Γλυκά πορτοκάλια, πικρά νεράντζια ξανά
Posted by sarant στο 3 Νοεμβρίου, 2017
Μέρα γιορτής εχτές, πού καιρός και μυαλό για άρθρο. Μοιραία, ξανασερβίρω παλιότερο άρθρο, αρκετά παλιό (εξίμισι χρόνια) ώστε κάποιοι να μην το έχουν διαβάσει. Και επειδή πριν από καμιά εικοσαριά μέρες είχαμε αναδημοσίευση του άρθρου για τα λεμόνια, τώρα αναδημοσιεύω το άρθρο για τα πορτοκάλια -αλλά όχι από την αρχική του δημοσίευση στο ιστολόγιο, παρά από το αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου μου Οπωροφόρες λέξεις, που είναι αρκετά διαφορετικό.
Από τα εσπεριδοειδή, ξεχωρίζει ένα –το πορτοκάλι– που όμως θα το εξετάσουμε όχι μόνο του, παρά μαζί με έναν φτωχό του συγγενή· και τούτο επειδή οι ιστορίες τους και τα γλωσσικά τους έχουν μπλέξει τόσο που να μην είναι εύκολο να διηγηθείς το ένα χωρίς να πεις για το άλλο.
Και τα δυο πάντως είναι φρούτα γηγενή της Ασίας, από την Ινδία το νεράντζι και από την Κίνα το πορτοκάλι. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν τα ήξεραν· απ’ όλα τα εσπεριδοειδή, μόνο το κίτρο έμαθαν, κι αυτό μόνο στην ελληνιστική εποχή.
Ο φτωχός συγγενής, το νεράντζι, ήρθε πρώτος. Στα ινδικά λεγόταν κάτι σαν ναράνγκα, nāraṅga, στα περσικά ναράνγκ (نارنگ, nārang), στα αραβικά ναράντζ (نارنج, nāranj). Γύρω στον ένατο-δέκατο αιώνα έχει φτάσει στην Μέση Ανατολή και στο Βυζάντιο, οι Σταυροφόροι το βρίσκουν στην Παλαιστίνη, ενώ οι Άραβες το μεταφέρουν στη Σικελία. Στα ελληνικά της εποχής, το ναράντζ αυτό περνάει ως «νεράντζι», ίσως με παρετυμολογική επίδραση του νερού. Στα ισπανικά, περνάει ως naranja, στα ιταλικά narancia και στην Τοσκάνη narancio. Από τη συνεκφορά un narancio το αρχικό n- χάνεται (αυτό το φαινόμενο δεν είναι καθόλου σπάνιο) κι έτσι γίνεται arancio και arancia, και το βρίσκει κανείς και mela arancia (το μήλο είπαμε πως συχνά είναι γενική ονομασία για κάθε οπωρικό) και περνάει και δάνειο στα γαλλικά, orenge (σήμερα orange) και pome orenge, απ’ όπου το παίρνουν και οι Άγγλοι, orange. Αυτά, το νεράντζι, που βέβαια ούτε τότε το τρώγαν, μόνο το χρησιμοποιούσαν ως είδος φαρμακευτικό ή για διακόσμηση ή για γλυκά.
Ο άρχοντας, το πορτοκάλι, ήρθε δεύτερος, κάμποσους αιώνες αργότερα, και όχι από την Ανατολή παρά από τη Δύση. Έμποροι Πορτογάλοι, την εποχή της θαλασσοκρατορίας, αφού παρέκαμψαν το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και πιάσαν εμπορικές σχέσεις με την Ινδία και την Κίνα, έφεραν το πορτοκάλι στην Ευρώπη. Αυτό το καινούργιο φρούτο, το τόσο όμοιο εξωτερικά με το νεράντζι, το είπαν οι Ιταλοί arancio de Portogallo, πορτογαλέζικο νεράντζι σαν να λέμε, και μετά σκέτο portogallo, πληθυντικός portogalli, απ’ όπου έγινε το ελληνικό πορτοκάλι, μέσα στην Τουρκοκρατία, το βουλγάρικο πορτοκάλ, το αλβανικό παρόμοιο, το τούρκικο portakal, ακόμα και το αραβικό al-burtuqal. Αναμενόμενο, αλλά ειρωνικό, είναι ότι στην ίδια την Πορτογαλία το πορτοκάλι λέγεται αλλιώς, laranja.
Όπως είδαμε, στις νότιες χώρες, όπου το νεράντζι υπήρχε και καλλιεργιόταν, τα δυο φρούτα ακολούθησαν το καθένα τον δικό του γλωσσικό δρόμο. Ωστόσο, στις μεγάλες γλώσσες της Ευρώπης, ο πλούσιος νεοφερμένος έδιωξε τον ταπεινό προκάτοχό του. Στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά και στα ισπανικά το πορτοκάλι σφετερίστηκε την ονομασία του νεραντζιού, δηλαδή το υποκατέστησε· πράγματι, το νεράντζι σήμερα στα αγγλικά λέγεται bitter orange, πικρό πορτοκάλι, ενώ στα γαλλικά bigarade.
Πότε ακριβώς έφτασε το πορτοκάλι στα μέρη μας, δεν το ξέρουμε. Πάντως φαίνεται πως οι Βυζαντινοί δεν το πρόλαβαν, ήρθε λίγες δεκαετίες μετά την Άλωση. Μόλις όμως ήρθε, ευδοκίμησε· οι Χιώτες και οι Κρητικοί έμποροι άρχισαν να εφοδιάζουν από τα 1570 περίπου την αγορά της Πόλης με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού σε βαρέλια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πορτοκάλια μπήκαν στην Ευρώπη και από τα ανατολικά, από τους Άραβες –αυτό δεν φαίνεται να είναι σωστό, επειδή κανείς Άραβας συγγραφέας δεν περιγράφει πορτοκαλιά πριν από τον 16ο αιώνα (ενώ περιγράφουν αναλυτικά την κιτριά ή τη λεμονιά ή τη νεραντζιά). Άλλωστε, αν είχαν καλλιεργηθεί στα μέρη τα δικά μας πορτοκάλια από τον 15ο αιώνα, θα είχαν ευδοκιμήσει και θα ήταν πασίγνωστα. (Πρέπει να σημειώσω ότι ο Andrew Dalby υποστηρίζει πως οι Βυζαντινοί ήξεραν τα πορτοκάλια, αλλά όλες οι αναφορές που έχουμε αφορούν ρητά τα νεράντζια).
Προς το παρόν, να πούμε δυο κουβέντες ακόμα για τον φτωχό συγγενή, το νεράντζι. Είπαμε πιο πάνω ότι οι Βυζαντινοί το ήξεραν, και μάλιστα στον Πωρικολόγο, την σάτιρα του 13ου-14ου αιώνα, υπάρχει, ανάμεσα στους άλλους αξιωματούχους, ο πρωτοβεστιάριος Νεράντζιος. Το νεράντζι και η νεραντζιά εμφανίζονται στα βυζαντινά αλχημικά έργα αλλά και σε ερωτικά μυθιστορήματα, και σε ένα από αυτά, το έμμετρο Φλώριος και Πλατζιαφλώρα, ο συγγραφέας χαρακτηρίζει την ηρωίδα με μια σειρά εξεζητημένα επίθετα, ως εξής: την δενδροηλιόμορφην, μαυροπλουμιστομάταν, την νεραντζοερωτοάκουστον, κρινοτριανταφυλλάτην, τραχηλομαρμαρόμνοστην, ροδοκοκκινοχείλαν, την συντυχογλυκόλαλον, ερωτοπαιδεμένην, προφανώς για το άρωμα της νεραντζιάς. Στον Ερωτόκριτο βρίσκουμε και τη λ. νερατζάτο, για το χρώμα που σήμερα λέμε πορτοκαλί. Ο ρηγόπουλος του Αναπλιού με νεραντζάτα κι αργυρά ρούχά ’τονε ντυμένος, νέος, εικοσιδυό χρονών, ομορφοκαμωμένος.
Η νεραντζιά καλλιεργήθηκε, με χρήσεις σε μαρμελάδες, γλυκά, αιθέρια έλαια και στη φαρμακευτική. Από το γνωστό δημοτικό «νεραντζούλα φουντωτή» καταλαβαίνουμε ότι τουλάχιστον στη Χίο πρέπει να υπήρχαν πολλές νεραντζιές εδώ και αιώνες. Τα νεράντζια στην Κύπρο ακόμα και σήμερα λέγονται κιτρόμηλα. Από κει και πέρα, ξέρουμε το νεραντζάκι γλυκό της θείας μας ή της μητέρας μας, τις νεραντζιές που είναι διακοσμητικό δέντρο σε πάμπολλους δρόμους και τα νεράντζια που πετούσαν ιδίως προδικτατορικά οι φοιτητές στους αστυνόμους. Νεραντζόκωλοι αποκαλούνται οι Αρτινοί από τους άλλους Ηπειρώτες –και ευρύτερα ίσως. Τέλος, έχουμε και τη η στάση Νεραντζιώτισσα του αθηναϊκού μετρό, από τον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας ή Νεραντζιώτισσας που υπάρχει στην περιοχή· σε πολλές πινακίδες του μετρό, το Ν έχει χαθεί (γράφουν Νερατζιώτισσα δηλαδή), κακώς όμως.
Ας γυρίσουμε τώρα στον πλούσιο συγγενή, που ήρθε δεύτερος αλλά έγινε πρώτος. Το πορτοκάλι λοιπόν, που για πολλά χρόνια ήταν είδος πολυτελείας στην Ευρώπη, πανάκριβο δώρο, άξιο για βασιλόπουλα και αρχοντόπουλα. Οι εστεμμένοι της Δύσης είχαν στεγασμένους κήπους όπου καλλιεργούσαν αρχικά νεράντζια και μετά πορτοκάλια, τους λέγανε orangeries, ορανζερί. Άργησε να έρθει, αλλά όταν ήρθε ευδοκίμησε στα μέρη μας, όπως και σε όλη τη Μεσόγειο.
Είπαμε πιο πάνω ότι το πορτοκάλι σε πολλές γλώσσες της Δυτικής Ευρώπης, πήρε το όνομα του νεραντζιού, εκτοπίζοντάς το, από το 1515 και μετά. Κάπου εδώ μπαίνει στην εικόνα και μια πόλη της νότιας Γαλλίας, η Orange, που παλιότερα τη λέγαμε Οράγγη. Η Orange δεν έχει ετυμολογικά σχέση με τον καρπό, είτε το νεράντζι είτε το πορτοκάλι. Το όνομά της είναι παραφθορά της ρωμαϊκής της ονομασίας, Arausio (Αραυσίων στον Στράβωνα), που ήταν το όνομα μιας κελτικής θεότητας των νερών. Όμως η παρετυμολογική σύνδεση με τα εσπεριδοειδή έγινε πολύ γρήγορα από τους κατοίκους της πόλης, κι έτσι στον θυρεό της βλέπουμε τρεις πορτοκαλόχρωμους στρογγυλούς καρπούς, ίσως νεράντζια, ίσως πορτοκάλια. Κάποια στιγμή, το πριγκιπάτο της Οράγγης το κληρονόμησε ο Γουλιέλμος, που ως τότε ήταν κόμης του γερμανικού Νασάου και έγινε γνωστός ως πρίγκιπας της Οράγγης ή Γουλιέλμος της Οράγγης.
Ο Γουλιέλμος ο Σιωπηλός (1533-1584), όπως επίσης λεγόταν, ήταν ο αρχηγός της εξέγερσης των Ολλανδών κατά των Ισπανών που κατείχαν τις Κάτω Χώρες και ιδρυτής της δυναστείας Οράγγης-Νασάου, που είναι η σημερινή βασιλική δυναστεία της Ολλανδίας. Από την σύμπτωση του τοπωνυμίου Orange με το πορτοκάλι, το πορτοκαλί χρώμα έγινε το χρώμα της δυναστείας της Οράγγης, γι’ αυτό και σήμερα η εθνική Ολλανδίας παίζει με πορτοκαλόχρωμες εμφανίσεις και την αποκαλούμε «οράνιε» (oranje). Και από τους Ολλανδούς που αποίκισαν τη Νότια Αφρική, ονομάστηκε Orange (Οράγγης), προς τιμή της δυναστείας τους, ο μεγάλος ποταμός, και Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης ένα από τα κρατίδια των Μπόερ που σήμερα είναι επαρχία της Νότιας Αφρικής.
Το άλλο ειρωνικό είναι ότι ενώ η Ολλανδία έχει τόσο μεγάλη σχέση με την Οράγγη και με το πορτοκαλί χρώμα, στα ολλανδικά το πορτοκάλι δεν λέγεται orange ή κάποια παραλλαγή του, αλλά sinaasappel, παναπεί κινέζικο μήλο. Σε άλλα ολλανδόφωνα μέρη λέγεται appelsien, απ’ όπου πέρασε και στη βόρεια Γερμανία ως Apfelsine και από εκεί ως δάνειο στα Ρώσικα, όπου τα πορτοκάλια λέγονται απελσίνι.
Μια ξεχωριστή ποικιλία πορτοκαλιών στην Ελλάδα είναι τα πορτοκάλια Μέρλιν, που οφείλουν το όνομά τους στον Σίδνεϊ Μέρλιν (1875-1952), ελληνοάγγλο γεωπόνο, ο οποίος, στο κτήμα του στην Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας ανέπτυξε την ποικιλία ομφαλοφόρων πορτοκαλιών στην οποία έδωσε το όνομά του αλλά και έφερε από την Ιαπωνία και τα κουμκουάτ, που θα τα δούμε στο μεθεπόμενο κεφάλαιο. Ο Σίδνεϊ Μέρλιν ήταν εγγονός του Τσαρλς Ουίλιαμ Λουί Μέρλιν (1821-96), που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1839 ως γραμματέας του αγγλικού προξενείου και που ένας από τους γιους του έμεινε στην Ελλάδα. Η οδός Μέρλιν (το δρομάκι πάνω από τη λεωφόρο Ακαδημίας, μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας και Κανάρη), όπου βρίσκονταν στην Κατοχή το αρχηγείο και τα κρατητήρια της Γκεστάπο, ονομάστηκε έτσι επειδή χαράχτηκε για να χωρίσει κληρονομικά μερίδια οικοπέδου των Μέρλιν στο Κολωνάκι (για περισσότερα, δείτε το άρθρο του Νίκου Λίγγρη).
Το πορτοκάλι και το νεράντζι βρίσκονται σε πολλά δημοτικά τραγούδια, αλλά δεν έχουν μεγάλη παρουσία στη φρασεολογία μας, σε σύγκριση με άλλα φρούτα, ίσως επειδή ήρθαν κάπως αργά. Υπάρχει βέβαια η παροιμία «Είναι κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», δηλαδή κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, είτε πρόκειται για ερωτικό σύντροφο είτε για προμηθευτή ή για ό,τι άλλο. Υπάρχουν και τα παιδικά παιχνίδια, με τη φράση «όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις», που την έκαναν τραγούδι και οι Κατσιμιχαίοι, ενώ ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε, κι ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε στη Μαργαρίτα Μαγιοπούλα: «Είχα φυτέψει μια πορτοκαλιά που την εζήλευε όλη η γειτονιά».
Βέβαια, και την Ελλάδα τη λέμε, ειρωνικά συνήθως, «χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας». Η φράση αυτή προέρχεται πήρε από ένα παιδικό ποίημα του Άγγελου Βλάχου, με τίτλο «Η γη της Ελλάδος», που το πρώτο του εξάστιχο είναι:
Ξεύρεις την χώραν όπου ανθεί
φαιδρά πορτοκαλέα
και κοκκινίζει η σταφυλή
και θάλλει η ελαία;
Ω! δεν την αγνοεί κανείς
είναι η γη η Ελληνίς.
Το ποίημα μιλάει με θαυμασμό για την Ελλάδα, αλλά –ίσως εξαιτίας του «φαιδρά», που βέβαια ο Βλάχος το χρησιμοποίησε με τη σημασία «χαρωπή», αλλά σήμερα σημαίνει «αστεία, γελοία», π.χ. φαιδρό πρόσωπο– στην τρέχουσα χρήση χρησιμοποιείται ειρωνικά, για να θίξουμε τα σημεία και τέρατα, και ιδίως τα παράλογα, που συμβαίνουν στη χώρα μας· για παράδειγμα, «στη χώρ’ αυτή όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, έγινε καθηγήτρια…» (όνομα δεν λέω).
Ο Βλάχος εμπνεύστηκε το ποίημα από την τότε πασίγνωστη Μινιόν, ένα τραγούδι του Γκέτε, που όμως είναι γραμμένο για την Ιταλία! (Ιταλίδα ήταν άλλωστε η ηρωίδα του):
Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn,
Im dunklen Laub die Gold-Orangen glühn,
Ein sanfter Wind vom blauen Himmel weht,
Die Myrte still und hoch der Lorbeer steht,
Αν βάλουμε αντικριστά τα δυο ποιήματα, θα δούμε ότι ο Βλάχος δεν μεταφράζει τον Γκέτε, ο οποίος μιλάει για λεμονιές, για αεράκια και γαλάζιο ουρανό, για μυρτιά και για δάφνη· ο Βλάχος απλώς εμπνέεται από το ποίημα, παραφράζοντας το πρώτο δίστιχο και μετά τραβάει άλλους δρόμους. Ωστόσο, όσο φαιδρή κι αν είναι η πορτοκαλιά, κάπου αφήνει χώρο στη θλίψη. Θα κλείσω, όπως και στο άρθρο των λεμονιών, με μια χαμηλή νότα, την Πορτοκαλιά του Μίλτου Σαχτούρη:
Τι θλιβερός χειμώνας, Θε μου! Τι θλιβερός χειμώνας! Ένα πορτοκαλί μεσοφόρι κρέμεται, ένα ροζ ξεσκονόπανο και βρέχει. Ένας γέρος κοιτάζει μέσ’ απ’ το τζάμι. Ένα ξερό δέντρο, ένα φως αναμμένο χρώμα πορτοκαλιού. Ένα δέντρο με πορτοκάλια πιο πέρα. Και το κορίτσι αναποδογυρισμένο και το φλιτζάνι σπασμένο κι όλοι Θε μου, να κλαίνε να κλαίνε.
Κι ύστερα χρήματα χρήματα χρήματα πολλά.
Τι θλιβερός χειμώνας, Θε μου! Τι θλιβερός χειμώνας, Θε μου!
Τι θλιβερός χειμώνας.
spiral architect 🇰🇵 said
Το δέντρο πορτοκαλιά σε ολλανδική φίρμα μπύρας.
(όχι και σπουδαία για τα γούστα μου)
Alexis said
Στην πορτοκαλιά από κάτω
Πλένει τα μπαμπακερά
Πράσινα έχει τα μάτια
κι η φωνή της βιολετιά
Αχ έρωτα!
Στην ανθισμένη την πορτοκαλιά από κάτω
Αχ έρωτα…
Alexis said
#2: Η απόδοση βέβαια είναι του Λ. Παπαδόπουλου, δεν ξέρω τι λένε οι πρωτότυποι στίχοι του Λόρκα.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Boom το δέντρο στα ολλανδικά 🙂
3 Δεν πρέπει να είναι αυτολεξεί μετάφραση
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα !
Πάνος με πεζά said
Και μια άλλη εικόνα της πατρίδα με πορτοκάλια απούλητα και μήλα πεταμένα, καθόλου φαιδρή…
H. Mandragoras said
To pome orenge φαίνεται να διατηρήθηκε στα πολωνικά όπου το πορτοκάλι είναι pomarańcza και το χρώμα pomarańczowy. Στα γερμανικά όμως Pomeranze νομίζω να είναι το νεράτζι.
Γιάννης Ιατρού said
Αχ βρε Νίκο, αυτές οι νερατζούλες …..
Και βγαίνουν στα μουλωχτά κάτι παρακλάδια στα ξυνά μου εδώ στο ερημητήριο, κάτω από το παλιό μπόλι, και τρέχω κάθε φορά να τα κόψω γιατί μετά από λίγο άντε να ξεχωρίσεις τα πορτοκάλια απ΄τα νεράντζια.
Cyrus Monk said
Καλημέρα κι ἀπὸ δῶθε (πλεονασμός;).
Κι ἐγὼ ποὺ νόμιζα ὅλα αὐτὰ τὰ χρόνια ὅτι ἡ φαιδρὰ πορτοκαλέα ἦταν μετάφραση τοῦ γαλλικοῦ «Connais-tu le pays où fleurit l’oranger?».
Καὶ μάλιστα στὸ μυαλό μου (ὅσο ὑπάρχει, καθότι ἀμφισβητεῖται) ἔπαιζε κάπου καὶ τὸ ὄνομα τοῦ Ζὰν Μορεάς…
B. said
Έναν καιρό που ζούσα στην Πορτογαλία οι αυτόχθονες συνάδελφοι είχαν βρει πολύ χαριτωμένο να με δείχνουν στους νεοφερμένους φοιτητές τους και να με ρωτάνε «πώς λέτε τα laranje στα ελληνικά;» διασκεδάζοντας με τη γκριμάτσα έκπληξης που έκανε ο νεοφερμένος ακούγοντας τη λέξη πορτοκάλι… Μια φορά βέβαια απάντησα πολύ σοβαρά «Citrus sinensis» (όλοι βιολόγοι γύρω γύρω οπότε οι λατινικές «ταξινομικές» ονομασίες δεν ήταν παράδοξες) και σταμάτησε το αστείο…
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
LandS said
Ξεύρεις την χώραν όπου ανθεί
φαιδρά πορτοκαλέα
και κοκκινίζει η σταφυλή
και θάλλει η ελαία;
Ω! δεν την αγνοεί κανείς
είναι η γη η Καραμανλίς.
Ποιηματάκι λίγο πριν το 63. Δεν ξέρω αν είχε γραφτεί πουθενά ή αν ήταν εύρημα παρέας εδαϊτών τινών.
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Στὰ ἰταλικὰ πράγματι τὸ πορτοκάλι λέγεται arancia ἀλλὰ ἂν στὴ Νότιο Ἰταλία τὸ πεῖς portuccal μὲ τὸν τόνο στὴ λήγουσα θὰ σὲ καταλάβουν. Ἡ λέξη χρησιμοποεῖται σὲ πολλὲς νοτίους διαλέκτους
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
12. Δὲ διάβασες ὅλο τὸ ἄρθρο
LandS said
14 Μα στο άρθρο είναι το κανονικό. Στο 12 έβαλα τη διασκευή 🙂
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
15. Δὲν τὸ πρόσεξα. Καλό
Georgios Bartzoudis said
«Μια ξεχωριστή ποικιλία πορτοκαλιών στην Ελλάδα είναι τα πορτοκάλια Μέρλιν, που οφείλουν το όνομά τους στον Σίδνεϊ Μέρλιν (1875-1952), ελληνοάγγλο γεωπόνο, ο οποίος, στο κτήμα του στην Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας ανέπτυξε την ποικιλία ομφαλοφόρων πορτοκαλιών στην οποία έδωσε το όνομά του».
# Ο αείμνηστο καθηγητής του ΑΠΘ, Θρασύβουλος Ραπτόπουλος, διηγούνταν την παραπάνω ιστορία, επονόμαζε όμως το Μέρλιν «Ομφαλοφόρο της Ουασιγκτώνος» (washington navel), πάει να πει ότι η γενετική του ανακάλυψη βρίσκεται κάπου στις ΗΠΑ.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
Δὲν ἤξερα τὴν προέλευση τῆς λέξης «πορτοκάλι». Θυμᾶμαι ποὺ κάναμε γοῦστο ὅταν ἡ κόρη μας ἔλεγε τὴ χώρα Πορτοκαλία, ὅταν ἦταν μικρή. Ποῦ νά ᾿ξερα πὼς εἶχε δίκιο, κατὰ κάποιον τρόπο. 🙂
Παναγιώτης said
Δυο ερωτήσεις ήταν το 19ο αιώνα ακόμα εξωτικό φρουτο στη Βρετανία και το χηιμοποιούσαν σε διακοσμητικά αρωματικά;
https://www.janeausten.co.uk/cloved-orange-a-regency-pomander/
Πως μεταφράζεται το pomander;
Πάνος με πεζά said
Τα πορτοκάλια «ναβαλίνες» (μικρά σε μέγεθος και λεπτόφλουδα), τουλάχιστον εγώ παλιότερα, δεν τα είχα ακούσει. Ξέραμε μόνο τα Μέρλιν, άντε και τα Βαλέντσια. Επιβεβαιώνετε;
Πάνος με πεζά said
Φυσικά τεράστιο respect στους εφευρέτες που κάνουν τη ζωή μας εύκολη (τώρα τελευταία έχει βγει και σε αυτόματο πωλητή).

Και με την ευκαιρία, στύψιμο ή στίψιμο; Κατα την καθαρευουσιάνικη ρίζα (στυπτιοθλιπτήρας κλπ.) πάει με «‘ύψιλον», κατά την κοινή γραφή του ρήματος, πάει με «γιώτα», άσε δε που κάποιες φορές εμφανιζόναν και ως «στείβω»…
spatholouro said
#21
Ούτε στύβω ούτε στίβω, παρά στείβω:
https://books.google.gr/books?id=YVZGAQAAMAAJ&pg=PA593&dq=%22%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B2%CF%89%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwji8sz1jaLXAhUF0hoKHXanBq44ChDoAQgkMAA#v=onepage&q=%22%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B2%CF%89%22&f=false
Corto said
Καταπληκτικό κείμενο!
Από λόγια παραδοσιακών τραγουδιών, νομίζω ότι ξεχωρίζει για την εκφραστικότητά του το δίστιχο της φυλακής:
«Πορτοκαλιά εφύτεψα στην φυλακή σαν μπήκα
και πορτοκάλια έφαγα κι ακόμα δεν εβγήκα»
(Το βρίσκουμε ηχογραφημένο και στην εκδοχή του «γιαφ γιουφ» με την Μαρίκα Παπαγκίκα, μάλλον του 1928)
Αλλά συγκλονιστικά είναι και τα λόγια του περίφημου τσάμικου της «νεραντζούλας», που από μόνα τους συνιστούν έναν θρήνο της χαμένης νιότης:
«Νερατζούλα φουντωμένη, πούναι τ’ άνθη σου
Πούναι η πρώτη σου ομορφάδα και τα κάλλη σου
Φύσηξε βοριάς αέρας και τα τίναξε
κι η φουρτούνα του πελάου τ’ αποχάλασε»
(Οι πρώτοι στίχοι έχουν ηχογραφηθεί και από τον Ρούκουνα)
Μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή εδώ:
http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=337:-&catid=97:q
William T. Riker said
Σε σημείωμα κυπριακού χειρογράφου που σήμερα φυλάσσεται στην Bibliothèque nationale στο Παρίσι καταγράφεται ότι στις 21 Οκτωβρίου του 1433 «ἐγένετο ἄνεμος μέγας ἠς τὴν μεριὰν τῆς Πάμφου καὶ ἐπίησεν μεγάλην ζημίαν καὶ ἐξυρίζωσεν πολλὰ δέντρα καὶ ἐχάλασεν εἰς τὴν ἐκκλησίαν τῆς Ἐγκλείστρας μίαν πόρταγιαλλαν … καὶ ἐχάλασεν εἰς τὴν αὐτὴν μονὴν εἰς τὸν ἅγιον Εὐτύχιον μίαν πόρταγιαλλαν…». Να υποθέσω ότι αυτή είναι η πρωιμότερη μνεία πορτοκαλιάς στον ελληνικό χώρο;
Πάνος με πεζά said
@ 22 : Μπλέξαμε… Κι ακόμα περισσότερο, διαβάζοντας αυτό :
στίβω < αρχαία ελληνική στείβω· η γραφή με -ι- προέκυψε από τη μηδενισμένη βαθμίδα του αρχαιοελληνικού ρήματος (→ δείτε τη λέξη: στίβος)
Μηδενισμένη βαθμίδα; Τινπαλοτούτο; Πάντως, ειδικά στο ρήμα, δείχνει έχει καθιερωθεί το γιώτα, μετά από…στίψιμο…
Γς said
Είναι κι Κομητεία του Πορτοκαλιού της Καλιφορνίας.
Το Orange County
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Βουλή,τώρα
(αβκγενάκι αβγκενάκι σου εκάει το γκουνάκι)
Τον έπιασαν οι κοργιοί
προς τί η οργή;
Τι είν΄αυτοί μπρε!
Σάπια λεμόνια σωρμπέ….
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Πάνος με πεζά said
cronopiusa said
Στου σπισιστή το σπίτι σπάσαν το πισί
Γς said
29:
Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;
Καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, επί Αντρέα για να απορροφηθεί η υπερπαραγωγή κάποιας χρονιάς.
Κι ο φίλος μου ο Σπύρος:
-Πορτοκάλια αυτοί; Μήλα εμείς!
Γς said
και το κουρδιστό
Γς said
Κι εσύ ιστολόγιο βασανισμένο μη ξεχνά τον Ωρωπό, ουπς το πορτοκάλι μου
http://caktos.blogspot.gr/2013/02/1945.html
spatholouro said
#25
«Μηδενισμένη βαθμίδα; Τινπαλοτούτο»
Ανήκει στο φαινόμενο της «μετάπτωσης», δηλ. των φωνηεντικών αλλαγών της ρίζας μίας λέξης. Υπάρχουν διάφορες μεταπτωτικές βαθμίδες (απαθής / ετεροιωμένη / εκτεταμένη / συνεσταλμένη/μηδενισμένη). Στη μηδενισμένη βαθμίδα, το βασικό φωνήεν εξαφανίζεται χωρίς επιπτώσεις στους γειτονικούς φθόγγους, π.χ. πατέρα>πατρικός
(βλ. Babis, Φωνήεντα/μεταπτώσεις, «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών» σελ. 975-6, και Γ. Κυριαζίδη «Η μετάπτωση στο λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής»
kee.lib.auth.gr/record/131325/files/GRI-2013-10079.pdf)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου/Θροδωρή Γκόνη/Άγρα 2000
http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/gkonhs_portokalia.htm
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πάνος με πεζά said
@ 34 : Eυχαριστούμε !

@ 31 : Εγώ θυμάμαι ότι εκεί στα έιτις δώσαμε πορτοκάλια στους Ούγγρους, κι αγοράσαμε τα Ικάρια !
Και τέλος, μέρα πού’ναι, και ώρα πού’ ναι και που ήταν και το 2013, η καθιερωμένη προσπάθεια στα χνάρια του, έτσι απλά για να μείνει δημοσιευμένη (ευχαριστώ και για το χώρο) :
Εδώ ουρανός φωτεινός !
Εδώ αναψύξεως τόπος !
Ανάπαυση εδώ, κι εκεί κόπος,
κι οι γνώριμες φάρες στις ίδιες φανφάρες, και ζουμ, ζουμ-ζουμ-ζουμ…
Κι έτσι, τέσσερα περάσαν πλέον χρόνια…
Πόσα σού’ ρθανε Μνημόνια, πόσοι φόροι,
Πόσες πλάκες πηλοφόρι, πόσοι στο λαιμό ζυγοί…
Έχει αλλάξει άραγε κάτι εκεί κάτω;
Ή ακόμα είσαι στον πάτο, και στη ζάλη;
Κι όλο αυτό το μέγα χάλι, τελικά πού οδηγεί;
Διαφαίνεται κάπου το φώς;
Διαφαίνεται κάπου το τέλος;
Αιώνες βαθιά μες στο έλος,
το προτεκτοράτο δε φεύγει απ’ τον πάτο, και ζουμ, ζουμ-ζουμ-ζουμ…
Κι όλο λες «ε δε μπορεί, κάτι θα γίνει !»
Και η τρύπα στο λαγήνι μεγαλώνει…
Τρέχει το νερό, κι απλώνει, κι άντε γέμιζε ξανά…
Και παλεύεις, προσπαθείς επι ματαίω,
μ’ έναν πόνο τελευταίο, να γεννήσεις !
Ως τα τέλη να νικήσεις, της ζωής τα χριστιανά…
Κι αντ’ αυτού, πάλι θα έρθει ένας Μεσσίας !
Λεκτικός επιδειξίας, φανφαρόνος !
Και εσύ, αιώνιος όνος, θα φωνάζεις «ωσαννά !»…
Γς said
18:
> Θυμᾶμαι ποὺ ἡ κόρη μας ἔλεγε τὴ χώρα Πορτοκαλία
κι εγώ μια πρότασή μου, ύπουλα διατυπωμένη:
«Είχανε βγάλει και ανέκδοτο μάλιστα στη Βουλγαρία, Σκοπία, Σερβία, Μαυροβουνία και βάλε. Σε όλα τα βαλκάνια. Μέχρι τις παρυφές της Βιεννός:
http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9656.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καλά και νόστιμα της Επιδαύρου αλλά σαν του Φόδελε δεν έχει 🙂

35τέλος και 36.Συγγνώμη,το μάους αυτονομήθηκε και κρατάει αυτό που θέλει 🙂 (ήθελα πάντως να βάλω τα τρία πορτοκάλια του Προκόφιεφ!-παραιτούμαι μην τριτώσει…)
gpoint said
Νομίζω το έχω ξανασημειώσει ο Τσιφόρος λέει πως το πήρε από γαλλικό ποίημα δεν θυμάμαι ποιανού…κονε-τυ λε πεΐ ου φλερί λ’ ορανζέ…
Πάνος με πεζά said
@ 39 : Και θυμήθηκα το αστειάκι ενός φίλου, εκεί κατά το 1990 που γυρνούσαμε στις διακοπές την Κρήτη.
«Κάτσε να σταματήσουμε λίγο στο Φόδελε να αφόδελε»…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
41. Και μέχριτ΄ Άδελε το πάλευε
Στο Φόδελε θα κατεβώ
να ΄πα να βρω το Γκρέκο
για να σε κάμει ζωγραφιά
μικρό μου να σε βλέπω
Γλυπτό από λεμόνια και πορτοκάλια, το οποίο αναπαριστά σκηνή από την ταινία «Τραγουδώντας στη Βροχή», στο 84ο φεστιβάλ λεμονιού στο Μεντόν της Γαλλίας.

Κουνελόγατος said
Θα ρωτήσω κι ας αποδειχθεί ότι έχει ξαναγραφτεί: Αν τα πορτοκάλια ήρθαν πρόσφατα (λτ), τι ήταν τα ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
43. Κι ο Νικοκύρης λέει ότι δε μπορεί να ήσαν πορτοκάλια. https://sarantakos.wordpress.com/2013/04/29/oporofores/#comment-169832 .Πιάσε αρχή από το πού ήσαν οι Εσπερίδες να βρούμε τί φρούτα έβγανε εκεί, τω καιρώ εκείνο! 🙂
Η γιορτή του πορτοκαλιού καθιερώθηκε στην Αμμόχωστο στις 5 Ιανουαρίου 1935

«Προσοχή, η αυτού Μεγαλειότης το Πορτοκάλι»…
ΣΠ said
21, 22, 25
Το ΛΚΝ το έχει στύβω.
spatholouro said
Παραδεχόμενο πάντως, όπως και ο Χαραλαμπάκης (Χρηστικό Ακαδημίας), ότι η γραφή έχει προκύψει κατά παρετυμολόγηση:
αρχ. στείβω `πατώ΄ (η γρ. με βάση παρετυμ. προς το αρχ. στύφω `σουφρώνω τα χείλια από στυφή γεύση΄)]
Alexis said
#30: Αθλιότητες!!!
alsatiancousin said
@24
Το εύρημά σας με εντυπωσίασε! Αν το φρούτο λεγόταν έτσι από το 1433, δηλ. αρκετά πριν η Πορτογαλία γίνει ναυτική υπερδύναμη και αρχίσει τα πάρε-δώσε με την Ινδία, θα έπρεπε να στραφούμε αλλού για την ετυμολογική αρχή του πορτοκαλιού.
Το έψαξα στα γρήγορα και βρήκα ότι σύμφωνα με τον Κ. Τσαντσάνογλου πρόκειται μάλλον για μια (ανορθόγραφη) «γυάλινη πόρτα» (βλ. http://www.persee.fr/doc/rebyz_0766-5598_2002_num_60_1_2266_t1_0248_0000_3 σελ. 249).
Γιάννης Κουβάτσος said
30: Το θέμα είναι γιατί δεν του επιτράπηκε να φέρει τη σημαία, ενώ είχε κληρωθεί σύμφωνα με όλους τους τύπους. Η διαταγή του υπουργείου είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Τι έγινε σ’ αυτό το σχολείο;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
49 Ε, τι να ‘γινε? Σύλλογος γονέων και διεύθυνση, ό,τι σκατά και το φτυάρι.
ΣΠ said
Η γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα
ΣΠ said
Και ο Νίκος Πορτοκάλογλου

alsatiancousin said
Όσο για την πηγή της «φαιδράς πορτοκαλέας», ίσως να είναι τελικά… γαλλογερμανική:
Άρια από γαλλική όπερα βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γκαίτε «τα χρόνια της μαθητείας του Βίλελμ Μάιστερ», όπου και το τραγούδι «Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn…»
(http://gutenberg.spiegel.de/buch/wilhelm-meisters-lehrjahre-3669/34).
Πάνος με πεζά said
Και οι πασίγνωστες περιφράξεις.

Γιάννης Κουβάτσος said
50: Καλά, οι πιέσεις και οι παρεμβολές των συλλόγων γονέων δεδομένες και γνωστές, ιδίως σε σχολεία με μεγάλο αριθμό Ελλήνων μαθητών. Αλλά οι παιδαγωγοί τι κάνουν;
Το πορτοκάλι και η πορτοκαλιά στη λογοτεχνία:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://homouniversalisgr.blogspot.com/2017/10/blog-post_57.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwje8rnOw6LXAhXBCBoKHdxPCzEQFggkMAA&usg=AOvVaw0YRCU613LEowDAbes1zR3C
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
55 Προφανώς κάποιοι παιδαγωγοί είτε ενδίδουν είτε συμφωνούν. Χαβγουλοειδή ως γνωστόν υπάρχουν και στην εκπαίδευση.
ΣΠ said
«Νερατζιά» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Σπήλιου Μεντή.
Σκύλος said
Πορτοκαλάκια Σταφυλαράκη
http://valiacaldadog.blogspot.gr/2009/05/blog-post_23.html
Μιχάλης Νικολάου said
– Το παιδί των πορτοκαλιών, ο μελωδός Νικόλαος
– Βότκα πορτοκάλι, ένα σκαλί κάτω απ’ το ουΐσκι για εθνικό ποτό (ίσως εθνικό κοκτέιλ;)
Σκύλος said
Γιατί ξεχάσαμε τον τιτανοτεράστιο, κύριο Γκας Πορτοκάλος;
http://www.imdb.com/character/ch0008970/quotes
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Νεραντζούλα ,1938 με τον Κ.Ρούκουνα και το θρυλικο κλαρίνο του Γ.Ανεστόπουλου.
(Υπάρχει ηχογράφηση στη Ν. Υόρκη το 1920 με ερμηνεία από την Κυρία Κούλα Αντωνοπούλου. Δυστυχώς το τραγούδι, μάλλον, δεν αναπαράγεται στις σωστές στροφές.)
Ριβαλντίνιο said
Τις πορτοκαλιές της Σπάρτης του Μανιάτη Βρεττάκου απ’την Λεβέτσοβα τις βάλαμε ;
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSB106/544/3563,14899/index_c_12_01.html
Μιχάλης Νικολάου said
26, … Κομητεία του Πορτοκαλιού της Καλιφορνίας …
… που κάποτε είχε πράγματι μπόλικες πορτοκαλιές.
Όταν φτιάχτηκε η πρώτη Ντίσνεϋλαντ εκεί, περιτριγυριζόταν από εκτάσεις με δέντρα. Πολύ σύντομα η περιοχή αξιοποιήθηκε…
Γιάννης Ιατρού said
Χαιρετώ από την βάση (με επισκευασμένο καλώδιο από τον καπΟΤΕ 🙂 )
35/36/39: ΕΦΗ
αυτό σου κάνει; 🙂
Ριβαλντίνιο said
@ 64 Γιάννης Ιατρού
επισκευασμένο καλώδιο
Στριγκλιά νίκης 🙂
Γιάννης Ιατρού said
43: Κουνελόγατε, θα ήταν τα golden delicious 🙂
ΥΓ: Για να μην πω, πως τα έφερε ο Ηρακλής στον Ευρυσθέα στην Αργολίδα, εξ ου και η περιοχή φημίζεται για τα πορτοκάλια της (μετά, με κάτι επιδοτήσεις κλπ., τότε, χάθηκε η καλλιέργεια) 🙂 🙂
Πάνος με πεζά said
Άκου Λεβέτσοβα ! Κροκεές ! 🙂
leonicos said
Αφού έχουμε παλιό άρθρο, γιατί να μην έχουμε και παλιό σχόλιο;
Για τη συλλογή σου Νίκο, αρσ. επίθετο, θηλ. ουσιαστικό. Τι να κάνω; ένα ένα τα βρίσκω. Το νησί δεν ήταν ποτέ αρσενικό.
τ᾽ ἠδ᾽ ὑλήεντα Ζάκυνθον
Συγγνώμη και πάλι. Ελπίζω να μην εκτραπεί το άρθρο από ένα τόσ δα σχολιάκι που μόλις μπόρεσα να βάλω.
atheofobos said
Η εικόνα είναι από αυτό που στην ιατρική λέγεται Peau d’orange
https://en.wikipedia.org/wiki/Peau_d%27orange
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
64. Καλώς τονε, μυρωμένο, καλλωδιωμένο! Ναι!
Δε σου ‘στειλα το μήλο και σ’ έχασα από φίλο, μα μ’ ένα πορτοκάλι θα σε κερδίσω πάλι. 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
70. Γιάννη,απίστευτο! Πώς διάολο γίνεται αυτό; Εγώ τον Προκόφιεφ αντιγράφω! Αυτό που έχει μια εικόνα με πορτοκάλια σε άλλα χρώματα απ το πορτοκαλί αυτό που διαλέγω.Και πάλι συγγνώμη. Του μεθυστή σήμερα….
ΣΠ said
Ηλιανθίνη ή πορτοκαλί του μεθυλίου
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
55β Πολύ ωραίος λίκνος Γιάννη. Του λείπει στη λογοτεχνία Η πορτοκαλιά του Κάρλος Φουέντες που πολύ μου είχε αρέσει.

Μια από τις πολλές ευγενείς χρήσεις του πορτοκαλιού.
ΣΠ said
Να θυμηθούμε και τα σαγκουίνια, την ποικιλία των πορτοκαλιών που είναι κόκκινα εσωτερικά.

ΣΠ said
Και η ολλανδική ταινία Soldaat van Oranje (1977), που στα ελληνικά πήρε τον τίτλο «Ο Μεγάλος Σαμποτέρ» ή …»Ο Πορτοκαλί Στρατιώτης»!
ΣΠ said
Και η Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία.
gpoint said
# 74
Υπήρχαν και τα ντόλτσε, πολύ γλυκά, έστειβα (με ει, με έπεισε το σπαθόλουρο) ένα σε δύο μέρλιν αντί για ζάχαρη στα πιτσιρίκια… τα μέρλιν του κήπου μου (από το 1961) δεν τα βρίσκω πουθενά, εντελώς λεπτόφλουδα και με μηδενική πούλπα όταν τα στείβεις, τρώονται μόνο με μαχαίρι και πηρούνι γιατί διαλύονται αν πας να χωρίσεις τις φέτες… εχω γράψει ιστορία με αυτά !! ενώ παίρνουν χρώμα από τώρα γλυκαίνουν Φλεβάρη με Μάρτη. Τις περισσότερες χρονιές τελευταία, μου τα κλέβουν.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την ολοήμερη απουσία, είχα πεταχτεί μέχρι τη Θήβα.
7 Σωστά!
9 Λες;
18 Την Ελλάδα την έλεγε Πορτοκαλία; Καλό.
19β Το αγνοούσα.
21-22 Για να μην παραπληροφορούμε, η κανονική ορθογραφία (ΛΚΝ, Χρηστικό) είναι «στύβω». Στειβω το γράφει ο Μπαμπινιώτης.
24 Πολύ ενδιαφέρον αλλά αλλάζει τα πράγματα
48 Ευτυχώς που το έψαξες ξάδερφε, διότι θα έπρεπε να ξαναγράψω το άρθρο 🙂
Εδώ που τα λέμε, το να καταστραφεί ένα οπωροφόρο δέντρο δεν είναι και τόσο αξιομνημόνευτο
37 Και κάτι ρωσικά τρόλεϊ είχαμε πάρει με πορτοκάλια (δηλ. με κλίρινγκ)
45 Ακριβώς
53 Άρα μεσολάβησε το γαλλικό κείμενο μάλλον. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται ξαναγράψιμο!
64 Βρε καλώςτον επιτέλους!
69 Πράγματι, σαν φλουδα πορτοκαλιού έχει γίνει
ΣΠ said
Και η πορτοκαλί κάρτα για κάποιον συγκεκριμένο σχολιαστή.

ΚΑΒ said
πορτοκάλια κ.ά. στη χωματερή
http://www.argolikeseidhseis.gr/2015/11/blog-post_755.html
spatholouro said
#78/21-22
Όντως, για να μην παραπληροφορούμε, στο Χρηστικό στο λήμμα «στύβω» διαβάζουμε: «& στίβω & στείβω»
dryhammer said
74. Τα σαγκουίνια στη Χίο τα λέμε «ματσίτικα» από το αιματσίτικα και οι θρύλοι τα έχουν να κοκκινίζουν από το αίμα του αγ. Ισιδώρου (που μαρτύρησε επί Διοκλητιανού, ενω τα εσπεριδοειδή πρωτοκαλλιεργήθηκαν επί Γενοβέζων – απο τα λερναία της δισχιλετούς)
Σκύλος said
Περιοδικάκιααααα –> http://magazinelib.com/ τσάμπατσάμπατσάμπαααα!
Ο Νικοκύρης θυμήθηκε
37 Και κάτι ρωσικά τρόλεϊ είχαμε πάρει με πορτοκάλια (δηλ. με κλίρινγκ)
γι’ αυτό τα τρόλεϊς είναι πορτοκαλιά;
Γιάννης Ιατρού said
71: ΕΦΗ
Εφη, πρόκειται για μια λίστα με βιντεάκια/τραγούδια. Από τον σύνδεσμο που βλέπεις (δηλ. το https://www.youtube.com/watch?v=obTZBHAuOqY&index=33&list=PLCR2XAejqVViGalXePxyTxGc_41gCu4Au) πάρε μόνο το πρώτο μέρος (https://www.youtube.com/watch?v=obTZBHAuOqY) που δείχνει το URL του κομματιού που θέλεις να βάλεις.
Γιάννης Ιατρού said
79: ΣΠ πορτοκαλοκόκκινη 🙂

Γιάννης Ιατρού said
85: με ένα Λ(άμδα) 🙂
sarant said
81 Το ουσιώδες είναι ότι το «στείβω» δεν είναι η γενικώς αποδεκτή ορθογραφία. Όταν γίνονται ερωτήσεις για ορθογραφία, είναι προτιμότερο όταν κάποιος απαντάει και ξέρει ότι έγκυρα λεξικά προτείνουν άλλους τύπους να το δηλώνει. Αλλιώς, παραπληροφορούμε.
Πάνος με πεζά said
Kαι αυτό, γιατί κάτι μου θύμισε ο Προκόφιεφ… http://www.nt-archive.gr/playDetails.aspx?playID=618
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
84. Χάριτας ! 🙂
Ένα άλλο στύμα (δεν ξέρω πώς να γράφεται), είναι ο λεκές σ΄εμάς. Έστυψε (κηλιδώθηκε) το πουκάμισο, π.χ. από ρόδι. «Το χλωρό καρύδι, στύβει», κάνει δύσκολους λεκέδες, βάφει. Έχει κάποια ομοιότητα με το στίγμα/στικτός αλλά και όχι ακριβώς.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
83 >> γι΄αυτό τα τρόλεϊς είναι πορτοκαλιά;
και τα ταξά ! 🙂
Γιάννης Ιατρού said
90: Τα ταξά κίτρινα είναι, ή όχι;
frenarhos said
Η ερωτική νεραντζούλα φουντωτή ,κατω στο γυαλο ,είναι το καθιερωμένο τραγουδάκι και χορός στα νηπιαγωγεία, ιδιαιτέρως στις σχολικές εορτές για την λήξη της σχολικής χρόνιας .
-Αχ τα γλυκά μου, αναφώνησε δίπλα μου , η κυρία Αφρούλα .Τι ωραία που χορεύουν και τραγουδούν αυτά τα υπέροχα δημοτικά! Μπράβο στην δασκάλα τους που κράτα τις παραδόσεις .
-Δεν το βρίσκεται, ολίγον τολμηρό για παιδιά της ηλικίας τους ;την πείραξα .
-Εσείς οι αριστεροί (φτου στον κόρφο μου ) ,μέχρι και την νεραντζούλα θα βγάλετε απ τα σχολεία ,που το βλέπετε δηλαδή το τολμηρό σε ένα παιδικό τραγουδάκι, που ανταπάντησε.
-Και το ” της φάνηκε ο ποδοστράγαλος της “,την ξαναρωτώ
-Ποιος ποδοστράγαλος της, μου άπαντα .-Είστε χυδαίος Κύριε
Που να της έλεγα και για τις φαντασιώσεις μου, για το τι θα μπορούσε να σήμαινε αυτή νεραντζούλα η φουντωτή ,σε μιαν Χιώτισσα κοντή.
ΕΦΉ - ΕΦΗ said
90,κσλα λες.Κιτρινιάρηδες τους λένε.Κι έτσι συνέβη το εξαιρετικο,άνδρας να ξέρει τα χρώματα καλυτερα από γυναίκα 😉
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και μόλις προλαμβάνω να είπω ωρισμένα ουσιώδη, διά να πάψη η καταβαράθρωσις του παρόντος Ιστολογίου εις την Βαθμολογίαν της Αλέξαινας (προ ολίγου εσκαρφάλωσε 10 θέσεις [1.333 από 1.433], εξαιτίας του μνημειώδους χθεσινού σχολίου μου διά τον Ναπολέοντα Σουκατζίδην, το οποίον θα συνεχίσω το μεσονύκτιον του Σαββάτου και υπόσχομαι ότι θα μείνετε ενεοί…)
1) Καλώ τον κ. Σαραντάκον να βγή και να κράξη εις τα αυριανά Σαββατιάτικα μεζεδάκια του τον ελληνόψυχον Μπαμπινιώτην,ο οποίος δεν έχει ακόμη αντιληφθή ούτε τα στοιχειώδη: Ο τάλας (μετά από 70 έτη εις το κουρμπέτι!) αγνοεί την περίφημον φράσιν περί Θεών, του Ερμού του Τρισμεγίστου και πώς την παρήλλαξεν ο κορυφαίος θεολόγος των Γαλιλαίων και γνωστός μισέλλην Γρηγόριος ο Θεολόγος. Διαβάσατε και φρίξατε τί επήγε και εδήλωσεν ο αδαής Μπαμπινιώτης εις σημερινήν του συνέντευξιν εις το «Πρώτον Θέμα»…
ΕΡΩΤΩ: Όταν διαπράττη τοιούτου βεληνεκούς γκάφαν ο πρύτανις των Ρωμιών Γλωσσολόγων (η οποία γκάφα αποδεικνύει ότι ο Μπαμπινιώτης δεν έχει καταλάβει «γρύ» από την Θεολογίαν των Αρχαίων Ελλήνων και την Θεολογίαν των Γαλιλαίων), τί δύνασαι να ελπίση κανείς από το χρεοκοπημένον Ρωμέικον;
2) Περαίνω με έν πονηρόν σχόλιον διά το σημερινόν (3/10/2017) χρονογράφημα του κύρ-Τάκη Θεοδωρόπουλου εις την φιλελέδικην «Καθημερινήν»: Είναι τοιαύτη η τεμπελιά και η ασχετοσύνη του κύρ-Τάκη, που όχι μόνον δεν ενθυμείται στοιχειωδώς τον περίφημον μονόλογον του Ιππολύτου προς τον Σωτήρα Δία εις τον «Ιππόλυτον» του Ευριπίδου (616 και εξής), αλλά βαριέται ακόμη και να κάμη έν «κλίκ» διά να τον ανεύρη!.. Τόσον τεμπέληδες έχει κάμει τους Ρωμιούς η παράνοια των Γαλιλαίων…
Με αφορμήν αυτό το γεγονός, ο γέρων Βάταλος ευρίσκει ευκαιρίαν να αναρτήση εν μικρόν μέρος αυτού του θρυλικού μονολόγου που θαυμάζεται παγκοσμίως επί 25 αιώνας. Αναρτώ τον περίφημον μονόλογον του Ιππολύτου διά το Γυναικείον Γένος, προκειμένου να τον πληροφορηθούν και οι πλέον αδαείς Σαραντάκειοι αναγνώσται και ιδίως αι κυρίαι, δεδομένου ότι ο ρέκτης κ. Σαραντάκος δεν προτίθεται να αφιερώση άρθρον δι’ αυτόν τον μονόλογον, ούτε εις την Εβδόμην Μετενσάρκωσίν του…
Μετά τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
ΥΓ: Με κίνδυνον να δεχθώ νέαν πορτοκαλιάν κάρταν, επισημαίνω ότι ο μακαριστός Βάρναλης ούτε το 50% του Ευριπιδείου πρωτοτύπου δεν μεταφράζει…
spatholouro said
#87
Οπότε, για να συνοψίσουμε και για να έχουμε μια εικόνα από τα 3 μεγάλα λεξικά μας:
ΛΝΕΓ: στείβω ( αρχ. στείβω)
ΛΚΝ: στύβω (αρχ. στείβω [η γρ. με βάση παρετυμ. προς το αρχ. στύφω])
ΧΛΝΓ: στύβω & στίβω & στείβω ( αρχ. στείβω, το υ παρετυμολογικά προς το στύφω)
Γιάννης Ιατρού said
Πάει, τα έχασε τελείως. Κι εκτός από το μισογύνικο του Ευριπίδη μας πλασάρει και την νέα «αριστοτελική» αριθμητική του 🙂
…εσκαρφάλωσε 10 θέσεις [1.333 από 1.433]..
Μήπως 100 ή όχι;
Γς said
96:
Δέκα!
Από τις μεγάλες
Γς said
92:
>ου να της έλεγα και για τις φαντασιώσεις μου, για το τι θα μπορούσε να σήμαινε αυτή νεραντζούλα η φουντωτή
Κι ανέβαινε ο μικρός Γς με την πρόωρη ανάπτυξη και κάργα από πρεκάρσορ τεστοστερόνης, στον γυναικωνίτη με την Κατινίτσα.
Και δεν άντεξε.
Όπως ανέβαινε τα σκαλοπάτια μπροστά του της άρπαξε με τα δυο του χέρια τη φούστα και της την σήκωσε.
Και από τότε τον πήρε διάολος και τον σήκωσε.
Κι ακόμα τον κρατάει στο ύψος του.
Γς said
95:
>στείβω
… δια του αρραβώνος
cronopiusa said
Όταν Έλληνες βρισκόμασταν στη θέση του μικρού Αμίρ
Φατίχ Ακίν αγαπημένος
Η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν για τη δική των νεοναζί και τη Χρυσή Αυγή: «In the Fade»
στιφά πορτοκάλια…
Γιάννης Κουβάτσος said
Δέκα στο τετράγωνο εννοεί, μη γίνεσαι τυπολάτρης. 😊
Πάντως έχει δίκιο στο ότι ο Θεοδωρόπουλος βαριέται να γκουγκλάρει, με αποτέλεσμα να παραθέτει τίτλους βιβλίων και αποσπάσματα κειμένων στο περίπου. Συνήθεια απαράδεκτη για επαγγελματία αρθρογράφο.
Γιάννης Κουβάτσος said
100. Να ‘σαι κυνηγημένος εξ απαλών ονύχων από θεούς και δαίμονες και μια φορά που σε ευνόησε η τύχη σε κάτι μικρό, να σπεύδουν βάρβαρα να στο στερούν κι αυτό. Ποιοι; Γονείς και δάσκαλοι, οι φύσει και θέσει προστάτες των παιδιών.
Γς said
74:
>Να θυμηθούμε και τα σαγκουίνια, την ποικιλία των πορτοκαλιών που είναι κόκκινα εσωτερικά.
Qu’un sang impur abreuve nos sillons
dryhammer said
102. >Γονείς και δάσκαλοι, οι φύσει και θέσει προστάτες των παιδιών.
…των παιδιών ΤΟΥΣ.
dryhammer said
..συνέχεια.
Τα παιδιά των ΑΛΛΩΝ, είναι ΞΕΝΑ.
Γιάννης Ιατρού said
101: Γιάννη,
Το κίνητρό του δεν είναι ο «τιτάνας» Θεοδωρόπουλος, αλλά βρίσκει ευκαιρία/πάτημα, σαν απατεώνας του Νεοπαγανισμού που είναι και (κατά δήλωσή του) σαν λάτρης του Αριστοτέλη (μην ξεχνάμε την γνώμη για τις γυναίκες που διατυπώνει ο Αριστοτέλης: ..»το άρρεν προς το θήλυ φύση το μεν κρείττον το δε χείρον, και το μεν άρχον το δε αρχόμενον».. (Πολιτικά A 2) να μας θυμίσει την θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα (με κάποια εξαίρεση την Σπάρτη κλπ.).
cronopiusa said
102
«Υπάρχει ανάγκη να βγουν ψηφίσματα και να υπάρχει μαζική συμμετοχή την Κυριακή 12/11 όπου θα έρθουν τα πακιστανόπουλα για να κάνουν μάθημα στο σχολείο. Χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε όπως το Ικόνιο γιατί κι εδώ γίνεται πολύ μεγάλη κι οργανωμένη προσπάθεια από τη ΧΑ. Η ΧΑ έχει υψηλά ποσοστά (πάνω από 20%) σε αυτές τις γειτονιές αλλά και το κίνημα πολύ σοβαρή δράση εργατική και αντιφασιστική. Υπάρχει ενεργή λαϊκή συνέλευση, ο Αριστοτέλης κ.λπ.
Η ιστορία έχει ως εξής: ο δήμος Αθήνας παραχώρησε το σχολείο για να κάνουν μάθημα εκμάθησης της γλώσσας τους (Ορντού, Αραβικά, Αγγλικά) κάθε Κυριακή παιδιά από την πακιστανική κοινότητα και ελληνικά οι μανάδες τους. Οι οργανωμένες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, που έχει πρόσβαση σε γονείς του σχολείου ξεκίνησε προπαγάνδα κατά του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας με επιχειρήματα κατά βάση γνωστά, θα το κάνουν τζαμί, θα έρθουν τζιχαντιστές, θα μας κολλήσουν ασθένειες κλπ κλπ Όλα αυτά επικοινώνησαν με ένα τμήμα γονιών με έρπων ρατσισμό, μικροαστικό ατομικισμό και καφρίλα. Έτσι επιδιώκουν να ακυρώσουν τον ερχομό των παιδιών και να αποκτήσουν επαφή με την αγανάκτηση του κόσμου για όσα ζει. Η αντιπαράθεση είναι πολύ σημαντική και μεγάλη. Δε είναι καθόλου απλή. Χρειάζεται να υπάρξει καταιγισμός ψηφισμάτων που θα παίρνουν δημοσιότητα ώστε να απονομιμοποιούν ΧΑ, το φασισμό και το ρατσισμό και ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μαζικά να είμαστε στις 12/11»
Αριστοτέλης: Καλωσορίζουμε την Κυριακή 12/11 τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας στο 144ο ΔΣ και καλούμε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους να συμμετέχουν
Γιάννης Κουβάτσος said
Για τους δασκάλους τα παιδιά δεν μπορεί να είναι ξένα, Dryhammer. Όποιοι αδυνατούν να εφαρμόσουν τους νόμους λόγω συνειδησιακού ή άλλου κωλύματος, οφείλουν να παραιτούνται και όχι να κάνουν μσϊμουδιές.
dryhammer said
108. Χωρίς να θέλω να αρχίσω τις ιερεμιάδες ( η κατάντια κλπ κλπ) πόσοι διδάσκοντες είναι Δάσκαλοι κι όχι απλά δημόσιοι υπάλληλοι; (εικοσιπενταράκηδες, από την ημερομηνία καταβολής του μισθού)
ΓιώργοςΜ said
109 Με αθροιστικά 12 χρόνια εμπειρίας (και τα δύο παιδιά μου τέλειωσαν με το Δημοτικό), δυστυχώς όχι πολλοί. Ένα ποσοστό είναι, ένα άλλο ποσοστό νομίζει πως είναι, κι ένα τρίτο (φοβάμαι το μεγαλύτερο) δεν ενδιαφέρεται να είναι-αυτοί που περιγράφεις δηλαδή.
Όχι πως μετά το δημοτικό τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά καθώς μοιράζονται τα αυγά σε πολλά καλάθια, η επίπτωση του ανεπαρκούς δασκάλου είναι κάπως μικρότερη.
Γιάννης Κουβάτσος said
109, 110: Μεγάλη συζήτηση αυτή. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν μιλάμε για επάρκεια ή ανεπάρκεια αλλά για εν ψυχρώ καταστρατήγηση του νόμου.
sarant said
Καλημέρα και από εδώ!
101 Να κι ένα ουσιαστικό σχόλιο από τον γνωστό.
111 Ακριβώς Και μακάρι να μη μείνει χωρίς συνέπειες.
Μαγδαληνή said
111 και πριν.
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ (Διδασκαλική ομοσπονδία) καλύπτει με ομόφωνη απόφαση τις ενέργειες του σχολείου. Αν δεν υπήρχε το ομόφωνη θα έλεγα ότι το συνδικάτο (μας, αφού και εγώ δασκάλα είμαι) συντεχνιακά ορμώμενο κουκουλώνει τα γεγονότα. Τώρα αναρωτιέμαι, ποια άλλα είναι αυτά τα περιστατικά (που η ανακοίνωση δεν αναφέρει αναλυτικά, αλλά που δηλώνει ότι είναι σε γνώση του υπουργείου) που οδήγησαν το σύλλογο διδασκόντων και τη διεύθυνση του σχολείου στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια;
Η ανακοίνωση εδώ: http://doe.gr/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E/
Eli Ven said
Σκιαχτική η ερμηνεία του Ρούκουνα. Χωρίς παρεξήγηση , θα αφήσω εδώ αυτήν την ερασιτεχνική ηχογράφηση από ένα τύπο επειδή ταιριάζει με την ατμόσφαιρα του τραγουδιού όπως το άκουγα παιδάκι ως μοιρολόγι του γάμου… https://www.youtube.com/watch?v=LSALL1nYQgQ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
112β κ 113 Το θέμα κρατιέται ψηλά.(Μίλησε με την οικογένεια ο ίδιος ο πρθργός ακούω). Μήπως ,λέω μήπως,έγινε κάποιο σκόνταμα τελευταία στιγμή, π.χ. από το περιβάλλον του μαθητή, κι έτσι η περαιτέρω διαχείριση προς τα έξω ,είναι εξαιρετικά λεπτή. Με «τα πραγματικά περιστατικά» που αναφέρει η ΔΟΕ,κάτι πέρα απ΄πο το προφανές υπονοείται. Πιστεύω θα δώσουν κάποια εξήγηση από το υπουργείο αλλά πρέπει και γρήγορα και προσεκτικά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
115 Κάτι συσχετισμούς με εκκλησιασμό ακούω.Προσέχω ότι ποφεύγουν να τον πούνε μαθητή.Ο μικρός και ο μικρός,το παιδάκι και το παιδάκι, καλά κρασά…
Από ανοησία ψυλλιάζομαι πήγε το πράμα που στη συνέχεια ενεργοποίησε την κτηνωδία του πετροβολήματος.
Να μοιραστούν πορτοκαλιές (τουλάχιστον) πάραυτα.
Georgios Bartzoudis said
Επί σχολίων 30, 49, 107, κλπ.
#Αυτό με τη σημαία δεν ξέρω από πού είναι ρατσιστικό και από πού δεν είναι: Μήπως το να βάζω ένα παιδί με αλβανική συνείδηση να κρατά την ελληνική σημαία την 28η Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής της νίκης της Ελλάδας εναντίον ΚΑΙ της Αλβανίας (για να μην ξεχνιόμαστε) είναι τουλάχιστον σαδιστικό. Εκτός βέβαια αν στο σχολείο το αλβανόπαιδο έχασε την αλβανική συνείδηση και απέκτησε την ελληνική, όπερ δεν αποκλείει ρατσιστικές επιδράσεις από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Και επίσης, αν λίγο-πολύ εξαναγκάζω ένα μουσουλμανόπαιδο να εισέλθει στην εκκλησία, με την σημαία και τον σταυρό από πάνω, σίγουρα είμαι ολίγον τι σαδιστής. Εκτός αν στο σχολείο έχει αμβλυνθεί η μουσουλμανική του πίστη, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ρατσιστική επίδραση!
Και έτσι μπερδεύτηκα: Τελικά ποιοι είναι (περισσότερο) ρατσιστές; Οι μέν ή οι …δεν;
ΓιώργοςΜ said
117 Δεν καταλαβαίνω πού κολλάει ο ρατσισμός στο συλλογισμό. Αλβανική συνείδηση δε σημαίνει κατ’ ανάγκη εχθρικότητα. Με τους Ιταλούς πχ όλα είναι μέλι-γάλα από δεκαετίες, και ήταν εκείνοι που έστειλαν το τελεσίγραφο. Δεν είδα να πετάει πέτρες κανείς στους Ιταλούς που έρχονται για διακοπές στην Κέρκυρα ή την Πάρο.
Οι μουσουλμάνοι από την άλλη θεωρούν αγίους τους αγίους των χριστιανών, και το Χριστό μεγάλο προφήτη. Γιατί θα έπρεπε να αμβλυνθεί η πίστη κάποιου ώστε να επισκεφτεί ένα ναό άλλης θρησκείας; Αν πάλι υπήρχε όντως πρόβλημα, τότε ο ίδιος ο μαθητής ή οι οικείοι του θα έπρεπε να το δηλώσουν, κάτι που απ’ ότι κατάλαβα δε συνέβη.
Ριβαλντίνιο said
Οι Ιταλοί στείλανε και κανένα Γαριβαλδίνο το ’97 και στους Βαλκανικούς. Οι Αλβανοί πότε βοήθησαν τους Έλληνες ; Ο πόλεμος ήταν κατά Ιταλών και Αλβανών. Γι’αυτό είχαμε εμπόλεμο ως το ’87. Γι’αυτό το ’64 αρνηθήκαμε να παίξουμε μαζί τους στους προκριματικούς του Euro.
ΚΩΣΤΑΣ said
Να πω ότι είμαι ολόψυχα με το παιδί και την οικογένειά του, στην περίπτωση που πραγματικά ήθελαν να κρατήσει τη σημαία.
Οι δάσκαλοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σχεδόν στην ολότητά τους, στο σχολείο και στην τάξη δεν είναι ρατσιστές. Άλλο πρόβλημα υπάρχει και δεν είναι δυνατόν ο διευθυντής, ο σύλλογος διδασκόντων αλλά και η ΔΟΕ να είναι τόσο βλάκες, και να διακινδυνεύουν να διασυρθούν ως ρατσιστές.
Υποθέτω ότι το πρόβλημα έχει σχέση με ισλάμ, σταυρό στη σημαία και εκκλησία. Γι’ αυτό το παιδί δεν το παραγκώνισαν, αλλά το έβαλαν πρώτο-πρώτο, με την πινακίδα του σχολείου που δεν έχει το σύμβολο του σταυρού και συμμετείχε μόνο στην παρέλαση. Αν ήταν σημαιοφόρος, θα έπρεπε να πάει και στην εκκλησία, στη δοξολογία.
Το πρόβλημα, κατά την γνώμη μου, βρίσκεται σε παράλειψη του νομοθέτη και του Υπουργείου Παιδείας. Δεν έλαβε υπόψη του ότι σήμερα ο μαθητικός πληθυσμός αποτελείται και από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους μαθητές. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει πρόβλεψη ότι πριν την κλήρωση να απαιτείται δήλωση του γονέα ότι αποδέχεται να συμμετέχει παιδί του στην κλήρωση για τη σημαία.
Το είχα γράψει και τότε που θα ψηφίζονταν ο νόμος για κλήρωση στη σημαία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο ότι διαβάζει Σαραντάκο, μ΄ έγραψε. Ας το κάνει εκ των υστέρων. 🙂
sarant said
120 και πριν
Ποια «παράλειψη του νομοθέτη»; Και με κριτήριο τους βαθμούς δεν θα μπορούσαν να βγουν (ή και δεν έβγαιναν) μουσουλμανάκια;
Και ποιος λέει ότι υπάρχει κώλυμα επειδή η σημαία έχει σταυρό; Και πού κολλάει η εκκλησία στην παρέλαση ειδικά της 28 Οκτωβρίου;
Spiridione said
121. Και μένα αυτό μου προκαλεί απορία. Δεν θυμάμαι ποτέ να γίνεται δοξολογία τη μέρα της παρέλασης
Ριβαλντίνιο said
Οι σημαιοφόροι πάνε στην Εκκλησία πρίν την παρέλαση για να ευλογηθούν οι σημαίες. Αν λοιπόν είσαι Ιαχωβάς ή μουσουλμάνος ή κάτι άλλο τι να πας να κάνεις στην church και πώς να σηκώσεις μια σημαία που έχει τον σταυρό ;
Ριβαλντίνιο said
Στις 28/10 η Εκκλησία γιορτάζει την Αγία Σκέπη.
Spiridione said
Μόνο οι σημαιοφόροι; δεν το ήξερα αυτό, άκου να δεις!
ΚΩΣΤΑΣ said
121
Παράλειψη, Νικοκύρη, θεωρώ την μη ύπαρξη δήλωσης για συμμετοχή. Άλλωστε είναι και δημοκρατικό τους δικαίωμα. Γιατί να είναι υποχρεωμένος ένας αλλοεθνής ή αλλόθρησκος να κρατήσει τη σημαία, αν δεν το επιθυμεί.
Ναι, και παλαιότερα δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη, αλλά οι άριστοι ήταν μια μικρή μειοψηφία και κατά κανόνα ήταν ενταγμένοι και κοινωνικοποιημένοι και οι γονείς των παιδιών είχαν καλή επικοινωνία με το σχολείο και αυτοβούλως το δήλωναν αν δεν ήθελαν να παρελάσουν ως σημαιοφόροι. Γι’ αυτό δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα.
Ο/η σημαιοφόρος και οι παραστάτες συμμετέχουν και στη δοξολογία που γίνεται στην εκκλησία.
Ριβαλντίνιο said
Ο Νικοκύρης και ο Spiridione είναι τόσο μεγάλοι που θα νομίζουν ότι γιορτάζεται την 1/10 ακόμη. 😉
sarant said
123 Εδώ κάνεις ένα μεγάλο λογικό άλμα. Θεωρείς δεδομένο ότι ο μουσουλμάνος μαθητής δεν θέλει να μπει στην εκκλησία και δεν θέλει να σηκώσει σταυρό.
Παρόλο που πράγματι κάκιστα συμφύρεται το σχολείο με την εκκλησία, ιδίως σε μια χώρα που πλέον έχει πάμπολλους αλλόθρησκους ή άθρησκους μαθητές, η έννοια της απαλλαγής του αλλόθρησκου από τα θρησκευτικά είναι ότι δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις να μπει στην εκκλησία. Όχι ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μπει αν θέλει.
Και στο κάτω-κάτω, ας αλλάξει η τελετή έτσι που να μην δημιουργούνται τέτοια ζητήματα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
120.>>ο σύλλογος διδασκόντων αλλά και η ΔΟΕ να είναι τόσο βλάκες και να διακινδυνεύουν να διασυρθούν ως ρατσιστές.
από ανοησία μου φαίνεται το όλον πράγμα. Αν το ίδιο το παιδί δεν είχε πρόβλημα με τη σημαία,το σταυρό της και τον εκκλησιασμό,ποιος είχε; και γιατί; Γιατί π.χ. έπρεπε να απευθυνθούν στην Κοιν.Λειτουργό;
Ριβαλντίνιο said
@ 128 sarant
Μα αν θέλει να μπεί, μπαίνει. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν Αλβανοί μουσουλμάνοι σημαιοφόροι που δεν θα τους ένοιαζε και τόσο πολύ και θα μπήκαν. Δεν διαφωνώ σ’αυτό.
ΚΩΣΤΑΣ said
Και ποιος μας βεβαιώνει ότι στο μέλλον – με την υποχρεωτική κλήρωση – δεν θα βρεθεί μουσουλμάνος γονέας να καταγγείλει ότι στην Ελλάδα εκχριστιανίζουν υποχρεωτικά τους μουσουλμάνους, εξαναγκάζοντάς τους να υψώσουν το σταυρό και να προσευχηθούν σε χριστιανικό ναό; Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην κλήρωση για τη σημαία.
Ριβαλντίνιο said
@ 131 ΚΩΣΤΑΣ
Οι Ιαχωβάδες το λένε από πρίν. Δεν συμμετέχουν στην κλήρωση.
ΚΩΣΤΑΣ said
129
ΕΦΗ, το παιδί νομικά εκπροσωπείται από τους γονείς του. Πώς είσαι σίγουρη ότι στον οικογενειακό του και τον κοινωνικό του περίγυρο δεν υπάρχει πρόβλημα;
Σκύλος said
133 Δεδομένου ότι ο πατέρας είναι στη Γερμανία και η υπόλοιπη οικογένεια αποκλεισμένη στην Ελλάδα, σίγουρα τον πατέρα δεν τον ερώτησαν.
ΚΩΣΤΑΣ said
132 Ριβαλντίνιο
Ναι, οι Ιαχωβάδες το δηλώνουν από την πρώτη μέρα που ανοίγουν τα σχολεία. Επίσης οι μουσουλμάνοι Έλληνες και οι Αλβανοί γενικώς, επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στον εορτασμό των εθνικών επετείων. Αναφέρομαι στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού με τους μουσουλμάνους.
ΚΩΣΤΑΣ said
134 Σκύλος
Δεν είναι υποχρεωμένοι να τον ρωτήσουν. Κληρώνουν το παιδί κι ότι προκύψει μετά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
133. Μα μετά πήγε μαζί και η μάνα και την πήρε τη σημαία στο Μαξίμου, άρα και πριν δεν υπήρχε πρόβλημα.Τελοσπάντων σταματάω γιατί στο μυαλό μου είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό που ξαφνιάζομαι με τις περιπλοκες εκδοχές που δίνονται.
Χαίρομαι που ο φίλος εδώ Γιάννης Κουβάτσος,δάσκαλος ό ίδιος, δεν είχε κανένα τραμπάλισμα περί του πρακτέου.
sarant said
131 Χμ… αν το πάμε έτσι, τότε πρέπει όλοι οι γονείς να δηλώνουν διαθεσιμότητα.
ΚΩΣΤΑΣ said
Κι εγώ σταματάω εδώ. Να δείτε όμως που στο μέλλον το Υπουργείο Παιδείας θα εξαναγκαστεί εκ των πραγμάτων να βγάλει εγκύκλιο για υπεύθυνη δήλωση. Να δούμε τότε, θα θυμηθεί κανένας αυτά που λέω. Ήδη, είχα προβλέψει ότι λόγω αλλοεθνών και αλλόθρησκων μαθητών θα παρουσιαστούν προβλήματα. Όπερ και εγένετο.
Ριβαλντίνιο said
@ 137 ΛΑΜΠΡΟΣ
Ή πραγματικά υπήρχε πρίν πρόβλημα με την σημαία , είδαν οι επαγγελματίες προστάτες των μεταναστών το παιδάκι με το ταμπελάκι, διπλάρωσαν την μάνα και τους είπαν πως μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους λίγο περισσότερο παιζοντάς τα θύματα του ρατσισμού. Υπάρχει και αυτή η κακή υπόθεση.
Ριβαλντίνιο said
Σόρρυ, το 140 για το @ 137 ΕΦΗ – ΕΦΗ
BLOG_OTI_NANAI said
Είναι προφανές ότι εμείς δεν οφείλουμε να αλλάξουμε συνήθειες. Αυτό έλειπε, να πάμε εμείς μετανάστες και να αλλάξουν π.χ. οι Γερμανοί τον τρόπο λειτουργίας των εθίμων τους…
Η δοξολογία οφείλει να γίνεται όπως γινόταν και απλώς ο αλλόθρησκος σημαιοφόρος μπορεί να κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση όμως αν δεν θέλει να μπει στην Εκκλησία τότε την κρατάει για λίγο ένας παραστάτης. Σιγά το πράγμα, να κολλήσουμε στο πόσο κάνει 1+1.
Η σημαία τιμάει αυτόν που την φέρει και μακάρι να θέλει να την κρατάει το προσφυγόπουλο ή μετανάστης, να μαθαίνει τη γλώσσα και την παιδεία, να συμμετέχει στις εθνικές γιορτές και να ενσωματωθεί πλήρως και να χαιρόμαστε τα εγγόνια του ως κανονικά Ελληνάκια.
Georgios Bartzoudis said
118 ΓιώργοςΜ said: «117 Δεν καταλαβαίνω πού κολλάει ο ρατσισμός στο συλλογισμό. Αλβανική συνείδηση δε σημαίνει κατ’ ανάγκη εχθρικότητα. Με τους Ιταλούς πχ όλα είναι μέλι-γάλα από δεκαετίες, και ήταν εκείνοι που έστειλαν το τελεσίγραφο. Δεν είδα να πετάει πέτρες κανείς στους Ιταλούς που έρχονται για διακοπές στην Κέρκυρα ή την Πάρο. Οι μουσουλμάνοι από την άλλη θεωρούν αγίους τους αγίους των χριστιανών, και το Χριστό μεγάλο προφήτη. Γιατί θα έπρεπε να αμβλυνθεί η πίστη κάποιου ώστε να επισκεφτεί ένα ναό άλλης θρησκείας; Αν πάλι υπήρχε όντως πρόβλημα, τότε ο ίδιος ο μαθητής ή οι οικείοι του θα έπρεπε να το δηλώσουν, κάτι που απ’ ότι κατάλαβα δε συνέβη.
#Στον συλλογισμό μου κάνεις δικές σου επεκτάσεις στις οποίες …απαντάς. Λοιπόν, φαντάζεσαι έναν Ιταλό να κρατά την ελληνική σημαία την 28η Οκτωβρίου και να κάνει παρέλαση στην Αθήνα;; Λίγο …δύσκολο δεν είναι; Γι΄αυτά που λες για τους Μουσουλμάνους, έτσι είναι …άν είναι έτσι. Αν όμως (για ένα συγκεκριμένο μουσουλμανόπαιδο) δεν είναι έτσι;; (αυτά, με την παρατήρηση ότι τα περί Αγίων που λες δεν ισχύουν, κατά το Κοράνιο τουλάχιστον. Μια ανοχή έχουν κάποιοι μουσουλμάνοι στον Άγιο Γεώργιο, για ιστορικούς λόγους).
Επί σχολίων 121, 122, 123, 126, 128,
#Κανένα πρόβλημα, όταν ένας μαθητής αλβανικής καταγωγής θέλει από μόνος του (χωρίς πλύση εγκεφάλου) να κρατήσει την ελληνική σημαία, ή αν ένας μουσουλμάνος θέλει από μόνος του να μπει στην εκκλησία.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η άποψη του sarant (σχόλιο 28): «στο κάτω-κάτω, ας αλλάξει η τελετή έτσι που να μην δημιουργούνται τέτοια ζητήματα».
Εγώ …εγκρίνω και επαυξάνω την πρόταση αυτή: Να γίνεται η παραδοσιακή μετάβαση της σημαίας όχι στην εκκλησία αλλά στο τζαμί! Στο κάτω-κάτω της γραφής τί αριστεροί είμαστε όταν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε εκκλησία και τζαμί!
Γς said
>τί αριστεροί είμαστε όταν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε εκκλησία και τζαμί!
έλα ντε…
[Και που τους θυμήθηκα εκείνους τους νεοορθόδοξους αριστερούς διανοούμνους;]
Γιάννης Κουβάτσος said
Επειδή και εγώ βιάστηκα να καταδικάσω, παρορμητικά κινούμενος από αντιρατσιστικά ανακλαστικά, οφείλω να πω, κατόπιν ωρίμου σκέψεως (που λένε), ότι 30 και χρόνια μέσα στα σχολεία δεν έχω δει διευθυντές και δασκάλους να ενεργούν τόσο απερίσκεπτα και τόσο κατάφωρα παράνομα, όσο κατηγορούνται ότι ενήργησαν οι εκπαιδευτικοί του εν λόγω σχολείου. Κάτι άλλο συμβαίνει εδώ και περίεργος ο ρόλος των διερμηνέων. Κάτι πρέπει να χάθηκε στη μετάφραση. Αλλά, για να μην ξαναφανούμε άδικοι, ας περιμένουμε το επίσημο πόρισμα. Κι αν είναι αθωωτικό, όπως υποθέτω, κάποια επίσημα χείλη θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους δασκάλους, επειδή τους ξεφώνησαν στο πανελλήνιο.
Γς said
144 β:
Οπως ο Ζουράρις:
«Ο κομμουνιστής λέει στον χριστιανό: «Βίασέ με με μανικό έρωτα και ξεπάτωσε μέσα μου την πτώση που με δένει με την ύλη»
Και φώναζε ο Ηλίας ο τσίφτης, ο δικός μας ο Πετρόπουλος:
«Οταν διαβάζω τα Ευαγγέλια δεν σταυροκοπιούμαι, καθώς κάνουν τα τσογλάνια της Νέας Ορθοδοξίας, που γκρεμίστηκαν από τον μαρξισμό στην αγκαλιά των δεσποτάδων».
Ωραίες εποχές…
Γιάννης Ιατρού said
143: …Εγώ …εγκρίνω και επαυξάνω την πρόταση αυτή: …
Κι εγώ μέσα! Αλλά η δική μου πρόταση είναι, για την παρέλαση της 28ης Οκτ. να μην χρειάζεται προηγουμένως επίσκεψη του σχολείου/αντιπροσωπίας του/των σημαιοφόρων κ.ά. στην θεία λειτουργία/εκκλησία/τζαμί κλπ. Από που κι ως που δηλαδή; Όποιος θέλει κι αισθάνεται ανάλογα ας πάει όπου τον φωτίσει ο Θεός (του), τι το μπερδεύουμε με αυτήν την εθνική εορτή και την παρέλαση; Απομεινάρια….
Γιάννης Κουβάτσος said
Ξεφώνισαν, όχι ξεφώνισαν, διορθώνω.
Ο εκκλησιασμός της σημαίας μάλλον γίνεται στους μικρούς δήμους της Αττικής και στην επαρχία. Στα σχολεία του δήμου Αθηναίων δεν γίνεται, απ’ όσο ξέρω.
Γιάννης Κουβάτσος said
Όχι ξεφώνησαν, ξαναδιορθώνω λόγω επαγγελματικής διαστροφής και πρωινού (μόνο;) πνευματικού μπλακάουτ. 😊
ΚΩΣΤΑΣ said
Είναι άλλη συζήτηση τί πρέπει να γίνει και άλλο πώς αξιολογούμε το τί έγινε με τα ισχύοντα ως τώρα. Οι αντίφα – αντίρα που άκριτα και χωρίς να τελειώσει η ΕΔΕ του Υπουργείου Παιδείας έπεσαν και εκ προοιμίου να καταδικάσουν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του 6ου Δ. Σχ. Δάφνης και ετοιμάζουν και συγκεντρώσεις, τί είναι; Αυτό δεν είναι ρατσισμός. Αλλά είπαμε, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.
Γιάννης Ιατρού said
150: Ρατσισμός όχι πάντως Κώστα. Δεν είναι «ράτσα» οι δάσκαλοι του 60υ Δ.Σχ. Δάφνης 🙂 (εκτός κι αν έχεις άλλη πληροφόρηση)
ΚΩΣΤΑΣ said
151
Η απάντησή μου, Γιάννη, θα είναι πολύ προσεκτική, καθότι πλέον τυγχάνεις «χωροφύλακας» 🙂
Γιατί, οι ομοφυλόφιλοι πχ είναι ράτσα; Αυτοί δεν υφίστανται ρατσιστική συμπεριφορά;
Γιάννης Ιατρού said
152: Να δούμε λίγο τον ορισμό του ρατσισμού;
…διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα/φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό..
Για δασκάλους και γενικότερα για «επάγγελμα» δεν βλέπω κάτι. Να συμφωνήσουμε κάπως στον όρο «(επιλεκτική) στοχοποίηση» στη συγκεκριμένη περίπτωση του σχολίου #150;;
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν είναι ρατσιστικές οι κατηγορίες κατά των δασκάλων του σχολείου. Είναι, όπως φαίνεται, ατεκμηρίωτες και συνεπώς άδικες. Ρατσιστική ήταν η επίθεση στο σπίτι του προσφυγόπουλου.
ΚΩΣΤΑΣ said
Να συμφωνήσω εν μέρει, Γιάννηδες, όμως δεν στοχοποιούν τους δασκάλους ως ρατσιστές; ότι συμπεριφέρθηκαν ρατσιστικά στο προσφυγόπουλο;
Γιάννης Ιατρού said
155: Αν το έκαναν, τότε όντως αυτοί συμπεριφέρθηκαν ρατσιστικά (φυλή/εθνικότητα). Οι κατηγορίες εναντίον τους όμως δεν είναι ρατσιστικές (βλ. προηγούμενα 2 σχόλια).
ΚΩΣΤΑΣ said
156
Μπορεί να το προέκτεινα περισσότερο από όσο έπρεπε, δεν επιμένω.
Γιάννης Κουβάτσος said
Κώστα, ως δάσκαλος που είμαι, καταλαβαίνεις ότι δεν έχω την παραμικρή διάθεση να κατηγορήσω το σινάφι μου. 😊 Θα μπορούσε κι εγώ να υπηρετώ στο συγκεκριμένο σχολείο και ξέρω καλά, από πρώτο χέρι, ότι οι δάσκαλοι είναι μια επαγγελματική τάξη που συχνά στοχοποιείται για όλα τα στραβά της εκπαίδευσης, τόσο από πολιτικούς προϊσταμένους όσο και από γονείς. Δεν είναι όμως ρατσιστικές αυτές οι επιθέσεις και οι κατηγορίες, με την επίσημη έννοια του όρου. Είναι άδικες, είναι υπερβολικές, είναι αβάσιμες, αλλά όχι ρατσιστικές.
Ριβαλντίνιο said
@ 145 Γιάννης Κουβάτσος
Τίποτα δεν θα γίνει φίλε μου. Όλα θα σκεπαστούν κα θα ξεχαστούν. Με κίνδυνο να μου χαρίσει κάποιος παπάρας όσκαρ βλακείας θα σου πώ τι αρχίζω να πιστεύω ότι έγινε ( χωρίς βέβαια να μπορώ να αποδείξω τίποτα ή να ισχυρίζομαι ότι έχω δίκιο ). Οι εκπαιδευτικοί όχι μονο ήταν σε όλα άψογοι – και ακραίος νεοναζί ρατσιστής να είσαι δεν είναι δυνατόν να φερθείς άσχημα σε ένα παιδάκι αν είσαι δάσκαλος – αλλά πλειοδότησαν σε αντιρατσισμό και φρόντισαν έτσι κι αλλιώς να σηκώσει ένα μεταναστάκι την σημαία και το Αφγανάκι να παρελάσει πρώτο πρώτο. Είναι όμως η εποχή που οι χωρισμένες οικογένειες μεταναστών ψάχνουν τους δικούς τους στην Γερμανία. Βλέπε τις σκηνές και την «απεργία πείνας των ενηλίκων μεταναστών» στο Σύνταγμα. Κάποιος/κάποιοι επαγγελματίας αντιρατσιστής είδε το παιδάκι στην παρέλαση. Αμέσως έθεσε θέμα ρατσισμού. Τα έριξαν στους εκπαιδευτικούς. Δεν τους βγήκε γιατί οι εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστές τους ήταν δικά τους παιδιά και είχαν ενεργήσει σωστά. Στήνουν σκηνικό επίθεσης λοιπόν. Από ποιους ; Λένε από ΧΑγουλους ανελλήνιστους ούγκανους αν κρίνουμε από το χαρτόνι που κρατάει το παιδάκι, ή ανορθόγραφα παιδάκια συμμαθητές του μικρού Αφγανού λένε άλλοι , ή το σκηνικό είναι στημένο από μετανάστες και επαγγελματίες αντιρατσιστές φιλομετανάστες φιλοσυριζαίους ( θα μπορούσαν και αυτοί να είναι ανορθόγραφοι ή να γράφουν σαν μικρά παιδάκια ) κατά το σενάριο που έχω αρχίσει να πιστεύω κι εγώ και για το οποίο έχει βουήξει η αντισυριζαίικη πιάτσα. Η μητέρα δίνει συνέντευξη χαζογελόντας και ακούγεται ένας να της λέει «γιατί γελάς ;» ή «μην γελάς». Από αμηχανία λένε άλλοι, επειδή νόμιζε πως ακόμα έκαναν πρόβα λένε οι «άπιστοι κακεντρεχείς». Λένε πως τραυματίστηκε και περιμένουν να δούν το τραύμα της και ένα μπουκάλι σε μια φώτο ακέραιο και στην άλλη σπασμένο. ( Το τελευταίο βέβαια θα μπορούσε να αφορά διαφορετικά μπουκάλια ). Στo τέλος έδωσε και η πρωθυπουσργάρα μας το σόου της. Ένας άθεος που πάει στην Εκκλησία μόνο στις γιορτές και στα πανηγύρια, να δίνει σε ένα μουσουλμανάκι μια σημαία με τον σταυρό επάνω ! Επαναλαμβάνω κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα μέχρι να πιαστούν οι ένοχοι ή οι «ένοχοι» της επίθεσης και να καταδικαστούν. Εγώ προσωπικά όμως έχω αρχίσει να πιστεύω τα παραπάνω μεχρι να μάθω καινούρια στοιχεία που θα αλλάξουν την άποψή μου.
@ 143 Georgios Bartzoudis
τί αριστεροί είμαστε
Μην νομίζεις ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι. Η ΠΑΣΟΚάρα από κοντά μπας και ξαναγίνει αυτό που κάποτε ήταν. Οι ΧΑύγουλοι ; Τους έβγαλαν απ’την μπουζού και κάνουν τα καλά παιδιά. Η Νουδούλα του Κούλη τι να κλάσει ; Η τελευταία και οι ψηφοφόροι της είναι οι χειρότεροι. Ο μέσος ΝΔούλης ψηφοφόρος είναι ένα ασβοκούναβο περιοσισμένης αντίληψης σε σχέση με τον μέσο ΣΥΡΙΖΑίο, ΠΑΣόκο κ.λπ. Η πλειοψηφία τους κάτι ραμολιμέντα συνταξιούχοι διορισμένα επί ΕΡΕ που ψηφίζουν κατά παράδοση όσο και να τους γλεντάει η παράταξή τους. Κατεβαίνουν 4 υποψήφιοι. Πλειοψηφεί ο χασαποταβερνιάρης φιλοσυριζαίος καραμανλικός και στις επαναληπτικές ο πορφυρογέννητος. Δεν έγινε πρωθυπουργός η αδελφή του και θα γίνει αυτός. Θα τρελαθούμε. Μέχρι και ο άχρωμος και άοσμος τζτζιφιόγκας πήρε περισσότερες ψήφους από τον Μπουμπούκο. Βγαίνει ο τελευταίος και λέει υπέρ της διατήρησης της «ένωσης» Εκκλησίας – κράτους και ο Κούλης όχι. Και οι θρησκευάμενοι μπαμπόγεροι ψήφισαν τον … Κούλη γιατί ήταν «όνομα». Λέει ο Μπουμπούκος να τον κάνουν αρχηγό της αντιπολίτευσεης και θα ανταποδώσει στους ΣΥΡΙΖΑνέλ και στους ΧΑβγουλους στο δεκαπλάσιο. Κάθε μέρα διαδηλώσεις έξω από την βουλή. Συριζανελίστες υπουργοί και βουλευτες δεν θα μπορούν να σταθούν πουθενά χωρίς να κερασθούν ένα γιαουρτάκι ή ένα αβγουλάκι, την νεολαία της ΝΔούλας θα μάθονται να την σέβονται οι αριστεροί κ.α. Όλοι οι ΝΔούληδες νέοι θυσίασαν 3 ευρώ από το υστέρημα τους και πήγαν και ψήφισαν τον Μπουμπούκο. Και οι γεροξούρες με τις παχυλές συντάξεις πήγαν και ψήφισαν τον ταβερνιάρη του ερωτοδικίου και τους γόνους. Θα μου πείς, μα καλά τώρα συμπαθείς τον Μπουμπούκο ; Θα σου απαντήσω όχι, αλλά ο τωρινός πρωθυπουργός είναι σε σχέση με αυτόν σαν την μύγα μπροστά στον γίγα. Το ίδιο και ο Κούλης και οι λοιποί. Τεσπα, ο Τσίπρας θα κρατήσει την κυβέρνηση ως τον Σεπτέμβρη του 2018, θα κάνει εκλογές, θα βγεί η ΝΔούλα που θα πρέπει να κάνει όλες τις ψηφισμένες μνημονιακές περικοπές και το 2020 οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα ξαναπροκαλέσουν εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και για να ξαναπάρουν την εξουσία εκμεταλλευόμεοι την δυσαρέσκεια. Αυτά θα γίνουν αλλά στα @@ μου εμένα. 1000 φορές ΣΥΡΙΖΑνέλ από την ΝΔούλα των Καραμανλήδων και των Μητσοτάκιδων.
@ 147 Γιάννης Ιατρού
Από που κι ως που δηλαδή;
Απ’την εποχή του ’21. Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και την Ελευθερία. Πρώτα υπέρ πίστεως και ύστερα υπέρ πατρίδος κ.λπ. Α, και η σημαία έχει επάνω τον σταυρό.
@ 152 ΚΩΣΤΑΣ
Έχεις χάσει επεισόδια. Σήμερα δεν υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφυλοι. Είμαστε όλοι κατά ένα ποσοστό άντρες και κατά ένα ποσοστό γυναίκες. Έτσι εσύ π.χ. είσαι 98 % άντρας και 2% γυναίκα, η ΕΦΗ ΕΦΗ είναι 95 % γυναίκα και 5 % άντρας, ο Γιάννης Ιατρού είναι κατά 90 % άντρας και κατά 10% γυναίκα και ο Βάταλος είναι κατά 96% Βάταλος και κατά 4% Ορνέλα. Αυτά διατείνονται οι προοδευτικοί. 🙂 🙂 🙂
Σκύλος said
Να βάλομε εδώ και την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/143367/anakoinosi-toy-pame-gia-tin-ratsistiki-epithesi-ston-amir-kai-ti
Γιάννης Κουβάτσος said
Πολύ σωστά τα λέει το ΠΑΜΕ. Ίσως επειδή δεν βιάστηκε να βγάλει ανακοίνωση, ίσως επειδή το έψαξε πρώτα το θέμα. Σε αντίθεση με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε εν θερμώ να καταδικάσει αναπολόγητους τους εκπαιδευτικούς.
ΚΩΣΤΑΣ said
159
Ριβαλντίνιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂 🙂 🙂
Georgios Bartzoudis said
147 Γιάννης Ιατρού said: «143: …Εγώ …εγκρίνω και επαυξάνω την πρόταση αυτή: …» «Κι εγώ μέσα! Αλλά η δική μου πρόταση είναι, για την παρέλαση της 28ης Οκτ. να μην χρειάζεται προηγουμένως επίσκεψη του σχολείου/αντιπροσωπίας του/των σημαιοφόρων κ.ά. στην θεία λειτουργία/εκκλησία/τζαμί κλπ. Από που κι ως που δηλαδή; Όποιος θέλει κι αισθάνεται ανάλογα ας πάει όπου τον φωτίσει ο Θεός (του), τι το μπερδεύουμε με αυτήν την εθνική εορτή και την παρέλαση; Απομεινάρια…».
‘Ελα ντε. Τι αριστεροί θα είμασταν αν δεν καταργούσαμε το έθιμο;; Εμάς μας φωτίζει η κομματική μας παιδεία! Με αυτήν φωτίζουμε τον κόσμο εδώ και 100 χρόνια. Τί παραπάνω έχουν οι παπάδες από εμάς;; (Ευλογητός ο κομμουνισμός ημών πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων!).
159 Ριβαλντίνιο said: «@ 143 Georgios Bartzoudis τί αριστεροί είμαστε», «Μην νομίζεις ότι οι…»
Συμπέρασμα: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!
BLOG_OTI_NANAI said
Δυστυχώς τα σόσιαλ μίντια αποτελούν το λατρεμένο περιβάλλον του νέου όχλου. Αρκεί μια σπίθα παραπληροφόρησης για να σύρει τον όχλο σε ουρλιαχτά. Τις προάλλες η προπαγάνδα ενός ψυχικά αρρώστου έφτασε ώστε να διασυρθεί ένας άνθρωπος ότι δήθεν δολοφονεί ζώα, και έγιναν διαδικτυακά οχλοκρατικά δικαστήρια τα οποία όμως θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε φυσικά βία…
Εντωμεταξύ πώς γίνεται λόγος για ρατσιστική ενέργεια όταν οι δάσκαλοι λένε ότι τη σημαία κράτησε τελικά παιδί από την… Αλβανία;
Μάλλον μερικοί έχουν μάθει να χειρίζονται καλά τον όχλο και χωρίς να γράφουν από κάτω «ΔΗΑΔΟΣΤΑΙΙΙ»…
Το φρούτο των Χριστουγέννων και πάλι - Χάρης Μεταλλίδης said
[…] παλιότερο άρθρο είχαμε μιλήσει για τα νεράντζια και τα πορτοκάλια. Αν το νεράντζι είναι ο φτωχός συγγενής του […]