Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Οκτωβρίου και για φέτος

Posted by sarant στο 2 Οκτωβρίου, 2017


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις. Να σημειωθεί ότι μερικές φορές η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα, όπως εδώ ο θάνατος του Καζαντζάκη (που συνέβη 26.10 αλλά τον τιμάμε στις 27).

Το Μηνολόγιο δημοσιεύεται συνήθως την πρώτη μέρα του μήνα. Τούτη τη φορά η πρώτη του μηνός έπεσε χτες, Κυριακή, οπότε προτίμησα να μη χαλάσω το καθιερωμένο κυριακάτικο λογοτέχνημα, κι έτσι το Μηνολόγιο μεταφέρθηκε για σήμερα, 2 του μηνός -νομίζω πως μια τόσο μικρή καθυστέρηση δεν θα διαταράξει τη γενικότερη πορεία του πλανήτη.

 

Κυ 1 Πρώτη κυκλοφορία του «Κεφαλαίου» υπό Καρόλου Μαρξ
Δε 2 Θανή Αριστοτέλους του Σταγειρίτου και Μαχάτμα Γκάντη γενέσιον
Τρ 3 Φραγκίσκου της Ασίζης γέννησις
Τε 4 Θάνατος Τζάνις Τζόπλιν και Γκλεν Γκουλντ
Πε 5 Εκτόξευσις του Σπούτνικ Ι, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης
Πα 6 Εφεύρεσις τηλεφωνίας υπό Αλεξάνδρου Γκράχαμ Μπελ και θάνατος του επανεφευρέτη της, Στιβ Τζομπς
Σα 7 Έδγαρδου Άλαν Πόε θανή
Κυ 8 Πιττακού του Μυτιληναίου
Δε 9 † Ερνέστου Τσε Γκεβάρα τελευτή (και Κορνηλίου του πολυτονιστού στιχοπλόκου γενέσιον)
Τρ 10 Γενέσιον Ιωσήφ Βέρντι
Τε 11 Κάθοδος Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις τον κρατήρα της Αίτνης -Εντίθ Πιαφ και Ζαν Κοκτώ θάνατος
Πε 12 Ανακάλυψις της Αμερικής (αποφράς ημέρα)
Πα 13 Πρώτη έκδοσις του «Καλού στρατιώτου Σβέικ» υπό Γιάροσλαβ Χάσεκ
Σα 14 † Λεονάρδου Μπερνστάιν
Κυ 15 † Ευγενίου Ο΄Νηλ
Δε 16 Γενέσιον Όσκαρ Ουάϊλντ
Τρ 17 † Κοίμησις Φρειδερίκου Σοπέν
Τε 18 Επιμενίδου του Κρητός
Πε 19 Γενέσιον Αυγούστου Λυμιέρ
Πα 20 Γενέσιον Αρθούρου Ρεμπώ
Σα 21 Νικολάου Εγγονοπούλου γενέσιον
Κυ 22 Ξενοφάνους του Κολοφωνίου
Δε 23 Γενέσιον Μάνου Χατζιδάκι του μελωδού
Τρ 24 † Ανδρέου Καρκαβίτσα
Τε 25 Γενέσιον Παύλου Πικάσσο
Πε 26 Δημητρίου του Μυροβλύτου, Πανός του μεγάλου.
Πα 27 † Νικολάου Καζαντζάκη και Λου Ριντ
Σα 28 Επέτειος του ΟΧΙ
Κυ 29 Αναχάρσιος του Σκύθου
Δε 30 Γενέσιον Θεοδώρου Δοστογέφσκι αλλά και Κωνσταντίνου Καρυωτάκη· θάνατος Αναστασίου Λειβαδίτη
Τρ 31 † Φρειδερίκου Φελλίνι· και Ναπολέοντος Λαπαθιώτη γενέσιον

Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης ή Οχτώβρης είναι ο δέκατος μήνας του ημερολογίου μας, όσο κι αν ολοφάνερα το όνομά του παραπέμπει στον αριθμό “οχτώ”. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο October ήταν ο όγδοος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Οκτώβριος είναι πια ο δέκατος μήνας.

Στον προφορικό λόγο, πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, λένε “ΟκτώΜβριος”. Κάποιοι το γράφουν κιόλας. Αυτό θεωρείται από τους λαθοθήρες (αλλά και από πολλούς καλοπροαίρετους) έσχατο δείγμα αμορφωσιάς, ενώ δεν είναι παρά ένας λαϊκός τύπος, μειωμένου ίσως κύρους, πάντως με πολύ παλιά ιστορία στη γλώσσα μας -όπως είχα γράψει παλιά, οχτακόσια χρόνια λάθος το λέμε!

Εγώ πάντως δεν λέω Οκτώμβρης, προτιμώ να λέω Οχτώβρης ή Οκτώβριος, αλλά και, όταν μιλάω γρήγορα, Σεπτέβρης (ή Σεμτέβρης), Νοέβρης, Δεκέβρης, το βρίσκω πιο εύκολο -αυτό το μβρ δεν είναι ό,τι το πιο ευκολοπρόφερτο.

Ο Οκτώβρης στο λαϊκό μηνολόγιο λέγεται (; ) Αγιοδημητριάτης, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 του μήνα. Στον Πόντο λεγόταν Τρυγομηνάς, από τον τρύγο.

Δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες και χώρες τα λατινικά ονόματα των μηνών. Έτσι, στα τσέχικα, όπου τα ονόματα προέρχονται από το παλιό σλάβικο μηνολόγιο, ο Οκτώβρης είναι Říjen ενώ στα αλβανικά Tetori.

Ο Οκτώβρης έδωσε το όνομά του στην Οκτωβριανή επανάσταση, η οποία όπως ξέρετε έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1917 με το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη Ρωσία, κι επειδή μια από τις πρώτες ενέργειες των μπολσεβίκων ήταν να αλλάξουν το ημερολόγιο υιοθετώντας το Γρηγοριανό, αμέσως η επέτειος μεταφέρθηκε στις 7 Νοεμβρίου, κι έτσι όλα τα χρόνια η Οκτωβριανή γιορταζόταν Νοέμβριο. Φέτος, κλείνουν 100 χρόνια από αυτή τη δεύτερη έφοδο στον ουρανό. Η τρίτη θα είναι η καλή.

Τα δικά μας Οκτωβριανά είναι η εξέγερση στην Κύπρο τον Οκτώβρη του 1931 κατά των Άγγλων, αν όμως ανοίξετε το λεξικό Μπαμπινιώτη ή το ΛΚΝ θα δείτε ότι “Οκτωβριανά” λέγονται (δήθεν) οι συγκρούσεις που έγιναν μεταξύ Ελλήνων επιστράτων και Γάλλων στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1916. Πρόκειται για λεξικογραφική γκάφα πρώτου μεγέθους, οι συγκρούσεις αυτές έγιναν Νοέμβριο και είναι τα Νοεμβριανά -για αυτή την απίστευτη τσαπατσουλιά δείτε εδώ αναλυτικότερα (πάντως στην τελευταία του έκδοση (2012) το Λεξικό Μπαμπινιώτη έχει διορθώσει τη γκάφα).

Για τον Οκτώβριο υπάρχουν πολλά τραγούδια, αλλά φέτος λέω να βάλουμε ένα επετειακό -το Ποίημα του Οχτώβρη, του Μικρούτσικου πάνω σε στίχους του Μαγιακόφσκι (μετάφραση Ρίτσου). Φυσικά από τη Μαρία Δημητριάδη.

 

Ο Οχτώβρης είναι ο πρώτος πραγματικά φθινοπωρινός μήνας -την τελευταία Κυριακή αλλάζει και η ώρα, νυχτώνει απότομα νωρίτερα και επισημοποιείται έτσι ο επικείμενος ερχομός του χειμώνα. Επειδή όμως αλλάζει και η ώρα, και παίρνουμε πίσω την ώρα που είχαμε χάσει στα τέλη Μαρτίου, ο Οκτώβρης είναι ο μήνας του χρόνου με τη μεγαλύτερη διάρκεια, αφού διαρκεί 31 μέρες και μία ώρα. Ως τότε πάντως, μπορούμε να διατηρούμε την αυταπάτη ότι, αφού έχουμε θερινή ώρα, το καλοκαίρι δεν έχει ακόμα φύγει εντελώς.

Παραδοσιακά, ο Οκτώβριος είναι και ο μήνας της ανακοίνωσης των βραβείων Νόμπελ (η απονομή γίνεται τον Δεκέμβριο). Πιθανώς να μας δοθεί αφορμή να συζητήσουμε κάποια ιδιαίτερα εύστοχη ή άστοχη βράβευση.

Σαν πολλά να τα’πα. Έστω και με μια μέρα καθυστέρηση, καλό μήνα!

84 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Οκτωβρίου και για φέτος”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Φέτος, κλείνουν 100 χρόνια από αυτή τη δεύτερη έφοδο στον ουρανό. Η τρίτη θα είναι η καλή.
  Άμποτες!

  Καλημέρα και καλό μήνα.

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Κι επειδή ο Οκτώβριος δεν έχει «μ», καλό ήνα !

 3. nikiplos said

  Καλημέρα και καλόν Οκτώβριο σε όλους λοιπόν…

  Δοθέντος του τι έγινε εχθές στην Καταλωνία, ενδεχομένως ως Οκτωβριανά στην Ευρώπη, εκτός από τα γνωστά του 1917, να αναφέρονται και τούτα τα χθεσινά…

  Προς Τζι το σχόλιο: Μήπως οι Μπλαουγκράνα, επειδή ακριβώς έπαιξαν, έστω και χωρίς θεατές, έδειξαν ότι είναι λιγότερο υποκριτές από μερικά εγχώρια σωματεία που καίτοι εταιρίες που έχουν κατακλέψει το κράτος, πουλάν φύκια για ιστορικότητες συλλόγων, ενώ διοικούνται από μαφιόζους που δεν δίνουν μία για τις περιοχές που νέμονται? Μήπως αναρωτιέμαι εγώ τώρα…

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  Ζεράρ Πικέ χθες σε γλώσσα που το μεταφραστήρι του τουίτερ το bing αφήνει αμετάφραστη:

 5. spatholouro said

  Ίσως το έχω ξανασχολιάσει.

  Αυτό το «Αναστασίου Λειβαδίτη» (όπως και άλλα ανάλογα) θαρρώ πως δεν ταιριάζει:
  Τάσο Λειβαδίτη δεν τον έλεγαν τον άνθρωπο-ποιητή; Έτσι δεν υπέγραφε τις ποιητικές συλλογές του;

  Γιατί να μην τηρούμε ό,τι επέλεξε να τηρεί ο ίδιος για τον εαυτό του;

 6. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα με μια μέρα καθυστέρηση, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και περιμένω να δω τι θα γίνει στην Καταλωνία.

  4 To Google translate βρίσκει τη γλώσσα και μεταφράζει:
  I have already voted. Together we are unstoppable defending democracy.

 7. Πάνος με πεζά said

  1η Οκτωβρίου του 1980, «της προσαράξεως του πλοίου Παναγιώτης στη Ζάκυνθο, το τυχαίο γεγονός που δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια τουριστικά αξιοθέατα…

 8. ΣΠ said

 9. gpoint said

  # 3

  Θα μείνεις με την απορία… είναι απλώς κότες! Οι παίκτες δεν ήθελαν να παίξουν και τους υποχρέωσαν μια και είναι πίσω η Ρεάλ και για να μη χάσει ο Μέσι τα στατιστικά τους. Και ντρέπονται φυσικά να ομολογήσουν πως δεν θέλουν πρωτάθλημα με μόνο την…Εσπανιόλ και γι αυτό πουλάνε τον αγώνα των οπαδών τους… Mes que un club !!!
  Γιατί δεν ξεκαθαρίζεις ποιά σωματεία εννοείς για να πάρεις απάντηση. Σου θυμίζω απλά πως ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε με τον ΟΣΦΠ και ξεκίνησε πέρισυ με -3 που πιθανόν να του στοίχισε τον τίτλο αλλά ξεξίνησε το ξήλωμα της παράγκας κι από τότε ο ΟΣΦΠ και χάνει και ισοπαλίες φέρνει και τα σφυρίγματα που έπαιρνε τέλος, ενώ τον μόνο σύμμαχο που βρήκε ο ΟΣΦΠ ήταν ο ΠΑΟ όπως είχα προβλέψει και τώρα που σφίξαν τα πράγματακαι ο ΟΣΦΠ κοιτάζει μόνο το τομάρι του ο ΠΑΟ βαδίζει για εκεί που του αξίζει βάσει της επιλογής του

 10. gpoint said

  #9

  κι αν δεν κατάλαβες για που βαδίζει ο ΠΑΟ σε πληροφορώ πως θα βγάλει την χρονιά κουτσά-στραβά (και με σπρώξιμο για να πηγαίνει ο κόσμος στη Λεωφόρο) για να μη βλαφτούν τα υπόλοιπα σωματεία από την Νόβα που θα ζημειωνότανε από την υποτιθέμενη αποχώρησή του και μετά ψάχνε σε ποιόν όμιλο ερασιτεχνικού ή σε ποιο τοπικό θα παίζει

 11. LandS said

  9 Για την τύχη της Μπάρτσα και των άλλων δυο Καταλανικών ομάδων της Λα Λίγκα δες και εδώ http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/fc-barcelona-premier-league-la-liga-catalunya-catalan-independence-vote-ballot-a7975266.html

  Και έχει λογική. Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα δεν τα διοργανώνουν πια οι εθνικές ομοσπονδίες αλλά καρτέλ (παράγκες) ιδιωτικών εταιρειών.

 12. LandS said

  10 Κάτι σαν τη Λίμαν Μπράδερς η Πανάθα, too big to fail 🙂

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  @11: Σωστό το τελευταίο. 😉

 14. spiral architect 🇰🇵 said

  Για τις 18 Οκτώβρη οι λάτρεις της επικής συμφωνικής μουσικής ας ψάξουν από τώρα για προσκλήσεις.

 15. Πάνος με πεζά said

  Κάτι σχετικό -δεν ξέρω αν το έχουμε ξαναπεί-, στις 7 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Ιλίσια, «Το τίμημα», του Άρθουρ Μίλλερ… Μην το χάσετε αυτό το έργο…
  https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-ilisia/to-timima/

 16. sarant said

  14-15 Ωραία, ενημερωνόμαστε!

 17. Μπετατζής said

  Δεν θα έρθει ποτέ μα ποτέ η τρίτη η καλή, εάν δεν καταλάβει ο κόσμος ότι η κληρονομιά της δεύτερης είναι θετική στην τελική παλάντζα.

 18. spiral architect 🇰🇵 said

  @17: Προφανώς! 🙂

 19. spiral architect 🇰🇵 said

  Ντμίτρι Σοστακόβιτς: «Όσο μουγκρίζουν τα κανόνια, οι μούσες μας υψώνουν και αυτές το περήφανο κεφάλι τους. Κανείς δε θα μας πάρει την πένα από τα χέρια μας!”

  Η 7η Συμφωνία του Σοστακόβιτς και τα μεγάφωνα του Λένινγκραντ

  (ατυχώς, η 7η δεν είναι στο πρόγραμμα)

 20. sarant said

  17-18 Προφανώς. Και φυσικά αναλύσεις που μιλάνε για οπορτουνιστική στροφή μετά το 1956, στην πράξη ακυρώνουν κάθε πιθανότητα θετικής αποτίμησης.

 21. Μπετατζής said

  Ξαναλέω, (τα λέω και στο άλλο νήμα), η σοβιετική εποχή δεν είναι ούτε μονοδιάστατη, ούτε γραμμική. Ο ταξικός πόλεμος δεν έπαψε ποτέ. Και ναι, υπήρξε οπορτουνιστική στροφή μετά το 1956, και κατέληξε το πράγμα εκεί που κατέληξε. (υπήρχαν προβλήματα και πριν, αλλά δεν ήταν η λύση αυτή που δόθηκε το 1956). Δηλαδή για να έχουμε θετική αποτίμηση, πρέπει να αποδεχθούμε την πορεία που κατέληξε στον Γκόρμπι και την πίτσα χατ ;;; Περίεργα πράματα.

 22. sarant said

  Τι να σου πω, στα χρόνια που γαλουχήθηκα εγώ τα περί οπορτουνιστικής στροφής το 1956 τα έλεγαν τα διάφορα ΚΚΕμλ. Και βέβαια όταν δημιουργείς την εντύπωση ότι με το που παρουσιάζεται πλεόνασμα η αυτόματη σχεδόν συνέπεια είναι η οπορτουνιστική στροφή, δεν ενθαρρύνεις κανέναν να σε ακολουθήσει.

 23. (α) «Τρ 17 † Κοίμησις Φρειδερίκου Σοπέν»

  17.10.1941: …Κοίμησις 235 σφαγιασθέντων εις Κερδύλλια υπό Γερμανών, μετά πυρπολήσεως των οικιών και απάντων των οικοδομημάτων.

  (β) «Πε 26 Δημητρίου του Μυροβλύτου, Πανός του μεγάλου»

  26.10.1912: Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

  (γ) «Ο Οκτώβρης στο λαϊκό μηνολόγιο λέγεται (; ) Αγιοδημητριάτης»

  Παρ’ ημίν, ο Οκτώβρης λέγονταν (χωρίς ερωτηματικό) «τ΄Αη Δημήτρη)

 24. gpoint said

  #12

  Το καλοκαίρι να μου πεις, το ίδιο λέγανε κι οι ΑΕΚτζήδες…
  Απ’ έξ, απ’έξω στο είπε κι ο Κωνσταντίνου «για δυο χρόνια δεν βγίνουμε Ευρώπη» είπαμε σιγά-σιγά κι έχουμε τηλεοπικά συμβόλαια
  Δεν βλέπεις πως επαναλαμβάνεται στο περίπου η ιστορία της ΑΕΚ ; Παίκτες αξίας τότε φεύγανε ελεύθεροι, τώρα με χαμηλό αντίτιμο- και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει χρήμα μαυρο και υποτραπέζιο- κι όταν δεν υπάρχει τίποτε για πούλημα άξιο λόγου την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια κι αφήνουμε τον Κωνσταντίνου (ο Αδαμίδης είχε αφήσει τον Οικονομόπουλο να πάρει -χαχαχ-τα χρήματα από τον Ψωμιάδη !!)

 25. LandS said

  24 Το καλοκαίρι να μου πεις, το ίδιο λέγανε κι οι ΑΕΚτζήδες…

  Εκτός από το τι λέγανε οι ΑΕΚτζήδες υπάρχει και το τι λένε.

 26. ΣΠ said

  Παραδοσιακά, ο Οκτώβριος είναι και ο μήνας της ανακοίνωσης των βραβείων Νόμπελ

  Σήμερα ανακοινώθηκε το βραβείο Φυσιολογίας ή Ιατρικής.
  Τα υπόλοιπα:
  Φυσικής 3/10
  Χημείας 4/10
  Ειρήνης 6/10
  Οικονομίας 9/10
  Λογοτεχνίας, δεν έχει οριστεί η ημερομηνία

 27. Μπετατζής said

  22. Το πρόβλημα δεν ήταν η ύπαρξη του πλεονάσματος, αλλά τι ακριβώς κάνεις με αυτό.

 28. Λεύκιππος said

  Του χρόνου σαν σήμερα θα έχουμε και την «Απελευθέρωση του Λεμπιδάκη (νάναι καλά ο άνθρωπος μετά από 6 μήνες σιδηροδέσμιος )

 29. Λ said

  Στις 29 Οκτωβρίου1949 πέθανε στη Γαλλία ο ελληνοαρμένιος Γεωργιος Γκουρτζίεφ

 30. Λ said

  Βίος και πολιτεία Γκουρτζίεφ
  George Gurdjieff https://g.co/kgs/VmZkGe

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπετατζή, για να έχει μέλλον ο σοσιαλισμός ή οποιοδήποτε σύστημα θα έχει στόχο την κατάργηση ανθρώπου από άνθρωπο, την αυτοδιαχείριση και την ισότητα, θα πρέπει να γίνει ελκυστικός ως εναλλακτική λύση. Το σοβιετικό σύστημα, δικαίως ή αδίκως (δικαίως κατ’ εμέ, για να μην υπεκφεύγω) είναι κακόφημο και απωθητικό για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Άρα, η αριστερά θα πρέπει να μην ταυτίζεται σε τίποτα μαζί του, αν δεν θέλει να καταλήξει οριστικά στο χρονοντούλαπο.

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  31. Διορθώνω: την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Διότι την κατάργηση ανθρώπου από άνθρωπο όντως την πέτυχε ο σταλινισμός.

 33. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὸ μήνα κι ἀπὸ μένα.
  Ἔχει τὴ γλύκα του κι ὁ Ὀχτώβρης. Ἰδιαίτερα ὅταν εἶσαι κοντὰ στὴ φύση. Δὲν ἔχω πολλὲς εἰκόνες ἀπὸ τὸ βουνό· νησιώτης γάρ. Μοναχὰ κάτι τριήμερα/τετραήμερα στὸ Πήλιο καὶ στὴν ὀρεινὴν Ἀρκαδία.Λίγες εἰκόνες, ποὺ δὲν ξεχνιοῦνται ὅμως. Οἱ πιὸ πολλὲς ἀπὸ τὰ Θερμιά. Μπονάτσες ποὺ δὲν τὶς βρίσκεις τὸ καλοκαίρι· καὶ προπαντὸς ἡρεμία σὲ στεριὰ καὶ θάλασσα. Λείπουν οἱ «ἄγριοι» τοῦ καλοκαιριοῦ ποὺ ἔρχονται «κουρδισμένοι» ἀπὸ τοὺς ρυθμοὺς τῆς πόλης. Ἀλλάζει καὶ τὸ φῶς· γλυκαίνει κι αὐτό. Δὲν εἶναι αὐτὸ τὸ αμείλικτο φῶς τοῦ καλοκαιριοῦ ποὺ κάνει τὸ πέτρινο τοπίο κοφτερό. Τώρα εἶναι σὰν νὰ στρογγυλεύουν, νὰ γλυκαίνουν οἱ ἄκρες. Κι οἱ βροχὲς ἔχουν τὴ γλύκα τους κι αὐτὲς. Νὰ βλέπεις τὴν κουρτίνα τῆς βροχῆς πάνω στὴ θάλασσα νὰ ζυγώνει. Τὰ πρῶτα σαλιγκάρια· καὶ τὸ πρῶτο μαριδάκι τῆς τράτας νὰ σπαρταράει ζωντανὸ στὴ φούχτα σου καθὼς τὸ βγάζεις ἀπ᾿ τὸ τελάρο…

 34. sarant said

  26 Τώρα είπανε για την Πέμπτη, 5/10

 35. ΣΠ said

  28
  Χημικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών 1986. Πολύ καλός φοιτητής.

 36. Mπετατζής said

  32. είναι κακόφημο και απωθητικό γιατί σας το έχουνε βάλει στο κεφάλι ότι είναι και δεν φεύγει με τίποτα. Δεν επιμένω, άλλωστε δεν είχανε και πίτσα https://www.youtube.com/watch?v=fgm14D1jHUw για να ελκύσουνε τον κόσμο. Εξ άλλου μην ανησυχείς καθόλου, η αριστερά που υποστηρίζεις δεν ταυτίζεται με την καμία.

 37. ΣΠ said

  33
  Δημήτρη, διαβάζοντας αυτό που έγραψες σκέφτηκα ότι πρέπει να γράψεις ένα σχετικό διήγημα.

 38. spiridione said

 39. Mπετατζής said

  ότι θα φτάναμε να μιλάμε για την Οκτωβριανή με όρους μάρκετινγκ, (ελκυστικό / απωθητικό) δεν το ΄ λπιζα Θε μου.

 40. cronopiusa said

  Έστω και με μια μέρα καθυστέρηση, καλό μήνα!

 41. Ν Κοκ said

  12 Οκτ 1944. «Απελευθέρωση» Αθήνας.

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  3 Οκτωβρίου 1979: Σαν σήμερα αυτοκτόνησε ο Νίκος Πουλαντζάς, πέφτοντας από τον 13ο όροφο της παρισινής πολυκατοικίας, όπου διέμενε, αγκαλιά με τα βιβλία του. Μας άφησε παρακαταθήκη, εκτός από τις εργασίες και τις αναλύσεις του, τη φράση «Ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει ποτέ».

 43. … Παραδοσιακά, ο Οκτώβριος είναι και ο μήνας της ανακοίνωσης των βραβείων Νόμπελ (η απονομή γίνεται τον Δεκέμβριο) …

  Στο μεταξύ, μεσολαβεί η απονομή των σατιρικών βραβείων Ig Nobel στην Βοστώνη, σε μια πανδαισία χιούμορ υψηλής τεχνολογίας και επιστήμης, με πολλά λογοπαίγνια σε εξέχουσα θέση.

 44. 33,
  Τι ωραίο!
  Ελπίζω όλα καλά.

 45. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τε 18 Επιμενίδου του Κρητός

  18/10/1981 Άνοδος του λαού στην εξουσία και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

 46. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 47. cronopiusa said

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  9 Οκτωβρίου: Ιωάννου Λένον γενέσιον. Πώς θα ήταν στα 77 του, πόσα μεγάλα τραγούδια χάσαμε;

 49. ΣΠ said

  43
  Τα Ig Nobel απονέμονται πριν από την ανακοίνωση των κανονικών Νόμπελ. Εδώ οι φετινοί νικητές.

 50. 49 Γαμάτο!

 51. sarant said

  Δεν έχω καταλάβει πού αρχίζει το τρολάρισμα σε αυτά τα βραβεία.

 52. ΓιώργοςΜ said

  51 Απ’ ότι έχω καταλάβει δεν πρόκειται για τρολάρισμα, οι εργασίες πρέπει είναι αυθεντικές. Τώρα ποιος μελετάει τη θετική επίδραση του ζουρνά* στο ροχαλητό και την υπνική άπνοια, ή την έκφραση των εμβρύων όταν ακούν μουσική από ηχείο στην επιφάνεια της κοιλιάς σε σύγκριση με αντίστοιχο στον κόλπο, εμένα με ξεπερνάει….
  Επίσης είμαι περίεργος για τη χρηματοδότηση της έρευνας αυτών των υποψηφίων… Αν πήραν λεφτά ΕΣΠΑ για τις μελέτες αυτές, θα κάνω κι εγώ μια μελέτη ξερωγώ για την επίδραση του θορύβου των τζιτζικιών στη στυτική δυσλειτουργία της αράχνης των σπηλαίων, να απορροφήσουμε τίποτις κονδύλια και να βοηθήσουμε ταυτόχρονα την επιστήμη και την οικονομία… 🙂

  *ελεύθερη απόδοση της καραμούζας των Αβορίγινων

 53. Μαρία said

  52
  http://www.bmj.com/content/332/7536/266?ref=driverlayer.com

  http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1742271×15609367

 54. ΣΠ said

  Οι εργασίες είναι αυθεντικές αλλά το βραβείο τρολάρει. Κάτι σαν «σε βραβεύουμε για κάτι που δεν αποτελεί και καμμιά συμβολή στην επιστήμη αλλά έχει πλάκα».

 55. Pedis said

  # 22 – Τι να σου πω, στα χρόνια που γαλουχήθηκα εγώ τα περί οπορτουνιστικής στροφής το 1956 τα έλεγαν τα διάφορα ΚΚΕμλ.

  και ποιο είναι τιο κακό αν *εν μέρει* η θέση είναι ορθή.

  Και βέβαια όταν δημιουργείς την εντύπωση ότι με το που παρουσιάζεται πλεόνασμα η αυτόματη σχεδόν συνέπεια είναι η οπορτουνιστική στροφή, δεν ενθαρρύνεις κανέναν να σε ακολουθήσει.

  αυτό δεν το λένε ούτε οι μουλούδες. Δεν καταλαβαίνω …

 56. sarant said

  55 Το λένε (αν και όχι απερίφραστα) οι νεότερες αναλύσεις του ΚΚΕ

 57. gpoint said

  # 48

  Γιατί πόσα μεγάλα έγραψε ;

  Το Something, το My Sweet Lord, το Here comes the sun, to I got my mind set on you ή το While my guitar gently weeps ?

  Beatles υπήρξαν χάρη στον Χάρρισον, ένα καλό τραγούδι στην ζωή τους γράφουν σχεδόν όλοι

 58. gpoint said

  Αρχισαν τα όργανα στον ΠΑΟ…Ταβλαρίδης ο πρώτος που καταγγέλει με συνέπεια το -3. Ακολουθούν Μπούρμπος, Εσσιέν και λοιποί συγγενείς

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ ωραίος ο Χάρισον αλλά οι Μπιτλς ήταν Λένον-Μακάρτνεϊ.

 60. 49,
  Σωστή η διόρθωση, είχα στον νου μου την παρουσίαση στο Science Friday από το NPR, τέλος Νοεμβρίου αμέσως μετά το Thanksgiving.

 61. Μαρία said

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όχι
  Ποιος είναι κείνος ο λαός, που λέει στους ξένους «όχι»
  και που κρατάει κατάκορφα της λεφτεριάς τη λόχη
  κι όντας οι λίγοι αφέντες του, που τον διαφεντεύγουν
  τον παρατάν μεσοστρατίς και ασκώνονται και φεύγουν;

  Ποιος είναι κείνος ο λαός, που στάθηκε λιοντάρι,
  όντας του πέσανε μαζί δυο κολοσσοί κουρσάροι
  κι από τα ξένα οι αφέντες του, αντί να τον βοηθήσουν,
  τα φκιάνανε με τον Οχτρό για να ξαναγυρίσουν.

  Ποιος είναι κείνος ο λαός, που πάντα προδομένος
  πολέμαγεν αβόηθητος, ξυπόλυτος, δεμένος
  και θάμπωνε τον ουρανό, τη γη και τα πελάη
  κι ο πιο μεγάλος φάνταζε μικρός σ’ αφτόνε πλάι;

  Ποιος είναι κείνος ο λαός, που με καρδιά τσελίκι
  πολέμαγε για λεφτεριά και πέθαινε για νίκη
  μα τούχωναν μπαμπέσικα, τη μαχαιριά στην πλάτη
  του ξένου η αρπάχτρα κάκητα, του ντόπιου η δόλια απάτη;

  Όλ’ οι λαοί κι όλοι μικροί μεγάλοι κάθε τόπου
  που αγωνιστήκανε να σώσουν την τιμή τ’ ανθρώπου
  μα πιότερο ο ελληνικός, ο πρώτος μες τους πρώτους
  πρώτος μέσα στους νικητές και μες τους αλυτρώτους
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/16/varnalis-kakavanis/

 63. cronopiusa said

  http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/wysiwyg/2017-10/katalonia1.jpg?itok=FK9ZC0gA

  Μαύρη μέρα για τη δημοκρατία στην Ισπανία και στην Ευρώπη

  Καλή σας μέρα…

 64. gpoint said

  # 59

  Μα αυτό σου λέω αλλιώς, από τότε που έφυγε ο George, τίποτε το αξιόλογο δεν βγήκε

  Νηπιακή μουσική έγραφαν οι δυό τους. τα μόνα αξιόλογα τραγούδια τους ήταν το Hey Jude και το In My Life. Ποτέ μου δεν κατάλαβα τι βρήκαν στο Imagine, εκτός πως αρέσει σ’ όσους βαριούνται να σκεφτούν (και είναι πολλοί)
  Εχω ένα φίλο που παίζει πολύ καλά τα εγχορδα αλλά βαριέται που ζει, το σλόγκαν του είναι μη θίγετε τα κακώς κείμενα. Επρεπε να τον ταρακουνήσω εγώ για να αρχίσει να γράφει μουσική πάνω σε στίχους μου.. Θεωρούσε το Imagine κορυφαίο, από τότε που γράφει μουσική άλλαξε γνώμη

 65. spiral architect 🇰🇵 said

  @51: Εκεί που υποθέτεις ότι σταματάει η πιθανή χρησιμότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας.

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευτυχώς που δεν ήταν Συριζαίος και εμπρηστής γραφείων της ΝΔ. Θα ζητούσε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως ο Κούλης. 😊

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη, αλλά η αμερικανική αστυνομία το διέψευσε με αγανάκτηση: «Δεν έχουμε ανάγκη τα γατάκια του ΙSIS για να αλληλοσκοτωνόμαστε. Είμαστε ειδήμονες στις μαζικές δολοφονίες εντός και εκτός της χώρας.»
  Παρεμπιπτόντως, η Εφσυν επιμένει να αφήνει άκλιτο το καζίνο. Γιάννη Χάρη, δεν τους λες καμιά κουβέντα;
  http://www.efsyn.gr/arthro/o-polyekatommyrioyhos-poy-aimatokylise-las-vegkas

 69. sarant said

  68 Μία φορά το κλίνει, δύο άκλιτο

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τρεις. Για τιμωρία που την πρώτη φορά το έγραψε σωστά. 😊

 71. Pedis said

  Σε κάθε φίλο της … ανοιχτής κοινωνίας αντιστοιχεί από ένα όπλο.

  300 εκ νομίμα κομμάτια και βάλε κυκλοφορούν.

 72. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @37. Σταῦρο, θὰ τὸ προσπαθήσω κι ἄν μοῦ βγεῖ…

  #44. Μιχάλη, σ᾿ εὐχαριστῶ. Κατὰ τὰ λοιπά, τὸ παλεύουμε.

 73. Μαρία said

 74. Pedro Alvarez said

  Σε λίγο το ΙٍSIS θα αναλαμβάνει την ευθύνη και για τους θανάτους ηλικιωμένων από πέσιμο και χέσιμο…

 75. Λ said

  Άσχετο αλλά κοιταζα μια παλιούτσικη τάιμς και έγραφε ότι ο Ντέιβιτ Μπόουι όταν ήταν στην ΝΥ η καμμιά αλλη μεγαλούπολη κρατούσε πάντα μια ελληνική εφημερίδα για να παραπλανεί και να περνά απαρατήρητος

 76. Λ said

  ..ή καμμιά άλλη πόλη

 77. Μαρία said

 78. Μαρία said

  75
  παραπλανεί
  Λ, λάθος υπερδιόρθωσης. Την πάτησες με τα καλαμαρίστικα 🙂

 79. Γιάννης Ιατρού said

  αφού πλανείται 🙂

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  6 Οκτώβρη 1943, το έγκλημα του Σούμπερτ στην Καλή Συκιά
  http://agonaskritis.gr/6-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%B2%CF%81%CE%B7-1943-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/

 83. Mαρία said

  Γεια σας. Καλό θα ήταν στο μηνολόγιο να προστεθεί η επέτειος ανεξαρτησίας της κυπριακής δημοκρατίας που γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.

 84. sarant said

  83 Καλώς ήρθατε. Καλύτερα να αναφέρεται στο κυρίως άρθρο, θα το βάλω του χρόνου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: