΡΤ.
  Είναι μεγάλη κουβέντα και είναι αργά για να την ξεκινήσω τώρα… 🙂

 113. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  106 Δεν το ήξερα. Ο Ανδρέας σχολίαζε παλιά κι εδώ.

 114. Μαρία said

  105
  Απαλλάσσονται από τα ποσά υπέρ ΕΡΤ:

  6. οι παροχές που ηλεκτροδοτούν αρδευτικές, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες
  7. οι λογαριασμοί ρεύματος των πελατών, που η αξία ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπερβαίνει το ποσό των 10€ μηνιαίως. Με άλλα λόγια το τέλος υπέρ ΕΡΤ δε χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος όπου η κατανάλωση είναι πολύ μικρή ή μηδενική.
  https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/xrisimes-plirofories-gia-to-logariasmo-sas/logariasmos-kai-xrewseis/ti-aforoun-oi-xrewseis-uper-tritwn-efk-eidtelos-5/elliniki-radiofwnia-tileorasi-anwnumi-etaireia-ert

  Στη Γαλλία το αντίστοιχο τέλος είναι 138 ευρώπουλα, αν έχεις δηλώσει 🙂 τη συσκευή.

 115. ΚΩΣΤΑΣ said

  109
  Λάμπρο, ευχαριστώ για την τιμή να ασχοληθείς με σχόλιό μου, δεν επιθυμώ όμως να συνεχίσω την κουβέντα, γιατί, μάλλον θα ανοίξουμε μια ατέρμονα συζήτηση που ο καθένας μας θα λέει τα δικά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε εκτιμώ, διαβάζω όλα σου τα σχόλια και σε αρκετά συμφωνώ. Ελπίζω στην κατανόησή σου και να μη με παρεξηγήσεις.

 116. Γς said

  Μπογδάνος.

  Είναι ο μόνος που βλέπεται ακόμα.
  Στον ΣΚΑΙ που έχει γεμίσει λύματα, περισσότερο ίσως από τα άλλα [κατα Πολάκη] βοθροκάναλα

 117. sarant said

  Ο μόνος που βλέπεται ακόμα; Γούστα είναι αυτά. Δεν θα συμφωνήσω -και πιστεύω ότι είναι θέμα δημοκρατικής τάξης η αποπομπή του.

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  111 – Γειά σου ρε ΕΦΗ θεά. 🙂

  115 – Σιγά την τιμή βρε Κώστα :). Δεν το έγραψα για συζήτηση αλλά για ατομική σκέψη, είναι τρελό αυτό που συμβαίνει στον κόσμο, και μην αγχώνεσαι δεν παρεξηγώ κανέναν στο διαδίκτυο, ούτε καν στην ζωή μου. 🙂
  Kαληνύχτα

 119. Γς said

  117:

  >θέμα δημοκρατικής τάξης η αποπομπή του

  Αγριέψανε τα πράγματα!

  Α, ρε Μαδούρο!

  Κι εσύ κατακαημένε Βολιβάρ.

  Τι θα δούμε ακόμα Σιμόν από αυτά τα οψώνια

 120. Κουτρούφι said

  #110. Και με Παυλίνα Βουλγαράκη. http://press.ert.gr/2017/07/04/summertime-2017-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%B8%CE%B5/

 121. ΚΩΣΤΑΣ said

  114
  Μαρία, στο σπίτι στο χωριό, οι χειμωνιάτικοι λογαριασμοί είναι μηδενικοί και δεν έχουν ΕΡΤ. Το καλοκαίρι όμως, που έρχεται ένας λογαριασμός, μπαίνουν αναδρομικά και οι συνδρομές της ΕΡΤ. Διαμαρτυρήθηκα στη ΔΕΗ και μου είπαν ότι επειδή τους προηγούμενους μήνες δεν μπόρεσαν να μπουν να δουν το ρολόι (υπάρχει περίφραξη) στον κανονικά λογαριασμό έβαλαν και τα αναδρομικά. Αυτό μου συνέβη.Το άλλο δεν είναι επίσημα αγροτική επιχείρηση, δωρεάν το αφήνω για να το προσέχει, χρησιμοποιεί και κάποιο μηχάνημα, καίει και λίγο ρεύμα, και αυτός από ευχαρίστηση μου δίνει κάτι σε προϊόν.

 122. sarant said

  119 Γιάννη, δεν σου επιτρέπω χαρακτηρισμούς. Καλύτερα να μην ξανασχολιάσεις για μερικές ώρες.

 123. Γς said

  η αποπομπή του

  Η αποπομπή του;

  Οχι δεν με τρομάζει ο όρος.

  Αν και θά’ πρεπε με την κατηφόρα που έχει πάρει η κατάσταση

  Αυτό που ειλικρινά με φοβίζει είναι που δεν μπορώ να γελάσω πιά με τα καμώματά τους.

  Δημοκρατική τάξη;

  Φτου!

  Α, ρε Σιμόν, που σε θυμήθηκα πάλι

  http://caktos.blogspot.gr/2015/01/bolivar.html

 124. Γς said

  119:

  Συγνώμη Νίκο!

  Δεν σε είχα δει!

  Πράγματι το έχω παρακάνει.

  Αλλά υποφέρω γαμώτο.

  Σε ευχαριστώ και συγνώμη

 125. sarant said

  Για την αποπομπή του Μπογδάνου μόνο εγώ έγραψα, είναι δική μου άποψη και μόνο, και επομένως εμένα χαρακτηρίζεις. Καλύτερα να μην γράψεις για μερικές ώρες.

 126. Γς said

  124->122

  Συγνώμη και πάλι

 127. Γς said

  Εντάξει διαφέρουν οι εκτιμήσεις μας για τομ Μπογδάνο.

  Για τον Αφτιά όμως. Συμφωνούμε.

  Να στήσουμε ένα Αφτιας Φαν Κλαμπ!

 128. nirevess said

  114. «Στη Γαλλία το αντίστοιχο τέλος είναι 138 ευρώπουλα, αν έχεις δηλώσει 🙂 τη συσκευή.»

  Τι γίνεται όμως αν δεν έχεις συσκευή; Γιατί να πληρώνεις την ΕΡΤ;

  Επίσης, χωρίς να αναφέρομαι σε σένα, Μαρία: γιατί το να πληρώνεις την ΕΡΤ είναι χρέος ενώ το να μην πληρώνεις τα διόδια και/ή εισιτήριο στα ΜΜΜ είναι χρέος αγωνιστικό; Και μάλιστα να σπας τα μηχανήματα «για να μην πληρώνει κανένας»; (Εννοείται ότι κάποιος πληρώνει και πάλι, δυο και τρεις φορές για τον ίδιο εξοπλισμό) Για δεν πάνε να σπάσουνε την ΕΡΤ, τότε, που μπορεί μεν να έχει καλύτερο πρόγραμμα σε ορισμένα πράγματα (όπως και η Βουλή) αλλά το προλεταριάτο δεν την παρακολουθεί;

 129. sarant said

  128 Ποιος έγραψε ότι είναι χρέος να μην πληρώνεις εισιτήριο ή να σπας τα μηχανήματα;
  Παράλογο το βρίσκω το επιχείρημα αλλα είναι η ώρα περασμένη.

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάποτε προσπάθησαν να βγάλουν αρχηγό της 17Ν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμάστε οι παλαιότεροι, υποθέτω. Τώρα περιορίζονται σε «πρώην συντρόφους» του Τσίπρα. Ε, υπάρχει μια βελτίωση, δεν μπορείτε να πείτε!

 131. Γς said

  129:

  >Ποιος έγραψε ότι είναι χρέος να μην πληρώνεις εισιτήριο ή να σπας τα μηχανήματα;
  Παράλογο το βρίσκω το επιχείρημα αλλα είναι η ώρα περασμένη.

  Και είναι κλειστοί κι οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ και πως θα εκτονωθούμε;

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  128. Χρεώνεις στην «αριστερή» κουλτούρα όλες αυτές τις παρανομίες που περιγράφεις; Το ‘ξερα ότι θα φτάναμε εκεί μ’ όλες αυτές τις γενικεύσεις και τις ετικετοποιήσεις κατά το δοκούν.

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  130
  Γιάννη, νομίζω ότι ο σημερινός συγκυβερνήτης ξεστόμισε τότε αυτή τη μπαρούφα. Ελπίζω να θυμάμαι καλά. Μήπως εσύ θυμάσαι σίγουρα ποιος το είπε;

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130.Το ίδιο σκεφτήκαμε 🙂 .
  Ε αφού ο Μητσοτακούλης είπε χτες προχτές στη Βουλή ότι η βία προέρχεται από την αριστερά- για να υποχρεωθεί μετά να το «μαζέψει» (οθντκν) -από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αποφούσκωσαν τα μπογδανίδια.

 135. nirevess said

  129, 132 Δεν χρέωσα τίποτα σε κανέναν. Είπα κάτι που κυκλοφοράει ευρέως στον αναρχικό χώρο. Ο οποίος άλλωστε περηφανεύεται για τις «παρανομίες» του, λέξη που τη θεωρεί άνευ αντικειμένου και ότι δεν τον αφορά. Και αναρωτήθηκα: αφού είναι τόσο γαύροι για το αντίτιμο μιας υπηρεσίας που πράγματι χρησιμοποιούν οι φτωχοί, γιατί δεν πάνε να σπάσουνε την ΕΡΤ, που οι φτωχοί δεν τη βλέπουν οι περισσότεροι καν, αν μπορούν να επιλέξουν τα «βοθροκάναλα»; Ταμπού έχουν; Αυτό αναρωτήθηκα, έκανα δηλαδή μια παράπλευρη σκέψη.

  Αλλά σχόλιο για το γιατί να πληρώνω αν δεν έχω καθόλου συσκευή, δεν είδα.

 136. Pedis said

  Για τα ογδόντα χρόνια του πίνακα Γκερνίκα, στο μουσείο Ρείνα Σοφία (Μαδρίτη) γίνεται ειδική αναφορά/έκθεση με πολλά προσχεδιάσματα του ζωγράφου.

  Εδώ, στην ΕλΠαίς

  «La evolución del ‘Guernica’»
  https://elpais.com/elpais/2017/04/03/media/1491230376_722109.html?rel=mas

  μπορεί να δει κανείς τις φώτο της Ντόρα Μάαρ από τις διαδοχικές φάσεις της εξέλιξης του πίνακα: προσέξτε τη διαφορά μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης φάσης όπου ο ζωγράφος έκανε συνολική αλλαγή στον χώρο του κάδρου.

  (οι δισταμοί του Πικάσσο να αποδεχτεί την πρόταση της συμμετοχής του στο παβιγιόν της ισπανικής δημοκρατίας στην έκθεση του 1937 προέρχονταν συμπηκνώνονται στην ομολογία του οτι δεν θα ήταν ικανός να αναλάβει ένα παρόμοιο εγχείρημα επειδή το μέχρι τότε έργο του περιστεφόταν γύρω από ατομικούς/ψυχικούς/εσωτερικούς προβληματισμούς που δεν είχαν καμιά σχέση με κοινωνική-πολιτική θέση και προσανατολισμό.)

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάντως είναι γνωστή η θεωρία -έχει αποτυπωθεί και σε εισαγγελικό έγγραφο (του μακαρίτη Τσεβά)- ότι το ΠΑΣΟΚ κρυβόταν πίσω από τη 17Ν ή ότι κάποιοι παράγοντές του είχαν στενές σχέσεις με την οργάνωση. Το συγκεκριμένο αφήγημα κατασκευάστηκε στην Αθήνα, υιοθετήθηκε από την τότε ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, «μετανάστευσε» στις ΗΠΑ και επέστρεψε στην Ελλάδα με το κύρος της υπογραφής της CIA.Βεβαίως, τίποτε σχετικό δεν προέκυψε ούτε στην ανάκριση ούτε στο δικαστήριο. Οι συνωμοσιολόγοι πάντως δεξιάς και ακροδεξιάς κοπής επιμένουν. Μάλιστα οι πιο φανατικοί εξ αυτών είναι σίγουροι ότι ο πραγματικός αρχηγός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και υπαρχηγός ο Κώστας Λαλιώτης.
  http://www.efsyn.gr/arthro/i-17n-o-giotopoylos-ta-asyllipta-pistolia-kai-o-koyfontinas

 138. Γιάννης Ιατρού said

  114: Μαρία
  …Στη Γαλλία το αντίστοιχο τέλος είναι 138 ευρώπουλα, αν έχεις δηλώσει 🙂 τη συσκευή…
  Πληροφοριακά, στη Γερμανία πληρώνεις και για το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και πηγαίνεις π.χ. στο ιατρείο σου μ΄αυτό!
  Α, και τα 138 είναι λίγα, 210 στη Γερμανία (17,50 το μήνα), ανά κατοικία κλπ. 🙂

  128: nirevess
  Τι γίνεται όμως αν δεν έχεις συσκευή; Γιατί να πληρώνεις την ΕΡΤ;
  Εσύ αυτοκίνητο (με ραδιόφωνο) έχεις; Και από επάγγελμα τι κάνεις, αν επιτέπεται; 🙂

 139. Γς said

  138:

  Κανονικά έπρεπε να σε πληρώνουν για να βλέπεις ΕΡΤ.

  Και να πληρώνεις για να μην την βλέπεις…

  Οέο;

 140. Γιάννης Ιατρού said

  139: Γς, εγώ τη γουστάρω πολύ και σε σύγκριση με τα ιδιωτικά της σήμερον, αλλά γενικά δεν βλέπω τηλεόραση, σπάνια.

 141. nirevess said

  138. Το θέμα είμαι εγώ; Δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τηλεόραση μα ούτε και ραδιόφωνο; Και, αν έχουν μόνο ραδιόφωνο, γιατί να είναι ίδια η εισφορά; Ή που έχουν ραδιόφωνο αλλά ακούνε σταθμούς άλλους, και μόλις υποψιαστούν και μόνο ότι είναι ΕΡΑ γυρνάνε αμέσως αλλού; (καλώς-κακώς· δεν θα τους πω εγώ τι θ’ ακούσουν)

  Προσωπικά θα προτιμούσα να υπάρχουν πολλά ιδιωτικά θεματικά κανάλια και σταθμοί, απ’ όπου να μπορώ να διαλέξω τα ενδιαφέροντά μου, και ας υπάρχουν και δημόσια, φυσικά, αλλά να μην τους πληρώνω εισφορά παρά να τα βγάζουν από τις διαφημίσεις που θα καταφέρνουν (αν καταφέρνουν) να προσελκύσουν, παρά το νταβατζιλίκι που είναι τώρα.

  Στην εποχή μας, με τόσες εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, το να υπάρχει ένας φορέας που να χαρατσώνει τον κόσμο με το ξεπερασμένο επιχείρημα ότι του είναι και καλά αναγκαίος, το βρίσκω σόλοικο. Άσε που πρόκειται για προπύργια κυβερνητικής ενημέρωσης. Και τα άλλα πουλημένα είναι, αλλά στα άλλα δεν πληρώνω εισφορά. Προσωπικά βλέπω ελάχιστη μα ελάχιστη τηλεόραση, και, όταν το κάνω, πολύ συχνά είναι δορυφορική. Αν θέλω να δω κάτι, θα το ψάξω στο ίντερνετ. Γιατί να πληρώνω; Η παραδοσιακή ραδιοτηλεόραση δεν είναι ούτε φανάρια στους δρόμους, ούτε νοσοκομεία, ούτε αστυνομία, ούτε δικαστήρια, ούτε στρατός.

 142. Γιάννης Ιατρού said

  141: Πήγαινέ το ακόμα ένα κλικ, σκουπίδια παράγεις; Αν όχι (λέμε τώρα) γιατί πληρώνεις τα σχετικά στο Δήμο;

 143. nirevess said

  142. Το απάντησα προληπτικά αυτό το ερώτημα, όταν έγραψα πως η συμβατική ραδιοτηλεόραση στις μέρες μας δεν είναι κανένα ανταντικατάστατο κοινωνικό αγαθό, όπως τα φανάρια, τα νοσοκομεία, κλπ., οπότε εκεί βάλε και τα σκουπίδια. Νομίζω θα μπορούσες να το προσθέσεις μόνος σου, δεν βλέπω ποιο ουσιώδες κλικ προσθέτουν τα σκουπίδια στην επιχειρηματολογία. Άσε που δεν υπάρχει νοικοκυριό που δεν παράγει σκουπίδια, και που η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται συλλογικά, σε επίπεδο δήμου, και όχι από τον καθένα προσωπικά. Οπότε νομίζω πως το ερώτημά σου έχει ήδη απαντηθεί πριν καν το θέσεις.

 144. Μαρία said

  Έβαλα φατσούλα στο «δηλώσει» αλλά δεν πιάσατε το υπονοούμενο.
  Υπάρχουν διάφοροι πονηροί που φοροδιαφεύγουν αγοράζοντας τη συσκευή με ρευστό και δεν ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους, βλ. ελεγκτές. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει εδώ.

 145. spiral architect 🇰🇵 said

  Τσακωθείτε εσείς για όλα τα παραπολιτικά παρτάλια τύπου Μπογδάνου, ή αν πρέπει να πληρώνετε την ΕΡΤ, ενώ κάποιοι άλλοι σάς σκάβουν τους τάφους σας με το γράμμα του νόμου.
  Ούτε η ΕΡΤ είπε κάτι χθες επ’ αυτού, ούτε τα άλλα κανάλια. Άλλωστε είχαμε τον ημιτελικό(;) – τελικό(;) του σουρβάιβορ, με βλαπτικές μεταβολές θα ασχολιόμαστε τώρα.

 146. Reblogged στις agelikifotinou.

 147. Παναγιώτης Κ. said

  @96. Όντως είναι…παραπλανητικός ο τίτλος!
  Το βιβλίο το έχω στη βιβλιοθήκη μου και το έχω διαβάσει και με την καλή έννοια ζήλεψα την ευρυμάθεια του Δημ. Σαραντάκου.
  Έδωσα τότε άλλη μιαν…υπόσχεση στον εαυτό μου να μελετήσω με συστηματικό τρόπο τους Αρχαίους. Για την ώρα, περιμένουν…

 148. giorgos said

  Καλημέρα μικρή χουχού . ( γιώργος θαλάσσης?) όχι μικρή χουχού , πάντως , κοντά έπεσες 🙂 μέχρι τίς 3 τό πρωϊ στή θάλασσα ήμουν .
  Πάρε κι’ αυτό τώρα γιά νά σ’ αποτελειώσω :-)http://katotokerdos.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html

 149. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @77β, 78, 79. Πολὺ ἐνδιαφέρον θέμα καὶ νομίζω πὼς ἀξίζει ἄρθρο.
  Ἡ παραπομπὴ (στὸ 78) ἦταν πολὺ διαφωτιστική. Δυστυχῶς, λόγω ἄγνοιας τῆς ἰταλικῆς γλώσσας, δὲν μπόρεσα νὰ καταλάβω τὸ κομμάτι τοῦ Ἔκο.

  Συνεισφέρω κάτι, ἀπὸ τὴ Θερμιώτικη ντοπιολαλιά, σχετικὸ μὲ τὴ συσχέτιση τοῦ αἰδοίου μὲ τὰ σῦκα (79):

  «…Φουσκομαΐδα
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  Τα σύκα τα κόβουμε μόλις γίνουνε. Αν τ’αφήσουμε λίγο παραπάνω ανοίγουνε στο πίσω μέρος. Αυτά τα λένε φουσκομαΐδες.

  Η λέξη φουσκομαΐδα χρησιμοποιείται μεταφορικά και για το αιδοίο.»

  https://www.slang.gr/definition/27771-syka

  Ἐνδιαφέρον εἶναι καὶ τὸ σχόλιο #9 τοῦ παραπάνω λήμματος ποὺ παραπέμπει σὲ σχετικὸ ἄρθρο τοῦ Χρίστου Δάλκου:

  «Ἀπ’ ὅ,τι φαίνεται, ἡ φουσκομαΐδα πάει πολὺ πίσω στὸ χρόνο.

  Ὁ ἐξαίρετος φιλόλογος Χρῖστος Δάλκος γράφει, μεταξὺ ἄλλων, σὲ ἄρθρο του ποὺ δημοσιεύτηκε στὸ τεῦχος 31 τοῦ περιοδικοῦ «Ἀντιφωνητής»:

  «Τό «προελληνικό» θεωρούμενο σῦκον, λατ. ficus, παραβαλλόμενο πρός τά ν.ἑ. φοῦσκο, φούσκα, φοῦσκος, σφοῦγγος, σφόγγος, φουσκωτός (= τό ἄγουρο σῦκο), φαίνεται νά προέκυψε μέ ἀντιμετάθεση ἐκ τοῦ φῦσκον […] καί σίγηση τοῦ φ [πρβλ. τήν παροιμιώδη φράση πῆγε φοῦσκος καί γύρισε λύντζος Πελοπν. (Κροκ.) σφοῦgος διάη, λύντζι γύρισε Πελοπν. (Μάν.) κ.λπ.][…..] Πρόσφατα, ὁ φίλος Δημήτρης Μαρτῖνος ἀπό τόν Σίλακα (Δρυοπίδα) τῶν Θερμιῶν (Κύθνου) ἔθεσε ὑπ᾿ ὄψει μου –καί τόν εὐχαριστῶ θερμά γι᾿ αὐτό- τόν θερμιώτικο τύπο φουσκομαΐδα (= τό σῦκο πού ἔχει «γίνει» λίγο παραπάνω καί ἀνοίγει στό πίσω μέρος). Ἡ πληροφορία εἶναι ἀνεκτίμητης ἀξίας, γιατί ἐπιβεβαιώνει πέραν πάσης ἀμφιβολίας τήν ὑπόθεση ὅτι τό «σῦκον» προέρχεται ἀπό τό πρωτοελληνικό «φῦσκον» (φοῦσκο), ἀφοῦ σέ πολλά μέρη τῆς Ἑλλάδας ὁ τύπος γιά τήν «φουσκομαΐδα» εἶναι συκομαΐδα καί σ᾿κομαΐδα, καί σ᾿κουμαΐδα, καί σ᾿κοπαΐδα καί σ᾿κομαρίδα καί σ᾿κορμαΐδα κ.λπ.! Ἑπομένως στά Θερμιά ἔχει διατηρηθῆ ὁ πρωτοελληνικός τύπος, ὁ ὁποῖος, σημειωτέον, δέν ἔχει καταγραφῆ στό Ἀρχεῖο τοῦ Κέντρου Ἐρεύνης Νεοελληνικῶν Διαλέκτων καί Ἰδιωμάτων.»

 150. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @101. Ἀλέξη, ἔστω καὶ καθηστερημένα σοῦ ἀπαντῶ. Δὲν εἶδα τὴ συναυλία μὲ τὰ νησιώτικα στὴν ΕΤ2 χτὲς τὸ βράδυ. Παρακολουθοῦσα τὸ ποδοσφαιρικὸ θέμα γιὰ τὸ Γιοῦρο 2004. Τί νὰ κάνω; Μ᾿ ἕνα Ἄρλεκιν ξεχνιέμαι. 🙂

 151. Παναγιώτης Κ. said

  Πριν μερικούς μήνες που ο Ξυδάκης είχε αποκαλέσει τριτοκοσμική την ΕΡΤ. Το εννοούσε ή εμμέσως στηλίτευε κάτι σαν κράτος εν κράτει που υπάρχει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση; Κράτος εν κράτει σημαίνει ότι κάνουμε σχεδόν ό,τι θέλουμε ως εργαζόμενοι δηλαδή, προσποιούμαστε ότι δουλεύουμε.
  Στις ιδιωτικές συζητήσεις με ανθρώπους που εργάζονται στα δημόσια μέσα ακούμε και μαθαίνουμε πράγματα που δικαιώνουν τον Ξυδάκη!

  Από την άλλη, αν η κριτική επικεντρώνεται στην δημόσια ραδιοτηλεόραση τότε παίρνουν άφεση αμαρτιών τα ιδιωτικά κανάλια. Όρα ΜΕGA…

  Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύσσεται στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, κτγμ ο Nirevess αλλά και κάποιοι άλλοι σχολιογράφοι, τώρα αλλά και παλαιότερα λένε δημόσια πολλά από αυτά που λέγονται ιδιωτικά. Εννοείται ότι πράττουν σωστά παρ΄όλα τα ενδεχόμενα επί μέρους λάθη.

  Η παροιμία που λέει «με τον ήλιο τα βγάζω με τον ήλιο τα μπάζω τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε» όλο και πιο συχνά έρχεται στο νου όταν κανείς εξετάζει τους διάφορους καημούς μας. 😦

  Για να μη μας παίρνει όμως…από κάτω ας αναφερθώ σε μια παρήγορη πραγματικότητα.
  Μιλούσα στο τηλέφωνο με φίλο που πραγματοποιεί μια μεγάλη εκδρομή στο εσωτερικό της χώρας. Σμίξαμε λοιπόν τις καλές μας εντυπώσεις από τις διάφορες πόλεις που επισκεφθήκαμε και κλείσαμε λέγοντας: Να…χαϊδεύουμε αυτό τον ονειρεμένο τόπο γιατί το αξίζει…

 152. spiral architect 🇰🇵 said

  Από τις ανοησίες του Σώρρα, στο «μνημείο» της ΕΡΤ | ELLINIKA HOAXES
  (με αναφορά στο ιστολόγιο)

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  145: Δεν ξέρεις ότι δεν πρέπει να σχολιάζουμε τις δικαστικές αποφάσεις, Αρχιτέκτονα; Πόσο μάλλον του Αρείου Πάγου.
  Πρέπει να λέμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα «έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

 154. dryhammer said

  @145. Οπότε η μόνη άμυνα (στην μή καταβολή δεδουλευμένων, μεταξύ άλλων) είναι η αλβανική: του σπας τα ποδάρια -στη καλύτερη…

 155. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για να βάλω πιο σωστά στη θέση τους κάποιες σκέψεις μου στα χθεσινοβραδινά σχόλιά μου περί ΕΡΤ. «γλεντάνε με τα λεφτά μου», σχόλιο 105, φραστική υπερβολή. Άντε να αντιστοιχούν σε μένα ελάχιστα λεπτά του ευρώ ή και υποδιαίρεση του λεπτού. Σημασία έχει τι σηματοδοτεί αυτό. Είναι ηθικά απαράδεκτο σαν ενέργεια, πιο πολύ όταν γνωρίζουν ότι υπάρχουν γύρω τους χιλιάδες συνάνθρωποί τους που δεν έχουν ούτε μια μπουκιά ψωμί. Και είναι και προκλητικό, γιατί είναι αναμφίβολο ότι η πλειονότητα εξ αυτών προσλήφθηκε στην ΕΡΤ με κομματικά κριτήρια, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Ας μην προκαλούν όσους λιώνουν στην ανεργία ή ξενιτεύονται για ένα κομμάτι ψωμί.

  Είμαι της άποψης να υπάρχει δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι και ας πληρώνω και τρεις συνδρομές, απαιτώ μόνο να με σέβονται και να κάνουν σωστά, όσο μπορούν, τη δουλειά τους.

 156. Mπούφος said

  154 Dryhammer
  Μαζί σου! Σπάστε τους τα ποδάρια! (δεν ξέρω ποιανών ακριβώς τα ποδάρια, δεν διάβασα τα σχόλια, είχα πάει για μπάνιο με τον δικόνε μου, αλλά για να αγανακτεί το Ξεροσφύρης κάτι γνωρίζει που δεν το γνωρίζουν τα χαζοπούλια!);-)

 157. spiral architect 🇰🇵 said

  @153: Φίλος μηχανικός με μπλοκάκι πληρώνεται με αυτόν τον τρόπο από τον «αυτόν-ξέρουμε-αυτόν-εμπιστευόμαστε» μεγαλοεργολάβο, με έναντι δηλαδή, και ο φίλος κόβοντας το ονομαστικό ποσό, με τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ (ΕΦΚΑ) να τρέχουν κλπ, κλπ.
  Του’ στειλα το λίκνο με βάιμπερ και με σκυλόβρισε.
  (φιλικά πάντα)

 158. Pedis said

  # 145 – «Άρειος Πάγος: Η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας»

  ορθό! σε αντίθεση με την απεργία. Να σηκωθούν τα πόδια να χτυπήσουν το κφάλι (που λεει και η Αυγή)!

 159. spiral architect 🇰🇵 said

  Και για να το λήξουμε με τα ερτικά, ο αντικειμενικός σκοπός του σαμαροβενιζελικού κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν η διαχείριση του επίγειου ψηφιακού φάσματος από το κονσόρτσιουμ καναλαρχών της Digea. Η ΕΡΤ τούς έκλεινε το δρόμο, οπότε με το πρόσχημα της μνημονιακής υποχρέωσης (αμφιβάλλω αν το ήθελαν πραγματικά) για την απόλυση 2500 υπαλλήλων, την έκλεισαν σε ένα βράδυ.

  Παρεμπιπτόντως, στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και πριν την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (’93) και μετά υπήρχε τέλος για τις «ΕΡΤ» τους. ΔΤ, ΔΦ και ΤΑΠ (το δικό μας ΕΝΦΙΑ) πληρωνόντουσαν και πληρώνονται μέσω εφορίας στους Δήμους.

 160. Όχι στο Βέλγιο, Spiral. Υπήρχε εισφορά για την κρατική ραδιοτηλεόραση, και αλμυρούτσικη μάλιστα (είχε φτάσει τα 196€ το χρόνο για όσους είχαν έγχρωμη τηλεόραση!), αλλά εισπραττόταν χωριστά. Στις Βρυξέλλες και στη Φλάνδρα καταργήθηκε το 2003· στη Βαλονία υπάρχει ακόμα, μειωμένη στα 100€.

 161. nikiplos said

  141@, Nirevess, η ενημέρωση των μελών μιας οικογενείας, μιας γειτονιάς, μιας κοινότητας κοκ ήταν πάντοτε ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της. Γι’ αυτό και ανέκαθεν ανατέθηκε στα προεξάρχοντα μέλη της. Στην οικογένεια την ενημέρωση και τη συνεκδοχική διδαχή-νουθεσία την έκανε ο εκάστοτε αρχηγός της. Στη γειτονιά, ο εκάστοτε μορφωμένος που «τά ‘παιρνε τα γράμματα», ενώ στην κοινότητα το προεξάρχον μέλος της με συνήθη αριστεροδεξιό ψάλτη που επιβεβαίωνε τα γεγονότα και κατόπιν συναινούσε/επιδοκίμαζε στις διδαχές. Όταν οι κοινωνίες έγιναν πιο οργανωμένες από το επίπεδο της κοινότητας, αυτό ανατέθηκε σε κυβερνητικούς υπαλλήλους, που στη συνέχεια ίδρυσαν τηλέγραφο, τύπωσαν εφημερίδα και έστησαν επίσημους χώρους όπου αυτή αφισοκολλούταν.

  Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός, έχουν την έννοια της εξειδίκευσης, προς τέρψιν του ειδικού κοινού που πληρώνει αδρά γι’ αυτό. Είναι γνωστό πως καμία εφημερίδα κανένα κανάλι τίποτε ποτέ δεν επιβίωσε από τις διαφημίσεις, που σημειωτέον οι περισσότερες είναι μούφα, (αφού η «έξυπνη σήτα» είχε πολλαπλάσιο τηλεοπτικό χρόνο από τη Husqvarna….). Το 1992, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε αναθέσει σε ειδικούς του BBC να διερευνήσουν την οικονομική βιωσιμότητα ιδιωτικών καναλιών τηλεόρασης, ώστε να τιμολογήσουν τις συχνότητες. Αυτοί τότε είχαν αποφανθεί 1.5 κανάλι!!! Ούτε η ΕΡΤ δηλαδή δεν είναι βιώσιμη…

  Επομένως πρέπει να παραδεχθούμε, πως από τη δική μας τσέπη πληρώνονται και η ΕΡΤ, και τα θεματικά, και τα «επικοινωνιακά» κανάλια που επιδίδονται σε δημοσιογραφία γνώμης…

  Συνελλόντι ειπείν, ναι η αντικειμενική, ορθή, υγιής κι επίσημη ενημέρωση του κοινού, της κοινωνίας – ιδίως όταν αυτή τελεί σε υψηλή κατάθλιψη και πίεση, όπως σε μια οικονομική κρίση – ναι είναι αγαθό από τα πιο σπουδαία.

  Ειδάλλως η ενημέρωση του κοινού πέφτει στα χέρια σε καρηκομόοντες τηλε-ευαγγελιστές που προπαγανδίζουν το κοινό να μην εμβολιάζεται, σε άθλιους κι επικίνδυνους ιδιώτες που προπαγανδίζουν νερά του Καματερού αλλά και κάθε λογής άλλους που προάγουν την πορνεία, τη λαγνεία, τη γαστριμαργία, τον άπληστο ιδιωτικό πλουτισμό εις βάρος του συνόλου και γενικώς τηλεβιβλιοπωλών αθλίων παραποιήσεων ιστορικών κημειλίων…

  Και η ανημέρωτη κοινωνία, είναι θύμα του οποιουδήποτε, λέει ο Σουν Τζου… 🙂

 162. nikiplos said

  161@, το τελευταίο αυτό δεν το είπε ο Σουν Τζου φυσικά, εξού και η φατσούλα… 🙂

  38@ Γιάννη Ιατρού, δεν το βρήκα γραμμένο, είναι παραδοτέο προφορικά από οικογενειακή παράδοση με το εμπόριο και το στενό συγχρωτισμό με την κοινότητά τους, ιδίως εκείνη την εναπομείνασα της Θεσσαλονίκης… 🙂

  Θυμάμαι και άλλα τσιτάτα που είχα αποθησαυρίσει κατά καιρούς, αλλά δεν μου έρχονται με τη μία πλέον… Τη φράση αυτή πάντως την έλεγαν όταν επρόκειτο να παζαρέψουν καμία μπίζνα. Αν ήταν ο δημιουργός της επιχείρησης ο ceo, ήξεραν ότι δεν τους έπαιρνε να κάνουν τίποτε. Αν ήταν ο υιός, χμ κάτι μπορούσε να γίνει, αναλόγως, αν ήταν όμως εγγονός, τότε έτριβαν τα χέρια τους χαμογελώντας πονηρά… Αυτούς τους τελευταίους δάνειζαν αφειδώς και οι τοκογλύφοι τους τη δεκαετία του 70, που τα επιτόκια δανεισμού ήταν φωτιά και προορίζονταν για λίγους εκλεκτούς και ημέτερους, ενώ τα άλλοτε κραταιά γραμμάτια είχαν έπνεαν τα λοίσθια…
  🙂

 163. spiral architect 🇰🇵 said

  @160: Η εισφορά για «ΕΡΤ» δεν ήταν μέσω «ΔΕΗ»; Αυτό θυμάμαι από τους λογαριασμούς ρεύματος.
  (ήμουν Ολλανδία από το ’93 ως το τα μέσα του ’95)

 164. Στην Ολλανδία ίσως· για το Βέλγιο μιλούσα.

 165. Ριβαλντίνιο said

  Γιατί πρέπει να πληρώνουμε υποχρεωτικά την ΕΡΤ ; Στο χωριό μου είχε πέσει κεραυνός και μου είχε κάψει την τηλεόραση και δεν έχω. Εδώ βλέπω σπανίως γιατί βάζει όλο βλακείες. ( Χτές το βράδυ που τέλειωσε το Σουρβάιβορ έκανα ένα ζάπινγκ και είχε μια χάλια ταινία του ’86 που κορόιδευε την ηρωική στρατιωτική αστυνομία και έπαιζε ο Α. Κούρκουλος και είχαν σύμβουλο το Νίκο Κούρκουλο. Λόλ ! Ότι να’ναι γινόταν στα ογδόνταζ ! 🙂 ). Επίσης κρατικό ραδιόφωνο δεν ακούω ποτέ παρά μόνο αθλητικά ( τους 2 ιδιωτικούς σταθμούς ) και Πειραϊκή Εκκλησία, Ή να κλείσουν τώρα τα κρατικά κανάλια ή να μην είναι υποχρεωτική η συνδρομή.

 166. Μέχρι και στον Σκάι εισακούεται ο Νικοκύρης 🙂

 167. Ριβαλντίνιο said

  Καλά ο Καραφλούζος έδιωξε τον Μπόγδαν ; Δεν παίρνει παράδειγμα από τον πρωθυπουργό πως υπερασπίζεται τους υφισταμένους σε ότι κι αν κάνουν και σε ότι κι αν πούν ;

 168. sarant said

  166 Μπορεί και να ήθελε να φύγει

 169. Μαρία said

  Κι άλλος αριστερός τρομοκράτης.

  Στη σύλληψη 55χρονου συνταξιούχου αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται πως έστελνε φακέλους με σφαίρες σε πρόσωπα και φορείς προχώρησαν οι Αρχές. Ανάμεσα στους παραλήπτες συγκαταλέγονται οι Γ. Πρετεντέρης, Γ. Προβόπουλος, Τρ. Αλεξιάδης, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας και το Σωματείο Πακιστανών Μουσουλμάνων. http://www.efsyn.gr/arthro/proin-astynomikos-tahydromoyse-systimenes-sfaires

 170. Γιάννης Ιατρού said

  169: Να τονίζουμε τα κύρια, Μαρία. 55χρόνου και συνταξιούχου. 🙂

 171. spiridione said

 172. 170 Και τι κακό έχουν οι 55χρονοι συνταξιούχοι;

  ΥΓ Γιάννη, σήμερα πήγε στη λαϊκή αγορά της Πεύκης ο ανηψός και κληρονόμος μου. Αν πας Τετάρτη λαϊκή αγορά και δεις έναν ψηλόλιγνο λεβεντάκο, καστανόξανθο με πράσινα μάτια (όχι για προξενειό! είναι παντρεμένος με παιδί!,) να πουλάει μαναβική Αιγιάλειας, δια της παρούσης εντέλεσαι να του κάνεις πλάκα. Έχετε το ίδιο βαπτιστικό.

 173. sarant said

  171 Πάντως επιμένει ότι έχει δίκιο, ενδιαφέρον.

 174. Γιάννης Ιατρού said

  172: Σκύλε,

  ΕΙΔΟΠΟΙΑ ρε, και πήγα σήμερα. Την επόμενη φορά λοιπόν (θα τον ρωτήσω αν του αρέσουν κι αγαπάει τα σκυλιά 🙂 🙂 )

 175. 174 Κι εγώ σήμερα τόμαθα. Ταλαιπωριόταν μήνες να βγάλει τη γαμοάδεια για μια γαμολαϊκή γαμοαγορά να πουλάει τα γαμοκεράσια του σε καλύτερη γαμοτιμή από το γαμομεσάζοντα.

  Έχει δύο σκυλιά, ένα πόιντερ κι ένα κουρτσχάαρ.

  Κάπως έτσι: http://valiacaldadog.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html

 176. Γιάννης Ιατρού said

  Καλώς, κι αν θέλεις να σου στείλω τίποτε, να μου πείς να του το δώσω 🙂

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 – Στείλε του γαμοπίλαφο.☺

 178. 176 Μπα, τώρα τα ψωνίζω μέσω παραγγελιών στο βιβλιοπωλείο ή στο ηλεκτρολογάδικο.
  Αν έχεις, τώρα, να μου προτείνεις κάνα καλό ζευγάρι κυάλια (με πυξίδα) και κάνα καλό VHF να μιλάω με τα βαπόρια, καθώς περνάνε ανάμεσα στου Τζηπόιντ και το δικό μου, θα ήμουν ανοιχτός σε προτάσεις.

  177 Με πρατίνα μέσα, ε;

 179. Μαρία said

  171
  Μία φαν του της φούντας σστα σχόλια:
  Maria Maggy Είσαι δημοσιογραφούντας ένα μέσω Χούντας. Απλά. Έχουμε να δούμε πολλά ακόμη… Καλή συνέχεια και δεν θα σε χάσουμε ό,τι κι αν επιλέξεις.

 180. Γιάννης Ιατρού said

  177: ΛΑΜΠΡΟΣ
  ακόμα γελάω ρε συ. Να βλέπεις, με δυό λόγια 🙂 🙂

 181. 180 Βρήκα καινούργιο παιχνίδι τώρα. Ποιό πλοίο νάναι αυτό που περνάει μπροστά μου https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:2155522/zoom:10

 182. spiridione said

  Σκύλε, από τσούχτρες πώς πάτε;

 183. 182 Έχει αρκετές, μου λένε ντόπιοι ερασιτέχνες ψαράδες. Αλλά περισσότερες πρέπει νάναι απέναντι, στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού. Κάποιος e-γνωστός τις συνδέει με τα βαπόρια που παίρνουν το αλουμίνιο απ’ τ’ Άσπρα Σπίτια για δυτικά.
  Έβλεπα που ο κόσμος δεν πάει για μπάνιο και νόμιζα πως φταίνε οι τσούχτρες. Οι αναπαραδιές φταίνε, όμως, που δεν μπορεί ο κόσμος να νοικιάσει ένα δωμάτιο για δυό βδομάδες.

 184. Μαρία said

  183
  Και για τις μέδουσες και για άλλα πολλά http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#b81f95c4-8eca-4d81-9fd0-a79400ab98c6
  Πολύ διαφωτιστική, την παρακολούθησα τις προάλλες.

 185. Γιάννης Ιατρού said

  182: Στο Λουτράκι κι απέναντι έχει πολλές. Τώρα βγήκαν και στο Καλαμάκι. Με τον αέρα έχουν φτάσει και πρός Ψάθα, Πόρτο Γερμενό. Και φυσά πολύ, τουλάχιστον στην Κορινθία, απέναντι από Λουτράκι.

 186. Ριβαλντίνιο said

  Πρίν πολλά χρόνια με είχε χτυπήσει μια τεράστια τσούχτρα στην Βάρκιζα. Τόσος κόσμος ( τσιγγάνοι, μπαλαμοί μικροαστοί , μετανάστες ) και βάρησε εμένα. Την μισή πλευρά του κορμού μου τη γέμισε γκρομπαλάκια με τα μαστίγιά της. Κάψιμο τρομερό και μετά τρελή φαγούρα. Στο σπίτι μου έβαλα γιαούρτι, ελαιόλαδο και οδοντόκρεμα και σιγά σιγά πέρασε.

 187. Διότι η τσούχτρα ήξερε!

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – «Γιατί πρέπει να πληρώνουμε υποχρεωτικά την ΕΡΤ ;»
  Για τον ίδιο λόγο που πληρώνουμε την εκκλησία θρήσκοι (λέμε τώρα) άθρησκοι, κι οι κοπρίτες της εκκλησίας στοιχίζουν πολλαπλάσια από τους κοπρίτες της ΕΡΤ, τουλάχιστον στην ΕΡΤ βλέπουμε και κάνα ματσάκι.

  178 – Εννοείται Σκύλε μου, τι σκέτο θα στο στείλει να σου κάτσει στο λαιμό παιδί πράμα! 🙂

  180 – 🙂 🙂 🙂
  To θυμάσαι αυτό το κομμάτι;

 189. Ριβαλντίνιο said

  Ήταν κακιά τσούχτρα, διαβολική, όργανο του όξω από δω ! Γιατί εγώ έκανα το μπανάκι μου κοντά στα βραχάκια και είχα πιάσει την κουβέντα με μία όμορφη κοπέλα και τα λέγαμε πολύ καλά. Και η τσούχτρα προσπέρασε όλους τους άλλους και χτύπησε εμένα. Και όταν βγήκα έξω γρήγορα γρήγορα το μόνο που είδα στο πρόσωπο της ήταν έκφραση θλίψης και συμπόνοιας. Μου χάλασε σίγουρη κατάσταση η μαλακισμένη η τσούχτρα. Ελπίζω να την έφαγε κανένας καρχαρίας ή ότι τρώει τις τσούχτρες.

 190. Ριβαλντίνιο said

  @ 188 α) ΛΑΜΠΡΟΣ

  Είμαστε 97 % χριστιανοί ορθόδοξοι στην Ελλάδα !

 191. 189 Ω, ρε, χαλάστρα! Τι καργιολότσουχτρα.
  Δε λες πάλι καλά που δεν ήσασταν σε καμιά πλαζ γυμνιστών.

 192. Γιάννης Ιατρού said

  186: Ρίβα
  …έβαλα γιαούρτι, ελαιόλαδο και οδοντόκρεμα…
  με αυτή τη σειρά; Ή τα ανακάτωσες προηγουμένως;

 193. Ριβαλντίνιο said

  Λοιπόν την Κυριακή είδα αυτό και ήταν πολύ ωραίο όποιος θέλει να το δεί , αν έχει περισσευούμενο χρόνο .

 194. Ριβαλντίνιο said

  @ 192 Γιάννης Ιατρού

  Σπίτι : Γιαούρτι και παγωμένο νερό, ξύσιμο με μαξιλάρι, ελαιόλαδο και λαδάκι απ’το καντηλάκι , ξύσιμο με μαξιλάρι, κρύο νερό και οδοντόκρεμα. Μπορεί αν τα ανακάτευα βέβαια να γλίτωνα χρόνο στην θεραπεία. Αλλά δεν μου έκοψε ! 😦

 195. sarant said

  Συμπάσχουμε στον πόνο του Ριβαλντίνιο του μεδουσόπληκτου

 196. Γιάννης Ιατρού said

  188γ: Αυτά τα ακούγανε οι νέοι τότε, εγώ έχω μείνει στον Αττικ / Σογιούλ 🙂

 197. Γιάννης Ιατρού said

  195: je suis Rivas

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – Σωστή η τσούχτρα, σταλμένη από τον θεό σου για να σε συνετίσει, τι δουλειά είχες να ερωτοτροπείς εκτός γάμου και πήγες να κολάσεις και την αγνή κοπέλα. Γνωριμία μόνο με συνοικέσιο για γάμο και σέξ μόνο για τεκνοποίηση, άντε γιατί θρήσκοι άθρησκοι γίναμε ένα. 🙂

  190 -Εγώ βλέπω πως είστε 97% αντίχριστοι ανορθόδοξοι, αλλά κι έτσι όπως τα λές να είναι γιατί δεν πληρώνετε μόνοι σας το μαγαζί σας, εγώ για ποιό λόγο να πληρώνω; Να έδειχνε τουλάχιστον κάνα ματσάκι πάει στο διάολο, μόνο κύριε ελέησον, μέχρι κι ο θεός σας το βαρέθηκε. 🙂

  Δικό σου. 🙂

 199. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ριβαλντίνιο said (167):

  «Καλά ο Καραφλούζος έδιωξε τον Μπόγδαν;»

  Ἐπειδὴ ὁ γιατρὸς μοῦ (ἀλήθεια, πῶς θὰ τὸ ᾿γραφαν αὐτὸ τὸ «μοῦ» οἱ μονοτονιστάδες; 🙂 ) ἀπαγόρεψε νὰ βλέπω εἰδήσεις -ἐπειδὴ βλάπτουν σοβαρῶς τὴν ψυχοπνευματικήν μου ὑγείαν- δὲν γνωρίζω τὰ προηγηθέντα τῆς ἀποπομπῆς Μπογδάνου. Τὶ ἔγινε βρὲ παιδιά;
  (Στὸ 171 ὁ spiridione παραθέτει τὴν ἄποψη τοῦ Μπογδάνου γιὰ τὴν ἀποπομπή του, ἀλλὰ δὲ λέει τί προηγήθηκε).
  Εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων.

 200. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ριβαλντίνιο said (189):

  «Ήταν κακιά τσούχτρα, διαβολική, όργανο του όξω από δω !»

  Ἀπεναντίας! Ἑστὰλη ἀπὸ τὴν Θείαν Πρόνοιαν διὰ νὰ σὲ ἀποτρέψῃ ἀπὸ τοῦ νὰ κολασθῇς, ἁμαρτωλέ! 🙂

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – «Γιαούρτι και παγωμένο νερό, ξύσιμο με μαξιλάρι, ελαιόλαδο και λαδάκι απ’το καντηλάκι» Άμα λέω εγώ πως είσαι αντίχριστος ανορθόδοξος κάτι ξέρω, ούτε με το καντηλίσιο λαδάκι δεν είδες γιατριά, ΤΥΧΑΙΟ; 🙂
  Eπίσης ενώ έκανες όλα αυτά τα μαντζούνια του διαβόλου, δεν σκέφτηκες να κάνεις μιά προσευχή, ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΥΧΑΙΟ; 🙂

  195 – Δεν συμπάσχουμε καθόλου, τον τιμώρησε ο θεός του για ασέβεια, εμείς ευσεβείς άθρησκοι δεν παίρνουμε θέση. 🙂

  196 – Καλά ρε συ τι σειρά είσαι με τον Δαβάκη υπηρέτησες; 🙂

 202. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  201γ. Αὐτὸ εἶναι πολὺ νεώτερο!
  Ὁ Γιάννης ἄκουγε αὐτό (τό ᾿γραψε ὁ Θεόφραστος Σακελλαρίδης τὸ 1918):

 203. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @202, 201γ. Μὴ σοῦ πῶ πὼς ἄκουγε «Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ» στὰ τείχη τῆς Βασιλεύουσας!

 204. Κουτρούφι said

  #202. Από την οπερέτα «Βαφτιστικός». Εδώ από μια παραγωγή της ΕΡΤ το 1984. h**ps://www.youtube.com/watch?v=pBAsotSMG0A.
  Τέτοιες σαχλαμάρες γυρίζανε τότες με τα λεφτά μας.

 205. ΓιώργοςΜ said

  203 Είχε πάρει απολυτήριο ήδη, αλλά κάλεσαν τις παλιοσειρές με την επιστράτευση τότε.

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  204 – Οι έξυπνοι σ’ αυτή την οικονομική κοινωνία, χρησιμοποιούν το μτλτα και το διδάσκουν και στα παιδιά τους, τα κορόϊδα που μονίμως διαμαρτύρονται δεν ξέρουν καν τι είναι και διάσκουν τα παιδιά τους να διαμαρτύρονται.
  Ωραίος κόσμος, θεϊκά πλασμένος.☺

 207. Γιάννης Ιατρού said

  205: Γιώργο΄μ, έτσι ακριβώς, μαζί με τον Λ. Σγουρό (δόκιμος τότε) παρουσιαστήκαμε, στο Ναύπλιο 🙂

 208. Dimi said

  Νιρεβες Το επιχείρημα γιατί να πληρώνω δημόσια τβ αφού δεν έχω έχει συνέπειες .Γιατι να πληρώνεις για σχολεία αφού δεν έχεις παιδιά,γιατί να πληρώνεις για Δημόσια νοσοκομεία αφού πηγαίνεις σε ιδιωτικά κέντρα κλπ.Ετσι όμως δεν έχεις κοινωνία έχεις κάτι άλλο.Αν ζεις σε κοινωνία πληρώνεις φόρους για τα κοινά αγαθά .Για την ΕΡΤ πληρώνεις γιατί είναι το καλύτερο μέσο για να ενημερώνονται οι πολίτες σε σχέση με τα ιδιωτικά.
  Όσο για τα ιδιωτικά μόνο δωρεάν δεν είναι .Ποιος πληρώνει τα δάνεια που πήρανε με αέρα?

  Προς όλους.Η εκδήλωση της ΕΡΤ ήταν θαύμα.Καποια στιγμή η οθόνη δείχνει το Βέγγο να οδηγεί το φορτηγό του και να τραγουδάει ένα ωραίο του Μίκη.Ποια ήταν η ταινία?

  Ωχ μου φαίνεται ότι ρωτάω σε συζήτηση που έγινε την Τριτη 4 Ιούλη δλδ χτες και τέτοια ώρα πλέον προ-χτες..

 209. Μαρία said

  208
  «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» (1976)https://www.youtube.com/watch?v=57Ub43WdoFU

 210. cronopiusa said

 211. Γς said

  Ανακοίνωση του Μαξίμου:

  «είναι εξάλλου γνωστός για το ήθος και το ύφος του. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, που ούτε εμείς αλλά ούτε και κανένας εχέφρων πολίτης δεν τον παίρνει στα σοβαρά»

  Αναζητείται εχέφρων.

  Που να σας παίρνει στα σοβαρά …

  Μποπγδάνος – Βοθροκάναλα 1-0

 212. sarant said

  199 Αφού ο γιατρός *σού* απαγόρεψε να βλέπεις βλακείες, μάθε ότι ο Μπογδάνος είχε πει στην εκπομπή του ότι τον Παπαδήμο τον χτύπησαν πρώην σύντροφοι του πρωθυπουργού.

 213. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @212. Νικοκύρη, εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀπάντηση. Μοῦ ἔλυσες καὶ τὶς δυὸ ἀπορίες. Μ᾿ ἕνα σμπάρο δυὸ τρυγόνια! Ἀλήθεια, αὐτὸ τὸ «μού», «σού» κλπ τονίζεται βάσει σχετικοῦ κανόνα (ὄπως τὸ «πώς»-«πως») ἤ τὸ κάνεις ἐσύ, «πρὸς διάκρισιν»;

 214. Γς said

  199:

  Μην το χαλάτε ρε παιδιά!

  Ασ΄τε να το απολαύσουμε λίγο.

  Μιλάμε για πολύ πλάκα!

  Κι έχεις και την άλλη στο Fb, την Βαλεντίνα, που μου λέει ότι ο Μπογδάν της θυμίζει θυμίζει κλούβιο αυγό!

  Υδρόθειο και τέτοια. Μυρωδάτο

 215. sarant said

  212 Δεν υπάρχει νομίζω αυστηρά διατυπωμένος κανόνας, αλλά γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις που μπορούν να δημιουργούσουν σύγχυση. Αν το δει η Μαρία, ίσως μας διαφωτίσει. Ο Μπαμπινιώτης εφαρμόζει συστηματικά τον τόνο ακόμα και όταν δεν υπάρχει περιθώριο αμφισημίας, π.χ. ο δάσκαλος μού είπε (ενώ το άλλο θα ήταν «ο δάσκαλός μου»)

 216. spiridione said

  Εξαιρούνται και παίρνουν τονικό σημάδι:
  …..
  -Οι αδύνατοι τύποι των προσωπικών αντωνυμιών (μου, σου, του, της, τον, την, το, μας, σας, τους, τα), όταν στην ανάγνωση υπάρχει περίπτωση να θεωρηθούν εγκλιτικές, π.χ., ο πατέρας μού είπε (= ο πατέρας είπε σε μένα), αλλά, ο πατέρας μου είπε (= ο δικός μου πατέρας είπε).

  http://www.schooltime.gr/2012/12/19/%C2%AB%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/

 217. spiridione said

  216. Δηλαδή, υποθέτω, όπου θα βάζαμε εγκλιτικό τόνο (στις προπαροξύτονες λέξεις) – ο δάσκαλός μου είπε, ο δάσκαλος μου είπε – αντίστοιχα βάζουμε τόνο στους αδύνατους τύπους των αντωνυμιών (όταν έχουμε οξύτονες ή παροξύτονες λέξεις).

 218. spiridione said

  217. Σύγνωμη τα μπέρδεψα, ανάποδα είναι. Όταν η αντωνυμία είναι εγκλιτική ΔΕΝ βάζουμε τόνο, όταν ΔΕΝ είναι εγκλιτική βάζουμε τόνο. Απλά, στις προπαροξύτονες λέξεις, εφόσον τηρούμε το μονοτονικό σωστά, όταν η αντωνυμία δεν είναι εγκλιτική δεν είναι απαραίτητο να της βάλουμε τόνο, αφού συνεπάγεται λογικά ότι αν ήταν εγκλιτική θα βάζαμε εγκλιτικό τόνο στη λήγουσα: Ο δάσκαλός μου είπε (εγκλιτικό, ο δικό μου δάσκαλος είπε), ο δάσκαλος μου είπε ( αφού δεν βάλαμε τόνο στη λήγουσα μη εγκλιτικό, ο δάσκαλος είπε σε μένα).
  http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=05-00030&tab=01

 219. sarant said

  218 Έτσι που τα λες. Οι μπαμπινιωτικοί λένε οτι για να μην κάνει ο συντάκτης αλλά και ο αναγνώστης συλλογισμούς, να μπαίνει ο τόνος πάντοτε όταν είναι μη εγκλιτική.

 220. spiridione said

  219. Ο Μπαμπ. έχει άλλο δικό του κανόνα, βάζει τόνους στη γενική του ορ. άρθρου «τού-τής-τού» για να μη συγχέεται με τις κτητικές αντωνυμίες
  https://makrothen.wordpress.com/2012/03/29/ti-trexei-me-to-protagon-gr/mpampiniwths_leksiko_selida_1775_kanones_tonismoy/

 221. Μαρία said

 222. ΣΠ said

  221
  Ποιος το έγραψε αυτό;

 223. Μαρία said

  222
  Ποιος άλλος; 🙂
  Η σχετική καζούρα για τα δύο επίθετα https://twitter.com/hashtag/bogdanos_terrorists?src=hash

 224. Μαρία said

 225. […] Η ιστορία του, λίγο πολύ γνωστή. Έζησε την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου, ήταν αρκετά πλούσιος και γαλαντόμος αλλά μαζί και καλόκαρδος και εύπιστος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να του «κολλήσουν» ένα σωρό κόλακες, συμφεροντολόγοι και παρασιτικοί τύποι οι οποίοι τον εκμεταλλεύθηκαν και του έφαγαν όλη την περιουσία ενώ, όταν αυτό συνέβη, του γύρισαν και την πλάτη. […]

 226. Πέτρος said

  Ωραία η ιστορία του Τίμωνα! Πολύ τον συμπάθησα· νομίζω θα γινόμασταν φιλαράκια.

  Παρεμπιπτόντως, στο πλαίσιο που ανοίγει για να γράψεις σχόλιο λέει ‘Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:’. «Εισαγάγετε» δεν έπρεπε να λέει; Αν και υποψιάζομαι ότι είναι fix αυτό που λέει και δεν διορθώνεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: