Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ερντογανικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 9 Δεκεμβρίου, 2017


Προφανής ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου, αφού η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου κυριάρχησε στις ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε -ενώ μάς χάρισε και κάμποσα από τα μεζεδάκια της πιατέλας.

Περιέργως δεν είδα πουθενά να συζητιέται το… φλέγον θέμα της προφοράς -και άρα της ακριβούς μεταγραφής- του επωνύμου του Τούρκου ηγέτη ενώ παλιότερα έχει συζητηθεί, τόσο στο ιστολόγιο όσο και ευρύτερα. Ο μουσαφίρης μας γράφεται Recep Tayyip Erdoğan, το οποίο συμβατικά το μεταγράφουμε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόλο που το ğ προφέρεται σχεδόν αδιόρατα ή και καθόλου, ενώ η λέξη τονίζεται στην πρώτη συλλαβή: ακριβέστερο θα ήταν ίσως το Έρντοαν αλλά ο Μήτσος το προφέρει Ερντογάν. (Εδώ που τα λέμε, και στο Ταγίπ το γ δεν προφέρεται και τόσο).

* Και μια και ξεκινάμε με την επίσκεψη Ερντογάν ξέρετε ποια τραγούδια ακούστηκαν κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε;

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ακούστηκαν διεθνείς επιτυχίες Ελλήνων συνθετών, μεταξύ των οποίων και τα τραγούδια «Πάρε τη θλίψη μου μακριά», του Μάνου Χατζιδάκι και το «Μεταξύ Σύρου και Τζιάς»,  του Μίκη Θεοδωράκη!

Τι κι αν έγραψε ο Ελύτης (δικοί του είναι οι στίχοι) «Ανάμεσα Σύρο και Τζια«; Τα σαΐνια του Κομιστή δεν το έχουν ακούσει, είδαν τους μεταφρασμένους στα αγγλικά τίτλους στο πρόγραμμα της βραδιάς και ξαναμετέφρασαν προς τα ελληνικά -πάλι καλά που δεν το είπαν «Μεταξύ Σύρου και Κέας»!

Το δε τραγούδι του Χατζιδάκι έγινε εντελώς αγνώριστο. Δεν είναι βέβαια «Πάρε τη θλίψη μου μακριά» αλλά «Έλα πάρε μου τη λύπη«. Αλλά πού να ξέρουν από Χατζιδάκι οι κομιστές;

* Για την ίδια την επίσκεψη εγώ δεν θα γράψω, διότι σήμερα δεν σχολιάζω (πολύ) σοβαρά. Αν θέλετε λέτε εσείς τη γνώμη σας στα σχόλια. Ανεξάρτητα όμως από την εκτίμηση που έχει κανείς για την επίσκεψη Ερντογάν, νομίζω πως το βραβείο χάλκευσης ειδήσεων το κερδίζει ο δημοσιογράφος Θάνος Αθανασίου, που έγραψε το άρθρο με τον ευφάνταστο τίτλο:

Βρυξέλλες: Απορούμε πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε boxing match»

Όταν ένα ειδησεογραφικό μέσο βάζει ένα παράθεμα σε εισαγωγικά, σημαίνει πως μεταφέρει αυτούσια τα λόγια κάποιου. Ωστόσο, στο συντομότατο άλλωστε άρθρο δεν δίνεται καμία πηγή, δεν υπάρχει κανένα λινκ, καμιά τεκμηρίωση.Απλώς αναφέρεται ότι «Απορία εκφράζουν οι Βρυξέλλες». Ποιες Βρυξέλλες; Της οδού Πειραιώς;

Και, όπως σχολίασε φίλος, προφανώς το boxing match αφέθηκε αμετάφραστο σαν πειστήριο αυθεντικότητας!

(Αρχικά το είχα δει στην Άθενς Βόις που το αναδημοσίευσε, και σε σχόλιό μου στο Φέισμπουκ είχα απονείμει εκεί το βραβείο χάλκευσης. Ευτυχώς ένας φίλος βρήκε την ακριβή πηγή οπότε επανορθώνω την… αδικία).

* Πάλι καλά που δεν βγήκε και το Βήμα να γράψει «Πολύ χειρότερο το κλίμα σε αυτή την επίσκεψη Ερντογάν σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψη του 2009».

Βέβαια, το 2009 δεν είχαμε καμιά επίσκεψη Ερντογάν ή μάλλον είχε προγραμματιστεί επίσκεψη που αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή. Αλλά το Βήμα, δίνοντας μαθήματα δημοσιογραφίας που δεν επηρεάζεται από τα πραγματικά περιστατικά, είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ από την επίσκεψη, σημειώνοντας ότι «Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα»!

* Να σημειώσω και ένα λάθος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί που αναφέρθηκε στις αναστηλώσεις τζαμιών που έχουν γίνει στην Ελλάδα (όχι όσες θα έπρεπε) ανέφερε και τη Μυτιλήνη, όπως και τα Μήθυμνα.

Είναι βεβαίως η Μήθυμνα, πολύ γνωστότερη με το λαϊκό όνομα «ο Μόλυβος».

Δεν έχω δει να επισημαίνεται πουθενά το λάθος παρά μόνο σε έναν μυτιληνιό ιστότοπο, ενώ υπό άλλες συνθήκες ο Χαντζόπουλος θα είχε ήδη κάνει πέντε σκίτσα. Μάλλον δεν θα ξέρουν ότι είναι λάθος -εκτός αν τους άρεσε πολύ η ομιλία και είπαν χαλάλι.

* Είχαμε τις προάλλες και μια κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες -εννοώ την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Όπως σχολίασε και η διάδοχος της κυρίας Λουκά, «Ολα τα κάνουν για να ξεφτιλίσουν τον Ιησού χριστό»

Η *ανακύρηξη είναι βεβαίως ανορθογραφία (ανακήρυξη γράφεται) αλλά δεν θα γυρέψουμε ορθογραφία από τη Ραχήλ Μακρή.

* «Αρνητικές συνέπειες από την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά«, τιτλοφορείται άρθρο του in.gr.

Δυστυχώς όμως για τους νησιώτες δεν καταργείται ο ΦΠΑ, κάθε άλλο. Με το τέλος του χρόνου καταργείται ο «νησιωτικός ΦΠΑ», δηλαδή ο ειδικός μειωμένος συντελεστής που ίσχυε σε ορισμένα νησιά (και που ήταν να καταργηθεί νωριτερα αλλά πήρε πέρυσι παράταση για ένα χρόνο).

* Υπάρχουν σερβοκροάτες;
Σερβοκροάτικα υπάρχουν ή τουλάχιστον υπήρχαν ως ενιαία γλώσσα επί Γιουγκοσλαβίας (τώρα μπήκε μπροστά ο εθνικισμός και οι διατεταγμένοι γλωσσολόγοι και κατασκευάστηκαν όχι μόνο κροατικά αλλά και μαυροβουνιακά και βοσνιακά). Αλλά σερβοκροάτες;

Ρωτάω επειδή σε άρθρα για τον εισαγωγέα της κοκαΐνης, που πιάστηκε πρόσφατα, γράφτηκε ότι είναι «σερβοκροάτης». Να είναι Κροάτης με καταγωγή από τη Βοϊβοντίνα όπως λέει το άρθρο;

* Τις προάλλες που είχαμε τη γιορτή του αγίου Νικολάου φαίνεται ότι πολλοί ευχήθηκαν… χρόνια πολλά στον Νίκο Καζαντζάκη ή τουλάχιστον έστειλαν σχετικό ευχετήριο μήνυμα στη σελίδα «Νίκος Καζαντζάκης» στο Φέισμπουκ, κι έτσι οι διαχειριστές της σελίδας έγραψαν αυτο το μάλλον αστείο μήνυμα -που δίνει την εντύπωση ότι ο Καζαντζάκης έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο χτες-προχτές ή τέλος πάντων πριν από μερικές μέρες, αφού η ειδοποίηση γράφει «όλοι θα γνωρίζετε πια ότι ο αγαπημένος μας Ν.Κ. δεν ζει πια»

Το (θεϊκό) σχόλιο από κάτω είναι φυσικά ειρωνικό: Προσέχτε λίγο τι γράφετε δημόσια, θα είναι καφρίλα να το μάθουν οι δικοί του από εδώ πρώτα».

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε είδηση για την υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου στη Μάλτα. Η είδηση είχε αρχικά τίτλο «Η στιγμή των συλλήψεων για τον φόνο της Δάφνη«. Η Μαλτέζα δημοσιογράφος λεγόταν Daphne Caruana Galizia, και είναι λογικό να εξελληνίζεται το όνομά της, αλλά αν εξελληνιστεί πιστεύω ότι πρέπει και να κλιθεί, της Δάφνης Γκαλίτσια. (Εγώ προσωπικά κλίνω και το όνομα της πριγκίπισσας Νταϊάνας).

Τελικά άλλαξαν τον τίτλο προτιμώντας να βάλουν το όνομα στα ξένα λατινογραμμένο παρά να το κλίνουν ελληνικά: Η στιγμή των συλλήψεων για τον φόνο της Daphne Galizia. Η παλιά εκδοχή διατηρείται σε ιστότοπους που έκαναν αναδημοσίευση.

* Επειδή συζητούσαμε τις προάλλες για τον Βασίλη Βασιλικό και για τη βράβευσή του, που τη θεωρώ σωστή, ιδού πρόσφατο σχόλιο του συγγραφέα Χ. Χωμενίδη, ο οποίος θεωρεί ότι «κανονικά» ο Β. Βασιλικός έπρεπε να είχε πάρει Νόμπελ!

Είναι γνωστό πως οι παρέες των λογοτεχνών εξελίσσονται συχνά σε ομάδες αλληλοθαυμασμού (για να αποδώσω την αγγλική έκφραση mutual admiration society) αλλά μέχρι πρότινος οι κολακείες έμεναν περιορισμένες στους τέσσερις τοίχους ενός σαλονιού ή έστω ενός μπαρ -δεν γίνονταν κοινό κτήμα όπως σήμερα κι έτσι δεν έβλεπε ο κόσμος σε τι Ιμαλάια αμετροέπειας μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς.

Ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει καθόλου τον Θ. Γρηγοριάδη, που τιμήθηκε πρόσφατα με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Έχω σκοπό όμως να τον διαβάσω. Αντιστέκομαι στον πειρασμό να συμπεράνω πως άξιζε το Κρατικό Βραβείο όσο και ο Β. Βασιλικός το Νόμπελ.

* Στη διαφήμιση μιας δανέζικης εταιρείας επίπλων που καμαρώνει ότι είναι επίσημη προμηθεύτρια της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, γράφτηκε ότι:

Η Βασιλική Αυλή της Δανίας για χρόνια υπήρξε τακτική πελάτρια τής JYSK…

Προφανώς στον κειμενογράφο το εντελώς καθιερωμένο από… αιώνες «πελάτισσα» φάνηκε πολύ μπασκλασαρία, σκέτος Μπύθουλας. Κι έτσι, εφεύρε μιαν άλλη λέξη που δεν φοράει το φτηνό ταγιεράκι τού καθιερωμένου αλλά τις ακριβές τουαλέτες της εκζήτησης. Έτσι είναι οι… αριστοκράτριες.

Τη διαφήμιση με την πελάτρια τη συζητήσαμε σε μια ομάδα του Φέισμπουκ όπου κάποιοι φίλοι υποστήριξαν, μάλλον από διάθεση παραδοξολογίας κατά τη γνώμη μου, ότι ο τύπος «πελάτρια» είναι ορθότατος. Ατυχώς, η εταιρεία δεν συμμερίστηκε τις εμβριθείς αυτές αναλύσεις και διόρθωσε τη διαφήμισή της σε στρωτά ελληνικά:

Η Βασιλική Αυλή της Δανίας για χρόνια υπήρξε τακτική πελάτισσα της JYSK…

* Μεζεδάκι με άρωμα παριζιάνικο από τον Δ. Νανούρη της Εφημερίδας των Συντακτών, ο οποίος μια τάση προς το πομφολυγώδες την έχει.

Σε άρθρο για τον Τζιμ Μόρισον, τον οποίο αποκαλεί Δημητράκη λες κι έχουνε παει μαζί φαντάροι (χώρια δηλαδή ότι ο μακαρίτης λεγόταν James Douglas Morrison άρα δεν είναι Δημητράκης), μας πληροφορεί για τον θάνατό του και την ταφή του. Και αρχίζει η ομοβροντία των μαργαριταριών:

Ενταφιάζεται στη γωνιά των ποιητών του ονομαστού κοιμητηρίου «Περ Λασέζ», κοντά στους Μολιέρο, Μπαλζάκ και Οσκαρ Ουάιλντ. «Κατά τον δαίμονα εαυτού» μουρμουρίζει το ελληνικό επίγραμμα στον τάφο του. Αφοσιώσου στη συνείδησή σου, πά’ να πει.

Καταρχάς, το «κατά τον δαίμονα εαυτού» δεν θα πει «αφοσιώσου στη συνείδησή σου». Αλλά ας το αφήσουμε αυτό. Ποια γωνιά ποιητών στο Περ Λασέζ και ποιος Μολιέρος;

Όπως λέει φίλη που έχει ζήσει στο Παρίσι, Μα τι λέει ο άνθρωπος! Ο ένας τάφος είναι στον Αλή κι ο άλλος στον Μπαμπαλή. Δεν είναι υποχρεωτικό να πάει κανείς στο νεκροταφείο. Θα μπορούσε να δει ένα πλάνο ή να σκεφτεί λίγο λογικά, ότι, όταν πέθανε ο Μολιέρος δεν μπορούσαν να προβλέψουν χώρο και για τους επόμενους.

Και πράγματι, αν κάνετε τον κόπο να δείτε τον χάρτη του Περ Λασέζ, θα διαπιστώσετε πως ο τάφος του Τζιμ Μόρισον (το 20 στο πλάνο) βρίσκεται πολύ μακριά από τους τάφους του Μπαλζάκ (3), του Μολιέρου (17) και του Όσκαρ Ουάιλντ (27), που ούτε κι αυτοί βρίσκονται ο ένας πλάι στον άλλον. Άλλωστε οι τάφοι δεν έχουν μπει με κριτήριο τη θεματική συνάφεια αλλά μάλλον τη χρονολογική. Ο Μολιέρος, ας πούμε, βρίσκεται ανάμεσα στον Λαφονταίν, που ήταν όντως ποιητής και στον Παρμαντιέ που ήταν γεωπόνος, αυτός που επέβαλε την καλλιέργεια της πατάτας. Ο Μόρισον έχει κοντά του τον χιουμορίστα Πιέρ Ντεπρόζ και τον ζωγράφο Πισαρό.

Λέτε να βρήκαμε κατάλληλο υποψήφιο για το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ;

* Και κλείνω με ένα διασκεδαστικό λαθάκι πληκτρολόγησης, από το πρόγραμμα του Σκάι, όπου μια εκπομπή χαρακτηρίζεται «Ψυχαφωφική».

Είπαμε, λάθος πληκτρολόγησης, ευεξήγητο μάλιστα αφού το Φ είναι δίπλα στο Γ.

Αλλιώς, θα μπορούσε να θεωρηθεί έντεχνη… τοποθέτηση προϊόντος, γκρίζα διαφήμιση για το νεότευκτο Κίνημα Αλλαγής (ΑΦΜ).

* Καλό σαββατοκύριακο και χρόνια πολλά στις Άννες του ιστολογίου και της καρδιάς μας, την Αννούλα του χιονιά, την Άννα του Γς και την κόρη μου!

 

 

Advertisement

130 Σχόλια προς “Ερντογανικά μεζεδάκια”

  1. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Καλημέρα, όπως έχω ξαναπεί στα τουρκικά καμία συλλαβή δεν τονίζεται. Καθεμία τονίζεται χωριστά από την άλλη. Οι ξένοι καμιά φορά ακούν έναν ελαφρύ τονισμό αλλά είναι πιο πολύ ιδέα τους.

  2. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα κι από ΄δω

    Δεν έβαλες όμως το στιγμιότυπο από την συνέντευξη δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ με τον Ερντογκάν 🙂

  3. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ποια τραγούδια ακούστηκαν κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε;…«Μεταξύ Σύρου και Κέας»!
    -Μεταξύ τυρού και αχλαδίου 🙂

  4. Γς said

    Καλημέρα

    Ο τάφος του Τζιμ Μόρισον με την επιγραφή του στα Ελληνικά

    «Κατά τον δαίμονα εαυτού»

  5. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ποια τραγούδια ακούστηκαν κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε;… Δεν είναι βέβαια «Πάρε τη θλίψη μου μακριά» αλλά «Έλα πάρε μου τη λύπη«
    » Έλα πάρε μου τα λίπη» είναι ικανοί να το διορθώσουν (ανοσιουργώ τώρα, αλλά δυο στα δυο είναι πολύ!)

  6. Γιάννης Ιατρού said

    6: Καλά, εσύ δεν ήσουν στο φεύγα εδώ και 20′ ;;;; 🙂 🙂 🙂

  7. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    7 Α ξύπνησαν οι συγκάτοικοι και προσθέτουν- με τα δικά τους κριτήρια- βιβλία και διάφορα μπιχλιμπίδια να τα πάμε στο παζάρι της φιλοζωικής στην πλατεία(για κει ξεκινούσα)
    Καλημέρα (και) θυρωρέ! 🙂

    >>Ποιες Βρυξέλλες; Της οδού Πειραιώς;
    Βουβουζέλες μάλλον

  8. Γς said

    >ποια τραγούδια ακούστηκαν κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε;

    ¨Αυτό έπρεπε να παίξουνε:

    Το τραγούδι «Να ‘τανε το ’21″ έχει την δική του ιστορία. Ηχογραφήθηκε πρώτα με τον Γ.Νταλάρα το 1970 και στο ρεφρέν είχε τους στίχους:

    «Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα
    και το σπαθί μου να βγάζει φωτιά
    και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα
    μια τουρκοπούλα αγκαλιά».

    Στη συνέχεια ηχογραφήθηκε και με τον Γρ.Μπιθικώτση πάλι με το ίδιο ρεφρέν.

    Οι στίχοι όμως της Σ.Τσώτου θεωρήθηκαν προσβλητικοί και το Τουρκικό προξενείο στην Αθήνα διαμαρτυρήθηκε και έπειτα από διάβημα του αποσύρθηκαν οι δίσκοι 45 στροφών με το τραγούδι αυτό.

    Έτσι, το τραγούδι ξαναηχογραφήθηκε και από τους δύο, αυτή τη φορά όμως με τη λέξη «ομορφούλα» στο ρεφρέν (αντί «τουρκοπούλα») και κυκλοφόρησαν πάλι σε νέους δίσκους 45 στροφών.

    Στη συνέχεια ξαναηχογραφήθηκε από τον Γ.Νταλάρα για το μεγάλο δίσκο με το γενικό τίτλο «Να ‘τανε το ’21″.

    Η πρώτη εκτέλεση με τν Τουρκοπούλα

  9. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ο Καζαντζάκης έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο χτες-προχτές ή τέλος πάντων πριν από μερικές μέρες,

    Ο Καζαντζάκης πέθανε, τον σκότωσε ο Σμαραγδής,
    έγραψε άλλος στο τουϊτερ.

  10. Alexis said

    Χρόνια πολλά στις Άννες!
    Χρόνια πολλά στην κόρη σου Νίκο!

  11. Γιάννης Ιατρού said

    8: ΕΦΗ
    Ώχ, φορτηγάκι έχετε; 🙂

    6: …ποια τραγούδια ακούστηκαν κατά το επίσημο δείπνο..

    Να ενημερώνουμε σωστά, ε;

    Μπα, όπως φαίνεται από το στιγμιότυπο από το δείπνο, αυτό με τον Τούρκο, του Μαχαιρίτσα, έβαλαν (διαδόσεις γνωστών κέντρων παραπληροφόρησης αναφέρουν όμως κι αυτό, με τον σουλτάνο…).
    Έτσι λένε οι κακές γλώσσες, Μαζί με άλλα πολλά 🙂 🙂 π.χ.:

  12. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Γέλασα με το JYSK, το οποίο είναι κάτι σαν τη Λιντλ εκδοχή του Ικέα.

    Ένας προβληματισμός. Διαβάζω στο https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/3081036/o-erntogan-efnidiase-tous-ellines-alla-ke-tous-tourkous
    «Η (τουρκική) δημοκρατία συστάθηκε έπειτα από έναν πόλεμο ανεξαρτησίας κατά των εισβαλόντων ελληνικού, βρετανικού, γαλλικού, ιταλικού, αρμενικού και γεωργιανού στρατών.»
    Με ξένισε η σύνταξη που περιλαμβάνει ενικό και πληθυντικό. Δεν ξέρω αν είναι συντακτικά λάθος, αλλά αυτό το «…και γεωργιανού στρατών» μου μοιάζει παραφωνία.

  13. Γς said

    11:

    >Χρόνια πολλά στις Άννες!
    Χρόνια πολλά στην κόρη σου Νίκο!

    Θέλω κι εγώ!

  14. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα κεφάτα σχόλια!

    13 Δεν ήξερα τι είναι η JYSK.
    Το «ελληνικού και γαλλικού στρατών» συνηθιζόταν παλιά στην καθαρεύουσα.

  15. Πέπε said

    Καλημέρα.

    @13: Δεν είναι καινοφανές, είναι σχεδόν καθιερωμένο. Κατά τη γνώμη μου ακαλαισθητότατο: στηρίζεται σε μια μαθηματική λογική, ότι 1+1+…=πολλά, παραβλέποντας την καθιερωμένη από πάντα λογική της γλώσσας ότι ένα όνομα συμφωνεί κατά αριθμό και πτώση (και γένος όπου υπάρχει δυνατότητα) με τους ομοιόπτωτους προσδιορισμούς του και το άρθρο του.

    Κλασική ακαλαίσθητη διατύπωση του ίδιου στυλ είναι «θα μιλήσουν οι Κώστας, Μήτσος, Γιάννης».

  16. Λεύκιππος said

    ………Το (θεϊκό) σχόλιο από κάτω είναι φυσικά ειρωνικό: Προσέχτε λίγο τι γράφετε δημόσια, θα είναι καφρίλα να το μάθουν οι δικοί του από εδώ πρώτα»…… μου θύμισε τον Πόντιο που έκλαιγε γοερά και όταν ο φίλος του τον ρώτησε γιατί κλαίει απάντησε: Κλαίω γιατί πέθανε ο Μ. Αλέξανδρος. Έλα βρε, του λέει ο άλλος. Ο Μ. Αλέξανδρος πέθανε εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια.
    -Ναι, αλλά εγώ σήμερα το έμαθα.

  17. ΓιώργοςΜ said

    ..και χρόνια πολλά στις (και για τις) εορτάζουσες, βεβαίως-βεβαίως!

  18. cronopiusa said

    Πάει καιρός που το φεγγάρι δεν περνάει από ‘δω
    Το τοπίο είναι χακί, τρώει την καρδιά σου
    Σε λευκό χαρτί τη νύχτα ξαναγράφω σ’ αγαπώ
    στη σκοπιά παραμιλάω τ’ όνομά σου

    Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά στις Αννούλες!

  19. leonicos said

    Γιάννη Ιατρού στο 12, σκίζεις! Πιο γνήσιο πολιτικό ρεπορτάζ με κριτική μαζί δεν θα μπορούσε να υπάρξει!

  20. gpoint said

    Δεν μου κάνει εντύπωση που στέλνανε ευχές στον Καζαντζάκη. Το γούστο είναι πάντοτε ανάλογο με το τι προσλαμβάνει κάποιος.

  21. sarant said

    19 Ξέρει κανείς τι έγραφε το σημείωμα;

  22. leonicos said

    @13, @15
    Άλλο ασήκωτη ελληνικούρα, άλλο συντακτικά λάθος ή σωστό. (Δεν κάνω κριτική σε απόψεις, τη γνώμη μου λέω).

    Είναι συντακτικά σωστό. Αλλά επειδή η αποστολή της γλώσσας, τουλάχιστον εν μέρει, είανι ΚΑΙ η επικοινωνία, το να στρώνεις συντακτικούς γρίφους είναι αντι-επικοινωνιακό. Είναι λάθος εφαρμογή. π.χ. ένα καλό πιστόλι πρέπει να εκπυρσοκροτεί όταν πατάς τη σκανδάλη. Όταν όμως η κάνη του είναι στραμμένη στο στήθος σου, το να κατήσεις τη σκανδάλη, έκανες κακή εφαρμογή ενός σωστού καθ’ όλα μηχανισμού.

    Άλλο παράδειγμα: Ο Γς είναι αξιολάτρευτος! Η φράση είναι σωστή συντακτικώς, αλλά κακή εφαρμογή διότι συνδέει δύο έννοις εντελώς άσχετες. Και καταλήγει σε ψέμα.

    Τώρα, με δυο παραδείγματα, καταλάβατε τι θέλω να πω

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι μόνο Νόμπελ αλλά και Χρυσή Μπάλα στον Βασιλικό. 🔱🏆
    Δεν είδα να σχολιάζονται τα … αγγλικά και τα σκονάκια του Ερντογάν. Ηγέτης μικρομέγαλης χώρας ο τύπος. Φανταστείτε να παρουσίαζε παρόμοια θλιβερή εικόνα κάνας δικός μας σε επίσκεψη στο εξωτερικό.

  24. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ στὶς Ἄννες.
    Νικοκύρη καὶ Γς νὰ χαίρεστε τὶς κόρες σας.

    Σχετικὰ μὲ τὴν πελάτρια, εἶμαι βαθύτατα πεπεισμένος (σίκ, ρὲ) ὅτι σὲ διαβάζουν καὶ στὴ Δανία (δὲς βουλεύτρια, δικάστρια κλπ.) 🙂

    Ὅσον ἀφορᾶ στὸν Δημητράκη τὸν Μόρισον ἔχω νὰ πῶ τὰ ἑξῆς: Τὸ μίντλ νέιμ (ποὺ λένε καὶ στὸ χωριό μου) Douglas εἶναι ἑλληνοπρεπέστατον καὶ στὶς δυὸ ἐκδοχές του, τόσο στὴν παλιότερη Ντούγκλας (πού ᾿χει ντούγκλα τὸ μουστάκι), ὅσο καὶ στὴ νεώτερη Ντάγκλας ἀπὸ τὴ ντάγκλα, κατάσταση στὴν ὁποίαν συχνῶς περιήρχετο (ξανασὶκ) ὁ ἐν λόγῳ καλλιτέχνης. 🙂

  25. leonicos said

    Νοικοκύρη, συγνώμη που τελευταίως μπαίνω αργά και κατάκοπος, έτσι που δεν μπορώ παρά να κάνω ένα σχολιάκι για την παρουσία.

    Αλλά χτυπιέμαι ολομερίς κι ολονυχτίς με τα νοσοκομεία. Πολλές ανάγκες και πολύ μεσολάβηση, μπας και γίνει καμιά δουλειά πιο καλά ή πιο φτηνα.

    Να ξέρεις, δεν νομίζω ότι δεν το ξέρεις άλλωστε, θεωρώ την εδώ παρέα πολύτιμη, επειδή είναι Παρέα.

  26. sarant said

    26 Λεώνικε, είσαι αξιέπαινος έτσι κι αλλιώς!

  27. leonicos said

    Πελάτρια δεν λέγεται επειδή η σημασία καλύπτετι από το ‘πελάτισσα’. Είναι η αρχή του αποκλεισμού

    Και καθηγήτισσα θα ήταν σωστό, αλλά καλύπτεται από το καθηγήτρια.

    Για το ‘πωλήτισσα’ αντί του ‘πωλήτρια’ υπάρχει η αρχή της πρόβλεψης. Το πωλήτισσα αποκλείεται από το ομόηχο αλλά με διαφορετική σημασία ‘πολίτισσα’. Το ‘πολίτισσα’ έχει υοστεί σημασιολογική στένωση διότι δεν σημαίνει ‘γυναίκα της πόλης’ αλλά μόνο ‘γυναίκα από την Πόλη / Κωνσταντινούπολη’. Το ‘σμυρνιά’ σημαίνει ‘γυναίκα από τη Σμύρνη’. Αλλά στη φράση ‘είναι αυτή μια σμυρνιά’ με τη σημασία ‘κουτσομπόλα κοκ’ έχει υποστεί ‘δείνωση’ δηλαδή η ειδική σημασία είναι δυσμενέστερη της γενικής. το όρο τον έχει χρησιμοποιήσει ο Νοικοκύρης αναφερόμενος στα δάνεια.

  28. ndmushroom said

    Νομίζω ότι είσαι λίγο αυστηρός με το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ.
    Η πρόταση γράφει «Ενταφιάζεται στη γωνιά των ποιητών του ονομαστού κοιμητηρίου «Περ Λασέζ», κοντά στους Μολιέρο, Μπαλζάκ και Οσκαρ Ουάιλντ. »
    Αν έγραφε «Ενταφιάζεται στη γωνιά των ποιητών, στο ονομαστό κοιμητήριο «Περ Λασέζ», κοντά στους Μολιέρο, Μπαλζάκ και Οσκαρ Ουάιλντ.», δεν νομίζω ότι θα το συζητούσαμε καν.
    Το ότι ο Μόρισον είναι θαμμένος στο ίδιο νεκροταφείο με το Μολιέρο, το Μπαλζάκ και τον Ουάιλντ αρκεί, για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών, για να δικαιολογηθεί το επίρρημα «κοντά», χωρίς να χρειάζεται να μετράμε πόσους τάφους παραπέρα είναι ο Μολιέρος από τον Μπαλζάκ και πόσο πλατύς είναι ο τάφος του Ουάιλντ.
    Εξάλλου, εξ όσων γνωρίζω «γωνιά των ποιητών» στο εν λόγω νεκροταφείο δεν υπάρχει (υπάρχει στο Γουέστμινστερ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία), άρα είναι προφανές (τουλάχιστον για μένα) ότι ο συντάκτης γράφει με (ίσως υπέρ το δέον) ποιητική διάθεση.

  29. leonicos said

    Θενκς Νικ

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  31. Faltsos said

    Υπάρχουν σερβοκροάτες;

    Σε μια ενιαία χώρα, όπως ήταν κάποτε η Γιουγκοσλαβία, λογικό είναι να υπήρχαν γάμοι μεταξύ πολιτών των επιμέρους επαρχιών ή ομόσπονδων κρατών αν προτιμάτε. Αλλά και μεταξύ διαφορετικών κρατών συμβαίνει συχνά το ίδιο. Η απάντηση είναι λοιπόν ότι όπως υπάρχουν ελληνογερμανοί, φυσικά και υπάρχουν σερβοκροάτες και να ένας διάσημος αγαπητός μας: Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς γεννήθηκε στο Σαράγεβο της Βοσνίας από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα.
    Τώρα, αν ο έμπορος ναρκωτικών που συνελήφθη έχει πράγματι μικτή καταγωγή ή πρόκειται για λάθος δεν γνωρίζω.
    Και για να λεξικολογήσουμε αυτή η διπλής εθνικότητας ονομασία μπορεί να έχει και άλλο περιεχόμενο. Ελληνοαμερικάνος συνήθως λέγεται ο Έλληνας που ζει στις ΗΠΑ

  32. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  33. atheofobos said

    H επιλογή των μουσικών κομματιών ήταν άκρως επιτυχής γιατί ήταν σαν να έλεγε με τρόπο ο Τσίπρας στον Ερντογκάν:

    -Από καιρό ήθελα Ταγίπ να σου πω Έλα πάρε μου την λύπη που μου δημιουργείτε κάθε φορά που οι παραβιάσεις σας φτάνουν μεταξύ Σύρου και Τζιάς!

  34. Faltsos said

    Τώρα που το ξανασκέφθηκα ο Μπρέγκοβιτς είναι Βοσνιοσερβοκροάτης, άντε σερβοκροάτης από τη Βοσνία

  35. leonicos said

    @29 Έχεις δίκιο. Αλλά τα μεζεδάκια, που προσωπικά δεν με νοιάζουν και πολύ, θελουν λίγο σπρώξιμο καμιά φορά. Πάντως είναι θετική η επισήμνσή τους για να διορθωνόμαστε.

    Θέλετε ένα πολύ χοντρό μεζεδάκι; Από ποιον; Από τον Αριστοτέλη!

    Αριστοτέλη, Ποιητικά, «χρὴ δὲ μὴ ποιεῖν ἐποποιικὸν σύστημα τραγῳδίαν· ἐποποιικὸν δὲ λέγω τὸ πολύμυθον, οἷον εἴ τις τὸν τῆς Ἰλιάδος ὅλον ποιεῖ μύθον. ἐκεῖ μὲν γὰρ διὰ τὸ μῆκος λαμβάνει τὰ μέρη τὸ πρέπον μέγεθος, ἐν τοῖς δράμασι πολὺ παρὰ τὴν ὑπόληψιν ἀποβαίνει. σημεῖον δέ, ὅσοι πέρσιν Ἰλίου ὅλην ἐποίησαν καὶ μὴ κατὰ μέρος, ὥσπερ Εὐριπίδης Νιόβην, καὶ μὴ ὥσπερ Αἰσχύλος, ἢ ἐκπίπτουσιν ἢ κακῶς ἀγωνίζονται, ἐπεὶ καὶ Ἀγάθων ἐξέπεσεν ἐν τούτῳ μόνῳ.»

    ΝΒ Ο Ευριπίδης δεν αναφέρεται να έγραψε Νιόβη, και η εσφαλμένη απόδοση του Αριστοτέλη προκάλεσε αναστάτωση τον 19ο αι. Ο Valckenaer, αναφέρεται στον Nauck, στην Diatrib του, προσπαθεί να τον δικαιολογήσει προτείνοντας εναλλακτικώς μια Θηβαΐδα, στο πλαίσιο της οποία θα μπορούσε ν’ αναφερθούν και τα της Νιόβης, αλλά ούτε με αυτόν τον τίτλο αναφέρεται δράμα του Ευριπίδη.

    Επίσης δεν είναι σαφές τι ακριβώς εννοεί ο Αριστοτέλης, αν ‘η Νιόβη του Ευρι-πίδη ήταν καθ’ όλον και συνεπώς κακώς διαρθρωμένη έναντι αυτής του Αισχύλου,’ ή ‘η Νιόβη του Ευριπίδη ήταν κατά μέρος, καλώς διαρθρωμένη επομένως, όπως και αυτή του Αισχύλου.’

    Άρα… τι να πούμε εμείς οι μικροί;

  36. leonicos said

    Οι κομοτινιώτες τουρκόφωνοι είναι κατά πλειοψηφία αξιαγάπητοι άνθρωποι. Μη μου πείτε ο… και ο…. γιατί υπάρχουν και κομοτινιώτες έλληνες που είναι επικίνδυνοι και δημιουργούν εξίσου προβλήματα.

    Σε συναυλία τούρκικου συγκροτήματος στην πλατεία, ήταν όλοι οι υγιείς συγκεντρωμένοι, μουσουλμάνες με μίνι και μουσουλμάνες με μαντίλα, τουρκόφωνοι κι ελληνόφωνοι, τραγουδούσαν μαζί, και βγήκε και κάποιος, δεν θα το πιστέψετε ποιος, αλλά ο Γς δεν ήταν, και τραγούδησε το Μπουλουτλαρά καπλί παζάρ (Συννεφιασμένη Κυριακή) για ν’ αποδειχτεί ότι έχου μεταφράσει όλα τα ρεμπέτικα (δεν λέμε τα κοινά τραγούδια με άλλα ή τα ίδια λόγια αλλά τραγούδια σίγουρα ελληνικής προέλευσης) και ότι τα καλά συγκροτήματα δεν έχουν πρόβλημα να τραγουδήσουν κι ελληνικά.

    έχω ξαναπεί για την Αρβανιτάκη που ακουγόταν σε όλο το Ιστικλάλ Τσαντεσί και όταν βρήκα αυτόν που το είχε βάλει και τον ρώτησα ‘γιατί’ απάντησε ‘τραβάει κόσμο’

    Ελπίζω αυτός ο ηλίθιος να πέσει πριν προκαλέσει καμιά καταστροφή.

    Απορώ με τον προλαλήσαντα που είπε ότι οι τούρκικες λέξεις δεν τονίζονται. Υπάρχουν κατ’ αρχήν τονιζόμενα και μη τονιζόμενα προσφύματα. Ίσως αντιλαμβάνεται αλλιώς τον τονισμό

  37. leonicos said

    Η υπέρβαση θα ήταν να βρίσκαμε έλληνες να ψηφίζουν και τουρκόφωνους βουλευτές και το αντίθετο.

    Την πληγή μπορεί να την περιποιηθεί ή να την κακοφορμίσει ο γιατρός. Αλλά η επούλωση είναι θέμα του ίδιου του οργανισμού

  38. Faltsos said

    9
    «Νάτανε το 21»
    Φαίνεται ότι δεν είναι γι όλους προσβλητικός ο στίχος «και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα μια τουρκοπούλα/ομορφούλα αγκαλιά».
    Θέλησα να θυμηθώ την νέα-τελική εκτέλεση και στο youtube έπεσα στην ανάρτηση ενός ελληναρά (EllinesAntepithesi) με σημαίες, τσολιάδες, ήρωες του 21. Όταν ακούγεται ο επίμαχος στίχος προβάλλεται η φωτογραφία της Άννας-Μαρίας του τέως!

  39. dryhammer said

    >«Κατά τον δαίμονα εαυτού» μουρμουρίζει το ελληνικό επίγραμμα στον τάφο του.

    το επίγραμμα …μουρμουρίζει;

  40. Alexis said

    #34: θα μπορούσε επίσης να του βάλει και αυτό το γνωστό σουξέ του πάλαι ποτέ πλανητάρχου! 😆

  41. Στέφανος said

    Καλημέρα και ευχαριστώ για τα μεζεδάκια,

    Θα βιαστώ να υπερασπιστώ τον Νανούρη που κατα τη γνώμη μου είναι εξίσου απολαυστικός με τον συγχωρεμένο Ανανδρανιστάκη. Θεωρώ πως η γεωγραφική ακρίβεια ενός νεκροταφείου είναι ασήμαντη μπροστά στο ρυθμό της πρόζας ενός χιουμοριστικού άρθρου. Επίσης η μετάφρασή της αρχαίας φράσης μπορεί να είναι ελεύθερη αλλα μου φαίνεται σωστή. Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν σωστότερη.

    Χρόνια πολλά στην κόρη σας!

  42. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα, θα λείψω για λίγο

    38 Στα κόμματα της αριστεράς ψηφίζονται και μειονοτικοί από τους πλειονοτικούς και τούμπαλιν.

    42 Υπερασπίσου τον όσο θέλεις, αλλά τα γούστα μας διαφέρουν. Ο συχωρεμένος ο Ανανδρανιστάκης ήταν ίσαμε τριάντα σκάλες ανώτερος κατά τη γνώμη μου. Αν το άρθρο ήταν χιουμοριστικό (που μου διέφυγε) δικαιολογείται ίσως το «Δημητράκης» αλλα να εφευρίσκει γωνιά ποιητών σε νεκροταφείο που δεν την έχει, δεν δικαιολογείται.

    Όσο για την αρχαια φράση, είναι φανερό πως αναφέρεται στον μακαρίτη, στον τρόπο που έζησε -και δεν είναι ηθική επιταγή για άλλους ώστε να έχει θέση η προστακτική! Βέβαια αξίζει άρθρο.

  43. Γς said

    «Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «Φύλακας-άγγελος», αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν «δίαυλο» μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.

    «Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού» ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό», αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.

    Έτσι λοιπόν, η φράση «Κατά τον δαίμονα εαυτού» γράφτηκε από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του θεός», κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.

    https://www.patrasevents.gr/article/36405-o-tafos-tou-jim-morison-exei-elliniki-epigrafi

  44. cronopiusa said

  45. Emphyrio said

    Αυτην την ιστορια με το James/Jimmy/Jim = Dimitri (επειδη ψιλομοιαζουν στην προφορα) και Gustav/Gus = Constantine (ditto) και William/Bill = Basil (τριττο) εχω βαρεθει να την ανασκευαζω και να εξηγω πως φταινε οι ελληνες μεταναστες στο αμερικα οταν προσπαθουσαν να λειωσουν μεσα στο μεγαλο χωνευτηρι… Παρομοια εκπληξη συναντω οταν εξηγω πως ο Jack ειναι ο Γιαννακης και οχι ο Γιακουμης.

    Οικογενειακα σας χρονια σας πολλα – τις προαλλες που επρεπε να ευχηθω ειχα τεραστια προβληματα με τον Quantum FF και τα διαφορα βιντεο και τις ιστοσελιδες, και ο κομπιουτορας ειχε γονατισει.

  46. την φράση στο μνήμα του Τζιμ Μόρισον, την έγραψε ο πατέρας του, ο ναύαρχος
    είχανε πολύ κακές σχέσεις

    https://en.wikipedia.org/wiki/George_Stephen_Morrison

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>το νεότευκτο Κίνημα Αλλαγής (ΑΦΜ)
    ΚΙΝ.Α με αρχηγό τον «Κινέζο» ,θα έσκιζε .
    Κάπως έτσι το είδα σε τουί αλλά πού να το βρω τώρα
    ΑΦΜ= Ανδρουλάκης Φώφη Μανιάτης;
    Αυτό το αφμ παίρνει φορολογική ενημερότητα;

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά στην κόρη, Νικοκύρη!
    Ας μην είμαστε τόσο επιεικείς με τις γκάφες, τις αβλεψίες, τα μεζεδάκια εν γένει, επαγγελματιών γραφιάδων με όνομα και περιωπή. Το ωραίο ή ευχάριστο στυλ γραφής τους (περί ορέξεως…) δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να ξαναδιαβάζουν τα κείμενά τους και να μην παραθέτουν στοιχεία από μνήμης, ιδίως την εποχή του γκουγκλαρίσματος. Ας είναι και με τον εαυτό τους τόσο αυστηροί, όσο είναι και με τα «θύματα» της κριτικής τους.

  49. ΣΠ said

    48

  50. Σηλισάβ said

    «Indians scattered on dawn highway, bleeding, ghosts crowd the young child’s fragile eggshell mind»
    Η ιστορία της ζωής του σε δύο στίχους…

  51. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε ένα ελληνικό σιριαλάκι της απογευματινής ζώνης, που έλαχε να το δω σε στιγμές βαρεμάρας 😊, ένας και καλά εναλλακτικός καλλιτέχνης-ήρωας του σίριαλ είχε γράψει στον τοίχο του δωματίου του «κατά του δαίμονα εαυτού». 😊 Ό,τι να ‘ναι…

  52. Faltsos said

    Δυο βίντεο με την Αννούλα του χιονιά και μια αναφορά στην εισήγηση! Η Άννες όμως μας χάρισαν πολλά ακόμη όμορφα τραγούδια (από τα πιο πολυτραγουδισμένα ονόματα)
    Επιτρέψτε μου να θυμίσω μερικές ακόμη μελωδικές Άννες

    Αφού αναφέρθηκα πριν στον σερβοκροάτη Μπρέγκοβιτς αρχίζω με τη δική του Άννα

    Η Άννα των Μπουγά – Καλαμίτση απο τον Κώστα Καραλη

    Αγαπημένη και η Άννα όπως τη είδε κάποτε ο Σαββόπουλος

    Η Άννα του Lucio Battisti από τον Μαχαιρίτσα

    Αλλά πιο αγαπημένη για μένα, αν και δεν είναι καθόλου εορταστική η Άννα των Μπρεχτ-Μικρούτσικου

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    50 🙂 🙂

    Η απάντηση σε μια ρατσίστρια:
    Όχι, ήμουν πάντα πολύ μεγάλος (σε μέγεθος) για να είμαι σε οποιονδήποτε στρατό. Είμαι απλά ένας αράπης με λεφτά.
    http://tvxs.gr/news/viral/i-apantisi-se-mia-ratsistria-eimai-apla-enas-arapis-me-lefta

    Με μεγαλοπρέπεια αποχαιρετούν οι Γάλλοι τον αγαπημένο τους ροκά. Είναι η πρώτη φορά που θα αποδοθούν ανάλογες τιμές μετά την κηδεία του Βικτόρ Ουγκό πριν από 132 χρόνια
    http://news247.gr/eidiseis/kosmos/h-gallia-leei-antio-ston-tzoni-xalintei-se-mia-rok-khdeia-me-times-hrwa.4977854.html?stayOnDesktop=true

  54. ΣΠ said

    32
    Και βέβαια υπάρχουν σερβοκροάτες. Τυπική περίπτωση η γυναίκα μου. Γεννήθηκε στο Σπλιτ της Κροατίας από πατέρα Σέρβο και μητέρα Κροάτισσα και μεγάλωσε, όπου και πήγε σχολείο, στο Βελιγράδι της Σερβίας. Όλα αυτά επί Γιουγκοσλαβίας. Τώρα έχει και σερβικό και κροατικό διαβατήριο. Όταν την ρωτούν από πού είναι απαντά «από την πρώην Γιουγκοσλαβία».

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>μια κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες -εννοώ την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
    http://www.avgi.gr/article/10937/8582609/neos-kyklos-entases-sten-palaistine-meta-ten-apophase-tramp

  56. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Ναι, αυτό το «μεταξύ Σύρου και Τζιας» το έχω σχολιάσει και στο site «iefimerida» που το αναπαρήγαγε – προφανώς ο συντάκτης το σκέφτηκε μεταξύ τυρού και αχλαδίου…

  57. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά στις Αννούλες, με την περίφημη ‘Αννα του Θωμά Μπακαλάκου. Την υφάντρα των ανέμων…
    Ίσως η πιο ωραία εισαγωγή με τσέλο σε ελληνικό τραγούδι…

  58. ΣΠ said

    Βρυξέλλες: Απορούμε πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε boxing match»

    Διαβάζοντάς το αρχικά σκέφτηκα ότι είναι λάθος που έχουν το «πως» άτονο. Όμως βλέπω ότι ταιριάζει και τονισμένο και άτονο χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά το νόημα.

  59. Pedis said

    Νικοκύρη, από πότε άλλαξε η εντύπωση που είχες για τη Ραχήλ;
    🙂 🙂

  60. leonicos said

    Το χαβά μου εγώ. Μόνο ο Γς συμμετέχει πραγματικά μιλώντας για το μόνο ενδιαφέρον που υπάρχει στον κόσμο. τις γυναίκες.

    Σας είχα πει ότι συχνά οι μεγάλοι φιλόλογοι κάνουν ή προτείνουν κάτι ανοησίες που σου έρχεται να πεις ‘ξέρουν τελικά ελληνικλά ή δεν ξέρουν;’

    ράφει ο Στράβων «Αἰσχύλος δὲ συγχεῖ ἐν τῇ Νιόβῃ·φηςὶ γὰρ ἐκείνη μνησθήσεται τῶν περὶ Τάνταλον… » διορθώνει ο μεγάλος για την εποχή του κλασικός φιλόλογος Ισαάκ Καζομπόν, 1559 – 1614, ‘μνησθήσεσθαι’. Η διόρθωση είναι απλώς περιττή. Αλλά αν την ήθελε σώνει και καλά, π.χ. έτσι διαβάζει τον κώδικα Χ, έπρεπε να διορθώσει και το υποκείμενο σε ‘ἐκείνην’ εφόσον έχει να κάνει με απαρέμφατο.

    Αλλά δεν ζει να του το τρίψουμε στη μούρη

  61. leonicos said

    Τραμπ. Ερντογάν. βορειοκορεάτης …. από τη μια, λαχανίδες από την άλλη…. καλά παμε.

    κατά τα άλλα φοβομαστε τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο και είμαστε στα πρόθυρα του τετάρτου

  62. ΣοφίαΟ said

    Νίκο, το ανέκδοτο της ΜΑκρή το άκουσα προχτές στο μπιμπισί από κάποιον stand up comedian. Άρα μάλλον κυκλοφόρησε γενικώς.

  63. gpoint said

    # 62

    ωχ…ΓΠΠ, ΔΠΠ, βλέπω να καταφθάνει τρέχοντας ο Λάμπρος…

  64. Πάνος με πεζά said

    Στις δηλώσεις Τσιπρα ειχαμε και το αμίμητο «Ως μηχανικός, ξέρω οτι οι γέφυρες χτιζονται σε γερά θεμελια»…Πραγματικά,ένας παπάς ή ένας φαροφύλακας,θα το ήξερε λάθος…

  65. «(ανακήρυξη γράφεται) αλλά δεν θα γυρέψουμε ορθογραφία από τη Ραχήλ Μακρή».
    #Σε παρακαλώ! Μη μου χαλάς τα …χυλιάρικα!

    #Τώρα, για την επίσκεψη Ερντογάν, εκτιμώ ότι η …πατάτα έγινε μέσα στο …Βασιλικό μέγαρο. Τι να πω; Αν είσαι ακατάλληλος για κλητήρας είσαι ακατάλληλος και για κλειδοκράτορας!
    Κατά τα λοιπά, ο «Σουλτάνος» διήγειρε τα πατριωτικά μας …γαμώτα! Ένας …φεϊσμπούκης δήλωσε υπερηφάνως: Αν δεν του αρέσει η Λωζάνη να πάμε στη Σεβρών. Να πάρουμε πίσω όλες τις χαμένες πατρίδες, μαζί με την Κωνσταντινούπολη! Τώρα, οι μόλις 10 μιλιούνια(-) Ελληνάρες, πως θα κάνουμε ζάπ(ι) 20 και πλέον μιλιούνια Τούρκους της Πόλης, θα το λύσουμε με γιόγκα! Γιασασίν Χουριέτ!

  66. 37 κομοτινιώτες
    Φορ δι ρέκορντ, είναι Κομοτηναίοι. Έλξη από την Κατερίνη για την κατάληξη δεν δικαιολογείται, εκείνη είναι παροξύτονη, ενώ το ιώτα της παραλήγουσας έχει αλλάξει σε ήτα πολλές δεκαετίες τώρα.

  67. Άρθρο με παραπλανητικό τίτλο στο techit.gr: «Οι δίδυμοι που μήνυσαν τον Ζάκερμπεργκ έγιναν δισεκατομμυριούχοι».

    http://techit.gr/2017/12/eginan-disekatomyriouxoi/

    Σου υποβάλει την εντύπωση ότι έγιναν δισεκατομμυριούχοι από την μήνυση, ενώ καμία σχέση, πρόκειται για τα κέρδη τους από το bitcoin.
    Εκτός αυτού, αλγεινή εντύπωση μοι προκαλεί και η αναφορά, δις – τρις μέσα στο άρθρο, ως «τα δίδυμα», ενώ δεν πρόκειται για νεογέννητα, αλλά για ολόκληρους μαντράχαλους όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, και μάλιστα ήδη εκατομμυριούχους, αφού για να γίνουν δισ-εκατομμυριούχοι τώρα, επένδυσαν 11.000.000 δαλόρια* στο bitcoin πριν από τέσσερα χρόνια! (Τα λεφτά πάνε στα λεφτά, κατά κανόνα, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά είναι ακριβώς αυτό – εξαιρέσεις).

    * Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα ξέρουν αυτήν την παραλλαγή από το Μίκυ Μάους 🙂

  68. Για μένοντας στα λεξιλογικά, η Ίψαλα/Ύψαλα, θα μπορούσε άνετα να κλίνεται -κι όχι μόνο επειδή είναι από την κυψέλη, οπότε δίπλα στην «ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης», να έστεκε και η «δεύτερη διασυνοριακή οδική γέφυρα στην περιοχή της συνοριακής διόδου Κήπων-Ιψάλας/Υψάλας», αντί της «διόδου Κήπων-Ύψαλα».

  69. Το «Για» διαβάζεται «Και»

  70. 300 γράφει το κοντέρ του meze στη διεύθυνση του σημερινού άρθρου, όμως η αρχή με αυτήν την ονοματοδοσία είχε γίνει αργά, στις 21 Ιανουαρίου 2012 -κατά σύμπτωση με τίτλο σχετικό με τους γείτονες, και τότε. Όμως η ετικέτα μεζεδάκια, βγάζει τα πιο μακρινά στις 6 Ιουνίου 2009, παραμονές εκλογών. Αν η χρήση της ετικέτας είναι συνεπής*, τα σημερινά είναι τα 338α.

    *314 άρθρα έχουν το λεκτικό meze στη διεύθυνσή τους

  71. Γιάννης Ιατρού said

    64: Γιώργο, καλύτερα να μας πει, αν πρέπει να επενδύσουμε στο bitcoin ή όχι. μπορεί να χάσουμε το τραίνο … 🙂

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διαψεύδει η ΕΡΤ ότι έδωσε χορηγία στο πλευροσυνέδριο για τη γλώσσα. Άρα, κακώς ανήρτησαν το λογότυπο της δημόσιας τηλεόρασης στη σχετική ιστοσελίδα οι διοργανωτές. Μα με τόσο λαμπρούς ομιλητές χρειάζονταν και πρόσθετη λάμψη;
    http://www.efsyn.gr/arthro/den-itan-i-ert-horigos-se-synedrio-me-omiliti-ton-pleyri

  73. Tah ala tahalasa said

    Γεια σας παιδιά. Χρόνια πολλά σε όσες γιορτάζουν.
    Δεν είναι μεζεδάκι. Δεν ξέρω τι είναι. Ένας προβληματισμός μάλλον κι εξηγουμαι
    » Ο Ντάστιν Χόφμαν μου έβαλε δάχτυλο» διαβάζω στο star. Φυσικά πρόκειται για νέα καταγγελία στο Χόλιγουντ. Αλλά στο κείμενο δεν υπάρχει τέτοια έκφραση. Υπονοείται η πράξη αλλά δεν υπάρχει. Και το γεγονός πως δεν υπάρχει την κάνει να ακούγεται ακόμη πιο -πως να το πω;- να την πω ανάρμοστη; Μπας κ έχω πάρει το συντηρητικό το δρόμο; Πείτε μια γνώμη όσο είναι νωρίς.

    http://www.star.gr/lifestyle/397481/o-ntastin-xofman-moy-ebale-daxtylo

  74. Γιάννης Ιατρού said

    74: Γιάννο, έχεις χάσει επισόδειο 🙂

  75. Γιάννης Ιατρού said

    επεισόδειο βεβαίως-βεβαίως

  76. sarant said

    Eυχαριστω πολύ για τα νεότερα!

    50 🙂

    54 Το ραδιόφωνο μόνο γι αυτήν την κηδεια λέει, συνεχώς

    59 Απορώ πως (άτονο, δλ απορώ ότι) είναι σπάνιο

    60 Από τότε που απασφάλισε. Εκτός αν ήταν πάντα έτσι

    69 Είχε φτιάξει ο Νίκος Δήμου έναν τέτοιο λόγο

    72 Νάσαι καλά, το έχω μεγάλη απορία πόσα είναι. Το τρακοσάρι το είχα δει βέβαια

  77. Γιάννης Κουβάτσος said

    76: Τα κομάντα με πρόλαβαν. 😇

  78. gpoint said

    # 73

    αυτή η ταχεία, πάει πέρασε, τώρα έρχεται η σούπερταχεία !!!

    https://banyanhill.com/exclusives/better-than-bitcoin/?z=813916

  79. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Θεοδωρόπουλος βρήκε πού παράγονται οι μπαχαλάκηδες: στις σχολικές τάξεις, «εκεί όπου ο έφηβος μαθαίνει να περιφρονεί την κατάκτηση της γνώσης και τη σκέψη». Δύο ερωτήσεις στον μεγάλο διανοούμενο: Πόσες δεκαετίες έχει να μπει σε σχολική τάξη; Πώς γίνεται και από τις ίδιες τάξεις αποφοιτούν παιδιά, σαφώς περισσότερα από τους κουκουλοφόρους, που διαπρέπουν στις περαιτέρω σπουδές τους;
    Συνωστισμός για το Τσαπατσούλιτζερ, λέμε.
    http://www.kathimerini.gr/938358/opinion/epikairothta/politikh/h-8eia-agnoia

  80. Πού είναι ο Μιχάλης Νικολάου, να αναφωνήσω «Ω, ρε! Σαν τα χιόνια!»

    http://www.iefimerida.gr/news/381803/trelathikan-sto-texas-eidan-hioni-gia-proti-fora-epeita-apo-hronia-eikones-vinteo

  81. Pedis said

    Αν εξαιρέσει κανείς τις 140.000 αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη (που αφενός θα επανεξεταστούν, αφετέρου λήγει το 2018 ) πάνω από 500.000 οικογένειες ήδη ζουν με την ανασφάλεια του πλειστηριασμού και της πρώτης κατοικίας τους καθώς ο νόμος Σταθάκη λήγει σε 20 μέρες και κανένας νόμος δεν υπάρχει που να απαγορεύει σε τράπεζες και «κοράκια» – όπου περνούν πλέον και τα ενήμερα και τα «κόκκινα» δάνεια – να τους ξεσπιτώσουν.

    Δίπλα στα παραπάνω προσθέστε α) τα 4,267 εκ. ΑΦΜ που έχουν χρέη στην Εφορία, β) τα 1,724 εκατομμύρια Έλληνες που επειδή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν βαφτίζονται «μπαταχτσήδες» και διατρέχουν άμεσα τον κίνδυνο κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων (μεταξύ αυτών και των κατοικιών τους), γ) τους 990 χιλιάδες στους οποίους ήδη έχουν επιβληθεί μέτρα κατάσχεσης σε λογαριασμούς.
    http://www.imerodromos.gr/ftou-sas-tou-nikou-bogiopoulou/

    Κάπου είχε πάρει το μάτι μου δήλωση του Τσιπρός ότι τα νούμερα ευημερούν αλλά δεν φτάνει μπλα μπλα μπλα …

  82. cronopiusa said

    Μουζάλας: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξουν θάνατοι από το κρύο στη Μόρια

  83. 84β

  84. Pedis said

    Είτε μαύρο είτε λευκό φάει μπαμπέσικα ο μπάτσος αθωώνεται.

    Απόδειξη πώς καταπολεμούνται οι φυλετικές διακρίσεις στην πράξη. Κράτος Δικαίου, κύριοι.

    https://www.thepressproject.gr/article/120947/Athoothike-astunomikos-stis-IPA-pou-skotose-aoplo-politi

  85. cronopiusa said

  86. 72, 78: Να δω, πρέπει να έχω ένα λαθάκι, καθώς η πηγή για το λεκτικό «meze» στα url είναι με τα στοιχεία του Αυγούστου, όταν ενημέρωσα τα περιεχόμενα -πρέπει να προσθέσω στο 314 τα Σάββατα έκτοτε. Οι ετικέτες είναι μετρημένες σήμερα.

    Λοιπόν, ο ορθός αστερίσκος στο 72, έχει άλλα 15 meze, μετά τις 28 Αυγούστου, οπότε λέει:
    *329 άρθρα έχουν το λεκτικό meze στη διεύθυνσή τους

  87. sarant said

    88 Ε, μην μας κλέβεις πιατέλες!

    86 Ναι αλλά βαράνε τους μαύρους σε δυσανάλογα μεγαλο ποσοστο

  88. Pedis said

    # 89 – Γιατί δεν θα κάθονται καλά … ή γιατί τους πετυχαίνουν νύχτα καταλάθος που δεν καλοφαίνονται. Ξέρωγώ, ώρα είναι να αμφισβητήσουμε τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο να μας την πέσουν από όλες τις πάντες και να δούμε τον ουρανό μποφίλι.

    Όμως, όταν χρειαστεί ξεπαστρεύουν όποιον γουστάρουν. Με ελευθερία επιλογής και δράσης, χωρίς το φόβο παρέμβασης της κρατικής ή δικαστικής εξουσίας. Δηλ. πρόκειται για το αντίθετο του ολοκληρωτικού κράτους.

  89. 74: Το σκανδαλώδες δεν ξέρω αν είναι ΕΡΤ, σίγουρα είναι όμως η ζωντανή μετάδοση δύο μέρες από την υπηρεσία του ΕΔΕΤ «ΔΙΑΥΛΟΣ Ζωντανές μεταδόσεις», που σημαίνει πληρωμένα μεροκάματα και γραμμές δύο μέρες σε ΕΔΕΤ Α.Ε. και ΟΤΕ Α.Ε., γιατί προφανώς η αξιολόγηση εκδήλωσης και διοργανωτών έδειξε ότι ανήκουν στους σκοπούς του ΔΙΑΥΛΟΥ:

    ΔΙΑΥΛΟΣ Ζωντανές μεταδόσεις
    Η υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ αφορά τη ζωντανή ψηφιακή μετάδοση μέσω του Διαδικτύου ομιλιών, σεμιναρίων, καλλιτεχνικών γεγονότων και λοιπών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ή φιλοξενούνται από σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς – λ.χ. Μέγαρα Μουσικής , Μουσεία, Συνεδριακά Κέντρα, κλπ – καθώς και από εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, πρωτίστως προς το σύνολο των μελών της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.

  90. Ως τις 28/8/17, λοιπόν είχες 21 άρθρα που έχουν κατηγορία μεζεδάκια, χωρίς να έχουν το λεκτικό meze στο url τους:

    https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/14/polladiafora/
    https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/01/skorpiakyr/
    https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/16/mpalakserei/
    https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/22/mikrakyr/
    https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/26/diafora/
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/04/22/metapasxa/
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/06/17/ierosylos/
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/28/mesokalok/
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/13/siliconevima/
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/21/apolwla/
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/25/crystal/
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/12/14/tsapatsulitzer/
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/11/epikrateia/
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/19/viskont/
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/07/apempoli/
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/10/minoutoi/
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/17/xens/
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/06/oletires/
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/18/papademocracy/
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/12/10/kafka/
    https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/17/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5%ce%b6%ce%b5%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1/

    και κανένα άρθρο, αντίστροφα: να περιέχει δηλαδή το meze στο url του, αλλά να μην έχει στις κατηγορίες του τα μεζεδάκια.

    Οπότε αρκεί να δεις τα 21 αυτά άρθρα να επιβεβαιώσεις αν είναι όλα της φιλοσοφίας του Σαββάτου.
    (τώρα, πρέπει κανείς να δει και για λάθη πληκτρολόγησης, άτονα μεζεδάκια, κλπ.)

  91. ΣΠ said

    12
    Ο Τσίπρας έχει κάποιο πρόβλημα με την μέση του; Γιατί κάθε φορά χύνεται στην πολυθρόνα κατ’ αυτόν τον τρόπο;

  92. 93 Όχι πάντα

  93. cronopiusa said

  94. LandS said

    46 Ξέχασες τον Πητ <- Παναγιώτη και τον Τσάρλς <- Αναστάση

  95. cronopiusa said

  96. sarant said

    92 Όλα είναι πριν καθιερώσω το meze. Μιλ μερσί!

    93 Έλα ντε; Και κάποιος άλλος το είπε.

  97. Γιάννης Ιατρού said

    93/94: Υπάρχει εξήγηση 🙂

  98. Γιάννης Ιατρού said

    τηις 🙂

  99. Μανούσος said

    Γίντις-Αγγλικά (αν και τα αγγλικά παραφράζουν λίγο)

    hob ikh mir in harts a kholem
    heyb ikh oyf a fon fun sholem
    ober in mayn kholem shteyt a moyer
    ful mit payn un ful mit troyer

    af der moyer shteyt a zelner
    hinter im di grine felder
    me’ hot geboyt tsufile grenetsn
    afn land un in di mentshn

    mir vein di grenetsn iberkumen
    nor ven sine iz avekgenumen
    vemen zol dos land gehern?
    tsi folk fun levone tsi folk fun shtern?

    keyner vet undz frayhayt gebn
    me’ darf nokh zi aleyn zikh shtrebn
    zayn a fremder iz mayn shtand
    s’iz gules do in undzer land

    I carry in my heart a dream / a flag of peace & a land redeemed
    but in my dream a wall of wire / stone & iron forged in fire
    on the wall a soldier stands / keeps us out of our own land
    borders tear us all apart / on the ground & in the heart
    while we all must learn to conquer hate, / what’s a nation without a state?
    the land is holy, but for whom? / God of the star or the crescent moon?
    no one freely gives up power / we alone can take what’s ours
    without freedom, without land / here in exile we do stand
    without justice, without peace / just a dream become a beast
    where will exile draw the line? / in Israel or Palestine?

    nisht keyn tsedek, nisht keyn sholem
    nor a kholem gevorn a golem
    voser folk on a medina?
    say yisroel say palestina

  100. Emphyrio said

    #96 Αφησα και κατι για ασκηση των μαθητων…

  101. 98: Το τελευταίο, που είναι Σάββατο 17 Γενάρη του 15, δεν έπρεπε να σου ξεφύγει.

  102. 82,
    😀
    Έλειπα στην Φιλαδέλφεια για δουλειά κι έχασα τα χιόνια του Χιούστον!

  103. Γιωργής Λασκαρίδης said

    «Να σημειώσω και ένα λάθος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί που αναφέρθηκε στις αναστηλώσεις τζαμιών που έχουν γίνει στην Ελλάδα (όχι όσες θα έπρεπε) ανέφερε και τη Μυτιλήνη, όπως και τα Μήθυμνα.

    Είναι βεβαίως η Μήθυμνα, πολύ γνωστότερη με το λαϊκό όνομα «ο Μόλυβος».»

    Για του λόγου το ακριβές.
    Στο Μόλυβο δεν αναστηλώνεται κανένα τζαμί. Το παληό τζαμί, που παλιότερα ήταν, νομίζω, κινηματογραφική αίθουσα, έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε συνεδριακό κέντρο με πολλαπλές πολιτιστικές χρήσεις. . Αυτό που αναστηλώθηκε είναι το χαμάμ.

  104. ο Θόδωρος Γρηγοριάδης πάντως το άξιζε το βραβείο!!! Είναι ταλαντούχος και νομίζω ότι θα προσφέρει πολλά ακόμη στην λογοτεχνία (ουδεμία σχέση με τον Χωμενίδη). Πολλές φορές επαινώντας κάποιον αυταπατώμεθα ότι επιστρέφει ως αντικατοπτρισμός το κλέος του πάνω μας.

  105. cronopiusa said

  106. sarant said

    105 Σωστά.

    106 Δεν αμφιβάλλω!

  107. sarant said

    103 Ναι, αυτο του 2015 χάλασε την αρίθμηση των meze. Αναρωτιέμαι αν το αλλάξω τώρα, θα πάρει τιμή 301 μαλλον

  108. 93, 94, 99

  109. Γιάννης Ιατρού said

    Καλμέρα,

    110: Αυτό είναι του 2016, από την επίσκεψη του Ομπάμα…

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    68 – «(Τα λεφτά πάνε στα λεφτά, κατά κανόνα, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά είναι ακριβώς αυτό – εξαιρέσεις).»
    Τα λεφτά πάνε παντού δεν κάνουν διακρίσεις το θέμα είναι τι ψάχνει ο καθένας. Είναι σαν το κυνήγι και το ψάρεμα κατά κάποιο τρόπο, αν κυνηγάς π.χ τσίχλες, είναι πολύ σπάνιο να βρείς αγριογούρουνο αλλά κι αν ακόμα το βρείς δεν θα ξέρεις τι να κάνεις. Στο ψάρεμα πάλι, αν ρίχνεις για σαργούς και τσιπούρες μη περιμένεις να πιάσεις ξιφία, ακόμη κι αν τον πιάσεις θα σου φύγει γιατί θέλει άλλη αρματωσιά-τρόπο.
    Κάποτε πρίν πολλάαααα χρόνια στην Αλόννησο, βούτηξα για χταπόδια και πήρα μαζί μου ένα μικρό ψαροντουφεκάκι (κάπου 40 εκ.) τα νερά κοντά στον
    «τοίχο» ήταν βαθιά και ξαφνικά όπως ανέβαινα από μιά βούτα βλέπω μπροστά μου ένα μαγιάτικο ίσα με 15 κιλά να κολυμπάει χαλαρά, κοιτάξαμε και οι δύο το ψαροντουφεκάκι μου και χωρίσαμε γελώντας.

    Όταν κάποιος έχει στόχο τον σίγουρο μισθό, έχει εκπαιδευτεί και έχει εξοπλιστεί με όλα όσα χρειάζονται για το κυνήγι του, πώς μπορεί να έχει απαιτήσεις για τα δισεκατομμύρια αφού ακόμη κι όταν περνούν από μπροστά του δεν ξέρει πως να τα πιάσει; Δεν έχει και περιορίζεται να βλέπει αυτούς που τα έβαλαν από την αρχή σαν στόχο να τα κυνηγούν και να τα πιάνουν.
    Έτσι για την κουβέντα, όταν πρίν 7-8 χρόνια ξεκίνησε το Bitcoin την διαδρομή του η αξία του ήταν 1 Bitcoin = 0,0004 δολάρια, τώρα είναι 1 Bitcoin= 17,000 δολάρια. Αν είχες ρισκάρει τότε 10 ευρώ τώρα θα ήσουν εκατομμυριούχος, αν 100 πολυεκατομμυριούχος κι αν 1000 δισεκατομμυριούχος.
    Συμπέρασμα, τα λεφτά πάνε σ΄αυτούς που τα κυνηγάνε και μαθαίνουν τον τρόπο, οι άλλοι, είναι στην καλύτερη περίπτωση για να τους κοιτάνε και στην χειρότερη για να χάνουν και να καταστρέφονται όταν αποφασίσουν ξαφνικά να γίνουν κυνηγοί αγριογούρουνου με σφεντόνα. 🙂

    73 – «Γιώργο, καλύτερα να μας πει, αν πρέπει να επενδύσουμε στο bitcoin ή όχι. μπορεί να χάσουμε το τραίνο … 🙂»
    Όπως στα λέει ο Gee στο 80, δες και τα νούμερα που παρέθεσα από πάνω. Δεκαεφταπλασιάστηκε η τιμή του από τις αρχές του 2017 κι έχει φτάσει πάνω από 17,000 $, είναι φούσκα; ποιός ξέρει, μπορεί να φτάσει τις 100 χιλιάδες η τα 1,2,-10 εκατομμύρια, το σίγουρο, είναι πως η τιμή του διαμορφώνεται με την διάθεση κάποιου να πληρώσει τόσα ή περισσότερα, ο τελευταίος ονομάζεται ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΡΟΪΔΟ, αλλά υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως είναι κορόϊδο; 🙂

    Υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση, λόγο του ότι σε αντίθεση με τον χρυσό και τα συμβατικά νομίσματα, δεν χειραγωγείται από κάποια κεντρική τράπεζα, δεν είναι το bitcoin που ανατιμάται αλλά το δολάριο που υποτιμάται που κι αυτό δεν αντιστοιχεί π.χ σε χρυσό η οποιαδήποτε άλλη αξία. Δεδομένου ότι η FED έχει πλημμυρίσει τον κόσμο με δολάρια τα οποία δεν απορροφά (πως θα μπορούσε άλλωστε με την αμερικανική οικονομία ουσιαστικά χρεοκοπημένη) πολλοί πλούσιοι (κυρίως Κινέζοι) εμπιστεύονται το bitcoin ως πιο ασφαλές καταφύγιο δείχνοντας παράλληλα ποιά έπρεπε να είναι η πραγματική αξία του χρυσού.

    Υπάρχει τελευταία και μια τρίτη ανάγνωση που θέλει τις ΗΠΑ μέσω του bitcoin να μαζεύει το παγκόσμιο χρήμα για να γεμίσει τις μαύρες τρύπες του ταμείου της. ΕΙΔΟΜΕΝ. 🙂
    Όποιος αποφασίσει να αγοράσει bitcoin, ας το κάνει αφού κατνοήσει ΠΛΗΡΩΣ τι είναι και πώς λειτουργεί, και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να μην εμπιστεύεται τους διάφορους Γκουρού που εμφανίζονται εσχάτως μια κι όλοι μπακαλομανάβηδες κι η κυρά Σούλα η κομμώτρια άρχισαν να μιλάνε για το Bitcoin.

    Μην ξεχνάτε, ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, πρέπει να μάθεις να το κερδίζεις, η διαφορά βρίσκεται πως το φτωχό γεύμα θέλει μεγάλη και επίπονη προσπάθεια ενώ το πλούσιο θέλει τον σωστό τρόπο, ναι ακριβώς αυτόν που δεν διδάσκεται η τάξη μας. 🙂

  111. Γιάννης Ιατρού said

    112: ΛΑΜΠΡΟ
    Εσύ αγόρασες Bitcoin (έγκαιρα); Ή δεν είχες ψαροντούφεκο…

  112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Είχα ψαροντούφεκο αλλά κυνηγούσα μπεκάτσες.☺Σου μοιάζω για τόσο οικονομικά έξυπνος Γιάννη; Όχι φίλε μου, το ίδιο βλάκας με τους περισσότερους της τάξης μας είμαι, διαφέρω μόνο στο ότι έχω αυτογνωσία. Ξέρεις μοιάζει παράδοξο αλλά λίγοι βλάκες (γενικώς) γνωρίζουν πως είναι βλάκες, (αν και δεν έχω συναντήσει κάποιον) εγώ είμαι ένας απ’ αυτούς. ☺

    Όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο ανακαλύπτω κσι θαυμάζω την σοφία του συστήματος των ψευδαισθήσεων. Για χιλιάδες χρόνια είναι ακλόνητο, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

    Είναι απίστευτο σε τι παράλογες βεβαιότητες πιστεύουν και στηρίζουν την ζωή τους οι φτωχοί άνθρωποι.

  113. gpoint said

    Εχω την αίσθηση πως το μπιτκόιν δεν ξεκίνησε την καριέρα του σαν επενδυτικό μέσον αλλά για να αποφεύγονται οι κ(ε)ρατήσεις των τραπεζών στις συναλλαγές… στο δρόμο αλλαξοπίστησε.
    Εκείνο που ξέρω καλά είναι πως δυο φορές στην ζωή μου έχω δει μία ένα μαγιάτικο 20αρι και και μία ένα λαβράκι 16άρι (αυτό τόπιασαν άλλοι και ζυγίστηκε) να έρχονται δυο μέτρα από την ακτή και σε μισό μέτρο νερά…οταν ψαρεύεις τα συνηθισμένα από την ακτή τα εργαλεία σου σταματάνε στα 5 κιλά και μ’ αυτά το ένα μου το απόχιασε βαρκάρης και το άλλο μπήκα μέσα και όβγαλα με τα χέρια…λαβράκια και τα δυο.

  114. skol said

    Σε ένα βιβλίο που αναφέρεται στην διαμάχη που ξέσπασε μετά την έκδοση της Μαύρης Αθηνάς του Μπερνάλ βλέπω το «out of Africa» (που υπάρχει σε διάφορους τίτλους βιβλίων: Not Out of Africa, Just Out of Africa) να μεταφράζεται ως «εκτός Αφρικής». Δεν είναι λίγο άκυρο;

  115. skol said

    Και μια ακριβής μετάφραση του «fire a missile» : η Βόρεια Κορέα πυρπόλησε άλλο ένα βαλλιστικό βλήμα

  116. sarant said

    116 Μη σου πω και πολύ!

    117 Κάψε την καρδιά μου κάψε!

  117. gpoint said

    Πιάσαμε την ταρίφα…

  118. Μαρία said

    Σκύλε, το φιλώ στα πατρινά λέγεται φιλιώ;
    http://www.topontiki.gr/article/250139/salos-me-sexistiko-sholio-gia-tin-proedro-toy-ergatikoy-kentroy-patras-videos

  119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Ξεκίνησε σαν επαναστατικό εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών που παρακάμπτει τις τράπεζες και κατ’ επέκτασην τον απόλυτο έλεγχο του χρήματος από αυτές και ουσιαστικά σαν τέτοιο εξακολουθεί να λειτουργεί, είναι η φετινή χρονιά που ξέφυγε τελείως κι από τα 900κάτι τον Γενάρη έχει φτάσει στις 17.000.
    Σαν επενδυτικό μέσο με την γνωστή έννοια δεν λειτουργεί (ακόμα) γιατί δεν διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, εικάζω πως η τρομακτική άνοδός του έχει να κάνει με τον οικονομικό πόλεμο που έχει κορυφωθεί στην μέση σνατολή μεταξύ των ΗΠΑ και κολαούζο την Σ.Αραβία από την μιά και Ρωσία, Κίνα με κολαούζο το Ιράν από την άλλη με στόχο της υπερδύναμης την διατήρηση του πετροδολαρίου ως μοναδικού μέσου εμπορικής συνδιαλλαγής και με στόχο την κατάργησή του από άλλη πλευρά.
    Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ διέλυσαν το Ιράκ την Λιβύη και την Συρία, για τον ίδιο λόγο έγινε και το ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης, γι’ αυτόν έγινε το ξαφνικό εμπάργκο στο Κατάρ που συνεργάζεται με το Ιράν, γι’ αυτόν καταστρέφουν την Υεμένη μέσω της Σ.Αραβίας.
    Χωρίς το πετροδολάριο οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν σε μια νύχτα, εννοείται πως θα κάνει τα πάντα για να μη συμβεί αυτό γι’ αυτό ψάχνει εναγωνίως τον μαλάκα που θα κάνει τον Χίτλερ αλλά ο καγκεμπίτης δεν τσιμπάει ενώ οι Κινέζοι κομουνιστές (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα☺) έχουν κινέζικη υπομονή γισυτ9 έχουν τον χοντρούλη στα ώπα ώπα αλλά είναι λίγος.
    Αυτα βέβαια είναι δικές μου εικασίες, μπορεί να είναι αλλιώς τα πράγματα, ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.☺

    Τα νερά στην Αλόννησο ήταν βαθια πάνω από 40 μέτρα 5-6 μέτρα από τον τοίχο και βάθαιναν μέχρι τα 400-500 πιο ανοιχτα. Είχα βουτήξει στα 15-20 και το μαγιάτικο το είδα καθώς ανέβαινα και γύρισα προς τα ανοιχτα, ούρλιαξα, είπα τον εθνικό ύμνο ανάποδα από τα νεύρα μου που δεν είχα το μεγάλο ντουφέκι και τελικα αποδέχτηκα την πραγματικότητα. Ημουν μικρός τότε (25) για να κατανοήσω την σοφία από αυτή την συνάντηση, δέκα χρόνια μετά συνάντησα τον όμορφο κι άλλαξα για πάντα τον τρόπο σκέψης μου για την ζωή στην θάλασσα και όχι μόνο.

  120. Γιάννης Ιατρού said

    121 (τέλος): Ο γνωστός περίφημος ροφός, η παρουσία του οποίου όμως δεν επιβεβαιώθηκε φέτος!
    Αντ’ αυτού ενεφανίσθη άλλος, με παρόμοιο βλέμμα 🙂

  121. Γς said

    105:

    >Αυτό που αναστηλώθηκε είναι το χαμάμ.

    Πρεπει να αναστηλωθούν πάντα τα πεπτοκώτα

    [Με πιάνετε, ε;]

  122. spiral architect 🇰🇵 said

  123. Γς said

  124. Φίλων said

    * Υπάρχουν σερβοκροάτες;

    Ως γνωστόν, σε δύο περιοχές της Κροατίας (Κράινα και Ανατ. Σλαβονία) υπάρχει σερβική μειονότητα (μειονότητα και όχι πλειονότητα, όπως διατείνετο ο φασίστας Μιλόσεβιτς). Μήπως, λοιπόν, ο Σέρβος αυτών των περιοχών (και υπήκοος Κροατίας) αποκαλείται σερβοκροάτης;

  125. (116) Φυσικά, ντιπ λάθος είναι. Και η ταινία Out of Africa κακώς μεταφράστηκε «Πέρα από την Αφρική» (πού; στην Ανταρκτική;) «out of» αγγλικά σημαίνει απλώς «από μέσα από».

  126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    122 – Ναί γι’ αυτό έδωσα και το στίγμα της κατοικίας του την Σεριφοπούλα, πήγε πλήρης ημερών.☺
    Όσο για τον «άλλο» ροφό, αν εμφανιζόταν μπροστά μου δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να πατήσω την σκανδάλη.☺

  127. Σ’ ολόκληρο νεκροταφείο ο μόνος τάφος που χρειάστηκε περίφραξη ήταν του Μόρισον. Η γωνιά που χρειάζεται να επισκεφτεί κανείς στο Περ Λασέζ, πάντως, και είναι και εύκολο να τη βρει κανείς χωρίς χάρτη (σχετικά), είναι ο τοίχος των κομουνάρων (mur des fédérés).

  128. «ο τοίχος των κομουνάρων (mur des fédérés)» …όπου συνήθιζαν οι αριστεροί νεόνυμφοι να αποθέτουν το μπουκέτο τους. Δεν ξέρω αν γίνεται ακόμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: