Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι ΔΑΠίτες αντιγράφουν υπέροχα

Posted by sarant στο 14 Σεπτεμβρίου, 2017


Θα μου πείτε πως είναι άδικος ο τίτλος, αφού ασφαλώς οι 106 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, που παρέδωσαν πανομοιότυπη εργασία στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, δεν θα ανήκουν όλοι στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ωστόσο, επειδή μόνο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητάει να αρθεί η ποινή, και επειδή η ανακοίνωση, όπως μπορείτε να διαβάσετε, είναι μνημείο γελοιότητας, θαρρώ ότι αξίζει να χρεωθεί μόνη της την κατακραυγή παρ’ όλο που, πράγματι, στο άθλημα της παραγωγής και διανομής σημειώσεων, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για το πανεπιστήμιο, δεν επιδίδεται μόνο η ΔΑΠ, αλλά και η ΠΑΣΠ.

Η κατακραυγή άλλωστε ήταν τόσο μεγάλη, που ανάγκασε και τη μητρική ΟΝΝΕΔ να διαχωρίσει τη θέση της και να καταδικάσει τα τοπικά στελέχη της ΔΑΠ Πάτρας.

Να θυμίσω ότι οι 106 φοιτητές αποκλείστηκαν από την εξεταστική επειδή παρέδωσαν την ίδια εργασία στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα». Η εργασία συνίστατο στη λύση τεσσάρων ενοτήτων με ασκήσεις και αντιστοιχούσε σε ποσοστό 30% του τελικού βαθμού. Η ποινή που επιβλήθηκε από τη ΓΣ του τμήματος φαίνεται αυστηρή, αλλά στην πραγματικότητα μάλλον χαμηλή είναι, αφού για ανάλογο παράπτωμα η ΓΣ έχει το δικαίωμα να αποκλείσει τους δράστες έως και από τρεις εξεταστικές περιόδους.

Αν αναζητήσετε στο γκουγκλ «Φοιτητικές εργασίες» θα βρείτε κάμποσους ιστότοπους που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους και που λένε, λιγότερο ή περισσότερο απερίφραστα ότι αναλαμβάνουν να γράψουν κάθε λογής φοιτητικές εργασίες, ακόμα και διπλωματικές ή πτυχιακές (παράδειγμα) επί πληρωμή. Κάτι ανάλογο θα συνέβη και στην περίπτωση της Πάτρας.

Ομολογώ ότι όταν ήμουν εγώ φοιτητής τέτοια φαινόμενα ή δεν υπήρχαν ή δεν τα βλέπαμε. Σημειώσεις κυκλοφορούσαν, αλλά δεν είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις μεγάλες φοιτητικές παρατάξεις. Αργότερα, όπως όλοι οι νεότεροι ξέρουν, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ χρησιμοποίησαν τις σημειώσεις ως δέλεαρ για την άγρα ψηφοφόρων και τις μοίραζαν ή τις μοιράζουν ακόμα από τα τραπεζάκια τους.

Ένα πρόσφατο ανέκδοτο για τις σημειώσεις. Χτες, φίλος πανεπιστημιακός έλεγε ότι ένας φοιτητής του διαμαρτυρήθηκε επειδή κόπηκε στις εξετάσεις και ζήτησε να δει το γραπτό του. Καθώς έβλεπε τα λάθη του, ο φοιτητής εξανέστη: «Μα, γιατί μου βάλατε λάθος αυτό, αφού έτσι το έχουν οι σημειώσεις!» Και πράγματι έβγαλε ένα πακέτο με σημειώσεις του μαθήματος, με το λογότυπο μεγάλης φοιτητικής παράταξης. Ο φοιτητής είχε γράψει ακριβώς ό,τι έλεγαν οι σημειώσεις, αλλά το δυστύχημα ήταν πως οι «επίσημες σημειώσεις» που μοίραζε η παράταξη ήταν γεμάτες λάθη.

Στον καιρό μου, μοιράζονταν πράγματι σημειώσεις από τα πέριξ και εντός του ΕΜΠ φωτοτυπάδικα, αλλά δεν είχαν χοντρά λάθη και ήταν πρωτοβουλία του φωτοτυπά, όχι κάποιας παράταξης.

Και βέβαια, αντιγράφαμε κι εμείς στις εξετάσεις -και με σκονάκια, και με βιβλία και με συνεργασία. Αλλά επειδή εδώ λεξιλογούμε, να πούμε πρώτα πώς η λέξη «σκονάκι», που σημαίνει το χαρτάκι με σημειώσεις που χρησιμοποιεί ο μαθητής ή ο φοιτητής για να αντιγράψει, έχει την απαρχή της στα «σκονάκια» που ήταν φαρμακευτικά σκευάσματα σε σκόνη, την εποχή που ακόμα δεν είχαν τυποποιηθεί τα φάρμακα. Τα σκονάκια αυτά κυκλοφορούσαν σε μικρά φακελάκια, που είχαν αρκετή ομοιότητα με το χιλιοδιπλωμένο σημείωμα που βγάζει από την τσέπη του ο μαθητής.

Πάντως, εγώ σκονάκι δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Είχα καλή μνήμη στα νιάτα μου, οπότε αν ήταν να καθίσω να γράψω τα κρίσιμα σημεία της ύλης, τα σος που λέγαμε, σε σημειώματα, τα μάθαινα κι όλας. Θυμάμαι ομως συμμαθητές στο γυμνάσιο που είχαν εξελίξει την τέχνη της σκονακογραφίας σε αξιοθαύμαστο επίπεδο -έφτιαχναν ολόκληρες πολυσέλιδες περγαμηνές αφιερώνοντας στη δουλειά αυτή ώρες πολλές. Υπήρχαν βέβαια και οι πιο απλές μέθοδες, π.χ. με δυο-τρεις χρονολογίες ή μαθηματικούς/χημικούς τύπους στην παλάμη του αριστερού χεριού.

Ούτε είχα ανοίξει ποτέ βιβλίο σε ώρα εξετάσεων, δεν είχα το θάρρος ή το ταλέντο να το κάνω και να περάσω απαρατήρητος. Αλλά κατά τα άλλα δεν έλεγα όχι σε συναδελφική συνεργασία, άφηνα την κόλλα μου να φαίνεται ή απαντούσα σε πνιχτές ερωτήσεις, και δεν περιφρονούσα κι εγώ την κόλλα του μπροστινού μου, όταν μπορούσα να τη δω. Αυτή είναι κι η πιο ελαφριά μορφή αντιγραφής, αλλά και η πιο ασφαλής διότι είναι σχεδόν αδύνατο ο καθηγητής ή ο επιτηρητής θα σου πάρει αμέσως την κόλλα -θα σε προειδοποιήσει πρώτα και θα ξέρεις να συνετιστείς, ενώ με το σκονάκι και το ανοιχτό βιβλίο δεν έχει περιθώριο για προειδοποίηση.

Στις εισαγωγικές εξετάσεις (αυτές που λέμε σήμερα Πανελλήνιες) δεν έμπαινε βέβαια θεμα να σκεφτούμε καν την αντιγραφή -αν και, τότε που έδινα, όπως έχω ξαναπεί, είχε ξεσπάσει στο μάθημα της Χημείας ένα μικροσκάνδαλο, όταν σε ένα εξεταστικό κέντρο σχετικά κοντά μας, στη Δάφνη, έπιασαν έναν υποψήφιο που έπαιρνε τις λύσεις των θεμάτων με ασύρματο, όπως του τις υπαγόρευαν φίλοι του. Είχε ολόκληρη εγκατάσταση με δέκτη και καλώδια που τη φορούσε κατάσαρκα, και ένα ακουστικό στο αυτί. Ήταν και μεγάλος, 22 χρονών.

Από την άλλη, στο Πολυτεχνείο πολλές φορές μάς άφηναν να γράφουμε με τα βιβλία ανοιχτά, κι έτσι δεν υπήρχε περιθώριο να αντιγράψεις, τουλάχιστον από σκονάκι. Εννοείται ότι στις εξετάσεις αυτές, με τα ανοιχτά βιβλία, τα θέματα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Και θυμάμαι μια φορά, στα Πολυμερή, που είχαμε απαντήσει στα τρία από τα τέσσερα θέματα και συζητούσαμε σχεδόν ανοιχτά για το τέταρτο, κι επειδή κανείς από τους γύρω δεν ήξερε απο πού να το πιάσει, είχαμε καταλήξει να συζητάμε περί ανέμων και υδάτων.

Και μια και το έφερε η κουβέντα και επειδή το αδίκημα έχει παραγραφεί, να ομολογήσω ότι ως φοιτητής στο ΕΜΠ είχα πάρει μια φορά μέρος σε οργανωμένο κύκλωμα αντιγραφής, αν και ήμουν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Τέτοιες επιχειρήσεις οργανώνονταν στις μεγάλες σχολές, Πολιτικούς Μηχανικούς και Μηχανολόγους, οπότε είχαν ζητήσει τις υπηρεσίες μου για το μάθημα της Χημείας του πρώτου έτους, που για έναν Χημικό Μηχανικό ήταν πολύ εύκολο.

Μας είχαν πάει, δυο-τρεις χημικούς, σε ένα καφενείο στη Μπουμπουλίνας, σε ένα πίσω δωματιάκι. Κάποιος είχε καταφέρει να βγάλει τα θέματα έξω, προφανώς δίνοντας λευκή κόλλα, και μας τα έφερε, μαζί με κόλλες που είχαν τη σφραγίδα του μαθήματος. Καθίσαμε λοιπόν και λύσαμε τις ασκήσεις, που ήταν εύκολες -θυμάμαι μάλιστα ότι εγώ έγραφα για έναν Άραβα, οπότε ο επικεφαλής με συμβούλευε να κάνω ανορθογραφίες για να είναι πιο πειστικό το γραφτό.

Τελειώσαμε, δώσαμε τις κόλλες στον επικεφαλής κι εκείνος ανέλαβε τα υπόλοιπα. Κάποιοι θα φρόντισαν να τις δωσουν στους ενδιαφερόμενους -αφήνοντάς τις στις τουαλέτες, υποθέτω, αν και αυτό δεν ήταν δική μου έγνοια. Πληρωθήκαμε βέβαια για τον κόπο μας, αλλά δεν θυμάμαι καθόλου το ποσό, ούτε καν την τάξη μεγέθους.

Αυτό ήταν το μόνο αντιγραφικό αμάρτημα της φοιτητικής μου ζωής, τα άλλα είναι πταίσματα. Αφού όμως έχω αμαρτήσει, ίσως δεν μου ταιριάζει να ρίξω την πρώτη πέτρα στους 106 αντιγραφείς της Πάτρας…

181 Σχόλια προς “Οι ΔΑΠίτες αντιγράφουν υπέροχα”

 1. Pedro Alvarez said

  Το καλό σκονάκι έχει μεγάλη διδακτική αξία! Για νο το ετοιμάσεις, μαθαίνεις! και μαθαίνεις the hard way γιατί πρέπει να συμπεριλάβεις το ζουμί του μαθήματος, που απαιτεί κριτική διαλογή και κόπο. Κι αν μάθεις τα σκονάκια ,περνάς το μάθημα χωρίς να τα χρησιμοποιήσεις…

 2. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  «Κάθε σημαντικό γεγονός στη σύγχρονη εποχή εξελίσσεται σαν φτηνή αντιγραφή του ιστορικού παρελθόντος». Αυτό είχε αντιληφθεί και διατυπώσει στο έργο του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» ο Γερμανός Φιλόσοφος Καρλ Μαρξ.

  Χά, χά, χά

 3. Πάνος με πεζά said

  Δε μπορώ να καταλάβω, στα «θέματα» που είχαμε στο ΕΜΠ, υπήρχε ένας κλειδάριθμος σχετιζόμενος με το όνομα ή τον αριθμό του του φοιτητή, και τροποποιούσε τα βασικά δεδομένα (π.χ. τις διαστάσεις ενός ξυλοτύπου). Ποτέ δύο θέματα δεν ήταν δυνατόν να έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια αποτελέσματα.
  Το λέω γιατί αν κατάλαβα καλά, είχε να κάνει με μαθηματικά ή διαβόητη αντιγραφή, δεν ήταν «μπλα-μπλα»…

 4. Πάνος με πεζά said

  Και να προδώσουμε και μια παλιά μας τέχνη, Η τακτική μου για σκονάκι στο ΕΜΠ ήταν μια : είχα ένα scientific CASIO, με μαύρη θήκη που άνοιγε, Εκεί στο καπάκι, από τη μέσα μεριά, έγραφα με μαύρο ραπιντογράφο, πάνω στο μαύρο πλαστικό. Εκ πρώτης όψεως, δεν έβλεπες τίποτα, αλλά στα φώτα των αιθουσών, υπό κλίση, τα σκονάκια γυάλιζαν και διαβάζονταν… Καλό; Δεν έκανα πολλά, μου χρειάστηκαν ακόμα λιγότερα, αλλά θυμάμαι μια φορά, είχαν βάλει ένα μακρυνάρι τύπο που υπήρχε σε ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ του βιβλίου (στο κάτω μέρος της σελίδας, με μικρά γράμματα), και, πώς είχε πάει το μυαλό μου, το είχα «πιάσει»…

  Το κομπιουτεράκι έχει μείνει σε κάποιο συρτάρι, με τα σκονάκια ακόμα ανεξίτηλα πάνω του…

  Οι πιο προχωρημένοι είχαν το CASIO PB-1000, σα σημερινό tablet, που είχε ρύθμιση στη γωνία θέασης της οθόνης. Κάποιος από πάνω, μπορεί να μη διάβαζε τίποτα, ενώ εσύ κοιτώντας το υπό πλάγια γωνία, να διάβαζες κανονικά…

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  @3: Σε σχέση με «τα δικά μας» (ή τα μαθηματικά των αμιγώς θετικάριων) τα μαθηματικά των σχολών διοίκησης και οικονομίας είναι παιδική χαρά.
  Γι’ αυτό και οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών έχουν την τάση να κάνουν λάθος στους συντελεστές. 😀
  (κάνε εσύ κι εγώ λάθος σε κάποιον τελεστή και θα δεις για πότε θα πέσει το σπίτι, ή πόσο γρήγορα θα βαρέσει το μπούχολτζ του μετασχηματιστή) 😮

 6. Πέραν του ηθικού μέρους του θέματος, οι 106 πρέπει να ήταν και μ…, αν αντέγραψαν όλοι από την ίδια πηγή. Αν πάλι απευθύνθηκαν σε γραφείο λύσης ασκήσεων και συγγραφής εργασιών (έχω ένα φίλο που βγάζει ένα όχι αμελητέο συμπλήρωμα της σύνταξής του μέσω ενός τέτοιου γραφείου, το οποίο λειτουργεί νόμιμα και κόβει και αποδείξεις!) και αυτό έδωσε σε όλους την ίδια λύση, ε, πρέπει να πάνε να δείρουν τον υπεύθυνο. Θα τους τιμωρούσα για την αντιγραφή, αλλά θα έδειχνα μεγάλη επιείκεια για τον ξυλοδαρμό 🙂

 7. Pedis said

  Κατάλαβα … σήμερα θα γίνει ο χαμός με τις «προσωπικές μαρτυρίες» και τις ιστορίες του παππού στον πόλεμο …

  – με σκονάκι στο γυμνάσιο, που είναι υποχρεωτικό σχολείο, αθώος ο κατηγορούμενος, μετά, και ειδικά στο πανεπιστήμιο, να του παίρνουν το κεφάλι.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Ακριβώς, και είναι και ευθύνη των καθηγητών που δεν βάζουν αυτή τη στοιχειώδη διασφάλιση.

  6 Μπορεί ο ένας να την εδωσε σε έναν άλλον και να του είπε «Άλλαξέ τα όμως, μην δώσεις τα ίδια. Και προ παντός μην τα δώσεις αλλού». Κι αυτός θα είπε «Εννοείται, μαλάκας είμαι;»

 9. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!

  Παρ’ όλο που διάκειμαι συμπαθώς προς τη ΔΑΠ, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να καταδικάσω απερίφραστα την ενέργειά της. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι αντιγραφές στα πανεπιστήμια, είναι και ένα σωρό άλλα αρνητικά φαινόμενα και δεν αφορούν μια φοιτητική παράταξη, αλλά όλο το φοιτητικό κίνημα.

  Ίσως να είναι η ευκαιρία, τώρα που η «αριστερά;» είναι στην εξουσία, να γίνει μια προσπάθεια κάτι να αλλάξει ως προς αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, η αντιπολίτευση – πιστεύω – θα συμφωνήσει.

  Αυτό όμως που εγώ αντιλαμβάνομαι, είναι ότι όχι μόνο δεν θα γίνει καμιά τέτοια προσπάθεια, αντίθετα ενθαρρύνονται και άλλες ανομίες και παρατυπίες.

 10. atheofobos said

  Πιστεύω πως είμαι ο μόνος που έχει αντιγράψει με την βοήθεια του υποδιευθυντού Γυμνασίου χωρίς αυτός να το ξέρει!
  ΤΟ ΣΚΟΝΑΚΙ, Η ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚ ΠΑΧΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2006/12/blog-post_08.html

 11. Πάνος με πεζά said

  Γράφαμε Εφαρμοσμένη Υδραυλική. Δύσκολο μάθημα, αλλά κυκλοφορούσε ένα ωραίο εξωσχολικό πράσινο βιβλίο, του Γιακουμάκη. Το είχαμε πάρει όλοι, γιατί είχε ωραίες ασκήσεις, και πάντα «έπεφτε» και στις εξετάσεις μια από κει μέσα, ας μην είχε διδαχτεί. Ήξεραν ότι όλοι το είχαμε το βιβλίο, υποκαθιστούσε, θα λέγαμε, το επίσημο.

  Στις εξετάσεις, θυμάμαι μέχρι σήμερα την αναγγελία του επιτηρητή, σε κάποια ανύποπτη στιγμή (εννοείται, γράφαμε με βοηθήματα) :

  – Για όσους ακόμα δεν το έχουν βρει, το 3ο θέμα είναι στη σελίδα (π.χ.) 113, του Γιακουμάκη.

 12. gbaloglou said

  «εγώ έγραφα για έναν Άραβα, οπότε ο επικεφαλής με συμβούλευε να κάνω ανορθογραφίες για να είναι πιο πειστικό το γραφτό»: πάλι καλά που δεν σου είπαν να βάλεις και καμιά μισοαρχινισμένη εκ δεξιών και σβησμένη σειρά!

 13. LandS said

  1 Αυτό και λογικό ακούγεται και μου το έχει επιβεβαιωθεί στη πράξη από «ένα γνωστό μου» 🙂
  2 Μα και η ανακοίνωση της ΔΑΠ φαίνεται να είναι «αντιγραφή» από άλλο «διαγώνισμα».

  5 Τα τζιμάνια του ΔΝΤ δεν είναι απόφοιτοι μπίζνες αντμινιστρέσιον είναι Οικονομολόγοι, σε παρακαλώ. Και μόνο ένας μηχανικός θα πίστευε ότι τύποι με υψηλές εξαψήφιες αποδοχές θα θεωρούσαν ότι το ίδιο μέγεθος πολλαπλασιαστή ισχύει και στον ανοδικό και στο καθοδικό κλάδο του Κύκλου. Τις πολιτικές σκοπιμότητες φυγείν αδύνατον αδερφέ.

 14. spiral architect 🇰🇵 said

  Στα χρόνια μου ναι μεν γίνονταν αντιγραφές, η επιτυχία τους όμως έγκειτο στο ατομικό επίπεδο δεξιότητας 😉 του αντιγραφέα. Στις ασκήσεις γράφαμε με ανοιχτά βιβλία, στη δε θεωρία τα βιβλία ακουμπιόνταν στο πάτωμα. Οι φοιτητικές παρατάξεις (ακόμα και οι συνήθεις ύποπτοι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) δεν ασχολούνταν με τέτοιες διαδικασίες, απλά μετά την κατάργηση του Ν.815 απορροφήθηκαν στο να ανοίξουν κονέ με τους αιρετους καθηγητές των συμβουλίων διοίκησης, η δε Πανσπουδαστική κατάγγελλε αυτές τις μεθόδους. Από την άλλη η πτυχιακή εργασία των μηχανικών ήταν αποτέλεσμα προσωπικού κόπου του συντάκτη της.
  (σε εκτεταμένα αντικείμενα οι συμμετέχοντες στην πτυχιακή μπορεί να ήταν μέχρι δυο)
  Βιβλιογραφία και παλιότερες πτυχιακές συναφούς αντικειμένου έβρισκες μεν στις βιβλιοθήκες, αλλά το κοπυπάστε ήταν άγνωστο στην εποχή που καλά-καλά δεν ξέραμε την έννοια του προσωπικού υπολογιστή.

  (#5 τέλος: wiki)

 15. Θεοδώρα said

  Καλημέρα σε όλους, η αντιγραφή στην Πάτρα έγινε ακριβώς όπως λες Άγγελε #6 (το ξέρω από φίλο φίλης που είναι σε αυτό το τμήμα φοιτητής) οπότε θα έχει πλάκα να μάθουμε που και σε τι κατάσταση είναι τώρα ο συγγραφέας !!!

  Νοικοκύρη μου θύμησες ότι το ίδιο κόλπο με σφραγισμένη κόλλα είχε κάνει και η αδελφή μου στο τμ. λογιστικής προ 15ετίας (ΤΕΙ Χαλκίδας), είχε βρει σφραγισμένες κόλλες, είχε γράψει όλα τα θέματα πάνω (μάλλον ήταν 2η εξεταστική και γνωστό τι θα μπει) και απλά αντικατέστησε τις κόλλες και παρέδωσε στην αίθουσα την προ-γραμμένη ! Εγώ δεν τόλμησα ούτε χρειάστηκε ποτέ να κάνω κάτι τόσο παρακινδυνευμένο, χάραζα ελάχιστες λέξεις πάνω σε κίτρινους bic !

 16. Pedro Alvarez said

 17. Pedro Alvarez said

  Έριξα μια ματιά σε ύλη/τυπικά θέματα εξετάσεων του μαθήματος «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα». Είναι τόσο ηλιθιωδώς άχρηστα και ξεπερασμένοι τυφλοσούρτες (έχει ανακαλυφτεί το κομπιούτερ και η Βολφραμάλφα βρεεε! ) που καλά κάνανε κι αντιγράψανε το ίδιο!

 18. Παρά τη μακροχρόνια έκθεσή μου στην αποδεδειγμένη πλέον Σοβιετία της Ελλάδας, τώρα μόλις κατάλαβα πού κολλούσε η αναφορά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στον Μαρξ. Γενική θεωρία της αντιγραφής! εντυπωσιάστηκα λοιπόν.

 19. gpoint said

  Η αντιγραφή στους φοιτητές είναι εκ των ουκ άνευ και φυσικά όχιι κατακριτέα.. η ανακοίνωση της ΔΑΠ είναι γιακλωτσιές αλλά γενικά το φαινόμενο των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων είναι σιχαμερά αποκρουστικό και αμφιβάλλω αν λειτουργεί όπως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
  Δική μου εμπειρία ήταν από την Πανσπουδαστική όταν ζήτησα βοήθεια για να γράψω σε μεμβράνες και να τυπώσω τις σημειώσεις Κβαντομηχανικής που βάσταγα από τις παραδόσεις γιατί βιβλίο ουσιαστικά δεν υπήρχε και θέλανε με το ζόρι να γράψουνε πως οι σημειώσεις ήταν προσφορά της Πανσπουδαστικής χωρίς να αναφέρουν τα ονόματα των δυο που τις είχαμε φιάξει επειδή δεν δεχόμαστε να γραφτούμε σ’ αυτούς !!
  Πάντως σε μερικά μαθήματα η εγγραφή στην Πανσπουδαστική εξασφάλιζε την προαγωγή και σε κάποια άλλα η εγγραφή στην Ζωή ή τον Σωτήρα !!

 20. spiral architect 🇰🇵 said

  @13γ: Οικονομολόγοι; Σιγά τους επιστήμονες! 😛
  (καθότι, No, Economics Is Not a Science)

 21. gpoint said

  Οσον αφορά τα σκονάκια το τέλειο κόλπο εφάρμοσε συμφοιτητής μου που δεν πήγε να δώσει εξετάσεις και μετά με περίσσειο θράσος πήγε και ζητούσε την κόλλα του ενώ ορκιζότανε πως είχε γράψει άριστα. Τελικά-λιγο μετά την πτώση της χούντας- φοβισμένος ο καθηγητής μην τον βγάλει χουντικό τούβαλε ένα 8 και ησύχασε.

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Με αφορμή την αντίδραση της ΔΑΠ, θυμήθηκα ένα βίντεο από εκδήλωση της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη. Ο Βουλγαράκης να χτυπάει ένα νταούλι συμμετέχοντας έτσι στο υβρεολόγιο των ΔΑΠιτών κατά του ΓΑΠ.

  Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, πίσω από το κάθε γεγονός, να αναλογιζόμαστε την αισθητική του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται το γεγονός.

  Στα κοινωνικά δίκτυα μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτή την αισθητική. Αν αυτό είναι για μας δύσκολο, πάντα υπάρχουν… εκπρόσωποι του κάθε χώρου και μας την αποκαλύπτουν.

 23. gpoint said

  # 20

  η λέξη οικονομία μόνο με την έννοια της τσιγγουνιάς έχει επιστημονική σημασία

 24. 3 Πάνος με πεζά said: Ποτέ δύο θέματα δεν ήταν δυνατόν να έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια αποτελέσματα…»

  Ακριβώς: Έτος …π.Χ.Εεξετάσεις στη Μετεωρολογία. Ελεύθεροι για κάθε είδους συνεργασία, χρήση βοηθημάτων κλπ.. Όμως ….πονηρός ο βλάχος: Οι ασκήσεις ήταν ολόιδιες για όλους αλλά με διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα. Έλυνα και έγραφα. Δίπλα μου ένας συμφοιτητής (διετής, που λέγαμε, δηλαδή στάσιμος από την προηγούμενη χρονιά) έβλεπε …το ταβάνι, μηδέν πράττων. Τελείωσα γρήγορα, και μου ζήτησε να τον βοηθήσω. Το έκανα με προθυμία, υπαγορεύοντάς του μέχρι το …τελεία και παύλα. Ύστερα, άρχισα να ρίχνω μια γρήγορη ματιά στο δικό μου γραπτό (πάντα το έκανα αυτό). Ο φίλος τότε, μου λεει με ύφος σοβαρό: Συνάδελφε, αν θέλεις να σε βοηθήσω, διότι εγώ έχω τελειώσει το δικό μου!
  (Τέλειος έ! Μετά …έτη πολλά ευτύχησε να είναι ο κομματικός εκλεκτός για τη θέση του Γενικού Διευθυντή κρατικής εταιρείας-χρεωκοπησάσης βεβαίως!)

 25. spiral architect 🇰🇵 said

  @17: Κάτσ’ καλά, γιατί θά’ ρθει ο Λάμπρος να μας απλώσει σεντόνια για την χρησιμότητα της κατ’ οίκον διδακτικής! 😀

 26. Κουνελόγατος said

  Θα γίνω για λίγο (όχι Φάντομ Ντακ, αλλά) Γζ.

  Μας έλεγε ο καθηγητής μας στο φροντιστήριο Γιάννης Κ. (τότε 27 χρόνων, εμείς 15) για το Πανεπιστήμιο, είχε τελειώσει το Φυσικό. Ήταν αδιάβαστος σε κάποιο μάθημα, και δεν ήξερε τι να γράψει. Στη μικρή αίθουσα, μια συμφοιτήτριά του είχε κάνει σκονάκι και το είχε κολλήσει στο πόδι της (ψηλά, κάτω από μια μακριά φούστα, που τότε ήταν της μοδός). Σηκώνει ξαφνικά τη φούστα και του λέει «γράφε Γιάννη». Κι αυτός ο φουκαράς δε μπορούσε να γράψει, διότι κοίταζε τα πόδια της. Αυτά.

 27. Κουνελόγατος said

  Στο Πανεπιστήμιο αντέγραψα πλήρως σε κάποιο Δίκαιο, που ήταν γραμμένο στην Καθαρεύουσα από τον Καθηγητή Σπηλιόπουλο (αν θυμάμαι καλά) και δεν είχα καμμιά διάθεση να διαβάσω. Ακόμη φοβάμαι μη με πιάσουν.

 28. LandS said

  Μιλάμε για εργασία. Όχι για διαγώνισμα. Στο διαγώνισμα βρίσκεις κάτι τέτοιο http://androulakis.bma.upatras.gr/mediawiki/index.php/%CE%94%CE%9C%CE%A5_%CE%99%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_2009
  Και ναι αν δύο έγραψαν σωστά τα γραπτά τους θα ήταν όμοια αν όχι ίδια. Εκτός αν οι ερωτήσεις ή ορισμένα δεδομένα αλλάζουν από εξεταζόμενο σε εξεταζόμενο.

  Σε εργασία όμως όπου

  «Για κάθε ενότητα η εργασία περιλαμβάνει τα παρακάτω:
  Παρουσίαση της ύλης με πρωτότυπο τρόπο (έκταση περίπου η μισή από αυτήν που υπάρχει στα βιβλία)
  Πρωτότυπο παράδειγμα με σχήματα και εικόνες πρωτότυπες (αν έχουν παρθεί από άλλες πηγές πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε την άδεια για αυτό). Ένας δικτυακός τόπος που παρέχει τέτοιες άδειες είναι η wikipeadia. Ειδικά για τα μαθήματα Στατιστικής το παράδειγμα θα πρέπει να περιλαμβάνει πραγματικά δεδομένα και επίλυση με το στατιστικό πακέτο R.
  Τα κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών είναι:
  η συνεργασία για τη δημιουργία τη σελίδας (5%)
  ο σεβασμός στο προηγούμενο υλικό (10%)
  η πληρότητα και ορθότητα της εργασίας (50%)
  η αισθητική του κειμένου (5%)
  η διασύνδεση με τις υπόλοιπες σελίδες (30%) » (αναφέρεται σε συμβολή σε γουίκι)

  Πώς διάολο τους ήρθε να αγοράσουν έτοιμη δουλειά;

 29. Πάνος με πεζά said

  @ 24 : Ναι, εγώ δεν έλεγα τα θέματα των τελικών εξετάσεων αλλά τα «Θέματα» (εργασίες) που παίρναμε στο σπίτι, για ετοιμασία και παράδοση στη διάρκεια του εξαμήνου. Αυτά είχαν διαφοροποιημένα δεδομένα. Φυσικά, στις τελικές εξετάσεις, όλοι έγραφαν τα ίδια. Νομίζω ότι το εν λόγω, τέτοιο (οικιακό) θέμα δεν ήταν;

 30. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  16 Από πού είναι η φωτογραφία; Κορέα;

  Και θυμήθηκα το ανέκδοτο για εκείνον που βλέπει από την κόλλα του διπλανού του την απάντηση στο πρόβλημα, αλλά όχι και τις πράξεις που προηγήθηκαν διότι αυτές βρίσκονται στην προηγούμενη σελίδα.

  Οπότε γράφει: «Και κατόπιν πολυπλόκων μαθηματικών υπολογισμών καταλήγουμε ότι φ = 15,28»!

 31. Avonidas said

  Τελειώσαμε, δώσαμε τις κόλλες στον επικεφαλής κι εκείνος ανέλαβε τα υπόλοιπα. Κάποιοι θα φρόντισαν να τις δωσουν στους ενδιαφερόμενους -αφήνοντάς τις στις τουαλέτες, υποθέτω, αν και αυτό δεν ήταν δική μου έγνοια. Πληρωθήκαμε βέβαια για τον κόπο μας, αλλά δεν θυμάμαι καθόλου το ποσό, ούτε καν την τάξη μεγέθους.

  Ε, δεν θα ήταν αρκετά, τότε.

  Αυτό ήταν το μόνο αντιγραφικό αμάρτημα της φοιτητικής μου ζωής, τα άλλα είναι πταίσματα. Αφού όμως έχω αμαρτήσει, ίσως δεν μου ταιριάζει να ρίξω την πρώτη πέτρα στους 106 αντιγραφείς της Πάτρας…

  Πρώτα την έριξες, όμως, μετά κοκορεύτηκες ότι δεν έχεις κάνει ποτέ σκονάκι και στο τέλος ομολόγησες «κατόπιν παραγραφής»* ότι έκανες το τρισχειρότερο, κατ’ εμέ, να βοηθήσεις σε μαζική αντιγραφή. Αλλά αφού δεν το έκανες για την παράταξη, είναι ΟΚ.

  Εύγε.

  *Σιγά την παραγραφή, αφού αυτό που έκανες δεν είναι παράνομο.

 32. LandS said

  20 🙂 🙂
  Ναι αλλά λέει Economics is not a science in the way that physics or chemistry is a science. Yet, this is not something to be lamented. Economics is not, and will never be, at the stage where models can precisely predict the day on which a financial crisis will start before it happens, but this is not due to the lack of legitimacy of the field; instead, it is due to the inherently unpredictable sphere of study in which economics operates.

  Πράγμα το οποίο είναι λάθος, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να μη πει επιστήμονα ένα Μετεωρολόγο ή ένα Σεισμολόγο.
  Είναι κάτι άλλο, πέρα από το ενδογενώς απρόβλεπτο πεδίο, που κάνει τα Οικονομικά να μην είναι επιστήμη. Cui bono που λεν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι και follow the money που λέγαν οι Λατίνοι (σικ 🙂 ) .

 33. Avonidas said

  Από συνέντευξη της πρωθυπουργάρας μας στους Schooligans:


  Σκονάκια έκανες;

  Ναι, κλασικά. Και στο σχολείο, αλλά και στο Πολυτεχνείο όπου είχα μπει Πολιτικός Μηχανικός. Τολμώ να το πω!

  Τολμάει να το πει! Και γιατί να μην τολμάει, άλλωστε, αφού όλη η χώρα θα τον πει μάγκα; Τουλάχιστον θα τον έλεγε τότε. Τότε που χειροκροτούσε και τον Πάγκαλο που είναι χύμα και τα λέει «έξω απ’ τα δόντια». Όσο ακόμα δούλευε η κουτάλα και μοίραζε τζάμπα σούπα.

 34. Avonidas said

  πράγματι, στο άθλημα της παραγωγής και διανομής σημειώσεων, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για το πανεπιστήμιο, δεν επιδίδεται μόνο η ΔΑΠ, αλλά και η ΠΑΣΠ.

  Ενώ ο Αριστερός ο σωστός δεν μοιράζει σημειώσεις. Χτίζει το γραφείο του καθηγητή.

 35. ΚΩΣΤΑΣ said

  34

  Με τον καθηγητή μέσα! 🌞

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Μια ερώτηση προς εκείνους που έχουν γνώση για το τι συμβαίνει στην εκπαιδευτική πραγματικότητα άλλων χωρών.
  Η αντιγραφή είναι γνώρισμα ελληνικό ή συμβαίνει το ίδιο και αλλού;

  Μια αυθόρμητη απάντηση από μένα είναι ότι παρόμοια πράγματα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Είναι όμως έτσι;

 37. giorgos said

  Περί οίκονομίας.
  «<<Ολοι οι αδεκαροι και πειναλεοι μιλανε συνεχεια περι "οικονομιας" αυτο βεβαια απο μια αποψη ειναι φυσικο ,αφου πεινανε ,λεφτα ονειρευονται , δηλαδη σκεφτονται με την κοιλια οπως κι εμεις .
  Μηπως ομως τελικως η οικονομια δεν λυνει ποτε και πουθενα κανενα προβλημα;
  Ειναι αραγε η οικονομια επιστημη; Τι παει να πη οικονομια;
  Η οικονομια ειναι η απλουστερη των επιστημων και θελει να πη οτι οποιος δουλευει πρεπει να τρωη .
  Η "διακυμανση των τιμων" ειναι που κανει την οικονομια περιπλοκη αριθμομαγειρικη επιστημη . Αυτο ομως δεν ειναι θεμα οικονομικο .
  Η οικονομια στηριζεται στο αυτονοητον γεγονος , οτι πρεπει να υπαρχουν λεφτα .
  Πως ομως βγαινουν τα λεφτα; H οικονομια δεν ειναι σε θεση να προσδιοριση .
  Και τουτο ειναι φυσικο , η εξευρεση χρηματων , που ειναι εργο της πολιτικης , ειναι αλλο πραγμα απο την διαχειρηση τους , που ειναι εργο της οικονομιας .
  Ποια ειναι η δικη μας πολιτικη που θα μας προμηθευση το χρημα;
  Δεδομενου οτι το "χρημα" ειναι πνευματικης σημασιας φαινομενο (παρηχθη δια των ιδεων που μετεμορφωσαν τις κοινωνιες και εθεσαν συνεκτικο τους δεσμο την πνευματικη εννοια της εργασιας) επεται οτι αν δεν εχεις τις αντιστοιχες ιδεες, δεν μπορεις να εχης και το χρημα.
  Δηλαδη εν ολιγοις , η πτωχεια κοινωνικων ιδεων ειναι και οικονομικη φτωχεια.
  Οντως οι κοινωνιες που δεν εχουν σημερα χρηματα ειναι ακριβως αυτες που δεν εχουν τις αντιστοιχες ιδεες για παραγωγη.
  Δεν λεμε οπωσδηποτε βιομηχανικη παραγωγη διοτι ως παγκοσμιο φαινομενο η παραγωγη δεν περιοριζεται μονο στις μηχανες .
  Η παραγωγη απο μαγειρευμενες μπαμιες -αλλα καλομαγειρευμενες και υγιεινες – ειναι εξ ισου παραγωγικον γεγονος οσο και ενα αεροπλανο .
  Ουτε και ειναι αλλωστε τυχαιον,οτι το καλομαγειρευμενο φαι ειναι αναποσπαστο στοιχειο της εννοιας του αεροπλανου , οτι μαλιστα ειναι και προυποθετικον της ολης εννοιας , το αντιλαμβανομεθα απο το γεγονος οτι οι αεροπορικες εταιρειες αυτο διαφημιζουν και οχι τα φτερα η τις τουρμπινες …

  Αντιθετα οι υποαναπτυκτοι και οι ενδεεις στις ιδεες , επιμενουν παντα στις "επενδυσεις" και ετσι μενουν παντα φτωχοι , οπως εμειναμε κι εμεις απο εποχης πρωτου συνταγματος Επιδαυρου και εντευθεν επειδη μειναμε αποκλειστικως στις "επενδυσεις"
  Αλλα για να ερθουν οι "επενδυσεις" πρεπει να βρουν να επενδυθουν σε ιδεες .
  "Επενδυσεις" σκετες , δηλαδη ως μεταφερομενο χρημα , εχομε που καλουμε απο το 21 κι δω συνεχεια , αλλα ουδεποτε ηρθαν .

  Το ιδιο και με την " αναπτυξη" τι αναπτυξη;
  Ο Α.Παπανδρεου εκαμε αναπτυξη . 2,8% αυξηθηκε το ακαθαριστο εθνικο εισοδημα μονο το 1988 και 3,7 % . Περιττον να τα αρνουμεθα , γιατι υπαρχουν σε κειμενα διεθνους εγκυροτητας (βλ.π.χ. στην γνωστη σειρα "L' etat du monde '89-90" σελ.476)
  Και τι λοιπον εκαμε η "αναπτυξη" ; Kαι τι εκαμε η "προοδος των κοινωνικων κατακτησεων" που επετευχθη μ' αυτην την αναπτυξη και που οντως υπηρξε;
  Αυτο που εχομε ως δεδομενο ειναι μια γενικη καθιζηση των παντων -κοινωνικη ,μορφωτικη , πολιτιστικη κ.λ.π. – που οδηγησε στην πληρη υποβαθμιση της κοινωνικης ζωης .
  Καμια σημασια γι΄αυτο δεν εχουν τα σκανδαλα , γιατι σκανδαλα παντα και στο παρελθον υπηρξαν , το μεγαλυτερο δε και σκανδαλωδεστερον οτι δεν υπηρξε μεταπολεμικα καμμια αναπτυξη (ενας αναπτυσσομενος δεν διωχνει τους εργατες που του χρειαζονται…)
  Εχομε λοιπον την "αναπτυξη " και ταυτοχρονα εχομε και την αναπτυξη της υπαναπτυξης !! Tι την επικαλουμαστε συνεπως διαρκως;
  Υποθετομε λοιπον οτι τα συνθηματα μας σωθηκανε . Η οικονομια ειναι προβλημα ιδεων και οχι χρηματων . Κι αυτες πρεπει να βρουμε .
  Απλην αποδειξη του γεγονοτος οτι η οικονομια δεν ειναι θεμα χρηματων αποτελει η διαπιστωση , οτι σε κοινωνιες που βρηκαν αλλους τροπους παραγωγης χρηματος απ' τους σημερινους , η οικονομια ως κλαδος της πνευματικης δραστηριοτητας του ανθρωπου ειναι αγνωστη .
  Η οικονομια , οπως η κοινωνιολογια και η ψυχολογια – "κλαδοι" επισης αγνωστοι στο παρελθον – ειναι τροποι μελετης κοινωνικων καταστασεων που προυποθετουν συγκεκριμενα δεδομενα .
  Σε κοινωνιες που αυτα δεν υπαρχουν , η οικονομια αποτελει πανακεια των μονιμως αλυτων προβληματων τους .
  Για την περι οικονομιας ιδεα στον τοπο μας , χαρακτηριστικο ειναι ενα γεγονος οχι πολυ παλιο , οταν η Νομικη Σχολη Αθηνων χωρισθηκε σε νομικο και οικονομικο τμημα , γυρω στις αρχες της δεκαετιας του '60 , πολλοι φοιτηται αφηναν το νομικο και μετεγραφονταν στο οικονομικο για να γινουν πλουσιοι στο μελλον…!!
  Από τό βιβλίο "Η Ελλάς ώς Κράτος Δικαίου"

 38. cronopiusa said

  Γαλάζιοι νεογέροντες

  101 Formas de Copiar en un Examen – Sketch

 39. Avonidas said

  #35. Ε, ναι, μισές δουλειές θα κάνουμε τώρα; 😛

 40. Πάνος με πεζά said

  Οι δικές μου σημειώσεις κάνανε τόσο μεγάλους γύρους, που αρκετές φορές μου είχαν ειστρέψει…οι φωτοτυπίες τους ! Κάποιος στο δρόμο, έχανε τις πρωτότυπες…

  Άλλο τώρα, κατά ένα ανέκδοτο-αστικό μύθο : σε εξετάσεις, στο τέλος της εκφώνησης του θέματος, ο καθηγητής, αφού ζητάει να υπολογιστεί το τάδε, το δείνα κλπ., αναφέρει «δίδεται ό,τι χρειάζεται».

  Φοιτητής λοιπόν, του γράφει «Ε, αφού δίδεται ό,τι χρειάζεται, δίδεται και η λύση».

 41. spiral architect 🇰🇵 said

  @32: Tip: Στην ΕΣΣΔ οι παιδαγωγικές, ιατρικές, γεωπονικές, πολιτικοοικονομικές καθώς και σχολές μηχανικών μαζί με τις μέσες τεχνικές σχολές χαρακτηρίζονταν σαν ινστιτούτα, έχοντας σαν σκοπό τη δεξιότητα στο αντικείμενο σπουδών και μετέπειτα στην παραγωγή. Επιστημονικές-ερευνητικές σχολές χαρακτηρίζονταν οι μαθηματικές, φυσικές, χημικές, κλασσικών σπουδών κλπ «ριζικές» σχολές.

 42. Πάνος με πεζά said

  @ 36 : http://www.eleftherostypos.gr/diethni/39043-kathigitis-sto-panepisthmio-ths-mpolonia-protrepei-tous-foitites-na-antigrafoun/

 43. Avonidas said

  #36. Μια ερώτηση προς εκείνους που έχουν γνώση για το τι συμβαίνει στην εκπαιδευτική πραγματικότητα άλλων χωρών.
  Η αντιγραφή είναι γνώρισμα ελληνικό ή συμβαίνει το ίδιο και αλλού;

  Συμβαίνει παντού, αλλά αν σε πιάσουν τελείωσες.
  Κι όταν λέμε τελείωσες, δεν εννοούμε χάνεις την εξεταστική ή μηδενίζεσαι, εννοούμε παίρνεις πόδι από τη σχολή σου.

  Χωρίς να σε υπερασπιστεί κανείς, πόσο μάλλον «το κίνημα».

 44. sarant said

  34-35 Είναι ζήτημα αν έχουν γίνει πάνω από τρία τέτοια περιστατικά, από ΕΑΑΚίτες, αλλά θα τα ακούμε συνέχεια.

 45. Πάνος με πεζά said

  Εϊναι για λογοκλοπή, βεβαίως, όχι για τις εξετάσεις.

 46. Avonidas said

  #44. Εάν είχε συμβεί έστω κι ένα τέτοιο περιστατικό από Δεξιά παράταξη, θα σταματούσες ποτέ να το αναφέρεις;

  Θεωρείς ότι είναι κάτι το ασήμαντο, μέσα στα πλαίσια της φοιτητικής καθημερινότητας, αθώα πλακίτσα;

 47. Pedro Alvarez said

 48. spiral architect 🇰🇵 said

  Άποψη επί του θέματος από γνωστό ανεξάρτητο 😛 ιστότοπο: Το αβγό των 106
  (εναλλακτικός τίτλος: Της κοντής ψωλής της φταίνε οι τρίχες)

 49. sarant said

  46 Θεωρώ ότι είναι τεράστιο λογικό λάθος να λες «ο αριστερος χτίζει το γραφείο του καθηγητή» με αφορμή ένα μεμονωμένο περιστατικό που έγινε από μια μερίδα που, έτσι κιαλλιώς, κάθε άλλο παρά εκφράζει το σύνολο της αριστεράς. Με την ίδια λογική θα μπορούσες να πεις «Οι δεξιοί νεολαίοι δολοφονούν» παραπέμποντας στη δολοφονία του Τεμπονέρα.

 50. 48 Καταπληκτικό παράδειγμα άρθρου «από τον γύρο στην κοκαΐνη και από την πίτσα στις αμφεταμίνες» (όπως παραφράζαμε το «από το τσιγάρο στο χασίς και από το χασίς στην ηρωίνη»). Και καταλήγει με δοξολογία στον Γρυσπολάκη!! τον άνθρωπο που νομίζει ότι το αμαρέτο έχει αρσενικό 😀

 51. Στο Πρίνστον είχαμε (και ισχύει ακόμα) το honor system: μετά τη διανομή των θεμάτων και δυό-τρία λεπτά για τυχόν απορίες, ο καθηγητής έφευγε και γράφαμε εξετάσεις χωρίς επιτήρηση· υπογράφαμε όμως κάθε φορά μια υπεύθυνη δήλωση «I pledge my honor as a gentleman that during this examination I have neither given nor received assistance» (το «as a gentleman» είχε διαγραφεί αφότου το πανεπιστήμιο έγινε μικτό — αν θέλετε το πιστεύετε, αυτό συνέβη μόλις το 1969!), και απ’όσο ξέρω, τα κρούσματα αντιγραφής ήταν πράγματι σπανιότατα.
  Αυτό το σύστημαα ήταν και για τις ΗΠΑ ασυνήθιστο, αν όχι μοναδικό, και αφορούσε μόνο τις εξετάσεις που γράφονταν μέσα στην τάξη. Τυχόν βοήθεια ή και λογοκλοπή σε εργασίες κλπ. μπορεί να επέσυρε κυρώσεις, αλλά δεν συνιστούσε παράβαση του honor system.

 52. Avonidas said

  #49. Σύγκρινε όμως τις αντιδράσεις στο χτίσιμο των γραφείων και στη δολοφονία του Τεμπονέρα. Στην περίπτωση της δολοφονίας, (δικαίως) ξεσηκώθηκε το σύμπαν. Στην περίπτωση του χτισίματος γραφείων, κάτι που κατά τη γνώμη μου σηκώνει μέχρι φυλάκιση αντιμετωπίστηκε λίγο-πολύ ως θεμιτός τρόπος διαμαρτυρίας.

  Με την ευκαιρία, γνωρίζεις ασφαλώς ότι η δολοφονία Τεμπονέρα στιγμάτισε και συνεχίζει να στιγματίζει τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ, δικαίως ή αδίκως.

  Αλλά έστω· αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ΔΑΠ κατηγορείται και λοιδορείται για γλείψιμο στους φοιτητές και στους καθηγητές — και σαφώς αξίζουν αυτή την κατηγορία. Οι αριστερές παρατάξεις, όμως, έχουν αντίστοιχα ένα ιστορικό εκφοβισμού και εκβιασμού των καθηγητών, που φυσικά ενδύεται το μανδύα των «ταξικών αγώνων», και βέβαια τους έχω δει όχι λίγες φορές να υπερασπίζονται τη μετριότητα, την οκνηρία και τα κακώς κείμενα του πανεπιστημίου απέναντι στην υποτιθέμενη «καθηγητική αυθαιρεσία».

 53. spiral architect 🇰🇵 said

  Αντιγραφές γινόντουσαν ανέκαθεν από μαθητές, σπουδαστές, πανεπιστήμια-ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες. Για τις τελευταίες δείτε την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας για ανακαλύψεις εμπορικής χρήσης π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία τη δεκαετία του ΄70 και στην ηλεκτρονική-υπολογιστές το ’00.
  Οι σκοπιμότητες των αντιγραφών ποικίλουν κατά περίπτωση. 😉

 54. cronopiusa said

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  106 φοιτητές, κατά τεκμήριο άνθρωποι με κάποια λογική και κάποια γνώση του κόσμου, έδωσαν την ίδια ακριβώς εργασία, ελπίζοντας ότι η απάτη δεν θα γίνει αντιληπτή. Τέτοια ηλιθιότητα σίγουρα δεν έχω συναντήσει στα παιδάκια του δημοτικού. Αντιγράφουν κι αυτά, αλλά τους κόβει να αλλάζουν κάπως τις απαντήσεις για ξεκάρφωμα. Οι Δαπίτες δεν είναι οι λεβέντες που κόβουν φλέβα για την αριστεία;

 56. Πέπε said

  @43:

  Δεν έχω εμπειρία από το εξωτερικό. Από αφηγήσεις άλλων που έχουν (ή που τους τα αφηγήθηκαν τρίτοι που έχουν κ.ο.κ.) κυκλοφορεί γενικώς ότι στη Δ. και Β. Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι κάτι το τόσο αδιανόητο ώστε όταν οι συμφοιτητές βλέπουν τον Έλληνα να αντιγράφει απορούν: «μα τι κάνεις; γιατί στην ευχή το κάνεις;»

  Τώρα βέβαια, τέτοιες μαρτυρίες τις αξιολογεί καθένας όπως νομίζει. Μπορεί και να ισχύουν, μπορεί και να ανήκουν στη σφαίρα του «μόνο στην Ελλάδα». Από λογοτεχνία και ταινίες πάντως, δε θυμάμαι να έχω δει σκηνικά με αντιγραφές.

  > > Αν αναζητήσετε στο γκουγκλ «Φοιτητικές εργασίες» θα βρείτε κάμποσους ιστότοπους που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους και που λένε, λιγότερο ή περισσότερο απερίφραστα ότι αναλαμβάνουν να γράψουν κάθε λογής φοιτητικές εργασίες, ακόμα και διπλωματικές ή πτυχιακές (παράδειγμα) επί πληρωμή.

  Και διδακτορικά.

  Με βάση την προσωπική μου εμπειρία είναι εντελώς αδύνατο να σου γράψει άλλος το διδακτορικό, αλλά βέβαια η προσωπική μου εμπειρία δεν καλύπτει όλους τους κλάδους του επιστητού, έναν μόνο. Οπότε σε άλλους μπορεί να γίνεται. Και πάλι όμως, ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να το κάνουν; Λίγοι, ουσιαστικά μόνο πανεπιστημιακοί και μερικοί διδάκτορες που θα μπορούσαν να είναι πανεπιστημιακοί και έμειναν εκτός.

  Σε σχετική διαφήμιση που είδα κάποτε φόρα παρτίδα στο ίντερνετ, τονιζόταν η εχεμύθεια: ο πελάτης δε θα μάθει -ούτε και κανείς άλλος- ποιος είναι ο πραγματικός συγγραφέας της διατριβής του.

  Υποθέτω ότι με λίγο ψάξιμο θα βρίσκονται και άλλες ανάλογες διαφημίσεις: αναλαμβάνουμε κάθε είδους κλοπές και δολοφονίες, ξέπλυμα χρημάτων, εξαφανίσεις ατόμων κλπ., εχεμύθεια εξασφαλισμένη.

 57. Σκέφτομαι πως σε μια εικοσαετία κάποιος από αυτούς, τους 106, θα βρεθεί στο τιμόνι καμιάς οικονομικής υπερεσίας του ελληνικού δημοσίου. Και θα έρθει να μας σώσει.

 58. ΑΚ (ο) said

  Ιστορίες-μύθοι για αντιγραφές και σκονάκια:

  – Ξεβιδώνεις το θρανίο, το παίρνεις σπίτι, γράφεις πάνω του ό,τι χωράει να γράψεις και το επιστρέφεις νωρίς νωρίς την επόμενη μέρα. Βέβαια πρέπει να διασφαλίσεις πως δε θα κάτσει άλλος την ώρα της εξέτασης ή όποιος κάτσει ποιο πριν, αν δίνουν μαθήματα πιο πριν, δε θα στο σβήσει ή γράψει από πάνω.
  – Παρόμοια και η τεχνική, όπου τα γραφόμενα εκτυπώνονται σε διαφανή αυτοκόλλητα Α4 και κολλούνται στην επιφάνεια του θρανίου.
  – Στο μαθηματικό Αθήνας, πριν λίγες δεκαετίες, υπήρχε σε μια αίθουσα, μια πρακτική για τέτοιες δουλειές τρύπα στον τοίχο.
  – Για λίγες πληροφορίες, υπάρχει η μέθοδος του στυλού, τύπου διαφανή μπικ. Γράφεις σε χαρτί και το τυλίγεις σε κύλινδρο μέσα στο στυλό και έξω από το μελάνι.
  – Μια συμφοιτήτριά μου (Α), πήγε να κάτσει σε ένα άδειο θρανίο. Έρχεται μια κοπέλα (Β) και της λέει να σηκωθεί. Η Α λέει πως το πρόλαβε, οπότε η Β την απειλεί «καλά.. να το θυμάσαι». Τελειώνει το γράψιμο η Α κι όπως σηκώνεται, κι επειδή η θέση κλείνει όταν δεν έχει βάρος (όπως τα καθίσματα των σινεμά), πετάγονται από διάφορες θέσεις-κρυψώνες σκονάκια, σαν κομφετί σε αποκριάτικο πάρτι.
  – Συμφοιτητής είχε κάτσει κι είχε εκτυπώσει σε σμίκρυνση όλο το βιβλίο, είχε φτιάξει κεφάλαια σε διάφορα σημεία του ρουχισμού του και μάλιστα είχε και σκονάκι για να βρίσκει πού έχει το κάθε χαρτί

 59. dryhammer said

  Δυο – τρεις παρατηρήσεις μια και εκτός που πέρασα από όλα τα θρανία (από νηπιαγωγείο μέχρι πανεπιστήμιο), δούλεψα (μεταξύ άλλων) καί στην παραπαιδεία.

  Πράγματι, το σκονάκι άμα γίνει σωστά δεν χρειάζεται, γιατί με την επεξεργασία της ύλης και το γράψιμό του, τα έχεις ήδη μάθει.

  Σήμερα πιστεύω, μια και ο όγκος της γνώσης σε κάθε τομέα υπερβαίνει τις δυνατότητες εκμάθησής της, πιο πολύ χρειάζεται να ξέρεις πού θα βρεις αυτό που ζητάς και κυρίως τι θα κάνεις μ΄αυτό και πώς θα το κάνεις.

  Περί οικονομίας. Άσχετος ων με την επιστήμη, παρά μόνο σε επίπεδο πιάτσας, τις καλύτερες (και πιο εμπειρικά τεκμηριωμένες) θεωρίες εφαρμοσμένων οικονομικών τις άκουσα από χρεοκοπημένους επιχειρηματίες, …μετά την χρεοκοπία. Με εντυπωσίαζε το γεγονός, μέχρι πού είδα τους αποτυχημένους στα οικονομικά υπουργούς πρωθυπουργούς κλπ να διδάσκουν σε ονομαστές σχολές και σπουδαία ινστιτούτα.

 60. sarant said

  56α Κι εγώ έχω ακούσει παρόμοια, αλλά από δεύτερο χέρι

  58 τέλος: Μετασκονάκι!

 61. lamser said

  Μια φίλη χάραζε με την ακίδα του διαβήτη πάνω στις πλευρές διάφανων μπικ ολόκληρες σελίδες. Στο μαθηματικό της Πάτρας πριν σαράντα περίπου χρόνια

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στα χρόνια του Παπαδιαμάντη αντέγραφαν οι μαθητές. Πολύ ωραίο διήγημα ο «Τυφλοσύρτης»:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/ppd_tuflosurths.html&ved=0ahUKEwjMscuTxqTWAhWJtBQKHSVQCx4QFggbMAA&usg=AFQjCNEKZJxLVGSKXEWkRvfv7o22c5O17Q

 63. spiral architect 🇰🇵 said

  Γεγονός που συνέβη πριν κάμποσα χρόνια σε παραγωγική σχολή των ΕΔ:

  Σε εξέταση θεωρητικού μαθήματος πρωτοετών σχεδόν όλη η τάξη είχε γράψει όχι μόνον τα ίδια αλλά και και πανομοιότυπα. Ο καθηγητής αυθαίρετα θεώρησε ότι, έγινε ομαδική αντιγραφή και τους έκοψε περνώντας τους «αντιγραφείς» από το πειθαρχικό της σχολής, το οποίο στηριζόμενο στο αλάθητο του καθηγητή αποφάνθηκε πέραν της ακύρωσης της εξέτασης και την στασιμότητα τους. Το να χάσουν ένα μάθημα, έσταξε η ουρά τ’ αλόγου, το να μείνουν στάσιμοι σήμαινε ότι χάνουν εξέλιξη στο Σώμα, αστέρια, νικολοβάρβαρα κλπ εν σχέσει με άλλους της σειράς τους.

  Έτσι οι πρωτοετείς πήγαν δικαστικά (στρατιωτικό δικαστήριο) το οποίο τους απάλλαξε ορίζοντας μόνο να ξαναδώσουν το μάθημα, καθότι ο καθηγητής πέραν του πανομοιότυπου των γραπτών δεν μπορούσε να αποδείξει την αντιγραφή.

  Κανείς (πλην πιθανόν του δικαστηρίου) δεν είχε σκεφτεί ότι τα παιδιά του 19 και του 20 των πανελληνίων, είχαν ακόμα την παπαγαλία της Ιστορίας στο αίμα τους. 😀

 64. Καθυστερημένη καλημέρα καὶ ἐρώτηση πρὸς Νικοκύρη:
  Σὲ Μηχανικὴ ἦταν τὸ γκροὺπ ποὺ συμμετεῖχες ἢ σὲ Ἀπειροστικό (ἢ ὅπως ἀλλιῶς λεγόταν τότε στὸ ΕΜΠ τὸ μάθημα τῶν γενικῶν μαθηματικῶν); Μήπως ἤμασταν μαζὶ χωρὶς νὰ τὸ ξέρουμε; Ἂν καὶ εἶσαι ἀρκετὰ μικρότερός μου, ἐκεῖνος ποὺ μὲ κάλεσε πρέπει νὰ ἦταν περίπου στὴν ἡλικία σου. Πάντως ἐγὼ πῆγα ἀφιλοκερδῶς, λόγῳ φιλίας-καὶ «κομματικῆς» ἀλληλεγγύης 🙂

 65. Ἄκυρον. Τώρα ποὺ ξαναδιάβασα τὸ κείμενο εἶδα ὅτι τὸ γκροὺπ ἦταν γιὰ τὸ μάθημα τῆς Χημείας, ὁπότε δὲν ὑπῆρχε περίπτωση νὰ συμπέσουμε.

 66. sarant said

  63 Εξάλλου, η μόνη αναμφισβήτητη περίπτωση είναι το πανομοιότυπο λάθος

  65 🙂

 67. leonicos said

  Καμιά φορά συνάδελφοι με ρωτάνε: Καλά, η γλώσσα είναι η τρέλα σου. Αλλά εσύ χειρουργός… πώς έχεις ασχοληθεί με τόση λεπτομέρεια με … και με…. που ανήκουν σε άλλη ειδικότητα; Για παράδειγμα το hangman’s fracture…..

  Έχω γράψει πάνω από 40 διατριβές για γιατρούς (λίγες μάλλον λέω) από κάθε ειδικότητα. Ήταν ένας καθηγητάκος αγγλικών, τα δίδασκε από αγγλόφωνο ιατρικό βιβλίο, έπρεπε να ξέρεις δηλαδή τα βασικά, και μου τις μάζευε. Δεν ξέρω πόσο τις πούλαγε αυτός. Εμένα μου έδινε γύρω στις 20-25 χιλιάδες δρχ, μιλάμε για τη δεκαετία του 70. Καμιά φορά έγραφα μόνο το γενικό μέρος κι έπαιρνα τα μισά. Αλλά το γενικό μέρος έχει τη γνώση. το ειδικό είναι η παρλαπίπα που έκανε ή υποτίθεται ότι έκανε ο υποψήφιος.

  Είχα γράψει 28 διατριβές, μετρημένες, πριν κάνω τη δική μου. Προσπαθώ να ξεχάσω το γεγονός. Τραυματική εμπειρία και ακόμα πιο τραυματικό το αποτέλεσμα. Τι βλάκας ήμουνα!!!

  Λέτε ν’ άλλαξα;

  Τι λένε οι Γς, Αθεόφοβος, Κρόνη, Λ, Μαρτίνος, Τζι και Γς;

  Τον Γς τον έβαλα δυο φορές γιατί είχα ξεχάσει πως τον είχα και στην αρχή.

  «Το έμενταλ δεν έρχεται μόνο!» Θουκυδίδης

 68. dryhammer said

  Κάποιος μού ‘φαγε το σάντουιτς -σχόλιο στο 67

 69. Νίκος Κ. said

  52 το «χτίσιμο» δεν είναι αριστερή πατέντα. Αρκεί να δούμε τις εκπληκτικές επιδόσεις της δεξιάς ΠΟΕΔΗΝ. Πολλά έχουμε ακούσει για κάποιους ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ και τις ανοησίες τους. Για τους συνδικαλιστικούς ηγέτες τύπου ΠΟΕΔΗΝ τίποτα:
  https://www.news.gr/ellada/article/554820/entasi-ke-chtisimo-sto-ypourgio-ikonomikon-apo-tin-poedin.html
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/o-proedros-ths-poedhn-ekshgei-giati-extisan-toixo-eksw-apo-to-yp-ygeias.4431076.html

  (και δεν έχουν και το ελαφρυντικό της ηλικίας)

 70. dryhammer said

  67 τέλος

  Πράγματι…

  http://www.lelapinbangkok.com/spree/products/237/large/turkey_emmental.jpg?1472403366

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε τι χρησιμεύουν οι φοιτητικές οργανώσεις, έτσι όπως έχουν καταντήσει; Κομματικά φερέφωνα με κλικαδόρικη και τραμπούκικη νοοτροπία, επωαστήρια κομματόσκυλων, καριεριστών και επαγγελματιών πολιτικών. Στις μεταμοντέρνες, δε, ημέρες μας το έχουν ξεφτιλίσει:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.neolaia.gr/2010/05/11/dap-ndfk-panepistimio-peiraia/amp/&ved=0ahUKEwjUjtmcyqTWAhUNmrQKHWfLAJIQFggbMAA&usg=AFQjCNHEl633dJzRMTF9wBNarp-MOvvZtg&ampcf=1

 72. sarant said

  Τα 70-71 είχαν πιαστεί στη μαρμάγκα.

  67 Μωρέ μπράβο!

 73. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα!
  Η μοναδική φορά που θυμάμαι να έκανα σκονάκι ήταν σ’ ένα αχώνευτο μάθημα («Χημική Τεχνολογία» νομίζω ο τίτλος), που το δίδασκε μια καθηγήτρια με το παρατσούκλι «η γιαγιά», με τελείως αδιάφορο περιεχόμενο και κάκιστη διδασκαλία (και έχω υποστεί πολλές). Έφτιαξα λοιπόν το σκονάκι-πάπυρο που ήταν πολύ της μόδας τότε: Χαρτάκι πλάτους 1-2 εκατοστών, με κολλημένες τις δύο άκρες σε καλαμάκι του καφέ. Το σκονάκι τυλιγόταν γύρω από το ένα καλαμάκι, και τα δύο καλαμάκια μαζί, σφιχτά, από μια λεπτή ζελατίνα, πχ από τσιγάρα. Ρολάροντας τα δύο καλαμάκια, ξετυλιγόταν το σκονάκι. Φυσικά (είχα πολύ ισχυρή μνήμη τότε), ανακάλυψα πως τα είχα μάθει όσα είχα γράψει, κι έτσι δε χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω.

  Σχετικά με τη διεθνή εμπειρία σε τέτοια θέματα: Όταν δίναμε εξετάσεις στο μεταπτυχιακό, οι επιτηρητές δίστασαν να πάρουν την κόλλα από κάποιους (Έλληνες) που αντέγραφαν, γιατί ήξεραν πως οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν στιγματισμένοι διά βίου: Δεν θα ολοκλήρωναν μεν το μεταπτυχιακό, αλλά δε θα έπαιρναν και συστατική επιστολή για οπουδήποτε αλλού στη Βρετανία. Μόνο ένας ήταν αρκετά βλάκας ώστε να παραδώσει την κόλλα μαζί με τα σκονάκια. Μηχανολόγος μηχανικός, νομίζω του ΕΜΠ. Δεν ξέρω τι έγινε μ’ αυτόν.
  Με λίγα λόγια, η αντιγραφή, σε μεταπτυχιακό τουλάχιστον επίπεδο, θεωρείτο τότε (1991) αδιανόητη. Η δε λογοκλοπή ακόμη χειρότερα. Μια κοπέλα που ήξερα (γλωσσολόγος, Ισπανίδα) έγραψε ένα απόσπασμα χωρίς να τσιτάρει την πηγή (δεν το θεώρησε απαραίτητο, ήταν κάτι τόσο γνωστό και προφανές, όπως μου μετέφερε τουλάχιστον) και κόντεψε να χάσει το μεταπτυχιακό. Απ’ ότι βλέπω στο διαδίκτυο, είναι καθηγήτρια σε αξιόλογο πανεπιστήμιο στην πατρίδα της.

  Όσο για τη βιομηχανία σημειώσεων, την έχω ζήσει ως καθηγητής, όταν σπουδαστές που δεν έγραψαν καλά (και δεν είχαν πατήσει ποτέ στο μάθημα), έρχονταν να μου ζητήσουν το λόγο με τα λυσάρια στο χέρι, σαν να ήταν οι επίσημες σημειώσεις του μαθήματος.
  (Δε γνώριζαν προφανώς πως είχα δύο ή τρείς εκδοχές της ίδιας ερώτησης σε μια βάση δεδομένων, με είτε τις ίδιες απαντήσεις σε άλλη σειρα, είτε διαφορετικές απαντήσεις, είτε μικροδιαφορές στην ερώτηση (ένα «δεν» πχ, σε μια ερώτηση του τύπου «ποιό από τα παρακάτω (δεν) χρησιμοποιεί …».)
  Βέβαια, στην τελική πλήρωσα το ρόλο του «αδέκαστου», καθώς μετά από πιέσεις, στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, το μάθημα που δίδασκα καταργήθηκε….

 74. CrazyFather said

  Μεταπτυχιακός εγώ, σε ρόλο επιτηρητή. Η ώρα δεν περνά εύκολα, οπότε αντί να κάτσω στην έδρα, βρίσκω άδειο θρανίο στην τελευταία σειρά. Κάθομαι λοιπόν ανάμεσα στους εξεταζόμενους και μάλιστα σκαλίζω κάτι δικά μου προβλήματα σε ένα κομμάτι χαρτί, ρίχνοντας και καμμιά κλεφτή ματιά στην αίθουσα. Αυτό συντελεί ώστε κάποιοι εκεί κοντά να ξεχάσουν πού βρίσκεται ο επιτηρητής. Έτσι βλέπω να εξελίσσεται ακριβώς δίπλα μου ανταλλαγή σκονακίου με τη μορφή τσλακωμένης μπαλίτσας χαρτιού που πετιέται στο πάτωμα για να τη μαζέψει ο αποδέκτης. Ο αποδέκτης όμως κάθεται ακριβώς δίπλα μου. Με κοιτάζει πουν τον κοιτάζω καθώς τη μαζεύει και προσπαθεί να κάνει την πάπια: «Βρε για δες τι σκουπίδια πετάνε στο πάτωμα…». Κάνω να δω και εγώ τι σκουπίδι ήταν αυτό και η συνέχεια δόθηκε με ποινή από τη Γενική Συνέλευση.

  Σε άλλη εξεταστική είμαι υπεύθυνος να βγάλω θέματα. Η φύση των ασκήσεων είναι τέτοια που απαιτεί αρκετή σκέψη και γνώση αλλά εξαιρετικά σύντομη απάντηση. Άρα η αντιγραφή καθίσταται πολύ εύκολη. Για να την αποτρέψω, βγάζω δύο σετ θεμάτων, Α και Β ας πούμε, με σκοπό ο φοιτητής που έχει θέματα Α να έχει τριγύρω του φοιτητές με θέματα Β και τούμπαλιν. Η διαφοροποίηση των Α από τα Β είναι αρκετά λεπτή ώστε όποιος δεν σκαμπάζει μπορεί να μην την καταλάβει και να αντιγράψει λάθος (οπότε και η αντιγραφή θα ήταν αυταπόδεικτη). Το πρόβλημα είναι πώς μοιράζεις τα θέματα με το σωστό τρόπο στο αμφιθέατρο; Βλέπεις το αμφιθέατρο είχε μονοκόματους πάγκους των 10-15 διαδοχικών θέσεων και η σωστή μοιρασιά (Α, Β, Α, Β…) απαιτούσε να δοθούν χέρι με χέρι. Το παίρνω λοιπόν απόφαση, ανεβαίνω πάνω στον πάγκο και πηδώντας από σειρά σε σειρά, τα μοίρασα ιδιοχείρως. Ε λοιπόν κάποιοι δεν ψυλλιάστηκαν το λόγο που συνέβαινε το καραγκιοζιλίκι, αντέγραψαν από τον διπλανό που είχε διαφορετικά θέματα και πιάστηκαν στη φάκα.

  Βέβαια και εγώ στα νιάτα μου δεν ήμουν πάντα άγιος. Φίλη μου στο Φυσικό προσπαθεί να περάσει Fortran. Για έναν κομπιουτεράκια το μάθημα είναι παιχνίδι, οπότε κατεβαίνω στην εξέταση ινκόγνιτο μαζί με τους Φυσικάριους, κάθομαι δίπλα στη φίλη μου και η αντιγραφή πάει σύννεφο. Το μόνο αρνητικό πως η φίλη, παρ’ όλη τη βοήθεια, έμεινε μόνο φίλη.

  Στο Πανεπιστήμιο Πατρών αυτά τέλη ’80 αρχές ’90.

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  21. >>συμφοιτητής μου ..δεν πήγε να δώσει εξετάσεις …
  Μόνο ένα μάθημα; Ο άλλος παίζει να μην έδωσε ούτε τα μισά.Είχε συγγενή διοικητικάριο σε υψηλή θέση στο Πανμιο στην Αθήνα, πήρε μεταγραφή λοιπόν και από αιώνιος φοιτητής στη Θεσ/νίκη, κατέστη πτυχιούχος σε χρόνο ρεκόρ.Καθώς μεγαλουργούσε ο πράσινος ήλιος -που λιαζόταν στο κέντρο του- διορίστηκε μόνιμος εκπαιδευτικός με βεβαιώσεις (απλές-κι ανέλεγκτες) από Δνσεις επαρχίας ότι είχε προϋπηρεσία ως αναπληρωτής (πριν ακόμη πάρει πτυχίο ,ολέ!). Ανακατευόταν διαρκώς με συνδικαλιστικά κι αυτοδιοίκηση κι έτσι,ευτυχώς, μπήκε ελάχιστα σε σχολική τάξη. Πήρε σύνταξη «πρόωρα» (καλού κακού -είπαν τα κουσκούσια).
  Σοβαρή αντιγραφή στο σχολείο, μόνο κουβεντιαστά και πολύ λακωνικά ραβασάκια (π.χ. κανενα τύπο ή άποτέλεσμα άσκησης) από και προς τις συμμαθήτριες.Βαριόμουν και φοβόμουν (ντρεπόμουν κιόλας μη σας πω) για αντιγραφές. Στις εισαγωγικές όμως ρώτησα-και μου είπε- μια πραγματολογική ερώτηση, ο απεναντινός μου,συμπτωματικά κρητικόπουλο, συμφοιτητής κατόπιν και φίλος μου μέχρι σήμερα.Είμασταν τόσο ψαρωμένοι που δεν ακουγόταν άχνα και οι επιτηρητές για κάποια λεπτά συνέβη να είναι στην πόρτα της αίθουσας(στο Αρσάκειο αξέχαστα) και να μιλούν στο διάδρομο με κάποιον τρίτο,πλάτη σχεδόν προς εμάς.
  Στη νομική είχαμε ανοιχτά βιβλία/κώδικες,όπου όλο και σημειώναμε ανάμεσα στα άρθρα αλλά λίγο οφελούσαν αν δεν έπεφτε ακριβώς η ερώτηση. Είναι χάος τα δίκαια 🙂 .Ας είν καλά ο Τσίτουρας απέναντι(έχουμε ξαναπεί τα σχετικά έπη) που προμηθευόσουν ερωτήσεις εξετάσεων ανάλογα με τον καθηγητή κι όσοι είχαν χρήματα έκαναν και φροντιστήριο ,πράγμα χρησιμότατον διότι στη νομική Αθηνών όλο το πτυχίο δινόταν π ρ ο φ ο ρ ι κ ά 😦 .

  *τον απεναντινό τονε λέμε κάτω.

 76. … κυκλοφορούσε ένα ωραίο εξωσχολικό πράσινο βιβλίο, του Γιακουμάκη. …

  Στο μοτίβο του
  «Yabanaki, Yaouzaki»
  η σχετική διαφήμιση θα μπορούσε να είναι
  «Γιασκονάκι, Γιακουμάκη!»

 77. spiridione said

  https://www.theguardian.com/education/2017/apr/10/more-university-students-are-using-tech-to-in-exams#img-2

 78. 8, … 6 Μπορεί ο ένας να την εδωσε σε έναν άλλον και να του είπε «Άλλαξέ τα όμως, μην δώσεις τα ίδια. Και προ παντός μην τα δώσεις αλλού». Κι αυτός θα είπε «Εννοείται, μαλάκας είμαι;» …

  Δεν προλαβαίνω να δω αν το έχει επισημάνει άλλος, αλλά δεν θέλει πολύ αυτός που έχει ήδη την εργασία να πει στον επόμενο
  «Σού έχω μια εργασία μούρλια, μισοτιμής, σε σχέση μ’ αυτό που χρεώνει το κατάστημα.»
  (Συμπλήρωμα: Φουσκώνει την τιμή του καταστήματος και χρεώνει την εργασία σχεδόν το ίδιο, πιθανότατα βγάζοντας και κέρδος από πολλαπλούς πελάτες!)

  106 μόνο βρέθηκαν;

 79. «Οι καλοί φοιτητές αντιγράφουν,
  οι σπουδαίοι κλέβουν!»

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από το γράμμα,υποτίθεται,μιας φοιτήτριας στη νομική του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, το 2009. Δημοσιεύτηκε τότε στο Τρωκτικό που τώρα δεν ανοίγει και δε μ΄αρέσουν οι ιστότοποι αναδημοσίευσης.Δεν ξέρω για το μέγεθος της αλήθειας των γραφόμενων,πάνε και 8 χρόνια τώρα…
  «Στη συνέχεια, ήρθαν οι πρώτες εξεταστικές, όπου με περίμενε ακόμα μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι συνεργασίες ανάμεσα στους φοιτητές γίνονταν-και γίνονται-και πάλι παραταξιακά, καθώς στελέχη της κάθε παράταξης μεγαλύτερων ετών, αναλάμβαναν να κρατήσουν θέσεις κατάλληλες για αντιγραφή στις αίθουσες από το προηγούμενο βράδυ στα μέλη τους , καθώς και να στείλουν τις απαντήσεις των θεμάτων μέσω κινητού σε αυτά κατά τη διάρκεια της εξέτασης! Έτσι , και πάλι όποιος ήταν ανένταχτος ήταν και πάλι σε χειρότερη μοίρα από το πλήθος. Συνεπώς, η βοήθεια που προσφέρουν οι παρατάξεις στις εξεταστικές, αποτελεί δέλεαρ για να κερδίσουν ψήφο και μέλη.»

 81. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  79 😉

  77 Οπότε, και έξω αντιγράφουν

  73-74 Πολύ ενδιαφέρον!

 82. 20, … No, Economics Is Not a Science …

  …και αντίλογος:
  Yes, Economics Is a Science.

 83. leonicos said

  Είχα υποσχεθεί να;μη γράφω για παλαιότερες αναρτήσεις

  Αλλά δεν μπορώ να βρω τη σχετική, και θεωρώ ότι θα ενδιαφέρει τον νοικοκύρη που μαζεύει τις διάφορες ‘πρωτιές’

  Ήταν που ο καλόγερος είπε «Την Παναγία δεν θα ξαναβρίσεις, Παναγία!»

  Το αρχαιότερο (που τοβρήκα σήμερα) είναι στον Marlow, The Cock and the Jewel. (ξαναγράψιμο του Ηρώ και Λέανδρος, αλλά άσχετο από του Μόσχου) όπου ο Λέανδρος λέει στον Ποσειδώνα (που τον απήγαγε νομίζοντας πως είναι ο Γανυμήδης) I am not a woman I.

  To κείμενο είναι μετάφραση στα αγγλικά από τα λατινικά των Fabulae του Gualterius Anglicus (Walter thw Englishman) του 12ου αι, αλλά δεν έχω το λατινικό κείμενο να δω αν κι εκεί είναι έτσι το συγκεκριμένο σημείο.

  Ζητώ συγνώμη για την παραβίαση

 84. Γιώργος Κεγκερογλου said

  Αγαθά copies κτωνται

 85. ΣΠ said

  83
  Η ανάρτηση είναι η σχετική με τον χιονοκλώνο.

 86. ΣΠ said

  Μεγάλο θέμα το σημερινό. Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς.
  Δυστυχώς η νοοτροπία της πλειοψηφίας των φοιτητών είναι ότι η αντιγραφή, όχι μόνο δεν είναι κάτι κακό, αλλά είναι σχεδόν υποχρέωση του φοιτητή. Ακόμα κι αν κάποιος φοιτητής δεν θέλει ο ίδιος να αντιγράψει θα πρέπει να βοηθήσει στην αντιγραφή αν του ζητηθεί από κάποιον άλλο. Αλλιώς θα στιγματισθεί «ο σπασίκλας». Και η άποψη να είμαστε επιεικείς με τους αντιγραφείς δεν είναι μόνο της ΔΑΠ αλλά όλων των φοιτητικών παρατάξεων.
  Ρώτησε ο Παναγιώτης Κ. (σχόλιο 36) τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η εμπειρία μου από τις ΗΠΑ είναι παρόμοια με αυτή του Άγγελου (σχόλιο 51). Οι εξετάσεις δεν χρειάζονταν επιτηρητή. Οι εξεταζόμενοι ήταν αφοσιωμένοι στο γραπτό τους και μόνο. Ξέρω κάποια περίπτωση ελλήνων φοιτητών που μιλούσαν μεταξύ τους σε μια εξέταση και καταγγέλθηκαν από συνεξεταζόμενους με αποτέλεσμα να μπλέξουν αρκετά σοβαρά. Εδώ να διευκρινίσω ότι για τους αμερικανούς φοιτητές δεν είναι μόνο ηθικό το θέμα. Η βαθμολογία σε μιαν εξέταση είναι σχετική. Το ανώτερο x% θα πάρει Α, το επόμενο y% Θα πάρει Β κλπ. Επομένως ο καθένας ανταγωνίζεται τους άλλους εξεταζόμενους και είναι κατά του συμφέροντός του αν κάποιος αντιγράφει. Υπάρχουν επίσης τα λεγόμενα take-home exams, δηλαδή εξετάσεις που παίρνεις στο σπίτι και πρέπει να τις δουλέψεις μόνος σου. Και, αν θέλετε το πιστεύετε, έτσι γίνεται.
  Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ; Εγώ δίνω μεγάλο βάρος στην πρόληψη. Οι εξετάσεις μου είναι με ανοιχτά βιβλία, οπότε δεν έχουν νόημα τα σκονάκια. Τους βάζω να καθίσουν όσο πιο αραιά γίνεται και είμαι προσεκτικός στην επιτήρηση. Οι εργασίες που τους δίνω για το σπίτι έχουν διαφορετικά δεδομένα για τον καθένα.
  Οι σημειώσεις που διανέμονται δεν ξέρω τι είναι. Είναι σημειώσεις από τις παραδόσεις του καθηγητή; Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό αλλά είναι ξεπερασμένο. Τις παραδόσεις μου τις κάνω με το PowerPoint και τα αρχεία τα αναρτώ στην ιστοσελίδα του μαθήματος στην οποία έχουν πρόσβαση η φοιτητές.

 87. spiridione said

  86. ΣΠ Χρόνια πολλά.

 88. ΣΠ said

  87
  Σ’ ευχαριστώ πολύ, Σπύρο.

 89. ΓιώργοςΜ said

  86 Οι σημειώσεις που κυκλοφορούν δεν είναι παρά οι απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν μπει σε προηγούμενες εξετάσεις, με σκοπό να μάθει παπαγαλίζοντας κανείς μόνο αυτές και όχι το περιεχόμενο του βιβλίου. Για μένα κάτι τέτοιο απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια απο το να διαβάσω κανονικά και να καταλάβω το μαθημα, αλλά φαντάζομαι πως δεν είναι όλοι έτσι, ριζικά όσοι δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται.

  Η αντιμετώπιση της αντιγραφής απο τους φοιτητές σα δείγμα συντροφικότητας, έχει τη ρίζα του στην αμφισβήτηση κάθε μορφής εξουσίας, του καθηγητή εν προκειμένω. Οι φοιτητές είναι οι «εμείς», και οι καθηγητές οι «άλλοι», οπότε συνασπιζομαστε για να νικήσουμε τον εχθρό.

  Στις δυτικές χώρες, οι φοιτητές μεταξύ αλλων κατανοούν πως οι συνάδελφοί τους αργά ή γρήγορα θα είναι ανταγωνιστές τους στον επαγγελματικό στίβο, και δε βρίσκουν λόγο να τους βοηθησουν

 90. Έτσι που τα γράφετε για το εξωτερικό, χίλιες φορές καλύτερα η αντιγραφική αλληλεγγύη εδώ, βρε παιδιά. Και μένα μου την έσπαγαν αυτοί που μου ερχόντουσαν με εργασίες γραμμένες εμφανώς από άλλους (οπότε έκοψα κι εγώ τις απαλλακτικές, διότι πώς να το αποδείξεις) αλλά πάντα έδειχνα κατανόηση (μ’ άρεσε κιόλας εν μέρει) όταν κάποιος βοηθούσε τον διπλανό του. Στο κάτω-κάτω αν κάποιο καλό παιδί που δεν το είχα ξαναδεί κιόλας δεν μου είχε σφυρίξει δυο ονόματα (Δίων ο Κάσσιος, το ένα) στο τελευταίο μάθημα που έδωσα (νόμιζα ότι η ύλη ήταν ένα βιβλίο, αλλά υπήρχε και δεύτερο!), δεν θα είχα πάρει πτυχίο εγκαίρως και ποιος ξέρει πού θα ήμουνα τώρα.

 91. Pedro Alvarez said

  90. Α να γειάσει το στόμα σου ρε Δύτη! αναγούλα μ’έπιασε με μερικά που διάβασα… Αη Ρουφιάνος ο Ακαντέμιος…
  Σιγά να μην τα κρεμάμε κιόλας τα παιδιά για το τερατώδες «έγκλημα» της αντιγραφής…

 92. 90 Δύτη κι άλλοι αντιγράψανε

 93. sarant said

  87 Σωστά, χρόνια πολλά ΣΠ!

  90 Κι έτσι θυμάσαι για πάντα τον Δίωνα Κάσσιο!

  Όμως άλλο είναι η περιστασιακή «συνεργασία» την ώρα των εξετάσεων κι άλλο είναι η αγορά εργασιών.

 94. mitsos said

  Καλησπέρα «Νικοκύρη»

  Δεν θέλω να ασχοληθώ με τις πτυχές του θέματος που ανδεικνύουν την υποκρισία όλης της κοινωνίας μας ή που ασχολούνται με την καταγγελία της.

  Μια φορά προσπάθησα να δω αν μπορώ να αντιγράψω…Έγραψα κωδικοποιημένα τις ερμηνείες κάποιων συμπλόκων στο μέσα χαρτί του πακέτου Καρέλια … ( πρώτη φορά χημεία Α έτους ) …
  Δεν μπορούσα να ανοίξω ούτε το πακέτο να πάρω τσιγάρο ( τότε επιτρεπόταν )… Έδωσα την κόλλα και βγήκα να καπνίσω …
  Τότε ντρεπόμουν … μετά άρχισα να περηφανεύομαι ότι τα κατάφερα χωρίς αντιγραφή ( ακόμα και στον μακαρίτη τον Σπύρο Ζερβό στον οποίον δεν ξέρω άλλον που να μην αντέγραψε )
  Δεν ξαναδοκίμασα ποτέ … αν και αναγκάστηκα να δώσω μάθημα πολλές φορές( Στατιστική Φυσική 5 ή 6 φορές δεν θυμάμαι )

  Ως καθηγητής δεν έκανα ποτέ τα στραβά μάτια (αν και όσοι αντέγραψαν χωρίς να τους αντιληφθώ μάλλον αυτό θα πιστεύουν ) Αρκετές ήταν οι φορές που άφησα τους μαθητές να συνεχίσουν αφού κατέσχεσα το «σκονάκι» με διακριτικότητα …

  Πάντα ονειρευόμουν μια παιδαγωγική διαδικασία στην οποία η μάθηση δεν θα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με εξετάσεις και διαγωνισμούς αλλά με δημιουργική ομαδική εργασία που θα απενοχοποιεί το λάθος. Ουτοπία ;

  Όσο η κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους με πιστοποιημένη γνώση ( απολυτήριο, δίπλωμα , πτυχίο, άδεια επαγγέλματος ) θα υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης … και καλό θα ήταν οι κοινωνικοί θεσμοί να εξασφαλίσουν σε αυτές το αδιάβλητο … και να αποτρέπουν την κλοπή .

  Όλες οι υπόλοιπες όμως μορφές γραπτών εξετάσεων ή εργασιών (κ.α.) θα έπρεπε με ευθύνη των διδασκόντων να εντάσσονται και να υπηρετούν την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι την πιστοποίηση. Δυστυχώς αυτό θα απαιτούσε πολύ διαφορετικούς εκπαιδευτικούς … και πολύ διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία …

 95. sarant said

  94 Τότε επιτρεπόταν το κάπνισμα….

  Πράγματι. Θυμάμαι που είχα ρωτήσει, στο πρώτο διαγώνισμα, τον επιτηρητή, «επιτρέπεται το κάπνισμα;»

  «Επιβάλλεται», μου απάντησε!

 96. Μπετατζής said

  1) Δύτη, εγώ δεν κατάλαβα ακόμα τίποτα για το πώς κολλάει ο Μαρξ. Δεν χρειάζεται όμως να μου εξηγήσεις. Αδιαφορώ
  2) Βάζω στοίχημα, βοηθάει όσο μπορεί και η μνήμη μου, ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο ο Κάρολος στην Μπρυμαίρ, ούτε σαν επί λέξει αντιγραφή, ούτε καν σαν νόημα/ελεύθερη απόδοση. Κάτι για «γεγονότα που συμβαίνουν 2 φορές, την πρώτη ως τραγωδία τη δεύτερη ως φάρσα » λέει. Σιγά μην άνοιγαν το βιβλίο τα τζιμάνια, ή αμα το άνοιξαν, σιγά μην το κατάλαβαν.
  3) Είναι πολύ συχνή τελευταία η αναφορά στο Μαρξ από άσχετους (θυμάμαι τη Ζαχαρέα να ρωτάει τον Κουτσούμπα στην τιβι αναφέροντας τσιτάτο από το Μαρξ, και εκείνος να λέει κάτι σαν : δεν αφήνετε καλύτερα τον Μαρξ στην ησυχία του ;;; Προφανώς είναι στα πλαίσια απαξίωσης του Μαρξ ή ακόμα χειρότερα στα πλαίσια της προσπάθειας να πείσουν ότι όσα συμβαίνουν είναι σύμφωνα με τον μαρξισμό ή λενινισμό. (στα πλαίσια αυτά θυμίζω περισπούδαστα άρθρα για το πόσο το πρώτο μνημόνιο ήταν το αντίστοιχο του Μπρεστ Λιτόφσκ ή κάτι τέτοιο (συγγνώμη Νικοκύρη αλλά αυτή είναι η γνώμη μου).
  4) Τελειώνοντας, η πιο κορυφαία αλλά και σούπερ αγχωτική στιγμή φοιτητικής απάτης της οποίας έγινα μάρτυρας (έχει επίσης παραγραφεί) είναι να δίνει αγγλομαθής φοιτητής άλλης σχολής τα απαραίτητα Αγγλικά για την απόκτηση του πτυχίου (τελευταίο μάθημα) στη θέση του αληθούς συμπαθούς επαρχιώτη βουνίσιου φοιτητή που δεν σκάμπαζε γρυ από αγγλικά ο καϋμένος. Ο αληθινός φοιτητής είχε απλά δώσει την φοιτητική του ταυτότητα στον αντικαταστάτη, η δε επιβλέπουσα καθηγήτρια στην οποία παραδόθηκε το γραπτό κοίταξε την ταυτότητα και σχολίασε : πιο πολύ σου πήγαιναν τα κοντά (ο αντικαταστάτης είχε μαλλούρα). Ο ωφεληθείς φοιτητής κερνούσε τσίπουρα για καμιά βδομάδα μετά την πολυπόθητη απόκτηση του πτυχίου. Τρου στόρυ. (εννοείται δεν υπήρξε κανενός είδους συναλλαγή, καθαρή αλληλεγγύη)

 97. ΓιώργοςΜ said

  >Όλες οι υπόλοιπες όμως μορφές γραπτών εξετάσεων ή εργασιών (κ.α.) θα έπρεπε με ευθύνη των διδασκόντων να εντάσσονται και να υπηρετούν την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι την πιστοποίηση. Δυστυχώς αυτό θα απαιτούσε πολύ διαφορετικούς εκπαιδευτικούς … και πολύ διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία …

  Η βαθμολόγηση οποιασδήποτε εργασίας με σημαντικό εύρος κλίμακας, έχει κτγμ ακριβώς αυτόν τον ρόλο, της ανάδρασης. Να δείξει δηλαδή στον εκπαιδευόμενο, μαθητή ή φοιτητή, πόσο καλά τα πάει, τί ελλείψεις έχει, τί περιμένει αυτός που διδάσκει από αυτόν κλπ. Οι εξετάσεις πιστοποίησης, αυτές που οδηγούν σε πτυχίο, πρέπει να έχουν δύο μόνο τιμές, «επιτυχία»-«αποτυχία» (άντε τρεις, «εξαιρετική επίδοση»).

  Οι διδάσκοντες είναι υποχρεωμένοι ν’ ακολουθούν, τουλάχιστον εν Ελλάδι, μια αρκετά συγκεκριμμένη νομοθεσία, η οποία επιβάλλεται αρκετά αυταρχικά, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, από κάποιο υπουργείο. Δε μπορεί ο κάθε καθηγητής να κάνει πχ ένα ή δύο ή τρία διαγωνίσματα ή να ορίσει κάποιον άλλο τρόπο εξέτασης, πχ με ενδιάμεσες εργασίες, ούτε το κάθε πανεπιστήμιο να ορίσει μόνο του κάποιο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας (με μια επιφύλαξη, έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που είχα στενή σχέση).
  Στα χρόνια που δίδασκα, τα αιτήματα των φοιτητών περιστρέφονταν γύρω από την κατάργηση κάθε ενδιάμεσης μορφής εξέτασης, αρχικά με τη μετατροπή των εξετάσεων προόδου ή των εργασιών σε προαιρετικές, στη συνέχεια με την απαξίωσή τους (πολύ μικρή ή μηδενική συμμετοχή) και τέλος με την κατάργησή τους.
  Πιστεύω πως και τα δύο είναι λάθος: Και η τελείως άκαμπτη νομοθεσία (που θα μπορούσε να αντικατασταθεί από εσωτερικές, αυστηρές όμως, διαδικασίες του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος), και η προσέγγιση της ήσσονος προσπάθειας από τους διδασκόμενους. Δυστυχώς, τα συστήματα τείνουν ν’ αναπαράγουν τον εαυτό τους, κι έτσι είναι δύσκολο να βρεθούν διαφορετικοί εκπαιδευτικοί, διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδικασίες, ή διαφορετικοί φοιτητές, σε ένα σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κυριαρχείται από ένα είδος «ενδογαμίας»: Σε αυτό μπορούν να επιβιώσουν μόνο τα βιολογικά ή πνευματικά τέκνα κάποιων καθηγητάδων, με αποτέλεσμα να εκδιώκονται ουσιαστικά όλοι οι υπόλοιποι.
  Δεν είναι άλλωστε (τα εκπαιδευτικά ιδρύματα) παρά εικόνα και της υπόλοιπης κοινωνίας: Όλοι κόπτονται για την αξιοκρατία, όμως πάρα πολλοί (ίσως οι περισσότεροι) το κάνουν μέχρι να βρουν το κατάλληλο «βύσμα»…

 98. Αυτός πάντως αν αντέγραφε ίσως είχε πάρει πτυχίο και ίσως δεν έβγαζε τόσο γέλιο:

 99. Πέπε said

  Και η αντιγραφή θέλει την τέχνη της. Άμα δε σου κόβει… http://karpathiandiaries.blogspot.gr/2008/02/blog-post_24.html

  Το πώς αντιλαμβάνεσαι εκ των υστέρων την αντιγραφή το διδάχτηκα στην Κλασική Φιλολογία, στο πώς εντοπίζονται τα λάθη των αντιγραφέων και αποκαθίστανται τα στερεότυπα κείμενα. Lectio difficilior κλπ.

 100. sarant said

  96 Λέγανε πως άμα σε πιάνανε για πλαστοπροσωπία είχε διαγραφή αμφοτέρων.

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98. Εχω ξεραθεί.Είδα ένα ανάλογο (πού όμως;) «ποιος υπουργός ήταν στο τιμόνι του πετρελαιοφόρου στη Σαλαμίνα ;τί μας κρύβουν; Ο ίδος που οδηγούσε στην Αίγινα…» τέτοια, Χοχο!

 102. Pirros said

  Το πανεπιστήμιο δε βγαίνει δίχως φροντιστήριο και αντιγραφή.
  Τις μεγάλες αλήθειες εκφράζει ο μέγας τραγουδοποιός Καρβέλας εδώ και 30 χρόνια (ο δίσκος κυκλοφόρησε Ιούνιο του ’87).

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ το μόνο που κατάλαβα από την αναφορά της ΔΑΠ στον Μαρξ είναι ότι αδυνατούν να αντιγράψουν σωστά ένα πασίγνωστο τσιτάτο. Όσο για την πληροφορία ότι ο Μαρξ ήταν Γερμανός φιλόσοφος, κάτι που προφανώς αγνοεί ο μέσος αναγνώστης ανακοινώσεων, ήταν απλώς το κερασάκι στη δαπίτικη τούρτα της δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων.Καλό πτυχίο, παίδες, και υπουργοί εύχομαι.

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πού ν΄αντιγράψεις στην Αμερική! Μέχρι τη χρήση ουσιών φτάνουν στις εξετάσεις για να πετύχουν υψηλή βαθμολογία.Απόξω τη μέρα της τελετης λήψης των πτυχίων περιμένουν οι αντιπρόσωποι των μεγάλων εταιριών,πολυεθνικών κλπ για να δώσουν τις κάρτες τους στους πρώτους.

 105. Tah ala tahalasa said

  «Να κλέψεις ξέρεις; Ξέρεις.
  Να κρυφτείς ξέρεις; Δεν ξέρεις.
  Ε τότε μην κλέβεις…»
  Αυτό μου είχε πει παλιός συμφοιτητής υπεραιωνόβιος όταν του πρότεινα την αντιγραφή ως λύση για να καταφέρει να περάσει το τελευταίο ρημαδομαθημα.
  Τελικά το παλικάρι διάβασε όσο άντεξε κι έδωσε ένα γραπτό που δεν έπιανε βάση. Για αυτό έπιασε την καθηγήτρια που ήταν μια καλή κ αγαθή γυναίκα κι ούτε λίγο ούτε πολύ της είπε πως είναι στην απεξάρτηση. Τον πίστεψε; Τον σιχαθηκε; Δεν έχω ιδέα. Πάντως τον πέρασε.

 106. Παναγιώτης Κ. said

  Υποθέτουμε ότι το φαινόμενο της αντιγραφής στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι εκτεταμένο. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;
  Μια πρώτη απάντηση είναι το σύστημα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης το ευνοεί και οι διδάσκοντες δεν κάνουν κάτι για να το αναιρέσουν.π.χ εξετάσεις με ανοιχτά βιβλία Αυτό ως προς την ευθύνη των διδασκόντων.
  Οι διδασκόμενοι, καταπονημένοι από την προσπάθεια να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, περνούν μια περίοδο χαλαρότητας.Όταν έρχεται η περίοδος των εξετάσεων θέλουν να μάθουν σε ένα μήνα… πέντε μαθήματα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει στη…Θεολογία. Δεν μπορεί να συμβεί στο Φυσικό, στο Μαθηματικό στο Πολυτεχνείο και δεν ξέρω που αλλού. Η αντιγραφή λοιπόν, είναι η έσχατη λύση.Αν μάλιστα αποδειχθεί και αποτελεσματική τότε καλομαθαίνεις και δύσκολα επιστρέφεις στην οδό της…νομιμότητας.
  Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα.
  Λένε κάποιοι πτυχιούχοι του Πολυτεχνείου ότι όσο ήταν σε αυτό υποχρεωτική η παρακολούθηση το επίπεδο εκπαίδευσης ήταν υψηλό.Αντίθετα είχαμε πτώση του επιπέδου όταν η παρακολούθηση έγινε προαιρετική. Να λοιπόν ένα μέτρο που αν εφαρμοστεί πιθανότατα να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
  Το ίδιο βεβαίως ισχύει για όλες τις σχολές.
  Αυτό όμως στο οποίο εγώ πιστεύω, στην υποχρεωτική παρακολούθηση,είναι ευσεβής πόθος.Ο μεγάλος αριθμός των εισακτέων κάνει ανέφικτη ένα τέτοιο μέτρο. Ούτε χωράνε όλοι αυτοί οι φοιτητές και ούτε μπορεί να γίνει μάθημα σε αμφιθέατρο με 300 φοιτητές μέσα!

 107. nessim said

  p>83: κ. Λεώνικε, πολύ ενδιαφέρον αυτό που εντοπίσατε στον Christopher Marlowe του 1598 και πράγματι πάει πολύ πίσω την έκφραση!

  Νομίζω όμως ότι είναι ποιητικό έργο, μια ελεύθερη απόδοση των επιστολών
  18 ,
  και
  19 ,
  από τις «Ηρωίδες» του Οβίδιου και όχι μετάφραση. Αν συμβουλευτήκατε το ‘The Making of the English Epyllion’ δείτε ξανά στην σελίδα 63 ότι δεν έχει καμία σxέση με το μύθο ‘the cock and the jewel’

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Δύτη, αλλά και άλλοι, γιατί κάθε φορά αναρτάτε ό,τι σκουπίδι ξεστομίσει αυτό το ακροδεξιό σίχαμα; γιατί ασχολείστε μαζί του; γιατί του δίνεται αξία που δεν αξίζει; γιατί παίζετε το παιχνίδι του; Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.

 109. sarant said

  103 Kαλό αυτό για τον «Γερμανό φιλόσοφο»!

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άκουσα προλίγου δυο πλοιάρχους-θαλασσόλυκους στο ράδιο για τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ .Είχαν στην καριέρα τους κάποια συμβάντα ρύπανσης και φάνηκε ότι ξέρανε τί λέγανε.Εξηγήσανε ότι το μαζούτ όταν φτάσει να ποτίσει/λερώσει την ακτή,άμμο,βράχια κλπ δεν καθαρίζεται ούτε εύκολα ούτε γρήγορα με φυσικό τρόπο.Ο αγώνας είναι να το προλάβεις πριν επεκταθεί.Μεγάλη θλίψη. Όσο για το ναυάγιο καθεαυτό, δεν βρήκαν λογική εξήγηση πώς μπορεί να συνέβη στο αγκυροβολημένο παπόρι και δεν έγινε κι αντιληπτή η κλίση από τους παρόντες εκεί -έστω δύο- ναυτικούς.

 111. Alexis said

  #38: Έξοχο!!!

  #58α: Δεν είναι μύθος. Το έχoουμε κάνει μαζί με άλλους δύο. Αλλά την πατήσαμε. Ο καθηγητής κάτι είχε ψυλλιαστεί και πριν δώσει τα θέματα μας «τελείωσε» λέγοντας: «Κάντε όλοι μία σειρά μπροστά!» Και επειδή στις εξετάσεις καθόμασταν πάντα κάθε δεύτερη σειρά, τα γραμμένα έδρανα έμειναν κενά και παραπονεμένα!

  #69: Αυτοί είναι εκσυγχρονιστές, χτίζουν με ύτονγκ! 😆

 112. cronopiusa said

  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Με την παράταση του πιστοποιητικού από το υπουργείο έκανε δρομολόγια το πλοίο!

  TO ΠΟΝΤΙΚΙ Πέντε αμείλικτα ερωτήματα για το έγκλημα στον Σαρωνικό

 113. Alexis said

  #110: Κι εγώ αυτό ξέρω Έφη, ότι η πετρελαιοκηλίδα περιορίζεται με πλωτά φράγματα πριν φτάσει στην ακτή. Σήμερα είδα στις ειδήσεις έναν κυριούλη να λέει ότι ξεπλένουν τα βράχια με θαλασσινό νερό υπό πίεση.
  Δεν ξέρω… 😕

 114. cronopiusa said

 115. Παναγιώτης Κ. said

  Η ρύπανση του Σαρωνικού μου προκάλεσε και συνεχίζει να μου προκαλεί μεγάλη στενοχώρια.Πιο ψύχραιμα διαχειρίστηκα μια περιπέτεια υγείας παρά αυτό το συμβάν.
  Αν μια μαζική κινητοποίηση των πολιτών με κατάλληλη καθοδήγηση αποτελεί λύση πρέπει χωρίς καθυστέρηση να γίνει.

 116. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  Διακόπτω την 96ωρον σιωπήν μου διά να επαναφέρω εις το παρόν Ιστολόγιον τους αμειλίκτους κανόνας της Αριστοτελικής Λογικής. Προηγουμένως, εκφράζω τήν έκπληξίν μου, διότι παρά τις παπαριές που εγράφατε επί 4ήμερον, η Αλέξαινα εκράτησε το Ιστολόγιον εκεί που το αφήκα: Απόψε ευρίσκεται εις την 1.353ην θέσιν της Βαθμολογίας του Ρωμέϊκου, επιτυγχάνον νέον ρεκόρ 16μήνου (Μάϊος 2016= 1.356)

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι επί 5 ώρας ουδείς ετόλμησε να κράξη τον αόμματον υπουργόν Ναυτιλίας Κουρουμπλήν, όστις (αφού έκαμε ΑΥΤΟΨΙΑΝ) εις τον Σαρωνικόν, επήγε και εδήλωσεν εις το Δελτίον της νύμφης των Μητσοτάκηδων ότι οι Ρωμιοί δύνανται να κάμνουν αφόβως θαλάσσιον λουτρόν εις τας μολυσμένας περιοχάς

  Αν ο κ. Σαραντάκος δεν ήτο δέσμιος της Πολιτικής Ορθότητος, θα είχεν ως πρώτον μεζεδάκι το προσεχές Σαββάτον την χρήσιν της λέξεως «ΑΥΤΟΨΙΑ» από δεκάδες έγκυρα ιστολόγια διά τον έλεγχον που έκαμε εις τον Σαρωνικόν ο κ. Κουρουμπλής.

  Με κίνδυνον να αρπάξω νέαν πορτοκαλιάν κάρταν, ΕΡΩΤΩ τους κοσμογυρισμένους αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου: Είς ποίαν άλλην χώραν της Ευρώπης και της Αμερικής τα τελευταία 200 έτη διορίζεται (επί τόσους μήνας!) υπουργός είς αόμματος 100%; ΙΔΟΥ και η ετυμολογία της «αυτοψίας» από το On line Etymology διά να αντιληφθή και ο πλέον αδαής αναγνώστης ότι δεν ταιριάζει η λέξις με ό,τι έκαμε ο κ. Κουρουμπλής και οφείλει ο κ. Σαραντάκος να το περιλάβη εις τα μεζεδάκια του

  2) Μοί προκαλεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν η επί τόσας ημέρας απόκρυψις των συντριπτικών αποκαλύψεων του κύρ Μιχάλη Κατσίγερα εις την «Καθημερινήν»:Την περασμένην Κυριακήν διά τον Γιάννην Ρίτσον που τον προωθούσε η 4η Αυγούστου μέσω ΥΜΝΗΤΙΚΩΝ άρθρων του Αιμιλίου Χουρμουζίου εις την φιλοτεταρταυγουστιανήν «Καθημερινήν» και το περασμένον Σαββάτον, διά τον μπολσεβίκον συγγραφέα Δημήτρην Χατζήν, όστις υπέγραψε ΔΗΛΩΣΙΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ και αποκηρύξεως του Ξενόδουλου Κομμουνισμού, απελευθερωθείς υπό του Κ. Μανιαδάκη από την Φολέγανδρον όπου παρεθέριζε με άλλους κομμουνιστάς…

  ΑΦΕΛΗΣ ΑΠΟΡΙΑ: Δεν οφείλει, έν γλωσσικόν Ιστολόγιον όπως το Σαραντάκειον, να ενημερώση τους αναγνώστας του ότι είς εκ των κορυφαίων συγγραφέων της Ρωμέικης Αριστεράς ήτο κοινός Δηλωσίας;

  3) Περαίνω με μίαν καλοπροαίρετον κριτικήν εις τον κ. Σαραντάκον: Προ 5νθημέρου, εις τα Σαββατιάτικα μεζεδάκια ηρνήθη την υπόδειξιν του Επιτελείου μας ότι η χρήσις της λέξεως «ιδιώτης» από τον Αλέξιον εις τον λόφον της Πνυκός συνιστά γκάφαν ολκής. Δυστυχώς διά τον κ. Σαραντάκον, η Αριστοτελική Λογική είναι αμείλικτος. Επροχθές Τρίτη, εις τα «Γράμματα Αναγνωστών» της «Καθημερινής», έδωκε αποστομωτικήν απάντησιν εις τον Αλέξιον ο κορυφαίος ζών κλασικός φιλόλογος του Ρωμέικου, ο 84χρονος μπολσεβίκος Φάνης Κακριδής.

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος
  καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον «καλικάντζαρος του Ιστολογίου»

 117. Avonidas said

  #90. χίλιες φορές καλύτερα η αντιγραφική αλληλεγγύη εδώ, βρε παιδιά. Και μένα μου την έσπαγαν αυτοί που μου ερχόντουσαν με εργασίες γραμμένες εμφανώς από άλλους (οπότε έκοψα κι εγώ τις απαλλακτικές, διότι πώς να το αποδείξεις) αλλά πάντα έδειχνα κατανόηση (μ’ άρεσε κιόλας εν μέρει) όταν κάποιος βοηθούσε τον διπλανό του.

  Από αλληλεγγύη των κατεργαραίων άλλο τίποτα σ’ αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό προκόψαμε.

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  114: «Ανεξαρτήτου αποτελέσματος» ο Μίλτος. Θερίζει η αριστεία, θερίζει.

 119. spiral architect 🇰🇵 said

  Αυτοψία μπορεί μεν να σημαίνει «ιδίοις όμμασι», αυτοψία όμως κάνει και ένας τυφλός υπουργός με τα μάτια των συμβούλων του, παρεκτός και οι τελευταίοι του περιγράφουν πλάνα από τα νερά των Μπαχαμών. Ίσως ο πασόκος Κουρουμπλής να έχει αυξημένη αίσθηση του σαρκασμού.

  Πάντως, ένα καράβι έστω και έμφορτο δεν βουλιάζει έτσι μέσα σε μισή ώρα, παρεκτός και έχει σάπια βρεχάμενα με τσιμέντο και σκουριά και ο καρχαρίας που το πιλόταρε την έκανε με ελαφριά πηδηματάκια.

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ρύπανση του Σαρωνικού κάποτε θα εξαλειφθεί. Τι θα γίνει με τη ρύπανση του ιστολογίου από τον κακόψυχο παπαρολόγο, Νικοκύρη;

 121. Γς said

  120:

  Σκέψου να ξέχναγες το τελευταίο κόμμα…

 122. spiral architect 🇰🇵 said

  Σόρι για το λινκ, αλλά το σκεπτικό αξίζει να διαβαστεί.
  (Cui bono, όπως ειπώθηκε και στο #32) 😉

 123. ΓιώργοςΜ said

  119 Από το ΛΚΝ:
  αυτοψία η [aftopsía] Ο25 : η εξέταση τόπου, πράγματος κτλ. που κάνει κάποιος (συνήθ. εκπρόσωπος δημόσιας αρχής) αυτοπροσώπως: Tο δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για να ενεργήσει ~ στο χώρο του εγκλήματος. Έκθεση αυτοψίας για την καταλληλότητα ενός σχολικού κτιρίου.

  Η λέξη έχει σαφώς την έννοια της αυτοπρόσωπης παρουσίας κατά την έρευνα κάποιας κατάστασης. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την όρασή τους, κι επειδή η όραση είναι η αίσθηση που δίνει αμεσότερα τις περισσότερες πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκε παράγωγη λέξη που να την περιέχει. Οι περισσότεροι άνθρωποι άλλωστε δεν είναι σκατόψυχα τρολ, που περιμένουν έναν τυφλό για να επιδείξουν την οπτική τους οξύτητα, κι έτσι, όσοι καταλαβαίνουν την ετυμολογική προέλευση της λέξης, αντιπαρέρχονται την (ετυμολογική μόνο) αντίφαση. Να σημειώσω πως τον Κουρουπλή σε καμμία εκτίμηση δεν τον έχω, όχι όμως επειδή δε βλέπει.
  Να πούμε με την ευκαιρία πως autopsy στα αγγλικά είναι η νεκροψία, ίσως να το συζητήσαμε σε αντίστοιχο νήμα για τις ελληνικές λέξεις των οποίων το νόημα διαφέρει όταν τις βρίσκουμε σε άλλες γλώσσες ως δάνεια.

 124. cronopiusa said

  ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

  Οι φωτός από Βοτσαλάκια Καστέλλας.

 125. sarant said

  118 Εγραψε κολλητά κι άλλο ένα με «αυτώφορη» ή κάπως έτσι

  120 Δοκιμάζει τα όρια…

 126. spiridione said

  Πάτα το κουμπί Κιμ, ε Νικοκύρη 🙂

  Πάντως και ο κ. Κακριδής βλέπω ότι είναι λίγο απρόσεκτος, έχει προσθέσει τη λ. «υποτιμητικά» που δεν την είπε ο Τσίπρας.

 127. sarant said

  126 Του Κακριδή έτσι του τα μεταφέρανε, μάλλον. Ο καλικάντζαρος απο μια νοσηρή πλευρά είναι χρήσιμος διότι δεν θα είχα μάθει καν αυτή την επιστολή. Επί της ουσίας, δεν έχω να αλλάξω τα όσα έγραψα: το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

 128. spiridione said

  127. Δεν ξέρω μήπως το είπε όντως έτσι στην ομιλία του ο Τσίπρας. Πάντως, και έτσι να το είπε, και πάλι δεν μου φαίνεται κι εμένα λάθος. Και ο Καργάκος συμφωνεί μαζί σου:
  «Όσοι κατά την αρχαιότητα έδειχναν αδιαφορία για τα κοινά και αποκλειστική μεριμνά τους ήταν η προαγωγή του ατομικού μόνο συμφέροντος ονομάζονταν «ἰδιῶτες». Ο όρος αυτός προσέλαβε σταδιακά ονειδιστική σημασία και τελικά ξέπεσε στην έννοια του απαίδευτου και του ανόητου, σημασίες που με την ίδια λέξη βρίσκου­με σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες».
  http://www.sarantoskargakos.gr/content/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%81

 129. sarant said

  128 Εχει γούστο να είναι αυτός η πηγή 🙂

 130. ΣΠ said

  93
  Ευχαριστώ, Νικοκύρη. Τώρα το είδα.

 131. diant said

  Καλημέρα κι από μένα!
  Τί να πεί κανείς για τις παρατάξεις των αρίστων. Όλοι όσοι πήγαμε σε ΑΕΙ/ΤΕΙ έχουμε γνώση και απορώ με μερικούς που πέφτουν ακόμα απο τα σύννεφα.
  Πάντως προσωπικά ακόμα θυμάμαι όταν είχα παραιτηθεί από πανεπιστημιακό φροντιστήριο όταν μου είχαν φέρει εργασία για αντιγραφή από την σχολή μου, και για την οποία είχα έτοιμη κόπια αλλά δεν δέχτηκα να την δώσω.
  Μας είχε βγει ο πάτος με το συμπάθειο να την κάνουμε τότε και δεν μπορούσα να την δώσω έτοιμη για χρήματα!
  Ο καθηγητής στο μάθημα ήταν ο ίδιος (4-5 χρόνια πριν είχα τελειώσει εγώ τότε) και η άσκηση αυτούσια!

  Έκτοτε σταμάτησα να αναζητώ εργασία σε πανεπιστημιακά φροντιστήρια 🙂

 132. gpoint said

  # 118

  Θάχει διαβάσει πολύ Κική Δημουλά φαίνεται, αυτή καθιέρωσε τέτοιες εκφράσεις ποιητική α(η)δ(ε)ία

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  118/125α Μίλκο τονε λένε άλλοι τουϊτεράδες 🙂

  122 Σπιράλ Φοβερό! Είχαμε έναν ναυπηγό από το χωργιό, εκτιμητή/ελεγκτή ναυαγίων για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιριών,κάπως έτσι, και έλεγε τέτοιες ιστορίες περίπλοκες και σκοτεινές. Έγινε πάμπλουτος αλλά πέθανε στη φυλακή πριν λίγα χρόνια . Από κάποια κομπίνα της στεργιάς πάντως 😦 .
  Απ΄αυτόν είχε ειπωθεί ,και το άκουσα πρώτη φορά σε μικρή ηλικία και με στοίχειωσε, απ΄τις ξαδέλφες του και φιλενάδες μου, το εφιαλτικό ότι προκειμένου να πάρουν την (μεγαλύτερη ίσως;) αποζημίωση οι πλοιοκτήτες όταν «οργάνωναν» ναυάγιο, κλειδωναν στην καμπίνα κάποιο φουκαρά μούτσο,αφού χρειαζονταν έστω έναν πνιγμένο. Αλήθεια,ψέμματα ,ο θεός κι η ψυχή τους.

 134. spiridione said

  «τον αποκαλούσαν καταφρονητικά ιδιώτη» είπε ο Τσίπρας, για να είμαι δίκαιος.

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://www.902.gr/eidisi/politiki/139109/me-tin-paratasi-toy-pistopoiitikoy-apo-ypoyrgeio-ekane-dromologia-ploio

 136. dryhammer said

  122. Ο καπετάνιος του λίκνου «μιλάει το ευαγγέλιο» (για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του καιρού του μπάρκου μου) για το ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΟ σενάριο.

 137. dryhammer said

  133. –> 122. Ο φουκαράς που πνιγόταν (καμιά φορά και δυο) ήταν «ξένος» (από άλλο χωριό δλδ) για να κατοχυρωθεί ναυάγιο (=ατύχημα). Με την ασφάλεια κλπ οι πλοιοκτήτες έκαναν το ένα βαπόρι, δυο. Έτσι, μετά το β’ ΠΠ μεγάλωσε (πολύ και απότομα) η ελληνική ναυτιλία. Το προς βύθιση πλοίο ήταν ή από πολεμικές αποζημιώσεις, σε αντικατάσταση άλλου βυθισμένου στη (χρονική) διάρκεια του πολέμου, ή κάποιο άλλο σαπάκι που έπλευσε μόνο για να βουλιάξει, καλή (κακή) ώρα. Όσο για τα πιστοποιητικά που το έκαναν αξιόπλοο, μή ρωτάς. Ακόμα πλέουν τέτοια αξιόπλοα καί στην επιβατηγό ναυτιλία.

 138. 122 Καλό σενάριο ακούγεται, γιατί θα σημαίνει (αν καταλαβαίνω σωστά) ότι και η ποσότητα του πετρελαίου είναι πολύ λιγότερη απ’ όσο υπολογίζουμε.

 139. giorgos said

  Η «άνάπτυξη΄» τής έλληνικής ναυτιλίας
  «Ἰδιαίτερη περὶ τὰ πολιτιστικὰ εἶναι ἡ δραστηριότητα τῆς «ἐμπορικῆς ναυτιλίας», τῆς ὁποίας ὁ στόλος εἶναι ἕνας ἀπό τους «μεγαλύτερους» του κόσμου. Τὸ «μέγεθος» αὐτὸ εἶναι στὴν ἐξήγηση του ἁπλό: τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς καμμιάν ἀξίαν ἐχούσης στὴ Ἑλλάδα, οἱ ἕλληνες «ἐφοπλιστὲς» προμηθεύονται τὰ κατὰ τὶς τεχνολογικὲς προδιαγραφὲς ἀκατάλληλα πρὸς χρήση καράβια καὶ τὰ ἐκμεταλλεύονται ἕως ὅτου βουλιάξουν κάπου μαζὶ μὲ τὸ πλήρωμα… Ἡ «ἀνάπτυξη» τῆς μηχανοκινήτου ναυτιλίας στὴν Ἑλλάδα συμβαίνει κατὰ τὸ τέλος τοῦ περασμένου αἰώνα, ὅταν δηλαδὴ (μετὰ τὸν κριμαϊκὸ πόλεμο, ὅπου οἱ Γάλλοι ἐπέτυχαν μεγάλες προόδους στὴν μηχανοκίνηση τῶν πλοίων), ἄρχισαν νὰ ὑπάρχουν καράβια ἐκμετρήσαντα τὸ ζῆν. Τὰ καύσιμα βέβαια, ὅπως καὶ σήμερα μὲ τὰ αὐτοκίνητα, τὰ ἐπρομηθεύονταν ἀπ’ ἔξω, δήλ. ἀπὸ τὴν Ἀγγλία. Μεγάλη «ἄνθηση» εἶδε ὁ ἐμπορικὸς ἑλληνικὸς στόλος μετὰ τὸν πόλεμο τῆς Ἀγγλίας μὲ τὴν νότιο Ἀφρική…»
  Από τό βιβλίο «Τό Ανατολικό Ζήτημα Σήμερα»

 140. spiral architect 🇰🇵 said

  Keywords: Oil One, Τίγρης 😉

 141. nikiplos said

  @58, είναι γνωστό, ότι κάποιοι φοιτητές του Πανεπιστημίου κυρίως, ξεβίδωναν τις άνω πλευρές των εδράνων. Τις έπαιρναν σπίτι τους κι έγραφαν τα σκονάκια με την ησυχία τους. Το «χαλασμένο» έδρανο (χωρίς καπάκι) εξασφάλιζε το γεγονός ότι θα κάθονταν στη σωστή θέση, αφού κανείς δεν κάθεται σε χαλασμένο έδρανο. Όπως σωστά γράφηκε παρακάτω, ο μόνος κίνδυνος ήταν μην εξαιρεθεί η σειρά αυτή.

 142. nikiplos said

  @94, Μήτσος ένα μεγάλο εύγε για αυτά που γράψατε. Κυρίως για την §4… δικαιώνετε την άποψη του Γερ. Κακλαμάνη για το πως θα έπρεπε να είναι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια…

 143. ΓιώργοςΜ said

  122 κλπ Κάτι τέτοιο φαντάστηκα σα σενάριο από την αρχή, κι αν το σκέφτηκα εγώ ο άσχετος, οι σχετικοί πιθανότατα να ξέρουν ποια βίδα ξεβιδώθηκε, πόσες στροφές, και τα ποσοστά που παίζουν στην πιάτσα για τον καθένα από τους εμπλεκόμενους.
  Για να πάω τη θεωρία συνωμοσίας, μισοαστεία-μισοσοβαρά, παρακάτω: Ενδέχεται να είναι στο κόλπο και οι εταιρείες απορρύπανσης, η οποίες θα κονομήσουν ουκ ολίγα, ενώ η ασφαλιστική θα βρει τρόπο να μην πληρώσει, φορτώνοντας ίσως στο Δημόσιο το κόστος (το οποίο δε φρόντισε τα περί αξιοπλοΐας κλπ κλπ).
  Το τερμάτισα ή πάει κι άλλο; 🙂

 144. nikiplos said

  Αντέγραψα στην ορθογραφία στην Α’ Δημοτικού :). Έλεγα στους γονείς μου, ότι «κάτι κάνω και γράφω άριστα» στο σχολείο. Ύστερα από καμία εβδομάδα, η Δασκάλα εκείνης της εποχής (1975 και άκρως παλαιών ιδεών) έπιασε ένα αγόρι να αντιγράφει, που ήταν στη δυσμένεια στο σχολείο (ήταν από αριστερή οικογένεια, υφίστατο δε από εμάς καθημερινό bullying στα διαλείμματα). Τον σάπισε στο ξύλο μπροστά στα μάτια μας, τράβηγμα από τους κροτάφους στο μαλλί, σκαμπίλια στο πρόσωπο, τράβηγμα και σκαμπίλι στα μούτρα, τουλάχιστον 20 φορές. Τα σκαμπίλια ήταν τόσο δυνατά, που το παιδί σταμάτησε να κλαίει ή να οδύρεται και είχε πέσει με βουρκωμένα μάτια να καλυφθεί… Αφού έβγαλε το άχτι της η Δασκάλα σταμάτησε. Εγώ σκέφθηκα πως το κέρδος (να μην διαβάζω την ορθογραφία) ήταν ασύμμετρα μικρό σε σχέση με το κόστος (να φάω τόσο ξύλο), οπότε απεφάνθην ότι καλύτερα θα ήταν να διαβάζω… 🙂

  ΥΓ> Μην ληφθεί το ανωτέρω ως υπόδειξη παιδαγωγικής μεθόδου.

 145. Alexis said

  Για να …τερματίσει σωστά, τo σενάριο πρέπει να έχει μέσα και μίζα πολιτικού… 😆

 146. Alexis said

  145> 143

 147. sarant said

  144 Σε ποιο μέρος έγινε αυτό; Δικτατορία ή νωρίτερα;

 148. nikiplos said

  Να προσθέσω για το εξωτερικό, πως σε κάποιο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (δεν θυμάμαι, αλλά ήταν Φλόριντα ή Καλιφόρνια), πριν 10 χρόνια και βάλε ανακαλύφθηκε ομαδική αντιγραφή φοιτητών. Η διαδικασία που πιστοποιήθηκε ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα, όμως το πρόβλημα ήταν ότι οι φοιτητές είχαν αποφοιτήσει, και είτε εργάζονταν πλέον, είτε συνέχιζαν τις άκρως επιτυχημένες μεταπτυχιακές σπουδές τους (το Πανεπιστήμιο ήταν από τα πρώτα των ΗΠΑ). Ταλαντεύτηκαν άν θα τους έβαζαν να ξαναδώσουν το μάθημα (το έτος εκεί), εάν τους αφαιρούσαν τα πτυχία (καταστρέφοντας οριστικά τις καρριέρες τους) κλπ. Κάποιοι εξ´αυτών από άριστες οικογένειες έσπευσαν να εξοπλιστούν με «Κούγιες» και «Λυκουρέζους» εκείθεν του Ατλαντικού, κατηγορώντας το Πανεπιστήμιο για σπίλωση, αδίκω επίθεση κλπ.

  Τελικά έπεσαν από ότι θυμάμαι στα μαλακά. Αμφισβητήθηκε η αντιγραφή και λόγω αμφιβολιών τους απήλλαξαν, όμως τους επέτρεψαν να έδιναν το μάθημα (και μόνο, όχι το έτος) για θέμα γοήτρου ή επίδειξη, πράγμα που έγινε από αρκετούς εξ’ αυτών.

  Η υπόθεση όμως τράβηξε εις μάκρος, κι ένας Χ»νικολάου εκείθεν του ατλαντικού, νομίζω στο Time είχε αναρωτηθεί δημοσίως: «Πως ξέρουμε ότι δεν το έκαναν και σε άλλα μαθήματα αυτό?» Ακόμη περιμένει την απάντηση…

 149. nikiplos said

  @147, Δικτατορία, στην Καλαμάτα, όπου πήγα την πρώτη Δημοτικού… 1975-1976

 150. nikiplos said

  Στα Ελληνικά ΑΕΙ, το σοβαρότερο κρούσμα ήταν η περίπτωση του Ιωάννη Γιάλλουρου. Περισσότερα εδώ:
  https://olympia.gr/2014/04/22/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%B3%CE%BD/

 151. spiral architect 🇰🇵 said

  @150: Η (γνωστή) περίπτωση Γιάλλουρου δεν είναι αντιγραφή αλλά καθαρή λαθροχειρία με πολλούς εμπλεκόμενους.
  Άστα! 🙄

 152. 149 η χούντα έπεσε το ’74 🙂

 153. Ε όχι και δικτατορία, Νικιπλε, το 1975-76, ακόμα και στην Καλαμάτα 🙂

 154. nikiplos said

  Παραδρομή, συμπαθάτε με. Μετά τη δικτατορία ήθελα να γράψω, υποννοώντας άμεση και ρητή επίδραση στη συμπεριφορά της Δασκάλας, που οφείλω να ομολογήσω υπήρξε η εξαίρεση… (ακόμα και στην Καλαμάτα 🙂 )

 155. 152, 153

  Στην Καλαμάτα πήρε παράταση

 156. nikiplos said

  @152, Δύτα μην μας ακούσει ο Ρουβίκωνας μόνο! 🙂

 157. nikiplos said

  @151 Στα χρόνια του Γιάλλουρου, ήμουν επιτηρητής στο ΕΜΠ. Είχα προσφερθεί να τον βοηθήσω, αλλά μου είχε πει ότι δεν είχε ανάγκη (σε ένα δύσκολο μάθημα). Καθόταν μπροστά και μια κλεφτή ματιά στην κόλλα του, έδειχνε αμέσως ότι πρόκειται για τελείως άσχετο.

  ΥΓ> Όποιος έχει επιτηρήσει έστω και μια φορά, ξέρει αμέσως πως εκείνοι που αντιγράφουν φαίνονται με την πρώτη…

 158. spiral architect 🇰🇵 said

  @157: Μπαίνοντας σαν ειδική κατηγορία (λ.χ. στο ΕΜΠ) το δύσκολο ήταν αυτό, το δύσκολο είναι να το τελειώσεις. Μάλλον ο τύπος το’ χε συνειδητοποιήσει αυτό και έκανε τα αδύνατα δυνατά να πάρει πτυχίο.
  It takes two to tango. 😉
  (at least)

 159. spiral architect 🇰🇵 said

  … το πρώτο «δύσκολο» κάντε το»εύκολο» 😳

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  του πάχοντος (αιώνες)

 161. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @122,136. Τά ᾿λεγα κι ἐγὼ

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/09/11/sxolskoul-2/

  σχ. 110
  11 Σεπτεμβρίου, 2017 στις 19:50

  » Τὰ νέα τζάκια. Δὲν ἔχουν φαντασία νὰ σκεφτοῦν νέα κόλπα. Εἶναι καὶ ψιλικατζῆδες. Οἱ πρῶτοι διδάξαντες, πρίν καμιὰ σαρανταριὰ χρόνια βούλιαξαν σοῦπερ-τάνκερ, ἀφοῦ ξεφόρτωσαν τὸ φορτίο, ὀγδόντα (;), ἑκατὸ (;) χιλιάδες τόνους στὴν ἀποκλεισμένη Ροδεσία. Οἱ διάδοχοί τους ἕνα ψωρογκαζαδικάκι δυό χιλιάδων τόνων. Κέλ ντεκαντάνς! ποὺ θά ᾿λεγε καὶ ἡ μαντάμ-Σουσοῦ. »

  Σχ. 152.
  12 Σεπτεμβρίου, 2017 στις 16:48

  » 148α. » #Σαλαμινα Π. #Κουρουμπλής: Δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής πετρελαιοειδών από το δεξαμενόπλοιο »

  Φυσικά· εἶχε προηγηθεῖ ἀχταρμάς μὲ τὴν τούρκικη* ἔννοια.

  *aktarma: μεταφορὰ φορτίου, μεταφόρτωση «

 162. Σχολιαστής said

  > 94 Πάντα ονειρευόμουν μια παιδαγωγική διαδικασία στην οποία η μάθηση δεν θα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με εξετάσεις και διαγωνισμούς αλλά με δημιουργική ομαδική εργασία που θα απενοχοποιεί το λάθος. Ουτοπία ;

  Κι όμως υπήρξε περίοδος που δεν διανοήθηκα να αντιγράψω, κι αυτή ήταν στο Φροντιστήριο.
  Πήγαινα κι εγώ για δυό χρόνια, προετοιμαζόμουν για Πολυτεχνείο. Ο μοναδικός στόχος ήταν να μάθουμε. Τόσο σε διαγωνίσματα που γίνονταν συνήθως Κυριακές, όσο και σε ασκήσεις που είχαμε για το σπίτι δεν μας περνούσε η ιδέα να αντιγράψουμε διότι δεν είχε νόημα. Ο μοναδικός μας στόχος ήταν να μάθουμε.
  Μιλάμε για την περίοδο της δεκαετίας του 1970, οπότε η ύλη δεν ήταν συγκεκριμένη και έπρεπε να είσαι πολύ καλά εξασκημένος για να καταφέρεις να λύσεις τις «ακραίες» ασκήσεις που έμπαιναν στα θέματα.
  Περιττό να τονίσω ότι όλοι οι καθηγητές ήταν τσακάλια – έχει κι αυτό τη σημασία του.

 163. dryhammer said

  161 the credits are yours.

  Ας όψεται το έμενταλ που έγινα χρυσόψαρο. Τα παλιά όμως (t>10 yrs) τα θυμούμαι.

  (μετά από πέντε λεπτά ψάξιμο το βρήκα:)

  http://www.politischios.gr/zoi/altshaimer-etsi-legetai-den-thymamai

 164. dryhammer said

  163 συνέχεια:

  Πριν λίγες ώρες, αντί να γυρίσω το μάτι στο 0 το γύρισα στο 9 και βγήκα από την κουζίνα. Μόνο το φαΐ κάηκε, ευτυχώς.

 165. 162 Κανείς δεν αντιγράφει σε φροντιστήριο, ούτε και τώρα ούτε ποτέ, και αυτό ανεξάρτητα από το πόσο τσακάλια ή στόκοι είναι οι καθηγητές. Όχι ακριβώς επειδή στόχος είναι να μάθουνε, στόχος είναι να περάσουνε στη σχολή και να αντιγράφουν εκεί. Το πώς και γιατί έχει φτάσει να απαξιωθεί τόσο το λύκειο δεν το ξέρω, και θα ήθελα να ακούσω την άποψη αυτών που λένε τι σούπερ ήταν το σχολείο το ’60 ή το ’70 αλλά παράλληλα και τι φοβερά τα τότε φροντιστήρια. Εγώ υποψιάζομαι ότι κάπως θα έβαλαν και τα φροντιστήρια ένα χεράκι σ’ αυτή την απαξίωση, αλλά πάλι δεν ξέρω, ειλικρινά αναρωτιέμαι.

 166. sarant said

  165 Εγώ δεν πηγα σε κεντρικό φροντιστήριο, οπότε δεν ξέρω. Πήγα σε συνοικιακό, σε γκρουπάκι.

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αντιγραφή σε φροντιστήριοο;;!! γιουκουφμι

 168. Βασίλης Ορφανός said

  Εγώ είχα το εξής σύστημα: Έκανα σκονάκια με στενογραφία (που την είχα μάθει για να στέλνω ραβασάκια σε μια κοπέλα – είχε βγάλει σχολή γραμματέων). Και τα είχα φόρα παρτίδα. Και να με έπιαναν, ποιος να τα διαβάσει;

 169. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @163. Δὲν τό γραψα γιὰ νὰ πάρω τὰ κρέντιτα, Γιώργη μου. Ἁπλῶς, μαζὶ μὲ τὴ γνώση τῶν ἀνθρώπων ποὺ ξέρουν τὰ πράματα τῆς θάλασσας ἀπὸ τὰ μέσα,ὅπως ὁ καπετάνιος τῆς παραπομπῆς τοῦ Σπειροειδῆ κι ἐσὺ, ἔβαλα καὶ τὴ δικιά μου, τοῦ ὠτακουστῆ.
  Κι ἡ μυλωνοῦ τὸν ἄντρα της μὲ τοὺς πραματευτᾶδες 🙂

 170. ΣΠ said

  Βρέθηκε ο «εγκέφαλος» της μαζικής αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

 171. sarant said

  170 Τωρα θα πληρώσει και για τους 106 και δεν το βρισκω σωστό.

 172. Πέπε said

  > > ο τελευταίος τροχός της αμάξης

  Μετά από τρεις μέρες, ξαφνικά μου ήρθε φλασιά ότι είχα δει αυτή τη φράση και κάτι δε μου πήγαινε!

  Μη συγχέουμε τον πέμπτο τροχό της αμάξης, δηλαδή τη ρεζέρβα (που δεν είναι «τελευταία»: οι τέσσερις κανονικές ρόδες δεν αριθμούνται και η ρεζέρβα είναι ούτως ή άλλως εκτός σειράς) με την τελευταία τρύπα του ζουρνά. Οι ζουρνάδες δεν έχουν σταθερό αριθμό τρυπών για τα δάχτυλα, αλλά όσες κι αν έχουν συνηθίζεται να έχουν επιπλέον και μερικές ακόμη (τουλάχιστον μία), προς το άκρο του οργάνου, που δεν την παίζουν τα δάχτυλα και που ρυθμίζει (εκ κατασκευής, όχι με τη χρήση) το κούρδισμα. Στην οργανολογία λέγεται τρύπα ευφωνίας. Υπάρχει και σ’ άλλα πνευστά. Μια φορά στα τόσα μπορεί να χρειαστεί να την πειράξουν λίγο, αλλά όχι συχνότερα απ’ όσο βάζουμε τη ρεζέρβα στη θέση ενός από τους κανονικούς τέσσερις τροχούς.

 173. ΚΑΒ said

  έρευνα

 174. ΣΠ said

  http://www.protothema.gr/greece/article/714434/to-eborio-tis-dropis-me-1200-euro-agorazeis-diplomatiki-ergasia/

 175. sarant said

  Οι ερευνητικές ομως είναι ακριβότερες κατά 200 ευρώ 🙂

  Αναρωτιέμαι τι ποιότητα θα έχουν…

 176. ΣΠ said

  Φροντιστήριο που αναλαμβάνει να υποστηρίξει φοιτητές στην συγγραφή εργασιών τους:
  https://www.anavasis.gr/

 177. ΣΠ said

  Αυτό το άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ είναι του 2010:
  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4558154/?iid=2

 178. sarant said

  176 Kαι το είδος της υποστήριξης τεκμαίρεται απο την ακόλουθη μαρτυρία ενθουσιασμένου πελάτη-φοιτητή, που φιγουράρει και σήμερα στο σάιτ:

  Όταν στην αρχή πήρα προσφορές για την εργασία που ήθελα άκουσα τρελά ποσά. Από αυτό το φροντιστήριο μου είπαν πολύ χαμηλή τιμή. Στην αρχή απόρησα και δίστασα καθώς ήταν η πρώτη φορά που ανέθεσα σε άλλον να κάνει εργασία μου. Σκέφτηκα θα το ρισκάρω!! Τελικά όχι μόνο η εργασία ήταν πέρα από κάθε άλλη προσδοκία μου, αλλά και σύμφωνα με το χρονικό πλάνο. Προτείνω στον καθένα ανεπιφύλακτα να συνεργαστεί με το Ανάβασις!!

 179. ΣΠ said

  175
  Εγώ αναρωτιέμαι τι σκ….. πτυχία δίνουμε.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣνα said

  179 – Εγώ αναρωτιέμαι, γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ απ’ όλους αυτούς που μου την πέφτουν κάθε φορά, δεν ενοχλείται και δεν διαμαρτύρεται μ’ αυτά που λέτε με τον Νικοκύρη, τι διαφορετικό λέω;

 181. http://lolsnaps.com/funny/2684213

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: