Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το «λυτρισμικό» και η αντοχή της γλώσσας (άρθρο του Παντελή Μπουκάλα)

Posted by sarant στο 11 Ιουλίου, 2017


Είχα πει ότι φέτος το καλοκαίρι, επειδή τρέχω και δεν φτάνω, θα βάζω αρκετά σύντομα άρθρα ή επαναλήψεις παλιότερων ή αναδημοσιεύσεις άρθρων από άλλα έντυπα. Ως τώρα αυτήν την… υπόσχεση δεν την έχω τηρήσει όσο θα έπρεπε, όμως το άρθρο που αναδημοσιεύω σήμερα θα το αναδημοσίευα έτσι κι αλλιώς, διότι είναι γραμμένο από έναν έξοχο μελετητή (και) της γλώσσας μας που ταυτόχρονα είναι και μάχιμος γραφιάς και εξετάζει θέματα με τα οποία κατεξοχήν ασχολείται το ιστολόγιο, όπως είναι τα γλωσσικά δάνεια και οι νεολογισμοί. Θέλω να πω, δεν το αναδημοσιεύω για να γλυτώσω τον κόπο να γράψω δικό μου άρθρο -άλλωστε θα σχολιάσω κι εγώ τα γραφόμενα του φίλου Παντελή.

Το «λυτρισμικό» του τίτλου είναι η απόδοση του νεολογισμού ransomware, όπως χαρακτηρίζεται το κακόβουλο λογισμικό που πρόσφατα χτύπησε υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο: σου κλειδώνει τα αρχεία και για να τα ξεκλειδώσεις και να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις πρέπει να πληρώσεις ένα όχι εξωφρενικό ποσό, που συνήθως είναι εκφρασμένο στο ηλενόμισμα Bitcoin.

Όμως εδώ λεξιλογούμε, οπότε να πούμε ότι στην αργκό της πληροφορικής συνηθίζεται να κατασκευάζονται ευκαιριακοί όροι με κατάληξη σε -ware, πάνω στο πατρόν των software/hardware, και σε αυτό το μοτίβο εντάσσεται και το ransomware. Στην ελληνική οροδοσία στον τομέα της πληροφορικής, συνηθίζεται οι ευκαιριακοί αυτοί όροι να αποδίδονται με νεολογισμούς σε -ισμικό, ακριβώς πάνω στο πατρόν του «λογ-ισμικό» (software) ενώ και το hardware, που παλιότερα το είχαμε πει «υλικό» τώρα όλο και περισσότερο το λέμε «υλισμικό» μεταξύ άλλων για να αποφύγουμε την ασάφεια και το μπέρδεμα με το material κτλ.

Σε ένα λεξικό πληροφορικής που είχε βγει το 2008 βρίσκω τέτοιους όρους όπως nagware = ενοχλησμικό (πρόκειται για το δοκιμαστικό λογισμικό που για να σε σπρώξει να αγοράσεις την κανονική του έκδοση παρεμβάλλει διάφορες ενοχλητικές υπενθυμίσεις κατά τη λειτουργία του) ή hijackware = αιχμαλωτισμικό. Δεν μακροημέρευσαν αυτοί οι όροι, δεν γκουγκλίζονται καν (λάθος: τώρα γκουγκλίζονται) αλλά το λυτρισμικό μάλλον θα μείνει -η επιτυχία ενός όρου είναι σε ένα βαθμό συνάρτηση και της τριβής. Η ΕΛΕΤΟ πάντως χρησιμοποιεί, με μέτρο, την αντιστοιχία -ware = -ισμικό, και το ίδιο κάνω κι εγώ στις μεταφράσεις μου.

Αλλά είπα πολλά, οπότε θα δώσω τον λόγο στο άρθρο του Παντελή Μπουκάλα (η αρχική δημοσίευση εδώ). Παρεμβάλλω καναδυό δικά μου σχόλια που τα βάζω με πλάγια.

Το «λυτρισμικό» και η αντοχή της γλώσσας

Άλλες λέξεις τις μαθαίνουμε ακούγοντάς τες, από τη νηπιακή ηλικία κι ώς τα γεράματά μας, κι άλλες τις πρωτοσυναντάμε γραμμένες, τυπωμένες σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά ή ιστοσελίδες. Η γλωσσική μας εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ, και πάντα η ικανότητά μας να οικειοποιούμαστε και να απομνημονεύουμε υπολείπεται της όρεξής μας να μαθαίνουμε. Οσο για την αναλογία ανάμεσα στις λέξεις της ακοής και τις λέξεις της όρασης, εξαρτάται από την ηλικία του καθενός, τη δουλειά, τις παρέες, τις σχέσεις του με το διάβασμα· γενικότερα, εξαρτάται από τον τόπο όπου γεννιέται και τον χρόνο. Το τυχαίο καθορίζει ποια μοίρα θα διανύσει αυτό το μάτσο γονίδια που αποτελεί τον καθένα μας. Επίσης τυχαίο είναι, και τελικά αδιάφορο, αν έναν καινούργιο όρο τον πρωτογνωρίζεις διαβάζοντάς τον ή ακούγοντάς τον.

Τον όρο «λυτρισμικό» έτυχε να τον συναντήσω πρώτη φορά γραμμένο σε κάποιο σάιτ, όχι πολύ καιρό πριν. Τα συμφραζόμενα επέτρεψαν τη γρήγορη αποκωδικοποίησή του. Η λέξη ήταν ενταγμένη σε μια είδηση για τους μπελάδες που προκάλεσε οικουμενικώς κάποιος νέος ψηφιακός ιός, από αυτούς που κατασκευάζει κάθε κρατική μυστική υπηρεσία που σέβεται την παράδοσή της, κι ύστερα πέφτουν στα χέρια ιδιωτών κατεργαραίων, από τους αναρίθμητους που λυμαίνονται το Διαδίκτυο. Στο Διαδίκτυο βρήκα και τον ορισμό: «Το λυτρισμικό, γνωστό και ως ransomware, είναι λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας υπολογιστή που περιορίζει την πρόσβαση στα αρχεία σας ή τα κρυπτογραφεί, ενώ μπορεί ακόμα και να σας εμποδίσει να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας εντελώς. Στη συνέχεια, προσπαθεί να σας εξαναγκάσει να πληρώσετε χρήματα (λύτρα), για να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση σε αυτά».

Εχουμε λοιπόν παραγωγή μιας νέας λέξης, έστω με πρότυπο κάποια ξένη, αγγλική, το «ransomware», που πλάστηκε κατά το «software» και το «hardware» (με πρώτο συνθετικό το «ransom» = λύτρα ή εξαγορά διά λύτρων). Το «ransomware» δεν υπάρχει βέβαια σαν λήμμα στο σαραντάχρονο «Αγγλοελληνικόν λεξικόν» του οίκου «Penguin Books» που χρησιμοποιώ, αφού αποτελεί καρπό των υπερτεχνολογικών καιρών μας. Το δικό μας «λυτρισμικό» δεν μεταφράζει μηχανικά κάποιο «lytrismic», για παράδειγμα, ώστε να το μεταφέρει στα ελληνικά, και μάλιστα με την επηρμένη σιγουριά ότι πρόκειται για αντιδάνειο, «πάλι μας χρωστάνε» κ.τ.λ. Με την επινόηση της νέας ελληνικής λέξης αποδίδεται το νόημα της ξένης, η ουσία της. Στην περίπτωση αυτή συμβαίνει νομίζω κάτι ουσιωδέστερο και δημιουργικότερο απ’ ό,τι όταν εισάγονται στην ελληνική, σαν ήχος πρώτα, ο «hacktivism» και ο «hacktivist», ο «χακτιβισμός» και ο «χακτιβιστής», δηλαδή ο χάκερ-ακτιβιστής, ο πειρατής που διεισδύει στο Ιντερνετ για να προωθήσει κάποιο πολιτικό ή κοινωνικό μήνυμα.
Ελληνική λέξη είναι και ο «χακτιβιστής», ή θα γίνει με τον καιρό και με τη χρήση. Ελληνική και ο χάκερ, έχει άλλωστε λεξικογραφηθεί. Λήμμα «χάκερ» υπάρχει τόσο στο «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» του Γ. Μπαμπινιώτη όσο και στο «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών, τη σύνταξη και την επιμέλεια του οποίου υπογράφει ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ως επικεφαλής συνεργατικής ομάδας. Στο Λεξικό της Ακαδημίας μάλιστα παρατίθενται και τα λήμματα «χακεριά» (και «χακιά», στην αργκό) και «χακεύω». Σε αυτά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τις λέξεις χακάρω (κατά το σερφάρω), χακεράς, χακερόνι και χακάρισμα, η ύπαρξη και η ευρεία χρήση των οποίων δείχνει πως ο μητρικός όρος είναι ήδη κατακτημένος. Οχι απλώς εξελληνισμένος αλλά ελληνικός.

Αν θα βρεθεί, και πότε, κάποιος αποφασισμένος να πάρει τη σκυτάλη από τον Στέφανο Κουμανούδη και να εκπονήσει και αυτός μια «Συναγωγή νέων λέξεων» υπό των λογίων αλλά και του δήμου πλασθεισών, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Και μάλλον ομάδα ασκητών θα ’πρεπε να αναλάβει αυτή τη δουλειά, όχι ένας. [Κάνει κάποια δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση η Ακαδημία Αθηνών με το Δελτίο Νεολογισμών της -Ν.Σ.] Και τα λεξικά που ήδη κυκλοφορούν, πάντως, δείχνουν με τη συνεχώς διευρυνόμενη ύλη τους πως η γλώσσα μας δεν πνέει τα λοίσθια, όπως πεισματικά διατείνονται οι κήρυκες του θανάτου της και τελεστές των μνημοσύνων της. Το «λυτρισμικό» δεν το περιέχουν βέβαια, δεν έχουν προλάβει, άλλωστε ποτέ τα λεξικά δεν προλαβαίνουν τη γλωσσική δημιουργία. Το «λογισμικό» όμως το έχουν αποθησαυρίσει από χρόνια. Εχουν επίσης καταγράψει τις λέξεις που γέννησε η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου και η ανάγκη των ανθρώπων να συνεννοούνται μεταξύ τους για όσα τα αφορούν.

Το Λεξικό Μπαμπινιώτη, τουλάχιστον στην επανεκτύπωση της α΄ έκδοσης του 1998 που κοιτάζω, δίνει τα λήμματα «κυβερνοπάνκ» και «κυβερνοχώρος». Νεότερο το Λεξικό Χαραλαμπάκη, του 2014, είναι φανερά πλουσιότερο στην καταγραφή σύνθετων λέξεων με α΄ συνθετικό το «κυβερνο-». Στο κυβερνοπάνκ και τον κυβερνοχώρο προσθέτει δεκαπέντε λέξεις ήδη συχνές και στην προφορική γλώσσα και στη γραπτή, τη δημοσιογραφική και τη συγγραφική: κυβερνοδιάστημα, κυβερνοέγκλημα, κυβερνοεπίθεση, κυβερνοκατασκοπεία, κυβερνοκόσμος, κυβερνοκουλτούρα, κυβερνολογοτεχνία, κυβερνοναύτης, κυβερνοπειρατής, κυβερνοπόλεμος, κυβερνοπολίτης, κυβερνοσέξ, κυβερνοσφετερισμός, κυβερνοτέχνη, κυβερνοτρομοκρατία. Παλαιότερη όλων η κυβερνοκουλτούρα, που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1963, σαν «cyberculture». [Στην 2η έκδοση – 2η ανατύπωσή του (2005) το λεξικό Μπαμπινιώτη έχει προσθέσει άλλα δύο κυβερνολήμματα: κυβερνοναύτης και κυβερνοπειρατής (και -τεία). Το παλαιότερο ΛΚΝ (1998) έχει μόνο το λήμμα «κυβερνοχώρος». ]

Σε άλλους καιρούς η ελληνική δανειζόταν και υιοθετούσε ξένες λέξεις, προσαρμοσμένες μορφολογικά και κλιτικά στο σύστημά της ή όχι, για να ονομάσει λ.χ. στοιχεία της ενδυμασίας και της δίαιτας. Και δεν πάω στη βαθιά αρχαιότητα, στον χιτώνα, τη χλαίνη, το σάνδαλον ή τον σίτον, το σύκον, το σήσαμον και το ερέβινθον, δάνεια όλα, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι γλωσσολόγοι, από γλώσσες της Μεσογείου ή της Μικράς Ασίας. [Θα άξιζε ίσως ειδικό άρθρο για τα δάνεια της ελληνικής από τη λατινική. Μιλάμε για λέξεις πολύ βαθιά ριζωμένες στη γλώσσα και τη ζωή μας: σπίτι, σκάλα, μαντάτο, κάμπος, καμπάνα, κάγκελο κτλ.]  Μιλάω για το παντελόνι («αντιδάνειο» από το «Πανταλέων» διά του Pantaleone, χαρακτήρα της ιταλικής κομέντια ντελ άρτε; έστω), την μπλούζα, τη φούστα και τη φουστανέλα, τη γραβάτα και την κάλτσα, και για το πουλόβερ βέβαια ή το φούτερ. Αλλά και για το σάμαλι και τη σαντιγί, το παντεσπάνι, τους κεφτέδες (που δεν υποχώρησαν μπροστά στα προταθέντα «κρεατοσφαιρίδια») και τη μακαρονάδα· που μάλλον δεν θα την απολαμβάναμε με τον ίδιο ενθουσιασμό αν μας είχε πείσει η υπόθεση ότι κατάγεται από τη μεσαιωνική «μακαρία», το νεκρόδειπνο. Με την εισαγωγή αυτοκινήτων εισήχθησαν και λέξεις του τομέα τους, από τον λεβιέ ώς το σασμάν. Σήμερα υιοθετούμε όρους των κομπιούτερ και του Ιντερνετ, αναπλασμένους ή μη, ατόφιους ή προσαρμοσμένους.

Δύναμη και πλούτος είναι για τις γλώσσες ο δανεισμός, όχι αδυναμία και φτώχεια. Μήπως δεν είναι παντοδύναμη η αγγλική, που λέμε ότι δανείστηκε από την ελληνική τη μία στις τρεις ή τέσσερις λέξεις της;

 

 

161 Σχόλια προς “Το «λυτρισμικό» και η αντοχή της γλώσσας (άρθρο του Παντελή Μπουκάλα)”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Λυτρισμικό; 😮 😛 Εδώ το πρωτοδιαβάζω!

 2. Earion said

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11889

 3. spiral architect 🇰🇵 said

  Βάλτε Λίνουξ για να ξενοιάσετε απο τα λυτρισμικά, και τα ransomware. Άλλωστε, τα αρχεία που δημιουργούνται και αποθηκεύονται στον δίσκο του υπολογιστή σας, (που δουλεύει με λειτουργικό ανοιχτού κώδικα-Linux) είναι ήδη κωδικοποιημένα και η απόσπαση αυτού του δίσκου και ανάγνωσή του από κάποιον άλλον Η/Υ με οποιοδήποτε λειτουργικό προϋποθέτει την κατοχή του κλειδιού αποκωδικοποίησης που δημιούργησε το Linux.

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  @2: Χα, ευχαριστώ, τον «ιό της αστυνομίας» τον θυμάμαι. Μου’ βγαλε αυτή την σελίδα το πισί μου (Ubuntu) ψιλοπάγωσα γιατί είχα ένα κάρο raw αρχεία φωτογραφίας στο RAID, αλλά με μια επανεκκίνηση εξαφανίστηκε. Ψάχνοντας όμως μετά στα κρυφά αρχεία βρήκα κάτι dll, αν θυμάμαι καλά, που είναι για τα windows.
  Ακόμα και τότε μόνο για ransomware μιλούσαμε.

 5. voulagx said

  Λυτρωτικο, χωρις λυτρα, το αντιλυτρισμικο.

 6. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Ωραία η αποστασιοποιημένη παρατήρηση των πραγμάτων εκ μέρους του Μπουκάλα.

  Στη θέση του δε θα άντεχα να κρατήσω μέσα μου την αγανάκτηση για το απαίσιο του όρου «λυτρισμικό». Όπως και όλων των λέξεων με την ίδια κατάληξη, που μου φαίνεται αφύσικη στα ελληνικά. Ακόμη και το «πολιτισμικό», που είναι άσχετο από τον χώρο της πληροφορικής και είναι μια απαραίτητη λέξη για να γίνει η διάκριση από το «πολιτιστικό», όσο κι αν έχει τριφτεί ακόμη και στην προσωπική μου γλώσσα, εξακολουθεί να μου ξύνει λίγο τ’ αφτί.

 7. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Λέξεις που έχουν πάρει άδεια παραμονής, για να ευθυμήσωμεν λιγάκι…

 8. Πέπε said

  @6: (Αποστασιοποιημένη μέχρι την μικρούλα τελευταία παράγραφο. Εκεί αλλάζει ο τόνος.)

 9. Μίαν μερίδα κρεατοσφαιρίδια μετά γεωμήλων κατακορύφως, παρακαλώ.

  Έτσι παράγγελνε ένας δικηγόρος της παλιάς εποχής τα κεφτεδάκια του κι εγινε παροιμία. Ο ίδιος όταν είδε κάπου μια σκάλα που του χρειαζόταν ρώτησε: «Ήθελα να γνωρίζω ποίου είναι αυτό το μηχάνημα δια να απευθυνθώ εις πρώτον πρόσωπον. Μου χρειάζεται διά να ελαιοοχρωματίσω την οικίαν μου».
  (Δημήτρη, βάλε σκουληκάκια, εγώ ούτε τα συμπαθώ ούτε έχω, αλλά στο συγκεκριμένο ύφος θα τους ταιριάζανε 🙂 )

 10. Πέπε said

  @9:
  Γιάννη Μαλλιαρέ, με το προσφυές επώνυμο (μαλλιαρός = δημοτικιστής 🙂 ), ζουν ακόμη άνθρωποι -συνάντησα έναν την περασμένη βδομάδα- που λένε:

  -Μας παίρνουν τη γλώσσα μας μπλα μπλα… Τις προάλλες ζήτησα σ’ ένα μαγαζί κυάμους και με κοιτούσαν καλά καλά!

  (Του αντέτεινα ότι και το κουκί είναι ελληνική λέξη και κάπως παρηγορήθηκε.)

 11. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Όποιος εκβιάζει ανθρώπους με κακόβουλο λογισμικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με αιχμηρό λογχισμικό.

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  @11: Καλό!

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  Μετά τις προστατευτικές πολιτικές του Δόναλδ η φυσική κατάληξη στον τομέα της πληροφορικής ήταν αυτή: Russia doesn't rule out retaliation if U.S. bans Kaspersky products

 14. ΓιώργοςΜ said

  7 Γιατί δε λειτούργησε το λίκνο; https://youtu.be/aa-qWd8aHzI

 15. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9 ‘Εχω διαβάσει ότι τότε που γινόταν ο μεγάλος ανταγωνισμός των ατμοπλοίων, το ατμόπλοιο Πύλαρος (ας πούμε) πρόσφερε δώρο στους επιβάτες «μίαν μακαρονάδαν». Όταν οι ανταγωνιστές υιοθέτησαν την προσφορά, η Πύλαρος πρόσφερε «μακαρονάδαν με έν γεώμηλον κατακορυφως».

 16. spiral architect 🇰🇵 said

  @15β: «Άσσος» και «Πύλαρος» – Δυο πλοία θρύλοι της Κεφαλονίτικης Ναυτιλίας

  Τουλάχιστον πήγαν χορτασμένοι.

 17. #10: Τι εννοείς «ζουν ακόμη»; Όχι μόνο ζουν ακόμη, όχι μόνο ζουν ανάμεσά μας, αλλά όπως έλεγε και ένας φίλος μου (για κάποια άλλη κατηγορία, αλλά ταιριάζει) «τι ζουν ανάμεσά μας; Έμείς ζούμε ανάμεσά τους!».

  Μια φίλη της προάλλες έπνεε μένεα στον τοίχο της για κάποιον τηλεμάγειρα που είπε -άκουσον – άκουσον- «ραβιόλια«!

  Όταν της αντέτεινα το προσφιλές μου, ότι «αφού φάμε τα ραβιόλι, να ανοίξουμε μια από τις δύο πόρτα του σπίτι και να πάμε για δυο τρεις μπίρα στο μικρό μπαρ*» η απάντησή της ήταν ένα χλιαρό και διφορούμενο «Κάνε ό,τι σε φωτίσει ο Θεός». Και όταν μια άλλη από κάτω τη σιγόνταρε «τα ραβιόλια και τα μαγιά», της απάντησε «Α, γειά σου!» Απελπισία! 😦

  * Και όχι «μπαράκι», γιατί άμα δεν τις κλίνουμε, να μην τις χρησιμοποιούμε και στην παραγωγή.

 18. Eli Ven said

  Να προσθέσουμε και το «χακερεύω» στα παράγωγα που αναφέρει ο κύριος Μπουκάλας, για πιο βιωματικό κατά τι χακάρισμα (ή χακέρεμα, γιατί όχι).

 19. Pedis said

  # 3 – Βάλτε Λίνουξ για να ξενοιάσετε απο τα λυτρισμικά, και τα ransomware. …

  Ω, ναι!

  λυτρισμικό: δεν πολυπάει, αλλά με τη χρήση, όσοι επιμενουν να χρησιμοποιούν τα έμενταλ συστήματα του Γκέιτς και τα ανδρόιδια, είναι όπως οι γάμοι από συνοικέσιο … που λέγανε παλιά … θα το(ν)συνηθίσεις και θα το(ν) αγαπάς.

 20. spiral architect 🇰🇵 said

  Κάπου διάβασα (ίσως στο τουίτερ του) ότι ο Μπιλ ο Γκέιτς αν ξανασπούδαζε με τα μυαλά που έχει τώρα, θα σπούδαζε βιολογία θεωρώντας ότι το μέλλον της πληροφορικής βρίσκεται στην τελευταία.
  Λίγο τρομακτικό μου ακούγεται, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την εξέλιξη, ειδικά αν αυτή ξεκινάει απ’ το μεράκι κάποιων sui generis επιστημόνων.

 21. Γιάννης Ιατρού said

  10, 17: Κώστα
  Από καιρό έχει πάρει διαστάσεις το πράγμα, εδώ φτάσαμε να γράφουν το «φεριπιν», λες κι είναι συνταγή γιατρού για αντιβίωση 🙂
  ges 19-03-08, 11:23:
  Αμα φεριπιν τους αναφερεις οτι φταιει η πορτα στο dslam που μου χορηγησαν
  …..

 22. skom said

  Χακεύω ή χακάρω όχι χακερέβω.

 23. Eli Ven said

  @22 Θα διαφωνήσω κι εγώ με σας. Καταλαβαίνετε ωστόσο, φαντάζομαι, το μάταιο και το περιττό της διαφωνίας και των δυό μας. Βρίσκω πάντως ιδιαιτέρως ενδιαφέρον που οι νεολεξίες τείνουν να αποκτούν και ιδιωματικούς τύπους, ανεξάρτητα από ποιον τύπο θεωρεί ο καθένας ιδιωματικό.

 24. ndmushroom said

  20
  Λογικό δεν είναι; 🙂

 25. # 3 – Βάλτε Λίνουξ για να ξενοιάσετε απο τα λυτρισμικά, και τα ransomware.

  Της συντεχνίας ων, έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι λίγο «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» που λένε και στο Αστερίξ και οι Βρετανοί («πόντος», που έλεγε και ο Εξαρχάκος σε εκείνη την ταινία, για αστεριξοάρθρο).

  Αν χρησιμοποιείς Linux στην καθημερινότητά σου (Linux – Linux, όχι «της οικογενείας», π.χ. Mac OS, Android, κ.λπ., τα οποία είναι 100% καταναλωτικά προϊόντα), τότε είσαι, με το συμπάθειο, επαρκώς γῆκος* για να ξέρεις να («πόντος», βλ. ανωτέρω) μην κολλήσεις κανενός είδους ιό.

  * geek, η συνεισφορά μου στον εμπλουτισμό της ελληνικής κυβερνοορολογίας.

 26. Μπούφος said

  22 Skom

  χακερέβω θα μπορούσε να σημαίνει έχω ρέψει από το πολύ… χάκιν; 🙂

 27. spiral architect 🇰🇵 said

  @19: Πρέπει να ξέρεις για να αποφεύγεις τις κακοτοπιές. Αν ένα windows ή android σύστημα χρησιμοποιείται στα χέρια ενός συνήθους χρήστη χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, στατιστικά είναι πολύ πιθανό να κολλήσει κάποιο παράσημο-ιό. Αλλά και ιό να μην κολλήσει, τα προγράμματα και οι εφαρμογές που κατεβάζει από το διαδίκτυο ή το google play έχουν πρόσβαση σε κάμερες, μικρόφωνα, αρχεία επαφών, ημερολόγιο, wifi και 4G, κοινώς για να δουλέψει σωστά η εφαρμογή, πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο του android τηλεφώνου σου, έστω και αν στα μεγαλύτερα από 6.0 λειτουργικά, μπορείς να αρνηθείς την πρόσβαση σε λειτουργίες. Τότε, απλά η εφαρμογή δεν δουλεύει.

  Για open source εφαρμογές σε android κινητά/ταμπλέτες χωρίς αδιάκριτες προσβάσεις στις παραπάνω λειτουργίες της συσκευής σας χρησιμοποιείστε άφοβα το F-Droid, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την «εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του google play». Μην φοβάστε, οι εφαρμογές του παραπάνω αποθετηρίου είναι ανοικτου κώδικα, τεσταρισμένες για κρυφους ιούς, δεν έχουν μπάνερ και παράθυρα διαφημίσεων και δεν έχουν πρόσβαση σχεδόν σε καμιά επίμαχη λειτουργία του android κινητού σας.

 28. Μπούφος said

  Γς
  που κρύβεσαι; Γράψε μας ένα χαρούμενο στιχάκι! Στείλε μας μια φάτσα συγκινημένη!

 29. Pedis said

  # 27 – Συμφωνώ!

 30. Γς said

  28:

  Δεν κρύβομαι.

  Σκέφτομαι καλή μου

 31. Μπούφος said

  🙂 30 Γς

  άντε! δεν αντέχω τα λυπημένα μικρά αγοράκια…κοντεύω να σε αγαπήσω σαν τη μανούλα!

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  Και το δωράκι της ημέρας:

  Αυτή η εφαρμογή προστατεύει τα ματάκια σας αφαιρώντας την μπλε συνιστώσα του λευκού χρώματος, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κόκκινη. Είναι χρησιμότατη όταν διαβάζετε τον Σαραντάκο λ.χ., σε σκοτεινό δωμάτιο, όπου το έντονο λευκό της ιστοσελίδας κουράζει τα μάτια.

  Όπως βλέπετε στο λίκνο του google play, η εφαρμογή είναι επί πληρωμή. Στο F-droid που σας έδωσα στο #27 το Red Moon είναι δωρεάν. 😉

  Εγκαταστήστε το λοιπόν και αν σας χωρίσει ο/η σύντροφός σας, ζητήστε τα ρέστα από το Νικοκύρη. 😀

 33. Πέπε said

  @17:

  Καλά, ας μην το γελάμε. Είναι κι αυτό μια τάση στη γλώσσα. Ο ίδιος άνθρωπος που λέει «τα ραβιόλι», επειδή το έχει στο μυαλό του ως ξένη λέξη, λέει «οι πόρτες» γιατί …(τι γιατί;!!).

  Δεν είναι ούτε τρελοί ούτε χαζοί ούτε άγλωσσοι. Είναι οι εκπρόσωποι μιας οπτικής των πραγμάτων. Απλώς καλό θα ήταν να βλέπουν κι εκείνοι (αλλά κι εμείς αντίστοιχα) ότι υπάρχει και άλλη οπτική.

 34. Ευκαιρία να ξαναβάλω τον καημό μου…
  Η κατάληξη -ware κατασκευάζει μη αριθμήσιμα, περιληπτικά, αφηρημένα, ουσιαστικά, που συντάσσονται μόνο στον ενικό. Δεν υπάρχουν στα αγγλικά ούτε hardwares,ούτε softwares, ούτε και ransomwares.
  Ε, σε αναλογία, το ίδιο ισχύει και με το λογισμικό. Λογισμικό είναι όλα τα προγράμματα ως σύνολο, ως έννοια, κι όχι το καθένα χωριστά· δεν πρόκειται για συγκεκριμένο, αλλά για αφηρημένο ουσιαστικό. Κι όσο δεν πρόκειται κανείς να πει ότι προσέλαβε δύο προσωπικά, αλλά ότι προσέλαβε δύο υπαλλήλους, άλλο τόσο δεν πρόκειται ποτέ να χωνέψω όλους αυτούς που λένε λογισμικά κι εννοούν προγράμματα, εφαρμογές. Ο υπολογιστής τρέχει λογισμικό, δηλαδή ένα σωρό προγράμματα, από το λειτουργικό σύστημα ως την τελευταία σαχλαμάρα, ή κάποιον ιό.
  Αφήνω για άλλη φορά τον καημό μου για τα λίνουξ που τρέχει ο φορητός πάρα πολλών, σε αντιστοιχία με τα γουίντοουζ αλλωνών…

 35. Γς said

  31:

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Το ηλενόμισμα bitcoin ,αυτή η νέα μορφή χρήματος, είναι για την ώρα ακατανόητο σε μένα. Η προσπάθεια να κατανοήσω έκλεισε με μια σχετική αγανάκτηση του τύπου, μα καλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι που γράφουν για να μας διαφωτίσουν σχετικά με αυτό δεν υπήρξαν οι ίδιοι μαθητές;
  Αντί να πάρουν μια πρακτική εφαρμογή που να λέει πως π.χ αγόρασα ένα αυτοκίνητο και το πλήρωσα σε bitcoin ακολουθώντας την εξής διαδικασία την οποία να μας την περιγράψει μας λένε διάφορα…σανσκριτικά.

  Κάνω δεύτερες σκέψεις θεωρώντας ότι κουβαλάει και αυτό τη δική του…μεταφυσική όπως συμβαίνει και με τα παραδοσιακά νομίσματα.
  Ζητούν από τους χρήστες απλά να το εμπιστευτούν, να το χρησιμοποιήσουν και τότε θα διαπιστώσουν τα καλά του.

  Το παρομοιάζω με την κουβέντα που μου είχε πει ένας κομμουνιστής. Μη ρωτάς πολλά πράγματα για τον κομμουνισμό. Να πιστέψεις στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης που είναι το κομμουνιστικό κόμμα και τότε θα δεις να ανθίζει το λουλούδι που λέγεται άλλη κοινωνία, άλλος κόσμος!

 37. spiral architect 🇰🇵 said

  34: Πια, το λειτουργικό σύστημα, ανεξαρτήτως πλατφόρμας το λέμε OS-/Operating System και σε συσκευές συγκεκριμένων λειτουργιών το σύνολο λειτουργικού+εφαρμογών (π.χ. τηλεοράσεις ή ψηφιακές κάμερες) firmware.

 38. 37: Τι σχέση έχει αυτό μ’ αυτό που έγραψα;
  Το Λειτουργικό Σύστημα το λέγαμε πάντα Λειτουργικό Σύστημα στα ελληνικά και Operating System στα αγγλικά.

 39. #33: Σωστά.

  Αλλά το σχόλιό μου δεν αφορά την οπτική του καθενός και τον σεβασμό στις επιλογές του άλλου. Αυτό που με ενοχλεί εμένα, δεν είναι, προφανώς, η άλλη οπτική, αλλά η αυθάδεια και η επιθετικότητα κάποιων, δυστυχώς πολλών, σε συνδυασμό με ημιμάθεια.

  Ας μην γενικεύουμε. Και τρελοί και γνωστικοί, και χαζοί και έξυπνοι, και αστοιχείωτοι και καταρτισμένοι, και σεμνοί και επιθετικοί ως προς την «αλήθεια» τους υπάρχουν παντού, έχοντας και αυτές και τις άλλες απόψεις. Όταν κάποιος κατεβάζει καντήλια στον μάγειρα που λέει ραβιόλια, δεν θα έπρεπε να του λέει κάτι το Χάνιμπαλ άντε πόρτας; Και μετά ας κάνει την επιλογή του.

 40. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 34. Στὰ καθ᾿ ἡμᾶς: τὸ κατσαρολικό, τὸ πιατικό, τὸ τεντζερεδικό, τὸ πετσετικὸ καὶ ὅλα τὰ σχετικά, ὅπως τά ᾿λεγε ὁ Φώτης Φαγκρὴς στὴ Σάντα Τσικίτα.

 41. Γς said

  35:

  Στο τέλος του βίντεο:

  -Αλλο δεν μπορώ. Να σταματήσουμε λίγο.

  Κι ανοίγω το ψυγείο σου,
  Μαμά, πεινάω
  μαμά, φοβάμαι

  Μαμά!

  Το ξέρω ότι είσαι εδώ.

 42. 40: Σωστά. Και εκτός αν επιτούτου θες να υπερβάλεις στο μαγκιόρικο ή το ιδιωματικό, θα πεις ότι αγοράζεις δυο τεντζερέδες, κι όχι δυο τεντζερεδικά.

 43. ΓιώργοςΜ said

  34 Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για «λογισμικό αναγνώρισης φωνής» πχ, (με τον τρόπο που μιλάμε για «προσωπικό καθαριότητας», πολύ μου άρεσε η αναλογία) εννοώντας ένα ή περισσότερα προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά.

  37 Firmware δεν είναι το σύνολο λειτουργικού και εφαρμογών. Είναι ένα προγραμματιζόμενο κομμάτι του υλικού (ή υλισμικού, όπως το πρωτοβλέπω εδώ και με ξενίζει λίγο, αλλά μάλλον τον θεωρώ χρήσιμο όρο). Υποθέτω (το βρίσκω προφανές) πως ονομάστηκε έτσι γιατί δεν είναι ούτε software ούτε hardware αλλά κάτι ανάμεσα. Συνήθως η αναβάθμισή του τροποποιεί τη διεπαφή μεταξύ του λογισμικού και του υλικού, ορίζει δηλαδή τον τρόπο που ο υπολογιστής «βλέπει» το υλικό (μια κάμερα, ένα ποντίκι, έναν εκτυπωτή, ένα σκληρό δίσκο κλπ).

 44. nima7401 said

  43 νομίζω πως έχω διαβάσει γραμμένο το firmware σαν υπολογισμικό κάπου.

 45. Cyrus Monk said

  @34
  «… τον καημό μου για τα λίνουξ που τρέχει ο φορητός πάρα πολλών, σε αντιστοιχία με τα γουίντοουζ αλλωνών»
  πάρα πολλῶν; Ἐπιθυμία εἶν’ τοῦτο ἢ εὐχή; Γιατὶ πάνω ἀπὸ 3-4% τῆς ἀγορᾶς σὲ desktop καὶ laptop ὑπολογιστὲς δὲν νομίζω ὅτι ἔφτασε τὸ λινουξάκι μας.

 46. ΓιώργοςΜ said

  44 Υλικολογισμικό- όχι μόνο γκουγκλίζεται, αλλά φαίνεται να έχει καθιερωθεί (βικηπεδια, επίσημες ιστοσελίδεςεταιρειών).

 47. nima7401 said

  Ψάχνοντας για τη μετάφραση του firmaware βρήκα και τον Μεταφραστή Ακριβείας
  Βασικών όρων πληροφορικής, υπολογιστών και διαδικτύου … και όχι μόνο: http://www.metakrivias.com/

 48. nima7401 said

  46 έχεις δίκιο, ευχαριστώ

 49. FvR said

  στο Τρίτο πάντως λένε τα λιμπρέττι, με το τ μακρόν

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσοι έχω συναντήσει να ολοφύρονται για τη «γλώσσα που φτωχαίνει, που εκφυλίζεται, που χάνεται», δεν διακρίνονται συνήθως για ικανοποιητική χρήση της γλώσσας. Εύκολο να κλαψουρίζει κανείς, δύσκολο να στρωθεί να μάθει επαρκώς την ίδια του τη γλώσσα.
  Τα …ραβιόλι μού θύμισαν καθηγήτρια των γαλλικών στο σχολείο μας που, όταν μια μαθήτρια είπε «Πού να βάλω τους ντοσιέδες;», την κατακεραύνωσε λέγοντας «Τα ντοσιέ! Είναι ξένη λέξη!». Δεν της είπα τίποτα για τους μπιντέδες, για να μην παρεξηγηθώ.
  Και οι καθαρευουσιάνικες ελληνικούρες μού θύμισαν παλαιό υπαξιωματικό, που τριγύριζε στα μαγειρεία λέγοντας » τα γεώμηλα, κοινώς κρόμμυα» και μνημόνευε κάθε τρεις και λίγο «το πέος του ’40», θέλοντας προφανώς να ανυψώσει το ηθικό των φαντάρων. 😊

 51. ΓιώργοςΜ said

  47 Διακρίνω στον υπότίτλο της σελίδας αυτό το «… και όχι μόνο», που με παραπέμπει συνειρμικά στον εδώ υπότιτλο «και…όλα τα άλλα». Λες να εμπνεύστηκαν από εδώ; 🙂

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΌσΟΥς έχω συναντήσει. 😊

 53. Γιάννης Ιατρού said

  47: Nima7401
  σιγά την ακρίβεια…. Μα κανένας δεν τους έχει πει να κάνουν καμιά διόρθωση;
  Και μια διευκρίνιση. Ύστερα από πολλή προβληματισμό το file το λέμε φάκελο και το directory ή folder το λέμε αρχείο !!!!!

 54. https://sarantakos.wordpress.com/2017/04/24/ilne/#comment-427758

 55. Γιάννης Ιατρού said

  53: Άσε εκείνο το «πολλή προβληματισμό»

 56. cronopiusa said

 57. nima7401 said

  51 Θα μπορούσε.

  53 είναι χρήσιμη η ενημέρωση τους. Όσο έψαξα καλό μου φάνηκε (χωρίς να διαθέσω πολύ χρόνο).

 58. 43α: Δεν διαφωνώ. Αυτό που λέω είναι ότι το λογισμικό είναι ουσιαστικό που δεν έχει πληθυντικό· γλωσσικά, οι λέξεις λογισμικό και πρόγραμμα δεν ταυτίζονται, δεν μπορείς αδιακρίτως να βάζεις τη μια στη θέση της άλλης. Δεν μπορείς να μιλάς, π.χ., (αγαπητό ΥΠΠΕΘ, πρώην ΠΙ, νυν ΙΕΠ, και λοιπό κακό συμβουλοσυναπάντημα) για εκπαιδευτικά λογισμικά· εκπαιδευτικά προγράμματα είναι, εκπαιδευτικές εφαρμογές, εκπαιδευτικό -στον ενικό μόνο– λογισμικό.

  45: Το «πάρα πολλοί» μετράει το ποσοστό αυτών που τρέχουν ένα λίνουξ στο φορητό τους, αλλά τους ακούς να αναφέρονται στο λειτουργικό τους στον πληθυντικό, να λένε «γαμώτο, πάλι κόλλησε ο ντράιβερ της οθόνης στα λίνουξ μου», έχοντας συνηθίσει χρόνια να λένε τα γουίντοουζ, ενώ ξεκάθαρα έχουν ένα λίνουξ, στον ενικό…

 59. Μαρία said

  58
  Είμαστε της γαλλικής σχολής 🙂
  π.χ. http://www.informatique-enseignant.com/logiciels-educatifs/

 60. 59: Το ξέρω. Άλλωστε των ανθρωπιστικών σπουδών με γαλλικά και πιάνο ήταν αυτοί που καθιέρωσαν τον πληθυντικό, όχι κομπιουτεράδες… 🙂 Τουλάχιστον ας πουν ότι μεταφράζουν, όχι το software, αλλά το logiciel.

 61. Εμένα πάντως, μετά από ώρες ανάγνωσης της σελίδας αυτής, κάθε φορά που πέφτω επάνω στη λέξη λυτρισμικό, αυτό που μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό, είναι η λύτρωση, όχι τα λύτρα (κι ας είναι ξαδελφάκια).

 62. cronopiusa said

  Έφη – Έφη, γιορτάζεις σήμερα;

 63. Εκβιασμικό έπρεπε να το πουν.

 64. ΣΠ said

  47
  Ευφάνταστες οι μεταφράσεις τους αλλά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποτέ. Υπάρχει περίπτωση να αρχίσουμε να λέμε δυφίο αντί για μπιτ; Το μόνο που σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει κάποτε είναι το μπιτ να εξελληνισθεί (μπίτι ή μπίτιο) και να κλίνεται.

 65. Γιάννης Ιατρού said

  58α: Σωστά τα λες, αλλά
  59 🙂

  Νίκο, για βάλε τάξη στο μεταφραστικό εκεί πέρα… 🙂 🙂

 66. Γιάννης Ιατρού said

  64: ΣΠ (..σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει κάποτε είναι το μπιτ να εξελληνισθεί..)

  ήδη έχει γίνει, δεν έχεις ακούσει που λένε, μπιτ μυαλό δεν έχει; 🙂

 67. Μαρία said

  65
  Έτσι εξηγούνται όλα Lawyers, those strange creatures from outer space, sometimes use a plural form: softwares. It sounds awful to me.
  https://forum.wordreference.com/threads/does-software-have-a-plural-form.231221/

 68. Γιάννης Ιατρού said

  67: Ναι. ναι το είδα κι εγώ (.. those strange creatures from outer space..) και γέλαγα
  (..Ο καλός ο δικηγόρος πρέπει να ξέρει απ’ όλα – κι αν ξέρει και λίγα νομικά, ακόμα καλύτερα…..)

 69. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  43-44-46 Για το firmware ειναι καθιερωμένη η αποδοση «υλικολογισμικό»

  49 Όμως μόνο στο Τρίτο, όπου θάλλουν και τα φλάουτι. (Δεν θυμάμαι πώς λέγεται η μαντάμ Σουσού ιταλιστί)

  65 και πριν: Ενώ ο Στάζιμπος έχει δίκιο επί της ουσίας, φαίνεται πως είναι η τάση να εμφανιστεί και να καθιερωθει πληθυντικός στα λογισμικά, τα logiciels, τα softwares. Kαι δεν είναι παράδοξο απο τη στιγμή που ο Γάλλος πάει στο μαγαζί και αγοράζει ένα λοζισιέλ ή το κατεβαζει.

 70. Dimitris said

  Πολύ γνωστός όρος (τουλαχιστον σε όσους παιζουν παιχνιδια ) είναι το «abandonware».
  Παιχνίδια της δεκετίας 80 μέχρι μεσα 90’σ , των οποίων οι εταιρίες που τα φτιάξανε έχουν κλίσει εδώ και χρόνια,
  και τα πνευματικά δικαιώματα περιφέρονται στην κατοικία των αβαπτιστων ψυχών! (μετάφραση του Limbo)

 71. sarant said

  70 Καταργησμικό 🙂

 72. Γιάννης Ιατρού said

  71: Κατάργηση ή εγκατάλειψη;

 73. Alexis said

  Έκανα στο νήμα της 7/7/2017 ένα σχόλιο, που επειδή εκεί μάλλον δεν θα το διαβάσει κανείς το επαναλαμβάνω εδώ ολόκληρο:

  Ως σχολιαστής του ιστολογίου σχεδόν από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, ας μου επιτραπεί να κάνω ένα μικρό, έστω και καθυστερημένο σχόλιο:

  Είναι πραγματικό ΑΣΤΕΙΟ να κατηγορεί κανείς τον Σαραντάκο και το ιστολόγιό του για παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης. Η ανοχή και η ανεκτικότητα του Ν.Σ. απέναντι στην διαφορετική άποψη, ακόμα και όταν αυτή εκφράζεται με τρόπο προκλητικό, ανοίκειο ή και υβριστικό ακόμα, είναι τέτοια που κάποιες φορές καταντά …παρεξηγήσιμη. Ελάχιστες φορές έχει αναγκαστεί να μπανάρει σχολιαστές όταν αυτοί ξεπέρασαν τα όρια, με προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις και με βάναυση προσβολή της μνήμης τεθνεώτων, με χαρακτηρισμούς χαμαιτυπείου.
  Και κάτι ακόμα: Αν κάποιοι από εμάς επιλέγουμε ορισμένες φορές να σιωπούμε δεν σημαίνει ούτε ότι εγκρίνουμε ούτε ότι δεν έχουμε αντίλογο σε κάθε τι προκλητικό, προσβλητικό ή απλά παλαβό γράφεται εδώ μέσα. Απλά θεωρούμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε εσαεί με αυτούς που έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους τον ρόλο του κλόουν και του περιφερόμενου γελωτοποιού.

 74. sarant said

  72 Kάποιοι τίτλοι καταργούνται, κάποιες εταιρείες κλείνουν. Πάντως έτσι έχει αποδοθεί σε κάποιο λεξικό.

  73 Μερσί 🙂

 75. raf said

  Καλησπέρα. Να προσθέσουμε και το shovelware (κακόσημο, «για τα μπάζα», όπου ποσότητα>ποιότητα, καθώς ο προγραμματιστής προσθέτει περιεχόμενο σαν με το φτυάρι), το vaporware (όπου ανακοινώνεται η ανάπτυξη και μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση). Και βέβαια το πολύ γνωστό freeware.

 76. Γς said

  Λυτρισμικό και …αλυτρωτισμός της Σκοπίας.

  Και άλλα τέτοια συνειρμικά στην συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Ν Κοτζιά με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Αντ1 τώρα.

  Απλά ήθελα να σχολιάσω την καλή εντύπωση που μου έκαναν αυτά που λέει τώρα εδώ στις Ειδήσεις του Αντ1 αλλά και γενικά τον ρόλο του στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

  Καιρό είχαμε να νοιώσουμε ότι κάποιος σοβαρός νους κατευθύνει υπεύθυνα και ενωτικά τα εθνικά μας θέματα.

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βρε τί μαθαίνουμε! Λυτρισμικό, καταργησμικό κ.ο.κ.

  Χακεράκι επίσης κυκλοφορεί στα εις χάκερ σημαντικά που λέγαμε παλιά 🙂

  >> Στο κυβερνοπάνκ και τον κυβερνοχώρο προσθέτει δεκαπέντε λέξεις
  αλλά τους κυβερνοπόντικες δε βλέπω!
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/08/27/cyberpontix/

  Με την ομοβροντία γάμων και βαφτίσεων που είχαμε τελευταία, είχα χρυσές ευκαιρίες και λάνσαρα αφειδώς τους δρόνους που έχουν μπει για τα καλά στα μυστήρια αυτά.Και φωτογράφηση και σβουν σβουν από πάνω ο δρόνος. Υποψιάζομαι δε, τώρα που το σκέφτομαι, ότι και η επιλογή να γίνουν οι στέψεις υπαιθρίως (οι βαφτίσεις όχι ακόμη 🙂 ) είχε να κάνει και με το …δρόνιασμα-δρονιάρισμα ή καλύτερα δρόνιαση ; της τελετής.

 78. Γιάννης Ιατρού said

  76: Νομίζω πως και το θέμα με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το χειρίστηκε καλά,

 79. Γιάννης Ιατρού said

  77: δεν μας είπες αν γιορτάζεις 🙂

 80. ΣΠ said

  Εδώ ένας κατάλογος με λέξεις που έχουν το -ware ως δεύτερο συνθετικό. Δεν είναι όλες σχετικές με τους υπολογιστές. Κάποιες έχουν πλάκα.

 81. spatholouro said

  Ομολογώ ότι προσκρούει στο γλωσσικό μου αισθητήριο το «λυτρισμικό» και το βρίσκω ατυχές, ιδίως γιατί δεν διευκρινίζει άμα τη αναγνώσει στον αναγνώστη του περί τίνος σημασιολογικά πρόκειται.
  Θα προτιμούσα τον όρο «λογισμικό εκβίασης».

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79. Κάθε μέρα! Ευθυμία πράμα, όχι όνομα 🙂

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81. >>προσκρούει στο γλωσσικό μου αισθητήριο το «λυτρισμικό»
  γλυστρισμικό 🙂

 84. Γιάννης Ιατρού said

  82: Εγώ το ξέρω, στην Κρόνη πές το που ρώταγε πιό πάνω 🙂

 85. Γς said

  78:

  Μα όταν λέω είχαμε καιρό να νοιώσουμε ότι κάποιος σοβαρός νους κατευθύνει υπεύθυνα και ενωτικά τα εθνικά μας θέματα…

  Από τον καιρό του Οτσαλάν, ουπς, του Πάγκαλου!

 86. 11, … Όποιος εκβιάζει ανθρώπους με κακόβουλο λογισμικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με αιχμηρό λογχισμικό. …

  Χρειάζεται τεχνολογία αιχμής!

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  62. Tώρα γιορτάζω!

 88. 15, … το ατμόπλοιο Πύλαρος πρόσφερε
  «μακαρονάδαν
  με έν γεώμηλον κατακορυφως». …

  16, … Τουλάχιστον πήγαν χορτασμένοι. …

  … εις νήσον
  μακάρων.

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  73: Πολύ ωραίο σχόλιο, Αλέξη, εγκρίνω και επαυξάνω. Αλλά αυτό το χαμαιτυπείο πού πήγες και το θυμήθηκες; 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.periodista.gr/cover-stories/article/50093/i-istoriki-dilosi-tou-konstantinou-mitsotaki-to-cheirotero-chamaitupeio-tis-ellados-o-ska-binteo&ved=0ahUKEwiY54Tt5IHVAhUKLsAKHS-OAEYQFgg2MAQ&usg=AFQjCNEwLFrJOtOwRWGbSWn4mRG74RC5sQ

 90. 63,
  Απλό και κατανοητό.

 91. Παναγιώτης Κ. said

  Μετά από 88 σχόλια, το συμπέρασμα μου είναι ότι η λέξη «λιτρισμικό» μάλλον δεν έχει…μέλλον.

 92. Γς said

  73:

  >Απλά θεωρούμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε εσαεί με αυτούς που έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους τον ρόλο του κλόουν και του περιφερόμενου γελωτοποιού.

  Θεμητόν.

  Αλλά κι ο πειφερόμενος γελωτοποιός δεν σου ζήτησε κάτι τέτοιο, όχι γιατί δεν εκτιμά την όποια καλή σου διάθεση, ανοχή σου, χιούμορ σου βρε αδελφέ, αλλά γιατί εκτιμά την συμβολή σου στην καταγραφή των ανομημάτων του:

  Το «ξεπέρασμα των ορίων», τις

  >προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις και με βάναυση προσβολή της μνήμης τεθνεώτων, με χαρακτηρισμούς χαμαιτυπείου.

  «βάναυση προσβολή της μνήμης τεθνεώντων» ε;

  Δύσκολος ο ρόλος σου βρε παιδί μου.

  και «χαρακτηρισμούς χαμαιτυπείου»;

  Α, ρε Μητσοτάκη. Εφυγες νωρίς.

  Εντάξει ξαλάφρωσες;

  Συνέχισε να ενημερώνεις τα αρχεία σου. Του εξιστορείν.

  Και μην ζορίζεσαι και μας πάθεις και τίποτα.

  Αγανακτισμένε μου τιμητή.

  74:

  >73 Μερσί

 93. Παναγιώτης Κ. said

  @76. Πριν περίπου τρία χρόνια, είχα αναφέρει-εμμέσως για να το επαινέσω- το βιβλίο του Ν.Κοτζιά «Πατριωτισμός και Αριστερά».

  Εντάξει λοιπόν με τον Κοτζιά.
  Με τον Γαβρόγλου όμως τι γίνεται;
  Το ρωτώ επειδή τόσο τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής όσο και αυτά της Εκπαίδευσης τα θεωρώ ίσης βαρύτητας.

 94. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @ 86 : Ακριβώς. Είπα να γράψω speartip technology αλλά είδα πως είναι όνομα φίρμας κ είπα να μην κάνω ρεκλάμα.

 95. Νίκος Κ. said

  93: (Με τον Γαβρόγλου όμως τι γίνεται;)

  Προσωπική άποψη: Στην τριτοβάθμια αρκετά καλά, στη δευτεροβάθμια μέτρια. Προφανώς δεν είναι θέμα ενός και μόνο ανθρώπου

 96. Γς said

  93:

  Για το βιβλίο που λες, διαβάζω:

  Στο «Πατριωτισμός και Αριστερά» ο Ν. Κοτζιάς αποκαθιστά την έννοια του πατριωτισμού και τη θέτει σε ορθολογικές-ριζοσπαστικές βάσεις. Πρόκειται για ζήτημα θεμελιακό στην Ελλάδα «Αποικία Χρέους», που τελεί υπό τη σκιά μνημονιακών πολιτικών και διεθνούς επιτροπείας. Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στον εθνικισμό της συντήρησης. Συνδέεται με την αριστερά, σε αντίθεση με όσα πιστεύει ένα κομμάτι της που αυτοπροσδιορίζεται ως «μη πατριωτικό».

  Αποτελεί βασικό κριτήριο προσδιορισμού των «εθνικών συμφερόντων» που διασφαλίζει η ενεργητική δημοκρατική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι η αριστερά που νικά σε «πολιτισμικούς» αγώνες, όπως είναι αυτός του πατριωτισμού, αυξάνει τις προοπτικές επιτυχίας της. Διευκολύνεται για ευρύτερες συμμαχίες και τη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης Σωτηρίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  Καταλάβατε τίποτα;

  Αυτό που μετράει είναι να έχουμε έναν σωστό άνθρωπο τίς κρίσιμες μέρες που έρχονται

  Κυπριακό, Οικόπεδο 11, Γεωτρήσεις, Τούρκοι κλπ κλπ

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  62. Κρόνη από καρδιάς σ΄
  ευχαριστώ!
  .

  93. Και η διαφθορά είναι μάστιγα,πέρα από την ηθική, αφαιμάσσει τα οικονομικά. Πρέπει άξιοι,πιστοί και δουλευτάδες σε όλους τους μηχανισμούς, να λειτουργήσουν στο βέλτιστο, αλλιώς…
  Να το συνδέσω με το νήμα κάπως:
  παρακολούθησα μια ημερίδα όπου σε μια από τις συνεδρίες ανέπτυξαν το θέμα του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» όπως αποδίδεται,όχι πολύ εύστοχα είπαν, ο Άγγλοςwhistleblower και ο Γάλλοςlanceur d’alerte

  Click to access Public%20Integrity%20Forum%20Draft%20Agenda-GR%20-%20FINAL.pdf

 98. Παναγιώτης Κ. said

  @95. Δηλαδή πόσο καλά στην τριτοβάθμια;
  π.χ οι απόφοιτοι του ΜΙΘΕ (το τμήμα στο οποίο υπήρξε καθηγητής) απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα,οι πανεπιστημιακοί χώροι είναι ευπρεπείς,έπαψαν επίσης να είναι χώροι ανομίας, οι πλειονότητα των Ελλήνων φοιτητών παίρνουν έγκαιρα το πτυχίο τους, υποχώρησε ο συντεχνιασμός στο Ελληνικό πανεπιστήμιο, κυριαρχεί η αξιοκρατία σε αυτό, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επιτελούν το καθήκον τους;

 99. sarant said

  77 Δρόνοι στα βαφτίσια, ε; Αναμενόμενο ήταν!

 100. Alexis said

  #89: Έχεις δίκιο. Είναι μπανάλ ε; Θα ‘πρεπε να πω κωλοχανείο ίσως; 🙂

 101. Παναγιώτης Κ. said

  @96. Αν διαβάσεις το βιβλίο νομίζω ότι θα δεις τις αρετές του.

 102. Γιάννης Ιατρού said

  97: ΕΦΗ μου, κι από μένα βεβαίως οι καλύτερες ευχές, τώρα ξαναγύρισα από κάτι εξωτερικές δουλειές 🙂

 103. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @81.Συμφωνῶ ἀπόλυτα μ᾿ αὐτὰ ποὺ λέει τὸ Σπαθόλουρο. Γιὰ παράδειγμα, τὸ malware τὸ λέμε κακόβουλο λογισμικὸ καὶ ὄχι κακισμικό.

 104. Νίκος Κ. said

  98: Όχι βέβαια, αυτά είναι χρόνια προβλήματα. Απλά αναφέρθηκα στον νέο νόμο και ιδιαίτερα στην προσπάθεια να συμμαζευτεί η κατάσταση με τα μικρομάγαζα (και μεγαλομάγαζα) που φέρουν το όνομα «μεταπτυχιακά με δίδακτρα».

  Πάντως είναι λάθος να νομίζει κανείς πως όλα όσα γράφετε είναι μόνο ελληνικές αδυναμίες. Π.χ. όσον αφορά την επιμήκυνση του χρόνου σπουδών, στις ΗΠΑ το 77% των φοιτητών χρείάζεται 6 χρόνια για να ολοκληρώσειτις σπουδές του:

  Some 77 percent of full-time students entering college in 2008 earned a degree in six years http://www.cnbc.com/2014/11/24/-keeping-students-in-school.html

  Κι αν δεν κάνω λάθος, τα περισσότερα είναι κανονικά τριετούς διάρκειας.

 105. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ΕΦΗ. Τὶς καλύτερες εὐχὲς κι ἀπὸ μένα.

 106. Παναγιώτης Κ. said

  @98. η πλειονότητα…

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99. ξαφνικά, όλα τα κεφάλια προς τα πάνω να γελάνε και να χαιρετάνε! Νέες φάσεις! Το επόμενο θα είναι να τηλε-ραίνουνε το αθόρυζο από τα ψηλά. 🙂

 108. Γς said

  100:

  >Έχεις δίκιο. Είναι μπανάλ ε; Θα ‘πρεπε να πω κωλοχανείο ίσως;

  θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει

  Η πουτάνα με τα γαλλικά και το πιάνο της τάχα μου.

  Και τον είχα και φοιτητή γαμώτο μου.
  Ανεπίδεκτος μαθήσεως. Σαν τον Κασιδιάρη

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  82 – Είσαι θεά λέμε, να σε χαίρονται και τα τρία τυχερά αγόρια σου, όλος ο κόσμος ψάχνει να βρεί τον θεό στον ουρανό κι αυτά έχουν τη θεά στο σπίτι, ΟΝΕΙΡΟ. 🙂

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102/105/109 🙂 Αφού το θέλει η παρέα, γιορτάζω!

 111. Γς said

  82:

  Και να τα συνήθη γλυψ-γλύψ

  Και περίμενα κάποια αντίδρασή σου εν Βίλχελμ Ράιχ αδελφέ για το στραπάτσο μου του ψαρά.
  Αλλά εποίησες την νήσσα

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  93 – «Το ρωτώ επειδή τόσο τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής όσο και αυτά της Εκπαίδευσης τα θεωρώ ίσης βαρύτητας.»
  Ε όχι και ίσης βαρύτητας, η εκπαίδευση έχει να κάνει με την διαμόρφωση της σκέψης των ανθρώπων η εξωτερική πολιτική με την εκτέλεση εντολών από την μαμά, δεν είναι το ίδιο.

  95 – «Προσωπική άποψη: Στην τριτοβάθμια αρκετά καλά, στη δευτεροβάθμια μέτρια.»
  Με την σημαντικότερη εκπαιδευτική βαθμίδα την πρώτη, θα ασχοληθεί άραγε κάποτε κανείς εκτός από την εξουσία και την εκκλησία;

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  112 β. Εκκλησίας παρούσης πάσα αρχή παυσάτω. Κάτι ξέρει ο Φίλης.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά κι από μένα, Έφη. 🌹

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  111. Δάσκαλε Γς, για έλα στη θέση του καθενός που λούζεις; χαλάρωσε, όλοι είμαστε περαστικοί και ξένοι, κανείς δεν είναι κανενός, αγάπη μόνο. 🙂

 116. Μαρία said

  110
  Τώρα γιατί εμένα μου κόλλησε οτι δεν σε λένε Έφη αλλά οτι το ΕΦΗ παραπέμπει στο αρχαίο ρήμα έφη; 🙂

 117. Γς said

  115:

  τώρα αυτό τι είναι.

  Λούζω; ή με λούζουνε;

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114.Ευχαριστώ! 🙂
  και τώρα που είπες Φίλη, θυμήθηκα τη λεβέντικη καθαρή στάση του Νικοκύρη όταν αντικατέστησαν το Φ. απ΄το Παιδείας. Έτσι,για τις βιαστικές ρηχές κρίσεις που εκσφενδονίζουν στα σχόλια καμιά φορά εδώ.

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  111 – Γνωρίζεις πως δεν είμαι από τους ανθρώπους που κάνουν την πάπια, απλώς θεωρώ πως είναι λάθος να δημοσιοποιούνται στο ιστολόγιο προσωπικές διενέξεις φίλων, οι όποιες (ασήμαντες κατά την άποψή μου) διαφορές, πρέπει να λύνονται κατ΄ιδίαν η έστω τηλεφωνικά. Γνωρίζω πολλά άτομα του ιστολογίου άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο (όπως εσένα), όλους και όλες σας εκτιμώ θα ήταν λάθος και άδικο από μέρους μου να πάρω θέση και σίγουρα δεν θα το έκανα δημοσίως.
  Έχεις πικραθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο από τη ζωή, μην αφήνεις την μεγάλη σου πίκρα να γίνει αδικία προς τους φίλους σου.
  Ο εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφός σου.

 120. Γς said

  116:

  -Εφη-Εφη

  -Μαρία-Μαρία

  -Ορίστε κυρία

  -Τα’ πλυνες τα πιάτα;

  -Τα’ σπασε η γάτα

  -Μαρία Μαρία

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  116. Ναι! 🙂 Το είχα πει απ΄αρχής αλλά η πεποίθηση των πολλώνε…με πήρε από κάτω 🙂
  Ίντα να κάμω; Κομφούζιο.Ο άλλος θα κρεπάρει.Έτσι όπως κάνει, πάει για θιοσχωρέστον. Καλύτερα τα χρόνια πολλά! 🙂

 122. Γς said

  119:

  Κατάλαβα.

  Είναι αυτό που λέμε πισινές

 123. Alexis said

  #108: Και τον είχα και φοιτητή γαμώτο μου.

  Δεν με είχες ποτέ φοιτητή και να τ’ αφήσεις αυτά που ξέρεις.
  Μην γελοιοποιείσαι άλλο γιατί είσαι και μεγάλος άνθρωπος, δεν κάνει…

  Όταν έγραφα για κλόουν και γελωτοποιούς δεν είχα στο μυαλό μου εσένα.
  Αλλά φρόντισες να με κάνεις να αλλάξω γνώμη.

  Ανεπίδεκτος μαθήσεως ναι. Είμαι ευτυχής που δεν έμαθα τίποτα από σένα.

  Για τους γελοίους υπαινιγμούς περί Κασιδιάρη τι να πω…
  Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι…

 124. Παναγιώτης Κ. said

  @119. Και εγώ κάπως έτσι θα τα έγραφα.

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χθες τυχαία διάβασα που σχολίαζε κάποιος για τον Κ.ότι τέλειωσε το τεχνολογίας τροφίμων/ΤΕΙ .

 126. Γς said

  123;

  Σίγουρα δεν σε είχα φοιτητή. Οπως και τον Κασιδιάρη.

  Απλώς δεν ήσασταν στο τμήμα μου.

  Ο Κασιδιάρης ήταν στο Τμήμα τροφίμων και τέτοια.
  Εσύ Φυτικής Παραγωγής θαρρώ.

  Και να τα αποτελέσματα:

  Φασίστες κι οι δυο,

  Αγανακτισμένε μου!.

 127. Γς said

  124:

  ναι ε;

  κι έλεγα πως θα το έγραφε ο Παναγιώτης Κ.;

  Τα λέμε παρα κάτω

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – Όχι δεν κατάλαβες γιατί δεν θέλεις να καταλάβεις και γίνεσαι άδικος, ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟΣ.
  Καληνύχτα.

 129. 98: > οι απόφοιτοι του ΜΙΘΕ (το τμήμα στο οποίο υπήρξε καθηγητής) απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα
  Τώρα πια είναι Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, καθάρισε ο φιλόσοφος…

 130. Πιάσατε τα *ware, ας βάλουμε και το bloatware, ελληνικά Σόνι (και σώνει πια…)

 131. Γς said

  128:

  Ε, τώρα τι του λες;

  Πετάει την παρόλα του και … Καληνύχτα.

  Νομίζεις ότι καθάρισες ε;

 132. sarant said

  110 Χρόνια πολλά κι από μένα Έφη!

  131 Καλύτερα να μη γράψεις άλλο πάντως.

 133. Γς said

  129:

  Κι έχω τόσα πολλά να πω γι αυτό το ΜΙΘΕ.

  Ας πούμε όμως για το μυθ ιν γκρις, που λένε:

  Αμάν αυτά τα ελληνικά νησιά.

  Για πέντε μέρες θα έμενε στην Αθήνα κι όλο για τα γκρικ άιλαντς έλεγε που της είχα υποσχεθεί.
  Ε, την πήγα.

  Μεσάνυχτα στο Πέραμα, φεριμπότ, Παλούκια. Κι από κει ντουγρού από τη λεωφόρο Φανερωμένης να προλάβουμε, μέσα σε ένα τέταρτο, το τελευταίο φέριμποτ προς τη μεριά των Μεγάρων.

  Αυτό ήταν. Την πήγα και στα Γκρικ άιλαντς.
  Κι από κει Μέγαρα Ελευσίνα Δαφνί.
  Εφυγε σε μερικές ώρες από το Ελ Βενιζέλος.

  Λιβ γιορ μυθ ιν γκρις, που λένε

 134. Γς said

  132 β:

  Τώρα σε είδα.

  Εντάξει. Τώρα μπορουν να με κατασπαράξουν και με την άδειά σου!

 135. Alexis said

  Χρόνια πολλά Έφη!
  Κι ας μην κατάλαβα αν γιορτάζεις τελικά! 🙂

 136. ΓιώργοςΜ said

  Χρόνια πολλά κι από εμένα, Έφη! Έστω και κατόπιν εορτής…

 137. Triant said

  Χρόνια πολλά – χρόνια πολλά και από μένα 🙂

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  135/136/137, ευχαριστώ,ευχαριστώ,ευχαριστώ-ευχαριστώ! Τώρα καθιερώθηκε…
  το λυτρισμικό κι εγώ χαχα, καλημέρα!

 139. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα
  138: Ναι, σε λίγο 🙂 🙂

 140. cronopiusa said

  138

  Καλή σας μέρα!

 141. Κουνελόγατος said

  Κι εγώ μπερδεύτηκα. Όπως και νά’χει, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ έφη-έφη ή ΕΦΗ-ΕΦΗ.

 142. sarant said

  Κρύφτηκαν δύο σχόλια που αφορούσαν προσωπικά μηνύματα.

 143. nima7401 said

  Καλημέρα,

  χρόνια πολλά και από εμένα Έφη.

 144. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @139. Γιάννη, δὲν ξέρω γιὰ ποιό ἄρθρο παραπέμπεις στὸ ellinika hoaxes, ἀλλὰ ἐγὼ βρῆκα ἐξαιρετικὰ ἐνδιαφέρον αὐτὸ μὲ τοὺς νεκροὺς τῆς ΕΡΤ (http://ellinikahoaxes.gr/2017/07/09/nekroi-tis-ert/). Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ κακόγουστο μνημεῖο μὲ τὸ ἑλληναράδικο ρητὸ, τὶς ὑστερίες τῆς Ραχὴλ καὶ τὴν ἀπαράδεκτη συμπεριφορὰ τοῦ Τσακνῆ, προσπαθοῦν νὰ μᾶς πείσουν ὅτι, ὅσοι ἐργαζόμενοι τῆς ΕΡΤ ἤ μέλη τῶν οἰκογενειῶν τους πέθαναν τὴ διετία 2013-15, πέθαναν ἐξ αἰτίας τοῦ κλεισίματος τῆς ΕΡΤ. Ὄπως ὅμως λέει τὸ ἄρθρο, ὁ ἀριθμὸς αὐτὸς εἶναι μικρότερος ἀπὸ τὸ στατιστικὸ μέσο ὅρο τοῦ ἑλληνικοῦ πληθυσμοῦ.
  Συμπέρασμα (δικό μου): Πῶς νὰ χάσετε τὴν συμπάθεια τοῦ κόσμου σὲ μιὰ δίκαια ὑπόθεση ἤ βάζουμε τὰ χέρια μας καὶ βγάζουμε τὰ μάτια μας.

 145. Γιάννης Ιατρού said

  144: Δημήτρη
  πράγματι ο γνωστός αυτός ιστότοπος ξεσκεπάζει πολλούς μύθους και άλλα παρόμοια που διαδίδονται, τις περισσότερες φορές από τους γνωστούς κύκλους με προφανείς σκοπούς εξαπάτησης της κοινής γνώμης. stay tuned 🙂 που λένε!

 146. cronopiusa said

  Ο αλγόριθμος του Επίκουρου για να ξεχωρίζετε τις ψευδείς ειδήσεις

 147. ΣΠ said

  144
  Μπήκα για να διαβάσω σχετικά με την υποτιθέμενη ανοιχτή επιστολή υποψήφιας των πανελληνίων εξετάσεων για την βαθμολογία της στην έκθεση αλλά δεν έχουν γράψει ακόμα.

 148. cronopiusa said

  Γιατί η Viral Επιστολή της «Αδικημένης» Μαθήτριας των Πανελλαδικών Είναι Κακή και (Μάλλον) Ψεύτικη

  https://www.vice.com/gr/article/nev79z/giati-h-epistolh-ths-adikhmenhs-ma8htrias-twn-panelladikwn-poy-egine-viral-einai-kai-kakh-kai-mallon-pseytikh

 149. sarant said

  147-148 Και είναι και κλεμμένη σε μερικά σημεία.

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  141/143 όπως και νάχει, ευχαριστώ 🙂 !
  140.Κρόνη μιας και μας πήγες στα παλιά
  Κρήτη/1935 (στο 8:3΄΄ περίπου διάσιμο και αμέσως μετά πομπή γάμου).

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φουλ τση Κρήτης .Ετούτο αφορά το σχ. 150

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150/151 Φτου ! και κάνει χίλια καντάρια το νήμα. Συγγνώμη!

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ε όχι! Τί διάολο !κόλλησε το ποντίκι; Τελος πάντων στο γιουτιούμπ : Η Κρήτη έτσι όπως ήταν το 1935

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>χακεράς, χακερόνι και χακάρισμα, η ύπαρξη και η ευρεία χρήση των οποίων δείχνει πως ο μητρικός όρος είναι ήδη κατακτημένος. Οχι απλώς εξελληνισμένος αλλά ελληνικός.
  και χάκαθον (hackathon)
  The word «hackathon» is a portmanteau of the words «hack» and «marathon», where «hack» is used in the sense of exploratory programming, not its alternate meaning as a reference to computer crime.
  «…Η ιδέα ενός συγκριτικού εργαλείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Βουλής, το «Vouli Open Budget», ήταν αυτή που έδωσε το πρώτο βραβείο, στην ομάδα του Vouliwatch «

 155. Γιάννης Ιατρού said

  150-152: Μη βάζεις τη διεύθυνση από playlist, αλλά την κανονική, εδώ

 156. Μαρία said

  147
  Έχουν όμως φιλόλογο που θεραπεύει τον καρκίνο.
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/07/12/dimopoulos-gergiadis/

 157. cronopiusa said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ

  150…
  υπέροχα, ευχαριστούμε!

 158. Γιάννης Ιατρού said

  156: Αυτοί οι φιλόλογοι είναι ικανοί για όλα! 🙂

 159. kadmos said

  Το υλικό παραμένει «υλικό» ακόμα… Υλισμικό είναι η ελληνική απόδοση του firmware (πρβλ. 37 & 43)

 160. spiral architect 🇰🇵 said

  The No More Ransom Project
  Και στα ελληνικά (επιλογή γλώσσας πάνω δεξιά) και με αναφορά στο λυτρισμικό.

  Το λυτρισμικό είναι λογισμικό που κλειδώνει τους υπολογιστές και τις φορητές σας συσκευές ή κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία σας. Όταν αυτό συμβαίνει, δε μπορείτε να πάρετε πίσω τα δεδομένα σας, εκτός αν πληρώσετε τα λύτρα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο και δε θα πρέπει να πληρώσετε.

  Για όσους δουλεύουν ακόμα με παραθύρια και … μακρυά κι αλάργα από μας.

 161. sarant said

  Τώρα στα γεράματα να αλλάξουμε τα παράθυρα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: