Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο κομμουνισμός και τα εγκλήματα

Posted by sarant στο 23 Αυγούστου, 2017


Πολλή συζήτηση έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να μην πάρει μέρος στο Διεθνές Συνέδριο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», που πραγματοποιείται σήμερα στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει η εσθονική προεδρία της ΕΕ.

Προσωπικά, συμφωνώ και με την απόφαση και με την επιστολή του Κοντονή προς την εσθονική προεδρία και χαίρομαι που η ελληνική αντίδραση συντέλεσε ώστε και η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE-NGL) να καταδικάσει την ανιστόρητη αυτή εκδήλωση, που όχι απλώς εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό αλλά επιπλέον αποσιωπά τα εγκλήματα του πρώτου για να εστιαστεί στα εγκλήματα και τα «εγκλήματα» του δεύτερου. Μαθαίνω μάλιστα ότι η εσθονική προεδρία, εξαιτίας της ελληνικής αντίδρασης έκανε κάποιες, αν και μάλλον επουσιώδεις, τροποποιήσεις στα κείμενα του συνεδρίου.

Υπάρχει εδώ βεβαίως η εσθονική ιδιαιτερότητα, που δίνει συγχωροχάρτι στους ναζί, αλλά η εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού είναι δυστυχώς κεντρική πολιτική γραμμή της δεξιάς πλειοψηφίας που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ. Άλλωστε, η σημερινή μέρα, η 23η Αυγούστου, έχει ανακηρυχθεί από την ΕΕ, από το 2009, «Ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Υπάρχει όμως και η ελληνική ιδιαιτερότητα -ή τουλάχιστον υπήρχε. Στη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2009, για την καθιέρωση της ημέρας μνήμης, κανείς Έλληνας ευρωβουλευτής δεν ψήφισε το κοινό ψηφισμα τεσσάρων πολιτικών ομάδων, που εξομοίωνε κομμουνισμό και ναζισμό και που εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν απο την ψηφοφορία, ενώ ο επικεφαλής τους, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης δήλωνε ότι «Η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων είναι αποκλειστικό έργο των ιστορικών και μόνο». Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν, θεωρώντας ότι «το ψήφισμα αυτό προχωράει σε ανεπίτρεπτη εξομοίωση ναζισμού και κομμουνισμού». Καταψήφισαν φυσικά και οι, λιγότεροι τότε, ευρωβουλευτές της Αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, η σημερινή άρνηση του Σταύρου Κοντονή να συμμετάσχει στο συνέδριο του Ταλίν εκφράζει όχι μόνο μια αριστερή θέση αλλά, ουσιαστικά, και την εθνική γραμμή του 2009. Παραδόξως, η ΝΔ σχεδόν σύσσωμη και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αποστατήσει από αυτή την εθνική γραμμή και έχουν διολισθήσει σε ακροδεξιές τοποθετήσεις. Από το 2009 ως σήμερα δεν έχουν έρθει στην επιφάνεια τίποτε νέα εγκλήματα των κομμουνιστών που να δικαιολογούν αυτή την αλλαγή στάσης -το μόνο που άλλαξε είναι ότι ένα μικρό αριστερό κόμμα, με καταβολές στον κομμουνισμό και στον ευρωκομμουνισμό, που ήταν πολύ συμπαθητικό όταν περιοριζόταν στο 3%, βρέθηκε περιέργως στην εξουσία και τη στέρησε από τους γεννημένους να τη νέμονται.

Ότι ο αντικομμουνισμός είναι κακό πράγμα για τη δημοκρατία, το καταλάβαμε καλά στο πετσί μας το 1967-74. Ότι βλάπτει επίσης την ευφυΐα και την καλαισθησία το βλέπουμε είτε στο καταγέλαστο εξώφυλλο των ΜαριΝέων, που ανακαλύπτει σταλινισμό στην εξουσία, είτε στις δηλώσεις και στελεχών της ΝΔ που μας είχαν συνηθίσει σε πιο ανοιχτόμυαλες τοποθετήσεις, όπως της Μαριέτας Γιαννάκου, η οποία προσπάθησε να χρεώσει τον εθνικοσοσιαλισμό στην Αριστερά επειδή περιέχει το συνθετικό «σοσιαλισμός»! «Το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας ήταν εθνικοσοσιαλιστικό και συνεπώς αριστερής προέλευσης», τιτίβισε. -ένα επιχείρημα που ανθυπασπιστής της δεκαετίας του 1950 θα το θεωρούσε γελοίο και δεν θα το παρουσίαζε στους φαντάρους που είχε να διαπαιδαγωγήσει εθνικώς.

Βέβαια, αυτό το κουτοπόνηρο επιχείρημα το έχουν διδάξει πρώτοι ο Άδωνης και ο Βορίδης -και αυτό είναι το δυστύχημα, ότι αυτοί δίνουν πλέον τη γραμμή στην αξιωματική αντιπολίτευση και ότι έχει συρρικνωθεί το κέντρο.

Θα μπορούσε κανείς να προβάλει την ένσταση ότι η ελληνική κυβέρνηση, στριμωγμένη από τα μνημονιακά μέτρα που έχει συμφωνήσει να εφαρμόζει, προσπαθεί να τα αντισταθμίσει με συμβολικές και ανέξοδες αριστερές πλειοδοσίες σε θέματα όπως η κλήρωση για τους σημαιοφόρους ή, τώρα, η άρνηση συμμετοχής στο εσθονικό συνέδριο.

Ωστόσο, η ένσταση αυτή παραβλέπει το γεγονός ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις, αλλά και σε άλλες ανάλογες, τον θόρυβο δεν τον προκάλεσε η κυβέρνηση ή τα φιλικά της μέσα, αλλά η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση ήταν που ανέδειξε σε μείζον θέμα τόσο την κλήρωση όσο και το εσθονικό συνέδριο. Μάλιστα, σε αυτο το τελευταίο θέμα κήρυξε πανστρατιά, αφού εκτός από τα στελέχη της ΝΔ φλογερές αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο Ευ. Βενιζέλος, ο Ανδρ. Λοβέρδος ή τα Νέα. (Και πάλι, έχει γούστο η σύγκριση με το παρελθόν -πριν από 10-15 χρόνια, οι εφημερίδες του ΔΟΛ είχαν καταγγείλει τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό όπως μάς θυμίζει ο ισχυρομνήμων Δ. Ψαρράς).

Το γεγονός ότι η ταύτιση Χίτλερ και Στάλιν γίνεται μόνο από απατεώνες ή ανόητους δεν σημαίνει ότι ο Στάλιν είναι το πρότυπό μας -κάθε άλλο, παρά την κατανοητή από μια άποψη αλλά απολύτως αποκαρδιωτική στροφή του σημερινού ΚΚΕ, το οποίο μέσα στον 21ο αιώνα «αποκατέστησε» τον Στάλιν ανατρέποντας την τακτική των προηγούμενων δεκαετιών. Η ανανεωτική αριστερά έχει απορρίψει, καταδικάσει, αποκαλύψει και ανατάμει τις παρεκτροπές των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά εξίσου απορρίπτει τη σημερινή αντισταλινική υποκρισία. Βέβαια, με τα γυαλιά του αντίπαλου οι διαφορές μεταξύ αντισταλινικών και «σταλινικών» αριστερών είναι ελάχιστες και τα σκάγια παίρνουν εξίσου τους μεν και τους δε.

Θα κλείσω αναδημοσιεύοντας δυο εκτενείς τοποθετήσεις -μία του συγγραφέα Θοδωρή Ρακόπουλου, με την οποία συμφωνώ σχεδόν απόλυτα, και μία του πολιτικού Νίκου Μπίστη, που βέβαια έχει περάσει από πολλά κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.

Πρώτα παραθέτω κάτι που έγραψε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ ο Θ. Ρακόπουλος, που μάλιστα μπορεί να ενοχληθεί διότι το ξεσηκώνω χωρίς να τον ρωτήσω πρώτα:

Θα το πω όσο πιο σχηματικά γίνεται, και προφανώς το πρώτο και το δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο είναι ρητορικό σχήμα:

Ναι, οι δίκες της Μόσχας, τα γκουλάγκ και το Χολοντομόρ. Έγιναν και δεν τα ξεχνάμε. Και δεν συγχωρούνται. Εντός της Αριστεράς συζητήθηκαν εξοντωτικά και δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να μην τα ξέρει και να αναμετριέται μαζί με την μνήμη αυτή συνέχεια.

Εσείς πώς ξεχνάτε τα παιδάκια που πολέμησαν και διέλυσαν τον Χίτλερ μες στο χιόνι; Πώς ξεχνάτε την αριστερή αντιπολίτευση; Πώς ξεχνάτε την έμπνευση για το αντιαποικιακό κίνημα; Πώς ξεχνάτε την απελευθέρωση του Άουσβιτς; Πώς ξεχνάτε το αντίπαλον δέος που γέννησε τo δυτικό welfare state; Ποιανού δουλειά ήταν όλο αυτό; Του ελεύθερου κόσμου;

Πώς ξεχνάτε τις ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία; Πώς ξεχνάτε τις ναπάλμ στην Ινδοκίνα; Πώς ξεχνάτε τις δικτατορίες στη Λατιναμέρικα; Πώς ξεχνάτε το IMF στην Αφρική; Πώς ξεχνάτε το Partition, το Apartheid, το Jim Crow, την Αλγερία, την Ανγκόλα; Ποιανού δουλειά ήταν όλο αυτό; Του κομμουνισμού;

Kαι θα κλείσω με την «κεντρώα» τοποθέτηση ενός «πρώην» (δικός του ο χαρακτηρισμός) που δεν ισοπεδώνει, του Νίκου Μπίστη:

Ένας πρώην που δεν ισοπεδώνει

Εδώ και χρόνια στενοχωρώντας πολλούς φίλους μου έχω αντιταχθεί στην απλουστευτική -και βολική προπαγανδιστικά- εξομοίωση ναζισμού και κομμουνισμού. Υπάρχει ένα απλό και γι’ αυτό καθόλου απλοϊκό επιχείρημα απέναντι στην ισοπέδωση που αναδεικνύει τον πυρήνα της διαφοράς.

Ένας μέσος δημοκράτης, φυσιολογικός άνθρωπος, είναι πολύ πιθανό να κάνει παρέα με έναν κομμουνιστή. Ποτέ δεν θα κάνει με ένα ναζιστή και παρά πολύ δύσκολα με ένα χουντικό. Δεν μιλάω θεωρητικά, το έζησα στο σπίτι μου. Ο πατέρας μου ήταν κεντροαριστερός της εποχής του. Στις εθνικές εκλογές ψήφιζε Ένωση Κέντρου παρότι θεωρούσε τον Γεώργιο Παπανδρέου λογά. «Πολλά λόγια, λίγο ζουμί» έλεγε χαρακτηριστικά. Αλλά αμέσως συμπλήρωνε: «Αλλά τώρα δεν παίζουμε, ψηφίζουμε για την δημοκρατία».

Στις δημοτικές ψήφιζε σταθερά Εδαΐτες ή κοινούς υποψηφίους Κέντρου – Αριστεράς. Στην γκρίνια της μητέρας μου -δεξιά με τον αδελφό της αξιωματικό που τραυματίστηκε στον Γράμμο- απαντούσε : «Αυτοί είναι δουλευταράδες και τίμιοι, τέτοιους θέλει ο δήμος. Και οι περισσότεροι που γνωρίζω είναι καλοί άνθρωποι. Έχεις να πεις τίποτε για τον Παναγή;». Και εκεί τέλειωνε η συζήτηση γιατί ο Παναγιώτης Δεληγιάννης ήταν ο αγαπημένος φίλος της μητέρας μου στην μεγάλη και πολύχρωμη πολιτικά παρέα των γονιών μου. Γλυκός άνθρωπος, γλεντζές με μια εφημερίδα η ένα βιβλίο πάντα στο χέρι και… κομμουνιστής.

Καλοί άνθρωποι λοιπόν -κατά πλειοψηφία- γιατί όπως μας θύμισε ο Μανώλης Αναγνωστάκης υπήρχαν και καθάρματα που έκαναν εξορία. Όμως μπορεί κάποιος να αποκαλέσει ένα ναζιστή της διπλανής πόρτας «καλό άνθρωπο» και να κάνει παρέα με τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο; Δεν θα μπω στην συζήτηση για το αν ο εφαρμοσμένος υπαρκτός ήταν παρέκκλιση ή αναπόφευκτη πορεία. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι κομμουνιστές στο όνομα του θεωρητικού ιδεώδους αντιτάχθηκαν με τεράστιο προσωπικό κόστος σε αυτό που οικοδομήθηκε ως εφαρμογή του ιδεώδους. Στο ναζισμό δεν υπάρχουν τέτοιες διαφοροποιήσεις. Θεωρία, πράξη και άνθρωποι συμπίπτουν.

Αλλά και η Ιστορία δεν επιτρέπει τέτοιες απλουστεύσεις. Γιατί εκτός από τα Γκουλάγκ και το Κατίν υπάρχει και το Στάλινγκραντ. Κάτι περισσότερο ήξεραν ο Ρούζβελτ και ο Τσόρτσιλ από διάφορους σημερινούς αμετανόητους δεξιούς και άλλους μεταμελημένους αριστερούς. Και πριν από το Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ προηγήθηκε η κωλυσιεργία Αγγλογάλλων και η άρνηση των Πολωνών να συνάψουν αμυντική συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση (αποκαλυπτικός ο Τσόρτσιλ επ’ αυτού).

Όλοι λοιπόν οι ολοκληρωτισμοί δεν ήταν ίδιοι, όπως και οι μοναρχίες δεν ήταν ίδιες ου μην αλλά και οι δημοκρατίες. Ούτε όλες οι αριστερές είναι ίδιες, ούτε οι ηγέτες . Άλλο ο Χο Τσί Μίνχ άλλο ο Πολ Ποτ. Άλλο ο Μπερλινγκουέρ άλλο ο Μπρέζνιεφ. Να κάνουμε, λοιπόν, όσες συζητήσεις χρειάζονται για τον κομμουνισμό και προσωπικά τις έχω κάνει εντός μου και έχω καταλήξει από το 1980 όταν επισκέφτηκα την Σοβιετική Ένωση. Παίρνοντας όμως υπόψη και την αντιφατικότητα της Ιστορίας. Η Σοβιετική Ένωση π.χ. ήταν φυλακή για τους λαούς της αλλά και αντίπαλο δέος. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων στην Δύση οφείλονται -πέραν της σοσιαλδημοκρατίας- και στο αντίπαλο δέος.

Εν πάση περιπτώσει πολλοί ταυτίζουν ναζισμό και κομμουνισμό αποδοκιμάζοντας εξίσου και τους δύο. Κομμάτια να γίνει. Υπάρχουν όμως και αυτοί που το παραξηλώνουν αποδοκιμάζοντας μόνο τον κομμουνισμό λες και η Ιστορία αρχίζει το 1989. Και δεν έχουμε στην περίπτωση της Εσθονίας να κάνουμε με κάποια απαστράπτουσα δημοκρατία που αγωνίζεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλλον έχουμε μια αντεστραμμένη εικόνα του παρελθόντος.

Το 35 με 40 % των κατοίκων της Εσθονίας, ρωσικής καταγωγής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εσθονικής κυβέρνησης, δεν διέθεταν καμία υπηκοότητα, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στις εκλογές και δεν είχαν καν δικαίωμα μόνιμης παραμονής. Για τις διακρίσεις σε βάρος των ρωσικών μειονοτήτων στις βαλτικές χώρες η ΕΕ δείχνει απέραντη και περίεργη «κατανόηση» και ανοχή. Όποτε κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ρωσία δικαιολογημένα δείχνει την ευαισθησία της. Μόνο που η επιλεκτικότητα και τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά τραυματίζουν την εικόνα μιας αμερόληπτης Ένωσης αρχών εφαρμοζόμενων προς πάσα κατεύθυνση.

Και επειδή πολλοί αρέσκονται σε μαθήματα Ιστορίας με μονόπλευρη όμως προσέγγιση , καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι αν θεσπιστεί ημέρα καταδίκης των συνεργατών των Γερμανών -με προτίμηση στην εξόντωση Ρώσων και Εβραίων- στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Εσθονοί και Λιθουανοί θα διεκδικήσουν το «χρυσό» μετάλλιο. Αυτό δεν δικαιολογεί την μετέπειτα συμπεριφορά των Σοβιετικών απέναντι τους. Όμως φαίνεται ότι εκεί στην Βαλτική δεν μαθαίνουν από τις στροφές της Ιστορίας.

 

278 Σχόλια προς “Ο κομμουνισμός και τα εγκλήματα”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Ντάξει δεν τα καταφέραμε να γίνουμε οι Βολιβάρ της Ευρώπης, που θα ξεσηκώναμε τους λαούς της κλπ κλπ.

  Εδώ όμως; Μπορεί κάτι (;) να πετύχουμε

 2. Κουνελόγατος said

  Σύμφωνα με τον Διεθνή Τουριστικό Οργανισμό ΜΑΡΓΕΤΤΑ-ΜΑΡΓΕΤΤΑ, οι 2 καλύτεροι νησιωτικοί προορισμοί στην Ευρώπη, είναι το Καρπενήσι και το Λαγονήσι, όπου σύμφωνα με το μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό ΨαριΚΟΥΛΗΣ για το ψάρι, το καλύτερο φαγητό είναι το ψαρονέφρι.

  Κατάντια… Και που να μην είχε έρθει το τέλος της ιστορίας.

 3. Ψηφίζουν όμως μέσω ίντερνετ

 4. Τεχνητή ιδεολογική διαστρέβλωση στην Ελλάδα της κρίσης
  http://bit.ly/2v3LSyg

 5. Κουνελόγατος said

  «αν θεσπιστεί ημέρα καταδίκης των συνεργατών των Γερμανών -με προτίμηση στην εξόντωση Ρώσων και Εβραίων- στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Εσθονοί και Λιθουανοί θα διεκδικήσουν το «χρυσό» μετάλλιο…»

  Μήπως στη θέση των Εσθονών πρέπει να μπουν οι Λετονοί; Τι λένε οι ιστορικοί;

 6. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα δεν είπα. Καλημέρα. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  Νίκος Μπογιόπουλος: Προς φασιστόμουτρα και λοιπούς συγγενείς (μέρος 2ο)

 8. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  🙂
  https://freewill.gr/2015/01/29/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bf-%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%84%cf%8e%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd/

 9. Κουνελόγατος said

  Για το σίχαμα Β.Β. (Συρία κι Εσθονία), τι να γράψω. Πήρα φόρα.

 10. greggan193 said

  Το έγραφα και στο ΦΒ: Συμφωνώ απολύτως. Το γεγονός και μόνο από πού ξεκινούσε η ιδέα του κομμουνισμού και εναντίον ποιων καταφερόταν και από πού του ναζισμού (με την ευγονική του και την ανωτερότητα της αρίας φυλής) αποτελεί από μόνο του απάντηση. Αλλά είναι θέμα ποιος θέλει να το δει λογικά. Αλλά φαίνεται πως ο παραλογισμός έχει γαντζωθεί με νύχια και με δόντια στα μυαλά ορισμένων αρκεί να εξυπηρετείται το αντιαριστερό-αντικομμουνιστικό μένος τους. Πού πάμε, που να πάρει ο διάολος; Τόση αναλγησία πια; Πώς είναι δυνατόν να σκέφτεται τόσος κόσμος με το μυαλό του Βορίδη, του Άδωνη και των λοιπών υπανθρώπων;

 11. spiral architect 🇰🇵 said

  Νταξ’ ρε παιδιά, ο Στάλιν πέθανε, ο Μάο πέθανε και μεις δεν νιώθουμε καλά τελευταία, (όπως έλεγε ένα σύνθημα τοίχου στα νιάτα μας) και η ζωή πάει μπροστά (όπως λένε οι καλοπερασάκηδες παίζοντας το καινούργιο τους iphone).
  Την ιστορία γιατί την ανασκαλεύουν;
  Νικητές δεν είναι;
  Ο κομμουνισμός έπεσε.
  Γιατί ακόμα τον φοβούνται;
  (αυτό για τον πατέρα Βαρβιτσιώτη το είχα ακούσει, εξεπλάγην και μπράβο του)

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9 και πριν: Καλώς τον!

  11 Δύο εκδοχές. Ή έχουν λόγους να ανησυχούν ή ετοιμάζονται για τελικό ξεκαθάρισμα.

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  @8: Μμμ, όλο το αφανγκατέ της διανόησης. 😛

 14. spiridione said

  Οι Πορτογάλοι συμμετέχουν;

 15. cronopiusa said

  Ο Μαρτίνης ελεύθερος, η Ηριάννα στην φυλακή

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Στα γρήγορα.
  Η φύση του σοβιετικού καθεστώτος όπως αυτό εκδηλωνόταν στο εσωτερικό της χώρας και πόσο ωφέλησε ή έβλαψε τους πολίτες του είναι μια συζήτηση που δεν θα πάψει ποτέ να γίνεται.
  Για την εξωτερική συμπεριφορά του όμως η Δύση και κυρίως οι λαοί της Δύσης μάλλον ευγνώμονες πρέπει να είμαστε απέναντι στην πρώην ΕΣΣΔ. Υπογραμμίζω το μάλλον.

 17. spiral architect 🇰🇵 said

  (άσε, πάω να συνεχίσω την ανακατασκευή του Dell γιατί θα με φάει ο γιος μου με matlab)

 18. cronopiusa said

 19. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  Όταν η σύγκριση γίνεται μόνο μετρώντας πόσα εγκλήματα έκανε ο ένας ή ο άλλος (σε επίπεδο κρατών με αντίστοιχο πολίτευμα), τότε χάνεται το μέτρο. Βγαίνουν συμπεράσματα για ένα πολίτευμα από την εκάστοτε συμπεριφορά κρατών. Έτσι συγκρίνουμε συμπεριφορές κρατών μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, όχι πολιτεύματα.
  Εγκλήματα έχουν γίνει από πολλά κράτη, σε όλα τα πολιτεύματα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εκείνο που κυρίως πρέπει να συγκριθεί είναι το αν και κατά πόσο στην φιλοσοφία του κάθε συστήματος υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν με σιγουριά στην τέλεση εγκλημάτων.

 20. Γς said

  Ο Spiral Architect, ο Γς κι ένας πιλότος της Λουφτβάφε.

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/14/kotoulas/#comment-163482

 21. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό πώς μέσα σε μια βδομάδα (ούτε καν) τόσο πολλοί σοβαροί τύποι έκαναν out of the closet. Από την απροσδόκητη Μαριέττα μέχρι τον προσδοκώμενο Πάσχο («Ε​​ίναι ανόητο να εξισώνει κάποιος τον κομμουνισμό με τον ναζισμό. Διαφέρουν ακόμη και στον αριθμό των θυμάτων. Οι διάφορες εκδοχές των κομμουνιστικών καθεστώτων σκότωσαν πολλαπλάσιους απ’ όσους πρόλαβαν να δολοφονήσουν οι ναζί…» Τι να πει κανείς τώρα).

  (Ήθελα νάξερα πάντως, όλοι όσοι έβρισκαν τόσο σημαντικό ότι οι ψηφοφόροι του ΟΧΙ πρόπερσυ συνοδοιπορούσαν με τη ΧΑ, τι λένε τώρα.)

  Όποιος έχει όρεξη να γελάσει, ας κάνει μια βόλτα στο τουίτερ:

  Πάντως, για το περίφημο Χολοντομόρ, έχει σημασία να πούμε πως ήταν αποτέλεσμα οικονομικών επιλογών με στόχο την κολεκτιβοποίηση της παραγωγής και όχι βέβαια με στόχο την εξαφάνιση των Ουκρανών (όπως έχει υποστηριχθεί…). Πρέπει να βάλεις πάρα πολύ νερό στο κρασί σου (ελάχιστο κρασί στο νερό σου) για να πεις ότι πλησιάζει έστω και από μακριά τον ορισμό της γενοκτονίας… Αλλά τι λέμε, εδώ έχει υποστηριχθεί σοβαρά ότι ο Στάλιν δοκίμασε να φτιάξει στρατό από πιθήκους: https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/14/kotoulas/#comment-163850 (σχ. 234 και κάτω)

 22. Σηλισάβ said

  Στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης έχουν άλλη άποψη για τον κομμουνισμό (που γνώρισαν). Εκεί μας αρέσει/δεν μας αρέσει το σφυροδρέπανο είναι σύμβολο καταπίεσης. Οι Βαλτικές χώρες ήταν θύματα των στρατηγικών σχεδιασμών του Στάλιν, και είναι πιο ευαίσθητες στα «εγκλήματα του κομμουνισμού». Οι πολλαπλά βιασμένες γυναίκες της Γερμανίας το ’44 που ήρθαν σε στενή επαφή με πολλαπλούς κομμουνιστές θα είχαν πολλά να πουν κι αυτές. Η εξίσωση είναι βλακεία, αλλά ουδείς άγιος.

 23. Ξέχασα να βάλω το χάσταγκ για το τουίτερ, αλλά δε βαριέσαι, έτσι κι αλλιώς πιο συχνά για κλάματα παρά για γέλια.

 24. 22 Ναι, αυτοί οι βάρβαροι πολλαπλοί κομμουνιστές: https://fr.wikipedia.org/wiki/Viols_durant_la_lib%C3%A9ration_de_la_France

 25. cronopiusa said

 26. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα κι από εμένα.
  11,12β: Για μένα είναι προφανές: Το μόνο πραγματικό αντίπαλο δέος της τρέχουσας κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικο-κλπ κατάστασης σε ιδεολογικό επίπεδο, είναι η αριστερή σκέψη και προσέγγιση. Απαξιώνοντάς το, η δουλειά γίνεται πιο εύκολα. Δείτε και τη ρητορική που χαρακτηρίζει κομμουνιστικά, σταλινικά κλπ οποιοαδήποτε μέτρα προστασίας είτε της εργασίας είτε των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, αλλά η όλη ιστορία μοιάζει κτγμ με πείραμα, ή μάλλον με εφαρμογή κοινωνικής μηχανικής. Από τη μία εμείς κι από την άλλη οι «άλλοι»: Τζιχαντιστές (δηλαδή οι μουσουλμάνοι, ποιος κάθεται να ψάξει τις λεπτομέρειες βρε αδερφέ, αυτοί που πάνε στα τζαμιά και κάνουν την προσευχή τους στα χαλάκια), κομμουνιστές (ποιος ψάχνει για σταλινικούς, αναθεωρητές, τροτσκιστές… αυτοί τεσπα με τις κόκκινες σημαίες και τα σφυροδρέπανα), και όποιος άλλος ήθελε προκύψει.
  Όταν η εκπαίδευση (πού είναι άραγε ο ειδικός ανταποκριτής του ιστολογίου; Ρημάζει ακόμη τα χταπόδια;) περιορίζεται στην προπαίδεια, στα διπλά ολοκληρώματα και στα θερμοδυναμικά αξιώματα, το έργο είναι αρκετά εύκολο.

 27. kostas said

  μάλλον δεν έχετε μιλήσει ποτέ με ανθρώπους που έζησαν τον κομμουνισμό – εύκολο είναι ξεκινήστε με έναν Αλβανό

 28. kostas said

  και φυσικά όποιος κάνει την αντιπαραβολή δεν το κάνει για να υποβαθμίσει τη φρίκη του ναζισμού αλλά για να δείξει ότι από άποψη θυμάτων ο κομμουνισμός δεν διέφερε πολύ από αυτή τη φρίκη – και φυσικά οι σοβιετικοί πολέμησαν τον ναζισμό δεν το αρνείται κανείς αυτό

 29. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/07/blog-post.html

 30. spiral architect 🇰🇵 said

  @25 και πριν: Το ερώτημα ήταν φιλοσοφικό, απλά για να καταδείξει αυτό που έγραψες. Τα πράματα στον μεταμοντέρνο καπιταλισμό-νεοφεουδαρχισμό που διάγουμε δεν χρειάζονται αναφορές και παραδείγματα από το κακό (γι’ αυτούς) παρελθόν. Τι να γράφεις «ρε παιδιά η ιστορία είναι έτσι» ή «μην συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια» ή «το Μολότοφ-Ρίμπεντροπ υπεγράφη για να μην τηρηθεί» και ο άλλος να σου απαντά «ρώτα τον Αλβανό-Ρώσο-Ουκρανό-Λετονό» ή «γιατί στην Τσεχία(!) απαγόρευαν τις κουρτίνες στα παράθυρα», νταξ’ η κουβέντα σταματάει.

  Κατά τον Αϊνστάιν έχεις χάσει.

 31. spiral architect 🇰🇵 said

  …@26 και πριν: 😳

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  Ωχ! Ο Άδωνις και ο Μάκης ετοιμάζουν τη σούβλα για το κοντοσούβλι. 😀
  Ο Κούλης είναι στην ξαπλώστρα. 😎

 33. Ψάχνουμε λοιπόν αν μεταξύ κομμουνισμού και ναζισμού υπάρχει εξίσωση ή …ανίσωση!
  Μολονότι διακρίνω μια επιμέρους «ομοιότητα» (θα την πω παρακάτω), θεωρώ ότι η συζήτηση γίνεται χωρίς καμια λογική βάση. Μπορούν να συγκριθούν …εξισωανισωτικά μόνο ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που έκαναν οι κομμουνιστές και οι ναζιστές (ότι π.χ, οι μέν σκότωσαν περισσότερους-ή πιο απάνθρωπα- από τους δε, ή αντίστροφα). Και αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολη δουλειά, αφού ως γνωστόν όλοι αποκρύπτουν τα ίδια εγκλήματα.
  Λέγω οι κομμουνιστές και όχι απλώς ο σταλινισμός, ή οι σταλινικοί: Στην Τσεχοσλοβακία, το 1968, τα τάνκ δεν τα έστειλε ο Στάλιν αλλά ο …μεταχρουτσωφικός Μπρέζνιεφ (ή μήπως δεν ήταν έγκλημα η κατάπνιξη της Άνοιξης της Πράγας!).
  Εν τη ρύμη του λόγου, μιλάμε για εγκλήματα που έκαναν οι κομμουνιστές. Για να ακριβολογούμε, πρέπει να λέμε για εγκλήματα που έκαναν κάποιοι κομμουνιστές. Μολονότι δεν έχω πρόχειρα παραδείγματα, θα έλεγα ότι το ίδιο ισχύει και για τους ναζιστές. Δεν μπορεί, κάποιοι «άνθρωποι» θα υπήρχαν και μεταξύ αυτών.
  Είπα παραπάνω για μια επιμέρους ομοιότητα μεταξύ των δυο καθεστώτων (φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι φίλοι του ιστολογίου γνωρίζουν ότι άλλο είναι η ομοιότητα και άλλο η …εξίσωση). Ποια είναι η ομοιότητα; Είναι η με οποιονδήποτε τρόπο παρεμπόδιση (ή και απαγόρευση) της ελευθερίας έκφρασης του ατόμου, και βεβαίως των ΜΜΕ. Σε τέτοιες καταπιεστικές καταστάσεις επιλέουν οι κόλακες, οι γλύφτες, οι ιδιοτελείς, οι εγκληματίες. Δύσκολα να ισχυριστεί κανείς ότι ο Μάρξ, ο Λένιν κλπ, «συμπαθούσαν» τέτοια αποβράσματα. Ίσως ούτε ο Χίτλερ!

 34. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  14 Για την Πορτογαλία δεν ξέρω

  19 Σωστό

  21 Ο Πάσχος βέβαια…..

 35. cronopiusa said

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι σαφής, νομίζω, η πολιτική σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες. Σιγά που τους έπιασε ο πόνος για τα θύματα, αυτούς που έχουν θεό τους το κέρδος. Τους συμφέρει η απαξίωση της αριστεράς, αφού έτσι απαξιώνονται και οι λαϊκοί αγώνες, στους οποίους αυτή συμμετέχει.
  Επί της ουσίας, τώρα: όταν διαβάζεις λογοτεχνικά βιβλία που οι υποθέσεις τους εκτυλίσσονται στη ναζιστική Γερμανία, παρατηρείς κάποια κοινά χαρακτηριστικά: την προσωπολατρία, τον φόβο, το πόσο φτηνή ήταν η ανθρώπινη ζωή. Εκατομμύρια τα θύματα εκατέρωθεν, πάρα πολλές οι αποκρουστικές ομοιότητες. Γεγονότα αναμφισβήτητα όλα αυτά, το πλήθος των μαρτυριών είναι συντριπτικό.
  Και τότε γιατί η ένσταση; Γιατί οι συνεπείς κομμουνιστές αντιτάχθηκαν στον σταλινισμό έμπρακτα και καταδίκασαν τα φρικτά εγκλήματά του και πολλοί έπεσαν θύματά του, χωρίς να απαρνηθούν τις ιδέες τους, που είναι ευγενείς και ανθρωπιστικές. Ενώ οι «ιδέες» του ναζισμού και του φασισμού είναι απάνθρωπες και οι συνεπείς ναζιστές όχι μόνο δεν καταδικάζουν τα εγκλήματα των χιτλερικών, αλλά πολλοί θα ήθελαν να τα δουν να επαναλαμβάνονται.

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  …που οι υποθέσεις τους εκτυλίσσονται στη ναζιστική Γερμανία ΚΑΙ στη σταλινική ΕΣΣΔ, συμπληρώνω.

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  …πολύ θα ήθελαν, διορθώνω. Όταν γράφεις στο κινητό πολλά τα λάθη.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επίσης, διαβάζοντας τον πίνακα μ’ αυτές τις παγκόσμιες ημέρες, δεν είδα πουθενά παγκόσμια ημέρα για τα θύματα των αποικιοκρατών. Γιατί, άραγε;

 40. Σηλισάβ said

  27-28: Κώστα δεν μπορείς να μιλήσεις γενικά για κομμουνισμό, κάθε χώρα είχε τις ιδιαιτερότητές της. Η Αλβανία είχε και τα θετικά του κομμουνισμού, μηδέν ανεργία και κράτος πρόνοιας. Το κοινό αυτών των καθεστώτων ήταν η έλλειψη δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Η κυριαρχία του ενός κόμματος βοήθησε στην ανάδειξη ιδιοτελών και αριβιστών στην εξουσία. Ο Ραφαηλίδης έγραφε ότι αν κέρδιζε τον εμφύλιο η αριστερά, θα είχαμε Γενικό Γραματέα του ΚΚΕ τον Καραμανλή, με διάδοχο τον Ανδρέα Παπανδρέου.
  Καπιταλισμό έχει και η Ουγκάντα, όχι μόνο οι ΗΠΑ, παρεπιμπτόντως.
  Θύματα του κομμουνισμού θεωρούν τα 20 εκατομμύρια νεκρών (στην ΕΣΣΔ) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρεπιμπτόντως. Θύμα του κομμουνισμού μπορεί να είναι και ένας συνεργάτης των Γερμανών στην κατοχή.
  Τα περισσότερα στρατόπεδα της Ελλάδας έχουν ονόματα αξιωματικών του στρατού που σκοτώθηκαν στον εμφύλιο. Και αυτοί θύματα του κομμουνισμού ήταν κατά μία έννοια.
  Ο κομμουνισμός είναι μια ουμανιστική ιδεολογία, εξ ου και οι άπειροι που πέθαναν στο όνομά του. Τώρα, αν εφαρμόστηκε και πώς, σε ποιες χώρες, ποια ήταν τα λάθη και οι παραλείψεις κλπ, είναι μια άλλη συζήτηση. Ο Ναζισμός είναι ιδεολογία των «γενεαολογικά αρίστων», γιγαντώθηκε ενισχυμένος από τους καπιταλιστές ως αντίβαρο στο κομμουνισμό. Λίγοι ξέρουν ή παραδέχονται ότι ο Χίτλερ εκπροσωπούσε το νέο, το μοντέρνο, τον νέο κόσμο. Όμως ο ναζισμός δεν πείραξε τον καπιταλισμό, ίσα ίσα τον ενίσχυσε. Μη ξεχνάμε ότι οι ναζί ένωσαν την Ευρώπη. Διαβάστε τις δηλώσεις στελεχών τους περι της «Ενωμένης Ευρώπης», σα να ακούς τη Κομισσιόν!

 41. sarant said

  39 Θυμίσου και τη συζήτηση στη Γαλλία για το αν η αποικιοκρατία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

 42. ΓιώργοςΜ said

  Να παρατηρήσω πως τσιμπάμε σ΄ ένα δίπολο που δε θα ‘πρεπε να υπάρχει, και που ίσως τεχνηέντως εισάγεται. Το ναζισμό και τον κομμουνισμό τον ξέρουν όλοι και τον κάνουν πιπίλα, αλλά τα εγκλήματα είναι εγκλήματα ανεξάρτητα από τις ταμπέλες, και έχουν κάνει κι άλλοι. Ο Πινοσέτ, ο Περόν, οι διάφορες μπανανίες της Λατινικής Αμερικής, τα αντίστοιχα καθεστώτα στην Αφρική, για να μην πω τη δική μας επταετία, δεν κατατάσσονται κατ’ ανάγκην στη μία ή στην άλλη κατηγορία. Για να μην πω πως η εξορία και οι άλλες διώξεις δεν έγιναν πάντα υπό (τυπικά) ολοκληρωτικά καθεστώτα.

 43. Pedro Alvarez said

  Η αποικιοκρατία γενικά ήταν καλό πράγμα. Αν δεν ήταν η αποικιοκρατία, εμείς στην Ουρουγουάη θα ήμασταν ακόμα πρωτόγονοι ινδιάνοι. Ούτε τανγκό δεν θα είχαμε. ¡Por el amor de Dios!

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  42. Πρόσθεσε και τα θύματα – συνήθως άμαχοι- των «ανθρωπιστικών» επεμβάσεων των λεγόμενων δημοκρατικών χωρών, που πραγματοποιούνται με πραγματικό σκοπό την απόκτηση γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων και την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

 45. cronopiusa said

  Carta de una educadora social que conocía a los terroristas: «Querían ser pilotos, maestros o médicos»

 46. aftercrisis said

  Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ακριβώς αυτή η «εθνική γραμμή». Γιατί σε πολιτική γλώσσα, αυτό λέγεται ελληνική ιδιομορφία.
  Και εδώ φαίνεται, ότι αυτή η διακομματική και διαχρονική ελληνική φάβα έχει στη μέση έναν τεράστιο λάκκο.
  Πάω στοίχημα ότι άν είχαμε σήμερα την ΝΔ στην κυβέρνηση (και όχι στην αντιπολίτευση), το κόμμα της ελληνικής κοινοβουλευτικής Δεξιάς θα έπραττε όπως ακριβώς έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα το δικαιολογούσε την πράξη με παρόμοια ρητορική.
  Βλ. και:
  Οι «φιλοευρωπαϊκές» πολιτικές δυνάμεις μας, της Δεξιάς και του Κέντρου
  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2017/08/blog-post_12.html#more

 47. spiral architect 🇰🇵 said

  Λουντμίλα Παβλιτσένκο. Ιστορικός. Ελεύθερη σκοπεύτρια:
  – Πόσους ανθρώπους έχεις σκοτώσει;
  – Ανθρώπους κανέναν. Φασίστες: 309.

 48. Alexis said

  Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο και με τις τοποθετήσεις του.
  Στον πυρήνα της ιδεολογίας του κομμουνισμού βρίσκεται ο ουμανισμός, η συλλογικότητα και η προστασία των αδύνατων.
  Στον πυρήνα της ιδεολογίας του ναζισμού βρίσκεται ο φιλοτομαρισμός, το μίσος και η εξόντωση των «κατώτερων».
  Ανιστόρητη και αδιανόητη η εξίσωσή τους.

  Πολύ σωστή και η επισήμανση του σχολίου 36.
  Δεν αμφισβητεί κανείς ότι έγιναν εγκλήματα εκατέρωθεν. Όμως εγκλήματα στο όνομα του οποιουδήποτε -ισμού έγιναν, γίνονται και θα γίνονται από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι …να μας αφανίσει ο μετεωρίτης.
  Είναι προφανής η σκοπιμότητα και η υποκρισία που κρύβονται πίσω από κάτι τέτοιες «παγκόσμιες ημέρες» «ημέρες μνήμης» κλπ. και από τα σχετικά «συνέδρια» (τκ).

  Θλιβερή, τέλος, η εικόνα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που στοιχίζονται στην ακροδεξιά ρητορική.
  Τιιιι;;; Δεν υπάρχει πλέον ΠΑΣΟΚ; Ε, καλά, πώς κάνετε έτσι, λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα, ζέστη κάνει ακόμα…

 49. Alexis said

  #44: Αυτούς τους σκοτώνουνε για το καλό τους, μην προβοκάρεις! 😆

 50. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 51. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Γύρισα χθές και στην σημερινή ανάπαυλα (αύριο φεύγω με φουσκωτό για τριήμερο σαρβάϊβορ στην Σεριφοπούλα) κι είπα να ρίξω μια ματιά στο ιστολόγιο μετά από 15 μέρες κι έπεσα πάνω σ΄αυτό το άρθρο. Αναρωτιέμαι αν ποτέ θα καθιερωθεί ημέρα μνήμης για τα θύματα στην Αφρική από τον καπιταλισμό.

  26 – Δεν ρημάζω τα χταπόδια, βγάζω μόνο όσα θα φαγωθούν άμεσα. 🙂

  27 – Έχω πολλούς συγγενείς στις Τσεχία, Ουγγαρία και Ουζμπεκιστάν (Τασκένδη) έχω ταξιδέψει σ΄αυτές τις χώρες την δεκαετία του 80, μου είχαν πεί πολλά άσχημα πράγματα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν σε κομουνιστική χώρα, κανείς όμως δεν κατηγόρησε ποτέ την ιδεολογία του κομουνισμού και δεν την εξίσωσε με τον ναζισμό, ακόμα και τώρα που είναι «ελεύθεροι». Εξακολουθούν να είναι κατά αυτών των καθεστώτων αλλά τώρα που ξεθώριασε η καπιταλΗστική ελευθερία, νοσταλγούν την εργασιακή σιγουριά και τις κοινωνικές παροχές που είχαν, «αν μπορούσαμε να αλλάξουμε τις ηγεσίες, θα είχαμε πετύχει τον αληθινό κομουνισμό» μου λένε, και σε πληροφορώ πως κάποιοι από αυτούς έχασαν ανθρώπους σε γκουλάκ, (αν θέλεις αποδείξεις και ονόματα, πάρε το mail μου από τον Νικοκύρη).
  Όσο για Αλβανούς, γνωρίζω προσωπικά πάνω από 500, κανείς δεν ήταν ευχαριστημένος με τον Χότζα, κανείς δεν συμψηφίζει τον κομουνισμό με τον ναζισμό, ελάχιστοι είναι ευχαριστημένοι με την τωρινή κατάσταση και πολλοί που το έζησαν, νοσταλγούν το καθεστώς του Χότζα, βλέπεις η ανεργία και η φτώχεια θερίζει στην Αλβανία, (μιά βόλτα εκεί θα σε πείσει) κι όσοι δεν έχουν τίποτα, απλώς τους αφήνουν να πεθάνουν χωρίς καμία καπιταλιστική βοήθεια, ό,τι συμβαίνει κι εδώ με όσους αυτοκτονούν, μη κοιτάς που δεν δημοσιεύονται πλέον οι αυτοκτονίες, είναι γνωστό σε ποιούς ανήκουν τα ΜΜΑ.
  Ο συμψηφισμός ναζισμού κομουνισμού εξυπηρετεί μόνο την οικονομική ελίτ που εξουσιάζει τον κόσμο, όποιος δεν ανήκει σ΄αυτήν και τον αποδέχεται, απλά είναι ηλίθιος.

  28 – Με βάση το σκεπτικό σου, ο χριστιανισμός που εξόντωσε (και εξακολουθεί να εξοντώνει στοργικά) πολύ περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπους, είναι χειρότερος από τον κομουνισμό και τον ναζισμό, άρα και οι χριστιανοί είναι χειρότεροι από τους κομουνιστές και τους ναζί, άρα ο χριστός ήταν μεγαλύτερος εγκληματίας από τους Χίτλερ και Στάλιν, ευτυχώς που δεν υπήρξε δηλαδή. 🙂

  ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, δύσκολο πράγμα η σεξουαλική στέρηση-καταπίεση, τα είχε πεί πρίν 80 χρόνια ο Βίλχελμ Ράϊχ αλλά οι περισσότεροι έσβησαν το όνομα και κράτησαν το επίθετο.

 52. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλώς τον τον Κουστό τον ερωτιάρη! 🙂 ❤

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  30 – http://www.tilestwra.com/ena-exipno-vinteo-pou-dichni-to-giati-den-prepi-na-diafonoume-pote-me-enan-ilithio/

 54. sarant said

  51 Εχει γουήφι η Σεριφοπούλα;

 55. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Το δίπολο κομμουνισμός/αντικομμουνισμός μας αποπροσανατολίζει από μια σοβαρή συζήτηση που έπρεπε και πρέπει να γίνεται. Και παρά τους ισχυρισμούς από πολλούς στην αριστερά ότι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω.

  Αυτό που έκανε επισήμως η αριστερά, τόσο στις χώρες του Υπαρκτού όσο και στη Δύση, ήταν να φορτώσει τα πάντα σε λίγα διαλεγμένα «τέρατα» και να αγνοήσει βολικά τις συστημικές αιτίες που μετέτρεψαν το όνειρο του σοσιαλισμού σε εφιάλτη.

  Πρώτη παρατήρηση: ήταν λοιπόν όλα τόσο ρόδινα πριν τον Στάλιν, κι ήταν ο Στάλιν απλά ένας διαβολικός δικτάτορας που σφετερίστηκε το τιμόνι της Σοβιετίας για 15-20 χρόνια; Πόση πραγματική εξουσία και δύναμη είχε παραμείνει στη λαϊκή βάση μετά τα πρώτα 1-2 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, όταν με αφορμή τον εξωτερικό κίνδυνο και την αντεπανάσταση δόθηκαν συγκεντρωτικές εξουσίες στην Κεντρική Επιτροπή; Πόσο ενδιαφέρον είχε ο Λένιν, και η ταξική δικτατορία των μπολσεβίκων γενικότερα, για τη δημοκρατική έκφραση των μαζών; Ποιοι δημιούργησαν, ποιοι ενίσχυσαν, ποιοι νομιμοποίησαν τους αυταρχικούς θεσμούς που θα επέτρεπαν αργότερα στον Στάλιν να εξοντώσει αυτούς τους ίδιους τους συντρόφους του και να αναδειχθεί δικτάτορας;

  Δεύτερη παρατήρηση: η «αποσταλινοποίηση» του Χρουστσώφ έλυσε το πραγματικό πρόβλημα; Αντιστάθμισε μήπως το έλλειμμα δημοκρατίας στη Σοβιετική Ένωση, ή απλώς τερμάτισε μια περίοδο τρομοκρατίας και εκκαθαρίσεων που, έτσι κι αλλιώς, ήταν μοιραίο να λήξει από έλλειψη νέων θυμάτων, μιας κι η «παλιά φρουρά» των μπολσεβίκων είχε καταλήξει σύσσωμη στα θυμαράκια; Εξέλιπαν η καχυποψία, ο καταδοτισμός, τα γκουλάγκ, η προβατοποίηση του λαού, η νομενκλατούρα που κυβερνούσε «ελέω σοσιαλισμού», ο στραγγαλισμός της ελευθεροτυπίας, η φίμωση της τέχνης και της «αστικής» επιστήμης; Έμαθε από τότε αυτός ο λαός πρώτα να ΘΕΛΕΙ και μετά να ΜΠΟΡΕΙ να αυτοκυβερνηθεί; Και τι θα έπρεπε να συμπεράνουμε από το γεγονός ότι ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ που τόλμησε να επιχειρήσει τον εκδημοκρατισμό κατέληξε να διαλύσει την ΕΣΣΔ; (Εκτός κι αν καταφύγουμε στην πάντα βολική θεωρία περί «σατανικού δάκτυλου» της Δύσης).

  Τρίτη παρατήρηση: Είναι ωραία και καλά να λέμε ότι, τουλάχιστον, η φρίκη των εγκλημάτων του Υπαρκτού δεν είχε «ιδεολογικό υπόβαθρο». Επίσης, είναι ψέμα. Είναι σαν να προσποιούμαστε (ξέρω ότι θα με κάνουν να μετανιώσω γι’ αυτή τη σύγκριση, αλλά δεν με νοιάζει) ότι η κοσμοθεωρία του Χριστιανισμού αποκρυσταλλώθηκε στον Γολγοθά, με την υπόσχεση του Χριστού για σωτηρία, χωρίς να δίνουμε σημασία στο γιγαντιαίο φαινόμενο που πυροδότησε, τους αιώνες διαμάχης, αντεγκλήσεων, δογματικών καυγάδων, την ιδεολογική και πρακτική αντιμετώπιση των «αιρέσεων», τις υποσημειώσεις στο λόγο των Ευαγγελίων από χιλιάδες θεολόγους, τις αυτοκρατορίες και τα κράτη που κυβερνήθηκαν στο όνομα αυτής της θρησκείας και τις χιλιάδες ζωές που επηρέασε.

  Έτσι λοιπόν, είναι αστεία μια ιδεολογική αποτίμηση του κομμουνισμού που κάνει ένα άλμα από τον Μαρξ στον Στάλιν, και προσπερνάει σφυρίζοντας αδιάφορα τις αναρχικές «κακές παρέες» του Ντοστογιέφσκι, τους ναρόντνικους, τους μενσεβίκους και τους μπολσεβίκους, τον Λένιν, τον Τρότσκι. Όλοι αυτοί δεν περιορίστηκαν να έχουν τον Μαρξ παραμάσχαλα για εγχειρίδιο· εμπνεύστηκαν από τις ιδέες του και διαμόρφωσαν τις δικές τους, είχαν άποψη για το πώς πρέπει να εγκαθιδρυθεί ο κομμουνισμός και συχνά ακλόνητη πεποίθηση ότι είχαν δίκιο, κι ότι όλα αυτά ήταν «ιστορική αναγκαιότητα». Παρατηρούμε ξεκάθαρα μια προοδευτική πορεία από την επανάσταση ΤΩΝ προλετάριων προς την επανάσταση στο ΟΝΟΜΑ των προλετάριων (και μάλιστα θεωρητική θεμελίωση του ρόλου αυτής της πρωτοπορίας). Το να το θεωρήσει κανείς αυτό άσχετο με την τυραννία που εγκαθιδρύθηκε τελικά, το να απαλλάξει τον Λένιν από κάθε ευθύνη για το ξεστράτισμα του σοσιαλισμού, θα ήταν κοντόφθαλμο και ιδεολογικά ανέντιμο.

 56. sarant said

  55 Εχει βάση αυτό που λες, αλλά παραγνωρίζεις τις πολλές αναλύσεις που έχουν γίνει. Ακόμα και το ΚΚΕ έχει αναλύσει (άσχετα αν συμφωνείς) τις αιτίες της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Και βέβαια αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί και να βαθύνει, αλλιώς δεν πάμε πουθενά.

 57. Avonidas said

  Κάτι ακόμα: όταν ο Μπίστης γράφει:

  «Η Σοβιετική Ένωση π.χ. ήταν φυλακή για τους λαούς της αλλά και αντίπαλο δέος. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων στην Δύση οφείλονται -πέραν της σοσιαλδημοκρατίας- και στο αντίπαλο δέος.»

  θα έπρεπε ίσως να αναρωτηθεί αν δικαιολογείται να είναι ευτυχής και περήφανος που χρωστάμε τα εργασιακά μας δικαιώματα στην ομηρία, την ανελευθερία, την καταπίεση εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα έπρεπε να αναρωτηθεί αν αξίζουμε να έχουμε εργασιακά δικαιώματα, όταν είμαστε ικανοποιημένοι από μια τέτοια κατάσταση. Θα έπρεπε, τέλος, να δοκιμάσει να το πει αυτό κατά πρόσωπο σε κάποιον που έζησε τον «κομμουνισμό» (τα εισαγωγικά εντελώς απαραίτητα), και να δει αν θα έφευγε με το πρόσωπο στεγνό κι όλα του τα δόντια.

 58. Avonidas said

  #56. Αυτοί που συζητούσαν τα εγκλήματα του ναζισμού κατέληγαν συνήθως στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς αυτό πρέπει να εκλείψει, και πολλοί εργάστηκαν εμπράκτως για να εκλείψει.

  Αυτοί που συζητούσαν τα εγκλήματα του κομμουνισμού σε γενικές γραμμές ανασήκωναν τους ώμους και αποφάσιζαν ότι η Δύση είναι χειρότερη κι ότι το πείραμα δεν κάνει να διακοπεί. Αλλά δεν έπαιρναν τη βαλίτσα τους να μετακομίσουν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

  Συνέπεια λόγων και πράξης, έλεγε εκείνος ο παλιός ο ενοχλητικός ο Σωκράτης. Αλλιώς μην περιμένεις να σε πάρουν στα σοβαρά στις χώρες του πρώην. Από πικρή πείρα στο λέω.

 59. Avonidas said

  Και για όσους θέλουν να αποφύγουν να ζορίσουν τον εγκέφαλό τους και προτιμούν να βυθιστούν στην απόλυτη καφρίλα, υπάρχει ο καινούριος, κακός Αρκάς:

  Άσχημο πράμα τα γεράματα.

 60. Γλυκύς Βραστός said

  Πολύ μικρότερα εγκλήματα ο κομμουνισμός απ’το ναζισμό. Και πολλά δικαιολογούνται κιόλας γιατί τα έκαναν με καλή πρόθεση. Όταν στον πυρήνα της ιδεολογίας υπάρχει ο ουμανισμός, αξιωματικά όλα τα εγκλήματα γίνονται για καλό σκοπό ακόμα κι εκείνα που αφήνουν λιγότερους ουμάνους απ’ό,τι υπήρχαν πριν. Το βασικό είναι να ξέρουμε εμείς για τον εαυτό μας ότι είμαστε καλοί. Κι αν υπάρχουν κι άλλοι που διεκδικούν αυτή την καλοσύνη, ας πούμε Αρχειομαρξιστές ή Τροτσκιστές, καλό είναι να εξοντώνονται μέχρι τρίχας κεφαλής. Και λογιστικά να το δει κάποιος, δεν εξυπηρετείται ο ουμανισμός αν δεν έχει ένας την αυθεντία της καλής πρόθεσης. Για να μην παρεξηγηθώ, οι τελευταίες προτάσεις ισχύουν αφού καταληφθεί η εξουσία. Πριν, αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε μορφή καταπίεσης, την οποία και καταδικάζουμε.

 61. sarant said

  58 Πλάκα πλάκα, πολλοί πήραν τη βαλίτσα τους -αν και οι περισσότεροι το μετάνιωσαν.

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αβονίδα, σήμερα το θέμα είναι αυτό το υποκριτικό πανηγυράκι της παγκόσμιας ημέρας, όχι εν γένει το φαινόμενο «υπαρκτός σοσιαλισμός», που έχει υπεραναλυθεί από τον Καστοριάδη, από τους θεωρητικούς του αναρχισμού, του τροτσκισμού, του ευρωκομμουνισμού, του σοσιαλισμού κ.α. Η σχετική βιβλιογραφία είναι τεράστια.

 63. Γιάννης Ιατρού said

  Αφού δεν έμεινε ούτε δείγμα χταποδιού στην Κινεττα και τα περίχωρα, τώρα σειρά έχουν τα νησάκια….

 64. dryhammer said

  51. Κατ αρχήν (συμμαθητής ο ΒΛ)

  http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/pagkosmio-rekor-xtupise-sunagrida-11-kilwn-me-psarontoufeko

  51β<27 Η εμπειρία μου απο Αλβανία (η γυναίκα μου) συμφωνεί μαζί σου.

 65. ΓιώργοςΜ said

  57 > που χρωστάμε τα εργασιακά μας δικαιώματα στην ομηρία, την ανελευθερία, την καταπίεση …
  Δεν τα χρωστάμε σε αυτά. Τη χρωστάμε στη μηδενική ανεργία, τη χαμηλή εγκληματικότητα, τις κοινωνικές παροχές και σε όσα άλλα, πραγματικά ή όχι, προβάλλονταν προς τη Δύση. Αν ΔΕΝ υπήρχαν όλοι οι παράγοντες της παρακμής που αναφέρεις, το αντίπαλο δέος θα υπήρχε ίσως ακόμη, προς όφελος ένθεν και ένθεν. Το αν ήταν απαραίτητο το ένα για να υπάρχει το άλλο συζητιέται, αλλά αμφιβάλλω για το αν υπάρχει μονοσήμαντη σχέση.

 66. Γιώργος Κεγκερογλου said

  Καπιταλισμός είναι ή εκμετάλλευση ανθρώπου από ανθρωπο.κομμουνισμος ακριβώς το αντίθετο. Τέλος η πλάκα πρέπει να σταματήσουμε όλοι να υπερασπίζουμε έστω και έμμεσως ανελευθερα καθεστώτα οποίο τίτλο και αν έχουν.

 67. Το 1931 αυτά

 68. Γιώργος Κεγκερογλου said

  Ερωτηση: πόσο δημοκράτης ήταν ο Φιντέλ; Ακόμα και αν όλα τα έκανε καλά στη χώρα του δεν μπορώ να παραβλέψω ότι δεν είχε κάνει εκλογες

 69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 – Δεν ξέρω αν ο Σαμαράς πρόλαβε να βάλει γουήφι πριν τον ανατρέψει ο Πάντσο Τσίπρα, 🙂 αλλά και να έχει, θα έχουμε χαζά τηλέφωνα μαζί μας. 🙂 Την τελευταία φορά που είχαμε πάει πρίν πάνω από δέκα χρόνια η ίδια παρέα (τώρα πλήν ένας δυστυχώς που μας άφησε χρόνους) που περιέγραφα σε κάποιο νήμα για την εμπειρία που είχα με ένα μεγάλο ροφό, είχε μόνο ένα ερημικό εκκλησάκι και μια δεξαμενή με νερό που πλενόμαστε.
  Έχω μιά αγωνία κι ένα χτυποκάρδι αν θα συναντήσω ξανά τον Όμορφο στην βραχονησίδα Πιπέρι, τα 30 πάντως τα κατεβαίνω άνετα ακόμα, έχω κάνει και τις σχετικές προπονήσεις- δοκιμές στην Κινέτα κι είμαι πανέτοιμος, άσε που έχω αυξήσει αρκετά από τότε τον όγκο αέρα που αποθηκεύω κι έχω κερδίσει σχεδόν μισό λεπτό ασφαλούς κατάδυσης.

  56 – Η κριτική και κυρίως η ανάλυση πρέπει να επικεντρωθεί στις αιτίες που απέτρεψαν την δημιουργία του αυτόνομου σοβιετικού – κομουνιστικού ανθρώπου (αν υποθέσουμε πως υπήρχε τέτοιος στόχος) κι αυτές δεν βρίσκονται μόνο στις ηγεσίες, πρέπει να κοιτάξουμε βαθιά και μέσα στον ανθρωπάκο, αλλά με μεγάλη πειθαρχία και ψυχραιμία, γιατί αυτό που θα δούμε είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ. Λέω θα δούμε, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε στην ψυχοσύνθεσή του, εξακολουθεί να ζητωκραυγάζει τους δυνάστες του κι όσο πιο πολύ τον φτύνουν και τον κοροϊδεύουν τόσο περισσότερο τους ζητωκραυγάζει.

 70. sarant said

  67 Και το τουιτάρει ο Μουρούτης σήμερα; Αυτοτρολάρεται;

 71. Avonidas said

  Για να μην ξεχνιόμαστε: μέχρι πριν τον Β’ ΠΠ, πολλοί ήταν εκείνοι που ενστερνίζονταν τα «φυλετικά ιδανικά» των ναζί, ακόμα περισσότεροι όσοι συζητούσαν σοβαρά την ευγονική και αμέτρητοι όσοι θα έλεγαν «ας το συζητήσουμε τουλάχιστον, ρε παιδιά…». Ήταν τα εγκλήματα των ναζί, όταν αποκαλύφθηκαν σε όλη τους την αναντίρρητη έκταση, που απαξίωσαν για τα καλά όλα όσα πρέσβευαν, κι όχι η βεβαιότητα ότι ο ναζισμός είναι εγκληματική κοσμοθεωρία που οδηγεί σε βαρβαρότητες.

  Αυτό γιατί αναφέρθηκε σαν επιχείρημα πόσοι θα συναναστρέφονταν έναν ναζιστή και πόσοι έναν κομμουνιστή. Δεν ήταν από πάντα οι ναζιστές μαχαιροβγάλτες σκίνχεντ…

 72. dryhammer said

  Ας το γράψω κι ας με γράψουν (once more). O «εφαρμοσμένος» κομμουνισμός (που θα λέγανε και κάτι μαθηματικοί) έκανε τον κύκλο του και τελείωσε, για λόγους που θάχουμε να τους συζητάμε για άλλα 200 χρόνια. Τα αίτια που τον δημιούργησαν, αρχικά ως φιλοσοφία, ιδεολογία κλπ κλπ ως την «εφαρμογή», ζουν και βασιλεύουν και ισχυροποιούνται. Οι δημιουργοί και ωφελούμενοι των αιτίων, λέει το φτωχό μυαλό μου, κοιτάνε να προλάβουν μην ξανασκάσει κάτι παρόμοιο (ειτε ως αναβίωση ή ως κάτι άλλο) και τους χαλάσει τη μανέστρα πάνω που τα φέρνουνε εκεί που θέλουνε. Γι αυτό και τόση όψιμη μανούρα.

 73. Περνάω σύντομα να βάλω ένα στοίχημα. Εκ των υστέρων (και με την εμπειρία μου από το δημόσιο λόγο των τελευταίων πέντε-έξι χρόνων) μου κάνει εντύπωση που δεν έχει αναφερθεί ακόμα (δεν εννοώ εδώ αναγκαστικά) ο ρωσικός/ασιατικός δεσποτισμός, κατά καιρούς το νέας κοπής σκιάχτρο της Ευρώπης. Παρακαλώ ειδοποιήστε με αν έχει ήδη γίνει χωρίς να το πάρω είδηση 🙂

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 75. Αυτό του Μίλκου πρέπει να είναι τρολιά όμως ε;

 76. ΣΠ said

  Είναι λάθος να μιλάμε για εγκλήματα του κομμουνισμού. Θα έπρεπε να μιλάμε για εγκλήματα στο όνομα του κομμουνισμού. Στο όνομα της δημοκρατίας, του χριστιανισμού και του σοσιαλισμού/κομμουνισμού έχουν γίνει αναρίθμητα εγκλήματα.

 77. cronopiusa said

 78. 76 Δυστυχώς ναι.

 79. 76, 79

  Ιδού το αφθεντικόν! (αχ, Δύτα, με βάζεις να κάμνω καταδύσεις στη λεκάνη!)

 80. Γιάννης Ιατρού said

  75/76: Το παρατηρητήριο πληροφορεί πως όντως είναι τρολλιά.:)
  Εδώ το αυθεντικό τουϊ

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  64 α – Είναι δύναμη ο φίλος σου αλλά έχω διαφορετική αντίληψη για την θάλασσα και το ψάρεμα, δεν έχω πάθος μαζί τους και δεν βλέπω τα αλιεύματα ώς τρόπαια και ρεκόρ, αλλά σαν διαφορετικά είδη ζωής και σαν τροφή που οφείλω να σέβομαι.

  β – Είναι παλιό φαινόμενο η προσαρμογή της πραγματικότητας στις όποιες ανυπόστατες πεποιθήσεις αλλά η αλλαγή πεποιθήσεων είναι σχεδόν αδύνατη και σίγουρα δεν φτάνει η όποια αλήθεια για να αλλάξουν.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  80: Καλά, ε! Με 0.01′ διαφορά 🙂 🙂

 83. Α καλά… ας κοιτάξει και τη Νίκη της Σαμοθράκης άμα θέλει.

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – «Ερωτηση: πόσο δημοκράτης ήταν ο Φιντέλ; Ακόμα και αν όλα τα έκανε καλά στη χώρα του δεν μπορώ να παραβλέψω ότι δεν είχε κάνει εκλογες»
  Ερώτηση, ποιός σκότωσε περισσότερους και έφερε μεγαλύτερη καταστροφή, ο δικτάτορας Φιντέλ ή οι δημοκράτες Μπούς, μπαμπάς και γιός;

  71 – «Δεν ήταν από πάντα οι ναζιστές μαχαιροβγάλτες σκίνχεντ…»
  Ήταν, από την αρχή αυτά πρέσβευαν, προωθούσαν και εφάρμοζαν, απλώς όταν απέκτησαν την εξουσία και την δύναμη, το έκαναν σε μεγάλη κλίμακα, ο Αγών μου, του Χίτλερ, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και συμψηφισμούς.

  74 – Πρωτίστως προσβλητικό για το ανθρώπινο είδος.

 85. sarant said

  77 Εύστοχο

 86. dryhammer said

  82. Δεν είναι φίλος μου, συμμαθητής μου ήταν, και, αντιπαθώ καί το κυνήγι καί το ψάρεμα, αν και παράλιος. Απλά ήθελα να παίξω. (Βάλε με σε ένα βράχο 5 ώρες, κάθομαι και μ’ αρέσει. Δώσε μου τά σύνεργα και στα 3′ έχω φύγει βλαστημώντας. Καμιά φορά βουτώ και βλέπω μόνο τί έχει στο νερό. Στο κυνήγι πήγα μιά και μόνη φορά, άοπλος, με ένα φίλο -συχωρεμένο τώρα- και βρέθηκα να αντικρύζω τίς κάννες στο μισό μέτρο και βέβαια ούτε να ακούσω έκτοτε)

  β. Για ν’ αλλάξουν οι πεποιθήσεις, χρειάζεται η παραδοχή ότι όσα πίστευε (και έκανε με βάση αυτά) ως τότε ήταν λάθος. Πόσοι μπορούν να το αποδεχτούν (δεν εξετάζω ποιός και πότε και άν και γιατί έχει δίκιο να τις αλλάξει, ούτε τις προυποθέσεις);

 87. Avonidas said

  #74. Ο Πρίμο Λέβι, πάντως, που κάτι ξέρει παραπάνω για στρατόπεδα συγκέντρωσης, το είχε ξεκαθαρίσει όταν τον ρώτησαν σε συνέντευξη ότι δεν βρίσκει καμιά ομοιότητα στις προθέσεις πίσω από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης από τη μία και τα γκουλάγκ από την άλλη.

  Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι τα γκουλάγκ στη Σιβηρία δεν ξεφύτρωσαν μέσα από το αγνό κι αμόλυντο χιόνι…

 88. Avonidas said

  #73. Εκ των υστέρων (και με την εμπειρία μου από το δημόσιο λόγο των τελευταίων πέντε-έξι χρόνων) μου κάνει εντύπωση που δεν έχει αναφερθεί ακόμα (δεν εννοώ εδώ αναγκαστικά) ο ρωσικός/ασιατικός δεσποτισμός

  Κι όμως, δεν θεωρώ πως είναι άσχετη η μακρά παράδοση αυταρχισμού και δεσποτισμού τόσο της Ρωσίας όσο και, πολύ περισσότερο – των ασιατικών χωρών με την «ποικιλία» του κομμουνισμού που άνθισε σ’ αυτές τις χώρες. Υποψιάζομαι πως έπαιξε πολύ μεγαλύτερο ρόλο από οτιδήποτε εγγενές στις ιδέες του Μαρξ. Ο μουζίκος που έχει συνηθίσει το καμουτσίκι του γαιοκτήμονα και ο Κινέζος που έχει μάθει να προσκυνάει μπρούμυτα στο χώμα τον Θεό-Αυτοκράτορα εύκολα συνηθίζει να ακολουθεί τυφλά τον φωτισμένο Ηγέτη. Και επίσης εύκολα παίρνουν αέρα τα μυαλά του Ηγέτη…

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ με τον ΣΠ. Στο όνομα του χριστιανισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κομμουνισμού έχουν γίνει τρομακτικά εγκλήματα. Κι εδώ είναι η μεγάλη διαφορά: ότι τα εγκλήματα του ναζισμού είναι σύμφυτα με τις διακηρυγμένες ιδέες, αρχές και επιδιώξεις του. Κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες κοσμοθεωρίες.

 90. Avonidas said

  #62. Αβονίδα, σήμερα το θέμα είναι αυτό το υποκριτικό πανηγυράκι της παγκόσμιας ημέρας, όχι εν γένει το φαινόμενο «υπαρκτός σοσιαλισμός», που έχει υπεραναλυθεί από τον Καστοριάδη, από τους θεωρητικούς του αναρχισμού, του τροτσκισμού, του ευρωκομμουνισμού, του σοσιαλισμού κ.α. Η σχετική βιβλιογραφία είναι τεράστια.

  Δεν είναι υποκριτές όλοι όσοι καταγγέλλουν τα εγκλήματα του κομμουνισμού, και δεν είναι έντιμοι όλοι όσοι κάνουν αριστερή αυτοκριτική.

  Υπάρχει εδώ ένα θέμα συνέπειας. Ας φανταστούμε για λίγο ότι είχε επιβιώσει, μετά το Β’ ΠΠ, κάποιο περιχαρακωμένο ναζιστικό καθεστώς (όχι και τόσο δύσκολο, αν ο πόλεμος δεν έληγε με αποφασιστική ήττα των ναζί. Κι ακόμη, η Ισπανία του Φράνκο, ένα φασιστικό καθεστώς, συνέχισε να υπάρχει για δεκαετίες). Πώς θα σας φαίνονταν εκείνοι που θα διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις μαζί του, θα οργάνωναν επισκέψεις και θα συζητούσαν για τα «προβλήματα του καθεστώτος», χωρίς την παραμικρή πρόθεση να συμβάλουν στην ανατροπή του; Δεν θα ήταν δίκαιο να τους χαρακτηρίσουμε υποκριτές;

  Κι όμως, κανείς δεν κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την ΕΣΣΔ — ακόμα κι οι πιο φανατικοί ψυχροπολεμικοί αντικομμουνιστές μόνον υπογείως εργάζονταν για την ανατροπή του κομμουνισμού. Ενώ ήταν φανερό ότι η κομμουνιστική ιδεολογία ήταν πλεον μακρινή ανάμνηση, ενώ δεν υπήρχε η παραμικρή ρεαλιστική ελπίδα να βρεθεί ποτέ στο τιμόνι του Υπαρκτού, η ανατροπή του ήταν και παρέμεινε ταμπού στη Δύση.

  Μήπως τελικά, αντί να είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους κι αγκάθι στο πλευρό τους, ήταν ό,τι πιο χρήσιμο για την προπαγάνδα και τη βρωμοδουλειά τους, το τέλειο άλλοθι για να κρατάνε τους πολίτες στη σειρά και να ξεζουμίζουν τον Τρίτο Κόσμο; Μήπως ο μόνος λόγος που η Δύση αντιτάχθηκε στον ναζισμό ήταν ότι η βία του στρεφόταν προς τα έξω, ότι ήθελε κομμάτι της πίτας που απολάμβαναν ως τότε μόνοι τους;

 91. Avonidas said

  Είναι πάντως πολύ ενοχλητικά τα δίπολα στην πολιτική. Έχουν τη δύναμη να τερματίζουν κάθε ευφυή συζήτηση, να περιχαρακώνουν τις απόψεις και εν τέλει να διαιωνίζουν την ύπαρξή τους αποκλείοντας κάθε εναλλακτική.

  …να, για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς σήμερα να βγει να βροντοφωνάξει ότι ο Τσίπρας έχει ξεφτιλίσει την Αριστερά, χωρίς να του τη βγει κάποιος εξυπνάκιας ότι αβαντάρει τον Κούλη. :-/

 92. http://www.naftemporiki.gr/story/1269261/epistoli-stiriksis-ston-st-kontoni-apo-esthoni-bouleuti

 93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  87 α – Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα την αυτόνομη κατάδυση, είμαι σίγουρος πως θα σε μαγέψει και θα διευρύνει τον ορίζοντα των αναζητήσεών σου.

  β – Λίγοι, άλλωστε πάνω σε ανόητες πεποιθήσεις βασίζεται αυτό το ελεεινό πατριαρχικό σύστημα που ζούμε. Η οικονομική ελίτ φροντίζει με τις θρησκείες και την υποχρεωτική εκπαίδευση να μας τις περνάει στο μυαλό μας στην παιδική ηλικία, μετά μόνο τυχαία γεγονότα μπορούν να μας κάνουν να σκεφτόμαστε ανοιχτά, το ποσοστό όμως, είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και δεν αλάζει τίποτα άμεσα, μόνο έμμεσα, ίσως.☺

 94. cronopiusa said

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς, Αβονίδα, γι’ αυτό ταντιτάχτηκαν στον ναζισμό: γιατί οι ναζιστές είχαν επεκτατικά σχέδια. Μέχρι τότε ο Χίτλερ είχε πολλές συμπάθειες στις άρχουσες τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ. Στο βιβλίο «Ο κήπος με τα θηρία» βλέπουμε την ανησυχία του τότε Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο για όσα συνέβαιναν γύρω του και την αδιαφορία των προϊσταμένων του σε όσα τους κατήγγελλε. Ο χερ Χίτλερ, όσο δεν τους ενοχλούσε, ήταν αυτός που έβαλε τάξη στο χάος της δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Σφαγέας έγινε όταν πέρασε τα σύνορα και θέλησε να επιβάλει αυτή την τάξη νεκροταφείου παγκοσμίως.

 96. Αιμ said

  61. Ο Μπίρμαν για παράδειγμα

 97. gpoint said

  Κουιζάκι για τους ειδικούς του είδους :

  Το γυναικείο όνομα με το οποίο εκπροσωπείται ο έρωτας είναι η Αστέρω αφού προκύπτει από αναγραμματισμό της λέξης έρωτας.

  Μπορείτε να βρείτε από ποιό γυναικείο όνομα εκπροσωπείται το…σεξ ;

 98. Theo said

  Καλησπέρα!
  Άνοιξε το in.gr, του Μαρινάκη πλέον, και φαίνεται πως ο ευτραφής παράγοντας ή κατάργησε τους επιμελητές/διορθωτές ή πήρε κάποιον χαμηλόμισθο άσχετο (με την ελληνική Ιστορία τουλάχιστον):
  Η πλήρης επιγραφή αναφέρει: «Ο πιο ευσεβής Ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιουστινιανός και ο πιο θεοσεβής ιερέας και ηγούμενος, Κωνσταντίνος, ανέγειραν το κτίριο στο οποίο (αυτό το μωσαϊκό) τοποθετήθηκε κατά την 14η ένδειξη».
  Η ένδειξη είναι μια αρχαία μέθοδος μέτρησης ετών που χρησιμοποιήθηκε για φορολογικούς σκοπούς.

  Οι φωστήρες φαίνεται πως μεταφράζουν σαν ένδειξη από τα αγγλικά το λατινικό indictio (ινδικτιών στα καθ’ ημάς) κι οι επιμελητές/διορθωτές ή είναι άσχετοι ή κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
  Αλλά και το ο πιο ευσεβής και ο πιο θεοσεβής ελληνικότατα αμφότερα 🙂

  Σε μια άλλη είδηση μαθαίνουμε για ένα νέο έθνος της Νομανσλάνδης:
  Ο Μαρονικός επιθετικός έφτασε μέσω Μιλάνου στην Ελλάδα

  Όσο για τη σημερινή (αρκετά ενδιαφέρουσα) συζήτηση, με καλύπτουν ο Avonidas κι ο Γλυκύβραστος (σχ. 60).

 99. Theo said

  Συγγνώμη, που χρωμάτισα κατά λάθος την τελευταία παράγραφο και παραπέμπει όπου και η προτελευταία 😦

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Από το Λάμπρος.☺

 101. attikanet said

  «Εάν ο Σταλινισμός δείχνει τι μπορεί να πάει στραβά όταν ιδέες του Διαφωτισμού εφαρμόζονται εσφαλμένα, ο Ναζισμός δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν σκοτεινές ιδέες εφαρμόζονται σωστά». Jonathan Glover, Humanity. A Moral History of the Twentieth Century (Yale University Press, 2000: 394).

 102. gpoint said

  # 101

  Ρε συ… γυναικείο όνομα είπαμε ! Μην εκδηλώνεσαι…

 103. cronopiusa said

 104. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  93 Και είναι, λέει, του Κεντρώου Κόμματος -περίεργο!

  99 Ωχ, πολύ χοντρό!

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θέλω να εκφράσω την αληθινή ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μου για την απόφασή σας και την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο αποτρόπαιο συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Η αιτιολόγηση της απόφασής σας ήταν απλά τέλεια!
  Με εκτίμηση,
  Oudekki Loone
  Μέλος του Εσθονικού Κοινοβουλίου
  Μέλος της Επιτροπής Άμυνας
  Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  https://left.gr/news/esthoni-voyleytis-pros-kontoni-eygnomosyni-kai-sevasmos-gia-tin-apofasi-sas-na-mi-symmetashete

 106. 105 για το 93

  Ε, ναι. Άμα έχουν απαγορέψει οτιδήποτε αριστερότερα του κέντρου, πού να πάει η έρ’μη;

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – Το Λάμπρος είναι σαν τον Δία, όταν έχει να κάνει με σέξ, μεταμορφώνεται σε οτιδήποτε προκειμένου να το «εκπροσωπήσει».☺
  Σας αφήνω, πάω να ετοιμάσω τα υποβρύχια συμπράγκαλα και να πέσω για ύπνο, αύριο στις πέντε σαλπάρουμε. Λές να ζεί ακόμα ο ροφός Gee; είχα υπολογίσει από το φαινόμενο μέγεθος και βάρος πως πρέπει να ήμασταν συνομίλικοι.

  Υ.Γ – Υποθέτω πως αφού δεν με πήρες τηλέφωνο για μπινελίκια, είχα δίκιο και έγινες καλά.☺

  Τα λέμε την Κυριακή, μέχρι τότε να περνάτε όλοι καλά και μην ξεχνάτε να λέτε καθημερινά όμορφα λόγια στους συντρόφους και στις συντρόφισες της ζωής σας, σε όλους αρέσουν κι όπως όλα τα αληθινά ωραία, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

 108. kostas said

  «…εάν ήσουν με το κομμουνιστικό καθεστώς δεν σε πείραζε κανείς» Αυλωνίτου 2017

 109. Stephen said

  Σύμφωνα με την ηθική όπως την ορίζει ο Αριστοτέλης (εξ έθους περιγιγνεται), ο ναζισμος είναι πιο ηθικός από τον κομμουνισμο, καθώς υπήρξε συνεπής. Ο κομμουνισμός όχι, και για αυτό τον θεωρώ χειρότερο.

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93. Ωχ συγγνώμη, στραβομάρα μου και κοίταξα να δω αν το βάλατε ήδη.Το άκουσα νωρίτερα στο ράδιο,στο δρόμο και λέω θα το έχετε «τσιμπήσει» ήδη, όπως πράγματι. 😦

  51/87 Αυτή η είδηση με το ρεκόρ της συναγρίδας έχει ξεσηκώσει πολλά σχόλια σε διάφορες σελίδες, ότι την ώρα που ψαρεύτηκε ,κάτω ήταν σκοτεινά άρα με λάμπα, που «πετρώνει» το ψάρι και αυτό απαγορεύεται κλπ.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  108: Καλά να περάσεις Λάμπρο!

 112. Jane said

  Θα διηγηθώ μια ιστοριούλα με γέλιο και κλάμα. Το 1977 πήγαινα στην Τετάρτη Δημοτικού και ζούσαμε σε ένα καμποχώρι της Θεσσαλίας. Ένα απόγευμα πήγα στο καφενείο , όπου ήξερα πως θα βρω τον πατέρα μου με τον παππού να παίζουν πρέφα, για να ζητήσω λεφτά για γκοφρέτα. Κυρίως για το αυτοκόλλητο με τα άγρια ζώα.

  Εκεί λοιπόν οι άντρες μιλούσαν για το πρόστιμο που έβαλε ο αγροφύλακας σε συγχωριανό μας. Χίλιες πεντακόσιες Δραχμές. Θυμάμαι όταν ρώτησα τον πατέρα μου, γιατί έβαλαν πρόστιμο στον θείο Βασίλη (δεν ήταν συγγενής αλλά έτσι φωνάζαμε τους μεγάλους), απάντησε: «Γιατί πέταξε την κοπριά στον μεριά». Κι ο παππούς συμπλήρωσε χαμηλόφωνα: «Είν’ κι κουμμουνιστής εδώ που τα λέμε». Ούτε που πρόλαβα να δω από πού μου ήρθε η ανάποδη, μόλις φώναξα: «Αυτό είναι άδικο, αφού κι εμείς είμαστε κομμουνιστές!», εννοώντας πως κι εμείς πετούσαμε την κοπριά απ’ τη γελάδα στον μεριά…

  Έφυγα κλαίγοντας δίχως να ξέρω, γιατί μου την άστραψε μπροστά στον κόσμο ο πατέρας μου. Αργότερα μου εξήγησε. Μου είπε πως δεν ήμασταν κομμουνιστές αλλά δεξιοί και ολίγον βασιλόφρονες. Και πως οι κομμουνιστές ήταν «μπίσε και δείξε», ειδικά οι γυναίκες , που ήταν «όλες πουτάνες» και κινδυνεύαμε, γιατί θα μας παίρναν «του σπίτ, του χωράφ» κι όλα τα συμπαρομαρτούντα. Μιλούσε με μίσος αλλά και φόβο παρόλο που ήταν θεόφτωχος. Στην εφηβεία βεβαιώθηκα πως κι αυτός με μίσος και φόβο μεγάλωσε.

  Παρόμοια περιστατικά έχω ακούσει πολλά από συντρόφους και συντρόφισσες, που προερχόμαστε από «συντηρητικές» οικογένειες και γελάμε καθώς τα λέμε, όταν έχουμε κρασοκατάνυξη ή σε καμιά συνεστίαση του ΚΚΕ. Γελάμε ,γιατί αυτά πέρασαν κι επιπλέον εμείς δεν ζήσαμε εμφύλιο και χούντα και δεν έχουμε πολλά να πούμε..

  Τούτες τις μέρες λοιπόν , μία με τη σημαία και τώρα με το συνέδριο στην Εσθονία, προσλαμβάνουμε από την πλευρά της αντιπολίτευσης έναν επίσημο λόγο που κάθε άλλο παρά κεντροδεξιό ή φιλελεύθερο κόμμα θυμίζει. Η Ν.Δ δεν διολισθαίνει απλώς προς τα ακροδεξιά , για να κερδίσει ψήφους χρυσαβγίτικες αλλά ξεθάβει φαντάσματα. Μέχρι το «πατρίς, θρησκεία , οικογένεια» ακούσαμε να υπερασπίζονται η Βόζεμπεργκ κι ο Κουμουτσάκος , που ακραίους δεν θα τους έλεγα. Άραγε όμως αντιλαμβάνονται, πώς εισπράττεται αυτή η ρητορική από τον λαϊκό κι ακαλλιέργητο κόσμο της δεξιάς; Αντιλαμβάνονται πως ,άλλο είναι να λέει βλακείες ο Άδωνης κι άλλο η Μαριέτα Γιαννάκου;

  Βλέπω στο τουίτερ εδώ και 3 μέρες έναν χαμό από μηνύματα μετεμφυλιακού περιεχομένου, γεμάτα μίσος και απειλές κι όχι μόνον από έναν γραφικό ψυχάκια αλλά από πολλούς, που δεν τους έπιανε το ραντάρ ως τα σήμερα. Εμπάση περιπτώσει, για μένα αυτός είναι ο κίνδυνος. Να μην ξαναγυρίσουμε σε χρόνια περίεργα, που κυκλοφορούσαν τύποι με τρίκυκλα ή τύποι που έβαζαν πρόστιμα σε κομμουνιστικές κοπριές. Ήδη ο Γαβρόγλου ανακοίνωσε πως έλαβε email με απειλές, αν καταργήσει , λέει, προσευχή και σημαία. Για τη συζήτηση περί σχέσης του ναζισμού με τον Κομμουνισμό δεν είμαι ειδική να απαντήσω. Χρειάζεται ψυχίατρος.

  *μεριάς = λιβάδι, βοσκότοπος

 113. 113 Τι ωραία ιστορία! ❤

 114. Theo said

  @105:
  χονδρότατον! 🙂

  Και κάτι από το Protagon:
  οι άνθρωποι της Rockaway Records συμφώνησαν να του επιστρέψουν τα δέκα αρνητικά φιλμ που είχαν διασωθεί.

  Στο άρθρο φαίνεται ένα contact sheet, με εννιά τετράγωνες φωτογραφίες (μάλλον 6×6 εκ.). Αν ήταν δέκα 120άρια φιλμ, οι σωζόμενες λήψεις θα ήταν 120-130. Άν ήταν 220άρια, θα ήταν οι διπλές (βλ. Wikipedia ). Και μάλλον ο φωτογράφος δεν θα προλάβαινε να τραβήξει τόσο πολλές. Οπότε μάλλον ο μεταφραστής λάθος μετέφρασε το negatives* σε αρνητικά φιλμ, κάτι που ένας φυσικός ομιλητής της αγγλικής θα το καταλάβαινε ως δέκα λήψεις σε αρνητικό φιλμ.

  *βλ. Independent: Davidson contacted Rockaway Records to relate his story, and they agreed to give him the 10 surviving negatives for a token sum.>

 115. 61, 97

  Κι ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ.
  Καλά ήταν στη Μόσχα. Γνώρισε και το Μαρινάκι, όλα μέλι. Ήθελα να ξαναγυρίσει στις ΗΠΑ. Και τον φάγανε οι Μαφιόζοι.

 116. Theo said

  115: Α, και στο ίδιο άρθρο του Protagon: «πέντε ολόκληρες δεκαερίες«

 117. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ειναι γνωστη «η εθελοντική κατάταξη πολλών στα SS αποτελεί ένα ιστορικό στίγμα που ακόμα κατατρέχει τη φήμη τους..»

  ΥΓ Βαλτικά κράτη ή Βαλτικές χώρες

  Κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και τα πρώτα χρόνια της Σύγχρονης Εποχής, αποτελούν μήλον της έριδος ανάμεσα σε Τεύτονες (Γερμανούς), Σουηδούς, Πολωνούς και Μοσχοβίτες.
  Το 18ο αιώνα προσαρτώνται στη Ρωσική Αυτοκρατορία, η οποία εισάγει πρώτη τον όρο «Χώρες της Εγγύς Βαλτικής» (Прибалтийские страны).
  Ανεξαρτητοποιούνται το 1918 με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και για πρώτη φορά τα τρία κράτη αποκτούν τη σημερινή μορφή τους.
  Το 1939 δέχονται επίθεση από το σοβιετικό στρατό σε εφαρμογή του Συμφώνου Μολότοβ – Ρίμπεντροπ. Ακολουθεί το 1941 η Βέρμαχτ, την οποία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζει ως απελευθερωτή από τους σοβιετικούς – η υποστήριξη στους ναζί και η εθελοντική κατάταξη πολλών στα SS αποτελεί ένα ιστορικό στίγμα που ακόμα κατατρέχει τη φήμη τους..
  […]
  Πηγη Βικι

 118. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Διακρινω αρκετους μεσηλικες σχολιαστες πρωην αριστερους να επιχειρηματολογουν εναντιον των ιδεων που πιστευαν νεοι/ες δηλ. του κομμουνισμου, αλλα και του φασισμου για τον οποιο ως βαρβαρο επεκτατικο συστημα καταληψης «ζωτικου χωρου» (χωρις πολλους διανουμενους και ανθρωπους της ελίτ) ολοι καταδικαζουμε. Νομιζω οτι μπορω να υποψιαστω για μερικους/ες οτι ενδομυχα ηθελαν να κυβερνησουν μετα την επιτυχια της προλεταριακης επαναστασης ως στελεχη, καθοτιν φοιτητες ΑΕΙ.

  Προσωπικα δεν υποστηριξα τις κομμουνιστικες ιδεες, διοτι δεν μπορεσα ποτε να πιστεψω στην πρωτοπορια του προλεταριατου και της αγροτιας.

  Ειναι αξιοσημειωτο οτι ακομη και στρατευμενοι κομμουνιστες διανουμενοι , οπως ο Γ. Κοτζιουλας το 1944 διαπιστωνει οτι οι αγροτες ειναι «πισω απο τον κοσμο» αλλα δεν μπορω να συμμεριστω την ελπιδα του οτι αυτοι οι ανθρωποι μαζι με το προλεταριατο των πολεων που ηταν σε καλυτερη μορφωτικη/κοινωνικη κατασταση μπορουσαν να χτισουν μια καινουργια κοινωνια στην χωρα μας.

  «Ο Κοτζιούλας οικτίρει τους ορεσίβιους κατοίκους του χωριού πως ζουν πίσω απ’ τον ήλιο, αγροίκοι και ακαλλιέργητοι, βλέπει όμως πως έχουν αρχίσει να δέχονται ευνοϊκά τα κοσμογονικά κηρύγματα των ανταρτών που υπόσχονταν να χτίσουν μια καινούργια κοινωνία μετά την απελευθέρωση….» βλ. λινκ

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/08/20/kotzioulas-9/

  Αυτό που συνέβη λόγω της έναρξης ενός χαμένου από την αρχή εμφυλίου και της εκδικητικής δεξιάς είναι ένα δράμα : Εγκατάλειψη της υπαίθρου και «αστικοποίηση» άνευ ευρωπαϊκού προηγούμενου. Πιο σωστά συσσώρευση εκατομμυρίων επαρχιωτών στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, με συνέπεια -εκτος των αλλων- την μάστιγα του επαρχιωτισμου.

  Σκεφτείτε την διπλανή Ιταλία και τις εκατοντάδες πόλεις της αμέσως μετά το 1945.

  Και μετά μεταναστευση 1 εκατομ. 1960-1980. Παλιννόστηση μετα το 1980. Χειρωνακτικες δουλειες με οικονομικους μεταναστες απο το 1990. Σπουδες ολο και περισσοτερο των αποφοιτων Λυκειου εως του σημερινου ποσοστου 75%. Νεα μεταναστευση απο το 2010….0, 5 εκατομ. ελληνων,….

  Με μετεγγραφές 🙂 χειρωνακτων οικονομικων μεταναστων δεν γίνεται ανάπτυξη στην χωρα μας. Το εχω αναπτύξει πολλάκις (ο πολλαπλασιαστης ΑΕΠ με επενδύσεις προϋποθέτει παραγωγική δραστηριοτητα ενσωμάτωσης εντοπιως παραγόμενων εξοπλισμου , καταναλωτικων προϊόντων και προϊόντων υποκαταστασης εισαγωγών) .

 119. http://www.topontiki.gr/article/234537/mono-8-apo-tis-27-hores-meli-tis-ee-symmeteihan-telika-sto-synedrio-stin-esthonia#.WZ3WhU2o-w0.twitter

 120. Avonidas said

  #113. Πράγματι, ωραία ιστορία· και παρόμοιες έχουν να διηγούνται πολλοί. Για παράδειγμα, μου έλεγε η μητέρα μου για κάποια γνωστή της που είχε αγωνία όταν γραφόταν στο Κόμμα: «ναι, αλλά θα μπορώ να πηγαίνω στην εκκλησία, δεν θα μπορώ;» 🙂

  Το θέμα μας όμως εδώ δεν είναι αν οι κομμουνιστές είναι καλοί άνθρωποι (είναι), αλλά αν ο κομμουνισμός είναι καλό/δίκαιο/δημοκρατικό/ωφέλιμο σύστημα, και το αν ο κομμουνισμός όπως εφαρμόστηκε, ή επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί, ήταν κάτι άξιο υπεράσπισης.

  Νομίζω πως έχει πια τεκμηριωθεί, πέραν πάσης καλοπροαίρετης αμφιβολίας, ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα εκφυλίστηκαν σε απεχθείς δικτατορίες και ολιγαρχίες, ότι από τις ηγεσίες τους τελέστηκαν αποτρόπαια εγκλήματα πρωτοφανούς κλίμακας και αγριότητας (και λέω πρωτοφανούς γιατί πολλά από αυτά προηγήθηκαν του ναζισμού), κι ότι οποιαδήποτε πιθανότητα να εγκαθιδρυθεί κάποτε, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, η ισότητα και η δημοκρατία είχε απομακρυνθεί στη σφαίρα της φαντασίας. Με άλλα λόγια, ο ιδανικός κόσμος που ευαγγελίζονταν οι (καλοί) κομμουνιστές ανά τον κόσμο είχε περισσότερες πιθανότητες να πραγματωθεί στην αθέατη πλευρά της Σελήνης παρά στην ΕΣΣΔ.

  Γιατί, λοιπόν, επέμεναν και συνέχιζαν και συνεχίζουν ακόμα γαντζωμένοι σ’ αυτό το όραμα; Γιατί οι κομμουνιστές της Δύσης δεν αποκήρυξαν το ξεστρατισμένο πείραμα; Και γιατί ακόμη κι η παλαιά φρουρά των μπολσεβίκων, απαξιωμένη, διασυρμένη, παραδομένη από τον Στάλιν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και στο εκτελεστικό απόσπασμα, αποδέχτηκε τη μοίρα της χωρίς να ψελλίσει μια κουβέντα;

  Διότι πίστευαν ακράδαντα πως ο κομμουνισμός έπρεπε να πετύχει.
  Διότι ήταν πεπεισμένοι πως οι ιδέες τους ήταν ιστορική αναγκαιότητα.

  Από όλα τα γνωρίσματα που μπορεί να έχει μια ιδεολογία, κανένα δεν είναι τόσο επικίνδυνο, κανένα δεν οδηγεί με τέτοια μαθηματική ακρίβεια σε φρικαλεότητες, όσο η ακράδαντη βεβαιότητα πως έχει κανείς το αλάθητο. Η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, το ταξικό ή εθνικιστικό μίσος, η αμάθεια κι η ημιμάθεια μπορεί και να θεραπευτούν, αλλά η πεποίθηση πως ο δρόμος που τραβάμε είναι απαρέγκλιτος είναι συνταγή για καταστροφή.

  Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να μην θεωρώ τον κομμουνισμό μια αγαθή ιδεολογία που απλώς εφαρμόστηκε στραβά. Ελπίδα για το μέλλον θα υπάρξει, όταν ο κομμουνιστής θα είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή το ενδεχόμενο να έχει λάθος.

 121. 2nisis said

  ‘Οσον αφορά τις τροποποιήσεις στα κείμενα του συνεδρίου
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/08/23/i-esthonia-diorthose-episimo-kimeno-gia-synedrio/

 122. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  113 Ευχαριστώ για την ιστορία και για τη λέξη

  123 Τροποποιήσεις υπήρξαν στα κείμενα του συνεδρίου, έστω και επουσιώδεις -αυτό ακριβώς έγραψα εγώ.
  Και στο συνέδριο πήραν μέρος μόνο 8 χώρες από τα 27 ή 28 κράτη μέλη.

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αβονίδα, ο Μαρξ ήταν σαφής: η απελευθέρωση των εργαζομένων θα είναι έργο των ίδιων των εργαζομένων. Αυτό είναι μια αγαθή ιδέα. Το λενινιστικού τύπου κόμμα ήταν και είναι η κακή ιδέα.

 124. ΣΠ said

  99, 105
  Εδώ το αγγλικό κείμενο από το Reuters:
  http://www.reuters.com/article/us-israel-archaeology-idUSKCN1B3195

 125. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σήμερα τα είπε όλα ο Avonidas και μερικά κάποιοι άλλοι.
  Να πω κι εγώ κάτι. Ολοκληρωτικά καθεστώτα ήταν και ο ναζισμός και ο κομμουνισμός. Είναι δύσκολο να τα καταδικάσουμε; Και γιατί οι κομμουνιστές, ως υποστηρικτές ολοκληρωτικού καθεστώτος, αυτοπροσδιορίζονται ως άκρως δημοκράτες και προοδευτικοί και κολλάνε σε μας τους υποστηρικτές αστικών κομμάτων την ιδιότητα του οπισθοδρομικού;

  113 Συντοπίτισσα Jane, γιατί χάλασες την οικογενειακή σου παράδοση; γιατί, γιατί; … 🙂

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122. …όταν ο κομμουνιστής θα είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή το ενδεχόμενο να έχει λάθος.
  αυτό που μου μένει, είναι πως πάλι φταίνε οι κομμουνιστές 🙂

 127. Theo said

  @126:
  Ευχαριστώ.
  Πρόκειται για μετάφραση από το Lidl.

  Κι άλλα μαργαριτάρια:

  το a mosaic floor (ψηφιδωτό δάπεδο) μεταφράζεται: ένα μωσαϊκό πάτωμα.
  το Old City’s Damascus Gate (Πύλη της Δαμασκού της Παλιάς Πόλης [της Ιερουσαλήμ, ενν.]), παλιά Πύλη της Αρχαίας Πόλης της Δαμασκού 🙂
  κλπ.κλπ.

  Δεν ρώταγαν και κανένα αρχαιολόγο, στην τελική;

 128. raf said

  > Και στο συνέδριο πήραν μέρος μόνο 8 χώρες από τα 27 ή 28 κράτη μέλη.

  Μιλάμε για διπλωματική απομόνωση της χώρας μας!

 129. Jane said

  Οι παρακάτω περιπτώσεις είναι αυτό που λέμε «καταδικάζω την ακροδεξιά απ’ όπου κι αν προέρχεται».

  Παντελής Καψής: Προσέξτε γιατί η Εσθονία μας δανείζει! Κινδυνεύουμε με απομόνωση.

  Βενιζέλος : Ποιος εθνικός στρατηγικός στόχος υπηρετείται και ποια δημοκρατική και άρα παροδική κυβέρνηση νομιμοποιείται να προσδίδει ιδεολογικό ή μάλλον ιδεοληπτικό πρόσημο σε μια ολόκληρη χώρα τοποθετώντας την στο περιθώριο των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και ιστορικών προσλήψεων;

  Λοβέρδος: Κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών με τα εξής ερωτήματα: α) Οι θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν τις επίσημες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης; β) Αν ναι, οι θέσεις αυτές πότε άλλοτε εκφράστηκαν με τον τρόπο αυτό; Κι αν όχι, τί έχετε ήδη κάνει για να μετριασθεί η ζημία που προκλήθηκε στα συμφέροντα της χώρας ;

  Με 8 μέλη-κράτη από τα 27 διεξήχθη τελικά το συνέδριο της Εσθονίας .
  Να πούμε ένα μπράβο στον Κοντονή. Στάθηκε σωστός.. καίτοι οπορτουνιστής. 🙂

 130. Avonidas said

  #127. Ίσως πρέπει να διευκρινίσω εδώ ότι κι η μητέρα μου ήταν γραμμένη στο Κόμμα.

  Είναι κάπως άδικο να λέμε για τους κομμουνιστές στην Ελλάδα (τον απλό κόσμο) ότι «υποστήριξαν ολοκληρωτικά καθεστώτα», με δεδομένη την πραγματικότητα του Εμφυλίου και της Χούντας. Και ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον μέσο άνθρωπο να έχει ανεξάρτητη άποψη και να την εκφράζει, όταν ολόκληρος ο πλανήτης ήταν χωρισμένος σε δύο αδιάλλακτα στρατόπεδα. Από τις ηγεσίες και τη διανόηση, ωστόσο, έχω αυξημένες απαιτήσεις.

  Αυτές οι εποχές, πάντως, έχουν παρέλθει. Μοιάζουμε με τους Γιαπωνέζους στρατιώτες τους ξεχασμένους σε νησάκια του Ειρηνικού, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, που ρωτούσαν αν τελείωσε ο πόλεμος. Είναι καιρός να ξεκολλήσουμε και να σκεφτούμε και τίποτα καινούριο.

 131. Avonidas said

  #128. αυτό που μου μένει, είναι πως πάλι φταίνε οι κομμουνιστές

  Έφη, θες δηλαδή να περιμένω από τον Άδωνη να επανεξετάσει τις ιδέες του; 😉

 132. Avonidas said

  Παντελής Καψής: Προσέξτε γιατί η Εσθονία μας δανείζει! Κινδυνεύουμε με απομόνωση.

  Πώς το λεγε ο Μοντεχρήστος του παλιού καλού Αρκά; «Καμιά φορά φοβάμαι μη μ’ εγκαταλείψουν όλοι και μείνουν μόνοι τους!» 😀

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  132 Avonidas

  Μην το πάρεις ως κομπλιμέντο, το εννοώ, είσαι πολύ ανοιχτό μυαλό, μακάρι να σκεφτόμασταν όλοι έτσι, πολλά πράγματα θα άλλαζαν στη χώρα μας.

  Τους απλούς κομμουνιστές τους αγαπώ πολύ, πίστεψαν σε μια ιδέα. πέρασαν πολλά (και από την παράταξη που εγώ υποστηρίζω) και ζουν το δράμα να βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται. Την ιδεολογία και την νομενκλατούρα αντιμάχομαι.

  Συγνώμη για τον ενικό, νιώθω ότι είσαι αρκετά νέος και τους νέους τους αγαπώ επίσης και τους βλέπω με οικειότητα. 🙂

 134. Γς said

  128:

  >αυτό που μου μένει, είναι πως πάλι φταίνε οι κομμουνιστές

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είδες, Κώστα, τι λες: τους απλούς κομμουνιστές τους αγαπώ πολύ. Μπορείς να πεις όμως: τους απλούς ναζιστές τους αγαπώ πολύ; Δεν μπορείς. 😊

 136. Avonidas said

 137. atheofobos said

  Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εξής χωρών: Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Κροατίας, Ουγγαρίας , Τσεχίας και Σλοβακίας .
  Όλες είχαν στο παρελθόν κομουνιστικές κυβερνήσεις.

 138. ΚΩΣΤΑΣ said

  137 Γιάννη

  Γνωρίζω εκατοντάδες συνανθρώπους μου που δηλώνουν ότι είναι κομμουνιστές, μερικοί είναι πολύ φίλοι μου και χωρίς εμένα δεν κάνουν, γιατί τους αρέσει η συζήτηση που κάνουμε. Δεν γνωρίζω ούτε έναν που να δηλώνει ότι είναι ναζιστής, κρύβονται; δεν ξέρω τι να πω! Ε! πως να αγαπάς κάποιον που αγνοείς την ύπαρξή του!

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134. 🙂
  140.>>Δεν γνωρίζω ούτε έναν που να δηλώνει ότι είναι ναζιστής, κρύβονται;
  Ναι,κρύβονται καλά, σαν τους ελέφαντες πίσω από τις τριανταφυλλιές 🙂

  Ακόμη μια ιστοριούλα
  Ο φίλος μου ήταν παιδάκι του δημοτικού μέσα στη δικτατορία.Έμενε με την οικογένειά του σε μεγάλο νησί όπου δίδασκε ο εκπαιδευτικός πατέρας του, άνθρωπος χαμηλών τόνων που προσπαθούσε να μη δώσει καμιά αφορμή και βρεθεί σε περιπέτειες μετάθεσης ή τίποτε χειρότερο. Η μάνα ήταν που συνήθως καλούνταν να συνετίσει τα τρία αγόρια τους, ιδίως τα δυο μεγαλύτερα, μαθητάκια του δημοτικού, ζωηρά γενικά, αλλά και με τις διάφορες διαολιές, σοβαρούτσικες καμιά φορά. Άρπαζε τότε τη λουρίδα εκλεινε την πόρτα και τους κυνήγαγε μες το σπίτι.Συνήθως τις πολλές τις έτρωγαν τα έπιπλα αλλά θυμάται φορές που τον πετύχαινε και ιδίως αν τις άρπαζε και για λογαριασμό των μικρότερων, τότε από τα νεύρα του και την αδικία έτρεχε κι άνοιγε (όταν προλάβαινε) ένα παράθυρο της πίσω αυλής και φώναζε «είμαστε κουμμουνιστές!» γιατί ήξερε από τις κουβέντες της οικογένειας ότι αυτό ήταν μεγάλο μυστικό και το έτρεμε ειδικά η μάνα του. Ετσι την «εκδικιόταν» εκείνη τη στιγμή για τις ξυλιές.

 140. sarant said

  139 Ναι, λείπουν οι βαλκάνιοι (Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία)

  131 Τελικά του βγήκε πολύ καλά, ομολογώ 🙂

 141. Avonidas said

  #113. Και πως οι κομμουνιστές ήταν «μπίσε και δείξε», ειδικά οι γυναίκες , που ήταν «όλες πουτάνες» και κινδυνεύαμε, γιατί θα μας παίρναν «του σπίτ, του χωράφ» κι όλα τα συμπαρομαρτούντα.

  Χάριν της αλήθειας, ίσως θα έπρεπε να θυμηθούμε εδώ πως επί Λένιν και Στάλιν ήταν πολλοί, ακόμα και θεόφτωχοι, αυτοί που τους πήραν και του σπίτ’ και του χωράφ και τα ζα και τη σοδειά, οπότε ο φόβος του πατέρα σου, αν και τελικά εσφαλμένος, δεν ήταν εντελώς αβάσιμος.

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143, και το 81, με το πασοκ κάποιοι έλεγαν ότι θα τους πάρουν το σπίτι. 🙂

 143. nirevess said

  Ενδιαφέρουσα η άποψη ότι για να απολαύσουν οι δυτικοί εργάτες την άδεια μετ’ αποδοχών έπρεπε οι σοβιετικοί να κάνουν άδεια άνευ αποδοχών μερικών δεκαετιών στα στρατόπεδα δουλικής εργασίας της Μεγάλης Σοβιετικής Πατρίδας, χτίζοντας τις υποδομές του…σοσιαλισμού. Και ότι οι πρώτοι πρέπει να ευγνωμονούν τον δουλοκτήτη Στάλιν ως…αντίπαλο δέος.

  Προτείνω και οι σημερινοί Γερμανοί να ευγνωμονούν τον Χίτλερ, που λειτούργησε ως αντίπαλο δέος και απόχτησαν το πιο φιλελεύθερο σύνταγμα μεταπολεμικά.

  Ενδιαφέρουσα επίσης η άποψη ότι η σοβιετική συντριβή του ναζισμού είχε σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της δυτικής Ευρώπης και όχι την οικοδόμηση μιας σοβιετικής αυτοκρατορίας στην ανατολική Ευρώπη· ότι στο Στάλινγκραντ οι Σοβιετικοί πολεμούσαν όχι για την επιβίωσή τους αλλά για την Ευρώπη. Μιλάμε για ενήλικη ιστορικοϋλιστική σκέψη, όχι αστεία!

  Ώστε λοιπόν οι δυτικοευρωπαίοι πρέπει να ευγνωμονούν τους Σοβιετικούς και όχι τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, όσο δε για τους Ανατολικοευρωπαίους, ε, αυτούς ποιος τους χέζει, τα βάσανά τους δεν μετράνε, το welfare state μας να ‘ν’ καλά!

  Ενδιαφέρον το ότι, προκειμένου για τις Βαλτικές Χώρες, αι άδικοι χείρες άρχονται το…1941 και ξαναάρχονται το…1991· το ότι η Φιλανδία δεν αναφέρεται καθόλου, ούτε η εισβολή της ΕΣΣΔ το 1940· και το ότι όλες αυτές οι χώρες, καθώς και η Πολωνία, είχαν διατελέσει επί αιώνες κάτω από την μπότα της τσαρικής Ρωσίας, την οποία θέλησε να διαδεχτεί το 1920 η μπότα της μπολσεβίκικης Ρωσίας.

  Ο Πούτιν θα τρίβει τα χέρια του με τόσους άμισθους από καρδιάς συνεργάτες…

 144. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  το ανωτέρω σκίτσον του μπολσεβίκου σκιτσογράφου Ηλία Μακρή εις την σημερινήν «Καθημερινήν» συνοψίζει την γελοιότητα του Ρωμέικου: Τα παιδία παίζει… Ενώ η χώρα σας χάνεται, ενώ αι νήσοι του Αν. Αιγαίου ασφυκτιούν και πάλιν από την αθρόαν εισβολήν των λαθροπροσφύγων, τα Ρωμέικα ΜΜΕ ασχολούνται με το άν ο Τσίπρας είναι υποστηρικτής του Στάλιν ή ο Κούλης υποστηρικτής του Αδόλφου. Όσον διά τα σχόλιά σας, μία από τα ίδια: Προσπαθείτε να ανακαλύψετε τον τροχόν, κάμνοντες επίδειξιν ανυπάρκτων γνώσεων…

  Αντί δικού μου σχολίου, αναβιβάζω το σημερινόν άρθρον του φιλελέ δημοσιογραφίσκου Πάσχου Μανδραβέλη, που τα λέγει όλα: Η εξυπνάδα των εν Ελλάδι μπολσεβίκων έγκειται εις το ότι εφαρμόζουν τακτικάς Πρώτων Χριστιανών: Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας. «Ο μη ών μετ’ εμού, κατ’ εμού εστίν», όπως το διετύπωσεν ο ραββίνος Χριστός (Λουκά 11,23 και Ματθ. 12,30), διχάζοντας τους πολίτας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως επισημαίνει ο Μέγας Γίββων.

  Η συνταγή απεδείχθη άκρως επιτυχημένη: Εις τους 11 αιώνας του ανθελληνικού Βυζαντίου, οι Ρωμιοί σε «τελείωναν» με μίαν απλήν κατηγορίαν: Ότι είσαι Έλλην! Κατά τον ίδιον τρόπον, οι σημερινοί εν Ελλάδι μπολσεβίκοι έχουν καταφέρει να σε «τελειώνουν» αποκαλώντας σε «φασίστα» κλπ. εφόσον διαφωνής μαζί τους. Δοκιμασμένη συνταγή….
  Κατά τα άλλα, ότε η Ε.Ε. σου ζητεί να καταδικάσης ΚΑΙ τα κομμουνιστικά εγκλήματα, εσύ ο μπολσεβίκος ρίπτεις την μπάλλαν εις την κερκίδα, διαμαρτυρόμενος ότι άλλο ο Κομμουνισμός και άλλο ο Ναζισμός. Χαίρω πολύ Χαιρόπουλος.

  Επειδή ημείς οι Ελληνοαμερικανοί είμεθα πρακτικοί άνθρωποι, η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι του Ιλλινόϊ) σάς προσφέρει την εξηφανισμένην «Μαύρην Βίβλον του Κομμουνισμού» που εξέδωσε τω 2001 το «Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ» ξεσηκώνοντας θύελλαν διαμαρτυριών εκ μέρους των Ρωμιών μπολσεβίκων. Πρόκειται διά ανεκτιμήτου αξίας δοκουμέντον: Όλα τα εγκλήματα των απανταχού κομμουνιστών με εκπληκτικήν τεκμηρίωσιν, ώστε να μή δύναται να τα αμφισβητήση ουδείς στατιστικολόγος της πλάκας τύπου Ιατρού.

  Μετά πλείστης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Το μόνον ουσιώδες σχόλιον απόψε είναι αυτό του κ. Κώστα (140), αν και το διατυπώνη αορίστως διά να μή εισπράξη καμμίαν πορτοκαλιάν κάρταν κατακέφαλα. Όντως, η επισήμανσις του Κώστα έχει βαρύνουσαν σημασίαν: Ενώ οι κομμουνισταί αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως κομμουνισταί, ουδείς ναζιστής (των χρυσαυγιτών συμπεριλαμβανομένων) αυτοπροσδιορίζεται ως ναζιστής, ασχέτως αν κατά βάθος είναι. Αυτό τα λέγει όλα: Η προπαγάνδα των εν Ελλάδι Μπολσεβίκων είναι τόσον πανίσχυρος, που έχει καταφέρει ακόμη και να βαπτίση τον αντίπαλον….

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 146. Avonidas said

  Μάιστα, πλάκωσε κι ο Θερσίτης που την έχει δει Νέστορας… καιρός να πηγαίνουμε για τούφες.

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://info-war.gr/to-klemmeno-skitso-tou-arka/

 150. Γς said

  1:

  >Ντάξει δεν τα καταφέραμε να γίνουμε οι Βολιβάρ της Ευρώπης, που θα ξεσηκώναμε τους λαούς της κλπ κλπ.

  Εδώ όμως; Μπορεί κάτι (;) να πετύχουμε

  Και πετύχαμε!

 151. Γς said

  Νέες τουρκικές παραβιάσεις πάνω από Ανθρωποφάγους, Αγαθονήσι και Φούρνους.

  Ανθρωποφάγοι.

  Ακου όνομα που έδωσαν σ αυτό το νησάκι.

  Θα το βρετε στο χάρτη ΝΑ των Φούρνων.

  Και φυσικά δεν έχει κατοίκους αφού τους έφαγαν οι ανθρωποφάγοι

 152. spiral architect 🇰🇵 said

  Ας ευθυμήσωμεν με την ατάκαν άλλου ενός «εκλεγμένου»:

  «και τα δύο κείμενα -το «Mein Kampf»του Χίτλερ και του Καρλ Μαρξ (το «Κεφάλαιο» ή «η 18η Μπρυμαίρ»;) – περιλαμβάνουν την ιδέα της χρήσης του τρόμου, προκειμένου οι δικτατορίες να παραμένουν στην εξουσία.»

  Γκόραν Λίντμπλαντ προέδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης
  (την άλλη του ατάκα δεν την κοπιάρω, διαβάστε την μόνοι σας από το λίκνο και κλάψτε)

 153. spiral architect 🇰🇵 said

  Εκλέξτε με!
  «Θέλω την εντολή για να κερδίσουμε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα» 😆 😆
  (τουλάχιστον γελάμε και το γέλιο είναι υγεία)

 154. spiral architect 🇰🇵 said

 155. cronopiusa said

  Μία ιστορία για την εξίσωση κομμουνισμού – ναζισμού

 156. Alexis said

  #154: Τι πλατφόρμα ειν’ τούτη πάλι;
  Εγώ μόνο αυτές τις πλατφόρμες ξέρω:

  …που ενίοτε έχουν και άλλες χρήσεις:

 157. cronopiusa said

 158. giorgos said

  Ενας λόγος πού σ’ αύτές τίς χώρες αναβιώνει ό φασισμός καί όχι ό φιλελευθερισμός.

  «… Ὁ Τσώρτσιλ, ὁ ὁποῖος θεωρεῖται μεγάλος πολιτικὸς ἐπειδὴ ἔτσι θέλουν τὰ μέσα μαζικῆς ἐνημέρωσης, ἀφοῦ προσπάθησε νὰ «καταργήση» τὸν «μπολσεβικισμὸ» διὰ τῶν θωρηκτῶν καὶ δὲν τὰ κατάφερε, ἐπροσπάθησε νὰ χρησιμοποιήση γιὰ τὸν ἴδιον σκοπὸ τὶς κοινωνικὲς καταστάσεις τῆς Γερμανίας τοῦ μεσοπολέμου. Ἀλλά, ὡς γνωστόν, μαζὶ μὲ τοὺς πολιτικούς, τὸν κόσμο τὸν διοικεῖ καὶ τό… Ἅγιο Πνεῦμα, μὲ ἀποτέλεσμα οἱ λογαριασμοὶ τῶν πολιτικῶν νὰ μὴ βγαίνουν πάντα σωστοί. Ὅπως ἡ ἱστορία δείχνει, αὐτὸ ἰσχύει ἰδιαίτερα γιὰ τὸ εἶδος τῆς ἀγγλικῆς πολιτικῆς, ἡ ὁποία ὑπῆρξε πάντα ἕνα εἶδος «ὑπολογισμῶν γραφείου» καὶ καθόλου μιὰ πολιτικὴ ἱστορικῶν συνθέσεων, ὅπως θὰ ἅρμοζε σὲ μίαν αὐτοκρατορία. Τό… Ἅγιον Πνεῦμα στὴν περίπτωση τῆς Γερμανίας ἦταν ἡ ἴδια ἡ φύση τῆς Γερμανίας ὡς φορέως τῆς κεντρικῆς Εὐρώπης. Ὁ «ἐθνικὸς σοσιαλισμὸς» στὴν Γερμανία εἶναι μιὰ πολὺ πιὸ παληὰ ὑπόθεση ἀπὸ τὸν «ἐθνικοσοσιαλισμό». Οἱ ἀπαρχὲς του βρίσκονται στὰ πνευματικὰ κινήματα τοῦ Ρωμαντισμοῦ, ὁ ὁποῖος σὰν ἀντίδραση πρὸς τοὺς κατακτητικοὺς πολέμους τοῦ Ναπολέοντα καὶ στὸ πνεῦμα τῆς «λογικοκρατίας τοῦ ἀτόμου» βάση ἔχει τὸ λαϊκὸ πνεῦμα σὰν σύνθεση κόσμου, φύσης καὶ λαοῦ (βλ. π.χ. Ε. Thier, Wegbereiter des deutschen Sozialismus, Stuttgart 1940). Πρὸς τὶς ἐκ τῶν ἄνω κοινωνικὲς ὀργανώσεις διὰ τοῦ κράτους τοῦ δυτικοῦ λιμπεραλισμοΰ, οἱ ὁποῖες φέρουν τὸν χαρακτῆρα τῆς ἐπανάστασης στὰ χέρια ὡρισμένων τάξεων καὶ συνεπῶς ἐλάχιστα ὁδηγοῦν σὲ μιὰ κοινωνικὴ καὶ πνευματικὴ χειραφέτηση τῶν λαϊκῶν μαζῶν, ὁ γερμανικὸς ἐθνικὸς σοσιαλισμὸς θέλησε νὰ ἀντιπαρατάξη ἕνα μοντέλο κοινωνικῶν σχέσεων καὶ παραγωγῆς ἐξόχως λαϊκοῦ χαρακτήρα (βλέπε σχετικῶς καὶ F. Glum, Der Nationalsozialismus, München 1962, σeλ. 83 κ.ε.). Ἡ λεγόμενη «μπουρζουαζία», πού φέρεται ἄκρως σχηματοποιημένη ἀπὸ τὶς μαρξιστικὲς ἀναλύσεις -ἀκριβῶς ἐπειδὴ αὐτὲς προσπαθοῦν νὰ ἀντιμετωπίσουν τὸν διεθνιστικὸν χαρακτήρα της μέσα ἀπὸ τὰ ἰδεολογικὰ συνθήματα περὶ «προόδου» καὶ τῶν ἄλλων γενικοτήτων τοῦ λιμπεραλισμοῦ (ἐδῶ εἶναι πού ὁ μαρξισμὸς μεταβάλλεται καὶ ὁ ἴδιος σὲ «γραμμικὴ» ἀντίληψη περὶ ἱστορίας)-, δὲν ἔλειψε ἀπό τούς χώρους τῆς κεντρικῆς Εὐρώπης (πού ὑπῆρξε καὶ οἰκονομικῶς προνομιοῦχος). Τόσο στὴν Γερμανία, ὅσο καὶ στὴν Αὐστροουγγρικὴ Μοναρχία καὶ τὴν Ρωσία, ὑπῆρξε συγκεντρωμένο ἐμπορικὸ κεφάλαιο. Αὐτὸ πού ἔλειψε στὶς ἀντίστοιχες τάξεις ἦταν ἡ ἰδεολογικὴ ὀργάνωση -ὅπως π.χ. ἡ μασονικὴ ὀργάνωση τῆς γαλλικῆς μπουρζουαζίας-, ἡ ὁποία θὰ τοὺς ἐπέτρεπε τὴν χρησιμοποίηση τοῦ λαοῦ ὡς ἐργαλείου «ἱστορικῶν σκοπῶν»… Ἀντ’ αὐτοῦ εἰσήχθη στὴν Γερμανία λ.χ. ἡ αὐστηρὴ ὀργάνωση τῆς ἐργασίας, ἕνας «πρωσσικὸς» τρόπος παραγωγῆς ἐκ τῶν κάτω μὲ εὐρεία λαϊκὴ βάση (βλ. π.χ. Μ. van den Bruck, Das Recht der jungen Völker, Berlin 1932, σελ. 158). Εἶναι γνωστὸ ὅτι τὰ πρῶτα κοινωνικὰ μέτρα ὑπὲρ τῶν ἐργαζομένων μαζῶν ἐλήφθησαν στὴν Γερμανία ἀπὸ τὸν Βίσμαρκ, πολὺ πρὶν δηλαδὴ ἀπὸ ὁποιοδήποτε ἄλλο εὐρωπαϊκὸ κράτος, ὁ δὲ κοινωνικὸς χαρακτήρας τῆς ἐργασίας ἀπεικονίζεται σαφῶς στὸ Σύνταγμα τῆς Δημοκρατίας τῆς Βαϊμάρης, πού εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ πιὸ προοδευτικὰ τοῦ καιροῦ του. Ἡ λειτουργία τοῦ καπιταλιτιστικοΰ κράτους πάντα εἶχε προβλήματα στὸν εὐρύτερο χῶρο τῆς κεντρικῆς Εὐρώπης ( ἐξ οὗ καὶ οἱ μεγάλες «δόσεις» φιλοσοφίας στὴν Γερμανία εἰδικά, πού ἀποτελοῦσε τὴν διασύνδεση μεταξὺ δυτικῆς καὶ ἀνατολικῆς Εὐρώπης), διότι ἀκριβῶς στὸν χῶρο τοῦτον ὑπάρχει κάτι πού λείπει ἀπὸ τὰ κράτη τῆς δυτικῆς Εὐρώπης (Ἀγγλίας, Γαλλίας), δηλαδὴ ὁ ἐπηρεασμὸς ἀπὸ τὶς ἐξ ὁρισμοῦ λαοκρατικὲς ἰδεολογίες τοῦ σλαβικοῦ ἠμισφαιρίου καὶ τῆς βαλκανικῆς Εὐρώπης. Ὅπως ἐξηγοῦμε πιὸ κάτω καὶ ὅπως ἱστορικῶς ἔχομε ὡς δεδομένο, ἡ λειτουργία τοῦ κράτους στοὺς χώρους τῆς ἀνατολικῆς Εὐρώπης, δὲν ὑπῆρξε ποτὲ ἀπρόσκοπτη, ἀκριβῶς λόγῳ τῆς λαοκρατικῆς ἰδεολογίας τῆς πολιτιστικῆς παράδοσης. Τὸ παράξενο γεγονὸς ὅτι στὴν νεώτερη ρωσικὴ ἱστορία ὅλοι σχεδὸν οἱ ἐπαναστάτες συγγραφεῖς καὶ οἱ ἀναρχικοὶ προέρχονται ἀπὸ τὰ κυρίαρχα στρώματα (εἶναι πρίγκιπες καὶ κόμητες), φανερώνει ἀκριβῶς ὅτι τὰ στρώματα αὐτὰ δὲν ἐνεργοῦν «χειραφετημένα» καὶ ξέχωρα ἀπὸ τὸ ὑπάρχον εἶδος τῆς λαοκρατικῆς ἰδεολογίας. Ἡ ἐπίμονη θεματικὴ μὲ ζητήματα δικαίου στὰ μυθιστορήματα τοῦ Ντοστογιέφσκυ ἀντιστοιχεῖ ἀκριβῶς σὲ μιὰ κατάσταση δικαιοσύνης πού τείνει νὰ διαχωρισθῆ μέσα στὶς ἀνάγκες τῆς βιομηχανικῆς παραγωγῆς ἀπὸ μιὰ πατροπαράδοτη τάξη κοινωνικοῦ δικαίου ἄλλων ἰδεολογικῶν προϋποθέσεων. Κατ’ αὐτές, ὑποχρεοῦται τὸ δικαστήριο νὰ ἀποδείξη τὴν ἐνοχὴ τοῦ κατηγορουμένου –πρᾶγμα πού κοινωνικῶς συσχετιζόμενο ὁδηγεῖ σὲ ἀκραῖες καταστάσεις δικαίου-, ἐνῷ στὸ καπιταλιστικῶς ὀργανωμένο κράτος εἶναι ὁ κατηγορούμενος πού ὀφείλει νὰ ἀποδείξη τὴν ἀθωότητα του πρὸ τοῦ δικαστηρίου. Τὰ ἰδεολογικὰ αὐτὰ δεδομένα ἐπηρεάζουν ἰσχυρὰ τὸν χῶρο τῆς κεντρικῆς Εὐρώπης, ὅπου ἡ πληθυσμιακὴ σύνθεση ἐνέχει προεξάρχοντα τὸν παράγοντα τῶν Σλάβων, οἱ ὁποῖοι, ἀνεξαρτήτως θρησκεύματος, δὲν παύουν νὰ συμμετέχουν στὸν γενικώτερον ἰδεολογικὸ κόσμο τοῦ σλαβισμοῦ. Στὴν Γερμανία συγκλίνουν καὶ τὰ δύο αὐτὰ ρεύματα «Ἀνατολῆς» καὶ «Δύσης» καὶ ὁ «ἐθνικὸς σοσιαλισμὸς» βρίσκει ἀκριβῶς τὸ φυσικὸ ἔδαφος καλλιέργειάς του.

  Ὁ «ἐθνικοσοσιαλισμὸς» εἶναι ἡ κακὴ ἰδεολογικοποἰηση μίας δεδομένης ἱστορικῆς καταστάσεως. Τὸ χειρότερο καὶ πιὸ ἀντιφατικὸ σ’ αὐτὸν εἶναι ἡ φυλετική του φιλοσοφία, ἀκριβῶς γιὰ ἕνα χῶρο ὅπου ἡ φυλετικὴ συνύπαρξη καὶ μίξη ἀποτελοῦσε ἱστορικὸ καθεστώς.

  Αὐτὴ ἡ φυλετικὴ φιλοσοφία τοῦ ἔθνικοσοσιαλιομοϋ περὶ « ἀρίας φυλῆς» καὶ «βορείου ἀνθρώπου» εἶναι ἕνα πολύπλοκο ἱστορικὸ καὶ ἰδεολογικὸ ζήτημα. Καὶ εἶναι ἱστορικῶς πολύπλοκο, ἀκριβῶς γιατί ἐμφανίζεται σὰν ἰδεολογία σ’ ἕνα χῶρο μὲ τὶς ἐλάχιστες προϋποθέσεις ἐπικράτησης. Κατὰ παράξενο τρόπο στρέφεται πρακτικῶς ἐναντίον μίας μόνο «κατώτερης» φυλῆς, τῶν Ἑβραίων, ἐνῶ μὲ ἄλλες «κατώτερες» φυλὲς κλείνει συμφωνίες, παντὸς εἴδους συνεργασίας, τὶς ἀνέχεται καὶ τὶς ἀναγνωρίζει. Μιὰ διάταξη τοῦ NSDAP, τοῦ ναζιστικοῦ κόμματος, τῆς 28ης Μαρτίου 1933, ὁρίζει σαφῶς ὅτι ἀπαιτεῖται ἀπὸ τὶς ἀρχὲς ὁ ὕψιστος βαθμὸς ἀσφαλείας, (höchster Schutz) γιὰ κάθε ἄλλον ξένο στὴν Γερμανία, ἀνεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγῆς καὶ ράτσας (βλ. W. Hofer, Der Nationalsozialismus, Dokumente 1933-1945, Frankfurt/M., 1992, σελ. 282). Ὁ «ρατσιστικὸς» συνεπῶς μανδύας εἶναι ἡ ἐπικάλυψη ἑνὸς πολιτικοῦ προβλήματος. Κατὰ μίαν ὄχι τυχαία σύμπτωση, ὁ φερόμενος ἀριθμὸς τῶν διωχθέντων ὑπό τοῦ ναζισμοῦ Ἑβραίων στὴν ἀνατολικὴ Εὐρώπη εἶναι περίπου ἴσος μὲ τὸν ἑβραϊκὸ πληθυσμὸ τὸν ἐγκατεστημένον στὶς νοτιοδυτικὲς περιοχὲς τῆς ρωσικῆς ἐπικράτειας ἀπὸ ἐποχῆς Αἰκατερίνης τῆς Μεγάλης. Οἱ Ἑβραῖοι εὑρῆκαν μεγαλύτερον βαθμὸν προστασίας στοὺς χώρους τῆς Ἀνατολῆς ἀπ’ ὅ,τι σ’ ἐκεῖνον τῆς Δύσης, ἐνῷ, λόγω τῆς δραστηριότητας των στὸν οἰκονομικὸ καὶ κοινωνικὸ τομέα στὶς κατὰ τόπους χῶρες καὶ λόγω τῆς μεγάλης των διασπορᾶς, ἀπετέλεσαν εὔκολο πολιτικὸ ἐργαλεῖο γιὰ τοὺς ἰμπεριαλιστικοὺς σκοποὺς τῶν τελευταίων αἰώνων. Μετὰ τὸ Συνέδριο τοῦ Βερολίνου, τὸ ὁποῖον σημαίνει μιὰ σοβαρὴ ἧττα γιὰ τὴν βαλκανικὴ πολιτικὴ τῆς Ρωσίας μετὰ τὴν Συνθήκη τοῦ Ἁγ. Στεφάνου, ὁ ἑβραϊσμὸς στὴ Ρωσία μεταβάλλεται σὲ πολιτικὸ πρόβλημα πού δὲν ὑπῆρχε πρίν, μὲ ἀποτέλεσμα κατὰ τὰ τελευταῖα χρόνια τῆς βασιλείας Ἀλεξάνδρου τοῦ Γ’, ἐπὶ Πομπιεντονότσεφ καὶ ὑπουργοῦ ἐσωτερικῶν τοῦ Ἰγνάτιεφ, νὰ ξεσπάσουν ἄγρια πογκρὸμ ἐναντίον τῶν Ἑβραίων. Κατὰ τὴν περίοδο αὐτὴ θὰ παρατηρηθῆ κι’ ἕνα μεγάλο κῦμα Ἑβραίων πρὸς τὴν Γερμανία, οἱ ὁποῖοι σύντομα θὰ ἑλιχθοῦν στὴν κοινωνική, πνευματικὴ καὶ (μετὰ τὸν α’ παγκόσμιο πόλεμο) πολιτικὴ ζωὴ τοῦ τόπου (βλ. π.χ. W. Mommsen, Politische Geschichte von Bismarck bis zur Gegenwart, 1935, σελ. 222). Γιὰ ἕνα καθεστὼς σὰν τὸ ναζιστικὸ πού ἀνεγνώριζε ὡς κατ’ ἐξοχὴν ἐχθρό του τὸ σύστημα τῶν δυτικῶν δημοκρατιῶν (οἱ διαφορὲς μὲ τὴν Ρωσία ἦσαν μᾶλλον ἐδαφικῆς φύσεως παρὰ ὁτιδήποτε ἄλλο), τὸ πρόβλημα τοῦ ἑβραϊσμοῦ στὴν Γερμανία, καὶ μὲ τὸ δεδομένο τῶν διεθνῶν του διασυνδέσεων, ἀποτελοῦσε ἕνα ἐξόχως εἰδικὸ πρόβλημα. Καὶ οἱ ναζιστὲς εὑρῆκαν τὴν δική τους λύση γι’ αὐτό, ἡ ὁποία βέβαια κάθε ἄλλο παρὰ εὐτυχὴς ὑπῆρξε.

  Ὑπὸ τὶς ρατσιστικὲς λοιπὸν θεωρίες ὑπάρχει ἡ ἐπικάλυψη ἑνὸς πολιτικοῦ προβλήματος, ἄλλα ὁ ρατσισμὸς δὲν ἐξαντλεῖται σ’ αὐτό, οὔτε ἐπινόηση τῶν Γερμανῶν ὑπῆρξε. Ὁ ρατσισμὸς ὡς ἰδεολογία εἶναι ἕνα προϊόν τῆς δυτικῆς Εὐρώπης καὶ ἔχει ἄμεση σχέση καὶ καταγωγὴ μὲ τὶς καταστάσεις τῆς Μεσογείου. Ἕνα πρᾶγμα πού δὲν ἔχει παρατηρηθῆ -καὶ οἱ ἐξηγήσεις σ’ αὐτὸ δὲν εἶναι δύσκολες- εἶναι ὅτι οἱ θεωρίες τοῦ Γκομπινώ προέρχονται ἀπὸ ἕνα σύνολο ἰδεολογικῶν παραστάσεων πού ἔχουν ἄμεση σχέση μὲ τὶς καταστάσεις τῆς Μεσογείου καὶ ἰδιαίτερα μὲ τὶς νεώτερες σχέσεις τῶν δυτικῶν κρατῶν μ’ αὐτή. Ὁ πνευματικὸς κόσμος τοῦ Γκομπινώ – ὁ ὁποῖος γι’ αὐτὸ διετέλεσε καὶ πρεσβευτὴς τῆς Γαλλίας στὴν Ἑλλάδα- εἶναι ἡ ἱστορία τῶν λαῶν τῆς μεσογειακῆς Ἀνατολῆς. Μέσα ἀπὸ αὐτὲς ἀναπτύσσει τὶς θεωρίες του, καὶ τὶς ἀναπτύσσει ἀκριβῶς σὲ μιὰ ἐποχὴ πού ἔχουν ἤδη ἀρχίσει νὰ ἀπορροφῶνται οἱ πλουτοπαραγωγικὲς πηγὲς τῆς ἀνατολικῆς Μεσογείου καὶ τῶν Βαλκανίων ἀπὸ τὴν δυτικὴ Εὐρώπη. Ποιὰ ἄλλη καλύτερη ὅσο καὶ προχειρότερη αἰτιολόγηση τοῦ πράγματος ἦταν δυνατή, παρὰ ὅτι οἱ μεσογειακοὶ αὐτοὶ λαοὶ εἶναι «ἀνάξιοι» νὰ ἔχουν τὸν ὅσον πλοῦτο εἶχαν; Οἱ «κατώτερες φυλὲς» τοῦ Γκομπινώ δὲν εἶναι ἀνθρωπολογικὲς φυλὲς τῆς Ἀφρικῆς, ἀλλὰ οἱ ἱστορικοὶ λαοὶ τῆς Μεσογείου. …»
  Aπό τό βιβλίο «Τό Ανατολικό Ζήτημα Σήμερα»

 159. Νίκος Κ. said

  Ο Ναζισμός-Φασισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού. Δεν ήταν μόνο ο Χίτλερ: Μουσολίνι, Φράνκο, Μεταξάς κλπ. η λίστα είναι τεράστια. Και μην ξεχνάμε τα εγκλήματα του ιαπωνικού καπιταλισμού-φασισμού στην άπω Ανατολή (από 3 έως 14 εκατομμύρια υπολογίζονται τα θύματά του https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimes Δεν είναι λίγα). Όσο για τις «δημοκρατικές» ΗΠΑ, θα περίμενα να ακούσω κανένα διεθνές συνέδριο που να αφορά τη γενοκτονία των Ινδιάνων ή τη δουλεία (που κάποιοι τη θαυμάζουν ακόμη και σήμερα).
  Μεγάλα τα εγκλήματα του σταλινισμού κι ας νομίζει ένα κομμάτι της Αριστεράς πως υπερασπίζεται «ιδανικά» αποσιωπώντας τα, εύκολη τροφή στους πιο επιθετικούς κύκλους δίνει. Όμως η μονομερής εστίαση στον σταλινισμό (με ολίγη από ναζισμό) έχει καταφανέστατες στοχεύσεις.

 160. cronopiusa said

 161. Βελουδενιος said

  H ξηλωση των πατριαρχικων δομων της Τσαρικης κοινωνιας και ο εκσυχρονισμος που επεβαλλαν οι Μπολσεβικοι κοστισε στα αληθεια πολλα θυματα και ειναι αστοχο να μεμψιμοιρει κανεις οτι ηταν »ατυχη περιστατικα» η »λαθη» που θα μπορουσαν να μην ειχαν γινει. Η εμπεδωση της κυριαρχιας του Σταλιν και η προσπαθεια εδραιωσης της παρουσιας της Σοβιετικης Ενωσης στα εδαφη της πρωην Ρωσικης Αυτοκρατοριας μεσω επεκτασης κοστισε και αυτη θυματα. Θυματα κοστισε επισης και η ανικανοτητα της Σοβιετικης ηγεσιας να προκαταλαβει την εισβολη της Ναζιστικης Γερμανιας και η καταστροφικη αποφαση του Σταλιν να παραταξει το 1941 το συνολο του στρατου του στο μετωπο που ειχε ως αποτελεσμα την συντριβη των Σοβιετικων στρατευματων, την δολοφονια των αιχμαλωτων και την παραταση του πολεμου χρονια ακομα.

  Συμφωνω βεβαια οτι η εξισωση Χιτλερισμου και Κομμουνισμου συνολικα δεν αποτελει παρα ενα καταλοιπο ψυχροπολεμικης προπαγανδας που αξιοποιεται στα πλαισια του εθνικιστικου αντικομμουνισμου χωρων οπως η Εσθονια που απελευθερωθηκαν απο την Σοβιετικη κατοχη. Ειναι αληθεια οτι αυτος ο εθνικιστικος αντικομμουνισμος συμβαδιζει με υμνους προς συνεργατες και μαριονετες των ναζι. Οι Βαλτες μαλιστα ηταν μαλλον οι πιο γλοιωδεις υποτακτικοι τους. Ο Φραντζ Σουχομελ που ηταν στο στρατοπεδο εξοντωσης Τρεμπλινκα λεει στην συνεντευξη του οτι οι Λετονοι φρουροι ηταν πολυ χειροτεροι απο τους Ουκρανους στην θηριωδια εναντιον των Εβραιων. Οσο αποκρουστικος και να ειναι ο φιλοναζισμος πολλων ανατολικοευρωπαϊκων χωρων, και πρωτων και καλυτερων της Βαλτικης, πρεπει να κατανοησουμε οτι εχουν μια ιστορια αιωνων Ρωσικης κυριαρχιας, φιλογερμανισμου στον Α’ ΠΠ και στην περιπτωση των Βαλτων ειναι Λουθερανοι. Ισως ο ακραιος αντισημιτισμος των Λετονων για τον οποιο κανει λογο ο Σουχομελ να ειχε θρησκευτικα κινητρα. Επιπλεον αυτες οι μικρες ανατολικες χωρες δεν ειχαν πολλα υλικα για να φτιαξουν μια αντικομουνιστικη εθνικιστικη μυθολογια οταν εγιναν ανεξαρτητες. Το μονο που υπηρχε απο οπου μπορουσε να αντλησει ο αντικομουνισμος ηταν η περιοδος του ναζισμου.

  Οσον αφορα τις νεκρομετρησεις και τα συναφη, κατα τη γνωμη μου δεν εχει νοημα να συγκρινεις μια αυτοκρατορια που εζησε σχεδον εναν αιωνα με ενα καθεστως που εβγαλε λιγοτερο απο μια 15ετια στην εξουσια. Ο σκοπος ασκησης της ναζιστικης βιας στο εσωτερικο της χωρας ηταν αναλογος με αυτον στην ανατολη, δηλ. τον ολοκληρωτικο ελεγχο του κρατους μεσω ενος κομματικου μηχανισμου. Ο σκοπος ασκησης ναζιστικης βιας στο εξωτερικο μεσω του πολεμου ειχε στοχο την κατακτηση εδαφων στην ανατολη και τις πρωτες υλες που η Γερμανια χρειαζοταν για να γινει μια παγκοσμιου βεληνεκους υπερδυναμη. Η Σοβιετικη Ενωση ειχε αναλογους στοχους αλλα δεν οραματιζοταν την γενοκτονια φυλων για να τους φερει εις περας. Βασικος λογος που ο Χιτλερ μπορεσε να ερθει στην εξουσια ηταν η υποστηριξη της αστικης ταξης που ετρεμε την επεκταση του Κομμουνισμου. Σε σχεση με τον φυλετισμο, τον κοινωνικο δαρβινισμο κτλ. ας μην ξεχναμε οτι ολα αυτα ανηκαν στον κυκλο σκεψης των φιλελευθερων της Δυσης πριν τον Α’ Παγκοσμιου. Δεν ειναι δημιουργηματα του ναζισμου. Ο ναζισμος απλως τα ενεταξε εντος μιας γερμανικης εθνικιστικης μυθολογιας. Ουτε ομως αυτη η ενταξη ειναι πρωτοτυπη καθως το φολκις κινημα απο την εποχη του Καιζερ ελεγε ακριβως τα ιδια πραγματα.

  Συμφωνω οτι πολλες κατακτησεις των δυτικων εργατων οφειλονται στην εμμεση πιεση του κομμουνιστικου αντιπαλου αλλα παρολα αυτα, τα περι »καλων ανθρωπων» και »δουλευταραδων» ειναι ανοησιες. Ενα σημαντικο μερος του πληθυσμου της Ελλαδας ειναι βαθια αντικομουνιστικο και διακατεχεται απο εναν αποκρουστικο πληβειακο ρατσισμο. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν γινεται να τους κανεις παρεα η οτι δεν ειναι »καλοι ανθρωποι» και »δουλευταραδες».

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, όχι και εξαφανισμένο!
  https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwji4NLfmu_VAhWjsO0KHfaQAmEYABAAGgJkZw&ohost=www.google.gr&cid=CAASE-RovHvpOza9tG_INebjVrkTxCs&sig=AOD64_2mv-VId3qVSPndhiitjC7Za8NQbQ&q=&ved=0ahUKEwiIltDfmu_VAhVZGsAKHW_WDgEQ0QwIGQ&adurl=

 163. Alexis said

  Αφού η Ε.Ε. και όλοι αυτοί οι υπερεθνικοί «Οργανισμοί» αρέσκονται στις διάφορες «διεθνείς ημέρες», «ημέρες μνήμης» κλπ., ιδού μερικές ωραίες ιδέες:

  24 Αυγούστου (σήμερα): Διεθνής ημέρα μνήμης των εγκλημάτων του χριστιανισμού (Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου)
  12 Οκτωβρίου: Διεθνής ημέρα μνήμης των εγκλημάτων της αποικιοκρατίας (ανακάλυψη Αμερικής)
  6 Αυγούστου: Διεθνής ημέρα μνήμης των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού (Χιροσίμα)
  11 Ιουλίου: Διεθνής ημέρα μνήμης των εγκλημάτων του εθνικισμού (Σρεμπρένιτσα)
  11 Σεπτεμβρίου: Διεθνής ημέρα μνήμης των εγκλημάτων του ισλαμισμού

  Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν…

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει, βέβαια, μια εξαφανισμένη μαύρη βίβλος:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.biblionet.gr/book/67427/Perrault,_Gilles/%25CE%2597_%25CE%25BC%25CE%25B1%25CF%258D%25CF%2581%25CE%25B7_%25CE%25B2%25CE%25AF%25CE%25B2%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2582_%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585_%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2580%25CE%25B9%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25BC%25CE%25BF%25CF%258D&ved=0ahUKEwiIltDfmu_VAhVZGsAKHW_WDgEQFggjMAA&usg=AFQjCNF4t09FcvBH5yxVoiGv9Vx-A0wq-A

 165. spiral architect 🇰🇵 said

  @165: Ευκολότερα θα υιοθετηθεί αυτή η ημέρα παρά οι παραπάνω. 😉

 166. Alexis said

  #164: Γιάννη, μετά το διπλό «ξεκώλιασμα» (για να χρησιμοποιήσω τη δική του γλώσσα) που υπέστη ο περί ού ο λόγος από τον Ιατρού τις τελευταίες μέρες, κανονικά θα έπρεπε να είχε κάνει μόκο ή τουλάχιστον να είναι πιο προσεκτικός.
  Αλλά για να συνεχίζει να τρίβεται στη γκλίτσα του τσομπάνη παναπεί ότι του αρέσουν οι γκλίτσες γενικώς… 😆

 167. Alexis said

  #167: Ε, ναι! 😆 😆 😆

 168. sarant said

  Καλημερα από εδω.

  Εσβησα το λινκ προς τη Μαύρη Βίβλο του Βάταλου, αυτό μας έλειπε να μοιράζουμε από εδώ τέτοια πράγματα.

 169. 145 Nirevess: «Ο Πούτιν θα τρίβει τα χέρια του με τόσους άμισθους από καρδιάς συνεργάτες…»
  Μόλις κέρδισα το στοίχημα που είχα βάλει στο #73 🙂 Πού κολλάει τώρα ο Πούτιν;!
  (όσο για το 1920… κοτζάμ Μπρεστ-Λιτόφσκ, εμφύλιος, εισβολές από παντού, αλλά η μπότα, μπότα)

 170. Γς said

  170:

  >Εσβησα το λινκ προς τη Μαύρη Βίβλο του Βάταλου

  Α, τι ήταν;

  «Η Μαύρη Βίβλος του Βάταλου»

  Θέλω κι εγώ

 171. cronopiusa said

 172. 113
  Παρά τα εύσημα που σου απονεμήθηκαν με τα σχόλια 114, 122, 124 κλπ, εγώ θα πω ότι, εάν ασπάστηκες τον κομμουνισμό λόγω της ιστοριούλας που αναφέρεις …το κλαίω το ΚΚΕ

  Με αφορμή την γενικευμένη διατύπωση (σε άλλο σχόλιο) ότι «οι κομμουνιστές είναι «καλοί άνθρωποι», σας προτρέπω να διαβάσετε κάποιο από τα βιβλία των «συντρόφων» του Μπούλκες (καπετάν Χείμαρος κλπ.) και να μετρήσετε τα άγρια-απάνθρωπα εγκλήματα κάποιων «κομμουνιστών», σε βάρος μάλιστα των ίδιων των «συντρόφων» τους!

 173. spiral architect 🇰🇵 said

  @171: Με αφορμή το σχόλιο σου τζογαδόρε Δύτη, 😀 αφήνω εδώ μια σειρά κειμένων περί του περιβόητου Συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ από το ιστολόγιο του Θοδωρή Αθανασιάδη. Ξεκινήστε από εδώ και πηγαίνετε με το «νεότερη ανάρτηση» ως το 18.
  εδώ θα το βρείτε συμμαζεμένο σε πεντέφι.

 174. LandS said

  Ένα από τα καλά αυτής της κουβέντας είναι ότι ενώ ο Ναζισμός καταδικάζεται απερίφραστα, ο Κομμουνισμός απαιτεί σεντόνια ανάλυσης και της πιο μικρής πτυχής της θεωρίας και της ιστορίας του.

 175. Jane said

  141 . Ωραία η ιστοριούλα! Τα καημένα τα δασκαλοπαίδια..:)

  127. Συντοπίτη ΚΩΣΤΑ, στο ερώτημά σου, δεν θα απαντήσω με επιχειρήματα από τη μαρξιστική-λενινιστική φαρέτρα. Ούτε τους ιστορικούς λόγους θα αναφέρω. Φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να πιστεύεις τα αντίθετα. Λοιπόν , ο λόγος που «δεν ακολούθησα την οικογενειακή παράδοση» ήταν απλός και μου συνέβη χωρίς «καθοδήγηση» από νωρίς .Είναι το ίδιο έντονο συναίσθημα , που είχα από μικρή. Σιχαινόμουν που άκουγα να μου λένε «φάε το φαί σου, τα παιδιά στη Μπιάφρα πεθαίνουν απ’ την πείνα».
  Όπως τώρα σιχαίνομαι να ακούω το «δόξα τω Θεώ , εμείς καλά είμαστε». Αυτό . 🙂

  Πάντως η όλη κατάληξη με το συνέδριο δείχνει πως μάλλον αρκετές κυβερνήσεις δείχνουν να φοβούνται λιγουλάκι τους ψηφοφόρους τους. Φυσικά θα επανέλθουν. Όχι, γιατί κόπτονται για τα «εκατομμύρια θύματα» του Στάλιν, μα γιατί το δυνάμωμα του εργατικού κινήματος και η εξέγερση των περιθωριοποιημένων είναι ο εφιάλτης τους.

  Βάζω εισαγωγικά παραπάνω , γιατί έχω πάθει μία σύγχυση σχετικά με τον αριθμό που υποτίθεται πως εξολόθρευσε ο Στάλιν. Σίγουρα υπήρξαν θύματα και φυλακισμένοι μην τρελαθούμε, αλλά κάπου έχουν χάσει το μέτρημα. Βάζουν μέσα και τους νεκρούς από τον εμφύλιο του 1917-1922; Βάζουν και τους νεκρούς του Στάλιγκραντ ; Αν ψάξει κανείς τις δηλώσεις διαφόρων δυτικών, βλέπει υπολογισμούς από 4 εκατομμύρια έως 60 εκατομμύρια! Δε βγαίνουν τα νούμερα , βρε παιδιά. Συντονιστείτε κάπου.

 176. spiridione said

  Σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση του εσθονικού υπουργείου δικαιοσύνης 19 χώρες εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο ή στην υπουργική συνάντηση (ministerial meeting).
  Οι 8 χώρες δεν εξέδωσαν ακριβώς διακήρυξη, αλλά μία δήλωση (statement). Διακήρυξη είχαν κάνει το 2015 αυτές οι 8 χώρες αποφασίζοντας να συστήσουν Συμβούλιο για την διερεύνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων (CICROC). Με τη χτεσινή δήλωση υποτίθεται ότι οι 8 ενημερώνουν τους υπόλοιπους για την πρόοδο αυτών που είχαν αποφασίσει το 2015.
  http://www.just.ee/en/news/european-day-remembrance-commemorated-tallinn

  Το ΑΠΕ δεν μας τα λέει καλά. Έχει ως πηγή την ανακοίνωση των εσθονικού υπουργείου, αλλά τη μεταφέρει λανθασμένα
  http://www.amna.gr/home/article/181014/Mono-8-apo-tis-27-chores-meli-tis-EE-summeteichan-sto-sunedrio-tis-Esthonikis-Proedrias

 177. sarant said

  177 Όσοι πέθαναν επί Στάλιν, από φυσικό ή από βίαιο θάνατο, χρεώνονται στον Στάλιν. Απλά πράγματα.

  178 Μισό λεπτό, διότι ούτε η ανακοίνωση του εσθονικού υπουργείου τα λέει καλά. Λέει ότι 19 χώρες εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο ή στην υπουργική συνάντηση, αλλά δεν λέει πόσες και ποιες πήγαν στο μεν ή στην δε. Μπορεί όντως στο συνέδριο να πήγαν μόνο οι 8.

  Επίσης, οι 19 χώρες μπορεί να μην είναι όλες κράτη μέλη της ΕΕ: Invited were the EU countries and representatives from the Eastern Partnership.
  Οι χώρες της ανατολικής εταιρικής σχέσης είναι Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova and Ukraine. Οπότε, άλλο είναι να πήγαν Ουκρανοί και Αζέροι.

 178. spiral architect 🇰🇵 said

  @177, 179α: Σε λίγο θα έχουμε και ολίγη από Κατίν. Πάρτε προμήθειες. 😉
  (για ψάξε στις σπαμοπαγίδες σου, Νίκο, μπας και υπάρχει κάτι κει πέρα)

 179. spiridione said

  179. Συμφωνώ, η ανακοίνωση των Εσθονών είναι άθλια. Αλλά από πού προκύπτει ότι 8 χώρες συμμετείχαν στο συνέδριο; Και από πού προκύπτει ότι οι 8 χώρες εξέδωσαν διακήρυξη και όχι δήλωση;

  Επίσης, αν δεις τη δήλωση που έχει αναρτηθεί, γίνεται λόγος για συμπεράσματα της συνάντησης (meeting) όχι του συνεδρίου (conference), – ούτε αυτή είναι ξεκάθαρη.
  Today, at the meeting of the representatives of the ministries of justice of many EU countries the participants were informed of the initiative for establishing the Council
  for Investigation of Crimes of Communist Regimes (CICROC) that was launched at the meeting in Tallinn on 23 August 2015 ….

  Click to access conclusions_of_the_meeting_on_the_crimes_against_humanity_23.07.2017.pdf

  Για μένα το σωστό θα ήταν να γράψει το ΑΠΕ ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του εσθονικού υπουργείου 19 αντιπρόσωποι χωρών, εντός και εκτός ΕΕ, συμμετείχαν στις εργασίες της συνάντησης και του συνεδρίου. Αλλιώς, ας έκανε περαιτέρω δημοσιογραφική έρευνα.

 180. spiral architect 🇰🇵 said

  Ειλικρινά τώρα, ποιος από τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θα ήσασταν και θα υπογράφατε με χαρά το παρακάτω ιδιωτικό συμφωνητικό;

  Άρθρο 1. Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε πράξη ισχύος, κάθε πράξη επίθεσης και κάθε επίθεση του ενός εναντίον του άλλου, είτε κατά μόνος είτε σε συνδυασμό με άλλες Δυνάμεις.

  Άρθρο 2. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη γίνει στόχος πολεμικής ενέργειας εκ μέρους τρίτης Δύναμης, το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος κατά κανέναν τρόπο δεν θα προσφέρει την αρωγή του σε αυτήν την Τρίτη Δύναμη.

  Άρθρο 3. Οι Κυβερνήσεις των δύο Συμβαλλομένων Μερών και στο μέλλον θα παραμείνουν σε διαρκή μεταξύ τους, διά διαβουλεύσεων, ώστε να προσφέρουν αμοιβαία ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τα κοινά ενδιαφέροντά τους. 😀

  Άρθρο 4. Κανένα από τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε ομαδοποίηση Δυνάμεων, η οποία στρέφεται αμέσως ή εμμέσως σε βάρος του άλλου Μέρους.

  Άρθρο 5. Σε περίπτωση διενέξεων ή διαφωνιών μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών επί ζητημάτων του ενός ή του άλλου είδους, και τα δύο Μέρη θα διασαφηνίζουν αυτές τις διενέξεις ή διαφορές αποκλειστικώς μέσω φιλικής ανταλλαγής γνωμών ή, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, μέσω επιτροπών διαιτησίας.

  Άρθρο 6. Το παρόν Σύμφωνο θα έχει διάρκεια 10 ετών, υπό τον όρο ότι ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη δεν το καταγγέλλει ένα έτος προ της εκπνοής του, η δε περίοδος ισχύος του παρόντος Συμφώνου θα ανανεωθεί αυτομάτως για μια νέα περίοδο πέντε ετών. 😀 😀

  Άρθρο 7. Το παρόν Σύμφωνο θα επικυρωθεί το συντομότερο. Τα έγγραφα επικυρώσεως θα ανταλλαγούν στο Βερολίνο. Το Σύμφωνο τίθεται εν ισχύι αμέσως μόλις υπογραφεί.

  (από τα λινκ του #175)

 181. sarant said

  180-182 Το ελευθέρωσα

  181 Ναι, κάπως έτσι.

 182. Γιάννης Ιατρού said

  177β: Jane
  …Λοιπόν , ο λόγος που «δεν ακολούθησα την οικογενειακή παράδοση» ήταν απλός …..Είναι το ίδιο έντονο συναίσθημα , που είχα από μικρή. …

  Πες μας έτσι ρε Τζέην, να καταλάβουμε 🙂 🙂

 183. spiral architect 🇰🇵 said

 184. Κουνελόγατος said

  175. Πολύ διαφωτιστικό, ενδιαφέρον κι ευκολοδιάβαστο το κείμενο SPIRAL, ωστόσο κόλλησα στη μυστική και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ συμφωνία Τσόρτσιλ-Στάλιν το 1939. Πρώτη φορά ακούω-διαβάζω κάτι. Και άλλα μπορούν να σχολιαστούν, όμως αυτό είναι -για μένα- το πιο σημαντικό σημείο. Επίσης, όταν τα διαβάζεις όλα αυτά μαζεμένα, φαίνεται εντυπωσιακό πως ο Χίτλερ κέρδισε τόσες μάχες με τα χέρια κάτω. Τι διά, μόνον η Ελλάδα (λτ) τους αντιστάθηκε;
  Υ.Γ. 1: Υπήρχε στ’ αλήθεια Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας με το επώνυμο Χάχα; Θα ήταν για γέλια, αν δεν είχε κλάψει τόσος κόσμος…
  Υ.Γ. 2: Στην ανάλυση που κάνει, δεν υπάρχει χώρος για τις Η.Π.Α. Πίστευε άραγε ο Χίτλερ πως θα μείνουν άπραγες μέχρι τέλους; Χώρια που δε μπορώ να χωνέψω το Περλ Χάρμπορ. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

 185. ΚΩΣΤΑΣ said

  177 Jane

  Φυσικά και είναι απόλυτο δικαίωμά σου να κάνεις τις επιλογές σου. Το ερώτημα δεν το έθεσα στα σοβαρά, έτσι, έναν αστεϊσμό έκανα επειδή μου άρεσε η ιστοριούλα σου.

  Α! και κάτι άλλο. Εμείς όταν απολάγαμε τα γελάδια στο μεριά ή στις σταργιές, πληρώναμε και γελαδάρη.

  Να είσαι καλά!

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει σημασία πόσα εκατομμύρια ήταν τα θύματα της σταλινικής (και όχι μόνο) περιόδου, Jane; Το ότι δεν πρέπει να ταυτίζουμε ναζισμό και κομμουνισμό, δεν σημαίνει πως πρέπει να δώσουμε συγχωροχάρτι σε εγκληματικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα σταλινικού και μαοϊκού τύπου. Ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός και ανθρωπιστικός ή δεν θα υπάρξει ποτέ.

 187. Alexis said

  Ίσως το έχω ξαναγράψει εδώ, θεωρώ ότι το κρίσιμο σημείο καμπής για την έκβαση του Β’ Π.Π. είναι ο Ιούνιος του 1941, όταν ο Χίτλερ επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ. Εάν δεν είχε κάνει ποτέ αυτή την κίνηση πιθανότατα θα είχε παγιώσει μία «αυτοκρατορία» στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης την οποία οι Άγγλοι θα ήταν πολύ δύσκολο να «ταρακουνήσουν».
  Και τότε φυσικά η ιστορία της Ευρώπης θα είχε πάρει άλλη ρότα…
  Αλλά, όπως λένε και τα λίνκια του #175, η επέκταση προς ανατολάς αποτελούσε εμμονή του Χίτλερ ήδη από την εποχή του «Mein Kampf», οπότε και η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη και αναμενόμενη…

 188. Παναγιώτης Κ. said

  Αφού πρώτα (ξανα) διευκρινίσουμε το νόημα και το περιεχόμενο του δημοκρατικού πολιτεύματος να αναρωτηθούμε αν και πόσο είμαστε δημοκρατικοί.
  Το γράφω αυτό διότι πολλοί εξ ημών προσπερνούσαμε τη φύση των καθεστώτων του υπάρξαντος και τα περισσότερα βέλη των επικρίσεων τα στρέφαμε προς τις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης το πολίτευμα των οποίων μας…ξίνιζε. (Ιστορικά μιλώ…)

 189. Alexis said

  Δεν ξέρω αν έχει καμιά σημασία να το πω, αλλά θεωρώ ότι η συζήτηση που έγινε σ’ αυτό το νήμα ήταν ίσως μία από τις πιο σοβαρές, πολιτισμένες και υψηλού επιπέδου διαδικτυακές συζητήσεις που έχουν γίνει γι αυτό το θέμα.
  Επαναλαμβάνω γι αυτό το θέμα για το οποίο κατά καιρούς έχει χυθεί πολύ …διαδικτυακό αίμα, ακόμα και από θεωρούμενους σοβαρούς ανθρώπους.

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, αναφέρεσαι προφανώς σε οπαδούς του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ της «ηρωικής» περιόδου. Να θυμίσω ότι οι νεολαίοι του «Ρήγα Φεραίου» διαδήλωναν με συνθήμα «Οι κομμουνιστές δεν είναι στρατοκράτες, αλληλεγγύη στους Πολωνούς εργάτες». Αυτά προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

 191. Avonidas said

  #180. Spiral, απορία που την έχω από καιρό: τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το Κατίν προσφέρεται για πλακίτσες (ενώ το Άουσβιτς, ποτέ);

  Άντε γιατί και κερατάς και δαρμένος πάει πολύ…

 192. spiral architect 🇰🇵 said

  @186: Η ταπεινή μου γνώμη απ’ όσα έχω διαβάσει και δει (σε ντοκιμαντέρ και αφιερώματα) από νέος ως τώρα είναι αφ’ ενός ότι, ο Χίτλερ υποτίμησε τη στρατιωτική δύναμη της ΕΣΣΔ με ή χωρίς τη μεταφορά των χαλυβουργιών και των πολεμικών της βιομηχανιών από την Ουκρανία στα Ουράλια. Αυτός είναι ο λόγος που δέχτηκε αυτό το «χαζό» και ασαφές Σύμφωνο, αυτός ήταν o λόγος που έστησε την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα σε άκαιρο χρόνο.

  Όσο για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Β’ΠΠ μάλλον ποντάρισε στο ισχυρό για την εποχή ναυτικό της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, που θα γινόταν φραγμός στο ναυτικό των ΗΠΑ και από την μεριά του Ατλαντικού από το δικό τους ναυτικό που αλώνιζε εκεί συνυπολογιζομένης και της παράλιας οχύρωσης που ανέπτυξε στην Ευρώπη, αφού «κέρδισε τόσες μάχες με τα χέρια κάτω» όπως είπες.

 193. spiral architect 🇰🇵 said

  @193: Keywords: Κάλυκες, Geko.
  (ξύπνιο παιδί είσαι, θα το βρεις) 😉

 194. Κουνελόγατος said

  194. Για το άλλο που έγραψα, ξέρεις κάτι;

 195. spiral architect 🇰🇵 said

  @196: Ποιον, τον Χάχα; 😀

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γία το Κατίν. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει παραδοχή εκ μέρους του Γκορμπατσόφ:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.politicaldoubts.com/reflections/item/910-to-egklima-tou-katin-kai-i-staliniki-tromokratia&ved=0ahUKEwioyf3S4-_VAhUhLcAKHQ_uD68QFgg4MAM&usg=AFQjCNHPgTE0n0ETKFXfuOyWJAPdrkudsg

  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.nostimonimar.gr/katin-i-plastografia-tis-istorias-stin-ipiresia-tou-antikommounismou/%3Famp_markup%3D1&ved=0ahUKEwioyf3S4-_VAhUhLcAKHQ_uD68QFggoMAE&usg=AFQjCNGSHnKiSZSGlETeXpygEMHROrcKuA&ampcf=1

 197. Κουνελόγατος said

  197. Καλόοοοο. Πάντως, εννοούσα τη μυστική συμφωνία του 1939.

 198. cronopiusa said

  Το θλιβερό ανακοινωθέν, χειρόγραφο του ταγματασφαλίτη αξιωματικού στην Εύβοια, Χ. Γερακίνη. «Απώλειαι: Εκ των ημετέρων εις Γερμανός βαρέως τραυματίας»

 199. ΓιώργοςΜ said

  200 α Άστοχο κτγμ το συμπέρασμα. «Η Ελλάδα του 30% ανεργία» είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.
  Το ερώτημα είναι «αστυφύλακας και να πληρώνεσαι μόλις αποφοιτήσεις, ή δάσκαλος και να πιάσεις δουλειά του γνωστού Αγίου ανήμερα», με αναμενόμενη απάντηση.
  Το άλλο αστείο συμπέρασμα είναι πως, αν δεχτούμε πως ο βαθμός των πανελληνίων είναι δείγμα επιπέδου μόρφωσης, σε 5 χρόνια, το επίπεδο των νέων αστυνομικών θα είναι υψηλότερο από αυτό των νέων δασκάλων. Πού είναι ο παλιός καλός καιρός του «Διάβασε βρε! Τι θα γίνεις αν μείνεις αγράμματος, χωροφύλακας;»

 200. spiridione said

  Για να μας λυθεί και η απορία ποιες χώρες της ΕΕ δεν συμμετείχαν στη συνάντηση και στο συνέδριο της Εσθονίας εκτός απ’ την Ελλάδα: Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Κύπρος, Ολλανδία και Σλοβενία. Χωρίς εξηγήσεις.

 201. 200α,201

  Ο αστυφύλακας (όπως όλες οι στρατιωτικές σχολές) πληρώνεται από την πρώτη μέρα σπουδών.
  Λιγότερα, βέβαια, του μισθού του πτυχιούχου μπάτσου αλλά δεν έχει και έξοδα διαμονής/διατροφής/ένδυσης.

 202. cronopiusa said

 203. ΓιώργοςΜ said

  203 Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως οι σχολές διαθέτουν κοιτώνα, ούτε νομίζω πως βγαίνουν βόλτα με στολή εξόδου. Θυμάμαι αμυδρά μια συζήτηση σχετικά με μισθό της τάξης των 200-250€ των σπουδαστών, και το γεγονός πως έπιαναν διαμέρισμα δυο-τρεις μαζί για να μοιράζονται το ενοίκιο. Μπορεί να θυμάμαι και λάθος.
  Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν λογιστούν για τυπικοί φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους όσον αφορά τα οικονομικά, έχουν δουλειά αμέσως μόλις αποφοιτήσουν. Αυτό και μόνο αρκεί για τον περισσότερο κόσμο που τα φέρνει βόλτα δύσκολα.
  Είμαι περίεργος (δε μπορεί, κάποιος θα το έχει ψάξει) να δω την εξέλιξη των βάσεων στις σχολές που προσφέρουν εγγυημένη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως αυτές, στα τελευταία 15 χρόνια.

 204. sarant said

  205 Αυτό μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα.

 205. 205 Επειδή έχω δυό ανήψια μπατσάκια, νομίζω πως τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μένουν μέσα. Δεν βγαίνουν, βέβαια, με στολή εξόδου αλλά άλλη φθορά έχουν τα (πολιτικά) ρούχα όταν τα φοράς κάθε Σ/Κ κι άλλη καθημερινά.

 206. giorgos said

  Εντάξει, «καλά» κάνουν οί άνθρωποι …Αλλά μιά χώρα πού ύποτίθεται ότι θέλει νά άναπτυχθή έπενδύει στήν έπιστήμη , καί όχι σέ «μπάτσους» …

 207. cronopiusa said

 208. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι μέλλοντες καλοί επιστήμονες, ούτως ή άλλως, θα προσπαθήσουν να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό. Εκτός αν έρθει …η ανάπτυξη. Οπότε είναι θετικό ότι οι μέλλοντες αστυνομικοί και στρατιωτικοί δεν θα είναι τα ταγάρια του παρελθόντος με τις εθνοσωτήριες φιλοδοξίες, αλλά παιδιά σύγχρονα, μορφωμένα, με γλώσσες, υπολογιστές κλπ. Όσο για τα παιδαγωγικά τμήματα, δεν με εντυπωσιάζει η πτώση τους, με εντυπωσιάζει που υπάρχουν παιδιά που τα δηλώνουν ακόμα. Αναπληρωτής εφ’ όρου ζωής, πότε στο Διδυμότειχο, πότε στον Τύρναβο, τι άλλο να ονειρευτεί κανείς;

 209. Γιάννης Ιατρού said

  198: Γιάννης Κουβάτσος και προηγούμενα

  Αναρωτιέμαι πως κάποιος, που δεν έχει την ευχέρεια (λόγοι τυπικοί, π.χ. δεν έχει διαδίκτυο ή ουσιαστικοί, π.χ. δεν ξέρει ή δεν έχει ευχέρεια να ψάχνει γενικά), θα βρει διάφορες και διαφορετικές αναλύσεις ενός θέματος (π.χ. επί τω προκειμένω για το Κατίν). Πώς μπορεί να διαμορφώσει μια προσωπική άποψη; Εννοώ, τι (να) κάνει, αν του πέσει στα χέρια ένα άρθρο σε ένα έντυπο ή κάτι παρόμοιο….

 210. Γιάννης Ιατρού said

  211: (συνέχεια)
  Η ενδεδειγμένη λύση είναι να παρακολουθεί το μπλογκ 🙂 🙂 Όλα στο πιάτο, και μεταμεσονύκτια διασκέδαση 🙂

 211. Γιάννης Ιατρού said

  Στα 1540 σήμερα η Αλέξαινα (από 1478 προχθές).
  παρόλο που δεν φορτώνει γρήγορα (κάποιοι αδαείς εθνικούληδες λένε πως μας φάγανε τα γιουτούμπια και οι εικονίτσες 🙂 🙂 , αλλά η κύρια αιτία είναι οι αφανείς πρακτικές και ο φθόνος των σκοτεινών δυνάμεων του ILL Οινόη, που προσπαθούν να μας δυσκολέψουν! )

 212. cronopiusa said

 213. giorgos said

  210. Οταν οί καλύτεροι άναγκάζονται γιά λόγους έπιβίωσης νά γίνουν μπάτσοι , αύτό κατά τήν γνώμη μου είναι άρνητικό καί όχι θετικό .
  Γιατί έκτός τών άλλων …Απ’ αύτές τίς σχολές οί περισσότεροι , αποβλακωμένοι φασίστες θά βγούνε…

 214. cronopiusa said

 215. Η συνέντευξη τύπου, λοιπόν, σε 6-7 νοματαίους για το «συνέδριο»:

  Και το «συνέδριο»:

  Τα είδα ολόκληρα και τα δύο. Για όποιον έχει χρόνο…

 216. Κάποια μπλε τομάρια πεθυμήσανε την Κόκκινη Προβιά

 217. Λάθος…

 218. sarant said

  217 Παίζει να ήταν περισσότεροι οι συνεντευξιαζόμενοι από τους δημοσιογράφους 🙂

 219. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τελικά η Ελλάδα δεν είναι η τελευταία σοβιετική χώρα της Ευρώπης; Είναι και η Γαλλία και η Γερμανία και η Ιταλία και η…και η…και…και…Και φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Εσθονία…; Γιατρέ μου, τι γίνεται; 😎

 220. nestanaios said

  Κουμμουνισμός και καπιταλισμός, δυο οικονομικά συστήματα και δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
  Ανδρέας Παπανδρέου· «η αριστερά είναι τσόντα της δεξιάς».
  Δύο θεωρίες δυσφημίστηκαν τον εικοστό αιώνα. Η μία είναι ο υπαρξισμός όπως τον παρουσίασε ο Sartre και η άλλη είναι ο Σοσιαλισμός όπως τον εννοούσε o Salvador Allende. Ο Κουμμουνισμός είναι δηλητήριο που προορίζεται για τον Σοσιαλισμό (Κοινωνιολογισμό) .

 221. Alexis said

  #221: Γράψε 100 φορές «ο κουμμουνισμός προκαλεί τύφλωση» και θα σου περάσει…

 222. cronopiusa said

  ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
  Τηλ.210 8220008: 210 8220023Εισ.:€7.00,

  Από 24/8 έως 30/8/2017

  «​Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ​» του ​ ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΜ
  ΠΕΜΠΤΗ έως ΣΑΒΒΑΤΟ ​ ​18.00​

 223. sarant said

  225 Σπεύσατε σπεύσατε!

 224. cronopiusa said

  Προσφυγικές μπίζνες: Πληρωμές με μια ματιά

  What Makes a Terrorist?

 225. Γιάννης Κουβάτσος said

  225. Για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, υπάρχουν και πιο φτηνές λύσεις. Για όλα έχει απαντήσεις η αγορά! 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789604580095-andrianopoulos-andreas-epikentro-neofileleutherismos-gia-archarious-272213&ved=0ahUKEwibwNTH4vDVAhVKIsAKHdPYDWEQFggbMAA&usg=AFQjCNEUvncZTm9mtrkhkoAITUawMdsmoQ

 226. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  διακόπτω την σιωπήν μου διά να εκφράσω δύο απορίας:

  1) Πώς εξηγείται το ότι επί 13 ώρας, ουδείς χριστιανομπολσεβίκος αναγνώστης αντελήφθη την διαφήμισιν εκατομμυρίων που έκαμε σήμερον από την «Καθημερινήν» εις την παρούσαν ανάρτησιν η φιληνάδα του κ. Σαραντάκου, Λίνα Γιάνναρου (ουδεμίαν σχέσιν με τον μακαριστόν μπολσεβίκον Γρηγόρην Γιάνναρον); Είναι η πολλοστή (3η) φορά που η κυρία Λίνα διαφημίζει Σαραντάκον από την «Καθημερινήν», αλλ’ αυτήν την φοράν το «σμπρώξιμον» ήτο εξώφθαλμον: Αυτά που αντλεί η κ. Λίνα από την παρούσαν ανάρτησιν είναι χιλιοειπωμένα τας τελευταίας ημέρας από άλλους. Διατί τα ήντλησεν από τον Σαραντάκον; Προφανώς, διότι είναι φίλος της και επιθυμεί να τον διαφημίση, προκειμένου να ανέλθη μερικάς θέσεις εις την «Αλέξαιναν» το παρόν Ιστολόγιον. Και μάλιστα, διορθώνει η κ. Λίνα το κείμενον που αντλεί από την παρούσαν ανάρτησιν, ως φαίνεται από την παράθεσιν των δύο κειμένων: Διορθώνει την διπλήν άρνησιν και τας τελείας εις την ΝΔ

  2) Με την ευκαιρίαν, ας μοί επιτραπή να ερωτήσω: Διατί ο κ. Σαραντάκος και όλοι οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου καλύπτουν τον βρωμερόν Κωστήν Παλαμάν; Εις την σημερινήν «Καθημερινήν», ο κύρ Μιχάλης Κατσίγερας ετόλμησε να αποκαλύψη ότι η 4η Αυγούστου απένειμε ΙΣΟΒΙΟΝ σύνταξιν εις το βρωμόσκυλον τον Παλαμάν, που μιά ζωή έγλειφε τους πάντας (από τον ακροδεξιόν Ίωνα Δραγούμην μέχρι τους μπολσεβίκους) διά να του πετούν ένα ξεροκόμματον; Διατί επί 9 έτη ο κ. Σαραντάκος μάς έχει αποκρύψει ότι η 4η Αυγούστου έδωκε σύνταξιν εις τον Παλαμάν; Το ηγνόει, ή το «έθαπτε» εσκεμμένως;

  Επίσης, από την ιδίαν δημοσίευσιν του κ. Κατσίγερα, προκύπτει κάτι που επίσης είναι άγνωστον εις το Ρωμέικον: Ο μπαρμπα Γιάννης Μεταξάς εδήλωνε Ρωμιός και ΔΕΝ επίστευε εις την φυλετικήν συγγένειαν των Νεοελλήνων και των Αρχαίων… Προφανώς, είχεν ενστερνισθή τας απόψεις του Μεγάλου Φαλμεράϋερ. Διατί μάς το έχει αποκρύψει και αυτό επί 9 έτη το παρόν Ιστολόγιον; Τί κάμνουν ο στατιστικολόγος της οκάς, Ιατρού, και ο δάσκαλος των λαθροπροσφυγόπουλων, Κουβάτσος; Μπρίκια κολλάνε; Μόνον τα κείμενα του γέροντος Βατάλου ηξεύρουν να ξεψαχνίζουν διά να τον βγάλουν σκάρτον;

  Μετά της δεούσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Πολύν καιρόν είχον να λάβω τοιούτου μεγέθους χαράν, ωσάν αυτήν που μού προσέφερε (σχόλιον 170) ο κ. Σαραντάκος: Το ότι ελογόκρινε την μνημειώδη «Μαύρην Βίβλον του Κομμουνισμού» (έκδοσις του «Βιβλιοπωλείου της ΕΣΤΙΑΣ» τω 2001), απέδειξε και εις τον τελευταίον αναγνώστην ότι και το παρόν Ιστολόγιον ασκεί στυγνήν λογοκρισίαν, όταν κρίνη ότι θίγονται τα ιερά και τα όσια του Μπολσεβικισμού

 227. cronopiusa said

  «Ένα γέλιο θα τους θάψει».

 228. Βάταλος said

  Σχολίου 229 συνέχεια…

  Από λάθος χειρισμόν του Επιτελείου, ανηρτήθη δίς το ίδιον θέμα. ΙΔΟΥ αι αποκαλύψεις του κυρ-Μιχάλη Κατσίγερα διά την σύνταξιν που έδωκε η 4η Αυγούστου εις τον Παλαμάν και διά τον οπαδόν του Φαλμεράϋερ, μπαρμπα-Γιάννην Μεταξάν

 229. Πέπε said

  Αρχίσαμε!… Κι είναι ακόμα 25 Αυγούστου!

 230. spiral architect 🇰🇵 said

  … και θα τελειώσουμε με Γιακωβίνους και Ροβεσπιέρο. Όλα ίσωμα!
  (αλήθεια, γιατί τους ξεχάσαμε αυτούς;)

 231. Κουνελόγατος said

  Από το λινκ που έδωσε η Cronopiusa στο σχόλιο 200:

  «Επαγρύπνηση

  Κλείνουμε εδώ. Το θέμα είναι ανεξάντλητο. Μπορεί γενικότερα να απασχολήσει την ιστορική έρευνα. Να γραφτούν και βιβλία. Το ΚΜΙΕΑ (Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης) μπορεί να το έχει σαν στόχο του. Εχουμε χρέος να το εξετάσουμε ολόπλευρα και να το δώσουμε στις νέες γενιές. Μην ξεχνάμε τον Σολωμό. «Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό»!

  Επιστρέφουμε στην επισήμανση που κάναμε στην αρχή. Οι φόβοι αποκατάστασης που εκφράζονται υπάρχουν. Και είναι βάσιμοι. Και για τώρα και για το μέλλον. Απόπειρες έγιναν και θα γίνουν. Και από Ιδρύματα και από επιστήμονες και από λογοτέχνες. Καθώς και με μορφή απομνημονευμάτων. Ο «Ιός», που προαναφέραμε, έδωσε χρήσιμα στοιχεία. Ανέφερε και ορισμένα βιβλία. Ενα από τα πιο γνωστά (λόγω και του ονόματος του συγγραφέα) η «Ορθοκωστά». Το οποίο, ο υπογράφων τούτη την έρευνα, είχε επώνυμα επικρίνει από τις στήλες του «Ριζοσπάστη».

  Δε νομίζουμε πάντως ότι πρέπει να υπερβάλουμε τον κίνδυνο. Ο δοσιλογισμός είναι τελεσίδικα καταδικασμένος εσαεί. Δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει δικαίωση. Οσες προσπάθειες κι αν γίνουν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Από την άρχουσα Τάξη και τους φορείς της. Είτε στη μια όψη του δικομματισμού είτε στην άλλη. Αυτό να λέγεται. Γιατί και οι δυο τον εξέθρεψαν στο παρελθόν. Και ενδιαφέρονται για το μέλλον. Ιδια είναι η ιδεολογία τους. Ιδια και η πολιτική τους. Στα «σημεία» διαφέρουν.

  Εκείνο που χρειάζεται είναι επαγρύπνηση. Να μη τους αφήσουμε «σε χλωρό κλαρί»! Καμιά επανάπαυση. Και να μαθαίνει ο κόσμος και η νεολαία την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Να γίνεται κτήμα και μπούσουλας. Την είχαν υπό απαγόρευση μισόν αιώνα. Την πέρασαν «απ’ τη φωτιά και το σίδερο». Αλλά έζησε. Και αναγκάστηκαν τελικά να την αναγνωρίσουν επίσημα. «Ντάλα μεσημέρι»… Και να το ‘χουμε κατά νου: Οπου μπαίνει και επιβάλλεται η ένδοξη Εθνική μας Αντίσταση δεν υπάρχει τόπος για τον εθνοπροδοτικό δοσιλογισμό».

 232. sarant said

  234 Aναρωτιέμαι βέβαια αν στον σημερινό Ριζοσπάστη θα έμπαινε άρθρο που θα αναγνώριζε θετικά στοιχεία και χρησιμότητα σε άρθρο του Ιού.

  230 Πολύ καλό το πρώτο σκίτσο, τα άλλα δεν τα πολυκαταλαβαίνω

 233. spiral architect 🇰🇵 said

  @210 (και γενικά περί Πανελληνίων): Γιάννη, κάποιοι όμως πρέπει να διδάξουν τα παιδιά, έστω αυτή την ύλη που σχεδόν όλοι μας κατηγορούμε, έστω και σαν αναπληρωτές. Σε κάποιους αρέσει αυτό. Γειτονοπούλα της θεωρητικής ενώ με τη βαθμολογία της περνούσε Νομική, δήλωσε Παιδαγωγικό του ΕΚΠΑ και φυσικά εκεί πέρασε. Η μητέρα της στα πρόθυρα εγκεφαλικού 🙄 έβαλε λυτούς και δεμένους να της αλλάξουν γνώμη, μέχρι κι εμένα. Πώς να πείσω ένα παιδί λίγο πριν κλείσει το μηχανογραφικό του να βάλει πρώτα τις νομικές σχολές βλέποντας μπρος μου έναν άνθρωπο που αγαπάει τους ανθρώπους και θέλει να τους μεταδώσει τη γνώση; Της ευχήθηκα λοιπόν για καλή σταδιοδρομία επισημαίνοντας όμως πριν αυτά που έγραψες.

  Όσο για τις μπατσοσχολές το θετικό προφανώς είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Το αρνητικό που έχει κοινωνική χροιά θα το δείτε στην ταινία με τον Σταλόνε, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και άλλους γνωστούς, το Cop Land. Ναι μεν θα είναι πιο «πεπαιδευμένοι» απ’ τους παλιούς χωροφύλακες, αλλά θα κάνουν παρέα μόνο αναμεταξύ τους.

  Τέλος πάντων, καλή δύναμη να΄χουν …

 234. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αρχιτέκτονα, αυτόν τον ρομαντισμό των νέων παιδιών που θέλουν να γίνουν δάσκαλοι από μεράκι τον έχω δει και τον έχω αγαπήσει. Αφορά όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, μέρος όσων επιλέγουν τα παιδαγωγικά τμήματα. Τα πιο πολλά παιδιά αποβλέπουν στη γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Τώρα που αυτή δεν προσφέρεται, οι βάσεις του παιδαγωγικού κατέρρευσαν, ενώ οι βάσεις στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών στα ύψη. Δουλειά θέλει ο κόσμος, το μεράκι είναι για λίγους.

 235. cronopiusa said

  235

  Η Tομάσα, η μητερα του τζιχαντιστή στο τρομοβίντεο του Ισις θυμίζει την περίφημη Μάνα Ρέιβερ, αλλά το Bueno pues molt bé pues adiós δεν θυμίζει με τίποτα το σύνθημα που όλους μας ενώνει…

  και η σπαραχτική φωτογραφία που θα έπρεπε να ειναι πρωτοσέλιδο

  οι γονεις του Ξάβι, του τριχρονου που έχασε τη ζωή του στις Ράμπλας, αγκαλιαζουν τον ιμάμη του Ρουμπί…

 236. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απαράδεκτος γονέας…Σνομπάρει την αριστεία.
  http://www.efsyn.gr/arthro/sygharitiria-sto-gio-moy-den-perase-poythena

 237. Μίκης Θεοδωράκης: «Για την αντικομμουνιστική υστερία»

  Για να υπάρχει…

 238. Γιάννης Ιατρού said

  241: Γιάννη,
  για όσο θα υπάρχει το in,gr 🙂

 239. Γς said

  238:

  Κι αν υποκρίνεται ο ιμάμης;

  Φαντάσου τους γονείς του Φύσσα να αγκαλιάζουν τον Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, που κλαίει με κροκοδείλια δάκρυα

 240. cronopiusa said

  243

 241. Γς said

  244:

  Δεν ήταν η λογική εν υπνώσει.

  Προσποίηση ήταν. Και τα τέρατα καρικατούρες των ουαζό ρεμπέλ

 242. Alexis said

  Αυτό που λέγαμε παραπάνω για την Καϊλή και τους παππούδες της:
  Εύα Καϊλή:Τίνος εγγονή είσαι εσύ παιδάκι μου;
  Τα γραπτά μένουν. Και εκθέτουν…

 243. sarant said

  246 Για να πω βέβαια και κάτι επειδή το ξέρω, η έρευνα αυτη έγινε στο Φέισμπουκ συλλογικά σε διάφορους τοίχους (έβαλα κι εγώ το χεράκι μου) και ο Μπογιό βρήκε το υλικό έτοιμο και κάπως σαν να το οικειοποιήθηκε -βέβαια, για καλό σκοπό.

 244. Alexis said

  Μόλις τώρα διαπίστωσα ότι τα περί Καϊλή και παππούδων δεν είχαν γραφτεί σ’ αυτό το νήμα αλλά στα «μεζεδάκια». Τέλος πάντων…

  #247: Συμφωνώ Νίκο. Πάντως δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο να βρει κανείς τα στοιχεία. Εγώ, μετά από αυτό που έγραψε ο Spiral, με ένα πρόχειρο γκουγκλάρισμα λίγων λεπτών βρήκα αμέσως το άρθρο του «Πρώτου Θέματος», όπου σε ανύποπτο χρόνο δίνονταν οι σχετικές πληροφορίες.
  Ο Μπογιόπουλος, για να είναι 100% τίμιος, θα έπρεπε να πει ότι αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς στα κοινωνικά δίκτυα.

 245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Και ερχόμαστε στο καίριο ερώτημα, δεδομένου ότι όλοι είναι εκπαιδευμένα μορφωμένοι, τι κριτική σκέψη έχουν όσοι ψηφίζουν τέτοιους (και πολύ χειρότερους) πολιτικούς; Η εικόνα των εκπροσώπων μας στην Βουλή, είναι από τραγικοκωμική έως γελοία, αντικατοπτρίζοντας το πνευματικό μας επίπεδο, ευτυχώς σε λίγες μέρες ανοίγουν τα εκπαιδευτήρια ανθρώπων.

 246. spiridione said

  Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας στον Κοντονή

  Click to access mr._urmas_reinsalu_to_mr._stavros_kontonis.pdf

  Μάθημα δημοκρατίας
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500159470

 247. Avonidas said

  #250. Λοιπόν, είμαι περίεργος να ακούσω τι θα είχε κανείς να αντιτάξει στα επιχειρήματα του Εσθονού υπ. Δικαιοσύνης. Με την εξαίρεση της τελευταίας παραγράφου, που αφορά στο αν μπορεί να εγκαθιδρυθεί ο Κομμουνισμός σεβόμενος τις ατομικές ελευθερίες (κάτι που είναι ζήτημα υποκειμενικής γνώμης), όλα τα άλλα είναι λίγο-πολύ αδιαμφισβήτητα γεγονότα που «εξισώνουν» τον Κομμουνισμό με τον Ναζισμό μόνο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

  Αυτή η μικρή λεπτομέρεια, βέβαια, ξέφυγε από όλους σχεδόν τους αριστερούς σχολιαστές της επιστολής, που αναφέρουν ότι ο Εσθονός «δεν βρίσκει καμιά διαφορά ανάμεσα στον Κομμουνισμό και τον Ναζισμό», έτσι αόριστα. Με τέτοιους φίλους δεν χρειάζεται κανείς εχθρούς. :-/

 248. Avonidas said

  #246. Καταπληκτική η έρευνα του Πουαρώ Μπογιόπουλου για τους παππούδες της Καϊλή! Ότι, δηλαδή, αν η Καϊλή έχει πει ψέματα (πέφτω απ’ τα σύννεφα), δεν έχει η μισή χώρα να λέει ιστορίες από τον Εμφύλιο για παππούδες που τους σκότωσαν οι «συμμορίτες», κι η άλλη μισή για παππούδες που τους σκότωσαν οι «γερμανοτσολιάδες».

  Ή ότι κωλώνουν οι Πασόκοι να πουλήσουν χοντρά φούμαρα προς πάσα κατεύθυνση (θυμάστε την «Εαμίτισσα» γριούλα μικροπωλήτρια του Κουλούρη;)

  Μαλακίες…

 249. spiridione said

  251.
  I strongly dispute your claim that Communism also had positive aspects.
  Αδιαμφισβήτητο γεγονός ή υποκειμενική γνώμη;

 250. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  οι Εσθονοί έμαθαν για την ελληνική αντίσταση στο φασισμό από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι»,
  http://www.altsantiri.gr/politiki/epistoli-apantisi-tou-ypourgou-dikeosynis-tis-esthonias-ston-kontoni/

 251. Avonidas said

  #253. Πρώτον, δηλώνεται σαν υποκειμενική γνώμη (του Εσθονού υπουργού). Δεύτερον, όταν απαριθμεί κανείς στα θετικά του Κομμουνισμού τις κοινωνικές παροχές ή την ιατρική κάλυψη, θα πρέπει να είναι έτοιμος να καταπιεί σαν «θετικά» του φασισμού το ότι π.χ. επί Μουσολίνι «τα τρένα ήταν στην ώρα τους», ή ότι ο Χίτλερ έφτιαξε αυτοκινητόδρομους (πώς λένε σ’ εμάς, «η Χούντα έκανε έργα», αυτό).

  Κατά τη γνώμη μου, για να μιλήσει κανείς για θετικά στοιχεία ενός καθεστώτος πρέπει έστω αυτά τα θετικά να έγιναν και με αγαθές προθέσεις, κι όχι σαν παράπλευρες ωφέλειες επιβολής της εξουσίας. Δεν είναι θετικό στοιχείο το ότι η Χούντα μοίραζε άδειες άσκησης επαγγέλματος σε ημέτερους, και δεν είναι θετικό το ότι στην ΕΣΣΔ όποιος το βούλωνε είχε δουλειά, ένα πιάτο φαϊ και εξασφαλισμένη σύνταξη, όσο κι αν μερικοί επιμένουν ότι είναι (μεταξύ τους, δυστυχώς, κι ο πολύς Μίκης Θεοδωράκης, που μας θυμίζει πόσους τάισε ο Στάλιν).

 252. Avonidas said

  #254. Σε αντίθεση με μας, που μάθαμε για το Στάλινγκραντ από τον Αϊζενστάιν και για το Άουσβιτς από τον Σπήλμπεργκ.

  Δεν νομίζω ότι μας παίρνει, σαν λαό συνολικά, να κοκορευτούμε για τις ιστορικές γνώσεις μας.

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  250β.
  Θεόδωρος Ν Leporidae‏ @bunnysuicides Πριν από 3 ώρες
  Το @in_gr υπό τη νέα διοίκηση άρχισε να γίνεται λιιιιγο πιο υποκειμενικό ή είναι ιδέα μου;

  252.>>Μαλακίες…
  Όντως:
  http://www.avgi.gr/article/10842/8368217/e-eua-kaile-ta-mperdepse-gia-deutere-phora
  αλλά όπως γράφτηκε και σε τουϊ, την Καϊλή δεν την ψήφισε κανείς για τις απόψεις της

 254. sarant said

  251 Θα είχε να αντιτάξει, αλλά θα ξέφευγε από τη διπλωματική αβρότητα.

  Θα μπορούσε να πει πχ πως ανάλογα με αυτά που πέρασαν οι Εσθονοί πέρασαν και οι Έλληνες ηττημένοι του εμφυλίου, Οι Έλληνες που είχαν πολεμήσει τον ναζισμό με τον οποίο συμπαρατάχθηκαν μαζικά οι Εσθονοί.

 255. Γς said

  258:

  Καλά θα τα πούμε αύριο στου Καραϊσκάκη

  http://www.skai.gr/tv/press-office/article/354181/ellada-esthonia-zodana-apo-tin-tileorasi-tou-skai/

 256. Avonidas said

  #258. Μάλιστα. Είναι δηλαδή μόνο η διπλωματική αβρότητα που σε εμποδίζει να δηλώσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ενός ολόκληρου λαού τα ήθελε ο κώλος του. Θαυμάσια.

  Στα σχόλια στο άρθρο του Μπογιόπουλου για τις δηλώσεις της Καϊλή γράφουν μερικοί ότι στο κάτω-κάτω της γραφής, ακόμη κι αν τον έφαγαν οι κομμουνιστές τον παππού της κάτι θα είχε κάνει, κάνας μαυραγορίτης θα ήτανε, κι άλλα τέτοια ωραία. Είναι γνωστό ότι στον Εμφύλιο δεν έγιναν εγκλήματα από προσωπικά πάθη, βεντέτες και άλλα ταπεινά ελατήρια. Θαυμάζω ήθος.

  Θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι και στην Πολωνία οι αντιστασιακοί που είχαν την ατυχία να μην είναι και κομμουνιστές, μετά τον πόλεμο δυσφημίστηκαν, ξηλώθηκαν, φυλακίστηκαν ή και χειρότερα. Έχεις κάποιο επιχείρημα πρόχειρο γιατί τους άξιζε αυτό, δεδομένου ότι οι Πολωνοί ΔΕΝ «συμπαρατάχθηκαν μαζικά» με τον ναζισμό;

  Σου δίνω ένα μόνο όνομα να γκουκλάρεις, Witold Pilecki.

 257. sarant said

  260 Δεν έγραψα αυτά που γράφεις. Πάντως οι σοβιετικοί φέρθηκαν στους εσθονούς αντικομμουνιστές πιο χαλαρά απ’ό,τι οι Έλληνες στους Έλληνες κομμουνιστές.

 258. Avonidas said

  #261. Τι έγραψες, τότε, και για ποιο λόγο επισημαίνεις ότι οι Εσθονοί «συμπαρατάχθηκαν μαζικά» με τον ναζισμό; Η ερμηνεία μου ήταν ότι το έγραψες για να δικαιολογήσεις τα σοβιετικά αντίποινα, αλλά είμαι πρόθυμος να ακούσω μια άλλη.

  Υποθέτω πως είχες συγγενείς από την πλευρά των ηττημένων του Εμφυλίου, όπως είχα κι εγώ. Ένα ελάχιστο ποσοστό κομμουνιστών και αριστερών στην Ελλάδα κατέληξαν πολιτικοί κρατούμενοι στα ξερονήσια και στις φυλακές, ενώ η μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν φακελωμένοι και τους είχε στη μπούκα το δεξιό μετεμφυλιακό κράτος. Δεν μπορώ να πω ότι με χαροποιεί αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, ούτε ότι είναι λαμπρό παράδειγμα δημοκρατίας, αλλά αν θεωρείς ότι τα γκουλάγκ της Σιβηρίας και οι εκτοπίσεις ολόκληρων πληθυσμών είναι «πιο χαλαρή» αντιμετώπιση ομολογώ ότι είμαι σε πλήρη σύγχυση για τα κριτήριά σου.

 259. Avonidas said

  Να προσθέσω ότι οι πολιτικές μας αναλύσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της σημερινής Ρωσίας με τις πρώην Σοβιετικές «Δημοκρατίες» της είναι τραγέλαφος: ο κομμουνισμός μας έχει αφήσει χρόνους, η Ρωσία είναι μια πλουτοκρατία του κερατά που την κυβερνούν οι ολιγάρχες, κάνει παιχνίδι με τις Βαλτικές και την Κριμαία… κι εμείς συνήθως παίρνουμε το μέρος της, γιατι; μάλλον για να μην κακοκαρδίσουμε το Φάντασμα του Κομμουνισμού! :-/

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ιδεολογική εξίσωση κομουνισμού και ναζισμού κάνουν μόνο οι φασίστες και οι ηλίθιοι, από κει και πέρα τα καθεστώτα παντός είδους, είναι εξ ορισμού ανελεύθερα αντιανθρώπινα και καταπιεστικά άρα όλα κατάπτυστα.
  Στην πράξη τώρα, ο ιδεολογικός κομουνισμός δεν εφαρμόστηκε πουθενά κι έτσι δεν μπορούμε να τον κρίνουμε ενώ ο ιδεολογικός ναζισμός εφαρμόστηκε και εκ του αποτελέσματος μπορούμε να τον κρίνουμε.
  Από την άλλη, αυτό που εφαρμόστηκε στην ΕΣΣΔ (και σε γενικές γραμμές σε όλο το ανατολικό μπλόκ) ήταν Σταλινισμός και εκ του αποτελέσματος μπορούμε να τον κρίνουμε και να τον συγκρίνουμε με τον ναζισμό, είναι το ίδιο σταλινισμός και ναζισμός; κατά την άποψή μου εν πολλοίς ναί, είναι λυπηρό, αλλά η βασική τους διαφορά, είναι στον αριθμό των θυμάτων και στον τρόπο θανάτωσής τους, οπότε κρίνοντας από την χρονική διάρκεια των δύο καθεστώτων, βγαίνει το συμπέρασμα πως ο ναζισμός είναι χειρότερος κι ο σταλινισμός το μη χείρον βέλτιστον από τα δύο.
  Βέβαια οι Εσθονοί φασίστες και γενικά η φασιστική κλίκα που κυβερνά την Ε.Ε δεν κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό και την σύγκριση που λέω, οι λόγοι είναι προφανείς.
  Όμως το βασικό ερώτημα για μένα, είναι γιατί οι άνθρωποι έλκονται από τα κάθε λογής καθεστώτα παραφρόνων δικτατόρων, γιατί τους είναι τόσο αφόρητη η ελευθερία; Αν δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις περί καλού και κακού καθεστώτος και θα θεωρούμε την τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία της Ε.Ε δημοκρατία μη μπορώντας να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τον λόγο που η πάμπλουτη Αφρική δεν μπορεί να θρέψει τους λαούς της που λιμοκτονούν. Σκεφθείτε, ολόκληρη Αφρική και δεν έχει ούτε ΕΝΑ κράτος στο επίπεδο της χρεοκοπημένης Ελλάδος, τους πίνουμε κυριολεκτικά το αίμα (γιατί εκεί βασίζεται η δήθεν ευρωπαϊκή δημοκρατία.) αλλάααααα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ, γιατί πάνω απ΄όλα, είμαστε δημοκράτες.
  Τελικά μάλλον ο σταλινικός ναζιστάκος κάπου μέσα μας κατοικοεδρεύει.
  Δημοκρατία, μετά την ελευθερία η πιό βιασμένη και διαστρεβλωμένη λέξη.

 261. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  263 – «κάνει παιχνίδι με τις Βαλτικές και την Κριμαία… κι εμείς συνήθως παίρνουμε το μέρος της, γιατι; μάλλον για να μην κακοκαρδίσουμε το Φάντασμα του Κομμουνισμού!»
  Δεν είναι έτσι ακριβώς, τουλάχιστον όχι από όλους μας, όποιος δεν βλέπει το παιχνίδι που κάνουν οι ΗΠΑ (που ψάχνουν εναγωνίως αφορμή για τον γ΄π.π) στην περιοχή δεν μπορεί να δεί πέρα από την μύτη του. Τα νατοϊκά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει ασφυκτικά την Ρωσία, στην Ουκρανία ανέτρεψαν πραξικοπηματικά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση εγκαθιστώντας τους ναζιστές (αλλά γι΄αυτούς δεν γίνεται κουβέντα στην «δημοκρατική» Ε.Ε και στον χειραγωγημένο ΟΗΕ, μόνο τον Μαδούρο βλέπουν) και εγκαθιστούν πυραυλική «ασπίδα» στη Ρουμανία … από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν :).
  H διαφορά, είναι ότι ο ομοφοβικός χριστιανός 🙂 καγκεμπίτης φαίνεται πως ξέρει πολύ καλό σκάκι.

  Όλα για την εξουσία.

 262. sarant said

  262 Όπως λέει και ο Εσθονός υπουργός στην επιστολή του, ένα τμήμα του Αρχιπελάγους Γκουλάγκ γράφτηκε στη ντάτσα ενός δοσίλογου υπουργού της Εσθονίας που τον φιλοξενούσε. Δηλαδή 25 χρονια μετά τον πόλεμο, ο δοσίλογος υπουργός είχε εξοχικό.

 263. Avonidas said

  #266. Ο δοσίλογος υπουργός ήταν αυτός που είχαν στείλει στα γκουλάγκ παρέα με τον Σολζενίτσιν; Και η απόδειξη ότι πέρναγε καλά ήταν ότι είχε ένα εξοχικό (όπως μεταφράζεις το «farm») να γυρίσει μετά από 15 χρόνια εξορίας;

  Για τον Σολζενίτσιν κάποιο σχόλιο;

  Ξέρεις Νικοκύρη, χρόνια τώρα βλέπω την ίδια στερεότυπη αντίδραση για όποιον κριτικάρει τα εγκλήματα στην ΕΣΣΔ. Όλοι υποτίθεται ότι έχουν κάποιο προσωπικό κίνητρο: ήταν προδότες, «εχθροί του λαού», όργανα της Δύσης. Το πρόβλημα είναι πως έχουν μαζευτεί κάπως πολλοί «εχθροί του λαού», τόσο πολλοί που αν τους μετρήσεις θα δεις ότι ο «λαός» είναι μάλλον μειοψηφία.

  Κάποιο λάκο έχει η φάβα.

 264. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  267>>Κάποιο λάκο έχει η φάβα.
  Κρατάμε μικρό καλάθι,από χρόνια, για την προσωπικότητα και τις αλήθειες του.
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=125795&h1=true#commentForm

 265. Avonidas said

  #267. Α, μάλιστα. Επειδή του Σολζενίτσιν δεν του άρεσε η ποίηση του Μπρόντσκι, άρα δεν ήξερε τι έλεγε για τα γκουλάγκ. Όλο και καλύτερο γίνεται.

 266. sarant said

  267 Δεν τον έχω διαβάσει τον Σολζενίτσιν. Ο Σκαρίμπας τον είχε χαρακτηρίσει συγγραφέα τρίτης κατηγορίας, αλλά μπορεί να έκανε λάθος.

 267. cronopiusa said


 268. spiral architect 🇰🇵 said

  Από ατομικές ελευθερίες να φάν’ και οι κότες. Όταν χορτάσουν και αρχίσουν να γεννούν, ελάτε να μου πείτε και για αξιοπρέπεια.

 269. spiral architect 🇰🇵 said

  @269: Keywords: Σολζενίτσιν, Φράνκο, Σουχάρτο, Πορτογαλία, απαρτχάιντ, Mario Sousa.

 270. Alexis said

  Αβονίδα, κατά τη γνώμη μου όλη η ουσία της επιστολής Κοντονή συμπυκνώνεται σε μία και μόνο φράση:
  Θεωρούμε πως η πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός συνεδρίου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τίτλο, στέλνει ένα λανθασμένο και επικίνδυνο πολιτικό μήνυμα…

  Ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Ότι ο κομμουνισμός είναι κακό πράγμα, μια απάνθρωπη και εγκληματική ιδεολογία και πως οι κομμουνιστές είναι εγκληματίες, δολοφόνοι και σε όποιες χώρες βρέθηκαν στην εξουσία διέπραξαν φρικτά εγκλήματα κατά των λαών που κυβέρνησαν. Και πως όπως η ανθρωπότητα βροντοφώναξε κάποτε «ποτέ πια ναζισμός» καλό είναι να βροντοφωνάξει τώρα και «ποτέ πια κομμουνισμός».

  Κατά τα άλλα μην κουράζεσαι να μας απαριθμείς τα εγκλήματα των σταλινικών, είναι γνωστά και καταγεγραμμένα όλα αυτά, αλλά η κουβέντα του ποιος σκότωσε περισσότερους και ποιος φέρθηκε περισσότερο σκληρά στους πολιτικούς του αντιπάλους δεν είναι η ουσία του θέματος (κατά τη γνώμη μου πάντα).

  Και μια κουβέντα για την Καϊλή και τα «φούμαρα» όπως τα λες στο σχόλιο 252:
  Εμένα (φαντάζομαι και αρκετούς άλλους) με νοιάζει και με παρανοιάζει αν μία Ελληνίδα ευρωβουλευτίνα λέει ψέματα, και μάλιστα απευθυνόμενη στον υπουργό δικαιοσύνης της χώρας της με ύφος θρασύδειλου κουτσαβάκη («ακούς Κοντονή…» κλπ.), ύφος που εμένα τουλάχιστον μου θυμίζει Λιάνα Κανέλλη στα χειρότερά της.
  Και παρεμπιπτόντως ο Μπογιόπουλος δεν ισχυρίζεται πουθενά στο άρθρο του ότι έκανε κάποια έρευνα, απλά γεγονότα παραθέτει που πολύ εύκολα μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο.

 271. spiral architect 🇰🇵 said

  Και άμα έχουν χιούμορ, σήμερα στο Εσθονία-Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν εξέδρα με γραφικά Στάλιν που χαιρετάει αλά Μίσα:

 272. Γς said

  Γιόρταζαν χτες

  Αλέκος, Λέκος, Λέκας, Λεκάκος,
  Αλέκα, Λωξάνδρα, Άντα

  Χρόνια πολλά Αλέκα

 273. sarant said

  274 αρχή
  Αυτο είναι το βασικό

 274. Βάγια said

  Είναι, νομίζω, ένα μπερδεμένο θέμα αυτό: οι ιστορικοί θα πρέπει να το αποφασίσουν, όχι οι πολιτικοί. Έγιναν, προφανώς, εγκλήματα από ηγέτες του κομμουνισμού (το πιο γνωστό παράδειγμα ο Στάλιν, στην εποχή του οποίου κινδύνεψαν ακόμη και οι ομοϊδεάτες), αλλά η ίδια η ιδέα του ναζισμού είναι ένα έγκλημα: ανώτερες και κατώτερες φυλές, ρατσισμός, εξουδετέρωση των κατώτερων κτλ. Αντίθετα, η ουσία της θεωρίας του κομμουνισμού είναι κάτι καλό: δικαιώματα στους εργάτες και ισότητα. Για αυτό νομίζω ότι δεν είναι δίκαιο να εξετάζονται μαζί.
  Συμφωνώ ότι τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόστηκε καλά, αλλά πολλές φορές θεωρητικά καλά πράγματα οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές: παράδειγμα ο χριστιανισμός και οι σταυροφορίες.
  Συγχωρήστε με για τις πιθανές ελλείψεις του σχολίου μου, αλλά νυστάζω και δεν μπορώ να σκεφτώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: