Όσοι γλείφουν δεν γλύφουν
Posted by sarant στο 10 Νοεμβρίου, 2017
Εναλλακτικός τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι «Πόσοι από σας γλύφετε;» ή και «Κανείς δεν γλύφει». Αλλά σε αυτό θα φτάσουμε μετά.
Πριν από μερικές μέρες έδωσα τις διορθώσεις για ένα βιβλίο που, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα φτασει στα βιβλιοπωλεία τον Δεκέμβριο, έναν ακόμα τόμο με χρονογραφήματα του Βάρναλη, τούτη τη φορά με θέμα τους συμβάντα παρμένα από το αστυνομικό δελτίο, γι’ αυτό και «Αστυνομικά» ο τίτλος του.
Στο βιβλίο αυτό, όπως και σε όλα τα παλαιότερα κείμενα που κάνω επιμέλειά τους, το κείμενο έχει μονοτονιστεί και η ορθογραφία έχει εκσυγχρονιστεί στα σημερινά. Αυτή η τακτική πιστεύω πως είναι γενικά η επιβεβλημένη, και ακόμα περισσότερο όταν έχουμε κείμενα εφημερίδων, που δεν διασώζουν δηλαδή τις ορθογραφικές προτιμήσεις του συγγραφέα (στην περίπτωση του Βάρναλη, αυτό θα ήταν γραφές όπως «μάβρος» ή «λεφτεριά») αλλά τις συμβάσεις της εποχής -και επειδή ακριβώς διασώζουν συμβάσεις της εποχής, αλλού βλέπεις «είνε» και αλλού «είναι», αλλού «σακάκι» και αλλού «σακκάκι» και πάει λέγοντας. Αλλά πλατειάζω.
Λοιπόν, σε κάποιο χρονογράφημα, ο Βάρναλης, αναφερόμενος σε κάποιο περιστατικό κλοπής σε αποθήκη, απορεί που ο ιδιοκτήτης δεν είχε βάλει νυχτοφύλακα, παρόλο που, όπως λέει, και ο νυχτοφύλακας μπορεί να έκλεβε, αλλά σαφώς λιγότερα. Και παραθέτει τη γνωστή παροιμία:
«ποιος έχει τα δάχτυλα στο μέλι και δεν τα γλύφει;»
Εδώ υπάρχει ορθογραφικό λάθος, που δεν το διόρθωσα αμέσως γιατί το λυπήθηκα. Και σε δυο-τρία άλλα χρονογραφήματα η λέξη αυτή ήταν γραμμένη λάθος. Τελικά όμως, αφού είπα να εναρμονίσω την ορθογραφία, έκρινα ότι έπρεπε κι αυτό να διορθωθεί, και το διόρθωσα.
Εννοώ, βέβαια, τη λέξη «γλύφει», που τη διόρθωσα σε «γλείφει».
Τη διόρθωσα, επειδή τυπικά είναι λάθος -λάθος που δεν το πιάνει ο κορέκτορας, διότι ο τύπος «γλύφει» είναι υπαρκτός, έστω κι αν χρησιμοποιείται ελάχιστα με τη σωστή σημασία του.
Τις προάλλες, που σας είχα καλέσει να μαζέψουμε συχνά ορθογραφικά λάθη, ένα από τα πρώτα που αναφέρατε ήταν το μπέρδεμα ανάμεσα στα ομόηχα ρήματα «γλείφω» και «γλύφω».
Ομόηχα τα ρήματα, αλλά με σημασία ανόμοια (έστω και επικαλυπτόμενη κατά κάποιο τρόπο) και ετυμολογία επίσης διαφορετική.
Το ρήμα «γλείφω», που σημαίνει «διατρέχω ένα αντικείμενο με την επιφάνεια της γλώσσας μου», και που βέβαια έχει πάρει και μεταφορικές σημασίες πολύ κοινές, όπως «κολακεύω, φέρομαι δουλικά», ειναι μεσαιωνικό. Γράφεται έτσι επειδή προέρχεται από το αρχαίο «λείχω» ή «εκλείχω» (που έχει την ίδια κυριολεκτική σημασία).
Οι ετυμολόγοι υποθέτουν βάσιμα ότι η ανάπτυξη του γ έγινε από τη συμπροφορά «τονλείχω» ή από το εκλείχω με τροπή του κ σε γ, η δε τροπή του χ σε φ πιθανώς υπό την επίδραση του «αλείφω».
Από την άλλη, το ομόηχο ρήμα «γλύφω» ειναι αρχαίο και είχε τη σημασία «σκάβω / λαξεύω, σμιλεύω». Από το ίδιο θέμα παράγεται ο γλύπτης, το γλυπτό, η γλυφίδα -και από την ίδια ρίζα ο γλαφυρός.
Καθώς τα δυο ρήματα ειναι ομόηχα, δεν είναι περίεργο που η ορθογραφία τους μπερδεύεται.
Μπερδεύεται μονόδρομα, δηλαδή πολλοί, πάρα πολλοί γράφουν «γλύφω» με τη σημασία «διατρέχω με τη γλώσσα» ή (το συνηθέστερο) «κολακεύω κτλ.» Κανείς δεν γράφει «γλείφω» με τη σημασία «σμιλεύω».
Στην πραγματικότητα, το ρήμα αυτό (το «γλύφω») είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο στα νέα ελληνικά. Έχουμε το γλυπτό, έχουμε τον γλύπτη, έχουμε την τέχνη της γλυπτικής, έχουμε δυστυχώς και την τοκογλυφία, αλλά κανείς ποτέ δεν λέει «γλύφω» με τη σημασία «σμιλευω, λαξεύω». Αν κάποιος κατασκευάζει γλυπτά, θα το πει με περίφραση. Συνάντησα έναν παλιό φίλο από τον στρατό τις προάλλες, ο οποίος έχει χόμπι τη γλυπτική και μου χάρισε ένα έργο του -αλλά δεν είπε ποτέ «μου αρέσει να γλ*φω», είπε «μ’ αρέσει να φτιάχνω γλυπτά».
Γι’ αυτό έγραψα στην αρχή του άρθρου ότι «κανείς δεν γλύφει».
Ωστόσο, όπως είπαμε, πολλοί γράφουν «γλύφω» εννοώντας «γλείφω» (το παγωτό ή τον προϊστάμενο). Ακόμα γράφουν «*γλύφτης» και «*γλύψιμο», που τους βάζω αστερισκο διότι εδώ δεν υπάρχει καν ομοηχία: αυτός που φτιάχνει γλυπτά λέγεται γλύπτης και το έργο του λέγεται γλυπτό, επομένως κανονικά οι προηγούμενες λέξεις γράφονται «γλείφτης» και «γλείψιμο».
Ή αλλιώς, άλλη η δουλειά του γλύπτη κι άλλη του τσανακογλείφτη, για να παραφράσουμε το παροιμιώδες με τον ναύτη και τον καντηλανάφτη.
Ωστόσο, το λαθάκι είναι πολύ συχνό -κι εγώ το κάνω καμιά φορά όταν δεν προσέχω, και δικαιολογείται από το ότι το ένα από τα δυο ρήματα είναι ουσιαστικά απόν με την κανονική σημασια του από τη σημερινή γλώσσα.
Η μόνη περίπτωση που έχω δει να γράφεται «γλύφω» με σημασία που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «σμιλεύω» είναι σε φράσεις του τύπου «το κυματάκι έγλ*φε τα βράχια της ακτής» -πράγματι, εδώ μπορούμε να πούμε ότι συνυπάρχουν οι δυο σημασίες, ότι ύγραινε αφενός τα βράχια και ότι τα σμίλευε αφετέρου. Μια φορά που είχα μια τέτοια φράση σε ένα διήγημα του Λαπαθιώτη, νομίζω πως την άφησα «έγλυφε», όπως την είχε η πρώτη δημοσίευση.
Διότι, όπως είπα, τη γραφή «γλύφει, έγλυφε, να γλύψει» με τις σημασίες «διατρέχω με τη γλώσσα / κολακεύω», όπως και τις γραφές «γλύφτης, γλύψιμο» τις βλέπουμε πολύ συχνά όχι μόνο στα ορθογραφικώς χαοτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε εφημερίδες ή βιβλία.
Σχεδόν δεν είναι λάθος ή, εν πάση περιπτώσει, είναι απολύτως συγχωρητέο.
Οπότε, επαναφέρω τον εναλλακτικό τίτλο του άρθρου, Πόσοι από εσάς γλύφετε;
ΥΓ Κατά διαβολική σύμπτωση, ενώ είχα γράψει το χτεσινό άρθρο, πήρα μέρος σε μια συζήτηση στο Φέισμπουκ, σε φιλικό τοίχο. Εκεί, κάποιος φίλος φίλης έγραψε κάτι για την Ηριάννα που το θεώρησα άπρεπο και τον χαρακτήρισα παλιάνθρωπο. Εκείνος με κατηγόρησε για «γλύψιμο προς την εγχώρια τρομοκρατία» (ποια η σχέση της αθώας Ηριάννας με την τρομοκρατία, άδηλον). Τότε, θύμωσα και παραβαίνοντας τις αρχές μου τον αποκάλεσα «ανορθόγραφο παλιάνθρωπο».
Ο θυμός μάς κάνει να λέμε πράγματα που δεν πρέπει. Δεν λογίζεται κανείς ανορθόγραφος με ένα ορθογραφικό λάθος, ιδίως αν είναι τόσο κοινό και τόσο ευεξήγητο όσο αυτό. Κακώς τον αποκάλεσα ανορθόγραφο τον άνθρωπο. Αρκούσε το «παλιάνθρωπος».
Γς said
Καλημέρα
και μια που ασχολούμεθα εδώ με τη γλώσσα,
πως έλεγε εκείνο το ανέκδοτο με τον φοιτητή στο Παρίσι;
-Κι από γλώσσα πως τα κατάφερες;
-Στην αρχή σιχαινόμουν μετά συνήθισα
Πάω να διαβάσω το άρθρο
Ιερόδουλος said
Νικοκύρη, να πούμε, έδωσες ρέστα γράφοντας:
«Τότε, θύμωσα και παραβαίνοντας τις αρχές μου τον αποκάλεσα «ανορθόγραφο παλιάνθρωπο».
Μιλάμεεε, χειρότερη βρισιά δεν ξέρω αν υπάρχει!α 😉
Χειρότερο και από τον αποκαλέσεις «μπουρδελιάρα!»
Πολύ καλό το άρθρο. Μας ξεμπέρδεψες τα μυαλάκια.
🙂
Γς said
Γλύφω, γλύπτης,
Και τι να κάνει ο φίλος μας ο Φειδίας [Καλίμαχος]΄;
Σαν να έχει χαθεί από το διαδίκτυο
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
>ανορθόγραφος παλιάνθρωπος
Ε, ας είμαστε ακριβείς. Στο κάτω της γραφής μπορεί να είναι γόνος ναυάρχου…
Ιερόδουλος said
1Γς
Είσαι πιο τίμιος από ό,τι θέλεις να δείχνεις. Πράγματι.
Το ήξερα ότι σιχαίνεσαι. Μα πώς το ήξερα η αλτάνα!;-)
Γς said
>άλλη η δουλειά του γλύπτη κι άλλη του τσανακογλείφτη, για να παραφράσουμε το παροιμιώδες με τον ναύτη και τον καντηλανάφτη.
Γς said
5:
>Μα πώς το ήξερα η αλτάνα!;-)
Αν είσαι γυναίκα και έχεις περάσει απ το ατελιέ μου. Το εργαστήριο Γλυπτικής τέλος πάντων
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα.
Ομόηχα ρήματα, ουσιαστικά και επίθετα σε διάφορες πτώσεις και κλίσεις:
– σήκω, σύκο
– λύρα, λίρα
– κάλος, κάλλος
– πείρα, πήρα
– χοίρος, χήρος
– ψιλός, ψηλός
– λιμός, λοιμός
– ώμος, όμως
– ρίμα, ρήμα
– κλίμα, κλήμα
– λίπη, λύπη, λείπει
Άμα θυμηθώ και άλλα, θα επανέλθω.
Γς said
8:
> χοίρος, χήρος
Αηδίες…
Γς said
8:
Σε παρακαλώ, ε;
ο διςχηρος [->τριςχηρος προσεχώς] Γς
cronopiusa said
Γιάννης Κουβάτσος said
Ωπ! Τι ωραία έκπληξη είναι αυτή, Νικοκύρη; Αστυνομικά χρονογρσφήματα του Βάρναλη; Και δεν μας είχες προϊδεάσει. Αλλά έτσι είναι οι εκπλήξεις. Το περιμένω πώς και πώς! 👍
atheofobos said
Σαφώς και ένα κείμενο σε μονοτονικό και την σημερινή επικρατούσα ορθογραφία είναι πιο ευανάγνωστο και αποδεκτό ιδίως από άτομα νεώτερης ηλικίας.
Όσοι όμως, όπως εγώ που έχουμε γαλουχηθεί και ταλαιπωρηθεί στα νιάτα με τόνους, υποτακτικές κτλ όταν διαβάζουμε κείμενα στην αυθεντική τους μορφή τα απολαμβάνουμε, γιατί αυτά διατηρούν την γοητεία μιας άλλης εποχής, συν το γεγονός ότι βλέπεις και τις τότε επικρατούσες αντιλήψεις στην γραφή.
cronopiusa said
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Καλημέρα.
Κι εγώ που νόμιζα πως το γλείφω αντικατέστησε ορθογραφικα το γλύφω μετά την μεταπολίτευση. Για κάποιο λόγο είχα την αίσθηση πως γλύφω είχαμε το γλείφω, ίσως γιατί σαν οικοδόμος ελάχιστα χρησιμοποιούσα το γράψιμο.
Μπορεί να ήμουν κακός μαθητής μικρός αλλα έχω γίνει καλός στα γεράματα.☺
Γιάννης Κουβάτσος said
Θα συμφωνήσω με τον Αθεόβοβο. Είμαι σαφώς υπέρ του μονοτονικού, αλλά τα παλαιότερα κείμενα τα θέλω πολυτονισμένα. Δεν μπορώ να διαβάσω π.χ. Παπαδιαμάντη ή Ελύτη μονοτονισμένο. Πέστε το φετιχισμό, αλλά έτσι είναι.
tamistas said
Καλημέρα. Παλιά έγλυφα. Τελευταία άρχισα να γλείφω. Σε αντίθεση με τον λίκνο του άρθρου που παραμένει glyps.
Γιάννης Κουβάτσος said
Αθεόφοβο, όχι Αθεόβοβο. Σόρι, φίλε. 😊
tamistas said
ο λίκνος…
https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/06/liknos/
Γς said
17:
>Μπορεί να ήμουν κακός μαθητής μικρός αλλα έχω γίνει καλός στα γεράματα.☺
Ετσι είναι
[Ο λόγος περί γλειψίματος]
Ιερόδουλος said
7 Γς, άταλε
Δεν γνωριζόμαστε από κοντά.
Υπάρχει, λένε οι επαϊοντες και εξωαισθητηριακή γνώση.
Όχι μόνον η γνώση, καλέ, του …εργαστηρίου, του …ατελιέ:-)
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα !

Κι επειδή οι κλασικοί γλύπτες του μαρμάρου έχουν εκλείψει,ή τέλος πάντων αναζητούν και άλλα υλικά, υπάρχει και ο νεόκοπος όρος «εικαστικός».
Δε θα ξεχάσω ένα άλογο που είχε στα Ματογιάννια στη Μύκονο, πριν από 2-3 χρόνια, σε φυσικό μέφεθος, όλο από ανταλλακτικά αυτοκινήτων,..
Άλλωστε υπάρχει η εντελώς εξειδικευμένη λέξη «μαρμαρογλυφία». Και νομίζω μαρμαρογλυφές, είναι τα σημάδια γραφής που διασώζονται πάνω σε μάρμαρα.
Παναγιώτης Κ. said
Ό,τι πρέπει το σημερινό άρθρο για να το εμπεδώσει κάποιος και να κάνει συναρπαστική μια γλωσσολογική συζήτηση!
Και ο κατάλογος του Spiral πολύ καλός!
Γς said
22:
Ωραίο αυτό το άλογο.
Kαι δεν υπάρχει κα περίπτωση να το βρούμε στα κρέατα του Lidle
cronopiusa said
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.
Θυμήθηκα καὶ τὸ γλυφὸ (νερό).
Ψάχνοντας τὴν ἐτυμολογία βρῆκα:
«γλυφός < ελληνιστική κοινή βλυχώδης < αρχαία ελληνική βλιχώδης".
Νομίζω πὼς χρειάζεται κάποιο σχετικὸ σχόλιο ἀπὸ τοὺς εἰδικούς.
Γς said
24:
Ποιο Lidl;
Εγώ για Lidle μίλησα
sarant said
Καλημέρα από το συνέδριο όπου είμαι. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
8. Έχουμε άρθρο για τα ομόηχα (τα τείχη στην τύχη κτλ) αλλά εδώ που είμαι δεν βολεύει να βρω τον λίκνο.
spiral architect 🇰🇵 said
Δυο γραφές, δυο ομόηχες λέξεις με την αυτή σημασία:
– Πείρος, πίρος
αλλιώς, καβίλια ή περόνη.
Γς said
26:
>Νομίζω πὼς χρειάζεται κάποιο σχετικὸ σχόλιο ἀπὸ τοὺς εἰδικούς.
“Το άκουσες, πουλί μ’; Αμ, πώς!..”
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Ἂν ἔγραφα βιβλίο κι ἤθελα νὰ τὸ δημοσιεύσω καὶ ἦταν μόνο ἕνας ἐκδοτικὸς οἶκος πρόθυμος νὰ τὸ δημοσιεύσει, ἀλλὰ μόνο σὲ μονοτονικό, δὲν ξέρω ἂν θὰ συμβιβαζόμουν. Ἀλλὰ ἂν συμβιβαζόμουν, ποὺ δὲν τὸ ἀποκλείω, τότε ὁ μόνος ὑπεύθυνος γιὰ τὴ διαιώνιση τοῦ ἔργου μου σὲ μονοτονικό θὰ ἤμουν ἐγώ. Ἂν ὁ Βάρναλης συμβιβάστηκε μὲ τὴν ὀρθογραφία τῶν ἐφημερίδων καὶ δὲ διαθέτουμε τὸ χειρόγραφό του, τότε ἔχουμε ἠθικὴ ὑποχρέωση ἀπέναντί του, νὰ ἀφήσουμε ἄθικτη τὴν ὀρθογραφία τοῦ κειμένου ὅπως ἐκδόθηκε, Ἂν πάλι γνωρίζουμε κι εἴμαστε βέβαιοι γιὰ τὶς ὀρθογραφικὲς του προτιμήσεις, τότε τὶς κρατᾶμε. Ἀλλὰ δὲ νομίζω ὅτι τὰ χειρόγραφα τοῦ Βάρναλη ἦταν σὲ μονοτονικό. Κι ἐπειδὴ δὲν εἶναι ἐν ζωῇ νὰ μᾶς πεῖ τὶ ἤθελε ἕνας λόγος παραπάνω νὰ μὴν κάνουμε αὐθαίρετες ἀλλαγές. Γιατὶ καὶ γιὰ τὸν Ρίτσο καὶ τὸν Ἐλύτη πολλοὺ θὰ ὑπέθεταν ὅτι θὰ γίνονταν μονοτονιστὲς καὶ δὲν ἔγιναν. Ὁπότε ἐκτὸς ἀπὸ τὸν Καζαντζάκη, καὶ ἴσως καὶ κάποιους ἄλλους μετρημένους στὰ δάκτυλα, ποὺ ἔγραφε σὲ μονοτονικὸ δεκαετίες πρίν, δὲ μποροῦμε νὰ εἴμαστε σίγουροι γιὰ κανέναν.
Κατὰ τὰ ἄλλα πολὺ καλὸ καὶ πολὺ ἐνδιαφέρον τὸ ἄρθρο
Ιερόδουλος said
23 Παναγιώτη Κ
επίσης το γλύφανον και ο γλύφανος αρχαία λέξη: μαχαιρίδιο κατάλληλο για σκάλισμα, για γλυφές, ιερογλυφές και δε συμμαζεύεται…
Κουνελόγατος said
Αμάν!!! Και νόμιζα πως είμαι καλός στην ορθογραφία…
Υ.Γ. Τα καλά σχόλια τα περιμένω λίγο αργά…
Παναγιώτης Κ. said
Έχουμε σκεφτεί την περίπτωση να βγαίνει κερδισμένος ο Άδωνις με όλα αυτά που του λένε; 🙂 ( Είναι γνωστό ότι πολλές φορές αποκτούν κινητικότητα οι κουβέντες των ανθρώπων που δέχονται…βέλη ).
Γς said
योनि चाटने के फायदे व नुकसान
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@26 (συνέχεια) Ἄ, θυμήθηκα καὶ τὴ Γλυφάδα, ποὺ σχετίζεται, παρετυμολογικῶς, μ᾿ ἕνα ἀπὸ τὰ γεωγραφικὰ ὁρόσημα τῆς ἐρωτικῆς ζωῆς τοῦ ἄνδρα. 🙂
cronopiusa said
cronopiusa said
Πάνος με πεζά said
@ 29 : Όμως συνάδελφε, άλλο πίρος, άλλο καβίλια (ξύλινη, αποκλειστικά, και συνδετική), κι άλλο περόνη (=ασφάλεια).

Π.χ. πολλοί πείροι, έχουν και περόνη επάνω, για να μη βγαίνουν.
Άσε που η περόνη, αν είναι κάπως έτσι, λέγεται «κοπίλια» !

Πάνος με πεζά said
Avonidas said
Καλημέρα.
«Ει λέοντες εγίγνωσκον γλύφειν, πολλούς αν άνδρας ειδες υποκάτω λέοντες «.
Από τα πρώτα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων που διδάχτηκα στο λύκειο. Ο μύθος του Αισώπου με τον άντρα και το λιοντάρι που κουβεντιάζουν για το ποιός έχει το πάνω χέρι.
Ηθικό δίδαγμα: Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε/βλέπετε στο διαδίκτυο 😉
cronopiusa said
Avonidas said
Κακώς τον αποκάλεσα ανορθόγραφο τον άνθρωπο. Αρκούσε το «παλιάνθρωπος».
Σαν την άλλη, σε κάποια παλιά σειρά στην τιβι. Που την είπαν Γαλλίδα πόρνη.
Και μετά το χαστούκι:
-Δεν είμαι Γαλλίδα!
😀
Γς said
39:
>πολλοί πείροι, έχουν και περόνη επάνω, για να μη βγαίνουν.
σκέψου λέει να έπρεπε να τραβήξεις την περόνη για να τον βγάλεις
[και να μην βγαίνει, η περόνη]
spiral architect 🇰🇵 said
@39, 40: Ναι, η καβίλια αναφέρεται κυρίως σε ξύλινο συνδετικό στοιχείο. 🙂
Avonidas said
Καλημέρα από το συνέδριο όπου είμαι.
Κι εσύ, Νικοκύρη; Πολλά συνέδρια πέσανε 🙂
spiral architect 🇰🇵 said
Φέρτε και κάνα κεκάκι σοκολάτας και για εμάς, μην τα φάτε όλα εσείς!
Γς said
42:
TexAcademy
Και [άσχετο, το συζητούσαμε χτες κάπου] το Γαλλικό Ινστιτούτο (Institut Français d’Athènes) γιατί το λέμε και Γαλλική Ακαδημία;
Ιερόδουλος said
41 Avonidas
Ευτυχώς που δεν ξέρουν να γλύφουν οι λέοντες, χαχα! «Θεούλης» ο Αίσωπος.
Avonidas said
σκέψου λέει να έπρεπε να τραβήξεις την περόνη για να τον βγάλεις
[και να μην βγαίνει, η περόνη]
Άμα είσαι άπειρος, καλύτερα να μη μπλέκεις με πείρους.
…Να, εγώ ας πούμε έκανα μαγειρία όταν είχαμε ρίψη χειροβομβίδας στα ΣΠΕΝ.
Είχαμε όμως κάτι τυροβομβίδες, θανάσιμες!
Avonidas said
*μαγειρεία
Γιάννης Ιατρού said
28: Α, δεν είναι παρούσα η ληξιαρχίνα.
Και το επιτελείο τι κάνει νομίζεις 🙂 Εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/10/omoiha/
Δύτης των νιπτήρων said
26 Βλυχάδα
Avonidas said
Και βέβαια, «υποκάτω λέοντος», πολλά λάθη κάνω σήμερα. Χώρια τα σκουληκάκια (τεχνικοί λόγοι αφού).
ΣΠ said
Καλημέρα.
Λέξεις σχετικές με το «γλύφω»: ανάγλυφος, οδοντογλυφίδα.
Κώστας said
Καλημέρα,
Το ξέρω ότι η γλώσσα δεν είναι μαθηματικά, αλλά αν θέλουμε να το τεντώσουμε λιγάκι, στην φράση «σκάβω / λαξεύω, σμιλεύω», ποια είναι η σειρά των τελεστών; «(σκάβω / λαξεύω), σμιλεύω» ή «σκάβω / (λαξεύω, σμιλεύω)» 🙂
Γς said
Κι έχεις και την άλλη την μεταπτυχιακή μου, καθηγήτρια τώρα, παιδί τζιμάνι, που την έχουν γνωρίσει όσοι ήπιαμε ένα κρασί μαζί της τότε στην Κόρινθο γυρίζοντας από την Ειρήνη, μου είχε πει και το παρακάτω σετικό ανέκδοτο:
Μπαίνει κάποιος στη φυλακή και τον πιάνει ο αρχι-κάπος:
-Μάγκα, εδώ που ήρθες θα δηλώσεις αμέσως τώρα τι ρόλο θα παίξεις. Της γυναίκας ή του άντρα;
-Του άντρα! Του άντρα!
-Οκ! [και πετώντας έξω την μαλαπέρδα του] Γλείψε μου τη μούνα!
Γιάννης Ιατρού said
29, 39, 40, 44 κλπ. Ρε σεις, τι πείρος, περόνη, γκαβίλια και ξέρω ΄γω τι γράφετε. ¨αν δεν το ξέρετε ή μπερδεύεστε, γράψτε «καβλιτζέκι, έστω ματζαφλάρι να καταλάβουμε κι εμείς. Τι πλούσια κι εκφραστική γλώσσα έχουμε (από 3000ετίας) 🙂
Γς said
Ενα παγωτάκι;
Γς said
57:
>σετικό ανέκδοτο:
σχετικό
Γιάννης Ιατρού said
28: κι επόμενα

Συνέδριο, ε;
Τσαρουχοπάτης said
άσχετο αλλά θα πω ότι θυμήθηκα το φράγμα Πείρου-Παραπείρου
Γιάννης Ιατρού said
Γς, συμμαζέψου. Σ’ έχει πιάσει πάλι η κατάνυξη φαίνεται γιατί δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια εμμονή….
Όχι τίποτ΄άλλο, αλλά ακόμα ούτε μεσημέρι δεν είναι ρε συ 🙂
Avonidas said
Όχι τίποτ΄άλλο, αλλά ακόμα ούτε μεσημέρι δεν είναι ρε συ
Είναι αυτό που λένε μας κατακα***σες μεσημεριατικα.
(Ε, τώρα θα τον μάθεις; )
spiral architect 🇰🇵 said
@61: Είσαι για να κρατάς μυστικά εσύ … 😀
Ροδίων said
Από το λείχω και η λέξη λειχούδης.
sarant said
56 Το δεύτερο
Γς said
Γιάννης Ιατρού said
65: Επιορκούντι δε εξώλεια και πανώλεια μέχρι πάσης διαδοχής … 🙂
Γς said
λεςμουατουπαρτου
Triant said
(59) Το χωνάκι παγωτό είναι ίσως η μόνη περίπτωση που στέκουν και οι δυο γραφές…
Babis said
Το γλύφω δεν χρησιμοποιείται σήμερα λόγω του συνειρμού με το γλείφω αν και σε πολλές περιπτώσεις ταιριάζει καλύτερα από το ξύνω ή σκαλίζω που χρησιμοποιούμε στην θέση του.
Υποθετική συζήτηση μεταξύ δύο τεχνικών.
-Αυτό το παπάρι δεν μπαίνει στην θέση του.
– Φέρτο να στο γλύψω λίγο και θα μπει μια χαρά
Πάει; δεν πάει. 😛
Soumela said
Υπάρχει μία περιοχή στην Χαλκιδική κοντά στο Ποσείδι που λέγεται Γλυφονέρι, επίσης η Γλύφα χωριό στο νομό Φθιώτιδας. Και οι δύο περιοχές είναι πανέμορφες με εξαιρετική θάλασσα.
ΚΩΣΤΑΣ said
Διψάσαμε το μεσημέρι, μα το νερό γλυφό.
gpoint said
# 73
Μη μαρτυράς τα καλά μέρη, πλακώνουν οι Ούννοι και τα χαλάνε…Η Γλύφα ήταν ιδανικό μέρος για εκδρομές ειδικά για όσους είχαν λόγους να μην τους δουν. Γλύφα έχει και προς την Ναύπακτο, άλλοι την λένε Γλυφάδα και τοπικά λένε γλύφες τα μέρη που βγάζανε τα σκαριά για καλαφάτισμα
gpoint said
# 75
διαβάζεται και Μη μαρτυράς τα καλά μέρη, πλακώνουν Ιούνη και τα χαλάνε !!
BLOG_OTI_NANAI said
Όντως όποιος τρώει παγωτό, υποχρεωτικά γλείφοντας γλύφει.
Ριβαλντίνιο said
Επιστολές Κωνσταντήμπεη Ζερβάκου* στον Βελή πασά** (από 9 Μαΐου 1809). Ι.Ε.Ε.Ε, αριθ. εγγρ. 18838/2 και Αναστ.Κυρκίνη-Κούτουλα. Το παρασκήνιο της εκλογής του Κωνσταντή Ζερβάκου ως Μπέη της Μάνης, Πρακτικά Β’ τοπικού συνεδρίου Λακωνικών Σπουδών, Αθήναι 2006, τόμ. Β’, σ. 225 κ.ε.
Την πρώτη επιστολή έγραψε στις 9 Μαΐου 1809 στην Τριπολιτσά και είναι ένα είδος χρεωστικής ομολογίας προς τον Βελή πασά. Από την πληροφορία, ότι παρέμεινε δέκα μήνες στην Κωνσταντινούπολη, υποθέτουμε ότι θα έφυγε περίπου τον Ιούνιο-Ιούλιο του 1809 και γύρισε τον Απρίλιο-Μάιο του 1810.
ΙΕΕΕ, έγγρ. αριθ. 18837, από 21 Αυγούστου 1809
Δευτέρα επιστολή του Κωνσταντήμπεη Ζερβάκου.
ΙΕΕΕ, αριθ. εγγρ. 18838/1 από 26 Αυγούστου 1809
Τρίτη επιστολή του Κωνσταντήμπεη Ζερβάκου
* γαμπρός του Αντώνμπεη Γρηγοράκη , έγινε και ο ίδιος μπέης της Μάνης
**γιός του Αλή πασά
***Το όνομα Ξαρχάκος ίσως ήταν το όνομα της γενιάς του ή από το βαφτιστικό του πατέρα του, τον οποίο ίσως αποκαλούσαν και Ζερβό. Η περίπτωση να είναι ψευδώνυμο φαίνεται απίθανη, διότι πρόκειται για ένα είδος χρεωστικής ομολογίας. Το επίθετο Ξαρχάκος υπήρχε στον Καρβελά και στη Μαραθέα Μαλεβρίου.
http://www.etlasp.gr/images/4-d.doc
Πάνος με πεζά said
Και την αιδοιοπλαστική, θα μπορούσε να την έλεγε κάλλιστα κανείς «γλυφομ@#!%» ! 🙂
FvR_ said
48 Γιατί είναι κοντά στην Ακαδημίας ;
leonicos said
όλα τα νεοελληνικά γλείφω, το ρήμα εννοώ,μ είναι με ει.
στα αρχαία για το ‘σκαλίζω’ υπήρχαν τα γλύφω και γλάφω. σήμαινε και γράφω μ τη σημερινή σημασία
sarant said
78 Ριβαλντίνιο, αυτοί είναι οι αδούλωτοι Μανιάτες;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ανάγλυφα
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=914653
Λ said
Στα κυπριακά εχουμε και το γλ*μμα. Όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι κάποιος μοιαζει με κάποιον άλλο παραπολύ λέμε δεν «δεν του αφήννει γλ*μμα». Εγώ πάντα το γράφω γλύμμα γιατί πιστεύω ότι έχει σχέση μετα γλυπτά και όχι με το γλείψιμο.
Ριβαλντίνιο said
@ 82 sarant
🙂
( Μα όπως του λέει και το γλειφτρόνι , δεν πρέπει να τον θεωρήσει Μανιάτη, αλλά σκλάβο του : (…)χωρίς να λάβετε το παραμικρόν σουπεέ (υποψία) διά αυτά, και ότι έχω να φερθώ ως Μανιάτης ή ξένος, αλλά ως σαδίκης (πιστός) και σκλάβος σας και ωσάν να ήμουν θρέμμα του υψηλού οτζακίου σας. )
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γλειφιτζούρια

Λ said
Glyph
http://whatis.techtarget.com/definition/glyph
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εργαστήριο γλυπτικής-μαρμαρογλυπτικής Τήνου
http://www.tinosartschool.gr/lab2.html
Λ said
Ε και το αντίστοιχο ρωσικό γλυφ
http://whatis.techtarget.com/definition/glyph
Πάνος με πεζά said
Η βιογραφικη ταινία (μάλλον πρέπει να παίζει) «Εγώ ο Γιαννούλης Χαλεπάς», του 2010. online.
Γς said
86:
Ηταν κι αυτά τα καραμελωμένα μήλα
Λ said
Υπάρχουν και παραγλύφοντες τας σφραγίδας 🙂
https://books.google.com.cy/books?id=CapoAAAAcAAJ&pg=PA232&lpg=PA232&dq=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%BF&source=bl&ots=iM54eMBB8j&sig=xGDbLAQOwfTw6Lp5ppdreEz38mQ&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiSs9nGjrTXAhVIJ-wKHX7GAhsQ6AEIKzAB#v=onepage&q=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%BF&f=false
Πάνος με πεζά said
Στον «ποταμό» του μαρμάρου, κάτω από το παράθυρο, το νερό γλείφει.

Στάζοντας μετά κάτω όμως (ενίοτε και ανάλογα με το έδαφος) γλύφει !
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γλυφάδα, Γλύφα, Γλυφάδες κλπ τοπωνύμια
38 και ο Ροντέν (της)
Λ said
Η ισπανική φαίνεται να έχει υιοθετήσει το παραγλύφο μαλλον σαν όρο της φωτογραφικής τέχνης
https://es.thefreedictionary.com/paraglifo
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο βράχος και το κύμα (Αρ.Βαλαωρίτη)
Όταν ερχόμουνα σιγά, δειλό, παραδαρμένο,
και σο ‘γλυφα και σο ‘πλενα τα πόδια δουλωμένo,
http://www.sarantakos.com/kibwtos/balawriths_braxokuma.html
Πάνος με πεζά said
– Αυτός είναι ο «Σκεπτόμενος» του Ροντέν.

– Και τί σκέφτεται;
– Γιατί τον έβαλαν εκεί πάνω…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
97. 🙂
Γλειψιματίας
https://www.slang.gr/lemma/3069-gleipsimatias
Το καλό γλείψιμο είναι…μάγκνουμ
Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said
66
Όθεν και το ‘αρχή και λείξις’, κάθε εξουσία και γλύψιμο;
Μιχάλης Νικολάου said
22, …ένα άλογο…σε φυσικό μέ[γ]εθος, όλο από ανταλλακτικά αυτοκινήτων,.. …
Ο τίτλος του γλυπτού:
«Ιπποδύναμη»
Μιχάλης Νικολάου said
78, …να μου δοθούν (αν χρειασθώ) είκοσι χιλιάδες γρόσια…
…μόνον εννιάμισυ χιλιάδες γρόσια έχω παρμένα …
…να μου δώσει τα ειρημένα δέκα ήμισυ χιλιάδας γρόσια…
Οπότε 10500 που έχει λαμβάνειν
μείον 9500 που πήρε ήδη και τα χρωστάει
έχει και κέρδος 1000 γρόσια!
Μαρία said
Εδώ η παλιά συζήτηση περι γλυπτικής 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/04/arxospoud/#comment-87173
Μιχάλης Νικολάου said
Και δύο παλαιότερα σχόλια γλυπτικής με υψηλό επιτόκιο εδώ κι εδώ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Η οδοντογλυφίδα πόσο επιτυχημένη λεκτική κατασκευή είναι; Θέλουμε μόνο να καθαρίζουμε τα δόντια μας μ’ αυτήν, όχι, προς Θεού, να τα λαξεύουμε. Ποιος άραγε την εμπνεύστηκε αυτή τη λέξη;
Γς said
104:
Εγώ την χρησιμοποιώ και για να στερεώνω το μπράτσο στα γυαλιά μου όταν φεύγει η βιδούλα
Γιάννης Ιατρού said
Να βάλουμε και κάτι για τις λειχουδιές, όχι όλο γλύφω και παράγωγα με υ(ψιλον) …

π.χ κανένα χταποδάκι του Πσαρά 🙂
EΦΗ - ΕΦΗ said
106 Ανεγλείφομαι (τρέχουν τα σάλια μου)
Γιάννης Ιατρού said
103: Μιχάλη
ποιότητα από τα σκυλάδικα του 1984 … Oι Κόμπρες Της Θεσσαλονίκης
Γς said
>κανένα χταποδάκι του Πσαρά
Ποιος είναι αυτός;
Γς said
Σ’αρέσει να γλείφεις;
Δεν το έχω δει το βίντεο
EΦΗ - ΕΦΗ said
Εθνική γλυπτοθήκη http://www.nationalgallery.gr/el/το-μουσειο/τα-κτήρια/εθνική-γλυπτοθήκη.html
Γς said
Κι εκείνα τα ινδικά ερωτικά γλυπτά, που γλείφουν..
atheofobos said
79
Και την αιδοιοπλαστική, θα μπορούσε να την έλεγε κάλλιστα κανείς «γλυφομ@#!%» !
Σωστό!
Αλλά βλέποντας τις περιπτώσεις που γίνεται, μάλλον δεν προκαλεί επιθυμία για «γλειφομ@#!%» 🙂 🙂
http://labial-reduction.kapositas.gr/aidioplastiki.htm
97
– Και τί σκέφτεται;
Ότι πανέμορφο το αισθητικό αποτέλεσμα του γλύπτη, αλλά πως κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί ακουμπώντας τον δεξιό του αγκώνα στο αριστερό του πόδι! 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
Μια λέξη του Παπαδιαμάντη (Άπαντα 5,418):
atheofobos said
112
Η φωτογραφία που έβαλες είναι από τις σεμνότερες!
Στους ναούς αυτούς η σεξουαλική φαντασία οργιάζει!
KHAJURAHO -SEX ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
http://atheofobos2.blogspot.gr/2006/12/khajuraho-sex.html
ΚΑΒ said
107 ξερογλείφομαι
Peter Maxwell said
Κουβατσος Γεωργιος! Εφυγες για το προηγουμενο αρθρο με θεμα την προφορα και το γραψιμο ξενων ονοματων. Εγραψα ενα κατεβατο που το ενα σκελος απευθυνεται σε σενα και το αλλο στην πεπε και απαιτω απαντηση. Πειτε με παλιομοδιτη αλλα οι απαντησεις για μενα ειναι θεμα τιμης.
ΚΑΒ said
26. Θυμήθηκα καὶ τὸ γλυφὸ (νερό).
Ψάχνοντας τὴν ἐτυμολογία βρῆκα:
«γλυφός < ελληνιστική κοινή βλυχώδης < αρχαία ελληνική βλιχώδης".
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%82&sin=all
Ο Μπ. γράφει μεσν, πιθ.<ελνστ. *βλιχός …Δεν είναι γνωστή η προέλευση του επιθ. βλιχώδης ούτε έχει ερμηνευθεί ικανοποιητικά η ήδη ελνσ. γραφή βλυχ-(με -υ -). Ορισμένοι εικάζουν ότι συνδ. με το επίθ. γλίσχρος, αν και η συσχέτιση οφείλεται πιθ. σε παρετυμολογία.
π2 said
Δεν βλέπω φρέσκα μεζεδάκια, οπότε ας το βάλω εδώ:
Η φράση «η χώρα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης» του πρωθυπουργού, είναι ολίγον φάουλ. Διαβαίνει κανείς τον Ρουβίκωνα παίρνοντας ένα ρίσκο και οδηγούμενος σε μια αβέβαιη κατάσταση. Δεν είναι «βγαίνουμε από το τούνελ» (για να θυμηθούμε τα νιάτα μας) αλλά «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» το νόημα.
Δύτης των νιπτήρων said
π2
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?17880-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%B2%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%A1%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%B1-crossed-the-Rubicon-crossed-a-Rubicon
ΣΠ said
Το παρακάτω αξίζει να μπει στα αυριανά μεζεδάκια.
https://www.reader.gr/news/koinonia/xehasan-na-vgaloyn-tin-anafora-gia-ta-dika-toys-paidia-sti-diaygeia-pic
ΚΑΒ said
τὰς τῶν κρατούντων ἀμαθίας φέρειν χρεών.
Ευρ. Φοίνισσες 393
FvR_ said
89 (σε συνέχεια) http://glyphicons.com/
sarant said
119-120-121 Εχουμε πολύ υλικό βλέπω
122 Κάτι κάνεις και σε πιάνει ο πορτιέρης
Γς said
119:
>Η φράση «η χώρα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης» του πρωθυπουργού, είναι ολίγον φάουλ.
Στης μυλωνούς τον [μπιπ] ζητάς καλλιγραφία
Ασε που είχαν κατάληψη τότε που θα έκαναν το σχετικό κεφάλαιο της Ρωμαϊκής Ιστορίας.
Οσο για το
>«πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»
που λές, ο θεός να βάλει το χέρι του
Κι ήταν μόλις δυο χρόνια πριν την ηχογράφηση του παραπάνω τραγουδιού που το 1944 στις 27 Σεπτεμβρίου η 3η Ελληνική Ταξιαρχία, μετά τη μάχη στο Ρίμινι, ξεπέρασε [διέβει] την κατεστραμμένη γέφυρα και τα οχυρωματικά έργα του Ρουβίκωνα, και ανάγκασε τους Γερμανούς να υποχωρήσουν
Ναι, διοικητής της Ταξιαρχίας ήταν ο Συνταγματάρχης Τσακαλώτος.
Και ο τόπος της μάχης, Ρουβίκωνας, αναγράφεται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Και μην το ρίξεις στην πλάκα και μου πεις ότι Τσακαλώτο και Ρουβίκωνα έχουμε και τώρα.
ΚΑΒ said
124. Τον ξεγελώ όμως και μπαίνω από την παράθυρον
Πέπε said
Γλυφονέρι ήταν κι εκεί που ξέπλενε η γριά τα ρούχα της στο Μοιρολόι της φώκιας, αφού πρώτα τα είχε πλύνει στη θάλασσα. (Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έπλεναν τα ρούχα στη θάλασσα, από τον καιρό της Ναυσικάς και του Ομήρου μέχρι τις Χιώτισσες κάτω στο γιαλό και τον Παπαδιαμάντη…)
Βλυχάδια είναι ένα χωριό στην Κάλυμνο, αλλά γενικότερα Γλυφάδια, Γλυφάδα, Βλυχάδια, Βλυχά, Γλυφά νερά κλπ. υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα. Πάντα παραθαλάσσια βέβαια.
Πέπε said
@125:
> > Ασε που είχαν κατάληψη τότε που θα έκαναν το σχετικό κεφάλαιο της Ρωμαϊκής Ιστορίας.
Έχω βαρεθεί να βλέπω τέτοια χαζά σχόλια… Μετά την κατάληψη δηλαδή το μάθημα συνεχίζεται από εκεί που θα έπρεπε να έχουν φτάσει αν δεν είχε γίνει κατάληψη; Κι η ειρωνεία πρέπει κάπως να στέκει.
Εντωμεταξύ Γς δε με πείθεις ότι τη θεωρείς τόσο κακό πράγμα την κατάληψη. Μάλλον δε θα συνηθίζονταν στον καιρό σου, αλλιώς ποιος μας γλίτωνε από τις ηρωικές σου αφηγήσεις για πηδήματα πάνω στο γραφείο του διευθυντή κ.τ.ό..
Γς said
128:
>τις ηρωικές σου αφηγήσεις για πηδήματα πάνω στο γραφείο του διευθυντή
Σε γραφείο διευθυντή δεν έχω.
Βολέψου με μία σε εκπαιδευτικό πάγκο σχολής της αεροπορίας:
Γς said
18 Απρίλιος, 2014 στις 11:15
Πριν λίγο κάποιο κλιπ του Βιολάρη στην ΤΒ και θυμήθηκα Πάσχα του 1969 στην Αεροπορία (Καβούρι) που νεαρός τότε τραγουδούσε στη γιορτή εκεί.
Και τι μου ήρθε να πάω να δείξω τάχα μου στη δικιά μου τα ηλεκτρονικά στην σχολή που ήμουνα και αρχηγός της τάξης μου.
Μπήκαμε και κλείδωσα την πόρτα «και να, και να» πάνω στον εκπαιδευτικό πάγκο.
Και να δεις που όταν πήγαμε να φύγουμε η πόρτα δεν ξεκλείδωνε. Απλώς δεν την είχα κλειδώσει!
-Αμαν. Σκέψου λέει να έμπαινε κανένας.
-Που ήσουνα; Σε ζητούσμε. Ο Αρχηγός [Αεροπορίας, Κωστάκος] επιθεώρησε τις αίθουσες διδασκαλίας. Είδε μόνο τις δύο πρώτες. Στη δικιά μας σταμάτησε, δεν πήγε.
Ακόμα θα υπηρετούσα!
Πέπε said
> > Σε γραφείο διευθυντή δεν έχω.
Βλέπεις; Άρα, δεν είχατε καταλήψεις. Αν είχατε όμως;
Σκύλος said
Γειά σου, Τσαρλς Μπουκόφσκι με τα ωραία σου!
http://www.biblionet.gr/book/26366/Bukowski,_Charles,_1920-1994/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BD%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85
Γς said
130:
>δεν είχατε καταλήψεις. Αν είχατε όμως;
Αν είχαμε, ποιος ξέρει …
Ούτε 15μελή είχαμε.
Η κόρη μου είχε κάνει Πρόεδρος του 15μελούς αλλά μόνο ο πατέρα της και τ αδέλφια της το πλήρωσαν
Γς said
Της νασουμά το νιμού
Γιάννης Κουβάτσος said
117: Εσύ δεν διάβασες σωστά ούτε το όνομά μου κι εγώ θα πρέπει να διαβάσω ολόκληρο σεντόνι και ν’ απαντήσω κιόλας; Πάμε γι’ άλλα, πάλιωσε αυτό.
Γιάννης Ιατρού said
134: Εσύ τι πετάγεσαι, ε; Γιώργο σε λένε; 🙂
ΓιώργοςΜ said
131 Αυτός τουλάχιστον τα έγραφε σε βιβλία, κι όποιος ήθελε τα διάβαζε….
konos said
Στην ορθοπαιδική* χειρουργική υπάρχει ο γλυφανισμός (η επαύξηση της εσωτερικής κοιλότητας του οστού) με γλύφανα προκειμένου να τοποθετηθεί εσωτερικά ήλος.
*(με -αι καθώς οι περισσότεροι σχετικοί ιατροί ανάγουν την απαρχή της ειδικότητάς τους στην πραγματεία Traite d΄ orthopédie ou l΄art de prevenir et corriger dans les enfants les difformites du corps, δηλαδή στην αντιμετώπιση παιδιών, έχω διαβάσει το μνημειώδες σχετικό νήμα και φυλάω τα νώτα μου…)
sarant said
126 Γράψε λάθος, στον 123 απευθυνόμουν!
123 Κάτι κάνεις και σε πιάνει ο πορτιέρης!
137 Αν νομίζεις πως έτσι το διασφάλισες…. 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γλύφανο
https://www.slang.gr/lemma/16632-glyfano
Σπειροειδές γλύφανο φλαούτων (!)
http://greek.core-drillingtools.com/sale-8232615-hdd-parts-spiral-flute-reamer-adjustable-straight-flute-reamer.html
Γιάννης Ιατρού said
138β/124/126: Ίσως Ελληνικό/Αγγλικό πληκτρολόγιο στο όνομα (ΚΑΒ);; Εύκολα γίνεται και δεν φαίνεται μετά (δια γυμνού οφθαλμού 🙂 )….
Peter Maxwell said
134 Ας εγραφες περισσοτερο και καλυτερα, και οχι αερολογα, για να δωσεις και αναλογη σημασια στο να συγκρατησει κανεις το ονοματακι σου. Ειδαλλως, τοσο ελαφρυ που ειναι, μην απορεις που θα το παρει ο αερας…
138. Εκανε δυο ατιμιες. Η πρωτη προσβολη ηταν να γραψει τσαπατσουλικα, χωρις κατανοηση, και ελαφρα τη καρδια, μια μικρη προταση σχολιαζοντας ενα εκτενες πρωτο σχολιο μου. Εγω αφιερωσα χρονο σε μια εκτενης και πολυ αυστηρη ανταπαντηση και τωρα το υποκειμενο αυτο αγνοει επιδεικτικα και απαξιοι να διαβασει. Παντως ας μαθει οτι σε αυτα που γραφω ειμαι ανελεητος μαζι του. Αν ομως, οπως φαινεται, ειναι ατιμος, του αναγνωριζω το δικαιωμα, σε ευθεια αντιθεση με μενα, να μην απαντα δεοντως οταν τον προκαλουν. Εξεστι Κλαζομενιοις ασχημονειν.
cronopiusa said
Λ said
Ε2φη εμείς λέμε συνογλείφομαι όταν τρεχουν τα σάλια και όχι αναγλείφομαι.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
144 – Το γράφεις με δύο ν και μπερδεύεται ο κόσμος, γιατί νομίζεις ο Μπαρουφ το γράφει με ένα, για να μην τον μπερδεύουν με τον Γιώργο.☺
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι μετά από 17 ώρας εις τον Ουρανόν του Διαδικτύου, ουδείς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να ξεστομίση ωρισμένας στοιχειώδεις πληροφορίας διά την σχέσιν του ρήματος «γλείφω» με τους Αρχαίους Έλληνας. Καίτοι προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον, θα προσπαθήσω να το κάμω εγώ και ό,τι προλάβω…
1) Εκκινώ αναρτών το μνημειώδες δίστιχον του Μελεάγρου από την Παλατινήν Ανθολογίαν που ελάτρευεν ο ωπιστής (= οπισθογεμής εις τα ρωμέικα) Καβάφης και αρνείται επί 9 έτη να το αναρτήση εις το παρόν Ιστολόγιον ο κ. Σαραντάκος. Διατί, άραγε; Φοβείται μήπως απολέση τους χριστιανούληδες αναγνώστας του, που βδελύσσονται θανασίμως τον αξιολάτρευτον ερωτισμόν των αρχαίων Ελλήνων;
Θαυμάσατε αρχαιοελληνικήν ευφυΐαν!.. Ο Φαβωρίνος ισχυρίζετο ότι συνουσιάζεται ως ενεργητικός με αγόρια και ότι δεν είναι παθητικός. Και του απαντά ο Μελέαγρος με αυτό το εκπληκτικόν δίστιχον που θαυμάζουν όλοι οι μελετηταί της Θείας Ελληνικής Γλώσσης: Μού το είπε με το ίδιο του το στόμα πώς γαμεί, εννοών ότι του έκαμε πεολειχίαν!..
2) Είναι καιρός να μάθουν οι αδαείς Σαραντάκειοι αναγνώσται ότι οι Έλληνες εχρησιμοποίουν το ρήμα «γλωττοδεψείν» δια το γλείψιμο των αιδοίων και ουχί το «λείχειν». Παρόλα αυτά, έχει βρεθεί μία επιγραφή (Επιγραφές, Black Sea and Scythia Minor κλπ.) που γράφει; «Εύμη[λος] ταν ψ[ωλάν] λείχ[ει] (= ο Εύμηλος γλείφει μιά ψωλή, εις τα ρωμέικα)
Επίσης, είναι σημαντικόν να είπωμεν ότι ότι ο μέγας Ησύχιος καταγράφει διά πρώτην φοράν εις την Ιστορίαν της Θείας Ελληνικής Γλώσσης την λέξιν «αιδοιολείκτης» αλλά με την σημασίαν του γλείφτη ανδρικών αιδοίων (ψωλών) και ουχί γυναικείων (όπως συμβαίνει με την σημασίαν της σημερινής «αιδοιολειχίας»)
3) Επανέρχομαι εις το γλωττοδεψείν: Οι Έλληνες ηρέσκοντο να τους κάμουν τα τεκνά πεολειχίαν, αλλά το γλωττοδεψείν εθεωρείτο κατάπτυστος δραστηριότητα διά τα αγόρια. Δια να το αντιληφθήτε, προσθέτω το εξής: Είς νεαρός που γινόταν γνωστό ότι δεχόταν την πρωκτικήν επαφήν από τον εραστήν του, ήτο ποθητός ερωτικώς, αλλά περιφρονητέος κοινωνικώς. Αν, όμως, γινόταν γνωστό ότι συνήθιζε να κάμνη και πεολειχίαν εις τους εραστάς του, εθεωρείτο εντελώς ασυγχώρητος. Τουτέστιν, διά τους Έλληνας ο πεολείχων ήτο απείρως πιό περιφρονητέος από τον σοδομούμενον.
4) Περαίνω με μίαν μνημειώδη πληροφορίαν, που ευχαρίστως θα έβαζε ο αείμνηστος πατήρ Σαραντάκος εις το ενδιαφέρον σύγγραμμά του «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους», αν δεν εφοβείτο τους χριστιανούληδες αναγνώστας του. Η πληροφορία έχει σχέσιν με την λέξιν «βάταλος» και ίσως γίνει αντικείμενον εκμεταλλεύσεως από τους εδώ εχθρούς μου (κλίκα Ιατρού και Μεταλληνιστάς)
Είναι πασίγνωστον ότι ο ρήτωρ Αισχίνης κατηγορεί συχνάκις εις τας δημηγορίας του τον Δημοσθένην ως παθητικόν ομοφυλόφιλον, ενώ ο ίδιος (ο Αισχίνης) υπερηφανεύεται κάθε τόσο πως είναι «ενεργητικός». Διά να εξευτελίση ακόμη περισσότερον τον Δημοσθένην, ο Αισχίνης (διό και δεν διδάσκονται οι λόγοι του εις τα Ρωμέικα Σχολεία: Έχει θέσει «βέτον» η Ορθόδοξος Εκκλησία) αναφέρει μετά βδελυγμίας και εις κάθε ευκαιρίαν πως ο Δημοσθένης χρησιμοποιεί και την γλώσσαν του, όταν κάμνη έρωτα με τους νεαρούς!.. Εις τον λόγον «Περί Παραπρεσβείας» [23, 7-9], ο Αισχίνης (σ.σ.: δεν προλαμβάνω να αναρτήσω το πρωτότυπον κείμενον που είναι εκπληκτικόν…) λέγει πως ο Δημοσθένης τολμά να «φτύνει» κατηγορίας κατά των εντίμων ανδρών, ενώ δεν διαθέτει ούτε έν ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΟΝ μέρος του σώματός του, ούτε κάν αυτό από το οποίον βγαίνει η φωνή!..
…Εννοώντας ο Αισχίνης (αν τολμήση να με διαψεύση ο κακόψυχος Ιατρού, θα αναρτήσω καταιγιστικά δοκουμέντα και θα τον εξευτελίσω…) ότι αφού οι άνδρες «φτύνουν» το σπέρμα τους στο στόμα του, ο Δημοσθένης δεν έχει το δικαίωμα να «φτύνη» κατηγορίας κατά δικαίων και αδίκων με αυτό το «μολυσμένο» στόμα!.. Στο 88, 6-8 του «Περί Παραπρεσβείας», ο Αισχίνης αποκαλεί ευθέως «κίναιδο» τον Δημοσθένην, προσθέτων: «μή καθαρεύοντα τω σώματι, μηδ’ όθεν την φωνήν αφίησιν» (= όντας ακάθαρτος στο σώμα, ακάθαρτος ακόμη κι από εκεί που βγαίνει η φωνή)
Εις τον ίδιον λόγον («Περί Παραπρεσβείας» 99,5) ο Αισχίνης πρωτοαναφέρει το παρωνύμιον «Βάτ(τ)αλος», εξηγών ότι το έλαβε ο Δημοσθένης διά κάποιαν «αισχρουργίαν και κιναιδίαν», μια κατηγορία που επαναλαμβάνει ο Αισχίνης και εις το «Κατά Τιμάρχου» (131, 3-4). Η λέξις «βάτ(τ)αλος» έχει εξαιρετικόν ενδιαφέρον από ερωτολογικής απόψεως, αλλά δεν προλαμβάνω να την αναλύσω απόψε, διότι… προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον. Θα είπω μόνον ότι εις πολλάς αρχαίας πηγάς ευρίσκομε ότι ο Δημοσθένης ωνομάσθη «Βάταλος» από τους συνομηλίκους του ότε ήτο μικρός, επειδής ήτο ψευδός, είχε ψιλήν φωνήν, ήτο θηλυπρεπής και ερρίπτετο εις την κραιπάλην φορών γυναικείας εσθήτας (ήτο, δηλαδή, τραβεστί)
Εις το «Κατά Τιμάρχου» (126, 3-5) ο Αισχίνης αναφέρει πως ο Δημοσθένης ψεύδεται όταν λέγη ότι το παρωνύμιον «Βάταλος» του το είχε δώσει η νταντά του ότε ήτο νήπιον, οπότε δεν έχει κακήν σημασίαν…
Ίσως συνεχίσω και αύριον το μεσονύκτιον με τας εκπληκτικάς σημασίας της λέξεως «Βάταλος», αντλών από τον Πλούταρχον και τον ελληνόψυχον Πατριάρχην Φώτιον
Μετά τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
Γς said
Και λίγο Μαγκρίτ:
Σεσί νε παζ ιν πίπ
Γς said
146:
Γς said
>προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον,
Peter Maxwell said
Στο σχολιο 141 απευθυνθηκα στον Σαραντακο στο 138 γιατι νομιζα λανθασμενα οτι το 137 στο οποιο απευθυνεται ο Σαραντακος στο 138 απευθυνοταν στο 117 που εγραψα εγω. Χρειαζομαστε τη δυνατοτητα να γραφουμε κατω απο τα σχολια του αλλου γιατι γινονται μπερδεματα. Αλλα μαλλον δεν χρειαζεται ουτε αυτο…
Σχετικα με τον Κλαζομενιο Γιαννη (βλ. 141) που τον εκανα Γιωργο, το λαθος πρεπει να εγινε επειδη ειδα εναν Γιωργο απο κατω. Παντως σε ενδειξη μη εκτιμησης προς το προσωπο του και για τον χλευασω (παραβαινοντας τις αρχες μου οπως ο Σαραντακος) απο δω και μπρος θα τον λεω Γιωργο η μαλλον Γιωργη γιατι και οι Κλαζομενιοι χωριατες ηταν και δεν ειχαν ηθος. Θα επρεπε πιστευω να με ευχαριστησει που τον ειπα Γεωργιο στο 117. Μονο Γιωργη θα τον λεω απο δω και στο εξης.
Γς said
Ολα αυτά να τα εκθέσεις στην ΕΔΕ που πρόκειται να διεξαχθεί επί του σοβαρού αυτού θέματος.
Αντε
Peter Maxwell said
144. Ξερω οτι εδω λεξιλογουμε αλλα ας μου επιτραπει να κανω ενα οξυ πολιτικο και ιστορικο σχολιο. Αυτος τον οποιο αποκαλεις με αυτον τον αηθη τροπο ‘Μπαρουφ’ ηταν ο μονος ο οποιος παλεψε για να σταματησει η χωρα σας να ειναι αποικια χρεους. Ηττηθηκε γιατι διασπαστηκε το εσωτερικο μετωπο αλλα παλεψε. Ανθρωποι που δεν το καταλαβαινουν αυτο και τον χλευαζουν τους αξιζει να ειναι αποικοι. Θα μου πεις εχεις ‘αλλη αποψη’. Αποψη σου μπορει να ειναι οτι πετανε οι γαϊδαροι. Εγω λεω οτι δεν πετανε.
Το 9 η το 10 μ.χ. επι Αυτοκρατορα Αυγουστου, ενας Γερμανος ονοματι Αρμινιος συνετριψε το 1/8 του στρατου της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας εξολοθρευοντας τα ρωμαϊκα κατοχικα στρατευματα στη χειροτερη ηττα που υπεστη ποτε η Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια και που αλλαξε τον ρου της ιστοριας. Εσεις που υποτιθεται εχετε τους καλυτερους προγονους ενω οι σημερινοι αποικιοκρατες σας που σας επιβαλλουν την ερημοποιηση της χωρας σας, ειχαν για προγονους υποτιθεται μαϊμουδες στα δεντρα, γιατι δεν αντιστεκεστε οπως αντισταθηκαν οι μαϊμουδες;
Βάταλος said
Διδακτικόν γράφιτυ εις Αθηναϊκόν τοίχον, διά την σχετικότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων…
Peter Maxwell said
150 Ε, να μην κανω μια διορθωση ρε φιλε; E, οχι! Αμερικαν μπαρ το κανεις εσυ με χαλαρα σχολια καθε λιγο και λιγακι οπως αυτο στο 24. Και επειδη οπως παρατηρει ορθα ο φιλος Σαραντακος ο θυμος μας κανει να λεμε πολυ ασχημα πραγματα που δεν θα πρεπε: το ‘αντε’ να πας να το πεις στο θλιβερο κατσικοχωρι απο το οποιο καταγεσαι και οχι σε εναν Νοτιοαφρικανο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Ρε τι κυκλοφορεί ελεύθερο!☺
Λ said
Τα ιερογλυφικά δεν τα ανεφερε κανείς
Λ said
Καλημέρα κιόλας
Γς said
156:
Καλημέρα
και
φακκα αυφκα στο τοίχο!
Γς said
157:
Κάτι της έλεγα στο ΦΒ [που δεν θυμάμαι] και μου απάντησε μ αυτό.
Τι πάει να πει;
Λ said
Λ said
Αυτό ήταν η απάντηση στο Γς. Στα Ελληνικά ένα απλό α
sarant said
Καλημέρα. Για της νύχτας τα καμώματα ας μην σχολιάσω.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
Σχολιαστής τις αδολεσχέστατος, αναίσχυντος σφετεριστής της μεγαλοθυμίας του ΝικοΚύρη, δυσσεβής πάνυ γε αντιμεταλληνικός και σφόδρα επαναληπτικός είπεν:
…Ίσως συνεχίσω και αύριον το μεσονύκτιον με τας εκπληκτικάς σημασίας της λέξεως «Βάταλος»,…
Άσε, τα έχουμε πει πολλές φορές, βαρεθήκαμε
Peter Maxwell said
154 Εξυπνακηδες σαν εσενα κυκλοφορουν απειροι παντως, ιδιως στην επαρχια γιατι ο εξυπνακισμος ειναι σημα κατατεθεν του επαρχιωτισμου. Στο 151 μιλαω σε σενα Λαμπρο και οταν σε εναν ανθρωπο μιλανε σοβαρα ειτε αποδεικνυεται σοβαρος και απαντα αξιοπρεπως η αποδεικνυεται ενα γελοιο υποκειμενο. Θα ηθελα να μου αποδειξεις το πρωτο αλλα πολυ φοβαμαι οτι θα επιβεβαιωσεις το δευτερο. Στα χωρια που λεγαμε περιοδευουν και διαφοροι θιασοι ξερεις. Κανουν και κατι περιεργες φατσες σαν αυτη για παραδειγμα ☺
Peter Maxwell said
161 Ας σχολιασω εγω και αφου εμπλεκομαι ας υπερασπισω τον εαυτο μου. Ειμαι σκληρος, οχι ομως χωρις λογο και παροτι οξυτατος δεν ειμαι αηθης.
Γς said
160:
Κι η απάντησή μου
μ!
Γιάννης Κουβάτσος said
Ευτυχώς που κυκλοφορούν ελεύθεροι, Λάμπρο, για να προσφέρουν διασκέδαση. Καλά είναι τα λεξιλογικά και τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια, αλλά πρέπει να γελάμε και λίγο. Ευχαριστούμε, Βάταλε και απαυτούλη. 😉
Γς said
160, 165:
Περισσότερα ιερογλυφικά εδώ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
143 Λ Ανακεφαλαίωση: Τρέχουν τα σάλια μου: Συνογλείφομαι στην Κύπρο ανεγλείφομαι στην Κρήτη.
162 Παλιά μου τέχνη κόσκινο. 🙂 Συλλογή καρτών το γένος των ασβών.
Καλημέρα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
γλύφανο, μικρή αρίδα, αρίδι
https://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9#Hist1
137 >>γλυφανισμός
Εχει στο γιουτούμπι κάτι ωραίους γλυφανισμούς… μπρρ…. 😦 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
163 – Πολύ περίεργη αντίληψη έχετε για την σοβαρότητα, φαίνεται πως στο κοσμοπολίτικο χωριό σας στην βρετανική αποικία που μεγαλώσατε κυριαρχεί αυτό το είδος.
Peter Maxwell said
152 Βαταλε φαινεσαι ενδιαφερον ατομο και απο οτι εχω δει μεχρι τωρα τα σχολια σου ειναι παντα καιρια και διασκεδαστικα με τον τροπο τους. Σιγουρα ανωτερα σε ολα απο οτι εχουν να προσφερουν ορισμενοι που φαινεται να πιστευουν οτι το βλακευειν ετσι χιουμοριζειν. Αν γραφεις σε ιστιολογιο τοτε σιγουρα θελω λινκ.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
166 – Προσωπικά Γιώργο εεε Γιάνη ήθελα να πώ (γράφτο με ένα ν βρε, μπερδεύεις τον κόσμο) δεν γελάω καθόλου μ’ αυτό το είδος.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Τελικά δεν άντεξε και καρφώθηκε ο χειρογλύκανος ανθρωπάκος.☺
Γιάννης Κουβάτσος said
Ναι, βρε Λάμπρο, του βατάλιου επιτελείου είναι το τρελό αγόρι και καθόμουν και του απαντούσα σοβαρά προχτές στις sahlamares του. Πρέπει να εφευρεθεί τρολοπαγίδα, για να τους τσακώνει εγκαίρως.
Γιάννης Κουβάτσος said
Του βατάλειου επιτελείου, για να μη σκοτώνουμε και την ορθογραφία.
Peter Maxwell said
171. Δεν απαντησες στο 151. Αρκεστηκες να με βρισεις και οταν αργοτερα σου υπενθυμισα οτι πρεπει να απαντησεις γιατι ειναι σοβαρο το πραγμα τωρα συνεχιζεις να φλυαρεις. Αυτα ξερεις ποιος τα κανει; Ενα ατομο που δεν ειναι αξιο σεβασμου σε καμια περιοχη του κοσμου. Δεν μεγαλωσα απλα στη Νοτιο Αφρικη. Μεταναστης ειμαι εδω και δεν εχω την παραμικρη καταγωγη απο την Ελλαδα. Και χαιρομαι. Οχι για αλλο λογο αλλα γιατι εχουμε καταντησει μια αποικια χρεους (προσεχε λοιπον οταν μιλας για αποικιες γιατι αποικια ΕΙΣΑΙ και μαλιστα αποικια χρεους). Ατομα σαν εσενα που χλευαζουν το μονο ατομο (παρεμπιπτοντως σπουδασε στην Βρετανια) που προσπαθησε να ελευθερωσει τη χωρα σας απο αυτο τον ζουρλομανδυα της μονιμης χρεοδουλοπαροικιας ειστε ελεεινοι ραγιαδες, ξεπεσμενοι δουλοι που κανουν τουμπες μπροστα σε ξενους. Ειμαι αριστερος και απεχθανομαι τον ρατσισμο παντος ειδους αλλα στη Νοτιοαφρικη γεννηθηκα σε μια κοινοτητα Βρετανων αποικιοκρατων και σημερα κατεληξα χρεοδουλοπαροικος των Γερμανων. Σιγουρα προτιμω το πρωτο. Για σενα μπορει να μην σημαινει τιποτα η υποταγη. Τοσους αιωνες ησουν πολιτης δευτερης κατηγοριας με τους Οθωμανους και τα ξερεις τα κατατοπια. Εγω ομως, Βρετανος ων, εχω φυσικα αλλιωτικη αντιληψη για τα πραγματα. Ο παππους μου πολεμησε στην Ιταλια στον Β’ ΠΠ (ως Βρετανος πολιτης παρακαλω, οχι ως παιγνιο της Βρετανικης εξωτερικης πολιτικης σαν καποιους αλλους). Το οτι κατεληξα να πληρωνω τοκοχρεολυσια στους ‘Ουννους’ οπως λεγαμε στην πατριδα με κανει να αισθανομαι μια βαρια ταπεινωση που ατομα που βριζουν τον ‘Μπαρουφ’ δεν εχουν το επιπεδο για να νιωσουν.
Γς said
Πολύ μου την έβγαινε ο ηλεκτρολόγος προχτές και
-Ρε συ το ξέρεις τον νόμο του Ωμ;
και τον ήξερε
-Τον κανόνα του Κίρχοφ;
-Ποιον τον πρώτο του σημείου ή τον δεύτερο του βρόχου;
Ρε το θηρίο.
Οπότε δεν άντεξα:
-Τις εξισώσεις του Μάξγουελ;
-…
Με τον δικό μας εδώ τι θά κάνουμε
Γιάννης Ιατρού said
Κάποιο σχόλιο σοβαρού σχολιαστή πρέπει να έχει πιαστεί στην σπαμοπαγίδα, (μετά το #169). Αλλιώς δεν εξηγείται το μπέρδεμα στην αρίθμηση των σχολίων 🙂
Λάμπρο, χαλάει κι ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, όλο βροχές κλπ. Να μαζευτούμε για κανένα τσιπουράκι (άντε ρακί 🙂 )!

sarant said
174-175 Αν είναι από όνομα θνητού, θέλει -ειο, πχ Ιπποκράτειο. Αν είναι από όνομα θεού, θελει -ιο, π.χ. Ποσειδώνιο.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο Βάταλος είναι θεούλης. Οπότε ισχύει η γραφή του πρώτου σχολίου: Βατάλιον επιτελείον. 😜
Πέπε said
Άιντε άιντεεε!!
Όλα αυτά δεν τα είχα δει όταν, στο «όσοι το προφέρουν…», έγραψα την τελευταία μου απάντηση στον Πίτερ, νομίζοντας ότι απευθύνομαι σ’ έναν κανονικό (έστω και λίγο αρπαγμένο, και επίσης φλύαρο) συνομιλητή. Αν τα ‘χα δει, δε θα ‘μπαινα στον κόπο.
Καληνύχτα.
Peter Maxwell said
181. Μη σε πειραζει πεπε. Τωρα σοβαρα δεν θελω να προσβαλλω αλλα νομιζω οτι μπερδευτηκα στο θεμα του φυλου σου λογω του ονοματος πεπε. Μου εφερε κατι σε πεπα το γουρουνακι, αρα θυληκο. Αν διαβασες το σχολιο ζητησα συγγνωμη.
Αν σε προβληματιζει ο τροπος που χαρακτηρισα την Μαρια ως πνευματικα νωθρο ατομο και το θεωρησες αδικαιολογητο να το πω επειδη δεν την ξερω μολο που δηλωσες ο ιδιος οτι και σενα σου εχει δωσει καθε δικαωμα να σχηματισεις αρνητικη αποψη γι αυτην, γιατι ερχεσαι κατοπιν και χαρακτηριζεις εμενα ‘μη κανονικο’ συνομιλητη; Mη κανονικος ειναι ο μη νοημων, ο χαζος, ο ψυχολογικα προβληματικος. Δεν ειμαι τιποτα απο ολα αυτα. Απλως απαντησα σε προσβολες με τον τροπο μου, ο οποιος ηταν σκληρος αλλα οχι χυδαιος. Και για να χρησιμοποιησω τον τροπο που επιχειρηματολογησες εσυ, αν δεν με ξερεις μη βγαζεις ακραια συμπερασματα. Σιγουρα το να πεις καποιον ‘μη κανονικο’ ειναι πολυ πιο ακραιο απο το να πεις καποιον ‘πνευματικα νωθρο’. Εδω που τα λεμε το νωθρος πνευματικα δεν ειναι και σπανιο γνωρισμα στους ανθρωπους. Ειναι πολυ συχνοτερο του ‘μη κανονικου’ ανθρωπου.
Τωρα αμα νομιζεις οτι ζεις σε κανονικη χωρα και οχι σε αποικια κανεις λαθος. Οσα ειπα σχετικα με αυτο το ζητημα αληθη. Ειναι μαλιστα το πιο σοβαρο πραγμα. Οταν εισαι φυλακισμενος (μια φυλακη χρεους ειμαστε) ειναι δυνατον να μην θεωρεις το πιο σοβαρο πραγμα απο ολα την αποδραση; Αμα θεωρεις οτι δεν ειναι ραγιαδιστικη σταση η υποταγη στους δανειστες και οτι το 40 η Ελλαδα ηταν ανεξαρτητο κρατος και οχι ουσιαστικα ενα βρετανικο προτεκτορατο κανεις λαθος. Σαραντακο ελπιζω να συμφωνεις μαζι μου τουλαχιστον στο ζητημα της αποικιας χρεους. Αλλιως δεν καταλαβαινω τι σοι αριστερος εισαι.
Οσον αφορα τα υπολοιπα χαλαρωσε πεπε. Δεν θα μου λειψει τοσο πολυ η συνομιλια μας. Συγκρινεται το μεγεθος του κειμενου που εγραφα εγω με το μεγεθος που εγραφες εσυ; Ε, τι να κανουμε; Παραγω πολυ λογο (πες το φλυαρια απο τη σκοπια σου) και δεν με ικανοποιησες αρκετα δινωντας μου πιο πολλα πραγματα με τα οποια να αντιπαρατεθω. Λατρευω την πνευματικη αντιπαραθεση. Αντιπαραθεση σε προσωπικο επιπεδο ομως δεν θελω. Αμα Νικο νομιζεις οτι ψαχνω προσωπικη αντιπαραθεση (γιατι αυτο υπονοησες πριν) κανεις λαθος. Αλλα δεν σε κακιζω. Και εγω ισως ετσι θα νομιζα στη θεση σου. Φαινεται οτι εισαι ανθρωπος χαμηλων τονων. Δεν τα πας καλα με τους καυγαδες και μπραβο σου. Η μεγαλυτερη κακια που μπορεις να βγαλεις ειναι να πεις καποιον ‘ανορθογραφο παλιανθρωπο’ και μετα θα νιωθεις τυψεις κιολας. Ακομα λοιπον και προσωπικες αντιπαραθεσεις να εψαχνα δεν θα προσβαλλα εσενα γιατι ξερω οτι μια προσωπικη αντιπαραθεση μαζι σου θα ηταν μαλλον βαρετη. Αμφιβαλλω αν θα συνεβαινε ακομα και να την προκαλουσα εσκεμμενα.
Peter Maxwell said
ουπς ‘δεν θελω να προσβαλω’ με ενα λ. Το διορθωνω αμεσως γιατι σε τετοια ιστιολογια ειμαστε και λιγο λεξιλαγνες και μυγγιαγγιχτοι σε ορθογραφικα ζητηματα. Εγω παντως τετοια αχρηστα ορθογραφικα στολιδια θα τα καταργουσα αμα ειχα την εξουσια μιας γλωσσικης αρχης. Αυτα πρεπει να εισαι και λιγο λεξιλαγνος για να πιστευεις στην αξια τους κατα την γνωμη μου. Για καποιον που λεει τον εαυτο του πεπε και για καποιον που νιωθει τυψεις αμα πει ‘ανορθογραφος παλιανθρωπος’ ισως αυτα τα πραγματα ειναι λιγο αναμενομενα. Χωρις παρεξηγηση. Εκτιμω τον Σαραντακο. Νομιζω οτι αυτο ειναι οτι καλυτερο εχει να προσφερει το ελληνικο ιντερνετ σε ζητηματα γλωσσας και λογοτεχνιας.
Γιάννης Ιατρού said
Ντάξει, είναι μερικά σχόλια που τα διαβάζεις σαν να είναι κλινικές καρτέλες, βλέπεις πώς εξελίσσεται η πάθηση.
Peter Maxwell said
Λεξιλαγνες η λεξιλαγνοι; Ειναι και τα δυο σωστα;
Peter Maxwell said
184. Για τα υπολοιπα πες οτι θες. Ειναι ελασσονος σημασιας. Αλλα δωσε βαση σε ενα πραγμα. Μην ξεχασεις οτι ζεις σε μια φυλακη χρεους γιατι αλλιως δεν θα αποδρασεις ποτε απο αυτην. Σε αυτο το ζητημα επιμενω. Ακουστε τι λεει ο Βαρουφακης γιατι ειναι ο μονος σοβαρος ομιλητης στον Ελληνικο δημοσιο διαλογο. Δεν λεει κατι αριστερο. Λεει αυτο που ειναι δεδομενο για καθε σοβαρο οικονομολογο παγκοσμιως.
Γιάννης Κουβάτσος said
Στη σημερινή Εφημερίδα των συντακτών προσφέρεται ο α’ τόμος του κλασικού έργου του Άγγελου Ελεφάντη «Η επαγγελία της αδύνατης επανάστασης». Στον χρονογραφικό πίνακα, στη σελίδα 9, διαβάζουμε: 1909. Κίνημα του Γουδή. Όμως ο Ελεφάντης έγραφε: Κίνημα του Γουδί. Προφανώς η διορθώτρια θεώρησε ότι εκσυγχρόνισε την ορθογραφία.
Γιάννης Ιατρού said
186: ..Για τα υπολοιπα πες οτι θες…

Γιάννης Κουβάτσος said
Καταλάθος εδώ το 187. Στη σημερινή ανάρτηση σκόπευα να το στείλω.
ΣΠ said
184 είναι μερικά σχόλια που τα διαβάζεις σαν να είναι κλινικές καρτέλες
Άλλωστε τι Ιατρού θα ήσουνα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
178 – Μέσα, κανόνισέ το, βαζω το τσιπουράδικο, βάζετε την παρουσία σας, δίκαιη μοιρασιά έτσι;☺
181 – Δεν πειράζει, νέος είσαι θα μάθεις, ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ.☺
spiral architect 🇰🇵 said
Δήμος Περιστερίου-Κώστας: Άμα η υπερεσία δεν έχει χαρτί, αναγκάζεσαι να διακινήσεις το προς διόρθωση έγγραφο μέσω του εσωτερικού δικτύου. Μέχρις εδώ όλα καλά. Η μαλακία ξεκίνησε από τον εντεταλμένο για τις συμβάσεις που γύρισε πίσω το έγγραφο (μέσω του εσωτερικού δικτύου) στον Κώστα τον δακτυλοκτύπη χωρίς ο πρώτος να βάλει τις σημειώσεις του με κόκκινους χαρακτήρες. Ο Κώστας το διόρθωσε, το χτένισε, αλλά ξέχασε το περιεχόμενο μιας παρένθεσης, αφού δεν του χτύπησε στο μάτι ζαβλακωμένος ων από την οθόνη.
Ο Κώστας θα πληρώσει τη λέζα, ο εντεταλμένος (πιθανόν ο αντιδήμαρχος ΤΥ) θα φάει χέσιμο από τον Παχατουρίδη και ο Παχατουρίδης θα βγει ξανά από τον πρώτο γύρο εκπροσωπώντας τη σάπια μας κοινωνία.
Τι να κάνουμε, άλλο πράμα ο Παχατουρίδης και άλλο πράμα ο Πελετίδης. 😉
spiral architect 🇰🇵 said
Λάθος νήμα, γμτ! 😳
Stazybο Hοrn said
Προδημοσίευση ενός από τα 265 χρονογραφήματα του Β’ τόμου των χρονογραφημάτων του Κ. Βάρναλη, με τίτλο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
24 Αυγούστου 1941, ΤΟ ΡΟΠΑΛΟ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ
Πέπε said
Ένα πολύ καθυστερημένο σχόλιο:
> > Στην πραγματικότητα, το ρήμα αυτό (το «γλύφω») είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο στα νέα ελληνικά.
Από την ώρα που διάβασα αυτή τη διαπίστωση, που ομολογουμένως δεν την είχα σκεφτεί, γεννήθηκε στο μυαλό μου μια ένσταση. Προχωρώντας παρακάτω, είδα ότι η ένστασή μου είχε προβλεφθεί:
> > Η μόνη περίπτωση που έχω δει να γράφεται «γλύφω» με σημασία που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «σμιλεύω» είναι σε φράσεις του τύπου «το κυματάκι έγλ*φε τα βράχια της ακτής»…
Τόσες μέρες αργότερα, ξαφνικά σκέφτηκα ότι υπάρχει μια υποπερίπτωση όπου μου φαίνεται σαφές ποιο ρήμα έχουμε: στη μετοχή «γλ*μμένος», όταν πρόκειται για βοτσαλάκια της θάλασσας με το χαρακτηριστικό στρογγυλεμένο σχήμα, και μάλιστα σε συμφραζόμενο όπου να τονίζεται αυτό ακριβώς το σχήμα, νομίζω ότι δε θα μπορούσαμε να γράψουμε «γλειμμένος». Όταν αναφερόμαστε στην ώρα όπου συμβαίνει το γεγονός, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η θάλασσα, για να λειάνει (γλύψει) τις πέτρες, τις χαϊδεύει (γλείφει). Όταν όμως κοιτάμε το αποτέλεσμα ως ήδη συντελεσμένο, δεν έχει νόημα να πούμε κάτι που να σημαίνει «πέτρες χαϊδεμένες (γλειμμένες) από τη θάλασσα», χώρια που το γλειμμένος παραπέμπει σε σαλιωμένα και αηδιαστικά πράγματα… Οπότε, πέτρες γλυμμένες.