Ενεργοβόρα μεζεδάκια λοιπόν
Posted by sarant στο 15 Ιουλίου, 2017
Κάποιος μάτιασε σήμερα το ιστολόγιο κι έτσι δημοσιεύτηκε το πρωί μια ημιτελής μορφή του άρθρου, και παρ’ όλες τις προσπάθειες δεν μπορούσα να την αντικαταστήσω με την τελική…
Ο τίτλος φαίνεται παραδοξολογία, αλλά στην πραγματικότητα παίρνει αφορμή από ένα μαργαριτάρι που έκανε αρκετό θόρυβο χτες-προχτές στα κοινωνικά μέσα.
Να ξεκινήσω λοιπόν με αυτό, για να μη σας κρατάω σε απορία, πώς μπορούν να είναι «ενεργοβόρα» τα μεζεδάκια μας -πώς καταναλώνουν άραγε ενέργεια;
Τις προάλλες έγινε στην Κοζάνη μια εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας ή κάτι τέτοιο, με την παρουσία του πρωθυπουργού. Στην ομιλία του λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας «ενεργειακή πηγή που στηρίζει ολόκληρη τη χώρα».
Κατά δυστυχία, κάποιο κοζανίτικο σάιτ (το kozan.gr, εδώ) σε ρεπορτάζ από την εκδηλωση, παράλλαξε τη φράση σε «ενεργοβόρα πηγή», εμφανίζοντας τον Τσίπρα να φιλοτεχνεί μαργαριτάρι. Θεωρώ ότι αυτό δεν έγινε σκόπιμα, αν και μπορεί να πέφτω έξω.
Γράψαν πολλοί στα κοινωνικά μέσα για τη γκάφα του πρωθυπουργού, που δεν ξέρει -αν και μηχανικός- τι θα πει «ενεργοβόρος». Το αναδημοσίευσαν και κάποιοι ιστότοποι, χαιρέκακα. Ύστερα, κάποιοι άκουσαν το βίντεο της εκδήλωσης (το σχετικό απόσπασμα βρίσκεται εδώ), διαπίστωσαν ότι ο Τσιπρας είχε πει «ενεργειακή πηγή» και ανακάλεσαν -π.χ. η Χριστίνα Ταχιάου και μπράβο της.
Την άλλη μέρα, ο Ηλιας Κανελλης αφιερώνει την επιφυλλίδα του στην «κακή εκπαίδευση» του πρωθυπουργού, προβάλλοντας πρώτο-πρώτο αυτό ακριβώς το (ανύπαρκτο) λάθος και μάλιστα εικάζοντας ότι ο Τσίπρας έκανε αυτό το λάθος επειδή προσπάθησε να βάλει άγνωστες λέξεις στο κείμενό του (τάχα έτσι κάνει ο ίδιος ο Ηλ.Κ.; )
Επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι, δεν φρόντισε να διασταυρώσει την είδηση; Έχει επαφή με το Διαδίκτυο, δεν είδε τάχα την ανασκευή της; Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την υπόληψη και την αξιοπιστία του και βάζει τέτοια θηριώδη αυτογκόλ; Είναι θλιβερό κάποιος που ξεκίνησε από την Εποχή να θεωρείται σήμερα συνώνυμο του αναξιόπιστου στρατευμένου δημοσιογράφου.
* Πάντως να πούμε ότι στην ίδια ομιλία ο Τσίπρας διέπραξε όντως ένα μαργαριτάρι, όταν είπε ότι κάποιο στρατόπεδο που παραχωρείται στον Δήμο έχει έκταση 400.000 στρεμμάτων. Βεβαίως έχει έκταση 400 στρεμμάτων (ή 400.000 τετρ. μέτρων αν προτιμάτε).
Και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μεζεδάκια της πιατέλας.
* Και μένουμε στον Τσίπρα, ο οποίος προκάλεσε θόρυβο και με τις δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας από το Ευγενίδειο στο οποίο είχε υποστεί μια μικροεπέμβαση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Τα δημόσια νοσηλευτήρια αξίζουν της εμπιστοσύνης και της στήριξής μας, πάνω από όλα γιατί εκεί υπηρετεί το πιο αξιόλογο έμψυχο δυναμικό».
Η δήλωση αυτή πυροδότησε την αντιπαράθεση σχετικά με τον χαρακτήρα του Ευγενιδείου, το οποίο είναι και δεν είναι δημόσιο, διότι ναι μεν ανήκει κατά 99% στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και είναι στελεχωμένο από πανεπιστημιακούς, αλλά, σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα εφημεριών, ενώ δέχεται ασθενείς και από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και εκτός.
Επειδή εδώ λεξιλογούμε, δεν θα μπω στην ουσία της αντιπαράθεσης -και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο, θα έλεγα. Διαφωνώ όμως με τη γενικομανία του πρωθυπουργού (ή του τουιτερογράφου του) που τον έκανε να συντάξει το «αξίζω» με γενική. Αναγνωρίζω το ελαφρυντικό ότι και άλλοι το συντάσσουν έτσι, π.χ. το έχω εντοπίσει σε μυθιστόρημα της θαυμάσιας Ευγενίας Φακίνου («άξιζε καλύτερης τύχης») αλλά κατά τη γνώμη μου είναι αδικαιολόγητη επιτήδευση -κανένα λεξικό δεν δέχεται τη γενική. Το λέει άλλωστε και το άσμα: Όσο αξίζεις εσύ, κι η καρδιά σου η χρυσή… Δεν λέει όσων αξίζεις εσύ!
* Κι επειδή επέκρινα τον πρωθυπουργό ή τον τουιτερογράφο του, να ισορροπήσω με ένα λαθάκι του Κ. Μητσοτάκη ή του τουιτερογράφου του).
Είτε είναι απόλυτη είτε όχι, η προτεραιότητα γράφεται έτσι που τη γράφω εγώ. Το λάθος είναι βέβαια συχνό, ενώ άλλοι γράφουν «πρωτεραιότητα» θεωρώντας ότι έχει κάποια σχέση με τον πρώτο.
* Προχωράμε σε ένα ενδιαφέρον μεταφραστικό πρόβλημα, την απόδοση ενός ιδιωματισμού. Σε άρθρο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Μπρέξιτ, διαβάζουμε ότι:
Μιλώντας τη Δευτέρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ευρωσκεπτικιστής βουλευτής ρώτησε τον Τζόνσον «μήπως θα έπρεπε να πει στην ΕΕ να «μας σφυρίξει» για τα λεφτά που ζητάει».
Ο Τζόνσον απάντησε ότι «τα ποσά που έχω δει είναι εκβιαστικά υπέρογκα, οπότε πιστεύω ότι το «σφυρίξτε μας» είναι εντελώς κατάλληλη έκφραση».
Ποιος σφυρίζει και τι; Ας δούμε πώς μεταφέρει τη στιχομυθία ένα βρετανικό μέσο:
«… Will you make it clear to the EU that if they want a penny piece more then they can go whistle?” Hollobone said.
Johnson replied: (…) “He makes a very valid point and I think that the sums that I have seen that they propose to demand from this country seem to me to be extortionate and I think ‘to go whistle’ is an entirely appropriate expression.”
Η βρετανική ιδιωματική έκφραση είναι, μάλλον, «they can whistle for it«. Δεν ξέρω αν σας αρέσει η απόδοση που επέλεξε ο συντάκτης του in.gr, που αν και έχει το πλεονέκτημα ότι διατηρεί την ιδιωματική εικόνα, δεν ξέρω αν μεταφέρει το πνεύμα κατηγορηματικής άρνησης. Μπορούμε υποθέτω να σκεφτούμε κάποια ελληνική ιδιωματική απάντηση που να ταιριάζει. Εγώ σκέφτηκα το «θα πάρουν τα τέτοια μου» αλλά δεν είναι και τόσο διπλωματικό. (Και παρεμπιπτόντως νομίζω ότι η ΕΕ-27 έχει δίκιο).
* Κι άλλο ένα μεταφραστικό, που είναι μεν λεπτομέρεια, αλλά έχει κάποιο ενδιαφέρον. Φίλος στέλνει άρθρο για μια παραλίγο αεροπορική τραγωδία όπου διαβάζουμε:
«Φανταστείτε ένα Airbus να παρασύρει τέσσερα αεροσκάφη, γεμάτο καύσιμα και επιβάτες», τονίζει αμερικανός εμπειρογνώμονας. » Όμως, γεμάτο καύσιμα δεν μπορεί να είναι το ερμπάς που προσγειώνεται αλλά τα 4 που περιμένουν να απογειωθούν. Οπότε, «γεμάτα καύσιμα».
Χαρακτήρισα το λάθος μεταφραστικό, διότι στο πρωτότυπο η δήλωση είναι: “If you could imagine an Airbus colliding with four passenger aircraft wide bodies, full of fuel and passengers, then you can imagine how horrific this could have been,”
* Πού έχει ο Ερντογάν τον κρόταφό του; Ο φίλος μας ο Jago εντόπισε άρθρο για τη σύλληψη ενός Τούρκου παραγωγού, διότι σε ντοκιμαντέρ για το αποτυχημένο πραξικόπημα που έδωσε πάτημα στον σουλτάνο, παρουσιάζει τον ηθοποιό που υποδύεται τον Ερντογάν «με ενα πιστόλι στον κρόταφο».
Κρόταφος είναι αυτός; Όχι βέβαια -αλλά τότε τι είναι;
Στο σημείο αυτό, αν δεν κάνω λάθος έχουμε την ινιακή χώρα, το ινιακό οστό. Αλλά καθημερινή ονομασία έχουμε; Το λέμε βέβαια «ο κούτικας», όμως παραδέχομαι πως «με το πιστόλι στον κούτικα» θα ξένιζε κάποιους. Οπότε, να το πάμε όπως και ο χωροφύλακας του ανεκδότου με το οδόστρωμα και να δεχτούμε τον κρόταφο;
* Στα προηγούμενα μεζεδάκια είχαμε δει το «αουτοφόρντα», τώρα παίρνει σειρά το «ρεστιπίς».
Δεν θυμάμαι πού βρήκα τη φωτογραφία. «Εδώ θα σε κάνω ρεστιπίς!» γράφει το σύνθημα, ίσως στη μάντρα νεκροταφείου. Rest in peace, δηλαδή.
Μπορεί να κάνει και ομοιοκαταληξία:
Σ’ αγαπώ αν δεν μου πεις / θα σε κάνω ρεστιπίς.
* Διασκεδαστικά μεταφραστικά λάθη σε άρθρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δημοσιεύεται στην Καθημερινή, η οποία κατά τα άλλα σκίζει τα ρούχα της για τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της.
Στο άρθρο γίνεται λόγος για πρωτοβουλίες της Κομισιόν που αποβλέπουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, και διαβάζουμε ότι:
O κ. Λι ξεκαθαρίζει ότι η ομάδα εργασίας, γνωστή και ως «Αρθρο 29 ομάδας εργασίας», θα ασκήσει έλεγχο στον τρόπο που οι εθνικές αρχές προστασίας των δεδομένων εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Τώρα, αυτό το «Άρθρο 29 ομάδας εργασίας» δεν βγάζει και πολύ νόημα, έτσι δεν είναι; Η αγγλική ονομασία είναι Article 29 Working Group, και όταν μεταφράζουμε αγγλικά η σειρά των προσδιορισμών αλλάζει, άρα η αποδοση «Άρθρο 29 ομάδας εργασίας» αποκλείεται να είναι σωστή. Πρόκειται για την Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29, όπως λέγεται στην ευρωενωσιακή ορολογία μια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 29 (ενν. της οδηγίας 95/46/ΕΚ που αφορά τα προσωπικά δεδομένα).
Και πιο κάτω: Η ομάδα εργασίας που επιμελήθηκε τη συγγραφή της εν λόγω οδηγίας ενδέχεται να πάρει μέρος στη δημιουργία ενός νέου και αυστηρότερου ευρωπαϊκού νόμου, γνωστού ως Ρύθμιση Προστασίας Γενικών Δεδομένων (GDPR), που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2018.
Ο «νέος και αυστηρότερος» ευρωπαϊκός (όχι νόμος αλλά) κανονισμός έχει βεβαίως ήδη «δημιουργηθεί» και ψηφιστεί και δεν αναμένεται αλλά προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2018. Πρόκειται για τον General Data Protection Regulation, ο οποίος έχει αποδοθεί στα ελληνικά όχι βέβαια «Ρύθμιση προστασίας γενικών δεδομένων» αλλά «Γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων» -αυτή δηλαδή είναι η σύντομη ονομασία του διότι ο πλήρης τίτλος είναι μακρινάρι. Και αυτό δεν είναι μυστικό, αν γκουγκλίσει κανείς, με δύο κλικ βρίσκει και τον κανονισμό και τον ελληνικό τίτλο του.
* Και κλείνω όπως είχα αρχίσει, ενεργοβόρα. Επί του πιεστηρίου διαπιστώνω ότι το ψέμα για το ενεργοβόρο μαργαριτάρι του Τσίπρα ενεπνευσε και τον στρατευμενο γελοιογράφο Δημ. Χαντζοπουλο, ο οποίος βάσισε σε αυτό το ψέμα την πρόσφατη γελοιογραφία του, χωρίς να διασταυρώσει την αλήθεια της είδησης.
Πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Κούλης είχε φιλοτεχνήσει κάποιο χοντρούτσικο μαργαριτάρι (αν θυμάμαι καλά, ήταν τότε που μίλησε για «τιμητες» νομίζοντας ότι η λέξη σημαίνει «οπαδοί») είχα γράψει ότι έτσι και έκανε τέτοιο γλωσσικό λάθος ο Τσίπρας, ο Χαντζόπουλος θα έσπευδε να το γελοιογραφήσει.
Όμως έπεσα έξω -ο Χαντζόπουλος με ξεπέρασε, αφού έσπευσε να γελοιογραφήσει ανύπαρκτο γλωσσικό λάθος!
Cyrus Monk said
Καλημέρα. 10:28 καὶ εἶμαι πρῶτος; Ἀπίστευτο!
Κάποιοι κοιμοῦνται κι ἡσυχάζουν
ποῦ νὰ θυμᾶμαι, τί νὰ πῶ
Κάποιοι κοιμοῦνται κι ἡσυχάζουν
δὲν μὲ νοιάζουν
(ποὺ λέει σὲ παραλλαγὴ καὶ τὸ ἄσμα)
Γς said
1:
Είχα προηγηθεί αλλά με έφαγε το μαύρο το σκοτάδι
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Ξαναγράφω τὸ σχόλιο ποὺ ἔβαλα στὸ λάθος νῆμα. (Τελικὰ κάποιος μᾶς μάτιασε). 🙂
Συμπληρώνω τὸ στιχάκι τοῦ Νικοκύρη.
Εἶχα ὅλα τὰ προσόντα
καὶ μὲ βγάζεις ἀουτοφόρντα
σ᾿ ἀγαπῶ ἄν δὲ μοῦ πεῖς
θὰ σὲ κάνω ρεστιπίς.
LandS said
Γιατί έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές; Το «Ευγενίδειο» μπορεί να είναι ΝΠΙΔ αλλά ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ΝΠΔΔ που επιχορηγείται από το Τακτικό Προϋπολογισμό και εξυπηρετεί τους διδακτικούς/ερευνητικούς σκοπούς του Πανεπιστημίου παρέχοντας υπηρεσίες στο κοινό αδιακρίτως χωρίς να επιδιώκει το κέρδος. Πόσο πιο δημόσιο χαρακτήρα από αυτό χρειάζομαι;
Ωραίο λογοπαίγνιο το «πρωτεραιότητα» σα να λέμε «primority»
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Σήμερα το άρθρο άργησε λόγω ανεξηγητων προβλημάτων με μια προηγούμενη ημιτελή μορφή.
4 Επειδή, λένε, δεν συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ
Παναγιώτης Κ. said
Τα λάθη που κάνουν οι νεώτεροι φανερώνουν πολλά πράγματα και μέσα σε αυτά και την ηλικία πολλών από μας.
Υποτίθεται λόγω γλωσσικής πείρας έχουμε μια καλύτερη αίσθηση στα ζητήματα της σύνταξης.
Όμως μεγάλο λόγο ας μη λέω γιατί παραμονεύει ο νόμος του Μέρφι… 🙂
Δεν πάνε καλά τα πράγματα σήμερα με το στήσιμο της σελίδας του ιστολογίου. Τι φταίει;
sarant said
6 Εννοείς ότι είναι πιο φαρδιά η σελίδα των σχολίων; Το πρόσεξα. Είπαμε: μας έχουν ματιάσει.
LandS said
5 Έχουν λόγια ή και λόγο. Δεν έχουν δίκιο 🙂
Μόνη η ένταξη στο σύστημα εφημεριών ικανή και αναγκαία συνθήκη;
Παναγιώτης Κ. said
@1. Πες και σε μας τον τρόπο ώστε να ξέρεις ότι είσαι πρώτος πριν δημοσιευθεί το σχόλιο; 🙂
Αστειεύομαι. Έβαλες ερωτηματικό οπότε πρόκειται για εικασία.
Παναγιώτης Κ. said
@6. Ναι έτσι.
LandS said
9. Υπήρξαν τρεις δημοσιεύσεις. Τα ενεργοβόρα μεζεδάκια σκέτα, τα λοιπόν και τα είπαμε.
Τα σκέτα έβγαζαν error 404 αλλά η στήλη ριστερά έδειχνε ότι κάποιοι είχαν ρίξει σχόλιο. Ο Γς ήταν ένας από αυτούς (ο πρώτος ή ο δεύτερος)
π2 said
Χτες είδα ένα ωραίο σε ερασιτεχνικό υποτιτλισμό σειράς: το native American μεταφράστηκε γέννημα-θρέμμα Αμερικάνα την πρώτη φορά και βέρα Αμερικάνα τη δεύτερη.
Γς said
11: Ο πρώτος. Και ρωτούσε αν φχαριστήθηκαν τα Γς-βόρα μεζεδάκια που χλαπακιάσανε χτες τινές εξ ημών.
LandS said
13 Οι μάντρες της Ραφήνας είναι καλά;
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
1. Cyrus Monk
Όχι και κοιμούνται, στις 10:30! Ασχολούντο με το ξεμάτιασμα 🙂

Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said
Kαλέ δεν ντρεπούσαστε!:-) Ο Μπούφος παριστάνει την καλή μανικιουρίστρα, εσείς, άνθρωποι κύρους, πιστεύετε στο κακό μάτι, στον 21ο αιώνα; απίστευτο!
ChrisMaGR said
Νομίζω ότι στη συζήτηση χάθηκε η ουσία. Το δεύτερο μέλος της δήλωσης λέει «πάνω από όλα γιατί εκεί υπηρετεί το πιο αξιόλογο έμψυχο δυναμικό».
Η συζήτηση λοιπόν θα έπρεπε να είναι αν το έμψυχο δυναμικό του Ευγενιδείου μπορεί να θεωρείται έμψυχο δυναμικό δημοσίου θεραπευτηρίου και αν όχι γιατί.
Όποιος μπορεί να απαντήσει, θα με ενδιέφερε η άποψή του.
Αιμ said
Το Ευγενίδειο είναι ένα κυριλέ μαγαζί για να χειρουργουν ή ο,τι άλλο οι καθηγηταδες και να τα παίρνουν. Εκτός αν τα ‘χει αλλάξει όλα ο Συριζα και δεν το πήρα χαμπάρι.
Σαν να φαρδηνε κάπως το σάιτ. Καταχρήσεις !
ChrisMaGR said
17 Προφανως αναφέρομαι στη συζήτηση για το Ευγενίδειο
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα (πάλι-αν συμβεί κάτι ξανά στη σελίδα θα αυτοπεριοριστώ και θα υποβάλω εαυτόν στις απαραίτητες μετάνοιες, πατερημά κλπ).
Σχετικά με τα νοσοκομεία, είναι καθαρά θέμα ορισμού. Αν θεωρήσουμε (όπως βρίσκω λογικό) δημόσιο καθετί που ανήκει στο κράτος, δημόσιο ίδρυμα είναι.
Stazybο Hοrn said
Αν ο ΠΘ ήθελε να δείξει την εμπιστοσύνη του στη Δημόσια Υγεία, θα έπαιρνε τηλέφωνο να πάρει σειρά για την επέμβαση του. Τώρα διδάσκει ότι ο λαουτζίκος στήνεται στη αναμονή μηνών -και πολλοί δεν προλαβαίνουν- ενώ αυτοί που μπορούν, κανονίζουν τις δουλειές τους αλλιώς.
Στο μπέρδεμα με τις δημοσιεύσεις, και το φάρδεμα των σχολίων, ίσως να έχει συμβάλει κάποιο σχόλιο που πρόλαβε να δημοσιευτεί αμέσως μετά το άρθρο. Αν το είχες σβήσει πρώτα, και μετά ξαναδοκίμαζες τη δημοσίευση, μπορεί να είχε στρώσει.
Α, και πρέπει να θυμάσαι μετά το κόπι πέιστ από το Γουόρντ, να σβήνεις στον πάτο των άρθρων τις κενές γραμμές.
dryhammer said
Όντως ενεργοβόρο το σημερινό. Μεγάλο κενό απο το τέλος του άρθρου μέχρι τα σχόλια, που κι αυτά είναι ενεργοβόρα κατα πλάτος.
Μπούφος said
Κορόιδευε εσύ, όμως από κακό «μάτι» έχω δει σημεία και τέρατα,
16 Χουχούκα!
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι κανελλοχαντζόπουλοι έχουν άλλες προτεραιότητες, οπότε ας είμαστε επιεικείς με τις απανωτές αστοχίες τους. Όταν είσαι σε πόλεμο με τον καταραμένο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προλαβαίνεις να ελέγξεις την ποιότητα των πυρομαχικών σου. Γι’ αυτό και συνήθως σκάνε στα μούτρα σου.
Πέπε said
Καλημέρα.
1. Μα υπάρχει ρε παιδιά ολωσδιόλου τέτοια λέξη, ενεργοβόρος; Τι τρώει ο ενεργοβόρος; Αυτός που τρώει ενέργεια πάντως είναι ενεργειοβόρος.
2. > > Κρόταφος είναι αυτός; Όχι βέβαια -αλλά τότε τι είναι; Στο σημείο αυτό, αν δεν κάνω λάθος έχουμε την ινιακή χώρα, το ινιακό οστό.
Χρειάζεται τόση ακρίβεια; Σε γενικές γραμμές, στο σημείο αυτό έχουμε το λεγόμενο κεφάλι.
Γιάννης Ιατρού said
25: Πέπε
..υπάρχει ρε παιδιά ολωσδιόλου τέτοια λέξη, ενεργοβόρος; Τι τρώει ο ενεργοβόρος;..
Πως, αμέ. Ο ενεργοβόρος τρώει την ENERGA 🙂
Μαρία said
21
http://www.902.gr/eidisi/politiki/134202/se-programmatismeni-epemvasi-ypovlithike-o-al-tsipras
http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/sto-nosokomio-gia-programmatismeni-epemvasi-o-stavros-theodorakis/
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@25.1. Κι ἐμένα δὲν μοῦ χτύπησε καλὰ στ᾿ αὐτὶ τὸ ἐνεργοβόρος. Δὲν ἤμουνα ὅμως σίγουρος κι ἔτσι, πονηρὰ σκεπτόμενος, ἄφησα ἄλλον νὰ βγάλει τὸ φίδι ἀπὸ τὴν τρύπα. 🙂
Αὐτὸς ποὺ τρώει λάσπη πῶς λέγεται; Μήπως βορβοροβόρος; 🙂
Stazybο Hοrn said
27: Ε, ναι, «προγραμματισμένα», δεν χτύπησαν την πόρτα και μπήκαν.
Μαρία said
29
Στο Θεαγένειο στο τμήμα μαστού η αναμονή είναι 2 με 3 βδομάδες. Για αλλού δεν ξέρω.
dryhammer said
28. Αφού λοιπόν ο αδηφάγος καταναλωτής ενέργειας είναι ενεργειοβόρος, απομένει στον ενεργοβόρο να τρώει ό,τι παράγεται όταν ενεργούμαστε (…μεσημεριάτικα)
Stazybο Hοrn said
Δεν έχετε ακούσει, δηλαδή, για ενεργοβόρες συσκευές – βιομηχανίες – λύσεις;
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?7954-energy-intensive-energy-inefficient-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82
https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/24/kostovoros/
dryhammer said
>>>Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης <<< ειναι ο υπεύθυνος υπουργός για τη γεώτρηση;
gpoint said
Τώρα, αυτό το «Άρθρο 29 ομάδας εργασίας» …
Σίγουρα δεν πρόκειται για τους 29 γνωστούς κατασκευαστές πλυντηρίων που συνιστούσαν…
Μαρία said
32
Εδώ και τουλάχιστον μια εικοσαετία.
Θρασύμαχος said
Σε τόσα και τόσα γλωσσικά στραβοπατήματα (ανθρώπινα και συγγνωστά τα περισσότερα) έχει υποπέσει ο πρωθυπουργός μας, το πρώτο-πρώτο που είχε την τιμή ν’ αποτελέσει τίτλο νήματος τούτου ‘δω του ιστολογίου ήταν ένα κατασκευασμένο, ως (δικαιολογημένη) ευκαιρία να επικριθούν οι αντιπρωθυπουργικοί. Τόσα άλλα, μη κατασκευασμένα αλλά γνήσια, τά ‘φαγε το μαύρο σκοτάδι. Κατά τα άλλα, στρατευμένος και επιλεκτικός είναι μόνον ο Χαντζόπουλος.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, λυπάμαι που εξακολουθούν να είναι… διαπλατυσμένα αλλά δεν μπορω να τα διορθώσω.
25-28-31 Ο όρος «ενεργοβόρος» είναι απολύτως καθιερωμένος εδώ και 30 χρόνια. Λέγεται για κάτι που κάνει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας (βιομηχανικός κλάδος ή και απλή συσκευή)
21 Εγώ δεν βλέπω λευκές γραμμές στον πάτο του σχολίου -και κόπι πέιστ από το Γουορντ σπανίως κάνω -σήμερα αναγκάστηκα επειδη έσωσα εκεί τη νέα μορφή του άρθρου.
36 Τη δική μου τοποθέτηση δεν την κρύβω και πάντως είμαι πολύ λιγοτερο επιλεκτικός από τον Χαντζόπουλο. Θύμισέ μου από πότε έχεις να δεις γελοιογραφία του Χαντζόπουλου να καυτηριάζει την αξαντιπολιτευση; Να σου πω εγώ: από τον Δεκέμβριο του 2014.
Γιάννης Κουβάτσος said
Στρατευμένος γελοιογράφος δεν νοείται, είναι έξω από τον ρόλο του, αυτοϋπονομεύεται. Η γελοιογραφία είναι μορφή της σάτιρας και πρέπει να στρέφεται εναντίον όλων όσοι ασκούν οποιουδήποτε είδους εξουσία. Αν είναι μεροληπτική, όπως του Χαντζόπουλου, του Πετρουλάκη ή του Αρκά, τότε είναι ανούσια και άσφαιρη. Αν είναι αμερόληπτη, όπως του Ιωάννου, τότε πετυχαίνει τον στόχο της και κερδίζει τον σεβασμό όλων, ακόμα και των «θυμάτων» της.
Κώστας said
Να προτείνω πιο σεμνή, αν και λίγο vintage εναλλακτική για το go wistle: «Δεν πα’ να δεις αν έρχομαι;»
Πέπε said
@32-77:
Θα το έχω ακούσει, αλλά μάλλον το θεώρησα τυχαία παραδρομή σαν τον δικτάκτορα. Δηλαδή μου λέτε ότι στατιστικά το πιθανότερο είναι να το έχω ακούσει μόνο έτσι, και ποτέ «ενεργειοβόρος»; Μπορεί. Δεν είναι απίθανο να μην το πρόσεξα, δηλαδή να θεωρούσα αυτόχρημα σωστό τον τύπο που είναι λογικά σωστός, και να μου διέφυγε ότι δεν τον λένε ποτέ έτσι. (Δεν είναι και η πιο καθημερινή λέξη στο λεξιλόγιό μου, ακόμη και το παθητικό.)
sarant said
39 Α μπράβο!
ranele said
Νικοκύρη, αυτό το ΄then they can go whistle΄ μου βγάζει κάτι το ανεδαφικό, κάτι το μάταιο, γιατί υποτίθεται όποιος σφυρά, χάνει άδικα το χρόνο του. Άρα ίσως θα ταίριαζε το ΄ας τους να ματαιοπονούν΄. Δεν ξέρω επίσης αν θα μπορούσε ταιριάξει και ο ελληνικός ιδιωματισμός ‘ας τους να κουρεύονται΄.
ΣΠ said
40
Δεν ισχύει ότι το «ενεργειοβόρος» δεν λέγεται ποτέ. Στο διαδίκτυο υπάρχουν και οι δύο όροι. Περισσότερο όμως το «ενεργοβόρος».
Alekos81 said
Η διατύπωση του ΗΚ «σαρκοβόρο της ενέργειας» στέκει ως επεξήγηση του «ενεργοβορου» ; Αν τρώει σάρκες, πώς τρώει και ενέργεια;
Alekos81 said
Δηλαδή, ή έπρεπε να γράψει » αυτό που έχει ως βορά την ενέργεια» ή » ό,τι είναι η σάρκα για το σαρκοβόρο είναι η ενέργεια για το ενεργειοβορο». Κττμγ αυτά
Alexis said
Άθλιος ο Χαντζόπουλος!!! 😡
Τρισάθλιο το σκίτσο του!!! 😡 😡
Και πανάθλιο του χιούμορ του!!! 😡 😡 😡
Και το γράφω εγώ αυτό, που κατά καιρούς έχω επαινέσει μέσα από αυτό το ιστολόγιο την ευρηματικότητα των γελοιογραφιών του!
(Και βεβαίως άξιος ο μισθός του! )
Alexis said
#42: «Άστους να σφυράνε» καλύτερα 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Σαφώς και το ενεργειοβόρος χρησιμοποιείται και υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του (η τρίτη επιστολή):
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kathimerini.gr/722486/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/grammata-anagnwstwn&ved=0ahUKEwi__MDftYvVAhUK1RQKHRwLAGMQFggiMAI&usg=AFQjCNFRG3l9LNNeXF6IudAU6bqYe3Iaaw
Γιάννης Κουβάτσος said
Κι εδώ:
https://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=73&t=289605
ΓιώργοςΜ said
>Ενεργ(ει)οβόρος
Νομιζω πως η χασμωδία που εισάγει το -ει- είναι επαρκής λόγος για την επικράτηση της «λανθασμένης» μορφής.
Πέπε said
@43, 48, 49:
Πάλι καλά.
Δεν ανοίγω το λινκ – δεν αναζητώ επιχειρήματα υπέρ του προφανούς.
@50:
Δεν είναι ταμπού η χασμωδία. Βλ., ως πρόχειρο παράδειγμα, τις λέξεις «χασμωδία» και «ενέργεια» (και «ενεργειακός» κλπ.).
Βαγγέλης said
Ωραίο αυτό το «σ αγαπώ αν δεν μου πεις, θα σε κάνω ρεστιπίς» :Ρ
ranele said
Εμένα μια χαρά μου φαίνεται το ενεργοβόρος. Αν δεν κάνω λάθος το -εία είναι μια παραγωγική κατάληξη. Συνεπώς το θέμα ή η ρίζα δεν είναι το ενεργει- , αλλά το ενεργ- όπως και στο ενεργός (ενεργ- ός).
atheofobos said
Εκεί που δείχνει η φωτογραφία δεν είναι το ινιακό αλλά το βρεγματικό οστούν.
Σκύλος said
sarant said
43 Ναι, αλλά η αναλογία είναι 33000:300 υπέρ του ενεργοβόρος. Δεν το λες και αμφισβητούμενο.
Νίκος Κ. said
Ας μου συγχωρεθεί που θα αναφερθώ σε κάτι άσχετο με το σημερινό θέμα:
Πέθανε σε ηλικία 40 ετών στις ΗΠΑ η Μαριάμ Μιρζαχανί, η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Φιλντς, το ένα από τα δύο ύψιστα βραβεία Μαθηματικών.
Η ιρανικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ έπασχε από καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στα οστά. Το επονομαζόμενο «Βραβείο Νόμπελ για τα Μαθηματικά», το Μετάλλιο Φιλντς, απονέμεται από το 1936 κάθε τέσσερα χρόνια σε δύο έως τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών. Η Μιρζαχανί βραβεύτηκε το 2014 για την έρευνά της στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα. Ως έφηβη, είχε βραβευτεί με δύο χρυσά μετάλλια στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Η βράβευσή της με το Μετάλλιο Φιλντς πριν από τρία χρόνια ήρθε να τερματίσει την μεγάλη αναμονή για μια τέτοια τιμή γυναικών εκπροσώπων της μαθηματικής κοινότητας.
https://left.gr/news/pethane-i-mariam-mirzahani-i-proti-gynaika-poy-timithike-me-metallio-filnts
ΣΠ said
56
Αν πας στην τελευταία σελίδα, στην οποία έχουν αφαιρεθεί τα όμοια αποτελέσματα, η αναλογία είναι περίπου 2,5:1.
https://www.google.com/?gfe_rd=cr&ei=hV9tVsHSI9HHoAf1hoHwDg&gws_rd=cr&fg=1#q=%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82&start=370
https://www.google.com/?gfe_rd=cr&ei=hV9tVsHSI9HHoAf1hoHwDg&gws_rd=cr&fg=1#q=%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82&start=130
cronopiusa said
Γιάννης Ιατρού said
55: Σκύλε,

άστα, εκεί, κοντά σου, γίνονται ανήκουστα με τις φωτιές! 🙂 🙂
Παναγιώτης Κ. said
@59. Τι σύμπτωση! Πριν από ένα τέταρτο ολοκλήρωσα την ανάγνωση της συνέντευξης του Ξαρχάκου στο Lifo.
Πρώτη φορά τον άκουσα να τραγουδάει και μου άρεσε πολύ. Επιβεβαιώνει την άποψή μου πως πιο πάνω από την καλή φωνή βρίσκεται η σωστή ερμηνεία.
ΣΠ said
61
Δεν τον είχες ακούσει να τραγουδάει στην ταινία «Ρεμπέτικο¨;
dryhammer said
61. Συνήθως οι μουσικοί τραγουδάνε πιό σωστά, ακριβώς επειδή ξέρουν μουσική, ακόμα κι άν είναι γα(ι)δουρόφωνοι.
Παναγιώτης Κ. said
@60. Είδες το… μεγαλείο της λαϊκής ψυχής !
Όπως Μύκονος ένα πράγμα…
Παναγιώτης Κ. said
@62.Έχεις δίκιο. Το είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ που μου το θύμισες.
MA said
το ασ´ τους να λένε δεν θα μπορούσε να είναι μια μετάφραση για το whistle;
καλό το ξεμάτιασμα Γιάννη Ιατρού, αλλά δεν είδα αποτέλεσμα. Να βάλω ένα σκόρδο:
image1.jpeg
raf said
Τα σκίτσα του Χαντζόπουλου πάνε ασορτί στο ύφος με την αρθρογραφία της εφημερίδας: ένας οξύς και σκοτεινός σαρκασμός που κι εμένα, που δεν πρόσκειμαι κάπου ενάντια, με σκιάζει. Προτιμώ τον Μακρή, που σχεδιαστικά είναι και ο αγαπημένος μου στη χώρα.
Στράτος Βασδέκης said
Αν, Νίκο, ο Αγγελόπουλος τραγουδούσε στο γνωστό λαϊκό άσμα: «ΌσΑ αξίζεις εσύ…» (με «α» κι όχι «ο» στην κατάληξη) το παράδειγμα θα ταίριαζε στην περίπτωση της πρωθυπουργικής γενικομανίας. Το «όσΟ» όμως νομίζω πως τίποτα δεν αποδεικνύει. Να ένα άλλο τραγουδάκι με το «όσΑ αξίζεις εσύ…»: https://www.youtube.com/watch?v=9lR0VZz1A_w
Γιάννης Ιατρού said
66: ΜΑ

Άσε, εδώ χρειάζεται να έχει κανείς τον μέγα ιεροεξεταστή δίπλα του, και βάλε…. 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
O Χαντζόπουλος έχει μεταλλαχθεί σε Χαζόπουλος.
«Οπότε, να το πάμε όπως και ο χωροφύλακας του ανεκδότου με το οδόστρωμα και να δεχτούμε τον κρόταφο;»
Το λέμε «πιστόλι στο κεφάλι» και καθαρίζουμε δεν νομίζω να μπερδέψει κανείς τα κεφάλια. 🙂
sarant said
68 Δίκιο έχεις, απροσεξία μου
Κώστας Κ said
Το ωραίο είναι ότι το «Πρακτορείο» ήταν να το πει κάποιος άλλος, ο Δημητράτος νομίζω. Μπαίνει ο Ξαρχάκος να το πει για να καταλάβει ο τραγουδιστής τι ακριβώς θέλει ο συνθέτης από αυτόν. Ο ηχολήπτης ηχογραφεί την εκτέλεση του Ξαρχάκου, η οποία είναι τόσο ωραία που αποφασίζεται να προχωρήσουν με αυτή. Όσοι έχουν τα τραγούδια της ταινίας σε πρωτότυπη κασέτα, ή σε CD της πρώτης έκδοσης, θα ακούσουν στο τέλος του τραγουδιού το θρόισμα από τα χαρτιά που μαζεύει ο Ξαρχάκος!
Μαρία said
71
Όσ’ αξίζεις.
Και για του λόγου το αληθές https://www.youtube.com/watch?v=MxXGa8_HEf4
Μαρία said
69
Υπαινίσσεσαι κάτι για γνωστό σχολιαστή;
Γιάννης Ιατρού said
74: Μαρία
Η έκδοση για γερμανομαθείς 🙂
Alexis said
#67: Δεν είναι απλά σαρκασμός.
Όταν χρησιμοποιείς κάτι που ο άλλος δεν έχει πει και κάνεις πλάκα μ αυτό και όταν αυτή η πλάκα είναι του στυλ «γαργαλάτε με να γελάσω, τότε είσαι ένας τρισμέγιστος καραγκιόζης.
Alexis said
Μου το κανε κι εμένα αυτό με το πλάτος των σχολίων, δεν ξέρω αν έφτιαξε, τώρα γράφω από σμαρτφόνι
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Με ελληνοπρεπή διασκευή, «ρεστιπίς», που κάνει την ευχή για ανάπαυση εν ειρήνη έναν αληθινό εφιάλτη. Σου λέει, όταν πεθαίνει κάποιος τον(ε) κάνεις ρεστιπίς…
Πρόκειται για μοναδικό σύνθημα, εφάμιλλο μόνο ενός παλιού που ακόμη και τώρα κοσμεί τους τοίχους του Αγρινίου. Το περίφημο «ΕΙΜΑΙ Ο ΝΥΧΤΟΚΑΒΑΛΑΡΣ. THE NIGHTRIDER”.
http://www.patranews.gr/patra-dytiki-ellada/paroimiodes-synthima-ston-toiho-nekrotafeioy-tis-dytikis-elladas
Πέπε said
@68:
Είτε πει κανείς (σε τραγούδι ή σε πεζό) «όσο αξίζεις», είτε «όσα αξίζεις», και στις δύο περιπτώσεις ΔΕΝ έχει χρησιμοποιήσει γενική.
Ακόμη κι αν ακούμε «όσ’ αξίζεις», και δεν είμαστε σίγουροι ποιο φωνήεν έχει φύγει (που λογικά είναι το άλφα, αλλά έστω ότι υπάρχει και κάποια πιθανότητα να ήταν όμικρον), είναι βέβαιον ότι δεν έχει βάλει γενική, «όσου/όσων αξίζεις».
Άρα το παράδειγμα εξακολουθεί να στέκει εξίσου, και μετά τη διόρθωση.
Γς said
Ενώ ο Κυρ σήμερα…
Ασ’ τα να πάνε:
ΣΠ said
79
Όμως το «όσο» είναι ποσοτικό επίρρημα και δεν κλίνεται. Άρα δεν είναι κατάλληλο παράδειγμα.
gpoint said
Λέει όσα αλλά εμεις θέλουμε να ακούμε όσο γιατι από όσα ακούμε πιστεύουμε τα μισά…
Πέπε said
@81:
Είναι και επίρρημα, όντως.
Γς said
Και μια πολιτική παραλλαγή του άσματος, εκείνης της εποχής
«Οσο αξίζεις εσύ, Κώστα Καραμανλή,
δεν αξίζουν μαζί Παπανδρέου και λοιποί,
όλοι οι άντρες ποθούν στη Βουλή σου να μπουν
κι επειδή δεν μπορούν σε μισούν σε μισούν».
Καραμανλής ο … Εθνάρχης και Παπανδρέου ο Γέρος της Δημοκρατίας
Και η ορίτζιναλ ινδική βερσιόν
Γιάννης Ιατρού said
79, 80, 84 ☺😅☺
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μαρία said
5ο Ετήσιο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Εφημερίδας Πελοπόννησος – Εναρκτήρια Συνεδρία … με αγιασμό! Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου! https://www.youtube.com/watch?v=stURAtdYelg
Παναγιώτης Κ. said
Κυριολεκτικά, σώσον Κύριε τον λαόν Σου! 😦
Corto said
«Στο σημείο αυτό, αν δεν κάνω λάθος έχουμε την ινιακή χώρα, το ινιακό οστό. Αλλά καθημερινή ονομασία έχουμε; Το λέμε βέβαια «ο κούτικας»»
Έτσι είναι ή μήπως το ανάποδο;
Βλέπω εδώ σε ένα χιώτικο γλωσσάρι ότι κούτικας (που θυμίζει κούτελο, δεν ξέρω αν σχετίζονται ετυμολογικώς) είναι το μέτωπο, και αντικούτικας η ινιακή χώρα.
http://www.aplotaria.gr/langada-language/
(Δεν έχω άποψη για το θέμα, την λέξη κούτικας την συναντάω πρώτη φορά.)
dryhammer said
91.Έτσι οπως το λες
Corto said
91:
Άρα το επιβεβαιώνεις. Το γλωσσάρι της Απλωταριάς πώς σου φαίνεται; Είναι σωστό;
Corto said
92 (συνέχεια):
Εντυπωσιακή λέξη στο γλωσσάρι η «φαντίνα» (κοπέλα της παντρειάς). Φαντάζομαι σχετικό με την ινφάντα. Αλλά από μία περίεργη σύμπτωση θυμίζει την πόρνη των Αθλίων του Ουγκώ .
dryhammer said
92. Γενικά ναί. Έχω κάποιες αντιρρήσεις σε ορισμένες λέξεις, αλλά τα χιώτικα δέν είναι μιά διάλεκτος αλλά πολλές. Της ΒΔ Χίου (Αμανή), Καρδαμυλίτικα -Εγνουσσιώτικα, Λαγκάδας – Βροντάδου, Πόλης (Κάστρο-Ριζάρι), Κάμπου – Καμποχώρων, Καλαμωτής, Πυργούσικα (δική τους γλώσσα), Προσφυγικά κ.ά.π που τώρα έχουν ανακατευτεί και συγχρόνως ξεθωριάσει υπό το βάρος των «επίσημων» (βλέπε τηλεόρασης) και ντυμένα και με τα ναυτικά. Χαμός.
dryhammer said
Παροιμία «Ο σουλουμάς κι η κρεμεντίνα, κάνουν τη γριά, φαντίνα»
σουλουμάς =ψιμύθιο λευκό ή κόκκινο
κρεμεντίνα = (κυριολ.) η κόλλα της τσικουδιάς (τερέβινθος επίσημα), καλλυντική ρητίνη
Corto said
94:
Πολύ σημαντικές οι παρατηρήσεις σου. Σε ευχαριστώ!
Ειδικά τα πυργούσικα όχι μόνον είναι αυτόνομη διάλεκτος (ή ιδίωμα, έστω), αλλά έχουν και ιδιαίτερη προφορά και τονικότητα (αυτή την «ένρινη» χροιά που χαρακτηρίζει Κύπρο και Δωδεκάνησα). Συνήθως ξεχνάμε ότι στοιχείο της γλώσσας είναι και η τονικότητα (που αμφιβάλλω αν μελετήθηκε ποτέ με συστηματικότητα).
Corto said
95:
Αν ο σουλουμάς έχει σχέση με τον σουρμέ (αντιμόνιο), ο Νίκος έχει γράψει άρθρο:
https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/01/stimmi/
dryhammer said
97 > 95 Ο σουλουμάς ήταν σκόνη από οξείδια του μολύβδου, ο σουρμές απο αντιμόνιο κι ο σουμπλιμές απο (υφ)υδράργυρο. Οι σημερινές χρωστικές των make up ειναι οξείδια του σιδήρου. Όπου καλλυντικό βλέπε κι ένα τοξικό μέταλλο. Οι φυτικές βαφές (απο λουλούδια για χρωματισμό του προσώπου, ματιών κλπ) προκαλούσαν μελανώματα (σε σημείο που κάποιες τωρινές συνθετικές να είναι λιγότερο επιβλαβείς) Μπρος στα κάλλη τ’ ειν’ ο πόνος.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://www.slang.gr/definitions/tagged/10-kaliarnta/18-ousies
98>>Μπρος στα κάλλη τ’ ειν’ ο πόνος.
Σε σουμπλιμέ που καίει τα σωθικά,
Και σ’ αφαλό από φίδι μανιασμένο·
Σ’ αίμα που το ξεραίνουνε σ’ αγγειά
Οι κουρέηδες –σα βγαίνει γιομισμένο
Το φεγγάρι– μαυροπρασινισμένο·
https://alonakitispoiisis.blogspot.gr/2008_06_01_archive.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
σουρμές
https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/01/stimmi/
dryhammer said
Ο σουμπλιμές έχει χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ για τη λεύκανση του δέρματος του προσώπου. Σε αραιά διαλύματα δεν ήταν (ιδιαίτερα) καυστικός αλλά διασπώνταν στο δέρμα προς μεταλλικό υδράργυρο (Ό,τι δεν γκουγκλίζεται, δέν υπάρχει;)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
97.Corto, σε επανέλαβα . Συγγνώμη.
98.
Αμαν, βάζουν σουρμέ,
βάζουν σουρμέ στα χείλη τους ,κυρά μου
μπεργιαντίνη στα μαλλιά τους
να ‘χε να καεί η καρδιά τους.»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
και σουρμός.
Όμορφη παραλλαγή,με τον Παναγιώτη Λάλεζα:
Βάζουν σουρμό στο μάγουλο ,πουλί μου
εμ και μόσχο στα μαλλιά τους
που να καεί η καρδιά τους
Γς said
Σε άρθρο για το βίντεο στη συναυλία του Καλλιμάρμαρου, στο οποίο ένας πολύ άντρας χτυπάει τη γυναίκα του.
http://www.athensvoice.gr/ellada/hastoykise-ti-syntrofo-toy-sto-kallimarmaro-kai-ton
«Να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι για την αφύπνιση τέτοιων φαινομένων!»
[Δε μου αρέσει]
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
95. Παραλλαγές αλλού:
Σουλουμάς και τριμεντίνα κάνουν τη γριά φαρλίνα ή καντίνα
103 διόρθωση : *γιεμ* και μόσχο στα μαλλιά τους.
Ακουσα το αντίστοιχο,με τον ίδιο σκοπό «Στα Δέρβενα στα Γιάννενα» με τα ίδια περίπου λόγια αλλά και με τη Μαρίκα Παπαγκίκα (ηχογράφηση 1928) όπου όμως δεν αναφέρεται ο σουρμός, μόνο τα γλυκά κρασιά και μια παπαδιά που ύφαινε κι έλεγε τ΄αργαλειού ότι δεν ήθελε «τον τράγο με τα γένια»
sarant said
90-91-92
Eντύπωσή μου είναι πως οι Χιώτες το λένε αναποδα από τους άλλους.
Δες εδώ στο Βικιλεξικό
https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82
και κυρίως εδώ στον πολύ πιο έγκυρο Νικ. Πολίτη: Εκ του νεοτέρου «κούτικας» το οποίον σημαίνει το όπισθεν μέρος της κεφαλής….
https://books.google.gr/books?id=B4gWAAAAYAAJ&pg=PA462&dq=%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82&f=false
dryhammer said
Εγώ τον ήξερα (τον κούτικα) στη χιώτικη εκδοχή αλλά επειδή κάπου κάποτε (νομίζω φοιτητής) είχα μια διαφωνία σχετικά, δεν ανέφερα τίποτα όταν το διάβασα στο σώμα του άρθρου.
Corto said
106 (Sarant):
Άρα σχετίζεται πράγματι με το κούτελο, και με το κουτάλι επίσης. Βλέπω στο Βικιλεξικό ότι κουτάλα αποκαλείται και η ωμοπλάτη.
105:
Έφη πολύ ωραία τα τραγούδια που ανέφερες! Την παπαδιά στον αργαλειό την είχε ηχογραφήσει και ο Τέτος Δημητριάδης στην Αμερική.
101:
Dryhammer, πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι χημικές γνώσεις!
sarant said
108 Σχετίζεται ο κούτικας με το κούτελο και με το κουτάλι με την έννοια ότι (κατά τον Πολίτη) ανάγονται στην ίδια απώτατη ρίζα. Αλλά στη σημασία ο κούτικας είναι εντελώς άλλο από το κούτελο.
ΓιώργοςΜ said
108/101 Υποθέτω πως βασικές γνώσεις χημείας είναι στο απαραίτητο οπλοστάσιο του ναυτικού. Εκτός από το πιθανό φορτίο πρώτων υλών, κάποιος πρέπει να ξέρει και τα ασφαλή όρια κατάποσης μέικ-απ και λοιπών καλλυντικών, αν πρόκειται να δουλέψει σε κρουαζιερόπλοιο 🙂
Σκύλος said
60 https://twitter.com/dmanos2/status/886240222043938817
dryhammer said
110. Τίποτ΄ απ’ αυτά (αν και έχεις ένα δίκιο). Χημικός σπούδασα.
Γιάννης Ιατρού said
111: Α ρε Σκύλε 🙂 🙂
ναι, βέβαια, ό,τι διαθέτει ο καθένας!
vagelford said
Εμένα πάντως το «go whistle» μου θυμίζει το «σφύρα μου κλέφτικα».
Αιμ said
Σχετικά με τα 4, 5 και 18 επανέρχομαι γιατί βρήκα αρθρο ( https://www.efsyn.gr/arthro/oligon-ti-dimosio-kai-mpoliko-idiotiko ) που λέει τα ίδια λίγο πιο …διπλωματικά.
πχ. • Τι ισχύει για τη νοσηλεία των ασθενών;
«Η νοσηλεία εδώ γίνεται κατόπιν συνεννόησης με συνεργαζόμενο θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου».
cortlinux said
Πολυ σωστος. Ο Ιωαννου δεν χαριζεται σε κανεναν και στο τελος μια γελοιογραφια του θα μπορουσε να ειναι τετρασελιδη κεντρικη αναλυση. Ελαχιστοι γελοιογραφοι το καταφερνουν αυτο.