Ο Μποστ για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε, πριν από 55 χρόνια
Posted by sarant στο 11 Αυγούστου, 2017
Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Στο ιστολόγιο έχουμε παρουσιάσει πολλά σκίτσα του, σχεδόν πάντα σχολιασμένα ώστε να αναδεικνύουμε στοιχεία της επικαιρότητας που δεν είναι γνωστά στον σημερινό αναγνώστη.
Από το 2014 ως το 2016 παρουσίασα σκίτσα του Μποστ που σχολίαζαν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς). Το καλοκαίρι του 2016 η επετειακή αυτή σειρά πήρε τέλος, αφού ο Μποστ, κουρασμένος από την καθημερινή δουλειά της εφημερίδας, είχε σταματήσει τη συνεργασία με την Αυγή στα τέλη Ιουλίου του 1966 και είχε αφιερωθεί στο μαγαζί του («Λαϊκέ εικόνε», στην οδόν Ομήρου). Ύστερα ήρθε η δικτατορία.
Στα τέλη Ιουνίου μήνα παρουσίασα ένα σκίτσο του Μποστ που αναφερόταν σε ένα γεγονός που συνέβη τέτοιες μέρες πριν από 55 χρόνια, το σκάνδαλο της ΔΕΗ, που είχε έρθει στην επιφάνεια το 1962, το λεγόμενο «σκάνδαλο Πεζόπουλου». Σήμερα θα δούμε πώς σχολίασε ο Μποστ ένα θλιβερό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε.
Η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στις 5 Αυγούστου 1962, σε ηλικία 36 χρονών. Το σκίτσο που θα δούμε δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία, την εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν ο Μποστ, στις 12 Αυγούστου 1962.
Η επίσημη εκδοχή είναι ο θάνατος της Μονρόε ήταν αυτοκτονία με υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, αλλά έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες (συνωμοσίας, θα λέγαμε) που μιλούν για δολοφονία.
Ο Μποστ πάντως στο σκίτσο του δεν ασχολείται με αυτές τις θεωρίες. Αντίθετα, δεν φαίνεται να τρέφει καμιά αμφιβολία για την αυτοκτονία της σταρ, που όμως τη θεωρεί αδικαιολόγητη διότι δεν υποσχέθηκε τίποτα στους Έλληνες αγρότες.
Στη γελοιογραφία κυριαρχεί το κείμενο -το σκίτσο πιάνει μικρή έκταση και συνοδεύεται κι αυτό από λεζάντα με πολύ μικρά γράμματα, στα οποία γίνεται λόγος για τα στούντιο της Φοξ και τον ελληνικής καταγωγης διευθυντή της, τον Σπύρο Σκούρα. Τους προηγούμενους μήνες, η Φοξ είχε έρθει σε σύγκρουση με τη Μέριλιν Μονρόε: επικαλούμενη ασυνέπειά της στα γυρίσματα, κατήγγειλε τη σύμβαση και τη μήνυσε ζητώντας 750.000 δολάρια αποζημίωση. Αυτό έγινε μάλλον επειδή η εταιρεία δεν ήθελε να φορτωθεί ένα ακόμα προβληματικό γύρισμα -είχε ήδη την Κλεοπάτρα, που κατά σύμπτωση κι αυτήν την έχει σχολιάσει ο Μποστ τον Ιούλιο του 1962 (σκίτσο που έχουμε παρουσιάσει εδώ).
Ωστόσο, η Φοξ γρήγορα κατάλαβε το λάθος της και προσέγγισε ξανά τη Μέριλιν Μονρόε. Μάλιστα, είχαν συμφωνήσει σε νέο συμβόλαιο όταν ήρθε ο θάνατός της.
Όπως συνήθιζε, ο Μποστ και εδώ μπλέκει ένα μεγάλο διεθνές γεγονός με ένα μικρογεγονός της εσωτερικής επικαιρότητας. Σύμφωνα με τη λεζάντα στο κέντρο, ο Σκούρας ανάγγειλε στη Μονρόε τις αποδοχές του στρατηγού Γρηγορόπουλου κι αυτό την οδήγησε στον θάνατο! Αλλά και στο κυρίως κείμενο ο Μποστ εκφράζει ειρωνικά την ευχή να στείλει λίγα άνθη ο Γρηγορόπουλος αφού βγάζει αρκετά.
Τι είχε συμβεί; Εκείνες τις μέρες, είχε δημοσιευτεί στον τύπο η είδηση ότι ο στρατηγός Γρηγορόπουλος, που βρισκόταν με αποστολή στην Ουάσινγκτον, εισέπραττε παχυλό επιμίσθιο, ύψους 2500 δολαρίων, και μάλιστα αφορολόγητο. Η κυβέρνηση είχε απαντήσει ότι ο στρατηγός εκπροσωπούσε τη χώρα σε συζητήσεις μεγάλης σημασίας, ότι το επιμίσθιο ήταν 1700 και όχι 2500 δολάρια, και ότι μόλις κάλυπτε τα έξοδά του για ενοίκιο και δαπάνες παραστάσεως. Να θυμίσω ότι την εποχή εκείνη η ισοτιμία δραχμής και δολαρίου ήταν κλειδωμένη στις 30 δρχ. το δολάριο. Από το ίδιο ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι ο κανονικός μισθός του στρατηγού ήταν 9000 δρχ. (Αν πάρουμε σαν μέτρο σύγκρισης την τιμή της εφημερίδας, που ήταν 1,5 δρχ., αντιστοιχεί με 7800 ευρώ σημερινά. Από την άλλη, στην ίδια εφημερίδα βλέπουμε ότι με 9000 αγόραζε κανείς τότε ένα ψυγείο Prestcold 10,2 κυβικών ποδών, πράγμα που δείχνει πόσο παρακινδυνευμένο είναι να κάνουμε τέτοιες αναγωγές).
Ο Μποστ καταφέρνει επίσης να μπλέξει στη συζήτηση τις υπηρέτριες, που τότε ήταν πολύ συνηθισμένες στις ευκατάστατες οικογένειες -η αναφορά σε βιασμό 13χρονης μάλλον θα αναφέρεται σε γεγονός που συνέβη- ενώ στην τελευταία στροφή κάνει λόγο και για τον Μαρίνο που «δαγκώθη στον Οιδίποδα» -προφανώς εννοεί τον ηθοποιό Ιορδάνη Μαρίνο. Αλλά αυτές τις μικροειδήσεις τις έχει σκεπάσει δίκαια η σκόνη του χρόνου.
Θυμάται επίσης ο Μποστ δύο προηγούμενους συζύγους της Μέριλιν, τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ και τον παίκτη του μπέιζμπολ Τζο ντι Μάτζιο (τον «κύριον Ντιμάντζιον» κατά Μποστ), όμως δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεται όταν λέει «εις τον αστυφύλακα ας κάνουμε εκκλήσεις / μετά απ’ τα σαράντα σου να ξαναδίνει κλήσεις». Μάλλον θα μείνει μυστήριο, εκτός κι αν κάποιος απο σας το διαλευκάνει!
Υστερόγραφο: Από σήμερα ως την Τρίτη το βράδυ θα λείπω σε μια μικρή εκδρομή εδώ στα πέριξ. Η τροφοδοσία με άρθρα ελπίζω πως θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, αλλά προφανώς δεν θα έχω την ευχέρεια να παρακολουθώ από πολύ κοντά το ιστολόγιο.
Γς said
Καλημέρα
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα.
Η Μέριλιν αμακιγιάριστη στην Ν. Υόρκη το 1955. Το πορτραίτο πιθανολογείται ότι τραβήχτηκε από τον Μπίλι Γουάιλντερ
Γς said
>Από την άλλη, στην ίδια εφημερίδα βλέπουμε ότι με 9000 αγόραζε κανείς τότε ένα ψυγείο Prestcold 10,2 κυβικών ποδών, πράγμα που δείχνει πόσο παρακινδυνευμένο είναι να κάνουμε τέτοιες αναγωγές
Ψυγεία πάγου!
Πόσοι άραγε τα ξέρουν σήμερα;
Λίγα χρόνια νωρίτερα από την εποχή η μάνα μου αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ της αγοράς ενός οικοπέδου στη Λούτσα κι ενός ψυγείου πάγου.
Οικόπεδο στη Λούτσα δεν πήραμε
Corto said
Καλημέρα!
«και εις τον αστυφύλακα ας κάνουμε εκκλήσεις / μετά απ’ τα σαράντα σου να ξαναδίνει κλήσεις»
Εμένα μου φαίνεται απλό, χωρίς κάποιο υπονοούμενο:
επειδή όλοι σοκαρίστηκαν από τον θανάτο της ηθοποιού, και από την μεγάλη ταραχή οδηγούν απρόσεχτα, ας δείξει ο αστυφύλακας επιείκεια τουλάχιστον μέχρι τα σαράντα της (το μνημόσυνο των σαράντα ημερών).
Pedro Alvarez said
Τζέημς Ντόχερτι. Όταν παντρεύτηκε τη Νόρμα τζην Μπεηκερ ήταν μπάτσος.
Alexis said
Καλημέρα.
Ωραίο λογοπαίγνιο το «αιώνια η κνήμη σου»
Ε, νομίζω ότι το παράδειγμα με το ψυγείο είναι λίγο ακραίο γιατί το 1962 το ψυγείο ήταν μία συσκευή χάι-τεκ και άρα πανάκριβο. Τα 9 χιλιάρικα ήταν ένας παχυλότατος μισθός για την εποχή, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας μέσος δημόσιος υπάλληλος έπαιρνε 2000-2500 δραχμές μηνιαίως.
Γς said
5:
Πού;
Στην Ουιγουρία;
Πάνος με πεζά said
@ 4 : Πόσοι το ξέρουν; Εδώ ξέρουμε το φαναράκι !

Pedro Alvarez said
Δεν χρειάζεται να παιδευομαστε με ψυγεία. Δυόμισι χιλιάρικα πράσινα το 1962 είναι μία εικοσαρα σημερινά. Όσα περίπου καθαρίζει ένας ευρωβουλευτής. Σιγά το έξοδο για κοτζαμαν Χενεραλ.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
5 Αυτόν σκεφτηκα κι εγώ, αλλά δεν είδα ότι ήταν μπάτσος
6 Κι εγώ νόμιζα ότι λέει κνήμη αλλά αν το προσέξεις είναι «μνημη».
Σε λίγο θα φύγω για ολιγοήμερο ταξιδάκι, αλλά άρθρα θα ανεβαινουν.
gpoint said
Ωραίος ο Μποστ !!
Ο αστυφύλαξ πρέπει να είναι αυτός που την βρήκε νεκρή, το θεωρεί τύχη που την είδε έστω κι έτσι
sarant said
Για να βάλω κι ένα κουίζ, που θα απαντηθεί αύριο, πηγαίνω σε ένα μέρος που θυμίζει μια περιπέτεια του Αστερίξ
cronopiusa said
Νομίζω ότι τα σκάγια είναι για το μικρογεγονός της εσωτερικής επικαιρότητας
Αυτολογοκρημένη μνήμη – Η εθνικόφρων ιστοριογραφία
Ένα άλλο πεδίο μάχης στο οποίο θα δοθεί μεταπολεμικά ο αγώνας για τη δικαίωση των ταγματασφαλιτών είναι αυτό της εθνικόφρονος ιστοριογραφίας. Σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στη Βουλή, ωστόσο, εδώ μπορεί να διακρίνει κανείς πολλαπλά επίπεδα και σαφείς χρονικές περιοδολογήσεις.
…. ….
…. Είναι σ’ αυτή τη φάση που το αίτημα της επίσημης δικαίωσης των ταγματασφαλιτών διατυπώνεται προγραμματικά πλέον, με αποκορύφωμα την έκδοση (1966) του βιβλίου του Σταυρογιαννόπουλου -του πρώτου που βάζει τα Τάγματα στο κέντρο της αφήγησης, ζητώντας ανοικτά την άρση του χαρακτηρισμού «εχθρικοί σχηματισμοί» με τον οποίο εξακολουθούν, τυπικά τουλάχιστον, να βαρύνονται αυτά 27.
Το βαρύ πυροβολικό της περιόδου θα είναι, ωστόσο, τα απομνημονεύματα ηγετικών στρατιωτικών μορφών της επίσημης εθνικοφροσύνης, όπως οι στρατηγοί Τσακαλώτος και Γρηγορόπουλος, που σπεύδουν επίσης να υπερασπιστούν τους «συκοφαντημένους» ταγματασφαλίτες συνοδοιπόρους τους.
Ο πρώτος χαρακτηρίζει τα Τάγματα «απαραίτητα και ευεργετικά δια το Έθνος» και την ίδρυσή τους «ευλογημένη απόφασιν», δηλώνει ότι το όνομα των ιδρυτών τους (όπως ο «υπέροχος πατριώτης» Ιωάννης Ράλλης) «πρέπει να προφέρεται μ ’ ευγνωμοσύνιν» και, τέλος, διακηρύσσει πως «ο κατά του μεγαλυτέρου εχθρού της Ελλάδος αγών των, ο αγών κατά του Κομμουνισμού, τους δίδει το δικαίωμα να μετέχωσι του δάφνινου στεφάνου των αγωνιστών της πατρώος», αφού και αυτοί «ηγονίσθησαν τον δίκαιον υπέρ της ελευθερίας αγώνα» 28.
Ο δεύτερος υιοθετεί απέναντι στα Τάγματα μια πιο «πραγματιστική» στάση, αποδεχόμενος πολλές από τις εις βάρος τους κατηγορίες αλλά δικαιώνοντάς τα εντέλει, σαν τη μοναδική αξιόπιστη αντικομμουνιστική δύναμη της εποχής -γεγονός που, αν μη τι άλλο, κατέστησε τη δημιουργία τους πράξη «μη αντιβαίνουσαν προς τα εθνικά συμφέροντα» 29.
Καλή σας μέρα!
Corto said
10 (Sarant):
Δεν ήταν μπάτσος, αλλά βιομηχανικός εργάτης.
she married their neighbors’ son, 21-year-old factory worker James «Jim» Dougherty, on June 19, 1942, just after her 16th birthday.[44] Monroe subsequently dropped out of high school and became a housewife; she later stated that the «marriage didn’t make me sad, but it didn’t make me happy, either. My husband and I hardly spoke to each other. This wasn’t because we were angry. We had nothing to say. I was dying of boredom.»[45] In 1943, Dougherty enlisted in the Merchant Marine.[46] He was initially stationed on Catalina Island, where she lived with him until he was shipped out to the Pacific in April 1944;
https://en.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe
Alexis said
#5: Βιομηχανικός εργάτης λέει η αγγλική Βίκι:
«…she married their neighbors’ son, 21-year-old factory worker James «Jim» Dougherty, on June 19, 1942, just after her 16th birthday.»
cronopiusa said
cronopiusa said
Πάνος με πεζά said
@ 12 : Στην Αρβέρνη;
spiral architect 🇰🇵 said
Conspiracy theoriesQ
(or not?)
Retired CIA agent, Normand Hodges, confesses to assassinating Marilyn Monroe and 36 other people.
Alexis said
#14: Ε, συμπέσαμε… Και μετά εντάχθηκε στο Εμπορικό Ναυτικό, λέει. Φαντάσου να είσαι ναυτικός και να έχεις αφήσει πίσω σου στο σπίτι τη Μέριλιν ως σύζυγο… 🙂
#10: Έχεις δίκιο Νίκο, μνήμη λέει, τώρα που το πρόσεξα καλύτερα. Το κ το κάνει «καλλιγραφικό» που λέγαμε παλιά, κάπως σαν u
Pedro Alvarez said
Ο Ντόχερτι ήταν μπάτσος στο LAPD
Pedro Alvarez said
9. Εκτός από τον JFK και τον Φιντέλ ,πρέπει να είχε πάει και με το Χρουστσόφ, το Βίλη Μπραντ και τον Μπραντ Πητ…
Alexis said
Εάν ζούσε σήμερα θα ήταν μια γριούλα 91 ετών… 😦
spiral architect 🇰🇵 said
… αλλά η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. 🙂
spiral architect 🇰🇵 said
@12: Φέρ’ τους ρε στην Ελλάδα να μάθουν τι εστί καλοκαίρι! 🙂
leonicos said
@3 Γς
Ο σπειροειδής σωλήνας λεγόταν σερπαντίνα. Όπως οι χάρτινες σπειροειδείς κορδέλες της Απόκρηάς. Μάθε κάτι επιτέλους!
cronopiusa said
leonicos said
@ 17
Connaissez-vous o’u est Azania?
Το έμαθα προχθές. Είναι η βόρεια Αρκαδία, Καλάβρυτα, Φαινεός κι εκεί γύρω.
leonicos said
Τι εστί καλοκαίρι; Το μάθαμε και στη Σικελία. Περπάτημα στην κοιλάδα των ναών 12-2, στην Ορτυγία (Συρακούσες) και το αρχαίο θέτρο, το ίδιο, Κι όμως του χρόνου τον Πάη θα πάω να δω παράσταση.
leonicos said
δεν θα πάω τον Πάη, αλλά τον Μάη
cronopiusa said
οὐ νέμεσις Τρῶας καὶ ἐϋκνήμιδας Ἀχαιοὺς
τοιῇδ᾽ ἀμφὶ γυναικὶ πολὺν χρόνον ἄλγεα πάσχειν
αἰνῶς ἀθανάτῃσι θεῇς εἰς ὦπα ἔοικεν
ἀλλὰ καὶ ὧς τοίη περ ἐοῦσ’ ἐν νηυσὶ νεέσθω,
μηδ’ ἡμῖν τεκέεσσί τ’ ὀπίσσω πῆμα λίποιτο.
«Κρίμα δεν έχουν οι Αχαιοί, δεν έχουν κρίμα οι Τρώες
χάριν ομοίας γυναικός τόσον καιρόν να πάσχουν·
τωόντι ομοιάζει ωσάν θεάς η τρομερή θωριά της
αλλά και ως είναι ασύγκριτη καλύτερα να φύγει
παρά να μείνει συμφορά σ’ εμάς και στα παιδιά μας».
Corto said
20:
Πράγματι, συμπέσαμε!
Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι ο Μποστ θα σατίριζε πράγματα γνωστά στο ελληνικό κοινό. Ο πρώτος σύζυγος της Μ. ήταν άραγε τόσο γνωστός στους Έλληνες, ώστε να τον υπονοεί ο Μποστ; Απίθανο μου φαίνεται.
leonicos said
Αρχιμήδη Αναγνώστου
Θα το πω κι ας με μαλώσουν. Έλειπα στο κάτω κάτω. Υπέροχο το χτεσινό σου 17
Κουτρούφι said
Αναρωτιέμαι αν θα γραφόταν σήμερα ένα τέτοιο σατιρικό (είτε έμμετρο είτε πεζό) για το θάνατο κάποιας διασημότητας. Δεν πάει αυτή τη στιγμή το μυαλό μου σε κάτι πρόσφατο.
spiral architect 🇰🇵 said
@34: Γράφονται-σκιτσάρονται και τώρα, απλά τα παλιά έχουν αυτό το βίντατζ που τα κάνει αγαπητά ακόμα και σήμερα.
cronopiusa said
Reunión de cancilleres contra Venezuela: «Ladran los perros…»
Γιάννης Ιατρού said
22: Σοβαρή παράληψη η μη αναφορά του Γς 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@37. Ὁ Γς τὴν εἶχε ἀπορρίψει.
Γι᾿ αὐτὸ αὐτοκτόνησε ἡ Μαίριλυν. 🙂
Γς said
37:
Σκ’οπιμη η παράλειψη του Ουιγούρου Πέδρου
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Για λουτροθεραπεία
https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/20/asterix-10/
Γιάννης Ιατρού said
33: Λεώ
θολώνεις τα νερά, ε; Καλά, παίρνεις άφεση, μιάς και κάνει ζέστη 🙂
Ο Αρχιμήδης χθες δεν έκανε χθες κανένα σχόλιο, θα εννοείς προχθές, στο νήμα για την Αρλέτα, και δεν είναι το 17 αλλά το 13! Κι όντως πολύ καλό, κάτι έγραψα σχετικά στο νήμα για την Αρλέτα, …για όποιον ενδιαφέρεται 🙂
Γιάννης Ιατρού said
39: και ύποπτη 🙂 Γς μου!
Παναγιώτης Κ. said
΄Ασχετο. Από αύριο ο καιρός αλλάζει και κάνουν λόγο για χαλαζόπτωση. Αν δεν μπορούμε να στεγάσουμε το όχημα, να βρούμε τότε ένα χαλάκι να το βάλουμε επάνω για να αποφύγουμε τα βαθουλώματα στη λαμαρίνα ή το σπάσιμο του μπαρπρίζ. Τα έχω υποστεί και τα δύο πριν περίπου δέκα χρόνια.
Παναγιώτης Κ. said
Δεν πρόκειται για καμιά συνωμοσία. Αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ φρόντιζαν και με το παραπάνω την ικανοποίηση των διαφόρων… αναγκών τους.
Από πρόεδρο μάθαμε τι σημαίνει…ανάρμοστη συμπεριφορά! 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Αν το έκαναν μερικοί-μερικοί κι εδώ, θα είχαν κλείσει πολλά ΜΜΑ …
raf said
19 όχι – εδώ το πραγματικό προφίλ του ηλικιωμένου: https://www.theguardian.com/society/2013/nov/09/sick-prisoners-handcuffing-terminally-ill
spiral architect 🇰🇵 said
Και το άσμα της ημέρας από έναν καλλιτέχνη που κατά το ήμισυ τίμησε το όνομα της σχωρεμένης:
gpoint said
Πωπω… εδώ και τρεις ώρες άλλαξε προπονητή ο ΠΑΟΚ κι ούτε μια ανακοίνωση από την ΝουΔου…
Μιχάλης Νικολάου said
19, … Marilyn Monroe had … slept with …
Fidel …
Αν ήταν παντρεμένη,
τo λες και
infidelity!
(Για τον Fidel,
ίσως hi-fi.)
Γς said
47:
κι ο Υβ Μοντάν
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο αστικός μύθος λέει ότι η Μέριλιν έταξε μια νύχτα μαζί της σε όσους βορειοκορεάτες πιλότους αυτομολούσουν μαζί με τα αεροπλάνα τους. Ο μύθος επιμένει ότι βρέθηκαν δύο. Η Μέριλιν αεροπλάνα σέρνει.
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.pronews.gr/istoria/474794_deite-tin-merilin-monroe-na-psyhagogei-ta-strateymata-stin-korea-1954-foto&ved=0ahUKEwiEyLmQtM_VAhWiCcAKHStFCR8QFghHMAs&usg=AFQjCNHsj_F649bXPOujRaNH1L4pkfJr5Q
Γιάννης Κουβάτσος said
Μέλλων διευθυντής του ΔΝΤ ή και πρόεδρος των ΗΠΑ:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sport-fm.gr/article/pamploutos-trapezitis-o-41xronos-pou-feretai-na-esprwkse-gunaika-mprosta-se-lewforeio/3449115&ved=0ahUKEwjS34-MuM_VAhWIIMAKHd67CmcQFggeMAE&usg=AFQjCNEMwelrbouxE7e16QDAWfqPZKOX8g
sarant said
Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα!
Γεια σας από… όχι πάντως από την Αρβέρνη (σχ. 18)
Γιάννης Ιατρού said
Η θεία δίκη 🙂
Refugee rescue boat sent to help far-right anti-immigrant ship stranded
Μιχάλης Νικολάου said
3, … η μάνα μου αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ της αγοράς ενός οικοπέδου στη Λούτσα κι ενός ψυγείου πάγου.
Οικόπεδο στη Λούτσα δεν πήραμε …
Η επένδυση στη Λούτσα
πάγωσε.
spiral architect 🇰🇵 said
@54: Και η ειρωνεία:
cronopiusa said
Γιάννης Ιατρού said
55: Μιχάλη,
και σκέψου να μπερδεύανε τη Λούτσα, εκεί να δεις επένδυση 🙂
gpoint said
Πρώτες δηλώσεις του Λουτσέσκου, προπονητή του ΠΑΟΚ πλέον… «O μεγαλύτερος οπαδός της ομάδας που προπονώ»
Εχω ξαναπει πω το Ρουμάνος το θεωρώ επάγγελμα και οχι εθνικότητα…
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@Gpoint (59). 🙂 🙂
Alexis said
Παρακαλούνται οι χριστιανούληδες σχολιαστές του σαραντάκειου ιστολογίου να παραμείνουν συντονισμένοι εις το ιστολόγιον.
Αμέσως μετά τον τελικόν των 200 μ. γυναικών γνωστός σχολιαστής θα αποκαλύψει τους αριθμούς του τζόκερ της ερχόμενης Κυριακής.
Γιάννης Ιατρού said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία,την εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν ο Μποστ, στις 12 Αυγούστου 1962.
Στην ίδια εφημερίδα σελ.4 (του Μποστ είναι στην 6) εχει ένα σημείωμα ο Μάριος Πλωρίτης για τη Μ.Μ την οποία λέει πώς γνώρισε δέκα χρόνια νωρίτερα, στα εργαστήρια και τα πλατό της Φοξ και μίλησαν και του είπε πράγματα για τον εαυτό της. Τίτλος του άρθρου: «Η Μαίριλυν η μοναξια και ο Μολώχ-Υπότιτλος: Φωτοστέφανοι και έρεβος »
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=12&db=8&da=1962
Γιάννης Ιατρού said
61: Alexis

τῇ ψυχῇ αὐτοῦ ἀγαθὸν ποιεῖ ἀνὴρ ἐλεήμων (Παρ. 11,17) 🙂
sarant said
Μωρέ μπράβο!
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
>>στην τελευταία στροφή κάνει λόγο και για τον Μαρίνο που «δαγκώθη στον Οιδίποδα» -προφανώς εννοεί τον ηθοποιό Ιορδάνη Μαρίνο.
Βλέπω ότι ο καλός ηθοποιός είχε παίξει Οιδίποδα το προηγούμενο καλοκαίρι στους Φιλίππους:
. Οιδίπους τύραννος / Σοφοκλής (Συγγραφέας) / Καραντινός Σωκράτης (Σκηνοθεσία) – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (19/08/1961)
http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&item=988
Ο Βυρωνιώτης Ιορδάνης Μαρίνος είχε συλληφθεί στο Μπλόκο του Βύρωνα και θα εκτελούνταν στη σειρά με την τετράδα του όταν «Ενας λεβέντης» (το σχετικό διήγημα του Θέμου Κορνάρου) πετάχτηκε,ανέλαβε την ευθύνη κι εκτελέστηκε εκείνος σταματώντας το μακελειό. http://www.stasivyrona.gr/stash-vyrwna/themata/culture/462-to-bloko-tou-vyrwna-mia-ofeilomenh-apokatastash
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
64 >>Δάφνη δαφνοστεφανωμένη (κατά Μ.Ν.) και
αρχιΔάφνη κατά τον Αμπελογκάρντεν
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
1) Όπως σάς προανήγγειλα από χθές, η Ολλανδέζα αρχιμουνάρα Δάφνη Σκίπερς κατετρόπωσε προ 79 λεπτών (23.54 ώρα Ρωμέικου) τας 7 νέγρας φιναλίστ εις τον Τελικόν του Αρχαιοελληνικού Σταδίου (200 μέτρα) γυναικών. Αποδείξασα με αυτόν τον τρόπον η ελληνόψυχη Δάφνη (οι γονείς της τυγχάνουν γνωστοί οπαδοί της Πατρώας Θρησκείας των Ελλήνων, εξ ού και την εβάπτισαν «Δάφνην») ότι αι φήμαι πως οι νέγροι είναι ασυναγώνιστοι εις τους δρόμους ταχύτητος, είναι απλή προπαγάνδα των χριστιανομπολσεβίκων
Όσοι με ήκουσαν, εδιπλασίασαν τα χρήματά των τουλάχιστον. Πρόκειται διά την δευτέραν απόλυτον επιτυχίαν του Επιτελείου μας εις διάστημα 24 ωρών, μετά την προαναγγελίαν της νίκης του Τούρκου Ραμίλ Γκιουλίεφ εις τα 200 μέτρα ανδρών, όστις εθεωρείτο το απόλυτον αουτσάϊντερ. Αν οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου είχον ολίγον φιλότιμον, θα είχον ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουν υπογραφάς ώστε να υποχρεωθή ο κ. Σαραντάκος να με αναγορεύση εις «Μέγαν Ευεργέτην» του παρόντος Ιστολογίου.
2) Όσον διά την παρούσαν ανάρτησιν περί Μονρό και Μπόστ, επί 15 ώρας αποσιωπάται η ουσία: Ο Μπόστ, όπως όλοι οι μπολσεβίκοι της εποχής, εμίσει θανασίμως την Μέριλυν, διότι αυτή ήτο η εντολή της μητερούλας Σοβιετικής Ένωσης. Όπως γράφει η αγγλική Wikipedia, η Μέριλυν είχε γίνει Εβραία το 1956 διά να υπανδρευθή τον Άρθουρ Μίλλερ. Αμέσως, η Αίγυπτος του Νάσερ (ο οποίος τα είχε τσουγκρίσει με τους Αγγλοαμερικάνους και είχε στραφή προς την ΕΣΣΔ) απηγόρευσε την προβολήν των ταινιών της και όλοι οι μπολσεβίκοι του κόσμου ήρχισαν να την υβρίζουν ως πόρνη, ελαφρών ηθών κλπ. διότι έπεσε γραμμή «από ψηλά». Συνεπώς, η νεκρολογία του Μπόστ μόνον αντικειμενική δεν ηδύνατο να είναι.
3) Περαίνων, επαναλαμβάνω ότι αι συνεχείς επιτυχίαι του Επιτελείου μας (Νίκη Τράμπ, Δημοψήφισμα Τσίπρα, Γκιουλίεφ, Δάφνη Σκίπερς κλπ) δεν είναι αποτέλεσμα τύχης (όπως ειρωνεύονται κάποιοι σεσημασμένοι αναγνώσται εις τα σχόλια 61 +64), αλλά Αριστοτελικής Λογικής και καλών πληροφοριών. Δι’ όσους με ειρωνεύθησαν και θα με ειρωνευτούν εις το μέλλον, απαντώ με μίαν θαυμασίαν Κυπριακήν παροιμίαν που δύνασθε να εύρητε εις τον «Θησαυρόν της Κυπριακής Διαλέκτου»» του Κωνσταντίνου Γιαγκουλλή, τον οποίον και σάς προσφέρω απόψε εις την 1ην έκδοσίν του (2002): «Έσει ο πούττος πρόσωπον νά’ βκει στο βιλλοχώριν;»
Μετά της δεούσης τιμής
Γέρων Βάταλος
χριστιανομπολσεβίκων χαρτζηλικωτής
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
ΥΓ: Η Κυπρία αναγνώστρια του Ιστολογίου, κ. Λ., θα πρέπει κάποτε να μάς εξηγήση διά ποίον λόγον οι αδελφοί μας οι Κυπραίοι αποκαλούν τον πούτσον με θηλυκόν όνομα (η βίλλα) και το μουνί με αρσενικόν (ο πούττος). ΙΔΟΥ πεδίον δόξης λαμπρόν γλωσσολογικής αναλύσεως…
Γιάννης Ιατρού said
Σιγά την γλωσσολογική ανάλυση, κομίζεις γλαύκας… Άσε που επαναλαμβάνεσαι, αλλά μα μου πεις, προϊούσης της ηλικίας … Έχεις και τις γνωστές εμμονές σου …
Κύπριος ταξιδεύει στην Αγγλία.
Εκεί φίλος του Κύπριος κάτοικος Λονδίνου από χρόνια τον καλεί να πάνε να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα με
την Άστον Βίλλα.
Και αντιδρά ο νιόφερτος:
Μα ξέχασες τη γλώσσα μας; Δεν ξέρεις ότι είτε θα πεις άστον βίλλο ή άστην βίλλα; Ποτέ άστον βίλλα.
όπως είπε κι ο Αλφρέδος το 2013.
Αυτό και άλλα σχετικά περί του θέματος έχουν προ πολλού αναφερθεί στο ιστολόγιον.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
69/Γιάννη, τάχατες η Αίγυπτος απαγόρευσε την προβολή των ταινιών της Μ.Μ; Μα στην ίδια εφημερίδα του σημερινού νήματος:Ελευθερία της 12/8/1962 στη σελίδα 2, το άρθρο «Μεταθανάτια προβλήματα γύρω από τη Μαίριλυν», τελειώνει με αναγγελία ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΙΡΙΛΥΝ (έτσι κεφαλαία) ανήγγειλε η Σέντσουρι Φοξ στο Κάιρο.Μια εβδομάδα με ταινίες της για να τιμήσουν …
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Νικοδέσποτα, καλά να περνάτε 🙂 στη Νορμαδία,στους Γότθους, όπου και να είστε (αύριο θα μάθουμε …) 🙂

ΕΦΗ-ΕΦΗ said
13.Κρόνη, για το λινκ αυτό, πολύ σ΄ευχαριστώ!
Γιάννης Ιατρού said
70: ΕΦΗ

να δούμε λίγο της ημερομηνίες
Ελευθερία της 12/8/1962 με το φεστιβάλ, ο γάμος με τον Miller στις 29/6/1956. Στο ενδιάμεσο πολλά αλλάζουν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
73. Λίγο περίεργο αφού Νάσερ ήταν και το 56 και το 62 (και αρκετά ακόμη όπως θυμάμαι). Εκεί κάτω που γεννήθηκα πιάναμε Κάιρο φουλ στο ραδιόφωνο.Κάτι ώρες, δυο φορές την εβδομάδα μόνο, είχε ελληνικά.Το Γκαμαλ Αμπντελ Νάσερ, μπορώ να το προφέρω Αιγυπτιακότατα με τις τόσες φορές που ηχούσε στ΄αυτιά μου 🙂 .Τέλος πάντων.
Γιάννης Ιατρού said
74: Υποθέτω, πως τα κίνητρα ήταν πολιτικά κι όχι θρησκευτικά, όπως αρχικά ήθελαν να εμφανίσουν. Και τα πολιτικά αλλάζουν πιο εύκολα …, και μάλιστα αν πρόκειται για ταινίες όχι τύπου «η Έξοδος» ή η «Κιβωτός του Νόε» 🙂
Γιάννης Ιατρού said
75: Νώε γμτ#$@^
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
76. Νοώ! 🙂
caktos2 said
Partirà
la nave partirà
dove arriverà
questo non si sa
sarà come l’Arca di Noè
il cane, il gatto, io e te
Γς said
il cane, il gatto, io e te, e Cakto
Σκουζάτε με!
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ said
Reblogged στις agelikifotinou.
cronopiusa said
ΕΦΗ – ΕΦΗ και στο νήμα για την Αρλέτα το τραγουδάκι
ήταν για σένα
ΣΠ said
68
Μια παρατήρηση. Αν ο αγώνας ήταν το Αρχαιοελληνικό Στάδιο (περίπου 190 m), τόσο ο Τουρκοαζέρος όσο και η ιπτάμενη Ολλανδέζα θα είχαν χάσει αφού στο σημείο εκείνο της κούρσας δεν είχαν περάσει ακόμα μπροστά.
ΣΠ said
Ένα τραγούδι που έγραψε ο Έλτον Τζων για την Μέριλιν. Με αλλαγμένους στίχους το είπε και στην κηδεία της Νταϊάνας.
Ριβαλντίνιο said
@ 68 Βάταλος
της νίκης του Τούρκου Ραμίλ Γκιουλίεφ εις τα 200 μέτρα ανδρών,
Διατί αποκρύπτεις ότι πρόκειται ουχί διά Τούρκον, αλλά διά Αζέρον, τουτέστιν εκτουρκισμένο γλωσσικά Ιρανό και συνεπώς Άρειο ; 🙂
Γιάννης Ιατρού said
84 (68γ) Ρίβα
