Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χακεμένος Μπρεχτ, Ρεμπώ με το ζόρι

Posted by sarant στο 30 Αυγούστου, 2017


Καθώς το Διαδίκτυο, και γενικότερα το ψηφιακό σύμπαν, καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο στον κόσμο μας, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με νέα φαινόμενα, πρωτόγνωρα, από τα πιο σοβαρά ως τα ασήμαντα. Με ένα όχι πολύ σημαντικό θα ασχοληθώ σήμερα -ή μάλλον και σήμερα, αφού είναι από τα αγαπημένα θέματα του ιστολογίου. Εννοώ την κατασκευή ψευδών αποφθεγμάτων, την εσφαλμένη απόδοση φράσεων ή και ολόκληρων κειμένων σε γνωστούς συγγραφείς, ενώ δεν τα έγραψαν εκείνοι.

Όταν πρόκειται για ψευδή αποφθέγματα, χρησιμοποιώ τον όρο αποφεύγματα (η πατρότητα ανήκει στον Νίκο Λίγγρη). Το κλασικό παράδειγμα αποφεύγματος, που έπαιξε και καταλυτικό ρόλο για να ανοίξω το ιστολόγιο, ήταν η ψεύτικη ρήση του Ισοκράτη τον Δεκέμβριο του 2008 που φιγουράρισε στο εξώφυλλο του Ελεύθερου Τύπου.

Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε όχι με πλαστά αποφθέγματα, αλλά με ψευδεπίγραφα κείμενα, που και αυτά αφθονούν στο Διαδίκτυο -τόσο στο διεθνές (θα θυμάστε τη συγκινητική αποχαιρετιστήρια επιστολή του Γκαρσία Μαρκές) όσο και το ελληνικό (με τρανό παράδειγμα το δήθεν ποίημα του Σουρή περί λιγοστού κράτους, που μελοποιήθηκε από τον Ζουγανέλη και σε λίγο θα μπει και στα σχολικά βιβλία).

Αλλά να μου επιτρέψετε να μην ασχοληθώ σήμερα με το παραποίημα του Σουρή και να σας παρακαλέσω κι εσείς να το αγνοήσετε στα σχόλιά σας, για τον απλούστατο λόγο ότι μέσα σε 10-15 μέρες θα αφιερώσω ειδικό άρθρο στο θέμα με νέα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε άλλες δύο περιπτώσεις ψευδεπίγραφων λογοτεχνικών κειμένων. Στη μία από αυτές μάλιστα εμπλέκεται και γνωστός μας, ο φίλος μας ο Νοσφεράτος, κατά κόσμον Πέτρος Θεοδωρίδης, που σχολιάζει αριά και πού και στο ιστολόγιο αλλά έχει και το δικό του, τη Σπηλιά του Μοντεχρήστου.

Το 2008 λοιπόν ο Νοσφεράτος, συζητώντας σε ένα άλλο ιστολόγιο (το Πόντιοι και Αριστερά) δημοσίευσε μια σειρά από σχόλια περί βλακείας και κακίας, μιμούμενος το ύφος του Μπρεχτ στις πασίγνωστες ιστορίες του κ. Κόινερ. Στη συνέχεια, ενοποίησε τα σχόλια αυτά σε μια ανάρτηση στο δικό του μπλογκ. Η αρχική ανάρτηση τροποποιήθηκε στη συνέχεια, και η τελευταία μορφή της είναι εδώ.

Δείγμα γραφής:

το μυστικό όπλο του βλάκα
ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα -ρώτησαν κάποτε τον κ Κοινερ – αυτό που τον κάνει ακατανίκητο , ανυπέρβλητα Κακό και ΠΑΝΤΑ νικητή;

– Το μεγάλο μυστικό του Βλάκα- χμμ- για να σκεφτώ λίγο …- Ε ..μάλλον ότι ΔΕΝ του περνά καν από το μυαλό , δεν διανοείται ότι μπορεί έστω για μια στιγμή ναχει Άδικο..Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το Μυαλό Γρήγορα τη διώχνει ;Αυτός Βλάξ; Ποτες των Ποτών . Οι άλλοι Είναι ΠΑΝΤΑ…-Έτσι γίνεται Αδίσταχτα Θρασύς , Υπέροχα επικίνδυνος , ανυπέρβλητα Αλαζονικός . Και πείθει ..Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί Βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφικά ..Αυτό είναι το μυστικό όπλο του ΒΛΑΚΑ.

 

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Πέτρος είδε με μεγάλη του έκπληξη ένα απόσπασμα από το μπρεχτιάζον κείμενό του σενιαρισμένο και σουλουπωμένο, χωρίς ενδείξεις ημερομηνίας και τα λοιπά, αλλά με προσθήκη σκίτσων του Μπρεχτ, να φιλοξενείται σε σχετικά γνωστόν εναλλακτικό ιστότοπο. Ίσως να είχε μεσολαβήσει και άλλη αναδημοσίευση, διότι υπάρχει παραπομπή σε μια σελίδα του Φέισμπουκ αφιερωμενη στον Μπρεχτ.

Ακόμα χειρότερα, όχι απλώς ένα απόσπασμα, αλλά το σύνολο της μπρεχτιάζουσας δημοσίευσης του Νοσφεράτου δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες σε επαγγελματικής ποιότητας ιστότοπο, με καλαίσθητη παρουσίαση, με επιμέλεια του κειμένου (ο Νοσφεράτος δεν έβαζε τόνους κτλ.), με βιογραφικό σημείωμα του Μπρεχτ και, το αποκορύφωμα, με προσθήκη… βιβλιογραφικής παραπομπής, ότι τάχα το απόσπασμα είναι παρμένο από την έκδοση των ιστοριών του κ. Κόινερ στον Πατάκη!

Εδώ έχουμε κατασκευή. Είναι τόσο καλά παρουσιασμένο το κείμενο, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη παραπομπής (έστω κι αν το λινκ δεν είναι συγκεκριμένο) αποκτά μεγάλη πειστικότητα -ήδη έχει αναδημοσιευτεί σε κάμποσα σάιτ και αν η διάδοση συνεχιστεί δεν αποκλείεται να ριζώσει. Υπάρχει δηλαδή ενδεχόμενο σε 3-4 χρόνια να το δούμε να… πέφτει θέμα στις Πανελλαδικές (ή στο διάδοχο σχήμα τους).

Λέω κατασκευή αλλά δεν λέω απάτη. Δεν έχω στοιχεία ότι οι υπεύθυνοι του doc.tv εν γνώσει τους αποδώσανε στον Μπρεχτ το κείμενο του Πέτρου Θεοδωρίδη. Θα μπορούσε απλώς να το βρήκανε κάπου, να το σουλουπώσανε και να έβαλαν την (ψευδή) βιβλιογραφική παραπομπή σαν ένδειξη επιπρόσθετης εγκυρότητας.

Φταίει βέβαια και ο Θεοδωρίδης, που έκανε την αρχική δημοσίευση χωρίς να βάλει σημάδι ότι το κείμενό του είναι μίμηση Μπρεχτ και όχι αυθεντικό. Από την άλλη, δεν είναι μικρός έπαινος για έναν συγγραφέα να περάσει κείμενό του για έργο του Μπρεχτ!

Κάτι ανάλογο έπαθε πρόσφατα και ο τραγουδοποιός Στέλιος Λαλούσης, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια άρχισε να δημοσιεύει στίχους του στον ιστότοπο stixoi.info. Εκεί δημοσιεύονται όχι μόνο στίχοι τραγουδιών αλλά και ποιήματα, είτε καθιερωμένων ποιητών είτε, το συνηθέστερο, ανέκδοτα πρωτόλεια που τα ανεβάζουν οι δημιουργοί τους. Ο Λαλούσης είχε την έμπνευση να πάρει το ψευδώνυμο Ρεμπώ και δημοσίευε έτσι τα ποιήματα του ή μάλλον τους στίχους των τραγουδιών που έγραφε.

Δείγμα γραφής:

Lacrimae

λοιπόν
μου μίλησες για τα ταξίδια σου
σου μίλησα για τις φρίκες μου
κι έτσι σμίξανε οι κόσμοι μαςαφού δε ζήτησες τίποτα
αφού δε ζήτησα τίποτα
φαντάζομαι έναν κόσμο που δε χρωστά σε κανέναΓι αυτό σκέφτομαι
πως έτσι όπως απλώνεται η πόλη από ψηλά
θα μπορούσε να σχηματίσει τα δάκρυά σου
τις αγωνίες και τους παλμούς σου
μα πιο πολύ σκέφτομαι πως δε σε χωρά εσένα η πόληέτσι που νιώθω να με αιχμαλωτίζει η ανάγκη
και ακούω τα βήματα σου να με περπατάνε
τα καλντερίμια να ανασαίνουν τα καρδιοχτύπια σου

και σκέφτομαι πάλι
πως
ταξίδι
είναι οι άνθρωποι
μα πιο πολύ ταξίδι
είναι το πάθος
να μοιραστείς το δρόμο.

Εγώ από μοντέρνα ποίηση δεν σκαμπάζω πολλά, οπότε ίσως γι’ αυτό δεν με συγκινεί το ποίημα, αλλά το θέμα μας ασφαλώς δεν είναι αυτό. Ίσως τραγουδιστό να κερδίζει.

Ο Λαλούσης συνέχισε να δημοσιεύει στίχους, όταν κάποια στιγμή αντιλήφθηκε με έκπληξη σε κάποιον ιστότοπο ένα ποίημά του να αποδίδεται στον Αρθούρο Ρεμπώ! Γκουγκλίζοντας τρόμαξε, διότι είδε ότι δεκάδες ιστότοποι δημοσίευαν στίχους του αποδίδοντάς τους στον Αρθούρο Ρεμπώ -και μάλιστα κάποιοι στίχοι του είχαν γίνει παροιμιώδεις, πράγμα που βέβαια είναι μεγάλος έπαινος από μια άποψη και δείχνει πως ίσως εγώ φταίω που δεν με συγκίνησε το παραπάνω ποίημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τζένη Μπαλατσινού χρησιμοποίησε τον στίχο από το παραπάνω ποίημα και ως τίτλο άρθρου της αλλά και ως κατακλείδα του: «και μην ξεχνάτε, ταξίδι είναι οι άνθρωποι, όπως είπε και ο Ρεμπώ». Οπότε, εγεννήθη παρ’ ημίν και απόφευγμα!

Εκ των υστέρων, ο Λαλούσης ίσως και να μετάνιωσε για την ιδέα να πάρει διάσημο χρηστώνυμο, αλλά διαπίστωσε ότι ο ιστότοπος δεν του επέτρεπε να το αλλάξει, κι έτσι περιορίστηκε στο να προσθέτει το πραγματικό του ονοματεπώνυμο πλάι στο «Ρεμπώ» ελπίζοντας να μετριαστεί έτσι η ζημιά.

Βέβαια, το κακό με το Διαδίκτυο είναι ότι από τη στιγμή που κάτι έχει δημοσιευτει και αναδημοσιευτεί, δεν ωφελεί να διορθώσεις την αρχική πηγή αν μένουν αδιόρθωτες οι δευτερογενείς πηγές, ιδίως όταν αυτές είναι πιο επιδραστικές. Το λέει και η παροιμία, Πού να βρω χίλια μαντίλια να φράξω χίλια στόματα.

Την περιπέτειά του τη διηγήθηκε ο Β. Λαλούσης στον Mr Hulot της Lifo, παραθέτοντας και άφθονες οθονιές από διάφορες αναδημοσιεύσεις ψευδεπίγραφων στίχων του Ρεμπώ. Ο αρθρογράφος κάνει στην εισαγωγή ορισμένες βάσιμες σκέψεις σχετικά με το πώς η αναζήτηση στο γκουγκλ έχει περιβληθεί το κύρος ιερού κειμένου και τα αποτελέσματά της γίνονται άκριτα δεκτά από τους περισσότερους χρήστες. Εδώ θα προσθέσω ότι κάποτε οι έντυπες πηγές ήταν κατά τεκμήριο αμόλυντες από την γκουγκλική αναξιοπιστία, όμως όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερες έντυπες πηγές έχουν αντλήσει υλικό από το γκουγκλ -το οποίο, βεβαίως, κατά τα άλλα είναι πολύτιμο εργαλείο, αν ξέρεις τι βλέπεις μπροστά στα μάτια σου κι αν διατηρείς ένα ελάχιστο υγιούς δυσπιστίας.

Θα κλείσω με ένα ανέκδοτο. Πριν από τρία περίπου χρόνια είχα καυτηριάσει, σε άρθρο με μεζεδάκια, ένα ιντερνετικό μπανεράκι που απέδιδε στον Γ. Σεφέρη τους στίχους από ένα τραγούδι του Γκάτσου σε μουσική Ξαρχάκου -και μαλιστα κακοαντιγραμμένους τους στίχους του Γκάτσου, παρατονισμένους. Λίγους μήνες αργότερα, μια φίλη μου στο Φέισμπουκ, εκπαιδευτικός και μάλιστα διευθύντρια σε γυμνάσιο ή λύκειο, ανέβασε στον τοίχο της την εικονίτσα με τους ψευδοστίχους του Σεφέρη.

Ευγενικά της υπέδειξα ότι οι στίχοι είναι από τραγούδι του Γκάτσου.

– Μα τι λέτε τώρα, είναι του Σεφέρη, τους ξέρω καλά, έχω και τα ποιήματά του στο σπίτι!

– Μάλλον θα θυμάστε λάθος, διότι είναι του Γκάτσου από το τάδε τραγούδι (δυστυχώς ήμουν από το κινητό και δεν είχα την ευχέρεια να βάλω λινκ).

Ύστερα από λίγο επανήλθε:

– Το έλεγξα, είναι του Σεφέρη, ρώτησα και δυο φιλολόγους συναδέλφους. (Η ίδια ήταν μαθηματικός).

Και όταν της είπα ότι οι συνάδελφοι της είπαν ψέματα, θύμωσε και με διέγραψε από φίλο της, κι ύστερα έσβησε τα σχόλιά μου!

Ρώτησε άραγε ή έτσι το είπε; Κι αν ρώτησε, οι φιλόλογοι τι έλεγχο έκαναν; Έβαλαν προφανώς τους στίχους στο γκουγκλ και έβγαλαν… Σεφέρη; Ή μήπως αφού ήταν υφιστάμενοί της προτίμησαν να της πουν αυτό που ήθελε να ακούσει;

Κι έτσι ο κατασκευσμένος Σεφέρης πάει να βρει τον κατασκευασμένο Μπρεχτ και τον κατασκευασμένο Ρεμπώ -για τον Σουρή θα πούμε σε 10-15 μέρες. Κι όταν αβγατίσουν τα ψευδεπίγραφα ποιήματα, θα βγάλουμε και μια… Ανθολογία αποποίησης!

 

 

 

 

Advertisement

145 Σχόλια προς “Χακεμένος Μπρεχτ, Ρεμπώ με το ζόρι”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Αλυσιδωτή αντίδραση; Και (μη) χειρότερα. 🙄

 2. Γς said

  >Και όταν της είπα ότι οι συνάδελφοι της είπαν ψέματα, θύμωσε και με διέγραψε από φίλο της, κι ύστερα έσβησε τα σχόλιά μου!

  Εμ, με κάτι τέτοια έχεις βγάλει όνομα.

  Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο:

 3. Γς said

  Καλημέρα

 4. Γς said

  >Ο Λαλούσης είχε την έμπνευση να πάρει το ψευδώνυμο Ρεμπώ

  Ποιου Ρεμπώ;

  Του Αρτούρο;

  Αρτούρο.

  Ετσι τον φώναξε κάποιος στο Φαρμακείο. Και φυσικά ήταν Αλβανός. Φαινόταν.
  Τι σου είναι πάντως αυτοί οι Αλβανοί, Δεν έχουν αφήσει Αρτούρο για Αρτούρο Ερνέστο, Ραϋμόνδο και πάμε λέγοντας. Εχουν βουτήξει όλα τα φαντεζί βαπτιστικά ονόματα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Είναι να μην έχεις το πλιάτσικο στο DNA σου.

  Αυτά σκεπτόμουν και τον κοίταζα [που με κοίταζε γιατί τον κοίταζα].
  Κάτι έπρεπε να του πω.

  -Ρε Αρτούρο, τον Ρεμπώ τι τον έχεις;

  -Φίλο μου είναι! [Σε ντε-τε χρόνο!]

  Όχι ρε γαμώτο, είπαμε να βουτάμε αλλά όχι κι έτσι…

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το έντυπο βιβλίο «Ιστορίες του κυρίου Κόυνερ» είναι λιγοσέλιδο και πολύ φτηνό, αλλά κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο σε πεντέφι. Καμιά δικαιολογία, λοιπόν, για την απόδοση του πειραγμένου κειμένου στον Μπρεχτ. Λίγο ξεφύλλισμα, λίγο ψάξιμο χρειάζεται. Όσο για το «Lacrimae», δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στον Ρεμπώ για να καταλάβεις πόσο κόντρα είναι στο ύφος του. Άρα, τι φταίει γι’ αυτές τις παρεξηγήσεις; Η τσαπατσουλιά, η έλλειψη καλλιέργειας και η δίψα για ανέξοδη πώληση μούρης.

 6. dryhammer said

  5. > τι φταίει γι’ αυτές τις παρεξηγήσεις; Η τσαπατσουλιά, η έλλειψη καλλιέργειας και η δίψα για ανέξοδη πώληση μούρης.

  Προσυπογράφω…

 7. gpoint said

  Μια χαρά είσαι που δεν σε συγκινεί η μοντέρνα ποίηση…εκτός και έχεις αμανάτι να δεις γραφτό σου επικεφαλίδα σε άρθρο της Μπαλασινού !

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Έτσι είναι. Βλέπεις όμως πως ο πολύς κόσμος ή δεν έχει εκπαιδευτεί να δυσπιστεί ή δεν θέλει.

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Στην εποχή του διαδικτύου πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
  Όταν βλέπω κάποιο «συγκλονιστικό» βίντεο ή βλέπω μια «αποκαλυπτική» φωτογραφία ή διαβάζω κάποια «συγκλονιστική» είδηση, λέω στους γύρω μου: Περιμένετε να δούμε αν πράγματι είναι έτσι.
  Με διάχυτη όμως την επιφύλαξη από τον πολίτη, η δημοσιογραφία σχετικοποιείται για να μη πω ότι είναι εντελώς στον αέρα!
  Πού θα οδηγηθούν τα πράγματα, δεν το γνωρίζω.

 10. raf said

  Όσον αφορά το γκουγκλ και το κύρος του.

  Τις προάλλες, δουλεύοντας με φίλο είχαμε μια διαφωνία περί ελληνικής γλώσσας, εκατομμυρίων λέξεων και σημειολογικής/εννοιολογικής – τα γνωστά. Έλεγε κείνος τα δικά του και γω τα δικά μου. Σε κάποια φάση γράφει κάτι στο γκουγκλ και μου διαβάζει: «Η ελληνική γλώσσα σύμφωνα με το Γκίνες είναι η πλουσιότερη με 5 εκατομμύρια λέξεις…». Πάω και γω στην οθόνη – Σαραντάκο είχε ανοίξει και πήγε αμέσως το μάτι του στα λόγια της Κοντράρου-Ρασσιά, που το κείμενο ανασκευάζει, προκειμένου να μου αποδείξει. Του λέω «για διάβασε λίγο πιο πάνω και κάτω…» Σώπασε. Αν δεν ήμουν τριγύρω θα είχε φρέσκια πεποίθηση για τον αξεπέραστο πλούτο της ελληνικής από το ίδιο το κείμενο που γράφτηκε για το ακριβώς αντίθετο.

  Μαγεία;

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Λόγω αυτής της δυσπιστίας, αφιερώνω όλο και λιγότερο χρόνο στον υπολογιστή υπέρ των βιβλίων και μάλιστα των κλασικών.
  ( Γιάννη, προμηθεύτηκα χθες το βιβλίο της Αλεξίεβιτς «το τέλος του κόκκινου ανθρώπου».682 σελίδες €12)

 12. sarant said

  10 Μου έχει ξανατύχει αυτό το φοβερό, να επικαλούνται άρθρο μου για να στηρίξουν την αντίθετη θέση…

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  Αυτά τα ιντερνετικά χακεμένα που αναπαράγονται σχοινοτενώς, γκουγκλίζονται λέξη προς λέξη και περιφέρονται από στόματος εις στόμα σαν δείγματα καλλιέργειας και εξυπνάδας είναι τα αποτελέσματα της ελλιπούς παιδείας των νεότερων γενεών σε συνδυασμό με την κακή χρήση της διαδικτυακής τεχνολογίας. Η ως τώρα ιντερνετική μου εμπειρία μού έχει δείξει ότι έως το ’06-΄07 δεν έβρισκες (τουλάχιστον στο ελληνόφωνο νετ) τέτοια πράματα. Ήταν η εποχή του dial-up, αλλά και ταυτόχρονα η καλή εποχή των μπλόγκερς και των φόρουμ, όπου η πλειονότητα των μπλόγκερ και των χρηστών-μελών των φόρουμ ήθελε -έστω- να αναδειχθεί κρατώντας ένα επίπεδο σοβαρότητας και αξιοπιστίας απέναντι στη μιντιακή ισοπέδωση της οικοδομικής ανάπτυξης και του κωστοπουλικού λάιφστάιλ. Τυχόν «παρείσακτοι» αποβάλλοντουσαν από τα φόρουμ (οι admin των φόρουμ ήταν σκυλιά ατάιστα) οι δε μπλόγκερς που δεν είχαν κάτι αξιόλογο να πουν, δεν τους έδινε κανένας σημασία.

  Η διείσδυση του dsl στη ζωή μας έκανε τον κάθε γραφικό της καφετέριας, να παρατήσει την τελευταία, να κάτσει σπίτι του και να ανοίξει ιντερνετικό λακριντί με άλλους, που αντί να παλέψουν τη μιζέρια και την α(ν)εργία τους διαφορετικά, άρχισαν να χτίζουν μύθους ποικίλου περιεχομένου και σε απίθανα θέματα. Το dsl, καθότι πιο γρήγορο, έκανε τον αναγνώστη να διαβάζει διαγώνια το ασύντακτο κείμενο, να στέκεται στο βίντεο που δεν κόλλαγε όπως παλιά και να κρατά ό,τι κάλυπτε την ψυχοσύνθεσή του. Εδώ πια συνέβαινε το αντίθετο με πριν: Αν κάποιος έμπαινε μέσα στο μπλογκ και του’ λεγε με αποδείξεις ότι γράφεις μαλακίες, του την έπεφταν ένα κάρο σκυλιά-σχολιαστές του ιδίου φυράματος με τον μπλόγκερ. Με την πάροδο του χρόνου κανένας πια δεν μπορούσε να καταλάβει ότι μια φωτογραφία ήταν φωτοσοπιά, το βίντεο με σκηνές συραμμένες και άσχετες με τον τόπο ενός γεγονότος και ότι πίσω από το πληκτρολόγιο κάθεται ένας μισότρελος αμόρφωτος. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο, μέσα στον οχετό των σχολίων του ΠρωτουΘέματος λ.χ. να μην μπορείς να αντιπαραθέσεις τίποτα λογικό, γιατί απλά δεν μπορείς να μπεις μέσα από τη βρώμα.

  Δυστυχώς, θα γίνουμε (αν δεν είμαστε ήδη) μειοψηφία.

 14. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
  Πολὺ τὰ διασκέδασα τὰ σημερινά.
  Ἐλπίζω νὰ μὴν κυκλοφορήσει τὸ παρακάτω ἀνοσιούργημά μου ὡς ἀπόσπασμα τοῦ Παπαδιαμάντη!

  » Τὸν Ἰούλιον κατ᾽ ἔτος ἐπεβιβάζετο εἰς πλοῖον, ἔπλεεν ὑπερπόντιος καὶ διεπεραιοῦτο εἰς Μύκονον. Περιεφρόνησε τὸ ὀνειδιστικὸν ἐπίθετον τῆς «καραβωμένης», ὅπερ ἐσφενδόνιζον ἄλλα γύναια κατ᾽ αὐτῆς, διότι ὄνειδος ἀκόμη ἐθεωρεῖτο τὸ νὰ πλέῃ γυνὴ εἰς τὰ πελάγη. Ἐκεῖ, μετ᾽ ἄλλων πτωχῶν γυναικῶν, ἠσχολεῖτο συλλέγουσα τά πέη τῶν γυμνιστῶν, ἀδιαφορούσα διά τὸ σκῶμμα: «Νά! οἱ π᾽τάνες! μᾶς ἦρθαν πάλιν οἱ π᾽τάνες »
  https://www.slang.gr/lemma/23797-psolomazoxtra

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  Λίγο αυτόματη γραφή το #13, έμειναν κάτι τελικά ς, αλλά καταλαβαίνετε, νομίζω, τι εννοώ.

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  8. Δεν έχει εκπαιδευτεί να δυσπιστεί. Η κρατική προσπάθεια για κατασκευή υπηκόων μέσω της παπαγαλίας, του ενός και μοναδικού σχολικού βιβλίου ανά μάθημα και άλλων τέτοιων πνευματοκτόνων μεθόδων είναι αντίθετη με την ανάπτυξη της αμφισβήτησης και της κριτικής σκέψης. Επί του θέματος θα ‘χει να πει πολλά ο φίλος μας ο Λάμπρος και θα ‘χει δίκιο. Αν και υπάρχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές που το παλεύουν διαφορετικά στις τάξεις τους.

 17. Alexis said

  Εντυπωσιακό!!!

  Συμφωνώ με το σχόλιο 5 του Γιάννη Κουβάτσου.

  Όσο για το ποίημα του Γκάτσου που αποδίδεται στον Σεφέρη, γκούγκλισα τον πρώτο στίχο και από τα 10 πρώτα αποτελέσματα τα 8 λένε Γκάτσος.
  Η καθηγήτρια και οι συνάδελφοί της είναι αδικαιολόγητοι.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  9. Καλή ανάγνωση, Παναγιώτη. Περιμένουμε εντυπώσεις, γιατί είσαι επαρκής αναγνώστης και σκεπτόμενος άνθρωπος.

 19. Alexis said

  #14: 😆 😆 😆
  Βάζεις σοβαρή υποψηφιότητα…

 20. sarant said

  13 Δεν έχεις άδικο στην ανασκόπηση αυτή φοβάμαι…

 21. spiral architect 🇰🇵 said

  Και μιας και είπαμε περί παιδείας, καθηγητών κλπ, στο Νέο Λύκειο Γαβρόγλου υποχρεωτικά θα είναι μεταξύ άλλων τα Θρησκευτικά, προαιρετικά δε η Πληροφορική, οι Ξένες Γλώσσες, η Φυσικοχημεία και τα Αρχαία.

 22. Δυο αναφορές του Νοικοκύρη: (α) «…βιβλιογραφικής παραπομπής, ότι τάχα το απόσπασμα είναι παρμένο από την έκδοση…» και (β) «έβαλαν την (ψευδή) βιβλιογραφική παραπομπή σαν ένδειξη επιπρόσθετης εγκυρότητας»,

  Μου θύμισαν κάποια σχόλιά μου σε μια παλαιότερη ανάρτηση με τίτλο «Γενοκτονίες και Ποινικοποίηση»:

  Εκεί απεκάλυψα ψευδείς παραπομπές που, δίκην ΙΟΥ, κατέκλυσαν ένα ολόκληρο «βιβλίο» σε τρόπο ώστε να προκαλείται παραπλάνηση των αναγνωστών.
  Βέβαια, ορθώς-ορθότατα καυτηριάζονται, στην παρούσα ανάρτηση κάποιες περιπτώσεις ψευδών παραπομπών. Είναι ένας επικίνδυνος ΙΟΣ που θα αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο στην ψηφιακή εποχή του διαδικτύου και του …γκουγκλίου!

 23. basmag said

  Μπραβο αγαπητέ Νίκο! Εξαιρετική ανάρτηση! Νή(α)φε και μέμνησο απιστείν!!!

 24. Alexis said

  Μια που αναφέρθηκε ο Γκάτσος και η κουβέντα είναι για το διαδίκτυο, ας πω και μια μικρή προσωπική ιστορία.

  Από μικρό παιδί ένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που αγαπούσα και με συγκινούσε ιδιαίτερα ήταν το «Το πέλαγο είναι βαθύ».
  Τιιι;;; Δεν είναι του Θεοδωράκη;;;
  Δεν έχει σημασία, εγώ αυτό νόμιζα και μάλιστα ήμουν 100% σίγουρος γι’ αυτό, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο ώστε δεν είχα μπει ποτέ στον κόπο να ρωτήσω κάποιον γι’ αυτό.
  Θες το ύφος του τραγουδιού, θες η ενορχήστρωση, θες η «ξύλινη» φωνή του Καζαντζίδη, θες το χαρακτηριστικό παίξιμο του μπουζουκιού από τον Χιώτη, εγώ ήμουν βέβαιος ότι το τραγούδι είναι του Μίκη. Και δώστου να ψάχνω σε δισκάδικα (παλιότερα) και σε σιντάδικα (αργότερα) στις συλλογές του συνθέτη για να το βρω, αλλά αποτέλεσμα μηδέν.
  Μόλις πριν από κάποια χρόνια, σε εποχές διαδικτύου και γούγλη, έμαθα (αναζητώντας το) ότι το τραγούδι είναι σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Νίκου Γκάτσου.

  Να τα λέμε κι αυτά για το διαδίκτυο… 🙂

 25. Πέπε said

  Πόσο σωστό το #13!

  Κάτι παρόμοιο θα έγραφα, αλλά δεν το είχα σκεφτεί τόσο αναλυτικά, σε σχέση με τη βελτίωση της ταχύτητας κλπ..

  Όσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση στην πληροφορία -την κάθε είδους και επιπέδου πληροφορία- τόσο αυξάνεται η άγνοια. Άνθρωποι λένε μπαρούφες πάνω σε θέματα για τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, δε θα έλεγαν τίποτε.

 26. spiral architect 🇰🇵 said

  @24: Το διαδίκτυο είναι όπως τα περισσότερα εργαλεία: Σε βοηθούν στη δουλειά σου όπως π.χ. το πριόνι, στα όμως χέρια ενός άσχετου γίνονται φονικά όργανα.

 27. Avonidas said

  Καλημέρα

  Εδώ θα προσθέσω ότι κάποτε οι έντυπες πηγές ήταν κατά τεκμήριο αμόλυντες από την γκουγκλική αναξιοπιστία

  Διαφωνώ ότι το γκουγκλ είναι αναξιόπιστο. Η δουλειά του, η δουλειά κάθε μηχανής αναζήτησης, είναι να ψάχνει και να βρίσκει το κείμενο που αναζητείς. Τώρα, αν θέλεις να σου πει κι αν αυτά που βρίσκει είναι αλήθεια ή ψέματα, δεν χρειάζεσαι μηχανή αναζήτησης, αλλά το μαγικό καθρέφτη της βασίλισσας στη Χιονάτη.

 28. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  5, 6 κλπ. .. τι φταίει γι’ αυτές τις παρεξηγήσεις; ..

  σωστά αυτά που γράφετε.
  Επειδή το εύκολο χρήμα είναι δέλεαρ μεγάλο, μη ξεχνάμε πως τα «κτυπήματα» στην ιστοσελίδα του εκάστοτε που (ανα-)μεταδίδει παρόμοια είναι ίσως και πηγή εισοδήματος από διαφημίσεις και παρόμοια. Και μην πάμε μακριά, εδώ επαγγελματικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι καλύπτουν τις σελίδες τους κατά 70% με διαφημίσεις και κατά 30% με κείμενο «ειδήσεων». Στους περισσότερους απ΄αυτούς θα συναντήσει κανείς και τους τάχα μου συγκλονιστικούς τίτλους …. Που μόλις τους πατήσεις σε περνάν και σε άλλη ιστοσελίδα, για να μαζευτούν κι άλλα κλικ. Δράμα !

  Παράδειγμα, σημερινό

 29. cronopiusa said

  Εξεγερμένος Υποδιοικητής Γκαλεάνο (Mάρκος 10/08/2014):

  Transcripción de la Conferencia de prensa del EZLN con Medios Libres, autónomos, alternativos o como se llamen, del 10 de agosto del 2014, en La Realidad Zapatista, Chiapas, México.

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω ότι επιβάλλεται να μπει στα σχολεία ως μάθημα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού η σωστή χρήση του διαδικτύου και το πώς υποψιαζόμαστε τους χόακες και τις μούφες.

 31. Avonidas said

  #21. Και μιας και είπαμε περί παιδείας, καθηγητών κλπ, στο Νέο Λύκειο Γαβρόγλου υποχρεωτικά θα είναι μεταξύ άλλων τα Θρησκευτικά, προαιρετικά δε η Πληροφορική, οι Ξένες Γλώσσες, η Φυσικοχημεία και τα Αρχαία.

  Λογικό! Τι να την κάνει την τεχνολογία και τις επιστήμες ο απασχολούμενος, απλήρωτος, ανασφάλιστος Έλληνας του Μέλλοντος, αφού από ανάπτυξη γιοκ; Ομοίως τις ξένες γλώσσες και τα αρχαία, που είναι χειρότερα από ξένη γλώσσα όπως θα έλεγε κι ο Νικοκύρης. Δεν πρόκειται να πιάσει κουβέντα με τον Περικλή και την Ασπασία, και με τον Σόιμπλε θα τα λένε οι κουίσλινγκ μας, και θα του τα μεταφέρει ο Σκάης.

  Θρησκευτικά χρειάζεται, βεβαίως, μη και χάσει την ταυτότητά του, λίγη Γλώσσα για να γράφει κάνα βιογραφικό, Μαθηματικά για να παίζει με τους λεξάριθμους, να ξεχνιέται και να καταλαβαίνει τον Λιακόπουλο που θα αγοράζει, Ιστορία (καταλλήλως διορθωμένη, να μην εξάπτονται τα πάθη)… τα βασικά.

 32. cronopiusa said

  και κάτι άσχετο, αλλά σημαντικό

  Όχι στη μετονομασία τμήματος της Λεωφόρου Κνωσού σε Κ. Μητσοτάκη

  Λέμε ΟΧΙ στην μετονομασία τμήματος της Λεωφόρου Κνωσού σε Κ. Μητσοτάκη.

  Η Λεωφόρος Κνωσού είναι μια ιστορική οδός που ενώνει την πόλη του Ηρακλείου με το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.
  Στη συμβολή, δε, των λεωφόρων Κνωσού και Ιωνίας υπάρχει μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, ακριβώς για να συμβολίσει την ένωση των δύο πολιτισμών, του Μικρασιατικού και του Μινωικού.
  Εμάς τους πολίτες του Ηρακλείου, η πρόταση, εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, να μετονομαστεί τμήμα της Λ. Κνωσού σε Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, πόσο μάλλον όταν, πριν κατατεθεί η πρόταση αυτή, δεν ρωτήθηκαν οι πολίτες.

  Ομάδα Πολιτών Ηρακλείου
  https://secure.avaaz.org/el/petition/Dimos_Irakleioy_Kritis_Ohi_sti_metonomasia_tmimatos_tis_L_Knosoy_se_Konstantinoy_Mitsotaki/?tvJNvbb

 33. (21) Ας προσθέσω ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία των Βρυξελλών: στις δύο τελευταίες τάξεις, τα μαθήματα φυσικής και χημείας δεν είναι υποχρεωτικά (όποιος όμως δεν τα διαλέξει είναι υποχρεωμένος να πάρει βιολογία, που έχει πολύ περισσότερη απομνημόνευση), ενώ τα θρησκευτικά (ή, εναλλακτικά η «κοσμική ηθική») είναι.
  Πιο πολύ με ανησυχεί, αν είναι κατά λέξη ακριβής, η άλλη φράση του άρθρου: «Στη Γ’ Λυκείου σχεδιάζεται οι μαθητές να διδάσκονται υποχρεωτικά λίγα μαθήματα (όπως Γλώσσα, Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή και Δημιουργικές Δραστηριότητες), με πολλές ώρες διδασκαλίας το καθένα«. Πόσες δηλαδή άραγε;

 34. Avonidas said

  #28. AdBlocker, και βρίσκεις την υγειά σου.

  Απορώ πραγματικά γιατί δεν το κάνει ο κόσμος, 2 κλικ και ξενοιάζεις, κι όμως όπου κοιτάξω βλέπω browser που ξεχειλίζουν από διαφημίσεις. Είναι άραγες τόσο πιο πονόψυχοι από μένα, που βλέπω τις ειδοποιήσεις «απενεργοποιήστε τον AdBlocker, πώς θα ζήσω τα παιδάκια μου, καλέ;» και γελάω μέχρι να πονέσει η κοιλιά μου; 😛

 35. sarant said

  27-30

  Ο όρος «γκουγκλική» είναι ανακριβής -γκουγκλογενής ίσως.

 36. Avonidas said

  #30. Νομίζω ότι επιβάλλεται να μπει στα σχολεία ως μάθημα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού η σωστή χρήση του διαδικτύου και το πώς υποψιαζόμαστε τους χόακες και τις μούφες.

  Η σωστή χρήση του εγκεφάλου είναι που έπρεπε να ‘χει μπει μάθημα εδώ και καιρό, το διαδίκτυο δεν είναι τίποτα νέο από την άποψη της μούφας και της μπαρούφας.

 37. Alexis said

  #32: Θεός φυλάξοι! Δεν φοβούνται τα ατυχήματα; 😆

 38. spiral architect 🇰🇵 said

  @32: Καλά, κουζουλοί είναι; Έχουμε, που’ χουμε μπόλικα τροχαία στη λεβεντογέννα, να μετονομάστει και η Λεωφόρος Κνωσού σε Λεωφόρο Ακατονόμαστου; 😮
  Δεν θα μείνει Χριστός! 👿

 39. Πέπε said

  @27:
  Πράγματι. Αν γκουγκλάρουμε «[στίχοι Γκάτσου] – Σεφέρης», θα μας βγάλει και όσα κείμενα λένε «οι τάδε στίχοι δεν είναι του Σεφέρη». Το κόλπο είναι να διαβάσεις και το κείμενο.

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  @34: Για όσους χρησιμοποιούν adblocker στο πισί τους, ή έχουν ψαγμένους φυλλομετρητές (π.χ.) στις κινητοταμπλέτες τους, παίζονται πολλά πίσω απ’ τις πλάτες μας.
  (σιγά μην έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια)

 41. Γιάννης Ιατρού said

  34: Ναι, ή δεν τα επισκέπτεσαι καθόλου.
  Υπάρχουν κι άλλα, που σε πληροφορούν πολύπλευρα και χωρίς τέτοιο ξεπεσμό.
  Το έβαλα περισσότερο για το θέμα των πιασάρικων τίτλων/ψευτοειδήσεων και χειραγώγησης του γούγλη …κλπ.

 42. Alexis said

  Ρε Αβονίδα το Adblocker δεν είναι αυτό που άμα το βάλεις μετά βλέπεις λευκά πλαίσια στη θέση των διαφημίσεων; Ε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο οπτικά.

 43. sarant said

  40 Στο πισί οι διαφημίσεις δεν με ενοχλούν -κάπως πρέπει να βγουν λεφτά από το μέσο.

 44. Γιάννης Ιατρού said

  43: Νίκο,
  η ποσότητα (κι ενίοτε κι η ποιότητα) είναι κατ΄εμέ η κρίσιμη παράμετρος. Και όχι μόνο στις ειδησεογραφικές σελίδες…
  Όταν το διαφημιστικό σποτάκι, που μπαίνει μπροστά απ΄το επιθυμητό βίντεο στο γιουτούμπι (έχουν αρχίσει να τα βάζουν πλέον ακόμα και στη μέση του κανονικού βίντεο), διαρκεί πολύ (σε σχέση με το επιθυμητό βιντεάκι), τότε φτάνουμε σε άλλες διαστάσεις ….

 45. Avonidas said

  #43. κάπως πρέπει να βγουν λεφτά από το μέσο

  Δικό τους πρόβλημα, όχι δικό μου.

  #40. Και τα μυαλά στα κάγκελα… Δικαίωμα του κάθε ιστοτόπου να απαιτεί λεφτά για να μου ανοίξει τη σελίδα, και δικαίωμά μου να την κάνω, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές. Αλλά να το κάνουν στα φανερά, όχι στα μουλωχτά.

 46. spiral architect 🇰🇵 said

  Για να ξαναγυρίσουμε στο προκείμενο, η «σιωπηλή αποδοχή» και ο διαμοιρασμός των χακεμένων κειμένων, αρχαίων και νέων, οδηγεί μαθηματικά στην αποδοχή του ξαναγραψίματος της ιστορίας..
  Δεν θέλει και πολύ, άλλωστε ο σύγχρονος αναγνώστης του dsl, της οπτικής ίνας και του κινητού στην ξαπλώστρα της παραλίας καταπίνει τα πάντα αμάσητα.

 47. sarant said

  44 Ασφαλώς.

 48. Avonidas said

  #42. Το ακούσαμε κι αυτό! Δηλαδή, άμα κάνω commit στο γκιτχαμπ παραλλαγή του AdBlocker που γεμίζει τα λευκά πλαίσια με αραβουργήματα, θα γίνω ίνδαλμα, να ‘ούμε! 😛

 49. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @37,38. 🙂

  Ἄκουσα πρίν ἀπὸ λίγο στὸ ραδιόφωνο, ὅτι ὁ ΠΑΟ διαπραγματεύεται τὴν ἀγορὰ τοῦ ποδοσφαιριστῆ Μουνιέ. Πάντως εἶναι πολὺ δύσκολη ἡ πραγματοποίησή της, λόγῳ τῆς σχετικὰ ὑψηλῆς τιμῆς τοῦ ποδοσφαιριστῆ.
  Ὅπως λέει ὁ σοφὸς λαός:
  Μουνιὲ ὑπάρχει, λεφτὰ δὲν ὑπάρχουν.

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Παναθηναϊκός, Δημήτρης, έτσι κι αλλιώς, είναι μουνιέ καπέλλο εξαιτίας του Αλαφούζου. Οπότε ο συγκεκριμένος παίκτης είναι ό,τι πρέπει για την ομάδα.

 51. Avonidas said

  #40. Κι ακόμα παίζονται πολλά, πολλά βρώμικα κόλπα, όπως το μασκάρεμα των διαφημίσεων σε ειδήσεις (ω, ναι!) κι άλλα πολλά clickbait.

  …που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα πλέον, πέρα από το να σπαταλάνε το χρόνο μας και να μας σπάνε τα @@, γιατί ο κόσμος έχει αποκτήσει ανοσία στη διαφήμιση και απλά τη σβήνει απ’ τον εγκέφαλο.

  Αν δεν με πιστεύετε, ψάξτε το. Είναι απορίας άξιον γιατί οι διαφημιζόμενοι και οι διαφημιστές πληρώνουν για όλα τούτα, αφού η αποτελεσματικότητα της διαφήμισης βρίσκεται στο χώρο της φαντασίας. Κι ωστόσο, όσο συνεχίζουν να το κάνουν, το διαδίκτυο λειτουργεί, έστω κι αν κανείς δεν δει τη διαφήμιση ή δεν αγοράσει το προϊόν. Που, αν με ρωτήσετε, δεν είναι και τόσο κακό· χάρη στους υπνοβάτες της ελεύθερης αγοράς έχουμε τζάμπα ολόκληρο σχεδόν το διαδίκτυο 🙂

 52. Alexis said

  #48: Σόρρυ, αλλά δεν σε κατάλαβα, έχω άγνωστες λέξεις. Μπορεί να φταίει και η …ηλικία! 🙂

 53. spiridione said

  49. Και εγώ τώρα διάβασα ότι κλείνει Ένγκελς ο Ολυμπιακός. Θα μας τρελάνεις ρε Μαρινάκη; 🙂

 54. Παναγιώτης Κ. said

  Κάθε φορά που ακούω τον υπουργό Παιδείας σκέφτομαι …τον στραβό γιαλό και το στραβό αρμένισμα…και προσπαθώ να καταλάβω αν εγώ στραβά αρμενίζω ή ο γιαλός είναι στραβός!
  Μήπως ο πρωθυπουργός τον έβαλε με το ζόρι σε αυτό το πόστο;
  Τον είχε κάποιος καθηγητή για να μας πει σχετικά;
  Να μη τον αδικήσω κιόλας. Δεν το θέλω.

 55. Avonidas said

  #52. Στη μάνα σου το πες; 😛

  Εννοώ, πολύ απλά, αν βγάλω μια εκδοχή του AdBlock που γεμίζει τα λευκά πλαίσια με κάτι άλλο από διαφημίσεις. Προφανώς κάνω πλάκα, γιατί κι εγώ δεν καταλαβαίνω τι στο καλό θα ήθελες να κάνει με τον χώρο που πιάνουν οι διαφημίσεις. Το AdBlock, όπως λέει και το όνομά του, μπλοκάρει περιεχόμενο. 🙂

  #53. Ο Μαρξ πότε κάνει μεταγραφή;

 56. Avonidas said

  Υπάρχει πάντως κι η παλιά δοκιμασμένη λύση του ραδιοφώνου. Δηλαδή, κάνω την εκπομπή μου και στη μέση της πετάω και μια σπόντα για τα σανδάλια Ποδαρίδη, που είναι άνετα στο πόδι. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι πληρώθηκα για να το πω, αλλά είναι λιγότερο ενοχλητικό από το σποτάκι των Τζάμπο με την πυροβολημένη αισθητική, γεμίζει το χρόνο της εκπομπής, και στην τελική αν δεν έκανα προμοτάρισμα έτσι κι αλλιώς κάποια σαχλαμάρα θα πέταγα.

 57. spiral architect 🇰🇵 said

  Γενικά στο διαδίκτυο γίνεται χαμός. Παίζονται συμφέροντα, από των γνωστών καρχαριών που κρύβονται πίσω από επώνυμες ιστοσελίδες, ως της μαρίδας που θέλει να γίνει καρχαρίας.
  Ενδεικτικά για το τελευταίο: Ψευδείς έρανοι και αληθινές απειλές

 58. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @50.Γιάννη,ἡ εὐχή σου μᾶλλον ἐκπληρώνεται. Πρὶν ἀπὸ λίγο διάβασα ὅτι ὁ Παναθηναϊκὸς εἶναι πιὸ κοντὰ στὸ Μουνιέ. 🙂

  Ὅσο γιὰ τὸν Μάρξ, ποὺ λέει ὁ Avonidas στὸ 55, δὲν πρόκαμε νὰ τὸν πάρει ὁ Μαρινάκης. Τὸν ἔχει κλείσει ὁ Ἰβάν. 🙂

 59. Γιάννης Ιατρού said

  46: Spiral
  Τι; Mόνο ξαναγράφεται (η ιστορία);

  Έχουμε και τα στοχευμένα fake news βεβαίως-βεβαίως. Μιά ιδιαίτερη κατηγορία της διαστρέβλωσης και επηρεασμού της κοινής γνώμης. Κι όχι μόνο εδώ, στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε το πρόσφατο επικό: «το επίδομα σφραγίδας 50 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους» 🙂 και τα παρόμοια. Άλλο επίπεδο διαστρέβλωσης βεβαίως από εκείνο των από άγνοια/βλακεία ή ηθελημένα λαθεμένων μεν, αλλά εμφανώς μη πολιτικών άρθρων.

  Αλλά ο γούγλης επαγρυπνεί, γενικά… (όποιος θέλει το πιστεύει ή και το σκέπτεται λίγο βαθύτερα). Εδώ δυό σχετικά και πρόσφατα άρθρα (της Αυγής):
  1. Νέα όπλα στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων για δημοσιογράφους και
  2. Η Google παίρνει μέτρα για τα Fake News

  Και η αντίστοιχη σχετική ανακοίνωση της 25/4 (της θείας) για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των Fake News:

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η φωτογραφία στη βίκη τυχαία; Δεν νομίζω. Η εκκλησία μάχεται την παρούσα κυβέρνηση ενστικτωδώς, εξαιτίας αριστερού προσήμου. Επί της ουσίας, αποκλείεται να βρει άλλους τόσο βολικούς και υποχρεωτικούς συνεργάτες.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%259A%25CF%258E%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2582_%25CE%2593%25CE%25B1%25CE%25B2%25CF%2581%25CF%258C%25CE%25B3%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2585&ved=0ahUKEwi65c7_7v7VAhUoJ8AKHbVvBhEQFggaMAA&usg=AFQjCNFsxa1Wwsr5zZDre1oOb_Wz_7KjkQ

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι υποχρεωτικούς, υποχωρητικούς, διορθώνω.

 62. spiral architect 🇰🇵 said

  @59: Για το τελευταίο υπάρχουν ήδη σοβαρές αντιδράσεις με προεξάρχουσα, ότι ένα feedback μπορεί να κάνει ένας κακόβουλος σε μια αληθινή είδηση ή/και άποψη.

 63. Γς said

  24:

 64. 13: Δεν φταίει το DSL, γιατί δεν έχουμε DSL.

  Φταίει το aDSL, αυτό το γαμημένο asymmetric. Ναι, 8 και 24 και 50 Mbps στο κατέβασμα, στην κατανάλωση, στο σανό, και μόλις 0,25 και 0,5 και 2, άντε βία 4, στο ανέβασμα, στη δημιουργία, στον Ιστό, όπως τον οραματίστηκαν ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ο Στόλμαν, ο Σουόρτζ, ξεχνάω πολλούς.

  Φταίνε όλες οι συσκευές χειρός, όλα τα σμαρτόφωνα, ταμπλέτες και το κακό συναπάντημα, που μετέτρεψαν τον υπολογιστή σε συσκευή σχεδόν read-only -κι ούτε καν αυτό, μόνο για θέαση, κι όχι για ανάγνωση, θα έπρεπε να γράψω.

  Φταίει το γκουγκλ, που στο όνομα κάποιων δήθεν προσωπικών δεδομένων, επιτρέπει να κρατήσεις μακριά του, πληροφορία που δεν σε συμφέρει πια. Φταίει το γκουγκλ, που η διαφήμιση κι ένα σωρό άλλοι παράγοντες -το μέρος που μένεις, το παρελθόν των αναζητήσεών σου, το περιεχόμενο του τζιμέιλ σου, τα μέρη που επισκέπτεσαι και καταγράφονται στο γκουγκλ μαπς, οι εφαρμογές που τρέχεις- έχουν αφανώς ενσωματωθεί με άγνωστους συντελεστές βαρύτητας στον περίφημο αρχικό αλγόριθμο ταξινόμησης των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

  Φταίνε οι κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών και των μμε, που ακυρώνουν την πιο βασική αρχή λειτουργίας του ίντερνετ, την ισοτιμία όλων των πακέτων, ασχέτως περιεχομένου, στη δρομολόγηση και την ταχύτητα μετάδοσης.

  Όλα αυτά που τελικά, έχουν μετατρέψει ένα τόσο σπουδαίο εργαλείο -δημιουργικότητας, ελευθερίας του λόγου, δημοκρατίας- σε τηλεόραση. Μας νίκησε η τηλεόραση, χωρίς καν να την ανοίγουμε.

 65. ΣΠ said

  Το διαδίκτυο έχει κάνει ευκολότερη την διάδοση ψευδεπίγραφων κειμένων σαν αυτά που αναφέρονται στο άρθρο. Έχει κάνει όμως ευκολότερο και τον έλεγχο της γνησιότητάς τους από τον καθένα παρέχοντας πρόσβαση στις πηγές. Ψευδεπίγραφα κείμενα κυκλοφορούσαν και διαδίδονταν και πριν από το διαδίκτυο (π.χ. https://sarantakos.wordpress.com/2010/08/24/tsatsospapyri/, https://sarantakos.wordpress.com/2015/07/12/gargalata-3/) αλλά δυνατότητα ελέγχου υπήρχε από λίγους.

 66. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Κλειούς παραφερνάλια»: η πρώτη ποιητική συλλογή του Άδωνι Γεωργιάδη

  Για μένα τα βιβλία είναι τα καλύτερα δώρα.
  Φέτος ειδικά, ένα βιβλίο που πήρα είναι ανεκτίμητο δώρο.
  Πρόκειται για την πρώτη ποιητική συλλογή ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού, του Άδωνι Γεωργιάδη.
  Οι θετικές εντυπώσεις ξεκινούν ήδη από τον τίτλο του βιβλίου: «Κλειούς παραφερνάλια»! Τα προικιά της Κλειούς δηλαδή.
  Για όσους το αγνοούν, η Κλειώ κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν η Μούσα της επικής ποίησης και της Ιστορίας.
  Πόσο εύστοχος ο τίτλος ! Λιτός, κομψός,αρχαιοπρεπής.
  Η 84άρων σελίδων ποιητική συλλογή περιέχει 24 ποιήματα, αριθμός πιστεύω όχι τυχαίος.
  Όσες οι ώρες ενός ημερονυχτίου!
  Όσα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου!
  Όσες οι ραβδώσεις του κάθε ιωνικού κίονα στον Παρθενώνα!
  Όσα τα καράτια του χρυσού, του πολιτιμώτερου μέταλλου!
  Όσες οι ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου!
  Το κάθε ποίημα μια ευχάριστη έκπληξη. Ένα αναπάντεχο δώρο στην καρδιά και στο μυαλό του κάθε Έλληνα.
  Στο κάθε ποίημα η αποκάλυψη ενός από τα πολλά πρόσωπα του Ανθρώπου (με το άλφα κεφαλαίο) Άδωνι Γεωργιάδη.
  Δεν είμαι φιλόλογος, ούτε βιβλιοκριτικός. Ως απλός αναγνώστης όμως θα παρουσιάσω ενδεικτικά ένα ποίημα από την συλλογή αυτή, για να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα τον -ίσως- παρεξηγημένο αυτόν άνδρα.

  Ο πολιτικός Άδωνις μάς φανερώνεται για παράδειγμα στο ποίημα » Εν Θερμώ Πύλες»

  (…)

  Οι 300 παρετάχθησαν εκατέρωθεν του Λεωνίδα.
  Μόνο που από το αριστερό άκρο
  απουσίαζε ο Εφιάλτης.
  Πάντα στο αριστερό άκρο βρίσκονται οι Εφιάλτες,
  τότε όπως και τώρα…
  όπως και πάντα

  Ευχαριστίες σε όσα μπλογκ έσπευσαν να προβάλουν την ποιητική δουλειά του φίλου μου Άδωνι! 🙂

  Χαίρε, αείμνηστε και αξιομακάριστε αδελφέ ΑΦΜ

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χαριτωμένη και ενδεικτική τρολιά, Κώστα. 😊 Αν και, κατά τη γνώμη, τα στιχουργήματα αυτά ξεπερνούν τις δημιουργικές δυνατότητες του Άδωνη.

 68. sarant said

  65 Αυτό το λέω κι εγώ, αλλά ώρες ώρες αισθάνομαι ότι το παιχνίδι της ανασκευής χάνεται.

  Και κατά σύμπτωση μόλις βρήκα μια επιβεβαίωση γι’ αυτό που λέω στο άρθρο, ότι και τα έντυπα βιβλία, που κάποτε ήταν μια, ας πούμε αδιάβλητη πηγή για την εγκυρότητα μιας διαδικτυακής αναφοράς, έχουν πλέον επηρεαστεί από τη διαδικτυακή αναξιοπιστία κι έτσι δεν είναι πια ανεπιφύλακτα έγκυρα.

  Βρήκα βιβλίο, έστω και ηλεβιβλίο, που να έχει τους στίχους του Γκάτσου αποδομένους στον Σεφέρη!

  https://books.google.lu/books?id=DoYKBAAAQBAJ&pg=PA145&dq=%22%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CE%B9+%CE%BF%CE%B9+%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%22&hl=fr&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CE%B9%20%CE%BF%CE%B9%20%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%22&f=false

 69. ΚΩΣΤΑΣ said

  67
  Γιάννη, μου φαίνεται ότι παραμένεις ανερυθρίαστα κόκκινος, γι’ αυτό δεν μπορείς να καταλάβεις τις ικανότητες του Άδωνι!!! 🙂 🙂 🙂

 70. Avonidas said

  #69. «ανερυθρίαστα κόκκινος»;

 71. spiral architect 🇰🇵 said

  Στάζυμπε, καλά έκανες και το εξειδίκευσες. 😉

 72. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  64 – Δεν φταίει τίποτα από αυτά, φταίει η υποχρεωτική εκπαίδευση που παράγει χριραγωγημένα κορόϊδα χωρίς κριτική σκέψη. Την διαφορά στα παιδιά που ξεφεύγουν, την κάνει η τυχαιότητα και το πνευματικό επίπεδο της οικογένειας που δεν είναι απαραίτητο να είναι υψηλά ή έστω καν μορφωμένη γι’αυτό και είναι λίγα.

  66 – Απλά ΤΕΛΕΙΟ!!! ☺☺☺

 73. gpoint said

  # 69, 70

  όντως ντροπή σήμερα να υποστηρίζεις Μαρινάκη…

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι κόκκινος, πράσινος σαν τον Άδωνη, Κώστα. Βάζελοι και οι δύο. 😊💚👍

 75. Γιάννης Ιατρού said

  74: Κάτι σαν την ντομάτα, πράσινη την κόβεις και μετά, στον πελάτη, κοκκινίζει 🙂

 76. ΚΩΣΤΑΣ said

  Επειδή σας άρεσε το ποίημα του Άδωνι, άντε ακόμη ένα με κοινωνικό περιεχόμενο.

  «Εσωτερικός διάλογος με ένα άστεγο»

  (…)

  Φίλτατε, μη λες ότι είσαι άστεγος.
  Στη χώρα αυτή
  κανείς δεν είναι άστεγος
  Κάτω από το γαλανό μας ουρανό
  στη σκιά της Ακρόπολης
  στον ψίθυρο της Ιστορίας,
  είτε μένουμε σε βίλα,
  είτε μένετε σε παγκάκι
  όλους μας σκέπει η Αθηνά η Παλλάδα
  κι η Παναγιά η γλυκυτάτη μητέρα μας

 77. sarant said

  66 – 76 Καλά που τον θυμήθηκες τον Γιώργο τον Αλλουφάνη…

 78. ΚΩΣΤΑΣ said

  77
  Τον διάβαζα αχόρταγα, χάκεψε τον Άδωνη και πολλοί τόχαψαν. Ένα κερί στη μνήμη του ας αποτελέσουν αυτά τα σχόλιά μου.

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μερικά ποιήματα μοιάζουν με τρολιά, αλλά-παραδόξως- δεν είναι:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://kourakis.gr/%25CE%2599%25CE%25B5%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C%25CE%25BD/%25CE%2591%25CE%25BD%25CE%25B4%25CF%2581%25CF%258C%25CE%25B3%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25BF&ved=0ahUKEwiL9Jjhkv_VAhWMbxQKHesUDjgQFgg5MAM&usg=AFQjCNFHGPpl7YQ3vwYGruxglwko7ACclA

 80. Triant said

  79:
  Ή, όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο ποιητής, ποιήματα με το Μ κεφαλαίο 🙂

 81. cronopiusa said

  Νεκρή εργαζόμενη στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πύργου – Στους 18 οι νεκροί εργάτες πανελλαδικά μέσα σε δυο μήνες

  La Comunidad Hindú de Ceuta culmina sus celebraciones en honor a Ganesh sumergiendo en las aguas de la bahía norte las dos imágenes del dios. Antes la procesión paró en la Iglesia de África para rendir homenaje a la patrona de Ceuta y escuchar al Coro de la Hermandad del Rocío

 82. Γς said

  79:

  >αλλά-παραδόξως- δεν είναι:

  -δυστυχώς-δεν είναι

 83. sarant said

  Ο Νοσφεράτος – Πέτρος Θεοδωρίδης έκανε στο FB το εξής σχόλιο, που μου ζητάει να το μεταφέρω κι εδώ:

  αγαπητε Νικο … κατ’ αρχας σε ευχαριστω θερμά για οσα εγραψες για την περιπτωσιν.. Τωρα – αναμεσα στα πολλά που εχω να πω -ξεκινω απο το εξής Λες :‘’’Φταίει βέβαια και ο Θεοδωρίδης, που έκανε την αρχική δημοσίευση χωρίς να βάλει σημάδι ότι το κείμενό του είναι μίμηση Μπρεχτ και όχι αυθεντικό. Από την άλλη, δεν είναι μικρός έπαινος για έναν συγγραφέα να περάσει κείμενό του για έργο του Μπρεχτ!’’’
  Λοιπόν το κείμενο μου δεν είναι καν μίμηση του Μπρεχτ,,,
  Δεν μοιάζει στο ύφος και στα γλωσσικά στοιχεία και όταν το έγραφα, -τα αρχικά σχόλια εννοώ – στο Μπλογκ Πόντος και Αριστερά , δεν περνούσε καν από το μυαλό μου ότι θα υπήρχαν αναγνώστες του που θα το περνούσαν για Μπρεχτ ,, Ήταν σχόλια που γραφτήκαν στα γρήγορα και εν θερμώ ……απλως σχολια

  όποιος έχει διαβάσει έστω και λίγο Μπρεχτ πως στ καλό θα μπορούσε να πάρει το –‘’ Το μεγάλο μυστικό του Βλάκα- χμμ- για να σκεφτώ λίγο …- Ε ..μάλλον ότι ΔΕΝ του περνά καν από το μυαλό , δεν διανοείται ότι μπορεί έστω για μια στιγμή ναχει Άδικο..Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το Μυαλό Γρήγορα τη διώχνει ;Αυτός Βλάξ; Ποτες των Ποτών . Οι άλλοι Είναι ΠΑΝΤΑ…-Έτσι γίνεται Αδίσταχτα Θρασύς , Υπέροχα επικίνδυνος , ανυπέρβλητα Αλαζονικός . Και πείθει ..Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί Βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία ..Αυτό είναι το μυστικό όπλο του ΒΛΑΚΑ ‘’ ..;
  Να σας πω πως έγινε.. Τότε δεν είχα καν Μπλογκ.. ήμουν … ελεύθερος σχολιαστής .. Είχαν οι Πόντιοι( και Αριστεροί) στο μπλογκ τους ένα ποστ για την Βλακεία – μια φράση του Μπρεχτ.. έγ..ινε ένα τζερτζελο από αυτά που τοτε προέκυπταν συχνά στα Μπλογκια και με έπιασε ο οίστρος .. Όμως δεν προσπάθησα καν να μιμηθώ τον Μπρεχτ .. Το μόνο που μιμήθηκα ήταν το ..Όνομα .. κ Κόινερ.. Μόνο αυτό .. Ούτε το ύφος ούτε …
  Τώρα .. .Στο ερώτημα αν .αισθάνομαι κολακευμένος που πέρασαν τα σχολιακια μου για ..Μπρεχτ;
  Απαντώ :
  Ναι θα αισθανόμουν , αν έβλεπα ότι οι άνθρωποι που αντέγραψαν χωρίς να αναφέρουν καν την Σπήλια από όπου πήραν το αρχικό κείμενο.. καταλάβαιναν λίγο από Μπρεχτ.. Τότε θα καμάρωνα κι από πάνω…
  Όμως τώρα νιώθω σαν τον Ξέρξη όταν μαστίγωνε τη θάλασσα (του διαδικτύου) ..Ματαιοπονούμε .. Η θάλασσα είναι ανίκητη ..Όπως στο κάτω κάτω και η Βλακεία … Υ. Γ αργοτερα εφτιαξα την ετικετα Ιστoριες του Κ. Κοινερ στη Σπηλια μου οπου εβαζα δικες μου ιστοριες που παλι δεν ειχαν σχεση με ..Μπρεχτ .. λέω να τις βαλω να τις δειτε μη βρω κανενα .. μπελα στο τελος

 84. Γιάννης Ιατρού said

  83: Π. Θ
  …σαν τον Ξέρξη όταν μαστίγωνε τη θάλασσα (του διαδικτύου)..

  🙂 🙂 Ωραίος !

 85. Jane said

  Το πρόβλημα είναι πως ,ακόμη κι όσοι δεν «καταναλώνουν» τα διάφορα κατασκευασμένα ρητά από το διαδίκτυο, δεν σημαίνει πως θα τη γλιτώσουν κι έξω από αυτό. Αυτά αναπαράγονται σωρηδόν στο ραδιόφωνο και στις παρέες. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί «ψαγμένοι» , που τα φωτοτυπούν και «κοσμούν» με αυτά τον χώρο εργασίας τους, ο οποίος τυγχάνει να είναι και δημόσια υπηρεσία.

  Για παράδειγμα , στο Λιμεναρχείο του Βόλου είδα πρόπερσι πίσω από το γραφείο του αξιωματικού , ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για θέμα που με αφορούσε , τη «ρήση του Ισοκράτη». Βλακεία μου που δεν το φωτογράφισα.

  Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί εδώ αλλά υπάρχει ένα βιβλίο με τον τίτλο “They never said of fake quotes , misquotes and misleading attribution”. Μήπως , κύριε Σαραντάκο , εσείς που έχετε το κολάι σε αυτά, να γράφατε ένα με παρόμοιο περιεχόμενο; «Ρητά Διάσημων που ποτέ δεν ειπώθηκαν», για παράδειγμα. Να ξεστραβωθούν κάποιοι που μας έχουν ταράξει με τις ανοησίες τους και ειδικότερα , όσοι μιλούν στην τηλεόραση.
  Θα ήταν πολύ χρήσιμο, θαρρώ.

 86. sarant said

  85 Το βιβλίο αυτό το είχα δωρίσει στον πατέρα μου.

  Μου βάζετε ιδέες….!

 87. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο,
  μια συλλογή των ευρημάτων εδώ στο μπλογκ να κάνεις, ένα 30% το κάλυψες 🙂 Πάντως ένα πρόβλημα είναι πολλά (πολιτικής κατεύθυνσης) σχετίζονται με το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκαν ή με ορισμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες στιγμές, οπότε θα πρέπει κανείς να κάνει και σχετική αναφορά κλπ. Πιό εύκολα είναι τα σχετικά με τη γλώσσα, ιστορία, ΑΗΠ.

  85: Jane
  Τα περισσότερο καταδικαστέα είναι εκείνα να ψεύδη που γράφονται/κατασκευάζονται στοχευμένα, τα «ιπιτούτου θά ‘λεγα, δηλ. με σκοπό να προωθήσουν ορισμένες απόψεις για θέματα πολιτικής (συνήθως ελληναράδικης…), γλώσσας, θρησκείας κλπ.

 88. Jane said

  Αφού έτσι κι αλλιώς την κάνετε που την κάνετε τη δουλειά και μάλιστα την κάνετε καλά. Είμαι σίγουρη πως το περισσότερο υλικό το έχετε.
  Γιατί να μην είναι όλες οι μούφες συγκεντρωμένες σε ένα σοβαρό έργο ,με παραπομπές, ώστε να αποστομώνονται οι μπαρουφολόγοι; 🙂

 89. Faltsos said

  Κατά σύμπτωση έπεσε στα μάτια μου δημοσίευμα με τίτλο «Το υπέροχο ποίημα του Καβάφη που κοσμεί κτίριο στην Ολλανδία»
  το ποίημα μάλιστα είναι αναρτημένο στα ελληνικά και φυσικά αυτό μας κάνει υπερήφανους.

  http://tvxs.gr/news/paideia/yperoxo-poiima-toy-kabafi-poy-kosmei-ktirio-stin-ollandia

  Αμφισβητώντας αυτά που διάβαζα το έψαξα λιγάκι.
  Πρώτο συμπέρασμα: Το δημοσίευμα κυκλοφορεί αρκετά το τελευταίο καλοκαίρι με την μέθοδο της αναδημοσίευσης. Αυτό με έκανε πιο καχύποπτο…
  Έλα όμως που έπεσα έξω!
  Εδώ δεν έχουμε κατασκευασμένη είδηση με φωτοσοπιές και τέτοια. Έχουμε μια άλλη κατηγορία δημοσίευσης που δημιουργεί ψεύτικες εντυπώσεις χωρίς να είναι ψεύτικη ούτε στο ελάχιστο. Απλά δίνει ελλιπείς πληροφορίες.
  Τι λέει η κάπως πληρέστερη ενημέρωση μετά από μικρή αναζήτηση:

  Στο Leiden της Ολλανδίας (αλήθεια πως το λένε οι ολλανδοί Λέιντεν ή Λάιντεν;) τρέχει το πρότζεκτ «Ποιήματα Τοίχου» στα πλαίσια του οποίου ποιήματα ποιητών από όλο τον κόσμο στολίζουν τους εξωτερικούς τοίχους κτιρίων. Τα ποιήματα παρουσιάζονται στη γλώσσα που γράφτηκαν, με μετάφραση στα αγγλικά και ολλανδικά τα περισσότερα. Στον κατάλογο των ποιημάτων μέτρησα πάνω από 150. http://www.muurgedichten.nl/indexopalfabet.html

  Δεν αλλάζουν τώρα τα συμπεράσματα; Εγώ τουλάχιστον όχι μόνο περήφανος δεν αισθάνομαι, αλλά σκέφτομαι μήπως αδικείται η ελληνική ποίηση με τα δυο νόμπελ, τα οποία δεν εκπροσωπούνται στη συλλογή.

  Α και κάτι ακόμη μου έκανε εντύπωση. Αυτούς που αναπαράγουν την πληροφορία γιατί δεν τους έκανε περήφανους και το κείμενο του Πτολεμαίου που συμμετέχει επίσης στη συλλογή γραμμένο κι αυτό στα ελληνικά;

  (Ας αφήσουμε για άλλη φορά τη συζήτηση πόσο δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για κάτι στο οποίο καθόλου δεν έχουμε συμβάλει.)

  Για όσους κατηγορούν το Google για την παραπληροφόρηση. Κατηγορήστε το για τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει, για τη σειρά με την οποία ταξινομεί τις πληροφορίες και άλλα πολλά. Δεν φταίει όμως αν ο χρήστης βγάζει λανθασμένα συμπεράσματα από την (σωστή) αποτύπωση που κάνει. Και η δική μου αναζήτηση με αυτό το καταραμένο εργαλείο έγινε.

 90. sarant said

  89 Ακριβώς έτσι έχει το πρότζεκτ στο Λέιντεν. Πολύ σωστά τα λες.

 91. Γιάννης Ιατρού said

  Σωστός ο Φάλτσος 🙂

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Γιά τον Μιχάλη Ν. κανένα νέο υπάρχει ή να τηλεφωνήσω πάλι να δούμε τι κάνει;

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κατασκεύασε, Νικοκύρη, ένα ποίημα με πιασάρικους στίχους, απόδωσέ το π.χ. στον Βάρναλη και ανάρτησέ το στον τοίχο σου στο fb. Θα αναπαραχθεί με ρυθμούς νυμφομανούς κουνέλας. Και όπως είπε ο Βάρναλης «στην εποχή των μνημονίων, θα θριαμβεύσει το μείον». Άντε, εκτός από ιδέα, σου πασάρω και στίχους. 😉

 94. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Διακόπτω ενωρίτερον απόψε την σιωπήν μου, διά να στηλιτεύσω την ωχαδερφοσύνην απαξαπάντων των χριστιανομπολεβίκων αναγνωστών και ιδίως του διαβοήτου στατιστικολόγου Ιατρού (μαγκιά + κλ. + κ. φινιστρίνι) και του δασκαλάκου Κουβάτσου. Όπως επανειλημμένως έχει διαβεβαιώσει ο πολιός αναγνώστης κ. Γς, το Σαραντάκειον Ιστολόγιον κάμνει εδώ και έτη «κρά» διά να προσελκύση θηλείας σχολιογράφους. Ώ του θαύματος, ο καλός Θεός της Ελλάδος (καμμίαν σχέσιν με τον ραββίνον Χριστόν) σάς απέστειλε απόψε την δεσποινίδα Jane («me Tarzan, you Jane»), ήτις είχε την φαεινήν ιδέαν να μνημονεύση (σχόλιον 85) το μνημειώδες σύγγραμμα του Paul F. Boller, «They Never Said It: A Book of Fake Quotes, misquotes, and misleading attributions» (έκδοσις της Οξφόρδης, 1989). Επί 2,5 ώρας, ο στατιστικολόγος Ιατρού (ότε το Επιτελείον μας αναρτά κάποιο βιβλίον από την προσωπικήν του βιβλιοθήκην, ο κύριος αυτός σπεύδει «να το εύρη» και εις το Διαδίκτυον, διά να μάς αποστομώση), «βαριέται» να ενημερώση την δεσποινίδα Jane, διά το πού θα το εύρη

  Σημειώνω ότι το σύγγραμμα αυτό, ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει τολμήσει να το παρουσιάση ο κ. Σαραντάκος εις τα 9 έτη του Διαδικτυακού του βίου, φοβούμενος – προφανώς – την σύγκρισιν, που αποβαίνει συντριπτική εις βάρος του Ιστολογίου του. Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) σάς το προσφέρει απόψε απο την προσωπικήν της βιβλιοθήκην και ας μή σπεύση ο κακόψυχος Ιατρού να το προσφέρη και αυτός κατόπιν εορτής, διότι θα γελοιοποιηθή: Πού ήτο ότε το ανεζήτει η δεσποινίς Jane;

  2) Επιτραπήτω μοι να αναρτήσω δύο μόνον λήμματα του μνημειώδους αυτού συγγράμματος, διά να αντιληφθήτε αμέσως την Αγγλοσαξωνικήν ποιότητα (ακρίβειαν, τεκμηρίωσιν, συντομίαν κλπ.) εν σχέσει με την Ρωμέικην τσαπατσουλιάν και απεραντολογίαν. Το πρώτον λήμμα αφορά την κοσμαγάπητον ρήσιν που ουδέποτε ξεστόμισε ο Μέγας Βολταίρος και το δεύτερον, την περίφημον φράσιν της Μαρίας Αντουανέττας διά το παντεσπάνι. Με την οποίαν ουδέποτε έχει ασχοληθή ο κ. Σαραντάκος, διά να μή αναγκασθή να παραδεχθή ότι είναι κατασκεύασμα των μαρξιστών του 19ου αιώνος και εις την πραγματικότητα την είχε πρωτογράψει ο Μέγας Ρουσσώ εις τας περιφήμους «Εξομολογήσεις» του, όπου κατέγραφε και τους αυνανισμούς του. Διά να τον μιμηθή – ως γνωστόν – 150 έτη αργότερον ο μπαρμπα-Γιάννης Μεταξάς εις το «Ημερολόγιόν» του.

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ-1: Προσφέρω το βιβλίον του P. Boller χωρίς δυνατότητα search, διά να μή κάμω «τζάμπα μάγκαν» τον κακόψυχον στατιστικολόγον Ιατρού και αρχίση να το παίζη σοφός με τον κόπον των άλλων..

  ΥΓ-2: Πού ήτο ο κ. Σαραντάκος την δεκαετίαν του 1980 ότε ο μακαριστός δημοσιογραφίσκος Νίκος Κυριαζίδης είχε κάμει διάσημον την ανύπαρκτον φράσιν του Βολταίρου απο τον «Ταχυδρόμον» του Λαμπράκη; Πού είναι 9 έτη τώρα να ενημερώση τους αναγνώστας του ότι η φράσις της Μαρίας Αντουανέττας ανήκει εις τον Ρουσσώ και την απέδωσαν με δόλον εις την αγνήν Βασίλισσαν της Γαλλίας οι μαρξισταί του 19ου αιώνος;

 95. Γιάννης Ιατρού said

  Ντάξει, είναι μερικά σχόλια που τα διαβάζεις σαν να είναι κλινικές καρτέλες, βλέπεις πώς εξελίσσεται η πάθηση.

 96. Γιάννης Ιατρού said

  Είναι κι ακατανόμαστος, που κατεβάζει βιβλία π.χ. από το genesis, σαν αυτό εδώ του Paul F. Boller και τα βάζει σε δικό του μέρος, ώστε να ελέγχει μετά πόσοι το κατέβασαν/είδαν και να κοκορεύεται. Επομένως, η ανακοίνωση του αρχικού ιστότοπου του χαλάει τα σχέδια και τη στατιστική …. γιαυτό ωρύεται (βλ. #95)

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – Τότε γιατί τα διαβάζεις; Μου θυμίζεις ένα απόσπασμα από το βιβλίο καφές και δημοκρατία το Αζίζ Νεσίν, στις ΗΠΑ ένας είχε στήσει μια τεράστια σκηνή και είχε μέσα όλων των ειδών τα σκατά, έξω έγραφε έκθεση σκατών, και πλήρωνε ο κόσμος για να δεί τα σκατά, αυτούς που έβγαιναν αηδιασμένοι έξω τους ρωτούσαν οι άλλοι τι είδαν, ΣΚΑΤΑ απαντούσαν αυτοί, κι όμως πλήρωναν εισιτήριο για να μπούν και να δούν, τί άλλο; ΣΚΑΤΑ.
  Εσύ τι περιμένεις να διαβάσεις στα σχόλια του σεξουαλικά στερημένου εκτός από…. 🙂

 98. Γιάννης Ιατρού said

  97: ΛΑΜΠΡΟΣ
  Τότε γιατί τα διαβάζεις; ..
  Ρε Λάμπρο, ξεχνάς το όνομά μου ρε συ. Αφού σου λέω στο #95, παρακολουθώ την εξέλιξη της πάθησης! 🙂 🙂

  Α, και τα έχει και εντελώς χαμένα, ε; Γράφει μεν ..ΥΓ-1: Προσφέρω το βιβλίον του P. Boller χωρίς δυνατότητα search,… αλλά η κόπια από το genesis (βλ. σύνδεσμο στο #96), που τάχα μου «προσφέρει», έχει την δυνατότητα αναζήτησης λέξεων (search) 🙂 . <b:Διανοιχθήσονται υμών οι οφθαλμοί και έσεσθαι γιγνώσκοντες ……… όπως γράφει και η Βίβλος (Γένεσις 🙂 3.5).

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Χαρά στο Ιατρικό κουράγιο σου.να παρακολουθείς ασθένεια που ασθένησε
  από ασθενή.☺

 100. Βάταλος said

  1) Εντιμώτατε συνταξιούχε μπολσεβίκε, κ. Λάμπρε (σχ. 97)

  Πού τα είδατα τα «σκατά» και τα στερημένα σεξουαλικά σχόλια εν τω σχολίω 94; Το ότι υπενθύμισα πως ο πρώτος εις την Παγκόσμιον Λογοτεχνίαν που κατέγραψε τους αυνανισμούς του ήτο ο Ρουσσώ εις τας «Εξομολογήσεις» του; Μα αυτό το γνωρίζουν όλοι οι ασχολούμενοι με την Λογοτεχνίαν, ως θα σάς διαβεβαιώση ο αγαπητός κ. Σαραντάκος. Όσον αφορά την καταγραφήν των αυνανισμών του Μεταξά εις το «Ημερολόγιόν» του, αυτό είναι πλέον παγκοίνως γνωστόν εις το Ρωμέικον.

  2) Εντιμώτατε στατιστικολόγε Ιατρού,

  το αντίτυπον που ανήρτησε το Επιτελείον μας είναι χωρίς την δυνατότητα search. Το ιδικόν σας την έχει αυτην την δυνατότητα. Παρόλον τούτο, ευρέθησαν ήδη 13 αναγνώσται που το καταβίβασαν από εμένα. Ενημερώσατέ τους, ότι το ιδικόν σας έχει και search, ώστε να το προτιμούν. Κατά τα άλλα, τηρείτε και πάλιν σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος εις τα εξής ουσιώδη που έθιξα:

  Α) Διατί ο κ. Σαραντάκος (ενώ ωμολόγησε δημοσίως εν τω σχολίω 86) ότι είχε δωρίσει εις τον αείμνηστον πατέρα του το μνημειώδες βιβλίον του Baller, ουδέποτε έχει κάμει την παραμικράν μνείαν εις τα 9 έτη ζωής του παρόντος Ιστολογίου;

  Β) Διατί ο κ. Σαραντάκος ουδέποτε έχει γράψει άρθρον διά την ανύπαρκτον φράσιν της Μαρίας Αντουανέττας, που ανήκει εις τον Ρουσσώ (ιδέστε εδώ την σχετικήν σελίδα από τας «Εξομολογήσεις» του) και της την απέδωσαν διά να την εξευτελίσουν οι μαρξισταί του 19ου αιώνος;

  Γ) Διατί ο λίαν δραστήριος την δεκαετίαν του 1980 κ. Σαραντάκος ουδέποτε ετόλμησε να ελέγξη δημοσίως τον γηραιόν Διευθυντήν του «Ταχυδρόμου», Νίκον Κυριαζίδην, που είχε βάλει προμετωπίδα του ΔΟΛίου περιοδικού την ανύπαρκτον φράσιν του Βολταίρου, αποβλακώνων εκατομμύρια Ρωμιών, που μέχρι σήμερον την πιστεύουν ως υπαρκτήν;

  Δ) Διατί υμείς, κ. Ιατρού, αρνηθήκατε επί 3 ώρας να προσφέρετε το βιβλίον εις την δεσποινίδα Jane και μόλις το ανεβίβασε το Επιτελείον μας, σπεύσατε να το προσφέρετε διά να μάς διαψεύσητε;

  Ε) Όσον αφορά την φωτοτυπίαν περί Βολταίρου και Αντουανέττας που ανήρτησα εν τω σχολίω 94, την έχουν ήδη ιδεί 160 άτομα, δηλαδή έχουν κάμει «κλίκ» επάνω της ΣΧΕΔΟΝ ΌΛΟΙ οι αναγνώσται του Ιστολογίου αυτήν την προκεχωρημένην ώραν, που δεν είναι πάνω από 200…

  Γέρων Β.

  ΥΓ-1: Δεν δίδω λίκνον διά τας σελίδας των «Εξομολογήσεων» όπου ο Μέγας Ρουσσώ καταγράφει τους αυνανισμούς του, διά να μή σοκαρισθή ο αποστρατος μπολσεβίκος κ. Λάμπρος. Προφανώς, έχει μείνει εις την ηθικήν του ΄Αρη Βελουχιώτη, που εις το βουνόν έλεγε και ξανάλεγε εις τους ΕΛΑΣίτας: «Το πουλί μας εδώ το έχουμε μόνο για κατουρημα»

  ΥΓ-2: Στατιστικολόγε Ιατρού, αυτήν την στιγμήν το Σαραντάκειον Ιστολόγιον είναι 1.494 εις την κατάταξιν της Αλέξαινας (ανήλθε 13 θέσεις από χθές). Πόσο στοίχημα πάτε ότι μετά τα μνημειώδη αποψινά μου σχόλια, αύριον αυτήν την ώραν θα έχη αναβή άλλας 50 θέσεις, σημειώνον ρεκόρ Αυγούστου;

 101. Γιάννης Ιατρού said

  99: Εσύ βλέπω, καλά είσαι, ε; 🙂

 102. Γιάννης Ιατρού said

  Επιβεβαιώνεται λοιπόν η διατυπωθείσα υπόνοια (βλ. #96), πως ο ο ακατονόμαστος βάζει κόπιες σε δικό του μέρος για να βγάζει συμπεράσματα για την αναγνωσιμότητα των σχολίων του.

  Ξεσκεπάστηκε από μόνος του !!!!
  Γι αυτό και μόνο έκανα τον κόπο να ασχοληθώ με τους συνδέσμους του κλπ., για να καταλάβουν οι σχολιαστές εδώ, πως οι προσφορές του δεν είναι και τόσο αθώες, αλλά τις χρησιμοποιεί για τον σκοπό που προανέφερα (κι ανέξοδα, αφού βάζει κόπιες από αλλού σε δικό του μέρος, που ελέγχει μόνο αυτός).

  Α, και κάτι άλλο: Τα νούμερα που δίνει δεν μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε. Κι επειδή είναι και αποδεδειγμένα και κατ΄επανάληψη ψευταράς βεβαίως και κατατάσσονται τα νούμερα αυτά στη σφαίρα της φαντασίας του.

 103. sarant said

  Λεκανόστ, λέμε!

 104. Γιάννης Ιατρού said

  Α, τώρα το είδα κι αυτό!
  100
  …..
  2) το αντίτυπον που ανήρτησε το Επιτελείον μας είναι χωρίς την δυνατότητα search….

  Επιβεβαιώνεται κι αυτό που έγραψα στον Λάμπρο, στο 98β. Και βέβαια έχει την δυνατότητα search. Αφού το έχει κοπιάρει από εκεί που είπα (#96). Ο καθένας μπορεί να το τσεκάρει.
  Σύνελθε, στην ταραχή σου δεν ξέρεις τι λες, Τα έχεις τελείως χαμένα!

 105. Γιάννης Ιατρού said

  103: Καληνύχτα Νίκο 🙂

 106. Βάταλος said

  Εντιμώτατε στατιστικολόγε κ. Ιατρού (σχόλιον 102)

  1) Παρότι έχετε κάμει χόμπυ σας το να με λοιδορείτε, δηλώ δημοσίως και εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου ότι σάς θαυμάζω και σάς εκτιμώ απεριορίστως, διότι είσθε έν ακούραστον «μαμούνι» και προσφέρετε μεγάλην υπεραξίαν εις το παρόν Ιστολόγιον με τα σχόλιά σας και με τας κάθε λογής ερεύνας σας…

  Παραδεχθήτε, ωστόσον, κ. Ιατρού ότι αυτό που θα σάς προσφέρω απόψε (υμών και του αγνώμονος κ. Σαραντάκου, που θα έπρεπε ήδη να με έχη ανακηρύξη Μέγαν Ευεργέτην του Ιστολογίου του) δεν το είχατε φαντασθή ούτε εις τα πιό τρελά σας όνειρα και παρά το γεγονός ότι βολοδέρνετε πάνω απο έξ δεκαετίας εις τον Πλανήτην Γήν…

  Προσφέρω το εξηφανισμένον (επί 35 έτη) βιβλίον της Evelyn Hall (συγγραφικόν ψευδώνυμον S.G. Tallentyre) «The Friends of Voltaire» που εξεδόθη τω 1906 και από το οποίον εξεκίνησε ΟΛΗ Η ΑΠΑΤΗ της Βολταιρικής Ρήσεως, που ταλαιπωρεί το Ρωμέικον επί 35 τουλάχιστον έτη. Καταβιβάσατε εδώ το μνημειώδες σύγγραμμα: Όπως βλέπετε, κ. Ιατρού, είναι από το archive.org και δεν κινδυνεύουν οι χριστιανομπολσεβίκοι αναγνώσται να τους φακελώσω, όπως βλακωδώς ισχυρίζεσθε…

  2) Η επίμαχος ρήσις του Βολταίρου ευρίσκεται εις τας σελίδας 198 και 199, τας οποίας και αναρτώ διά τους τεμπελχανάδες αναγνώστας. Το βιβλίον έχει και search που σάς αρέσει. Αξίζουν να αναγνωσθούν επισταμένως και αι δύο σελίδες της Evelyn Hall, διότι είναι διδακτικός ο τρόπος με τον οποίον προέκυψε η παγκοσμίου βεληνεκούς απάτη της ανυπάρκτου Βολταιρικής Ρήσεως

  Γέρων Β.

 107. Πέπε said

  @97:
  Λάμπρο, εδώ όμως δε γράφει «έκθεση σκατών», γράφει «ένα ιστολόγιο για τη γλώσσα κλπ.» και κάθε τόσο πατάμε και σε μια κουράδα που διακόπτει τη σιωπή της.

  Χαίρομαι που έχεις βρει τρόπους να διατηρείς την ευτυχία σου ανεπηρέαστη, αλλά εμένα αρχίζει να με κουράζει.

 108. cronopiusa said

  Αρωγή 5 εκ. δολαρίων από Βενεζουέλα για τις καταστροφές του Χάρβεϊ

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Δεν κατάλαβα τι και γιατί σε ενόχλησε και πού κολλάει η δική μου ανεπηρέαστη ευτυχία (;) με την δική σου κούραση. Το απόσπασμα που έβαλα, είναι από ένα αξιόλογο λογοτεχνικό βιβλίο ενός αξιόλογου συγγραφέα άρα ταιριάζει με τον τίτλο του ιστολογίου. Επίπλέλον, το σχόλιο έχει τον αριθμό 95 στην αρχή, απευθύνεται προσωπικά στον Ιατρού που δεν ενοχλήθηκε καθόλου, εσύ γιατί το διάβασες και ενοχλήθηκες και κουράστηκες;
  Το έχω πεί πολλές φορές, όποιος ενοχλείται από τα σχόλια μου, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να μην τα διαβάζει, τόσο απλά. Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας, μπορούμε να συνυπάρξουμε μέσα στα όρια της δημοκρατικής ανοχής του ιστολογίου , αγνοώντας τα ενοχλητικά για μάς σχόλια.
  Άλλωστε υπάρχει υπεύθυνος για την τήρηση της τάξεως που έχει και τις σχετικές κάρτες για τους παραβάτες.☺
  Καλή σου μέρα.

 110. Πέπε said

  109:
  ???
  Δεν ξέρω τι κατάλαβες. Πάντως δεν εννοούσα ότι μ’ ενοχλεί οτιδήποτε από τα δικά σου σχόλια, ούτε γενικώς ούτε σ’ αυτό το νήμα.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  109: Λάμπρο,
  εγώ δεν κατάλαβα το σχόλιο του Πέπε να σχετίζεται με το δικό σου, ως προς «την κούραση».

 112. Γιάννης Ιατρού said

  110/111 Μαζί γράφαμε Πέπε, οπότε σωστά κατάλαβα.

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – 111 – Εξακολουθω να μην καταλαβαίνω το σχόλιο 107.
  Περνάει απ’ το μυαλό μου ότι είναι σπόντα για τον μπίχλα αλλά αναφέρεται προσωπικά σε μένα κι εγώ δεν ασχολούμαι καθόλου μαζί του, ούτε καν διαβάζω τα σχόλιά του εδώ και δύο χρόνια γιατί ξέρω ότι βρομάνε (εξ ού και το σχετικό απόσπασμα☺) τι μου διαφεύγει; βοηθήστε χριστιανοί.☺

 114. Πέπε said

  Όχι ρε συ Λάμπρο. Σε σένα απευθύνεται βέβαια, αλλά δεν αναφέρεται σ’ εσένα. (Όπως κι εσύ απευθύνθηκες στον Γιάννη Ι. αναφερόμενος σε τρίτον, και χώθηκα κι εγώ στη συζήτησή σας.)

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 – Παρανόησα, με συγχωρείς για το ύφος στο 109.😢

 116. Πέπε said

  νο προμπλεμ

 117. (107) «εμένα αρχίζει να με κουράζει» (όχι βέβαια ο Λάμπρος!)
  Αυτό πες το καλύτερα με λίγο τσέβδισμα…

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τον κουράζει τον Πέπε ο μπάρμπας, όπως όλους μας εξάλλου. Και είπαμε να μην ταΐζουμε το τρολ.

 119. Tah ala tahalasa said

  Ότι κατάλαβα απ την ανάγνωση απόψε είναι πως ο κύριος Σαραντάκος τα έχει πάρει από το Ρουσσώ, τους μαρξιστές και τελικά τον όμιλο Λαμπράκη για να δυσφημίσει τη Μαρία Αντουανέτα. Στο μεταξύ η Τζέιν παρά την γνωστοτατη σχέση της με τον Ταρζάν και τη λιγότερο γνωστή με την τσίτα εξακολουθεί να θεωρείται δεσποινίς.
  Προς υπεράσπιση μου η ώρα είναι περασμένη και δε μου κόβει κι ιδιαίτερα. Ουφ…
  Καλώς ηρθα στο μπλογκ, ωραία περνάτε, θα μείνω.

 120. Θειος Ισιδωρος said

  Μεμφεστε για υφοκλοπη τον Πετρο Θεοδωρίδη
  μα τωρα …θα τ΄ακουσετε (αν και τα ειπα ειδη
  σε προηγηθεισες εκπομπες, το λεγω και λυπουμαι,
  αλλα ειναι τοση η λυπη μου που θα τα ξαναπουμε)!
  και για ολα οσα αβασιμα του εχετε προσαψει
  «θα βρει η ψείρα τη ραφή» και θα επανελθει η ταξη:

  Αν ηταν ο Μικρουτσικος (χωρις ποιημα δικο του)-
  θα εκανε «σπουδη στο Μπρεχτ» και στο «σταυρο του Νοτου»
  Μα ο Νοσφυ ειναι -πνευματικως- εκ των μεγαλυτερων
  που ‘χει ο κοσμος ποιητη και φυλοσοφαδόδο
  (οι αλλοι δυο ησαντο ο Δαντης και ο Κικερων)
  που η φυσις τους εφυσισεν του πνευματος το δωρο!

  Καμια σχεση με τον Μπρεχτ του Νοσφυ η εργασια
  του Μοντεχρηστου τη Σπηλια οποιος τηνε περασει
  -που για αλλους κοσμους ποιητικους ειναι η εμβασια-
  ουτε Ρεμπω, ουτε πια Μπρεχτ δεν θελει να διαβασει,
  μονο στο Νοσφυ θα εντρυφει κι ολιγον Μοντεχρηστο
  κι ελαχιστα απο Γιούγκερμαν (ως εν παροδω ειρήσθω).

  Τι να τον κανεις τον Ρεμπω οταν εχεις τον Πετρο
  που γραφει αριστουργηματα (καθε λεπτο ενα μετρο)
  κι εχουν μεσα νοηματα που οποιος τα καταλαβει
  παει»Αθηνα – Μοναχο» με σταση Λιανοκλάδι!

  Μα οσοι δεν τα καταλαβαν και εχουν απορια
  ας παρουν μια βεβαιωση απο την ενορια
  να γραφει οτι ειναι αποροι κι ειναι πτωχοι στο πνευμα,
  με αυτη να πανε στη ΔΕΗ να παρουν τζαμπα ρευμα
  κι ας τους φωτισει ο Υψιστος και η ΔΕΗ επισης
  αφου κατεστη αδυνατον να τους φωτισει η ποιησις!

 121. Θειος Ισιδωρος said

  … αν και τα ειπα …ηδη

 122. sarant said

  120 Ως ευ παρέστητε, θείε. Δεν τον μεμφόμαστε τον Νόσφη, ποιητική αδεία μόνο.

  Στον δέκατο στίχο, η τελευταία λέξη να διαβαστεί «φιλοσοφαδόρο», υποθέτω.

 123. Ο θειος Ισιδωρος said

  Πολύ σωστα το υπεθεσες φιλε μου Σαραντακο
  ειναι η ορθογραφια μου επαθε λουμπα(γ)κο
  ως εθεσε τον κενσορα στον τυπον (τον εξ ήλον)
  ο Ισιδωρος εμπερδεψε το «φιλο» με το «φυλο»

  …Κι ως μπηκε το φθινοπωρο και πέφτουνε τα φυλλα
  παω στο δασος γρηγορα για να μαζεψω ξυλα

  Το Νοσφερατο αν μέμφεστε ποιητικη αδεία
  ας ανεβει το εργο του σε όλα τα ωδεια,
  στο Μεγαρο της Μουσικης, στο Ιδρυμα του Νιαρχου
  να ξεχωρισουν τα του Μπρεχτ απ΄του Χελιδονάρχου

 124. sarant said

  123 Κι εδώ θα πρέπει κάποτε, τις μερες του χειμώνα
  να οργανώσουμε κι εμείς καμία Χελιδόνα

 125. Ο θειος Ισιδωρος said

  Αφου εδω επιδιδεσθε εις την του λογου τεχνη
  μια χελιδονα θα ειν΄τυρι για κάθε λογοτεχνη,

  να μαζευτουνε από παντου των ποιητων τα στιφη
  να μπλεξουν με τα μπούτια τους τα ποιητικα τους υφη,

  να’ρθει ο Μπαλζακ, να’ρθει ο Ρεμπω, ο Μπρεχτ κι ο Καριωτακης
  να’ρθει ο Χυτήρης κι ο Μπωτλαιρ και να’ρθει κι ο Κουρακης!

  Πριν μηνες μαζευτηκαμε ολοι στο Νοσφερατο
  και ο καθεις -οπως παλια- ξανα αποπειράτο
  με ζηλο την ποιητικη να επιτελεσει πραξη
  και ητο το αποτελεσμα στιχουργικως ενταξει!

  Σου αφιερωνω το λοιπον το ποιημα μου εκεινο
  που οι στιχοι του ησαντο καυτοί, σαν παιδες εν καμινω!

  «Ποιητικη Παλιγγενεσια»
  ———————-
  Ακουω να ξαναηχάει στριγκά της ποιησης το μαγκάνι
  κι ως αποχαιρετα ο κουβας του πηγαδιου τον πατο
  κι ολο πλησιαζει πιο κοντα στο ουρανιο ταβανι
  συρρεουμε ολοι οι ποιητες εδω, στο Νοσφερατο!

  Οι στιχοι μας αναλαμπες μιας σκουριασμενης λάμας
  που αντικατοπτριζονται τα bytes και τα pixels
  Πανω στα πληκτρολογια λιωσαν τα δαχτυλα μας
  και μεινανε οι παλαμες μας αδακτυλες: Σαν σνιτσελς!

  Μα νάτοι, ολοι εδώ ξανα και παλι στους αγωνες
  της ποιησης, Κυναιγειροι με τα κομμενα χερια
  καθως τα πληκτρα δυνατα χτυπουν με τους αγκωνες
  -κι αν καταστει απαραιτητο- και με τα κωλομέρια!

  Μεχρι να ‘ρθούν οι βαρβαροι, κι ο πιο σαλός απ’ ολους
  και απ’ ολους πιο δισμορφικός -με μιαν απαισιαν οψη-
  οπου μισει βαθυτατα τους ποιτικους μας ρολους
  με την λεπιδα του σπαθιου τον κωλο θα μας κοψει.

  Ετσι θα παψει η γλυκεια των πληκτρων συμφωνία
  και μια σιωπη αποτροπαια ολα θα τα σκεπασει,
  θα’ναι δεμενα τα σκυλια και ο μπακλαβας γωνια
  και θα’ναι αυτη η νεα πια των δεδομενων βαση.

  Ως που να ρθουνε απ’ την αρχη της ποιησης οι μύστες
  αδακτυλοι και ακωλοι μα με φωνη στεντόρια
  και στιχους θ’ απαγγελουνε σε ανιδεους τουριστες
  εκτεινοντας στο απειρο της ποιησης τα ορια!

 126. Τι ολική επαναφορά γίνεται εδώ! Παπούλη πού είσαι;

 127. Ο θειος Ισιδωρος said

  Μα ο σαλός ειναι σαλός, τουθ΄οπερ ειναι σαλεμενος,
  απο αγαπη δεν νογα και ποιηση δεν γνωριζει
  γιαυτές μονο αχαλινωτο και μοχθηρο εχει μενος
  κι αναφωνει ο ποιητης: «οπότε … βρασε ρυζι»!

  Μα πριν προλαβει να το πει, πριν να το απαγγειλει
  με τη λεπιδα του σπαθιου του εκοψεν τη γλωσσα
  κι ετσι εμεινε αναπαγγελτη η ποιητικη μας υλη
  και οι στιχοι σαν κλωσσόπουλα που ψοφησεν η κλωσσα!

 128. Ο θειος Ισιδωρος said

  Σε ολικη επαναφορά, ω Δυτη Των Νιπτηρων
  θα πρεπει να παραβρεθεί κι ο ποιητης ο Βυρων
  (μιλαω για τον ποιητη που ηλθε από τη Δυση)
  αλλα επειδή στο κουτελο εχει ένα κυπαρίσσι

  οι ποιηται που επελεξεν ο θειος ο Ισίδωρος:
  ο Τασος, ο Τηλέμαχος και Βυρων ο Πολυδωρος
  που είναι …φυλος των τεχνων και του καλου βιβλιου
  κι ολου του τηλεοπτικου θα ηγειται συμβουλιου!

 129. sarant said

  Κι αν έρθει ο Πολύδωρος πουναι στα πόδια γρήγορος
  ο στίχος του ο ζείδωρος θε ν’ αγρυπνεί εγρήγορος

 130. Ο θειος Ισιδωρος said

  Ειδατε ότι αναφερθηκα πιο πανω στους απόρους
  που οσοι αποριες εχουνε πανε στην ενορια,
  τωρα θα πω ότι η ποιησις εχει δικους της ορους
  και πρεπει να ναι οι στιχοι της των Άγγελων Χορεία

  Γιαυτο λοιπον Νικολαε, βελτιωσε το στιχο
  αλλιως αντι για ψαλμωδιά θα αρχισω και θα βηχω

  Μα αφου»Απορια ψαλτου βηξ», που λεει κι η παροιμια,
  θα μας διαολοστείλουνε κι απ΄την Ακαδημια!

 131. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Χαιρετίζω τον «Σουρήν του 21ου Αιώνος», θείον Ισίδωρον: Είναι βέβαιον πως άν συνεχίση να μάς τροφοδοτή με τους θαυμασίους στίχους του, το Σαραντάκειον Ιστολόγιον θα εκτοξευθή εις την πρώτην χιλιάδα του Ρωμέικου, προτού επιστρέψη από τας διακοπάς του ο κακόψυχος στατιστικολόγος Ιατρού. Ο οποίος, συμμορφωθείς με την υπόδειξίν μου και μη συκοφαντήσας την Πέμπτην τα μνημειώδη σχόλια του γέροντος Βατάλου, έγινε αφορμή να επιβεβαιωθή η προχθεσινή πρόβλεψίς μου (βλέπε σχόλιον 100, ΥΓ-2) και να ανέλθη 42 θέσεις από χθές (1.471) το Σαραντάκειον Ιστολόγιον, καταγράφον νέον ρεκόρ εξαμήνου.

  2) Αναγγέλλω απόψε ότι πολύ συντόμως θα υποχρεωθή ο κ. Σαραντάκος να απολογηθή διά κάποιους αγαπημένους του λογοτέχνας, οι οποίοι επί 4ης Αυγούστου συνειργάζοντο με το θεωρητικόν όργανον της Μεταξικής Δικτατορίας «Νέον Κράτος». Ήδη, χθές 31 Αυγούστου, ο κύρ Μιχάλης Κατσίγερας έκαμε την σχετικήν προειδοποίησιν από την Στήλην «Πρίν 80 χρόνια» της «Καθημερινής». Αναρτώ το κείμενον του κύρ-Μιχάλη, που είναι και τακτικός αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου

  Εις επικοινωνίαν που είχε μαζί του άνθρωπος του Επιτελείου μας, ο κύρ-Μιχάλης παρεδέχθη ότι αι («Πρίν από 80 χρόνια») αποκαλύψεις της «Καθημερινής» θα στενοχωρήσουν προπάντων τον κ. Νϊκον Σαραντάκον, διότι ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ότι δύο από τους Έλληνας λογοτέχνας τους οποίους λατρεύει, έγραφον επί πληρωμή εις το θεωρητικόν όργανον της 4ης Αυγούστου.

  Σεβόμενος τον κύρ-Μιχάλην, αλλά και διά να μη εισπράξω κατακέφαλα νέαν πορτοκαλιάν κάρταν, ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΩ τα ονόματά των, προτού τα αποκαλύψη η «Καθημερινή» τας επομένας ημέρας. Μένει να ιδούμε τι θα απαντήση ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος ότε δημοσιοποιηθούν από την «Κ» τα ονόματα των δύο λογοτεχνών. Ελπίζω μέχρι τότε να ευρίσκεται εντός Διαδικτύου και ο γνωστός συνταξιούχος στατιστικολόγος Ιατρού διά να «βάλη ένα χεράκι» εις την απάντησιν, ώστε να μη εκτεθή το παρόν Ιστολόγιον που επί τόσα έτη μάς επαρουσίαζε τους δύο λογοτέχνας ως «αντιφασίστας» και «Ηρακλείς» της Δημοκρατίας

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  Αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 132. Alexis said

  Αγαπητέ Ισίδωρε αν και δεν σε γνωρίζω
  σου βγάζω το καπέλο μου και σε καλωσορίζω.

  Βρίσκω το στίχο όμορφο και τη γραφή σπουδαία
  και το έμμετρο το σχόλιο περίφημη ιδέα.

  Γι’ αυτό λοιπόν συνέχισε της ποίησης τον δρόμον
  κι όσο για κάποιους γέροντας: «το γήρας ου γαρ μόνον…»

 133. Γς said

  Μετά τον «Σουρήν του 21ου Αιώνος»

 134. Βάταλος said

  Κύριον Alexis (σχόλιον 132)

  Εύγε νεαρέ, έχεις τάλαντον. Αν σε μιμηθούν και άλλοι αναγνώσται κι αρχίσουν να καταθέτουν τους στίχους των, το Ιστολόγιον θα εκτοξευθή. Ο Ιατρού θα λυσσάξη από το κακόν του και θα ματαιώση τας διακοπάς του: Θα γυρίση οπίσω να χύση το δηλητήριόν του ότι και καλά εγώ σάς βάζω να γράφετε, λές και είμαι κανένας θεός, ώστε να δύναμαι να επηρεάζω τους ρωμιούς απο το μακρυνόν Ιλλινόϊ

  Β.

 135. Γς said

  Στο μεταξύ να πούμε ότι τα σκαλοπάτια στο βίντεο του Σταύρου Θεοδωράκη, με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του δεν είναι στην Πλάκα αλλά στην Καισαριανή.

  Και η κοπέλα που απλώνει την μπουγάδα της δίπλα του [στο 0:55] δεν θέλησε να πει το όνομά της.

 136. Γς said

  134:

  Α, κι ο Βάρδος μου του Μπάφαλο Μπαγιού πως σας φαίνεται;

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/08/31/crime-2/#comment-452496

 137. Ο θειος Ισιδωρος said

  Καθόσαστε και γραφετε για τουτο και για κεινιο
  ενώ εδώ κοντευουμε να γινουμε Πεκινο
  μα με τα Τσινγκ και με τα Τσανγκ που λενε οι Κινεζοι
  και μ΄ολα τουτα και μ΄αυτα συμπερασμα δεν παιζει

  Γιαυτο πιαστε στα χερια σας χαρτι και καλαμαρι
  και γραψετε κανα ποιημα με του Ρεμπω να μοιαζει
  κι υστερα σε σχημα χωνιου τυλιχτε το με χαρι
  βαλτε μεσα το θραψαλο πανω σας να μη σταζει

 138. Γς said

  137:

  >Καθόσαστε και γραφετε για τουτο και για κεινιο
  ενώ εδώ κοντευουμε να γινουμε Πεκινο

  Θείο,

 139. Γς said

 140. Γς said

  >κοντευουμε να γινουμε Πεκινο

 141. Πετρος θεοδωριδης said

  Ετσι που ανασταίνεται το ιδρυμα ΙθΙ -μετα την καταβύθιση και την καταστροφη – μου φαινεται θα πιασουμε ξανα γαιτανακι .. αντε γιατι μας κανανε να μοιασουμε για ρακη…

 142. ο θειος Ισιδωρος said

  Αυτό που εκανε ο Πετρος Λαλούσης δεν είναι καθολου σωστο, ελπιζω να μη με αντιγραψει κι εμενα στα «Ταξιξιωτικά» μου

  Το σκληρο πουλι της νιοτης

  Πριν ο αλεκτωρ να Λαλουση τρεις φορες
  πριν φαμε ηττα από του χρονου τις φθορες
  ελα μαζι μου στο ταξιδι για το πουθενα
  στα ορη στ΄αγρια βουνα
  σε καθε τοπο και δοκιμασια
  ετσι κι αλλιως δεν εχει σημασια
  μοναχα το ταξιδι ειναι που μετραει
  οσο ακομα να πεταει
  υπαρχει δυνατοτης
  το σκληρο πουλι της νιοτης!

 143. ο θειος Ισιδωρος said

  Στο τρενο θα της τονε σφυριξω τρεις φορες !
  il fisciatore del treno

  Θ’ αγωνιστω ηρωικα κι αφου παρω τη Νικη
  μαζι θα ξεκινησουμε για τη Θεσαλονικη
  με τρενο ταξιδευοντας καμπινα πρωτη θεση
  και πριν σφυριξει τρεις φορες το τρενο θαχει πεσει
  το πρωτο, θα’ναι απο μπρος, το δευτερο απο πισω,
  μα οσο το τρενο κι αν σφυρα εγω θα συνεχισω
  και ξανα παλι απο μπροστα θα παω και της ριξω:
  Μεσα στο τρενο τρεις φορες θα της τονε σφυριξω!

 144. ο θειος Ισιδωρος said

  ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

  Εώα Γη
  (έμμετρος σπουδή πάνω στην …«Καθ’ υμάς Ανατολή»)

  Τετραλογία:
  1) Η ΜΙΣΙΡΛΟΥ
  2) Ο ΘΕΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΠΙΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
  3) ΤΑΞΕΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ
  4) ΑΝΤΩΝΙΑΔΑ (Η Τόνια η φελάχα)

  *

  Η ΜΙΣΙΡΛΟΥ

  Στο Νειλο ελιαζομουνα
  κι ημουν σε σταση υπτία
  μα επανω μου ηρθε κι εκατσε
  μια ομορφη Αιγυπτία!

  κι επηενα περα-δωθενες
  κι επηενε πανω-κατω
  σαν γυρος που εψηνομαστε
  στη φλεγομένη βατο

  μα απο το περα-δωθενες
  στον κωλο μουχε μπει
  ολη η χλαμιδα κι ενοιωθα
  σαν τον Χαμουραμπή

  που στην αρχη ητο ανετος
  -κι εκανε χοντρες μπαζες-
  μα υστερα ζοριστηκε
  (τον σφιγγανε οι γαζες).

  Ασφυκτιουσε ο πεος μου
  που απ’ της συκης το φυλλο
  βρεθηκε σαν του Φαραω
  το φασκιωμενο σκυλο

  Κι ως απο κατω βρίσκομουν
  και κουνα-κουνα εκεινη
  στο τελος η χλαμυδα μου
  εμοιαζε με μπικινι

  Δεν με ενοιαζε που ζαρωσε
  κι ας ητανε καινουργια
  μοναχα που με τρωγανε
  χλαμύδια και καβουρια.

  Σιγα σιγα βυθιστηκα
  στις εκβολες του Νειλου
  μα εξειχανε τα ματια μου,
  ωσάν του κροκοδείλου!

 145. ο θειος Ισιδωρος said

  Συνεχαει ……………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: