Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η σημαία με τις κίτρινες και τις κόκκινες ρίγες

Posted by sarant στο 21 Σεπτεμβρίου, 2017


Από τη Σκωτία το περιμέναμε, αλλά μας ήρθε λιγάκι ανατολικότερα και πολύ νοτιότερα, στην βορειοανατολική άκρη της Ισπανίας, στην Καταλονία.

Εννοώ το κίνημα ανεξαρτησίας στην Καταλονία, το δημοψήφισμα που κηρύχτηκε για την 1η Οκτωβρίου και τις εξελίξεις που απότομα κλιμακώθηκαν ύστερα από τα κατασταλτικά μέτρα που πήρε η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας, με επέμβαση της Γκουάρντια Θιβίλ (Guardia Civil) και συλλήψεις Καταλανών αιρετών αρχόντων.

Η Καταλονία δεν είναι μεγάλη σε έκταση -πιάνει μόλις 32000 τ.χλμ. δηλαδή ελάχιστα περισσότερο από το Βέλγιο. Έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια, λιγότερα από το ιδιαιτέρως πυκνοκατοικημένο Βέλγιο αλλά περισσότερα π.χ. από τη Φινλανδία, και είναι η πιο εύπορη περιφέρεια της Ισπανίας -είναι μάλιστα η πόρτα της Ισπανίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού το περισσότερο εξαγωγικό εμπόριο περνάει από τους δρόμους της. Διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες, αλλά οι άλλες πόλεις της ωχριούν, σε μέγεθος και σε αίγλη, μπροστά στην πρωτεύουσα, τη Βαρκελώνη, μια από τις ομορφότερες πόλεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο του 1936-39 η Καταλονία και η Βαρκελώνη ήταν το προπύργιο των Δημοκρατικών και οι τελευταίες απελπισμένες μάχες δόθηκαν εκεί. Στα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο, η καταπίεση ήταν διπλή για την Καταλονία. Η καταλανική γλώσσα διαφέρει αρκετά από τα ισπανικά (τα καστιλιάνικα) και έχει να παρουσιάσει αξιόλογη λογοτεχνία από παλιά.

Μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη της Μεσογείου, αλλά πριν από 700 χρόνια είχαμε Καταλανούς και στα μέρη μας. Ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, κάλεσε το 1302 τους μισθοφόρους της Καταλανικής Εταιρίας, με αρχηγό τους τον Ρογήρο ντε Φλορ για να τον βοηθήσουν στον πόλεμο με τους Τούρκους.

Ὡς ηὗραν ὅτι ἤλθασιν ἐτότε οἱ Κατελᾶνοι,
ὅπου τοὺς ὠνομάζασι Μεγάλη Συντροφίαν,

λέει το χρονικό του Μορέως, ενω αλλού θα δείτε να αναφέρονται ως Μεγάλη Κομπανία (Στα καταλανικά, Companyia Catalana d’Orient δηλ. Καταλανική Εταιρία της Ανατολής).

Οι Καταλανοί ήταν καλοί πολεμιστές αλλά ακριβοί: πέτυχαν νίκες εναντίον των Τούρκων αλλά δεν τα βρήκαν με τον Ανδρόνικο στα οικονομικά. Τελικά ο Ανδρόνικος έβαλε άλλους μισθοφόρους και σκότωσαν τον Ρογήρο. Σε εκδίκηση, οι άλλοι Καταλανοί λεηλάτησαν τη Θράκη, τη Μακεδονία και το Αγιονόρος -οι καλόγεροι τους το κράτησαν μανιάτικο, κι όταν στις αρχές του αιώνα μας ένας Καταλανός καλλιτέχνης θέλησε να επισκεφτεί το Αγιονόρος δεν έγινε δεκτός διότι ήταν Καταλανός. Μερικά χρόνια αργότερα, η καταλανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη και συμβολικά χρηματοδότησε ένα έργο στη μονή Βατοπεδίου.

Ύστερα κατηφόρισαν πιο κάτω, όπου τους προσέλαβε στην υπηρεσία του ο δούκας των Αθηνών Γκοτιέ ντε Μπριέν. Και πάλι, φάνηκαν αποτελεσματικοί και απώθησαν τους εχθρούς του δουκάτου αλλά τσακώθηκαν με τον δούκα στην πληρωμή. Η διατύπωσή μου είναι μάλλον επιεικής: δεν τσακώθηκαν απλώς αλλά σκότωσαν τον δούκα και πήραν στα χέρια τους το δουκάτο των Αθηνών και ίδρυσαν και το δουκάτο των Νέων Πατρών (πρόκειται για την Υπάτη, που γνώρισε μεγάλες πιένες εκείνη την περίοδο, γι’ αυτό και την Πάτρα την είπανε Παλιά Πάτρα) που τα κυβέρνησαν από το 1311 ως το 1388, ως υποτελείς του στέμματος της Αραγώνας (γι’ αυτό και ο Φελίπε της Ισπανίας είναι μεταξύ άλλων Δούκας των Αθηνών και των Νέων Πατρών, Duque de Atenas y Neopatria).

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι Κατελάνοι, όπως τους είπε ο λαός, έβγαλαν κακό όνομα -άλλωστε πολεμιστές ήταν, μισθοφόροι, άνθρωποι του σπαθιού. Σε ένα δημοτικό, η κοπέλα εξορκίζει τον αγαπημενο της να μην την απαρνηθεί, και τον καταριέται

σε τούρκικα σπαθιά σε δω, σε Κατελάνου χέρια
τα κριάτα σου να κόφτουσι με δίστομα μαχαίρια.

Τη φήμη αυτή την ξαναζωντάνεψε το 1979 ο Πάνος Θεοδωρίδης με το τραγούδι «Οι Κατελάνοι», από τον (επιδεικτικά ευρωφοβικό αλλά πολύ καλό) δίσκο «Σεργιάνι στον κόσμο» του Μαρκόπουλου, με τον Νταλάρα:

Μας έμεινε επίσης και το επίθετο Κατελάνος -και ίσως για να τιμήσουν τη μνήμη των μεσαιωνικών μαχαιροβγαλτών, διαβόητοι είχαν γίνει τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες οι νταήδες αδελφοί Κατελάνοι στη νυχτερινή πιάτσα της Αθήνας.

Αυτά, τότε.

Τώρα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας προκήρυξε δημοψήφισμα για την 1η Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα είναι πολύ προβληματικό νομικά: καταρχάς είναι αντισυνταγματικό με βάση το Σύνταγμα της Ισπανίας (που έχει εγκριθεί και στην Καταλονία με δημοψήφισμα και με πλειοψηφία 95%), η απόφαση να προκηρυχθεί πάρθηκε μονομερώς και με μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση, δεν συμμετέχουν ορισμένες σημαντικές πόλεις όπου οι δήμαρχοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικο Κόμμα, και, το χειρότερο, ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι για την ανεξαρτησία αρκεί να ψηφιστεί το Ναι, χωρίς να υπάρχει κάποιο κατώφλι συμμετοχής.

Να θυμίσω ότι και το 2014 είχε γίνει δημοψήφισμα στην Καταλονία, που όμως είχε μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό χαρακτήρα, και έβγαλε μεν 80% υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά με συμμετοχή γύρω στο 40% (δεν δόθηκαν επίσημα στοιχεία). Αυτές οι κινήσεις μοιάζουν περισσότερο με προσπάθειες να αποσπαστούν περισσότερα διαπραγματευτικά οφέλη.

Δυστυχώς, στην κυβέρνηση της Ισπανίας βρίσκονται οι επίγονοι του Φράνκο, που αντέδρασαν όπως θα αντιδρούσε ο Χενεραλίσιμο, στελνοντας την εθνοφυλακή να κατάσχει ψηφοδέλτια και να συλλάβει αιρετούς άρχοντες. Με τον τρόπο αυτό, ο Ραχόι φυσικά εξωθεί τους Καταλανούς να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να ψηφίσουν μαζικά Ναι (προηγουμένως οι δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό μόνο προβάδισμα στο Ναι).

Κάποιοι φίλοι αριστεροί είναι πολύ ενθουσιώδεις υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας επειδή θα κλονίσει την ΕΕ. Παραβλέπουν ότι η καταλανική αστική τάξη είναι εξίσου υπέρ της ΕΕ όσο και η ισπανική, επιθυμεί διακαώς να παραμείνει το νέο κράτος στην Ένωση ή τουλάχιστον να επανενταχθεί ει δυνατόν την επόμενη μέρα.

Προσωπικά καταδικάζω τη βίαιη, σπασμωδική και ανόητη αντίδραση της ισπανικής δεξιάς, αλλά δεν είμαι υπέρ του ουσιαστικά νόθου ανεξαρτησιακού δημοψηφίσματος που προωθεί η καταλανική δεξιά (με τη στήριξη, πρέπει να πω, σημαντικών τμημάτων της αριστεράς που επέλεξαν να πολεμήσουν κάτω από ξένες σημαίες). Δεν βλέπω τι έχει να κερδίσει ο Καταλανός μισθωτός -καταπιέζεται τάχα περισσότερο, οικονομικά και κοινωνικά, απ’ό,τι ένας Ισπανός μισθωτός;

Η αστική τάξη της Καταλονίας είναι δυνατή και σφόδρα φιλοευρωπαϊκή, και η περίπτωση έχει ομοιότητες με τις αποσχιστικές τάσεις στη Βόρεια Ιταλία (την… Παδανία που τη λένε οι ακροδεξιοί) αλλά και στη Φλαμανδία. Και στις τρεις περιοχές, στο αποσχιστικό κίνημα πρωτοστατούν συντηρητικές δυνάμεις, με βασικό έστω και υπόρρητο επιχείρημα «να μην πηγαίνουν οι φόροι μας στους τεμπέληδες (και μελαψούς) του νότου». Aυτό που διαφοροποιεί σημαντικά αλλά όχι καθοριστικά την Καταλονία από τις άλλες δύο περιπτώσεις είναι η καταπίεση στα χρόνια του Φράνκο και η συστράτευση ενός σημαντικού τμήματος της καταλανικής αριστεράς στο ανεξαρτησιακό στρατόπεδο.

Δεν είμαι αισιόδοξος και δεν βλέπω ποια θα μπορούσε να είναι η θετική λύση -με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης Ραχόι. Πάντως, η απόσχιση εδαφών έξω από πλαίσια νομιμότητας ανοίγει ασκούς του Αιόλου (ναι, ασκούς, τι να προφτάσει ένα τσουβαλάκι) για άλλες περιοχές, πιο κοντινές μας -κοιλάδα του Πρέσεβου, Θράκη, γιατί όχι και Κρήτη, ώσπου να φτάσουμε στην «αυτόνομη δημοκρατία του Ιβάν και της Όλγας», όπως έλεγε και εκείνη η γελοιογραφία του 1990.

 

229 Σχόλια προς “Η σημαία με τις κίτρινες και τις κόκκινες ρίγες”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Ηταν κι εκείνοι οι Κατελάνοι.
  Των Αθηνών

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/1961.html

 2. Κουνελόγατος said

  Ωραία ιστορική αναδρομή. Καλημέρα.

 3. Καλημέρα. Ἄσχετο μὲ τὸ θέμα, ἀλλὰ καλὸ σὰν ὑποψήφιο μεζεδάκι τοῦ Σαββάτου. Ἀπὸ τὸ TVXS ἡ ἀλλαγὴ φύλου (ἢ ἡ μετάλλαξη φοιτητῶν σε τρανσβεστῖτες):

  [\i]Οι κοπέλες μοιράστηκαν τις ιστορίες τους με διάφορους τρόπους, όπως σε ζωντανές συνεντεύξεις, σε ανώνυμα φόρουμ περιοδικών ή σε πλατφόρμες στο ίντερνετ όπου τα θύματα μπορούν να γράψουν τις ιστορίες τους, χρησιμοποιώντας online hashtags. Σημειώνεται, ότι τα ρούχα δόθηκαν σε πανεπιστημιακούς φοιτητές με σκοπό να αναπαραστήσουν τους ρόλους των θυμάτων τη στιγμή της επίθεσης[\i]

 4. atheofobos said

  Δυστυχώς, στην κυβέρνηση της Ισπανίας βρίσκονται οι επίγονοι του Φράνκο, που αντέδρασαν όπως θα αντιδρούσε ο Χενεραλίσιμο, στελνοντας την εθνοφυλακή να κατάσχει ψηφοδέλτια και να συλλάβει αιρετούς άρχοντες.

  Δηλαδή τι θα πρότεινες να κάνει η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας σε μια αντισυνταγματική και σαφώς αποσχιστική κίνηση στην χώρα της;

 5. cronopiusa said

  Now rattled, Madrid is in danger of playing into Catalan separatist hands

  Όχι άλλα σύνορα! Πιστεύω στις γέφυρες αλλά σέβομαι τα δημοψηφίσματα

  Καλή σας μέρα!

 6. Maria said

  Το Σύνταγμα της Ισπανίας είναι πολύ προβληματικό στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων που εκχωρεί στις Αυτόνομες Κοινότητες (Comunidades Autonomas). Η διατύπωση είναι σε στυλ «επιτρέπεται ό,τι δεν απαγορεύεται και απαγορεύεται ό,τι δεν επιτρέπεται» και αυτό έγινε σκόπιμα, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όταν ψηφίστηκε. Τώρα το ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν. Δημιουργική ασάφεια before it was cool…..

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Σωστό είναι αυτό, υπάρχει πάντως ένα άρθρο που επιτρέπει να ανασταλεί η αυτονομία, αλλά…

  5 Δεν είναι σωστό ότι έγινε αναστολή της αυτονομίας,

  4 Να κάνει περισσότερο διάλογο. Από πιο πριν.

 8. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant.»η γλώσσα διαφέρει»… Μεταξύ τους συνεννοούνται;

 9. Pedro Alvarez said

  Όταν αυτονομηθεί η Καταλουνια ,με ποιον θα παίζει πρωτάθλημα η Μπάρσα; Με την Εσπανιόλ, την Εσπανιόλ και την Εσπανιόλ;😎😎😂😂🇮🇱🇮🇱🇮🇱
  Viva Celeste!🇺🇾

 10. Jimakos said

  Και να πούμε για την σημαία με τις κίτρινες και κόκκινες ρίγες, ότι την λένε «σενιέρα» (senyera), κι αποτελείται από τέσσερις κόκκινες ρίγες σε κίτρινο φόντο. Έχει τα χρώματα του Στέμματος της Αραγονίας
  O μύθος λέει πως όταν οι Καταλανοί πολεμούσαν τους Μαυριτανούς, ο κόμης Βιλφρέδος ο μαλλιαρός τραυματίστηκε και δεν θα μπορούσε να τους οδηγήσει στη μάχη. Τότε ο Κάρολος ο καραφλός, προκειμένου να εμπνεύσει τους πολεμιστές, βούτηξε την παλάμη του στις πληγές του Βιλφρέδου κ πέρασε τα ματωμένα του δάχτυλα πάνω σε μια χρυσή ασπίδα. Εξού και οι τέσσερις κόκκινες ρίγες στο χρυσό φόντο. Αλλά αυτό το λέει ο μύθος. Στην πραγματικότητα μάλλον τα χρώματα προέρχονται από ακόμα πιο παλιά εραλδικά σύμβολα.

  Το σχεδιάκι αυτό έχει υπάρξει -με παραλλαγές βέβαια- και σαν εκτός έδρας εμφάνιση τόσο της Μπαρσελόνα όσο και τις Βαλένθια, ενώ τα τελευταία χρόνια το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Μπάρτσα έχει την σενιέρα.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Κατελάνοι… «ήταν καλοί πολεμιστές και ακριβοί».
  Σκέφτομαι τώρα εγώ την κολοβή Ιστορία που μας δίδαξαν στο σχολείο. Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω ότι οι στρατιώτες εκείνων των εποχών ήταν κατά βάση μισθοφόροι. Μια κατάσταση στην οποία επιστρέφουμε και σήμερα.

 12. Παναγιώτης Κ. said

  #11 συνέχεια…Την Ιστορία αυτή μας την δίδασκε ο φιλόλογος που συνέβαινε να είναι γείτονάς μου. Θέλω δηλαδή να επισημάνω και την δική του ευθύνη.
  Φυσικά υπάρχουν και…οι τυχεροί σε αυτή τη ζωή. Ευτύχησαν να έχουν καλούς δασκάλους που τους άνοιξαν τα μάτια.

 13. […] […]

 14. cronopiusa said


  «Δεν είμαστε Τουρκοκύπριοι, είμαστε Τουρκόφωνοι»

 15. Παναγιώτης Κ. said

  @6. Και ετοιμαζόμουν σήμερα να ρωτήσω «η Μαρία πού χάθηκε;» 🙂

 16. sarant said

  10 Eνδιαφέρον!

  15 Η σχολιάστρια του σχολίου 6 δεν είναι η γνωστή Μαρία, η οποία διακοπεύει ακόμα σε τόπο στερούμενο διαδικτύου αλλά θα επανακάμψει από βδομάδα.

 17. Pedro Alvarez said

  Δεν είναι η παλιά Μαρία αυτή.

 18. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Εγώ, πάλι, θυμάμαι την «κατελάνα» ή «καταλάνα» σαν συνώνυμο της «πόρνης». Αλλά δεν μπορώ να βρω πού.

  Ο Ραχόι, ως «επίγονος του χενεραλίσιμο», δυσκολεύει την κατανόηση του σύνθετου αυτού προβλήματος.
  Συμφωνώ με τους «ασκούς» κι ακόμη ότι μερικοί παίζουν με τη φωτιά.

 19. Ο αντ΄αυτού... said

  ώσπου να φτάσουμε στην «αυτόνομη δημοκρατία του Ιβάν και της Όλγας»…

  καὶ τὴν εἰωθυῖαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἐς τὰ ἔργα ἀντήλλαξαν τῇ δικαιώσει…
  Νομίζω πως η παράλειψη αναφοράς στον Λάμπρο και στην » σεξουαλική αυτορρυθμιζόμενη δημοκρατία» είναι μεροληπτική 🙂

 20. sarant said

  19 Όντως, παράλειψη!

 21. cronopiusa said

  La voz de Iñaki | Referéndum catalán: Donde más duele

 22. Γκουάρδια Θιβίλ είναι η Χωροφυλακή καλέ, όχι Εθνοφυλακή. https://es.wikipedia.org/wiki/Guardia_Civil

 23. cronopiusa said

 24. LandS said

  22 Ακριβέστερα πολιτοφυλακή 🙂

 25. LandS said

  10 Νομίζω ότι η κιτρινικόκκινη ήταν η φανέλα της Μπάρτσα αλλά ο Φράνκο τους ανάγκασε να την αλλάξουν. Αυτό, λέει, ήταν το πρώτο απαίσιο που τους έκανε ο Φράνκο. Το δεύτερο ήταν που, με προσωπική του παρέμβαση, τους έκλεψε τον Ντι Στέφανο η Ρεάλ.

 26. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Σε εκδίκηση, οι άλλοι Καταλανοί λεηλάτησαν τη Θράκη, τη Μακεδονία και το Αγιονόρος -οι καλόγεροι τους το κράτησαν μανιάτικο, κι όταν στις αρχές του αιώνα μας ένας Καταλανός καλλιτέχνης θέλησε να επισκεφτεί το Αγιονόρος δεν έγινε δεκτός διότι ήταν Καταλανός.

  Μπράβο μνησικακία οι χριστιανοί! Νόμιζα ότι έπρεπε να συγχωρούν εφτά φορές εφτά.

  Μάλλον έχω την παλιά έκδοση του Ευαγγελίου :-/

 27. ilias said

  Η Guardia civil είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Δύναμης Χωροφυλακής https://en.wikipedia.org/wiki/European_Gendarmerie_Force .

 28. spyridon44 said

  Και πάρα πολλοί, απο τότε, εγκατεστάθησαν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά και αφομοιώθηκαν

 29. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  22-24-27 Μερσί. Έβαλα το όνομά της κι ας βρει ο καθένας πού ανήκει 🙂

 30. Υπάρχει χωριό στην Κέρκυρα Καστελλάνοι. Δυο χωριά μάλιστα. Καστελλάνοι Μέσης και Καστελλάνοι Γύρου.
  Υπάρχει άραγε περίπτωση να προερχεται από εκεί το όνομα ?

 31. Avonidas said

  Μερικά χρόνια αργότερα, η καταλανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη και συμβολικά χρηματοδότησε ένα έργο στη μονή Βατοπεδίου.

  Η Μεσόγειος Διαπλέκεται!

 32. sarant said

  28 Σωστά

  30 Σπύρο καλώς ήρθες. Ο καστελλάνος ήταν αξίωμα στον Μεσαίωνα, ο διοικητής του κάστρου, ο φρούραρχος ας πούμε. Μάλλον απο εκεί είναι.

  31 Αν σκεφτείς ότι ενεπλάκη ο Εφραίμ!

 33. ilias said

  @29. Δεν πειράζει, δεν θα τα χαλάσουμε για μία λέξη.
  Υ.Γ. Πες το κι έτσι 🙂

 34. atheofobos said

  7
  4-Να κάνει περισσότερο διάλογο. Από πιο πριν.

  Με ποιους μπορεί να κάνει διάλογο, με την καταλανική κυβέρνηση του Junts pel Sí στην οποία έχει συνασπιστεί η δεξιά και η κεντροαριστερά;
  Ήδη στις περιφερειακές εκλογές του 2015 το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας πήρε το 47,8% των ψήφων από 2,3 εκατομμύρια που συμμετείχαν στην ψηφοφορία (το 37% των εχόντων δικαίωμα ψήφου), και το 80% των οποίων είπαν «ναι» στη δημιουργία ενός νέου κράτους.
  Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να τους αναγνωρίσει κανείς στην ΕΕ. Παρ΄όλα αυτά ο ηγέτης του Podemos, αλλά και η δήμαρχος της Βαρκελώνης θεωρούν ότι το μεταπολιτευτικό καθεστώς του Φράνκο έχει φτάσει στο τέλος του και ότι η Ισπανία πρέπει να μεταβληθεί σε ένα πολυεθνοτικό κράτος.
  Θέλουν δε να γίνει ένα νόμιμο δημοψήφισμα που να έχει διεθνή αναγνώριση.
  Καταλαβαίνει κανείς πόσο ουτοπικές είναι αυτές οι θέσεις οπότε και πόσο ουτοπικός είναι ένας διάλογος.
  Ας πούμε πως η Θράκη ή η Κρήτη ζήταγε ανεξαρτησία, τι διάλογο θα μπορούσε να κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση μαζί τους;

 35. nikiplos said

  Καλησπέρα…

  Δύσκολο θέμα να γράψει κάποιος κάτι. Επίσης δεν με βρίσκουν σύμφωνο ταμπέλες του στυλ: είναι αστοί με αριστερούς που δεν γουστάρουν τους τεμπέληδες του νότου.
  Κάθε περιοχή, είναι ιδιαίτερη περίπτωση, έχει μιαν ιστορία, παλαιά και πρόσφατη και στοιχεία από την γεωπολιτική δυναμική, την πρόσφατη και την παλαιότερη. Επομένως οποιαδήποτε γενίκευση και σύγκριση με άλλες γεωγραφικές περιοχές που εγείρουν ζητήματα ανεξαρτησίας ή αυτονομίας, κινείται σε σαθρό έδαφος.

  ***
  Η Βαρκελώνη και η ευρύτερη περιοχή της, ήταν ενεργό μέλος του Βασιλείου της Ισπανίας για πάνω από 500 χρόνια και έβγαζε τους φανατικότερους Ισπανούς διοικητές, δώθε κακείθεν του Ατλαντικού. Η Καταλωνία είναι, μέρος μιας ευρύτερης περιοχής που σήμερα μιλούνταν και μιλούνται ακόμη και σήμερα τα οξιτανικά. Στην Ισπανία, ακόμη άλλη περιοχή τέτοια είναι οι Βαλεαρίδες νήσοι, με καθεστώς μεγάλης ανεξαρτησίας κι αυτές.

  Υπήρξε (η Βαρκελώνη κι όχι όλη η Καταλωνία) αναμφισβήτητα το προπύργιο των Δημοκρατικών στον Ισπανικό εμφύλιο και στη συνέχεια υπήρξε και μεγάλη «φτωχομάνα» στους υστερινούς χρόνους (του άγριου κυνηγιού που εξαπόλυσε η δικτατορία Φράνκο εναντίον τους). Η αγριότητα του Ισπανικού Εμφυλίου, ήταν αντίστοιχη της δικής μας εδώ, χωρίς όμως το φόβο της επέμβασης κάποιου ξένου στρατού. Το καθεστώς Φράνκο «μεγαλούργησε» ανενόχλητο. Υπήρξαν όμως και άλλες πόλεις της Καταλωνίας, που δεν έκρυψαν ποτέ το φρανκικό τους φρόνημα: Βαλέντσια, Παμπλόνα και πάλι αυτές οι γενικεύσεις είναι σαθρές, όμως εκεί εκφράστηκε πολιτικά πιο δυναμικά ας πούμε το φρανκικό και το φασιστικό φρόνημα.

  Στα υστερινά χρόνια που ακολούθησαν, όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και ψόφησε ο Φράνκο, η Βαρκελώνη συμπορεύτηκε πολιτικά σε όλα τα καίρια ζητήματα με την πρωτεύουσα. Οι τοπικές κυβερνήσεις της, ψήφισαν ενίοτε και αντιδραστικότερους νόμους από την μητέρα Μαδρίδ. Η Ισπανία χτίστηκε πάνω στην πολυμορφία και πολυχρωμία των κατοίκων, ενώ σφυρηλατήθηκαν μαζί μέσω κοινών αγώνων, χύνοντας κοινό αίμα για αιώνες. Ναβάρα, Καστίλη, Γαλίθια κοκ. Οι Βαρκελωνέζοι ήταν πάντοτε «πιο Ευρωπαίοι», πιο «βόρειοι» αλλά κι αυτό ήταν ένα στερεότυπο, τίποτε άλλο.
  ***

  Η γνώμη μου, είναι ότι καλύτερα να έχουμε λιγότερα σύνορα και μεγαλύτερες ομοσπονδίες σε μια περιοχή. Λιγότερη γκετοποίηση του διαφορετικού, λιγότερους ετεροπροσδιορισμούς, λιγότερο θρησκευτικό φανατισμό, περισσότερη δημοκρατία και ανοχή στον διαφορετικό, συνύπαρξη με την altera pars. Όμως όλα τούτα είναι απλώς ευχές. Η Ιστορία πορεύεται διαφορετικά και άλλοτε ξερνάει αίμα, άλλοτε μέλι και γάλα…

  Και δεν είναι η «εξυπνάδα των ισχυρών» που βάζουν τους λαούς να βγάζουν ο ένας τα άντερα του άλλου. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, όταν μιλάμε για ομάδες, κοινότητες, επαρχίες, οικονομικούς δεσμούς και τέλος δεσμούς αίματος και κοινών αγώνων. Και άλλα πολλά, που θα ήθελε κανείς ένα βιβλίο ολόκληρο να γράψει και πάλι δεν θα κατόρθωνε να βάλει μέσα αρκετά.

 36. cronopiusa said

  Καταλονία: Το ελληνικό παρελθόν της Ισπανίας

 37. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Για τα τεκταινόμενα στην Καταλονία επιφυλάσσομαι, αλλά για τη (μη) στάση της €€ έχω να πω ότι, αν γινόταν κάτι ανάλογο κάπου αλλού εκτός αυτής, ήδη θα ήταν στο 64ο ανακοινωθέν.

 38. Κωστής said

  «…ένας Καταλανός καλλιτέχνης θέλησε να επισκεφτεί το Αγιονόρος δεν έγινε δεκτός διότι ήταν Καταλανός»

  Είναι σίγουρο αυτό; Γιατί η ιστορία που ξέρω αναφέρεται σε έναν Καταλανό ποιητή που επισκέφτηκε το Άγιο Όρος έμαθε για τις καταστροφές και ξεκίνησε αγώνα για την αποκατάστασή τους.

  http://www.spacewar.com/2005/051007032054.ysj7j60c.html

 39. ΣΠ said

  Imagine there’s no countries
  It isn’t hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too

  John Lennon

 40. Pedis said

  Ο Ραχόι παίζει τον σκληρό για να παίξει στους δικούς του τον πολιτικό απόγονο του Φρανκικού καθεστώτος ενώ οι καταλανοί «ανεξαρτητικοί» το παίζουν δημοκράτες και θύματα γιορτάζοντας (πενθούντες) ιστορικά γεγονότα με πρωταγωνιστές βασιλιάδες και ηγεμόνες θαμμένους εδώ και τρακόσια χρόνια.

  Και κάτι αριστερές ομαδούλες αντί να παλεύουν για κοινό αγώνα των εργαζομένων γίνινατι ουρά για το διαχωρισμό τους σπέρνοντας την εθνικιστική διχόνοια. Και συμμετέχουν ανελιπώς στις εκδηλωσεις για «την πτώση της Πόλης» …

  Προφανώς στην Καταλωνία δεν υφίσταται κανενός είδους εθνική/γλωσσική καταπίεση. Τότε τι επιζητούν οι Καταλανοί; Να παίζει πρωταθλημα η Μπάρτσα μόνο με τη Ζιρόνα και τη Λέιντα;

  Είναι μεγάλο το ποσοστό του πληθυσμού που είναι καστιγιανόφερτοι. Κι αν γίνόταν δημοψήφισμα το ναι δεν θα έβγαινε. Τότε γιατί ο Ραχόι κάνει τον μπακαλόγατο του γκαουντίγιο; Κάτι θα έχει να κερδίσει, πιστεύει, μεγαλώνοντας την ανακατωσούρα …

 41. gpoint said

  # 9

  Με πρόλαβες αλλά δεν κατάλαβες πως είναι δάκτυλος του Μέσι γιατί η Μπαρτσελιώμα δεν μπορείπιε να συναγωνισθεί ούτε την Ρεάλ του Ισκο, όχι του τιτανοτεράστιου Κριστιάνο !!

 42. cronopiusa said

  34

  καλό θα ήταν, ο Αθεόφοβος, να μην συγχέει το γαμοπίλαφο με το ρυζόγαλο, ν’ ανοίξει κάνα βιβλίο ιστορίας ή να κουγλάρει Cataluña (στα καταλάνικα Catalunya) Θράκη και Κρήτη

  Ας πούμε πως η Θράκη ή η Κρήτη ζήταγε ανεξαρτησία, τι διάλογο θα μπορούσε να κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση μαζί τους;

 43. gpoint said

  # 25

  Δεν είσαι καλά διαβασμένος…μύθος είναι, αντίθετα δεν είναι καθόλου μύθος η επέμβαση του Φράνκο, μετά τα 5 συνεχόμενα πρωταθλητριών της Ρεάλ, υπέρ των Καταλανών με αποτέλεσμα να τα παίρνει η …Μπενφίκα από την μόνιμα λούζερ Μπαρτσελόνα.
  Ακόμα και σήμερα η διαιτητική εύνοιά της μόνο με των πρασινοκόκκινων στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί.

 44. cronopiusa said

 45. gpoint said

  Λατρεύω τον Ντον Τζοβάνι Ντ’ Αραγκόνα,γνωστό στην πιάτσα και σαν Ερνάνι…

 46. Είναι και αυτός ο οίκος νυφικών «Κατελάνος», ψηλά στην Πειραιώς, Παναγή Τσαλδάρη δηλαδή, δίπλα στην Ομόνοια. Που είχε ζωγραφίσει μιά γιγαντιαία νύφη στην επίπεδη ελεύθερη πλευρα της πολυκατοικίας που είναι το μαγαζί, η οποία (πλευρά) είναι περίοπτος, καθότι η πολυκατοικία συνορεύει με υπαίθριο γκαράge. Και για δεκαετίες ανεβαίνοντας την Πειραιώς, έσκαγε μπροστά μας η τεράστια νύφη, και εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον γάμο, το αντίθετο, αλλά αυτή η μεγάλη ζωγραφία ήταν κάπως σαν να την είχε ζωγραφίσει παιδάκι βρε παιδί μου…

 47. cronopiusa said

  «Κοινή επίθεση» αστυνομίας και Χρυσής Αυγής στο Πέραμα καταγγέλλουν αντιφασίστες

 48. atheofobos said

  42
  Επειδή το γαμοπίλαφο μου αρέσει πολύ σε αντίθεση με το ριζόγαλο και δεν υπάρχει περίπτωση να τα συγχύσω ποτέ, θα ήταν προτιμότερο αντί της πρότασης να ανοίξω κανένα βιβλίο ιστορίας εσύ που το έχεις ανοίξει, να μας εξηγήσεις στις πιθανές ανακρίβειες στα γραφόμενα μου.
  Μην με παραπέμψεις όμως στα διάφορα βίντεο, γελοιογραφίες κτλ που ανεβάζεις ακατάπαυστα γιατί τόσο εγώ και μάλλον οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ισπανικά.

 49. Οι Καταλανοί στην Ανατολή, είναι ενα βιβλίο που διάβασα σχετικά πρόσφατα. Σφαγή και κακό!
  Τώρα, ο (αποσχιστικός) εθνικισμός στην «Καταλούνια» καλά κρατεί. Δεν είναι μόνο το μπούρο καταλάνο με το οποίο …κοσμούν μερικοί το πίσω παμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Τα ισπανικά διδάσκονται στην Καταλωνία σαν ξένη γλώσσα (2 ώρες τη βδομάδα, όπως και τα αγγλικά!). Παρόλα αυτά, θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη, θέλουν να εξακολουθούν να έχουν την ισπανική υπηκοότητα και το ισπανικό διαβατήριο. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

 50. Σχετικά με τις γλώσσες ισπανικά-καταλανικά: Μοιάζουν, με την έννοια ότι είναι λατινογενείς (ας πούμε όπως τα ιταλικά με τα ρουμάνικα). Οι Καταλανοί δεν έχουν το ισπνικό θήτα. Όταν θέλουν να κοροϊδέψουν τους Ισπανούς, λένε, π.χ, Μαδρίθθθ

 51. giorgos said

  Η Ισπανία καί τό χάος είναι περίπου συνώνυμα , γράφει ό Βασίλης Ραφαηλίδης .
  https://issuu.com/partsunknown/docs σελ.163

 52. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  38 Μπορεί να ήταν ποιητής και όχι καλλιτέχνης. Αλλά πρόκειται για την ίδια ιστορία. Εγώ διάβασα πως του απαγόρεψαν να μπει σε μια μονή επειδή ήταν Καταλανός.

 53. Νικοκύρη, «Φλαμανδία»;;;
  Νικιπλέ, δεν ξέρω αν είχαν φιλοφασιστικά αισθήματα η Βαλένσια και η Παμπλόνα (σαφώς ο Φράνκο δεν ήταν Παπαδόπουλος, είχε τη μισή Ισπανία μαζί του), ξέρω όμως ότι … δεν βρίσκονται στην Καταλονία — η μεν Παμπλόνα τελείως αλλού, στη Ναβάρα, η δε Βαλένσια πολύ κοντά, και η ντοπιολαλιά της είναι ουσιαστικά καταλανική, αλλά… μην τους το πεις, θα σε λιθοβολήσουν.

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν κάνει νταηλίκια ο Ραχόι, όλα καλά και ωραία για τους φιλελεδες, κεντροαποδώ και κεντροαποκεί. Όταν τα κάνει ο Μαδούρο, ε, τι περιμένεις από έναν αριστεροφασίστα. Μπορεί λοιπόν τα πράγματα να είναι μπερδεμένα στην Καταλονία, αλλά το να μπουκάρουν οι Ισπανοί εθνοφρουροί και να συλλαμβάνουν Καταλανούς ηγέτες, ξυπνάει άσχημες μνήμες και τσαλαπατάει ευαισθησίες, με απρόβλεπτεε συνέπειες.

 55. sarant said

  53 Με πρόλαβες για την Βαλένθια. Ως προς τη Φλάνδρα, αρχικά έτσι είχα γράψει και μετά είπα να το αλλάξω στο αδόκιμο αλλά αναγνωρίσιμο Φλαμανδία για να μη σκεφτούν τη γαλλική Φλάνδρα, τη Λιλ και την περιοχή της.

 56. Herr K. said

  Σωστός ο σκεπτικισμός, Νικοκύρη, έναντι της ανεξαρτησίας.

  Πάντως το «σημαντικών τμημάτων της αριστεράς που επέλεξαν να πολεμήσουν κάτω από ξένες σημαίες» είναι μάλλον άδικο για τους αυτοχαρακτηριζόμενους ως αριστερούς εθνικιστές και νομίζω το αναιρείς και συ σε άλλα σημεία.

  Κι ένα χαριτωμένο: μια πρόσφατη μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα της Καταλωνίας μετά την ανεξαρτησία, συμπέραινε ότι δεν είναι αναγκαία η συμμετοχή στην ΕΕ, αντιθέτως είναι σημαντικό να παραμείνει η Κ. στο ευρώ

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρεάλ-Μπαρτσελόνα 11-1. Η «ζούγκλα της Ριζούπολης» αλά ισπανικά.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.iefimerida.gr/news/46750/%25CE%25BF-%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25AC%25CE%25BD%25CE%25BA%25CE%25BF-%25CE%25B7-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25AF%25CE%25B1-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CF%2584%25CE%25BF-%25CE%25AC%25CF%2583%25CE%25B2%25CE%25B5%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF-%25CE%25BC%25CE%25AF%25CF%2583%25CE%25BF%25CF%2582-%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25AC%25CE%25BB-%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2584%25CF%2583%25CE%25B5%25CE%25BB%25CF%258C%25CE%25BD%25CE%25B1&ved=0ahUKEwje2NycibbWAhVlJMAKHfDUBvEQFggjMAA&usg=AFQjCNHTeUYm_tulKdK1IihDcRsPG_0SkQ

 58. cronopiusa said

  Εμένα δεν μου αρέσει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, προτιμώ την παέλια…

  Πάω στοίχημα ότι έτσι και στείλω σαν αποδεικτικό υλικό μουσικά γιουτουμπάκια, ποτέ δεν θα πεις ότι η Sardana είναι Ηπειρώτικος και δει Σαρακατσάνικος χορος, ή, ότι η Βόρεια Ήπειρος πέφτει κατά Καταλούνια πλευρά. Συμφωνώ στα περί ουτοπίας που γράφεις, αλλά υπερασπίζομαι την ουτοπία… Εκτιμώ πολύ την κρίση σου και πάντα διαβάζω το ιστολόγιο σου.

  Ζητά συγνώμη αν κουράζω με τις αισθητικές αναφορές μου. Είναι πιο εύκολο να παραπέμπω σε βίντεο ή γελοιογραφίες, πιστευω ότι μια εικόνα ή ένα τραγούδι λένε πολλά περισσότερα από ένα σεντόνι με κοινοτυπίες, είμαι πολύ ανασφαλής σαν μεταφράστρια για να μεταφράζω

  Συμφωνω με τον Νικοκύρη, την Δημοκρατία την υπερασπίζεσαι με περισσότερη Δημοκρατία:

  Να κάνει περισσότερο διάλογο.

  Θεωρώ ατυχή τη σύγκριση

  Ας πούμε πως η Θράκη ή η Κρήτη ζήταγε ανεξαρτησία, τι διάλογο θα μπορούσε να κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση μαζί τους;

 59. cronopiusa said

  Το 58 ήταν απάντηση στο 48 του Αtheofobos

 60. 55 Υπάρχει κάποιος που θα διάβαζε Φλάνδρα και θα καταλάβαινε τη γαλλική; Μόνο στο Λουξεμβούργο 🙂

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια καλή ανάλυση γι’ αυτό το πολύπλοκο θέμα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.iefimerida.gr/news/235046/giati-i-katalonia-thelei-na-ginei-anexartiti-ola-ta-erotimata-eikones&ved=0ahUKEwjq96DSi7bWAhWlB8AKHROPDMwQFggjMAA&usg=AFQjCNGDjWLMa554sTmY-fCKjN5BsCIo_Q

 62. cronopiusa said

  57

  Ζητά συγνώμη αν κουράζω με τις αισθητικές αναφορές μου. Ζητώ συγνώμη

 63. Alekos81 said

  Καταλανοι μισθοφόροι, Βυζαντιο…
  Αυτό παρεμπιπτόντως το έχετε αναφέρει;

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας μην κάνουμε άτοπες συγκρίσεις π.χ. Καταλονία και Κρήτη. Δεν βλέπουμε σε αγώνες κρητικών ομάδων πανό που να γράφουν «Η Κρήτη δεν είναι Ελλάδα», ούτε υπάρχουν Κρητικοί που να λένε ότι δεν είναι Έλληνες. Και φυσικά δεν υπάρχει αυτονομιστικό κρητικό κίνημα.

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κρόνη, οι αισθητικές σου παρεμβάσεις είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο χώρος των σχολίων αυτού του ιστολογίου.

 66. stella said

  Κατελανος , επωνυμο ιδιοκτητη νυχτερινου κεντρου στην περιοχη του «Περοκε». Κατηγορηθηκε για μπραβιλικια στην δεκαετια τουν 50

 67. stella said

  #64 .Γεια στο στομα σου . Γιατι ηδη ετριξαν τα κοκκαλα των παπουδων μου. Και ας μας κατηγορει ο Σπ.Τρικουπης για την σφαγη στην Γραμβουσα.Δωσαμε πολυ αιμα για την Ενωση. Τωρα, τι θα γινει , οταν βρεθει πετρελαιο …θα παω στο συγγενολο ι στην Σαλονικη, στην εδρα του Μαμιδακη. Ηντα ειναι συχωριανοι…

 68. cronopiusa said

  65

  ευχαριστώ

 69. Avonidas said

  Η πρώτη (και μοναδική ως σήμερα) φορά που επισκέφτηκα την Καταλονία ήταν το 1996, στα πλαίσια μιας σχολικής ανταλλαγής. Πήγαινα τότε στην 1η Λυκείου.

  Καμιά δεκαριά μαθητές από το λύκειό μας, με επικεφαλής δύο καθηγήτριες, επισκεφτήκαμε τη Βαρκελώνη, όπου φιλοξενηθήκαμε στα σπίτια άλλων τόσων μαθητών ενός κλασικού λυκείου της πόλης (έχω ξεχάσει δυστυχώς το όνομα). Έξι μήνες αργότερα, τους φιλοξενήσαμε με τη σειρά μας όταν ήρθαν στην Αθήνα.

  Σ’ εκείνο το σχολείο διδάσκονταν αρχαία ελληνικά με πολύ κέφι, τα μιλούσαν και οργάνωναν θεατρικά δρώμενα — όλα αυτά πριν γίνει γνωστό ότι η διδασκαλία των αρχαίων είναι άχρηστη και δημιουργεί ψυχικά τραύματα στους μαθητές. Παρακολουθήσαμε, μάλιστα, ένα βίντεο για τις αρχαιοελληνικές αποικίες στην Ιβηρική χερσόνησο (πολύ κωμικό για μένα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που άκουγα την ερασμιακή προφορά). Ευτυχώς, κανείς δεν μας ανέφερε τίποτα για την εισβολή στο δουκάτο των Αθηνών, κι έτσι οι καυγάδες μας με τους Καταλανούς περιορίστηκαν στα γκομενικά μας.

  Από το ταξίδι στη Καταλονία θυμάμαι έντονα: τη Sagrada Familia (διαφωνώ με τον Όργουελ ότι οι Δημοκρατικοί έπρεπε να την ανατινάξουν, αλλά μεταξύ μας ο Γκαουντί την είχε την πετριά του), το μουσείο του Νταλί (καλά, αυτός ήταν για δέσιμο), τη χρόνια ιγμορίτιδα που άρπαξα, τη σανγκρία και τη Σάντρα που με φιλοξένησε. Το πόσο δύσκολο πράγμα είναι να με φιλοξενεί άνθρωπος το συνειδητοποίησα πολλά χρόνια αργότερα, όταν είχα χάσει τηλέφωνα και διευθύνσεις και ήταν πολύ αργά να ζητήσω συγγνώμη.

  Έμαθα επίσης ότι καλό θα ήταν να λέω aigua κι όχι agua όταν θέλω νερό, και να μη λέω ότι είμαι στην Ισπανία.

 70. gpoint said

  # 57
  Εγώ δεν έχω πάει στη Βαρκελώνη…πήγε ο γιός μου και μούστειλε μια φωτογραφία του έξω από τα τοπικά γραφεία της Ρεάλ ! Συμπέρασμα ; δεν είναι όλοι οι Καταλανοί άμπαλοι…

 71. Το επώνυμο Κατελάνος, δυτική Πελοπόννησος και Χαλκίδα

  http://apps.vrisko.gr/apo-pou-krataei-i-skoufia-sou/%ce%9a%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82

 72. ΩΠ! https://twitter.com/pamblo_/status/910746268531675136

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, είσαι και Ρεάλ, Τζι; Μ’ αρέσει που υποστηρίζεις ομάδες εκτός κατεστημένου. Αλήθεια, πόσο προδότης πρέπει να είναι ένας Καταλανός που υποστηρίζει τη Ρεάλ;

 74. sarant said

  63 Έχω σκοπό να ασχοληθώ κάποτε με αυτή τη λογοκλοπή, αλλά του έχω δώσει χαμηλή προτεραιότητα 🙂

 75. Pedis said

  Γνωρίζει κανείς για ποιο λόγο η Guardia Civil σε όλα τα δημοσιεύματα μέχρι τώρα έχει μεταφραστεί (καλά, καταλαβαίνω, κάποιος σε κάποιο «αξιόπιστο» σάιτ τόγραψε έτσι και οι άλλοι πιθήκισαν … )

  Εθνοφυλακή; Η benemerita;

  (Κρόνη, τυχαίνει να γνωρίζεις γιατί και από ποιους βαφτίστηκε έτσι;)

 76. Γς said

  66:

  Δες το Σχ.1

  Αλλά κι η αναφορά του Νίκου στο άρθρο

  >οι νταήδες αδελφοί Κατελάνοι στη νυχτερινή πιάτσα της Αθήνας.

 77. Εντωμεταξύ, η σημαία με τις ρίγες έχει εμφανιστεί και σε κουβάνικη παραλλαγή

 78. Ο ανταποκριτής του τουήτερ.γρ στην Μπάρτσα εγκρίνει https://twitter.com/MyronAnag/status/910756719642497025

 79. sarant said

  78 Δεν το είχα δει, μερσί!

 80. Βαρκελώνη και Φλάνδρα:

  Το 1995 κυκλοφόρησε η ταινία Uncovered, δεν ξέρω με ποιο τίτλο στην Ελλάδα.

  Η ταινία έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

  1) Είναι μεταφορά του μυθιστορήματος «Ο πίνακας της Φλάνδρας» του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, το οποίο είχα διαβάσει πριν δω την ταινία (στο YouTube) και πολύ μου άρεσε. Μια συντηρήτρια ανακαλύπτει ότι ένας ακριβός πίνακας που της δόθηκε για «σέρβις», προκειμένου να βγει σε δημοπρασία, είναι εν μέρει επιζωγραφισμένος από τον ίδιο τον δημιουργό του, ώστε να τοποθετήσει από κάτω έναν υπαινιγμό για έναν φόνο που έγινε πριν από 300 χρόνια.
  2) Πρωταγωνιστεί, αγνώριστη, είναι ακόμα παιδί εξάλλου, η 17χρονη τότε Κέιτ Μπέκινσέιλ.
  3) Η δράση εξελίσσεται στην Βαρκελώνη, και η ταινία δείχνει πολλά landmarks και τοπία της πόλης.

 81. http://peliculas.film-cine.com/la-tabla-de-flandes-m11544#!

 82. ΣΠ said

  77
  Η σημαία με το άστρο είναι των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η απλή με κίτρινες και κόκκινες ρίγες είναι η επίσημη της Καταλονίας.

 83. 82 Ευχαριστώ. Αλλά πάντως μοιάζει αρκετά με την κουβάνικη.

 84. ΣΠ said

  83
  Ίσως επίτηδες επιλέχτηκε να μοιάζει.

 85. ΣΠ said

  80
  Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας ήταν Θανάσιμη κίνηση.

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η καταλανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη και χρηματοδότησε ένα έργο στη μονή Βατοπεδίου»…Το παν είναι να ξέρεις να βρίσκεις τα κουμπιά του άλλου. 😉

 87. Ριβαλντίνιο said

  Αυτά με αριστερούς, δεξιούς, φρανικστές και αντιφρανκιστές δεν τα καταλαβαίνω. Είναι άλλο έθνος και έχει έρθει καιρός να δημιουργήσουν δικό τους κράτος, στο οποίο θα ενσωματώσουν και την καταλανόφωνη Ανδόρα. Ντροπή να υπάρχει αυτό το κράτος κουτσουλιά και κάτι Άγιοι Μαρίνοι, Λιχτενστάινια και Λουξεμβούργα και να μην έχουν δικά τους κράτη έθνη όπως οι Λιβονοί, οι Λάπωνες, οι Κούρδοι και οι Φρείσιοι. Με το καλό να γίνει και ανεξάρτητη Βασκονία ( Ισπανία και λίγο Γαλλία ) και οι πορτογαλόφωνοι Γαλικιανοί να ενωθούν με τους Πορτογάλους.

  Οι βάρβαροι Καταλωνοί όχι μόνο σκότωσαν τους βαρώνους του δουκάτου των Αθηνών, αλλά νυμφεύθηκαν τις γυναίκες τους , των οποίων δεν ήταν άξιοι ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών τους να δέσουν. Κάτι βλαχαδερά δηλαδή νυμφεύθηκαν κοντέσες, βαρονέσες κ.λπ. :

  Φράγκο, Βαράγκο,
  πίτσι Καταλάγκο,
  νίβεσαι, χτενίζεσαι,
  και με λίγδα αλείφεσαι.

  Υποτίθεται ότι η διαφορά Ισπανών και Καταλανών πάει ακόμη πιο πίσω στην ιστορία. Ότι οι Ισπανοί ( Καστιλιάνοι ) είναι οι αρχαίοι εκλατινισμένοι Κελτίβηρες, ενώ οι Καταλανοί οι εκλατινισμένοι Ίβηρες. Δηλαδή αφού αποσχισθούν θα μπορούν να δημιουργήσουν και διαφορετικές αρχαίες ιστορίες για τα σχολικά τους βιβλία. 🙂

  Η Κρήτη και η Θράκη δεν μπορούν να αποσχιστούν από την Ελλάδα γιατί κατοικούνται από Έλληνες.

  _____________________________________________________________

  @ 9 Pedro Alvarez

  Βαλένθια, Μαγιόρκα κ.α.

  @ 25 LandS

  Aυτοί τον έδιωξαν γιατί δεν ήθελαν να τον έχουν μισό – μισό με την Ρεάλ. Καλά δεν θυμάμαι ;

  @ 26 Avonidas

  Συγχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε ! Στην Ισλανδία υπήρχε νόμος που ίσχυε ως τον 20ο αιώνα και έλεγε πως αν πατήσει Τούρκος στο νησί, αμέσως φονεύεται. Κάτι Μπαρμπαρέσοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 17ο αι. είχαν επεδράμει στην Ισλανδία και οι Ισλανδοί τους το κρατούσαν. 🙂

 88. sarant said

  87 Αν ανεξάρτητη Βασκονία, γιατί όχι και ανεξάρτητη Πομακία;

 89. 87, 88

  Μα οι Πομάκοι και οι Τούρκοι της Θράκης δεν θένε ανεξαρτησία, ισοπολιτεία θένε, οι φουκαράδες.

 90. Ριβαλντίνιο said

  @ 88 sarant

  Οι Πομάκοι ( μουσουλμάνοι βουλγαρόφωνοι με τουρκική εθνική συνείδηση ) είναι Τούρκοι. Όταν οι Τούρκοι δώσουν ανεξαρτησία στους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, τότε θα δώσουμε και εμείς ανεξαρτησία στους Τούρκους της Θράκης.

 91. atheofobos said

  58
  Διαβάζοντας για παέλια έντονη μου ήρθε η ανάμνηση από μια αριστουργηματική παέλια που είχα φάει στην Μαδρίτη αλλά δυστυχώς συμβιβάστηκα αναγκαστικά με τον αρακά που είχε φτιάξει η σύζυγος μου.
  Χαίρομαι όταν ακούω για ανθρώπους που υπερασπίζονται την ουτοπία παρά το γεγονός ότι όταν την πλησιάζεις ένα βήμα αυτή απομακρύνεται δύο, με αποτέλεσμα όμως να σε κάνει να προχωράς.
  Πάντως ο συγγραφέας του βιβλίου Άλικο Γράμμα Ναθάναελ Χόθορν είπε κάτι σωστό:
  Οι ενθουσιώδεις ψυχές, οι μυστικιστές και οι επαναστάτες, μπορούν να προτείνουν την αναδιαμόρφωση του κόσμου σύμφωνα με τα όνειρά τους. Το κακό όμως παραμένει και όσο ελλοχεύει στους μυστικούς τόπους της καρδιάς, η ουτοπία θα είναι η σκιά ενός ονείρου.
  Αφού, όπως γράφεις διαβάζεις το ιστολόγιο μου θα έχεις διαπιστώσει πως πολύ συχνά διανθίζω τα κείμενα μου με γελοιογραφίες γιατί πράγματι λένε πολλά περισσότερα από ένα σεντόνι με κοινοτυπίες.
  Απλά μια επεξηγηματική λεζάντα στις γελοιογραφίες που βάζεις θα έδινε και σε μας την δυνατότητα να καταλάβουμε τι λένε.
  Και τώρα στο προκείμενο. Στην ερώτηση μου:
  Δηλαδή τι θα πρότεινες να κάνει η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας σε μια αντισυνταγματική και σαφώς αποσχιστική κίνηση στην χώρα της;
  Τόσο ο Νικοκύρης όσο εσύ απαντάτε με διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες οπότε στο 34 εξηγώ πλήρως γιατί είναι ουτοπικός αυτός ο διάλογος και αναπόφευκτα έθεσα το ερώτημα:
  Ας πούμε πως η Θράκη ή η Κρήτη ζήταγε ανεξαρτησία, τι διάλογο θα μπορούσε να κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση μαζί τους;
  Μπορεί το συγκριτικό αυτό ερώτημα να σου φαίνεται ατυχές όμως επειδή 3-4 μήνες τον χρόνο ζω στην Κρήτη, έχω ακούσει μερικούς ανόητους να το συζητούν.
  Δυστυχώς το συμπέρασμα είναι ότι με φανατικούς, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν είναι δυνατόν να έχεις στοιχειωδώς κάποιο εποικοδομητικό διάλογο.
  Οπότε καταλήγουμε στο όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει Ραχόι!

 92. Γς said

  Γς said

  27 Μαΐου, 2014 στις 11:19

  Στην Ευρώπη εκτός από τα ανεξάρτητα κράτη, υπάρχουν κρατίδια, πριγκιπάτα, κράτη με ψευδεπίγραφες ονομασίες, ψευδοκράτη αλλά και υπόδουλα.

  Υπήρχε και το ανεξάρτητο κράτος του Τσιρώνη.

  Υπήρχε κι ο Αγιος Σεβαστιανός.
  Με κυβέρνηση, εκλογές, γραμματόσημα, με πρεσβευτές, Με θυρεούς, στολές και τέτοια. Και με τον Εθνικό του Υμνο.

  Αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία του.

  Είναι κάπου στο Βύρωνα και στις καρδιές μας.

  Κάπου κάπου μαζευόμαστε και φοράμε τις στολές μας, τα σπαθιά μας, τα καπέλα μας. Βλέπουμε και τα αλμπουμ μας, φιλμάκια σουπερ 8 και μετριόμαστε.
  Κι όλο λιγοστεύουμε

 93. gpoint said

  # 73

  Υποστηρίζω πάντα τις ομάδες που (προσπαθούν να) παίζουν καλή μπάλα κι όχι να νικάνε με διαιτησίες και ευνοίκούς νόμους. Από το 60 η Ρεάλ μέχρι σήμερα είναι η αφρόκρεμα του ευρωπαικού ποδοσφαίρου, δεν υπάρχει κορυφαίος ποδοσφαιριστής που να μην πήγε ή να μην ήθελε να παίξει εκεί με εξαίρεση τον Κρούιφ. Η περίπτωση του Φίγκο δείχνει και την ιεραρχία των ομάδων.

  «Αλήθεια, πόσο προδότης πρέπει να είναι ένας Καταλανός που υποστηρίζει τη Ρεάλ;» Τα θέλεις και τα γράφεις ή σου ξεφεύγουν ; Δηλαδή όλοι οι οπαδοί της …Εσπανιόλ είναι προδότες ; κι όσοι (λογικοί) δεν θέλουν την ανεξαρτοποιήση της Καταλωνίας, επίσης ;

  Στην Ιταλία φυσικά εμπαθώς Τορίνο, στην Αγγλία-Γουλβς, στην Γερμανία-Γκλάντμπαχ είναι οι (κατόπιν ωρίμου σκέψεως επιλογές μου στα άλλα πρωταθλήματα)

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει Ραχόι, ε; Για να συνετιστούν οι φανατικοί, που είναι πάντα οι άλλοι. Με κάτι τέτοια επιχειρήματα, νομίζω, δικαιολογούσαν οι κνίτες την εισβολή (ή επέμβαση;) στην Πράγα.

 95. ΣΠ said

  Ξέρετε, βέβαια, ότι η Βαρκελώνη είναι γνωστή για την δράση τρομοκρατικών οργανώσεων:
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/hrianna-kai-periklhs-to-skeptiko-ths-apofashs-poy-toys-katadikase.4771404.html

 96. sarant said

  95 Eννοείται!

 97. Theo said

  Καλησπέρα!
  Ποια είναι η πηγή σου, Νικοκύρη για τον ισχυρισμό ότι τάχα «οι καλόγεροι τους το κράτησαν μανιάτικο, κι όταν στις αρχές του αιώνα μας ένας Καταλανός καλλιτέχνης θέλησε να επισκεφτεί το Αγιονόρος δεν έγινε δεκτός διότι ήταν Καταλανός»;
  Ράδιο Αρβύλα μού μυρίζει.
  Αν είχαν αυτή τη λογική οι Αγιορείτες ούτε στους Τούρκους ούτε στους διάφορους απόγονους των Φράγκων θα επέτρεπαν την είσοδο.
  Επειδή ένας καλλιτέχνης πείστηκε από τον γνωστό Βατοπεδινό μοναχό Αρσένιο να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση της Καταλονίας για δήθεν «αποζημίωση», αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αγιορείτες δεν τον δέχτηκαν. Αντίθετα, υποδηλώνει πως του επέτρεψαν την είσοδο, ώστε να πάει στο Βατοπέδι και να συναντήσει τον Αρσένιο 🙂

  Κρόνη, η ιστοσελίδα βαραίνει με τα βίντεα και τα σκίτσα που ανεβάζεις και που είναι σχεδόν ακατανόητα για τα 90+% των αναγνωστών που δεν ξέρουν ισπανικά. Αν τα μετέφραζες, χαλάλι η αργοπορία της σελίδας 🙂

 98. Theo said

  @52:
  Τώρα βλέπω πως το Αγιονόρος το μίκρυνες σε μονή. Άρα, επισκέφτηκε το Αγιονόρος.
  Ίσως να ήταν η Μονή Βατοπεδίου και το κόλπο του Αρσενίου για την «αποζημίωση». Αλλά γιατί η κυβέρνηση της Καταλονίας «αποζημίωσε» μόνο το Βατπέδι κι όχι και τις άλλες μονές που κατέστρεψαν οι πρόγονοί τους; Μήπως επειδή κυβερνούσαν Κωστάκης και Ρουσόπουλος;

 99. spiridione said

  97.
  Οταν ο Καταλανός τροβαδούρος Τζουζέπε Τέρο διάβηκε μια μέρα του 1993 την πύλη του Αγίου Ορους, δασκαλεμένος από τον φίλο του αρχιτέκτονα Φαίδωνα Χατζηαντωνίου για το πού θα πάει και πώς πρέπει να συμπεριφερθεί, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα ερχόταν αντιμέτωπος με τις αμαρτίες των συμπατριωτών προγόνων του τον Μεσαίωνα. Με το που πέρασε την πόρτα μιας μονής και είπε στον αρχοντάρη, τον επί των δημοσίων σχέσεων ας πούμε, ότι είναι Καταλανός, εκείνος εξαγριώθηκε και του ζήτησε να τα μαζέψει και να εγκαταλείψει αμέσως το μοναστήρι. Για τον εξαγριωμένο καλόγερο –και όχι μόνο– «Καταλανός» σήμαινε το απόλυτο κακό, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών και των λεηλασιών που είχαν διαπράξει στις αρχές του 14ου αιώνα στο Αγιον Ορος οι μισθοφόροι από την Ιβηρική χερσόνησο.
  http://www.kathimerini.gr/884503/article/epikairothta/ellada/to-8ayma-ths-monhs-vatopaidioy

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για καταλανική λογοτεχνία είπαμε; Ένα σπουδαίο βιβλίο:
  https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwi22ZWx17bWAhXWuBsKHQAvC_YYABAAGgJ3bA&ohost=www.google.gr&cid=CAASE-RoRj6ttk8xyNxqhMNekfYo60Y&sig=AOD64_3Cgi3ZjjBV36Hp2CFCzRr0SIX1bw&q=&ved=0ahUKEwjPlJGx17bWAhWDGRQKHZ8JC98Q0QwIIQ&adurl=

 101. atheofobos said

  94
  Δηλαδή ο Ραχόι, σαν τους Ρώσους στην Πράγα, εισβάλει στην Καταλωνία και αναγκάζει τους υπηκόους του ξένου αυτού κράτους να παραμείνουν με την βία στο συνταγματικά κατοχυρωμένο και ενιαίο κράτος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, λάθος της Ισπανίας!

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ, Theo:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kathimerini.gr/226141/article/politismos/arxeio-politismoy/katalanikh-apozhmiwsh-meta-700-eth&ved=0ahUKEwj97dXP1bbWAhVGWhQKHZpmC3cQFghRMAg&usg=AFQjCNEfI4bMnR3xSAMsmKdqnZndMcpSyw

 103. Παναγιώτης said

  Καλησπέρα.
  Κατοικώ σε κωμόπολη της Καταλονίας εδώ και 10 χρόνια, ας αναφέρω λοιπόν μερικά πράγματα:

  Καταρχήν το δημοψήφισμα ΔΕΝ «το προωθεί η καταλανική δεξιά, με τη στήριξη, σημαντικών τμημάτων της αριστεράς που επέλεξαν να πολεμήσουν κάτω από ξένες σημαίες», μάλλον η αντίστροφη διατύπωση θα ήταν πιο σωστή.
  Πολέμαχος της ανεξαρτησίας ήταν ανέκαθεν τα αριστερά κόμματα. Απλά τα τελευταία χρόνια, πολλά άτομα από το χώρο της κεντροδεξιάς εντάχθηκαν στο κίνημα της ανεξαρτησίας.
  Η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών είναι υπέρ. Στα υπόλοιπα κόμματα η υποστήριξη μοιράζεται από πολύ (CDC/δεξιά), μέτρια (Podem/Ποδέμος) ή λίγο (PSC/σοσιαλιστές).
  Η κυρίως δεξιά, δηλαδή PP(Ραχόι) και Ciutadans, είναι απόλυτα εναντίον.

  Μια άλλη πληθυσμιακή ανάλυση είναι η εξής:
  – Οι γεννημένοι στη Καταλονία (ειδικά αυτοί από Καταλανούς γονείς) και αυτοί που ζουν στην ενδοχώρα, είναι γενικά υπέρ.
  – Οι υπόλοιποι που έχουν έρθει από τα άλλα μέρη της Ισπανίας (και είναι πολλοί), είναι γενικά κατά.

  «Δεν βλέπω τι έχει να κερδίσει ο Καταλανός μισθωτός -καταπιέζεται τάχα περισσότερο, οικονομικά και κοινωνικά, απ’ό,τι ένας Ισπανός μισθωτός;»
  Εμείς το βλέπουμε έτσι απ’έξω, αλλά αυτούς δεν τους απασχολεί αυτό. Η συζήτηση για τα οικονομικά, έχει τεθεί ελάχιστα στο τραπέζι.
  Αυτό που θέλουν είναι να μην έχουν τον «Σουλτάνο» στο κεφάλι τους.
  Όπου Σουλτάνος είναι ο Ραχόι τώρα, ο Αθνάρ παλαιότερα και φυσικά ο Χενεραλίσιμο ακόμη πιο παλιά.

  Το βασικό επιχείρημα πάρα πολλών είναι το εξής απλό: «Δεν είμαι Ισπανός, είμαι Καταλανός. Έχω τη δικιά μου κουλτούρα και γλώσσα, θέλω και το δικό μου κράτος, δεν μπορώ άλλο τη καταπίεση της Μαδρίτης.»
  Όταν η γυναίκα μου (Καταλανή) με γνώρισε στη πεθερά μου, αυτή έκανε το εξής σχόλιο: «Ευτυχώς που είναι Έλληνας και όχι Ισπανός»…

  Το πρόσφατο κίνημα για ανεξαρτησία ξεκίνησε να φουντώνει από το 2011, που πήρε την εξουσία ο Ραχόι.
  Από τότε άρχισε η σταθερή υπονόμευση στου Εστατούτ (καταστατικό για την Καταλονία).
  Ψηφίστηκαν διάφοροι νέοι νόμοι με σίγουρη στόχευση στην Καταλονία, σε όλα τα πεδία: οικονομία, υγεία, παιδεία.
  Συνοδευμένα από σχόλια που φυσικά δεν άρεσαν στην Καταλονία όπως «πρέπει να Ισπανοποιήσουμε τα παιδιά των Καταλανών».
  Η φλόγα φούντωσε και πλέον γίνεται ότι γίνεται.

  Ακόμη και αυτοί που δεν είναι υπέρ της απόσχισης, θέλουν μια νέα συζήτηση για αυξημένη αυτονομία.
  Και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αρχίζουν και αλλάζουν πλευρά…

  Ουσιαστικά πιστεύω ότι ο Ραχόι, λούζεται τώρα ότι κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
  Και αντί να προσπαθήσει να καλμάρει τα πράγματα (όπως έκανε το Ην. Βασίλειο και κράτησε τη Σκωτία), ρίχνει λάδι στη φωτιά.
  Είμαι σίγουρος ότι αν έκανε πέρυσι ή πρόπερσι κανονικό δημοψήφισμα (ώστε να ψηφίσουν όλοι εντός Καταλονίας), θα κέρδιζε το Όχι. Τώρα πλέον είναι μάλλον αργά.

  Μια ακόμη διευκρίνηση: Το ότι σε κάποιες πόλεις ο δήμαρχος δεν «υποστηρίζει» το δημοψήφισμα, σημαίνει ότι ο δήμος και οι υπάλληλοι του δεν αναλαμβάνουν να κλείσουν αίθουσες για να γίνει αυτό.
  Σε αυτή τη περίπτωση είναι η Καταλανική κυβέρνηση που θα το αναλάβει αυτό.
  Δηλαδή οι κάτοικοι της Ταρραγόνα για παράδειγμα, δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι το δημαρχείο αρνείται να συμμετάσχει, θα μπορέσουν να ψηφίσουν (αν γίνει τελικά το δημοψήφισμα)

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι Σοβιετικοί έβλεπαν ως επικράτειά τους όλες τις χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας, οι ηγέτες των οποίων δεν διαφωνούσαν σε αυτό, και εισέβαλαν, κατόπιν προσκλήσεως, με ανάλογο επιχείρημα: δεν μπορούμε, σύντροφοι, να σας επιτρέψουμε να κάνετε του κεφαλιού σας, γιατί έτσι θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο, αλλά και γιατί μας είστε απαραίτητοι για την ισχύ του συνασπισμού μας. Τηρουμένων των αναλογιών, η λογική είναι η ίδια. Απλώς, όταν τα κάνουν οι «άλλοι» είναι καταδικαστέα, όταν τα κάνουν οι «δικοί» μας είναι δυσάρεστα μεν, απαραίτητα δε.

 105. ΛΑΜΠΡΟΣνα said

  Αν και δεν μ’αρέσουν οι συνωμοσιολογίες, κάνοντας μερικές χρονικές συσχετίσεις και μια δεύτερη σκέψη για την αναζοπύρωση του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, δεν θα μου φαινόταν καθόλου παράξενο αν από πίσω βρίσκεται η Μ.Β, άλλωστε ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος έχει μπεί στην τελική του φάση κι οι ελπίδες για συνέχιση του νομισματικού στάτους κβό είναι μηδαμινές, μετά τον λόγο θα τον έχουν τα στρατά.

  19 – Το Σάββατο όλες οι τοπικές οργανώσεις του σπιτιού θα συγκεντρωθούμε για να αποφασίσουμε αν θα προκηρύξουμε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μας (να δούμε και την αντίδραση της ριζοσπαστικής αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησής μας).☺

  Ούτε παραγγελιά να τον είχες τον Σεπτέμβρη. Όταν οι πολλοί γυρνούν, οι λίγοι
  έξυπνοι φεΰγουν. ☺

  .87 – Έχεις πολλά να μάθεις ακόμα νέε μου, αυτά τα κράτη κουτσουλιές δεν είναι ντροπή αλλά ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ στους έχοντες και κατέχοντες αυτόν τον μάταιο κόσμο. Όλα τα μίση και πάθη των θρησκευτικών και πολιτικών δογμάτων καταλαγιάζουν σ’αυτά τα κρατίδια και είναι όλοι αδελφωμένοι , όπως έλεγε και μιά παλιά διαφήμιση, ο χρυσός τους ενώνει, ρώτα και τους άγιους πατέρες, αν είσαι καλός μαζί τους, θα σου πούν.☺
  Όσο για το «στο οποίο θα ενσωματώσουν την καταλανόφωνη Ανδόρα» αν είναι να γίνει κάποια ενσωμάτωση, μόνο η αντίθετη μπορεί να συμβεί.

 106. Theo said

  @69:
  Σ’ εκείνο το σχολείο διδάσκονταν αρχαία ελληνικά με πολύ κέφι, τα μιλούσαν και οργάνωναν θεατρικά δρώμενα
  Μήπως είναι το σχολείο του παλιού φίλου μου του Πέπε (Jose-Simon-Palmer) (έχω να τον δω καμιά εικοσιπενταετία), Μαδριλένου, διδάκτορα ελληνικής φιλολογίας, που δίδασκε αρχαία ελληνικά και λατινικά σε κλασικό λύκειο της Βαρκελώνης;
  Μιλάει πολύ καλά ελληνικά και μου έλεγε πως, χρησιμοποιώντας μιαν αγγλική μέθοδο, μάθαινε αρχαία ελληνικά στους μαθητές του σε δυο χρόνια, πως στα κλασικά λύκεια της Ισπανίας φοιτούν οι ευφυέστεροι μαθητές (δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει και τώρα) και πως έφταναν να μαθαίνουν και αντίστροφο κείμενο (κάτι που μόνο με τους τελειόφοιτους της κλασικής φιλολογίας συμβαίνει εδώ). Δίνοντάς τους ελληνικές εφημερίδες και παίζοντάς τους Θεοδωράκη και άλλη παρόμοια μουσική, τους μάθαινε και αρχαία ελληνικά, μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια. Κι οι μαθητές το απολάμβαναν, όπως γράφεις.

 107. sarant said

  97-99 Mε προλαβε ο Σπύρος

  103 Ευχαριστώ για το σχόλιο και για τις διευκρινίσεις, είναι πάντοτε πολύτιμη η μαρτυρία από όσους ζουν εκεί.

  Για ισορροπία, και μια άλλη μαρτυρία:

  Έχω βαρεθεί να ακούω εθνικιστές Καταλανούς (δεν είναι όλοι όμως τέτοιοι) να βγάζουν το κόμπλεξ ανωτερότητάς τους απέναντι στους υπόλοιπους λαούς της Ισπανίας για το πόσο «Ευρώπη» είναι οι ίδιοι και για το πόσο «αφρικανοί» είναι οι υπόλοιποι. Καταλαβαίνω ότι το καθεστώς επιδιώκει να μετασχηματίσει την οικονομική του ισχύ σε πολιτική (όχι μόνο στο Ισπανικό κράτος αλλά και πέρα από αυτό). Καταλαβαίνω ότι η προοπτική αυτή έχει την ιδεολογική ηγεμονία σε μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Καταλαβαίνω ότι το τοπικό πελατειακό κράτος θέλει να διατηρήσει τα προνόμιά του και να ενισχύσει την δικαστική του ασυλία απέναντι σε σκάνδαλα και συναλλαγές. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αριστερά. Και είναι 21 χρόνια που δεν το καταλαβαίνω…

 108. 103 χρήσιμες πληροφορίες, όντως

  καθώς και το ότι οι πεθερές είναι ίδιες σε όλη τη Μεσόγειο!

 109. Theo said

  @99:
  Κι αυτό παραμύθι, με μπόλικη δημοσιογραφική σάλτσα, μου φαίνεται.
  Οι λόγιοι δυτικοί περιηγητές που αντιμετωπίζουν εξαγριωμένους αμόρφωτους καλόγερους που τους μιλούν για «τις αμαρτίες των συμπατριωτών προγόνων τους τον Μεσαίωνα» είναι ένα μοτίβο που το χρησιμοποιούν πολλοί περιηγητές τον 18ο και 19ο αιώνα (και κάποιοι στις μέρες μας). Επειδή δεν μπόρεσαν να αγοράσουν ή να κλέψουν χειρόγραφα από κάποια μοναστήρια, συκοφαντούν σαν τέτοιους τους μοναχούς τους.
  Η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει ότι στα μοναστήρια που αναφέρουν οι εν λόγω περιηγητές υπήρχαν πολλοί μορφωμένοι καλόγεροι τότε, υπήρχαν σχολεία, κλπ.
  Το επεσήμανα στον Κιτρομηλίδη σε σχετική εισήγησή του σε συνέδριο το 2013, και δεν είχε να πει τίποτα. Το επεσήμανε κι ένας μοναχός σε μια Ρωσίδα πανεπιστημιακή που προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Πορφύριο Ουσπένσκι που, τον 19ο αιώνα, έκλεψε πολλά χειρόγραφα από Άγιον Όρος και Σινά, που έκανε λεύκωμα με μικρογραφίες που έκοψε με το ξυράφι από αγιορείτικα χειρόγραφα, κλπ., και τον κοίταζε σαν χαμένη.
  Και κερατάς και δαρμένος, πάει πολύ!

  Ο Φαίδων Χατζηαντωνίου είναι φίλος μου. Τον πήρα στο τηλέφωνο του σπιτιού του, να τον ρωτήσω σχετικά (δεν έχει κινητό) και δεν απαντά. Ίσως να του στείλω email.

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, ο Κάμερον, που επέτρεψε στους Σκοτσέζους να διενεργήσουν το δημοψήφισμά τους, δεν έκανε νταηλίκια, δεν απείλησε, δεν πρόσβαλε, κατάφερε να μην αυτονομηθεί η Σκοτία. Διότι γάμος με το ζόρι δεν γίνεται, διότι με το μέλι πιάνονται οι μύγες και διότι οι λαοί είναι περίεργοι: όταν τους πατάς άγαρμπα και προσβλητικά τον κάλο, αντιδρούν απρόβλεπτα. Τα ίδια δεν κάναμε κι εμείς στο δημοψήφισμα του ’15;

 111. voulagx said

  #88 @Sarant: Μη μεροληπτεις. Γιατι οχι και ανεξαρτητη Βλαχια; Εμεις δηλαδη σε πηγαδι κατουρησαμε;
  Με ΠτΔ τον Σκυλο της Βαλια Καλντα, τιμης ενεκεν.

 112. sarant said

  111 Τέτοια γράφε και θα μας βγει το όνομα!

 113. 111, ευχαριστώ σύμβλαχε

  αλλά ο ΠτΔ πρέπει να έχει γεννηθεί βλάχος
  κι εγώ γεννήθηκα στη Χίο από μωραΐτες γονείς
  επομένως μέχρι κυβερνήτης της Καλιφόρνιας μπορώ να γίνω, όπως ο Άρνι ο Σβαρτσενέγκερ

 114. Γς said

  95:

  >Ξέρετε, βέβαια, ότι η Βαρκελώνη είναι γνωστή για την δράση τρομοκρατικών οργανώσεων

  Ναι. Και των Βάσκων!

  «τα βράδια σε ομάδες των δέκα μας εκπαίδευαν στο αντάρτικο πόλης οι Βάσκοι στα στενά της Μπαρτσελονετα»

  Πηγή: Γελάει το Twitter: Οι Βάσκοι της… Βαρκελώνης! | iefimerida.gr

 115. Πάντως, η Μπαρτσελόνα έχει πρόσκληση να συμμετάσχει στο γαλλικό πρωτάθλημα, όποτε ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία.

 116. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα!
  Μπαίνω κάπως αργά στην παρέα σήμερα κι έτσι έχουν ειπωθεί τα περισσότερα.
  Από τις δικές μου εμπειρίες σχετικά, να σημειώσω πως το θέματα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας (όπου σπουδαζα το 91) και της Καταλωνίας (απ’ όπου κατάγονταν αρκετοί από την τότε παρέα), ήταν από τότε ενεργά. Στη Σκωτία με τη δράση του SNP (Scotish Nationalist Party), το οποίο δεν είχε καμμία σχέση με τον εθνικισμό έτσι όπως τον έχουμε συνηθίσει, κατάφερε μια ενισχυμένη αυτονομία, με δικο του κοινοβούλιο κλπ. Στην Καταλωνία, επίσης υπάρχει σημαντική παραχώρηση εξουσίας σε τοπικό επίπεδο, αλλά όχι σε αντίστοιχο βαθμό.
  Για να επανέλθω στούς Καταλανούς συμφοιτητές, συστήνονταν ως Καταλανοί, θεωρώντας τους Ισπανούς όπως θα θεωρούσαμε εμείς τους Τούρκους πριν απο το ’21.
  Βρέθηκα στη Βαρκελώνη το 2010 για κάποιο σεμινάριο που διεξάχθηκε στο Montjuic, ένα κάστρο-ακρόπολη στη νότια μεριά της πόλης. Το κάστρο, σύμβολο της καταπίεσης τόσο του φρανκικού καθεστώτος όσο και των καστιλιάνων κατακτητών, ρήμαζε για χρόνια. Ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα, με την προϋπόθεση πως θα χρησιμοποιείται μόνο για την προαγωγή της ειρήνης. Τέτοιες προσεγγίσεις έχουν πιθανότητα επιτυχίας, όπως ειπώθηκε παραπάνω, η μύγα με το μέλι πιάνεται.
  Αν είναι να γίνουν παραλληλισμοί, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη σχέση Τουρκιας-Κουρδισταν. Όσο Τούρκοι αισθάνονται οι Κούρδοι, άλλο τόσο Ισπανοί νιώθουν οι Καταλανοί. Μπορεί να μην έχουν πάρει τα όπλα στη Βαρκελώνη, αλλά αυτό επειδή η καταπίεση δεν είναι τόσο έντονη.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – » και διότι οι λαοί είναι περίεργοι: όταν τους πατάς άγαρμπα και προσβλητικά τον κάλο, αντιδρούν απρόβλεπτα. Τα ίδια δεν κάναμε κι εμείς στο δημοψήφισμα του ’15;»
  Mετά όμως υποτάσσονται στα αφεντικά τους σας υπάκουα σκυλάκια, έτσι δεν κάναμε κι εμείς το 16;
  Με στημένες εκλογικές πορδές της οικονομικής ελίτ δεν βάφονται αυγά της ανεξαρτησίας.

 118. Pedis said

  # 22 – Τώρα το πρόσεξα το σχόλιο για την «Εθνοφυλακή»/Guardia Civil. Παρατήρησα επίσης, διαβάζοντας καλύτερα το κείμενο του Ν/κύρη ότι την αποκαλεί κι ό ίδιος έτσι. Παράξενο που ακολουθεί κι αυτός το μέινστριμ.

  Πρόκειται για χωροφυλακή με στρατιωτική χαρακτηριστικ στην ιστορία και τη δομή της, κατι σαν του Καραμπινιέρους. Πώς θα την πούμε στα ελληνικά; Βρείτε το, αλλά Εθνοφυλακή δεν πάει. (Και για το λόγο ότι η Ισπανία δεν είναι ένα έθνος… )

 119. 118 Είναι που έτσι μεταφράζεται κυριολεκτικά. Στην πραγματικότητα είναι Τζεντάρμα (Στρατοχωροφυλακή). Και με ιδιαίτερους δεσμούς με το φρανκικό καθεστώς.

 120. Avonidas said

  #106. Θα σε γελάσω, Theo. Έχουν περάσει 20 χρόνια και 2 μετακομίσεις από τότε, ό,τι αναμνηστικά είχα από εκείνο το ταξίδι είναι θαμμένα σε κάποια κούτα στον πάτο της στοίβας, η στοίβα βρίσκεται στην Αθήνα κι εγώ στην Κρακοβία. Δεν είχαμε και fb τότε (εγώ ούτε και τώρα), να αυτοφακελωνόμαστε και να τα βρίσκουμε όλα με 2 κλικ 😦

  «πως στα κλασικά λύκεια της Ισπανίας φοιτούν οι ευφυέστεροι μαθητές (δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει και τώρα)»

  Αμφιβάλλω αν ίσχυε και τότε. Κάποια από τα παιδιά μου είχαν πει πάνω στην κουβέντα ότι διάλεξαν κλασικό λύκειο γιατί δεν μπορούσαν τα μαθηματικά. Έτσι κι αλλιώς, στην πορεία μαθαίνει κανείς να αγαπάει το αντικείμενο, αν είναι καλός ο δάσκαλος. Ούτε κι έχει πολύ νόημα να μιλάμε για τους «ευφυέστερους», άλλωστε· οι άνθρωποι έχουν απλώς διαφορετικά ταλέντα.

  Η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει ότι στα μοναστήρια που αναφέρουν οι εν λόγω περιηγητές υπήρχαν πολλοί μορφωμένοι καλόγεροι τότε, υπήρχαν σχολεία, κλπ.

  Από την επίσκεψή μου, η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι υπάρχουν μορφωμένοι, άξεστοι, αγαθοί και κάφροι — όπως σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

  #108.
  χρήσιμες πληροφορίες, όντως

  καθώς και το ότι οι πεθερές είναι ίδιες σε όλη τη Μεσόγειο!

  Οι πεθερές είναι ίδιες σε όλο τον πλανήτη!

 121. Ριβαλντίνιο said

  @ 89 Σκύλος

  Δεν τους φτάνουν τόσες θετικές διακρίσεις ;

  @ 105 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Αν ήμουν εγώ πλανητάρχης την Ανδόρα θα την ενσωμάτωνα στην Καταλωνία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν και την Αυστρία στην Γερμανία, την Βαλλονία στην Γαλλία και την Φλαμανδία στην Ολλανδία, τον Άγιο Μαρίνο και το Βατικανό στην Ιταλία και την Ελβετία θα την μοίραζα μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Το Μονακό με δυσκολεύει λίγο. Να το βάλω στην Γαλλία ή στην Ιταλία ; Τι εθνική συνείδηση έχουν οι ιθαγενείς Μονεγάσκοι ;

  @ 110 Γιάννης Κουβάτσος

  Kανονικά το δημοψήφισμα στην Σκωτία πρέπει να ξαναγίνει αλλά να ψηφίσουν μόνο Σκώτοι και όχι οι Άγγλοι έποικοι και οι μετανάστες. Επίσης τότε τους απειλούσαν πως αν ψηφίσουν να φύγουν, θα τους πετούσαν και έξω από την ΕΕ. Άρα τους ξεγέλασαν.

 122. 121α οι ποιές; αχαχουχουχου

 123. Pedis said

  # 119 – 118 Είναι που έτσι μεταφράζεται κυριολεκτικά. Στην πραγματικότητα είναι Τζεντάρμα (Στρατοχωροφυλακή). Και με ιδιαίτερους δεσμούς με το φρανκικό καθεστώς.

  έτσι Σκύλε, Στρατοχωροφυλακή, είναι ταιριαστή μετάφραση.

  (Αλλά θιβιλ/σιβιλ δεν του πάει για «έθνο-» …)

 124. gpoint said

  # 105

  Α ώστε «ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος έχει μπεί στην τελική του φάση»… και όμως … «μετά τον λόγο ΔΕΝ θα τον έχουν τα στρατά» αλλά θα το παίξουνε παράταση και πέναλτυς !!

  Νάσαι καλά βρε Λάμπρο καιρό είχα να γελάσω τόσο, δεν έπαιζε και καλή μπάλα ο ΠΑΟκ, τώρα που ξέρουμε τον λόγο όλα θα στρώσουν (δεν θα ξαναβάλουμε τον Πέλκα να χτυπήσει πέναλτυ )

 125. cronopiusa said

  ωραία τα εξηγει ο Παναγιώτης στο 103
  απαντώ στα πεταχτά

  Εθνοφυλακή ή benemerita;

  Υποθέτω ότι το benemerita είναι ευφημισμός, υπάρχει η εικασία πως η εκτέλεσή του Λόρκα έγινε σαν ένα είδος εκδίκησης για τη Ρομάντσα της ισπανικής πολιτοφυλακής, στο «Τσιγγάνικο Τραγουδιστάρι» («Romancero Gitano»).

  ΡΟΜΑΝΤΣΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

  Μαύρα είναι τ’ αλόγα.
  Μαύρα τα πέταλα τους.
  Πάνω στις κάπες τους αστράφτουν
  σταλαγματιές κερί μελάνι.
  Έχουν, γι’ αυτό δεν κλαίνε,
  τα κράνη τους από μολύβι.
  Με την ψυχή μαύρο πετσί
  προβάλλουν απ’ τη δημοσιά.
  Καμπουριασμένοι και νυχτερινοί
  εκεί που βρίσκονται όλο απλώνουν
  σιωπές από γκόμμα σκοτεινή
  και φόβους από ψιλή άμμο.
  Περνούν, σα θέλουν να περάσουν,
  και κρύβουν μέσα στο κεφάλι
  κάποια θολήν αστρονομία
  από φανταστικά πιστόλια.

  Βέβαια από τότε άλλαξαν πολύ τα πράγματα


  Συμμετοχή των σωμάτων ασφαλείας στο World Pride.

  ad_222989023_36058596_1024x576.jpghttps://twitter.com/iescolar/status/910813092212297728

  Η επιχείρηση της πολιτοφυλακής ενάντια στο δημοψήφισμα αν και χρησιμεύει για να αποτρέψει το 1-0, προωθεί την στρατηγική των αποσχιστών, διώχνει πολλούς Καταλανούς από την Ισπανία και περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα

  Συναυλία αλληλεγγύης στην Ηριάννα – 22/9 Πάρκο Γουδή

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  121 – «Αν ήμουν εγώ πλανητάρχης» Μην είσαι βλάσφημος, παλνητάρχης είναι ΕΝΑΣ, ο Ντόναλντ.

  «Τι εθνική συνείδηση έχουν οι ιθαγενείς Μονεγάσκοι ;»
  Του κερδώου Ερμή. 🙂

 127. gpoint said

  Αλαφούζος τέλος !! (προβλέπεται Β.Κωνσταντίνου για πρόεδρος…)

 128. gpoint said

  # 127

  τώρα που το καλοσκέπτομαι μπορει να είναι το πρώτο θύμα του» παγκόσμιου νομισματικού πολέμου που έχει μπεί στην τελική του φάση»

 129. Νίκος Κ. said

  Η λογική λέει ότι πρέπει να είναι κάποιος σαφώς εναντίον της «ανεξαρτησίας». Μιας ανεξαρτησίας που απλά θα οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις την ήδη πολυδιασπασμένη Ευρώπη.

  Το μόνο που με βάζει σε σκέψεις είναι μια απόλυτα λογική συνάδελφος που έχω γνωρίσει από τη Βαρκελώνη: Είναι αυτός ο βαθύς συναισθηματισμός της όταν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας που φαίνεται να έρχεται από το βάθος μιας ιστορίας που αγνοώ.

  Και κάτι τελευταίο: το καλοκαίρι του 1982 είχα περάσει από το Περπινιάν της Γαλλίας (στα σύνορα με την Ισπανία). Μου είχε κάνει εντύπωση η επιγραφή στα γραφεία του ΚΚ Γαλλίας: Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, ο Καταλανός εργάτης. Ένα μικρό κλείσιμο του ματιού.
  (Αν καταφέρω να βρω τη φωτογραφία θα την ανεβάσω)

 130. sarant said

  129 Ναι, το Περπινιάν ανήκει στις Pays Catalans.

 131. 123 Pedis

  ναι Civil όπως Πολιτική Προστασία (όπου προστασία, όχι νταβατζιλίκι)
  τόχουνε και οι ΗΠΑνοί με την Εθνοφυλακή (Civil Guard) που βομβάρδιζε μεν το Ιράκ, απέτυχε δε να ενισχύσει τα αναχώματα του Μισσισιπή στη Νέα Ορλεάνη και την έπνιξε ο τυφών Κατρίνα

 132. Pedis said

  # 125 – Κρόνη,

  Υποθέτω ότι το benemerita είναι ευφημισμός …

  Στην «αξιόπιστη» (σε ιστορικά/πολιτικά λήμματα, μπρρρ) βίκι γράφει (το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Υπ. Αμύνης, πιθανολογώ)

  Si bien la Guardia Civil ya desde sus principios fue popularmente reconocida y admirada por sus numerosos servicios de auxilio y ayuda a la población en toda clase de catástrofes y desgracias, adquirió el título de Benemérita ..

  Τον χαρακτηρισμό τον έδωσαν από τον 19 αι οι φεουδάρχες/ μεγαλοκτηματίες γιατί, συχνά προλάβαινε και, τους έσωζε από την οργή των χωρικών.

 133. Pedis said

  # 131 – Πολιτική προστασία είναι άλλο πράμα. Η καλύτερη απόδοση είναι -όπως έγραψες- Στρατοχωροφυλακή (όπως ταιριάζει και στους καραμπινιέρους).

 134. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας, ἔστω καὶ καθηστερημένα.

  Δὲν ἔχω κατασταλαγμένη ἄποψη γιὰ τὸ θέμα· ἡ ἐνημέρωσή μου εἶναι ἀνεπαρκὴς καὶ ἀποσπασματική. Ἕχω διαβάσει (καὶ δεῖ) κάποια πράγματα («Πεθαίνοντας στὴν Καταλωνία» τοῦ Ὅργουελ, «Γῆ καὶ Ἐλευθερία» τοῦ Κέν Λόουτς) σχετικὰ μὲ τὸν ἀγώνα καὶ τὶς θυσίες τῆς Καταλωνίας ἀπέναντι στὸν Φασισμό. Ξέρω γιὰ τὶς ἱστορικές, πολιτιστικὲς καὶ γλωσσικὲς διαφορές. Ἐν τούτοις δὲν γνωρίζω ἐπαρκῶς τὴν τρέχουσα κοινωνικοπολιτικοοικονομικὴ κατάσταση γιὰ νὰ ὑποστηρίξω τὴ μιὰν ἤ τὴν ἄλλην ἄποψη.

 135. Pedis said

  Υπόψην, στην ελληνική βίκι ονομάζεται Πολιτοφυλακή … ναι, σιγά μην προήλθε από λαική εξέγερση …

 136. 135, πολιτοφυλακή όπως ΠΑΟτζήδες, ένα πράμα! 😉

 137. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 138. Ριβαλντίνιο said

  @ 136 Σκύλος

  ΠΑΟτζήδες ; Η αγαπημένη μου αντιστασιακή οργάνωση ; 🙂

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – O καθένας ερμηνεύει τα γεγονότα και τον κόσμο όπως νομίζει καλύτερα Gee, ούτε αυθεντία είμαι ούτε αλάθητος κι αν προσφέρω γέλιο με τα σχόλιά μου, η καλύτερή μου, προτιμώ να βλέπω ανθρώπους να γελάνε παρά να κλαίνε (όπως οι παοκτζήδες 🙂 ).
  Το έχω πεί πολλές φορές, αυτά τα στοιχεία που λέω είναι δημοσιευμένα απλά δεν είναι στις πρώτες σελίδες, το πώς τα αναλύει ο καθένας εξαρτάται από το χρώμα των γυαλιών που φοράει και της σκέψης του.
  Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως οι Σαντάμης και Καντάφης πήγαν άψαλτοι γιατί ο ένας είχε χημικά όπλα κι άλλος καταπίεζε τον λαό του κι ότι η αραβική άνοιξη ήταν αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση, δεν έχω κανέναν λόγο να πείσω κανέναν πως έχει λάθος, απλώς αφού μου δίνει την δυνατότητα ο Νικοκύρης, εκφράζομαι δημόσια.

  Κουϊζάκι.
  Ποιό κοινό λάθος έκαναν ο Σαντάμ κι ο Καντάφι που τους στοίχισε την ζωή και η δημοκρατική δύση διέλυσε τις χώρες τους με εκατομμύρια νεκρούς;

 140. Ριβαλντίνιο said

  @ 139 ΛΑΜΠΡΟΣ

  με εκατομμύρια νεκρούς

  Κόψε κάτι ! 🙂

 141. cronopiusa said

  Εξιχνιάστηκε υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, σε βάρος υπηκόου Συρίας

  Στην υπόθεση εμπλέκεται ημεδαπός καθώς και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

 142. Λεύκιππος said

  139 Αποφάσισαν να απο-αμερικανοποιηθούν; (λέω εγώ τώρα)

 143. ΓιώργοςΜ said

  >εκατομμύρια νεκροί
  Μονο τα παιδιά που πέθαναν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του εμπάργκο απο ελλειψη υγειονομικού υλικού και φαρμάκων είναι παραπανω απο εκατομμύριο.

 144. Avonidas said

  #121. Το Μονακό με δυσκολεύει λίγο. Να το βάλω στην Γαλλία ή στην Ιταλία ;

  Λάμπρο, θα του πεις πού να το βάλει το Μονακό, ή να του το πω εγώ; 😛

 145. cronopiusa said

  Pedis

  δεν έψαξα στη βίκι, παρορμητικά έγραψα και η Στρατοχωροφυλακή δεν κάνει ομοιοκαταληξία που όλους να μας ενώνει

 146. Triant said

  Έλα μωρέ Λάμπρο, είναι γνωστό. Πήγαν να πουλήσουν πετρέλαιο σε άλλο νόμισμα (ευρώ) αντί για τις αμερικάνικες μάρκες (από τα λίγα πράγματα που είναι made in the USA).

 147. ΛΑΜΠΡΟΣνα said

  140 – Εξαρτάται από τον τρόπο που μετράς, αν είναι χριστιανικός και δυτικοδημοκρατικός, οι παράπλευρες απώλειες δεν μετράνε για άνθρωποι.

  142 – Περίπου.

  143 – Για τον Ρίβα δεν μετράνε, άσε που δεν είναι χριστιανοί, τους τιμώρησε ο ελεήμον και φιλεύσπλαχνος θεός του.

  144 – Μην γίνεσαι κακός, ο Ρίβα είναι καλό παιδί και αν και παπαΜεταλληνοπαΐδι, έχει την αίσθηση του χιούμορ, άσε που μπορεί να γίνει και πλανητάρχης (εδώ έγιναν ο Μπουγάς κι ο Τρόμπας ☺) κσι ξέρεος πόσο συγχωρούν οι χριστιανοί.😈

  146 – Μπράβο Τriant το βρήκες, αλλά δεν είπα πως είναι άγνωστο, άλλωστε για ολοφάνερα μιλάω πάντα, απλώς εκπλήσομαι συνεχώς που δεν τα βλέπουν οι περισσότεροι. Είναι σαν τον νυχτερινό ουρανό, ελάχιστοι βλέπουν τα λαμπερά και ολοφάνερα αστέρια.

 148. ΛΑΜΠΡΟΣνα said

  146 – Για την ακρίβεια ο Σαντάμ πήγε να πουλήσει απ’ ευθείας σε εθνικά νομίσματα χωρίς την μετατροπή τους σε πετροδολάρια (το 90 δεν υπήρχε ευρώ) ενώ ο Καντάφι ήθελε να κάνει το αφρικανικό νόμισμα στα πρότυπα του ευρώ με την διαφορά πως θα ήταν χρυσό, αντιλαμβάνεσαι τι θα γινόταν όταν δολάριο ευρώ λίρα και γιέν δέν έχουν κανένα αντίκρυσμα, είναι κοινώς ΚΩΛΟΧΑΡΤΑ.
  Ε αυτά δεν τα θέλει ούτε ο θεός, γι’ αυτό έστειλε τους χριστιανούς να επιβάλλουν την τάξη.

 149. Ριβαλντίνιο said

  @ 142 ΛΑΜΠΡΟΣ

  ξέρεις πόσο συγχωρούν οι χριστιανοί

  Βέβαια ! Θα τον βάλω να μου αποδείξει την ύπαρξη του βαρυτονίου εντός 5 λεπτών και μάλιστα σε εκλαϊκευμένο ύφος με τρόπο που να το καταλάβω. Αν αποτύχει :

 150. Γς said

  144:

  Οταν ο Avonidas το παίζει Γς.

  Κι ήταν ο φίλος μου ο Μάνος στο Μοναστηράκι (Γιουσουρούμ) που αγόρασε μια παλιά τηλεφωνική συσκευή.

  -Αυτό το τρίτο καλώδιο που να το βάλω;

  Κι ο παλιατζής τον έγραφε κανονικά. Κι αυτός εκεί. Ρώταγε και ξαναρώταγε, μέχρι που του λέω [δεν με είχε δει]:

  -Ωχ, μωρέ. Βάλτο εκεί που ξέρεις!

  Και γυρίζει να μου ρίξει μπουνιά.

  [Και πήγαμε για μπύρες].

 151. sarant said

  144-150 Σιγά το μεγάλο κράτος!

 152. Pedis said

  # 136 – 135, πολιτοφυλακή όπως ΠΑΟτζήδες, ένα πράμα! 😉

  να σου πω … μάλλον σαν τους παοτζήδες μετά την «απελευθέρωση» …

  # 145 – Ωρέ μακάρι να την αποκαλούσαν benemerita κατ’ευφημισμό όπως υπέθεσες εσύ, κι ας είναι τo λήμμα της βίκι σαν ανακοίνωση του γραφείου δημοσίων σχέσεων της guardia civil.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  …Ο 19ος αιώνας ζούσε ακόμα στις αποθήκες και στα υπόγεια της Βαρκελώνης.Στους τοίχους κρέμονταν πλακάτ «Οργάνωση της αντιπειθαρχίας».Ανάμεσα σε δύο ομοβροντίες,μιλούσαν οι αναρχικοί για τη δημιουργία μιας καινούργιας ανθρωπότητας. ‘Ενας απ΄αυτούς μου είπε:»Ξέρεις γιατί η σημαία μας είναι μαυροκόκκινη;Κόκκινη,-αυτό είναι ο αγώνας και μαύρη -γιατί το ανθρώπινο πνεύμα είναι σκοτεινό».Ηλία Ερενμπουργκ
  Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας/Χ.Μ.Εντσενσμπέργκερ/Οδυσσέας 1981

 154. rogerios said

  Όπως συχνα υπενθυμίζει κι ο Ν(ο)ικοκύρης, εδώ πρωτίστως λεξιλογούμε. Η Κρόνη ανάρτησε ήδη εδώ το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος. Δεν είδα κανέναν να ασχολείται με τις τρεις γλώσσες στις οποίες διατυπώνεται το ερώτημα. Και, ΟΚ, οι δύο είναι εύκολες. Η τρίτη, όμως; 🙂

 155. Pedis said

  # 154 – καλή παρατήρηση.

  Με την ευκαιρία:

 156. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) …Προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και θα είμαι σύντομος. Ο αναγνώστης Μπαρτζούδης (σχόλιον 49) εμνημόνευσε το μνημειώδες σύγγραμμα του Επαμεινώνδου Σταματιάδου «Οι Καταλανοί εν τη Ανατολή» (Αθήναι 1869), όπου καταγράφεται όλη η ιστορία των αιμοβόρων Καταλανών, οι οποίοι είχον την ευφυΐαν να μή πιστεύωσι εις τας παρλαπίπας του ραββίνου Χριστού κι αυτό τους έκαμε ακαταμαχήτους πολεμιστάς.

  Αναρτώ ωρισμένας θεμελιώδεις πληροφορίας διά τους Καταλανούς, που αναφέρει ο Σταματιάδης εν ταις σελίσι 11 + 12 του κλασικού του συγγράμματος (Καταβιβάσατε εδώ από την προσωπικήν βιβλιοθήκην της Κοινότητός μας): Ήσαν Βησιγότθοι και η γλώσσα των ομοιάζει με την αρχαίαν επαρχιακήν γαλλικήν

  2) Περαίνω με μίαν αποκάλυψιν: Ο μπολσεβίκος φίλος του κ. Σαραντάκου, Παντελεήμων Μπουκάλας, έγραψε άρθρον εις την χθεσινήν «Καθημερινήν» προκειμένου να αποδείξη εις τον νεοφιλελέν Κούλην ότι οι αρχαίοι Έλληνες επίστευον εις την Ισότητα (σ.σ.: πράγμα ψευδέστατον). Και ποίον απόσπασμα της αρχαιοελληνικής γραμματείας επέλεξεν ο τάλας; Το περίφημον εδάφιον της «Θαλείας» (3ον Βιβλίον των Ιστοριών του Ηροδότου) με την δημηγορίαν του Οτάνου προς τους Πέρσας, διά την ανάγκην να αποβάλουν το Μοναρχικόν Πολίτευμα και να υιοθετήσουν την Ισονομίαν με λαϊκήν ψήφον!.. Καμμία σχέσις με Ισότητα, βεβαίως!.. Αναρτώ το σχετικόν αποσπασμα, για δύο λόγους:

  α) Διά να ενημερώσω τους Σαραντακείους αναγνώστας ότι ο Ηρόδοτος αποκαλεί τον Μονάρχην… «Μούναρχον», πράγμα που ουδέποτε έχει επισημάνει ο κ. Σαραντάκος, προφανώς από πολιτικήν ορθότητα. Διό και δεν διδάσκεται ο Ηρόδοτος εις τα Ρωμέικα σχολεία: Διά να μή μάθουν τα αποβλακωμένα Ρωμιόπουλα ότι ο μονάρχης εις τα αρχαία ελληνικά λέγεται «ΜΟΥΝΑΡΧΟΣ»

  και β) Διά να επισημάνω ότι ακόμη και ο Ηρόδοτος γράφει πως ΚΑΙ στην Ισονομία (που υποτίθεται ότι είναι ο πρόδρομος της Δημοκρατίας) τα αξιώματα απονέμονται με κλήρο, πράγμα που αρνείται να επισημάνη ο αρχαιογνώστης Μπουκάλας, δι’ ευνοήτους λόγους….

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Όσον διά τον Καταλανικόν Εθνικισμόν, ουδόλως ανελύθη το θέμα από το παρόν προχειρογραμμένον άρθρον και τα ακόμη πιό προχειρογραμμένα σχόλια. Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) σάς προσφέρει το καλύτερον βιβλίον που έχει γραφή διά το περίπλοκον τούτο θέμα. Πρόκειται διά το μνημειώδες «The origins of Catalan nationalism» της Angel Smith (1η έκδοσις 2014)

 157. Πέπε said

  @154:
  Καλή παρατήρηση όντως.

  Μόλις έμαθα από τη Βίκη τα εξής, που αντιγράφω:

  α) λήμμα Καταλονία:
  Έχει τρεις επίσημες γλώσσες: τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.

  β) λήμμα Αρανική διάλεκτος:
  Τα αρανικά (στα οξιτανικά: aranés) είναι μια μορφή της οξιτανικής διαλέκτου των γασκωνικών που ομιλείται στην Κοιλάδα του Αράν, καταλανικής κομητείας στα βόρεια σύνορα της Ισπανίας με τη Γαλλία. Είναι επίσημη γλώσσα τόσο της Κοιλάδας (όπου είναι η γλώσσα της διδασκαλίας στη δημόσια εκπαίδευση από το 1984) όσο και της ίδιας της Καταλονίας (μαζί με τα καταλανικά και τα ισπανικά) από το 2006.

  Δε δίνει καμία άλλη γλωσσολογική πληροφορία. Δίνει όμως ως δείγμα ένα ποίημα, τον Ύμνο της Κοιλάδας του Αράν, με τίτλο «Aqueres montanhas» (=εκείνα τα βουνά). Άρα βλέπουμε το nh ως αντίστοιχο του ισπανικού n με τίλδε (περισπωμένη), που το ξανάδαμε και στο ψηφοδέλτιο της Κρόνης (πρώτη γλώσσα, προφανώς καταλανική: Catalunya, δεύτερη γλώσσα, ισπανική: Catalua, τρίτη γλώσσα:Catalonha), άρα η τρίτη γλώσσα είναι τα αρανικά. Με nh γράφεται και στα πορτογάλικα, θαρρώ και στα γαλικιανά, και άλλωστε και στα ισπανικά έτσι γραφόταν ιστορικά -η τίλδε είναι καλλιγραφική/συντομογραφική απόδοση του h.

  Δεν το ήξερα ολωσδιόλου γι’αυτή τη γλώσσα.

 158. Πέπε said

  @156:
  Είπαμε να μην ταΐζουμε το τρολ, αλλά επειδή μπορεί να διαβάζουν και ανθρώποι:

  > > ο μονάρχης εις τα αρχαία ελληνικά λέγεται «ΜΟΥΝΑΡΧΟΣ»

  Όταν λέμε αρχαία ελληνικά, συνήθως (και προχείρως) εννοούμε την αττική διάλεκτο. Το «μούναρχος» δεν είναι αρχαίο ελληνικό μ’ αυτή τη γενική έννοια, είναι της ιωνικής διαλέκτου που έγραφε ο Ηρόδοτος. Μούνος = μόνος. Με την κανονική έννοια των «αρχαίων ελληνικών», δηλαδή το σύνολο των διαλέκτων κι όχι μόνο την αττική, το μόνος είναι εξίσου αρχαίο ελληνικό όσο και το μούνος.

 159. Πέπε said

  158:
  > > μ’ αυτή τη γενική έννοια:

  Δεν το ‘πα σωστά, τέλος πάντων καταλάβατε. Μ’ αυτή τη λάθος έννοια που αποτελεί γενίκευση μιας επιμέρους έννοιας, αυτό εννοούσα.

 160. gpoint said

  # 139

  Αστόχησαν σε πέναλτυ ;;

 161. gpoint said

  Λάμπρο, μέχρι προ διετίας (περίπου) μας έγραφες κάθε τόσο για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα ερχότανε, ερχότανε, ξεκίνησε κ.λ.π.

  Σου απαντούσα με το ακλόνητο επιχείρημα πως » δεν γίνεται πόλεμος εν καιρω ειρήνης»

  Τώρα (με ικανοποίηση) βλέπω πως άφησες τον πραγματικό πόλεμο ή μάλλον τον βάζεις μετά τον νομισματικό πόλεμο δηλαδή του αγίου ποτέ μια που νομισματικός πόλεμος δεν μπορεί να γίνει, οι κερδοσκόποι παιζουν, δεν πολεμούν. όταν τελειώσει το καθημερινό παιχνίδι αγκαλιασμένοι πάνε στις παμπ να πιούνε φτηνές μπίρες.

  Ισως πλησιάζεις σε ηλικία όπου η κηπουρική και το ψάρεμα είναι η απαραίτητη πνευματική τροφή. Και οι όπερες βεβαίως, βεβαίως (όχι Μότσαρτ εννοείται, προκαλεί παλιμπαιδισμό τουλάχιστον)

 162. ΚΑΒ said

  156 >>Διά να μή μάθουν τα αποβλακωμένα Ρωμιόπουλα ότι ο μονάρχης εις τα αρχαία ελληνικά λέγεται «ΜΟΥΝΑΡΧΟΣ»

  όπως πάντα, η μία αλήθεια! Η απάντηση και για το μου και για το ἓν ἦθος:

  Σοφοκλή Αντιγόνη στ. 705-706

  Μή νυν ἓν ἦθος μοῦνον ἐν σαυτῷ φόρει,
  ὡς φῂς σύ, κοὐδὲν ἄλλο, τοῦτ’ ὀρθῶς ἔχειν·
  ὅστις γὰρ αὐτὸς ἢ φρονεῖν μόνος δοκεῖ,
  ἢ γλῶσσαν ἣν οὐκ ἄλλος ἢ ψυχὴν ἔχειν,
  οὗτοι διαπτυχθέντες ὤφθησαν κενοί.

 163. Ο αντ΄αυτού... said

  Το αναφερόμενο έργο του Σταματάκου (Οι Καταλανοί εν τη Ανατολή) (σχ. 156) ευρίσκεται βεβαίως εις την βιβλιοθήκην «Ανέμη», απ΄όπου συνιστάται και η λήψη του για όσους ενδιαφέρονται,

  Στην Ανέμη είναι σίγουρα μη παραποιημένο και η λήψη του από εκεί δεν χρησιμοποιείται δια ανοίκειους; σκοπούς….

 164. Ο αντ΄αυτού... said

  163 (συνέχεια):
  Δια τους ίδιους λόγους (δηλ.. …σίγουρα μη παραποιημένο και η λήψη του από τον παρακάτω σλυνδεσμο δεν χρησιμοποιείται δια ανοίκειους; σκοπούς…) το βιβλίον «The origins of Catalan nationalism» της Angel Smith (σχ. 156, τέλος) δύναται να ληφθεί από εδώ

 165. Δεν ήξερα ότι η Θράκη με την μουσουλμανική μειονότητα και την τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται στην ίδια (εν δυνάμει απειλητική) κατηγορία με την Κρήτη !

  Φαίνεται ότι το πνεύμα του Ίωνα Δραγούμη για τους Παλαιοελλαδίτες (αριστερούς ή δεξιούς, μάλλον αδιάφορο) παραμένει ζωντανό. Γιατί ως γνωστόν, στην ενδιαφέρουσα εποχή του «σφυρί δρεπάνι/ελιά στεφάνι», ο Δραγούμης συμμετέχει στην αντιμικρασιατική υστερία. Στα γραπτά του εκφράζεται υποτιμητικώς κατά των Μικρασιατών, των νησιωτών της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Ρόδου και Κύπρου. Ιδιαιτέρως βρίσκονται στο στόχαστρό του οι Κρητικοί: «Έχει (σ.τ.σ. ο Βενιζέλος) και τους Κρητικούς, που ήταν πάντα μισθοφόροι».

 166. sarant said

  Καλημέρα!

  163-4: Ευχαριστούμε, εύστοχο το χρηστώνυμο!

  165 Δεν φτάνει που ο φίλος Αριστεροπόντιος συνεχίζει τον μύθο για το «σφυρί δρεπάνι/ελιά στεφάνι», για τον οποίο (απ’ όσο ξέρω και ας με διορθώσει) υπάρχει μία και μόνη πηγή, αρκετά μεταγενέστερη και άκρως αναξιόπιστη, ο πρώην κομμουνιστής Ελ. Σταυρίδης που είχε γίνει πλέον λυσσαλέος αντικομμουνιστής, τώρα τον ανάγει και σε ορόσημο που προσδιορίζει ολόκληρη εποχή!

 167. Ριβαλντίνιο said

  @ 151 sarant

  Ωπ, τι ήταν αυτό ; Βγάζουμε γούστα ; 🙂 🙂 🙂

  @ 156 Βάταλος

  Δεν ήταν Βησιγότθοι μπρέ. Απ’τους Βησιγότθους κατακτήθηκαν όπως και οι Ισπανοί.

 168. @ Το σημαντικό εδώ δεν είναι η μαρτυρία ενός πρώην Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, αλλά εάν η Κρήτη και οι Κρητικοί συνιστούν «κίνδυνο» για την ακεραιότητα της Ελλάδας.

  Και αν θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ίδια «επικίνδυνη» κατηγορία που έχει σχέση με τα όσα κυοφορούνται σε διάφορα βαλκανικά μέρη: «κοιλάδα του Πρέσεβου, Θράκη, γιατί όχι και Κρήτη,» όπως γράφει και ο Σαραντάκος….

 169. sarant said

  168 Ναι, αλλά άλλη πηγή για το σφυρί-δρεπάνι δεν είδα να δίνεις. Ούτε είναι εξ ορισμού αξιόπιστη «μαρτυρία» κάτι που γράφεται δεκαετίες μετά, από κάποιον που θέλει να βλάψει το πρώην κόμμα του.

 170. @ Μην πετάς το μπαλάκι στην εξέδρα!

  Ας τελειώσουμε με την «απειλή» της Κρήτης και των Κρητικών και μετά πάμε στις υπόγειες συνάφειες στην Μικρά πλην Έντιμο… (έχουμε και τον Κορδάτο για κακή σας τύχη 🙂 )

 171. sarant said

  170 Εμένα το σφυρί-δρεπάνι με ενδιαφέρει. Προφανώς η Θράκη και η Κρήτη δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, και όποιος διαβάζει τη διατύπωση του άρθρου βλέπει ότι οι διάφορες περιοχές αναφέρονται σε μια κλίμακα αύξουσας απιθανότητας.

 172. @171 Με την απάντησή σου μου έφυγε ένα βάρος. Ειδικά με την «κλίμακα αύξουσας απιθανότητας»..

  Γιατί έτσι όπως μας τα έγραφες είχα τρομάξει πραγματικά: «Πάντως, η απόσχιση εδαφών έξω από πλαίσια νομιμότητας ανοίγει ασκούς του Αιόλου (ναι, ασκούς, τι να προφτάσει ένα τσουβαλάκι) για άλλες περιοχές, πιο κοντινές μας -κοιλάδα του Πρέσεβου, Θράκη, γιατί όχι και Κρήτη…»

 173. Pedis said

  Αφού βγάζετε νόημα και καταλαβαίνεστε μεταξύ σας …

 174. Pedro Alvarez said

  Γιατί δε λέμε και για τους Κερκυραίους; Έχουν πολύ πιο «αποσχιστικές» τάσεις απ τους Κρητικούς, χώρια που αισθάνονται «δυτικοί» (που πάει στο διάολο, είναι γεωγραφικά αληθινό) αλλά ακόμα χειρότερα αισθάνονται ότι είναι στην πραγματικότητα Εγγλέζοι που συμβιβάζονται

 175. Pedro Alvarez said

  Περδον! Πρόωρη εκσχολιαση.
  ..που συμβιβάζονται να είναι – λόγω μιας γεωγραφικής ατυχίας…- Ιταλοί. Τρομάρα τους…

 176. Πρόωρη εκσχολιαση 😀 😀

 177. giorgos said

  Οί Κερκυραίοι δέν είναι «ψώνια» …Εχουν ίστορική μνήμη , γνωρίζουν πολύ καλά πώς ήταν πρίν τήν «ένωση» καί πώς κατάντησαν μετά…

 178. LandS said

  Έτσι, για την ιστορία, βάζω τρία τσιτάτα του Λένιν από το «Για το Δικαίωμα Αυτοδιάθεσης των Εθνών» (Σύγχρονη Εποχή, 1992)

  «… η θέση του Κάουτσκι είναι απόλυτα σωστή: το εθνικό κράτος είναι κανόνας και «νόρμα» του καπιταλισμού, το παρδαλό από εθνική άποψη κράτος είναι καθυστέρηση ή εξαίρεση. Από την άποψη των εθνικών σχέσεων, τους καλύτερους όρους για την ανάπτυξη του καπιταλισμού τους παρουσιάζει χωρίς αμφιβολία το εθνικό κράτος. Αυτό, εννοείται, δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο κράτος, πάνω στο έδαφος των αστικών σχέσεων, θα μπορούσε ν’ αποκλείσει την εκμετάλλευση και την καταπίεση των εθνών. Σημαίνει απλώς ότι οι μαρξιστές δεν μπορούν να παραβλέπουν τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που γεννούν τις τάσεις για δημιουργία εθνικών κρατών. Σημαίνει ότι η «αυτοδιάθεση των εθνών» δεν μπορεί να έχει στο πρόγραμμα των μαρξιστών, από ιστορικο-οικονομική άποψη, άλλη σημασία εκτός από την πολιτική αυτοδιάθεση, την κρατική αυτοτέλεια, το σχηματισμό εθνικού κράτους.»

  «…οι Νορβηγοί έτειναν με όλες τους τις δυνάμεις ν’ αποτινάξουν το ζυγό της σουηδικής αριστοκρατίας. Και επιτέλους τον αποτίναξαν τον Αύγουστο του 1905: η νορβηγική βουλή αποφάσισε ότι ο Σουηδός βασιλιάς έπαψε να είναι βασιλιάς της Νορβηγίας και το δημοψήφισμα, η προσφυγή στο νορβηγικό λαό, που έγινε αργότερα, έδωσε μια συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 200.000 ενάντια σε μερικές εκατοντάδες) για τον πλήρη χωρισμό της Σουηδίας. Οι Σουηδοί, ύστερα από μερικές ταλαντεύσεις, συμβιβάστηκαν με το γεγονός του χωρισμού.
  Κανένας σοσιαλδημοκράτης, εκτός αν αποφασίσει να δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα ζητήματα της πολιτικής ελευθερίας και του δημοκρατισμού (και σε μια τέτοια περίπτωση παύει, εννοείται, να είναι σοσιαλδημοκράτης), δεν θα μπορέσει να αρνηθεί ότι το παράδειγμα αυτό αποδείχνει έμπρακτα ότι οι συνειδητοί εργάτες έχουν την υποχρέωση να κάνουν συστηματικά προπαγάνδα και προετοιμασία, έτσι που οι πιθανές συγκρούσεις τις οποίες μπορεί να προκαλέσει ο αποχωρισμός των εθνών να λύνονται μονάχα έτσι, όπως λύθηκαν το 1905 ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Σουηδία και όχι με το «ρωσικό τρόπο». Αυτό ακριβώς εκφράζει το πρόγραμμα με τη διεκδίκηση ν’ αναγνωριστεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των εθνών»

  «…ακριβώς για να εξασφαλιστεί η επιτυχία στον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους εθνικισμό όλων των εθνών, υπεράσπιση της ενότητας του προλεταριακού αγώνα και των προλεταριακών οργανώσεων, η πιο στενή συγχώνευσή τους στη διεθνική κοινότητα, παρά τις αστικές τάσεις για εθνικό ξεχωρισμό.
  Πλήρης ισοτιμία των εθνών, δικαίωμα για αυτοδιάθεση των εθνών, συγχώνευση των εργατών όλων των εθνών -αυτό το εθνικό πρόγραμμα διδάσκει στους εργάτες ο μαρξισμός, το διδάσκει η πείρα όλου του κόσμου και η πείρα της Ρωσίας».

 179. Pedro Alvarez said

  77. Ψωνάρες είναι. Θυμούνται πώς ήταν πριν την ένωση; Και τι νοσταλγούν; Το ρόλο του γλοιώδους υποκειμένου προτεκτοράτου; Οι πραγματικοί αριστοκράτες, όπως είμαστε εμείς απ το Μοντεβιδέο , είναι ρεαλιστές και ταπεινοί και δεν κομπάζουν για πραγματικές ευγενείς καταγωγές. Όχι για ψεύτικες όπως οι Κορφιάτες

 180. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιὰ τὰ τῆς Καταλωνίας δὲν πῆρα θέση, λόγῳ ἀνεπαρκοῦς ἐνημέρωσής μου, ὅπως προεῖπα (#134).
  Γι᾿ αὐτὰ ποὺ μᾶς ἀφοροῦν, ὅμως, θὰ πάρω. Κατ᾿ ἀρχὰς εἶναι ἰδιαίτερα ἐπικίνδυνη γιὰ τὴν ἐδαφική μας ἀκεραιότητα ἡ ἀνακίνηση θεμάτων «αὐτονομίας» διαφόρων μειονοτήτων· δὲν συνορεύουμε μὲ τὸ Λουξεμβοῦργο, τὸ Βέλγιο καὶ τὴν Ὀλλανδία, ἀλλὰ μὲ γείτονα ποὺ σχεδὸν ἐξαφάνισε τοὺς ἑλληνικοὺς πληθυσμοὺς μὲ ἀπηνεῖς διωγμοὺς, τόσο στὴν Κωνσταντινούπολη (1955, 1964, 1974) ὅσο καὶ στὴν Ἴμβρο καὶ στὴν Τένεδο. Ἡ μουσουλμανικὴ μειονότητα στὴν Ἑλλάδα, παρὰ τὶς διακρίσεις, τὶς ὁποῖες δὲν ἐπικροτῶ, ἀναπτύχθηκε πληθυσμιακά στὰ χρόνια ποὺ μεσολάβησαν ἀπὸ τὴ συνθήκη τῆς Λωζάνης. Ἄν δὲ ἀναλογιστοῦμε τὶς πολιτικὲς διώξεις ποὺ ἔχει ἐξαπολύσει τὸ καθεστὼς Ἐρντογάν, ζεῖ σὲ πολὺ καλύτερες συνθῆκες δημοκρατίας καὶ ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων.

 181. giorgos said

  Αυτά πού θυμούνται , δέν ξεχνιούνται εύκολα : http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/448777/21-maioy-toy-1864-i-enosi-ton-eptanison

 182. cronopiusa said

  JULIO ANGUITA sobre el conflicto catalán, sin pelos en la lengua.Simplemente brutal!

  Κρίσιμες ώρες μετά τον Εγκέλαδο στο Μεξικό

 183. Νίκος Κ. said

  Και μια φωτογραφία από τα παλιά: 4/8/1983 σε ένα μαγαζί στο Περπινιάν
  https://ibb.co/jcnt4Q

 184. xmmmm said

  Αναφορές στην «ανεξαρτησια» της Κρητης ειναι αυτο που σφοδρα επιθυμουν διαφοροι εθνομηδενιστες μαφιοζοι και σουλτανισκοι. Οταν βεβαια οι Καταλωνοι εκαναν εμφυλιο πολεμο με τους Καστιλιανους τον 18αι ο Δασκαλογιαννης γδερνοταν στα Ορλοφικα απο τους Τουρκους. Καθε τετοια αναφορα ειναι φτυσιμο στο Δασκαλογιανη στο Αρκαδι στο Βενιζελο, δειγμα ανθρωπων που ουτε ξερουν απο που ερχονται ουτε εχουν την στοιχειωδη αυτοεκτιμηση.

 185. sarant said

  183 Πιάνει και Βαλένθια, αν βλέπω καλά;

 186. Νίκος Κ. said

  185 Από ότι φαίνεται, ναι. Από τους χάρτες του διαδίκτυου ταιριάζει π.χ. με αυτόν:

  Το να τον βλέπει κανείς αυτόν το χάρτη δημόσια και σε «ανύποπτο» χρόνο (1983) μου προξένησε δυσάρεστη έκπληξη. Γι αυτό και τον φωτογράφησα.

 187. sarant said

  186 Nαι, έτσι!

 188. ΓιώργοςΜ said

  Τις τελευταίες μέρες ήμουν εκτός έδρας, και δε μπορούσα να κάνω εκτεταμένα σχόλια ούτε να ψάξω πολύ στο δίκτυο για εμπλουτισμό. Έτσι βάζω τώρα το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό βλέποντας τον τίτλο του άρθρου, μια ιστορία που τη θυμάμαι από την ξενάγηση που μας έκανε στη Βαρκελώνη ένας αξέχαστος (κυρίως για την ιδιότητά του να μιλάει αδιάκοπα για περίπου τρεις ώρες) ξεναγός, σχετικά με την ιστορία της καταλανικής σημαίας (από το http://www.barcelonas.com/catalan-flags.html). Δεν ξέρω αν έχει ξαναειπωθεί η ιστορία εδώ, και δεν ξέρω να ψάξω, οπότε αν είναι επανάληψη, συμπαθάτε με.

  Although the four bars probably date back to a simple practical heraldic symbol the legend behind La Senyera’s creation is worth recounting.

  The story goes that Count of Barcelona and many other Catalan territories Guifré el Pilós or Wilfred the Hairy was fighting alongside the coincidentally named Carles el Calb or Charles the Bald, the Frankish ruler, against the Moorish Governor of Lleida, Lobo ibn Mohammed.

  Wilfred the Hairy was seriously wounded and as Catalonia did not exist yet, it did not have a flag so the next day the Catalan troops would have to go into battle without their leader or a standard to rally to.

  Before the battle began, Charles the Bald plunged his hands in Wilfred’s wound and wiped them across a golden shield and, with the shield, held high led the Catalan troops to victory.

  For this reason, the four red stripes on a golden background of the Catalan flag are known as Els Quatre Dits de Sang ot The Four Fingers of Blood.

  Μια σύνοψη για τους μη αγγλομαθείς: Ο Κόμης της Βαρκελώνης, Γοδεφρείδος (ταιριάζει για μετάφραση του Guifre άραγε; 🙂 ) ο Τριχωτός, που πολεμούσε δίπλα στον Κάρολο τον Φαλακρό (!!!), ηγέτη των Φράγκων, τραυματίστηκε σοβαρά. Το βράδυ μετά τη μάχη, ο τραυματισμένος κόμης είπε το παράπονό του, πως η Βαρκελώνη δεν είχε ένα σύμβολο, μια σημαία, κάτω από την οποία να πολεμήσουν οι συμπατριώτες του. Έτσι, ο Κάρολος, συγκινημένος από τον ηρωισμό του, βούτηξε τα δάχτυλα στο αίμα της πληγής, σχημάτισε τη σημαία που ξέρουμε στο στήθος του Γοδεφρείδου, λέγοντάς του «Τώρα έχουν!»

  Δε στέκει ιστορικά, νομίζω, αλλά είναι ωραία ιστορία.
  (Τρίχες, μπορεί να πει κανείς, και δικαίως… 😀 )

 189. Ριβαλντίνιο said

  @ Νίκος Κ.
  @ sarant

  Είδατε που μιλάνε καταλανικά και σε μια περιοχούλα της Δυτικής Σαρδηνίας ; Θα ήταν από την εποχή που το βασίλειο της Αραγονίας είχε επεκταθεί ως την Ιταλία . Τι εθνική συνείδηση να έχουν οι καταλανόφωνοι της Σαρδηνίας ;

 190. sarant said

  189 Aυτό δεν το ξέρω.
  Θυμάμαι όμως που είχα διαβάσει σε μια καταλανική εφημερίδα ένα άρθρο που επέκρινε τις αρχές της Βαλένθια ότι νοθεύουν σκόπιμα τα επίσημα καταλανικά της αυτόνομης κοινότητάς τους (είναι διαφορετική από την Καταλονία) με πολλούς βαλενθιανισμούς για να τα αναγάγουν (ή ανάξουν) σε χωριστή γλώσσα.

 191. 189 Ό,τι και οι ελληνόφωνοι της Καλαβρίας, υποθέτω.

 192. Ριβαλντίνιο said

  @ 191 Σκύλος

  Ελληνική ; 🙂 😉 🙂

 193. 192: Ιταλική

 194. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @190. Ἡ φίλη μου ἡ Μάτι, τὸ μακρινὸ 1982, μοῦ ᾿λεγε πὼς στὴν πατρίδα της, τὴ Βαλένθια, μιλᾶνε Βαλενθιάνο, ὄχι Καταλάν. (Γς μόουντ ὄφφ) 🙂

 195. Spiridione said

  Λίγες μέρες πιο πριν είναι προγραμματισμένο ένα άλλο δημψήφισμα, με πολλές αντιδράσεις.
  https://www.efsyn.gr/arthro/tympana-polemoy-gia-dimopsifisma-sto-koyrdistan

 196. Λ said

  Οι Καταλανοί και η Κύπρος από ανάρτηση του υπεξ μας

  Ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας

  Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας έχουν μια πολύ μακρά ιστορία. Αρχαιολογικά ευρήματα από την Ιβηρική Χερσόνησο, τα οποία εξετέθησαν πριν από μερικά χρόνια σε δύο εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη και στην Αθήνα, αποδεικνύουν ότι το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας, που περιλάμβανε ανταλλαγές κεραμικών ειδών, μετάλλων και κεχριμπαριού, λάμβανε χώρα κατά την Αρχαϊκή Περίοδο.

  Δεν υπάρχουν πηγές για τις επακόλουθες ιστορικές περιόδους, αλλά οι επαφές αποκαθίστανται κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, όταν η Κύπρος κατέστη Βασίλειο των Φράγκων. Από τα τέλη του 13ου αιώνα, έμποροι από την Καταλονία άρχισαν να εμπορεύονται με την Κύπρο, μέσα στα πλαίσια των εμπορικών διασυνδέσεων που εγκαθίδρυσαν ανά την Ανατολική Μεσόγειο γενικά. Από το 1299, αν όχι νωρίτερα, υπήρχε ένας Καταλανός Πρόξενος στην Αμμόχωστο, το κύριο εμπορικό λιμάνι της νήσου.

  Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα καταλανική εξαγωγή αυτής της περιόδου ήταν το χαρτί, το οποίο εξάγετο στην Κύπρο κατά τον 14ο αιώνα από την Αραγονική πόλη Τερουέλ. Από την ίδια την Κύπρο, ή από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής μέσω Κύπρου, οι Καταλανοί έμποροι εισήγαγαν μεγάλο αριθμό μπαχαρικών. Από τις αρχές του 14ου αιώνα και εξής αυτά τα αγαθά αποστέλλονταν τακτικά στην Καταλονία και σε άλλους Ευρωπαϊκούς προορισμούς.

  Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζονταν, εντούτοις, στην εμπορική σφαίρα. Στον 14ο αιώνα στενοί δεσμοί εδραιώθηκαν μεταξύ των βασιλικών οίκων της Κύπρου και της Αραγονίας, που ήταν τότε ένα από τα Ισπανικά βασίλεια. Μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 1311, έγινε ανταλλαγή Πρεσβειών, και το 1315 η Μαρία, αδελφή του Ερρίκου του Β’ της Κύπρου, νυμφεύθηκε τον Βασιλέα Ιάκωβο Β’ της Αραγονίας. Το 1316 η Ισαβέλλα των Ιβελίνων, ξαδέλφη του Βασιλέα Ερρίκου Β’, νυμφεύθηκε τον Φερδινάνδο, υιό του Βασιλέα Ιακώβου Α΄ της Μαγιόρκας, ενώ το 1317 ο Βασιλέας Ερρίκος β’ νυμφεύθηκε την Κωνστάντια, θυγατέρα του Βασιλέα Φεντερίκου της Σικελίας, η οποία εκείνον τον καιρό αποτελούσε τμήμα της Αραγονο-Μεσογειακής Αυτοκρατορίας.
  Αυτές οι συμμαχίες με γάμους μεταξύ Κύπρου και Αραγονίας συνεχίστηκαν υπό τον διάδοχο του Βασιλέα Ερρίκου, τον Βασιλέα Ούγο τον Δ΄, του οποίου η θυγατέρα Μαρία νυμφεύθηκε τον Φερδινάνδο, ετεροθαλή αδελφό του Βασιλέα Ιακώβου Β΄ της Μαγιόρκας, το 1337. Ο πιο σημαντικός γάμος όμως ήταν αυτός μεταξύ του υιού του Βασιλέα Ούγου, Πέτρου και της Ελεονόρας, θυγατέρας του Πέτρου της Ριμπαργόθα, που ήταν ο κληρονόμος του θρόνου της Αραγονίας. Ο γάμος έλαβε χώρα το 1353 και πέντε χρόνια αργότερα ο Πέτρος χρίστηκε Βασιλέας της Κύπρου. Η Ελεονόρα της Αραγονίας, βασίλισσα πλέον της Κύπρου, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου μετά τον θάνατο του Βασιλέα Πέτρου το 1369, και διατήρησε υπό τον έλεγχό της την εξουσία μέχρι το 1380, οπόταν και επέστρεψε στη γενέτειρά της.

  Οι Καταλανοί έχουν εξέχοντα ρόλο την ιστορία της Κύπρου καθ΄όλη τη διάρκεια των μετέπειτα περιόδων της ιστορίας της νήσου. Στις αρχές του 15ου αιώνα Καταλανοί πειρατές χρησιμοποίησαν την Κύπρο και τη Ρόδο ως βάσεις για επιδρομές κατά των Μουσουλμανικών Αιγύπτου και Συρίας, και εκατοντάδες αιχμάλωτοι πουλήθηκαν ως σκλάβοι για να εργαστούν στις φυτείες ζάχαρης του νησιού. Αυτές οι επιδρομές σταμάτησαν μετά την εισβολή των Μαμελούκων στην Κύπρο, το 1426, αλλά τα συμφέροντα των Ισπανών στο νησί εξακολούθησαν να υφίστανται.

  Μετά την προσάρτηση της Κύπρου από τους Ενετούς το 1473, οι Καταλανοί έπρεπε να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Εντούτοις, μετά την εκδίωξη των Ενετών από την Κύπρο από τους Οθωμανούς, οι οποίοι κατέκτησαν τη νήσο το 1570 και την κατείχαν για τους επόμενους τρεις αιώνες, οι επαφές ανάμεσα στην Κύπρο και την Ισπανία ανανεώθηκαν και η Ισπανική παρουσία τελικά αποκαταστάθηκε.

 197. sarant said

  196 Ωραίο!

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – «Λάμπρο, μέχρι προ διετίας (περίπου) μας έγραφες κάθε τόσο για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα ερχότανε, ερχότανε, ξεκίνησε κ.λ.π.»
  Τι εννοείς μέχρι; ακόμα το λέω κάθε τόσο.

  «Σου απαντούσα με το ακλόνητο επιχείρημα πως » δεν γίνεται πόλεμος εν καιρω ειρήνης» » Παοκτζίδικο επιχείρημα, τόσο ακλόνητο όσο ότι ο Σαββίδης θέλει να κάνει τον παοκούλη ΜΕΓΑΛΟ. 🙂

  «Τώρα (με ικανοποίηση) βλέπω πως άφησες τον πραγματικό πόλεμο» πού το είδες αυτό; «ή μάλλον τον βάζεις μετά τον νομισματικό πόλεμο» γιατί πότε τον έβαλα πρίν;

  «δηλαδή του αγίου ποτέ μια που νομισματικός πόλεμος δεν μπορεί να γίνει,» Κι αυτό που γίνεται τώρα τι είναι;

  «οι κερδοσκόποι παιζουν, δεν πολεμούν.» Οι κερδοσκόποι φυσικά και δεν πολεμούν, το αφήνουν για τα κορόϊδα και εννοείται πως ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ, κι αυτό για τα κορόϊδα το αφήνουν.

  «όταν τελειώσει το καθημερινό παιχνίδι αγκαλιασμένοι πάνε στις παμπ να πιούνε φτηνές μπίρες.»
  Κάνεις ΜΕΓΑΛΟ λάθος, έχεις μπερδέψει τον γατούλη Μελισσαββίδη με τον ΤΙΓΡΗ Μελισσανίδη 🙂 o νομισματικός πόλεμος Gee δεν είναι οι καθημερινές συναλλαγές των ισοτιμιών αλλά η αμφισβήτηση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού και συναλλακτικού νομίσματος.

  Οι ισχυρότατες ενδείξεις για τον γ΄π.π, είναι η Βενεζουέλα που μόλις δήλωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται δολάρια για τις πετρελαϊκές συναλλαγές της, ο Ντόναλντ Ντάκ μίλησε για στρατιωτική επέμβαση, το Ιράν που υφίσταται κυρώσεις επειδή χρησιμοποιεί εναλλακτικά νομίσματα, αφού εξάγει πετρέλαιο στην Κίνα στο δικό της νόμισμα, και το Κατάρ, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη συναλλαγές αξίας πολλών δις $ με την Κίνα σε γουάν, γεγονός που εξηγεί καλύτερα τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν τάχα για την τρομοκρατία.
  Οι ΗΠΑ με εξαίρεση την Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, έχουν ανακτήσει την κυριαρχία της λατινικής Αμερικής με πολιτικά πραξικοπήματα, εσύ μπορεί να πιστεύεις πως το έκαναν για την δημοκρατία και την ευημερία των λαών, εγώ πάλι πως προετοιμάζονται για κάτι πολύ μεγάλο και θέλουν να ελέγχουν απόλυτα όλες της φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές.
  Μία άλλη σημαντική ένδειξη, είναι η εντολή του προέδρου Putin να ψηφισθεί νόμος, ο οποίος θα απαγορεύσει τη χρήση του δολαρίου σε όλα τα ρωσικά λιμάνια ενώ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των χωρών των BRICS δήλωσε τα εξής:

  «Η Ρωσία συμμερίζεται τις ανησυχίες των χωρών των BRICS για την αδικία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αρχιτεκτονικής, η οποία δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν το αυξανόμενο βάρος των αναδυόμενων οικονομιών. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, για να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών κανονισμών και να ξεπεράσουμε την υπερβολική κυριαρχία του περιορισμένου αριθμού αποθεματικών νομισμάτων» (πηγή).

  Δεν τα κατάφεραν με τα νησιά Κάκου, δεν έπιασε το κόλπο με την Ουκρανία, η Συρία δεν τους βγήκε, ο Κίμ είναι μιά κάποια λύση αλλά είναι λίγος, φυσικά αν δεν βρεθεί ο μαλάκας που θα κάνει τον Χίτλερ θα τον χρησιμοποιήσουν, στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι. Το βέβαιο, είναι πως η υπερδύναμη αλλά και όλο το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι χρεοκοπημένη και χωρίς πόλεμο δεν μπορεί να βγεί από το αδιέξοδο.

  Ρίξε μιά ματιά στα παρακάτω λινκ (κι όποιος άλλος θέλει) και βρές πού είναι το παραμύθι.

  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1189700/kato-ton-104-dol-to-euro

  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1274362/konta-se-upsilo-25-eton-to-euro

  https://mail.google.com/mail/u/0/#trash/15e98fde4b827139

  «Ισως πλησιάζεις σε ηλικία όπου η κηπουρική και το ψάρεμα είναι η απαραίτητη πνευματική τροφή. Και οι όπερες βεβαίως, βεβαίως (όχι Μότσαρτ εννοείται, προκαλεί παλιμπαιδισμό τουλάχιστον)»
  Αυτά δεν είναι για μένα και το ξέρεις και δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία, σχεδιάζουμε με τον φίλο μου άλμα στα 10,000 μέτρα από αερόστατο, όσο για πνευματική τροφή, μου την παρέχει άφθονη το σέξ. 🙂

 199. Λ said

  Ήταν και ο Νικόλαος Καταλάνος από την Έξω Μάνη που έζησε στην Κύπρο στις αρχές του 20 αι. Ιδρυτικό μέλος της Ανόρθωσης και ο πρώτος επίτιμος πρόεδρος της. Έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στα πράγματα του τόπου μέχρι που τον εξορισαν στην Αθήνα οι Εγγλέζοι. Εγώ μαλλον θα τον αντιπαθούσα αν ζουσα τότε γιατί ήταν φανατικός υποστηρικτής του Κυριλάτσου ενω εγώ θα υποστήριζα το Κυριλλούδι(αρχιεπισκοπικό ζήτημα).
  https://papapolyviou.com/2013/05/12/nikolaos-katalanos-1855-1933/

 200. Σχολιαστής said

  198 (τέλος): …όσο για πνευματική τροφή, , μου την παρέχει άφθονη το σέξ
  105β: …Το Σάββατο όλες οι τοπικές οργανώσεις του σπιτιού θα συγκεντρωθούμε για να αποφασίσουμε….

  Πάντως δεν ακούστηκε κάτι για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης (άνννν έγινε…) των οργανώσεων της ….»σεξουαλικής αυτορυθμιζόμενης δημοκρατίας» όπως παρατήρησε κι ο άλλος στο #19.
  Χρειάζεται και κάποια συνεπής ενημέρωση, αγωνιούμε!

 201. Και δυο άρθρα ενός ανθρώπου που είναι πολλά χρόνια στην Ισπανία
  Δημοψήφισμα στην Καταλονία
  Η Diada της Βαρκελώνης

 202. sarant said

  201 Eυχαριστούμε!

 203. Πρόκειται για την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ εκεί.

 204. cronopiusa said

  195
  Spiridione

  The Guardian view on the Kurdish referendum: a fair question
  Editorial

  1) κουρδικά 2) αρβικά 3) τουρκικά 4) ασσυριακά

  Χαιρετισμός της Ν.Βαλαβάνη στη γιορτή για τη 14η επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας των Κούρδων της Συρίας (PYD)

 205. cronopiusa said

  189

  district de Alghero

  Algherese dialect

 206. Pedis said

  # 201 – όσον αφορά την γελοία πλευρά του καταλανικού εθνικισμού τα περιγράφει καλά. Για κακή τους τύχη δε οι εθνικιστές καταλανοί δεν μπορούν να αποσπάσουν την πλειοψηφία (τζαστ ναμπερς), οπότε η κόντρα και οι τσαμπουκάδες γίνονται με άλλους σκοπούς και όχι η ανεξαρτησία.

 207. cronopiusa said

 208. cronopiusa said

 209. sarant said

  208 Θα μάθουμε και καταλανικά όπως πάμε 🙂

 210. cronopiusa said

  «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου»

  Αστυνομία παρελαύνει σαν να ήταν Στρατός και κόσμος στους δρόμους με σημαίες
  σα να πήγαιναν στον πόλεμο

 211. cronopiusa said

  Παλαμίδια και στραβοπαλαμίδια του Τζόρντι Εβολέ στον Πουιγκντεμόντ (πρωθυπουργός της Καταλονίας), για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν και Σαχάρας

  Θυμόμαστε τις καίριες ερωτήσεις του Δημοσιογράφου Τζόρντι Εβολέ στον πάλαι ποτέ αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο και στον Γιάνη Βαρουφάκη

 212. Theo said

  @52, 99:
  Ο Φαίδων Χατζηαντωνίου ήταν στο Άγιο Όρος τις περασμένες μέρες. Σήμερα επικοινώνησε μαζί μου και επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτός έδωσε τις πληροφορίες στον Τζίμα, ο οποίος «τις γράφει με τον δικό του τρόπο». Βρήκαμε και ποιος ήταν ο μοναχός (μακαρίτης από το 2013, με τον ζήλο του νεοφωτίστου το 1992-93) που δεν τον δέχτηκε «επειδή ήταν Καταλανός».
  Αυτή ήταν η πρώτη από τις επισκέψεις του Τζουζέπ Τέρο στο Άγιο Όρος. Ακολούθησαν και άλλες, όπως φαίνεται και σε άρθρο του Φ. Χατζηαντωνίου στην Καθημερινή το 2005 που το έγραψε με αφορμή την»αποζημίωση» των 240.000 ευρώ στο Βατοπέδι (http://www.kathimerini.gr/226141/article/politismos/arxeio-politismoy/katalanikh-apozhmiwsh-meta-700-eth).

  Λίγα από αυτά που μου γράφει ο Φ.Χ. για τον Τέρο:
  Το ταξίδι στο Άγιον Όρος που του είχα οργανώσει το 1992-93, ο ίδιος μου έλεγε ότι ήταν όνειρο ζωής. Αργότερα έγραψε και ένα τραγούδι, στίχους και μουσική, για την Παναγία Εσφαγμένη, ενώ έχει μελοποιήσει σε καταλανικές μεταφράσεις Έλληνες ποιητές (Καβάφης, Ρίτσος κλπ.)[…]
  Έμεινε αρκετά στο Όρος ο Τζουζέπ ανανεώνοντας 2-3 φορές το διαμονητήριό του και όταν κατά την αναχώρησή του πέρασε από την Θεσσαλονίκη για να με αποχαιρετήσει με ευχαρίστησε θερμά λέγοντάς μου ότι το παλιό του όνειρο είχε γίνει τώρα εμπειρία ζωής.[…]
  Στον ακόλουθο σύνδεσμο του YouTube μπορείς να ακούσεις ολόκληρο τον τελευταίο δίσκο του Τζουζέπ Τέρο με μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη. Κάθε τραγουδιού στα καταλανικά προηγείται η ανάγνωση του ποιήματος στα ελληνικά από την Μαρία Φαραντούρη, ηχογράφηση που έγινε στην Αθήνα ειδικά για τον δίσκο του Τζουζέπ.
  https://www.youtube.com/watch?v=xn51S0Bjb9c&t=109s

 213. sarant said

  212 Α, ωραία!

 214. Νίκος Κ. said

  Οι εκατοντάδες τραυματίες που προχάλεσε ο νόμος-τάξη-Ραχόι κάνουν τα πράγματα πολύ επικίνδυνα. Ας μην ξεχνάμε ότι κι η ΕΣΣΔ διαλύθηκε από την αναβίωση των εθνικιστικών κινημάτων.
  Κι από ότι φαίνεται, η συμμετοχή των νέων είναι εντυπωσιακή: https://www.rt.com/on-air/405269-catalan-referendum-october-1/

 215. Καλημέρα και από μένα
  Σχετικά με αυτό

  «δεν συμμετέχουν ορισμένες σημαντικές πόλεις όπου οι δήμαρχοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικο Κόμμα»

  Υπάρχει κάπου ποιες πόλεις δεν συμμετέχουν και γενικότερα κάπου όλη η «προκήρυξη» με το σκεπτικό γιατί δεν συμμετέχουν?
  Ευχαριστώ

 216. sarant said

  Kαλημέρα. Διάβασα το εξής:

  When the Spanish Constitutional court suspended the law on the referendum on 7 September 2017, it forbade several Catalan office holders, the Catalan media, as well as the 948 municipalities of Catalonia to participate in the preparation of the referendum.[53] The municipalities were instructed to reply within 48 hours whether they intended to comply or not. Out of 726 municipalities that answered, 682 announced that they would support the referendum anyway, 41 announced they would refuse to support it, and three, including the municipality of Barcelona, answered without making their intentions clear.[54] Among those that refused to support the referendum, however, there are large population centers,[55] such as the provincial capitals of Lleida (140,000 inhabitants) and Tarragona (130,000 inhabitants) or the cities of Terrassa (215,000 inhabitants) and Hospitalet de Llobregat (250,000 inhabitants) governed by PSC mayors.

 217. spigaro said

  Πρόσεξα το «Καταλονία» στο κείμενο και «Καταλωνία» στα ταγκ . Τι συμβαίνει ?

 218. sarant said

  217 Αναποφασιστικότητα 😉

 219. kseeath said

  Για την καταλωνία
  https://avantgarde2009.wordpress.com/2017/10/02/gia_thn_katalonia/

 220. sarant said

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

 221. spiridione said

  Μερικές ωραίες ιδέες για αποσχίσεις 🙂
  http://luben.tv/originals/129679

 222. 221 ❤

 223. cronopiusa said

  Impresionante exhibición de apoyo al referéndum de los cuerpos de bomberos de Cataluña VOTAREM!

  «Menys policia, més bombers!»

  1-Octubre: brutalidad de la policía española en el pueblo catalán de Aiguaviva

 224. cronopiusa said

 225. .216 σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

 226. cronopiusa said

  Παιδικό πρόγραμμα της TV3 για το δημοψήφισμα!!

 227. Ριβαλντίνιο said

  Και μια δεξιά – ακροδεξιά άποψη :

  Δεν είναι κάθε απόσχιση ίδια! Η θέση των Νοτίων εθνικιστών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

  Πρόσφατα, ο Δρ Michael Hill, πρόεδρος της Λίγκας του Νότου (League of the South), βγήκε να διακηρύξει στο Twitter την επίσημη υποστήριξη της οργάνωσης των Νότιων Εθνικιστών στην απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

  Η Καταλονία ή Cataluña είναι μια σχετικά πλούσια, πυκνοκατοικημένη (7,5 εκατομμύρια άνθρωποι) Αυτόνομη Κοινότητα με τη δική της ιστορική γλώσσα, την Καταλανική, η οποία εξελίχθηκε από τη κοινή Λατινική μαζί με τις άλλες (στενά συνδεδεμένες) γλώσσες της Ιβηρικής (εκτός από τη Βασκική). Υπάρχουν περίπου 5.4 εκατομμύρια Καταλανοί σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους τα 4.8 εκατομμύρια ζουν στην Καταλονία. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της περιοχής αποτελείται από ανθρώπους που μετακόμισαν από άλλες περιοχές της Ισπανίας για καθαρά οικονομικούς λόγους. Και στην Καταλονία υπάρχει επίσης ένας μεγάλος μη ευρωπαϊκός πληθυσμός. Οι μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 7,3% του πληθυσμού. Μόνο το 52% των ανθρώπων είναι καθολικοί, η ιστορική θρησκεία της περιοχής. Σύμφωνα με μελέτες, το 46% των ανθρώπων θεωρούν τα ισπανικά τη μητρική τους γλώσσα, ενώ το 37% θεωρεί την καταλανική ως τέτοια. Η περιφερειακή κυβέρνηση και τα δημόσια σχολεία χρησιμοποιούν την καταλανική ως κύρια γλώσσα τους.

  Για έναν Νότιο Εθνικιστή ή αν θέλετε, ευρύτερα έναν οπαδό τηςAlt-Right, υπάρχουν κάποια προβλήματα ως προς την υποστήριξη της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία. Η υποστήριξη για την απόσχιση της Καταλανίας είναι μειοψηφική θέση ακόμη και στην Καταλονία. Οι αποσχιστές αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού με σχεδόν το 50% να είναι αντίθετο στην απόσχιση. Το πρόσφατο δημοψήφισμα, το οποίο ήταν παράνομο σύμφωνα με την καταλανική και την ισπανική νομοθεσία, το μποϊκόταραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Καταλονία και μόνο το 42% των ψηφοφόρων στην περιοχή συμμετείχε. Από αυτούς που συμμετείχαν το 92% υποστήριξε την απόσχιση. Αυτό σημαίνει ότι η απόσχιση της Καταλονίας στηρίζεται από το 39% όλων των ψηφοφόρων.

  Η καταλανική αιτία (cause) έχει συσχετιστεί ιστορικά με τη ριζοσπαστική Αριστερά. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1930 η περιοχή ελέγχθηκε από κομμουνιστικές και αναρχικές ομάδες που διεξήγαγαν πόλεμο κατά των Ισπανών εθνικιστών και του καθολικού κλήρου. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές εικόνες αφρικανών και μουσουλμάνων αλλοδαπών που κρατούν καταλανικές σημαίες. Το Reuters, ανέφερε, στις 16 Ιουνίου 2017, ότι οι Καταλανοί αποσχιστές είναι ανοιχτά ελκυστικοί στους μετανάστες του Τρίτου Κόσμου. Διαβάζουμε:

  «Σε μια αίθουσα του Δήμου στην ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας, προβάλλουν δύο ακτιβιστές της ανεξαρτησίας με τις καταλανικές σημαίες με τις κόκκινες και κίτρινες ρίγες: ένας τουριστικός οδηγός [ λέγεται αυτό ; ; ; ] που γεννήθηκε στη Συρία και ένας Ισπανός βουλευτής που γεννήθηκε στην Ουρουγουάη.

  Μόλις τρεις μήνες πριν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, οι πολιτογραφημένοι μετανάστες έχουν αναλάβει σημαντικό και εξέχοντα ρόλο στην εκστρατεία τόσο ως ακτιβιστές όσο και ως υποστηρικτές (της ανεξαρτησίας).

  Η Καταλονία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταναστών στην Ισπανία, με ένα 14% των κατοίκων να είναι αλλοδαποί και οι ψήφοι τους μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για το κίνημα ανεξαρτησίας.

  «Θέλουμε να είμαστε μια πολύ ανοιχτή και ‘ενσωματωμένη’ κοινωνία», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Καταλονίας,Oriol Junqueras στο Reuters.

  Οι επικεφαλείς της εκστρατείας για την ανεξαρτησία ενθαρρύνουν ακόμη και τους μετανάστες χωρίς δικαίωμα ψήφου να ζητήσουν από τους συμπατριώτες και τους φίλους τους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας και υποστηρίζουν ότι η καταλανική ιθαγένεια θα δοθεί σε όλους τους μετανάστες που ζουν στην περιοχή αν η Καταλονία εγκαταλείψει την Ισπανία».

  Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αυτό καλό για τους Λευκούς, τους παραδοσιακούς ή ακόμα και τους Καταλανούς; Αυτοί οι «εθνικιστές» είναι πρόθυμοι να δώσουν την υπηκοότητα σε Αφρικανούς και Άραβες ως αντάλλαγμα για μια ψήφο υπέρ της απόσχισης.

  Σε αντίθεση με την Καταλονία, η απόσχιση της Νότιας Καρολίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1860 προκλήθηκε συγκεκριμένα από τις φυλετικές ανησυχίες του Λευκού πληθυσμού της πολιτείας. Τα έβαλαν με τον Λίνκολ, αποκαλώντας τον “Abraham Africanus the First” (Αβραάμ Αφρικανός ο Α΄) και του επιτέθηκαν εξαιτίας της αντίθεσής του στη δουλεία – που ήταν η βάση της οικονομίας του Νότου και του πατερναλιστικού, φιλο-λευκού κοινωνικού συστήματος. Όταν οι νότιες πολιτείες αποσχίστηκαν, ο αντιπρόεδρός τους, Alexander Stephens δήλωνε ανοιχτά ότι η κυριαρχία των Λευκών στο Νότο και ο θεσμός της δουλείας, αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας Συνομοσπονδίας. Η αιτία του Dixie στη δεκαετία του 1860 μέχρι το κίνημα των «πολιτικών δικαιωμάτων» της δεκαετίας του 1960 ήταν η κυριαρχία των Λευκών και η νότια κουλτούρα. Ο Νότος αγωνίστηκε στρατιωτικά και πολιτικά για την υπεράσπιση μιας υπέρ-λευκής, αντι-εξισωτιστικής, αντιδημοκρατικής, παραδοσιακής και πατερναλιστικής μορφής κοινωνίας. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Καταλονίας, OriolJunqueras, λέει ότι οι συνάδελφοί του αποσχιστές στρατολογούν Αφρικανούς και Μουσουλμάνους, γιατί «θέλουμε να είμαστε μια πολύ ανοιχτή και ‘ενσωματωμένη’ κοινωνία».

  Συνοπτικά, η καταλανική αιτία δεν είναι μια σαφής περίπτωση υποστήριξης της αυτοδιάθεσης, διότι δεν απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας (πολύ λιγότερη στήριξη, από ότι είχαν οι αποσχιστές στη Νότια Καρολίνα και το μεγαλύτερο μέρος τηςDixie). Και η αιτία τους συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, τον κομμουνισμό, τον αναρχισμό και τη Λευκή γενοκτονία. Εάν υπάρχουν δεξιοί καταλανοί εθνικιστές που επιθυμούν να διατηρήσουν την εθνική τους ομάδα και να κρατήσουν την Καταλονία καταλανική τότε εντάξει. Έζησα στην Ισπανία για τέσσερα χρόνια και γνώρισα αρκετούς καλούς, αξιοπρεπείς Καταλανούς που ήταν υπερήφανοι για τον πολιτισμό τους και επίσης αφοσιωμένοι στην Ισπανία. Οι μοναδικοί Καταλανοί αποσχιστές που συνάντησα ήταν λίμπεραλ/αριστεροί παγκοσμιοποιητές που προτιμούσαν την κυριαρχία της ΕΕ από εκείνη της Μαδρίτης. Αυτό δεν αποτελεί βήμα προς τα εμπρός. Ακόμα και αν οι Καταλανοί εθνικιστές καθάριζαν το κίνημα από τους κομμουνιστές, τους globalists και τους τριτοκοσμικούς, η αιτία τους εξακολουθεί να μην απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Καταλονία. Οι Νότιοι εθνικιστές πρέπει να είναι έξυπνοι και να αποφύγουν να υποστηρίξουν αυτήν την αιτία Μπορούμε να είμαστε φίλοι τόσο με νόμιμους καταλανούς εθνικιστές όσο και με ισπανούς εθνικιστές. Δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσει το Dixie από το να πάρει επίσημα μέρος σε αυτή τη διαμάχη.

  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την υπόθεση ανεξαρτησία τηςΣκωτίας. Μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση του προγράμματος της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αποδεικνύει ότι οι αποσχιστές επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη Βρετανία και να υποταχθούν ολοκληρωτικά στην ΕΕ για όλα τα θέματα, δικαιοσύνης, οικονομίας, εργασίας, ακόμη και «ρητορικής μίσους» και εγκλημάτων σκέψης. Σχετικά με το ζήτημα της μαζικής μετανάστευσης, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχει υιοθετήσει τις αριστερές πολιτικές της Σουηδίας. Μάλιστα. Προσκαλούσαν ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Τρίτου Κόσμου, να μετακομίσει στη Σκωτία και να τους αναγνωρίσουν ως Σκωτσέζους! (όχι, δεν είναι όλα Braveheart!)

  ( ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟ Ή ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ Ή ΧΑτικο σάιτ. ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ )
  http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html

 228. Ριβαλντίνιο said

  Περί του ζητήματος της Καταλωνίας ή Πως διαλύονται οι «αυτοκρατορικοί συνεταιρισμοί» (μέρος Α΄)
  https://periklisdeligiannis.wordpress.com/2017/10/31/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ae-%cf%80%cf%89/

  (μέρος Β΄)
  https://periklisdeligiannis.wordpress.com/2017/10/31/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ae-%cf%80%cf%89-2/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: