Χρόνια πολλά στον Νικο(κύρη)!
Posted by sarant στο 6 Δεκεμβρίου, 2017
Ή αλλιώς, Νίκος κερνάει και Νίκος πίνει. Tόσα χρόνια το ιστολόγιο έχει δημοσιεύσει ευχετήρια άρθρα για αρκετά ονόματα, αντρικά και γυναικεία, αλλά, όπως τα παιδιά του ράφτη είναι παροιμιωδώς τα πιο κουρελιάρικα της γειτονιάς έτσι και ο Νικοκύρης δεν έτυχε ως τώρα ν’ αφιερώσει άρθρο στο δικό του τ’ όνομα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, επανορθώνω σήμερα.
Σύμφωνα με την έρευνα για τα ελληνικά ονόματα, που έχει κάνει ο Χάρης Φουνταλής, στην ιεραρχία των αντρικών ονομάτων ο Νίκος βρίσκεται σταθερά στην πέμπτη θέση, πίσω από τους «τέσσερις μεγάλους» (πρώτο τον Γιώργο και μετά την τριάδα Δημήτρη-Κώστα-Γιάννη) και πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους (Χρήστο, Παναγιώτη, Βασίλη και λοιπές ονομαστικές δυνάμεις).
Με τη γυναικεία εκδοχή του ονόματος τα πράγματα μπλέκουν. Η Νίκη είναι στην 37η θέση, αλλά είναι τάχα όλες οι ανευρέσεις αυθεντικές ή υποκρύπτουν κάποιαν Ανδρονίκη; Υπάρχει όμως και η Νικολέτα που είναι στην 55η θέση, ενώ πολύ πιο πίσω έρχονται η Νικολίνα και η Νικόλ. Πάντως η γυναικεία εκδοχή του ονόματος είναι αισθητά σπανιότερη απο την ανδρική, που όπως είπαμε βρίσκεται στην πέμπτη θέση.
Βρίσκεται στην πέμπτη θέση πανελλαδικά αλλά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη έχει σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα και πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη θέση (το λέω εμπειρικά, δεν ξέρω αν έχει δημοσιευτεί σχετική μελέτη). Ο λόγος για την αυξημένη δημοτικότητα του ονόματος στα νησιά είναι φυσικά ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι θαλασσινός άγιος, ο προστάτης των ναυτικών και διάδοχος του Ποσειδώνα.
Να πούμε όμως ότι το όνομα Νικόλαος, παρόλο που έγινε δημοφιλές χάρη στον άγιο των ναυτικών, είναι προχριστιανικό, αρχαίο ελληνικό. Νίκη του λαού, άλλωστε, η ετυμολογία του είναι διάφανη. Ο αρχαιότερος Νικόλαος που έχει καταγραφτεί στην αρχαία γραμματεία είναι ένας Σπαρτιάτης, μέλος της αντιπροσωπείας που πήγε στα Σούσα επί πελοποννησιακού πολέμου για να ζητήσει ελληνοπρεπώς τη βοήθεια του Μεγάλου Βασιλέα κατά των Αθηναίων -απο τη Σπάρτη πήγαν οι Ανήριστος, Νικόλαος και Πρατόδαμος. Ο επόμενος ήταν ο Νικόλαος ο Δαμασκηνός, περιπατητικός φιλόσοφος του 1ου αι. μ.Χ. που έγραψε πολλά από τα οποία σώθηκαν ελάχιστα.
Ο Νικόλαος που άγιασε έζησε από το 270 έως το 343 και ήταν επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας. Λέγεται ότι έκανε πολλά θαύματα και αγαπήθηκε πολύ από το ποίμνιό του. Μετά τον θάνατό του, τα οστά του υποτίθεται πως άρχισαν να αναδίδουν μύρο, θαυματουργό εύοσμο υγρό, σε μεγάλες ποσότητες. Το 1087 η πόλη του Μπάρι έστειλε πλοία στα Μύρα και απήγαγαν τα οστά του Νικολάου για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων που απειλούσαν να κυριέψουν την περιοχή κι έτσι από τότε ο μυροβλύτης άγιος Νικόλαος αναπαύεται στον ναό του στο Μπάρι και υποτίθεται πως εξακολουθεί να βγάζει μύρο προς μεγάλη χαρά του ταμία της τοπικής ενορίας.
Δύο παραδόσεις έχουν συνδεθεί με τον άγιο Νικόλαο. Στην Ανατολική Εκκλησία και ιδίως στην Ελλάδα θεωρείται προστάτης των ναυτικών και άγιος των θαλασσών. Όμως στη Δύση δόθηκε βάρος σε μιαν άλλη παράδοση σύμφωνα με την οποία ο άγιος συνηθιζε να κάνει δώρα, στα κρυφά, σε πολύ κόσμο -π.χ. να αφήνει νομίσματα στα παπούτσια τους. Έτσι, η μέρα της γιορτης του αγίου, που είναι κοινή στις δύο εκκλησίες, η 6η Δεκεμβρίου, έγινε μέρα ανταλλαγής δώρων και έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα στη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική, όπου σε πολλές περιοχές τα παιδιά περιμένουν να πάρουν μεγάλα δώρα όχι την πρωτοχρονιά αλλά στις 6 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο Σάντα Κλάους των Αμερικανών (Santa Claus) πήρε το όνομά του από τον Άγιο Νικόλαο ή έστω από τον Sinterklaas που ήταν η ολλανδική μετεξέλιξη του Αγίου. Με τον καιρό, στον Σάντα Κλάους δόθηκε η μορφή του κοκκινοφορεμένου πρόσχαρου και στρουμπουλού γέρου, η οποία τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα ως είδος αντιδανείου και ταυτίστηκε με τον δικό μας Άγιο Βασίλη που όμως μοιράζει τα δώρα του την Πρωτοχρονιά.
Το όνομα Νικόλαος έχει αντίστοιχα σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες -Nicholas στα αγγλικά, Nicolas στα γαλλικά, Nikolaus, Nico αλλά και Klaus/Claus στα γερμανικά. Στις σλαβικές χώρες, όπου είναι δημοφιλές, ακούγεται και το χαϊδευτικό Κόλια. Να σημειώσουμε και το Ουγγρικό Μίκλος.
Στα ελληνικά, και σε αντίθεση με άλλα διαδεδομένα ονόματα, ο Νικόλαος δεν έχει πολλά χαϊδευτικά ή λαϊκές διαλεκτικές παραλλαγές. Το καθιερωμένο υποκοριστικό Νίκος επικρατεί σχεδόν απόλυτα σήμερα, ενώ οι παραλλαγές Νικόλας, Νικολής, Νικολός και Νικολιός είναι σπάνιες. Συχνή παλιότερα η διαλεκτική μορφή Κόλιας (όπως ο Καββαδίας) ή Κολιός (όπως το μαστορόπουλο του Κοτζιούλα) σήμερα ακούγεται σπάνια, και ακόμα σπανιότερα παραλλαγές όπως Νικολούδας ή Κολάκης.
Τοπωνύμια Άγιος Νικόλαος υπάρχουν πολλά, με γνωστότερη την πόλη που είναι πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου στην Κρήτη.
Στο γκουγκλοδιασημόμετρο, δηλαδή στα πρόσωπα που βγαίνουν πρώτα αν βάλεις στο πεδίο αναζήτησης το όνομα «Νίκος» προηγούνται ο υπουργός Νίκος Παππάς, ο Νίκος Καζαντζάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Με το «Νικόλας» προηγούνται ο Άσιμος και ο Μικρός Νικόλας του Γκοσινί.
Παροιμίες υπάρχουν με το όνομα, αλλά όχι πολλές. Η πιο γνωστή το Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει, που είναι επέκταση της απλής «τρέχα γύρευε». Ο Πολίτης την αφήνει ασχολίαστη, ενώ ο (αναξιόπιστος συνήθως) Νατσούλης λέει πως την είπε ο Μπ. Άννινος στον ίδιο τον Πολίτη όταν αυτός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει τη συλλογή των παροιμιών! Προφανώς η παροιμία υπήρχε ήδη.
Μια κρητική παροιμία, που δείχνει τη συχνότητα του ονόματος στη Μεγαλόνησο είναι: «Απού ‘χει σερνικό παιδί και δεν το βγάλει Νίκο, κάλλιο να ανέβει στα βουνά να παίζει των περδίκω» -δηλαδή να κυνηγάει πέρδικες.
Η ερευνητική εντιμότητα μού επιβάλλει να αναφέρω και μια λεσβιακή παροιμία, όχι πολύ γνωστή, που τη λέμε σε κάποιον ενοχλητικό για να διακόψουμε τη συζήτηση μαζί του: Μίλα με τον Νικολή που έχει την άδεια την πολλή. Υπάρχει και γνωστότερη μορφή της, χωρίς Νικολή, που δεν θα την αναφέρω.
Αρκετές είναι οι παροιμίες με τον Άϊ-Νικόλα, άλλες ναυτικές και άλλες ημερολογιακές/μετεωρολογικές. Θα αναφέρω την «– Άγιε Νικόλα βόηθα με! — Κούνα κι εσύ το χέρι σου!» από την πρωτη κατηγορία και την «Βαρβάρα βαρβαρώνει, Σάββας σαβανώνει Αϊ-Νικόλας παραχώνει», που με παρετυμολογικά λογοπαίγνια δηλώνεται ότι τις μέρες εκείνες πέφτει πολύ το χιόνι. Ο Αϊ-Νικόλας ασπρίζει τα γένια του, λέει μια άλλη παροιμία, ενώ μια ναυτική συμβουλεύει: Περιγέλα το Νικόλα ώσπου νάμπεις στον λιμιώνα.
Ξέρουμε βέβαια ότι οι τρεις συνεχόμενες γιορτές της Βαρβάρας στις 4.12, του Σάββα στις 5.12 και του Νικόλα στις 6.12 λέγονται Νικολοβάρβαρα, και σε αρκετές παροιμίες επισημαίνεται το δριμύ ψύχος που συνήθως επικρατεί (επικρατούσε μάλλον) στις αρχές Δεκεμβρίου, π.χ. Μπρος πίσω τα Νικολοβάρβαρα / πέφτουν χιόνια τάρταρα.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι, τουλάχιστον παλιότερα, ο αρχάριος οδηγός, που ήταν υποχρεωμένος να αναρτά το σήμα Ν στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου του για ενα διάστημα, επονομαζόταν «Νικολάκης». Αναφέρω επίσης το περιπαιχτικό παιδικό τραγουδάκι «Νίκο-Νίκο πατημένο σύκο», ενώ, όπως ξέρουν όσοι επισκέπτονταν με ελληνικά τουριστικά γκρουπ τις αραβικές χώρες, μια συνηθισμένη συμβουλή των ξεναγών είναι να συστήνουν χαμογελώντας στους τουρίστες να μην φωνάζουν δυνατά το όνομα «Νίκο!» μια και κάπως έτσι ακούγεται το «άει γαμήσου» στα αραβικά.
Στη «Φυλλάδα του Γαϊδάρου» (ή «Γαδάρου, Λύκου και Αλεπούς Διήγησις Ωραία») ο Γάιδαρος αποκτά το δικαίωμα να αποκαλείται Νίκος:
Ω Γάδαρε, κυρ Γάδαρε, Γάδαρος πλιο δεν είσαι,
πρέπει σ’ ετούτο πώκαμες πάντοτε να παινείσαι.
Θαρρώ, για τούτο και πολλοί Γάδαρον δεν σε κράζουν,
αλλά ως τιμιότερον, Νίκον σε ονομάζουν.
Το όνομα εκέρδισες αυτό με πονηρίαν,
και την ζωήν σου έγλυκες απ’ αύτα τα θηρία.
Τραγούδια έχουμε κάμποσα με το όνομα. Υπάρχει ο θαλασσόλυκος Νικόλας που ήταν στη φουρτούνα μες στα όλα, αλλά μετά έγινε το θύμα ο Νικολός, υπάρχει ο Νικολής ο καπετάνιος ο ντερτιλής που ξέρει πόσο πάει το φιλί στη Δύση και στην Ανατολή, υπάρχει το καΐκι ο Αϊ-Νικόλας του Τσιτσάνη. Να μην ξεχάσουμε και τον Παύλο και τον Νικολιό, από το Τραγούδι του νεκρού αδελφού του Μίκη.
Ο Ζαμπέτας σε ένα (μάλλον μέτριο) τραγούδι του προτρέπει τον Νικολάκη να είναι πιο αυστηρός με τις γυναίκες:
Υπάρχουν τέλος τουλάχιστον δυο τραγούδια για συγκεκριμένους επώνυμους Νίκους. Το Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο (Κοεμτζή) του Σαββόπουλου και το Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο (του Ανδρέου). Το Ρέκβιεμ για τον Νίκο της Ωχράς Σπειροχαίτης νομίζω ότι αναφέρεται επίσης σε αληθινό γεγονός.
Το ιστολόγιο γιορτάζει σήμερα, αλλά επίσης εύχεται χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα, σε όποιον και όποιαν Νίκο, Νίκη και Νικολέτα μας διαβάζει. Συνονόματοι και συνονόματες, χρόνια μας πολλά!
gpoint said
Καλημέρα, χρόνια σου πολλά κι από εδώ
nima7401 said
Καλημέρα,
χρόνια πολλά και καλά.
gpoint said
Το υποκοριστικό Νίκος πιθανόν να προέρχεται από το αρβανίτικο Νίκο. Σε μαθητές αλβανικήςβ καταγωγής που είχα υπήρχε το όνομα Νικολίν , θυμήθηκα τον ηθοποιό Νικολινάκο…
nikiplos said
Καλημέρα δικαιωματικά χρόνια πολλά κι από εδώ! Γεροί, υγιείς και γενναιόδωροι!
Γς said
Καλημέρα, χρόνια σου πολλά κι από εδώ
Και από εκεί:
https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/05/arxaiomath/#comment-470794
>Συνονόματοι και συνονόματες, χρόνια μας πολλά!
Θενκ γιου Νίκος
Γιάννης Ιατρού said
ΔΓ said
Χρόνια πολλά με υγεία και προκοπή! Επίσης, από Πελοπόννησο, για τα Νικολοβάρβαρα: «Αγιά Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απλοήθη κι Άη Νικόλας έτρεξε να πάει να προσκυνήσει.»
ΣΠ said
Χρόνια πολλά, Νικοκύρη! Να σε χαίρονται οι δικοί σου, να σε χαιρόμαστε κι εμείς.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ ειλικρινά για τις ευχές σας και για τα πρώτα σχόλια!
Σκύλος said
Χρόνια πολλά, ΝΙκοκύρη και Νικολήδες.
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Χρόνια πολλά καὶ καλά
Να πούμε όμως ότι το όνομα Νικόλαος, παρόλο που έγινε δημοφιλές χάρη στον άγιο των ναυτικών, είναι προχριστιανικό, αρχαίο ελληνικό.
Ἅμα ἁγιάσω κι ἐγὼ θὰ γίνει καὶ τὸ δικό μου ὄνομα δημοφιλές. Ἀλλὰ δὲ μ’ἀφήνουν ν’ἁγιάσω τὸ Χριστιανό 🙂
voulagx said
Χρονια Πολλα και καλα, Νικοκυρη!
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα και χρόνια πολλά !
Ο Νικόλας και ο ψ… πςαράς είναι βέβαια δύο διαφορετικά πρόσωπα του ιστολογίου, σε αυτό το τραγούδι όμως ενώνονται σε ένα ! 🙂
(P.S. : Gpoint, αυτή την εποχή στο ανεβοκατέβα με το Μετρό, βλέπω το «90 χρόνια ΠΑΟΚ», του αείμνηστου Τριανταφυλλίδη… Πραγματική νεώτερη ιστορία !)
Παναγιώτης Κ. said
Νικοκύρη,
Χρόνια πολλά και καλά!
Για… δώρο, μια καινούργια σχετικά λέξη ( πέντε αποτελέσματα δίνει ο γκούγκλης ) : Ισαποστακισμός! ( Δεν την γνώριζα. Την γράφει η Βάσω Κιντή καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ).
Λεύκιππος said
Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη κι όλους/όλες τους/τις εορτάζοντες/εορτάζουσες ……ουφ.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Μια έκφραση από τη Χιο
«άλλα των αλλώ (ν) μπαρμπα Νικολό!» (για ασυνάρτητα πράγματα)
14 Περισσότερες δίνει ο «ισαποστάκιας» που τον έχει καταγράψει το σλανγκρ από το 2014
Ανδρεας Τ said
Καλημέρα και Χόνια Πολλά και Καλά. Το Νικολής και Νικολός το βρίσκουμε στα νησιά μας. Για το Νικολιός υπάρχει και η έκφραση το Νικολιό, σε ονομαστική. Και πάλι χρόνια πολλά και στο ιστολόγιο.
Πάνος με πεζά said
@ 16 : Αφού υπάρχει και ο ποντιοπιλατισμός !
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα. Χρόνια σου πολλὰ Νικοκύρη· νά χαίρεσαι ὅσους ἀγαπᾶς καὶ νὰ σὲ χαίρονται.
Χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ στοὺς ἑορτάζοντες.
Νὰ χαίρομαι κι ἐγὼ τὸν ἀδελφό μου.
«Απού ‘χει σερνικό παιδί και δεν το βγάλει Νίκο, κάλλιο να ανέβει στα βουνά να παίζει τον περδίκο».
Νομίζω πὼς τὸ σωστὸ εἶναι νὰ παίζει τῶ(ν) περδίκω(ν) δηλαδὴ νὰ παίζει μπαλωθιὲς (δηλ. νὰ ρίχνει τουφεκιὲς) στὶς πέρδικες.
Ἂς μᾶς ποῦν καὶ οἱ ἁρμόδιες/ἁρμόδιοι τοῦ ἱστολογίου.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Και βεβαίως χρόνια πολλά στο Νικοκύρη.Αλλά κυρίως χρόνια καλά. Νάναι καλά να μας κερνάει κάθε μέρα!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Χρόνια πολλά κι ανήμερα!*
*επίρρημα κι επίθετο 🙂
«Απού ‘χει σερνικό παιδί και δεν το βγάλει Νίκο,
κάλλιο να ανέβει στα βουνά να παίζει των περδίκω»**
**παίζει των περδίκω, ντουφεκά πέρδικες
αλλιώς, Ο πέρδικος είναι άαλλο πράμα, που θα ταίργιαζε και πάλι στη συγκεκριμένη παροιμία
Πάνος με πεζά said
Και η κλασική θεματική ατάκα :
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
19 🙂
Παιδιά αυτά που ξέρετε να τα ξεχάσετ΄όλα
σπίτι δεν κάνει προκοπή αν δεν έχει Νικόλα
λέω ΄γω η Νικολάτρισσα
Κουνελόγατος said
Χρόνια πολλά Νίκο, αλλά και σε όσους δεν ξέρω…
Υπάρχει και η δική μου εκδοχή: Καλά κρασά και νικολοκαρτέρει…
Πάνος με πεζά said
Κι επειδή η ιστορία συνήθως παίζει περίεργα παιχνίδια, δυό άνθρωποι που έφυγαν σαν σήμερα, συνδέθηκαν μέσα από ένα τραγούδι…
tamistas said
χρόνια πολλά στον Νικοκύρη
πάντα με υγεία· κι όσα γράφει
όποιος τα πήρε για μπακίρι
δεν ξέρει τι θα πει χρυσάφι
🙂
Τεμπελόσκυλο said
Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη!
Νίκος Παππάς υπάρχει και μπασκετμπολίστας, εκτός από τον υπουργό. Οπότε λογικό να είναι πρώτο όνομα στις προτάσεις του γκούγκλη.
Άρης Γαβριηλίδης said
Πολύχρονος και ευτυχισμένος! Έστειλα το άρθρο σου στον γιο μου, ως άμεσα ενδιαφερόμενο.
Γεροτάσος said
Χρόνια πολλά Νίκο, ευτυχισμένα και δημιουργικά! Να χαίρεσαι όσους αγαπάς!
Kουτρούφι said
Χρόνια Πολλά!
#16. Την ξέρω και εγώ αυτή. Μήπως είναι πανελλήνια;
———————————————————————–
Τ’ Αη Νικολοβάρβαρα ή βρέχω ή χιονίζω
και γύρω γύρω του Χριστού, τοίχους απογκρεμίζω
———————————————————————–
Στη Σίφνο, μέχρι και τη δεκαετία του 40 για τους Νικολάδες χρησιμοποιούνταν το «Νικολός». Μετά, ο Νικολός έγινε Νίκος. Επειδή κόβουμε και ουδετεροποιούμε τα ονόματα ο Νικολός γίνεται το Κολό. Το Κολό του Στε (καλή του ώρα, στη Χερρόνησο….), το Κολόπουρο (Θεός συχωρέσει του)
gpoint said
# 13 τέλος
ναι είναι εξαιρετική η δουλειά του γιού του Χάρρυ Κλιν, πολλά χάνουν όσοι δεν την έχουν δει, υπάρχει ολόκληρη στο γιουτιουμπ
Γιάννης Ιατρού said
23: ΕΦΗ
να τον χαίρεσαι 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Νὰ θυμηθοῦμε καὶ τὸν Νῖκο τὸν τρελάκια, κατὰ κόσμον Νῖκο Μάθεση, σὲ αὐτοσαρκαστικοὺς στίχους τοῦ ἴδιου· τὴ μουσικὴ ἔγραψε ὁ Ἀνέστης Δελιάς, ποὺ τὸ ἑρμηνεύει ὑπέροχα, χωρὶς περιττὰ φτιασίδια στὸ παίξιμο καὶ στὸ τραγούδισμά του.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Χρόνια πολλά Νικόλα, εύχομαι να είναι σεξουαλικά και δημιουργικά.
«συστήνουν χαμογελώντας στους τουρίστες να μην φωνάζουν δυνατά το όνομα «Νίκο!» μια και κάπως έτσι ακούγεται το «άει γαμήσου» στα αραβικά.»
Είναι ο άραβας άει – Νικόλας. 🙂
Γς said
Εγώ αυτόν τον Νίκο θυμήθηκα
Avonidas said
Χρόνια Πολλά, Νικοκύρη 😀
raf said
Χρόνια πολλά Νίκο! Καλημέρα!
gpoint said
Παροιμίες όπως τις έχω ακούσει εγώ:
για το πολύ κρύο, το κάνει…μπρος-πίσω του Χριστού, τριγύρω του Αγίου Νικολάου
και
κατά τον μαστρο-Νικολό και το κοπέλι του
και το υπονοούμενο στις κοπέλλες που λέγαμε πιτασιρικάδες : να χαίρεσαι τον νικολάκη σου
gpoint said
Από τις ωραιότερες εκκλησίες η του Αγίου Νικολάου στο Γαλαξίδι με το σκαλιστο τέμπλο και την υπέροχη διακόσμηση
https://www.google.gr/search?q=%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF+%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85+%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%85+%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B9&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=qnlUUO_PnA2M6M%253A%252CCBHOUH83zRR1YM%252C_&usg=__dfUrM5i8sZEsrAtjHE_LaVW5aEo%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjgxcPPg_XXAhVBPxoKHVn_CpsQ9QEIPjAG#imgrc=qnlUUO_PnA2M6M:
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πολύχρονος κι από δω Νικοκύριε.
@ 34 και ο Τούρκος Αη-Σιχτίρ 🙂
Artemissia Papaserafeim said
Χρόνια πολλά και καλά!!! Επίσης, για κάποιο άγνωστο λόγο ο Αγιος Νικόλαος είναι προστάτης άγιος της ΔΕΗ, που έχει και επίσημη αργία (μάλλον μαζί με τα νερά προστατεύει και τα ρεύματα).
ΛΑΜΠΡΟΣ said
23 – ΕΦΗτα Περόν να χαίρεσαι τον γενναιότερο των Ελλήνων (παλαβό κρί κρί έχει δαμάσει ο γίγαντας ☺) να είσαι τρελή γι’ αυτόν και να του το δείχνεις.
Πάνος με πεζά said
Αν και ο Νικόλαος παραπέμπει στη νίκη του λαού, είναι όνομα σπανιότατο στον πρωθυπουργικό θώκο, συνδεόμενο με βραχύβιες κυβερνήσεις, με εξαίρεση φυσικά τον Νικόλαο Πλαστήρα. Για την ιστορία, οι υπόλοιποι Έλληνες Πρωθυπουργοί με το όνομα αυτό από το 1900 και μετά, ήταν οι Καλογερόπουλος, Στράτος και Τριανταφυλλίδης, όλοι μαζί σύνολο πρωθυπουργίας γύρω στους τεσερισήμισι μήνες !
Ο Πλαστήρας έμεινε πιο γνωστός, χωρίς φυσικά να ξεφεύγει από τον κανόνα : έγινε τρεις φορές πρωθυπουργός, αλλά συνολικά δεν πέρασε το δεκαοκτάμηνο !
voulagx said
#16 Sarant, «ισαποστάκιας» ειναι ο νιπτοχειρας;
spiral architect 🇰🇵 said
Χρόνια Πολλά Νικόλα!
Γς said
34:
Κι όλοι εδώ κάνουμε προπόνηση πως θα φωνάζουμε τον γιο μου Νίκο εδώ ή κάτω στην Φοινίκη όταν είναι μπροστά τα λιβανέζικα πεθερικά του άλλου μου γιου.
Νικόλαε και τέτοια
Georgios Bartzoudis said
Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα στον Νοικοκύρη και σε όλους τους Νίκους, Νίκες κλπ.
«…το χαϊδευτικό Κόλια. … το Ουγγρικό Μίκλος. … Νικόλαος … Νίκος …. Νικόλας, Νικολής, Νικολός και Νικολιός …. Κόλιας … ή Κολιός … Νικολούδας ή Κολάκης».
#Δεν βλέπω το «Κόλιος» που παλιότερα χρησιμοποιούνταν παρ’ ημίν από «παλαιοπρόσφυγες» (1870)-η λέξη δική μου τωρινή εφεύρεση. Είχαν έρθει από χωριά που εποικίστηκαν τότε από Βόσνιους Μουσουλμάνους. Επίσης από τους ίδιους αλλά και από ντόπιους χρησιμοποιούνταν πιο συχνά το υποκοριστικό «Νικολούσης».
Jimakos said
Χρόνια πολλά Νικοκύρη μας!
voulagx said
#47: υποκοριστικά «Κόλε» και «Κουλούshiα» παρά τοις Βλάχοις.
Corto said
Νίκο χρόνια πολλά, με συγγραφικές επιτυχίες και ό,τι επιθυμείς!
Χρόνια πολλά και σε όλους τους εορτάζοντες!
Νικολαΐτες: σημαντική γνωστική αίρεση των πρώτων χρόνων του χριστιανισμού.
Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η ονομασία των Νικολαϊτών προέρχεται από τον Βαλαάμ της Παλαιάς Διαθήκης:
«…το όνομα Βαλαάμ, αποδιδόταν στα Ελληνικά με το όνομα Νικόλαος και γι αυτό το λόγο αποκλήθηκαν Νικολαΐτες»
https://el.orthodoxwiki.org/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%90%CF%84%CE%B5%CF%82#cite_ref-3
«The name Balaam is perhaps capable of being interpreted as a Hebrew equivalent of the Greek Nicolas…»
https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolaism
takis#13 said
Χρόνια πολλά Νίκο ! Αργία στην πόλη μας , στην Κω . Πολιούχος ο Άγιος Νικόλαος . Τα παλιά τα χρόνια , στα παιδικά μου , πολιούχος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος που το εκκλησάκι του σώθηκε από τον σεισμό του 33 . Μέσα στην Χώρα , έτσι έλεγαν την πόλη , σήμερα αρχαιολογικός χώρος . Το εκκλησάκι του Άη-Νικόλα έπεσε στον σεισμό του 33 και ξανακτίστηκε σε άλλη θέση η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι και ο μητροπολιτικός ναός . Ο ναός στον σεισμό του Ιουλίου έπαθε μεγάλες ζημιές και έτσι σήμερα η λειτουργία έγινε σε ένα άλλο μικρό εκκλησάκι , του Σταυρού.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
32/42. Ευχαριστώ σας!
Να μνημονέψω τη Νικόλαινα, γυναίκα του μπαρμπα-Νικολή, που πεθάνοντάς της από χρόνια και χωρίς παιδιά, αποξεχάστηκε το δικό της όνομα.
και την Πετρο-νικολίνα,γυναίκα του Νικολή του Πετράκη , (αλλη κατάληξη δίνει η λαϊκή γώσσα εδώ)
Αλλού, Νικολού 🙂
και Νίκαινα βέβαια
Και το αποκριάτικο, ρουμελιώτικο(;)
» Θεια μου Νικολάκαινα
πού θα πας για λάχανα)
Νικολίτσα και Νικούλα ως κανονικά ονόματα, εχω συναντήσει.
Νικολαϊς αναφέρθηκε εδώ χθες,προχθές απ΄το Τζη. Εντυπωσιακό!
Γς said
Και δεν έχει σουβλατζίδικο απέναντι απ το σπίτι του Κωστάκη
Εχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου της Ραφήνας
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Τον πήραν τον Κολιό,
τον πήραν οι μαστόροι…
Πολλές, θερμές ευχές σε όλους τους Κολιούς!
(και ας μην έχουνε ποτέ «μια τέτοια λύπη»!)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
41 Artemissia Papaserafeim >>Επίσης, για κάποιο άγνωστο λόγο ο Αγιος Νικόλαος είναι προστάτης άγιος της ΔΕΗ, που έχει και επίσημη αργία (μάλλον μαζί με τα νερά προστατεύει και τα ρεύματα)
Λέτε λόγω Νίκολα Τέσλα ;
«…ο Έντισον ήταν υποστηρικτής της χρήσης του συνεχούς ρεύματος, κυρίως για πρακτικούς λόγους και για ζητήματα ασφάλειας, ενώ ο Τέσλα υποστήριζε τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος. Στο διάστημα που εργάστηκε στο εργαστήριό του, ο Τέσλα επανασχεδίασε τις γεννήτριες του Έντισον βελτιώνοντας την απόδοσή τους και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη ενός συστήματος λαμπτήρων τόξου.»
sarant said
Eυχαριστώ σας για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές.
19-21 Των περδίκω θα είναι, θα το διορθώσω!
26 😉
41 Ώστε και η ΔΕΗ!
49 Κόλε και στα αλβανικά, θαρρώ.
Σκύλος said
Έχομε κι έναν Άγιο Νικόλαο τον Βλάχο.
http://valiacaldadog.blogspot.gr/2010/05/blog-post_17.html
ΓιώργοςΜ said
55 Μάλλον δεν προτίμησαν τον Θωμά (Έντισον), αφενός επειδή έχει κακό όνομα (άπιστος), αφεδύο επειδή είναι κινητή εορτή και πού να ψαχνόμαστε και αφετρία επειδή είναι πάντα Κυριακή, οπότε τζάμπα θα χανόταν η αργία… 😛
Chrysostomos Fountoulis said
Ώρα καλή Νίκο, χρόνια πολλά καλά έως σφόδρα, και του χρόνου
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmuSi41EZMnYikj5sIggro9CGcBZEBbcIS40HXEVo0fsI49NO24w
dryhammer said
Χρόνια πολλά κι από μένα,
κατά πρώτο στο Νικοκύρη,
κατά δεύτερο σ’ όσους Νικολήδες -έτες κλπτου ιστολογίου,
και κατά τρίτο σ’ όσους έχουν κάποιο δικό τους που γιορτάζει.
Απορία: γιορτάζει κι η Νικολούλη;
Ένα υποκοριστικό του Νικόλαου στη Χίο, είναι και το «Κόκος» (τονίζεται στην παραλήγουσα)
Μανιατολεσβιος said
χρονια πολλα! με υγεια.
sarant said
60 Ακούγεται ακόμα;
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
atheofobos said
Χρόνια πολλά και καλά, μαζί με μια προσθήκη για την μυθολογία γύρω από τον Άγιο.
Ο Άγιος Νικόλαος σε κόμικ του Χριστιανικού Εκδοτικού Οίκου ΛΥΔΙΑ, παρουσιάζεται ως ο καταστροφέας του Ναού της Αρτέμιδος.
http://radiobacter.blogspot.gr/2010/09/httptoksipnitiri_08.html
και η αντίκρουση του μύθου
http://ellinikahoaxes.gr/2017/02/25/ephesos-katastrofi-tou-naou-apo-ton-chrisostomo-mythos/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο ψάχνοντας ευρίσκει 🙂 :
Η ΔΕΗ ανακήρυξε ως επίσημη αργία του προσωπικού της την 13η Οκτωβρίου , επέτειο της μάχης της Ηλεκτρικής , πριν από 72 χρόνια , όταν οι τότε υπάλληλοι της μαζί με το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, πολέμησαν εναντίον των Γερμανών κατακτητών και έσωσαν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι από την ανατίναξη.
http://www.timelink.gr/arthro/apoceis/pros-ejvsh-o-ai-nikolas-apo-th-deh-toy-mixalh-kanima
Γς said
Α , τι ωραία!!!
Βλέπω στην τηλεόραση κάτι κολόπαιδα να ξηλώνουν να σπάνε και να καταστρέφουν με την ησυχία τους στα προπύλαια και στην Πανεπιστημίου. Μάρμαρα, φανάρια κι ότι μπορείς να φανταστείς.
Και δεν υπάρχει κάποιος να τους πει:
-Ουστ από δώ, ρε αλήτες!
ΚΩΣΤΑΣ said
Νικο(κύρη) Χρόνια πολλά και καλά! Επίσης στους/ στις εορτάζοντες/ουσες σήμερα σχολιαστές.
Artemissia Papaserafeim said
64. Γράφαμε μαζί, ετοίμαζα την αποκατάσταση της …παραπληροφόρησης. Εν τω μεταξύ ήδη από πέρισυ η Καθημερινή μας είχε ενημερώσει πώς ο σύριζας κατεδάφισε τον άγιο
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 13.10.2016
Η Μάχη της Ηλεκτρικής στη θέση του Αγίου Νικολάου
13s2dikt
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ
Αριστερό πρόσημο και στις επίσημες αργίες της ΔΕΗ βάζει ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης (φωτ.), μεταφέροντας από την επόμενη χρονιά την επίσημη αργία του Αγίου Νικολάου στην επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής. Οπως δήλωσε χθες σε εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής, όπου πριν από 72 χρόνια οι εργαζόμενοι στην τότε ΔΕΗ πολέμησαν εναντίον των Γερμανών και έσωσαν το εργοστάσιο του Κερατσινίου από την ανατίναξη, «από την επόμενη χρονιά ανακαθορίζεται το καθεστώς των αργιών και η 13η Οκτωβρίου καθιερώνεται ως επίσημη αργία του προσωπικού της ΔΕΗ και θα προβάλλεται με όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις». Ας ελπίσουμε ότι η αλλαγή αυτή δεν θα διευρύνει το μέτωπο με την Εκκλησία που άνοιξαν οι παρεμβάσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.»
Alekos81 said
Χρόνια πολλά με υγεία!
Και το σχετικό ανέκδοτο:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.wraia.gr/blog/23657/ec-toy-agioy-nicolaoy-anecdoto&ved=0ahUKEwi51uXFmfXXAhUHVhoKHQ2_BZ0QFggjMAA&usg=AOvVaw0ST99rVKyWquVlJFcp01Xh
Faltsos said
Χρόνια Πολλά!
https://vignette.wikia.nocookie.net/smurfs/images/b/b7/Jokey_smurf.jpg/revision/latest?cb=20130919184425
dryhammer said
62. Η Φλέρυ πάντα ακούγεται.
Έναν Κόκο που ξέρω, τώρα κοντεύει πενήντα (κι αν δεν τον πεις Κόκο δεν ξέρουν για ποιόν μιλάς)
Faltsos said
Οπα! Σφάλμα στην εικονογράφηση. Επανάληψη ευχών
Χρόνια Πολλάhttps://vignette.wikia.nocookie.net/smurfs/images/b/b7/Jokey_smurf.jpg/revision/latest?cb=20130919184425
ΚΩΣΤΑΣ said
Τα παιδία παίζει.
Σύνθετη λέξη ο Νικόλαος και τα παράγωγά του, έστω και ηχητικά ή ανορθόγραφα.
Νικόλαος = Νικο+λαός (νικώ και λαός)
Νικόλας = Νι+κολάς (ούχου ή ξεβρακωτής αστικατζήδων)
Νικολός = Νι+κόλος (πώς ο Βώλος έγινε Βόλος;)
Νικολιός = Νι+κολιός (ψάρι)
sarant said
72 😉
70 Για τον Κόκο ρωτούσα 🙂
67 Καλά έκαναν και διάλεξαν αυτή τη μέρα.
Ριβαλντίνιο said
– Χρόνια πολλά.
( Γιατί λέμε Χρόνια Πολλά και όχι Πολλά Χρόνια ; )
– Τον όσιο Κασσιανό τον έβαλαν να γιορτάζει στις 29/2 γιατί υποτίθεται ότι διαμαρτυρόταν κακώς για την δημοφιλία του Αγίου Νικολάου.
– Υπήρχαν κάτι Βυζαντινοί στην Λάρισα με το όνομα Νικουλίτζας. Μπορεί να ήταν βλαχοβουλγαρικής καταγωγής.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikulitsa
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikoulitzas_Delphinas
B. said
Πολύχρονος, Νικοκύρη…
Ριβαλντίνιο said
Μανιάτικο στιχάκι που το λέει η μαμά μου. Υποτίθεται ότι μιλάει το κρύο :
Αν δεν ηρθού τ’ Αγιού Κοσμά, θα ‘ ρθώ τ’ Αγιού Φιλίππου, κι ως τα Νικολοβάρβαρα δεν ημπορώ να λείπου.
ΣΠ said
Tόσα χρόνια το ιστολόγιο έχει δημοσιεύσει ευχετήρια άρθρα για αρκετά ονόματα, αντρικά και γυναικεία, αλλά, όπως τα παιδιά του ράφτη είναι παροιμιωδώς τα πιο κουρελιάρικα της γειτονιάς έτσι και ο Νικοκύρης δεν έτυχε ως τώρα ν’ αφιερώσει άρθρο στο δικό του τ’ όνομα.
Μα πώς! Πριν από ένα χρόνο:
https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/06/nikos/
Faltsos said
Τρίτη προσπάθεια δεν θα κάνω για εικονογράφηση στις ευχές.
Στους Νίκους της Ελληνικής μουσικής προηγείται με διαφορά ο Νίκος Γκάτσος και μια που αναφέρθηκε ήδη το γράμμα στον κύριο Νίκο, θα προσθέσω τα κάλαντά του για τον Χατζιδάκι όπου ξεχωρίζω τον αυτοσαρκαστικό στίχο:
» Με τα χειρόγραφα σωρό
τις μελωδίες μάτσο.
Βρήκε ένα τύπο βλοσυρό
που τον ελέγαν Γκάτσο.»
Άλλοι δυο Νικολάδες που αν και έφυγαν, είναι κοντά μας με τα τραγούδια που τραγούδησαν
leonicos said
να παίζει των περδίκω» -δηλαδή να κυνηγάει πέρδικες.
νομίζω ότι στην Κρήτη ‘παίζω’ σημαίνει πυροβολώ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Με τον Κόκο, θυμήθηκα τον παρ΄ημίν Κοκόλη. Ξεκινούσε από παιδικάτα και κάποιους τους ξέμεινε. Δηλαδή κι εγώ (αντίστοιχα με τον Κόκο του Ξεροσφύρη, Κοκόλης είναι ο συγκεκριμένος Νίκος που είχε και μακρόσυρτο επώνυμο βόλευε/βολεύει, το χαϊδευτικό για να προσδιορίζεται.Έχουμε κάμποσους στο χωργιό τώρα που το σκέφτομαι.Άλλος είναι Νίκος, Νικολής,Νικολάκης, άλλος Νικόλας,άλλος Νικολιό ή Νικολιός και Κοκόλης. Οπα και Νικάκι (αγόρι) λέγαμε!
Από έναν επαρχιακό λαογράφο τα παρακάτω:
“Άγια Βαρβάρα μίλησε και ο Σάββας απεκρίθη.
Μαζέψτε ξύλα και άχυρα και σύρτε και στο μύλο,
γιατί Άι – Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος”.
Από τη γιορτή του Αγίου Νικολάου αρχίζει ο χειμώνας να γίνεται πιο ψυχρός, αρχίζει η κακοκαιρία και ξεσπούν στις θάλασσες θύελλες και φουρτούνες, από τις οποίες μας προστατεύει ο Άγιος Νικόλας που αντικατέστησε τον αρχαίο θεό Ποσειδώνα.
http://www.agiosdimitriossiatistas.gr/products/%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%83-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-/
sarant said
77 Πάει, το Αλτσχάιμερ έχει προχωρήσει. Και να σκεφτείς ότι είπα να ψάξω πρώτα, μήπως κι έχω γράψει αλλά ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι δεν.
Και όπως βλέπω και πέρυσι περίπου τα ίδια έγραψα -αλλά αυτό είναι λογικό.
Artemissia Papaserafeim said
73. Βεβαίως και καλά έκαναν και διάλεξαν αυτή τη μέρα. Για την Καθημερινή το σχόλιο, που στεναχωρέθηκε και συνέδεσε το γεγονός και με την εκκλησία και τον Φίλη (και σ’ αυτόν χρόνια πολλά!)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στιγμές μεγάλης δημοσιογραφίας:
Ο Κοτάκης είπε τώρα(το ανέπτυξε αρκετά-στο ίδιο μοτίβο πάντως-) στο 24.7 ράδιο ότι συντάσσεται με την ελευθερία της γνώμης της Νατάσας Μποφίλιου όπως συντάσσεται κ με την ελευθερία της γνώμης του … Άνθιμου!
Το τερμάτισε και κατά τη γνώμη μου. Στον ίδιο παράλληλο τί λέει,πώς και πού η Μποφίλιου με έναν εκκλησιαστικό ταγό πρώτης γραμμής;
Η πανουργία (που αναποδογυρίζει βέβαια κιόλας) είναι «λαμακίες/μπούδρες λέει ο ένας, λαμακίες/μπούρδες και η άλλη. Κρίμα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
78 Faltsos>>Στους Νίκους της Ελληνικής μουσικής
Σωστός ο …φάλτσος! 🙂
Ας βάλουμε και το Σκαλκώτα
dryhammer said
76. Παρόμοιο και το Χιώτικο
«Αν τ΄ αγιού Φιλίππου λείπω, στ’ άγια των αγιών δεν έρτω, μα στου γέρου του Νικόλα, κλείδωσε κι απόξω στέκω»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στους απελθόντες Νίκους της ελληνικής μουσικής να μνημονεψουμε και το Νίκο Μαμαγκάκη
Ανδρέας Ροδινός, για τον οποίο γράφει το , μικρό έποςήταν μια ιδιοφυία της κρητικής μουσικής που πέθανε μόλις 21 χρονών και ήταν ξάδελφός του.
cronopiusa said
Χρόνια Πολλά!
cronopiusa said
«Ξύπνα Αντρέα Ροδινέ παίξε γλυκά τη λύρα
ν’ αναστηθούνε οι νεκροί που ‘ναι βαθειά στο μνήμα!»
spatholouro said
Νίκο, έτη πολλά και πάντα δημιουργικά!
Αγγελος said
Κι από μένα χρόνια πολλά, και στον Νικοκύρη και σε όσους άλλους γιορτάζουν.
Η απορία για τη σχέση του Αγ. Νικολάου με τη ΔΕΗ (υπάρχει κανένας θρύλος ότι έφεξε τη νύχτα για να σώσει θαλασσινούς;) μου θύμισε κάτι μάλλον άσχετο:
Ο ηλεκτρισμός εβραϊκά λέγεται χασσμάλ, που είναι άπαξ (ή σχεδόν) λεγόμενον της Παλαιάς Διαθήκης και φαίνεται να σήμαινε ‘λάμψη αστραπής’ ή κάτι τέτοιο. Σκέφτομαι πως ίσως τα παιδάκια στο Ισραήλ, όταν διδάσκονται το σχετικό κεφάλαιο του Ιεζεκιήλ (που μπορεί και να μην το διδάσκονται, γιατί εδώ που τα λέμε ο Ιεζεκιήλ είναι ακατάλληλος δι’ ανηλίκους), θα θαυμάζουν πώς ο μεγάλος Προφήτης προέβλεψε στην εποχή του το ηλεκτρικό!
Γιάννης Κουβάτσος said
Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά, Νικοκύρη!
Γιάννης Ιατρού said
77/81: Για αυτόν τον χρόνο 🙂 🙂 🙂 ρε παιδιά, αυτονόητο!
π2 said
Πολύχρονος και καλόχρονος Νίκο.
Ας σου ανεβάσω λίγο την αρχαιότητα του ονόματος να χαρείς. Παλαιότερος Νικόλαος ο γιος του Περιάνδρου, του τυράννου της Κορίνθου, στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. (το αστείο είναι ότι τον μνημονεύει άλλος Νικόλαος, ο περιπατητικός φιλόσοφος που αναφέρεις: FGrHist 90 F 59). Δεκαετίες πριν από την πρεσβεία του Σπαρτιάτη Νικολάου που αναφέρεις, ο επίσης Σπαρτιάτης γιος ενός άλλου Νικολάου (Νικόλεως γράφει ο Ηρόδοτος [7.134.2] στην αττικοϊωνική του) και ο γιος ενός άλλου Ανηρίστου πήγαν κι αυτοί στον Πέρση βασιλέα, αλλά όχι για καλό: δήλωσαν εθελοντές να εκτελεστούν σε αντάλλαγμα του φόνου των Περσών απεσταλμένων.
Νικόλεως (για την ακρίβεια Νιϙόλεως) είναι και η αρχαιότερη επιγραφικά μαρτυρούμενη μνεία του ονόματος, στην Πάρο γύρω στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.: http://epigraphy.packhum.org/text/77480.
Το υποκοριστικό Νικόλας είναι συχνό και στην αρχαιότητα, ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. (Αθήνα), ενώ παλαιότατο είναι και το θηλυκό Νίκολα ή Νικόλα (μεταξύ άλλων στον Σελινούντα του 6ου και στη Μήλο του 5ου αι. π.Χ.), ενώ το Νικολαΐς μαρτυρείται μόνο στα αυτοκρατορικά χρόνια.
Σε μεταγενέστερες εποχές το όνομα γράφεται συχνότατα Νεικόλαος.
Γιάννης Ιατρού said
81: Αυτά συμβαίνουν, όταν παρακάμπτονται οι θεσμοί (ληξιαρχείο κλπ. 🙂 )
spatholouro said
«Ισαποστάκιας/ισαποστακισμός»
Απλώς φρικαλέα!
Γιάννης Κουβάτσος said
Ισαποστασίτης δεν είναι το «σωστό»; Άρα ισαποστασάκιας, που ακούγεται και καλύτερα από το ισαποστάκιας.
Όσο για δηλώσεις τύπου Αμβρόσιος, Μποφίλιου, Τσιάρτας και λοιπών «επωνύμων» ισχύει το ρηθέν υπό του Βολταίρου «Είσαι ελεύθερος να δηλώνεις ό,τι θέλεις, είμαι ελεύθερος να το γράφω όπου δει». Κάπως έτσι δεν το είπε; 😉
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Δεν Εορτάζει Ημερομηνιακά»
Πάει με το ρεύμα!
Την εποχή που στη χώρα βασιλιάς ήταν ο Παύλος, για να τιμηθεί ο μονάρχης, η επίσημη αργία των εργαζομένων της εταιρίας ήταν η 29η Ιουνίου των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Όταν τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος, πάλι κατά αντίστοιχο τρόπο, καθιερώθηκε ως επίσημη αργία της ΔEΗ η 21η Μαίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Με την πτώση της δικτατορίας οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την τότε διοίκηση αλλαγή της ημερομηνίας κι έτσι καθιερώθηκε η 6η Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου.
https://www.b2green.gr/el/post/50676/h-machi-tis-ilektrikis-kai-i-kiniti-argia-tis-dei
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
93 Σε ευχαριστώ που με ανέβασες. Το επεισόδιο με τον εθελοντή γιο του Νικόλεω δεν το θυμόμουν/ήξερα
Μυλοπέτρος said
Για την ιστορία (μου) και μόνο! Η ηλικία μου και για ενα χρονο, θα εχει κατι κοινο με τα μινητα. Θα αρχιζει, θα ειναι δηλαδη αλλα ας μην το κανουμε θεμα, με 69. Ω πουσε νιοτη πουδειχνες πως δε θα μεγαλωσω. Η να το πω αλλιως: γερναμε νεοι.
Μυλοπέτρος said
Ποια μιμητα, κι αμιμητα. Κινητα ηθελα να πω. Οσον δε αφορα την ορθογραφια…
voulagx said
#74: Ριβα, αγνε και ατρομητε, ο Νικουλίτζας ηταν Βλάχος και, αν θυμαμαι καλα, παππούς του Κεκαυμένου.
Γιάννης Ιατρού said
Επιτρέψτε μοι να κάμνω την ακόλουθον παρατήρησιν: Μοι προξενεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν, καθότι ο λόγος περί Νικολάων, ότι ουδείς εκ των εντιμωτάτων σχολιαστών ανηφέρθη εις την ονομασίαν αυτήν των Φοίνικων (των φυτών) 🙂

Γιάννης Ιατρού said
Επίσης έχουμε και τό νῖκος (γεν. τοῦ νίκους) = η νίκη (victoria που λένε 🙂 )

ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>ο μυροβλύτης άγιος Νικόλαος αναπαύεται στον ναό του στο Μπάρι

Bollettino di San Nicola, Anno LVI, 2007, Supplemento al N.3 (Maggio – Giugno)
http://www.romiosini.org.gr/96b6b950.el.aspx
Eli Ven said
Χρόνια πολλά, στον ιστιολογιούχο και στους υπόλοιπους Νίκους και Νίκες.
Σκόρπια σχολιάκια που μου ήρθαν διαβάζοντας το άρθρο.
Η μάνα μου χρησιμοποιούσε την λέξη «Νικολής» ως ευφημισμό των γλουτών και της κάτω απόληξης του πεπτικού σωλήνα. Δεν ξέρω αν ήταν στοιχείο της ιδιολέκτου της ή διαλεκτικό στοιχείο.
Στα μέρη μου (Μεσσηνιακή Μάνη) η παροιμία συμπροφέρεται: «Τρέχα γύρευε και νικολοκαρτέρει». Κι επειδή εμείς δεν είχαμε το χαϊδευτικό «Νικολός» μου ήταν πάντα ακατανόητη, μέχρι σήμερα. Βέβαια από τα συμφραζόμενα καταλάβαινα το νόημά της αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω ποιο ρήμα είναι αυτό το «νικολοκαρτερώ» και από πού προέρχεται.
Αν έρθετε στη Ρόδο, να πάτε να δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φουντουκλί, έναν από τους δύο ή τρεις μονόχωρούς τετράκογχους με τρούλο ναούς που βρίσκονται στο νησί. Είναι και σε ωραία διαδρομή.
Τέλος, πάντα με διασκέδαζε αυτό που παρουσιάζει ο βίος του Αγίου ως απόδειξη της ευσέβειάς του. Όταν ήταν βρέφος, λοιπόν, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές βύζαινε μόνο μία φορά διότι νήστευε…
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Nico – Chelsea Girl (1967, Full Album)
ΥΓ Η Nico, η γυναικεία φωνή των Velvet Underground, είχε μια πολυτάραχη ζωή κι έναν απροσδόκητο θάνατο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Christa Päffgen. Γεννήθηκε στην Κολονία το 1940. Εγκατέλειψε όμως την πόλη όταν ήταν δύο χρονών. Μαζί με τη μητέρα και τον παππού της έφυγαν για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς. Ο πατέρας της πέθανε στον πόλεμο. Λίγα χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε μαζί με τη μητέρα της στο Βερολίνο όπου συνέχισε το σχολείο μέχρι τα 13. Ήταν όμορφη, ψηλή με δέρμα ”πορσελάνη” και δεν άργησε να γίνει μοντέλο….
[…]
Ένα χρόνο αργότερα η νεαρή Christa γνωρίζει σε επίδειξη μόδας τον φωτογράφο Herbert Tobias. O Tobias της έδωσε το όνομα Nico, εξαιτίας του φίλου του, ελληνοαιγύπτιου σκηνοθέτη Νίκου Παπατάκη….
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-zoi-tis-thrilikis-nico-apo-tous-velvet-underground-ekane-pedi-me-ton-alen-ntelon-pou-den-to-anagnorise-pote-itan-filonazi-ke-ratsistria-i-schesi-me-ton-morison-ke-o-xafnikos-thanatos/
daeman said
Χρόνους πολλούς και διαλεχτούς, συνονόματε!
— Le petit Nicolas c’est moi.
— C’est moi le petit Nicolas!
— Non, c’est moi le petit Nicolas.
— Non! Moi c’est Nicolas!
— Non, non, non, moi c’est Nicolas!
Eli Ven said
Και να μου επιτρέψετε να δευτερολογήσω στο καπάκι γιατί το ξέχασα. Από τραγουδάκια το μοραΐτικο «Βγήκαν τα Νικολόπουλα» (Δωσίλογοι της εποχής, αν κατάλαβα καλά, που όμως κυνηγούσαν τον Ζαχαριά επειδή ήταν μπερμπάντης)
Νίκος Κ. said
Να ευχηθώ κι εγώ χρόνια πολλά.
Στο παρελθόν είχα εκφράσει την απορία, πώς μπορεί να υπήρχε στην αρχαία εποχή ένα τόσο … λαοκρατικό όνομα («νίκη του λαού»). Ο Νικοκύρης είχε απαντήσει (αν το μεταφέρω σωστά) πως την έννοια του λαού μπορεί να τη δει κανείς παρόμοια με αυτήν του δήμου. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση πώς π.χ. Σπαρτιάτες μπορούσαν να έχουν ένα τόσο βέβηλο όνομα.
Σκύλος said
Στη Μύκονο, στο λιμάνι, υπάρχει το εκκλησάκι του Αϊ Νικολάκι
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Τοπωνύμια Άγιος Νικόλαος υπάρχουν πολλά, με γνωστότερη την πόλη που είναι πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου στην Κρήτη

katsoyannou said
Δεν ξέρω πόσες ευχές αντέχεις ακόμα, βλέπω στο FB και αναρωτιέμαι πώς θα τις απαντήσεις όλες αυτές. Στέλνω τις δικές μου εδώ που έχει λιγότερο κόσμο και δεν χρειάζεται να απαντήσεις!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η φετεινή απώλεια του Νικου Κούνδουρου

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
kalantzianastasia said
Χρόνια σου Πολλά Αγαπητέ φίλε Νίκο! Με Υγεία, Αγάπη, Χαρά και πάντα Αισιοδοξία να χαίρεσαι κοντά σου γερός και δυνατός ό, τι πολύ αγαπάς και πάντα με συνεχή ταξίδια στη Μάνα Πατρίδα!
Αφιερωμένο με πολλή αγάπη και εκτίμηση από μένα, τη γιαγιά με τα εννιά της παιδόγγονα πού ‘χει και δυό Νικολάδες εγγονούς της να γιορτάζουν, δυό παππούδες και τα δυό της ανηψούδια!
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSB106/544/3561,14840/extras/texts/index_a_09_01_kazantzakis_askitiki.html
Eli Ven said
Άκυρο το σχόλιο στο 108. Οι Νικολόπουλοι ήταν άλλοι κλέφτες στην ομάδα των οποίων ήταν και ο Ζαχαριάς πριν αυτονομηθεί και φτιάξει δική του ομάδα.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και τις ευχές σας!
115 Να είστε καλά!
112 Μεροκάματο 😉
Μαγδαληνή said
Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα. Υγεία πάνω απ΄ όλα!
Πέπε said
Χρόνια πολλά στον Νίκο και σε όλους τους Νικολήδες και τις Νικολούδες.
__________
Για σταθείτε ρε παιδιά. Ο Σάντα Κλάους δε μοιράζει τα δώρα τα Χριστούγεννα; Στη γιορτή του τα μοιράζει; Αμ’ έτσι εξηγείται γιατί εμείς εδώ έχουμε όλο τον Δεκέμβρη -μην πω και τον μισό Νοέμβρη- εορταστικούς στολισμούς!
(Συνήθως επιμένω παραδοσιακά να στολίζω δέντρο παραμονή Χριστουγέννων, τότε που αρχίζει το 12ήμερο και βγαίνουν οι Καλικάντζαροι. Φέτος θα βάλω λίγο νερό στο κρασί μου, αλλά ακόμα δεν το ‘βαλα.)
LandS said
Χρόνια πολλά. Τώρα ευκαίρησα
Καθυστέρηση δεν τη λες, σαράντα μέρες κρατάει η γιορτή.
Γς said
107:
>Στα μέρη μου (Μεσσηνιακή Μάνη)
και πήγε ο νους μου στην Πολιάνα της Μεσσηνιακής Μάνης και στον Αρκουδέα
Νίκων Αρκουδέας->Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε»
Πολιάνα με το σλάβικο όνομα, που λέγεται τώρα Αγιος Νίκων
Από την λέξη Νίκη κι αυτός. Γιόρταζε στις 26 Νοεμβρίου.
Γς said
Ο Σάντα Κλάους
κι ο Σάντα Γς
http://caktos.blogspot.gr/2013/12/969.html
Πάνος με πεζά said
@ 121 : Βεβαίως. 26 Νοεμβρίου ο Όσιος Νίκων, πολιούχος Σπάρτης, και μέρα επίσης που εκτελέστηκαν οι 118 Σπαρτιάτες στο Μονοδέντρι…
gbaloglou said
ρετρό 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Αναφέρθηκαν οι δύο γνωστοί Νικολοπαππάδες, ας αναφέρουμε και έναν λιγότερο γνωστό αλλά σαφώς σημαντικότερο, τον ποιητή Νίκο Παππά, σύζυγο της Ρίτας Μπούμη-Παππά:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.friendsofmusic.gr/nikos_pappas.html&ved=0ahUKEwikxqOh6_XXAhWCA5oKHepSBcs4ChAWCCIwAA&usg=AOvVaw07X-_GJOeoAO5C432Ma8o7
Yannis said
Χρόνια πολλά, χαρούμενα και δημιουργικά, Νίκο.
102, 103 (συμπληρωματικά από τον Πλούταρχο): «ὁ γοῦν βασιλεύς, ὥς φασιν, ἀγαπήσας διαφερόντως τὸν Περιπατητικὸν φιλόσοφον Νικόλαον, γλυκὺν ὄντα τῷ ἤθει ῥαδινὸν δὲ τῷ μήκει τοῦ σώματος διάπλεων δὲ τὸ πρόσωπον ἐπιφοινίσσοντος ἐρυθήματος, τὰς μεγίστας καὶ καλλίστας τῶν φοινικοβαλάνων Νικολάους ὠνόμαζεν, καὶ μέχρι νῦν οὕτως ὀνομάζονται.»
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
αυτό το οποίο αλλάζει είναι η απαιτούμενη απαρτία των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου, προκειμένου να λάβει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση. Το ποσοστό αυτό ζητείται να φθάσει στο 50%. Πρόκειται για μια απαίτηση των δανειστών, σε συνεργασία προφανώς με εγχώριους κύκλους εργοδοτών, με συμβολικό και προληπτικό χαρακτήρα. Συμβολικό, γιατί, το κυρίαρχο δεν είναι η νομιμότητα, αλλά, η εμπέδωση του μηνύματος ότι, σε αυτή τη φάση, είναι η τάξη των εργοδοτών που μπορεί με τη βοήθεια των δανειστών να υπαγορεύει και να ορίζει τα όριά της. Προληπτικό, γιατί, μπορεί να διανύουμε μία φάση ύφεσης των εργατικών κινητοποιήσεων και των απεργιών, αλλά, κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει αύριο. Προσπαθούν, λοιπόν, δίπλα σε ένα ολόκληρο αντεργατικό πλέγμα μνημονιακών ρυθμίσεων, με κορωνίδα την απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να υψώσουν και άλλα εμπόδια στη συλλογική και συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Κι αυτό την ίδια ώρα που σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ούτε το δικό μας Σύνταγμα, ούτε άλλα Συντάγματα ανά τον κόσμο θέτουν όριο στη συμμετοχή των πολιτών στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να είναι έγκυρο το εκλογικό αποτέλεσμα. Θυμίζω, ότι στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές που ανέδειξαν τον Μακρόν, η συμμετοχή ήταν κάτω από το 50%, αλλά, εκεί, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, κανείς από όσους εξεγείρονται εναντίον της χαμηλής συμμετοχής στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.
Η κυβέρνησή μας, είναι αλήθεια, ότι, πιέζεται στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο ιδεολογικά. Γι` αυτό είναι αναγκαίο, η πορεία εξόδου από τα μνημονιακά προγράμματα, να σηματοδοτηθεί πρώτα από όλα από την θεσμοθέτηση τού ευρωπαϊκού κεκτημένου και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα, ένα πραγματικά ρωμαλέο εργατικό κίνημα, μπορεί με τη μαζική και συνειδητή συμμετοχή των εργαζομένων να καταργήσει στην πράξη τέτοιου είδους ρυθμίσεις.
https://left.gr/news/n-filis-se-epagrypnisi-gia-toys-pleistiriasmoys-o-syriza
Άλλος ένας Νίκος αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από τι ακριβώς πάσχει.
Το κίνημα πρέπει να είναι ρωμαλέο για να αντέχει το μπερντάχι από τους ματατζήδες που θα στέλνει εναντίον του (και αυτή) η κυβέρνηση?
Κόκκινος Πλανήτης said
Χρόνια Πολλά με Υγεία, τύχη, αστείρευτη δημιουργικότητα, Άξιε Νικοκύρη
Ριβαλντίνιο said
@ 85 dryhammer
Ωραίο.
@ 101 voulagx
Θένκς.
@ 119 Πέπε
Στην οικογένειά μου στόλιζαν μετά τις 12/12 ( Άγιος Σπυρίδων ). Εγώ έκραζα όσους στόλιζαν από τον Νοέμβρη, αλλά έγινα πιο ελαστικός όταν έμαθα ότι οι Καταβασίες των Χριστουγέννων αρχίζουν να λέγονται από τις 21/11 ( Εισόδια ).
Όποιος μπορέσει να δεί το Δωδεκαήμερο του Σωτηράκου ( κινούμενα σχέδια, 15 λεπτά ). Το βάζει η ΕΡτ κάθε χρόνο. Δεν χορταίνω να το βλέπω. Αφορά τους καλικάντζαρους ( φωτογραφία από το αναγνωστικό της Β΄Δημοτικού της μάνας μου ).
_______________________________________________________
Ερώτηση προς όλους : Πότε ξεστολίζετε ; Εγώ πιστεύω ότι μέχρι τις 7/1 πρέπει να έχουμε ξεστολίσει.
Ριβαλντίνιο said
Για το Νίκλι και τους Νικλιάνους είπαμε τίποτα ; Ή λέτε να μην έχει σχέση με το Νικόλαος ;
Alexis said
Χρόνια πολλά και από μένα Νίκο, πάντα γερός και δημιουργικός! Και σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!
#27, 125: Και ο ναύαρχος Νίκος Παππάς βέβαια, μακαρίτης πια, ο κυβερνήτης του «Βέλους» που πρωτοστάτησε στο «κίνημα του ναυτικού» επί χούντας.
#68: Καταπληκτικό ανέκδοτο! 😆
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Μιὰ ἀπὸ τὶς πιό ὄμορφες ἐκκλησσιὲς τῶν Θερμιῶν, ἡ Παναγία τοῦ Νίκους, λίγο ἔξω ἀπὸ τὴ Χώρα. Τὸ ὄνομα προέρχεται ἀπὸ τὸ Νικοποιός. Σχετίζεται μὲ τὸν Νικόλαο μόνο λεξιλογικά.
Στὸ πανηγύρι, τὸν Δεκαπενταύγουστο, σέρβιραν, ἀπὸ βραδίς, τὴν παραμονή, γεμιστά. Ἔχω κάμποσα χρόνια νὰ πάω καὶ δὲν ξέρω τί γίνεται τώρα.
Ιερόδουλος said
Να τα εκατοστήσεις με αγάπη και υγεία Νικο-κύρη. Να σε χαιρόμαστε όλοι οι αναγνώστες. Αυτή η σημασία του ονόματος «Νίκος» στα αραβικά, πολύ με άρεζε. Θα φροντίσω να την μάθουν κάποιοι, χαχα! Να είστε όλοι, πάντα καλά.
ΓιώργοςΜ said
Μια ενημερωτική παρέμβαση επικαιρότητας: Αυτή την ώρα στην ΕΡΤ2 ο Κ. Στάικος στο Μονόγραμμα.
Γιάννης Ιατρού said
126: Τό ‘χει το όνομα φαίνεται 🙂 🙂
ΚΩΣΤΑΣ said
Υπάρχει ακόμη ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις που γιορτάζει στις 9 Μαΐου. Βούνενα ή Βούναινα ή παλιά Τσαμπασλάρ, χωριό του Νομού Λάρισας στα σύνορα με τον Νομό Καρδίτσας. Υπάρχει ένας μύθος με δέντρα που ματώνουν κάθε 9 Μάη. Ένα μάλιστα δέντρο είχε περίεργο σχήμα. Ο κορμός ξεκινούσε από τη ρίζα κανονικά – κάθετος στο έδαφος – σε ένα σημείο έκανε σπάσιμο 90 μοιρών – παράλληλος προς το έδαφος – και στη συνέχεια υψωνόταν πάλι κατακόρυφα. Λέγαν ότι από εκεί κρέμασαν τον Άγιο Νικόλαο, γι΄αυτό το δέντρο έκανε αυτό το σπάσι8μο. Εντάξει, μύθος είναι και αυτός, αλλά το δέντρο υπήρχε πραγματικά σε αυτή τη μορφή, το είδα με τα μάτια μου πριν μισό περίπου αιώνα.Δεν ξέρω αν υπάρχει σήμερα.
Από τα Βούνενα κατάγεται και ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@127. Ἐμένα πάλι μοῦ θυμίζει τὸν «καλὸ καὶ τὸν κακὸ μπάτσο». Ἤ ὅπως ἔλεγε τὸ ᾿44 ὁ Γ. Παπανδρέου ὁ Α΄ «Πιστεύομεν εἰς τὴν Λαοκρατίαν.». Ὁ καλὸς ὁ
Σύριζαςμύλος ὅλα τ᾿ ἀλέθει. 🙂Χτῆνε, εἶσαι προβοκάτωρ. Ὡδήγησάς με εἰς ἀκατάσχετον πολιτικολογίαν. Ἤμαρτον.
Γιάννης Κουβάτσος said
127. Καλός μπάτσος και κακός μπάτσος όντως, έχει δίκιο ο Δημήτρης ο Μαρτίνος. Σημαντικό επιχείρημα, όμως, ότι στις εθνικές εκλογές των δυτικών χωρών δεν απαιτείται ουσιαστικά αυτό το 50%+1. Οι κυβερνήσεις είναι απαραίτητες για να διεκπεραιώνουν τη λάντζα, δεν χρειάζονται ψιλολόγια περί πλειοψηφικής νομιμοποίησης.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
137 Ήμουνα προβατοκάτοχος αλλά όχι πιά. Το καζικώσαμε πέρσι το Πάσχα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Το θέμα με τον καλό / κακό μπάτσο είναι πως και οι δυό για την Ασφάλεια δουλεύουνε.
Έχω έξοδο, Δημήτρη να είσαι φρόνιμος.
sarant said
Ευχαριστω για τα νεότερα!
130 Λες νάναι και το Νίκλι από εκεί; Δεν μοιάζει.
Κουτρούφι said
#129. «….οι Καταβασίες των Χριστουγέννων αρχίζουν να λέγονται από τις 21/11 ( Εισόδια ).»
Το «Χριστός γεννάται δοξάσατε». Το λένε στον όρθρο και πρέπει να γίνεται ένα νταβαντούρι εκείνη την ώρα, κάτι αντίστοιχο που γίνεται στο «Ανάστα ο Θεός».
Ενώ από τις 15 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει η νηστεία των Χριστουγέννων. Ήπια νηστεία, αφού επιτρέπεται το ψάρι. Στα πανηγύρια της περιόδου αυτής στη Σίφνο, αντί για κρέας σερβίρεται μπακαλιάρος.
dryhammer said
μυστήρια πράσα
http://www.politischios.gr/horia/o-exadahtylos-agios-nikolas-ton-psaron
dryhammer said
143. Εγώ ως τώρα μόνο αυτόν ήξερα
http://diskoryxeion.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8.html
και η φέσα του Μποστ
dryhammer said
144. φέσα –> αφίσα
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@145.
«…ἐστράβωσα τὴ φέσα μου
ἔρωτας πού ᾿ναι μέσα μου
γιὰ νὰ χορέψω τσάμικο.»
Γς said
131:
>#68: Καταπληκτικό ανέκδοτο! 😆
Ε όχι! και νόμιζα ότι …
Κα γαμώ το γιορσενσοβχιούμορΑλέξις!
ΣΠ said
ΚΑΒ said
Νομίζω ότι ακόμη θα δέχεται ευχές ο Νικοκύρης: να είσαι πολύχρονος, χαλκέντερος, δημουργικός, να χαίρεσαι όσους αγαπάς και σε αγαπούν.
Το όνομα πολύ αγαπητό στο σόι και πολλοί οι εορτάζοντες.
Ευχές και σε όσους(ες) γιορτάζουν από το ιστολόγιο.
Stazybο Hοrn said
Πάντως, παρά τους αρκετούς διάσημους, το πλήθος τοπωνυμίων και το ακόμη μεγαλύτερο πλήθος εκκλησιών, έχω την αίσθηση, με τα πάμπολλα ονόματα που περνούν απ’ τα χέρια μου, ότι το όνομα δεν είναι στην πρώτη πεντάδα στην Κρήτη. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει μόνο πιο κοντά στις μέρες μας, έχω την ίδια εντύπωση και για παλιότερα.
sarant said
149 Δέχεται! Χικ!
150 Στην πρώτη πενταδα πρεπει να είναι αλλά είναι σαφώς πίσω από τον Γιώργο (αν και λιγότερο πίσω απ’ ότι στον πανελλαδικό μέσο όρο). Στα νησιά του Αιγαίου είναι πρώτο.
Βάγια said
Χρόνια σας πολλά και καλά κύριε Σαραντάκο (έστω και καθυστερημένα)! Να είστε πάντα καλά και να συνεχίζετε να μας προσφέρετε δημιουργική γνώση, τόσο σπάνια σε αυτούς τους καιρούς!
lesxiyperdomon said
Έχω την εντύπωση ότι είναι «των περδίκω(ν)»: βαράει τουφεκιές στις πέρδικες
Πέπε said
@150, 151:
Η Κρήτη δεν είναι ιδιαίτερα ναυτικό νησί. Όχι πως δεν ασχολείται κανείς με τη θάλασσα, αλλά το ποσοστό επί του πληθυσμού είναι σίγουρα μικρότερο απ’ ό,τι στα πιο μικρά νησιά όπου η θάλασσα είναι, όπως και να το κάνουμε, αναπόφευκτη. Στην Κρήτη έχω ακούσει, παλιότερα, και για ανθρώπους που δεν την είχαν δει ποτέ. Στις Κυκλάδες, τις Σποράδες, τα 12νησα κλπ., ούτε ο τελευταίος βοσκός της πιο ψηλής ραχούλας.
Το ποσοστό των εκασταχού Νικολάδων σίγουρα έχει σχέση και μ’ αυτό.
sarant said
153 Ναι, το διόρθωσα
154 Σωστό κι αυτό. Έχω φίλη που είδε νερό στα 12 χρόνια της, όταν ταξίδεψε στον Πειραιά
Μιχάλης Νικολάου said
Ο περίφημος τζογαδόρος Nick The Greek.
Ο τάχιστος Niki Lauda (θάττων του Nikolauda).
Οι πολυνίκοι στο Big Fat Greek Wedding:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
150.Θα ΄χεις δίκιο αφού έχεις μεγάλο δείγμα.Μ΄έβαλες στο τρυπάκι και πήρα σειρά τα σπίτια στο χωργιό να δω ανδρικά ονόματα στις οικογένειες: Μανόλης,Γιάννης,Γιώργης, είχαν όλοι.Συχνά,συχνότατα και τους τρεις,παρατηρώ τώρα! Μετά, Κωστής,Μιχάλης και Νίκος σε ίδια περίπου συχνότητα. Λευτέρηδες, Αποστόληδες,Χαραλάμπηδες, Βαγγέληδες, Σπύροι, ολίγιστοι. Δημήτρη,Παναγιώτη,Θανάση,Αντώνη,Γρηγόρη,Σταύρο,Πέτρο,Παύλο,Ηλία,Λάμπρο, ξερωγώ, καθόλου.
Γς said
Νικολάε Τσαουσέσκου, Νίκου Ταουσέσκου και η ερωμένη του Νάντια Κομανέτσι
Μιχάλης Νικολάου said
Ο Νίκος Κοπερνίκος,
αστρονόμος και Υδροχόος.
Γς said
Κι ο Αγιος Τσάρος Ο Νικόλαος Β’ Ρομανόφ
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
1) Διακόπτω την σιωπήν μου διά να ευχηθώ κι εγώ (εδώ εις το Ιλλινόϊ είναι ακόμη 6η Δεκεμβρίου) Χρόνια Πολλά εις τους δύο Νικολάους του Ιστολογίου, τον κ. Σαραντάκον και τον κ. Nick Nicholas. Το Επιτελείον μας τούς προσφέρει από την προσωπικήν του βιβλιοθήκην το (ουδέποτε μεταφρασθέν εις το Ρωμέικον, διά να μή λυσσάξουν οι χριστιανομπολσεβίκοι…) μνημειώδες σύγγραμμα του Armand Marie Leroi «The lagoon, How Aristotle invented Science» (2014). Εννοείται ότι lagoon είναι η λιμνοθάλασσα της Καλλονής εν Λέσβω, όπου ο Μέγας Αριστοτέλης έκαμνε τα πειράματά του. Πρόκειται δι’ αποκαλυπτικόν σύγγραμμα, που αποστομώνει όλους τους ανθέλληνας, οι οποίοι διαδίδουν ότι τάχα οι Αρχαίοι Έλληνες έκλεψαν την Επιστήμην και τα Μαθηματικά από την Αίγυπτον, τους Βαβυλωνίους και τους Φοίνικας. Καταβιβάσατε εδώ
2) Περαίνω εκφράζων τον αποτροπιασμόν μου, διότι ουδείς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να ενημερώση τους εορτάζοντας κ.κ. Σαραντάκον + Nick Nicholas με τί κολοσσιαίας απάτας οι μισάνθρωποι Γαλιλαίοι κατεσκεύασαν τον ανύπαρκτον Άγιον Νικόλαον των Μύρων και πώς τον συνέδεσαν με την Α΄ Οικουμενικήν Σύνοδον και τους ναυτικούς. Αντί να τα είπω εγώ, αναρτώ πόσον ωραία τα γράφει ο κορυφαίος ζών Βυζαντινολόγος της Υφηλίου, Cyril Mango (90 ετών ήδη…) εις το ανεπανάληπτον σύγγραμμά του «Βυζάντιον, η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης», εις ρωμέικην μετάφρασιν του ΜΙΕΤ της Εθνικής Τραπέζης
Μετά τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ο Μπελογιάννης ή δεν αναφέρθηκε ή γκαβώθκα ντιπ.
Γς said
Κι η φίλη μου η Νίκη. Κι … η αγκινάρα!
Και πηγαίνοντας στα Ιρια της Αργολίδας στο γάμο της κόρης της, διασταυρώθηκα με το αγροτικό του άντρα της με την κόρη τους νύφη στην καρότσα, που την πήγαινε στην εκκλησία.
-Βρε τι γίνεται εδώ; Κάνετε ντελίβερι νύφες;
sarant said
Aντε, λεκανόστ, η γιορτινή μέρα τελείωσε!
Γς said
Να κάνετε πιπί σας και να πλύνετε τα δοντάκια σας πριν πάτε για νάνι.
Ονειρα γλυκά.
Και του Χρόνου!
gpoint said
Σχετικά με την συχνότητα των ονομάτων τοπικώς, έχω ένα ισχυρό αντιπαράδειγμα, το Γαλαξίδι που ήταν ανέκαθεν ναυτική πολιτεία αλλά τα ονόματα τα οποία επικρατούσαν όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα γύρω χωριά ήταν τα Θύμιος και Ηλίας. Ισως ήταν σοφή επιλογή ώστε τα αναπόφευκτα γλεντια και πανηγύρια να απέχουν ακριβώς έξη μήνες το ένα από το άλλο
spiral architect 🇰🇵 said
Έφυγε ο Άη Νικόλας, έρχεται ο Ερντογάν.
(κλειστός ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα πρωινιάτικα)
Πώς λεγόταν ο Τούρκος αξιωματούχος που είχε τις λίστες των καταζητούμενων κλεφτών και αρματολών και τις απέστειλε ανά τακτά διαστήματα στην Υψηλή Πύλη;
.
.
.
Ντάτα Μπέης
Γς said
167:
!
Γς said
Ερχεται
Τι Λωζάνη τι Κοζάνη;
Τι Αιγαίο, τι Θράκη
Σαν μπαμπουλας ο Σουλτάνος
Ν ακουν και οι Αμερικάνοι
Γς said
167:
>Ντάτα Μπέης
Και θυμήθηκα τον Μπέη
και τον Τζανετάκη
http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_8.html
cronopiusa said
Καλή σας μέρα…
cronopiusa said
cretalive Κι όμως κάποιοι εύχονται…χρόνια πολλά στον Νίκο Καζαντζάκη!
Alexis said
Μοι προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν πώς γνωστός ελληνόψυχος σχολιαστής εξ ILL-Οινόη δεν παρετήρησε ότι η εικών του σχολίου 121 είναι ανορθόγραφος και δεν κατακεραύνωσε εισέτι τους Γαλιλαίους επί αγραμματοσύνη:
«Νίκων ο Μετανοείται» αντί του ορθού «Νίκων ο Μετανοείτε»
spiral architect 🇰🇵 said
@172: Σωστά 😀 και εμείς ξεχάσαμε να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά στο Νίκο Ζαχαριάδη! 😆 😆 😆
Γς said
173:
Ανορθόγραφος Μανιάτης αγιογράφος
[κι Αλέξης ανοιχτομάτης]
Alexis said
Παρακαλείται ο επικεφαλής της κοινότητος των ελληνοψύχων του ILL-Οινόη να διεξαγάγει έρευνας δια το συμβάν, γιατί το «Επιτελείον» συνελήφθη κοιμώμενον! 😆
#172: Θα τρίζουν τα κόκαλά του, με τέτοιους θαυμαστές… 🙂
Alexis said
#174: Δεν πειράζει βρε, θα επανορθώσετε του …Αγίου Σήφη! 😆
BLOG_OTI_NANAI said
Χρόνια πολλά και πάντα δημιουργικά!
Γιάννης Ιατρού said
173/176/177 Αλέξη,
Αποκρύπτεις την πραγματική αιτία που ο ακατανόμαστος αποφεύγει την οποιαδήποτε κριτική επί του θέματος.
Το κάνει για να μην αναγκαστεί να ψέξει την Ιερά Μητρόπολη της Λακεδαίμονος, η οποία αναφέρει τις «αγαθοεργίες» (του εν λόγω Οσίου) στην ιστοσελίδα της:
………..
Στη Σπάρτη ο Όσιος ανέπτυξε αξιόλογη δράση, ενώ την απήλλαξε και από τη μάστιγα των Ισραηλιτών, που με την άσχημη διαγωγή τους επηρέαζαν τον πληθυσμό και αποτελούσαν εμπόδιο στην ηθικοπλαστική προσπάθεια που έκανε ο Νίκων. ………..
Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά 🙂
Alexis said
#179: Χα, χα, φαντάζομαι με ποιον τρόπο την «απήλλαξε»:

sarant said
Γενικά ο Νίκων δεν τσιγκουνευόταν το φραγγέλιο. Και τους τελευταίους εθνικούς έπεισε να γίνουν χριστιανοί -όχι μόνο με την πειθώ των λόγων του.
Γς said
181:
Ο εξολοτρευτής των προγόνων μας
https://www.rassias.gr/SPARTA15.html
antonislaw said
Καταρχάς ή καταρχήν (διαλέξτε ό,τι σας αναπαύει) χρόνια πολλά κ. Νίκο και σε όλους του εορτάζοντες Νικολήδες.
Μερικά εντεψίζικα:
νικολής, όχι ως κύριο όνομα, είναι στην Κρήτη (Ρέθυμνο) ο πισινός. Και είναι σύνηθες αστείο την ημέρα αυτή να λένε ο ένας στον άλλο » να χαίρεσαι το νικολή σου», και να απαντά ο άλλος και εσύ το δικό σου. Νομίζω αυτό υπονοεί και ο Νικοκύρης όταν λέει την παροιμία τη λεσβιακή
«Η ερευνητική εντιμότητα μού επιβάλλει να αναφέρω και μια λεσβιακή παροιμία, όχι πολύ γνωστή, που τη λέμε σε κάποιον ενοχλητικό για να διακόψουμε τη συζήτηση μαζί του: Μίλα με τον Νικολή που έχει την άδεια την πολλή. Υπάρχει και γνωστότερη μορφή της, χωρίς Νικολή, που δεν θα την αναφέρω.»
19-21
«Μια κρητική παροιμία, που δείχνει τη συχνότητα του ονόματος στη Μεγαλόνησο είναι: «Απού ‘χει σερνικό παιδί και δεν το βγάλει Νίκο, κάλλιο να ανέβει στα βουνά να παίζει των περδίκω» -δηλαδή να κυνηγάει πέρδικες.
Νομίζω η Έφη χωρίς να το λέει ρητά το υπονοεί όμως ευκρινέστατα για τον πέρδικο. Εγώ το είχα στο μυαλό μου ως περδίκο, «ο περδίκος» και σημαίνει στα κρητικά (Ρεθύμνου) το πέος. Η φράση «παίζω τον περδίκο» ή συνηθέστατα «δεν έχω δουλειά και κάθομαι και παίζω τον περδίκο» σημαίνει ότι και στην κοινή αυνανίζομαι, με όλες τις έννοιες (βαριέμαι, με απέριψαν κλπ)
antonislaw said
Ο ωραιτότερος ναός Αγίου Νικολάου, όχι του επισκόπου Μύρων, αλλά του τοπικού Αγίου Νικολάου του Κουρταλιώτη βρίσκεται στο Ρέθυμνο, στο βάθος του Κουρταλιώτικου φαραγγιού στο δρόμο για το μοναστήρι του Πρέβελη με την περιώνυμη λίμνη με το δάσος των φοινίκων του Θεόφραστου. Ο τοπικός Άγιος Νικόλαος λοιπόν ακούμπησε τα δάκτυλά του στο βάθος του φαραγγιού όπου ασκήτευε και ξεπήδησε νερό από πέντε σημεία, και δημιουργήθηκε το ποτάμι του Πρέβελη που καταλήγει στη μαγευτική λίμνη. Εορτάζει 1η Σεπτέμβρη. Όλοι οι επισκέπτες του μοναστηριού και της λίμνης του Πρέβελη κάνουν οπωσδήποτε στάση στο δρόμο και κατεβαίνουν τα 500 περίπου σκαλοπάτια για το εκκλησάκι, να δουν τις πηγές και να συνεχίσουν!
http://orthodoxanswers.gr/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-1%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5/
spiral architect 🇰🇵 said
@183: Ναι, ισχύουν.
(και προς επίρρωση του β’ η σλαγκιά εδώ, αλλά χωρίς αναφορά σε κρητικό ιδιόλεκτο)
ilias said
Χρόνια πολλά Νίκο!
προμαζεμα said
χρόνια σας πολλά!
Ριβαλντίνιο said
Όποιος θέλει να διαβάσει για τον όσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε εδώ
Click to access 0561.pdf
από πρωτογενείς πηγές και όχι από ό,τι γράφει ο καθένας ή ό,τι έχει επικρατήσει. Αρκεί να έχει χρόνο και όρεξη. Με τους Εβραίους είχε τα προβλήματα που είχε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και κυριώς το εξής : εμποροπανήγυρις το Σάββατο ή την Κυριακή. Ο Νίκων «νίκησε», ο Πατροκοσμάς «έχασε». Οι εθνικοί που εκχριστιάνισε ήταν Σλάβοι και όχι Ρωμιοί.
Υπάρχει και ένα άρθρο σε θρησκευτικό σάιτ, αλλά επειδή είναι ιστορικού περιεχομένου και όχι θρησκευτικού, το βάζω
http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/Nikwn1.htm
Όποιος θέλει όμως να διαμορφώσει την δική του άποψη να διαβάσει τον πρώτο σύνδεσμο, στον οποίο υπάρχει η πρωτογενής πηγή του βίου του.
nirevess said
Καθυστερημένα να ευχηθώ κι εγώ χρόνια πολλά στον χαλκέντερο ιστολόγο, να τα εκατοστήσεις, Νίκο!
sarant said
186-187-189 Ευχαριστώ πολύ, νάστε καλά!
Γιάννης Ιατρού said
188Α Ρίβα
Ο λίκνος σου

Σιγά την αξιοπιστία, αφού προέρχεται από την ίδια πλευρά του νομίσματος ο συγγραφέας. Γιατί να πιστέψουμε πως είναι ουδέτερος ως προς τα πεπεραγμένα κλπ. του Οσ. Νίκωνα; Άλλες πηγές, π.χ. σύγχρονες του Ν., έστω τουλάχιστον εκτός εκκλησίας, υπάρχουν, για λέγε.
Ριβαλντίνιο said
@ 191 Γιάννης Ιατρού
Βρέ σύ τι λές ; Υπάρχει μέσα στο πιντιέφι η μοναδική πρωτογενής πηγή για τον όσιο Νίκωνα. Ο βίος του ( 11ος – 12ος αι. ).
Γιάννης Ιατρού said
192: Ρίβα
Μη κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις 🙂
Εκτός εκκλησιαστικών κειμένων, άλλη πηγή υπάρχει;
Ριβαλντίνιο said
@ 193 Γιάννης Ιατρού
Χαχά, με γλεντάς ασύστολα ! 🙂 Δηλαδή θές να βρώ μέσα στην μεσοβυζαντινή περίοδο μία κοσμική πηγή για τον βίο ενός αγίου ; Μήπως θές κατά προτίμηση να είναι και μη χριστιανός ο αφηγητής ; Εγώ δεν ξέρω άλλη πηγή για τον όσιο παρά μόνο αυτή, που αν θυμάμαι καλά την δημοσίευσε ο Σπυρίδων Λάμπρος
Γιάννης Ιατρού said
194: Λέω δηλαδή ρε παιδί μου, κανένας από τους επιζήσαντες του Νίκωνα εθνικός, π.χ. του 9ου αι. ….
Εντάξει, συνεννοηθήκαμε 🙂
sarant said
195 Ο Ρασσιάς 🙂
Μαρία said
Γιάννης Ιατρού said
196: Ε, αυτός παραείναι αρχαίος, είναι και το ότι βρίσκεται στην ακριβώς αντίπερα όχθη…. 🙂
Αλλά υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδια, π.χ ο Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει πως «ούτος εκ της των Αρμενίων ώρμητο χώρας» (Μηναίον έκδοσις Ανδρέως Σπινέλου εν Ενετία, 1551) ή ότι «κατήγετο εξ Αρμενίας» (Μέγα ωρολόγιον, έκδοσις εις Βενετία, 1870).
Θα μου πεις τώρα Νίκο πως είναι πολύ δευτερεύον θέμα ο χαρακτηρισμός της καταγωγής του Οσ. Ν., δηλ. το αν ήταν Αρμένιος ή Πόντιος ή Ρωσοπόντιο (άσε που και γι αυτό υπάρχουν έριδες κλπ.). Πάντως να που υπάρχουν και άλλες πηγές που τον αναφέρουν. Οπότε ;;;
Ριβαλντίνιο said
@ 198 Γιάννης Ιατρού
Από πού νομίζεις ότι αντλούν όλοι αυτοί ( Άγιος Νικόδημος κ.λπ. ) ; Aπό εμένα αντλούν ! 🙂
Ιερόδουλος said
197 Μαρία
Χα χαααα! Εύχονται χρόνια πολλά στο Νίκο Καζαντζάκη , χαχααααααααα!
Τι άλλο θα δούμε, κυρία Μαρία μου…πάντως στην ταινία του Βούλγαρη ποιος… χμ…εμπνευσμένος άνθρωπος έδωσε το ρόλο του Ζορμπά, στον Αθερίδη; Εγώ θα προτιμούσα τουλάχιστον τον Μποσταντζόγλου, ή καλύτερα ένα πρόσωπο εντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό. Θα ήταν νομίζω πολύ πιο πειστικός. Ο Αθερίδης πολύ καλός για άλλους ρόλους αλλά..σε καμία περίπτωση για Ζορμπά, μετά την ανεπανάληπτη σύγκριση που πάντα θα λάμπει στο κινηματογραφικό στερέωμα- θέμε δε θέμε- με τον Αντονυ Κουήν.
Ιερόδουλος said
mitsos said
Και εις έτη πολλά Νικοκύρη
με υγεία, δημιουργικότητα και πρωινό χαμόγελο.
sarant said
Νάσαι καλά Μήτσο!