Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νορμανδικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 12 Αυγούστου, 2017


Ο τίτλος εξηγείται επειδή, όταν θα δημοσιευτεί αυτό το άρθρο (να ‘ναι καλά ο αυτόματος πιλότος) εγώ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βρίσκομαι στη Νορμανδία, όπου βέβαια θα σερβίρουν νορμανδικά μεζεδάκια -και θα τα συνοδεύουν με μηλόκρασο, υποθέτω. Η δουλειά του ιστολόγου βλέπετε, είναι απαιτητική -ακόμα και στις διακοπές πρέπει να μεριμνήσει για άρθρα, οπότε τα σημερινά μεζεδάκια γράφτηκαν νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως.

* Άλλες χρονιές, τέτοιες μέρες ήμουν στην Αίγινα -φέτος, πήγα νωρίτερα. Διαβάζω όμως ότι υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και πολλές περιοχές του νησιού έμειναν χωρίς νερό. Ο Δήμος, πάλι, ανακοίνωσε ότι «Δεν υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση ολόκληρου του νησιού». Αναρωτιέμαι, είναι αυτό σαφές; Εννοεί μήπως ότι υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές του νησιού ή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε κανένα σημείο του νησιού;

Η διατύπωση «δεν υπάρχει πρόβλημα σε ολόκληρο το νησί» κατά τη γνώμη μου σημαίνει ότι «σε ορισμένες περιοχές μπορεί και να υπάρχει». Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος εννοούσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πουθενά. Επειδή, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, σε κάποιες περιοχές πρόβλημα υπήρξε, έχουμε μια περίπτωση που είπαν την αλήθεια κατά λάθος!

* Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Κάπου είδα αυτή τη φωτογραφία, του ομογενή αρχιφύλακα Paul Paulos, ο οποίος υπηρετεί, πολύ ταιριαστά, στην αστυνομία του St. Paul, στη Μινεσότα!

Βέβαια, ο προπάππος του, που πιθανώς αποβιβάστηκε στο Έλις Άιλαντ πριν από 100-120 χρόνια, κάπως αλλιώς θα λεγόταν, ίσως Παυλόπουλος.

* Τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, με τη νίκη της Στεφανίδη. Διάβασα το εξής διασκεδαστικό για τη μετάδοση από την ΕΡΤ:

Σήμερα Κυριακή το πρωί, προκριματικά στιπλ. Τη 2η σειρά περιγράφει δημοσιογράφος που δεν ξέρω το όνομά του, όχι ο Τσώνης, όχι ο Χατζηγεωργίου. Σταδιακά αντιλαμβανόμαστε πως ο άνθρωπος νομίζει πως περιγράφει τον τελικό. Εκστασιάζεται καθώς περιγράφει πώς ο Αμερικανός νίκησε τους Αφρικανούς, κόντρα στην παράδοση κλπ, αναλύει το χρυσό. Στο μεταξύ οι αθλητές ούτε καν πανηγυρίζουν, χαλαροί. Άσε που τελικοί δεν γίνονται το πρωί. Απτόητος ο δικός μας. Αργότερα επιστρέφει ο Τσώνης και λέει: πάμε τώρα να παρακολουθήσουμε την 3η προκριματική σειρά. Αααα, βιάστηκα να βγάλω τον Αμερικάνο πρωταθλητή, λέει αυτός που έκανε την πατάτα. Α, δεν πειράζει, είναι καλός, μπορεί και να το πάρει, λέει ο Τσώνης.

Κι έτσι συμπέρανα ότι παρόλο που εγώ σταμάτησα να βλέπω αθλητικές μεταδόσεις, τα μαργαριτάρια των εκφωνητών συνεχίζονται αδιάπτωτα.

* Κι ένα ακόμα από την ίδια διοργάνωση, με μεταφραστικό ενδιαφέρον:

Παίζει πλάνο από ψηλά στον μαραθώνιο γυναικών στο παγκόσμιο του Λονδίνου. Σε μια διασταύρωση, γράφει στο δρόμο “KEEP CLEAR”. Λέει ο ΕΡΤ-φωνητής: Να κι ένα σύνθημα “μείνε καθαρός” γραμμένο με μεγάλα γράμματα στον δρόμο.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, άλλωστε!

* Ο Κώστας Τζαβάρας, υπουργός Πολιτισμού παλιότερα, ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας, και ειδικότερα στην απόφαση να επιλέγεται με κλήρωση ο σημαιοφόρος στις παρελάσεις του Δημοτικού, υποστηρίζοντας ότι:

Το παιδί μέσα από το δημοτικό αρχίζει να κοινωνικοποιείται και κοινωνικοποίηση σημαίνει ότι θα πρέπει να έλθει σε επαφή με τις αξίες και τις αρχές, που αποτελούν την παράδοση αυτού του λαού. Θέλουν να μας αποκόψουν από τις παραδόσεις μας, για να μας αποδώσουν βορά σε έναν ακατάσχετο μαδουρισμό.

Προσωπικά, το μόνο ακατάσχετο που βλέπω εδώ είναι ο βερμπαλισμός, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ένα μικρούτσικο λαθάκι. Αν το έλεγε άλλος ίσως να το προσπερνούσα, αλλά αφού ο κ. Τζαβάρας είναι εραστής της αριστείας φαντάζομαι ότι θα βάζει ψηλά τον πήχη.

Λοιπόν, δεν νομίζω ότι στέκει να πούμε «να μας αποδώσουν βορά» σε κάτι. Παραδίδω κάποιον βορά, δεν τον αποδίδω.

Επίσης παρατηρώ ότι ο κ. Τζαβάρας συντασσεται με τις απόψεις εκείνων που θεωρούν πως οι Νεοέλληνες δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Το λέω αυτό επειδή καταφέρεται εναντίον της ανάδειξης σημαιοφόρων με κλήρωση, που τη θεωρεί αντίθετη με τις αξίες, τις αρχές και τις παραδόσεις μας. Οι αρχαίοι Έλληνες όμως θεωρούσαν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας την ανάδειξη ηγετών με κλήρωση -έχει γράψει κι ο Αριστοτέλης κάτι θαρρώ. Άρα, ο κ. Τζαβάρας θεωρεί πως δεν έχουμε σχέση με τους αρχαίους.

* Μαργαριταράκι στην άριστη Καθημερινή και μάλιστα φάτσα-κάρτα στον τίτλο: Ερντογάν: Η Γερμανία υποθάλπτει τρομοκράτες.

Υποθάλπει, βέβαια. Είναι αρκετά συνηθισμένο το λάθος να λέμε «περιθάλπτω, υποθάλπτω, παρόλο που αυτό το /λπτ/ είναι μάλλον γλωσσοδετικό. Ίσως πρόκειται για έλξη από το «προσάπτω».

* Σε άρθρο για το δημοψήφισμα που ετοιμάζεται στην Καταλωνία, διαβάζω ότι οι Καταλανοί δεν θέλουν να ακούνε «άλλες επιχειρωτικές εκφράσεις» για τους ίδιους και την περιοχή τους.

Να επαινέσουμε τον συντάκτη ο οποίος, έχοντας να μεταφράσει (υποθέτω) το pejorative ή το derogatory, αντί να καταφύγει στην πεπατημένη και να γράψει, ας πούμε, «υποτιμητικές» ή «μειωτικές» ή κατι αλλο που μπορεί να το γράψει ο καθένας, τόλμησε να σκεφτεί πρωτότυπα. Βέβαια, τέτοια λέξη δεν υπάρχει, αλλά εκεί θα κολλήσουμε;

* Σε άρθρο για τον εκπεσόντα Μάρτιν Σκρέλι, διαβάζω (πρέπει να πάτε με το βελάκι ως τη 12η διαφάνεια) ότι πέρασε από δίκη και βρέθηκε ένοχος για διάφορα αδικήματα, παρόλο που:

Ο ίδιος δήλωνε πριν τη δίκη ότι θα βρεθεί “τόσο αθώος” που θα έπρεπε να του ζητήσουν συγγνώμη η κριτική επιτροπή και οι εισαγγελείς.

Μάλλον ο συντάκτης βλέπει πολλά τηλεπαιχνίδια, από εκείνα που έχουν κριτική επιτροπή, αλλά στα δικαστήρια έχουμε δικαστές και ενόρκους.

* Κυκλοφορεί και πάλι στο Διαδίκτυο η φωτογραφία με την πινακίδα «Δεν επιτρέπονται τα ανεπήτηρα ζώα». Μου την έστειλαν δύο ή τρεις φίλοι. Ωστόσο, δεν είναι καινούργια: είχαμε γράψει πρόπερσι, περίπου την ίδια εποχή.

Αριστερά βλέπετε τη φωτογραφία που είχαμε σχολιάσει πρόπερσι. Φέτος, κυκλοφορεί η ίδια φωτογραφία αλλά κομμένη ώστε να φαίνεται μόνο η κάτω πινακίδα.

Λέξη ανεπήτηρος δεν υπάρχει, ούτε ανεπίτηρος άλλωστε. Υπάρχει ανεπιτήρητος.

Κατά τα άλλα, όποιος ανακατεύεται με τα ανεπίτηρα, τον τρώνε οι ανεκότες.

* Είχαμε και την αυγουστιάτικη πανσέληνο την περασμένη Κυριακή νομίζω, αλλά δεν τη σχολιάσαμε στο ιστολόγιο. Κάπου είδα να τη γράφουν «πανσέλληνο» (είναι πιο ελληνική έτσι, φαίνεται.

Στη Χίο όμως έκαναν ρελάνς και διοργάνωσαν «πανσέλινη» πεζοπορία. Μήπως στεφάνωσαν και τους νικητές με στεφάνια από σέλινο;

* Και κλείνω με ένα περίεργο ορθογραφικό λάθος στον ιστότοπο της Εργάνης:

Πρόκειται για το έντυπο αναγγελίας «οικΟΙοθελούς» αποχώρησης, που βέβαια είναι λάθος -οικειοθελής λέμε, από τον οικείο.

Το περίεργο είναι ότι το λάθος αυτό, που, όπως λέει ο φίλος που το στέλνει, υπάρχει από το 2013 τουλάχιστον, εξαφανίζεται αν ζητήσεις pdf και το εκτυπώσεις. Για του λόγου το αληθές:

Θαύμα παιδί μου, θαύμα!

Και καλό Δεκαπενταύγουστο!

 

 

84 Σχόλια προς “Νορμανδικά μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Σε μια διασταύρωση, γράφει στο δρόμο “KEEP CLEAR”. Λέει ο ΕΡΤ-φωνητής: Να κι ένα σύνθημα “μείνε καθαρός” γραμμένο με μεγάλα γράμματα στον δρόμο.

  Κι ηταν κι εκείνος που επέμενε να κάνομε δεξιά μετά από ένα μικρό μου χάδι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του.

  Ομόνοια. Να φωνάζει και να’ χουν μαζευτεί αρκετοί που έκαναν χάζι.

  Και του λέω:

  -Βρε, δεν έχεις τίποτα, καθαρός είσαι!

  -Καθαρός είσαι! Καθαρός είσαι! Εν χωρώ η μαρίδα.

  Και τα χρειάστηκε. Σταμάτησε τους κοίταξε και τους είπε:

  -Ναι, ρε! Καθαρός είμαι! Ελάτε να με [μπιπ]!

 2. Pedro Alvarez said

 3. Γς said

  Κι ήταν κει κάτω προς το Λίντον πάις Σεντερ της Νάσα και μια Κρύα Λίμνη.

  Ακου Κρύα. Κι έψαξα να τη βρώ.

  Πρώτον δεν ήταν Λέικ. Κομιούνιτι ήταν.

  Και δεύτερον Κλίαρ ήθελε να μου πει ο Βεν σαν Λι. Από την Ταϊπέχ, που δεν μορούσε να πει το λου, σαν τους ιάπωνες που το κάνουνε ρου. Μια αντι-Αργυρώ δηλαδής

  .

 4. Γς said

  >Λίντον πάις Σεντερ

  σπέις σεντερ

 5. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα, Γς.
  Μόνοι σήμερα;
  Ὅλοι λείπουν φαίνεται.

 6. Γς said

  Ναι.
  Μόνοι. Κρατάμε το ιστολόγιο καθσρό.
  Πιάσε σκούπα!

 7. «…να επισημάνω ένα μικρούτσικο λαθάκι. »
  Υπάρχεκι κι άλλο ένα, μικρούτσικο κι αυτό, αλλά σχετικό με πρόσφατο άρθρο: στο «αξίες και αρχές, που αποτελούν την παράδοση αυτού του τόπου» το «που» δεν θέλει κόμμα.

 8. cronopiusa said

  Trump does not rule out military response to Venezuela crisis

  Καλή σας μέρα…

 9. dryhammer said

  Μέχρι που είδα το άρθρο (και το πόσταρα του Νικοκύρη) νόμιζα οτι σελινιαζόμαστε μόνο τα Χριστούγεννα.

 10. Αὐγουστῖνος said

  @Dryhammer: Δὲν ξέρω γιὰ μᾶς, ἀλλὰ τὸ χοιρινό, ὅποτε κι ἂν σελινιαστεῖ, καταναλώνεται μὲ ἀπόλαυση.

 11. sarant said

  Καλημέρα από τη βροχερη Χάβρη, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια! Πάω να εξερευνήσω τις ζούγκλες της Νορμανδίας.

 12. Emphyrio said

  Μηπως ο επιχειρωτικος επιχειρουσε υποτιτλισμους σε οπερες προσφατα, και του ειχε μεινει εις χειρας το «Λεξικον Εντυπωσιαστικον Σπανιων τε και Αδοκιμων, ενιοτε δε και Ανυπαρκτων, Λεξεων της καθ’ημας Ελληνικης»;

 13. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα
  Πανσέληνος ο έρωτας/Καραϊνδρου/Αλεξίου/Κ.Χ.Μύρης/»το μετέωρο βήμα του πελαργού»

 14. Γς said

  Κι ήταν έτοιμη για την D-day. Και περίμεναν.

  Και το σήμα ήρθε. Από τας Αθήνας. Της Γερμανικής Κατοχής. Από το μαιευτήριο της Ελενας.

  Κι έβαλαν μπρός.

  Ο Γς είχε έρθει!

 15. Κουτρούφι said

  Καλημέρα,
  Διάβασα το αρθρίδιο αυτό: http://www.iefimerida.gr/news/355261/politistikos-syllogos-ithele-na-giortasei-me-adamantidi-olokaytoma-tis-ileias-toy-2007
  Δεν ξέρω τι παίζει σε τοπικό επίπεδο στην Ηλεία και δεν παίρνω θέση για την όλη εκδήλωση.
  Αλλά η δήλωση, «Δεν μπορεί να ακουστεί μπουζούκι, ούτε ο εν λόγω καλλιτέχνης σε εκείνο τον χώρο»
  όπου το μπουζούκι αναφέρεται στον Επιτάφιο του Θεοδωράκη με ερμηνευτή (έστω και) τον Αδαμαντίδη, αποτελεί δείγμα πολιτιστικής άγνοιας.
  Νταμιτ, το «Μέρα Μαγιού» θα παίζανε, όχι τις «αμπάρες».
  ΥΓ. Για τον βαρύγδουπο τίτλο του αρθριδίου την ευθύνη φέρει το σάιτ.

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Τι λέει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού (😂) Τζαβάρας; Ότι ανήκει στις παραδόσεις του λαού μας να μπολιάζουμε τα παιδιά μας με τις «αξίες» του άκρατου ανταγωνισμού και ατομοκεντρισμού; Τέτοια τον δίδαξε η γιαγιά του στο χωριό; Πολύ αγγλοσάξονες προτεστάντες μάς το παίζουν οι αυτοδημιούργητοι αριστείς.

 17. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  16. 😦
  Κύριε Τζα…
  Έτσι όπως σε κοιτάζω πίσω από τη βιτρίνα
  και σε διαβάζω στα πρωτοσέλιδα να μιλάς
  με την κοιλίτσα σου κάπως μεγάλη
  που να μη βλέπεις το χώμα που πατάς

  ω, πόσο θα’ θελα να σε πιστέψω εγώ
  και να σε πάρω πολύ στα σοβαρά
  μα εσύ έχεις γνώμη και για την δική μου την αγωνία
  κι εμένα μου ανάβουνε τα λαμπάκια ξαφνικά
  γιατί….
  Κύριε Τζαφόλια, κύριε Τζαφόλια
  κύριε Τζαφόλια κάτι συμβαίνει εδώ

 18. ππαν said

  Καλή περιήγηση, Νικοκύρη!
  Οι Τσώνος-Χατζηγεωργίου δεν πέτυχαν ούτε τους νικητές των κατοσταριών στους άνδρες και τις γυναίκες. Φώναζν θριαμβευτικά το όνομα της Ταλού ενώ πρώτη ήταν η Μπούι και του Κόλμαν ενώ νικησε ο Γκάτλιν. Τα γλωσσικά λάθη ειναι παρωνυχίδες μπροστά στην ανικανότητά τους να διακρίνουν τα στοιχειώδη,αλλά χτες θυμήθηκα το καταπληκτικο «η αντρας», του Μπουκανιέρου, νομίζω, όταν ακουσα για μια αθλήτρια ότι «πριν ήταν ποδοσφαιριστής» 🙂

 19. ππαν said

  Κια μια γενική απορία: καλά, οι μαθητικές παρελάσεις να μην καταργηθούν, το καταπίνουμε. Αλλά γιατί το μέτρο της κλήρωσης περιορίζεται μόνο στα δημοτικά; 🙂

 20. cronopiusa said

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πέρα απ’ την πλάκα, τι μέσον πρέπει να είχε για να προσληφθεί στην ΕΡΑ κάποιος τόσο ανενημέρωτος και τσαπατσούλης, που μπερδεύει τον προκριματικό με τον τελικό; Ο Διακογιάννης πήγαινε μόνος του να μεταδώσει ολυμπιακούς αγώνες και τέτοιες γκάφες δεν έκανε.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στην ΕΡΤ, όχι στην ΕΡΑ.

 23. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>οικειοθελής λέμε, από τον οικείο.
  *οικιοθελής* είναι πλέον «κλασικό» (αμέτρητες φορές το λάθος εννοώ-γκουγκλίστε-) π.χ
  https://yperdiavgeia.gr/decisions/view/18103558

  Κι ένα ραπ
  «Ο τροχός της λύπης δεν υπάρχει.
  Εσύ ξέρεις πόσο θα μείνεις εδώ μέσα ,
  εσύ γνωρίζεις το πότε θα φύγεις οικειοθελώς »

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τσαβίστας ο Αλαφούζος. Κι αν όλα πάνε καλά, Καθημερινή και Σκάει θα μεταλλαχθούν σε εγχώρια φερέφωνα του τσαβισμού:
  http://www.sport24.gr/football/omades/Panathinaikos/o-panathhnaikos-plhsiazei-ston-tsaves.4801890.html

 25. ππαν said

  21: μα δεν ειναι καν αυτό, τόσα χρόνια που δουλεύουν δεν ήραν μυρωδιά. Ακούω τωρα έναν, μαλλον τον Τσώνο, που αδυνατεί εδώ ακι μέρες αν πει σωστά το όνοαμ ιας χώρας. τρίνινταν τον ανεβάζει, τρίνινταν τον κατεβαζει.

 26. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Παραδίδω κάποιον βορά, δεν τον αποδίδω.
  και δεν είναι και κρητικός να πάω με του διαόλου το «δίκιο»:
  Παραδίδω σημαίνει καταντώ (σπάνια,ίσως να μην τ΄ακουσα ποτέ στον ενεστώτα)
  Η λεμονιά π΄ερέχτηκα
  σ΄άλλο μοιράσι πέφτει
  για ένα κλαδί βασιλικό
  θα με ‘ποδώσει κλέφτη

 27. cronopiusa said

 28. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  @25. Ἀπὸ τὸν ἴδιο. Τὸν (κουβανὸ) Copello (Κοπέγιο) τὸν λέει συνέχεια Κοπέλο. Πάλι καλά ποὺ δὲν τὸν εἶπε … κόπελο. Δὲν τοῦ ζήτησε κανεὶς νὰ μάθει ὅλες τὶς γλῶσσες. Ὅμως πέντε βασικὰ πράγματα, ἀπαραίτητα γιὰ νὰ κάνει κάποιος τὴ δουλειά του σωστά, πρέπει νὰ τὰ ξέρει Ὁ Χατζηγεωργίου, ποὺ ξέρει κάποια πράγματα παραπάνω, γιατί δὲν τὸν διορθώνει;

 29. cronopiusa said

  La agobiante realidad de la masificación turística, en 14 imágenes

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ππαν και Δημήτρη, λίγη κατανόηση και υπομονή. Είναι άπειρος ακόμα, πού θα πάει, θα μάθει. 😉
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://nikostsonis.blogspot.com/%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwjm2Or0x9HVAhXMuhQKHYWdDskQFghMMA0&usg=AFQjCNFUUNHX-bFkMTofAefWYZPJdRCYHw

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άκυρος ο Τσώνης που έβαλα. Τον σωστό τον έπιασε η σπαμοπαγίδα. 😊

 32. dryhammer said

  Μια και πληρώνω που πληρώνω Νοβα, όλα αυτά τα βλέπω από το Γιουροσπόρ, που βάζει πιο λίγες διαφημίσεις-τρέιλερ κλπ και κυρίως λένε οι άνθρωποι εκεί ΠΙΟ ΛΙΓΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ απο αυτούς της ερτ και είναι και πιο σωστοί στα ονόματα. Κάθε μέρα διαβάζω το τί γλίτωσα την προηγούμενη.

 33. Pedis said

  8α – Κάμπινγκ ναζιστών εκπαιδεύει παιδιά «στρατιώτες» στην Ουκρανία

  Επίσης παρατηρώ ότι ο κ. Τζαβάρας συντασσεται με τις απόψεις εκείνων που θεωρούν πως οι Νεοέλληνες δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Το λέω αυτό επειδή καταφέρεται εναντίον της ανάδειξης σημαιοφόρων με κλήρωση, που τη θεωρεί αντίθετη με τις αξίες, τις αρχές και τις παραδόσεις μας. Οι αρχαίοι Έλληνες όμως θεωρούσαν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας την ανάδειξη ηγετών με κλήρωση -έχει γράψει κι ο Αριστοτέλης κάτι θαρρώ. Άρα, ο κ. Τζαβάρας θεωρεί πως δεν έχουμε σχέση με τους αρχαίους.

  Νικοκύρη, θάναι απόγονος των Δωριέων και όχι των Μυκηναίων και είναι κατά των κληρώσεων ως μη-γκάγκαρος Αθηναίος.

  Θα κρατήσει πολύ ακόμη η σαπουνόπερα με τη σημαιίτσα την αριστέα; Τη πετσετούλα, δηλαδή, για να σκουπίζουν το πηγούνι στις τιμημένες, διαχρονικές, ηρωικές μεγάλες μάσες.

 34. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  χμ, μεζεδάκια σήμερα, καλή μας όρεξη και καλά να περνάς Νίκο, ετοιμάζεις την απόβαση, ε;

  27: Cronopiusa
  🙂 🙂 κι εδώ 🙂

 35. Γς said

  34:
  >ετοιμάζεις την απόβαση, ε;

  Μία ήταν η απόβαση!

  Σχ. 14

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η σημαία κουκουλώνει μια χαρά ασήμαντα γεγονότα όπως το ότι ο ΔΟΛ περνάει στα χέρια του Μαρινάκη καθαρός από χρέη και χωρίς δεσμεύσεις προς τους εργαζομένους. Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν άραγε τα 200 εκατομμύρια ευρώ των χρεών του ΔΟΛ; Έχω κάτι φοβερές υποψίες…

 37. cronopiusa said

 38. cronopiusa said

 39. Pedro Alvarez said

  H Αμερική οφείλει να προστατεύσει και πάλι τον ελεύθερο κόσμο (free world) και να βουλώσει το στόμα του αιμοσταγούς μπούλη της Κορέα ντελ νόρτε

 40. ΣΠ said

  Η γκάφα του εκφωνητή της ΕΡΤ μου θύμισε αυτή την απίστευτη γκάφα του Στράτου Σεφτελή πριν από πέντε χρόνια:
  http://freddos.sport24.gr/2012/05/25/4817/

 41. ΣΠ said

  Τον Νίκο Τσώνη τον άκουσα μια μέρα να λέει κατ’ επανάληψη για τον αθλητή από τους Βρετανικούς Παρθένους Νήσους.

 42. Pedis said

  # 38 – Πετυχημένο αυτό με τις χαμένες θέσεις εργασίας αν κατεβάσει τα ρολά η ελσκατάντο.

 43. …πανσέλινη»
  πεζοπορία.
  …νικητές με στεφάνια από
  σέλινο;…

  Μπορεί και από
  πανσέ.
  Με λινάρι για δέσιμο.

 44. ranele said

  8α – Κάμπινγκ ναζιστών εκπαιδεύει παιδιά «στρατιώτες» στην Ουκρανία
  Pedis & Croni, είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Τεχνηέντως και έναντι αδρής αμοιβής προσπαθούν να εμφυσήσουν στα παιδιά την απέχθεια προς καθετί ρωσικό. Το μίσος τελικά δεν είναι ένα αυθόρμητο συναίσθημα, το μίσος διδάσκεται.

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το ριφιφί της Eldorado Gold: Από την Ελλάδα στα Μπαρμπέιντος μέσω Ολλανδίας

  «…Στην προκαταρκτική της έκθεση, η ολλανδική ΜΚΟ SOMO (Κέντρο για την Έρευνα των Πολυεθνικών Εταιρειών) διαπιστώνει ότι η χρήση εταιρειών-θυρίδων με έδρα την Ολλανδία είναι μια προσφιλής τακτική των εταιρειών εξόρυξης ώστε να αποφεύγουν τους φόρους.

  …κοστίζει πολύ φθηνότερα στην Eldorado Gold να περνάει το «ελληνικό» της εισόδημα μέσω των ολλανδικών εταιρειών αντί να το στέλνει απευθείας στον Καναδά. Η ειρωνία είναι ότι η απώλεια εισοδήματος για την Ελλάδα επιτράπηκε και συνέβη την ίδια περίοδο που η χώρα επλήγη απο την οικονομική κρίση, και η ανάγκη για φορολογικά έσοδα ήταν μεγαλύτερη από ποτέ…»
  https://www.thepressproject.gr/article/69975/To-rififi-tis-Eldorado-Gold

 46. cronopiusa said

  Ranele

 47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  44. 🙂
  >>…πανσέλινη πεζοπορία.…νικητές με στεφάνια από σέλινο;…
  πες αναβίωση των αρχαίων Νέμεων (ή Πύθιων ή Ίσθμιων) όπου πράγματι στεφάνωναν με άγριο σέλινο

 48. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  47β Κρονη, από πεφταστέρια θα πάμεεεε! , χαλάλι! 🙂 🙂

  θα κερνάς τους εξωγήινους ούζο βερεσέ
  και σκόνη από τ’ άστρα ναργιλέ
  να πίνουν να χορεύουνε
  να τσιμπάν και κάνα μεζέ (Αρλέτα /Τ.Ποταμιάνος Μ΄’ενα άσπρο άλογο)

 49. 48, 😀

  …που ευδοκιμούσε, ως γνωστόν, στις όχθες του Σελινούντα, μια δρασκελιά δρόμο!

 50. Pedis said

  On the beach 2017. The beckoning of nuclear war

 51. ranele said

  Croni, σε ευχαριστώ για το τραγούδι. Αν δεν απατώμαι είναι από τους «Απιαστους εκδικητές».Έχουν περάσει κάτι χρόνια από τότε που το’ δα στην αλλοτινή μου πατρίδα.

 52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αντιγράφω, για την …κρίση των αυγών ,κρισαύγουλα σα να λέμε. (Παρεμπιφτού, μακριά απ΄αυγά Νικοκύρη 🙂 )
  «…Τέλος, η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τις τελευταίες ημέρες δύο υπόπτους, στο πλαίσιο της έρευνας για την παράνομη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία, στην οποία αποδίδεται η κρίση των μολυσμένων αυγών, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές…. »
  «στην οποία αποδίδεται η κρίση»- ποια ειν αυτή «η οποία», η αστυνομία, η έρευνα,ή η …ορνιθοτροφεία;
  http://www.kathimerini.gr/922455/article/epikairothta/kosmos/molysmena-ayga-se-15-eyrwpaikes-xwres

 53. ΣΠ said

  Η χρήση δεν είναι;

 54. Γιάννης Ιατρού said

  53: ΕΦΗ
  Η παράνομη χρήση, καταλαβαίνω εγώ

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς το μίσος διδάσκεται:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9786180303674-ferro-marc-metaichmio-pos-afigountai-tin-istoria-sta-paidia-se-olokliro-ton-kosmo-191006&ved=0ahUKEwiqztvYi9LVAhWJ7RQKHY4KA6YQFggcMAA&usg=AFQjCNH3ehUisyWE4VwAN0c8tRtyqYG6TA

 56. gmich said

  Στις ΗΠΑ υπάρχει Ειδική Επιτροπη που διερευνά τα αίτια που γεράζει η Γερουσία της;
  «»Ο Μάρτιν Σκρέλι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αυξήσει την τιμή ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου Chagas, ενώ παράλληλα η Ειδική Επιτροπή για τη Γήρανση της Γερουσίας των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά την υπόθεση τον ίδιο μήνα»».

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  54/55 αυτό βγαίνει λογικά αλλά όχι άμεσα από το κείμενο, νομίζω.

  57. 🙂 Η Γερουσία γηράσκει αεί γεραζόμενη… Μα τι νόσος είν αυτή η Chagas, των Γερουσιαστών; (όπως λέμε των στρατηγών,των πτηνών κλπ)

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάμε μια βόλτα στη Νορμανδία, στη δροσερή Χάβρη που είναι ο Νικοκύρης.Γέφυρες.

  Την εποχή που κατασκευάστηκε, η γέφυρα της Νορμανδίας ήταν η μακρύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου και επίσης είχε το μακρύτερο άνοιγμα μεταξύ πείρων απ’ οποιαδήποτε άλλη γέφυρα. Το ρεκόρ μακρύτερης γέφυρας κατακτήθηκε το 2004 με την ολοκλήρωση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου (2883 μ.), ενώ το ρεκόρ μεγαλύτερου ανοίγματος μεταξύ πείρων το 1999 με τη Γέφυρα Τατάρα στην Ιαπωνία.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9D%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82

 59. cronopiusa said

  Ranele 52

  Там вдали за рекой_-_Как закалялась сталь (фильм)

  Πώς δενότανε το ατσάλι / Οστρόφσκι / Σκηνοθεσία: Μαρκ Ντονσκόι

  «Fizcult Hura» – «Hail Hitler»: 5- 3!

 60. nikiplos said

  @39,
  Κι ήταν κι ο γείτονας που όντας κάποτε διωγμένος αριστερός αγόραζε στα 70ς την Ελευθεροτυπία διπλωμένη μέσα στην Ακρόπολη. Ακρόπολη αγοράζαμε κι εμείς. Με έστειλε λοιπόν να αγοράσω μιαν Ακρόπολη και εγώ μπερδευόμενος, αντί Ελευθεροτυπίας πήρα κι έβαλα μέσα τον Ελεύθερο Κόσμο!!!

  Ο Περιπτεράς δεν έδωσε σημασία, ο μπαρμπα Σταύρος όμως μόλις αντίκρυσε τις φωτό της οικογενείας του Κοκκού συφοριάστηκε… Δεν με ξαναέστειλε να αγοράσω κάτι έκτοτε…

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56. Προφανώς το μίσος διδάσκεται
  και σε μεγάλους
  http://tvxs.gr/webtv/ntokimanter/o-gios-toy-geitona-soy-basanistis-den-genniesai-ginesai

 62. Γιάννης Ιατρού said

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ώπα, σόρι, λάθος Τσώνη έβαλα. Εδώ ο δικός μας ο άπειρος:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gsgouros.gr/tsonis-nikos/&ved=0ahUKEwjm2Or0x9HVAhXMuhQKHYWdDskQFgggMAI&usg=AFQjCNGuehwab_SeCR-P5azSJEGE8-vSQQ

 65. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  Διακόπτω την σιωπήν μου διά μίαν έκτακτον είδησιν: Αυτήν την στιγμήν εν Λονδίνω ολοκληρώνεται ο Τελικός του Αρχαιοελληνικού Ακοντισμού (παρακολουθήσατε ενταύθα την εξέλιξιν του αγωνίσματος). Ο Ελληνοαμερικανός (και μέλος της Κοινότητός μας) Ιωάννης Κυριαζής, κατώρθωσεν (με τη βοήθειαν των Ελλήνων Θεών) εις την 3ην προσπάθειαν να ρίψη 84.52 και να εισέλθη εις την 8άδα των ακοντιστών που θα κάμουν και τας 6 προσπαθείας.

  Πρόκειται δι’ άκρως ελληνόψυχον νέον, εγγονόν του γνωστού συνταξιούχου φιλολόγου Ιωάννου Ν. Κυριαζή που έχει μεταφράσει αριστουργηματικώς μερικά από τα εξαίσια ποιήματα της Παλατινής Ανθολογίας. Καταβιβάσατε το ανεκτιμήτου αξίας σύγγραμμα ενθάδε

  Προκειμένου να συνεχισθή το γούρι διά τον ακοντιστήν Ιωάννην Κυριαζήν, και εις την τελευταίαν προσπάθειάν του (αυτήν την στιγμήν είναι 6ος, μετά 5 προσπαθείας), αναρτώμεν την μνημειώδη μετάφρασιν του πάππου εις το εξαίσιον ποίημα του Αρχιλόχου, εις το οποίον (ώς θα σάς διαβεβαιώση ο γνώστης κ. Σαραντάκος) είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται (7ος αιών π.ρ.Χ.) η λέξις «ΚΙΝΑΙΔΟΣ»

  Καλήν επιτυχίαν εις τον ελληνόψυχον Ιωάννην Κυριαζήν

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  χριστιανομπολσεβίκων χαρτζηλικωτής
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 66. sarant said

  Eυχαριστώ για τα περισσότερα από τα νεότερα σχόλια!

 67. Βάταλος said

  Σχολίου 66 συνέχεια

  Δυστυχώς, το Επιτελείον μας καθυστέρησε και το γούρι δεν ήλθεν: Ότε ανηρτούσαμε ενθάδε το σχόλιον, ο Κυριαζής είχε ρίψει 79.47 εις την 6ην προσπάθειάν του και κατετάγη τελικώς 6ος, που δεν είναι μικρόν επίτευγμα. Το μέλλον του ανήκει. ΙΔΟΥ η εξέλιξις του αγωνίσματος

  Ενωρίτερον, εις τα 110 μ. εμπόδια γυναικών, οι τάχα ανίκητοι μαύροι, υπέστησαν μίαν ακόμη συντριπτικήν ήτταν από την ελληνόψυχον Αυστραλέζαν Sally Pearson που έτρεχε ωσάν ελάφι στα 31 της

  Γέρων Β.

  ΥΓ: Όσον διά την γκάφαν των αθλητικών εκφωνητών της ΕΡΤ που εμπέρδεψαν τον προκριματικόν των 3.000 μ. στήπλ με τον Τελικόν, το Επιτελείον μας ανεύρε το σχετικόν βίδεο. Σπεύσατε να το αποθηκεύσετε, πλήν το καταβιβάσουν οι μπολσεβίκοι της ΕΡΤ

 68. Ιερόδουλος said

  66 Φίλε Γς
  έχεις μεγάλη πλάκα!:-)

 69. 68,
  Καλά, ο Φινλανδός Πιτκαμάκι (στην 5η θέση) ρίχνει ακόντιο;

 70. 67,
  😀 😀

 71. Γιάννης Ιατρού said

  70: Μιχάλη,
  Τέρο Πιτκαμάκι

 72. Γιάννης Ιατρού said

  72: Αφού έτσι το λένε το ακόντιο εκεί, πιτ-καμάκι 🙂

 73. cronopiusa said

 74. Γς said

  69:

  Ιερόδουλε, έχεις μπλέξει τους πελάτες…

 75. Γς said

  She started playing the piano at age three

  Οταν ήμουν αγέννητος.

  Τι σημασία έχει όμως;

  Τη φώναξα πρωί πρωί να παίξει στο κλειδοκύμβαλο το αγαπημένο μου Πιάνο κονσέρτο Νο 1 του Τσαϊκόφσκι.

  [Ναι, θα μπορούσε να παίζει και κλαρίνο]

 76. Γς said

  76:

  >Τη φώναξα πρωί πρωί να παίξει στο κλειδοκύμβαλο το αγαπημένο μου Πιάνο κονσέρτο Νο 1 του Τσαϊκόφσκι.

  Και ήταν τριαντάρα τότε.

  Και να γινόταν λέει να με φώναζα κι εμένα τότε, που ήμουν 27…

  [Οχι, δεν έπαιζα κανένα όργανο. Τι εννοείτε;]

  Και μια τζουρίτσα εδώ, όταν ήταν 35άρα.

 77. Γς said

  77:

  Ετσι είναι σήμερα. Και πολύ θα ήθελε να μάθει θαρρώ, πως είμαι εγώ.

  Ντάξει μωρέ. Βλεπομαι. Γενικώς

 78. Γς said

  Και φτού!

  Διαβάζω ότι ήταν πριν ένα μήνα που ματαιώθηκε για σοβαρούς λόγους υγείας, η συμμετοχή της κορυφαίας σολίστ Μάρτα Άργκεριχ στην προγραμματισμένη για τις 15 Ιουλίου 2017 συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

  http://www.lifo.gr/guide/culturenews/music/150279

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 80. spiral architect 🇰🇵 said

  Με το σύστημα νεοποτισμού, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα λουλούδια σας, όταν φεύγετε για διακοπές.

 81. 66, … Προκειμένου να συνεχισθή το γούρι διά τον ακοντιστήν …, αναρτώμεν… το εξαίσιον ποίημα του
  Αρχιλόχου…

  68, …το γούρι δεν ήλθεν…

  Για ακοντιστή,
  ίσως χρειάζεται ποίημα του
  Αρχιλόγχου.

 82. spiral architect 🇰🇵 said

  Το τουιτερομπότ του ΣκάειΓάιδαροΣτονΑνήφορο στα καλύτερά του:

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: