Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πετεινοί, όρνιθες και αβγά -από τον Γεράσιμο Ρηγάτο

Posted by sarant στο 31 Ιουλίου, 2017


Δεν είναι ορνιθοπαραγωγός βέβαια ο φίλος Γεράσιμος Ρηγάτος, γιατρός είναι και πολυγραφότατος συγγραφέας, ανάμεσα στ’ άλλα σε θέματα που ενδιαφέρουν πολύ το ιστολόγιο, όπως είναι η λαογραφία, η φρασεολογία, η γλώσσα και τα ονόματα. Ένα παλιότερο βιβλίο του είχα παρουσιάσει στο ιστολογιο πριν από χρόνια, και είχα γράψει τότε πως ο Ρηγάτος συνεχίζει την παλιά παράδοση των ιατροφιλοσόφων.Δείγμα από το τεράστιο έργο του μπορείτε να πάρετε στον ιστότοπό του.

Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιάσω το πιο πρόσφατο βιβλίο του, που μου έκανε την τιμή να μου το στείλει, κι έχει τον τίτλο «Πετεινοί, όρνιθες και αβγά στη νεοελληνική λαογραφία«.

Ο τίτλος είναι ακριβής απεικόνιση των περιεχομένων του βιβλίου: ο Ρηγάτος αποδελτιώνει λέξεις, παροιμίες, παραδόσεις, τραγούδια και ταχταρίσματα, αινίγματα, μύθους, γιατροσόφια και συμβουλές της λαϊκής διατροφολογίας, δεισιδαιμονίες, μαντικές και μαγικές πρακτικές και τελετουργίες καθώς και λογοτεχνικές καταγραφές που έχουν σχέση με αυγά, πετεινούς και όρνιθες.

Ο λόγος που πετεινοί και όρνιθες παίζουν τόσο καίριο ρόλο στον λαϊκό λόγο σε όλες τις εκφάνσεις του και στον λαϊκό πολιτισμό, είναι ότι ήταν τα κατεξοχήν εκμεταλλεύσιμα κατοικίδια, από την αυγή της ιστορίας έως πολύ πρόσφατα. Ειδικά στη φτωχή Ελλάδα με τη φτενή της γη πολλά αγροτικά νοικοκυριά δεν είχαν τα μέσα να αποκτήσουν μεγάλα ζώα, όμως και το πιο φτωχό σπίτι θα είχε το κοτέτσι του και το καθημερινό αυγό ήταν ουσιαστική συμβολή στο διαιτολόγιό τους. Ακόμα κι όταν άρχισε η οικοδόμηση σύγχρονων πόλεων, το κοτέτσι αποδείχτηκε πιο ανθεκτικό. Στη δεκαετία του 60, στο Φάληρο, είχαμε κότες στην αυλή, όπως και αρκετοί άλλοι στη γειτονιά -μονάχα τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μετατραπεί τα προάστια της Αθήνας σε τόπο «όπου κοκόρι δεν λαλεί, κότα δεν κακαρίζει».

Εμένα το βιβλίο του Ρηγάτου με ενδιαφέρει πολύ και μετράω τουλάχιστον δέκα θέματά του που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα (ή να πω φώλι, για να είμαι στο κλίμα) για μελλοντικό άρθρο στο ιστολόγιο -πολύ περισσότερο που δεν έχω βάλει άρθρο για τα φρασεολογικά της κότας ή του κόκορα, όπως σκεφτόμουν κατά καιρούς. Στο μέλλον θα παρουσιάσω τέτοια άρθρα, αλλά για σήμερα, για να πάρετε μια γεύση, θα μεταφέρω εδώ την ενότητα με τις παροιμίες σχετικά με τα αυγά.

Να πω ότι ο Ρηγάτος γράφει «αβγά» ενώ εγώ «αυγά», παρόλο που αναγνωρίζω ότι η ετυμολογικώς ορθή γραφή είναι «αβγό». Ωστόσο, επειδή έχω πει να ακολουθώ σε γενικές γραμμές την ορθογραφία του ΛΚΝ, και επειδή δεν με ενοχλεί τόσο το «αυγό» ώστε να κάνω την εξαίρεση, το γράφω με υ. Πάντως, χρωστάω άρθρο για αυτόν τον ορθογραφικό «πόλεμο των α*γών» (μαζί θα πούμε και για το α*τί) αλλά για να το γράψω πρέπει να χειμωνιάσει.

Η τελευταία ενότητα του βιβλίου έχει τίτλο «Ποικίλα» και περιέχει, όπως λέει ο τίτλος της, διάφορα σχετικά με πετεινούς, όρνιθες και αυγά, που δεν εντάχθηκαν σε κάποιο από τα προηγούμενα κεφάλαια. Το ιστολόγιο καμαρώνει που ο Γ. Ρηγάτος διάλεξε να τελειώσει το τελευταίο αυτό κεφάλαιο, και μαζί το βιβλίο, κάνοντας αναφορά σε ένα άρθρο μας, αυτό για τα σαντεκλέρια.

Παραθέτω λοιπόν εδώ τις παροιμίες σχετικά με τα αυγά που καταγράφει ο Γερ. Ρηγάτος στις σελ. 46-51 του βιβλίου του με συντομευμένα τα σχόλια του συγγραφέα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σχολιάζω κι εγώ.

 • Αυγά σου καθαρίζουνε; Σε κάποιον που γελά χωρίς προφανή αιτία. Ο Ρηγάτος (σε αντίθεση με το slang.gr) αποφεύγει τον νατσουλισμό που θέλει τη φράση να παράγεται από κάποιο ρωμαϊκό έθιμο προτιμώντας να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει την προέλευση της φράσης. Κατά τη γνώμη μου, όπως εχω ξαναγράψει, η αρχή της έκφρ. είναι ολοφάνερα μια συχνότατη οικογενειακή σκηνή: το μικρό παιδί που γελάει από χαρά, όταν βλέπει τη μητέρα του να καθαρίζει το αυγό για να το φάει -σε μια εποχή που τα παιδιά δεν τα μπούκωναν για να φάνε, διότι δεν είχαν να τους δώσουν.
 • Ακόμα δεν βγήκε απ’ τ’ αυγό, για κάποιον νεαρό και άπειρο.
 • Άλλος έψενε τ’ αυγό, άλλος το παράστεκε, κι άλλος ήρθε, το’ φαγε.
 • Άμαν έρθει το βιος σου σ’ ενα αυγό, δώστου μια κλοτσιά να σπάσει. Όταν έρθει μια μεγάλη καταστροφή, δεν σώζεται κανείς με ασήμαντα υπολείμματα.
 • Αμα κλέψει το αυγό, κλέβει και την κότα. Κακό ξεκίνημα, χειρότερη συνέχεια.
 • Από πού’ναι αυτό τ’ αυγό; Απ’ αυτή την όρνιθα. Για ομοιότητες συγγενών ή για περιπτώσεις νεποτισμού.
 • Αρχέβγει αυγά και τελειώνει καλάθια. Για ασυνάρτητες συζητήσεις.
 • Δεν γίνεται ομελέτα αν δεν σπάσουν αυγά. Βέβαια, η παροιμία αυτή είναι δάνειο των νεότερων χρόνων και όχι λαϊκή.
 • Δεν είναι αυγό, μόνο η κότα το΄κανε. Όταν δυο άνθρωπο λένε το ίδιο πράγμα, αλλά το εκφράζουν σαν κάτι διαφορετικό.
 • Δεν είν’ τ’ αυγού το φάγωμα, μόν’ είναι παραπόνεση. Για κάποιον που δυσανασχετεί για διακρίσεις εναντίον του, για ανισότητα στην αντιμετώπισή του.
 • Δώκαν του χωριάτ’ αυγό και το’θελε ρουφτό (=ρουφηχτό). Για τους απαιτητικούς ή τους ανευχαρίστητους.
 • Έγινε σαν αυγό. Για υπερβολικό κούρεμα του κεφαλιού.
 • Εδιάβηκε σαν της Λαμπρής τ’ αυγά. Για κάτι που καταναλώνεται σε μικρό διάστημα.
 • Έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια. Για κάποιον που παθαίνει μεγάλες απώλειες, οικονομικές ή άλλες. Και πάλι ο Ρηγάτος αποφεύγει να ενδώσει στον νατσουλισμό για τον άτυχο αυγουλά Ιωάννη Ντερζίνη –περισσότερα σε παλιό μας άρθρο.
 • Η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα; Λέγεται για απλοϊκά αλλά καίρια ερωτήμαα και γενικώς για αμφιλεγόμενα πράγματα. Και σαν παράδειγμα λαϊκής φιλοσοφικής συζήτησης.
 • Ήρθε το αυγό στον κώλο. Ο Ρηγάτος λέει: «Έφτασε κάποια υπόθεση στο τέρμα της, εκπληρώθηκε κάποια υποχρέωση». Εδώ διαφωνώ. Θαρρώ πως λέμε «Ήρθε/έφτασε το αυγό στον κώλο» όταν κάτι μας πιέζει και δεν επιδέχεται αναβολή, όπως η κότα που είναι έτοιμη να γεννήσει -κάτι σαν «έφτασε ο κόμπος στο χτένι».
 • Κάθισε/κάτσε στ’ αυγά σου. Σύσταση προς κάποιον να μην ανακατεύεται σε ξένες διαφορές.
 • Καλλια ‘χω το σημερινό αυγό, παρά την αυριανή όρνιθα. Παραλλαγή του «κάλλιο πέντε και στο χέρι».
 • Κάνει το αυγό δεμάτια. Ματαιοπονεί.
 • Κούρεψε τ’ αυγό και πάρε το μαλλί του. Με πολλές παραλλαγές βλ. παρακάτω. Αδυναμία να πάρεις κάτι από κάποιον που δεν το έχει. (Και γενικά, θα έλεγα, όταν δεν έχει νόημα να επιμένουμε σε μια αδιέξοδη ή παράλογη κατάσταση).
 • Κυλάει τ’ αυγό κυλάει κι η καβαλίνα. Κάποτε τόσο οι χρήσιμοι άνθρωποι όσο κι οι αδιάφοροι μπορούν να φέρονται με τον ίδιο τρόπο.
 • Κυλάει η πέτρα στ’ αυγό, σπάει τ’ αυγό. Κυλάει τ’ αυγό στην πέτρα, πάλι σπάει τ’ αυγό. Όταν ο αδύνατος συγκρουστεί με τους ισχυρούς, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί.
 • Μας γέννησε η κότα μας στη σκούφια μας τ’ αυγό. Αφελής δικαιολογία για κάτι προφανές, από κλέφτη που έχει κρύψει το αυγό στη σκούφια του.
 • Με πορδές δεν βάφονται αυγά. Χωρίς τα κατάλληλα υλικά δεν υπάρχει αποτέλεσμα (και όταν οι πόροι γενικά είναι ανεπαρκείς)
 • Μη βάζεις όλα τ’ αυγά στο ίδιο καλάθι. Μην εξομοιώνεις και μην αντιμετωπίζεις όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο, λέει ο Ρηγάτος. Διαφωνώ, νομίζω ότι σημαίνει «μην ποντάρεις τα πάντα σε ένα μόνο ενδεχόμενο, διαφοροποιήσου, κράτα ανοιχτές και άλλες διεξόδους. Έτσι χρησιμοποιεί τη φράση και ο Καραγάτσης στο 10.
 • Ξύρισε τ’ αυγό και πάρε το μαλλί του – βλ. παραπάνω «Κούρεψε…»
 • Ο αλείφης ένα αυγό έφαγε κι αλείφτηκε ως τον κώλο. Για πολύ αδέξιους.
 • Όλο το αυγό στην πίτα; Για πολύ τσιγκούνηδες.
 • Οπού’χει την απομονή τρώει τ’ αυγό σφουγγάτο / κι οπού’χει τη λιγοψυχιά ανήψητο ρουφά το. Ο βιαστικός το τρώει ωμό, ο υπομονετικός χαίρεται την ομελέτα.
 • Πάρ’ τ’ αυγό και κούρευ’το. – βλ. παραπάνω «Κούρεψε…»
 • Πολύ κο-κο και κανένα αυγό. Για εκείνους που προκαλούν πολύ θόρυβο γύρω από τον εαυτό τους και με ασήμαντα επιτεύγματα.
 • Πρώτα έκλεψε τ’ αυγό, ύστερα την κότα, ύστερα τ’ αρνί και ύστερα το βόδι. Τα σκαλοπάτια στου κακού τη σκάλα.
 • Σαν τ’ αυγό της Λαμπρής. Για κάτι σπάνιο ή εξαιρετικό.
 • Ρούφα τ’ αυγό σου. Μην ανακατεύεσαι, είσαι μικρός.
 • Σιγά (μη σπάσεις) τ’ αυγά. Και ειρωνικά σε άτομα με λεπτεπίλεπτες και προσεκτικές κινήσεις.
 • Τίνος είν’ αυτό τ’ αυγό; Για παιδιά που μοιάζουν στους γονείς ιδίως στα ελαττώματα..
 • Το αυγό του φιδιού -με τη σημερινή πολιτική σημασία.
 • Ψήσ’ αυγό, τι εννιά είμαστε. Σχολιάζει την ακραία τσιγκουνιά μάλλον παρά την ακραία φτώχεια.

Λείπει η φράση «το αυγό του Κολόμβου», που λέγεται για μια έξυπνη και πρακτική λύση που κανείς δεν είχε σκεφτεί. Ίσως λείπουν κι άλλες αυγοπαροιμίες, θα τις επισημάνετε στα σχόλια.

Μας θυμίζει επίσης ο Ρηγάτος μια λαϊκή ιστορία που ακούγεται σε πολλές περιοχές της χώρας, για το «αυγό του αφεντικού». Να κλείσουμε μ’ αυτήν.

Είχε, λέει, το αφεντικό πάρει πεντέξι εργάτες στο χωράφι του. Αφού είχαν συμφωνήσει την αμοιβή και τις άλλες παροχές (φαγητό κτλ.), το αφεντικό έβλεπε έναν-έναν τους εργάτες, κρυφά από τους άλλους, και έλεγε στον καθέναν: Επειδή εσύ μου φαίνεσαι πιο καλός δουλευτής, πάρε ένα αυγό -μόνο φάτο εδώ, να μη σε δουν οι άλλοι.

Αυτό το έκανε με όλους.

Ύστερα, ενώ οι εργάτες σκάβανε, το αφεντικό καθισμένο στη σκιά φώναζε πότε-πότε: Εσύ που έφαγες τ’ αυγό, μπορείς και περισσότερο. Ο κάθε εργάτης φιλοτιμιόταν κι έβαζε τα δυνατά του.

Γι’ αυτό χρειάζονται τα συνδικάτα και οι συλλογικές συμβάσεις, και ο εργαζόμενος χαντακώνεται με τις ατομικές διαπραγματεύσεις (αυτό το λέω εγώ).

 

182 Σχόλια προς “Πετεινοί, όρνιθες και αβγά -από τον Γεράσιμο Ρηγάτο”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Εχω την τύχη να είμαι δίπλα σε μια αγροικία με πολλές κότες.

  Κάθε αυγό και χαρμόσυνα κακαρίσματα της κότας. Κότες, κοτόπουλα, πουλάδες και κλωσόπουλα. Δεν σταματούν όλη μέρα να μιλούν και να τσακώνονται. Ωρες ώρες νομίζω ότι καταλαβαίνω περίπου τι λένε.

  Οσο για τα κοκόρια, το άλλο πράγμα. Στην ώρα τους πάντα, όρθρου βαθέος και στη σειρά σαν τους αριστερούς και δεξιούς ψάλτες

 2. Pedro Alvarez said

  To «Μη βάζεις όλα τ’ αυγά στο ίδιο καλάθι.» (φυσικά και δεν σημαίνει «μην εξομοιώνεις…κ.λ.π) πρέπει να είναι παγκόσμιο ρητό.
  don’t put all your eggs in one basket λένε οι εγγλέζοι
  No ponga los huevos en la misma canasta λέμε εμείς
  το ίδιο υπάρχει νομίζω και στα ρώσικα, σίγουρα και στα αραβικά.

 3. Γς said

  Α, και μη γράφετε πάνω στ αυγά στο ψυγείο «βρασμένο». Μια τελεία, αρκούντως έντονη, αρκεί.

  Τώρα αν δεν ξέρετε αν ένα αβγό είναι βρασμένο ή όχι περιστρέψτε το σβουροειδώς σαν το πάρτα όλα. Το άβραστο αντιστέκεται

 4. Γς said

  2:

  >No ponga los huevos en la misma canasta λέμε εμείς

  Στην Ουιγουρία;

 5. Corto said

  Καλημέρα!

  «Εγώ σου λέω ψήσ’ αυγά
  και συ μ’ αρχίζεις τον καβγά»

  (Λαϊκό δίστιχο. Το συναντάμε και στο τραγούδι «το καλογεράκι» που ηχογράφησε ο Κώστας Δούσας στην Αμερική το 1930)

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Συμφωνώ ότι υπάρχει σε πολλές άλλες γλώσσες.

 7. LandS said

  «Δώκαν του χωριάτ’ αυγό και το’θελε ρουφτό (=ρουφηχτό). Για τους απαιτητικούς ή τους ανευχαρίστητους».

  «Οπού’χει την απομονή τρώει τ’ αυγό σφουγγάτο / κι οπού’χει τη λιγοψυχιά ανήψητο ρουφά το. Ο βιαστικός το τρώει ωμό, ο υπομονετικός χαίρεται την ομελέτα.»

  Για να καταλάβουμε πρέπει να πούμε ότι ρουφηχτό τ’ αυγό μόνο το πολύ φρέσκο κάνει να φας. Αυτό που μόλις έκανε η κότα. Ζεστό (αφού πρώτα το σκουπίσεις καλά με μια νωπή πετσετούλα).
  Σα παιδί απορούσα πως περνάει ολόκληρο αυγό από τη τρυπούλα της καρφίτσας. Τη σπρώχνει ο αέρας που μπαίνει από την άλλη μούλεγε ο αδερφός μου.
  Είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος να απολαύσεις αυγό. Ο πρώτος είναι χτυπητό. Κατά προτίμηση πρώτα μόνο το ασπράδι και μετά με το κρόκο. Δεν θυμάμαι πότε έριχνε την κουταλιά ζάχαρης η μάνα μου. Το καλύτερο απογευματινό κολατσιό.

 8. Γς said

  Και θυμήθηκα τα «Ατιμα ώα» . Ο τόνος στο ωμέγα των ωών, του Τσιφόρου. Ποιος το θυμάται;

 9. Corto said

  Και η γνωστή ρήση από τον Κοράκειο μύθο:
  «Εκ κακού κόρακος, κακόν ωόν»

  http://www.sarantakos.com/arx/arx_koraks13.html

 10. Γς said

  7:

  >Αυτό που μόλις έκανε η κότα. Ζεστό (αφού πρώτα το σκουπίσεις καλά με μια νωπή πετσετούλα).

  Πετσέτα δεν είχα. Και καλύτερα για το ανοσοποιητικό μου.

  Τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής μου τα πέρασα στη θειά μου. Δηλαδή στην αυλή της.

  Φτώχεια και των γονέων. Να κυνηγάω τις κότες που μοιραζόμασταν το ενδιαίτημα. Μόλις γεννούσαν κάνα αυγό το βούταγα το έσπαγα με μια πετρούλα και το ρούφαγα.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Αβγό! Ένα νόστιμο, θρεπτικό, εύκολο και γρήγορο φαγητό, που δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσεις ακόμη και τις ελάχιστες μαγειρικές ικανότητες έχεις.
  Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που…επαίρονται ότι δεν ξέρουν να τηγανίσουν ούτε ένα αβγό! Μιλάμε δηλαδή για πολλή…ασχετίλα. 🙂

 12. Γς said

  11:

  >δεν ξέρουν να τηγανίσουν ούτε ένα αβγό!

  Περί μεταφοράς γονιδίων από είδος σε είδος το μάθημα.
  Κάποιος πέταξε την εξυπνάδα του και για υβρίδια ανθρώπου ψαριού. Κάτι είπε για γοργόνα.

  -Ασε τις βλακείες δεν υπάρχει οικονομικό ή οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρον. Γοργόνα, τι να την κάνουμε. Δεν μπορούμε ούτε να την τηγανίσουμε ούτε να την *%)^&@!

 13. atheofobos said

  Τον Γεράσιμο τον γνωρίζω από το 1976 και από τότε μου έκανε φοβερή εντύπωση η ικανότητα του να συνδυάζει άψογα χωρίς πρόβλημα την ιατρική γνώση και πρακτική του με τα φιλολογικά του ενδιαφέροντα.
  Δεν έχω πάρει ακόμα αυτό το τελευταίο βιβλίο του και έτσι δεν ξέρω αν αναφέρει κάπου για τον ευφυή παραλογισμό «Το αυγό του κόκορα» αλλά αυτό που μπορώ να πω ανενδοίαστα είναι ότι ο Ρηγάτος πέτυχε μόνος του και με την αξία του να διακριθεί και στους δύο τομείς που ενασχολήθηκε χωρίς να ανήκει σε όσους με γλαφυρό τρόπο περιγράφει ο Γιάννης Πανούσης στο ομώνυμο άρθρο του.
  https://giannispanousis.gr/politics/talks/i572/

 14. Spiridione said

  Για τα κοτέτσια στον αστικό ιστό ξέρω ότι υπάρχουν περιορισμοί, ανάλογα με τον πληθυσμό κλπ.
  Υγειονομική διάταξη Υ1β/2000/1995 άρθρο 15

  … παρ. 3.Τον μέγιστο αριθμό των οικόσιτων ζώων ή πτηνών, κατ’ είδος, που μπορεί να διατηρεί κάθε οικογένεια, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου και υπό τις περιγραφόμενες στην προηγούμενη παράγραφο προϋποθέσεις και όρους, καθορίζει με απόφασή του ο οικείος Νομάρχης, για κάθε πόλη, κωμόπολη, χωριό ή οικισμό και όχι χωριστά για κάθε περίπτωση, αφού λάβει υπόψη του, εισήγηση της Α/θμιας επιτροπής ελέγχου σταυλισμού και επιχειρήσεων επεξεργασίας ζωϊκών προϊόντων.
  https://www.e-nomothesia.gr/kat-agrotike-anaptukse/ktenotrophia/yd-y-1b-2000-1995.html

  Για την Αθήνα δεν βρήκα κάποια απόφαση Νομάρχη ή Περιφερειάρχη. Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια παλιά απόφαση του Ψωμιάδη. Εντός των ορίων της μείζονος Θεσσαλονίκης απαγόρευεται η διατήρηση οικόσιτων ζώων και πτηνών.
  https://athens.indymedia.org/post/102695/

 15. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα. Θυμίζω κάτι που έχω ξαναγράψει, την έκφφραση «σαν το αυγό στα δυo λιθάρια», ισοδύναμο με το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Με την έννοια του ότι προς όποια μεριά και να γείρει το (υποτιθέμενα όρθιο αυγό), θα σπάσει…

 16. Γς said

  13:

  Σταυρώναμε τα δυο μικρά δάχτυλα των χεριών μας φέρναμε τα δύο άλλα, μέσο και παράμεσο της δεξιάς παλάμης πάνω στα αντίστοιχα της αριστερής και μετά με τους δύο δείκτες και τον αντίχειρα της αριστερής παλάμης σχηματίζαμε κάτι το πυραμοειδές.

  Και φέρνοντας ξαφνικά όλη την κατασκευή στη μούρη του φίλου μας τον αιφνιδιάζαμε:

  -Που γεννάει ο κόκορας;

  Η κορφή των τριών δαχτύλων ήταν η συνηθισμένη επιλογή της απάντησης

 17. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  @14: Στη γειτονιά μου εδώ και 2-3 χρόνια κάποιος έχει εγκαταστήσει ένα κοτέτσι στην ταράτσα του διωρόφου του μεταξύ δυο τριώροφων κτιρίων. Δεν φαίνεται να ενοχλούν τη γειτονιά τα (ευτυχώς λίγα) κακαρίσματα, ίσως να πέφτει και κάνα αυγουλάκι φιλοδώρημα, αλλιώς θα’ χαν φωνάξει το Υγειονομικό. Πάντως απ’ την ταράτσα μου βλέπω ότι, ανά τακτά διαστήματα ανεβαίνει με φορητό πιεστικό και καθαρίζει την ταράτσα του.

  «Κρίση», ή παιδικές αναμνήσεις απ’ το χουργιό;

 18. Γς said

  14:

  >απαγόρευεται η διατήρηση οικόσιτων ζώων

  Κι όταν λέμε ζώα δεν εννοούμε μόνο τις κότες και τα άλλα ζώα…

 19. Πάνος με πεζά said

  Τόση κουτσουλιά στην ταράτσα; Χαρά στο κουράγιο του… Και σιγά, 15 λεπτά έχει το αυγό στη λαϊκή, Μεγαρίτικο και ωραιότατο (Προίσκος).

 20. Συνήθως εκείνοι που προκαλούν τα παράπονα είναι οι κόκορες.

 21. Μπετατζής said

  Εσύ που έφαγες τ’ αυγό, μπορείς και περισσότερο. Ο κάθε εργάτης φιλοτιμιόταν κι έβαζε τα δυνατά του.

  Άσχετο με τα κοκόρια και τα αυγά, έναν ακόμη τρόπο εντατικοποίησης της αγροτικής εργασίας παραθέτει σε διήγημά του ο Θέμος Κορνάρος. Ο τσιφλικάς έβαζε άντρες και γυναίκες να δουλεύουνε μαζί, δίπλα – δίπλα, και ο κάθε εργάτης και εργάτρια έβαζε τα δυνατά του για να φανεί δυνατός και παραγωγικός στα μάτια του άλλου φύλου. Μάλιστα το «κόλπο» αυτό το φύλαγε ο τσιφλικάς σαν επτασφράγιστο μυστικό και μόνο την ώρα που πέθαινε το αποκάλυψε στον γιο του για να συνεχιστεί η ιστορία.

 22. Corto said

  Άλλες τυποποιημένες εκφράσεις:

  – Η κότα με τα χρυσά αυγά
  – Δυο αυγά Τουρκίας
  – Σχήμα προσώπου: ωοειδές (έγραφαν οι παλιές ταυτότητες)

 23. Γς said

  19:

  Κι έπαιρνα από έναν στη λαϊκή κι όλο έσπαγα μερικά κατα την μεταφορά.
  Μέχρι που τον έπιασα να ξεφορτώνεται ταχυδακτυλουργικά τα ραγισμένα και σπασμένα του.

  Αλλαξα αλλά ο καινούργιος ήθελε με το ζόρι να μου δίνει αυτά που ήθελε αυτός.

  Ετσι απ το σούπερ μάρκετ πιά.

  >15 λεπτά έχει το αυγό στη λαϊκή

  -Μωρή τα δικά μου τ αυγά είναι μεγάλα και τα πουλάνε 20 λεπτά στη λαϊκή.

  -Ουφ, να σκίσω εγώ τον κώλο μου για μια πεντάρα;

 24. Γς said

  22:

  >– Δυο αυγά Τουρκίας

  ΚΑΙ δυο αυγά Τουρκίας

 25. Avonidas said

  Καλημέρα.

  -«Περπατάμε πάνω σε αυγά», μάλλον πρόσφατο και ξενόφερτο για μια δυσκολη κατάσταση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

 26. Corto said

  24:
  Σωστά. ΚΑΙ δυο αυγά Τουρκίας. Από πού όμως να προέρχεται η έκφραση; Στο παρακάτω άρθρο λέει ότι αναφέρεται στα αυγά γαλοπούλας, αλλά αυτό δεν είναι επαρκής εξήγηση:

  http://ti-einai.gr/ayga-tourkias/

 27. Γς said

  Αβγά ομελέτα

  Κι ήρθε για πρώτη φορά η φίλη μου Κωνσταντίνα στην Ελλάδα.Γεννημένη στην CCCΡ από πολιτικούς πρόσφυγες.

  Διαβάζει στο μενού «Ομελέτα». Και παραγγέλλει «Αμελέτα». (Στα ρώσικα το «ο» αν δεν τονίζεται προφέρεται «α». Π.χ. товарищ = Ταβάριτς, большой=Μπαλσόϊ).

  -Αμελέτα; Αμελέτητα ε;

  -Και μου φέρανε όρχεις Γιάννη μου.

  Καθηγήτρια Ζωολογίας στο Παν Πάτρας μετά.

 28. Παρ΄ημίν, όλη η ορνιθοαυγολογία εκφράζονταν με …στραπατσαρισμένα αρχαιοελληνικά, ήτοι, αρνίθα=κότα, καθίστρα=κοτέτσι, πέτ’νιος=πετεινός, κόκκορας (και πετ’νιάρι=ο χρονιάρης πετεινός, και πέτ’νιαρος=ο πολύ μεγάλος κόκορας), π’λάδα=πουλάδα, χρονιάρα κότα (και π’λαδούδα η …έτι μικρότερη).

 29. καλημέρες said

  «και σιγά τα ωά!» μια χλευαστική φράση από τα αγόρια του σχολείου μας, όταν τρέχαμε στο γήπεδο και κατά τη γνώμη τους τρέχαμε αργά, ενώ εμείς (πληθυντικός ταπεινοφροσύνης) καλπάζαμε σαν αραβικό άλογο κούρσας!

  Το χτυπητό αυγό (κρόκο) με τη ζάχαρη, στο φλιτζάνι, όπου πρόσθεταν αν ήθελαν και λίγο γάλα, το λέγανε οι μανάδες και «κορκάδα» στα μέρη της Μεσσηνίας.

 30. Πέπε said

  @11:
  > > Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που…επαίρονται ότι δεν ξέρουν να τηγανίσουν ούτε ένα αβγό! Μιλάμε δηλαδή για πολλή…ασχετίλα.

  Είναι λάθος αυτή η έκφραση. Δεν είναι και τόσο απλό να τηγανίσεις ένα αβγό. Πάμπολλες φορές στη ζωή μου έχω φάει αβγά τηγανισμένα είτε από εμένα είτε από άλλον που δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητικά (να μη σπάσουν οι κρόκοι, να είναι πετυχημένη η αναλογία πυκνότητας κρόκου-ασπραδιού κλπ.), και όσο μπορώ να θυμηθώ μόνο έναν άνθρωπο έχω γνωρίσει που τα έκανε κάθε φορά τέλεια.

  Ούτε το βράσιμο είναι τόσο εύκολο. Αν το αφήσεις να βράζει για πάντα, είναι βέβαια σίγουρο ότι θα βγει σφιχτό, αλλά για πιο λεπτές διακρίσεις;

  Και η ομελέτα θέλει την τέχνη της, κλπ.

  Ε, φυσικά ο καθένας μπορεί να κάνει ένα αβγό κάπως που να τρώγεται, αλλά αυτό δεν είναι μαγειρική τέχνη, είναι απλώς μια μικρή νίκη κατά της ασιτίας.

 31. spiral architect 🇰🇵 said

  @20: Άμα τα κοκόρια θεριέψουν και παραγίνουν ενοχλητικά ιδού η ενδεδειγμένη λύση:

  (χτύπησα ένα τέτοιον στον Κόρωνο της Νάξου … μούρλια) 😋😋😋

 32. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  14 Αναρωτιέμαι αν τηρείται η απόφαση αυτή

  15 Καλά κάνεις και το θυμίζεις, ήθελα κι εγώ να το προσθέσω και το λησμόνησα

  25 Υπάρχει στα γαλλικά, marcher sur des oeufs

  26 Να σου πω, βρίσκω εντελώς παράλογο τον συσχετισμό με τα αυγά της γαλοπούλας, λες και ήταν κοινή συνείδηση στον Έλληνα της δεκαετίας του 1950 (από τότε υπάρχει η έκφραση) ότι η γαλοπούλα λέγεται turkey! Ότι οι γαλοπούλες λέγονταν τούρκοι στα ελληνικά, δεν το έχω συναντήσει.

  Από πού προέρχεται η έκφραση; Αν δεν κάνω λάθος, κάναμε εισαγωγές αυγών από την Τουρκία.

 33. Πέπε said

  Πάσα από Spiral, @31:

  Ένας φίλος, όταν έμενα σε χωριό:

  -Άσε, έμπλεξα. Ο κόκοράς μου τσίμπησε το αγοράκι μιας γειτόνισσας, και με κυνηγάει η γειτόνισσα.

  Την άλλη μέρα τον ξαναρωτώ:

  -Τι έγινε με τον κόκορα;

  -Δε θα το ξανακάνει.

 34. Γς said

  Κι έρχεται από μόνη της…

  Μια κότα στρουμπουλή
  μια κάτασπρη πουλάδα

 35. sarant said

  Να βάλουμε και το «Θα κάτσω σπίτι» του Κηλαηδόνη, όπου πρωταγωνιστεί το αυγό

 36. Πέπε said

  @32:
  > > Ότι οι γαλοπούλες λέγονταν τούρκοι στα ελληνικά, δεν το έχω συναντήσει.

  Κούρκοι πάντως έχω ακούσει. Επίσης γάλοι, διάνοι, ινδιάνοι, κούβοι.

  Ο κούβος δεν ξέρω από πού βγαίνει -προφανώς όχι από την Κούβα- αλλά έχει πλάκα ότι όλες οι ονομασίες είτε προέρχονται στ’ αλήθεια είτε θυμίζουν κατά σύμπτωση διαφορετικούς λαούς.

  Α, και το γνωστό ορθοφωνικό ποίημα του _____?:

  Τους μουντρούχους τούτους Τούρκους
  που στους φούρνους τους κρουστούς
  τσουρουφλούν τους σκούρους κούρκους,
  φτου τους, φτου τους ουλουνούς.

 37. spiral architect 🇰🇵 said

  Ισχύει άραγε αυτό, για το αυγό του Κολόμβου;

 38. Πέπε said

  @36:

  > > του _____?

  Του Ν. Παπακωνσταντίνου. Γκουγκλάρεις και σου βγαίνει η απάντηση στον Σαραντάκο. Μπορούσα να το σκεφτώ και νωρίτερα.

  https://www.politeianet.gr/books/9789605581619-papakonstantinou-d-nikos-dodoni-agogi-tou-logou-240132

 39. Γς said

  Δωδεκάμισι,

  Αλλος εργένης;

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  @39: Όχι!

 41. cronopiusa said

  για κάτι πολύ ακριβό

  Στην Ισπανία η αντίστοιχη παροιμία της

  Καλλια ‘χω το σημερινό αυγό, παρά την αυριανή όρνιθα. Παραλλαγή του «κάλλιο πέντε και στο χέρι».

  είναι «el que no arriesga un huevo nunca tendrá un pollo»
  όποιος δεν διακινδυνεύει ένα αυγό ποτέ δεν θα έχει ένα κοτόπουλο

 42. Γς said

  40:

  Αλλάζουμε;

  Να σου δώσω και κάτι…

 43. gpoint said

  Ο δικός μου πετεινός τάπινε λιγάκι…

  ο οινόφλυξ αλέκτωρ

  Μόλις μεγάλωσα και έβγαλα λειράκι
  και μπήκα στην ουσία της ζωής
  κατάλαβα πως ήμουν κοκοράκι
  που πα να πει ο άρχων της αυλής.

  Καθήκοντα μου είχαν αναθέσει
  να τους ξυπνάω πάντα πρώτος το πρωΐ
  να κουμαντάρω τις κοτούλες στο κοτέτσι
  να τους μοιράζω ακριβοδίκαια το φαΐ

  Μετά, την ώρα που σκαλίζαν οι κοτούλες
  να βρουν σκουλήκι ή ένα άλλο φαγητό
  εγώ βολτάριζα με άγριο το βλέμμα
  για να τρομάξω κάθε πιθανό εχθρό

  Πολύ μου άρεσε ο ρόλος μου ετούτος
  αν και στο βάθος αισθανόμουνα δειλός
  αλλά και άλλα μου ζητούσαν οι κοτούλες
  σαν περπατούσα μόνος μου καμαρωτός

  Και να η μία, να η άλλη, να η παράλλη
  μου κάναν την ζωή μου φορτική
  αν έχεις πάνω από δύο-τρεις συμβίες
  η κάθε μέρα καταντάει τραγική

  Τότε την λύση την εβρήκα στο κρασάκι
  να πίνω λίγο κάθε βράδυ δηλαδή
  για να ξεχνάω όλα όσα μου ζητούσαν
  να μην λαλάω σαν χαράζει η αυγή.

  Παράπονα πολλά τ’ αφεντικά μου
  που ο κόκορας τους έγινε μπεκρής
  τους άκουσα κρυφά να συζητάνε
  για την ανάγκη κάποιας αλλαγής

  Κι αν τώρα με ρωτήσεις πως αισθάνομαι
  σαν κόκορας κρασάτος θα σου πω
  γιατί μπορεί στην κατσαρόλα να με βάλανε
  μα βρέθηκα στο περιβάλλον π’ αγαπώ !

 44. Raptakis Dimitrios said

  Ήμουνε κράχτης πετεινός και κράχτης είμαι ακόμη/μόνο πως κράζω στην αυλή, δε βγαίνω μπλιο στο δώμα.

  Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ρηγάτος θα έχει και πολλές μαντινάδες στο βιβλίο, εάν κρίνω από τα προηγούμενά του.

  Χαίρε, Νίκο.

 45. cronopiusa said

 46. cronopiusa said

  Huevos revueltos a la mexicana

 47. sarant said

  44 Γεια σου Δημήτρη. Δεν το έχω μπροστά μου, αλλά όντως έχει μαντινάδες το βιβλίο του Ρηγάτου.

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>(τί γελάς) -αυγά σου καθαρίζουνε; : γελάς άκαιρα κοίτα μη σου σου βγει ξινό. Αιωρείται μια απειλή

  >>(‘Οντεν ήφταξε) τ΄αυγό στον κώλο :όταν εξάντλησες τα περιθώρια, όταν δεν έχεις άλλο τράτο, «στο νυ(ν) και αεί».

  «Θαρρείς πως ήσκισε τ΄αυγό κι εβγήκε» έκφραση στα μέρη μου, που περιγράφει την ασπρορόδινη όμορφη κοπέλα.

  «Δυο πετεινοί,δυο κούνελοι και πεθερά και νύφη» αταίριαστα ντουέτα κάτω από την ίδια στέγη.

  Ορνιθοσκαλίσματα.
  Κουτορνίθι.

  «όπου κι αν πάει η γιόρνιθα το γκώλο τζη τονε βαστά» (όπου κι αν πάει ο άθρωπος,το κακό του χούι δεν αλλάζει).

  Ήκραξε πάλι ο πετεινός
  μα πού να κλείσω μάτι
  η πρώτη μου αγαπητικιά
  φταίει π΄αναθεμάτη

  ο Κιντ δε μας είπε τελικά πώς με δυο αυγά μετράς την πυραμίδα 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/05/21/augo/#comment-433369
  -Ωοσκοπεία

 49. Αὐγουστῖνος said

  Καὶ ἡ ἔκφραση «κότα-πίτα», ποὺ τὴ συναντᾶμε στοὺς Ὄρνιθες, ἀρχὴ-ἀρχὴ τῆς κωμωδίας:

  Αν κανείς σας ω θεατές μας
  θέλει εδώ κι εμπρός να ζει
  με τα όρνια κότα – πίττα
  κατευθείαν εδώ να ‘ρθει

  Ἄχ, κὸκ ὠ βαίν! (Ἄραγε τὸ «Κοκοβίνος» ἀπὸ τὸν κρασᾶτο κόκκορα προέρχεται;)

 50. cronopiusa said

 51. sarant said

  49 Βέβαια η έκφρ. κότα-πίτα είναι νεότερη.

 52. Jane said

  «Πάτησε η κότα στ’ αυγό κι ανέβηκε στον ουρανό». Το ΄λεγε η μάνα μου για να ειρωνευτεί όσους ξεχνούσαν τη λαική τους καταγωγή και γίνονταν ακατάδεχτοι. Ή για όσους νόμιζαν πως κατάφεραν κάτι σπουδαίο και περηφανεύονταν.

  Λέγεται σε χωριά της Θεσσαλίας. Με προφορά πάντα. «Πάτ’σι η κότα τ’ αυγό κι ανέβκι στουν ουρανό».

 53. Πάνος με πεζά said

  Δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί η έκφραση «αυγά-πουλιά» , συνώνυμη του γης μαδιάμ, πλίνθοι-κέραμοι κλπ.

  Επίσης για την οδήγηση στο χιόνι, η θεωρία του αυγού : πατάμε το γκάζι τόσο ώστε να μη σπάσει ένα υποτιθέμενο αυγό που μεσολαβεί μεταξύ της σόλας του παπουτσιού μας, και του πεντάλ του γκαζιού.

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  21: Θα είχε διαβάσει Πλούταρχο αυτός ο τσιφλικάς:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-ieros-loxos-h-thrylikh-stratia-omofylofilwn-erastwn-poy-katatropwse-toys-spartiates.3998954.amp.html&ved=0ahUKEwixpbKRqbPVAhXMDxoKHQByBXwQFggaMAA&usg=AFQjCNEeh9b6gcpObpS4zsYLWFAODpNv4Q&ampcf=1

 55. cronopiusa said

 56. Triant said

  Καλή εβδομάδα.

  53: Το αυγό στο γκάζι είναι γενικότερη συμβουλή για οικονομική οδήγηση.

 57. Corto said

  32 (Sarant):

  «Αν δεν κάνω λάθος, κάναμε εισαγωγές αυγών από την Τουρκία»

  Αποκλείεται η έκφραση να προέρχεται από την Κατοχή;

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αγκυλώθηκε η βασιλόπιτα απ’ τ’ αυγό»…Για τους καλομαθημένους που όλα τους ενοχλούν και τους φταίνε.
  «Δώσε τ’ αυγά, μα κράτα την κότα»…Με μέτρο η γενναιοδωρία.
  «Πρωτού σκάσουν τ’ αυγά, άρχισε να μετράει τα πουλιά»…Για τους ανυπόμονους.
  «Κάθε μέρα αυγά και πλια»…Φασαρίες και καυγάδες.

  Συμβουλή: Να είστε επιφυλακτικοί με όσους έχουν καραμέλα την παροιμία για σπασμένα αυγά και ομελέτες. Πολλά σπασμένα αυγά, σχεδόν ποτέ ομελέτα.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτού, όχι πρωτού, ρε δάσκαλε!

 60. cronopiusa said

  «Πρὶν ἀλέκτορα φωνῆσαι σήμερον ἀπαρνήσῃ με τρίς»

 61. spiral architect 🇰🇵 said

  Μιας και έγραψα πριν για τα κοκόρια:

  Και άλλος κόκορας στο κοτέτσι. 😉
  (για επίδοξους ηγέτες)
  Να ‘μουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλους τους μήνες κόκορας και γάτος το Γενάρη
  (για ερωτιάρηδες)
  Όλα τα ζώα είναι λυπημένα μετά την ερωτική πράξη, εκτός από τη γυναίκα και τον κόκορα.
  (ομοίως, αρχαία ρήση, πιθανόν του Γαληνού)
  Τα φόρτωσε στον κόκορα.
  για τους τεμπέληδες)

 62. Γς said

  Ωραίος πλουμιστός με το χαρέμι του ο κόκορας μας στο Βύρωνα του παλιού καιρού.

  Αρχοντας! Μέχρι που ένα πρωί άρχισε να σέρνεται, να αδυνατίζει, του θανατά.
  Ούτε για σφάξιμο δεν ήταν πιά.

  Με τον καιρό όμως άρχισε σιγά σιγά να ξαναφουσκώνει και να πατά σταθερά στα πόδια του. Μέχρι που επανήλθε στα Κικιρίκου! του.

  Τι είχε συμβεί;
  Αποκαλύφθηκε στην ιατροδικαστική μας κατσαρόλα, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου.
  Είχε καταπιεί μια μεγάλη πρόκα (σιδερένιο σκουλήκι), που του είχε κατατρυπήσει τα σωθικά.

 63. Γς said

  56:

  Το έκανα. Αλλά ξεχνιόμουν και έσπαγα το ένα αβγό μετά το άλλο.

  Μέχρι που πήρα ένα ψεύτικο από ξύλο και σώθηκα.

 64. sarant said

  57 Δεν αποκλείεται, τουλάχιστον χρονολογικά ταιριάζει

  62 Ρε τον καημένο, όσο ήταν άρρωστος ζούσε, μόλις γιατρεύτηκε πήγε στην κατσαρόλα.

 65. Μαρία said

  Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάνε οι κότες.

  64
  Για έξι αυγά Τουρκίας ξέρω και δεν το άκουσα ποτέ απο παλιούς.
  Τη δεκαετία του ’70 συνομήλικοί μου κολλούσανε τη φράση όπου να ‘ναι εναλλακτικά με τη φράση «εξού και ψυγεία εσκιμό» 🙂

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τόσο ποιητικό(ή εμένα μου φαίνεται καθώς έχω είκονα, ήχο και φως-πλάγιο,του Σεπτέμβρη- απ΄το στίχο) :
  «…κόκκινες φωνές
  κι ιδρώτας
  στις κατηφοριὲς
  «το χρυσὸ κακάρισμα τῆς κότας.
  Ο Τρύγος/Ρίτσος/Mαμαγκάκης/Πουλόπουλος

  44/47 μαντινάδες
  Ήμουνε κράχτης πετεινός
  κι εδά στα γερατειά μου
  να με τσιμπούνε οι όρνιθες
  δεν το βαστά η καρδιά μου

  Αν μ΄αρνηθείς αγάπη μου
  μιαν όρνιθα θα σφάξω
  να κάτσω να γλεντοκοπώ
  ώστε* να σου ξεχάσω
  *μέχρι
  53.» ‘Εχει πουλιά κι αυγά», έχει πολλές δουλειές/υποθέσεις/ασχολίες που δεν τις προλαβαίνει.

 67. sarant said

  65 Νομίζω πως το έχω δει σε γελοιογρ. της δεκ του 1960.

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Ρούφα τ΄αυγό σου
  https://www.slang.gr/lemma/11657-roufa-t-augo-sou

 69. spiral architect 🇰🇵 said

 70. Avonidas said

  Σκέφτομαι εκείνη τη μάρκα, «Χρυσά Αυγά», που κυκλοφορούσαν παλιότερα στο σούπερ μάρκετ. Τι να γίνανε, άραγε;

  Πάω στοίχημα πως εκείνος που τα λάνσαρε, την τελευταία πενταετία καταριέται την ώρα και τη στιγμή της έμπνευσής του 😉

 71. Avonidas said

  Την εικόνα ξέχασα:

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σα μαδημένος κόκορας.

  Σαράντα αυγά, σαράντα μπουκιές.

  Ταχτάρισμα
  Είχα γιο κι είχα χαρά
  κι έψηνά του πέντε αυγά
  κι έτρωα ΄γω τα τέσσερα
  κι από τ΄άλλο,το μισό,
  το μισό, το γαλανό!*
  *(ασπράδι)

  22– Η κότα με τα χρυσά αυγά
  «Χρυσοτόκος όρνιθα», για πρόσωπα, μπίζνες κλπ

  Θα σου κάμει το χρυσό αυγό. (Ειρωνικά)

 73. Παναγιώτης Κ. said

  «Πίνει η κότα το νερό και κοιτάει τον ουρανό»
  Λαϊκή ρήση, προτροπή να είμαστε μετριόφρονες,

 74. Παναγιώτης Κ. said

  Φτιάχνετε αβγά ποσέ;
  Πολύ …αριστοκρατική μου φαίνεται η συνταγή και έτσι δεν αποπειράθηκα να την πραγματοποιήσω. 🙂
  Εξ΄άλλου , τι καλύτερο από μια ομελέτα ή από δύο (;) αβγά μάτια με βούτυρο;

  Θυμήθηκα δύο μέρη όπου απολαμβάναμε πρωινό, μιλάμε για πολύ…πρωί , με αβγά μάτια , βουτυρόμελο και γάλα. Το ένα στην Ομόνοια στην αρχή της οδού Αθηνάς (ξέχασα το όνομα) και το άλλο, μόνο αβγά μάτια, ψηλά στην Ιπποκράτους κοντά στη Λεωφόρο. Όλα αυτά αρχές της δεκαετίας του ΄70!

 75. sarant said

  70 Χαχά, σωστά!

 76. dryhammer said

  Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες.

  Την ιστορία με το αυγό και τήν έκφραση «Άντε σύ πού ‘φαες τ΄αυγό» στη Χίο την έχουμε με Καρδαμυλίτη καπετάνιο.

 77. Corto said

  Και η Αυγουλού η Μαριγώ, με τον Παπαϊωάννου και τον Χατζηχρήστο (1940)
  μουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου
  στίχοι: Κώστας Μακρής

 78. Αὐγουστῖνος said

  Καλά, τόσες ὧρες, τόσα σχόλια κι οὔτε ἕνας δὲν θυμήθηκε τὸν Φωκίωνα Δημητριάδη καὶ τὴν κότα τοῦ Τσάτσου;

 79. Spiridione said

  65. Όπως «Πίτσος εμπιστοσύνη»; 🙂

  Γελοιογραφία με αυγά Τουρκίας
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=40386&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASJASdASLASEAAgARwASXASdASZASSASHASJASaAAi&CropPDF=0

  Εισαγωγές πρέπει να κάναμε τουλάχιστον απ’ τον Εμφύλιο με διμερή συμφωνία με την Τουρκία.

 80. Spiridione said

  70. Υπάρχουν ακόμα κανονικά.

  Άλλες φράσεις
  Τον καθάρισε σαν αυγό.
  Τους έδειξε τ’ αυγά του.

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  70. Τα αγοράζει φανατικά το 7% περίπου του πληθυσμού. Αρκεί να συνοδεύονται από πιστοποιητικό ελληνόψυχης γνησιότητας και να γεννήθηκαν σε κοτέτσι με αγκυλωτό κοτετσόσυρμα.

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξει ξει* η όρνιθα
  ίσαμε να βγάλει τα μάτια τζη.
  *ξύνει
  =Το πάει φιρί φιρί να πάθει ζημιά.

  αυγοτέμπερες
  αυγοτάραχο

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να ‘σουν μεγαλοεπιχειρηματικό ή πολιτικό λαμόγιο, θα ‘βγαινες με ανήκεστο βλάβη λόγω κρυολογήματος. Τι να σου κάνουμε!
  http://www.efsyn.gr/arthro/pethainontas-sti-fylaki

 84. Κουτρούφι said

  Σατιρικές ρίμες από τις Κυκλάδες:

  Είχα κι εγώ μια όρνιθα που ηγέννα πότε-πότε
  και μου την ήκλεψε ο παπάς και μάγκου ε μου το ‘πε

  Παπά μου σε παρακαλώ φέρε την κότα πίσω
  κι άμα θες τον πετεινό να σου τονε χαρίσω

  Ήταν η μοίρα μου καλή κι η τύχη μου μεγάλη
  κι ήνοιξε η πόρτα του παπά κι ήρχε στο σπίτι πάλι

  Ετούτος είναι ο χορός της Όρνιθας που λένε
  που άλλοι τονε χορεύουνε κι άλλοι εν τονε θένε

  Εδώ η σιφνέικη εκδοχή με τους Ξανθάκηδες: https://www.youtube.com/watch?v=xNIPGoTymxw σε ένα σκοπό που στη Σίφνο λέγεται Κρητικός.

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις Καθημερινές επιθέσεις στο υπουργείο Παιδείας και από τις πομφόλυγες περί αριστείας;
  http://www.efsyn.gr/arthro/oi-goneis-pelates-kai-o-mathitis-proion

 86. sarant said

  79 Α γεια σου, γελοιογραφία του 1965.

  84 Αυτό το μάγκουε ιταλικό φαίνεται, και ούτε καν ε;

 87. ΣΠ said

 88. Γς said

  Ότι σχεδόν σε κάθε αυλή υπήρχε κι ένα κοτέτσι είναι γνωστό.
  Λίγο όμως είναι γνωστό ότι άκμαζε κι ένα ιδιόρρυθμο κλίρινγκ με τον μπακάλη.
  Το είχα ζήσει: Μέρος ή όλη η πληρωμή να γίνεται με αυγά από το κοτέτσι!

  Επίσης έχει εντελώς ξεχαστεί ο ορνιθολογικός πρόγονος του φακελακίου και μπαξισίου: Τα πεσκέσι της κότας!

  Ακόμα θυμάμαι να τις πηγαίνουν ζωντανές στον γιατρό, τον πολιτικό, τον όποιο τέλος πάντων ήθελαν να δωροδοκήσουν, κρατώντας τες από τα πόδια με το κεφάλι προς τα κάτω.

 89. Γς said

  Και μια κότα [Ελληνίδα και στα ελληνικά] στο JFK.

  -Ένα, δύο, φου…
  -Ένα, δύο, τρία.

  Ακουγα τη φωνή μου από τα μεγάφωνα στο αεροδρόμιο JFK να έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις και με διάφορες καθυστερήσεις …

  -Ένα δύο τρία, Κότα, μωρή κότα

  Πάντα αυτή με εύρισκε. Ερχόταν από πίσω μου κρυφά και μου έπιανε τις βαλίτσες.
  Αυτή την φορά όμως δεν μου έπαιζε κρυφτούλι. Είχαμε σίγουρα χαθεί.

  Πήγα να κάνω πέϊτζινκ. Του λέω το όνομα: Πέγκυ Δαούσις.
  Το Πέγκυ το πέτυχε το Δαούσις βγήκε σαν το Αϊ Πατράϊ του ανεκδότου. Κάναμε πρόβα, το ξανα-αναγγέλει. Χειρότερα. Οπότε μου λέει:

  -Πες το μόνος σου και μου δίνει το μικρόφωνο.

  -Ιν μάϊ οουν λάνγκουιτζ;

  -OK.

  -Μωρή κότα, που είπαμε; Δεν είπαμε στο Τέρμιναλ Εϊ της Τι Νταμπλουγιου Εϊ; Αντε τσακίσου έλα εδώ, ρε βλίτο!

  Ο άλλος με κοίταζε και παρακολουθούσε πως λέγεται στα ελληνικά το:

  «Παρακαλείται η κυρία Πέγκυ Δαούση όπως προσέλθει στο σταθμό Α της TWA”

  -Ρε σύ, ρεζίλι των σκυλιών γίναμε!

  Οποιος δικός μας ήταν εκεί, ακόμα θα το θυμάται

 90. Γς said

  Και μία αποτεφρωθείσα όρνις:

  Τι την έπιασε να φτιάξει κοτόπουλο;
  Για τη γιατρίνα μου μιλάω που ήταν σπίρτο σκέτο περί τα μαγειρικά.

  Και μέχρι να ετοιμαστεί ανοίξαμε ένα μπουκάλι και το ρίξαμε στα προκαταρτικά στο λαβ τσέαρ.

  Κι όλα έβαιναν καλώς μέχρι που ξαφνικά, μά όλως ξαφνικά, ένα μαύρο σύννεφο άρχισε να μας πλησιάζει από την κουζίνα. Παγώσαμε στη θέα του αλλά και στη μυρωδιά του.

  Ηταν η εξαϋλωθείσα κότα της κατσαρόλας που είχαμε ξεχάσει.
  Βρε τι παράθυρα ανοίξαμε. Φυσούσε και λίγο, ήταν και διαμπερές το διαμέρισμα, τίποτα.

  Η απαίσια μπόχα είχε ποτίσει τα πάντα. Αδύνατο να μείνουμε εκεί. Πήγαμε να κοιμηθούμε στην αδελφή της.

 91. Πάνος με πεζά said

  Κι αυτό το έχουμε ξαναδεί, απ΄την Τρύπη Λακωνίας.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας και το σημερινό άρθρο αναφέρεται και στα κοκόρια, να θυμίσω πως είχαν ένα ιδιαίτερο συμβολισμό παρά τοις ΑΗΠ: «επιτάγματα» λέγονταν τα δώρα που έπαιρναν οι ερωμένοι από τους εραστές τους, συνήθως άγρια κοκκόρια σαν σύμβολο σεξουαλικής ευρωστίας!

  Άντε, να προλάβω τίποτα μεταμεσονύκτια σχόλια ….

 93. Triant said

  @74
  Το γαλατάδικο με τα εξαιρετικά αυγουλάκια στην Ομόνοια λεγόταν ΒΡΕΤ(Τ)ΑΝΙΑ. Αν και οι περισσότεροι της παρέας τιμούσαμε συνήθως το γιαούρτι με μέλι.

 94. Γιάννης Ιατρού said

  κι ένα εκτός θέματος, αλλά νομίζω πως θα έχετε κατανόηση… 🙂 (από το ρεπορτάζ για τον Βαρουφάκη της Deutsche Welle, σήμερα):

  Κομβικός χαρακτήρας του ρεπορτάζ είναι και ο …Λάμπρος. Πρόκειται για έναν ταλαιπωρημένο, αλλά καλόκαρδο άνθρωπο, άνεργο, που πέρασε πολλά στη ζωή του. Τον μνημονεύει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός. Προεκλογικά ο Λάμπρος είχε ζητήσει από τον Βαρουφάκη να μην εγκαταλείψει τον αγώνα…

 95. Γς said

  Ενας οδοστρωτήρας πατάει μια κότα και την κάνει ένα με την άσφαλτο.

  Και όπως συμβαίνει στα καρτούν, ξεκολλάει απ την άσφαλτο, τινάζεται, ξαναγίνεται κότα και λέει:

  -Αυτός ήταν κόκορας

  Οχι σαν αυτόν που τά’ φτυσε:

 96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλησπέρα σας.
  Θὰ μποροῦσα νὰ τ᾿ ἀφήσω γιὰ τὸ Σάββατο, ἀλλὰ τὰ μεζεδάκια, ὅπως καὶ τ᾿ αὐγά, πρέπει νά ᾿ναι φρέσκα.
  Πρίν ἀπὸ λίγο στὶς εὶδήσεις τοῦ Ἀντέννα εἶπαν πὼς ὁ Κριστιάνο Ρονάλντο κατηγορεῖται γιὰ φοροδιαφυγὴ μέσῳ… παράκτιας ἑταιρείας ποὺ εἶχε συστήσει.

  Τελικὰ πολὺ παραλίας ὁ τύπος! 🙂

 97. 37, … Ισχύει άραγε αυτό, για το αυγό του Κολόμβου; …

  Μια πιο ευφάνταστη ιστορία, αναφέρει πως το αυγό του Κολόμβου ήταν η πρώτη κίνηση σε παιχνίδι στρατηγικής, όπου δύο παίχτες βάζουν εναλλάξ ένα αυγό πάνω σε μια τετράγωνη πετσέτα, και κερδίζει αυτός που βάζει τελευταίος. Βάζοντας το αυγό του Κολόμβου (όρθιο στη μέση) στην πρώτη κίνηση και μετά διαδοχικά στην συμμετρική θέση της προηγούμενης κίνησης του αντιπάλου (ως προς το κέντρο) ο πρώτος παίχτης κερδίζει πάντα. Λέμε τώρα…

 98. 4, … 2:
  >No ponga los huevos en la misma canasta λέμε εμείς
  Στην Ουιγουρία;

  Ουί.

 99. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Χτές τὰ περιστέρια, σήμερα πετεινοὶ καὶ ὄρνιθες, πολὺ πουλερικό, ρὲ παιδί μου! 🙂

  Νά γράψω καὶ μερικὰ Θερμιώτικα.

  Ὄταν πάνε γιὰ ὕπνο τὰ πουλερικὰ λένε κοιτάζουν ἀπὸ τὴν κοίτη, τὸν χῶρον ὅπου κεῖται, τὸν κοιτώνα. Πρβλ. ἀπὸ τραπέζης καὶ κοίτης.
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CF%84%CE%B7

  Καὶ μιὰ γουστόζικη ἱστορία.
  Ἐπισκέπτεται κάποιος τοὺς κουμπάρους του. Ἡ κουμπάρα θέλει νὰ τὸν κεράσει ἕνα κρασί, ἀλλὰ δὲν ἔχει ἄλλο μεζέ καὶ προτείνει νὰ τοῦ τηγανίσει αὐγά. Ἐκεῖνος ἀρνεῖται εὐγενικά, ἐκείνη ἐπιμένει, ὁπότε ἐπεμβαίνει ὀ σύζυγος, ποὺ δὲν φημιζόταν γιὰ τὸ κουβαρνταλίκι το:

  «Μωρὲ σκόλα, διάολε! Αὐγὸ τσ᾿ αὐγό*! Ἀφοῦ σοῦ λέει ὁ κουμπάρος πὼς δὲ θέλει!»

  *αὐγὸ κι αὐγό.

 100. 21, … Εσύ που έφαγες τ’ αυγό, μπορείς και περισσότερο. Ο κάθε εργάτης φιλοτιμιόταν κι έβαζε τα δυνατά του. …

  Μού θυμίζει ιστορία του πατέρα μου, από εποχές φτώχιας:

  Η «γριά» Μπολόναινα, χήρα και χωρίς πόρους, με μικρά παιδιά να θρέψει, έπαιρνε γύρα το Πάσχα τα σπίτια του χωριού με κανα-δυό από τα πιτσιρίκια της μαζί, και τα είχε ορμηνέψει από πριν ν’ αρχίσουν την γκρίνια, οπότε σε καίρια στιγμή τάχα μου επενέβαινε λέγοντας
  «Σώπασε, βυζανιάρικο, δεν είν’ όρνιο η νοικοκυρά – θα σού δώκει και κουλούρι κι αυγό!»
  για να φέρει την νοικοκυρά στο φιλότιμο.

  Το ήξεραν φυσικά όλοι το κόλπο, αλλά πάντα έδιναν ό,τι μπορούσαν, να βοηθήσουν μια ψυχή…

 101. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἀπὸ μιὰ ματιὰ στὰ σχόλια δὲν νομίζω πὼς εἶδα τὸ χαρακτηρισμὸ κοκκοράκι ποὺ ἀποδίδουν οἱ γυναῖκες στοὺς «γρήγορους» ἐραστές.
  Ἐπίσης τὰ «κοκκοράκια» ποὺ κάνουν κάποιοι ὅταν μιλοῦν ἤ ὅταν τραγουδοῦν.
  Τέλος ὑπῆρχε καὶ τὸ ἄλλο «κοκκοράκι» τὸ ἀνασηκωμένο τσουλούφι ποὺ ἤταν τῆς μόδας σὲ παλιότερες ἐποχές.

 102. Και ο πιο διάσημος, ίσως, ορνιθολόγος του 20ού αιώνα.

 103. Emphyrio said

  Περι ρουφηγματος του αυγου, στο 0:40:

  (Απο την μονη ταινια οπου ο Κωνσταντινου επαιξε κανονικα, σαν κανονικος ηθοποιος).

 104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Κουτρούφι (84). Πατριώτη, μὲ συγκίνησε ὁ «Χορὸς τῆς Ὄρνιθας». Ἰδιαίτερα ἡ φωνή τῆς Μαρίας Ξανθάκη. Κατὰ τὴ γνώμη μου εἶναι μιὰ ἀπὸ τὶς καλύτερες καὶ πιὸ γνήσιες φωνὲς τοῦ Κυκλαδίτικου τραγουδιοῦ. Καμιὰ σχέση μὲ τὰ σύγχρονα νιαουρίσματα τοῦ «σκυλονησιώτικου».

  Καὶ κλείνω μ᾿ ἕνα ἐξειρετικὸ ἔδεσμα ποὺ μᾶς πρόσφεραν κάποιοι καλοὶ φίλοι στὴ Λῆμνο, πρίν ἀπὸ 25 χρόνια: Πετ᾿νὸ μὶ τὰ φλουμάρια, δηλ. κόκκορα (ἀλανιάρη, φυσικὰ) μὲ χιλοπίτες σπιτικὲς.

 105. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  88 Σε ένα διήγημα ο Παπαδιαμάντης (στον Γείτονα με το λαούτο, μάλλον) έχει μια δασκάλα που έχει κότες -και οι άλλες λένε πως τις θέλει για πεσκέσι για να διοριστεί.

  96 Από παλιά οι… παράκτιες εταιρείες
  http://www.sarantakos.com/language/parakti.html

 106. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @104 ἐξειρετικὸ=>ἐξαιρετικὸ

 107. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @105β. Νικοκὺρη, ἀπολαυστικὸ τὸ κείμενο μὲ τὶς παράκτιες.

 108. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἐγὼ γράφω αὐγὸ κι ἀφτί 1-1

 109. Βάγια said

  Να συμβάλλω κι εγώ με μια εποχιακή, ας πούμε, παροιμία, χωρίς αυγά αλλά με κότες: Κότα-πίτα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη.
  Μάλλον έχει να κάνει με τις εποχές που είναι παχιά τα πουλερικά, αλλά το πρώτο μέρος μπορεί να ερμηνευθεί και ως έκφραση καλοζωίας, όπως το γνωστό ζωή και κότα, το οποίο δεν είδα να αναφέρθηκε.

 110. sarant said

  107 Nάσαι καλά

 111. Γς said

  102:

  Σπουδαίος, αλλά τα έκανε [μπιπ] με τα ρατσιστικά του με τραγικά αποτελέσματα και στα οικονομικά του. Μέχρι και το Νόμπελ μετάλλιο του πούλησε για να τα βγάλει πέρα.

  Οι μαύροι και οι νοημοσύνη,
  Και θυμήθηκα έναν άλλον σ αυτό το θέμα.

  Ο καθηγητής μου M. Nei είχε ασχοληθεί συστηματικά με την γονιδιακή σύσταση των φυλών. Τόσο που ξαφνικά έφτασαν τα κανάλια της Αμερικής στο εργαστήριό μας.

  Τι είχε συμβεί;
  Δεν είχαν περάσει ούτε ένα 24ωρο καλά καλά που είχε απολυθεί από κάποια ομάδα στην Καλιφόρνια ο προπονητής της (Ελληνικής καταγωγής). Κι ο λόγος ήταν ο εξής:

  Τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν έχει παρατηρήσει ότι οι μαύροι είναι καλοί ως παίκτες αλλά όχι ως προπονητές.

  -Όχι δεν το έχω παρατηρήσει.

  -Μα το ποσοστό των μαύρων προπονητών είναι μικρο.

  –Ετυχε.

  -Μήπως δεν τα καταφέρνουν γιατί χρειάζεται μυαλό;

  -Δεν νομίζω.

  Μήπως έτσι μήπως αλλιώς κάπου την πάτησε και απάντησε

  -Maybe.

  Τον σχόλασαν αμέσως.

  Κι άρχισαν τα κανάλια να ρωτούν τον καθηγητή Nei.

  -Εσεις που έχετε μελετήσει τη γενετική των φυλών συμφωνείται ότι οι Κοκέσιανς είναι πιο έξυπνοι απ τους Αφρο-Αμέρικανς.

  -Δεν το έχω ερευνήσει.

  Η ερώτηση άλλαζε, αλλά αυτός εκεί, με τη βελόνα κολλημένη.

  Επεσαν όλα τα κόλπα και τερτίπια της δημοσιογραφικής καπατσωσύνης, αλλά τίποτα.
  Και τελικά πάπαλα.

  -Ευχαριστούμε προφέσορ για τον χρόνο σας.

  -Δεν το έχω ερευνήσει, ούπς, μάι πλέζερ!

 112. 46,
  Και huevos rancheros συν οι παραλλαγές τους.
  Δημοφιλή και βόρεια του Μεξικού.

 113. Mπούφος said

  Σαν ισπανική ομελέτα νόστιμα τα άνω σχόλια!
  Εγώ, πάντως, όταν ήμανε μικρή, όμορφη και στρουμπουλή, είχα μάθει από μια σπιτονοικοκυρά να κάνω…κωλοσκόπηση στις κότες. Ήθελα να δω άν ήταν ετοιμόγεννες, και να με συγχωρείτε κιόλας. Άμα άγγιζα με το δαχτυλάκι, έξω-έξω το αυγό, έστηνα καραούλι απέξω απ’ τον ορνιθώνα, και σε λίγη ώρα, το έπαιρνα, ζεστό και ολόφρεσκο, για κατανάλωση. Σιχαμερό; Σιχαμερότατο εκ πρώτης όψεως, αλλά τι να καταλάβει το παιδί; όπως το ορμήνεψαν, έκανε.

 114. 111,
  Για αθλητές και φυλετικά σχόλια και η ιστορία του Jimmy the Greek.

 115. Γς said

  113:

  Α, εσύ έχεις προσόντα. Prostate Massage και τέτοια

 116. Και η οδηγική οδηγία:
  Πατάμε γκάζι σαν να βρίσκεται ένα φρέσκο αυγό κάτω από το δεξί πόδι.

 117. Πάνος με πεζά said

  Εμείς οι λάτρεις του αμερικανικού θεάτρου, παλιού και νεώτερου, αποχαιρετάμε σήμερα και τον Σαμ Σέπαρντ… Τον γνωρίσαμε από την αγαπημένη σκηνή του Θεάτρος Εξαρχείων και την παράσταση «Αληθινή Δύση», ωστόσο αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα του μεγάλου έργου που άφησε… Αυτή η αέναη αλυσίδα του του αμερικανικού θεάτρου, από τον Ο’Νιλ στον Τέννεσι Ουίλλιαμς, τον Χένρι Μίλλερ, τον Θόρτον Ουάιλντερ, τον Άρθουρ Μίλλερ, τον Ινγκ, τον Άλμπι, τον Σέπαρντ και τον Μάμετ, κι άλλους ακόμα, έδωσε απίστευτο υλικό, που περιέργως πώς, ταίριαξε απόλυτα στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα…

 118. ΓιώργοςΜ said

  Έχουμε πει το «αυτουνού γεννάνε και τα κοκόρια του» για όποιον έχει μεγάλη τύχη/επιτυχία;

 119. Πάνος με πεζά said

  ΟΙ κότες – τουλάχιστον αυτές που είχαμε εμείς ένα φεγγάρι- είχαν και μια κακιά συνήθεια, να τσιμπάνε το αυγό τους αμέσως με τά τη γέννα, και να του σπάνε ελαφρά το τσόφλι. Πολλοί το αποδίδουν στην έλλειψη κάποιου συστατικού στη διατροφή τους, π.χ. ασβεστίου.
  Η γιαγιά μου λοιπόν τις έβαζε να γεννάνε «στην απομόνωση», και μετά από έρευνα οι «καθαρές» κότες αποκτούσαν μια κορδέλα στο πόδι, ώστε να ξέρουμε ότι δεν χαλάνε τα αυγά τους, αλλά και των υπολοίπων…

 120. Corto said

  Από την εγκυκλοπαίδεια Ηλίου:

  – Επί αδυναμίας χρεοφειλέτου να πληρώση τα οφειλόμενα ή επί αγόνου επιχειρήσεως λέγεται: Κούρεψε τ’ αυγό και πάρε το μαλλί του»
  Ομοία περίπου θα ήτο και η χρήσις της αρχαίας παροιμίας: «Ωόν τίλλεις».

  – Επί των ακαίρως ενεργούντων: «Στις δέκα ώρες της νυχτός ποιος έχει αυγά για κλώσσα;»

  – Εις εκλαμβάνοντα ως εύκολον έργον τι δυσχερές λέγεται συνήθως: «Θαρρείς τ’ αυγά αλωνίζονται και το κρασί λιχνιέται».

  – Επί του αποταμιεύοντος αλλά και του προκαλούντος φιλονικίαν, εξ ης θα κακοπάθη λέγεται: «Φώλον έβαλες; Αυγά θα μάσης».

  – Επί πλεονεκτών λέγεται ότι δίνουν: «Τα έξω τ’ αυγού και τα μέσα της ελιάς», δηλαδή το τσόφλι του αυγού και το κουκούτσι της ελαίας.

 121. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 122. homeAlone said

  @Γς (#90) προκαταρτικά (sic) : Ό,τι προηγείται, μέχρι να μας γίνει κατάρτι…

 123. Γς said

  114:

  Μπράβο.

  Μάλλον ο Jimmy the Greek πρέπει να ήταν.
  Κι έβαλα μπόλικη σάλτσα.
  Εχουν περάσει και 30 χρόνια γμτ

 124. Πάνος με πεζά said

  Παροιμίες για αυγά, από το Σμυρνιωτλακη-Σηφάκη (χωρίς να ψάξω αν έχουν ληδη ειπωθεί) :

  – Αγκυλώθηκε η βασιλοπούλα από τ’ αυγό (παραπάνω διαβάζω «βασιλόπιτα», είσαστε σίγουροι;)
  – Απ’ τ’ αυγό στην όρνιθα κι απ’ το αρνίσ το βόδι.
  – Από άσπρο αυγό βγαίνει μαύρο πουλί (έμφαση στο «άσπρο»)
  – Αυγό να πάρεις απ’ο αυτόν, δε βρίσκεις κρόκο μέσα…
  – Γυρεύεις απ’ τ’ αυγό μαλλί, κι από το νύχι γάλα…
  – Δεματιάζει αυγά.
  – Τα αυγά σου δίνε, την κότα σου μή δίνεις…
  – Όπου χτυπιούνται δυό αυγά, το ένα θε να σπάσει…
  – Του κόρακα τ’ αυγά, δε βγάζουν περιστέρια…
  – Τα αυγά και οι όρκοι έυκολα σπάνε…
  – Κάλλιο σήμερα ένα αυγό, παρά αύριο μια κότα…
  – Τώρα το ηλιοβασίλεμα, ποιός έχει αυγά για κότες (;;;)

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  Ωραίο το άρθρο!

  Μερικές περίεργες λέξεις:

  Ιστορικό Λεξικό

  Κουμανούδης

  Λαογραφία 8 (1921)

 126. ranele said

  48. «Θαρρείς πως ήσκισε τ΄αυγό κι εβγήκε» έκφραση στα μέρη μου, που περιγράφει την ασπρορόδινη όμορφη κοπέλα.

  Έφη, μήπως η παροιμία αυτή αντανακλά με κάποιον τρόπο την αλλόκοτη γέννηση της Ωραίας Ελένης.που πρόβαλε από το αυγό του κύκνου;

 127. Γς said

  116:

  Το αναφέραμε [Σχ. 56]

  Και το έχουμε εμπΟδώσει [Σχ. 63]

 128. Γς said

  122:

  Καλό!!!

  Το έπιασες το υπονοούμενο [λέω εγώ τώρα]

 129. Πάνος με πεζά said

  Κι από μελωδίες, μια κότα κι ένα κοκοράκι, από αυτά που ξεχάστηκαν.

 130. Μπούφος said

  Έχω ακούσει και τη φράση » δεν είμαι και κανά παπάβγουλο!» εννοώντας ότι δεν είμαι και κανάς χαζός. Υπέθεσα ότι το παπάβγουλο θα ήταν αυγό πάπιας, και όχι αυγό παπά (!) αλλά..δεν ζήτησα περισσότερες εξηγήσεις, μην πούνε κιόλα ότι δεν μου κόβει, χαχα !:-)

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βασιλοπούλα είναι πιο λογικό , έχεις δίκιο, Πάνο.

 132. Πάνος με πεζά said

  «Κι κι κι, το συζητήσαν, κο κο κο τ’ αποφασίσαν, πλήρωσαν ένα γεράκι, κι έφαγε το κοκοράκι…» Ο συγκλονιστικός, για μένα, στίχος, είναι του ελληνοαμερικανού Θεοδόση Άθα, που άλλωστε μας έδωσε κι άλλα δείγματα της εξαιρετικής του στιχουργικής, με τον «Τζακ Ο’Χάρα». Έπεσα πάνω στο όνομα διαβάζοντας τώρα τελευταία την αυτοβιογραφία του Ζαμπέτα. Ο Θεοδόσης Άθας υπήρξε ένας «μυστηριώδης» άνθρωπος, για τον οποίο θα διαβάσετε περισσότερα εδώ.

 133. cronopiusa said

 134. cronopiusa said

 135. cronopiusa said

 136. Καλησπέρες said

  119 Πάνος με πεζά
  Οπωσδήποτε πρέπει αυτό να προκύπτει από έλλειψη ασβεστίου. Το έχω παρατηρήσει και σε περιστέρια. Αν τα ταϊσεις τσόφλια από αυγά, ή και αυγό μαγειρεμένο, το τρώνε με βουλιμία!

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  84.>>σε ένα σκοπό που στη Σίφνο λέγεται Κρητικός.
  Όπως τον ακούω, μπορεί να χορευτεί με τα βήματα ζωηρού κρητικού συρτού(Χανιώτη)

  84/86 >> «μάγκου μου»
  «…τις περισσότερες φορές κάποιος θα λέει το στιχάκι και όλοι μαζί μετά θα το τραγουδάνε… Μάγκου μου όμως να ξεμείνουν από στιχάκια τότε οι πιο γέροι αναλαμβάνουν δράση έτσι ώστε να συνεχιστεί το πανηγύρι με βιολιά μέχρι αργά το απόγευμα… »
  http://kallistorwntas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_9095.html

  126. Μοιάζει θαυμαστά!Το θυμάμαι και στο στόμα ακόμη της ορεινής γιαγιάς μου που ήξερε υποτυπώδη μόνο γραφή.
  «Τάξε πώς ήσκισες τ΄αυγό και την ήβγαλες»
  «τάξε πως»=σαν να

  >>119 >>αποκτούσαν μια κορδέλα στο πόδι,
  καρτσόνι/ «Η κοκκινο καρτσωνάτη είναι η δική μου»/ έμπαινε (ραβόταν γύρω στο πόδι της κοτας επίσης για αναγνώριση από τις άλλες κότες τις γειτονιάς που σεργιανούσαν ελεύθερες τότε. Τώρα, από χρόνια δηλαδή,δεν έχει φτερό κανείς.

  Μονή Αυγού

 138. cronopiusa said

  Ιστορία του αυγού
  Το αυγό είναι στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία το σύμβολο της ζωής.

 139. Γς said

  Σιγά τα αυγά!

  Δεκαετία του 60. Σταθμός υπεραστικών λεωφορείων. Εκείνα τα πράσινα λεωφορεία με τη σκάλα στο πίσω μέρος που κατέληγε στην οροφή, στη σχάρα, όπου τοποθετούσαν, που έδεναν, τις αποσκευές, πριν τις σκεπάσουν με το μουσαμά. Βαλίτσες, καλάθια, νταμιτζάνες και βάλε.

  Εχει ανεβεί λοιπόν ο οδηγός πάνω εκεί και ο βοηθός του πέταγε ένα ένα τα ελαφριά κομμάτια από κάτω με κατάλληλες κινήσεις και παλμούς. Σαν σφαιροβόλος ή δισκοβόλος να πούμε.

  Ηρθε και η σειρά του σακβουαγιάζ μου. Ελαφρύ. Μια αλλαξιά, πάνινα παπούτσια, κάνα δυο βιβλία.

  Την πιάνει απ τα χερούλια και παίρνοντας φόρα ετοιμάζεται να την εκσφενδονίσει στον από πάνω.
  Μου φάνηκε λίγο αστείο και του φώναξα:

  -Σιγά τα αυγά!

  Αμάν. Και αναβάλει την εκτόξευση, τη ρίψη. Κι αρχίζει να κάνει γύρους περί εαυτόν για να αποσβέσει ομαλά τη φόρα που είχαν πάρει και να μην σπάσουν τα αυγά.
  Σαν τον σφυροβόλο που βλέπει ότι θα είναι άκυρη η βολή του.

  Ακολούθησε η τοποθέτηση των εσωρούχων μου στην οροφή με όλους τους κανόνες ασφαλούς μεταφοράς ωών.

 140. Μάντις said

  Ο Μπόρχες στο «βιβλίο Φανταστικών όντων» που μεταφράστηκε και στα ελληνικά αναφέρει ένα πουλί , το Γκιλλυγκαλού, που γένναγε τετράγωνα αυγά για να μην κυλάνε και σπάσουν και ένα άλλο πουλί , που λεγόταν «Φασιανός των κορυφών «που πέταγε μόνο προς μία κατεύθυνση, έχοντας μόνο μία φτερούγα. Το χρώμα του άλλαζε ανάλογα με την ψυχική διάθεση του παρατηρητή (εκδόσεις Πατάκης σελ.102)

 141. 53α, … «αυγά-πουλιά» , συνώνυμη του γης μαδιάμ, πλίνθοι-κέραμοι κλπ. …

  Το έχω ακούσει
  «πότ’ αυγά, πότε π’λιά»
  με την έννοια
  «πώς περνάει ο καιρός και τα πράγματα εξελίσσονται».
  (Επευκαιρία, άκυρο το 116 για το αυγό στο γκάζι, τώρα είδα το 53β.)

 142. Πάνος με πεζά said

  Εδώ πάλι, λέει «κάθε μέρα αυγά και πλιά» (συχνοί καυγάδες)

 143. Πάνος με πεζά said

  Kι εδώ κάτι σε πιο παλιό.

 144. Πάνος με πεζά said

  A, και λίγες σελίδες πιο κάτω, βρήκα την εξήγηση του «Και μέσα στα κουρνιάσματα ποιός έχει αυγά για κλώσσα;», που σημαίνει ότι ζητάς κάτι σε λάθος στιγμή. Επισημαίνεται δε ότι κατά το έθιμο, μετά τη δύση του ηλίου (και σήμερα νομίζω, σε κάποια μέρη), δε μεταφέρεις ή δίνεις αυγά…

 145. sarant said

  125 Καλά που θυμήθηκες τον Αυγορούφη

  137 Αυτό το μάγκου μήπως είναι το ιταλ. manco, σκέφτομαι.

 146. MA said

  το κοκοράκι γλειφιτζούρι το θυμάστε οι παλιοί;

 147. Μαρία said

  145β
  Έτσι λέει κι ο Πολίτης https://books.google.gr/books?id=t5TkBgAAQBAJ&pg=PA355&lpg=PA355&dq=%CE%BC%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85+%CE%BC%CE%BF%CF%85&source=bl&ots=9ofp1WItGI&sig=i9KRdg3PxrSIbbHBzsOPdKPkFZE&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiqhKS3v7TVAhXEC8AKHb8HDuYQ6AEIJjAA#v=onepage&q=%CE%BC%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85%20%CE%BC%CE%BF%CF%85&f=false

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΟΡΝΙΘΕΣ/Θέατρο Τέχνης
  (Γενική πρόβα 15.8.1975)

 149. Κουτρούφι said

  #86, #137, #145. Κανονικά είναι «μάγκου μου» και σημαίνει «τουλάχιστον». Εκτός από τη Σίφνο, ξέρω ότι υπάρχει και στη Νάξο και βρήκα ότι υπάρχει και στην Κύπρο. Η φράση στα στιχάκια κανονικά είναι «μάγκου (μου) (δ)ε(ν) μου το (εί)πε». Το «τουλάχιστον δεν μου το είπε» και το «ούτε καν μου το είπε» έχουν εδώ την ίδια σημασία. Δεν ξέρω αν προέρχεται από το manco.

  #104. Μέσω των Ξανθάκηδων, Δημήτρη, γνωρίσαμε μερικά θερμιώτικα από το 70 και μετά, που έχουν τρελό σουξέ στη Σίφνο (Ειδικά το «κάτω στο περιβόλι»)

  Στο βιβλίο που συνοδεύει τα CD με τραγούδια του Φουσταλιέρη https://www.aerakis.net/teleutaia-proionta/stelios-foustalieris-to-stelaki-apo-tin-kriti-1911-1992-2-cd-dvd.html
  υπάρχει και μια διήγηση σχετικά με ένα γλέντι όπου αυτοί που πίνανε κάποια στιγμή λαχταρίσανε τηγανητά αυγά. Η νοικοκυρά δεν γούσταρε να τα τηγανίσει και τους το είπε τραγουδιστά με ένα τσάκισμα το οποίο δεν θυμάμαι. Λοιπόν, τα ίδια έπαθα και εγώ όταν μια ξαδέρφη μου αρνήθηκε να μας τηγανίσει αυγά ένα βράδυ που τα πίναμε με τον άντρα της.

  Σε ένα γλέντι πάλι στη Σίφνο, ένα γνωστό πειραχτήρι παρήγγειλε να του φτιάξουνε «αυγά όρθια». Είχε σπάσει το κεφάλι της η θεια μου μέχρι να καταλάβει ότι τη δούλευε….

  «Έχει κάψει τα Καλύβια με τα δυο της μαύρα φρύδια» https://www.youtube.com/watch?v=-dd-bcvik_k (αν και στο τραγούδι, τα Καλύβια μάλλον αναφέρονται στον Ασπρόπυργο και όχι στα Καλύβια που καίγονται απόψε…)

  …από συνήθεια γράφω αυγά και όχι αβγά.

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Δεν είν αυγό να το ρουφήξεις» όταν θένε να σου υπογραμμίσουνε ότι μια υπόθεση έχει δυσκολίες. Λέω ας δω αν το λένε κι αλλού ή μόνο στο χωργιό μου και βρίσκω καταγραφή : Νίκος Ε. Μηλιώρης, Βουρλά Μικράς Ασίας, Μικρασιατικά Χρονικά Ζ, 1957, σελ. 422, αρ. 91
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/195936

 151. NM said

  Παναγιώτη Κ. (#74): Νομίζω ότι αναφέρεσθε για το γαλατάδικο του Λέφα που βρισκόταν στην Ιπποκράτους και Λασκάρεως, δίπλα στο κηδειάδικο του Μυστρά. Αυτός έφτιαχνε τα μεταμεσονύκτια αυγά μάτια της νιότης μας και τα συνόδευε πάντα με πουρέ που έφτιαχνε με δικά του βούτυρο και γάλα.
  Φτου γμτ! Πώς περάσανε τόσα χρόνια ?

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλλιά ‘χω σήμερο τ’ αυγό παρά ταχιά την όρθα. (Χανιά)
  Κλούβια αυγά, πουλιά δε βγάνουν.
  Μας γέννησε η κότα, στη σκούφια μας τ’ αυγό.(ή το λάδι μας εχύθηκε μέσα στη μαγεργειά μας)
  Όχι αυγό, αλλά αυγοζούμι.
  Πάτησε τ’ αυγό κι έφτασε τον ουρανό.
  Πότε αυγά, πότε τυρί δεν μας λείπει η αρτυμή.
  Ρημαδιό στο χειμαδιό, ούτε γάλα, ούτε αυγό.
  Τ’ αυγό προσφάι κι ο συμπέθερος γενιά.)Από τη Έμπαρο κρασί κι από τη Βιάννο λάδι)
  Τα αυγά τα τηγανίζουν, δεν τ’ αλωνίζουν.
  Τα πέντε αυγά στον άρρωστο, τα δέκα στη λεχώνα.
  Της γειτόνισσας τ’ αυγό είναι μεγαλύτερο/νοστιμότερο.
  Τί να κάμει ένα αυγό στον άρρωστο και τρία στη λεχώνα;
  Τί να κάμει ένα αυγό στον άρρωστο και τρία στο γερό;(Σαράντα αυγά σαράντα μπουκιές)
  Τί να κάμει τ’ αυγό στον άρρωστο κι η πίττα στη λεχώνα;
  Το αυγό της χήνας δεν το κάνει η κότα.
  Το σημερινό τ’ αυγό αξίζει την αυριανή την κότα.

  Από δω, με προσθαφαιρέσεις: http://hiropoiito.blogspot.gr/2012/09/blog-post_21.html

 153. cronopiusa said

 154. Πάνος με πεζά said

  Λεπτομέρεια,αχρείαστη να είναι,που λέμε,το γραφείο τελετών είναι του Μύστρα.Έτσι λέγεται η οικογένεια,που σήμερα νομίζω οτι έχει αλυσϊδα.Από τα κεφαλαία των επιγραφών πράγματι νομίζει κανείς ότι πρόκειται για το Μυστρά της Σπάρτης…

 155. cronopiusa said

  ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΗ ΛΑΡΚΟ;
  Ρουσφέτια «γαλάζια» και… επινικελωμένα

  Καλή σας μέρα και καλό μήνα

 156. spiral architect 🇰🇵 said

  @117: Θα τον θυμόμαστε από την καλή ταινία του Φίλιπ Κάουφμαν «Οι κατάλληλοι άνθρωποι», το «Παρίσι-Τέξας» του Βέντερς, τη «Σκουριασμένη Πόλη» …
  Κρίμα, γιατί το πάλευε και στη δουλειά του και για την υγεία του. 😦

 157. Alexis said

  #154: Έλα ρε! Βρε τι μαθαίνει κανείς! Κι εγώ «Μυστρά» το διάβαζα φυσικά, έτσι όπως είναι γραμμένο και με βυζαντινοπρεπή γραμματοσειρά!
  (Σε καλό μας πρωινιάτικα, συζήτηση που πιάσαμε! ) 🙂

  «Τον/την καθάρισε σαν αυγό» ήταν έκφραση συνηθισμένη παλιότερα στην αργκό των αθλητικογράφων όταν ο ένας από τους δύο αντιπάλους αποδεικνυόταν πολύ πιο ισχυρός και πετύχαινε εύκολη νίκη.

  #146: Βεβαίως!

  Και Αβγό Ιωαννίνων βεβαίως-βεβαίως…

 158. Alexis said

  Η γιαγιά μου συνήθιζε να λέει και μια ιστοριούλα με αυγά (δεν ξέρω αν την έχει ακούσει κανείς άλλος) :
  Ήτανε λέει μια μάνα με δύο μικρά παιδιά κι επειδή ήταν πολύ φτωχή και δεν είχε κάτι άλλο να τους δώσει να φάνε τους έδωσε από ένα αυγό.
  -Εσύ μαμά δεν θα φας τίποτα; λέει το ένα παιδί.
  -Δεν υπάρχει τίποτα άλλο παιδάκι μου!
  -Θα σου δώσω εγώ το μισό από το αυγό μου! λέει το παιδάκι…
  -Α, θα σου δώσω κι εγώ το δικό μου μισό! λέει και το άλλο παιδί.
  Κι έτσι η μάνα έφαγε ένα αυγό και τα παιδιά από μισό… 🙂

 159. spiral architect 🇰🇵 said

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://twitter.com/konel_valar?lang=el

  Πριν αλέκτωρ φωνήσαι…

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προς κ.Σ.Μ.-ιστορικόν αναθεωρητήν
  «σαν κόκορας μιλάς»

 162. BLOG_OTI_NANAI said

  130: Επειδή έψαξα και δεν έτυχε να βρω λέξη «παπάβγουλο» ίσως έχει προκύψει από την λέξη «απάβγουλο» και επειδή σχετίζεται με την κότα που σταματά να γεννά, ίσως ταιριάζει και με τον χαζό που το μυαλό του είναι σε αδράνεια:

 163. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, βλέπω ότι ολοι ειχατε μνήμες από κότες και αυγά

  146 Τα θυμάμαι, τα κόκκινα

  147 Πού το βρήκες; Εγώ δεν τα κατάφερα. Χαίρομαι που μάντεψα σωστά

  150 Πρέπει να την έχω συναντήσει αυτή την έκφραση

  155 Στη Λάρκο ο Σκρέκας διόρισε όλο του το σόι, λένε

  158 Σε ένα βιβλίο του ο Χάινριχ Μπελ λέει για έναν δύστροπο πελάτη που απαιτούσε να του φτιαξουν (και να πληρωσει) μισό αυγό μάτι.

  162 Ευλογο.

 164. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, υποχρεώνομαι και απόψε να λύσω επ’ ολίγον την σιωπήν μου, διά να βάλω τα πράγματα εις την θέσιν των…

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι επί 16ωρον ουδείς εφιλοτιμήθη να επισημάνει ότι εις την Θείαν Αρχαιοελληνικήν Γλώσσαν «όρνιθες» είναι γενικώς τα πτηνά (αρκεί μία ματιά εις την υπόθεσιν του ομωνύμου έργου του Αριστοφάνους) και ουχί οι κότες. Οι κότες εις τα αρχαία ελληνικά ονομάζονται «αλεκτορίδες» και αξίζει να υπενθυμίσω τί αναφέρει ο Μέγας Αριστοτέλης για τις κότες και τα κοκόρια εις το 5ον βιβλίον των «Ζωολογικών» του:

  «Οσα δε ήμερα ή ημερούσθαι δύναται, ταύτα δε πλεονάκις, οίον αι περιστεραί και καθ’ άπαν το θέρος, και το των αλεκτορίδων γένος οχεύουσι γάρ οι άρρενες και οχεύονται αι θήλειαι των αλεκτορίδων και τίκτουσιν αεί, πλην των εν χειμώνι τροπικών ημερών»

  ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: «Φανερά δε τα ζώα έστιν, όταν οχευθήναι δέηται. Διώκει γάρ τα άρρενα, οίον αι αλεκτορίδες διώκουσι και υφιζάνουσιν (σ.σ.: λαμβάνουν την θέσιν της συνουσίας) αυταί, εάν μή οργά ο άρρην. Τούτο δε ποιεί και άλλα ζώα»

  ΤΙ ΔΗΛΟΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟΝ; Α) Είχε παρατηρήσει ο Μέγας Νούς ότι οι κότες γεννοβολούν όλον το έτος, πλήν των τροπικών ημερών του Χειμώνος. Β) Είχεν επισημάνει ο Αριστοτέλης αυτό που δεν αντελήφθησαν επί αιώνας οι (αποβλακωμένοι από το Ευαγγέλιον) Ρωμιοί χωρικοί: Ότι οι κότες κυνηγάνε τα κοκόρια για να βατευτούν, ακόμη κι όταν τα κοκόρια δεν έχουν οργασμόν. Κι ότι αυτό συμβαίνει και εις άλλα ζώα

  2) Όσον διά το σχόλιον 92 του αναγνώστου Ιατρού: Άν ο πολυπράγμων αυτός κύριος είχε απλώς συμβουλευθή το Liddell-Scott, θα εγνώριζε ότι «επιτάγματα» ήσαν αι απαιτήσεις (για δώρα) των εταιρών προς τους πελάτας. Βεβαίως, εις το περίφημον «Κατά Τιμάρχου», ο Αισχίνης αποκαλεί «επιτάγματα» τα δώρα που ελάμβανε από τους εραστάς του ο νεαρός Αθηναίος κίναιδος Τίμαρχος, δίκην εταίρας, διά τας πεολειχίας («γλωττοδεψείν») που τους έκαμνε…

  3) Περαίνων και επειδή (υπερήλιξ καθώς είμαι) αύριον είναι πιθανόν να «τα τινάξω» και να το πάρω εις τον τάφον μου, πληροφορώ τους χριστιανομπολσεβίκους αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου ότι: Οι Αρχαίοι Έλληνες είχον άλλην λέξιν διά το γλείψιμον του πέους (γλωττοδεψείν») και άλλην διά το γλείψιμον του γυναικείου αιδοίου («γλωττοποιείν»). Αυτήν την θεμελιώδη διαφοράν ΑΓΝΟΕΙ το Liddell-Scott (προφανώς φοβούμενο την αντίδρασιν της Αγγλικανικής Εκκλησίας) τόσον εις την αγγλικήν, όσον και εις την ελληνικήν του έκδοσιν, ενώ την ΓΝΩΡΙΖΕΙ άριστα ο περίφημος «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης» του Henri Estienne. Αυτό και μόνον πείθει τους πάντας πόσον ανώτερος και πιό πλήρης του Liddell-Scott είναι ο «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης» του Estienne. Το μόνον του ελάττωμα είναι ότι αι ερμηνείαι των αρχαιοελληνικών λημμάτων γίγνονται εις τα λατινικά. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προμηθευτείτε και τους 8 Τόμους του από τα Google Books πρίν το καταβιβάσουν οι πάσης φύσεως «Μεταλληνισταί» που μισούν θανασίμως την Θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν

  Μετά της δεούσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 165. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλά μπάνια! ❤

 166. cronopiusa said

  Venezuela cree que las noticias de medios españoles rozan la «apología del terrorismo»

 167. cronopiusa said

  165
  ευχαριστούμε

 168. Μάντις said

  162 ΒLOG
  ωραίο αυτό με το απάβουλο!
  Αlexis
  πονηρή η μανούλα!

  Κύριε Βάταλε
  ευγνώμων για τις πληροφορίες.
  Έρρωσθε!

 169. Μπούφος said

  «απάβγουλλο!», χαζομάντι!:-)

 170. babisL said

  Οι Εβραίοι φοβήθηκαν τους Τριπολιτσιώτες όταν τους είδαν να περνούν απο κάτι κρίκους τα αυγά για να τα μετρήσουν στο μέγεθος

 171. Γιάννης Ιατρού said

  165: Spiral
  και με μέτρο, ε; 🙂

 172. Πέπε said

  @158:
  Την ξέρω σε παραλλαγή.
  Ήτανε μια δράκαινα, κι είχε 40 δρακάκια και 40 αβγά να τα ταΐσει.
  -Κι εσύ μανούλα, δε θα φας τίποτα;
  -Δεν πειράζει για μένα, παιδάκι μου. Εσείς να φάτε, κι εγώ θα δούμε. Ε, άμα θέλετε, μου δίνετε από μισό ο καθένας!

 173. 172, … παραλλαγή.
  Ήτανε μια δράκαινα, κι είχε 40 δρακάκια …

  Η παραλλαγή του Σαρανδράκου!

 174. Ιερόδουλος said

  173 Mιχάλης Νικολάου
  μεγάλος λογοπαίχτης ! 🙂

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σαρανταυγάς στην Αγορά του Ηρακλείου

 176. Λ said

  Τζυλούν τ’ αφκό με τη μανιβέλα δλδ ενεργούν πολύ αργά

  http://archive.philenews.com/el-gr/symvainei-stin-kypro/911/157186/kyloun-to-avgo-me-ti-manivela-gia-neo-dimarcheio

 177. Λ said

  Σιγά τα ωά σημαίνει χαράς το πράμα δλδ κάτι που δεν είναι σπουδαίο, ανάξιο λόγου

 178. Λ said

  Κυλάει η πέτρα στ’ αυγό, σπάει τ’ αυγό. Κυλάει τ’ αυγό στην πέτρα, πάλι σπάει τ’ αυγό. Όταν ο αδύνατος συγκρουστεί με τους ισχυρούς, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί.

  Και η μετάφραση του Λώρενς Ντάρελ στα Πικρολέμονα της Κύπρου

  https://books.google.com.cy/books?id=FcrG7an3ju8C&pg=PT120&lpg=PT120&dq=lawrence+durrell+bitter+lemons+of+cyprus+egg&source=bl&ots=PKg7M7qQw5&sig=wZwisvCI6JhC-RtSYUL-OT-OsYs&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjvp8fbmLfVAhVBUhQKHQpZDakQ6AEIPDAD#v=onepage&q=lawrence%20durrell%20bitter%20lemons%20of%20cyprus%20egg&f=false

 179. sarant said

  175-176 Πολύ ενδιαφέροντα!

 180. atheofobos said

  Φαίνεται ότι το Έμενταλ έχει προχωρήσειπολύ και έτσι εξηγείται γιατί σήμερα σου είπα ότι δεν θυμάμαι το αρθρο αυτό στο οποίο το σχόλιο 13 είναι δικό μου!

 181. Γς said

  180:

  Το ανέκδοτο έμενταλ

  [για όσους δεν το ξέρουν]

  Και το ντόπιο έμενταλ

 182. sarant said

  180

  Για όποιον δεν κατάλαβε σήμερα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Ρηγάτου, όπου είχα τη χαρά να γνωρίσω τον Αθεόφοβο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: