Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στου σπισιστή το σπίτι σπάσαν το πισί

Posted by sarant στο 30 Οκτωβρίου, 2017


Ο τίτλος του άρθρου είναι μια ταπεινή πρόταση για έναν νεογλωσσοδέτη, που νομίζω πως με λίγο σουλούπωμα μπορεί να σταθεί επάξια πλάι στους παραδοσιακούς γλωσσοδέτες σαν τον παπά τον παχύ που έφαγε παχιά φακή ή την εκκλησιά τη μολυβδοκοντυλοπελεκητή.

Σε κάποιους θα είναι άγνωστη η δεύτερη λέξη του τίτλου, ο σπισιστής, που δεν ξέρω αν την έχει κανένα λεξικό -περισσότερο ακούγεται η αντίθετή της, ο αντισπισιστής, που είναι ο αντίπαλος του σπισισμού.

Σπισισμός είναι η ελληνική απόδοση του αγγλικού speciesism. Όπως λέει ο Νίκος Λίγγρης σε ένα άρθρο του 2010 στη Λεξιλογία, από το οποίο αντλώ υλικό, πρόκειται για έναν όρο που τον δημιούργησε ή τον εκλαΐκευσε ο Βρετανός ψυχολόγος Ρίτσαρντ Ράιντερ (Ryder) το 1973. Σπισισμός είναι η διάκριση την οποία ασκεί ο άνθρωπος εναντίον όλων των άλλων ζώων, είναι η αντίληψη ότι το ανθρώπινο είδος είναι ιεραρχικά ανώτερο από τα άλλα ζωικά είδη και μπορεί να τα εκμεταλλεύεται. Οι αντίθετοι στην αντίληψη αυτή, είναι οι αντισπισιστές -αν θέλετε περισσότερα, διαβάστε τι λέει η Αντισπισιστική Κίνηση.

Μια και εδώ λεξιλογούμε, μια παρατήρηση. Η μεταφορά του αγγλικού όρου στα ελληνικά έγινε με απλολογία, διότι «κανονικά» το speciesism έπρεπε να δώσει σπισισισμός, που βέβαια είναι δέκα φορές πιο γλωσσοδετικό από το σπισισμός. Κι αν μερικοί επιμένουν να αναφέρουν τον σπισισισμό (όπως, έστω και σαν δεύτερη λύση, το άρθρο της Βικιπαίδειας) οι περισσότεροι έχουν δεχτεί τη σοφία της απλολογίας, την ίδια σοφία που έκανε «δάσκαλο» τον διδάσκαλο και αμφορέα τον αμφιφορέα, κι ας γκρινιάζουμε για τον περιβαντολόγο και λέμε σχολαστικά «τι μελετάει; το περιβάντο;». «Ε, όσο δάσκει κι ο δάσκαλος».

Πράγματι, ο σπισισισμός και ο αντισπισισισμός θα ήταν σεισμικά γλωσσοδετικοί, κι οι αντισπισισιστές το ίδιο (σαν ήμουν φοιτητής τέτοια σπάνια όντα δεν είχαμε, μέχρι αασπίτες και πιπισιπήδες φτάναμε).

Θα μπορούσε βέβαια να έχει επικρατήσει ο εξελληνισμός του όρου, το μεταφραστικό δάνειο αντί για το απευθείας, και να λέμε για «ειδισμό», όπως ειχε προταθεί το 2010 στη σχετική συζήτηση του όρου στη Λεξιλογία, αλλά αφού οι «ιδιοκτήτες» του όρου, δηλαδή το αντισπισιστικό κίνημα, αποφάσισαν πως θέλουν να λέγονται αντισπισιστικό κίνημα (ευτυχώς όχι «αντισπισισιστικό!) και όχι αντιειδιστικό κίνημα δεν πέφτει και πολύς λόγος σε εμάς, τους χρήστες του όρου. Δεν μας αρέσει, αλλά συμμορφωνόμαστε -ο γλωσσικός εγωισμός είναι κακό πράγμα, διότι καταλήγεις σαν τον Μπαμπινιώτη, να λέει όλη η Ελλάδα «γενόσημα» κι εσύ να μην το δέχεσαι, από γλωσσικό γινάτι.

Να προσθέσουμε ότι οι αντισπισιστές κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους μια διάκριση ανάμεσα στα όντα -δεν θεωρούν όλα τα όντα ίσα απλώς βάζουν το σκαλοπάτι αρκετά πιο κάτω, αφού μιλάνε για «αισθανόμενα όντα» (sentient beings). Έτσι, υποθέτω, δεν έχουν συνειδησιακό πρόβλημα όταν εξολοθρεύουν μικρόβια και ιούς. Ωστόσο, δεν ξέρω πού βάζουν τη διαχωριστική γραμμή, ποια ζώα θεωρούνται μη αισθανόμενα κι επομένως μπορούμε να τα καταπιέζουμε χωρίς πρόβλημα συνείδησης.

Οι αντισπισιστές λοιπόν ήρθαν στην επικαιρότητα τις προάλλες, όταν έσπασαν με βαριοπούλες ένα χασάπικο στα Εξάρχεια. Όπως έγραψαν στη σχετική προκήρυξη ανάληψης ευθύνης: «Η πράξη μας αυτή είναι μία μικρή ανταπόδοση στη βία στην οποία συμμετέχει έμπρακτα κάθε κρεοπώλης. Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν «ζει από αυτό» εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων. Το ίδιο μίσος τρέφουμε και για όσους επιλέγουν να εργαστούν σε τέτοιους χώρους με τη γελοία δικαιολογία «δεν είχα άλλη επιλογή». Ας θυμηθούμε ότι στην εποχή τους εργάτες θεωρούνταν και όσοι στελέχωναν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης«.

Νομίζω ότι η βασική φράση, που διέπει τις «δράσεις» αυτών των ομάδων είναι το «ποσώς μας ενδιαφέρει». Με την ίδια αγέρωχη αδιαφορία είχαν επιδράμει πριν από μερικά χρόνια σε μονάδες εκτροφής μινκ στην Καστοριά και τη Σιάτιστα, «απελευθερώνοντας» δεκάδες χιλιάδες ζωάκια, τα οποία βεβαίως βρήκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, φρικτό θάνατο λίγο αργότερα κάτω από τις ρόδες των αυτοκινήτων της Εγνατίας οδού ή στο στομάχι μεγαλύτερων ζώων -αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει αφού η χειρονομία της απελευθέρωσης καταύγασε τα σπισιστικά σκοτάδια. (Δεν παραγνωρίζω ότι χωρίς την επέμβαση θα είχαν βρει πιο ανώδυνο αλλά και πιο βέβαιο θάνατο μερικές εβδομάδες αργότερα).

Είπαν κάποιοι ότι η τωρινή επίθεση στο κρεοπωλείο (ο ιδιοκτήτης του οποίου, λένε, έχει τηρήσει υποδειγματική αλληλέγγυα στάση προς τους δοκιμαζόμενους από την κρίση γείτονες -αλλά αυτό «ποσώς ενδιαφέρει») είναι προβοκάτσια -και προς επίρρωση του επιχειρήματος δείχνουν την τρομολαγνική κάλυψη του συμβάντος από τα κανάλια του Κούλη, και το τσουβάλιασμα αυτής της ανόητης ενέργειας με την εντελώς άλλης τάξης δράση του Ρουβίκωνα (που και μ’ αυτή δεν συμφωνώ, αλλά ας την αφήσουμε γι’ άλλη φορά), σε σημείο που ο τρομαγμένος θεατής να συγκρατεί πως οι Ρουβίκωνες έβγαλαν φιρμάνι απαγόρευσης της κρεοφαγίας. Αλλά δεν νομίζω πως πρόκειται για προβοκάτσια -απλώς, για ανοησία και για έλλειψη ιεράρχησης.

Διότι βέβαια, μια σοβαρή συζήτηση για το μοντέλο κατανάλωσης κρέατος πρέπει να γίνει. Ο δυτικός τροπος ζωής που βασίζεται στην υπερκατανάλωση κρέατος είναι ό,τι το πιο αντιοικολογικό και καταστροφικό για τον πλανήτη και για το κλίμα. Σκεφτείτε μόνο τι θα γινόταν αν όλος ο πλανήτης κατανάλωνε την ποσότητα κρέατος που καταναλώνει ο πολίτης των ΗΠΑ (120 κιλά το χρόνο ο Αμερικανός, 4 ο Ινδός, γύρω στα 75-90 οι Ευρωπαίοι). Βέβαια, το κρέας και το κυνήγι συνέβαλε στο να εξανθρωπιστεί ο πίθηκος, και δεν είναι λογικό να το εγκαταλείψουμε, ούτε όμως να επιμένουμε σε ένα εγωιστικό και καταστροφικό μοντέλο.

Από την άλλη, τα σποραδικά χτυπήματα σαν την «απελευθέρωση» των μινκ και το σπάσιμο της τζαμαρίας του κρεοπωλείου (αλήθεια, οι χασαποταβέρνες γιατί μένουν στο απυρόβλητο;) δεν είναι τίποτα περισσότερο από κωμικές κινήσεις εκτόνωσης, που κάνουν στην πραγματικότητα πολύ κακό διότι εξομοιώνουν όλους τους επικριτές του κυρίαρχου τρόπου ζωής με τις γελοιότητες αυτές. Το σπάσιμο του μικροκρεοπωλείου κλονίζει το παγκόσμιο κύκλωμα κρεατοπαραγωγής όσο θα συνέβαλλε στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής η πυρπόληση ενός κομμωτηρίου στο Μπουρνάζι (οι λακ που χρησιμοποιεί η Σούλα καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος).

Περιμένω τα σχόλιά σας καθώς και την ενδεχόμενη συμβολή σας στη σπισιστική γλωσσοδετική, ώστε να βγει και κάτι χρήσιμο από αυτή την ιστορία.

 

Advertisement

284 Σχόλια προς “Στου σπισιστή το σπίτι σπάσαν το πισί”

 1. Κουνελόγατος said

  «(αλήθεια, οι χασαποταβέρνες γιατί μένουν στο απυρόβλητο;)».
  Κανόνισε να τα βάλει μαζί σου ο Αυγενάκης.
  Καλημέρα σε όλους.

 2. Κουνελόγατος said

  Όσον αφορά την ουσία, τα είπες σωστά. Μικροί ρωτάγαμε: τι είναι άσπρο και κρατάει μαστίγιο; Ας μην απαντήσω καλύτερα…

 3. Εντός/εκτός θέματος, με καλημέρες. Τι λέει ο Μπ. για το γενόσημο;

 4. Ένα ωραίο δείγμα κουλουβαχατικού τσουβαλιάσματος κάτω από την ομπρέλα της «ανομίας» εδώ: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500170352

 5. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  αλλά αφού οι «ιδιοκτήτες» του όρου, δηλαδή το αντισπισιστικό κίνημα, αποφάσισαν πως θέλουν να λέγονται αντισπισιστικό κίνημα (ευτυχώς όχι «αντισπισισιστικό!) και όχι αντιειδιστικό κίνημα δεν πέφτει και πολύς λόγος σε εμάς, τους χρήστες του όρου.

  Ναὶ ἀλλὰ ὅταν ἐγὼ εἶπα ὅτι οἱ ἐπαγγελματίες χρῆστες ὅπλων (ἀστυνομικοί, στρατιωτικοί κλπ) εἶναι οἱ πλέον ἁρμόδιοι νὰ μᾶς ποῦν ἂν πρέπει νὰ λέμε ὅτι ἡ σφαίρα ἐξοστρακίστηκε ἢ ἐποστρακίστηκες, πέσατε ὅλοι νὰ μὲ φᾶτε. Μέχρι καὶ φιλομπάτσο, φιλοκαραβανὰ μὲ εἴπανε (δὲ λέω ποιός) 🙂

 6. spiral architect 🇰🇵 said

  Και το τρελό πανηγύρι συνεχίζεται: Αντισπισιστές πυρπόλησαν το τζιπ κυνηγού και το φορτηγό κρεοπωλείου στου Ζωγράφου.
  (τουλάχιστον το γέλιο κάνει καλό στο συκώτι) 😆 😆 😆

 7. spatholouro said

  σπισισμός (speciesism) –ή αλλιώς ειδισμός/ ειδολογικός σωβινισμός/ ειδιστική διάκριση.

  «Τα ζώα ως πρόσωπα: Προς μία υπέρβαση του ειδολογικού σωβινισμού.Από τον Πορφύριο στον Tom Regan» (2016)
  Διπλωματική εργασία
  Αντιγόνη Ηλιάδου

  ikee.lib.auth.gr/record/286796/files/GRI-2017-18151.pdf

 8. Πάντως, πλάκα πλάκα, η πτωματεμπορία θα πρέπει να καταδικαστεί. Μακάρι να ήταν δυνατό να υπάρχει ελεύθερο κυνήγι για αναζήτηση πρωτεϊνών, όπως το ψάρεμα, αλλά όχι μαζική εκτροφή και θανάτωση ζώων με σκοπό την εμπορία. Έχουμε διαβάσει τις ανατριχιαστικές περιγραφές του Σίνκλαιρ Άπτον στη «Ζούγκλα» του. Αν ήμασταν Ινδουιστές, ίσως να διδασκόμασταν πως δεν πρέπει να τρώμε κρέας, από φόβο μήπως σφάξουμε και φάμε, κατά λάθος, κάποιον μετενσαρκωμένο πρόγονό μας.

 9. atheofobos said

  4
  Όταν βάζεις το «ανομίας» σε παρένθεση σημαίνει ότι από όσα γράφει το συγκεκριμένο άρθρο θεωρείς νόμιμο άρα και ηθικό (κατά Βουλγαράκη) να υπάρχουν αυτόκλητοι Ζορό που να απειλούν … θα έρθουμε έξω από το σπίτι σου και θα σου σπάσουμε το κεφάλι»… «Και αν μας πιάσουν και πάμε φυλακή, ξέρεις τι θα κάνουμε. Θα βγούμε από τη φυλακή και θα σου ξανασπάσουμε το κεφάλι. Μη διανοηθείς. Θα σου κόψουμε το χέρι.. ή να πετάει όποιος γουστάρει βόμβες μολότοφ ενισχυμένες με λάδι σε αστυνομικά τμήματα.

 10. spiral architect 🇰🇵 said

  @6: Γελάω και δεν κάνει, γιατί κάποιοι κλαίνε τις περιουσίες τους, αλλά η μαλακία έχει χτυπήσει ταβάνι.
  Οριζόντια και κάθετα. 👺👺

 11. Γς said

  Στα όπλα!

 12. BLOG_OTI_NANAI said

  «δεν είναι τίποτα περισσότερο από κωμικές κινήσεις εκτόνωσης»

  Εϊμαι απόλυτα σύμφωνος, και χαίρομαι που το προβάλλεις με αυτή την οπτική διότι έχουμε χάσει τον μπούσουλα.

 13. Λεύκιππος said

  0. …..(αλήθεια, οι χασαποταβέρνες γιατί μένουν στο απυρόβλητο;)….. Αμάν κι εσύ. Μην τους δίνεις ιδέες…….

 14. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Γιατί μόνο τα ζώα; Τα λαχανικά δεν έχουν αισθήματα;

 15. Γς said

  κατεβάζω τα παιδιά στο σχολικό,
  πάω γραμμή για να ψωνίσω κι ο χασάπης μες στη φούρια να μου πιάνει και τον κω…

 16. Γς said

  Κι ένα χασάπικο [Πρώην Μότσαρτ]

 17. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Ιδού τι λέει ο Μπαμπι. για τα γενόσημα:
  http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=20&apprec=50

  Οι κακές γλώσσες λένε ότι ξεσπάθωσε εναντιον του όρου (που υπάρχει στη γλώσσα από το 1860 και στη νομοθεσία από το 1985) επειδή δεν τον είχε συμπεριλάβει στην μόλις εκδοθείσα τότε νέα έκδοση του λεξικού του.

 18. ΓιώργοςΜ said

  Κι άλλος, ελληνοπρεπής γλωσσοδέτης μπορεί να προκύψει, από την «ειδωλολατρική ενδεή ιδεολογία της ειδολογίας» 😛

 19. sarant said

  Ενας φίλος από το FB μου λέει ότι αν αντιστρέψουμε τον γλωσσοδέτη γίνεται πολύ πιο ζόρικος, κι έχει δίκιο:

  Σπάσαν το πισί στου σπισιστή το σπίτι

 20. Γς said

  Και μαθήματα Χασάπικου

 21. ΓιώργοςΜ said

  Κι άλλο!
  «Ο Σπύρος ο σπισισιστής αντάμα με τη Σίσσυ έσπασε το πισί του αντισπισισιστή Αντώνη»

 22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @19 …κι ήταν κι η Κική εκεί, κυνηγήστι τη.

 23. LandS said

  α) Αλλά δεν νομίζω πως πρόκειται για προβοκάτσια -απλώς, για ανοησία και για έλλειψη ιεράρχησης

  Φύλα με Θε μου από τον ανόητο και έχοντα έλλειψη ιεράρχησης γιατί από τον προβοκάτορα ξέρω και φυλάγομαι μόνος μου.

  β) Ο δυτικός τροπος ζωής που βασίζεται στην υπερκατανάλωση κρέατος είναι ό,τι το πιο αντιοικολογικό και καταστροφικό για τον πλανήτη και για το κλίμα

  Πράγματι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ η παραγωγή βοδινού κρέατος και αγελαδίσιου γάλακτος ευθύνεται για την εκπομπή κάπου 15 δις τόνων διοξειδίου του άνθρακα (σχεδόν το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου). Και καλά για τα γελάδια και τις κλανιές τους υπάρχει λύση https://munchies.vice.com/en_us/article/vvqz4b/cattle-farmers-are-fighting-climate-change-with-fart-collecting-backpacks-for-cows
  Με τούτα εδώ https://phys.org/news/2017-10-baltic-clams-worms-greenhouse-gas.html τι γίνεται;
  Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει.

  Άσχετο. Τα μύδια είναι αισθανόμενα όντα;

 24. Είναι ανάγκη ό,τι μαλακία κυκλοφορεί στις ΗΠΑ να εισάγεται ετεροχρονισμένα κι εδώ;

 25. sarant said

  23 Α μπράβο, χρήσιμη η τεκμηρίωση

 26. atheofobos said

  17
  Ποιος το 1860 είχε γράψει για γενόσημα;
  Ο όρος γενόσημα έχει πλέον επικρατήσει και δεν αλλάζει, αλλά η πρόταση του για τον όρο ομοιοδραστικά είναι εννοιολογικά σωστή.

 27. spiral architect 🇰🇵 said

  @23 τέλος: Η αρκούδα που τρελαίνεται για μέλι είναι σπισίστρια; 🐻

 28. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @23 Ορίστε, μέχρι βοϊδοκλανιόλα τους έχουμε. Και μετά διαμαρτύρονται για διακρίσεις οι αντιμισισιπιστές.

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  Είναι καλός ο χασάπης σου;
  (από τη σειρά που όλοι αγαπήσαμε)

 30. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν «ζει από αυτό» εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων.»
  ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΑΓΑΜΙΑ, ούτε ο Βίλχελμ Ράϊχ δεν είχε προβλέψει πως μπορεί να αποβλακώσει τόσο πολύ τον «άνθρωπο». 🙂

  «Αλλά δεν νομίζω πως πρόκειται για προβοκάτσια -απλώς, για ανοησία και για έλλειψη ιεράρχησης.»
  Nομίζω πως είσαι πολύ επιεικής, αυτές οι ενέργειες είναι ο ορισμού του φασισμού. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη και δεν διδάσκονται ΤΙΠΟΤΑ από την ιστορία, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά «κάποιοι».

 31. Ποντικαρέος said

  @0: «οι λακ που χρησιμοποιεί η Σούλα καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος»
  Είχα την εντύπωση ότι το προωθητικό αέριο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια (όπως και το αέριο που χρησιμοποιείται στα ψυγεία/κλιματιστικά) δεν βλάπτει το όζον. Ξέρει κανείς τι ισχύει; (με τα μέχρι σήμερα δεδομένα γιατί σε μερικά χρόνια μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα).
  Ως προς την ουσία σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής αλλά πως μπορεί να γίνει η μετάβαση; Και όλοι όσοι είναι ενάντια στην καταπίεση των (βρώσιμων) ζώων ξέρουν τι ζημιά προκαλούν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν τα χορταρικά που τρώνε;
  (Αφήνω στην άκρη τον πόνο που νιώθει το χορταράκι που κόβουν -χωρίς αναισθητικό κιόλας – για να φάνε).

 32. Γς said

  23:

  Μιλάμε τώρα;
  Ή… βήχουμε;

 33. spiral architect 🇰🇵 said

  Άμα θέλουμε να το δούμε από οικολογική μεριά, κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν υπάρχει τόσο ζήτημα υπερκατανάλωσης, αλλά υπερπροσφοράς στα καταναλωτικά προϊόντα πάσης φύσεως κάτι που έχει φέρει σε πτώση τις τιμές (εδώ του κρέατος) στη (πολιτισμένη) 😛 Δύση, αλλά -ω, του θαύματος και πάλι- όχι στον ταλαίπωρο Τρίτο Κόσμο, όπου ενώ τόνοι φαγητού μαγειρεμένου και μη από τη Δύση πετιούνται στα σκουπίδια, οι έρμοι κάτοικοι του τελευταίου πεινούν.

  Υποκρισίες χορτασμένων αλλά και βαριεστημένων υπηκόων. Τέλος.

 34. ndmushroom said

  9
  Να μην τα ξαναλέμε… Οι αυτόκλητοι ζορρό που θα σπάσουν κεφάλια («αν ο γιατρός ξαναπάρει φακελάκι», το γράφω γιατί έχει σημασία) θα ήταν περιττοί και επικίνδυνοι, αν το κράτος και η δικαιοσύνη λειτουργούσαν. Εφόσον το κράτος, οι διωκτικές αρχές και η δικαιοσύνη όχι απλά ανέχονται, αλλά ενθαρρύνουν την παρανομία (όπως αποδεικνύει η τύχη όσων παρανομούν), μια χαρά βρίσκω, προσωπικά, τους αυτόκλητους ζορρό (οι οποίοι, επαναλαμβάνω, δεν λιντσάρουν για κάτι που έγινε -ή δεν έγινε- αλλά φοβίζουν για κάτι που θα γίνει, αν γίνει).
  Και ναι, η δράση του Ρουβίκωνα είναι καθ’ όλα νόμιμη. Πού το ξέρω; Το ξέρω γιατί τη στιγμή που άλλοι αναρχικοί σαπίζουν στις φυλακές με τραβηγμένα από τα μαλλιά (κυριολεκτικά, στην περίπτωση του Θεοφίλου) κατηγορητήρια και ειδικούς νόμους, οι του Ρουβίκωνα παραμένουν ελεύθεροι. Να είσαι σίγουρος ότι αν έστω και ένα από τα μέλη της ομάδας είχε στραβοκοιτάξει Όργανο της Τάξης, δεν είχε σταματήσει στη διάβαση πεζών ή είχε πετάξει ένα περιτύλιγμα τσίχλας δίπλα, και όχι μέσα, στον κάδο απορριμάτων, ολόκληρη η ομάδα θα ήταν προφυλακισμένη εν αναμονή της δίκης της με τον τρομονόμο. Ακριβώς επειδή οι αρχές δεν έχουν απολύτως τίποτα να προσάψουν στα μέλη του, επιχειρείται το τσουβάλιασμα με άλλους, όντως παρανομούντες, αναρχικούς (ή μη).

 35. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  23 – «Τα μύδια είναι αισθανόμενα όντα;» Αυτό θα μας το πούν οι αντισπισιστές, ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ. 🙂

  28 – Nαι αλλά τις σουφροκλανίστρες αγελάδες τις πιάνει; 🙂

 36. Παναγιώτης Κ. said

  …Δυσκολεύεις τα πράγματα Νικοκύρη! 🙂
  Έγραψες τη λέξη ματσισμός την περασμένη εβδομάδα, σήμερα το θέμα είναι ο σπισισμός και κάπου σε κάποιο λινκ προέκυψε και ο…αλεατορισμός!
  Την παροιμία «τώρα στα γεράματα…» την γνωρίζεις… 🙂
  Πως να εμπεδώσουμε τόσα πράγματα;
  Πρέπει να είμαστε με το σμαρτόφωνο στο χέρι και να έχουμε και ιντερνέτ!

  Όσο για τους ακτιβισμούς που αποσκοπούν στον εύκολο εντυπωσιασμό τι να πει κανείς!
  Αλήθεια, οι οικολόγοι έδειξαν την παρουσία τους στην αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό;

 37. sarant said

  36 Έγραψα ‘ματσισμός’; Εγώ; Δεν το θυμάμαι

  26 Σε λεξικό σαν απόδοση του generique. Και στον Ηπίτη.

 38. Κανείς δεν έχει δει το Ντελικατέσεν (Ζενέ και Καρό), παρεμπιπτόντως;

  9 Πρώτον, το συγκεκριμένο άρθρο έχει τίτλο «Μια βδομάδα ανομίας του Ρουβίκωνα» και στο κείμενο γράφει για αντισπισισιστές, εμπρησμούς ΑΤ, Ευέλπιδες και δεν συμμαζεύεται. Αν ήμουν ο Ρουβίκωνας θα τους έκανα μήνυση και, θαρρώ, θα την κέρδιζα. Δεύτερον, πράγματι δεν έχουν καμία σχέση οι παλικαρισμοί στον Ευαγγελισμό (και λίγα του είπαν, αν όντως παίρνει φακελάκια — αν και κατά τα άλλα ο ρόλος τέτοιων ενεργειών είναι κτγμ μάλλον αρνητικός σε τελευταία ανάλυση) με τα υπόλοιπα, στα οποία βέβαια δεν χώρεσαν κάτι μαχαιρώματα μεταναστών την ίδια βδομάδα ή η επίθεση στο Έθνος που αν κατάλαβα καλά πάει στον πόλεμο Μαρινάκη-Σαββίδη, σε δουλειά να βρισκόμαστε. 😉

 39. Παναγιώτης Κ. said

  Απεχθάνομαι όσους θέλουν να με κάνουν…ευτυχισμένο χωρίς να τους το έχω ζητήσει.
  Όταν μάλιστα θέλουν να το πετύχουν με το ζόρι τότε…τα παίρνω στο κρανίο!

 40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Aυτό που έχω παρατηρήσει από χρόνια, είναι πως όλοι οι ψυχανώμαλοι μεγαλοϊδεάτες γιαλαντζή ντολμά επαναστάτες κάθε είδους, που θέλουν να ανατρέψουν το όποιο κατεστημένο και τις όποιες παγιωμένες κοινωνικές συνήθειες, επιλέγουν ΠΑΝΤΑ να χτυπούν το σαμάρι και ΠΟΤΕ τον γάϊδαρο. Μόνο σε μένα φαίνεται αυτό περίεργο έως στημένο;

 41. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, καλή εβδομάδα !
  Δεν την ήξερα τη λέξη – δεν με ενθουσιάζει κιόλας, πόσ μάλλον που είναι και γλωσσοδέτης. Τώρα, όσον αφορά την ουσία, δεν νομίζω ότι πρέπει να το φέρουμε και τόσο βαρέως…
  Υπάρχουν ζώα που γεννιούνται ελεύθερα, και ζώα που γεννιούνται για να καταναλωθούν. Έλατα που φυτρώνουν μόνα τους, και έλατα φυτωρίων, για να κόβονται τα Χριστούγεννα.

  Φυσικά το πρόβλημα ξεκινάει όταν παίρνεις από το ένα, για χρήση στο άλλο… Και το άλλο πρόβλημα, είναι η παρέμβαση στη φύση. Να φτιάχνεις κοτόπουλα με 6 μπούτια, μήλα σαν τσιμεντόλιθους κλπ.

 42. raf said

  Τον σπισισμό τον πρωτοσυνάντησα ως ειδισμό στο «Περί Θεού αυταπάτη» του Ντόκινς πριν κάποια χρόνια. Πρόπερσι, κοιτάζαμε κάτι μερμήγκια με έναν φίλο και στοχαζόμασταν αντισπισιστικά, και αναρωτιόμασταν πότε θα φέρουν οι κινηματικοί ζηλωτές του Ρεθύμνου τον αντισπισισμό στην πόλη – ε και λοιπόν έγινε ένας ψιλοχαμούλης ηλεκτρονικά τις προάλλες με μια αντιφασιστική αφίσα, όπου ένα χέρι πνίγει ένα φίδι. So it begins, είπα….

 43. ndmushroom said

  41
  Μικρή παρατήρηση (χωρίς να είμαι αντισπισιστής): το επιχείρημα ότι κάποιοι γεννιούνται για κάτι και κάποιοι για κάτι άλλο, αν το επεκτείνουμε σε όλα τα ζώα (δηλαδή και σε εμάς) δεν παραπέμπει σε μάλλον μελανές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας;

 44. 32. Είναι πολύ διδακτική η θερμική αποτύπωση των …αερισμών. Έχουμε τη μανία στις ουρές να είμαστε κολλητοί με τους προηγούμενους και όχι σε κάποια απόσταση ακλανίας (από τους ενδεχόμενα περδόμενους μπροστινούς μας).

  ——————
  Ευχαριστώ, Νίκο, για το ομοιοδραστικό συνταγογράφημα.

 45. LandS said

  36 Τέλος.
  Αν πρώτα συμφωνήσουμε ποιους εννοείς. Υπάρχουν βλέπεις n+1 οργανώσεις, κόμματα, κινήσεις, ομάδες κλπ. Και μετά τι εννοείς με «παρουσία τους στην αντιμετώπιση της ρύπανσης», τότε πιθανότατα*, θα διαπιστώσουμε ότι οι ακτιβισμοί τους δεν αποσκοπούν στον εύκολο εντυπωσιασμό.

  *Θα έχουμε αποκλείσει τον Βεργή.

 46. voulagx said

  #40 @Λαμπρος: «…επιλέγουν ΠΑΝΤΑ να χτυπούν το σαμάρι και ΠΟΤΕ τον γάϊδαρο».
  Μηπως εννοεις οτι ειμαι γάϊδαρος επειδη στα νιατα μου υπηρξα εκδοροσφαγευς;

 47. 41. Χαχα… «Υπάρχουν ζώα που γεννιούνται ελεύθερα, και ζώα που γεννιούνται για να καταναλωθούν.». Έτσι τα έφτιασε ο θεός…
  Πάντως και τα ελεύθερα δίνουν καλούς μεζέδες στην ελεύθερη οικονομία της ζούγκλας. 🙂

 48. gpoint said

  Εγώ μόνο την πισισιπί ήξερα και τον γραφικό συνεξάδελφο Νταβανέλλο, που κάπου τον βόλεψε κι αυτόν ο Σύριζας, μην χάσει η Βενετιά βελόνι…Μιας που μας τελείωσε αυτός ο αγώνας-δικαιώθηκε- το ρίξαμε τώρα στον σπισι-σεισμό !

 49. BLOG_OTI_NANAI said

  Με τον πιο σύνθετο τύπο, βγαίνει και στίχος:

  Μπήκαν και σπάσαν το πισί,
  στο σπίτι του σπισισιστή.

 50. voulagx said

  #38 @Δυτης: Το εχω στο πισι. 🙂

 51. gpoint said

  # 48

  Θα μου πεις εδώ δικαιώθηκε ο μαλ…εεε΅ο Λεβέντης !! Ρε πούστη μου μόνο ο ΠΑΟκ δεν παίρνει πρωτάθλημα σ’ αυτήν την χώρα !!

 52. spiral architect 🇰🇵 said

  Στου αντισπισιστή το σπίτι δεν χωράει ο σιτιστής. Αντίθετα, του σπισιστή το σπίτι χωράει και περισσεύει ο σουβλατζής. 🐮🐷
  (καλά, φεύγω) 😀

 53. ΓιώργοςΜ said


  Με μικρή παράφραση
  Πώς έπεσε ο σπισιστής μέσα στο Μισισιπή,
  πιθανός τίτλος για βιβλίο του Τριβιζά, προσεχώς.

 54. spiral architect 🇰🇵 said

  Κάτι ψήνεται και δεν είναι κρέας: Καινοτομία στην ανθρώπινη τροφή
  Ρίξτε και μια ματιά στο τέλος στα «Διαβάστε επίσης». 😉
  (στο μέλλον θα ρωτούν οι δάσκαλοι τα παιδιά «ποιος homo έτρωγε έντομα» και με μια φωνή τα παιδιά θα λένε «ο Homo Interneticus»)

 55. Και τώρα που υπάρχει σχετικό νήμα μπορώ να ρίξω τη συλλογή μου:

 56. spiral architect 🇰🇵 said

  @54: Και όλοι θα τραγουδάμε το Hakuna Matata 😀

 57. Ριβαλντίνιο said

  Η μυστική ζωή των φυτών – Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου
  Νιώθουν τα φυτά την αγάπη των ανθρώπων;
  Τα φυτά επικοινωνούν με τις υπόλοιπες μορφές ζωής;

 58. ΣΠ said

  Η ίδια η φύση δεν είναι σπισιστική; Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Ή έχω καταλάβει κάτι λάθος;

 59. ΓιώργοςΜ said

  54 >Ρίξτε και μια ματιά στο τέλος στα «Διαβάστε επίσης».
  Κρυπτοαντισπισιστή σε κόβω! Θα το ρίξω στην πρασινάδα για κάνα μήνα (λέμε τώρα) με αυτά που διάβασα…
  Άκου φάρμα για μύγες που μεγαλώνουν στα σκ@@@…

 60. ndmushroom said

  54
  Οι ακρίδες (και τα μικρότερα τριζόνα) πάντως είναι νοστιμότατες!
  Στα βελγικά σουπερμάρκετ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους βαζάκια με (πολύ) μικρά τηγανισμένα εντομάκια. Βέβαια η τιμή τους (περίπου 300 ευρώ το κιλό) αντικρούει ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της εντομοφαγίας (το χαμηλό κόστος, τόσο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό). Ο νόμος της αγοράς το κάνει και πάλι το θαύμα του… 😛

 61. Γς said

  54:

  Τρώγετε κατσαρίδες

  με υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά.

 62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @58 Τα ψάρια όμως δεν κουβαλάνε ενοχές ούτε δέκα καντάρια παλαβή μισανθρωπία. Από το να δεχτείς ότι η δυτική υπερκατανάλωση κρέατος βασίζεται σ’ ένα διεστραμμένο μοντέλο μέχρι να μισήσεις τον υπάλληλο του κρεοπωλείου είναι μακρύς ο δρόμος.

 63. Triant said

  Εντάξει, Γς, κέρδισες. Ξαναγύρνα στις άλλες φωτογραφίες.

 64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  46 – 🙂 🙂 🙂 – Όχι βλάχο μου κι εσύ σαμάρι ήσουν, αυτούς εννοώ.

  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=569964

  Πρόσεξε τα πρόστιμα και βγάλε συμπέρασμα.
  http://www.iefimerida.gr/news/135871/%CE%B5%CF%86%CE%B5%CF%84-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-dna-%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1

  Και φυσικά αυτούς εδώ οι τζάμπα μάγκες ούτε που σκέφτονται αν τους αγγίξουν.
  http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%BF-%C2%AB%CE%B8%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%C2%BB-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

 65. LandS said

  48 Κάπου δεν καταλαβαίνω κάτι. Αν δεν κάνω λάθος, από τους δύο με αυτό το επώνυμο που τυγχάνουν ευρέως γνωστοί (σικ ρε) ο ένας, (αρχικό γράμμα ονόματος Α) συνταξιούχος δημοσιογράφος που δούλευε στο ΑΠΕ αιώνες πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, είναι αφιερωμένος τεταρτοδιεθνιστής και άρα στον ιδεολογικό αντίποδα της ΠΠΣΠ, ενώ αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής τον Αύγουστο του 15 για να φτιάξει, ως συνιστώσα, την ΛΑΕ. Ο άλλος, (αρχικό Π) που παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μπορεί κανείς, στα σοβαρά, να πει ότι είναι βολεμένος (του χρωστάνε μπόλικα μιστά στο ραδιόφωνο που εργάζεται) δεν νομίζω να έχει την ηλικία για πουπουσουπίτης. (λίγο διαφορετικά τους έλεγε ένας δικός μου τότε, αλλά αυτός δεν παιζόταν ούτε ως Κνίτης ούτε ως γαύρος)

 66. spatholouro said

  #37
  Σε ποιο λεξικό;

  Ρε μπας και είναι εφεύρημα του Ηπίτη;

 67. raf said

  Άμα κοτσάρουμε και ένα «υπασπιστή» στον γλωσσοδέτη;

  Σπάσαν το πισί στου σπισιστή υπασπιστή το σπίτι.

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 – «στο μέλλον θα ρωτούν οι δάσκαλοι τα παιδιά «ποιος homo έτρωγε έντομα» και με μια φωνή τα παιδιά θα λένε «ο Homo Interneticus»»
  Το σωστό είναι «ο Homo lamprukus» που έχει φάει ούκ ολίγες (νοστιμότατες παρακαλώ) ακρίδες και κάμποσα τζιτζίκια (μπλιάχ) . 🙂

  60 – Έχεις δοκιμάσει ακρίδες σύντροφε εντομοφάγε; 🙂

 69. tamistas said

  Στου σπισιστή το σπίτι σπάσανε το πισί
  χωρίς να τον ρωτήσουν, ουτένα καν τις ει·
  μην είχεν αναιμία κι έπρεπε απαραιτήτως
  να τρώγει συκωτάκι – κι όχι πως ήταν κήτος.

  Θάπρεπε να το ξέρεις, άγνωστη αντισπισίτρια,
  της κοινωνίας δείχνεις μια τρομοδαρβινίστρια.

  (δεν έχω κάτι με τα κήτη, φυλάγω τα ρούχα μου, το χρησιμοποιώ ριμαδική αδεία)

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτή τη φορά θα συμφωνήσω με τον Θεοδωρόπουλο. Αφορμή να τα σπάσουν ψάχνουν αυτοί οι κρετίνοι και εκλογικεύουν αυτή την παρόρμησή τους.
  http://www.minedu.gov.gr/rss/31188-28-10-17-anakoinosi-tou-ypourgeiou-paideias-erevnas-kai-thriskevmaton-gia-ta-epeisodia-xrysavgiton-sti-santorini-2

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάθος λίκνο. Πάμε πάλι:
  http://www.kathimerini.gr/932282/opinion/epikairothta/politikh/leyteria-sta-goyroynakia

 72. spiral architect 🇰🇵 said

  E, όχι και Τάκη ρε Κουβάτσε! 😛

 73. ndmushroom said

  68
  Ακρίδες όχι, δεν έτυχε (μου έχουν πει τα καλύτερα όμως). Τριζόνια (και τα απροσδιόριστα εντομάκια από το βαζάκι, που -επειδή μάλλον δεν τράβηξε το εγχείρημα- άρχισαν να προσφέρουν προς δοκιμή) ναι. Τις κατσαρίδες του Γς ομολογώ ότι αν δεν ήξερα ότι είναι κατσαρίδες (και αν δεν είχα τα κατσαριδοβιώματα που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες που ζούνε σε πόλεις. Υπάρχουν κατσαρίδες και κατσαρίδες, δεν κάνουν όλες βόλτες στους υπονόμους και τις κουζίνες μας) θα τις έτρωγα με λαχτάρα, αν δεν κοιτάξεις προσεκτικά τη φωτογραφία τις περνάς άνετα για μύδια σαγανάκι! 🙂

 74. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.google.gr/search?q=china+fried+scorpion&rlz=1C1CHMO_elGR565GR565&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiI6prslpjXAhWiNJoKHbbxAnUQsAQIJQ&biw=1280&bih=918

 75. Πάνος με πεζά said

  @ 43 : Nαι, θα μπορούσα να πω «τα γεννάμε» για κάτι άλλο, αφού με ανθρώπινη παρέμβαση (σκοπιμότητας) γεννιούνται…

 76. ndmushroom said  Αυτά δεν τα έχω βρει (δυστυχώς) στο σουπερμάρκετ μου. Αλλά μη μου πείτε ότι σας προκαλεί αποστροφή (πολλώ δε μάλλον αηδία) η θέα τους.
  (το ζήτημα της εντομοφαγίας είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του «όλα στο μυαλό είναι»)

 77. Ριβαλντίνιο said

  Θυμήθηκα πάλι την σπλατεριά που είχα δεί ( σχόλιο 108, στο μέσον ). Επειδή εγώ δεν τα περιγράφω καλά όμως, όποιος την βρεί – να μου πεί κι εμένα γιατί δεν την θυμάμαι 🙂 – ας την δεί.

  _________________________________________________________________
  Παλιά χιουμοριστικά βιντεάκια του Μικικάκιους :

  Φιλόζωοι

  Nature

  Τεχνοφοβία

  Χίπηδες, ερημίτες και άλλα ζώα

 78. Παναγιώτης Κ. said

  @45. Ρώτησα αν πήρε μέρος στον καθαρισμό του Σαρωνικού ο κόσμος ή απλά την δουλειά την έκαναν και συνεχίζουν φαντάζομαι να την κάνουν διάφορες εταιρείες με αμοιβή βεβαίως.

  Μια που το έφερε η κουβέντα θέλω να κάνω το εξής σχόλιο.
  Θεωρούσα ότι ο Σύριζα έχει πρωτοποριακές ιδέες στα ζητήματα του περιβάλλοντος και ότι με την άνοδό του στην εξουσία θα κινητοποιούσε όχι μόνο τον κόσμο του αλλά και όλους όσοι είναι οικολογικά ευαίσθητοι. Περίμενα λοιπόν να έχει ως σύνθημα την αντιμετώπιση της ασχήμιας αρχίζοντας βεβαίως από τα πανεπιστήμια, να συνεχίσει με το καθάρισμα των ακτών και πολλά ακόμη. Το μόνο που απαιτείται είναι ένας υποτυπώδης σχεδιασμός. Το όφελος από μια τέτοια κίνηση είναι η άλλη αισθητική και κυρίως, η καλλιέργεια συνείδησης στο κόσμο για συμμετοχή και συλλογικές προσπάθειες. Δυστυχώς όμως δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο. Για τα πανεπιστήμια μου έμεινε η θέση του υπουργού Παιδείας που μιλάει για ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα που μόνο του θα λύσει τα προβλήματα εντός των πανεπιστημιακών χώρων!
  Ναι μεν δεν είδα τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά δεν τις αποκλείω κιόλας στο εγγύς μέλλον. Δεν θεωρώ τους κυβερνώντες κοντόφθαλμους για να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τους συμφέροντα.Έχουν περίπου ενάμιση χρόνο μπροστά τους.

  Lands, έχω την εντύπωση ότι πολλοί που δηλώνουν οικολόγοι αντιμετωπίζονται από ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας με επιφύλαξη ίσως και χλευάζονται. Φαίνεται πως οι οικολόγοι αυτής της κατηγορίας δεν πείθουν. Είναι…δηλητηριασμένοι από το επιχείρημα «είναι δουλειά του κράτους» και οι ίδιοι μένουν στα ευχολόγια ή στις καταγγελίες.
  Ναι πρέπει να καλλιεργηθεί η οικολογική συνείδηση στους ανθρώπους. Προσωπικά κάνω ο,τι μπορώ γιαυτό.Πολεμώ την σπατάλη και φροντίζω την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων. Είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου. Ειδικώς από το δεύτερο έχω τη χαρά να έχω μιμητές!
  Προφανώς αν είναι να υπάρξει μια άλλη αντίληψη, οικολογική, αυτή θα προκύψει δια του παραδείγματος δηλαδή με πρακτικό έργο.
  Έχω υπόψη μου περιστατικά που φανερώνουν οικολογικές ευαισθησίες στους πολίτες. Διάβασα μια ανακοίνωση του Μπουτάρη που αναφερόταν με ικανοποίηση στην εκτεταμένη χρήση των μπλε κάδων για τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα.
  Τα παιδιά από το Δημοτικό που έρχονται στο Γυμνάσιο πρόσεξα ότι έχουν την καλή συνήθεια να σβήνουν τα φώτα της τάξης όταν τελειώνει το μάθημα. Προφανώς τους το έμαθαν οι δάσκαλοί τους.
  Το κατάστημα ηλεκτρικών στη γειτονιά μου κάθε εβδομάδα δίνει τρία γεμάτα κιβώτια με κατεστραμμένους λαμπτήρες φθορισμού (οικονομικοί) στο συνεργείο περισυλλογής.
  Φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα και φυσικά και…αντιπαραδείγματα.

 79. Avonidas said

  Ο δυτικός τροπος ζωής που βασίζεται στην υπερκατανάλωση κρέατος είναι ό,τι το πιο αντιοικολογικό και καταστροφικό για τον πλανήτη και για το κλίμα.

  Ας μιλήσουμε για έναν τρόπο ζωής και διατροφής που έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Πρόκειται για μια πρακτική που καταστρέφει και εκτοπίζει πολλά άγρια είδη, αποψιλώνει ολόκληρα οικοσυστήματα και τα αντικαθιστά με αφύσικες, γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες, διαμορφωμένες στα μέτρα της ανθρώπινης κατανάλωσης.

  Αυτός ο τρόπος παραγωγής μετράει ήδη κάπου 10,000 χρόνια ζωής, και ονομάζεται ΓΕΩΡΓΙΑ.

  Ναι, αν θέλουμε να το παίξουμε «επιστροφή στη φύση», η γεωργία είναι ό,τι πιο αφύσικο και παρεμβατικό έχουμε ανακαλύψει ως τώρα. Καλύπτουμε τεράστιες εκτάσεις με μονοκαλλιέργειες, εξοντώνουμε «ζιζάνια» και «παράσιτα» (δηλαδή τα φυτά και τα ζώα που δεν τρώμε ή που τρώνε εκείνα που καλλιεργούμε), καταστρέφουμε φυσικά οικοσυστήματα όπως τα δάση για να τα αντικαταστήσουμε με τα τεχνητά δικά μας — τα χωράφια ΔΕΝ είναι φύση!

  Συγκριτικά, το κυνήγι αφήνει σχεδόν ανέπαφη τη φύση, αλλά βρίσκεται πάνω-πάνω στον κατάλογο των σπισιστικών αμαρτιών, γιατί όχου το μωρέ το γλυκό το ελαφάκι…

  Κρετίνοι. Με πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους.

 80. 48 Ο Αντώνης Ντ. δεν είναι στο Σύριζα από καιρό. Ισχύουν τα λεχθέντα στο 65.

 81. ndmushroom said

  75
  Το ότι γεννιούνται με ανθρώπινη παρέμβαση (δηλαδή με βεβιασμένη γονιμοποίηση, είτε δια της φυσικής οδού είτε με σπερματέγχυση) δεν σημαίνει τίποτα. Θα μπορούσα να ανταπαντήσω ότι και τα ευγονικά παιδάκια της ναζιστικής Γερμανίας (ή, ως ένα βαθμό, τα παιδιά που γεννιούνταν από σκλάβους γονείς και αυτόματα αποτελούσαν ιδιοκτησία του «ιδιοκτήτη» των γονέων τους) τα «γεννήσαμε».
  Το ζήτημα είναι πού χαράσσεται η γραμμή ως προς το σε ποια ζώα αναγνωρίζουμε τα ίδια (ή έστω παρεμφερή) δικαιώματα με εμάς και σε ποια όχι. Που είναι καθαρά αυθαίρετο και υποκειμενικό, διαφορετικά θα ήμασταν όλοι αντισπισιστές. Για να οδηγήσω την τελεία σπίτι (αντεστραμμένα Τσιπρικά 🙂 ), αφού μιλάμε παράλληλα για τις εξωτικές συνήθειες άλλων λαών, έχω άδικο που πιστεύω ότι, αν η συζήτησή μας δεν αφορούσε τα νοστιμότατα γουρουνάκια που τρώμε εμείς στη σούβλα αλλά τα τρισχαριτωμένα κουταβάκια που τρώνε οι «κακοί» Κορεάτες στη σούβλα, το επιχείρημα «μα για αυτό γεννήθηκαν» θα έπειθε σαφώς λιγότερους;

 82. ndmushroom said

  79
  Υπάρχει γεωργία και γεωργία. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το ντοκυμαντέρ «The accidental revolution» (αν το βρεις), που θίγει ακριβώς αυτό.

 83. Του σπισιστή, του κυνηγού, και του ψαρά το πιάτο, δέκα φορές είν’ αδειανό και μια φορά γεμάτο (με κρέας / ψάρι).

 84. Alexis said

  #49: Και γίνεται και ωραίο ζεϊμπέκικο, στο σκοπό του «Αλήτη μ’ είπες μια βραδιά» 😆

 85. Avonidas said

  Οι αντισπισιστές δεν καταλαβαίνουν βασικά πράγματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ζώων.

  Η όλη κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (διότι για κατάκτηση πρόκειται, κι όχι για κάτι αυτονόητο και φυσικό — στη φύση δεν υπάρχουν δικαιώματα) έχει ως προϋπόθεση την κυριαρχία του νόμου. Και η κυριαρχία του νόμου προϋποθέτει με τη σειρά της ορισμένες υποχρεώσεις και περιορισμούς εκ μέρους των ανθρώπων. Το δικαίωμά μου, ας πούμε, στη ζωή προϋποθέτει ότι θα σεβαστώ το αντίστοιχο δικαίωμα των άλλων στη ζωή, κι ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αν δεν το κάνω. Άρα, πρέπει να μπορώ να αντιληφθώ κατ’ αρχήν τι σημαίνουν αυτές οι υποχρεώσεις. Πρέπει να έχω αρκετή αντίληψη και ευφυία για να λειτουργήσω ως κοινωνικό ον.

  Ο αντισπισιστής συντάσσει με στόμφο τη χάρτα των δικαιωμάτων του λαγού και της μαρίδας, και δεν κάθεται να σκεφτεί για ένα λεπτό τι σημαίνει αυτό που αξιώνει. Αν π.χ. ο λαγός στο δάσος πρόκειται να έχει δικαιώματα ως άτομο, πρέπει να προστατευτεί όχι μόνο από τον κυνηγό αλλά και από τον λύκο. Είναι σε θέση ο λύκος να αστυνομευτεί; Μπορεί να καταλάβει και να μην σκοτώνει άλλα ζώα; Μπορεί να ζήσει καν χωρίς να σκοτώνει άλλα ζώα;

  Άρα λοιπόν η εφαρμογή της κυριαρχίας του νόμου στη φύση γενικώς είναι μια μπαρούφα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα είδη ως πληθυσμούς, ως φυσικούς πόρους. Κι είναι πράγματι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ακριβώς αυτό, καθοδηγούμενοι από την ΕΠΙΣΤΗΜΗ της οικολογίας, κι όχι από κραυγές και συνθήματα.

 86. Avonidas said

  #83. Δεν υπάρχει γεωργία που να μη δεσμεύει εκτάσεις που αλλιώς θα καλύπτονταν από φυσικά οικοσυστήματα.

  Η γεωργική επανάσταση ήταν πραγματικά το σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία, σε ό,τι αφορά την απομάκρυνσή μας από τη φύση. Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε τεχνητά οικοσυστήματα, προστατευμένους θύλακες μέσα στους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε τον πολιτισμό μας. Για πρώτη φορά διαχωρίσαμε την ανθρώπινη κατάστασή μας από τα άλλα είδη, που ζουν, κυνηγούν και κυνηγιούνται μέσα σε κοινό περιβάλλον.

 87. Faltsos said

  Να δώσω κι άλλες ιδέες στους αντιειδονιστές;
  Επίθεση στο τμήμα εντομοκτόνων σουπερμάρκετ. Γιατί μη μου πείτε ότι μύγες, κουνούπια, κατσαρίδες και μυρμήγκια δεν είναι αισθανόμενα όντα…
  Χώρια που τα εξοντώνουμε με φριχτό τρόπο χωρίς να έχουμε κανένα κέρδος!

  Όσο για τον όρο αντιειδονιστές τον επινόησα γιατί μου φαίνεται πιο εύηχος από το αντιειδιστές (το αντισπισισιστές δεν το συζητάω) και παραπέμπει σ’ αυτό που είπε ο Λάμπρος στο 30.

 88. atheofobos said

  34
  Προφανώς έχεις στοιχεία ότι έπαιρνε φακελάκι, το κατήγγειλες και το κράτος, οι διωκτικές αρχές και η δικαιοσύνη όχι απλά ανέχτηκαν, αλλά όπως γράφεις ενθάρρυναν την παρανομία, παρά το ότι η σημερινή κυβέρνηση της αριστεράς (με ολίγη ακροδεξιά) υποστηρίζει ότι έχει επαναφέρει το κράτος δικαίου.
  Εάν όμως δεν έχεις στοιχεία ενοχής διαφωνείς με τον Γιώργο Κυρίτση ο οποίος πέρυσι αναφερόμενος στις συλλήψεις Σακκά – Σεϊσίδη είχε επαναλάβει το γνωστό «είναι καλύτερα να βρίσκονται 10 ένοχοι εκτός φυλακής παρά ένας αθώος μέσα.» που η αντιστοιχία του στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν μπορείς να κατηγορείς και να εκφοβίζεις κάποιον που μπορεί να είναι αθώος μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου.
  Γι΄αυτό τον λόγο άλλωστε έγινε και η πρόσφατη κινητοποίηση για την Ηριάννα.

  Και ναι, η δράση του Ρουβίκωνα είναι καθ’ όλα νόμιμη.
  Εάν η δράση τους είναι καθ΄όλα νόμιμη τότε γιατί έφαγαν πρόσφατα 6 μήνες φυλακή για την εισβολή στην πρεσβεία της Ισπανίας;
  Κατά την άποψη σου είναι νόμιμο να εισβάλουν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).και να προκαλούν ζημιές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις τζαμαρίες των γκισέ, να εισβάλουν και να βανδαλίζουν τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, να βανδαλίζουν τα γραφεία του Πρώτου Θέματος, να συλλαμβάνονται ενώ επιχειρούσαν να καταστρέψουν τα διόδια του Κιάτου και και…
  Μάλλον σωστά ο Θανάσης Χειμωνάς, έγραψε στο facebook σαρκάζοντας «δεν είναι τυχαίο που οι Ρουβίκωνες επιτέθηκαν στον Ευαγγελισμό. Αν κάνανε ντου στο Δρομοκαΐτειο θα τους κρατούσανε εκεί».

  38
  Βεβαίως και έχω δει το αριστουργηματικό Ντελικατέσεν όπως και το «Αμελί» και το «Η πόλη των χαμένων παιδιών»

  Σχετικά με την επίθεση στον Ευαγγελισμό έγραψα παραπάνω.
  Απλά θεωρώ απόλυτα επικίνδυνο να αποφασίζει ο καθένας αυτόκλητος να παίρνει το κατά την άποψη του «δίκιο» και «σωστό» στα χέρια του και να μπουκάρει όπου δεν του αρέσει.
  Δεν μπορεί από την μία πλευρά να κατηγορούμε τους χρυσαυγίτες για τις επιθέσεις που έχουν κάνει βάσει της δικής τους αντίληψης για το «δίκαιο» και «σωστό» και από την άλλη να αθωώνουμε του Ρουβίκωνες.

  Τέλος σε ένα φανατικό χορτοφάγο που επέμενε πως είναι φρικτό να σκοτώνουμε ζωντανά πλάσματα για τα φάμε του έθεσα το ερώτημα οι κονσέρβες που ταΐζει τον σκύλο του είναι άραγε από φυτά; 🙂

 89. Alexis said

  Τρελό γέλιο με το σημερινό! 😆 😆 😆

  Από το λίκνο του #6:
  …τα στρείδια θα είναι οι κάτοχοι των μαργαριταριών που δημιουργούν…

  Προφανώς θα τα φτιάχνει κολιέ ο στρείδος και θα τα χαρίζει στη στρείδαινα! 😆

 90. spiral architect 🇰🇵 said

  Λίγο άσχετο, αλλά μιας και μιλάμε για φαγητό δείτε ένα παράδειγμα τυποποιημένου φαγητού
  https://donotlink.it/mXbp
  και αφού ξεράσετε, σκεφτείτε έπειτα την υπερπροσφορά (και) τροφής που έγραψα στο #33.

 91. spiridione said

  66 Το γενόσημον ως απόδοση του generique υπάρχει και στο Λεξ. Σχινά-Λεβαδέως και στο Λεξικό του Ηπίτη και στο Λεξικό Δημητράκου. Και σχετικά με φάρμακα:
  https://books.google.gr/books?id=nTBEAAAAcAAJ&pg=PA483&dq=%22%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%22&hl=el&sa=X&ei=_b2cUt2LAaql4gSDxoGgAw&ved=0CDsQ6AEwAA#v=onepage&q=%22%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%22&f=false

  Φαντάζομαι ότι χρησιμοποιούνταν και παλιότερα η λ. γενόσημος ως απόδοση του generique για φάρμακα, για να δηλώσει μια οικογένεια, ομάδα φαρμακευτικών ουσιών, και αργότερα κατέληξε στη σημασία του φαρμάκου που περιέχει τη δραστική ουσία, δηλ. την κοινή ουσία σε όλα τα σκευάσματα μίας οικογένειας φαρμάκων.

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  Γενικά είναι κωμικά τα σενάρια περί «ειδών» όταν οι σπισιστές δεν αντιλαμβάνονται ότι το είδος τους επιβάλλεται καθημερινά σε χιλιάδες άλλα είδη μικρών ζώων, τα οποία τα πατούν με τις παπουτσάρες τους καθημερινά, ακόμα και την ώρα που πάνε να σπάσουν το Κρεοπωλείο…
  Το ίδιο και όλες οι ακραίες μορφές δήθεν «ζωοφιλίας»/φυτολαγνείας ξεχνούν να ασχοληθούν με το γελοίο του πράγματος, όταν δολοφονούν καθημερινά χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς τους οποίους πατάνε, χτυπάνε με τα αμάξια, τα μηχανάκια ή τα ποδήλατα τους, τους πνίγουν όταν ρίχνουν νερά στους δρόμους ή στα σπίτια και τα μπαλκόνια τους, όταν ποτίζουν τα χωράφια και τους κήπους τους, όταν οργώνουν, ακόμα και όταν φτύνουν…

  Είναι απλά τραγικό να παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις που ζεις και με ποιες προϋποθέσεις…

 93. spiridione said

  92. διορθ.
  Φαντάζομαι ότι χρησιμοποιούνταν και παλιότερα η λ. generique για φάρμακα, για να δηλώσει μια οικογένεια, ομάδα φαρμακευτικών ουσιών, και αργότερα κατέληξε στη σημασία του φαρμάκου που περιέχει τη δραστική ουσία, δηλ. την κοινή ουσία σε όλα τα σκευάσματα μίας οικογένειας φαρμάκων (και η λ. γενόσημος ως απόδοση του generique ακολούθησε την αλλαγή αυτή στη σημασία).

 94. gpoint said

  # 65

  Κοίταξε επειδή δεν πολυασχολούμαι θυμάμαι κάποιον γραφικό φοιτητή στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης με αυτό το επίθετο μάλλον της φυσικομαθηματικής σχολής που όλο φασαρίες έκανε στις συνελεύσεις-επί της διαδικασίας-
  Και κάπου ένα τέτοιο επίθετο ακούστηκε για μια θέση στους πρώτους μήνες του Σύριζα τότε που τάσκιαζε όλα η παρουσία των Πανούση-Κωνσταντοπούλου- Βαρουφάκη και λοιπών συγγενών.
  Μπορεί να μην ήτανε πιπισιπί αλλά αασπε και διάφορα άλλα τέτοια.

 95. Avonidas said

  τα στρείδια θα είναι οι κάτοχοι των μαργαριταριών που δημιουργούν

  Τα μαργαριτάρια σχηματίζονται από τις εκκρίσεις του στρειδιού, που προσπαθεί να καλύψει κάποιο ξένο σώμα που βρέθηκε μέσα του (π.χ. ενα πετραδάκι).

  Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, τα μαργαριτάρια είναι ροχάλες στρειδιών 😀

 96. Alexis said

  #87: Δεν υπάρχει γεωργία που να μη δεσμεύει εκτάσεις που αλλιώς θα καλύπτονταν από φυσικά οικοσυστήματα.
  Εντάξει, μίλησέ μας τώρα κι εσύ για τα δικαιώματα της τσουκνίδας και του αρκουδόβατου! 😆

  Για να το σοβαρέψουμε, προφανώς και δεν είναι όλοι οι τρόποι γεωργικής παραγωγής ένα και το αυτό. Και προφανέστατα ο υπερεντατικός τρόπος καλλιέργειας που έχει επικρατήσει στις λεγόμενες «αναπτυγμένες» χώρες τα τελευταία 60-70 χρόνια (κυρίως από το Β’ Π.Π. και μετά) δεν έχει καμία σχέση με την γεωργία του 18ου αιώνα, ή του Μεσαίωνα ή της …αρχαίας Αιγύπτου!

  #79: Πρόκειται για μια πρακτική που καταστρέφει και εκτοπίζει πολλά άγρια είδη, αποψιλώνει ολόκληρα οικοσυστήματα και τα αντικαθιστά με αφύσικες, γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες, διαμορφωμένες στα μέτρα της ανθρώπινης κατανάλωσης.
  Αυτός ο τρόπος παραγωγής μετράει ήδη κάπου 10,000 χρόνια ζωής, και ονομάζεται ΓΕΩΡΓΙΑ.

  Μήπως υπερβάλλεις λίγο; Σκέψου πάλι αυτό που έγραψες…
  Το σιταράκι του Θεού που καλλιεργεί ο άνθρωπος για να τραφεί από αρχαιοτάτων χρόνων στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και το ρύζι αντίστοιχα στην Ασία, και το καλαμπόκι στην Αμερική, είναι «αφύσικες και γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες»;

 97. Παναγιώτης Κ. said

  Λέτε ο Ρουβίκωνας να ζήλωσε…δόξα 17Ν; 🙂

 98. spiral architect 🇰🇵 said

  Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κυνηγού και θηράματος σε ένα κλειστό (σχετικά) οικοσύστημα:

 99. Avonidas said

  Να προσθέσουμε ότι οι αντισπισιστές κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους μια διάκριση ανάμεσα στα όντα -δεν θεωρούν όλα τα όντα ίσα απλώς βάζουν το σκαλοπάτι αρκετά πιο κάτω, αφού μιλάνε για «αισθανόμενα όντα» (sentient beings). Έτσι, υποθέτω, δεν έχουν συνειδησιακό πρόβλημα όταν εξολοθρεύουν μικρόβια και ιούς. Ωστόσο, δεν ξέρω πού βάζουν τη διαχωριστική γραμμή, ποια ζώα θεωρούνται μη αισθανόμενα κι επομένως μπορούμε να τα καταπιέζουμε χωρίς πρόβλημα συνείδησης.

  Δεν υπάρχει καμιά συνέπεια στη «λογική» τους, με βάση την οποία ένα ηλιοτρόπιο που αντιδρά στο φως θεωρείται «μη αισθανόμενο», ενώ π.χ. ένα στρείδι θα μπορούσε να θεωρηθεί αισθανόμενο διότι είναι «ζώο». Το πρόβλημα τους ουσιαστικά το έχουν με 3 δισεκατομμύρια χρόνια βιολογικής εξέλιξης, καθώς η παιδαριώδης κοσμοθεωρία τους δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα γεγονότα.

  Πρώτα-πρώτα πρέπει να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στη θανάτωση και την πρόκληση πόνου. Θα συμφωνούσα ότι είναι ανήθικο να προκαλείς αναίτια πόνο σ’ ένα ζωντανό πλάσμα — θα ήταν καθαρός σαδισμός. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι ανήθικο να το θανατώνεις, ή τουλάχιστον ότι η ζωή π.χ. μιας αγελάδας έχει την ίδια αξία με τη ζωή ενός ανθρώπου.

  Κάποιοι θα επιμείνουν ότι πρέπει να έχουν την ίδια αξία. Αλλά για να το δεχτούμε αυτό, πρέπει να αγνοήσουμε τη χαώδη διαφορά στις δυνατότητες που έχουν μια αγελάδα και ένας άνθρωπος να αναπτύξουν μια μοναδική προσωπικότητα.

 100. Avonidas said

  #97. Εντάξει, μίλησέ μας τώρα κι εσύ για τα δικαιώματα της τσουκνίδας και του αρκουδόβατου!

  Ατομικά, μια τσουκνίδα βεβαίως δεν έχει δικαιώματα. Το να εξαλείψεις, όμως, όλες τις τσουκνίδες από μια περιοχή μπορεί κάλλιστα να έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.

  Το σιταράκι του Θεού που καλλιεργεί ο άνθρωπος για να τραφεί από αρχαιοτάτων χρόνων στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και το ρύζι αντίστοιχα στην Ασία, και το καλαμπόκι στην Αμερική, είναι «αφύσικες και γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες»;

  Σαφέστατα και 100%! Μήπως φαντάζεσαι ότι τα καλαμπόκια κάνανε πάντοτε τόσο τεράστιους και θρεπτικούς καρπούς; Τα σιτηρά είναι «εξημερωμένα» είδη, όσο ακριβώς και τα βοοειδή ή τα πουλερικά. Είναι ποικιλίες εξολοκλήρου δημιουργημένες από τον άνθρωπο.

  Απλώς, έχουμε συνηθίσει ό,τι είναι παλιό να το θεωρούμε φυσικό.

 101. aerosol said

  Δεν μου είναι συμπαθής η λέξη σπισιμός, είναι άχαρο να την προφέρεις. Αλλά και η τροπή που παίρνουν οι συζητήσεις για την ολοένα αυξανόμενη ευαισθησία σε κάποια θέματα με προβληματίζει. Ανακατεύονται τα βασικά και ουσιώδη με τα εξεζητημένα. Στην πράξη, σέβομαι όσους επιδιώκουν διαφορετική διατροφή από την παραδοσιακή. Υπό τον όρο να είναι ενήμεροι γι αυτό που κάνουν: ένα αυξανόμενο κομμάτι χορτοφάγων και βεγκανιστών εξαπλώνει το ψεύδος πως ο άνθρωπος βιολογικά δεν είναι και κρεατοφάγος -πράγμα από ανόητο ως επικίνδυνο. Κάποιοι έχουν καταφέρει να ξεπαστρέψουν και τα ζωάκια τους, επιβάλλοντας και σ’ αυτά (τα όντα που ανάλαβαν οικειοθελώς να φροντίζουν σωστά, κατά τις φυσικές τους ανάγκες) χορτοφαγική δίαιτα. Παραδόξως, λιγότεροι γνωρίζουν για το πραγματικό περιβαλοντικό (sic) πρόβλημα που προκύπτει από την βιομηχανία παραγωγής κρέατος. Είμαι ενθουσιώδης κρεατοφάγος αλλά κάπου έχουμε πάει πολύ στραβά στην διαχείρηση των πόρων και των αναγκών μας.

  Νίκο, είμαι λίγο μπερδεμένος με την απόδοση του sentient being ως αισθανόμενο ον. Ο όρος αναφέρεται βέβαια και στις αισθήσεις αλλά νομίζω πως περιλαμβάνει και την νόηση (δηλαδή και τα senses αλλά και το sense). Με την ευρύτερη έννοια αισθήσεις μπορεί κάλλιστα να έχουν και τα δέντρα. Αλλά όταν αναρωτιόμαστε για sentient beings στο διάστημα, μιλάμε για ευφυή όντα. Κρίνεις σωστό και επαρκές το «αισθανόμενα»;

 102. Avonidas said

  Αλλά όταν αναρωτιόμαστε για sentient beings στο διάστημα, μιλάμε για ευφυή όντα. Κρίνεις σωστό και επαρκές το «αισθανόμενα»;

  Νομίζω ότι σ’ αυτή την περίπτωση μιλάμε για sapient beings.

 103. Αγγελος said

  Αλέξη, ο Αβονίδας κάνει χιούμορ. Δεν είναι εναντίον της γεωργίας, και είμαι βέβαιος ότι τρώει και ψωμί και πατάτες και ρύζι 🙂
  Μόνο που αυτά που λέει είναι σωστά. Το σιταράκι που καλλιεργεί ο άνθρωπος για να τραφεί από αρχαιοτάτων χρόνων στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και το ρύζι αντίστοιχα στην Ασία, και το καλαμπόκι στην Αμερική, φυσικά είναι «αφύσικες και γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες» — γενετικά τροποποιημένες όχι με τα μέσα της σημερινής γενετικής τεχνολογίας, αλλά με διασταυρώσεις και επιλογή, και σε καμία περίπτωση δεν θα κάλυπταν τις τεράστιες εκτάσεις που καλύπτουν χωρίς την επέμβαση του ανθρώπου. Και βεβαίως μόνο χάρη στη γεωργία (και τα τεχνητά λιπάσματα) έφτασε το ανθρώπινο είδος τα 7 δισεκατομμύρια και προχωρούμε. Και η ΕΝτατική γεωργία άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλεί, αλλά εξ ορισμού πιάνει λιγότερο τόπο από την παραδοσιακή ΕΚτατική γεωργία!

 104. Avonidas said

  #97. Οπτικό βοήθημα:

  Πες μου λοιπόν ότι αυτό το κομπολόι στ’ αριστερά έχει κάποια σχέση με το σημερινό καλαμπόκι 🙂

 105. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Παραφράζω τὸν τίτλο τοῦ σημερινοῦ ἄρθρου:

  Στοῦ σπισιστῆ τὸ σπίτι τρώγανε πησσί.

 106. aerosol said

  #103
  Νομίζω πως οι πιο συνηθισμένοι όροι είναι sentient beings/sentient life και έχω την αίσθηση πως αφορούν και κάποια νόηση. Αλλιώς, κάθε είδος ζωής διαθέτει και κάποιου τύπου αισθήσεις.

 107. Avonidas said

  #104. Αλέξη, ο Αβονίδας κάνει χιούμορ. Δεν είναι εναντίον της γεωργίας, και είμαι βέβαιος ότι τρώει και ψωμί και πατάτες και ρύζι

  Φυσικά και δεν είμαι κατά της γεωργίας! Χωρίς τη γεωργική επανάσταση ουσιαστικά δεν θα υπήρχε ο πολιτισμός μας. Ακόμη κι οι κουλτούρες που αναπτύχθηκαν σε περιοχές που δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη της γεωργίας τελικά επηρεάστηκαν σε τεράστιο βαθμό από τους γεωργικούς πολιτισμούς. Και σήμερα, η συντήρηση κι η επιβίωση της ανθρωπότητας εξαρτάται κρίσιμα από τη γεωργία.

  Αλλά να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς επεμβάσεις στη φύση. Οπότε ας δούμε πώς οι επεμβάσεις μας θα είναι όσο λιγότερο καταστροφικές γίνεται.

 108. spiral architect 🇰🇵 said

  @102: Χορτοφαγική δίαιτα για γάτες και σκύλους, ή γιατί η βλακεία είναι ανίκητη.
  (δεν το’ ξερα κι έτσι το’ ψαξα)

 109. Avonidas said

  #102, 109. Είμαι πλέον πεπεισμένος για τις δυνατότητες του βιγκανισμού να κατεβάζει το IQ και του πλέον ευφυούς πάσχοντα κατά δεκάδες μονάδες 🙂

 110. Avonidas said

  #57. Τα φυτά επικοινωνούν με τις υπόλοιπες μορφές ζωής;

  Μόνον μετά το πέρας της εξεταστικής 😉

 111. Μαρία said

  Προφητικοί οι συνάδερφοι https://www.youtube.com/watch?v=OITcsbbH428

  Για περισσότερα: https://dimretire.wordpress.com/ixografiseis/
  ΕΝΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ Kυκλοφόρησε 15/2/2003
  3. ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ
  Ξυπνήσαμε από πυροβολισμούς και φωνές
  ξυπνήσαμε από πυροβολισμούς και φωνές.
  Είχαν εντοπίσει κάποιους χορτοφάγους
  και τους εκτέλεσαν.
  Ξυπνήσαμε από πυροβολισμούς και φωνές
  είχαν εντοπίσει κάποιους χορτοφάγους
  και τους εκτέλεσαν.
  Προηγουμένως τη νύχτα,
  όπως μάθαμε μετά,
  οι χορτοφάγοι είχαν πυρπολήσει
  πέντε κρεοπωλεία στο κέντρο της πόλης.

 112. Alexis said

  #101, 104: Ρε παιδιά, τι είναι αυτά που λέτε; Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Γ.Τ.Ο.) είναι οι οργανισμοί εκείνοι στους οποίους έχουν εισαχθεί γονίδια από οργανισμούς άλλου είδους. Καμία σχέση δεν έχουν οι τυχαίες μεταλλάξεις που συμβαίνουν στη φύση και η γενετική επιλογή με τους Γ.Τ.Ο.
  Πώς λοιπόν τα σιτηρά (για να μείνουμε σ’ αυτά) είναι «αφύσικες και γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες»; Με ποιόν αφύσικο τρόπο έχουν παραχθεί και ποια γενετική τροποποίηση έχουν υποστεί, με βάση τον παραπάνω ορισμό;

  Το να μιλάμε γενικά και αόριστα για «γεωργία» που «καταστρέφει τα φυσικά οικοσυστήματα εδώ και 10.000 χρόνια» είναι το ίδιο λάθος με το να λέμε ότι τα …τόξα και τα βέλη είναι το ίδιο καταστροφικά και θανατηφόρα με τα πολυβόλα και τις βόμβες ναπάλμ!

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει σαφής λογική που συνδυάζει την απουσία αισθήματος τρυφερότητας για κάτι που σε μια περιοχή/κοινωνία γίνεται αποδεκτό ως αθώο, όμορφο, τρυφερό. Μην νομίζουμε ότι θα μας ξένιζε μόνο η κακοποίηση ενός ζώου για λόγους ευχαρίστησης, επειδή οι φωνές του θα μας στενοχωρούσαν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς μια όμορφη γεμάτη άνθη τριανταφυλλιά να πηγαίνει κάποιος π.χ. και αναίτια να πιάνει ένα προς ένα τα πανέμορφα τριαντάφυλλα και να τα τσακίζει, να ξεκολλάει τα πέταλα τους, να θέλει να εξαφανίσει την ομορφιά τους. Ουσιαστικά πάντα μας ξενίζει η απουσία ομοειδών αισθημάτων και μας κάνει να βλέπουμε τον άλλον ως αταίριαστο με εμάς και ύποπτο για τα χειρότερα.

  Έχει λοιπόν βάση η σχετική διαφήμιση που λέει ότι όποιος κακοποιεί ζώο μπορεί να κακοποιήσει και άνθρωπο, αλλά δεν αφορά παντός είδους ζωικό οργανισμό. Αφορά όσα ζώα θέσαμε εμείς κριτήρια ότι στην περιοχή/κοινωνία μας γίνονται αποδεκτά ως αθώα, όμορφα, τρυφερά. Δεν σκεφτόμαστε το ίδιο για όποιον κάνει π.χ. απεντομώσεις ή σκοτώνει κουνούπια και κατσαρίδες ότι μπορεί να κακοποιήσει ανθρώπους…

  Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς γνωρίζουμε ανθρώπους που σχετίζονται αποκλειστικά με ζώα διότι αποτυγχάνουν στις διαπροσωπικές σχέσεις, ή είναι αντικοινωνικοί, αποφεύγουν γενικά να σχετίζονται με ανθρώπους διότι αυτό αποτελεί ρίσκο, και απαιτεί θυσίες και παραχωρήσεις.
  Δηλαδή, ο «ζωόφιλος» δεν τίθεται στο απυρόβλητο επειδή είναι ζωόφιλος, διότι μπορεί ταυτόχρονα να είναι και μισάνθρωπος, και θυμόμαστε πολλές τρυφερές στιγμές των Ναζί ή του Χίτλερ με τα αγαπημένα τους ζώα, τη στιγμή που θανάτωναν εκατομμύρια ανθρώπων.

  Το πολίτικαλ κορέκτ εμπεριέχει κινδύνους διότι έχει την τάση να ισοπεδώνει και να αναγνωρίζει μόνο άσπρο μαύρο όπως οι ιδεοληψίες.

  Είναι αποκρουστική η βία για ευχαρίστηση ακόμα και αν αφορά ζώα ή και φυτά ακόμα (γιατί να καταστρέψει κάποιος ένα φυτό που δεν τον ενοχλεί σε τίποτα;). Είναι όμως εξίσου αποκρουστική και η λεκτική (ελπίζω) βία των «ζωόφιλων», που στα σόσιαλ μίντια γράφουν π.χ. «να πάθει καρκίνο το παιδί σου» σε αυτόν που χτύπησε ένα ζώο… Τέτοιοι «ζωόφιλοι» δεν είναι λιγότερο ύποπτοι για αντικοινωνική συμπεριφορά από εκείνους που κακοποιούν ζώα.

 114. Avonidas said

  #113. Τα δημητριακά σαν είδη δεν έχουν προκύψει με μεταλλάξεις που συμβαίνουν απλώς στη φύση (φυσική επιλογή), αλλά με επιλεκτική διασταύρωση (τεχνητή επιλογή). Επίσης, για την περίπτωση ειδικά των φυτών, διαθέτουμε από την αρχαιότητα τεχνικές διασταύρωσης με άλλα είδη (φυτών), όπως το μπόλιασμα.

  Το τελικό αποτέλεσμα είναι η εισαγωγή νέου γονιδιώματος σε παλιούς οργανισμούς, έστω κι αν δεν γίνεται με άμεσο τρόπο στο εργαστήριο.

  Στη φύση, τα φυτά δεν επιλέγουν τα άτομα που γονιμοποιούν (αν και επηρεάζουν έμμεσα τα έντομα που μεταφέρουν τη γύρη τους, και με τα οποία έχουν συμβιωτική σχέση). Οι γεωργοί επιλέγουν ποια φυτά θα διασταυρώσουν, ποιο σπόρο θα κρατήσουν για την επόμενη σοδειά, ποια φυτά θα προστατέψουν και ποια θα καταστρέψουν. Εξ ου και το «αφύσικο» της επιλογής.

  Να διευκρινίσω εδώ ότι φυσικό δεν σημαίνει καλό κι ωφέλιμο, κι ότι αφύσικο δεν σημαίνει απαραίτητα κακό και βλαβερό. Η αντισύλληψη είναι αφύσικη. Είναι επίσης ευεργετική.

 115. Εντωμεταξύ, μετά το σπάσιμο του κρεοπωλείου, κάποιοι μαρτζούφαλοι συνέχισαν το έργο καίγοντας αμάξια

 116. Avonidas said

  #116. Έχω την ελαφρά υποψία ότι απλά θέλουν να βανδαλίσουν και ψάχνουν για φερετζέ.

 117. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ὅσον ἀφορᾶ στὶς ὁμάδες ποὺ προβάλλουν τὶς θέσεις τους μὲ βίαιο τρόπο ἔχω νὰ πῶ τὰ ἑξῆς:

  Ἡ λογικὴ τῆς βίας καὶ τῆς αὐθαιρεσίας μᾶς ὁδηγεῖ σὲ καθεστὼς Φάρ Οὐέστ.

  Θὰ καταντήσουμε μιὰ κοινωνία αὐτοδικίας ποὺ ὁ καθένας θὰ παίρνει τὸ νόμο στὰ χέρια του γιὰ νὰ προασπίσει τὰ δικαιώματά του ἤ τὰ δικαιώματα κάποιων ἄλλων (ἀνθρώπων, ἐμβίων ὄντων, περιβάλλοντος κλπ) ποὺ θεωρεῖ πὼς «θίγονται». Ἡ λογικὴ τῆς βίας εὐνοεῖ τὸν φασισμό. Πρόσφατα εἶναι τὰ παραδείγματα ἀπὸ «παρεμβάσεις» τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς, ἀλλὰ καὶ τοῦ χρυσοχόου στὴ Δράμα ποὺ σκότωσε τὸν διαρρήκτη τοῦ χρυσοχοείου του (δεύτερος φόνος σὲ διάστημα εἰκοσαετίας).

 118. immortalwise said

  «The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again: but already it was impossible to say which was which.» Animal farm- George Orwell

 119. ΓιώργοςΜ said

  113 Γενετική τροποίηση είναι και η εξημέρωση ενός είδους. Δεν αναφέρθηκε κανείς στους Γ.Τ.Ο.
  Όλη η γεωργία βασίζεται στη γενετική τροποποίηση είτε με φυσικό τρόπο (επιλογή των καλύτερων ποικιλιών σε βάθος δεκαετιών, κάτι σα δαρβινική εξέλιξη τούρμπο) είτε με πιο επεμβατικό (υβρίδια). Οι ΓΤΟ είναι απλώς το επόμενο βήμα στην προσπάθεια μεγαλύτερης, πιο εύκολης και λιγότερο κοστοβόρας παραγωγής, ενώ ήδη από την εποχή των υβριδίων, η καίρια αλλαγή είναι ο δραματικός περιορισμός των ποικιλιών (κάπου διάβασα πως στην Ελλάδα υπήρχαν 200 διαφορετικά είδη καρότων, ενώ τώρα καλλιεργούνται 3-4) και ο απόλυτος μονοπωλιακός έλεγχος της γεωργίας από μια-δύο εταιρείες που πουλάνε (=ελέγχουν) τους σπόρους και τα φυτοφάρμακα. Οι οποίοι σπόροι είναι υβρίδια· ο σχεδιασμός τοιυς πρώτα λαμβάνει υπόψη την παραγωγή μη γόνιμων σπόρων και μετά την απόδοση. Έτσι, πριν από 50 χρόνια το κόστος του σπόρου ήταν μηδέν, ενώ τώρα σημαντικότατο κομμάτι του κόστους παραγωγής. Με λίγα λόγια, οι γεωργοί έγιναν είλωτες και των εταιρειών παραγωγής σπόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων (μέχρι τότε ήταν μόνο των εμπόρων).
  Ρίξτε μια ματιά στα «βιολογικά» προϊόντα (στο κόστος τους), για να δείτε για ποιο λόγο κυριαρχούν τα προϊόντας εντατικής καλλιέργειας.
  Ας ρίξουμε μια ματιά επίσης στο συνολικό πληθυσμό του πλανήτη, ειδικά την εξέλιξή του τα τελευταία 100-200 χρόνια. Για να τραφεί (έστω και υποτυπωδώς), οι ανάγκες είναι τεράστιες. Κερασάκι στην τούρτα οι ανισότητες («γιατί να καιν’ στο Νότο τη σοδειά/όταν πεινάν’ στον κόσμο τα παιδιά», που λέει και το τραγούδι, ήδη από το εβδομηντατόσο νομίζω).

 120. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @118. (Συνέχεια). Ἐπὶ πλέον, ἡ δράση αὐτῶν τῶν ὁμάδων ἀποτελεῖ ἕνα πολὺ καλὸ ἄλλοθι γιὰ ἐντατικότερη ἀστυνόμευση καὶ καταστολή, ἀλλὰ καὶ περιορισμὸ τῶν ἀτομικῶν δικαιωμάτων καὶ ἐλευθεριῶν.

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  73 – Aν τύχει δοκίμασε τες αλλά ψημένες κι όχι ωμές, κυρίως γιατί δεν ξέρεις που έβοσκαν πρίν. Οι ωμές γλυκίζουν κάπως, ειδικά το υγρό στα πόδια τους, ψημένες είναι σαν γαρίδες.

  101 – «Απλώς, έχουμε συνηθίσει ό,τι είναι παλιό να το θεωρούμε φυσικό.»
  Έχω από παλιά αυτή την απορία, ό,τι είναι στην φύση δεν είναι εξ ορισμού φυσικό; θέλω να πώ, αφού η φύση περιέχει όλες τις δυνατότητες που ανακαλύπτουμε και εφαρμόζουμε, δεν είναι αυθαίρετο από μέρους μας να ορίζουμε τι είναι φυσικό και τι αφύσικο; Μήπως το «φυσιολογικό» είναι καλύτερη διατύπωση; Δεν ξέρω, ρωτάω.

  110 – Η φύση το έχει αποδείξει εδώ και εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε – υπάρχει φυτοφάγο πιο έξυπνο από σαρκοφάγο; Αν ήταν αλλιώς, τους ανόητους και τους άβουλους δεν θα τους έλεγαν βόδια και πρόβατα αλλά λιοντάρια και τσακάλια. 🙂

 122. 117 Όντως.

 123. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  38 Δεν ξέρω τι ισχύει αλλά μόλις ανέφερα το όνομα σε φιλική παρέα, μια φίλη είπε ότι κάποιος με το ίδιο όνομα είχε ζητήσει φακελάκι για τη μητέρα της

  48 Δεν νομίζω να τον βόλεψε
  65 Ακριβώς

  55 Ε ναι, και το χασάπικο εξοικειώνει

  66 Υπάρχει σε σύγγραμμα του 19ου αιώνα, που το καταγράφει ο Κουμανούδης. Δεν το ΄χω τώρα πρόχειρο, αλλά είναι περί το 1860
  Μάλλον με πρόλαβε ο Σπυρος στο 92

  67 Σκέψου και τον υπασπιστή του σπισιστή σιτιστή

  69 !

  73 Εδωπουταλέμε, σε τι διαφέρουν από τις γαρίδες;

  102-107 To sentient μπορούμε να το πούμε «αυτό που έχει ικανότητα αντίληψης»

 124. Πέπε said

  Του σπισισιστή η πίστη
  στου υπασπιστή το σπίτι.

  __________________

  Όσους ανθρώπους έχω γνωρίσει που να έχουν τέτοιες τάσεις, κατά κανόνα είναι επίσης* ειρηνιστές, κατά της βίας, κατά της οργής.Είναι αγαθοί άνθρωποι, κάποιοι απλώς παρασυρμένοι από μια μόδα, άλλοι βαθιά ψαγμένοι, άλλους τούς λες γραφικούς και για άλλους αναρωτιέσαι μήπως είναι μπροστά από την εποχή τους.

  Ετούτοι εδώ όμως, η ριζοσπαστική πτέρυγα του ένοπλου τμήματος των ανθυπασπιστών, βγήκαν βλαμμένοι.

  __________________

  *επίσης: άλλη μια λέξη που μπορεί να φανεί χρήσιμη στη σύνταξη γλωσσοδετών, κι ας μην είναι γλωσσοδέτης η ίδια.

 125. ΓιώργοςΜ said

  121 >ἐντατικότερη ἀστυνόμευση καὶ καταστολή
  Εντατικότερη καταστολή ίσως, αλλά για να εντατικοποιηθεί η αστυνόμευση πρέπει πρώτα να υπάρξει. Στην Αθήνα μπορεί να δει κανείς και κανένα περιπολικό αραιά και που, στην επαρχία μπορεί να υπάρχει μόνο ένα για ολόκληρη επαρχία.
  Δεν υπάρχει ο φόβος που φυλάει τα έρημα, κι έτσι η τήρηση της νομιμότητας ακόμη και στα πιο ταπεινά παραπτώματα (πχ παράνομο παρκάρισμα) επαφίεται στη φιλοτιμία του καθενός. Όταν πριν από λίγα χρόνια κάποιος είχε κλείσει την είσοδο της πολυκατοικίας που μένω (ευτυχώς κλείστηκα απέξω), το περιπολικό ήρθε μια-δυο ώρες μετά το τηλεφώνημα, που δεν το έκανα και αμέσως. Όταν ρώτησα για γερανό, χαμογέλασε: «Υπάρχουν δύο στο λεκανοπέδιο, και τους χρησιμοποιούν μόνο για τα αυτοκίνητα που κλείνουν τις στροφές των λεωφορείων», ήταν η απάντηση που πήρα.
  Οι διάφορες ομάδες όντως ενδέχεται να έχουν τέτοια ατζέντα, αλλά έχουν γόνιμο έδαφος να δράσουν.

 126. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  @ 109 Το ’92 στο Αγαθονήσι είχα γνωρίσει έναν ιταλό γκουρού που έσερνε μαζί του δύο ελληνίδες γκουρούνες και έναν γάτο (ιταλό κι αυτόν). Τον οποίο ο χορτοφάγος βεβαίως γκουρού είχε μετατρέψει (=διαστρέψει) αναλόγως. Το ζωντανό έτρωγε μόνο αρακά, καρότα κλπ και κολυμπούσε σα σκύλος. Μετά έβγαινε, τιναζότανε και κούρνιαζε στον βράχο σαν τη σαύρα μέχρι να στεγνώσει…

 127. spiral architect 🇰🇵 said

  @ΣτοΔγιαλοΧτηνος, άμα δώσω στο γάτο μου το Θανάση φακές λαπά κλπ, θα βγάλει νύχια και θα μας εγκαταλείψει.

 128. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  129 κι εγώ τα ίδια με τον δικό μου τον γάτορα. Αν του κάνω τέτοιο πράμα θα λακίσει και μετά άντε να βρεθούν άλλοι γάτορες να πάρουν τη θέση του.

 129. Avonidas said

  #122. Έχω από παλιά αυτή την απορία, ό,τι είναι στην φύση δεν είναι εξ ορισμού φυσικό; θέλω να πώ, αφού η φύση περιέχει όλες τις δυνατότητες που ανακαλύπτουμε και εφαρμόζουμε, δεν είναι αυθαίρετο από μέρους μας να ορίζουμε τι είναι φυσικό και τι αφύσικο; Μήπως το «φυσιολογικό» είναι καλύτερη διατύπωση; Δεν ξέρω, ρωτάω.

  Θέμα γλωσσικής σύμβασης είναι. Το να πούμε φυσικό οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο φυσικό κόσμο είναι ανούσιο, είναι μια κατηγορία που περιλαμβάνει τα πάντα. Συνήθως λοιπόν ο διαχωρισμός γίνεται ανάμεσα στα προϊόντα (ευφυούς) σχεδιασμού, τα «τεχνήματα» και στα «φυσικά αντικείμενα». Κατ’ επέκταση, μπορούμε να μιλήσουμε και για τεχνητά φαινόμενα και διαδικασίες σε αντιδιαστολή με τα φυσικά.

  Αν ακολουθήσουμε αυτό τον ορισμό με συνέπεια, βέβαια, τότε τεχνήματα δεν φτιάχνει μόνο ο άνθρωπος. Τα φράγματα των καστόρων, οι κυψέλες των μελισσών, οι φωλιές των πουλιών, πρέπει να θεωρηθούν τεχνήματα. Ο Ντώκινς πραγματεύεται αυτή ακριβώς την ιδέα πολύ επιδέξια στον «Εκτεταμένο Φαινότυπο» (The Extended Phenotype), βιβλίο που το συστήνω ανεπιφύλακτα.

  Το «φυσιολογικό» είναι πολύ προβληματική κατηγορία: έχει να κάνει περισσότερο με το τι είναι συνηθισμένο. Ακόμα και σχετικά αθώα επιχειρήματα, όπως π.χ. οι χρήσεις για τις οποίες είναι υποτίθεται προορισμένο ένα όργανο του σώματος, μπορούν να είναι πολύ άστοχα: ξέρουμε σήμερα ότι πολλά βιολογικά συστήματα ΔΕΝ εξελίχθηκαν για τη χρήση που τελικά κατέληξε να θεωρείται η φυσιολογική. Για παράδειγμα, το πτέρωμα των πτηνών εξελίχθηκε αρχικά σαν μηχανισμός μόνωσης και ρύθμισης της θερμοκρασίας στους δεινόσαυρους (που δεν ήταν ψυχρόαιμοι όπως τα σημερινά ερπετά).

 130. Avonidas said

  #129. άμα δώσω στο γάτο μου το Θανάση φακές λαπά κλπ, θα βγάλει νύχια και θα μας εγκαταλείψει.

  Το καλό σενάριο 🙂

 131. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἂς πῶ κι ἐγὼ τὴν ἄποψή μου γιὰ τοὺς ἀντιπωστουσλένε κι ὄχι μόνο γι’αὐτοὺς ἀλλὰ καὶ γιὰ τοὺς χορτοφάγους, βέγκαν καὶ δὲ συμμαζεύεται. Κατ’ἀρχὰς πρέπει νὰ ποῦμε ὅτι ἡ διατροφικὴ κουλτούρα εἶναι βαθειὰ ριζωμένη στὸν κάθε λαό. Ὅπως π.χ σὲ μᾶς εἶναι ἀσύλληπτο νὰ φᾶμε ἔντομα, γιατὶ ἔχουμε μάθει ἀπὸ γεννησιμοῦ μας νὰ τὰ συχαινόμαστε, ἔτσι εἶναι ἀσύλληπτο στὸ Μουσουλμάνο νὰ φάει χορινό, γιατὶ ἔχει μάθει νὰ τὸ θεωρεῖ βρώμικο ζῶο, στὸν Ἰνδὸ νὰ φάει μοσχάρι γιατὶ τὸ θεωρεῖ ἱερό, κάτι σὰ νὰ μᾶς ἔλεγαν ἐμᾶς νὰ φᾶμε τὸ σκύλο μας ποὺ μπορεῖ νὰ μὴν εἶναι ἱερὸς ἀλλὰ εἴμαστε συναισθηματικὰ δεμένοι μαζί του, στὸ Θιβὲτ γενικὰ τὸ νὰ φᾶς κρἐας εἶναι ἐξω ἀπὸ τὴν κουλτούρα τους κοκ. Στὴν Ἑλλάδα ἡ κρεατοφαγία εἶναι στενὰ συνδεδεμένη μὲ τὴ διατροφή μας, ὑπάρχουν δὲ περιοχὲς (Ἤπειρος, Ὀρεινὴ Κρήτη, Στερεὰ Ἑλλάδα) ὅπου τὸ κρέας εἶναι σχεδὸν ἀποκλειστικὸ εἶδος διατροφῆς. Ὅσο, λοιπόν, ἀπεχθὲς εἶναι νὰ ὑποχρεώσεις ἕναν δυτικὸ νὰ δοκιμάσει ἔντομο, τόσο ἀπεχθὲς εἶναι νὰ πεῖς καὶ σ’ἕναν Ἰνδὸ νὰ φάει μοσχάρι κοκ. Φυσικὰ ὑπάρχουν κι αὐτοὶ ποὺ μποροῦν νὰ κάνουν τὴν ὑπέρβαση. Π.χ ὁ Ἰντιάνα Τζόουνς μποροῦσε νὰ προσαρμόζεται στὴ διατροφικὴ κουλτούρα τῶν ἀνθρώπων ποὺ τὸν φιλοξενοῦσαν, ἀλλὰ δὲν εἴμαστε ὅλοι Ἰντιάνα Τζόουνς. Ἐγὼ π.χ στὸ Βέλγιο τρεῖς μῆνες δὲν μπόρεσα νὰ δοκιμάσω φιλὲ ἀμερικαὶν (ὠμὸς κιμάς), ξέρω ἄλλους Ἕλληνες ποὺ ἔφαγαν. Στὴν Κίνα πάντως ἂν μοῦ ἔδιναν φίδι θὰ τὸ δοκίμαζα, ἄλογο ἐπίσης ἔχω δοκιμάσει, ἀλλὰ δὲ μὲ ἐνθουσίασε. Ἂν, λοιπόν, τὸ πολιτιστικό μας ἐπίπεδο μᾶς ἐπιτρέπει νὰ κατανοήσουμε πόσο σημαντικὴ εἶναι ἡ διατροφικὴ κουλτούρα, πρώτα γιὰ μᾶς, τότε θὰ σεβαστοῦμε τὴ διατροφικὴ κουλτούρα τῶν ἄλλων.

  Εἶναι, λοιπόν, ἐντελῶς ἀπολίτιστος ὅποιος θέλει νὰ ἐπιβάλει στοὺς ἄλλους ν’ἀλλάξουν βαθειὰ ριζωμένες διατροφικὲς συνήθειες. Ἐξαίρεση εὔλογη ἡ ἀνθρωποφαγία. Ἐξαίρεση ἐπίσης ὅταν ὑπάρχουν λόγοι ὑγείας ποὺ ἐπιβάλλουν ἀποφυγὴ ἢ βρώση κάποιας τροφῆς. Ἀλλὰ στὴν τελευταία περίπτωση πάλι θὰ σεβαστεῖς τὴν κουλτούρα. Π.χ στὸν εὐσεβὴ Χριστιανὸ ποὺ νηστεύει, θὰ ἐπικαλεστεῖς τὶς γραφὲς περὶ ἀσθενοῦς κι ὁδοιπόρου, δὲ θὰ τοῦ πεῖς ξερὰ «θὰ φᾶς κρέας» κι ἂς εἶναι μεγαλοβδομάδα. Καὶ φυσικὰ θὰ σεβαστεῖς τὴν ἐπιλογή του.

  Καὶ γιὰ νὰ ἔλθω στὸ προκείμενο. Ἀπὸ ποῦ κι ὡς ποῦ Ἕλληνες χορτοφάγοι; Ὑπῆρξε ποτὲ μιὰ χορτοφαγικὴ παράδοση στὴν Ἑλλάδα; Εἶναι ἁπλὰ μιὰ ἀπομίμηση ξένων προτύπων ποὺ προέρχεται ἐπίσης ἀπὸ χῶρες μὴ χορτοφαγικές. Ἡ ἀλήθεια εἶναι πὼς δὲν ἔπιασε κανέναν ὁ πόνος γιὰ τὰ ζῶα. Εἶναι ὑποκρισία. Εἶναι μία ἀντικοινωνικὴ στάση, εἶναι ἕνας τρόπος νὰ δηλώσεις τὸ μίσος σου καὶ τὴν ἀποστροφή σου γιὰ τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὄχι πάντα ἀδικαιολόγητη. Στὰ ταξίδια τοῦ Γκιούλιβερ (ἢ Γκάλιβερ κατ’ἄλλους) ὁ συγγραφέας Τζόναθαν Σουὶφτ δηλώνει μὲ κάθε τρόπο τὸ μίσος του γιὰ τοὺς ἀνθρώπους. Αὐτὸ κάνουν οἱ κάθε λογῆς ἐναλλακτικοί. Ἄλλοτε κουρεύοντας τὸ μαλλί τους διαφορετικὰ ἀπὸ τοὺς ἄλλους, ἄλλοτε μὲ προκλητικὰ διαφορετικὸ ντύσιμο, τατουὰζ ἢ δὲν ξέρω τί, ἄλλοτε υἱοθετώντας διαφορετικὲς διατροφικὲς συνήθειες. Καὶ θὰ μοῦ πεῖς κακὰ εἶναι ὅλα αὐτά; Ὄχι. Πολλὰ ἐναλλακτικὰ ντυσίματα εἶναι ὡραία. Κι ὅσον ἀφορᾶ τὴ χορτοφαγία ἴσα ἴσα ποὺ εἶναι ὑγιεινή. Καλὰ κάνουν ὅσοι τὴν ἀκολουθοῦν. Ἄλλο ὅμως αὐτὸ κι ἄλλο νὰ θὲς νὰ τὸ ἐπιδείξεις διατυμπανίζοντας μὲ ὅλα τὰ μέσα ὅτι ἐσὺ εἶσαι ἀνώτερος ἀπὸ τοὺς ἄλλος κι ὅτι ὅλοι οἱ ἄλλοι εἶναι τέρατα, ἐπειδὴ ἐσὺ ἐπέλεξες ἕνα ξενόφερτο διατροφικὸ μοντέλο ξένο στὸν κοινωνικό σου περίγυρο. Δικαίωμά σου νὰ γίνεις χορτοφάγος, δικαίωμά σου ἐπίσης νὰ προβάλεις τὰ θετικὰ τῆς χορτοφαγίας, ἀλλὰ μέχρι ἐκεῖ. Ὅταν αὐτὸ γίνεται λάιφ-στάιλ καὶ μέσο διαφοροποίησης ἢ ἐπίδειξης ἔχθρας πρὸς τὸ σύνολο τῆς κοινωνίας καὶ ἔμμονη ἰδέα τότε τὸ θέμα εἶναι μᾶλλον ψυχιατρικό.

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όλα αυτά τα νούμερα θα ήταν γραφικά, αν δεν ήταν επικίνδυνα. Όλοι αυτοί οι φανατικοί πιστεύουν ακράδαντα ότι έχουν την αλήθεια στην τσέπη τους και μπορούν να την επιβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο. Μπορεί οι Ρουβίκωνες να μην είναι αντισπισιστές, αλλά ο τρόπος σκέψης τους είναι ο ίδιος. Αν δε βρεθούν με απόλυτη εξουσία στα χέρια τους, τύφλα να ‘χουν οι Χίτλερ και οι Στάλιν.

 133. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  133. κι ἂς εἶναι μεγαλοβδομάδα. κι αὐτὸ μέσα στὰ εἰσαγωγικά

 134. Avonidas said

  #133. Το πόση προσωπικότητα έχει ένα ζώο έχει περισσότερο να κάνει με το πόσο οικείο μας είναι και σχεδόν καθόλου με το είδος του. Ένα παιδί που φροντίζει ένα αρνί από γεννησιμιού του δεν πρόκειται να το δει με χαρά να οδηγείται στο σφαγείο το Πάσχα.

  Θυμάμαι κάποιο Πάσχα αρκετά χρόνια πριν, που μπήκα στην κουζίνα ένα πρωί ενώ η μητέρα μου ετοίμαζε ένα γουρουνάκι του γάλακτος για το φούρνο. Του γάλακτος όνομα και πράμα: ήταν μέσα σε μια γαβάθα γάλα, με τη μουσούδα του να εξέχει, κι έμοιαζε με κοιμισμένο μωρό :-/

 135. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  136. Μὴ ἔχοντας ἀνάλογο παράδειμα, ἀφοῦ ἐμεῖς δὲν ἔχουμε ἱερὰ ζῶα, μοῦ φάνηκε πιὸ κοντινὸ στὴν περίπτωση. Σωστὸ εἶναι αὐτὸ ποὺ λές. Βέβαια τὸ παιδὶ τοῦ βοσκοῦ γρήγορα ξεπερνάει αὐτὸ τὸ πρόβλημα καὶ καταλήγει νὰ σφάζει πολλἂ ἀρνάκια ποὺ μεγάλωσαν στὰ χέρια του

 136. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἤθελα νὰ συμπληρώσω τὸ ἑξῆς. Οἰ θρησκευτικὲς ἀπαγορεύσεις κάποιων τροφῶν δὲν εἶναι στ’ἀλήθεια θρησκευτικές. Εἶναι θέμα κουλτούρας. Π.χ στὴ Μέση Ἀνατολὴ οἱ ἄνθρωποι παρατήρησαν τὴ σχέση τοῦ χοιρινοῦ κρέατος μὲ ἀσθένειες ὅπως ἡ ταινίαση ἀλλὰ δὲν ἤξεραν νὰ τὂ ἑξηγήσουν ἐπιστημονικά. Τώρα ὁ Ἀπόστολος Πέτρος ποὺ ἤθελε νὰ διαδώσει διὰ τοῦ Χριστιανισμοῦ, μέρος τῆς Ἑβραϊκῆς Κουλτούρας στὴ Δύση, πολὺ ἔξυπνα σεβάστηκε τὴ διατροφικὴ κουλτούρα τῶν Ἑλλήνων κι εἶδε ὄραμα τὸ Θεὸ νὰ τὸν παρακινεῖ νὰ φάει ἀκάθαρτα ζῶα. Κι ὅπως λέει ὁ Θεὸς στὸ ὄραμα «ὅ,τι ἔφτιαξα ἐγὼ Πέτρε, μὴν τὸ λὲς ἀκάθαρτο»

 137. ΣΠ said

  133 ὁ Ἰντιάνα Τζόουνς μποροῦσε νὰ προσαρμόζεται στὴ διατροφικὴ κουλτούρα τῶν ἀνθρώπων ποὺ τὸν φιλοξενοῦσαν

 138. aerosol said

  #124
  Με καθυστέρηση θυμήθηκα το παλιό και δοκιμασμένο «έλλογο ον». Τελικά θα το προτιμούσα, παρότι αποδίδει το sapient. Χμμμ….
  [Μούμπλε μούμπλε, που έκανα τα προσφιλή καρτούν!]

 139. Avonidas said

  #139. Περιττό να πούμε ότι αυτή η ταινία θεωρείται το άκρον άωτον της πολιτισμικής προσβολής στην Ινδία. Και δικαίως, αφού τα έθιμα και οι σέκτες που απεικονίζει δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

  Το χειρότερο δε είναι ότι αυτή η διαστρέβλωση έγινε εντελώς σκόπιμα και συνειδητά, απλώς και μόνο για να φτιάξει η ταινία ατμόσφαιρα στα πρότυπα των B-movies. Αξιοσημείωτη αναισθησία, που αν είχε στόχο, ας πούμε, τους Εβραίους, οι συντελεστές της δεν θα είχαν ξαναδουλέψει ποτέ.

 140. ΣΠ said

  Sentience είναι η ικανότητα αντίληψης.

 141. Γς said

 142. sarant said

  129-130 Εμ εσείς δεν είστε γκουρούδες!

  142 Ακριβώς!

 143. ndmushroom said

  89
  Όχι, προσωπικά δεν έχω κανένα στοιχείο. Για την ακρίβεια, προσωπικά δεν έχω καταβάλει ποτέ στη ζωή μου φακελάκι, και στη μία περίπτωση που κατάλαβα ότι ο γιατρός έκανε λαμογιές (όχι με φακελάκια, αλλά κόβοντας αποδείξεις για δήθεν «δωρεά» σε πανεπιστημιακό ίδρυμα) δεν ξαναπάτησα. Δόξα τω θεώ, γιατροί υπάρχουν πολλοί, δεν είναι σαν πριν από 100 χρόνια που τους μετρούσες στα δάχτυλα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν επειδή δεν τους συνάντησα εγώ δεν υπάρχουν. Για τον συγκεκριμένο γιατρό ήδη γράφτηκαν (και εδώ, και αλλού) αρκετά. Και είναι λίγο αστείο να συγκρίνεις απειλές με δίκες. Η απειλή αφορά κάτι που, υπό προϋποθέσεις, θα γίνει στο μέλλον. Το ακριβώς ανάποδο της δίκης, δηλαδή, που αφορά κάτι που αποδεδειγμένα έγινε στο παρελθόν. Στο κάτω κάτω, αν ο εν λόγω γιατρός ΔΕΝ παίρνει φακελάκια, όπως ισχυρίζεσαι, ούτε καν απειλή δε στοιχειοθετείται. «Θα σου σπάσουμε το κεφάλι αν ξαναπάρεις φακελάκι», σαν να μου λένε εμένα «θα σου κόψω τα πόδια αν αστοχήσεις ξανά σε πέναλτι σε τελικό Τσουλού». Ούτε χτύπησα ποτέ μου πέναλτι σε τελικό Τσουλού, ούτε πρόκειται να το κάνω.

  Για τους έξι μήνες, σε ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις αυτό που είπα: ότι και με κόκκινο φανάρι να περάσουν το δρόμο, θα τους κυνηγήσουν αλύπητα. Εδώ η κατηγορία (για την οποία καταδικάστηκαν) ποια ήταν; Διατάραξη οικιακής ειρήνης. Αυτεπάγγελτα, μάλιστα, χωρίς να κάνει καν μήνυση η Ισπανική Πρεσβεία (εκτός αν βρέθηκε κανένας φιλήσυχος νοικοκυραίος περίοικος να σιγοντάρει τον κρατικό μηχανισμό, ότι φώναζαν δυνατά και δεν μπόρεσε να πάρει το μεσημεριανό του υπνάκο). Αν θυμάσαι, μάλιστα, είχαν επιχειρήσει (αρχικά) να τους φορτώσουν και «Διατάραξη σχέσεων με άλλη χώρα» (γιατί όχι και εσχάτη προδοσία;), αλλά η ισπανική Πρεσβεία, προς τιμήν της, δεν έπαιξε το παιχνιδάκι και η εν λόγω κατηγορία κατέρρευσε.

 144. Λεύκιππος said

  @118. (Συνέχεια). Ἐπὶ πλέον, ἡ δράση αὐτῶν τῶν ὁμάδων ἀποτελεῖ ἕνα πολὺ καλὸ ἄλλοθι γιὰ ἐντατικότερη ἀστυνόμευση καὶ καταστολή, ἀλλὰ καὶ περιορισμὸ τῶν ἀτομικῶν δικαιωμάτων καὶ ἐλευθεριῶν

  Η περίπτωση των νεαρών (και γεροδεμένων συνήθως) της ΧΑ με τις παρεμβάσεις της εμπίπτει σ’ αυτές τις ομάδες που λες. Ο 79χρονος χωριάτης που έβλεπε δυο τύπους να προσπαθούν να τον ληστέψουν ξημερώματα Κυριακής, έ, δεν νομίζω ότι είναι ίδια περίπτωση, και αναφέρομαι στην ομαδοποίηση γεγονότων και εξαγωγή κοινών συμπερασμάτων (και βέβαια δεν επικροτώ την ενέργειά του).

 145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @126. Γιῶργο, δίκιο ἔχεις γιὰ τὴν (μὴ) ἀστυνόμευση, ὅσον ἀφορᾶ στὴν φυσικὴ παρουσία τῶν ἀστυνομικῶν ὀργάνων γιὰ τὴν ἀποτροπὴ παράνομων ἐνεργειῶν.
  Ὅταν τό ᾿γραφα ἐννοοῦσα τὴν παραβίαση τοῦ προσωπικοῦ ἀπορρήτου, κυρίως μέ ἠλεκτρονικὰ μέσα ἀπὸ διάφορες ὑπηρεσίες, ντόπιες καὶ ξένες, ἀλλὰ καὶ ἀπὸ ἰδιωτικοὺς κερδοσκοπικοὺς ὀργανισμούς.

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  146. Ο τύπος που σκότωσε τον διαρρήκτη το είχε ξανακάνει πριν από 20 χρόνια. Και αθωώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα. Γι’ αυτό το ξανάκανε. Η ατιμωρησία αποθρασύνει. Στην Ελλάδα συγχέουμε την επιβολή του νόμου με την καταπίεση.

 147. Faltsos said

  145 «αλλά η ισπανική Πρεσβεία, προς τιμήν της, δεν έπαιξε το παιχνιδάκι»
  Καλά εδώ έγινε διπλωματικό επεισόδιο και δεν έπαιξε το παιχνιδάκι διατάραξης σχέσεων;
  Δηλαδή αν έπαιζε το παιχνιδάκι έπρεπε να έχουμε ελληνοισπανικό πόλεμο;

 148. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @147. Λεύκιππε, ὁ 79χρονος χρυσοχόος ντουφέκισε καὶ σκότωσε αὐτὸν ποὺ προσπαθοῦσε νὰ διαρρήξει τὸ μαγαζί του, ἀπὸ τὸ ἀπέναντι μπαλκόνι, ἀπὸ τὸ σπίτι του. Εἶχε ξανασκοτώσει διαρρήκτη καὶ πρίν ἀπὸ 20 χρόνια καὶ ἀθωώθηκε. Τότε θεωρήθηκε ἀπὸ τὸ δικαστήριο πὼς ἦταν σὲ ἄμυνα.
  Ἔχω πέσει θύμα διαρρηξης περισσότερες ἀπὸ μιὰ φορὲς καὶ ξέρω πῶς αἰσθάνεται κάποιος ποὺ τὸ ὑφίσταται. Ὅμως θεωρῶ πὼς μὲ κανένα τρόπο δὲν δικαιολογεῖται ἡ ἀφαίρεση μιᾶς ζωῆς.
  Κατὰ τὴν ἄποψή μου ὅλες οἱ λογικὲς τῆς βίας μᾶς ὁδηγοῦν σὲ καταστάσεις ποὺ θὰ πρέπει νὰ κυκλοφοροῦμε μὲ τὸ πιστόλι κρεμασμένο στὸ μηρό, ὅπως Ἀμερική*.

  *πού ᾿λεγε καὶ ἡ παλιὰ διαφήμιση

 149. atheofobos said

  145
  Δεν ισχυρίζομαι πουθενά ότι δεν παίρνει φακελάκια γιατί δεν το ξέρω.
  Δικολαβικά προσπαθείς να αποφύγεις να απαντήσεις σε όσα έγραψα σχετικά με το τεκμήριο της αθωότητας κάθε ανθρώπου μέχρι να/και αν αποδειχτεί η ενοχή του. Προφανώς δε τις απειλές –θα σου σπάσουμε το κεφάλι κτλ τις θεωρείς θεμιτές και νόμιμες στα πλαίσια κοινωνικής αβροφροσύνης!
  Ξέχασες δε ότι είχες γράψει Και ναι, η δράση του Ρουβίκωνα είναι καθ’ όλα νόμιμη, ότι και με κόκκινο φανάρι να περάσουν το δρόμο, θα τους κυνηγήσουν αλύπητα.
  Προφανώς πάλι ξέχασες ότι όταν μπούκαραν στην Βουλή και τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί με εντολή Βούτση τους άφησαν ελευθέρους.
  Γι΄αυτό βέβαια και αποθρασύνθηκαν και πάντα νόμιμοι, κατ΄εσένα, τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο ΚΕΑΟ και το ΤΑΙΠΕΔ.
  Welcome to the Wild West!

 150. Γς said

  150:

  >μὲ τὸ πιστόλι κρεμασμένο στὸ μηρό, ὅπως Ἀμερική*.

  *πού ᾿λεγε καὶ ἡ παλιὰ διαφήμιση

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/19/cliche/#comment-461626

 151. spiral architect 🇰🇵 said

  Άσχετο, αλλά πρέπει να διαδοθεί: Η φίλη του ιστολογίου Σοφία Κολοτούρου είναι μεταξύ των υποψηφίων για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.
  Ευχόμαστε τα καλύτερα.

 152. ΓιώργοςΜ said

  Οι διατροφικές συνήθειες είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων. Κυρίως η διαθεσιμότητα: Χωριάτικη σαλάτα οι ΑΗΠ δεν είχαν, η ντομάτα ήρθε από το Περού. Οι περισσότεροι στη Δύση μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα έφτιαχναν γλυκά με σταφίδες και πετιμέζι, δεν υπήρχε ζάχαρη. Ελαιόλαδο πού να βρουν στη Β Ευρώπη; Ζωικό λίπος χρησιμοποιούσαν.
  Στα καθ’ ημάς, πόσο κρέας έτρωγαν οι γονείς μας όταν ήταν παιδιά; Φακή, φασόλια, ρεβίθια το χειμώνα, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, λαχανικά το καλοκαίρι, κανένα αυγό όταν υπήρχε, κανένα κοτόπουλο καμμιά Κυριακή, ψάρια όποιος είχε ν’ αγοράσει ή όποιος έπιανε, αρνί το Πάσχα και σε καμμιά μεγάλη γιορτή, το γουρούνι ταϊζόταν με αποφάγια όλο το χρόνο και το έσφαζαν τα Χριστούγεννα έδινε χοιρινό κρέας για όλο το χρόνο.
  Μια τέτοια οικιακή οικονομία, αγροτική, που περιορίζεται στους διαθέσιμους πόρους και σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ότι μπορεί η ίδια η οικογένεια να παράγει, έχει καλή ισορροπία με το περιβάλλον από ανάγκη.
  Οι θρησκείες ήταν το κοντινότερο αντίστοιχο της έννομης τάξης των προηγούμενων αιώνων. Απαγορεύεται τη Σαρακοστή το κρέας· είναι είτε περίοδος αναπαραγωγής, είτε κυοφορίας, είτε μειωμένης παραγωγής. Αν σφάξει κανείς το ζώο πριν γεννήσει, δε θα έχει να φάει αύριο. Ο πεινασμένος δε θα σκεφτεί σε βάθος χρόνου, ή κι αν σκεφτεί, μπορεί να κλέψει το ζωντανό του γείτονα, ο γείτονας το δικό του, και στο τέλος να μη μείνει κολυμπηθρόξυλο. Με την πειθώ μόνο δε μαντρώνεται μια κοινωνία αγροίκων. Ενώ η μεταφυσική απειλή τιμωρίας («έφαγες κρέας; θα πας στην Κόλαση») είναι πιο αποδοτική. Αντίστοιχα το χοιρινό (πολύ μεγάλη βιολογική ομοιότητα με τον άνθρωπο, πολές κοινές ασθένειες) απαγορεύθηκε από κάποιες θρησκείες, όπως ειπώθηκε ήδη, πιθανότατα και για λόγους υγείας.
  Οι θρησκείες υποδαύλισαν έναν ψυχαναγκασμό, που αλλού πολύ αλλού λίγο υπάρχει σε όλους. Το εκλογικεύουμε με διαφορετικούς τρόπους, αλλά και ο θρήσκος που δεν τρώει κρέας τη Σαρακοστή και ο χορτοφάγος που δεν τρώει κρέας γενικώς, λειτουργούν ατταβιστικά κάτω από έναν μανδύα, ο μεν της θρησκείας, ο δε μιας μυστήριας κτγμ ηθικής στάσης απέναντι «στα καημένα τα ζωάκια». Δεν αποκλείεται να υπάρχουν στρατιώτες χορτοφάγοι, πρόθυμοι να φάνε το λαρύγγι του αντιπάλου αλλά όχι λαγό στιφάδο.
  Όσοι μεγάλωσαν σε χωριό, ειδικά τα παλιά χρόνια που τα ζώα ήταν σχεδόν μέσα στα σπίτια, είχαν αναπτύξει αλλιώτικες ισορροπίες. Σήμερα, τα κατοικίδια είναι για τους ιδιοκτήτες τους ισάξια με παιδιά (δεν είνα σχήμα λόγου). Ένα παιδί που μεγάλωνε το ’50 μπορεί να έπαιζε με τα κοτοπουλάκια, αλλά αυτό δε σήμαινε πως δε θα έτρωγε την κότα όταν μεγάλωνε. Δυστυχώς τις ισορροπίες αυτές τις έχουμε χάσει, και ζούμε τα αποτελέσματα.

 153. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @150. Ὅταν γράφω γιὰ λογικὲς βίας ἐννοῶ καὶ τὴν ἀπειλὴ βίας, ὅπως τοῦ Ρουβίκωνα. Ὅταν μιλᾶμε γιὰ τὸ τεκμήριο τῆς ἀθωότητας τῶν κατηγορουμένων δὲν τὸ κάνουμε ἀλακάρτ. Διαφορετικὰ πᾶμε σὲ λογικὲς λυντσαρίσματος:
  Πρῶτα στὴν κρεμάλα καὶ μετὰ μιὰ δίκαιη δίκη.

  Καὶ νὰ μὴν ξεχνᾶμε: Ὁ ΛΥΚΟΣ στὴν ἀναμπουμπούλα χαίρεται. Καὶ δὲν ἐννοῶ τὸ δύστυχο τετράποδο.

 154. ΓιώργοςΜ said

  148 Η ατιμωρησία αποθρασύνει και τον κλέφτη. Είδα πως το συγκεκριμένο τον είχαν ληστέψει τέσσερις φορές στην εικοσαετία. Δε νομίζω πως τον αποζημίωσε η πολιτεία για την ανικανότητά της να τον προστατέψει.
  Δεν το λέω στην τύχη. Πριν από χρόνια, σε γνωστό, στη Σουηδία, έτυχε να ζήσει μια αρκετά τραυματική κατάσταση: Πηγαίνοντας πολύ πρωί στη δουλειά του, έτυχε στο δρόμο ενός ληστή που τον κυνηγούσε η αστυνομία. Αυτός τον κράτησε για λίγη ώρα όμηρο, με την απειλή όπλου, για να ξεφύγει. Όταν τελείωσε το περιστατικό και του πήραν κατάθεση, τον ρώτησαν αν χρειάζεται υποστήριξη από ειδικό ψυχολόγο, και μερικές μέρες αργότερα του έστειλαν στο σπίτι μια επιταγή αποζημίωσης για την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη επειδή η αστυνομία δεν τον προστάτεψε ως όφειλε.

 155. dominotheory said

  Πολύ καλά τα λες σχετικά με τις γελοίες και καθόλου εποικοδομητικές δράσεις κάποιων ελαφρόμυαλων κι ακραίων, αλλά και όσον αφορά την υπερκατανάλωση κρέατος. Τώρα, αναφορικά με τη (σοβαρή) συζήτηση γύρω από τα «αισθανόμενα όντα», τη συνείδηση, τη σκόπιμη δράση, την αλληλεπίδραση, την αμοιβαιότητα κ.λπ., αξίζει πιστεύω να κοιτάξεις κι αυτό:

  The Cambridge Declaration on Consciousness

  …Systems associated with affect are concentrated in subcortical regions where neural homologies abound. Young human and non-human animals without neocortices retain these brain-mind functions. Furthermore, neural circuits supporting behavioral/electrophysiological states of attentiveness, sleep and decision making appear to have arisen in evolution as early as the invertebrate radiation, being evident in insects and cephalopod mollusks (e.g., octopus).
  […]
  Birds appear to offer, in their behavior, neurophysiology, and neuroanatomy a striking case of parallel evolution of consciousness. Evidence of near human-like levels of consciousness has been most dramatically observed in African grey parrots. Mammalian and avian emotional networks and cognitive microcircuitries appear to be far more homologous than previously thought. Moreover, certain species of birds have been found to exhibit neural sleep patterns similar to those of mammals, including REM sleep…
  […]
  We declare the following: “The absence of a neocortex does not appear to preclude an organism from experiencing affective states. Convergent evidence indicates that non-human animals have the neuroanatomical, neurochemical, and neurophysiological substrates of conscious states along with the capacity to exhibit intentional behaviors. Consequently, the weight of evidence indicates that humans are not unique in possessing the neurological substrates that generate consciousness. Non-human animals, including all mammals and birds, and many other creatures, including octopuses, also possess these neurological substrates.”

  Click to access CambridgeDeclarationOnConsciousness.pdf

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  151. Σωστά. Αλίμονο αν αναγνωρίσουμε, άτυπα αλλά ουσιαστικά, στους κάθε είδους Ρουβίκωνες το δικαίωμα να αποδίδουν «δικαιοσύνη» κατά το δοκούν. Τα ίδια είχαν γίνει και με τη 17 Ν. Λαϊκοί ήρωες οι δολοφόνοι, ώσπου φάγανε τον φουκαρά τον Αξαρλιάν και τότε αντιληφθήκαμε, επιτέλους, το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

 157. Πέπε said

  @133:
  > > Στὴν Ἑλλάδα ἡ κρεατοφαγία εἶναι στενὰ συνδεδεμένη μὲ τὴ διατροφή μας, ὑπάρχουν δὲ περιοχὲς (Ἤπειρος, Ὀρεινὴ Κρήτη, Στερεὰ Ἑλλάδα) ὅπου τὸ κρέας εἶναι σχεδὸν ἀποκλειστικὸ εἶδος διατροφῆς.

  @154:
  > > Στα καθ’ ημάς, πόσο κρέας έτρωγαν οι γονείς μας όταν ήταν παιδιά; Φακή, φασόλια, ρεβίθια το χειμώνα, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, λαχανικά το καλοκαίρι, κανένα αυγό όταν υπήρχε, κανένα κοτόπουλο καμμιά Κυριακή, ψάρια όποιος είχε ν’ αγοράσει ή όποιος έπιανε, αρνί το Πάσχα και σε καμμιά μεγάλη γιορτή, το γουρούνι ταϊζόταν με αποφάγια όλο το χρόνο και το έσφαζαν τα Χριστούγεννα έδινε χοιρινό κρέας για όλο το χρόνο.

  Τελικά έτρωγαν ή δεν έτρωγαν κρέας οι παλιοί;

  Το λεγόμενο στο #154 (ότι δεν έτρωγαν ει μη μόνον κατ’ εξαίρεσιν) είναι παγκοίνως γνωστό, ένα στερεότυπο τόσο διαδεδομένο που αποκλείεται να στερείται βάσεως, άλλωστε όλοι έχουμε γνωρίσει κάποιον που να μας το επιβεβαιώσει και από ιδία πείρα. Οπότε το #133, που υποστηρίζει (για ορισμένες έστω περιοχές, όχι όμως και τόσο περιορισμένες) ακριβώς το αντίθετο, μας βρίσκει λίγο απροετοίμαστους.

  Πιστεύω ωστόσο ότι ισχύει.

  Κάθομαι και παρατηρώ τι γίνεται εδώ στην Κρήτη, κοιτίδα της περίφημης κρητικής διατροφής. Οι ποσότητες κρέατος που έχω δει να καταναλίσκονται τόσο σε εορταστικές περιστάσεις όσο και καθημερινά είναι ασύλληπτες. Είναι ν’ απορείς πόσα εκατομμύρια αιγοπρόβατα έχει το νησί και σε τι ρυθμούς αναπαράγονται. Σίγουρα στα παλιά, προκαταναλωτικά χρόνια, δεν ήταν όλες οι οικονομίες (ούτε σ’ όλα τα χωριά, ούτε σ’ όλες τις οικογένειες) κτηνοτροφικές, ούτε όλοι οι κτηνοτρόφοι ήταν βέβαια μεγαλοκτηνοτρόφοι, επομένως δεν είχαν όλοι εύκολη πρόσβαση στο πολύ κρέας. Αλλά από την άλλη, αυτή η κουλτούρα που κυριαρχεί απόλυτα τουλάχιστον στους τρεις νομούς Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου (δεν έχω πείρα των Χανίων) δεν μπορεί να ξεφύτρωσε από το πουθενά στα πρόσφατα χρόνια της ευμάρειας.

  Άρα, ναι: συντάσσομαι κι εγώ με την άποψη του Αρχιμήδη, ότι σε κάποια μέρη πρέπει να υπήρχε παλαιόθεν άκρατη κρεοφαγία.

  (Υπάρχει και ανθρωπολογική μελέτη για το θέμα: Η ποιητική του ανδρισμού, Michael Hertzfeld, όπου αναλύονται, μεταξύ άλλων, οι συνδηλώσεις της πολυκρεοφαγίας στην κοινωνία ενός συγκεκριμένου ορεινού χωριού του Ρεθύμνου που δεν κατονομάζεται αλλά λογικά είναι τα Ζωνιανά.)

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  156. Συμφωνώ. Γι’ αυτό και κάποια στιγμή θα πρέπει ν’ αρχίσει να επιβάλλεται ο νόμος σ’ αυτή τη χώρα σε όλα τα επίπεδα: από τους λίσταρχους Λαγκάρντ μέχρι τους διαρρήκτες, που τρομοκρατούν με τη δράση τους παππούδες και γιαγιάδες αλλά και μας τους υπόλοιπους. Δεν ελπίζω, βέβαια, ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

 159. Λεύκιππος said

  150 Το σχόλιό μου αφορούσε την λανθασμένη ομαδοποίηση και την εξαγωγή κοινών συμπερασμάτων από δύο, κατά την άποψή μου, διαφορετικά πράγματα.
  Συχνά υπάρχει νεκρός και σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, αλλά δεν είναι το ίδιο.

 160. ndmushroom said

  151
  Περί τεκμηρίου αθωότητας: για πολλοστή φορά επαναλαμβάνω ότι όχι, η απειλή «αν ξαναπάρεις φακελάκι θα σου σπάσω το κεφάλι/χέρια/πόδια/βίντεο» ή «θα σου δώσω τα λεφτά από τα φακελάκια σου να τα φας» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σε κάποιον που δεν παίρνει φακελάκι. Αν δεχθούμε ότι το «τεκμήριο της αθωότητας» παραβιάστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, πώς ακριβώς παραβιάστηκε; Η μόνη «βλάβη» που υπέστη ο εν λόγω γιατρός (ποιος είναι, αλήθεια;) είναι η συκοφαντική δυσφήμιση (αν πρόκειται όντως περί συκοφαντίας). Στην οποία περίπτωση θα είχαμε μήνυση. Που δεν έχουμε.
  Όταν εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής όντως αφέθηκαν ελεύθεροι. Ποιο είναι το αδίκημα που είχαν διαπράξει για να συλληφθούν, όμως;
  Για τα υπόλοιπα μάλλον έχεις δίκιο (παρότι κάποια από όσα αναφέρεις, όπως το Κιάτο ή το ΤΑΙΠΕΔ, είχαν γίνει χρόνια πριν τη Βουλή). Σε όσα «μπουκαρίσματα» είχα πάρει χαμπάρι, πάντα γινόταν αρχικά λόγος για βία και φθορές και λίγες ημέρες μετά γραφόταν (στα πολύ ψιλά) ότι δεν ασκείται δίωξη γιατί τελικά δεν είχαν υπάρξει ούτε φθορές ούτε βία. Εφόσον υπήρξαν όντως φθορές, τότε εξυπακούεται ότι η ενέργεια ήταν παράνομη (και εντελώς αντιπαραγωγική. Μια σπασμένη τζαμαρία δεν λύνει το πρόβλημα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, π.χ., απλά αυξάνει τα λεφτά που χρωστάμε (και) για την αντικατάστασή της), οπότε (σε περίπτωση που όντως έχουν υπάρξει περιστατικά με βεβαιωμένες φθορές) ανακαλώ τα περί καθ’ όλα νόμιμης δράσης του.
  Ξαναλέω, ωστόσο, ότι το West είναι Wild όταν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται. Οι Ρουβίκωνες είναι το σύμπτωμα (αν όχι η αντίδραση) και όχι η νόσος.

 161. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @161. Κατὰ τὴν ἄποψή μου, ὅλες οἱ μορφές βίας εἶναι καταδικαστέες· τόσο οἱ ἀδικαιολόγητες, ὅσο καὶ οἱ «δικαιολογημένες», ὅπως ἡ αὐτοδικία τοῦ 79χρονου χρυσοχόου. Μὲ ἐλαφρυντικά, ἀλλὰ καταδικαστέα. Διαφορετικὰ ὁδηγούμαστε σὲ καταστάσεις κοινωνικῆς ἀγριότητας.

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν δεν διέπραξαν αδίκημα, όταν εισέβαλαν στο προαύλιο της βουλής, αυτό σημαίνει ότι η ενέργειά τους είναι νόμιμη. Αλλά τότε γιατί υπάρχει το φυλάκιο και η μπάρα στην είσοδο; Αν δοκιμάσω αύριο να κάνω το ίδιο, δεν θα έχω καμιά επίπτωση; Όσο για το συμβάν στο νοσοκομείο, δεν είναι αδίκημα να πηγαίνεις στη δουλειά του άλλου και να τον τρομοκρατείς με ουρλιαχτά και απειλές, ποντάροντας στο ότι δεν θα σε μηνύσει, επειδή φοβάται για το τι μπορεί να του συμβεί σε κάνα σκοτεινό στενό; Αν όλα αυτά είναι οκ, τότε κάτι δεν πάει καλά με το νομικό σύστημα της χώρας μας.

 163. ΓιώργοςΜ said

  > η απειλή «αν ξαναπάρεις φακελάκι θα σου σπάσω το κεφάλι/χέρια/πόδια/βίντεο» ή «θα σου δώσω τα λεφτά από τα φακελάκια σου να τα φας» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σε κάποιον που δεν παίρνει φακελάκι

  Όχι δα! Αν κάποιος λέει «αν ξαναπάρεις φακελάκι» σημαίνει πως σε έχει δικάσει και καταδικάσει για δωροληψία, πως έχεις πάρει δηλαδή. Είτε έχεις πάρει είτε όχι, έχεις απέναντί σου κάποιον πρόθυμο να βιαιοπραγήσει εναντίον σου, επειδή έτσι θέλει.
  Ας φανταστούμε έναν μαινόμενο να μπαίνει στο χώρο εργασίας μας, να πιάνει κάποιον απ’ τα πέτα και να του λέει «αν ξαναγγίξεις την κόρη μου θα πεθάνεις». Στη συνείδηση όλων είναι βιαστής ανηλίκων ή περίπου, καθώς όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά κλπ κλπ. Οπότε ο προσβαλλόμενος είτε δεν θα κάνει κάτι (επειδή ξέρει πως δε θα βγάλει άκρη ούτε σε δέκα χρόνια, ειδικά αν ο επιτιθέμενος φοράει μάσκα) και θα χρεωθεί τον τίτλο που του απένειμαν στη συνείδηση των γύρω, είτε θα κάνει μήνυση και θα χάσει και χρόνο και χρήμα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

 164. Pedis said

  Το ίδιο μίσος τρέφουμε και για όσους επιλέγουν να εργαστούν σε τέτοιους χώρους με τη γελοία δικαιολογία «δεν είχα άλλη επιλογή»

  Δεν έπαιζε αυτή η επιλογή;

  Καλά, χάθηκαν τα mcγκοτζίλα από τα εξάρχεια, που ταίζουν την ημέρα τόσους όσα χίλια χασάπικα μαζί;

  (Βέβαια, εκεί έχει κάμερες, θα έπεφτε αυταπάγγελτη, θα τους κυνηγούσαν δέκα δικηγόροι και ένα τσούρμο αστυνομικοί διευθυντές και δικαστές για να φχαριστήσουν την εταιρεία, και θα τους έπιαναν την επομένη, ενώ στο χασάπικο της γειτονιάς, μαγκιά, ε;)

  Κάφροι!

 165. spiral architect 🇰🇵 said

  Εδώ σας έχω. 😉

 166. Νίκος Κ. said

  31 >Ποντικαρέος [«οι λακ που χρησιμοποιεί η Σούλα καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος» Είχα την εντύπωση ότι το προωθητικό αέριο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια (όπως και το αέριο που χρησιμοποιείται στα ψυγεία/κλιματιστικά) δεν βλάπτει το όζον. Ξέρει κανείς τι ισχύει;]

  Κατ’ αρχήν να μην ξεχνάμε και τον Αριστείδη από την Κηφισιά που χρησιμοποιεί αφρό ξυρίσματος ο οποίος επίσης δημιουργούσε πρόβλημα στο όζον 🙂

  Ωστόσο, μετά την εφαρμογή του Πρωτόκολλου του Μόντρεαλ (1989) τα καταστρεπτικά για το όζον αέρια (CFC) απαγορεύθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται, άρα μπορούμε να τους αθωόσουμε αμφότερους.

  Παρ’ όλα αυτά η απαλλάγή δεν είναι πλήρης αφού οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που χρησιμοποιούνται έχουν κάποια επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
  https://www.scientificamerican.com/article/are-aerosols-still-bad/#

 167. Pedis said

  # 167 – ντελίριο (δεν πιάνεται από πουθενά), καθυστερημένα ντιπκαταντιπ.

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  167: Απορρίπτουν την αναγκαιότητα της επιστήμης και τη χρησιμότητα της τεχνολογίας, αλλά αναρτούν το κείμενό τους στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας πισί. Να υποθέσω ότι έχουν κινητά, μετακινούνται με μηχανάκια, πηγαίνουν σε γιατρούς κλπ. Και λαλάκες και υποκριτές.

 169. Faltsos said

  167 Τι θησαυρός ειν’ αυτός; Πιο πολύ χάρηκα τον «αγώνα για την αυτοδιάθεση των ζώων»!!!

 170. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νομίζω ότι ως κοινωνία πάθαμε ομαδική παράκρουση, έχουμε λαλήσει. Το κακό στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται χρυσαυγή και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ένας όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Άριστος ο Ρουβίκωνας και ένα σωρό άλλες προοδευτικές συλλογικότητες, αντιφα, αντίρα, αντίμα… κλπ. Ένα μικρό λαθάκι έκανε μόνο η 17 Νοέμβρη που σκότωσε τον Αξαρλιάν.

  Την πρωτομαγιά βρέθηκα στη Χαλκίδα και με δάγκωσε ένα δεσποζόμενο σκυλί. Ο συνοδός νεαρός αρχικά αρνήθηκε το δάγκωμα, γιατί λέει είχε πλάτη και δεν το είδε να με δαγκώνει. Όταν είπα ότι θα καλέσω την αστυνομία, άρχισε τα μυξοκλάματα και παρακαλούσε να μην του κάνω κακό. Με διαβεβαίωνε ότι είναι εμβολιασμένο, όταν του είπα να μου φέρει τα χαρτιά, είπε ότι το εμβολίασε μόνος του και δεν έχει χαρτιά. Έτρεχα ανήμερα πρωτομαγιάς στο νοσοκομείο, αντιβιώσεις, αντιτετανικοί κλπ και ανέμενα καμιά 40ριά μέρες να δω αν θα λυσσάξω.

  Απέναντι από το σπίτι που μένω υπάρχει κρεοπωλείο και κάθε βράδυ ο κρεοπώλης πετάει τα κόκαλα στον κάδο απορριμάτων. Μαζεύονται καμιά 15ριά αδέσποτα και δεν τολμάμε να περάσουμε. Στο τσαφ γλύτωσε το δικαστήριο ένας γείτονας που κυκλοφορεί με γκλίτσα και χτύπησε ένα σκυλί που του όρμησε. Οι ζωόφιλοι μόνο για τα ζώα ενδιαφέρονται, για τους ανθρώπους … Και τα λέω εγώ αυτά εγώ που με σκυλιά και άλογα μεγάλωσα και τα αγαπώ ιδιαίτερα.

 171. Οι αντισπιτέτοιοι πρέπει να πάνε Νέα Ζηλανδία, να λευτερώσουνε το τσαντισμένο κριάρι https://www.youtube.com/watch?v=YbdJuPO7S44

 172. Μαρία said

  167
  Το λινκ υπάρχει και στο άρθρο. Ο ιστότοπός του έχει να ανανεωθεί απο το 2013.
  Στο μεταξύ υπάρχουν διάφορες ομάδες https://athens.indymedia.org/topics/88/

 173. ndmushroom said

  164
  Υποθέτω, για τον ίδιο λόγο που υπάρχει οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας. Για να καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση και ευκολότερη την ταυτοποίηση όσων εισέλθουν με κακές προθέσεις στο χώρο. Αλλά η παραβίαση των μέτρων ασφαλείας δε (θα έπρεπε να) συνιστά ιδιώνυμο, πολλώ δε μάλλον σε ένα χώρο που ανήκει, υποτίθεται, σε όλους τους πολίτες. Διαφορετικά πλησιάζουμε επικίνδυνα στα παράδοξα τύπου «σύλληψη με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής».

  164 και 165
  Το παράδειγμα για την κόρη είναι, κατά τη γνώμη μου, ατυχές. Είχαμε μια εισβολή σε επαγγελματικό χώρο μετά από «καταγγελία» που σχετίζεται με την επαγγελματική συμπεριφορά ενός επαγγελματία στον ίδιο επαγγελματικό χώρο. Με άλλα λόγια, δεν νομίζω ότι οι συνάδελφοί του άκουσαν κάτι που δεν γνώριζαν ήδη (και, αν οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, δεν νομίζω ότι η άποψη 5 ή 10 ή 50 μασκοφόρων θα τους κάνει να αλλάξουν τη γνώμη που έχουν σχηματίσει μετά από χρόνια καθημερινής επαφής και παρακολούθησης της επαγγελματικής συμπεριφοράς του «καταδικασθέντα»).

  Δεν θα πω τίποτα άλλο για το θέμα, παρά μόνο (ξανά) ότι ο Ρουβίκωνας και κάθε Ρουβίκωνας θα ήταν περιττός και επικίνδυνος σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Που δεν είμαστε.

  ΥΓ. Αλήθεια, εκείνος ο γιατρός του Ευαγγελισμού που είχε συλληφθεί με το (σημαδεμένο) φακελάκι στο χέρι τι απέγινε;

 174. Γς said

  172:

  >απέναντι από το σπίτι που μένω υπάρχει κρεοπωλείο και κάθε βράδυ ο κρεοπώλης πετάει τα κόκαλα στον κάδο απορριμάτων.

  Και βρεθήκαμε, πριν 25 και βάλε χρόνια, στα Κανάρια της Ηλιούπολης και σταμάτησα σ ένα χασάπικο .

  Κατέβηκαν και τα πιτσιρίκια, αφήνοντας τη Λίζα* μέσα στα αμάξι.
  Πήρα το σοβαρό μου και λέω στο χασάπη:

  -Μήπως υπάρχουν τίποτα κόκαλα για τη σκύλα μας;

  Για να είμαι ειλικρινής ντράπηκα λίγο αυτόν και τους πελάτες, αλλά που με ξέρουν που τους ξέρω.
  Αμ δε!

  -Πάλι κόκαλα θα φάμε ρε μπαμπά;

  Ο μεγάλος και βγήκε έξω προσπαθώντας να κρατήσει το περίλυπο ύφος του και να μην ξεσπάσει στα γέλια.

  * Τη λέγαμε, όπως την λέγαμε τη σκύλα μας (Γερμανικό ποιμενικό), και σιγά μην καταλαβαίνανε τα παιδιά.

  Κτηνίατρος: -Ονομα;

  Τα παιδιά: -Λυσσσάξ!

  Κτηνίατρος, που γύρισε και με κοίταξε αυστηρά, που γέλαγα κιόλας:

  -Σαξ!

  -Λίζα! του είπα.

  Και κλείσαμε

 175. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καὶ γιὰ νὰ τὸ ἐλαφρύνουμε λιγάκι.

  #19.sarant said:
  «…Σπάσαν το πισί στου σπισιστή το σπίτι…»

  #21.ΓιώργοςΜ said:
  «Ο Σπύρος ο σπισισιστής αντάμα με τη Σίσσυ έσπασε το πισί του αντισπισισιστή Αντώνη»

  #22.ΣτοΔγιαλοΧτηνος said»:
  «…κι ήταν κι η Κική εκεί, κυνηγήστι τη.

  Μὲ ἀφορμὴ τὰ προηγούμενα, διέπραξα τὸ παρακάτω:

  (Ζητεῖται τίτλος)

  Στὸ σπίτι τ᾿ ἀντισπισιστῆ
  πιάσαν τὸ Σπύρο τὸ ληστή,
  πιάσανε καὶ τὴ Σίσσυ
  πὼς φουμάριζε χασίσι.

  Ψάξαν νὰ βροῦν καὶ τὴν Κική,
  ὅμως δὲν ἤτανε ἐκεῖ,
  τὴν εἶχε κοπανήσει·
  ἦταν μάπα τὸ χασίσι.

  Ὁ Σπύρος, τοῦ ἀνθυπασπιστῆ
  (γιὰ νὰ τὴν ὑπερασπιστεῖ):
  «Δὲ φουμάριζε χασίσι,
  μὰ ξερὸ μακεδονήσι.»

  Αὐτὴ, ποὺ πρίν εἶχε σπαστεῖ,
  ἔσκυψε νὰ τὸν ἀσπαστεῖ,
  ἔσκυψε νὰ τὸν φιλήσει
  ποὺ δὲν ἤτανε χασίσι.

 176. Πάνος με πεζά said

  @ 88 : Ωραίο αυτό με τα έντομα, μα τον Τουτατή ! 🙂

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο που και ο Ρουβίκωνας και όλοι οι αυτόκλητοι τιμωροί είναι μέρος του προβλήματος, όχι σύμπτωμα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για λογαριασμό της κοινωνίας, των πολιτών. Άλλη περίπτωση ο Παναγούλης που όρθωσε το ανάστημά του εναντίον μιας δικτατορίας και στράφηκε κατά του ίδιου του δικτάτορα με κίνδυνο της ζωής του και άλλη οι σαχλαμαράκηδες που το παίζουν Ζορρό και επαναστάτες, εκμεταλλευόμενοι τη χαλαρότητα της πολιτείας.

 178. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή φαντάσου να κάναμε ακόμα θυσίες ζώων, όπως οι αρχαίοι ημών προγόνοι (sic)…

 179. Πάνος με πεζά said

  Και στα λογοπαίγνια, «το πισί του σπισιστή, πίστης στύση αν σειστεί»…

 180. Μαρία said

 181. 182 Καλόοοος!

  178

  (Ζητεῖται τίτλος)

  Σπισίσματα

 182. Γς said

  Εντομα.

  Κι όσο σκέφτομαι πόσο μεγάλος ρουφιάνος [μαστροπός, προαγωγός, νταβατζής] υπήρξα,
  που ετοίμαζα χιλιάδες μπουκαλάκια με παρθένες δροσόφιλες για πειράματα με αρσενικά.

 183. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @182. 🙂

  Ἄλλος ἕνας γλωσσοδέτης:

  Τοῦ σπισιστῆ ἡ Σίσσυ ἢ τοῦ σιτιστῆ ἡ πτήση;

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – «Το «φυσιολογικό» είναι πολύ προβληματική κατηγορία: έχει να κάνει περισσότερο με το τι είναι συνηθισμένο.» Mα γι΄αυτό λέω πως μου φαίνεται λάθος να λέμε φυσικό αυτό που έχουμε συνηθίσει κι αφύσικο αυτό που δεν το έχουμε. Με αυτή τη λογική έχουμε φτάσει σε απίστευτους παραλογισμούς να θεωρούμε φυσικά φαινόμενα και φυσικές συμπεριφορές ως αφύσικα-ες, δεδομένου όμως πως η φύση προϋπήρχε δισεκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση το homo sapiens sapiens η εντελώς αυθαίρετη κρίση μας βασίζεται στην εφήμερη (με τα φυσικά χρονικά δεδομένα) σταθερή συνήθειά μας, οπότε ενέργειες όπως αυτές των σπισισιστών μόνο φασισμό προδίδουν.
  Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για όλους αυτούς που προσπαθούν να επιβάλλουν τα ιδεολογήματά τους προβάλλοντας ως άλλοθι την φύση και το φυσικό-αφύσικο.
  Είναι αφύσικο να χιονίζει τον Μάϊο ή να έχει 30 C ΤΟΝ Δεκέμβιο; όχι βέβαια αφού συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον που ήταν είναι και θα είναι μονίμως μεταβλητό, είναι φυσιολογικό; όχι βέβαια αλλά με βάση τα δεδομένα και τις συνήθειες της εφήμερης ζωής μας. Είναι αφύσικη η ομοφυλοφιλία; όχι βέβαια αφού συμβαίνει σε όλα τα θηλαστικά (τουλάχιστον) πολύ πρίν τον άνθρωπο, είναι φυσιολογική; όχι βέβαια αλλά με βάση τα δεδομένα και τις συνήθειες της εκάστοτε θρησκευτικοκοινωνικής ηθικής που μεγαλώνουμε. 🙂

  Σηκώνει μεγάλη συζήτηση, σ΄ευχαριστώ για την απάντηση και την βιβλιοπρόταση.

 185. frenarhos said

  Κάποιοι ήδη αρχίζουν να μιλούν για το παρακράτος της αριστεράς.
  Αν δε μετά απο πολλά χρόνια έλθει στα πράγματα η επάρατος δεξιά, θα εξισώνει τον Νάτσινα του 60 με τον Τόσκα του 17.
  Γι αυτό ,λιγα χρόνια και καλά,αριστερά

 186. Σπισι(σι)στής Συνωμοσιολόγος said

  Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, καλοκαίρι 2006, έσπασαν ένα κρεοπωλείο, ενδεχομένως αντισπισι(σι)στές, στην Αθήνα (Μεθώνης & Ζωοδόχου Πηγής 70). Λογικό φαίνεται το σπάσιμο των γουναράδικων, όχι όμως η απελευθέρωση των άτυχων ζώων· τα οποία, αν και συνήθως μικρόσωμα, είναι άγρια σαρκοφάγα και (μέχρι να θανατωθούν) έχουν προκαλέσει το θάνατο και σε πολλά άλλα ζώα (οικόσιτα και μη). Έχω φίλο ψαροτουφεκά σπισι(σι)στή που ποτέ δεν κτυπάει χταπόδι (το βλέμμα του είναι πανέξυπνο και διαπεραστικό), αν και το τρώει. Πρέπει να τρώμε λιγότερο κρέας, όμως το σπάσιμο κρεοπωλείων δεν είναι λύση – ας αρκεσθούν στο πέταγμα μπογιάς καθ’ όσων φορούν γούνα.
  Στο θέμα μας. Επειδή είμαι και συνωμοσιολόγος ολκής, βρήκα τι θέλουν οι αντισπισι(σι)στές και γιατί σπάνε τα κρεοπωλεία! Ως γνωστόν, οι άνθρωποι και οι σκύλοι είμαστε παμφάγα και μπορούμε να επιβιώσουμε και χωρίς κρέας (γνωρίζω τη συγγραφέα Αγγελική Β. που δεν τάϊζε κρέας τους σκύλους της και αμφότεροι, ο Όσκαρ και ο Μήτσος, πέθαναν πλήρεις ημερών χωρίς να έχουν δοκιμάσει ποτέ τους κρέας)· η γάτα, όμως, δεν μπορεί διότι είναι σαρκοφάγο. Οι αντισπισι(σι)στές, λοιπόν, δεν πάνε τις γάτες (για κάποιο λόγο) και αποφεύγουν να το δηλώσουν ευθέως! Είναι προφανές ότι με την εξαφάνιση των κρεοπωλείων, θα εκλείψουν και οι γάτες (οικόσιτες και αδέσποτες). Είναι απλό: έξω οι γάτες από τις πόλεις!

 187. atheofobos said

  162
  Στα γραφόμενα σου πρόλαβαν και απάντησαν ο Γιάννης Κουβάτσος στο164 και ο ΓιώργοςΜ στο 165
  Και η μη σύλληψη τους με διαταγή Βούτση δεν ήταν η πρώτη.
  Και την εποχή της αλησμόνητης Προέδρου της Βουλής, τότε που δεν επέτρεπε στους φρουρούς αστυνομικούς να κατουρήσουν στα αποχωρητήρια της Βουλής οι του Ρουβίκωνα αφέθησαν ελεύθεροι όταν μπούκαραν για πρώτη φορά σε αυτήν γι΄αυτό βέβαια και αποθρασύνθηκαν.

 188. sarant said

  178-182 Καλό!

  189 Το σχόλιο το είχε κρατήσει η σπαμοπαγίδα. Σκύλος και να μην έχει γλείψει κόκαλο, κρίμα είναι.

 189. sarant said

  Και να βάλω κι έναν ωραό γλωσσοδέτη που βρήκε ο παλιός μου φίλος ο Μουτς από το Φέισμπουκ:

  Σπάστ’ τα Ασπασία αντισπισισίστρια !

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 – «Κατὰ τὴν ἄποψή μου, ὅλες οἱ μορφές βίας εἶναι καταδικαστέες· τόσο οἱ ἀδικαιολόγητες, ὅσο καὶ οἱ «δικαιολογημένες», ὅπως ἡ αὐτοδικία τοῦ 79χρονου χρυσοχόου. Μὲ ἐλαφρυντικά, ἀλλὰ καταδικαστέα. Διαφορετικὰ ὁδηγούμαστε σὲ καταστάσεις κοινωνικῆς ἀγριότητας.»

  Καταδικάζουμε την βία απ΄όπουκιανπροέρχεται Δημήτρη; Με τέτοιες χριστιανικές παπαριές μεγαλώσαμε, γι΄αυτό κι οι κεφαλαιούχοι μας γαμάνε και μας δέρνουν και δεν βγάζουμε άχνα και περιμένουμε από το κολλητάρι τους τον θεό να τους τιμωρήσει ΜΕΤΑ θάνατον. Η πατριαρχική κοινωνία, ήταν είναι και θα είναι ΑΓΡΙΑ, κυριαρχεί το δίκιο του ισχυρού, όλα τ΄άλλα είναι αυταπάτες ενός μικρού πληθυσμιακού ποσοστού που ζεί σε σχετική βολή και ασφάλεια.

 191. ΣΠ said

  Καινούργια παροιμία:
  Στο σπίτι του αντισπισιστή δεν μιλάνε για κρέας.

 192. voulagx said

  #174 ορε Σκυλε τι μου θυμισες! Αυτα τ’ αναθεματισμενα για να τα βαλεις κατω να τα σφαξεις χρειαζονται δυο ατομα – και κλωτσανε ασχημα τ’ ατιμα. 🙂

 193. sarant said

  194 …δεν μιλάνε για εσκαλόπ (προσπαθώντας να συνεχίσω τον γλωσσοδέτη)

 194. Αιμ said

  94. Βελτιωμένη ή τοπική παραλλαγή : Στου αντισπισιστή το σπίτι δεν μιλάνε για τσιτσί

 195. Αιμ said

  Σπετσιώτης αντισπεσιστής αντί για σπετσοφάι
  του σπεσιστή το μαγαζί αρχίνισε να σπάει

  Αλήθεια δεν θα. ‘ταν καλύτερο σπεσισμός κλπ να θυμίζει και το λατινικό

 196. Γς said

  194:

  >Στο σπίτι του αντισπισιστή δεν μιλάνε για κρέας

  Et Dieu… créa la femme

 197. Τσούρης Βασίλειος said

  Δεν αναφέρθηκε η ταινία Okja του 2017 που σχετίζεται κάπως με το άρθρο.

  133. Avonidas

  -Θυμάμαι κάποιο Πάσχα αρκετά χρόνια πριν, που μπήκα στην κουζίνα ένα πρωί ενώ η μητέρα μου ετοίμαζε ένα γουρουνάκι του γάλακτος για το φούρνο. Του γάλακτος όνομα και πράμα: ήταν μέσα σε μια γαβάθα γάλα, με τη μουσούδα του να εξέχει,…

  Δυσκολεύομαι να φανταστώ τόσο μεγάλη γαβάθα που να χωράει την δεκάχρονη Okja 🙂

 198. Γς said

  Χαλοουίν σήμερα

 199. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι μετά από 16 ώρας εις τον ουρανόν του Διαδικτύου, ουδείς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να αποκαλύψη ότι οι vegans (=ακραιφνείς χορτοφάγοι, εις τα ρωμέικα) θεωρούν ως Πατέρα του Σπισισισμού τον Μέγαν Αριστοτέλην, διότι εις το «Περί Ζώων» και εις τα «Πολιτικά» του (Βιβλίον 1ον, κεφ. 5, 33-34) έπεισε την Ανθρωπότητα ότι τα Ζώα είναι κατώτερα όντα, επειδή στερούνται ψυχής. Αναρτώ εν μικρόν απόσπασμα από την θαυμασίαν εργασίαν της Σουηδής καθηγητρίας Λίζας Γκάλμαρκ που αποδεικνύει ότι ο Μέγας Αριστοτέλης δεν ήτο μόνον ο Πατήρ του Ρατσισμού και του Σεξισμού (= ότι ο ανήρ είναι ανώτερος της γυναικός), αλλά και του Σπισισισμού (=ο άνθρωπος είναι ανώτερος από τα Ζώα)

  Καταβιβάσατε εδώ το μνημειώδες σύγγραμμα «GLOBAL HARMS: ECOLOGICAL CRIME AND SPECIESISM» (2008), όπου δημοσιεύεται η εργασία της Λίζας (σελ. 87 και εξής) διά να ξεστραβωθήτε

  2) Περαίνω με μίαν ακόμη προειδοποίησιν διά το πού οδηγούν την Ανθρωπότητα οι Αντιρατσισταί: Εδώ εις το Πανεπιστήμιον του Ιλλινόϊ, έχομε μίαν Λατίναν καθηγήτριαν που διδάσκει πως ο τρόπος διδασκαλίας των Μαθηματικών είναι ρατσιστικός (προάγει την Λευκήν Ανωτερότητα), διότι τα Μαθηματικά είναι γεμάτα με ελληνικούς όρους και λέξεις, η απόδειξις των θεωρημάτων είναι εφεύρεσις των ρατσιστών Αρχαίων Ελλήνων και άλλες τέτοιες παλαβομάρες. Σχετικά δημοσιεύματα είχε προ ημερών όλος ο Αγγλοσαξωνικός Τύπος (ιδέστε, επί παραδείγματι, αυτό της «Daily Mail»), αλλά ο κ. Σαραντάκος και οι αναγνώσται του καμώνονται ότι δεν τα επήραν χαμπάρι, προκειμένου να μή λάβουν θέσιν και να μή απαντήσουν εις το εξής ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι τα Μαθηματικά ρατσιστικά, επειδή τα ανεκάλυψαν και τα προήγαγον οι Αρχαίοι Έλληνες;

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 200. Γιώργος Κεγκερογλου said

  Αν οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίουπεριοριζαν την κατανάλωση κρέατος κατά 50% δεν θα περίσσευε για να φάνε οι δυσμοιροι του νότιου ημισφαιρίου?

 201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79 Αβονίδας >>Κρετίνοι. Με πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους.
  Αντικρεατίνοι

  194 ΣΠ >>Στο σπίτι του αντισπισιστή δεν μιλάνε για κρέας
  Στου αντισπισιστή δε μιλάνε για τσιτσί

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://twitter.com/baxebanis?lang=el

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  205 .

 204. Αιμ said

  204. Δες το 197

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  207 Μπραβό μας! Δεν το είχα δει 🙂

  198 Σπετσέρης Σπετσιώτης αντισπισισιστής

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173

 207. Αιμ said

  208. Αποσπασμένος σπετσέρης Σπετσιώτης αντισπισισιστής σπέρνει σπάνια σπαράγγια

 208. Γιάννης Ιατρού said

  Μοι προξενεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν ότι μετά από 32 ώρας εις τον ουρανόν του Διαδικτύου, ο γνωστός σχολιαστής δεν εφιλοτιμήθη να μας αποκαλύψη την τύχην του πολυδιαφημισμένου γαμβρού του (George Papadopoulos) εις τα ΗΠΑ.
  Εδώ μια εικόνα του σχετικού εγγράφου και ειδησεογραφία στα ελληνικά

 209. Γς said

  204.

  Δες και το 199

 210. Γς said

  211:

  Αχ αυτό το παιδί…
  Αλλά και γουάρ ε πρέζιντεντ…

 211. Γιάννης Ιατρού said

  213: Δάκτυλος των Γαλιλαίων θα είναι Γς 🙂 🙂

 212. Γς said

  Θα εκδοθεί δελτίο . Τύπου

 213. spiral architect 🇰🇵 said

  Για τους δικαιωματιστές αυτό το άρθρο είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο. Έχει όμως ενδιαφέρον.

 214. Alexis said

  #209: Έβλεπε μπροστά ο Φοίβος Δεληβοριάς που τραγουδούσε πριν από 15 χρόνια:

  <a href="https://www.youtube.com/watch?v=_S6GIC6ot44"Σαλιγκάρια στη Σταδίου και τριφύλλια στη Σίνα
  Ομορφαίνεις βάδισμά μου την Αθήνα
  Λεμονιές στην Κοραή, περικοκλάδες στου Ζώναρς…

  #211: Θα τον αποκληρώσει τώρα… Θα του πάρει πίσω την προίκα… 😆

 215. spiral architect 🇰🇵 said

  @211: Το λούμπεν τον αποκαλεί έλληνα χλαπάτσα! 😆

 216. Reblogged στις agelikifotinou.

 217. spiral architect 🇰🇵 said

  @217 τέλος:
  «Και το γαμπρό που κάναμε κρίμα στα γυφτοφάσουλα». 😀
  (σκοπελίτικη παροιμία για τον ακαμάτη)

 218. Γς said

  Είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση.

  Κάτι σαν «Παπαντόπουλος γκέιτ»

  Why George Papadopoulos’ guilty plea is a much bigger problem for Trump than the Manafort indictment

 219. sarant said

  197-210 Nαι μπράβο!

  211 Αλγεινοτάτην όντως!

 220. ΣΠ said

  Περιμένεις καλό από κάποιον που λέγεται Γεώργιος Παπαδόπουλος;

 221. Πάνος με πεζά said

  @ 209 : Και να επιστρέψει η παλιά ονομασία του Κολωνακίου : Κατσικάδικα !

 222. Ζωή Χατ. said

  Δεδομένου ότι αμφότερες οι συλλαβές spe και cie είναι μακρές, πρέπει να γράφουμε σπησησισμός, σπησησιστής (θηλ. σπησησίστρια), σπησησιστικός (θηλ. σπησησιστική) και αντισπησησισμός, αντισπησησιστής (θηλ. αντισπησησίστρια), αντισπησησιστικός (θηλ. αντισπησησιστική).

  189.
  Μήπως εννοείτε 2016;
  Γνωρίζω τη συγγραφέα Αγγελική Β. (ούτε εγώ θα γράψω το επώνυμο της) και πράγματι δεν έδινε κρέας στα σκυλιά της. Θυμάμαι, μάλιστα, το 1989 στη Σέριφο (που έτυχε να είμαστε συγκατασκηνώτριες), πόσο θύμωσε όταν ένας άγνωστος σπαστικός σπησησιστής είχε το θράσος να αποπειραθεί να δώσει «μεζέ» σε κάποιο σκυλάκι της (δεν θυμάμαι όνομα) ενώ εκείνο απολάμβανε το καροτόζουμό του!

 223. Γς said

  225:

  Βάλθηκε κάποτε να μάθει τη γάτα του να τρώει πεπονόφλουδες. Και τα κατάφερε αφού την είχε κλεισμένη σ ένα μπαούλο για 40 μέρες νηστική.

 224. Babis said

  «Στου σπισιστή το σπίτι έσπασε το πισί ο αντιπισιστής. Γιατί ανιπισιστή έσπασες το πισί στου πισιτή το σπίτι.»

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σιτιστής σπισιστής σπίτι της…

 226. Babis said

  Ο άνθρωπος ήταν παμφάγο από τα προγονικά είδη του Homo Sapiens. Η γεωργία και η εκτροφή ζώων ξεκίνησε πριν αποκτήσει οργανωμένες κοινωνίες, στην πραγματικότητα η οργάνωση της κοινωνίας ήταν αποτέλεσμα της μόνιμης εγκατάστασης όλα αυτά όταν ο άνθρωπος ήταν ακόμα «ισότιμος» με τα υπόλοιπα ζώα. Επομένως η κρεατοφαγία και η εκτροφή ζώων είναι αποτέλεσμα της φυσικής εξέλιξης του ανθρώπινου είδους με τον ίδιο τρόπο που τα λιοντάρια εξελίχθηκαν να κυνηγούν ομαδικά και τα μυρμήγκια να φτιάχνουν φωλιές και να αποθηκεύουν τροφή. Η εξημέρωση των ειδών (ζώων και φυτών) μέσω της επιλεκτικής διασταύρωσης είναι εντελώς διαφορετική από την γενετική τροποποίηση, στην πρώτη επικρατούν κάποια γονίδια που είδη υπήρχαν στο DNA και για κάποιους λόγους ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση ενώ στην δεύτερη εισάγονται τεχνητά νέα γονίδια.

  Σήμερα που ο άνθρωπος απέκτησε καλώς ή κακώς ηγετική θέση στον πλανήτη οφείλει να διατηρεί τον πλανήτη σε ισορροπία και όπου αυτή διαταράσσεται είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα είτε από «φυσικά αίτια¨να αναλαμβάνει δράση για την αποκατάστασή της. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο στον πλανήτη που σκόπιμα υποχωρεί για να δώσει χώρο στα υπόλοιπα όντα του πλανήτη.

 227. Πέπε said

  > > Η μεταφορά του αγγλικού όρου στα ελληνικά έγινε με απλολογία, διότι «κανονικά» το speciesism έπρεπε να δώσει σπισισισμός, που βέβαια είναι δέκα φορές πιο γλωσσοδετικό από το σπισισμός.

  Δεν είναι απλολογία. Διόρθωση ενός λάθους είναι.

  «Speciesism» είναι αγγλική λέξη παράγωγη από ένα αναφομοίωτο λατινικό δάνειο, το species, και μια παραγωγική κατάληξη επίσης δάνεια από τα λατινικά (-ism, < λατ. -ismus, απώτερη προέλευση από τα ελληνικά αν και αυτό δε μας ενδιαφέρει εδώ). Είναι επομένως μια καθαρά λατινική λέξη, που απλώς δε σχηματίστηκε τον καιρό που τα λατινικά ήταν ζωντανή γλώσσα αλλά τώρα.

  Σχηματίστηκε όμως εντελώς αντικανονικά. Το να κολλάς παραγωγικές καταλήξεις (ή και κλιτικές) σε μια ολόκληρη λέξη για να βγάλεις μια καινούργια είναι μια καφρίλα που θα διέπραττε μόνο κάποιος που δε γνωρίζει ότι υπάρχουν κι άλλες γλώσσες εκτός από τα αμερικάνικα αγγλικά, αλλά ούτε κι αυτά τα γνωρίζει σε πολύ βάθος. Με μια επιπόλαιη ματιά, στ' αγγλικά όντως έτσι φαίνεται να παράγονται οι λέξεις. Δεν είναι έτσι βέβαια, αλλά πολύ περισσότερο δεν είναι έτσι στα λατινικά. Είναι σαν να θέλαμε να φτιάξουμε μια αντίστοιχη ελληνική λέξη από το «είδος» και να λέγαμε «ειδοσισμός».

  Νομίζω ότι ένας ομιλητής των Λατινικών δε θα σκεφτόταν καν με τον τρόπο που οδηγεί στον σχηματισμό τέτοιων παραγώγων, αν όμως ήταν αναγκασμένος θα έλεγε speciismus ή, ίσως, κατά συναίρεση, specismus. Άρα, στ' αγγλικά, speci(i)sm. Άρα, σε έναν συμβατικό εξελληνισμό από τα αγγλικά πλέον (γιατί από τα λατινικά θα ήταν «σπεκι(ι)σμός»), σπισισμός.

  Είμαι βέβαιος ότι αυτό ακριβώς σκέφτηκαν οι Έλληνες αντισπισιστές βιτρινοσπάστες, και διόρθωσαν το παραπανίσιο «-σι-».

 228. 230 http://hellenisteukontos.opoudjis.net/%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC-and-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/

 229. Λουκάνικα και καταλονική ανεξαρτησία. Πατήστε το τουί για να δείτε όλη την αφήγηση

 230. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  229 – «Σήμερα που ο άνθρωπος απέκτησε καλώς ή κακώς ηγετική θέση στον πλανήτη οφείλει να διατηρεί τον πλανήτη σε ισορροπία και όπου αυτή διαταράσσεται είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα είτε από «φυσικά αίτια¨να αναλαμβάνει δράση για την αποκατάστασή της.»

  Πώς μπορεί να το κάνει αυτό ο άνθρωπος, ειδικά άμα είναι από φυσικά αίτια; και ποιά είναι αυτή η ισορροπία που πρέπει να διατηρεί αφού τα πάντα ρεί στον πλανήτη και είναι αποδεδειγμένο πως το κλίμα αλλά κι η επιφάνεια του πλανήτη έχουν αλλάξει πολλές φορές και τώρα που μιλούμε αλλάζουν.
  Το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, είναι να μην καταστρέφει το περιβάλλον που τον ευνοεί αλλά κι αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα, το περιβάλλον και το κλίμα εκ των πραγμάτων θα αλλάξουν είτε μας αρέσει είτε όχι.
  Μπορεί να είμαστε (αυθαίρετα) το ηγετικό είδος αλλά δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες κι ούτε μπορούμε να ελέγξουμε τις φυσικές δυνάμεις για να διατηρούμε την ισορροπία που μας ευνοεί.
  Όποιος κοιτάξει στα απολιθώματα, θα βρεί ένα σωρό πρώην ηγετικά είδη. 🙂

 231. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @193.ΛΑΜΠΡΟΣ said:

  » Καταδικάζουμε την βία απ΄όπουκιανπροέρχεται Δημήτρη; Με τέτοιες χριστιανικές παπαριές μεγαλώσαμε, γι΄αυτό κι οι κεφαλαιούχοι μας γαμάνε και μας δέρνουν και δεν βγάζουμε άχνα και περιμένουμε από το κολλητάρι τους τον θεό να τους τιμωρήσει ΜΕΤΑ θάνατον. Η πατριαρχική κοινωνία, ήταν είναι και θα είναι ΑΓΡΙΑ, κυριαρχεί το δίκιο του ισχυρού, όλα τ΄άλλα είναι αυταπάτες ενός μικρού πληθυσμιακού ποσοστού που ζεί σε σχετική βολή και ασφάλεια. »

  Τί νὰ κάνουμε, Λάμπρο μου; Νὰ πάρουμε τὶς καραμπίνες νὰ ντουφεκιζόμαστε μεταξύ μας; Ἢ νομίζεις πὼς θὰ ντουφεκίζουμε τοὺς πλούσιους τραπεζίτες καὶ αὐτοὺς ποὺ δημιούργησαν καὶ ἐκμεταλλεύονται τὴν παγκόσμια φούσκα; Αὐτοὶ εἶναι καλὰ φυλαγμένοι. Τὸ θέμα εἶναι νὰ μὴν γίνουμε Ἀμερική, ὅπως ξανάγραψα πιὸ πάνω καὶ νὰ σκοτώνουν οἱ φτωχοὶ τοὺς πιὸ φτωχοὺς ποὺ πᾶνε νὰ τοὺς κλέψουν.

  Πάντως, ὅταν μὲ τὸ καλὸ ξεκινήσει ἡ παγκόσμια ἐπανάσταση, πές μου καὶ μένα νὰ πάρω τὸ ψαροντούφεκο, γιατὶ καραμπίνα δὲν ἔχω. Καὶ γιαλὸ-γιαλό· τὰ πόδια μου δὲν ἀντέχουν στὸ βουνό. 🙂

 232. sarant said

  230-231 Ο οπουτζής πάντως συμφωνεί μάλλον μαζί μου:

  I’d like to think that Greeks recognised the inflection in speci-es-ism, and had their linguistic sensibilities offended, as fellow speakers of a highly inflected language. It’s far likelier that they simply threw a haplology at the problem: /sp-is-is-mos/ already sounds ludicrous enough, /sp-is-is-is-mos/ could not be taken seriously by anyone.

 233. Avonidas said

  #233. τα πάντα ρεί στον πλανήτη και είναι αποδεδειγμένο πως το κλίμα αλλά κι η επιφάνεια του πλανήτη έχουν αλλάξει πολλές φορές και τώρα που μιλούμε αλλάζουν.

  Ρίξε μια ματιά σ’ αυτό το γράφημα:
  https://xkcd.com/1732/

  Απεικονίζει τη μέση θερμοκρασία της Γης, από την τελευταία εποχή των παγετώνων (20,000 χρόνια πριν) μέχρι σήμερα.

  Δες το τελευταίο τμήμα της καμπύλης, κάτω-κάτω: μέσα σ’ έναν αιώνα, η μέση θερμοκρασία άλλαξε όσο δεν είχε αλλάξει μέσα σε μια *χιλιετία* από «φυσικά αίτια».

  Μπορεί να είμαστε (αυθαίρετα) το ηγετικό είδος αλλά δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες κι ούτε μπορούμε να ελέγξουμε τις φυσικές δυνάμεις για να διατηρούμε την ισορροπία που μας ευνοεί.

  Μπορούμε να αντιληφθούμε τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία που μας ευνοεί, με την εξαίρεση κάποιου κατακλυσμικού συμβάντος, όπως μια πρόσκρουση αστεροειδούς. Οι φυσικές αλλαγές είναι πολύ πιο ήπιες και αργές από αυτήν που επιδεινώνουμε με τη δράση μας.

  Όποιος κοιτάξει στα απολιθώματα, θα βρεί ένα σωρό πρώην ηγετικά είδη.

  Και πόσα από αυτά τα είδη μπορούσαν να κατασκευάσουν μοντέλα του κλίματος;

 234. Μαρία said

  230, 231
  >speciismus
  Σχολαστική παρατήρηση: Το επίθημα στα ουσιαστικά 5ης κλίσης είναι -ie- και όχι -e- , άρα spec-ie-s > spec-ism(us).

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εξαιρείται η τυραννοκτονία, Δημήτρη, θεάρεστη πράξη, καθώς και η αυτοάμυνα. Κατά τα άλλα, έχεις δίκιο.

 236. Πέπε said

  @237:
  Είχα μια αμφιβολία γι’ αυτό. Specismus λοιπόν, ακόμα καλύτερα.

  Κι ακόμη καλυτερότερα που, σύμφωνα με το #131, έτσι λέγεται στα ιταλικά, τα ισπανικά, τα καταλανικά, αλλά ακόμη και σε κάποιες μη λατινογενείς γλώσσες.

  Στην Εσπεράντο όμως, speciismo, γιατί;

  Μιας κι είμαστε στα σχολαστικά, κι άλλη μιαν αμφιβολία είχα:

  > > σε έναν συμβατικό εξελληνισμό από τα αγγλικά πλέον (γιατί από τα λατινικά θα ήταν «σπεκι(ι)σμός»), σπισισμός.

  Από τα λατινικά θα ήταν όντως σπεκισμός (e βραχύ), ή μήπως σπηκισμός (e μακρό);

  _________________

  Όπως και να ‘χει, αντίστοιχοι λατινογενείς ή ελληνογενείς όροι διάφορων επιστημών και χώρων είναι συνήθως σωστά σχηματισμένοι, από επιστήμονες ή διανοητές που δεν ήταν ούτε Έλληνες ούτε φυσικά αρχαίοι Ρωμαίοι. Κατά κανόνα δε, δεν ήταν ούτε γλωσσολόγοι ή κλασικοί φιλόλογοι, άρα αυτοί οι γλωσσικοί μηχανισμοί δεν ανήκαν στις βασικές τους γνώσεις. Τους κατείχαν ωστόσο, πράγμα που δείχνει μια ευρύτητα πνεύματος. Το στραβοφτιαγμένο speciesism, διαβάζουμε, δεν το έβγαλαν οι βιτρινοσπάστες αλλά, πιθανώς, ένας Βρετανός ψυχολόγος. Ο οποίος, οκέι, δεν ήξερε λατινικά -αυτό σε καμία περίπτωση δε δείχνει στενότητα πνεύματος αφ’ εαυτού-, αλλά δεν ήξερε καν ότι κάπου εκεί, μεταξύ αγγλικών και λατινικών, υπάρχει κάτι που δεν το γνώριζε. Αυτό προξενεί κάποια εντύπωση. Ας τον απαλλάξουμε λόγω αμφιβολιών (πρόκειται για έναν όρο που τον δημιούργησε ή τον εκλαΐκευσε ο Βρετανός ψυχολόγος Ρίτσαρντ Ράιντερ (Ryder) το 1973), αλλά η σκιά, όποιον κι αν βαραίνει, υπάρχει.

 237. Ριβαλντίνιο said

  @ 238 Γιάννης Κουβάτσος

  Όχι πάντα. Αν π.χ. είχαν σκοτώσει τον Περίανδρο τον Κορίνθιο , θα είχαμε χάσει έναν απ’τους 7 Σοφούς της αρχαιότητας. 🙂

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα είχε γλιτώσει όμως η γυναίκα του, η Μέλισσα, που τη σκότωσε με κλοτσιές, Ρίβα. Άλλωστε, δεν διασώθηκε το υποτιθέμενο πνευματικό έργο του. Τίποτα, καμιά εξαίρεση. 😊

 239. Babis said

  #233
  «Όποιος κοιτάξει στα απολιθώματα, θα βρεί ένα σωρό πρώην ηγετικά είδη»

  Δεν υπάρχει τίποτα παραπλήσιο. Αν για παράδειγμα καταργηθούν οι περιορισμοί στο κυνήγι θα εξαφανισθούν σε ελάχιστα χρόνια μαι σειρά από είδη, κανένα άλλο είδος δεν έφτασε ποτέ σε αυτό το σημείο. Είδη που να κυριάρχησαν στον πλανήτη εξαφανίζοντας άλλα υπήρξαν, κανένα όμως δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει αν θέλει να τα εξαφανίσει ή όχι. Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που μπορεί να πάρει αποφάσεις για ολόκληρο τον πλανήτη συλλογικά σαν είδος και είναι σε θέση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του.

 240. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  234 – «Τί νὰ κάνουμε, Λάμπρο μου; Νὰ πάρουμε τὶς καραμπίνες νὰ ντουφεκιζόμαστε μεταξύ μας;»
  Όχι Δημήτρη δεν λέω αυτό αλλά δεν μπορεί η βία στην κρατική βία της εξουσίας να είναι καταδικαστέα από μέρους μας όπως και η αυτοάμυνα, το καταδικάζουμε την βία απόπουκιανπροέρχεται, εξυπηρετεί μόνο τους καθ΄έξιν δολοφόνους της οικονομικής ελίτ που δεν τους πιάνει ΚΑΝΕΝΑΣ νόμος.

  «Τὸ θέμα εἶναι νὰ μὴν γίνουμε Ἀμερική, ὅπως ξανάγραψα πιὸ πάνω καὶ νὰ σκοτώνουν οἱ φτωχοὶ τοὺς πιὸ φτωχοὺς ποὺ πᾶνε νὰ τοὺς κλέψουν.»
  Kαι στον πόλεμο οι φτωχοί τους φτωχούς σκοτώνουν οι πλούσιοι είναι καλά φυλαγμένοι, αλλά δεν τους είδα να καταδικάζουν την βία απόπουκιανπροέρχεται.

  «Πάντως, ὅταν μὲ τὸ καλὸ ξεκινήσει ἡ παγκόσμια ἐπανάσταση, πές μου καὶ μένα νὰ πάρω τὸ ψαροντούφεκο, γιατὶ καραμπίνα δὲν ἔχω. Καὶ γιαλὸ-γιαλό· τὰ πόδια μου δὲν ἀντέχουν στὸ βουνό. 🙂»
  Τις επαναστάσεις τις ξεκινούν και τις τελειώνουν οι πλούσιοι όποτε τους βολεύει, οπότε εμένα τον απλό αντάρτη δεν με ενδιαφέρουν. 🙂

 241. Μανούσος said

  Σπισιστές κι εδώ, αλλά προχώ!

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2352779/Bestiality-brothels-spreading-Germany-campaigner-claims-abusers-sex-animals-lifestyle-choice.html

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αντισπεϊσισμοί
  https://www.altsantiri.gr/lifestyle/anakalite-emmy-opio-tha-vravevotan-o-kevin-speisi/

 243. sarant said

  Πολύ καλό!

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  236 – «Απεικονίζει τη μέση θερμοκρασία της Γης, από την τελευταία εποχή των παγετώνων (20,000 χρόνια πριν) μέχρι σήμερα.
  Δες το τελευταίο τμήμα της καμπύλης, κάτω-κάτω: μέσα σ’ έναν αιώνα, η μέση θερμοκρασία άλλαξε όσο δεν είχε αλλάξει μέσα σε μια *χιλιετία* από «φυσικά αίτια».»
  Η μέση θερμοκρασία είναι σαν το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, δεν λέει ακριβώς την αλήθεια.

  «Μπορούμε να αντιληφθούμε τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία που μας ευνοεί, με την εξαίρεση κάποιου κατακλυσμικού συμβάντος, όπως μια πρόσκρουση αστεροειδούς. Οι φυσικές αλλαγές είναι πολύ πιο ήπιες και αργές από αυτήν που επιδεινώνουμε με τη δράση μας.»
  Ρίξε μιά ματιά εδώ http://www.elzoni.gr/html/ent/351/ent.69351.asp και πές μου πόσο ήπιες ήταν οι αλλαγές και ποιά ανθρώπινη δραστηριότητα τις προκάλεσε.

  «Και πόσα από αυτά τα είδη μπορούσαν να κατασκευάσουν μοντέλα του κλίματος;»
  Και τι λέει αυτό, άλλο κατασκευάζω ένα κλιματικό μοντέλο στον υπολογιστή κι άλλο το εφαρμόζω σε πλανητική (για να μη πώ ηλιακού συστήματος) κλίμακα. Μέχρι να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε το κλίμα που μας ευνοεί, καλό είναι να είμαστε πιο ταπεινοί.

  Avonida δεν λέω πως δεν επηρεάζουμε το περιβάλλον (στην προκειμένη περίπτωση καταστροφικά) που μας ευνοεί, αλλά ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, πόσο μάλλον να το διατηρήσουμε στην εφήμερη ισορροπία που εμείς θεωρούμε αρχέγονη και αιώνια κρίνοντας με ανθρώπινη χρονική κλίμακα.

 245. Αγγελος said

  Πέπε (239), στην Εσπεράντο τα θέματα των λέξεων μένουν αμετάβλητα κατά την παραγωγή και σύνθεση. Το βιολογικό είδος λέγεται specio, με θέμα speci- (-ο είναι η κατάληξη όλων των κοινών ουσιαστικών), προς διάκριση από το speco, που είναι το «είδος» με την κοινή έννοια· οπότε με την προσθήκη του επιθήματος -ism- έχουμε speciismo.

 246. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  242 – «Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που μπορεί να πάρει αποφάσεις για ολόκληρο τον πλανήτη συλλογικά σαν είδος και είναι σε θέση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του»
  Κόψε κάτι, αυτά είναι υπεροπτικές ανθρώπινες δοξασίες, περισσότερα ξέρουμε για το διάστημα παρά για τα βάθη των ωκεανών ενώ για το κέντρο της Γής μόνο έμμεσες γνώσεις από γεωλογικές ενδείξεις, κομμάτι δύσκολο να μπορεί να αποφασίσει ο άνθρωπος για ΟΛΟ τον πλανήτη. Ταπεινότητα αδερφέ, ταπεινότητα, δεν ξέρουμε την τύφλα μας ακόμα. Και μη ξεχνούμε, σε περίπτωση πυρηνικού ολοκαυτώματος, μόνο το είδος μας μπορούμε αν εξαφανίσουμε και ίσως όσα άλλα έχουν προσαρμοστεί μαζί μας, στην τεράστια δεξαμενή των ωκεανών, περιμένουν με ανυπομονησία χιλιάδες είδη για να κάνουμε την πατά και να μας αντικαταστήσουν. 🙂

 247. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και καλό μήνα

  249: ΛΑΜΠΡΟ
  …περιμένουν με ανυπομονησία χιλιάδες είδη για να κάνουμε την πατά και να μας αντικαταστήσουν

  τι να μας αντικαταστήσουν ρε συ; Εσύ θα παραμείνεις αναντικατάστατος 🙂

 248. Γς said

  249:

  >χιλιάδες είδη για να κάνουμε την πατά

  την πατάτα.

  Κι εγώ διάβασα να τα κάνουμε πατσά

  [καθ εκάστην]

 249. Γιάννης Ιατρού said

  251: Ξενύχτης θά ΄σαι, γι αυτό 🙂

 250. Γς said

  Οχι, μωρέ.
  Αλλά μαγείρεψα χτες ο βράδυ κοκινιστό κοτόπουλο.
  Παράβρασε όμως καιθ βγήκε κάτι σαν πατσάς
  [καθ εκάστην]

 251. nikiplos said

  @211, @221, Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αμετροέπειά μας ως λαό. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο ξεσηκώθηκαν και τον γύριζαν από χωριό σε χωριό. Ο ΠτΔ μας, ο τρίμαρχος Δράμας κα.

  Αν υπάρχει κάποιο ανφέρ στην ιστορία αυτή είναι το γεγονός, ότι η ηγεσία της ομογένειας γνώριζε καλά πως πριν αναλάβει καν ο Τραμπ την προεδρεία του, αυτός είχε αποπεμφθεί από το επιτελείο. Ήταν ήδη καμμένο χαρτί δλδ όταν εδώ κάποιοι τον διαφήμιζαν και τον περιέφεραν ως Σωτήρα του Ελληνισμού (οι ένθερμοι κι ενθουσιώδεις γέροντες εξαιρούνται, δοθείσης της ηλικίας των).

  Καίτοι δλδ γνώριζαν το φιάσκο, επέτρεψαν, ενθάρρυνσαν κι επιδοκίμασαν την υπερέκθεση του George Papadopoulos ως εκπροσώπου της ομογένειας. Η εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς φαίνεται ότι θα είναι σοβαρή, για τον ίδιο, θα έχει και «απόνερα» για την ομογένεια και τα ελληνικά ζητήματα.

  1. Η υπερέκθεση της ομογένειας (εν γνώσει της) θα πάρει όλη τη μήνη μαζί με τον αποδιοπομπαίο τράγο της. Η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι αρκετά «μη φιλική» (για τα προσχήματα και μόνο) απέναντι στα όποια αιτήματα της ομογένειας.

  2. Μαζί και οι επίσημοι φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου, θα είναι ανεπιθύμητοι στα φόρα – τα οικονομικά, επιχειρηματικά κοκ – αφού και αυτοί υπερεκτέθηκαν. Κοινώς, όταν θα μοιράζεται η πίτα, δεν θα είναι καλεσμένοι…

  3. Οι κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας, όσω και της Κύπρου, δεν θα έχουν κάποια συνέπεια, αφού εκεί τα ζητήματα αφορούν τα συμφέροντα κρατών κι όχι τυχάρπαστων τυχοδιωκτών. Εν τούτοις η αφέλεια (ή ο επικίνδυνος καιροσκοπισμός) κάποιων ημεδαπών πολιτικών, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά, αφού έσπευσαν να συνταχθούν με καθαρόαιμους εκπροσώπους ξένων συμφερόντων (όπως ήταν ο George Papadopoulos) τα οποία ούκ ολίγες φορές αποδείχθηκαν αντίθετα στα ελληνικά συμφέροντα (απανταχού των Ελλήνων).

 252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  250 – ☺- «αναντικατάστατος», Ήμουν στα 18 όταν ξεθάψαμε τον πατέρα μου στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Όταν είδα να μαζεύουν τα κόκαλα του σε μιά νάϋλον σακούλα ( από τα 11 του στην ζωή συνεχώς τον τσουβαλιάζανε, θα του έγινε συνήθεια φαίνεται κι είπε να μην την αλλάξει μετά θάνατον☺) συνειδητοποίησα πως δεν είμαστε και πολλά άξιου λόγου πράγματα, δηλαδή τι πολλά, μιά σακούλα κόκαλα.☺
  Δυό χρόνια μετά, διαβάζοντας το άκου ανθρωπάκο του (that’s who;☺) κατανόησα πλήρως αυτό που λέει «ήρθες στον κόσμο κατά τύχη και θα τον εγκαταλείψεις απαρατήρητος» και χάραξα την γραμμή πλεύσεως της ζωής μου.
  Από τότε, όλα τα ΜΕΓΑΛΑ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ τα κρίνω σε βάθος χρόνου της τάξεως των 10.000.000 ετών και τους δίνω την ανάλογη αξία.

  Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

  Σας έφτιαξα την μέρα ε;☺
  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό κσι κάνει την εξουσία να ανησυχεί και μην ξεχνάτε να λέτε κάθε μέρα σ’ αγαπώ ή μιά ορφη κουβέντα στον σύντροφο της ζωής σας, η ζωή δε είνσι δεδομένη, ΟΥΤΕ ΚΙ ΟΣΑ ΑΓΑΠΑΜΕ.

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  ☺☺☺

 253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  251 – Τι είχες πιεί; ☺

  253 – Στου σπισιστή και συτιστή το σπίτι, γίνεται λιάδα το φαΐ γιατί δεν ξεκολλάει απ’το πισι.☺

  Καλημέρα και καλό μήνα Γς.

 254. Γς said

  255:

  >όταν ξεθάψαμε τον πατέρα μου στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Όταν είδα να μαζεύουν τα κόκαλα του σε μιά νάϋλον σακούλα

  Εγώ όλη τη διαδικασία της πρώτης μου μακαρίτισσας την βιντεοσκόπησα [διακριτικά, με τρόπο] και την ανέβασα ανώνυμα στο YouTube.

  Φρίκη. Γι αυτό τη δεύτεη μακαρίτισσα την έθαψα εκεί που την έθαψα και που ποτέ δεν θα την βγάλουν.

  Με την τρίτη δεν ξέρω τι θα κάνω. Αν και πολύ φοβάμαι ότι αυτή θα έχει το πρόβλημα με μένα.

  Καλό μήνα Λάμπρο!

 255. Babis said

  #249
  Μου έχουν κατά καιρούς αποδώσει διάφορα χαρακτηριστικά, αμετροέπεια είναι η πρώτη φορά. Ίσως έπρεπε να το σκεφτείς λίγο πριν βγάλεις συμπέρασμα.

 256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  258 – Δεν κατάλαβα γιατί ενοχλήθηκες δεν βλέπω να σου προσάπτω κάτι, γενική είναι η αναφορά του σχολίου κι όχι προσωπική.
  Συγγνώμη πάντως για το όποιο λάθος μου, αλλά να έχεις υπόψιν σου πως ποτέ δεν έχω πρόθεση να θίξω κάποιον προσωπικά, εκτός από τους φασίστες .
  Καλό μήνα.☺

 257. Babis said

  Το ξέρω ότι δεν είχες πρόθεση να με θίξεις. Ομολογώ ότι θίχτηκα λίγο, αλλά τίποτε το σοβαρό 🙂

 258. frenarhos said

  236 Avonidas
  τωρα γιατί οι κοσμοθερμαστές(global warmenists) αρέσκονται σ αυτο το διάγραμμα
  που μετραει 20000 και οχι σ αυτό ,μονο οι ΜΚΟ τους το ξέρει..
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

 259. Avonidas said

  #261. Με καταπλήσσει που κάποιοι καταφέρνουν να θεωρούν την παγκόσμια θέρμανση θεωρία συνωμοσίας. Είναι πραγματικός άθλος αυτοεξαπάτησης.

  Στο μεταξύ, παγόβουνα στο μέγεθος της Κύπρου ξεκολλάνε από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής, νησιά στον Ειρηνικό αρχίζουν λίγο-λίγο να μας αφήνουν χρόνους, αλλά νταξ, το παν είναι να μη μας κάνει η Χίλλαρυ πρόβατα της Παγκοσμιοποίησης :-/

  @ΛΑΜΠΡΟΣ

  Ταπεινότητα αδερφέ, ταπεινότητα, δεν ξέρουμε την τύφλα μας ακόμα.

  Δεν είναι η ταπεινότητα που μας εμποδίζει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση, είναι εδραιωμένα συμφέροντα, άγνοια, αδιαφορία και κοντόφθαλμη μικροπολιτική.

  Αυτός που αρνείται να φορέσει ζώνη ασφαλείας* πάντα θα το παίζει φιλόσοφος και θεολόγος, «έλα μωρέ, άμα έχει έρθει η ώρα σου τι να σου κάνει η ζώνη», «ένα τίποτα είμαστε» και λοιπά σάπια.

  *και παίρνει στο λαιμό του και τους επιβάτες του.

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  262 – Avonida να χαρείς, μη διαστρεβλώνεις το νόημα αυτών που λέω για να τα φέρεις στα μέτρα σου. Απάντησα στον Babis στο 229 σ΄αυτό -«Σήμερα που ο άνθρωπος απέκτησε καλώς ή κακώς ηγετική θέση στον πλανήτη οφείλει να διατηρεί τον πλανήτη σε ισορροπία και όπου αυτή διαταράσσεται είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα είτε από «φυσικά αίτια¨να αναλαμβάνει δράση για την αποκατάστασή της.»

  με αυτό – «Πώς μπορεί να το κάνει αυτό ο άνθρωπος, ειδικά άμα είναι από φυσικά αίτια; και ποιά είναι αυτή η ισορροπία που πρέπει να διατηρεί αφού τα πάντα ρεί στον πλανήτη και είναι αποδεδειγμένο πως το κλίμα αλλά κι η επιφάνεια του πλανήτη έχουν αλλάξει πολλές φορές και τώρα που μιλούμε αλλάζουν.
  Το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, είναι να μην καταστρέφει το περιβάλλον που τον ευνοεί αλλά κι αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα, το περιβάλλον και το κλίμα εκ των πραγμάτων θα αλλάξουν είτε μας αρέσει είτε όχι.»
  Μετά μπήκες κι εσύ στην κουβέντα, μου είπες, σου είπα, αλλά ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΥΝΟΕΙ (κι όχι γενικώς, σημαντικό αυτό να το έχουμε υπόψιν) ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ. Διάολε, αν είναι κάτι που λέω συνεχώς σ΄αυτό το ιστολόγιο, είναι πως πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά με γνώμονα το κοινό καλό, είτε πολιτικά είτε πολιτιστικά είτε οικολογικά-περιβαλλοντολογικά.
  Η ταπεινότητα που λέω, έχει να κάνει με την ανθρώπινη έπαρση πως μπορεί να ελέγξει τα πάντα, ακόμα και την φύση, ε δεν μπορεί, όταν καλά καλά δεν την έχει κατανοήσει καν, εκτός κι αν εσύ υποστηρίζεις πως μπορούμε να ελέγξουμε την κίνηση των τεκτονικών πλακών, την κίνηση της Γής, την ηλιακή επίδραση αλλά και εν γένει την γαλαξιακή, ελπίζω να έγινα κατανοητός.

  Αυτός που αρνείται να φορέσει ζώνη ασφαλείας, είναι ηλίθιος κι οι επιβάτες που παίρνει στον λαιμό του προφανώς κι αυτοί δεν φορούσαν ζώνη, άρα είναι το ίδιο ηλίθιοι αν όχι πανηλίθιοι.
  Στις κόρες μου έχω πεί να μην εμπιστεύονται τους ηλίθιους γιατί όποιος το κάνει, ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΗΛΙΘΙΟΣ. Πώς ξεχωρίζει όμως ο ηλίθιος; 🙂

  Y.Γ – Εύκολα. 🙂

 261. ΓιώργοςΜ said

  261 Δεν είναι ασύμβατα τα δύο διαγράμματα. Επιπλέον, τα τελευταία 20000 χρόνια έχουν καλύτερη τεκμηρίωση (6 μελέτες).
  Για τις μεταβολές του παρελθόντος έχουν υπάρξει ερμηνείες (πχ εκρήξεις ηφαιστίων, μετάπτωση του άξονα περιστροφής ή της τροχιάς της Γης). Για την τρέχουσα μεταβολή (εντός δεκαετιών) ποια εναλλακτική θεωρία υπάρχει, εκτός του «έτυχε»;

 262. Avonidas said

  #263. Πολύ ωραία, αλλά νομίζω εξακολουθεί να υπάρχει μια παρανόηση.

  Σου έδειξα το διάγραμμα ακριβώς γιατί με αυτό που γράφεις, «είναι αποδεδειγμένο πως το κλίμα αλλά κι η επιφάνεια του πλανήτη έχουν αλλάξει πολλές φορές και τώρα που μιλούμε αλλάζουν«, δείχνεις να μην έχεις αντιληφθεί ότι η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει τώρα είναι ποιοτικά διαφορετική από όσες είχαν συμβεί στο παρελθόν, ότι σαφώς οφείλεται στις δραστηριότητές μας κι επομένως πρέπει και να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

  Το ότι το κλίμα αλλάζει φυσιολογικά είναι ένα συνηθισμένο επιχείρημα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, και διατυπωμένο έτσι είναι ένα άσχετο επιχείρημα, καθαρή σοφιστεία. Εφόσον δεν το συμμερίζεσαι, ζητώ συγγνώμη.

  Πώς μπορεί να το κάνει αυτό ο άνθρωπος, ειδικά άμα είναι από φυσικά αίτια; […]Το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, είναι να μην καταστρέφει το περιβάλλον που τον ευνοεί αλλά κι αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα, το περιβάλλον και το κλίμα εκ των πραγμάτων θα αλλάξουν είτε μας αρέσει είτε όχι.

  Και πάλι, υπάρχει κάποια σύγχυση: πρώτον, το αν τα αίτια είναι φυσικά ή όχι δεν έχει καμιά σχέση με τη δυνατότητά μας να τα διορθώσουμε. Οι πλημμύρες, οι τυφώνες, οι σεισμοί είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά θωρακιζόμαστε απέναντί τους όσο καλύτερα μπορούμε. Το αν μπορούμε να ανακόψουμε μια αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από τις βαθύτερες αιτίες της. Για παράδειγμα, το κλίμα αλλάζει, σε κλίμακα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, από τη μεταβολή της ίδιας της ηλιακής δραστηριότητας. Εδώ πράγματι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μας αφορά το θέμα: σ’ αυτές τις κλίμακες χρόνου, είτε θα είμαστε νεκροί σαν είδος ή τόσο αγνώριστοι που όλα είναι πιθανά.

  Το κλίμα όμως αλλάζει (φυσικά) και σε βάθος αιώνων ή χιλιετιών, για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, δηλαδή τη διαχείριση του ισοζυγίου θερμότητας από τη γήινη βιόσφαιρα — κι αυτό είναι κάτι που *μπορούμε* να διαχειριστούμε. Αυτή τη στιγμή, η περίσσεια του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα είναι ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των δικών μας δραστηριοτήτων. Πρόσεξε: η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ, όχι το διοξείδιο γενικά, αλλά μόνο αυτή μας ενδιαφέρει, μιας και το υπόλοιπο διοξείδιο ελέγχεται από σχετικά σταθερές βιοχημικές διαδικασίες.

  Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις με ποια έννοια μπορούμε να ελέγξουμε την (πολύ ισχυρότερή μας) φύση. Ένα άλογο είναι σωματικά πολύ πιο δυνατό από έναν άνθρωπο· αν ο άνθρωπος επιχειρήσει να το σπρώξει ή να το τραβήξει με τα χέρια του εκεί που θέλει, το άλογο μπορεί εύκολα να τον καταβάλει. Με χαλινάρια και παρωπίδες, όμως, μπορούμε να κάνουμε το άλογο να πάει εκεί που θέλουμε ασκώντας πολύ λιγότερη δύναμη. Εμείς υπαγορεύουμε μόνο την αλλαγή της κατεύθυνσης· όλο τον υπόλοιπο κόπο τον καταβάλλει το άλογο.

  Με παρόμοιο τρόπο, αν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι επίδραση έχει η περίσσεια (ή το έλλειμμα) των αερίων του θερμοκηπίου στο κλίμα, μπορούμε να εμποδίσουμε ή να ανατρέψουμε την *αλλαγή* του κλίματος, έστω κι αν δεν είναι στο χέρι μας να ορίσουμε το ίδιο το κλίμα αυθαίρετα.

 263. Avonidas said

  #264. Μην κουράζεσαι άδικα. Άνθρωπος που κοτσάρει διάγραμμα με τις μεταβολές της θερμοκρασίας από το *Κάμβριο* σαν επιχείρημα σε κουβέντα για την αλλαγή του κλίματος, και δη με υφάκι εκατό καρδιναλίων, είναι είτε ανέντιμος είτε μειωμένης ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση, και πολύ ασχοληθήκαμε.

 264. Ριβαλντίνιο said

  Δεν χρειάζεται να μεμψιμοιρούμε επειδή ανεβαίνει μερικούς βαθμούς η θερμοκρασία. Κάποτε ο ήλιος θα μας καταπιεί και τότε θα καούμε για τα καλά. Αλλά και αυτό να μην γίνει , θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία και άθεοι σαν τον Avonidas και τον Λάμπρο θα βράσουν στα καζάνια !

 265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  265 – «δείχνεις να μην έχεις αντιληφθεί ότι η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει τώρα είναι ποιοτικά διαφορετική από όσες είχαν συμβεί στο παρελθόν, ότι σαφώς οφείλεται στις δραστηριότητές μας κι επομένως πρέπει και να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.» Το έχω αντιληφθεί (από αυτά που μου δείχνουν και διαβάζω έτσι; στην χώρα μας δεν είναι κάτι φανερά αντιληπτό) αλλά δεν μπορώ να τεκμηριώσω πως οφείλεται αποκλειστικά στις ανθρώπινες ενέργειες γι΄αυτό σου έδειξα με την σειρά μου το συγκεκριμένο αναδρομικό άρθρο που αφορά τα τελευταία 2,500 χρόνια που προσωπικά με εκφράζει.

  «Το ότι το κλίμα αλλάζει φυσιολογικά είναι ένα συνηθισμένο επιχείρημα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, και διατυπωμένο έτσι είναι ένα άσχετο επιχείρημα, καθαρή σοφιστεία.» Δεν νομίζω πως υπάρχουν αρνητές της κλιματικής αλλαγής (πλήν ηλιθίων πάντα) αλλά αρνητές της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία οφείλεται στον άνθρωπο. Πέρα από τα γνωστά μεγάλα λόμπι, υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που υποστηρίζουν αυτή την άποψη και δεν έχουν σχέση με πετρελαιάδες Dow chemikal και άλλα ευαγή ιδρύματα ενώ αντιθέτως οι «ευαίσθητοι οικολόγοι» αποκήρυξαν την υπερθέρμανση και υιοθέτησαν την κλιματική αλλαγή που είναι πιο βολική για την προώθηση των συμφερόντων της «πράσινης» ενέργειας (μιλούμε για μπίζνες εκατοντάδων δις) μόνο που δεν είναι τόσο πράσινη.
  Προσωπικά δεν μπορώ να έχω άποψη για το κλίμα, μπορώ όμως για το περιβάλλον που μας ευνοεί, γι΄αυτό και εστιάζω κυρίως σ΄αυτό. Η καταστροφή του είναι ολοφάνερη και μας επηρεάζει – αρρωσταίνει άμεσα ενώ η επαναφορά του στην αρχική του κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατη. Δυστυχώς δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις διάφορες «οικολογικές» οργανώσεις, είχα γραφτεί πολύ παλιά στην green peace κι έφυγα τρέχοντας (ακόμα τρέχω 🙂 ) λές και ξαναπήγα στην ΚΝΕ, η συμφωνείς μαζί μας η είσαι με τους άλλους. Από τότε ακολουθώ μοναχική πορεία μια και κανείς γνωστός ή γείτονας δεν θέλει να ασχοληθεί με συλλογικές ενέργειες ατομικού χαρακτήρος, π,χ δεν φοράω τίποτα χρυσό πάνω μου γιατί η εξόρυξή του καταστρέφει το επίγειο και δηλητηριάζει το υπόγειο περιβάλλον, ακολουθώ και διάφορες άλλες πρακτικές που τις έχω διδάξει και στα παιδιά μου. Είμαι του «δόγματος» δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο άμεσα, μπορώ όμως να αλλάξω τις καταστροφικές συνήθειές μου.

  » Πρόσεξε: η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ, όχι το διοξείδιο γενικά, αλλά μόνο αυτή μας ενδιαφέρει, μιας και το υπόλοιπο διοξείδιο ελέγχεται από σχετικά σταθερές βιοχημικές διαδικασίες.»
  Δεν ξέρω Avonida, κάποιοι λένε πως το μεθάνιο είναι πιο επικίνδυνο για την υπερθέρμανση, όπως λέω και επάνω, με το κλίμα μόνο να περιμένω μπορώ, με το περιβάλλον όχι.
  Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνούμε, σε κάποιες διαχωριστικές λεπτομέρειες μόνο αλλά σημαντικές για μένα.

 266. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  267 – Εμείς θα είμαστε με τις αλανιάρες (πώ πώ ΚΟΛΑΣΗ 🙂 ) κι εσύ με τα άφυλα σεραφείμ και χερουβείμ και τους ξενέρωτους ανοργασμικούς αγγέλους στον ξεκάρφωτο Παράδεισο (φήμες λένε του Αμαρουσίου 🙂 ). Kοίτα να δείς λίγο «φώς» όσο ζείς γιατί μετά δεν…..θα κάνεις μπράτσα εκεί (ξέρεις εσύ, 🙂 ).

 267. Babis said

  #263
  Αν δεν είχαν εφαρμοστεί περιορισμοί στο κυνήγι των ελεφάντων, οι ελέφαντες θα είχαν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Το ίδιο θα είχε γίνει με τις φάλαινες και πολλά άλλα ζώα και φυτά. Αυτά είναι παρεμβάσεις σε πλανητική κλίμακα, δεν χρειάζεται να μετακινήσουμε τις τεκτονικές πλάκες για να αποτελεί παρέμβαση σε όλο τον πλανήτη.

 268. Babis said

  Οι επιστήμονες που λένε ότι το μεθάνιο είναι πιο επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, δεν είναι επιστήμονες.

  Δεν είναι επιστήμονες γιατί η επιστήμη μεταξύ άλλων απαιτεί να χρησιμοποιείς την λογική και αυτό που λένε στερείται λογικής. Μεθάνιο δεν εκλύουν (για να το πω διακριτικά) μόνο οι αγελάδες αλλά όλα τα ζώα και πολλά βακτήρια. Στην γη υπάρχουν ζώα εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και παρήγαγαν μεθάνιο, θα μου πεις με την εντατική κτηνοτροφία υπάρχουν πολύ περισσότερα τώρα από άλλες εποχές, να συμφωνήσω αλλά υπήρχαν για χρονικό διάστημα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο και θα έπρεπε πλέον το μεθάνιο να είναι το κύριο αέριο της ατμόσφαιρας.

  Που πήγε όλο αυτό το μεθάνιο;

  Προφανώς θα υπάρχει κάποιος μηχανισμός της φύσης που μετατρέπει το μεθάνιο σε κάτι άλλο ακίνδυνο. Αυτός ο μηχανισμός δεν είναι κάτι άγνωστο για την επιστήμη, εδώ που τα λέμε δεν είναι άγνωστος σε οποιονδήποτε έχει τελειώσει το λύκειο. Το μεθάνιο ήταν το κλασικό παράδειγμα στην οργανική χημεία του λυκείου για την καύση των υδρογονανθράκων. Το μεθάνιο σε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο δεν μένει για πολύ, ψάχνει την πρώτη ευκαιρία για να ενωθεί με το οξυγόνο και να παράγει διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Πόσο διοξείδιο όμως; Ενα μικρό ποσοστό του διοξειδίου που είχαν απορροφήσει για να αναπτυχθούν τα φυτά με τα οποία τράφηκαν τα ζώα. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο λέω ότι δεν είναι επιστήμονες, γιατί οι επιστήμονες πρέπει να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις τις επιστήμης τους.

  Η υπερκατανάλωση κρέατος έχει πράγματι οικολογικές συνέπειες αλλά καμία από αυτές δεν είναι το μεθάνιο που εκλύουν.

 269. Κουτρούφι said

  #271.
  Methane monooxygenase: https://en.wikipedia.org/wiki/Methane_monooxygenase

 270. […] Maria, 31 October, 2017 16:53 […]

 271. 239. Πέπε, σε μνημόνευσα: http://hellenisteukontos.opoudjis.net/in-defence-of-derivational-morphology/ . Και θα μνημονεύσω και τη διατριβή σου σύντομα, γιατί η αναβίωση της ασκομαδούρας την τελευταία δεκαετία μού έχει κάνει εντύπωση.

  «σπεκισμός» θα ήταν· spĕcĭēs. Η αγγλική προφορά της λατινικής μακραίνει και βραχύνει φωνήεντα αυθαίρετα, με βάση σχεδόν αποκλειστικά τη συλλαβική δομή: https://en.wikipedia.org/wiki/Traditional_English_pronunciation_of_Latin . Μακραίνει δλδ το spe- μόνο και μόνο διότι είναι ανοιχτή συλλαβή. (Το ότι μασάει το -i- του -iēs και αυτό αποτελεί καινοτομία της αγγλολατινικής.)

 272. spiral architect 🇰🇵 said

 273. Να τ’ αφήσω εδώ; Έστω εδώ.

 274. πες pepsi πιες pepsi said

  Ο σπισιστής Πεισίστρατος ψήνει ψάρια για την ψιψίνα, γιατί σπισιστή Πεισίστρατε ψήνεις ψάρια για την ψιψίνα;

 275. αντισπισιστές – Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ
  http://www.skai.gr/news/greece/article/366932/ioannina-epithesi-ton-adispisiston-mauroprasina-pagouria-se-kreopoleia-/

 276. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Οι αντισπισιστές ενόψει Καθαράς Δευτέρας θα την… πέσουν και σε όσους πωλούν ταραμά!

 277. Κουνελόγατος said

  Αλήθεια είναι ή τρολιά;

  http://tvxs.gr/news/blogarontas/mikis-antispisistis

 278. spiral architect 🇰🇵 said

  Αλήθεια είναι.
  Πλησιάζει και πάλι το Πάσχα. Πλησιάζουν οι μέρες της αθρόας σφαγής αθώων ζώων χάριν ενός βάρβαρου «εθίμου» που θα έπρεπε να έχει προ πολλού εκλείψει. ….

 279. Κουνελόγατος said

  μορενιοκυριοσονβουλετεαπολεσε…

 280. spiral architect 🇰🇵 said

  Ετσι. Να έχεις ενοχές όταν θα φτιάχνεις το κοκορέτσι. 😀

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: