Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πενταυγουστιανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 5 Αυγούστου, 2017


Τεταρταυγουστιανά θα τα λέγαμε αν δημοσιεύονταν χτες, επέτειο της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά στις 4 Αυγούστου 1936, μιας από τις ελάχιστες ημερομηνίες που έχουν δώσει λέξη στη γλώσσα μας. Όμως, δημοσιεύονται σήμερα -άρα, πενταυγουστιανά.

Και ξεκινάμε με μιαν ακλισιά από την προηγούμενη βδομάδα, όπου σε κάποιο δελτίο ειδήσεων γράφτηκε για «22 απόπλους» από τον Πειραιά και «12 απόπλους» από τη Ραφήνα.

Ο απόπλους, λέμε, αλλά πώς κάνει στον πληθυντικό; Κατά τον Μπαμπινιώτη δεν έχει πληθυντικό, ενώ το Βικιλεξικό και η Lexigram δίνουν: οι απόπλοι, των απόπλων, τους απόπλους.

Άρα σωστή η κάρτα του καναλιού; Όχι, διότι εδώ έχουμε ονομαστική.

Πολύ πιο απλό είναι να παραδεχτούμε πως η λέξη είναι ελλειπτική, δεν έχει πληθυντικό και να μιλάμε για «22 αναχωρήσεις» ή, αφού ήδη έχουμε την αναχώρηση στον τίτλο της κάρτας, για «22 πλοία».

* Γράφει ο Δ. Νανούρης στην ΕφΣυν:

Ορρωδούν προ του θεϊκού ΘΑλέξη ο καραμπουζουκλής Καλαματιανός ΘΑμαράθ και το συνεταιράκι του ο Μπένι (απ’ το ’να αυτί κι απ’ τ’ άλλο βγαίνει).

Εντάξει, τους έκανε με τα κρεμμυδάκια και τους τρεις, αλλά… αλλά τι θα πει «ορρωδούν»; Ορρωδώ θα πει «λιποψυχώ, διστάζω» και χρησιμοποιείται κυρίως στη στερεότυπη φράση «δεν ορρωδεί προ ουδενός» που τη λέμε για κάποιον αδίστακτο.

Φοβάμαι ότι ο αρθρογράφος ήθελε εδώ να γράψει «Ωχριούν προ του ΘΑλέξη ο ΘΑμαράθ και ο Μπένι», εννοώντας ότι είναι πολύ υποδεέστεροι από αυτόν (εν προκειμένω, στην τέχνη της παραπλάνησης).

Μπαμπά σας γλώσσα γιατί δεν μιλάτε;

* Μια βουλευτίνα του κόμματος του Μακρόν μοίραζε φυλλάδια σε μια λαϊκή αγορά, όταν δέχτηκε επίθεση από κάποιον περαστικό.

Στο σχετικό άρθρο, η Καθημερινή γράφει:

Η Ροσί διένειμε φυλλάδια στην αγορά όταν την χτύπησε ένας άνδρας γύρω στις 11.00 το πρωί.

Στέκει αυτό; Όχι. Θέλουμε παρατατικό στο πρώτο ρήμα, όπως θα φανεί αμέσως αν αντί για το «διανέμω» βάλουμε το συνώνυμο «μοιράζω». Η βουλεύτρια μοίραζε φυλλάδια όταν την πλησίασε ο άγνωστος. Κανείς φυσικός ομιλητής δεν θα πει «Η βουλεύτρια μοίρασε φυλλάδια όταν τη χτύπησε ένας άνδρας».

Άρα, διένεμε -όχι «διένειμε». Ή πιο απλά, μοίραζε. Μπαμπά σας γλώσσα, και πάλι, γιατί δεν μιλάτε;

* Χάρη στην επιδεξιότητα και το θάρρος του, ο Ουκρανός πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το χτυπημένο από το χαλάζι αεροσκάφος του στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κακοκαιρία έπληξε το αεροσκάφος περίπου 10 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ερκάν της βόρειας Κύπρου.

Ο φίλος που το στέλνει ενοχλήθηκε από την αναφορά σε «βόρεια Κύπρο» αντί για «κατεχόμενα». Εγώ πρόσεξα ότι το «Ερκάν» είναι λάθος. Το μέρος λέγεται Ercan, δηλαδή Ερτζάν -παλιότερα το αεροδρόμιο ήταν πιο γνωστό με την ελληνική του ονομασία, η Τύμπου. Λάθος το γράφει και η Βικιπαίδεια, που το έχει ‘Ερτσάν’ στον τίτλο αν και ‘Ερτζάν’ μέσα στο κείμενο. Για να προφέρεται ‘Ερτσάν’ θα έπρεπε το c να έχει τσιγκελάκι από κάτω.

* Στην εποχή μας, ο δαίμονας του τυπογραφείου έχει δώσει τη θέση του σε μια διμοιρία από δαιμονόπουλα, ένα από τα οποία είναι και ο δαίμονας του φωτογραφείου.

Το τελευταίο χτύπημα του δαίμονα αυτού το βλέπετε αριστερά, όπου η είδηση για τον θάνατο της σπουδαίας Ζαν Μορό κοσμείται από φωτογραφία της επίσης σπουδαίας Βανέσας Ρεντγκρέιβ.

Και ποιος νοιάζεται; σχολιάζει καίρια η διαφήμιση πάνω δεξιά.

* Βρίσκω ελαφρώς κωμικό αυτόν τον τίτλο:

Νεκρός 18χρονος στην Τουρκία μετά από πυροβολισμούς δράστη.

Πυροβολισμούς δράστη; Τι προσθέτει στην είδηση η τελευταία λέξη; Δεν θα αρκούσε «νεκρός από πυροβολισμούς»;

Στο σώμα της είδησης υπάρχει και η συνηθισμένη γενικομανία «διαφεύγει της σύλληψης». Παρόλο που η Άννα Ιορδανίδου το δέχεται, προτιμώ την αιτιατική, όπως είναι άλλωστε η σύνταξη του ρήματος τόσο στα αρχαία όσο και στα νέα ελληνικά: διαφεύγει τη σύλληψη.

* Στα μεζεδάκια της προηγούμενης εβδομάδας είχα δημοσιεύσει φωτογραφία από έναν κατάλογο εστιατορίου, που είχε τα προσφερόμενα είδη στα βουλγάρικα, τα ελληνικά και τα αγγλικά -και την Coca Cola Light την απέδιδε «Κόκα κόλα φως»

Σήμερα μπορώ, χάρη στη βοήθεια φίλου του ιστολογίου, να ρίξω… περισσότερο φως στην υπόθεση.

Ο κατάλογος προέρχεται από βουλγάρικο εστιατόριο, όπως σωστά υποθέσατε, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ, που βρίσκεται αμέσως μετά τα σύνορα -λέγεται άλλωστε και «Πάνω Νευροκόπι».

Λογικό είναι να έχει αρκετή ελληνική πελατεία, και λογικά ο κατάλογος είναι μεταφρασμένος και στα ελληνικά.

Δυστυχώς οι φωτογραφίες που μου έστειλε ο φίλος δεν είναι πολύ καθαρές, αλλά βλέπω ότι το κατάστημα προσφέρει ενδιαφέροντα εδέσματα όπως η «Πατάτα πετάλων» και το «Τυρί στην περιοχή της κουκούλας».

Στη δεύτερη φωτογραφία θα δείτε πως μια από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το «σαγανάκι τυρί – κροτίδες, πλακάκια». Ακούω ότι έχει εκρηκτικό σουξέ.

* Πρωθυπουργικό μαργαριτάρι στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία. Ο Αλέξης Τσίπρας μέμφθηκε την αντιπολίτευση (το παραθέτω όπως το άκουσα) για «τη διαρκή σας καρτερία μπας και σκοντάψουμε».

Χμ, όχι.

Καρτερία είναι η υπομονή με την οποία κάποιος αντιμετωπίζει μια δυσάρεστη κατάσταση. Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να περνάει δυσάρεστα στην αντιπολίτευση (δεν είναι και λίγο δυόμισι χρόνια χωρίς ΕΣΠΑ), μπορεί να επιδεικνύει γενικώς καρτερία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά όταν κάποιος περιμένει πώς και πώς να σκοντάψει ο αντίπαλός του δεν επιδεικνύει διαρκή καρτερία αλλά αδημονία.

* Πνίγηκε την ώρα που κολυμπούσε ένας μητροπολίτης. Η σχετική είδηση αναφέρει: η αιτία θανάτου του Μητροπολίτη είναι πνιγμός που προφανώς προήλθε ως απόρροια των αισθήσεων που έχασε την ώρα που κολυμπούσε.

Πολύ κακή διατύπωση, λες και του έπεσαν οι αισθήσεις και τις έχασε. Ο πνιγμός είναι απόρροια της απώλειας των αισθήσεών του την ώρα που κολυμπούσε.

* Φίλος μου λέει ότι τα ellinikahoaxes προσφέρουν σημαντική υπηρεσία στην ανασκευή μύθων, αλλά χρειάζονται επιμελητή κειμένων. Υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και κάποια προκαλούν μειδίαμα.

Παράδειγμα:
«Το μόνο αξιόλογο για αυτή την ηλιακή έκλειψη (πέρα του φαντασμαγορικού γεγονότος) είναι πως είναι η πρώτη μετά αυτής της 8ης Ιουνίου 1918, που θα διέλθει κατά μήκος όλων των ηπειρώτικων ΗΠΑ.»
Πολύ ενοχλητικό το γενικομανές «μετά αυτής»,που σημαίνει, τουλάχιστον στην καθαρεύουσα, «μαζί με αυτήν» και όχι «έπειτα από αυτήν» όπως ολοφάνερα εννοούσε ο συντάκτης. Κι έπειτα, ποιες είναι οι «ηπειρώτικες» ΗΠΑ; Στα ελληνικά «ηπειρώτικος» είναι αυτός που σχετίζεται με το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου, ενώ για κάτι που απέχει από τη θάλασσα, ή δεν είναι νησιωτικό, λέμε ηπειρωτικός. Ένας παρατονισμός αλλάζει το νόημα.

* Σε άρθρο για την ιστορία του σκακιού, διαβάζουμε ότι κάποιοι «το θεωρούσαν άχρηστο και βαρετό, όπως ο βασιλιάς Λουίς ο 9ος της Γαλλίας και ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, William of Wickham.»
Καταρχάς, στα ελληνικά έχει παγιωθεί το όνομα Λουδοβίκος για τους βασιλιάδες της Γαλλίας, οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν έμαθαν να μετράνε ως το 20.
Όσο για τον William of Wickham, δεν ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά το New College. O  William έζησε 100 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Κολεγίου στην Οξφόρδη. Ο συντάκτης θα διάβασε founder of New College in Oxford και θεώρησε ότι ήταν το Πανεπιστήμιο.

* Πολύ ενδιαφέρουσα βρίσκω την ιστορία για το αγγείο που ήταν προϊόν λαθρανασκαφής και επιστράφηκε στην Ελλάδα, από το μουσείο της Νέας Υόρκης όπου βρισκόταν, ύστερα από επίμονες προσπάθειες του αρχαιολόγου και ερευνητή αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων Χρήστου Τσιρογιάννη. Την ιστορία μπορείτε να τη διαβάσετε στα αγγλικά, σε εκτενές άρθρο της Νιου Γιορκ Τάιμς.

Η είδηση βρίσκει τη θέση της και στα μεζεδάκια μας επειδή στο enikos.gr και σε άλλους ιστοτόπους γίνεται λόγος για «βυζαντινό αγγείο 2300 ετών», όπερ άτοπον: αν είναι 2.300 ετών ασφαλώς δεν είναι βυζαντινό. Σκέφτηκα μήπως το αγγείο βρέθηκε ή προέρχεται από το αρχαίο Βυζάντιο, την αποικία των Μεγαρέων, αλλά όχι. Οπότε είναι απορίας άξιο πώς βάφτισαν οι δικοί μας βυζαντινό το αγγείο.

* Μαργαριτοφόρο άρθρο στο tvxs για την Καταλονία και το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της.

Δεν ξέρω σε ποιο σύστημα αναφοράς η Καταλονία μπορεί να θεωρηθεί «νοτιοανατολική ισπανική περιοχή» -στα δικά μου τα μάτια, βορειοανατολική είναι. Ένα «διεξάγει» που έπρεπε να είναι «διεξαγάγει» (ή διεξάξει) το προσπερνάω, και στέκομαι λίγο στο γενικομανές «πάσχει δημοκρατικών εγγυήσεων», διατύπωση που ασφαλώς πάσχει.

Αλλά το βραβείο απονέμεται στο εξής αριστούργημα: «ο δημόσιος διαγωνισμός για την αγορά των κάλπεων απέτυχε».

Έγραφε και ο Μποστ για την Τραγωδία των Κάλπεων, αλλά το έλεγε για να γελάσουμε!

* Μια από τις καινούργιες ταινίες της εβδομάδας είναι το Στέμμα των Ινδιών. Ο αγγλικός τιτλος είναι «Viceroy’s House», το δε δελτίο τύπου που διαβάζω σε πολλούς ιστότοπους (παράδειγμα) είναι πολύ άσχημα μεταφρασμένο:

Ο Οίκος των Βίκεροϊ στο Δελχί ήταν η μεγαλεπήβολη έπαυλη από όπου οι Βρετανοί εξουσίαζαν τους Ινδούς. Για έξι μήνες το 1947, ο Βρετανός λόρδος Μάουντμπατεν, που εκτελεί χρέη του τελευταίου αντιβασιλέα των Ινδιών,παρέδωσε τον οίκο στον τελευταίο Βίκεροϊ, μια και η Ινδία επέστρεφε στους κατοίκους της. Ο Μάουντμπατεν ζούσε στα πάνω διαμερίσματα με τη σύζυγο και την κόρη του. Στα κάτω ζούσαν 5.000 Ινδουιστές, Μουσουλμάνοι και Σιχ υπηρέτες. Καθώς η πολιτική ελίτ ξεκινούσε τη μεγάλη λογομαχία πάνω στην ανεξαρτησία της Ινδίας και τον διαμελισμό της σε κομμάτια, η διαμάχη εξαπλώθηκε και εντός Οίκου. Σε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, στην οποία χρειάζονταν κατανόηση, μια καταστροφική απόφαση πάρθηκε και η οποία ακόμα και σήμερα συνεχίζει να συνταράσσει τον κόσμο.

Όλη η μετάφραση είναι για κλάματα, αλλά το μέγα βραβείο κοτσάνας πηγαίνει στον Βίκεροϊ!

Καταρχάς, δεν προφέρεται έτσι αλλά κάπως σαν «βάισροϊ». Κατά δεύτερο και βασικότατο λόγο, δεν έχουμε καμιά δουλειά να σπάμε το κεφάλι μας πώς προφέρεται το Viceroy, διότι Viceroy είναι απλούστατα ο Αντιβασιλιάς, όπως ήταν ο τίτλος του Βρετανού κυβερνήτη της Ινδίας από ένα σημείο και μετά.

Προσέξτε επίσης ότι ένα σπίτι, ένα μέγαρο, ένα παλάτι δεν μπορεί ποτέ να είναι μεγαλεπήβολο, μακάρι να είναι και το Ταζ Μαχάλ. Μεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια, οι ενέργειες, οι στόχοι ακόμα, οτιδήποτε επιδιώκει να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Το μέγαρο μπορεί να είναι μεγαλοπρεπές μπορεί να είναι και επιβλητικό -πάω στοίχημα πως το πρωτότυπο έλεγε majestic.

* Ενδιαφέρον άρθρο της ΕφΣυν για μια νεοζηλανδή πολιτικό που μόλις εξελέγη πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος και έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας τον Σεπτέμβριο που θα γίνουν εκλογές. Διαβάζουμε ότι κάποιοι (φυσικά άντρες) διερωτήθηκαν αν είναι πρέπον μια πρωθυπουργος να γίνει μητέρα και επομένως να απουσιάσει από τα καθήκοντά της.

Το άρθρο δυστυχώς συνοδεύεται και από γλωσσικά μουστάκια, αφού υπάρχει η εξής λεζάντα: H νεοεκλεγείς πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν ,για την οποία μερίδα του Τύπου θεωρεί πως η πιθανότητα να γίνει μητέρα θα επηρεάσει αρνητικά την ενδεχόμενη πρωθυπουργία της.

Η έλξη από τον επίκοινο τύπο κάνει τη ζημιά. Αφού είναι «πρόεδρος», άρα «νεοεκλεγείς» θα είναι, σκέφτηκε ο συντάκτης.

* Στο ίδιο άρθρο προσέχω και ένα αρκετά ενδιαφέρον μεταφραστικό πρόβλημα. Διαβάζω τη σωστή τοποθέτηση της επικεφαλης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας:

«Αντρες παρουσιαστές κατέστησαν σαφές στο κοινό τους ότι επιθυμούν διακαώς να μάθουν ποιες είναι οι προθέσεις της Τζασίντα σχετικά με τη μήτρα της. Ενας μάλιστα πρότεινε ότι όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να ρωτιούνται σχετικά όταν κάνουν αίτηση για μια θέση εργασίας.

»Aν μια γυναίκα προτίθεται ή όχι να κάνει παιδιά αυτό δεν είναι αναθεματισμένη δουλειά κανενός άλλου. Και παρεμπιπτόντως, είναι παράνομο να κάνεις ανάλογες ερωτήσεις σε μια γυναίκα γιατί παραβιάζεται η νομοθεσία περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Βρήκα το πρωτότυπο και, όπως υπέθετα, λέει:

“Quite frankly, whether a woman intends on having children or not is none of their bloody business,” New Zealand human rights commissioner Jackie Blue said. “Oh, and by the way, it’s illegal to ask those questions as they breach the Human Rights Act.”

Το μεταφραστικό πρόβλημα εδωπέρα είναι ότι δεν μπορούμε να μεταφράσουμε τη διατύπωση αυτή κατά λέξη, διότι το «δεν είναι αναθεματισμένη δουλειά κανενός άλλου» είναι εντελώς αφύσικο στα ελληνικά και είναι και λάθος μετάφραση, διότι το bloody στην πραγματικότητα δεν χαρακτηρίζει το business, δεν είναι καταραμένη ή αναθεματισμένη ή… ματωμένη η δουλειά, είναι απλώς μια έκφραση αγανάκτησης του ομιλητή. Αυτή την έκφραση αγανάκτησης πρέπει να την αποδώσουμε μεταφραστικά με άλλο τρόπο.

Εντελώς παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με το fuckin’ που οι Αμερικάνοι ιδίως το βάζουν παντού. Το αντίστοιχο «this is none of your fucking business» δεν θα το αποδώσουμε «αυτή δεν είναι η γαμημένη δουλειά σου» αλλά «Κοίτα τη δουλειά σου ρε μαλάκα» ή κάτι ανάλογο. Έχει γράψει ο Γιάννης Χάρης επ’ αυτού αλλά δεν το βρίσκω τώρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Νεοζηλανδής επιτρόπου, δεν μπορούμε βέβαια να εκφράσουμε την αγανάκτηση με βρισιά, αλλά θα καταφύγουμε σε κάποια επιφωνηματική φράση που να εκφράζει κατάπληξη ή αγανάκτηση, π.χ. «Το αν μια γυναίκα σκοπεύει να κάνει παιδιά είναι δική της δουλειά, αυτό μας έλειπε!» ή «για όνομα του Θεού» ή «έλεος κάπου». (Δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις λύσεις που προτείνω, ακούω δικές σας προτάσεις).

* Μεταφραστικό μαργαριτάρι από το left.gr σε άρθρο για την τακτική του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke:

Όσον αφορά στα εργαλεία που χρησιμοποιεί το die Linke για την εμπλοκή στην πολιτική των κοινωνικών στρωμάτων που (θέλει να) εκπροσωπεί, η Kathy Gebel περιγράφει τη «μέθοδο του καμβά» (canvassing) ως τον καλύτερο τρόπο διείσδυσης της Αριστεράς στις γειτονιές και της επανασύνδεσής της με τον κόσμο της Εργασίας. Μια δουλειά που πρέπει να γίνεται συνέχεια και να   συνεχιστεί αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Προφανώς η συζήτηση έγινε στα αγγλικά, και φανερά ο συντάκτης του άρθρου δεν μένει ικανοποιημένος από τη λύση που βρήκε, τη «μέθοδο του καμβά» γι’ αυτό και, τίμια, βάζει και τον αγγλικό όρο δίπλα. Αλλά το canvassing είναι γνωστός και καθιερωμένος όρος στην πολιτική ορολογία, τον έχει μέχρι και το λεξικό της Ματζέντας. Είναι η προεκλογική δουλειά πόρτα-πόρτα, στην οποία κυρίως τα αριστερά κόμματα επιδίδονται.

Το αγγλικό ρήμα canvass συνδέεται ετυμολογικα με τον καμβά και η αρχική του σημασία ήταν «κοσκινίζω χρησιμοποιώντας καναβενιο ύφασμα». Έχουμε περάσει ώρες και ώρες στα νιάτα μας με τη… «μεθοδο του καμβά»…

* Και κλείνω με ένα χτεσινό μεζεδάκι που το συζητήσαμε μεν στα σχόλια αλλά αξίζει να προβληθεί περισσότερο. Προέρχεται από τη ναυαρχίδα της Αριστείας, την Καθημερινή, και συγκεκριμένα από άρθρο του Απόστολου Λακασά με τον παραπλανητικό τίτλο «Καταργούν έπαρση σημαίας και εθνικό ύμνο από τα δημοτικά σχολεία».

Το, ας το πούμε, άρθρο ξεκινάει:

Η έπαρση της σημαίας παράλληλα με την ωδή του εθνικού ύμνου από τους μαθητές δεν περιλαμβάνονται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων.

Όμως το να ψάλλεις τον εθνικό ύμνο δεν είναι «ωδή» -η ωδή είναι λυρικό ποίημα σε υψηλό ύφος. Και είναι εντυπωσιακό να κάνει τέτοιο λάθος ένας συντάκτης που υποτίθεται ότι ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης -θυμίζοντας την παροιμία για τον ράφτη που τριγυρνάει κουρελιάρης.

Αν δεν θέλουμε «το τραγούδισμα» του εθνικού ύμνου, θα πούμε «ανάκρουση» -είναι η λέξη που κατεξοχήν χρησιμοποιείται για εκτέλεση εθνικών και άλλων ύμνων, αν και συνήθως υπονοεί την ύπαρξη ορχήστρας.

Επί της ουσίας, πιο κάτω στο άρθρο ο συντάκτης αναγνωρίζει ότι και σήμερα έπαρση σημαίας προβλέπεται να γίνεται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, ενώ όπως μας εξήγησε φίλος εκπαιδευτικός, στην πράξη η σημαία μένει μονίμως στον ιστό.

Οπότε, είναι ταιριαστό ένα άρθρο με διαστρεβλωμένες ειδήσεις να έχει και γλωσσικά λάθη -διατηρείται η ισορροπία μεταξύ μορφής και περιεχομένου.

* Επί του ηλεπιεστηρίου προσθέτω μια φωτογραφία από διαφημιστικό έντυπο που δείχνει τον ευπρεπισμό του μάρκετινγκ.

Tο εργαλείο που διαφημίζεται είναι ένας πολυκόφτης, που ο μαρκετίστας τον θεώρησε πολύ μπασκλάς (αυτό το φτ, τρε μπανάλ) και τον εξευγένισε σε «πολυκόπτη».

Πολύ Κόπτης, πράγματι.

 

 

 

 

 

208 Σχόλια προς “Πενταυγουστιανά μεζεδάκια”

 1. Pedro Alvarez said

  Το οικόσημο του Οίκου των Βίκεροϋ που κοσμεί τον εραλδικό τοίχο της κρασπεδικής γωνίας της Νομασλάνδης.

 2. Theo said

  Καλημέρα!
  Κι ένα μεζεδάκι του Τάκη Θεοδωρόπουλου από την «Κ»:
  «Οπως οσφρίζεται την εξουσία από μακριά, σαν άξιο λαγωνικό, έτσι διαισθάνεται και τη γνώση.»
  (βλ. και http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?8316-%CE%A4%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%8D%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9)

 3. Pedro Alvarez said

  «ο Βρετανός λόρδος Μάουντμπατεν, που εκτελεί χρέη του τελευταίου αντιβασιλέα των Ινδιών,παρέδωσε τον οίκο στον τελευταίο Βίκεροϊ…»
  Σε ποιον ακριβώς παρέδωσε ο Μαουντμπάντεν ;… 🙂

 4. ΛΑΜΠΡΟΣβ said

  «Μπαμπάς σας γλώσσα γιατί δε μιλάτε;» ☺☺☺
  Μου έφτιαξες την μέρα Νικόλα, νάσαι καλά.
  Καλημέρα.

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρες.

  Απόπλοες; Πάει;

 6. Pedro Alvarez said

  Εμένα ,σαν «φυσικός» πληθυντικός μου βγαίνει το «οι απόπλοες» που βλέπω ότι δεν στέκει γραμματικά. Υπάρχει και η απλή λύση «οι αποπλεύσεις» .
  Το is none of their bloody business θα το απέδιδα «δεν τους αφορά κατ’ελάχιστον»

 7. Pedro Alvarez said

  5. que toques rojo! 🙂

 8. Γιάννης Ιατρού said

  ,,,οι βασιλιάδες της Γαλλίας, οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν έμαθαν να μετράνε ως το 20…

  4: Γι αυτό κι ΛΑΜΠΡΟΣ άρχισε να μετράει αλλιώς, ΛΑΜΠΡΟΣ α’, ΛΑΜΠΡΟΣ β’ κλπ. 🙂
  Ρε συ, ακόμα εδώ είσαι; κινετίσου λόγο 🙂

 9. giorgos said

  «Ενα άκόμη άπό τά έπιχειρήματα μέ τά όποία έπιζητείται νά ύπερκαλυφθή τό νόημα τής Αναγεννήσεως διά τής ίστορικής δράσεως τής Μεταρρύθμισης πρό τού Λουθήρου είναι καί τό γεγονός ότι ό Πάπας Γρηγόριος είσήγαγε τήν άγαμία τού κλήρου , ύπονομεύοντας έτσι τό έθιμικό δίκαιο τών ((Germanen)) πού είχε βάση τήν οίκογένεια . Στό λογικό αύτό πρόβλημα μόνο ύπό ((νοτίου κατόπτρου)) είναι δυνατόν νά δοθή άπάντηση ίκανοποιητική . Η άγαμία τού κλήρου ένέχει προφανώς τό νόημα μιάς συνθετώτερης πολιτικής διαχειρίσεως ώργανωμένων κοινωνικών συνόλων , πέραν τών άπλών κοινωνικών δομών .
  Στήν Ανατολή , τήν άφαντάστου έλικτικότητος διπλωματία τών Βυζαντινών , όπως καί τών φυσικών συνεχιστών των άργότερα τών Οθωμανών , τήν διεξάγουν άποκλειστικά εύνούχοι . Πρέπει φυσικά νά έπιφυλαχθή κανείς άπό τήν σύγχρονη κατανόηση μερικών τών πραγμάτων τούτων , σύμφωνα μέ τήν όποίαν οί εύνούχοι άποτελούσαν τήν χειρότερη μορφή σκλάβων, (Βλ. A.Wirz :»sklaverei und kapitalistisches Weltsystem» 1984 ,σελ.46-47 .
  διότι ή δουλεία στήν Ανατολή , προστατευομένη άπό τό ίδιο τό Κοράνι , ήταν άπλώς ένας τρόπος άμβλύνσεως τών ταξικών καί κοινωνικών άντιθέσεων , ένα μέτρο Δημοκρατίας . Διά τής ((σκλαβιάς)) ό κοινός θνητός μπορούσε νά βρή προσβάσεις στά άνώτατα έπίπεδα τής έξουσίας καί τής κοινωνικής πυραμίδος .
  Είναι άλλωστε καί σήμερα γνωστόν ότι ή άσκηση τής πολιτικής πράξης ή διαχειρίσεως τών κοινών προυποθέτει άξιοσέβαστα ποσοστά άποχής καί αύτοθυσίας γιά πολλά τών κατά κόσμον .
  Φαίνεται ότι καί οί άνθρωποι παληότερα δέν ήσαν άδαείς τών πραγμάτων τούτων . Τά τάγματα τών Γενιτσάρων , τών όποίων ή κοινωνική σημασία σέ μιά στρατιωτικο-θρησκευτικώς ώργανωμένη κοινωνία είναι προφανής , είχαν σάν άπαραίτητο προσόν τήν άγαμία . Πολλώ μάλλον κάτι τέτοιο ήταν προφανές γιά τήν ίδεολογία τού Χριστιανισμού , ό όποίος είχε νά συνδυάση έν έαυτώ καί τό θρησκευτικόν άσκητικόν ίδεώδες .
  Τό κατά πόσον ή άγαμία προκύπτει ή όχι άπό τίς Γραφές , δέν έχει σημασία . Η έρμηνεία τών Γραφών είναι καί φιλολογική έργασία , είναι όμως κυρίως καί κατανόηση τού κλίματος , όπου αύτά τά πράγματα έγεννήθηκαν . Καί στούς χώρους αύτούς , ή άγαμία έθεωρήθηκε πάντα άπαραίτητη προυπόθεση γιά τήν διαχείριση τού έκκλησιαστικού σώματος .
  Μέσα στό πνεύμα ((οίκονομίας )) τής Ανατολής , άγαμοι παρέμεναν μόνο τά άνώτερα ίερατικά στρώματα διά διατάξεων τού ίδιου τού Ιουστινιανού , τίς όποίες κατωχύρωσε ή Τρουλλαία Σύνοδος τώ 692 . Στήν αύστηρότερη διοικητικώς όργάνωση τού δυτικού Χριστιανισμού , άκριβώς λόγω τών άνωμάλων ίστορικών δεδομένων πού τόν ύποχρέωναν σ’ αύτή , ή άγαμία έπεξετάθη σέ όλόκληρον τόν κλήρο . »
  Aπό τό βιβλίο «Η Ανατολική Μεσόγειος ώς Εύρωπαϊκή Ιστορία»

 10. ΛΑΜΠΡΟΣβ said

  2 – Τheo καλώς ήρθες, πολύ χαίρομαι που ξανασχολιάζεις γιατί ήσουν από τις συμπάθειές μου κι ας διαφέρουμε πολύ στις περισσότερες απόψεις μας, μ’ έχει επηρεάσει θετικά το ηθικό σχολιαστικό σου μέτρο.

  Νικοκύρη γιατί βγαίνει το β δίπλα από το όνομά μου;

 11. Γιάννης Ιατρού said

  Χάσαμε και τον ΝικοΚύρη, από χθες 11:44 μ.μ. έχει να φανεί, θά ‘χει πέσει στα μεζεδάκια, ένεκα της επετείου 🙂

 12. Γιάννης Ιατρού said

  10: ΛΑΜΠΡΟ
  Έχει βάλει νέο αλγόριθμο αξιολόγησης σχολίων, δεν το ‘μαθες. Ε, θα έπεσε η ποιότητα ρε συ, από α’ θα έγινε β’ 🙂 🙂
  Δεν απάντησες στο 8β !

 13. cronopiusa said

  ψοφόκρυο στας Αθήνας

 14. B. said

  Εμένα μου έρχεται φυσικό ο πλους / οι πλόες αλλά αν σας ξενίζει στην ιστιοπλοΐα μιλάμε συχνά για πλεύσεις (δεν σημαίνει το ίδιο ακριβώς, αλλά ταιριάζει).

 15. Το μπωλ του πολυκόπτη χωράει περισσότερο από τα μπολ και για αυτό γράφεται έτσι; ¨Η μήπως ο μαρκετίστας είναι οπαδός του Μπαμπινιώτη και θέλει να δείξει την ετυμολογία του γαλλικού bol από το αγγλικό bowl;

 16. ΛΑΜΠΡΟΣβ said

  8 – Την Δευτεύρα θα πάμε στην Κινέτα, υποθέτω πως έχεις μείνει στον Άσσο☺ οπότε θα τα πούμε από κοντά, μήπως οργανώσουμε και καμιά καταδρομική επιχείρηση στην αιγιαλεία για την ανεύρεση του Σκύλου ή ακόμη και αιφνιδιασμό του θρυλικού Πσαρά.☺

  Υ.Γ – Το β δεν το έβαλα εγώ, άλλωστε είναι (α)γνωστό☺σε όλο τον κόσμο πως είμαι ο α’☺.

 17. Γιάννης Ιατρού said

  16: Μπα, στην έδρα μου είμαι (αέρας, τσούχτρες κλπ., …), αλλά με τα άλλα που γράφεις συμφωνώ 🙂

 18. Γιάννης Ιατρού said

  16: Θα υπάρξει λοιπόν
  κινετικότητα
  που θά ΄λεγε και γνωστός σχολιαστής 🙂

 19. Yannis said

  Καλημέρα! Διασκεδαστικά και διδακτικά, όπως πάντοτε τα μεζεδάκια. Μια ένσταση για το «κάλπεων». Η κάλπη μπορεί να έχει τέτοια γενική πληθυντικού (ως απολίθωμα, ίσως), καθώς καθώς ήταν και τριτόκλιτο (κάλπις): http://stephanus.tlg.uci.edu/lsj/#eid=54423&context=lsj&action=from-ref

 20. dryhammer said

  Καλημέρα. Αυτό με το βυζαντινό αγγείο, μου θύμισε μια ιστορία που διηγόταν ένας θείος μου απο τη Μέση Ανατολή, όπου κάποιος προσπαθούσε να πουλήσει στους Έλληνες μια εικόνα της Παναγίας με το Βρέφος, δήθεν απο λαθρανασκαφή. Στην ερώτηση «Μα είναι τόσο παλιά;» απαντούσε «Πρί(ν) Χριστού»

 21. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  16 και πριν: Πού να ξέρω γιατί σε έριξε στη Β’ εθνική η wordpress; Δεν τα ελέγχω εγώ αυτά.

  14 Οι πλόες είναι εύκολο και έρχεται φυσιολογικά σε ολους. Οι απόπλοες και οι κατάπλοες δυσκολεύουν

  3 Έλα ντε, είναι και δική μου απορία.

  2 Ο αρχαιολάτρης οσφρίζεται;

 22. Γς said

  >όπου σε κάποιο δελτίο ειδήσεων γράφτηκε για «22 απόπλους» από τον Πειραιά και «12 απόπλους» από τη Ραφήνα.

  Από Πεντέλη;

 23. Αγκιτάτσια, αν θυμάμαι καλά, είναι η ελληνική 😉 λέξη για το canvassing.

 24. Γς said

  [test]

  >όπου σε κάποιο δελτίο ειδήσεων γράφτηκε για «22 απόπλους» από τον Πειραιά και «12 απόπλους» από τη Ραφήνα.

  Από Πεντέλη;

 25. dryhammer said

  22.

  water & people technologies

 26. dryhammer said

  24. water 2 people

 27. sarant said

  23 Την αγκιτάτσια την έχω συνδέσει με πολύ υψηλότερους τόνους. Το κανβάσιν αφορά προεκλογική δουλειά συνήθως

 28. dryhammer said

  24=25 και teknologies. Τεκνολογία ως υποδιαίρεση της καλιαρντής

  24. Βλέπεις καράβι στο βουνό;…

 29. dryhammer said

  Σκατα τά ΄κανα με τήν αρίθμηση των σχολίων

 30. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Πλούσια τα μεζεδάκια σήμερα, αν και αυγουστιάτικα.

  Κάποιες παρατηρήσεις:

  > > Τεταρταυγουστιανά θα τα λέγαμε αν δημοσιεύονταν χτες, […] όμως, δημοσιεύονται σήμερα –άρα, πενταυγουστιανά.

  Όχι «άρα». Δεν υπάρχει αναλογία. Ή τα ονομάζουμε από την πέμπτη Αυγούστου, όπως συνηθίζεται για ιστορικές επετείους (λ.χ. η Τετάρτη Αυγούστου, αλλά και η 25η, η 28η κλπ.), ή από τις πέντε Αυγούστου, όπως τον Δεκαπενταύγουστο.

  > > …το γενικομανές «πάσχει δημοκρατικών εγγυήσεων», διατύπωση που ασφαλώς πάσχει.

  Δεν είμαι σίγουρος. Πρώτον, το έχω ξανακούσει: πάσχω + γενική = πάσχω από έλλειψη + γενική (π.χ. πάσχει επιστημονικής τεκμηρίωσης = δεν παρέχει [επαρκή] επιστημονική τεκμηρίωση). Καθαρευουσιάνικο σίγουρα, αλλά όχι ανήκουστο.

  Δεύτερον, έστω ότι τις λίγες φορές που το άκουσα ήταν λάθος, και ότι το «πάσχω» δεν έχει τέτοια έννοια. Και πάλι, δεν είναι τυπική περίπτωση γενικομανίας, αφού δεν έχουμε γενική εσφαλμένα αντί αιτιατικής που να είναι το σωστό (δεν υπάρχει «πάσχω + αιτιατική»).

 31. Πάνος με πεζά said

  Κι εγω χτες στη Ραφήνα,στη θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ (με οικογενειακό ενδιαφέρον),άκουσα πριν από την έναρξη,την ηχογραφημένη ειδοποίηση: «Σας παρακαλούμε όπως απενεργοποιήσετε τα κινητά σας τηλέφωνα».
  Και λέω κι εγώ,μπαμπά σας γλώσσα δε μιλάτε;Αφου δε βάζεις «παρακαλείσθε»,βάλε κι ένα απλό «να» του Θεούλη!
  Καλημέρα…

 32. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Ορρωδώ θα πει «λιποψυχώ, διστάζω»
  -κωλώνω 🙂 -με τρία ωωω!!! – 🙂 🙂 🙂

  >>μετά από πυροβολισμούς δράστη.
  Με καλό δικηγόρο(ο γράφων), θα ισχυριζόταν ότι δεν πήγε από αδέσποτη ή ελεύθερα πυρά ξερωγώ.

 33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>απόπλους
  απόπλους καλά, διέκπλους μη σου τύχει :

 34. Theo said

  10. Καλώς σε βρήκα, Λάμπρο.
  Κατά καιρούς (όπως και τελευταία) παρακολουθώ καθημερινά το ιστολόγιο και σας απολαμβάνω κάποιους (με πρώτο τον Νικοκύρη, ασφαλώς). Συνήθως όμως νιώθω πως δεν έχω να πω κάτι σημαντικό και γι’ αυτό δεν σχολιάζω. Αλλά και προτιμώ να απέχω από αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς με κάποιους σχολιαστές.

  21ε. Μάλλον μπερδεύει το οσφραίνομαι με το οσμίζομαι. Είναι και ελληνοπρεπέστερο, (βλ. σχετική συζήτηση στη Λεξιλογία).

 35. Πέπε said

  @34>21ε κλπ.:

  Το οσφρίζομαι (κατά το οσμίζομαι) αντί οσφραίνομαι είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Ίσως και περισσότερο από το σωστό. Βάλτε ότι μεταξύ άλλων είναι και παιδικό λάθος, αφού αυτά τα ρήματα είναι συχνά στην παιδική λογοτεχνία: είτε μιλάμε για ιστορίες με ζώα, είτε για παιδικό αστυνομικό, είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεθούν συμφραζόμενα όπου να κολλάει ένα τέτοιο ρήμα. Βέβαια στα παιδικά βιβλία μάλλον σωστά θα τα γράφουν, αλλά στην αναπαραγωγή το παιδί εύκολα τα μπερδεύει, και μετά μεγαλώνοντας δύσκολα τα ξεμπερδεύει.

 36. Πέπε said

  @Λάμπρος Β:

  Μπρε, εσύ είσαι;

  Έλεγα ότι θα είναι κανένας συνονόματός σου που ξεκίνησε να σχολιάζει αυτές τις μέρες, είδε ότι υπάρχει άλλος Λάμπρος, και έβαλε το β για να ξεχωρίσει (προς τα κάτω 🙂 ).

  Και αφού αυτοπροσδιοριζόταν ως δευτεράντζα, δεν έκανα τον κόπο να διαβάσω τι γράφει ώστε να σε αναγνωρίσω.

 37. Γς said

  31:

  Α, αυτοί ήταν που μας πήραν τ αυτιά με τα μεγάφωνα;
  Από νωρίς μάλιστα είχαν αρχίσει τις σπαστικές δοκιμές με τα α, ου, κλπ.

  Ετοιμος ήμουν να κατέβω να τους …
  Αλλά ας όψεται εκείνη η πολύμηνη ποινή για άδικη επίθεση
  και τραυματισμό που έχω με αναστολή.

  [Τους λέω συνήθως και το πιστεύουν]

 38. sarant said

  30 Πουθενά δεν βλέπω να συντάσσεται το πάσχω με γενική, από τον Όμηρο ακόμα.

 39. Πέπε said

  @31:
  Αυτό το «παρακαλείσθε όπως» είναι χιλιοανόητο, και συχνό.

  Αλλά έχει μια ψυχογλωσσολογική εξήγηση: ίσως το «να», ακόμη και με παράκληση, θεωρείται υπερβολικά επιτακτικό. Οπότε σου λέει, ας πούμε «να» (αυτό που θα λέγαμε έτσι κι αλλιώς) με ένα συνώνυμο που δεν το καλοκαταλαβαίνουν, να το περάσουμε λίγο στο ντούκου. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν το καλοκαταλαβαίνουν; Αφού δεν το καταλαβαίνουμε ούτε εμείς που το λέμε!

  Παρεμπ, στον στρατό χρησιμοποιούνται ως γνωστόν διάφορα παραγγέλματα με την αρχαία προστακτική, που στο β’ πληθ. του αορίστου λήγει σε -ατε (π.χ. τους ζυγούς λύσατε, νεοελλ. = λύστε). Το πόσο ακατανόητο είναι αυτό στον μέσο φαντάρο το αντιλήφθηκα όταν, σε κάποιον χαβαλέ στον στρατό, οι συστρατιώτες άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν τέτοια παραγγέλματα σε κανονικό αόριστο (οριστικής: δηλ. σαν το «λύσατε» να ήταν το β’ πληθ. του «έλυσα», όπως είναι στην ομιλούμενη γλώσσα): πιρούνια πήρατε κλπ..

 40. Πέπε said

  @38:

  Δε θα επιμείνω μέχρι τέλους. Είμαι βέβαιος ότι το έχω ακούσει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ήταν και σωστό.

  Λιγάκι όμως θα επιμείνω: Πόσο πιθανό είναι να έβγαλαν από την κεφαλή τους οι ομιλητές που είχα ακούσει μια τόσο εξειδικευμένη χρήση, όπου να υπονοείται το «από έλλειψη», και αργότερα ο συντάκτης του τβχς να ξαναέβγαλε από την κεφαλή του το ίδιο; Δεν είναι από τις κλασικές παγίδες για λάθη, όπως οι καθαυτού γενικομανίες (τύπου ακούω «χρήζει προσοχής» και κατ’ αναλογίαν βγάζω «χρειάζεται προσοχής»).

  Μπορεί να μη λεγόταν επί Ομήρου, ή στην κλασική ή ύστερη αρχαιότητα, αλλά να λεγόταν επί καθαρεύουσας.

 41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπ.παιδείας και το γεγονός ότι η κΚεραμέως είναι η αρμόδια *τομεάρχισσα* (ε,δε βαστώ!), το «η τομεάρχης,την τομεάρχη» κ.ο.κ, πήρε κι έδωσε. παρόλο που λόγω της Δούρου, ακούμε αρκετά συχνά το σωστό «περιφερειάρχισσα», καθότι (να το πω που το εμπέδωσα) θηλυκά σε -ης δ ε ν έχει η ελληνική γλώσσα.

 42. cronopiusa said

 43. cronopiusa said

 44. nefelh said

  Ειλικρινά τώρα, το αν μια γυναίκα έχει σκοπό να κάνει παιδιά ή όχι δεν είναι δουλειά κανενός μαλάκα!

 45. Καλημέρα (καθυστερημένη λόγῳ φόρτου ἐργασίας).
  Παρ’ ὅλο ποὺ διαφωνοῦμε σὲ πολλὰ γλωσσικὰ μὲ τὸν Νικοκύρη, βλέπω τουλάχιστον ὅτι συμφωνοῦμε σὲ κάποια βασικά (μπαμπᾶ σας γλῶσσα γιατὶ δὲν μιλᾶτε;). Ἡ νεοκαθαρευουσιάνικη δημοτικὴ τῶν καναλιῶν καὶ τῆς σύγχρονης δημοσιογραφίας γενικότερα ἔχει ἀμβλύνει ἀρκούντως τὸ γλωσσικὸ αἰσθητήριο τῶν πολιτῶν, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ περνᾶνε τὰ «φράκα» ὄχι μόνο τῆς γραμματικῆς, ἀλλὰ καὶ τοῦ συντακτικοῦ (βλέπε γενικομανία). Θὰ ἔχετε προσέξει ἀσφαλῶς ὅτι στὶς εἰδήσεις κανένας δὲν μπαίνει κάπου οὔτε βγαίνει ἀπὸ κάπου – μόνο εἰσέρχονται καὶ ἐξέρχονται, καθότι πιὸ «ἐπίσημη» μορφή. Καὶ ἄλλα πολλὰ παρόμοια, ποὺ μοιραῖα ὁδηγοῦν καὶ σὲ μαργαριτάρια (γιὰ νὰ ἔχουμε κι ἐμεῖς κάτι νὰ μᾶς διασκεδάζει, μέσα στὴ συνεχὴ μαυρίλα, τὸ χάος καὶ τὴν ὑποτίμηση τῆς νοημοσύνης μας).

 46. sarant said

  45 A γεια σου!

  40 Το καθιερωμένο είναι να λέμε «πάσχω από (πάθηση)» ή «πάσχω στο (όργανο, σημείο του σώματος)». Το «πάσχει δημοκρατικών εγγυήσεων» είναι περίεργη κατασκευή και σε αυτό.

  Ο Δημητρακος, που λέγαμε, έχει εμπρόθετες χρήσεις ή απρόθετες με αιτιατική: πάσχει από μανίαν καταδιώξεως / πάσχει οφθαλμίαν.

 47. Πέπε said

  46:

  > > είναι περίεργη κατασκευή

  Αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημά μου. Ότι παραείναι περίεργη για να την επινόησαν ανεξάρτητα πολλοί, από λάθος.

  Όμως το ξανασκέφτηκα, και τελικά βλέπω την πιθανή παραδρομή:

  Υπάρχει η κλασική και σωστή χρήση «πάσχω στον τάδε τομέα», δηλ. υστερώ, π.χ. «η επιχείρηση πάσχει στην οργάνωση» (=δεν είναι και πολύ καλά οργανωμένη). Αυτό ναι, μπορεί κάποιος να το γενικομανίσει, λέγοντας «πάσχει οργάνωσης». Αν προέκυψε έτσι, τότε συμφωνώ ότι είναι και γενικομανία και βλαχιά.

  Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι…

 48. Μαρία said

 49. gpoint said

  # 4

  και γω μόνο αυτό θα σχολίαζα…

  «Μπαμπά σας γλώσσα γιατί δεν μιλάτε;»

  Μην το πολυγράφετε γιατί δεν είναι σίγουρο πως γνωρίζουν τον μπαμπά τους, το λέει και το άσμα :

  τα κορίτσια πούχαν πρώτα Γερμανούς
  τα κορίτσια πούχαν πρώτα Ιταλούς
  τώρα έχουν Εγγλεζάκια με κοντά παντλονάκια
  κι από πίσω ένα σύνταγμα Ινδούς !!

 50. Γιάννης Ιατρού said

  45: Επ, καλώς τηνε την πέρδικα …που περπατεί λεβέντικα (π.χ. στον Αττάβυρο) 🙂 .
  Τι έγινε, από «cyrus monk» έγινες Αὐγουστῖνος;

 51. dryhammer said

  41. Η κ. Κεραμέως είναι αυτουνού πού ΄χε ένα χωράφι απόξω απο τα Ιεροσόλυμα και το πούλησε για να γίνει νεκροταφείο;

 52. spiridione said

  Η αγωγή πάσχει αοριστία λέμε στα νομικά

 53. sarant said

  52 Είναι η παλιά καθαρευουσιάνικη δομή, χωρίς το «από». Αλλά τώρα χωρίς το τελικό νι, υποθέτω.

 54. Υποθέτω πως ο δράστης του δελτίου τύπου της ταινίας φανταζόταν ότι οι Βικερόι είναι ινδική αρχοντική οικογένεια, που το μέγαρό τους χρησιμοποιούσαν οι αντιβασιλείς επί αγγλοκρατίας, οπότε αποχωρώντας, ο τελευταίος αντιβασιλέας το παρέδωσε στους ιδιοκτήτες του. Μόνον έτσι μορεί να βγει νόημα από τη φράση «ο Βρετανός λόρδος Μάουντμπατεν, που εκτελεί χρέη του τελευταίου αντιβασιλέα των Ινδιών,παρέδωσε τον οίκο στον τελευταίο Βίκεροϊ, μια και η Ινδία επέστρεφε στους κατοίκους της.»

 55. Πέπε said

  @52, 53:

  Αυτό σίγουρα ακούγεται παράξενο, αν και έχει τη λογική του: πάσχω πάθος. Αλλά βέβαια αυτή η λογική είναι καθαρά ιστορική, τελείως πέρα από τα νέα ελληνικά.

  Πάντως Σπιριδιόνε, τώρα που το λες θυμάμαι ότι από νομικάριους (φοιτητές, όταν ήμουν κι εγώ φοιτητής, τω καιρώ εκείνω) είχα ακούσει κι αυτό που ανέφερα, το «πάσχει τεκμηρίωσης».

  Ξανατονίζω ότι στο «πάσχει αοριστία» το αντικείμενο είναι ένα πρόβλημα που έχει το υποκείμενο (η αγωγή είναι αόριστη), ενώ στο «πάσχει τεκμηρίωσης» το αντικείμενο είναι ένα προτέρημα που λείπει από το υποκείμενο (η εργασία δεν είναι τεκμηριωμένη), επομένως, ακόμη κι αν υπάρχει λάθος στη δεύτερη σύνταξη, δεν πρόκειται για γενικομανή παραλλαγή της πρώτης αλλά για διαφορετική περίπτωση.

 56. Πάνος με πεζά said

  @ 37 : ‘Ελα ρε συ, τί δουλειά έχει το σπίτι σου με το Λύκειο; Μεσολαβούν καμιά πεντακοσαριά μέτρα, και 7-8 καράβια ! Αφού από τα ηχεία, ούτε εμείς δεν ακούγαμε ! Μάλλον θα λες όμως για τα εγκαίνια της Ναυτικής εβδομάδας, που το βράδι είχε και πυροτεχνήματα (που σκέπασαν ελαφρώς την παράσταση).

  @ 39 : Ναι, αλλά λέω ότι το «παρακαλείσθε όπως», πάσει στο διάλο, θα έστεκε. Το ημίαιμο «σας παρακαλούμε όπως»; Στο κάτω κάτω αν δε θες υποτακτική, πες «παρακαλούμε για την απενεργοποίηση»…
  (A propos, εμένα περισσότερο υποτακτικός μου ακούγεται ένας άλλος τύπος, «σας ευχαριστούμε που δεν καπνίζετε». Εκεί δηλαδή που προδικάζεις τη συμπεριφορά του άλλου…)

  @ 47: Μάλλον ανακάτεψαν το «πάσχει» με το «στερείται» : ξεκίνησε κάποιος από το «στερείται οργάνωσης», που ήταν καθιερωμένος παλιός τύπος, κι έφτασε στο «πάσχει οργάνωσης»…

  Eίναι πολύ συνηθισμένες τέτοιες συγχύσεις, ακόμα και σε απλά πράγματα : «δεν παίζει καμιά σημασία», από το «παίζει ρόλο» και το «έχει σημασία»…

 57. Γιάννης Ιατρού said

  48: Μαρία

 58. sarant said

  56γ Αυτό είναι, το βρήκες -μπέρδεψαν το ‘πάσχει’ με το ‘στερείται’!

  57 Εντυπωσιακό -οι νεότεροι δεν μαθαίνουν αρχαίες γλώσσες προγραμματισμού όπως εμείς αρχαία και λατινικά;

 59. Mπούφος said

  «μπαμπᾶ σας γλῶσσα γιατὶ δὲν μιλᾶτε;»

  Έχει κάποιος την καλωσύνη να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η φράση; δεν την έχω ξανακούσει.

 60. Γιάννης Ιατρού said

  58β: Και να τους τα μάθαιναν (ποιός…;), που θα τα (εξ)ασκούσαν;

  πάρε κι ένα μεζεδάκι, Αριστεία λέμε 🙂

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί οσφρίζεται και νοσφρίζεται λέει αυτός από τα Κολωνάκια ; τη σακουλεύεται τη δουλειά λέμε μεις από τον Κολωνό- φτωχοί είμαστε δε φταίμε που κάνουμε λάθος επιλογές- (όπως έλεγε μια Λυμπεράκη απ το μητσοτακόσογο)

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στα πάνω πατώματα ζούσε η οικογένεια του βάισροϊ και στο κάτω …5.000 υπηρέτες! Κυβέρνα, Βρετανία κι ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα!
  Δεν ήξερα ότι ο Λακασάς είναι ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης. Το να ρωτήσει, πριν γράψει τα άρθρα του, κάνα ανιψάκι ή γειτονόπουλο που πάει δημοτικό, για το αν ανεβοκατεβάζουν τη σημαία στο σχολείο, να του πέρασε απ’ τον νου; Αλλά είπαμε, το ζητούμενο είναι η δημιουργία εντυπώσεων.

 63. dryhammer said

  61. Την ανθίζεται τη φτιάξη δλδ.

 64. Μαρία said

  57
  Στα χρόνια μου οι φίλες μου στο μαθηματικό μάθαιναν φόρτραν και πασκάλ. Θεωρούνται τώρα αρχαϊκές;

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εδώ έχουμε μουστάκια, νομίζω: υποψήφια κυβερνήτης. Το κυβερνήτρια είναι μια χαρά.
  http://www.sdna.gr/politiko-deltio/life-style/article/360236/protagonistria-toy-sex-and-city-ypopsifia-kyvernitis-tis-n

 66. Γιάννης Ιατρού said

 67. dryhammer said

  57,64 Και στον καιρό μου μαθαίναμε Basic και Fortran, αλλά εκτός απο τα ονόματά τους, ανάθεμα κι άν θυμάμαι τίποτ’ άλλο. (Κι είχα και Αmstrad…)

 68. dryhammer said

  http://www.lifo.gr/now/greece/155417

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63. 🙂 *Ανεμίζομαι* κι *ανεργιάζομαι* λέγαμε στο χωργιό! Τί ωραία που μου τα θύμισες!
  -«Από πού διάολο τ΄ανεμίστηκε κι έφταξε απάνω στην ώρα» (για παρείσακτο,αδιάκριτο ανεπιθύμητο τη συγκεκριμένη στιγμή)
  -«Βάλε μέσα το κρέας πριν τ΄ανεργιαστεί ο κάτης».

 70. Γιάννης Ιατρού said

  64: Μαρία
  Α όχι, βέβαια. Ρε συ, τότε δεν είχαμε compiler και τέτοια, που να έτρεχε, αφού είχαμε συνολικά 16Κ μνήμης (αυτή με τους τοροειδείς πυρήνες, με τα τρία συρματάκια στις τρεις διευθύνσεις να περνάν από μέσα). Τι fortran μου λες! Αυτό έτρεχε μόνο σε μεγάλες μηχανές, υδρόψυκτες (π.χ. CDC6600), όχι σαν αυτές που είχαν μέσα κατασκευές σαν τα voyager.

  Assembler, στο κατώτατο βαθμό χρειάζεται.
  Κύριο προσόν: Να ξέρεις τον κώδικα της διαταγής για τη μηχανή και τουλάχιστον να σετάρεις τα 16 μπιτ της διαταγής στο πάνελ, ένα-ένα (άναβε λαμπάκι για το «1», μέχρι και οπτική αποστήθιση γινόταν 🙂 ),
  (μετά να σήκωνες το μοχλουδάκι «load» μέχρι να ανάψει το άλλο λαμπάκι και τα πάρει η μνήμη, βλ. ανωτέρω :), εμείς έτσι κάναμε στις CDC1600 που είχαν μέσα τα Apollo. Όταν τελείωνες πάταγες το κουμπί «run» καί …καλά ξεμπερδέματα …)

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68. Προσωρινά λέει 🙂 Μεσσαρίτικο πράμα,μη σας μπερδέψει το»Γορτύνης&Αρκαδίας» 🙂

  Ανάμεσα στης εκκλησιάς
  τις αψηλές καμάρες
  ανάβαμε τις τις τσιμπουκές*
  θεούλη μου σα να `τανε λαμπάδες
  *λουλαδιές/ντουμανιές,

 72. Νίκος Κ. said

  «Το αν μια γυναίκα σκοπεύει να κάνει παιδιά είναι δική της δουλειά, ρε γαμώτο»

 73. Γιάννης Ιατρού said

  70: Τέτοιο

 74. Γιάννης Ιατρού said

  και η μνήμη 🙂

 75. Μπούφε, η φράση «γιατί δεν μιλάς μπαμπά σου γλώσσα;» έχει μείνει από την απολαυστική κωμωδία «Βαβυλωνία» του Δημ. Βυζάντιου (1839), που παίζεται και σήμερα. Εκτυλίσσεται το 1827 σε μια «λοκάντα» του Ναυπλίου, όπου έχουν συρρεύσει άνθρωποι από όλον τον ελληνικό χώρο, οι οποίοι δυσκολεύονται να συνεννοηθούν, γιατί μιλάει καθένας το ιδίωμά του. Υπάρχει κι ένας «λογιώτατος», που μιλάει σε αρχαΐζουσα και ζητάει «τριχείας τεταριχευμένους» και «πλακούντα, τον και μάκαρες ποθέουσιν». Σ´αυτόν απευθυνόμενος, ένας τουρκομερίτης τον ρωτάει αφελώς γιατί δεν μιλά «μπαμπά του γλώσσα».

 76. cronopiusa said

 77. Σκύλος στη θέση του Σκύλου:

  Πώς θυμηθήκατε πασκάλ και φόρτραν;

 78. Μπούφε — και όποιος άλλος δεν έχει δει ή διαβάσει τη Βαβυλωνία, δείτε π.χ. εδώ: https://www.mikrosapoplous.gr/extracts/bab/1-3.html

 79. dryhammer said

  69. Εκείνο το «ποιητικό» «»ψυχανεμίζομαι»»

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 81. Περαστικος said

  Καλά που υπήρξε κι ένας Μπαμπινιώτης κι έχουμε καλύτερη σχέση με λογιότερη γλώσσα, διότι αν μέναμε με Σαραντάκους και Χάρηδες, συνεχιστές του στενόμυαλου φανατικού δημοτικιστή Κριαρά, ούτε Παπαδιαμάντη δεν θα θέλαμε να διαβάσουμε. Τέτοια υποκρισία δεν έχω ξαναδεί – την ονομάζω υποκρισία γιατί αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι (ως σχεδόν άριστοι γνώστες αρχαίων ελληνικών που είναι) ότι γράφουνε τη νέα ελληνική με μεγαλύτερη ευκολία και επίγνωση του τι γράφουν λόγω ακριβώς αυτής της εξοικείωσης τους με τη λόγια παράδοση. Και παρολ’αυτά λένε ψέματα.
  Άσχημο πράγμα να είσαι οπαδός.

 82. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  72 Υποθέτουμε όμως ότι η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα έλεγε «ρε γαμωτο»

  75 Με πρόλαβες

  81 Αν απευθύνεσαι σε μένα, ποια μύγα σε τσίμπησε; Το άρθρο αναφέρει άπαξ τον Μπαμπινιώτη (ή μάλλον το λεξικό του) και όχι επικριτικά. Εχεις κάποια ποσόστωση με υπερασπιστικά σχόλια που πρέπει να πιάσεις;

 83. Πέπε said

  @59:
  Μπούφε, καταλαβαίνω ότι δεν είναι αυτονόητο πως ο καθένας ξέρει και το «μπαμπά του γλώσσα» και το «μπεντροβάτο» και καθετί άλλο που λέγεται εν είδει εσωτερικού αστείου (χωρίς κατ’ ανάγκην να είναι – μερικά όντως είναι, άλλα λέγονται και παραέξω και παντού).

  Αλλά, ενώ η πλήρης απάντηση στην πιο πρόσφατη από τις απορίες σου ήταν αυτή ακριβώς που δίνει ο Άγγελος (#75), νομίζω ότι αν το ζόριζες λίγο μόνη σου θα καταλάβαινες μια χαρά τι σημαίνει, έστω κι αν δεν ήξερες ότι είναι από τη Βαβυλωνία.

  Το λέω αυτό επειδή αρκετά συχνά ζητάς (ευγενικά φυσικά) να σου εξηγήσει κάποιος κάτι.

 84. 18, … 16: Θα υπάρξει λοιπόν
  κινετικότητα
  που θά ΄λεγε και γνωστός σχολιαστής 🙂 …

  Εύλογο, μιας και στοχεύει
  Αιγιαλείς και αιγιαλιείς!

 85. ΛΑΜΠΡΟΣβ said

  13 τέλος – Είναι κουζουλοί αυτοί οι κρητικοί.☺

  34 – Σημασία έχει που είσαι καλά κι ομορφαίνεις το ιστολόγιο όταν σχολιάζεις.

  36 – Καλά ε, έχασες, είχα γράψει κάτι μνημιώδη πονήματα για τις τριγωνικές σχέσεις των τριών φύλων στο απέναντι τετράγωνο.☺

  60 – Όταν τα λέω εγώ για την εκπαίδευση μου λέτε πως έχω πρόβλημα με τους πτυχιοΰχους. Για μέτρα εσύ που ξέρεις, πόσα πτυχία έχει το παλληκάρι, τον περνάει τον αρχηγό του που τον συναγωνίζεται στα λάθη;

  62 – Το τρομακτικό θα έλεγα, είναι πως αυτοί που απευθύνεται, είναι μάλλον οι συντριπτικά πολλοί.

 86. … βουλγάρικο εστιατόριο, … το οποίο βρίσκεται στην πόλη … «Πάνω Νευροκόπι». …

  Θα περίμενα, πάντως, να σερβίρει και
  παραδοσιακή νευροκόπιτα.

 87. ΛΑΜΠΡΟΣβ said

  82 – Περαστικέ, περαστικά.

 88. Πέπε said

  @82α, 72:
  Νομίζω ότι η ακριβέστερη απόδοση είναι αυτή της Νεφέλης (#44). Είναι τόσο φυσική ώστε μόλις τη διάβασα νόμισα ότι πρόκειται για προσωπικό σχόλιο επί της ουσίας.

  «Μαλάκας» (Νεφέλη #44) και «ρε γαμώτο» (Νίκος #72) είναι λέξεις που παραδοσιακά τις κατατάσσουμε στις κακές, αλλά στην πράξη λέγονται πλέον σχεδόν παντού, ενώ άλλες «κακές» λέξεις παραμένουν όντως σχετικώς ταμπού. Το αγγλικό bloody του πρωτοτύπου, παρόλο που έχει και μια κυριολεξία καθ’ όλα αποδεκτή (ματωμένος, αιματηρός), νομίζω ότι, ως έκφραση αγανάκτησης, στην πράξη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο αποδεκτότητας: .

  Δηλαδή, διαφωνώ με Νίκο ότι η Επίτροπος που είπε nobody’s bloody business δε θα έλεγε «ρε γαμώτο» – θεωρώ ότι περίπου αυτό είπε.

 89. ΛΑΜΠΡΟΣβ said

  81 – Περαστικά και σε μένα γιατί με κόλλησες.☺

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Καμιά φορά, όταν βλέπεις πώς γράφουν στα περισσότερα φόρουμ, συνειδητοποιείς ότι ελάχιστοι διαβάζουν και ακόμα λιγότεροι επηρεάζονται από τους Χάρηδες και τους Σαραντάκους. Ή τα λεξικά του Μπαμπινιώτη. »
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?207-%CE%97%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%AE-%CE%B7%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7/page2

 91. Γιάννης Ιατρού said

  89: Ρε Λάμπρο, δεν κοιτάς καλά εκεί που γράφεις το χρηστώνυμό σου, σβήσε το όλο και ξαναγράψε το απ΄την αρχή, το βαρέθηκα αυτό το ΛΑΜΠΡΟΣβ. Αντε μπράβο 🙂

 92. cronopiusa said

 93. avadista said

  βυζαντινό αγγείο μεταφράζει ο Γούγλης

  For decades it was proudly displayed in the Greco-Roman galleries of the Metropolitan Museum of Art, a 2,300-year-old, vividly painted vase that depicts Dionysus, god of the grape harvest, riding in a cart pulled by a satyr.

  Για δεκαετίες παρουσιάστηκε περήφανα στις ελληνορωμαϊκές γκαλερί του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, ένα βυζαντινό αγγείο μήκους 2.300 ετών, ζωγραφισμένο με ζωγραφιά που απεικονίζει τον Διονύσιο, τον θεό της συγκομιδής των σταφυλιών, που οδηγούσε σε ένα καλάθι που τραβούσε ένας σάτυρος.

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  84. >>αιγιαλιείς!
  υπεραλιείς
  και να οι τσούχτρες 🙂
  https://left.gr/news/s-famellos-me-aspirines-den-lynetai-provlima-me-tis-medoyses-ston-korinthiako

 95. ΣΠ said

  Το αεροδρόμιο Ercan και στο google maps αποδίδεται Ερκάν. Η σωστή προφορά όντως είναι Ερτζάν.

 96. atheofobos said

  Να και ένα μεζεδάκι από τα σημερινά Πενταυγουστιανά μεζεδάκια !
  …την ιστορία για το αγγείο που ήταν προϊόν λαθρανασκαφής και επιστράφηκε στην Ελλάδα, από το μουσείο της Νέας Υόρκης
  Δεν θα είχαμε αντίρρηση να μας το δίνανε αλλά όπως διαβάζουμε στο αρχικό άρθρο:
  that the item was disinterred from a grave site in southern Italy by looters
  Μια σωστή ειδησεογραφία για το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ:
  http://www.lifo.gr/now/culture/154899

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, δοκίμασε το Νέος Λάμπρος. Αν έχεις τίποτα χρέη, θα σου χαριστούν. 😉

 98. ΣΠ said

  96
  Ναι. Και στην δεύτερη παράγραφο του αρχικού άρθρου γράφει:
  Today it sits in an evidence room at the district attorney’s office in Manhattan after prosecutors quietly seized the antiquity last week based on evidence that it had been looted by tomb raiders in Italy in the 1970s.

 99. nikiplos said

  @1
  από το θυρρεό το πιο σημαντικό είναι το λογότυπο που έχει:
  honi soit qui mal y pense

  Δηλαδή: Ντροπή σ’ αυτούς που σκέφτονται βρώμικα

 100. Γιάννης Ιατρού said

  97: χιχιχιχιχι !!! πολύ καλό

  94: ΕΦΗ (τσούχτρες)
  μόλις μίλαγα με ένα φίλο στο Λουτράκι. Δεν μπαίνει πια κανείς στη θάλασσα εκεί. Οι περισσότεροι πάνε στον Σαρωνικό (Ίσθμια κλπ.). Το ίδιο και χειρότερα από την απέναντι πλευρά, Δράμα φέτος.

  (Καταφανώς φταίει ο Τζί που δεν άφησε ίχνος από ψάρι στην περιοχή 🙂 )

 101. ΣΠ said

  Εγώ θα μετέφραζα:
  Aν μια γυναίκα προτίθεται ή όχι να κάνει παιδιά αυτό δεν είναι δουλειά κανενός κερατά.

 102. Mπούφος said

  75 Άγγελε
  έχω δει τη Βαβυλωνία πριν λίγα χρόνια και έχω γελάσει πολύ, αλλά αυτή τη φράση δεν την θυμόμουν.

  83 Πέπε, ωραία τα έγραψες. Στη σελίδα ενίοτε γίνονται εσωτερικά αστεία, απολύτως κατανοητά από τους παρεπιδημούντας ενταύθα, και κάπως γνοφώδη για τους ανυποψίαστους, νέους περαστικούς. Θες να το «ζορίζω» το θέμα; Εντάξει, θα το «ζορίζω», το έπιασα,σεβαστέ, το υπονοούμενο! 🙂

 103. ΣΠ said

  Το αγγλικό κείμενο για την ταινία Viceroy’s House είναι μάλλον αυτό. Βλέπουμε ένα ακόμα μεζεδάκι. Οι υπηρέτες ήταν 500, όχι 5000. Και η «μεγαλεπήβολη έπαυλη» ήταν απλά great house.

 104. Mπούφος said

  101 ΣΠ
  πόσο καλά φίλε μου, έχεις μελετήσει γυναικεία ψυχολογία. «Θεούλης!» 😉

 105. Κουτρούφι said

  Male hosts of two TV3 shows made it very clear to their audiences that they would desperately like to know what Jacinda’s intentions for her womb were. One even suggested that all women should be asked the question when applying for a role. And therein lies the problem. Because quite frankly, whether a woman intends on having children or not, is none of their bloody business. Oh, and by the way, it’s illegal to ask those questions as they breach the Human Rights Act.

  Έχω την εντύπωση ότι στην παρούσα περίσταση το «none of their bloody business» απευθύνεται σε συγκεκριμένους (εδώ, στους male hosts) και όχι γενικά και αόριστα. Θα έλεγα λοιπόν: «δεν είναι δικιά τους δουλειά, διάολε!».

  Το «δεν είναι δουλειά κανενός» έχει το πρόβλημα ότι, μέχρι τα κρίνα να ξαναγίνουν θαυματουργά, χρειάζεται και η συμμετοχή (είτε εξ’ επαφής είτε εκ’ αποστάσεως) και κάποιου άλλου (μαλάκα ή μη) ο οποίος μπορεί και να νοιάζεται.

 106. aegina2016 said

  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82

  είναι σωστό οι απόπλοι;

 107. Περαστικος said

  Σε σας απευθύνομαι κ. Σαραντακο και στη γλώσσα των… μπαμπαδων μας. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε το πνεύμα του σχολίου μου.

 108. Περαστικος said

  Κ. ΈΦΗ ΕΦΗ, σε αυτές τις τριχουλες να μένετε εσείς -ξέρετε του Λιγγρη με τα αγωρια, του Σαραντακου με το βαλαντιο, του Χάρη με το αφορά σε/με κτλ., αδυνατώντας να δείτε συνολικά το ζήτημα. Πολύ δύσκολο πράγμα τελικά η δωρικότητα στη σκέψη.
  Και οι νέες γενιές όταν βλέπουν τον Καβάφη σε 100 χρόνια από τωρα να τον πετάνε στα σκουπίδια. Όταν βλέπουν σκουληκακια να τα καινε στο τζάκι.

 109. leonicos said

  Έφη, ευχαριστω για το 71 το χθεσινό

 110. Πάνος με πεζά said

  @ 73, 74 : Tην περασμένη εβδομάδα, πλημμύρισε το υπόγειο γραφείο μου, που ήταν στο πάτωμα και ο υπολογιστής. Τον πήρα από εκεί άρον-άρον, κι άνοιξα ζήμερα μετά από μια βδομάδα το κουτί του για να δω…
  ΟΙ μνήμες ήταν ακόμα νωπές…

  (εντάξει, αστειάκι είναι)

  Κι ένα ακόμα, back to back : Πώς λέγεται ο μάστορας που όλο μας κοροίδεύει ότι θα έρθει, και δεν έρχεται ποτέ;
  Μαστρο-Λάρρυ…

 111. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  93 Ώστε ο γκούγκλης έκανε τη ζημιά! Μπράβο!

  106 Τι να σας πω, εγώ δεν θα το έλεγα, συμφωνώ με τον Μπαμπινιώτη ότι δεν έχει πληθυντικό η λέξη.

  107 Ώστε σας ενόχλησε το «μπαμπά του γλώσσα», φράση με την οποία επικρίνω όσους χρησιμοποιούν λόγιες λέξεις που δεν ξέρουν τη σημασία τους ή την κλίση τους. Έστω. Η αναφορά στον Μπαμπινιώτη, πού βασίζεται;

  Μήπως στο ότι εδώ και 25 χρόνια ακολουθείται κατά γράμμα από το κράτος η γλωσσική πολιτική την οποια υποστήριξε ο Μπαμπινιώτης, με τα αρχαία να διδάσκονται στο γυμνάσιο από το πρωτότυπο, με διάφορες εκπομπές γλωσσομάθειας από την τηλεόραση που καλλιεργούν αίσθημα μειονεξίας για τα νέα ελληνικά, με την προώθηση του νεοκαθαρευουσιάνικου ευπρεπισμού;
  Αν οι νέες γενιές δεν (θα) μπορούν να διαβάσουν τον Καβάφη μήπως γι’ αυτό φταίει κυρίως ο Μπαμπινιώτης και η γλωσσική πολιτική που εισηγήθηκε;

 112. ΣοφίαΟ said

  Πολύ πράμα σήμερα, Νικο. Βαρυστομάχιασα απο το πολύ μεζεδάκι. Εννοείται ότι οι Βικερόι ανήκουν στην στρατιά των αγνώριστων. Ή μήπως στη Νομανσλάνδη;

 113. Ριβαλντίνιο said

  @ 102 Mπούφος

  Εγώ είχα συγκινηθεί πολύ με τον Ανατολίτη :

  ΑΣΤ. Εσύ θα πας α ρέστο, γιαγουρτοβαφτισμένε, παλιό-τουρκα.

  ΑΝΑΤ. Ταμάμ Αστρονόμο…· άφεριμ…· βρίζει κιόλας… Εγώ Τούρκο ντεν είμαι· χριστιανό ορτόντοξο είμαι…· χατζή άντρωπο είμαι· ιψέματα ποτές μου ντε λέω…· χιτς ποτές άντρωπο βαφτίζουνε με γιογούρτι; τόσω χρονώ γένηκα, ακόμα ντεν άκουσα που βαφτίζουνε με γιογούρτι…· Άιντε να ντγιούμε τι τα πης ακόμα…· αγάλια, αγάλια τα πης αύριο με μποζά βαφτίζουνε…·

  Και τον Αρβανίτη μία τον έλεγαν Αλβανό, μία Αρβανίτη και μία Λιάπη :

  «Πολύ φοβού­μαι· Αρβανίτη καυγκατζή άντρωπο είναι» (Ανατολίτης)

  «αναστάς ο Αλβανός κάκτανε τον Κρήτα.» ( λόγιος)

  «Κατόπι να στείλω να τσερκάρω και για το Λιάπη…·» (Αστυνόμος)

  Ο ίδιος πάνως δήλωνε Γκέκας :

  ΑΛΒ. Πώς το λένε, ορέ, εμένα; Τσέλιο Γκέκα.
  ΑΣΤ. Πούθε είσαι;
  ΑΛΒ. Γκέγκα, ορέ, Γκέγκα.

 114. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  Διακόπτω την σιωπήν μου διά να σάς δώκω μίαν είδησιν εις παγκόσμιον αποκλειστικότητα. Εις 47 λεπτά (23.54 ώρα Ρωμέικου) θα διεξαχθή ο Μεγάλος Τελικός των 100 μέτρων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του Λονδίνου. Όλοι οι μαλάκες (σ.σ.: αρχαιοελληνική λέξις) που έχουν ποντάρει εις τον γερο-Bolt, θα υπάγουν εις τον κουβάν: Νέος παγκόσμιος πρωταθλητής θα στεφθή το καμάρι του Τεννεσή, ο Χριστιανός Καυλάνθρωπος (Christian Coleman), όστις ενίκησε περιπατών τον συνταξιούχον Bolt (21.40 ώρα Ρωμέικου) εις τον Ημιτελικόν. Προλαμβάνετε να αλλάξετε τας προβλέψεις σας. Εδώ εις το Ιλλινόϊ, ο Coleman πληρώνει 1 προς 2,8, οπότε θα βγάλετε έν καλόν χαρτζηλίκι.

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω. Εντός ολίγων λεπτών ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτου Γή θα είναι Αμερικανός, η βολίς του Τεννεσή, Christian Coleman

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Επειδή οι συνήθεις ύποπτοι χριστιανομπολσεβίκοι αναγνώσται ίσως τολμήσουν να αμφισβητήσουν ότι Coleman εις την αγγλικήν σημαίνει «καυλάνθρωπος», άς ρίψουν μίαν ματιάν εις το Online Etymology διά να ξεστραβωθούν: Το cole (λάχανον εις τα ρωμέικα) ετυμολογείται από το αρχαιοελληνικόν «καυλός, καυλίς, καυλίον κλπ»

  ΙΔΟΥ τα ονόματα και οι χρόνοι των 8 «φιναλίστ» του Μεγάλου Τελικού των 100 μέτρων. Μεταξύ των 7 νέγρων υπάρχει και είς Κινέζος, που θα γράψη χρυσάς σελίδας εις το αγώνισμα

 115. Ριβαλντίνιο said

  @ 114 Βάταλος

  Aπό βλακεία του φαίνεται να έχασε ο Μπόλτ :

  Εγώ πιστεύω πως στον τελικό θα νικήσει η ψωνάρα ο Μπόλτ, αν και θέλω πολύ να χάσει.

 116. 110, … ο μάστορας που … δεν έρχεται ποτέ;
  Μαστρο-Λάρρυ…

  Κρατάνε το μαγαζί δυο αδέρφια,
  Λάρρυ και Μπάρρυ – πιάνουν τα χέρια τους!

 117. sarant said

  112 Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, Νομανσλάνδη.
  Όπως και ο Λόρδος Τσάμπερλαιν

 118. … Ο Οίκος των Βίκεροϊ στο Δελχί …

  Πιθανόν στο Βίκεροϊ
  έγινε υποσυνείδητη σύνδεση, μεταξύ άλλων, και με την
  Ινδή νομπελίστα λογοτέχνιδα
  Αρουντάτι Ρόι,
  όπου το Βίκε- ίσως εκλήφθηκε σαν πρόθεμα,
  όπως Παπα-, Χατζη-, κλπ.
  Μικροπράγματα…

 119. Περαστικος said

  111: Ανέφερα ενδεικτικά τον Μπαμπινιώτη, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε ευτυχείς που επικράτησε στη συνείδηση του κόσμου η επιστημονικά ορθή άποψη του «πέραν της καθαρευούσης και της δημοτικής»
  (αυτό ακριβώς που είναι δηλαδή η Νεοελληνική γλώσσα) και όχι οι αναχρονιστικοί παραταιροι – ειδικά από ένα σημείο και μετά – δημοτικιστές, οι οποίοι διαστρεβλωσαν και τον ίδιο τον Ψυχάρη, μετατρέποντας το γλωσσικό ζήτημα σε κομματική υπόθεση.

  Βέβαια, θα περάσει πολύς καιρός ακόμα να ξεφύγουμε από τέτοιου «δασκάλους» που λοιδορουν όσους κάνουν λάθη σε πιο λόγια γλώσσα (τη θεωρούν τσιφλίκι τους μάλλον) αντί να τους διορθώνουν ευγενικά και με εγκαρτερηση όπως κάνουν και με τα λάθη της νεοελληνικής (εκείνης της νεοελληνικής που έχουν στο κούφιο μυαλό τους φυσικά). Το παρήγορο είναι πως ολοένα και περισσότεροι θέλουν να μάθουν αρχαία ελληνικά, και θα τα μάθουν σωστά από δασκάλους με φλόγα και απαλλαγμένους από μίσος για οτιδήποτε παλιότερο του 2000 μ.Χ. Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον τα ποιήματα του Καβάφη και του Παπαδιαμάντη σε εκατό χρόνια από σήμερα δεν θα τα βλέπουν κορακίστικα. Όσο και να το παλέψατε αυτό , ευτυχώς χάσατε.

  Για το αίσθημα μειονεξίας για τη γλώσσα του λαού δεν φέρει ευθύνη κανένας Μπαμπινιώτης. Άλλωστε, είναι από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας γλωσσολογίας στην Ελλάδα, από τους λίγους που ασχολήθηκαν σοβαρά με την ανάλυση της νεοελληνικής γλώσσας (και συνεχίζει να ασχολείται) σε αντίθεση με τους κάθε λογής επιφυλλιδογράφους και μπλογκάκηδες που αυτοαποκαλεστηκαν «αντίπαλοι» του(σοβαρά τώρα; από πού κι ως πού, και με τι έργο; ).
  Επομένως, είναι απολύτως άτοπο να συνυφαίνεται με το όνομά του οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός περί αίσθημα μειονεξίας – τέτοια πράγματα είναι ξεπερασμένα και αφορούν ελληνοκεντρικούς χώρους με την όποια – μικρή ή μεγάλη- επιρροή τους. Η παραεπιστήμη έχει σχέση με όλο το επιστητό, τι να κάνουμε τώρα…

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κάποιοι άνθρωποι ζούν κυριολεκτικά στον κόσμο τους και δεν έχουν αντιληφθεί πως τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΒΑΦΗ κι ο λόγος δεν είναι η γλώσσα που έγραφε και τα σκουληκάκια αλλά ο τρόπος ζωής που κυριαρχείται από την εικόνα και πλέον από το διαδίκτυο.
  Η νέες γενιές από τα 30 και κάτω διαβάζουν ελάχιστα βιβλία γενικώς και ακόμα λιγότερα λογοτεχνικά, κατά κύριο λόγο γράφουν αερολογίες στο fb και στα σόσιαλ μ(ύ)δια☺ δεν είναι οι διάφοροι Σαραντάκοι που κάνουν την «ζημιά» δυστυχώς δεν μπορούν να επηρεάσουν τους νέους.

  91 – Για να το δοκιμάσω αφεντικό, έχω πληροφορίες πως κάτι σκαμπάζεις από υπολογιστές.☺

  97 – Ζωγραφίζεις Γιάννη.☺

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στα 100 κέρδισε ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ αθλητής και άνθρωπος Γκάτλιν, κάποιοι καυλωμένοι ΚΟΥΒΑΝΟΙ κέρδισαν για άλλη μια φορά τον πούλο.☺

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108. κυρ Περαστικέ-κι όχι αμίλητε-
  Γιατί τριχούλες, τριχές καλέ! αλλά σεις τί ανησυχάτε, έτσι κι αλλιώς άλλοι είναι «οι κληρονόμοι πουλιών»,
  όσο για με, οι ετεοκρήτες πορεύομαστε με τον Ερωτόκριτο:
  Κι ας τάξω πως επχιάστηκα
  ‘πο μιας γυναίκας τρίχα
  κι έσπασ΄ η τρίχα κι έχασα
  στον κόσμο ό,τι κι αν είχα 🙂

 123. sarant said

  119 Καλώς. Ό,τι μπορεί κάνει ο καθένας.

 124. Πέπε (83), έχουμε βεβαίως, όπως κάθε παρέα, τα δικά μας (λίκνος = link, μπάνιο = ban, λεκανόστ = βουλγ. καληνύχτα, που λέγαμε κατά κόρον κάποτε…), αλλά το «μπαμπά σου γλώσσα» είναι αναφορά σε κλασικό έργο της λογοτεχνίας μας και το se non è vero è ben trovato είναι παροιμιακή έκφραση που καίτοι ιταλική, είναι, νομίζω, καθιερωμένη και στα ελληνικά, και μάλιστα μόνο έτσι (δεν έχει δηλαδή καθιερωμένη ελληνική μετάφραση, όπως έχει π.χ. το o tempora, o mores! ή το to be or not to be). Καλώς ρωτάει η Μπούφος, αφού δεν τα ξέρει.
  Για τις αναφορές στη Βαβυλωνία, ας θυμηθούμε και τους σατιρικούς στίχους του Κόκκου σε σχέση με το Ταξίδι του Ψυχάρη:

  Ο Αλβανός:
  Ωρέ Ψυχάρη, πώς το λες, πώς να το κάνεις έτσι
  και ψίχα ψίχα να το δεις το γλώσσα κοκορέτσι;

  Ο Κρητικός:
  Δεν έχ’ η γλώσσα κόκαλα τσαι κόκαλα τσατσίζει,
  Θιος τσ’ η ψυχή σου άφησε τη γλώσσα να πουρίζει!…

  Ο Κύπριος:
  Το χαλλούμιν είν’ τυρίν που τρώσιν
  τσ’ εν μιλούμεν ‘μεις αυτήν την γλώσσην!

  Ο Επτανήσιος:
  Διαβάζω το λιμπρέτο σου κον τίτολο- Ψυχάρης΄
  μα ως τώρα δεν κατάλαβα και να με παρτονάρεις!…

  Ο Ανατολίτης:
  Κι εγώ ντεν εκατάλαβα Ταξίντι σου καμπόσα.
  Άνταμ, Ψυχάρη, ντε μιλείς και συ μπαμπά σου γλώσσα;

  Ο Λογιώτατος:
  Βαρβαριζούση δε γλωττί [sic] μή γράφε , μήτε λάλει…

  Ο Χιώτης:
  Αλί μου του κακόρικου, ειντά ‘παθα τσαι πάλι!
  Τσ’ αν θα το μάθ’ η τσάτσα μου , ο πάης, τσ’ ο νονός,
  αλί, εν θα μ’ αφήσουν πλια να δω τον Παρθενός!

  Ο Πελοποννήσιος:
  Αμμ’ από μπίτ’ μουρλάθηκες και θες ξανά μανά
  να κάνουμε τη γλώσσα μας , ως είδος τραχανά;…

 125. cronopiusa said

 126. Γιάννης Ιατρού said

  120: ΛΑΜΠΡΟ
  Αντε μπράβο, πέτυχε βλέπω 🙂

 127. Γιάννης Ιατρού said

  ΠΕΡΑΣΤΙΚΕ, si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibī, vivito sicut ibi

  114: ….Νέος παγκόσμιος πρωταθλητής θα στεφθή το καμάρι του Τεννεσή ….
  Μου αρέσουν οι επηρμένοι γιατί όταν πέφτουν κάνουν μεγάλο γδούπο!

 128. Yannis said

  Αφού βρισκόμαστε ακόμη στα μεζεδάκια, μερικά σημερινά.

  «Φονική» ανατροπή λεωφορείου με νεκρούς στην Τουρκία.
  (Υπήρξαν 5 νεκροί. Πόσους θα ήθελε ο συντάκτης για να βγάλει τα εισαγωγικά;)
  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1425162&srv=364

  Γιόβο Μπάκιτς – Μια συζήτηση με τον σημαντικότερο «αντιφρονών διανοούμενο» της Σερβίας
  http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/giobo-mpakits-mia-syzitisi-me-ton-simantikotero-antifronon-dianooymeno-tis-serbias-0

 129. Λ said

  Το γουαϊφάϊ στο χωριό είναι σχεδον ανύπαρκτο και είναι δυσκολο να διαβάσω όλα τα σχόλια αλλά πρεπει να κάνω έντονο διάβημα για την Τύμπου που δεν είναι το εναλλακτικό όνομα του χωριού αλλά το πραγματικό. Το Ερτζιάν (έτσι ξερουμε οτι το λένε) προέκυψε μετά την κατοχή.

 130. Βάταλος said

  Εντιμώτατε αναγνώστα κ. Ιατρού (σχ.127),

  Ανέμενα την γκάφφαν σας, διό και εσιωπούσα επί 4 ώρας: Ο 35χρονος Ιουστίνος Γκάτλιν (χρυσός Ολυμπιονίκης των 100 μ. στο «Αθήνα 2004») ήτο κάργα δοπαρισμένος απόψε (έχει συλληφθεί άλλας 3 φοράς και έμεινε εκτός Στίβων διά 5 έτη). Κύριε Ιατρού, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψη: Είς 35ετής σπρίντερ που κάμνει 10.09 εις τον Ημιτελικόν (9.40 μ.μ.), πώς δύναται να κάμη 9.92 εις τον Τελικόν, 130 λεπτά αργότερα;

  Θα ιδήτε ότι θα αποκαλυφθή εντός των επομένων ωρών η νέα απάτη του Ιουστίνου Γκάτλιν και θα υποχρεωθήτε να ζητήσετε συγγνώμην από το Επιτελείον μας, που διά μίαν εισέτι φοράν προέβλεψε ορθώς το αποτέλεσμα ενός παγκοσμίου σημασίας γεγονότος, προσφέρον μίαν παγκόσμιον αποκλειστικότητα εις το παρόν Ιστολόγιον. Όπως ακριβώς συνέβη και με τον Θρίαμβον του αουτσάϊντερ Ντόναλδ, τον οποίον προεβλέπαμε επί μήνας και εις το τέλος δεν ακούσαμε ούτε εν ευχαριστώ από τον ρέκτην κ. Σαραντάκον. Όπως συνέβη και με το Δημοψήφισμα του Τσίπρα, που είμεθα οι μόνοι παγκοσμίως που προεβλέψαμεν επακριβώς το αποτέλεσμα, ως ενθυμείσθε.

  Έχετε υπομονήν μερικάς ώρας κ. Ιατρού, και θα εξευτελισθήτε πανελληνίως: Ετολμήσατε να μάς αμφισβητήσετε και θα λάβετε τον μισθόν της επιπολαιότητός σας: Ως κρυφοχριστιανούλης μισείτε τον Αθλητισμόν (καθότι… ελληνική εφεύρεσις) και αγνοείτε τα πάντα διά τον Παγκόσμιον Στίβον

 131. raf said

  Εγώ έχω καταλάβει πως όσο μεγαλύτερη η ποιότητα ενός ψηφιακού τόπου τόσο καλύτερα και τα τρολ του.

 132. gpoint said

  # 124

  Αγγελε το το to be or not to be έχει το αντίστοιχό του στα ελληνικά : να του μπει ή να μην του μπει !!

 133. gpoint said

  # 130

  Ρε λεβέντη όποιος σε άκουσε κι έσπρωξε τα λεφτά του στον Κόλμαν θα τα πάρει πίσω αν βγει ντοπέ ο Γκάτλιν ;
  Φυσικά όχι, ενώ αν τα είχε παίξει στην ισοτιμία γιεν-αλβανικού λέβα που πρότεινε ο Λάμπρος ξέρεις τι θα είχε κονομήσει ;

  Για να μαθαίνεις -γιατί από τζόγο είσαι έμβρυο ακόμα και τσιμπάς σαν χάνος- η δουλειά στήθηκε με ιπποδρομιακή λογική :
  γεγονός ήταν πως ο Μπολτ ξεκίναγε με μισό δευτερόλεπτο καθυστέρηση σε σχέση με τους άλλους λόγω αρθριτικών ή του βάζανε χαλασμένους βατήρες όπως διαμαρτυρήθηκε άρα ήταν σε ακτίνα βολής από τους άλλους σπρίντερ.Αυτό το άφησαν να διαρρεύσει οπότε ήδη οι μισοί είχαν φύγει στοιχηματικώς από το Μπολτ και ψάχνονταν που να ποντάρουν Επεσαν όλοι και ταΐζανε τον κόσμο με το νέο ταλέντο τον Κόλμαν που θα, θα και θα κι όπως γίνεται με τα άλογα οι «πληροφορημένοι» πως το πρώτο φαβορί δεν είναι καλά ορμάνε στο δεύτερο και την τρώνε γιατί αυτό ήταν η φόλα της υπόθεσης. Αν δεν κυκλοφορούσαν οι φήμες ελάχιστοι θα ποντάριζαν γιατί η στοιχηματική απόδοση του Μπολτ ήταν μηδαμινή ενώ με αυτήν την κομπίνα ανέβηκαν οι αποδόσεις μια που παίχτηκε κι ο Κολμαν και…
  κονόμησαν τα μπούκια κι εσύ περίμενε το (πολύ…αξιόπιστο !! ) ντόπιν κοντρολ να… δικαιωθείς…

  Γι αυτό σε λέω γράφε για τον Μεταξά, τον Παπάγο και το χάλκινο του Ρουμπάνη στην Αυστραλία που είναι της εποχής σου και τα ξέρεις κι άσε τα τωρινά, από το κομπιούτερ μόνο χρηματιστήριο και φόρεξ μπορείς να παίξεις. Ο ιπποδρομιάκιας πρέπει νάναι στις 5 το πρωί στον στίβο που γυμνάζουνε τα άλογα στο σκοτάδι κι ο ποδοσφαιράκιας, ο τεννάκιας, ο στιβάκιας πρέπει να βλέπει προπονήσεις και νάχει αντιπροσώπους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ σε άλλες πόλεις για να ξέρει πως θα παίξουν οι ομάδες ή σε τι κατάσταση είναι οι αθλητές, άρα και κατά 80% και βάλε το αποτέλεσμα.
  Απο κει και πέρα όποιος μεταφέρει τις πληροφορίες των μπουκ αληθινές ( όταν θέλουν να ρίξουν τις αποδόσεις γιατί δεν αλλάζει το αποτέλεσμα) ή φόλες δεν λέγεται παπαγαλάκ ι-εδώ λεξιλογούμε- αλλά σοτάκιας.

  Γκε γκε ;

 134. Κώστας said

  Καλημέρα.

  Για το «bloody κ.λπ.», μήπως «να πάρει η ευχή»;

 135. Mπούφος said

  131 Raf μιλήσατε για τρόλ;
  ω! με καταλάβατε! σας ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση! σας ευχαριστώ! 🙂

 136. cronopiusa said

  Κάθε φυλακή στη Χιλή
  Θυμάται τις κραυγές των βασανισμένων
  Εσύ θυμήσου τον Αλιέντε
  και τις ημέρες πριν έρθει ο στρατός.

  Washington Bullets – The Clash

 137. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  131 🙂

  134 Σοτάκιας!

 138. Γιάννης Ιατρού said

  133: (130) Γιώργο, έπεσες 100% μέσα! 🙂

 139. sarant said

  138 !!!!!!!!!!!!!!

 140. sarant said

  134 Καλό αυτό το «Να πάρει η ευχή!»

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  133 – Αυτό το κείμενο πρέπει να διδαχθεί στα σχολεία για την αποτροπή μαζικής δημιουργίας μαδημένων κουβανέζικων κοτόπουλων. Αλλά θα μου πείς πως τα σχολεία λειτουργούν για να βγάζουν γενικώς κουβανέζικα κοτόπουλα για μάδημα. 🙂

  Το ότι ήταν στημένο να χάσει ο Μπόλτ φάνηκε από την αντίδρασή του μετά την κούρσα, δεν τον είχαν ενημερώσει, νόμιζε πως θα κλείσει την καριέρα του με μιά εύκολη νίκη μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα όμως οι αμερικανοί που ελέγχουν τα πάντα, μπορεί να είναι αρχιαπατεώνες, έχουν πάντα την μαφιόζικη αίσθηση του δικαίου. Τόσα χρόνια έβγαλαν τρελά λεφτά στηρίζοντας τον ορισμό της ντόπας Μπόλτ κρατώντας τον στο απυρόβλητο και «καθαρό» θάβοντας το δικό τους παιδί τον Γκάτλιν που πλήρωσε την άγρια διαμάχη των φαρμακευτικών εταιρειών (υπόθεση Μπάλκο) που παράγουν ντόπες. Αυτή ήταν μια μικρή αποκατάσταση για τον Γκάτλιν και ένα μικρό στραπατσάρισμα για τον Μπόλτ για να ξέρει ποιός κάνει κουμάντο (ΚΑΙ) στον αθλητισμό και δημιουργεί τους πρωταθλητές.

  Το μεγαλείο του Γκάτλιν, έγκειται στο ότι παραδέχθηκε πως έκανε χρήση αναβολικών χωρίς κλαψουρίσματα και βουτιές από τα σύννεφα που κάνουν οι περισσότεροι πρωταθλητές, πλήρωσε γι΄αυτή την παραδοχή (ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ) με 4 χρόνια αποχής από τους αγώνες, βρήκε το ψυχικό σθένος όλα αυτά τα χρόνια να συνεχίσει να γυμνάζεται σε επίπεδο πρωταθλητισμού χωρίς να παίρνει μέρος σε αγώνες, (όσοι έχουν ασχοληθεί ή ασχολούνται με τον αθλητισμό ξέρουν τι σημαίνει προπόνηση πρωταθλητισμού) και το ακόμα μεγαλύτερο σθένος να αντιμετωπίσει όταν γύρισε στους στίβους τα γιούχα των ηλίθιων θεατών που τάχα μου δεν ανέχονται τους ντοπαρισμένους, (γιατί ως γνωστόν, κλέφτες είναι αυτοί που πιάνονται οι άλλοι είναι τίμιοι).
  Αυτό όμως που τον έφερε στην κορυφή της εκτίμησής μου, είναι η ενέργειά του μετά την μεγάλη του νίκη, να προσκυνήσει τον Μπόλτ παραδεχόμενος την ανωτερότητά του, γιατί ξέρει πως (όπως είχε πεί κι ο μέγας Βαρτανιάν) το γαϊδούρι δεν γίνεται άλογο με φάρμακα.

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  138 – 🙂 🙂 🙂 Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον κυνηγό και την αρκούδα που του είπε, «μου φαίνεται πως εσύ δεν έρχεσαι για κυνήγι, σ΄αρέσει το γα@@σι.» 🙂
  Toν έχει πιεί τόσες φορές, (Ολυμπιακό, ΓεΟργιάδη κλπ) κι ακόμα επιμένει. 🙂
  Για την αποκατάσταση της αλήθειας, για τον Ολυμπιακό είχα πεί πως θα ρουφήξει το αυγό (για να θυμηθούμε προηγούμενο νήμα 🙂 ) είχα προβλέψει το όχι του δημοψηφίσματος και ανάρτησα το διάγραμμα που μου πρόσφερε μεγάλο κέρδος σε 40 δευτερόλεπτα, είχα προβλέψει την νίκη του Τράμπ από τον Απρίλιο ακόμα (όταν άλλοι δήθεν γνώστες κατά την προσφιλή τους συνήθεια αυνανιζόντουσαν) αναλύοντας τους λόγους με κοινωνικά και χρηματιστηριακά κριτήρια, και ήμουν ο ΜΟΝΟΣ που προέβλεψε την νίκη του Κυριάκου (ακόμα κι όταν έμεινε με τον Βαγγέλα κι όλοι έλεγαν πως θα χάσει) όταν κάποιοι μονίμως αυνανιζόμενοι επέμεναν στον ΓεΟργιάδη και προέτρεπαν τους αφελείς να ποντάρουν στοιχηματικά στο μουλάρι για να βγάλουν καλό μεροκάματο. 🙂
  Συμπέρασμα.
  ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΥΝΑΝ. 🙂

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επειδή πολλοί σε συζητήσεις λένε «έλα, ρε φίλε, όλοι ντοπάρονται, άρα πάλι κερδίζει ο πιο γρήγορος», να πούμε ότι ντόπα από ντόπα διαφέρει και να θυμηθούμε τη μακαρίτισσα Τζόινερ-Γκρίφιθ και τα εξωπραγματικά της ρεκόρ στα 100 και στα 200 στη Σεούλ. Σαφώς δεν ήταν η καλύτερη, αλλά τα ρεκόρ της μένουν ακατάρριπτα. Ύστερα από 10 χρόνια πέθανε. Ποιος ξέρει τι κηροζίνη έκαιγε…
  Τζι, περιμένουμε αναλύσεις και προγνωστικά για το φετινό πρωτάθλημα. Όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, έτσι; 😉

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – Όλοι οι πρωταθλητές είναι ταλεντάρες και αθληταράδες, την διαφορά την κάνει το συκώτι.

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιμένω στην Γκρίφιθ, γιατί είναι κλασικό παράδειγμα για το πώς απογειώνει έναν αθλητή η ντόπα και η στήριξη από το αθλητικό κατεστημένο. Καλή ήταν πριν, έπαιρνε ασημένια και χάλκινα μετάλλια με επιδόσεις στο πλαίσιο της λογικής. Σταμάτησε για δύο χρόνια και επανήλθε στους αγώνες στα 28 της, κάνοντας εξωπραγματικούς χρόνους. Δεν γίνεται να κερδίζεις τελικό 100 μ. σε ολυμπιακούς αφήνοντας τη δεύτερη 30 εκατοστά του δευτερόλεπτου πίσω. Μετά τη Σεούλ δεν ξανάτρεξε.

 146. Γιάννης Ιατρού said

  143/145: Γιάννη Κ.
  Τι ντόπες και μάλιστα επανειλημμένως κλπ. ;
  Πφφφφ! Η ανάμνηση μένει μόνο ρε συ….

  π.χ. όταν ΔΟΕ αφαίρεσε το Ολυμπιακό μετάλλιο της Λισένκο (2012, σφαιροβολία, Λονδίνο), αυτή έβγαλε ανακοίνωση:
  -Στ’ αρχίδια μου … τους είπε

  Και τσαντίστηκαν κι αυτοί και της είπαν, πως την επόμενη φορά που θα την πιάσουν ντοπέ θα της αφαιρέσουν τα μετάλλια και τους όρχεις 🙂

 147. Γιάννης Ιατρού said

  142: ΛΑΜΠΡΟΣ
  ..θυμίζει το ανέκδοτο..
  ρε συ, τι ανέκδοτο, τα γράψανε κι αλλού, συγκεκαλυμμένα βέβαια 🙂

 148. gpoint said

  # 145

  Μην πηγαίνεις τόσο μακριά… τα δικά μας παιδιά Κεντέρης και Θάνου με τις ευλογίες τους φαρμακώθηκαν την Αυστραλία αλλά στους εδώ ολυμπιακούς αγώνε παρ΄ότι τους το είπανε έξω από τα δόντια να μην το επανλάβουν αυτοί δεν άκουσαν κι είχαμε τα γνωστά

 149. Νομίζω ότι το πρόβλημα με τον δύσχρηστο «απόπλου» λύνεται με τη χρήση της αντίστοιχης δημοτικιστικής (το λέω σωστά άραγε;) λέξης: Απόπλευση. Οι αποπλεύσεις, των αποπλεύσεων… μια χαρά τσουλάει.

  It’s not of their bloody business: Μια ιδέα θα ήταν το «δεν τους αφορά, που να πάρει (η ευχή ή σκέτο)»…

  Ορρωδούν προ του θεϊκού ΘΑλέξη: Εμένα μ’ άρεσε, ήταν πολύ λογοτεχνικό. Λιποψυχούν προ του Θαλέξη, γιατί δεν μπορούν να τον συναγωνιστούν. Κοινώς κλάνουν μέντες μπροστά στον μεγάλο ή αρχηγού παρόντος… 😀

  Από πυροβολισμούς δράστη: Μα… κύριε Νίκο μου, δεν εννοήσατε το πνεύμα του γράφοντος. Άλλο να πέσεις από σφαίρα δράστη, που το κάνει εξεπιτούτου δηλαδής, κι άλλο από σφαίρα αθώου, που σε σκοτώνει εξ αμελείας. Μα είναι δυνατόν να αγνοείτε μια τόσο σημαντική πλην λεπτή διάκριση; 😀

  …των αισθήσεων που έχασε την ώρα που κολυμπούσε: Καθώς κολυμπούσε ο άνθρωπος, αισθανόταν μονάχα το νερό ν’ αγγίζει το δέρμα του. Έχανε έτσι πολλές άλλες αισθήσεις: Τον αέρα να του φυσάει τα μαλλιά, το φως να του θαμπώνει τα μάτια, τέτοια πράματα. Ε, αν τα χάσει κανείς όλ’ αυτά, αξίζει άραγες να ζει; Ποσώς! Έτσι, βούλιαξε ο μητροπολίτης στη λήθη του απέραντου πελάου (μα τι ωραια που τα λέω, ο κερατάς!) 😀

  …θα διέλθει κατά μήκος όλων των ηπειρώτικων ΗΠΑ: Πάλι σας πιάνω αδιάβαστο, θα σας μαλώσω!! Ηπειρώτικες ΗΠΑ είναι οι διάφορες περιοχές όπου έχουν καταφύγει κατά χιλιάδες Ηπειρώτες μετανάστες, γιατί όπως ξέρετε η Ήπειρος είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης, εξαπανέκαθεν (πσσσσςςςς!!).

  Για το Βίκεροϊ ήθελα να ρωτήσω: Είναι σωστός ο τονισμός στην προ-προπαραλήγουσα, ακόμα κι αν έτσι προφέρεται στη γλώσσα προέλευσης; Το ρωτάω γιατί πρόσφατα διάβασα μια έκδοση του Φρανκενστάιν της Μ. Σέλεϊ και ο μεταφραστής τον έγραφε σταθερά Φράνκενσταϊν. Όμως στην ελληνική δεν υπάρχει τονισμός πίσω απ’ την προπαραλήγουσα, ένας απ’ τους λίγους κανόνες χωρίς εξαίρεση.
  Πέρα απ’ αυτό, επί της ουσίας, αυτό μου θύμισε κάποιους (ερασιτεχνικούς βέβαια) υπότιτλους, όπου είχε γίνει κάποιος φόνος και περίμεναν το εγκληματολογικό να έρθει στον τόπο του εγκλήματος. Είπε λοιπόν ο ηθοποιός «Forensics will come in a minute» κι ο υπότιτλος έγραφε: Ο Φορένσικς θα έρθει σε λίγο»…
  Όσο για το μεγαλεπήβολο κτίριο, είναι αυτό που χτίστηκε ως αποτέλεσμα μεγαλεπήβολων αρχιτεκτονικών σχεδίων, τι δεν καταλαβαίνετε δηλαδής;;
  Παρεμπιπτόντως, γιατί το «μεγαλεπήβολο» γράφεται με ήτα; Δεν προέρχεται ετυμολογικά από το «επί + βάλλω»;

  Επίσης, κύριε Νίκο, για ποιον λόγο κάνετε μία λέξη το «εδωπέρα»; Έχω δει επίσης αλλού το «αποπίσω» ή «αποπάνω» κ.λπ. Πρόκειται για κάποια νέα τάση και υπό ποιες συνθήκες επιλέγουμε να τα γράψουμε ως μία ή ως δύο λέξεις;

 150. gpoint said

  # 143

  Το βασικότερο είναι οι εκλογές της ΕΠΟ που θα δείξουν αν επιτέλους θα αλλάξει κάτι ( που δεν το θέλουν ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και Ν.Δ. ) ή όχι
  Γιατί για Βασσάρα ακούγεται πάλι κάτι και πέρισυ τον βάλανε ένα μήνα, 4 σερί ματς Ηρακλής, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος έπεσαν σφαγές υπέρ του ΟΣΦΠ και πρωτάθλημα πάπαλα. Στο κύπελλο που δεν είχε χρηματικό ενδιαφέρον είδαμε άλλα κόλπα και στα πλέηοφφς με το -6 κόντρα στις διατάξεις τους (!) είχαν πετύχει τον στόχο τους να μην παίξει ο ΠΑΟΚστο τσουλου γιατί είχε κάποιες πιθανότητες να περάσει ομίλους. ( Το -6 είναι προϊον υποτροπής που στηρίχθηκε σε ένα λάθος αστυνομικού που έγραψε πως τα επεισόδια έγιναν στις 8 αντί 18. Το 8 καταγράφτηκε σαν 8 το απόγευμα οπότε είχε έρθει η αποστολή και ο ΠΑΟΚ ένοχος ενω στις 6 το απόγευμα δεν είχε έρθει η αποστολή και ο ΠΑΟΚ αθώος. Παρ’ οτι ο αστυνόμος έστειλε διορθωτική επιστολή στους επόμενους δύο βαθμούς της εκδίκασης επικράτησε το εντελώς παράλογο σκεπτικό πως ο ΠΑΟΚ ήρθε στο γήπεδο στις 8 κι όχι νωρίτερα εξ αιτίας των επεισοδίων !!!!!! Με τέτοια σκεπτικά στελεχών της ΕΠΟ πρωταθλητής βγαίνει και το Αιγάλεω άμα λάχει, τι να εκτιμήσεις
  Οσον αφορά τις ομάδες και όσα έδειξαν ο Ουζουνίδης επέλεξε ( μάλλον του επέβαλαν) τακτική Στραπατσόνι, φούλ φόρμα τον Ιούλιο αλλά τους στράβωσαν τα αποτελέσματα που τον έστειλαν στους αδύνατους και η κλήρωση με την Μπιλμπάο που μπορεί να εξουδετερώσει το φορμάρισμα χωρίς πρόκριση στους ομίλους που είναι τα φράγκα. Από παίκτες τι να σου πω ; δεν βλέπεις τον Χατζηγιοβάννη που τρέχει σαν την ‘αδικη κατάρα όπου νάναι κι ότι Κουλιμπαλί και Χουλτ δεν έχουν καμιά συνενόηση με τους κεντρικούς κι όταν οι αντίπαλοι επιθετικοί καταφέρουν να αλλάξουν 3 μπαλιές η άμυνα του ΠΑΟ δεν υπάρχει ; Θα στηριχθεί στα γνωστά : φόβο που προκαλεί το όνομα σε αντιπάλους και ευνοϊκή διαιτησία γιατί η ομάδα θα κάνει ξέφρενη κοιλιά όπως πέρισυ.
  Η ΑΕΚ μόνο που αντικατέστησε τον Αραούχο με τον…Κλωναρίδη έδειξε τις προθέσεις : το βάρος στο γήπεδο… Η οικοδομική άδεια που έβγαλε ο τίγρης βέβαια είναι παράνομη και το ξέρουν ΟΛΟΙ και κάνουν την πάπια (την στιγμή που καταδαφίστηκε και δεν ξανακτίστηκε εντός 5ετίας η κυριότητα επανήλθε στο υπουργείο Υγείας (Πρόνοιας τότε) και επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων δεν μπορεί να ανασυσταθεί τώρα για να της το παραχωήσει. Αλλά επειδή όλοι ξέρουνε πως δεν θα κτισθεί και κυρίως ΔΕΝ θα λειτουργήσει το άφήνουνε όπως έριξαν τα μπετά και στον Βοτανικό και κονόμησε ο Νικήτας (κι η Ντόρα από πίσω), το ίδιο κόλπο έκαναν και στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων
  Και οι δυο αυτές ομάδες θεωρώ πως είναι ένα σκαλί κάτω από ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ οι οποίοι όμως έχουν και οι δύο πρόβλημα προπονητή, κυρίως ο ΠΑΟΚ που είναι δημιούργημα του Μίχελ αλλά ο προπονητής ήταν επιλογή του Βούκιτς!! Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ισότητα στην αντιμετώπιση των ποδοσφαιριστών και κάτι περίεργες κινήσεις σαν αυτή του Στανόγιεβιτς που στο 60 με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει 2-0 αλλά να αποκλείεται αν 2-2 βγάζει τον μόνο δημιουργικό χαφ που είχε και βάζει τέταρτο κυνηγό !!!. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι το 80 που έβαλε τον Πέλκα η ομάδα που από θαύμα δεν είχε φάει το τρίτο να τον παίζει 20 λεπτά μονότερμα άσχετα αν δεν έβαλε γκολ !
  Στον ΟΣΦΠ εείναι φως-φανάρι πως θα στηρίξουν προπονητή κι επιλογές του μόνο εφ’ όσον πάει ομίλους

 151. Γιάννης Ιατρού said

  149: Κωστής Ανετάκης
  …έγραφε σταθερά Φράνκενσταϊν. Όμως στην ελληνική δεν υπάρχει τονισμός πίσω απ’ την προπαραλήγουσα..

  Σωστά το γράφετε, αλλά να λάβουμε ίσως υπ΄όψη πως η λέξη είναι σύνθετη, από το Franken και το Stein. Είθισται να τονίζονται και τα δύο, το δεύτερο συνθετικό λιγότερο, στα γερμανικά. Ένας τονισμός στην παραλήγουσα, π.χ. Φρανκενστάϊν΄, δεν θα απέδιδε καλά την αυθεντική προφορά.
  Συνοψίζοντας, θα έλεγα, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. 🙂 – προτιμώ το Φράνκενσταϊν.

 152. Μαρία said

  151
  Χα,χα, είσαι απ’αυτούς που τον Αϊνστάιν τον λένε στα ελληνικά Άινσταϊν!
  Ζητάς δηλαδή απ’ τους παλιολλαδίτες να παραβιάσουν το νόμο της τρισυλλαβίας!

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θενκς, Τζι, καλά να ‘μαστε και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα.

  Και με τον Χέμινγουει ή Χεμινγουέι ή Χέμινγουέι (έχω δει και τις τρεις εκδοχές) υπάρχει το ίδιο πρόβλημα.

 154. sarant said

  149 Ο μεγαλεπήβολος είναι από το αρχ. επήβολος, το οποίο γράφεται και επίβολος αλλά συνήθως το έγραφαν με ήτα οι αρχαίοι ήδη από τον Όμηρο.

  Το αποπάνω είναι καθιερωμένο. Το εδωπέρα είναι δική μου ιδιοτροπία.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  152: Μαρία,
  δεν ζητώ τίποτα, τελείως αφιλοκερδώς εργάζομαι 🙂
  Μετά από 55 χρόνια που έτσι το πρόφερα, έστω ίσως όχι στα Ελληνικά, το ίδιο το προφέρω και τώρα 🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  155: (συνέχεια)
  και θα έχεις παρατηρήσει, πώς τονίζοντας π.χ. το Άϊν* κάνεις αθέλητα μια μικρή παύση, πριν προφέρεις το *στάϊν

 157. Γιάννης Ιατρού said

  κάπως έτσι, που λέει κι η Μιρέλα 🙂
  Εγώ να λέω «μίλα ρε», κ αυτός να λέει «Μιρέλα»

 158. ΣΠ said

  149
  Όμως στην ελληνική δεν υπάρχει τονισμός πίσω απ’ την προπαραλήγουσα, ένας απ’ τους λίγους κανόνες χωρίς εξαίρεση.

  Κι όμως, υπάρχει: γάιδαρος.

 159. sarant said

  158 Οπτικά μόνο.

 160. dryhammer said

  Νομίζω οτι οι σύνθετες ξενικές λέξεις ακόμα κι αν εξελληνίστηκαν είναι δίτονες πχ Άινστάιν, δερβέναγάς (ειδικά αυτό πάντα το άκουγα και το έλεγα δίτονο – «γενικός δερβέναγάς» – άλλο αν το έγραφαν με ένα τόνο) με μια (ελάχιστη αλλά υπαρκτή) παύση στην ένωση

 161. Μαρία said

  156
  Η παύση είναι στη φαντασία σου 🙂
  Μη μου πεις οτι προφέρεις και το s παχύ, για να είσαι αυθεντικός;

  158
  Αυτός είναι τρισύλλαβος. Το άι είναι δίφθογγος.

 162. raf said

  158 Και το «κορόιδευε» έχω συναντήσει κάμποσες φορές, και προφορικά.

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  160 : Άιζενστάιν, γράφεις και γλιτώνεις να ψάχνεις τα διαλυτικά-δυο φορές! 🙂 🙂
  Σε μια ντοπιολαλιά λένε μερικά προπροπαροξίτονα. Τώρα κόλλησα.Νομίζω κάπου Πελνησο «έκαναμε»

 164. ΣΠ said

  162
  Και το «χάιδευε» και άλλα. Σε όλα αυτά όμως το ι προφέρεται ως ημίφωνο και δεν θεωρείται χωριστή συλλαβή.

 165. ΣΠ said

  160
  Στο «Άιζενστάιν» έχουμε τονισμό στην προ-προ-προπαραλήγουσα!

 166. 163 και «εκάναμενε» στο Ρέθυμνο 🙂

 167. sarant said

  162-164 Μα ακριβώς, δεν το προφέρουμε σαν δισύλλαβο το «όι» ή το «άι»

 168. raf said

  164 Στο μέρος μου το χαϊδεύω το λέμε παραδοσιακά «χαδεύω», οπότε λύνουμε αυτόματα και το πρόβλημα!

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166. Ωχ ναι! : εκαλεστήκαμενε, επήγαμενε εκάτσαμενε εφάγαμενε, ήπχιαμενε εγλεντήσαμενε και δεν επληρώσαμενε, μα όντεν εφύγαμενε, εφύκαμενε σκιας μεγάλο μπαξίσι στα όργανα μπάρε μου! 🙂

  168 και γάδαρο ε;

 170. Γιάννης Ιατρού said

  165: με ημιπαχο το σ(ου) του στάϊν παρακαλώ 🙂 🙂 🙂

 171. spiral architect 🇰🇵 said

  Άμα θέλεις ένας οδικός άξονας να μην έχει κίνηση, τον βαφτίζεις Οδό «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» και καθάρισες. 👿

 172. raf said

  169 Ακριβώς, και πληθυντικό «οι γαδάροι». Πάρα πολλές τέτοιες παραλλαγές.

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172.βέβαια! γα(ι)δάροι στην παραλήγουσα ο τόνος!
  Κερά μου στη χωρίστρα σου
  παλεύουν δυο γαϊδάροι
  κι ήπηρ΄ ο γεις το φόρτωμα*
  κι ο άλλος το σομάρι 🙂

  *το σκοινί φορτώματος (όχι το φορτίο)

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πράγμα έφτασε και ξεπέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα όρια της γελοιότητας : αρθρογραφεί περί αριστείας και ο … Πύρρος Δήμας!
  http://www.kathimerini.gr/921621/article/epikairothta/politikh/oi-aristoi-poy-den-timoyme

 175. Κουτρούφι said

  #173. Μια που το φερε η κουβέντα:
  Ο γάδαρος ηψόφησε κι ίντα θα κάνει ο γέρος
  που τονε καβαλίκευγε κι ηπήαινε στο θέρος

 176. Ριβαλντίνιο said

  @ 174 Γιάννης Κουβάτσος

  Γιατί τι έχει δηλαδή ο Πύρρος ο Δήμας ;

  Πάντως είδα μια ομιλία του Βορίδη στην βουλή που έδειξε κάποια υποχώρηση στο θέμα της αριστείας. Ότι δηλαδή στην Βουλή τους στέλνει η ψήφος του κόσμου και δεν χρειάζεται όλοι οι βουλευτές να είναι «άριστοι» , να έχουν πτυχία , σπουδές κ.λπ.

 177. Γιάννης Ιατρού said

  176: Ρίβα

  Ωραία φωνή να έχουν και κοινωφελές έργο… 🙂

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θες να πεις, Ρίβα, ότι έκατσε πάνω απ’ το πληκτρολόγιο ο Δήμας; 🤓

 179. Ριβαλντίνιο said

  @ 177 Γιάννης Ιατρού

  Ο Πατούλης λένε ότι θα βάλει για δήμαρχος της Αθήνας. Αν δεν βάλει υποψηφιότητα κάποιος σοβαρός, μου φαίνεται ότι θα ψηφίσω πάλι λευκό όπως τις 2 προηγούμενες φορές. Από τις δημαρχιακές της Αθήνας ξεκίνησε η γιγάντωση της ΧΑ. Ο Καρατζαφέρης, ενώ κατέβασε υποψηφιότητα για την περιφέρεια ( Γεωργιάδης ) έκανε την ανοησία να μην κατεβάσει υποψηφιότητα για την Αθήνα αλλά να στηρίξει Κακαλαμάνη. Αποτέλεσμα ήταν να πάρει τα πρώτα καλά ποσοστά της η ΧΑ.

 180. Γιάννης Ιατρού said

  179: Καλή φωνή, έγραψα 🙂

 181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – Κάποιοι πολλοί δυστυχώς, έχουν μπερδέψει το Παρίσι με το κυπαρίσσι (για να μη πώ τίποτε άλλο) και τον άριστο στα μαθήματα με τον φυσικό ηγέτη, έτσι φτάσαμε να έχουμε για ηγέτες όλους αυτούς τους φλούφληδες λιμοκοντόρους. Μιλάει για αριστεία και τιμή ο υπερντοπαρισμένος Δήμας, «Η θέση του σημαιοφόρου είναι, πάνω από όλα, εκείνη του ηγέτη. Στον σημαιοφόρο ανατίθεται η τιμή και η ευθύνη να βαδίσει πρώτος, να προχωρήσει μπροστά.» έχει χαθεί το μέτρο λέμε.

  176 – «Γιατί τι έχει δηλαδή ο Πύρρος ο Δήμας ;» Την απάτη της ντόπας, όταν έχεις χρησιμοποιήσει δόλια μέσα για να αναδειχτείς, δεν μπορείς να λογίζεσαι ηγέτης επειδή κράτησες την σημαία. Πάνω κάτω πολλά πολλοί μαθητές χρησιμοποιούν ανάλογα μέσα για να αριστεύσουν, όμως η μαθητική τους αριστεία και το κράτημα της σημαίας, δεν τους κάνει σε καμία περίπτωση ούτε ηγέτες ούτε ικανούς ούτε άριστους ανθρώπους, μιά ματιά στην κοινωνία πείθει και τον πιο δύσπιστο.

  180 – Από κορμί φωνάρα δηλαδή; 🙂

  Aπό αύριο ξεκινάω τις διακοπές και υπολογιστής και τάμπλετ μένουν κλειστά ενώ και το τηλέφωνο ελάχιστες ώρες θα είναι ανοιχτό.
  Σε όσους επέστρεψαν στην δουλειά εύχομαι καλό κουράγιο, σε όσους πάνε διακοπές καλά να περάσουν, θα τα πούμε πάλι (καλά να είμαστε) μετά τις 25 του μήνα.
  Να είστε όλοι καλά και για δυό πράγματα να μην σκάτε, γι΄αυτά που διορθώνονται και γι΄αυτά που δεν διορθώνονται. 🙂

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρο καλά να περάσεις και τα χταπόδια με ρέγουλα! Οι τσούχτρες επηρεάζουν τη χταποδοσοδιά; Μάλλον,αν μη τι άλλο, θα λιγοστεύουν οι κυνηγοί τους προς χάριν αυτών που φοράν στολή 🙂
  179. Ρίβα κανονίσου, ο μινι ς/Καμίνης θα είναι υποψόφιος λέει για αρχηγός στης Φώφης το κόμμα.Ωιμέ! Πιο πολλοί οι αρχηγού απ΄τους ψηφοφόρους στο τέλος! 🙂
  175. Και σ΄εμάς η μαντινάδα «εψόφησε κι ο γάιδαρος κι ίντα θα κάμει ο γέρος… «

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  177.να έχουν και κοινωφελές έργο…
  Κυνωφελές 🙂
  http://www.tlife.gr/news/99/news-katia-zugouli-skylos-oikogeneias/0-77929

 184. Γιάννης Ιατρού said

  183: Από δωρεά τον κόβω 🙂

 185. Γιάννης Ιατρού said

  181: (τέλος) ΛΑΜΠΡΟ
  Καλά να περάσεις!

  ,,,υπολογιστής και τάμπλετ μένουν κλειστά ενώ και το τηλέφωνο ελάχιστες ώρες θα είναι ανοιχτό.
  ΥΓ: Καλά, είναι γνωστό πως πλέον χρειάζονται αυστηρές περικοπές στα έξοδα (π.χ. ΔΕΗ) 🙂

 186. gpoint said

  Λάμπρο διακοπές λογίζονται μετά το απαραίτητο τετράμηνο της αποτοξίνωσης από την ρουτίνα, τα εικοσαήμερα είναι απλά ανάσες όπως στο γνωστό ανέκδοτο στην κόλαση με τα κεφάλια μέσα μετά το τέλος του διαλείματος.
  Πάντως το ότι κλείνεις τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης δείχνει πως είσαι σε καλό δρόμο. Εννοείται επίσης πως στις (ποιοτικές) διακοπές δεν γυρνάς σαν την άδικη κατάρα από χωρίου εις κωμόπολιν αλλά την αράζεις σε καλά τσεκαρισμένο μέρος με την ησυχία σου και την ηρεμία που προσφέρει η γνώση πως ξέρεις που θα βρεις οτιδήποτε σου τύχει να χρειασθείς.
  Ακριβώς όπως τα είπα ο Ντόνοβαν που άφησε όλη την δόξα στον Ντύλαν και κέρδισε τις Κυκλάδες…

  Looking for a place with a real lazy pace,
  Lay right back, simply rest my mind.

  Living in a grass hut, swinging in a hammock,
  In some sleepy cove forgotten by time.

  I’ll be the boy who sings songs sometimes,
  Swim, sit in the sun and easy dream a while.

  Don’t need nothing that can’t come tomorrow,
  It don’t really matter if it never comes at all.

  I don’t want to be rushed and pushed and crushed and mushed.

  She is looking for a tan with a real sensitive man,
  Burn her bra, simply rest her jeans.

  Just let the kids run around with their ass hanging out,
  Barefoot like they do in her dreams.

  She’ll be the girl who slinks along the beach,
  Swim, sit in the sun and easy dream a while.

  Don’t need nothing that can’t come tomorrow,..

  ο εθνικός μου ύμνος για διακοπές από πιτσιρικάς !

 187. Spiridione said

 188. spiral architect 🇰🇵 said

  @187: Το ρήμα κυματίζω είναι αμετάβατο, έτσι;

 189. Γς said

  182 b:

  >θα είναι υποψήφιος λέει για αρχηγός στης Φώφης το κόμμα

  Εμπρός στο δρόμο που του έδειξε ο Γς!

 190. spiral architect 🇰🇵 said

  @189: ΓουΣού αποΔεσμώτης.

 191. spiral architect 🇰🇵 said

  Α, ρε ΓουΣού Sid Vicious με τα κονέ σου!

 192. sarant said

  187 Έχει και μερικές ωραίες απαντήσεις από κάτω 🙂

 193. Alexis said

  #187: Η γελοιότητα και το καραγκιοζιλίκι έχουν και όρια ορέ! 😡

  #188: Απ’ της μαϊμούς τον (άριστο) κώλο μην ζητάς καλλιγραφίες!

 194. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Steppenwolf – Born To Be Wild

  Πέθανε ο Goldy McJohn, ιδρυτικό μέλος των Steppenwolf σε ηλικία 72 ετών
  Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017 12:26

  ΥΓ Στους ανένταχτους, σ’ αυτούς που δεν μαντρώθηκαν σε κάθε είδους …εκτροφείο, χάνοντας την ελευθερία τους.

 195. π2 said

  Υπέροχο και πραγματικά ποιητικό μαργαριτάρι σε υποτίτλους που πέτυχα χτες:

  – She was high on crack at the time.
  – Ήταν ψηλά στη ρωγμή του χρόνου.

 196. sarant said

  195 Καταπληκτικό!

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να συμπεράνω ότι όλοι αυτοί οι …α(χ)ριστείς που έχουν λυσσάξει κατά της κλήρωσης, αν ζούσαν στην αρχαία Αθήνα του 5ου αιώνα, που προφανώς την έχουν κορόνα στο κεφάλι τους, θα είχαν εξοστρακιστεί ως ύποπτοι για τυραννολατρεία;
  Αποσαφηνίστε μου, αν μπορείτε, τη δήλωση του Κόου για τον Γκάτλιν (από το σημερινό Sportday):
  «Δεν ήταν το τέλειο σενάριο. Δεν είμαι ευλογοφανής πως κάποιος που έχει υπηρετήσει δύο τιμωρίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών θα φύγει με το λαμπρότερο βραβείο»
  Να φταίει που ο μεταφραστής δεν έκανε (;) αρχαία στο σχολείο; 😊

 198. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τυραννολατρία, βέβαια. Έχω κάνει αρχαία στο σχολείο. 😊

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  197 >> (αυτοί που) έχουν λυσσάξει κατά της κλήρωσης
  Μαντέψτε ποιος γράφει τα παρακάτω για τη σημαιοφορία -στο δημοτικό- ! :
  …παύει η σημαία να αποτελεί σύμβολο ηγεσίας ταυτισμένο με την πορεία του έθνους.

 200. sarant said

  Ποιος;

 201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  200. (δε βάνω λίκνους), ο Δντης της Εστίας σ΄ένα φρικαλέο χθεσινό άρθρο. Αναδημοσιεύεται στη Δημοκρατία.Τίτλος :Μισούν τη σημαία και την Εκκλησία -υπότιτλος:Το κυβερνητικό χτύπημα στην αριστεία είναι το προπέτασμα.
  «…η ύπουλη τακτική της Αριστεράς να υποβαθμίσει τη σημαία ως σύμβολο. … » και άλλα τέτοια θλιβερά για τον γράφοντα. Κρίμα του

 202. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι περιμένεις απ’ τον διευθυντή της Εστίας, Έφη, όταν σχολικός ψυχολόγος και πανεπιστημιακός δάσκαλος, ξιφουλκώντας κατά της διά κληρώσεως ορισμού σημαιοφόρων, μιλάει για «διάκριση ποιοτήτων»; Δηλαδή, ο μαθητής του 10 είναι ανώτερης ποιότητας από τον μαθητή του 9, οπότε είναι άξιος ηγέτης και τσάκω τη σημαία, παιχταρά μου…Τι να πεις…
  http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/simaioforoi-axiologisi-kai-i-aprothymia-tis-kyvernisis-gia-diakrisi-poiotiton

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  202. Είναι πρόστυχο όμως να βάνουν φωτό από (έστω) λυκειακές παρελάσεις και να αποσιωπούν ότι πρόκειται για παιδόπουλα δημοτικού αυτά για τα οποία απαιτούνταν «αξιολόγηση» για να σηκώσουν τη σημαία.

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πότε η δεοντολογία ήταν το φόρτε τους; Ελπίζω να μη γίνομαι μελοδραματικός, αλλά αν έχεις ακούσει παιδιά να λένε «ποτέ δεν θα σηκώσω εγώ τη σημαία, γιατί είμαι κακός μαθητής», ευγνωμονείς το υπουργείο για την ευαισθησία του. Αν και δεν θα έπρεπε να πολυεπιμένουν στην αριστεία και την αξιοκρατία όλοι αυτοί οι τύποι. Αν πράγματι εφαρμόζονταν, πόσοι απ’ αυτούς θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις υψηλές τους θέσεις;

 205. Γς said

  Είπαμε:

  Πατρίς, μητρίς και κλειτορίς.

  Αντε και κληρωτίς.

 206. ΣΠ said

  197
  «Δεν ήταν το τέλειο σενάριο. Δεν είμαι ευλογοφανής πως κάποιος που έχει υπηρετήσει δύο τιμωρίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών θα φύγει με το λαμπρότερο βραβείο.»

  http://www.independent.co.uk/sport/general/athletics/justin-gatin-usain-bolt-100m-world-championships-wasnt-in-script-sebastian-coe-a7879191.html
  «It’s not the worst result ever. I’m hardly going to sit here and tell you I’m eulogistic that somebody that has served two bans in our sport would walk off with one of our glittering prizes, but he is eligible to be here.»

  Eulogistic βέβαια σημαίνει επαινετικός, εγκωμιαστικός.

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 208. […] Greek translation & language Dr. Zoi Resta wins the FIT Interpreting Excellence Prize Πενταυγουστιανά μεζεδάκια […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: