Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο αφυγραντήρας και ο κ. Σκουμπουρδής

Posted by sarant στο 11 Ιανουαρίου, 2018


Στις γιορτές θέλαμε να αγοράσουμε έναν αφυγραντήρα -δεν αγοράσαμε (ακόμα), διότι η Νικοκυρά είναι μάλλον απαιτητική, αλλά παντως αφιέρωσα κάμποσες ώρες στη σχετική έρευνα αγοράς. Και κατά σύμπτωση, χτες, σε έναν φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ γινόταν συζήτηση για ένα άρθρο που είχε ως αφετηρία τον αφυγραντήρα -οπότε αποφάσισα να γράψω το σημερινό σημείωμα.

Μη φοβάστε -δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες σχετικά με την ισχύ, την κατανάλωση ενέργειας ή τον θόρυβο αυτών των συσκευών. Το σημείωμά μου θα είναι γλωσσικό, όπως γλωσσικό είναι και το άρθρο του κ. Σακελλάρη Σκουμπουρδή το οποίο θα παρουσιάσω και θα κρίνω.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Σκουμπουρδή το βρίσκετε εδώ. Όπως βλέπετε, δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου, αλλά για κάποιο λογο εγώ μόλις χτες το είδα, που συζητήθηκε σε δυο διαφορετικούς τοίχους στο Φέισμπουκ. Ίσως να ήταν και γραφτό, αφού είχα μόλις εξοικειωθεί με τον αφυγραντήρα ως συσκευή.

Ο κ. Σκουμπουρδής, όπως θα δείτε, θεωρεί λανθασμενο τον σχηματισμό του «νεολογισμού» αφυγραντήρας και μάλιστα θεωρεί ότι το λάθος αυτό είναι ενδεικτικό της παρακμής της γλώσσας μας. Ο τίτλος του άρθρου είναι εύγλωττος: Ναι, πειράζει που δεν μιλάμε σωστά την ελληνική!, αλλά ενδεικτικη είναι και η ακόλουθη σύνοψη:

Mε αφορμή τη λανθασμένη διατύπωση «Αφυγραντήρας» που διακινείται εσχάτως, ο Σακελλάρης Σκουμπουρδής παρατηρεί τη φούντωση διάφορων γλωσσικών βαρβαρισμών. Ακόμα ένα σημάδι της μεταπολιτευτικής τσαπατσουλιάς που βέβαια ανάγεται στην τότε αδυναμία -και πλέον στην ανυπαρξία- του «Νεοελληνικού Διαφωτισμού».

Η φούντωση των βαρβαρισμών; Όχι «το φούντωμα»; Η φούντωση είναι άλλο πράγμα (μια φούντωση, μια φλόγα) -αλλά ας πούμε ότι αυτή την εισαγωγική παράγραφο την συνέταξε ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας κι ας προχωρήσουμε στην ουσία.

Γιατί θεωρεί «λανθασμένο» τον σχηματισμό της λέξης «αφυγραντήρας» ο κύριος Σκουμπουρδής; Ας του δώσουμε τον λόγο:

Γλυκειά κατρακύλα
Εσχάτως μια νέα ηλεκτροσυσκευή μπήκε με φόρα στην υγρή ζωή μας για να την στεγνώσει. Και φυσικά χρειάστηκε να της δώσουμε ένα νόστιμο ονοματάκι, πριν διαχυθεί στην αγορά. Παλιότερα (πριν εξαχρειωθεί το παν), σε τέτοιες περιστάσεις ρωτάγαμε και κανέναν ειδικό. Τώρα πια αυτά είναι πολυτέλειες.

Κάθε κιμπάρης/προχώ Ελληναράς (ή-κάποια-κολλητή-του-Λουλουδού) αποφαίνεται: «Σου-πω-εγώ, αυτό εδώ διώχνει την υγρασία, «αφυγραντήρα» θα το πούμε!». Οπότε φτάσαμε να ακούγεται με τη σέσουλα αυτή η υπέροχη λέξη στις διαφημίσεις και να μας ανεβάζει. Κάπως έτσι, λερώνεται από κουτσουλιές παντού το εθνικό μας κοτέτσι, που πλέον έχει χάσει κάθε ανακλαστικό αμυντικό μηχανισμό («Χασάπη,-γράμματα!»-τύπου), οπότε, ουδείς διαμαρτύρεται.

Γιατί χρειάζεται η Γραμματική
Βέβαια, εάν υπήρχε στοιχειώδης επαφή με την Γραμματική, που πλέον δεν υπάρχει, κάποια μαμά θα μας εξηγούσε επιτιμητικά: «Νταξ, την απορροφά μεν την υγρασία, αλλά, απορροφητήρας δεν είναι. Ούτε και αφυγραντήρα μπορείς να τον πεις, όμως, καθότι έστι-Γραμματικής-οφθαλμός,-ος-τα-πανθ’-ορά. Οπότε, άμα κάποιος αφυγραίνει, τελικά λέγεται αφυγραντής, κατά το λιπαίνω-λιπαντής. Όπως, άλλωστε, λέγεται και (προωθέω-ώ) προωθητής, (απορροφάω-ώ) απορροφητήρας, (αποχυμόω-ώ/αποχυμώνω) αποχυμωτής. ΝΕ-ΤΗ;

Έτσι βγαίνουν οι ονομασίες των μηχανών, όπως και κάθε ουσιαστικού, στη βάση ενός λογικού κανόνα. Και υπεισέρχεται η έννοια της ορθολογικότητας στην κατασκευή/ονοματοδοσία των λέξεων για ένα απλό λόγο. Η αρχιτεκτονική τους και η χωροταξία της γλώσσας βοηθούν παντού (δευτερογενώς και στην ορθογραφία), ακόμα και ακουστικά εξοικειώνουν και ανάγουν σε κατάλληλη κατηγοριοποίηση των όρων. Τελικά, εισάγουν μια νοικοκυρεμένη διάταξη των εννοιών και των εικόνων τους, διασφαλίζοντας και την ευκρίνεια της διατύπωσης.

Αν κατάλαβα καλά, ο κ. Σκουμπουρδής θεωρεί ότι το μηχάνημα που αφαιρεί υγρασία από τον χώρο δεν έπρεπε να ονομαστεί «αφυγραντήρας» αλλά «αφυγραντής» διότι «εστι Γραμματικής οφθαλμός» και «έτσι βγαίνουν οι ονομασίες των μηχανών». Οπότε, άμα κάποιος αφυγραίνει, τελικά λέγεται αφυγραντής, κατά το λιπαίνω-λιπαντής.

Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι κατάλαβα καλά, διότι το άρθρο του κ. Σκουμπ. παραείναι τρικυμισμένο για τα γούστα μου και ο ειρμός χάνεται συνέχεια, ενώ φαίνεται σε κάποια σημεία να φέρνει αντιφατικά παραδείγματα, αλλά δεν βλέπω για ποιον άλλο λόγο να θεωρεί βαρβαρισμό τον «αφυγραντήρα».

Ώστε έπρεπε τάχα να πούμε «αφυγραντής» (και όχι αφυγραντήρας) διότι «έτσι βγαίνουν οι ονομασίες των μηχανών»;

Κι όμως, δεν είναι έτσι. Δεν έχει δίκιο ο κ. Σκουμπουρδής. Υπάρχουν πάμπολλα ονόματα μηχανών, συσκευών και εργαλείων με την κατάληξη -τήρας. Μάλιστα, οι λαθοθήρες παλαιάς κοπής έλεγαν ότι κακώς ορισμένα μηχανήματα της πληροφορικής δεν πήραν όνομα σε -τήρας αλλά σε -τής (εκτυπωτής, υπολογιστής, διακομιστής) διότι έτσι παραβιάστηκε ο κανόνας που θέλει να σχηματίζεται το όνομα της συσκευής/μηχανής σε -τήρας και το όνομα του ανθρώπου που τη χειρίζεται σε -της.

Βέβαια, το παραπάνω σχήμα (άνθρωπος σε -της, μηχανή σε -τήρας) έχει πολλές εξαιρέσεις, αλλά είναι το επικρατέστερο.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα συσκευών, εργαλείων και μηχανημάτων σε -τήρας: καθετήρας, αισθητήρας, προωθητήρας, κινητήρας, προφυλακτήρας, απορροφητήρας, αποστακτήρας, αναμικτήρας, ψυκτήρας, σημαντήρας, θερμαντήρας, λιπαντήρας, απολυμαντήρας, ξηραντήρας, επιταχυντήρας, νιπτήρας, λαμπτήρας, υγραντήρας, αντιδραστήρας και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

Όλα αυτά ανάγονται στο αρχαίο -τήρ, αλλά την κατάληξη αυτή τη βρίσκουμε και σε καθαρά λαϊκούς σχηματισμούς, ακόμα και στο ουδέτερο (ανοιχτήρι, σκαλιστήρι, ποτιστήρι…) ή στο θηλυκό (φορτωτήρα κτλ.).

Επίσης, έχουμε και ζευγάρια ομόρριζων λέξεων, που περιγράφουν το εργαλείο και τον άνθρωπο που κάνει αυτή τη δουλειά, που ακολουθούν το ίδιο σχήμα:

λιπαντήρας – το μηχάνημα, λιπαντής – ο εργάτης.

θερμαντήρας – το μηχάνημα, θερμαστής – ο εργάτης.

πυροσβεστήρας – η συσκευή, πυροσβέστης – ο άνθρωπος.

Ξαναλέω ότι το παραπάνω σχήμα δεν είναι απόλυτος κανόνας, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, τόσο μηχανημάτων σε -τής (όπως αυτά που αναφέραμε, εκτυπωτής κτλ.) όσο και επαγγελμάτων σε -τήρας (κλητήρας) αλλά δεν παύει να ισχύει αυτό που γράφει το ΛΚΝ:

-τήρας [tíras] : επίθημα για το σχηματισμό αρσενικών ουσιαστικών παράγωγων από ρήματα· δηλώνει: 1. αντικείμενο, όργανο, συσκευή κτλ. με το οποίο γίνεται η ενέργεια του ρήματος, κατάλληλο να κάνει αυτό που εκφράζει το ρήμα από το οποίο παράγεται: (απορροφώ) απορροφητήρας, (βράζω) βραστήρας, (καταβρέχω) καταβρεχτήρας, (ψεκάζω) ψεκαστήρας.2. το πρόσωπο που ενεργεί (σε παλαιότερα σύνθετα που δεν αναλύονται στα νέα ελληνικά): (καλώ) κλητήρας, (σώζω) σωτήρας.

Εξάλλου, πώς θα μπορούσε να είναι «βαρβαρισμός» ο αφυγραντήρας, τη στιγμή που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες στα λεξικά (και στην πράξη, στη ζωή) ο υγραντήρας (εδώ στο ΛΚΝ).

Ο αφυγραντήρας, βέβαια, δεν υπάρχει στο ΛΚΝ, αλλά το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα έχει λήμμα «αφυγραντήρας».

Στο Πολυτεχνείο, θυμάμαι, στα εργαστήρια της Χημείας είχαμε «ξηραντήρα», που ήταν ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο με σιλικατζέλ μέσα, που βάζαμε μέσα του ποτηράκια, δοκιμαστικούς σωλήνες κτλ. που τα είχαμε ήδη αφυγράνει, για να διατηρηθούν ξηρά. Ο φίλος μου ο Ντίνος είχε γράψει και ποίημα για τον ξηραντήρα του.

Ο αφυγραντήρας δεν κανει την ίδια δουλειά, αφαιρεί υγρασία από τον χώρο, απο ένα δωμάτιο ας πούμε. Φαίνεται πως παλιότερα δεν ήταν και τόσο απαραίτητος στα δικά μας τα μέρη, μάλλον τώρα έγινε αναγκαίος λόγω της αλλαγής του κλίματος. Αλλά ο σχηματισμός του ονόματός του είναι απόλυτα κανονικός και προκαλεί θυμηδία όχι απλώς να θεωρείται «βαρβαρισμός» αλλά και να γραφεται κοτζάμ περισπούδαστο άρθρο πάνω σε τόσο σαθρά θεμέλια.

Διότι με αφορμή τον δήθεν λανθασμένο «αφυγραντήρα», ο κ. Σκουμπουρδής παίρνει φόρα κατηφόρα, αναρωτιέται αν για τον αφυγραντήρα φταίει «ένα κλίμα χαλαραουΐτα-και-γεια-σου, που λειτούργησε σε διδάσκοντες και διδασκόμενους ως οιονεί Καταστατικός Χάρτης μιας κουμουνιζμένης επιβολής της ήσσονος προσπάθειας, της φαλκίδευσης της αριστείας, της μετριοκρατίας;«, βάζει στη μέση υπαρκτά και ανύπαρκτα γλωσσικά λάθη του πρωθυπουργού, και καταλήγει, σχεδόν αναπόφευκτα, στον διαφωτισμό που δεν περάσαμε, στον ίδιο… απέραστο διαφωτισμό στον οποίο νομοτελειακά καταλήγουν τα περισσότερα άρθρα των ανάξιων εραστών της αριστείας.

Ίσως η ενόχληση από το άρθρο του κ. Σκουμπουρδή να οφείλεται κατά μέγα μέρος στο επηρμένο ύφος του, στον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στους κοινούς θνητούς, στον κιμπάρη Ελληναρά και τη Λουλουδού που λερώνουν με κουτσουλιές το εθνικό μας κοτέτσι.

Αλλά η εκδίκηση της Λουλουδούς έρχεται όταν όταν ο ψηλομύτης τιμητής της πλέμπας φανερώνεται ότι αγνοεί τα στοιχειώδη και κάνει τόσο χοντρά λάθη που τελικά απέρχεται από τη σκηνή με μουσκεμένες τις μεταξωτές περισκελίδες του -τόσο που ασφαλώς θα χρειαζόταν έναν αφυγραντήρα!

 

254 Σχόλια to “Ο αφυγραντήρας και ο κ. Σκουμπουρδής”

 1. spatholouro said

  Μια ζωή κατατριβή με τα αυτονόητα.
  Περαστικά στον «εργολάβο ιδεοκατασκευών», όπως δηλώνει…

 2. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Βάλτε το ερκοντίσιο στο μοντ «αφύγρανση» ή στη θέρμανση με επιθυμητή θερμοκρασία 25-26oC και φυλάξτε τα λεφτά σας για κάτι πιο χρήσιμο.

  Ούτε αφυγραντήρα θέλουμε, ουτε αφυγραντή.
  (ακουστικά και μόνο πάντως τείνω προς το τελευταίο)

 3. spatholouro said

  Sarant: «τη στιγμή που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες στα λεξικά (και στην πράξη, στη ζωή) ο υγραντήρας»

  Και «υγραντήρ» στον Ηπίτη (1911): «όργανον δι’ ού υγραίνεται η ατμόσφαιρα διά ψεκασμών ύδατος»

 4. Πάνος με πεζά said

  Σαχλαμάρες λέει. Ο υγραντήρας πούρων υπήρχε πολλά χρόνια πριν, κι έτσι δημιουργήθηκε η άλλη λέξη απλούστατα.

 5. Πέπε said

  Καλημέρα. και τι λέγαμε προ ολίγων ημερών;

  Φύβγουτε να γύβγουμε
  κι έρχετ’ ο τουρλόπαπας
  με την αγιαστούρα του
  και με τη βρεχτούρα του!

 6. Faltsos said

  Καλημέρα. Απαραίτητη διόρθωση. Ο ξηραντήρας δεν αφαιρεί υγρασία, δεν ξηραίνει. Ο ξηραντήρας διατηρεί τον αέρα ξηρό, ώστε τα αντικείμενα που έχουν ήδη ξηρανθεί να μην απορροφήσουν υγρασία από το περιβάλλον. Η αφαίρεση της υγρασίας γίνεται στο πυριατήριο, ένα φουρνάκι με σταθερή θερμοκρασία 105 βαθμούς περίπου.

 7. Αὐγουστῖνος said

  Τὶς καλημέρες μου ἀπὸ Ρόδο μεριά (ὅπου ἡ ὑγρασία περονιάζει ὥς τὸ κόκκαλο)

  Φαίνεται πως παλιότερα δεν ήταν και τόσο απαραίτητος στα δικά μας τα μέρη, μάλλον τώρα έγινε αναγκαίος λόγω της αλλαγής του κλίματος.

  Ὄχι, στὰ νησιὰ πάντα ὑπῆρχε τὸ πρόβλημα τῆς ὑγρασίας. Ἁπλῶς σήμερα ἔχουμε πολὺ περισσότερα ἀντικείμενα εὐαίσθητα στὴ νοτιά ποὺ ὀξειδώνει, κατὰ τὸν ποιητή. Γιὰ παράδειγμα, ἐλᾶτε νὰ δεῖτε τὴν κατάντια τῆς προσωπικῆς μου βιβλιοθήκης μὲ τὰ κατσαρωμένα βιβλία (ποῦ μαϊδιά γιὰ ἀφυγραντές/-ῆρες!).

 8. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά στη Μύκονο, φεύγοντας για χειμώνα, αφήνεις ένα παράθυρο δυο δάχτυλα ανοιχτό (μέχρι του σημείου βεβαίως που δεν έχεις τίποτα να σου κλέψουν). Τί αφυγραντήρες και λαλακίες…

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Δεν τον είχα προσέξει αυτόν τον αυτοχαρακτηρισμό 🙂

  6 Ωχ, έχεις δίκιο! Πάω να διορθώσω μην με διαγράψουν απο τας δέλτους οι ΧΜηχ!

 10. Πάνος με πεζά said

  Εμένα με εντυπωσ’ίαζε πάντα σα λέξη ο αορτήρας… Και αν δώσω ένα κρίμα, είναι που καταλήξαμε να το λέμε λουρί…

 11. Κουνελόγατος said

  Σα να τον θυμάμαι στον 9.84 πριν από πόσα;;;;;;; χρόνια, παρέα με τον Γιάννη Τζανετάκο. Κάνω λάθος;

  Επί της ουσίας, κι αφού δεν είμαι ειδικός, θα πω ότι μου αρέσει το σε -ήρας, καθώς η κατάληξη -ης παραπέμπει σε πρόσωπο. Αλλά είπαμε, ειδικός δεν είμαι, αυτό που μου φαίνεται πιο εύηχο γράφω.
  Καλημέρα.

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  @11α: Δεν κάνεις λάθος για τον 9,84

 13. Alexis said

  Καλημέρα.
  Έχουν καταντήσει κουραστικοί πλέον όλοι αυτοί οι γλωσσαμύντορες με το περισπούδαστο ύφος. Και γραφικοί.
  Κάτι σαν τους γέρους του Μάπετ-σόου ένα πράμα.

 14. Θεοδώρα said

  Καλημέρα σας…μου ήρθε μια ζαλάδα πρωϊ-πρωϊ με αυτό το άρθρο και εκείνο το «σκοτινιάζει» στην 3η παράγραφο πριν το τέλος ήρθε και μου σκοτείνιασε το νου μια και καλή !
  Ευχαριστώ όμως γιατί τελικά γέλασα και λίγο (αν και τέτοια κείμενα μάλλον προκαλούν κλαυσίγελο) !

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  @14: Δεν έχεις περάσει Διαφωτισμό, γι’ αυτό. 😀
  (το ότι ήμασταν μια ζωή προτεκτοράτο, αποσιωπείται σκοπίμως)

 16. sarant said

  Πάντως αυτή η καραμέλα με τον διαφωτισμό ρεζιλεύει και τον διαφωτισμό. (Διότι σου λέει ο άλλος, αν είναι να περάσω από διαφωτισμό για να γίνω σαν τα μούτρα σου, να μου λείπει).

 17. Emphyrio said

  Την αγγλογλωσσια ομως με την συνεχη-χρηση-παυλας-για-να-ενωσει-τις-λεξεις-και-να-τις-κανει-μια δεν την σχολιασατε ακομα. Αν και υπαρχει η δικαιολογια της ζαλαδας μετα το διαβασμα αυτου του αρθρου-που-δεν-ειναι-αρθρο-αλλα-μπουρδα.

 18. Φαρμακωμενο Πιονι said

  Καλημερα και καλη χρονια κι απο μενα — εστω και με μεγαλη καθυστερηση. Με τις καταληξεις -της και -τηρ υποθετω σχετιζεται και η παρομοια -τωρ (πρακτορας, εισπρακτορας).

  Ο Σκουμπουρδης την παταει οπως και πολλοι γλωσσο(-εθνικο-)βαρεμενοι: προσπαθει εκ των υστερων να γενικευσει απολυτους κανονες για την γλωσσα απο ελαχιστα παραδειγματα. Οι φυσικες γλωσσες φυσικα δεν δουλευουν ετσι, κι αλλωστε οι ΑΗΠ οταν επλασαν αυτες τις λεξεις δεν το εκαναν με καποιον οδηγο γραμματικης στο χερι. Αν η νοηματικη διακριση μεταξυ -της και -τηρ ηταν οντως τοσο υπαρκτη και απολυτη, τοτε απλως δεν θα μας ειχε περασει απο το μυαλο να κατασκευασουμε την καινουργια λεξη διαφορετικα — θα μας ηταν τοσο προφανες οσο και το -ω στα ρηματα. Εφοσον χρειαζεται να γινει ολη αυτη η συζητηση, πρεπει να συμπερανουμε οτι δεν υπαρχει χρησιμη διακριση μεταξυ αυτων των δυο τυπων.

  Ψιλα γραμματα για μερικους ολα αυτα, βεβαια. Η γλωσσολογια δεν λεγεται τυχαια επιστημη.

 19. Emphyrio said

  Το μη-αρθρο-αλλα-μπουρδα, για να μην παρεξηγηθω, ειναι το αρχικο και οχι του Νικοκυρη.

  Εν Καρδιτση υφισταται απο δεκαετιες και η αναπτηρα.

 20. Alexis said

  …και η ψεκαστήρα βέβαια, στη γλώσσα των ανά την Ελλάδα αγροτών.

 21. Κώστας Φ. said

  βαρβαρισμός είναι να αγοράζουμε αφυγραντήρες ενώ ταυτόχρονα διαθέτουμε στο σπίτι μας πανάκριβα κλιματιστικά που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά -και πιο αποδοτικά- στο πρόγραμμα DRY…

 22. Emphyrio said

  Μονο που τα κλιματιστικα ειναι λιγα ανα διαμερισμα, συνηθως ενα ή δυο (αντε τρια), και ισως να μην βρισκονται στον χωρο που θελεις να αφυγρανεις (να αφυγραντωρησεις, ισως;;; )

  Μια εξηγηση που εχω ακουσει για την μεγαλη διαδοση των αφυγραντοτετοιων ειναι πως με την μειωση ή εξαφανιση της κεντρικης θερμανσης τα τελευταια χρονια εχει αυξηθει και η υγρασια στα σπιτια. Η οποια υγρασια, περα απο τις καταστροφες σε βιβλια, ρουχα κλπ, δεν επιτρεπει στα αεροθερμα, ακτινοβολητες, σομπες αεριου κλπ να ειναι αποδοτικα.

 23. Kostas Mparas said

  καλημερα!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ*** σας διαβαζω καθημερινα,σχεδον, και ενα «ευχαριστω» ειναι το λιγοτερο που μπορω να πω!!!θα μου επιτρεψετε μιαν…απορια…αδιακρισια…περιεργεια.»η Νικοκυρά»…ποια ειναι; ειναι ονομα; συγγνωμη και παλι! Καλη συνεχεια***

 24. μα απορροφητήρας, απλή αναλογία, ίδιο μηχάνημα μέσες άκρες.

 25. Κώστας Φ. said

  #22 : συνήθως κλιματιστικά έχουμε στο σαλόνι και στα υπνοδωμάτια, χώρους που θέλουμε τη μείωση της υγρασίας. Εξάλλου, ο αέρας κινείται οπότε ένα κλιματιστικό στο σαλόνι θα επηρεάσει όλο το σπίτι.
  Μια εξήγηση που δίνω εγώ για τη διάδοση είναι η υπερβολική διαφήμιση.

 26. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Ο ίδιος ο Σκουμπουρδής αναφέρει τον απορροφητήρα ανάμεσα στ’ άλλα παράδειγματα κανονικού σχηματισμού ονομασίας, χωρίς καμιά επεξήγηση για την απόκλιση από τον «κανόνα» του. Δεν πρόσεχε ούτε το κείμενο που έγραφε;

 27. spiral architect 🇰🇵 said

  @22: Εμφύριε, το’γραψα και στο #2: Στο σπίτι με ανοιχτές τις ενδιάμεσες πόρτες με 2-3 κλιματιστικά σε dry mode ή σε θέρμανση η αφύγρανση δουλεύει μια χαρά και καταναλώνει λιγότερα από 2-3 αντίστοιχες συσκευές αφυγραντήρων. Ενας αφυγραντήρας είναι χρήσιμος σε μη κλιματιζόμενους χώρους π.χ υπόγεια (όπου υπάρχουν και υδροστατικές πιέσεις λόγω ανερχόμενης από το έδαφος υγρασίας) ή ηλεκτροστάσια και χώρους υποσταθμών.

 28. sarant said

  23 Να είστε καλά! Εδώ με έχουν βγάλει Νικοκύρη επειδή είμαι Νίκος αλλά και νοικοκύρης του ιστολογίου. Ε, η Νικοκυρά είναι η κυρά μου, η συμβία μου, το έτερόν μου ήμισυ.

  25 Μα κι εγώ το λέω ότι φέρνει αντιφατικά παραδείγματα.

 29. spatholouro said

  Και μια «βρισιά» που λέγαμε ορισμένοι μεταξύ μας για πλάκα ήταν: «γαμώ την πεταχτήρα σου!»

 30. 2, 21, 26 Με έναν αφυγραντήρα που πηγαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο γλιτώνεις και τα κλιματιστικά πάντως (που ξεραίνουν τον αέρα και εξάγουν θερμότητα στο δρόμο το καλοκαίρι). Μου καλομάθατε όλοι με τα αιρκοντίσια βλέπω!

 31. LandS said

  Το αρκουδίσιο στους 25-26 βαθιμούς δεν είναι κομμάτι υπερβολή;
  Και μια χαζή ερώτηση. Το νερό του αφυγραντήρα (δεξί κλικ/προσθήκη στο λεξικό) μπορώ να το βάλω στο ατμοσίδερο;

 32. Πάνος με πεζά said

  Πριν από τις ηλεκτρικές συσκευές, είχαν βγει και κάτι «παθητικά» κουτιά με ανταλλακτικό, για ντουλάπες, πατάρια κλπ. Δεν ξέρω αν κανείς σας έχει εμπειρία και γνώμη.

 33. 31 Στην Κέρκυρα δεν έκαναν δουλειά. Αλλά μιλάμε για σπίτι ανήλιαγο, ισόγειο, με τον πίσω τοίχο τον μισό κάτω από χώμα, και βέβαια στο νησί όπου βρέχει (πολύ) διακόσιες μέρες το χρόνο…

 34. Πρώτη φορά ακούω για τον λαλίστατο Σκουμπουρδή. Άραγε πως ετυμολογείται το όνομά του; Μήπως από το Σερ Κουμπούρας; Διότι, αριστεία δεν τον βλέπω να είχε ούτε στο …Δημοτικό.
  Σε κάθε περίπτωση, δεν τον βλέπω να διαφέρει πολύ από αρκετούς (γλωσσομαθείς και μη) που …αποκεφαλίζουν τους λαθρομετανάστες. Και όταν στριμώχνονται από κάποιους ευνόητους κανόνες της μαμάς Ευρώπης, τους γράφουν (με …τρεμάμενο χέρι) «παράνομους μετανάστες» ή με το εννοιολογικά λανθασμένο «παράτυποι μετανάστες». Αυτά παθαίνει όποιος μπερδεύει …τη γλώσσα του με τις κομματικές αγκυλώσεις του.
  Τώρα, για τον «κακομοίρη» τον αφυγραντήρα, συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις του Νοικοκύρη, προσθέτοντας και μια δική μου …εμπειρία: Οι φαγάνες (ελληνιστί εκσκαφείς και …ελληνικότερα νραγκλάιν) δουλεύανε με έναν χειριστή και έναν λιπαντή. Ο δεύτερος είχε στο χέρι του ένα μαντζαφλάρι που το έλεγε λιπαντήρι και κάθε τόσο λίπαινε τη φαγάνα (χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν …κουμπούρα).

 35. sarant said

  33 Ε ναι, λιπαντής ο εργάτης και λιπαντήρας-ήρι το σύνεργο ή η μηχανή.

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Για άλλη μια φορά διδαχθήκαμε ότι στα γλωσσικά ζητήματα,-και όχι μόνο- πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.Ο,τι θέλουμε να πούμε να το λέμε με μετριοπάθεια. Κτγμ, γινόμαστε έτσι πιο αποτελεσματικοί. (Εδώ που τα λέμε, γενικώς δεν χρειάζεται να θριαμβολογούμε για το οτιδήποτε γιατί υπάρχει μπορεί να μας γίνει μπούμερανγκ !)

  Το γλωσσικό αισθητήριο έχει οπωσδήποτε τη σημασία του. Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε και τις…γραφές. Με άλλα λόγια, πρέπει να ανοίγουμε και το λεξικό.

 37. Παναγιώτης Κ. said

  Διαγράφεται το υπάρχει…

 38. Babis said

  Από ότι θυμάμαι υγρασία πάντα είχαμε, αλλά τώρα έχουμε την δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε, όταν ήμουν παιδί δεν υπήρχαν αφυγραντήρες.

  Ακόμα και αν είχε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέει θα ήταν απλώς άλλη μια απόδειξη ότι την γλώσσα την διαμορφώνουν οι χρήστες της και όχι οι ειδικοί.

 39. Alexis said

  #2, 21, 24: Υπάρχει όμως και η αντίστροφη θεώρηση ρε παιδιά. Δηλαδή άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου κλιματισμό στο σπίτι τους (από άποψη) και βάζουν 1-2 αφυγραντήρες με τους οποίους πετυχαίνουν μείωση της υγρασίας μέσα στο σπίτι, άρα οικονομικότερη θέρμανση το χειμώνα και μικρότερη αίσθηση ζέστης το καλοκαίρι.

 40. 38 Βλ. και 29 🙂

 41. spiral architect 🇰🇵 said

  Ανακεφαλαίωση:

  1. Όποιοι έχουν κλιματιστικά δεν χρειάζονται αφυγραντήρες.
  2. Ομοίως, όποιοι δουλεύουν «όπως παλιά» την κεντρική τους θέρμανση.
  3. Το κλιματιστικό (όχι inverter) ρυθμισμένο σε επιθυμητή θερμοκρασία 25-26οC κόβει χαμηλότερα, επειδή οι θερμοστάτες χώρου είναι επάνω στο μηχάνημα, οπότε στο χώρο επικρατεί χαμηλότερη θερμοκρασία λόγω ανισοκατανομής.
  (RTFM) 😉
  4. Καλύτερη αφύγρανση (από πλευράς λειτουργίας μηχανήματος) κάνουν τα inverter κλιματιστικά.
  5. Το νερό του αφυγραντήρα έχει μικροοργανισμούς γιατί δεν έχει υποστεί βρασμό. ατμοποίηση και επανασυμπύκνωση, δεν είναι απιονισμένο, οπότε δεν μπαίνει στο ατμοσίδερο. 😉
  6. Οι αφυγραντικοί κλωβοί (σωστά κύριε Σακελλάρη;) είναι καλοί για ντουλάπες και πατάρια. Υπάρχουν και κρεμαστοί τέτοιοι για ντουλάπες. Μην ξεχνάτε να τους αδειάζετε, να πλένετε το κέλυφος τους και να πετάτε τους κρεμαστούς, γιατί μυρίζουν.

 42. Alexis said

  #39: Ε, ναι, πρόλαβες ως συνήθως.
  Ο Δύτης που γράφει και ποστάρει πιο γρήγορα και από τη σκιά του! 😆

 43. Emphyrio said

  Αν το αφυγραντοματζαφλαρι δουλευει με στοιχεια Peltier, πιστευω πως θα ειναι ουσιαστικα απεσταγμενο το νερο που θα βγαζει, αρα καταλληλο για ατμοσιδερα. Αλλα μαλλον δεν θα ειναι απιονισμενο. Στα δικα μου φτηνα ατμοσιδερα χρησιμοποιω σκετο νερο βρυσης, και δεν τους κανω ουτε αφαλατωση καν.

  Για αφυγρανση (και η Καρδιτσα οπου κατοικω δεν ειναι ακριβως και υποδειγμα ξηροτητας) χρησιμοποιω εδω και πολλα χρονια δυο πλαστικα δοχεια με θηκη για κρυσταλλους ή κατι παρομοιο, απο αυτους που πουλιουνται στα σουπερμαρκετ. Κρατανε σχεδον ολον τον χειμωνα, και στο δοχειο μαζευεται περιπου ενα λιτρο υγρο, το οποιο βεβαια δεν πρεπει να χρησιμοποιηθει πουθενα αλλα να ριχτει κατευθειαν στην αποχετευση.

 44. Alexis said

  #40(2): Το καλοκαίρι όμως τι γίνεται με την υγρασία;
  Σε περιοχές όπως η δική μας, που ξυπνάς το πρωί, Αύγουστο μήνα, και είναι όλα έξω μούσκεμα σα να έχει βρέξει, άμα δεν έχεις κλιματιστικό ο αφυγραντήρας είναι μονόδρομος.

 45. sarant said

  41 Ορίστε ο ειδικός!

 46. Λεύκιππος said

  Ενδιαφέρον το άρθρο του κ Σκουμπουρδή. Αν είχε βάλει και σιγαστήρα για να μην ακουστεί η τουφεκιά….ή μήπως σιγαστή;

 47. Alexis said

  #0:…καθετήρας, αισθητήρας, προωθητήρας, κινητήρας, προφυλακτήρας, απορροφητήρας, αποστακτήρας, αναμικτήρας, ψυκτήρας, σημαντήρας, θερμαντήρας, λιπαντήρας, απολυμαντήρας, ξηραντήρας, επιταχυντήρας, νιπτήρας, λαμπτήρας, υγραντήρας, αντιδραστήρας και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

  Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα το σχετικό μηχάνημα δηλώνει τη λειτουργία που σχετίζεται με το αντίστοιχο ρήμα, π.χ. αισθάνομαι-αισθητήρας, κινώ-κινητήρας κλπ.
  Υπάρχει όμως και ο λασπωτήρας που δεν λασπώνει αλλά προφυλάσσει από τη λάσπη.
  Λάθος σχηματισμός και αυτός, κατά τον κ. Σκουμπουρδή;

 48. Μήτσος Χ said

  42:

  Τι είναι αυτά τα δύο πλαστικά δοχεία με θήκη για κρυστάλλους;

 49. Alexis said

  #47: Σωστότερα: «εκτελεί τη λειτουργία…»

 50. Σπάιραλ, δεν λες τίποτα όμως για το ενεργειακό αποτύπωμα (το λέω καλά;) των κλιματιστικών, τη συνεισφορά τους στον καύσωνα των πόλεων, π.χ.

 51. spiral architect 🇰🇵 said

  @44: […] άμα δεν έχεις κλιματιστικό […]

  Ε, εκεί εννοείται Αλέξη.

 52. LandS said

  41 RTBM («read the bloody manual») (In some countries, e.g., the UK and Australia, this is a fractionally more polite alternative with identical meaning[5])

  Δεν θα έπρεπε να λέει fractionally less impolite;

 53. spiral architect 🇰🇵 said

  @49: Δύτη μη μου κολλάς! 😀

 54. sarant said

  52 Μάλλον

  47 Ο λασπωτήρας θα σχηματίστηκε αναλογικά -αλλά, ναι, είναι λιγάκι περίεργος.

 55. LandS said

  41 #2
  Δηλαδή τώρα πώς δουλεύουμε τη κεντρική θέρμανση; 🙂

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εκτός των άλλων έχει λάθος και το χαλαραουΐτα, αντί του σωστού χαλαρουΐτα.
  https://www.slang.gr/lemma/14642-xalarouita

 57. ΓιώργοςΜ said

  55 Μα είναι προφανές, δεν τη δουλεύουμε (εκεί που μένω εγώ, εδώ και πέντε χρόνια). 🙂 Τη δουλεύαμε, παλιά, μέχρι τότε που τα κοινόχρηστα έγιναν περισσότερα από το ενοίκιο…

 58. nessim said

  @40.
  Το κλιματιστικό δεν κάνει για αφύγρανση το χειμώνα, στο dry δουλεύει στην ψύξη, με μικροδιαφορές στην λειτουργία του ανεμιστήρα, ψύχει το χώρο.
  Το κλιματιστικό στην θέρμανση δεν κάνει αφύγρανση, ελλατώνει μόνο την σχετική υγρασία όπως και το καλοριφέρ, δεν φθάνει εύκολα ο αέρας στο σημείο δρόσου.
  Ο αφυγραντήρας δουλεύει και το χειμώνα (αυτοί με ψυκτικό κύκλωμα με μικρότερη απόδοση από το καλοκαίρι ή σε θερμοκρασία <15C ) ενώ οι αφυγραντήρες desiccant με ζεόλιθο είναι πιό οικονομικοί και αποδοτικοί το χειμώνα αλλά ακριβότεροι. Οι αφυγραντήρες και των δυο τεχνολογιών ζεσταίνουν ελαφρώς τον αέρα.

 59. sarant said

  56 Από την πολλή χαλάρωση

 60. nessim said

  διορθώνω: @41

 61. Raptakis Dimitrios said

  Νίκο, κάτι όχι εντελώς άσχετο:

  εξάρτημα σχετικά νέο για τους νέους γονείς είναι και ο ρινικός αποφρακτήρας, κοινώς ρουφηχτήρι, με το οποίο αποφράσσεις (εδώ: ξεβουλώνεις) τη μύτη του μωρού.
  Υποθέτω τον γονέα θα τον πούμε ρουφηχτή και αποφρακτή, αντοιστοίχως.

  Σε πολλά φαρμακεία, όταν τους λες για τον αποφρακτήρα, σου απαντούν: για το ρουφηχτήρι μιλάτε;

 62. Pedis said

  Τι τούκανε η λεξούλα του κακομοίρη και τον χάλασε τόσο;

  Λίβελλοι φωστήρων ενάντια σε υποτιθέμενους διαφωτιστήρες …

  Πάντως, Νικοκύρη, υπάρχει επιταχυντήρας και επιταχυντής.

 63. Pedis said

  -> 62 : στ’ αγγλικά πώς να είναι ο επιταχυντήρας;

 64. sarant said

  62 Είπαμε, ο κανόνας, αν υποτεθεί ότι υπάρχει, έχει πολλές εξαιρέσεις.

 65. Babis said

  #41
  Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σε κάποια σημεία.

  Στο 1.
  Έχω κλιματιστικό στην κρεβατοκάμαρα και αυτές τις μέρες που δεν κάνει πολύ κρύο, το ανάβω για μια δυο ώρες την ώρα που πάω για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαπλώσω σε υγρα σεντόνια ή να ανάψω το κλιματιστικό δύο ώρες νωρίτερα με υψηλότερη κατανάλωση από τον αφυγραντήρα.

  Στο 4.
  Για το καλοκαίρι έχεις δίκιο γιατί το κλιματιστικό ψύχει λειτουργεί στο ψυχρό έτσι κι αλλιώς και κάνει αφύγρανση ταυτόχρονα με μηδέν επιπλέον κατανάλωση. Τον χειμώνα όμως πρέπει να δουλεύει συνδυασμό ψύξης θέρμανσης για να κρατά τον χώρο ζεστό και να κάνει αφύγρανση ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα είναι ή να μην ζεσταίνει σωστά τον χώρο ή να μην αφαιρεί την υγρασία αρκετά. Ο αφυγραντήρας από την άλλη έχει ουδέτερο θερμικό αποτέλεσμα και αφαιρεί την υγρασία άσχετα από το τι γίνεται με την θέρμανση του χώρου.

  Τέλος για το 5.
  Όντως δεν έχει υποστεί βρασμό αλλά έχει ατμοποιηθεί και επανασυμπυκνωθεί. Έχει κάποια βακτήρια από την ατμόσφαιρα που όμως δεν ενοχλούν το σίδερο και κάποια σωματίδια κάπνιας και σκόνης από την ατμόσφαιρα επίσης δεν περιέχει καθόλου άλατα (σχεδόν). Εγώ θα το έβαζα στο σίδερο και μια φορά κάθε 2-3 χρόνια θα χρησιμοποιούσα ένα καθαριστικό υγρό για ατμοσίδερα έτσι για τον φόβο των Ιουδαίων.
  Ούτε το απιονισμένο νερό που πουλάνε έχει υποστεί βρασμό, ο καθαρισμό του γίνεται με αντίστροφη ώσμωση (φιλτράρισμα) γιατί είναι πιο οικονομικό.

 66. Παναγιώτης Κ. said

  @54. Τι θα μπορούσαμε να βάλουμε στη θέση της, πράγματι περίεργης, λέξης «λασπωτήρας»;
  (Περίεργη διότι παραπέμπει στο…λασπώνω ).

 67. Avonidas said

  Ειναι κι η πλακα στ’ αγγλικά με το governator (αντί governor), που βαφτίσανε τον Σβαρτσενέγκερ όταν εγινε Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, για να θυμίζει το Terminator.

 68. spiral architect 🇰🇵 said

  Με το #41 μου δεν υπεισήλθα σε πολλές λεπτομέρειες για να μην κάνουμε το νήμα τεχνικό εγχειρίδιο. Σαφώς και ένας αφυγραντήρας κάνει καλύτερη δουλειά σε ακραίες συνθήκες υγρασίας, αλλά στο σπίτι με ένα υπάρχον κλιματιστικό (και δη inverter) σε κανονικές συνθήκες (γιατί υπάρχουν και ηλικιωμένοι που «νιώθουν» την υγρασία) δεν θα τον χρειαστείς.

  Στη δουλειά μου πριν κάτι χρόνια έγινε ιονισμός στους πίνακες Μέσης Τάσης από την υγρασία στο υπόγειο του υποσταθμού. Από τότε τοποθετήσαμε ένα θεριό (Puredry, αν θυμάμαι καλά) με δυνατότητα αφύγρανσης 48lt/24h. Το δοχείο του γέμισε μέσα σε δυο μέρες συνεχούς λειτουργίας, οπότε βγάλαμε ένα σωληνάκι στην αποχέτευση ομβρίων ακυρώνοντας το δοχείο συλλογής.

  Νερό να δουν τα μάτια σας!

 69. Pedis said

  # 64 –

  62 – Πάντως, Νικοκύρη, υπάρχει επιταχυντήρας και επιταχυντής.

  62 Είπαμε, ο κανόνας, αν υποτεθεί ότι υπάρχει, έχει πολλές εξαιρέσεις.

  Προφανές και λογικό. Πάντως, ο accelerator, ισως να έπρεπε να είχε μεταφραστεί επιταχυντήρας, ενώ ο επιταχυντήρας παραπέμπει σε άλλα μαραφέτια.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ

  Συντάσσομαι με αυτούς (Σπειροειδή, Πάνο μ Π, Κώστα Φ. κλπ.) που θεωρούν τον (αφ)υγραντήρα κλπ. τις περισσότερες φορές μιά κακή λύση, ενίοτε και περιττό (όταν υπάρχει κλιματιστικό/θέρμανση που κάνει παρόμοια δουλειά). Κόλπο γκρόσσο του μάρκετινγκ είναι, γιατί αφότου οι περισσότεροι έβαλαν κλιματιστικά, έπεσαν οι σχετικές πωλήσεις, ε καιρός είναι να πουλήσουμε τώρα κάτι άλλο ….

  Το βασικό πρόβλημα παρουσιάζεται λόγω της έλλειψης χρημάτων για κεντρική θέρμανση (πετρέλαιο κλπ. θέλουν μαζεμένα χρήματα …). Έτσι άλλοι θερμαίνουν μόνο ορισμένους χώρους επιλεκτικά ή μόνο μερικές ώρες ή μόνο όταν το κρύο μέσα γίνεται ανυπόφορο κλπ.

  Επίσης τα κουφώματα έγιναν καλύτερα, δεν φυσά το αεράκι μέσα από παράθυρα/πόρτες, κάτι καλό μεν για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά εις βάρος του αερισμού. Συστήματα ανάκτησης θερμότητας/ενέργειας (VDI 2071 κλπ.) είναι εδώ (ακόμα 🙂 ) άγνωστα.
  Αν σκεφτεί κανείς και την σχετική παλαιότητα των κατασκευών, με ελάχιστη ή ουσιαστικά απούσα θερμομόνωση (κελύφους), δηλ. σε τοίχους, δάπεδα και σκεπές/οροφές και σε συνάρτηση με το παραδοσιακό κτίσιμο (όχι μόνο από πλευράς υλικών/τεχνοτροπίας, αλλά και στον σχεδιασμό και στην χρονική πορεία της υλοποίησης), τον συνήθη εσωτερικό σοβά (ασβεστοκονίαμα, ενίοτε και με τσιμεντάκι μέσα!) αλλά και τις βαφές (εσωτερικές ή εξωτερικές) που δεν αφήνουν να αναπνεύσει ο τοίχος κλπ. , (αλλά με απόλυτη βεβαιότητα επιτυχίας συνιστά ο κάθε πλανόδιος ελαιοχρωματιστής ή το κατάστημα χρωμάτων στην γωνία), ε δεν θέλει και πολύ…. για να δημιουργηθεί μιά πολύ άβολη αίσθηση στον άνθρωπο.
  Θυμίζω στους ασχολούμενους με το άθλημα, την θερμοδυναμική, με τα διαγράμματα h-s και h-x (Mollier i-x) του υγρού αέρα κλπ.

  Το πρόβλημα είναι το ίδιο, όπως και με την κεντρική θέρμανση: κι εδώ δεν υπάρχουν (μαζεμένα) χρήματα για διορθώσεις / ανακαινίσεις.

  Συμπέρασμα: ο κόσμος, επηρεασμένος κι από τον βομβαρδισμό με τις διαφημίσεις, προτιμά τις μεσοβέζικες λύσεις, μιας κι εδώ τα δίνει λίγα λίγα (αλλά στη σούμα πολύ-πολύ περισσότερα!).

 71. ΚΩΣΤΑΣ said

  14 Θεοδώρα «Καλημέρα σας…μου ήρθε μια ζαλάδα πρωϊ-πρωϊ με αυτό το άρθρο και εκείνο το «σκοτινιάζει» στην 3η παράγραφο πριν το τέλος ήρθε και μου σκοτείνιασε το νου μια και καλή !»

  Τώρα διάβασα το κείμενο και είμαι στα πρώτα σχόλια. Εκείνο το «σκοτινιάζει» που λέτε γιατί εγώ δεν το βρίσκω;

 72. spiral architect 🇰🇵 said

  @71: Στο αρχικό κείμενο στο andro.gr 😉

 73. ΚΩΣΤΑΣ said

  72: Ευχαριστώ, είχα διαβάσει μόνο το κείμενο του Νικοκύρη.

 74. frenarhos said

  Πριν από πολλά χρόνια θέλοντας να αγοράσω και γω αφυγραντήρα ρώτησα ένα καθηγητή του τμήματος Χημικών |Μηχανικών του Μετσοβιου.

  -Τελικά αυτή η συσκευή θα δουλέψει;Μου λένε ότι μαζεύει πολύ νερό απ την ατμοσφαίρα ενός δωματίου
  Κοιτά να δεις, μου είπε ,
  -Θα δουλέψει όπως αν την συσκευή την τοποθετούσες στον πάτο της θάλασσας .Ναι θα μάζευε το νερό στη ειδική θήκη, άλλα όπως καταλαβαίνεις απ την στιγμή που βάζουμε τον αφγρ. σε ένα ανοιχτό σύστημα όπως πχ ένα δωμάτιο που θα αερίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ,τότε μιας και η σχετική υγρασία του περιβάλλοντος είναι πάντα υψηλή ,ο αφυγραντήρας θα μαζεύει νερό χωρίς να μειώνει την σχετική υγρασία του χώρου.
  Μονό σε κλειστά συστήματα ερμητικά κλεισμένα θα είχε νόημα.
  Πχ ένα κουτί η μια αποθήκη στο υπόγειο που έχει υγρασία και δεν ανοίγουμε πάρα σπάνια την πόρτα της.
  Μα καλά εσείς του παλιού Πολυτεχνείου, δεν τα ξέρετε αυτά και είστε έτοιμοι να αγοράσετε αφυγραντήρες;
  ————————————————————-
  Αλλά η εκδίκηση της Λουλουδούς έρχεται όταν όταν ο ψηλομύτης τιμητής της πλέμπας φανερώνεται ότι αγνοεί τα στοιχειώδη και κάνει τόσο χοντρά λάθη που τελικά απέρχεται από τη σκηνή με μουσκεμένες τις μεταξωτές περισκελίδες του -τόσο που ασφαλώς θα χρειαζόταν έναν αφυγραντήρα!

 75. Babis said

  #74
  Αν δεν είχα αφυγραντήρα είναι πολύ πιθανό να συμφωνούσα μαζί σου.
  Δεν έχει σημασία πόσο νερό μαζεύει όπως σου είπε και ο καθηγητής αλλά πόσο ρίχνει την σχετική υγρασία σε σταθερή θερμοκρασία (γιατί αν αυξηθεί η θερμοκρασία η σχετική υγρασία θα πέσει έτσι κι αλλιώς).

 76. lowtronik said

  Ωραίο το λογικό άλμα με τον απορροφητήρα, στην ουσία λέει πως ο απορροφητήρας είναι σωστό γιατί… ρουφάει.

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  14: Υπάρχει το «σκοτινιάζει«. Σπανιότερα, αλλά υπάρχει, ειδικά σε παλαιότερα κείμενα.

 78. sarant said

  77 Εχει γραφτεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σύμφωνο με τη σημερινή ορθογραφία.

 79. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νομίζω ότι το σκοτιδιάζει ήταν πιο συχνό, ακόμα και σήμερα.

 80. ΚΑΒ said

  Mπαμπινιώτης: αφυγραντήρας:μεταφρ. δάνειο από αγγλ. dehumidifier

 81. ΚΩΣΤΑΣ said

  34 «Οι φαγάνες (ελληνιστί εκσκαφείς και …ελληνικότερα νραγκλάιν)»

  νραγκλάιν: Αυτό πρώτη φορά το ακούω, παρ’ ότι θεωρώ τους Σερραίους πολύ στενούς, γλωσσολογικά, συγγενείς!

 82. BLOG_OTI_NANAI said

  78: Έτσι είναι. Παλαιότερα υπήρχε και η κατάληξη σε «η» αλλά δεν είναι σωστή σήμερα (π.χ. σκοτεινιάζη ).
  79: Ναι, το «σκοτιδιάζω» είναι συχνότερο από το «σκοτειδιάζω». Κάπως ποιητικό το βλέπω.

 83. sarant said

  79 Αυτό είναι άλλο ρήμα, από το σκοτίδι. Το σκοτινιάζει είναι εναλλακτική γραφή.

 84. ΚΑΒ said

  Εγώ που συχνά ταξιδεύω βρίσκω στα πλοία στεγνωτήρες χεριών έξω από τις τουαλέτες.

 85. ΚΑΒ said

  ΚΑΒ

 86. ΚΑΒ said

  Νικοκύρη, Δημοσίευση σχολίου
  αλλά Ανάρτηση του σχόλιου

  Δηλ. το έναρθρο διατηρεί τον τόνο στη συλλαβή της ονομαστικής;

 87. sarant said

  86 Αυτά τα μηνύματα τα κανονίζει βέβαια η WordPress. Εγώ μπορεί και να κατέβαζα τον τόνο αλλά η λογική ότι οι δημοτικότεροι τύποι θέλουν έναρθρο ισχύει.

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  έρημα κορμιά αποταμιευτήρες
  έρημα κορμιά του φεγγαριού κρατήρες

 89. Σκουμπουρδήδες ήξερα μια οικογένεια μεγαλοκτηματιών της Στυλίδας. Ο συγκεκριμένος πάντως έχει πλήρη σύγχυση φρενών!

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αναδευτήρας καφενείου
  http://www.kouzinika.gr/images/detailed/6/AnadeytirasKafeneiou6630.jpg?t=1443981442

 91. Αναρωτιέμαι και για το όνομα του Σκουμπούρδειου ιστολογίου: andro. Αραγε στον … ανδρισμό του Σκ. παραπέμπει, ή μήπως λέει κι αυτός (γιατί δεν είναι ο μόνος) άνδρο το άντρο;

 92. sarant said

  Πρέπει να είναι περιοδικό, όχι προσωπικό ιστολόγιο.

 93. Πάνος με πεζά said

  Kκαι για να κουφαθείτε με τέτοιες λέξεις, αυτό εδώ που έχουν κάποια υπόγεια συνεργεία για να απάγουν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, λέγεται «εκτυλίκτρια» !

  Δεν είναι μόνο για το συνεργείο όμως, είναι και αντίστοιχες βάσεις για την τοποθέτηση των καλωδίων ή εύκαμπτων σωλήνων.

 94. Πάνος με πεζά said

  …που τοποθετούνται σε κατασκευές, το ξέχασα.

 95. sarant said

  Παρήχηση του κτ!

 96. Ριβαλντίνιο said

  Εγώ έχω ένα σπίτι ευάερο και ευήλιο. Βέβαια κρατάει ζέστη το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα, όμως τι να κάνουμε ; Αυτά έχει η ζωή. Άλλο με προβληματίζει. Μέσα στο σπίτι έχω και ξύλινες πόρτες. Αυτές δουλεύουν μια χαρά. Αλλά όταν ανοίξεις την κεντρική θέρμανση για 2 ωρίτσες ας πούμε, την άλλη μέρα κάθονται. Σούρνονται δηλαδή πάνω στα πλακάκια όταν τις ανοιγοκλείνεις. Αν ανοίξω τις μπαλκονόπορτες και κάνει ρεύμα ξαναγίνονται καλά. Τι φταίει και με την ζέστη τα παίζουν ;

 97. 96 Ρίβα, η υγρασία είναι. Το παθαίνω με την πόρτα του μπάνιου.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μολυντήρι βρίσκω, μολυντήρα όχι 🙂

 99. Ριβαλντίνιο said

  @ 97 Σκύλος

  Ναι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί εκδηλώνεται με την ζέστη ; Δεν θα έπρεπε να γίνεται με το κρύο ; Σπάει η ζέστη τον πάγο και γεμίζουν νερό ; 🙂

 100. raf said

  Τόσος καημός πια για μια λέξη, που βλέπει από πίσω Ελληναράδες και λουλουδούδες να αχνοφαίνονται; Μερικές φορές απλώς θέλουμε να ξεσπάσουμε…

 101. 99 όχι, βρε.
  Απλά με τη ζέστη διαστέλλεται ο αέρας και μεταφέρει την υγρασία στα ξύλα. Να αερίζεις, πχ, το μπάνιο κι ας πέφτει η θερμοκρασία.
  Αλλιώς, φέρνεις μάστορα, βγάζει τις πόρτες, ροκανίζει με την πλάνη μισό εκατοστό από κάτω και όλα καλά.

 102. Ριβαλντίνιο said

  @ 101 Σκύλος

  Θένκγιου.

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εν τω μεταξύ παίζουμε με τον πόνο μου.Τέταρτη μέρα σήμερα που σε κάποιο διαμέρισμα είχε διαρροή το καλοριφέρ και είμαστε χωρίς κεντρική θέρμανση. Εκτός από τα γόνατά μου που μυρμηγκιάζουν από την υγρασία, με διαολίζει και το χλου χλου του νερού μέσα στις σωλήνες. Ξύπνησα την πρώτη φορά μες τη νύχτα με τον τρόμο ότι μπήκαν διαρρήκτες (πάλι) στο σπίτι, μέχρι να καταλάβω τί ακουγόταν. Οι βαμβακερές κουρτίνες «σφουγγαρίζουν» στις μπαλκονόπορτες και σε λίγο αν συνεχιστεί, θα εμφανιστεί και κανας ροφός που λέει και το ανέκδοτο 😦 .

 104. Πάνος με πεζά said

  Kαι μένα, κάτι πατώματα του κ… που έχω (μου τα πούλησαν και για δρύινα…), δεν ακούγονται όλο το χρόνο, και μόλις το καλοκαίρι μεράσουμε τους 35 βαθμούς, αρχίζουν να τρίζουν – σε μερικά σημεία δε μπορείς να ρίξεις και κέρμα, κάνοντας ευχή… Το χειμώνα γυρίζουν στα καλά τους.
  (Τεσπα, με τα δικαστήρια που έγιναν, δωρεάν τα έχω, 110 τετραγωνικά, άσε που βολεύει μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά, που δεν είναι κάτι πολύ καλό…)

 105. Πάνος με πεζά said

  @ 103 : Τι θα πει για ένα σώμα που στάζει, χωρίς καλοριφέρ όλο το σπίτι; Διακόπτες δεν έχει αυτό το σώμα; Ή άντε ο βρόχος του, να βγούνε 2-3 και να κάνετε δουλίτσα;

 106. Πάνος με πεζά said

  Α, δεν λες ότι πρόκειται για σώμα, λες «διαρροή του καλοριφέρ»… Πάντως λογικά κάποιο σώμα θα τρύπησε, τα δίκτυα είναι πιο ανθεκτικά. Αν τώρα, την πάθατε από ανόδιο και σάπισε το σύμπαν, τί να πω…

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Διαστολή συστολή λέγεται στην πιάτσα.☺
  Με το κρύο σφίγγουν τα νερά (τα νεύρα του ξύλου) ενώ με την ζέστη χαλαρώνουν. Το καλοκαιράκι βγάλτες και πλάνισέτες από κάτω 3 χιλιοστά και λυθεί το πρόβλημα.
  Μην ξεχάσεις να τις βάψεις δυό χέρια,, ένα τέταρτο μπογιά είναι αρκετό.

  Υ.Γ – Αν δεν έχεις πλάνη μπορείς να νοικιάσεις από κάποιο κατάστημα ενοικίασης εργαλείων, η συγκεκριμένη ζήτημα να στοιχίζει 10 ευρώ και κάνα πεντάρι μπογιά διαλυτικό και πινελάκι με 15 ευρουδάκια καθάρισες μάστορά μου.☺

 108. ΣΠ said

  Καλά, τι μύγα τον τσίμπησε τον κ. Σκουμπουρδή με τον αφυγραντήρα; Υπάρχουν τόσες άλλες λέξεις πολύ παλιότερες. Από περιέργεια κοίταξα στο ΛΚΝ τις λέξεις με κατάληξη -τήρας. Υπάρχουν 102 λέξεις από τις οποίες είναι:
  87 αντικείμενα (εργαλεία, συσκευές κλπ.)
  7 στοιχεία της ανατομίας: κοπτήρας, μασητήρας, μυζητήρας, ουρητήρας, σφιγκτήρας, σωφρονιστήρας, τροχαντήρας.
  7 άνθρωποι: αρχικλητήρας, εθνοσωτήρας, κλητήρας, μαιευτήρας, μνηστήρας, σωτήρας, φωστήρας.
  1 ιδιότητα: χαρακτήρας.
  Δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το άρθρο του κ. Σκουμπουρδή. Το μόνο θετικό ήταν ότι υπήρξε το έναυσμα για το άρθρο του Νικοκύρη από το οποίο και απ’ τα σχόλια έμαθα κάποια πράγματα.

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Διαστολή συστολή λέγεται στην πιάτσα.☺
  Με το κρύο σφίγγουν τα νερά (τα νεύρα του ξύλου) ενώ με την ζέστη χαλαρώνουν. Το καλοκαιράκι βγάλτες και πλάνισέτες από κάτω 3 χιλιοστά και λυθεί το πρόβλημα.
  Μην ξεχάσεις να τις βάψεις δυό χέρια,, ένα τέταρτο μπογιά είνηαι αρκετό.

  Υ.Γ – Αν δεν έχεις πλάνη μπορείς να νοικιάσεις από κάποιο κατάστημα ενοικίασης εργαλείων, η συγκεκριμένη ζήτημα να στοιχίζει 10 ευρώ και κάνα πεντάρι μπογιά διαλυτικό και πινελάκι με 15 ευρουδάκια καθάρισες μάστορά μου.☺

 110. Πάνος με πεζά said

  Ναι αλλά αν το πορτο/πατωματόξυλο έχει φουρνιστεί σωστά, κατά τη διάρκεια τοποθέτησης και πριν από τα βερνικώματα, υποτίθεται ότι ξεχνάει την ευπάθειά του στη μεταβολή της υγρασίας…

 111. Πάνος με πεζά said

  Τον ολετήρα, που φορέθηκε πολύ από τους πολιτικούς, δεν τον είχε;

 112. Ριβαλντίνιο said

  @ 107, 109 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Ok, θα τα πώ στον παππού μου να τα κάνει.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105. Αχ, είναι πολυκατοικία. Κάπου στην πολυκατοικία στάζει. Φανταζόμασταν θα απομονωθεί το υπαίτιο σώμα/διαμέρισμα αλλά μάλλον είναι σε κάποιο κλειστό και μέχρι να βρουν /στείλουν κλειδιά(απ΄το Βέλγιο!) τα έκλεισαν κεντρικά. Επιστρέφουμε αργά/φεύγουμε νωρίς και δεν πάμε να χτυπήσουμε να δούμε τί έγινε. Περιμένουμε στωικά με αερόθερμα ,κλιματιστικό κλπ (Στο κλπ, βάλε την …κουζίνα -το φούρνο της δηλαδή- που έφτασα ν΄ανοίξω για συμπλήρωμα.Θα πα’ να πάρω ηλ.κουβέρτα αύριο στην ανάγκη.

 114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τι έγινε ρε δυό φορές αναρτήθηκε το σχόλιο;☺

  104 – Πάνο δεν φταίνε τα δρύϊνα πατώματα (εκτός αν είναι κολλητά) αλλά η υποδομή τους. Η κλασική μέθοδος, είναι να ανοίγονται στρογγυλές λακουβίτσες ανά τακτά διατήματα στο δάπεδο και να σφηνώνουν χτυπώντας με το σφυρί ένα τετράγωνο τακάκι, εκεί επάνω βιδώνουν (οι αρπακολλάδες καρφώνουν) και αλφαδιάζουν τα καδρόνια (τεγίδες τα λέτε οι μηχανικοί) και επάνω σ’ αυτά καρφώνρται το πάτωμα.
  Κουϊζάκι, αφού είναι όλα σωστά πού είναι το πρόβλημα;

  Σε λίγο η απάντηση.☺

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114 http://2.bp.blogspot.com/_pLUNaqtZ4vE/TUMdfj9ap5I/AAAAAAAADh8/tDnbwQQRgXQ/s640/kadroniarisma.JPG

 116. Πάνος με πεζά said

  Το πρόβλημα είναι ότι το ξύλο είναι ευκάλυπτος Τασμανίας, ξύλο που γίνεται μεν πάτωμα, αλλά σε χώρες με πολύ υγρό κλίμα… Όλη η υπόλοιπη υποδομή καλή ήταν, κοντραπλακέ θαλάσσης, καδρόνια από κοντραπλακέ θαλάσσης, μακριές βίδες κλπ., αλλά πρόδωσε το ξύλο. Κι επειδή υπάρχει μια τάση σήμερα όλοι να θέλουν τα πατώματα με φαρδιές (>110 εκ) και μακριές (>120 εκ.) λωρίδες, να ξέρετε ότι τα παλιά πατώματα δεν είχαν μαλάκες μαστόρους, που τα έκαναν σαν σπιρτόξυλα,κάτι ξέρανε… να δεις για πότε οι φαρδιές σανίδες γίνονται κεραμίδια…

 117. Πάνος με πεζά said

  …φαρδιές (>10εκ.) λωρίδες…

 118. sarant said

  103 Ωχ… συμπαραστέκομαι ηθικά.

  108 Ωραία καταμέτρηση!

 119. ΓιώργοςΜ said

  99, 109 κλπ
  Μιας και το γυρίσαμε στα μαστορικά, να προτείνω και την απλή λύση (αν υπάρχει περιθώριο στο πάνω μέρος της πόρτας), να βάλεις ροδέλες στους μεντεσέδες και να τη σηκώσεις 2-3 χιλιοστά (πρακτικά μηδενικό κόστος και καθόλου φασαρία).

 120. Dimi said

  Καλησπέρα κι από μένα ,καλή χρόνια.
  Τις δυο προηγούμενες μέρες βάλαμε τον αφυγραντηρα σε ένα δωμάτιο που δεν θερμαίνεται , έχει 14 βαθμούς συνήθως ,μας μύριζε μούχλα .Η διαδικασία έγινε με κλειστή την
  πόρτα του. Έχει καλή μόνωση γύρω – γύρω και στην οροφή με εξαίρεση ένα εξωτερικό τοίχο.Μαζεψε 3 λίτρα νερό!
  Δεν ξέρω που οφείλεται ,ο διπλανός χώρος σάλο κουζίνα θερμαίνεται στους 23-24 βαθμούς ,λέτε να φταίει αυτό?
  Πάντως η μυρωδιά της μούχλας χάθηκε.

 121. leonicos said

  ας πούμε ότι αυτή την εισαγωγική παράγραφο την συνέταξε ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας

  ο οποίος έκρινε και το άρθρο του Σκουμπουρδή.

  Δεν είναι χωρίς σημασία

  άσε που λίγο πιο κάτω ξέχασες τη γεμιστήρα (στρατός),

  και τα συγκεκομμένα σε –τρα, καλύπτρα και τα λαϊκά (μπλιαχ πλέμπα μα τι να γίνει….) σε –στρα κακίστρα, ανδροχωρίστρα, χωρίστρα, χαρτορίχτρα, ή χαρτορρίχτρα κατά Σκουμπουρδήν κοκ

  όσο για το τέλος του άρθρου σου ΣΦΑΛΛΕΙΣ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ
  « τόσο που ασφαλώς θα χρειαζόταν έναν αφυγραντήρα!»

  Τι να σου κάνει ένας αφυγραντήρας σε τόσα δύσοσμα υγρά; Απολυμαντήρας χρειάζεται

  Να το παίξω κι εγώ λίγο Σκουμπουρδής….. αποσιωπάται, μια και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το λόγιο ρήμα

  @8 Πάνο, λαλακίες, πολύ επιτυχημένο! Να μιλάμε χωρίς παπάκια, λχ. @α@α@ίες

  @29 Σπαθόλουρε… ορθόν

  @33 Δύτα
  αν ‘έχεις χώρο, κάνεις ένα σκάμμα παράλληλο με τον τοίχο, ρίχνεις λίγο μπετόν ή κάτι ειδικές επιστρώσεις στον τοίχο και αφήνεις κι ένα μικρό κενό που φροντίζεις να εξαερίζεται και να μη μπαίνει μέσα νερό από τη βροχή. Το δοκιμάσαμε στο Πήλιο και δούλεψε τέλεια. Το ημι-υπόγειο (επισήμως αποθήκη στα σχέδια, που αναγνωρίστηκε εκ των υστέρωνξ) έγινε πιο ζεστό από το υπερυψωμένο ισόγειο.

  @41 Σπάιραλ

  τουλάχιστον μάθαμε κάτι σαφώς. Ειδικά τα 4, 5, 6

  αφυγραντήρα δεν έχω

  συνήθως χρειάζεται ύγρανση του χώρου για βρέφη με αναπνευστική δυσχέρεια. Αφυγραντήρα χρειάζονται μόνο κάποιοι μη μου άπτου

  @42 Άλεξις

  Αλλά δεν προλαβαίνει να βάλει το κλειδί στο συρτάρι πριν το κλείσει. Αυτό μόνο ο Γς, που είναι πρωταθλητής σε όλα

  @46 Λεύκιππε, αργείς αλλά θαυματουργείς. Πού είναι ο Σκουμπουρδής να με σκουμπουρδέψει για το τελευταίο;

  @47 Άλεξις
  ο λασπωτήρας, παίνρει πάνω του τη λάσπη

  @98 Έφη που μιλάς

  Μολυντήρι, το ξεχάσαμε. Στις Κουκουβάουνες λέγαμε τις σαύρες του τοίχου

 122. constant said

  Τα δύο σέντσια μου 🙂

  Εκτός από τα συνηθισμένα -ής και -ήρας, το όνομα ενός εξειδικευμένου τύπου εργαλείο ή μηχανής παραγωγής (όχι οικιακού τύπου δηλαδή) μπορεί να τελειώνει και σε:

  -όρος π.χ. κουρμπαδόρος, πιρτσιναδόρος, γρασσαδόρος

  -ιέρα, π.χ.
  σε επεξεργασία μαρμάρων: μπιζουτιέρα, ραουλιέρα
  σε επεξεργασία λαμαρίνας : κορδονιέρα
  σε συνεργείο αυτοκινήτων : βαλβολινιέρα, λαδιέρα
  σε οικοδομικές εργασίες: μπετονιέρα

  λιγότερο συχνά σε -άστρα, π.χ. γωνιάστρα

 123. Ο τύπος μαλακιστήρι θεωρώ πως είναι κοινός αλλά το μαλακιστήρας δεν ξέρω αν προσθέτει μια ακόμα λέξη σε -τήρας αλλά…αρμόζει !!

 124. Πάνος με πεζά said

  Και ο σπαστήρας (όρχεων όμως) θα ταίριαζε…

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Aμάν! βγήκε διαφημιστικό το 114.Τη φωτό ήθελα μονο να βάλω.Σόρι.
  Αυτό που έπαθες πάνο με το πάτωμα, το πάθαμε πριν κάποια χρόνια με τη σκεπή,εσωτερικά,(καρανταβάνι το λένε στην Αρκαδία). Νομίζω ήταν λεύκα οι τάβλες αλλά δεν είχαν στενώσει καλά και φραμπαλάδιασαν εδώ κι εκεί . Τουλάχιστον μας έδωσε ο πωλητής στη μισή τιμή άλλες τάβλες/σαν θηλικωτά λεπτά πηχάκια και τα καλύψαμε από πάνω.Ευτυχώς που τα δοκάρια ήταν χοντρά και αυτή η δέύτερη επίστρωση «απορροφήθηκε» χωρίς μεγάλη αισθητική έκπτωση.

  108 και ζωστήρας (έρπης)

  118β ευχαριστώ! και η ζεστή κουβέντα,χρειάζεται 🙂

  121.Leonicos τέλος. Ναι! τα μολυντηράκια γύρω από το φως τα καλοκαίρια!

  Γενικά πάντως άλλο πλάστης κι άλλο …Πλαστήρας 🙂

 126. Πάνος με πεζά said

  Δεν είναι τόσο η αισθητική έκπτωση, όσο να μη σου πέσει όλη η στέγη μαζί στο κεφάλι… Είναι κάτι σαν πλακάκια πάνω σε πλακάκια. (Εντάξει, μην ανησυχείς, εκτός από το μπετόν, και το ξύλο έχει φιλότιμο, ειδοποιάει ! Κοιλιάζει, στραβώνει, ανοίγει, «μιλάει»…)

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάνο με πεζά, σ΄έκανα θεόπεζο στο 125. Να με συμπαθάς.Θυμήθηκα το πάθημα κι αλλαλόισα: Δεν είχαν στεγνώσει (όχι στενώσει) οι τάβλες.

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  126. Θα μας έρθει κεραμίδα (κεραμίδες) κυριολεκτικά! 🙂

 129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Λύση – Το πρόβλημα βρίσκεται στα καδρόνια που είναι από έλατο (για μικρότερο κόστος και για πιο εύκολη τοποθέτηση) και είναι μαλακό ξύλο ενώ τα δρύς, ιρόκο, μασαρατούμπα, ντουσιέ, είναι σκληρά με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναντιστοιχία και συστολή διαστολή πέρα του ότι καρφώνουν τα κομμάτια και δεν τα βιδώνουν. Η φτήνια τρώει τον παρά ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ. 🙂

  110 – Το πρόβλημα στις εσωτερικές πόρτες, είναι το ίδιο με τα πατώματα, ο σκελετός είναι από καδρονάκια ελάτης που όσο και να τα φουρνίσεις έχουν το ρετσίνι και δεν στεγνώνουν εντελώς.

  112 – Σωστός ο ενάρετος νέος, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι ε; . 🙂

  116 – «καδρόνια από κοντραπλακέ θαλάσσης» Δεν παίζει τέτοιο είδος στην αγορά, κάποια «μαγκιά» του μάστορα ήταν και είναι λάθος. «με φαρδιές (>110 εκ) » Μάλλον 110 χιλ. εννοείς.
  Τώρα αν σου πούλησαν τον ευκάλυπτο για δρύς τι να πώ, ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΑΚΙ. 🙂 Έχει όλα τα ελαττώματα του ασπρόξυλου συν ότι σκεβρώνει πιο εύκολα σε ξηρό κλίμα.

  Για πάρτη σου μια και ξέρω πως σου αρέσουν.

 130. Πάνος με πεζά said

  Αυτή κι αν είναι τραγουδάρα, Λάμπρο… Και όλος ο δίσκος δηλαδή.
  Και αδικημένο τραγούδι, γιατί λόγω της μεγάλης διάρκειας, δεν το παίζει κανείς… Οι διάλογοι πιάνου-κιθάρας είναι απίθανοι…
  Πήρα το δίσκο στη Β’ Γυμνασίου το 83, μόνο και μόνο γιατί μου άρεσε το εξώφυλλο με την αστραπή, ούτε ήξερα για Dire Straits…

 131. Λ said

  Σαν να λείπουν μερικά, πχ ο θερμολουτήρας (κοινώς θερμοσίφωνας), ο ταχυθρμαντήρας (ή θέρμιτρον), το γαλευτήρι ή γαλεφτήρι αν προτιμάτε. Να προσθέσω ακόμα ένα καθαρά κυπριακό, το κουτσακοτήρι (μανταλάκι).

  Το ποτήρι εμπίπτει στην ίδια κατηγορία ή κανω λάθος;

 132. sarant said

  122 Σωστή η παρατήρηση.

  131 Μα φυσικά, λείπουν πολλά σε -τήρας

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  130 – Εμένα από μικρόν μου άρεσαν τα μεγάλα ταξίδια (κάθε καλοκαίρι Αθήνα – Διδυμότειχο με το τραίνο, κόλλησα το μικρόβιο) γι΄αυτό μου αρέσουν τα μεγάλης διάρκειας κομμάτια, γιατί μπορεί να ταξιδέψει μακριά η φαντασία μου.

  Άντε να σου βάλω και το άλλο θεϊκό μια και είσαι στο κρεβάτι του πόνου, δεν πιστεύω να παρεξηγηθεί κανείς.
  Κουράγιο φίλε.

 134. Πάνος με πεζά said

  O Kωτσόβολας, σε σημερινό σποτάκι, δίνει τον αφυγραντήρα 199 ευρώπουλα, κι έχει και ιονιστή απάνω, άμα λάχει…

 135. Ριβαλντίνιο said

  @ 129 γ) ΛΑΜΠΡΟΣ

  Όχι, απλώς όπως έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι των ημισκουμπρίων : Είμαι ένα όμορφο παιδί, μα άχρηστο κορμάκι, τεμπελχανείο δηλαδή … 🙂 Ο παππούς ξέρει τα πάντα : ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, μαστορέματα κ.α.

 136. spiral architect 🇰🇵 said

  Άσχετο:

  Πάει κι αυτός. 😦

 137. Ριβαλντίνιο said

  Γιέπ ! Ο Κατσουράνης των 60ς.

 138. sarant said

  136 Τον είχαμε σε άρθρο στο ιστολόγιο

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/04/29/pao/

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  Σε -τήρας:

  εξαεριστήρας
  αλτήρας
  κινητήρας
  αντιδραστήρας
  γεμιστήρας
  επικρουστήρας
  ηλεκτροκινητήρας
  διυλιστήρας
  ανελκυστήρας / ανυψωτήρας
  ανεμιστήρας
  υαλοκαθαριστήρας
  εκτοξευτήρας
  αναπτήρας
  συμπυκνωτήρας
  απορροφητήρας
  αποστακτήρας
  σπαστήρας
  καυστήρας
  οδοστρωτήρας
  κοπτήρας
  ζυμωτήρας

  Τον «ψυκτήρα» τον λέμε «ψύκτη»

 140. BLOG_OTI_NANAI said

  Ωραίο σε -τήρας του 1940: αριθμομηχανή = υπολογιστήρας

 141. Πάνος με πεζά said

  Και για παϊδάκια, στην Αγια-Σωτήρα (που, σημειωτέον, είναι Άγιος Σωτήρας κανονικά).

 142. BLOG_OTI_NANAI said

  Και μια αναφορά στο θέμα του άρθρου, από βιβλιοκρισία στο λεξικό Μπαμπινιώτη (ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ):

 143. Πάνος με πεζά said

  Και ξέρετε τί έγινε πίσω απ’ την Αγια-Σωτήρα…

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  136 – Mετά τον Λέμυ πάει κι αυτός. http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/music/pethane-o-kitharistas-twn-motorhead-eddie-clarke.5024897.html

  Ήταν κανείς τον Μάρτιο του 1988 στο Σπόρτινγκ; ΤΡΕΕΕΛΑΑΑΑΑΑΑ!!!

 145. Y. G. said

  Συζητειται το πολυνομοσχεδιο στη βουλη τωρα και τα εδρανα ειναι αδεια!

 146. sarant said

  142 Ναι, κάτι τέτοια άρθρα είχα υπόψη μου. Να σημειωθεί ότι «υπολογιστής» είναι ή ήταν η ονομασία ενός βαθμού στη δημόσια διοίκηση.

 147. Andreas said

  Αναφέρθηκε η ζακυνθινή ψηκαστήρα του τίμιου εργάτη στο Φιόρο του Λεβάντε;

 148. Τον ψεκαστήρα, ο σχωρεμένος ο παππούς μου, τον έλεγε ψυχαστήρα.
  Και το κλαδευτήρι, κλαδευτήρα (η)

 149. BLOG_OTI_NANAI said

  Τότε μπορεί να γίνει δημόσιος υπάλληλος ο Αργυρόπουλος 🙂

 150. BLOG_OTI_NANAI said

  149 => 146

 151. # 136

  Ανακρίβειες έχει το άρθρο.

  Τον Λουκανίδη ήθελε η ΑΕΚ και μάλιστα είχε συμφωνήσει μαζί του για συνεταιρισμό ο Σεβαστάκης και είχε βάλει επιγραφή Σεβαστάκης-Λουκανίδης στο περιβόητο τότε υποδηματοπωλείο του. Ο Ματζαβελάκης όμως τον έφερε στον ΠΑΟ από την Κύπρο.
  Επίσης ο αδελφός του Θανάσης πήγε μετά από τον Τάκη στον ΟΣΦΠ, όχι πριν. Ηταν η δεύτερη φορά που ο ΟΣΦΠ αγόραζε αδερφό μεγάλου παίκτη του ΠΑΟ, είχε προηγηθεί ο Παπαεμμανουήλ.
  στην ουσία η καριέρα του χάλασε από την σχέση του με την Γιόλα Βουτσαρά, τον γάμο του μαζί της κ.λ.π.

 152. Καλησπέρα,
  Αφού κατάφερα να διαβάσω όλα τα μέχρι τώρα σχόλια, να πω και για τον δικό μου αφυγραντήρα.
  Τον πήραμε πριν κάνα δυο χρόνια και τον χρησιμοποιούμε για τις μέρες που στεγνώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι! Υπάρχει στεγνωτήριο (είδατε, αυτός δεν είναι στεγνωτήρας όπως των χεριών, μάλλον σε αντιστοιχία με το πλυντήριο) αλλά τα ρούχα βγαίνουν πολύ τσαλακωμένα. Έτσι, είτε χρησιμοποιείται λιγότερη ώρα είτε απλώνονται τα ρούχα κανονικά αλλά λόγω υγρασίας της ατμόσφαιρας δεν στεγνώνουν. Τώρα το χειμώνα, πριν πέσ’ η νύχτα πρέπει να μαζευτούν, αλλιώς αντί να δώσουν θα πάρουν κι άλλην. Οπότε μπαίνουν μέσα σ’ ένα δωμάτιο (με κλειστή την πόρτα) κι ο αφυγραντήρας βοηθάει να στεγνώνουν γρηγορότερα και χωρίς να επιβαρύνεται το δωμάτιο!

 153. Tah ala tahalasa said

  «γλυκειά κατρακύλα…. Μια συσκευή μπήκε με φορά στην υγρή μας ζωή να μας τη στεγνώσει….»
  Ε μα για αυτό οι νέοι βλέπουμε τσόντες.

 154. Spiridione said

  Παλιότερα τον ηλ. υπολογιστή τον έλεγαν ηλεκτρονικό διερευνητή.

 155. Κώστας said

  Ρε παιδιά, μια ερώτηση: εδώ και λίγο καιρό ο αφρυγραντήρας μου, ενώ μεν ρίχνει τον δείκτη υγρασίας, δε μαζεύει πλέον ούτε σταγόνα νερό! Ξέρει κανείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό; (Τεχνολογικό φόρουμ το κάναμε σήμερα, χεχε…)

 156. sarant said

  153 🙂

  154 Και ο Τάσιος είχε πει «λογισμητής»

 157. Μαρία said

  142, 146
  Να προσθέσω και τον μακαρίτη τον Πετρούνια.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  155: Θά είναι αρκετά χαμηλή η θερμοκρασία στο μέρος που τον έχεις…. (κι επομένως πολύ λίγη ο ποσότητα του νερού που χρειάζεται για να πέσει η σχετική υγρασία)

 159. Γιάννης Ιατρού said

  158: (συμπλήρωση): …που χρειάζεται να αφαιρέσει για να …

 160. Μαρία said

  145
  Η συζήτηση στην ολομέλεια τη Δευτέρα. Αυτό που είδες ήταν η συζήτηση στις επιτροπές.

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147. Φωτιά βαστά η κοπελιά
  ,φωτιά βαστά κι η χήρα
  και τηνε σβήνει ο Μανωλιός
  πού χει την ψηκαστήρα

  148. πχιακαστήρα (η) οι παλιοί μου

  Τους υδροταμιευτήρες θυμήθηκα που μια εποχή,λόγω της ανομβρίας,έγιναν λέξη εφιαλτική. Ανακοίνωναν ανά τακτά διαστήματα την απειλητική μείωση των τόννων νερού τους ως προανάκρουσμα για τις επικείμενες (σχεδόν ποινικοποιημένες) αυξήσεις των τιμών κατανάλωσης νερού.

 162. Πέπε said

  @47:
  > > Υπάρχει όμως και ο λασπωτήρας που δεν λασπώνει αλλά προφυλάσσει από τη λάσπη. Λάθος σχηματισμός και αυτός, κατά τον κ. Σκουμπουρδή;

  Ε συγγνώμη αλλά ναι, ειδικά αυτό είναι λάθος σχηματισμός. Όποιος δε συμφωνεί, μάλλον δε δέχεται καν ότι μπορεί να υπάρχει η έννοια του λάθος σχηματισμού.

  Πολύ απλά: αν δεν ξέρεις τι είναι ο λασπωτήρας και πρωτοσυναντήσεις τη λέξη, τι άλλο θα σκεφτείς ότι μπορεί να σημαίνει παρά «κάτι που λασπώνει»;

 163. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να κάνω κι εγώ λίγο τον έξυπνο. Γιατί δεν καταγγέλουμε, στεντορία τη φωνή, ως ανελλήνιστους όσους χρησιμοποιούν τη λέξη λασπωτήρας αντί του ορθού λασποσυλλέκτης ή λασποκρατητής;

  Για χαβαλέ το έγραψα, μπας όμως έχω και λίγο δίκιο;

 164. Μαρία said

  163
  Αντί του ορθού αλεξιβόρβορο, ανελλήνιστε.

 165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  163 ιλύς θαρρώ λεγόταν η λάσπη; ε …αλεξίλυο ! 🙂

 166. Γιάννης Ιατρού said

  164: Το ήξερε αυτό, αλλά δεν το χρησιμοποιεί λόγω του 1ου συνθετικού 🙂 🙂

 167. Emphyrio said

  Λογιστης και αρα υπολογιστης ηταν ποστα ιεραρχιας στην τεως μεγαλη μας φιλη την ΕΤΕ, σιγουρα την δεκαετια του 80. Για πιο μετα δεν ξερω.

 168. ΚΩΣΤΑΣ said

  164 🙂

  για δημοτικιά μιλάμε! άσε τα ποδόμακτρα και τα αλεξιβόρβορα.

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  164, ορκίζομαι ότι δε σε είχα δει, δεν είχα κάνει ανανέωση! 🙂 Μάλιστα είχα γράψει και το αφαίρεσα μόλις, ότι αλεξίλασπο είναι φράκο με σαγιονάρα!

 170. Αιμ said

  Αλεξιλάσπιο, ξελασπωτήρας, λασποκόφτης, λασποστόπ,

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  170 Ψηφίζω λασποστόπ 🙂

 172. Αιμ said

  Απίστευτο ! Είχα διαβάσει μέχρι το 63

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αντιλασπωτήρας ίσως, αλλά τί κάνουμε, ξαναβαφτίζουμε το βαφτισμένο;

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  168 . γιατί,το αλεξίσφαιρο είναι βαργιά καθαρεύουσα; -ρεύουσα που λέμε 🙂

 175. ΚΩΣΤΑΣ said

  Προτείνω το λασποκόφτης του Αιμ. Πάει ασορτί και με τον κόφτη του αλέξι.

  Εμένα θα με πιστέψετε; Το είχα σκεφτεί, έκανα λάθος στον λασποκρατητήρα, είχα γράψει λασποκρατήρας, το διόρθωσα και ξέχασα να συμπληρώσω. Αλτσχάιμερ γαρ. Οι περίεργες συμπτώσεις όμως; Σωστά βαδίζουμε.

 176. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το αλεξι είναι απομεινάρι και ο βόρβορος περιέχει και σκ… και μου θυμίζει βορβορυγμούς.

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ὁ Ξυπνητήρας* από το Χρήστο Μηλιόνη του Π΄΄διαμάντη
  http://www.papadiamantis.org/works/58-narration/79-02-01-christos-milionis-1885
  *εἶχεν αὐτί, ἠδύνατο ν᾽ ἀκούσῃ ἀπὸ ὀκτακοσίων βημάτων θροῦν, πνοήν, ψίθυρον, μορμυρισμόν, ἀναστεναγμόν.

  Εδώ βλέπω …υπνωτήρας ,που δεν πολυκατάλαβα τί είναι.Μάλλον μέρος της πολυθρόνας-κρεβατιού https://ekskort.ru/el/furniture/new-mechanisms-for-upholstered-furniture-folding-chairbed-features-of-placement-in-the-interior/

 178. Γιάννης Ιατρού said

  ΕΦΗ, κοίτα να κρατάς σφιχτά στην αγκαλιά σου το λαπτόπι, ζεσταίνει ….

 179. Αιμ said

  Σε μένα το γατί, αν και δουλεύει η κεντρική, κάθεται συνέχεια πάνω στο ρούτερ. Αφού σκέφτομαι να το μετονομάσουμε (σε) ρούτερ

 180. Μήτσος Χ said

  178:

  λασπωτήρας, λασποσυλλέκτης, λασποκρατητής, αλεξιβόρβορο,

  >Το αλεξι είναι απομεινάρι και ο βόρβορος περιέχει και σκ… και μου θυμίζει βορβορυγμούς.

  για τον γνωστό ανεμιστήρα έχουμε τίποτα;

  Για τα shit που μόλις χτυπήσουν τον ανεμιστήρα γίνονται λάσπη, στα Ελληνικά

  The expression [the shit hits the fan] is related to, and may well derive from, an old joke. A man in a crowded bar needed to defecate but couldn’t find a bathroom, so he went upstairs and used a hole in the floor. Returning, he found everyone had gone except the bartender, who was cowering behind the bar. When the man asked what had happened, the bartender replied, ‘Where were you when the shit hit the fan?’

 181. Μήτσος Χ said

  Το #180 ήταν για τον κ. ΚΩΣΤΑ, #176

 182. spiral architect 🇰🇵 said

  (Ψιλο)άσχετο: Shithole countries

 183. Alexis said

  #162: Ειρωνικό ήταν το ερώτημα Πέπε. Έχει όμως και κάποια ουσία. Όπως είδες και από τα σχόλια που ακολούθησαν, παρ’ όλο που όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι λάθος να αποκαλούμε λασπωτήρα ένα αντικείμενο που δεν λασπώνει αλλά προστατεύει από τη λάσπη, δυσκολευόμαστε να βρούμε μία στρωτή λέξη και εύχρηστη λέξη για να το ονομάσουμε.
  Το ερώτημα λοιπόν προς τον Σκουμπουρδή ήταν του στυλ «πες μας λοιπόν προφέσορα, πώς πρέπει να το ονομάσουμε αυτό το μαραφέτι σύμφωνα με τους κανόνες της γραμματικής (σου);»

 184. spatholouro said

  !46/142

  Εδώ τα λέει έμορφα περί λογιστών και υπο-λογιστών κλπ:
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/37838#

 185. Alexis said

  #182: Πάλι καλά που δεν είπε asshole countries 🙂

 186. Μήτσος Χ said

  Ex-Mexican president calls Trump’s mouth ‘foulest shithole in the world’

  https://nypost.com/2018/01/11/ex-mexican-president-calls-trumps-mouth-foulest-shithole-in-the-world/

 187. spiral architect 🇰🇵 said

  Επί του προκειμένου, χθες βράδυ έριξα μια ματιά στις αναρτήσεις του Σκουμπουρδή στην AV, στο Andro και παλιότερα στη Δημαρίτικη (που τώρα φυσικώ τω λόγω μετεξελίχθηκε σε νεοφιλελέρ) Μεταρρύθμιση. Όλες μα όλες κινούνται στο ίδιο μοτίβο, ο απαίδευτος Έλληνας, ο πεπαιδευμένος Ευρωπαίος, ο τεμπέλης δημόσιος υπάλληλος κλπ κλισέ με μπόλικη εσάνς διαστρεβλωμένων θεωριών, λ.χ το «Μαρξικό Θρήσκευμα».

  Ένα τυπικό παράδειγμα:
  Το Μαρξικό Θρήσκευμα, υπερβάν την αξεπέραστη τριπλέτα «Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα», αστόχησε με τις παρανοϊκές μονοσήμαντες εμμονές του, όσο κι αν άργησε να καταρρεύσει. Πάντοτε στο διάβα του χρόνου συλλαμβάνονται νεότερες ιδέες/πρακτικές, που δείχνουν τρόπους υπέρβασης κάθε Στάτους-Κβο. Πολλά κριτήρια (η λίστα πάντα θα παραμένει ανοιχτή) διαμορφώνουν την «αριστερότητα» και τη «δεξιότητα» μιας κατάστασης πραγμάτων.

  Εάν πιάσατε το νόημα, (και όχι μόνο στο απόσπασμα) που εγώ δεν έπιασα, παρακαλώ το Νικοκύρη να με μπανάρει πάραυτα.

 188. spiral architect 🇰🇵 said

  @142, 146, 184: Παλιό ανέκδοτο:

  Αποτελέσματα Πανελληνίων, ο γιος παίρνει τη μαμά του τηλέφωνο:
  – Μάνα, πέρασα Υπολογιστών στο Πα.Πει!
  – Φτου σου ξεφτίλα, ούτε Λογιστών δεν πέρασες!

 189. spiral architect 🇰🇵 said

  @155: Κώστα, εάν δεν υπάρχει ένα κρίσιμο ποσοστό απόλυτης υγρασίας στο χώρο δεν θα δεις νερό στο δοχείο συλλογής. Το ίδιο συμβαίνει τα καλοκαίρια με το a/c στην ψύξη, όπου άλλες μέρες θα δεις νερό να ρέει από το σωληνάκι απαγωγής νερού και άλλες όχι.

 190. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  189/155 Έτσι είναι (απόλυτη υγρασία = περιεκτικότητα σε νερό g/m3 του υγρού αέρα).

  120: Dimi
  Κανονικό μου φαίνεται, αν σκεφτείς για 15 τ.μ. δωμάτιο με 3μ. ύψος (και με κλειστή την πόρτα ==> αλλαγή αέρα 1Χ την ώρα), σε 20..24 ώρες 150gX20=3 λίτρα 🙂

 191. spiral architect 🇰🇵 said

  Τώρα τελευταία έχει κυκλοφορήσει και μια πατέντα, όπου σε ένα μετασκευασμένο πλαστικό πορτμαντό κρεμάς τα ρούχα για στέγνωμα, το συνδέεις με έναν αφυγραντήρα και κάνεις δουλειά, ειδικά τώρα που η ατμόσφαιρα βρωμάει καμμένο ξύλο.

 192. Πάνος με πεζά said

  To λασπωτήρα ποδών, ένα από τα πιό όμορφα στοιχεία των παλιών μονοκατοικιών, τον θυμάστε, ε; Το ποδόμακτρο !

 193. 108, …αρχικλητήρας, … κλητήρας …

  Τσικλητήρας

 194. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά υπάρχει και ιλυοσυλλέκτης – καμιά σχέση με το λασπωτήρα. Το λασπωτήρα του αυτοκινήτου, θα τον έλεγα χαλαρά ανασχετήρα λάσπης.

 195. nessim said

  190β.
  επί 1.200 δευτερόλεπτα αποκρύπτετε από τους αναγνώστες σας ότι 15Χ3=45κ.μ. και όχι 30 άρα 45Χ5=225gr.,
  άρα 225Χ20=4,5 λίτρα, που πάει το παραπάνω νερό; 🙂

 196. Μήτσος Χ said

  192:

  Α, πόσο θα ΄θελα να …

  Ομως εκτός απ το ποδόμακτρο χρειάζεται και λάσπη.
  Κι άντε να βρεις χωματόδρομο σήμερα στις πόλεις…

 197. sarant said

  Το γεγονός ότι ενώ συμφωνούμε πως ο λασπωτήρας είναι παραπλανητικός σχηματισμος δεν έχουμε καταφέρει να προτείνουμε έναν μονολεκτικό όρο που να μην έχει ελαττώματα, δειχνει θαρρώ ότι πρόκειται για «σοφό λάθος»

  192 Κατά σύμπτωση προχτές είχε βάλει κάτι φωτογραφίες ποδομάκτρων ο Γιώργος Ζεβελάκης στο ΦΒ και φωτογράφησα κι εγώ ένα που πέτυχα τυχαία στα Πατησια.

 198. 66, … Τι θα μπορούσαμε να βάλουμε στη θέση της, πράγματι περίεργης, λέξης «λασπωτήρας»; …

  Αλεξίλασπο;

 199. spiral architect 🇰🇵 said

  Ξελασπωτήρας! 😀

 200. Γιάννης Ιατρού said

  195: 🙂 🙂 Σωστά τρομάρα μου, αλλά οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Λίγο πάνω, λίγο κάτω στις ώρες / υγρασία οι αριθμοί βγαίνουν

 201. 107, … πλάνισέ τες από κάτω 3 χιλιοστά …

  112, … θα τα πώ στον παππού μου να τα κάνει …

  Αναμένεται
  αποπλάνιση υπερηλίκου.
  (Η γενική υποκειμενική)

 202. Πάνος με πεζά said

  @ 196 : Δεν πειράζει, και σκ… να πατήσεις, κάνει δουλίτσα ! 🙂

 203. 81 ΚΩΣΤΑΣ said

  34 «Οι φαγάνες (ελληνιστί εκσκαφείς και …ελληνικότερα νραγκλάιν)»

  νραγκλάιν: Αυτό πρώτη φορά το ακούω, παρ’ ότι θεωρώ τους Σερραίους πολύ στενούς, γλωσσολογικά, συγγενείς!

  Από ότι θυμάμαι, στα αγγλικά γράφεται dragline, και η πρώτη σημασία του πρέπει να ήταν το βίντσι ή μπούμα ή βαρούλκο της φαγάνας. Προφανώς εκείθεν και όλο το μηχάνημα νραγλάιν.

 204. spiral architect 🇰🇵 said

  @197: Σφυρήλατο σιδερένιο ποδόμακτρο και σκαλοπάτια αγκωνάρια.

 205. dryhammer said

  187. Αυτό το «υπερβαν» που λέει ο Σκούμπυ είναι κάτι τέτοιο;

 206. sarant said

  205 🙂

  204 Εκεί στην Κυπριάδου (έτσι δεν λέγεται; ) έχουν γλιτώσει πολλές μονοκατοικίες.

 207. spiral architect 🇰🇵 said

  @206β; Η φωτό σου είναι τραβηγμένη στην Κλωναρίδου (απέναντι από το πάρκο Φιξ) στην οδό Ροστάν, αλλά γενικά στα Άνω Πατήσια θα βρει κανείς πολλές μονοκατοικίες και διώροφα ακόμα και από την εποχή του Μεσοπολέμου.
  (το gps στο κινητό σου ανοιχτό σού τρώει μπαταρία και είναι και ρουφιάνος) 👿

 208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μιας και παρεμπιπτόντως …λασπολογήσαμε, η κοινή λάσπη/λάσπες στην Κρήτη είναι ο πηλός/τα πηλά (δηλαδή όχι μόνο ο αρχαίος αγγειοπλαστικός πηλός ή ο οικοδομικός -βλ.πηλοφόρι- ).
  Πηλοβουτσίζω σήμαινε απλώνω/επιχρίω με λάσπη από βουτσές(βουτσά=κοπριά βοδιών) ,συγκερασμένη μάλλον με ασβέστη κι αργιλόχωμα, τα αλώνια και τα χωμάτινα δάπεδα των σπιτιών μια εποχή.Μονωτικό και απολυμαντικό υλικό.
  Σήμερα πηλοβουτσίζω/ομαι σημαίνει λασπώθηκα γενικά, πασαλείφηκα, έγινα σύχριστος.

 209. Πάνος με πεζά said

  Στα Ποντιακά, οι λάσπες είναι «τσαμούρεα», και φημισμένος λασπότοπος υπήρξε η Καλαμαριά (ε, πού αλλού να έστελναν τους πρόσφυγες…)
  Όπως είψαμε πει κι εδώ,
  «Καλαμαριά Καλαμαριά ντο έμορφον χωρίον ας μη είσεν και τσαμούρεα, θ’ ετον κι αλλο καλλίον».

  Βεβαίως, οι εργατικοί Πόντιοι όχι μόνο ρίζωσαν στα λασπόνερα που τους έβαλαν, αλλά σήμερα πια έχουν ιδιοκτησίες σε μια από τις πιό ωραίες και ακριβές περιοχές της Θεσσαλονίκης…

 210. voulagx said

  #198: Αλεξίλασπο; Οχι, βεβαια! Αλεξίλυον, κατ’ αναλογια με το αλεξηλιον.

 211. sarant said

  207 Μπράβο, οδός Ροστάν ακριβώς, το είχα δει αλλά το ξέχασα. Τώρα με τις πάουερ μπανκ δεν φοβόμαστε μπαταρία, και πέντε ώρες να περπατάς.

  210 😉

 212. Πέπε said

  @197:
  Ένα πράγμα που έχει ήδη όνομα, δεν είναι εύκολο να του το αλλάξουμε. Όποιο άλλο και να βάλουμε θα μας φαίνεται πολύ λόγιο ή κάπως ασαφές ή πολύ μακρύ ή πολύ κοντό, αφού δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει! Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται περί λάθος σχηματισμού. Αυτό είναι μια διαπίστωση με αρχή και τέλος, δεν υπονοεί την ανάγκη μετονομασίας.

  Γιατί δεχόμαστε τις λέξεις αλεξικέραυνο ή αλεξίπτωτο; Είναι καραλόγιες, και είναι και χωρίς ετυμολογική διαφάνεια αφού το αλεξι- είναι απολίθωμα. Απλώς, έχουμε μάθει από μικροί ότι αυτά τα δύο αντικείμενα ονομάζονται έτσι.
  ________________

  Γενικότερα για τις καταλήξεις -τής, -τήρας:

  Έχω ακούσει τη λέξη «προφυλακτήρας» από άνθρωπο (ημικιωμένο από χωριό) που ντρεπόταν να πει «προφυλακτικό»!

 213. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ δῶ.
  Χτές δὲν σχολίασα· θὰ τὸ κάνω σήμερα γιὰ κάποια σχόλια ποὺ μοῦ ἄρεσαν.

  @gpointofview (#123) 🙂

  @ΕΦΗ-ΕΦΗ (161α, 165) 🙂

  @spiral architect (188) :-),

  @spiral architect (199) Μᾶς … ξελάσπωσες (γλωσσικά). 🙂

  @Μιχάλης Νικολάου (201) 🙂

  @dryhammer (205) 🙂

  @voulagx (210). Σὲ πρόκανε ἡ ΕΦΗ-ΕΦΗ μὲ τὸ ἀλεξίλυον (στὸ 165). 🙂

 214. sarant said

  212 Το αλεξι- το μάθαμε βέβαια από το σχολείο και το χρησιμοποιούσαμε και για εφήμερους σχηματισμούς -κάποιον τον λέγαμε θυμάμαι αλεξιγκόμενο.

 215. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 214,212. Θυμήθηκα τὸ ρητὸ «πολλὰ μηχανώμεθα δι᾿ ὧν τὰ κακὰ ἀλεξώμεθα».
  Ἂν τό ᾿γραψα λάθος συγχωρέστε με· ἔχουν περάσει 50 χρόνια ἀπὸ τότε. 🙂

 216. 210,
  Το αλεξίλυον κατοχυρώθηκε!

 217. Ωπ, τώρα είδα το 165.
  Credit where it’s due!

 218. ΣΠ said

  210
  Και γιατί όχι αντιλυακό, κατ’ αναλογία προς το αντηλιακό.

 219. voulagx said

  #218: Αν το «ιλυς» ψιλουται- κατι που δεν ενθυμουμαι- τοτε «αντιλυακόν», αν όμως δασύνεται τοτε «ανθιλυακόν» κατ’ αναλογια με το «ανθηλιακόν». 🙂

 220. sarant said

  Ψιλούται.

  Κάπου είδα και… ιλυόλουτρα!

 221. voulagx said

  #220: Σε περιοδους ξηρασιας οι ιλυολουομενοι ανακραζουν: «Ιλυ, ιλυ, λαμα σαβαχθανι!»

 222. Πέπε said

  @221:
  Οι ιλυόλουστοι. (το -λυο- σε μία συλλαβή)

 223. sarant said

  221-222 🙂

 224. ΚΩΣΤΑΣ said

  180 Μήτσος Χ > για τον γνωστό ανεμιστήρα έχουμε τίποτα;
  Βεβαίως, σ καταιονιστήρας. 🙂

  197 Sarant > … δεν έχουμε καταφέρει να προτείνουμε έναν μονολεκτικό όρο που να μην έχει ελαττώματα,
  Ο προταθείς παρ΄εμού «λασποκόφτης» δεν είναι ιδανικός; 🙂

  213 Georgios Bartzoudis Ευχαριστώ! 🙂

  213 Δημήτρης Μαρτίνος
  > Χτές δὲν σχολίασα· θὰ τὸ κάνω σήμερα γιὰ κάποια σχόλια ποὺ μοῦ ἄρεσαν.
  Ως κριτής, εζυγίθης, εμετρήθης και ευρέθης πολλά βαρύς και ψηλός. Γιατί δεν σου άρεσαν 8 σχόλια για να είμαι κι εγώ μέσα; Κλαίω απαρηγόρητος. 🙂

  221 Voulagx > Σε περιοδους ξηρασιας οι ιλυολουομενοι ανακραζουν: «Ιλυ, ιλυ, λαμα σαβαχθανι! 🙂 🙂 🙂

  Σας συγκίνησε το ποδόμακτρο; Για το ρόπτρο τι λέτε;

  Έλειπα όλη μέρα σήμερα, για τούτο και ο συνολικός σχολιασμός.

 225. ΚΩΣΤΑΣ said

  177 ΕΦΗ – ΕΦΗ >εἶχεν αὐτί, ἠδύνατο ν᾽ ἀκούσῃ ἀπὸ ὀκτακοσίων βημάτων θροῦν, πνοήν, ψίθυρον, μορμυρισμόν, ἀναστεναγμόν

  Εάν έζη σήμερον ο Α.Π. θα προσέθεται και … βορβορυγμόν

 226. sarant said

  224 Την κόβει τη λάσπη;

 227. ΚΩΣΤΑΣ said

  226
  Κόβει την πορεία της, τη σταματάει. Το είπα, για να έχω και μια έγκυρη γνώμη. 🙂

 228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Λασποπροφυλακτήρας.

 229. Μήτσος Χ said

  226:

  Κόψε λάσπη!

 230. Πέπε said

  Αντιλασπωτικό θα ήταν ένας σχηματισμός σύμφωνος με αρκετά προϋπάρχοντα ώστε να γίνεται αυτόματα κατανοητός. Ας θυμηθούμε ότι τουλάχιστον κάποιοι (δεν ξέρω αν είναι γενικευμένο) λένε αντηλιακό αυτό που απλώνουμε στο παρμπρίζ για να μην ψήνεται το αυτοκίνητο τις ώρες της θερινής ραστώνης του. Είναι απολύτως ανάλογο. Και μαζί ένα σωρό άλλα παραδείγματα.

 231. dryhammer said

  208. Στη Χίο πηλά είναι (ήταν) οι κοπριές (εν γένει) των ζώων και σπανιότερα ανθρώπων. Σήμερα για «τα πηλά του κάτη» αγοράζουμε άμμο.

 232. ΓιώργοςΜ said

  230 Το αντιλασπωτικό όμως είναι επίθετο. Ουσιαστικοποιημένο ίσως, αλλά επίθετο. Περιμένει κανείς το ουσιαστικό μετά (~πέτασμα, ~χαρτόνι, ~λάστιχο κλπ), και σχηματίζει τρία γένη κανονικά, ενώ ο λασποκόφτης, το αλεξίλυο κλπ είναι ουσαστικά.
  Μού ‘ρθε κι ένα καινούριο: Αντιλασπίδα!
  Ριμάρει και με την ασπίδα… 😛 😛

 233. Emphyrio said

  Λασποπροφυλακτηρας, και για συντομια λασποτηρας. Και για ορθογραφηση, λασπωτηρας.

 234. Κώστας said

  158 & 189:

  Σας ευχαριστώ πολύ, παιδιά! Ωστόσο ο αφυγραντήρας βρίσκεται στα ίδια ακριβώς σημεία που τον είχα και πριν. Άλλοτε, λοιπόν, δεν προλαβαίναμε ν’ αδειάσουμε τον κάδο κι αμέσως γέμιζε, που λέει ο λόγος. Τώρα, όμως, δεν μαζεύει σταγόνα! Τι μπορεί να ‘χει αλλάξει λοιπόν;

 235. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ΚΩΣΤΑΣ (#224). Αὐτὸ εἶναι τὸ ὄγδοο. 🙂 Παραπονιάρη.

 236. Πέπε said

  @232:
  Και το αντηλιακό, το προφυλακτικό, το λιπαντικό, το αντισκωριακό, το αντικούκου (στο τσάι του στρατού) κλπ. είναι τυπικώς επίθετα, αλλά έχουν ουσιαστικοποιηθεί. Και δε θα απέκλεια να συμβαίνει το ίδιο και με το αλεξίπτωτο και το αλεξικέραυνο, αφού ο αλεξίσφαιρος π.χ. είναι επίθετο.

 237. nikiplos said

  Τωρα που το είδα έχει παλιώσει, ας είναι όμως…

  κάποιες σκόρπιες σκέψεις:
  Αγαπητέ Σπάϊραλ, (@41 ) σε αυτά που σωστά είπες, προσέθεσε κι ο Nessim στο @58 κάποια επιπλέον σωστά και συνοπτικά. Εγώ ας μου επιτραπεί να μακρηγορήσω λίγο.

  Είναι άλλη δουλειά που κάνει ένα κλιματιστικό και άλλη εκείνη ενός αφυγραντήρα. Ακόμη και οι αφυγραντήρες διαφέρουν σε τεχνολογία.
  Υπάρχουν δύο ειδών:
  Α. Εκείνοι με κομπρεσέρ,
  Β. Εκείνοι με ξηραντικές ουσίες (desiccants).

  Η κατηγορία Α είναι κατάλληλοι για χώρους με θερμοκρασία μεγαλύτερη από 20 βαθιμούς κελσίου. Έτσι κάνουν αφύγρανση κατά το ποιηματάκι που μας έλεγαν στο πολυτεχνείο κάποτε: Θέρμανση και ύγρανση, ψύξη και αφύγρανση. Το χειμώνα η αφύγρανση που κάνουν οι κομπρεσεράτοι δεν είναι τόσο αποδοτικοί, ΕΚΤΟΣ αν φροντίζει κανείς για τη σωστή θέρμανση του χώρου.

  Η κατηγορία Β είναι κατάλληλη για χαμηλές θερμοκρασίες, (<15) και ως αποτέλεσμα έχει εκτός από την αφύγρανση του χώρου και τη θέρμανσή του. Αυτό λειτουργεί με δύο μηχανισμούς. Ο πρώτος είναι με την αφαίρεση υδρατμών και την αφύγρανση, μειώνεται το αισθητό φορτίο. Δηλαδή αισθανόμαστε λιγότερο το κρύο και το ζεστό σε χώρους που έχουν μικρότερη υγρασία. Οι χώροι με μεγάλη υγρασία γίνονται θερμότεροι και πιο ανυπόφοροι το καλοκαίρι και πιο παγωμένοι το χειμώνα. Ως αίσθηση πάντα. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι ότι προκαλούν και θέρμανση στον αέρα ύστερα από την αφαίρεση της υγρασίας. Εντούτοις οι τύπου β. περιέχουν χημικές ουσίες (πως θα μεταφράζαμε τους agents ?) οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για παιδιά, κατοικίδια και χημικά ευαίσθητες συσκευές. Όσοι έχουν μέλη με αλλεργίες στις οικογένειές τους δεν θα τους συνιστούσα.

  Εγώ λέω πάντοτε το εξής:

  α. Δεν είναι ο αφυγραντήρας για θέρμανση του χώρου· παρεμπίπτον είναι αυτό και εν πολλοίς εικονικό
  β. Δεν είναι το κλιματιστικό για αφύγρανση του χώρου· παρεμπίπτον είναι κι αυτό και όχι η κυρίως λειτουργία του
  γ. Στο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας, θεωρητικά οι αφυγραντήρες είναι περιττοί. Εντούτοις, ένεκα ότι κτίσαμε τσιμεντένιες χαβούζες, μένουμε σε αυτές και δυσκολευόμαστε να θερμάνουμε (για πολλούς λόγους) τα σπίτια μας τους χειμώνες της κρίσης, συχνά οι συνθήκες απαιτούν αφύγρανση. Είναι μόδα μεν αλλά και πραγματική ανάγκη για πολλά διαμερίσματα των τρέχουσων ημερών (της κρίσης) στις εμπορικές πολυκατοικίες, ιδίως τους χειμώνες. Όσοι έχουν αλλεργικό άσθμα όπως εγώ, γνωρίζουν πολύ καλά για τι μιλάω.

  δ. Μην υποτιμάτε τον αερισμό. Πριν ξεκινήσουμε να δουμε τι χρειαζόμαστε, καλό είναι να λύσουμε το πρόβλημα αερισμού της οικίας μας. Είναι ζωτικό και ζήτημα άμεσης υγείας (πέρα από αυτό της υγρασίας). Ένα σπίτι (κυβικά μέτρα) απαιτεί 5 ανανεώσεις αέρα (ίσου όγκου) την ώρα. Αυτό το κάνουμε με απαγωγείς κι εξαγωγείς πρωτίστως και δευτερευόντως κάθε 2 ώρες ανοίγοντας τα πορτοπαράθυρα ώστε να αεριστεί επαρκώς το σπίτι.

  ε. Αν μπορείτε να αερίσετε επαρκώς το σπίτι σας, οι αφυγραντήρες ενδεχομένως να μην σας κάνουν τίποτε, εκτός αν είστε σε κλειστά ισόγεια ή ημιυπόγεια. Tip: βάλτε βεντιλατέρ ΕΞΑΓΩΓΗΣ αέρα, στο πιο ασύχναστο δωμάτιο με ανοικτή πάντα την πόρτα. Εναλλακτικά το βεντιλατέρ του βεσέ με ανοικτή πάντα την πόρτα του.

  ε. Αν για τεχνικούς λόγους (τσιμεντένια χαβούζα, βρώμα και δυσωδία, που φράγκα για πετρέλαιο, που φράγκα για βεντιλατέρια), δεν μπορούμε να αερίσουμε το σπίτι, τότε ναι, το χειμώνα τουλάχιστον δεν σας κάνει το κλιματιστικό του σπάϊραλ και πράγματι χρειάζεστε αφυγραντήρα. Καλύτερη απόδοση οι τύπου β, υπό τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν. Εναλλακτικά και με μικρότερη απόδοση οι τύπου Α.

  αυτά τα ολίγα παραπάνω που προκύπτουν από την εμπειρία μου σε αθηνέζικα σπίτια και διαμερίσματα.

 238. Πέπε said

  @237:
  > > Στο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας, θεωρητικά οι αφυγραντήρες είναι περιττοί. […] αυτά τα ολίγα παραπάνω που προκύπτουν από την εμπειρία μου σε αθηνέζικα σπίτια και διαμερίσματα.

  Σε πολλά μέρη εκτός Αθήνας, είτε παραθαλάσσια / παραποτάμια / παραλίμνια είτε και στο βουνό, υπάρχει πραγματικά ΠΟΛΛΗ υγρασία. Ακόμη και σε χωριά όπου η δόμηση δεν έχει αλλάξει πολύ από τον καιρό που δεν είχαν εφευρεθεί αυτές οι ευκολίες, και λες, μα πώς την πάλευαν; Ε, συνηθίζει κανείς τα πάντα…

 239. 237 Nikiplos
  ‘Φχαρ’στώ μάστορα. Με γλίτωσες από το πέταμα καμιάς 300άρας εουρακίων.

 240. nikiplos said

  Σκύλεμ, σε ούλους λέω το κλασσικό: «αγοράστε πρώτα ένα υγρόμετρο». Εγώ αγόρασα ένα 6€ από το πλαίσιο των πλαισίων. Ήταν πολυεργαλείο, αλλά ηλεκτρονικό. Μη εμπιστευόμενος τις ενδείξεις του, στη συνέχεια αγόρασα ένα καλό. Όταν είδα τα αποτελέσματα διαπίστωσα έκπληκτος πως η υγρασία δεν ήταν το κυρίως ειπείν πρόβλημα, αλλά η ανισοκατανομή της θέρμανσης (η λάθος μελέτη δλδ) το χειμώνα. Το πρόβλημα το έλυσα μπακαλίστικα, αλλά αφυγραντήρα δεν αγόρασα… 🙂

 241. 240 ⭐

 242. ΓιώργοςΜ said

  237 >δ. Μην υποτιμάτε τον αερισμό.
  Να προσυπογράψω, και για άλλους λόγους εκτός της υγρασίας, κακοσμίας, μικροβίων κλπ.
  Να το βάλω κουίζ;
  Από ποιο επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία προστατεύει ο καλός αερισμός των χώρων;

 243. ΓιώργοςΜ said

  242 συνέχεια: Ένας-ένας τις απαντήσεις, κόσμια, μη σπρώχνεστε!

 244. Πέπε said

  242:
  Θα έλεγα κάτι από τα προφανή: ότι όταν είμαστε πολύς κόσμος σ’ ένα δωμάτιο ανταλλάσσουμε τα μικρόβιά μας, ότι όταν ο αέρας έχει χρησιμοποιηθεί πολύ έχει λιγότερο οξυγόνο και περισσότερο διοξείδιο…

  Κάτι πιο ψαγμένο πρέπει να είναι, αλλά βάζω την ταπεινή μου προσπάθεια έτσι για να αρχίσει να γυρίζει…

 245. Ριβαλντίνιο said

  @ 242 ΓιώργοςΜ

  Απ’τα φαντάσματα. Επειδή δεν έχουν μάζα, ο αέρας τα παίρνει και τα σηκώνει και δεν μπορούν να σταθούν.

 246. ΓιώργοςΜ said

  Πριν το πάρει το ποτάμι, να βοηθήσω: Είναι φυσικός κίνδυνος, όχι χημικός ή βιολογικός, θα ήταν προφανές και τετριμμένο (τα φαντάσματα είναι στους μεταφυσικούς κινδύνους 🙂 ).

 247. odinmac said

  Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα όπου είναι υπεραπαραίτητος ο αφυγραντήρας πχ Κέρκυρα, Σπάρτη κ.α.
  Τον Χειμώνα κυρίως και με βροχερό καιρό (και όχι πάντα απαραίτητα βροχερό) στα μέρη αυτά η υγρασία βρίσκεται σχεδόν συνεχώς πάνω από 80% (αυτή τη στιγμή η Κέρκυρα έχει 89%) και υπάρχουν πολλές μέρες που κυμαίνεται στο 95-100%
  Η Αθήνα έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα, με σχετική υγρασία στο 60% οπότε είναι μάλλον περιττός (εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στο 237)
  Ένας καλός τρόπος για να δούμε που κυμαίνεται η υγρασία της περιοχής μας είναι μέσα από μια μετεωρολογική σελίδα με τα ετήσια στατιστικά.
  Οι καλύτερες τιμές είναι μεταξύ 50 με 70%, πάνω ή κάτω από αυτές έχουμε ξηρασία ή υγρασία.
  Για όσους έχουν πραγματική ανάγκη από αφυγραντήρα, καλό θα ήταν, για να γλυτώσουν αρκετά ευρώ, να μην συμβουλευτούν τους διαφημιστές για την σχέση μηχανήματος-τετραγωνικών. Ένα μηχάνημα για 50-60 τετραγωνικά τα καταφέρνει μια χαρά για 2πλάσια ή 3πλάσια μέτρα σπιτιού.

 248. (242) ραδόνιο;
  Στην Ελλάδα δεν έχω ακούσει να απασχολεί κανέναν, αλλά σε άλλες χώρες το παίρνουνε στα σοβαρά.

 249. ΓιώργοςΜ said

  248 Γι’ αυτό δεν περίμενα να το βρει κανείς! Άριστα 10!
  Στην Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, αλλά δε φαίνεται να έχουμε το πρόβλημα κάποιων άλλων χωρών, όπου έχουν γίνει μέχρι και μετεγκαταστάσεις χωριών. Η δόση που δεχόμαστε από αυτό είναι συγκρίσιμη με αυτή που δεχόμαστε κατά μέσο όρο από τις ιατρικές εξετάσεις, όπως φαίνεται εδώ. Σε μια ημερίδα που παρακολούθησα, φαίνεται πως οι συγκεντρώσεις ραδονίου είναι υψηλότερες στα πιο σύγχρονα κτίρια σε σχέση με τα παλιά (1970 και βγάλε), επειδή πιθανότατα τα σύγχρονα είναι πιο αεροστεγανά.

 250. nikiplos said

  248, 249 δεν το γνώριζα ομολογώ. Πέρα από αυτό όμως ο φυσικός αερισμός είναι παράγοντας κλειδί για την αποτροπή διάδοσης αερομεταφερόμενων ασθενειών, όπως η φυματίωση, το κρυολόγημα, η γρίπη ή η μηνιγγίτιδα.
  http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0040068

 251. giorgos said

  237-247 Πολύ ώραία , πολύ χρήσιμες πληροφορίες ! Εύχαριστώ πολύ!

 252. odinmac said

  237:
  Αγαπητέ Νίκιπλε, μόλις διάβασα λίγο προσεκτικότερα το ποστ και θέλω να συμπληρώσω ότι υπάρχει και άλλος τύπος αφυγραντήρων, όπως αυτός που χρησιμοποιώ προσωπικά για πάνω από 30 χρόνια (είναι ένας της Hoover ο οποίος ήταν πανάκριβος τότε και κόστιζε κάνα δυο μισθούς Δ.Υπαλλήλων).
  Αυτός έχει έναν ανεμιστήρα από την πίσω πλευρά ο οποίος τραβάει τον αέρα προς τα μέσα και τον πετάει πάνω σε μία ψύκτρα όπου υγροποιείται και στάζει στο δοχείο από κάτω , βγαίνοντας από την άλλη μεριά στεγνός.
  Με μια δόση υπερβολής, δεν πρέπει να τον έχω βγάλει ποτέ από την πρίζα. Τον έχω σετάρει στο 60% και όταν βλέπει 61% ανάβει αυτόματα. Τον έχω συνδέσει στην αποχέτευση για να μην αδειάζω συνέχεια το δοχείο και έχει το καλό ότι είναι τελείως αθόρυβος. Ακόμη και το βράδυ δεν ακούς τίποτα.

 253. Sigouros Papadatos said

  «Νικοκυρά»= η κυρά του Νίκου;

 254. sarant said

  253 Ή του Νικοκύρη 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: