Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όσοι γλείφουν δεν γλύφουν

Posted by sarant στο 10 Νοεμβρίου, 2017


Εναλλακτικός τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι «Πόσοι από σας γλύφετε;» ή και «Κανείς δεν γλύφει». Αλλά σε αυτό θα φτάσουμε μετά.

Πριν από μερικές μέρες έδωσα τις διορθώσεις για ένα βιβλίο που, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα φτασει στα βιβλιοπωλεία τον Δεκέμβριο, έναν ακόμα τόμο με χρονογραφήματα του Βάρναλη, τούτη τη φορά με θέμα τους συμβάντα παρμένα από το αστυνομικό δελτίο, γι’ αυτό και «Αστυνομικά» ο τίτλος του.

Στο βιβλίο αυτό, όπως και σε όλα τα παλαιότερα κείμενα που κάνω επιμέλειά τους, το κείμενο έχει μονοτονιστεί και η ορθογραφία έχει εκσυγχρονιστεί στα σημερινά. Αυτή η τακτική πιστεύω πως είναι γενικά η επιβεβλημένη, και ακόμα περισσότερο όταν έχουμε κείμενα εφημερίδων, που δεν διασώζουν δηλαδή τις ορθογραφικές προτιμήσεις του συγγραφέα (στην περίπτωση του Βάρναλη, αυτό θα ήταν γραφές όπως «μάβρος» ή «λεφτεριά») αλλά τις συμβάσεις της εποχής -και επειδή ακριβώς διασώζουν συμβάσεις της εποχής, αλλού βλέπεις «είνε» και αλλού «είναι», αλλού «σακάκι» και αλλού «σακκάκι» και πάει λέγοντας. Αλλά πλατειάζω.

Λοιπόν, σε κάποιο χρονογράφημα, ο Βάρναλης, αναφερόμενος σε κάποιο περιστατικό κλοπής σε αποθήκη, απορεί που ο ιδιοκτήτης δεν είχε βάλει νυχτοφύλακα, παρόλο που, όπως λέει, και ο νυχτοφύλακας  μπορεί να έκλεβε, αλλά σαφώς λιγότερα. Και παραθέτει τη γνωστή παροιμία:

«ποιος έχει τα δάχτυλα στο μέλι και δεν τα γλύφει;»

Εδώ υπάρχει ορθογραφικό λάθος, που δεν το διόρθωσα αμέσως γιατί το λυπήθηκα. Και σε δυο-τρία άλλα χρονογραφήματα η λέξη αυτή ήταν γραμμένη λάθος. Τελικά όμως, αφού είπα να εναρμονίσω την ορθογραφία, έκρινα ότι έπρεπε κι αυτό να διορθωθεί, και το διόρθωσα.

Εννοώ, βέβαια, τη λέξη «γλύφει», που τη διόρθωσα σε «γλείφει».

Τη διόρθωσα, επειδή τυπικά είναι λάθος -λάθος που δεν το πιάνει ο κορέκτορας, διότι ο τύπος «γλύφει» είναι υπαρκτός, έστω κι αν χρησιμοποιείται ελάχιστα με τη σωστή σημασία του.

Τις προάλλες, που σας είχα καλέσει να μαζέψουμε συχνά ορθογραφικά λάθη, ένα από τα πρώτα που αναφέρατε ήταν το μπέρδεμα ανάμεσα στα ομόηχα ρήματα «γλείφω» και «γλύφω».

Ομόηχα τα ρήματα, αλλά με σημασία ανόμοια (έστω και επικαλυπτόμενη κατά κάποιο τρόπο) και ετυμολογία επίσης διαφορετική.

Το ρήμα «γλείφω», που σημαίνει «διατρέχω ένα αντικείμενο με την επιφάνεια της γλώσσας μου», και που βέβαια έχει πάρει και μεταφορικές σημασίες πολύ κοινές, όπως «κολακεύω, φέρομαι δουλικά», ειναι μεσαιωνικό. Γράφεται έτσι επειδή προέρχεται από το αρχαίο «λείχω» ή «εκλείχω» (που έχει την ίδια κυριολεκτική σημασία).

Οι ετυμολόγοι υποθέτουν βάσιμα ότι η ανάπτυξη του γ έγινε από τη συμπροφορά «τονλείχω» ή από το εκλείχω με τροπή του κ σε γ, η δε τροπή του χ σε φ πιθανώς υπό την επίδραση του «αλείφω».

Από την άλλη, το ομόηχο ρήμα «γλύφω» ειναι αρχαίο και είχε τη σημασία «σκάβω / λαξεύω, σμιλεύω». Από το ίδιο θέμα παράγεται ο γλύπτης, το γλυπτό, η γλυφίδα -και από την ίδια ρίζα ο γλαφυρός.

Καθώς τα δυο ρήματα ειναι ομόηχα, δεν είναι περίεργο που η ορθογραφία τους μπερδεύεται.

Μπερδεύεται μονόδρομα, δηλαδή πολλοί, πάρα πολλοί γράφουν «γλύφω» με τη σημασία «διατρέχω με τη γλώσσα» ή (το συνηθέστερο) «κολακεύω κτλ.» Κανείς δεν γράφει «γλείφω» με τη σημασία «σμιλεύω».

Στην πραγματικότητα, το ρήμα αυτό (το «γλύφω») είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο στα νέα ελληνικά. Έχουμε το γλυπτό, έχουμε τον γλύπτη, έχουμε την τέχνη της γλυπτικής, έχουμε δυστυχώς και την τοκογλυφία, αλλά κανείς ποτέ δεν λέει «γλύφω» με τη σημασία «σμιλευω, λαξεύω». Αν κάποιος κατασκευάζει γλυπτά, θα το πει με περίφραση. Συνάντησα έναν παλιό φίλο από τον στρατό τις προάλλες, ο οποίος έχει χόμπι τη γλυπτική και μου χάρισε ένα έργο του -αλλά δεν είπε ποτέ «μου αρέσει να γλ*φω», είπε «μ’ αρέσει να φτιάχνω γλυπτά».

Γι’ αυτό έγραψα στην αρχή του άρθρου ότι «κανείς δεν γλύφει».

Ωστόσο, όπως είπαμε, πολλοί γράφουν «γλύφω» εννοώντας «γλείφω» (το παγωτό ή τον προϊστάμενο). Ακόμα γράφουν «*γλύφτης» και «*γλύψιμο», που τους βάζω αστερισκο διότι εδώ δεν υπάρχει καν ομοηχία: αυτός που φτιάχνει γλυπτά λέγεται γλύπτης και το έργο του λέγεται γλυπτό, επομένως κανονικά οι προηγούμενες λέξεις γράφονται «γλείφτης» και «γλείψιμο».

Ή αλλιώς, άλλη η δουλειά του γλύπτη κι άλλη του τσανακογλείφτη, για να παραφράσουμε το παροιμιώδες με τον ναύτη και τον καντηλανάφτη.

Ωστόσο, το λαθάκι είναι πολύ συχνό -κι εγώ το κάνω καμιά φορά όταν δεν προσέχω, και δικαιολογείται από το ότι το ένα από τα δυο ρήματα είναι ουσιαστικά απόν με την κανονική σημασια του από τη σημερινή γλώσσα.

Η μόνη περίπτωση που έχω δει να γράφεται «γλύφω» με σημασία που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «σμιλεύω» είναι σε φράσεις του τύπου «το κυματάκι έγλ*φε τα βράχια της ακτής» -πράγματι, εδώ μπορούμε να πούμε ότι συνυπάρχουν οι δυο σημασίες, ότι ύγραινε αφενός τα βράχια και ότι τα σμίλευε αφετέρου. Μια φορά που είχα μια τέτοια φράση σε ένα διήγημα του Λαπαθιώτη, νομίζω πως την άφησα «έγλυφε», όπως την είχε η πρώτη δημοσίευση.

Διότι, όπως είπα, τη γραφή «γλύφει, έγλυφε, να γλύψει» με τις σημασίες «διατρέχω με τη γλώσσα / κολακεύω», όπως και τις γραφές «γλύφτης, γλύψιμο» τις βλέπουμε πολύ συχνά όχι μόνο στα ορθογραφικώς χαοτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε εφημερίδες ή βιβλία.

Σχεδόν δεν είναι λάθος ή, εν πάση περιπτώσει, είναι απολύτως συγχωρητέο.

Οπότε, επαναφέρω τον εναλλακτικό τίτλο του άρθρου, Πόσοι από εσάς γλύφετε;

 

ΥΓ Κατά διαβολική σύμπτωση, ενώ είχα γράψει το χτεσινό άρθρο, πήρα μέρος σε μια συζήτηση στο Φέισμπουκ, σε φιλικό τοίχο. Εκεί, κάποιος φίλος φίλης έγραψε κάτι για την Ηριάννα που το θεώρησα άπρεπο και τον χαρακτήρισα παλιάνθρωπο. Εκείνος με κατηγόρησε για «γλύψιμο προς την εγχώρια τρομοκρατία» (ποια η σχέση της αθώας Ηριάννας με την τρομοκρατία, άδηλον). Τότε, θύμωσα και παραβαίνοντας τις αρχές μου τον αποκάλεσα «ανορθόγραφο παλιάνθρωπο».

Ο θυμός μάς κάνει να λέμε πράγματα που δεν πρέπει. Δεν λογίζεται κανείς ανορθόγραφος με ένα ορθογραφικό λάθος, ιδίως αν είναι τόσο κοινό και τόσο ευεξήγητο όσο αυτό. Κακώς τον αποκάλεσα ανορθόγραφο τον άνθρωπο. Αρκούσε το «παλιάνθρωπος».

Advertisement

195 Σχόλια προς “Όσοι γλείφουν δεν γλύφουν”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  και μια που ασχολούμεθα εδώ με τη γλώσσα,
  πως έλεγε εκείνο το ανέκδοτο με τον φοιτητή στο Παρίσι;

  -Κι από γλώσσα πως τα κατάφερες;

  -Στην αρχή σιχαινόμουν μετά συνήθισα

  Πάω να διαβάσω το άρθρο

 2. Ιερόδουλος said

  Νικοκύρη, να πούμε, έδωσες ρέστα γράφοντας:
  «Τότε, θύμωσα και παραβαίνοντας τις αρχές μου τον αποκάλεσα «ανορθόγραφο παλιάνθρωπο».
  Μιλάμεεε, χειρότερη βρισιά δεν ξέρω αν υπάρχει!α 😉
  Χειρότερο και από τον αποκαλέσεις «μπουρδελιάρα!»
  Πολύ καλό το άρθρο. Μας ξεμπέρδεψες τα μυαλάκια.
  🙂

 3. Γς said

  Γλύφω, γλύπτης,

  Και τι να κάνει ο φίλος μας ο Φειδίας [Καλίμαχος]΄;
  Σαν να έχει χαθεί από το διαδίκτυο

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >ανορθόγραφος παλιάνθρωπος
  Ε, ας είμαστε ακριβείς. Στο κάτω της γραφής μπορεί να είναι γόνος ναυάρχου…

 5. Ιερόδουλος said

  1Γς
  Είσαι πιο τίμιος από ό,τι θέλεις να δείχνεις. Πράγματι.
  Το ήξερα ότι σιχαίνεσαι. Μα πώς το ήξερα η αλτάνα!;-)

 6. Γς said

  >άλλη η δουλειά του γλύπτη κι άλλη του τσανακογλείφτη, για να παραφράσουμε το παροιμιώδες με τον ναύτη και τον καντηλανάφτη.

 7. Γς said

  5:

  >Μα πώς το ήξερα η αλτάνα!;-)

  Αν είσαι γυναίκα και έχεις περάσει απ το ατελιέ μου. Το εργαστήριο Γλυπτικής τέλος πάντων

 8. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Ομόηχα ρήματα, ουσιαστικά και επίθετα σε διάφορες πτώσεις και κλίσεις:
  – σήκω, σύκο
  – λύρα, λίρα
  κάλος, κάλλος
  – πείρα, πήρα
  – χοίρος, χήρος
  – ψιλός, ψηλός
  – λιμός, λοιμός
  – ώμος, όμως
  – ρίμα, ρήμα
  – κλίμα, κλήμα
  – λίπη, λύπη, λείπει

  Άμα θυμηθώ και άλλα, θα επανέλθω.

 9. Γς said

  8:

  > χοίρος, χήρος

  Αηδίες…

 10. Γς said

  8:

  Σε παρακαλώ, ε;

  ο διςχηρος [->τριςχηρος προσεχώς] Γς

 11. cronopiusa said

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωπ! Τι ωραία έκπληξη είναι αυτή, Νικοκύρη; Αστυνομικά χρονογρσφήματα του Βάρναλη; Και δεν μας είχες προϊδεάσει. Αλλά έτσι είναι οι εκπλήξεις. Το περιμένω πώς και πώς! 👍

 13. atheofobos said

  Σαφώς και ένα κείμενο σε μονοτονικό και την σημερινή επικρατούσα ορθογραφία είναι πιο ευανάγνωστο και αποδεκτό ιδίως από άτομα νεώτερης ηλικίας.
  Όσοι όμως, όπως εγώ που έχουμε γαλουχηθεί και ταλαιπωρηθεί στα νιάτα με τόνους, υποτακτικές κτλ όταν διαβάζουμε κείμενα στην αυθεντική τους μορφή τα απολαμβάνουμε, γιατί αυτά διατηρούν την γοητεία μιας άλλης εποχής, συν το γεγονός ότι βλέπεις και τις τότε επικρατούσες αντιλήψεις στην γραφή.

 14. cronopiusa said

 15. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλημέρα.
  Κι εγώ που νόμιζα πως το γλείφω αντικατέστησε ορθογραφικα το γλύφω μετά την μεταπολίτευση. Για κάποιο λόγο είχα την αίσθηση πως γλύφω είχαμε το γλείφω, ίσως γιατί σαν οικοδόμος ελάχιστα χρησιμοποιούσα το γράψιμο.
  Μπορεί να ήμουν κακός μαθητής μικρός αλλα έχω γίνει καλός στα γεράματα.☺

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα συμφωνήσω με τον Αθεόβοβο. Είμαι σαφώς υπέρ του μονοτονικού, αλλά τα παλαιότερα κείμενα τα θέλω πολυτονισμένα. Δεν μπορώ να διαβάσω π.χ. Παπαδιαμάντη ή Ελύτη μονοτονισμένο. Πέστε το φετιχισμό, αλλά έτσι είναι.

 17. tamistas said

  Καλημέρα. Παλιά έγλυφα. Τελευταία άρχισα να γλείφω. Σε αντίθεση με τον λίκνο του άρθρου που παραμένει glyps.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αθεόφοβο, όχι Αθεόβοβο. Σόρι, φίλε. 😊

 19. tamistas said

  ο λίκνος…
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/06/liknos/

 20. Γς said

  17:

  >Μπορεί να ήμουν κακός μαθητής μικρός αλλα έχω γίνει καλός στα γεράματα.☺

  Ετσι είναι

  [Ο λόγος περί γλειψίματος]

 21. Ιερόδουλος said

  7 Γς, άταλε
  Δεν γνωριζόμαστε από κοντά.

  Υπάρχει, λένε οι επαϊοντες και εξωαισθητηριακή γνώση.
  Όχι μόνον η γνώση, καλέ, του …εργαστηρίου, του …ατελιέ:-)

 22. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Κι επειδή οι κλασικοί γλύπτες του μαρμάρου έχουν εκλείψει,ή τέλος πάντων αναζητούν και άλλα υλικά, υπάρχει και ο νεόκοπος όρος «εικαστικός».

  Δε θα ξεχάσω ένα άλογο που είχε στα Ματογιάννια στη Μύκονο, πριν από 2-3 χρόνια, σε φυσικό μέφεθος, όλο από ανταλλακτικά αυτοκινήτων,..

  Άλλωστε υπάρχει η εντελώς εξειδικευμένη λέξη «μαρμαρογλυφία». Και νομίζω μαρμαρογλυφές, είναι τα σημάδια γραφής που διασώζονται πάνω σε μάρμαρα.

 23. Παναγιώτης Κ. said

  Ό,τι πρέπει το σημερινό άρθρο για να το εμπεδώσει κάποιος και να κάνει συναρπαστική μια γλωσσολογική συζήτηση!
  Και ο κατάλογος του Spiral πολύ καλός!

 24. Γς said

  22:

  Ωραίο αυτό το άλογο.

  Kαι δεν υπάρχει κα περίπτωση να το βρούμε στα κρέατα του Lidle

 25. cronopiusa said

 26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  Θυμήθηκα καὶ τὸ γλυφὸ (νερό).

  Ψάχνοντας τὴν ἐτυμολογία βρῆκα:

  «γλυφός < ελληνιστική κοινή βλυχώδης < αρχαία ελληνική βλιχώδης".

  Νομίζω πὼς χρειάζεται κάποιο σχετικὸ σχόλιο ἀπὸ τοὺς εἰδικούς.

 27. Γς said

  24:

  Ποιο Lidl;

  Εγώ για Lidle μίλησα

 28. sarant said

  Καλημέρα από το συνέδριο όπου είμαι. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8. Έχουμε άρθρο για τα ομόηχα (τα τείχη στην τύχη κτλ) αλλά εδώ που είμαι δεν βολεύει να βρω τον λίκνο.

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  Δυο γραφές, δυο ομόηχες λέξεις με την αυτή σημασία:

  – Πείρος, πίρος

  αλλιώς, καβίλια ή περόνη.

 30. Γς said

  26:

  >Νομίζω πὼς χρειάζεται κάποιο σχετικὸ σχόλιο ἀπὸ τοὺς εἰδικούς.

  “Το άκουσες, πουλί μ’; Αμ, πώς!..”

 31. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἂν ἔγραφα βιβλίο κι ἤθελα νὰ τὸ δημοσιεύσω καὶ ἦταν μόνο ἕνας ἐκδοτικὸς οἶκος πρόθυμος νὰ τὸ δημοσιεύσει, ἀλλὰ μόνο σὲ μονοτονικό, δὲν ξέρω ἂν θὰ συμβιβαζόμουν. Ἀλλὰ ἂν συμβιβαζόμουν, ποὺ δὲν τὸ ἀποκλείω, τότε ὁ μόνος ὑπεύθυνος γιὰ τὴ διαιώνιση τοῦ ἔργου μου σὲ μονοτονικό θὰ ἤμουν ἐγώ. Ἂν ὁ Βάρναλης συμβιβάστηκε μὲ τὴν ὀρθογραφία τῶν ἐφημερίδων καὶ δὲ διαθέτουμε τὸ χειρόγραφό του, τότε ἔχουμε ἠθικὴ ὑποχρέωση ἀπέναντί του, νὰ ἀφήσουμε ἄθικτη τὴν ὀρθογραφία τοῦ κειμένου ὅπως ἐκδόθηκε, Ἂν πάλι γνωρίζουμε κι εἴμαστε βέβαιοι γιὰ τὶς ὀρθογραφικὲς του προτιμήσεις, τότε τὶς κρατᾶμε. Ἀλλὰ δὲ νομίζω ὅτι τὰ χειρόγραφα τοῦ Βάρναλη ἦταν σὲ μονοτονικό. Κι ἐπειδὴ δὲν εἶναι ἐν ζωῇ νὰ μᾶς πεῖ τὶ ἤθελε ἕνας λόγος παραπάνω νὰ μὴν κάνουμε αὐθαίρετες ἀλλαγές. Γιατὶ καὶ γιὰ τὸν Ρίτσο καὶ τὸν Ἐλύτη πολλοὺ θὰ ὑπέθεταν ὅτι θὰ γίνονταν μονοτονιστὲς καὶ δὲν ἔγιναν. Ὁπότε ἐκτὸς ἀπὸ τὸν Καζαντζάκη, καὶ ἴσως καὶ κάποιους ἄλλους μετρημένους στὰ δάκτυλα, ποὺ ἔγραφε σὲ μονοτονικὸ δεκαετίες πρίν, δὲ μποροῦμε νὰ εἴμαστε σίγουροι γιὰ κανέναν.

  Κατὰ τὰ ἄλλα πολὺ καλὸ καὶ πολὺ ἐνδιαφέρον τὸ ἄρθρο

 32. Ιερόδουλος said

  23 Παναγιώτη Κ
  επίσης το γλύφανον και ο γλύφανος αρχαία λέξη: μαχαιρίδιο κατάλληλο για σκάλισμα, για γλυφές, ιερογλυφές και δε συμμαζεύεται…

 33. Κουνελόγατος said

  Αμάν!!! Και νόμιζα πως είμαι καλός στην ορθογραφία…

  Υ.Γ. Τα καλά σχόλια τα περιμένω λίγο αργά… :mrgreen:

 34. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε σκεφτεί την περίπτωση να βγαίνει κερδισμένος ο Άδωνις με όλα αυτά που του λένε; 🙂 ( Είναι γνωστό ότι πολλές φορές αποκτούν κινητικότητα οι κουβέντες των ανθρώπων που δέχονται…βέλη ).

 35. Γς said

  योनि चाटने के फायदे व नुकसान

 36. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @26 (συνέχεια) Ἄ, θυμήθηκα καὶ τὴ Γλυφάδα, ποὺ σχετίζεται, παρετυμολογικῶς, μ᾿ ἕνα ἀπὸ τὰ γεωγραφικὰ ὁρόσημα τῆς ἐρωτικῆς ζωῆς τοῦ ἄνδρα. 🙂

 37. cronopiusa said

 38. cronopiusa said

 39. Πάνος με πεζά said

  @ 29 : Όμως συνάδελφε, άλλο πίρος, άλλο καβίλια (ξύλινη, αποκλειστικά, και συνδετική), κι άλλο περόνη (=ασφάλεια).
  Π.χ. πολλοί πείροι, έχουν και περόνη επάνω, για να μη βγαίνουν.

  Άσε που η περόνη, αν είναι κάπως έτσι, λέγεται «κοπίλια» !

 40. Πάνος με πεζά said

 41. Avonidas said

  Καλημέρα.

  «Ει λέοντες εγίγνωσκον γλύφειν, πολλούς αν άνδρας ειδες υποκάτω λέοντες «.

  Από τα πρώτα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων που διδάχτηκα στο λύκειο. Ο μύθος του Αισώπου με τον άντρα και το λιοντάρι που κουβεντιάζουν για το ποιός έχει το πάνω χέρι.

  Ηθικό δίδαγμα: Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε/βλέπετε στο διαδίκτυο 😉

 42. cronopiusa said

 43. Avonidas said

  Κακώς τον αποκάλεσα ανορθόγραφο τον άνθρωπο. Αρκούσε το «παλιάνθρωπος».

  Σαν την άλλη, σε κάποια παλιά σειρά στην τιβι. Που την είπαν Γαλλίδα πόρνη.

  Και μετά το χαστούκι:

  -Δεν είμαι Γαλλίδα!

  😀

 44. Γς said

  39:

  >πολλοί πείροι, έχουν και περόνη επάνω, για να μη βγαίνουν.

  σκέψου λέει να έπρεπε να τραβήξεις την περόνη για να τον βγάλεις

  [και να μην βγαίνει, η περόνη]

 45. spiral architect 🇰🇵 said

  @39, 40: Ναι, η καβίλια αναφέρεται κυρίως σε ξύλινο συνδετικό στοιχείο. 🙂

 46. Avonidas said

  Καλημέρα από το συνέδριο όπου είμαι.

  Κι εσύ, Νικοκύρη; Πολλά συνέδρια πέσανε 🙂

 47. spiral architect 🇰🇵 said

  Φέρτε και κάνα κεκάκι σοκολάτας και για εμάς, μην τα φάτε όλα εσείς!

 48. Γς said

  42:

  TexAcademy

  Και [άσχετο, το συζητούσαμε χτες κάπου] το Γαλλικό Ινστιτούτο (Institut Français d’Athènes) γιατί το λέμε και Γαλλική Ακαδημία;

 49. Ιερόδουλος said

  41 Avonidas

  Ευτυχώς που δεν ξέρουν να γλύφουν οι λέοντες, χαχα! «Θεούλης» ο Αίσωπος.

 50. Avonidas said

  σκέψου λέει να έπρεπε να τραβήξεις την περόνη για να τον βγάλεις
  [και να μην βγαίνει, η περόνη]

  Άμα είσαι άπειρος, καλύτερα να μη μπλέκεις με πείρους.

  …Να, εγώ ας πούμε έκανα μαγειρία όταν είχαμε ρίψη χειροβομβίδας στα ΣΠΕΝ.

  Είχαμε όμως κάτι τυροβομβίδες, θανάσιμες!

 51. Avonidas said

  *μαγειρεία

 52. Γιάννης Ιατρού said

  28: Α, δεν είναι παρούσα η ληξιαρχίνα.
  Και το επιτελείο τι κάνει νομίζεις 🙂 Εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/10/omoiha/

 53. 26 Βλυχάδα

 54. Avonidas said

  Και βέβαια, «υποκάτω λέοντος», πολλά λάθη κάνω σήμερα. Χώρια τα σκουληκάκια (τεχνικοί λόγοι αφού).

 55. ΣΠ said

  Καλημέρα.
  Λέξεις σχετικές με το «γλύφω»: ανάγλυφος, οδοντογλυφίδα.

 56. Καλημέρα,

  Το ξέρω ότι η γλώσσα δεν είναι μαθηματικά, αλλά αν θέλουμε να το τεντώσουμε λιγάκι, στην φράση «σκάβω / λαξεύω, σμιλεύω», ποια είναι η σειρά των τελεστών; «(σκάβω / λαξεύω), σμιλεύω» ή «σκάβω / (λαξεύω, σμιλεύω)» 🙂

 57. Γς said

  Κι έχεις και την άλλη την μεταπτυχιακή μου, καθηγήτρια τώρα, παιδί τζιμάνι, που την έχουν γνωρίσει όσοι ήπιαμε ένα κρασί μαζί της τότε στην Κόρινθο γυρίζοντας από την Ειρήνη, μου είχε πει και το παρακάτω σετικό ανέκδοτο:

  Μπαίνει κάποιος στη φυλακή και τον πιάνει ο αρχι-κάπος:

  -Μάγκα, εδώ που ήρθες θα δηλώσεις αμέσως τώρα τι ρόλο θα παίξεις. Της γυναίκας ή του άντρα;

  -Του άντρα! Του άντρα!

  -Οκ! [και πετώντας έξω την μαλαπέρδα του] Γλείψε μου τη μούνα!

 58. Γιάννης Ιατρού said

  29, 39, 40, 44 κλπ. Ρε σεις, τι πείρος, περόνη, γκαβίλια και ξέρω ΄γω τι γράφετε. ¨αν δεν το ξέρετε ή μπερδεύεστε, γράψτε «καβλιτζέκι, έστω ματζαφλάρι να καταλάβουμε κι εμείς. Τι πλούσια κι εκφραστική γλώσσα έχουμε (από 3000ετίας) 🙂

 59. Γς said

  Ενα παγωτάκι;

 60. Γς said

  57:

  >σετικό ανέκδοτο:

  σχετικό

 61. Γιάννης Ιατρού said

  28: κι επόμενα
  Συνέδριο, ε;

 62. Τσαρουχοπάτης said

  άσχετο αλλά θα πω ότι θυμήθηκα το φράγμα Πείρου-Παραπείρου

 63. Γιάννης Ιατρού said

  Γς, συμμαζέψου. Σ’ έχει πιάσει πάλι η κατάνυξη φαίνεται γιατί δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια εμμονή….
  Όχι τίποτ΄άλλο, αλλά ακόμα ούτε μεσημέρι δεν είναι ρε συ 🙂

 64. Avonidas said

  Όχι τίποτ΄άλλο, αλλά ακόμα ούτε μεσημέρι δεν είναι ρε συ

  Είναι αυτό που λένε μας κατακα***σες μεσημεριατικα.

  (Ε, τώρα θα τον μάθεις; )

 65. spiral architect 🇰🇵 said

  @61: Είσαι για να κρατάς μυστικά εσύ … 😀

 66. Ροδίων said

  Από το λείχω και η λέξη λειχούδης.

 67. sarant said

  56 Το δεύτερο

 68. Γς said

 69. Γιάννης Ιατρού said

  65: Επιορκούντι δε εξώλεια και πανώλεια μέχρι πάσης διαδοχής … 🙂

 70. Γς said

  λεςμουατουπαρτου

 71. Triant said

  (59) Το χωνάκι παγωτό είναι ίσως η μόνη περίπτωση που στέκουν και οι δυο γραφές…

 72. Babis said

  Το γλύφω δεν χρησιμοποιείται σήμερα λόγω του συνειρμού με το γλείφω αν και σε πολλές περιπτώσεις ταιριάζει καλύτερα από το ξύνω ή σκαλίζω που χρησιμοποιούμε στην θέση του.
  Υποθετική συζήτηση μεταξύ δύο τεχνικών.

  -Αυτό το παπάρι δεν μπαίνει στην θέση του.
  – Φέρτο να στο γλύψω λίγο και θα μπει μια χαρά

  Πάει; δεν πάει. 😛

 73. Soumela said

  Υπάρχει μία περιοχή στην Χαλκιδική κοντά στο Ποσείδι που λέγεται Γλυφονέρι, επίσης η Γλύφα χωριό στο νομό Φθιώτιδας. Και οι δύο περιοχές είναι πανέμορφες με εξαιρετική θάλασσα.

 74. ΚΩΣΤΑΣ said

  Διψάσαμε το μεσημέρι, μα το νερό γλυφό.

 75. gpoint said

  # 73

  Μη μαρτυράς τα καλά μέρη, πλακώνουν οι Ούννοι και τα χαλάνε…Η Γλύφα ήταν ιδανικό μέρος για εκδρομές ειδικά για όσους είχαν λόγους να μην τους δουν. Γλύφα έχει και προς την Ναύπακτο, άλλοι την λένε Γλυφάδα και τοπικά λένε γλύφες τα μέρη που βγάζανε τα σκαριά για καλαφάτισμα

 76. gpoint said

  # 75

  διαβάζεται και Μη μαρτυράς τα καλά μέρη, πλακώνουν Ιούνη και τα χαλάνε !!

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  Όντως όποιος τρώει παγωτό, υποχρεωτικά γλείφοντας γλύφει.

 78. Ριβαλντίνιο said

  Επιστολές Κωνσταντήμπεη Ζερβάκου* στον Βελή πασά** (από 9 Μαΐου 1809). Ι.Ε.Ε.Ε, αριθ. εγγρ. 18838/2 και Αναστ.Κυρκίνη-Κούτουλα. Το παρασκήνιο της εκλογής του Κωνσταντή Ζερβάκου ως Μπέη της Μάνης, Πρακτικά Β’ τοπικού συνεδρίου Λακωνικών Σπουδών, Αθήναι 2006, τόμ. Β’, σ. 225 κ.ε.
  Την πρώτη επιστολή έγραψε στις 9 Μαΐου 1809 στην Τριπολιτσά και είναι ένα είδος χρεωστικής ομολογίας προς τον Βελή πασά. Από την πληροφορία, ότι παρέμεινε δέκα μήνες στην Κωνσταντινούπολη, υποθέτουμε ότι θα έφυγε περίπου τον Ιούνιο-Ιούλιο του 1809 και γύρισε τον Απρίλιο-Μάιο του 1810.

  Βελή πασά εφένδη μου, την υψηλότητά σου.
  Υψηλοτάτω γενναιοτάτω Βεληγιουνιάμ (Θεοφυλάκτω) Βεζίρη Μόρα Βαλισί σκλαβικώς προσκυνώ και σύροντας το πρόσωπό μου εις την γη καταφιλώ τα ίχνη των ποδώ[ν] σας.
  Θάρρει σκλαβικώ αναφέρω προς την υψηλότη σας, ότι από μόνον φυσικόν σας μερχαμέντι (ευσπλαχνία) κινούμενοι, χωρίς να αποβλέπετε εις κανένα άλλο τέλος, με ελεήσετε τον ταπεινόν σκλάβον σας με το ηγεμονικόν σας ναζάρι (προστασία). Η περίστασις όμως της ταπεινής (οικονομικής) καταστάσεώς μου κατά το παρόν δεν συμφωνεί εις την επιθυμίαν οπού έχω διά να φανώ με έργα ευάρεστος εις το απαραίτητον χρέος μου, οπού δικαίως ανήκω εις τον ευεργετικώτατόν μοι ύψος σας, έχω όμως ελπίδας εις Θεόν οπού με το χιμμέτι (εύνοια) σας εν καιρώ να φανώ ευγνώμων με έργα εις τας προς εμέ(ν) ευεργεσίαις σας.
  Επειδή μερχαμέντεν (από ευσπλαχνία) αποφασίσατε να με αποκαταστήσετε πρώτον της Μάνης και τζιράκι (υποτακτικό) σας, διά να δείξετε εμπράκτως, ότι αγαπάτε να κάνετε πιστούς σκλάβους και χαΐρ δοατζήδες (ευχέτες) του υψηλού οτζακίου σας. Διά τούτο κάνω τζεσαρέτι (τόλμημα) αναφέροντας εις το ύψος σας και παρακαλώντες θερμώς να με συντροφεύψετε με υψηλά σας ταχριράτια (επίσημα έγγραφα), διά να ανακολουθήσω κατά την εύλογον ηγεμονικήν σας προσταγ, Τον διά Βασιλεύουσα δρόμον μου και είμαι βέβαιος ότι με το έλεος του Θεού και με το χιμμέτι (εύνοια) οιστίδας (το αίτημα) των υψηλών σας ταχριρατίων (επισήμων εγγράφων) περί της υποθέσεώς μου δεν θέλει αδυνατήση (καταστεί αδύνατος) διά το τέλος. Γνωστό σας όμως ότι οπωσδήποτε είμαι υποκείμενος, εκεί και διά έξοδα, και επειδή ο τρόπος δε(ν) μου είναι εύκολος παρακαλώ να κάμετε έλεος γράφοντες εις Βασιλεύουσα διά να μου δοθούν (αν χρειασθώ) είκοσι χιλιάδες γρόσια και θέλω δώσω χρεωστικό τεμεσούκι (ομόλογο) μου εις το υψηλόν σας όνομα διά να σας σταλθή, χωρίς να μείνετε ζημιωμένος ούτε κατά το κεφάλαιον, ούτε κατά το διάφορον, μάλιστα κάνετε με τούτο μεγάλο όφελος του σκλάβου σας διά να μην υποχρεωθώ εις άλλους δανειστάς πραγματευτάς εις Βασιλεύουσα κάνοντας εις εκείνους κονδράτο (συμφωνία) διά πούλησιν λαδίου, όπου φανερά είναι εις ζημία μου όχι ολίγη.
  Διά όλα αυτά θερμώς και πάλιν και πολλάκις παρακαλώ να με ελεήσετε και να με ευεργετήσετε ως άνωθεν με το ιχτιμπάρι (πίστωση) των είκοσι χιλιάδων γροσίων χωρίς να λάβετε το παραμικρόν σουπεέ (υποψία) διά αυτά, και ότι έχω να φερθώ ως Μανιάτης ή ξένος, αλλά ως σαδίκης (πιστός) και σκλάβος σας και ωσάν να ήμουν θρέμμα του υψηλού οτζακίου σας. Επί τούτου σας προσφέρω το σκλαβικό μου αρτζουχάλι (αναφορά) διά να είναι ένγραφον το χρέος μου εις παντοτεινήν πίστωσιν της υψηλότητός σας. Προσπίπτοντας εις το άπειρον έλεός σας, οπού να μην υστερηθώ αυτού του ιχτιμπαρίου (πίστωσης) των είκοσι χιλιάδων γροσίων, διά το οποίον έχω όλας μου τας ελπίδας εις το εμρί (προσταγή) και φρεμάνι (φερμάνι) του μερχαμετουλού (ευσπλαχνικού) αυθένδη μου.
  Τριπολιτζά : 9 :Μαΐου : 1809
  Της υμετέρας θεοφρουρήτου υψηλότητος ταπεινός σκλάβος.
  Κωνσταντίνος Ξαρχάκος***
  Πας Καπετάνιος της Μάνης

  ΙΕΕΕ, έγγρ. αριθ. 18837, από 21 Αυγούστου 1809
  Δευτέρα επιστολή του Κωνσταντήμπεη Ζερβάκου.

  Υψηλότατε ευβρεγετικότατέ μοι βεληγιουνιάμ (Θεοφρούρητε) εφένδη σκλαβικώς καταφιλώ το μέστι (παντούφλα) σας.
  Από το σκλαβικό μοι αρτζουχάλι καταλαβάνει ο υψηλότατος αφέντης μου εις πλάτος, τα πάντα και τα χάλια, του τερτιμένι πιστοτάτου της σκλάβου Κωνσταντίν. Δια τούτο μετά θερμών (θρεμών) μοι δακρύων, παρακαλώ το έλεος του ύψους της να λάβη ευσπλαχνία και κόπον να διαβάση τόσον το άλλο αρτζουχάλι μου καθώς και το παρόν μου. Το στοχάζομαι οπού βαρύνω με την πολυλογία μου τας υψηλάς ακουάς της, όμως το σκλαβικό μοι θάρρος με παρακινά να κάμω γνωστά τα πραχθέντα μου προς τον αφθέντη μου.
  Βεληγιουνιάμ εφένδη μου όλον το εμπόδιον της υποθέσεώς μου, ως βλέπω, είναι από τον ίδιον καπουδάν πασά [Χατζή Μεχμέτ], ότι το ύψος του αγαπάει τα άσπρα, και επειδή το έκοψε ο Σουλεϊμάν εφένδης, δια να του δώσωμεν μόνον δεκαπέντε πουγκιά άσπρα δια αυτό δεν την ετελείωσε. Και εις τον Σουλεϊμάν εφένδη εντράπη πλέον να είπη ότι θέλει πολλά γρόσια. Όθεν και πολλά θέλει να παίρνη (πραίνη) και πολλά μυστικά να είναι από τον κόσμον, δια να μην ακούεται. Εις το απερασμένο του καπουδάν πασαλίκι [1806-7] ήλθε εδώ κάποιος καπιτάν Χρηστέας από Μάνη, χαλασμένος και κατατρε(γ)μένος από τον Αντώνμπεη, δια να είπη τα δικαιολογήματά του, και το ύψος του τον εχάψωσε εις τον μπάνιον, και μαξούς εύγαλε τατάρη προς τον Αντώνμπεη, γράφοντάς του ότι τον Χρηστέα τον έβαλε εις τον μπάνιο, να είναι δια πάντα, και διά αυτό να του κάμη δούλεψι, είκοσι πουγκιά άσπρα, τα οποία ο Αντώνμπεης του τα έστειλε και αφού τα έλαβε, επήρε άλλα πέντε (δια μέσου του κιαχαγιάμπεή του) και από το Χρηστέα, και ούτως τον ελευθέρωσε και ήλθε άξαφνα εις την Μάνη. Τα ίδια αυτά τρέχουν και εις εμένα το σκλάβο σας, ότι φαίνεται να έγραψε του Αντώνμπεη, ως εβεβαιώθηκα και βέβαια θέλει προφθάσουν παράδες, και τότε του σκλάβου σας η υπόθεσις θέλει μείνει νεκρή. Και μεν το να θέλει πολλά άσπρα, λέγει ότι η Πόρτα δια να δεκτή το τακρίρι (υπόμνημά) του, και ότι το έκαμε άρτζι (ανακοίνωσε) εις τον κραταιότατον ημών άνακτα.
  Ο σκλάβος σας ωμίλησα με κάποιον Αλήμπεη, ο οποίος είναι Πας Καπετάνιος εις τον Ουτζαπαρίλι και μου είπε ότι αν θέλω να μπιτίση η υπόθεσίς μου να δώσω το πλέον ολιγώτερο εξήντα πουγκιά άσπρα, όχι κάτου οβολόν, δια να τελειώση. Τα οποία να δοθούν εις το ύψος του, χωρίς να ηξεύρει τινάς, ούτε ο Σουλεϊμάν εφένδης, ούτε ο Σάψης, ούτε άλλος κανείς, και δια πιστοποίησί μου με είπε ότι αυτά τα άσπρα, τις τριάντα χιλιάδες γρόσια, να τα βάλω μετρημένα αμανέτι, και βουλωμένα, εις το Πατριαρχείο εις έναν μπαϋλάτο των εδών αλτζίδων όθε(ν) θέλω εγώ. Και αφού μου φορέσει τη γούνα και μου δώσει το φρεμάνι και μπουγιουρδί τότε να λα(μ)βάνη το ύψος του όλα αυτά τα άσπρα, ειδέ με ολιγώτερα δεν γίνεται και ως άνωθε(ν) το θέλει και μυστικά. Λοιπόν ευβρεγετικώτατε και μερχαμετλή (ευσπλαχνικέ) εφένδη μου, ο σκλάβο(ς) σας, εις το ογούρι (καλή τύχη) του θεοφρουρήτου ύψος σας αποφασίζω να το κάμω, με όλον όπου πολλά είναι και ζημία μου γίνεται, όμως εφέτος η χρονιά του λαδίο(υ) είναι καλή και έβγαινον αυτά έβγαινον και τα έξοδά μου. Ειδέ και μείνει η υπόθεσίς μου πίσω εγώ είμαι χαϊμένος άνθρωπος και φέρνω και ολίγο σικλέτι (στενοχώρια) και προς το ύψος σας.
  Υψηλότατε αφέντη μου εγώ μόνον εννιάμισυ χιλιάδες γρόσια έχω παρμένα (πραμένα) από αυτά οπου επρόσταξε το ύψος της να λάβω εδώ (από τα οποία αυτά έχω έως δύο χιλιάδες ιντζίρκα –σχεδόν- εξοδευμένα) και εις άλλας δέκα ήμισυ χιλιάδες γρόσια είναι εις τον Σουλεϊμάν εφένδη και Σάψη σαράφη. Καθώς το περιγράφω εις το σκλαβικό μοι αρτζουχάλι.
  Εγώ δια να είπω του Σουλεϊμάν εφένδη να μου δώση αυτές τις δέκα ήμισυ χιλιάδας τα γρόσια, και άλλας δέκα πέντε χιλιάδας γρόσια ακόμα, δεν η(μ)πορώ να του το ειπώ επειδή γνωρίζω ότι η σοφολογιότης του δεν το κάνει, χωρίς προσταγή της υψηλότητός της, δια τούτο αποφά(σι)σα πλέον και εναύλωσα καΐκι και στέλνω μαξούς τον άνθρωπό μου με τα σκλαβικά μοι αρτζουχάλια προς το θεοφρούρητο ύψος σας σας παρακαλώντας το ελεός σας με θερμά (θρεμά) δάκρυα, να κάμης έλεος και μερχαμέτ (ευσπλαχνία) εις τον δυστυχήν σκλάβο σας, ότι αν δεν με βοηθήσης ευσπλαχνικώτατα καθώς ελπίζω είμαι χαϊμένος και πνιγμένος άνθρωπος, επειδή αφού ευγήκα από το οσπίτιό μου έχω είκοσι πουγκιά άσπρα εξοδευμένα, οπού ότι και αν έχω εις Μάνη πράγματα τα έχω αμανέτι.
  Δια τούτο αφθέντη μου παρακαλώ σκλαβικώς την υψηλότητά σας να ήθελε προστάξη με πρώτον τατάρη τον Σουλεϊμάν αφένδη, δια να μου δώσει τα ειρημένα δέκα ήμισυ χιλιάδας γρόσια, ομοίως και άλλας δέκα πέντε χιλιάδας γρόσια δια να τελειώση του σκλάβου σας η υπόθεσις, και ο αφθέντης μου δεν θέλει ζημιωθή οβολόν, ούτε από το κεφάλαιο ούτε από το διάφορο, και δια την ασφάλεια του αφθεντός μου ας πάρη ο Σουλεϊμάν εφένδης το φρεμάνι και μπουγιουρδί εις χείρας του και ας τα στείλη του ήψου(ς) της, και αφού ο σκλάβος σας έλθη αυτού να προσκυνήσω το χακεπάγι (χακι=δίκαιο, παγέ=βαθμός ιεροδικαστού) σας, θέλει στείλω να φέρω το παιδί μου αυτού να μένη αμανέτι εις το ύψος σας, έως να αποπληρώσω, όσα μου δοθούνε εδώ, κεφάλαιον ομού και διάφορον εις πολά ολίγον καιρόν. Λοιπόν μην γκαταδεκτή ο δοβλετλή (ευδαίμων – υψηλόβαθμος) βεληγιουνιάμ εφένδης μου, να χαθή να πνιγή και να σβήση, ο δερδεμένης πιστότατος και μικρός σκλάβος της Κωνσταντής.
  Ότι αν δε(ν) με ευσπλαχνιστής αφθέντα μου έχω να θανατωθώ μόνος μου. Επειδή καθώς οι πρώτοι χριστιανοί ετυραννήθησα(ν) από τους Ευβραίους και Έλληνας 🙂 , ούτως και ο σκλάβος σας εδώ δια το όνομα της υψηλότητός της, και όταν συν θεώ αξιωθώ να έλθω δια να προσκυνήσω το χακεπάγι σας τότε θέλει σας ομιλήσω τα κεντέρια (παθήματά) μου.
  Όλος ο κόσμος έμαθε ότι τζιράκι σας αποφασίσατε να με κάμετε και με υψηλά γράμματά σας ήλθα εδώ, οπού όχι μόνο η Μάνη και ο Μορέας το ηξεύβρη, αλλά και αυτή η Πόλις· και από την εντροπή μου έξω δεν ευβαίνω και αν η γενναιότης και το έλεος του αφθεντός μου επιθυμεί να ειδή τον παντοτεινόν σκλάβο του, με καλή κατάσταση και χωρίς ζημία σας ας με προφθάση το έλεός της τα ειρημένα άσπρα, και ένα γλυκόν γράμμα σας προς τον Καπουδάν πασά, και αφού λάβω τα γρόσια τα πρώτα και τα τωρινά οπού ζητώ οπού γίνονται όλα τριάντα πέντε χιλιάδες, και το φιλικόν της γράμμα προς τον Καπουδάν πασά λα(μ)βάνειν τέλος η υπόθεσίς μου. Όχι και δε μου προφθάσετε αφθέντη μου βέβαια ο σκλάβος σας χάνομαι ως άνωθεν, μένει και το ύψος σας εις σε ζημία, ότι όλος ο κόσμος το ηξεύρη ότι είσαι ο αφθέντης μου και δεν ολπίζω να μπαγαντίση το κερέμι (εύνοια) ή να γετίσου να με ειδής εις σε ελεεινό χάλι και άθλια κατάστασιν, ότι και το χρέη μου θέλεις να μου ευβάλης και έξοδα θέλεις να μου δώσεις να αντισταθώ εις τους εναντίους μου εις την Μάνη, καθώς το είπατε και εκείνου του ανθρώπου δραγουμάνου.
  Λοιπόν δια να μη μείνω εις την εντροπήν και εις τοιούτην κατάστασιν πρόφθασέ με αφθέντη μου τα ειρημένα γρόσια οπού άλλο τίποτις δεν έχω να σας αφήσω αμανέτι ειμή μόνον το παιδάκι μου, οπού αυτό είναι η ζωή μου, όθεν δια την ζωή του ηγαπημένου σας υιού και υψηλοτάτου Μεχμέτι πασά αφθέντη μου, μη με αφήσης υστερημένονε ότι μετά θεό τις ολπίδες μου εις το ύψος σας τις έχω ότι αν αυτές τις ελπίδες δεν είχα ήθελε είμαι πνιγμένος, και αν αυτές υστερηθώ, αυτό θέλει γιένει.
  Βεληγιουνιάμ (Θεοφρούρητε) εφένδη μου, τις όσες δουλειές και υποθέσεις επιχαιριστεί, το υπέρτατο (υπρέτατο) οτζάκι σας όλες τις εύγαλε εις το μεντάνι (επιφάνεια). Λοιπόν δια την ακλόνητον στερέωσιν και ύψος του υπερτάτου (υπρετάτου) οτζακίου σας μην αφήσης και τον σκλάβον σας να χαθή. Ότι όλος ο κόσμος το ηξεύρει ότι και εγώ είμαι εις τον αριθμόν των πιστοτάτων σας σκλάβων.
  Από πολλάς ημέρας λέγεται λόγος ότι τον καπουδάν πασά, θέλουν να τον αλλάξουν και να φέρουν ή τον Σεϊταλή πασά ή τον Κατρή πασά ή τον Καρακιαχαγιά του ραχμετίλι (πρώην) Χουσεΐν πασα.
  Παρακαλώ τα όσα γράφω εις τα σκλαβικά μοι αρτζουχάλια, δια γράμματα από μέρος του ύψους της, και ιλάμι (δικαστική απόφαση) μαζάρια (αναφορά συνέλευσης) να ήθελε γένουν δια να προφθάσουν μια ώρα αρχίτερα.
  Βεληγιουνιάμ εφένδη μου να μην μπαρατηρήσεις το ήρτζι του σκλάβου σας αλλά δια το ισάνι του Βεζυριλικίου σου και διατί είσαι υιός του Αλή πασά εφέντη μου, να κάμης ηδρα τα γραφόμενά της. Ο σκλάβος σας χωρίς να λάβω υψηλόν ορισμό σας εις απόκρισιν τούτου του σκλαβικού μου δεν αναχωρώ από εδώ.
  Και το εχμίρι και φρεμάνι είναι του αφθεντός μου.
  1809 : Αυγούστου 21 Βασιλεύουσα
  Ο σκλάβος σας
  Κωνσταντίνος
  (Τ.Σ.) Η σφραγίδα είναι τουρκική

  ΙΕΕΕ, αριθ. εγγρ. 18838/1 από 26 Αυγούστου 1809
  Τρίτη επιστολή του Κωνσταντήμπεη Ζερβάκου

  Υψηλότατε Βεληγιουνιάμ (Θεοφρούρητε) Βεζίρ εφένδη μου σκλαβικώς καταφιλώ το μέστι (παντούφλα) σας.
  Τον Παντοδύναμον Θεό παρακαλώ δια την ευτυχισμένη της υγεία αμήν.
  Με το σκλαβικό μοι φανερώνω τω θεοφρουρήτω αφθέντη μου ότι εις τας 21 του παρόντος με τον τατάρη (ταχυδρόμο) σας με δύο μου σκλαβικά μοι αρτζουχάλια (αναφορές) εφανέρωσα εις τον αφθέντη μου, την κατάστασίν μου και κεντέρια (παθήματα) μου, όμως υποπτευόμενος μην παραπέσουν τα σκλαβικά μου αρτζουχάλια, ιδού οπού σας περικλείω τις κόπιες και στέλνω μαξούς (επίτηδες) άνθρωπό μου με αυτά. Σας εφανέρωνα, ότι ελέγετου λόγος δια την αλλαγή του καπουδάν πασά, όμως εδιορθώθη και έμεινε ο ίδιος.
  Έμαθα από τον σαράφη Κασπάρα, ότι να σας εστάλθη κραταιό φρεμάνι, δια το ιμιρί (δήμευση-φόρο) προπέρσινο (προπρέσινο). Λοιπόν ηξεύρω, ότι ο Αντώνμπεης δεν θέλει πληρώσει, ότι όσον και αν τζερεμετίση τους Σταυροπηγιώτες, δεν προφθάνει να πληρώση, ότι το φετινό ημιρί να δώση ή τα αβαέτια (αβαέτι=επίδομα), ή τους Μπουμπασιραίους (απεσταλμένους) να ευχαριστήση ή να στείλη πεσκέσια και γρόσα εδώ. Λοιπόν αν ορίζη το ύψος σας τώρα ευρίσκετε αιτία να γράψετε εις το κραταιό ντοβλέτι ότι δεν υποτάσσεται εις τας βασιλικάς επιταγάς και τα εξής.
  Δε(ν) σας δίδω βάρος με το σκλαβικό μου ωσάν οπού εις τα έσωνθέν μου, 21 Αυγούστου, σας φανερώνω εις πλάτος και παρακαλώ τον εβρεγετικώτατό μοι αφθέντη, να κάμη το έλεός του εις τον σκλάβο σας, και να γράψετε εις τα αναγκιαία μέρη, και εις τον καπουδάν πασά φιλικώς, και να του κάνετε ριτζιά (παράκληση), και είμαι βέβαιος ότι του σκλάβου σας η υπόθεσις λαβάνη τέλος, και τας ελπίδας μου εις το ύψος σας τις έχω. Και μη με αφήσης τον παντοτεινόν σκλάβο σας να χαθώ. Παρακαλώ τον αφθέντη μου να ήθελε προστάξη τον άνθρωπό μου, το τί να είπη εις την Μάνη, εις του σκλάβου σας το σπίτι και εδικούς μου. Και φρεμάνι του αφθεντός μου.
  1809 : Αυγούστου : 26 : Βασιλεύουσα.
  Ο σκλάβος σας
  Κωνσταντίνος

  * γαμπρός του Αντώνμπεη Γρηγοράκη , έγινε και ο ίδιος μπέης της Μάνης
  **γιός του Αλή πασά
  ***Το όνομα Ξαρχάκος ίσως ήταν το όνομα της γενιάς του ή από το βαφτιστικό του πατέρα του, τον οποίο ίσως αποκαλούσαν και Ζερβό. Η περίπτωση να είναι ψευδώνυμο φαίνεται απίθανη, διότι πρόκειται για ένα είδος χρεωστικής ομολογίας. Το επίθετο Ξαρχάκος υπήρχε στον Καρβελά και στη Μαραθέα Μαλεβρίου.

  http://www.etlasp.gr/images/4-d.doc

 79. Πάνος με πεζά said

  Και την αιδοιοπλαστική, θα μπορούσε να την έλεγε κάλλιστα κανείς «γλυφομ@#!%» ! 🙂

 80. FvR_ said

  48 Γιατί είναι κοντά στην Ακαδημίας ;

 81. leonicos said

  όλα τα νεοελληνικά γλείφω, το ρήμα εννοώ,μ είναι με ει.

  στα αρχαία για το ‘σκαλίζω’ υπήρχαν τα γλύφω και γλάφω. σήμαινε και γράφω μ τη σημερινή σημασία

 82. sarant said

  78 Ριβαλντίνιο, αυτοί είναι οι αδούλωτοι Μανιάτες;

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανάγλυφα
  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=914653

 84. Λ said

  Στα κυπριακά εχουμε και το γλ*μμα. Όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι κάποιος μοιαζει με κάποιον άλλο παραπολύ λέμε δεν «δεν του αφήννει γλ*μμα». Εγώ πάντα το γράφω γλύμμα γιατί πιστεύω ότι έχει σχέση μετα γλυπτά και όχι με το γλείψιμο.

 85. Ριβαλντίνιο said

  @ 82 sarant

  🙂

  ( Μα όπως του λέει και το γλειφτρόνι , δεν πρέπει να τον θεωρήσει Μανιάτη, αλλά σκλάβο του : (…)χωρίς να λάβετε το παραμικρόν σουπεέ (υποψία) διά αυτά, και ότι έχω να φερθώ ως Μανιάτης ή ξένος, αλλά ως σαδίκης (πιστός) και σκλάβος σας και ωσάν να ήμουν θρέμμα του υψηλού οτζακίου σας. )

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γλειφιτζούρια

 87. Λ said

  Glyph
  http://whatis.techtarget.com/definition/glyph

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εργαστήριο γλυπτικής-μαρμαρογλυπτικής Τήνου
  http://www.tinosartschool.gr/lab2.html

 89. Λ said

  Ε και το αντίστοιχο ρωσικό γλυφ
  http://whatis.techtarget.com/definition/glyph

 90. Πάνος με πεζά said

  Η βιογραφικη ταινία (μάλλον πρέπει να παίζει) «Εγώ ο Γιαννούλης Χαλεπάς», του 2010. online.

 91. Γς said

  86:

  Ηταν κι αυτά τα καραμελωμένα μήλα

 92. Λ said

  Υπάρχουν και παραγλύφοντες τας σφραγίδας 🙂
  https://books.google.com.cy/books?id=CapoAAAAcAAJ&pg=PA232&lpg=PA232&dq=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%BF&source=bl&ots=iM54eMBB8j&sig=xGDbLAQOwfTw6Lp5ppdreEz38mQ&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiSs9nGjrTXAhVIJ-wKHX7GAhsQ6AEIKzAB#v=onepage&q=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%BF&f=false

 93. Πάνος με πεζά said

  Στον «ποταμό» του μαρμάρου, κάτω από το παράθυρο, το νερό γλείφει.
  Στάζοντας μετά κάτω όμως (ενίοτε και ανάλογα με το έδαφος) γλύφει !

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γλυφάδα, Γλύφα, Γλυφάδες κλπ τοπωνύμια

  38 και ο Ροντέν (της)

 95. Λ said

  Η ισπανική φαίνεται να έχει υιοθετήσει το παραγλύφο μαλλον σαν όρο της φωτογραφικής τέχνης
  https://es.thefreedictionary.com/paraglifo

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο βράχος και το κύμα (Αρ.Βαλαωρίτη)
  Όταν ερχόμουνα σιγά, δειλό, παραδαρμένο,
  και σο ‘γλυφα και σο ‘πλενα τα πόδια δουλωμένo,
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/balawriths_braxokuma.html

 97. Πάνος με πεζά said

  – Αυτός είναι ο «Σκεπτόμενος» του Ροντέν.
  – Και τί σκέφτεται;
  – Γιατί τον έβαλαν εκεί πάνω…

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97. 🙂

  Γλειψιματίας
  https://www.slang.gr/lemma/3069-gleipsimatias

  Το καλό γλείψιμο είναι…μάγκνουμ

 99. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  66
  Όθεν και το ‘αρχή και λείξις’, κάθε εξουσία και γλύψιμο;

 100. 22, …ένα άλογο…σε φυσικό μέ[γ]εθος, όλο από ανταλλακτικά αυτοκινήτων,.. …

  Ο τίτλος του γλυπτού:
  «Ιπποδύναμη»

 101. 78, …να μου δοθούν (αν χρειασθώ) είκοσι χιλιάδες γρόσια…
  …μόνον εννιάμισυ χιλιάδες γρόσια έχω παρμένα …
  …να μου δώσει τα ειρημένα δέκα ήμισυ χιλιάδας γρόσια…

  Οπότε 10500 που έχει λαμβάνειν
  μείον 9500 που πήρε ήδη και τα χρωστάει
  έχει και κέρδος 1000 γρόσια!

 102. Μαρία said

  Εδώ η παλιά συζήτηση περι γλυπτικής 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/04/arxospoud/#comment-87173

 103. Και δύο παλαιότερα σχόλια γλυπτικής με υψηλό επιτόκιο εδώ κι εδώ.

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η οδοντογλυφίδα πόσο επιτυχημένη λεκτική κατασκευή είναι; Θέλουμε μόνο να καθαρίζουμε τα δόντια μας μ’ αυτήν, όχι, προς Θεού, να τα λαξεύουμε. Ποιος άραγε την εμπνεύστηκε αυτή τη λέξη;

 105. Γς said

  104:

  Εγώ την χρησιμοποιώ και για να στερεώνω το μπράτσο στα γυαλιά μου όταν φεύγει η βιδούλα

 106. Γιάννης Ιατρού said

  Να βάλουμε και κάτι για τις λειχουδιές, όχι όλο γλύφω και παράγωγα με υ(ψιλον) …
  π.χ κανένα χταποδάκι του Πσαρά 🙂

 107. EΦΗ - ΕΦΗ said

  106 Ανεγλείφομαι (τρέχουν τα σάλια μου)

 108. Γιάννης Ιατρού said

  103: Μιχάλη
  ποιότητα από τα σκυλάδικα του 1984 … Oι Κόμπρες Της Θεσσαλονίκης

 109. Γς said

  >κανένα χταποδάκι του Πσαρά

  Ποιος είναι αυτός;

 110. Γς said

  Σ’αρέσει να γλείφεις;

  Δεν το έχω δει το βίντεο

 111. EΦΗ - ΕΦΗ said

  Εθνική γλυπτοθήκη http://www.nationalgallery.gr/el/το-μουσειο/τα-κτήρια/εθνική-γλυπτοθήκη.html

 112. Γς said

  Κι εκείνα τα ινδικά ερωτικά γλυπτά, που γλείφουν..

 113. atheofobos said

  79
  Και την αιδοιοπλαστική, θα μπορούσε να την έλεγε κάλλιστα κανείς «γλυφομ@#!%» !

  Σωστό!
  Αλλά βλέποντας τις περιπτώσεις που γίνεται, μάλλον δεν προκαλεί επιθυμία για «γλειφομ@#!%» 🙂 🙂
  http://labial-reduction.kapositas.gr/aidioplastiki.htm

  97
  – Και τί σκέφτεται;
  Ότι πανέμορφο το αισθητικό αποτέλεσμα του γλύπτη, αλλά πως κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί ακουμπώντας τον δεξιό του αγκώνα στο αριστερό του πόδι! 🙂

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια λέξη του Παπαδιαμάντη (Άπαντα 5,418):

 115. atheofobos said

  112
  Η φωτογραφία που έβαλες είναι από τις σεμνότερες!
  Στους ναούς αυτούς η σεξουαλική φαντασία οργιάζει!
  KHAJURAHO -SEX ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2006/12/khajuraho-sex.html

 116. ΚΑΒ said

  107 ξερογλείφομαι

 117. Peter Maxwell said

  Κουβατσος Γεωργιος! Εφυγες για το προηγουμενο αρθρο με θεμα την προφορα και το γραψιμο ξενων ονοματων. Εγραψα ενα κατεβατο που το ενα σκελος απευθυνεται σε σενα και το αλλο στην πεπε και απαιτω απαντηση. Πειτε με παλιομοδιτη αλλα οι απαντησεις για μενα ειναι θεμα τιμης.

 118. ΚΑΒ said

  26. Θυμήθηκα καὶ τὸ γλυφὸ (νερό).

  Ψάχνοντας τὴν ἐτυμολογία βρῆκα:

  «γλυφός < ελληνιστική κοινή βλυχώδης < αρχαία ελληνική βλιχώδης".

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%82&sin=all

  Ο Μπ. γράφει μεσν, πιθ.<ελνστ. *βλιχός …Δεν είναι γνωστή η προέλευση του επιθ. βλιχώδης ούτε έχει ερμηνευθεί ικανοποιητικά η ήδη ελνσ. γραφή βλυχ-(με -υ -). Ορισμένοι εικάζουν ότι συνδ. με το επίθ. γλίσχρος, αν και η συσχέτιση οφείλεται πιθ. σε παρετυμολογία.

 119. π2 said

  Δεν βλέπω φρέσκα μεζεδάκια, οπότε ας το βάλω εδώ:

  Η φράση «η χώρα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης» του πρωθυπουργού, είναι ολίγον φάουλ. Διαβαίνει κανείς τον Ρουβίκωνα παίρνοντας ένα ρίσκο και οδηγούμενος σε μια αβέβαιη κατάσταση. Δεν είναι «βγαίνουμε από το τούνελ» (για να θυμηθούμε τα νιάτα μας) αλλά «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» το νόημα.

 120. π2
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?17880-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%B2%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%A1%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%B1-crossed-the-Rubicon-crossed-a-Rubicon

 121. ΣΠ said

  Το παρακάτω αξίζει να μπει στα αυριανά μεζεδάκια.
  https://www.reader.gr/news/koinonia/xehasan-na-vgaloyn-tin-anafora-gia-ta-dika-toys-paidia-sti-diaygeia-pic

 122. ΚΑΒ said

  τὰς τῶν κρατούντων ἀμαθίας φέρειν χρεών.

  Ευρ. Φοίνισσες 393

 123. FvR_ said

  89 (σε συνέχεια) http://glyphicons.com/

 124. sarant said

  119-120-121 Εχουμε πολύ υλικό βλέπω

  122 Κάτι κάνεις και σε πιάνει ο πορτιέρης

 125. Γς said

  119:

  >Η φράση «η χώρα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης» του πρωθυπουργού, είναι ολίγον φάουλ.

  Στης μυλωνούς τον [μπιπ] ζητάς καλλιγραφία

  Ασε που είχαν κατάληψη τότε που θα έκαναν το σχετικό κεφάλαιο της Ρωμαϊκής Ιστορίας.

  Οσο για το

  >«πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»

  που λές, ο θεός να βάλει το χέρι του

  Κι ήταν μόλις δυο χρόνια πριν την ηχογράφηση του παραπάνω τραγουδιού που το 1944 στις 27 Σεπτεμβρίου η 3η Ελληνική Ταξιαρχία, μετά τη μάχη στο Ρίμινι, ξεπέρασε [διέβει] την κατεστραμμένη γέφυρα και τα οχυρωματικά έργα του Ρουβίκωνα, και ανάγκασε τους Γερμανούς να υποχωρήσουν

  Ναι, διοικητής της Ταξιαρχίας ήταν ο Συνταγματάρχης Τσακαλώτος.

  Και ο τόπος της μάχης, Ρουβίκωνας, αναγράφεται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

  Και μην το ρίξεις στην πλάκα και μου πεις ότι Τσακαλώτο και Ρουβίκωνα έχουμε και τώρα.

 126. ΚΑΒ said

  124. Τον ξεγελώ όμως και μπαίνω από την παράθυρον

 127. Πέπε said

  Γλυφονέρι ήταν κι εκεί που ξέπλενε η γριά τα ρούχα της στο Μοιρολόι της φώκιας, αφού πρώτα τα είχε πλύνει στη θάλασσα. (Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έπλεναν τα ρούχα στη θάλασσα, από τον καιρό της Ναυσικάς και του Ομήρου μέχρι τις Χιώτισσες κάτω στο γιαλό και τον Παπαδιαμάντη…)

  Βλυχάδια είναι ένα χωριό στην Κάλυμνο, αλλά γενικότερα Γλυφάδια, Γλυφάδα, Βλυχάδια, Βλυχά, Γλυφά νερά κλπ. υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα. Πάντα παραθαλάσσια βέβαια.

 128. Πέπε said

  @125:
  > > Ασε που είχαν κατάληψη τότε που θα έκαναν το σχετικό κεφάλαιο της Ρωμαϊκής Ιστορίας.

  Έχω βαρεθεί να βλέπω τέτοια χαζά σχόλια… Μετά την κατάληψη δηλαδή το μάθημα συνεχίζεται από εκεί που θα έπρεπε να έχουν φτάσει αν δεν είχε γίνει κατάληψη; Κι η ειρωνεία πρέπει κάπως να στέκει.

  Εντωμεταξύ Γς δε με πείθεις ότι τη θεωρείς τόσο κακό πράγμα την κατάληψη. Μάλλον δε θα συνηθίζονταν στον καιρό σου, αλλιώς ποιος μας γλίτωνε από τις ηρωικές σου αφηγήσεις για πηδήματα πάνω στο γραφείο του διευθυντή κ.τ.ό..

 129. Γς said

  128:

  >τις ηρωικές σου αφηγήσεις για πηδήματα πάνω στο γραφείο του διευθυντή

  Σε γραφείο διευθυντή δεν έχω.

  Βολέψου με μία σε εκπαιδευτικό πάγκο σχολής της αεροπορίας:

  Γς said

  18 Απρίλιος, 2014 στις 11:15

  Πριν λίγο κάποιο κλιπ του Βιολάρη στην ΤΒ και θυμήθηκα Πάσχα του 1969 στην Αεροπορία (Καβούρι) που νεαρός τότε τραγουδούσε στη γιορτή εκεί.

  Και τι μου ήρθε να πάω να δείξω τάχα μου στη δικιά μου τα ηλεκτρονικά στην σχολή που ήμουνα και αρχηγός της τάξης μου.

  Μπήκαμε και κλείδωσα την πόρτα «και να, και να» πάνω στον εκπαιδευτικό πάγκο.
  Και να δεις που όταν πήγαμε να φύγουμε η πόρτα δεν ξεκλείδωνε. Απλώς δεν την είχα κλειδώσει!

  -Αμαν. Σκέψου λέει να έμπαινε κανένας.

  -Που ήσουνα; Σε ζητούσμε. Ο Αρχηγός [Αεροπορίας, Κωστάκος] επιθεώρησε τις αίθουσες διδασκαλίας. Είδε μόνο τις δύο πρώτες. Στη δικιά μας σταμάτησε, δεν πήγε.

  Ακόμα θα υπηρετούσα!

 130. Πέπε said

  > > Σε γραφείο διευθυντή δεν έχω.

  Βλέπεις; Άρα, δεν είχατε καταλήψεις. Αν είχατε όμως;

 131. Γειά σου, Τσαρλς Μπουκόφσκι με τα ωραία σου!

  http://www.biblionet.gr/book/26366/Bukowski,_Charles,_1920-1994/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BD%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85

 132. Γς said

  130:

  >δεν είχατε καταλήψεις. Αν είχατε όμως;

  Αν είχαμε, ποιος ξέρει …

  Ούτε 15μελή είχαμε.

  Η κόρη μου είχε κάνει Πρόεδρος του 15μελούς αλλά μόνο ο πατέρα της και τ αδέλφια της το πλήρωσαν

 133. Γς said

  Της νασουμά το νιμού

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  117: Εσύ δεν διάβασες σωστά ούτε το όνομά μου κι εγώ θα πρέπει να διαβάσω ολόκληρο σεντόνι και ν’ απαντήσω κιόλας; Πάμε γι’ άλλα, πάλιωσε αυτό.

 135. Γιάννης Ιατρού said

  134: Εσύ τι πετάγεσαι, ε; Γιώργο σε λένε; 🙂

 136. ΓιώργοςΜ said

  131 Αυτός τουλάχιστον τα έγραφε σε βιβλία, κι όποιος ήθελε τα διάβαζε….

 137. konos said

  Στην ορθοπαιδική* χειρουργική υπάρχει ο γλυφανισμός (η επαύξηση της εσωτερικής κοιλότητας του οστού) με γλύφανα προκειμένου να τοποθετηθεί εσωτερικά ήλος.
  *(με -αι καθώς οι περισσότεροι σχετικοί ιατροί ανάγουν την απαρχή της ειδικότητάς τους στην πραγματεία Traite d΄ orthopédie ou l΄art de prevenir et corriger dans les enfants les difformites du corps, δηλαδή στην αντιμετώπιση παιδιών, έχω διαβάσει το μνημειώδες σχετικό νήμα και φυλάω τα νώτα μου…)

 138. sarant said

  126 Γράψε λάθος, στον 123 απευθυνόμουν!

  123 Κάτι κάνεις και σε πιάνει ο πορτιέρης!

  137 Αν νομίζεις πως έτσι το διασφάλισες…. 🙂

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γλύφανο
  https://www.slang.gr/lemma/16632-glyfano

  Σπειροειδές γλύφανο φλαούτων (!)
  http://greek.core-drillingtools.com/sale-8232615-hdd-parts-spiral-flute-reamer-adjustable-straight-flute-reamer.html

 140. Γιάννης Ιατρού said

  138β/124/126: Ίσως Ελληνικό/Αγγλικό πληκτρολόγιο στο όνομα (ΚΑΒ);; Εύκολα γίνεται και δεν φαίνεται μετά (δια γυμνού οφθαλμού 🙂 )….

 141. Peter Maxwell said

  134 Ας εγραφες περισσοτερο και καλυτερα, και οχι αερολογα, για να δωσεις και αναλογη σημασια στο να συγκρατησει κανεις το ονοματακι σου. Ειδαλλως, τοσο ελαφρυ που ειναι, μην απορεις που θα το παρει ο αερας…

  138. Εκανε δυο ατιμιες. Η πρωτη προσβολη ηταν να γραψει τσαπατσουλικα, χωρις κατανοηση, και ελαφρα τη καρδια, μια μικρη προταση σχολιαζοντας ενα εκτενες πρωτο σχολιο μου. Εγω αφιερωσα χρονο σε μια εκτενης και πολυ αυστηρη ανταπαντηση και τωρα το υποκειμενο αυτο αγνοει επιδεικτικα και απαξιοι να διαβασει. Παντως ας μαθει οτι σε αυτα που γραφω ειμαι ανελεητος μαζι του. Αν ομως, οπως φαινεται, ειναι ατιμος, του αναγνωριζω το δικαιωμα, σε ευθεια αντιθεση με μενα, να μην απαντα δεοντως οταν τον προκαλουν. Εξεστι Κλαζομενιοις ασχημονειν.

 142. cronopiusa said

 143. Λ said

  Ε2φη εμείς λέμε συνογλείφομαι όταν τρεχουν τα σάλια και όχι αναγλείφομαι.

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Το γράφεις με δύο ν και μπερδεύεται ο κόσμος, γιατί νομίζεις ο Μπαρουφ το γράφει με ένα, για να μην τον μπερδεύουν με τον Γιώργο.☺

 145. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι μετά από 17 ώρας εις τον Ουρανόν του Διαδικτύου, ουδείς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να ξεστομίση ωρισμένας στοιχειώδεις πληροφορίας διά την σχέσιν του ρήματος «γλείφω» με τους Αρχαίους Έλληνας. Καίτοι προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον, θα προσπαθήσω να το κάμω εγώ και ό,τι προλάβω…

  1) Εκκινώ αναρτών το μνημειώδες δίστιχον του Μελεάγρου από την Παλατινήν Ανθολογίαν που ελάτρευεν ο ωπιστής (= οπισθογεμής εις τα ρωμέικα) Καβάφης και αρνείται επί 9 έτη να το αναρτήση εις το παρόν Ιστολόγιον ο κ. Σαραντάκος. Διατί, άραγε; Φοβείται μήπως απολέση τους χριστιανούληδες αναγνώστας του, που βδελύσσονται θανασίμως τον αξιολάτρευτον ερωτισμόν των αρχαίων Ελλήνων;

  Θαυμάσατε αρχαιοελληνικήν ευφυΐαν!.. Ο Φαβωρίνος ισχυρίζετο ότι συνουσιάζεται ως ενεργητικός με αγόρια και ότι δεν είναι παθητικός. Και του απαντά ο Μελέαγρος με αυτό το εκπληκτικόν δίστιχον που θαυμάζουν όλοι οι μελετηταί της Θείας Ελληνικής Γλώσσης: Μού το είπε με το ίδιο του το στόμα πώς γαμεί, εννοών ότι του έκαμε πεολειχίαν!..

  2) Είναι καιρός να μάθουν οι αδαείς Σαραντάκειοι αναγνώσται ότι οι Έλληνες εχρησιμοποίουν το ρήμα «γλωττοδεψείν» δια το γλείψιμο των αιδοίων και ουχί το «λείχειν». Παρόλα αυτά, έχει βρεθεί μία επιγραφή (Επιγραφές, Black Sea and Scythia Minor κλπ.) που γράφει; «Εύμη[λος] ταν ψ[ωλάν] λείχ[ει] (= ο Εύμηλος γλείφει μιά ψωλή, εις τα ρωμέικα)

  Επίσης, είναι σημαντικόν να είπωμεν ότι ότι ο μέγας Ησύχιος καταγράφει διά πρώτην φοράν εις την Ιστορίαν της Θείας Ελληνικής Γλώσσης την λέξιν «αιδοιολείκτης» αλλά με την σημασίαν του γλείφτη ανδρικών αιδοίων (ψωλών) και ουχί γυναικείων (όπως συμβαίνει με την σημασίαν της σημερινής «αιδοιολειχίας»)

  3) Επανέρχομαι εις το γλωττοδεψείν: Οι Έλληνες ηρέσκοντο να τους κάμουν τα τεκνά πεολειχίαν, αλλά το γλωττοδεψείν εθεωρείτο κατάπτυστος δραστηριότητα διά τα αγόρια. Δια να το αντιληφθήτε, προσθέτω το εξής: Είς νεαρός που γινόταν γνωστό ότι δεχόταν την πρωκτικήν επαφήν από τον εραστήν του, ήτο ποθητός ερωτικώς, αλλά περιφρονητέος κοινωνικώς. Αν, όμως, γινόταν γνωστό ότι συνήθιζε να κάμνη και πεολειχίαν εις τους εραστάς του, εθεωρείτο εντελώς ασυγχώρητος. Τουτέστιν, διά τους Έλληνας ο πεολείχων ήτο απείρως πιό περιφρονητέος από τον σοδομούμενον.

  4) Περαίνω με μίαν μνημειώδη πληροφορίαν, που ευχαρίστως θα έβαζε ο αείμνηστος πατήρ Σαραντάκος εις το ενδιαφέρον σύγγραμμά του «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους», αν δεν εφοβείτο τους χριστιανούληδες αναγνώστας του. Η πληροφορία έχει σχέσιν με την λέξιν «βάταλος» και ίσως γίνει αντικείμενον εκμεταλλεύσεως από τους εδώ εχθρούς μου (κλίκα Ιατρού και Μεταλληνιστάς)

  Είναι πασίγνωστον ότι ο ρήτωρ Αισχίνης κατηγορεί συχνάκις εις τας δημηγορίας του τον Δημοσθένην ως παθητικόν ομοφυλόφιλον, ενώ ο ίδιος (ο Αισχίνης) υπερηφανεύεται κάθε τόσο πως είναι «ενεργητικός». Διά να εξευτελίση ακόμη περισσότερον τον Δημοσθένην, ο Αισχίνης (διό και δεν διδάσκονται οι λόγοι του εις τα Ρωμέικα Σχολεία: Έχει θέσει «βέτον» η Ορθόδοξος Εκκλησία) αναφέρει μετά βδελυγμίας και εις κάθε ευκαιρίαν πως ο Δημοσθένης χρησιμοποιεί και την γλώσσαν του, όταν κάμνη έρωτα με τους νεαρούς!.. Εις τον λόγον «Περί Παραπρεσβείας» [23, 7-9], ο Αισχίνης (σ.σ.: δεν προλαμβάνω να αναρτήσω το πρωτότυπον κείμενον που είναι εκπληκτικόν…) λέγει πως ο Δημοσθένης τολμά να «φτύνει» κατηγορίας κατά των εντίμων ανδρών, ενώ δεν διαθέτει ούτε έν ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΟΝ μέρος του σώματός του, ούτε κάν αυτό από το οποίον βγαίνει η φωνή!..

  …Εννοώντας ο Αισχίνης (αν τολμήση να με διαψεύση ο κακόψυχος Ιατρού, θα αναρτήσω καταιγιστικά δοκουμέντα και θα τον εξευτελίσω…) ότι αφού οι άνδρες «φτύνουν» το σπέρμα τους στο στόμα του, ο Δημοσθένης δεν έχει το δικαίωμα να «φτύνη» κατηγορίας κατά δικαίων και αδίκων με αυτό το «μολυσμένο» στόμα!.. Στο 88, 6-8 του «Περί Παραπρεσβείας», ο Αισχίνης αποκαλεί ευθέως «κίναιδο» τον Δημοσθένην, προσθέτων: «μή καθαρεύοντα τω σώματι, μηδ’ όθεν την φωνήν αφίησιν» (= όντας ακάθαρτος στο σώμα, ακάθαρτος ακόμη κι από εκεί που βγαίνει η φωνή)

  Εις τον ίδιον λόγον («Περί Παραπρεσβείας» 99,5) ο Αισχίνης πρωτοαναφέρει το παρωνύμιον «Βάτ(τ)αλος», εξηγών ότι το έλαβε ο Δημοσθένης διά κάποιαν «αισχρουργίαν και κιναιδίαν», μια κατηγορία που επαναλαμβάνει ο Αισχίνης και εις το «Κατά Τιμάρχου» (131, 3-4). Η λέξις «βάτ(τ)αλος» έχει εξαιρετικόν ενδιαφέρον από ερωτολογικής απόψεως, αλλά δεν προλαμβάνω να την αναλύσω απόψε, διότι… προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον. Θα είπω μόνον ότι εις πολλάς αρχαίας πηγάς ευρίσκομε ότι ο Δημοσθένης ωνομάσθη «Βάταλος» από τους συνομηλίκους του ότε ήτο μικρός, επειδής ήτο ψευδός, είχε ψιλήν φωνήν, ήτο θηλυπρεπής και ερρίπτετο εις την κραιπάλην φορών γυναικείας εσθήτας (ήτο, δηλαδή, τραβεστί)

  Εις το «Κατά Τιμάρχου» (126, 3-5) ο Αισχίνης αναφέρει πως ο Δημοσθένης ψεύδεται όταν λέγη ότι το παρωνύμιον «Βάταλος» του το είχε δώσει η νταντά του ότε ήτο νήπιον, οπότε δεν έχει κακήν σημασίαν…

  Ίσως συνεχίσω και αύριον το μεσονύκτιον με τας εκπληκτικάς σημασίας της λέξεως «Βάταλος», αντλών από τον Πλούταρχον και τον ελληνόψυχον Πατριάρχην Φώτιον

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 146. Γς said

  Και λίγο Μαγκρίτ:

  Σεσί νε παζ ιν πίπ

 147. Γς said

  146:

 148. Γς said

  >προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον,

 149. Peter Maxwell said

  Στο σχολιο 141 απευθυνθηκα στον Σαραντακο στο 138 γιατι νομιζα λανθασμενα οτι το 137 στο οποιο απευθυνεται ο Σαραντακος στο 138 απευθυνοταν στο 117 που εγραψα εγω. Χρειαζομαστε τη δυνατοτητα να γραφουμε κατω απο τα σχολια του αλλου γιατι γινονται μπερδεματα. Αλλα μαλλον δεν χρειαζεται ουτε αυτο…

  Σχετικα με τον Κλαζομενιο Γιαννη (βλ. 141) που τον εκανα Γιωργο, το λαθος πρεπει να εγινε επειδη ειδα εναν Γιωργο απο κατω. Παντως σε ενδειξη μη εκτιμησης προς το προσωπο του και για τον χλευασω (παραβαινοντας τις αρχες μου οπως ο Σαραντακος) απο δω και μπρος θα τον λεω Γιωργο η μαλλον Γιωργη γιατι και οι Κλαζομενιοι χωριατες ηταν και δεν ειχαν ηθος. Θα επρεπε πιστευω να με ευχαριστησει που τον ειπα Γεωργιο στο 117. Μονο Γιωργη θα τον λεω απο δω και στο εξης.

 150. Γς said

  Ολα αυτά να τα εκθέσεις στην ΕΔΕ που πρόκειται να διεξαχθεί επί του σοβαρού αυτού θέματος.

  Αντε

 151. Peter Maxwell said

  144. Ξερω οτι εδω λεξιλογουμε αλλα ας μου επιτραπει να κανω ενα οξυ πολιτικο και ιστορικο σχολιο. Αυτος τον οποιο αποκαλεις με αυτον τον αηθη τροπο ‘Μπαρουφ’ ηταν ο μονος ο οποιος παλεψε για να σταματησει η χωρα σας να ειναι αποικια χρεους. Ηττηθηκε γιατι διασπαστηκε το εσωτερικο μετωπο αλλα παλεψε. Ανθρωποι που δεν το καταλαβαινουν αυτο και τον χλευαζουν τους αξιζει να ειναι αποικοι. Θα μου πεις εχεις ‘αλλη αποψη’. Αποψη σου μπορει να ειναι οτι πετανε οι γαϊδαροι. Εγω λεω οτι δεν πετανε.

  Το 9 η το 10 μ.χ. επι Αυτοκρατορα Αυγουστου, ενας Γερμανος ονοματι Αρμινιος συνετριψε το 1/8 του στρατου της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας εξολοθρευοντας τα ρωμαϊκα κατοχικα στρατευματα στη χειροτερη ηττα που υπεστη ποτε η Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια και που αλλαξε τον ρου της ιστοριας. Εσεις που υποτιθεται εχετε τους καλυτερους προγονους ενω οι σημερινοι αποικιοκρατες σας που σας επιβαλλουν την ερημοποιηση της χωρας σας, ειχαν για προγονους υποτιθεται μαϊμουδες στα δεντρα, γιατι δεν αντιστεκεστε οπως αντισταθηκαν οι μαϊμουδες;

 152. Βάταλος said

  Διδακτικόν γράφιτυ εις Αθηναϊκόν τοίχον, διά την σχετικότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων…

 153. Peter Maxwell said

  150 Ε, να μην κανω μια διορθωση ρε φιλε; E, οχι! Αμερικαν μπαρ το κανεις εσυ με χαλαρα σχολια καθε λιγο και λιγακι οπως αυτο στο 24. Και επειδη οπως παρατηρει ορθα ο φιλος Σαραντακος ο θυμος μας κανει να λεμε πολυ ασχημα πραγματα που δεν θα πρεπε: το ‘αντε’ να πας να το πεις στο θλιβερο κατσικοχωρι απο το οποιο καταγεσαι και οχι σε εναν Νοτιοαφρικανο.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ρε τι κυκλοφορεί ελεύθερο!☺

 155. Λ said

  Τα ιερογλυφικά δεν τα ανεφερε κανείς

 156. Λ said

  Καλημέρα κιόλας

 157. Γς said

  156:

  Καλημέρα

  και

  φακκα αυφκα στο τοίχο!

 158. Γς said

  157:

  Κάτι της έλεγα στο ΦΒ [που δεν θυμάμαι] και μου απάντησε μ αυτό.
  Τι πάει να πει;

 159. Λ said

 160. Λ said

  Αυτό ήταν η απάντηση στο Γς. Στα Ελληνικά ένα απλό α

 161. sarant said

  Καλημέρα. Για της νύχτας τα καμώματα ας μην σχολιάσω.

 162. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Σχολιαστής τις αδολεσχέστατος, αναίσχυντος σφετεριστής της μεγαλοθυμίας του ΝικοΚύρη, δυσσεβής πάνυ γε αντιμεταλληνικός και σφόδρα επαναληπτικός είπεν:
  …Ίσως συνεχίσω και αύριον το μεσονύκτιον με τας εκπληκτικάς σημασίας της λέξεως «Βάταλος»,…

  Άσε, τα έχουμε πει πολλές φορές, βαρεθήκαμε

 163. Peter Maxwell said

  154 Εξυπνακηδες σαν εσενα κυκλοφορουν απειροι παντως, ιδιως στην επαρχια γιατι ο εξυπνακισμος ειναι σημα κατατεθεν του επαρχιωτισμου. Στο 151 μιλαω σε σενα Λαμπρο και οταν σε εναν ανθρωπο μιλανε σοβαρα ειτε αποδεικνυεται σοβαρος και απαντα αξιοπρεπως η αποδεικνυεται ενα γελοιο υποκειμενο. Θα ηθελα να μου αποδειξεις το πρωτο αλλα πολυ φοβαμαι οτι θα επιβεβαιωσεις το δευτερο. Στα χωρια που λεγαμε περιοδευουν και διαφοροι θιασοι ξερεις. Κανουν και κατι περιεργες φατσες σαν αυτη για παραδειγμα ☺

 164. Peter Maxwell said

  161 Ας σχολιασω εγω και αφου εμπλεκομαι ας υπερασπισω τον εαυτο μου. Ειμαι σκληρος, οχι ομως χωρις λογο και παροτι οξυτατος δεν ειμαι αηθης.

 165. Γς said

  160:

  Κι η απάντησή μου

  μ!

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευτυχώς που κυκλοφορούν ελεύθεροι, Λάμπρο, για να προσφέρουν διασκέδαση. Καλά είναι τα λεξιλογικά και τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια, αλλά πρέπει να γελάμε και λίγο. Ευχαριστούμε, Βάταλε και απαυτούλη. 😉

 167. Γς said

  160, 165:

  Περισσότερα ιερογλυφικά εδώ

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143 Λ Ανακεφαλαίωση: Τρέχουν τα σάλια μου: Συνογλείφομαι στην Κύπρο ανεγλείφομαι στην Κρήτη.

  162 Παλιά μου τέχνη κόσκινο. 🙂 Συλλογή καρτών το γένος των ασβών.

  Καλημέρα

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  γλύφανο, μικρή αρίδα, αρίδι
  https://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9#Hist1

  137 >>γλυφανισμός
  Εχει στο γιουτούμπι κάτι ωραίους γλυφανισμούς… μπρρ…. 😦 🙂

 170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 – Πολύ περίεργη αντίληψη έχετε για την σοβαρότητα, φαίνεται πως στο κοσμοπολίτικο χωριό σας στην βρετανική αποικία που μεγαλώσατε κυριαρχεί αυτό το είδος.

 171. Peter Maxwell said

  152 Βαταλε φαινεσαι ενδιαφερον ατομο και απο οτι εχω δει μεχρι τωρα τα σχολια σου ειναι παντα καιρια και διασκεδαστικα με τον τροπο τους. Σιγουρα ανωτερα σε ολα απο οτι εχουν να προσφερουν ορισμενοι που φαινεται να πιστευουν οτι το βλακευειν ετσι χιουμοριζειν. Αν γραφεις σε ιστιολογιο τοτε σιγουρα θελω λινκ.

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  166 – Προσωπικά Γιώργο εεε Γιάνη ήθελα να πώ (γράφτο με ένα ν βρε, μπερδεύεις τον κόσμο) δεν γελάω καθόλου μ’ αυτό το είδος.

 173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τελικά δεν άντεξε και καρφώθηκε ο χειρογλύκανος ανθρωπάκος.☺

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, βρε Λάμπρο, του βατάλιου επιτελείου είναι το τρελό αγόρι και καθόμουν και του απαντούσα σοβαρά προχτές στις sahlamares του. Πρέπει να εφευρεθεί τρολοπαγίδα, για να τους τσακώνει εγκαίρως.

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  Του βατάλειου επιτελείου, για να μη σκοτώνουμε και την ορθογραφία.

 176. Peter Maxwell said

  171. Δεν απαντησες στο 151. Αρκεστηκες να με βρισεις και οταν αργοτερα σου υπενθυμισα οτι πρεπει να απαντησεις γιατι ειναι σοβαρο το πραγμα τωρα συνεχιζεις να φλυαρεις. Αυτα ξερεις ποιος τα κανει; Ενα ατομο που δεν ειναι αξιο σεβασμου σε καμια περιοχη του κοσμου. Δεν μεγαλωσα απλα στη Νοτιο Αφρικη. Μεταναστης ειμαι εδω και δεν εχω την παραμικρη καταγωγη απο την Ελλαδα. Και χαιρομαι. Οχι για αλλο λογο αλλα γιατι εχουμε καταντησει μια αποικια χρεους (προσεχε λοιπον οταν μιλας για αποικιες γιατι αποικια ΕΙΣΑΙ και μαλιστα αποικια χρεους). Ατομα σαν εσενα που χλευαζουν το μονο ατομο (παρεμπιπτοντως σπουδασε στην Βρετανια) που προσπαθησε να ελευθερωσει τη χωρα σας απο αυτο τον ζουρλομανδυα της μονιμης χρεοδουλοπαροικιας ειστε ελεεινοι ραγιαδες, ξεπεσμενοι δουλοι που κανουν τουμπες μπροστα σε ξενους. Ειμαι αριστερος και απεχθανομαι τον ρατσισμο παντος ειδους αλλα στη Νοτιοαφρικη γεννηθηκα σε μια κοινοτητα Βρετανων αποικιοκρατων και σημερα κατεληξα χρεοδουλοπαροικος των Γερμανων. Σιγουρα προτιμω το πρωτο. Για σενα μπορει να μην σημαινει τιποτα η υποταγη. Τοσους αιωνες ησουν πολιτης δευτερης κατηγοριας με τους Οθωμανους και τα ξερεις τα κατατοπια. Εγω ομως, Βρετανος ων, εχω φυσικα αλλιωτικη αντιληψη για τα πραγματα. Ο παππους μου πολεμησε στην Ιταλια στον Β’ ΠΠ (ως Βρετανος πολιτης παρακαλω, οχι ως παιγνιο της Βρετανικης εξωτερικης πολιτικης σαν καποιους αλλους). Το οτι κατεληξα να πληρωνω τοκοχρεολυσια στους ‘Ουννους’ οπως λεγαμε στην πατριδα με κανει να αισθανομαι μια βαρια ταπεινωση που ατομα που βριζουν τον ‘Μπαρουφ’ δεν εχουν το επιπεδο για να νιωσουν.

 177. Γς said

  Πολύ μου την έβγαινε ο ηλεκτρολόγος προχτές και

  -Ρε συ το ξέρεις τον νόμο του Ωμ;

  και τον ήξερε

  -Τον κανόνα του Κίρχοφ;

  -Ποιον τον πρώτο του σημείου ή τον δεύτερο του βρόχου;

  Ρε το θηρίο.
  Οπότε δεν άντεξα:

  -Τις εξισώσεις του Μάξγουελ;

  -…

  Με τον δικό μας εδώ τι θά κάνουμε

 178. Γιάννης Ιατρού said

  Κάποιο σχόλιο σοβαρού σχολιαστή πρέπει να έχει πιαστεί στην σπαμοπαγίδα, (μετά το #169). Αλλιώς δεν εξηγείται το μπέρδεμα στην αρίθμηση των σχολίων 🙂

  Λάμπρο, χαλάει κι ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, όλο βροχές κλπ. Να μαζευτούμε για κανένα τσιπουράκι (άντε ρακί 🙂 )!

 179. sarant said

  174-175 Αν είναι από όνομα θνητού, θέλει -ειο, πχ Ιπποκράτειο. Αν είναι από όνομα θεού, θελει -ιο, π.χ. Ποσειδώνιο.

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Βάταλος είναι θεούλης. Οπότε ισχύει η γραφή του πρώτου σχολίου: Βατάλιον επιτελείον. 😜

 181. Πέπε said

  Άιντε άιντεεε!!

  Όλα αυτά δεν τα είχα δει όταν, στο «όσοι το προφέρουν…», έγραψα την τελευταία μου απάντηση στον Πίτερ, νομίζοντας ότι απευθύνομαι σ’ έναν κανονικό (έστω και λίγο αρπαγμένο, και επίσης φλύαρο) συνομιλητή. Αν τα ‘χα δει, δε θα ‘μπαινα στον κόπο.

  Καληνύχτα.

 182. Peter Maxwell said

  181. Μη σε πειραζει πεπε. Τωρα σοβαρα δεν θελω να προσβαλλω αλλα νομιζω οτι μπερδευτηκα στο θεμα του φυλου σου λογω του ονοματος πεπε. Μου εφερε κατι σε πεπα το γουρουνακι, αρα θυληκο. Αν διαβασες το σχολιο ζητησα συγγνωμη.

  Αν σε προβληματιζει ο τροπος που χαρακτηρισα την Μαρια ως πνευματικα νωθρο ατομο και το θεωρησες αδικαιολογητο να το πω επειδη δεν την ξερω μολο που δηλωσες ο ιδιος οτι και σενα σου εχει δωσει καθε δικαωμα να σχηματισεις αρνητικη αποψη γι αυτην, γιατι ερχεσαι κατοπιν και χαρακτηριζεις εμενα ‘μη κανονικο’ συνομιλητη; Mη κανονικος ειναι ο μη νοημων, ο χαζος, ο ψυχολογικα προβληματικος. Δεν ειμαι τιποτα απο ολα αυτα. Απλως απαντησα σε προσβολες με τον τροπο μου, ο οποιος ηταν σκληρος αλλα οχι χυδαιος. Και για να χρησιμοποιησω τον τροπο που επιχειρηματολογησες εσυ, αν δεν με ξερεις μη βγαζεις ακραια συμπερασματα. Σιγουρα το να πεις καποιον ‘μη κανονικο’ ειναι πολυ πιο ακραιο απο το να πεις καποιον ‘πνευματικα νωθρο’. Εδω που τα λεμε το νωθρος πνευματικα δεν ειναι και σπανιο γνωρισμα στους ανθρωπους. Ειναι πολυ συχνοτερο του ‘μη κανονικου’ ανθρωπου.

  Τωρα αμα νομιζεις οτι ζεις σε κανονικη χωρα και οχι σε αποικια κανεις λαθος. Οσα ειπα σχετικα με αυτο το ζητημα αληθη. Ειναι μαλιστα το πιο σοβαρο πραγμα. Οταν εισαι φυλακισμενος (μια φυλακη χρεους ειμαστε) ειναι δυνατον να μην θεωρεις το πιο σοβαρο πραγμα απο ολα την αποδραση; Αμα θεωρεις οτι δεν ειναι ραγιαδιστικη σταση η υποταγη στους δανειστες και οτι το 40 η Ελλαδα ηταν ανεξαρτητο κρατος και οχι ουσιαστικα ενα βρετανικο προτεκτορατο κανεις λαθος. Σαραντακο ελπιζω να συμφωνεις μαζι μου τουλαχιστον στο ζητημα της αποικιας χρεους. Αλλιως δεν καταλαβαινω τι σοι αριστερος εισαι.

  Οσον αφορα τα υπολοιπα χαλαρωσε πεπε. Δεν θα μου λειψει τοσο πολυ η συνομιλια μας. Συγκρινεται το μεγεθος του κειμενου που εγραφα εγω με το μεγεθος που εγραφες εσυ; Ε, τι να κανουμε; Παραγω πολυ λογο (πες το φλυαρια απο τη σκοπια σου) και δεν με ικανοποιησες αρκετα δινωντας μου πιο πολλα πραγματα με τα οποια να αντιπαρατεθω. Λατρευω την πνευματικη αντιπαραθεση. Αντιπαραθεση σε προσωπικο επιπεδο ομως δεν θελω. Αμα Νικο νομιζεις οτι ψαχνω προσωπικη αντιπαραθεση (γιατι αυτο υπονοησες πριν) κανεις λαθος. Αλλα δεν σε κακιζω. Και εγω ισως ετσι θα νομιζα στη θεση σου. Φαινεται οτι εισαι ανθρωπος χαμηλων τονων. Δεν τα πας καλα με τους καυγαδες και μπραβο σου. Η μεγαλυτερη κακια που μπορεις να βγαλεις ειναι να πεις καποιον ‘ανορθογραφο παλιανθρωπο’ και μετα θα νιωθεις τυψεις κιολας. Ακομα λοιπον και προσωπικες αντιπαραθεσεις να εψαχνα δεν θα προσβαλλα εσενα γιατι ξερω οτι μια προσωπικη αντιπαραθεση μαζι σου θα ηταν μαλλον βαρετη. Αμφιβαλλω αν θα συνεβαινε ακομα και να την προκαλουσα εσκεμμενα.

 183. Peter Maxwell said

  ουπς ‘δεν θελω να προσβαλω’ με ενα λ. Το διορθωνω αμεσως γιατι σε τετοια ιστιολογια ειμαστε και λιγο λεξιλαγνες και μυγγιαγγιχτοι σε ορθογραφικα ζητηματα. Εγω παντως τετοια αχρηστα ορθογραφικα στολιδια θα τα καταργουσα αμα ειχα την εξουσια μιας γλωσσικης αρχης. Αυτα πρεπει να εισαι και λιγο λεξιλαγνος για να πιστευεις στην αξια τους κατα την γνωμη μου. Για καποιον που λεει τον εαυτο του πεπε και για καποιον που νιωθει τυψεις αμα πει ‘ανορθογραφος παλιανθρωπος’ ισως αυτα τα πραγματα ειναι λιγο αναμενομενα. Χωρις παρεξηγηση. Εκτιμω τον Σαραντακο. Νομιζω οτι αυτο ειναι οτι καλυτερο εχει να προσφερει το ελληνικο ιντερνετ σε ζητηματα γλωσσας και λογοτεχνιας.

 184. Γιάννης Ιατρού said

  Ντάξει, είναι μερικά σχόλια που τα διαβάζεις σαν να είναι κλινικές καρτέλες, βλέπεις πώς εξελίσσεται η πάθηση.

 185. Peter Maxwell said

  Λεξιλαγνες η λεξιλαγνοι; Ειναι και τα δυο σωστα;

 186. Peter Maxwell said

  184. Για τα υπολοιπα πες οτι θες. Ειναι ελασσονος σημασιας. Αλλα δωσε βαση σε ενα πραγμα. Μην ξεχασεις οτι ζεις σε μια φυλακη χρεους γιατι αλλιως δεν θα αποδρασεις ποτε απο αυτην. Σε αυτο το ζητημα επιμενω. Ακουστε τι λεει ο Βαρουφακης γιατι ειναι ο μονος σοβαρος ομιλητης στον Ελληνικο δημοσιο διαλογο. Δεν λεει κατι αριστερο. Λεει αυτο που ειναι δεδομενο για καθε σοβαρο οικονομολογο παγκοσμιως.

 187. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στη σημερινή Εφημερίδα των συντακτών προσφέρεται ο α’ τόμος του κλασικού έργου του Άγγελου Ελεφάντη «Η επαγγελία της αδύνατης επανάστασης». Στον χρονογραφικό πίνακα, στη σελίδα 9, διαβάζουμε: 1909. Κίνημα του Γουδή. Όμως ο Ελεφάντης έγραφε: Κίνημα του Γουδί. Προφανώς η διορθώτρια θεώρησε ότι εκσυγχρόνισε την ορθογραφία.

  Click to access %CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%97_%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82_-_%CE%9A.%CE%9A.%CE%95.pdf

 188. Γιάννης Ιατρού said

  186: ..Για τα υπολοιπα πες οτι θες…

 189. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καταλάθος εδώ το 187. Στη σημερινή ανάρτηση σκόπευα να το στείλω.

 190. ΣΠ said

  184 είναι μερικά σχόλια που τα διαβάζεις σαν να είναι κλινικές καρτέλες

  Άλλωστε τι Ιατρού θα ήσουνα.

 191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  178 – Μέσα, κανόνισέ το, βαζω το τσιπουράδικο, βάζετε την παρουσία σας, δίκαιη μοιρασιά έτσι;☺

  181 – Δεν πειράζει, νέος είσαι θα μάθεις, ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ.☺

 192. spiral architect 🇰🇵 said

  Δήμος Περιστερίου-Κώστας: Άμα η υπερεσία δεν έχει χαρτί, αναγκάζεσαι να διακινήσεις το προς διόρθωση έγγραφο μέσω του εσωτερικού δικτύου. Μέχρις εδώ όλα καλά. Η μαλακία ξεκίνησε από τον εντεταλμένο για τις συμβάσεις που γύρισε πίσω το έγγραφο (μέσω του εσωτερικού δικτύου) στον Κώστα τον δακτυλοκτύπη χωρίς ο πρώτος να βάλει τις σημειώσεις του με κόκκινους χαρακτήρες. Ο Κώστας το διόρθωσε, το χτένισε, αλλά ξέχασε το περιεχόμενο μιας παρένθεσης, αφού δεν του χτύπησε στο μάτι ζαβλακωμένος ων από την οθόνη.
  Ο Κώστας θα πληρώσει τη λέζα, ο εντεταλμένος (πιθανόν ο αντιδήμαρχος ΤΥ) θα φάει χέσιμο από τον Παχατουρίδη και ο Παχατουρίδης θα βγει ξανά από τον πρώτο γύρο εκπροσωπώντας τη σάπια μας κοινωνία.

  Τι να κάνουμε, άλλο πράμα ο Παχατουρίδης και άλλο πράμα ο Πελετίδης. 😉

 193. spiral architect 🇰🇵 said

  Λάθος νήμα, γμτ! 😳

 194. Προδημοσίευση ενός από τα 265 χρονογραφήματα του Β’ τόμου των χρονογραφημάτων του Κ. Βάρναλη, με τίτλο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

  24 Αυγούστου 1941, ΤΟ ΡΟΠΑΛΟ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ

 195. Πέπε said

  Ένα πολύ καθυστερημένο σχόλιο:

  > > Στην πραγματικότητα, το ρήμα αυτό (το «γλύφω») είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο στα νέα ελληνικά.

  Από την ώρα που διάβασα αυτή τη διαπίστωση, που ομολογουμένως δεν την είχα σκεφτεί, γεννήθηκε στο μυαλό μου μια ένσταση. Προχωρώντας παρακάτω, είδα ότι η ένστασή μου είχε προβλεφθεί:

  > > Η μόνη περίπτωση που έχω δει να γράφεται «γλύφω» με σημασία που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «σμιλεύω» είναι σε φράσεις του τύπου «το κυματάκι έγλ*φε τα βράχια της ακτής»…

  Τόσες μέρες αργότερα, ξαφνικά σκέφτηκα ότι υπάρχει μια υποπερίπτωση όπου μου φαίνεται σαφές ποιο ρήμα έχουμε: στη μετοχή «γλ*μμένος», όταν πρόκειται για βοτσαλάκια της θάλασσας με το χαρακτηριστικό στρογγυλεμένο σχήμα, και μάλιστα σε συμφραζόμενο όπου να τονίζεται αυτό ακριβώς το σχήμα, νομίζω ότι δε θα μπορούσαμε να γράψουμε «γλειμμένος». Όταν αναφερόμαστε στην ώρα όπου συμβαίνει το γεγονός, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η θάλασσα, για να λειάνει (γλύψει) τις πέτρες, τις χαϊδεύει (γλείφει). Όταν όμως κοιτάμε το αποτέλεσμα ως ήδη συντελεσμένο, δεν έχει νόημα να πούμε κάτι που να σημαίνει «πέτρες χαϊδεμένες (γλειμμένες) από τη θάλασσα», χώρια που το γλειμμένος παραπέμπει σε σαλιωμένα και αηδιαστικά πράγματα… Οπότε, πέτρες γλυμμένες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: