Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2017;
Posted by sarant στο 11 Δεκεμβρίου, 2017
Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για όγδοη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2017.
Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (πρόπερσι λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, και μάλιστα ξενικός, τα κάπιταλ κοντρόλς) καθώς και ακρώνυμα (το 2014, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).
Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Φέτος, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε λίγο αργότερα, εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων της εφορευτικής επιτροπής,
Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περυσινά αποτελέσματα θα τα βρείτε εδώ. Πέρυσι λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το Μπρέξιτ και ακολούθησαν πρόσφυγες και χοτ σποτ. (Βλέπετε και πάλι ότι γίνονται δεκτοί και ξενικοί όροι, απλοί και σύμπλοκοι. Τα προπέρσινα αποτελέσματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Πρόπερσι λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο σύμπλοκος όρος κάπιταλ κοντρόλς, στη δεύτερη θέση είχαμε τον όρο πρώτη φορά αριστερά και στην τρίτη το γκρέξιτ. Τα αποτελέσματα του 2014 θα τα βρείτε εδώ. Το 2014 λέξη της χρονιάς ήταν, όπως είπαμε, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και στην τρίτη ο ένοικος του τάφου. Τα αποτελέσματα του 2013 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2013, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2012 είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα.
Ένας κανόνας που έχουμε καθιερώσει σε αυτές τις ψηφοφορίες είναι ότι οι λέξεις που έχουν διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια αποκλείονται από την ψηφοφορία. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος αν αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, αλλά να δούμε πρώτα αν θα παραστεί ανάγκη.
Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, θα αναφέρω μερικές λέξεις για να δώσω έναυσμα για τη συζήτηση και για τις δικές σας προτάσεις.
Όπως κάθε χρόνο της κρίσης, έτσι και φέτος ακούστηκε πολύ το χρέος και η ελπίδα για απομείωση χρέους. Κάθε χρόνο ακούγεται, και φέτος λίγο περισσότερο εξαιτίας της αμφιβολίας αν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα ή θα μείνει, το ΔΝΤ (που είχε διακριθεί, ως ΔουΝουΤού, στον πρώτον διαγωνισμό μας). Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ακούγεται πολύ η αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενά της. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος ακούγεται ως απειλή το τέταρτο μνημόνιο, ενώ φέτος ακούστηκε περισσότερο από άλλες χρονιές η έξοδος στις αγορές μια και το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει το 2018, καθώς και η ανάπτυξη. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ίσως πρέπει να καταγράψουμε και τον χρονικό προσδιορισμό «προ κρίσης» (έτσι, υβρίδιο καθαρεύουσας και δημοτικής) που αναφέρεται στα χρόνια πριν το 2009 -τι δεν έχει δει ένα παιδί της πρώτης δημοτικού, θα’ λεγε κάποιος. Στο σλανγκρ είδα και το ακρώνυμο π.κ.
Για να μείνουμε στο πεδίο της οικονομίας, που έδωσε κάμποσους όρους, είχαμε φέτος το κοινωνικό μέρισμα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επειδή η οικονομία είχε υπεραπόδοση και έτσι προέκυψε υπερπλεόνασμα (δεν μας έφτανε το σκέτο, το θέλαμε με υπερ-!). Ένα μνημονιακό μέτρο που έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενώ ακούστηκε και ο όρος στρατηγικός κακοπληρωτής. Να βάλουμε και τον νεολογισμό φορολοταρία που πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται.
Να σημειώσουμε και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, και τις απίστευτες ουρές πολιτών που σχηματίζονταν τις πρώτες μέρες, ιδίως για να προμηθευτούν προσωποποιημένη κάρτα.
Πολλή συζήτηση έγινε για την κλήρωση που εφαρμόζεται πλέον για την επιλογή σημαιοφόρου στα δημοτικά σχολεία, κάτι που θεωρήθηκε ότι πλήττει την αριστεία. Μένοντας στα κοινωνικά, να σημειώσουμε τη μεγάλη συζήτηση για την ταυτότητα φύλου και την αλλαγή της, ένα θέμα που όταν συζητήθηκε στη Βουλή έδωσε αφορμή για την πιο αστεία ίσως ατάκα της χρονιάς, αυτήν για τον εξωγήινο του Υμηττού.
Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε τις διεργασίες στην κεντροαριστερά για τη δημιουργία του νέου φορέα που ήδη πήρε και το όνομα Κίνημα Αλλαγής (Κίνημα Αλλαγής ΑΦΜ είπαν κάποιοι κακεντρεχείς) ενώ δεν ξέρω αν ισχύει το ακρώνυμο ΚΙΝ.Α. Πάλι σε πολιτικό επίπεδο, να σημειώσω τις πρωτοβουλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στην οικογενειοκρατία.
Οικονομικό αλλά διεθνές είναι το θέμα των πολυπλόκαμων φορολογικών παραδείσων και των ποικίλων οφ σορ/off shore εταιρειών, που τις λέμε στα ελληνικά υπεράκτιες ή εξωχώριες. Κάθε τόσο δημοσιογράφοι φέρνουν στην επιφάνεια λίστες με χρήματα κατατεθειμένα σε τέτοιους παραδείσους, όπως τα πιο πρόσφατα Παραντάιζ πέιπερς/Paradise papers, ενώ πέρυσι είχαμε τα αντίστοιχα του Παναμά.
Μια και πιάσαμε τους διεθνείς όρους να σημειώσω έναν διεθνή όρο που από πέρυσι ακούγεται αλλά φέτος ακούστηκε ακόμα περισσότερο και ομολογώ πως κακώς δεν του έχω αφιερώσει άρθρο. Εννοώ βέβαια τα φέικ νιους/fake news, που ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει στα ελληνικά αν θα τα λέμε ψευδείς ειδήσεις ή πλαστές ειδήσεις κι έτσι ο ξένος όρος (που κοντεύει να γίνει διεθνής) επικρατεί άνευ συναγωνισμού.
Κλείνω με δυο δυσοίωνες λέξεις της πρόσφατης επικαιρότητας, πλημμύρες και μπαζωμένα ρέματα. Αναφέρομαι βέβαια στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας.
Κύρια ονόματα δεν γίνονται δεκτά στις ψηφοφορίες για τη Λέξη της Χρονιάς εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος ιδίως γλωσσικός -έτσι, δεν νομίζω πως πρέπει να βάλουμε στην ψηφοφορία π.χ. τη Συρία ή τον Τραμπ ή τη Μάνδρα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε π.χ. το «Σένγκεν» αφού εννοείται η σχετική συνθήκη ή ο χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας.
Και βέβαια, έχουμε και τις πληγές που μας καταδυναστεύουν τόσα χρόνια, φόρους, ανεργία, και δεν συμμαζεύεται -αλλά εγώ είπα ήδη πολλά και δεν θέλω να μονοπωλήσω τη συζήτηση.
Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.
Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 15 του μηνός, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός αν η υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (λέγε με Στάζιμπο) αποφασίσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (που θα είναι πάνω από 25, ίσως και πάνω από 50) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.
Η ψηφοφορία φέτος θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ενώ θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2017.
Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Το λεξικό Collins διάλεξε τον όρο fake news, που τον ανέφερα κι εγώ παραπάνω. Οι λεξικογράφοι του λεξικού Oxford περιέργως δεν έχουν ακόμα (χτες που κοίταξα δηλαδή) διαλέξει τη φετινή λέξη της χρονιάς ενώ πέρσι τέτοιον καιρό είχαν παρουσιάσει την επιλογή τους. Από την άλλη, το dictionary.com διάλεξε ως λέξη της χρονιάς τη λέξη complicit, επειδή η Ιβάνκα Τραμπ δεν ήξερε τι σημαίνει (ούτε το λεξικό μου την έχει, αλλά complicity είναι η συνέργεια). Απορώ πώς κανείς δεν διάλεξε, έστω και για πλάκα, το covfefe, την άλλη τραμπική διάσημη «λέξη».
Αλλά αυτά αποφάσισαν (ή δεν αποφάσισαν) εκείνοι. Για τη δική μας ψηφοφορία περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2017;
failedevolution (@failedevolution) said
Η Ελλάδα θα μπορούσε να απελευθερωθεί από τη δικτατορία του ευρώ με την έκδοση δικού της κρυπτονομίσματος
http://bit.ly/2BK7bnk
Σκύλος said
Μακράν η σουφροκλανίστρα
https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/03/xiromero/
spatholouro said
Ε, όχι και ο Τράμπ δεν ήξερε…η Ivanka δεν ήξερε.
Γς said
Καλημέρα, καλή εβδομάδα
και καλή λέξη της χρονιάς
atheofobos said
Kolotumba
Κεντροαριστερά
Πλεόνασμα
Πλειστηριασμοί
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις προτάσεις.
3 Δίκιο έχεις, έγινε η διόρθωση.
Αὐγουστῖνος said
Καλημέρα.
Καὶ καλὴ βδομάδα.
Μιὰ ἰδέα γιὰ λέξη τῆς χρονιᾶς θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι τὸ DNA (καὶ λόγῳ Ἠριάννας), ἀλλὰ νομίζω ὅτι μακρὰν θὰ μᾶς ἀπασχολήσει μὲ τὶς συνέπειές της ἡ ἄρτζι-μπούρτζι καὶ λουλὰς πολιτικὴ τοῦ Δόναλντ, μὲ κερασάκι στὴν τούρτα τὴν ἀναγνώριση τῆς Ἰερουσαλὴμ ὡς πρωτεύουσας τοῦ Ἰσραήλ. Ἀλλὰ μιᾶς καὶ ἀπαγορεύονται κύρια ὀνόματα, θὰ πρέπει νὰ βροῦμε κάτι ποὺ νὰ σχετίζεται μὲ τὸν Τράμπ. Τὸ μόνο ποὺ μοῦ ἔρχεται στὸ μυαλό, ἂν καὶ ψιλοάσχετο, εἶναι ἡ παροιμία τοῦ Ἀλέξη μὲ τὴν καμήλα.
Καὶ μία ἰδέα γιὰ τὸ μαργαριτάρι τῆς χρονιᾶς, ποὺ δικαιωματικὰ ἀνήκει στὸν Κούλη: Ἡ ἀπρονοησία τῆς Τροχαίας νὰ κλείσει ἔγκαιρα τὸ δρόμο στὴ Μάντρα Ἀττικῆς, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ πλημμυρίσει.
Αὐτὸ τὸ παιδί σπάει τὸ ἕνα ρεκὸρ μετὰ τὸ ἄλλο – καὶ ὅλα τὰ προηγούμενα ρεκὸρ εἶναι δικά του.
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα και καλή βδομάδα.
Κίνημα Αλλαγής ΑΦΜ
(με τη Μεγάλη Τιμονιέρισσα αρχηγό)
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.
Ὄχι καὶ φέικ νιούς· φάκ νιούς, ποὺ λέει καὶ ὁ ὑπουργός.
Tώρα στὰ πίσω μᾶς προύκυψε καὶ τὸ μπίτ κόιν (σίκ, ρὲ· ὅπως λέμε μπὶτ παζάρ).
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
9 Το «προύκυψε» είναι θουκυδιδισμός ή λάπσους κλαβάριι? 🙂
Παναγιώτης Κ. said
Στρατηγικός κακοπληρωτής
Στρατηγικός τοκογλύφος
Φέικ νιούς
Πλεόνασμα
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@9. Γιὰ τυχὸν μή γνωρίζοντες, λίγα γιὰ τὸ Μπὶτ Παζάρ.
spiral architect 🇰🇵 said
@8: Και για να το σοβαρέψουμε:
– Φέικ νιουζ (που όσο πάνε, αυξάνονται κι πληθύνονται)
– Κοινωνικό μέρισμα
– Πλειστηριασμοί
– Η ουρά της καμήλας (btw, σκεφθείτε να συνομιλούσαν Τσίπρας και Ταγίπ στα αγγλικά)
– Ταυτότητα φύλου
… και βλέπουμε.
LandS said
7 «Διότι ο δρόμος ήταν το ρέμα. Κανείς δεν μπήκε στο κόπο να προειδοποιήσει τη τροχαία ώστε να τον κλείσει»
Μεταφράστηκε στα ελληνικά το covfefe
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@10. Κακὲς ἐπιρροές, τοῦ τύπου «προυχώρησεν ἡ νύξ». 🙂
Γιάννης Ιατρού said
10: ..λάπσους κλαβάριι..
Απαλλοτριώθηκε για μελλοντική χρήση, με αναφορά στην πηγή 🙂
*klāwis, εξ ού και το (αρχαιο-)ελληνικό κλείς
sarant said
Ωραίες προτάσεις!
14 Καλό! 🙂
11 Δεν είχα ακούσει τον στρατηγικό τοκογλύφο, ομολογώ.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
16 Δεν είναι δικό μου, εδωμέσα το τσίμπησα.
thequiller said
πελάτρια
Πάνος με πεζά said
Kαλημέρα !
Ως συνήθως, μέσα στη χρονιά περνάνε πολλές λέξεις, που τις «σημειώνουμε» αλλά όταν έρχεται η ώρα να τις προτείνουμε, δεν πάει το μυαλό μας… Ένας τέτοιος νεολογισμός είναι το δίδυμο αντίμετρα και τα ισοδύναμα, διαφορετικοί ορισμοί (καλά, το Μνημόνιο έχει φτιάξει ένα λεξικό μόνο του…) για τα προαπαιτούμενα, που ξέρουμε όμως κι από άλλες χρονιές.
Και βεβαίως ακούσαμε κι άλλες λέξεις, όπως διεμφυλικός ή ακόμα και ο … ισαποστάκιας, που φυσικά πλουτίζουν το λεξιλόγιό μας, αλλά μάλλον είναι μακριά για λέξη της χρονιάς…
Όπως επίσης στα πολύπαθα ασφαλιστικά, μάθαμε για την προσωπική διαφορά…
Λίγο ακόμα Μνημόνιο, και πια δε θα καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας…
Πάνος με πεζά said
Εκτός από το λάθος με τα bold, φυσικά τα αντίμετρα ή ισοδύναμα, δεν έχουν την ίδια έννοια με τα προαπαιτούμενα…
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@18, 16. 10.
Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ λάπσους κλαβάριι ὑπάρχει καὶ τὸ λάπσους γκλαβάριι, σχετιζόμενο μὲ τὸ Ἔμενταλ.
ΑΚ (ο) said
– [Κιμ] πάτα το κουμπί (αν και δε γίνονται δεκτά τα κύρια ονόματα)
– σαρβάιβορ
– έξυπνο γιλέκο
– επιβάλλεται
– τύπου
– ντεσπασίτο
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
22 και το lapsus cavlarii σχετιζόμενο με το βιάγκρα.
spiral architect 🇰🇵 said
Το σατιρικό λεξικό του Γιάννη Βλαστάρη για φράσεις και λέξεις που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο λόγο: Λεξικό χωρίς γραβάτα
(το είχα βάλει πριν λίγες μέρες)
Παρεμπιπτόντως η κωλοτούμπα έγινε διεθνής περνώντας ακόμα και στη γλώσσα που μιλιέται από τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο:
Kolotumba es un concepto político griego que significa voltereta o giro de 180 grados. El primer ministro de Grecia, Alexis Tsipras, lo hizo mundialmente famoso después de convocar un referéndum sobre el rescate de su país, para acabar haciendo lo contrario de lo que le pedía la gente: Tsipras pidió un tercer rescate a pesar del rechazo de los griegos.
Μεγαλεία! 😛
spiridione said
Καλημέρα.
Το πος νομίζω ότι δεν μπορεί να λείπει.
Όπως και ο κόφτης.
Τελευταία ακούγεται πολύ και η «καθαρή έξοδος».
Και κάποιες λέξεις όχι της πρώτης επικαιρότητας: παρατασιούχοι, αντισπισιστές, ουμπεράδες.
Πάνος με πεζά said
Η φορολοταρία πιο σωστά είναι (και γράφεται ως) λοταρία αποδείξεων, αφού το έπαθλο μόνο φόρος δεν είναι – τουναντίον, το έπαθλο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
gpoint said
Εγώ θα προτείνω την λέξη που πολλοί σχολιαστές δεν τολμάνε να την προτείνουν ενω την χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τον πόνο τους…
Μπάουγκ !!
Γιάννης Ιατρού said
το αριστεία 🙂

sarant said
19 Κακίες 😉
20-23 Καλές προτάσεις.
26 Πολύ καλές καταγραφές κι ας μην είναι της πρώτης ζήτησης
Γιάννης Ιατρού said
28: Γιώργο,
Μπάουγκ !!
…Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε …………….· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
16 Χωρίς πλάκα τώρα, αυτό το clavarium είναι παλιά λατινική λέξη (δεν είχανε όμως κομπιούτορες) ή κατασκευασμένος λατινικός νεολογισμός όπως πχ το machina rotaria (=αυτοκίνητο) που επινόησε το βατικανό μαζί με κάμποσους άλλους για να περιγράψει σύγχρονες εφευρέσεις? Είχα διαβάσει πριν από χρόνια μια λίστα με τέτοιες λέξεις αλλά δε θυμάμαι πού δγιάλο ήτανε.
ap8938 said
νικοκύρη, μου κάνει εντύπωση που το λεξικό σου δεν έχει το complicit. το oed το περιλαμβάνει από τον νοέμβρη του 2005.
sarant said
33 Είναι παλιό το λεξικό μου 😉 (Ματζέντα)
Γιάννης Ιατρού said
32: Παλιά. Αφού όλα από εμάς τα έχουν πάρει, τι σου είπα; 🙂

Alexis said
Πος (Pos)
Κοινωνικό Μέρισμα
Αντίμετρα
Πλαστικό χρήμα
Πλειστηριασμοί
Αγγελος said
Φυσικά το clavis είναι πανάρχαια λατινική λέξη. Το ερώτημα ήταν για το clavarium.
Δεν το ´χω ψάξει, αλλά κι αν δεν είναι αρχαίο, φαντάζομαι ότι θα λεγόταν στην εκκλησιαστική λατινική από τότε που εφευρέθηκαν τα πρώτα μουσικά όργανα με πλήκτρα — πριν από το πιάνο το κλειδόχορδο και αρκετά πριν απ´ αυτό το αρμόνιο και το εκκλησιαστικό όργανο.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
35 Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν η υπεκφυγή και η απάντησις περί του clavis ενώ η αρώτηξις ήτο περί του clavarium. Τέλος πάντων, ας μην συνουσιάσωμεν περαιτέρω το νήμα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
37 γράφαμε μαζί
sarant said
36 και πριν
Απορώ πώς ξέχασα το POS!
spatholouro said
http://www.latin-dictionary.net/definition/10322/clavarium-clavarii
Pedis said
# 25 – Παρεμπιπτόντως η κωλοτούμπα έγινε διεθνής περνώντας ακόμα και στη γλώσσα που μιλιέται από τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο:
Χλιδή!
(Θα ρωτήσω τους φίλους μου να σου πω αν έχει πέραση ή απλώς γράφει παπαρίτσες κάνας περίεργος σαν εκείνους της εφσυν)
ndmushroom said
Πλειστηριασμοί (και όχι μόνο ηλεκτρονικοί, που είναι αρκετά περιοριστικό)
Συριζοτρόλ (ακουγόταν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος -ιδίως σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς- άρχισε να ακούγεται από όλο το πολιτικό φάσμα, αριστερό και δεξιό)
ΚΕΕΛΠΝΟ
Αξιολόγηση (για πολλά χρόνια ακόμα, δυστυχώς)
Ο Ρουβίκωνας πιάνεται;
Επιφυλάσσομαι για περισσότερα
ΑΝΤΑΙΟΣ Φ said
1) Δόση
2) Προαπαιτούμενα
3) Βοήθα Παναγιά!
sarant said
43 Καλή ερώτηση για τον Ρουβίκωνα. Νομίζω πως πιάνεται. Παλιότερα είχαμε βάλει πχ ΣΥΡΙΖΑ
Soulto Beta said
Υπερθεµατιστής
Πλειστηριάζω
Αγγλικά Τσίπρα
Ηθικό Πλεονέκτημα
Γιάννης Ιατρού said
37/38/41: Ζητώ ταπεινά συγχώρεση που δεν αντελήφθην τι ακριβώς ρωτούσε το κοινό 🙂
Η λέξη clāvārĭum πρωτο-αναφέρεται στον Τάκιτο (1ος μ.Χ. αι), Ιστορίες 3,50, εδώ, στην 3η σειρά απ’ το τέλος.
ΚΩΣΤΑΣ said
Πλειστηριασμοί ακούγεται όλον τον χρόνο, ενώ άλλες λέξεις έρχονται και αργά ή γρήγορα φεύγουν από την επικαιρότητα.
Δεν ξέρω αν πιάνεται πρόταση: πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
nikiplos said
Η δική μου εικόνα:
αντισπισισισμός
διεμφυλικός
ισαποστάκιας
αριστεία
πλεόνασμα
και φυσικά τα διαχρονικά (δυστυχώς τελευταία) προαπαιτούμενα
cronopiusa said
το ρέμα
ΚΑΒ said
clavarium το προς ώνησιν ήλων των υποδημάτων αργύριον, δώρον τοις στρατιώταις διδόμενον
gpoint said
Το Β’ εθνκή παίζει ;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
47 Φαίνεται λοιπόν πως το κλαβάριουμ είχε να κάνει με χρήμα και όχι με πλήκτρα, όπως βρήκε και το Σπαθόλουρο στο 41 (ευχαριστούμε).
Αφίενταί σοι τα ανομήματα, τέκνον 🙂
Kουτρούφι said
-εξυγίανση-
Κυκλοφορεί πολύ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στα πρωτοσέλιδα από τότε που άλλαξε διοίκηση η ΕΠΟ.
Πάνος με πεζά said
Υπάρχει πάντα και η συνεκφορά-ανέκδοτο «Αύγουστος του 18»… Αρχίζουμε να το ακούμε όλο και περισσότερο, αλλά από τέτοιες ημερομηνίες έχουμε μαζέψει πια ολόκληρο κομπολόι…
Γιάννης Μαλλιαρός said
Άσχετο αλλά δεν βαστώ.
Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι (ούτε με τους ΑΝΕΛ), και δεν έχω κάποιον λόγο να τους υπερασπίζομαι αλλά έχω μιαν απορία μ’ εκείνη την είδηση που ακούω εδώ και ώρες στις ειδήσεις και διαβάζω στα ιντερνετικά μέσα (όλα αντιγράφουν την ίδια είδηση με τα υπόλοιπα -άσχετα- σχόλια κι όποιο να διαβάσεις δεν βρίσκεις να διαφοροποιείται ούτε σ’ ένα κόμμα):
Καλείται η κυβέρνηση ν’ απαντήσει για κάτι που έγινε πριν το 2014. Μα, αν δεν ζω σε κάποιο παράλληλο σύμπαν η σημερινή κυβέρνηση (που καλείται ν’ απαντήσει, επαναλαμβάνω) ανέλαβε τον Σεπτέμβρη του 2015, άντε μιας κι ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός να την σπρώξουμε τέλος Γενάρη του 2015. Για κάτι που ανακαλύφτηκε το 2014 άρα έγινε το 2014 ή το 2013 ή παλιότερα πώς μπορεί να δώσει εξηγήσεις; Αν είν’ έτσι να μας απαντήσει και γιατί βάλαν τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή. Ή για τον Σωκράτη που τον πότισαν κώνειο.
Γς said
Ντονέρ [kebap]
Mes chers amis ε σετεγά [including ντονέρ]
Γιάννης Ιατρού said
53: Όπως το Χριστούγεννα / χριστουγεννι-άτικα (υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα με κατάληξη σε -άτικα, που δεν είναι χρονικά επιρρήματα όπως το ή το κερατάς / κερατιάτικα και δηλούν π.χ. «τα χρήματα για» …, αλλά δεν γράφω άλλα …, με το συμπάθιο βεβαίως-βεβαίως), ε, κάπως έτσι και το clavis / clavarium (χρήματα για τα καρφιά). Έχουμε όμως και το κλειδοκύμβαλον, που έχει πλήκτρα (toucher du piano που λένε οι γάλλοι) 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
Α, να πω και για τη λέξη της χρονιάς
ΠΟΣ, POS
fake-news, που απόκτησαν και δική τους σελίδα στο Υπουργείο της Παιδείας (και μάλιστα έτσι, λατινογραμμένα).
Pedis said
Μην εννοούμε το calvarium …;
Σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου είχαν εγκριθεί 1.157.347 αιτήσεις, ενώ οι ακυρωμένες ανέρχονται στις 323.616 και η μη εγκεκριμένες στις 622.891. οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα μη έγκρισης φτάνουν τις 579.275 οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης τις 55.807.
https://www.thepressproject.gr/article/120996/Porta-se-ekatontades-xiliades-polites-gia-to-koinoniko-merisma
Christina said
Σεξουαλική παρενόχληση
Ιωάννα said
Αν και οι λέξεις των παλαιότερων ετών έχουν χαρακτήρα κυρίως προσανατολισμένο στην Ελληνική επικαιρότητα, θα το τολμήσω. Περήφανα
προτείνω το metoo.
sarant said
61-62 Και οι δυο προτάσεις βάσιμες, έπρεπε να τις έχει το άρθρο.
Νίκος Κ. said
Η Καταλονία γίνεται δεκτή;
Προφανώς υπονοεί το δημοψήφισμα που μπορεί να ανοίξει την όρεξη σε πολλούς στην Ευρώπη.
Πάνος με πεζά said
Άμα αρχίσουμε τα ξενόγλωσσα, υπάρχει και το περίφημο «last year» 🙂
Γς said
56:
Κι ο Βασίλειος Ζαχάρωφ
Γς said
61:
>Σεξουαλική παρενόχληση
στο Lidle
https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/07/10songs/#comment-471115
ΣΠ said
απόσχιση
sarant said
64 Πιθανώς να πρέπει να γίνει δεκτή η Καταλονία.
Πέπε said
@57 (βίντεο 2):
Κυκλοφορεί μια φήμη -που, όπως συχνά, έχει κάποιον πυρήνα αληθείας- ότι στα γαλλικά το r προφέρεται περίπου όπως το ελληνικό γάμμα. Εντωμεταξύ, τα γαλλικά έχουν κι ένα σωρό άλλους φθόγγους που διαφέρουν από τους αντίστοιχους ελληνικούς ή που δεν έχουν καν αντίστοιχο στα ελληνικά, αλλά όλοι όσοι έχουν μια απόμακρη επαφή με τη γλώσσα έχουν συγκρατήσει μόνο αυτό με το r=γ. Αν ο καθένας μπορούσε να προφέρει [δε λέω σαν Γάλλος, αλλά] στοιχειωδώς αναγνωρίσιμα το eu, το u, το ch, ας αφήσει το r σαν ελληνικό και πάλι φίλοι – δεν υπάρχει Γάλλος που δεν θα τον καταλάβαινε.
Πέπε said
@69:
Αν γίνεται δεκτός ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητιέται ο Ρουβίκωνας, νομίζω ότι πρέπει να γίνει δεκτή και η Καταλονία, και από κύρια ονόματα να αποκλείονται μόνο τα ονόματα προσώπων.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@41. Ὥστε ἐπίδομα ὕλων ὑποδημάτων τὸ clavarium· θὰ μπορούσαμε νὰ τὸ ποῦμε παπουτσοκαρφιάτικα, ὅπως λέμε κερατιάτικα γιὰ νὰ μὴν πῶ τίποτα ἀνάρμοστο, τέτοιαν ὥρα.
Μ᾿ αὐτὰ καὶ μ᾿ αὐτὰ θυμήθηκα κι ἕναν ἀνάρμοστο φόρο, αὐτὸν ποὺ πλήρωναν οἱ ἀνύπαντρες καὶ οἱ ἀνύπαντροι (μετὰ ἀπὸ κάποιαν ἡλικία) στὴ Χίο, κατὰ τὴν Τουρκοκρατία.
Δὲν τὸν γράφω, βρεῖτε τον μόνοι σας.
Πάντως μανοῦλες στὰ ἐπιδόματα οἱ ἀρχαῖοι ἡμῶν θεῖοι, οἱ Λατίνοι. Μέχρι τώρα ἤξερα τὸ salarium· τώρα ἔμαθα καὶ τὸ clavarium καὶ ποῦ εἶσαι ἀκόμα.
Ἀπὸ κεῖ τὰ μάθαμε κι ἐμεῖς. Τοὺς ξεπεράσαμε ὅμως σὲ εὑρηματικότητα πραγματικῶν (ἐπίδομα προθέρμανσης μηχανῆς λεωφορείου) ἤ φανταστικῶν (ἐπίδομα σφραγίδας) ἐπιδομάτων.
sarant said
71 Μάλλον
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@72 ἐπίδομα
ὕλων=>ἥλων ὑποδημάτωνΣΠ said
Θα έλεγα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτή μάλλον είναι λέξη της δεκαετίας.
ΓιώργοςΜ said
72 Το επίδομα προθέρμανσης είναι κι αυτό φανταστικό.
Επειδή οι οδηγοί των λεωφορείων χρειάζεται, αν αναλαμβάνουν την πρώτη βάρδια, να φτάσουν κάποια (10-20) λεπτά νωρίτερα από το ωράριό τους, ώστε να παραλάβουν το όχημα χωρίς να τους χρεώνεται ο χρόνος αυτός ως εργάσιμος, έπαιρναν τα χρήματα αυτά για αντιστάθμιση.
Ήταν όμως καλός τρόπος αφύπνισης του κοινωνικου αυτοματισμού.
Λ said
Εγώ υποστηρίζω και πάλι τη λέξη πρόσφυγες
Stazybο Hοrn said
προσφυγικές ροές
gpoint said
Λέμε για την σοβαρότητα του Κούλη αλλά από το Χίλτον έρχονται τεράστιες ριπές σοβαρότητας…
Αρχικά ποιός κάθεται να συζητήσει σοβαρά με τον Αντωνιάδη και τον Κωνσταντίνου ; ο καθένας από τους δυο τους είναι βαθιά στην κοσμάρα του, δεν έκανε τυχαία ο παμπόνηρος Αλαφούζος τον Βασιλάκη αντιπρόεδρο, οποιοσδηποτε άλλος που δεν θα καμάρωνε για τον τίτλο που του δόθηκε αλλά θα είχε τα μάτια του ανοιχτά θα είχε πάρει χαμπάρι τι παιζότανε τόσα χρόνια. Για τον Αντωνιάδη να θυμίσω τις διαβεβαιώσεις του πως ο Αραβας πρίγκηπας ήταν αυθεντικός, αυτό κατάλαβε όταν του τον γνώρισε ο Τσάκας.
Βλέποντας τέτοια ξεφτέρια ο Μίστερ Τσιπίτας πέταξε την φιλοσοφημένη κουβέντα του: «Να βάλουν από ένα 50άρικο 300 000 φίλοι του Παναθηναϊκού να βγει η χρονιά !»
Τι λες ρε μεγάλε ; μόνος σου το σκέφτηκες όλο αυτό ή σε βοήθησαν οι παλαίμαχοι (και στο μυαλό) του ΠΑΟ ;;
Πάντως και με 290 000 κάτι γίνεται γιατί είπε πως ο ίδιος θα βάλει 500 000 …
Stazybο Hοrn said
ΚΕΠΥ -κι ας μην ακούγεται πολύ στην ενδοχώρα…
Μαρία said
Δείτε απευθείας τη διάλεξη της Άντζελα Ντέιβις
https://left.gr/news/antimahomenos-feminismos-theories-kai-praktikes-toy-kairoy-mas-dialexi-me-tin-antzela-nteivis
leonicos said
γ
lowtronik said
Έχω την εντύπωση πως δεν υπάρχουν πασιφανείς λέξεις για το ελληνικό 2017. Γεγονός που δείχνει πως κόμματα και μμε ψάχνουν σημαίες και αφηγήματα… αλλά δεν βρίσκουν.
Στα διεθνή προτείνω και εγώ τη σεξουαλική παρενόχληση. Η Καταλονία δεν απασχόλησε κανέναν για περισσότερο απο 2 βδομάδες παγκοσμίως
Υπάρχει και το fake news φυσικά που στην αμερικάνικη επικαιρότητα συναγωνίζεται με το collusion.
Stazybο Hοrn said
Η ανέπαφη συναλλαγή καθιερώθηκε και μάλλον αποτελεί καθιέρωση ελάσσονος ως τώρα σημασίας, καθώς πιο πριν ανέπαφο λέγαμε κυρίως τον άθικτο, κι όχι τον χωρίς επαφή· contactless κι όχι intact…
sarant said
83 Κι όμως αναδείχτηκαν και μερικές πολύ καλές εγχώριες προτάσεις.
Μαρία said
Πέθανε ο Ασδραχάς https://left.gr/news/pethane-se-ilikia-84-eton-o-megalos-istorikos-spyros-asdrahas
sarant said
86 Ναι ρε συ…
sarant said
Από το FB
Ιδεοληψία
Stazybο Hοrn said
Γς said
84:
κοντά κι ο μυγιάγγιχτος
κι ο μη μου άπτου
Stazybο Hοrn said
Τα φέικ νιούζ ξεκίνησαν αντίστροφα, ως υπονόμευση των αληθινών ειδήσεων με την απόδοση αυτού του χαρακτηρισμού από τις ομάδες αλήθειας του Τραμπ. Γρήγορα πήραν την τρέχουσα σημασία. Η καθιέρωση στήλης φέικ νιουζ στον επίσημο ιστότοπο του ΥπΠΕΘ, κτττμγ, δείχνει πολύ χαμηλή έμπνευση και λανθασμένη αντίληψη για το ρόλο ενός ιστότοπου υπουργείου.
Stazybο Hοrn said
ομάδα αλήθειας είπαμε; Αυτός κι αν είναι νεολογισμός…
Γιάννης Μαλλιαρός said
91 Ε, ναι. Γι’ αυτό κι ο σχολιασμός μου, γι’ αυτό και κττμγ (! έβαλες ένα τ ακόμα που δεν ξέρω τι πάει να πει) αξίζει να μπει στις λέξεις της χρονιάς. Κι ο πάτος έχει τη θέση του.
Stazybο Hοrn said
93 ταπεινή ταπεινή 🙂
ξέφυγε
Μαρία said
92
Η ομάδα αλήθειας του Μουρούτη χρονολογείται απο το 2013. Πρωτοπόρος.
sarant said
94 Πολύ ταπεινή 🙂
Stazybο Hοrn said
95: Ωστόσο δεν τιμήσαμε τον όρο ως τώρα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
22>>Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ λάπσους κλαβάριι ὑπάρχει καὶ τὸ λάπσους γκλαβάριι,
και λάπσους γκαβάριι σχετιζόμενο με τον αστιγματισμό
ηθικό σθένος
προληπτική γραμμή πίστωσης
κόστος προώθησης (μίζα)
ηχεία του Σοϊμπλε
μέτωπο του νότου
mitsos said
Η σκωπτική διάθεση αποδεικνύει την δύναμή και την αξία της πρωτιστως όταν σατυρίζει ημετέρους και μάλιστα τους καλύτερους εξ αυτών … αν όχι με μια λέξη … ίσως με μια φράση π.χ. «Prix du Courage politique» .
Ή – αφού απονεμήθηκε σε συμπατριώτη μας – ακόμη καλύτερα ως «Βραβείο πολιτικού σθένους»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Βλήματα
Stazybο Hοrn said
DNA
metoo
ανάπτυξη
ανέπαφη συναλλαγή
αντίμετρα
αντίμετρα
αντισπισισισμός
αντισπισιστές
αξιολόγηση
απομείωση χρέους
απόσχιση
αριστεία 🙂
Αύγουστος του 18
διεμφυλικός
ΔΝΤ
δόση
έξοδος στις αγορές
εξυγίανση
έξυπνο γιλέκο
εξωγήινος του Υμηττού
ηθικό πλεονέκτημα
ηθικό σθένος
ηλεκτρονικό εισιτήριο
ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
ηχεία του Σόιμπλε
ιδεοληψία
ισαποστάκιας
ισοδύναμα
καθαρή έξοδος
Καταλονία
κεντροαριστερά
ΚΕΠΥ
Κίνημα Αλλαγής
κλήρωση
κοινωνικό μέρισμα
κόστος προώθησης
κρυπτονόμισμα
κωλοτούμπα / kolotumba
λοταρία αποδείξεων
μέσα κοινωνικής δικτύωσης
μέτωπο του νότου
μπαζωμένα ρέματα
μπιτκόιν
νέος φορέας
ντεσπασίτο
οικογενειοκρατία
ομάδα αλήθειας
ουμπεράδες
ουρά της καμήλας
οφ σορ / off shore
Παραντάιζ πέιπερς / Paradise papers
παρατασιούχοι
πλαστικό χρήμα
πλειστηριάζω
πλειστηριασμοί
πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
πλεόνασμα
πλημμύρες
ΠΟΣ / POS
προ κρίσης / π.κ.
προαπαιτούμενα
προληπτική γραμμή πίστωσης
πρόσφυγες
προσφυγικές ροές
προσωπική διαφορά
προσωποποιημένη κάρτα
ρέμα
Ρουβίκωνας
σαρβάιβορ
σεξουαλική παρενόχληση
στρατηγικός κακοπληρωτής
στρατηγικός τοκογλύφος
Συριζοτρόλ
ταυτότητα φύλου
τέταρτο μνημόνιο
υπερθεµατιστής
υπερπλεόνασμα
φέικ νιους / fake news
φορολογικοί παράδεισοι
φορολοταρία
χρέος
Stazybο Hοrn said
Για να μην την πατήσουμε όπως πέρσι και πρόπερσι, θυμηθείτε λέξεις που λείπουν, ενώ δεν θάπρεπε, κι όχι στην αναπαραγωγή αυτών που είδαμε αναφέρθηκαν. Το δεύτερο ποστ θα είναι που θα δίνουμε τις προτιμήσεις και τα προγνωστικά μας.
sarant said
101 – 102 Κάποια απο αυτά θα κοπούν, βέβαια, αλλά το βασικό είναι αυτό που λέει ο Στάζιμπο, να μην ξεχαστεί καμιά καλή λέξη.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αγία Ζώνη ΙΙ
πετρελαιοκηλίδα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης
Θέμης said
Θα έλεγα μάλλον «νανογιλέκο» αντί «έξυπνο γιλέκο».
Pirros said
Ο σύμπλοκος όρος που έχω ακούσει πιο πολύ φέτος, είναι το σχετικά πρόσφατο «καλή συνέχεια». Πριν από λίγα χρόνια το άκουγα σχεδόν αποκλειστικά από νεαρές ηλικίες. Πλέον το χρησιμοποιούν και οι μεσήλικες, ενώ με τη φόρα που έχει πάρει σύντομα θα το λένε και οι ηλικιωμένοι.
Το ενδιαφέρον αυτού του όρου νομίζω βρίσκεται στο ότι είναι πολύ πιο συνηθισμένο στον προφορικό λόγο και κάπως σπάνιο στον διαδικτυακό γραπτό. Δεν το προτείνω πάντως για υποψήφιο. Οι πλειστηριασμοί και η αλλαγή φύλου, είναι για μένα τα δύο μεγάλα φαβορί. Ωραίες προτάσεις έχουν γίνει ως τώρα. Καλώς δεν μπήκε το «μέρισμα» αφού είναι μόλις της τελευταίας στιγμής.
Καλή συνέχεια.
Γς said
98:
> λάπσους κλαβάριι ὑπάρχει καὶ τὸ λάπσους γκλαβάριι, και λάπσους γκαβάριι σχετιζόμενο με τον αστιγματισμό. ηθικό σθένος
Συνεχίστε με τα κλαβάριι, γκλαβάριι, γκαβάριι
Και που θα πάει; Θα βγεί και το σχετιζόμενο με αυτόν που βγάζει τα μάτια του με την μία και την άλλη
>ηθικό σθένος
ανήθικό σθένος
Γς said
103:
>να μην ξεχαστεί καμιά καλή λέξη.
-Κύριε, κύριε!
-Κάτσε κάτω Τοτό, ωχ, Γς!
Alexis said
#101: Βλέποντας τη λίστα του Στάζιμπου να προτείνω ακόμη τα:
πετρελαιοκηλίδα (το είπε κι η Έφη στο #104)
αναδιάρθρωση (χρέους βέβαια)
απορρύπανση (του Σαρωνικού)
δημοψήφισμα (λόγω Καταλονίας)
Alexis said
εξωδικαστικός μηχανισμός ;;;
Spyros said
-Κοινωνικό μέρισμα
-Ταυτότητα φύλου
-Αφήγημα (νέα δημοσιογραφική λέξη; Την διαβάζω σαν ουδέτερη λέξη αλλά στα αυτιά μου έχει αρνητική χροιά)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΚΕΕΛΠΝΟ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
πόθεν έσχες δικαστών
Κουτρούφι said
Επίσης, από πρώτης πρώτου ε. ε. λειτουργεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ. Και αυτός ακούγεται συχνά-πυκνά.
spiral architect 🇰🇵 said
@115:
– Άργησες, πού ήσουν;
– Πήγα στον ΕΦΚΑ κι έφκα! 👿
ΓιώργοςΜ said
Βλέπω η πρόταση του Σκύλου στο (2) αγνοήθηκε…Μόνο νεολογισμούς; Τους παλαιολογισμούς (σικ) στον Καιάδα; 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
117: ΓιώργοςΜ

…η πρόταση του Σκύλου στο (2) αγνοήθηκε..
spiral architect 🇰🇵 said
Νεολογισμός
(ας μην ληφθεί υπ’ όψιν)
spiral architect 🇰🇵 said
POS ε;
– Πώς λέγεται ο μάστορας που επισκευάζει POS;
– Μαστρο-POS
Σκύλος said
Γς said
109:
>103:
>>να μην ξεχαστεί καμιά καλή λέξη.
-Κύριε, κύριε! Να την πω; Να την πω;
sarant said
106 Σωστό!
109 🙂
Κι άλλες καλές προτάσεις ακούστηκαν. Να βάλουμε και τη Black Friday.
sexpistolss said
Κωλοτούμπα, Ρουβίκωνας, ταυτότητα φίλου για Ελλάδα. Από διεθνή σεξουαλική παρενόχληση, πυρηνική δοκιμή, προσφυγικό.
Pedis said
# 107 – «καλή συνέχεια»
ευρωπαίστικοι πιθηκισμοί συμπάθειας κέτσι …
κι άντε να το εισάγεις αλλά πού, σε μια χώρα όπου ένας στους δύο είναι άνεργος; Τι του εύχεσαι; Καλή συνέχεια σε αυτό που κάνει;
spiral architect 🇰🇵 said
Έγινα αλιεύς τούβλων σήμερα. Μετά τη «νησιωτικότητα» της Μεγάλης Τιμονιέρισσας Φώφης, ήρθε χτες και το «Greece is come back» του Τσίπρα.
Ας μην καταγραφεί στις λέξεις της χρονιάς, αλλά να σερβιριστεί ως ορντέβρ στα Σαββατιάτικα μεζεδάκια.
ΣΠ said
LandS said
125 για 107
Ως ευχή η χρήση αυτής της έκφρασης στα Αγγλικά είναι αμελητέα. Άρα αν τη χρησιμοποιούμε τότε συμβάλουμε στην αντίσταση κατά της Παγκοσμιοποίησης, ντοντσιουθίνκ; Ειδικά εμείς που για κάθε τι ευχόμαστε στον άλλον «καλή επιτυχία» και στις ανύπαντρες «[με μια] καλή τύχη»
Οι γαλλομαθείς θα μπορούν να μας διαφωτίσουν για τη συχνότητα χρήσης της je vous souhaite une bonne continuation και οι γερμανομαθεις, αντίστοιχα, της Ich wünsche Ihnen eine gute Fortsetzung (αν δεν με απατά ο Γκούγκλης μου) και έτσι να λύσουμε εμπεριστατωμένα και αυτό το πρόβλημα εθνικής ταυτότητας.
LandS said
126 Περί «νησιωτικότητας» https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/17/insularity/
Αὐγουστῖνος said
Ταπεινὴ συγγνώμη ποὺ κατάντησα νὰ ὑπερασπίζομαι τὴ Φώφη, ἀλλὰ ἡ νησιωτικότητα δὲν εἶναι δική της – ὡς λέξη παίζει τουλάχιστον ἀπὸ τὰ νάιντιζ, τότε ποὺ εἶχαμε (ὡς Ρόδος, ὄχι ὡς χώρα) τὴν ἀντιπροεδρία τῆς CRPM (Ἕνωση Δήμων καὶ Περιφερειῶν) καὶ προσπαθούσαμε νὰ προωθήσουμε τὴν εἰδικὴ μεταχείριση τῶν νησιῶν, λόγῳ τῶν εἰδικῶν προβλημάτων τους – θέμα ποὺ μᾶς ἔκαιγε, ἀφοῦ νησιωτικὲς περιοχὲς μέσα στὴν Εὐρώπη τὰ ἄλλα κράτη-μέλη εἶχαν ἀπὸ ἐλάχιστες ἕως καθόλου. Τὸ σύνολο τῶν εἰδικῶν προβλημάτων τῶν νησιῶν μας ὀνομάστηκε μονολεκτικὰ νησιωτικότητα .
spiral architect 🇰🇵 said
@129: Θένκς, είχε συζητηθεί και στο παρελθόν.
@130: Και πα να πει ότι θα δεχθούμε το νεολογισμό; Ας το λέγαν περιφραστικά, «η ιδιαιτερότητα των νησιών του Αιγαίου» ξερωγώ. Ας ξεστραβωθούν και ας ανοίξουν κάνα λεξικό.
Δηλαδή, η νησιωτικότητα έχει για αντώνυμο την ηπειρωτικότητα;
ndmushroom said
Νησιωτικότητα, ορεινότητα έχουν λίγο πολύ καθιερωθεί (υπάρχουν και σε επίσημα έγγραφα, κρατικά και ενωσιακά). Ηπειρωτικότητα (και περιφερειακότητα) ευτυχώς όχι ακόμα, αν και, τουλάχιστον το πρώτο, προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε απλά να λέμε «νησιωτικός/ορεινός/ηπειρωτικός/περιφερειακός (και απόκεντρος/ απομακρυσμένος) χαρακτήρας».
sarant said
130 Προφανώς, αφού είχαμε και άρθρο πρόπερσι. Ούτε λέξη της Φώφης είναι, ούτε της χρονιάς.
LandS said
131 Ας ξεστραβωθούν και ας ανοίξουν κάνα λεξικό
και αν ανοίξουν το Χρηστικό της Ακαδημίας 🙂
Pedro Alvarez said
126. Τα αγγλικά του τσίπρα στο λινκ είναι εξαιρετικά για προφορικό λόγο μή αγγλόφωνου Πρωθυπουργού, και με ικανοποιητική ευφράδεια και προφορά. Το Greece is come back συγχωρείται , άσε που ήθελε να πεί Γκρής ‘σ κάμ μπάκ -Greece ‘s (has) come back που είναι σωστό.
spiral architect 🇰🇵 said
(Λέμε ότι) η γλώσσα είναι δυναμική και εξελίσσεται, αλλά από ένα σημείο και μετά ….
sarant said
136 Είναι πια καθιερωμένος όρος η νησιωτικότητα και σημαίνει όπως λες κι εσύ τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των νησιών. Χρειάζεται μονολεκτικός όρος.
LandS said
135
Στα σχόλια του λινκ του 126 κάποιος ισχυρίζεται ότι έτσι ακούγεται. Δηλαδή Greece’s come back.
Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται να είναι σχεδόν φυσικός ομιλητής της αγγλικής κάποιος που μπορεί να κάνει αυτό με το has. Με το is είναι πιο εύκολο.
aristea k said
-Κλήρωση
-Αριστεία
-Φέικ νιουζ
-Κοινωνικό μέρισμα
-Πλειστηριασμοί
Πέπε said
@128, 125 κ.α. (καλή συνέχεια)
Εμένα μου φαίνεται μια χαρά έκφραση. Νεολογισμός μεν, ίσως και ξενισμός (δεν το ξέρω), αλλά αυτό δεν είναι αφ’ εαυτού κακό.
Σήμερα έκανα μάθημα. Μπαίνουν δυο μαθητές από άλλη τάξη. Συγγνώμη, μπορούμε να κάνουμε μια ανακοίνωση; Να κάνετε. Την έκαναν, και φεύγοντας μας ευχήθηκαν καλή συνέχεια, κατ’ αναλογία προς το «καλό μάθημα» που λέγεται συχνά-πυκνά στα σχολειά.
Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο αλλά καλύτερο. Αν είχε διακόψει ο διευθυντής, θα μπορούσε φεύγοντας να πει «συνεχίστε», αλλά ο μαθητής όχι φυσικά. Αν είχαν μπει οι μαθητές πριν από δέκα χρόνια, δε θα έλεγαν τίποτε επί του θέματος, το πολύ πολύ θα ευχαριστούσαν και θα χαιρετούσαν.
Αγγελος said
To bonne continuation (=καλή συνέχεια) είναι πολύ συνηθισμένο στα γαλλικά, αν και νομίζω πως κι εκεί είναι σχετικά καινούργιο φρούτο.
Τα αφηρημένα ουσιαστικά σε -ότητα ακούγονται συχνά κάπως άκομψα, αλλά σχηματίζονται τελείως φυσικά όταν υπάρχει ανάγκη, και για τη ‘νησιωτικότητα’ υπήρξε όντως ανάγκη, τουλάχιστον στα ενωσιακά πλαίσια. Για την ‘ηπειρωτικότητα’ δεν παρέστη ακόμη ανάγκη, αν και κάποιοι είχαν χρησιμοποιήσει, κακώς κατά τη γνώμη μου, το ‘ηπειρωτικός’ (όχι ευτυχώς το ουσιαστικό!) για τα pays enclavés, τις ‘περίκλειστες’ χώρες, αυτές δηλαδή που δεν έχουν διέξοδο στη θάλασσα (Ουγγαρία, Παραγουάη, Νεπάλ…)
Αγγελος said
Το ωραίο είναι ότι το is come ήταν σωστό — και μάλιστα ΤΟ σωστό — στα αγγλικά πριν από μερικούς αιώνες, και λέγεται και σήμερα σε κάπως υψηλό ύφος. Το δε is gone είναι ακόμα κοινότατο, αλλά σημαίνει συνήθως ‘έφυγε’.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Και το «καλή απόλαυση», και το να λένε «καλησπέρα» μόλις πάει 12:01 μεσημέρι. Μάλιστα πολλοί διορθώνουν αμέσως το «καλημέρα» που τους βγαίνει αυθόρμητα.
Πέπε said
@143:
Όχι, υπάρχει μια σημαντική διαφορά:
Το «καλή απόλαυση» αντικαθιστά το «καλή όρεξη», που ήταν μια χαρά και δε χρειαζόταν βελτίωση. Το «καλησπέρα» από τις 12:00’01» αντικαθιστά το «καλημέρα», που επίσης ήταν μια χαρά, επιπλέον δε το καλησπέρα είναι και λάθος (γιατί ο άλλος έχει στον νου του «good afternoon / bon apres-midi», όπου όμως κανένα από τα δύο δε σημαίνει απόγευμα).
Το «καλή συνέχεια» δεν αντικαθιστά τίποτε. Κακώς μπαίνουν όλοι οι νεολογισμοί σ’ ένα τσουβάλι.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
144 Τεχνικά έχεις δίκιο, επικεντρώθηκα σε ένα κοινό χαρακτηριστικό των 3 εκφράσεων, ότι δλδ είναι φυτευτές στα ελληνικά (το άλλο τους κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι με στενεύουν, είναι εκτός του γλωσσικού μου αισθητηρίου και δεν τις χρησιμοποιώ ποτέ, αλλά αυτό δεν αφορά κανέναν άλλο 🙂 )
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σε διάσταση
Το σπίτι του Βολταίου
ή
Μικρό σπίτι στο Παρίσι.
>>καλή συνέχεια
Νομίζω ότι είναι απότοκο της πολλής τηλεόρασης αυτή η υπερπληθώρα ευχών με το «καλο» πρώτο συνθετικό και ν΄ακολουθεί ό,τι νάναι.
Καλή εγχείρηση κόντεψε (το ξεκίνησε) να ευχηθεί στην πεθερά μου μια φιλενάδα της προ ημερών.
Καλή Δευτέρα,Τρίτη κ.ο.κ αυτής της σειράς.
Αιμ said
Τα καλό-ή δρόμο, συνέχεια, θέατρο, σινεμά, βόλτα και γενικά οτιδήποτε συνιθίζεται πολύ στα βουλγάρικα αλλά το βρίσκω κομμάτι δύσκολο να το πήραμε από κει .
Το καλή συνέχεια το βρίσκω μια χαρά, καλύπτει υπαρκτή ανάγκη όπως ειπώθηκε και δεν έχει, ας πούμε, συνώνυμο. Το χρησιμοποιώ και νομίζω πως το ακούω κιόλας τουλάχιστον από το ’90.
Την καθαρή έξοδο να την αφήσουμε για του χρόνου λέτε ;
Αιμ said
147. Μάλλον συνηθίζεται
sarant said
147 Μπορεί να μπει και φέτος, αφού συζητιέται
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
148/147 >>συνηθίζεται
καλή συνήθεια και σ΄εμάς 🙂
Πέπε said
@146, 147:
Μα ούτε στα ελληνικά είναι ξένη η γενική πρακτική να ευχόμαστε καλό τούτο και καλό εκείνο. Πολλές τέτοιες ευχές είναι κατεξοχήν παραδοσιακές, π.χ. καλό κατευόδιο. Για το «καλό δρόμο» έχω ακούσει στην Κάρπαθο να λένε «καλοστραδιά» και στην Κρήτη «καλοστραθιά», συστηματικά και μόνον έτσι (ιδιωματικά), ποτέ «καλοστρατιά», ακόμη και όσοι γενικώς δε μιλούν πολύ ιδιωματικά: τι άλλο πειστήριο αυθεντικότητας να χρειάζεται; Και όταν ήταν στην επικαιρότητα το «καλή επιτυχία» είχαμε αναφέρει ένα σωρό άλλες παρόμοιες ευχές, απολύτως αποδεκτές στα ελληνικά.
Οπότε η συζήτηση δε θα ‘πρεπε να γίνεται για τη γενική αυτή συνήθεια αλλά μόνο για τις καινοφανείς ευχές.
(Πάντως, είναι κρίμα που έχει περιπέσει σε πλήρη αχρησία, έως γραφικότητος, το «ώρα καλή»: θα έδινε πολλές λύσεις, αφού ταιριάζει ό,τι ώρα και να ‘ναι!)
Όσο για τους τηλεορασεογενείς νεολογισμούς, να προσθέσω ότι ραδιοφωνογενείς μού φαίνονται εμένα οι (εμετικές) περιφράσεις τύπου «να έχετε όλοι ένα υπέροχο απόγευμα».
sarant said
151 Και να προσέχετε τους εαυτούς σας
Alexis said
#152: Κάποιος προχτές κλείνοντας ένα δελτίο ειδήσεων (ο Ευαγγελάτος ίσως; δεν είμαι σίγουρος) είπε «καλό σας βράδυ και να θυμάστε ότι το καλό στο τέλος θα νικήσει»!!!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
151 Καλοστρατιά, εμείς στ΄ανατολικά.Ακόμη και ειρωνικά «θες να φύγεις; -καλοστρατιά! »
Καλήν αργατινή ,καλό βράδυ να θυμηθούμε τα όμορφα.
Καλό πρόσαργο, καλό απόγευμα.
«Ωρα καλή» λέμε και φεύγοντας κι έρχοντας!
>>να έχετε όλοι ένα υπέροχο απόγευμα
μια υπέροχη Τρίτη βράδυ ! 🙂
Jago said
Βλέπω ότι δεν προτάθηκε ο σανός.
Κουτρούφι said
Στη Σίφνο: «καλό ύστερα» και «καλό αύριο», αποχαιρετισμοί. Αφήνουν την αίσθηση ότι θα ξαναβρεθούμε κάποια στιγμή αργότερα ή την επόμενη μέρα.
sarant said
155 Καλώστον! Μόλις τον πρότεινες -ήταν πάντως και πέρυσι στην ψηφοφορία, που ακουγοταν περισσότερο.
Σκύλος said
«Φεμινισμός», η λέξη της χρονιάς στις ΗΠΑ
https://left.gr/news/feminismos-i-lexi-tis-hronias-stis-ipa
sarant said
158 Μπα;
Να βάλουμε και το Υπερταμείο.
Stazybο Hοrn said
Καλημέρα είναι good day κι όχι good morning ή добро утро. Και ημέρα είναι όσο έχει φως, κι εσπέρα όταν έρχεται το σκοτάδι, άιντε πια. Ελληνικά κι απλά σκεφτόμαστε.
sarant said
Αν και δεν έχει άμεση σχέση, ιδού ο κατάλογος των 10 κορυφαίων αναζητήσεων στην Ελλάδα το 2017 σύμφωνα με τη Google
1. Survivor
2. Κοινωνικό Μέρισμα
3. Eurovision 2017
4. Nomads
5. Zωή Λάσκαρη
6. Eurobasket 2017
7. Στάθης Ψάλτης
8. Despacito
9. My style rocks
10. Iphone 8
ΣΠ said
Stazybο Hοrn said
101 μαζεύω από όλα τα παραπάνω…
Black Friday
DNA
metoo
Αγία Ζώνη ΙΙ
αναδιάρθρωση χρέους
ανάπτυξη
ανέπαφη συναλλαγή
αντίμετρα
αντισπισισισμός
αντισπισιστές
αξιολόγηση
απομείωση χρέους
απορρύπανση
απόσχιση
αριστεία
αριστεία
Αύγουστος του 18
αφήγημα
δημοψήφισμα
διεμφυλικός
δικτυακή ουδετερότητα
ΔΝΤ
δόση
έξοδος στις αγορές
εξυγίανση
έξυπνο γιλέκο
εξωγήινος του Υμηττού
εξωδικαστικός μηχανισμός
ΕΦΚΑ
ηθικό πλεονέκτημα
ηθικό σθένος
ηλεκτρονικό εισιτήριο
ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
ηχεία του Σόιμπλε
ιδεοληψία
ισαποστάκιας
ισοδύναμα
καθαρή έξοδος
καλή συνέχεια
Καταλονία
ΚΕΕΛΠΝΟ
κεντροαριστερά
ΚΕΠΥ
Κίνημα Αλλαγής
κλήρωση
κοινωνικό μέρισμα
κόστος προώθησης
κρυπτονόμισμα
κωλοτούμπα / kolotumba
λοταρία αποδείξεων
μέρισμα
μέσα κοινωνικής δικτύωσης
μέτωπο του νότου
μπαζωμένα ρέματα
μπιτκόιν
νανογιλέκο
νέος φορέας
ντεσπασίτο
οικογενειοκρατία
ομάδα αλήθειας
ουμπεράδες
ουρά της καμήλας
οφ σορ / off shore
Παραντάιζ πέιπερς / Paradise papers
παρατασιούχοι
πετρελαιοκηλίδα
πλαστικό χρήμα
πλειστηριάζω
πλειστηριασμοί
πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
πλεόνασμα
πλημμύρες
πόθεν έσχες δικαστών
ΠΟΣ / POS
προ κρίσης / π.κ.
προαπαιτούμενα
προληπτική γραμμή πίστωσης
πρόσφυγες
προσφυγικές ροές
προσφυγικό
προσωπική διαφορά
προσωποποιημένη κάρτα
πυρηνική δοκιμή
ρέμα
Ρουβίκωνας
σανός
σαρβάιβορ
σεξουαλική παρενόχληση
στρατηγικός κακοπληρωτής
στρατηγικός τοκογλύφος
Συριζοτρόλ
Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης
ταυτότητα φύλου
τέταρτο μνημόνιο
υπερθεµατιστής
υπερπλεόνασμα
υπερταμείο
φέικ νιους / fake news
φορολογικοί παράδεισοι
φορολοταρία
χρέος
Stazybο Hοrn said
η αριστεία πάει διπλή, αλλιώς 100.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@143, 144. Τὸ «καλὴ απόλαυση» εἶναι σπανιολιά· (σίκ, ρέ· κατὰ τὸ ἀμερικανιά, ἀλλὰ στὸ πιό μαριόλικο). Ἀπὸ τὸ buen provecho πού, κατὰ λέξη, σημαίνει «καλή ἀπόλαυση», ἀλλὰ μεταφράζεται: «Enjoy your meal!», «Bon appétit!» δηλ. «καλὴ ὄρεξη».
Στὰ καθ᾿ ἠμᾶς θὰ μποροῦσε νὰ λεχθεῖ ἀπὸ ρεσεψιονὶστ «ξενοδοχείων σύντομης διαμονῆς» ὅταν δίνουν τὰ κλειδιὰ στὸ ζεῦγος. 🙂
@147. Τὸ «καλό δρόμο» τό ᾿λεγαν στὰ Θερμιὰ ἀπὸ παλιά καὶ συνηθίζεται ἀκόμα ἀπὸ τοὺς παλιότερους, π.χ. μοῦ τὸ λέει ἡ μάνα μου κάθε φορὰ ποὺ φεύγω ἀπὸ τὸ σπίτι της.
Σκύλος said
Αυτή είναι η λέξη του 2017 από το λεξικό Οξφόρδης
youthquake
https://left.gr/news/ayti-einai-i-lexi-toy-2017-apo-lexiko-oxfordis
ΣΠ said
166
Δες 162.
sarant said
166 Και πώς θα το πούμε; Νεϊσμός;
Stazybο Hοrn said
Αντί για καλή συνέχεια, πάντως, οι Τούρκοι έχουν το πολύ συχνό και χαρακτηριστικό kolay gelsin, κάτι σαν «καλή ευκολία στη δουλειά σου».
Πέπε said
@168:
Υποθέτω πως δε θα το πούμε. Δε χρειάζεται να τα λέμε όλα (αρκεί που ξέρουμε, μόνοι εμείς, να λέμε «φιλότιμο»).
Βέβαια, αν γίνει ντόρος γύρω από τη λέξη, πολύ φοβάμαι ότι κάπως θα το πούμε τελικά. Προβλέπω ένα μικρό αριθμό άρθρων στο ίντερνετ με απαισίως άγαρμπες προσπάθειες απόδοσης της έννοιας *και* του άγλωσσου τρόπου που σχηματίστηκε η αγγλική λέξη, συνοδευόμενες απαρέγκλιτα από μια παρένθεση όπου θα δίνεται η αγγλική λέξη και ο τρόπος που σχηματίστηκε (δίκην ομολογίας αποτυχίας της μετάφρασης). Και τότε θ’ αρχίσω να νοσταλγώ τις ωραίες εποχές που κάθε τρέντικια αγγλική λέξη την έγραφαν αμετάφραστη στ’ αγγλικά, και θα μετανιώνω που έβριζα.
Αν, πάλι, δημιουργηθεί ένας νεολογισμός σ’ αυτό το στυλ και πιάσει, και φτάσει να γίνεται κατανοητός χωρίς επεξηγήσεις, και αυτό σηματοδοτήσει ολόκληρη σειρά παρόμοιων μεταφραστικών νεολογισμών που να γίνονται κατανοητοί, τότε θ’ αρχίσω σοβαρά ν’ ανησυχώ για τη γλώσσα…
sarant said
170 Μάλλον
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
163
Μπα σε καλό μου, όλες τις φορές διάβασα πρώτα φορολατρεία και μετά φορολοταρία!
Να μπει και το φρέσκο (αχνιστό) νεανική αλληλεγγύη ;
Ψηφίστε τη λέξη της χρονιάς για το 2017! - dailythess | Ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη said
[…] και να διαλέξουμε τη λέξη της χρονιάς, τη λέξη του 2017. Στο άρθρο εκείνο προτείνατε τις υποψήφιες λέξεις, τώρα λοιπόν θα […]
Ψηφίστε τη λέξη της χρονιάς για το 2018! | Eco Left said
[…] και να διαλέξουμε τη λέξη της χρονιάς, τη λέξη του 2018. Στο άρθρο εκείνο προτείνατε τις υποψήφιες λέξεις, τώρα λοιπόν θα […]