Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πέτσινο χρηματιστήριο

Posted by sarant στο 28 Νοεμβρίου, 2017


Τις προάλλες έπεσε στα χέρια μου η εικόνα που βλέπετε αριστερά, που είναι παρμένη από το Υπόμνημα ενός σχεδίου πόλεως του Πειραιά του 19ου αιώνα και προέρχεται από το ψηφιακό αρχείο του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ. Με τα αρχιτεκτονικά εγώ δεν είμαι ειδήμονας, κι έτσι δεν ασχολήθηκα με το σχέδιο καθαυτό. Εμείς εδώ λεξιλογούμε και θα εστιαστούμε σε μία από τις λέξεις του Υπομνήματος, τη μόνη που δεν βρίσκεται σε χρήση στη σημερινή νεοελληνική γλώσσα.

Πρόκειται για τη λέξη Βύρσα, στον αριθμό 13 του Υπομνήματος. Η λέξη δεν υπάρχει στα σημερινά λεξικά, αν και μας είναι οικείο ένα σύνθετό της, η βυρσοδεψία. Βύρσα λοιπόν, στα αρχαία, είναι το γδαρμένο δέρμα ζώου, η δορά, το τομάρι· επίσης, ο ασκός κρασιού, το τουλούμι.

Ολοφάνερα όμως, ο συντάκτης του υπομνήματος δεν έχει τοποθετήσει στο σχέδιο, πλάι στην εκκλησία και στο θέατρο, ούτε δέρμα ζώου ούτε τουλούμι με κρασί. Προφανώς, η λέξη Βύρσα προσδιορίζει κάποιο δημόσιο κτίριο. Ποιο όμως;

Να το πάρει το ποτάμι;

Βύρσα λοιπόν αποκαλούσε ο συντάκτης του Υπομνήματος, στη γλώσσα της εποχής, το Χρηματιστήριο, εξελληνίζοντας τον γαλλικό όρο, Bourse ή ίσως ευπρεπίζοντας τον δάνειο όρο, Μπούρσα. Από ετυμολογική άποψη, είχε μια βάση αυτό που έκανε, διότι, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο, η γαλλική (και όχι μόνο) λέξη για το χρηματιστήριο ανάγεται τελικά στην αρχαία ελληνική βύρσα, στο τομάρι ζώου, στο ασκί.

Επειδή όμως η ετυμολογική διαδρομή είναι μεγάλη, να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Βύρσα λοιπόν στα αρχαία ελληνικά είναι το δέρμα ζώου που το κατεργαζόμαστε. Το κατεργάζονταν οι βυρσοδέψες, και επειδή ο Κλέωνας, ο δημαγωγός πολιτικός της αρχαίας Αθήνας, ήταν στο επάγγελμα βυρσοδέψης, ο Αριστοφάνης στους Ιππής φτιάχνει τη λέξη βυρσαίετος, σα να λέμε πέτσινος αετός.

Η ελληνική λέξη περνάει στα λατινικά, ως bursa/ byrsa, όπου σημαίνει αρχικά δέρμα, και στη συνέχεια, στα μεσαιωνικά λατινικά, σημαίνει επίσης τον δερμάτινο σάκο, και αργότερα κατ’ επέκταση το πουγγί, που κι αυτό δερμάτινο ήταν, και κατ’ επέκταση το χρηματικό ποσό που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες μιας ομάδας ανθρώπων ή το επίδομα που χορηγείται σε κάποιον.

Ταυτόχρονα, καθώς αναδύονται οι γλώσσες-επίγονοι της λατινικής, έχουμε τη λέξη borse/bourse στα γαλλικά με τη σημασία του πουγγιού, και borsa στα ιταλικά, ενώ εμφανίζεται και το παλαιοαγγλικό pursa (πουγγί) απ’ όπου το σημερινό purse, αρχικά πορτοφόλι (και αργότερα η γυναικεία τσάντα).

Πώς όμως έφτασε η λέξη bourse, από πουγγί, να σημαίνει χρηματιστήριο;

Τα πρώτα χρηματιστήρια, τον 14ο αιώνα, ήταν πλατείες στις οποίες μαζεύονταν οι έμποροι και διαπραγματεύονταν τις τιμές διαφόρων αγαθών. Λέγεται ότι στη Μπρυζ η πλατεία όπου γίνονταν αυτές οι διαπραγματεύσεις ονομαζόταν Borsa από το όνομα μιας οικογένειας μεγαλοαστών που είχαν το αρχοντικό τους πάνω σε αυτή την πλατεία, την οικογένεια των della Borsa / van der Burse, που το οικόσημό τους έδειχνε τρία πουγγιά.

Στη συνέχεια ονομαστηκε έτσι και το χρηματιστήριο της Αμβέρσας και στη συνέχεια όλα τα ανάλογα. Πάντως, υπάρχει και μια άλλη θεωρία, ότι η αρχή βρίσκεται στη λατινική φράση moneta in bursa currens (νόμισμα που έχει αντίκρισμα τη στιγμή της πληρωμής) η οποία εμφανίζεται σε κείμενα της Βραβάντης στο τέλος του 13ου αιώνα. Το ετυμολογικό του Zingarelli κλίνει υπέρ της πρώτης εκδοχής, το γαλλικό atilf μένει αναποφάσιστο. Σε κάθε περίπτωση, απώτατη αρχή είναι η βύρσα.

Από την ίδια ρίζα είναι και το ισπανικό bolsa, όπου η ίδια λέξη περιγράφει τόσο τις τσάντες όσο και το χρηματιστήριο, καθώς και το γερμανικό Börse. Άλλωστε, όπως θα ξέρουν όσοι έχουν σπουδάσει σε γαλλικό πανεπιστήμιο, η λέξη bourse δεν δηλώνει μόνο το χρηματιστήριο στα γαλλικά, αλλά και τη φοιτητική υποτροφία, όπως επίσης και το πουγγί και διάφορα συναφή.

Η λέξη έχει περάσει -ως αντιδάνειο- και στα ελληνικά, ως μπόρσα, δυο φορές, μία με τη σημασία του πουγγιού, σε μεσαιωνικά κείμενα, και μία με τη σημασία του χρηματιστηρίου, που έτσι το βρίσκουμε πολλές φορές σε κείμενα των αρχών του 20ού αιώνα ή του τέλους του 19ου αιώνα, πχ. στον Βάρναλη ή στον Σουρή, και θα αντιγράψω εδώ ένα εξάστιχο από τον Ρωμηό του Σουρή, που απευθύνεται στον Τρικούπη και μιλάει για τα σκαμπανεβάσματα της Μπόρσας, που και τότε είχαν γδάρει πολύν κόσμο -και που τραγουδιέται στο σκοπό του ιταλικού τραγουδιού Σάντα Λουτσία:

Το φράγκο μία και ογδονταένα
και συ, σινιόρε, γλεντάς στα ξένα,
μέσα στην Μπόρσα κακό και θρήνος
κλαίει και τούτος, κλαίει κι εκείνος
κι αργάζ’ η Μπόρσα πολλών πετσία
Σάντα Λουτσία, Σάντα Λουτσία.

Υπάρχει στα παλιότερα κείμενα και ο τύπος «μπούρσα» -ας πούμε, όταν ο Κοραής είχε πάει στο Άμστερνταμ ως αρχάριος έμπορος πριν αφοσιωθεί στα γράμματα, το χρηματιστήριο το έλεγε «μπούρσα», το ίδιο και άλλοι εμπορευόμενοι της ελληνικής παροικίας.

Σήμερα, η μπόρσα και η μπούρσα δεν ακούγονται -αλλά δεν υποκαταστάθηκαν από την… βύρσα. Η θεσμική λέξη, το χρηματιστήριο (που άλλωστε υπήρχε ήδη στην ελληνιστική εποχή) αναστήθηκε και επικράτησε, όπως γίνεται με τις θεσμικές λέξεις. Το κράτος, όταν είναι διαχειριστής του πράγματος που δηλώνεται με έναν όρο, είναι και ιδιοκτήτης του όρου και επιβάλλει τελικά τον όρο που θέλει. Όταν ο όρος είναι ιδιοκτησία των πολιτών, που μαγειρεύουν μακαρόνια, φοράνε μπότες και πίνουν καφέδες, το κράτος πολύ δύσκολα επιβάλλει όρους.

Στη νεανική του μελέτη «Ξενηλασία ή ισοτέλεια», γραμμένη στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Μαν. Τριανταφυλλίδης εύστοχα επισημαίνει ότι η επιτυχημένη αντικατάσταση του μινίστρου από τον υπουργό και της μπούρσας από το χρηματιστήριο δεν αποτελεί πρόκριμα για την «προσεχή ή απωτέρα εξαφάνισι» του μπαλκονιού, του κάρβουνου και της σούβλας. Εκατο χρόνια μετά, δικαιώθηκε, αφού εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε και το κάρβουνο και το μπαλκόνι και τη σούβλα.

Εκατοντάδες χιλιάδες μάλιστα συμπατριώτες μας σουβλίστηκαν πριν από κάμποσα χρόνια μέσα στη μπούρσα, στο χρηματιστήριο. Στο πέτσινο χρηματιστήριο.

 

208 Σχόλια προς “Πέτσινο χρηματιστήριο”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Βύρσα λοιπόν αποκαλούσε ο συντάκτης του Υπομνήματος, στη γλώσσα της εποχής, το Χρηματιστήριο, εξελληνίζοντας τον γαλλικό όρο, Bourse

  Και θυμήθηκα Βορσα, Μπορσαλίνο κλπ

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ωραία η διαδρομή της λέξης, αλλά δεν ήταν έκπληξη-μάλλον ευκολάκι το σημερινό, αν το δουμε σαν κουίζ.
  Εγώ θυμήθηκα το αγγλικό reimbursement (αποζημίωση), που διατηρεί το -burse- χωρίς να το μετατρέψει σε -purse-.

 3. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Εκατο χρόνια μετά, δικαιώθηκε, αφού εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε και το κάρβουνο και το μπαλκόνι και τη σούβλα.

  Ναί, ἀλλἀ στὸ θέατρο βγάζουμε είσιτήριο γιὰ πλατεία ἢ ἐξώστη, καὶ οἱ καύσεις ἐκπέμπουν διοξείδιο τοῦ ἄνθρακα. Νὰ τὰ λέμε κι αὐτά 🙂

  Τέλειο ἄρθρο, νὰ προσθέσω κι ἐγὼ τὴν Bursa di Fabricius (δὲν ξέρω τὸν ὅρο στὰ ἑλληνικά), λεμφικὸ ὄργανο τῶν πτηνῶν ἀπὸ ὅπου πῆραν τὸ ὄνομά τους τὰ λεμφοκύτταρα Β, μιᾶς κι ἐκεῖ γίνεται ἡ διαφοροποίησή τους, σὲ ἀντίθεση μὲ τὰ λεμφοκύττα Τ ποὺ διαφοροποιοῦνται στὸ θύμο. Ἔψαξαν πολὺ γιὰ νὰ βροῦν τὸ ἀντίστοιχο ὄργανο στὸν ἄνθρωπο καὶ κατέληξαν ὅτι τὰ λεμφοκύτταρα Β στὸν ἄνθρωπο διαφοροποιοῦνται στὸ μυελὸ τῶν ὀστῶν. Κι ἀφοῦ ὁ μυελὸς λέγεται bone marrow τὸ Β πολλὲς φορὲς ἀποδίδεται στὸ Bone marrow. Ἀλλὰ εἶναι ἀσύστολο ψέμα

 4. LandS said

  2 Με πρόλαβες για το purse

 5. ΓιώργοςΜ said

  3 […]γιὰ πλατεία ἢ ἐξώστη, καὶ οἱ καύσεις ἐκπέμπουν διοξείδιο τοῦ ἄνθρακα […]
  Επίσης, στην Κύπρο τα καυσαέρια βγαίνουν από τον εξώστη. Να τα λέμε κι αυτά! 🙂

  Πέρα από την πλάκα, το παράδειγμα, ειδικά του άνθρακα, στηρίζει περισσότερο τη θέση του άρθρου: Οι λέξεις που είναι κατασκευασμένες για να χρησιμοποιηθούν σε ορολογία είναι οι μόνες που έχουν πιθανότητα να υιοθετηθούν, και μάλιστα μόνο όταν εισαχθούν έγκαιρα και είναι εύχρηστες. Αν προλάβει η πιάτσα, δεν πα’ να λες διανεμητή ή διανομέα, στο μαγαζί με τα ανταλλακτικά ντιστριμπιτέρ θα ζητήσεις.

 6. atheofobos said

  Την μπούρσα αναφέρει και ο Καζαντζάκης στην Αναφορά στον Γκρέκο όταν ο καλόγερος Αγάπιος εξηγεί πως έγινε καλόγερος.
  Ο θεός με λυπήθηκε, έπαιξα στην μπούρσα, έχασα ότι είχα και δεν είχα.

 7. cronopiusa said

  Ποταμὸς δι᾿ αὐτοῦ βύρσαν βοείαν φερομένην ἰδὼν ἠρώτησε· Τίς καλῇ; Τῆς δὲ εἰπούσης· Σκληρὰ καλοῦμαι, ἐπικαχλάσας τῷ ῥεύματι εἶπεν· Ἄλλο τι ζήτει καλεῖσθαι· ἐγὼ γὰρ ἤδη ἁπαλήν σε ποιήσω. Ὅτι τολμηρὸν ἄνδρα καὶ αὐθάδη πολλάκις εἰς γῆν κατήγαγε συμφορὰ βίου.

 8. La Belle et la Blette said

  «Τελευταίος νομοθέτης είναι ο λαός» είχε γράψει πιο μπροστά ο Σκαρλάτος Βυζάντιος σε κάποια εισαγωγή λεξικού του… Ποιανού ακριβώς, θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Καλημέρα.

 9. Jimakos said

  Γνωστή στο γειτονικό σου Βέλγιο, Νικοκύρη, και η place Bourse των Βρυξελλών, όπου το πάλαι ποτέ Χρηματιστήριο είναι ένα εμβληματικό κτίριο νεοκλασικού-αναγεννησιακού στιλ, αρκετά διαφορετικό και ξεχωριστό σε σχέση με την γενικότερη μπαρόκ ή αρ-νουβό αισθητική της πόλης. Η μεγάλη του αίθουσα χρησιμοποιείται για περιοδικές εκθέσεις, ενώ λόγω του σημείου που βρίσκεται, αποτελεί κάτι σαν τα «προπύλαια» τα δικά μας. Για παράδειγμα μετά τα γεγονότα του ’15, τα σκαλάκια και τον χώρο μπροστά από την είσοδο του συγκεκριμένου κτιρίου ήταν που είχαν γεμίσει με κεράκια, λουλούδια και αναθήματα για τα θύματα των επιθέσεων. Αποτελεί ,επίσης, και σημείο συνάντησης για διαδηλώσεις κλπ.
  Στα φλαμανδικά το όνομά της είναι Beurs, όπως και οι αντίστοιχες σε πόλεις όπως η Αμβέρσα που αναφέρεις, ή το Άμστερνταμ.

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Σωστά, και remboursement στα γαλλικά

  3 Καλά κάνεις και επισημαίνεις τον ανατομικό όρο, έπρεπε να τον αναφέρει το άρθρο. Πώς το αποδίδουμε; Θύλακος;

 11. LandS said

  5 Εγώ νόμιζα διανομέα τον ντελιβερά 🙂

 12. Alexis said

  #5: Αν προλάβει η πιάτσα, δεν πα’ να λες διανεμητή ή διανομέα, στο μαγαζί με τα ανταλλακτικά ντιστριμπιτέρ θα ζητήσεις.
  Δεν είναι απόλυτο αυτό, πολλές φορές αυτά αλλάζουν, π.χ. ο συμπλέκτης σήμερα κοντεύει να εκτοπίσει το ντεμπραγιάζ που λέγανε παλιά όλα τα μαστόρια, επίσης σήμερα λέμε κατά κανόνα υπολογιστή και όχι κομπιούτερ που λεγόταν τα πρώτα χρόνια της πληροφορικής.

 13. gbaloglou said

  Εκατοντάδες χιλιάδες μάλιστα συμπατριώτες μας σουβλίστηκαν πριν από κάμποσα χρόνια μέσα στη μπούρσα, στο χρηματιστήριο. Στο πέτσινο χρηματιστήριο.

  Να ρωτήσω με την ευκαιρία: υπήρχε το ρήμα «παντελονιάζω», που άκουσα πρόσφατα σε συζήτηση για τα του 1999, πριν από την κρίση/καταστροφή; [«παντελόνιασε τα» σήμαινε τότε «πάρε τα λεφτά σου από το χρηματιστήριο (και βάλε τα στις τσέπες σου)»]

 14. LandS said

  Bursar και ο ταμίας εκπαιδευτικού ιδρύματος. Διαβάζω ότι στη Σκωτία είναι και ο φοιτητής με υποτροφία.

 15. sarant said

  12 Και ο εκτυπωτής κρατάει καλά.

 16. Ενώ pursar είναι ο φροντιστής στα αεροπλάνα — ή όχι;

 17. ΓιώργοςΜ said

  11 Το ίδιο είναι, μόνο που αντί για σουβλάκια διανέμει σπινθήρες 🙂

  10-3 Βρήκα εδώ:

  […]που παράγουν αντισώματα και διαφοροποιούνται στα πτηνά στο θύλακο (Bursa) Fabricius, όπως έδειξαν οι Cooper et al το 1965,[…]

 18. Γς said

  7:

  Κι μένα στον Καρούζο πήγε ο νους μου.

  Αλλά και σ αυτήν:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/07/santa-lucia.html

 19. Nίκη Ρέππου said

  Στην ιατρική ορολογία: bursa=θύλακας/-ος(;), bursitis=θυλακίτιδα

 20. Alexis said

  ΟΒΕΛΙΣΤΗΡΙΟΝ Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ

  Αμνός οβελού
  Ερίφιον οβελού
  Πλευρά χοίρου

  Όλα στους άνθρακες

  Κήπος εν τω βάθει

  (Μία προσπάθεια να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας αν η ελληνική γλώσσα δεν είχε αφομοιώσει ξένα δάνεια) 🙂

  Στην Πρέβεζα πάντως υπήρχε στ’ αλήθεια ψησταριά (νομίζω πως έχει κλείσει, δεν είμαι σίγουρος) με τίτλο «ΟΡΝΙΘΕΣ ΚΑΙ ΧΟΙΡΟΙ ΕΝ ΠΥΡΑ» και με αρχαιοπρεπή γραμματοσειρά!

 21. LandS said

  16 Είναι purser (το ίδιο κάνει) και ξεκίνησε από τα καράβια

 22. atheofobos said

  Σύμφωνα με το Dorland’s Ιατρικό Λεξικό bursa= θύλακος, σάκκος ή σακκοειδής κοιλότητα που περιέχει υγρό . Ευρίσκεται σε ιστούς, όπου σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε τριβή. Πχ b. of Achilles θ. του Αχιλλείου τένοντα. Εκείνος μεταξύ αυτού και της πτέρνας
  .

 23. ΓιώργοςΜ said

  14 Όταν ήμουν φοιτητής, ο (απερχόμενος) διευθυντής του μεταπτυχιακού μοίρασε στους φοιτητές που δεν είχαν κάποια υποτροφία, με τη μορφή έκπτωσης στα δίδακτρα, ένα χρηματικό βραβείο που είχε πάρει το τμήμα. Νομίζω πως το έλεγαν Bursary, άγνωστη λέξη για μένα τότε, αλλά δεν το πολυψείρισα, μου αρκούσε που έπεσαν τα δίδακτρα στο μισό (χίλιες λίρες δώρο δεν είναι και λίγο).

 24. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εκατοντάδες χιλιάδες μάλιστα συμπατριώτες μας σουβλίστηκαν πριν από κάμποσα χρόνια μέσα στη μπούρσα, στο χρηματιστήριο. Στο πέτσινο χρηματιστήριο.

  Να ξεφύγω δεν μπορούσα καθώς γύριζα απ’ την Μπούρσα

 25. Γς said

  Bursa είναι κι η Προύσα

 26. Γς said

  25:

  Με πρόλαβες

 27. Triant said

  Καλημέρα.

  Νίκο, «κι έτσι (δεν;) ασχολήθηκα με το σχέδιο καθαυτό»;

 28. LandS said

  23

  Εκεί πήγαινες σχολείο;

  https://www.nottingham.ac.uk/humanities/students/glossary.aspx#b

 29. LandS said

  25 και 26

  Τι έγινε ρε Γιάννη, με τον εαυτό σου μιλάς;

 30. Μπούρσα (Bursa) λένε οι Τούρκοι την Προύσα. Έτσι την έλεγε και η γιαγιά της συζύγου μου που κατάγονταν από εκείνη την περιοχή

 31. spiridione said

  Λέγεται ότι στη Μπρυζ η πλατεία όπου γίνονταν αυτές οι διαπραγματεύσεις ονομαζόταν Borsa από το όνομα μιας οικογένειας μεγαλοαστών που είχαν το αρχοντικό τους πάνω σε αυτή την πλατεία, την οικογένεια των della Borsa / van der Burse, που το οικόσημό τους έδειχνε τρία πουγγιά.

  Ξενοδοχείο είχαν, στο οποίο γίνονταν και χρηματιστηριακές συναλλαγές
  Huis Ter Beurze
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_der_Beurze

 32. Γς said

  29:

  Αναφερόμουν στο 24, για την Πρύσα (ή Προύσσα).

  Εχω άλλη αίθμηση εδώ από μια ανάρτηση που μου κρατάει η Μαρμάγκα

 33. ΓιώργοςΜ said

  28 Όχι, εδώ: https://www.abdn.ac.uk/study/international/scholarships-and-funding.php
  Αλλά τότε δεν υπήρχε ιστός για να ψάξεις, αν ήσουνα υποψιασμένος ή γάτος έβρισκες κατιτίς, αλλιώς, αν ήσουνα ροφός, ό,τι σου έδιναν…

 34. «Εχω άλλη αίθμηση εδώ από μια ανάρτηση που μου κρατάει η Μαρμάγκα»
  Άλλαξε ξεφυλλητή (μπράζουερ).

 35. Γς said

  12:

  Κι ο δίσκος που ενίοτε αποκαλώ σκληρό δίσκο προς απορία του μασρο Γιώργη

 36. sarant said

  27 Ωχ, ευχαριστώ για τη διόρθωση

  24 κε: Η Μπούρσα/Προύσα είναι σύμπτωση

  31 Σε άλλες πηγές λέει ξενοδοχείο-μέγαρο των ντελαΜπόρσα/Μπούρσεν, σε άλλες πλατεία μπροστά στο σπίτι τους.

 37. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  3. Ναί, θύλακος τοῦ Φαμπρίσιους. Τὸ βρῆκα

  9. Εἶχε ἕνα ὡραῖο κινέζικο ἑστιατόριο ἐκεῖ μ’ἕνα ἐνυδρίο. Τὄχει ἀκόμα;

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  36 Ε αφού οι Τούρκοι δε θέλουνε 2 σύμφωνα στην αρχή της λέξης, τι να κάνανε οι άθρωποι?

 39. LandS said

  33 Ε αυτό το είπαμε ήδη! Για τα Σκωτσέζικα Πανεπιστήμια Bursar όχι μόνο ο διαχειριστής του ιδρύματος αλλά και ο υποτροφιούχος φοιτητής. Άρα Bursary η οικονομική υπηρεσία και bursary η υποτροφία.

  Αλλά και αυτοί ρε παιδί μου. Αλλού Treasury, αλλού Finance Department αλλού Bursary σα τους Εσκιμώους με το χιόνι!

 40. Μαρία said

  > όπως επίσης και το πουγγί και διάφορα συναφή.
  Στα συναφή: bourses (σακκούλια) στην καθημερινή γλώσσα το όσχεο.

 41. Raptakis Dimitrios said

  Ωραία ανάρτηση, Νίκο, κι ωραία αφορμή να θυμηθούμε τα Γράμματα από το Άμστερνταμ, με το καταπληκτικό ιδίωμα του Σταμάτη Πέτρου και την εισαγωγή του Φίλιππου Ηλιού.

 42. ConspiRaki Theologist said

  Ένα μεζεδάκι για την σαββατιάτικη πιατέλα.

  ‘Ενα πρόσφατο πείραμα με έξι ώρες εργασίας σε σουηδικό γηροκομείο είχε αποτελέσματα, πολλά υποσχόμενα. Υψηλότερη παραγωγικότητα και λιγότερες «άρρωστες» μέρες.

  Ίσως, πάλι, να έπρεπε να είμαστε πιο επιεικείς. Από πού κι ως πού (με τόνο ή χωρίς ; ) να γνωρίζει την αναρρωτική, ένας νέος – πιθανότατα – εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ;
  Μπορεί και να αναρωτηθεί περί του τι σημαίνει η λέξη…

  ΥΓ> Δεν ξέρω αν έχει νόημα πλέον να μαζεύουμε μεταφραστικά από το tvxs.
  Δεν είναι και ευάριθμα 🙂
  Το συγκεκριμένο έχει λίγο πιο πολύ πλάκα, γιατί μπαίνουν και τα εισαγωγικά που υπογραμμίζουν την αμηχανία του μεταφραστή.

 43. Γς said

  40:

  >στην καθημερινή γλώσσα το όσχεο.

  το σακουλάκι με τα @@.

  Ο γιατρός το λέει καλύτερα:

  «Το όσχεο είναι ένας σάκος στον άνδρα, όπου κατασκηνούν οι όρχεις και τα εξαρτήματα αυτών»

  http://www.dkaranastasis.gr/index.php/2013-08-19-09-00-31

 44. Γς said

  Τελικά το Πέτσινο Χρηματιστήριο το λες και Τσέπινο (της τσέπης, του θύλακος)

 45. LandS said

  44 Των τσεπών. Από άλλες βγαίνουν σε άλλες μπαίνουν

 46. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα
  Στα Γιάννινα άκουσα τον τελευταίο μήνα δύο φορές τη λέξη νταουτζάς.- Αυτός είναι νταουτζάς-
  Σε συζήτηση που έκανα μετά έμαθα ότι απο το κραχ του 29 έμεινε ο εξελληνισμένος όρος νταουτζάς δηλ εκείνος που έχασε τα πάντα και γυρνάει σαν την άδικη κατάρα.
  Μαλιστα συμπλήρωσα στην παρέα πως μου θυμίζει τη λέξη ντούγκλα που μας έμεινε από τον Φαίρμπανκς και την έμαθα εδώ στο ιστολόγιο.

 47. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Και μόλις σήμερα άκουσα μια παλιά περιοχή του Πειραιά ονόματι «Κοπή». εκεί ήταν ένα στρατιωτικό εργιοστάσιο που κόβανε τα υφάσματα και έφτιαχναν στρατιωτικές στολές ή κάτι αντίστοιχο.

 48. Γς said

  44:

  Τι Πετσί, τι Τσέπι.

  Τι Petsi, τι Istep στη Fortran.

  1970, προσπαθούσα να στρώσω μια σαμπρουτίνα Runge–Kutta σε ένα τεράστιο πρόγραμμα και άλλαξα μια εντολή (μία κάρτα).

  Το έδωσα στους χειριστές του Cyber CDC που μου το έκανε αμέσως «αμπόρτ», που λέγαμε.
  Ανοίγω τη λίστα και βλέπω ότι κάποιος είχε βάλει μια κακόγουστη φράση-εντολή, με πετσιά!

  1PETSI+2PETSI=3PETSI.

  Μπουκάρω μέσα στην αίθουσα του υπολογιστή και αρχίζω να πλακώνομαι με τα φιλαράκια μου τους χειριστές, που κάνανε τις παρθένες.

  Κάποτε εκτονώθηκα κάπως και αποφάσισα να βγάλω από το ντεκ την εμβόλιμη κάρτα.
  Πάγωσα: Εγώ την είχα βάλει! Ηταν η εντολή που είχα διορθώσει.

  ISTEP3=ISTEP2+ISTEP1

  απλώς την είχα βάλει ανάποδα

 49. William T. Riker said

  Τελικά πολύ στενή η σχέση δέρματος και χρήματος, αφού σε μία άλλη περίπτωση το πρώτο έφτασε να χρησιμοποιείται και ως δηλωτικό του δευτέρου, και όχι μόνο του χρηματιστηρίου. Ο λόγος φυσικά για τον πασίγνωστο όρο buck ( = δολλάριο).
  https://www.etymonline.com/word/buck
  «dollar,» 1856, American English, perhaps an abbreviation of buckskin as a unit of trade among Indians and Europeans in frontier days (attested from 1748).

 50. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  49 Και η σχέση πληρωμών και εκδοράς. Να δούμε αν υπάρχει σύνδεση φόρου και fur 🙂

 51. sarant said

  41 Γεια σου Δημήτρη!

  47 Τη θυμάμαι στις πινακίδες των λεωφορείων

  49 Α μπράβο!

 52. William T. Riker said

  50 Και η σχέση πληρωμών και εκδοράς.

  Με άλλα λόγια μας παίρνουν το σκαλπ με τους φόρους!

 53. Γς said

  36:

  >Η Μπούρσα/Προύσα είναι σύμπτωση

  Κι η Prussia , ε;

 54. ΓιώργοςΜ said

  50 Θέλει και ανάλυση; Έχει καεί η γούνα μας! 🙂

 55. gbaloglou said

  Βλέπε και ΔΕΡΜΑΤΙΝΟ πορτοφόλι, γνωστό στους ρεμπέτες και ως «παντόφλα» — ακριβώς μία θέση πιο κάτω από το «παντελονιάζω» (σχ. 13) στο Ρεμπέτικο Γλωσσάριο του Γιώργου Δαδαμόγια. (Εκεί πάντως το «παντελονιάζω» σημαίνει «κερδίζω χρήματα»!)

 56. Μαρία said

  55
  http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php/anazitisi/g-katou?chronoform=search_katos&event=submit

  http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php/anazitisi/g-katou?chronoform=search_katos&event=submit

 57. Γιάννης Ιατρού said

  48: Γς, μην κλέβεις 🙂

 58. Γιάννης Ιατρού said

  57: Άσε που αν μπει ανάποδα (ή και ανεστραμμένη κλπ.) η κάρτα, δεν διαβάζεται έτσι (γιατί πέφτει αλλού η διάτρηση….)

 59. Γς said

  57:

  Ντεν καταλαβένι!

 60. Γς said

  59:

  Μωρε, διαβάζεται και παρα διαβάζεται!

  Διαβαζόταν. Να υπάρχει πια κανείς καρτρίντερ;

 61. Γς said

  58:

  Οταν λέω ανάποδα εννοώ περισραμμένη

 62. gbaloglou said

  56 Α, το λεξικό του συμπαθούς — και όχι μόνο λόγω επωνύμου 🙂 — Γιώργου Κάτου, που γνώριζα και προσωπικά: ευχαριστώ! (Επί της ουσίας: ο Κάτος διασώζει την παλιά/ρεμπέτικη σημασία, η άλλη υποπτεύομαι ότι είναι ‘μεταχρηματιστηριακή’ (σχ. 13).)

 63. spyridos said

  @ 47

  Η ΚΟΠΗ είναι Πειραιάς αλλά ίσως και λίγο Κερατσίνι. Αν δεν είναι ακόμα εργοστάσιο είναι σίγουρα κεντρική αποθήκη ιματισμού του στρατού. Ηταν (και είναι ???) μια από τις βυσματικότερες μεταθέσεις στο στρατό.
  Κάτι σαν καντηλανάφτης στον Αη Γιώργη στο Λυκαβητό.

  Επίσης

  Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ 12 και 13 Οκτωβρίου 1944

  http://giorgostsiridis2012.blogspot.nl/2013/10/blog-post_13.html

 64. Παναγιώτης Κ. said

  @46.»Κακός νταουτζάς να σε βρει».Ξέσπασμα της γυναίκας απέναντι σε ένα απείθαρχο μουλάρι ή γαϊδούρι.
  Περιοχή Κόνιτσας η προέλευση.

 65. gpoint said

  # 55

  Παντελονιάζω δεν θα πει κερδίζω αλλά εξαργυρώνω τα κέρδη μου γιατί στο καζίνο κερδίζεις μάρκες και στο χρηματιστήριο «γράψιμο» αν δεν εξαργυρώσεις τα κερδη. Μόνο στον (κορυφαίο) τζόγο του ιπποδρόμου τα κέρδη ήταν χρήματα (μη μου πει κάποιος για στοίχημα, κίνο κι αηδίες, για τζόγο μιλάμε όχι τι παίζει η κυρά-Κατίνα κι ο κυρ-Τρύφωνας )

 66. Σοβαρά δεν ξέρατε την Κοπή; Μα όλα τα ρούχα που φορέσατε σαν φαντάροι, απ’ την Κοπή είχανε βγει. Αλλά φταίει που πήρα γυναίκα απ’ τη Δραπετσώνα και τάμαθα κι εγώ! (Χώρια που έκανα και δημότης Δραπετσώνας για καμιά 15αριά χρόνια 🙂 )

 67. Παναγιώτης Κ. said

  @29. Ο Γς έδωσε εξήγηση. Εγώ όμως το βρήκα…πρωτοποριακό! 🙂

 68. gbaloglou said

  62 Ένα λεξικό γραμμένο σε πακέτα τσιγάρα

 69. spiral architect 🇰🇵 said

  Αρμοδιότερος όλων επί της ανάρτησης είναι ο Λάμπρος. Οπότε, μέχρι να τοποθετηθεί, τηρώ σιγήν ασυρμάτου. 😀

 70. 63 Στο τριεθνές 🙂
  Αργυρουπόλεως 1, Κερατσίνι,δίνει η αναζήτηση (και στο στριτβιού είναι θολωμένο).

 71. Γιάννης Ιατρού said

  59 Γς κλπ.
  Σού έστειλα μεηλ 🙂

 72. Γς said

  71:

  Κι ήταν παιδί στα 17

  Δεν ήρθε

 73. Kουτρούφι said

  «… Με τα αρχιτεκτονικά εγώ δεν είμαι ειδήμονας, κι έτσι δεν ασχολήθηκα με το σχέδιο καθαυτό. Εμείς εδώ λεξιλογούμε…»

  Πού όμως, αλήθεια, βρισκόταν η Βύρσα του Πειραιά;

  Είναι και άλλα που δεν τα καταλαβαίνω. Ανάκτορα; Μήπως εννοεί το Παλατάκι;

 74. leonicos said

  Το μπούρσα τό’χα πιάσει πριν το πάρει το ποτάμι

  Ο πατέρας μου έλεγε για πλάκα βυρσοδέψες τους χρηματιστές, και όταν ρωτούσα γιατί έλεγε ‘επειδή σε γδέρνουν’

 75. leonicos said

  bourse η υποτροφία στα γαλλικά

  μια θειά μου όταν μιλούσε ελληνικά έλεγε το πορτοφόλι της πόλσο. Όταν μίλαγε λαντίνο το έλεγε μπόλσο.
  ‘Γιατί, ρε θεία,’ τη ρωτάω μια μέρα ‘το αλλάζεις από τα εβραίικα στα ελληνικά;’
  ‘Επειδή στα ελληνικά δεν υπάρχει μπ και νομίζουν ότι κάνεις επίδειξη!’ μου απαντάει. Το ‘μπ’ τη μάρανε. Το ‘-όλσο’δεν την ενοχλούσε.

  ΝΒ Τα λαντίνο μεταξύ μας ποτέ δεν τα λέγαμε έτσι. εβραίικα και καμιά φορά, μπροστά σε ξένους ισπανικά.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  75: Λεώ
  …μπροστά σε ξένους ισπανικά

  Για ξεκαθάρισε ρε Λέω, δηλαδή το λέγατε «πόλΘο» ;;; 🙂

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ναι, πασίγνωστη η ΚΟΠΗ σε όσους έχουν σχέση με τον Πειραιά. Δούλευε η αδερφή του πατέρα μου στο 700 ΣΕ, όπως είναι η στρατιωτική ονομασία του εργοστασίου, και το είχα επισκεφτεί μικρός. Λειτουργεί ακόμα, νομίζω.

 78. gbaloglou said

  75 Εξ ου και Ισπανοεβραϊκά 🙂

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  Η «βύρσα» ως κάπα από δέρματα και ως ακρόπόλη της Καρχηδόνας::

 80. sarant said

  73 Νομίζω πως δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο οπότε δεν φτιάχτηκε και Βύρσα.

 81. Γς said

  και βις βερσά.

  ε, άμα πιά!

 82. spiridione said

  80. Διαβάζω ότι το το παλιό δημαρχείο του Πειραιά, το ρολόι, που κατεδαφίστηκε το 1968, είχε κατασκευαστεί για να στεγάσει το χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Πειραιά. Εγκαινιάστηκε το 1875 (το 1869 ξεκίνησε να κατασκευάζεται). Είναι το ίδιο με τη βύρσα στο σχέδιο πόλεως που έχεις;
  http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/2012/03/blog-post_03.html

 83. spiridione said

  Και το 2013 ο δημ. Μιχαλολιάκος ήθελε να επανασυστήσει χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Τι να έγινε;
  Η ιστορία
  Το 1868 χτίστηκε στον Πειραιά χρηματιστηριακό μέγαρο, προτού καν ιδρυθεί το πρώτο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 1868 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου για την ίδρυση χρηματιστηρίου. Για τον σκοπό αυτόν δόθηκε άδεια σύναψης δανείου. Επειτα από λίγους μήνες, μέσα στο 1869, η συγκεκριμένη απόφαση του Δήμου Πειραιά εγκρίθηκε με βασιλικό διάταγμα.
  Κατά παράδοξο τρόπο όμως αυτό το διάταγμα δεν θεσμοθετούσε την ίδρυση χρηματιστηρίου στον Πειραιά. Απλώς έδινε την έγκριση για την ανέγερση χρηματιστηριακού μεγάρου, στο οποίο θα λειτουργούσε το χρηματιστήριο.
  Ακολούθως ο Πειραιάς απέκτησε λαμπρό χρηματιστηριακό οικοδόμημα, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας χρηματιστηρίου στην πόλη.
  Το Πειραϊκό Χρηματιστήριο θεσμικά ιδρύθηκε με νόμο έξι χρόνια περίπου μετά την απόφαση του δήμου για ανέγερση χρηματιστηριακού μεγάρου και είναι το πρώτο χρηματιστήριο που ιδρύεται στην Ελλάδα. Το σχετικό ΒΔ του 1875 ενέκρινε επιτέλους τη θεσμική λειτουργία χρηματιστηρίου στο μέγαρο, που είχε προκατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό. Ταυτόχρονα ανέθετε στον υπουργό Εσωτερικών τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού για το χρηματιστήριο και καθόριζε τον αριθμό μεσιτών και χρηματιστών. Στο πρώτο ελληνικό χρηματιστήριο του Πειραιά, το 1875, εκτός από λίγες μετοχές, γινόταν και διαπραγμάτευση εμπορευμάτων.
  Από το 1924 λειτουργούσε αποκλειστικά ως Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, παράλληλα με το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Θεσσαλονίκης, ώσπου να κλείσει.
  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=540720

 84. Πέπε said

  > > Βύρσα λοιπόν, στα αρχαία, είναι το γδαρμένο δέρμα ζώου, η δορά, το τομάρι· επίσης, ο ασκός κρασιού, το τουλούμι.

  Ας σημειωθεί πάντως ότι ο τρόπος που το φρεσκογδαρμένο τομάρι ενός ζώου (κυρίως κατσίκας) μετατρέπεται σε ασκό, δηλ. αποξηραίνεται, στεγανοποιείται και γίνεται άοσμο, δεν είναι αντικείμενο της βυρσοδεψίας με τη σημερινή έννοια.

  Η παραδοσιακή βυρσοδεψία είναι μια περίπλοκη τέχνη, βασισμένη σε μπόλικη εμπειρική γνώση χημείας. Ασκείται σε ειδικά εργαστήρια, εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία, μηχανήματα και υλικά, τα οποία (εργαστήρια) κατά παράδοση ήταν συνήθως κάπου έξω από τις πόλεις, γιατί βρομούσαν αφόρητα. Το τελικό προϊόν είναι δέρματα για παπούτσια, ζώνες, τσάντες, γάντια κλπ..

  Αντίθετα τα ασκιά φτιάχνονται μ’ έναν πολύ πιο απλό τρόπο, που χωρίς καμιά ιδιαίτερα εξειδικευμένη τεχνογνωσία και χωρίς ειδικό χώρο, εργαλεία και υλικά, μπορούσε να τον εφαρμόσει ο κάθε νοικοκύρης που έσφαζε ένα ζώο και ήθελε να κάνει την προβιά τουλούμι.

 85. Το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας με πάταγο το λες και
  Εκβυρσοκρότηση.

 86. sarant said

  82-83 Δεν έχω πρόχειρο το σχέδιο αλλά είναι καμιά εικοσαριά χρόνια παλιότερο.

 87. Pedis said

  Η θεσμική λέξη, το χρηματιστήριο (που άλλωστε υπήρχε ήδη στην ελληνιστική εποχή) αναστήθηκε και επικράτησε, όπως γίνεται με τις θεσμικές λέξεις.

  Να με συγχωρεί η χάρη σου, Ν/κύρη, αλλά δεν θα έπρεπε εδώ να συμπληρώσεις τη φράση με κάμια λεπτομέρεια;

 88. 49, … πολύ στενή η σχέση δέρματος και χρήματος, … buck ( = δολλάριο). …

  Υπάρχει και η έκφραση skin in the game για το ρίσκο που αναλαμβάνεται όταν στοιχηματίζει/επενδύει κάποιος εγχείρημαν.
  Η απαρχή της φράσης είναι αβέβαιη, λέει η Βίκη, και συμπληρώνει πως το skin είναι μάλλον υποκατάστατο του self. Αν υπάρχει αμφιβολία χρησιμοποιείται και το put your money where your mouth is.

 89. Ανδρεας Τ said

  Στα γαλλικά η λέξη bourse, εκτός από χρηματιστήριο, πουγγί και υποτροφία σημαίνει και το θύλακα των όρχεων, στη καθομιλουμένη. Πάντως πριν μάθω τη λέξη βυρσοδεψείο τα λέγαμε ταμπάκικα.στη γειτονιά μου.

 90. ΓιώργοςΜ said

  89 Μα, ταμπάκικο και ταμπάκος ήταν η ορολογία για τους επαγγελματίες, μέχρι τους τελευταίους βιοτέχνες (έχω γνωρίσει κάποιους). Βυρσοδεψείο και βυρσοδέψης είναι η ευπρεπισμένη εκδοχή, αυτή που βάζει κανείς στην ταυτότητα (όπως ψαράςιχθυοπώλης, χασάπηςκρεοπώλης, μπογιατζήςελαιοχρωματιστής κλπ)

 91. ΓιώργοςΜ said

  90 παρντόν, έκανα βλακεία και δεν ξεχωρίζουν τα ζευγάρια των λέξεων εύκολα: ψαράς/ιχθυοπώλης, χασάπης/κρεοπώλης, μπογιατζής/ελαιοχρωματιστής

 92. dryhammer said

  Και στη Χίο, η αντίστοιχη περιοχή λέγεται ακόμα Ταμπάκικα κι έκλεισαν τα βυρσοδεψεία από το δεκαετία του ’70. Μάλιστα όταν ρώτησα, πιτσιρικάς, γιατί λέγεται η γειτονιά ταμπάκικα, μου απάντησαν «Επειδή έχει βυρσοδεψεία» κι έτσι έμαθα τη λέξη. Ακόμα θυμάμαι τη μυρωδιά (την ταμπακίλα) γιατί η ανάμνηση ανανεώνεται όποτε αγοράζω ελιές από το σούπερ μάρκετ.

 93. dryhammer said

  90. ταμπάκης. Ο ταμπάκος είναι άλλο πράμα.

 94. Πέπε said

  93:
  Και ταμπάκης και ταμπάκος. Ο Σιούλας ο ταμπάκος! Παρόλο που φυσικά ταμπάκος είναι ΚΑΙ άλλο πράγμα.

 95. 46, Συγνώμη, ο νταουτζάς προέρχεται από τον δείκτη Dow Jones;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dow_Jones_Industrial_Average

 96. sarant said

  94 Ακριβώς

  87 Όσα λέω στη συνέχεια:
  Το κράτος, όταν είναι διαχειριστής του πράγματος που δηλώνεται με έναν όρο, είναι και ιδιοκτήτης του όρου και επιβάλλει τελικά τον όρο που θέλει. Όταν ο όρος είναι ιδιοκτησία των πολιτών, που μαγειρεύουν μακαρόνια, φοράνε μπότες και πίνουν καφέδες, το κράτος πολύ δύσκολα επιβάλλει όρους.

  Στη νεανική του μελέτη «Ξενηλασία ή ισοτέλεια», γραμμένη στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Μαν. Τριανταφυλλίδης εύστοχα επισημαίνει ότι η επιτυχημένη αντικατάσταση του μινίστρου από τον υπουργό και της μπούρσας από το χρηματιστήριο δεν αποτελεί πρόκριμα για την «προσεχή ή απωτέρα εξαφάνισι» του μπαλκονιού, του κάρβουνου και της σούβλας. Εκατο χρόνια μετά, δικαιώθηκε, αφού εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε και το κάρβουνο και το μπαλκόνι και τη σούβλα.

 97. Λάζαρος said

  Καλησπέρα Νίκο. Και στα Ρουμάνικα η υποτροφία είναι bursa και bursar είναι ο υπότροφος

 98. cronopiusa said

  Δημήτρη Χατζή – Ο Σιούλας ο ταμπάκος

 99. Μαρία said

  92
  Στην είσοδο των ταμπάκικων στη Φεζ μας έδωσαν φύλλα μέντας, να τα κρατάμε στη μύτη μας.

 100. Γιάννης Ιατρού said

  79: BLOG_OTI_NANAI
  ..Η «βύρσα» ως κάπα από δέρματα και ως ακρόπόλη της Καρχηδόνας:..</i?

  Έχουμε την εξής αναφορά από τον Θεμίστιο (Ορατ. 21, 261):
  Byrsa: arx carthaginis ab graecis dicebatur, nomine ex similis soni vocabulo Phoenicio, more Greaco, detorto et cum narratione se corio Didonis conjuncto

  Ψάχνοντας περισσότερο αποκαλύπτεται πως το όνομα της ακρόπολης της Καρχηδόνας, Βύρσα, δεν είναι κάποια άλλη λέξη, αλλά η Ελληνική λέξη βύρσα. Η εξήγηση, γιατί η ακρόπολη της Καρχηδόνας πήρε αυτό το όνομα, βρίσκεται στον μύθο της Διδούς και στο Βιργίλλιο. Αυτός, στο έπος του µε τον τίτλο «Αινειάδα» (γράφτηκε µεταξύ του 29 και 19 π.Χ), περιλαµβάνει τη ζωή του Αινεία, τέως κατοίκου 🙂 της Τροίας κλπ., µετά την κατάκτησή της από τους Έλληνες.

  O Βιργίλιος στο έργο του αυτό λέει επ΄αυτού συνοπτικά τα εξής:
  Η ∆ιδώ, κόρη του βασιλιά της Τύρου, δραπέτευσε από το σπίτι της αφότου ο αδερφός της σκότωσε τον σύζυγό της. Μετά η ∆ιδώ κατέληξε στη βόρεια ακτή της Αφρικής, όπου διαπραγµατεύτηκε την αγορά όσο περισσότερης γης µπορούσε να περικλύσει µε ένα τοµάρι βοδιού. Εποµένως έκοψε το τοµάρι σε πολύ λεπτές λωρίδες, και µετά αντιµετώπισε, και πιθανώς έλυσε η ∆ιδώ 🙂 🙂 , το πρόβληµα της περίκλεισης του µεγαλύτερου δυνατού εµβαδού µε δοσµένη περίµετρο – το Ισοπεριµετρικό Πρόβληµα.

  Για την ιστορία:
  Ο Αινείας, στην αναζήτησή του για την ίδρυση της Ρώµης, ναυαγεί και το κύµα τον ξεβράζει στην Καρχηδόνα. Η ∆ιδώ τον ερωτεύεται, αλλά αυτός δεν ανταποκρίνεται. Σαλπάρει µακριά και η ∆ιδώ αυτοκτονεί.

  Κρίμα, δράμα η κατάληξη της Διδούς 🙂

  Το απόσπασµα του µύθου είναι το εξής:
  …Τότε η Αφροδίτη είπε: «∆ε θεωρώ τον εαυτό µου άξιο τέτοιων τιµών: είναι έθιµο των κοριτσιών από την Τύρο να φέρουν µία φαρέτρα, και να ράβουν τα δέρµατα ψηλά, πάνω από τις κόκκινες κυνηγετικές µπότες. Βλέπεις το βασίλειο της Καρχηδόνας, των Τυρινών, η πόλη του Αγήνορα: Αλλά συνορεύει µε τους Λιβύους, ανθρώπους φοβερούς στον πόλεµο. Η ∆ιδώ άρχει αυτή την αυτοκρατορία, έχοντας ξεκινήσει από την Τύρο, φεύγοντας από τον αδερφό της. Είναι µία µεγάλη ιστορία λάθους, µε πολλές περιελίξεις: αλλά θα ιχνηλατήσω τα βασικά κεφάλαια της ιστορίας. Ο Συχαίος ήταν ο σύζυγός της, ο πλουσιότερος, σε γη, µεταξύ των Φοινίκων και αγαπηµένος µε µεγάλη αγάπη από το φουκαριάρικο κορίτσι, που ο πατέρας της την έδωσε ως παρθένα σε αυτόν, και τους πάντρεψε µε µεγάλη επισηµότητα. Αλλά ο αδερφός της ο Πυγµαλίωνας, άγριος στην κακία περισσότερο από όλους τους άλλους, κρατούσε το βασίλειο της Τύρου. Παραφροσύνη επικράτησε µεταξύ τους. Ο βασιλιάς, τυφλώθηκε από την απληστία του για χρυσό, σκότωσε τον απρόσεκτο Συχαίο, µυστικά, µε ένα µαχαίρι, βέβηλα, µπροστά στους βωµούς, αδιαφορώντας για τα συναισθήµατα της αδερφής του. Απέκρυψε τις πράξεις του για λίγο, εξαπατώντας το άρρωστο από αγάπη κορίτσι, µε άδειες ελπίδες, και πολλά κακά προσχήµατα. Αλλά το πνεύµα του άταφου συζύγου της ήρθε στο όνειρό της: σηκώνοντας το χλωµό πρόσωπό του µε περίεργο τρόπο, εξέθεσε γυµνή τη σκληρότητα στους βωµούς, και η καρδιά του τρυπήθηκε από το µαχαίρι, και αποκάλυψε όλη τη µυστική κακία αυτού του οίκου. Μετά την προέτρεψε να φύγει γρήγορα και να εγκαταλείψει τη χώρα της, και, για να βοηθήσει το ταξίδι της, της αποκάλυψε έναν αρχαίο θαµµένο θησαυρό, αγνώστου βάρους σε χρυσό και ασήµι. Χτυπηµένη από όλο αυτό, η ∆ιδώ ετοίµασε τη φυγή της και τους φίλους της. Όσοι είχαν άγριο µίσος για τον τύραννο ή πικρό φόβο, µαζεύτηκαν µαζί: κατέλαβαν µερικά πλοία τα οποία κατά τύχη ήταν έτοιµα, και φόρτωσαν το χρυσό: τα πλούτη του άπληστου Πυγµαλίωνα µεταφέρονται υπερθαλάσσια: µία γυναίκα οδηγεί το εγχείρηµα. Ήρθαν σε αυτό το µέρος και αγόρασαν γη, όπου τώρα βλέπεις τα τεράστια τείχη, και το αναζωπυρωµένο προπύργιο, της νέας Καρχηδόνας, όσο µπορούσαν να περικυκλώσουν µε τις λωρίδες από το τοµάρι ενός και µόνο ταύρου, και από αυτό την αποκαλούν Βύρσα

  ΥΓ: Το πρωτότυπο κείµενο μπορεί να το δει κανείς σ’ αυτόν τον σύνδεσμο και την αγγλική του μετάφραση (από τον A. S. Kline) εδώ</a

 101. Γιάννης Ιατρού said

  100: μου ξεφύγανε κάτι κλεισίματα πλαγίων κλπ., αλλά ευτυχώς, οι σύνδεσμοι λειτουργούν και το νόημα δεν χάθηκε 🙂

 102. sarant said

  97 Γεια σου Λάζαρε!

 103. Alexis said

  #65: Εγώ παίζω βίρτσουαλ γκέιμς. Πιάνεται αυτό για τζόγος ή θα με κατατάξεις στην κατηγορία του κυρ-Τρύφωνα; 😆

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ταμπαχανιώτικα

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Η επιρροή της αραβο-ανδαλουσιανής μουσικής στα κρητικά ταμπαχανιώτικα». (Αχ Γιώργο Παπαδάκη πόσο νωρίς έφυγες)
  http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=17662

 106. Alexis said

  #105: Συνοικία «Ταμπάχανα» υπάρχει και στην Πάτρα. Από κει ήταν ο μακαρίτης ο Μπάμπης Γκολές.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  100. βύρσινος
  · χιτωνίσκος βαθὺς σκύτινος, ὁ βύρσινος θώραξ
  Ησύχιος https://el.wikisource.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%B9/%CE%A3

  «Ο τελευταίος ταμπάκος» του Δ.Χατζή (έγινε και ταινιούλα μ΄αυτό τον τίτλο από τον Λ.Δανίκα)
  http://periodikodrys.gr/%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82/

 108. Capsella bursa pastoris
  Το σακκούλι (ή μάλλον το δισάκι, ή μήπως η πούγγα;) του βοσκού, στη γλώσσα των Λατίνων ημών συμπρογόνων

  Στη χώρα με τα πολλά έξυπνα γίδια και πρόατα, στο κοπάδι πάντα τα γίδια μένουν ίδια, και εξίσου γίδια. Έτσι, πεζεβέγκηδες βοσκοί έρχονται και παρέρχονται (ή μήπως μόνον αλλάζουν χρώμα στις κάπες;). Όμως όλοι τους έχουν πάντα γεμάτη την πούγγα.

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ωχ μπέρδεμα τους ταμπάκους!
  τον Τελευταίο ταμπάκο του Χριστόφορου Μηλιώνη(που πέθανε φέτος ο Χ.Μ κ το αφιέρωσε στο Δ.Χ.) 🙂 ) στο 107 με τον Σιούλα τον ταμπάκο του Δ.Χατζή που ήδη η Κρόνη το είπε στο 98

 110. sarant said

  108 🙂

 111. ΣΠ said

  Πέτσινο χρηματιστήριο όπως πέτσινο πέναλτι;

 112. cronopiusa said

 113. sarant said

  111 Το αφήνω στη φαντασία του αναγνώστη 🙂

 114. cronopiusa said

 115. ΣΠ said

  Εκατοντάδες χιλιάδες μάλιστα συμπατριώτες μας σουβλίστηκαν πριν από κάμποσα χρόνια μέσα στη μπούρσα, στο χρηματιστήριο.

  Αυτά συμβαίνουν όταν κανείς μπλέκει την μπούρσα με την βούρτσα.

 116. Pedis said

  # 96β – Εννοώ, λειτουργούσε χρηματιστήριο και αποκαλούνταν έτσι την ελληνιστική εποχή; (για το πρώτο, δεν θα παραξενευόμουν τόσο όσον αφορά λ.χ. την οικονομική ανάπτυξη της Αλεξάνδρειας).

  (Τα υπόλοιπα που γράφεις τα καταλαβαίνω.)

 117. Γς said

  99:

  Το κυρίαρχο στοιχείο της Φεζ είναι τα άπειρα αρώµατα και µυρωδιές που πλανιούνται στον αέρα,… από την άσχηµη οσµή των δερµάτων της γειτονιάς των βυρσοδεψείων, που η αλήθεια είναι ότι δεν αντέχεται, µέχρι τα µπαχάρια, το γιασεµί και των αιθέριων αρωµάτων

  Βυρσοδεψεία την Φεζ: τα βαρέλια με τα χρώματα μέσα στα οποία βάφονται τα δέρματα.

 118. Πέπε said

  Οι ταμπάκηδες και τα ταμπάκικα φαίνεται να διεγείρουν συστηματικά ορισμένους συνειρμούς. Από ιστορίες του Χατζή μέχρι ταμπαχανιώτικα τραγούδια της Κρήτης (#104 -από τα πιο ζόρικα και από τ’ αγαπημένα μου- κι επίσης #114), της Πάτρας (#112), της Σμύρνης (#κανένα μέχρι αυτή τη στιγμή αλλά όλο και κάποιο θα εμφανιστεί) και άλλων πόλεων, νομίζω ότι όλη η συζήτηση έχει επαναληφθεί πλέον ή άπαξ.

  Οπότε, ας ξαναπώ κι εγώ το ρεφρέν μου:

  Άλλη μια πόλη με ισχυρή ταμπάκικη παράδοση, στην οποία οφείλει και το ότι έγινε πόλη, ήταν τα Καρλοβάσια της Σάμου. Κι έχει γράψει συναρπαστικά γι’ αυτή την παράδοση ο Κώστας Καλατζής, Σαμιώτης. Στην εξαιρετικά αξιόλογη συλλογή διηγημάτων «Το ταμπάκικο», το εκτενές ομώνυμο διήγημα είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που γνωρίζω όπου τόση εγκυκλοπαιδική πληροφορία -σχετικά με τη βυρσοδεψία- μπλέκεται τόσο ευχάριστα μέσα στις λογοτεχνικές γραμμές.

 119. sarant said

  115 🙂

  116 Όχι, δεν υπηρχε ο θεσμός του χρηματιστηρίου. Η λέξη υπηρχε και δήλωνε διάφορα πράγματα, αλλοτε το δικαστήριο, άλλοτε το εμπορικό επιμελητήριο κτλ.

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  100: Μπράβο Γιάννη, ωραίο! Για φαντάσου!

 121. Γς said

  Κι ήταν κι ο Γιάννης ο Ταμπάκης, που θα μου εξηγούσε σε ι-μέιλ γιατί δεν είχε έτοιμη μια εργασία.

  Καμιά όμως δικαιολογία Και του απάντησα:

  -Για την ταμπακέρα όμως τίποτα!

  Λάθος μου ε;

  Ταμπάκης είναι από τον βυρσοδέψη.

  Κι η ταμπακέρα απ τον ταμπάκο, τον καπνο.

  Καμιά σχέση καπνού-δερμάτων ε;

 122. Pedis said

  # 199β – Α, έτσι. Μερσί.

 123. Γς said

  Στις ειδήσεις του ΑΡΤ τώρα:

  -Ως μη γινόμενον

  γενόμενον;

 124. dryhammer said

  123. αυτό το «μη γινόμινον» δεν είναι το «πηλίκιον»; (που μηδενίζεται βεβαίως βεβαίως)

 125. dryhammer said

  μη γινόμινον –>μη γινόμενον

 126. gpoint said

  # 103

  άντε, Τρύφωνας χωρίς το κυρ !! (χαχαχ)

 127. Πέπε said

  @121:
  Καμία. Ο ταμπάκος καπνός είναι από κάποια ινδιάνικη λέξη (από λέξη κάποιας ιθαγενούς αμερικάνικης γλώσσας) που έδωσαν στο φυτό οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν, κι απ’ όπου πέρασε στις ευρωπαϊκές γλώσσες ως tobacco, tabac, tabaco κλπ.. Ο ταμπάκης-βυρσοδέψης φαντάζομαι θα είναι τούρκικη λέξη.

  Όμως, συμβαίνει αρκετά συχνά δυο λέξεις με άσχετες σημασίες να μοιάζουν ή και να ταυτίζονται στη μορφή, όταν η μία είναι ξένης προέλευσης, ή και οι δύο αλλά από διαφορετικές γλώσσες. Ένα παράδειγμα που μου ‘ρχεται πρόχειρο:

  Τέλι τέλι τέλι, άπιστε ντουνιά,
  σ’ έμαθα εν τέλει, δε με ρίχνεις πια! 🙂

  Επίσης: βεντέτα (vedette, ντίβα) – βεντέτα (vendetta, που σφάζονται οικογενειακώς), και άλλα.

 128. Πέπε said

  @123:
  Οσμή γινωμένων π.χ. [μήλων, τέτοια εποχή]

 129. gpoint said

  Ταμπάκικα είναι συνοικία στην Αμφισσα. Λειτουργούσαν μέχρι το 85 σίγουρα

 130. Γς said

  127:

  και τι διάβαζα τώρα μόλις στο ΦΒ;

  Πολάκης και πολλάκις

  Κάτι έλεγε κάποιος για πεντάκις, εξάκις κλπ και του απαντά ο άλλος:

  Και Πολάκης, που τον παίζει πολλάκις

 131. ΣΠ said

  Οι μεγαλύτερες φούσκες της ιστορίας

 132. Γς said

  127:

  Είναι και η Τάμπα, που τον Δεκέμβρη του 44 οι Άγγλοι όταν ξεκαθάριζαν τον Βύρωνα από αυτούς που απειλούσαν την τράμπα Στάλιν-Τσόρτσιλ τους έστελναν στο Φάληρο στα πλοία για τα στρατόπεδα της Ελ Τάμπα στην Αίγυπτο.

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «και θα αντιγράψω εδώ ένα εξάστιχο από τον Ρωμηό του Σουρή, που απευθύνεται στον Τρικούπη και μιλάει για τα σκαμπανεβάσματα της Μπόρσας, που και τότε είχαν γδάρει πολύν κόσμο»
  Tότε ο πολύς κόσμος ήταν αγράμματος.

  «Εκατοντάδες χιλιάδες μάλιστα συμπατριώτες μας σουβλίστηκαν πριν από κάμποσα χρόνια μέσα στη μπούρσα, στο χρηματιστήριο. Στο πέτσινο χρηματιστήριο.»
  Πρίν από κάμποσα χρόνια όλοι οι συμπατριώτες μας ήταν εγγράμματοι άρα αυτοί που σουβλίστηκαν στην μπούρσα ήταν μόνο οι Βλάκες.

  Διακόσια χρόνια το ίδιο παραμύθι, με τον ήλιο τα βάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; 🙂

  Εδώ και δεκαετίες αναρωτιώμουν, αφού όλοι οι εργαζόμενοι, εργάτες τεχνίτες επιστήμονες κλπ, τρέχουν μιά ζωή σαν παλαβοί για έναν μισθουλάκο και γίνονται υποχείρια του κάθε χλιμίτζουρα δημαγωγού κομματάρχη ή υπάκουα παραγωγικά όργανα του κάθε γλείφτη διευθυντή, προϊστάμενου ή αφεντικού, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ; κι όχι μόνο δεν ασχολούνται αλλά έχουν και αρνητική άποψη!
  Φυσικά κάθε φορά που χρειάζεται, γίνονται τα πρόθυμα θύματα (μορφωμένα η αμόρφωτα) της οικονομικής ελίτ που εννοείται πως έχει θετική άποψη για το χρηματιστήριο.
  Είναι κάμποσα χρόνια που απαντήθηκε τεκμηριωμένα το χρόνιο ερώτημά μου, το 2017 είναι η χρονιά που το πήρα απόφαση, ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ. Λόγια λόγια λόγια, εκατομμύρια λόγια, αλλά ΠΑΝΤΑ στο ίδιο έργο θεατές.

 134. sarant said

  132 Ελ Ντάμπα τη λέγαν θαρρώ.

 135. Γς said

  132:

  Ναι, Μα το λέω

  >τα στρατόπεδα τηςΕλ Τάμπα στην Αίγυπτο

  http://caktos.blogspot.gr/2014/12/1944.html

 136. leonicos said

  ὄζει κάκιστον τοὐνύπνιον βύρσης σαπρᾶς.

  από τους Σφήκες του Αριστοφάνη

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, αν τα πολλά εκατομμύρια εργαζόμενοι αλλά και οι άνεργοι ασχοληθούν κερδοφόρα με το χρηματιστήριο, αυτό θα σκάσει σαν φούσκα. Κάνω λάθος; Δεν ρωτάω ειρωνικά, δεν έχω ιδέα για το θέμα, αλλά υποθέτω ότι το χρηματιστήριο δεν είναι για να κερδίζουν επί μονίμου βάσεως οι πολλοί.

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Κίνημα αλλαγής» το νέο όνομα του φορέα της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Και κίνημα και αλλαγή. Σήκω, Αντρέα, να τους δεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

 139. Γς said

  Ονειρο.
  Σάπιο.
  Να βρωμάει κιόλας.
  Σαν τομάρι σάπιο.

  Πάω να δω τι όνειρο ήταν αυτό

 140. Νικοκύρη, —> https://twitter.com/panlabro/status/935601326133825536

  Όλο το θρεντ ξεκινάει από Αδώνιδα αλλά δείτε το

 141. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
  Μπαίνω μὲ μεγάλη καθηστέρηση· μόλις γύρισα ἀπὸ τὴν πολὺ πετυχημένη παρουσίαση τοῦ βιβλίου τοῦ ἀδελφοῦ μου, «Ἀνάπλωρα», στὸν Ἀρμό.
  Πολὺ ἐνδιαφέρον καὶ διαφωτιστικὸ τὸ σημερινὸ ἄρθρο τοῦ Νικοκύρη, ἄν καὶ τὸ διάβασα ἐπὶ τροχάδην, ὅπως καὶ τὰ σχόλια.

  Στὰ τοπωνύμια ποὺ σχετίζονται μὲ ταμπάκικα νὰ προσθέσω τὴν Ταμπάχνα τῆς Λιβαδειᾶς.

  Κι ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε καὶ ἀναφερθήκαμε ἤδη στὸ πέτσινο μὲ τὴν ἔννοια τοῦ ψεύτικου, νὰ ποῦμε καὶ γιὰ τὴ λέξη πετσὶ καὶ τὰ παράγωγά της, ὅπως πετσάκι, πέτσα, πέτσας, πετσάκιας κ.ἄ. ποὺ ἀναφέρονται, κατὰ κύριο λόγο, στὴ μαλακία, κυριολεκτικὰ ἤ μεταφορικά.
  Ἂν βάλουμε πετσ στὸ ψαχτήρι τῶν λημμάτων τοῦ σλὰνγκρ μᾶς βγάζει 38 λήμματα!

 142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @141. καθΗστέρηση=>καθΥστέρηση

 143. Pedis said

  # 119 – 116 Όχι, δεν υπηρχε ο θεσμός του χρηματιστηρίου. Η λέξη υπηρχε και δήλωνε διάφορα πράγματα, αλλοτε το δικαστήριο, άλλοτε το εμπορικό επιμελητήριο κτλ.

  Είπα να μην σε ενοχλήσω περισσότερο και να το ψάξω μονάχος μου αλλά δεν κατάφερα τίποτα. Έχεις πρόχειρη αναφορά;

  (Και λες ο τύπος που την εισήγαγε να είχε αυτή στο μυαλό του;)

 144. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  127 < αραβ. αρχής τρκ tabaklamak = κατεργάζομαι δέρμα.

  142 Μα καθήστε, μη φύγετε ακόμα 🙂

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Όχι δεν κάνεις λάθος Γιάννη, όσα γράφεις είναι σωστά, κάθε φορά που μπαίνουν πολλοί φουσκώνει και σκάει με τις γνωστές και κυρίως τις «ΑΓΝΩΣΤΕΣ» συνέπειες, όμως επί μονίμου βάσεως κερδίζουν οι λίγοι που ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ είναι πάντα από την ίδια κοινωνική τάξη που γνωρίζει τι και πώς για το χρηματιστήριο και χάνουν οι πολλοί που επίσης ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ είναι πάντα από την ίδια κοινωνική τάξη που δεν γνωρίζει τι και πώς για το χρηματιστήριο και παρ΄όλα αυτά συμμετέχει είτε άμεσα (δια αντιπροσώπου φυσικά) είτε έμμεσα εν αγνοία της όπως γίνεται τώρα που μιλούμε και η φούσκα έχει φτάσει στον θεό.
  Εσύ όμως γιατί δεν έχεις ιδέα για το θέμα; τα παιδιά σου και τα παιδιά που διδάσκεις δεν θα πρέπει να ξέρουν; πώς και πότε θα μάθουν; Για το αναπόφευκτο σκάσιμο της φούσκας και τα καταστροφικά της αποτελέσματα (όσο αργεί τόσο πιο καταστροφικά θα είναι) ποιός νομίζεις πως ευθύνεται;

  Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) εδώ μέσα έχετε διαβάσει Μπρέχτ, πόσοι έχετε κατανοήσει τι λένε αυτοί οι στίχοι;

 146. Spiridione said

  143 κλπ. Ο Μπαμπινιώτης λέει για το ελνστ. χρηματιστήριον «τόπος διεξαγωγής εμπορικών και χρηματικών συναλλαγών».

 147. sarant said

  143-146 Λίντελ Σκοτ
  χρημᾰτ-ιστήριον, τό, place for transacting business, council-chamber, D.S.1.1; seat of judgement, LXX 1 Es.3.14(15); τῆς Μακεδονίας Str.7 Fr.20; place of business, Plu.Caes.67. II. oracle, sanctuary, of the Holy of Holies, Aq., Sm.3 Ki.6.5.

 148. Μαρία said

  146
  Απο την αρχική σημασία του χρηματίζω και του χρηματίζομαι (μέσ. φωνή) .

 149. Pedis said

  # 147 – Α, τώρα, όσον αφορά τις συντομογραφίες, με φώτισες. 🙂

  Πάντως, εντυπωσιάζομαι με τον οικονομικό κοσμοπολιτισμό των ελληνιστικών χρόνων. (Ας όψονται οι Ρωμαίοι πρωτόγονοι μιλιταριστές.)

 150. Pedis said

  # 145 – Ίσως, αν σε ρωτούσαν γιατί λές το τσάμικο ότι κάνει καλό στους χιαστούς, να αναφερόσουν στους λόγους για τους οποίους προσκαλείς συστηματικά και καθημερινα τους σχολιαστές να χάσουν τα λεφτουδάκια τους στα χρηματιστήρια και τα συναφή.

 151. Γιάννης Ιατρού said

  145: ΛΑΜΠΡΟ,
  τι θα γίνει ρε συ, θα το ανοίξεις το ίδρυμα επιμόρφωσης ενηλίκων (μη βάζω λίκνους τώρα σε παλιά σχόλια…) να έρθουμε με τον συνονόματο να μάθουμε δυό πράματα; Εγώ δηλ. κομμάτια να γίνει, αλλά αυτός θα τα μεταλαμπαδεύσει.

 152. Γιάννης Ιατρού said

  140: Εμ πώς, εδώ είναι η πηγή της αντίστασης Σκύλε 🙂

 153. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και μόλις προλαμβάνω να θέσω εν ερώτημα εις τον αγαπητόν κ. Σαραντάκον: Θα τολμήση το προσεχές Σαββάτον εις τα μεζεδάκια του να ξεμπροστιάση την νέαν αγραμματοσύνην της σημερινής «Καθημερινής» που εις την Στήλην των Επιστολών γράφει 4 φοράς λάθος (διπλούν λάθος κάθε φοράν) το επώνυμον του κορυφαίου θεωρητικού της Ανωτερότητος της Αρίας Φυλής, Αρθούρου ντε Γκομπινώ (1816-1882);

  Αν δεν το τολμήση ούτε αυτήν την φοράν, θα είναι ηλίου φαεινότερον ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά εις τα μεζεδάκια του, προκειμένου να μή θιγή ο φιλαράκος του Παντελής Μπουκάλας. Ο οποίος Μπουκάλας (κατά τας πληροφορίας του Επιτελείου μας) εκτός από τα μπολσεβίκικα άρθρα που γράφει, είναι και ο επικεφαλής των διορθωτών της «Καθημερινής»

  Προφανώς, οι διορθωταί της φυλλάδος του Αλαφούζου δεν συμβουλεύονται την Wikipedia διά να ξεστραβωθούν, προτού τυπώσουν έν όνομα. Κι αυτό επειδής είναι βέβαιοι ότι οι Ρωμιοί χαχόλοι που την διαβάζουν, δεν θα πάρουν χαμπάρι τας συνεχείς αγραμματοσύνας των. Καί, κυρίως, διότι είναι βέβαιοι ότι τας αγραμματοσύνας αυτάς δεν θα ξεμπροστιάση από το παρόν Ιστολόγιον ο κ. Σαραντάκος, λόγω της φιλίας του με τον μπολσεβίκον Μπουκάλαν

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Ο Γκομπινώ είχε χρηματίσει (1864-68) πρέσβης της Γαλλίας εν Αθήναις, εγνώρισε τους Ρωμιούς, επείσθη ότι δεν έχουν την παραμικράν σχέσιν με τους αρχαίους Έλληνες και έγραψε μερικάς εκπληκτικάς σελίδας διά το πόσον απατεώναι και μικροσυμφεροντολόγοι τυγχάνουν. Αξίζει να διαβασθή το υποκεφάλαιον της Wikipedia, όπου αναλύεται διατί ο Γκομπινώ εθεώρει τύραννον και κάθαρμα τον χριστιανούλην Ιωάννην Καποδίστριαν. Τα όσα έχει γράψει ο Γκομπινώ διά τα αίσχη του Καποδιστρίου, ουδέποτε μετεφράσθησαν εις τα ρωμέικα, αν και πέρασαν 150 έτη από τότε…

 154. Γς said

  153:
  >τας αγραμματοσύνας αυτάς δεν θα ξεμπροστιάση από το παρόν Ιστολόγιον ο κ. Σαραντάκος, λόγω της φιλίας του με τον μπολσεβίκον Μπουκάλαν

  Τουναντίον, θα το εκτιμούσε κάτι τέτοιο ο Παντελής Μπουκάλας, που όχι μόνο αναφέρεται στον Ζοζέφ Αρτύρ Κόμη του Γκομπινό στα κείμενά του, αλλά και έχει επιμεληθεί βιβλίων του στα Ελληνικά όπως το

  Μπορεί ο Γκομπινό να το έγραψε για μια προγιαγιά του φίλου μου Κώστα, από το ίδιο νησί (Νάξο) και με το ίδιο επώνυμο

  Πάντως δεν είναι λίγο ένας Γάλλος (και) συγγραφέας να έχει ράψει βιβλίο με το όνομά σου.

  Και ένας σύγχρονος του Γκομπινό ήταν ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά.
  Και νά’ χει γράψει λέει βιβλίο με το όνομά σου…

  Ε, ναί. Εχει γράψει!

  Για την Νανά του Εμίλ Ζολά μου’ ρθε η κόρη μου, μια μέρα, να της βρω το βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου.

  Και της έδειξα αυτό

  Και έπαθε την πλάκα της

 155. Γς said

  154:

  Να και η haute couture!

  >να έχει ράψει βιβλίο με το όνομά σου.

  Γράψει

 156. spiral architect 🇰🇵 said

  Τελικά, να ασχοληθεί το προλεταριάτο (κλασικό και επιστημονικό) ή όχι με το χρηματιστήριο; Να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο ή όχι; Να τρέχει γυμνό με το ταίρι του στα ολάνθιστα λιβάδια της σεξουαλικής απελευθέρωσης ή όχι;
  Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ασμένως.

 157. Alexis said

  Εάν κάποιος μελετήσει σε βάθος την αρχαία ελληνική ιστορία και δεν παραμείνει στα επιφανειακά περί «λαμπρού πολιτισμού», «χρυσού αιώνα» κλπ. θα σχηματίσει σαφώς την άποψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μικροσυμφεροντολόγοι, φιλοτομαριστές και δολοπλόκοι τουλάχιστον όσο και οι σημερινοί.

  #156: Ωχ μπαναϊαμ! Τι έβλεπες στον ύπνο σου; Μήπως έφαγες βαριά χτες το βράδυ; 😆

 158. Γς said

  Love, work, and knowledge are the wellsprings of our lives, they should also govern it.

  Wilhelm Reich

 159. Γς said

  158->156

 160. Μια που λέμε για πέτσινο το μη γνήσιο, να βάλουμε και το πολυπαιγμένο Tango en Skai του αλησμόνητου Roland Dyens:
  » ‘Skaï’ is a French slang term for imitation leather.»

 161. Γς said

  157:

  > Ωχ μπαναϊαμ! Τι έβλεπες στον ύπνο σου; Μήπως έφαγες βαριά χτες το βράδυ;

  Ονειρα.

  Εγώ έβλεπα ότι παίζαμε με τον μεγάλο μου, όταν ήταν μικρός σε μια παραλία, φτιάχνοντας κάτι σαν αεροπλανάκι.

  Δεν ήθελε να το δοκιμάσει, αλλά εγώ τον πίεσα να το πάει βόλτα μερικά μέτρα στην άμμο.
  Οπως και έγινε. Ομως άρχισε να ανυψώνεται και η χαρά μου ήταν απερίγραπτη.

  Ανέβαινε, ανέβαινε και μ έπιασε κρύος ιδρώτας.
  Μέχρι που χάθηκε. Τόσο ψηλά που δεν τον έβλεπα πια.

  -Είναι πού καλό όνειρο.Μου είπε η δικιά μου.

  Και δεν τολμάω να τον πάρω τηλέφωνο.
  Μ έβαζε χτες ν ακούω τα ακατάλυπτα που μου έλεγε ο γιός του. Ο Γς-τζούνιορ

 162. Γς said

  16:

  >πέτσινο το μη γνήσιο

  Μα γνήσιο.

  Ετσι, γα να στην σπάσω…

  Πάντω Skai σου έβαλα. Και μπλου μάλιστα

 163. Γς said

  162->160

  Με την καληνύχτα μου.

  Είναι η κόρη μου την ίδια ζώνη και μας έχει κουφάνει με άστοχε καλημέρες και τέτοια

 164. Γς said

  160:

  >‘Skaï’ is a French slang term for imitation leather

  Pour «Simili-cuir»

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπα, Λάμπρο, δεν το βλέπω να προτρέπω και να διδάσκω τους μαθητές μου πώς να τη βολέψουν μέσω του χρηματιστηρίου. Φτάνει που τα σχολικά βιβλία περιέχουν κεφάλαια, στα οποία τα παιδιά καλούνται να συντάσσουν κείμενα για διαφημίσεις και να εφευρίσκουν πιασάρικα σλόγκαν, αλλά και προβλήματα αριθμητικής, στα οποία οι μαθητές πρέπει να υπολογίσουν πόσα βγάζει ο Μπιλ Γκέιτς το λεπτό. Λόγω ιδεολογικών…αγκυλώσεων (☺) τους μιλάω ακόμα για κοινωνικές δικαιοσύνες, ισότητες, ελευθερίες, συλλογικές προσπάθειες. Ευτυχώς, δίνονται ακόμα στα σχολεία μας ευκαιρίες για τέτοιες συζητήσεις, πάντα μακριά από προπαγάνδες και πλύση εγκεφάλου.

 166. gbaloglou said

  75 Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η ευαισθησία με το ανύπαρκτο «μπ» της Ελληνικής! Αναρωτιέμαι όμως, δεν υπήρχαν μπάλες τότε; Ή τις έλεγαν «σφαίρες»;! Και τι γίνονταν με τα μπιφτέκια, τα μπαλώματα, τα μπαλέτα, τα μπάσταρδα, τα μπούτια, κλπ κλπ;;;

  [Παλιά μου είχε μεταφέρει κάποιος την άποψη ενός Τουρκολόγου ότι το επώνυμο μου, «Μπαλόγλου», αν και Τουρκικό, υποδηλώνει μη Τουρκική καταγωγή^ ίσως λόγω της δυνητικής σχέσης του με επάγγελμα («μελισσοκόμος»), ενώ τα συνήθη Τουρκικά ονόματα είναι ‘επιθετογενή’; (Άλλος πάλι πρότεινε πρόσφατα προέλευση από το «Παύλος» («Παυλόγλου»), τονίζοντας ότι συχνά γράφεται «Παλόγλου» αντί «Μπαλόγλου», ενώ αρκετοί Μπαλόγλου φέρουν το μικρό όνομα «Παύλος»!)]

 167. cronopiusa said

 168. LandS said

  165 «δεν το βλέπω να προτρέπω και να διδάσκω τους μαθητές μου πώς να τη βολέψουν μέσω του χρηματιστηρίου»

  Εντάξει το να μη προτρέψεις. Και μπορείς και δεν θέλεις. Να το διδάξεις όμως; Μπορείς; Δεν μπορείς.
  Περιττό να υπενθυμίσω ότι όσοι έχουν γράψει βιβλία για το πως να κερδίζεις στις αγορές έβγαλαν πολύ περισσότερα λεφτά από τη πώληση του βιβλίου τους από όσα έβγαλαν όλοι όσοι ακολούθησαν τις συμβουλές που αυτό περιέχει. Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι που έκαναν τα αντίθετα βγήκαν κερδισμένοι.
  (Γουόρεν Μπάφετ – κατά πάσα πιθανότητα)

 169. Γς said

  166:

  >>«Μπαλόγλου», αν και Τουρκικό, υποδηλώνει μη Τουρκική καταγωγή^ ίσως λόγω της δυνητικής σχέσης του με επάγγελμα («μελισσοκόμος»),

  Είχα ένα φίλο ονόματι Μπαλόγλου.
  Εφυγε στην Αμερική και αναρωτιόμουν γιατί άλλαξε το επώνυμό του εκεί σε Μελής

 170. gbaloglou said

  169 Η αλλαγή των επωνύμων είναι μεγάλη ιστορία, πολλοί το έκαναν εξ αρχής, άλλοι σχετικά πρόσφατα. Σε αρκετές περιπτώσεις η αλλαγή έγινε από κάποιον υπάλληλο που απλά κατέγραφε τους πρόσφυγες! (‘Εχω και εγώ συγγενείς που άλλαξαν το «Μπαλόγλου» σε «Μελίδης».)

 171. Γς said

  170:
  Θαρρώ πως σε Μελίδης το άλλαξε.
  Τον έχω χάσει. Μήπως είναι συγγενής σου;
  Ηταν το 70-τόσο στο Τμήμα Βιολογίας του Δημοκρίτου. Μετά στην Αμερική

 172. Kουτρούφι said

  #171. Μελής. Τάσος.

 173. gbaloglou said

  171 Για συγγενής δεν το βλέπω, τελικά είναι το επώνυμο είναι πιο κοινό απ΄ όσο κάποτε νόμιζα. (Υπάρχει και ένας θρύλος για μια μεγάλη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης που έπεσαν σε δυσμένεια κατά τον 17ο ή 18ο αιώνα και διασκορπίστηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στον Λίβανο για παράδειγμα υπάρχει ο γνωστός οφθαλμίατρος Paul Jean Baloglou.) Υπάρχει φυσικά και στην Τουρκία, τον Αύγουστο του 2010 στο Ικόνιο μπήκα στο κατάστημα χαλιών κάποιου Baloglioglu, του έδειξα το όνομα μου στο διαβατήριο … και βγήκα αμέσως έξω 🙂 (Δεν ήξερα πως να ερμηνεύσω το ξάφνιασμα του, σχεδόν σίγουρα δεν θα γνώριζε Αγγλικά ή Γαλλικά, κλπ κλπ)

 174. gbaloglou said

  172 https://en.wikipedia.org/wiki/Anastasios_Melis

 175. sarant said

  173 Διπλό ογλού δεν έχω ξαναδεί σε επώνυμο.

 176. gbaloglou said

  175 Καλό 🙂 [Βεβαίως είναι ογλί και ογλού, για να ακριβολογούμε…]

 177. Γς said

  172:

  Ναι μωρέ. Αυτός είναι. Καλά θυμόμουν σε Μελής και όχι Μελίδης.

  Αχ, καταραμένο Αλτσχάιμερ. Και βέβαια θυμόμουν την εξέλιξή του εκεί στη Φλώριντα και την Καλιφόρνια.

  http://plantandmicrobiology.berkeley.edu/profile/melis

  Μαζί παλεύαμε τη φωτοσύνθεση τότε.

  Καλά εγώ το πάλευα και κάπως ανορθόδοξα, αλλά πάντα μέσα στα επιστημονικά πλαίσια.

  Και να ο εξηγήσω, πιάνοντάς το λίγο απ την αρχή:

  Και είχαν μεσάνυχτα οι πάντες εδώ για τα άλματα της νεαρής Μοριακής Βιολογίας.

  Ο μεγάλος Φώτης Καφάτος από την Αμερική μόλις εκλεγμένος καθηγητής στη Βιολογία του ΕΚΠΑ μας μοιράζει πολυγραφημένες σημειώσεις-μεταφράσεις του Molecular biology of the gene του Watson.

  Εγώ όμως το είχα το βιβλίο στο πρότυπο.

  Αλματα η Μοριακή, άλματα κι εγώ.

  Τι Γς θα ήμουν άλλωστε.

  Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ξεκίναγα με αγαθές προθέσεις, αλλά η σαρξ αδύνατη.

  Ακόμα μου λέει μια δικιά μου:

  -Θυμάσαι τι όνειρα κάναμε τότε;

  Ναι, κλεινόμασταν με τις ώρες στο εργαστήριο του Πυρηνοστασίου της Αγίας Παρασκευής και μελετούσαμε Watson.

  Ναι, κάναμε όνειρα.
  Και μετά Dreams cum, Oops!, come true.

  Δηλαδή πειράματα φωτοσύνθεσης στο Dark room. Μελετούσαμε τότε τη συγκέντρωση της χλωροφύλλης και κάποιων πρωτεϊνών σε φυτά φασιόλου [ Phaseolus vulgaris παρακαλώ] που μεγαλώναμε στο σκοτάδι.

  Πίσω όμως από τους επωαστήρες είχαμε ένα στρωματάκι από αφρο-πλαστικό. Το στρώναμε κάτω και κάναμε ντισκάσιον των ρεζάλτς του πειράματος.

  Η πόρτα πάντα κλειδωμένη από μέσα και το κόκκινο φωτάκι αναμμένο έξω.

  Θυμάμαι μια μέρα που κάποιος βαρέθηκε να περιμένει ίσως και χτύπησε τη πόρτα.

  –ΠΕΙΡΑΜΑ! Φωνάξαμε.
  Φαίνεται όμως ότι δεν έφυγε και όταν ξαναχτύπησε είπαμε να μην το παραγ@@ήσουμε και ντυθήκαμε γρήγορα και ανοίξαμε να βγούμε.

  Ηταν ο δ/ντης του τομέα μας, που με έβλεπε να κουμπώνω το πουκάμισο και εκείνην αναμαλλιασμένη να προσπαθεί να ισιώσει τα δικά της.
  Καλός άνθρωπος δεν είπε τίποτα, απλά «Πως είστε;» και μπήκε μέσα κρατώντας με το καλαθάκι του με το βιολογικό του υλικό στον πάγο, που είχε λιώσει τόση ώρα που περίμενε.

  Χρυσός άνθρωπος. Συγχωρεμένος.
  Κι εμεις! Τώρα πιά, μιας και όλα τα ανωτέρω έχουν παραγραφεί μετά 40+ χρόνια.

  Οχι. Για να μην λένε μερικοι μερικοί ότι η επιστημονική έρευνα αποξενώνει

 178. LandS said

  176 Και μάλλον πάει αλλού ο τόνος. Μπαγλίογλου ;

 179. gbaloglou said

  178 Έτσι το είχα ΄διαβάσει’ και εγώ, Μπα(λο)γλίογλου.

 180. Μπαλτζί θα ήταν ο μελισσοκόμος. Πιο πιθανό μου φαίνεται το Παύλος=> Πάλος.

 181. gbaloglou said

  180 Ακριβώς αυτό ισχυρίζεται και ο Γιάννης Γουναρίδης, ερασιτέχνης μελετητής του βιβλίου γεννήσεων της Σύλλης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συλλαίων. (Είναι αυτός που ανέφερα ανωνύμως στο σχόλιο 166.)

  [Πάντως το επώνυμο κάτι έχει να κάνει με το μέλι (bal) και την γλύκα, όπως μου είχε φευγαλέα παρατηρήσει μια Τουρκάλα σε κάποιο συνέδριο 🙂 ]

 182. gbaloglou said

  Εξαιρετικά αφιερωμένο

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – » Ίσως, αν σε ρωτούσαν γιατί λές το τσάμικο ότι κάνει καλό στους χιαστούς, να αναφερόσουν στους λόγους για τους οποίους προσκαλείς συστηματικά και καθημερινα τους σχολιαστές να χάσουν τα λεφτουδάκια τους στα χρηματιστήρια και τα συναφή.»

  Kαλά δεν περίμενα περισσότερη σκέψη από σένα και τόσο που σκέφτηκες για να γράψεις αυτές τις κομματικές παπαριές, είναι πνευματικός άθλος.
  Πληροφοριακά (όχι ότι έχω απαίτηση να το κατανοήσεις) το τσάμικο κάνει κακό στους χιαστούς και τα λεφτουδάκια των σχολιαστών και όλων των οικονομικών σκλάβων (μέσα σ΄αυτούς κι εσύ) δεν τους ανήκουν, όποιος πιστεύει το αντίθετο ας κάνει το τέστ της αναλήψεως των 1900 ευρώ να δούμε τι @@ θα πάρει. Τα λεφτουδάκια μας ανήκουν σ΄αυτούς που τα «τυπώνουν» που τα διακινούν όπως γουστάρουν και που καθορίζουν την αξία τους και επειδή είναι βέβαιο πως δεν το έχεις αντιληφθεί, η αξία τους δεν είναι σταθερή αλλά μεταβλητή και επιπλέον τα λεφτουδάκια μας δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ απολύτως αντίκρισμα, κοινώς, είναι ΚΩΛΟΧΑΡΤΑ, τώρα πόσο έξυπνο είναι να χαραμίζει κάποιος την ζωή του για κωλόχαρτα που την αξία τους την καθορίζουν άλλοι, βάλε το επιστημονικό μυαλό σου να το βρεί.

  Επειδή το έχετε συνήθειο σε ό,τι δεν κατανοείτε και αντιβαίνει την κομματική γραμμή να ρίχνετε λάσπη, περιμένω να δείξεις έστω και ΕΝΑ (1) σχόλιό μου που να «προσκαλώ» τους σχολιαστές να χάσουν τα λεφτουδάκια τους στο χρηματιστήριο (τα συναφή είναι δικά σου). Αυτό που προτρέπω εδώ και χρόνια, είναι η ενασχόληση με το χρηματιστηρίο για να κατανοηθεί η λειτουργία του και το πόσο ΑΜΕΣΑ επηρεάζει την ζωή μας, επίσης για να αποκτηθεί η απαιτούμενη επενδυτική γνώση, ακριβώς ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ, όπως τα έχασαν οι έξυπνοι μαλάκες το 1999, το 2008 με τα «εξασφαλισμένα» επενδυτικά πακέτα στο real estate των ΗΠΑ μέσω της Σίτι μπάνκ αλλά και των ελληνικών ευαγών ιδρυμάτων και με τα κρατικά ομόλογα που τα έφαγε η υπογραφή του χοντρού.
  Αν η απόκτηση γνώσης και η κατανόηση της χρηματιστηριακής λειτουργίας πρίν ρισκάρεις τα οποιαδήποτε χρήματα, είναι πρόσκληση σε χασούρα, τι να πώ, παραδίνομαι άνευ όρων στην πνευματική σου ανωτερότητα.

  «ΛΑΜΠΡΟ,
  τι θα γίνει ρε συ, θα το ανοίξεις το ίδρυμα επιμόρφωσης ενηλίκων (μη βάζω λίκνους τώρα σε παλιά σχόλια…) να έρθουμε με τον συνονόματο να μάθουμε δυό πράματα; Εγώ δηλ. κομμάτια να γίνει, αλλά αυτός θα τα μεταλαμπαδεύσει.»

  Τα έχουμε πεί και κατ΄ιδίαν Γιάννη, (κι ας λέει ο Pedis τις αρλούμπες του) δεν έχετε καμία πιθανότητα να μάθετε κάτι χρησιμοποιήσιμο, ένα καρότσι πτυχία έχεις, αν ήταν θα είχες ασχοληθεί από τα πρώτα σου νιάτα ακόμα :). Tο μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να αντιληφθείτε (κι αυτό δύσκολα) πόσο επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, πώς διακινούνται τρομακτικά ποσά χωρίς να φορολγούνται (κάτι που καλούμαστε μετά να πληρώσουμε εμείς και με ανυπόστατες κατηγορίες από πάνω) πώς οι κεφαλαιούχοι έχουν καταφέρει να βγάζουν αστρονομικά κέρδη χωρίς να χρησιμοποιούν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΟ -ΕΥΡΩ δικό τους παρά με τα λεφτουδάκια των «εξυπνων» που δεν ασχολούνται με το χρηματιστήριο, το απίστευτο ξέπλυμα μαύρου (άρα αφορολόγητου) χρήματος, και τον ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο της οικονομίας των αδυνάμων χωρών μέσω της νομισματικής διακύμανσης.
  Αν δεν τα θεωρείτε άξια λόγου, μην ασχολείστε, ασχοληθείτε με τον Τσίπρα, τον Κούλη και τον κάθε απίθανο εθνοσωτήρα.

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – «Μπα, Λάμπρο, δεν το βλέπω να προτρέπω και να διδάσκω τους μαθητές μου πώς να τη βολέψουν μέσω του χρηματιστηρίου.»
  Δεν είπα να τους προτρέψεις να την βολέψουν μέσω του χρηματιστηρίου, ρώτησα αν πρέπει να γνωρίζουν την λειτουργία του η όχι, κι αν πρέπει, πώς και πότε θα το διδαχτούν, εσύ εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να τους διδάξεις γιατί δεν γνωρίζεις, αν γνώριζες δεν θα ήσουν εκπαιδευτικός, όχι τόσο γιατί θα τα είχες οκονομήσει αλλά γιατί δεν θα σε διόριζε η οικονομική ελίτ, αλλά κι αν ακόμα το έκανε θα σε καθαιρούσαν οι γονείς, ναί ναί, οι έξυπνοι του 1999. 🙂
  To άλλο που ρώτησα κι απάντηση δεν πήρα, είναι γιατί εσύ δεν έχεις ιδέα για το χρηματιστήριο.

  «Λόγω ιδεολογικών…αγκυλώσεων (☺) τους μιλάω ακόμα για κοινωνικές δικαιοσύνες, ισότητες, ελευθερίες, συλλογικές προσπάθειες.»

  Καλά και όμορφα είναι όλα αυτά αλλά δεν θα έπρεπε να τους μιλάς και για την κοινωνική πραγματικότητα ;

  » Ευτυχώς, δίνονται ακόμα στα σχολεία μας ευκαιρίες για τέτοιες συζητήσεις» Πάντα δινόντουσαν και πάντα θα δίνονται ευκαιρίες για ανώδυνες για την οικονομική ελίτ συζητήσεις.

  «πάντα μακριά από προπαγάνδες και πλύση εγκεφάλου.»
  Εξαρτάται από τον τρόπο που το κάνεις, δεν ξέρω και δεν μπορώ να σε κρίνω, από το λίγο που σε γνωρίζω θεωρώ πως είναι όπως τα λές.

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – «Τελικά, να ασχοληθεί το προλεταριάτο (κλασικό και επιστημονικό) ή όχι με το χρηματιστήριο; Να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο ή όχι; Να τρέχει γυμνό με το ταίρι του στα ολάνθιστα λιβάδια της σεξουαλικής απελευθέρωσης ή όχι;
  Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ασμένως.»

  Τα ερωτήματα αυτά είναι απαντημένα, το προλεταριάτο είναι εξ ορισμού ηλίθιο άρα θα ασχολείται μ΄αυτά που του ορίζει η οικονομική ελίτ που το ελέγχει μέσω των χειραγωγημένων κομμάτων των ΜΜΑ και της εκκλησίας, το χρηματιστήριο το αφήνει για τα αφεντικά του.

  Τα παιδιά του φυσικά και θα τα στείλει στο εκπαιδευτήριο (όχι και σχολείο, δεν επιτρέπονται τέτοια όνειρα στους προλετάριους) άλλωστε ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ από την οικονομική ελίτ, πώς αλλιώς θα γίνουν (πτυχιούχοι η μη) εξαρτημένοι οικονομικοί σκλάβοι.

  Γιατί να τρέχει γυμνό στα ολάνθιστα λιβάδια της σεξουαλικής απελευθέρωσης, για να κρυολογήσει και να μη μπορεί μετά παράγει; μιά χαρά είναι η ιντερνετική τσόντα και ο αυνανισμός για την σεξουαλική του εκτόνοση, για την πνευματική του υπάρχει η ΤΒ ενώ για την οργή του τα σόσιαλ ΜΥΔΙΑ.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  183β: Ρε συ, αν υπονοήσεις ξανά (..από τα πρώτα σου νιάτα..) πως με πήραν τα χρόνια, θα σφαχτούμε!

  ΥΓ: Παρελήφθησαν αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, κρητικής και πελοποννησιακής προέλευσης. Θα επανέλθω εν καιρώ αρμοδίως 🙂

 187. Pedis said

  Απολογούμαι Λάμπρο. Σε είχα αδικήσει. Σε πνίγει το δίκιο σου, βγάζεις χολή και θα σου χαλάσει τη στύση. Ζητώ συγγνώμη.

  Δεν έχεις γράψει ποτέ ότι τους πολλούς τους κρατάνε αποχαζεμένους και δεν πάνε να αρπάξουν τα λεφτά των λίγων εκεί που υπάρχουν αλλά κάθονται και δουλεύουν σαν σκλάβοι.

  Λες κάτι διαφορετικό και ουσιώδες ότι λ.χ ότι αν κάποιος θέλει πραγματικά να μαθει να μην άγεται και φέρεται αλλά πατάει στέρεα με τα δυο του πόδια στη γη πρέπει να διαπιστώσει πέρα από κάθε αμφιβολία την ύπαρξη και την ένταση του βαρυτικού πεδίου της γης. Γι αυτό πρέπει να εφοδιαστεί με χρονόμετρο ακριβείας, τζιπιες και αλτίμετρο να ταξιδέψει μέχρι τη ζούγκλα, να βρει έναν ελέφαντα, να τον δέσει από το πόδι σε έναν γερανό, να τον σηκώσει εκατό μέτρα ψηλά (ακριβώς), να τον αφήσει να πέσει, στο μεταξύ να μπει από κάτω για να πατήσει το χρονόμετρο ακριβώς τη στιγμη της πρόσκρουσης. Τότε θα μάθει.

  Α ρε μπαγάσα, σου κάνω το χατήρι και σου απαντώ, επειδή έχω καταλάβει ότι κανεις το παν να σε παίρνουν στο ψιλό για να νιώθεις ξεχωριστός.

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – Kι εγώ σαν Ξεχωριστός, σου κάνω την τιμή να σου απαντήσω για να σου πώ πως δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ μαζί σου γιατί μονίμως διαστρεβλώνεις αυτά που λέω για να τα προσαρμόσεις στους ιδεολογικούς και κομματικούς παραλογισμούς σου, ζήσε μ΄αυτούς.
  Φιλικά και με εκτίμηση πάντα.

 189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  188 – Δεν υπονόησα ότι σε πήραν τα χρόνια αητέ μου αλλά ότι βρίσκεσαι στην δεύτερη νεότητα, έκανα λάθος;

  Ελπίζω όταν επανέλθεις να υπάρχουν τουλάχιστον τα μισά προϊόντα. 🙂

 190. ΓιώργοςΜ said

  186 >Παρελήφθησαν αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ
  Δεν ενδρέπεσθε ν’ ανοίγετε τέτοια συζήτηση δημοσίως; Χοληστερίνη-ξεχοληστερίνη, θα πάω να φτιάξω καμμιά ξεγυρισμένη ομελέτα και το κρίμα στο λαιμό σας! 🙂
  (και μην πείτε πως πρόκειται μόνο για σταμναγκάθι και λαχανίθρες, δε θα το πιστέψω).

 191. 186ΥΓ, 190

  Τυργιά φαντάζομαι.
  Θα γίνει της ΠΟΠης

 192. sarant said

  Κι εγώ ο μαύρος θα ζεστάνω σουκρούτ με αλλαντικά 🙂

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  192 – Πιο μαύρος δεν γίνεται, είναι φαγιά αυτά μωρέ; συνόδεψέ τα με κάνα τσιπουράκι μπάς και ισορροπήσει κάπως το πράμα. 🙂

 194. Γιάννης Ιατρού said

  190: ΓιώργοςΜ
  …πάω να φτιάξω καμμιά ξεγυρισμένη ομελέτα…
  Βάρβαρε 🙂

  189β/191/192: πεσκέσι, που λένε 🙂

 195. gpoint said

  Ρε Λάμπρο λύσε μου μια απορία…

  Ας πούμε πως ο δεύτερης νεότητος (στα χασομέρια της, βέβαια-χαχαχ) Ιωάννης αποφασίζει να μελετήσει και να μάθει πως … η ενασχόληση με το χρηματιστηρίο για να κατανοηθεί η λειτουργία του και το πόσο ΑΜΕΣΑ επηρεάζει την ζωή μας, επίσης για να αποκτηθεί η απαιτούμενη επενδυτική γνώση, ακριβώς ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ, όπως τα έχασαν οι έξυπνοι μαλάκες το 1999, το 2008 με τα «εξασφαλισμένα» επενδυτικά πακέτα στο real estate των ΗΠΑ μέσω της Σίτι μπάνκ αλλά και των ελληνικών ευαγών ιδρυμάτων και με τα κρατικά ομόλογα που τα έφαγε η υπογραφή του χοντρού…
  Απ’ ότι διαβάζω θα μάθει να μην χάνει αλλά εδώ προκύπτουν δυο λογικές συνέχειες :

  Πρώτον αν δεν παίζει πως θα χάνει ; Και μη μου πεις πως χάνουν την αγοραστική αξία τους τα χρήματά του και πως πρέπει να επενδύει ώστε να ΚΕΡΔΙΣΕΙ τουλάχιστον όσα χάνει σε αγοραστική αξία γιατί τότε…
  Δεύτερον εσύ δεν λες πως θα κερδίζει, απλά πως να μη χάνει !

 196. Γιάννης Ιατρού said

  185: ΛΑΜΠΡΟΣ
  …το προλεταριάτο ……… το χρηματιστήριο το αφήνει για τα αφεντικά του….

 197. ΓιώργοςΜ said

  194 Τελικά κατρακύλησα στο βούρκο. Παράγγειλα σουβλάκια (κοτόπουλο). Μάλλον ο Μπάμπης ήταν ο τυχερός της παρέας…
  Ας μην το συνεχίσω, μπορεί να μας την πέσουν τίποτε αντισπι(σιν)στές

 198. ΓιώργοςΜ said

  *(σι^ν)

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιώργο, υπάρχουν και σουβλάκια για χορτοφάγους. Θες να σου σπάσουν καμιά τζαμαρία αντσπισι…, άσ’το, ποτέ δεν θα το μάθω.

 200. Γιάννης Ιατρού said

  189β: ΛΑΜΠΡΟΣ
  …Ελπίζω όταν επανέλθεις να υπάρχουν τουλάχιστον τα μισά προϊόντα….

  Με πληγώνεις ρε Λάμπρο, όταν σκέφτεσαι έτσι! Γίνονται τώρα τέτοια πράγματα;

 201. sarant said

  197 Εκτίθεσαι 🙂

 202. dryhammer said

  Τείνω να πιστέψω πως η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι λερναία συνωμοσία των αντιτέτοιων, που πρέπει να ανασκευαστεί πάραυτα!

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  195 – Ρε Gee με δουλεύεις, δηλαδή δεν καταλαβαίνεις τι λέω; Ειλικρινά έχω χάσει την μπάλα εδώ μέσα με τους περισσότερους που χάνουν τον καιρό τους και διαβάζουν τα σχόλιά μου και ειδικά για το χρηματιστήριο, κοντεύω να πιστέψω πως γράφω ακατανόητα πράγματα, ευτυχώς λίγο πρίν ήρθε η Δανάη και της έδειξα αυτή την απάντηση στον Pedis που έβαλες και την απάντηση στον Ιατρού και την ρώτησα τι κατάλαβε.

  Δανάη, απάντηση α΄ «ότι χωρίς επενδυτική παιδεία και γνώση δεν πρέπει να βάζουμε χρήματα στο χρηματιστήριο γιατί θα τα χάσουμε» (δικό μου – και μετά θα μας φταίει ο κάθε Σημίτης και Παπαντωνίου που μας πήρε στον λαιμό του) απάντηση β΄»κι ότι ο κύριος Γιάννης, τον άλλο δεν τον ξέρω, δεν μπορεί πλέον να μάθει να επενδύει στο χρηματιστήριο, αλλά μέσα από την λειτουργία του μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τι γίνεται στον κόσμο». Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθείς αυτά τα απλά πράγματα; Μπορείς να διαφωνείς μ΄αυτά αλλά ρε γαμώτο είναι απλά, γιατί μπερδεύεις τις δύο απαντήσεις και μου ζητάς να σου λύσω την απορία που δημιούργησες μόνος σου;

  Ας είναι, φίλος είσαι θα προσπαθήσω να σου απαντήσω αλλά δεν ξέρω αν θα σου λύσω την απορία.

  «Απ’ ότι διαβάζω θα μάθει να μην χάνει αλλά εδώ προκύπτουν δυο λογικές συνέχειες :»
  Κατ΄αρχήν διάβασες λάθος, ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΗ ΧΩΝΕΤΑΙ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ «ΕΞΥΠΝΟ» ΓΚΟΥΡΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ, τα άλλα τα είπε πιο πάνω η Δανάη.

  «Πρώτον αν δεν παίζει πως θα χάνει ;» Μα ακριβώς αυτό λέω, επειδή δεν έχει ΚΑΜΙΑ πιθανότητα να μάθει να επενδύει καλύτερα να απέχει για να μην χάσει, μπορεί όμως (επιβάλλεται για όλους τους εργαζομένους κατά την άποψή μου) να κατανοήσει την λειτουργία του και να αντιληφθεί την τερατώδη παγκόσμια πολιτική απάτη και το παραμύθιασμα των λαών για την δήθεν δημοκρατία ενώ πρόκειται για τραπεζική δικτατορία των κεφαλαιούχων που ασυδοτούν αισχρά στην πλάτη των λαών και να πάψει να εμπιστεύεται τα πολιτικά ανδρείκελα όπως π.χ ο Τσίπρας, ο Κούλης και λοιπά κομματικά λαμόγια..

  «Και μη μου πεις πως χάνουν την αγοραστική αξία τους τα χρήματά του» το μόνο βέβαιο.

  » και πως πρέπει να επενδύει ώστε να ΚΕΡΔΙΣΕΙ τουλάχιστον όσα χάνει σε αγοραστική αξία γιατί τότε…» Είπαμε, δεν πρέπει να επενδύσει γιατί δεν ξέρει και γιατί δεν μπορεί να μάθει.

  «Δεύτερον εσύ δεν λες πως θα κερδίζει, απλά πως να μη χάνει !»
  Εγώ αυτό που λέω συνεχώς, είναι πως πρέπει τα νέα παιδιά κυριολεκτικά από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού να μάθουν για την ύπαρξη και την λειτουργία του χρηματιστηρίου και να αποκτήσουν επενδυτική παιδεία για να μην πιάνονται κορόϊδα σαν τους γονείς τους όταν μεγαλώσουν και για να μπορούν να βγάζουν χρήματα από το ούτως η άλλως ΥΠΑΡΚΤΟ χρηματιστήριο που προϋπάρχει της χώρας τους και του εκπαιδευτικού συστήματος που τα αποβλακώνει με τους θρησκευτικούς παραλογισμούς και τους ιστορικούς εθνικισμούς μαθαίνοντάς τα να φοβούνται τον πλουτισμό και να είναι έρμαια της οικονομικής ελίτ και των κολαούζων της.
  Αυτά λέω εγώ, τώρα τι καταλαβαίνετε εσείς ειλικρινά δεν ξέρω, αυτό που ξέρω, είναι πως δεν πρόκειται να ξαναγράψω κάτι σχετικό και πως μια και δεν γίνομαι κατανοητός, καλό είναι σιγά σιγά να αραιώνω, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας τα πρήζω άλλωστε δεν είναι και το καλύτερό μου να σχολιάζω.

  Καληνύχτα

 204. gpoint said

  Λάμπρο αγόρι η λογική σου είναι απλή : με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω…

  ευτυχώς σε παίρνω στα αστεία γιατί απαντήσεις του στυλ «δεν μπορεί πλέον να μάθει να επενδύει στο χρηματιστήριο, αλλά μέσα από την λειτουργία του μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τι γίνεται στον κόσμο» είναι για το Φαντάζιο και την σούπερ Κατερίνα για να μην σου πω να μάθεις ιππόδρομο στα πενήντα σου για να κατανοήσεις τις γυναίκες ή τις γάτες-το ίδιο κάνει.

  το ότι ΕΣΥ το πιστεύεις και νομίζεις πως έχεις κατανοήσει πως γυρίζει ο κόσμος, δικαίωμά σου είναι, εξ άλλου όπως λες η πίστη είναι ισχυρότερη από την αλήθεια αλλά όταν συζητάμε βάζουμε κάτω την λογική και όχι τι πιστεύει ο καθένας για πραγματικότητα

  Εσύ μπερδεύεις τις πεποιθήσεις σου με την πραγματικότητα που είναι απλή, στο κάθε είδους χρηματιστηριακό παιχνίδι η αξία εμφανίζεται με την συμμετοχή παικτών, δεν είναι πραγματική αλλά αέρας κοπανιστός που στηρίζεται στην προσέλκυση νέων επενδυτών να αγοράσουν τα χαρτιά, μια πιο σοφιστικέ πυραμίδα για όποιον δεν το καταλαβαίνει

  Και μια που είσαι ΑΕΚτζής να σου θυμίσω τον Μιχάλη Τροχανά και την SAE που μ’ ένα κατοστάρικο (δραχμές) έπαιρνες σπίτι κι έλεγε πως θα πάρουν όλοι οι Ελληνες… Ε λοιπόν οι 100 ΠΡΩΤΟΙ πήρανε από ένα σπίτι και οι υπόλοιποι 72 674 πήρανε ξέρεις τι. Το ότι ο κύριος αυτός όχι μόνο δεν μπήκε μέσα αλλά ήταν και στα διοικητικά της ΑΕΚ πριν φεσώσει για δεύτερη φορά όλο τον κόσμο και την πάρει ο Αγιασοφιάς Μελισσανίδης πολλά λέει …

 205. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  204¨και προηγούμενα

  Για να συνοψίσουμε: Αφού είναι ΑΕΚτζής ή τέλος πάντων γενικά εκτός του ορθού δρόμου (ΠΑΟΚ) πως είναι δυνατόν να έχει ποτέ κατανοήσει πως γυρίζει ο κόσμος;

 206. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @205. Γιάννη, ἀνπαίκταμπλ.
  🙂 🙂 🙂

 207. 65 παντελόνιασμα ή αλλιώς ενθυλάκωση:
  Η διάθεση για ενθυλάκωση κερδών γονάτισε το αγοραστικό ενδιαφέρον http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1300280/xa-i-diathesi-gia-enthulakosi-kerdon-gonatise-to-agorastiko-endiaferon

 208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  204 – Γιωρίκα μου το αν με παίρνεις στα αστεία η στα σοβαρά είναι δικό σου πρόβλημα, εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο, μόνο εμένα κι δυό τρείς ακόμα λαμβάνω σοβαρά υπόψιν στην ζωή μου, οι υπόλοιποι περνούν από φίλτρο και σπανίως με επηρεάζει η κρίση τους.

  «αλλά όταν συζητάμε βάζουμε κάτω την λογική και όχι τι πιστεύει ο καθένας για πραγματικότητα»
  Απ΄ό,τι φαίνεται υπάρχουν πολλές λογικές, μέχρι τώρα πάντως αυτά που λέω τα τεκμηριώνω με δημοσιευμένα στοιχεία αλλά μάλλον τα βρίσκετε παράλογα οπότε δεν μπορώ να κάνω και πολλά, άλλωστε το έχω δηλώσει πως δεν με ενδιαφέρει να αλλάξω τον κόσμο άμεσα.

  «Εσύ μπερδεύεις τις πεποιθήσεις σου με την πραγματικότητα που είναι απλή, στο κάθε είδους χρηματιστηριακό παιχνίδι η αξία εμφανίζεται με την συμμετοχή παικτών, δεν είναι πραγματική αλλά αέρας κοπανιστός που στηρίζεται στην προσέλκυση νέων επενδυτών να αγοράσουν τα χαρτιά, μια πιο σοφιστικέ πυραμίδα για όποιον δεν το καταλαβαίνει»
  Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις γιατί να σου χαλάσω το όνειρο; Το βέβαιο είναι πως έχεις πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργεί, ειδικά μετά το 2006, αλλά όπως κι οι περισσότεροι έχεις άποψη και μάλιστα αρνητική, γιατί άραγε;

  «Και μια που είσαι ΑΕΚτζής να σου θυμίσω τον Μιχάλη Τροχανά και την SAE που μ’ ένα κατοστάρικο (δραχμές) έπαιρνες σπίτι κι έλεγε πως θα πάρουν όλοι οι Ελληνες… Ε λοιπόν οι 100 ΠΡΩΤΟΙ πήρανε από ένα σπίτι και οι υπόλοιποι 72 674 πήρανε ξέρεις τι. Το ότι ο κύριος αυτός όχι μόνο δεν μπήκε μέσα αλλά ήταν και στα διοικητικά της ΑΕΚ πριν φεσώσει για δεύτερη φορά όλο τον κόσμο και την πάρει ο Αγιασοφιάς Μελισσανίδης πολλά λέει …»

  Αυτό λέει πως έχω δίκιο όταν λέω πως παγκοσμίως η υποχρεωτική εκπαίδευση παράγει σωρηδόν οικονομικά αφελείς, πόσο τραχανάς πρέπει να είναι κάποιος για να εμπιστευτεί τον κάθε Τροχανά;
  Λοιπόν η δική μου λογική πραγματικότητα, λέει πως είναι παραλογισμός να υπάρχει ο χρηματιστηριακός θεσμός πρίν την ίδρυση του ελληνικού κράτους και πρίν τον θεσμό της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και οι εργάτες – οικονομικοί σκλάβοι να έχουν όχι μόνο πλήρη άγνοια για τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και αρνητική γνώμη γι΄αυτό, ενώ τα πλούσια αφεντικά τους, οι πολιτικοί και οι ιερείς που τους παραμυθιάζουν, γνωρίζουν πολύ καλά την λειτουργία του και συμμετέχουν ενεργά αποκομίζοντας τρελά κέρδη διότι είναι γνωστό πως το χρήμα πολλοί εμίσησαν το ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ουδείς.

  Το ερώτημα, είναι γιατί οι εργάτες – οικονομικοί σκλάβοι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για το χρηματιστήριο; αφού αναλώνουν τα νιάτα τους για να εκπαιδευτούν σε κάτι που θα τους επιτρέψει να βγάλουν κάποια αρκετά χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν από ανεκτά έως καλά και μετά είναι εξαρτημένοι σε όλη την ζωή τους από κάποιο αφεντικό ή κάποιο λαμόγιο πολιτικό, τί είναι αυτό που τους αποτρέπει από τον ΝΟΜΙΜΟ πλουτισμό και γιατί; Για ποιό λόγο ο άξιος κατά τ΄άλλα δάσκαλος Κουβάτσος λέει ότι «δεν το βλέπω να προτρέπω και να διδάσκω τους μαθητές μου πώς να τη βολέψουν μέσω του χρηματιστηρίου.»; με ποιά λογική το λέει αυτό; είναι παράνομο; είναι κακό; γνωρίζει καν τι είναι; Γιατί οι δάσκαλοι όχι μόνο αποκλείουν τους φτωχούς κατά τεκμήριο μαθητές τους από αυτή την πηγή πλουτισμού αλλά επιπλέον την δαιμονοποιούν; Ποιοί ωφελούνται από αυτό;

  Όποιος θέλει ας σκεφτεί λίγο έξω από τις εκπαιδευτικές πεποιθήσεις που του έχουν επιβληθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από την παιδική ηλικία για τον πλούτο, κι ας κοιτάξει γύρω του να δεί πως ζούν αυτοί που του διδάσκουν την εγκράτεια και του επιβάλλουν την λιτότητα, ας δεί τους χιλιάδες πτυχιούχους ντελιβεράδες και τους περισσότερες χιλιάδες ανέργους πτυχιούχους κι ας βρεί τον λόγο που συμβαίνει αυτό, ας βρεί την απάντηση για ποιό λόγο αυτοί οι έξυπνοι άνθρωποι ενώ δεν μπορούν να βγάλουν ούτε 50 ευρώ την ημέρα και χαραμίζουν την ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους παρακαλώντας ακόμα και για επισφαλή 30, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ.
  Αυτή η λέξη έχει διαγραφεί από τον εγκέφαλό τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: