Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του ΟΧΙ

Posted by sarant στο 28 Οκτωβρίου, 2017


Αφού δημοσιεύονται ανήμερα στις 28 Οκτωβρίου, ο τίτλος μού φάνηκε αυτονόητος -το περίεργο είναι που δεν είχε παρουσιαστεί ξανά η ιδια περίσταση.

Καθώς είναι σήμερα η μέρα μιας ιστορικής επετείου, δεν είναι περίεργο που τα μεζεδάκια μας είναι κι αυτά έμφορτα (άλα το κλισέ!) ιστορίας.

* Και ξεκινάμε ακριβώς με ένα ιστορικό μαργαριτάρι από το Βήμα, που από τότε που πέρασε σε νέα ιδιοκτησία ξύνει με όλο και μεγαλύτερη επιμονή τον πάτο της ανυποληψίας.

Σε άρθρο για τη «μακρά περιπλάνηση των σεφαραδιτών Εβραίων στην Ευρώπη«, ο υπότιτλος μας πληροφορεί πως αυτό έγινε: «Μετά τον ξεριζωμό τους από την Ισπανία του Φράνκο το 1942″

Πώς προέκυψε η θηριώδης κοτσάνα; Μέσα στο κείμενο, η χρονολογία εκδίωξης των Εβραίων από την Ισπανία γράφεται σωστά, 1492. Ο υλατζής που έβαλε τους τίτλους, όμως, φαίνεται πως το… αναριθμήτισε ή το αναρίθμησε (αφού όταν γράψουμε ΠΕΡΤΑ αντί για ΠΕΤΡΑ έχουμε αναγραμματισμό, όταν το 1492 το κάνουμε 1942 θα έχουμε αναριθμητισμό ή αναρίθμηση)

Και αφού το 1492 έγινε 1942, στη συνέχεια κάποιος άλλος (ή και ο ίδιος, ποιος ξέρει) βλέποντας το 1942 και γνωρίζοντας (σωστά) ότι το 1942 κυβερνούσε ο Φράνκο, θεώρησε καλό να… επιμορφώσει το αναγνωστικό του κοινό προσθέτοντας αυτή την εγκυκλοπαιδική πληροφορία, «ίνα το κακόν αθάνατον γένηται»!

* Το οποίο μού θύμισε έναν αθλητικογράφο στην παλιά Ελευθεροτυπία, με ιταλοπρεπές επώνυμο, που είχε τη συνήθεια να διανθίζει τα κείμενά του με εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, μερικές σωστές. Όταν αναγνώστης εξέφρασε τη γνώμη ότι, τέλος πάντων, οι πολλές παρεκβάσεις δεν ωφελούν, εκείνος απάντησε ότι τα άρθρα του δεν έχουν μόνον ενημερωτικό, παρά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα!

* Η φωτογραφία είναι από την έκθεση κινέζικης ζωγραφικής που γίνεται αυτό τον καιρό στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τα Lesser Khinghan mountains αποδόθηκαν «Όρος Λεσερκινγκαν» (δεν ξερω πού τονίζεται και δεν θέλω να μάθω) χαρίζοντας ένα ακόμα βουνό στη Νομανλάνδη.

Το λάθος είναι πολλαπλό -καταρχάς πρόκειται για Όρη και όχι για Όρος, και, το σημαντικότερο, το Lesser του αγγλικού δεν είναι βέβαια κινέζικη λέξη ώστε να παρατίθεται αμετάφραστη! (Και δεν θα μπορούσε να είναι, σκέφτομαι εγώ που δεν ξέρω κινέζικα, διότι οι Κινέζοι δεν έχουν ρο, αν και βέβαια στην αγγλική λέξη lesser δεν ακούγεται ρο).

Πρόκειται για τα Όρη Σινγκ Αν, όπως με ενημερώνει ο κινεζομαθής φίλος που το αλίευσε και το φωτογράφισε. Τέτοια λάθη ειναι, θαρρώ, απαράδεκτα.

* Και συνεχίζουμε με ένα πραγματικά μνημειώδες ιστορικό μαργαριτάρι φιλοτεχνημένο από την Νανά Παλαιτσάκη, η οποία όπως μαθαίνω εχει εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες όπου ηγείται μιας οργάνωσης, κίνησης, κατιτετοιοτελοσπάντων με τίτλο Respect Greece.

Αν παίξετε το ελαφρώς παραληρηματικό βίντεο, πριν συμπληρωθει το πρώτο λεπτό θα ακούσετε την κυρία Παλαιτσάκη να λέει ότι οι ξένοι αποσιωπούν τι έχουν προσφέρει οι Έλληνες, διότι η σημαντικότερη μάχη που ανέτρεψε την επέκταση του Ισλάμ στη Δύση ήταν όταν 6.000 Αθηναίοι στον Μαραθώνα ανέκαμψαν όλη την εκστρατεία των Περσών στη Δύση.

Θα προσέξατε ότι πέρα από τη ρηξικέλευθη ιστορική ανακάλυψη του Ισλάμ τον 5ο αιώνα προ Χριστού, η κυρία Παλαιτσάκη μάς χαρίζει και μια επαναστική ανασημασιοδότηση του ρήματος «ανακάμπτω» αντί για το πεζό «ανακόπτω».

Το βίντεο είναι χρήσιμο σαν απόδειξη της ανεπανόρθωτης βλάβης που προκαλείται από τον εθνικισμό και την ισλαμοφοβία στα εγκεφαλικά κύτταρα.

* Περίεργη πινακίδα από τον σταθμό του Μονάχου, που μου στέλνει γερμανομαθής φίλος.

Είναι ανακοίνωση των γερμανικών σιδηροδρομων και λέει «Απαγορεύεται αυστηρά η απομάκρυνση/αφαίρεση αυτής της ανακοίνωσης»

Θυμίζει λίγο μαθηματικό παράδοξο, λέει ο φιλος που το στέλνει.

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε τίτλο συνταρακτικής είδησης:

Κρέμασαν ανάποδα την ελληνική σημαία στο δικαστήριο τού Κιάτο

Του Κιάτο, λες και είναι γιαπωνέζικο, σαν το πρωτόκολλο του Κιότο!

* Τα μαργαριτάρια μπορεί να σε κάνουν να γελάσεις και με την πιο τραγική είδηση.

Παράδειγμα, η είδηση του ξαφνικού θανάτου ενός τουρίστα, από κρητικόν ιστότοπο:

Ο τίτλος μας ενημερωνει: Τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή σε ξενοδοχείο.

Και από κάτω, η «κυρίως» είδηση, ελάχιστα εκτενέστερη: Ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της Δευτέρας εντός του ξενοδοχείου.

Αυτό το «ο ίδιος» είναι εντελώς περιττό και μάλιστα βλάφτει αφού υποβάλλει την ιδέα ότι την άφησε δυο φορές την τελευταία του πνοή! Εδώ, θα μπορούσε θαυμάσια να μην αναφερθεί υποκείμενο: Άφησε την τελευταία του πνοή… Αν πάλι θέλεις να το κάνεις πιο γλαφυρό: Ο άτυχος άντρας άφησε την τελευταία του πνοή…

Συνήθως το «ο ίδιος», που χρησιμοποιείται για να αποφύγουμε την επανάληψη του ονόματος ή του υποκειμένου γενικά,  χρησιμοποιείται για μια δεύτερη ενέργεια, διαφορετική από την αρχική που εχει αναφερθεί, και συχνά σε εναντίωση με αυτήν, π.χ. «Ο υπουργός επισήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα … ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι…»

Γκουγκλίζοντας πάντως βρίσκω ότι το «ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή», που εξακολουθώ… ο ίδιος να το βρίσκω πολύ κωμικό, έχει χρησιμοποιηθεί κάμποσες φορές στο παρελθόν π.χ. εδώ για τον θάνατο του Ντέμη Ρούσου πρόπερσι:

Ο Ντέμης Ρούσσος, ο σπουδαίος Έλληνας της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, δεν μένει πια εδώ. Ο ίδιος, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής στο Υγεία.

Το διαβάζω και γελάω και δεν είναι σωστό.

* Φίλος επισημαίνει τον τύπο «κατασχέτοντας» που τον εντόπισε σε άρθρο επαρχιακού ιστότοπου: «η ομάδα των ελεγκτών έκανε φύλλο και φτερό την επιχείρηση, κατασχέτοντας βιβλία και στοιχεία….»

Το «κατασχέτω» το έχω συναντήσει ξανά, και είναι υποχωρητικός σχηματισμός του ενεστώτα από τον αόριστο -βέβαια, εγώ θα έγραφα «κατάσχοντας».

* Γουστόζικη και γλωσσικά ενδιαφέρουσα διαφήμιση αυτοκινήτου από το 1924, όπως την είδα στη σελίδα φίλης στο Φέισμπουκ.

Το πασίγνωστο σαιξπηρικό δίλημμα αποδίδεται πρωτότυπα «Ή να είναι ή να λείπει», αλλά ενδιαφέρον έχει επίσης η γραφή «να ήναι», που πράγματι τη χρησιμοποιούσαν ορισμένοι για να δηλώνουν την υποτακτική.

Κάποιος ψείρας θα έλεγε ότι αφού η Berliet είναι γαλλική μάρκα θα έπρεπε να αποδοθεί Μπερλιέ.

* Ο Στάθης Σταυρόπουλος μετακόμισε από τη Real και τον enikos.gr στο Ποντίκι, όπου έχει στήλη με τίτλο «Τα πρασσεινάλογα». Με ενοχλεί λιγάκι ο τίτλος αυτός, διότι υποβάλλει την εσφαλμένη και πορτοκαλίσια ιδέα ότι η έκφραση «και πράσινα άλογα» προέρχεται τάχα από την ανύπαρκτη φράση «πράσσειν άλογα». Δεν λέω ότι ο Στάθης πιστεύει αυτή τη βλακεία, λέω ότι κάποιοι από τους αναγνώστες του μπορεί να το σκεφτούν.

Κατά τα άλλα, βλέπω ότι ενώ ως τώρα ο Στάθης έβαζε παραπανίσια απόστροφο μόνο στο «εξ», στο χτεσινό άρθρο του προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και βάζει παραπανίσια απόστροφο και στο «εν». Διεκτραγωδώντας την κατάσταση που επικρατεί στον τύπο, γράφει:

Τα καλά ελληνικά, οι ουσιώδεις έρευνες, τα εν’ επιγνώσει άρθρα, η ωφέλιμη ψυχαγωγία έχουν υποκατασταθεί από την αμάθεια

Πράγματι.

* Φίλος από την Πάτρα μου στέλνει το απόφευγμα της εβδομάδας ή του μήνα.

«..Το ξέραμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν άξιζαν παραπάνω. Απλά, δεθήκαμε γιατί πιστεύαμε ότι αξίζαμε εμείς λιγότερα»

– Ξέρεις ποιος το είπε αυτό; με ρώτησε ο φίλος

– Η Δημουλίδου; μάντεψα.

– Όχι, ο Παπαδιαμάντης! λέει ο φίλος.

– Είσαι σοβαρός; του λέω. Μπορεί ποτέ να έγραψε τέτοια σαπουνόφουσκα ο Παπαδιαμάντης και μάλιστα σε σημερινή, εντελώς μοντέρνα γλώσσα;

– Βρε, εγώ το ξέρω πως αποκλείεται να το είπε. Αλλά κάνανε τις προάλλες εκδήλωση στην Πάτρα για τον Παπαδιαμάντη, με ομιλητή τον λογοτέχνη Κώστα Λογαρά, και το είχανε για μότο της εκδήλωσης.

– Καλά, και ο λογοτέχνης, που μίλησε ως ειδικός παπαδιαμαντικός, δεν πρόσεξε τη μούφα;

– Δεν φάνηκε να την πρόσεξε, μου λέει ο φίλος μου.

Εγώ ακόμα δεν το πιστεύω, αλλά το απόφευγμα (έτσι λέμε στο ιστολόγιο τα αποφθέγματα που αποδίδονται σε λάθος πρόσωπο) έχει κάμποσες εμφανίσεις στο Διαδίκτυο, συνηθως σε ζαχαρωμένες σελίδες. Η εικόνα, που οπτικοποιεί τη μούφα, είναι παρμένη από κάποια σελίδα που αποτελεί… αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη -και πράγματι τα άλλα παραθέματα είναι γνήσια παρά τις ανορθογραφίες. Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να κάνουμε αγωγή ζητώντας να κατέβει ο χόακας.

* Και για να μη λέμε ότι ισλαμοφοβικοί χόακες κυκλοφορούν μόνο στην Ελλάδα, κλείνω με ένα κρούσμα από Ιταλία.

Αριστερά, μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στο ιταλικό Διαδίκτυο, με μουσουλμάνες να διαδηλώνουν κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «Πιο πολλά τζαμιά, λιγότερο εκκλησία, είμαστε το μέλλον».

Πρόκειται για φωτοσουπιά. Η γνήσια φωτογραφία είναι δεξιά, και προέρχεται από διαδήλωση διαμαρτυρίας που είχε γίνει στην Τσετσενία για τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Advertisement

200 Σχόλια προς “Μεζεδάκια του ΟΧΙ”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >Και ξεκινάμε ακριβώς με ένα ιστορικό μαργαριτάρι από το Βήμα, […] «Μετά τον ξεριζωμό τους από την Ισπανία του Φράνκο το 1942″

    «Γεννήθηκα στο 1042», Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εκδ. εφημ.Βήμα

  2. LandS said

    και βέβαια στην αγγλική λέξη lesser δεν ακούγεται ρο

    Πάει καιρός που μίλησες με Σκοτσέζο ε;

  3. atheofobos said

    Η φωτογραφία του Berliet της διαφήμισης

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ, να την κάνουμε την αγωγή, να προστατέψουμε τον Παπαδιαμάντη μας από τους «θαυμαστές» του. Ένας τέτοιος θαυμαστής, στο λίκνο που μας παραπέμπεις, Νίκο, γράφει «του Άθους». Ο Άθως, του Άθους, του Λάθους. 😊
    Διαβάζουμε στην ΕΡΤ ότι ο Ραχόι «έπαψε των καθηκόντων του» τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας. Είναι σωστή αυτή η έκφραση; Απάλλαξε των καθηκόντων του ή από τα καθήκοντά του δεν είναι το σωστό;
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.ert.gr/roi-idiseon/rachoi-dialysi-tou-katalanikou-kinovouliou-ke-topikes-ekloges-stis-21-dekemvriou-video/&ved=0ahUKEwi2vPP535LXAhWiF8AKHQXcCZEQFggkMAA&usg=AOvVaw0RncwE-_rfCL9hLw3yobfT

  5. LandS said

    Για την Βαβαρική πινακίδα. Μήπως τα ψιλά γράμματα κάτω δεξιά περιέχουν το μήνυμα και αυτό που διαβάζουμε έπρεπε να είναι εκεί κάτω;

  6. Λεύκιππος said

    Η γνήσια φωτογραφία δεξιά, στο τέλος του κειμένου με τις μουσουλμάνες στη σωστή διαμαρτυρία, νταξ, δεν με χαλαρώνει κιόλας. Για τι διαμαρτύρονται, αν διαμαρτύρονται;

  7. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι νέες τάσεις στον χώρο της γλωσσικής μόδας είναι να γράφουμε με λατινικά στοιχεία τις ξένες λέξεις που χρησιμοποιούμε στον γραπτό λόγο: Ο Steve μπήκε στο ascenseur και ανέβηκε στο διαμέρισμα της Mary. Τη βρήκε να googlάρει στο laptop.
    http://www.sport24.gr/Basket/Euroleague/analysis/panathhnaikos-fenerbahce-arxitektones-kai-ergates.4911343.html

  8. LandS said

    7 Πω πω, σα να πατάς το και το στο τηλεκοντρόλ της cosmote tv

  9. LandS said

    [EPG] και το [I]

  10. LandS said

    Ρε σεις που είσαστε τέτοια ώρα; στη Δοξολογία;

  11. dominotheory said

    2. Αν μιλάμε για AmE (και, γενικότερα, International English), ακούγεται και (δεν) παρακούγεται!
    https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/lesser

    Τα κινέζικα, είτε ως γλώσσα-πηγή είτε ως γλώσσα-στόχος, σαν κινέζικα που είναι, χαρίζουν πολύ γέλιο: https://www.boredpanda.com/funny-chinese-translation-fails/

  12. Κουτρούφι said

    #7. Οι μπασκετικοί δημοσιογράφοι δεν παίζονται! Όχι μόνο στο γραπτό αλλά και στον προφορικό λόγο με τα σκριν και τα πικενρολ. Έχουνε, δε, και ιδιαίτερη εκφορά του λόγου που αναγνωρίζεις ότι είναι τέτοιοι όταν τους ακούς στο ράδιο. Φίλος μου που δούλευε σε αθλητική εφημερίδα μού έλεγε ότι οι μπασκετικοί είχανε δική τους κλίκα και δεν συναναστρεφόταν με τους άλλους.

  13. ndmushroom said

    6
    Αφού δε σε χαλαρώνει η φωτογραφία των διαμαρτυρόμενων μουσουλμάνων της μακρινής Τσετσενίας, φαντάζομαι ότι αυτή η (εβδομάδας) φωτογραφία από τη Θεσσαλονίκη θα σε έχει κάνει να πακετάρεις βαλίτσες και να ψάχνεις αεροπλάνο για Βραζιλία. Τι, όχι; 🙂

  14. ndmushroom said


    (Φτου, το html embedding δε δούλεψε!)

  15. Γς said

    >Ο ίδιος

    και η Τζουλιας

    «Εμου και του ΙΔΙΟΥ»

  16. Γιάννης Ιατρού said

    10: Στην παρέλαση ρε Σταύρο, σημαιοφόροι (τόπο στα νιάτα!) 🙂

  17. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια παρελαύνοντες και μη!

    6 Απάντησε το σχ. 13, το έγραφα κιόλας.

  18. «Του Κιάτο, λες και είναι γιαπωνέζικο, σαν το πρωτόκολλο του Κιότο». Είναι η καινούρια μόδα. Οι πόλεις με περίεργη γενική δεν κλίνονται και τελειώνουμε. Έχω ξαναγράψει θαρρώ για το «Κέντρο Υγείας Πυργί» ή «Εκδρομές στην Τουρκία και Οινούσσαι» που είδα το καλοκαίρι στη Χιο. Κι αν το δεύτερο είναι σε πινακίδα ιδιώτη, το πρώτο που είναι φάτσα φόρα στο Κ.Υ.;
    Ή όπως λέει η κόρη μου για κάτι «είναι στις Αφίδναι». Ρε, πες στα Κιούρκα της λέω να συνεννοούμαστε. Αλλά ενώ ξέρει πού είναι τα Κιούρκα και το Μενίδι, στις Αφίδναι και στις Αχαρναί πάει. Ειδικά στις τελευταίες που έχουν γεμίσει τις πινακίδες της Εθνικής.

    Σ’ ένα σχόλιο έβγαλα όλα μου τ’ απωθημένα!

  19. sarant said

    Αλλά το Κιάτο, πόσο πιο κοινό πια;

  20. 5 Απ’ όσο μπορώ να δω και να καταλάβω, τα ψιλά γράμματα λένε στην πρώτη γραμμή πως είναι της εταιρίας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων και από κάτω κάτι του Μονάχου. αλλά τι δεν το ξεχωρίζω σ’ αυτό το μέγεθος.

  21. Γς said

    18:

    >Ή όπως λέει η κόρη μου

    [εις το Μπογιάτιον;]

  22. 19 Το Κιάτο διάβασέ το τρισύλλαβο αντί δισύλλαβο και παύει να είναι κοινό.

  23. 21 Καλά, το Μπογιάτι δεν παίζει στα σημερινά τοπωνύμια, χώρια που υπάρχει και διαμάχη αν η Άνοιξη ή ο Άγιος Στέφανος δικαιούνται δια να ομιλούν, εεε, παρασύρθηκα, να χρησιμοποιούν αυτό το όνομα…

  24. Παναγιώτης Κ. said

    Ισλαμοφοβικός,αντιισλαμιστής,ισλαμιστής,φιλοισλαμιστής,…
    Υπάρχουν άλλοι όροι για να δείχνουν στάσεις απέναντι στο Ισλάμ;

  25. ΣΠ said

    Δεν θά έπρεπε να υπάρχει λινκ στο βίντεο της Νανάς Παλαιτσάκη;

  26. sarant said

    Και ένα σχόλιο φίλου στο Φέισμπουκ, που ίσως εξηγεί τη γερμανική πινακίδα:

    Ως προς τη γερμανική πινακίδα. Δεν είναι καινούρια. Βρήκα αρκετά γερμανικά δημοσιεύματα του 2014, όπου σχολιαζεται σκωπτικα. Παντού πρόκειται για την ίδια φωτογραφία πάνω σ’ ένα μεγάλο τζάμι (πόρτα ίσως), σε θέση τέτοια που κάποιος μπορεί να πέσει πανω του. Μια εξηγηση θα ήταν, λοιπόν, ότι τοποθετηθηκε εκεί για να μην πέφτει ο κόσμος στο τζαμι, ενδεχομένως προσωρινά, μέχρι ο σταθμος να προμηθευτεί το καταλληλο σήμα

  27. sarant said

    25 Ωχ! Ευτυχώς που μου το είπες πριν φύγω.

    Το πρόσθεσα στο άρθρο, ιδού:

  28. Γιάννης Κουβάτσος said

    6. Τι να γράφει, αγαπητέ; Υποθέτω τις γνωστές βλακείες που γράφουν οι πινακίδες και τα πανό όλων των θρησκόληπτων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής. Για τα σκίτσα του Μωάμεθ, για τις ταυτότητες, για διαβολικές θεατρικές παραστάσεις, τα γνωστά.

  29. Γς said

    19:

    Ε, λοιπόν, πρέπει να βαριάκουα από μικρός

    -Το Κιατο!

    Και μου έδειξε τα φώτα απέναντι απ απ Λουτράκι, που τρώγαμε.

    Το πιάτο, άκουσα εγώ.

    Το θυμάμαι καλά. Τόσο καλά όσο και το κρέας με τα λαζάνια. Ενα πιάτο, να!

  30. ΣΠ said

    πανισλαμιστής

  31.          \|||/
             (o o)
    ,----ooO--(_)--------.
    |    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ    |
    |    ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ    |
    | ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΙΔΑ |
    '-------------Ooo—---'
            |__|__| 
             || ||
            ooO Ooo
    
  32. Αν η WordPress είχε like, θα το πατούσα με μανία για το σχόλιο 18 του ΓιάννηΜ. Με εκφράζει απόλυτα! Ιδίως εκείνο το Ίλιον (=Νέα Λιόσια) μου κάθεται βαριά στο στομάχι… Αλήθεια, το Κιάτο πώς γλύτωσε και δεν έγινε Σικυών;

  33. Γς said

    16:

    Ακούω κάτω μουσικές. Παρέλαση μαθητών κλπ.

    Κάπου εκεί πρέπει να είναι κι ο Πάνος με πεζά για να καμαρώσει την κοράκλα του

    —-

    Τον καιρό που η Καισαριανή ήταν κατακόκκινη.
    Παρέλασαν και τα πιτσιρίκια μου στην κεντρική Λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης. Λυκόπουλα με τους προσκόπους.
    Και το βράδυ με παίρνει τλφ ο αδελφός μου:

    -Μπράβο άψογα τα ανίψια μου στην παρέλαση

    -Που τα είδες;

    -Στην Τηλεόραση.

    -Μα δεν το έδειξε η τηλεόραση

    -Εμείς πιάνουμε κατευθείαν Μόσχα

  34. Γς said

    Μεζεδάκια του ΟΧΙ.

    Μεζεδάκια του ΝΑΙ έχει;

    Δημοψήφισμα;

    Είπα εγώ δημοψήφισμα;

  35. gpoint said

    ο νέος ιδιοκτήτητς του…» Bήμα» (sic) είναι ακατανόμαστος εξ αγχιστείας ;

    Κατά τον κυρΝικολό και τα κοπέλια του λέει μια παροιμία, (Ερπετόπουλος και σία)

  36. Πλάκα πλάκα η απόστροφος αποκτά κάποια άλλη λειτουργία και αναγκαιότητα στη σύγχρονη φάση της εξέλιξης της γραφόμενης γλώσσας.
    Είναι σαν να χρειάζεται για να διλεκτήσει (συγγνώμη για τη λέξη) μονολεκτικές διατυπώσεις.
    Για παράδειγμα το εξάλλου όπως και το ενεπιγνώσει είναι μονολεκτικά.
    Γιατί είναι μονολεκτικά;
    Επειδή δεν χωρίζονται ποτέ από άλλη λέξη. Δεν λέμε (;) στη σύγχρονη γλώσσα (θεωρούμενη ως δημοτική) κάτι σαν «εξ αιτίου άλλου, …» ή σαν «εν αναμφισβητήτω επιγνώσει». Είναι σαφώς μονοτονικές εμπρόθετες ενότητες (δηλαδή μία λέξη / έννοια). Οπότε, για να μην τις ενώσουμε γραπτά −το «εξάλλου» το ενώσαμε χωρίς πρόβλημα− και έχουμε «ενεπιγνώσει» (που μένει χωρισμένο και δεν χρειάζεται απόστροφο), τι πρέπει να κάνουμε;
    Γεννιέται ανάγκη για απόστροφο «εξ’ άλλου» «εν’ επιγνώσει» ή για ενωτική παυλίτσα «εξ-άλλου» «εν-επιγνώσει».
    Φυσικά από πλευρά δημοτικής και όχι ΜΝΕ (μικτής νεοελληνικής) σωστότερο θα ήταν χρήσεις του τύπου «με επίγνωση».

  37. Στην απορία για το τι γράφει το γνήσιο πλακάτ της κοπέλας: ya ka’im al-i Muhammad, «ω αιώνιε οίκε του Μωάμεθ». Με επιφύλαξη για την τελευταία λέξη που δεν φαίνεται καλά.

  38. Pedis said

    Θέλουν να κάνουν τους πνευματώδεις …

    Ο «αποκεφαλισμός» της Παπακώστα, μετατρέπει τον @AdonisGeorgiadi σε Σαλώμη της ΝΔ.

    Μπαρούφα μπάι Πα2δημούλης

    (Κουκλάρα ο Άδωνης, ατημέλητη η Παπακώστα)

  39. Γς said

    Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης τώρα:

    ΕΡΤ1

    -Οι [στρατιωτικές] σχολές που εκπαιδεύουν γιατρούς, φαρμακευτικούς

    Σωστό;

  40. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    26 Ή πως το μήνυμα της πινακίδας είναι από την άλλη πλευρά.

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μάλλον αντιγράφει τον γίγαντα Γιώργο Καρατζαφέρη, που έχει το κοπιράιτ της «Σαλώμης». Αν και τότε υπήρχε και κάποιο σκοτεινό υπονοούμενο, που τώρα, προς Θεού, δεν υπάρχει. 😊
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://archive.in.gr/news/2000/greece/g_may03.htm&ved=0ahUKEwj90pv7gZPXAhUJZ1AKHfUnDM4QFggnMAE&usg=AOvVaw1Eu1Uti1cULdExYDbnpNVp

  42. 小兴安岭
    Το έβαλα στο μεταφραστήρι Google όπου μου έβγαλε Xiǎoxìng’ānlǐng. Το όνομα φαίνεται στη μέση兴安 και το περιβάλλον του ονόματος 小−−岭 (Xiǎo−−lǐng) το αποδίδει ως μικρό ύψωμα.

  43. Λεύκιππος said

    13,14,28 Ακριβώς, από τη στιγμή που η οποιαδήποτε θρησκεία τίθεται επι κεφαλής μιας διαμαρτυρίας ο σκοπός χάθηκε, διαστρεβλώθηκε, παραμορφώθηκε.

    Βραζιλία ε, χμ δεν ακούγεται καθόλου άσχημα

  44. odinmac said

    Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει μία εκτενής ανάλυση του Δημήτρη Μάζη για τις επεκτατικές βλέψεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Δύση:
    http://www.anixneuseis.gr/?p=166922

  45. odinmac said

    44
    Του Γιάννη και όχι «Δημήτρη» βέβαια

  46. Στο 8 LandS said
    28 Οκτώβριος, 2017 στις 10:36

    7 Πω πω, σα να πατάς το και το στο τηλεκοντρόλ της cosmote tv

    Ε, το πάτησα και είδα πως έχει κτηνίατρους στην Ανταρκτική

  47. Pedis said

    Σημείωμα για «Το τελευταίο σημείωμα» – του Νίκου Μπογιόπουλου
    https://www.imerodromos.gr/simioma-gia-to-telefteo-simioma-tou-nikou-mpogiopoulou/

    έχει δει κανείς την ταινία; (Προσωπικά, η γενική αισθητική επιλογή του πλάνου που στήνει ο Βούλγαρης δεν μου κατεβαινει με τίποτα, αλλά γούστα είναι αυτά …)

  48. Για την ταμπέλα χωρίς νόημα

  49. Manos said

    Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί αρκετά και αυτό:
    « Ήδη, σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να ‘ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του.
    Οδυσσέας Ελύτης

    Το λινκ είναι από άρθρο του 2012 βέβαια και λέει ότι είναι από συνέντευξη του Έλυτη με αφορμή τη βράβευσή του: http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG2597

    Να είναι απόφευγμα ή απόφθεγμα;

  50. Avonidas said

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

    Κατά τα άλλα, βλέπω ότι ενώ ως τώρα ο Στάθης έβαζε παραπανίσια απόστροφο μόνο στο «εξ», στο χτεσινό άρθρο του προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και βάζει παραπανίσια απόστροφο και στο «εν».

    Δυο-τρεις παραγράφους πιο κάτω, το γράφει χωρίς απόστροφο, οπότε το βρίσκω υπερβολικό να του χρεώνεις αμάθεια για ένα, κατά πάσα πιθανότητα, τυπογραφικό λάθος. Πολύ αμφιβάλλω αν στοιχειοθετεί ο ίδιος τα άρθρα του.

  51. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    35 Όχι, δεν υπάρχει ταμπού, άλλες φορές έχω αναφέρει τον Μαρινάκη -απλώς, δεν έτυχε.

    37 Μερσί!

    47 Όχι ακόμα

    48 Α μπράβο, αυτός το εξηγεί κιόλας 🙂

    49 Θα μπορούσε να είναι αυθεντικό

    50 Δεν νομίζω ότι στοιχειοθετούνται πλέον τα άρθρα οπουδήποτε.

  52. Γιάννης Κουβάτσος said

    49. Είναι αυθεντικό. Το είπε σε συνέντευξή στα «Νέα», στον Γιώργο Πηλιχό, στις 26-11-1976. Περιέχεται στον τόμο με τις συνεντεύξεις του «Συν τοις άλλοις» σελ. 150.

  53. Avonidas said

    Δεν νομίζω ότι στοιχειοθετούνται πλέον τα άρθρα οπουδήποτε.

    Καταλαβαινεις νομίζω τι εννοώ. Ωραία λοιπόν, δεν τα ανεβάζει ο ίδιος τα άρθρα του.

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    49, 52. Εννοείται πως δεν επαναλαμβάνει ο Ελύτης αυτό το απόσπασμα από τη συνέντευξη του ’76 στη συνέντευξη τύπου, στην οποία μάς παραπέμπει ο λίκνος. 😊 Αλλά τουλάχιστον δεν είναι απόφευγμα.

  55. Τρισβάρβαρα τα ελληνικά της η άθλια!
    όταν η βλακεία συναντά την ημιμάθεια οδηγεί στο θράσος.


  56. Φαντάσου τον συνταξιούχο που βλέπει μόνο ΣΚΑΪ για την έγκυρη ενημέρωσή του, να μαλώνει με τον ψιλικατζή της γειτονιάς του ότι ο φάκελος που του δίνει δεν είναι Α4…

  57. Avonidas said

    #56. Αλήθεια, πόσο χάλια είναι η κατάσταση με το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Ρωτάω για να έχω μια ιδέα τι θα τραβήξω όταν κατέβω τελικά Ελλάδα.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την κάνανε αυτή την ιστορία. Ή μάλλον καταλαβαίνω πολύ καλά, αλλά προτιμώ να μην το σκέφτομαι…

  58. 57: Μια χαρά είναι, αν δεν θες προσωποποιημένη. Κι αν θες, πάλι απλή είναι η διαδικασία.
    https://www.athenacard.gr

  59. Avonidas said

    #58. Τι γίνεται αν απλά θέλεις εισιτήρια; Πρέπει πάλι να βγάλεις μια κάρτα και να την «φορτίζεις»;

    Με το χάρτινο εισιτήριο, μπορούσες απλά να πάρεις μια δεσμίδα από το περίπτερο. Το χειρότερο με το νέο σύστημα, από ότι καταλαβαίνω, είναι ότι θα πρέπει να πηγαίνεις στα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ. Χώρια πιθανές βλάβες και δυσλειτουργίες στα μηχανήματα — ενώ τα ακυρωτικά ήταν σχετικά απλά κι ανθεκτικά συστήματα.

    Πραγματικά θεωρώ ότι το κόστος της μετάβασης αντισταθμίζει κάθε πιθανό κέρδος από την αποφυγή των τζαμπατζήδων, για να μη μιλήσουμε για το φακέλωμα που μας φοράνε στο χαλαρό.

  60. Διάβασε αυτό που σου ‘δωσα. Τα λέει όλα.

  61. Και μην ακούς τις βλακείες που κυκλοφορούν.

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    40 με 60 εκ. ευρώ έχει υπολογιστεί το ετήσιο κόστος της εισιτηριοδιαφυγής στην Ελλάδα. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση αυτού του κόστους, μόνο όταν θα λειτουργήσουν οι μπάρες στις εισόδους. Μακάρι να βρισκόταν κάτι ανάλογο και για τη φοροδιαφυγή.

  63. Avonidas said

    #62. Μια καλή ιδέα είναι να μην βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η φοροδιαφυγή θα συνεχιστεί, γιατί εκείνοι που υποτίθεται ότι την κυνηγούν έχουν κέρδος κι όφελος απ’ αυτήν.

    Όσο για τις μπάρες στις εισόδους, αυτές αρμόζουν σε κράτη που αντιμετωπίζουν τους πολίτες τους ως δυνάμει εγκληματίες.

  64. Avonidas said

    #60. «Φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον αριθμό ΑΜΚΑ.»

    Και μόνο αυτό μου λέει ότι έχω να κάνω με δεινόσαυρους. Για να βγάλεις ηλεκτρονική κάρτα σου ζητάνε «φωτοτυπία εγγράφου» για τον ΑΜΚΑ. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες έντυπο έγγραφο που να πιστοποιεί αριθμό μητρώου, ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ, αντί να μπεις στη σχετική ιστοσελίδα και να δεις τον αριθμό σου;

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δυνάμει εγκληματίες όχι, αλλά καθ’ έξιν τζαμπατζήδες ναι. Εκτός αν θέλουμε να δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα.

  66. Κώστας said

    To «πράσσειν άλογα» δυστυχώς αναπαράγεται ακόμα κι εκεί που δεν θα περίμενε κανείς:

    «∆εν είναι, εξάλλου, άγνωστη σε κανέναν από εµάς η ικανοποίηση που νιώθουµε όταν καταλαβαίνουµε γιατί κάτι είναι λάθος […] ή όταν, τέλος, καταλαβαίνουµε ότι λάθος πιστεύαµε πως η έκφραση “πράσινα άλογα” σχετίζεται µε το χρώµα των αλόγων αλλά µε το “πράσσειν άλογα”!»

    Μαρία Σφυρόερα, Λέκτορας Παιδαγωγικής στο Τµήµα Επιστηµών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Π.Η.) του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης.
    ∆ιδακτική Μεθοδολογία − Το λάθος ως εργαλείο µάθησης και διδασκαλίας, σ. 33.

  67. 48, … για να μην πέφτουν στη[ν] πόρτα …

    …αν τύχει και σαγηνευτούν από την μάρκα υποδημάτων πάνω αριστερά!

  68. Μαρία said

    66
    Αναπαράγεται και με ασυνταξία.
    … σχετίζεται µε το χρώµα των αλόγων και όχι µε το “πράσσειν άλογα” θα ήταν η σωστή διατύπωση

  69. 46, 😀 😀 😀

    Πτηνοτρόφους
    εννοούσε προφανώς – να το διορθώσει.
    (Στην Ανταρκτική μόνον ερωτευμένοι πιγκουΐνοι.
    Αρκούδες στην Αρκτική.)

  70. 69 Έχει και αξιαγάπητους φωκίωνες.

  71. 66, 68, … πράσσειν άλογα …

    Holy cow!

  72. 70, 😀

  73. … Του Κιάτο, … σαν το πρωτόκολλο
    του Κιότο! …

    Από κοντά και το Κίτο, στο Νησιμερινό.

  74. sarant said

    66-68 Πάντως πρεπει να βρεθεί ένας όρος για την ικανοποίηση που νιώθει κάποιος με μια ψευδή αλλά «γοητρική» εξήγηση που τον πείθει κακώς ότι κάνει λάθος.

    60-64 Αυτό θέλω να πιστεύω ότι εννοεί πρισκρί της σελίδας που σου λέει τον αριθμό σου.

  75. Κουτρούφι said

    #64. Μπορείς και με την επίδειξη οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου που έχει τον ΑΜΚΑ. Π.χ. βιβλιάριο υγείας. Πολλά όμως βιβλιάρια δεν έχουν τον ΑΜΚΑ διότι απλούστατα εκδόθηκαν πριν την καθιέρωσή του. Στα ΚΕΠ πάλι (τουλάχιστον του Πειραιά που πήγα εγώ) δεν σου βγάζουν μια βεβαίωση με τον ΑΜΚΑ σου. Υπάρχει σχετική εγκύκλιος απο το 2013 την οποία έχουν μοστράρει στο ΚΕΠ του Πειραιά απόξω.Η υπάλληλος ΚΕΠ ήταν ενήμερη για τη μανούρα με τον ΟΑΣΑ και με πληροφόρησε ότι η προϊσταμένη της το είχε συζητήσει με τον ΟΑΣΑ. Ένα άλλο επίσημο έγγραφο είναι το εκκαθαριστικό της εφορίας. Δεν θα πάω στον ΟΑΣΑ το εκκαθαριστικό μου της εφορίας για να βγάλω την κάρτα. Όλως τυχαίως, βρήκα ένα πατσαβουριασμένο χαρτί με τις σφραγίδες και με τα όλα του που πρέπει να είναι από τότε που απόκτησα τον ΑΜΚΑ. Θα παρουσιάσω φωτοτυπία αυτού. Εν τω μεταξύ, οι ουρές στα εκδοτήρια των σταθμών που περνάω κάθε μέρα είναι μεγάλες με μεγάλη αύξηση τις τελευταίες μέρες. Είναι όμως πολύ cool που αν δεν έχεις φωτογραφία σού βγάζουνε εκείνη τη στιγμή με ειδική κάμερα και αμέσως προσαρμόζεται στη θέση της κάρτας. Από τις οδηγίες που βρήκα σε ένα σύνδεσμο https://www.athenstransport.com/cards/
    κορυφαία θεωρώ αυτήν (δεύτερη πρόταση):

    «Οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν μέχρι νεοτέρας. Δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει κάποια διαδικασία αντικατάστασης ή αν θα ισχύουν μέχρι να λήξουν»

    Ουδείς γνωρίζει, κυρίες και κύριοι, εάν οι κάρτες που λήγουν π.χ. το Μάρτη μέχρι πότε θα ισχύουν.

  76. Avonidas said

    #75.Όλως τυχαίως, βρήκα ένα πατσαβουριασμένο χαρτί με τις σφραγίδες και με τα όλα του που πρέπει να είναι από τότε που απόκτησα τον ΑΜΚΑ. Θα παρουσιάσω φωτοτυπία αυτού.

    Αχαχούχααα…

    (Ελπίζω να μη ζητάνε τον ΑΜΚΑ κι απ’ τους τουρίστες)

  77. Avonidas said

    Με την ευκαιρία, έχει πολύ πλάκα η Λατρεία της Επικυρωμένης Φωτοτυπίας από το Ελληνικό Δημόσιο (κάτι σαν τη Λατρεία του Υπέρτατου Όντος στη Γαλλική Επανάσταση 😉 ).

    Θυμάμαι μου έλεγε ο πατέρας μου χρόνια πριν μια ιστορία από κάποια εφορία, που ένας φουκαράς τους είχε πάει με το εκκαθαριστικό και του ζητούσαν να φέρει επικυρωμένη φωτοτυπία του εκκαθαριστικού! «Μα, αφού σας φέρνω το ίδιο το εκκαθαριστικό!», διαμαρτυρόταν μάταια ο άνθρωπος. Όχι, ο νόμος λέει φωτοτυπία… Επειδή το να βγάλει ο υπάλληλος μια φωτοτυπία και να της πατήσει μια σφραγίδα, ή απλά να διακριβώσει ότι αυτό που έχει μπροστά του είναι επίσημο έγγραφο που εκδίδει η ΙΔΙΑ η υπηρεσία του, είναι φρικτή αγγαρεία…

  78. ΓιώργοςΜ said

    64 κλπ Δεν ξέρω αν βοηθάει, αλλά από το ΙΚΑ εδώυπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης, φαντάζομαι κι από αλλού. Δε νομίζω πως χρειάζονται σφραγίδες κλπ, υποθέτω (βάσιμα) πως το ζητάνε τυπωμένο για ν’ αποφευχθούν σφάλματα κατά την αντιγραφή, κακογραμμένα χαρτιά. Ουκ ολίγα τα λάθη, μιλώντας εκ πείρας, και από μορφωμένους ανθρώπους.
    Όταν έχει να κάνει κανείς με το σύνολο του κόσμου, πρέπει να φτιάξει μια διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη τον γέρο, ,τον αγράμματο, το μετανάστη που δε μιλάει καλά τη γλώσσα, τη χειρότερη ή πιο δύσκολη περίπτωση.

    75 Προφανώς, ουδείς γνωρίζει μέχρι πότε θα ισχύουν στην παρούσα τους χάρτινη μορφή, αφού ισχύουν μέχρι νεωτέρας.

  79. ΣΠ said

    77
    Δεν χρειάζεται πια επικύρωση η φωτοτυπία. Υποβάλλεις μη επικυρωμένη. Μπορεί απλώς να σου ζητηθεί να τους δείξεις το πρωτότυπο.

  80. … ζητούσαν να φέρει επικυρωμένη φωτοτυπία του εκκαθαριστικού! …

    Έπαθε επικύρωση του ήπατος
    καθώς του έπρηξαν το συκώτι…

  81. Avonidas said

    #80. Ακόμη παλιότερα, η φωτοτυπία έπρεπε να είναι επικηρωμένη. Με βουλοκέρι…

  82. Μαρία said

    75
    >Πολλά όμως βιβλιάρια δεν έχουν τον ΑΜΚΑ διότι απλούστατα εκδόθηκαν πριν την καθιέρωσή του.

    Αυτό σημαίνει οτι την τελευταία περίπου δεκαετία οι κάτοχοί τους δεν το χρησιμοποιούν!

  83. … μακρά περιπλάνηση των σεφαραδιτών Εβραίων στην Ευρώπη«, …
    «Μετά τον ξεριζωμό τους από την Ισπανία του Φράνκο το 1942″ …

    Ανεπίτρεπτο να παραλείψει τον Τσίτσο.

  84. 81, 😀 😀

  85. ΚΑΒ said

    http://www.kathimerini.gr/781345/article/epikairothta/ellada/ki-omws-den-xreiazontai-panta-epikyrwmena-antigrafa

    Όλον τον Οκτώβριο είχα πάρε δώσε με πολλές δημόσιες υπηρεσίες και έμαθα δυο πράγματα:

    1. Ότι δε χρειάζονται επικύρωση τα πρωτότυπα έγγραφα Ν. 4250/2014

    2. Ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις θέλουν από τα ΚΕΠ (και από την αστυνομία βέβαια, αλλά εκεί νομίζω πως πληρώνεις κάποιο χαρτόσημο) επικύρωση για το γνήσιο της υπογραφής.

    3. Έγγραφα και δόστου έγγραφα. Του ίδιου περιεχομένου έγγραφο από δυο υπηρεσίες. Οι υπάλληλοι όλοι ευγενέστατοι όμως, εκτός από μια περίπτωση σε νοσοκομείο.

  86. Μπετατζής said

    61. Εγώ άκουσα τη βλακεία, (αλλά και τη διαπίστωσα περιηγούμενος στην ιστοσελίδα που έδωσες), ότι δεν υπάρχουν πια μειωμένα εισιτήρια (0,60 ευρώ, για μαθητές, συνταξιούχους κλπ), αν δεν θες να έχεις ταυτοποιημένη κάρτα και αν είσαι περιστασιακός χρήστης. Μπορεί κάποιος παρακαλώ να βρει πώς θα βγάλω μειωμένα εισιτήρια για τα παιδιά μου, χωρίς να τους βγάλω ταυτοποιημένες μηνιαίες κάρτες ;;; (και όχι γιατί φοβάμαι το φακέλωμα, όπως και αυτό λέγεται, αλλά γιατί είμαστε όλοι περιστασιακοί χρήστες και δεν μας συμφέρει να βγάλουμε κάρτες μεγάλης διάρκειας).

  87. Νίκος Κ. said

    47: Είχα την ευκαιρία να δω τη νέα ταινία του Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» στην πρεμιέρα που δόθηκε στα Χανιά. Προσωπικά μου άρεσε, αλλά δεν θάθελα να κάνω και τον κριτικό κινηματογράφου. Αυτό που επισημαίνει ο Μπογιόπουλος δεν το θεωρώ ουσιαστικό, όποιος δει την ταινία, μια εξαιρετική αναπαράσταση, θα καταλάβει ότι δεν «λογοκρίνει» τίποτα. Φοβάμαι πως θα πρεπει να χαρακτηρίσουμε τόλμη το να γυρίζονται τέτοιες ταινίες μέσα σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα σαρβάιβορ. Ας επίσουμε να τη δουν και αρκετοί νέοι, που φοβάμαι πως αγνοούν τελείως τόσο το γεγονός όσο και το όνομα τού Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

  88. Μπετατζής said

    https://www.athenacard.gr/jsp/smartafc/general/customers/personalized-card.jsp Eδώ λέει ότι είναι υποχρεωτική για τους χρήστες με μειωμένα εισιτήρια «για να πιστοποιείται το δικαίωμά τους» Και δίνει μίνιμουμ διάρκεια 30 ημερών. Γιατί ;;; Δηλαδή ο συνταξιούχος που βγαινει μια στο τόσο για κάποια δουλειά, θα πρέπει να πάρει κάρτα 30 ημερών. Καταλαβαινω κάτι λάθος ;;;.

  89. sarant said

    80-81-83 🙂

  90. 64, 75: Μπες στο amka.gr και βγάλε μόνος σου.

  91. 86: Υπάρχει πάσο εκπτωτικό που δεν είναι προσωποποιημένο;

  92. ΓιώργοςΜ said

    85 Σουμάροντας τα χρηστικά:
    -Οι φωτοτυπίες δε χρειάζονται επικύρωση όταν είναι ευανάγνωστες. Το πρωτότυπο δε χρειάζεται επικύρωση, ούτε χρειαζόταν ποτέ 😛
    -Το γνήσιο της υπογραφής (έχει νόημα όταν καταθέτει έγγραφα τρίτος) βεβαιώνεται από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία (απλώς τα ΚΕΠ είναι ευκολότερα προσβάσιμα από τη γραμματεία μιας υπηρεσίας που εξυπηρετεί 3.765,32 άτομα την ημέρα), ενώ η αστυνομία είναι διαθέσιμη και απογεύματα, για όσους για κάποιο λόγο δε μπορούν άλλη ώρα. Ξενόγλωσσες βεβαιώσεις μεταφρασμένες μπορούν να βεβαιωθούν και από δικηγόρο.
    -Τίποτε από τα παραπάνω δε χρειάζεται για να πάρεις το λεωφορείο 😛

    86 Στην ιστοσελίδα τους λέει πως ανώνυμα είναι μόνο μερικά από τα εισιτήρια, αυτά που χρησιμοποιούν οι τελείως περιστασιακοί χρήστες (τουρίστες, εγώ 🙂 κλπ). Τα μειωμένα κλπ δεν έχουν χρονικό περιορισμό, απλώς χρειάζεται να είναι προσωποποιημένα (γι’ αυτό υποθέτω και ο ΑΜΚΑ, πιστοποιεί την ηλικία και την ταυτοπροσωπία). Η κάρτα φορτίζεται όποτε τη χρειάζεται κανείς, σαν προπληρωμένη πιστωτική, με ένα, δύο, δέκα εισιτήρια. Αν κατάλαβα σωστά, θα υπάρχει (αν δεν υπάρχει ήδη) άυλη κάρτα, στο κινητό, που λειτουργεί με NFC όπως η πιστωτική σε σουπερμάρκετ κλπ.

  93. Φαρμακωμενο Πιονι said

    Απο τα λιγα που ξερω για τα προτυπα κινεζικα, ξερω οτι αυτα εχουν και τα δυο υγρα /r/ και /l/. Το /r/ μαλιστα εμφανιζεται και σαν αρκτικο συμφωνο μιας συλλαβης (οπου προφερεται σαν ανακεκαμμενο ημιφωνο/τριβομενο), αλλα εμφανιζεται και στο τελος μιας συλλαβης, «χρωματιζοντας» το φωνηεν της με εναν τροπο που μοιαζει πολυ με την αμερικανικη/σκωτσεζικη/ιρλανδικη (γενικα rhotic) προφορα του -er (https://en.wikipedia.org/wiki/Erhua).

    Πετυχημενο το σχολιο για την Νομανσλανδη!

  94. Μπετατζής said

    91. Μην κάνεις ότι δεν κατάλαβες, η υποχρεωτική χρονική διάρκεια είναι το πρόβλημα μου, όχι η προσωποποίηση. Δες και 88.

  95. Μπετατζής said

    Nα μου βγάλουνε προσωποιημένες κάρτες, με δικαίωμα να τις φορτίζω όποτε θέλω με όσα εισιτήρια 0,60 ευρώ θέλω. Αλλιώς πρόκειται πάλι για οικονομική αφαίμαξη συνταξιούχων, μαθητών, φοιτητών.

  96. ΚΑΒ said

    85, 1 Δε χρειάζονται επικύρωση οι φωτοτυπίες των πρωτότυπων εγγράφων.

  97. ΓιώργοςΜ said

    92 Παρντον, ξέχασα να κλείσω το λίκνο…

    88 Αν το έχω καταλάβει καλά, η κάρτα φορτίζει με όσα εισιτήρια θέλει κανείς. Δεν έχει χρονική διάρκεια αυτή καθαυτή. Χρονική διάρκεια έχουν τα προϊόντα (πχ απεριόριστων διαδρομών) με επιπλέον έκπτωση (μηνιαία, ετήσια κλπ).

    Ειλικρινείς ευχαριστίες για τις απορίες, δεν το είχα ψάξει, και με αφορμή αυτές ένημερώθηκα…

  98. ΚΩΣΤΑΣ said

    Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές και οι φοιτητές δείχνουν το δελτίο μαθητικού ή φοιτητικού εισιτηρίου (πάσο) και οι συνταξιούχοι την ταυτότητα για να κάνουν χρήση μειωμένου εισιτηρίου. Στην Αθήνα δεν ισχύει αυτό;

  99. Μπετατζής said

    97. Όχι, δεν είναι έτσι. Μπες εκεί που λέει με ποιά προϊόντα μπορώ να φορτίσω την προσωποιημένη κάρτα. Θα δεις ότι το λιγότερο που μπορείς να δώσεις είναι 15 ευρώ για 30 ημέρες. https://www.athenacard.gr/jsp/smartafc/general/customers/personalized-card.jsp Με λίγα λόγια κάποιος συνταξιούχος που χρησιμοποιούσε 10 φορές ΜΜΜ το μήνα και πλήρωνε 6 ευρώ, τώρα θα σκάει υποχρεωτικά 15.

  100. ΓιώργοςΜ said

    95 Έτσι καταλαβαίνω πως γίνεται, όπως και αλλού που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια.

    98 Χρειάζεται κάτι τέτοιο στην έκδοση της κάρτας, μετά αρκεί η ταυτότητα (για να φανεί πως αυτός που κρατάει την κάρτα είναι αυτός για τον οποίο εκδόθηκε)

  101. Μπετατζής said

    100. Δες 99. Εκτός αν προτιμάει να σκάσει μονομιάς 50άρικο ο συνταξιούχος. Κάπως πρέπει να βγούνε τα πλεονάσματα.

  102. ΓιώργοςΜ said

    99 Μπήκα. Αυτό που γράφει είναι παραδείγματα. Λέει «προτείνεται για…». Για όσους έχουν οποιαδήποτε μορφής έκπτωση είναι απαραίτητη, δεν «προτείνεται».
    Μπες στα FAQ στην τρίτη επιλογή, ή εδώ που λέει στο 5.1.2 πως «θα πρέπει να είναι φορτισμένη με προϊόν κομίστρου κατηγορίας εισιτηρίων ή χρονικών κομίστρων μεγάλης διάρκειας (30 ημερών, 90 ημερών, 180 ημερών, 365 ημερών), κανονικής ή μειωμένης τιμής το οποίο θα είναι διαθέσιμο για το σύνολο της διαδρομής που πραγματοποιείτε». Το «ή» κάνει τη διαφορά (διότι εδώ λεξιλογούμε…)

  103. ΚΩΣΤΑΣ said

    100
    Οι συνταξιούχοι που κάνουν αραιά χρήση αστικών λεωφορείων δεν χρειάζονται κάρτα. Βγάζουν μειωμένο (μισό) εισιτήριο και σε περίπτωση ελέγχου δείχνουν την ταυτότητά τους. Συνταξιούχος για τον ΟΑΣΘ θεωρείται ο/η 65 και άνω ετών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, μηνιαίες, απεριόριστες κλπ διαδρομές, καθώς και άνεργοι, ανάπηροι κλπ, ναι, χρειάζονται κάρτα.

  104. Γιάννης Ιατρού said

    99: (και συναφή) Μπετατζή,

  105. ΓιώργοςΜ said

    103 Παρεξήγηση, εννοούσα για το εισιτήριο της Αθήνας. Αυτό ίσχυε και εις Αθήνας ως τώρα.

  106. Μπετατζής said

    102. Πάσο. Όταν πάτε να βγάλετε μειωμένα εισιτήρια ως περιστασιακός χρήστης, να τους κάνετε λεξιλογική ερμηνεία. Μπορεί και να πιάσει. Καλού κακού, ας έχετε το 15άρικο πρόχειρο.

    104. Το έγραψα ήδη στο 101. Δεν το θεωρώ σωστό να σκάνε 50άρικα οι συνταξιούχοι, είναι ζόρι 50 ευρώ τη σήμερον ημέρα. Θα μπορούσαν πολύ απλά να βγάλουν προσωποιημένες κάρτες με δικαίωμα φόρτισης με μειωμένα εισιτήρια. Δεν το έκαναν. Διατηρώ το δικαίωμα να το θεωρώ σκόπιμη οικονομική αφαίμαξη. Δηλαδή όποιος συνταξιούχος δεν θέλει να τον κοροϊδεύουν, και θέλει να πληρώνει μόνο όσες φορές χρησιμοποιεί ΜΜΜ, πρέπει με το ζόρι να σκάσει 50άρικο. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική ;;;

  107. ΓιώργοςΜ said

    106 Μέχρι 50€. Δηλαδή όχι παραπάνω. Πόσο πιο σαφές!;

  108. Γιάννης Ιατρού said

    106: γράφει μέχρι Μπετατζή. Επομένως και λιγότερα από 50€ 🙂

  109. BLOG_OTI_NANAI said

    24: Μερικά ακόμη που δείχνουν στάση, τάση, συμπεριφορά (όλα βιβλιογραφημένα):
    – «Ισλαμίζων«, «ισλαμίζοντα«, «ισλαμίζουσα» (κάποιος/κάτι που φέρει τα γνωρίσματα του Ισλάμ)
    – οπαδοί του «επανισλαμισμού» σε εκκοσμικευμένες κοινότητες μουσουλμάνων,
    – οπαδοί της «αποϊσλαμοποίησης» σε θεοκρατικές κοινότητες μουσουλμάνων.
    – «Ισλαμοφανής» ή και – «ψευδοϊσλαμικός» (κάποιος/κάτι που μοιάζει ισλαμικό αλλά δεν είναι π.χ. τρομοκρατία).
    – «Ισλαμοκεντρικός«.
    – «Ισλαμοκρατία«.
    – «Ισλαμολαγνεία«.
    – «Ισλαμοποίηση«.
    – «Ισλαμόφρων«.

  110. emouli said

    Μπετατζή απ’ ότι καταλαβαίνω θα μπορείς να φορτίσεις την κάρτα με το κόμιστρο που σε εξυπηρετεί.

    Αντιγράφω από εδώ: https://www.athenacard.gr/jsp/smartafc/general/customers/agorase.jsp

    Με ποια προϊόντα μπορώ να φορτίσω την προσωποποιημένη κάρτα μου;

    Εφόσον η ATH.ENA Card σας είναι προσωποποιημένη, προορίζεται αυστηρά για χρήση από εσάς. Επομένως, τα προϊόντα με τα οποία θα την φορτίζετε θα πρέπει να ταιριάζουν στο προφίλ που έχει αποθηκευτεί στην κάρτα σας κατά την έκδοσή της (π.χ. δικαιούχος κομίστρου κανονικής τιμής, φοιτητής, 65+, πολύτεκνος, μαθητής, άνεργος κλπ).

    Μπορείτε να φορτίζετε την προσωποποιημένη κάρτα σας με:

    Μία (1) από τις παρακάτω επιλογές
    Προϊόν κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών, 90 ημερών, 180 ημερών, 365 ημερών), κανονικής ή μειωμένης τιμής.
    Ένα (1) οποιοδήποτε άλλο προϊόν κομίστρου, κανονικής ή μειωμένης τιμής, ανάλογα με την κατηγορία κομίστρου που ανήκετε.
    Χρηματική αξία (η δυνατότητα αυτή θα είναι προσβάσιμη μελλοντικά).
    έναν (1) από τους συνδυασμούς των παραπάνω επιλογών : 1-3 ή 2-3

  111. Γιάννης Ιατρού said

    110/107 κλπ.
    Το Σαραντάκειο μπλογκ προσφέρει άμεση λύση στα προβλήματά σας και στις απορίες σας με το εξειδικευμένο πολυπληθές προσωπικό του στην εξυπηρέτηση πελατών 🙂

  112. 111 Μου ηλεβγάζετε και μένα μια που είμαι στο χωργιό;

  113. Γιάννης Ιατρού said

    112¨Θα σου έλθει ηλεκτρονικά (ουρανοκατέβατη που λένε) 🙂

  114. 61: Avonidas, κατάλαβες;

  115. Κουτρούφι said

    Χε χε! Κόλαση έγινε. Να καταγγείλω και ένα ακόμη. Τέρμα λέει το εισιτήριο ΜΙΑΣ χρήσης.
    Χουάι???????
    Πέρα από την πλάκα. Τα πράγματα θα εξομαλυνθούν. Όλη η ταλαιπωρία θα ξεχαστεί σαν να μην έγινε ποτέ. Απλά, ρε παιδί μου, θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο απλά από την αρχή.

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να πούμε κι ένα κλισέ: Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα. 💚👍

  117. ΣΠ said

    Κάτι λεξιλογικό. Στο άρθρο αναφέρονται οι όροι «αναριθμητισμός» και «αναρίθμηση» ως ισοδύναμοι. Το ΛΚΝ πράγματι ορίζει τον αναριθμητισμό ως την εσφαλμένη μετάθεση των ψηφίων ενός αριθμού. Για την αναρίθμηση δεν έχει ορισμό. Γκουγκλάροντας βρήκα να χρησιμοποιείται με την σημασία της αλλαγής αρίθμησης (renumbering), π.χ. σε μια λίστα στην οποία προσθέτουμε ενδιάμεσα κάποιο επιπλέον στοιχείο.

  118. ΣΠ said


  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ξέρετε πόσες φορές έχασα το τρένο που ερχόταν, μέχρι να ρίξω τα κέρματα, να πέσει το εισιτήριο και να το χτυπήσω; Κι ύστερα διαπίστωνα ότι δεν φαινόταν η ώρα, γιατί το μελάνι ήταν αχνό ή ανύπαρκτο. Καλύτερο το ηλεκτρονικό εισιτήριο, μέχρι την ευλογημένη μέρα που οι συγκοινωνίες θα είναι τζάμπα για τον λαό. 😊

  120. Γς said

    >μέχρι την ευλογημένη μέρα που οι συγκοινωνίες θα είναι τζάμπα για τον λαό

    Για τον λαό. Για μας;

  121. Pedis said

    # 87 – 47: Είχα την ευκαιρία να δω τη νέα ταινία του Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» στην πρεμιέρα που δόθηκε στα Χανιά. Προσωπικά μου άρεσε, αλλά δεν θάθελα να κάνω και τον κριτικό κινηματογράφου. Αυτό που επισημαίνει ο Μπογιόπουλος δεν το θεωρώ ουσιαστικό, όποιος δει την ταινία, μια εξαιρετική αναπαράσταση, θα καταλάβει ότι δεν «λογοκρίνει» τίποτα. Φοβάμαι πως θα πρεπει να χαρακτηρίσουμε τόλμη το να γυρίζονται τέτοιες ταινίες μέσα σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα σαρβάιβορ. Ας επίσουμε να τη δουν και αρκετοί νέοι, που φοβάμαι πως αγνοούν τελείως τόσο το γεγονός όσο και το όνομα τού Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

    Κοίτα, ο Μπογιόπουλος προσκαλεί τους αναγνώστες να δουν την ταινία (εγώ μάλλον δεν θα τη δω, επειδή δεν το αντέχω το βαρυδραματικό πλάνο του Βούλγαρη) αλλά αν ο Μπ. έχει δίκιο -δεν μπορώ να το διασταυρώσω- τότε, θες εξαιτίας του παραγωγού ή του ίδιου του Βουλγαρη για απολύτως προφανείς λόγους, πρόκειται για ψιλοπαραχάραξη.

    Αυτά έλεγε η διαταγή. Μια διαταγή που ορθά ο Βούλγαρης έχει επιλέξει να την μεταφέρει στην οθόνη. Μόνο που στην σχετική σκηνή, κατά την μεταφορά της διαταγής στο «πανί», μια λέξη έχει χαθεί. Έχει αφαιρεθεί. Το σενάριο δεν την περιλαμβάνει. Το κοινό δεν την ακούει. Η λέξη της διαταγής που έχει εξαφανιστεί είναι η λέξη «κομμουνιστές».

    Σε αυτό το τόσο κρίσιμο σημείο της ταινίας, όταν ανακοινώνεται η διαταγή εκτέλεσης των κομμουνιστών, η λέξη «κομμουνιστές» έχει απαλειφθεί. Και έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «Έλληνες».

    Και φυσικά ήταν Έλληνες οι 200. Όπως και οι άλλοι 100 κομμουνιστές που ήδη πριν από αυτούς τους «εφόνευσαν» (δείτε ξανά την διαταγή) άλλοι «Έλληνες εθελονταί», ταγματασφαλήτες και γερμανοτσολιάδες δηλαδή, γεγονός που πολύ «θολά» παρουσιάζεται στην ταινία.

    https://www.imerodromos.gr/simioma-gia-to-telefteo-simioma-tou-nikou-mpogiopoulou/

  122. Μαρία said

    http://santonews.com/akyrothike-i-parelasi-sto-eborio.html

    28-10-17 Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τα επεισόδια χρυσαυγιτών στη Σαντορίνη http://www.minedu.gov.gr/news/31187-28-10-17-anakoinosi-tou-ypourgeiou-paideias-erevnas-kai-thriskevmaton-gia-ta-epeisodia-xrysavgiton-sti-santorini

  123. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας γίνεται αναφορά σε «θρασύβουλες πράξεις». Τι είν’ πάλι τούτο;

  124. ΣΠ said

    122
    Η ανακοίνωση του Υπουργείου γράφει για …θρασύβουλες πράξεις.

  125. Γιάννης Ιατρού said

    122: Δεν έχει αστυνομία η Σαντορίνη;

  126. Πάνος με πεζά said

    Δεν το έχω διαβάσει όλο το θέμα σας με τις κάρτες, αλλά υπάρχει και η μή προσωποποιημένη κάρτα, που όποτε κάνεις τις διαδρομές, τότε αφαιρούνται. Ίσα ίσα που για μας, με τις προσωποποιημένες (έχω βγάλει ήδη κι αισθάνομαι σαν…νομπελίστας, με τις ουρές που βλέπω…), επειδή αυτή τη φορά η διάρκεια είναι ημερολογιακή, προσδιοριζόμενη όμως στις 30 ημέρες (ανεξαρτήτως μηνός), θα έλεγε κανείς ότι χάνουμε και κάτι. Από την άλλη, παύει το ημερολογιακό, που είχε η παλιά, και που ανάλογα με Σαββατοκύριακα, αργίες κλπ. μπορεί να είχε και φύρα. Δηλ. τώρα την «ξεκινας» 5 του μήνα, επειδή έτυχε να σε βολεύει έτσι, λήγει στις 4 του επόμενου.
    Τώρα βέβαια, ίσως μου διαφεύγει κάτι, που θα δούμε στην πράξη.

    Η ουσία με το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ότι για τα λεωφορεία πάλι θα πρέπει να υπάρχουν ελεγκτές (εγώ περίμενα ότι περνώντας μέσα θα χτύπαγε μια διαδρομή ανέπαφα, σαν το e-pass, αλλά δεν είναι έτσι, πρέπει εσύ να το πλησιάσεις κοντά στο μηχάνημα, και κάποιος ελεγκτής μετά να δει ότι το έκανες. (σαν να λέμε όποιος δε χτύπαγε χάρτινο εισιτήριο, ακριβώς το ίδιο θα κάνει και με το ηλεκτρονικό).

    Άρα όλο το εισπρακτικό ενδιαφέρον δίνεται στο Μετρό, όπου κι εκεί φαντάζομαι θα δούμε σκηνές απείρου κάλλους με υπερπήδηση των γυάλινων θυρών (που επίσης, με τις βαριοπούλες των άπλυτων, οι γυάλινες πόρτες, λαμπόγυαλο γίνονται…) Άσε δε την ώρα που θα κάνεις στο έμπα-‘εβγα…

  127. Μαρία said

    123, 124
    Κι εγώ αναρωτήθηκα για το ποιος τον ξέθαψε τον θρασύβουλο 🙂 , τον θρασείαν έχοντα βουλήν.
    Πιθανόν για τους Πολίτες, βλ. Γαβ, να θεωρείται ζωντανή λέξη. Αν βέβαια την έγραψε ο ίδιος.

  128. Πάνος με πεζά said

    Κάντε από τώρα πρόβες στους σταθμούς που κατεβαίνετε συνήθως, ποιό βαγόνι και ποιά πόρταν θα πρέπει να σημαδέψετε, για να βρεθείτε κοντά στη σκάλα… Έτσι κι αλλιώς, πάντα το να ανέβεις πρώτος από ενα συρμό σε ένα σταθμό, έμοιαζε σαν μια μικρή νίκη… 🙂

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λες να έπεσαν θύμα του κορέκτορα; Να ‘θελαν να γράψουν θρασύτατες ή θρασύδειλες και τους προέκυψε θρασύβουλες; Αν το έγραψαν συνειδητά, τότε, εκτός της καταγέλαστης δηθενιάς, είναι και λάθος. Θρασύβουλος είναι ο τολμηρά σκεπτόμενος, έχει θετική σημασία, αλλιώς δεν θα ονομάζαμε έτσι τα παιδιά μας.

  130. Μαρία said

    129
    Όχι τολμηρά, αλλά υπέρ το δέον τολμηρά, ριψοκίνδυνα. Στα αρχ. ελληνικά ο θρασύς χρησιμοποιείται συνήθως με την κακή σημασία, δεν είναι απλώς ο θαρραλέος.

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, ε; Και το έδιναν (και το δίνουμε και σήμερα) ως όνομα; Αλλά και πάλι δεν εννοεί ριψοκίνδυνες ή παράτολμες ενέργειες η ανακοίνωση. Για ενέργειες χρυσαβγιτών μιλάει, άρα θρασύδειλες εννοεί.

  132. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    επιτρέψατέ μοι ωρισμένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως, που ίσως μοί στοιχίσουν νέαν πορτοκαλιάν κάρταν…

    1) Διατί ο κ. Σαραντάκος καλύπτει δια πολλοστήν φοράν τον φιλαράκον του, Θεσσαλονικιόν λογοτέχνην Γιώργον Σκαμπαρδώνην, που εις τα χθεσινά Μαρινάκεια «Νέα» διέπραξε την μνημειώδη γκάφαν να ισχυρισθή ότι η περίφημος παροιμία του Ποντίου γραμματικού Διογενειανού (1ος αιών μ.Χ.) διά την ψωριώσαν καμήλαν, που σηκώνει περισσότερα βάρη και από τον πλέον βαρβάτον όνον, είναι παροιμία του 19ου αιώνος; Η μνημειώδης γκάφα του Σκαμπαρδώνου (δεδομένου ότι την έχει βάλει και τίτλον εις το χρονογράφημά του) αποδεικνύει πόσον επιπόλαιοι είναι οι Ρωμιοί , λογοτέχναι, που γράφουν επί πληρωμή άρθρα και βαριούνται να κάμουν έν απλούν γουγλάρισμα διά να μή ξεφτιλισθούν…

    Όπως γίνεται εμφανές και εις τον πλέον αστοιχείωτον Σαραντάκειον αναγνώστην, η φωτοτυπία του Διογενειανού που μόλις ανεβίβασα, περιέχει μίαν πληροφορίαν ολκής, που αποκρύπτει επιμελώς ο κ. Σαραντάκος εις τα 9 έτη λειτουργίας του Ιστολογίου του: «Κλειτοριάζειν» εις τα αρχαία ελληνικά δεν σημαίνει μόνον «…τὸ ἀκολάστως ἅπτεσθαι τοῦ γυναικείου αἰδοίου», όπως αναφέρει ο ελληνόψυχος Πατριάρχης Φώτιος και επαναλαμβάνει ο Σουΐδας, αλλά και το «κωλοδάκτυλον» που βάζουν οι παιδερασταί εις τα τεκνία των, όπως βεβαιοί ο Μέγας Διογενειανός, ο διδάσκαλος του Ησυχίου του Λεξικογράφου…

    2) Διατί ο κ. Σαραντάκος απέφυγε να επισημάνη εις τα σημερινά εορταστικά μεζεδάκια του την κορυφαίαν αλητείαν του αριστερού συγγραφέως Χρήστου Χωμενίδου εις τα χθεσινά Μαρινάκεια «ΝΕΑ», ότι και καλά ο θρυλικός σφαγεύς του Καρπενησίου «καπετάν Γιώτης» (κατά κόσμον Χαρίλαος Φλωράκης ήτο εξίσου απόλεμος και λουφαδόρος το 1940-41 με τον κουφόν Καραμανλήν και τον νοσοκόμον του Αμερικανικού ναυτικού Ανδρέαν Παπανδρέου; Και την ακόμη μεγαλυτέραν αλητείαν του Χωμενίδου, ότι ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΔΕΝ ΕΣΤΕΛΛΟΝΤΟ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ το 1940-41, διά να μή μποϋκοτάρουν τον αγώνα των υπολοίπων, όπως έκαμον τω 1921-22 κατά την Μικρασιατικήν Εκστρατείαν;

    Διατί, κ. Σαραντάκο, αρνείσθε να κράξετε τον Χωμενίδην δι’ αυτήν την αλητείαν; Μήπως διότι ο εν λόγω κονδυλοφόρος είναι ο εγγονός του κομμουνιστού Χρήστου Χωμενίδου (1901-44), που υπήρξεν είς εκ των τριών συνιδρυτών του ΕΑΜ;

    3) Προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και δεν προλαμβάνω να είπω άλλα. Συγχαίρω τον αναγνώστην Πέδην (σχ. 121) που επεσήμανε την διδακτικήν αποκάλυψιν του μπολσεβίκου Νίκου Μπογιόπουλου (του επιλεγόμενου και «Λένιν του Ρωμέικου») ότι ο χριστιανομπολσεβίκος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης (είναι υιός του επί σειράν ετών ψάλτου του Αγίου Ελευθερίου Γύζη, όπως με ενημερώνει το Επιτελείον…) ΑΠΕΚΡΥΨΕΝ εις την νέαν του ταινίαν διά τον Ναπολέοντα Σουκατζίδην, ότι οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής την Πρωτομαγιάν του 1944 ήσαντε απαξάπαντες κομμουνισταί!..

    Τέλος, συγχαίρω και τον δασκαλάκον Κουβάτσον που είχε το θάρρος (σχόλια 123 + 129 + 131) να επισημάνη την νέαν αγραμματοσύνην των συνεργατών του γερο-Γαβρόγλου που εξέθεσαν πανελληνίως το υπουργείον Παιδείας («θρασύβουλες» αντί «θρασύδειλες» πράξεις). Θα τολμήση, άραγε, ο κ. Σαραντάκος να σχολιάση την ανελλήνιστον γκάφαν των συνεργατών του γερο-Γαβρόγλου, ή θα την «θάψη» και αυτήν, όπως «έθαψε» την αγραμματοσύνην του Σκαμπαρδώνου και την αλητείαν του Χωμενίδου;

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  133. Αιμ said

    Άτσα και απ’ τ’ αριστερά ( λέμε τώρα ) ο γέρων

  134. sarant said

    123-124 Δεν σωτηρεύεται ο Θρασύβουλας, είναι μαργαριτάρι ολκής…

    Αλλά κι αυτό του Χωμενίδη ύποπτο είναι

  135. gpoint said

    Αντιγράφω…

    ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ !!!

    https://uploads.disquscdn.com/images/35ac69c25e45627aad8be06aae93374f9c34671b4254d2718b0536d233f69ae1.jpg?w=800&h=640

  136. Γς said

    122:

    Να πάν να πλύνουν τα πόδια τους δυο χλμ πιο πέρα απ το Νημπορειό, στην παραλία του Ακρωτηρίου οι θρασύβουλοι-θρασύδειλοι.
    Να δουν και τα προϊστορικά αρχαία κάτω απ το στέγατρο.

    Τι έγινε με το προηγούμενο που έπεσε και σκότωσε κόσμο; Τιμωρήθηκε κανείς;

  137. Γς said

    Τι έγινε με την ώρα;

    Την βάλατε μια ώρα πίσω;

  138. ΣΠ said

    Εν τω μεταξύ οι «θρασύβουλες πράξεις» έχουν αναπαραχθεί από δεκάδες ιστότοπους, ακόμα και στον τίτλο.

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    138. Η πλάκα είναι ότι το αφήνουν ασχολίαστο. Θεωρούν φυσιολογική την έκφραση «θρασύβουλες ενέργειες», δεν τους παραξενεύει ότι δεν την έχουν συναντήσει ποτέ, να το ψάξουν λίγο. 😊

  140. Το δε Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) καταφέρνει από την τσατίλα του να χωρέσει ένα σωρό λάθη σε μιάμιση παράγραφο -άμα κάνεις τέτοια μακροβούτια σε κάθε πρόταση, και βάζεις μετοχές και γερούνδια λες κι είσαι Εγγλέζος, αυτά παθαίνεις:

    […] Εικασίες σχετικά με τον χρόνο στον οποίο διεκπεραιώνονται έγγραφα που διαβιβάζονται στο ΙΕΠ, καθώς και υπόνοιες περί διακριτικής μεταχείρισης ως προς συγκεκριμένα αιτήματα, αγνοούνται [εντάξει σωστό είναι, με τη δεύτερη σημασία του ρήματος, αλλά θα προτιμούσα το «παραβλέπονται» ή «δεν λαμβάνονται υπόψη»] ως αβάσιμες, ανυπόστατες και συνεπώς ανάξιες σχολιασμού.[…]Ενέργειες άσκησης προσωπικής πίεσης ή και προπηλακισμούς προς τα μέλη του ΙΕΠ δεν μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε επιρροή στο έργο του ΙΕΠ, το οποίο επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του σε περίπτωση ενεργειών που θίγουν το κύρος του φορέα ή [λείπει ένα «που»]παραβιάζεται οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα των στελεχών του στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους. […]

  141. Ριβαλντίνιο said

    Με το εισιτήριο δεν έχω καταλάβει τίποτα ! Τώρα πάω στο κοντινότερο Μετρό, ρίχνω 1,40 στο μηχάνημα και βγάζω ένα εισιτήριο. Αν θέλω βγάζω άλλο ένα και το χρησιμοποιώ μετά από 2 μήνες ή όποτε γουστάρω. Aπό εδώ και πέρα πώς θα γίνεται ; Θα ρίχνω 1,40 στο μηχάνημα και θα μου βγάζει ένα εισιτήριο σε μορφή παλιάς τηλεκάρτας ; 🙂 🙂 🙂

  142. ΓιώργοςΜ said

    141 Βγάζεις άπαξ την κάρτα, και τη φορτίζεις. Στο μηχάνημα πχ βάζεις την κάρτα, και βάζεις όσα χρήματα θες μέχρι 50€, όπως στα μηχανάκια των διοδίων.
    (Μήπως δικαιούμαι κάνα τζάμπα εισιτήριο με τόσες πληροφορίες; 😀)

  143. Ριβαλντίνιο said

    @ 142 ΓιώργοςΜ

    Ευχαριστώ, αλλά τώρα έχω περισσότερες απορίες !!!
    Πού την βγάζω την κάρτα ; Στην ουρά με τους άλλους ; Πάω και τους λέω «Δώστε μου σας παρακαλώ μια κάρτα» και μου δίνουν έτσι απλά ; Και αν μου χαλάσει ή καταστραφεί πάω και τους ζητάω άλλη ; Κάθε φορά που θα θέλω να κάνω μια διαδρομή θα την φορτίζω με 1,40 ; Μπορώ να την φορτίσω με 1,40 σήμερα και να την χρησιμοποιήσω μετά από 3 μήνες ;
    Τώρα ο πατέρας μου θέλει να κινηθεί. Και μου λέει «Μήπως έχεις ένα εισιτήριο για να μην βγάζω ;» Και του δίνω ένα εισιτήριο . Μετά θα μπορώ να του δίνω την κάρτα που θα έχει μέσα 1,40 ;

  144. Γιάννης Ιατρού said

    Ρίβα, είσαι κλασσικό παράδειγμα «πελάτη» που βαριέται να διαβάσει τον σύνδεσμο που έβαλε ο Σταζυ !!!!

  145. Αγγελος said

    Ριβαλντίνιο, κανείς δεν έχει καταλάβει. Οι οδηγίες στον ιστότοπο είναι απελπιστικά μπερδεμένες. Επιπλέον, στις παλιότερες εκδόσεις τους φαίνονταν ν’απευθύνονται μόνο σε όσους είχαν ήδη μηνιαία κάρτα. (Σήμερα όχι πια.) Πιο εύληπτος είναι ο ιστότοπος Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο . Είναι πάντως βέβαιο ότι τον πρώτο καιρό θα γίνει της τρελής…

  146. sarant said

    Με βάζετε σε πειρασμό να πάω να βγάλω κάρτα, έτσι για την εμπειρία.

  147. Ριβαλντίνιο said

    @ 144 Γιάννης Ιατρού

    Δεν κατάλαβα τίποτα !
    Γιατί δεν βγάζουν διαφημιστικό βιντεάκι στην ΕΡΤ να δούμε πως γίνεται ;
    Ήρθε η ώρα να εξασκηθώ καλύτερα στο παρκάρισμα.

    @ 145 Αγγελος

    Ωραία ! Αυτό κάτι λέει :

    Η ανώνυμη ATH.ENA CARD με λίγα λόγια:
    Ακριβώς η ίδια εμφανισιακά με την προσωποποιημένη αλλά χωρίς κανένα στοιχείο του κατόχου πάνω της.
    Μπορείς να την φορτίσεις με προϊόντα κομίστρου διάρκειας απο ένα εισιτήριο των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών. Κατά την πρώτη αγορά πρέπει να φορτιστεί με πακέτο 5 ή 11 εισιτηρίων των 90 λεπτών ή χρηματικό ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μειωμένα εισιτήρια.
    Εκδίδεται από όλα τα εκδοτήρια. Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Επαναφόρτιση σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα.

    Την πρώτη φορά θέλουν ένα 10ευρο !!! Το καλό είναι ότι δεν θέλουν δικαιολογητικά και μπορείς να την δανείζεις και σε άλλα μέλη της οικογένειά σου.

  148. Spiridione said

    148. Διάβαζε και παρακάτω

    Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση κάποιου κομίστρου ή χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της προσωποποποιημένης ATH.ENA CARD. Οι κάρτες εκδίδονται και άδειες.
    Μπορεί να επαναφορτιστεί με όποιο προϊόν κομίστρου θέλει ο κάτοχός της, ακόμα και με ένα απλό εισιτήριο 90 λεπτών για όλα τα μέσα μέχρι και ένα εισιτήριο για 360 ημέρες. Αγορά και επαναφόρτιση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του μήνα και όχι μόνο τις πρώτες και τελευταίες μέρες.

    Επίσης θα υπάρχει το πολλαπλό εισιτήριο που είναι χάρτινο
    Το ATH.ENA TICKET είναι το νέο εισιτήριο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι κατασκευασμένο από χαρτί, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα συνηθισμένο εισιτήριο, αλλά περιλαμβάνει και μία ετικέτα RFID ώστε οι συναλλαγές (έκδοση-επικύρωση) να γίνονται ασύρματα.
    Το ATH.ENA TICKET δεν είναι ένα εισιτήριο μίας χρήσης. Μπορεί να «επαναφορτιστεί» ξανά και ξανά με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου μέσω των εκδοτηρίων ή των αυτόματων μηχανημάτων και να χρησιμοποιείται για μετακινήσεις μέχρις ότου να φθαρεί.
    Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η αγορά 1 μόνο εισιτηρίου 90 λεπτών μέσω του ATH.ENA TICKET. Είναι όμως διαθέσιμα (δηλ. η αγορά 1 εισιτηρίου) μέσω ανώνυμης ή προσωποποιημένης ATH.ENA CARD.

  149. spatholouro said

    ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ

    Και να φανταστεί κανείς ότι κατά τη διαδρομή σύνταξης ενός δημοσίου εγγράφου ένα σωρό μάτια «βλέπουν»: ο χειριστής/συντάκτης του αρχικού σχεδίου εγγράφου, ο τμηματάρχης, ο υποδιευθυντής, ο διευθυντής και πάει λέγοντας και κλαίγοντας (προβλέπεται και αντιπαραβολή του σχεδίου εγγράφου με το τελικώς υπό προώθηση/έκδοση…)

    Εάν αυτό συνέβαινε σε εφημερίδα ή σε άλλη τέτοιου είδους ιδιωτική επιχείρηση, να μην τα ξαναλέμε: στη σέντρα ο συντάκτης και στα πέναλτι ο διορθωτής…

  150. Spiridione said

    συν. Αυτή τη στιγμή, προς το παρόν, με το ATH.ENA TICKET (χάρτινο εισιτήριο) μπορούν να αγοραστούν από 5 εισιτήρια 1,40 ευρώ και πάνω. Με την ανώνυμη κάρτα μπορείς να αγοράσεις και 1.

  151. ΣΠ said

    Τελικά, η αναρίθμηση σημαίνει την αλλαγή αρίθμησης, όπως έγραψα στο 117, ή τον αναριθμητισμό; Ή μήπως έχει και τις δύο σημασίες;

  152. 150 Για ένα δελτίο τύπου, μπορεί και να το βλέπει μόνο ο συντάκτης του, άντε και ο υπουργός.
    Μια και λέμε για γραφειοκρατία, ας σημειώσω εδώ τον τερατώδη όγκο χαρτούρας και τον πολλαπλασιασμό των υπογραφών, πρωτότυπων και ηλεκτρονικών (μαζί), που έχει δημιουργήσει η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού (υποτίθεται ότι ο Σπινέλλης είναι κορυφή στον τομέα του) ή κάποιου είδους νόμου (ότι είναι αδύνατο να αυξήσεις τη διαφάνεια χωρίς να αυξήσεις και τη γραφειοκρατία).

  153. Εδώ ούτε διαβάζουν κι ούτε πηγαίνουν να δοκιμάσουν οι ίδιοι οι «δημοσιογράφοι», περιμένετε να πάνε οι κάθε λογής καθιστοί γκρινιάρηδες του Σαραντάκου;

  154. Ριβαλντίνιο said

    @ 149 Spiridione

    Το χάρτινο εισιτήριο θα μοιάζει δηλαδή με τα σημερινά, αλλά αντί για 1,40 θα πρέπει να δίνουμε 5×1,40 = 7 ευρώ. Καλό αυτό. Αυτό θα παίρνω.

  155. spatholouro said

    «Για ένα δελτίο τύπου, μπορεί και να το βλέπει μόνο ο συντάκτης του, άντε και ο υπουργός»

    Αγαπητέ Δύτα, γνωρίζεις αυτό να συμβαίνει σε κάποιο υπουργείο ή το πιθανολογείς;

  156. LandS said

    154 🙂

  157. Spiridione said

    156. Δελτίο τύπου Σάββατο απόγευμα πέρασε από τμηματάρχες και διευθυντές;

  158. Ριβαλντίνιο said

    Σιγά μην πάμε να ξοδέψουμε τα λεφτά μας για να «δοκιμάσουμε» τα εισιτήρια τους .
    👿

  159. 153: Το 75% της δημοσιογραφίας είναι επίσημα κι ανεπίσημα Δελτία Τύπου -κατά κανόνα, χωρίς καν να παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι από την αποστολή ως τη δημοσίευση στα μέσα. Τη δεκαετία του 70, προ υπολογιστών, ως παιδί επαρχιακής εφημερίδας που έβγαζε έτσι το καλοκαιρινό του χαρτζιλίκι, είχα καθημερινό δρομολόγιο με το ποδήλατο από τη νομαρχία και δυο-τρία άλλα μέρη (μαζί και το τοπικό πρακτορείο τύπου για το πρωινό φύλλο της Εστίας), για να μαζέψω τις «ειδήσεις» της ημέρας που στοιχειοθετούσε μετά ο Α., για να βγει το φύλλο στις δώδεκα-μία το μεσημέρι. Με επιπλέον μια-δυο στήλες γνώμης ή «γνώμης», κουτσομπολιού, και φυσικά διαφημίσεις και δημοσιεύσεις αγγελιών, κοινωνικών, κλπ. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, συν τις συνδρομές στο ΑΠΕ και τα ξένα πρακτορεία, το ίδιο γινόταν παντού. Με την τεχνολογία, δεν χρειάζονται καν ανθρώπινα χέρια για τη μεταφορά και μάτια για ανάγνωση…

    Του ΥΠΠΕΘ τα Δελτία Τύπου γεμίζουν τις αλφαβίτες, τα ισός κι ένα σωρό άλλους «ενημερωτικούς» ιστότοπους, πολλές φορές πριν καν βγουν επίσημα.

  160. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
    Πολὺ μοῦ ἄρεσαν οἱ «καθιστοὶ γκρινιάρηδες τοῦ Σαραντάκου» (#156, ἀπὸ τὸν Στάζυμπο). Θυμίζει κάτι ἀπὸ ἰνδιάνικα ὀνόματα στὸ Λούκυ Λούκ. 🙂

    Ἐπίσης, ἄν θυμᾶμαι καλὰ μετὰ ἀπὸ μισὸν αἰώνα, ἡ Ἱστορία τοῦ Γυμνασίου, τότε, ἔλεγε ὅτι «γκρινιάρηδες» ἀποκαλοῦσε ὁ Ναπολέων τοὺς παλαίμαχους στρατιῶτες του· δὲν θυμᾶμαι ὅμως τὴ λέξη στὰ Γαλλικά.

  161. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @161. «(#156, ἀπὸ τὸν Στάζυμπο)»=> (#154, ἀπὸ τὸν Στάζυμπο)

  162. 161 grognards

  163. Manos said

    51, 52, 54 Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

  164. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @163. Εὐχαριστῶ, Δύτα.
    Ἀκουστικὰ μοιάζουν οἱ γκρινιάρηδες μὲ τοὺς grognards. Μήπως σχετίζονται καὶ λεξιλογικά; (Τώρα ποὺ βρήκαμε τὸν παπά…) 🙂

  165. Ριβαλντίνιο said

    Στην Χημεία υπήρχε το αντιδραστήριο Grignard.

  166. sarant said

    165 To λεξικό λέει όχι

  167. 156 Από υπουργεία, δόξα τω Θεώ, δεν έχω εμπειρία, αλλά όλη η υπόλοιπη εμπειρία μου συν την κοινή λογική αυτό λέει.

  168. Γς said

    Κι ένα εισιτήριο της εποχής μου,

    που ήταν πίσω απ το

    Oh! Carol, I am but a fool
    Darling, I love you though you treat me cruel

    You hurt me, and you made me cry
    But if you leave me, I will surely die

  169. 165 Δημήτρη,
    μήπως είναι κολπάκι καποιανού μεταφραστή, για να κρατήσει όσο μπορεί τον ήχο της πρωτότυπης λέξης;
    Μου ΄ρχεται στο μυαλό η μετάφραση των Αθλίων του Βίκτωρος Ουγκώ που έχει μερικά τέτοια

  170. spatholouro said

    Sarant «αναριθμητισμό ή αναρίθμηση»
    και σχ. 152

    ‘Οχι, δεν ταυτίζεται η «αναρίθμηση» (=εκ νέου αρίθμηση) με τον «αναριθμητισμό» (= η κατά την αναγραφή αριθμού εσφαλμένη διάταξη των ψηφίων)
    (βλ. πολύτομο ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ)

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και κάτι αχρείαστα διαλυτικά στην «ηρωική» βλέπουμε στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ψιλοπράγματα θα μου πείτε, αλλά είναι πολύ να ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας να ελέγχει σχολαστικά τις ανακοινώσεις του, πριν τις δώσει στη δημοσιότητα;
    http://www.minedu.gov.gr/rss/31188-28-10-17-anakoinosi-tou-ypourgeiou-paideias-erevnas-kai-thriskevmaton-gia-ta-epeisodia-xrysavgiton-sti-santorini-2

  172. spatholouro said

    Βάλε και «το φασισμό» (χωρίς τελικό ν) στον λογαριασμό…

  173. ΣΠ said

    171
    Ευχαριστώ.

  174. Πέπε said

    > > Αν παίξετε το ελαφρώς παραληρηματικό βίντεο, πριν συμπληρωθει το πρώτο λεπτό θα ακούσετε την κυρία Παλαιτσάκη να λέει ότι οι ξένοι αποσιωπούν τι έχουν προσφέρει οι Έλληνες, διότι η σημαντικότερη μάχη που ανέτρεψε την επέκταση του Ισλάμ στη Δύση ήταν όταν 6.000 Αθηναίοι στον Μαραθώνα ανέκαμψαν όλη την εκστρατεία των Περσών στη Δύση.

    Δεν το έπαιξα, παρά την …ενθάρρυνση. Ωστόσο μένω με την απορία: αφήνοντας κατά μέρος αυτό το αχαρακτήριστο με το Ισλάμ, το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό της μάχης του Μαραθώνα είναι τόσο άγνωστο στην Ξενιτιά;

    Νομίζω ότι γενικά υπάρχει μια συνωμοσιολογική τάση να πιστεύουμε ότι οι ξένοι αποσιωπούν όλα όσα συμβαίνει να γνωρίζουμε εμείς, π.χ. ότι διάφορες λέξεις της Ξενικής είναι ελληνικής προελεύσεως κ.τ.ό..

    > > …το… αναριθμήτισε ή το αναρίθμησε (αφού όταν γράψουμε ΠΕΡΤΑ αντί για ΠΕΤΡΑ έχουμε αναγραμματισμό, όταν το 1492 το κάνουμε 1942 θα έχουμε αναριθμητισμό ή αναρίθμηση)

    Ο αναγραμματισμός προέρχεται από το ανά + το θέμα της λ. γράμμα, που περιλαμβάνει -τ-. Ο ακριβώς ανάλογος σχηματισμός με βάση τη λ. αριθμός θα ήταν αναριθμισμός, επειδή όμως δεν υπάρχει αριθμίζω ενώ αντίθετα υπάρχει αριθμώ, τελικά αναρίθμηση. Πάντως όχι αναριθμητισμός: το -τ- είναι αδικαιολόγητο, ο μόνος τρόπος να προέκυπτε τέτοια λέξη θα ήταν από το αναρίθμητος, οπότε βέβαια θα εσήμαινε άλλο πράγμα (το αντίστοιχο του αναλφαβητισμού: άγνοια των αριθμών ή της αρίθμησης – αναρίθμητος όπως ανελλήνιστος, αγεωμέτρητος, αγεωγράφητος).

    Να ωστόσο που στην πράξη οι αντιστοιχίες λέξεων με σημασίες δεν πάνε έτσι.

    > > Συνήθως το «ο ίδιος», που χρησιμοποιείται για να αποφύγουμε την επανάληψη του ονόματος ή του υποκειμένου γενικά, χρησιμοποιείται για μια δεύτερη ενέργεια, διαφορετική από την αρχική που εχει αναφερθεί, και συχνά σε εναντίωση με αυτήν…

    Ως προς το πρώτο σκέλος, θα έλεγα υποχρεωτικά, όχι απλώς συνήθως.

    Νομίζω ότι το λάθος προέρχεται από την ανόητη απομνημόνευση ενός «κανόνα» του Δημοτικού, ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις επαναλήψεις. Το ανόητο (=χωρίς να κοιτάξουμε αν υπάρχει νόημα και ποιο είναι) έγκειται στο ότι δεν αποφεύγουμε μόνο την επανάληψη των ίδιων λέξεων αλλά και την επανάληψη των ίδιων νοημάτων – εκτός, φυσικά, όταν δε θέλουμε να τ’ αποφύγουμε, άλλο αυτό. Όταν όμως το θέλουμε, το να βγάλεις το όνομα και να βάλεις «ο ίδιος», να βγάλεις το «πέθανε» και να βάλεις «άφησε την τελευταία του πνοή», δεν αναιρεί την επανάληψη.

    Φυσικά, ο κανόνας του Δημοτικού μια χαρά είναι. Μεγαλώνοντας, όποιος τον ξέρει μπορεί να τον μάθει και με μεγαλύτερη κατανόηση, πιο ουσιαστικά. Για μέχρι κάποια ηλικία είναι καλό οι γνώσεις να χωρίζονται σε άσπρα και μαύρα, κι ας μην ισχύει στην πραγματικότητα αυτό. Καλοί Έλληνες, κακοί Τούρκοι – το ότι δεν ήταν αποκλειστικά ή ακριβώς έτσι θα το μάθει αργότερα όποιος πρώτα έχει χωνέψει ότι έναν καιρό είχαμε Τουρκοκρατία και μετά, το 1821 και όχι το 1940 ή το 1312, έγινε η Επανάσταση. Έτσι και με τους γλωσσικούς κανόνες. Δε φταίει λοιπόν ο κανόνας, φταίει ότι περισσότερα παιδιά μαθαίνουν μέχρι το Δημοτικό και πολύ λιγότερα συνεχίζουν να μαθαίνουν και στο Γυμνάσιο και μετά.

  175. Μαρία said

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλοί Έλληνες-κακοί Τούρκοι να διδάσκουμε στα παιδιά του δημοτικού; Ατυχές το παράδειγμα, κατά τη γνώμη μου. Έτσι πλάθουμε Ελληνάρες, όχι σκεπτόμενους ανθρώπους. Πόσοι κανοναρχούμενοι με τέτοια στερεότυπα, που κολακεύουν μάλιστα την εθνική ματαιοδοξία, θα κάνουν τον κόπο μεγαλώνοντας να σκεφτούν διαφορετικά , περισσότερο συνθετικά και ερευνητικά; Η πείρα απαντάει: ελάχιστοι.

  177. Πέπε said

    @179:
    Χωράει συζήτηση, δεν επιμένω ότι ντε και καλά το παράδειγμά μου ήταν το επιτυχέστερο, επιμένω ωστόσο ότι «καλός – κακός», «σωστό έτσι – λάθος αλλιώς» κλπ. είναι διακρίσεις που τις κατανοεί το μυαλό σε ηλικίες όπου δεν κατανοεί τις αποχρώσεις, ενώ για να κατανοήσει αργότερα τις αποχρώσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει μάθει την εκάστοτε υπόθεση στα χοντρά της σημεία.

    Σε αρκετές περιπτώσεις έχω βρεθεί στην ανάγκη να δώσω, στο σχολείο (Γυμνάσιο κυρίως) εξηγήσεις του παρακάτω τύπου:
    -Μα δεν είναι έτσι; Έτσι το είχαμε μάθει (π.χ. για τις επαναλήψεις)
    -Κοιτάξτε, καλά το είχατε μάθει, αλλά είναι καιρός να μάθετε και κάποιες λεπτομέρειες. (…όπου οι λεπτομέρειες βασικά συνίστανται στο ότι δεν ισχύει αυτό που είχαν μάθει, ισχύει κάτι αρκετά πιο σύνθετο…)

  178. Πέπε said

    …Και να προσθέσω ότι όλοι οι ώριμοι, ψύχραιμοι, ευαίσθητοι, ουδόλως ελληναράδες ενήλικοι που καταλαβαίνουν πολύ πιο πέρα από το «καλοί Έλληνες – κακοί Τούρκοι», με το «κακοί Έλληνες – κακοί Τούρκοι» ξεκίνησαν. Εφόσον η δουλειά συνεχιστεί με συνέπεια και με κάποια επιτυχία πέραν του Δημοτικού, δε νομίζω ότι είναι επικίνδυνο.

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Αναφορικά με τη διάθεση των προσωπικών στοιχείων των πολιτών για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο Ν.Μαυραγάνης εξήγησε ότι υπάρχει η επιλογή έκδοσης μη προσωποιημένου, ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις ενέχεται ο κίνδυνος απώλειας των φορτωμένων χρημάτων, σε περίπτωση απώλειας της κάρτας. »
    http://www.huffingtonpost.gr/2017/10/27/eidhseis-koinwnia-paratash-ws-tis-5-noembriou-gia-thn-ekdosh-proswpopoihmenwn-kartwn_n_18394158.html
    ενέχεται ο κίνδυνος;

  180. Γιάννης Κουβάτσος said

    180: Έχει βάση αυτό που λες, αλλά αφορά τη μειονότητα των μαθητών. Οι πολλοί εγκλωβίζονται στα «καθαρά σχήματα» και στους απόλυτους διαχωρισμούς για όλη τους τη ζωή. Τρανό παράδειγμα η βουλή των εφήβων, το βασίλειο της απαγγελίας στερεοτύπων και άκριτων απόψεων. Το ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την κριτική σκέψη με τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες της παιδικής σκέψης.

  181. Πέπε said

    @183:
    Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης χρειάζεται, μεταξύ άλλων, κάποια βάση, κάποια πρώτη ύλη, από γνώσεις που είτε είναι πέρα από την κρίση του οποιουδήποτε, όπως π.χ. η αλφαβήτα και η προπαίδεια (που αναπόφευκτα απομνημονεύονται), είτε είναι χοντροκομμένες πληροφορίες σαν αυτές που λέγαμε, που αργότερα μπορούν να επανεξεταστούν κριτικότερα. Ε τώρα, αν κάποιος μείνει σ’ αυτές και δεν προχωρήσει ποτέ πιο πέρα, δε φταίνε οι απομνημονευμένες ή χοντροκομμένες γνώσεις, φταίει το τι έγινε από κει και πέρα.

    Ένα μικρό παιδάκι ξεκινάει τη ζωή του πιστεύοντας πως ό,τι πουν οι γονείς του είναι εξ ορισμού σωστό. Ως έφηβος μπορεί να φτάσει ακόμη και στο άλλο άκρο, πως ό,τι πουν οι γονείς του είναι εξ ορισμού λάθος, και τελικά μαθαίνει (όχι μόνο μέσα από αυτά τα δύο άκρα αλλά και με χίλιες δυο άλλες νοητικές και συναισθηματικές περιπέτειες) να κρίνει τα σωστά και τα λάθη των γονέων του. Ο γονέας υποτίθεται ότι βλέπει σε ποια φάση είναι το παιδί και του δίνει τα μηνύματα που θέλει με τον τρόπο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματικός, π.χ. σε άλλη ηλικία θα του πει «μην κάνεις αυτό, είναι επικίνδυνο» και σε άλλη «έλα να σου δείξω πώς γίνεται» ή «κάν’ το και μη φοβάσαι».

    Θεωρητικά απλό. Στην πράξη πανδύσκολο.

    Και στη σχολική εκπαίδευση έτσι πάει. Και πάλι, είναι θεωρητικά απλό, στην πράξη ακόμη πιο δύσκολο αφού η εκπαίδευση είναι μαζική ενώ η ανατροφή του δικού σου παιδιού εξατομικευμένη.

  182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    179 – » επιμένω ωστόσο ότι «καλός – κακός», «σωστό έτσι – λάθος αλλιώς» κλπ. είναι διακρίσεις που τις κατανοεί το μυαλό σε ηλικίες όπου δεν κατανοεί τις αποχρώσεις, ενώ για να κατανοήσει αργότερα τις αποχρώσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει μάθει την εκάστοτε υπόθεση στα χοντρά της σημεία.»
    To μυαλό από την βρεφική ηλικία κατανοεί πολύ καλά τις αποχρώσεις γιατί από αυτές κυρίως μαθαίνει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό για αν επιβιώσει, ενώ δεν αντιλαμβάνεται την ειδική διάκριση, καλός Έλληνας – κακός Τούρκος ότι αναφέρεται στο παρελθόν πέρα του ότι δεν ακούει ποτέ «καλός Τούρκος» μέχρι να βγάλει το λύκειο.
    Η μέχρι τώρα εμπειρία, δείχνει πως ότι εμπεδωθεί στην πρωτοβάθμια, μετά βγαίνει μόνο με χειρουργική επέμβαση από το μυαλό είτε καλό είτε κακό.
    Απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιλαμβάνεται σωστά και με κριτική σκέψη, είναι να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας και εκμάθησης, να αντιμετωπίζεται ο εγκέφαλος ως ευφυής κι όχι σαν άβουλο μωρό. Φυσικά δεν είναι αυτός ο στόχος της εκπαίδευσης που θέλει χειραγωγημένους και αυτοελεγχόμενους έξυπνους βλάκες που να μην μπορούν να διακρίνουν τον πολιτικό και θρησκευτικό παραλογισμό και να είναι χωρισμένοι σε διάφορες «αποχρώσεις», γι΄αυτό και είναι σωστό να διδάσκονται θρησκευτικά και ιστορία στην τρίτη δημοτικού αλλά όχι γεωγραφία (για αστρονομία ούτε συζήτηση) τι να την κάνουν άλλωστε, δεν είναι απαραίτητη για να ψηφίσουν τον κάθε κρετίνο που τους κοροϊδεύει. 🙂

    https://www.google.gr/search?q=%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1+%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B1&tbm=isch&tbs=simg:CAQSlQEJFqAEi3XkaNYaiQELEKjU2AQaAggVDAsQsIynCBpiCmAIAxIohQqECpEU9gOACpIKkhS5EYMUnBS5Pdo9zT3MNJY30D2APb8_1uD2-PxowHv9WpmaIZhW4h41TlfqgW_1JzpZ4JDLmveDy_16McNPX-ogB6Jt3_1eWTrqLMlzDO8OIAQMCxCOrv4IGgoKCAgBEgTC9AkIDA&sa=X&ved=0ahUKEwi3q9qs4JbXAhVMJFAKHfVgAfYQwg4IIygA&biw=1440&bih=781#imgrc=FaCd5OKiccUaIM:

  183. sarant said

    177 Τελικά ο Μουμτζης είναι πιο γελοίος και από τον Άδωνη

  184. Γς said

    177:

    >Καλησπέρα 800gr κικίλια θα ‘θελα

    Μπαίνω στο ταχυδρομείο να πληρώσω κάποιο λογαριασμό και βλέπω δίπλα στο ταμείο να λέει:

    “Διατίθενται ΦΠΗΚ ”

    Αμάν, τι είναι αυτό και δεν το ξέρω.
    Και δεν εξηγούσαν και τι είναι γμτ.

    Πληρώνω τον λογαριασμό, παίρνω τα ρέστα μου και ρωτάω την ταμία:

    -Εχετε ΦΠΗΚ;

    -Ναι, βέβαια.

    -Καλό;

    -Τι καλό; …καλό!

    -Θα πάρω;

    -Πόσα θέλετε;

    -Βάλτε μου μισό κιλό.

    Ετσι έμαθα τι ήταν ΦΠΗΚ.

    Ηταν Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας για τους φιλοτελιστές

  185. Μαρία said

    185
    Άλλος ένας. Πέθανα στο γέλιο με το καταλάνικο άλτερ έγκο του.

  186. spiral architect 🇰🇵 said

    Τους Καταλανούς τους έκλασε ο σύμπας κόσμος (εν αντιθέσει με άλλα αποσχιστικά κινήματα) μόνο ο εν Ελλάδι Ισπανός πρέσβης έσκουξε και κανείς δεν κατάλαβε γιατί.

  187. Γς said

    Ούτε ο Ρουβίκωνας;

  188. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι ακριβώς ήθελε ο Ισπανός πρέσβης; Να στείλουμε διμοιρίες των ΜΑΤ, για να ενισχύσουν τους ρόμποκοπ του Ραχόι;

  189. Γιάννης Ιατρού said

    190: Θα έχει ακουστά για την εδώ φήμη της Βαρκελώνης …. 🙂

  190. spiral architect 🇰🇵 said

    Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ, Γιάννη. 🙄 Στο λίκνο που έβαλα, αναφέρθηκε και ο ΠτΔ, αλλά ακόμα δεν κατάλαβα τι από αυτά που είπε στη Σαλονίκη τους έθιξε.

  191. Γς said

    … και που’ ναι η Κρόνη με τα ισπανικά της να μας πει περισσότερα

  192. sarant said

    188 Διπλωμάτης, σου λέει ο άλλος

    181 Υπάρχει ο κίνδυνος, τι τα θέλει τα μεταξωτά

  193. ΓιώργοςΜ said

    192 και πριν: Για την εξωτερική πολιτική δηλώσεις γίνονται συνήθως από το ΥΠΕΞ ή τον πρωθυπουργό. Εμείς βγάλαμε μια χλιαρή ανακοίνωση χτες το μεσημέρι.
    Όχι πως πρέπει να δίνουμε λογαριασμό στον κάθε πρεσβευτή για τη σπουδή, την ένταση ή το ύφος των δηλώσεων. Του κακοφάνηκε, αντέδρασε, αλλά όχι σα διπλωμάτης. Πήγε να μας κάνει τα μούτρα κρέας, αλλα ο ίδιος πιστεύω εκτέθηκε περισσότερο.

  194. ΣΠ said

    192
    Απ’ ό,τι κατάλαβα δεν κατηγόρησε τον ΠτΔ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση που δεν στήριξε την ενότητα της Ισπανίας σε αντίθεση με τον ΠτΔ. Δηλαδή ότι ουσιαστικά υπάρχει διαφωνία κυβέρνησης και ΠτΔ.

  195. antonislaw said

    123-124, 134, 140
    Περί θρασυβουλολογίας ο λόγος, αν μου επιτρέπετε να επανέλθω.
    Γκουγκλίζεται πάντως με την έννοια του αρνητικώς τολμηρού , του θρασιμιού σε ένα κείμενο της Άννας Κελεσίδου, πρώην διευθύντριας (για 25 χρόνια) του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών για 15 χρόνια.
    ««θρασυβουλοι» (με την ετυμολογική σημασία του όρου, της θρασείας βουλής), εμφανίστηκαν και κάθισαν, σε μικρό κάθισμα ο καθένας, οι κατήγοροι του Σωκράτη:..».
    http://www.ekivolos.gr/Oi%20kathgoroi%20tou%20Swkrath.htm
    Επίσης θα ήθελα να καταθέσω ότι θρασύβουλο είχε χαρακτηρίσει συλλήβδην του κρητικούς ένας καθηγητής της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών-μου διαφεύγει το όνομα- το 1998, θέλοντας να δικαιολογήσει γιατί έκοβε συνεχώς στο τελευαταίο μάθημα έναν φίλο μου, του είχε πει «Δε σας συμπαθώ τους κρητικούς γιατί είστε θρασύβουλοι». Οπωσδήποτε έχει πολύ περιορισμένη χρήση, αλλά δεν θεωρώ ότι μπορεί να χαρακτηριστεί μαργαριτάρι. Και οπωσδήπτε δεν σημαίνει το θρασύδειλο, αλλά μάλλον αποτελεί επιτατικό τύπο του αναιδούς και θρασύ. Επιπλέον θεωρώ ότι υπό αυτή την έννοια ο χρήστης της λέξης δεν αισθάνεται ότι προέρχεται από το θράσος+βουλεύομαι>βουλή όπως λέει το το Λίντελ-Σκοτ , αλλά από το θράσος+βούλομαι, δηλαδή αυτός που κάνει πράξεις με αναίδεια και θράσος.

  196. sarant said

    197 Δεκτές οι παρατηρήσεις και υπάρχει και η επισήμανση ότι οι πράξεις των σαντορινιών δεν είναι ακριβώς θρασύδειλες.
    Θέλω να το ξανασκεφτώ και έτσι κι αλλιώς θα το συζητήσουμε το άλλο Σάββατο.

  197. Μαρία said

  198. Μαρία said

    Δεν είναι τρολιά. Πρόκειται για τη φοιτ. παράταξη του κυπριακού Δημοκρατικού Συναγερμού!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: