Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τρώνε σπετζοφάι οι Spice Girls;

Posted by sarant στο 7 Ιουλίου, 2017


Ομολογώ πως δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση του τίτλου αν και φαντάζομαι πως η απάντηση θα είναι αρνητική: αφενός, για να μάθουν το σπετζοφάι πρέπει να βρεθούν από τα μέρη μας, αν και όχι αναγκαστικά στο Πήλιο, και αφετέρου πάω στοίχημα ότι το χωριάτικο λουκάνικο δεν ικανοποιεί τις υγιεινιστικές προδιαγραφές που με θρησκευτική ευλάβεια πρέπει να τηρούν οι αστέρες του θεάματος. Υπάρχει κι άλλο ένα προβληματάκι, ότι το πενταμελές συγκρότημα έχει διαλυθεί και οι περσινές προσπάθειες να ανασυσταθούν με τρία από τα αρχικά μέλη δεν ευοδώθηκαν.

Αρνητική όμως είναι η απάντηση αν εννοήσουμε κυριολεκτικά την ερώτηση. Ωστόσο, εμείς εδώ λεξιλογούμε, κι έτσι το σημερινό άρθρο δεν θα είναι αφιερωμενο στο διαιτολόγιο του γνωστού συγκροτήματος, αλλά στο κατά πόσον υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσα στο σπετζοφάι και στη λέξη spice.

Αυτήν ακριβώς την ερώτηση την έθεσε σε σχόλιο ένας φίλος του ιστολογίου πριν από μερικές μέρες, σκέφτηκα λοιπόν ότι προσφέρεται για ένα σύντομο αρθράκι, τέτοιο που ταιριάζει σε μια καλοκαιρινή Παρασκευή.

Το σπετζοφάι λοιπόν, σύμφωνα με την επικρατέστερη εξήγηση, πήρε την ονομασία του από τις πιπεριές, που αποτελούν βασικό του συστατικό -οι δε καυτερές πιπεριές λέγονται και σπέντζες στο Πήλιο και σε άλλα πολλά σημεία της χώρας, αλλά και στα αρβανίτικα.

Στα Ρόδινα ακρογιάλια του, ο Παπαδιαμάντης, αντικρινός στο Πήλιο, παρουσιάζει έναν διάλογο με τον Κώστα, επιστάτη ενός κτήματος, που του αρέσει να ανακατεύει στην κουβέντα του τούρκικες λέξεις. Του λέει ο Κώστας, και μεταφράζει αμέσως ο αφηγητής:

― Σπέντζες ἰστέρσιν; μοῦ ἐφώναξε μακρόθεν ὁ Κώστας. Βὰρ τσόκ. (Πιπεριὲς θέλεις; Ἔχω πολλές.)

Επειδή η λέξη σπέντζα = πιπεριά δεν είναι πανελλήνια και επειδή σήμερα δεν είναι πια τόσο γνωστή, πολύς κόσμος το σπετζοφάι το παρετυμολογεί με τις Σπέτσες και το λέει σπετσοφάι -αλλά για τις Σπέτσες θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Οι σπέντζες λοιπόν, οι καυτερές πιπεριές, προέρχονται από το ιταλικό spezie, που σημαίνει τα μπαχαρικά. Η ιταλική λέξη ανάγεται στο υστερολατινικό species (πληθυντικός) «μπαχαρικά, φάρμακα, εμπορεύματα», ενώ στην κλασική λατινική η λέξη σήμαινε, απλώς και γενικώς, «είδος» -από εκεί και τα σημερινά αγγλικά specimen, species, special.

Από την υστερολατινική λέξη έχουμε λοιπόν το ιταλικό spezie, το γαλλικό épices και το αγγλικό spice, για τα μπαχαρικά, που τον μεσαίωνα ήταν πολύτιμα και βρίσκονταν στο σταυροδρόμι ανάμεσα στη φαρμακοποιία, τη μαγειρική και την αλχημεία.

Από την ίδια ρίζα και ο ενετός spezier, ο πρόγονος του σημερινού φαρμακοποιού, που πέρασε στα ελληνικά ως σπετσιέρης ή σπετσέρης, και σπετσαρία το φαρμακείο. Με τον γλωσσικό καθαρισμό του 19ου αιώνα η λέξη ξεχάστηκε σήμερα, αν και έχει αφήσει ίχνη, π.χ. στο αδέσποτο ρεμπέτικο «Καλέ μάνα δεν μπορώ», όπου η άρρωστη κόρη ζητάει «το γιατρό και το σπετσέρη με τα φάρμακα στο χέρι». Ο σπετσέρης, βέβαια, έφτιαχνε ο ίδιος τα φάρμακα που πουλούσε. Στον Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ, η Τσερλίνα, θέλοντας να παρηγορήσει τον Μαζέτο που έχει ξυλοκοπηθεί από τον μεταμφιεσμένο Ντον Τζοβάνι, του υπόσχεται πως θα του δώσει ένα φάρμακο che lo speziale non lo sa far (που ο σπετσιέρης δεν ξέρει να το φτιάξει) -είναι το ίδιο που «Κάνει καλό» κατά Κηλαηδόνη.

Από τα μπαχαρικά λοιπόν, που νοστιμίζουν και αρωματίζουν τα πιάτα μας, η λέξη spice πήρε και μεταφορικές σημασίες στα αγγλικά, δηλώνοντας οτιδήποτε προσδίδει νοστιμιά στη ζωή -άλλωστε κι εμείς λέμε για κάτι ότι είναι «το αλατοπίπερο». Και από εκεί, οι Spice girls, οι οποίες ετυμολογικά τουλάχιστον τρώνε σπετζοφάι.

Δεν τελειώσαμε όμως διότι υπάρχουν δύο αστερίσκοι, δυο υποσημειώσεις, που ίσως χαλάνε λίγο αυτή την ετυμολογική αλυσίδα.

Η πρώτη ένσταση είναι ότι υπάρχουν εναλλακτικές ετυμολογίες για το σπετζοφάι που το απομακρύνουν από τις σπέντζες και τα μπαχαρικά. Κατά το ΛΚΝ, η λέξη είναι νόθο σύνθετο από το ιταλ. spezzatino και το φαΐ. Ωστόσο, με όλον τον σεβασμό στον αείμνηστο Πετρούνια που έκανε τις ετυμολογίες του ΛΚΝ, η άποψη αυτή, που τη δέχεται και η Βικιπαίδεια, δεν μου φαίνεται πειστική. Το spezzatino είναι το κομματιαστό κοκκινιστό κρέας, κάτι που απέχει αρκετά από το να περιγράψει το σπετζοφάι, χώρια που δεν βλέπω τους ενδιάμεσους τύπους, εκτός αν δεχτούμε πως το ελληνικό πιάτο το ονομάτισε κάποιος γλωσσομαθής μάγειρος -κι όταν έχουμε τις σπέντζες δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε πιο μακριά.

Η δεύτερη ένσταση ή μάλλον υποσημείωση είναι πως «σπέντζα» ονομαζόταν επί τουρκοκρατίας ένα είδος φόρου της έγγειας ιδιοκτησίας που επιβαλλόταν στους μη μουσουλμάνους. Η τουρκική λέξη είναι İspençe -αγνοώ την ετυμολογία της.

Και κλείνουμε με τις Σπέτσες που τις αναφέραμε παρεμπιπτόντως, επειδή κάποιοι παρετυμολογούν το σπετζοφάι/σπετσοφάι από εκεί. Για την ετυμολογία του ονόματος του νησιού υπάρχουν διάφορες θεωρίες -κάποιοι το ανάγουν στο αρχαίο Πιτυούσα, που το είδαμε τις προάλλες με αφορμή το άρθρο για το Αγκίστρι -ο Πιτυουσιώτης, λένε, παρεφθάρη σε Πετσιώτη, και από εκεί το όνομα Πέτσες, τις Πέτσες, τις Σπέτσες. Ο Σκαρλάτος Βυζάντιος αν κατάλαβα καλά το συνδέει με το ιταλικό pesce, ψάρια, ενώ στο λεξικό του Μπαμπινιώτη βρίσκω ότι η επικρατέστερη εκδοχή θέλει το όνομα του νησιού να προέρχεται από το ιταλικό spezie = μπαχαρικά.

Αν ισχύει η εκδοχή αυτή βλέπουμε πως το σπετζοφάι συνδέεται όχι μόνο με τις Spice Girls αλλά και με τις Σπέτσες -μπορώ να κάνω κάμποσους συνδυασμούς με αυτά τα τρία πράγματα, αλλά προτιμώ να κλείσω εδώ το άρθρο.

173 Σχόλια προς “Τρώνε σπετζοφάι οι Spice Girls;”

 1. dryhammer said

  Καλημέρα.
  Θυμήθηκα ένα πιπεράτο (για τότε) στιχάκι που μούλεγε η μάνα μου
  «Εγώ σπετσέρης κι εσύ γιατρός, εγώ τα κάνω κι εσύ τα τρώς»

 2. spiral architect 🇰🇵 said

  Φοράει o Ντέιβιντ τα βρακιά της Βικτόριας;

 3. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Θυμήθηκα κι ἕνα ἀνέκδοτο ποὺ κυκλοφοροῦσε ὅταν μεσουρανοῦσαν οἱ Σπάις Γκέρλς. Πῶς λέγονται λέει οἱ Σπάις Γκερλς στὰ τούρκικα; Μπαχάρ Χανούμ

  Τὸ σωστὸ βέβαια εἶναι baharat kιzlar γιατὶ bahar εἶναι ἡ ἄνοιξη καὶ hanιm ἡ κυρία ἀλλὰ αὐτὸς ποὺ τὸ σκέφτηκε προφανῶς δὲν ἤξερε τούρκικα

 4. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Εἶχα φάει πάντως πολὺ καζούρα ἀπὸ τὸν Ἰταλὸ συγκάτοικό μου ποὺ πῆγα καὶ εἶδα τότε τὴν ταινία τῶν Σπάις Γκερλς, καθότι συνήθιζα νὰ πηγαίνω κυρίως σὲ κοὺλτ μούβι ταινίες.

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  Και θυμήθηκα (όπως θα’ λεγε μια ψυχή) το Καν’ το όπως ο Μπέκαμ.

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  2 Έλα ντε, αντί να φοράει της θείας της Αμερσούδας, που ‘χει και παραπανίσια..

 7. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 8. Γς said

  >του υπόσχεται πως θα του δώσει ένα φάρμακο che lo speziale non lo sa far (που ο σπετσιέρης δεν ξέρει να το φτιάξει) -είναι το ίδιο που «Κάνει καλό» κατά Κηλαηδόνη.

  Αλλά κι αυτό του Καρβέλα με τον Ανδρεάδη:

  Μ’ αυτό περνάνε όλα
  όλα, όλα,
  Στην Πάτρα, στην Αγκόλα,
  όλα, όλα,
  Είναι πολύ γνωστό και θεραπευτικό

 9. Γς said

  1;

  Α, να χαθείς!

  Και μετά σου λένε «να τρώει η μάνα και …»

  Απαράδεκτος!

  Βρωμερός! Αηδιαστικός!

  Και βάλε!

 10. Γς said

  9:

  Νταξ, να κόψω κάτι

  😉

 11. gpoint said

  Υποθέτω το τραγούδι της ημέρας (τι χορεύαμε 15χρονα…)

 12. dryhammer said

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/athwwthhke-o-tasos-theofiloy.4755562.html

 13. oglavas said

  Εγώ μικρός είχα την απορία, πώς συνδέεται το σπεντζοφάι με τις σπέντζες: http://fonitisydras.com/media/k2/items/cache/a05812a6ea54f32db80b865f7cd66f25_XL.jpg

 14. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
  Μοῦ ἄρεσε ὁ σημερινὸς τίτλος. Ἐκτὸς ἀπὸ ἐπικεφαλίδα λεξιλογικοῦ ἄρθρου μπορεῖ νὰ σταθεῖ καὶ ὡς ἔκφραση-μαγκιά, τοῦ τύπου μασάει ἡ κατσίκα ταραμά;.

  Καὶ κάτι γιὰ τὶς Σπέτσες-Πέτσες:
  Μὲ ἀφορμὴ τὸ Σπέτσαθλον, http://spetsathlon.com/ , ἕναν ἀθλητικὸν ἀγώνα ποὺ διοργανώνεται κάθε χρόνο στὶς Σπέτσες -ἀμάν πιὰ μ᾿ αὐτὲς τὶς ἀρχαιοπρεπεῖς ὀνομασίες- ἔφτιαξα ἕνα «ἀσεβὲς» λῆμμα στὸ σλάνγκρ. (Τὸ διαβάζετε μὲ εὐθύνη σας).
  https://www.slang.gr/definition/26791-petsathlon

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  Άσχετο:
  Ποια σειρά/ταινία σε έχει δυσκολέψει περισσότερο στη μετάφραση;
  ''Το Luck (2012) με τους Ντάστιν Χόφμαν και Νικ Νόλτε. Όλη η σειρά μιλάει για τζόγο και ιπποδρομίες χρησιμοποιώντας την ορολογία που θα χρησιμοποιούσαν κανονικά αυτοί που ασχολούνται με τις ιπποδρομίες''. – 'Kexag31' ''Το Chicago Med έχει τόσες πολλές ιατρικές ορολογίες, που αν και βοήθησα μόνο σε δύο επεισόδια κατέβασα 8 διαφορετικά ιατρικά λεξικά''. – 'Ksof'

  (για το Νικοκύρη και όλους όσους ασχολούνται με τη μετάφραση ή/και τον υποτιτλισμό)

 16. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Ωραίο και λαογραφικά και λεξιλογικά το σημερινό Νίκο. Πολύ καλή ιδέα είχες.

  Αλήθεια, με χταπόδι γίνεται σπετζοφάϊ; Πού ΄ναι ο Πσαράς υπηρεσίας;

  14: Δημήτρη, κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα όταν το διάβασα 🙂

 17. Γιάννης Ιατρού said

  Άσχετο μεν, αλλά να γελάσουμε και λίγο…
  Ο Τραμπ δεν έκλεισε ξενοδοχείο στο Αμβούργο και δεν είχε πού να μείνει…

 18. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  15 Ενδιαφέρον!

  12 Πολύ ευχάριστη είδηση!

  5 Ωραία ταινιούλα ήταν αυτή.

 19. ndmushroom said

  Αθώος «λόγω αμφιβολιών», βέβαια, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει το παραμικρό για τα 5 χρόνια ζωής που του έκλεψαν ή για την εν γένει αντιμετώπισή του από ΜΜΕ και δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη ξέρει να φυλάει τα νώτα της (και όσων υπηρετεί).

 20. sarant said

  19 Εννοείται! Αλλά δεν παύει να είναι εξαιρετικά χαρμόσυνο νέο, ακόμα και σαν προηγούμενο.

 21. ndmushroom said

  Όντως, είναι χαρμόσυνο, και κυρίως ανέλπιστο νέο. Ακριβώς επειδή ξέρουμε πώς λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη.
  Γιατί σε ποια άλλη «δημοκρατική» και «ευνομούμενη» χώρα θα μπορούσε να προκαλεί χαρά το ότι κάποιος καταδικάζεται σε 25 χρόνια φυλακή με μόνο στοιχείο ένα (μη επαληθευμένο) δείγμα DNA από ένα καπέλο που προστέθηκε εκ των υστέρων στα πειστήρια, ασκείται έφεση προκειμένου η ποινή να μετατραπεί σε ισόβια (χωρίς κανένα νέο στοιχείο), δύο εισαγγελείς προτείνουν την ενοχή του (χωρίς κανένα νέο στοιχείο) και τελικά, μετά από «μόλις» 5 χρόνια φυλάκισης, «μόνο» δύο δικαστές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι διέπραξε τη ληστεία και «μόνο» ένας δικαστής εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να αθωωθεί «λόγω αμφιβολιών» και άρα να μένει στο απυρόβλητο κάθε τυχόν ενέργεια ή αμέλεια όσων συμμετείχαν σε αυτήν την τραγική ιστορία;
  Χαίρομαι για το Θεοφίλου. Λυπάμαι για την κατάντια της δικαιοσύνης, και για τη δική μας παραίτηση αναφορικά με αυτήν.

 22. giorgos said

  21. Ετσι άκριβώς .

 23. cronopiusa said

  https://www.efsyn.gr/skitso/toy-mihali-koyntoyri-482

 24. Geobat said

  Οι παλιοτεροι να μας πουν. Μυριζει δυσαρεστα η ολη κατασταση;
  Γιατι εμενα μου ερχεται στο μυαλο συνεχεια η ερωτηση απο το μελλον; Και εσυ τι εκανες τοτε που γινοντουσαν ολα αυτα.

 25. Corto said

  Δημήτρη Κόκκου, Άσματα κωμειδυλλίων (1894)

  Η τύχη της Μαρούλας, ο μπάρμπα-Λινάρδος :

  «Το σπαθάτο μας το φίλο
  δεν χωνεύω, δεν μ’αρέσει!
  και θαρρώ πως θα τον στείλω
  εις το διάβολο πεσκέσι!

  Θα του πω: μωρέ παιδί μου,
  μπρε σπαθάτε μου σπετσιέρη
  απ’ την κόρη τη διτσή μου
  τράβα χέρι, τράβα χέρι.

  Και αντί που ’ς τη Μαρία
  δείχνης φλογερή αγάπη,
  κλείσου μεσ’ τη σπετσαρία
  για να φτιάνης κάνα χάπι.»

  και επίσης:

  «Μεσ’ ’ς του Κόδρου την πατρίδα
  και την ξακουσμένη χώρα
  πω, πω, πράγματα που είδα
  ’ς τα γεράματά μου τώρα.

  Με σπαθάρα το σπετσιέρη,
  χωρίς άνδρα τη γυναίκα,
  και γι’ αυτήν τρανό παγκιέρη
  να πετά συχνάτσαις δέκα.»

  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F8%2F9%2F1%2Fattached-metadata-181-0000080%2F73976_02.pdf&rec=%2Fmetadata%2F8%2F9%2F1%2Fmetadata-181-0000080.tkl&do=73976_02.pdf&width=305&height=483&pagestart=1&maxpage=16&lang=el&pageno=1&pagenotop=1&pagenobottom=13

 26. Γιάννης Ιατρού said

  24: Geobat
  Έχω την αίσθηση πως πρέπει να περιμένουμε και σοβαρή επιδείνωση. Έχει δημιουργηθεί και θεριεύει μια κατάσταση τύπου Μακαρθισμού (του ’45..’60), με αντικατάσταση (ονομαστικά μόνο) της ορολογίας…

 27. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλό το σπετζοφάι αλλά μόνο για το χειμώνα τη συνοδεία κόκκινου κρασιού.
  (σλουρπ!)

 28. Pedis said

  # 21 – δεν θα τελειώσει εδώ, φοβάμαι.

  Στο ειδικότερο πλαίσιο, όλο και κάποιος δικαστής θα βρει την ευκαιρία να προσθέσει πινελιές στο cv του ενώ όλοι όσοι το πλούτισαν με την υπόθεσή του θα βρεθούν θιγμένοι και ξεβράκωτοι και θα κάνουν τα πάντα … για να τον ξαναμπουντρουμιάσουν.

  Στο γενικότερο πλαίσιο περιπτώσεις σαν κι αυτή έχουμε δει κι άλλες πολλές και λειτουργούν με σκοπό τον παραδειγματισμό και τη διάχυση φόβου (ου μπλέξεις).

 29. LandS said

  Μπογδάνος στο «ρεπορτάζ» που εξηγεί γιατί απολύθηκε:
  «Δεκαπέντε νυν βουλευτές (αλφαβητικά οι υπογραφές: ….) έσπευσαν να υπογράψουν κοινή δήλωση για την Ηριάννα Β. Λ. (δύο επίθετα – χαρακτηριστική αναρχική επιλογή), υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη της ως μέλος της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, «συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμά της στη μόρφωση και στην επιστημονική εξέλιξη».

  Δυο επίθετα οπως ο διαβόητος τρομοκράτης Αντρέας Μπάαντερ Μάινχοφ.

 30. ΣΠ said

  29
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/07/04/arxaioi-5/#comment-443050

 31. Κουνελόγατος said

  24. & 26. Πολύ φοβάμαι πως τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε glory days. Κουμάντο θα κάνουν οι εταιρείες, οπότε οι εργαζόμενοι θα είναι εξαρτήματα… Βοήθειά μας.

 32. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι μια παρηγοριά ότι ο Θεοφίλου αθωώθηκε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα έχει την τύχη (την ατυχία) του Γιάννη Σερίφη, που πήγαν να του φορτώσουν τη δολοφονία του Κασσίμη, δεν τα κατάφεραν κι από τότε κάθε τρεις και λίγο τον τραβολογούσαν και τον δίκαζαν και τον ξαναδίκαζαν.
  Τι μπορούμε να κάνουμε; Να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιδρούμε.
  https://left.gr/news/diakrisi-ton-exoysion-i-mipos-kratos-dikaston

 34. Pedis said

  Το τουι της νεολαίας σύριζα έχει πλάκα (παίζουν πολύ καλά τα παρλιακά, δεν λέω …)

  το πήρα πρέφα από δω:

  http://info-war.gr/i-neolea-syriza-tima-ton-antikommounismo-tis-enosis-kentrou/

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  σπέντζα = το ράμφος του πετεινού
  http://www.greeklanguage.ru/blog/165-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8C-%CF%83-%CF%89.html

 36. spiridione said

  Το σπετσερικό τση Καρμέλας
  http://aisthiseongefseis.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και τελειώνει με Κούντερα το τιτίβισμα της νεολαίας Σύριζα. Δεν το ήξερε αυτό το τσιτάτο ο Χατζηστεφάνου ή του τέλειωσε το φαρμάκι;

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η συνταγή «α λα σπετσιότα», σχετίζεται με τα μυρωδικά-νοστιμιστικά ή με τις Σπέτσες; 🙂

 39. Σπετσέρης, βέβαια, υπάρχει και επίθετο. Σπετσέρης λεγόταν και κάποιος παλιός ποδοσφαιριστής στη δεκαετία του ’50, δεν θυμάμαι ποιας ομάδας.

 40. sarant said

  34-37 Το άρθρο του Χατζηστεφάνου είναι εντελώς κουκουρούκου. Επειδή χρησιμοποίησαν μιαν ατάκα του Παπανδρέου χρεώνονται όλα τα στραβα του!

 41. sarant said

  38 Με τις Σπέτσες, θα έλεγα

  39 Προοδευτική μήπως;

 42. Σπύρο το θυμάμαι το σπετσερικό αλλά νόμιζα ότι το βάζανε στο σοφρίτο (έτσι κι αλλιώς, σοφρίτο ή παστιτσάδα έξω τρώγαμε, δεν τα μαγειρέψαμε ποτέ…).

  Στο μεταξύ οι ανθελληνικές συνωμοσίες συνεχίζονται: https://www.sciencenews.org/article/pin-drop-test-pops-greek-amphitheater-acoustic-claims

 43. sarant said

  42 Ανοησίες. Έριξε κάτω αγγλική καρφίτσα, γι αυτό και δεν ακούστηκε. Αν έριχνε ελληνική όμως….!

 44. spiridione said

  42. Δύτη, μη με ρωτάς, είμαι εντελώς άσχετος με τη μαγειρική.

  Εκτός από σπετσιέρης λεγόταν και αρωματάριος παλιότερα

  Click to access 4.%20%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%20%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%9A%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%2016%CE%BF%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%B9%CF%82%20%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AD%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%85%2017%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1.pdf

 45. spiridione said

  Και τις σπέτζιες τις λέγαν και αρώματα, που δεν ήταν τα σημερινά αρώματα.
  https://books.google.gr/books?id=I6kPAAAAQAAJ&pg=PA573&lpg=PA573&dq=%22%CF%83%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%82%22+%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&source=bl&ots=whDFhJ3kyO&sig=ojWhzcwvYHNaicVuFistn84pkMw&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiH8Y_uoffUAhWqK8AKHXg1AgcQ6AEIIjAA#v=onepage&q=%22%CF%83%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%82%22%20%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&f=false

 46. Μαρία said

  40
  Άλλα αντ’ άλλων. Ο Παπανδρέου αναφερόταν στο δεξιό παρακράτος.
  Τα τελευταία χρόνια η φράση χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές όπως και σε προεκλογική ομιλία του Τσίπρα το ’12.

  Το χειρότερο για τον Χατζ. είναι οτι δυσί κυρίοις δουλεύει. Δεν τον τιμά να πληρώνεται απο πουλημένους.

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  40, 46: Και παρασύρει και κάποιους νεότερους ο Χατζηστεφάνου που προφανώς δεν γνωρίζουν επαρκώς ιστορία και νομίσανε πως βγάλανε λαγό. 😉

 48. Pedis said

  # 40 – 34-37 Το άρθρο του Χατζηστεφάνου είναι εντελώς κουκουρούκου. Επειδή χρησιμοποίησαν μιαν ατάκα του Παπανδρέου χρεώνονται όλα τα στραβα του!

  Καλά, ο Χ/στεφάνου είναι κουκουρούκου … Μάαιιστα …

  Για τα παρλιαKάκα των συριζόπουλων κάνα σχόλιο, παρακαλώ;

 49. Pedis said

  # 46 – Α, πουλημένος ο Χ/στεφάνου … Μάαιστα, μάαιστα …

 50. Pedis said

  Ρε πώς γυρίζει κωλοτούμπα η συζητηση στον Χ/στεφάνου, αν είναι αγορασμένος, αγοροπουλημένος, βγαίνει λάδι μέχρι κι ο παπατζής για να μείνει στο απυρόβλητο ακόμη και η μαλακιούλα από εναν-δύο παπαρίγκους (που έχουν απομείνει στη νεολαία σύριζα, αν είναι δύο …)

 51. Μαρία said

  49
  Χατζ. «Καλή επιλογή για εξωνημένους.»
  Εσύ θα δούλευες σε κάποιους που θεωρείς πουλημένους;

 52. Pedis said

  # 51- εγώ ξέρω τόσους και τόσους που ψηφίζουν πουλημένους, κι έχουν και μόνιμη δουλειά και σύνταξη (για λίγο ακόμη …)

 53. Pedis said

  πάντως, αν ο Χ/στεφάνου αγοράζεται από τους πουλημένους, όπως φαντάζομαι ότι υπανίσσεσαι, προσοχή στα σχόλια σας μερικοί, διότι αύριο θα μπορούσε να βγάζει μεροκάματο στην Αυγή, μεθαύριο αλλού και θα πρέπει να αλλάζετε συνέχεια γνώμη …

  Πάντως, του λόγου μου είπα που το βρήκα το

  και σκοπός μου ήταν να η πλάκα με τα χαζά (αν και θρασύτατα ζαγάρια) του σύριζα κι όχι για να δοκιμάσει τις γνώσεις του στην ιστορία και στη λογοτεχνία ο Κουβάτσος, που χου …

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι σπέτζιες που αναφέρει στο Χρονικόν Κύπρου ο Λ.Μαχαιράς είναι νομίσματα (τα σφάτζικα) ;
  σελ.51: «Και όσον έφαγαν, έπήρέν τον εις τά μαχαζένια και θωρώνται τόσον πλήθος άσήμι, χρυσάφιν, σπέτζιας, επέν του.»

 55. Jane said

  Ωραίο άρθρο, κύριε Σαραντάκο και εξόχως κατατοπιστικό για όσους μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις του τύπου , «τι σχέση έχει το Πήλιο με τις Σπέτσες»και με ύφος αναλογο του «τι είναι ο λούτσος» της κας Μενεγάκη.

  Να συμπληρώσω πως το σπεντζοφάι είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό φαγάκι , μιας και πιπεριές δεν είχαν παλιά τον χειμώνα και πως το μαγείρευαν με πηλιορείτικα λουκάνικα Στράκα, που γίνονταν από μοσχαρίσιο κρέας ή από ανάμικτα κρέατα , που τα έφτιαχναν οι οικογένειες λουκάνικα με μικρές χειροκίνητες μηχανές. Και δεν είχε μέσα πατάτες ,μελιτζάνες και λοιπά ζαρζαβατικά. Μονο πιπεριές, λουκάνικο και τριμμένη ντομάτα.

 56. Μαρία said

  53
  Μαζί μιλάμε χώρια καταλαβαίνουμε. Τι αύριο μου λες; Ο Χατζ. έχει εκπομπή στο κόκκινο κάθε Σάββατο. http://www.stokokkino.gr/programma
  Δυσί κυρίοις δουλεύει, έγραψα.

 57. Pedis said

  # 56 – έτσι κι αλλιώς από εκεί μισθό δεν βλέπει … όποτε καταρρίπτεται η μισή κατηγορία του πουλημένου.

  Κάνω χάζι την γενικευμένη ετοιμότητα στην πολιτική ντρίμπλα από τους επαγγελματίες ως τα τσικό και τους βετεράνους στη δυσφήμηση του ενός και του άλλου ακόμη κι όταν είναι εντελώς άσχετοι με το κάθε φορά συγκεκριμένο ζήτημα.

 58. spiridione said

  54. Τα μπαχαρικά πρέπει να είναι, που ήταν πολύτιμα.
  Στο γλωσσάρι της έκδοσης βλέπω ότι το έχουν τελείως λάθος. Κομμάτι υφάσματος;
  https://books.google.gr/books?id=_YLzBgAAQBAJ&pg=PA427&dq=%CF%83%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B1+marchandise&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiX2seLr_fUAhVKI8AKHZTeDewQ6AEIJzAA#v=onepage&q=%CF%83%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B1%20marchandise&f=false

 59. ndmushroom said

  56
  Παρότι έχει ξεφύγει τελείως η συζήτηση, εγκυκλοπαιδικά και μόνο ενημερώνω ότι ο Χατζηστεφάνου ΔΕΝ έχει εκπομπή στο Κόκκινο, όχι τουλάχιστον με την καθιερωμένη έννοια. Ο Χατζηστεφάνου έχει εκπομπή στο Info-war.gr, την οποία αναμεταδίδουν (κατόπιν συμφωνίας, προφανώς) όσοι σταθμοί το επιθυμούν. Άρα είναι μάλλον άστοχο να υποννοείται ότι ο Χατζηστεφάνου «εργάζεται για πουλημένους» κατά τον ίδιο τρόπο που ακούστηκε και για την ομάδα του Unfollow (δικαιολογημένα, μετά το ξέπλυμα Μαρινάκη λίγους μήνες αφού άρχισε η συνεργασία τους με τα Παραπολιτικά του). Αν ο Χατζηστεφάνου έχει «πουληθεί» σε κάποιους, αυτοί είναι σαφέστατα το Ράδιο Έψιλον Σερρών, που μεταδίδει την εκπομπή δις εβδομαδιαίως! 😛

 60. Γιάννης Ιατρού said

  56: Το «δουλεύει» και με την παλιά και με την σημερινή μεταφορική έννοια 🙂
  Διαλιέχτιιι !

 61. Γιάννης Ιατρού said

  59: Αυτές οι Σέρρες !!!!

 62. spiridione said

  Βρε Pedis, όλοι εδώ μέσα λίγο ή πολύ έχουν σχολιάσει επανειλημμένα και τα δημοψηφίσματα και τις κωλοτούμπες και ό,τι άλλο θες. Άμα θες να σχολιάσεις το τουίτ κάν’ το, πρέπει με το ζόρι οι άλλοι να σχολιάσουν αυτό που θες εσύ; Τι πράμα είν’ αυτό;
  Αλλά μου άρεσε πολύ η κατηγοριοποίησή σου, επαγγελματίες, τσικό, βετεράνοι.

 63. Pedis said

  # 62 – Σπύρο, αντίθετα, θα έπρεπε να διαπιστώσεις τουλάχιστον ότι δεν πίεσα κανέναν να γράψει για τη δημοσιογραφική εγκυρότητα, την ικανότητα, τη δεινότητα στην ιστορία και στη λογοετεχνική προετοιμασια και την επαγγελματική ακεραιότητα του Χ/στεφάνου, όπως, όμως, έγινε στα κουφά …

  ας πούμε, είναι σαν να βγάζουν ανακοίνωση οι χρυσαβγίτες που να τιμούν την αντίσταση κατά των κατακτητών ’40-’44, να δημοσιεύεται σχετικό σχόλιο σε σάιτ παρθένων γεροντοκορών και να γίνονται σχόλια σχετικά με το ότι δεν πρόκειται παρά για μυξοπαρθένες, κάνουν βίζιτες κλπ ..

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν έχει τόσο σημασία για ποιους και για πόσους εργάζεται ο Χατζηστεφάνου. Επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι, άρα δικαίωμά του να επιλέγει τους εργοδότες του. Αλλά είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να συνδέσει τεχνηέντως ένα τιτίβισμα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τον αντικομμουνισμό του γερο-Παπανδρέου, μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποίησαν ένα ευρέως διαδεδομένο δικό του τσιτάτο, που, όπως θύμισε (ή ενημέρωσε όσους δεν το ήξεραν) η Μαρία, σχετιζόταν με τον αγώνα κατά του δεξιού παρακράτους. Απαράδεκτο και κακόπιστο.

 65. Pedis said

  -> 63β (μέσω 64) – στο παράδειγμα … καλά, μπορεί να μην είναι βιζιτού η διαχειρίστρια του μπλογκ αλλά δε θα έπρεπε να τα βάζει με τον νταβατζή της γειτονιάς που ήταν και καλό παιδί και φινο και μερικές φορές, λέει, έπαιρνε και το μέρος των κοριτσών και τα προστάτευε.

 66. spiridione said

  63. Και το παράδειγμά σου αυτό μ’ αρέσει πολύ.

 67. sarant said

  64 Προφανώς.

  54-58 Μάλλον λάθος έχει το γλωσσάρι.

  Pedis, είσαι προσβλητικός και δεν θα απαντήσω γιατί θα τσακωθούμε.

 68. Pedis said

  # 67γ – σου υπόσχομαι ότι αν είναι να απαντήσεις θα σε διαβάσω σε στάση οοοοομ. Δεν θα τσακωθούμε, γκαραντί.

 69. spiridione said

  Η κακοκεφαλιά των Σπετζιωτών εμπόδισε οι Σπέτσες να λέγονται Τιπάρηνος. Έγινε και βασιλικό διάταγμα, αλλά οι δύο πρωτόγεροι των περίφημων Σπετζιών Χατζή Γιάννης Μέξης και Χατζή Ανδρέας Αναργύρου και ο ναύαρχος Ανδρούτσος δεν το έστερξαν ότι είναι Τιπαρήνιοι∙ πιάνονται από άρματα είπαν, παίζει τρομπόνι∙ και το βασιλικό διάταγμα με κρεμάμενα φτερά επέταξε εις τον παμπάλαιον αιώνα του Ωγύγου και του Δευκαλίωνος, και οι Σπετζιώτες έμειναν Σπετζιώτες.
  Γεώργιος Τερτσέτης (1864)
  Από την απολογία της Δημοτικής του Μ. Τριανταφυλλίδη.

 70. spiridione said

  Το διάταγμα με κρεμάμενα φτερά
  https://books.google.gr/books?id=3J5DAAAAcAAJ&pg=PA259&dq=%CE%A3%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%82+%CE%A4%CE%B9%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%82.&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiX3N26w_fUAhVhBMAKHT5HDFAQ6AEIMTAD#v=onepage&q=%CE%A3%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%82%20%CE%A4%CE%B9%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%82.&f=false

 71. #8 Κι εγώ μόλις διάβασα γι’ αυτό που «κάνει καλό», τον Ανδρεάδη θυμήθηκα! Δεν ήξερα ότι είναι του Καρβέλα, δόου.

 72. ΣΠ said

  Μεγάλη επιρροή ο Γεώργιος Παπανδρέου.

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  58/67β
  Γούγλισα κι άλλο κι έπεσα σε Δυτη-κού ενδιαφέροντος κεφάλαιο.Οθωμανικούς φόρους:
  Σπέντζα. Μικρός φόρος που πληρωνόταν στους σπαχήδες από τους οικογενειάρχες και τα αγόρια πάνω από 9 χρονών.
  http://www.imerodromos.gr/othomaniko/

  Η ΣΠΕΝΤΖΑ («ΙΣΠΕΝΤΖΕ»
  • Ισπέντζε /σελ.48.Φόροι https://eclass.duth.gr/modules/document/file.php/KOM03157/%CE%9F%CE%98%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91%2010%CE%BF%20%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9C%CE%91.pdf

  «Το 1569-1570 …. το Καλέτζι είχε φορολογούμενο πληθυσμό 18 σπίτια 2 αγάμους και 2 χήρες, πλήρωναν 4.200 άσπρα τον χρόνο….
  σπέτζα 512
  φόρος κοπής χόρτου 108
  στάρι 25 φορτία : 1.500
  κριθάρι, 10 φορτία : 300
  φόρος προβάτων και βοών: 800
  δεκάτη αμυγδάλων : 60……. »
  http://akrat.blogspot.gr/2013/12/ustafa-oguz.html

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  72. Εδώ στην Ελλάδα το λάνσαρε ο Παπανδρέου. Αλλά νομίζω ότι η πατρότητά του ανήκει στους γκωλικούς, όταν προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία του ΟΑΣ στη δεκαετία του ’50. Νομίζω.

 75. Μαρία said

  76
  Πασκουά, 1986 μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε παρισινά πολυκαταστήματα. Μεγάλη μούρη ο μακαρίτης.
  Κι η διακωμώδηση http://thumb.kweeper.com/15/06/29/3a0dda756513a060a051943f3ed373de_h.jpg

 76. sarant said

  72-74 Ωχ, τώρα θα φορτωθεί η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του Ντε Γκωλ το 1968!

 77. raf said

  Ευχάριστη έκπληξη το σημερινό άρθρο. Καλό Σαββατοκύριακο!

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  76. Η πλάκα είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το σύνθημα στρεφόταν εναντίον της ακροδεξιάς παρακρατικής τρομοκρατίας. Πώς διάολο κατάφερε να γράψει ολόκληρο άρθρο ο τύπος για τον …αντικομμουνισμό της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ;
  Α, και κάτι άλλο: σήμερα είπα «Καλημέρα». Έχω ακούσει να το λέει κι ο Μιχαλολιάκος αυτό. Ελπίζω να μη γίνουν τίποτα πονηροί συνειρμοί, έτσι; 😉

 79. Μαρία said

  78
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Fouad_Ali_Saleh

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Μαρία δίνει την απάντηση, ως συνήθως. Κάτι από Γαλλία θυμόμουνα. 😊 Αλλά αν το είπε το 1986, τότε όντως η πατρότητα ανήκει στον γερο-Παπανδρέου;

 81. 80 Ο Πασκουά δεν κατείχε και παλιότερα, το ’68, κάποιο δημόσιο αξίωμα; Αρχιμπάτσος ή κάτι τέτοιο;

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στις διαδηλώσεις του 1986 «διέπρεψε» ως υπουργός Εσωτερικών:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=/amp/s/ilesxi.wordpress.com/2012/01/11/6%2525CE%2525B7-%2525CE%2525B4%2525CE%2525B5%2525CE%2525BA%2525CE%2525AD%2525CE%2525BC%2525CE%2525B2%2525CF%252581%2525CE%2525B7-1986-malik-oussekine-%2525CE%2525AE-%2525CE%2525B1%2525CE%2525BB%2525CE%2525BB%2525CE%2525B9%2525CF%25258E%2525CF%252582-%2525CE%2525BC%2525CE%2525B9%2525CE%2525B1-%2525CE%2525B3%2525CE%2525B1%2525CE%2525BB%2525CE%2525BB%2525CE%2525B9%2525CE%2525BA%2525CE%2525AE-%2525CE%2525B5%2525CE%2525BA/amp/&ved=0ahUKEwjApKOB6PfUAhXJC8AKHQdmBbAQFggwMAY&usg=AFQjCNH-Xp40Tg5_OaZ0T-5svRtIg5M_3w

 83. ndmushroom said

  Pedis, δυστυχώς την ευθύνη την έχεις εσύ. Τι ήθελες και έβαλες το άρθρο του Χατζηστεφάνου; Αν είχες βάλει απλά το tweet, κανείς δε θα μπορούσε να γυρίσει τη συζήτηση στο αν έπρεπε ή όχι η Νεολαία Σύριζα να χρησιμοποιήσει ρητό του Παπανδρέου, που άλλωστε δεν ήταν και το ζητούμενο (όσο κι αν βολεύει να προσποιούμαστε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, και όχι ότι η νεολαία της κυβέρνησης που τσαλαπάτησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος).

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ (ή όπως αλλιώς λέγεται 🙂 )

  Χρόνια πολλά στις Κυριακές και στους Κυριάκους, στους ΚΥΡΙΑΚΟΥΣ βεβαίως βεβαίως . 🙂

  31 – » Πολύ φοβάμαι πως τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε glory days. Κουμάντο θα κάνουν οι εταιρείες, οπότε οι εργαζόμενοι θα είναι εξαρτήματα… Βοήθειά μας.»

  Συγγνώμη, αλλά τι ακριβώς περιμένεις να δείς για να καταλάβεις πως αυτό συμβαίνει ήδη; Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι άλλο και θα το αντιμετωπίσουν το κουνέλι κι ο γάτος σου που δεν θα χρειάζονται ούτε καν σαν εξαρτήματα στις εταιρείες, αλλά τα ξεπουλημένα «εργατικά» κόμματα περί άλλων τυρβάζουν.
  Μου ήρθε τώρα στο μυαλό μιά εικόνα από το κοντινό μέλλον, τα οργανωμένα στο ΠΑΜΕ ρομπότ να διαδηλώνουν, Μ΄ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΧΑΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ και το λούμπεν ανεργοταριάτο και κοιτάζει αποχαυνωμένο και πεινασμένο.

 85. Μαρία said

  81
  Χειρότερα https://en.wikipedia.org/wiki/Service_d%27Action_Civique

  Πολύ διαφωτιστικό το βιβλίο Φρανσαφρίκ https://en.wikipedia.org/wiki/Service_d%27Action_Civique

 86. sarant said

  83 Εγώ πάντως αυτό είπα, ότι το άρθρο του Χατζηστ. είναι κουκουρούκου. Η κριτική για το δψ και την υπαρκτή ή υποτιθέμενη αναίρεση της ετυμηγορίας του είναι ένα θέμα υπαρκτό.

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  83. Τέτοιου είδους άρθρα από δημοσιογράφους που θεωρούνται έγκριτοι και προοδευτικοί (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) είναι κάτι δευτερεύον μπροστά στο μείζον, που είναι το τουίτ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ε; Σημασία έχει να πληγεί ο εχθρός, έτσι;

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  05/07/2015
  Patricia Mereau
  …Une autre source avance une interview à Paris Match où aurait été dite la fameuse phrase, phrase qui, d’après cette source (http://www.donotlink.com/ft42) serait à l’origine de Georges Bidault en 1937. Information retrouvée également dans cet ouvrage : https://books.google.fr/books?id=5iQHGd8rOXgC&pg=PT338&lpg=PT338&dq=G.+B….
  La chasse reste ouverte ^^.

  http://www.hoaxbuster.com/forum/terroriser-les-terroristes

 89. Δεν ξέρω αν οι Πιπεράτες τρώνε σπεντζοφάι, ο Άδωνις πάντως τρώει μούφες

 90. (70) Το συγκεκριμένο Β. Δ. είναι που επαναφέρει στην είσημη χρήση την ονομασία «Σπέτσαι».
  Αλλά για τον Νικοδεσπότη ίσως πιο ενδιαφέρον, γλωσσικά τουλάχιστον, είναι το αμέσως επόμενο διάταγμα, στην ίδια σελίδα, που αρχίζει με τις λέξεις «Δια να παρέξωμεν πλειοτέρας ευκολίας εις την Ελληνικήν εμπορικήν ναυτιλίαν…» Στο ίδιο διάταγμα, αρκετά πιο κάτω, μαθαίνουμε και την κλίση της λέξης «κάλως», που εγώ τουλάχιστον δεν την ήξερα (κλίνεται κατά το «ήρως». Πόσοι το ξέρατε;)

 91. Γς said

  68:

  >θα σε διαβάσω σε στάση οοοοομ

  και δεν την ξέρω αυτή την στάση

 92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  89 – Οι ψηφοφόροι (γενικώς) να δείς τι καταπίνουν αμάσητο, μέχρι και ΓεΟργιάδη βγάζουν βουλευτή.

  Και τι να πούμε για την παραμύθα που έχουμε φάει για την δουλειά. 🙂

 93. Μαρία said

  88
  Συνέντευξη μετά το μακελειό του Σαρλί και με τη χαρακτηριστική προφορά του νότιου.
  Μετά το 11:10 περίπου αναφορά στη φράση http://www.dailymotion.com/video/x2vyg7g

 94. Μαρία said

  89
  Α χα, χα. Τη μούφα με το γραφείο του Καμμένου που τη διακίνησε κι η εκπρόσωπος των πρασίνων τη θυμάσαι;

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρο, την ξέρεις (τα κορίτσια σου ήδη φαντάζομαι θα την έχουν ψάξει) τη Σουδανοκρητικιά Μαρίνα Σάτι; Θα χαρεί η ψυχή σου .Ένα ταλαντούχο πλάσμα που έχει κρεμάσει, χωρίς να το προσπαθήσει καθόλου, στα χαϊμαλιά της το σύμπαν.Οι χολερικοί έχουν λυσσάξει και οι πολλοί έχουμε ενθουσιαστεί.
  Φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο,(με δόσεις το φοιτητιλίκι) σπουδές στη μουσική, τραγούδι, υποκριτική, χορό και ταλέντο μα ταλέντο. Εδώ,τον περασμένο Νοέμβριο μόνο με τις Κούπες,πριν τη δική της Μάντισσα :

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι γνωστή η λέξη στους φιλάθλους από το πάλαι ποτέ ολυμπιακό άθλημα, Άγγελε:
  https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82_%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82_%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82_1896_%E2%80%93_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%87%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%B5%CF%80%CE%AF_%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%89_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ναί την ξέρω και μ΄αρέσει, είναι δύναμη, θα έλεγα πως είναι η μεταβατική καλλιτεχνική γενιά από την δυτικόστροφη μουσική και γενικά πολιτιστική ισοπέδωση της εικοσαετίας 90-2010 στην επόμενη γενιά που θα δώσει αριστουργήματα.
  Το κακό με το διαδίκτυο, είναι η τρομακτική επιρροή του στους νέους και όντας ουσιαστικά ελεγχόμενο από δυό τρείς εταιρείες καθορίζoυν σε μεγάλο βαθμό τα ακούσματά τους, το καλό, είναι πως οι νέοι καλλιτέχνες έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε όλο τον κόσμο κυριολεκτικά χωρίς να είναι δέσμιοι των εταιρειών, θα δείξει που θα βγάλει αυτή κατάσταση, σίγουρα είναι μια περίεργη εποχή για την δικιά μας γενιά. 🙂

 98. ndmushroom said

  87
  Φυσικά και όχι. Όταν η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ορισμένα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ έχουν υπογράψει ήδη ένα μνημόνιο από αυτά που θα σκίζανε σε μια μέρα (και που τα απέρριψε κατηγορηματικά ο λαός στις 5 Ιουλίου του 2015) και ετοιμάζονται για το δεύτερο, προφανώς το πρωτεύον, αυτό που θα αλλάξει τη μοίρα του τόπου, αυτό που θα δώσει επιτέλους ένα τέλος στο μαρτύριο των Ελλήνων και στο πηγάδι δίχως πάτο (τάδε έφη Αλέξης) των μνημονίων και της λιτότητας είναι… να ξεμπροστιάσουμε το Χατζηστεφάνου ως ασόβαρο δημοσιογράφο. Έτσι;;;

 99. ΣΠ said

  90
  Ο κάλως δεν φαίνεται να κλίνεται όπως ο ήρως.

 100. Pedis said

  # 83 – Pedis, δυστυχώς την ευθύνη την έχεις εσύ. Τι ήθελες και έβαλες το άρθρο του Χατζηστεφάνου; Αν είχες βάλει απλά το tweet, κανείς δε θα μπορούσε να γυρίσει τη συζήτηση στο αν έπρεπε ή όχι η Νεολαία Σύριζα να χρησιμοποιήσει ρητό του Παπανδρέου, που άλλωστε δεν ήταν και το ζητούμενο (όσο κι αν βολεύει να προσποιούμαστε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, και όχι ότι η νεολαία της κυβέρνησης που τσαλαπάτησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος).

  απλώς, σημείωσα από πού το πήρα χαμπάρι, για το σαιτέσιον. Ορθό και δίκαιο.

  Σιγά μην καθίσω να παρακαλουθώ ό,τι μαλακία πληρώνεται για να σκεφτεί ο τουίτης της νεολαίας σύριζα.

  Εντούτοις προκαλεί εντύπωση το θράσος τους που πλέον δεν προκαλεί …

  Αλλά είδες; Δεν είναι για χάζι η τεχνική άλλαντάλλα της παρασκευής το γαλα;!

  Πάντως, σχετικά με το τριτεύον ζήτημα που ανέκυψε με το κείμενο του Χ/στεφανου:

  1) απορώ που μπαίνει σε κριτκή το ρεζουμέ δηλ. η πολιτική συγγένεια μεταξύ (δημοκρατικών, σοσιαλιστών και αριστερών) παπατζήδων τότε (αργότερα) και τώρα.

  2) όλες τις ρήσεις άμα τις πάμε προς τα πίσω στο χρόνο δεν μπορεί παρά να δώσουμε δίκιο στον Κικέρωνα: όλα τα έχουν πει οι αρχαίοι έλλληνες. Για κοιτάξτε το καλύτερα …

 101. Stella said

  Μπράβο αντανακλαστικα για τον Χατζηστεφανου! Και παρά τα πλείστα θετικά του ιστολογιου η ελευθερία έκφρασης άποψης -διαφορετικής απο το πνεύμα του- δεν είναι στα υπέρ του. Εκτός αν είσαι τρολ ή το παίζεις ο Ζευς του ιστολογιου… -συνήθως σε ξεμωραμενη εκδοχή… αλλά δεν πειράζει. Η αξία του όντως ξεπερνά τα όποια ψεγάδια του. Το εννοώ.

 102. spatholouro said

  #90/99
  Όντως καμμία σχέση η κλίση του ενός με του άλλου

 103. Γς said

  92:

  Διαβάζω εδώ

  Comment aller à Trokantero Tram Station

  και μπερδεύτηκα.

  Λέει για το Τροκαντερτό στο Φλοίσβο, αλλά έτσι που είναι στα γαλλικά ο νους μου πήγε στο Τροκαντερό στο Παρίσι. Απέναντι από τον Πύργο Εφέλ [του δικού μας Αϊφελ!].

  Ε,από κει και πέρα οι συνειρμοί είναι εύκολοι.

  Είναι τα πιτσιρίκια που κάνουν σκέιτεριν στην πλατεία πάνω στο μουσείο και το ενυδρείο ή στα σκαλοπάτια μέχρι το ποτάμι,

  Εδώ μπαίνει και το πρώτο Αλμπουμ Sympathique των Pink Martini.

  Και ο Απολινέρ που πάνω σ ένα ποίημά του είναι το Ζε νε βε πα τραβαγιε του αλμπουμ που έβαλες.

  Μετά ο Μάνος με τα παιδιά του Πειραιά. Στο ίδιο Αλμπουμ. Στα Ελληνικά από έν α Αμερικάνικο μουσικό γκρουπ, τους Πινκ Μαρτίνι. Μύλος!

  Α, στην Ελλάδα ο δίσκος έγινε και Χρυσός.

  Θα έβαζα το «¿Dónde Estás, Yolanda?» αλλά ας ακούσουμε Τα δικά μας παιδιά σε μια κρύα εκτέλεση

 104. Γς said

  103:

  και ένα ωραίο τους κομμάτι

  με την καλημέρα μου

  Τη δροσιά του Τσαϊκόφσκι [2:15] νά’ χουμε

 105. spatholouro said

  #102
  Ωστόσο, τώρα βλέπω ότι ο Ν. Σηφάκις («Ορθογραφικόν Λεξικόν», 1973) έχει και τους τύπους -λωες (οι) και -λωας (τους)…

 106. Παναγιώτης Κ. said

  @101. Αντανακλαστικά για ψόγο του Χατζηστεφάνου ή για υπεράσπισή του;

 107. Γς said

  Τόσες μέρες χωρίς Μπογδάνο γμτ.

  Που μπορώ να τον ακούσω; Να στανιάρω…

 108. sarant said

  99 Κι εγώ το ίδιο θα έλεγα.

  101 Η ελευθερια έκφρασης σημαίνει τάχα την ασυλία από την κριτική; Εμπόδισε κανείς να εκφραστούν στα σχόλια οι απόψεις του Χατζηστεφάνου, που τις βρίσκω κουκουρούκου;

  Αυτό που λέτε με αδικεί βαθύτατα, το ιστολόγιο αυτό αφήνει ολα τα σχόλια, χωρίς προέγκριση μετά το πρώτο, κι εκείνα που διαφωνώ, ακόμα κι εκείνα που με βρίζουν. Πάρα πολλές φορές έχω δεχτεί επικρίσεις επειδή *δεν* κόβω τα εχθρικά σχολια κι εσείς μου λέτε ότι δεν είναι στο φόρτε μου η ελευθερία έκφρασης; Έλεος!

 109. Stella said

  Αντανακλαστικα για ψογο

 110. Stella said

  Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε ασυλία κριτικής. Αλλά έχω διαπιστώσει μια υπερευαισθησία σχετικά με την κριτική κατα του Σύριζα και την αυστηρότητα σας την έχετε εξαντλήσει και σε μένα στο παρελθόν!αλλά ειλικρινά σας εκτιμώ για αυτό δεν θα μπω σε τέτοια αντιπαράθεση, γιατί αδικεί την θεματολογία του ιστολογίου σας και δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δυσανεξία στην κριτική δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε τα σχόλια που αναρτώνται. Δυσανεξία στην κριτική σημαίνει να μην αναρτώνται σχόλια διαφορετικής οπτικής και ιδεολογίας. Ό,τι δηλαδή κάνουν κάποιοι ιστότοποι, των οποίων οι διαχειριστές ανήκουν σε ιδεολογικούς χώρους με ολοκληρωτική νοοτροπία(κάθε χρώματος).

 112. Παναγιώτης Κ. said

  @109. Στέλλα συγγνώμη που δεν διατύπωσα ολοκληρωμένα το ερώτημα. Επανέρχομαι λοιπόν και ξαναρωτώ: Ο ψόγος τον αδικεί ή του ταιριάζει εν μέρει;

 113. sarant said

  110 Το να έχω τη γνώμη μου και να την υποστηρίζω θεωρείτε ότι δεν συνάδει με την ελευθερία της έκφρασης; Διότι εσείς αυτό γράψατε αρχικά και το θεωρώ απόλυτα προσβλητικό.. Ειλικρινά κάτι τέτοιες τοποθετήσεις με κάνουν να σκέφτομαι να σταματήσω να γράφω.

 114. Παναγιώτης Κ. said

  Η προσωπική μου άποψη για τον χαρακτήρα του ιστολογίου είναι πως αυτό απαιτεί προσεκτικούς σχολιαστές σε όλα τα ζητήματα μαζί και τα πολιτικά. Ότι οι προσκείμενοι στην μεγάλη συνιστώσα της κυβερνώσας σύμπραξης υπερασπίζονται την ψήφο τους είναι γεγονός. Ανθρώπινο το βρίσκω συν το ότι υπάρχουν ένα σωρό πραγματικοί πολιτικοί λόγοι για να συνεχίσουν να το κάνουν και κυρίως η υποκρισία της αντιπολιτευόμενης πλευράς. Μόνο που χρειάζεται προσοχή για να μην αποκτήσουν…καθεστωτικήν αντίληψη.
  (Μπα σε καλό μου! Πάλι πρόβαλε η λέξη «εκπασοκισμός». 🙂 )
  Όταν γίνεται κριτική στους κυβερνώντες δεν πρέπει αυτοί να…στέλνουν την μπάλα στην εξέδρα όπως προσφυώς τους έχουν πει. ( Προσοχή! Δεν κάνω κάποιον υπαινιγμό για συν ιστολογούντες).

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, αν μου επιτρέπεις την παρέμβαση: η συντριπτική πλειονότητα των σχολιαστών αυτού του ιστότοπου σχολιάζουν όλα τα θέματα που προκύπτουν (γλωσσικά, λογοτεχνικά, κοινωνικά, πολιτικά κ.α.). Υπάρχουν όμως κάποιοι που μπαίνουν για να σχολιάσουν μόνο πολιτικά θέματα, το κάνουν συνήθως με εριστικό, σαρκαστικό αλλά και προσβλητικό τρόπο και, μοιραία, προκαλούν αντιδράσεις. Σύμφωνοι, όλοι έχουμε τις αντιλήψεις μας, την κοσμοθεωρία μας, επηρεαζόμαστε από αυτές, όσο κι αν προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί, αλλά όλα πρέπει να έχουν κάποιο όριο. Ε, ο προσηλυτισμός και η προπαγάνδα ξεπερνούν αυτό το όριο.

 116. Για τον κάλω:
  Τη λέξη την ήξερα μόνο στην ονομαστική. Δεν είχα ποτέ αναρωτηθεί πώς κλίνεται. Ξαφνικά είδα στο βασιλικό διάταγμα τους πληθυντικούς ‘κάλωες’ και ‘κάλωας’ και είπα έκπληκτος «μπα, έτσι κλίνεται;», χωρίς να το ψάξω πάρα πέρα. Μια ματιά στο ηλεκτρονικό Liddell-Scott-Jones μας πληροφορεί ότι οι αρχαίοι την έκλιναν… ποικιλοτρόπως, αν και φαίνεται να επικρατεί η κατά τα αττικόκλιτα κλίση.
  Σε μια από τις γιορτές που οργάνωνε η Χούντα στο Στάδιο, σε επίδειξη ακροβασιών από ελικόπτερο, είχε ακουστεί από εκφωνητή του ραδιοφώνου «και κατεβαίνει ένας κάλως…», προκαλώντας γενική θυμηδία — διότι τότε συνηθιζόταν πολύ η έκφραση «είσαι κάλος», από το «έχεις κάλο στο μυαλό».

 117. cronopiusa said

  Διαβάζω ετεροχρονισμένα τα σχόλια, κόλλησα στη συνέντευξη της
  Σουδανοκρητικοπούλας Μαρίνα Σάτι, ήταν πηγή έμπνευσης για το επόμενο μάθημα μας, ευχαριστούμε Εφούλα. Τη Μάντισσα από σχολιασμό του ιστολογίου την έμαθα και την δίδαξα σε μετανάστες και πρόσφυγες και για μια φορά ακόμα εκφράζω την ευγνωμοσύνη, σεβασμό και αγάπη μου προς τον Νικοκύρη που φροντίζει, καλλιεργεί, ομορφαίνει την άθλια επικαιρότητα με νησίδες αναλογισμού, κρίσης και ομορφιάς

 118. Stella said

  Παναγιώτης Κ
  Εκτιμώ τον Χατζηστεφανου και νομίζω ότι γράφει τεκμηριωμένα, έχει κάνει καλες εκπομπές με καλές μουσικές. Φυσικά και του ταιριάζει η κριτική ακόμη και ο ψόγος
  Sarant
  Δεν είπα πουθενά αυτό.
  Γιάννης Κουβατσος
  Πότε έκανα αιχμηρό, εριστικό σχόλιο;

 119. sarant said

  118

  101: Και παρά τα πλείστα θετικά του ιστολογιου η ελευθερία έκφρασης άποψης -διαφορετικής απο το πνεύμα του- δεν είναι στα υπέρ του.

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι εσύ, Στέλλα. 😊

 121. Stella said

  Ναι, δεν είπα ότι εσείς δεν επιτρέπεται να γράφετε την άποψή σας, αλλά ότι διαπιστώνω πιο επιθετική στάση σε όσους κρίνουν το κυβερνητικό έργο. Όχι ότι τους απαγορεύετε να γράφουν φυσικά. Και το πνεύμα του ιστολογιου δεν διαμορφωνεται μόνο από εσάς αλλά και από τους σχολιαστές. Τέλος πάντων ίσως δεν γίνομαι σαφής γιατί με παιδεύει πολύ να γράφω από το κινητό και προσπαθωντας να γράψω λίγα , χάνω. .. Πάντως δεν είμαι εριστική. Επειδή δεν αποτυπώνεται, επισημαίνω ότι είμαι πραεία (!)
  Λοιπόν ας το αφήσουμε εδώ γιατί στεναχωριέμαι και δεν κάνει στην κατάστασή μου. Σας εκτιμώ προσωπικά όπως και τους σχολιαστές του ιστολογίου

 122. Pedis said

  Ο Νικοκύρης είπε τη γνώμη του -και δικαίωμα είχε, προφανέστατα – και πολύ καλά έκανε αφού έτσι έκρινε το άρθρο του Χ/στεφάνου.

  Η Μαρία στο καπάκι τον μισοέδωσε ως πουλημένο, γνώμη της (καλά έκανε που την είπε, καφενείο έχουμε ό,τι θέλουμε λέμε) δεν κατάλαβα σε ποιον είναι πουλημένος, αγορασμένος, αλά δεν θα επεκταθώ, και, ας πούμε, ως εκτελεστή συμβολαίου αντισύριζα ενώ, λέει, δουλεύει στο κόκκινο – αλλά, αν και της απάντησαν ότι αυτό δεν ισχύει, το έκανε γαργάρα,

  τέλος πάντων με τη συνδρομή του μαιτρ των νιανιά το θέμα πήρε την εφαπτομένη και διέφυγε στο κενό χώρο του διαστήματος, όπου δεν υπάρχει βαρύτητα και οι φελλοί δεν χρειάζονται την επιφάνεια υγρού για να επιπλεύσουν …

  Καλώς. Αλλά δεν είναι εκπληκτικό πώς πρέκυψε θέμα με τον Χ/στεφάνου όταν με το σχόλιο μου ήθελα να δείξω την πραγματική πρόκληση, το δούλεμα που νομίζουν ότι μπορούν ακόμη να κάνουν οι αλητάμπουρες του επικοινωνιακού επιτελελιου του σύριζα!;

  Γι αυτό λέω, άλλαντάλλατηςπαρασκευήςτογάλα

 123. Stella said

  Γιάννης Κουβάτσος
  Οκ. Συγγνώμη!

 124. sarant said

  121-122 Ας το αφήσουμε εδώ, πράγματι, διότι παρατηρώ ότι κατηγορήθηκα πως το ιστολόγιο δεν πιστεύει στην ελευθερία της εκφρασης διαφορετικής άποψης, η κατηγορία αυτή, που τη θεωρώ πολύ βαριά και πολύ άδικη, αλλά και πολύ σημαντική, δεν ανακλήθηκε, αν και μου αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να εκφράζω την άποψή μου -κάτι είναι κι αυτό.

  Παρατηρώ επίσης ότι είδα ελάχιστες άλλες τοποθετήσεις για το ζήτημα αν στο ιστολόγιο επικρατεί ελευθερία να εκφράζεται η αντίθετη άποψη, οπότε προφανώς θα συμφωνούν και οι άλλοι ότι δεν υπάρχει ελευθερία αλλά δεν το λένε για να μη με κακοκαρδίσουν. Οπότε, τζάμπα χάνω τον καιρό μου.

 125. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε π*διά, νομίζω πως όλοι καταλάβαμε, εδώ και 10-20 σχόλια πριν, τι το π*δεύετε ακόμα και εκτρέπεστε κιόλας, όσο νά ‘ναι;
  Τα πολλά λόγια είναι εκ του Περισσού (που λένε 🙂 )

 126. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο (124) δεν σε είδα, οπότε το 125 περισσεύει

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει δίκιο ο Γιάννης. Εκ του περισσού όλα αυτά. 😊 Και όσοι διαμαρτύρονται ότι καταπνίγεται η αντίθετη άποψη σ’ αυτό το ιστολόγιο, εννοούν ότι θέλουν να σχολιάζουν χωρίς αντίλογο στα σχόλιά τους. Και δεν εννοώ τη Στέλλα, έτσι;

 128. Pedis said

  # 125 – ωρέ, εγώ τη μυρίστηκα βδομήντα σχόλια πάνου ότι θα φτάσουμε ως εδώ, εκτός θέματος …

  Πάντως, χαίρομαι που τουλάχιστον δυο σχολιαστές έχουν ξεκάθαρο το σκηνικό μπροστά στα μάτια τους.

  Το τι γίνεται καμιά φορά δωμέσα, μισο-αυθόρμητα ή μισοασυνείδητα, είναι μικρογραφία αυτού που γίνεται παραέξω από διαφορες πολιτικές ή οικονομικές δυνάνεις με επαγγελματικό τρόπο και επιστημονικές μεθόδους χειραγώγησης.

 129. raf said

  Η πολιτική συζήτηση είναι πάντα ένας εύκολος τρόπος να βρίσκουν τις διαφορές τους οι άνθρωποι και να εμμένουν σε αυτές. Παγίδα, παγίδα.

  113: Ούτε για αστείο.

 130. Stella said

  Δεν αφορά προσωπική κατηγορία οπότε αν ερμηνευτηκε έτσι ειλικρινά ανακαλώ.

 131. Γς said

  121:

  >Λοιπόν ας το αφήσουμε εδώ γιατί στεναχωριέμαι και δεν κάνει στην κατάστασή μου

 132. Pedis said

  και η μαλακία γίνεται λαστιχο με την απόκρουση της υποτιθέμενης και φανταστικής κατηγοριας ότι στο ιστολόγιο του Νικοκύρη γίνεται λογοκρισία, αγανάκτηση, πικρία, απογοήτευση, κλαψ, νιανιά, πάρτ’αυγό και κούρεφτο …

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117. Κρόνη, πόσο χαίρομαι! Δεν ξέρω αν είδες που την είχε σήμερα στις 12 στο ραδιόφωνο 24/7 Βλακωδώς ενημέρωσα στο (από κει) σημερινό νήμα των μεζεδακιών.Τώρα ήρθα από δω και στενοχωρήθηκα κιόλας, συμπτωματικά άκουγα την εκπομπή του Χ΄΄στεφάνου Στο Κόκκινο.

  101. Stella. >> Και παρά τα πλείστα θετικά του ιστολογίου η ελευθερία έκφρασης άποψης -διαφορετικής από το πνεύμα του- δεν είναι στα υπέρ του.
  Άδικο, χοντρό και όχι αληθές Stella. Με ξαφνιάσατε.
  Ιδού η Ρόδος -το ιστολόγιο- όπου μπορούμε να δούμε ,αντίθετα, την ακραία πολλές φορές ανεκτικότητα του Νικοκύρη, ακόμη κι εκεί που οι πολλοί -οι αξιόλογοι,άσε εμένα την ασήμαντη- διαμαρτύρονταν για κάποια κακόβουλα σχόλια, υβριστικά , χυδαία ή καταφανώς ψευδή.
  Από πολυφωνία, δόξα το γιαραμπή εδώ μέσα!
  Στο προκείμενο, η άποψη, που φυσικά δεν γίνεται λόγος να μην εκφράζεται (κυριελέησο!) ήταν και τεκμηριωμένη. Δε θέλω να συμπάλλω (συδαυλίσω) με αυτά που είπα σε κανένα «Περνά-Περνά η μέλισσα» τώρα. Αυτό θα έγραφα κι αν το είχα δει νωρίτερα.Απλά και ειλικρινά.
  Πάμε γι άλλα ,καλύτερα, γιατί χόλιασα. Σήμερα οι συγκάτοικοι έβαλαν κλειδί στη βρύση του κήπου, γιατί πληρώνουμε πολύ νερό λέει. Θ΄αφήσουν μόνο τις βρωμοκαρυδιές (Αείλαντους) να επικρατήσουν με κάτι τέτοια. Δεν πτοούμαι, ήδη βγήκα κι αγόρασα μεγάλο λάστιχο να κατεβάζω νερό απ΄το δικό μου.

 134. ndmushroom said

  124
  Επειδή ζήτησες και άλλες γνώμες για το ζήτημα της ελευθερίας έκφρασης στο ιστολόγιο, παραθέτω κι εγώ την άποψή μου: από την πλευρά σου, Νικοκύρη, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω διαπιστώσει την παραμικρή προσπάθεια καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης (ακόμα και σε περιπτώσεις που άλλοι σχολιαστές τη ζήτησαν, όπως συνέβαινε παλιότερα με τα σποραδικά υβριστικά περάσματα ακροδεξιών, κυρίως, σχολιαστών). Επίσης, έχω την αίσθηση ότι ούτε η Stella εννούσε το ιστολόγιο ως «η σελίδα του Νικοκύρη» (έτσι, τουλάχιστον, κατάλαβα εγώ το σχόλιό της). Οπότε θεωρώ ότι δεν υπήρξε (ούτε θα μπορούσε, κατ’εμέ, να υπάρξει) κατηγορία εναντίον σου.
  Από την άλλη, το ιστολόγιο είναι, εκτός από προσωπική σελίδα, και χώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων με λιγότερο ή περισσότερο τακτικούς θαμώνες, οι οποίοι ως ένα βαθμό διαμορφώνουν την ταυτότητά του (αν κάποιος δηλαδή έβρισκε ανάρμοστες κάποιες από τις πιπεράτες ιστορίες του Γς, θα σήμαινε ότι σου επιρρίπτει ευθύνες για αυτές; Όχι βέβαια). Και αυτό είναι απόλυτα λογικό και θεμιτό. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο (και μόνο σε αυτό, το ξαναματαδιευκρινίζω για να μην υπάρξει η παραμικρή παρεξήγηση) θα μπορούσε κανείς να διατυπώσει, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, παράπονα για κυρίαρχες και περιθωριακές (ή περιθωριοποιούμενες) θέσεις και ιδέες, όπως αυτό που έθεσε η Stella (όπως το κατάλαβα εγώ τουλάχιστον). Το οποίο επίσης είναι λογικό, αν όχι θεμιτό, να συμβαίνει: άνθρωποι που γνωρίζονται χρόνια (και) σε διαπροσωπικό επίπεδο έχουν πολύ περισσότερες κοινές θέσεις, και μεταξύ τους υπάρχουν πολύ περισσότερες ζυμώσεις, από ό,τι άνθρωποι που σχολιάζουν σε ένα ιστολόγιο που πρόσφατα ανακάλυψαν.
  Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ορισμένων αυτόκλητων απουσιολόγων του ιστολογίου (παρεμπιπτόντως, Γιάννη Κουβάτσε, δεν κατάλαβα αν το σχόλιο περί ερειστικών περαστικών προπαγανδιστών αφορούσε και εμένα. Το βρίσκω λίγο αυταρχικό ακόμα κι αν αφορούσε μόνο τον Pedis -για το λόγο που εξήγησα πιο πάνω. Απουσιολόγια δεν τηρούνται στα ιστολόγια- αλλά αν με πήρε κι εμένα η μπάλα θα ήθελα να το ξέρω, γιατί εκτός από αυταρχικό είναι και άστοχο), ωστόσο, αυτό γίνεται σε κόσμια πλαίσια και δεν μπορεί να θεωρηθεί (κατ’ εμέ πάντοτε) προσπάθεια λογοκρισίας, ούτε από τους άλλους θαμώνες ούτε, προφανώς, από τον Νικοκύρη.

 135. ΣΠ said

  Προς Stella:

  Διαβάζοντας τώρα όλα τα σχόλια βλέπω ότι, όταν γράψατε ότι στο ιστολόγιο υπάρχει πρόβλημα ελευθερίας έκφρασης άποψης διαφορετικής απο το πνεύμα του, εννοούσατε ότι ο Νικοκύρης στα δικά του σχόλια επιδεικνύει μια πιο επιθετική στάση σε όσους κρίνουν την κυβέρνηση. Χαίρομαι που είδατε πόσο τεράστια διαφορά υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο και ανακαλέσατε το αρχικό σας σχόλιο.

  Όσο για το αν η στάση του Νικοκύρη είναι επιθετική ή όχι, αυτό έχει να κάνει με το πώς την προσλαμβάνει ο καθένας ανάλογα με τις ευαισθησίες του. Εγώ δεν έχω δει μέχρι σήμερα τίποτα επιθετικό στα σχόλιά του. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για άλλους σχολιαστές που, αν διαφωνείς μαζί τους, γίνονται μέχρι και υβριστικοί. Είναι ένα από τα αποτελέσματα της ελευθερίας έκφρασης στο ιστολόγο. Πάντως, αν θέλετε, πείτε μας ένα παράδειγμα που, όπως λέτε, ο Νικοκύρης εξάντλησε την αυστηρότητά του μαζί σας.

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και για να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα, στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Το θέμα «λογοκρισία» μερικοί-μερικοί δεν πρέπει να το θίγουνε, πρέπει απλώς να κάνουν την πάπια (και) στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτά και τέλος από μένα.

 137. Stella said

  Χαίρομαι που κάποιοι κατάλαβαν περίπου τι εννοούσα.
  ΣΠ
  Παράδειγμα; ωχ τώρα. .. (βαρεμάρας! )
  Γς
  Αντε… θα συμφωνήσω και μαζί σας μια φορά! !

 138. Pedis said

  Μπλα-μπλα-μπλα … άλλο είπε η Στέλλα …

  ότι ο Νοκοκύρης & φρεντς -παλιοί ή της προσκολήσεως από ευγενή βλακεία- αποδεικνύονται πολύ εύθικτοι όταν γίνεται κριτική στον Σύριζα (μόντουλο την εμπειρία μερικών στο άμεσο πέταγμα του τοπιού στην εξέδρα, εμένα, ώρες-ώρες, μου θυμίζουν το χαζοφανατισμό που έχουν τα πρωτάκια στην ΚΝΕ …)

  ούτε για λογοκρισία εννοούσε κάτι ούτε τίποτ’ άλλο …

  άλλο τι τους βολεύει να νομίζουν για να αγανακτού μερικοί ανιανιανιαροί δημοσθένηδες …

 139. sarant said

  138 Η Στέλλα αρχικά είπε ή μάλλον έγραψε αυτό:

  Και παρά τα πλείστα θετικά του ιστολογιου η ελευθερία έκφρασης άποψης -διαφορετικής απο το πνεύμα του- δεν είναι στα υπέρ του.

  Αν δεν καταλαβαίνεις ότι είναι προσβλητικό, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Βέβαια, ειδικά εσύ γράφεις πολλά που εγώ τα βρισκω προσβλητικά οπότε μάλλον δεν έχουμε το ιδιο κριτήριο.

  Στη συνέχεια η Στέλλα διευκρίνισε τι εννοούσε. Μετά εσύ μίλησες για χειραγώγηση, πέταμα της μπάλας στην εξέδρα και τα λοιπά.

  Σε ό,τι με αφορά, αν συνεχίσω να γράφω στο ιστολόγιο, στο εξής θα προσπερνάω τα σχόλιά σου, όπως άλλωστε κάνω και με άλλους.

 140. Pedis said

  # 140 – Η Στέλλα απάντησε τι ακριβώς ήθελε να πει.

  Δεν με πειράζει αν αγνοείς τα σχόλιά μου, έτσι κι αλλιώς, αν δεν απατώμαι, δεν είχαμε ποτέ καμιά ενδιαφέρουσα και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων.

  Προφανώς, εγώ θα συνεχίσω να διαβάζω μερικά από τα κείμενά σου περί φιλολογικών θεμάτων και άλλων αξιοπερίεργων που τα βρίσκω ενδιαφέροντα. Σε άλλα κείμενα που ευθυγραμμίζεσαι με τέχνη και τρόπο με την πολιτική της κυβέρνησης και διαδίδεις τις θέσεις της θα στο παρατηρώ κι εσύ προσπέρασέ με. Στι κάτω-κάτω δεν είμαι χαζός να περιμένω να σε πείσω σε αυτά.

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – «Παρατηρώ επίσης ότι είδα ελάχιστες άλλες τοποθετήσεις για το ζήτημα αν στο ιστολόγιο επικρατεί ελευθερία να εκφράζεται η αντίθετη άποψη, οπότε προφανώς θα συμφωνούν και οι άλλοι ότι δεν υπάρχει ελευθερία αλλά δεν το λένε για να μη με κακοκαρδίσουν. Οπότε, τζάμπα χάνω τον καιρό μου.»
  Έλα ρε Νίκο σοβαρέψου με το θέμα της ελευθερίας του ιστολογίου και σ΄είχα πρότυπο νηφαλιότητας και ανοχής, τελικά το ίδιο με μένα είσαι, ακόμα πιάνεσαι κορόϊδο από την συγκινησιακή πανούκλα όπως κι εγώ, γι΄αυτό σου αφαιρώ από την εικόνα μου το φωτοστέφανο και πλέον το διεκδικούμε επί ίσοις όροις. 🙂
  Μέχρι ενα σημείο κατανοώ την ενόχλησή σου, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί άφησες αυτή η ενόχληση να γίνει απογοήτευση και να γίνεις άδικος με όσους αγαπούν και στηρίζουν αυτό το ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ιστολόγιο.
  Σημασία έχει ποιός λέει τί, κι όχι τι λέει ο καθένας, από τη στιγμή που έχεις επιλέξει να μην λογοκρίνεις τα σχόλια, οφείλεις να μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά παρά μόνο αυτά που θεωρείς καλόπιστα κι ας είναι αντίθετα με τις απόψεις σου, (ουδείς ΑΣΦΑΛΤΟΣ 🙂 ) αλλιώς θα αρρωστήσεις από την συγκινησιακή πανούκλα που είναι ΑΚΡΩΣ μεταδοτική.
  Δύο είναι οι πιο παραποιημένες και παρεξηγημένες λέξεις, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όλων των ειδών οι δογματικοί τις έχουν πρώτες στα χείλη τους όταν μιλούν ή κρίνουν άλλους, αλλά δεν έχουν καμία ανοχή γι΄αυτές στην ζωή τους.

  Τον κόσμο θα τον αλλάξουν τα κορίτσια, οι κόρες μας, κι αυτή την φορά θα πετύχουν όχι σαν κι εμάς. 🙂

 142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @124 (καὶ τὰ ἐπακολουθήσαντα σχετικά). Δὲν συμμετεῖχα ἀπὸ τὴν ἀρχὴ, ἐπειδὴ θεωρῶ ὅτι οἱ ἀντιπαραθέσεις γιὰ θέματα ποὺ στὸ βάθος τους κρύβουν κομματικὲς διαφορὲς μᾶλλον βλάπτουν τὸ ἱστολόγιο. Ἐπίσης δὲν μοῦ ἀρέσουν τὰ λιβανιστήρια, ἄν καὶ ἔχω ἐκφράσει πολλὲς φορὲς τὴν θετικὴ μου ἄποψη γιὰ τὸ ἱστολόγιο, τὸ ὑψηλὸ ἐπίπεδο πολλῶν ἄρθρων καὶ σχολίων καὶ τὴν ἐλευθερία ἔκφρασης τῶν ἀπόψεων, ἀκόμα καὶ κάποιων ἀκραίων θέσεων.
  Νικοκύρη, νομίζω πὼς βιάστηκες νὰ ἐκφράσεις τὰ παράπονά σου:
  » Παρατηρώ επίσης ότι είδα ελάχιστες άλλες τοποθετήσεις για το ζήτημα αν στο ιστολόγιο επικρατεί ελευθερία να εκφράζεται η αντίθετη άποψη, οπότε προφανώς θα συμφωνούν και οι άλλοι ότι δεν υπάρχει ελευθερία αλλά δεν το λένε για να μη με κακοκαρδίσουν. Οπότε, τζάμπα χάνω τον καιρό μου.»
  Ἀκολούθησαν πολλὰ σχόλια ποὺ δείχνουν πὼς δὲν χάνεις τζάμπα τὸν καιρό σου.

  Δέξου καὶ μιὰν ἀφιέρωση ἀπὸ μένα.

 143. Pedis said

  Ποιο συναίσθημα κυριάρχησε μετά την «προδοσία» της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα;

  Δεν ξέρω αν ήταν προδοσία. Η τράπουλα έμοιαζε εξ αρχής σημαδεμένη. Και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην τελική διαπραγμάτευση είχαν και σε άλλες στιγμές της ανόδου στην εξουσία δείξει ότι έχουν διπλή ατζέντα. Μια παράξενη διγλωσσία, που εξυφαίνετο στους διάδρομους της Βουλής και των υπουργείων από πολλούς μήνες πριν. Έμοιαζε να ξέρουν πως το αριστερό ρεύμα και κάποιοι άλλοι βουλευτές θα φύγουν και να ήταν έτοιμοι γι’ αυτό. Για να μην πω ότι το επεδίωκαν.

  Μάνια Παπαδημητρίου: Όταν ο κόσμος πανηγύριζε στο δρόμο, στο Μαξίμου αναδιπλώνονταν
  https://www.thepressproject.gr/article/113638/Mania-Papadimitriou-Otan-o-kosmos-panigurize-sto-dromo-sto-Maksimou-anadiplonontan

  (αν και παραδεχέται προς τιμήν της ότι πιάστηκε πολιτικά κώτσος, εντούτοις, το διαπίστωσε μετά το δημοψήφισμα κι όχι οταν τρεις μέες πριν τις κάλπες ο τσαρλατάνος πρότεινε ένα επαχθέστερο σχέδιο από κείνο του Γιουνκερ για το οποίο «καλούσε» τους έλληνες να το καταψηφίσουν.)

 144. MA said

  Καλησπέρα, αν και σχολιάζω από σπάνια έως ποτέ, ανήκω στους πιστούς αναγνώστες του ιστολογίου κα παρακολουθώ όλα τα σχόλια. Διαβάζοντας αυτό το νήμα, θεώρησα ότι πρέπει και η σιωπηλή πλειοψηφία να πάρει θέση😉: ε, λοιπόν, εγώ δεν έχω διαπιστώσει φαινόμενα λογοκρισίας. Αντίθετα μάλιστα βλέπω ότι το ιστολόγιο χρησιμοποιείται ως βήμα όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του, αρκεί να παραμένει στα όρια που επιβάλλουν η ευγένεια και ο σεβασμός. Και να μην παρεξηγηθώ, δεν απευθύνομαι σε σχολιαστές, μιλάω γενικά.
  Νικοκύρη, διαχειρίζεσαι άψογα το νικοκυριό σου!

 145. gpoint said

  Από την στιγμή που η κατάσταση πήρε πολιτικό χαρακτήρα έχασε και την σοβαρότητά της, χιλιοειπωμένα αυτά. Ελάχιστα λακωνικά…

  Παρ’ οτι προπαγανδίζω ανοικτά την ιδέα του ΠΑΟΚΠΑΝΩΑΠΟΛΑ δεν έχω διαπισστώσει (ως τώρα) προσπάθειες φίμωσης της (αμερόληπτης) φωνής μου. Ισως μετά από δυο χρόνια (για φέτος δεν το βλέπω) που ΘΑ πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα να αλλάξει η πολιτική του ιστολογίου στα σχόλιά μου.

  Επειδή ανεφέρθη πως 2 ( αριθμητικώς τρεις) σχολιαστές είδαν το φως το αληθινόν μετά από τις καταγγελλίες του Πέδιδος περί λογοκρισίας αντιθέτων απόψεων, ερωτώ τον στατιστικολογο υπηρεσίας του ιστολογίου αν αυτός ο αριθμός καλύπτει στατιστικώς το γνωστό πλαφόν και νταβάνι από 5 μέχρι το πολύ 8% (το πιο πολύ ως εκ του περισσού) οπότε ο στόχος επετεύχθη και θα έχομεν νυκτερινόν σιωπητήριον -il silenzio, ακούσατε το έξοχον βίδδεο- ή να μεταβώ εις αναζήτησιν διημερεύοντος φαρμακείου προς αγοράν δισκίων ασπιρίνης και κολλητικής ταινίας, κοινώς λευκοπλάστ.

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  134: Όχι, δεν αφορούσε εσένα.

 147. Pedis said

  Επειδή ανεφέρθη πως 2 ( αριθμητικώς τρεις) σχολιαστές είδαν το φως το αληθινόν μετά από τις καταγγελλίες του Πέδιδος περί λογοκρισίας αντιθέτων απόψεων …

  το (ψυχολογικό) φαινόμενο των προθύμων -όχι τόσο των χαζόζαβων αλλά εκείνων που αναλαμβάνουν ρόλο ραδιούργου και διαστρεβλωτή, ιδιαίτερα αν κινούνται από κακεντρεχή βλακώδη παρόρμηση- , ανεξάρτητα αν έχουν υλικό όφελος, πολύ περισσότερο όταν δεν έχουν, είναι ένα αξιοπερίεργο που στις μερες μας βρίσκει ευρεία και καθημερινή εφαρμογή στο μπλογκάρισμα και λέγεται τρολλάρισμα.

 148. gpoint said

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTDbrqJCSiPo-CEQ0iOjdpqyXWajv87Ooweu5D_gYk5Q5QarZ2eg

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Έλα ρε Gee βάλε τα πράγματα στην θέση τους. 🙂
  Aν και προπαγανδίζω ανοιχτά το πολίτευμα της ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με το οποίο λειτουργεί η οικογένειά μου, επίσης ενώ περνώ γενιές δεκατέσσερις το τσιπροειδές που κάνει τον πρωθυπουργό και το «κυβερνητικό» έκτρωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το φασιστικό θρησκευτικό κόμμα του Περισσού, τα χρυσαυγίτικα σιχάματα, τα τσοπανοφασισταριά της Ν.Δ, τους τραγικούς πασόκους, τους γελοίους ποταμίσιους, τους τραγελαφικούς Λεβέντηδες, τον ηλίθιο λαό, την διεστραμένη θρησκεία και τους διεστραμένους ιεράρχεςς, και φυσικά την μεγάλη ΑΠΑΤΗ που λέγεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, δηλώνω πως δεν έχει λογοκριθεί ΠΟΤΕ κανένα σχόλιό μου, και είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΌ ιστολόγιο που το κάνει, και το μόνο στο οποίο σχολιάζω. Σε όλα όσα σχολίαζα παλιά, κόκκινα, πράσινα, ποντίκι, lifo, οικοδόμος, και άλλα που αυτοδιαφημίζονται ως δημοκρατικά, αν και ήμουν πολύ πιο ήπιος απ΄ό,τι εδώ έπεσε λογοκρισία κι αυτομάτως έκοψα τον σχολιασμό, δεν έχει νόημα για μένα να σχολιάζω σε φασιστικά ιστολόγια με δημοκρατική μουτσούνα.

  Ξέρεις, ακόμα περιμένω από κάνα εργατικό κόμμα (τα άλλα εννοείται πως δεν 🙂 ) να κάνει επερώτηση στην βουλή για τα Panama papers, για τους βο(υ)λευτές που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με of shore εταιρείες, και για την εκκλησιαστική περιουσία (δεν ζητάω πολλά ε;) πόσο λές ότι θα περιμένω; 🙂

 150. gpoint said

  # 149

  Ρε συ πρόσεχε λίγο την σειρά των λέξεων…στο «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» λίγο νομίζεις θέλουνε το αυτορρυθμιζόμενης να το συνδέσουν με το σεξουαλική μόνο και σαν αποτέλεσμα να έχουμε… ενός ανδρός αρχήν (και τέλος) !!!!!!!!!!!!!

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Αυτό το έχουμε ήδη από πολύυυυυυυ καιρό, υπάρχει άλλωστε και σχολιαστής εδώ που από καιρό διαφημίζει και προτρέπει τους νέους και ανέργους στην χειρωνακτική εργασία. 🙂

 152. Γιάννης Ιατρού said

  Μόνο οι τρελοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά είναι οι μόνοι που το κάνουν 🙂

 153. dryhammer said

  Θυμηθείτε μόνο, το πως και γιατί κατάντησε έτσι όπως κατάντησε το slangr

 154. Γς said

  Για πές μας

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151. Λάμπρο, να θυμόμαστε (το λέω να τ΄ακούω κι εγώ) ότι είναι βασικός κανόνας ευγένειας-είμαστε χύμα και κουζουλοί με τον τρόπο μας αλλά πάντα ευγενικοί- δεν απευθυνόμαστε/απαντάμε σε όσους δεν απαντά ο οικοδεσπότης 😉

 156. dryhammer said

  Εν περιλήψει (και δεν είμαι απο τους παλιούς αλλά άντεξα και το διάβασα όλο, λήμμα λήμμα καί τα σεντονοσχόλια λόγω έφεσης στην αθυροστομία κυρίως)

  Ξεκίνησε γλωσσικά και αριστερίζοντας. Μετα έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και επίλυσης προσωπικών διαφορών, άρχισαν οι κραυγές, τα ουρλιαχτά, τα μπαναρίσματα, κόπηκε και η διαφήμιση κι απόμεινε μια σκιά που άλλος τη χειρίζεται σα μπλογκ, άλλοι αδιαφορούν, πολλοι κουράστηκαν, βαρέθηκαν, απηύδησαν και που και που κάποιος κάτι κουνά για την τιμή των όπλων (ποιων όπλων δεν ξέρω).
  Άν κάποιος το παρακολουθούσε απο παλιά, βλέπει τις διαφορές. Υπόψη οτι δεν ξέρω κανέναν τους πλήν του Δημήτρη Μ (donmhtsos) που ανταλλάξαμε μερικά mails και κάνα δυό ακόμα που έιπαμε πέντε γλωσσο-λογικές κουβέντες. Η δε πρώτη μου επαφή με το Νικοκύρη ήταν διαφωνόντας για τον περίδρομο και εδώ ήρθα για να διαβάσω το «Για το Μανώλη μας δεν ξέρω» και παραμένω γράφοντας άν νομίζω πως έχω κάτι να πω (κυρίως γλωσσικό ή κατι που μου μου φαίνται χιουμοριστικό- τρομάρα μου) κι όχι για να ακουστεί η φωνή μου. Έτσι κι αλλιώς η θέση του καθενός φαίνεται ακόμα κι αν γράψει τη λίστα με τα φαρμακεία.

  Όπου τα λεω λάθος, γιατί πρόσωπα και πράγματα δε γνώρισα, όποιος τα ξέρει ας με διορθώσει.

  Over and out.-

 157. Γιάννης Ιατρού said

  155: ΕΦΗ
  Να το ξαναδιατυπώσουμε λέω ΄γω (…υπάρχουν πολλά είδη απαντήσεων 🙂 )

 158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  155 – Γιατί ΕΦΗ πού είδες να απευθύνομαι σε κάποιον που δεν απάντησε ο Νικοκύρης; Για πολλά μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος, αλλά όχι για την ευγένειά μου, (όχι μόνο γιατί έχω ευγενική καταγωγή 🙂 γιατί δεν νομίζω να έχω δώσει ποτέ τέτοιο δικαίωμα κι αν κατά λάθος ή εν τη ρύμη του λόγου θίξω κάποια-ον πάντα ζητώ συγγνώμη.

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158. Όι, δεν είδα βρε! Ακριβώς! Αετός.
  Άλλα νέα τώρα: Η Μαρίνα στις 12/7 θα είναι με τις fones, το 8μελές από κορίτσια, πολυφωνικό συγκρότημά της που εμπλουτίστηκαν και με αγόρια τώρα, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής.
  Σε μια κουβέντα της ,δε θυμάμαι πού, είπε η γιαγιά μου στην Κρήτη τον πρώτο μαύρο που είδε στη ζωή της έγινε γαμπρός της, ο μπαμπάς μου.

  157. Το προς αποφυγή λέω γίνεται κατανοητό 🙂

 160. Αγγελος said

  Κάπου τα ‘χω χάσει. Ξερόσφυρε, για τούτο το ιστολόγιο μιλάς; Ποια «διαφήμιση κόπηκε»; Εχεις δει πολλά μπαναρίσματα; (Ναι, μερικά, αλλά πήγαιναν γυρεύοντας.) Ποια είναι η «σκιά που κάποιος τη χειρίζεται σαν μπλογκ»; Ποιος κουνάει τι για την τιμή των όπλων;

 161. ΣΠ said

  160
  Άγγελε, νομίζω ότι λέει για το slang (σχόλιο 153).

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  161/160 Ναι, στο slang αναφέρεται.

 163. Α, πάσο 🙂

 164. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  @163. Τὰ βλέπω, Ἄγγελε. 🙂

  Ὁ Ξεροσφύρης, ὁ ΣτοΔγιαλοΧτηνος, ἡ ἀφεντιά μου καὶ κάποιοι ἄλλοι ποὺ παρακολουθοῦν τὸ ἱστολόγιο χωρὶς νὰ σχολιάζουν εἴμαστε μετανάστες, ἴσως καὶ πρόσφυγες, ἀπὸ τὸ σλάνγκρ, ὅπου ἔγινε -τρόπον τινὰ- «τῆς Συρίας».

  Βέβαια,
  ἂν ἡ μισή μας καρδιὰ βρίσκεται, Ἰατροῦ, ἐδωπέρα
  ἡ ἄλλη μισὴ στὸ σλὰνγκρ-ε*-βρίσκεται
  .

  *προσθήκη γιὰ τὸ μέτρο

  Γι᾿ αὐτὸ γράφουμε κι ἐκεῖ κανὰ σχόλιο ποῦ καὶ ποῦ. 🙂

  Καὶ μιᾶς ποὺ μιλήσαμε γιὰ μετανάστες:

  Μὲ τὴν εὐκαιρία ἕνα καινούργιο τραγούδι ποὺ μοιάζει ἀρκετά μὲ τὸ προηγούμενο. Ἤ μήπως εἶναι ἰδέα μου;

 165. Γς said

  164:

  Το αδικείτε το σλαγκτζιαρ.

  Τέσπα.

  >Καὶ μιᾶς ποὺ μιλήσαμε γιὰ μετανάστες:

  Λαθρομετανάστης. Ετσι ένοιωσα στην Τεργέστη ή τουλάχιστον έτσι με θεώρησαν.

  Πηγαίναμε σε ένα συνέδριο στο Βερολίνο και εγώ με την ησυχία μου πέρναγα τελευταίος από τον έλεγχο των διαβατηρίων που έκανε ένας Ιταλός λιμενικός πάνω στο φέρι μποτ . Τα παιδιά που είχαν περάσει από τους πρώτους είχαν πάει κάτω να βγάλουν το αυτοκίνητο.

  Ψάχνομαι και διαπιστώνω ότι τα χαρτιά μου τα είχα στο αυτοκίνητο. Φτου γαμώτο και κοιτάζω με απόγνωση τον Ιταλό που περίμενε. Αυτός όμως παρέμενε ήρεμος.

  Και ξαφνικά κοιτάζει δεξιά αριστερά, έρχεται πιο κοντά μου και μου λέει περισσότερο με τα χέρια του:

  –Βάϊ!

  Τι να του εξηγώ τώρα; Να του χαλάσω και την εξαίσια φάση που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και τις γραφές;

  Ειλικρινά τέτοιες συνωμοτικές ματιές για να δει αν μας βλέπει κανείς, τέτοιες εκφράσεις προσώπου και γλώσσα των χεριών του, μόνο εμείς οι ούνα ράτσα και φάτσα κατέχουμε και κατανοούμε. (+ την αυστηρή τήρηση των νόμων, που καταπατούμε)

 166. Γιάννης Ιατρού said

  140: (τέλος) Ρε Πέδη, προκαλείς ρε συ!
  Μέχρι κι ο Σωκράτης τα έχει πει, αλλά θα μου πεις, ποιος τον θυμάται, μόνο το σουξέ του ..βάλε μου να πιώ απ’ το πιοτό το δυνατό, της λησμονιάς το βάλσαμο>/i>… (Σωκράτης – ένα για τον δρόμο, 399 π.Χ)

 167. Alexis said

  Ως σχολιαστής του ιστολογίου σχεδόν από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, ας μου επιτραπεί να κάνω ένα μικρό, έστω και καθυστερημένο σχόλιο:

  Είναι πραγματικό ΑΣΤΕΙΟ να κατηγορεί κανείς τον Σαραντάκο και το ιστολόγιό του για παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης. Η ανοχή και η ανεκτικότητα του Ν.Σ. απέναντι στην διαφορετική άποψη, ακόμα και όταν αυτή εκφράζεται με τρόπο προκλητικό, ανοίκειο ή και υβριστικό ακόμα, είναι τέτοια που κάποιες φορές καταντά …παρεξηγήσιμη. Ελάχιστες φορές έχει αναγκαστεί να μπανάρει σχολιαστές όταν αυτοί ξεπέρασαν τα όρια, με προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις και με βάναυση προσβολή της μνήμης τεθνεώτων, με χαρακτηρισμούς χαμαιτυπείου.
  Και κάτι ακόμα: Αν κάποιοι από εμάς επιλέγουμε ορισμένες φορές να σιωπούμε δεν σημαίνει ούτε ότι εγκρίνουμε ούτε ότι δεν έχουμε αντίλογο σε κάθε τι προκλητικό, προσβλητικό ή απλά παλαβό γράφεται εδώ μέσα. Απλά θεωρούμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε εσαεί με αυτούς που έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους τον ρόλο του κλόουν και του περιφερόμενου γελωτοποιού.

 168. ΓιώργοςΜ said

  167 Συνυπογράφω (αν και αρκετά πιο καινούριος στην παρέα). Επίσης, η σιωπή μπορεί να οφείλεται και στο απλό γεγονός της απουσίας σύνδεσης (ένα Σ/Κ έλειψα κι έγινε χαμός, ελπίζω να μη με τιμωρήσει ο απουσιολόγος)!

 169. spiral architect 🇰🇵 said

 170. sarant said

  Τις έβαλε όλες στα βαρέλια; Μωρέ μπράβο!

 171. spiral architect 🇰🇵 said

  Στα ντουζένια του ήταν μεγάλη παιχτούρα ο κιαρατάς!

 172. 152, … Μόνο οι τρελοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά είναι οι μόνοι που το κάνουν 🙂 …

  Ωραίο αυτό, υπάρχει και σε έκδοση του Μπέρναρντ Σω:

  The reasonable man adapts himself to the world;
  the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself.
  Therefore all progress depends on the unreasonable man.

  Ως κλισέ έχει χρησιμοποιηθεί και για τίτλους ταινιών: An Unreasonable Man και σε ενδιάμεση παραλλαγή A Serious Man, ωραίο αν υπάρχει έντονη φιλοσοφική διάθεση με δόση ελαφρότητας.

 173. Σπέντζος φιλμ.
  Δεν βλέπω πιπεράτες ταινίες στο ρεπερτόριό τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: