Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η κλήρωση και η δημοκρατία

Posted by sarant στο 6 Νοεμβρίου, 2017


Tο άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα, το ένθετο της κυριακάτικης Αυγής, που ξανάρχισε να δημοσιεύεται και στο οποίο δέχτηκα με χαρά την πρόσκληση να συνεργάζομαι με την ίδια μηνιαία στήλη που είχα από τον Σεπτέμβριο του 2008. (Για την ιστορία, τα Ενθέματα είχαν σταματήσει τον Μάιο του 2016 και αντικαταστάθηκαν από το ένθετο Υποτυπώσεις, το οποίο σταμάτησε να δημοσιεύεται φέτος το καλοκαίρι).

Το θέμα το σκεφτόμουν καιρό, αλλά όταν έγραψα το άρθρο δεν είχε συμβεί η ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ. Η φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο διαλέχτηκε από τη συντακτική ομάδα.

Στην εδώ αναδημοσίευση έχω προσθέσει μερικά πράγματα, διότι, ως γνωστόν, η εφημερίδα έχει πεπερασμένο χώρο ενώ τα ηλεδάση του Καναδά είναι (σχεδόν) ανεξάντλητα.

Μια από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν και η αναγγελία της επανακυκλοφορίας του ένθετου «Ενθέματα» της κυριακάτικης Αυγής. Η στήλη, που ξεκίνησε το ταξίδι της στα «Ενθέματα» τον Σεπτέμβριο του μακρινού 2008, τότε με προτροπή του Στρατή Μπουρνάζου, με χαρά αποδέχεται την πρόσκληση να πάρει μέρος και στη νέα περίοδο του εγχειρήματος. Όπως και πριν, θα έχουμε το ραντεβού μας την πρώτη Κυριακή του μήνα και θα σχολιάζουμε μία ή περισσότερες λέξεις που ακούστηκαν και απασχόλησαν την επικαιρότητα τον μήνα που πέρασε.

Για τούτο το πρώτο άρθρο της νέας περιόδου διάλεξα μια λέξη που είχε ακουστεί πολύ πριν από μερικούς μήνες, τον καιρό που η στήλη δεν δημοσιευόταν, και που ακούστηκε και πάλι πριν από μερικές μέρες: τη λέξη «κλήρωση», αφού με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η επιλογή των σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις κατά τις εθνικές εορτές θα γίνεται πλέον με κλήρωση ανάμεσα στους μαθητές της 5ης και της 6ης Δημοτικού, μια απόφαση που προκάλεσε συντεταγμένες και ενορχηστρωμένες αντιδράσεις από τους λαθρέμπορους της αριστείας. Και τώρα, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τις προάλλες, υλοποιήθηκε (ή δεν υλοποιήθηκε) για πρώτη φορά η απόφαση αυτή.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για την κλήρωση, που είναι λέξη αρχαία (κλήρωσις), της κλασικής αρχαιότητας και βέβαια ανάγεται στο ρήμα κληρώ (σήμερα κληρώνω) κι αυτό στο ουσιαστικό κλήρος. Ο κλήρος είναι λέξη ομηρική και αρχικά πρέπει να σήμαινε το αντικείμενο (κομμάτι ξύλο, πετραδάκι) που χρησιμοποιούσαν στην κλήρωση -στο Η της Ιλιάδας, όπου γίνεται κλήρωση για να επιλεγεί εκείνος που θα πολεμήσει με τον Έκτορα, βάζουν λαχνούς μέσα στο κράνος του Αγαμέμνονα και τελικά έθορε κλήρος κυνέης … Αίαντος, από το κράνος ξεπήδησε ο λαχνός του Αίαντα. Ο κλήρος ανήκει στην οικογένεια του ρήματος κλάω-κλω, απ’ όπου και το κλάσμα ή ο κλάδος.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν συχνότατα την κλήρωση ως μέθοδο επιλογής για αξιώματα. Στην αθηναϊκή δημοκρατία με κλήρο επιλέγονταν οι 500 βουλευτές και οι δικαστές ενώ άλλα αξιώματα ήταν αιρετά (με μυστική ψηφοφορία) ή χειροτονητά (με ανάταση της χειρός). Μάλιστα, στα Πολιτικά ο Αριστοτέλης θεωρεί πως η κλήρωση είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας: «το κληρωτάς είναι τας αρχάς», αφήνοντας ενδεχομένως περιθώριο να εξαιρούνται κάποια αξιώματα που απαιτούν πείρα ή ειδικές γνώσεις (ή πάσας ή όσαι μη εμπειρίας δέονται και τέχνης). Πολύ περίτεχνες ήταν οι πιρουέτες των αρχαιολάγνων της αντιπολίτευσης, της σχολής Άδωνη, που προσπάθησαν με διάφορες σοφιστείες να ξεπεράσουν αυτή την πασίγνωστη αλήθεια.

Ωστόσο, η λέξη «κλήρος» πήρε κι άλλες πολύ ενδιαφέρουσες σημασίες στη συνέχεια· καταρχάς, επειδή συχνά η διανομή γης γινόταν με κλήρωση, επικράτησε να ονομάζεται κλήρος το αγροτεμάχιο, το κτήμα, το οικόπεδο και στη συνέχεια η κληρονομούμενη ακίνητη περιουσία, η οποία άλλωστε κληροδοτείται και κληρονομείται. Από τον κλήρο μάλλον προέρχεται και η λέξη «ολόκληρος», αυτός που έχει όλα τα μερίδια ενός συνόλου.

Με τον ερχομό του χριστιανισμού, η λέξη «κλήρος» πήρε τη σημασία του συνόλου των ιερωμένων. Η εντυπωσιακή αυτή σημασιολογική εξέλιξη μάλλον έχει την αφετηρία της σε μια φράση της μετάφρασης των Εβδομήκοντα, όπου για τους Λευίτες, που εκτελούσαν ιερατικά καθήκοντα, χρησιμοποιήθηκε η λέξη κλήρος: Κύριος αὐτὸς κλῆρος αὐτοῦ, κι έτσι η λέξη πήρε τη σημασία του ιερατικού αξιώματος και πέρασε και στους ιερείς του Χριστιανισμού.

Οι ιερείς, ως ανήκοντες στον κλήρο, ονομάστηκαν λοιπόν κληρικοί, λέξη που πέρασε και στα λατινικά clericus. Και επειδή στα μεσαιωνικά χρόνια κυρίως οι ιερείς και οι μοναχοί ήσαν εγγράμματοι και μπορούσαν να ασχολούνται με γραφική εργασία, από τη μετεξέλιξη του clericus προέκυψαν οι τύποι clerc (γαλλ.) και clerk (αγγλικά) που χρησιμοποιούνται σήμερα για τους υπαλλήλους γραφείου –και η δουλειά του υπαλλήλου γραφείου χαρακτηρίζεται clerical work. Η λέξη επέστρεψε ως αντιδάνειο εκείνα τα χρόνια, αφού κλέρης ονομάστηκε ο γραμματικός, αλλά σήμερα μόνο ως επίθετο διασώζεται. Μεσαιωνική λέξη από τον κλήρο είναι η κλήρα, που σημαίνει ανάμεσα στ’ άλλα και τον απόγονο κάποιου.

Στα ευαγγέλια, όταν ο Χριστός βρίσκεται πάνω στον σταυρό, οι στρατιώτες που τον έχουν γδύσει σκέφτονται να μη σκίσουν τον χιτώνα του, που ήταν άραφος και υφαντός, για να τον μοιραστούν αλλά να τον βάλουν στον κλήρο: Μὴ σχίσωμεν αὐτόν, ἀλλὰ λάχωμεν περὶ αὐτοῦ τίνος ἔσται· ἵνα ἡ γραφὴ πληρωθῇ ἡ λέγουσα, Διεμερίσαντο τὰ ἱμάτιά μου ἑαυτοῖς καὶ ἐπὶ τὸν ἱματισμόν μου ἔβαλον κλῆρον. Η «γραφή η λέγουσα» είναι ο Ψαλμός 21 του Δαβίδ, που έχει αυτόν τον στίχο.

Από αυτό το επεισόδιο εμπνέεται ο Βάρναλης στους Σκλάβους πολιορκημένους όταν βάζει τον «καλό» πολίτη να λέει:

Απ’ το χωριό κατέβηκα
μ’ όλη τη φαμελιά μου.
Καρδιά μου, τι ξαλάφρωμα!
Τι πρήξιμο, κοιλιά μου!
Βάντε κλήρο, ρίχτε ζάρι,
το μαντί του ποιός θα πάρει.

Μαντί, ο μανδύας. Τον κλήρο τον βάζουμε ή τον ρίχνουμε. Μας πέφτει ή μας λαχαίνει ο κλήρος -θα θυμάστε ίσως τον Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε πως στο ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος της αλλαγής, αλλά το κλισέ έχει χρησιμοποιηθεί και από πιο παλιά. Στο πασίγνωστο παιδικό τραγουδάκι με το μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο, «ρίξανε τον κλήρο να δούνε ποιος θα φαγωθεί» κι ο κλήρος πέφτει στον πιο νέο ή στα αγόρια ή στα κορίτσια ή σε όποιον θέλουν αυτοί που θα φωνάξουν πιο δυνατά.

Το έβδομο βιβλίο της σειράς του Χάρι Πότερ είχε αγγλικό τίτλο «Harry Potter and the Deathly Hallows» το οποίο αποδόθηκε ελληνιστί «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου». Τοτε δεν είχα ιστολόγιο, μονάχα τον παλιό μου ιστότοπο, και σ’ ένα άρθρο είχα εκφράσει τη διαφωνία μου για τον τίτλο αυτόν.

Στα νεότερα ελληνικά κληρωτός ονομάζεται ο στρατεύσιμος, λέξη που απηχεί την εποχή όπου οι στρατεύσιμοι επιλέγονταν με κλήρωση· άλλωστε κληρουχία λέγεται η σειρά κατάταξης στο Ναυτικό –εξού και η προσφώνηση «ρε κληρούχα!» προς ναύτη της ίδιας σειράς.

Κι έτσι, φέτος παρέλασαν σημαιοφόροι που είχαν επιλεγεί με κλήρωση –όχι παντού όμως. Σε σχολείο της Δάφνης, ο διευθυντής αυθαίρετα αντικατέστησε το αγόρι που κληρώθηκε, επειδή είχε σκούρο δέρμα, λεγόταν Αμίρ και ήταν προσφυγάκι απ’ το Αφγανιστάν. Από την άλλη, όταν σε ένα γυμνάσιο της Σαντορίνης ορίστηκε σημαιοφόρος, όχι με κλήρωση αλλά με βάση τις μαθητικές της επιδόσεις, μια μαθήτρια αλβανικής καταγωγής, οι ακροδεξιοί προσπάθησαν με τραμπουκισμούς να ματαιώσουν την παρέλαση –δεν είναι η αριστεία το ζητούμενο, βλέπετε, αλλά η εθνική καθαρότητα.

 

Advertisement

217 Σχόλια προς “Η κλήρωση και η δημοκρατία”

 1. Μα στα σχολεία, στα δικά μου τα χρόνια, ο σημαιοφόρος ήταν πάντα από την τελευταία τάξη. Άλλαξε αυτό, ή μόνο σε μένα δείχνει πολύ μικρός ο πιτσιρικάς;

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Σκληροπυρηνικά λεξιλογικό το σημερινό, είδα λέξεις να συσχετίζονται που το μυαλό μου δεν πήγαινε καθόλου.

  Το σημερινό θέμα μου θύμισε επίσης μια συνέντευση (νομίζω του Καφετζόπουλου), όπου πρότεινε ένας αριθμός βουλευτών να βγαίνει με κλήρωση, κι επιχειρηματολόγησε πολύ γλαφυρά υπέρ αυτού του ενδεχόμενου. Πολύ μου άρεσε η ιδέα.

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα !

 4. spyridos said

  1. Η κόρη μου είναι στην έκτη δημοτικού. Μου φαίνονται όλα μικρούλια. Αλλά όταν συλλογίζομαι την 28η Οκτ του 19ΧΧ που κρατούσα εγώ τη σημαία αισθανόμουν πολύ μεγαλύτερος. Βλέπω τη δική μου φωτο και φαινόμουν μικρότερος από τον Αμίρ. χμμμμμμ

  Η «κυβέρνηση της αριστεράς» με μαθητικές παρελάσεις. Οι πεινασμένοι για εξουσία συριζαίοι σκότωσαν όσα όνειρα μας είχαν απομείνει.

 5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα, δεν ξέρω αν έχασα επεισόδια αλλά τελικά απαντήθηκε ή όχι εκείνο το ερώτημα περί πραγματικών περιστατικών?
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/11/03/portokalia-2/#comment-464677

 6. Jimakos said

  «….και θα πάρουμε έναν κλήρο, χωραφάκι γόνιμο»

 7. sarant said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-5 Εχει γραφτεί πως ο Αμίρ πήγαινε στην Ε’ αλλά ύστερα γράφτηκε πως πήγαινε στην Στ τάξη.

 8. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Κι έτσι, φέτος παρέλασαν σημαιοφόροι που είχαν επιλεγεί με κλήρωση –όχι παντού όμως. Σε σχολείο της Δάφνης, ο διευθυντής αυθαίρετα αντικατέστησε το αγόρι που κληρώθηκε, επειδή είχε σκούρο δέρμα, λεγόταν Αμίρ και ήταν προσφυγάκι απ’ το Αφγανιστάν.»

  Καλημέρα! Με το συμπάθιο, Νικοκύρη, αυτό σήμερα δεν ισχύει, μήπως θα έπρεπε να παραλειφθεί;

 9. spyridos said

 10. ap8938 said

  πληροφορήθηκα, εξωδίκως βέβαια, οτι ο διευθυντής προχώρησε σε δεύτερη κλήρωση, ύστερα από τις ενστάσεις της ΜΚΟ που έχει «αναλάβει την φροντίδα» της οικογένειας του Αμίρ. εάν αυτό ισχύει, τότε τα κίνητρά του δεν είναι αναγκαστικά ρατσιστικά αλλά ενδεχομένως ανθρωπιστικά.
  εκείνο που νομίζω πως πρέπει να σημειωθεί είναι οτι το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει τι γίνεται στην περίπτωση που ο μαθητής δεν επιθυμεί να σηκώσει τη σημαία λόγω π.χ. θρησκευτικών πεποιθήσεων. γιατί, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο σημαιοφόρος καλείται να μεταφέρει τη σημαία και στην εκκλησία και να παρακολουθήσει τον εκκλησιασμό. σε αυτή την περίπτωση η αστοχία είναι του υπουργείου/νομοθέτη και όχι του διευθυντή. ο τελευταίος θα μπορούσε κάλλιστα να πετάξει το μπαλάκι στην διεύθυνση και σε τελική ανάλυση να τους εκθέσει. αντί αυτού τώρα κατηγορείται για ρατσισμό όταν κάποιοι άλλοι πουλάνε ανθρωπισμό.

 11. BLOG_OTI_NANAI said

  «ζητούμενο η εθνική καθαρότητα»

  Στο alfavita.gr αναφέρεται: «Η παρέλαση του 6ου Δημοτικού Δάφνης με σημαιοφόρο μαθητή αλβανικής καταγωγής«.

  Τυχόν ενέργεια με «ρατσιστικά κίνητρα» θα απέρριπτε παιδάκια είτε από το Αφγανιστάν είτε από την Αλβανία… Αν είναι αλήθεια τότε κάπου δεν κολλάνε αυτά.

 12. Γς said

  Καλημέρα

  και καλή συνέχεια Νίκο στην μηνιαία στήλη σου.

  >με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η επιλογή των σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις κατά τις εθνικές εορτές θα γίνεται πλέον με κλήρωση

  που μ έκανε και μένα να τροποποιήσω ελαφρώς το αγαπημένο μου τρίπτυχο ως εξής:

  Πατρίς, μητρίς και κλειτορίς …άντε και κληρωτίς

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλή βδομάδα.
  Το παιδάκι ήταν μαθητής της πέμπτης δημοτικού. Γιατί το έβαλαν εξ αρχής στην κληρωτίδα, τη στιγμή που η (φρέσκια) νομοθεσία μιλάει για κλήρωση με παιδιά από την έκτη;

 14. «μια απόφαση που προκάλεσε συντεταγμένες και ενορχηστρωμένες αντιδράσεις από τους λαθρέμπορους της αριστείας».
  #Θα πρόσθετα …και από τους λαθρέμπορους της κληρουχίας!

  «Τον κλήρο τον βάζουμε ή τον ρίχνουμε»
  #Παρ΄ ημίν έριχναν τσιόπ(ι)

 15. nikiplos said

  Να σταλθει βοηθεια τοτε κριθηκε η στιγμη
  και ο κληρος επεσε στις βροχες
  κελαρυσανε ολη μερα ρυακια
  ετρεξα σαν τρελος
  στις πλαγιες εσχισα σχινο και πολύ μυρτο μες στη φουχτα μου
  εδωσα να δαγκασουνε οι πνοες

  (από το Άξιον Εστί του Ο. Ελύτη)
  Πιο κάτω γράφει:
  Στων αδερφων τη μοιρασια μου δοθη ο κληρος ο λειψος
  Η πετροκολλητη σαγη και το ζακονι των φιδιων

  Και από τους Πυξ Λαξ μου άρεσε ο στχος: Εκεί στο Νότο
  εκεί μου κλήρωσε ο έρωτας στο Λόττο

 16. spiral architect 🇰🇵 said

  Έχουν προ πολλού φύγει τα παιδιά μου απ’ το σχολείο, αλλά ακόμα θυμάμαι τα ατέλειωτα σούρτα-φέρτα κάποιων γονιών στο γραφείο των δασκάλων για να σπρώξουν το βλασταράκι τους στη θέση του σημαιοφόρου. Άσε δε, που είχαν τόσο θράσος και δεν κώλωναν πουθενά κι έτσι έπιαναν ακόμα και μέλη του Συλλόγου Γονέων σα και την αφεντιά μου, τη στιγμή που δεν είχαμε καμιά δικαιοδοσία στη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον ούτε είχαν πατήσει το πόδι τους σε συνέλευση του Συλλόγου.

 17. cortlinux said

  Στο νομοθετημα δεν αναφερει τιποτα για εκκλησιασμο. Συγκεκριμενα την 28η Οκτωβριου δεν εκκλησιαζομασταν ποτε. Σε καποιες περιοχες γινεται ενα μνημοσυνο για τους πεσοντες.

  Καλο θα ηταν να μνημονευσουμε τον δασκαλο της σημαιοφορου που την υπερασπιστικε κοντρα στους βαρβαρους.

 18. Alexis said

  …θα θυμάστε ίσως τον Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε πως στο ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος της αλλαγής…

  Αν και φανατικός ΠΑΣΟΚΟ-ρετρο-μάνιακ (!) ομολογώ πως δεν το θυμάμαι!!! 😳

 19. Meshuggah said

  Μπερδεμένη κατάσταση

  http://ellinikahoaxes.gr/2017/11/05/amir/

 20. Στο δημοτικό για τον Άγιο Γεώργιο, και αλλαχού, βρίσκουμε την λέξη «μπουλετιά» με την έννοια του κλήρου:
  Τα μπουλετιά ερίξανε και τίνος θε να τύχουν
  τα μπουλετιά ετύχανε εις την βασιλοπούλα
  όπου την είχε η μάνα της μία μονακριβούλα.

 21. spatholouro said

  «ο διευθυντής αυθαίρετα αντικατέστησε»

  Βγήκε το πόρισμα;

 22. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τι θα γίνει μ’ αυτές τις παρελάσεις, πότε θα καταργηθούν επιτέλους; Αφού έχουν καταργηθεί τα σύνορα, η χώρα είναι υποδουλωμένη στους τραπεζίτες και κατεχόμενη από τους Γερμανούς, οι Έλληνες με σκυμένο κεφάλι υπομένουν τα κατοχικά εγκλήματα χωρίς την παραμικρή αντίδραση, υποστηρίζοντας τις δοσίλογες κυβερνήσεις κι όποιος μπορεί, φεύγει από την χώρα βλαστημώντας την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκε σ’ αυτήν. Η ελληνική κοινωνία έγινε χωρίς κανέναν σχεδιασμό, βίαια και σε ελάχιστο χρόνο πολυπολιτισμική, το ίδιο και πολλά σχολεία, ακόμα και το υπέρτατο εθνικό ιερό και όσιο της ελληνικότητας των ποδοσφαιρικών ομάδων αλλώθηκε, εδώ και χρόνια οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές υπερτερούν συντριπτικά των Ελλήνων στην στελέχωση των ομάδων ενώ στον ΠΑΟΚ του Ιβάν, ζήτημα είναι αν έχει παίξει τρία παιχνίδια κάποιος Έλληνας από την αρχή του πρωταθλήματος.
  Τι και ποιούς εξυπηρετούν οι έτσι κι αλλιώς γελοίες και στρατόκαυλες παρελάσεις και ειδικά οι διαστροφικές μαθητικές;
  Τελικά αυτή η κυβέρνηση, είναι αριστερή η ακροδεξιά;

 23. ap8938 said

  17> το ΠΔ 79, 1/8/2017, φ. 109, σελ 1838 προβλέπει εκκλησιασμό, «κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων», για τις εθνικές εορτές συμπεριλαμβανομένης και τις 28ης Οκτωβρίου.

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  @22: Του χρόνου θα σας ντύσουμε μαζορέτες, εσένα, το ΓουΣού και τον Τζι. Θα παρελάσετε και το ιστολόγιο θα σας χειροκροτεί από live streaming. 😆

 25. gpoint said

  # 22

  Ρε συ Λάμπρο πες και τίποτε για το μπάσκετ της ΑΕΚ που έχει μόνον έναν έλληνα σ΄όλη την δωδεκάδα, μόνο ο Ιβάν σ’ ενοχλεί ; σε μια χώρα που όπως λες είναι υποδουλωμένη στους γερμανούς τι να κάνει ο ελληνορώσσος ; (ή μήπως ρωσσοέλληνας 😉
  Αλλά ο Ιβάν σ’ ενοχλεί γιατί τα σκάει σε ρούβλια κι όχι σε μπιτκόιν και σου χαλάει την πιάτσα !!

 26. Alexis said

  «Ερίψαν το λαχνίν τους ποιος εν να κατεβεί
  τζιαι έππεσεν ο κλήρος πάνω στον πιο μιτσίν»

 27. Πέπε said

  > > Τον κλήρο τον βάζουμε ή τον ρίχνουμε.

  Πλάκα πλάκα, νομίζω ότι πιο συχνά πλέον λέμε «να κάνουμε κλήρωση» παρά «να βάλουμε/ρίξουμε κλήρο». Ένα μικρό βήμα προς τον νεοκαθαρευουσιανισμό…

  > > Στο πασίγνωστο παιδικό τραγουδάκι με το μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο, «ρίξανε τον κλήρο να δούνε ποιος θα φαγωθεί» κι ο κλήρος πέφτει στον πιο νέο ή στα αγόρια ή στα κορίτσια ή σε όποιον θέλουν αυτοί που θα φωνάξουν πιο δυνατά.

  Στο ορίτζιναλ γαλλικό τραγούδι πάντως (Il etait un petit navire) ο κλήρος πέφτει στον μικρό μούτσο, και η υπόθεση συνεχίζεται με συναρπαστικό τρόπο: αυτός έντρομος ανεβαίνει στο κατάρτι για να γλιτώσει, κι ο μάγειρας από κάτω τσακώνεται με τους ναύτες με τι συνταγή θα τον μαγειρέψουν. Ο μούτσος προσεύχεται στην Παναγιά να τον σώσει, και τότε γίνεται το θαύμα: περνάει ένα κοπάδι ψάρια που πηδάνε έξω από το νερό, μπόλικα απ’ αυτά πέφτουν πάνω στο καράβι, κι έτσι το πρόβλημα της τροφής λύνεται χωρίς ανθρωποφαγία.

  Ήκιστα παιδαγωγικό, ε;

  Καθ’ όλα τα φαινόμενα, πρόκειται για παλιό δημοτικό τραγούδι, πιθανώς των ίδιων των ναυτικών που ήταν σκληροτράχηλοι άνθρωποι (αν και, τον καιρό των δημοτικών τραγουδιών, κανείς δεν ήταν πολύ μη μου άπτου), που εξέπεσε σε παιδικό. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα από τα κλασικά παιδικά γαλλικά τραγούδια, που διδάσκονται μάλλον (;) στο σχολείο και σίγουρα στους μικρούς ξενόγλωσσους μαθητές γαλλικών, τουλάχιστον μέχρι τη γενιά μου: για το Au clair de la lune υπάρχουν κάτι φροϋδικές αναλύσεις που το βγάζουν γεμάτο σεξουαλικούς υπαινιγμούς, ο καλός βασιλιάς Νταγκομπέρ φέρεται να ήταν ιστορική προσωπικότητα που οι σύγχρονοί του τον κορόιδευαν για διάφορους λόγους σχετικούς με την τότε ιστορική συγκυρία, το Savez-vous planter les choux είναι το γαλλικό αντίστοιχο του «Πώς το τρίβουν το πιπέρι» κλπ.

 28. 27 Καταπληκτικό ότι υπάρχει και άλλος (φαντάζομαι πλην της Μαρίας και του Άγγελου) που ξέρει αυτά τα τραγουδάκια! Το τραγούδι του μπον ρουά Νταγκομπέρ φαίνεται να χρονολογείται από τη Γαλλική Επανάσταση και να κοροϊδεύει εμμέσως τον Λουδοβίκο, αν και ο Ντ. είχε λέει τη φήμη μύωπα που σκόνταφτε αλλά και που ήξερε να γελά με τον εαυτό του: https://fr.wikipedia.org/wiki/Dagobert_Ier#La_chanson_Le_bon_roi_Dagobert

 29. Alexis said

  Το χθεσινό ανατριχιαστικό μακελειό στο Τέξας και τα όσα έγιναν γνωστά για το προφίλ του δράστη, δείχνουν ότι οι φανατικοί και οι άνθρωποι που θεωρούν ότι κατέχουν «τη μία και μόνη αλήθεια» είναι παντού και πάντα το ίδιο επικίνδυνοι, όποιο χρώμα κι αν έχει η ιδεολογία τους.
  Ο θρησκευτικός φανατισμός (για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια λόγω ισλαμιστών) είναι το ίδιο επικίνδυνος με κάθε άλλης μορφής φανατισμό.

 30. Avonidas said

  Αντί ο Τσίπρας να δίνει με παράτες και μπροστά στις κάμερες την ελληνική σημαία στον Αμίρ, θα ήταν καλύτερα να κάνει κάτι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων. Λέω «κράτησης» διότι η φιλοξενία ήταν κάποτε ιερή σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, και δεν κάνει ούτε ως λέξη να τη μαγαρίζουμε περιγράφοντας αυτά που συμβαίνουν σήμερα.

  Ας κάνουν επίσης κάτι και για τη ΧΑ, που αλωνιζει και τραμπουκιζει οσο ποτέ πριν επι «δεξιάς».

 31. Πληβείος said

  Καλημέρα!

  Εγώ θα προτιμήσω να “πετάξω την μπάλα στην εξέδρα” και να σχολιάσω από αυτό το βήμα ένα άλλο ζήτημα… Αυτό της παρέλασης…

  Ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να καταργηθεί κάθε είδους παρέλαση είναι γιατί προάγει τη μαζοποίηση, τόσο απλά. Γιατί εμβάλλει το άτομο οποιασδήποτε ηλικίας σε έναν πειθαναγκασμό, τέτοιον που δεν ταιριάζει σε σκεπτόμενο άνθρωπο, αλλά σε υποχείριο, σε άθυρμα, το οποίο εκτελεί τυποποιημένες, επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις.

  Παρετυμολογία της λέξης άνθρωπος είναι τα συνθετικά < άνω + θρώσκω = στρέφω το βλέμμα προς τα πάνω.

  Προτιμώ μία λανθασμένη ετυμολογία του λήμματος «άνθρωπος» από το σημασιολογικό φορτίο της λέξης «παρέλαση» που τον θέλει να πορεύεται με παρωπίδες.

 32. Γς said

  16:

  >Άσε δε, που είχαν τόσο θράσος και δεν κώλωναν πουθενά κι έτσι έπιαναν ακόμα και μέλη του Συλλόγου Γονέων σα και την αφεντιά μου, τη στιγμή που δεν είχαμε καμιά δικαιοδοσία στη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον ούτε είχαν πατήσει το πόδι τους σε συνέλευση του Συλλόγου.

  Καισαριανή έρλι 80ς.
  Πήγαινα κάποια απ τα πιτσιρίκια μου στο Δημοτικό Σχολείο στην Ευφρονίου, όταν με πλησίασε μια κυρία που επίσης πήγαινε στο σχολείο την κόρη της.

  -Ξέρετε ποιον θα ψηφίσετε;

  Είχαμε αρχαιρεσίες εκείνη την ημέρα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολίου των παιδιών μας.
  Μου δίνει ένα χαρτάκι με τα ονόματα αυτών που ήθελε το κόμμα.

  -Πρόσεξε μην ψηφίσεις “αυτόν”.

  Ο “αυτός” ήμουν εγώ.
  Ναι! Ημουν ο … πρόεδρος του συλλόγου. Και σιγά μην με ήξερε. Ματαίως ζητούσα να έρθουν στις συνελεύσεις οι γονείς των μαθητών. Κι είχαμε ένα σωρό σοβαρά προβλήματα. Τραυματισμούς μαθητών από τα φανάρια της τροχαίας που δεν λειτουργούσαν π.χ.

  -Γιατί να μην τον ψηφίσω;

  -Μα είναι τρελός ο άνθρωπος. Τις προάλλες πήγε να μας γκρεμίσει το Σχολείο!

  Ναι όντως πήγα με μια βαριοπούλα και περιποιήθηκα καταλλήλως τα καινούργια γλιστερά μάρμαρα στην κατηφορική είσοδο σου σχολείου που ήταν η αιτία αρκετών καταγμάτων μικρών μαθητών κάθε τόσο.
  Είχαν προηγηθεί αρκετές αναφορές μου στους υπευθύνους.
  [Λέω να περάσω μια μέρα απ αυτές να δω αν και μετά τριάντα και χρόνια τα τροποποιημένα μάρμαρα εξακολουθούν να αποτρέπουν κατάγματα.]

  -Ούτε αυτόν!

  Ο αντιπρόεδρος, μαθηματικός και επίτροπος στον Αί Νικόλα Καισαριανής (που πούλαγε και λάδι από το κτήμα του στον Πύργο Ηλείας ).

  -Βρήκαμε φιτίλια από καντήλια στους τενεκέδες λάδι που πουλάει.

 33. Alexis said

  #28: Το «Au Claire de la lune» το θυμάμαι κι εγώ από την εποχή (προ αμνημονεύτων 🙂 ) που μάθαινα γαλλικά.

 34. sarant said

  8 Καταρχάς, το άρθρο γράφτηκε πριν από μερικές μέρες. Κατά δεύτερο, τι ακριβώς δεν ισχύει;

  17 Πράγματι δεν αναφέρει τίποτα για εκκλησιασμό αλλά έχει μια παραπομπή σε προηγούμενη εγκύκλιο η οποία, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρει και τον εκκλησιασμό.

  27 Το τραγούδι αυτό αξίζει άρθρο, αν ποτέ αξιωθώ

 35. LandS said

  Για την κλήρωση.
  Ούτε όταν συζητείτο έντονα το θέμα, ούτε τώρα θυμήθηκε κανείς το τι γίνεται με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, πόσο σημαντικές δικαιοδοσίες έχει και το ότι τα τέσσερα λαϊκά μέλη, τα οποία επιλέγονται με κλήρωση, έχουν ίση ψήφο, για θέματα ουσίας, με τα τρία μέλη που είναι δικαστικοί.

  Για τον Αμίρ.
  Αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να μπει στη κλήρωση είναι θέμα του ίδιου του διευθυντή που ανάτρεψε το αποτέλεσμά της. Έκανε δυο φορές λάθος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ο Διευθυντής δεν επικαλέστηκε κάποια παρατυπία σαν και αυτή αλλά το «κουφό» επιχείρημα της μη επιθυμίας εισόδου στην εκκλησία (προφανώς κατά την ώρα της δοξολογίας) . Να με συγχωρείτε, το δίνω τη σημαία μόνο σε όποιον κρίνω ότι αισθάνεται άνετα μέσα σε Χριστιανικό Ναό είναι καραμπινάτη διάκριση με βάση το θρήσκευμα.
  Παρατάτε με λοιπόν με τα ρατσιστικά παραληρήματα του είδους δεν είναι ρατσιστής ο Διευθυντής, ο Αμίρ είναι Αφγανάκι. Και τα «δεν είναι ρατσιστής με Αλβανόπουλο άρα δεν είναι ρατσιστής ούτε με αυτόν που αδίκησε» ούτε για φύλλο συκής ρατσιστικών να μη πω τι δεν κάνει.

  Και το λέω αυτό επειδή κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος, η ΔΟΕ πήγε να το μισοκάνει αλλά έπεσε μακριά, να πει ότι είναι άδικο να καταγγέλλεις κάποιον ως ρατσιστή βασισμένος όχι στην ζωή του ολόκληρη αλλά σε μία ρατσιστική του πράξη την οποία και μετρίασε, όσο μπορούσε, με το να δώσει στον Αμίρ την ταμπέλα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είπε κανείς από τους δυϊλίζοντες τον κώνωπα.
  Εδώ κάποιοι έφτασαν να πουν ότι για την επίθεση με πέτρες και μπουκάλια στο σπίτι του παιδιού φταίνε αυτοί που σήκωσαν το θέμα και τον έκαναν στόχο! (Τι να σου κάνουν τα τσαμένα τα φασισταριά, …βράζει το ελληνικό αίμα τους, δε φταίνε αυτά)

 36. Avonidas said

  Ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να καταργηθεί κάθε είδους παρέλαση είναι γιατί προάγει τη μαζοποίηση, τόσο απλά. Γιατί εμβάλλει το άτομο οποιασδήποτε ηλικίας σε έναν πειθαναγκασμό, τέτοιον που δεν ταιριάζει σε σκεπτόμενο άνθρωπο, αλλά σε υποχείριο, σε άθυρμα, το οποίο εκτελεί τυποποιημένες, επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις.

  Το ίδιο και το μπαλέτο και το καλλιτεχνικό πατινάζ, να τα καταργήσουμε κι αυτά;

  Ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το επιχείρημα. Καταλαβαίνω και αντιτίθεμαι στη ομογενοποίηση της *σκέψης* που επιβάλλεται μεταξύ άλλων στο στρατό — γι’ αυτό και θα προτιμούσα να είναι εθελοντικός, ώστε να υποβάλλονται στην εξουσία της ιεραρχίας μόνον όσοι το επιλέγουν. Αλλά η σωματική πειθαρχία που απαιτείται σε μια παρέλαση διέπει και τον αθλητισμό και τη γυμναστική, χωρίς εκεί να προκαλεί διαμαρτυρίες. Μάλιστα, προάγει το ομαδικό πνεύμα, που δεν είναι το ίδιο με τη μαζοποίηση.

 37. atheofobos said

  Στο πασίγνωστο παιδικό τραγουδάκι με το μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο, «ρίξανε τον κλήρο να δούνε ποιος θα φαγωθεί»….

  Το όχι τόσο αθώο αυτό τραγουδάκι βασίζεται σε πραγματική ιστορία
  ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/06/blog-post_26.html

 38. atheofobos said

  Απίστευτη γκάφα με τον μικρό Αμίρ. Δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στην κλήρωση για τη σημαία
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/11/05/amir/

 39. spiral architect 🇰🇵 said

  Το΄παμε Αθεόφοβε, οι βλακεία (τους) είναι ανίκητη.

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  * … η 😳

 41. Πληβείος said

  Έγραψε ο Avonidas:

  «Το ίδιο και το μπαλέτο και το καλλιτεχνικό πατινάζ, να τα καταργήσουμε κι αυτά;

  Ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το επιχείρημα. Καταλαβαίνω και αντιτίθεμαι στη ομογενοποίηση της *σκέψης* που επιβάλλεται μεταξύ άλλων στο στρατό — γι’ αυτό και θα προτιμούσα να είναι εθελοντικός, ώστε να υποβάλλονται στην εξουσία της ιεραρχίας μόνον όσοι το επιλέγουν. Αλλά η σωματική πειθαρχία που απαιτείται σε μια παρέλαση διέπει και τον αθλητισμό και τη γυμναστική, χωρίς εκεί να προκαλεί διαμαρτυρίες. Μάλιστα, προάγει το ομαδικό πνεύμα, που δεν είναι το ίδιο με τη μαζοποίηση».

  Έχω την βεβαιότητα ότι στο μπαλέτο και στο καλλιτεχνικό πατινάζ οι χορευτές – αθλητές δεν κινούνται σαν νευρόσπαστα, τα οποία εκτελούν ανά δύο δευτερόλεπτα την ίδια μονότονη κίνηση.

  Επίσης μη συγκρίνετε δραστηριότητες, οι οποίες προϋποθέτουν μία στοιχειώδη καλλιτεχνική ευαισθησία με την “αγέλη” της παρέλασης η οποία παραπέμπει σε πειθήνια στρατιωτάκια. Ο χορευτής, επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις – όταν πρόκειται για ατομική προσπάθεια – μία μουσική σύνθεση θα την ερμηνεύσει διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ’ όλα την προσωπικότητά και την αισθητική του.

  Συμβαίνει κάτι απ’ αυτά στην παρέλαση και δεν το γνωρίζω;

 42. LandS said

  36 Κοίτα, ούτε το μπαλέτο, ούτε η ρυθμική γυμναστική και φυσικά κανένα μα κανένα ομαδικό άθλημα δεν χαρακτηρίζονται από την εκτέλεση των τυποποιημένων και επαναλαμβανομένων σωματικών κινήσεων της παρέλασης. Πρώτα από όλα στη παρέλαση όλοι κάνουν ακριβώς την ίδια κίνηση ταυτόχρονα χωρίς να ξεφεύγουν από την …τροχιά τους ούτε πόντο μπροστά ή πίσω ή αριστερά ή δεξιά. Έπειτα αυτή η κίνηση είναι ουσιαστικά μία.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  Οι συνήθειες/έθιμα/νόμοι αλλάζουν με τον καιρό και προσαρμόζονται στις εκάστοτε κοινωνίες, οι οποίες δεν είναι κάτι το στατικό (βλ. και σχετικά σχόλια προηγουμένως αλλά και προς το τέλος στο νήμα της 03/11).

  … επικράτησε να ονομάζεται κλήρος το αγροτεμάχιο, το κτήμα, το οικόπεδο και στη συνέχεια η κληρονομούμενη ακίνητη περιουσία, η οποία άλλωστε κληροδοτείται και κληρονομείται…

  Και μιας και αναφέρεις σήμερα το θέμα αυτό με την κληρονομιά/κλήρο (που μπορεί να είναι εκτός από κάτι υλικό και κάποιο αξίωμα/θέση κλπ., βλ. και Κ.Μ. 🙂 ), αναφέρω (σαν παράδειγμα για τις αλλαγές στις κοινωνίες και στους νόμους/συνήθεις που τις διέπουν) πως στις μητριαρχικές κοινωνίες (που ο Λάμπρος αναπολεί ενίοτε 🙂 ), όπως στη προελληνική αιγιακή κοινωνία (περίπου πριν το 1800 π.χ., στην Κρήτη, στους Λοκρούς αλλά και εκτός Αιγαίου, όπως στους Αιγυπτίους, Σουμέριους, Ετρούσκους και αλλού) οι γιοί *δεν κληρονομούν* (μόνο οι κόρες).
  Bλ. και das Mutterrecht του Bachofen, δημοσιεύσεις του Λεκατσά κλπ. ή και τον Ηρόδοτο που μας αναφέρει για τους Λύκιους:
  …καλέουσιν από των μητέρων εαυτούς καί ουκί από των πατέρων…, πολλάκις μάλιστα συναντούμε και το ..πατρός αδήλου.. 🙂

 44. ΚΩΣΤΑΣ said

  34
  Νικοκύρη, νομίζω ότι δεν ισχύει το: «… επειδή είχε σκούρο δέρμα, λεγόταν Αμίρ και ήταν προσφυγάκι απ’ το Αφγανιστάν.»
  Για να ισχύει, έπρεπε ήδη να ήταν διαπιστωμένο. Κι αν είναι διαπιστωμένο, πάλι έπρεπε ήδη να έχει κινηθεί ποινική διαδικασία με τον αντιρατσιστικό νόμο και πειθαρχική διαδικασία για παραβίαση σχολικής νομοθεσίας. Ας περιμένουμε τουλάχιστον το πόρισμα.

  Ναι, ξέρω ότι το άρθρο γράφτηκε πριν από μερικές μέρες και στο ενδιάμεσο ακούστηκαν πληροφορίες αθωωτικές για τον διευθυντή. Ε, λέω σήμερα που γίνεται αναδημοσίευση, μήπως είναι σκόπιμο να γίνει παράλειψη αυτού αυτού του σημείου, μέχρι να δούμε τί ακριβώς συμβαίνει.

 45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  @24.spiral architect 🇰🇵 said:

  @22: Του χρόνου θα σας ντύσουμε μαζορέτες, εσένα*, το ΓουΣού και τον Τζι. Θα παρελάσετε και το ιστολόγιο θα σας χειροκροτεί από live streaming. 😆

  *τὸν Λάμπρο.

  Ἐμένα γιατί μὲ ξέχασες; Νὰ δίνω καὶ τὸ βῆμα (κούτσα-καούτσα). Ἐκεῖ νὰ δεῖς live sCreaming!
  🙂

 46. Avonidas said

  Έχω την βεβαιότητα ότι στο μπαλέτο και στο καλλιτεχνικό πατινάζ οι χορευτές – αθλητές δεν κινούνται σαν νευρόσπαστα, τα οποία εκτελούν ανά δύο δευτερόλεπτα την ίδια μονότονη κίνηση.

  Για να δεις εσύ μια πιρουετα των 5», ο αθλητής έχει επαναλάβει χιλιάδες φορές την ίδια μονότονη κίνηση, μέχρις ότου να μπορεί να την κάνει και στον ύπνο του.

  Ο συντονισμός που απαιτείται για μια παρέλαση είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της σωματικής πειθαρχίας που απαιτείται σε μια γυμναστική άσκηση. Λέω λοιπόν οτι αν σε ανησυχούν οι επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών που παρελαύνουν, τότε οι αθλητές εχουν ξεπεράσει τα όρια συναγερμού.

  Πρώτα από όλα στη παρέλαση όλοι κάνουν ακριβώς την ίδια κίνηση ταυτόχρονα χωρίς να ξεφεύγουν από την …τροχιά τους ούτε πόντο μπροστά ή πίσω ή αριστερά ή δεξιά

  Έχεις παρελάσει ποτέ σαν μαθητής ή φαντάρος, ή έχεις προσπαθήσει να προπονήσεις κόσμο για παρέλαση; Μάλλον όχι, αλλιώς θα ήξερες ότι αυτή η απλή, μηχανική κίνηση δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει συντονισμένα από όλους.

  Εξακολουθώ να μη βλέπω πού βρίσκεται η προσβολή στην αξιοπρέπεια ή την προσωπικότητα, ή η μαζικοποίηση. Για μένα, το ζήτημα είναι για ποιες αξίες και υπό ποιες σημαίες παρελαύνεις: δεν είναι το ίδιο για ένα φασιστικό και για ενα δημοκρατικό καθεστώς.

  Επίσης, το να κάνει ενα σχολείο μια καλή παρέλαση, κι όχι μια σκόρπια, ειναι πολυ απλά ζήτημα σεβασμού στο κοινό που θα την δει, όπως ακριβώς αν ανέβαζαν μια θεατρική παράσταση, για παράδειγμα.

 47. ΣΠ said

  Σε σχολείο της Δάφνης, ο διευθυντής αυθαίρετα αντικατέστησε το αγόρι που κληρώθηκε, επειδή είχε σκούρο δέρμα, λεγόταν Αμίρ και ήταν προσφυγάκι απ’ το Αφγανιστάν.

  Κι εγώ έτσι σκέφτηκα όταν διάβασα την είδηση όπως παρουσιάστηκε αρχικά από τον τύπο. Όμως οι ανακοινώσεις της ΔΟΕ και του ΠΑΜΕ με έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις. Η υπόθεση φαίνεται να είναι μπερδεμένη και μάλλον δεν έχει σχέση με ρατσιστικά κίνητρα.

 48. spiral architect 🇰🇵 said

  @47: Για μένα δεν έχει ρατσιστικά κίνητρα. Βλακεία και ίσως ευθυνοφοβία είναι.

 49. Alexis said

  #46 και προηγούμενα: Υπάρχουν πάμπολλες δραστηριότητες, αθλητικές και μη, που επιβάλλουν ταυτόχρονη και ομοιόμορφη κίνηση, χωρίς ποτέ να έχουν κατηγορηθεί για προώθηση της μαζοποίησης.
  Αναφέρω ενδεικτικά τον χορό, τη συγχρονισμένη κολύμβηση, τη ρυθμική γυμναστική κ.ά.
  Ειδικά στις μαθητικές παρελάσεις το να μιλάει κανείς για συγχρονισμένες κινήσεις και νευρόσπαστα είναι αστείο, αφού η εικόνα τους μάλλον σε …περιπατητές παραπέμπει.

 50. Avonidas said

  @Alexis

  Όταν πήγα φαντάρος, δε μ’ ενοχλούσε ιδιαίτερα η πειθαρχία της παρέλασης ή των ασκήσεων (επ’ ώμου κλπ.) Πολύ περισσότερο με ενοχλούσε όταν μας έβαζαν να φωνάζουμε συνθήματα — ευτυχώς όχι τόσο άθλια όσο αυτά που ακούστηκαν πάλι και δικαίως σοκάρουν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

  Για τις ασκήσεις ήταν πολύ περισσότερο ζήτημα φιλότιμου: ήθελα να μπορώ να εκτελώ σωστά τις κινήσεις, να μη φαίνομαι παράταιρος.

 51. ΓιώργοςΜ said

  46 Να προσθέσω πως η παρέλαση είναι από τις ελάχιστες ομαδικές δραστηριότητες, στις οποίες ολόκληρο τμήμα ή σχολείο καλείται να επιδείξει συντονισμό και ομαδικό πνεύμα, για να πετύχει κάτι, έστω τόσο απλό. Ούτε τόσο απλό είναι τελικά, ούτε άσκοπο.
  Όσο για το απλό ή περίπλοκο, ας δούμε και τις παρελάσεις που κάνουν τα διάφορα στρατιωτικά σώματα (πχ Ευελπίδων) διαφόρων κρατών, με διάφορους σχηματισμούς που μοιάζουν μπαλέτου. Πολλοί χοροί άλλωστε έχουν τη ρίζα τους σε στρατιωτικές ασκήσεις.

  Η παρέλαση γενικά έχει χρησιμότητα, αλλιώς δε θα γινόταν. Ανύψωσης του ηθικού (σχολική, στρατιωτική στις επετείους), δέους (στρατιωτική από στρατό κατοχής) κλπ. Σφυρηλάτησης ομαδικού πνεύματος. Αίσθησης πως κάποιος (ακόμα κι ο χειρότερος μαθητής) ανήκει σε μια ομάδα.
  Το πρόβλημα με την παρέλαση είναι συνήθως ιδεολογικό, σχετικό με την στρατιωτική πειθαρχία του σχολείου κλπ. Αυτό να το συζητήσουμε. Όχι όμως πως είναι κακή η άσκηση ομαδικότητας ή πως αλλοιώνει την ατομική ψυχοσύνθεση, δημιουργεί χ ψ ω κατηγορίας πολίτες με δύο παρελάσεις το χρόνο…. Μην τρελλαθούμε κιόλας…

  Δε με τρελλαίνει η ιδέα της παρέλασης, αλλά αν ήμουν γυμναστής και χρειαζόταν να ετοιμάσω το σχολείο μου για παρέλαση, θα φρόντιζα για την τελειότητα, όπως σε κάθε αντικείμενο που διδάσκει κανείς.

 52. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @45. (τέλος) «κούτσα-κούτσα», ἤθελα νὰ γράψω. Τώρα πῶς παρεισέφρησε (ρέ, τί γράφω ὁ ἄνθρωπος) αὐτὸ τὸ «κάουτσα» μᾶλλον σὲ ἰδεολογικὴ ἐπιρροὴ τοῦ «ἀποστάτη Κάουτσκι» πρέπει ν᾿ ἀποδοθεῖ. 🙂

 53. LandS said

  46
  Έχεις παρελάσει ποτέ σαν μαθητής ή φαντάρος, ή έχεις προσπαθήσει να προπονήσεις κόσμο για παρέλαση; Μάλλον όχι, αλλιώς θα ήξερες ότι αυτή η απλή, μηχανική κίνηση δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει συντονισμένα από όλους

  Φυσικά και έχω παρελάσει. Καμιά δεκαριά φορές ως μαθητής και αρκετές φορές ως φαντάρος. Μία φορά μάλιστα στη Θεσσαλονίκη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλη μία πέντε μήνες αργότερα, πάλι στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Πρωθυπουργού (όχι όποιου κι όποιου αλλά του ΠΡΟΣΧΉ Εθνάρχου αυτοπροσώπως ΗΜΊ ΑΝΆΣ).
  Καμιά εικοσαριά μέρες πριν την γεμάτη ρίγη συγκινήσεως ημέρα, μας πήγαινα στο αεροδρόμιο στο Σέδες για τη «προπόνηση» που λες, και όλο το πρωινό το τρώγαμε στο πέρα δώθε χτυπώντας το τακούνι μας σε κάθε βήμα και με το χέρι να πηγαίνει στην ανάταση. Δυο-τρεις μέρες πριν το Γεγονός μας πήγαιναν στη Νέα Παραλία μαζί με τα άλλα πεζοπόρα και χάναμε το καιρό μας με τον ίδιο τρόπο. Κουραστικό ήταν δεν ήταν δύσκολο.
  Τι να σου πω, την ημέρα της παρέλασης τι έβλεπες εμάς τι το Ρόγιαλ Μπάλε(ι), το μπαλέτο της Παρισινής Οπερά και το του Μωρίς Μπεζάρ σε τζαμ σέσιον το ίδιο πράμα ντερβίσι μου. (Σας άρεσε ρε η ανάμιξη κλασικού και μοντέρνου, ή τζάμπα κουλτουροφιγούρα κάνω; )

  Σοβαρά τώρα. Ο Ρονάλντο και ο Μέσι όντως περνάνε ατέλειωτες ώρες κάνοντας τυποποιημένες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Στο γυμναστήριο και στην προπόνηση. Όχι στον αγώνα.
  Και μη ξεχνάς, παλιά οι στρατιώτες πολεμούσαν όπως παρέλαυναν γιατί για να φύγουν 20 σφαίρες σε κάτι δευτερόλεπτα χρειαζόσουν 20 φαντάρους.

 54. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  24 – Έτσι θα αποκτήσουν και κάποιο νόημα οι παρελάσεις. Καλό είναι να κατοχυρώσετε πνευματικά δικαιώματα γιατί θα γίνουμε παγκοσμίως viral. 🙂

  25 – Εκτός του ότι μίλησα για ποδοσφαιρικές ομάδες για την μπασκετική ΑΕΚ τι να πώ, είναι η μόνος αμιγώς ελληνικός σύλλογος που πήρε ευρωπαϊκό τίτλο, έναν Αμερικάνο είχε στην σύνθεσή της κι αυτός ήταν Έλληνας. 🙂
  Όσο για τον Ιβάν, σιγά μη τα σκάει, σου μοιάζει για κορόϊδο; Στο ξαναλέω, οι επιχειρηματίες δεν καίνε τα λεφτά τους τ΄αφήνουν για τους φτωχούς που είναι υπεράνω χρημάτων. 🙂

  45 – Εσένα θα σε ντύσουμε μπαλαρίνα που έχεις και το know how. 🙂

 55. Emphyrio said

  Δεν θελω να σχολιασω ουτε τις παρελασεις ουτε τον Αμιρ ουτε την ευκαιρια που δοθηκε παλι για αντικυβερνητικο μενος και υστερια. Να θυμισω μονο τον Γιο του Κολληγα που εναν κληρο ειχε, λιγα στρεμματα βιος.

  Και το clerk που προφερεται clark (και Clarke!) και εδωσε την γενικη ονομασια στα περονοφορα ανυψωτικα.

 56. Η γυμναστική θέλει συγχρονισμό και στις όποιες γυμναστικές ασκήσεις ζητείται η ομοιομορφία. Η παρέλαση λοιπόν ως μέρος γυμναστικής διαδικασίας (θα έπρεπε να) θέλει ομοιομορφία. Αλλά αυτή η διαδικασία γιατί γίνεται; Ποιος ο σκοπός της παρέλασης των μαθητών; Ποια ανύψωση ηθικού υπάρχει (μιας κι αυτό αναφέρθηκε παραπάνω σαν στόχος). Φαίνεται από κάπου πως όλη η διαδικασία γίνεται για καλλιέργεια ομαδικότητας ή για τόνωση του ηθικού του αδύνατου μαθητή; Μπήκε ποτέ ένα τέτοιο σκεπτικό; Κι αν έχουν τέτοιο νόημα γιατί θα πρέπει παρελάσεις να γίνονται στις εθνικές επετείους (κι όχι π.χ. στις απόκριες);

 57. Πληβείος said

  Avonida, ειλικρινά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τις σκέψεις σου.

  Αλλά πρώτα να σηκώσω το γάντι και να σου μιλήσω αν έχω δει σε εκπαίδευση στρατιωτική δόκιμο να χτυπιέται στο πάτωμα με επιληπτική κρίση από το καψόνι που του έχουν κάνει; Να σου μιλήσω για τον διπλανό μου που στον ύπνο του σηκωνόταν και βαρούσε προσοχές, για τον άλλον που κάθε μισή ώρα το βράδυ μας ξυπνούσε και φώναζε “διατάξτε”… Θέλεις να σου τα περιγράψω όλα αυτά με γλαφυρό ύφος ή με πιο κυνικό; Ενημέρωσέ με…

  Υπέθεσες ότι δεν έχω “παρελάσει” στη ζωή μου…

  Δεν προσπαθώ να σε πείσω για τίποτα ούτε και να σε κάνω να καταλάβεις. Γίνεται φανερό πως συγκρίνεις άσχετες μεταξύ τους δραστηριότητες και επιμένεις για την ομοιότητά τους… Στρατός και χορός, στρατός και γυμναστική, στρατός και καλλιτεχνικό πατινάζ…. Σε λίγο θα μας πεις ότι και ο Καβάκος ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει ότι κάνει και ένας στρατιώτης που παρελαύνει.

  Για την ιστορία όποιος θέλει ας μελετήσει το βιβλίο του Αϊνστάιν “Πώς βλέπω τον κόσμο” και μετά ας γελάσει από όποια οπτική γωνία θέλει για τις παρελάσεις….

 58. BLOG_OTI_NANAI said

  Εδώ μέχρι και ο Ρουβίκωνας έκανε παρέλαση στα Εξάρχεια με οπλισμό.
  Οι πάντες, έκαναν παρελάσεις Μάο, Στάλιν κ.λπ.
  Δεν υπάρχει θέμα αριστεράς, δεξιάς.

 59. Ριβαλντίνιο said

  Και για τον Ιωνά μπήκε κλήρος.

  Ιων. 1,7 καὶ εἶπεν ἕκαστος πρὸς τὸν πλησίον αὐτοῦ· δεῦτε βάλωμεν κλήρους καὶ ἐπιγνῶμεν τίνος ἕνεκεν ἡ κακία αὕτη ἐστὶν ἐν ἡμῖν; καὶ ἔβαλον κλήρους, καὶ ἔπεσεν ὁ κλῆρος ἐπὶ Ἰωνᾶν. ( = Επειδή όμώς παρά τας προσευχάς των η τρικυμία εξακολουθούσεν απειλητική, οι εν τω πλοίω ναυτικοί είπαν ο ένας προς τον άλλον· “ελάτε να βάλωμεν κλήρους και να μάθωμεν εξ αιτίας τίνος μας ευρήκεν αυτή η ταλαιπωρία”. Εβαλαν, λοιπόν, κλήρους και ο κλήρος έπεσεν στον Ιωνάν. )

  Η προσευχή των πλεόντων όταν το πλοίο έπεφτε σε τρικυμία φαίνεται πως ήταν παγκόσμιο φαινόμενο. Εκτός από το βιβλίο του Ιωνά

  Ιων. 1,4 -5 -6 καὶ Κύριος ἐξήγειρε πνεῦμα μέγα εἰς τὴν θάλασσαν, καὶ ἐγένετο κλύδων μέγας ἐν τῇ θαλάσσῃ, καὶ τὸ πλοῖον ἐκινδύνευε τοῦ συντριβῆναι. καὶ ἐφοβήθησαν οἱ ναυτικοὶ καὶ ἀνεβόησαν ἕκαστος πρὸς τὸ θεὸν αὐτοῦ καὶ ἐκβολὴν ἐποιήσαντο τῶν σκευῶν τῶν ἐν τῷ πλοίῳ εἰς τὴν θάλασσαν τοῦ κουφισθῆναι ἀπ᾿ αὐτῶν. Ἰωνᾶς δὲ κατέβη εἰς τὴν κοίλην τοῦ πλοίου καὶ ἐκάθευδε καὶ ἔῤῥεγχε. καὶ προσῆλθε πρὸς αὐτὸν ὁ πρωρεὺς καὶ εἶπεν αὐτῷ· τί σὺ ῥέγχεις; ἀνάστα καὶ ἐπικαλοῦ τὸν Θεόν σου, ὅπως διασώσῃ ὁ Θεὸς ἡμᾶς καὶ οὐ μὴ ἀπολώμεθα. ( = Ο Κυριος όμως εσήκωσεν ισχυρόν άνεμον εις την θάλασσαν, έγινε μεγάλη τρικυμία και το πλοίον εκινδύνευε να συντριβή από τα κύματα. Οι ναυτικοί εφοβήθησαν και όλοι με μεγάλην φωνήν προσηύχοντο ο καθένας στον θεόν του. Ερριψαν εις την θάλασσαν διάφορα αντικείμενα, δια να ελαφρώση το πλοίον από το βάρος των. Ο δε Ιωνάς εν τω μεταξύ είχε κατεβή στο αμπάρι του πλοίου, εκοιμάτο βαθέως και ερροχάλιζε. Επλησίασε προς αυτόν ο πιλότος και του είπε· “τι συ ροχαλίζεις; Σηκω επάνω, παρακάλει και συ τον Θεόν σου να μας σώση και να μη χαθώμεν”. )

  http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh/Iwnas/Iwnas_kef.1-4.htm#ΚΕΦ.

  είχα διαβάσει και ένα αστείο περιστατικό που έχει ο Διογένης στον βίο του Βίαντος :

  συμπλέων ποτὲ ἀσεβέσι, χειμαζομένης τῆς νεὼς κἀκείνων τοὺς θεοὺς ἐπικαλουμένων, «σιγᾶτε,» ἔφη, «μὴ αἴσθωνται ὑμᾶς ἐνθάδε πλέοντας.» ( = συμπλέων κάποτε με ασεβείς και ενώ το πλοίο είχε πέσει σε κακοκαιρία και εκείνοι επικαλούνταν τους θεούς, τους είπε ο Βίας : «σταματήστε μην καταλάβουν οι θεοί ότι είστε και εσείς εδώ» ).

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0257%3Abook%3D1%3Achapter%3D5

  Και το τέλος ενός «Ιωνά» απ’το «Μάστερ και Κομμάνντερ – Στα Πέρατα του Κόσμου» 😦 😦 😦

 60. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  51 – «Όχι όμως πως είναι κακή η άσκηση ομαδικότητας ή πως αλλοιώνει την ατομική ψυχοσύνθεση, δημιουργεί χ ψ ω κατηγορίας πολίτες με δύο παρελάσεις το χρόνο…. Μην τρελλαθούμε κιόλας…»
  Φυσικά και αλλοιώνει την ατομική ψυχοσύνθεση και δημιουργεί πολλών κατηγοριών πολίτες, αφού μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο την σημαία την έπαιρναν οι «αριστοι» στα μαθήματα μαθητές και με το ίδιο κριτήριο όλες τις άλλες πρώτες θέσεις, ενώ χάριν μιάς αρρωστημένης συλλογικής ομοιομορφίας, στην σειρά μπαίνουν αυθαίρετα οι ψηλοί μπροστά και οι κοντοί στο τέλος για να εισπράττουν από συγκαταβατικά σχόλια έως χλευασμό του κοινού. Ρώτησε κανείς αν τα κοντά παιδιά θέλουν να είναι τελευταία στο τμήμα; τα ρώτησε πώς αισθάνονται; Εγώ που έχω ρωτήσει, ξέρω πως δεν τους αρέσει καθόλου.
  Εν πολλοίς, ένα σχολικό τμήμα παρέλασης, είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας που σε καμία περίπτωση δεν είναι ακριβοδίκαιη.

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – «Οι πάντες, έκαναν παρελάσεις Μάο, Στάλιν κ.λπ.
  Δεν υπάρχει θέμα αριστεράς, δεξιάς.»
  Φυσικά, υπάρχει μόνο θέμα ανδροκρατίας και σεξουαλικής καταπίεσης. Οι παρελάσεις σκοτώνουν την φυσική ανθρώπινη σεξουαλική κίνηση και επιβάλλουν την άψυχη μηχανική.

 62. nestanaios said

  Τα στοιχεία προδίδουν ότι η «κλήρωση» είναι κακό πράγμα. Διχάζει τους ανθρώπους και ενισχύει μόνο τον τζόγο. Η ψηφοφορία είναι καλλίτερη. Στην τελευταία τάξη και μόνον μία εβδομάδα πριν το γεγονός, γίνεται η ψηφοφορία. Όσοι επιθυμούν από την τελευταία τάξη του σχολείου, θέτουν εαυτόν υποψήφιο για σημαιοφόρο και το όνομά τους καταγράφεται στον κατάλογο των υποψηφίων. Αμέσως μετά γίνεται η ψηφοφορία. Όσοι συμμαθητές από την τελευταία τάξη επιθυμούν, καταγράφουν έξι από τα ονόματα της αρεσκείας τους σε ένα χαρτί ή έντυπο και στο τέλος όποιος πάρει περισσοτέρους ψήφους, γίνεται σημαιοφόρος. Ο δεύτερος τρίτος , τέταρτος, πέμπτος και έκτος γίνονται παραστάτες και ο έβδομος είναι σε αναμονή μη τυχόν και συμβεί κάτι στους έξι.
  Τα πράγματα είναι πολύ απλά και συνεχίζουμε να είμαστε όλοι αγαπημένοι φίλοι.

 63. dryhammer said

  60. Πέρα από το ότι θεωρώ την παρέλαση μια άχρηστη μαλακία, με μόνο όφελος, στα μαθητικά χρόνια, να χάσουμε κάνα μάθημα για τις πρόβες, να σημειώσω μόνο πως κάποιες φορές (στο Γυμνάσιο νομίζω) έβαζαν τους κοντούς στη μέση, για να χάνονται. Κι έχω κάνει όλες τις μαθητικές παρελάσεις από Ε’ δημοτικού ως Γ Λυκείου, τρεις φορές το χρόνο ( 28η, 25η, και 11η Νοε -η τοπική απελευθέρωση-) συν τα στεφανώματα, αγήματα για κάτι δεσπότες που πέθαιναν και τους άλλους που ερχόταν, κι όλες τις παπαριές που προβλέπονται.

 64. 58 Παρντόν; Πότε «ο Ρουβίκωνας έκανε παρέλαση στα Εξάρχεια με οπλισμό»;

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υποθέτω πως κανείς μας δεν πιστεύει ότι ένας ολόκληρος σύλλογος διδασκόντων είναι παράρτημα της ΧΑ. Άρα το παραμύθι περί ρατσιστικής συμπεριφοράς έναντι του Αμίρ πάει περίπατο. Αν ήθελαν, μπορούσαν να μαγειρέψουν την κλήρωση και να βγάλουν αυτούς που ήθελαν. Η κλήρωση όμως έγινε καθαρά, η διαδικασία ήταν αδιάβλητη. Το τι έγινε μετά και βρέθηκαν οι δάσκαλοι δαχτυλοδειχτούμενοι από το υπουργείο και τον πρωθυπουργό, πριν καν διενεργηθεί ΕΔΕ, πριν κληθούν επισήμως να δώσουν εξηγήσεις, ας μας το πει το πόρισμα. Η ψυχική οδύνη βέβαια αυτών των ανθρώπων για τον εξευτελισμό που υπέστησαν δεν διορθώνεται με τίποτα. Κι όπως πάει το πράγμα, οι μισοί κάποια στιγμή θα βρεθούμε κατηγορούμενοι για ρατσιστική συμπεριφορά και οι άλλοι μισοί για σεξουαλική παρενόχληση. Ωραία φάμπρικα.

 66. gpoint said

  # 56

  …Ποια ανύψωση ηθικού υπάρχει (μιας κι αυτό αναφέρθηκε παραπάνω σαν στόχος)…

  Ο στόχος είναι ένας η ανύψωση του …ανήθικου !! Παρέλαση μόνο οι κοπέλλες με ντε πιες και γόβες…

 67. Avonidas said

  #53. Κουραστικό ήταν δεν ήταν δύσκολο.
  Τι να σου πω, την ημέρα της παρέλασης τι έβλεπες εμάς τι το Ρόγιαλ Μπάλε(ι), το μπαλέτο της Παρισινής Οπερά και το του Μωρίς Μπεζάρ σε τζαμ σέσιον το ίδιο πράμα ντερβίσι μου.

  Ε, λοιπόν, εγώ όταν πήγα φαντάρος στο ΚΕΜΧ στο Ναύπλιο είδα κι έπαθα να συντονιστώ στις πρόβες της παρέλασης για την ορκωμοσία και μόνον. Κι οι περισσότεροι της σειράς μου ήταν στο ίδιο μαύρο χάλι.

  Στην άδεια ορκωμοσίας, όταν ρώτησα τον πατέρα μου, μου είπε ότι δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα όταν πήγε εκείνος φαντάρος.

  -Πώς κι έτσι; λέω
  -Αφού είχαμε κάνει του κόσμου τις παρελάσεις στο σχολείο! μου λέει.

  Κατάλαβες, Νουρέγιεφ μου; Απ’ το πολύ wax on wax off σου φαινόταν εύκολο, από τις κακές μαθητικές παρελάσεις 😉

  Και μη ξεχνάς, παλιά οι στρατιώτες πολεμούσαν όπως παρέλαυναν γιατί για να φύγουν 20 σφαίρες σε κάτι δευτερόλεπτα χρειαζόσουν 20 φαντάρους.

  Εγώ μια χαρά το θυμάμαι, και γι’ αυτό κατανοώ την αναγκαιότητα της στρατιωτικής πειθαρχίας σ’ αυτό και σε πολλά άλλα. Το μόνο μου πρόβλημα με το στρατό ήταν (α) ότι *εγώ* δεν ήμουν σε θέση να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και (β) ότι αυτοί που μ’ εκπαίδευαν συχνά δεν στέκονταν στο ύψος του ρόλου τους.

  Το θέμα με τον στρατό είναι το ΠΟΙΟΣ τον κουμαντάρει, ΠΩΣ τον χρησιμοποιεί και ΓΙΑΤΙ. Εφόσον μπουν οι απαραίτητες δικλείδες σε όλα αυτά, το να είναι κάθε πολίτης εκπαιδευμένος, σε καλή φυσική κατάσταση και ικανός για συντονισμένη δράση μόνο καλό μπορεί να είναι.

  #57. Αλλά πρώτα να σηκώσω το γάντι και να σου μιλήσω αν έχω δει σε εκπαίδευση στρατιωτική δόκιμο να χτυπιέται στο πάτωμα με επιληπτική κρίση από το καψόνι που του έχουν κάνει; Να σου μιλήσω για τον διπλανό μου που στον ύπνο του σηκωνόταν και βαρούσε προσοχές, για τον άλλον που κάθε μισή ώρα το βράδυ μας ξυπνούσε και φώναζε “διατάξτε”… Θέλεις να σου τα περιγράψω όλα αυτά με γλαφυρό ύφος ή με πιο κυνικό; Ενημέρωσέ με…

  Σε ενημερώνω ότι αν θες να κάνουμε κουβέντα με νόημα, θα πρέπει να εγκαταλείψεις τη γνωστή τακτική του να αξιολογείς έναν θεσμό από τις παθολογίες του.

  Το χω σιχαθεί αυτό το πράγμα: υπάρχει διαφθορά και σήψη στο δημόσιο; Ιδιωτικοποιήστε τα όλα! Δεν γίνεται σωστά ένα μάθημα στα σχολεία; Καταργήστε το μάθημα! Αυτή δεν είναι λογική.

  #60. Ρώτησε κανείς αν τα κοντά παιδιά θέλουν να είναι τελευταία στο τμήμα; τα ρώτησε πώς αισθάνονται; Εγώ που έχω ρωτήσει, ξέρω πως δεν τους αρέσει καθόλου.

  Και τι θες να κάνουμε, ρε Λάμπρο, να τα τεντώσουμε στο κρεβάτι του Προκρούστη; :-/

  Κι εγώ κοντός είμαι, και με ενοχλούσε πιο πολύ που με βάζανε παραστάτη λόγω βαθμολογίας, αντί να αποδεχθούνε τη φύση και να με βάλουν εκεί που δε θα φαινόμουν γελοίος.

  Τι άλλο έχει το πρόγραμμα, πορεία διαμαρτυρίας των χοντρών που δεν τους παίρνουν στη ρυθμική γυμναστική;

 68. Avonidas said

  #61. Φυσικά, υπάρχει μόνο θέμα ανδροκρατίας και σεξουαλικής καταπίεσης. Οι παρελάσεις σκοτώνουν την φυσική ανθρώπινη σεξουαλική κίνηση και επιβάλλουν την άψυχη μηχανική.

 69. Πληβείος said

  67
  «Σε ενημερώνω ότι αν θες να κάνουμε κουβέντα με νόημα, θα πρέπει να εγκαταλείψεις τη γνωστή τακτική του να αξιολογείς έναν θεσμό από τις παθολογίες του.

  Το χω σιχαθεί αυτό το πράγμα: υπάρχει διαφθορά και σήψη στο δημόσιο; Ιδιωτικοποιήστε τα όλα! Δεν γίνεται σωστά ένα μάθημα στα σχολεία; Καταργήστε το μάθημα! Αυτή δεν είναι λογική.»

  Είναι εντυπωσιακό πώς αποκωδικοποιείς αυτά που γράφω. Με έψεξες ότι δεν έχω κάνει παρελάσεις, άρα δεν μπορώ να εκφέρω άποψη… Σου απάντησα πάνω σε αυτό με απτά παραδείγματα ότι έσφαλες και με κατηγορείς ότι αναδεικνύω την παθολογία του στρατού… Ήμαρτον…

  Δεν θα έχω μέσα στην ημέρα άλλο χρόνο να τοποθετηθώ, διότι μέχρι τις 10 το βράδυ θα εργάζομαι.

  Καλή συνέχεια σε όλους.

 70. gpoint said

  # 54 β

  Δεν πήρε, τον αγόρασε με τα λεφτά της χούντας σε συνθήκες προσβλητικής εθνικοπαραφροσύνης…εμ μικρούλη ήσουνα και στάπανε στρογγυλεμένα, ρώτα και κανένα μεγαλύτερο μη χανουμοβάζελο που παίζανε μπάσκετ στο στάδιο να σου πει πως παίζανε…χωρίς ταμπλό για να κλέβουνε στους πόντους, με τους φωτορεπόρτερ να ρίχνουνε φλασιές στους ξένους όταν σουτάρανε και με 40-50 000 θεατές χωρίς κάγκελλα να…ενθαρρύνουν τους διαιτητές.
  Τόξερε το παιχνίδι καλά ο Ασλανίδης, το εφάρμοσε και στο ποδόσφαιρο αλλά εκεί ατύχησε γιατί Α/ δεν μπορούσε να γίνει ο τελικός στο Παναθηναϊκό στάδιο και Β/ οι Ολλανδοί δεν ήταν ανατολικά ψωροληγούρια για συνάλλαγμα ( θάχεις ακούσει μ’ ένα καλτσόν ή ένα τζην τι έπαιρνες στον σοσιαλιστικό παράδεισο…)

 71. ΓιώργοςΜ said

  >…πορεία διαμαρτυρίας των χοντρών που…
  Ο Σταρόβας τις προάλλες είπε «Δεν είμαι χοντρός. Είμαι λιπαρά διακοσμημένος».

  Άντε, γιατί πολύ σοβαρά το πήραμε και θα τσακωθούμε στο τέλος «περί όνου σκιάς».

  60 Λάμπρο δεν αναφερόμουν στη σημαία, αλλά στην παρέλαση με βήμα.
  Αν αλλοτριώνεται κανείς με πέντε-δέκα ώρες ασκήσεις βηματισμού, ε, να πάρουμε όλοι φόρα και να σαλτάρουμε από το παράθυρο (του ισογείου όμως, μη σπάσουμε και τίποτε 🙂 )

 72. Avonidas said

  #69. Με έψεξες ότι δεν έχω κάνει παρελάσεις, άρα δεν μπορώ να εκφέρω άποψη

  Πρώτον, για το συγκεκριμένο απαντούσα στον LandS κι όχι σε σένα, όπως (ήλπιζα ότι) είναι ξεκάθαρο από το απόσπασμά του που παραθέτω.

  Δεύτερον, γνωρίζω πολύ καλά ότι κάθε Έλληνας άνδρας μιας κάποιας ηλικίας και πάνω έχει παρελάσει στο σχολείο και στο στρατό. Πρέπει να βάλω φατσούλα για να καταλάβει κανείς ότι μιλάω ειρωνικά;

  Ας λήξει το συγκεκριμένο θέμα…

 73. cronopiusa said

  Κρητικός ιερέας για τον Αμίρ: «Τσάκισε τον φασίστα που ζει μέσα σου»

 74. NM said

  1. Αυτό με την παρέλευση τουλάχιστον 2ετίας παραμονής είναι παλιό, του 2001 (το γράφει και στην ταυτότητα της Υ.Α.) και δεν ισχύει πλέον. Ισχύουν οι νεώτερες -και είναι πολλές.
  2. Η σημαία του σχολείου πάει στην εκκλησία ΜΟΝΟ στις 30 Ιανουαρίου, των Τριών Ιεραρχών. Πιθανή εξαίρεση -γράφτηκε και σε παραπάνω σχόλιο- κάποιος τοπικός γιορτασμός. Τέτοιος όμως δε νομίζω ότι υπάρχει στη Δάφνη την Α’ περίοδο σημαιοφορίας (μέχρι 31/1).
  3. Οχι δεν έχουμε επίσημο πόρισμα. Και ούτε πρόκειται να έχουμε μέχρι να ξεχαστεί το θέμα. Είναι πολύ περίπλοκο και η διαταχθείσα ΕΔΕ θα κρατήσει όσο χρειάζεται.
  4. Οταν κάποιος μαθητής – σημαιοφόρος έχει προσωρινό κώλυμα (ασθένεια ή κάποιο άλλο), την σημαία κρατάει ο 1ος παραστάτης. Υπάρχουν άλλοι 5 για να τον αντικαταστήσουν.

 75. cronopiusa said

 76. cronopiusa said

  Αναπηρικό Κίνημα 1940 -1944

  ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΝΑΥΠΛΙΟ 28/10/2017

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν πράγματι θέλει η πολιτεία να βοηθήσει ουσιαστικά τα προσφυγόπουλα, καλά θα κάνει να δημιουργήσει περισσότερες τάξεις υποδοχής με σκοπό την ταχύτερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

 78. spiridione said

  34. κ.α. Σχετικά με το θέμα της δοξολογίας και του εκκλησιασμού στις εθνικές εορτές.
  Το προγενέστερο ΠΔ 201/1998 στο άρθρο 4 «διακοπές – αργίες εορταστικές εκδηλώσεις» παρ. 3 προέβλεπε:
  «Τα σχολεία παίρνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νομαρχίας ή της Δημοτικής Αρχής. Ο σημαιοφόρος με τη σημαία του σχολείου και οι παραστάτες παρίστανται στη δοξολογία. Κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν την ημέρα αυτή μπορεί να γίνει εκκλησιασμός των μαθητών ή αντιπροσωπεία τους να πλαισιώσει το σημαιοφόρο και τους παραστάτες.»
  https://edu.klimaka.gr/nomothesia/fek/1287-fek-161-1998-pd-201-organosi-leitourgia-dimotika-scholeia.html

  Το Π.Δ. 79/2017 καταργεί εντελώς το ΠΔ 201/98 και για το θέμα προβλέπει στο άρθρο 3 «διακοπές, αργίες και εορταστικές εκδηλώσεις» (αντίστοιχο του παλιού άρθρου 4) και στην παραγρ. 3 προβλέπει:
  «Επ’ ευκαιρία των εορτών του παρόντος άρθρου δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.»
  https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/protobathmia-ekpaideuse/proedriko-diatagma-79-2017-fek-109a-1-8-2017.html

  Όλα τα υπόλοιπα, περί δοξολογίας των σημαιοφόρων, έχουν καταργηθεί λοιπόν. Η εγκύκλιος όπως είναι γνωστό δεν έχει καμία ισχύ νόμου. Αν εννοείς υπουργική απόφαση, η υπουργική απόφαση του Γαβρόγλου που εκδόθηκε σε εκτέλεση του ΠΔ 79/2017 δεν αναφέρει τίποτα για δοξολογία ούτε παραπέμπει σε άλλη υπουργική απόφαση που να αναφέρει δοξολογία (παραπέμπει σε δύο παλιές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα θέματα των μαθητών από μετεγγραφή και των αλλοδαπών μαθητών). Άλλωστε δεν νομίζω να υπάρχει υπουργική απόφαση, αφού το θέμα αυτό, της δοξολογίας των σημαιοφόρων, προβλέπονταν ρητά στο παλιό ΠΔ 201/98 το οποίο έχει πλέον καταργηθεί. Άρα λοιπόν, για μένα, δεν προβλέπεται σήμερα αναμφισβήτητα υποχρεωτική παράσταση των σημαιοφόρων και παραστατών σε δοξολογία, αλλά εκκλησιασμός γενικά των μαθητών, εφόσον πραγματοποιηθεί κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων. Επομένως, κτγμ δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση ο ορισμός του σημαιοφόρου με υποχρεωτική δοξολογία ή εκκλησιασμό.

 79. ΓιώργοςΜ said

  74-2 Η δική μου εμπειρία είναι διαφορετική, τα τελευταία 11 χρόνια στην Αγία Παρασκευή οι σημαίες πάνε σε κάθε παρέλαση στην εκκλησία, υποθέτω και αλλού.

 80. Βασίλης said

  Για το χαρτόνι που πέταξαν μαζί με τις πέτρες στο σπίτι του Αμιρ τι έχετε να πείτε;;; Είναι εμφανές οτι αυτός που το έγραψε δεν γνωρίζει ελληνικά…

 81. Κωστας Κ. said

  Αν θέλουν κλήρωση κ. Σαραντάκο να ξεκινήσουν απο την βουλευτική ιδιότητα οπως στην αρχαία δημοκρατία που επικαλείστε. Οσο για την «αυθαιρεσία» του διευθυντού αφήστε να τελειώσει η ΕΔΕ πρώτα και μετα βγάζετε συμπεράσματα… Κατα τα άλλα καλη σταδιοδρομία στην ΑΥΓΗ…

 82. BLOG_OTI_NANAI said

  64: Τους είχαν δείξει τότε οι τηλεοράσεις:

 83. Πέπε said

  @28:
  > > Καταπληκτικό ότι υπάρχει και άλλος (φαντάζομαι πλην της Μαρίας και του Άγγελου) που ξέρει αυτά τα τραγουδάκια!

  @33:
  > > Το «Au Claire de la lune» το θυμάμαι κι εγώ από την εποχή (προ αμνημονεύτων 🙂 ) που μάθαινα γαλλικά.

  Κύριοι πέφτω από τα σύννεφα! Πίστευα ότι είναι πασίγνωστα, εφόσον βέβαια κανείς έχει κάνει Γαλλικά. Τελικά όχι, ε;

  @37:
  Αθεόφοβε, είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς την άποψη που συνδέει το γαλλικό τραγούδι με το ναυάγιο της Μέδουσας. Το ναυάγιο με την ανθρωποφαγία, ναι, συνέβη. Το τραγούδι, ναι, υπάρχει. Αλλά δε βλέπω να αναφέρεις καμία απόδειξη ή έστω ένδειξη ότι το τραγούδι εμπνέεται από το γεγονός.

  Προσωπικά δε γνωρίζω καν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το τραγούδι προέρχεται από πραγματικό γεγονός. Πόσο μάλλον με το συγκεκριμένο γεγονός (δεν έχω διαβάσει δηλαδή μελέτη που να τεκμηριώνει λ.χ. την ηλικία του τραγουδιού). Άλλωστε, δεν έχω αναζητήσει κιόλας τέτοια μελέτη, οπότε μιλώ υποθετικά. Εσύ;

  @34:
  > > Το τραγούδι αυτό αξίζει άρθρο, αν ποτέ αξιωθώ.

  Το «οέ οέ» (που στο γαλλικό τραγούδι δεν είναι όπως στο ελληνικό: εκεί λένε μόνο δύο «οέ», το δεύτερο αργό και μακρόσυρτο) με υποψιάζει ότι πιθανόν να ήταν εργατικό τραγούδι: σε κάποια δουλειά όπως λ.χ. το τράβηγμα των διχτυών ή το γύρισμα του αργάτη, όπου χρειαζόταν έντονη και συντονισμένη σωματική προσπάθεια με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, θα ταίριαζε να τραγουδάνε ένα τέτοιο «οέ οέ» που να διακόπτεται από στίχους που αφηγούνται μια υπόθεση. Τα εργατικά τραγούδια συχνά είναι συνδυασμός ενός κατά τα άλλα συγκροτημένου τραγουδιού με ένα ρυθμικό «έι ωπ» ή άλλη παρόμοια κραυγή. Και εξίσου συχνή είναι η «μετάταξη» ενός τέτοιου τραγουδιού στην κατηγορία των κανονικών τραγουδιών, που λέγονται πλέον για τα λόγια τους και για τη μουσική τους κι όχι για να γίνει κάποια δουλειά.

  Λέω «δίχτυα ή αργάτη» γιατί ένα τραγούδι με ναυτική υπόθεση είναι ίσως πιθανότερο να λεγόταν από ναυτικούς. Δεν είναι όμως υποχρεωτικό, θα μπορούσε και να είναι εργατικό άσχετο με τη θάλασσα.

  Η υπόθεση περί εργατικού τραγουδιού είναι ανεξάρτητη από το αν αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός ή όχι, και γενικότερα από το τι λένε οι στίχοι. Με τα ελληνικά κριτήρια, το τραγούδι είναι παραλογή, έτσι τείνω να πιστέψω. Αλλά μια παραλογή (όπως και ένα ιστορικό, ακριτικό κλπ. τραγούδι) μπορεί παράλληλα να είναι χορευτικό ή καθιστικό ή εργατικό ή δρομικό, να έχει επικρατήσει να λέγεται σε μια συγκεκριμένη περίσταση, κλπ. Άλλη κατάταξη προκύπτει από το κείμενο αν εξεταστεί φιλολογικά και άλλη από τη χρήση του τραγουδιού. Τραγούδια που και ως προς το κείμενό τους κατατάσσονται στα εργατικά είναι εκείνα που και βοηθούν στη δουλειά (δίνοντας τον ρυθμό, εμψυχώνοντας κλπ.) αλλά και μιλάν για την ίδια τη δουλειά. Αυτά δεν είναι παρά υποσύνολο των κατά τη χρήση εργατικών.

  _________

  Υ.Γ. Α, κοίτα να δεις! Τώρα βλέπω ότι έχω ήδη σχολιάσει την ανάρτηση του Αθεόφοβου. Προ δύο ετών το πρώτο που σκέφτηκα να πω δεν ήταν το ίδιο όπως σήμερα.

 84. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο, προς Νοικοκύρη -όσο είναι ακόμα εδώ : Έχεις δει αυτή την παράσταση;
  http://nkt.gr/play/218/napoleon/

 85. Πέπε said

  @72
  > > γνωρίζω πολύ καλά ότι κάθε Έλληνας άνδρας μιας κάποιας ηλικίας και πάνω έχει παρελάσει στο σχολείο και στο στρατό

  και @ άλλα σχόλια που αναφέρουν πάλι το ίδιο:

  Ρε παιδιά, πού το βρήκατε ότι στη σχολική παρέλαση συμμετέχει όλο το σχολείο; Ο γυμναστής ρωτάει ποιοι θέλουν να παρελάσουν και συγκροτεί μια ομάδα εθελοντών. Φαντάζομαι ότι σε πολύ μικρά σχολεία θα συμμετέχουν όλοι, όπως συνέβαινε (αν θυμάμαι και σωστά δηλαδή) σ’ ένα ακριτικό γυμνάσιο που ήμουν που κάθε τάξη είχε μόνο ένα τμήμα και ενίοτε με μόλις 8-10 παιδιά, αλλά μόνο σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

  Όσο για τον στρατό, εγώ έχω υπηρετήσει κανονικά αλλά παρέλαση δεν έκανα. Ήμουν εκτός ρυθμού και βήματος, και με πέταξαν έξω. Δεν πρέπει να είχαν παρελάσει ούτε ο μάγειρας και άλλοι με παρόμοια πόστα, και φυσικά κάποιοι εκείνη την ώρα ήταν και στις σκοπιές, τα θαλαμοφυλίκια κλπ.

 86. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  37 Καλά έλεγα ότι αξίζει να γραφτεί άρθρο, μόνο που το έγραψες εσύ 🙂

  55 E λοιπόν, δεν είχα κάνει τη συσχέτιση clerk-Clark.
  Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η λέξη κλαρκ για τα μηχανήματα αυτά είναι αντιδάνειο!

  58-64 Στο Πεδίο του Άρεως πήγαν συντεταγμένοι και μερικοί κρατούσαν κάτι ροπαλάκια ή παλούκια.

  74α Είναι βέβαιο αυτό;

  78 Η εγκύκλιοςο που λέει για τα δύο χρόνια ισχύει; (Όπως λέει το άρθρο των χόαξες που παραπέμπει το σχ. 38)

  80 Μάλλον είναι εμφανές πως το έγραψε χρυσαβγίτης

  81 Δεν λογαριάζεται για σταδιοδρομία η επανέναρξη συνεργασιας.

 87. Λ said

  Η Άκληρη του Παπαδιαμάντη
  http://www.papadiamantis.org/works/58-narration/353-04-04-h-aklhrh-1905

 88. sarant said

  84 Πάνο, την έχω δει σε άλλο θέατρο, τα Χριστουγεννα, αλλά πρέπει να είναι η ίδια. Μου άρεσε.

 89. Σε κάθε επαρχιακή πόλη οι σημαίες πάνε στην εκκλησία, όπως και την προηγούμενη μέρα στην κατάθεση στεφάνου στον ηρώο της κάθε πόλης. Αυτό έρχεται ως εγκύκλιος στα σχολεία από τη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαζί με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Φέτος το πρόγραμμα ετοιμάστηκε από την ομάδα Φυσικής Αγωγής που εδρεύει στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας.

 90. A propos de clercs, ας θυμηθούμε κι αυτό το κλασικό:
  https://www.google.be/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fimages-na.ssl-images-amazon.com%2Fimages%2FI%2F41WlbxVWbwL._SY344_BO1%2C204%2C203%2C200_.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.amazon.co.uk%2FTrahison-Clercs-Julien-Benda%2Fdp%2FB00C2D6TLW&docid=g6Z5hgonBP_1-M&tbnid=r3bJf2gWnj-RIM%3A&vet=10ahUKEwjGi7v1pqrXAhWE6RQKHdO3Ao4QMwhfKA0wDQ..i&w=231&h=346&itg=1&hl=en-GB&bih=653&biw=1024&q=trahison%20des%20clercs&ved=0ahUKEwjGi7v1pqrXAhWE6RQKHdO3Ao4QMwhfKA0wDQ&iact=mrc&uact=8

 91. Αυτό, τέλος πάντων:
  https://www.google.be/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fimages-na.ssl-images-amazon.com%2Fimages%2FI%2F41WlbxVWbwL._SY344_BO1%2C204%2C203%2C200_.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.amazon.co.uk%2FTrahison-Clercs-Julien-Benda%2Fdp%2FB00C2D6TLW&docid=g6Z5hgonBP_1-M&tbnid=r3bJf2gWnj-RIM%3A&vet=10ahUKEwjGi7v1pqrXAhWE6RQKHdO3Ao4QMwhfKA0wDQ..i&w=231&h=346&itg=1&hl=en-GB&bih=653&biw=1024&q=trahison%20des%20clercs&ved=0ahUKEwjGi7v1pqrXAhWE6RQKHdO3Ao4QMwhfKA0wDQ&iact=mrc&uact=8

 92. Ε, άει σιχτίρ:

 93. 58-64-86γ

  Στο Πεδίο του Άρεως είχαν πάει για να κυνηγήσουν τους γερο-πόρνους που έδιναν δεκάρικο σε προσφυγάκια για σεξουαλικά ανταλλάγματα

  Στο 58 αναφέρεται μια πορεία στα Εξάρχεια και πέριξ, εναντίον των πρεζεμπόρων, κατά την οποία εμφανίστηκαν κάτι όπλα* αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί καμία σχέση του Ρουβίκωνα με δαύτα.

  *πιθανότατα αεροβόλα ή κρότου για εκφοβισμό

 94. spiridione said

  86. Οι εγκύκλιοι είπαμε δεν έχουν ισχύ νόμου 🙂
  Το ΠΔ. 109/2017 γράφει ότι στην κλήρωση συμμετέχει το σύνολο των μαθητών της τάξης. Η Υπ. Απόφαση του Γαβρόλγου, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του ΠΔ και εξειδικεύει τις διατάξεις του, παραπέμπει ρητά και στην Υπ. Απόφαση του Ευθυμίου του 2001, η οποία είναι μόνο μία φράση, ότι δηλαδή «στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνου μπορούν να συμμετέχουν και αλλοδαποί μαθητές, οι οποίοι φοιτούν τουλάχιστο δύο (2) χρόνια σε ελληνικό σχολείο». Άρα νομίζω ότι λόγω της ρητής παραπομπής στην εν λόγω υπ. αποφ. που είναι μόνο μία πρόταση δεν μένουν και πολλά περιθώρια άλλης ερμηνείας.

 95. sarant said

  94 Μερσί.
  Αναρωτιέμαι αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να εξαιρέσει τους νεοφερμένους ή αν ήθελε να παραπέμψει στη δυνατότητα συμμετοχής αλλοδαπών.

 96. cronopiusa said

  Είναι μια μικρή σχεδία… Ή περί αλαζονείας και προσφυγής

  Ο Θεόδωρος Ζερικώ (1791-1824) και η «Σχεδία της Μέδουσας»

 97. leonicos said

  Έχω παρελάσει μια φορά στην Κόρινθο το 1971. Με είχαν βάλει εσωτερικά στη δεύτερη αράδα ενώ ήμουν από τους πιο ψηλούς, επειδή το βάδισμά μου ήταν λίγο ἀστρωτο. Τότε δεν είχα ακόμα καταλάβει ότι οφείλεται σε υπεξάρθρημα του ισχίου, μια ελάχιστη απόκλιση από το φυσιολογικό που φαίνεται λίγο από πίσω όταν περπατάω.

  Η εμπειρία δεν με απασχόλησε έκτοτε. Ένα κοριτσάκι, πολύ μικρό, μου χαμογέλασε, και αυτό το γεγονός είναι μια από τις χαρές της ζωής μου, αν κι εγώ φοβήθηκα να της χαμολάσω πολύ και μάλλον το απογοήτευσα . Φυσικά εγώ παρήλαυνα κι εκείνο απλώς στεκόταν κάπου.

  Θεωρώ τις μαθητικές παρελάσεις μια γελοιότητα αντιγραφής της στρατιωτικής, και ασφαλώς κάπου παραπέμπανε που δεν υπάρχει πια. Είναι ένα κλισέ βλακείας.

  Η συσχέτιση με το μπαλέτο κλπ δεν επιδέχεται κριτική και την αντιπαρέρχομαι.

  Μερικές ‘ανταλλαγές απόψεων’ εδώ με ξενέρωσαν. Ευτυχώς που είδα προχτές τον Μαρτίνο με τον Λάμπρο να συντρώγουν και να καλαμπουρίζουν δίπλα δίπλα, κι ελπίζω το Παρόν Ιστολόγιο, ως προσωπικός θεσμός για τον καθένα μας, να υπερισχύει οποιασδήποτε στιγμιαίας αντίδρασης, και η φιλία μας να παραμένει.

  Αυτό το εύχομαι και για τους ‘δύο’, ξέρετε ποιους, και για κάποιον άλλο που δεν ξέρετε καιπονάει μόνο εμένα προσωπικά.

  Αυτάαπό τον Λεώνικο

 98. Γιάννης Ιατρού said

  97: Λεώ
  …είδα προχτές τον Μαρτίνο με τον Λάμπρο να συντρώγουν…

  Ο Λάμπρος έτρωγε κι ο Δημήτρης τον τάϊζε 🙂 🙂 Μην βάλω και φωτό τώρα!

 99. atheofobos said

  83
  Τώρα βλέπω ότι έχω ήδη σχολιάσει την ανάρτηση του Αθεόφοβου. Προ δύο ετών το πρώτο που σκέφτηκα να πω δεν ήταν το ίδιο όπως σήμερα.

  Και στο σχόλιο σου είχα απαντήσει τότε ως εξής:
  Δεν είναι εύκολο κανείς να γνωρίζει αν ένα παραδοσιακό τραγούδι που δεν είναι γνωστό από ποιόν προέρχεται και από πότε, αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή έχει συνδεθεί εκ των υστέρων λόγω των στίχων του με ένα συγκεκριμένο περιστατικό.
  Πιθανώς ο κανιβαλισμός που αναφέρεται στο τραγούδι να δημιούργησε και την σύνδεση του με το ναυάγιο της Μέδουσας που όταν έγινε είχε μεγάλη δημοσιότητα.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Il_%C3%A9tait_un_petit_navire

 100. ΚΩΣΤΑΣ said

  78 Spiridione

  «Όλα τα υπόλοιπα, περί δοξολογίας των σημαιοφόρων, έχουν καταργηθεί λοιπόν»

  Σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017, άρθρο 3, παράγραφος 4: «Τα δημοτικά σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου» …

  Οι σημαιοφόροι λοιπόν και οι παραστάτες συμμετέχουν στη δοξολογία σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζουν οι Δήμοι. Μόνο ο Δήμος Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, από όσο γνωρίζω, δεν καλούν αντιπροσωπείες μαθητών, ίσως λόγω αδιαχώρητου και πιθανόν για λόγους ασφαλείας, γιατί στις εκκλησίες παρίστανται υψηλοί επίσημοι (Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, υπουργοί κλπ). Οι περιφερειακοί δήμοι καλούν τις αντιπροσωπείες των σχολείων. Άρα το περί δοξολογίας των σημαιοφόρων ισχύει και δεν έχει καταργηθεί.

  Όσο για την εγκύκλιο, είναι νομίζω ανοησία γραφειοκράτη του Υπουργείου Παιδείας που επικαλείται παλιά δια ταγή του Πέτρου Ευθυμίου. Ο νόμος ρητά λέει το σύνολο. Η εγκύκλιος – σωστά – δεν υπερισχύει του νόμου. Στο προηγούμενο ΠΔ 201 δεν ίσχυε αυτό. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει τη συμμετοχή των αλλοδαπών στην παρέλαση; Αν είναι έτσι, ας το παραδεχτού τουλάχιστον.

  Ιδού και το Π.Δ.

  https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/protobathmia-ekpaideuse/proedriko-diatagma-79-2017-fek-109a-1-8-2017.html

 101. emouli said

  @79 ΓιωργοςΜ
  Επιβεβαιώνω κι εγώ για την Αγία Παρασκευή. Παραμονές 28/10 ήμουν μπροστά στον διάλογο ανάμεσα στη μητέρα του σημαιοφόρου και στην υποδιευθύντρια του γυμνασίου του γιου μου. Η δεύτερη έδινε οδηγίες σχετικά με τον εκκλησιασμό.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Τον κλήρο τον βάζουμε ή τον ρίχνουμε.
  Εμείς παίζουμε κλήρους
  «Επαίξαμε κλήρους κι έπεσε στην πάρτη μου η πεζούλα στην Ποταμίσα» απ΄τα οικογενειακά ιστορούμενα.

  Η πίστη σε –Αξιοκρατία- και – Αριστεία- βλάπτει σοβαρά τα φτωχά παιδιά, Έρευνα του πανεπιστήμιου της Αριζόνα *ς
  https://www.kommon.gr/paideia/item/1506-i-pisti-se-aksiokratia-kai-aristeia-vlaptei-sovara-ta-ftoxa-paidia-erevna-tou-panepistimiou-tis-arizona

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιβεβαιώνω και εγώ αυτό που λέει ο Κώστας: στην κλήρωση συμμετέχει το σύνολο των μαθητών. Επίσης, οι πολλές παραπομπές σε παλαιότερες εγκυκλίους απλώς συσκοτίζουν τα υπό εξέταση ζητήματα και μετατρέπουν διευθυντές και συλλόγους διδασκόντων σε αποκωδικοποιητές σκοτεινών ρημάτων. Όπως έλεγε και ο Παπαφλέσσας στον γραμματέα του «Όχι έτσι, διαόλου καλαμαρά! Η διατύπωση πρέπει να ‘ναι σαφώς ασαφής».

 104. Emphyrio said

  #86 (αν δεν ξανααλλαχτει η αριθμηση!): Και εχουμε και αλλα ζευγαρια παρομοια – το Derby και Darby, το Dalby και Dolby (αυτο νομιζω το ειχα δει στο Pelham 123), και σιγουρα θα ειναι κι’αλλα που δεν μου’ρχονται τωρα.

  Απ’οσα λιγα ξερω βεβαια, το κλαρκ το λεμε ετσι στην Ελλαδα. Μπορει και εξω, αλλα αγνοω.

 105. Πέπε said

  @102:
  Ναι Έφη, τα περισσότερα πράγματα που στην πάνω Ελάδα τα ρίχνουμε, στην Κρήτη τα παίζουμε. Για τον κλήρο δεν το ‘ξερα, όμως παίζω (ρίχνω) σάλτους, μπαλωθιές, σφαλιάρες, κ.ά.

  @99:
  Συμφωνώ Αθεόφοβε μ’ αυτό που μου απήντησες εκεί.

 106. Πέπε said

  Σε παλιά δημοτικά τραγούδια, σε παραλλαγές της 12νήσου (Ρόδου και Καρπάθου), ο κλήρος ή κάτι παρεμφερές ονομάζεται μπουλετί. Και το ρίχνουνε! Και πέφτει (ππέφτει) σε κάποιον.

  Επίσης, τώρα που το θυμήθηκα, εκτός από το ρίχνω/βάζω κλήρο και το κάνω κλήρωση, έχουμε και το «τραβάω κλήρο» (στον πληθυντικό: όλοι μαζί).

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι μουσουλμάνοι που ζουν μαζί μας και πριν από τους πρόσφυγες, π.χ.ως οικομικοί μετανάστες, μπαίνουν στους γάμους και τις βαφτίσεις,όπως και στις κηδείες των χριστιανών φίλων ή συγγενών τους.Δεν είναι απαγορευμένος τόπος η εκκλησία και μιαρό το άκουσμα του αλληλούια για κανέναν. Γιατί να προστρέξουν στην ΜΗΚΥΟ οι δάσκαλοι του Αμίρ για το αν θα έμπαινε στην εκκλησία και στη δοξολογία το παιδόπουλο; Όσο για την …ένσταυρη σημαία, είπαμε, μια χαρά την κράτησε μετά στο Μαξίμου.
  (Αυτά περίπου είχα γράψει χθες αργά το βράδυ ως τελευταίο μου σχόλιο, αλλά μετά αποφάσισα και τα έσβησα,του ζητήματος λήξαντος.Αλλά σήμερα ήταν το ίδιο το νήμα στην καρδιά του θέματος…)

  Μπαμ μπουμ κουμπουριές κοντά, απλώς κοντά, στα γραφεία του πασοκ στα περι-Εξάρχεια.
  Καταδικάζουμε.Οι προβοκάτσιες μας λείψανε τώρα.

 108. 107 ΕΦΗ² μας
  νομίζω πως οι δάσκαλοι προστρέξανε στην Ύπατη Αρμοστία, αναζητώντας μεταφραστή μεταξύ Διευθυντή και Αμιρομαμάς. Αν είναι ο ίδιος, που παρέστη στον σημαιοστολισμό του παιδόπουλου στο Μαξίμου, τον γνωρίζω. Κι έχει μάθει ελληνικά στα Πίσω Θρανία, στο Στέκι Μεταναστών.

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  107
  Τα μουσουλμανάκια παιδιά, ΕΦΗ, όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα να πάνε στην εκκλησία, αλλά μερικές φορές, αυθόρμητα, μεταλαβαίνουν κιόλας, γιατί έτσι βλέπουν ότι κάνουν οι συμμαθητές τους, τα χριστιανόπουλα.
  Χάριν όμως ισονομίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τους αλλοεθνείς και τους αλλόθρησκους, αν επιθυμούν να κρατήσουν τη σημαία και να εκκλησιαστούν. Υπάρχουν και κάποια παιδιά που οι γονείς τους δεν τα επιτρέπουν, ούτε στη σημαία, ούτε στην εκκλησία.
  Γι΄αυτό είπα εγώ, σε σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης, να ζητάνε οι δάσκαλοι υπεύθυνη δήλωση του γονέα για την συμμετοχή στην κλήρωση για τη σημαία. Μη βρεθεί και κανένας προβοκάτορας ή φανατικός μουσουλμάνος και καταγγείλει ότι στην Ελλάδα γίνεται εξαναγκαστικός εκχριστιανισμός των παιδιών τους.

 110. ΚΩΣΤΑΣ said

  συνέχει του 109 σχολίου μου

  Την υπεύθυνη δήλωση έπρεπε να την προβλέψει ο νομοθέτης, και βάσει του νόμου να την ζητούν οι δάσκαλοι.

 111. Λεύκιππος said

  Τελικά η τρισχιλιετής είναι όντως ..τρισχιλιετής plus, αν κρίνω από την εξάπλωση, το βάθος και την εξέλιξη του κλήρου (σαν λέξη βέβαια).

  Όσο για την κλήρωση σαν μέθοδο επιλογής, που εκθειάζεται (περίπου) στην εισαγωγή, η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτήν συμμετείχαν μόνο οι γνήσιοι Αθηναίοι πολίτες. Η κλήρωση κλήρωση μεν, αλλά όχι για όλους. (να τα λέμε κι αυτά).

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  63 – » έβαζαν τους κοντούς στη μέση, για να χάνονται.» Ήταν για την ανύψωση του ηθικού τους. 🙂

  67 – «Και τι θες να κάνουμε, ρε Λάμπρο, να τα τεντώσουμε στο κρεβάτι του Προκρούστη; :-/» Όχι, μου αρκεί να καταργηθεί η στρατόκαυλη γελοιότητα των παρελάσεων γενικώς και ειδικώς των μαθητικών.

  68 – Μπράβο Αvonida, αυτή η φωτογραφία εκφράζει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λέω, ακόμα και οι γυναίκες έγιναν άνδρες, καμία θηλυκότητα και με νεκρή
  σεξουαλικότητα.

  71 – Παρανόηση Γιώργο, συγγνώμη, πάντως μια και η γυμναστική είναι από τα λίγα που μπορώ να έχω εμπεριστατωμένη άποψη, η παρέλαση (εν προκειμένω οι πρόβες) είναι κακή άσκηση, ειδικά για τα μικρά παιδιά.

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  Όλα μισά τα γράφω! 🙂

  συνέχεια του 110

  Αν υπήρχε υπεύθυνη δήλωση, δεν θα είχαμε τώρα την απορία, τι είπε αρχικά η μάνα του Αμίρ, τι μετέφρασε ο μεταφραστής, τι κατάλαβε ο διευθυντής.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, όπως τα γράφεις είναι. Καλή ευκαιρία αυτή για να καταλάβει η κοινωνία πόσο δύσκολη έχει γίνει η δουλειά μας και πόσο εύκολο είναι να μας κολλήσουν τη ρετσινιά του ρατσιστή διάφοροι τσιτωμένοι, καλοπροαίρετοι ή καλοπροαίρετοι.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλοπροαίρετοι ή κακοπροαίρετοι, διορθώνω, αυτόβουλε κορέκτορα. 😊

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105 Πέπε ¨ Ήπαιξα πολλές μα ήφαγα κιόλα ! » 🙂

  110 Οποιοι ετερόδοξοι επιθυμούν κάνουν αρνητική δήλωση (εξαίρεση από θρησκευτικά κλπ), επί μη δήλωσης λειτουργεί η διαδικασία των υπ.αποφάσεων ,νόμων,εγκυκλίων, εθίμων κλπ. Περίσσιες υπεύθυνες δηλώσεις δεν είναι προς καλού.Βαρέθηκα ν΄ακούω στη δημόδια διοίκηση για υπ.δηλώσεις.Δεν στοιχειοθετείται έτσι απλά ο προσυλητισμός!Κόψανε τη χαρά του πιτσιρικά χωρίς λόγο.Ο ικανός δασκαλος πάντα ξέρει τί να κάνει. Άστο πάλι.

  Γεια σου Λάμπρε! Δε σε διαβάζω ολόκληρο.Δεν προκάνω, αλλά σου χαρίζω τη Φρανσουάζτων Βίκινκς 🙂

 117. frenarhos said

  60
  «ενώ χάριν μιάς αρρωστημένης συλλογικής ομοιομορφίας, στην σειρά μπαίνουν αυθαίρετα οι ψηλοί μπροστά και οι κοντοί στο τέλος για να εισπράττουν από συγκαταβατικά σχόλια έως χλευασμό του κοινού. Ρώτησε κανείς αν τα κοντά παιδιά θέλουν να είναι τελευταία στο τμήμα; τα ρώτησε πώς αισθάνονται; Εγώ που έχω ρωτήσει, ξέρω πως δεν τους αρέσει καθόλου.»
  Τώρα η κοντός είσαι η τον κοντό παριστάνεις.
  Μα καλά δεν σου είπε κανείς ουτε καν το στρατό γιατί μπαίνουμε μπροστά εμεις οι ψηλοί;χεχε
  Απλά ειναι θεμα δρασκελισμού.
  Αν μπαίνατε μπροστά εσεις οι τάπες θα σας πατούσαμε εμεις τα ντερέκια.
  Παρεμπιπτόντως εμένα ΜΕ άρεΖε πολυ η παρέλαση.

 118. Μαρία said

  06-11-17 Σχετικά με ανυπόστατα δημοσιεύματα που αφορούν τη διαδικασία κλήρωσης σημαιοφόρων στο Δημοτικό

  Το ΠΔ 79/2017 με σαφέστατη διατύπωση ορίζει ότι «η επιλογή σημαιοφόρων παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης».

  Συνεπώς η προσπάθεια ορισμένων-μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο-να ισχυριστούν ότι η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε 13-9-1017 μνημονεύει την ΥΑ του 2001 που ορίζει προϋποθέσεις για τους αλλοδαπούς μαθητές, στερείται νομικής βάσης αλλά και ουσίας.

  Το Προεδρικό Διάταγμα υπερισχύει της όποιας Υπουργικής Απόφασης και επιπλέον επί της ουσίας, η Υπουργική Απόφαση της 13-9-17 μνημονεύει-ως είθισται-την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του 2001 σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς και όσους έχουν απαλλαγεί από το μάθημα της γυμναστικής ως προς τη συμμετοχή και μόνον. http://www.minedu.gov.gr/news/31326-06-11-17-sxetika-me-anypostata-dimosieymata-pou-aforoyn-ti-diadikasia-klirosis-simaioforon-sto-dimotiko

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – «Ο Λάμπρος έτρωγε κι ο Δημήτρης τον τάϊζε 🙂 🙂 Μην βάλω και φωτό τώρα!»
  Βάλτην ρε ζηλιάρη για να δούν όλοι πως τάϊζε τον μικρό του γιό. 🙂

  Ξέρεις Γιάννη, κάθε φορά που βλέπω τον Δημήτρη μου έρχεται στο μυαλό ο στίχος του Καβαδία «μές στο τεράστιο σώμα του είχε μια αθώα καρδιά» (ευτυχώς ο Δημήτρης την έχει κι ελπίζω για πάρα πολλά χρόνια ακόμα, 🙂 ) και πραγματικά έχει μια αθώα καρδιά, είναι από τους πιο αγνούς και υπέροχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στην ζωή μου (κι έχω γνωρίσει χιλιάδες) και μαζί με την γλυκύτατη Δέσποινα είναι ένα ζευγάρι χαράς Ευαγγελία (για τον τόνο ξέρουν αυτοί).

  Αυτό το τραγούδι το χορέψαμε με το μικρό παπάκι μου στο γάμο μας όταν μπήκαμε στην ταβέρνα (λαϊκά παιδιά γαρ, 🙂 το αφιερώνω στον Δημήτρη και την Δέσποινα, σ΄αυτό το ωραίο ζευγάρι που ομορφαίνει τον κόσμο.

 120. ΚΩΣΤΑΣ said

  114
  Γιάννη, γράφω όπως νομίζω ότι είναι το σωστό, χωρίς καμιά κομματική προκατάληψη. Θεωρώ ότι το σχολείο προσφέρει πολλά, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά. Με τόσους πρόσφυγες στη χώρα μας, αν δεν υπήρχε το σχολείο να τους εντάξει και να τους κοινωνικοποιήσει, θα ήμασταν τώρα ζούγκλα με γκέτα(;) σκληρών κακοποιών και καμιά αστυνομία και κανένα κράτος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα. Αυτό όμως επειδή δεν φαίνεται με τα μάτια, δεν μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί η κοινωνία. Μόνο να κατηγορούν ξέρουν.

  Πιστεύω, τουλάχιστον εσύ που τα ζεις από μέσα, να καταλαβαίνεις ότι αν είχε ζητηθεί πριν την κλήρωση υπεύθυνη δήλωση, δεν θα είχε δημιουργηθεί τώρα αυτό το μπάχαλο.

 121. Μαρία said

  115
  Αυτούς τους ξέρεις;

 122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Ευχαριστώ ΕΦΗτα Περόν. 🙂

  117 – «Παρεμπιπτόντως εμένα ΜΕ άρεΖε πολυ η παρέλαση.»
  Εμένα πάλι από μικρόν όχι μόνο δεν ΜΕ άρεΖε αλλά την απεχθανόμουν, Μπορώ πάντως να περηφανεύομαι πως δεν έχω κάνει ποτέ παρέλαση, ούτε καν στον στρατό, προς μεγάλη λύπη της μάνας μου που ήθελε να με καμαρώσει στο Σύνταγμα.

  Στα δύο τρελοκόριτσα του ιστολογίου. 🙂

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλά το άσμα των ασμάτων δεν το βάλαμε;
  Σαν απόκληρος γυρίζω

 124. spatholouro said

  Σχόλιο επί της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου και επί της όλης υπόθεσης.

  Επειδή μπλέχτηκα, θα προσπαθήσω να δω τι καταλαβαίνω.

  Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017 εξουσιοδοτεί τον υπουργό παιδείας ώστε με απόφασή του να καθορίσει «και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου». Βάσει αυτής της εξουσιοδότησης, έρχεται ο υπουργός με την απόφαση της 13/9/2017 («Επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου») και αποφασίζει ότι η επιλογή των σημαιοφόρων γίνεται «κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του Π.Δ. 79/2017»,

  «και με βάση την ΥΑ Γ1/219/16-3-2001 που αφορά στη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής και των αλλοδαπών μαθητών». (1)

  Παρακάτω αναφέρεται ότι «ειδικότερα […] Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνου κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με τη διαδικασία της κλήρωσης ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης» (2)

  [Η αρίθμηση (1), (2) είναι δική μου για διευκόλυνση του συλλογισμού.]
  Τι καταλαβαίνω λοιπόν εγώ; Καταλαβαίνω ότι ναι μεν ισχύει το (2) αλλά η έννοια του «συνόλου των μαθητών» συνάγεται και εξειδικεύεται αφού προηγουμένως έχει λάβει χώρα η διαδικασία κατά το (1), δηλαδή αφού πρώτα ξεκαθαριστεί (με το κριτήριο της ΥΑ του 2001) ποιοι από τους αλλοδαπούς δικαιούνται συμμετοχής. Όταν λοιπόν διευκρινισθεί βάσει του κριτηρίου της ΥΑ του 2001 ποιοι αλλοδαποί θα συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, τότε διενεργείται το (2).

  Δείχνουν κάπως αντιφατικά και μπερδεμένα τα πράγματα; Νομίζω ναι. Και σκέφτομαι ότι, βρε αδελφέ, εφόσον είχαμε τη σαφή εκείνη διατύπωση στο ΠΔ79/2017 («Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης»), ποιος ο λόγος να έρθει (επί του συγκεκριμένου σημείου) η ΥΑ της 13/9/2017 και να ορίσει αυτά που όρισε και να παραπέμψει τα της ρύθμισης της συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαδικασία επιλογής στην ΥΑ του 2001;

  Ασφαλώς και ισχύει το αναφερόμενο στη σημερινή ανακοίνωση («Το Προεδρικό Διάταγμα υπερισχύει της όποιας Υπουργικής Απόφασης»), ταυτόχρονα όμως αυτό είναι και ομολογία σύγχυσης και αντιφατικών νομοτεχνικών επεξεργασιών εκ μέρους του ίδιου του υπουργείου: πράγματι, ο ίδιος ο υπουργός με τη σημερινή ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι η απόφαση που έβγαλε (επί του συγκεκριμένου ζητήματος πάντα) είναι ανίσχυρη έναντι του ΠΔ όσον αφορά τα εριζόμενα ζητήματα, πρώτον, και δεύτερον λέει η ανακοίνωση («επί της ουσίας») ότι η Υπουργική Απόφαση της 13-9-17 «μνημονεύει-ως είθισται-την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του 2001 σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς […]ως προς τη συμμετοχή και μόνον».

  Τι να σχολιάσει εδώ κανείς; Ότι οι υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κάθε φορά «είθισται» να μνημονεύουν τις εκάστοτε αντίστοιχες του παρελθόντος, έτσι απλώς για τη μνεία;;; Αλλά, διευκρινίζει επιπλέον η ανακοίνωση, ότι η μνεία της ΥΑ του 2001 έγινε (για τους αλλοδαπούς) «ως προς τη συμμετοχή και μόνον». Τι θα πει αυτό το «για τη συμμετοχή και μόνον»; Αυτό δεν ρύθμιζε έτσι κι αλλιώς εκείνη η ΥΑ του 2001; («Στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνου μπορούν να συμμετέχουν και αλλοδαποί μαθητές, οι οποίοι φοιτούν τουλάχιστο δύο (2) χρόνια σε ελληνικό σχολείο.»)

  Εδώ είναι το ζουμί, όπως το καταλαβαίνω: δεν συμμετέχουν εντέλει στην κλήρωση ΟΛΟΙ οι μαθητές απροϋπόθετα, αλλά «όλοι» πλην όσων αλλοδαπών δεν πληρούν τα κριτήρια της ΥΑ του 2001… Για να ίσχυε εκείνο το ΟΛΟΙ, έπρεπε να μην είχε γίνει καμμία μνεία στην ΥΑ του 2001, και το όλον να παρέμενε αποκλειστικώς στη διατύπωση (2)

 125. cronopiusa said

  Σκύλε,
  όχι, δεν ήταν

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  120: Εδώ που φτάσαμε, συμφωνώ, Κώστα. Από τη στιγμή που πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε ελέφαντες, πρέπει να ζητάμε υπεύθυνες δηλώσεις για όλα.
  121: Τους ξέρω από τότε που είχα φέισμπουκ.

 127. Sisifos said

  Εγω παντως πριν 30 περιπου χρονια κληρωθηκα να παρελασω. Και λογικο ηταν να γινει κληρωση αφου δεν υπηρχαν βαθμοι στο δημοτικο. Βεβαια τοτε δεν υπηρχαν οι ταλιμπαν της αριστειας

 128. sarant said

  104 Φυσικά έτσι το λέμε.

  111 Στην αρχαία Αθήνα στην κλήρωση συμμετείχε το συνολο των πολιτών, ανεξάρτητα από «αριστεία». Προφανώς ούτε γυναίκες, ούτε δούλοι, ούτε μέτοικοι. Η μεταφορά στη σημερινή σχολική τάξη είναι: το σύνολο των μαθητών που ειναι γραμμένοι στην συγκεκριμένη τάξη του σχολείου. Δεν μπορεί να μπει στην κλήρωση το αδερφάκι του ενός μαθητή.

  122 Μόνο δύο είναι;

  124 Εγώ πάλι καταλαβαίνω ότι η (ατυχής, συμφωνώ) αναφορά στην ΥΑ του 2001 έγινε για να αποφευχθεί η επισήμανση «περιλαμβανομένων των αλλοδαπών» και ότι εξαρχής σκοπός ήταν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές, χωρίς περιορισμό… προϋπηρεσίας για τους αλλοδαπούς.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  119α ΛΑΜΠΡΟΣ
  Ό,τι θες εσύ, χαλάω εγώ χατίρια; 🙂

 130. ΣΠ said

  Μια και το άρθρο αφορά τον κλήρο και τα παράγωγά του, να ρωτήσω αν και ο ναύκληρος έχει σχέση.

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108 Σκύλε μ (τώρα είδα)
  Καλά, πρώτα έκαναν κλήρωση κι ύστερα πήγαν στην Υ.Α. για διερμηνείες ; Με δεδομένο αποτέλεσμα κλήρωσης; Ε καλάαα! Θα συγχυστώ στο τέλος.

 132. sarant said

  130 Καλή ερώτηση. Κατά το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, ήταν ναυ-κραρος (η κεφαλή του πλοίου, χοντρικά) και παρασυσχετίστηκε με τον κλήρο κι έγινε ναύκληρος

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  127 Sisifos

  Πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχαν βαθμοί, υπήρχαν όμως χαρακτηρισμοί, Α-Β -Γ
  Στην κλήρωση έμπαιναν όσοι είχαν σε όλα ή στα περισσότερα Α. Άρα κι εσύ ανήκες στο κλαμπ των αρίστων, γι’ αυτό μπήκες στην κλήρωση. Εννοείται ότι μιλάμε για σημαιοφόρους παραστάτες.

 134. Γιάννης Ιατρού said

  128γ Νίκο,
  μην ξεχνάς πως έχει μνήμη ενός μπιτ. Μετά παθαίνει overflow 🙂

 135. sarant said

  134 Μπιτ για μπιτ!

 136. spatholouro said

  #128/124
  Sarant:»για να αποφευχθεί η επισήμανση «περιλαμβανομένων των αλλοδαπών»»

  Αφής στιγμής έχεις τη διατύπωση «ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης» δεν χρειάζεται επιμέρους εξειδίκευση, διότι οι όποιοι αλλοδαποί υπάρχουν περιλαμβάνονται στην έννοια-γένος του συνόλου των μαθητών. Άπαξ και η βούληση του νομοθέτη ήταν να περιλάβει τους πάντες, η διατύπωση περί συνόλου των μαθητών φρονώ ότι αρκεί.

 137. Μαρία said

  Καθόλου τυχαία η επιλογή του ονόματος βλ. ΧΑ και Μπαλτάκος.

  http://www.koutipandoras.gr/article/h-krypteia-anelabe-thn-eyoynh-gia-thn-epioesh-sto-spiti-toy-amir
  Η οργάνωση «Κρυπτεία» ανέλαβε με τηλέφωνημά της στο iefimerida την ευθύνη για την άνανδρη επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ.

 138. Γιάννης Ιατρού said

  134: Για το Ναύκληρος και Ναύκραρος βρίσκω πως οι ΑΗΠ ενίοτε τους ξεχωρίζουν, αποδίδοντάς τους διαφορετικά καθήκοντα κλπ.

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128γ/134 Απλώς μ΄εμάς έχει το θάρρος ο μπιτάτος! 🙂 🙂

  137 Αυτό σκέφτηκα κι εγώ με ανατριχίλα !

 140. Γιάννης Ιατρού said

  137: Ο Μπαλτάκος είχε βγάλει και δύο βιβλία για την Κρυπτεία. «Το τέλος του Εφιάλτη» (εκδ. Libro, Αθήνα 2004) και «Ερμοκοπίδες» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006).

 141. Μαρία said

  140
  Ε ναι. Και στη βιβλιοπαρουσίαση των Ερμοκοπιδών βάζελος και βαζέλα http://archive.efsyn.gr/?p=54003

 142. Γς said

  127:

  >τοτε δεν υπηρχαν οι ταλιμπαν της αριστειας

  Α, βρε Σίσυφε πρέπει να πάω να δω τα μάτια μου.

  Ταλιμπάν της αριστεράς διάβασα 😦

  https://i.imgur.com/0WFusiC.gifv

 143. Γς said

  124:

  >Επειδή μπλέχτηκα, θα προσπαθήσω να δω τι καταλαβαίνω.

  Ακολουθεί σεντόνι

  και μπλέξαμε τα μπούτια μας, τα Μπελούτσινα

 144. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και μόλις προλαμβάνω να είπω ωρισμένα ουσιώδη επί της παρούσης αναρτήσεως.

  1) Το άρθρον είναι εξαιρετικόν και αξίζουν συγχαρητήρια τω κ. Σαραντάκω. Μία μόνον αντίρρησις: Ο κ. Σαραντάκος απέκρυψεν ότι ο Μέγας Αριστοτέλης εις το περίφημον απόσπασμα του 4ου Βιβλίου των «Πολιτικών» δεν λέγει μόνον ότι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ίσον ΚΛΗΡΩΣΙΣ, αλλά και ότι η Εκλογή των Αρχόντων σημαίνει Ολιγαρχία. Αναρτώ το σχετικόν απόσπασμα με την αγγλικήν μετάφρασιν των εκδόσεων «Loeb» (Καταβιβάσατε ενθάδε όλον τον βαρύτιμον τόμων των «Πολιτικών» με την αγγλικήν μετάφρασιν Loeb εις τα δεξιά)

  2) Συγχαρητήρια αξίζουν εις τον κ. Σαραντάκον και διά την νύξιν του (αν και ουχί ωλοκληρωμένη διά τον φόβον των… χριστιανούληδων αναγνωστών της «Αυγής») ότι το Ιερατείον των Γαλιλαίων ωνομάσθη «κλήρος» ουχί από αγάπην διά την Θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν (όπως μάς παραμυθιάζουν οι απατεώναι θεολόγοι), αλλά επειδή οι Εβδομήκοντα Ραββίνοι που μετέφρασαν εις τα ελληνικά την Τοράν, εχρησιμοποίησαν την ελληνικήν λέξιν «κλήρος» διά την ιερατικήν φυλήν των Λευΐ. Αναρτώ το σχετικόν απόσπασμα διά το οποίον κάμνει μνείαν ο κ. Σαραντάκος

  ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη και με την λέξιν Εκκλησία: Ναί μέν η λέξις είναι ελληνική, αλλά την υιοθέτησαν οι Γαλιλαίοι επειδής οι Εβδομήκοντα Ραββίνοι την εχρησιμοποίησαν διά να μεταφράσουν την εβραϊκήν λέξιν «καχάλ» που σημαίνει «Συναγωγή»

  3) Περαίνω δηλών ότι μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι επί 10 ώρας ουδείς Σαραντακειος αναγνώστης ετόλμησε να διαψεύση την συνωμοσιολογίαν των Αμερικανών Ακροδεξιών (έπεσεν εις την λούμπαν και το «Πρώτον Θέμα») ότι και καλά ο εκτελεστής του Τέξας (27 νεκροί εις χριστιανικήν εκκλησίαν ήτο ακροαριστερός και μέλος των antifa. Αναγνώσατε εις τον «Guardian» πώς έχει το θέμα διά να μή ξεγελασθήτε από τα παραμύθια των ναζήδων Γιάνκηδων

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 145. …και μάς ξεκλήρισες.

 146. Απόκληρος

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  Απ’ ότι μου έχουν πει ή μαθαίνω και από συζητήσεις ή από τα παιδιά στο σχολείο, οι απαλλαγές που ζητούνται στα Θρησκευτικά από αλλοδαπούς είναι ελαχιστότατες έως ανύπαρκτες. Πάγια ζητούν απαλλαγή οι Μάρτυρες του Ιεχωβά που είναι συνήθως Έλληνες. Να προσθέσω ότι στα επαρχιακά σχολεία, όσο γνωρίζω, οι άθεοι που θέλουν συνειδητά με απαλλαγή Θρησκευτικών να επηρεάσουν τα παιδιά τους είναι μάλλον είδος παντελώς ανύπαρκτο (ακόμα περισσότερο οι νεοπαγανιστές: αυτοί εδώ και 25 χρόνια υπάρχουν μόνο στο… διαδίκτυο).

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  137: Με την εφεύρεση της «Κρυπτείας» το τερμάτισαν…

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από 30 χρόνια, Κώστα, δεν δίνονταν έλεγχοι προόδου. Βάζαμε Α-Β-Γ στο μητρώο, αλλά δεν το κοινοποιούσαμε σε γονείς και μαθητές. Μέχρι το 1990 αυτό.

  Blog, όλοι οι καθολικοί, Πολωνοί κυρίως, και οι πςρισσότεροι μουσουλμάνοι ζητούν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, όπως έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν.

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο κλήρος του μεσημεριού.

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128-134-135 – Βρε κουτεντέδες τα τρελοκόριτσα είναι δύο όχι γενικά τα κορίτσια του ιστολογίου που κι αυτά μετρημένα στα δάχτυλα είναι, που θα μου πείτε πως δεν έχω μπιτ για μπιτ μνήμη, εγώ έχω μνήμη κροκόδειλου.☺

  Το παλαβό κρί κρί που είναι γατόνι, τόπιασε το νόημα χρυσοψαράκια μου.☺

  Καλημέρα.

 152. ΚΩΣΤΑΣ said

  149
  Εγώ πάντως, Γιάννη, έχω απ΄ τα παιδιά μου, 1990+, και τριμηνιαίους ελέγχους προόδου με χαρακτηρισμό και τίτλο προόδου (ενδεικτικό) με την ένδειξη «προάγεται με γενικό βαθμό Άριστα (Α).

 153. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 154. Γς said

  149, 152 κλπ

  Ελεγχοι, Απολυτήρια και γκαρσονιέρες.

  Και περπατάγαμε πίσω απ την Αγία Τριάδα στο Βύρωνα 12χρονοι βαριοί και μάγκες.

  Και να 3-4 κοριτσάκια που βγαίνουν απ το Δημοτικό με τα απολυτήρια στο χέρι.

  -Το πήρατε;

  -Ναι. Το πήραμε!

  -Με τι το πήρατε;

  -Με 10!!!

  -Στα @@ μας!

  Και να δεις που στον ίδιο δρόμο μας πλήρωσαν ανάλογα δυο άλλες.

  Τις είχαμε πάρει από πίσω και λέγαμε, λέγαμε.
  Και μου ήρθε μια κατεβασιά:

  -Κορίτσια, κολλήστε μας. Πέφτουμε εύκολα.

  Και σταματάνε. Γυρίζουν προς το μέρος μας και:

  -Ρε σεις τι θέλετε; Εχετε γκαρσονιέρα να πάμε να μας @αμήσετε; Δεν έχετε.

  Και μείναμε στήλες άλατος να τις βλέπουμε να απομακρύνονται…

  Καλημέρα

  Συνεχίστε.

  [Σαν να μην συνέβη κάτι…]

 155. ως είθισται, κάναμε κόπι πέιστ, και βγήκε σαλάτα…

 156. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  145 Μπράβο, το ξεκληρίζω έλειπε από το άρθρο. Όπως και ο απόκληρος.

 157. spatholouro said

  #155
  Ακριβώς έτσι.
  Μα ούτε ένας νομικός να ρίξει μια ματιά στην ανακοίνωση πριν αυτή βγει στο πόπολο;;;
  (άσε το «ότι αφορά» που βγάζει μάτι…)

 158. cronopiusa said

 159. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  155: πολύ ακριβολόγοι ρε παιδί μου
  …η επιλογή.. με το ΠΔ 79/2017…με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης..
  …Υπουργική Απόφαση της 13-9-17 ==> την Υπουργική Απόφαση του 2001….ως προς τη συμμετοχή…

  Δηλαδή κλήρωση και μεταξύ αυτών που δεν συμμετέχουν!!!
  Απίθανοι!

 160. ΚΩΣΤΑΣ said

  159
  Σοφόν τα σαφές, Γιάννη μου! Όταν θα βγει το πόρισμα για τον Αμίρ (αν βγει), εκεί να δεις σαφήνεια,
  ντουμ νταρά ντα ντουμ, ντουμ καρά ταντζουμ! 🙂

 161. spatholouro said

  Αν πρόκειται για Προκαταρκτική Εξέταση, περατώνεται εντός μηνός.

 162. gpoint said

  # 147

  Σέβομαι το δικαίωμα όλων να πιστεύουν ο,τι θέλουν αλλά όταν συζητάμε η λογική έχει τον πρώτο λόγο…

  Οταν υπηρετούσα στο ναυτικό υπήρχε ανθυπασπιστής, πρωταθλητής Ελλάδας, βαλκανιονίκης και με μετάλλειο σε πανευρωπαϊκούς αγώνες που δεν έγινε ποτέ αξιωματικός όπως τόσοι και τόσοι συναθλητές του για τον μόνο λόγο πως η ταυτότητά του έγραφε «ΑΘΕΟΣ». Ξέρω αρκετούς άθεους που αδιαφορούν για την στατιστική σου και αφήνουν το Χ.Ο. στην ταυτότητά τους για να μη μπλέξουν με γρανάζια γραφειοκρατίας και στενοκεφαλιάς.
  Επίσης οι δωδεκΑθεϊστες, οι τζαϊνιστές και άλλοι δεν έχουν πρόβλημα με τους θεούς των άλλων θρησκειών, το λογικό αδιέξοδο που προκαλεί η κοινή στις εξ «αποκαλύψεως» θρησκείες εντολή » εγώ ειμί κύριος ο θεός σου (χαίρω δια την γνωριμίαν) ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού (έ,τότε γιατί ασχολείσαι, ρε μεγάλε ; )» προκαλεί μίσος για τους αλλόθρησκους ( άλαλα τα χείλη των ασεβών, νίκας κατα βαρβάρων δωρούμενος κ.λ.π., κ.λ.π.)

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  152: Ναι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό τον Κοντογιαννόπουλο επανέφερε βαθμούς και ελέγχους στο δημοτικό.

 164. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @119. Γειά σου, Λάμπρο. Μὴ γράφεις τέτοια, γιατὶ κοκκινίζω 🙂

  Εὐχαριστοῦμε οἰκογενειακῶς γιὰ τὴν ἀφιέρωση.

 165. spatholouro said

  Δημήτρη, μη ντρέπεσαι, γιατί -και να κοκκινίσεις- ποιος θα το προσέξει εκεί πάνω που είσαι;;!!

 166. Chequechak said

  Ο διευθυντής και οι δάσκαλοι, άσχετα με το σκεπτικό τους είχαν υποχρέωση να προστατέψουν τον μαθητή τους. Με τις αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις τους που ήταν αποτέλεσμα πιέσεων όχι μόνο δεν τον προστάτεψαν αλλά τον στοχοποίησαν κιόλας και τα αποτελέσματα τα είδαμε.
  Όσον αφορά τη δασκάλα στο Ναύπλιο, πολύ την χάρηκα. Αν ήταν η ζήλια ψώρα θα κόλλαγε όλη η χώρα!!!

 167. Ριβαλντίνιο said

  – Παλιά υπήρχε Α, Β, κ.λπ. στην Α΄και Β΄Δημοτικού και μετά 10, 9, 8 κ.λπ. Το Α ήταν 8,5 ως 10. Μετά έγινε Α, Β, κ.λπ. ως και την Δ΄Δημοτικού. Δηλαδή κάποιος που πήγαινε Δ΄δημοτικού όταν έγινε η αλλαγή, είδε στην Γ΄Δημοτικού να έχει 10, 9, 8, κ.λπ., αλλά στην Δ΄Δημοτικού να έχει Α, Β, Γ, κ.λπ. Αφού πήγα γυμνάσιο δεν ξέρω τι απέγινε με την βαθμολογία.

  – «κρυπτεία»

  🙂 🙂 🙂 🙂 😉

  Ρε τους απατεώνες ! Ούτε μια καλή ακροδεξιά ναζιστική ρατσιστική ανάληψη ευθύνης δεν μπορούν να στήσουν. Ταϊζουν το πόπολο και κυρίως τους οπαδούς τους ληγμένο σανό.

  – Η Λιάνα είχε εκθειάσει το βιβλίο «Το τέλος ετου Εφιάλτη» του Μπαλτάκου και στον Βασιλικό στην ΕΡΤ και έλεγε περίπου ότι δεν χρειαζόμαστε ξένα βιβλία ( Πύλες της Φωτιάς κ.α. ) όταν έχουμε τόσο καλύτερα ελληνικά. Η Λιάνα είναι Λάκαινα, απ’το Γεράκι. Ο Σαμαράς συγγενεύει με τους Μπενάκηδες που έχουν μερική μανιάτικη καταγωγή από τον Λυμπεράκη Γερακάρη.

 168. Γιάννης Ιατρού said

  166 (τέλος) Συμφωνώ, εγώ να δεις!! 🙂

 169. ilias said

  163: Ίσχυε και πιο πριν. http://www.pi-schools.gr/download/publications/epitheorisi/teyxos13/084-098.pdf σελ.4.

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  169: Από το 1987, που διορίστηκα, μέχρι το 1990 δεν δίναμε ελέγχους. Θυμάμαι γονείς να με ρωτάνε τι βαθμό θα έβαζα στα παιδιά τους, στην υποθετική περίπτωση που θα βάζαμε βαθμούς.

 171. Οταν ακούω τον Ριβαλντίνιο (167) να λέει «παλιά» και να εννοεί τη Μεταπολίτευση και πιο ύστερα, νιώθω πολύ γέρος…

 172. Γς said

 173. spiridione said

  100α.
  – Άρα το περί δοξολογίας των σημαιοφόρων ισχύει και δεν έχει καταργηθεί.
  Ε τι να κάνουμε, αφού καταργήθηκε η υποχρεωτική παράσταση των σημαιοφόρων στη δοξολογία με το νέο Π.Δ. Και αυτό έχει σημασία επειδή το βασικό επιχείρημα της ΔΟΕ ήταν ότι αποκλείστηκε ο μικρός επειδή δεν ήθελε να πάει στον εκκλησιασμό. Ε, αυτό δεν ισχύει βάσει της νομοθεσίας, δηλαδή δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιος μαθητής και να μην οριστεί σημαιοφόρος επειδή δεν θέλει να πάει στον εκκλησιασμό ή επειδή έχει απαλλαγεί από τα θρησκευτικά ή επειδή έχει άλλο θρήσκευμα. Αυτό άλλωστε προκύπτει ότι και η βούληση του νομοθέτη (το σύνολο των μαθητών κλπ).
  Για το β’ θέμα, ναι, τα έκανε μπάχαλο το υπουργείο, αλλά τελικά στην ουσία έχει δίκιο.

 174. cronopiusa said


 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι δίκιο έχει, Σπύρο, το υπουργείο; Εδώ μιλάμε για πλήρη αδυναμία να δώσει σαφείς εντολές για πράγματα που θα έπρεπε να είναι απλά. Ξέρεις πόσες φορές καθόμαστε στο σχολείο, άνθρωποι με τον κοινό νου, κάποιες σπουδές και πείρα, και προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε τους χρησμούς του;

 176. Ριβαλντίνιο said

  @ 173 spiridione

  Στο άρθρο 4 λέει

  . «Τα δημοτικά σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου.»

  Αν το πρόγραμμα του οικείου Δήμου προβλέπει λοιπόν Δοξολογία, ο σημαιοφόρος θα πάει στην Δοξολογία.

 177. spiridione said

  176. Πρωτ’ απ’ όλα το αν θα πάει το σχολείο στον εκκλησιασμό ή όχι δεν είναι απόφαση του οικείου Δήμου, αλλά του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με το ΠΔ. Δεύτερον, ο εκκλησιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για τους σημαιοφόρους, λέω για πολλοστή φορά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, και δεν έχει καμία σχέση με τον ορισμό κάποιου μαθητή να κρατήσει τη σημαία. Άρα, ο διευθυντής δεν έχει δικαίωμα να του πει αν δεν έρθεις στον εκκλησιασμό δεν παίρνεις τη σημαία.

 178. Ριβαλντίνιο said

  @ 177 spiridione

  Όχι. Ο σύλλογος θα αποφασίσει αν θα πάει το σχολείο – όλο το σχολείο, όλοι μαθητές – για εκκλησιασμό. Καμιά σχέση η Δοξολογία που αφορά 1 συνοδό δάσκαλο, τους παραστάτες και τον σημαιοφόρο με τον εκκλησιασμό όλου του σχολείου.

 179. spiridione said

  178. Μα τι λέω τόση ώρα, αυτή η δοξολογία καταργήθηκε 🙂

 180. spiridione said

  Νίκη Κεραμέως, Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, 2-8-2017
  «Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πιστή στο δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω, καταργεί το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή́ σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου και εισάγει την κλήρωση ως τρόπο επιλογής.
  Επιπλέον, καταργεί την παρουσία σημαιοφόρων στις δοξολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού.
  Για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη.
  Αυτό επιχειρεί λυσσαλέα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Παιδεία, να γίνουν όλοι ίσοι με το βλέμμα προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της μετριότητας και της ημιμάθειας.
  Στον αντίποδα, η δική μας λογική για την Παιδεία, το δικό μας όραμα, συνίσταται στο αξιακό τρίπτυχο της αριστείας, της φιλομάθειας και της αξιοκρατίας».
  https://nd.gr/deltia-tipou/simaioforoi-me-klirosi-kanena-orio-stin-ideolipsia-syriza-anel

 181. Ριβαλντίνιο said

  @ 179 spiridione

  Μα αν ο Δήμος γουσταρίζει Δοξολογία, θα γίνει Δοξολογία, και επειδή «Τα δημοτικά σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου», θα πάνε στην δοξολογία αυτοί που προβλέπεται να πάνε.

 182. Ριβαλντίνιο said

  Και επειδή είπε μια Κεραμιδού κάτι μέσα στο κατακαλόκαιρο τι έχει να λέει ; Δεν μπορεί να κατέχει τη νομολογία όπως εμείς.

 183. ΓιώργοςΜ said

  >δεν είναι απόφαση του οικείου Δήμου, αλλά του Συλλόγου Διδασκόντων
  Η αποχή από μια εκδήλωση του Δήμου μπορεί να είναι δικαίωμα το Συλλόγου Διδασκόντων, όμως δε νομίζω πως κανένας Σύλλογος θα έπαιρνε ελαφρά τη καρδία τέτοια απόφαση, εκτός αν είναι σε κόντρα με το Δήμο ή θέλει κάτι τέτοιο.

 184. spiridione said

  Ο εκκλησιασμός του σχολείου είναι εκδήλωση του Δήμου;

 185. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δύο μέρες τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη και άκρη δεν βγάζουμε. Κι αυτό αφορά ένα μόνο θέμα. Ζητείται μίτος και Αριάδνη για τον λαβύρινθο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 😊

 186. ΓιώργοςΜ said

  Άλλο ο εκκλησιασμός του σχολείου κι άλλο η δοξολογία που συμμετέχουν οι σημαιοφόροι. Η οποία, όπως είπα γίνεται, ό,τι και να λέμε εμείς.

 187. Ριβαλντίνιο said

  @ 183 ΓιώργοςΜ

  Δεν έχουν αυτό το δικαίωμα γιατί το άρθρο 4 τους λέει ότι θα κάνουν όπως προστάζει ο δήμαρχος.

  @ 184 spiridione

  Νομίζω όχι για πρακτικούς λόγους. Μπορώ να εξηγήσω.

 188. ΓιώργοςΜ said

  187 α Ένας λόγος παραπάνω.

 189. spiridione said

  Ο Δήμος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, δεν μπορεί όμως να επιβάλλει υποχρεωτική παρουσία των σημαιοφόρων στην όποια δοξολογία γουσταρίζει να κάνει, γιατί υπάρχει σαφής βούληση του νομοθέτη κατάργησης αυτής της πράξης, αφού εισάγει έμμεση διάκριση στον ορισμό των σημαιοφόρων.

 190. ΚΩΣΤΑΣ said

  177 Spiridione

  Το ΠΔ 201/98, άρθρο 4, παράγραφος 3, έλεγε:

  3. Τα σχολεία παίρνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νομαρχίας ή της Δημοτικής Αρχής. Ο σημαιοφόρος με τη σημαία του σχολείου και οι παραστάτες παρίστανται στη δοξολογία. Κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν την ημέρα αυτή μπορεί να γίνει εκκλησιασμός των μαθητών ή αντιπροσωπεία τους να πλαισιώσει το σημαιοφόρο και τους παραστάτες. ……

  Στο νέο ΠΔ 79/2017, άρθρο 3, παράγρ 4, περιλαμβάνεται:

  «Τα δημοτικά σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου» …

  Οι Δήμοι συνεχίζουν να καλούν στη δοξολογία αντιπροσωπείες των σχολείων. Τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να υπακούσουν.

  Άρα εκκλησιασμός υπάρχει, με υπαιτιότητα βέβαια των Δήμων. Αυτό όμως δεν έχει σημασία για την συζήτησή μας.

  Άρα ο εκκλησιασμός ισχύει.

 191. Ριβαλντίνιο said

  @ 189 spiridione

  υπάρχει σαφής βούληση του νομοθέτη … εισάγει έμμεση διάκριση …

  Υποψιάζομαι ότι είσαι δικηγόρος, αλλά ακόμα δεν έχω πειστεί. 🙂 🙂 🙂

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει δίκιο ο Σπύρος. Τα σχολεία υπάγονται στο υπουργείο και ακολουθούν τις εντολές του. Στις τοπικές γιορτές συμμετέχουν ακολουθώντας το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι δήμοι, επειδή έτσι διατάζει το υπουργείο. Άρα δεν παρίστανται σημαιοφόροι και παραστάτες στις δοξολογίες, αφού έτσι αποφάσισε το υπουργείο, συνεπώς οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό.

 193. ΣΠ said

  156
  Όλα τα σχετικά λήμματα του ΛΚΝ:
  ακληρονόμητος, άκληρος (2), ανολοκλήρωτος, αντικληρικισμός, αντικληρικός, απόκληρος, αποκληρώνω, αποκλήρωση, κλήρα, κληρικαλισμός, κληρικός, κληροδοσία, κληροδότημα, κληροδότης, κληροδοτώ, κληροδόχος, κληρονομία, κληρονομιά, κληρονομιαίος, κληρονομικός (2), κληρονομικότητα, κληρονόμος, κληρονομώ, κλήρος (2), κληρουχία, κληρούχος, κληρώνω, κλήρωση, κληρωτίδα, κληρωτός, ναύκληρος (;), ξεκληρίζω, ξεκλήρισμα, ολοκληρία, ολόκληρος, ολοκλήρωμα, ολοκληρωμένος, ολοκληρώνω, ολοκλήρωση, ολοκληρωτικός, ολοκληρωτισμός, συγκληροδόχος, συγκληρονομία, συγκληρονόμος, συγκληρονομώ.

 194. sarant said

  190 Το νέο ΠΔ απαλείφει τη ρητή αναφορά στη συμμετοχη στη δοξολογία. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

 195. ilias said

  170. Δεν πρόλαβα να γράψω στο 169 ότι τελείωσα το δημοτικό το 1986. Βαθμούς έπαιρνα κανονικά. Έτσι βγήκα σημαιοφόρος.

 196. ΚΩΣΤΑΣ said

  194

  «Το νέο ΠΔ απαλείφει τη ρητή αναφορά στη συμμετοχη στη δοξολογία. Αυτό δεν είναι τυχαίο.»

  Ναι, Νικοκύρη, δεν είναι τυχαίο, δείχνει όμως και την ατολμία του ΣΥΡΙΖΑ να πει ευθαρσώς αυτό που θέλει, δηλαδή: δεν παρίστανται τα σχολεία στη δοξολογία ή να καταργήσει και τη δοξολογία. Όπως δεν καταργεί την αποστολή στρατιωτικού αεροπλάνου για το άγιο φως, την διάθεση αγήματος και μπάντας στην υποδοχή αγίων λειψάνων, την παρουσία του Πρωθυπουργού και Υπουργών στις δοξολογίες και παρελάσεις κλπ.

 197. Έλεγα στο 89 για τις δοξολογίες, πως πάει πάντα η σημαία των σχολείων (παραστάτες – σημαιοφόροι). Ειδικά στην επαρχία. Σε επαρχία άλλωστε ζω. Έτσι διαφωνώ με τον συνάδελφο Γιάννη (192).
  Επανέρχομαι για να προσθέσω τη σημερινή ανακοίνωση της ΔΟΕ για τη φασιστική επίθεση στον Αμίρ και κρατάει ψηλά τους τόνους για τους χειρισμούς του υπουργείου.http://doe.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81/

 198. sarant said

  196 Πιθανότερο να μην είναι ατολμία, αλλά, όπως είπαν και άλλοι, κακή κοπυπαστη.

 199. Spiridione said

  198. Η κοπυπάστη αφορά το άλλο θέμα

 200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τα πράγματα είναι απλά κι απορώ γιατί γίνεται τόση κουβέντα χωρίς λέξη για το προφανές. Το βαμπίρ που λέγεται ΕΚΚΛΗΣΙΑ και τρέφεται με το αίμα του λαού, επιβάλλει τον άτυπο νόμο του στους αδύναμους η αδιάφορους (ως επί το πλείστον) να αντιδράσουν εκπαιδευτικούς ενώ για το δημοτικό συμβούλιο δεν τίθεται θέμα (όσοι έχουν ασχοληθεί με τα κοινά του δήμου τους ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ) αποκλείεται να πάει κόντρα στην εκλογική εκκλησιαστική δύναμη, άλλωστε μέχρι τώρα, όποιος υπουργάκος τόλμησε να «αντιμιλήσει» πήρε το κεφάλι του στα χέρια θα κουνηθούν οι δήμαρχοι κι οι δάσκαλοι, σοβαροί να είμαστε. Μη ξεχνούμε και τον άθεο κομμουνιστή πρωθυπουργό μας που μας έδωσε το καλό παράδειγμα της υποταγής στην εκκλησία, και περιστέρι ελεύθερο άφησε στα θεοφάνεια και τον πατριάρχη προσκύνησε, μέχρι και με την παναγιά την «παρθένα» συνομίλησε κι από άσημος του 4% έγινε πρώτη μούρη στον κόσμο και φωτογραφίζεται με τον πλανητάρχη.

  21ος αιώνας, σωτήριον έτος 2017, στην τετάρτη δημοτικού τα παιδιά διδάσκονται θρησκευτικά αλλά όχι γεωγραφία και ερωτώ, τι θεωρείται πιο σημαντικό για τα παιδιά, τον θρησκευτικό παραλογισμό ή την γεωγραφία;

  Υ.Γ – Όσοι ήταν ενάντια στην επανάσταση του 1821, αυτοί ήταν που μετά την επικράτησή της πήραν την εξουσία, το έργο συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μικρές παραλλαγές στους πρωταγωνιστές, τότε ήταν οι κοτσαμπάσηδες κι οι παπάδες, το 1945 οι δοσίλογοι κι οι παπάδες, το 1967 οι φασίστες κι οι παπάδες, το 1975 οι δεξιοί κι οι παπάδες, το 1981 οι σοσιαλΗστές κι οι παπάδες, τώρα οι ξευτιλοαριστεροακροδεξιοί και οι παπάδες.
  Εδώ παπάς εκεί παπάς, όπου κι αν πάς, μπροστά σου ένας παπάς. 🙂

  129 – https://www.youtube.com/watch?v=ENfI942SJTY

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εθιμικώ δικαίω θα πηγαίνει η σημαία στην εκκλησία, Μαγδαληνή, από τη στιγμή που το υπουργείο λέει ότι δεν χρειάζεται να παρίσταται στις δοξολογίες. Εθιμικώ δικαίω και ο φόβος φυλάει τα έρημα. Λέει κάποια πραγματάκια και ο Λάμπρος. 😊

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Ρε μασόνε τι έκανες με την φωτογραφία και με δείχνει ίδιον με τον Δημήτρη αν όχι πιο εύσωμο; Δεν τα ξαναβάζω μαζί σου γιατί ξέρεις και χειρίζεσαι τα μηχανήματα του Σατανά. 🙂

  164 – Δημήτρη απλώς την αλήθεια είπα.

  165 – Ενώ εγώ που είχα καθίσει μπροστά από το καλοριφέρ κι είχα πιεί και κάνα δυό ποτηράκια κι είχα γίνει σαν τον ινδιάνο Καθιστό Γάϊδαρο, όλοι με πρόσεξαν. 🙂

 203. Γιάννης Κουβάτσος said

  202. Όντως ο Λάμπρος έχει μια χαρά κορμοστασία. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι ο Ιατρού είναι μάγος της τεχνολογίας. 😊

 204. gpoint said

  To in.gr δεν άκουσε τίποτε για τον Μαρινάκη…

 205. Πέπε said

  @200:
  > > Μη ξεχνούμε και τον άθεο κομμουνιστή πρωθυπουργό μας που μας έδωσε το καλό παράδειγμα της υποταγής στην εκκλησία, και περιστέρι ελεύθερο άφησε στα θεοφάνεια και τον πατριάρχη προσκύνησε, μέχρι και με την παναγιά την «παρθένα» συνομίλησε κι από άσημος του 4% έγινε πρώτη μούρη στον κόσμο και φωτογραφίζεται με τον πλανητάρχη.

  Νομίζω ότι πρώτα έφυγε από το 4% κι έγινε πρωθυπουργός, και μετά το ‘ριξε στα περιστέρια κλπ.

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  205 – Λάθος νομίζεις.

 207. Γιάννης Ιατρού said

 208. 174,
  – Δεν έχεις κόμπλεξ με το ύψος σου;
  – Γιατί, επειδή με λένε χαμηλοπάρδαλη;

 209. Μαρία said

  208
  Χρόνια πολλά και σε σένα, Μιχάλη.

 210. sarant said

  Χρόνια πολλά σε Μιχάλη, Άγγελο, Αγγελική και όλους τους εορτάζοντες!

 211. ΣΠ said

 212. Ριβαλντίνιο said

  @ 200 ΛΑΜΠΡΟΣ

  1821
  Οι κοτζαμπάσηδες και οι παπάδες σήκωσαν το βάρος της Επανάστασης.

  1945
  Οι δοσίλογοι καταδικάστηκαν και οι παπάδες πρόσφεραν τα μέγιστα σε όλους τους αγώνες.

 213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  212 – Γιατί να σου πώ όχι, για να με αφορίσεις; 🙂

 214. 209, 210,
  Ευχαριστώ και ανταποδίδω!

 215. Ριβαλντίνιο said

  Γνωστοί αγογράφοι της Μάνης με το επώνυμο «Κληροδέτης». Η παράδοση λέει πως πήραν το επώνυμό τους γιατί κάποιος πρόγονός τους έδεσε έναν ιερέα, αλλά στην πραγματικότητα άλλη θα είναι η προέλευση του επωνύμου.

 216. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @212. Ριβαλντίνιο said:

  1821
  Οι κοτζαμπάσηδες και οι παπάδες σήκωσαν το βάρος της Επανάστασης

  ἀφιερωμένο ἐξαιρετικά. 🙂

 217. Ριβαλντίνιο said

  @ 216 Δημήτρης Μαρτῖνος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: