Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από πού πάνε για τη Τζαμάικα;

Posted by sarant στο 25 Σεπτεμβρίου, 2017


Η Τζαμάικα, που αριστερά βλέπουμε τη σημαία της, είναι νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής, νότια από την Κούβα.

Έχει έκταση σχεδόν 11.000 τ.χλμ. και πληθυσμό σχεδόν 3 εκατομμύρια -για να κάνουμε μια σύγκριση, η Κρήτη έχει τα τρία τέταρτα της εκτασης της Τζαμάικας (8300 τχλμ) αλλά το ένα πέμπτο του πληθυσμού της (620.000).

Οι Τζαμαϊκανοί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μαύροι, μιλάνε αγγλικά και έχουν παράδοση στους δρόμους ταχύτητας -πρόσφατα κρέμασε τα παπούτσια του ο μέγας Γιουσέιν Μπολτ.

Εγώ τη Τζαμάικα την έμαθα στη Γεωγραφία του σχολείου ως Ιαμαϊκή, έτσι ήταν ο ευπρεπισμένος τύπος του βιβλίου, σε μια εποχή που προφανώς επικρατούσε η ανόητη άποψη ότι ο φθόγγος τζ δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα (τζάμπα το τζάμι, τζουτζούκο μου). Το όνομα Jamaica δεν έχει σχέση με κάποιο αγγλικό James, αλλά είναι προσαρμογή του xaymaca, που θα πει «χώρα των πηγών» ή κάτι τέτοιο σε μια γλώσσα της περιοχής. Ο Κολόμβος, που την ανακάλυψε το 1494, την είχε ονοματίσει Σαντιάγο. Επειδή το νησί πέρασε από νωρίς σε αγγλικό έλεγχο, το όνομα αυτό δεν έμεινε -και γι’ αυτό άλλωστε μιλάνε αγγλικά. Η Τζαμάικα απέκτησε την ανεξαρτησία της στη δεκαετία του 60 και είναι μέλος της Κοινοπολιτείας.

Η Τζαμάικα κείται μακράν κι έτσι δεν έχει επηρεάσει το λεξιλόγιο και τη φρασεολογία μας, αλλά χάρη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο έχει κερδίσει θέση περίοπτη στο ελληνικό τραγούδι:

Όμως εδώ δεν κάνουμε γεωγραφία, λεξιλογούμε -και το ενδιαφέρον μας για τη χώρα της Καραϊβικής γεννήθηκε επειδή μετά τις χτεσινές γερμανικές εκλογές φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να σχηματιστεί τρικομματική κυβέρνηση από τον λεγόμενο «συνασπισμό Τζαμάικα» δηλαδή από την CDU της Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, που τα χρώματά τους, αντίστοιχα μαύρο, κίτρινο και πράσινο, είναι τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικας.

Τζαμαϊκανού χρώματος συνασπισμός δεν έχει ποτέ σχηματιστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά έχει δοκιμαστεί μία φορά σε επίπεδο ομόσπονδων κρατών, στο Σάαρ, προκειμένου να αποτραπεί η κυβέρνηση μειοψηφίας απο το SPD με την ανοχή της Αριστεράς.

Πάντως, όσο κι αν θεωρητικά τα κουκιά φτάνουν για να βγει εισιτήριο για τη Τζαμάικα, κάθε άλλο παρά εύκολος θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης -αλλά βέβαια οι κουτόφραγκοι δεν έχουν τόση πρεμούρα να βγάλουν αμέσως κυβέρνηση, διότι επειδή έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς γεννούσαμε τη δημοκρατία, τώρα το κράτος τους λειτουργεί και χωρίς πρωθυπουργό -οι Βέλγοι κατάφεραν να λειτουργήσουν χωρίς κυβέρνηση επί ενάμιση χρόνο.

Αλλά πόσα είναι τα κουκιά; Την ώρα που γράφω το άρθρο δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα, μόνο εκτιμήσεις. Επειδή όμως τις εκτιμήσεις δεν τις έχει κάνει το ΠΑΜΑΚ, θεωρώ ότι θα επαληθευτούν με το σύνηθες ποσοστό σφάλματος. Λοιπόν, έχουμε και λέμε [έχω επικαιροποιήσει το άρθρο με τα ‘προσωρινά τελικά’ αποτελέσματα σήμερα το πρωί]:

CDU+CSU  32,9% περίπου (από 41,5% την προηγούμενη φορά): 246 έδρες

SPD 20,5% περίπου (από 25,7%): 153 έδρες

AfD 12,6% περίπου (από 4,8%): 94 έδρες

FPD 10,7% περίπου (από 4,7%): 80 έδρες

Πράσινοι 8,9% περίπου (από 8,4%): 67 έδρες

Αριστερά 9,2% περίπου (από 8,6%): 69 έδρες

*Οι έδρες, που δεν είναι σταθερός ο αριθμός τους, αλλιώς το σύστημα το εκλογικό δεν λειτουργεί, έφτασαν τις 709, άρα για πλειοψηφία χρειάζονται 355.

Στη Γερμανία για να αντιπροσωπευτεί ένα κόμμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή πρέπει να πάρει ποσοστό 5% (εκτός αν πετύχει τρεις έδρες από την πρώτη ψήφο, όπως είχε κάνει μια φορά το PDS, αλλά η εξήγηση είναι πολύ μπλεγμένη και ισχύει μόνο για κόμματα με ισχυρή παρουσία σε ορισμένες περιοχές). Έτσι, την προηγούμενη φορά οι ακροδεξιοί της Αλτερνατίβας για τη Γερμανία (AfD) όπως και οι Φιλελεύθεροι (FPD) είχαν μείνει εκτός νυμφώνος για πολύ λίγο.

Στην προηγούμενη Μπούντεσταγκ η Μέρκελ με τους Βαυαρούς ή Βαβαρούς μόνιμους εταίρους της δεν είχε μεγάλα περιθώρια συμμαχιών κι έτσι σύμπηξε «μεγάλο συνασπισμό» με τους σοσιαλδημοκράτες, όχι για πρώτη φορά. Από αυτόν τον όχι πια αφύσικο γάμο συμφέροντος περισσότερο χαμένοι βγήκαν οι σοσιαλδημοκράτες, που δεν δείχνουν πολύ πρόθυμοι να επαναλάβουν την εμπειρία. Κι έτσι απέκτησε πολλούς φίλους ο προορισμός της Τζαμάικας.

Για να συνεχίσουμε τη γερμανική συνασπισμική ορολογία, ο μεγάλος συνασπισμός λέγεται Γκρόσε Κοαλιτσιόν, αλλά οι φίλοι του τον φωνάζουν Γκρόκο (GroKo). Ακούγεται λίγο σαν ογκώδες τέρας που παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του βγάζοντας τον υπόκωφο ήχο «γκροκ, γκροκ».

Μια άλλη μορφή συνεργασίας είναι ο συνασπισμός τύπου φωτεινού σηματοδότη, Ampel-Koalition στα τευτονικά, παναπεί κόκκινο (σοσιαλδημοκράτες) – κίτρινο (φιλελέ) – πράσινο (πράσινοι φυσικά). Αυτός ο συνασπισμός έχει δοκιμαστεί σε μερικά ομόσπονδα κράτη ήδη στη δεκαετία του 1990. Για να τονώσω το εθνικό μας αίσθημα, να πω ότι αυτό το Ampel έχει ελληνική αρχή και δη τον αμφορέα, όπως έχουμε ξαναγράψει. Κι επειδή ο φαναροσυνασπισμός προϋπήρχε, ένα εναλλακτικό όνομα για τον συνασπισμό τύπου Τζαμάικας είναι το Schwampel, εκ του Schwartz (μαύρο) + Ampel, δηλαδή φανάρι με το μαύρο αντί για το κόκκινο, μαυροφάναρο.

Πολύ συχνοί και δοκιμασμένοι χρωματικοί συνδυασμοί στη Γερμανία είναι οι μαύρο+κίτρινο (Χριστιανοδημοκράτες και Φιλ) και πράσινο+κόκκινο (πράσινοι και SPD, που κυβέρνησαν στα χρόνια του Σρέντερ) αλλά δεν έχουν δικό τους όνομα. Θα μπορούσαν να τους πουν, αντίστοιχα, «συνασπισμός ΑΕΚ» και «συνασπισμός καρπούζι» αλλά οι Γερμανοί ως γνωστόν δεν έχουν φαντασία. Επίσης δεν έχουν καρπούζια, ούτε ΑΕΚ άλλωστε.

Ο κοκκινοκίτρινος συνασπισμός (Σοσδημ και Φιλ) συνηθιζόταν τα παλιά τα χρόνια. Τώρα οι Φιλελεύθεροι έχουν στραφεί προς τα δεξιά.

Υπάρχει και ο κοκκινοκόκκινος συνασπισμός, δηλαδή συμμαχία της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, που κυβερνάει σε ένα ομόσπονδο κράτος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και έχει στο παρελθόν κυβερνήσει σε καναδυό ακόμα. Τέλος, έχουμε και τον κοκκινοκοκκινοπράσινο συνασπισμό, στη Θουριγγία, δηλαδή συνεργασία Αριστεράς-Σοσδημ-Πρασίνων. Βέβαια πρέπει να προειδοποιήσω ότι αυτά τα κόκκινα δεν είναι γνήσια, διότι συμμετέχουν σε κυβερνήσεις και λερώνονται και μετά στο πλυντήριο ξεβάφουν. Το μόνο γνήσιο κόκκινο με πιστοποίηση ISO είναι του ΚΚΕ που κάθεται φυλαγμένο στο σεντούκι και δεν χάνει τη φωτεινότητά του ούτε την καθαρότητά του.

Τα χρώματα τα εξαντλήσαμε και τόση ώρα που γράφω τα αποτελέσματα ελάχιστα έχουν αλλάξει, οπότε μπορούμε να κάνουμε μερικές πρώτες εκτιμήσεις αν και κυρίως εσάς θέλω να ακούσω.

Καταρχάς, ενώ και τα δυο κυβερνητικά κόμματα έπεσαν πολύ, υποστηρίζω ότι η ήττα είναι μεγαλύτερη για τους Σοσιαλδημοκράτες παρά για τη Μέρκελ. Τούτο, μεταξύ άλλων, επειδή το κόμμα του Σουλτς βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και επειδή η Μέρκελ είχε ανεβεί πολύ στις περασμένες εκλογές (τα ποσοστά της είναι σχεδόν σταθερά ως προς τις προπερασμένες.).

Οι Φιλελεύθεροι παίρνουν πίσω τα δανεικά των προηγούμενων εκλογών (στις προπροηγούμενες είχαν 14%), η Αριστερά έχει μικρή άνοδο, αν και αλλάζει αρκετά η σύνθεση της εκλογικής της δύναμης: κερδίζει στα δυτικά και στους νέους, χάνει στα ανατολικά και στους εργάτες. Μικρή άνοδο έχουν και οι Πράσινοι, αλλά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι οι γαλάζιοι, οι ακροδεξιοί της AfD, που έκαναν μια πολύ επιθετική και έξυπνη ισλαμοφοβική καμπάνια. Να σημειωθεί ότι πήραν αυτό το ποσοστό ενώ οι ηγέτες τους είναι μειωμένης αξιοπιστίας και σοβαρότητας άνθρωποι και το κόμμα τους πέρασε όχι λίγους εσωτερικούς κλυδωνισμούς τα προηγούμενα χρόνια.

Μια ερμηνεία είναι ότι ο Γερμανός ψηφοφόρος διέγνωσε σωστά την αποτυχία του πολυπολιτισμού και τον ισλαμικό κίνδυνο λόγω της αδυναμίας αφομοίωσης και γι’ αυτό ψήφισε το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε μαχητικά στην πολιτική ανοικτών θυρών της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα είχα να αντιπαρατηρήσω πως τον ξενοφοβικό λόγο τον προωθούσαν στη Γερμανία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και η Αριστερά, με τις προβληματικές δηλώσεις της Βάγκενκνεχτ -οπότε ο ψηφοφόρος, όταν βλέπει μια άποψη να επιδοκιμάζεται πανταχόθεν, δεν ειναι περίεργο αν προτιμήσει το γνήσιο τζιν, αν στραφεί στον αυθεντικό εκφραστή της.

Είναι πολύ δυσάρεστο που, ειδικά στη Γερμανία, βρίσκεται στην τρίτη θέση ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά βέβαια εμείς δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να κουνάμε δάχτυλο, διότι εμείς το ελληνικό ισοδύναμο της AfD, τον Λάος, τον βάλαμε όχι απλώς στη Βουλή αλλά στην κυβέρνηση από το 2011, και οι ιδέες του Λάος κυριαρχούν σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (Δεν είναι αντίστοιχο της AfD η Χρυσή Αυγή, η σκάλα του κακού έχει και πιο κάτω, το NPD, που έχει βγάλει μια έδρα στο Ευρ. Κοινοβούλιο και που όταν κατακάτσει η σκόνη θα μάθουμε τι ποσοστό πήρε χτες διότι προς το παρόν είναι στα Sonstiges-Λοιπά).

Η Αλτερνατίβα είναι τρίτη πανεθνικά και φαίνεται πως έρχεται δεύτερη στα ανατολικά ομόσπονδα κράτη (της πρώην DDR) υπερφαλαγγίζοντας την παραδοσιακά δυνατή εκεί Αριστερά. Αυτό δείχνει να επιβεβαιώνει τη θεωρία για συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ Αριστεράς και άκρας δεξιάς όσον αφορά τους ψηφοφόρους, θεωρία που έχει ακουστεί κατά κόρον στη Γαλλία όπου η Λεπέν σάρωσε στους εργάτες ψηφοφόρους. Εδώ θέλει λίγη προσοχή και να μην αφήνουμε την ιδεοληψία μας (πχ ότι για όλα φταίει ο… Στάλιν!) να θολώνει τη ματιά μας. Παρόμοια στροφή προς τα ακροδεξιά έχει συμβεί και σε χώρες όπου η κομμουνιστική αριστερά είναι ανύπαρκτη, όπως στην Αγγλία ή αδύνατη, όπως στη Σκανδιναβία.

Είναι πιο σωστό να πούμε ότι τα λαϊκά στρώματα, και ιδίως εκείνα που πληρώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης ή της ξέφρενης πορείας προς την ανταγωνιστικότητα, που μεταφράζεται σε ολοένα και χαμηλότερο μεροκάματο και ολοένα και περισσότερα κέρδη για τους χρυσοκάνθαρους, αυτά λοιπόν τα λαϊκά στρώματα, βλέποντας ότι η αριστερά αδυνατεί να τούς δώσει απαντήσεις, αναζητούν να τις βρουν στην ακροδεξιά. Και όσο η Αριστερά δεν έχει απάντηση σε αυτή τη δικτατορία των αγορών, δηλαδή του 0,1%, τα πράγματα εκεί θα πηγαίνουν.

(Από τις δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, με όποια αξία έχουν, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη δεξαμενή από την οποία άντλησε ψήφους η Αλτερνατίβα είναι πολίτες που δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές -δεν εννοώ 18ρηδες, αλλά πολίτες που είχαν απόσχει. Αυτό πρέπει να προβληματίσει. Και όπως είδα στον τοίχο φίλου στο Φέισμπουκ, το μεγαλύτερο ποσοστό της η Αλτερνατίβα το έπιασε στο Γκέρλιτς, την πόλη όπου είχαν οδηγηθεί οι Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες «αιχμάλωτοι-φιλοξενούμενοι» το 1916-18. Είναι συνοριακή πόλη, ακριβώς πάνω στα σύνορα με την Πολωνία και αυτό ασφαλώς επηρεάζει την ψήφο).

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και το καταθλιπτικό βάρος των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών χτυπημάτων σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Γερμανίας και της Δυτικής Ευρώπης γενικότερα. Επειδή ζω εδωγύρω και ταξιδεύω πολύ και βλέπω και συζητάω, κάθε τέτοια επίθεση είναι βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών -και από μια άποψη είναι ευτύχημα που μέσα σε τέτοιο βαρύ κλίμα η Αλτερνατίβα πήρε μόνο 13%. Οι δικοί μας εκ του ασφαλούς αντιδυτικοί σχεδόν επιχαίρουν κάθε φορά που ένας τρελαμένος αρχίζει να χτυπάει τυφλά κόσμο στη στάση του λεωφορείου, στο σουπερμάρκετ ή στη συναυλία -ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ να δω τις αντιδράσεις τους αν, ο μη γένοιτο, έχουμε ανάλογο περιστατικό στα καθ’ ημάς. (Γιατί, εμείς τι κάναμε; Οι Ισπανοί τι έκαναν; Ό,τι κι εσύ).

Κι αν δούμε τα γερμανικά αποτελέσματα από τη σκοπιά της Ελλάδας (ποιας Ελλάδας; του Λάτση ή του Μήτσου; ρωτάει ένας που έχει δίκιο, αλλά ας το προσπεράσουμε), φοβάμαι πως δεν είναι καθόλου καλά. Είτε το αντιπροσφυγικό μένος είτε η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα στην καμπούρα μας θα πέσουν. Αν πάρει Φιλελεύθερος το Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει φόβος να νοσταλγήσουμε τον δόκτορα Σόιμπλε -κι αν είναι και αρτιμελής ο νέος υπουργός δεν θα έχουν επιχειρήματα οι φωστήρες μας.

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν σημαντικά όσο κι αν ανανεώνω τη σελίδα. Ήδη εγραψα 1500 λέξεις,  δεν σας έκανα σοφότερους ασφαλώς, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας άποψη για τις γερμανικές εκλογές -ή έστω για τη Τζαμάικα.

 

147 Σχόλια προς “Από πού πάνε για τη Τζαμάικα;”

 1. Γς said

  Γκούτεν Μόργκεν

 2. Η Μέρκελ ετοιμάζεται βλέπω να ακολουθήσει πολιτική Σαμαρά: υιοθετώ την ατζέντα του ακραίου για να του πάρω τους ψηφοφόρους. Δεν δουλεύει.

  Το Pegida έχει χωθεί στην AfD;

  Α, και νομίζω είναι υπερβολική η αναφορά σε αντιδυτικούς που σχεδόν επιχαίρουν κλπ.

 3. Pedro Alvarez said

  Θα μπορούσαν να τους πουν, αντίστοιχα, «συνασπισμός ΑΕΚ» και «συνασπισμός καρπούζι»

  Προτείνω λατινοαμερικάνο βερσιόν : συνασπισμός Πενιαρόλ και συνασπισμός Φλουμινένσε.
  Άντε και στα καλά του NSDAP…

 4. gbaloglou said

  Φτάνοντας σπίτι χθες στις 7+ε άνοιξα τηλεόραση (ΑΝΤ1) και άκουσα, εντός δευτερολέπτων θα έλεγα, την εξωφρενική είδηση ότι ο Ερντογάν έδωσε γραμμή στους Τουρκογερμανούς να ψηφίσουν AfD — μια είδηση που δεν ξαναείδα πουθενά (;;;)

  Άλλη έκπληξη το ποιόν της αρχηγού του AfD: ομοφυλόφιλη με σύντροφο εκ Σρι Λάνκα, άντε καλή βδομάδα! 🙂

 5. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα, καλή βδομάδα!

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχολια!

  2 Ναι. Αρχικά η AfD ηταν συνασπισμός ευρωσκεπτικιστών οικονομολόγων, αλλά τους καπέλωσε η Pegida.

 7. Pedro Alvarez said  http://vignette2.wikia.nocookie.net/uncyclopedia/images/a/a0/AnAverageSizedjointinJAMAICA.jpg/revision/latest?cb=20110304024110

 8. Afalos said

  Λεξιλογικό ενδιαφέρον: νοτ ντιτέκτεντ
  Σπόντα στο ΚΚΕ χωρίς επίκαιρο προφανή λόγο: ντιτέκτεντ

 9. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
  Τὸ Σαντιάγο, Ἅγιος Ἰάκωβος στὰ καθ᾿ ἠμᾶς, μεταφράζεται σὲ Σαίντ Τζαίημς στὰ Ἐγγλέζικα. Μὴπως ἔπαιξε κι αὐτὸ κανὲνα ρόλο στὴν ὀνομασία τῆς Τζαμάικας;

  Νικοκύρης ἔγραψε: » οι Γερμανοί ως γνωστόν δεν έχουν φαντασία. Επίσης δεν έχουν καρπούζια, ούτε ΑΕΚ άλλωστε. »

  Ἔχουν ὅμως (κιτρινόμαυρη) Μπορούσια Ντόρτμουντ. 🙂

 10. Pedro Alvarez said

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  7 Ε, με τέτοιον τίτλο, κάποιος θ΄αναφερόταν και στο μπάφρουμ.. 🙂

 12. cronopiusa said

 13. maik73 said

  Ο (εμμονικός με τη σωστή απόδοση της προφοράς ξενικών κύριων ονομάτων) αθλητικός συντάκτης Αλέξης Σπυρόπουλος, την έχει γράψει «Τζαμέικα» την Τζαμάικα σε άρθρο του (26η σειρά) http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/247949/o-paok-synerizetai-san-paoktsis

 14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @8 Δε νομίζω Δημήτρη, ήδη από την εποχή της ανακάλυψής της στο ημερολόγιο καταστρώματος του Κολόμβου αναφέρεται ως Γιαμάγε, όπως το κατέγραψαν οι Ισπανοί, τλχστ έτσι το αποδίδει στα ελληνικά ο μεταφραστής (εκδ. Αίολος). Καλημέρα. Όλα καλά?

 15. atheofobos said

  Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι αποκλείεται το SPD συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού όχι μόνο λόγω της φθοράς που έχει υποστεί αλλά και γιατί τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το AfD!

 16. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  9 Κι εγώ το είχα σκεφτεί αυτό, αλλά… 14

  8 Το λεξιλογικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στη γερμανική εκλογική ορολογία και στην ετυμολογια της Τζαμάικας. Αφορμή για τη σπόντα ως προς τη στάση του ΚΚΕ είναι η αναφορά σε συμμετοχή αριστερών κομματων στην κυβέρνηση, την οποία το ΚΚΕ αποτάσσεται, όχι χωρις επιχειρήματα πρέπει να πω.

 17. gpoint said

  Τζαμάικα χωρίς Μπελαφοντε είναι σαν φαντάρο που δεν έχει σπίρτα… από τα καλύτερα εβερ τραγούδια

 18. gpoint said

 19. spiral architect 🇰🇵 said

  Γαμάουα!
  (συνειρμικά διαβάζοντας το κείμενο)

  Πάντως δεν τους βλέπω να πολυνοιάζονται για την άνοδο της ακροδεξιάς, όσο και να κάνουν τους κροκόδειλους οι διάφοροι φυτευτοί σωτήρες. Αντίθετα, αυτή η άνοδος θα είναι ένα όχημα που θα σπρώξει την Ευρώπη (που όλοι αγαπάμε) 😛 σε πλέον αντεργατικές και συντηρητικές θέσεις και, πιστέψτε με, αυτή την άνοδο τη θέλουν πολύ.

  Ο Στάλιν και ο Ζούκωφ θα’ χουν φέρει δυο-τρεις γύρες στους τάφους τους. 😦

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

 20. spiral architect 🇰🇵 said

  @15: Σωστά, αν στο κυνοβούλιο τους ισχύει ότι ισχύει και εδώ. 😉

 21. cronopiusa said

 22. spiral architect 🇰🇵 said

  Για τη Τζαμάικα η γενιά μας ξέρει μόνο τα ρούμια και τα καλά τα τρίφυλλα που υμνούσε ο μακαρίτης ο Μπομπ. 😦

 23. gkazakou said

  Το ξέρεις ότι εμείς οι Γερμανοί που δήθεν δεν έχουμε χιούμορ ονομάζουμε Πλυντήριο (Waschmaschine) το κτήριο της κανκελαρίας ;

 24. cronopiusa said

 25. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @14. Γειά σου, φίλε. Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἄμεση καὶ τεκμηριωμένη ἀπάντηση. Μπορεῖ νὰ μὴν διέπραξα πορτοκαλισμό, ἀλλὰ μὲ γλίτωσες ἀπὸ μιὰ παπαρετυμολογία.

  Ὅσον ἀφορᾶ στὸ πόδι μου, τρέχω σὲ γιατροὺς γιὰ νὰ πάρω γνῶμες γιὰ τὰ περαιτέρω. Θὰ τὰ ποῦμε καὶ κατ᾿ ἰδίαν μόλις λασκάρω.

 26. sarant said

  23 Δεν το ήξερα. Με ποιαν ακριβώς σημασία «πλυντήριο»;

 27. cronopiusa said

 28. (23) Και πριν από την επανένωση ονόμαζαν Das brennende Geheimnis (το φλέγον μυστικό) το κτίριο του Ράιχσταγ στο Δ. Βερολίνο, που είχε ανοικοδομηθεί με μεγάλο κόστος χωρίς να είναι σαφές σε τι θα χρησίμευε.

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  @26: Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα καλύτερα πλυντήρια είναι γερμανικά. Μέχρι μια δεκαετία αντέχουν. Μετά ξαναβάζεις το χέρι στην τσέπη και παίρνεις κορεάτικο.
  (καθένας με τον πόνο του) 🙄

 30. Avonidas said

  Κι αν δούμε τα γερμανικά αποτελέσματα από τη σκοπιά της Ελλάδας (ποιας Ελλάδας; του Λάτση ή του Μήτσου; ρωτάει ένας που έχει δίκιο, αλλά ας το προσπεράσουμε), φοβάμαι πως δεν είναι καθόλου καλά. Είτε το αντιπροσφυγικό μένος είτε η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα στην καμπούρα μας θα πέσουν. Αν πάρει Φιλελεύθερος το Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει φόβος να νοσταλγήσουμε τον δόκτορα Σόιμπλε

  Πώπω, ναι, δε θα μας δινουν πια βερεσέδια*, τι συμφορά! Ζήτω ο Κεϋνσιανός! 😛

  *από αυτά που τα πληρώνεις 7 γενιές σερί

 31. LandS said

  α) #19 για το «γαμάουα»
  Στα νάιντιζ είχα ακούσει από τα παιδιά μου τη λέξη «τζάμι» σαν επιφώνημα για κάτι ενθουσιαστικά καλό. Μέχρι να πάνε Λύκειο το επιφώνημα είχε αντικατασταθεί από το «Τζαμάικα».

  β) Υπάρχει στο Κουίνς της Νέας Υόρκης γειτονιά που λέγεται Τζαμάικα με πολλούς κατοίκους ελληνικής καταγωγής σα την Αστόρια – στο Κουίνς και αυτή. Δεν ξέρω αν οι ομογενείς μας εκεί εννοούν «στα Τζαμέικα» ή «στη Τζαμάικα» όταν λεν Τζαμέικα.

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  @29 συνέχεια: Και για να το σοβαρέψουμε, αν δεν κάνεις λόμπινγκ με τις κυβερνήσεις (που πρακτικά στον καπιταλισμό χρειάζονται μόνο για να νομοθετούν) δεν γίνεται δουλειά. Επί παραδείγματι, το dieselgate για να στηθεί έπρεπε να έχει τη συγκατάθεση και την μετέπειτα νομοθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης. Ποια ήταν η νόρμα που ψήφισαν; Μαζί με διάφορα άλλα σχετικά, νομοθέτησαν τη μέτρηση των καυσαερίων μέσω του υπολογιστή του αυτοκινήτου, κάτι που βόλευε τη VW, ούτως ώστε να διαλαλεί ότι είναι «πράσινη» και ταυτόχρονα ότι έχει επιδόσεις με ελάχιστη κατανάλωση. Το παραμύθι σταμάτησε και το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, όταν κάποιοι στο Αμέρικα έχωσαν ένα τσουνί μέτρησης καυσαερίων στην εξάτμιση του ντίζελ Πασάτ, σύγκριναν τις τιμές που τους έδινε ο υπολογιστής του αυτοκινήτου, είδαν τις διαφορές και τους έβγαλαν στα μανταλάκια.

 33. Avonidas said

  Δεν είναι αντίστοιχο της AfD η Χρυσή Αυγή, η σκάλα του κακού έχει και πιο κάτω, το NPD

  Βλέπω, όσο συνεχίζεται η κάθοδος της Ευρώπης στα σκατά, τόσο βάζουμε νερό στο κρασί μας και λέμε τους ακροδεξιούς ακροδεξιούληδες. Ώσπου στο τέλος θα μας καταφτάσει ο νέος Χίτλερ και θα μας φαίνεται κυριλέ, διότι δεν θα έχει περιβραχιόνιο με τη σβάστικα και ξυρισμένο κεφάλι (ούτε κι ο Χίτλερ είχε. Ούτε κι ο Μιχαλολιάκος, εδώ που τα λέμε), κι ας στέλνει τον κόσμο στο φούρνο.

  Μην ξεχνάμε ότι εδώ η ΧΑ την υποστήριξή της την πήρε επειδή υποσχόταν να «ξεβρωμίσει τη χώρα» από τους μετανάστες και να ρίξει ξύλο στους «προδότες» βουλευτές. Οι σβάστικες και οι νεοναζιστικές σάλτσες δεν είναι το θέμα, ούτε κι ο λόγος που τσιμπάνε οι λαϊκές τάξεις.

 34. alsatiancousin said

  @4 Καμία έκπληξη. Στην Αυστρία, στην Ολλανδία και προσφάτως στη Γαλλία, και την Αγγλία οι ακροδεξιοί τονίζουν (με αρκετή δόση υποκρισίας) την αγάπη τους στον γκέι ακτιβισμό και παρουσιάζονται ως οι τελευταίοι «προστάτες της δυτικής ελευθεριότητας». Δυστυχώς αρκετά ΛΟΑΤ άτομα τσιμπάνε, ειδικά βλέποντας όσα γίνονται εις βάρος των ομοφυλοφίλων στις ισλαμικές χώρες…

  Οι Κύπριοι (τουλάχιστον στο ΡΙΚ) 🙂 λένε ακόμα «Ιαμαϊκή(ν)». Ο Νικοκύρης ίσως ξέρει κάτι παραπάνω όταν λέει ότι εκείνη την «εποχή … προφανώς επικρατούσε η ανόητη άποψη ότι ο φθόγγος τζ δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα». Νομίζω, όμως, ότι έπαιξαν μεγάλο ρόλο και οι λατινικοί ή ιταλικοί χάρτες στη διαμόρφωση των νεοελληνικών ονομασιών της Δυτικής Ευρώπης και του Νέου Κόσμου / σύγχρονων χωρών, όπου J = I (Ι-απωνία, Ι-ένα, πρβλ. ακόμα και τα «περίεργα» Βασιλεία, Κολωνία, Λουκέρνη κτλ).

 35. LandS said

  32 Δεν έχεις δίκιο. Όταν φτιάχνουν για τις ΗΠΑ τα φτιάχνουν με βάση την εκεί νομοθεσία για το τι επιτρέπεται να κυκλοφορεί. Δεν κυκλοφορεί ίδιο αμάξι με το εδώ στην Αμερική. Και μπορεί να κοροϊδεύουν (αν κοροϊδεύουν) τους εαυτούς τους με τέτοια παραθυράκια, αλλά δεν είναι δυνατό να σκέφτηκαν «έλα μωρέ αν μας πιάσουν θα πούμε ότι τηρούμε τους Γερμανικούς κανονισμούς». Επίτηδες το έκαναν.

 36. Στα τελευταία νέα: αντίθετα με τη Λεπέν που προβάλλει ένα πιο μετριοπαθές στυλ και παρότι έχασε στις εκλογές έδιωξε τον πιο σκληροπυρηνικό συνεργάτη της, η Πέτρι παρότι κέρδισε… έφυγε η ίδια. WTF? που λένε και οι νεολαίοι.
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500163826

 37. Stella said

  #31#
  Στην Τζαμαικα, στο Κουινς, βραδυ δεν κυκλοφορεις.(ομοιοκαταληξια).
  Στο σταθμο, μετεπιβιβαζεσαι για το τρενο προς το αεροδρομιο Κεννεντυ.
  Στα περιξ, τα περιφερειακα δικαστηρια, η υπηρεσια μεταναστευσης και λοιπα του Δημοσιου.
  Συνηθως, μονον εγχρωμους συναντας. Δυσκολο μερος.
  Οσοι ελληνες εφυγαν απο Αστορια, το μετανοιωσαν.

 38. Θρασύμαχος said

  Τζαμάικα έχει και το Σλέσβιγκ-Χολστάιν https://de.wikipedia.org/wiki/Kabinett_Günther

 39. (Γιατί, εμείς τι κάναμε; Οι Ισπανοί τι έκαναν; Ό,τι κι εσύ).

  Οι Ισπανοί κατέκτησαν κάποτε την Ανδαλουσία και έκαναν μια πλήρη θρησκευτική εκκαθάριση, της Ιεράς Εξετάσεως βοηθούσης στα τελειώματα… Και αυτή παλιά ιστορία δεν έχει διαγραφτεί από τη συλλογική μνήμη των μουσουλμάνων.

  Επίσης, δεν υπάρχει κεφάλαιο στο Κοράνι που να επιγράφεται «Οι Ισπανοί» και να δίνεται η ευλογία του Αλλάχ για τις μελλοντικές τους νίκες. 🙂

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @33 Έτσι. Ο Καρατζαφύρερ δεν ήτανε που στο ιδρυτικό συνέδριο του Λάος καλωσόρισε «τους αγωνιστές τα παλληκάρια της ΧΑ» που είχανε πάει για χαιρετισμό?

 41. LandS said

  37 Κρίμα γιατί μέχρι και τη δεκαετία του 70 άκουγα πολύ καλά λόγια από όσους είχα γνωρίσει από εκεί.

 42. Stella said

  Αυτη η «Τζαμαικα» του Χαρυ Μπελαφοντε, ποσο μου μοιαζει με τη μελωδια του «Ανεβηκα στην πιπερια».
  Λες να εφτασε και εκει στα μακρυνα το συρτο-καλαματιανο.Γιατι οχι, τοσοι ναυτικοι,.
  Εξαλλου ο Χαρης εχει τραγουδησει και «Σηκω , χορεψε, κουκλι μου..νιναναι, γιαβρουμ» με την Μουσχουρη.
  Στο γιουτουμπακι ολα.

 43. LandS said

  36 Όταν η Μέρκελ λέει θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους του AfD και θα φτιάξουμε σταθερή κυβέρνηση, η Μέρκελ θα ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους του AfD και θα φτιάξει σταθερή κυβέρνηση.

 44. spiral architect 🇰🇵 said

  @35: Μικροδιαφορές στις προδιαγραφές και στα αποδεκτά όρια καυσαερίων υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, αλλά αν οι δοκιμές τύπου και κυρίως σειράς και οι μετρήσεις καυσαερίων έγιναν μέσω του υπολογιστή του αυτοκινήτου ήταν υποχρεωμένοι (στις ΗΠΑ) να τις δεχτούν. Το ότι μετά έπαιξε σκοπιμότητα στην ταυτόχρονη μέτρηση (απ’ ευθείας και μέσω του υπολογιστή) και στην ανακοίνωσή τους από τις ΗΠΑ έγκεινται στην (ενδοκαπιταλιστική) κόντρα ευρωπαϊκής και αμερικάνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο στυλ, «ε, όχι και η Shelby είναι χειρότερη από το Audi R8» ξερωγώ.

 45. cronopiusa said

 46. ΣΠ said

  Εγώ τη Τζαμάικα την έμαθα στη Γεωγραφία του σχολείου ως Ιαμαϊκή

  Και το Ρίο ντε Τζανέιρο ως Ρίο Ιανέιρο.

 47. sarant said

  31 Αυτά δεν τα ήξερα

  33 Ξέρεις εσύ να έχει βίαιη δράση η AfD; Δεν έχει.

  36 Δεν ξέρω αν ο Φιλιππό ήταν σκληροπυρηνικός, πιο πολύ για σουβερενιστή τον είχα και με αριστερές πινελιές. Αλλά έχασε στους εσωκομματιούς καβγάδες.

  40 Ενώ υπάρχει οι Ρωμαίοι για τους Βυζαντινούς.

 48. LandS said

  45 Όταν το αμάξι ήταν σταματημένο η μέτρηση του υπολογιστή του και αυτής με το καβλιτζέκι ήταν ίδιες. Εκεί ήταν η απάτη. Δεν είχε να κάνει με τις διαφορές (μικρο ή όχι) στα όρια μεταξύ των δύο χωρών. Όταν γύρναγαν οι τροχοί αναλάμβανε το λογισμικό και έδινε εντολή να δείχνει μειωμένους του ρύπους στην οθόνη από τη πραγματικότητα .
  Και κοίτα, όταν λέει η νομοθεσία ότι πρέπει να υπάρχει ένδειξη ρύπων από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου στην οθόνη πληροφοριών δεν το κάνει για πλάκα, αλλά για να μου αφαιρέσει την δικαιολογία «όταν το πέρασα από ΚΤΕΟ ήταν μια χαρά, τώρα θά ‘γινε». Τώρα το βλέπω και [πρέπει να] παίρνω τα μέτρα μου.
  Ούτε επιτρέπονται τα μπάι πας των μετρητών. Ακόμα και στην Γερμανία της Φολκσβάγκεν.

 49. Να βάλουμε και την ωραία φωτογραφία («ΧΑΙΡΕΤΕ») από την υποδοχή των Ελλήνων αιχμαλώτων – φιλοξενουμένων στο Γκέρλιτς:

 50. cronopiusa said

  Απίστευτη ατάκα από τη Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Ο Σουλτς «Τον ήπιε τελείως»!

 51. spiral architect 🇰🇵 said

  @51: Βρήκε άντρα η Μισέλ και λύθηκε η γλώσσα της! 😀

 52. Theo said

  @40,48:
  Ναι, αλλά σήμερα οι Άραβες ονομάζουν Ρουμ τους Ορθόδοξους της Μέσης Ανατολής. Οι Ελλαδίτες είμαστε Γιουνάν γι αυτούς. Έτσι το θελήσαμε, άλλωστε. ☺

 53. spiral architect 🇰🇵 said

  … και φυσικά δεν έχει άδικο.

 54. ΑΚ (ο) said

  Τζαμάουα.
  Ίσως η λέξη τζάμι, με την έννοια του μια χαρά, ωραίο, καλή φάση, έχει προσθέσει και λίγο από Τζαμάικα για να δώσει και μια χροιά άνεσης, αφού η Τζαμάικα φέρνει στο νου χρόνο που περνά πιο αργά. Αν όχι είμαι εντελώς εκτός θέματος.

  Τζαμάικα (Σέξπυρ)

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξαίνω διάφορα μαλλιά αλλά δε σας χάνω. Το μυρίστηκα απ΄το βράδυ π΄ακούστηκε η Τζαμάικα πως θα το έχουμε στο νήμα! Καλά πάω 🙂

  «Όποιος ονειρεύεται Βαϊμάρες να είν΄ετοιμος και για Στάλινγκραντ »
  (νωρίτερα απ΄το ράδιο ή στο 105.5 ή στο 88.6. Περπατώ κι ακούω…)

 56. spiral architect 🇰🇵 said

  @49: Στην τελική για να κάνουν αυτό (μέτρηση μέσω του υπολογιστή) έπρεπε να τυποποιηθεί και ταυτόχρονα να νομοθετηθεί από το κυνοβούλιο. Τα υπόλοιπα (παραποίηση λογισμικού) ήταν δουλειά της VW.
  Θέλει δυο για το ταγκό. 😉

 57. sarant said

  50 Κάποτε κάτι θα γράψουμε κι εδώ.

 58. Παναγιώτης Κ. said

  Πως συμβαίνει η ακροδεξιά να ανεβάζει τη δύναμή της όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και αλλού θα μπούμε στον κόπο να το εξετάσουμε;
  Εννοείται ότι πρέπει να το εξετάσουμε απροκατάληπτα και ενδεχομένως με καινούργια αναλυτικά εργαλεία αφού με τα προηγούμενα το μόνο που πετυχαίνουμε είναι η καλλιέργεια της αυταρέσκειας ότι «τα είπαμε καλά».
  Τα ακροδεξιά κόμματα φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται καλύτερα τις διαθέσεις μιας μερίδας πολιτών και αρθρώνουν το λόγο τους με βάση αυτές τις διαθέσεις.
  Από την άλλη, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μάλλον ενδιαφέρονται για την αναπαραγωγή τους, ακολουθώντας έναν εύκολο δρόμο. Όποιος έχει αντίθετη άποψη τον βαφτίζουν ακροδεξιό ή νεοφιλελεύθερο ή φασίστα ή σταλινικό και δεν ξέρω τι άλλο ακόμη. Είναι πράγματι ένας βολικός τρόπος για να αποφύγουμε την λύση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και να βάζουμε απαξιωτικές ταμπέλες για να ευνοείται το παιχνίδι της αναπαραγωγής που έγραψα πριν.
  Η λύση των προβλημάτων έχει κόπο τον οποίο, αποφεύγει να επωμισθεί το πολιτικό προσωπικό.

 59. gbaloglou said

  34 Δεν το γνώριζα, πολύ ενδιαφέρον

 60. Alexis said

  #31: Παλιότερο πρέπει να είναι το «τζάμι» και μάλλον φανταρίστικης προέλευσης.
  «Θα κάνεις τα μαγειρεία τζάμι!» φώναζε ο αρπαγμένος μονιμάς στον φουκαρά αγγαρειομάχο «ταψίαρχο» 🙂

  #52: Βρήκε άντρα; Και το λες έτσι απλά και άνετα; Όλους εμάς τους ανώνυμους θαυμαστές δεν μας σκέφτεσαι;

 61. cronopiusa said

 62. ΣΠ said

  Κουίζ:
  Ποιο κόμμα αφρικανικής χώρας έχει για χρώματά του τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικας;

 63. spiral architect 🇰🇵 said

 64. Avonidas said

  #63. Η Nambia, με πρωτεύουσα το Covfefe 😛

 65. spiral architect 🇰🇵 said

  Ευτυχώς που το Ράιχσταγκ έχει σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης:

 66. cronopiusa said

 67. Παναγιώτης Κ. said

  @31. Ισχύει αυτό που έγραψες ότι στην Τζαμάικα υπάρχουν πολλοί Έλληνες.
  Έχω φίλους που μένουν σε αυτή την περιοχή. Την προφέρουν Τζαμέικα.

 68. cronopiusa said

  Iraqi Kurdistan in historic independence vote

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι αποκαλούν την ακροδεξιά «ριζοσπαστική δεξιά». Κεφαλοθραυστική δεξιά θα ήταν ακριβέστερο. Ευφημισμοί και πολιτική ορθότητα, μην τυχόν και παρεξηγηθούν οι ψηφοφόροι της, οι οποίοι δεν είναι φασίστες και ρατσιστές, όχι, απλώς ρίχνουν ψήφο διαμαρτυρίας. Και η αριστερά συνεχίζει να ομφαλοσκοπεί, να αμηχανεί και να μεριμνεί για την ιδεολογική της καθαρότητα.

 70. gpoint said

  # 29

  Πλυντήριο AEG και ψυγείο General Electric συμπλήρωσαν 35ετία συνεχούς χρήσης και συνεχίζουν ακάθεκτα

 71. Πέπε said

  @43:
  Φοβερή ταύτιση!! (Μάλλον τυχαία βέβαια, αλλά πράγματι υπάρχει μια ομοιότητα προφανής μεν, όταν σ’ την επισημάνουν, καθόλου προφανής δε όταν απλώς ξέρεις τα δύο τραγούδια, το καθένα σε άλλο κουτάκι του μυαλού σου)

 72. Christos said

  https://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fimages.huffingtonpost.com%2F2017-09-23-1506159301-1983798-HP_Demokratiedilemma-thumb.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.de%2F&docid=rhueGgiqcrdLHM&tbnid=5UjE1UImmq_4FM%3A&vet=10ahUKEwiQlfqXrMDWAhXCApoKHfIcA9IQMwhHKBEwEQ..i&w=550&h=403&hl=en&bih=1059&biw=2144&q=deutsche%20wahl%202017%20cartoon&ved=0ahUKEwiQlfqXrMDWAhXCApoKHfIcA9IQMwhHKBEwEQ&iact=mrc&uact=8

  Ισχυει γενικοτερα…

 73. Christos said

  Ισως με τη δευτερη να βγει..

 74. atheofobos said

  Το τραγικό στις γερμανικές εκλογές δεν είναι ότι 1.070.000 εφυγαν από το κόμμα της Μέρκελ και πήγαν στους ακροδεξιούς, αλλά το ότι 430.000 πήγαν σε αυτό από την αριστερά, ενώ αντίστοιχα από τους πράσινους μόνο 40.000!
  http://www.iefimerida.gr/news/364790/germanikes-ekloges-oi-akrodexioi-alieysan-psifoys-akomi-kai-apo-tin-aristera-mono-apo

 75. Θεοδώρα said

  Γειά σας, ήθελα να ρωτήσω αν η «κυβέρνηση Τζαμάϊκα» ως φράση δημιουργήθηκε τώρα – με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ή έχει ξαναχρησιμοποιηθεί? Πάντως είδα τη φράση το πρωί σε σάϊτ και δεν κατάλαβα τίποτα και μου λύσατε άμεσα την απορία !!!

 76. sarant said

  63 Μια χώρα που έχει κατά καιρούς πρωθυπουργό με επώνυμο που θυμίζει το όνομα της χώρας 😉

  76 Το λέω και στο άρθρο, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ξανά και έχει υπάρξει τέτοια κυβέρνηση στο Σάαρ.

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τζαμάικα και ο.κέικ -πολύ ωραία -ωραία,τ΄ακούω απ΄τους νεολαίους μου.

  Smile Jamaica

 78. Πέπε said

  > > Όμως εδώ δεν κάνουμε γεωγραφία, λεξιλογούμε

  Ντάξει, δεν το λες και πολύ λεξιλογικό το σημερινό άρθρο, αλλά ας λεξιλογήσουμε πάντως και λίγο:

  Εμένα αυτό το λεκτικό χιούμορ (λογοπαίγνια, υβριδικά ονόματα τύπου Ολανδρέου και Μερκοζί, τώρα αυτό με την Τζαμάικα κλπ.) μου φαίνεται όχι απλώς κρύο και άτοπο αλλά και λαϊκίστικο. Και καλά, μπορούμε να αποβάλουμε για λίγο τη σοβαροφάνειά μας ακόμη κι όταν μιλάμε για σοβαρά πράγματα. Μα δεν έχεις από τη μια σοβαροφάνεια κι από την άλλη σοβαρότητα, έχεις από τη μια σοβαρότητα μορφής (με ή χωρίς σοβαρότητα περιεχομένου) κι από την άλλη γελοιότητα μορφής (πάλι, ανεξαρτήτως περιεχομένου).

  Μοιάζει να ξεκίνησε από απεγνωσμένους δημοσιογράφους που είχαν εξαντλήσει κάθε μέσο να τραβήξουν την προσοχή, και να γενικεύτηκε σε μόδα.

 79. ΣΠ said

  77α
  Δεν είμαι σίγουρος αν εννοείς την Κένυα, αλλά δεν είναι αυτή η χώρα. Άλλωστε η ερώτηση είναι για πολιτικό κόμμα. Και να δώσω μια βοήθεια, το κόμμα αυτό είναι στην κυβέρνηση της χώρας.

 80. ΣΠ said

  Νομίζω ότι αυτή η μόδα ξεκίνησε από την Αμερική, κυρίως από τον χώρο της διαφήμισης. Εκεί συνηθίζεται η παραγωγή νεολογισμών με συμφυρμό (infotainment, telethon) και με απόδοση νέων εννοιών σε παλιές λέξεις. Έτσι επιτυγχάνουν να εντυπωθεί ο όρος στους καταναλωτές.

 81. nessim said

  πλυντήριο! πολύ ταιριαστο όνομα για την «αρχιτεκτονιά» του κοινοβουλίου:

 82. nessim said

  το κτίριο της καγκελαρίας μάλλον

 83. Νίκος Κ. said

  Επίσης ανησυχητική (μαζί με την άνοδο των ακροδεξιών) είναι και η (επ)άνοδος των νεοφιλελεύθερων του FDP σε διψήφια ποσοστά. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί του ακροδεξιού κινδύνου, με τη μισανθρωπική ιδεολογία που διασπείρουν (βοηθούντων και των ΜΜΕ).

 84. Pedro Alvarez said

  African national Congress en Africa de Sur

 85. Tah ala tahalasa said

  Η σοσιαλδημοκρατία επίσης περνά την Ευρωπαϊκή της κρίση. Ίσως επειδή ο καπιταλισμός έφτασε σε τέτοια επίπεδα που την ξεπέρασε; Δεν ξέρω λέω..
  Κατά τα λοιπά διάφοροι χρήστες κατακεραυνώνουν τους Γερμανούς νεοναζί την ώρα που προσεύχονται να πέσει η ΧΑ λόγω πόλωσης κ να πάρει της ψήφους ο Κυριάκος. Για οριστικές λύσεις κουβέντα.
  Φαίνεται πως κάτι οι ντεμί σοσιαλδημοκράτες κάτι ο ψυχρός πόλεμος κάτι που είμαστε άνθρωποι κι ως εκ τούτου μαλάκες δεν το έχουμε μάθει ακόμα το μάθημα καλά. Στην ίδια τάξη λοιπόν και διάβασμα για νέες εξετάσεις αν βρεθεί ανοιχτό το σχολείο της ευρωπαϊκής ευημερίας. Αν όχι να ετοιμάζεστε όσοι μείνετε ξωπισω. Εγώ πάω Τζαμάικα με τη φαμίλια.

 86. Pedro Alvarez said

  Γεωμετρικό πρόβλημα: Ο λόγος των πλευρών της Τζαμάικα φλαγκ είναι 2:1
  Να βρεθούν τα ποσοστά-εμβαδον πρασίνων και Μέρκελ

 87. Τζαμάικα
  και το νέο υλικό (από βιτρικό οξύ) με βάση το τζάμι,
  όπως
  Φορμάικα
  (από φορμικό οξύ)

 88. ΣΠ said

  85
  Σωστός!

 89. Οι συνεργασίες από τα 60ς και ανά πρωθυπουργό σε ινφογκράφικ:

 90. … Ιαμαϊκή …

  Ήταν και η Νέα Υερσέη, όπως και ο θρυλικός ιαγουάρος, που χρησιμοποιείται ακόμα χαριτολογώντας όταν πρόκειται για την ομώνυμη μάρκα αυτοκινήτων.

 91. Pedro Alvarez said

  Κι ο Ιαβέρης, κι η Ιάβα, και οι Ιακωβίνοι και οι Ιαχωβάδες

 92. Pedro Alvarez said

  Και η υάρδα ,δήαρ Ουάτσον!

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  70. Μεριμνεί; Πω, ρε φίλε, βγάζει μάτι…Μεριμνά, βέβαια.

 94. Γιάννης Ιατρού said

  90: FDP, ένα κόμμα που με πάνω-κάτω 7-8% ±3-4% καταφέρνει 40-50 χρόνια τώρα να είναι σχεδόν πάντα στην κυβέρνηση!

 95. sarant said

  80 Nαι, αυτήν εννοούσα, και έκανα λάθος.

 96. Και όμως, τουλάχιστον για ό,τι αφορά τα φρούτα, έχουν φαντασία και μάλιστα με προτίμηση στα εξωτικά.
  Υπάρχει και ο κυβερνητικός συναστισμός – ακτινίδιο (KIwi-Koalition), δηλαδή σαν τη σάρκα του εύγευστου φρούτου – πράσινη με μαύρα σπόρια. Πράσινος Πρωθυπουργός με τους Χριστιονδημοκράτες ως ελάσσονα εταίρο.
  Θυμίζω ότι η Ομοσπονδία έχει Καγκελλάριο, δύο Βουλές (Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και Θεμελιώδη Νόμο, ενώ οι ομόσπονδες χώρες έχουν Πρωθυπουργούς, από μία Βουλή και Συντάγματα
  Και μάλιστα το ακτινίδιο άρχισαν να το καλλιεργούν σε πολύ μεγάλη ομόσπονδη χώρα, στην ωραία Βάδη-Βυρτεμβέργη, χώρα ποιητών, στοχαστών, του Μέλανος Δρυμού και των Σουαβών ή Σβάμπων (Schwaben), με τη διάλεκτό τους, τις παραξενιές τους, το ιδιόμορφο χιούμορ, την θρυλούμενη τσιγκουνιά και κυρίως την ξεροκέφαλη νοοτροπία. Έτσι λένε οι Βόρειοι Γερμανοί, που τους θεωρούν ως κάτι αντίστοιχο των «Βλάχων» σε μας, σε πείσμα του γεγονότος ότι είναι η πατρίδα του Σίλλερ του Έρνστ Μπλοχ.
  Για την ιστορία αυτού του εξωτισμού: Η χώρα του ακτινίδιου παραδοσιακά είχε σταθερή και συνεχή Χριστιανοδημοκρατική πλειοψηφία και αδύνατη Σοσιαλδημοκρατία. Αυτό αναποδογύρισε το 2011, όταν το άθροισμα Πράσινων και SPD απέκτησε την πλειοψηφία και έκανε πρασινοκόκκινη κυβέρνηση – με Πράσινο πρωθυπουργό και SPD ως ελάσσονα εταίρο. Αυτό ήταν το καρπούζι, αλλά χωρίς μαύρους σπόριους μέσα.
  Στις επόμενες εκλογές (2015) το άθροισμα αυτό δεν επαρκούσε, διότι άν και ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο οι Πράσινοι ως ισχυρότερο κόμμα μειώθηκαν οι Σοσιαλδημοκρατικές ψήφοι. Έτσι, η μόνη αριθμητική δυνατότητα ήταν το πράσινο ακτινίδιο με τους μαύρους σπόρους, ή όπως λένε στη Γερμανία, «το μεγάλο κόμμα-κυβερνητικός εταίρος κάνει τον μάγειρα και το μικρό τον σεβιτόρο».

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  59. Τα μεγάλα ποσοστά της ακροδεξιάς-φασιστοδεξιάς συνδέονται με την αύξηση της ανεργίας, της φτωχοποίησης, των προσφυγικών ροών, με την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας. Οι ακροδεξιοί ανέκαθεν απευθύνονται στο θυμικό, ποτέ στη λογική. Με μερικές λαϊκίστικες, όσο και ανατριχιστικές μπούρδες, υπόσχονται λύσεις, που, αν κληθούν να τις εφαρμόσουν, τότε θα είναι πολύ αργά για όλους μας. Τα κυβερνητικά κόμματα δεν μπορούν να βρουν ουσιαστικές λύσεις, αφού δεν είναι διατεθειμένα να συγκρουστούν με τα συμφέροντα που είναι υπεύθυνα γι’ αυτά τα προβλήματα.

 98. Παρέλειψα σημαντικά πνευματικά τέκνα της Βάδη-Βυρτεμβέργης και την αδίκησα.
  Χέρμαν Έσσε, Φρίντριχ Σέλλινγκ, Μαριελουίζε Κάσνιτς, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ – απο την πλευρα της μητέρας του Σοφίας («Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, είμαι απ’ τους Mέλανες Δρυμούς. Η μάνα μου στις πολιτείες μ’ έφερε», αλλά με Βαυαρό πατέρα.
  Και βέβαια είναι έγκλημα να παραλείψουμε τον τρισμέγιστο αίλουρο των δικτύων Όλιβερ Καν, γέννημα θρέμμα της Καρλσρούης.

 99. sarant said

  97 Και ιδιόρρυθμος πράσινος στην πρωτεύουσα της Μερσεντές

 100. 100. Η χώρα των Σβάμπων ήταν το ισχυρότερο προπύργιο των Πράσινων από την κοινοβουλευτική αρχή τους (1983), ωστόσο τότε ήταν μικρό κόμμα. Σήμερα εκτός από την πρωθυπουργία, έχουν τους δημάρχους στις πιο σημαντικές πόλεις της B-B (στην πρωτεύουσα Στουτγκάρδη, στην Χαιδελβέργη, Καρλσρούη, Φράιμπουργκ, Τύμπιγκεν, Ουλμ).
  Ο πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν, άν και «Βλάχος» από το Νότο, είναι πολύ δημοφιλής σε όλη τη Γερμανία. Άν και στις ομιλίες του χρησιμοποιεί συχνά αποσπάσματα από την Χάννα Άρεντ, γενικά δεν δίνει την εντύπωση πολιτικού και εκλαμβάνεται ως «ηγέτης κοντά στον πολίτη». Συχνά πρώτος στις δημοσκοπήσεις, πιο ψηλά από Μέρκελ, Σόιμπλε, τον Στάινμάγιερ πριν γίνει ΠτΔ, τον Σουλτς κτλ
  Αντικατέστησε την μεγάλη υπηρεσιακή Μερσέντες με μικρό μοντέλο… στη χώρα του τα φτιάχνουν, με τί καρδιά να τους σνόμπαρε ο πρωθυπουργός και να έπαιρνε Kορεάτικο Χιουντάι ή Ιαπωνικό Μάζντα; …

 101. Γιάννης Ιατρού said

  97 (και επόμενα) καλή η περιγραφή της ΒΒ. Μόνες ενστάσεις:το «βλάχοι» και η παράληψη στο 99 της αφεντιάς μου 🙂 🙂 . Βλάχους κι άλλα διάφορα (diebisches kriegerisches Bergvolk, lebend jenseits von Ulm, also in Balkan κλπ.) θεωρούν περισσότερο τους Βαυαρούς (αλλά το αποκρύπτεις μάλλον λόγω καταγωγής, ε;;: 🙂 ) Για τους Σβάμπους περισσότερο χρησιμοποιούνται επίθετα και χαρακτηρισμοί για την τσιγκουνιά τους (φημολογείται πως οι Σκωτσέζοι είναι εξόριστοι Σβάμποι) και την εμμονή τους να κτίσουν (δικό τους) σπίτι!
  Νά ‘σαι καλά 🙂

 102. Βερολίνο, κέντρο της πόλής, γύρω στο 2010:

  ΥΓ: Ως πρώην κάτοικος Β-Β, διεκδικώ με ως ττίτλο τιμής την ιδιότητα του «επίτιμου Βλάχου».
  Οι γείτονες Νότιοι Σβάμποι και Βαυαροί δεν αλληλοεκτιμώνται ιδιαίτερα. Θεωρούν και αυτοί οι μεν τους δε «Βλάχους», «Πόντιους» και τα σχετικά (προβοκάρω και άλλες ντοπιολαλιές, αλλά ούτως έχουν τα πράγματα στη χώρα των στοχαστών και των ποιητών…)

 103. spiral architect 🇰🇵 said

 104. sarant said

  104 Έπεσε πολύ επίκαιρη αυτή η έκθεση.

 105. gpoint said

  #99

  Τα ενδογερμανικά δεν τα πολυξέρω αλλά Γερμανός γκολκήπερ διεθνώς αξιομνημόνευτός ένας υπήρξε και τον λέγανε Σεπ Μπορεί να μην ήταν «αίλουρος » αλλά ε΄χε αντίληψη-μαγνήτη της μπάλλας

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο τζάμπα μάγκας Καμμένος κρύβεται πίσω από τα φουστάνια του Τσίπρα»
  Κομψός φιλελεύθερος λόγος, προάγων τον πολιτικό πολιτισμό. Ελπίζω να μην παρακολουθούν παιδιά τις συνεδριάσεις της βουλής.

 107. Μαρία said

  102, 103
  Εσείς οι Γερμανοί πείτε κάτι και για τη Σαξωνία. Η Πέτρι παραιτήθηκε με το καλημέρα και στο άρθρο αναφέρθηκε το Γκέρλιτς, αν και απο πέρσι απασχολεί την επικαιρότητα το γειτονικό Μπάουτσεν, όπου οι νεοναζί βγαίνουν παγανιά και κυνηγάνε πρόσφυγες.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/rechtsextreme-bedrohen-wieder-fluechtlinge-in-bauzen-14508891.html

 108. Πέπε said

  @91, 92:
  Ο ιαγουάρος (το ζώο) εξακολουθεί νομίζω να λέγεται κανονικά. Η Νέα Υερσέη όχι κανονικά, αλλά που και που λέγεται κι αυτή (με το ανεξήγητο Υ αντί Ι). Ο Ιαβέρης και η Ιάβα, αποκλειστικά. Όσο για τους Ιεχωβάδες (ή μάλλον ας ξεκινήσουμε από τον ίδιο τον Ιεχωβά, τον άκλιτο) και τους Ιακωβίνους, είναι κανονικοί σχηματισμοί, εφόσον τα αντίστοιχα εβραϊκά ονόματα είχαν εξελληνιστεί έτσι, με γιώτα, από παλιά.

  (Λέμε επίσης αποκλειστικά Νέα Υόρκη, αλλά, νομίζω, όχι τόσο Υόρκη παρά μάλλον Γιορκ, και βέβαια αποκλειστικά Γιορκσάιρ.)

  Και φυσικά, ο λόγος των εξελληνισμών j>ι δεν ήταν ότι νόμιζε κανείς πως δεν έχουμε τον φθόγγο τζ. Την εποχή που ούτως ή άλλως ερχόταν πιο φυσικό να εξελληνίζονται τα ξένα ονόματα παρά να υιοθετούνται ως έχουν, για το πώς θα εξελληνιστούν εφαρμόζονταν -κατά το δυνατόν- όσα ίσχυαν από παλιά για τα λατινικά δάνεια: Janus – Ιανός, άρα και Jamaica – Ιαμαϊκή. Και αντίστροφα άλλωστε, έχουμε Ιερώνυμος > Hieronymus > Jeronimo, Jerome κ.ά..

  Δεν είναι παράλογο, απλώς ήταν μία τάση που εγκαταλείφθηκε.

  Άλλωστε και το «Τζαμάικα» είναι κατά κάποιο τρόπο εξελληνισμός: αυτούσιο θα θεωρούσαμε το Τζαμέικα.

 109. Theo said

  @97:
  Η Σουηβία έγινε γνωστή στην ιστορία από τους πολέμους της με τα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια κατά τον 16ο αιώνα, οι οποίοι ονομάστηκαν «πόλεμοι της Σουηβίας» Αυτή είναι η ιστορικά παραδομένη γραφή, και οι κάτοικοί της Σουηβοί.
  Όπως μου έλεγε Βερολινέζος φίλος, τα τελευταία χρόνια έχουν εποικίσει πολλοί απ’ αυτούς το Βερολίνο, οι Βερολινέζοι τους απεχθάνονται για τους λόγους που αναφέρεις, εξ ου και τα γκράφιτι όπως αυτό του σχ. 103.

 110. sarant said

  109 Mάλλον έχεις δίκιο

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  23 – Περίεργο χιούμορ έχετε πάντως, γιατί όλη η Γερμανία είναι ένα μεγάλο πλυντήριο μαύρου χρήματος κι οι Γερμανοί πρωταθλητές της φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής.

  45 – Οι βασικοί λόγοι της κόντρας, είναι η Ουκρανία και η απροθυμία της Γερμανίας να ηγηθεί στην κόντρα με την Ρωσία για να ξεκινήσει ο πολυπόθητος γ΄π.π. και η προώθηση του Ντελαγουέρ από τις ΗΠΑ, διότι το χρήμα πολλοί εμίσισαν, το πάρα πολύ ΟΥΔΕΙΣ ειδικά το μαύρο. 🙂
  http://antikleidi.com/larsa0/offshore/

  Για όποιον ενδιαφέρεται πώς και πού να φτιάξει ofsore ή να καταλάβει το δούλεμα των κυβερνήσεων και ποιούς εξυπηρετούν.

  http://www.company-formation.gr/%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B7-offshore-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B5%CF%81/

  59 – «Πως συμβαίνει η ακροδεξιά να ανεβάζει τη δύναμή της όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και αλλού θα μπούμε στον κόπο να το εξετάσουμε;»
  Έχει εξεταστεί εμπεριστατωμένα πρίν 85 χρόνια και σ΄αυτά τα χρόνια έχει αποδειχτεί η αξιοπιστία της έρευνας την οποία μάλλον έχεις στο ράφι.
  Η μαζική ψυχολογία του φασισμού, Βίλχελμ Ράϊχ. Ούτε τότε, ούτε τώρα τα αριστερά κόμματα κατάφεραν να προσελκύσουν τα λαϊκά στρώματα που είναι βαθιά συντηρητικά και έλκονται από τον θρησκευτικού τύπου μυστικισμό της ακροδεξιάς, συνέπεια της σεξουαλικής καταπίεσης και στέρησης. Η δομή της κοινωνίας είναι ελέω πατριαρχίας κατά βάση φασιστική, στις οικογένειες απουσιάζει η δημοκρατία και κυριαρχεί ο φασισμός των γονιών ή των παιδιών, ειδικά όταν μεγαλώσουν, η σωματική και ψυχολογική βία είναι ο κανόνας, βάλε και την θρησκεία συν την εκπαίδευση και δένει το γλυκό.
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ. 🙂

  Υ.Γ – Μιά κι ασχολείσαι με την πρόσφατη ιστορία, θα έχει πέσει στην αντίληψή σου ότι αρκετοί κομουνιστές έγιναν φασίστες αλλά ΚΑΝΕΙΣ φασίστας κομουνιστής, γιατί υπάρχει αυτός ο μονόδρομος; Έχω μιά εξήγηση αλλά δεν την αναρτώ γιατί θα γίνει ψιλοχαμός, θα στην πώ «αλλιώς» 🙂 πάντως σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομιά και θα θυμάσαι τι απίθανες αντιδράσεις υπήρξαν τότε.

  Καλά ρε χριστιανομπολσεβίκοι, άρθρο για την Τζαμάϊκα και δεν βρέθηκε ένα κομουνιστοσυμμορίτης να βάλει ένα τραγούδι του Μπόμπ Μάρλεϋ;

 112. Αιμ said

  Λεξιλογόντας και διακινδυνεύονττας να έχει ειπωθεί θέλω να καταθέσω ότι το τζαμάικα χρησιμοποιείται και σαν συνώνυμο του τζάμι-τέλεια, εξαιρετικά και προκύπτει ως εξής : τζάμι – τζαμάουα – τζαμάικα.

 113. Αιμ said

  113 συνέχεια. Τελικά το γράφει ο Λαντς στο 31. Είχα σταματήσει στο 20

 114. Spiridione said

  109. Πάντως Ianus όχι Janus.
  Μάλλον τη Τζαμάικα και πολλές τέτοιες λέξεις τις πήραμε απ’ τα γαλλικά, που δεν έχουν τζ.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στη Τζαμάικα «γεννήθηκε» ο Τζέιμς Μποντ:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kathimerini.gr/818426/article/politismos/vivlio/ian-flemingk-sthn-tzamaika-gennh8hke-o-mpont&ved=0ahUKEwjL5p-dlMHWAhUDNhoKHXKCC4oQFggrMAM&usg=AFQjCNGr5n-G-TRbJ6D3C7fPa9iEmH35Dw

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα χορταστικό μυθιστόρημα από την Τζαμάικα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789605212575-james-marlon-aiolos-i-suntomi-istoria-epta-fonon-265663&ved=0ahUKEwj49-KUlcHWAhWGvBQKHTAXDFEQFggjMAA&usg=AFQjCNHDP1gueEoVroY9Ti5dxV-56zrKtA

 117. Spiridione said

  115. συμπλ. εννοώ την Ιαμαϊκή, Ιάβα, κ.λπ.

 118. sarant said

  116 Eμπνεύστηκε, λέει, το Μποντ, από το όνομα ενός ορνιθολόγου.

 119. Theo said

  110, συνέχεια:
  Στην πρώην Γιουγκοσλαβία τους Γερμανούς τους λένε υποτιμητικά Σβάμπεν, μάλλον επειδή οι περισσότεροι Γερμανοί έποικοι στις βορειοδυτικές χώρες της τον καιρό της Αυστροουγγαρίας ήσαν Σουηβοί.
  (Και το γνωστό από τον Εμφύλιο Μπούλκες ήταν ένα πρώην γερμανικό χωριό.)

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  112τέλος .Ρε Λάμπρο κι ήθελα να σου το αφιερώσω (σχ.78),αλλά ψάχνοντας/γράφοντας το ξέχασα κι έτσι με προσπέρασες υψιπετής, καλά να πάθω 🙂

  Άλφρεντ Χίτσκοκ «Η ταβέρνα της Ζαμάικας»

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%A4%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%B9%CE%BA%CE%B1

 121. NM said

  (#112, Υ.Γ): Κάνετε λάθος. Πολλά μέλη του PCI ήταν πρώην οργανωμένοι φασίστες και μάλιστα μερικοί είχαν πολεμήσει και αιχμαλωτιστεί στην Αφρική ή και ακόμα είχαν συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά της ΕΣΣΔ.
  Υπάρχει και μια θαυμάσια παρλάτα του G. Gaber που κάτι αναφέρει σχετικά.

 122. Πέπε said

  @115:
  > > Πάντως Ianus όχι Janus.

  Α ναι; Πάσο. Januarius έστω. Ή ούτε αυτό; (Στα σημερινά λατινικά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, το j δε χρησιμοποιείται ποτέ: στη θέση του μπαίνει το i, ακόμα δε και το «ji» γράφεται με ένα μόνο i, π.χ. proicio = projicio (pro+iacio/jacio), αν και διαβάζεται προγίκιο. Αλλά αυτό είναι απλώς μια ορθογραφική σύμβαση, που δεν ίσχυε πάντα και παντού. Το φώνημα j, που είναι σύμφωνο, υπάρχει είτε γράφεται με ξεχωριστό γράμμα είτε όχι, σίγουρα δε περνάει στις άλλες γλώσσες ως γράμμα j.)

 123. spiral architect 🇰🇵 said

  Τζαμάικα, Τζαμάικα, Τζαμάικα … μας τα ζάλισαν ψες βράδυ στα κανάλια οι ανταποκριτές εξ Βερολίνου. Δημοσιογραφικό δημιούργημα η λέξη γιατί αν στη συμμαχία γίνει προσθαφαίρεση και μπουν οι σοσιαλδημοκράτες οι ακροδεξιοί γίνονται αυτομάτως αξιωματική αντιπολίτευση όπως ειπώθηκε και στην αρχή σχεδόν από τον Αθεόφοβο. Ο Σουλτς -λέγανε- πρέπει να απολογηθεί στους ψηφοφόρους του γιατί δεν θα συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τη στιγμή που όλοι ξέρουν πιο είναι το τρίτο κόμμα.
  Αλλαξοκωλιές με δημοσιογραφική εσάνς από την Καραϊβική

  @122: Λάμπρο, προσπέρασες αβλεπί το #22.
  Τζαμάικα χωρίς τον Μπομπ δε λέει.

  Πάμε …χιόνι?, είναι κωμωδία με πρωταγωνιστές Τζαμαϊκανούς αθλητές … του bobsled σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

 124. Γς said

  124:

  >Πάμε …χιόνι?, είναι κωμωδία με πρωταγωνιστές Τζαμαϊκανούς αθλητές … του bobsled σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

  Κανείς δεν το έριξε;

  Και ήθελα με το καλημέρα, ουπς με το γκούτεν μόργκεν [Σχ. 1]

 125. spiral architect 🇰🇵 said

 126. cronopiusa said

  Καλη σας μέρα!

 127. sarant said

  124 Όμως οι αναγνώστες του ιστολογίου ξέρανε περί τίνος πρόκειται 🙂

 128. spiral architect 🇰🇵 said

  Και μην ντρέπεστε να το γράψετε, οι νεοφιλελεύθεροι, aka (neo)liberals, είναι κεκαλυμμένοι φασίστες, απλά ντρέπονται να το πουν ευθαρσώς. 😉

 129. Alexis said

  Spiral, ο δικός σου όλο μέλι-μέλι και από τηγανίτα τίποτα. Όλο παχιά λόγια και κουβέντες είναι, θα το πατήσει εν τέλει το γ@&*μένο….. το κουμπί; 😆

 130. spiral architect 🇰🇵 said

  Γιατί να το πατήσει; Είναι πεπαιδευμένος και ξέρει ότι, θα καταστρέψει μαζί και τη χώρα του. Αν είναι να το πατήσει πρώτος κάποιος, μάλλον θα είναι ο (σεξπιρικός) γεροξούρας.
  (ωχθέμου!)

 131. ilias said

  @ 69. Η εφημερίδα των συντακτών κάνει λάθος (ότι ο συνασπισμός CDU/CSU πέτυχε το μικρόττερο ποσοστό του σε μεταπολεμικές εκλογές) Το 1949 (με Αντουνάουερ) είχε βγάλει 31%. https://en.wikipedia.org/wiki/West_German_federal_election,_1949

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  121 – Δεν σε προσπέρασα σούπερ μπέμπα μου, δεν θα προσπέρναγα ποτέ μιά ΕΦΗ ΕΦΗ ούτε υψιπετής ούτε υποβρυχίως ούτε επιγείως 🙂 αλλά όταν μιλάμε για Τζαμάϊκα το δικό μου-μας μυαλό πάει στην ρέγκε και φυσικά στον Μπόμπ Μάρλεϋ που την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο και μεγαλώσαμε μαζί του. Καλό το παλληκαράκι δεν λεώ αλλά δεν είναι Μπόμπ η εγώ δεν τον συγκρίνω με κανέναν.
  Εσύ π.χ με ποιόν αξιόλογο νέο συνθέτη θα σύγκρινες τον Κραουνάκη; 🙂

  Να σου αφιερώσω κι ένα τραγούδι του που μου αρέσει πολύ.

 133. spiral architect 🇰🇵 said

  Στην τελική, ισχύει το διαχρονικό απόφθευγμα του Γκάρι Λίνεκερ:

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – Ωχ τώρα το είδα που μου το είπες, σύντροφε Spiral ZΗΤΩ ΤΑΠΕΙΝΑ ΣΥΓΓΝΩMH, ελπίζω να μην πάρεις τηλέφωνο τον σύντροφο Κίμ να μου στείλει κάνα πύραυλο συνετισμού. 🙂 Η αλήθεια είναι πως το είδα αλλά σπανίως ανοίγω λίνκ και δεν τόπιασα ότι είχε τραγούδι ενώ εσύ δεν θα έχεις δικαιολογία μ΄αυτό που θα σου αφιερώσω, άλλωστε μέχρι τα 250 δεν βαραίνει ιδιαίτερα το νήμα. 🙂

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – » Κάνετε λάθος. Πολλά μέλη του PCI ήταν πρώην οργανωμένοι φασίστες και μάλιστα μερικοί είχαν πολεμήσει και αιχμαλωτιστεί στην Αφρική ή και ακόμα είχαν συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά της ΕΣΣΔ.»

  Μπορεί και να κάνω λάθος δεν το έχω ψάξει εμπεριστατωμένα και σε μεγάλο βάθος παγκοσμίως, όμως αναφέρομαι στον συγκεκριμένο σχολιαστή για την ελληνική μετεμφυλιακή περίοδο και μετά που μελετάει και εννοώ επώνυμους κι όχι ανώνυμους αν και πιστεύω πως και γι΄αυτούς ισχύει το ίδιο. Για την Ιταλία (που είναι ειδική περίπτωση) αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη που ίσχυσαν για μιά μικρή περίοδο οι διώξεις των φασιστών εγκληματιών, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την «μεταστροφή» πολλών πρώην(;) φασιστών, ο στιγματισμός δημιουργούσε πρόβλημα επιβίωσης, στην Ελλάδα που οι αγγλοαμερικανοί τους έδωσαν την εξουσία, πόσοι επώνυμοι κι ανώνυμοι φασίστες έγιναν κομουνιστές, γνωρίζετε κάποιον-ους; προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν (θα μπορούσε να είναι η Κανέλη αλλά μόνο με τα δικά μου κριτήρια περί φασιστών κι όχι με τα κοινώς αποδεκτά) ενώ από την αντίθετη μεριά είναι εύκολο να τους βρούμε, ακόμα και στις μέρες μας φυλλορροούν κάποιοι αν μπορούμε να τους ονομάσουμε αριστερούς πόσο μάλλον κομουνιστές, ασχέτως πως αυτοαποκαλούνταν ή αυτοαποκαλούνται.

 136. spiral architect 🇰🇵 said

  @136: Η Κανέλλω είναι ίσως η μόνη εξαίρεση στον σύγχρονο ελλαδικό πολιτικό χώρο που επιβεβαιώνει τον κανόνα «αριστερά ➡️ δεξιά». Εξ όσων γνωρίζω δεν είναι μέλος του ΚΚΕ, μόνο βουλευτής του είναι.

  Στο παρελθόν, στατιστικά και μόνο, άνθρωποι που στα νιάτα τους μπορεί να ήταν μέλη λ.χ. της ΕΟΝ μετέπειτα μπορεί να υπηρέτησαν στον Εθνικό Στρατό κατά την εισβολή του ’40 και μετέπειτα στις τάξεις της Αντίστασης. Γιατί όχι λοιπόν να μη συνέβαινε και στην Ιταλία ή αλλού κάτι αντίστοιχο;

 137. spiral architect 🇰🇵 said

  Περί της εκλογικής ανόδου του AfD στη Γερμανία ένα ενδιαφέρον άρθρο. Το μεταναστευτικό ήταν εν πολλοίς συγκυριακό και εύκολη ερμηνεία, όπως οι Εβραίοι της Γερμανίας στο Μεσοπόλεμο:
  Τα καλύτερα ποσοστά του (τοAfD) τα συγκεντρώνει σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ισχυρή μεταναστευτική παρουσία, στην πρώην ανατολική Γερμανία. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα. Εκτός από τον Άγιο Παντελεήμονα, όπου με τη γνωστή τηλεοπτική υποστήριξη η ακροδεξιά προπαγάνδα απέκτησε γερές βάσεις, η Χρυσή Αυγή εμφάνιζε υψηλότατα ποσοστά σε περιοχές που δεν είχαν δει μετανάστη ούτε με το κυάλι.

 138. gpoint said

  # 136, 137

  Ρε παιδιά τι ψάχνεστε ;
  Οπως τα ποτάμια άλλη πορεία έχουν στο βόρειο κι άλλη στο νότιο ημισφαίριο, έτσι και οι κομματικές μετατοπίσεις άλλη κατεύθυνση έχουν στον δυτικό και άλλη στο ανατολικό στρατόπεδο…όπως και διαφορετική έννοια εκεί τα φασίστας-κομμουνίστας. Σέ μια κομμουνιστική χώρα ο δεξιός είναι ο προοδευτικός !!

 139. Pedro Alvarez said

  139. «Οπως τα ποτάμια άλλη πορεία έχουν στο βόρειο κι άλλη στο νότιο ημισφαίριο»
  Δηλαδή; Πώς άλλη πορεία;

 140. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
  Χτὲς τὸ βράδυ εἶδα στὴν ΕΡΤ3 (δυστυχῶς ὄχι ἀπὸ τὴν ἀρχὴ) ἔνα ντοκυμανταὶρ γιὰ τὸν Πέπε Μουχίκα, τὸν πρόεδρο τῆς Οὐρουγουάης ἀπὸ τὸ 2010 μέχρι τὸ 2015. Ὅπως εἶδα ὑπάρχει καὶ στὸ WebTV (http://program.ert.gr/details.asp?pid=3544607&chid=10).
  Πρῶτα Ἄνθρωπος καὶ μετά πολιτικός. Μὲ σοφία, καταστάλαγμα μιᾶς πολυτάραχης ζωῆς μὲ πολιτικὴ βία (ἦταν στέλεχος τῶν Τουπαμάρος), φυλακὲς, βασανιστήρια (ποὺ τὸν ἔφτασαν στὰ ὅρια τῆς τρέλας) καὶ τώρα μιὰν ἀπίστευτη γλύκα καὶ ἀνθρωπιά.

  Νομίζω πὼς ὅσοι δὲν τὸ ἔχουν δεῖ, ἀξίζει νὰ τὸ δοῦν.

 141. Πέπε said

  @139:
  > > Σέ μια κομμουνιστική χώρα ο δεξιός είναι ο προοδευτικός !!

  Μου θυμίζει μια ιστορία που άκουσα, για μια τύπισσα που είχε γεννηθεί σ’ ένα χίπικο κοινόβιο. Αντί σχολείου πήγε σε κάποια αυτοοργανωμένη δομή, και γενικώς ακολούθησε όλο αυτό το πακέτο. Μετά το γύρισε: πλακώθηκε στο διάβασμα, πέρασε σε κάποια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων ή κάτι παρόμοιο, άρχισε να ντύνεται αυστηρά, και τώρα δουλεύει σε κάποιο γιάπικο πόστο.

  Έκανε την επανάστασή της!

 142. Alexis said

  #138: Όπως σωστά λέει το άρθρο, η άνοδος της ακροδεξιάς δεν σχετίζεται τόσο με αυτή καθαυτή την παρουσία μεταναστών/προσφύγων όσο με την διαχείρισή τους. Και βέβαια υπάρχουν και ιστορικοί αλλά και άλλοι λόγοι για το φαινόμενο αυτό, το μεταναστευτικό δεν είναι η μόνη και αποκλειστική αιτία.
  Έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την κουλτούρα της κάθε κοινωνίας αλλά και με τις δομές της.

 143. Pedro Alvarez said

  141. O Πέπε είναι θρύλος! Έκανε ένα μεγάλο λάθος όμως. Ένας σαουδάραβας του έδινε 1 εκατομύριο δολλάρια για το σκαραβαίο του. Απάντησε ότι δεν το πουλάει, γιατί ήταν δώρο φίλων του. Λάθος! Έπρεπε να πάρει τα λεφτά απ’τον βλαμένο ,και να αγοράσει κανα καλό παίκτη για τους Καρμπονέρος (Πενιαρόλ).

 144. sarant said

  141 Καλό αυτό με το WebTV. Όχι ότι προλαβαίνουμε βέβαια…

 145. spiral architect 🇰🇵 said

  @141, 144: Το’ χει ξαναδείξει.

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137α – Ναί αυτό λέω κι εγώ δεν ξέρω κάποιον άλλο κι απ΄όσο θυμάμαι δεν είναι μέλος αλλά συνεργαζόμενη, τώρα για το πόσο κομουνίστρια είναι, θέλει πολύ συζήτηση. 🙂

  β – Όσο με αφορά διευκρίνισα πως μιλώ για μετά τον πόλεμο και κυρίως για την Ελλάδα γιατί πρίν τον πόλεμο ο φασισμός δεν είχε δείξει το αληθινό του πρόσωπο και πολλοί ελκύονταν από την φρασεολογία του, οι μετέπειτα φασίστες γνώριζαν όπως και οι σημερινοί και δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να στρίψουν αριστερά εν αντιθέση με αρκετούς αυτοαποκαλούμενους αριστερούς που την κάνουν για δεξιά-ακροδεξιά, όπως ο πρωθυπουργός π.χ (που προσωπικά τον θεωρώ φασίστα πλέον, αριστερός δεν υπογράφει φασιστικά μνημόνια που σκοτώνουν χιλιάδες Έλληνες και εξαθλιώνουν εκατομμύρια) που επιμένει να λέει πως είναι κομουνιστής τρομάρα του, ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: