Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ για την υπόθεση των αεροπόρων

Posted by sarant στο 22 Σεπτεμβρίου, 2017


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Στο ιστολόγιο έχουμε παρουσιάσει πολλά σκίτσα του, σχεδόν πάντα σχολιασμένα ώστε να αναδεικνύουμε στοιχεία της επικαιρότητας που δεν είναι γνωστά στον σημερινό αναγνώστη.

Από το 2014 ως το 2016 παρουσίασα σκίτσα του Μποστ που σχολίαζαν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς). Το καλοκαίρι του 2016 η επετειακή αυτή σειρά πήρε τέλος, αφού ο Μποστ, κουρασμένος από την καθημερινή δουλειά της εφημερίδας, είχε σταματήσει τη συνεργασία με την Αυγή στα τέλη Ιουλίου του 1966 και είχε αφιερωθεί στο μαγαζί του («Λαϊκέ εικόνε», στην οδόν Ομήρου). Ύστερα ήρθε η δικτατορία.

Εδώ και λίγο καιρό έχω αρχίσει και παρουσιάζω σκίτσα του Μποστ που αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν πριν από 55 χρόνια. Τελευταίο της σειράς αυτής, το σκίτσο για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε.

Ο τίτλος ίσως ξενίσει κάποιους. Λέγοντας «υπόθεση των αεροπόρων» εννοούμε μια υπόθεση του 1952. Πώς τότε ασχολήθηκε με αυτήν ο Μποστ το 1962; Ο Μποστ δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση καθαυτή, αλλά με τον απόηχό της.

Αλλ’ ας θυμηθούμε τι ήταν η «υπόθεση των «αεροπόρων». Ήταν μια μακαρθικής κοπής σκευωρία που εξυφάνθηκε το 1952 από τον παρακρατικό ΙΔΕΑ, ότι δήθεν υπήρχε κομμουνιστικός πυρήνας στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίλεκτα στελέχη της Αεροπορίας βασανίστηκαν, διασύρθηκαν και τελικά προσήχθησαν στη διαβόητη Δίκη των Αεροπόρων και καταδικάστηκαν κάποιοι σε θάνατο ή ισόβια.

Φρικτή λεπτομέρεια είναι ότι οι σκευωροί χρησιμοποίησαν σαν καταλύτη της σκευωρίας έναν 21χρονο δόκιμο, τον Νίκο Ακριβογιάννη, που τον έστειλαν να προσγειωθεί σε αλβανικό έδαφος για «μυστική αποστολή» και ταυτόχρονα τον κάρφωσαν στην αλβανική αντικατασκοπεία -οι Αλβανοί συνέλαβαν τον Ακριβογιάννη και αργότερα τον εκτέλεσαν για κατάσκοπο, ενώ στην Αθήνα παρουσίαζαν ότι ήταν κομμουνιστής και «απέδρασε» μέσω Αλβανίας στη Ρωσία -και άρχισαν τις συλλήψεις των άλλων «κομμουνιστών αεροπόρων».

Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι οι αεροπόροι που καταδικάστηκαν ως κομμουνιστές είχαν διακριθεί και παρασημοφορηθεί στον εμφύλιο πόλεμο -φυσικά με τον κυβερνητικό στρατό. Και πράγματι, η σκευωρία ήταν τόσο πρόδηλα στημένη και τόσο ατράνταχτη η αθωότητα των καταδικασμένων αεροπόρων, που το  Αναθεωρητικό Δικαστήριο γρήγορα μείωσε τις ποινές και τελικά το 1955 ο βασιλιάς Παύλος έδωσε αμνηστία σε όλους.

Ήταν όμως μια δίκοπη αμνηστία, διότι αφορούσε ρητά όλα τα σχετιζόμενα με την υπόθεση αδικήματα -έτσι, τα θύματα της σκευωρίας που είχαν μηνύσει τους σκευωρούς τους δεν μπόρεσαν να δικαιωθούν: μαζί με τα θύματα είχαν αμνηστευθεί και οι θύτες. Όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι απο τους θυτες επιβραβεύθηκαν με την ανέλιξή τους σε ανώτατες επιτελικές θέσεις, όπως ο αεροδίκης Μαργαρίτης που έγινε αρχηγός ΓΕΑ.

Το 1962, ο Μαργαρίτης αποστρατεύθηκε με το βαθμό του αντιπτέραρχου, και αμέσως η κυβέρνηση Καραμανλή τον ανακάλεσε στην ενέργεια και τον τοποθέτησε στην Ουάσινγκτον, ίσως στην πιο περιζήτητη και οικονομικά επικερδή θέση που διέθεταν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Τότε, ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ο αντισμήναρχος ε.α. Θεοφάνης Μεταξάς, καταδικασμένος σε ισόβια στη στημένη δίκη του Αεροδικείου, έστειλε στις εφημερίδες μια συγκλονιστική επιστολή, που την τιτλοφόρησε Ερινύες, στην οποία κατάγγελνε την επιβράβευση του αρχισκευωρού Μαργαρίτη, θύμιζε τα βασανιστήρια που είχε ο ίδιος και άλλοι «εν μέσαις Αθήναις, στα υπόγεια του Αρχηγείου της Βάσεως Φαλήρου, υπό τους θορύβους μοτοσικλετών και τους ήχους ραδιοφώνου εις την διαπασών», αποκαλούσε κουραμπιέδες (δηλ. άκαπνους) τους διώκτες του, και αποκάλυπτε ότι κάποιοι από αυτούς έτρεφαν και προσωπικό μίσος εναντίον του, όπως ο ανακριτής Μητσάκος, τον οποίο είχε καταγγείλει για λαθρεμπόριο. Η επιστολή εδώ, στις σελίδες 1 και 7.

Και μετά από αυτόν τον εκτεταμένο πρόλογο, ερχόμαστε στο σκίτσο του Μποστ:

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία στις 23 Σεπτεμβρίου 1962. Ο Μποστ συνδέει το όνομα του αντιπτέραρχου Μαργαρίτη με τη μεγάλη επιτυχία του Μίκη Θεοδωράκη «Μαργαρίτα Μαργαρώ«, τραγούδι του 1961. Και επειδή η Μαργαρίτα η Μαργαρώ έχει βαρκούλα στον Σαρωνικό, ο Μποστ βάζει τον Μαργαρίτη να αναχωρεί με καΐκι για την Ουάσινγκτον, με το έμβλημα της ΠΑ στο πανί παραλλαγμένο (αιέν υψιπλοείν αντί του «αιέν υψικρατείν»).

Ο δεύτερος τίτλος του σκίτσου κάνει διπλό υπαινιγμό. Αφενός παραπέμπει στην αντιπολεμική ταινία «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου που είχε κυκλοφορήσει την ίδια χρονιά, αλλά όταν λέει στην παρένθεση «μια παλαιά επιτυχία του Κανελόπουλου» προφανώς δεν εννοεί τον σκηνοθέτη αλλά τον πολιτικό. Πράγματι, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης όταν έγινε η δίκη των αεροπόρων -γι’ αυτό και «παλαιά» επιτυχία.

Όπως λέει ο Πειναλέων, ο τότε υπουργός Αμύνης, ο Πρωτοπαπαδάκης είχε «απαντήσει ολανδικά» (υπαινιγμός στα περίφημα ‘ολλανδικά αστεία’ που τα έχουμε ξανασυζητήσει εδώ): «ο ζων καλώς οκταετώς, βραβέβεται πολάκις», αναφορά στην οκταετία του Κ. Καραμανλή.

Η μαμα-Ελλάς παραλληλίζει τα βασανιστήρια και την εν γένει πολιτεία του Μαργαρίτη με τον ναζί Άιχμαν, που είχε πριν από μερικούς μήνες εκτελεστεί με απαγχονισμό στο Ισραήλ:

Κι ο Άιχμαν οκταετώς, έζη καλώς κι ειρηνικώς, διάγων τιμημένος
πλην απαχθείς ειρηνικώς, από μιλών εβραϊκώς, εβρέθη αιωρημένος.

Η Ανεργίτσα επιπλήττει τη μητέρα της: Μαμά, φάλτσα Κελαϊδής. Δεν είναι ανορθογραφία. Ο Εμμ. Κελαϊδής, αρχηγός ΓΕΑ το 1962 και στέλεχος του ΙΔΕΑ, ήταν ο οργανωτής της σκευωρίας.

Στην κάτω αριστερά γωνία, ο Μποστ υπογράφει (ή ιππογράφει): ταχ. τομέας 114, από το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος.

Το «μαιανδρικό» κείμενο της μπορντούρας αναφέρεται στις Ερινύες. Το μεταφέρω χωρίς να διατηρώ τη μποστική ορθογραφία:

Οι Ερινύες ξύπνησαν, είναι να μην ξυπνήσουν
άπαξ κι αυτές ξυπνήσανε, πολλούς θα αφανίσουν.

Η βροντερά των κάθοδος κι ο ήχος των πτερών των
προσφέρουν μιαν φρικίασιν εις νέων και γερόντων.

Κι οι κατοικών εις Βασινγκτών θα λεν στους υπηρέτας
βάλτε μπροστά ραδιόφωνα και τας μοτοσικλέτας.

Αλλά θα είναι άσκοπον διότι των Ερινύων
ροφούν βενζίναν απνευστί και τρώγουν των πηνίων.

Κατόπιν τρων τα σπλάχνα του εκείνου που γυρεύουν
κι εις ένα μέρος ήσυχον κάθονται και χωνεύουν.

Έπειτα πάλιν ξεκινούν και σχηματίζουν σμήνος
πετών ψηλά στα σύννεφα και ψάλλων χαρμοσύνως

(Εις την αρπακτικότητα μοιάζουν τη χορηγία.
Εάν δεν δουν πως στο κορμί αίμα δεν έχει μείνει
μηδέ καλάμι πέστροφας δεν τας απομακρύνει).

Οι αεροπόροι αποκαταστάθηκαν οριστικά το 1983, και όσοι βρίσκονταν ακόμα στη ζωή πήραν αναδρομικά και τους βαθμούς που είχαν στερηθεί εξαιτίας της εμπλοκής τους στη σκευωρία. Όχι όμως ο εκτελεσμένος Ακριβογιάννης, ούτε ο καθηγητής Μαθηματικών Χρ. Δάδαλης, που πέθανε στην ανάκριση…

 

Advertisement

93 Σχόλια προς “Ο Μποστ για την υπόθεση των αεροπόρων”

  1. Μου φαίνεται σπάνια σκίτσο/κείμενο του Μποστ βγάζει τέτοια οργή όπως αυτό. Πρέπει να το έκανε εν θερμώ, μου φαίνεται.

    Σήμερα θα τον κατηγορούσανε ότι διασπείρει μίσος και διχόνοια, μιλάει για κρεμάλες κλπ.

  2. atheofobos said

    Ο πηγαίος σουρεαλισμός του Μποστ μεγαλουργεί στο σκίτσο του όταν βάζει έλικα αεροπλάνου στην βάρκα με τον Μαργαρίτη!

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

    1 Μπορεί να είχε μόλις διαβάσει την επιστολή του Μεταξά

    2 Καλά το επισημαίνεις!

  4. Ριβαλντίνιο said

    Ο ΙΔΕΑ γενικά δεν πήγαινε την Αεροπορία. Αυτό φαίνεται και από το βιβλίο του ανεπίσημου ιστορικού/απολογητή του ΙΔΕΑ σνιστράτηγου Καραγιάννη : «1940 – 1952 To δράμα της Ελλάδος. Έπη και αθλιότητες. ΕΝΑ – ΙΔΕΑ». Αφήνω 2 σελίδες απ’το scribd όποιος θέλει να τις διαβάσει :

    1

    2

  5. derwanderer said

    Να προσθέσουμε επίσης ότι ο ΥΠΕΘΑ (ή όπως λεγόταν τότε) Αριστείδης Πρωτοπαππαδάκης ήταν γιος τού Πέτρου Πρωτοπαππαδάκη, ενός εκ των «Εξ» αντιβενιζελικών προσωπικοτήτων που τουφεκίστηκαν ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής.

  6. derwanderer said

    «ενός εκ —> των προσωπικοτήτων» ΜΑΝΤΑΡΑ τα έκανα!

  7. Γς said

    Πριν πολλά χρόνια γυρνάγαμε μικρές ώρες από την Ανάβυσσο και στη λίμνη Βουλιαγμένης μας έκανε νόημα ένα γεροντάκι.

    Είχε μείνει από βενζίνη. Πήγαμε και του φέραμε από τη Βάρη, αλλά όταν την μετάγγιζα στο ρεζερβουάρ του είδα ότι ήταν τύφλα στο μεθύσι. Επέμενε να οδηγήσει και του αποσύνδεσα ένα δυο μπουζί. Μου έδωσε το όνομα του και το τηλέφωνο του γιου του για να δούμε τι θα γίνει.

    Και ήταν το όνομά του, ίδιο με ενός των ‘κατηγορουμένων’ κάποιας δίκης που διάβαζα κείνη την εποχή. Της περιβόητης δίκης των Αεροπόρων πριν καμιά 40ριά χρόνια τότε. Και έτσι ήταν.

    Τον πήγαμε σπίτι.
    Θέλετε το κρασί, η ηλικία, η εμπιστοσύνη που του ενέπνευσε το αγγελικό μου πρόσωπο, ξέσπασε. Και τι δεν μας είπε. Μέση Ανατολή, Σχολή Ικάρων, Κορέα, όνειρα και ξαφνικά κάποιο καθίκι.

    Εκλαιγε.

  8. gpoint said

    εξαιρετικός Μποστ !!

  9. sarant said

    7 Eντυπωσιακό!

  10. gpoint said

    ΠΡΟΣΟΧΗ !! ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΡΙΒΑΛΝΤΙΝΙΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΕΙΣ…

    Ο Αλαφούζος φεύγει αφού ξεπούλησε και το τελευταίο άξιο λόγου οικονομικό στοιχείο του ΠΑΟ (τον Βλαχοδήμο στην Μπενφίκα) με τις ευλογίες του Γιαννακόπουλου ο οποίος τον χαρακτήρισε ήρωα γιατί τον εξυπηρετεί στα σχέδιά του να πάρει την ΠΑΕ α λα Μελισσανίδη. Νέος είναι υπομονή έχει, τρία χρόνια ερασιτεχνική(*), ένας χρόνος Γ κι ένας Β εθνική και νάμαστε πάλι ελεύθεροι κι ωραίοι. ( Ο υποβιβασμός στην Γ δεν διαγράφει τα χρέη του σωματείου αλλά τα μετατρέπει σε προσωπικά των προέδρων, στην ερασιτεχνική κατηγορία διαγράφονται). Εξάλλου πρέπει να είναι ο μόνος που πιστεύει- και μερικοί δημοσιογράφοι που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς- πως ο Αλαφούζος έβαλε 40 και σκοπεύει να βοηθήσει με άλλα 20.
    Ετσι επίσης χάνει ο ιδιοκτήτης των μετοχών του ΠΑΟ αν δεν παρέμβει να σώσει το σωματείο, πράγμα που δεν φαίνεται πολύ πιθανόν σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της οικογένειας.

    (*) ίσως να έχει και κάποια κομματική διαβεβαίωση πως μπορεί με νόμο τα τρία χρονάκια παραμονής στην ερασιτεχνική να μειωθούν, τόσοι νόμοι και νόμοι έγιναν για εξυπηρετηθούν οι πρασινοκόκκινοι ως τώρα…

  11. @Derwanderer

    Μια ερώτηση: Γνωρίζουμε ποιός ήταν ο ρόλος και η στάση του Αριστείδη Πρωτοπαππαδάκη

  12. Ριβαλντίνιο said

    @ 10 gpoint

    ΠΡΟΣΟΧΗ !! ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ gpoint 🙂

    Έχουμε και άλλους να πουλήσουμε αν θέμε : Μολέδο, Κουτρουμπή, Βιγιαφάνες. 🙂
    Λογικά σοβαρός άνθρωπος δεν μπαίνει στην Πανάθα αν τα οικονομικά είναι αυτά που ακούγονται, δηλαδή 60 εκ. ευρώ χρέη και με το άνοιγμα 80 – 87 εκ ευρώ. Εδώ δεν μπήκαν στον Ερασιτέχνη με 3 – 3,5 εκ. ευρώ χρέος. Αν δεν έχει βρεθεί ήδη λύση και διάδοχη κατάσταση, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. 😦 Ο ΠΑΟ ήταν η μόνη ομάδα που δεν έχει πέσει ποτέ κατηγορία στα 3 δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα : Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ και Βόλλεϋ. Φέτος έπεσε στο Βόλλεϋ Γυναικών λόγω οικονομικής αδυναμίας. Για να δούμε αν θα γίνει το ίδιο στο Ποδόσφαιρο και στο Βόλλεϋ ανδρών.

    Υ.Γ. Δές όλους τους τίτλους σε όλα τα αθλήματα της Πανάθας σε αυτό το pdf για να δείς τι σύλλογο εγκατέλειψες :

    Click to access titloi_pao.pdf

  13. gpoint said

    # 12

    Αυτοί είναι για ψίχουλα όλοι τους…το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στην ΑΕΚ με Μπλάνκο, Σκόκο κ.λ.π.
    Οταν σας τάλεγα για τον Αλαφού δεν τα πιστεύατε…τυχαία τον χαρακτηρίζουν ήρωα το Φως και η «Ομάδα» του Μαρινάκη ; Αυτή η κίνηση είναι καθαρός εκβιασμός στον Βαρδινογιάννη ή ανάλαβε τα χρέη ή χάνεις τις μετοχές σου.
    Οσο για τα επερχόμενα θα σου γράψω τι ανέβασε συνοπαδός μου για να ξέρεις σε ποιόν σύλλογο παραμένεις.

    «Να λυπηθώ την ομάδα των εφοπλιστών και της χούντας που έκανε ντου στα αποδυτήρια με τα πιστόλια και ήταν ο πρώτος διδάξας της παράγκας πολύ πριν τον Σωκράτη ?
    Που δωροδόκησε τον Ηρακλή το 1975 και τους έσωσε από τον υποβιβασμό ο πρόεδρος του ολυμπιακού?
    Η που το ξανά γλύτωσαν το 1982 με τον πρόεδρο της Καστοριάς και μάλιστα αναγνωρίζοντας ενοχή του παναθηναϊκού….
    Που ο Σαραβάκος χτυπούσε δυο δυο τα πέναλτι ?
    Που μαζί με τους άλλους του κέντρου έπαιρναν ότι καλό παίκτη έβγαζε ο ΠΑΟΚ και ο Άρης και οι άλλες ομάδες επειδή αυτές δεν είχαν λεφτά ?
    Που έστειλε τον Σπάθα στην τότε Φιλιππίνεζα του τον Άρη για να πάρει πρωτάθλημα ?
    Που ακόμα και σε εποχές παντοκρατορίας του ολυμπιακού ήταν ο μονίμως δεύτερος ευνοημένος ?
    Που τώρα στα ζόρια ξεπουλήθηκε στον ολυμπιακό μπας και πάρει κανένα κοκαλάκι ?
    Ακόμα και οι όψιμοι υπερασπιστές τους ο μπάρμπα Σάββας είναι με τον Αλέφαντο και το φως με τον γαύρο και τον πρωταθλητή.
    Γιατί να τους λυπηθούμε ?
    Επειδή κέρδισε μια φορά τον ajax ?
    Η μήπως επειδή είναι από την Αθήνα να του χαρίσουμε τα χρέη όπως τα χάρισαν στην ΑΕΚ δυο φορές και ας μην πήρε άδεια ο Ηρακλής για τον ίδιο λόγο ?
    Αλήθεια άδεια πως πήραν με τόσα χρέη ?
    Ο Ζαγοράκης όταν δεν έβγαινε ο ΠΑΟΚ πούλησε τον Βιειρίνια και έδιωξε τον Κόντρερας και τον κυνηγούσε όλη η Θεσσαλονίκη, δεν έκανε 15+ μεταγραφές όπως ο Αλαφούζος…
    Κανένας σεβασμός σε αυτούς που φωνάζουν Βούλγαροι ~ Βούλγαροι. Καλή διάλυση «

  14. Πώς τα καταφέρατε πάλι εσείς οι δύο… τι να πω…

  15. Pedro Alvarez said

    Τι μπαοκ και μπαναθηναϊκός ρε γατάκια; Μόνο Πενιαρόλ!

  16. sarant said

    14 Ελα ντέ…

  17. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @15. Λάθος. Μπενιαρόλ!

  18. Theo said

    15, 17:
    Μόνο Μπαρσελόνα! (κι όταν θα παίζουμε και στο γαλλικό πρωτάθλημα, εκεί να δεις τίτλους) 🙂

  19. sarant said

    Λες γι αυτό να πήρε η Παρί τον Νεϊμάρ;

  20. Ριβαλντίνιο said

    Σχόλιο που αφορά μόνο τον Gpoint. Μόνο αυτός να το διαβάσει.

    Όταν η ΑΕΚ έπεσε Γ΄Εθνική, οι Παναθηναϊκοί ήταν οι μόνοι που δεν κορόιδευαν. Μηδενί συμφορά ονειδίσεις, κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο και τα σχετικά. Ολυμπιακοί και ΠΑΟΚτζήδες χαίρονταν. Οπότε δεν μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά των γάβρων του βορρά, αυτών τους έχουν χαρίσει τόσα και τόσα χρέη και τα φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Που έχει έναν πρόεδρο που του χαρίζουν χρέη με νόμους στη βουλή και έχει αγκαλιάσει την κυβέρνηση για να του κάνει διευκολύνσεις.

    Να μην λυπηθεί τον Παναθηναίκό γιατί η ομάδα του επί χούντας εισέπραξε περισσότερα χρήματα από τον ΠΑΟ αναλογικά, γιατί ποτέ δεν ήταν ομάδα που είχε εφοπλιστές με εξαίρεση τους Βαρδηνογιάννηδες, γιατί ποτέ ο Καπετάνιος δεν μπήκε με όπλα στα αποδυτήρια αλλά προσπάθησε να αμυνθεί όταν του την έπεσε ένα σκυλολόι όχλου και γιατί δεν έφτιαξε ποτέ παράγκα.
    Δεν δωροδόκησε ποτέ τον Ηρακλή. Ο Ροκίδης δεν το παραδέχεται και ο Χαλιαμπάλιας έλεγε πως από τον Ηρακλή τον πίεζαν να πεί ότι δωροδοκήθηκε. Ο ΠΑΟ δεν είχε καμιά ανάγκη να σωθεί από υποβιβασμό αρκεί κάποιος να ψήφιζε κατά συνείδηση το σωστό όπως και έκανε ο Αδριανόπουλος, ενθυμούμενος πως ο ΠΑΟ είχε σώσει την ομάδα του το 1929.
    Για το ’82 τι παλιοψέματα είναι αυτά ;
    Παικτάρα ο Σαραβάκος, μπορείτε να τον ονειρεύεστε.
    Τι κατηγορία είναι αυτή με τα λεφτά ; Κάποτε και εσείς ήσαστε φτωχομπινέδες και τώρα έχετε φράγκα.
    Θέλατε και πρωτάθλημα το 2010 ; Γελάει ο κόσμος.
    Ανοησίες ότι ήταν πάντα 2ος επί κυριαρχίας ΟΣΦΠ.
    Παραμύθα η συμμαχία ΠΑΟ και ΟΣΦΠ. Εμείς είμαστε σωματείο ανάδελφο.
    Τις διευκολύνσεις που σας έκανε ο Μπένι τις ξεχάσατε, αλλά θυμάστε τα χρέη της Κούλας.
    Σας πειράζει που σας λένε Βούλγαρους ; Εσείς δεν είχατε σηκώσει πανί που έγραφε «Έλληνες είστε και φαίνεστε ;»

    Τεσπα, αρκετά ασχολήθηκα με την 3η ομάδα της Θεσ/νικης. Άρης και Ηρακλής έχουν περισσότερους τίτλους από εσάς σε επίπεδο συλλόγων.

  21. spatholouro said

    Για να το «διαβάσει μόνο αυτός» και για να το διαβάσεις με τη σειρά σου «μόνο εσύ», εγώ θα παρακαλούσα εκθύμως τον Νίκο να δώσει εκατέρωθεν τα μέιλ, προκειμένου να διευκολύνει την προσωπική σας επικοινωνία!

  22. Triant said

    @21
    Άσε, δεν πειράζει. Έχει κι άλλους Παναθηναικούς εδώ και δεν μας πειράζει να διαβάζουμε που και που κάτι ανάλαφρο ιδίως αυτούς εξ ημών που δεν έχουμε fb και άλλα τέτοια περιοδικά.

  23. Λεύκιππος said

    Από σχόλιο 12 έως 21 τουλάχιστον ¨Βρε ποιος τους χέ$ει του; αεροπόρους;

  24. Λεύκιππος said

    Και 22 και συνεχίζουμε.

  25. spatholouro said

    Έχει ενδιαφέρον η τραγική περίπτωση του Νίκου Ακριβογιάννη:

    http://www.kathimerini.gr/877346/article/epikairothta/ellada/ypo8esh-aeroporwn-h-skeywria-katarreei

    https://www.politeianet.gr/books/9786188211438-ntagios-stauros-literatus-o-nikos-akribogiannis-kai-i-diki-ton-aeroporon-267950

  26. Pedis said

    # 21 – Εεεε με τους άρρωστους!

    Πώς και στήθηκε τέτοια σκευωρία (εννοώ, πέραν από τους προφανείς λόγους να φαγωθούν κάποιοι για να αναρριχηθούν άλλοι … που δεν επαρκούν για να κινητοποιηθεί ο κρατικός/στρατιωτικός/δικαστικός/δημοσιογραφικός μηχανισμός);

  27. ΣΠ said

    Για την υπόθεση των αεροπόρων ελάχιστα πράγματα γνωρίζω. Διαβάζοντας το σημερινό άρθρο και την επιστολή του Μεταξά σχημάτισα μια εικόνα της υπόθεσης. Με ενδιαφέρει να καταλάβω τα κίνητρα για μια τέτοια σκευωρία. Τα κίνητρα δεν φαίνεται να είναι πολιτικά. Οι διωχθέντες δεν ήταν αριστεροί. Ο Μεταξάς στην επιστολή του γράφει ότι ο στόχος ήταν η δική του εξόντωση λόγω προσωπικών διαφορών που είχαν μαζί του αναφέροντας συγκεκριμένες υποθέσεις με τον Μητσάκο και τον Μαργαρίτη (παρεμπιπτόντως, τι ήταν το δημοψήφισμα της Μάρσα Ματρούχ;). Πρέπει πάντως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για μια σκευωρία με εμπλοκή τόσων ανθρώπων.

  28. sarant said

    25-26-27:
    Όπως το έχω καταλάβει:

    Η σκευωρία συνδύαζε το πολιτικό με το προσωπικό. Σκοπός ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κεντρώα κυβέρνηση Πλαστήρα και ταυτόχρονα να ελεγχθούν οι δυνατότητες του παρακρατικού ΙΔΕΑ, μια δοκιμή δηλαδή σε… ημιβιομηχανική κλίμακα. Κερασάκι, να διωχθούν κάποιοι αξιωματικοί με τους οποίους είχαν προσωπικές-υπηρεσιακές αντιζηλίες οι Ιδεάτες.

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θυμάμαι στη «Μηχανή του χρόνου» έναν μηχανικό αεροσκαφών, θύμα της σκευωρίας, να κλαίει, δεκαετίες μετά, θυμούμενος όσα τράβηξε στα χέρια των βασανιστών του.

  30. gpoint said

    # 20 ( μόνο για Ριβαλντίνιο )

    Παραμίλα, σου κάνει καλό… και πούσαι, φέτος είναι δοκιμαστική χρονιά, από την επόμενη μπαίνουμε και στο μπάσκετ… Τρέμεις ;; και που να δεις όταν θα είναι έτοιμος να προπονήσει ο αιώνιος πόνος σας ο Πάμπλο Γκαρσία, ένας Ινκας !!!

  31. cronopiusa said

    Ευχαριστούμε!

    Εμένα θα μ’ αδικήσει η ιστορία, γιατί δεν έκανα ούτε επαναστάσεις ούτε πολέμους.

    Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1907-1998, Έλληνας πολιτικός ηγέτης

    κι όμως, το όνομα του “κοσμεί ”, όπως και τα ονόματα των μαυρών του σκίτσου, πολλάς πλατείας και οδούς… θυμάμαι την οδο Πρωτοπαππαδάκη στα Χανιά, μόνο που δεν ειναι ούτε Αριστείδη ούτε Πέτρου…

    Αθάνατος ο Μποστ!

    Από το πρωί κουγκλάρω και μαθαίνω, φοβερό σαν καμβάς θεατρικού δρώμενου, σαν ΙΣΤΟΡΙΑ, σαν σενάριο, πολύ δυνατό

    Σχόλιο που αφορά μόνο τον Γς. Μόνο αυτός να το διαβάσει.

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παρόμοια ήταν και η σκευωρία που έστησε ο Παπαδόπουλος, το διαβόητο «Σαμποτάζ του Έβρου»:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://greekcivilwar.wordpress.com/2017/04/21/gcw-1233/amp/&ved=0ahUKEwi1rdmo0bjWAhWkHsAKHWvnBGUQFgg0MAE&usg=AFQjCNEEH4Nn1_oM8ygBSthBbFKkuHK_vg&ampcf=1

  33. Pedro Alvarez said

    30. O Πάμπλο δεν είναι Ίνκας! Άκου Ίνκας! Ο Πάμπλο είναι βέρο Τσαρούα!

  34. Pedro Alvarez said

    To 33. να το διαβάσετε όλοι! Υποχρεωτικά!

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τζι, ξεκόλλα, έλεος. Λέμε πότε-πότε καμιά ποδοσφαιρική παρόλα για πλάκα, αλλά τέτοια φανατίλα στην ηλικία μας…

  36. sarant said

    32 Παρόμοιο, αλλά την πλήρωσαν κάποιοι κληρωτοί, όχι αξιωματικοί.

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    36. Παρόμοια ως προς τον προβοκατόρικο χαρακτήρα τους. Μ’ αυτές τις προβοκάτσιες τρομοκρατούσαν τους νοικοκυραίους, επέσειαν τον κόκκινο μπαμπούλα, που δήθεν είχε διαβρώσει ακόμα και το στράτευμα, έπειθαν ακόμα και έντιμους και νομιμόφρονες αξιωματικούς να συμμετάσχουν σε εκλογές βίας και νοθείας, όπως του ’61.

  38. Ριβαλντίνιο said

    Στην ΙτΕ της Δομής γράφει ( αριστερός ο συντάκτης μάλλον ) πως οι διώξεις στην αεροπορία είχαν αρχίσει από το 1948. Τα κίνητρα ήταν πολιτικά ( εθνικόφρονες vs «δημοκρατικοί» ) , προσωπικά και επαγγελματικά. Πρώτα διώχτηκαν σταδιακά 72 «φιλοκομμουνιστές» αξιωματικοί ( Γενάρης 1948 ). Έπειτα 26 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί για δολιοφθορά σε αεροσκάφος της Ελευσίνας ( καλοκαίρι ’48 ) . 1 εκτελέστηκε. Γίναν διώξεις και εκτελέσεις και στο ναυτικό.

    Μετά λέει πως η υπόθεση των αεροπόρων του ’52 έγινε από τον ΙΔΕΑ για να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση Πλαστήρα, να «εξουδετερωθούν πολλοί ικανοί αξιωματικοί που υπερφαλάγγιζαν στην επετηρίδα στελέχη του ΙΔΕΑ» και πως ήταν ένας εμφύλιος εντός της αεροπορίας : φανατικοί αντικομμουνιστές vs «φιλελεύθεροι». Η αφορμή δόθηκε με μία/ένα δολιοφθορά/ατύχημα και ένα σύνθημα του ΚΚΕ γραμμένο στην αίθουσα διδασκαλίας των Ικάρων. Έγιναν συλλήψεις, ανακρίσεις/βασανιστήρια και τελικά είχαμε ομολογίες ή «ομολογίες». Προσπάθησαν να συνδέσουν την υπόθεση των αεροπόρων με την υπόθεση Μπελογιάννη, αλλά απέτυχαν, ίσως γιατί ο Μπάτσης αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους ( και γι’αυτό τον εκτέλεσαν ). Μετά έστειλαν τον Ακριβογιάννη στην Αλβανία ως κατάσκοπο, τον είπαν φυγά κομμουνιστή, οι Αλβανοί τον εκτέλεσαν ως κατάσκοπο γιατί οι ΙΔΕΑτες τον είχαν καταδώσει ( εγώ πιστεύω ότι απλά κατάλαβαν ότι ήταν κατάσκοπος ). Τεσπα ο Καραμανλής έδωσε αμνηστίες το ’55 , όπως η χούντα είχε δώσει αμνηστία στους ΑΣΠΙΔΑτες.

    Δικό μου συμπέρασμα : Βασιλικοί και Αντιβασιλικοί τρώγονταν στον στρατό την περίοδο 1943 ( Μέση Ανατολή, προσπάθησαν να φτιάξουν οι «Δημοκρατικοί» και οργάνωση τύπου ΕΝΑ/ΙΔΕΑ αλλά δεν πέτυχαν και πολλά ) – Δικτατορία. Τελικά επικράτησαν οι Βασιλικοί.

  39. Ριβαλντίνιο said

    @ 30 gpoint

    Σιγά μην είναι και απόγονος του Αταχουάλπα. Μιγάς που οι πρόγονοί του θα ήταν δοσίλογοι και θα συνεργάζονταν με τους Ισπανούς κατακτητές ! 🙂 🙂 🙂

  40. ΣΠ said

    Να ξαναρωτήσω. Γράφει ο Μεταξάς στην επιστολή του:

    …αντιπτέραρχος κ. Κ. Μαργαρίτης, ο διενεργήσας το 1944, κατά το άθλιον κομμουνιστικόν κίνημα, το “περίφημον” απερίγραπτον δημοψήφισμα της Μάρσα Ματρούχ…

    Σε τι αναφέρεται; Το γκούγκλισμα δεν με βοήθησε.

  41. Tah ala tahalasa said

    Τελικά επικράτησαν οι λεφταδες. Διότι ποιες ιδεολογίες και ποια πρόοδος και ποιο δίκιο;
    Τελικά επικρατεί οποίος έχει τα πιο πολλά λεφτά και τα πιο πολλά όπλα.
    Αν δε υπάρχει και βοήθεια έξωθεν τότε βοήθεια μας..
    Και καθότι Παναθηναϊκός η ευχή μου μετά την ξεφτίλα χωρίς τέλος του συνόλου του ποδοσφαίρου αλλά και του συλλόγου μας, είναι να πάρει την ομάδα ο Μαρινάκης. Όχι μόνο τον Παναθηναϊκό αλλά όλες τις ομάδες ει δυνατόν. Έτσι θα εξασφαλίσει το πρωτάθλημα για κάθε νέο έτος κι ίσως να δούμε και λίγη μπάλα, ποτέ δεν ξέρεις.
    Κι αφού σώσει με τις ομάδες να πάρει κι όσες εφημερίδες δεν έχει. Κι όσα κανάλια. Κι όσα πλοία, τρένα, αεροπλάνα υπάρχουν στη χώρα. Κι έπειτα μπορεί να γίνει και πρωθυπουργός αλλά και ΠτΔ ταυτόχρονα. Να γίνει πρόεδρος του Αρείου πάγου και συμβούλιο της επικρατείας. Ευημερία παντού.

  42. Ριβαλντίνιο said

    @ 40 ΣΠ

    Θα’χει κάποια σχέση με τα κινήματα στην Μέση Ανατολή .

  43. dryhammer said

    @ 42,40,27

    Κάτι τέτοιο υποθέτω κι εγώ, αλλά θα ήθελα και κάτι παραπάνω (από υποθέσεις και εικασίες )

  44. sarant said

    40 κε
    Δεν ξέρω ούτε εγώ.

  45. Emphyrio said

    Η Βασινκτων της Βασινκτωνος… Απο κειμενα του προπροηγουμενου αιωνα εχω να τω δω αυτο.

  46. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Νομίζω πὼς οἱ διαμάχες στὶς Ἔνοπλες Δυνάμεις εἶχαν τὶς ρίζες τους στὸν Διχασμὸ τῆς δεκαετίας τοῦ 1910. Οἱ διαμάχες καὶ τὰ μίση ἐντάθηκαν μὲ τὰ γεγονότα ποὺ ἀκολούθησαν: Μικρασιατικὴ Καταστροφή, Δίκη καὶ Ἐκτέλεση τῶν Ἕξι, στρατιωτικὰ κινήματα δεκαετιῶν τοῦ 20 καὶ τοῦ 30, Δικτατορία 4ης Αὐγούστου.
    Κομβικὸ ρόλο εἶχε τὸ ἀποτυχημένο πραξικόπημα τοῦ 35. Πολλοὶ ἀπὸ τοὺς ἀπότακτους ἀξιωματικοὺς τοῦ πραξικοπήματος αὐτοῦ πρωταγωνίστησαν στὴν Ἀντίσταση κατὰ τὴν διάρκεια τῆς Κατοχῆς σὲ διάφορες ὀργανώσεις (Σαράφης, Ζέρβας, Ψαρρὸς, ἀδελφοί Τσιγάντε κ.ἄ), στὸ κίνημα τῆς Μέσης Ἀνατολῆς καὶ στὸν Ἐμφύλιο. Πολλοὶ δημοκρατικοὶ ἀξιωματικοί, ἄν καὶ ὑπηρέτησαν στὸν «Ἐθνικὸ Στρατὸ» κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ Ἐμφυλίου, ἀργότερα ἔπεσαν θύματα διώξεων ἀπὸ τοὺς ἀκραιφνεῖς βασιλικοὺς καὶ ἀκροδεξιοὺς ἀξιωματικοὺς, ὡς «ἐθνικὰ ὕποπτοι»· πολλὲς φορὲς μάλιστα αὐτὸ ἦταν τὸ πρόσχημα ποὺ ἔκρυβε ἄλλους προσωπικοὺς καὶ ἰδιοτελεῖς λόγους.

  47. Theo said

    @Πιθανόν 😁

  48. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @45. Ὅταν ὑπηρετοῦσα στὸ Ναυτικὸ (1975-78) εἶχε ἐκσυγρονιστεῖ· θυμᾶμαι τὸν Ναυτικὸν Ἁκόλουθον Οὐασιγκτῶνος. Τοῦ στέλναμε σήματα ἀπὸ τὸ Κέντρο Ἐφοδιασμοῦ Ναυτικοῦ γιὰ νὰ βρεῖ κάποια δυσεύρετα ἀνταλλακτικὰ ἀπ᾿ εὐθείας ἀπὸ τὸ Ἁμερικανικό Ναυτικό.

  49. Pedis said

    # 46 – Σου είναι γνωστές περιπτώσεις ανώτερων/τατων δημοκρατικών αξιωματικών που επιβίωσαν ή έκαναν καριέρα στο στράτευμα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου για να φαγωθούν τρία χρόνια μετά το τέλος του; Λίγο απίθανο το κόβω.

    (Η μηχανή που στήθηκε μου φαίνεται ότι είχε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από μία απλή σκευωρία για τον εξαναγκασμό σε αποστράτευση κάποιων στελεχών σε όφελος άλλων.)

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κανονίστε να βρει ο νυχτερινός καλικάτζαρος τι ήταν το δημοψήφισμα της Μάρσα Ματρούχ. 😊

  51. Pedis και άλλοι, δείτε ξανά τα λινκ του Ρίβα στο #4. Η αεροπορία, η αεροπορία των πιλότων δηλαδή, ακριβώς επειδή δεν είναι εύκολο πράγμα να πετάς αερόπλανο, είναι δύσκολο να στελεχώνεται πάντα με ημέτερους. Πρόσφατα διαβάζαμε πώς η τουρκική αεροπορία υποστελεχώνεται πλέον λόγω των εκκαθαρίσεων του Ερντογάν. Αν σκεφτούμε πόσα αεροπλάνα θα είχε η ελληνική Βασιλική Αεροπορία μετά τον πόλεμο, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο θα ήταν να διώξεις κόσμο.
    Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω, σκέφτομαι φωναχτά που λένε.

  52. 46, 49 δημοκρατικοί αξιωματικοί (με την οποιαδήποτε έννοια) δεν υπήρχαν στον εμφύλιο

    όσοι αξιωματικοί συμμετείχαν στον ΕΛΑΣ πέρασαν στη λίστα και αποστρατεύτηκαν

    χρήσιμο βιβλίο http://www.biblionet.gr/book/149430/%CE%A0%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82,_%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%9C%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9_%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%95.%CE%9B.%CE%91.%CE%A3._%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CF%82_%CE%AE_%CE%B5%CE%BE_%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B7%CF%82

  53. 51 ισχύει το λεχθέν υπό Δύτου

    ο αντιδικτατορικός αγωνιστής Τάσος Μήνης στον Εμφύλιο ήταν πιλότος

  54. Σκύλε, εσένα σκέφτομαν όταν έγραφα 🙂

  55. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στον στρατό ξηράς, τη δεκαετία του ’50, δεν υπήρχαν ούτε καν κεντρώοι αξιωματικοί. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες των παραγωγικών στρατιωτικών σχολών έπαιζαν χωρίς αριστερά εξτρέμ, χαφ και μπακ.

  56. Emphyrio said

    Δεν θυμαμαι καλα, και βαριεμαι να ψαξω – συγχωρειστε μου τα λαθη.

    Στην Μαρσα Ματρουχ δεν υπηρχε στρατοπεδο συγκεντρωσης ελληνων στρατιωτων και/ή στρατιωτικων απο τους βρετανους; Και εκει δεν ειχε γινει ενα κινημα (με υποκινηση του ΕΑΜ;). Αν ειναι σωστο αυτο, το δημοψηφισμα δεν θα ειναι κατι σχετικο με το αν θα γινει ή οχι το κινημα;

    Ξαναλεω, μπορει να κανω μεγαλο λαθος, αλλα ετσι αμυδρα θυμαμαι και απο κατι διηγησεις του πατερα μου.

  57. Pedis said

    # 52 – δεν λέω Δύτη … αλλά γιατί να γίνει τόσος ντόρος για ένα αντισμήναρχο και μερικούς παρακάτω από αυτόν μέχρι και σμηνίες; Άντε να πούμε ότι στήθηκε η σκευωρία για να δείξουν κάποιοι έργο και επαγρύπνηση για να τσιμπήσουν προαγωγές αλλά πώς και βρέθηκαν τοσοι έτοιμοι να επωφεληθούν ώστε να πάρει τέτοιες διαστάσεις; Μπορεί η κατάσταση να βόλεψε για να φτιαχτεί δήθεν σκηνικό κομμουνιστικής αποσταθεροποίησης για να αλλάξουν χέρια τα πόστα σε ευρύτερη έκταση (όπως σχολιάστηκε και παραπάνω)

  58. sarant said

    50 Να κάνει και κάτι χρήσιμο. Αν το βρει, του χαριζω μια κιτρινη.

  59. gpoint said

    # 33, 39

    Είσστε μεσανυχτάκηδες από όπερες…ουδείς ασχολείται με το τι λένε σ’ αυτές, έκανα μια ντρίπλα να σας ξυπνήσω μουσικά λες και δεν ήξερα πως οι Ινκας ήταν στο Περού κι εσείς αντί να ακούσετε την θεία μουσική του Βέρντι (αφού για Ινκα μίλαγε, τι νάγραφα ; Τσαρούα ;; ) και μείνατε με τον Αλαφούζο στο χέρι…

    Ρίβα, καλωσταδέχθηκες…

  60. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Υπόθεση των Αεροπόρων», ή «Δίκη των Αεροπόρων» ονομάστηκε μια σκευωρία του 1952 εις βάρος της τότε Βασιλικής Αεροπορίας, που συντάραξε τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας.

    Στόχος της σκευωρίας αυτής ήταν να παρουσιαστεί η ηγεσία του Όπλου ως έχουσα κομμουνιστικές πεποιθήσεις, με συνέπεια αφενός την απομάκρυνση και δίωξη εξεχόντων στελεχών του και αφετέρου τη δημιουργία πολιτικής αστάθειας στην τότε κυβέρνηση του στρατηγού Πλαστήρα. Δημιουργός της σκευωρίας εκείνης ήταν ο μετέπειτα υποπτέραρχος Αντώνιος Σκαρμαλιωράκης και η ομάδα του, που την εποχή εκείνη υπηρετούσε στο Α2 του ΓΕΑ.

    Ο Α. Σκαρμαλιωράκης εμφανίσθηκε αργότερα στο προσκήνιο, στις 21 Απριλίου 1967, στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, ως στέλεχος αυτής.

    πηγη ελληνικη βικι και εμπειριες ζωης.

  61. uctlich said

    Για την υπόθεση των αεροπόρων έγραψε, με πολλή πίκρα, και ο Αλέξανδρος Κοτζιάς το «Σοκάκι».

  62. 56 Στο σύρμα, στη Μάρσα Ματρούχ, οδήγησαν έλληνες στρατιώτες και ναύτες μετά την ανταρσία του ναυτικού στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Δεν είχε διεξαχθεί κάποιου είδους δημοψήφισμα για το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει η ανταρσία.

  63. Ριβαλντίνιο said

    @ 46 Δημήτρης Μαρτῖνος

    Σαράφης, Ζέρβας, Ψαρρὸς, ἀδελφοί Τσιγάντε

    Και όλοι ήρθαν σε ρήξη με το ΕΑΜ ( ο Σαράφης στα πρώτα του βήματα ).

    ἀργότερα ἔπεσαν θύματα διώξεων ἀπὸ τοὺς ἀκραιφνεῖς βασιλικοὺς καὶ ἀκροδεξιοὺς ἀξιωματικοὺς, ὡς «ἐθνικὰ ὕποπτοι»

    Θεωρήθηκαν «συνοδοιπόροι». 🙂

    @ 49 Pedis

    Υπήρχαν πολλές φατρίες. Οι ΙΔΕΑτες δεν πήγαιναν και τον Τσακαλώτο γιατί στα κινήματα της Μέσης Ανατολής είχε δείξει χλιαρή αντίδραση. Δεν πήγαιναν επίσης και τους δεξιούς αντιμεταξικούς π.χ. Κανελοπουλικούς. Στους ταγματασφαλίτες έδειχναν μεγαλύτερη ανοχή λόγω της αντικομμουνιστικής τους δράσης, καθώς γι’αυτούς η τελευταία βάραινε περισσότερο από την αντιστασιακή. Και στην ΥΒΕ/ΠΑΟ στην Μακεδονία οι περισσότεροι ήταν βενιζελικοί. Οι βασιλικοί ήταν λίγοι. Ένας μάλιστα, ο Μουστεράκης, προσχώρησε στο ΕΑΜ ( βασιλοκούμμουνο 🙂 ) σαν τον Σαράφη . Πιο σωστός στρατιωτικός θεωρούταν ο βασιλικός μεταξικός.

    @ 51 Δύτης των νιπτήρων

    Ω ! Διάβασες τα λίνκς μου ; Μεγάλη μου τιμή. 🙂 Χαίρομαι που με διαβάζει κάποιος και εμένα. 🙂

    @ 52 Σκύλος

    Αν πέρασαν απ’το ΕΑΜ και μετά πήγαν σε άλλη οργάνωση δεν πείραζε. Ένας Παπαδόπουλος που έκανε την διαδρομή ΕΑΜ – > ΠΑΟ -> ΕΕΣ έγινε και βουλευτής και έπαιζε ξύλο με τους βουλευτές της ΕΔΑ. 🙂

    @ 59 gpoint

    ( Το άκουσα μπρέ. Πλάκα έκανα με τον Γκαρσία ).

    Φυσικό είναι να έρθουν Άραβες και Κινέζοι να μας παρακαλέσουν να γίνουν πρόεδροί μας. Είμαστε μαγαζί γωνία ! 🙂

  64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @46,49,52,55. Γράφω «δημοκρατικοὶ ἀξιωματικοὶ» γιὰ νὰ τοὺς ἀντιδιαστείλω ἀπὸ τοὺς «ἀκραιφνεῖς βασιλικοὺς καὶ ἀκροδεξιοὺς ἀξιωματικούς». Φυσικὰ κανένας τους δὲν ἀμφισβητοῦσε τὸ μετεμφυλιακὸ καθεστώς καὶ τὸν φιλοδυτικὸ προσανατολισμὸ τῆς χώρας . Δὲν ἦταν ὅμως ὅλοι οἱ ἀξιωματικοὶ ἀκροδεξιοὶ καὶ ἀκραῖα φιλοβασιλικοί. Ὑπῆρχαν καὶ κάποιο, λίγοι ἴσως, ποὺ ἦταν πιστοὶ στὸ Σύνταγμα καὶ τὶς ἀρχὲς τῆς κοινοβουλευτικῆς δημοκρατίας, ὅσο κολοβωμένη κι ἄν ἦταν τὴν ἐποχἠν ἐκείνη. Διαφορετικὰ δὲν θὰ εἶχαν λόγον ὕπαρξης ὀργανώσεις σὰν τὸν ΙΔΕΑ, οὔτε σκευωρίες ὅπως ἡ Δίκη τῶν Ἀεροπόρων.
    Ἐπίσης κάποιοι ἀξιωματικοὶ ποὺ ἀργότερα ἀντιστάθηκαν στὴ Χούντα, ἤ προσπάθησαν, χωρὶς ἐπιτυχία, νὰ τὴν προλάβουν (ὑπόθεση ΑΣΠΙΔΑ) δὲν ξεπήδησαν ἀπὸ τὸ πουθενά. Κάποιοι ἀπ᾿ αὐτοὺς ὑπηρέτησαν στὶς ἔνοπλες δυνάμεις κατὰ τὸν ἐμφύλιο, σὲ χαμηλοὺς βαθμοὺς βέβαια, ἐπειδὴ στὰ ἀνώτερα κλιμάκια εἶχαν γίνει ἐκκαθαρίσεις.

  65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @63.Δὲν εἶχα διαβάσει τὸ σχόλιο τοῦ Ρίβα ὅταν ἔγραφα τὸ 64. Τὰ παραδείγματα ποὺ δίνει πάντως, μᾶλλον ἐπιβεβαιώνουν τοὺς ἰσχυρισμούς μου.

  66. Theo said

    @4, 51:
    Πω, πω, ξύλινη καραβανάδικη γλώσσα (γελάω ακόμα) 😊
    Τύφλα να ‘χουν οι Κνίτες 😉
    Δόξα και τιμή, πάντως, στους αεροπόρους του ’44 που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον Εμφύλιο.

  67. sarant said

    30 Άκουσα και την άρια της Αλτσίρας, που δεν την είχα ξανακούσει

  68. Αιμ said

    Ισχύει όντως αυτό που λέει το 2 στο σχόλιο 4 πως τρεις μοίρες της αεροπορίας αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στον εμφύλιο ; Τι λένε οι αρμόδιοι ;

  69. Αιμ said

    Και πόσες μοίρες αεροπλάνα είχαμε άραγε τότε ;

  70. Emphyrio said

    #62 Ετσι πρεπει να ειναι, και οχι οπως τα θυμομουν (ας πουμε) εγω. Το Συρμα εννοουσα βεβαια.

  71. gpoint said

    # 67

    Ισως το καλύτερο σημείο της, πάντως έχει κι άλλα εξαιρετικά σημεία κάπως άτεχνα συνδεδεμένα, είναι από τα πρώιμά του και η μόνη νοτιοαμερικάνικη. Πάντως μπορει κάποιος να την ακούσει ολόκληρη, κυλάει ευχάριστα και είναι σχετικά μικρή

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φαίνεται πως υπήρχε απροθυμία της αεροπορίας να εμπλακεί ουσιαστικά στον εμφύλιο. Στην αρχή τουλάχιστον.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ecology-salonika.org/2009/%3Fp%3D2847&ved=0ahUKEwiirobJ0LnWAhUC2hoKHczIAFYQFggkMAA&usg=AFQjCNEb2lqD7ZWg2Rg337AzWMuBMfaqEg

  73. Γς said

    Ξεκινάμε το πρωί στις 6 για κάτω.
    Για το ετήσιο μνημόσυνα της στη Μονή Αγίου Θεοδοσίου Παναρίτη Αργολίδας, όπου αναπαύεται.

    Οπως πριν από ένα χρόνο που είχανε έρθει τόσοι φίλοι από εδώ μέσα. Με έκπληξή μου μαθαίνω ότι θα είναι και αύριο.
    Κάτι σαν τότε που ευχαριστιόταν την παρέα σας και την αγάπη σας.

    Σας ευχαριστώ που θα την θυμηθείτε και θα ξαναπιούμε ένα ποτήρι όπως τότε.
    Στη μνήμη της αυτή τη φορά

  74. Spiridione said

    Εδώ για το δημοψήφισμα του Μαργαρίτη στη Μάρσα Ματρούχ
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=11613&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARoASJAScASZASXASlASf&CropPDF=0

  75. ΣΠ said

    74
    Είχα στοιχηματίσει ότι ένας από τους Spiridione, Spatholouro θα το εύρισκε.

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μπράβο, Spiridione. Να προσθέσουμε, ΣΠ, και τους ερευνητές Μαρία και Γιάννη Ιατρού, που, βέβαια, απουσιάζουν. Τι φλασιά του ήρθε του Μαργαρίτη να σκαρφιστεί τέτοιο δημοψήφισμα;

  77. Επί κυβερνήσεως Πλαστήρα, το 1952, έγινε η δίκη των αεροπόρων αλλά το πράγμα άρχισε να …ωριμάζει από το προηγούμενο έτος, με πρωθυπουργό τον Βενιζέλο, που τον ξέραμε σαν άνθρωπο των ανακτόρων. Ήταν τότε καιρός που ο Παπάγος είχε το ένα πόδι στον στρατό και το άλλο στην πολιτική. Έλεγαν ότι κατά τα μέσα του 1951, και ενώ είχε αποστρατευθεί, είχε …καταστείλει ένα στρατιωτικό κίνημα δίνοντας την εντολή «άιντε στα σπίτια σας». Δεν ξέρω όμως να πήρε οποιαδήποτε θέση για την υπόθεση των αεροπόρων. Είναι πιθανόν η όλη υπόθεση να ξεκίνησε από προσωπικά-ιδιοτελή κίνητρα και να έγινε εκμετάλλευση των αντιθέσεων ανάμεσα σε βασιλικούς και δημοκρατικούς, του κομμουνιστικού κινδύνου κλπ.
    Επίσης, δεν ξέρω τι γίνονταν στη δεκαετία του ’50 αλλά στην επόμενη δεκαετία υπήρχαν στο στράτευμα και βασιλικοί και δημοκρατικοί. Σε ποια αναλογία; Ο ευρών …αμοιφθήσεται! Πάντως, γίνονταν και πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των πιο ζωηρών.

  78. Σχολιαστής said

    75: Εκτός της ικανότητας των ερευνητών του μπλογκ, εν προκειμένω του άξιου Spiridione, η μνημειώδης αργοπορία και τα μονίμως μειωμένα αντανακλαστικά του …’επιτελείου’ απήλλαξαν τον οικοδεσπότη από την καταβολή δυσβάσταχτου τιμήματος… (σχ.58). Εύγε!

  79. sarant said

    74 Μπράβο Σπύρο!

  80. sarant said

    78 Σωστά!

  81. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    Αν και προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον, διακόπτω την σιωπήν μου, διά να βάλω τα πράγματα εις την θέσιν των, ώστε να συμβαδίσουν με την Αριστοτελικήν Λογικήν. Παρεμπιπτόντως, προσφέρω διά τους μερακλήδας το μακράν καλύτερον σύγγραμμα που έχει γραφή τα τελευταία 100 έτη διά την (Αριστοτελικήν) Λογικήν και μάλιστα εις μίαν θαυμασίαν πολύχρωμον αμερικανικήν έκδοσιν. Εννοώ, ασφαλώς, το «A concise Introduction to Logic» (11th edition, 2012) Patrick J. Hurley, που γέμει αρχαιοελληνικών αναφορών και ασφαλώς θα σάς αφήκει αναύδους, διά το πόσον γοητευτική είναι η Λογική όταν σού την διδάσκη κάποιος ειδήμων. Καταβιβάσατε εδώ

    1) Μοί προκαλεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν ότι επί 16 ώρας εις μίαν ανάρτησιν διά την Δίκην των Αεροπόρων και εις μίαν ιστοσελίδα όπως η Σαραντάκειος όπου βουρβουλακιάζουν οι μπολσεβίκοι, ΟΥΔΕΙΣ εσκέφθη ότι το μακράν καλύτερον αφιέρωμα εις την Δ.τ.Α. το έχει κάμει τον Μάϊον του 1983, το τεύχος 232 του περιοδικού «Αντί» (καταβιβάσατε εδώ) με επιμέλειαν του γνωστού μπολσεβίκου θεολόγου Βασίλη Ξυδιά. Αν αναγνώσητε το διαφωτιστικόν άρθρον του κ. Ξυδιά (σελ. 34) υπό τον τίτλον «Οι ρίζες της διαμάχης στην Αεροπορία», θα αντιληφθήτε πως δι’ όλα ευθύνεται ο «Εθνάρχης» Βενιζέλος, εξαιτίας του ρουσφετολογικού τρόπου που ίδρυσε την Πολεμικήν Αεροπορίαν, με αποτέλεσμα οι εκτός Σχολής Ικάρων αεροπόροι να μισούν τους Ικαριώτας. Τα υπόλοιπα είναι ασήμαντοι λεπτομέρειαι…

    2) Διά τα κινήματα των Ρωμιών αξιωματικών και φαντάρων εις την Μέσην Ανατολήν επί Κατοχής έχουσι γραφεί δεκάδες διδακτορικαί διατριβαί. Κατά την γνώμην του Επιτελείου μας, η μακράν καλυτέρα όλων που συνοψίζει απαξαπάσας τας πηγάς είναι αυτή εδώ η πτυχιακή εργασία που εδόθη τω 2006 εν τω Πανεπιστημίω της Θεσσαλίας. Παρό,τι εποπτεύεται απο τον γνωστόν συριζαίον καθηγητήν της Ιστορίας, Πολυμέρην Βόγλην, είναι αρκετά αντικειμενική και πυκνογραμμένη.

    3) Εξίσου αλγεινήν εντύπωσιν μοί προκαλεί ότι επί 7 ώρας ουδείς ποδοσφαιρόφιλος αναγνώστης επεσήμανε την Νέαν Δήλωσιν Μετανοίας (μετά από αυτήν προς τους Εβραίους) του Αδώνιδος Γεωργιάδου προς την οικογένειαν Βαρδινογιάννη, διότι επίστεψε τας φρούδας υποσχέσεις του Ανδρέου Βγενοπούλου περί πολυμετοχικού Παναθηναϊκού. Πού είναι ο χριστιανούλης μαθητής του πατρός Μεταλληνού, νεαρός Ριβαλδίνιος, να την σχολιάση;

    4) Περαίνω με το θέμα του Δημοψηφίσματος εις την Μέρσα (αυτή είναι η ορθή αραβική προφορά) Ματρούχ και τα αδικαιολόγητα συγχαρητήρια εις τον αναγνώστην Σπυρίδωνα (σχόλιον 74). Δι’ αυτούς που γνωρίζουν ότι υφίσταται και εις το Ρωμέικον η δυνατότης να ερευνάς ηλεκτρονικώς παλαιάς εφημερίδας, η λύσις του προβλήματος ήτο επιπέδου Δημοτικού Σχολείου. Το Επιτελείον μας θα εύρισκε την απάντησιν εις μερικά δευτερόλεπτα, αλλ’ ο γέρων Βάταλος δεν θα κατεδέχετο να λάβη χάριν μιάς πορτοκαλιάς κάρτας δι’ έν τόσον ασήμαντον κατόρθωμα. Έχω προσφέρει δεκάδες ανωτέρας υπηρεσίας εις το παρόν Ιστολόγιον, που θα έπρεπε ήδη να με έχη ανακηρύξη ο κ. Σαραντάκος «Μέγαν Ευεργέτην του Σαραντακείου Ιστολογίου» και να μού έχη δώκη πλήρη απαλλαγήν από τας πορτοκαλιάς κάρτας δι’ έν έτος, ώστε να εκφράζωμαι ελευθέρως

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος
    (καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον «καλικάντζαρος του Ιστολογίου»)

  82. Σχολιαστής said

  83. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ!

    Μόλις επέστρεψα στην «προκεχωρημένη» βάση μου στην Πελοπόννησο (διακόπτοντας προσωρινά την περιήγησή μου) δια να ετοιμαστώ για αύριο, που έχω να παραστώ σε μια κοινωνική εκδήλωση εδώ κοντά. Και ρίχνοντας μια ματιά στο μπλογκ, τι διαπιστώνω;

    Την πλήρη επιβεβαίωση πως ο γνωστός σχολιαστής… έχει μόνο μια απαρχαιωμένη βιβλιοθήκη (στην πραγματικότητα πρόκειται περί ανικανότητος στο ‘ψαχουλεματάκι’):

    Προσφέρει πιο πάνω την 11η έκδοση (του 2012) του βιβλίου ‘A concise Introduction to Logic του Patrick J. Hurley. 11th edition, 2012’ σε δικό του τόπο (κατά την πάγια δόλια τακτική του) αντιγράφοντάς το και πάλι από τον αυθεντικό σύνδεσμο που είναι Εδώ, 11th Ed., 2012 αντί τουλάχιστον να μεριμνήσει να προσφέρει την ενημερωμένη και επαυξημένη νέα, 12η έκδοση (του 2015) ‘A concise Introduction to Logic του Patrick J. Hurley. 12th edition, 2015‘ που βρίσκεται Εδώ, 12th Ed., 2015 (ο αυθεντικός σύνδεσμος).

    Καλά, με τέτοιες απαρχαιωμένες προσφορές και τα γνωστά πονηρά τερτίπια θέλει να αυτο-ανακηρυχτεί σε ‘Μέγαν Ευεργέτην του Σαραντακείου Ιστολογίου’ ;;;

  84. cronopiusa said

    Εν χώρα ζώντων… Γς

  85. Εντυπωσιακή η ιστορία του «δημοψηφίσματος». Αν πιστέψουμε λοιπόν τον Κόκκα (το λέει βέβαια και ο Μεταξάς στην επιστολή του), ο Μαργαρίτης είχε κάνει τη… «φιλοκομμουνιστική γκάφα» και ο Μεταξάς τα μάζεψε μετά…

  86. sarant said

    83 Καλώστον!

    85 Και μετά για να ρεφάρει…

  87. Ριβαλντίνιο said

    @ 81/3 Βάταλος

    Δήλωση μετανοίας προς τους Βαρδηνογιάννηδες είχε κάνει ο Γεωργιάδης από το 2012. Τώρα απλώς την επανέλαβε συμπεριλαμβάνοντας και τον Αφραγκούζο.

  88. spiral architect 🇰🇵 said

    Αμένσιωτο για το Νικοκύρη:

  89. cronopiusa said


  90. Γς said

    83, 73:

    >Μόλις επέστρεψα στην «προκεχωρημένη» βάση μου στην Πελοπόννησο (διακόπτοντας προσωρινά την περιήγησή μου) δια να ετοιμαστώ για αύριο, που έχω να παραστώ σε μια κοινωνική εκδήλωση εδώ κοντά.

    Και παρευρέθη μετά της αγαπητής συζύγου…

  91. Reblogged στις agelikifotinou.

  92. Σπιλιτο said

    Ο Σαραντάκος..Υπερδημοκρατης..μαζί με τους κομμουναραιους! Γνωστή φυσιογνωμία που διαστρεβλώνει οτιδήποτε Εθνικό…
    Άσε τη Σοβιετική προπαγανδα-αδικημενε «δημοκράτη»- και παρουσίασε μας τις επιστολές του Ακριβογιαννη προς τον Ενβέρ Χότζα.
    Δεν θα αποφασίσεις εσύ αν ήταν ένοχος ο Ακριβογιαννης! Παρουσίασε τις επιστολές.
    Εμείς θα αποφασίσουμε αν ήταν αθώος ο Ακριβογιαννης. Όχι,εσύ και οι κόκκινες κόμπρες.
    Όσο για τον » κουφό Εθνάρχη», είναι γνωστό το ποιόν του από την Πλατεία Βάθη…
    Την επιστολή στον Χότζα το 1952,σε παρακαλώ!
    Και μετά μας ξαναλες για Μακαρθισμους.. Διότι εμείς οι Έλληνες, σφαχτηκαμε και υποφέραμε τα πάνδεινα από τους κομμουνιστες..Όχι ο Μακαρθυ!

  93. Χρήστος Π. said

    Γράφτηκαν αρκετά για το θέμα πολύ πρόσφατα με αφορμή μια «επέτειο» της δίκης των αεροπόρων. Έτσι βρήκα και αυτό του Νίκου Σαραντάκου, το οποίο έχει κάποια λάθη. Για παράδειγμα ο Κελαϊδής δεν ήταν αρχηγός ΓΕΑ το 1962. Είχε αποστρατευθεί επί Παπάγου ακόμη και τον διαδέχθηκε ο Μαργαρίτης. Εντύπωση μου προκαλούν τα περί βασανισμού του Θεοφάνη Μεταξά! Γνωρίζω ότι σε αντίθεση με άλλους κρατουμένους δεν ισχυρίσθηκε ούτε ο ίδιος στο δικαστήριο πως βασανίσθηκε! Απλώς φυλακίσθηκε και το πρώτο κελί του ήταν στενό, με λίγο φωτισμό, και κάτι τέτοια. Τη νύφη – πλήρωσαν φυσικά- τα «κορόιδα» που όντως βασανϊστηκαν- και ακολούθησαν τον Μεταξά στη περιπέτεια της αρχομανίας και των εμμονών του. Πρόσφερε μια νίκη στον συμμοριτισμό του ΙΔΕΑ και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που πάει πίσω στα χρόνια της Μέσης Ανατολής, διότι η τακτική του ήταν ματαιόδοξη και βλακώδης. Η υπόθεση της δίκης των αεροπόρων είναι πολύ περίπλοκη για να αποδοθεί έτσι απλά στους συμμορίτες του ΙΔΕΑ που έστησαν άλλη μια σκευωρία. Η σκευωρία στήθηκε πάνω σε κάποια αληθινά γεγονότα και την αλήθεια ποτέ δεν θα μάθουμε πλήρως, Δεν πιστεύω πια την απλοϊκή εξήγηση που καλλιεργήθηκε αλλά δεν αποδείχτηκε ούτε σε αναθεωρητικες δίκες. Συνωμοσία υπήρξε αλλά όχι μόνο από τη πλευρά που επικράτησε.

    Έχοντας μελετήσει τη διαθέσιμη ιστορική βιβλιογραφία για το θέμα, αλλά και τα απομνημονεύματα των δύο πλευρών, έχοντας μιλήσει με μαθητές της σχολής Ικάρων και Αεροπορίας (ΕΚΕΧ) της εποχής, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως μόνο απλά δεν ειναι τα πράγματα. Τουλάχιστον όχι όπως τα παρουσιάζει ο Θεοφάνης Μεταξάς, οι υποστηρικτές του στα γραπτά και βιβλία τους και ο αντίπαλος Αρχηγός ΓΕΑ Εμμανουήλ Κελαϊδής στα γραπτά και τα δύο βιβλία του,, ή ο χουντικός Σκαρμαλιωράκης στα απομνημονεύματά του, που ήταν όργανο και ρουφιάνος του ΙΔΕΑ και του Κελαϊδή, (πολύ αποτελεσματικότερος από τη κλίκα που έστησε ο Θεοφάνης Μεταξάς). Από το πρώτο έτος στη Σχολή Ικάρων ο μεγαλομανής Μεταξάς πίστευε πως γεννήθηκε για να γίνει Αρχηγός Αεροπορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα γραπτά τους οι οπαδοί του τον αναφέρουν ως… «φυσικό αρχηγο της αεροπορίας»! Ενίοτε παρουσιάζεται ψευδώς ως αρχηγός της τάξης του.

    Η σύγκρουση των κλικών και ομάδων στην αεροπορία, επιφανειακά μόνο και συγκυριακά είχε πολιτικές ρίζες. Ήταν συγκρουση ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς θα λυθούν τα προβλήματα της αεροπορίας, και πώς θα κινηθεί το όπλο. Εκεί η ιστορία δικαίωσε πολλές επιλογές του Κελαϊδή σε μεγάλες μεταβατικες στιγμές όπως τα πρώτα τζετ μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας. Στην είσοδο του ΓΕΑ υπάρχει η προτομή του Κελαϊδή. Κανείς δεν την έβγαλε, ούτε αυτοί που «δικαίωσαν» τους πρώην και ήδη αμνηστευθέντες. Ο Κελαϊδής, άψογος διοικητής της αεροπορίας Διώξεως στο Αλβανικό Μέτωπο και οι ακολουθούντες αυτόν δεν ήσαν οι απόλεμοι και άσχετοι που παρουσίαζει ο Μεταξάς. Υπήρχαν σκοτεινοί και βρώμικοι (όπως ο Μητσάκος του ΙΔΕΑ) και στις δυο πλευρές. Η άποψή μου είναι ότι τον Κελαϊδή και τον Μαργαρίτη, δύο νομιμόφρωνες αρχικά αξιωματικούς, μετέτρεψε σε μέλη και συνωμότες του ΙΔΕΑ η κλίκα του Μεταξά και τα αμέτρητα «έργα» της και φυσικά και η βλακεία και πραξικοπηματική συμπεριφορά των ΕΑΜικών μέσα στο στράτευμα της Μέσης Ανατολής με τις συμμορίες και οργανώσεις τους (ΑΣΟ κλπ).

    Δεν πολέμησε μόνο ο Μεταξάς στην Αλβανία, αλλά και όλοι αυτοί που με θρασύτητα αποκαλεί απόλεμους, άκαπνους, κλπ. Δεν γνωρίζετε ίσως ότι στη Μέση Ανατολή αρχηγός αεροπορίας είχε γίνει ο «δημοκρατικός» Αλεξανδρής με δεξί χέρι σε όλα και πάντα τον Θεοφάνη Μεταξά. Με εισήγηση δική του ο Αλεξανδρής έφτιαξε νόμο που περάστηκε πριν την άνοδο της δεξιάς το 1946, με τον οποίο αποστρατεύτηκαν κατά δεκάδες εμπειροπόλεμοι αξιωματικοί του Αλβανικού μετώπου και της Μέσης Ανατολής. Άδειασε η αεροπορία από εμπειροπόλεμους, ακόμα και της ίδιας πολιτικής παράταξης γιατί δεν κόλλαγαν στο όραμα του Μεταξά για την αεροπορία. Γι αυτό δεν βρέθηκαν ή δεν θέλησαν ούτε οι πολλοί φίλοι του, και των άλλων κατηγορουμένων να τους κλάψουν και να τους λυπηθούν όταν τους τσάκισε η κλίκα του ΙΔΕΑ. Ηταν τόσο βλάξ στην αμετροέπειά του ο μεγαλομανής Μεταξάς ώστε ο Κελαϊδής κατάφερε και τον αποστράτευσε επί Κεντρου, με νόμο που εϊχε φτιάξει ο ίδιος ο Μεταξάς νομίζοντας πως θα γινει σίγουρα κάποτε Αρχηγός. Εκεί απασφάλισε και έκανε συνωμοτικες κινήσεις, για να του φορτώσει ευχαρίστως μετά ο ΙΔΕΑ κι αλλα, και κυρϊως σε άλλους που ήθελε να ξεφορτωθεί.

    Για να δείτε πώς δημιουργούνται μίση και προσχωρήσεις οπουδήποτε, θα σας διηγηθώ την εξής μικρή ιστορία. Στο τέλος του πολέμου, ο Μαργαρίτης διοικεί μια απο τις δύο μοίρες διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας. Ο ίδιος και τα σπιτφάιρς του ολα, βρίσκονται στο βόρει-Ιταλικό μέτωπο και επιχειρούν κατά των Γερμανών. Συμμετέχει στις επιχειρήσεις, αρχηγός σχηματισμών, όλα κυλούν απρόσκοπτα χωρίς παράπονα ή προστριβές με το Επιτελείο, και σε κάποια φάση που η Ελλάς απελευθερώνεται η μοίρα διατάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η χυδαιότητα του Μεταξά που υπαγόρευε, και η βλακεία του ανεπαρκούς Αλεξανδρή, έγραψαν νέα σελίδα δόξης. Μετά τις μάχες στη Ιταλία, παραμονές της επιστροφής της μοίρας στην Ελλάδα, οι δυό φωστήρες καθαιρούν από αρχηγό της μοίρας τον πολεμιστή Μαργαρίτη που υποχρεώνεται ταπεινωμένος να γυρίσει ως … μετατεθείς με πολιτικά και τις βαλίτσες του, πάνω σε επιβατηγό πλοίο. Δεν χρειαζεσαι και πολύ να προσχωρήσεις στον ΙΔΕΑ όταν σου φέρεται έτσι η αντίπαλη συμμορία. Ούτε θέλει πολύ σοφία να καταλάβουμε πώς έβλεπε το Μεταξά και την ακολουθία του ως αεροδίκης ο Μαργαρίτης.

    Έχω πειστεί ότι υπήρχαν πολλοί συνωμότες και αθώα θύματα στη πολύπλοκη ιστορία που εύκολα, ίσως και δημαγωγικά, απλοποιείται.

    1) Μια ασήμαντη μικρή ομάδα, (Γαλανός πχ) που όντως ήσαν κομμουνιστες και ήθελαν να πιστεύουν όπως και ο Ζαχαριάδης που διακήρυττε φανφάρες, ότι σαμποτάρουν το κράτος, τα αεροπλάνα, και μάλλον έκαναν και κάποια σαχλαμάρα σχετικά. Γι αυτό και ο Γαλανός ομολόγησε αμέσως και έκαψε και όλους τους άλλους, αμέσως μόλις το ζήτησαν οι κλικαδόροι του ΙΔΕΑ και του Κελαϊδή, και δεν του ξαναμίλησαν εξ όσων γνωρίζω. Προσπάθησε μάλιστα να κατασκευάσει άλλοθι με χονδροειδή τρόπο.

    2) Μέλη της κλίκας Μεταξά που ήσαν ενεργά και σαμποτάριζαν όντως την ηγεσία Κελαϊδή με τεχνικές βλάβες και κυρίως μεγάλο ποσοστό απόρριψης Ικάρων στη πτητική εκπαίδευση. Εδώ οι αριθμοί μιλούν…Αυτο, μάλλον σχετίζεται επίσης με τα αεροσκάφη που η κλίκα προτιμούσε αντί για τα F 84 και F 86 που ήθελε ο Κελαίδής.

    3)Φίλοι, οπαδοί του Μεταξά και των αντιλήψεών του για την αεροπορία, που ήσαν αθώοι κάθε παράνομης ενέργειας. Ο ΙΔΕΑ είτε τους θεώρησε συνενόχους αλλά δεν είχε αποδείξεις και έτσι οι ρουφιάνοι του τις κατασκεύασαν, είτε ήξερε πως είναι αθώοι αλλά με την ευκαιρία που δόθηκε, τους ξεπάστρεψε και τους ξεφορτώθηκε με τις ψεύτικες αποδείξεις. Πολλες κατέρευσαν στο Αναθεωρητικο Δικαστήριο. Οι αθωωθέντες δεν θέλησαν να επιστρέψουν στην αεροπορία υπό την ηγεσία Μαργαρίτη αν και τους δόθηκε η δυνατότης.

    4) Η μάζα των νομιμόφρωνων αξιωματικών, που ασχέτως απόψεων και ιδεών έκανε το καθήκον της με ανιδιοτέλεια εστω και με θεμιτές προσωπικες φιλοδοξίες, υπακούοντας εντολές ανωτέρων, πιστοί στο Βασιλεα, τον όρκο τους, και το Σύνταγμα. Οι περισσοτεροι αποδείχτηκε, στη μαύρη λϊστα του ΙΔΕΑ. Εν τούτοις και οι ίδιοι στα γραπτά τους και στις εξιστορήσεις τους δείχνουν να πιστεύουν ότι δεν δέχονται την απλοϊκή θεωρία «είτε με κακούς συνωμότες εϊτε με αθώα θύματα».

    Τέλος το αν πρέπει η δικαίωση να γίνεται μέσω Βουλής, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και προηγούμενο. Δικαστικά βουλεύματα, αναθεωρητικες δικες κλπ είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Δεν είναι δικαστικό σώμα η Βουλή να ακυρώνει δικογραφίες και να βαφτίζει κάθε μάρτυρα ψευδομάρτυρα. Με κοινοβουλευτική κυβέρνηση έγιναν οι δίκες όσο και αν πολιτικοποιήθηκαν. Έιτε απο κομματικό συμφέρον εϊτε λογω της τακτικής του ΙΔΕΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: