Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Αυγούστου λοιπόν

Posted by sarant στο 1 Αυγούστου, 2017


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Τρ  1

Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας

Τε  2

† Ερρίκου Καρούζο

Πε  3

Κοίμησις Ιωάννου Παπαϊωάννου του μελωδού και Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού

Πα 4

† Ιωάννου Χριστιανού Άντερσεν, του μυθοποιού

Σα 5

 Κοίμησις Μέριλυν Μονρόε, Ρίτσαρντ Μπάρτον, σερ Άλεκ Γκίνες. Και γενέσιον Άννης-Σίλιας της διαδικτυακής φίλης. Και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

Κυ 6

Γενέσιον Αλεξάνδρου Φλέμιγκ, του ευεργέτου της ανθρωπότητος. Και των εν Χιροσίμα αμάχων.

Δε 7

Ηρακλείτου, του Εφεσίου φιλοσόφου

Τρ 8

Του Ινδού διανοητού Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ

Τε 9

Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης

Πε 10

† Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη, πατρός της αλβανικής φιλολογίας

Πα 11

† Θανή Ιωάννου Ουνιάδου

Σα 12

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Κυ 13

Των εν Μαραθώνι, Ελλήνων προμαχούντων Αθηναίων και Παγκόσμια Ημέρα των Αριστεροχείρων. Και γενέσιον Φιδέλ του Κουβανού επαναστάτη.

Δε 14

Κοίμησις Βερτόλδου Μπρεχτ, του δραματοποιού

Τρ 15

Θουκυδίδου Ολόρου Αλιμουσίου

Τε 16

Πρώτη εγγραφή εις δίσκον της ανθρωπίνης φωνής υπό Θωμά Έδισον

Πε 17

Γενέσιον Πέτρου Φερμά, του μαθηματικού

Πα 18

† Θανή Ονωρίου Μπαλζακ

Σα 19

Εκτέλεσις του ποιητού Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα

Κυ 20

Των εν Θερμοπύλαις πεσόντων Σπαρτιατών και Θεσπιέων

Δε 21

Ιωάννου Κωνσταντινίδη-Κώστα Γιαννίδη, του γλυκυτάτου μουσουργού

Τρ 22

Γενέσιον Δημητρίου Γληνού, του μεγάλου διδασκάλου

Τε 23

Διεθνής ημέρα κατά του δουλεμπορίου

Πε 24

Μαρτύριον Κοσμά του Αιτωλού και γενέσιον Λέο Φερρέ

Πα 25

Αλκιδάμαντος του ρήτορος

Σα 26

Κομφουκίου του φιλοσόφου
Κυ 27 Διακήρυξις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Και κοίμησις Σωτηρίας Μπέλλου.
Δε 28 Γενέσιον Ιωάννου Γκαίτε
Τρ 29 † Κοίμησις Αττίκ (κατά κόσμον Κλέωνος Τριανταφύλλου) και Γεωργίου Κοτζιούλα, του κατατρεγμένου ποιητού.
Τε 30 Ρογήρου Βάκωνος

Πε 31

Πλινίου του πρεσβυτέρου

Ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου που πήρε τ΄όνομά του από ιστορικό πρόσωπο -ο άλλος είναι ο Ιούλιος. Προηγουμένως ονομαζόταν Sextilis, έκτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Sextilis ήταν πια όγδοος μήνας. Αρχικά ο Σεξτίλις είχε 29 μέρες, όταν όμως ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου (που από τότε ονομάστηκε Ιουλιανό), του πρόσθεσε δυο μέρες. Ο Σεξτίλις ονομάστηκε Αύγουστος (Augustus) προς τιμή του αυτοκράτορα Αύγουστου, πράγμα που έγινε το 8 π.Χ. δηλαδή ενώ ζούσε ο αυτοκράτορας. Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται, ότι τότε ο αυτοκράτορας Αύγουστος πρόσθεσε μια μέρα στον μήνα “του”, που την πήρε από τον Φλεβάρη, για να μην υστερεί ο μήνας “του” από τον Ιούλιο. Όπως είπα, την επιμήκυνση του μήνα την είχε κάνει ο Ιούλιος Καίσαρας.

Να πούμε εδώ ότι στα λατινικά το επίθετο augustus σήμαινε μεγαλοπρεπής, λέξη που έχει περάσει στις νεότερες γλώσσες. Μάλιστα στα αγγλικά το august, που σημαίνει «επιβλητικός, μεγαλοπρεπής, σεβάσμιος» (π.χ. an august figure) συμπίπτει με το όνομα του μήνα (August) ενώ στα γαλλικά το αντίστοιχο επίθετο είναι auguste αλλά το όνομα του μήνα έχει περάσει από κάμποσα κύματα κι έχει γίνει Août.

Στα δικά μας τώρα. Ο Αύγουστος δεν έχει κάποια πολύ διαδεδομένη λαϊκή ονομασία (όπως είναι π.χ. ο Αλωνάρης ή ο Θεριστής). Σε κάποια μέρη, π.χ. στα Εφτάνησα και στην Ηλεία, λένε (ή λέγανε) “Άγουστος”. Ίσως από εκεί να το πήραν και οι Τούρκοι, που τον Αύγουστο τον λένε Ağustos.

Τον καιρό που η σταφίδα άξιζε χρυσάφι, οι σταφιδοπαραγωγοί περίμεναν τον Άγουστο πώς και πώς -όπως λέει ένας ήρωας του Καρκαβίτσα: “Ο Μάης βγάνει τα κεράσια, ο Θεριστής τ’ αγγούρια, ο Αλωνάρης τα καρπούζια και ο Άγουστος τα τάλαρα”. Και στο ποίημα του Λασκαράτου που ετυμολογεί σατιρικά τα τάλαρα, η Εύα παρακαλεί τον Αδάμ να αγοράσει “μπιστιού” (με πίστωση) και να πληρώσει “τον Άγουστο”, δηλαδή όταν θα πουλούσαν τη σταφίδα. Η λαϊκή αθυρόστομη σοφία αποκάλεσε και Διπλοχέστη τον Αύγουστο, επειδή τρώμε πολλά φρούτα, αλλά το παρατσούκλι αυτό το έχουν κι άλλοι μήνες. Λέγεται και Συκολόγος.

Άλλωστε, πολύ γνωστή είναι η παροιμιώδης φράση: Αύγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν δυο φορές το χρόνο, που μάλλον δεν την πρωτοείπε τουρίστας αλλά αγρότης. Επίσης, αν πιστέψουμε τις παροιμίες, τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες και είναι ο καιρός κατάλληλος για να τρώμε κολιό -αλλά πέρυσι ένας φίλος μάς πληροφόρησε ότι σύμφωνα με ζωοφιλικές οργανώσεις ο κολιός τον Αύγουστο είναι σε περίοδο αναπαραγωγής κι έτσι δεν κάνει να τον ψαρεύουμε και να τον τρώμε (και βέβαια, όπως και με όλες τις ημερολογιακές παροιμίες, ο σημερινός Αύγουστος δεν είναι ίδιος με τον Αύγουστο των παροιμιών, τον παλαιοημερολογίτικο).

Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες ή μερομήνια, θεωρείται ότι λειτουργούν προγνωστικά για τον καιρό όλης της επόμενης χρονιάς. Ας μας πουν οι εμπειρικοί μετεωρολόγοι του ιστολογίου την πρόγνωσή τους.

Τον Αύγουστο βέβαια έχουμε και τον Δεκαπενταύγουστο που είναι η κορύφωση του καλοκαιριού. Η βδομάδα εκείνη (περίπου) είναι και η περίοδος της απόλυτης νέκρας για υπηρεσίες και επιχειρήσεις της μεγαλούπολης -και για τα ιστολόγια νομίζω. Όμως λίγο μετά τις 20 του μηνός αρχίζουν οι πρώτοι να επιστρέφουν, πέφτει και καμιά πρώτη σταγόνα που έχει διαβάσει Ελύτη και προαναγγέλλει το φθινόπωρο. Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει άλλωστε η μία παροιμία για να την αντικρούσει η άλλη, Μήτ’ ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτ’ ο Αύγουστος χειμώνας.

Και για να συνεχίσουμε με τις αυγουστιάτικες παροιμίες, μια μισοξεχασμένη λέει «περί της υγείας σου τον Αύγουστο ερώτα», διότι λόγω της κατανάλωσης πολλών φρούτων προκαλούνταν συχνά γαστρικές ασθένειες.

Αυγουστιανά γεγονότα (σαν τα Ιουλιανά δηλαδή ή σαν τα Σεπτεμβριανά) δεν έχουμε, διότι σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο “Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις” -ή έχουν πάρει άδεια οι δημοσιογράφοι. Βέβαια, αυτό το ευφυολόγημα δεν εμπόδισε τόσα και τόσα βαρυσήμαντα γεγονότα -όπως τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974.

Έχουμε ακόμα το αυγουστιάτικο φεγγάρι το πολυτραγουδισμένο, και από ταινίες, ανάμεσα στις άλλες, τα Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο του Κώστα Φέρρη, τον Δεκαπενταύγουστο του Γιάνναρη και τις Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, του Βούλγαρη.

Από τραγούδια συνηθίζεται να βάζουμε τον Αύγουστο του Παπάζογλου, αλλά επειδή θα τον έχει βάλει το μισό Διαδίκτυο θα πρωτοτυπήσω βάζοντας ένα πασίγνωστο τραγούδι που αναφέρει παρεμπιπτόντως τον Αύγουστο ή μάλλον ένα πρωί τ’ Αυγούστου.

Κάποτε θα πρέπει να γράψουμε κάτι περισσότερο γι’ αυτό το θεατρικό έργο και τον κύκλο τραγουδιών.

Και συνεχίζοντας αντιτουριστικά θα κλείσω με ένα ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη, που μας το είχε θυμίσει πέρυσι η φιλη μας η Σουμέλα.

Η εισβολή της μαύρης πεταλούδας του Πόρου

Κάθε χρόνο
κατά το μήνα Αύγουστο
εισβάλλει στο προαύλιο
του Μοναστηριού του Πόρου
η μαύρη πεταλούδα του Μοναστηριού
πετάει από πέτρα σε πέτρα
τα παιδιά προσπαθούν
να την πιάσουν
αλλά δεν το κατορθώνουν
είναι η Αγια-Πεταλούδα
του Μοναστηριού του Πόρου
πετάει από πέτρα σε πέτρα
μόνο για λίγες μέρες
και ύστερα χάνεται
για να ξαναεμφανιστεί
πάλι τον άλλο Αύγουστο
η Αγία μαύρη-Πεταλούδα
του Μοναστηριού του Πόρου…

 

141 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Αυγούστου λοιπόν”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Καλό μήνα

  >Τε 2 † Ερρίκου Καρούζο

 2. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Ειδήσεις υπάρχουν, μας αγγίζουν και είναι ζοφερές και επ’ ευκαιρία αυτού βάζω εδώ έναν καινούργιο νεολογισμό: Ταυτοτικός-οί.
  (για μελλοντική ανάρτηση και κουβέντα)

 3. dryhammer said

 4. atheofobos said

  Και μόνο αυτό το τραγούδι να είχε πει θα είχε μείνει αξέχαστος!

 5. Καλό μήνα!

  Για όσους αγαπούν την επιστημονική φαντασία:
  http://www.lifo.gr/now/tech_science/154819
  …ενδιαφέρει βέβαια και όσους ενδιαφέρονται για τη γλώσσα: http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/?p=33355

 6. Alexis said

  Καλημέρα.
  Επειδή δεν έχω να πω κάτι για τον Αύγουστο ας πω κι εγώ για μια καινούργια λέξη που έμαθα χθες:
  Αυξάνεται λέει από 6 στα 10 «τεμάχια» η κάρπωση στο κυνήγι του αγριόχοιρου σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.
  Το άκουσα χθες το βράδυ σε τοπικό κανάλι αλλά ιδού εδώ και στο σάιτ της ΕΡΤ παρακαλώ!

 7. cronopiusa said

  Εδώ στη ρωγμή του χρόνου
  Κρύβομαι για να γλιτώσω,
  απ’ του Ηρώδη το μαχαίρι
  Μισολειωμένος στη Χιροσίμα σου
  Κάτι προγόνων ξύδι και χολή
  σ’ αυτήν την άδεια πόλη

  Εδώ στη ρωγμή του χρόνου
  Θάβομαι για να μεστώσω
  μες του Διογένη το πιθάρι
  Στον όγδοο μήνα της, είναι η ελπίδα μου
  Σχεδόν το βρέφος γύρω περπατά
  καθώς εσύ κουρνιάζεις

  Εδώ στη γιορτή του πόνου
  Ντύνομαι να μην κρυώνω
  του Ουλιάνωφ το μειδίαμα
  Σαντάλια του Χριστού, φορώ στα πόδια μου
  Πραίτορες, βράχοι πάνω μου σωρό
  μα ‘γω θα αναστηθώ

  «Αύγουστος ήταν που έπεσε ο Γράμμος…» της Ανδρονίκης Π. Χρυσάφη

  Καλή σας μέρα και καλό μήνα!

 8. «Κυ 13 Των εν Μαραθώνι, Ελλήνων προμαχούντων Αθηναίων και Παγκόσμια Ημέρα των Αριστεροχείρων. Και γενέσιον Φιδέλ του Κουβανού επαναστάτη»

  Και εν συνεχεία, και μέχρι …σήμερα, δικτάτορα!

  Τον Αύγουστο σέρνουν (=έρχονται σε οργασμό) οι προβατίνες. Εξ ού και το μασάλι: Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και γάτος το Γενάρη!

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Καλό μήνα σε όλους με το καλό να ζμπρώξουμε (!) τις μέρες μέχρι τις διακοπές μας…
  Έστω και με το τελευταίο του Αυγούστου καράβι…

 10. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2, 5: Και τα δυο έχουν ψωμί.

 11. cronopiusa said

  και για εκείνους που διαβάζουν στην ακροθαλασσιά

  Το Ταγκό της Παλιάς Φρουράς – Αρτούρο Πέρεθ- Ρεβέρτε

  Tangos de la vieja guardia.

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  […] Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες ή μερομήνια, θεωρείται ότι λειτουργούν προγνωστικά για τον καιρό όλης της επόμενης χρονιάς. Ας μας πουν οι εμπειρικοί μετεωρολόγοι του ιστολογίου την πρόγνωσή τους. […]

  Ο τύπος που λέει τα μερομήνια βγαίνει στην εκπομπή του Αυτιά, οπότε απευθύνσου συγκεκριμένα στο ΓουΣού. 🙂

 13. Γς said

  8:

  >Και εν συνεχεία, και μέχρι …σήμερα, δικτάτορα!

  μέχει πέρυσι το Νοέμβρη

 14. Μπούφος said

  Καλό μήνα σε όλους! Μου αρέσει ο Αύγουστος. Επειδή είναι παχουλές οι μύγες! 🙂

 15. Ιερόδουλος said

  Για μένα το τραγούδι των τραγουδιών είναι τούτο:

 16. Alexis said

  Ανέμισες για μια στιγμή το μπολερό
  και το βαθύ πορτοκαλί σου μεσοφόρι
  Αύγουστος ήτανε δεν ήτανε θαρρώ
  τότε που φεύγανε μπουλούκια οι σταυροφόροι

  (Ν. Καββαδίας, Federico Garcia Lorca)

 17. Γς said

  12:

  Ατζέντης του Αυτιά είμαι εγώ ρε;

  Σιγά μην βλέπω απ τ αυτιά, ούπς, μην βλέπω Αυτιά!

 18. Ιερόδουλος said

  16 Alexis
  Δεν υπάρχει!!!

 19. Γς said

  16:

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα!
  13 Αυγούστου 1968: Ο Αλέξανδρος Παναγούλης αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Δυστυχώς απέτυχε.
  21 Αυγούστου 1968: Εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία και κατάπνιξη της Άνοιξης της Πράγας.

 21. sarant said

  20 Μερικοί Αύγουστοι είναι φορτωμένοι γεγονότα.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αύγουστος και Ελύτης…
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://itzikas.wordpress.com/2013/07/31/1%25CE%25B7-%25CE%25B1%25CF%2585%25CE%25B3%25CE%25BF%25CF%258D%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-2013-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BB%25CF%258C-%25CE%25BC%25CE%25AE%25CE%25BD%25CE%25B1-%25CE%25BC%25CE%25B5-%25CF%2584%25CE%25BF-%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25AF%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25B1-%25CF%2584/amp/&ved=0ahUKEwiHw6iRw7XVAhXDORoKHcxcCVQQFghUMAw&usg=AFQjCNGj_9z9Bcdfz56uqxUuc_L7ISQIYQ&ampcf=1

 23. Γς said

  21:

  Και πάντα φεγγάρια.
  Αυγουστιάτικα

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  2 Αυγούστου 1980: Η σφαγή της Μπολόνιας. Τυφλή τρομοκρατική επίθεση από νεοφασίστες.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://continuita.blogspot.com/2011/08/blog-post_01.html&ved=0ahUKEwjbs_SbxLXVAhWBWhQKHeK3DtAQFggdMAE&usg=AFQjCNH6TXnNWhUIdH4T6eyRZfuL3tnXMQ

 25. Alexis said

  13 Αυγούστου 2004 άρχισαν οι καλυτερότεροι όλων των εποχών! (Ολυμπιακοί αγώνες βρέ! )
  Κλαίωωω!!! Κυριολεκτικά και μεταφορικά! 😆 😥

 26. Alexis said

  #24: Μαύρη σελίδα! Καλά έκανες και το έβαλες!

 27. Corto said

  Καλό μήνα!

  6 Αυγούστου 1970: Νίκου Τσιφόρου θανή.

 28. spiral architect 🇰🇵 said

  @25: ευκαριστούμε ατήνα, ευκαριστούμε ελλάντα … suckers!

 29. cronopiusa said

  15

  Για μένα ετούτο:

  ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΦΎΣΗΞΕ Ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ (ΜΈΣΩ ΝΕΦΏΝ)

  Ο Νίκος Παπάζογλου, όταν ήταν μικρός τον πήγαινε η αδελφή του σχολείο. Ένα πρωινό στη στάση του λεωφορείου, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και σκότωσε την αδελφή του μπροστά στα μάτια του μικρού τότε Νίκου.…

  “Querido Juan, es preciso que vuelvas a reír…”

 30. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  6/8 Των εν τη Χιροσίμα τους μισολιωμένων.

  Ο Yoshito Matsushige τράβηξε τις μοναδικές ως σήμερα γνωστές φωτογραφίες μέσα στην πόλη, τη μέρα της βόμβας. Δείχνουν ανθρώπους, ακόμα ζωντανούς.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Yoshito_Matsushige

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  26. Ήταν της μόδας οι «μαύρες» βόμβες τότε…Για να μην ξεχνάμε…
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://theodosiou.wordpress.com/2012/05/10/parakratos_kinimatografos/amp/&ved=0ahUKEwiGkbSQzbXVAhVSkRQKHZyLCR4QFggdMAE&usg=AFQjCNHygT0QjdKlXnzjH1g0UG77e4Oo-w&ampcf=1

 32. Corto said

  26 Αυγούστου 1919: Γεωργίου Σουρή τελευτή

 33. cronopiusa said

 34. Ιερόδουλος said

  Και μια και μιλήσαμε για τελευτή Γεωργίου Σουρή, να και ένα τραγουδάκι που ψάρεψα προ ολίγου και που νομίζω ότι θα το υπέγραφε: https://www.youtube.com/watch?v=xPQOAAzOTIo

 35. ΣΠ said

  Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες ή μερομήνια, θεωρείται ότι λειτουργούν προγνωστικά για τον καιρό όλης της επόμενης χρονιάς.

  Η μητέρα μου έλεγε, χωρίς να το πολυπιστεύει, ότι ο καιρός των τεσσάρων πρώτων ημερών του Αυγούστου αντιστοιχεί στον καιρό των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

 36. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὸ μήνα κι ἀπὸ μένα.

  @8Georgios Bartzoudis said:
  Τον Αύγουστο σέρνουν (=έρχονται σε οργασμό) οι προβατίνες.

  Στὰ Θερμιὰ λέγανε, γιὰ τὰ πρόβατα, καλὴ λασιὰ* τὸν Αὔγουστο καὶ γέννα τὸ Γενάρη.

  *λασιά: τὸ ζευγάρωμα.

 37. Φέτος ο Αύγουστος έχει 5 Παρασκευές, 5 Σάββατα και 5 Κυριακές οπότε….

  Τι; Δεν είν’ έτσι; Δεν παρακολουθείται το φατσοβιβλίο μου φαίνεται. Έχει γεμίσει (και φέτος) με αυτήν την ιστορία (να μην πω τίποτα χειρότερο). Κι αυτοί που το βάζουνε ούτε το ημερολόγιο κοιτάνε ούτε θυμούνται πως και πέρυσι το ίδιο είχαν ανεβάσει. Κι είναι και σπάνιο. Συμβαίνει μια φορά τα χίλια χρόνια (λέει το ίδιο κείμενο, όχι η πραγματικότητα).

 38. cronopiusa said

 39. Corto said

  28 Αυγούστου 1991: Αλέκου Σακελλάριου τελευτή

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  @30: Hibakusha – 被爆者 – Οι επιζήσαντες

 41. sarant said

  30 Δεν ήξερα ότι υπήρχαν τέτοιες φωτογραφίες -πάντως ο φωτογράφος έφτασε τα ενενήντα του.

 42. Alexis said

  #37: Αν μιλάμε για 5 πλήρη ΠΣΚ η μόνη περίπτωση να γίνει αυτό είναι να πέσει η 1η Αυγούστου Παρασκευή, το οποίο συμβαίνει κάθε 5-6 χρόνια…

  #28: 😆 😆 😆

 43. gpoint said

  Επειδή εγώ το γελστο παιδί το ανέβασα στι; 7 το πρωΐ ή ενέπνευσα ή μεγάλωσα πνευματικώς… βέβαια πρόσεξα περισσότερο την επιλογή βίδδεο γιατί για την Φαραντούρη μπορώ να καταλάβω γιατί ασχολήθηκε με την πολιτική, με το τραγούδι, αδυνατώ .

 44. Alexis said

  Αρκετά πυκνός σε γεγονότα τελικά ο Αύγουστος, και τα περισσότερα θλιβερά.

  Συμπληρώνω στον κατάλογο της «μαυρίλας»:
  -Την 4η Αυγούστου
  -Τον «Αττίλα 2» στην Κύπρο
  -Τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες ζημιές.

  Χωρίς να γκουγκλάρω, νομίζω ότι και ο καταστρεπτικός σεισμός του 1953 στην Κεφαλλονιά Αύγουστο πρέπει να έγινε…

 45. ΣΠ said

  9/8 Παγκόσμια ημέρα των αυτοχθόνων λαών
  23/8 Παγόσμια ημέρα μνήμης του εμπορίου σκλάβων και της κατάργησής του
  29/8 Παγκόσμια ημέρα κατά των πυρηνικών δοκιμών
  30/8 Παγκόσμια ημέρα των θυμάτων επιβεβλημένης εξαφάνισης

 46. Ιερόδουλος said

  29 Κρόνη
  αυτό που έγραψες για τον Παπάζογλου, το βρήκα Συγκλονιστικό! δεν το ήξερα. Έτσι εξηγείται η αυθεντικότητα της φωνής και των συναισθημάτων και των στίχων του…Πρωίμως εθήτευσε στο Σχολείου του Πόνου…

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

 48. spiral architect 🇰🇵 said

  Αύγουστος και ο Σταύραξ εξέδραμε στα πάτρια:

  (η φωτό είναι αληθινή)

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  46. Έχεις δίκιο. Ούτε εγώ το ήξερα. Ξανάκουσα το τραγούδι, διάβασα τους στίχους και κατάλαβα…

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  48: Το ασπρούλι αριστερά κοιτάει σαν να βλέπει ούφο. 🐑

 51. spiral architect 🇰🇵 said

  Τρ 1 Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας:
  «Αγάπα το κελί σου. Τρώγε το φαΐ σου. Και διάβαζε πολύ.»

 52. Ιερόδουλος said

  49 Γιάννη Κουβάτσε
  επειδή αγνοούμε τα μύρια για έναν έκαστο, ίσως γι αυτό θα έπρεπε να Μην ακονίζουμε με τόση ασύγγνωστη προθυμία, τα μαχαίρια της γλώσσας μας, πάνω στην ετοιμόρροπη ψυχούλα του, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα συναισθημάτων και διαπροσωπικών σχέσεων.

 53. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλό μήνα!

  23η Αυγούστου: Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού.

 54. ΣΠ said

  16/8/1977 «Βασιλιά» Έλβις θανή

 55. spiral architect 🇰🇵 said

  @49, 52: Ο εκλιπών, εν ζωή είχε αναφερθεί σ’ αυτό το γεγονός σε συνέντευξή του στη Μηχανή του Χρόνου

  @53: Αυτές τις «ομορφιές» τις ακούν μόνο οι Ουκρανοί.

 56. cronopiusa said

  23 Αυγούστου 1927
  Σάκο & Βαντσέτι: Όταν το κράτος δολοφονεί όσους του αντιστέκονται (videos)

 57. sarant said

  53 Αραγε θα τιμηθούν και οι Ναζήδες που σκότωσε ο (σταλινικός, είπαμε) Κόκκινος στρατός;

 58. Αγγελος said

  Υπάρχει και η Αυγουσταία Ομολογία — αλλά δεν έχει σχέση με τον μήνα Αύγουστο 🙂 όπως δεν έχει κι η Ακόλαστη Αυγούστα (ιστορικό ανάγνωσμα του Γιώργου Ρούσσουνσε συνέχειες στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας των ΝΕΩΝ το 1959· νηπιακή μου ανάμνηση, αλλά βλέπω πως βγήκε και σε βιβλίο το 2006)

 59. Corto said

  6 Αυγούστου 2015: Κώστα Βίρβου θανή

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  52. Συμφωνώ, εκτός αν η ψυχούλα είναι δημόσιο πρόσωπο και προκαλεί λόγω και έργω.

 61. cronopiusa said

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  53. Πάντως το έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν το διέπραξαν ούτε οι σταλινικοί ούτε οι ναζιστές.

 63. cronopiusa said

  55

 64. ΣΠ said

  Υπάρχει και η πολύ καλή αστυνομική ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966) του Σωκράτη Καψάσκη.

 65. Ιερόδουλος said

  60 Γιάννη Κουβάτσε
  Συμφωνούμε. Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες Και τις Ποινικές και όχι μόνο τις πολιτικές (μου έρχεται στο νου ο κατάπτυστος περί ΜΗ ευθύνης υπουργών νόμων) και μου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο!

 66. cronopiusa said

  Ο σύντροφος Toscanini

 67. ΣΠ said

  Και το άμπουμ August του Eric Clapton.

 68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @ 48
  Δε βάζω μόντεμ στο χωριό
  μηδέ και στο μιτάτο
  γιατί η κρυγιάδα του βουνού
  το ίντερνετ χαλά το

  (βουτηγμένο από το σλανγκρ)

 69. ΣΠ said

  Ο Αύγουστος του Οδυσσέα Ελύτη σε δύο διαφορετικές μελοποιήσεις.
  Από τον Λίνο Κόκοτο με την Ρένα Κουμιώτη

  και από τον Μιχάλη Τρανουδάκη με την Αφροδίτη Μάνου

 70. sarant said

  69 Τη δεύτερη μελοποίηση την είχα ξεχάσει. Πολύ καλός κι αυτός ο δίσκος.

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Καλό μήνα από εδώ

  Πρόταση:
  Νίκο, αφού βάζεις στο ημερολόγιο στις 6/8 τη Χιροσίμα, δεν βάζεις και στις 9/8 το Ναγκασάκι, κι αυτοί τα ίδια πάθανε ….

 72. ΚΩΣΤΑΣ said

  55 β # Spiral Architect
  57 # Sarant
  62 # Γιάννης Κουβάτσος

  Εγώ έγραψα κάτι που ισχύει επίσημα, δεν είναι δικό μου εφεύρημα. Όσο για τις όποιες διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις σας, σεβαστές μεν από μέρους μου, αλλά όχι και υποχρεωτικά αποδεκτές.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE_%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

 73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @71 Σωστός. Αν ο Αληθινός Άνδρας είχε ρίξει και τρίτη, ούτε που θα θυμόμασταν το όνομα της πόλης.

 74. ΣΠ said

  3/8/1977 Κοίμησις Αρχεπισκόπου Μακαρίου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  Α, κι αφού βάλατε άζματα Αυγουστιάτικα, μιά συνεισφορά

 76. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @72 Οι Αμερικάνοι που έδωσαν άσυλο σε ένα σωρό ναζήδες, οι Βατικανοί που μία απ’ τα ίδια, η μηδέποτε μεταμεληθείσα και αποναζιστικοποιηθείσα βαθιά Γερμανία εξισώνουν τον Κομμουνισμό (μέσω στρεβλής ταύτισης με τον σταλινισμό) με τον ναζισμό, του οποίου τον κώλο έκοψε όπου τον βρήκε η ΕΣΣΔ. Καλά κρασά τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες.

 77. ΚΩΣΤΑΣ said

  @76 Είναι μια άποψη και η δική σας, αλλά η ζωή και η ιστορία αλλιώς, νομίζω, αποφαίνονται.

 78. cronopiusa said

  Εφίλησα μελαχρινή Αυγούστου πρώτη μέρα,
  το στόμα μου μοσχοβολά τριάντα μία ημέρα.

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  77. Είναι μια άποψη η δική μας, αμελητέα βέβαια, αφού την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, έχεις δίκιο. Ούτε εγώ γουστάρω τους σοβιετικούς κομμουνιστές, άλλο όμως είναι να έχεις ως όραμα τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη κι άλλο τον χωρισμό του κόσμου σε λαούς κυρίων, λαούς δούλων και λαούς που επιβάλλεται να εξαφανιστούν. Ξέρω, οι πρακτικές και τα εγκλήματα μοιάζουν, τα θύματα δεν ενδιαφέρονται για τις προθέσεις των θυτών, αλλά κάποιες διαφορές πρέπει να τις επισημαίνουμε.

 80. Geobat said

  Καλά μπάνια, καλα κρασα κ ονειρα γλυκά καλοκαιρινα.

  ΥΓ τωρα με τα μελτεμια προσεχουμε λιγο παραπάνω τους απροσεχτους.

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  9. Και πάλι Κώστας Λειβαδάς στιχοι /μουσική
  Κάθε μήνας Αύγουστος τρέλα του νοτιά
  μέσα στα σοκάκια ξέφυγε η καρδιά

 82. Geobat said

  #11 Λιγο υπερβολικο βρηκα τον ήρωα του βιβλιου κ την ιστορία . Επίσης καπου κουραζει ο Ρεβερτε με αυτο το μοναχικό -ηρωικό στυλ του.
  Μου βγάζει λίγο το «ο καθένας για τον εαυτό του» κ με ενοχλεί.

 83. Αὐγουστῖνος said

  «…είναι και η περίοδος της απόλυτης νέκρας για υπηρεσίες και επιχειρήσεις της μεγαλούπολης -και για τα ιστολόγια νομίζω».

  Καθυστερημένα ἴσως, ἀλλὰ εἶμαι κι ἐγὼ ἐδῶ. Καί, Νικοκύρη, νομίζω ὅτι τὸ ἔπιασα τὸ ὑπονοούμενο. Μᾶλλον θὰ σπάσει τὸ σερί, ἔ;

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  21.Μερικοί Αύγουστοι είναι φορτωμένοι γεγονότα.

  11 Αυγούστου 1996
  http://news247.gr/eidiseis/afieromata/maurh-epeteios-20-xronia-apo-thn-dolofonia-toy-tasoy-isaak.4210946.html

  20 Αυγούστου 2015
  Προκήρυξη εκλογών και σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85_2015

 85. cronopiusa said

  82 Geobat

  υπάρχουν πολύ περισσότερα ράμματα για τη γούνα του

  Una historia de España de Arturo Pérez-Reverte descargar libro gratis

  για βιβλίο και μουσικές της παραλίας μίλησα

 86. sarant said

  83 Θα προσπαθήσω να μην σπάσει το σερί αν και θα βάλω επαναλήψεις κτλ.

 87. Corto said

  26 Αυγούστου 1937: Χρήστου Χρηστοβασίλη τελευτή

 88. alexisphoto said

  καλο μας μήνα,
  με το ζόρι πλέον διαβάζω το κείμενο.
  Φορτωμένος ο Ιούλιος, φορτωμένος προβλέπεται και ο Αύγουστος,
  καλημέρα σε όλους

 89. sarant said

  88 Καλό μήνα και καλά ξεφορτώματα!

 90. ΣΠ said

  Αυτό δεν το ήξερα και εντυπωσιάστηκα:
  http://www.bbc.com/travel/story/20170731-greeces-disappearing-whistled-language

 91. 6, … 10 «τεμάχια» η κάρπωση … αγριόχοιρου …

  Είναι η πολιτική carpe decem
  για κάπρους.
  Ενίοτε και κάπρωση.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, ερώτηση (μιας και δεν απέδωσε η δική μου έρευνα):
  Θυμάσαι να έχει γραφτεί εδωμέσα κάτι γι αυτό που γράφει το BBC σήμερα (Greece’s disappearing whistled language);

 93. Γιάννης Ιατρού said

  90: ΣΠ
  Ωχ, δεν το είδα πως το έβαλες κι εσύ, μαζί θα διαβάζαμε… 🙂

 94. Γιάννης Ιατρού said

  Το Το διαβάζει κανείς και μελαγχολεί, επίκαιρο 😦

 95. Μαρία said

  92
  Αναφερθεί https://sarantakos.wordpress.com/2014/04/06/anthias/#comment-211489

 96. Γιάννης Ιατρού said

  95: άξια! 🙂 ευχαριστώ

 97. Αναφερθεί και αλλού :mrgreen:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/19/adocheat-2/#comment-34056

 98. ΣΠ said

  Βρήκα αυτό το βίντεο.

 99. sarant said

  Με προλάβατε, το έχουμε αναφέρει κι άλλη φορά. Προσωπική πείρα δεν έχω.

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είχα δει, το 1981 ή ’82 το πρώτο σχετικό ντοκιμαντέρ, του Σταύρου Ιωάννου «Αντιά»
  98 Ναι! «Η Κούλα και η Γιωργία σφυρίζουνε, μπορούνε να συνεννοηθούνε. Εγώ με τη μασέλα, τίποτα… Κι άλλη μια, η Αρίστω… » 🙂
  στο 3:08
  Τώρα βλέπω ότι κάνανε το
  http://sfyria.com/ και φεστιβάλ.

  97. ΧΑ ΧΑ ! Εδάναι παχαθεί 😦

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94. Ε όχι και μελαγχολεί!Ελα μπαναϊαμ που λέει κι ου Σκύλους. Δε μπόρεσα καν να (απο) διαβάσω.Μα ν΄αναπολεί την εποχή της αφροσύνης,όπως τα περιγράφει; κι εγώ ήμουν χαρούμενη αλλά για κανέναν απ΄τους λόγους της πλαστής ευμάρειας που λέει.Ήμουν νέα ,με βιδωμένη ανάποδα κεφαλή κι αυτό αρκούσε. Τί διακοποδάνεια και λαμακίες…Κλαψοκείμενο ρε Γιάννη. Σόρι δηλαδή.

 102. 94, 😦

 103. Γιάννης Ιατρού said

  97:/100β Τώρα ναι, καλή μνήμη! 🙂

 104. Γιάννης Ιατρού said

  102: Αυτό που λένε, Μιχάλη μας, το χάλι μας !

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94.Ξέχασα,ξέχασα την αφιέρωση! 🙂

  Αυγουστο στην πόλη/Ν.Ζιώγαλας

  εγώ θα μείνω πίσω
  σ`αυτήν την πόλη Αύγουστο
  θα πιω μέχρι να σβήσω.

 106. Γιάννης Ιατρού said

  101: ΕΦΗ,
  δεν λέμε για διακοποδάνεια και λαμακίες και τέτοια. Αλλά το ρεζουμέ, πως σήμερα οι διακοπές είναι για πάρα πολλούς άπιαστο όνειρο. Γι αυτό λέμε.

 107. Geobat said

  #94 Τι λες ο Καρπετοπουλος;
  Ο συνοδοιπορος του πάντως το πάει για υποψήφιος του Κουλη. Γνήσιος φιλελες.

 108. cronopiusa said

 109. Μαρία said

  97
  Μπράβο, δύτη. Αυτό ήταν το καλό αλλά δεν μπόρεσα να το βρω.

 110. sarant said

  108 Καλή ομιλί

 111. Μαρία said

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλό μήνα σε όλους όσοι αντέχουν την γελοιότητα του παραλογισμού.

  101 – «Ήμουν νέα με βιδωμένη ανάποδα κεφαλή κι αυτό αρκούσε.»
  Αυτό, που άφησες (όχι μόνο εσύ) την κεφαλή σου να έρθει στα ίσα της, όπως ακριβώς την ήθελαν, με μελαγχολεί.

  108 – Πολύ κοκοκο κι απ΄αυγό τίποτα, στο τέλος θα κάνουν αυτό που θα αποφασίσουν η οικονομική ελίτ και οι παπάδες.

  Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ, Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  Αυτό αφιερωμένο σε σένα, γιατί επιμένεις να έχεις το κεφάλι σου βιδωμένο ανάποδα.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χαράλαμπος Αθανασίου: Δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή η μείωση ή η μη καταβολή μισθού.
  06:37 » …να έρχονται οι αλητείες των δημοσιογράφων των συριζανέλ,να λένε ότι ο υπουργός δικαιοσύνης έβγαλε από τη φυλακή εμπόρους ναρκωτικών….
  10:05 Δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή η μείωση και η μη καταβολή μισθού.
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/x-athanasioy-h-meiwsh-misthou-den-apotelei-metavolh-twn-orwn-ergasias.4787768.html

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  112 Γεια σου Λάμπρο! Κάτσε να πιάσω έναν Αύγουστο για σένα. Οι Λοκομόντο κάτι έχουν. Ω ιά! 🙂

 115. cronopiusa said

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115. Γεια σου Κρόνη με τα υπέροχά σου 🙂

 117. sarant said

  113 Βρε καλώς τον Λάμπρο τον λεβέντη, τον επενδυτή!

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Σε κάποια μέρη, π.χ. στα Εφτάνησα και στην Ηλεία, λένε (ή λέγανε) “Άγουστος”.
  Και σ΄εμάς οι μεγάλοι λένε Άγουστο: Απριλομάη πότιζε ν΄Αγουστοκαμαρώνεις. Αγουστιανά φασούλια κλπ

  >>Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες
  Ο Αύγουστος μπαίνει με τις Δρίμες και τελειώνει με ρίγη. Σχ1.ΚΑΒ
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/08/01/august-3/#comment-303606

 119. Μαρία said

  113
  Τι να τον κάνουμε τον Μπάμπη. Το κουράγιο της Σάκης πρέπει να εξάρουμε, που στα 79 της θα εργαστεί στη Βουλή http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%85+235/7cb5ac2c-d807-4fa2-9faa-0541c481e3ac?t=1501592030657

 120. Τσαρουχοπάτης said

  86 Sarant
  Επιθυμητή η επανάληψη. Δεν έχουν διαβαστεί τα παλιά. Και τα σχόλια θα είναι εμπλουτισμένα. Ευχαριστώ.

 121. Alexis said

  Τα πιο «άκυρα» και μακάβρια εισαγωγικά της εβδομάδας (τουλάχιστον) :

  Έλληνας δικηγόρος «έχασε» τη ζωή του σε τροχαίο στη Γεωργία – Στο νοσοκομείο η κόρη του

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119. Ως ξαδέρφη του συχωρεμένου, (εκτός από ιδιαιτέρα του και μέλος στο Δ.Σ του Ντυνάν) έχει το κρατικοδίαιτον δια βίου !
  Όπως έχει αποκαλύψει το Documento, η εισαγγελική έρευνα έχει ήδη εντοπίσει ότι άτομο με στοιχεία Γεωργιάδου-Κυπραίου Αρτεμισία-Αικατερίνη έχει νοσηλευτεί με έξοδα 38.566, 12 ευρώ και της χορηγήθηκε έκπτωση 23.873, 12 ευρώ.http://www.documentonews.gr/article/to-kolpo-gkroso-gia-to-megalo-xepoylhma

  Ο Λεβέντης για τα Πανεπιστήμια

 123. Βάταλος said

  Εντιμώτατε κ. Σαραντάκο,

  1) Μαθαίνω ότι ψάχνετε να εύρετε διαβαστερά κείμενα για να «λουφάρετε» τον μήνα Αύγουστον. Σάς προτείνω να αναρτήσητε παλαιά κείμενα του αειμνήστου πατρός σας, που είτε δεν έχετε ποτέ αναρτήσει εις το παρόν Ιστολόγιον, είτε τα αναρτήσατε και δεν τα εξετίμησαν δεόντως οι χριστιανομπολσεβίκοι αναγνώσται σας. Κλασικόν παράδειγμα μή εκτιμηθέντος κειμένου είναι το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΝ (κατ’ εμέ) κείμενον του Δημητρίου Σαραντάκου υπό τον τίτλον «Όσκαρ και Βεατρίκη» που αναρτήσατε την 17ην Ιουλίου 2012 εις το παρόν Ιστολόγιον υπό τον τίτλον «Τα δύο Εβραιόπουλα και έλαβε μόνον 73 σχόλια.

  Πιθανόν σάς διαφεύγει ότι το αριστουργηματικόν αυτό κείμενον του πατρός σας είχε πρωτοδημοσιευθή τον ΜάΪον – Ιούνιον του σωτηρίου έτους 2003 εις το τεύχος 185 των «Εβραϊκών Χρονικών» (σελ.18) υπό τον τίτλον που σάς ανέφερα: «Όσκαρ και Βεατρίκη». Με όλην την εκτίμησιν που γνωρίζητε ότι σάς έχω, και ών βέβαιος ότι ένα «μαμούνι» όπως εσείς αποκλείετε να μή εγνωρίζατε την πρώτην δημοσίευσιν του πατρώου κειμένου, ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ: Διατί αλλάξατε τον πρωτότυπον τίτλον του κειμένου (που ασφαλώς ήτο επιλογή του πατρός σας) και διατί δεν ενημερώσατε τους αναγνώστας σας ότι το κείμενον πρωτοεδημοσιεύθη εις τα «Ε.Χ.» και ουχί εις το «Εμπρός» της Μυτιλήνης όπως εγράψατε;

  2) Επειδή ισχύει πάντοτε η σοφή φράσις του Βακχυλίδου «έτερος εξ ετέρου σοφός», σάς ενημερώνω ότι από το σωτήριον έτος 2016, το «Κεντρικόν Ισραηλιτικόν Συμβούλιον Ελλάδος» έχει εκδώσει το μνημειώδες σύγγραμμα του Βίκτωρος Βενουζίου «Θησαυρός των Χρονικών του ΚΙΣΕ». Καταβιβάσατέ το ενταύθα, ώστε με έν «κλίκ» να πληροφορηθήτε όλα τα άρθρα του αειμνήστου πατρός σας εις τα «Ε.Χ.», μερικά εκ των οποίων είναι όντως μνημειώδη και ουδέποτε έχετε τολμήσει να αναρτήσετε ενταύθα. Ομιλώ κυρίως διά το μνημειώδες «Για όλα φταίνε οι Εβραίοι;» (σελ. 15+16) και διά την επιστολήν του (σελ. 27+28) περί των «Πρωτοκόλλων των Σοφών Γερόντων της Σιών», την οποίαν στοιχηματίζω ότι αγνοείτε.

  3) Περαίνων, επιτρέψατέ μοι να αναρτήσω ενταύθα το αφήγημα του πατρός σας «Όσκαρ και Βεατρίκη», όπως εδημοσιεύθη τον Ιούνιον του 2003 εις τα «Ε.Χ.» μέ τας ιδικάς μου υπογραμμίσεις, μήπως και το εκτιμήσουν οι μακαρίως κοιμώμενοι αναγνώσται σας. Ιδίως με εντυπωσίασε πώς περιγράφει την αντίδρασιν της αξιαγάπητης Εβραιοπούλας Βεατρίκης, όταν της ετράβηξε τα μαλλιά, πράγμα που επεβεβαιώθη διά του προσφάτου «Survivor» και τας ηπίας αντιδράσεις της πάντοτε χαμογελαστής Εβραιοπούλας Σάρρας Εσκενάζυ. Επίσης, με εξέπληξε η εξήγησις που δίδει ο πατήρ σας διά το ότι δεν υπήρχον Εβραίοι εν τη νήσω Λέσβω. Κυρίως, όμως, με εντυπωσίασεν η αποκάλυψις του πατρός σας ότι ο πατήρ των δύο Εβραιόπουλων δεν ηθέλησε να κρυφθή επί Κατοχής, με αποτέλεσμα Όσκαρ και Βεατρίκη να οδηγηθούν εις τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

  Μετά της δεούσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος


 124. καλημέρες said

  https://www.politeianet.gr/books/9786185270025-froumkin-gkilnta-filura-patera-akou-266845

 125. Χαρης said

  23 Αυγούστου εκτέλεση Νικόλα Σάκκο και Μπαρτολομέο Βαντσέττι των αναρχικών και μεταναστών.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  80 >>Καλά μπάνια, καλα κρασα
  Αμήν και πότε ! 🙂

 127. cronopiusa said

  Ἤμασταν ὅλοι μαζὶ καὶ ξεδιπλώναμε ἀκούραστα τὶς ὧρες μας
  Τραγουδούσαμε σιγὰ γιὰ τὶς μέρες ποὺ θὰ ῾ρχόντανε
  φορτωμένες πολύχρωμα ὁράματα
  Αὐτὸς τραγουδοῦσε, σωπαίναμε, ἡ φωνή του
  ξυπνοῦσε μικρὲς πυρκαγιὲς
  ……………………………………………………………………………………….

 128. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  125 Σωστή προσθήκη!

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110 >>108 Καλή ομιλί
  Τώρα στο 24.7 ραδιόφωνο, στους 88.6 η κυρα Κεραμέως λέει ότι ο σύριζα θέλει τα πανμια «ορμητήριο βίας και ανομίας».
  Μαστα…

 130. cronopiusa said

  128 Νίκο
  η πρόταση για την προσθήκη έγινε αρχικά στο 56ο σχόλιο και ακολούθησαν τραγούδια…

 131. 13 Γς said: 8: >Και εν συνεχεία, και μέχρι …σήμερα, δικτάτορα!

  μέχει πέρυσι το Νοέμβρη

  Λάθον εποίκας: Στοιχειώθηκε γαρ δια του αδελφού του, όν εγκαίρως εχειροτόνησε κληρονπμικό δικτάτορα!

 132. cronopiusa said

  129

 133. Alexis said

  #131: Στοιχειώθηκε γαρ δια του αδελφού του, όν εγκαίρως εχειροτόνησε κληρονομικό δικτάτορα

  Υπερβολές αγαπητέ…
  Κάποια στιγμή θα πεθάνει κι ο αδερφός. Να δούμε τότε τι θα βρείτε να πείτε… 🙂

 134. cronopiusa said

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 137. cronopiusa said

  Οι φασίστες και τα καράβια τους είναι ανεπιθύμητοι στην Κρήτη!

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 139. Ριβαλντίνιο said

  @ 123 Βάταλος

  Εβραιοπούλας Σάρρας Εσκενάζυ.

  Η Σάρα ήταν χριστιανή. Έκανε και τον σταυρό της.

 140. Reblogged στις Greek Raisins και σχολίασε
  …Τον καιρό που η σταφίδα άξιζε χρυσάφι, οι σταφιδοπαραγωγοί περίμεναν τον Άγουστο πώς και πώς -όπως λέει ένας ήρωας του Καρκαβίτσα: “Ο Μάης βγάνει τα κεράσια, ο Θεριστής τ’ αγγούρια, ο Αλωνάρης τα καρπούζια και ο Άγουστος τα τάλαρα”. Και στο ποίημα του Λασκαράτου που ετυμολογεί σατιρικά τα τάλαρα, η Εύα παρακαλεί τον Αδάμ να αγοράσει “μπιστιού” (με πίστωση) και να πληρώσει “τον Άγουστο”, δηλαδή όταν θα πουλούσαν τη σταφίδα…

 141. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @134. Μ᾿ αὐτὰ τὰ «συγκρουσιακὰ» πρωτοσέλιδα ἐμένα μοῦ ᾿ρθε τὸ:
  Σιγά, θὰ σπάσετε κάνα αὐγό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: