Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Νοεμβρίου λοιπόν

Posted by sarant στο 1 Νοεμβρίου, 2017


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα:

Τε  1
Των Αγίων Αναργύρων – Ημέρα  πατάξεως της δωροδοκίας – Διεθνής μέρα βεγκανισμού
Πε  2
Θαλού, Αναξιμένη και Αναξιμάνδρου των Μιλησίων φιλοσόφων, Οδυσσέα Ελύτη και Νικοκύρη γενέθλια
Πα   3
† Ανδρέου Κάλβου του ασυμβιβάστου
Σα   4
† Κοίμησις Αυγούστου Ροντέν
Κυ  5
† Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού
Δε   6
Παγκόσμια ημέρα αποτροπής της καταστροφής του περιβάλλοντος λόγω πολέμου
Τρ  7
Της δευτέρας προς τον ουρανόν εφόδου
Τε   8
Των εν ερημίαις και όρεσιν αγωνισθέντων
Πε   9
 † Έκτορος Κακναβάτου
Πα 10
† Αρθούρου Ρεμπώ
Σα 11
Σαπφούς και Αλκαίου των Λεσβίων ποιητών -και Ιωάννη Ρίτσου τελευτή
Κυ 12
† Τελευτή Τέλλου Άγρα
Δε 13
Γενέσιον Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον
Τρ 14
Επικούρου του Ελευθερωτού των ανθρώπων εκ του φόβου
Τε 15
Της «Ελληνικής Νομαρχίας»
Πε 16
Διεθνής  ημέρα κατά της μισαλλοδοξίας – Βολταίρου  του φιλοσόφου
Πα 17
Των εν Πολυτεχνείω αναιρεθέντων
Σα 18
Πυθέου του Μασσαλιώτου και θαλασσοπόρου
Κυ 19
Διγενή του Ακρίτα
Δε 20
Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των παιδίων
Τρ 21
Πρώτη ανύψωσις επηνδρωμένου αεροστάτου
Τε 22
Μαρτύριον Ιωάννας της Λωρραίνης και τελευτή Αργύρη Κουνάδη του συνθέτη
Πε 23
Φρίξου και Έλλης
Πα 24
† Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις Αίτναν κατάβασις
Σα 25
Μαρτύριον Υπατίας, του αχράντου άστρου της σοφής παιδεύσεως
Κυ 26
Της Εθνικής Αντιστάσεως
Δε 27
†Τεύκρου Ανθία και των συριγμών του αλήτου
Τρ 28
Είσπλους Μαγελάνου εις τον Ειρηνικόν ωκεανόν
Τε 29
Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης προς τον  παλαιστινιακόν λαόν
Πε 30
Ανδρέου Λασκαράτου

Ο Νοέμβριος ή Νοέμβρης είναι ο ενδέκατος μήνας του ημερολογίου μας, παρόλο που το όνομά του παραπέμπει ολοφάνερα στον αριθμό εννιά, novem. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο November ήταν ο ένατος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Νοέμβρης είναι πια ο ενδέκατος μήνας.

Αν και πολλοί τον Οκτώβριο τον λένε ΟκτώΜβριο, κατ’ αναλογία προς τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, προσωπικά πιο εύκολα λέω Νοέβρης και  Δεκέβρης, στον προφορικό πάντοτε λόγο· το βρίσκω πιο ευκολοπρόφερτο. Ο Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής είχε το θάρρος και να το γράψει, στον τίτλο της ποιητικής του συλλογής “Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη“, και βέβαια όταν λέμε Νοέμβρη (ή Νοέβρη) έτσι γενικά το μυαλό πηγαίνει στην εξέγερση της 17 Νοέμβρη, στο Πολυτεχνείο. Οι κουμπάροι από την Κύπρο λένε “Νιόβρης” και το διδάσκουν και στα σχολεία, όπως μου είπαν.

Εκτός απ΄την ελληνική, σημαδιακή 17 Νοεμβρίου υπάρχει και στην Αλβανία ή τουλάχιστον υπήρχε επί Εμβέρ Χότζα, η απελευθέρωση των Τιράνων το 1944 όταν έφυγαν οι Γερμανοί. Είχαν μια ποδοσφαιρική ομάδα 17 Νεντόρι, όπου Νεντόρι είναι ο Νοέμβρης. Τώρα τη λένε ΚΦ Τίρανα. Στα τσέχικα και σε πολλές ακόμα σλαβικές γλώσσες, ο Νοέμβρης είναι Listopad ή κάτι παρεμφερές (ο μήνας που πέφτουν τα φύλλα). Λαϊκές ονομασίες έχει πολλές ο Νοέμβρης, αλλά καμιά δεν ξεχωρίζει από τις άλλες (όπως ξεχωρίζει, π.χ., ο Αλωνάρης για τον Ιούλη). Λέγεται Σποριάς, πάντως ή Μεσοσπορίτης ή Σπαρτής και επίσης Αγιαντριός, επειδή στις 30 Νοεμβρίου είναι η γιορτή του Αγιαντρέα. Από του Αγιαντριός αντρειεύει το κρύο, λέει μια παροιμία. Λέγεται και Κρασομηνάς, επειδή στις 11 του μήνα γιορτάζει ο Μηνάς.

Ο Νοέμβρης είναι από τους μήνες που έχουν δικό τους ουσιαστικό που μνημειώνει κάποιο σημαντικό γεγονός -τα Νοεμβριανά. Δεν πρόκειται για τη εξέγερση του Πολυτεχνείου και την καταστολή της το 1973, αλλά για τις πολύνεκρες συγκρούσεις του Νοεμβρίου 1916, όταν, επί εθνικού διχασμού, στρατεύματα της Αντάντ έκαναν απόβαση στην Αθήνα, ήρθαν σε σύγκρουση με τους επίστρατους και υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Ακολούθησε πολυήμερο πογκρόμ των επιστράτων εναντίον βενιζελικών,  κρητικών και προσφύγων, με αρκετούς νεκρούς. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου 1916 με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή 1 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο που ίσχυε ήδη στις δυτικές χώρες -οπότε, στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρονται με αυτή την ημερομηνία, αλλά βέβαια εμείς δεν μπορούμε να τα πούμε Δεκεμβριανά γιατί έχουμε ήδη άλλα, πολύ πιο πολύνεκρα. Πάντως, στη γαλλική βιβλιογραφία τα Νοεμβριανά του 1916 αναφέρονται καμιά φορά ως Vêpres grecques, ελληνικός εσπερινός, υπαινιγμός για τον «σικελικό εσπερινό» του 1282.

Κατά σύμπτωση, Νοέμβρη μήνα συνέβησαν και τα δύο αιματηρά επεισόδια για τη γλώσσα στις αρχές του 20ού αιώνα: τα Ευαγγελιακά το 1901 και τα Ορεστειακά το 1903. Έχουμε ευκαιριακές αναφορές στο ιστολόγιο, αλλά, κακά τα ψέματα, χρωστάμε άρθρα.

Τραγούδια για τον Νοέμβρη υπάρχουν αρκετά, καθώς και για τη σημαδιακή 17η του μηνός. Ας πρωτοτυπήσουμε φέτος βάζοντας το τραγούδι του μήνα Νοέμβρη από το μηνολόγιο του Ορφέα Περίδη:

91 Σχόλια to “Μηνολόγιον Νοεμβρίου λοιπόν”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Καλό μήνα

  >Πα 10 † Αρθούρου Ρεμπώ

  [ξανά μανά]

 2. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Προχθές ο Τρόμπας άνοιξε κάποια αρχεία για το θάνατο του JFK, απ’ όπου βγήκαν κάτι φασούλια.

  Θα’ χουμε να λέμε πάλι … 🙄

 3. Γς said

  >Σα 18
  Πυθέου του Μασσαλιώτου και θαλασσοπόρου

  Ευκαιρίας δοθείσης, που λένε

 4. Cyrus Monk said

  Καλημέρα.
  Νικοκύρη, ἐπειδὴ δὲν φημίζομαι γιὰ τὴν καλή μου μνήμη – χρόνια πολλὰ δέχεσαι άπὸ σήμερα.

 5. Cyrus Monk said

  Φυσικὰ ἐρωτηματικὸ στὸ τέλος τοῦ #4

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλό μήνα και εις πολλά έτη, Νικοκύρη.
  Ίσως θα έπρεπε να αναγορευτεί η ημέρα ως «ημέρα ανασκευής γλωσσικών μύθων» (παγκόσμια, γιατί όχι). Οι ευχές από την αρχή του μήνα, με τις ημερομηνίες δεν τα πάω καλά (κοιτάω την ταυτότητά μου για να σιγουρευτώ πότε έχω γενέθλια… 🙂 )

 7. Γς said

  >Πα 24
  † Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου

  που γεννήθηκε σ αυτό που λέμε σήμερα:

  [audio src="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/It-Agrigento.ogg" /]

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-5-6 Τα γενέθλιά μου είναι αύριο. Μαζί με του προέδρου (ένας είναι ο πρόεδρος) και του Ελύτη.

 9. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ωχ την κάτσαμε, σήμερα γιορτάζουν οι αντισπισιστές.☺

  Μαγελάνο τον έλεγαν τότε τον μεγάλο θαλασσοπόρο η τον έγραψε έτσι ο πατέρας σου;

  Κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, κυκλοφορεί και το γαλλικό Μποζολέ, ένα καλό (πλέον) φρέσκο κόκκινο κρασί, το κοινώς γιοματάρι στη χώρα μας. Να πιούμε ένα μποζολέ για την παράδοση και να τιμήσουμε μετά τα δικά μας που αρκετά είναι εφάμιλα και κάποια καλύτερα από το γαλλικό.

  13 Νοεμβρίου 1982, σύναψη ερωτικής σχέσεως μεταξύ του αρπαγμένου νεαρού Λάμπρου και της άδολης κορασίδος Παπέν που έμελε να εξελιχθεί στην πιο όμορφη και σεξουαλική ιστορία της ζωής τους, μιλάμε για ΤΡΕΕΛΑΑΑΑΑ☺ που συνεχίζεται αμείωτη με αυξητικές τάσεις.☺

  29 Νοεμβρίου 1982, υποχρεωτική στράτευση του αντιμιλιταριστή Λάμπρου εις τον ένδοξον ελληνικόν στρατόν.☺

  Εις υγείαν και καλό μήνα σε όλους.☺

 10. Γς said

  7:

  Κι ένα δίφραγκο [δίραχμο – Didrachm] του παλιού Τζιργκέτι [όπως λένε στα σικελιάνικα τον Ακράγαντα, που είναι στα νότια παράλια της Σικελίας.

  Οι Ρόδιοι την ίδρυσαν και την εποχή της Μάγκνα [Μάνια] Γκρέτσια λένε ότι είχε 200 με 800 χιλ κατοίκους.

 11. Γς said

  9:

  >σύναψη ερωτικής σχέσεως μεταξύ του αρπαγμένου νεαρού Λάμπρου και της άδολης κορασίδος Παπέν

 12. Πάνος με πεζά said

  Καλό μήνα !
  Λογικά θα έχουμε αναφέρει ξανά την πολύ ωραία ταινία «Το μυστικό του Νοέμβρη» ή «Ο Μυστικός Νοέμβρης», με το Γιώργο Διαλεγμένο.

 13. ΓιώργοςΜ said

  >Μαγελάνο τον έλεγαν τότε τον μεγάλο θαλασσοπόρο η τον έγραψε έτσι ο πατέρας σου;
  Μια φορά που ανέφερα το όνομά του σε μια κουβέντα με Ισπανούς κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και δεν το αναγνώρισαν. Όταν έκανα την περιγραφή, έπεσαν στα γόνατα από τα γέλια. «Τον Μαγκαλιάες λέει, ρε παιδια! Άκου Μαγγελάνος!»

  (Fernão de Magalhães)

  Δεν τον λέμε όμως μόνο εμείς έτσι.

 14. Πάνος με πεζά said

  Και με την ευκαιρία της γιορτής, μια λέξη δύσκολης σχετικά ορθογραφίας (με την έννοια ότι μοιάζει σαν ανορθόγραφη), ο αργυρώνητος.

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  Ας ευθυμήσωμεν, χειμώνας μπαίνει.

 16. LandS said

  2 Μπααα! Πεπονόφλουδα που βάλανε οι Σοβιετικοί για να κρύψουν το γεγονός ότι ο Χίτλερ φυγαδεύτηκε στη Μόσχα και δούλευε κρυφά με τον Στάλιν, σε εκτέλεση κρυφού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Μολότοφ-Ρίμπεντροπ του 1939. Κάποιοι μάλιστα λένε (πιθανόν με κάποια δόση υπερβολής) ότι του είχαν δώσει ένα τηλεκοντρόλ με το οποίο κατεύθυνε τον Μπέρια. Ίσως ο Ζιρινόφσκι να είναι νόθο παιδί του

 17. ΓιώργοςΜ said

  16 Ξέχασες να γράψεις πως ζει ακόμη (έχοντας λάβει γονιδιακή θεραπεία από τον Μέγκελε) και είναι ο [γνωστό πρόσωπο της εκλογής σας].

 18. Alexis said

  …ο Βάταλος;;; 😆

 19. spiral architect 🇰🇵 said

  @17: Μιας και είπες τον Μένγκελε μια ταινία που πρόβαλλε πριν λίγες μέρες η ΕΡΤ.

 20. Γς said

  Και μια καλή είδηση:

  Η Κρόνη είναι καλά!

  Απλώς έχει πρόβλημα με το PC της

 21. Μαγελ(λ)άνο τον λέμε και τώρα. Ο τύπος ‘Μαγγελάνος’, που ακούγεται πότε-πότε, είναι λάθος — ένα g έχει το όνομά του σε όλες τις μορφές που παραδίδεται. Η γνήσια πορτογαλική προφορά δεν είναι δυνατόν ν´ αποδοθεί στα ελληνικά, αλλά ήδη οι Ισπανοί Fernando de Magallanes (προφ. Μαγαλιάνες) τον έλεγαν.

 22. http://www.biblionet.gr/book/34142/Zweig,_Stefan,_1881-1942/%CE%9C%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82

 23. gpoint said

  και φυσικά, τραγουδάρα…

 24. ΓιώργοςΜ said

  21 Στα Αγγλικά είναι Mangelan και προφέρεται αντιστοίχως (πχ στη σκηνή του Truman show που το άκουσα τελευταία φορά), Μαγγελάνο τον διδάχτηκα στο σχολείο. Ενδιαφέρον θα ήταν να ξέραμε τη διαδρομή της μετατροπής του ονόματος μέχρι τα δικά μας.

 25. ΣΠ said

  Στα τσέχικα και σε πολλές ακόμα σλαβικές γλώσσες, ο Νοέμβρης είναι Listopad ή κάτι παρεμφερές (ο μήνας που πέφτουν τα φύλλα).

  Στα κροάτικα listopad είναι ο Οκτώβριος (ίσως εκεί να πέφτουν τα φύλλα νωρίτερα). Ο Νοέμβριος είναι studeni (από το studen=κρύο). Πάντως στα σέρβικα είναι Novembar.

 26. Πα 17 Των εν Πολυτεχνείω αναιρεθέντων

  # Των εις τα πέριξ του Πολυτεχνείου και απανταχού των Αθηνών αναιρθέντων (κατά τους σοφούς του διαδικτκύου και του …διαΤιΒίου)

 27. Μαρία said

  21
  Ε όχι και πότε πότε. Όλα τα βιβλία ιστορίας Μαγγελάνο μας τον μαθαίνουν. Στα ελληνικά αυτός ο τύπος έχει επικρατήσει.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα!
  Μαγγελάνος νυν και αεί στα σχολεία. 😊 Αλλά τον Βεσπούτσι τον λέμε Βεσπούκι, για να αποφεύγουμε τα πονηρά γελάκια.

 29. ΣΠ said

 30. καλός ο Μαγγελλάνος

  αλλά όχι και Γκαρμίν

 31. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!
  Ωραία η Αθήνα και με συννεφιά.

 32. ΣΠ said

 33. ΓιώργοςΜ said

  31 (κρασο)κατανυκτική ατμόσφαιρα 🙂 Βγαίνουν και τα γιοματάρια…

 34. ΣΠ said

  25 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  17 Νοεμβρίου 1985: Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας δολοφόνησε τον 15χρονο Μιχάλη Καλτεζά στη Στουρνάρη.

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  16 Νοεμβρίου 1980: Αρχάγγελοι ματατζήδες δολοφόνησαν τον Ιάκωβο Κουμή και τη Σταματίνα Κανελλοπούλου (18 χτυπήματα με γκλομπ στο κεφάλι), κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 37. Ριβαλντίνιο said

  @ 35 Γιάννης Κουβάτσος

  Όταν αθωώθηκε ο Μελίστας, επέστρεψε στο αστυνομικό σώμα ;

  ——————————————————————————————–

  Άσχετο. Έχει περάσει σε κανέναν η σκέψη – υποψία μήπως οι 2 Αλβανοί που σκότωσαν τον δικηγόρο της ΝΔ, είναι οι ίδιοι που σκότωσαν τους 2 ΧΑτες ; Ή μόνο σε εμένα έχει κολλήσει ;

 38. 37α Επέστρεψε προσωρινά αλλά μετά είχε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο έχασε το ένα μάτι και πήρε σύνταξη αναπηρική.

  37β Δύσκολο το βλέπω. Για την δολοφονία των δύο ΧΑτων στο Ηράκλειο, δολοφονήθηκε ένας έλληνας την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο, κάπου στο Μπουρνάζι.

 39. Ριβαλντίνιο said

  @ 38 α) Σκύλος

  Ευχαριστώ !

  @ 38 β) Σκύλος

  δολοφονήθηκε ένας έλληνας την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο, κάπου στο Μπουρνάζι.

  Ξέρουμε ποιος τον σκότωσε και γιατί ;

 40. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι από εδώ.

  20: Γς, δεν προσέχεις 🙂

  9 δ: Ά ρε Λαμπρο, …δῆλα γὰρ δὴ ὅτι, εἰ μὴ αὐταὶ ἐβούλοντο, οὐκ ἂν ἡρπάζοντο… [Ηρ. Ι 1.4.2]
  Συνέχεια «ευκαιρίες» μας δίνεις (για πειράγματα). Ούτε σούπερ μάρκετ να ήσουν! Νά ΄στε καλά κι ευτυχισμένοι 🙂
  ε) Η δόξα των ΕΔ (μακρηγορεῖν ἐν εἰδόσιν οὐ βουλόμενος ἐάσω…)

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  37, 38: Νοσηλεύτηκε στο ψυχιατρείο Πατρών, πήγε μετανάστης στην Αυστραλία και ξαναγύρισε.

 42. Ριβαλντίνιο said

  @ 41 Γιάννης Κουβάτσος

  Ευχαριστώ !

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  37, 38β. Στον Κορυδαλλό. Παρεμπιπτόντως, σαν σήμερα τους σκότωσαν.

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το λίκνο ξέχασα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.tovima.gr/society/article/%3Faid%3D598319&ved=0ahUKEwiii-SV0p3XAhXOJVAKHcDWCiwQFghvMA0&usg=AOvVaw0HSwVgotdjJsoH1ZDxp6Ao

 45. Σχολιαστής said

  Αντί για τον Μαγγελάνο ή Μαγελάνο θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την 28η Νοεμβριου με μια από τις εξής προτάσεις:

  Γενέθλιο του Φρήντριχ Έγκελς (1820) του γνωστού φιλοσόφου και συνεργάτη του Καρλ Μαρξ.

  Εναλλακτικά: † Μικέλη Άβλιχου (1917), κεφαλλήνιου σατιρικού ποιητή.

  Τρίτη εναλλακτική πρόταση: Επέτειος της πρώτης συνάντησης των Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν στην Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου (1942).

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι αυτό, Ρίβα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.tovima.gr/society/article/%3Faid%3D605863&ved=0ahUKEwiii-SV0p3XAhXOJVAKHcDWCiwQFgh1MA4&usg=AOvVaw1DVUcv1AnsStSY0WMIJxxE

 47. Ριβαλντίνιο said

  @ 44, 46 Γιάννης Κουβάτσος

  Ωραία !
  ( Μου είχε καρφωθεί στο μυαλό ότι τους ΧΑτες τους σκότωσαν Αλβανοί, μάλλον λανθασμένα όπως φαίνεται ).

 48. spatholouro said

  Πιάσε μεζεδόπορτα για το Σάββατο:

  «κάνει λόγο για διαρραγή του οικογενειακού της ιστού»
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=912214

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, απ’ το έχει διαρραγεί στη διαρραγή ένα Βήμα δρόμος. 😊

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ή μήπως τους αδικούμε;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lexigram.gr/lex/arch/%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25E1%25BD%25B5&ved=0ahUKEwiLqOeV2p3XAhWsHpoKHYgWAu8QFggmMAE&usg=AOvVaw3Da16FjbpCc1a499AucnIt

 51. Το ανάψαμαν και το οτζάκι!

 52. sarant said

  45 Αυτο με τον Μικέλη Άβλιχο δεν είναι κακή ιδέα

 53. spatholouro said

  #50
  Αν το πήραν κατευθείαν από τον Ιπποκράτη, απολογούμαι!

 54. Alexis said

  #36: 17 Νοεμβρίου πρέπει να ήταν η δολοφονία Κουμή-Κανελλοπούλου. Η πορεία γίνεται πάντα στις 17.

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι άλλες εναλλακτικές για 28 Νοεμβρίου: Γέννηση Εμμανουήλ Κριαρά (1906). Ηρωικός θάνατος Λορέντζου Μαβίλη (1912).

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ήταν Κυριακή, Αλέξη. Ίσως γι’ αυτό.
  Κι εγώ, Spatholouro, τη διάρρηξη ξέρω, αλλά τη διαρραγή τη χρησιμοποίησε και ο Αλέξης Ασλάνογλου στη μετάφραση του λίκνου. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε: για σέντρα πήγαινε ο συντάκτης του Βήματος ή για γκολ;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.palinodiae.com/arthur_rimbaud-democracy/&ved=0ahUKEwjLt6bl3Z3XAhUlD5oKHVpiBbo4ChAWCCMwAA&usg=AOvVaw2G2MGhTS1AsDKGjPvCIFqn

 57. Faltsos said

  «Λέγεται και Κρασομηνάς, επειδή στις 11 του μήνα γιορτάζει ο Μηνάς»
  Κάποιοι λένε ότι γιαυτό το λόγο λέγεται Αγιομηνάς.
  Κρασομηνάς λέγεται επειδή ανοίγονται τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί σε πολλά μέρη στις 3 Νοεμβρίου, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, όχι του γνωστού που σκότωσε το δράκο, αλλά του Νεαπολίτη. Εδώ τον λέει και Μεθυστή αυτόν τον άγιο: http://firiki.pblogs.gr/2009/11/toy-ah-giwrgh-toy-ftwhoy-toy-methysth-toy-sporiarh.html
  Όλα τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη, όπως και τα λαογραφικά για το Νοέμβρη που προσθέτει ο λικνος.
  Η σχέση με το κρασί φαίνεται και από παροιμίες όπως:
  «Ο Νοέμβρης κι αν βροντά, το κρασάκι ναν ’ καλά!»

 58. sarant said

  56 και πριν: Με έναν καλό δικηγόρο απαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών 🙂

 59. Faltsos said

  57 συνέχεια
  κι άλλο λίκνο με παρόμοιο περιεχόμενο (αν και συνήθως πρόκειται για αναδημοσιεύσεις που δεν προσθέτουν εγκυρότητα).
  https://www.sansimera.gr/articles/500/187

  και λίγος Τσαρούχης σχετικά

 60. Πέπε said

  @57:
  Ναι, Άη Γιώργης ο Μεθυστής και στην Κάρπαθο (που τότε γιορτάζουν όλοι οι Γιώργηδες και απορούν αν τους ευχηθείς του Άη Γιωργιού του άλλου), και από Κρήτη τουλάχιστον στη Γέργερη.

 61. Alexis said

  #56: Ναι, έχεις δίκιο, Κυριακή 16 Νοεμβρίου 1980 ήταν. Έγινε Κυριακή η πορεία για το Πολυτεχνείο, την παραμονή της επετείου.
  Το θυμάμαι, αν και ήμουν πολύ μικρός… 😆

  Θυμάμαι και τα δευτεριάτικα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας.
  «Ράλλη έβαψες τα χέρια σου με αίμα!» έγραφε με πηχυαίους τίτλους η Κουρ(αδ)οφυλλάδα.
  Τώρα θα μου πεις, απ’ όλες τις εφημερίδες την Κουρ(αδ)οφυλλάδα θυμάσαι; Ε, τι να κάνουμε, αυτά μένουν, καλώς ή κακώς…
  Εδώ μία καλή ανασκόπηση των γεγονότων.

 62. Γς said

  40 α:

  Φτου!

  Εγώ φταίω, που δεν διαβάζω προσεκτικά τις αναρτήσεις σου.

  ——

  Με κοίταξε απαξιωτικά. Γούρλωσε τα μάτια του και με στόμφο μου είπε νευριασμένος:

  -Να διαβάζετε τις ανακοινώσεις μου!

 63. raf said

  Καλησπέρα! Ο δίσκος του Περίδη «Ονειροπόλων μόχθοι», του ’11, από τον οποίον και το τραγούδι του άρθρου, είναι γεμάτος στίχους με σπάνιες λέξεις και εικόνες που σχετίζονται με κατά τόπους έθιμα και παραδόσεις -συν το ότι είναι πολύ ωραίο άκουσμα.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  62: Γέγραπται γάρ: πρόχειρος δὲ γίνεται καὶ ἐπίχαρτος ἀσεβῶν ἀπώλεια…..

 65. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πολύ επετειακός ο Νοέμβρης. Όλα άξια σχολιασμού. Δεν γίνεται όμως, περιορίζομαι σε δύο:

  Πε 2 προκαταβολικά ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ! Νικοκύρη.

  Δε 27 Οι συριγμοί του αλήτου, πολύ αγαπημένος μου ο Τεύκρος.

 66. Γς said

  64:

  >πρόχειρος δὲ γίνεται καὶ ἐπίχαρτος ἀσεβῶν ἀπώλεια…..

  [Παλαιά Διαθήκη. Παροιμίες Σολομώντα]

  ἀποθανὼν δίκαιος ἔλιπε μετάμελον, πρόχειρος δὲ γίνεται καὶ ἐπίχαρτος ἀσεβῶν ἀπώλεια.

  Ο δίκαιος όταν πεθάνει, αφήνει πίσω του λύπη δια τον θάνατό του. Ο όλεθρος όμως των ασεβών γίνεται αμέσως και μετά χαράς δεκτός.

  Ασεβής ε; Ντοcteur μου

 67. Γς said

  >Κυ 12
  † Τελευτή Τέλλου Άγρα

  Του ποιητή.
  Ηταν κι ο Τέλλος Αγρας, ο Μακεδονομάχος

  Κι ο … Γουλιέλμος Τέλλος με το τόξο και το μήλο

  και του Ροσίνι 😉

 68. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο

 69. Πολύχρονος Νικοκύρη. Χρόνια καλά και πολλά. Πάντα χαρούμενος και με τόσες δυνάμεις όπως τώρα!

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά και καλά, Νικοκύρη!

 71. Γς said

  68, 69, 70 + Γς

 72. Αιμ said

  Οι τέσσερις πρώτες ευχές από Γιάννηδες !

  Και από μένα χρόνια πολλά και καλά

 73. Γς said

  72:

  >Οι τέσσερις πρώτες ευχές από Γιάννηδες !

  οι άλλοι σαράντα ένας είναι καθ οδόν
  [μαζί με τον κόκορα]

  Χρόνια Πολλά

 74. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχες! Να είστε όλοι καλά!

 75. spiral architect 🇰🇵 said

  Ψωνίσαμε από σβέρκο πρωτομηνιάτικα:
  Τε 1 Των Αγίων Αναργύρων – Ημέρα πατάξεως της δωροδοκίας – Διεθνής μέρα βεγκανισμού

 76. spiral architect 🇰🇵 said

  … και χρόνια πολλά στον ιστολόγο. 🎉

 77. ΓιώργοςΜ said

  Πολύχρονος, Νικοκύρη!

 78. Alexis said

  Χρόνια πολλά και από μένα Νίκο, να είσαι πολύχρονος!

 79. Γς said

  Διεθνής μέρα βεγκανισμού

  Σαρκοβόροι, φυτοφάγοι, και ανθρωποφάγοι

  Α καπού κουλουκουπού κουλουκουπού κουλουκουπά…

 80. Γς said

 81. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα, πολυχρόνιος και τρισόλβιος Νικοκύρη (ζγκαθαρεύουσα).

 82. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

 83. ConspiRaki Theologist said

  Χρόνια Καλά κι ας είναι και πολλά.
  Ο Θεός του διαδικτύου να κόβει λέξεις απ’ το Λερναίο και να σας δίνει χρόνια.

  Υ.Γ> αφιερωμένο στη χθεσινή ημέρα σπαστικού (σικ) αντισπισισισμού
  http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=sponsor

 84. Αγγελική said

  XILIOXRONOS, XILIAGAPHTOS KAI DHMIOURGIKOS PANTA!

 85. sarant said

  83-84 Ευχαριστώ πολύ!

 86. nikiplos said

  Νικοκύρη να ευχηθώ κι εγώ εδώ με τη σειρά μου, χρόνια πολλά, να είσαι γερός, δυνατός και να αντέχεις.
  χαρές κι ευτυχία στην προσωπική σου ζωή!

 87. ΚΑΒ said

  Πολύχρονος, υγεία και κάθε καλό σε όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Πάντα δημιουργικός.

 88. spiridione said

  Χρόνια πολλά Νίκο.

 89. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

 90. sarant said

  90 Αν δεν είναι στημένο, είναι πολυ καλό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: