Αξίζουμε καλύτερα άρθρα για τη γλώσσα
Posted by sarant στο 16 Νοεμβρίου, 2017
Πριν από μερικές μέρες ο ποιητής Γιάννης Υφαντής δημοσίευσε στο tvxs.gr ένα άρθρο για την ελληνική γλώσσα με τον τίτλο «Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα ελληνικά«. Δυο-τρεις φίλοι μού το προώθησαν και μου ζήτησαν να το σχολιάσω. Ομολογώ πως αν δεν ήταν οι δικές τους παραινέσεις, μάλλον θα το προσπερνούσα, διότι είναι άχαρο να προσπαθείς να σχολιάσεις και να αντικρούσεις ένα άρθρο σαν κι αυτό του Υφαντή, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς κάποιον ειρμό στην ανάπτυξη των επιχειρημάτων, που διαρκώς δίνει στον αναγνώστη την εντύπωση ότι οι παράγραφοι του κειμένου έχουν τοποθετηθεί με τυχαία σειρά. Αλλά οι φίλοι επέμεναν, οπότε έγραψα το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα. Θα παραθέσω εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο του Υφαντή, που άλλωστε μπορείτε να το βρείτε στον παραπάνω σύνδεσμο.
Ο Υφαντής ξεκινάει επισημαίνοντας έναν κατά τη γνώμη του μεγάλο κίνδυνο που απειλεί την ελληνική γλώσσα: η χωρίς καμιάν ανάγκη επιρρηματοποίηση των επιθέτων στη γλώσσα μας, έχοντας κρατήσει για πολύ κι έχοντας μια τάση διαρκώς αυξητική, κατάντησε να είναι μήτρα βαρβαρισμών και σολοικισμών…. Διαφορετικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε, άνετοι μες στην γλωσσική αναισθησία μας, να λέμε και να ξαναλέμε διαρκώς: «Είπαμε προηγούμενα» αντί του σωστού «είπαμε προηγουμένως», «τον πήραν βίαια», αντί του σωστού «τον πήραν βιαίως ή με τη βία».
Από τα παραδείγματα που δίνει, βλέπουμε ότι με τον καινοφανή όρο «επιρρηματοποίηση των επιθέτων», ο Υφαντής φαίνεται να εννοεί την τάση, που έχει ξεκινήσει από τα μεσαιωνικά χρόνια, τα επιρρήματα σε -ώς να τρέπονται και να παίρνουν κατάληξη σε -ά, μια τάση που είναι μεν δεσπόζουσα αλλά με κανένα τρόπο γενικευμένη, αφού υπάρχουν επιρρήματα σε -ώς που κανείς δεν θα τα τρέψει σε -ά εκτός αν θέλει να αστειευτεί (σαφώς, αμιγώς, προφανώς), υπάρχουν άλλα που έχουν αναπτύξει διτυπίες (εκτάκτως/έκτακτα κτλ.), άλλα όπου επικρατεί ο τύπος σε -ως αλλά ακούγεται και ο τύπος σε -ά (όπως το προηγουμένως), και άλλα, τα περισσότερα θα έλεγα, όπου είναι συχνότερος ο τύπος σε -ά (καλά έκανες, υπερβολικά μεγάλο νούμερο, μίλα καθαρά).
Θα μπορούσαμε να γράψουμε άρθρο για τα επιρρήματα, αλλά δεν θα το κάνω τώρα, μεταξύ άλλων επειδή ο Υφαντής δεν ξεκαθαρίζει αν τάσσεται εναντίον όλων των επιρρημάτων σε -ά ή αν απλώς τον ενοχλεί η κατάχρησή τους. Υποθέτω το δεύτερο, αλλά ακόμα και τότε, δεν μπορώ με τίποτα (ή με τίποτε, διότι φαίνεται πως η διαφορά των δύο τύπων έχει διαστάσεις κοσμοϊστορικές!) να δεχτώ ότι ο τύπος «βιαίως» είναι «ο σωστός» (και άρα ο τύπος «βίαια» λανθασμένος).
Αρκεί να σημειώσω ότι ο Σεφέρης, τον οποίο δίκαια (ή δικαίως) εκθειάζει παρακάτω ο Υφαντής, χρησιμοποιεί αβίαστα (να πούμε «αβιάστως»;) στα κείμενά του, πεζά και ποιητικά, τα επιρρήματα σε -ά/α, τα «επιρρηματοποιημένα επίθετα» που τόσο ενοχλούν τον Υφαντή. Κατά σύμπτωση μάλιστα, σε μια μετάφρασή του, που υπάρχει στο Τετράδιο Γυμνασμάτων Β’, ο Σεφέρης χρησιμοποιεί το… αφορεσμένο επίρρημα «βίαια»: ανέβηκες βίαια στο καράβι μας. Αν με ρωτάτε, θα έβρισκα κωμικό το «βιαίως» εδώ.
Στη συνέχεια ο Υφαντής εκτοξεύει αλλεπάλληλες ρητορικές ερωτήσεις όπου επικαλείται απόψεις μεγάλων ποιητών, δικών μας και ξένων, για τη σημασία της γλώσσας. Δείγμα:
Είναι τυχαίο που ο Σολωμός βάζει πάνω απ’ όλα την γλώσσα και την ελευθερία; Είναι τυχαίο που ο Σεφέρης στην τελευταία φράση της τελευταίας του συνέντευξης το μόνο που συστήνει στους νέους είναι το «να φροντίζουν τη γλώσσα»;
Ακολουθούν αναφορές σε Καβάφη, Ελύτη, Έλιοτ, Σαιν Τζον Περς, και για δώρο Κοσμάς Αιτωλός, Μακρυγιάννης και Νίτσε. Αυτή η επίκληση αυθεντιών, χωρίς μάλιστα να δηλώνεται σαφώς τι είπαν και κάτω από ποιες συνθήκες, δεν μου φαίνεται πολύ έντιμη τακτική, ιδίως αν σκεφτούμε ότι π.χ. ο Σολομός αναφέρθηκε σε ελευθερία και γλώσσα κάνοντας επίθεση στους λογιότατους του καιρού του και υπερασπιζόμενος τη γλώσσα του λαού, τα «χωριάτικα του 1700» που χλευάζει πιο κάτω ο Υφαντής. Αλλά και ο Σεφέρης έχει γράψει για τον κίνδυνο νόθευσης της δημοτικής. Δεν ανησυχούσε για τη γλώσσα με τον ίδιο τρόπο όπως ο Υφαντής -ή ο Γιανναράς.
Στη συνέχεια ο Υφαντής καυτηριάζει ορισμένους τύπους που θεωρεί ότι αποτελούν ένδειξη πλαδαρότητας και χαλαρότητας της γλώσσας:
Και γιατί σώνει και καλά θα πρέπει να πλατειάζει, να πάσχει από πλατυποδία η ελληνική επειδή μερικοί από κακαισθησία προτιμούν να λένε «ο δικατάτορας» αντί του σωστού «ο δικτάτωρ, ο ρήτωρ, ο κτήτωρ, ο διδάκτωρ; Και γιατί «Ο διαρκής, η διαρκή, το διαρκή» κι όχι «ο διαρκής, η διαρκής, το διαρκές». Γίνεται πιο θηλυκό το θηλυκό χωρίς το τελικό ς, θα μας τε-λειώσει δηλαδή τώρα με την θηλυκότητά που απέχτησε χωρίς σίγμα; Κι εντέλει η «αυτάρκη» γυναίκα είναι πιο θηλυκή από την γυναίκα που είναι «αυτάρκης»;
Και γιατί προτιμούν να λένε το χαλαρό και ξεχειλωμένο «ο Ιάσονας» αντί του ευμορφότατου «ο Ιάσων»; (Είναι οι ειδικοί ενός αοράτου στρατού κατοχής;). Γιατί «η Αρτέμιδα» αντί του «Άρτεμις» με την ιωνική ομορφιά και την δωρική λιτότητα; Προτιμούν την αισθητική των πολυκατοικιών του Καραμανλή, από εκείνη της Ακρόπολης του Περικλή; Και αν την προτιμούν, τι φταίμε οι άλλοι που δεν την προτιμούμε; Γιατί «ο Πλάτωνας» κι όχι «ο Πλάτων;».
Υποθέτω πως το «δικατάτορας» είναι τυπογραφικό λάθος και εννοεί «δικτάτορας». Αλλά γιατί να είναι «κακαίσθητο» το «ο δικτάτορας» που λέγεται από τους πάντες και «σωστό» το «ο δικτάτωρ» που μόνο σαν τίτλος της ταινίας του Σαρλό στέκεται σήμερα; Σε αυτές τις δυο παραγράφους, ο Υφαντής βάζει στο ίδιο τσουβάλι τύπους εντελώς καθιερωμένους που απλώς δεν του αρέσουν (όπως «ο δικτάτορας» και τα συναφή, ο Ιάσονας, ο Πλάτωνας) με τύπους που πολύ λιγότερο λέγονται και που θεωρούνται ευρύτερα μειωμένου κύρους (η αυτάρκη γυναίκα -που αμφιβάλλω αν το είπε ποτέ κανείς αυτό, δεν γκουγκλίζεται άλλωστε- ή «η διαρκή, το διαρκή»). Αυτό όμως δεν είναι και πολύ έντιμο μεθοδολογικά. Όποιος μελετάει ένα φαινόμενο, πρέπει να ξεχωρίζει τα καθιερωμένα με τα οποία τυχαίνει να διαφωνεί ο ίδιος προσωπικά (ή που είναι θέμα γούστου) από τις αποκλίνουσες χρήσεις τις οποίες κανείς δεν δέχεται, όχι να τα τσουβαλιάζει μαζί.
Και πάντως, αν «πάσχουν από πλατυποδία» οι τύποι «δικτάτορας, ρήτορας κτλ.» κάποιαν ευθύνη φέρει και ο ίδιος ο Γιάννης Υφαντής, ο οποίος, νεότερος, έγραψε στο ποίημά του «Τσε Γιαγκ» (σελίδα 43 στο pdf) τον στίχο:
και… μας κόλλησε πλατυποδία. Δεν θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του;
Και συνεχίζει για τον Πλάτωνα:
Μα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου λέγεται «Πλάτων». Μα για χιλιάδες χρόνια οι ελεύθεροι Έλληνες έλεγαν «Πλάτων». Γιατί τώρα έγινε «ο Πλάτωνας», ο πάσχοντας, ο γράψαντας, ο μετέχοντας, ο σαχλαμαρίζοντας, ο σολοικίζοντας;
Ωστε σε όλες τις γλώσσες λέγεται «Πλάτων»; Μα, στα λατινικά είναι Plato, ομοίως και στα αγγλικά (όπου βέβαια προφέρεται Πλέιτο). Στα ιταλικά είναι Platone (Πλατόνε), στα πορτογαλικά Platão και έχω την εντύπωση πως στα αραβικά είναι Αφλατούν.
Τώρα, και πάλι άστοχο βρίσκω που ο Υφαντής τσουβαλιάζει τον τύπο «ο Πλάτωνας» με τους υπόλοιπους (ο πάσχοντας, ο γράψαντας κτλ.) ή ίσως και πάλι ανέντιμο. Διότι ο πρώτος τύπος είναι ευρέως αποδεκτός για τον σημερινό Πλάτωνα, τον περιπτερά, αν όχι για τον Πλάτωνα τον φιλοσοφο (όπου πάντως ο μέγιστος Αγαπητός Τσοπανάκης, μεταφράζοντας την ονομαστή γραμματολογία του Λέσκυ που γαλούχησε γενεές φιλολόγων χρησιμοποίησε άνετα τον τύπο «ο Πλάτωνας» και για τον φιλόσοφο), ενώ οι άλλοι τύποι πολύ λίγο λέγονται και κυρίως ή στην ποίηση (ο τον Άδη νικήσαντας, του Ελύτη) ή χαριτολογώντας. Ανέντιμο επίσης διότι ο Υφαντής παραβιάζει ανοικτές θύρες κατακεραυνώνοντας τους ελάχιστα χρησιμοποιούμενους τύπους «ο γράψαντας» κτλ. αλλά δεν μας λέει αν δέχεται ή αν επίσης καταδικάζει τους απόλυτα καθιερωμένους «ο παράγοντας, ο μέλλοντας» κτλ.
Ακολουθεί μια παραληρηματική παράγραφος που θα την αφήσω ασχολίαστη:
Ποιά λογική, ποια μήτρα γεννά μια τέτοια γλώσσα; Πού στηρίζεται; Και να βλέπεις κάτι θλιβερούς να θέλουν να μάθουν τα Ελληνόπουλα της διασποράς την ελληνική. Οι άσχετοι, με το «πολυμαθίη, (αμαθίη), κακοτεχνίη» στον πυρήνα τους, να μάθουν τα παιδιά τι; Το βαρβαρικό «τον έφεραν βίαια;». Το θλιβερό «πριν της αναχώρησής μας;»; Αφού το γυφτάκι στη λαϊκή, φωνάζει και ξαναφωνάζει «πρώτης τάξεως», γιατί θέλετε σεις να το διαφθείρετε, να το βιάσετε, ώστε να λέει «πρώτης τάξης»; Είστε οι έξυπνοι, οι σοφοί, οι μοντέρνοι, οι αριστερότεροι, οι λαϊκότεροι; Τι στο διάολο εκπροσωπείτε; Ποιον; Αληθεύει όπως ισχυρίζονται κάποιοι ότι έχετε σκατά μες στο κεφάλι σας; Δεν καταλαβαίνω.
Και αφού μάθουμε ότι ο Κων. Μητσοτάκης (σε λίγο θα τον αγιοποιήσουν) μιλούσε άψογα ελληνικά, κάτι που, αν ισχύει, αποδεικνύει πως η αρετή αυτή δεν είναι κληρονομική, διαβάζουμε ότι:
Και μέσα σε όλη τη Βουλή εκείνος που λέει το σωστό «τίποτε» είναι ο Αντώνης Σαμαράς. «Τίποτε», όχι «τίποτα». «Τίποτε» όπως το λέει πάντα ο Καβάφης κι 99 φορές στις 100 ο Σεφέρης κι ο Ελύτης.
Ο τύπος «τίποτε» είναι ο αρχαιότερος (από τη φράση «τι ποτέ» που ήταν ερωτηματική), αλλά και ο τύπος «τίποτα» τα έχει τα χρονάκια του, είναι μεσαιωνικός και αναπτύχθηκε κατ’ αναλογία προς άλλα επιρρήματα (πχ σήμερα, τώρα). Σήμερα, όλα τα λεξικά δίνουν τους δυο αυτούς τύπους ισοδύναμους, και η επιλογή του ενός ή του άλλου είναι, σε μεγάλο βαθμό, θέμα προσωπικού γούστου ή και συμφραζομένων -σε κείμενα επισημότερου ύφους ίσως να προτιμήσω το «τίποτε». Σε κάθε περίπτωση, δεν το βρίσκω πρέπον να ανάγεται σε «μόνη σωστή» μια προσωπική προτίμηση -κι όσο για τη διαβεβαίωση ότι ο Καβάφης, ο Σεφέρης και ο Ελύτης προτιμούσαν το «τίποτε» δεν λέει τίποτα, διότι άλλοι, όχι ελάσσονες, όπως ο Βάρναλης, ο Αναγνωστάκης και ο Ρίτσος, προτιμούσαν τον τύπο «τίποτα». Στη βάση στίχων της Ανεμόσκαλας βρίσκω 142 «τίποτα» και 129 «τίποτε».
Κι αφού διαμαρτυρηθεί που κανείς δεν αντέδρασε, κανείς δεν ενοχλήθηκε από αυτόν τον σολοικισμό (λέτε να μην τον θεωρούσαν σολοικισμό;) ο ποιητής πετάει μιαν ελαφρώς ξεκάρφωτη παράγραφο
Η κατάργηση του ν κάνει το δέντρο της γλώσσας κούτσουρο. Η κατάργηση των πανάρχαιων κλήσεων ξεραίνει το δέντρο.
στην οποία μπερδεύει κλήσεις με κλίσεις και ανακαλύπτει κατάργηση του νι -προφανώς εννοώντας το τελικό νι, που βεβαίως καθόλου δεν καταργήθηκε, αντιθέτως με τη νέα σχολική γραμματική αυξάνονται οι περιπτώσεις χρήσης του.
Και μετά έρχεται η κατακλείδα:
Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα… Τι; Παπούτσια, κασκόλ, νοσοκομεία, σχολεία; Μα όλα τούτα. Αλλά προπάντων, οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα ελληνικά.
Δεν θα συμφωνήσω με το πομφολυγώδες απόφθεγμα. Δεν ξέρω αν έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν, όπως λέει το γνωστό κλισέ, αλλά θαρρώ πως έχουμε καλύτερα ελληνικά απ’ όσο μας αξίζουν -εννοώ ότι, παρόλο που έχουμε μια χώρα σε πτώχευση και μια κοινωνία σε βαθιά κρίση, πρώτη φορά στην ιστορία παράγεται τόσο μεγάλη ποσότητα συγκροτημένου ελληνικού λόγου, γράφονται τόσα συγγράμματα για τη γλώσσα, μελετιέται η γλώσσα μας τόσο πολυπλευρα -όσοι ασχολουνται επαγγελματικά με τη γλώσσα ας συγκρίνουν ποιους γλωσσικούς πόρους είχαν στη διάθεσή τους το 1990 -ένα ή κανένα σύγχρονο μεγάλο λεξικό- και πόσους σήμερα -πέντε μεγάλα σύγχρονα λεξικά, χώρια όλα τα άλλα, ιστορικά, ετυμολογικά και πάει λέγοντας.
Βέβαια, ο γραπτός λόγος δοκιμάζεται -σε όλον τον δυτικό κόσμο όμως- και βέβαια αλλάζει η γλώσσα -όπως όλες- κι αυτό λογικό είναι να αναστατώνει τους γεροντότερους από εμάς. Αλλά η δυσφορία για την αλλαγή της γλώσσας κρατεί από την εποχή του Φρύνιχου, κοντά δύο χιλιάδες χρόνια.
Οπότε, δεν θα συμφωνήσω με τον Γιάννη Υφαντή πως «αξίζουμε καλύτερα ελληνικά». Αντίθετα, πιστεύω ακράδαντα ότι αξίζουμε καλύτερα άρθρα για το γλωσσικό ζήτημα και τη γλώσσα -και από τους ποιητές μας.
Γς said
Καλημέρα
Υφαντής;
ο Χου;
ππαν said
Μου αρέσει ο Υφαντής ως ποιητής, τούτο δω που έγραψε είναι πολύ γεροντορίστικο, ειδικά για κάποιον που έχει γράψει «Τι τέλεια κατσίκια τα κατσίκια».
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Αν δεν έχεις κάτι άξιο λόγου να πείς για να σε προσέξουν, κάνε φασαρία, όλο και κάποιος θα γυρίσει να σε κοιτάξει, δεν είναι πολύ μα θα βαρύνει κάπως την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι σου.
Καλημέρα.
Zap said
Καλημέρα, Υφαντής Γιανναράς, ξεχασατε τον Θεοδωρόπουλο και αυτος ανησυχεί για την γλωσσα.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2 Ε μα!
4 Σωστά!
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!

Με το σημερινό άρθρο μου ήρθε στο νου η φράση, και σκέφτηκα πως πρέπει να το διαβάσω το βιβλίο.
π2 said
Νομίζω το κλειδί είναι η φράση «τι φταίμε οι άλλοι που δεν την προτιμούμε;». Το ζήτημα δεν είναι το σωστό και το λάθος, είναι η σιχασιά για το λάθος. Τη σιχασιά αυτή τη βλέπω όλο και συχνότερα γύρω μου, στην επιδεικτική αυτοπροβολή μιας δήθεν αριστείας (πάντοτε στη λογική «εμείς και η πλέμπα») κι ας μη δικαιολογείται αντικειμενικά, στον σοφολογιωτατισμό των Θεοδωρόπουλων, στο ακραίο κέντρο, στην επιθετικότητα του δημόσιου λόγου που έχει γίνει αποδεκτή μανιέρα. Μου έρχεται συνεχώς στον νου το «να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους» του Μπορίς Βιάν.
atheofobos said
Δεν ξέρω γιατί μου ήρθε στο μυαλό Ο δοκησίσοφος του Ανδρέα Λασκαράτου (1811-1901)!
http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/laskaratos_dokhsisofos.html
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
Σήμερα ξύπνησα μ᾿ ἕνα ὄνειρο.
Ἤμουνα, λέει, σὲ γύρισμα ἑλληνικῆς ταινίας μὲ τὸν Ὀρέστη Μακρῆ νὰ χορεύει ζεϊμπέκικο μ᾿ ἕνα τραγούδι ποὺ ἔλεγε:
καὶ τὰ μεσάνυχτα ποὺ λὲς
μὲ τὸ Χριστὸς Ἀνέστη
μέσα σὲ χίλιες ἀγκαλιὲς
καὶ τὴ βροχὴ νὰ πέφτει
Ἡ μελωδία εἶχε ἐντυπωθεῖ στὴ μνήμη μου κι ἔπιασα τὸ μπουζούκι, ἑφτάμιση τὸ πρωί· ἦταν ἀπὸ τὸ «Τρελὲ τσιγγάνε».
Δύτης των νιπτήρων said
Εμένα που είμαι κουτσομπόλης, το όνομα του Υφαντή μου θυμίζει κάποιον θαυμαστή του που κατηγόρησε δεν θυμάμαι ποιον ποιητή ότι τον είχε κατακλέψει (τον Υφαντή). Την εποχή που δεν υπήρχε διαδίκτυο, είχε γίνει ο σχετικός δημόσιος διάλογος στην Ελευθεροτυπία τον οποίο είχα απολαύσει (γιατί μ’ αρέσουν κάτι τέτοια) — κάπου προς τα τέλη των ογδόνταζ αν δεν κάνω λάθος.
gpoint said
Καλημέρα
Το Υφαντής μου φέρνει στον νου έναν Ηλία Υφαντή, συμπαθέστατο επιθετικό του ΟΣΦΠ που είχε τέλειες μονομαχίες με τον Κώστα Λινοξυλάκη, όταν πρωτοπήγαινα στο γήπεδο, τέλη της δεκαετίας του 50. Δεύτερο μου θυμίζει κάτι αλλαντικά που δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από τον κατάλογο των κατασχεθέντων από την υγιειονομική υπηρεσία. Τον ποιητή τον αγνοούσα, δεν είμαι και φαν του διαβάσματος μόνο του γραψίματος περί τα λογοτεχνικά.
Νομίζω όμως πως ξέφυγε το πιο κραυγαλέο παράδειγμα στην φράση του «Και γιατί σώνει και καλά θα πρέπει να πλατειάζει, να πάσχει από πλατυποδία η ελληνική»
Το σώνει και καλώς θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία
sarant said
10 Περιέργως μου έχει ξεφύγει αυτό το επεισόδιο
11 😉
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@Gpoint. (#11). Ἐπίσης, τὰ ἐν λόγῳ ἀλλαντικὰ συναγωνίζονται ἐπικίνδυνα τὰ Τζάμπο σὲ διαφημιστικὴ κακογουστιά.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
7 – «Νομίζω το κλειδί είναι η φράση «τι φταίμε οι άλλοι που δεν την προτιμούμε;». »
Μα και την Ακρόπολη πολλοί ΑΗΠ την θεωρούσαν έκτρωμα και δεν την προτιμούσαν, κι έρχονται τώρα οι διάφοροι αρχαιογλωσσοβαρεμένοι ΔΗΘΕΝ διανοούμενοι να μας κάνουν μάθημα περί σωστού και λάθους, ωραίου και άσχημου και να μας κατακρίνουν για βαρβαρισμό, ποιοί; αυτοί που στα 8 χρόνια της μεγάλης οικονομικής υφέσεως (να του κάνω το χατήρι 🙂 ) δεν έχουν αρθρώσει ούτε ΛΕΞΗ για το πώς, τι, γιατί, και κυρίως ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, χωμένοι στου καβούκι τους αποκομμένοι από τον λαό που συχαίνονται, ζούν στις φαντασιώσεις του γλέιφοντας την οικονομική ελίτ.
ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ ΧΕΛΩΝΟΝΟΤΖΑΚΙΑ.
9 – Εσύ βρε έπαιζες το μπουζουκάκι σου το πρωϊ; και νόμιζα πως ήταν η μελωδία της βροχής. 🙂
10 – «Εμένα που είμαι κουτσομπόλης, το όνομα του Υφαντή μου θυμίζει κάποιον θαυμαστή του που κατηγόρησε…….»
Eμένα πάλι μου θυμίζει την διαφήμιση, – Αρκεί το παριζάκι μου να είναι Υφαντής. 🙂
LandS said
11 Ναι μπράβο, το καλά εδώ είναι επίρρημα. Στο 2 το τέλεια είναι επίθετο ή διαβάζω λάθος;
ΤΟ ΘΑΥΜΑ
Τι τέλεια κατσίκια τα κατσίκια.
Χτες γεννηθήκαν και πώς ξέρουν κιόλας
με τόση ακρίβεια όλα τα κατσικίσια πράματα.
Θαρρείς και σπούδαζαν κατσικοσύνη μια ολόκληρη
αιωνιότητα.
Georgios Bartzoudis said
Συμφωνώ πλήρως με τις παρατηρήσεις του Νοικοκύρη (μόνο βουνό με βουνό δεν ανταμώνουν, έλεγαν στο χωριό μου). Συνεπώς, όσα λίγα γράφω παρακάτω αφορούν τον Υφαντή:
(α) «η αυτάρκη γυναίκα»
#Νομίζω ότι τους τύπους όπως «η αυτάρκη γυναίκα» τους χρησιμοποιούν οι …υφαντίζοντες της δημοτικής. Εμένα απλώς με …ξενίζουν (αλλά και πάλι, ίσως θα μου πρόσφεραν …ξειδάκι οι υφαντίζοντες αυτής της κατηγορίας!)
(β) «Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα»;
#Υποψιάζομαι ότι ο σερ Υφαντής χρησιμοποιεί το «καλύτερα» ως επίρρημα». Στην περίπτωση αυτή αδίκως κακολογεί το «πομφολυγώδες απόφθεγμα» ο Νοικοκύρης («Τι; Παπούτσια, κασκόλ, νοσοκομεία, σχολεία»;).
Εγώ πάντως, είτε ως επίρρημα είτε ως επίθετο προτιμώ «καλλίτερα» (και δεν κατηγορώ για …υφαντισμό όσους προτιμούν «καλύτερα»).
sarant said
15 Επίθετο είναι. Ωραία η κατσικοσύνη!
georgevio said
Ταπεινά ευχαριστώ.
Βαρέθηκα τους κλαψομ****ηδες…
Πέπε said
Καλημέρα.
Τι χασομέρι! Ποιος ασχολείται να ανασκευάζει τέτοιες ασυναρτησίες; Τι στο διάολο εκπροσωπείτε;
(*Μ’ άρεσε αυτή η φράση και λέω να τη χρησιμοποιώ εφεξής.)
spatholouro said
Νίκο, ο τίτλος του σημερινού άρθρου είναι η επιγραμματικότερη κριτική που θα μπορούσες να κάνεις.
Τι να πει κανείς… Επαληθεύεται ότι μία ιδιότητα (π.χ. ποιητής) ούτε προϋποθέτει ούτε και συνεπάγεται μιαν άλλη (π.χ. «γλωσσογράφος»)
sarant said
19 Εμένα μου άρεσε, αλλά σαν μνημείο ανοησίας, η φράση που ακολουθεί:
Αληθεύει όπως ισχυρίζονται κάποιοι ότι έχετε σκατά μες στο κεφάλι σας; Δεν καταλαβαίνω.
20 Ακριβώς, αν και οι ποιητές/λογοτέχνες ανέκαθεν είχαν βαρύνουσα άποψη στα γλωσσικά.
spatholouro said
#21/20
Βεβαίως, αλλά εγώ πάντως τους κρίνω από κατά πώς αρμολογούν λέξεις και επιχειρήματα στο δοκιμιακό πεδίο και όχι από το πώς αρμολογούν λέξεις στο πεδίο της ποίησης.
Αγγελος said
Γελοιότητες. Και μεγάλη τιμή του έκανες που ασχολήθηκες μαζί του. Αλλαντοπώλα, ne ultra crepidam — κι ας είναι απλή συνωνυμία 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Μείνε στο ποίημα,απο κάτω παραμονεύει ο ποιητής».
και παλιά Υφαντά: «Έτσι πριν από το ψυχολογικό και οικονομικό σοκ προηγήθηκε και συνεχίζεται να εφαρμόζεται μεθοδικά η αλλοίωση της γλώσσας μας. Ώστε αυτή να καταντήσει τέτοια που να μην μοιάζει συνέχεια της αρχαίας ελληνικής. «https://afigisizois.wordpress.com/2012/07/27/%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%AE-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CE%BB%CE%B1/
Μεθοδικά;
Ο Υφαντής που αγαπώ
https://el-gr.facebook.com/DYfantis/posts/690298781030343
Γς said
Ηλίας Πολυχρονίου.
Ολυμπιακάρα.
Ολο γι αυτόν λέγαμε με τον Γιώργο Πολυχρονίου στο Δημοτικό.
Κολλητοί με το Γιώργο.
Εγώ του μετέδωσα όλη αυτή την όρεξη για πλακούλες και τέτοια.
Ρωτήστε τον!
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Δὲ συμφωνῶ μὲ τὸ ἄρθρο τοῦ κ. Ὑφαντῆ, θέλω ὅμως νὰ κάνω ἕνα σχόλιο σχετικὰ μὲ τὸ δίλημμα τῶν ἐπιρρημάτων σὲ -α ἢ -ως. Κατ’ἀρχὴν συμφωνῶ μὲ τὸ Νικοκύρη, ὅμως ὑπάρχουν κάποια -α, λίγα ὡς ἐλάχιστα ὁμολογουμένως, τὰ ὁποία εἶναι ἀφύσικα στὸν ἑλληνικὸ λόγο κι ἐπιβλήθηκαν στρατευμένα ἀπὸ δημοσιογραφικοὺς κύκλους σὲ τέτοιο βαθμὸ ποὺ σήμερα μᾶς φαίνονται φυσικὰ ἐνῶ δὲν εἶναι. Καὶ λέω μᾶς φαίνονται φυσικὰ γιατὶ τὰ ἀκοῦμε συνέχεια. Τὸ «προηγούμενα» ὅπως καὶ τὸ «ἄμεσα» μὲ τὴν ἔννοια τοῦ ἀμέσως εἶναι δύο τρανταχτὰ παραδείγματα. Εἰδικὰ τὸ δεύτερο ἔχει γίνει τόσο συχνὸ ποὺ κι ἐμένα πολλὲς φορὲς μοῦ ξεφεύγει, ὅμως αὐτὸ δὲν εἶναι δικαιολογία γιὰ νὰ τὸ λέω. Καὶ μὲ βρῆκε καὶ κάπως ἀπροετοίμαστο διότι ὅταν ξενητεύτηκα στὴν Ἰταλία δὲν ὑπῆρχε στὴ γλῶσσα καὶ ξαφνικὰ ἐπέστρεψα καὶ τὸ ἄκουγα συνέχεια σὲ σημεῖο ποὺ νὰ μοῦ φαίνεται ἀπολύτως φυσικό. Δὲν εἶμαι κατὰ τῆς ἐξέλιξης τῆς γλώσσας (ὁρίστε λέω ἐξέλιξης) ἀλλὰ τὸ νὰ ἐπιβάλλεται συστηματικὰ ἀπὸ μιὰ ὁμάδα στρατευμένων ἀνθρώπων ἕνας τύπος ὡς δῆθεν δημοτικὸς ἢ γιὰ νὰ εἶσαι πιὸ ἲν τὸ βρίσκω ἀνόητο. Καὶ τὸ ὅτι ὁ συγκεκριμένος τύπος ἔχει τριφτεῖ τόσο πολὺ ὥστε νὰ ἀκούγεται φυσικός, δὲ σημαίνει ὅτι εἶναι καλαίσθητος.
Γς said
25:
Ωχ,
>Ηλίας Πολυχρονίου.
Ηλίας Υφαντής!
Ολυμπιακάρα.
Ολο γι αυτόν λέγαμε με τον Γιώργο Πολυχρονίου στο Δημοτικό.
Κολλητοί με το Γιώργο.
Εγώ του μετέδωσα όλη αυτή την όρεξη για πλακούλες και τέτοια.
Ρωτήστε τον!
Πέπε said
Να το ξαναθέσω λίγο πιο αυστηρά:
Αρκεί η θεματική που θα διαλέξω, για να ασχοληθεί κόσμος με την πάρτη μου και με τα γραφόμενά μου, όποιου επιπέδου κι αν είναι αυτά;
Αν δημοσιεύσω κάπου το κείμενο «ο Χ τον παίρνει: τι στο διάολο εκπροσωπεί;», θα πρέπει ο Χ να μου απαντήσει στα σοβαρά;
Είχα πρόσφατα ένα τέτοιο προσωπικό παράδειγμα. Δημοσιεύτηκε κείμενο που έλεγε σχεδόν ακριβώς αυτό* για μια ομάδα στην οποία συμμετέχω, και πρότεινα στην ομάδα να μην ασχοληθεί καθόλου γιατί ήταν ολοφάνερη παπαρολογία. Δε δυσκολεύτηκα καθόλου να τους πείσω, το ίδιο έιχαν σκεφτεί κι από μόνοι τους. Τον τιμωρήσαμε με τη μοναξιά αυτουνού που φωνάζει μόνος του.
__________
*[Δεν έλεγε «τον παίρνουν», ήταν λίγο εκτενέστερο, αλλά -πέρα από γεγονότα που δεν μπορεί ο καθένας να ξέρει αν ισχύουν ή όχι- ο τόνος ήταν περίπου αυτός. Όσο για το δεύτερο σκέλος, ήταν κυριολεκτικά μια ελάχιστη παράφραση του «τι στο διάολο εκπροσωπούν».]
Φαρμακωμενο Πιονι said
Ειμαι πλεον σιγουρος οτι στην κλασσικη Αθηνα υπηρχε καποιος Υφαντης που εψεγε τους συμπολιτες του γιατι λεγανε «βασιλεως» αντι για το σωστο ομηρικο «βασιληος», και για τα τελικα «-η» που βαρβαρικα (ή μηπως βαρβαρικως; ) τραπηκαν σε «-α», και για το διγαμμα που προδοτικα φονευθηκε.
Ισως και καποιος συγχρονος του Ομηρου Υφαντης να οδυροταν που χαθηκαν τα χειλοϋπερωικα απο την Μυκηναϊκη.
Γιάννης Κουβάτσος said
Πράγματι αχταρμάς το άρθρο του Υφαντή, που έχει γράψει μερικά καλά ποιήματα αλλά και μερικά ναρκισσιστικά. Και βέβαια κάνει το γνωστό λάθος να αποδελτιώνει κατά το δοκούν λέξεις από ποιήματα, για να μας πείσει πως έτσι πρέπει να τις χρησιμοποιούμε και στον καθημερινό προφορικό και γραπτό λόγο. Ο Ελύτης και ο Καβάφης όμως δεν λένε μόνο τίποτε, λένε και ο νικήσαντας και επέστρεφε, αφού έτσι τους βόλευε ποιητικά (ποιητικώς). Να τα λέμε κι εμείς επικαλούμενοι την αυθεντία τους;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
10. Δεν είναι ακριβώς στο θέμα , αλλά έχει στοιχεία από τα εκτεθέντα (σου) 🙂 :
«Η τέχνη κλέπτεται»
«…Το περιστατικό, για παράδειγμα, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Υφαντή «μπορεί να μην έγινε έτσι ακριβώς, αλλά ότι συνέβη, συνέβη!». »
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=94902
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν φταίει βέβαια μόνο ο Υφαντής. Κατά καιρούς, ακόμα (η) και μεγάλοι λογοτέχνες γκρινιάζουν για τη γλώσσα. Στο «Εν λευκώ» ο Ελύτης μιλάει για την απώλεια του τελικού ν, που γέμισε την Αθήνα τρύπες (εννοώντας το …ορφανό όμικρον) και κάπου ο Παπαδιαμάντης ήθελε τη Βιέννη να τη λέμε Βιέννα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
32 >>και μεγάλοι λογοτέχνες γκρινιάζουν για τη γλώσσα.
Ο τρόπος που ανησυχούν όμως είναι ο ανάλογος του αναστήματος τους.
Πω, η φαρμακογλώσσα…, αλλά φέρνω στο νου μου το Σολωμό που «αγόραζε» λέξεις που (μπορεί να) χάνονταν. Ο (μέγας)Παπαδιαμάντης με τη γλώσσα του τη μικτή,την ιδιαίτερη,την προσωπική,ας πούμε, νομιμοποιείται να έχει προτίμηση στον ένα ή τον άλλον τύπο. Ο Ελύτης στο δικό του σύμπαν ενιωθε ότι του στερούσε μουσικότητα ξερωγώ η αποκοπή του ν ή τι άλλο. Συνδύασαν όμως σκοτεινα σχέδια, δόλια επίθεση κλπ στον ελληνισμό, μέσα απ΄αυτά; Δεν ξέρω κιόλας…
Χθες τ΄απόγευμα, άκουσα το Γιάννη Ζουγανέλη στο 24.7 ράδιο(«Πεζοί στον αέρα»-εκπομπή των κυριών Φωτ.Λαμπρίδη-Ιων.Κλεφτόγιαννη) να επικαλείται το μύθο περί Κίσινγκερ («χτυπείστε τον πολιτισμό των Ελλήνων») και το συνέδεσε με (σχετικές πρακτικές όπως) το καταστροφικό μονοτονικό κλπ. Μόλις το αναρτήσουν θα το προσθέσω, για την ακρίβεια των λεχθέντων.
raf said
Θα συμφωνήσω με αυτό που γράφεις στην αρχή, Νικοκύρη, είναι τόσο κακό άρθρο που ίσως και να έπρεπε να το αφήσουμε στην ησυχία του.
nikiplos said
Στην σελίδα 48 του πεντεφιού, υπάρχει ο στίχος
Τρώω ξανά τ’ αγαπημένα μου αγραπίδια κ’ είναι
στυφά μέσα στην άγρια γλύκα τους.
Mindkaiser said
@24 «Μείνε στο ποίημα, απο κάτω παραμονεύει ο ποιητής».
Τι όμορφη φράση. Γνωρίζουμε την πατρότητά της;
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
24 Ωχ, δεν τα είχα δει αυτά.
33 Ναι, ανέβασέ το αν το βρεις. Και αναρωτιέμαι αν αξίζει να το σχολιάσει κανείς.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ναι, Έφη, όντως, άλλα αναστήματα, άλλοι τρόποι.
Ο Ζουγανέλης είναι γνωστός ημιμαθής αγωνιών. Θα ‘χε πλάκα η συζήτηση. 😊
Γιάννης Κουβάτσος said
Μια συνέντευξη του Ζουγανέλη στην Εφσυν. Μιλάει εφ’ όλης της ύλης, τα ίδια θα είπε προφανώς και χτες στο ραδιόφωνο και διαμαρτύρεται για τη φίμωση του Ράμφου και του Μπαμπινιώτη που κάποιοι συνωμότες δεν τους προσφέρουν δημόσιο βήμα 😊:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.efsyn.gr/arthro/i-hora-opoy-zoyme-den-einai-i-ellada&ved=0ahUKEwiakp6OmsPXAhVlCpoKHQu1D5w4ChAWCDkwCQ&usg=AOvVaw2Exml1wMLmEIWZ2Gd0QpSs
Λεύκιππος said
Αξίζουμε καλύτερα άρθρα για τη γλώσσα
Τι;;;;; Το άρθρο δεν αναφερόταν στο ψάρι, γλώσσα; Κακώς, ή μάλλον κακά.
spiridione said
39. Έχω και καλύτερη
http://www.crashonline.gr/%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-cra/
Τι να κάτσεις να απαντήσεις τώρα 🙂
sarant said
Φίμωση του Ράμφου;;;;;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@40. Λεύκιππος said:
«…Το άρθρο δεν αναφερόταν στο ψάρι, γλώσσα; »
Ὄχι, στὸ πησσὶ ἀναφερόταν.
🙂
ΣΠ said
Κάποιες συντηρητικές απόψεις για την γλώσσα σε οργίλο ύφος. Με τις απόψεις του μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς. Εγώ δεν συμφωνώ ότι η Ν.Δ. χρησιμοποιούσε τα καλύτερα ελληνικά, αλλά είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Όμως με ενοχλεί ιδαίτερα ο τρόπος «έτσι είναι όπως τα λέω εγώ και εσείς που τα λέτε αλλιώς έχετε σκατά μέσα στο κεφάλι σας».
BLOG_OTI_NANAI said
Δυστυχώς η έλλειψη σοβαρότητας κάποιων σχολιαστών είναι χαρακτηριστική…
Φυσικά και μπορεί αν γίνει μεθοδική αλλοίωση της γλώσσας με τρεις αεροψεκασμούς ημερησίως, πρωί – μεσημέρι – βράδυ. Μετά, πας να μιλήσεις κι ακούγεσαι σαν τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού.
Αν αυτό θέλουμε για τα παιδιά μας, καλώς, δεν ξαναμιλάω.
Γιάννης Κουβάτσος said
Όντως καλύτερη, Σπύρο. Έχει και τα περί Κίσινγκερ. Αλλά λέει και κάτι πολύ πετυχημένο: ότι τον Γιούνγκερ στο σινεμά θα τον υποδυόταν ο Δήμος Σταρένιος. Πράγματι, υπάρχει μια πολύπλευρη ομοιότητα. 😊
Μιχάλης Νικολάου said
… με τίποτα (ή με τίποτε …
…ή και με τίποτις!
sarant said
44 Το τουπέ του ποιητή.
ΣΠ said
Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι γράφει «Αγραμματωσύνη».
Γιάννης Κουβάτσος said
49. Και «κατάργηση των κλήσεων» καταγγέλλει. Προφανώς αναφέρεται στις γραμματικές κλίσεις.
Και τι εννοεί όταν λέει ότι η ΝΔ μιλούσε καλύτερα ελληνικά; Οι κομματικές ανακοινώσεις ανέκαθεν στο ίδιο καζάνι της ξύλινης γλώσσας βράζουν. Αν αναφέρεται στα πρόσωπα, απλώς κάνει λάθος: η σωστή χρήση της γλώσσας εξαρτάται από την καλλιέργεια και την ευαισθησία του ομιλητή και του γράφοντος, όχι από την πολιτική τους τοποθέτηση.
gpoint said
# 43
Το πησσί (χωματίδα το ξέρω) δεν λέει η ζογκέτα όμως μεγαλούτσικη, από την τράτα πριν ακουμπήσει σε πάγο, είναι καλύτερη από την γλώσσα (οι μικρές ζογκέτες τηγανιτές σαν τσιπς τρώγονται ολόκληρες εξω η σπονδυλική στήλη
ΛΑΜΠΡΟΣ said
33 – «Χθες τ΄απόγευμα, άκουσα το Γιάννη Ζουγανέλη…….» Από το καλοκαίρι του 15 τις μέρες πρίν το δημοψήφισμα και μετά, έχω αναθεωρήσει την άποψή μου για πολλούς καλλιτέχνες, ανθρώπους του πνεύματος αλλά και απλούς καθημερινούς ανθρώπους που είχα σε μεγάλη η απλή εκτίμηση, εκείνη ακριβώς την περίοδο, αποδείχτηκαν πολύ μικροί άνθρωποι και πολύ μεγάλοι μαλάκες, ένας από αυτούς κι ο Ζουγανέλης.
sarant said
41-52 Αδικεί και τον Τρίτση ο Ζουγανέλης. Ο Τρίτσης θέλησε να επαναφέρει τα αρχαία, δεν τα κατάργησε.
«Ίσως τον Τρίτση, ο οποίος μεσολάβησε να αφαιρεθούν τα Αρχαία Ελληνικά, η μόνη εννοιολογική γλώσσα στον κόσμο, από τα σχολεία».
ΛΑΜΠΡΟΣ said
53 – Ο Ζουγανέλης δεν αδικεί κανέναν γιατί είναι επιεικώς βλάκας, το θέμα, είναι πως αρκετοί όψιμοι επαναστάτες αναρχοαυτόνομοι κλπ αρχές του 80, έχουν τακιμιάσει εσχάτως με την εκκλησία γι΄αυτό και η μεγάλη αλλαγή τους στα ελληνικά ιδανικά «την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» και άλλες χαριτωμενιές. Τον Μάρτιο στο γάμο της αδερφής του βαφτιστήρα της Παπέν στον αϊ Γιάννη τον Ρώσο, που είναι χωμένη σε κάτι κουφές εκκλησιαστικές οργανώσεις, στην ταβέρνα είδα αρκετούς τέτοιους καλλιτέχνες να προσκυνούν το παπαδαριό που είχε μαζευτεί, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με την Παπέν, πονεμένη ιστορία. Ευτυχώς από μικρός είχα πάψει να ταυτίζομαι με τους καλλιτέχνες.
voulagx said
Ασχετο (πως το λεμε αυτο; οφφ τοπικ;), για να καλμαρουμε λιγο.
Peter Maxwell said
Επειδη ως γνωστον στην Ελλαδα η αναξιοκρατια κυριαρχει οι γελωτοποιοι και οι μιμοι εκπροσωπουνται με ιδιαιτερα υψηλα ποσοστα στις ταξεις των διανοουμενων. Ενας απο αυτους ειναι ο Υφαντης. Μια χωρα δεν εχει μονο την πολιτικη αλλα και την πνευματικη ηγεσια που της αξιζει. Σε ολη την ιστορια του πολιτικου φαντασματος που ονομασαν ‘Ελλας’ μονο τρεις αξιους πολιτικους αντρες γνωρισε το αποχωρητηριο αυτο. Τον Ελευθεριο Βενιζελο, τον Ανδρεα Παπανδρεου και τον Γιανη Βαρουφακη. Παντως ειναι εκπληκτικο, οτι η Ελλαδα, παρολο που δεν προσφερε απολυτως τιποτα στον συγχρονο πολιτισμο, εδωσε πολλους αξιους πνευματικους αντρες. Οι περισσοτεροι απο αυτους ηταν ποιητες (οχι βεβαια σαν τον Υφαντη που ειναι ενας ποιητακος). Το μονο υψηλης ποιοτητας προϊον που εδωσε αυτος ο τοπος ηταν πραγματι η ποιηση…
Γιάννης Κουβάτσος said
Απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’80 υπάρχει αυτή η τάση, Λάμπρο, των αριστερών νεοορθόδοξων. Ζουράρις, Ράμφος, Νέστορας, Μοσκώφ, Σαββόπουλος…Καραμπελιάς αργότερα…Φυσικά αυτοί έχουν και μια παιδεία, δεν είναι Ζουγανέληδες. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, αποκαλεί τον Μπαμπινιώτη συνάδελφό του. Είναι τραγουδοποιός και διασκεδαστής ο Μπαμπινιώτης;
sarant said
55 Λένε πως είναι πολύ καλός αυτός
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
38. Ήταν και του Πολυτεχνείου, λέει.
33. Εδώ η εκπομπή
«…Με προβοκάτορες υπουργούς Παιδείας κατά το παρελθόν που ανέστειλαν τη λογική της ελληνικής γλώσσας που είναι τ΄αρχαία ελληνικά και η εξέλιξή τους,μονοτονικό σύστημα-αν είναι δυνατόν!- …έλεγε ο Κίσινγκερ κάποτε…από το 34:32 (στο 35:16 η γλώσσα…)
http://news247.gr/radiofono247/arxeio/pezoi-ston-aera.4679962.html
>>Γιανναράς
«Απορώ που ακόμα υπάρχουμε» 24.10.2017
«Αν υπήρχε πολιτικός με όραμα, θα έβαζε τα αρχαία ελληνικά να διδάσκονται από το δημοτικό, σαν παιχνίδι! Θα έβαζε πολύ πολλή, μουσική, θα έβαζε κυρίως μαθηματικά, αλλά θα άλλαζε τον τρόπο διδασκαλίας τους: Τα μαθηματικά όχι ως χρηστική γνώση, αλλά ως γλώσσα, ως λογική. »
http://m.tvxs.gr/mo/i/242300/f/news/egrapsan-eipan/xristos-giannaras-aporo-poy-akoma-yparxoyme.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
57 + Απ.Δοξιάδης
Μαρία said
57
Νέστορας.
Αν εννοείς το Στέλιο, κάνεις λάθος.
aerosol said
Στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν και κάποιες θαυμαστές φράσεις, όπως:
«Κατά τη γνώμη μου…»
«Σύμφωνα με τη δική μου οπτική…»
«Εγώ προσωπικά προτιμώ….»
«Νομίζω πως είναι πιο χρήσιμο/όμορφο/σωστό να…»
Οι συμπλεγματικοί δοκησίσοφοι (sic, έτσι για τη μόστρα!) δεν τις γνωρίζουν. Σεβαστές και οι πιο συντηρητικές απόψεις. Αλλά το να αλλοιώνεις τα στοιχεία σου και να χρησιμοποιείς όλων των ειδών τα λογικά σφάλματα για να στηρίξεις το όποιο επιχείρημα, στα μάτια μου ισοδυναμεί με ψεύδος. «Εχέσθημεν πατοκόρφως» θα μονολογούσα, όμως… μιλάμε για δημόσιο λόγο που διαμορφώνει απόψεις σε πιο εύπιστους ή λιγότερο ασχολούμενους. Και επειδή πιστεύω πως εθνικό το αληθές, νομίζω πως μπορεί κάποιος άνετα να τους τη βγει «από δεξιά» και να τονίσει πως κινούνται αντεθνικά, κάνοντας κακό στην ελληνική γλώσσα και παραπλανώντας τον αναγνώστη τους.
Τιμιότερα τα κατσίκια στην κατσικοσύνη τους.
[Και ρησπέκτ (ή… κύδος, αν προτιμάτε!) στον Georgevio για το #18.]
aerosol said
Παράλειψή μου (που δίκαια/δικαίως να προκάλεσε αλγεινήν εντύπωση!):
Άψογος στην ουσία αλλά και την έκφραση ο Νοικοκύρης. Σταθερή πηγή αισιοδοξίας. 🙂
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
59 Ευχαριστώ!
63 Νάσαι καλά!
Γιάννης Κουβάτσος said
Έχεις δίκιο, Μαρία. Για κάποιον μυστήριο λόγο μου ‘χε κολλήσει ότι ήταν και ο Νέστορας στο νεοορθόδοξο ρεύμα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
36 Mindkaiser
>> @24 Γνωρίζουμε την πατρότητα;
Την ψάχνω στη μνήμη μου από καιρό. Μπορεί στίχος, μπορεί κι από συνέντευξη. Θα το βρω κάποια στιγμή. Ενδεχομένως Κώστας Κουλουφάκος.
cronopiusa said
(vid) Να οι σοβαρές κουβέντες Μητσοτάκη στο εξωτερικό: Πήγε στο Στρασβούργο και τους έλεγε τι σημαίνει η λέξη κωλοτούμπα…
voulagx said
Ξερει κανεις πως λεγεται το computer στα αγγλικα;
Μαρία said
65
Μπορεί να παρασύρθηκες απ’ το γεγονός οτι ήταν -και είναι- απ’ τους Μακεδοναμάχους της δεκαετίας του ’90.
Και για να συνδεθούμε με τον Υφαντή, η ταυτότητά του γράφει Νέστωρ 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Λάμπρο, έπεσες μέσα στα εκκλησιαστικά! Νταραβέρια μαθαίνω είχαν με εκκλ. κύκλους ως παιδιά οι Ζούγα.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Tελείως εκτός , ένα μικρό κουϊζ: Από ένα τενεκέ λάδι, γεμάτο ως απάνω, που δε μπορούσα να μετακινήσω ούτε να τον γείρω έστω λίγο, πώς πήρα ένα ποτήρι λάδι που χρειαζόμουν άμεσα να μαγειρέψω και έλειπαν όλοι απ΄το σπίτι. Με τα απλά βρισκούμενα το έκανα.
voulagx said
#70: Ρουφωντας για λιγο με ενα λαστιχο, μηπως;
Γιάννης Κουβάτσος said
Νέστωρ, και πάλι σωστά. 😊
Όπως κλέβουν βενζίνη απ’ το ρεζερβουάρ, Έφη; 😉
Γιάννης Κουβάτσος said
Φως φανάρι: ο πρόεδρος της δημοκρατίας διαβάζει το ιστολόγιο και στέλνει μήνυμα στήριξης στον Υφαντή:
http://www.protothema.gr/greece/article/732282/to-minuma-paulopoulou-gia-to-polutehneio-pigi-adlisis-didagmaton-gia-to-noima-tis-eleutherias/
ΚΩΣΤΑΣ said
Καταρχάς συμφωνώ με τον Νικοκύρη, το άρθρο είναι κάπως ανερμάτιστο και κουραστικό στην ανάγνωση.
Επί της ουσίας. Προσωπικά χρησιμοποιώ όλες τις μορφές της γλώσσας μας, καθαρεύουσα, δημοτική, ζώσα λαϊκή, ενίοτε αρχαία και τοπικούς ιδιωματισμούς. Γι’ αυτό δεν μ’ ενοχλεί ιδιαιτέρως αν άλλοι έχουν τις δικές τους προτιμήσεις. Ενοχλούμαι μόνο όταν θέλουν να τις επιβάλλουν και σε μένα με το ζόρι ή με λοιδορούν για το δικό μου στυλ.
Όσον αφορά τα επιρρήματα κι εγώ τα προτιμώ σε –ως, γούστο μου, μου φαίνονται πιο καλαίσθητα και πιο ακριβή σημασιολογικά.
Για όσους γενικώς γκρινιάζουν ότι η γλώσσα μας καταστρέφεται, αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, με αυτούς που θέλουν να μας λανσάρουν καινοφανείς όρους. Δέχομαι ότι η γλώσσα εξελίσσεται, υιοθετώ όμως την εξέλιξη που προέρχεται μέσα από το λαό στην καθημερινή του επικοινωνία. Να με συγχωρεί εδώ ο Νικοκύρης, αλλά εγώ στο καφενείο, στην ταβέρνα, στην αγορά ποτέ δεν άκουσα η δικάστρια, η βουλεύτρια και δεν πρόκειται να τις υιοθετήσω.
Έχω την υποψία ότι ο Υφαντής δεν ανήκει στον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο», γι’ αυτό η κριτική εναντίον του είναι έτι δριμυτέρα του κανονικού.
Μαρία said
72
Σωστό μόνο για την ταυτότητα, όπως και ο Στίλπων 🙂
sarant said
68 Έχουμε γράψει γι’ αυτό, σε κάποια μεζεδάκια
ΚΩΣΤΑΣ said
35 Nikiplos
>Τρώω ξανά τ’ αγαπημένα μου αγραπίδια κ’ είναι
στυφά μέσα στην άγρια γλύκα τους.
αγριαπιδιά – αγριαχλαδιά – γκορτσιά
αγραπίδια – άγρια αχλάδια – γκόρτσα
αν τα δοκιμάσεις είναι γλυκόστυφα, δεν κατάλαβα, τι σχολιάζεις;
Γιάννης Κουβάτσος said
Κώστα, δεν βγαίνουν όλες οι λέξεις από τον λαό. Ο λαός κάποτε έλεγε σπετσιέρης και γαζετατζής, αλλά εδώ και πολλά χρόνια λέει φαρμακοποιός και δημοσιογράφος. Όσο για το υπονοούμενο ότι η αυστηρή κριτική στον Υφαντή οφείλεται στο ότι δεν είναι (;) «προοδευτικός αριστερός», είναι άδικη. Όποιος και αν τα έλεγε, την ίδια κριτική θα υφίστατο. Και επί του προκειμένου: τα επιρρήματα δεν γίνεται να λήγουν πάντα σε -ως, τόσο για λόγους συνεννόησης (αμέσως-άμεσα, απλώς-απλά, εκτάκτως-έκτακτα κλπ), όσο και για λόγους ευφωνίας (αφόρητο και πομπώδες το καταφώρως του προέδρου).
ΚΩΣΤΑΣ said
78
Γιάννη, άλλο νέοι όροι και άλλο επιτηδευμένη μετατροπή για να υποδηλώσω τεχνηέντως ιδεολογική τοποθέτηση, πχ ο Γιούλης (Ιούλιος) 🙂
Ίσως κι εγώ δεν ήμουν σαφής στο σχόλιο. Να το διορθώσω και και να πω: καινοφανείς τύπους.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
71. Σωστά αλλά πού να βρεθεί λάστιχο; Καλά πας 🙂
77. μάλλον με τη φωτό το συσχετίζει. Αγραπίδης/ αγραπίδια
Αγριάπιδα όμως τα λέμε μεις.
BLOG_OTI_NANAI said
68: Το ανάρτησε ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Πειραιά και Δ’ Αθήνας Λαδιάς Αναστάσιος…
Και γράφει: ( http://dide-peiraia.att.sch.gr/plinetp/index.php?option=com_content&view=article&id=95&Itemid=89&showall=1 )
«Πως λέγεται το computer στα αγγλικά;
Μου το έστειλε ο Μάρκος, μαθητής, φίλος και συνάδελφος. «…Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις δηλαδή με ακρίβεια, ονομάστηκε κομβέω (υπολογίζω, μετρώ ακριβώς με την βοήθεια κόμβων)…» Οι φιλόλογοι έχουν το λόγο…
«To computer στα αγγλικά.pdf»«
sarant said
74-78 Eιλικρινά δεν ξέρω αν και πού ανήκει ο Υφαντής. Ο Ζουγανέλης πάντως, που επίσης τον επέκρινα στα σχόλια, δηλώνει στις συνεντεύξεις φαν του Βαρουφάκη.
Μαρία said
80
Ούτε καλαμάκια έχεις;
Νίκος Κ. said
81: Όταν διακινούνται τέτοια κείμενα από «υψηλόβαθμα» στελέχη της εκπαίδευσης (επιφορτισμένα και με την επιμόρφωση των καθητητών), υπάρχει κάποιο θεματάκι.
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι τύποι Γιούνης και Γιούνης, αν δεν απατώμαι, δεν είναι πεποιημένοι αλλά λαϊκοί. Απαντούν και σε δημοτικά τραγούδια. Αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς και συμφωνώ εν μέρει: αν η λέξη ή ο τύπος που προτείνονται είναι εύχρηστα και σχηματίζονται κανονικά, γιατί όχι; Το διαδίκτυο και τα πολυμέσα του Μπαμπινιώτη μια χαρά δεν είναι; Τα δικάστρια, βουλεύτρια κλπ είναι απολύτως ομαλά. Το αν θα καθιερωθούν είναι άλλο θέμα.
Φαρμακωμενο Πιονι said
@70:
Σχιζοντας δυο πλαστικα καλαμακια κατα μηκος, ενωνοντας τα στις ακρες τους σε σχημα Π. Η μια ακρη μπαινει μεσα στον τενεκε, η αλλη στο προς γεμιση δοχειο. Ρουφωντας απο την ελευθερη ακρη μεχρι να δημιουργηθει συνεχης ροη[1], και τοποθετωντας την στο δοχειο. Λογω της υδροστατικης πιεσης, το υγρο ανεβαινει απο το ενα ποδι του Π, φαινομενικα νικωντας την βαρυτητα, και κατεβαινει απο το αλλο. Το ξερω γιατι εχει χρειαστει να το κανω…
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Siphon
Μαρία said
74, 82
Ο Νικοκύρης καταδικάζει τη μαλακία απ’ όπου κι αν προέρχεται.
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/trito-mnimonio-den-einai-toy-syriza έχει υιοθετήσει και ορολογία 17Ν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
83. Ε ναι! Λάδι με το καλαμάκι (με σπειροειδή απόφυση) 🙂
Γιάννης Π said
«αξίζουμε καλύτερα άρθρα για το γλωσσικό ζήτημα και τη γλώσσα -και από τους ποιητές μας»
Νίκο, μακάρι να σ’ ακούσουν αυτοί που ενώ πρέπει να μιλούν, σιωπούν, παρόλο που κατανοώ τη σιωπή τους. Είναι όμως καιρός να αναλάβουν το ρόλο του Χρηστίδη, του Πετρούνια, του Κριαρά, του Τσολάκη, του Κακριδή.
Τέλος, θα ‘θελα τούτο να πω στον κ. Υφαντή, αν κάποτε διαβάσει τούτα τα σχόλια, πως μάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσει όλους αυτούς που μνημονεύει από τους ποιητές, αλλά και όλους τους πεζογράφους της γενιάς του ’30, αλλά και τα δικά του έργα.
Κρίμα ένας ποιητής που μας συντρόφεψε τόσα χρόνια να κατασπαταλιέται με τέτοια ρηχότητα.
sarant said
87 Δεν το είχα δει αυτό, αλλά΄δεν θα άλλαζα το άρθρο.
sarant said
85 Μήπως το σχόλιο αυτό μπήκε σε άλλο άρθρο;
Γιάννης Κουβάτσος said
Σε άλλο άρθρο; Δηλαδή; Είναι απάντηση στο σχόλιο του Κώστα περί Ιουλίου/Γιούλη.
Και για να μην αδικούμε τον Υφαντή, έχει επιμεληθεί δύο θαυμάσιες ανθολογίες:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789603786429-anthologia-patakis-mustikoi-tis-anatolis-32561&ved=0ahUKEwj-3dDT-MPXAhWqDZoKHQFrCI4QFggnMAE&usg=AOvVaw0bo0ZXUg0uk4LAN10t946v
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789603785460-anthologia-patakis-o-kipos-tis-poiisis-29591&ved=0ahUKEwj76ryS-cPXAhWEE5oKHeO4ChYQFgg9MAU&usg=AOvVaw0TYlANsZHfD2cmUx_xIi5L
ΚΩΣΤΑΣ said
87
Κι εγώ όμως είδες; Αριστερός ο Υφαντής και τον υπερασπίστηκα εν μέρει. Απολύτως αντικειμενικός 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
92. Ε αφού το βλέπεις έτσι, ας πούμε κάτι «διαφημιστικό» του 🙂 (κλεμμένο):
έχει πολύ σεξ και παγανισμό ερωτικό στα ποίηματά του
sarant said
92 Ναι, καλά λες 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
80 >>Αγριάπιδα όμως τα λέμε μεις
αγκριγιάπιδα το αυθεντικό
Γς said
94:
>κλεμμένο
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
ΚΩΣΤΑΣ said
96
Γκόρτσα τα λέμε εμείς συνήθως. Είναι γνωστά όμως και ως αγραπίδια στην ορεινή νοτιοδυτική Θεσσαλία, νομίζω και σε περιοχές Στερεάς Ελλάδας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
97. Για σένα το ΄γραψα 🙂 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γιάννης Κουβάτσος said
Καληνυχτίζω με ποίηση:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.yfantis.gr/metamorfoseismidenos.htm&ved=0ahUKEwi9kozvhMTXAhXEbZoKHSWgANIQFghBMAY&usg=AOvVaw3nVxfoaESPo10Xf6O7RnED
ΛΑΜΠΡΟΣ said
57 – «Απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’80 υπάρχει αυτή η τάση, Λάμπρο, των αριστερών νεοορθόδοξων. Ζουράρις, Ράμφος, Νέστορας, Μοσκώφ, Σαββόπουλος…Καραμπελιάς αργότερα…»
Nαί Γιάννη το ξέρω αλλά δεν εννοώ αυτούς που έτσι κι αλλιώς δεν τους είχα ποτέ σε καμιά εκτίμηση, μόνο τον Σαββόπουλο ως καλλιτέχνη, για άλλους μιλώ και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο από τα κάπιταλ κοντρόλ μέχρι και το δημοψήφισμα που όχι μόνο πήραν ανοιχτά θέση υπέρ του ΝΑΙ, αλλά υπερθεμάτιζαν την πολιτική Σαμαρά και ΝΔ πως βρισκόμασταν τάχα σε ανάπτυξη και θα είχαμε βγεί από τα μνημόνια αν δεν ανέτρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, ότι έλεγαν τα γνωστά ΜΜΑ δηλαδή λες και δεν προκήρυξε ο Σαμαράς τις στημένες εκλογές.
Το θέμα για μένα, είναι πως δεν γίνεται να είσαι και επαναστάτης και Βρυξελλιώτης, σαν την Δαμανάκη ένα πράμα. 🙂 Τι κατάντημα κι αυτή η γυναίκα. 😦
70 α- Άστα ΕΦΗ, δυστυχώς από παλιά πέφτω σε πολλά μέσα, δεν πήρα από μούρλα τα ύψη αλλά για αν μη σαλτάρω τελείως, δεν μπορούσα να πιστέψω ως αληθινά αυτά που έβλεπα, ειδικά με την εκκλησία έτσι και το ψάξεις θα βρείς ΟΛΑ τα κόμματα μέσα, η μεγάλη μητέρα όλα τα ελέγχει για το καλό μας, άλλωστε τον είδες τον πρωθυπουργό μας και προσκύνησε και δεν έχει κάνει ΚΑΜΙΑ αλλαγή κράτους εκκλησίας, και φρόνιμο αγόρι είναι με την εκκλησιαστική περιουσία και κυρίως με τα φορολογικά της. Να ξέρεις πως αν σχοληθείς ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΟΛΥ.
β – Γιατί δεν έχετε τρόμπα ;
82 – «Ο Ζουγανέλης πάντως, που επίσης τον επέκρινα στα σχόλια, δηλώνει στις συνεντεύξεις φαν του Βαρουφάκη.»
Όμοιος τον όμοιο κι ο Μπαρούφας με τον Μπαρουφάκη. 🙂
Γς said
99:
Ευχαριστώ
Κι έχω και την άλλη μέσα που μου φωνάζει τωρα στα κυπρέικα να πάω να της κάτσω έναν …
[κάτσω = ρίξω;]
Αγγελος said
(68) Δηλαδή ο κ. Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Πειραιά, Δ’ Αθήνας και Κυκλάδων έλαβε από τον παλιό του μαθητή και ήδη φίλο και συνάδελφο μια σελίδα με απίθανες αρλούμπες και τη δημοσιεύει αυτούσια, χωρίς τίποτε να του φανεί παράξενο, στον επίσημο ιστότοπο του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Πειραιά; Δε λέω, στο τέλος λέει «Οι φιλόλογοι έχουν το λόγο…» Δε λέω, πληροφορικάριος είναι 🙂 Αλλά βρε αδερφέ, τόσο ανίδεος από γλωσσικά;
Αυτά τα γράφω και διότι δεν ανοίγουμε όλοι όλα τα λινκ, κι αυτό αξίζει ν’ανοιχτεί. Μου θύμισε το απίστευτο βιβλίο του Λεωνίδα Πολυχρονίου «Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ελληνική γλώσσα» που ανέβασε κάποτε ο Κορνήλιος και που φαίνεται πως πράγματι κυκλοφορεί (δείτε κι εδώ). Αλλά τούτο που λέμε είναι μόλις μισή σελίδα… Διαβάστε το.
Αγγελος said
Λάμπρο (102), δεν τις «δεν προκήρυξε ο Σαμαράς τις στημένες εκλογές» του 2015. Ήταν συνταγματικά αναπόφευκτες, εφόσον ο Τσίπρας αρνιόταν να υποστηρίξει οοινδήποτε υποψήφιο για ΠτΔ. Αλλο ζήτημα αν (ίσως) ο Σαμαράς ενδόμυχα ήθελε να παραδώσει σε άλλον την άθλια κατάσταση που είχε δημιουργηθεί… Αλλά κι ο Τσίπρας έκανε κρα να την παραλάβει 🙂
cronopiusa said
«Πως επέζησα από το χείμαρρο»
Μαρία said
105
Υπάρχει κι αυτή η εκτίμηση για την εκλογή ΠτΔ, που την επανέλαβε κι ο Τσακλώτος χτες στη βουλή.
https://commonality.gr/ilias-nikolakopoulos-benoume-se-mia-fasi-schetikis-omalotitas/
Αναφέρθηκες στην αριστερή παρένθεση. Αλήθεια είχε αντικειμενική βάση αυτό το σενάριο;
Όχι. Η αριστερή παρένθεση ήταν στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται ήδη από τα τέλη του 2014. Και η Νέα Δημοκρατία κακώς ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τις εκλογές, διακόπτοντας την ανοδική πορεία της τότε κυβέρνησης. Να θυμίσω πως η ΝΔ αδυνατούσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο κ. Σόιμπλε, και επομένως προκάλεσε μόνη της την πτώση της, μέσω της υποψηφιότητας που έθεσε για την προεδρεία της Δημοκρατίας. Να θυμίσω ότι τότε είχε ακουστεί και η πρόταση για τον Φώτη Κουβέλη, μια υποψηφιότητα που θεωρώ ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, αλλά τορπιλίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα από τα Μέγαρο Μαξίμου, με διαρροές στον Τύπο, θεωρώντας πως όπως είχαν έρθει τα πράγματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να αντέξει παρά μόνο λίγους μήνες.
sarant said
107 Κάπως έτσι είναι. Έβαλε μια στενά κομματική υποψηφιότητα για ΠτΔ
ΚΩΣΤΑΣ said
107 – 108
Καλά τι λέτε τώρα; Ο Τσίπρας δεν είχε δηλώσει ότι όποιο και αν ήταν το πρόσωπο για ΠτΔ δεν θα το ψήφιζε, για να φύγει η δεξιά από την εξουσία και να έρθει η αριστερά που θα έσκιζε τα μνημόνια; Αν ήταν διαφωνία για το πρόσωπο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέδειξε δικό υποψήφιο; Γιατί φοβήθηκε ότι μπορεί να τον ψήφιζε και η ΝΔ και έτσι θα αποφεύγονταν οι εκλογές.
Pedis said
Καλά όλα αυτά αλλά βάζει αυτογκόλ με το καλημέρα.
Γιατί Γιάννης και ουχί Ιωάννης;
… από το ζόρι που τραβάει και από το κόλλημα που του βγαίνει θα φανταζόμουν ότι θα επρόκειτο για επιστολή αναγνώστου (ρε πώς τα γράφω τα κυπραίικα ονόματα!) στην Ακρόπολις με ιδιότητα ταγματάρχη εν αποστρατεία.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
105 – Άγγελε η θητεία του προέδρου έληγε τον Φεβρουάριο κι ο Σαμαράς τις προκήρυξε αρχές Δεκέμβρη γιατί έπρεπε να πάρει τα μέτρα που πήρε η ακροδεξιά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και θα καιγόταν η Ελλάδα από τα συριζέϊκα «αριστερά» τεκνά, κι αυτό δεν το ήθελαν οι νταβατζήδες μας. Αν ήταν τόσο καλά τα πράγματα για την χώρα γιατί δεν τον στήριξαν οι φασίστες της τρόϊκας και δεν έδιναν την δόση από τον Οκτώβριο για να ανασάνουν η οικονομία κι ο λαός;
Γιατί η κατάσταση ήταν άθλια και ήθελαν αριστερή παρένθεση για να μας πιούν το αίμα χωρίς να ακοΰσουν κρότον η ήχον.
Για το αν ήταν στημένες οι εκλογές φάνηκε καθαρά από την πρόταση Προκόπη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την πορεία και τις ενέργειες της κυβέρνησης.
Θα θυμάσαι ίσως την διαμάχη που είχα τότε με τους περισσότερους εδω προεκλογικά πως όχι μόνο δεν θα τηρούσαν όσα έλεγαν τα «αριστερά» σούργελα αλλά θα μας σκίσουν χειρότερα, ενώ για το ΧΠΧΓ που θα βάραγε το νταούλι και θα χόρευαν οι αγορές είχα πεί πως εκτός από ηλίθιος είναι και επικίνδυνος, τα ίδια και για τον Μπαρουφάκη από τον Φεβρουάριο του 15 ακόμα που δεν παραιτήθηκε ενώ ανατράπηκε η απόφαση του γιουρογκρούπ των προηγούμενων ημερων.Είχα γράψει τότε πως ο μαφιόζος Ντράγκι θα κλείσει τις τράπεζες αλλα ο «μαχητής» δον Μπαρουφάκης μας διαβεβαίωνε πως ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ.
Όσα είχα πεί τότε βγήκαν αληθινά (ακόμα και για την εκλογή Μητσοτάκη στην ΝΔ) όλο το σκηνικό στην χώρα έχει στηθεί για να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες κατά πρώτο λόγο και οι γαλλικές κι ο λόγος δεν ήταν η μεγάλη τους έκθεση στην ελληνική οικονομία, αλλα ο φόβος του ντόμινο από ενδεχόμενη ελληνική χρεωκοπία, είχα δημοσιεύσει πόσο ήταν το τρομακτικό άνοιγμα της D.B στα παράγωγα (ακόμα αν και μειωμένο, είναι τρομακτικό, αλλά κανείς δεν συγκινείται).
Όποιος θέλει μπορεί να παραμυθιάζεται με τα κόμματα και τις δήθεν δημοκρατικές εκλογές, εγώ δεν θα πάρω.
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
1) Προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και μόλις προλαμβάνω να απευθύνω τω κ. Σαραντάκω τας πλέον θερμάς ευχαριστίας της Κοινότητός μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ), διότι μάς εγνώρισε άθελά του έναν κορυφαίον ποιητήν του Ρωμέικου, την ύπαρξιν του οποίου αγνοούσαμε παντελώς: Τον ελληνόψυχον κ. Γιάννην Υφαντήν…
Το Επιτελείον μας ανέγνωσε ωρισμένα από τα ποιήματά του και εμείναμεν άναυδοι: Πρόκειται διά ποιητήν κλάσεως, κάργα ελληνόψυχον, με αφάνταστον απέχθειαν προς τους Γαλιλαίους κλπ. Αντιλαμβανόμεθα θαυμασίως, κατόπιν τούτου, διατί τον επέλεξεν ο κ. Σαραντάκος, προκειμένου να τον εβγάλη σκάρτον…
Διά να μή μακρηγορώ, αναρτώ ευθύς αμέσως 5 από τα πλέον ανώδυνα ποιήματα του κ. Υφαντή (δύνασθε να τα καταβιβάσετε όλα εδώ κάμνοντας έν «κλίκ» εις το εξώφυλλον της κάθε ποιητικής συλλογής), διά να αντιληφθή και ο τελευταίος Σαραντάκειος αναγνώστης πόσον Μέγας Ποιητής τυγχάνει. Προέρχονται όλα από την εκπληκτικήν Ποιητικήν Συλλογήν «Οι μεταμορφώσεις του Μηδενός»
2) Όσον αφορά το άρθρον του κ. Υφαντή που ενώχλησε τον κ. Σαραντάκον, ασφαλώς και περιέχει αρκετάς ανακριβείας που ευκόλως θα έκαμνε ο κάθε εραστής της Θείας Ελληνικής Γλώσσης. Ωστόσον, την μεγαλυτέραν ανακρίβειαν του Υφαντή ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗ ο κ. Σαραντάκος και αφορά τον ανθέλληνα και αντισημίτην πράκτορα της Αγίας Ρωσσίας, Πατροκοσμάν Αιτωλόν.
ΓΡΑΦΕΙ Ο κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ: «Αλλά γιατί μαρτύρησε νομίζετε ο Κοσμάς ο Αιτωλός; Μήπως για να γίνουμε χριστιανοί; Για τη γλώσσα και την ελευθερία μαρτύρησε»!!..
Σοβαροί να είμεθα, κύριε Υφαντή μου: Η άποψις ότι ο Πατροκοσμάς εμαρτύρησε για την Ρωμέικη Γλώσσα και την Ελευθερία είναι για πολλά γέλια και αποδεικνύει ότι δεν έχετε μελετήσει τον άνδρα. Πηγαίνετε εδώ να ενημερωθήτε διά το ποιόν του Πατροκοσμά και τα ξαναλέμε… Εγώ θα αναρτήσω μίαν μόνον μαζοχιστικήν ρήσιν του, που αποκρύπτουν οι Γαλιλαίοι θαυμασταί του:
ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ: ««Άκουσε, παιδί μου, να σου ειπώ. Η τελεία αγάπη είναι να πουλήσης όλα σου τα πράγματα, να τα δώσης ελεημοσύνη και να πηγαίνης και εσύ να εύρης κανένα αυθέντη να πουληθής σκλάβος. Και όσα πάρης, να τα δώσης όλα. Να μην κρατήσης ένα άσπρο (σ.σ.: νόμισμα). Ημπορείς να το κάμης αυτό, να γίνης τέλειος;».
ΤΟΝ ΑΚΟΥΤΕ; Αυτό επιθυμούν κατά βάθος οι ηγέται των Γαλιλαίων: Να μοιράσωμε την περιουσίαν μας εις τους Άλλους και να γίνωμε Δούλοι κάποιου Αυθέντου. Αυτός είναι εις την πραγματικότητα ο Χριστιανισμός. Εύγε εις τον Πατροκοσμάν που το συνώψισε τόσον θαυμασίως…
3) Περαίνων, ας μοί επιτραπή να ΕΡΩΤΗΣΩ: Διατί ο κ. Σαραντάκος μάς απέκρυψε εις το παρόν άρθρον του τους ύμνους που έχουν γράψει διά το ποιητικόν έργον του κ. Γιάννη Υφαντή, ο Οδυσσεύς Ελύτης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος – Γαβριήλ Πεντζίκης, η Ζωή Καρέλλη, ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, ο Γιώργος Σαββίδης, ο Ντινάκος Χριστιανόπουλος, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Κίμων Φράϊερ, η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρούρκ και τόσαι άλλαι προσωπικότητες του χρεοκοπημένου Ρωμέικου; Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να σφάλλουν, αγαπητέ κ. Σαραντάκο;
Διά του λόγου το αληθές, αναρτώ τί έγραψε διά το ποιητικόν έργον του κ. Γιάννη Υφαντή ο μέγας ιστοριοδίφης Ηλίας Πετρόπουλος
Μετά πάσης τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
Peter Maxwell said
74. Κωστα, εχει δικιο ο Κουβατσος στο 78 οτι δεν προερχονται ολες οι λεξεις απο το λαο. Η γλωσσα δεν αναπτυσσεται μονο ‘φυσικα’ αλλα υποκειται και σε ανθρωπινες επεμβασεις και επηρεαζεται απο αποφασεις ανθρωπων. Αμα αυτες οι επεμβασεις δεν ειχαν γινει η καθομιλουμενη μας σημερα θα αποτελουνταν σε πολυ μεγαλο βαθμο (ετι μεγαλυτερο απο τωρα) απο τουρκικες λεξεις. Δεν ξερω ποσο θα σου αρεσε εσενα αυτο ως πατριωτης. Η Ελληνικη δημοτικη γλωσσα των προεπαναστατικων χρονων ειχε τοσες πολλες ξενες λεξεις που δικαιως θα μπορουσε να αποκληθει γλωσσα κρεολ.
Ειμαι αριστερος αλλα δεν ανηκω σε αυτους που λοιδορουν την καθαρευουσα. Την ειχαμε και πρακτικη αναγκη π.χ. για την μεταφραση εισαγομενων νομικων και πολιτικων θεσμων στο νεοσυστατο κρατιδιο. Η κοινη νεοελληνικη γλωσσα δεν ειναι η δημοτικη παρα ενα μιγμα καθαρευουσας και δημοτικης και αυτην ακριβως την γλωσσα μιλαει η κυρια μαζα του λαου σημερα. Λεξεις που εσενα σου αρεσουν περισσοτερο δεν ειναι λαϊκες. Απο την καθαρευουσα προερχονται. Γιατι λοιπον και ο Νικοκυρης να μην προτεινει λεξεις που αρεσουν σε αυτον; Aμα οι κομουνιστες ειχαν νικησει ισως να ειχαν επικρατησει σημερα καποιοι απο τους τυπους που προτεινει ο Σαραντακος. Εχουν και το αντικειμενικο πλεονεκτημα οτι φερνουν πιο φυσικα στη γλωσσα σημερα δεδομενου του οτι η καθαρεουσα δεν διδασκεται πλεον.
Ας σημειωσουμε τα εξης: ειναι αληθεια οτι οι περισσοτεροι πνευματικοι ανθρωποι του τοπου ειναι αριστεροι. Αλλο ο λογος γι αυτο ειναι πολιτικος και ιστορικος. Δεν ειναι οτι οι αριστεροι ρεπουν πιο πολυ στις πνευματικες και καλλιτεχνικες ενασχολησεις λογω δηθεν πνευματικης ανωτεροτητας οπως μαλλον νομιζουν οι ιδιοι. Η αριστερα ηττηθηκε στην χωρα μας, ταυτιστηκε με τον ρολο του θυματος και γι αυτο το λογο μπορεσε να διεκδικησει ηγετικη θεση στην πνευματικη ζωη του τοπου. Σε ολες τις χωρες στις οποιες οι αριστερα ηττηθηκε, οι διανοουμενοι ειναι σχεδον παντα αριστεροι. Στις πρωην Σοβιετικες χωρες, στην Κινα και την Αφρικη δεν ειναι.
Βάταλος said
Σχολίου 112 συνέχεια…
Εκμεταλλευόμενος ότι κατά την διάρκειαν της νυκτός όλοι εις το Ρωμέικον κοιμούνται τον ύπνον του Δικαίου, αναρτώ άλλα 4 εξαίσια ποιήματα του ελληνοψύχου κ. Γιάννη Υφαντή, από την ως άνω ποιητικήν συλλογήν «Οι μεταμορφώσεις του Μηδενός»
Γέρων Β.
Γς said
112 114:
Μουνάκιας
Γς said
115:
Και να σκεφτείς ότι σηκώθηκα απ το κρεβάτι
-Που πας αγάπη μου;
-Πάω στα φιλαράκια μου στο ιντερνετ
Για αποτοξίνωση από την νυχτερινή κραιπάλη.
Φτού!
Γς said
105:
Ετσι έγινε. Το είδαμε να ξετυλίγεται μπρος τα μάτια μας.
Με αχόρταγο τέμπο και ιν-να_πάνε_ να_ γαμηθούν_όλοι-μόουντ.
107:
Μην τρελαθούμε κιόλας!
Γς said
103:
και μην ξεχνάμε ότι εδώ λεξιλογούμε
gpoint said
# 105
Ελα βρε Αγγελε σαφώς δεν ήταν αναπόφευκτες οι εκλογές. Εχουμε δει πως τις απέφυγαν στις περιπτώσεις Στεφανόπουλου και Παπούλια που προτάθηκαν από πολιτικά αντίθετους χώρους. Δεν λέω για την περίπτωση Παυλόπουλου από τον Τσίπρα γιατί οι όροι αριστερά και δεξιά είχαν αλλοιθωρίσει πλέον. Τι θα εμπόδιζε τον Σαμαρά να προτείνει την Κωνσταντοπούλου για ΠτΔ που ήταν και κόρη διατελέσαντος πρόεδρου του ΠΑΟ ;
gpoint said
# 102 α
Λάμπρο, διαφωνώ. Οχι προς την καλλιτεχνική αξία του Νιιόνου αλλά δεν πορεί να υποτιμάς την διασκέδαση που προσέφεραν οι υπόλοιποι αναφερόμενοι προεξάρχοντος βέβαια του Ζουρ-ΑΡΗ που το παίζει ΠΑΟΚτσής !!
gpoint said
Είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη πως ο ποιητής, ο καλλιτέχνης εν γένει πρέπει να έχει μεγάλο μπροστινό ή πισινό (μερικές φορές και τα δύο) αντίστοιχα η γυναίκα πρέπει να είναι τουλάχιστον νυμφομανής ή να χειρίζεται υπέροχα την γλώσσα. Ισως είναι αναγκαία συνθήκη για την αναγνώριση αλλά δεν την θεωρώ ικανή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«… οι σοροί των πτωμάτων» και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο, λέει η πρωινή ρεπορτερ του 24.7, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι το νοσοκομείο ανταπεξήλθε στις έκτακτες περιστάσεις.
Μιχάλης Νικολάου said
23, … ne ultra crepidam …
Δηλαδή, τι σχέση έχει ο Υφαντης με το ρετσινόλαδο;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
119 – Ε ναί ρε γαμώτο,, 40 χρόνια στο ίδιο έργο θεατές με το αλισβερίσι της εκλογής προέδρου, είναι δυνατόν να παραμυθιαζόμαστε; Δηλαδή ήθελε η τρόϊκα να κυβερνήσει ο Σαμαράς αλλά τους χάλασε τα σχέδια ο Τσίπρας και το πιστεύουν αυτό σοβαροί άνθρωποι σαν τον Άγγελο, τι να πώ, εδώ και χρόνια δεν με εκπλήσει τίποτα πλέον.
120 – Έχεις δίκιο, ως κωμικοί καλλιτέχνες αξίζουν την αναγνώριση και τον σεβασμό μας.☺
121 – Αυτή η συνθήκη, είναι αναγκαία γενικώς για τους μέτριους οι κορυφαίοι δεν την χρειάζονται όπως και καμία άλλη.
Καλημέρα.
Γς said
23:
> Αλλαντοπώλα, ne ultra crepidam
Κι ο σανδαλοποιός;
spiral architect 🇰🇵 said
Ένα μετεωρίτη αξίζουμε. 😐
Γς said
125:
ne ultra crepidam
>Κι ο σανδαλοποιός;
http://www.melissinos-poet.com/gr/sandals.html
cronopiusa said
Καλή σας μέρα!
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
108 Δεν με κατάλαβες. Αν έβαζε υποψήφιο τον Κουβέλη ή κάποιον παρόμοιο, δεν θα τον ψήφιζε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ πιθανό να έπαιρνε 12 ψήφους (τόσοι χρειάζονταν) από τους πάμπολλους ανεξάρτητους και άστεγους εκείνης της Βουλης.
112 Ο ποιητής Υφαντής ευτυχώς δεν τηρούσε τις γλωσσικές ντιρεχτίβες που εκδίδει σήμερα ο γλωσσοδιορθωτής Υφαντής (λέγεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο).
ΚΩΣΤΑΣ said
129
Νικοκύρη, ο Κουβέλης δεν δέχτηκε να είναι υποψήφιος γιατί δεν ήθελε να παίξει το ρόλο του λαγού, από την στιγμή που ήξερε ότι δεν θα τον ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.
cronopiusa said
Ριβαλντίνιο said
@ 129 α) sarant
Θα συμφωνήσω με τον ΚΩΣΤΑΣ . Κανείς από τους ‘άστεγους» δεν θα ψήφιζε. Ήταν η εποχή που ο Χαϊκάλης με τον Λαζόπουλο έλεγαν ότι πήγε να παίξει δωροδοκία και όλοι οι ανεξάρτητοι είχαν φοβηθεί. Μέχρι και ο πολύς Τατσόπουλος έλεγε ότι πρέπει να τα βρούν τα 2 κόμματα ( ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ) και ότι δεν θα βγάλει αυτός το φίδι από την τρύπα. Οι Ευρωπαίοι δεν δέχονταν να γίνει η αξιολόγηση αφού ήξεραν ότι θα πέσει η κυβέρνηση. Ο Κουβέλης φαινόταν να περιμένει μετεκλογική θεσούλα από τον Τσίπρα , αλλά ο Τσίπρας τον έκλασε στα ίσα. Τον Παυλόπουλο δεν τον ψήφισε ο Κούλης και μαγκιά του. Το μόνο σημείο στο οποίο ο Κούλης πλεονεκτούσε έναντι του Μπουμπούκου στις εσωκομματικές εκλογές κατά την γνώμη μου. Ο Μπούμπουκ ως νιούφης στη ΝΔούλα είχε κλάσει μέντες.
Και τώρα θα πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡιΖΑ το φθινόπωρο του 2018 και θα επανέλθει με την προεδρική εκλογή. Αυτό είναι το σχέδιο.
( Γράφω ότι θυμάμαι και δεν ασχολούμαι και πολύ , οπότε σε κάποια από τα παραπάνω μπορεί να κάνω λάθος ).
nestanaios said
Σημασία έχει η σύναξις των στοιχείων του θέματος και όχι οι καταλήξεις. Πολύ λίγη σημασία έχει αν πούμε «ο Πλάτων» ή «ο Πλάτονας», όσο έχει η ανάλυση της λέξεως, ο καθορισμός του θέματος και η αποδοθείσα έννοια. Έχει σημασία να γνωρίζουμε αν ή «ών» γράφεται με «ο» ή «ω» και σε ποιές πτώσεις και γιατί.
Σωματείο Εργαζομένων Υπουργείου Τύπου said
129
Νομίζω όμως ότι όποιος ακουλουθεί απαρέκκλιτα γλωσσικές ντιρεκτίβες μάλλον δεν θα γίνει ποτέ ποιητής.
ΚΩΣΤΑΣ said
113 Peter Maxwell
Ναι, όπως εγώ έχω τις δικές μου γλωσσικές προτιμήσεις, σέβομαι και το δικαίωμα των άλλων να έχουν τις δικές τους.
Εκείνο που ήθελα πω είναι ότι όσοι γκρινιάζουν ψέγοντας τους άλλους για καταστροφή της γλώσσας μας, αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με αυτούς που κατασκευάζουν καινοφανείς γλωσσικούς τύπους από ήδη υπάρχουσες λέξεις.
Εγώ απλά δήλωσα ότι υιοθετώ αυτούς τους τύπους που ο λαός στην καθημερινότητά του .αποδέχεται και χρησιμοποιεί.
Νομίζω ότι τώρα έγινα αντιληπτός.
Peter Maxwell said
135. Ο λαος τους αποδεχεται και τους χρησιμοποιει γιατι επικρατησαν. Ομως πριν επικρατησουν ηταν απλως ‘καινοφανεις γλωσσικοι τυποι απο ηδη υπαρχουσες λεξεις’ στην παλαια Ελληνικη γραμματεια και αγνωστες στον λαο. Ακομα και ο τυπος ‘οικογενεια’ δεν χρησιμοποιουνταν τα προεπαναστατικα χρονια.
Ακριβως το ιδιο κανουν και καποιοι αριστεροι που κατηγορεις με την διαφορα οτι οι δικοι τους τυποι δεν επικρατησαν γιατι η ιδια η αριστερα δεν επικρατησε στον εμφυλιο.
Δεν αποτελουν την αλλη οψη του ιδιου νομισματος ακριβως. ‘Οσοι γκρινιαζουν ψεγοντας τους αλλους για την καταστροφη της γλωσσας μας’ ειναι στην πλειοψηφια τους δεξιοι και ακροδεξιοι. Οσοι αριστεροι ‘κατασκευαζουν νεοφανεις τυπους’ ειναι απελπιστικα λιγοι. Υπαρχουν πολλοι περισσοτεροι ακροδεξιοι που επιλεγουν να γραφουν με μεγαλυτερη η λιγοτερη επιτυχια στην καθαρευουσα, ακολουθωντας ετσι τυπους που ο λαος στην καθημερινοτητα του δεν χρησιμοποιει. Μαλιστα το κανουν ακριβως στην προσπαθεια τους να ξεχωρισουν απο την πλεμπα.
Τα περισσοτερα λοιπον γλωσσικα κομπλεξ τα εχει λοιπον η δεξια και η ακροδεξια. Δεν υφισταται θεωρια δυο ακρων εδω.
Ελπιζω οτι ‘τωρα να εγινα αντιληπτος’ αν και δεν το νομιζω.
ΚΩΣΤΑΣ said
136
Σεβαστές οι απόψεις σου, διατηρώ τις δικές μου.
Πέπε said
Το #113 του Πίτερ, δύο πρώτες παράγραφοι, με βρίσκει σχεδόν απόλυτα σύμφωνο σ’ όλα του τα σημεία. Σε μερικές μόνο λεπτομέρειες το βλέπω αλλιώς:
> > Αμα αυτες οι επεμβασεις δεν ειχαν γινει η καθομιλουμενη μας σημερα θα αποτελουνταν σε πολυ μεγαλο βαθμο (ετι μεγαλυτερο απο τωρα) απο τουρκικες λεξεις. […] Η Ελληνικη δημοτικη γλωσσα των προεπαναστατικων χρονων ειχε τοσες πολλες ξενες λεξεις που δικαιως θα μπορουσε να αποκληθει γλωσσα κρεολ.
Η προεπαναστατική δημοτική πράγματι ήταν έτσι, όμως πολλές από αυτές τις λέξεις ήταν τότε επίκαιρες λόγω στενής επαφής με τους Τούρκους, ενώ σήμερα δεν είναι. Και σήμερα ο πασάς λέγεται πασάς και η οκά οκά, αλλά η ίδια η έννοια του πασά και της οκάς δε μας αφορά, είναι ιστορική, επομένως οι λέξεις λέγονται σπάνια και δε χαρακτηρίζουν τόσο τη γλώσσα όσο τότε. Κάθε καινούργια λέξη που ήρθε να καλύψει έννοιες που εμφανίστηκαν από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι τώρα, που δεν είναι τούρκικες λέξεις βέβαια, δε θα ήταν τούρκικες ούτως ή άλλως: γαλλικές λέξεις για το αυτοκίνητο και τη μόδα, ιταλικές για τη μουσική, αγγλικές για την πληροφορική, και ασφαλώς ελληνικές για όλους τους επιστημονικούς κλάδους που διεθνώς χρησιμοποιούν ελληνογενή ορολογία.
> > …καποιοι απο τους τυπους που προτεινει ο Σαραντακος. Εχουν και το αντικειμενικο πλεονεκτημα οτι φερνουν πιο φυσικα στη γλωσσα σημερα δεδομενου του οτι η καθαρεουσα δεν διδασκεται πλεον.
Δε διδάσκεται, αλλά έχει ριζώσει ως βίωμα και στις γενιές που τη διδάχτηκαν και τουλάχιστον στις γενιές που ανατράφηκαν από τις γενιές που τη διδάχτηκαν. Τύποι όπως «θα εισαγάγω», οι περιβόητες μετοχές παθητικού αορίστου σε -είς (ο εκλεγείς, ο διασωθείς) με όλη τους την κλίση, στερεότυπες εκφράσεις με δοτικές που μπορεί να ποικίλλονται μ’ έναν προσδιορισμό που δεν είναι στερεότυπος αλλά μπαίνει κι αυτός σε δοτική σαν να ήταν ακόμη μια από τις διαθέσιμες πτώσεις της γραμματικής μας, ανοχή σε ορισμένες χασμωδίες και σε συμφωνικά συμπλέγματα όπως κτ και χθ (και όχι μόνο χτ), και διάφορα άλλα στοιχεία της αρχαίας που εισήγαγε η καθαρεύουσα στη νεοελληνική γλώσσα, δεν είναι (τουλάχιστον όχι για όλους) ξένα και ανοίκεια σώματα, αντιθέτως είναι στοιχεία της μητρικής μας γλώσσας. Όσα από αυτά δεν είναι μεμονωμένα, φυσικότατα ακούγονται.
Για την τρίτη παράγραφο δεν έχω τίποτε να σχολιάσω, δε με αφορά.
Peter Maxwell said
Ορθη η παρατηρηση σου. Ομως δινεις, αθελα σου μαλλον, την εντυπωση οτι η περιπτωση που περιγραφεις ειναι περιπου η κυρια. Οτι δηλαδη οι περισσοτερες λεξεις της προεπαναστατικης δημοτικης που δεν χρησιμοποιουνται πλεον αφορουν μοναχα την ιστορια. Αμα ηταν ετσι τοτε δεν θα χρειαζομασταν μεταφραση για τα απομνημονευματα των αγωνιστων, μονο επεξηγησεις. Ομως ο αβτζης (κυνηγος) και ο γιολτζης (ταξιδιωτης) ειναι εννοιες επικαιρες σε καθε εποχη. Το ιδιο και ο γιουρουκης (αξεστος), ο εκμεκτσης (ψωμας), το καβουλι (συμφωνια), ο καβαφης (παπουτσης), ο κοκοζης (φτωχος), ο κελεπτσες (χειροπεδα), ο κατσακης (φυγας), ο ζαιφης (αδυναμος), το γκιολι (λακκος), ο ζαπτιες (χωροφυλακας), ο μπεσλεμες (σιτευτο αρνι), το μειντανι (αγορα), ο σουμπασης (επιστατης), το λεμπλεμπιδι (στραγγαλι), ο κοντοσης (μαστρωπος), το μπορτζι (χρεος), το νουφουσι (πιστοποιητικο), ο ουζουνης (ψηλος), ο σαψαλης (αμυαλος), ο τζασιτης (κατασκοπος), το τσελικι (ατσαλι), η καψη (φυλακη), ο τσορβας (σουπα), το ντεγκι (ζυγαρια) και παμπολλα αλλα τα οποια οι απλοι Ρωμιοι της εποχης δεν ηξεραν πως αλλιως να τα πουν. Οι ανθρωποι της εκκλησιας, τουλαχιστον οι πλεον μορφωμενοι απο αυτους, ενδεχομενως ηξεραν και μια δευτερη λεξη απο την Κοινη. Ο λογος που κανενας Ελληνας πια δεν λεει τετοιες τουρκικες και οχι μονο λεξεις – π.χ. ιταλικες οπως γαζετα (εφημεριδα) και βελεση (φορεμα) – ειναι ο συνειδητος ‘καθαρισμος’ της γλωσσας. Δεν αλλαξε βεβαια μονο αυτο απο τοτε. Αλλαξε και ο τροπος που λεμε καποια πραγματα στα Ελληνικα. Πλεον δεν λεμε ‘φουρνος’ οταν εννοουμε σπιτι, δεν λεμε Οβριος για τον Εβραιο, δεν λεμε αρματωμενος, λεμε οπλισμενος (παιρνω το αρματωμενος για εξ ολοκληρου ελληνικη λεξη γιατι η λεξη αρμα, παρα την λατινικη καταγωγη της δεν αντικατασταθηκε, αν και αλλαξε στη σημασια της και σημερα σημαινει το αμαξιδιο που εσερναν τα αλογα στον πολεμο, η το τεθωρακισμενο οχημα).
Τα προσφατα δανεια απο την εσπερια (Γαλλικη, Αγγλικη,) στην Ελληνικη ειναι αρκετα αλλα δεν συγκρινονται αριθμητικα με ο,τι διατηρουμε επειτα απο αιωνες επαφης με τις (σημερα, στο πλαισιο εθνων κρατων, οχι τοτε!) γειτονικες γλωσσες (Τουρκικη, Ιταλικη, Σλαβικη, Αλβανικη). Εκ πρωτης οψεως οι λεξεις απο την Εσπερια φαινονται περισσοτερες αλλα αυτη η ψευδαισθηση δημιουργειται επειδη στη σημερινη εποχη οι Δυτικες γλωσσες ειναι πανταχου παρον και ως εναν βαθμο οικειες στους πολλους.
Αν προσθεταμε στις ξενες λεξεις που μας ηρθαν απο την Εσπερια (σκορ, φλας, μοτερ κτλ.) τους απειρους ελληνογενεις ξενους ορους (αγγειωμα, αεροστατο, ανορεξια, αντισηπτικος κτλ.) και τους ακομα περισσοτερους μη-ελληνογενεις ξενους ορους που εχουμε αποδωσει μεσω της καθαρευουσας (κοινοβουλιο κτλ.) και τα θεωρουσαμε ολα αυτα μαζι βασει του παρανομαστη ‘ξενη προελευση’ τοτε μαλλον θα καταληγαμε στο συμπερασμα οτι οι νεωτεροι Δυτικοι μας εμαθαν να μιλαμε και τοτε θα φαινοταν ξεκαθαρα ποιος πραγματικα ‘εδωσε τον πολιτισμο’ σε ολον τον κοσμο, ποιων η γλωσσα αξιζει να λεγεται παγκοσμια και ποιων οι γλωσσες ‘γονιμοποιησαν τον παγκοσμιο λογο’ για να θυμηθουμε και την Τζιροπουλου.
Συμφωνουμε νομιζω οτι η νεοελληνικη γλωσσα δεν ειναι η δημοτικη. Ειναι ενα μιγμα στοιχειων της δημοτικης και στοιχειων της καθαρευουσας η οποια βασιστηκε στην κοινη, δηλ. την εκκλησιαστικη γλωσσα. Η νεοελληνικη γλωσσα ειναι η μεση λυση που βρεθηκε στο γλωσσικο ζητημα το οποιο θεωρειται επιτελους ληξαν. Ακομα και ο τροπος γραφης της Ελληνικης δηλ., το οτι ακομα βαζουμε την οξεια ενω εχουμε καταργησει ολα τα αλλα, ειναι κι αυτο ενας συμβιβασμος εκ μερους της δημοτικης η οποια δεν χρειαζεται τον τονισμο εστω και αν η οξεια δηλωνει ακομα μια γλωσσικη πραγματικοτητα. Τον τονισμο ομως τον χρειαζονται λεξεις απο την καθαρευουσα (λογιες λεξεις, πτωσεις) και ο ξενος.
Οντως ακουγονται απολυτα φυσικες πολλες λεξεις της καθαρευουσας αλλα ακουγονται και λιγακι εξεζητημενες και για αυτο η κυρια χρηση τους πεφτει στον τυπο και οχι στην καθομιλουμενη. Να ακουσεις ανθρωπο στην καθημερινη σου ζωη να λεει ο διασωθεις, διορισθεις κτλ. μαλλον ειναι δυσκολο αν και ολα αυτα δεν σταματησαν ποτε να διδασκονται στο σχολειο. Μονο ανθρωποι λιγο υψηλοτερου πνευματικου επιπεδου μπορει να το εκαναν και παλι ομως θα το ελεγαν μονο αν δεν ησουν γνωστος τους και ηθελαν να ντυσουν την γλωσσα πιο επισημα. Το αναλογο δηλαδη που συμβαινει οταν σε ορισμενες περιστασεις, στην καμερα π.χ., οι ομιλητες πατανε καποιο διακοπτη στον εγκεφαλο τους και καθε που θελουν να πουν ‘νομιζω’ λενε ‘θεωρω᾿.
Για να μην παρεξηγηθω σχετικα με την τριτη παραγραφο και θεωρηθω προβοκατορας, ας επαναλαβω οτι δεν εχω καποιο προβλημα με την καθαρευουσα οπως ο Νικοκυρης, αρκει να χρησιμοποιειται επιδεξια, οχι οπως την μιλαγαν οι ενωμοταρχες του 30. Η καθαρεουσα τυπου Βαταλου δεν ειναι σοβαρη καθαρευουσα, ειναι ενα ακομα εθνικιστικο κιτς, οπως οι μαθητικες παρελασεις. Ειναι απλως η κοινη νεοελληνικη με γαλανολευκα στολιδια για καταληξεις. Σοβαρη καθαρευουσα εγραφε και μιλαγε ο Ψαλιδας, ο Παμπλεκης, ο Παπαρηγοπουλος και αλλοι.
Τελος θα ηθελα να σημειωσω οτι η Τουρκικη γλωσσα δεν δανεισε μονο λεξεις. Η ταση του να χρησιμοποιουμε επαναληψη σε καποια επιρρηματα, π.χ. ‘σιγα, σιγα’, η ‘ριξε λιγο λιγο’ μας περασε απο την τουρκικη η οποια χρησιμοποιει την επαναληψη για τα φτιαξει επιρρηματα. Εδωσε και φρασεις οπως π.χ. ‘βαζω χερι’ η οποια δεν ειναι παρα μεταφραση τουρκικου ιδιωματισμου.
Κωστής Σιμιτσής said
Εγώ: «Έναν καφέ και γρήγορα».
Ο καφετζής: «Άμεσα, άμεσα».
Πέπε said
@139:
Οκέι, έχεις δίκιο για πολλές τούρκικες λέξεις σαν αυτές που αναφέρεις. Όχι όμως για όλες:
> > αβτζης (κυνηγος): ο «κυνηγός» υπάρχει σε δημοτικά τραγούδια και άλλες παλιές πηγές. Προφανώς λεγόταν παράλληλα με τον αβτζή, ίσως σε διαφορετικές περιοχές – υπήρχε και ο χαμός με τις διαλέκτους μην ξεχνάμε
> > εκμεκτσης (ψωμας): το ψωμί κατεξοχήν λεγόταν ανέκαθεν. Άρα, και για τον εκμεκτζή, όπως και για τον αβτζή, αποκλείω να ήταν μοναδική επιλογή για την έννοια που δηλώνει.
> > καβαφης (παπουτσης): ε, δεν είναι και πολύ πιο ελληνικό το παπουτσής! 🙂
> > μπεσλεμες (σιτευτο αρνι): το επαγγελματικό λεξιλόγιο των βοσκών, που είναι εντυπωσιακά πλούσιο σε αποχρώσεις (άλλη λέξη για κάθε λίγους μήνες που προστίθενται στην ηλικία του ζώου, χώρια διάφορες άλλες ιδιότητες…), δίνει την εντύπωση ότι αποκλείεται να έχει επηρεαστεί από την επίσημη γλώσσα ή οποιαδήποτε άνωθεν επέμβαση. Επομένως, τούρκικες λέξεις που λέγονταν και δε λέγονται πια έχουν κάποιον άλλο λόγο που δε λέγονται. Πιθανότερο κατά τη γνώμη μου: να μη λέγονταν πανελληνίως αλλά τοπικά, και να μην επικράτησαν.
Διάφορα άλλα παραδείγματα που αναφέρεις λέγονται ακόμη, απλώς έχουν περιοριστεί σε ειδικές χρήσεις ή σε ειδικός ύφος (γκιόλια: συνηθισμένο μικριοτοπωνύμιο στη Θεσσαλία, τσορβάς: συγκεκριμένο είδος σούπας, σαψάλης: το λένε προφορικά και με κάποια συναισθηματική φόρτιση σε ορισμένες περιοχές, κλπ.).
> > Να ακουσεις ανθρωπο στην καθημερινη σου ζωη να λεει ο διασωθεις, διορισθεις κτλ. μαλλον ειναι δυσκολο αν και ολα αυτα δεν σταματησαν ποτε να διδασκονται στο σχολειο. Μονο ανθρωποι λιγο υψηλοτερου πνευματικου επιπεδου μπορει να το εκαναν και παλι ομως θα το ελεγαν μονο αν δεν ησουν γνωστος τους και ηθελαν να ντυσουν την γλωσσα πιο επισημα.
Όχι, εδώ έχεις μια εντύπωση που δεν επιβεβαιώνεται από την προσωπική μου εμπειρία. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε «διασωθείς» σαν κάτι απόλυτα φυσικό, χωρίς διάθεση εκζήτησης, φιγούρας ή οτιδήποτε άλλο. Αντιθέτως, στο σχολείο δε διδάσκονται (στη γραμματική είναι κρυμμένα σε υποσημειώσεις, που μπορεί να τις αναφέρει ίσως κανένας δάσκαλος αλλά κατ’ εξαίρεση).
> > Η ταση του να χρησιμοποιουμε επαναληψη σε καποια επιρρηματα, π.χ. ‘σιγα, σιγα’, η ‘ριξε λιγο λιγο’ μας περασε απο την τουρκικη η οποια χρησιμοποιει την επαναληψη για τα φτιαξει επιρρηματα.
Πιθανόν, αλλά υπάρχει και στην ιταλική αυτή η τάση.
nestanaios said
141
Που βλέπεις εσύ το δίκαιο; Ποιά από αυτές τις λέξεις χρησιμοποιείται την σήμερον; Καθαρεύουσα δεν είναι αυτό που λέγεται αλλά αυτό που συντελείται σιγά σιγά, pas a pas. Οδεύουμε προς μία καθαρεύουσα και αφήνουμε πίσω τους «αβτζήδες» και τους «μπεσλεμέδες» και όλους τους άλλους ….
Πόσο επίκαιρος είναι ο Παλαμάς σήμερα. «… Κούφιοι και οκνοί καταφρονούν την θεία τραχιά σου γλώσσα….». «Ραγιάδες, χαράτσια, περίγελοι των Ευρωπαίων» κλπ. Κλπ. Κλπ..
Εγώ είμαι σίγουρος ότι «αύριο» ο Παλαμάς δεν θα είναι επίκαιρος.
Peter Maxwell said
141. Υποτιθεται οτι τα κλεφτικα τραγουδια, τα δημωδη ασματα κτλ. δημιουργηθηκαν απο αγνωστους ποιητες αντανακλωντας καημους και ποθους τον τοτε Ρωμιων και εφτασαν ως τις μερες μας απο στομα σε στομα.
Στην πραγματικοτητα ομως αυτο ισχυει μονο για τα απλα τραγουδια της καθημερινης ζωης. Πολλα ιστορικα δημοτικα τραγουδια που περιγραφουν ιδεωδη και υψηλα ιδανικα με εθνικοπολιτικο και θρησκευτικο χαρακτηρα γραφτηκαν απο επωνυμους λογιους και οχι κατα την εποχη που αναφερονται αλλα δεκαετιες και σε ορισμενες περιπτωσεις αιωνες αργοτερα.
Επομενως λοιπον το δημοτικο τραγουδι στο οποιο βρισκεις τη λεξη κυνηγος ειναι μαλλον δημιουργημα καποιου λογιου της εποχης του εθνικισμου. Παντως οπως καταλαβαινεις ειναι αδυνατον να χρησιμοποιουνταν στην ιδια διαλεκτο δυο λεξεις για μια εννοια οπως ο κυνηγος. Ειτε η μια λεξη θα επικρατουσε ειτε η αλλη. Εστω και αν επιβιωνε σε καποιες περιοχες ο κυνηγος σιγουρα το αβτζης ηταν πιο συνηθισμενο.
Και το κρεας ετσι λεγοταν αλλα ο χασαπης μας εμεινε μεχρι σημερα αρα το γεγονος οτι το ψωμι επιβιωσε δεν αποκλειει οτι ο εκμεκτσης ειχε γενικα επικρατησει.
Το παπουτσι το θεωρω ελληνικο γιατι επιβιωνει μεχρι σημερα.
Οι Οθωμανικες αρχες, ιδιαιτερα την εποχη της ακμης, δεν αφηναν τους κτηνοτροφους απομονωμενους αλλα επιβλεπαν και κατευθυναν την δουλεια τους. Οι περισσοτεροι μαλιστα δεν ηταν Ρωμιοι. Ηταν Αρβανιτες, Βλαχοι και αλλοι. Η Τουρκικη ηταν η lingua franca μιας περιοχης οπου ζουσαν πολλες διαφορετικες κοινοτητες. Δεδομενου του οτι οι λεξεις καθε γλωσσας για τα ζωα της κτηνοτροφιας ειναι πολλες, διαφορετικες γλωσσικες κοινοτητες επρεπε να επικοινωνουν και να συναλλασσονται χρησιμοποιωντας λεξεις της lingua franca. Δεν ειναι παραξενο η πολιτικα κυριαρχη γλωσσα να εισχωρησει σε λεξεις που εχουν να κανουν με την επαγγελματικη ζωη και το εμποριο και να εκτοπισει τις προηγουμενες ειδικα απο τη στιγμη που οι Ρωμιοι δεν πολυασχολουνταν με την κτηνοτροφια. Η γλωσσικη φυσικη επιλογη αλλωστε δεν επιτρεπει να συγκρατουνται με ευκολια στο μυαλο καποιου πολλες λεξεις για τα ιδια πραγματα. Οι Ρωμιοι, παροτι λαος που ζει σε μια μικρη και στενη χερσονησο και σε πελαγη νησων αντλουν ολους τους ναυτικους τους ορους (με την στενη εννοια) απο τα Ιταλικα και εχουν λησμονησει τους δικους τους. Οι υπολοιποι ειναι λογιες εισαγωγες. Αν ξεχασαν αυτους τους μεσαιωνικους ορους για χαρη ιταλικων γιατι να μην ξεχασαν και ελληνικες λεξεις απο την κτηνοτροφια για χαρη τουρκικων;
Ακριβως το γεγονος οτι εχουν περιοριστει σε αλλες χρησεις δειχνει οτι καποτε κυριαρχουσαν. Και την Πελοππονησο καποτε την λεγανε μονο Μορια και τιποτα αλλο. Σημερα ομως ο Μοριας εχει υποχωρησει σε περιθωριακες χρησεις.
Στο σχολειο σιγουρα διδασκονται τετοιες καταληξεις, και οχι μονο στην νεοελληνικη αλλα και στο μαθημα των αρχαιων. Δεν διδασκονται μονο αμα λαχει. Λαϊκο ανθρωπο που να χρησιμοποιει τετοιες μετοχες προσωπικα δεν εχω συναντησει. Ανθρωποι ανωτερου πνευματικου επιπεδου τις χρησιμοποιουν αλλα σπανια, το ιδιο ισχυει και με τις φρασεις της καθαρεουσας.
Σωστα, αλλα δεν συγκρινεται η επιρροη της Ιταλικης με αυτη της Τουρκικης. Βεβαια και η Ιταλικη ειχε πολυ σημαντικη επιρροη.
142. Αφου εισαι ελληνοψυχος αντε να αγορασεις κανενα μαγικο γιλεκο απο τον τηλεοπτικο αγυρτη Αδωνι.
nestanaios said
143. Είσαι προσηλωμένος σε μια παρένθεση. Τώρα ζούμε σε άλλες εποχές. Έχω την εντύπωση ότι ζεις εκτός Ελλάδας. Καλό είναι να μας επισκεφτείς. Τα πράγματα είναι τώρα διαφορετικά απ’ότι ήσαν κάποτε στο χωριό σου. Η γλώσσα εξελίσσεται σε καθαρεύουσα. Πέντε ξένες λέξεις εισέρχονται και δέκα εξέρχονται.
Peter Maxwell said
144. Δεν ειμαι Ελλην αλλα Βρετανος απο την Νοτιο Αφρικη. Στη Ελλαδα ομως ζω η μαλλον φυτοζωω, χρεοδουλοπαροικος ων σαν και εσενα. Αμα διαβαζες προσεκτικα τα σχολια θα καταλαβαινες οτι διολου ενοχλουμαι απο το γεγονος οτι αυτες οι λεξεις δεν χρησιμοποιουνται πια, ουτε ενοχλουμαι απο την καθαρευουσα. Απεναντιας, εσυ ησουν που ενοχληθηκες και μαλιστα απο το (ασχετο) γεγονος οτι ειμαι αριστερος
Η γλωσσα δεν εξελισσεται σε καθαρευουσα κατα καποιον φυσικο τροπο εκτος αν εννοεις το standardized variety μιας γλωσσας το οποιο ειναι αλλο πραγμα. Η standard νεοελληνικη γλωσσα ειναι ενα μιγμα στοιχειων της δημοτικης και στοιχειων της καθαρευουσας και το μεγαλυτερο μερος του λεξιλογιου της ειναι ξενο. Οι Ελληνογενεις ξενοι οροι, οι απειροι ξενοι οροι που εσεις απλως εχετε μεταφρασει και οι απειρες ξενες λεξεις, εαν συνυπολογιστουν ολα αυτα, καθιστουν το μεγαλυτερο μερος του λεξιλογιου της Ελληνικης de facto ξενο.
Η πραγματικοτητα ειναι ακριβως αντιστροφη απο αυτην που διαδιδουν οι καθε λογης Πορτοκαλαιοι και Τζιροπουλαιοι. Οι Δυτικες γλωσσες ηταν αυτες που γονιμοποιησαν τον παγκοσμιο λογο και οχι η Ελληνικη. Η Ελληνικη το εκανε αυτο σε ενα προτυτερο σταδιο στην αρχαιοτητα αλλα το εκανε και η Λατινικη. Εν παση περιπτωση δεν συγκρινεται η δυναμικη των νεοτερων δυτικων γλωσσων με των κλασσικων της αρχαιοτητας. Ειναι σαν να θεωρει κανεις τον πλουτο που παραγει η βιομηχανικη κοινωνια και τον πλουτο που παρηγε η αγροτικη κοινωνια ισα και ομοια.
Γονομοποιηση αγαπητε συν-αποικε υπαρχει εκει που εισαγονται νεες ΕΝΝΟΙΕΣ και οχι λεξεις. Το οτι καποιοι τεχνικοι οροι πλαστηκαν απο Ελληνικες λεξεις δεν σημαινει τιποτα ιδιαιτερο. Σημαινει απλως οτι η τεχνικη γλωσσα χρειαζεται ορους που ξεχωριζουν για χαρη του αποσαφηνισμου. Π.χ. η Ελληνικη γλωσσα δεν διακρινει μεταξυ spelling και ορθογραφιας, ουτε μεταξυ default και χρεοκοπιας. Με αυτην την εννοια η Ελληνικη ειναι φτωχοτερη, οχι πλουσιοτερη της Αγγλικης και των λοιπων γλωσσων της εσπεριας και εαν ισχυε αυτη η ανοησια που λες οτι ταχα για καθε πεντε λεξεις που μπαινουν βγαινουν δεκα τοτε το συμπερασμα θα ηταν οτι η Ελληνικη φτωχαινει ακομα περισσοτερο ακριβως οπως το ιδιο το Ελληνικο κρατος και ο Ελληνισμος. Το μεν κρατος βυθιζεται βαθυτερα στη χρεοκοπια καθε μερα και ο μεν Ελληνισμος δωριζει τους νεους του, και μαλιστα τους καλυτερους, στους ξενους της εσπεριας και μαλιστα της Γερμανιας, δηλαδη εκεινης ακριβως της χωρας που του επεβαλε την επονειδιστη χρεοδουλοπαροικια που βιωνει.
nestanaios said
145. Λες ότι η γλώσσα δεν εξελίσσεται σε καθαρεύουσα κατά κάποιο φυσικό τρόπο. Ξεχνάς ότι εδώ μιλάμε για την γλώσσα την ελληνική, η οποία κάποτε δέχτηκε εισβολές βαρβάρων και επήλθε ο σολοικισμός. Η ελληνική γλώσσα, φίλε μου, δεν είναι σαν τις άλλες γλώσσες. Η καθαρεύουσα έγκειται στην αποβαρβαροποίηση και όχι στην αποσολοικοποίηση της γλώσσας. Ο σολοικισμός (σύνταξη του λόγου) είναι αποτέλεσμα του βαρβαρισμού (κακοποίηση των λέξεων). Καθαρεύουσα μόνον η ελληνική γλώσσα δύναται να έχει. Πρέπει να καθαρίσουμε την γλώσσα, όπως το εννοούσε ο Κοραής, χωρίς αυτό να εννοεί ότι πρέπει να μιλάμε όπως ο Κοραής. Η γλώσσα αλλάζει. Οι αποδοθείσες σημασίες εννοιών αλλάζουν. Οι έννοιες όμως δεν αλλάζουν ποτέ επειδή είναι συνυφασμένες με τον άνθρωπο.
Εγώ δεν ενοχλήθηκα από το γεγονός ότι είσαι αριστερός. Λάθος κατάλαβες και κακώς με κατηγορείς για δεξιό. Εγώ δεν είμαι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Ανήκω στον άξονα Πλάτωνας – Kant – Sartre – Salvador Allende. Αγαπώ την πατρίδα μου, όπως αγαπούσε ο Salvador Allende τη δική του και αγαπώ τη δημοκρατία ενός ενημερωμένου δήμου, όπως ήθελε να τον ενημερώσει ο Salvador Allende. Καλό είναι να ακούσεις τον λόγο του τον Δεκέμβρη του ’72, στο Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρας στο Μεξικό. Από τους δέκα φίλους που είχα στην ζωή μου οι τρείς ήσαν αριστεροί, οι άλλοι τρείς ήσαν ομοφυλόφιλοι και οι άλλοι τρεις ήσαν αριστεροί και ομοφυλόφιλοι. Μόνον ο ένας ήταν δεξιός. Εγώ δεν είμαι τίποτα από αυτά. Τους αγαπούσα όμως και συνεχίζω να τους αγαπώ διότι είναι καλοί άνθρωποι. Απεχθάνομαι την δεξιοαριστερά φιλοσοφία του Hegel.
Σκέπτεσαι δυτικά και δεν σε παρεξηγώ επειδή είσαι Bρετανός. Θέλω όμως να σε ενημερώσω ότι απευθύνεσαι σε έναν άνθρωπο που έχει διαβάσει την Οδύσσεια από το πρωτότυπο εννέα φορές στην κορυφή του Αρτεμισίου όρους στα 1888 μέτρα υψόμετρο, μεγαλοφώνως. Εμένα μη μου μιλάς για «δυτική γονιμοποίηση». Ο Πουνέντες δεν είναι άνεμος γονιμοποιήσεως.
Η ελληνική γλώσσα δεν έχει λέξεις, όπως εσύ νομίζεις και όλοι οι ξένοι. Λέξεις έχουν οι δικές σας γλώσσες. Λέξεις ομηρικές, κακοποιημένες. Λέξεις μέσα σε ένα κουτί «λεξικό» και αν χαθεί, . . . . Δεν θέλω να πω τι θα γίνει. Διάβασε τα “The Canterbury tales” από το πρωτότυπο και πες μου αν καταλαβαίνεις τίποτα. Διάβασε τον Όμηρο από το πρωτότυπο, και είμαι σίγουρος ότι κάτι θα καταλάβεις, κι ας υπάρχει μία διαφορά μερικών χιλιάδων χρόνων.
Η ελληνική γλώσσα δεν έχει λέξεις. Η ελληνική γλώσσα είναι ένας μηχανισμός παραγωγής λόγου προς όφελος της ανθρωπότητας. Παράγει λέξεις για την επίτευξη λόγου. Η ελληνική γλώσσα λαμβάνει στοιχεία από τη φύση του ανθρώπου, τα οποία ονομάζονται και χαρακτήρες, επειδή χαρακτηρίζουν, και γράμματα, επειδή καταγράφουν, και αυτά τα στοιχεία συνάγουν, όπως λέει και ο Πλάτων, το σύνθετο, το οποίο λέγεται συνλαβή (συλλαβή). Αυτή η συλλαβή επιφέρει μία έννοια (θέμα), πάντοτε συνυφασμένη με τη φύση του ανθρώπου. Αυτή η έννοια προέρχεται από στοιχεία της φύσης του ανθρώπου. «Παν χρημάτων (πραγμάτων) μέτρον άνθρωπος».
Την φτώχεια δεν την επιφέρει η έλλειψη ποσότητος, αλλά η έλλειψη ποιότητος. «Ου τα πολλά, αλλά το πολύ». Μπορεί οι δυτικές γλώσσες να κτίσουν πολυώροφα λεξικά, αλλά το μυαλό του ανθρώπου έχει όρια και η ελληνική γλώσσα το γνωρίζει αυτό, και γι’ αυτό τον λόγο έφτιαξε μηχανισμό παραγωγής λόγου.
Οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι στην αρχή έχομεν τα στοιχεία. Μετά έχομεν την συλλαβή. Μετά την συλλαβή έχομεν τα μέρη του λόγου. Μετά τα μέρη του λόγου επέρχεται ο λόγος, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει νιονιό. Φίλε μου, έτσι λειτουργεί η γλώσσα των Ελλήνων.
Θα σου πω και λίγα λόγια για τον λόγο και τη γλώσσα. Θα σου ετυμολογήσω τον «λόγο» και την «γλώσσα», τρόπω φιλελλήνων Μεδίκων.
Λόγος: Αφαιρούμε την πτωτική κατάληξη «ος» και μένουμε με το θέμα «λογ». Αυτό το θέμα έχει μόνο μία συλλαβή, την «λογ». Άλλα θέματα ενέχουν περισσότερες συλλαβές. Αυτή η συλλαβή συνάγεται από τρία στοιχεία, το «λ», το «ο» και το «γ». Αυτά τα στοιχεία είναι παρμένα από τη φύση του ανθρώπου, όπως ο άνθρωπος την αντιλαμβάνεται. Το «λ» είναι το φυσικό φαινόμενα της διαστολής και συνεκδοχικά εννοεί το αυξάνω, επεκτείνω, αναπτύσσω, μεγαλώνω και τα όμοια. Το «ο» είναι το μυαλό του ανθρώπου, το «γ» είναι χώρος και ο χώρος έχει τρεις διαστάσεις. Την ψιλή «Κ», τη μεσαία «Γ» και τη δασέα «Χ». Η ψιλή (Κ) διάσταση είναι φίλα προσκείμενη στον άνθρωπο και εγώ θα έλεγα ότι είναι ο χώρος του ανθρώπου, και γιατί όχι, ο ίδιος ο άνθρωπος. Η μεσαία (Γ) διάσταση είναι ο γειτονικός χώρος. Ο χώρος όπου ο άνθρωπος στέκεται. Η Γη. Και η δασέα (Χ) διάσταση, είναι ο άγνωστος χώρος. Ο αόριστος χώρος. Η μαύρη τρύπα. Ο κακός χώρος. Ο μη φίλα προσκείμενος στον άνθρωπο χώρος.
Αυτά τα τρία στοιχεία συνάγονται και η σύναξη επιφέρει μία έννοια συνυφασμένη πάντοτε με τη φύση του ανθρώπου. Αναπτύσσω (Λ) τα του νοός (Ο) χώρω γειτονικῷ (Γ). Η σειρά των στοιχείων δεν έχει σημασία, όπως έχει στις δικές σας γλώσσες. Η «λογ» και η «ολγ» και η «γλο» ενέχουν την ίδια έννοια. Οι αποδοθείσες συνεκδοχικές σημασίες ενδέχεται να αλλάζουν.
Αν προσθέσουμε ένα άλλο στοιχείο στη συλλαβή μας, την τροποποιούμε, αρκεί αυτό το στοιχείο να μην είναι ένα από τα ίδια, όπως το συνηθίζουν οι βάρβαροι (μη Ὲλληνες).
Δεν μπορούμε να προσθέσουμε ούτε «λ», ούτε «ο», ούτε «γ», ούτε «κ» και ούτε «χ». Μπορούμε όμως να προσθέσουμε τα υπόλοιπα. Μπορούμε να προσθέσουμε το «τ» και να έχουμε «γλότ» και πολλά άλλα όπως «τολγ» και «τλογ». Η «γλότ» είναι η μεταφορά λόγου, επειδή το «τ» είναι ψιλό μεταφορικό και έγινε «γλώσσα» και δεν ξέρω γιατί. Υποψιάζομαι ότι το ψιλό «τ» δεν μπορούσε να συνυπάρξει σε μία μεσαία συλλαβή με το μεσαίο «γ» και έπρεπε να γίνουν δύο οι συλλαβές, ή να φύγει το ψιλό «τ». Και δύο έγιναν οι συλλαβές και έφυγε το «τ» και αυτό λέγεται βαρβαρισμός. Στο λόγο τον ελληνικό ψιλά ψιλών ηγούνται, μεσαία μεσαίων και δασέα δασέων.
Θα σου πω ένα τελευταίο για τη γλώσσα και τελειώνοντας θα σου πω για τη χρεωκοπία. Περίμενε να δεις ότι μία μέρα μεγάλα κράτη θα αποποιηθούν τις επίσημες γλώσσες τους και θα καθιερώσουν στην αρχή ως δεύτερη και στη συνέχεια, με απολύτως φυσικό τρόπο, την ελληνική ως πρώτη γλώσσα για να μπορούν να πουν «είμαστε όλοι Έλληνες». Προσπάθησαν το πείραμα της «ινδοευρωπαϊκής εφεύρεσης». Το έχουν δει να αποτυγχάνει και δεν έχουν παρά να αποδεχτούν την ελληνική, ως την γλώσσα των ανθρώπων. Όπως οι Μωαμεθανοί έπαιρναν τους νέους για γονιμοποίηση του είδους τους, έτσι και οι Γερμανοί και οι λοιποί παίρνουν τους νέους μας για γονιμοποίηση της γλώσσας που θα επέλθει. Μη ξεχνάς πως οι Η.Π.Α δεν έχουν ακόμα επίσημη πρώτη γλώσσα. Τα έγγραφά τους είναι σε δύο γλώσσες, αγγλικά και ισπανικά. Η αγγλική δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει απολύτως. Χάνει έδαφος. Κάτι λείπει.
Περί χρεωκοπίας. Ο ελληνικός λαός δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ, διότι έχει γλώσσα.
Περί πλούτου. Εγώ θα μείνω στα λόγια γνωστού προγόνου μου που έλεγε «χέρια χρειάζονται και όχι χρήματα»
Πέπε said
@143:
> > Αν ξεχασαν αυτους τους μεσαιωνικους ορους για χαρη ιταλικων γιατι να μην ξεχασαν και ελληνικες λεξεις απο την κτηνοτροφια για χαρη τουρκικων;
Άλλο είπα εγώ. Στη φράση «το επαγγελματικό λεξιλόγιο των βοσκών, που είναι εντυπωσιακά πλούσιο σε αποχρώσεις (άλλη λέξη για κάθε λίγους μήνες που προστίθενται στην ηλικία του ζώου, χώρια διάφορες άλλες ιδιότητες…), δίνει την εντύπωση ότι αποκλείεται να έχει επηρεαστεί από την επίσημη γλώσσα ή οποιαδήποτε άνωθεν επέμβαση», εννοώ «από την επίσημη γλώσσα τουελληνικού κράτους ή οποιαδήποτε άλλη άνωθεν επέμβαση μέσα στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους». ‘Ότι δηλαδή ο μπεσλεμές, αν λεγόταν, θα είχε κάθε λόγο να λέγεται και τώρα. Αφού όμως δε [νομίζω να] λέγεται, συμπεραίνω ότι και προ ελληνικού κράτους μάλλον περιορισμένα και τοπικά θα λεγόταν.
Απροπό περί βοσκών, δε συμφωνώ ότι οι Ρωμιοί δεν πολυασχολούνταν. Ρωμιοί ρωμιόφωνοι ήταν (και είναι) μεταξύ άλλων οι Σαρακατσάνοι, που είναι κατεξοχήν βοσκοί. Και φυσικά οι κάτοικοι των περισσότερων νησιών, όπου επίσης η κτηνοτροφία είναι σημαντικός τομέας της τοπικής οικονομίας, όσο κι αν καλύπτει μικρό ποσοστό της πανελλήνιας κτηνοτροφίας.
___________
> > Πολλα ιστορικα δημοτικα τραγουδια που περιγραφουν ιδεωδη και υψηλα ιδανικα με εθνικοπολιτικο και θρησκευτικο χαρακτηρα γραφτηκαν απο επωνυμους λογιους και οχι κατα την εποχη που αναφερονται αλλα δεκαετιες και σε ορισμενες περιπτωσεις αιωνες αργοτερα.
Τώρα συγγνώμη αλλά αναπαράγεις απλά κλισέ. Φαντάζεσαι ότι όποιος μπει λίγο στην ουσία των πραγμάτων είναι εύκολο να δει ένα τραγούδι λογίου και να το μπερδέψει για δημοτικό; Άλλωστε είπα «δημοτικά», δεν είπα ούτε να περιλαμβάνουν υψηλά ιδεώδη ούτε τίποτε απ’ όλα αυτά.
___________
Κατ’ ανάλογο τρόπο, και το τι διδάσκεται στο σχολείο θα μου επιτρέψεις να το γνωρίζω καλύτερα.
Peter Maxwell said
146. Το σχολιο σου ηταν ενα διαμαντι. Το απολαυσα παρα πολυ και σε ευχαριστω. Θα επρεπε να δωσουμε τον συνδεσμο και σε αλλους αναγωστες της σελιδας για να το δει και να γελασει και ο τελευταιος πικραμενος. Θα μιλησω μονο για ο,τι ειναι αξιο σχολιασμου.
Καθαρευουσα ειχαν και οι δυτικες γλωσσες. Νεολατινικη τη λενε και την χρησιμοποιουσαν Δυτικοι λογιοι και επιστημονες. Μεχρι και σημερα εξακολουθει να την χρησιμοποιει η Καθολικη Εκκλησια. Καθαρευουσα εχει και η Νορβηγικη, την ‘Bokmål’. Ακομα βορειοτερα, η Iσλανδικη δεν δανειζεται ξενες λεξεις. Τις φτιαχνει ολες με υλικα απο την Παλαια Νορς, μια προγονικη της γλωσσα. Ακριβως το αντιστοιχο εχει κανει και η καθαρευουσα στην Ελλαδα. Γουγκλαρε linguistic purism και θα δεις παραδειγματα απο πολλες γλωσσες. Δεν ειμαστε οι μονοι του το καναμε. Ειμαστε ομως η μονη χωρα οπου υπηρχε η ψευδαισθηση οτι η καθαρευουσα που βασιζεται στην αρχαιοελληνικη Κοινη ειναι δυνατον να αντικαταστησει την δημοτικη. Αυτο ειναι σαν να θελεις να βαλεις τις Ιταλοφωνες και Ισπανοφωνες μαζες να μιλανε και να γραφουν Νεολατινικα η σαν να βαλεις τις μαζες της Βουλγαριας να μιλανε και να γραφουν στην παλαια εκκλησιαστικη σλαβονικη γλωσσα. Ειμαστε επισης η μονη χωρα που εχει θρηνησει θυματα σε διαδηλωσεις για γλωσσικο ζητημα.
Στην Βρετανια απο οπου και καταγομαι υπαρχουν και εκει καποιοι σαξωνοβαρεμενοι που θελουν ολες οι λεξεις να εχουν τευτονικες ριζες. Οσο ανουσια και να ειναι αυτη η προταση, τεχνικα ειναι απολυτως δυνατο να γινει. Η Ελληνικη δεν εχει καποια μαγικη δυνατοτητα να αποβαλλει λεξεις που δεν της αρεσουν και να τις αντικαθιστα με αλλες παλιοτερες που η Αγγλικη ταχα απο τη φυση της δεν εχει. Και η Αγγλικη θα μπορουσε να αντλησει για αυτο το σκοπο απο την Παλαια Αγγλικη γραμματεια, η απο γειτονικες τευτονικες γλωσσες, αν το ηθελε. Αλλο δεν θελει και αλλο δεν μπορει.
147. Καταλαβα τι ειπες και εξηγησα γιατι υπαρχουν λογοι να πιστευει κανεις οτι ο μπεσλεμες οπως και αλλες λεξεις ειχαν σε γενικες γραμμες) επικρατησει στους Ρωμιοφωνους κατα την Τουρκοκρατια αλλα αντικαταστηθηκαν σκοπιμα ακριβως λογω της ξενης προελευσης τους. Εστω και αν διαφωνουμε στο ζητημα της συγκεκριμενης λεξης ειναι γεγονος αδιαμφισβητητο οτι χαρη σε συνειδητη επεμβαση πανω στη γλωσσα οφειλεται το οτι δεν χρησιμοποιουνται πλεον πολλες ιστορικες τουρκικες και φραγκικες λεξεις.
Οι Βλαχοι και οι Αλβανοι ασχολουνταν πολυ περισσοτερο με την κτηνοτροφια σε σχεση με τους Ρωμιους οι οποιοι ηταν κυριως αγροτες. Απο που και ως που αναπαραγω κλισε; Ο θρηνος της αλωσης και ο αποχαιρετισμος του κλεφτη ειναι πλαστα, δημιουργηματα λογιων, ομως οι περισσοτεροι τα θεωρουν δημοτικα. Τα δε δημοτικα τραγουδια των πανηγυριων ειναι συχρονα. Αμα ακουσεις την λεξη ‘κυνηγος’ σε αυτα δεν παει να πει οτι στην Τουρκοκρατια επικρατουσε αυτη η λεξη. Και μονο απο το γεγονος οτι ειναι λεξη με αρχαια συνθετικα δηλωνει οτι προκειται για λεξη που εισηγαγε στις μαζες η καθαρευουσα μεσω του σχολειου.
Γς said
146:
Απίστευτο!
Πέπε said
@148:
> > Εστω και αν διαφωνουμε στο ζητημα της συγκεκριμενης λεξης ειναι γεγονος αδιαμφισβητητο οτι χαρη σε συνειδητη επεμβαση πανω στη γλωσσα οφειλεται το οτι δεν χρησιμοποιουνται πλεον πολλες ιστορικες τουρκικες και φραγκικες λεξεις.
Προφανώς και συμφωνούμε, γενικά, σ’ αυτό, άλλωστε δεν είναι κανένα μυστικό. Συγκεκριμένα για τη βοσκίστικη ορολογία όμως διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Αν ακούσεις τις περισσότερες λέξεις με τις οποίες οι σημερινοί βοσκοί περιγράφουν τις έννοιες της δουλειάς τους, δεν προδίδουν το παραμικρό ίχνος λόγιας επέμβασης και άλλωστε δεν έχουν και καμιά αξιοσημείωτη «καθαρότητα» ως προς το ποσοστό των ελληνικών ριζών.
Για τα δημοτικά τραγούδια: Δημοτικά δεν είναι μόνο τα εθνικοπατριωτικά, ούτε μόνο τα πανηγυρτζήδικα. Και πάντως δεν είναι και όλα τα πανηγύρια με νεότερα δημοτικοφανή ή σκυλοδημοτικά τραγούδια, ούτε άλλωστε όλα τα δημοτικά είναι για το πανηγύρι, είχαν (έχουν) κι άλλες χρήσεις.
Translation favorites (Nov 24-30) said
[…] – Τεχνογλωσσία 6 Traits of Non-paying Clients (and How to Spot Them) Αξίζουμε καλύτερα άρθρα για τη γλώσσα Νανοβιονικά μεζεδάκια Παραδείσια […]