Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τελευταία μεζεδάκια του 2017

Posted by sarant στο 30 Δεκεμβρίου, 2017


Ο τίτλος του σημερινού μας πολυσυλλεκτικού βδομαδιάτικου σημειώματος είναι θαρρώ αυτονόητος και τον έχουμε επαναλάβει κάμποσες φορές (συνήθως χωρίς να προσδιορίζουμε τη χρονιά). Τελευταίο Σάββατο του 2017 σήμερα, μαζί και τα τελευταία μεζεδάκια.

Όσοι διαβάζετε το άρθρο το πρωί, να ξέρετε ότι σας μένουν λίγες μόνο ώρες, ούτε οχτώ, για να πάρετε μέρος στην ψηφοφορία μας για τη Λέξη της χρονιάς 2017. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18.00 ώρα Ελλάδος και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Κυριακής, 31 Δεκεμβρίου. Οπότε, σπεύσατε!

* Εκατό φορές έχουμε γράψει για τη μετατροπή επιρρημάτων σε λογιόκλιτα επίθετα, ένα φαινόμενο που εμβληματικά εμφανίζεται σε φράσεις όπως «ανεξαρτήτου ηλικίας» αλλά που το βρίσκουμε με μικρότερη συχνότητα και σε άλλα επιρρήματα. Δεν ξέρω αν έχει μελετηθεί θεωρητικά, πάντως είναι μια τάση που την έχω αντιληφθεί εδώ και όχι πάρα πολλά χρόνια και που συνίσταται στο να αντικαθιστανται λόγια επιρρήματα σε -ως όχι από τα αντίστοιχα δημοτικότροπα επιρρήματα αλλά από τα αντίστοιχα επίθετα.

Το πιο συχνό παράδειγμα είναι το περίφημο «ανεξαρτήτου», όπου το «ανεξαρτήτως ηλικίας» (λογιότροπο και σωστό) γίνεται όχι «ανεξάρτητα από ηλικία» (δημοτικό και σωστό) αλλά «*ανεξαρτήτου ηλικίας» (λογιότροπο και λάθος, αφού δεν τίθεται θέμα να είναι ανεξάρτητη από κάτι η ηλικία).

Τελευταίο κρούσμα σε ιστότοπο έκδοσης εισιτηρίων για εκδήλωση του ΚΠΙΣΝ, απ’ όπου θα περίμενε κανείς περισσότερη επιμέλεια. Ο Σιδερόγιαννος, διαβάζουμε, είναι παραμύθι «Για «παιδιά» ανεξαρτήτου ηλικίας».

* Ένας από τα παρακλάδια του Δαίμονα του τυπογραφείου, που έχει εμφανιστεί με τη νέα τεχνολογία, είναι και ο Δαίμονας της κοπιπάστης. Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2017 του The Books Journal διάβασα κείμενο για τη συναντηση που είχε ο αρθρογράφος το 1985 με τη Μάτση Χατζηλαζάρου και έσπαγα το κεφάλι μου να καταλάβω πού κολλούσε η πρώτη-πρώτη πρόταση, που έλεγε: «Οι ουρές για τα εισιτήρια του μετρό δεν οφείλονται στη γελοιότητα του Σπίρτζη και των άλλων». και συνέχιζε: «Χτύπησα το κουδούνι της στην Πατριάρχου Ιωακείμ εκείνο το πρωί για να της κάνω ένα πορτρέτο, για το περιοδικό Αντί της εποχής». Ποιος Σπίρτζης και ποιο μετρό το 1985;

Τελικά χτες ειδα στη Λεξιλογία ότι, όπως σχολίασε ο συντάκτης του άρθρου μάλλον στο Φέισμπουκ, επρόκειτο για κατόρθωμα του Δαίμονα της Κοπιπάστης!

* Σύμφωνα με το ανέκδοτο, ένας σγουρομάλλης αναρωτιέται αν το σωστό ειναι «Ιράν ή Ιράκ». Στα Νέα δεν έχουν τέτοιες απορίες, κι έτσι διαβάσαμε προσφατα σε άρθρο ότι «έχω συνεργαστεί και με τα ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία».

Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα στη Σλοβενία, αλλά πάντως δεν είναι στην κυβέρνηση. Ο Γιούνκερ για τη Σλοβακία μίλησε, και άλλωστε πιο κάτω στο άρθρο γίνεται λεπτομερής αναφορά στους ακροδεξιούς της Σλοβακίας. Παρεμπιπτόντως, ο Robert Fico, που είναι ο πρωθυπουργος της Σλοβακίας, προφέρεται Φίτσο και όχι Φίκο.

* Γενική ειδοποίηση που ισχύει και για προηγούμενα άρθρα και για επόμενα: το πληκτρολογιο του λάπτοπ μου είναι ελαττωματικο κι έτσι συχνά όταν πατάω το πλήκτρο του τόνου δεν υπακούει. Οπότε, όταν βλέπετε πολλές άτονες λέξεις να μη σκέφτεστε ότι εφαρμόζω κάποιο ιδιαιτέρως περίπλοκο σύστημα επιλεκτικού τονισμού. Πρόκειται για μηχανική βλάβη!

* Ο φίλος μας ο Μιχάλης στέλνει αυτή την ιντερνετική διαφήμιση, που αποτελεί σπάνιο δείγμα κλίσης του ρήματος «ζαντολάζομαι» και με ρωταει τι σημαίνει.

* Πέθανε πριν από λίγες μέρες ο εκδότης Θανάσης Χαρμάνης των εκδόσεων Ύψιλον.

Στη νεκρολογία του στην ΕφΣυν διαβάζουμε ότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα βιβλία (συνολικά πάνω από 700 τίτλους), εξέδωσε:

βιβλία κλασικών συγγραφέων του 20ού αιώνα (Τ.Σ.Έλιοτ, Μπέκετ, Μποντλέρ, Όργουελ, Πόπα, Μπονφουά, Λοτρεαμόν, Περέκ, Φλομπέρ, Σουίφτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Ρόμπερτ Γκρέιβς, Τζόις, Κορτάσαρ, Πίντσον, Ἀραγκόν,Μπρετόν, Μαν, Μούζιλ, και πολλά βιβλία του Μπόρχες).

Όμως, ο Μποντλέρ, ο Λοτρεαμόν και ο Φλομπέρ έδρασαν κατά τον 19ο αιώνα και έκλεισαν τα μάτια τους πολύ πριν ανατείλει ο εικοστός, ενώ ο Τζόναθαν Σουίφτ έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο το μακρινό 1745 -εντάξει, υπάρχει το σλόγκαν για τον «μακρύ εικοστό αιώνα» αλλά και τόσο μακρύ δεν τον φανταζόμουν!

* Ανάλογη (αλλά όχι ίδια) πινακίδα με τη… δύσοσμη σύντμηση των κουραμπιέδων σε «κουρα/δες» είχαμε βάλει και πέρυσι. Μπορεί και να είναι αυθεντική. Εκεί μας κατάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι!

* Σε σοβαρό καλλιτεχνικό ιστότοπο έξι καλεσμένοι ξεχώρισαν μια ανάμνηση από τον χώρο του πολιτισμού για τη χρονιά που φεύγει.

Εγώ ξεχώρισα την ανάμνηση του Κωνσταντίνου Ρήγου, όπου έχω να παρατηρήσω τα εξής μικρά:

α. Η όπερα La Bohème του Πουτσίνι, που παίζεται και στη Λυρική αυτές τις μέρες, στη χώρα μας έχει επικρατήσει να λέγεται «Η Μποέμ», σε θηλυκό γένος και έτσι αναφέρεται και στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ. Με ξένισε η αναφορά στο ουδέτερο («του Μποέμ», «το Μποέμ»). [Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί το αρσενικό πληθυντικό, Οι μποέμ, οπως στο βιβλίο του Μυρζέ όπου βασίζεται η όπερα, αλλ’ αυτό είναι άλλη συζήτηση].

β. Ο Κ. Ρήγος λέει για την «ιστορία της Μιμή». Αλλά το όνομα Μιμή, έτσι γραμμένο, κλίνεται στη γλώσσα μας, είτε πρόκειται για τη Μιμή Ντενίση είτε για τη Μιμή της όπερας Μποέμ. Προς τι η ακλισιά; Για να δείξουμε ότι είναι ξένη; Μα, παγώνει τέτοιες μέρες έξω από το κλιτικό μας συστημα -υπηκοότητες θα κοιταξουμε;

γ. Τέλος, τον ρόλο της Μιμής τον ερμηνεύει η Μυρτώ Παπαθανασίου, όχι Παπαθανασοπούλου όπως αναφέρεται.

* Πολλοί φίλοι μου σκακιστές είναι δίκαια εξοργισμένοι αυτές τις μέρες διότι η FIDE, η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία, ενέδωσε στη γοητεία των πετροδολαρίων, και διοργανώνει παγκόσμια πρωταθλήματα μπλιτς και γρήγορου σκακιού στο Ριάντ, όπου οι σκακίστριες είναι υποχρεωμένες να φορούν αμπάγια αν θελήσουν να βγουν έξω από το ξενοδοχείο όπου γίνονται οι αγώνες και όπου αποκλείστηκαν οι σκακιστές του Ισραήλ, του Ιράν και (θαρρώ) του Κατάρ καθώς και άλλοι σκακιστές που είχαν στο παρελθόν σχέση με την εθνική ομάδα του Ισραήλ π.χ. ως προπονητές. Οι περισσότεροι μεγάλοι πρωταθλητές υπέκυψαν στον εκβιασμό διότι το χρήμα έρευσε άφθονο τόσο σε έπαθλα όσο και σε φιλοξενία πριγκιπικού επιπέδου, όχι όμως όλοι. Η Ουκρανή πρωταθλήτρια Άννα Μούζιτσουκ, κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου και στο γρήγορο σκάκι και στο μπλιτς, αρνήθηκε να μεταβεί στο Ριάντ.

Αλλά γιατί σας τα λέω όλα αυτά σήμερα; Διότι ο φίλος Φίλιππος Κοεράντ, που έχει και το περίφημο σκακιστικό ιστολόγιο skakistiko.com., μετέφρασε τη δήλωση της Άννας Μούζιτσουκ και την ανάρτησε στη σελίδα του στο Φέισμπουκ αλλά και στο ιστολόγιό του.

Οπότε, ένας από τους ιστότοπους που μπαζώνουν δέκα άρθρα την ώρα, αναδημοσίευσε τη φωτογραφία και τη δήλωση της Αννας Μούζιτσουκ, βάζοντας τον εξής τίτλο:

ΚΑΙ Μπράβο της!! “ΜΕΓΑΛΟ Χαστούκι” στη Σαουδική Αραβία από EΛΛΗΝΙΔΑ πρωταθλήτρια στο σκάκι! «αποφάσισα να μην ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία

Με το ζόρι την πολιτογράφησε Ελληνίδα την Άννα!

* Καραβίδα (ήγουν πολλαπλό λάθος) σε ισπανικόν ιστότοπο που διδάσκει ξένες γλώσσες, ανάμεσά τους και ελληνικά.

Ο παρατατικός παθαίνει επιρρημα και μετατρέπεται σε «παρατατικώς» ενώ διπλα δίνεται η κλίση του… αορίστου! (Ο παρατατικός είναι, θα θυμάστε, «εισήγα» αν και εγώ προτιμώ το ομαλό «είσαγα» με αόριστο το ομαλό «είσαξα»).

Στον παρακειμενο, υπερσυντέλικο και τετελεσμένο μέλλοντα τα πράγματα χειροτερεύουν. Όχι μόνο δίνονται λάθος οι ονομασίες χρόνων, αλλά και προτείνεται ο ανύπαρκτος τύπος «έχω/είχα/θα έχω εισάγει» -αντί για το σωστο «έχω εισαγάγει» ή, αν προτιμάτε τους αναλογικούς τύπους όπως στην Κύπρο, «έχω εισάξει».

Δεν διδάσκει και πολύ καλά ελληνικά ο ιστότοπος, φοβάμαι.

* Το διάβασα στο Φέισμπουκ και μου άρεσε.

Χάθηκε ψαράς στον Έβρο. Βρέθηκε το αυτοκίνητό του στο Δέλτα. Ο παρουσιαστής του Άλφα: «το αυτοκίνητό του βρέθηκε τελικά σήμερα στο Δέλτα του Φαλήρου». Καλά που δεν είπε στο Δ της Ιλιάδας.

* Η ακλισιά της εβδομάδας, από την έγκριτη Καθημερινή. Σε άρθρο για τον Ρουβίκωνα, διαβάζουμε:

Τη βούληση της κυβέρνησης να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν τα μέλη του «Ρουβίκωνας», για την επίθεση με μπογιές στο κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και για όλες τις ενέργειες στις οποίες παρανομούν, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Τα μέλη του «Ρουβίκωνας»; Τα εισαγωγικά δεν δικαιολογούν την ακλισιά, και άλλωστε στο ίδιο άρθρο παρακάτω διαβάζουμε, σωστά: Για τον «Ρουβίκωνα», ο κ. Τόσκας τόνισε….

* Πολύ συζητήθηκε στα κοινωνικά μέσα ένα ποστ που ανέβασε ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης -αυτή η εξαίσια μελωδία είναι η εισαγωγή από την Κλέφτρα κίσσα του Ροσσίνι, που ακολουθούσε σε γιουτουμπάκι από κάτω.

Μπορεί να είμαι ψείρας, αλλά για να γράψεις τέτοιο φιλότεχνο στάτο θα περίμενα να ξέρεις ότι ο Ροσσίνι λεγόταν Τζοακίνο και όχι Τζάκομο -ή αλλιώς, από τον Τζάκομο στον Τζοακίνο ένας Πουτσίνι δρόμος.

* Στο προχτεσινό φύλλο της ΕφΣυν δημοσιεύτηκε άρθρο δύο Επιτρόπων της ΕΕ. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Ούγγρος Tibor Navracsics. Ο οποίος όμως δεν μεταγράφεται στα ελληνικά «Ναβρακσικς», όπως τον έβαλε η καλή εφημερίδα, διότι δεν είναι… Γαλάτης ο άνθρωπος (Ναβραξίξ!).

Είναι Ούγγρος και προφέρεται Νάβρατσιτς.

*Και στο χτεσινό φύλλο της ΕφΣυν και τη σελίδα 16 των Νησίδων, σε άρθρο για το μέλλον του Διαδικτύου διάβασα το παλιό μαργαριτάρι για τη «σιλικόνη» που χρησιμοποιείται τάχα στις σημερινές συσκευές πληροφορικής και θ’ αντικατασταθεί στο μέλλον με το γραφένιο.

Φυσικά silicon έγραφε το άρθρο που αντέγραψε ο συντάκτης, που είναι το πυρίτιο. Τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά από σελίδα «τεχνολογικού» περιεχομένου περιμένει κανείς τα στοιχειώδη.

* Και κλείνω με τη φωτογραφία αριστερά, που μου τη στέλνει φίλος από τη Θεσσαλονίκη -από την Άθωνος, θαρρώ.

Απορώ γιατί μου τη στέλνει. Ξέρουμε εμείς κανέναν πσαρά;

*Το ιστολόγιο εύχεται σε όλες και σε όλους καλές υπόλοιπες γιορτές και ευτυχισμένον τον καινούργιο χρόνο που ανατέλλει μεθαύριο!

 

 

 

πσαράς άθωνος

 

 

 

 

 

86 Σχόλια προς “Τα τελευταία μεζεδάκια του 2017”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Τι, πρώτος; Δηλαδή ο πρώτος των τελευταίων (μεζεδακίων του 17); Μον ντιε…

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >αναρωτιέται αν το σωστό ειναι «Ιράν ή Ιράκ»

  Και θυμήθηκα την γεωγραφία στο Γιου Ες Εϊ.

  Τουτο μόλις είχαν αρχίσει να μιλάνε για τέρορισμ και τέτοια¨

  -Η κόρη μου μένει στην Ελβετία.

  -Εχετε πάει;

  -Οχι. Τέρρορισμ!

  -Που καλέ στην Ευρώπη; Που;

  -Στο Ιραν.

  –Μα, το Ιραν είναι στην Ασία.

  -Στο Ιράκ!

  -Α, καλά τότε.

 3. LandS said

  Με χάλασε ο Χωμενίδης. Όχι για την τζιακομοπόιηση αλλά για τις άλλες μπούρδες

 4. Γς said

  >Η όπερα La Bohème του Πουτσίνι

  Και η «Κάρμεν» μου καλά την λέει εδώ;

  http://caktos.blogspot.gr/2016/03/said-4-2016-0629.html

  Ηταν η Κάρμεν μου.
  Κι ένας θεός ξέρει πως γλύτωσα και γλύτωσε από την περιπέτειά μας.
  Σ ένα δισκάδικο στη Λίλ χαζεύουμε Οπερες, όταν μ ερωτά:

  -Ποιος έγραψε τη Λα Μποέμ;

  Και με κάποια συστολή της απάντησα χαμηλόφωνα:

  -Πουτσίνι.

  Κι αμέσως συνειδητοποίησα ότι δεν ήμασταν στην Ελλάδα και το επανέλαβα.

  -Πουτσίνι

  Τόσο δυνατά, που μερικοί Γάλλοι γύρισαν και με κοίταξαν

 5. Γς said

 6. gpoint said

  Καλημέρα

  Σαν ΠΑΟΚg’s ή σαν πσαράς η φήμημου εξαπλούται…

 7. Γς said

  >Πολύ συζητήθηκε στα κοινωνικά μέσα ένα ποστ που ανέβασε ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης

  Κι έγραφε χτες ο αρχηγός στο ΦΒ:

  «Κοιτάζω την εργογραφία του Τζοακίνο Ροσίνι. Έχει γράψει όπερα Αρμίντα, έχει γράψει Τζελμίρα, έχει γράψει Ερμιόνη. Νταρντάνα δεν έχει γράψει. Ίσως αυτή την έγραψε ο Τζάκομο Ροσίνι, βέβαια.»

  Και του απάντησα:

  «Αν δεν την έγραψε ούτε ο Τζάκομο Ροσίνι να δούμε ποιος προσφέρεται να τη γράψει, Εχεις το λιμπρέτο της ή κι αυτό πρέπει να το γράψουμε;»

  Μου ανταπάντησε:

  «Θα το γράψει ο ΧΧωμενίδης»

  Και καμώθηκα πως κατάλαβα. Τρίχες.
  Τώρα μόλις κατάλαβα

 8. Λεωνίδας said

  Εδώ, βρε Νίκο , ο άλλος δε θυμόταν αν είχε ταχτοποιήσει τη νταρντάνα και συ ψάχνεις το Τζοακινο/Τζακομο Πουτσινι;…
  Καλή χρονιά!!!8

 9. Faltsos said

  Για τον Χωμενίδη:

  ο άνθρωπος δε θυμάται αν τακτοποίησε την ολόγυμνη νταρντάνα κάτω από το πάπλωμά του, το όνομα του Ροσίνι περιμένεις να θυμάται;

 10. Γς said

  6:

  >σαν πσαράς η φήμημου εξαπλούται…

  πσαράς με μικρό π. Και ποιος το γράφει; Ο Πσαράς

  Κι ήταν στον Ιανό σε μια παρουσίαση του αρχηγού, που κάνει να μπει μέσα ο Γιώργος.

  -Κύριος;

  -Ωρίστε

  -Ψαρεύετε;

  Μα πως τον κατάλαβα; Να πω πως μύριζε ψαρίλας;

  Μάλον από το τούτο του

 11. Faltsos said

  8-9
  Μαζί το γράφαμε;

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρες.

 13. Γς said

  11:
  Σε πρόλαβε. Πάει και τελείωσε

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια στα τελευταία μεζεδάκια

  12 Μωνώ, κάποιο ρήμα θάναι 🙂

  8-9 Έγραψε φίλη στο Φέισμπουκ:
  Οι νταρντανες είμαστε αξέχαστες. Προφανώς η φουκαριαρα κάνει την κοιμισμενη και βλαστημαει την τύχη της

 15. Γς said

  12:

  Που μώνω μέλι δεν είναι.

  Πούλαγε κάποιος μέλι προχτες κι άρχισα να του λέω για έναν ανταγωνιστή του καλόγερο που ήταν πριν εκεί. Μακαρίτης τώρα.

  -Μόνο καλόγερος δεν ήταν. Ηταν τέτοιος και τέτοιος και και.

  -Και το μέλι του;

  -Ποιο μέλι του; Ετσι κι έτσι.

  Και συνέχισε:

  -Δεν υπάρχει μέλι πια. Παίρνουν κάτι βουλγάρικα και κινέζικα τα ανακατεύουν και και. Εγώ έκανα 40 τόνους, τώρα δεν κάνω ούτε δύο

  Κι η δικιά μου, που πλησίασε:

  -Α, μέλι. Είναι καλό;

  -Μα τι λέτε μαντάμ. Πάρα πολύ καλό!

 16. Γς said

  Η φίλη μας η Mitsa Makri στο ΦΒ:

  Και γιατί δεν ονομάζουμε τα Σκόπια «Ανω Ζιμενς» να χαρεί και το Μητσοτακέικο;

  και σ άλλη ανάρτησή της:

  Προτεινω για τη FYROM το όνομα «Νησιά Κέιμαν» να το ψηφίσει σύσσωμη η ΝΔ και το Πασοκ μαζί

  Απαιχτη!

 17. 8,… δε θυμόταν αν είχε ταχτοποιήσει τη νταρντάνα …

  Αν την είχε ταχτοποιήσει, θα ήταν η
  Ταχτοπούτα.
  (Σ.Σ. Αυστηρά περιορισμένο στα Ελληνικά το 2ο συνθετικό.)

 18. 14γ,
  😀

  Κι άλλο ένα έλεγε κάτι σαν
  «Αν δεν είχε πιει τον Βόσπορο, τουλάχιστον τα
  Νταρντανέλια!»

 19. Λεύκιππος said

  3. Τελικά όλα είναι θέμα προσέγγισης. Εμένα ο Χωμενίδης μου άρεσε για όλα τ’ άλλα, που του συγχώρεσα την Ροσινιάδα.

 20. Γς said

  Ο Νταρντανιάν παίζει;

 21. 14β,

  Ζακ Μωνώ,
  Τύχη και Αναγκαιότητα,
  Αλησμώνητο!

 22. Γς said

  Μωνών λαβε

 23. gpoint said

  # 17

  καλά στα ισπανικά αλλά και στα ελληνικά το πούτα (από το πουτί) είναι καλύτερο ;

 24. – Του τίκετς, Λα Μποχήμ.
  – Λα Μποέμ, ιτς εν όπρα!
  – Ιτς εν όπρα…

 25. atheofobos said

  Οι συντμήσεις των λέξεων, όπως στους κουραμπιέδες μπορούν να δημιουργήσουν απρόβλεπτα αποτελέσματα, όπως στο περίπτερο που πούλαγε λεμονάδες και πορτοκαλάδες και ο περιπτεράς, επειδή δεν τον χώραγε έβαλε στην ταμπέλα,
  ΛΕΜ/ΔΕΣ-ΠΟΡ/ΔΕΣ!

  Διαβάζω στην φωτοτυπία για την Μάτση Χατζηλαζάρου ότι στους άνδρες της ζωής της αναφέρεται και ο Πικάσο. Στο ποστ μου
  Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2008/05/blog-post_18.html
  γράφω ότι στην πραγματικότητα είχε συνδεθεί με τον ζωγράφο Javier Vilato, ανεψιό του Πικάσσο με τον οποίο έζησε μαζί 8 χρόνια μέχρι το1956.

 26. 23,
  Ωχ, μόνο στο ουδέτερο το ήξερα, αλλά καλά λες!

 27. sarant said

  17-18 🙂

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 28. Πέπε said

  Αυτό του Χωμενίδη είναι σχεδόν κόπι-πέιστ από Μπουκόφσκι.

  Ο οποίος Μπουκόφσκι, είτε λόγω κραιπαλών είτε ποιος ξέρει για ποιον άλλο λόγο, δεν ξέχναγε μόνο αν την νταρντάνα την έχει ταχτοποιήσει αλλά και αν το λογοτεχνικό εύρημα το έχει χρησιμοποιήσει, κι έτσι γράφει σε αρκετές ιστορίες τα ίδια και τα ίδια. Μια τέτοια επαναλαμβανόμενη πρωτοτυπία είναι το κατούρημα στον νιπτήρα.

  @25:
  Πάντως οι συντμήσεις των λέξεων γίνονται με κάποιους κανόνες. Τόσο οι ΚΟΥΡΑ/ΔΕΣ όσο και οι ΠΟΡ/ΔΕΣ είναι λάθος (ΚΟΥΡ/ΔΕΣ και ΠΟΡΤ/ΔΕΣ αντίστοιχα).

 29. Pedis said

  Είμαι χαρούμενος που ούτε έχω διαβάσει ούτε έχω πληρώσει Χωμενίδη!

  (Καλά, και να του πει κάποιος ότι τόκανε τούμπανο ότι δεν γαμάει … )

 30. Παναγιώτης Κ. said

  @3. Δίκιο έχεις!
  Συνηθίζει ο ΧΧ αυτό το…»άνετο» στιλ.
  Πολλές φορές πίσω από αυτό αιωρείται ένα «έτσι γουστάρω».

 31. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Το λινκ για την Άννα Μούζιτσουκ δεν λειτουργεί.

 32. Παναγιώτης Κ. said

  Με τον Ρουβίκωνα τι συμβαίνει;
  Μου φαίνεται ότι έχει θέση…στα σύνορα της καρδιάς αρκετών όπως παλαιότερα η 17Ν !
  Πριν περίπου ένα μήνα, κατέβηκα στην Αθήνα της κρίσης δηλαδή της ύφεσης. Η προηγούμενη φορά ήταν προ κρίσης.
  Η εικόνα στην περιοχή πέριξ του Πολυτεχνείου καθώς και τα σπασμένα μάρμαρα στην είσοδο του μετρό στην Πανεπιστημίου μάτωσαν την ψυχή μου.
  Αυτό συνέβη την πρώτη μέρα. Μετά από δυο μέρες που ξανακατέβηκα στο κέντρο…ήμουν καλύτερα. 😦
  Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη την βρήκα ομορφότερη παρά ποτέ! 🙂

 33. 31: Η δήλωσή της:

  Το άρθρο στο skakistiko. com
  της ελληνίδας http://www.oparlapipas.gr/2017/12/e-skaki.html

 34. leonicos said

  Καλά

  υπάρχει άνθρωπος εδώμέσα που δεν ξέρει τον ΠΣΑΡΑ;

  Γειά σου Τζι. Από βδομάδα

 35. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

  » Ο φίλος μας ο Μιχάλης στέλνει αυτή την ιντερνετική διαφήμιση, που αποτελεί σπάνιο δείγμα κλίσης του ρήματος «ζαντολάζομαι» και με ρωταει τι σημαίνει. »

  Θ᾿ ἀποπειραθῶ νὰ λύσω τὴν ἀπορία τοῦ Μιχάλη μὲ βάση τὴ Θερμιώτικη ντοπιολαλιά.
  Τὸ ζαντολάστηκα πού ἀναφέρεται στὴν ἀγγελία δὲν προέρχεται ἀπὸ τὸ ζαντολάζομαι ἀλλὰ ἀπὸ τὸ ζαντολάνομαι. Τὸ δεύτερο συνθετικὸ λάνομαι εἶναι ἡ παθητικὴ φωνὴ τοῦ λάνω καὶ σημαίνει συνουσιάζομαι παθητικῶς, βινοῦμαι. Συνεπῶς τὸ ζαντολάστηκα σημαίνει ἐβινήθην (προκειμένου νὰ προμηθευτῶ τὰ ἐν λόγῳ). 🙂

 36. skom said

  Ο 20ος είναι ο σύντομος (1914 -1991). Ο μακρύς είναι ο 19ος (1789 – 1913). Έτσι δεν είναι; Πολύ γέλιο με το ζαντολάζομαι.

 37. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ε όχι και δεν ξέρουμε κανένα πσαρά εμείς, ΕΝΑΣ 1 είναι ο ΠΣΑΡΑΣ στην Ελλάδα. 🙂

  1 – Όποιος είναι πρώτος είναι και καρότος. 🙂

  3 – «Με χάλασε ο Χωμενίδης.» Σου έχω πεί να μην τρώς ληγμένους, αμάν αυτή η λαιμαργία σου. 🙂

  17 – 18 – Θα αποφασίσεις να γράψεις βρε ή θα με κάνεις να κάνω καταδρομική επέμβαση στο Χιούστον; 🙂

 38. Κουτρούφι said

  #35. Α γεια σου! Σιφναϊστί, ζαντολάμνομαι.

 39. dryhammer said

  35. Η λανούσα ζάντα

 40. Νίκος Κ. said

  «… σας μένουν λίγες μόνο ώρες, ούτε οχτώ, για να πάρετε μέρος στην ψηφοφορία μας για τη Λέξη της χρονιάς 2017. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18.00 ώρα Ελλάδος και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Κυριακής, 31 Δεκεμβρίου».

  Νοθεία μου μυρίζει, είναι δυνατόν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία να χρειάζονται τόσες ώρες καταμέτρηση; 🙂

  Καλή χρονιά σε όλους

 41. Πέπε said

  @35, 38:
  Τις περίμενα αυτές σας τις παρεμβάσεις. Στο καρπάθικο ιδίωμα είναι «λάζω», «λάστηκα», οπότε όλα κανονικά, αλλά σύνθετο με τη ζάντα δεν ήξερα τι είναι. Ακουγόταν πάντως πολύ κίνκι.

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ε καλά αν τη βλέπει Μπουκόφσκι ο Χ.Χ , χεχε -μέσα!
  – Σεξ κανεις;
  – πού μπαίνει ο τόνος;
  – στη σαλάτα

  25 Αθεόφοβε, γιατί όχι της ΜάτσηS (Μαρίας-Λουκίας)

  «Η αύξηση του τουρισμού έχει θετικά οφέλη» ακούω στο ράδιο. Η μείωση -ομηγένοιτο- θα είχε «αρνητικές ζημιές» ;

 43. Ριβαλντίνιο said

  το πληκτρολογιο του λάπτοπ μου είναι ελαττωματικο κι έτσι συχνά όταν πατάω το πλήκτρο του τόνου δεν υπακούει.

  Και μένα εδώ και 2-3 μήνες τα έχουν παίξει 3 πλήκτρα : το μεγάλο Enter, το Home και το End. Ευτυχώς υπάρχει και μικρό Enter και κάνω την δουλειά μου.

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νομίζω για «το» Μποέμ υπονοεί το έργο. Τρεις φορές παρακάτω ο ίδιος κάνει λόγο για το έργο.
  Εκτός της Μιμή , έχει το άρθρο και της Αλεξάνδρα (Λέρτα)

  39 Λάνουσα όμως : λάνει ή λάζει ή λάσει, θα λάσει, έλασε τα γίδια που θα την πάρουν 🙂 Μόνο για γιδοπρόβατα όπως λέει κι Δ.Μαρτίνος παραπάνω κι ο Πέπε επίσης.

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37β Όποιος είναι πρώτος είναι και καρότος.

  Όποιος είναι πρώτος είναι καμαρωτος (βάλε συ τον τόνο 🙂 )

 46. LandS said

  37β 😊

 47. ΣΠ said

  Από αθλητικό ιστότοπο. Ο τίτλος χωρίς σημεία στίξης παίρνει άλλο νόημα:
  Στην άκρη περνάει ο Giannis.

 48. Θρασύμαχος said

  και μιά που ο λόγος για το Ρουβίκωνα, ο άλλος https://www.youtube.com/watch?v=ROrVpumpEfs «Ρουβικώνα» τον ανεβάζει, «Ρουβικώνα» τον κατεβάζει

 49. Θρασύμαχος said

  Το «ανεξαρτήτου ηλικίας» το διέπραξε πρώτο το ίδιο το ΚΠΙΣΝ. Η σχετική καταχώριση https://www.snfcc.org/visitors-center/events/2017/12/savvopoulos-2112/?lang=el διορθώθηκε, έμειναν όμως οι αναμεταδόσεις της και ιδίως η τυπωμένη αφίσα, με την οποίαν ακόμη και σήμερα είναι γεμάτο το ΚΠΙΣΝ.

 50. Μαζί με τα τελευταία μεζεδάκια, κι οι τελευταίες ψήφοι για τη Λέξη του 2017. 35 λεπτά ακόμη.

 51. sarant said

  31-33 Το διόρθωσα

  35 Χαχά!

  36 Έτσι ειναι, αλλά έχει γραφτεί και για μακρύ εικοστόν αιώνα

  48 Κι αλλοι τον λένε τον Ρουβικώνα

  49 Ακόμα χειρότερα…

 52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  45 – «Όποιος είναι πρώτος είναι καμαρωτος (βάλε συ τον τόνο 🙂 )»
  Tόνο δεν έχω, πειράζει να βάλω σαρδέλα που μου βρίσκεται; 🙂

  Απίθανη παράσταση.

 53. 36 Να πούμε όμως και το δημιουργό του όρου, τον Χόμπσμπαουμ (ή Χόμπσμπ*μ τέλος πάντων)

 54. nikiplos said

  Καλησπέρα σας και χρόνια σας πολλά!
  Την ταμπέλα πσαράς, την λές και έξυπνο μάρκετινγκ.
  🙂

  Ο Χωμενίδης έχει αυτό το στυλ σε όλα σχεδόν τα βιβλία του (του υπερ-γαμ@@@ που όλες τις σφάζει κι όλες τις μαχαιρώνει· και που φυσικά είναι γκομενάρες, νταρντάνες, με τέλειες αναλογίες). Λέω σχεδόν γιατί δεν τα έχω διαβάσει και όλα 🙂

 55. Emphyrio said

  Φαινεται πως στον Ρουβικώνα θα εχει γραφτει καποια Κοκκώνα.

 56. Οδός Ρουβίκωνος υπάρχει και στα Νέα Λιόσια (Ίλιον δεν το λέω με τίποτε)• μήπως γιατί ακολουθεί τον ρου παλιού ρέματος, που νομίζω λέγεται Φλέβα;

 57. ΣΠ said

  http://www.epsaras.gr/

 58. 54α: Για ποιο λόγο; για το σλαβόφωνο κοινό του μαγαζιού;

 59. sarant said

  56 Οπότε πρέπεινα πάμε στα Λιόσια για να διαβουμε τον Ρουβίκωνα;

 60. ΚΩΣΤΑΣ said

  > … ένας σγουρομάλλης αναρωτιέται αν το σωστό ειναι «Ιράν ή Ιράκ».

  Σγουραμάλλη τον λέμε τώρα; Ρε! τι πάθαμε, ούτε ένα ανέκδοτο δεν μπορούμε πλέον να πούμε με πόντιους, ξανθιές, ρομά.

  Ε! τότε ας ρωτήσω για ένα επιτρεπόμενο, με σγουρά μαλλιά.

  Ξέρει κανείς, πού οι γυναίκες.έχουν τα πιο σγουρά μαλλιά;

 61. Πέπε said

  @60:
  Το σωστό θα ήταν «ένα πρόσωπο με κάποιο τύπο μαλλιών».

 62. sarant said

  60 Ανατρέπω το κλισέ, λέμε -και το διάλεξα επειδή είμαι σγουρομάλλης.

 63. 60 στην υποσαχάρια Αφρική

  Η εφορευτική επιτροπή μετράει κυάμους;

 64. ΚΩΣΤΑΣ said

  63
  Όχι! (καλά εσύ το ξέρεις, αλλά κάνε πως δεν το ξέρεις)

 65. Η εφορευτική τέλειωσε στις 18:02, τα καλλιτεχνικά στις 19:00 και τα στατιστικά μετά τις μαμακίες του Μου.

 66. ΚΩΣΤΑΣ said

  60 απάντηση

  Άντε, να το πάρει το ποτάμι, μην τυχόν υπάρχει και κάποιος-α που δεν το ξέρει και επειδή υπάρχει και άπνοια απόψε.

  Σε ένα πάρτυ, όλοι οι μπόμπιρες λένε σόκιν εκτός από τον ντροπαλό Γιαννάκη, που κάθεται σε μια γωνιά σιωπηλός.
  Οι μπόμπιρες όλοι μαζί εν χορώ:
  – Γιαννάκη, θέλουμε σόκιν, θέλουμε σόκιν, ……….
  – Πού οι γυναίκες έχουν τα πιο κατσαρά μαλλιά; ρωτάει ο Γιαννάκης.
  – Στο κεφάλι,
  – Όχι, λέει ο Γιαννάκης
  – Στα πόδια
  – Όχι
  – Στις μασχάλες
  – Όχι
  – Ε, τότε πες μας πού, ρωτάνε οι μπόμπιρες.
  – Στην υποσαχάρια Αφρική, λέει ο Γιαννάκης.

  Σε λίγο ξανάρχεται η σειρά του Γιαννάκη για σόκιν.
  – Πού οι γυναίκες έχουν τα πιο κατσαρά μαλλιά; ξαναρωτάει ο Γιαννάκης.
  – Ε! στην υποσαχάρια Αφρική, απαντάνε όλοι οι μπόμπιρες.
  – Όχι, λέει ο Γιανάκης.
  – Ε!, τότε πες μας πού, του λένε.
  – Εκεί που πρωτοπήγε το μυαλό σας, απαντά πονηρά ο Γιαννάκης.

  Κρύο ε!

 67. 28 – άδικη πιστεύω έτσι η αναφορά, στον σπουδαίο ποιητή και συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι.

  Με υγεία και καλή καρδιά το νέο έτος εύχομαι.

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 68. Πέπε said

  @67:
  Έτσι ακούστηκε; Λυπάμαι, γιατί είναι από τους αγαπημένους μου, και από τους λίγους που ξαναδιαβάζω όσες φορές κι αν χρειαστεί (πώς αλλιώς θα ήξερα πότε επαναλαμβάνεται;).

 69. rogerios said

  Παρεμπ., Μουζιτσούκ, οξύτονο από δω ίσαμε την Ανατολική Γαλικία.

  (νταξ., σχολαστικισμός του κερατά, αλλά σε ανάρτηση για μεζεδάκια σχολιάζουμε) 😉

  Καλή χρονιά, οικοδεσπότη, φίλες και φίλοι!

 70. Γς said

  67:

  Και κάτι από τη στήλη του Μπουκόφσκι στην εφημερίδα «Open City» του Λος Άντζελες, με το όνομα «Σημειώσεις ενός πορνόγερου»

 71. Γς said

  … που έγιναν το γνωστό του βιβλίο

 72. # 67, 68 και αλλαχού

  Σας βρίσκω μπουκωμένους από Μπουκοφσκι…δοκιμάστετον Ξεμπουκόφσκι !!

 73. Γς said

  72:

  Πρέπει να’ μαι ο «αλλαχού»

 74. Γς said

  Και ξαφνικά κουνηθήκαμε!

  Σεισμούλης!

 75. Γς said

  Τοπικούλης πρέπει νά΄ναι

 76. Γς said

  Μπα,
  «Σεισμηκή δόνηση ασθητή και σρτην Αθήνα»

  Γραφει στην TV

  Δεν είναι τοπικός της Ραφήνας

  Μην μας ξημερώσει τίποτα, χρονιάρες μάρες

  Αισθητή και στην Καλαμάτα

 77. Γς said

  5.1 Ρίχτερ, που όμως;
  Πρέπει νά΄ναι κοντά στην Αθήνα λέει ο σεισμολόγος Λέκας

 78. Γς said

  4.7 R

  Αλκυονίδες μεριά

 79. Γς said

  Κι αν δώσει κανά μεγάλο.

  Πάμε να κρυφτούμε σε καμιά αγκαλιά μπας και σωθούμε !

  Τα λέμε

 80. Γς said

  Και λόγο τιμής. Σ ένα κούνημα της απόψε στο κρεβάτι της είπα:

  Δεν έχεις νιώσει ακόμα σεισμό στην Ελλάδα;

 81. BLOG_OTI_NANAI said

  66: Μου θύμισες ένα προϊστορικό με τον τοτό:
  Ρωτάει η κυρία κάτι, ο Γιαννάκης απαντά στο περίπου, και η κυρία λέει «δεν πειράζει Γιαννάκη, μου αρέσει το τρόπος που σκέφτεσαι».
  Τότε ο τοτός βάζει το ένα χέρι στην τσέπη, σηκώνει το άλλο χέρι και λέει: «Κυρία, τι είναι αυτό που πιάνω με το χέρι στην τσέπη μου και είναι σκληρό με στρογγυλό κεφάλι;»
  Η κυρία έξαλλη ουρλιάζει: «τι είναι αυτά που λες; πέρασε έξω, σα δε ντρέπεσαι!»
  Και ο τοτός απαντά:
  Μα κυρία, ένα σπίρτο είναι στην τσέπη μου, αλλά… μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε! 🙂

 82. sarant said

  69 Ωστε οξυτονη η Άννα.
  Χρόνια πολλά φίλτατε!

 83. Μαρία said

 84. skom said

  @Δύτης 53

  Σκόπευα να αναφέρω το όνομα στα αγγλικά, δηλαδή με λατινικούς χαρακτήρες, αλλά στον παρόντα ιστότοπο ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς και μπορεί να έπεφτα στην αντίληψη του νικοκράτορα Στα ελληνικά δεν μπορούσα να διαλέξω ορθογραφία και το επιστιμονικοτέτοιο – Eric Hobsbawm (Έρικ Χομπσμπάουμ )- επισύρει μομφή σουσουδισμού. Αδιέξοδο λόγω και βαρεμάρας.

  Νίκο πλάκα κάνω φυσικά με το νικοκράτορα.

  Χρόνια πολλά σε όλη την παρέα.

 85. sarant said

  Χρόνια πολλά και σε σένα!

 86. ΣΠ said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: