Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στην ΕΣΗΕΑ θα γίνουν σεμινάρια σκοταδισμού και αγυρτείας;

Posted by sarant στο 18 Ιανουαρίου, 2018


Φίλος δημοσιογράφος με ενημέρωσε και κρίνω ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό ώστε να αξίζει να του αφιερωθεί άρθρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ λοιπόν ανακοίνωσε «την πραγματοποίηση  ενός νέου κύκλου σεμιναρίων Ελληνικής Γλώσσας, και ενός ακόμη κύκλου σεμιναρίων Ορθοφωνίας, με την πεποίθηση ότι θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία γνώσεων για τα μέλη μας στο νέο εργασιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σχετική απόφαση στη συνεδρίαση της 24ης Δεκεμβρίου 2017, με στόχο  οι δημοσιογράφοι μέλη  μας να  εμπλουτίσουν  τις γνώσεις τους και να υποστηρίξουν με επάρκεια το βασικό εργαλείο της  δουλειάς τους».

Εκ πρώτης όψεως η πρωτοβουλία φαντάζει αξιέπαινη, αφού μάλιστα η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν και προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι δημοσιογράφοι. Αφιλοκερδώς μάλιστα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και όσοι θα διδάξουν στα σεμινάρια.

Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τα πράγματα από πιο κοντά, η θετική εντύπωση διαλύεται. Δεν εννοώ τα σεμινάρια της Ορθοφωνίας, που άλλωστε φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο, αλλά τα σεμινάρια της Γλώσσας, για τα οποία έχει ανακοινωθεί και το όνομα του εισηγητή, και οι ημερομηνίες των μαθημάτων αλλά και οι τίτλοι κάθε σεμιναρίου.

Τα σεμινάρια της Γλώσσας λοιπόν, πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να ωφελήσουν σε τίποτα όσους τα παρακολουθήσουν, αλλ’ αντίθετα να διαδώσουν αστήρικτες, αντιεπιστημονικές, εθνικιστικές και σκοταδιστικές απόψεις -και επιπλέον, πολύ μικρή σχέση φαίνεται να έχουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο επαγγελματίας της γραφίδας (ας το πούμε έτσι παλιομοδίτικα, παρόλο που όλοι πληκτρολόγιο χρησιμοποιούμε πια).

Θα μου πείτε, πώς μπορούμε να κρίνουμε τα σεμινάρια πριν πραγματοποιηθούν; Μήπως προτρέχουμε; Μακάρι. Ωστόσο, ο τίτλος των περισσότερων επιμέρους διαλέξεων είναι τόσο εύγλωττος που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφιβολίας ως προς το περιεχόμενό τους και την τοποθέτηση του εισηγητή.

Αντιγράφω και κρίνετε και εσείς:

1ο Σεμινάριο:  Η Γέννηση η Διαδρομή και οι Μεταλλάξεις της Ελληνικής Γλώσσας 

 Υπεύθυνος: Κώστας Δούκας.

Διάρκεια: Δέκα ώρες και τριάντα λεπτά.

Χρόνος Υλοποίησης: Επτά εβδομάδες, από 30/1/2018 έως 13/3/2018.

Παράδοση: Κάθε Τρίτη πρωί, από τις δέκα έως τις έντεκα και μισή.

Ενότητες:

 1. Ετυμολογήσεις και παραγωγή λέξεων.
 2. Το γλωσσικό φαινόμενο και η εξακτίνωση του Μεσογειακού Πελασγικού Αιγαιοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος στην οικουμένη.
 3. Η πινακίδα του Δισπηλιού Καστοριάς, η πρώτη ελληνική <γωνιώδης γραφή>.
 4. Ο Δίσκος της Φαιστού, η πρώτη ελληνική ιερογλυφική γραφή, προπομπός τής σύγχρονης τυπογραφίας.
 5. Γραμμική Γραφή Β’ και πλήρης ανάγνωση πινακίδων της Πύλου για πρώτη φορά με βάση το συλλαβάριο Βέντρις.
 6. Ο Όμηρος και η γλώσσα του ως μήτρα των Ευρωπαϊκών γλωσσών.
 7. Ποια γλώσσα μιλάμε σήμερα, και η κακοποίησή της από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Καταρχάς, προσέχουμε ότι από τις εφτά διαλέξεις μία μόνο έχει άμεση σχέση με τη δουλειά που κάνουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι: η τελευταία. Ας προσθέσουμε και την πρώτη, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί εισαγωγή. Και πάλι, 2 στις 7 δεν είναι και πολύ καλό ποσοστό. Θα περίμενε κανείς, σε ένα σύνολο εφτά διαλέξεων, οι 4 ή 5 να αφορούν άμεσα προβλήματα που συναντούν ή μπορεί να συναντήσουν οι διδασκόμενοι κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και μόνο 2 ή 3 να άπτονται γενικότερων θεμάτων· εδώ η αναλογία έχει αντιστραφεί.

Όχι μόνο έχει αντιστραφεί, αλλά και από τον τίτλο της έβδομης διάλεξης φαίνεται καθαρά ότι ο εισηγητής έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι η γλώσσα κακοποιείται, και αυτή την άποψη θα προσπαθήσει να επιβάλει σε όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριό του.

Αλλά και πάλι, μικρό το κακό. Το μεγάλο κακό το εντοπίζω στις ενδιάμεσες διαλέξεις (από τη δεύτερη έως την έκτη) οι οποίες, και μόνο από τον τίτλο τους, φαίνεται καθαρά ότι δεν πρόκειται να διδάξουν κάτι χρήσιμο στα μέλη της ΕΣΗΕΑ που θα τις παρακολουθήσουν αλλά να τους γεμίσουν το κεφάλι με αντιεπιστημονικές, αναπόδεικτες και εθνικιστικές θεωρίες, αντλημένες όχι από επιστημονικά συγγράμματα αλλά από τα πανέρια της παραγλωσσολογίας.

Ας πούμε η τρίτη διάλεξη θεωρεί αποδεδειγμένο ότι η πινακίδα του Δισπηλιού αποτύπωνε γραφή και μάλιστα ελληνική και όχι ιδεογραφικά σύμβολα -όπως και δεκάδες πινακίδες ανάλογης παλαιότητας που έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία του ευρωπαϊκού χώρου. Αλλά για το Δισπηλιό μπορείτε να δείτε παλαιότερο σημείωμα του ιστολογίου.

Δεν παει πίσω και η τέταρτη διάλεξη, από τον τίτλο της οποίας τεκμαίρεται σαφώς ότι ο συγγραφέας νομίζει πως έχει αποκρυπτογραφήσει τον Δίσκο της Φαιστού (όπως και καμιά πεντακοσαριά κομπογιανίτες) και τον βρήκε να αποτυπώνει γλώσσα ελληνική. Η άποψη αυτή βέβαια περισσότερη σχέση έχει με την αγυρτεία παρά με την επιστήμη, για την οποία ο Δίσκος της Φαιστού δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί -και, μάλλον, δεν προκειται ποτέ να αποκρυπτογραφηθεί με τόσο μικρό δείγμα διαθέσιμου κειμένου.

Αντιεπιστημονικές ελληνοβαρεμένες θέσεις φαινεται να απηχούν και οι διαλέξεις αριθ. 2 και 6, με την ελληνική γλώσσα να προβάλλεται ως «μήτρα» των ευρωπαϊκών γλωσσών. Στοιχηματίζω πως ο εισηγητής θα πληροφορήσει τους ακροατές του ότι η ινδοευρωπαϊκή θεωρία «έχει πλεον καταρριφθεί» -έχω ακούσει πολλούς να προβάλλουν αυτόν τον ανυπόστατο ισχυρισμό.

Όσο για τον εισηγητή, δεν θα πω πολλά γιατί δεν είναι σωστό να κάνω προσωπικές αναφορές, ιδίως σε κάποιον που προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. Πάντως, βλέπω ότι ο Κώστας Δούκας προτιμά να εκδίδει τα βιβλία του σε εκδοτικούς οίκους ακροδεξιούς και αρχαιολατρικούς. Ωστόσο, εγώ δεν κατηγορώ τον άνθρωπο -έχει κάθε δικαίωμα να τρέφει αντιεπιστημονικές απόψεις και να νομίζει ότι έχει λύσει δύσκολα προβλήματα αποκρυπτογράφησης. Με εκείνους που τον επέλεξαν για εισηγητή τα έχω.

Ασφαλώς, η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ να διοργανώσει μαθήματα για τη γλώσσα είναι αξιέπαινη. Όμως τι χρειάζονται πέντε ή έξι διαλέξεις για το μεγαλείο της ελληνικής; Αυτό που θα χρειαζόταν θα ήταν μαθήματα για το πώς να γράφουν αποφεύγοντας τα πολυχρησιμοποιημένα κλισέ ή τις ασάφειες που μπερδεύουν τον αναγνώστη, μερικά στοιχειώδη για τη γραμματική ώστε να αποφεύγουν τα λαθη που βγάζουν μάτι, ένα μάθημα για συνώνυμα και για ιδιωματικές εκφράσεις, ένα μάθημα με ετυμολογικά παράδοξα και αξιοπερίεργα από τη μια γλώσσα στην άλλη, ένα μάθημα για κάποιους διαδεδομένους αγγλισμούς που ενοχλούν πολλούς αναγνώστες, κτλ. Πράγματα δηλαδή που θα μπορούσε κανείς να τα εφαρμόσει την άλλη μέρα κιόλας στη δουλειά του. Βέβαια, τέτοιο μάθημα δεν ειναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί -αλλά υπάρχουν άνθρωποι, επαγγελματίες γραφιάδες, που μελετάνε δεκαετίες τώρα τα ελληνικά των εφημερίδων και θα μπορούσαν επάξια να δώσουν τέτοια μαθήματα -σκέφτομαι, ας πούμε, τον φίλο Γιάννη Χάρη.

Από την άλλη, αν κάποιος κάνει συντακτικά λάθη και ακούσει πέντε διαλέξεις για το μεγαλειο της ελληνικής γλώσσας που τάχα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών και για την πανάρχαια ελληνική του δίσκου της Φαιστού, δεν θα πάψει να κάνει συντακτικά λάθη. Απλώς, θα κάνει συντακτικά λάθη με μεγαλύτερο τουπέ και ακόμα περισσότερο θράσος επειδή θα νομίζει ότι επιμορφώθηκε και μετείχε των τρισχιλιετών ναμάτων.

Είχα στο παρελθόν την τιμή να συνεργαστώ με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ -συμμετείχα στο Ημερολόγιο με θέματα Μποστ, θαρρώ το 2013. Συνεργάστηκα με ανθρώπους που διακρίνονταν για την καλλιέργεια και το μεράκι τους. Δεν αμφιβάλλω πως  και η απόφαση να διοργανωθούν μαθήματα γλώσσας αποφασίστηκε από το ΔΣ με τις καλύτερες προθέσεις. Πιστεύω όμως ότι η επιλογή του συγκεκριμένου εισηγητή και της συγκεκριμένης θεματολογίας, που απ’ όσο ξέρω δεν είχε την έγκριση όλων των μελών του ΔΣ, ήταν ατυχέστατη.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί η διοργάνωση αυτών των συγκεκριμένων σεμιναρίων θα είναι ντροπή, θα είναι όνειδος για το σωματείο. Δεν θα ειναι σεμινάρια γλώσσας αλλά αγυρτείας, κομπογιανιτισμού και εθνικιστικών όσο και αντιεπιστημονικών παραληρημάτων που μάλιστα θα προβάλλονται χωρίς να ακούγεται καν η αντίθετη αποψη, η άποψη της επιστήμης -σαν να διοργάνωνε π.χ. ο Ιατρικός Σύλλογος σεμινάριο με θέμα «Η συμβολή της φραπελιάς στη θεραπεία του καρκίνου».

Νομίζω πως είναι ακόμα καιρός να επανεξετάσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την ολέθρια αυτή απόφαση και να βρει το θάρρος να την ανακαλέσει, ώστε να μη σπιλωθεί το ιστορικό σωματειο των δημοσιογράφων σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τον κλάδο.

343 Σχόλια προς “Στην ΕΣΗΕΑ θα γίνουν σεμινάρια σκοταδισμού και αγυρτείας;”

 1. LandS said

  Αμάααν

 2. Γς said

  >Νομίζω πως είναι ακόμα καιρός να επανεξετάσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την ολέθρια αυτή απόφαση και να βρει το θάρρος να την ανακαλέσει, ώστε να μη σπιλωθεί το ιστορικό σωματειο των δημοσιογράφων σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τον κλάδο

  Σιγά τα ώα

  [Ζήσε και άσε τους άλλους να… κουρεύονται.]

 3. Γς said

  Δεν είναι αφελείς νεανίσκοι.

  Ούτε κινδυνεύουν από τα παραμύθια της Πινακίδας του Δισπηλιού κλπ. αλλά ούτε πρόκειται να μάθουν σ ένα σεμινάριο «Πράγματα […] που θα μπορούσε κανείς να τα εφαρμόσει την άλλη μέρα κιόλας στη δουλειά του».

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Σκοταδισμός και εδώ και εκεί
  (λίγο μεγαλύτερος δεν μπορούσε να ήταν) 👿

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  3 Δεν προκειται να μάθουν χρήσιμα πράγματα διότι δεν θα τα διδαχτούν

  4 Λεει ο δήμαρχος
  Όπως δήλωσε ο δήμαρχος (Real Fm), «γύρω στις 3:30 ήρθαν με ένα τεράστιο φορτηγό και δύο τζιπ, με κουκούλες, έριξαν σχοινιά στο γλυπτό, το τράβηξαν και έπεσε κάτω και, όπως καταλαβαίνετε, έσπασαν τα φτερά του… Το παρακράτος! Είπαν στον άνθρωπο στην καντίνα, αν ειδοποιήσεις την αστυνομία ή τον δήμαρχο θα σου κάψουμε την καντίνα. Μόλις με ειδοποίησε, έφυγε κατευθείαν για κάτω, αλλά δυστυχώς είχαν βγάλει τις πινακίδες. Ο σκοταδισμός στο μεγαλείο του».

 6. Δεν ξέρω πόσο ιστορικό ήταν το σωματείο των δημοσιογράφων ξέρω πως πολλές φορές ακούω στο ραδιόφωνο μαργαριτάρια από ανθρώπους που προσπαθούν να πουλήσουν μόρφωση υπερβολική (=παραμόρφωση) πατάτες σαν την σημεροπρωινή που ο δημοσιογράφος (;) Λουκάς Λουκά είπε πως μπήκε σ’ ένα ταξί (μικρός δισταγμός να βρει την σωστή λέξη) … καινουργή !!! Βλέπεις το καινούργιο είναι για την πλέμπα.

 7. Γς said

  4:

  >έριξαν σχοινιά στο γλυπτό, το τράβηξαν και έπεσε κάτω και, όπως καταλαβαίνετε, έσπασαν τα φτερά του…

  Ο πεπτωκώς αρχάγγελος

 8. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αθανασία γύρνα πίσω!

 9. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  για να ξεστραβωθούν μερικοί μερικοί 🙂
  Η κακοποίησις της Ελληνικής Γλώσσας από τα ΜΜΕ του ιδίου, 2013, καμιά ώρα βίΔεον 🙂

 10. atheofobos said

  Δεν είναι η πρώτη φορά που ΕΣΗΕΑ έχει λάβει λάθος αποφάσεις.
  Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3.html

  ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/04/blog-post_10.html

 11. LandS said

  4, 5β

  Και στην ΕΦΣΥΝ:
  «Αυτές τις μαγκιές ξέρω ποιοι τις κάνουν. Έχω ενδείξεις ότι είναι χρυσαυγίτες», πρόσθεσε

 12. sarant said

  8 Συντάσσομαι στην έκκληση

  9 Ωχ, θα αποκοιμηθουν όλοι (που μάλλον καλό είναι)

 13. spatholouro said

  Sarant:»η επιλογή του συγκεκριμένου εισηγητή και της συγκεκριμένης θεματολογίας, που απ’ όσο ξέρω δεν είχε την έγκριση όλων των μελών του ΔΣ»

  Απορία: οι αποφάσεις του ΔΣ -για να είναι ισχυρές- οφείλουν να είναι ομόφωνες; Δεν το φαντάζομαι. Οπότε, η απόφαση επιλογής του συγκεκριμένου εισηγητή δεσμεύει το συλλογικό όργανο στο σύνολό του και καμμία επιρροή δεν ασκεί το ενδεχόμενο να μην υπήρξε ομοφωνία… (όχι ότι δεν θα είχε ενδιαφέρον ποιοι μειοψήφισαν και με ποια αιτιολογία της κρίσης τους)

 14. Γς said

  11:

  >Έχω ενδείξεις ότι είναι χρυσαυγίτες

  Εμ, Εωσφόρος είναι αυτός. Η προσωποποίηση του φωτεινού αστέρα που βγαίνει πριν αρχίσει να χαράζει η αυγή, του Αυγερινού.

 15. cronopiusa said

  Σήμερα που ο φανατισμός επιβλήθηκε με βία, όταν πατενταρισμένοι σκοταδιστές και φασίστες με καταδιωκτική επιχείρηση τράβηξαν κι έσπασαν με σκοινιά το άγαλμα στο Φάληρο με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, φορώντας κουκούλες και με απειλές κατά της ζωής του ανθρώπου που τους είδε, δεν συγκινήθηκαν και τόσο τα ΜΜΕ. Φαίνεται ότι μόνο όταν στην… ούγια γράφει Ρουβίκωνας συγκινούνται οι φιλήσυχοι μιντιάρχες και οι πολιτικοί μαϊντανοί τους.

  Καλή σας μέρα!

 16. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Η άποψη αυτή βέβαια περισσότερη σχέση έχει με την αγυρτεία παρά με την επιστήμη, για την οποία ο Δίσκος της Φαιστού δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί -και, μάλλον, δεν προκειται ποτέ να αποκρυπτογραφηθεί με τόσο μικρό δείγμα διαθέσιμου κειμένου.

  Μα τι κείμενο και μπαρούφες λέτε κει πέρα; Αρχαίο κρητικό σιντί είναι ο δίσκος της Φαιστού, με μαντινάδες! 😛

 17. LandS said

  12β

  Κοπιπάστι σχόλιο στο γιουτιουμπ του 9

  Προφανώς απευθυνεται σε πολύ προχωρημένους, οι οποίοι δεν χρειάζονται υποδείξεις διότι ήδη σέβονται την γλώσσα,
  Το θέμα ειναι να μιλήσει κάποιος στους πολλούς που βαρβαριζουν και να τους κάνει να ακούσουν πριν το κλείσουν στα 5′.
  Υστερόγραφο,
  Βήχας και κινητά κυριαρχούν στον χώρο.

 18. LandS said

  Άμα χάνεις το ακροατήριο σε εκδήλωση συλλόγου που λέγεται «Παλαίχθων» προάγεσαι σε εισηγητή σεμιναρίου της ΕΣΗΕΑ

 19. sarant said

  13 Η διατύπωσή μου είναι εσκεμμένη. Εννοώ ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που έχω, η μεν αποφαση για τα σεμινάρια γενικώς πάρθηκε ομόφωνα αλλά η επιλογή του εισηγητή έγινε απο κάποια μέλη (την πλειοψηφία πιθανώς) χωρίς να συζητηθεί στο ΔΣ.

  16 Είχαν φαρδιές σχισμές τα μηχανηματα των Μινωιτών

 20. sarant said

  18 Δεν το είχα δει το σχόλιο.
  Και ενώ στο τέλος κάνει αναφορές σε λάθη, δεν έχει καν διαφάνειες -πώς να παρακολουθήσει το κοινό;

 21. spatholouro said

  #19/13
  Έχει όμως ενδιαφέρον να ξέρει κανείς πώς λαμβάνονται σε τυπικό πλαίσιο οι αποφάσεις του ΔΣ. Δηλ. απαιτείται ομοφωνία για τις αποφάσεις του ΔΣ ή είναι κατά πλειοψηφία, όπως ισχύει γενικά στα συλλογικά όργανα;

  Και άντε και η απόφαση περί σεμιναρίων ελήφθη ομόφωνα από το ΔΣ. Η επιλογή εισηγητή πώς παρακάμφθηκε και έμεινε εκτός συζητήσεως στο ΔΣ;;;

 22. LandS said

  Δήλωση του Κωστή Γεωργίου στο Enikos

  «15 άτομα ήταν με ένα μεγάλο φορτηγό, από ότι με ενημέρωσε ο Δήμαρχος, πήγε τη νύχτα με 15 άτομα, το έδεσαν με σχοινιά, απείλησαν τον άνθρωπο που έχει την καντίνα με κουκούλες κανονικές, όχι με κουκούλες του μπουφάν, με κουκούλες κανονικές. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι κάτι το οποίο δεν πιστεύω ότι θα συνέβαινε σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Η πολιτεία έχει το λόγο, εγώ αυτό έχω να πω»

 23. Γιάννης Ιατρού said

  Λέτε να είναι τυχαίο που τον διάλεξαν τώρα (και με το συμπάθιο για τον σύνδεσμο…, με δική σας ευθύνη κλπ. κλπ. 🙂 );
  Οἱ ἀρχαῖοι Σκοπιανοί (Δάρδανοι) ἦσαν πάντα ἒχθροί τῶν Μακεδόνων, ἀλλά ἒτρεμαν τόν Φίλιππο ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ (12/01/2018…) !

  Και μην μπερδέψετε τον ανωτέρω Ιστορικό-Ερευνητή 🙂 με τον (μακαρίτη) τον άλλο (συνονόματο δηλ. με το ίδιο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο), γνωστό κι αγαπητό από τον Μπακαλόγατο

 24. Τρίβλαξ said

  5. Ουδέν καινόν. Το είχε προβλέψει και ο Εγγονόπουλος στον Μπολιβάρ:

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

  Μετά την επικράτησιν της νοτιοαμερικανικής επαναστάσεως στήθηκε στ’ Ανάπλι και τη Μονεμβασιά, επί ερημικού λόφου δεσπόζοντος της πόλεως, χάλκινος ανδριάς του Μπολιβάρ. Όμως, καθώς τις νύχτες ο σφοδρός άνεμος που φυσούσε ανατάραζε με βία την ρεντιγκότα του ήρωος, ο προκαλούμενος θόρυβος είτανε τόσο μεγάλος, εκκωφαντικός, που στέκονταν αδύνατο να κλείση κανείς μάτι, δεν μπορούσε να γενή πλέον λόγος για ύπνο. Έτσι οι κάτοικοι εζήτησαν και, διά καταλλήλων ενεργειών, επέτυχαν την κατεδάφιση του μνημείου.

 25. LandS said

  21 Ίσως, μετά την απόφαση για τα σεμινάρια, να δόθηκε εξουσιοδότηση σε δυο-τρία μέλη του ΔΣ, ίσως σε αυτά που εισηγήθηκαν, να την υλοποιήσουν.

  Μου κάνει όμως εντύπωση. Ομόφωνη η απόφαση για να γίνουν τα σεμινάρια. Κανείς δεν είπε «ώπα, τι μέρος του λόγου θα είναι οι εισηγητές; μην ακουστούν πράγματα που θα τα κράξει ο Χάρης στη στήλη του και ρεζιλευτούμε»

  Φοβάμαι ότι μάλλον θα επικράτησε το «θα μας ζητήσει λεφτά ο Μπαμπινιώτης, ξέρω όμως ένα καλό, Δούκα τον λένε»

 26. spiral architect 🇰🇵 said

  Για να πιάσω κι εγώ τα «παλαιοντολογικά» οι δημοσιογράφοι-αρθρογράφοι του παρελθόντος ήταν πεπαιδευμένοι ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και μέσου. Σήμερα, τόσο ντουβάρια είναι;

 27. ΓιώργοςΜ said

  19/16 Λοιδωρείτε, αλλά δεν ξέρετε πως ο δίσκος είναι το διακοσμητικό εξώφυλλο του σιντί, τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα στην κρυσταλλική του δομή, απλώς δεν έχουμε ακόμη την τεχνολογία να τα διαβάσουμε. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις οδηγίες για το διαστημόπλοιο, τις πρωτότυπες, όχι τις φωτοτυπίες που έβαλαν κάποιοι στα ομηρικά έπη….
  Μου το είπε ένας φίλος μου που το άκουσε με τ’ αυτιά του από έναν εξωγήινο στον Υμηττό. 🙂

 28. «Η εξακτίνωση του Μεσογειακού Πελασγικού Αιγαιοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος στην οικουμένη»
  Αμάν!

 29. Avonidas said

  Κατεδαφίστηκε ο Phylax

  Ζήτω, αναβιώνουμε το αρχαίο κάλλος και τους αρχαίους κάλους!!

  :-/

 30. LandS said

  26 σήμερα τόσο ντουβάρια είναι;
  Ναι …αλλά όχι όλοι 🙂

 31. Γς said

  Πάντως ο δικός μας ο Αγγελος δω μέσα καλά κρατεί.

 32. Avonidas said

  #27. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις οδηγίες για το διαστημόπλοιο, τις πρωτότυπες, όχι τις φωτοτυπίες που έβαλαν κάποιοι στα ομηρικά έπη….

  Για να μην πούμε και για το πρώτο λάιβ της Αριάδνης, «Ζήσε το Μίτο σου στην Ελλάδα»! 😉

 33. # 22

  Σιγά τα αυγά… εδώ μέρα μςεσημέρι και στην Συγγρού ο στρατός των «αγνώστων’

  και να δεις και που ήταν το περιπολικό… και πως τηχαία έφυγε όταν ήρθαν τα παιδιά

 34. Σηλισάβ said

  «Είναι σε απόγνωση» ένα επαναλαμβανόμενο κλισέ, αυτός που το σκέφτηκε και αυτοί που το χρησιμοποιούν κατά κόρον δεν έχουν νιώσει ποτέ απόγνωση.
  «Πολιτικές», «δομές» κι «υποδομές» και λοιπά γλωσσικά αίσχη

  Η πιο καλή πένα της τηλεόρασης, ο Νίκος Τσιαμτσίκας: «Για κουβαρντάδες και παραλήδες περάσανε τους Έλληνες οι Ευρωπαίοι…….»

  Σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να τους κάνει μάθημα ο Ζουράρης

 35. […] […]

 36. sarant said

  27 🙂

  29 Πολύ ταιριαστό! Το έκλεψα,
  Όπως γράφει στο πάνω μέρος της εικόνας, Ο άγιος σηντρίβη τα ίδολα. Ήταν από τότε ανορθόγραφοι.

 37. spatholouro said

  #27
  λοιδωρείτε=λοιδορείτε
  (έστω κι αν είναι από παραδρομή, ας διορθωθεί μια που πολλοί το κάνουν λάθος)

 38. Avonidas said

  #36. Ήταν από τότε ανορθόγραφοι.

  Από πότε, αλήθεια; Δεν έχω ιδέα αν η εικόνα είναι παλιά, ή αν είναι καν γνήσια.

  («Πλάνα αρχείου», που θα έγραφε κι ο ΣΚΑΙ 😉 )

 39. Avonidas said

  #36. Δεν είναι μόνο η ορθογραφία· κι από προοπτική, γ**σε τα :-/

 40. LandS said

  29, 36, 38 Ποιος είναι ο άγιος;

 41. sarant said

  38 Καινούργια θα είναι, αλλά δεν άντεξα στον πειρασμό

 42. Avonidas said

  #40. Ο Άγιος Νικόλαος, υποτίθεται.

 43. cronopiusa said

  Ο Άγιος Νικόλαος Συντρίβει τα «Είδωλα»

 44. LandS said

  Γυρνάμε στο θέμα μας:

  Για τον κύριο Κ. Δούκα διαβάζω στο BiblioNet

  Ο Κώστας Δούκας γεννήθηκε στην ΑΒήνα το 1937. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, και έχει τιμηθή με το βραβείο του ιδρύματος Μπότση. Είναι απόφοιτος και διπλωματούχος Μεταφραστικού του Γαλλικού Ινστιτοότοο Αθηνών. Έχει ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με την αρχαιοελληνική και ιδιαίτερα με την ομηρική γραμματεία και έχει συγγράψει πολλά βιβλία, με τα οποία έχει προάγει την ιστορική έρευνα, ιδίως όσον αφορά στην εποχή κατά την οποία έζησε και έγραψε ο Όμηρος, τον οποίο ταυτίζει με τον πρωτοήρωα των επών Οδυσσέα, στηριζόμενος σε στοιχεία, που προκύπτουν από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Από τα πιο σημαντικά έργα του είναι η μετάφραση της «Ιλιάδος» και της «Οδύσσειας» με μεγίστη προσέγγιση στις ρίζες και τις λέξεις του Ομήρου, καταδεικνύοντας έτσι ότι η σύγχρονη καθομιλουμένη των Ελλήνων χρησιμοποιεί και εκφέρει με τον ίδιο τρόπο άνω του 80% των ομηρικών λέξεων αυτούσιων για να εκφρασθεί. Με το βιβλίο του «Η γένεσις του λόγου», ο συγγραφέας αναζητεί με διεισδυτικότητα και πειστική επιχειρηματολογία την αρχή δημιουργίας της Ελληνικής γλώσσας στα βάθη των αιώνων και αποκρυπτογραφεί για πρώτη φορά αρκετές πινακίδες της Γραμμικής Β με βάσι το συλλαβάριο του Μ. Βέντρις. Από τα κείμενα που αποκαλύπτονται, προκύπτει ο μηχανισμός που ωδήγησε τους Μυκηναίους, τους Μινωίτες, τους Πυλίους κ.ά. στην επινόησι της ΓΓΒ, καταρρίπτεται ο μύθος ότι η Γραμμική Β εχρησιμοποιείτο μόνο για καταλογογραφήσεις και επιβεβαιώνεται ότι οι πανάρχαιοι Έλληνες μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο που μιλούν οι σύγχρονοι απόγονοί τους.

 45. Avonidas said

  #41,43. Η εικόνα είναι από εξώφυλλο στον «Δαυλό»,

  http://ellinikahoaxes.gr/2017/02/25/ephesos-katastrofi-tou-naou-apo-ton-chrisostomo-mythos/

  οπότε κρατάμε μικρό καλάθι.

 46. sarant said

  44 Οπότε, συμπεραίνεις.

 47. Avonidas said

  Εν τω μεταξύ, σε όλες τις ειδήσεις για την κατεδάφιση του αγάλματος διαβάζω «ο Phylax, του Phylax, ρίξανε τον Phylax»… Μια και πιάσαμε τα ελληνικά των δημοσιογράφων, γιατί ρε παιδιά να μην πούνε «τον Φύλακα, του Φύλακα»;

 48. sarant said

  Η δικαιολογία είναι ότι γράφεται στα ξένα

 49. Ριβαλντίνιο said

  Νομίζω ότι αυτουνού του κου Κώστα Δούκα έχω διαβάσει φευγαλέα άρθρο για τον Μενέλαο και την Ελένη σε παλιό περιοδικό του Άδωνη ή του Βελόπουλου. Έλεγε με βάση κάποια στοιχεία από τον Όμηρο ότι ο Μενέλαος ήταν ανήλικος όταν νυμφεύθηκε την Ελένη και μάλιστα ήταν πολύ μικρότερος σε ηλικία από την Ελένη. Αν θυμάμαι καλά έλεγε ότι ήταν μικρότερος και από τον Αχιλλέα.
  Πρέπει να είναι ο ίδιος που έχει κάνει μετάφραση την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και έχει αφήσει αμετάφραστη όποια ομηρική λέξη χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα – έτσι λέει αυτός.

  Η εικόνα του Αγίου Νικολάου μου φαίνεται μούφα κατά 99,999999 % .

 50. π2 said

  Ανμπελίβαμπλ.

 51. LandS said

  47 Γιατί ο δημιουργός έτσι αποφάσισε να πει το έργο του. Phylax. Πως λέμε Notis; Καμία σχέση :):)

 52. spatholouro said

  Ακριβώς: λατινογραμμένος τίτλος έργου τέχνης, που έτσι το επέγραψε ο -Έλληνας μάλιστα- δημιουργός του, δεν κλίνεται «ελληνιστί».

 53. # 51

  Ισως αναφέρεται στο ΝΑΤΟ που μας φυλάει από τον κομουνιστικό κίνδυνο, ίσως να του λείπει μπροστά ένα «pro» για να μας φυλάει από τον ίδιο κίνδυνο χωρίς το «κο» πούλεγε κι ο Τζιμάκος…

 54. Avonidas said

  #53, καλά, δεν το βλέπεις που είναι κατακόκκινο;

 55. Ριβαλντίνιο said

  Κανονικά η πολύ ωραία νέα διαφήμιση του Υφαντή δεν πρέπει να πάει στα μεζεδάκια ; Λεέι στο 0:26
  – Μαμά είσαι θεά, μαμά είσαι θεά !
  – Τι θεά ; Ημίθεα !

  Δεν την κατεβάζει έτσι ; Λέμε
  – Είσαι κούκλα !
  – Τι κούκλα ; Καρακουκλάρα !!!

 56. sarant said

  49 Μπράβο, αυτός είναι.

  Δείγμα
  Εκεί μέσα κοίτονταν τα λευκά σου οστά, λαμπρέ Αχιλλέα
  καί μίγδην του θανόντος Πατρόκλου Μενοιτιάδου,
  χωριστά δε του Αντιλόχου, που έξοχα τιμούσες από όλους
  τους άλλους συντρόφους, ύστερα από τον θανόντα Πάτροκλο.
  Γύρω σας έπειτα μεγάλο και αψεγάδιστο τύμβο
  χύσαμε, ο ιερός στρατός των κονταρομάχων Αργείων
  επί προέχουσα ακτής, στον πλατύ Ελλήσποντο,
  ώστε να φαίνεται από μακριά κι από την θάλασσα στους άνδρες,
  σ’ εκείνους που τώρα γεννήθηκαν και σε όσους πίσω θα γεννηθούν.
  Ήδη πολλών ανδρών ταφή συνάντησες ηρώων,
  όταν καμμιά φορά πεθαίνει βασιλιάς,
  και ζώνονται οι νέοι και ετοιμάζονται για τα έπαθλα.
  Αλλά εκείνα αν είχες δεί, πολύ θα θαμπωνόσουν
  τέτοια που σου έφερε η θεά Θέτις περικαλή έπαθλα,
  γιατί ήσουν πολύ αγαπητός στους θεούς.
  Έτσι εσύ, ακόμη και θανών, τό όνομα δεν απώλεσες,
  αλλά για σένα πάντα η δόξα σου σε όλους
  τους ανθρώπους θα είναι λαμπρή, Αχιλλέα»

 57. sarant said

  55 Μα, είναι σλόγκαν πια αυτό το «δεν είναι θεός, είναι ημίθεος»

 58. spiral architect 🇰🇵 said

  Ίσως σας έχει ξεφύγει κάτι: Ο Κώστας Δούκας είναι -καταπώς λέει και το βιογραφικό του- μέλος της ΕΣΗΕΑ. Οπότε, μάλλον έχει και τα κονέ. 😉

 59. ΣΠ said

  44 …επιβεβαιώνεται ότι οι πανάρχαιοι Έλληνες μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο που μιλούν οι σύγχρονοι απόγονοί τους.

  Σοβαρά, τώρα;

 60. Babis said

  Εδώ «http://www.tsantiri.gr/wp-content/uploads/2013/08/agios-nikolaos.jpg» λέει ότι η εικόνα είναι σύγχρονη και βρίσκεται στην Μονή Εσφιγμένου.

 61. spiral architect 🇰🇵 said

  @59: E, ναι! Κατέχει τα αποκρυπτογραφημένα αρχεία ήχου από το εσωτερικό του δίσκου της Κνωσού. 😀

 62. spiral architect 🇰🇵 said

  … μόνο η Φαιστός είχε δισκογραφική εταιρεία δηλαδή; 😀

 63. Ριβαλντίνιο said

  @ 57 sarant

  Ούπς, δεν το ήξερα. Έχω μείνει πίσω.

 64. sarant said

  63 Είναι παλιό 🙂

 65. Avonidas said

  #59. …επιβεβαιώνεται ότι οι πανάρχαιοι Έλληνες μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο που μιλούν οι σύγχρονοι απόγονοί τους.

  Σοβαρά, τώρα;

  Ναι, ρε! Απ’ το στόμα! 😛

 66. Pedis said

  # 64 – παλιό, τουλάχιστον από την εποχή του Χ. Κλύν.

  Βρε Αθεόφοβοι, δεν τον λυπάστε … θα βάλετε τον Μπλογκ να δουλέψει διπλοβάρδια σήμερα.

 67. spiridione said

  49. Δεν το πήραν χαμπάρι φαίνεται και μπήκε και στο σάιτ της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδος
  http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?cat=hist&NF=1&main=texts&file=14.htm

 68. spiridione said

  60.

 69. odinmac said

  Σχετικά με το: «δεν είναι Θεός, είναι ημίθεος!»

  Ένας ημίθεος χρειάζεται να καταβάλλει κάποια προσπάθεια, συνήθως τεράστια, για να επιτύχει κάποιο σημαντικό έργο, ενώ ένας Θεός με μια σκέψη, ένα νεύμα, μια κίνηση, κάνει ό,τι γουστάρει 🙂
  Υπ’ αυτήν την έννοια (της μείζονως προσπάθειας) ο ημίθεος απολαμβάνει μεγαλύτερο σεβασμό από τον Θεό.

 70. sarant said

  69 Τη μουσκεύει τη φανέλα 😉

 71. Ριβαλντίνιο said

  Σχετικά με την εικόνα, εμένα δεν μου φαίνεται καν παλιά – εξάλλου με το «σύγχρονη» μάλλον εννοεί του 20ου αι. – και αν με ρωτούσαν θα έλεγα ότι δεν είναι ούτε και παραδοσιακά ανατολική ορθόδοξη. Τεσπα, αν πραγματικά υπάρχει στην Μονή Εσφιγμένου μπορεί να την έφτιαξε κάποιος περίεργος. Και το έβαλαν και στο σάιτ της Αποστολικής Διακονίας που λέει και ο spiridione ; ; ; ! ! ! 🙂

 72. odinmac said

  70
  Α!.. γειά σου!! 🙂

 73. spiral architect 🇰🇵 said

  Δημοκρατία πάνω απ’ όλα.
  Σχόλιο από γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου:
  (τα κλισέ που δεν αποφεύγουν οι δημοσιογραφοι)

  Για να εγκαταστησει ο καθε δήμος ενα καλλιτέχνημα σε δημόσια θεα θα πρέπει να το θέτει σε ψήφισμα πολιτών , διαφορετικά ειναι αυθαιρεσια ως και φασισμος.
  με το ζόρι καλλιτέχνης κανείς δεν μπορεί να γίνει…

 74. nikiplos said

  Για τον δικό μας Γσ νομίζω ότι ταιριάζει το παρακάτω που διάβασα κάποτε σε ένα βιβλίο για παιδιά και μου είχε αρέσει πολύ. Είναι του Josef Guggenmoos (δεν ξέρω πως ακριβώς προφέρεται… ) και έχει τίτλο, η πόρτα.


  Ήταν κάποτε ένας ζωγράφος που ονομαζόταν Ματίας. Του άρεσε να ζωγραφίζει πίνακες που απεικόνιζαν τοπία σε βουνά, πολύ ειδυλλιακά με ήσυχες ορεινές λίμνες που αντικατόπτριζαν μικρά χωριά και την περιβάλλουσα χλωρίδα και πανίδα. Οι άνθρωποι αγαπούσαν τους πίνακές του και τους αγόραζαν γιατί έφερνε την αγνή φύση στα σπίτια τους, πλαταίνοντας τους τοίχους τους.

  Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Ματίας επέστρεφε πιο λυπημένος από τις εκδρομές του στα βουνά και με κακή διάθεση, επειδή η πραγματικότητα πλέον φάνταζε διαφορετική. Υπήρχαν πλέον εκεί τεράστια ξενοδοχεία, μαγαζιά με σουβενίρ, βενζινάδικα και δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, που αισθητικά του προξενούσαν αηδία. Μια μέρα κοιτάζοντας τον λευκό καμβά στο καβαλέτο του, άρχισε να ζωγραφίζει μια λιτή καφέ πόρτα. Αυτό τον έκανε πολύ χαρούμενο ξανά ενώ ζωγράφιζε κι έτσι το έβαλε κι αυτό στον τοίχο δίπλα στους άλλους πίνακες.

  Συνέχισε να ζωγραφίζει πίνακες με τοπία όπως στο παρελθόν και οι άνθρωποι συνέχισαν να αγοράζουν από όλους τους πίνακές του, εκτός εκείνον με την πόρτα. Από καιρό εις καιρόν, ο Ματίας γινόταν ολοένα και πιο ευτυχισμένος κοιτάζοντας αυτόν τον πίνακα, αναρωτόμενος ποιος μπορεί να ήταν πίσω από την πόρτα, που να οδηγούσε, εάν κατοικούσαν άνθρωποι με πεπρωμένα, αν η ζωή τους είχε χαρές λύπες και ελπίδα. ‘Ενα βράδυ, όταν στάθηκε ξανά μπροστά σε αυτόν τον πίνακα, χτύπησε, η πόρτα άνοιξε και μια φωνή απάντησε από μέσα: «καλώς ήρθες! πέρασε!»….

  Με αγάπη πάντα.

 75. Avonidas said

  #57,63,64. «Ημίθεος και βάλε». Το slang.gr αποδίδει τη φράση στον Χάρρυ Κλυνν.

 76. nikiplos said

  73@, ενώ οι ίδιοι δικαιούνται να βρωμίζουν κάθε τοίχο που θα βρουν λευκό…

 77. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτά με το ημίθεος κλπ. είναι μεταγενέστερα του
  τι; μόνο εργολάβος; ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΣ !!! 🙂

 78. sarant said

  73 Με μπέρδεψες 😉

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς ο Δούκας είναι ζηλωτής διαφωτιστής, που διαθέτει αφειδώς και αφιλοκερδώς τον χρόνο του προκειμένου να ξεστραβώνει τους αδαείς.
  Σεμινάρια για να ενσταλάξει στα μέλη της τις αξίες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος οργανώνει η ΕΣΗΕΑ; Διότι η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της αλήθειας επιτυγχάνονται και με στρεβλή αλλά και με άψογη χρήση της γλώσσας.

 80. […] ΠΗΓΗ: Left.gr – sarantakos.wordpress.com […]

 81. ΚΑΒ said

  Γύρω σας έπειτα μεγάλο και αψεγάδιστο τύμβο
  χύσαμε, ο ιερός στρατός των κονταρομάχων Αργείων
  επί προέχουσα ακτής, στον πλατύ Ελλήσποντο,

  από τη μετάφραση του Δούκα Οδύσσεια ω 80-82

  χύσαμε τύμβο !

  προέχουσα μια μετοχή που δεν αναφέρεται πουθενά

  (>>Ποια γλώσσα μιλάμε σήμερα, και η κακοποίησή της από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.) Αυτά θα τους μάθει!

 82. sarant said

  81 Το παράθεμα το βρήκα από δικό του άρθρο.

  Το «χύσαμε» το δικαιολογεί, ας πούμε

  http://www.elzoni.gr/html/ent/371/ent.49371.asp

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο γενικός γραμματεας του υπουργείου Ναυτιλίας είναι τώρα στο Δήμο Φαιστού
  Τυχαίο;
  http://apopsilive.gr/notia-kriti/o-genikos-grammateas-tou-upourgeiou-nautilias-tora-sto-dimo-faistou

  Σε άλλο θέμα: ο Ίκαρος εκεί με σπασμένα φτερά 🙂
  http://apopsilive.gr/notia-kriti/spasmena-ta-ftera-o-ikaros-tis-agias-galinis

 84. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  82 > Το «χύσαμε» το δικαιολογεί, ας πούμε.

  Μαύρη κι έρμη δικαιολογία. Τον στήσαμε. Αλλά αφού επιμένει στο «χύσαμε» ας του κάνουμε τη χάρη.
  Τον ορθώσαμε. Τον στύσαμε 🙂

 85. Λεύκιππος said

  84 Στήσαμε με ήτα. Το στύσαμε παραπέμπει στον Γς

 86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτό ήτο τα μάλα αντιαθλητικόν, Λεύκιππε 🙂

 87. Λεύκιππος said

  Δεν ξέρω να βάζω χαμόγελο γαμότι μου. Συγνώμη

 88. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ε μα δε φταίω εγώ που η απόδοση «χύσαμε τύμβο» είναι εντελώς γτπ. Δεν είναι ελληνικά αυτά. Ο συνειρμός ήταν αυτόματος.

  Ούτε και γω ξέρω από φατσούλες, πάντως χαμόγελο βάζεις με άνω κάτω τελεία / μεσαία παύλα / κλείσιμο παρένθεσης. Χτυπάς αυτά και το μηχάνημα βγάζει τον χαμογελαστό κινέζο μόνο του, όταν δημοσιευτεί το σχόλιο.

 89. Triant said

  73:
  Μόνο που ο Άρης της φωτογραφίας το προχώρησε κι άλλο.
  Δεν δηλώνει ΥΠεργολάβος αλλά ΥΠΕΡεργολάβος!

 90. Λεύκιππος said

  ………Επείγουσα προσγείωση λόγω «τεχνικού προβλήματος» πραγματοποίησε αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση MH122 Σίδνεϊ – Κουάλα Λουμπούρ. Το αεροσκάφος είχε μόλις απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ και τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ πετούσε ακόμα στον εναέριο χώρο της Αυστραλίας, παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα.

  Όντως απαραίτητα τα σεμινάρια για τους δημοσιογράφους. Τι μόλις είχε απογειωθεί, τι τέσσερις ώρες αργότερα…ένα τσιγάρο δρόμος

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73. Spiral Δημοκρατία πάνω απ’ όλα.
  Θυμάμαι συχνά το περιστατικό: Είναι πολλά χρόνια, κάπου το ΄83,΄84, που μια φίλη Ελβετίδα ήθελε να βει τρόπο να ψηφίσει από δω στην ψηφοφορία που γινόταν στο Δήμο της για ένα θέμα κοπής,ίσως κλαδέματος ολότελα, ενός δέντρου. Για καλλιτεχνήματα, δεν ξέρω αν έχουν τέτοια διαδικασία. Oχι για να τα «κλαδεύουν» εννοείται ! 🙂
  Είναι βέβαια χώρα με εκπαιδευμένους κατοίκους σε τέτοιες πρακτικές εκφάνσεις της δημοκρατίας.

  Ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους έδωσε έμφαση στην έννοια του δημόσιου χώρου και στη διαφάνεια με την οποία γίνονται οι διαδικασίες ανάθεσης των έργων.
  Στο Ράδιο 24.7 στις 10.01.2018,εκπομπή «Πεζοί στον αέρα»

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91 Ωχ τί τέρας βγήκε! Ραδιοφονικό! Συγγνώμη

 93. ΚΑΒ said

  Υπάρχει διαφορά . το πρώτο είναι όπως ο υπενοικιαζόμενος,αν υπάρχει βέβαια μέσο ρήμα

 94. sarant said

  Με ενημέρωσαν ότι ο κ. Δούκας ενημερώθηκε για την ανάρτηση και ίσως απαντήσει.

 95. Γιάννης Ιατρού said

  89: Ναι, η φωτό δίνει το νόημα της φράσης 🙂 ¨)

 96. Γιάννης Ιατρού said

  94:

 97. Γς said

  77:

  >μόνο εργολάβος; ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΣ !!!

  Υπό και Υπερ και πως τα είχα μπερδέψει.
  Δλδ πως ένα ‘υπο’ το διάβαζα ως ‘υπερ’. Για χρόνια.

  Κάποτε όμως κατάλαβα το λάθος μου.

  Όχι διαβάζοντας κάποιο βιβλίο ή ρωτώντας κάποιον εξυπνότερον εμού.
  Αλλά χάρις την οξυδέρκειά μου και την ευφυΐα μου.

  Όχι, πείτε μου.
  Τις άλλος βλέπων οχήματα φέροντα την επιγραφήν ‘Υπεργολαβικόν’ να είναι υποδεέστερα εις εμφάνισιν των φερόντων την επιγραφήν ‘Εργολαβικόν’ θα συνεπέρανε ότι κακώς εκλάμβανε το ‘υπ’ ως ‘υπερ’.

  Αρα επρόκειτο περί Υπο-εργολαβικού και ουχί Υπερ(ερ)γολαβικού!

 98. Γς said

  85:

  >Το στύσαμε παραπέμπει στον Γς

  Τον #@#$^* μετά κύριε πρόεδρε;

 99. Tah ala tahalasa said

  Τι θέμα δεν είναι να απαντήσει ο κ Δούκας. Το θέμα είναι να απαντήσει η ΕΣΗΕΑ.

 100. 99 Η ΕΣΗΕΑ δεν πρόκειται να απαντήσει διότι δεν ενδιαφέρεται. Πιθανότατα η απόφαση ελήφθη σε κάποιο Δ.Σ.
  «Βρε συνάδελφοι, καιρό έχουμε να επιδείξουμε μορφωτικό έργο»
  -Α, ξέρω κάποιον που μιλάει/γράφει για την ελληνική γλώσσα
  «Ωραία, κανόνισέ το. Εγκρίνεται;»
  (εν χορώ) ΕΓΚΡΙΝΕΕΕΕΕΤΑΙ!

 101. xalkida said

  Πάντως αν είχαν χιούμορ εκεί στην ΕΣΗΕΑ θα έβαζαν τον Τσακαλώτο να τους κάνει ελληνική γλώσσα και τον Τσίπρα γεωγραφία 🙂

 102. Tah ala tahalasa said

  Και τη Φωτίου γεμιστά

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τουλάχιστον ο Τσακαλώτος δεν θα τους παραπληροφορήσει.

 104. sarant said

  Σε σχέση με την εικόνα του Αβονίδα, με τον Αγιονικόλα που «σηντρίβη» τα «ίδολα», βρίσκω ότι υπάρχουν 4-5 βυζαντινές εικόνες που τον δείχνουν επί το έργο, άλλωστε στους βίους του αναφέρονται όλα τα σχετικά κατορθώματά του.

 105. Tah ala tahalasa said

  Σύμφωνα με το iefimerida το γλυπτό το ριξανε αγανακτισμένοι φαληριωτες.
  Πόσα και πόσα βράδια δε μαζευτηκαμε οι γειτονοι, βάλαμε τις κουκούλες μας κ βγήκαμε για εικαστική παρέμβαση στην πόλη… Έτσι αυθόρμητα… Κι ύστερα σου λέει πως ο πολίτης δεν έχει συνείδηση. Με τα φτυάρια ξεχιονιζουν τα πεζοδρόμια οι Σκανδιναβοί; Με τα σκοινιά εικαστική παρέμβαση εμείς. Επιτέλους Ευρώπη.
  http://www.iefimerida.gr/news/390068/apisteyto-ton-kokkino-aggelo-sto-p-faliro-ton-gkremisan-katoikoi-ton-edesan-me-shoinia

 106. Pedis said

  Νικοκύρη, τι έχουν σκαρφιστεί για να ισχυρίζονται ότι

  Ο Δίσκος της Φαιστού, η πρώτη ελληνική ιερογλυφική γραφή, προπομπός τής σύγχρονης τυπογραφίας.

  όσο για τα άλλα, εξακτίνωση … διακτίνωση (;), [στην] οικουμένη, … στο σύμπαν, η μήτρα των γλωσσών, (ή οι ωοθήκες της;) και ποιος την … γονιμοποιεί … από κει κι αν φαίνεται ο τσαρλατανισμός!

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 108. leonicos said

  Μόλις γύρισα από Πορταριά και είομαι πτώμα. Κι ‘έτυχε άρθρο…

  @19 Είχαν φαρδιές σχισμές τα μηχανηματα των Μινωιτών

  Λάθος! Οι σχισμές ήταν κανονικές. Ο δ/ίσκος φούσκωσε από την πολυκαιρία. Ακόμα και ο Γς θα το καταλάβαινε ως γνώστης σχισμών.

 109. spatholouro said

  «Ακόμα και ο Γς θα το καταλάβαινε ως γνώστης σχισμών.»

  Το αντιλαμβάνεσαι άραγε ότι έχεις γίνει κουραστικός;;;

 110. 109 ⭐

 111. leonicos said

  Σπαθόλουρε, είναι μια πλακίτσα με την σιωπηρή άδεια ή ανοχή του Γς. Δεν είναι κακεντρέχεια, οπότε θα είχες δίκιο να μου έλεγες ό,τι μου είπες εδώ και πολύ καιρό.

  Συνεπώς, δεν υπάρχει παρεξήγηση. Θα ε’ιχες δίκιο, αν δεν τον αγαπούσα.

 112. leonicos said

  Την εξακτίνιση του Πελασγο-μεσογαιο-κρητικού γλωσσικού υποστρώβματος στον κόσμο, πού τη πάτε;

  Απορίας άξιον: Οι της ΕΣΗΕΑ δεν διάβασαν αυτές τις αρλούμπες;

 113. leonicos said

  Σπαθόλουρε

  δεν υπάρχει παρεξ’ήγηση, εννοώ ΚΑΙ μεταξύ μας.

  Αλλιώς θα πιάσω τον ΜΠΑΟΓΚ με τον ΤΖΙ

  Φατσούλες, δεν ξέρω να βάζω

 114. spatholouro said

  Μάλλον δεν κατάλαβες, Λεώνικε: πρόκειται για τουλάχιστον αντιαισθητική «πλακίτσα», που -αντί να λαμβάνει χώρα σε chat μεταξύ σας- το υφιστάμεθα κατά καιρούς εκόντες άκοντες εδώ στο δημόσιο αυτό βήμα διακίνησης ιδεών και επιχειρημάτων.

  Ελπίζω να διερμηνεύω και άλλων την πρόσληψη. Εάν όχι, αρκώ ο ίδιος.

 115. sarant said

  114 Κατά τη δική μου γνώμη, δεν τα λέει αυτά τόσο συχνά ο Λεώνικος ώστε να τα θεωρώ ενοχλητικά.

 116. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κι εγώ τον χαβά μου.

  Δεν ξέρω τον Δούκα, ούτε το έργο του, άρα δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά.

  Στο δικαιικό μας σύστημα δεν ισχύει η δίκη προθέσεων. Βρίσκω βαρύ τον χαρακτηρισμό «σεμινάρια σκοταδισμού και αγυρτίας», πριν τουλάχιστον τα παρουσιάσει.

  Την ιδέα, στα αρχαία κείμενα, όσες λέξεις είναι κατανοητές να μην μεταφράζονται, δεν τη βρίσκω και άσχημη.

  Δεν θεωρώ την ΕΣΗΕΑ αγράμματο σωματείο, για να τον επιλέξουν, κάτι θα έχουν υπόψη τους, ίσως το ότι ξέρει τα προβλήματα από μέσα, μιας και είναι μέλος της.

 117. Λεύκιππος said

  «Η φανατική προσήλωση σε μία ιδεολογία είναι το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό για τη σκέψη και για τη γόνιμη ανάπτυξή της».

 118. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για ποιον το λες; για τους ελληνοβαρεμένους ή τους μαλλιαρούς; στο ίδιο καζάνι – κατ’ εμέ – βράζουν.

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  116. Μα κακοποίηση της γλώσσας; Να δώσει ιδέα σε κανένα ρέκτη γλωσσοεισαγγελέα να προτείνει και ποινές ανάλογα με το μέγεθος του αδικήματος; Τρέμω, έχω να φάω πρόστιμα… μη σου πω και ειρκτή.Η εσηεα είναι η 4η εξουσία.

 120. sarant said

  116 Όταν ο τίτλος χαρακτηρίζει «ελληνική γραφή» την πινακίδα του Δισπηλιού ή τον δίσκο της Φαιστού δεν ειναι σαφες το πού θα κινηθούν οι ομιλίες;

 121. Πέπε said

  @0
  > > Ενότητες:
  […]
  3. Η πινακίδα του Δισπηλιού Καστοριάς, η πρώτη ελληνική γωνιώδης γραφή.

  Στην ανάρτηση, αλλά και στο ορίτζιναλ δημοσίευμα της ΕΣΗΕΑ, η φράση «γωνιώδης γραφή» περικλείεται εντός γωνιωδών αγκυλών (εδώ που το αντιγράφω τις αφαίρεσα λόγω του γνωστού προβλήματος με τη γραμματοσειρά των σχολίων). Ποιο το νόημα; (Δεν υπάρχει καμία άλλη γωνιώδης αγκύλη στο δημοσίευμα.)

 122. sarant said

  121 Ίσως τις έβαλε αντί για εισαγωγικά

  116 (Συμπληρώνω)
  Αν δηλαδή δεις ότι θα δοθεί διάλεξη με τίτλο «Πώς οι φαρμακοβιομηχανίες δηλητηριάζουν τα παιδιά μας με τα εμβόλια» είναι παρακινδυνευμένο να συμπεράνεις ότι ο ομιλητής είναι αντιεμβολιαστής;

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  120 Δεν ξέρω τι αποδέχεται η επιστημονική κοινότητα για την πινακίδα του Δισπηλιού ή τον δίσκο της Φαιστού. Μπορεί – λέμε τώρα – 🙂 να παρουσιάσει και μια δική του θεωρία, προς κρίση και έγκριση από την επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι καλύτερα να περιμένουμε ή τέλος πάντων να την χαρακτηρίσουμε λάθος και αντιεπιστημονική, παρά σκοταδισμό και αγυρτεία;

 124. sarant said

  Οποιος θέλει να παρουσιάσει κάτι, γράφει βιβλίο. Ξαναλέω, εγώ δεν τα έχω με τον κ. Δούκα αλλα με την ΕΣΗΕΑ που θα διοργανώσει σεμινάριο προβάλλοντας τις αντιεπιστημονικές απόψεις χωρίς κανέναν αντίλογο.

  Όσο για τον Δίσκο της Φαιστού, κατα σύμπτωση ιδού η επιστημονική άποψη
  http://www.ekt.gr/el/events/21364

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, ο άνθρωπος έχει εκδώσει πολλά βιβλία σχετικά με τα θέματα που θα πραγματευθεί στο σεμινάριο. Άρα, δεν είναι άκαιρες οι κρίσεις για τις απόψεις του και τους ισχυρισμούς του. Όσο για την άποψη ότι οι ελληνοβαρεμένοι και οι «μαλλιαροί» μπαίνουν στο ίδιο καζάνι, είναι καταφανώς λανθασμένη. Οι «μαλλιαροί» του παρελθόντος (γιατί σήμερα δεν υπάρχουν) είχαν ακραίες απόψεις σε κάποια γλωσσικά ζητήματα, αλλά δεν προπαγάνδιζαν καταγέλαστους αντιεπιστημονικούς μύθους. Επίσης δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αδιακρίτως λέξεις με μεγάλο παρελθόν, γιατί θα καταντήσει κωμικός ο λόγος μας. Ένα ποτήρι νερό ζητάμε, όχι ύδωρ, αλλά βέβαια θα πληρώσουμε την εταιρεία υδάτων για να μη μας κόψει το νεράκι.

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλλά, συμπληρώνω, και στη μετάφραση των αρχαίων κειμένων δεν πρέπει να μένουν αμετάφραστες όλες οι λέξεις που είναι κατανοητές (αν υποθέσουμε ότι έχουν διατηρήσει την αρχική σημασία τους), γιατί το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον τραγελαφικό.

 127. ΚΩΣΤΑΣ said

  124 Τώρα συμφωνώ απολύτως μαζί σου. 🙂

 128. ΚΩΣΤΑΣ said

  125 – 126
  Γιάννη, το θέμα με τον Νικοκύρη λύθηκε. Για τα άλλα συμφωνώ, αλλά υπάρχουν και σήμερα «μαλλιαροί» που έτσι και δουν κάτι καθαρευουσιάνικο ή αρχαίο σε κείμενό σου, σε κατατάσσουν αμέσως στους γλωσσαμύντορες, στους αναχρονιστικούς και βέβαια σε ταυτίζουν ιδεολογικά με με την οπισθοδρόμηση και τη συντήρηση, με το έρεβος και το σκότος. Εγώ δεν περιφρονώ καμιά μορφή της γλώσσας μας. Ας βάλουμε τέλος όμως, για να μην ξεστρατίσει και η συζήτηση από το σημερινό θέμα.

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  71: Όλες αυτές οι εικόνες προέρχονται από ένα συναξάρι του αγίου που λέει ότι κατέλυσε τον ναό της Αρτέμιδος στα Μύρα. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι η παράδοση αυτή είναι μεταγενέστερη και πηγάζει από το γεγονός ότι με τον εκχριστιανισμό, ο Άγιος Νικόλαος ήταν διάδοχος της λατρείας της Αρτέμιδος στα Μύρα ή ότι κάποια στιγμή χτίστηκε Ναός προς τιμή του πάνω στον παλιό ναό. Ο Λιβάνιος γράφει ότι ο Μ. Κων/νος δεν πείραξε την αρχαία λατρεία εκτός από το γεγονός ότι εξάντλησε/λεηλάτησε οικονομικά τους ναούς.
  Κατά συνέπεια μέχρι το 337 μ.Χ. ο ναός θα ήταν στη θέση του. Και ναι μεν στο διαδίκτυο κυκλοφορούν χρονολογίες θανάτου του αγ. Νικολάου όπως 340, 343 μ.Χ., όμως στην εξειδικευμένη βιβλιογραφία όπως η Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια και αλλού, δεν λαμβάνεται κάποια θέση για χρονολογία θανάτου, με τελευταίο συμβάν την παρουσία του στην Α΄ Οικ. Σύνοδο. Αλλού αναφέρεται πιθανή ημερομηνία θανάτου το 330. Τέλος πάντων, ακόμα και για το διάστημα 337-343 να μιλήσει κάποιος, μετά τον Μ. Κων/νο επικράτησε ο Αρειανισμός και λίγο δύσκολο να κράτησε τη θέση του στα Μύρα ο άγ. Νικόλαος. Κι αν όμως μιλήσουμε για την εποχή αυτή, πάλι κοντά στα 70 του χρόνια, αποκλείεται να πήρε βαριοπούλα και να γκρέμισε τον ναό όπως φαίνεται στις εικόνες.
  Άρα, θα καταφύγουμε σε κάθε περίπτωση σε συμβολισμούς, είτε αυτούς που προείπα, είτε ότι δεν το έκανε ο ίδιος, αλλά διέταξε άλλους να το κάνουν.

  Όμως, η πιο συνηθισμένη απεικόνιση νίκης κατά των ειδώλων στην εικονογραφία συνολικά, είναι με ύψωση του δεξιού χεριού και έξοδο του δαίμονα από το άγαλμα όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Στην μεσαία εικόνα μάλιστα έχω βάλει τον άγ. Νικόλαο, ο οποίος όπως βλέπουμε βρίσκεται στον Ναό της Αρτέμιδος χωρίς να κρατάει τίποτα, αλλά μόνο με την ευχή βγάζει τον δαίμονα. Η τυποποίηση μάλιστα φαίνεται καθαρά στην πρώτη από τις τρεις εικόνες όπου βλέπουμε και την έξοδο του δαιμονίου όμως το άγαλμα μένει στη θέση του.
  Οπότε, ο τελιμπανοδαυλός, επιλέγει από την εικονογραφία και την ιστορία ό,τι τον βολεύει.

  Και βεβαίως, ο Δαυλός δεν αναφέρει ότι συχνά σε αγιογραφίες που παρουσιάζουν την νίκη κατά των ειδώλων, οι ειδωλολάτρες αποκεφαλίζουν τον άγιο ο οποίος κάθεται ειρηνικά και δέχεται τη σφαγή του (ο άγ. Νικόλαος πάντως φυλακίστηκε και βασανίστηκε αλλά δεν εκτελέστηκε). Αυτά όμως, δεν ενοχλούν τον Δαυλό που παρουσιάζουν τα πράγματα όπως τους βολεύουν, ξεχνώντας την ομολογία του Ιουλιανού που κατηγορεί τους ειδωλολάτρες ιερείς που δεν αναλαμβάνουν έργο φιλανθρωπίας και τους ντροπιάζουν οι Χριστιανοί του 4ου αιώνα που ασκούν φιλανθρωπία ακόμα και στους αναξιοπαθούντες ειδωλολάτρες, που πριν μερικά χρόνια τους έσφαζαν.
  Αλλά, ψιλά γράμματα…

 130. BLOG_OTI_NANAI said

  Βλέπω ότι ο Κώστας Δούκας έχει εκδώσει βιβλίο από τον οίκο «Ελεύθερη Σκέψις» με την νηφάλια ιστορική τοποθέτηση: «11.000 χρόνια θαλασσοκρατία των Ελλήνων«.

 131. f kar said

  Στην περιγραφή του σεμιναρίου, άραγε γιατί η ώρα παράδοσης δίνεται ολογράφως; «Παράδοση: Κάθε Τρίτη πρωί, από τις δέκα έως τις έντεκα και μισή.»

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Βασίλης Στεφανάκος ψήφιζε …ΚΚΕ εσ. Άβυσσος η ψυχή του μαφιόζου. 😊

 133. sarant said

  132 Ε ναι, ήταν ανανεωτής, δεν ήταν δογματικός.

 134. Δεν θυμάμαι αν το έβαλα χτες αλλά ο σχωρεμένος είχε ένα πολύ ενδιαφέρον μπλογκ

  http://vstef.blogspot.gr/

 135. sarant said

  129 Από την… προσωπική μου βιβλιοθήκη, ο παλιότερος βίος του Αγιονικολα. Στο κεφάλαιο 29 τα περί του ναού.

  Click to access vita-per-Michaelem.pdf

  And so when the saint had waged open war against the spirits of evil and was eager to
  extinguish their deceitful operations once and for all, there came to him a very divine
  inspiration from God and a purpose that required the greatest bravery: to overthrow the
  temple of Artemis, which was still left, like the other ones.

  Υπάρχουν 4-5 βυζαντινές εικόνες με τιν Αγιο να γκρεμίζει ναούς, και ιδού και μια μεταγενέστερη από σέρβικη εκκλησία

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ότι θα ενδιαφερόταν ένας διαβόητος νονός της νύχτας για την αριστερή προοπτική, τον διασυρμό της κουλτούρας και την αποσάθρωση των συνειδήσεων, δεν το φανταζόμουν, Σκύλε. Τι μυστηριώδη και αντιφατικά πλάσματα οι άνθρωποι…

 137. 136 Εντωμεταξύ, Γιάννη, έχει (είχε) λόγο λιτό, συγκροτημένο και μεστό. Φυσικά, στις συνεντεύξεις έχει περάσει απομαγνητοφώνηση και αναθεώρηση αλλά και πάλι…

 138. Ριβαλντίνιο said

  @ 129 BLOG_OTI_NANAI

  Πολύ ωραίος !!!
  Μην ξεχνάμε και τις υπερβολές που γραφονταν. Π.χ. O Ευσέβιος αποδίδει στον Μ.Κωνσταντίνο αντιπαγανιστικά κατορθώματα για να του προσδώσει δήθεν περισσότερο κύρος. Τα αρχαία μνημεία που μετέφερε για να στολίσει την Κων/πολη τα λέει δήθεν αντιπαγανιστικές επιθέσεις. Μέχρι και οι Αθηναίοι της ρωμαιοκρατίας βουτούσαν τα μνημεία της υπαίθρου της Αττικής για να στολίσουν την πόλη τους. Ο Ιωάννης ο Αντιοχεύς (7ος αι.) και η Σούδα λένε πως δήθεν ο Ιοβιανός έκαψε μια παγανιστική βιβλιοθήκη στην Αντιόχεια, την οποία ο Ιουλιανός από ναό του Αδριανού την είχε κάνει βιβλιοθήκη. Φυσικά αυτό είναι ανύπαρκτο , γιατί δεν θα το έλεγε π.χ. ο Αμμιανός Μαρκελλίνος ή κάποιος άλλος σύγχρονος του Ιοβιανού ; Ο μονοφυσίτης Ιωάννης Εφέσου λέει ότι βάπτισε 70000 ανθρώπους τον 6ο αι. μ.Χ. και έκτισε 90 μοναστήρια στην Μικρά Ασία !
  Ο παγανιστής Λιβάνιος λέει για τον Μ.Κωνσταντίνο :
  Όταν ήμουν παιδί, ο ηγέτης του στρατεύματος των Γαλατών ( = Μ.Κωνσταντίνος), που στράφηκαν ενάντια στους θεούς που πρώτα προσκυνούσαν, νίκησε εκείνον που είχε προσβάλει τη Ρώμη (Μαξέντιο), κι αφού κατατρόπωσε και τον άνθρωπο που είχε δώσει νέα ζωή στις πόλεις (Λικίνιο), ο ίδιος, θεωρώντας πως θα αποκόμιζε προσωπικό όφελος αναγνωρίζοντας κάποιον άλλον ως θεό, χρησιμοποίησε τις περιουσίες των ναών για να χτίσει την πόλη που επιθυμούσε. Δεν επέφερε, βέβαια, καμία αλλαγή στις καθιερωμένες λατρείες, αλλά οι ναοί υπέφεραν από φτώχεια , μπορούσε όμως κανείς να δει ότι γενικά όλες οι άλλες λειτουργίες τους εκτελούνταν στο ακέραιο.
  Και για τον Μεγάλο Θεοδόσιο :
  Ἐσὺ βέβαια οὔτε ἔβγαλες διαταγὴ νὰ μένουν κλειστὰ τὰ ἱερὰ οὔτε νὰ μὴ συχνάζη κανένας σ’ αὐτὰ οὔτε ἀπαγόρεψες τὴ φωτιὰ καὶ τὸ λιβάνι οὔτε τὶς τιμὲς ἀπὸ τὰ κάθε λογῆς θυμιατίσματα.

  Για τον Μέγα Κωνσταντίνο είχε βάλει κάποτε ένα ωραίο και ο Σμέρδ.
  Ο Κωνσταντίνος έστειλε ως συλλέκτη/εκτιμητή έργων τέχνης που ήθελε να φέρει στην νεοϊδρυθείσα Κων/πολη τον ιεροφάντη των Ελευσινίων Μυστηρίων Νικαγόρα, ο οποίος άφησε μερικές επιγραφές σε έργα που αξιολόγησε στις οποίες ευχαριστεί τους θεούς και τον ευλαβέστατο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο που του έδωσε την ευκαιρία να αξιολογήσει αυτά τα έργα τέχνης.
  326 μ.Χ.
  Ὁ δᾳδούχος τῶν ἁγιωτάτων Ἐλευσῖνι μυστηρίων [Νικαγόρας] Μινουκιανοῦ Ἀθηναῖος ἱστορήσας τὰς σύριγγας πολλοῖς ὑστεροις χρόνοις μετὰ τὸν θεῖον Πλάτωνα ἀπὸ τῶν Ἀθηνῶν, ἐθαύμασα καὶ χάρι(ν) ἔσχον τοῖς θεοῖς καὶ τῷ εὐσεβεστάτῳ βασιλεῖ Κωνσταντίνῳ τῳ τούτῳ μοι παρασχόντι.

  _______________________________________________________________

  @ 107 ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Αυτό με το τσεκούρι είναι πιο πιστευτό από την άλλη που πετάει λάσο γιατί έχω δεί κάτι σχετικό :

  ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ
  «Αυτός [ο Θεόφιλος] ελευθέρωσε την Αλεξάνδρεια από την πλάνη των ειδώλων. Όχι μόνο ανέσπασε από τα βάθρα τους τα είδωλα των ναών, αλλά και εξέθεσε τα τεχνάσματα των ιερέων με τα οποία εξαπατούσαν τον κόσμο. Αυτοί κατασκεύαζαν αγάλματα από μπρούτζο και ξύλο κούφια από μέσα τους και είχαν την πίσω όψη τους στους τοίχους του ναού αφήνοντας στο σημείο αυτό του τοίχου ανοίγματα που δεν φαίνονταν από τον κόσμο. Τότε, ερχόμενοι από μυστικές οδούς έμπαιναν στα αγάλματα, και μέσα από αυτά μίλαγαν στον κόσμο, ο οποίος πιανόμενος κορόιδο υπάκουε. Αυτά τα τεχνάσματα κατέλυσε ο σοφότατος αρχιερέας εκθέτοντάς τα δημόσια. Όταν μπήκε στον ναό του Σάραπη, ο οποίος, όπως έλεγαν μερικοί ήταν ο μέγιστος και κάλλιστος στον κόσμο, είδε το παμμεγέθες ξόανο, το οποίο τρόμαζε τους θεατές με το μέγεθός του. Υπήρχε επίσης φήμη ότι εάν κανείς το πλησίαζε, θα γινόταν σεισμός και όλοι οι άνθρωποι θα σκοτώνονταν. Αλλά ο επίσκοπος θεωρώντας τις φήμες αυτές παραληρήματα γριών που είχαν μεθύσει, διέταξε κάποιον που είχε μαζί του πέλεκυ να τον ρίξει κατά του αγάλματος. Εκείνος υπάκουσε και τότε όλος ο κόσμος εβόησε φοβούμενος την φημολογούμενη καταστροφή. Αλλά δεχόμενος ο Σάραπης το πλήγμα ούτε πόνεσε, αφού ήταν ξύλινος, ούτε άφησε φωνή, αφού ήταν άψυχος. Επειδή κόπηκε το κεφάλι του αγάλματος, ποντίκια βγήκαν και έτρεχαν, γιατί ο αιγυπτιακός θεός ήταν κατοικία ποντικών. Ο Σάραπης διαμελίστηκε σε μικρά κομμάτια τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ η κεφαλή μεταφέρθηκε σε όλη την Αλεξάνδρεια, για να βλέπουν οι λάτρεις του Σάραπη και να γελάσουν με την αδυναμία αυτού τον οποίον προσκυνούσαν»

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  135: Ακριβώς, είναι μια απεικόνιση με βάση το συναξάρι, αλλά και η παραπάνω μή καταστροφική απεικόνιση που παρέθεσα, πάλι με βάση το ίδιο ακριβώς συναξάρι έγινε. Όμως φάνηκε νομίζω ότι δεν έχουμε σαφές ιστορικό πλαίσιο και.η αγιογραφία δεν έγινε άλλωστε από αυτόπτες. Ούτε καν το συναξάρι, το οποίο μέσα στη δίνη του χρόνου αναμιγνύει γεγονότα από τη ζωή και ενός μεταγενέστερου αγ. Νικολάου του 6ου αιώνα. Δυο-τρεις απόψεις ειδικών που είδα, αναφέρονται σε αυτό που προείπα, ότι αυτό συμβολίζει ότι ο άγιος διαδέχεται την τοπική ειδωλολατρική θεότητα στη συνείδηση των κατοίκων.

 140. nikiplos said

  Ερώτημα. Εγώ το προφέρω σκίφολ, το παρακάτω σάϊτ σίπχολ. Ποιός έχει δίκιο?
  http://www.iefimerida.gr/news/390162/kakokairia-stin-ollandia-ekleise-aerodromio-siphol-sto-amsterntam

  τόσο άδικο είχα τόσα χρόνια?

 141. sarant said

  139 Kι άλλο ένα από την προσωπική μας βιβλιοθήκη

  Click to access anrich-hagios-nikolaos-i2.pdf

  140 Σκίπχολ το ήξερα εγώ, ολλανδιστί

 142. 140 Είναι που μάθανε πως ο Βαν Γκόγκ προφέρεται Φαν Χόχ.

 143. frenarhos said

 144. cronopiusa said

  ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

 145. Ριβαλντίνιο said

  Λοιπόν, συνέχεια σχολίου 49.

  Ηλικίες.
  Ο Ιδομενέας ήταν 45 – 50 ετών επειδή δεν βλέπει καλά ( Ιλιάδα Ψ 469 – 470, 476 – 477 ). Μάλλον έχει πρεσβυωπία. Ο Νέστωρ ήταν πολύ μεγάλος γιατί είχε ζήσει 3 γενιές ηρώων ( Ιλ. Α 247 – 252 ).

  Ο Τρωικός Πόλεμος είχε διάρκεια 10 ετών. Ακόμη ξεκίνησε 10 χρόνια μετά την αρπαγή της Ελένης ( Ιλ. Ω 765 – 6 ) γιατί 10 χρόνια κράτησαν οι προετοιμασίες. Στο Ω της Ιλιάδας δηλαδή η Ελένη ήταν 20 χρόνια με τον Πάρη. Aς πούμε ότι παντρεύτηκε τον Μενέλαο γύρω στα 20 ( αυθαίρετη παραδοχή ). Μαζί του έκανε την Ερμιόνη, την οποία πάντρευε με τον γιό του Αχιλλέα Νεοπτόλεμο ( Πύρρο ) , όταν ο Τηλέμαχος έφτασε στην Σπάρτη ( Οδ δ 12 – 13 ). Τι ηλικία είχε η Ελένη στους γάμους της Ερμιόνης ;

  20 ετών παντρεύτηκε η Ελένη
  2 ετών ( αυθαίρετη παραδοχή ) η ηλικία της Ερμιόνης όταν ο Πάρης απήγαγε την Ελένη
  20 έτη ήταν η Ελένη με τον Πάρη
  10 χρόνια απουσίας του Οδυσσέα όταν ο Τηλέμαχος έφτασε στην Σπάρτη στους γάμους της Ερμιόνης
  ___________
  20 + 2 + 20 + 10 = 52
  52 ετών ήταν η Ελένη όταν παντρευόταν η Ερμιόνη. Υπερμίλφ δηλαδή.

  Όταν η Ερμιόνη παντρευόταν το Νεοπτόλεμο ήταν 32 ετών. Ο Νεοπτόλεμος πήγε στην Τροία 20 ετών ( αυθαίρετη παραδοχή ) + 10 χρόνια που περιπλανιόταν ο Οδυσσέας = 30 ετών ήταν ο Νεοπτόλεμος όταν νυμφευόταν την Ερμιόνη.

  Ο Αχιλλέας κατά τον θάνατό του θα ήταν 40 – 45 ετών ( αυθαίρετη παραδοχή ), αφού ο Πηλέας ήταν τότε στα τελευταία του ( Ιλ. Τ 334 – 337 ).

  Ο Τηλέμαχος όταν πηγαίνει στην Σπάρτη θα ήταν 20 ετών ( 10 χρόνια Τρωικός πόλεμος + 10 χρόνια περιπλανήσεις Οδυσσέα ). Ο Οδυσσέας τον είχε αφήσει βρέφος στην Ιθάκη όταν ξεκίνησε για την Τροία. Αν ο Οδυσσέας νυμφεύθηκε την Πηνελόπη 25 – 30 ετών ( αυθαίρετη παραδοχή ) , τότε γύρισε στην πατρίδα του 45 – 50 ετών , ηλικία που πέθανε ο Αχιλλέας. Συνεπώς ο Αχιλλέας ήταν μεγαλύτερος από τον Δυσσέα κατά 10 χρόνια.

  Ο Μενέλαος ήταν μικρότερος από τον Δυσσέα ( Ιλ. Γ 215 ). Ο Μενέλαος λοιπόν όταν θα επέστρεφε ο Δυσσέας θα ήταν κάτω από 45 ετών, την ίδια στιγμή που η Ελένη ήταν 52 ετών. Συνεπώς όταν ο Μενέλαος νυμφευόταν την 20 – 22χρονη Ελένη, ήταν γύρω στα 15 ! Γι’ αυτό η Ελένη παράτησε τον «μείρακα» Μενέλαο για τον «παρθενοπίπα» * Πάρη.

  * «αυτός που ματιάζει τις παρθένες»
  Νομίζω ότι η λέξη είναι επιπέδου σουφροκλανίστρας. 🙂

 146. ΚΩΣΤΑΣ said

  141 > Kι άλλο ένα από την προσωπική μας βιβλιοθήκη

  Νικοκύρη, μοι προκαλείς κατάπληξιν. Την έκανες τη μπάζα σου από τον γέροντα και τώρα μας δίνεις τη δόση μας, μην πάθουμε σύνδρομο στέρησης. Άσε που τρως και τη δουλειά του καλόψυχου! 🙂

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  138: Έτσι είναι. Αν και ο ίδιος ο Θεόφιλος μνημονεύεται με τα χειρότερα λόγια στα συναξάρια, εντούτοις καταστροφές έγιναν σαφώς και φυσικά από όλες τις πλευρές, αλλά σε καμία περίπτωση στους αριθμούς που φαντάζονται οι νεοπαγανιστές. Άλλωστε όταν σφάζεις τους χριστιανούς και αυτοί απλώς καταστρέφουν κτίσματα ασκώντας παράλληλα φιλανθρωπικό έργο στους ειδωλολάτρες κατά ομολογία του μεγαλύτερου εχθρού των Χριστιάνων, του Ιουλιανού, όσο να’ ναι έχει διαφορά.
  Οι άγιοι που στις αγιογραφίες αποκεφαλίζονται, καίγονται ζωντανοί, κόβονται σε κομμάτια, τους τρώνε τα θηρία, τους σταυρώνουν, τους λιώνουν με πυρακτωμένα μέταλλα, τους σχίζουν στα δύο τεντωμένους σε κλαδιά δένδρων κ.λπ., πιστεύουν ότι όλα αυτά τα εγκλήματα οφείλονταν στους δαίμονες που καθοδηγούσαν του ειδωλολάτρες. Τέλος πάντων, απέναντι σε όλα αυτά τα εγκλήματα που υποφέρουν οι μάρτυρες, ο αντίλογος με τα σπασμένα αγάλματα ακούγεται φτωχός. Η βία άλλωστε που είχαν ασκήσει επί 3 αιώνες οδηγούσε αυτονόητα σε μέτρα περιορισμού τους στον 4ο αιώνα και όμως, ακόμα και στον 5ο αιώνα εξακολουθούσαν να πιέζουν και να βιαιοπραγούν κατά των Χριστιανών σε περιοχές της Συρίας όπου πλειοψηφούσαν ή είχαν τους άρχοντες με το μέρος τους.

 148. sarant said

  146 Η φύση απεχθάνεται το κενό 🙂

 149. ΣΠ said

  140, 141
  Σκίπχολ
  https://el.forvo.com/word/schiphol/#nl

 150. Ωχ, Παναΐαμ’!

 151. Pedis said

  Εγώ το είπα ότι θα κάνει διπλοβάρδια σήμερα …

  Η κηδεία του Πανούση ήταν θρησκευτική ή είναι αδύνατον να διεξαχθεί πολιτική κηδεία σε ελληνικό νεκροταφειο χωρίς να γυροφέρνουν ρασοφόροι;

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σπασμένο άγαλμα ήταν η Υπατία;

 153. Pedis said

  # 144 – Κρόνη, η μάχη της μνήμης είναι άνιση.

  Στην σύγχρονη Ευρώπη αυτή η ιδεολογία –με κάθε διαφορετική έκφανση- βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Το ναζιστικό κτήνος μπορεί να ηττήθηκε στις 9 Μάη 1945 αλλά η όλη «κουλτούρα» που έσπειρε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό (και λόγω της άγνοιας και της ανοχής των καλλιτεχνών, των ιστοριογράφων, της εκπαίδευσης κ.ο.κ.) ήταν (και είναι) απειλητικά παρούσα.

 154. 152 Όχι, αλλά την σκοτώσανε με σπασμένα κεραμίδια και άλλα κοφτερά

  151 Όχι, έχω τύχει σε πολιτικές κηδείες (και με σημαία σφυροδρέπανο στο φέρετρο), απλά ο τάπερ της ενορίας ήταν στο γραφείο του. Σε μία περίπτωση είχε πάρει πεντοχίλιαρο (δρχ.) να το βουλώσει.

 155. ΚΩΣΤΑΣ said

  154 β > ο τάπερ

  Τύφλα νά ΄χουν τα καλιαρντά 🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  150: Ρε Σκύλε, το αυθεντικό το είχα δημοσιεύσει παλιά εδώ, αλλά να, βλέπεις πως τα παραποιούν 🙂

 157. Theo said

  @152:
  Σύμφωνα με τον μόνο σύγχρονο της ιστορικό, τον Σωκράτη τον Σχολαστικό, που γράφει 25 χρόνια μετά,η Υπατία δεν δολοφονήθηκε από τον όχλο επειδή ήταν καθαρίστρια (κάτι διόλου βέβαιο, γιατί είχε φίλους χριστιανούς) αλλά γιατί εμπόδιζε τον φίλο της χριστιανό έπαρχο Ορέστη να συμφιλιωθεί με τον αρχιεπίσκοπο άγιο Κύριλλο. Βλ. τη wiki ή το σχετικό βιβλίο της Πολωνέζας πανεπιστημιακού Maria Dzielska.
  Άρα, ο θάνατός της δεν έχει καμιά σχέση με υποτιθέμενους διωγμούς κατά των παγανιστών.😊

 158. Theo said

  157:
  Γράφω από κινητό κι ο κορρέκτορας έκανε καθαρίστρια την παγανίστρια 😂

 159. 156 εφάπαξ…

 160. Pedis said

  Είναι ακλόνητο ιστορικό δεδομένο ότι οι χριστιανικές εκκλησίες, σε αντίθεση με άλλους θρησκευτικούς θεσμούς δόγματα, υπήρξαν προαγωγοί των τεχνών, τω επιστημών και των γραμμάτων.

  Σεβάστηκαν και διέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, προστάτευσαν τους αρχαίους ναούς και τα μνημεία, διαφύλαξαν την κουλτούρα του ελληνικού πολιτισμού, καλλιέργησαν το ελεύθερο ερευνητικό πνεύμα, απέδειξαν την αγάπη τους προς τη φιλοσοφική αναζήτηση, έδειξαν πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία βαθύ σεβασμό προς τους αλλόθρησκους, πιστές στις αρχές της αγάπης και της αλληλοκατανόησης, αντιστάθηκαν στην κοινωνική αδικία, πολέμησαν τον σκοταδισμό, τις προκαταλήψεις και τη δεισιδαιμονία, ήταν εμπνεύστριες και πρωταγωνίστριες στην προσφορά ευρείας καλλιέργειας όλων των πιστών ανεξαρτήτως φύλου και κοινωνικής τάξης, σεβάστηκαν την ανεξιθρησκεία, προήγαγαν τη θρησκευτική πίστη ως εσωτερική ανθρώπινη ανάγκη χωρίς εξαναγκασμό και προσηλυτισμό.

 161. Πέπε said

  Αν ήμουν ο Κ. Δούκας και κάποιος με ενημέρωνε ότι κυκλοφορεί το παρόν άρθρο, είναι πολύ πιθανόν ότι δε θα απαντούσα αυθημερόν. Ούτε έχουν όλοι την ετοιμότητα των τακτικών σχολιαστών, ούτε συντάσσεις σε μια στιγμή μια απάντηση. Θεωρώ λοιπόν πιθανό το άρθρο να παραμείνει σε ζωή και κίνηση για κάμποσες ημέρες. Ελπίζω να μη χυθεί αίμα.

 162. Γιάννης Ιατρού said

  Για την Υπατία έχουμε άρθρο στην προσωπικήν βιβλιοθήκην 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/12/ypatia/

  159: Τι έγινε, είχε αίσιο τέλος;

 163. Pedis said

  # 154 β – σοβαρολογείς; Ε, τους θεομπαίχτες. Καλά, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει μια αξιοπρεπής πολιτική κηδεία χωρίς την παρουσία των kαρνάβαλων;

 164. Σόνια Πανάκη said

  Γειά σας, είμαι η Σόνια η Πανάκη, παλιά γνώριμη του κ. Σαραντάκου. Από το μεσημέρι έχω ενημερώσει τον κ. Σαραντάκο στο Facebook ότι έλαβε γνώση της παρούσας ανάρτησης ο κ. Κώστας Δούκας, αλλά επειδή δεν έχει σχέση με το Διαδίχτυο, θα προσπαθήσει να απαντήσει με σχόλιο μέσω συνεργάτη του μέχρι τις 11 μ.μ. απόψε. Τελικά, δεν κατέστη αυτό εφικτό (ίσως απαντήσει αύριο το βράδυ, αν βρεί συνεργάτη να του υπαγορεύσει) και με εξουσιοδότησε να αναρτήσω την πραγματική μετάφραση του Ω 74 έως 94 της Οδύσσειας, διότι αναρτήθηκε πλαστογραφημένη στα σχόλια 56 και 81, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ο κ. Δούκας ως αγράμματος και ανελλήνιστος

  Όπως βλέπετε, υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ιδίως στο πώς έχει αλλοιωθεί το «επ’ ακτής προεχούσης» που ειρωνεύεται ο κ. ΚΑΒ στο σχόλιο 81 αναφέροντας επί λέξει: «από τη μετάφραση του Δούκα Οδύσσεια ω 80-82: χύσαμε τύμβο ! προέχουσα μια μετοχή που δεν αναφέρεται πουθενά (>>Ποια γλώσσα μιλάμε σήμερα, και η κακοποίησή της από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.) Αυτά θα τους μάθει!»

  Αλλά βέβαια, αν ο κ. ΚΑΒ έκανε τον κόπο να συμβουλευτεί το πρωτότυπο του Ομήρου, θα έβλεπε τι μεταφράζει «επ’ ακτής προεχούσης» ο κ. Δούκας: Την ομηρική φράση «ακτή έπι προυχούση», συνεπώς το «προέχουσα» δεν είναι ξεκάρφωτο.


  Τα υπόλοιπα θα σας τα πεί ο ίδιος ο κ. Δούκας, αν τελικά απαντήσει μέσω του συνεργάτη του. Για όσους δεν διάβασαν τη μεσημεριανή μου πρώτη ενημέρωση στο Facebook, την αναρτώ κι εδώ για την πρόταση δημοσίου διαλόγου που έκανε ο κ. Δούκας στον κ. Σαραντάκο και την απάντηση του κ. Σαραντάκου. Ευχαριστώ για τη δημοσίευση (ώρα 11.52 μ.μ. της Πέμπτης 18/1

 165. Theo said

  152, 154:
  Ο Σωκράτης ο Σχολαστικός, περιγράφοντας τον θάνατο της Υπατίας, καταλήγει:
  Τοῦτο οὐ μικρὸν μῶμον Κυρίλλῳ καὶ τῇ Ἀλεξανδρέων ἐκκλησίᾳ εἰργάσατο· ἀλλότριον γὰρ παντελῶς τῶν φρονούντων τὰ Χριστοῦ φόνοι καὶ μάχαι καὶ τὰ τούτοις παραπλήσια
  Μια μαρτυρία πως το 440 που γράφει ούτε «διωγμοί» των παγανιστών συνηθίζονταν ούτε οι λοιποί χριστιανοί επικροτούσαν φόνους γενικά, ούτε αυτόν της Υπατίας ειδικότερα.

 166. ΚΩΣΤΑΣ said

  154 β > … είχε πάρει πεντοχίλιαρο (δρχ.) να το βουλώσει.

  Περίμενα να απαντήσει ο Μπλογκ ή ο Ρίβα, ας απαντήσω εγώ.

  Το πεντοχίλιαρο δεν το πήρε να το βουλώσει, αλλά … να διαβάσει κρυφά τρισάγιο αφού φύγουν όλοι. Άρα ήταν νόμιμη αμοιβή!

 167. Αιμ said

  151. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο

 168. 162β, περιμένομε

  163 Ε, μπήκαμε στο χωραφάκι του, ήθελε κάτι ηρεμηστικό. Τούσκασα ένα Κολοκοτρώνη, κοίταξε για δεύτερον αλλά και πολύ του και καλό τού ήτανε.

 169. sarant said

  151 Και του πατέρα μου πολιτική ήταν η κηδεία και άλλες πολλές.

  164 Κυρία Πανάκη, σας το ειπα και σας το ξαναλέω. Το δείγμα της μετάφρασης του κ. Δούκα που παρεθεσα το πήρα ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΔΟΥΚΑ. Αυτό το άρθρο:
  http://www.elzoni.gr/html/ent/371/ent.49371.asp

  Επομένως αν δεν είναι πιστό το παράθεμα, δεν φταίω εγώ.

 170. sarant said

  Επίσης, δεν ειναι καλή μεταφραστική πρακτική να κρατάει κανείς πάση θυσία τις λέξεις του Ομήρου, ούτε είναι στρωτά νέα ελληνικά το «Η μητέρα αιτήσασα από θεούς περικαλλή επαθλα». Είναι κάκιστα νέα ελληνικά αυτα.

  Πότε-πότε και σπάνια έχει γούστο να κρατάει κανείς μία αρχαία λέξη, το έχω κάνει κι εγώ, το κάνει και ο Ιωάννου στην Παιδική μούσα του Στράτωνος. Αλλά με ρέγουλα, μία λέξη κάθε 20 στίχους, δεν είναι για χόρταση.

 171. Γιάννης Ιατρού said

  169β Ρε Νίκο, αφού έχω αναφέρει σχεδόν ΟΛΑ τα ψευδώνυμα, πρόσφατα… 🙂

 172. Avonidas said

  #158. Μα τέλος πάντων, πολύ τον συμπάθησα αυτόν τον κορρέκτορα, έχει αίσθηση του χιούμορ 😀

 173. Avonidas said

  #172. Σε αντίθεση με μερικούς εδώ μέσα που αμφιβάλλω αν θα περνούσανε το τεστ Turing.

 174. Pedis said

  # 169 – 151 Και του πατέρα μου πολιτική ήταν η κηδεία και άλλες πολλές.

  Συγνωμη για την ερώτηση, ο χώρος ήταν θρησκευτικός ή κάποιος κατάλληλος και διαθέσιμος αξιοπρεπής πολιτικός χώρος με τους παπάδες ξεκουμπισμένους;

 175. sarant said

  Mπροστά στην εκκλησία του νεκροταφείου, σε ένα πλάτωμα, με τους παπάδες σε κάποια απόσταση

 176. Theo said

  @160:
  Αν και ειρωνεύεσαι, μάλλον σωστά τα γράφεις!
  Δες τι γράφει η Αρβελέρ στο Γιατί το Bυζάντιο:
  Λίγοι άλλωστε γνωρίζουν [ακόμη και στην Ελλάδα] την βαθιά προσήλωση των Βυζαντινών στις ανθρωπιστικές αρχές. Ενδείκνυται νομίζω να θυμίσω εδώ, έστω και εξωθεματικά και παρενθετικά, μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία που βεβαιώνουν την αλήθεια των λεγομένων μου.
  Ενδεικτικά αναφέρω ότι η βυζαντινή νομοθεσία απαγορεύει το «μετά βασάνων εξετάζεσθαι» (είμαστε παρασάγγες μακριά από τις συνήθειες της Ιεράς Εξέτασης των Δυτικών) και ότι η περιώνυμη βυζαντινή διπλωματία είχε ως αρχή την εξυπηρέτηση της παγκόσμιας ειρήνης, σύμφωνα με τον τίτλο του «Ειρηνοποιού», τον οποίο έφερε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αλλά και τη διατήρηση του «status quo» που εγγυόταν την Pax Romana. «Μολονότι είμαστε βέβαιοι για τη νίκη των όπλων μας, προτιμάμε να συνάψομε ειρήνη, γιατί πιστεύουμε ότι ο νικητής ζει κάκιστα εξαιτίας των δακρύων που χύνουν οι ηττημένοι» (οίμαι τον νενικηκότα κάκιστα ζειν εξ ων δακρύουσιν έτεροι). Αυτό υποστήριξε ο πρέσβυς του τροπαιούχου Ιουστινιανού, Ιωάννης Πατρίκιος, εμπρός στον Πέρση βασιλέα Χοσρόη. Αυτή η περί ειρήνης θεωρία και μέριμνα των Βυζαντινών καταγράφεται και στην εξωτερική πολιτική, με την άσκηση της «φιλανθρωπίας» ως της ανωτάτης αυτοκρατορικής αρετής. Αυτή άλλωστε οδήγησε τους Βυζαντινούς στην κατάργηση της έννομης δουλείας ήδη τον 12ο αιώνα. «Ο Θεός μας αποκαλεί υιούς όλους εμάς και εμείς τολμάμε να υποβιβάζουμε τους αδελφούς μας σε τάξη δούλων» θα γράψει ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης στον Μανουήλ Κομνηνό, τον αυτοκράτορα που, καταργώντας τη δουλεία, εγγυήθηκε τις προσωπικές ελευθερίες των Βυζαντινών. Αυτός ο ανθρωπισμός τραυματίστηκε από χριστιανούς το 1204 και πλήγηκε θανάσιμα από μουσουλμάνους το 1453.

  και:
  Χάρη στις διάφορες αναγεννήσεις που γνώρισε το χιλιόχρονο βυζάντιο (του Φώτιου και των Μακεδόνων, των Κομνηνών και των Παλαιολόγων) διέσωσε τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που οι διανοούμενοι του διέδωσαν στη Δύση. Στα κείμενα αυτά στηρίχθηκε το πνευματικό ξύπνημα της Ευρώπης· άσχετο τώρα αν για λόγους ξένους από την ιστορική αλήθεια, το κατόρθωμα αυτό το καρπούνται οι Άραβες κυρίως της Ισπανίας. Άλλη μια απόδειξη αυτό της παρεξήγησης που βαρύνει το βυζάντιο, με επακόλουθο την αθέμιτη, αλλά επίμονη προσπάθεια για εξοβελισμό του από την ιστορία της Ευρώπης.

  Τα 99% των κειμένων της αρχαιοελληνικής γραμματείας διασώθηκαν από τους βυζαντινούς γραφείς, 80% των οποίων ήσαν κληρικοί ή μοναχοί, όπως προκύπτει από τον κατάλογο Vogel και Gardthausen.

  Κι αυτά που περιγράφει παραπάνω η Αρβελέρ συνέβησαν στην καθ’ ημάς Ανατολή στον «σκοτεινό» (για τη Δύση) Μεσαίωνα. Ας αναλογιστεί κανείς (εχέφρων, όχι κομματόσκυλο) τι συνέβη στον 20ο αιώνα, «των Φώτων», στη Σοβιετική Ένωση: Πόση ανοχή στις διαφορετικές απόψεις υπήρχε, πόσα εκατομμύρια εξοντώθηκαν γιατί είχαν διαφορετικές απόψεις από αυτές του καθεστώτος, πόσες χιλιάδες εκκλησίες και μοναστήρια έκλεισαν ή καταστράφηκαν, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες κληρικοί και μοναχοί εκτελέστηκαν ή εξοντώθηκαν στα γκουλάγκ, πόσο διαφορετικά ζούσε η πλέμπα από τη νομενκλατούρα, τι ευκαιρίες μόρφωσης και ανάπτυξης έδωσε το καθεστώς στα παιδιά των «εχθρών του λαού», κλπ. (σε κάποια από αυτά έχω αναφερθεί προ τετραμήνου σε μια συζήτηση σ’ αυτό το ιστολόγιο)

 177. Pedis said

  # 175 – Κατάλαβα …

 178. Theo said

  @162:
  Ευχαριστώ, Γιάννη. Διάβασα διαγώνια το(τα) άρθρο(-α) και πολλά σχόλια. Δε νομίζω πως θα προσφέραμε κάτι καινούργιο αν το συνεχίζαμε.

  @171:
  Από την πρώτη στιγμή έκανε μπαμ ποιος ήταν η τάχα μου Σόνια Πανάκη 🙂

 179. Theo said

  @176:
  Εννοώ το εξής νήμα: https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/01/sovietrobinson/

 180. Pedis said

  # 176 – Αν η Αρβελέρ θεωρεί ότι η παξ ρομάνα είναι ειρηνιστική πράξη και αν είναι επιτυχία ότι ελάχιστα από τα αρχαιοελληνικά έργα διατηρήθηκαν θαμμένα στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης μαζι με κείνα των, ως επί το πλείστον, παπαγάλων σχολιαστών τους (που έτσι και δεν έπεφτε η Πόλη δυο φορες μαζί, βέβαια, με το σπεκουλάρισμα από την πώληση των έργων στους περίεργους, δεν θα είχε γίνει τίποτα από αυτά γνωστό στον άλλο πόλο του σκοταδισμού και με τη βοήθειά τους να μπει τελικά στην άκρη ο θρησκευτικός σκοταδισμός), τι να σου πω, καυμένέ μου. Διάβαζε παπαριες.

  Α, φλασά, α προπό που διάβασα Κορσόη … Γνωρίζεις τι έγινε το +529;

 181. ΚΑΒ said

  Το ξέρω πως συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρχει με τον διαστρεβλωτή των πάντων, αλλά θέλω να του πω ότι ξέρω αρκετά αρχαία.

 182. Μαρία said

  175
  Σε πλάτωμα! Αίθουσα δεν έχει το νεκροταφείο σας όπως π.χ. το πρώτο της Αθήνας;

 183. Γιάννης Ιατρού said

  178β: Theo
  Ε, ναι! Για σύγκριση

  Η Julia Sow (à l’état civil) devenue Julia Channel par la force des choses… les confessions d’une ex-star du cinéma X,
  και η ακατονόμαστη σχολιάστρια (για τους έχοντες πρόσβαση στο ΦΒ) στη σελίδα της φατσοβιβλίο, φωτό!
  επικουρικά (για τους μη έχοντες πρόσβαση στο φβ) η φωτό από το φβ σκέτη εδώ

  κι όσοι έχουν επιπλέον απορίας, δύνανται να υποβάλουν εὐσχημόνως ἐρωτήσεις, ἐάν ἔχωσιν ἀπορίαν τινά ἀναφερομένην πρός τό παραδιδόμενον μάθημα 🙂 🙂

 184. Theo said

  @180:
  «Παπαριές», με το συμπάθιο, είναι πως τάχαμου τα αρχαιοελληνικά έργα διατηρήθηκαν θαμμένα στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, γιατί στην Πόλη δεν διασώθηκε ούτε το 1% των ανά τον κόσμο ελληνικών χειρογράφων, μια και οι σημαντικότερες βιβλιοθήκες της καταστράφηκαν. Τα περισσότερα αρχαιοελληνικά έργα διασώθηκαν στα ελληνόφωνα μοναστήρια και από εκεί -είτε νόμιμα είτε κλεψιμέικα- μεγάλο ποσοστό τους μετακομίστηκε στη Δύση.
  Αλλά τέτοια γράφει κανείς όταν για το Βυζάντιο δεν μελετά ούτε τις πρωτογενείς πηγές ούτε τους κορυφαίους βυζαντινολόγους αλλά προπαγανδιστικές μπροσούρες.

 185. Pedis said

  Ε ρε πούστμ, έπρεπε να γράψω με άλλο ψευδώνυμο το 160 να πάρουν φόρα να μάθουμε κι άλλα …

  Ενδεικτικά αναφέρω ότι η βυζαντινή νομοθεσία απαγορεύει το «μετά βασάνων εξετάζεσθαι» (είμαστε παρασάγγες μακριά από τις συνήθειες της Ιεράς Εξέτασης των Δυτικών) και ότι η περιώνυμη βυζαντινή διπλωματία είχε ως αρχή την εξυπηρέτηση της παγκόσμιας ειρήνης, σύμφωνα με τον τίτλο του «Ειρηνοποιού», τον οποίο έφερε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αλλά και τη διατήρηση του «status quo» που εγγυόταν την Pax Romana. … Αυτή η περί ειρήνης θεωρία και μέριμνα των Βυζαντινών καταγράφεται και στην εξωτερική πολιτική, με την άσκηση της «φιλανθρωπίας» ως της ανωτάτης αυτοκρατορικής αρετής.

  Καλά, γράφονται τέτοιες χοντράδες. Άκου φιλειρηνική πολιτική η παξ ρομάνα! Καλά, βασανιστηρία μπορεί να μη γίνονταν αλλά το έθιμο με τις κομμένες μύτες των διεκδικητών του θρόνου θα ήταν καλύπτονταν από το σύστημα υγείας για πλαστικές εγχειρήσεις …

 186. Γιάννης Ιατρού said

  182: Ε, και νά ΄χε τέτοια το τοπικό, πόσοι θα χωρέσουν εκεί μέσα ρε Μαρία …

 187. Σόνια Πανάκη said

  Για κ. Σαραντάκο:

  (169 β): Δέχεστε, λοιπόν, ότι η μετάφραση που αναρτήσατε είναι αλλοιωμένη. Η δική σας ευθύνη είναι ότι την πήρατε από κάποια ιστοσελίδα (με την οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση ο κ. Δούκας) και δεν την αντιπαραβάλλατε με το πρωτότυπο των εκδόσεων «Γεωργιάδη». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λοιδορήσει ο κ. ΚΑΒ (81) το ανελλήνιστο «επί προέχουσα ακτής» και να ακολουθήσουν και άλλα λοιδοριστικά σχόλια αναγνωστών.

  Όσο για το «χύσαμε τύμβο», γιατί σοκάρονται οι αναγνώστες σας; Έτσι ακριβώς το λέει ο Όμηρος: «τύμβον χεύαμεν»!.. Πού να ξέρει ότι 3.000 χρόνια αργότερα, το ρήμα χέω (χύνω) θα αποκτούσε σεξουαλική σημασία;

  (170): Λέτε: «ούτε είναι στρωτά νέα ελληνικά το «Η μητέρα αιτήσασα από θεούς περικαλλή επαθλα». Είναι κάκιστα νέα ελληνικά αυτα»

  Προφανώς, σάς διαφεύγει ότι ο κ. Δούκας μετέφρασε το 1999 Ιλιάδα + Οδύσσεια, όχι για να κάνει ευχάριστη την ανάγνωση του Ομήρου στους Νεοέλληνες, αλλά για να δείξει πόσες εκατοντάδες ομηρικές λέξεις χρησιμοποιούμε και σήμερα. Αν εσείς δεν θέλετε να το εκτιμήσετε αυτό, το εκτιμούν οι ξένοι που διδάσκουν την μετάφραση Δούκα σε πολλές έδρες των Νεοελληνικών Σπουδών για να δείξουν την συνέχεια της Ελλ. Γλώσσας εδώ και 3.000 χρόνια. Αν θέλετε πιό ευχάριστη στο διάβασμα μετάφραση της Οδύσσειας, σάς πληροφορώ ότι τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Δούκας κυκλοφόρησε την έμμετρη μετάφραση της Οδύσσειας, στην οποία κρατάει λιγότερες ομηρικές λέξεις και έχει πιο στρωτή σύνταξη

 188. Pedis said

  # 184 – έλα, στα σοβαρά, τώρα, τι σχολιάζει η Αρβελέρ για την τροπή του +529;

  Μπρέιν ντρέιν, διότι ο υπουργός παιδείας του Ιουστινιανού έκανε άστοχη πρόβλεψη κι έκοψε τα κονδύλια για την έρευνα;

  και μην τσαντίζεσαι, τι σου είναι η Αρβελέρ; στο κάτω-κάτω δεν σούθιξα κανά ευαγγελιστή.

  Μα να γράφει τέτοια πράγματα ή να τα παραποίησε κάνας μοναχός στην αντιγραφή;

 189. Theo said

  @185:
  Ισχύει η φιλική συμβουλή μου του σχ. 184: Για το Βυζάντιο, διάβαζε πρωτογενείς πηγές και τους κορυφαίους βυζαντινολόγους και μην κρίνεις τα γραφόμενά τους με βάση τυχόν ιδεοληψίες ή όσα διάβασες στις κομματικές μπροσούρες.

 190. Pedis said

  # 189 – Μα έχω διαμορφωθεί με Σωτήρα και Προς τη Νίκη. Δεν αρκούν; Με κλονίζεις.

  Πες μας, τώρα, να χαρείς, το παράθεμα της Αρβελέρ είναι αυθεντικό και εννοεί αυτό που λέει, ούτε κανένας έχει βάλει το χεράκι του, ούτε τα γράφει αυτά ότι τα λένε άλλοι, έτσι;

 191. sarant said

  187 Θα απαντούσα αλλά είδα τη φωτογραφία, οπότε το σταματάω εδώ.

 192. Theo said

  @189:
  Έχω διαβάσει εκατοντάδες βυζαντινές πρωτογενείς πηγές στο πρωτότυπο, έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα, και διαπιστώνω πως με την Αρβελέρ, παρ’ όλο τον αντίθετο ιδεολογικό προσανατολισμό της, συμφωνούμε στα 95%, γι’ αυτό και την παραθέτω. Δεν είναι και ίνδαλμά μου, ντε.

  Δεν ξέρω τι λέει για τους φιλοσόφους που πήγαν στην Περσία όταν έκλεισε ο Ιουστινιανός τις σχολές τους, οπωσδήποτε όμως, η παγανιστική φιλοσοφία τότε έπνεε τα λοίσθια. Οι χριστιανοί Πατέρες τότε (Γρηγόριος Νύσσης, ψευδο-Διονύσιος, Μάξιμος Ομολογητής, Ιωάννης Δαμασκηνός, κ.α.) είχαν πολύ πιο ανεπτυγμένη φιλοσοφική σκέψη, όπως μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, είτε διαβάζοντας τους ίδιους, είτε τη Βυζαντινή φιλοσοφία του Τατάκη που πρωτοεκδόθηκε γαλλικά στην πολύτομη Ιστορία της Φιλοσοφίας του Emile Brehier.

  Αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω. Έχουμε αγώνα αύριο 🙂
  Καλό βράδυ.

 193. Theo said

  @190:
  Τα παραθέματα τα αντέγραψα από τις σσ. 250-251 και 255 του Γιατί το Bυζάντιο (της 1ης έκδοσης, του 2009).
  Ιδού η Ρόδος 🙂

 194. Αιμ said

  171. Εμένα μου βρώμισε Γιάννη, από το στήσιμο του σχολίου και το μάρκερ αλλά απάντησε ο Ν. και μπερδεύτηκα. Είναι όλο απάτη δηλ μου είπε να πω, θα γράψει, του είπα, έγραψα το ’14 κλπ ;

 195. Γιάννης Ιατρού said

  193 (190): Για τους ρέκτες, το αναφερθέν έργο της κας Αρβελέρ εδώ για εμβάθυνση 🙂

 196. Pedis said

  # 192 – η παγανιστική φιλοσοφία γράφει …

  … γα τον ελληνόρθοδοξο πολιτισμός θα σου πει ο Τεό αν τον πιέσεις στο άλλο πλευρό … Βάση των πηγών …

 197. Γιάννης Ιατρού said

  194: Άστα αυτά, ξέρουμε τι σκέφτεσαι αλλά δεν το λές 🙂 🙂 🙂 🙂

 198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αστρόγιαννε, απόψε ,εσύ162 η Κρόνη144 κι ο Pedis153 με τα λινκ ,θα με πάτε ως το πρωί. Σας ευχαριστώ όμως.

  162.Από το λινκ που αφορά σε γραφόμενα του αείμνηστου Δημήτρη Σαραντάκου
  «Η Εκκλησία, με βάση το Σύνταγμα της Δημοκρατίας μας, δεν μπορεί να ασκεί εξουσία πέρα από τα όριά της. Η λογοκρισία ταινιών ή η απαγόρευση της κυκλοφορίας βιβλίων ή ακόμη ο καθορισμός της εξωτερικής πολιτικής, είναι έξω από τα όρια αυτά, »
  Θέλω να το βλέπω γραμμένο, σήμερα που ρίξανε το άγαλμα και αύριο-ταχιά,πότε, με τα συλλαλητήρια.

 199. Pedis said

  # 195 – Ωρέ Γιάννη, έτσι το γράφει. Ο χριστός κι η παναγία! Δεν το παραποίησε ο Τεό … κι είχα την ελπίδα, ότι μας δουλεύει ο Τεό για να γελάσουμε.

  Πήγα και παρακάτω. Εκεί που λέει ότι ο Κολόμβος πείστηκε για τη σφαιρικότητα της γης όταν διάβασε, τάχα μου Αριστοτέλη (ποιος να είναι πιο πιασάρικός στο ελληνικό κοινό ως προς τις αναφορές, ο Πλάτωνας ή ο Αριστοτέλης;), διότι ο αδαής Κολόμβος θα πίστευε μεχρι τότε στην επίπεδη γη όπως όλα τα χαιβάνια οι Δυτικοί, αλλά χάρη στο έργο του Αριστοτέλη, πρώτο και μοναδικό που αποκαλύπτει την κρυμμένη αλήθεια, τον φώτισε … ε ρε πώς και γλυτώσαμε από την «παραλίγο» πρόεδρο της δημοκρατίας!

 200. Γιάννης Ιατρού said

  198: Έφη μου, να το πω αλλιώς; 🙂 🙂 🙂
  τὸ μέν νυν ἁρπάζειν γυναῖκας ἀνδρῶν ἀδίκων νομίζειν ἔργον εἶναι, … δῆλα γὰρ δὴ ὅτι, εἰ μὴ αὐταὶ ἐβούλοντο, οὐκ ἂν ἡρπάζοντο…

 201. ΕΦΉ - ΕΦΗ said

  200 🙂 Η αρπαγή των Σαβίνων

 202. Γς said

  187:

  >Πού να ξέρει ότι 3.000 χρόνια αργότερα, το ρήμα χέω (χύνω) θα αποκτούσε σεξουαλική σημασία;

  Μα πως μιλάτε έτσι μανδάμ;

  ——

  Και μετά από επίπονες προσπάθειες ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξαστεί ο Γς.

  Κι όμως, καλά την είχα μυριστεί την δουλειά. Μάπα το καρπούζι!

  Μηδέν σε όλα. Κόλπα γιοκ. Μηδέν και στη γλώσσα. Εννοώ στη γλωσσομάθεια του σεξ. Των λέξεων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

  Ελληνοκαναδέζα μεγαλωμένη εκεί, που τα ελληνικά της ήταν εξοργιστικά παλιομοδίτικα.

  Όλα σχεδόν εγώ τα έκανα!

  Μέχρι που μίλησε:

  -Εκσπερμάτωσες;

  Με γαλλικό ακσαν [Κεμπέκ]

  ——-

  Και πως λέγεται κινέζικα η πρόωρη εκσπερμάτωση:

  Hinotakataka

 203. cronopiusa said

  153 Pedis

  Ευχαριστώ

 204. Γς said

  201:

  > Η αρπαγή των Σαβίνων

  Πεινάσαμε! Πολύ πεινάσαμε τότε.

  Μη κοιτάτε που σήμερα τα πιτσιρίκια όποιο κανάλι περιοδικό ή PC ανοίξουν πάνω σε λαχταριστά κορμιά θα πέσουν.
  Τότε δεν υπήρχε τίποτα, στο κόσμο που ζούσαμε. Στο κόσμο τον αισθητό του Ηράκλειτου που ήταν σε ασταμάτητη ροή αλλά ήταν πολύ μακριά ακόμη από τον σημερινό αισθησιακό κόσμο.

  Ετσι αναγκαστικά ψάχναμε στον νοητό κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα. Στα αρχέτυπα του ορατού κόσμου.
  Όταν ξαφνικά πέφτω επάνω σε μια έγχρωμη ολοσέλιδη φωτογραφία του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού του Ηλίου σ ένα τόμο που ξεφύλλιζα μόνο για τις φωτογραφίες αφου μόλις μάθαινα να διαβάζω.

  Ηταν η αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου.

  Η βάση του δυϊστικού, ιεραρχικού μου μεταφυσικού συστήματος μόλις είχε τεθεί.

  Και πως θυμάμαι την μυρωδιά της μελάνης, των χρωμάτων

  [Και το κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού συστήματος των θυγατέρων του Λευκίππου, όχι του δικού μας εδώ που ανερυθριάστως λέγει στο Σχ. 85:

  >Στήσαμε με ήτα. Το στύσαμε παραπέμπει στον Γς]

 205. BLOG_OTI_NANAI said

  160: Ο θεωρητικός κλάδος των αντισπισιστών εν δράση…

  154: Είναι κρίμα να έχεις ομολογία του μεγαλύτερου εχθρού του χριστιανισμού ότι υπήρχε οργανωμένο χριστιανικό δίκτυο φιλανθρωπίας που νοιαζόταν ακόμα και για τους σφαγείς των χριστιανών, και για να αποφύγεις τα δύσκολα, να μιλάς για την Υπατία, όπου και πάλι το κείμενο του Σωκράτη που σου ανέφερε ο Theo αποδεικνύει ότι για ένα έγκλημα, ντροπιάστηκε ολόκληρη η Εκκλησία, πράγμα που δεν είδαμε από τους ειδωλολάτρες για χιλιάδες εγκλήματα…

 206. cronopiusa said

 207. Reblogged στις agelikifotinou.

 208. BLOG_OTI_NANAI said

  188: Συγγνώμη, από που έχεις ιδέα εσύ ρε Pedis τι ακριβώς εκπροσωπούσε η Ακαδημία τότε; Και φυσικά, τα ελληνικά γράμματα διατηρήθηκαν σε όλο το Βυζάντιο από τους Χριστιανούς και χωρίς την Ακαδημία, ενώ την ίδια εποχή με το κλείσιμο της Ακαδημίας, η φιλοσοφία εξακολουθούσε να διδάσκεται σε άλλες σχολές. Ο Ιουστινιανός απλώς δεν ήθελε να διδάσκουν άλλο οι εναπομείναντες ειδωλολάτρες την φιλοσοφία για να μην έχουν την ευκαιρία να προσυλητίζουν αφού ένας ειδωλολάτρης διδάσκαλος μπορούσε να έχει πολλούς μαθητές οι οποίοι τώρα πλέον ήταν όλοι χριστιανοί. Και να πούμε βεβαίως ότι ο Ιουστινιανός δεν ήταν κανένας πιστός ορθόδοξος… Είχε ροπή στον μονοφυσιτισμό και γι’ αυτό πίεζε την Ορθόδοξη Εκκλησία να ασπαστεί την αίρεση.
  Και βεβαίως ο νεοπλατωνισμός με τις θεουργίες του που εκπροσωπούσε τότε η Ακαδημία δεν είχε καμία σχέση με την Κλασική Ελλάδα της τότε φιλοσοφίας.

  Αυτή την κατάντια, οι αντισπισιστιτές να ψάχνουν το διαδίκτυο και να επαναλαμβάνουν τις σαχλαμάρες των νεοπαγανιστών, δεν μπορώ να την καταλάβω. Επίσης, όταν απλώς αντιγράφεις ό,τι βλέπεις στο διαδίκτυο θα εκτεθείς αν δεν γνωρίζεις για τι πράγμα μιλάει. Και φυσικά, επί Ιουστινιανού το ποσοστό των πιστών που ενδιαφερόταν για την νεοπλατωνική σοφία της Ακαδημίας ήταν μηδαμινό -μερικές χιλιάδες στα εκατομμύρια της αυτοκρατορίας- πέρα από το γεγονός ότι στον 6ο αιώνα οι ταλιμπάν ειδωλολάτρες εξακολουθούσαν να κάνουν ανθρωποθυσίες (όχι στην Ακαδημία βεβαίως). Και αυτή ήταν η αφορμή για την εκστρατεία προσηλυτισμού του Ιουστινιανού που έστειλε βεβαίως τον μονοφυσίτη Ιωάννη Εφέσου (που αναφέρει παραπάνω ο Ρίβαλντίνιο) και όχι κάποιον Ορθόδοξο.
  Αλλά και σήμερα ακόμα, οι σατανιστές που τελούν ανθρωποθυσίες διώκονται, πόσο μάλλον την εποχή εκείνη που δίωκαν και την ιδεολογία που τους προκαλεί.
  Δεν έχεις καταλάβει ότι οι σημερινοί νεοπαγανιστές είναι απλώς αγράμματοι ακροδεξιοί εθνικιστές που προσπαθούν να συνδέσουν την Κλασική Ελλάδα με τον 6ο μ.Χ. αιώνα, λες και σε αυτή την περίοδο των 11 αιώνων δεν άλλαξε τίποτα για να πιάσουν στο φιλότιμο άσχετους που αντιγράφουν ό,τι βλέπουν;
  Έχεις την εντύπωση ότι αυτή η διαδικτυακή σαβούρα σε κάτι ιστότοπους σαν του Ρασιά, του Πάρε-Δώσε, τα περιοδικά του Δαυλού, εμπεριέχουν κάποια σοβαρότητα;
  Αυτοί δεν γνωρίσουν καν ότι και στην εποχή των παγανιστών, διώκονταν παγανιστικές ιδεολογίες όπως π.χ. των λεγομένων «επικούρειων» της ύστερης αρχαιότητας (αν και ουδεμία σχέση με τον Επίκουρο), τους οποίους εξόριζαν, βασάνιζαν και τρομοκρατούσαν επειδή ξεσήκωναν τους νέους με τις ιδέες τους. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

 209. spiral architect 🇰🇵 said

  Πείτε με συνωμοσιολόγο, αλλά κάτι μου θυμίζει το πατρόν της απάντησης #164. 🙄

 210. giorgos said

  Η ιερά εξέταση εγκαθιδρύθηκε στό Βυζάντιο .

  «Η ((ίερά έξέταση)) έγκαθιδρύθηκε πρώτα στό Βυζάντιο , όταν ό αύτοκράτορας Αλέξιος ό Κομνηνός έκαψε ζώντα στόν Ιππόδρομο τόν άρχηγό καί ίερέα τών Βογομίλων Βασίλειο 1.
  Παρ’ ότι οί πρώτοι πατέρες κατεδίκαζαν γενικά τόν θάνατο τών χριστιανών , καί άλλοι βυζαντινοί αύτοκράτορες , όπως ό Ιουστινιανός ό Β’ καί ό Μ.Ραγκαβές , υίοθέτησαν τήν θανατική καταδίκη πρός δίωξη τών αίρετικών 2.
  Οί αίρέσεις στήν Δύση έμφανίζονται γύρω στόν 11ον αί. έξ έπιδράσεως έκ τού Βυζαντίου , όπου αύτές είχαν έπεκταθή γύρω στόν 10ον αί. , κυρίως έπί τών βορείων βαλκανίων , μεταξύ τών Βουλγάρων καί τών νοτίων σημερινών Γιουγκοσλάβων(Βοσνίων). Ενώ όμως στά βαλκάνια αύτές οί κινήσεις είχαν ((έθνική ύφή)) οί δέ Βογόμιλοι έμάχονταν τήν έπίσημη έκκλησία δι’ άπορρίψεως τής έκκλησίας , στήν Δύση οί αίρετικοί έκαναν πολιτικήν άντίσταση , ζητώντες νά άντικαταστήσουν τήν έπίσημη έκκλησία μέ δική τους . Τά βαλκάνια ώς γνωστόν , ύπήγοντο έκκλησιαστικώς κατ’ άρχήν στήν Δύση , οί δέ Πάπες , όπως θά ίδούμε σέ άλλην θέση , είχαν σπουδαίους λόγους , άν καί ίστορικώς μή σωστούς , νά διεκδικούν τό νέο θρησκευτικό σώμα τών Βουλγάρων κατά τούς μεταξύ στέψεως τού Καρλομάγνου καί σχίσματος αίώνες .
  1)Βλ.έπίσης παράρτημα στό τέλος τού βιβλίου .
  2)Βλ.Β.Κ.Στεφανίδου:((Εκκλησιαστική Ιστορία)) , σελ.422. Η χρονολογία 1119 πού άναφέρει ό Στεφανίδης δέν είναι σωστή , διότι ό Αλέξιος έβασίλευσε ώς τό 1118 , (πράγμα πού σημειώνει σέ άλλη θέση) Αλλού (σελ.574) άναφέρει ((άρχάς τής ιβ’ έκατονταετηρίδος)) .

  Μετά τίς σταυροφορίες , λόγω τής έπαφής καί τού άναπτυχθέντος έμπορίου μέ τήν Ανατολή , ή Δύση έγέμισε αίρέσεις , στίς όποίες συμμετείχαν καί πολλές γυναίκες , κυρίως χήρες , λόγω τών σταυροφοριών . Αίρέσεις βέβαια στόν Χριστιανισμό καί ίδιαίτερα στόν μοναστικό κλάδο δέν έπαψαν ποτέ νά ύπάρχουν , όπως φανερώνουν οί διάφορες ((σύνοδοι)) καί όπως προφανές είναι , άν σκεφθούμε ότι τό θεωρητικό ύπόβαθρο του είναι ή νεοπλατωνική φιλοσοφία τών άλεξανδρινών χρόνων . Ωστόσο στήν Δύση μετά τήν κάμψη τού Αρειανισμού κατέστησαν σχεδόν άμελητέες (1) όπως στό Βυζάντιο μετά τίς είκονομαχίες (2) . Κατά τόν δέκατον αίώνα όμως , μέσα στήν πολιτική τών πληθυσμιακών μετακινήσεων τών βυζαντινών αύτοκρατόρων , τήν όποία διετήρησαν καί οί Σουλτάνοι άργότερα (πράγμα πού σημαίνει πώς κάθε άλλο ήσαν τά κριτήρια διοικήσεως τής άνατολικής Μεσογείου παρά «έθνικά») , πληθυσμιακά σώματα Παυλικιανών τής μικράς Ασίας μετεφέρθησαν στήν Θράκη . Τούτο , διότι κατά τόν 8ον αί . , μιά πρωτοτουρκική φυλή , οί Ούίγούροι (Uigurens , Ouigours , πρωτοτούρκοι ) , ίδρυσαν ένα έκτεταμένο κράτος μεταξύ Περσίας καί Κίνας μέ έπίσημη θρησκεία τόν Μανιχαισμό . Τό μανιχαικό αύτό κράτος (750-1250) , έν άντιθέσει πρός τό Ισλάμ , έκαλλιέργησε πολύ τήν ζωγραφική τών είκόνων , έπηρεάζοντας έτσι τήν τέχνη τής μινιατούρας . Η καλλιτεχνική αύτή δραστηριότητα στόν Μανιχαισμό άποτελεί συνέχεια προυπάρχοντος φαινομένου στόν ίδιο χώρο .
  Πρόκειται δηλ. περί τής πρός άνατολάς διαμορφώσεως τής κοσμοπολιτικής έλληνιστικής τέχνης τών ρωμαικών χρόνων , ή όποία , λαμβάνοντας τόν άνατολικόν της χαρακτήρα διά τού κράτους τών Σασσανιδών (227) , άπετέλεσε τήν ίστορική προυπόθεση καί κοίτη τής κατοπινής βυζαντινής τέχνης (3) .
  1)Βλ. K.Heussi , μν.έ , σελ.217.
  2) Σ.Ζαμπελίου: ((Βυζ.Μελέται)) , είσαγωγή .
  3)Βλ. L.Brehier :((La Civilisation Byzantine)) , 1970,σελ.421-25 καί J.Vogt,μν.έ.,σελ.105 κ.έ.
  Ο Μάνης , πέρσης , γεννηθείς τώ 216 άπό πατέρα άρσακίδη καί μητέρα παρθία , άνατεθραμμένος μέσα στό πολιτιστικό κλίμα τού κράτους αύτού , είχε έξαίρετη κλίση καί κατανόηση είς τά τής τέχνης.
  Μερικοί συγγραφείς καταδικάζουν άπερίφραστα τήν Ιερά Εξέταση ,συσχετίζοντάς την μέ τίς άρχές τού όλοκληρωτικού κράτους (1) , άπό τό σύνολο όμως τής μακράς έπ’ αύτής φιλολογίας πρέπει νά ύπομνησθή ότι ή Ι . Εξέταση είναι ένα σύνθετο ίστορικό φαινόμενο , μή προσφερόμενο σέ εύκολες σημερινές άποτιμήσεις . Οί αίρετικοί τού μεσαίωνα δέν άπειλούσαν μόνο τά θρησκευτικά θεμέλια τής χριστιανικής κοινωνίας , άλλά όλόκληρη τήν πολιτικο-κοινωνική δομή , διότι άπέρριπταν τόν όρκο , ό όποίος άποτελούσε τήν βάση τών σχέσεων τού φεουδαλικού συστήματος καί μέ τήν άντίθεση των πρός τά δικαστήρια , πού τά έθεωρούσαν προιόντα τού κακού Θεού , έσταματούσαν κάθε έξέλιξη τής έννοίας τού δικαίου .
  Τό κάψιμο έφαρμόσθηκε πρώτα άπό τούς πολιτικούς ήγέτες , ίδιαίτερα στήν βόρεια Εύρώπη πού έπικρατούσε καισαροπαπισμός , ή δέ έκκλησία κατ’ άρχήν άντιστάθηκε στό ((έθιμο)) αύτό (2) , έπτεπε όμως ταυτόχρονα νά διατηρήση τήν δικαιοδοσία της άπό άπόψεως δικαίου έπί τών βασιληάδων . Πρό τού 1200 ό ίδιος ό λαός προέβαινε σέ έκτελέσεις συλληφθέντων αίρετικών , διότι έφοβείτο ότι ό κλήρος θά έδειχνόταν ((πολύ μαλακός)) (3) .
  Καί δέν ήταν μόνο ό καθολικισμός , άλλά σύνολη ή ((έξουσία)) τότε , έξ ίσου καί οί προτεστάντες άργότερα , πού έσυμμερίζονταν τήν διαδικασία αύτή καί έπαιρναν μέρος σέ έκτελέσεις μαγισσών .
  Οί αίρέσεις στόν πρώιμον μεσαίωνα είχαν καί μιάν άλλη κοσμοιστορικής σημασίας συνέπεια : ότι έπετάχυναν τήν διαδικασία σχέσεων έκκλησίας καί κράτους , ή όποία έξεφράσθη διά τού άγώνος μεταξύ τού Πάπα Γρηγορίου VII καί τού Ερρίκου V . Τό Βατικανό έπρεπε νά έπιζητήση τήν ίδεολογική διαχείριση τών θρησκευτικών πραγμάτων μέσα στό αίρετικογενές σώμα τών τότε Γερμανών καί τής βορείου Εύρώπης γενικώτερα , στό όποίο ή άνάμιξη τών λαικών στά θρησκευτικά πράγματα θά είχε ώς φυσική συνέπεια τήν κομματικοποίηση τών αίρέσεων , δηλ. τήν έπαύξηση των , καί συνεπώς τήν ένδυνάμωση τού κινδύνου διαλύσεως όλοκλήρου τού δυτικού θρησκευτικού όργανισμού . Μία άπόδειξη τού γεγονότος αύτού είναι ή άποψη ή θεωρούσα ότι ή διαμάχη τού Πάπα μέ τόν Ερρίκο έδυνάμωσε τίς αίρέσεις , διότι αύτό πού θέλησε ν’ άποφύγη ό Πάπας , ήτοι τήν άνάμιξη τών λαικών , έσυνέβη άφ’ έαυτού στό έπίπεδο τού λαού , λόγω τής έπακολουθησάσης διαμάχης ( τής τακτικής τού έπιστρέψαντος Ροβέρτου Γυισκάρδου– τού γνωστού άρχηγού τών Νορμανδών , ό όποίος πέθανε στήν Κεφαλλονιά καί πρός τιμήν τού όποίου ώνομάσθη ή γνωστή μας πόλη Φισκάρδο — μή βοηθούσης γιά μιάν κατάπαυση τών πνευμάτων ) .
  Κατά τό μέτρο πού αύτή ή γνώμη εύσταθεί γιά τήν διαμάχη Πάπα καί γερμ. Αυτοκράτορα , κατά μεγαλύτερο ποσοστό θά ίσχυε στις διενέξεις μεταξύ Αύτοκράτορα καί φεδουαρχών, όπως άλλωστε άπέδειξαν καί άφ’ έαυτών τά πράγματα (1) .
  Αύτό ίσως πού θάπρεπε ίδιαίτερα νά σημειωθή είναι ότι , παρά τίς περιπέτειες αύτές τού δυτικού θρησκευτικού σώματος , οί Πάπες δέν άνέκοψαν μιάν άλλη ίστορική διαδικασία , ή όποία βασικά δέν τούς έξυπηρετούσε στήν δίωξη τών αίρέσεων , άφού μπορούσε ίδεολογικά νά τίς ένισχύση .
  Εννοούμε τό κίνημα τού Ούμανισμού , δηλ. τήν μεταφορά τής έλληνικής παιδείας τής Ανατολής πρός τίς δυτικές κοινωνίες , ή όποία σέ άλλη θέση θά ίδούμε πώς καί βάσει ποίων διαδικασιών έτελέσθη.
  Οί Πάπες μπορεί νά έκαιγαν αίρετικούς , άλλά ούτ’ έπί στιγμή διανοήθηκαν νά σταματήσουν τήν καλλιέργεια τών γραμμάτων καί τήν μορφωτική διαδικασία , όσο καί άν δέν τούς έξυπηρετούσε .
  Βέβαια οί θρησκευτικές δράσεις , δηλ. οί άρχέγονες ίστορικές μεταβλητές , έχουν τούς δικούς των νόμους πού δύσκολα μπορεί νά διαγνώση κανείς . Καί σήμερα άν προσέξη κανείς τούς ((έπαγγελματικούς)) χαρακτηρισμούς γιά τήν πολιτική τού Βατικανού , θά τούς βρή ταυτόσημους μέ τήν ((μαύρη μαγεία)) (1) . Μά στά περίπλοκα τούτα πράγματα τών καιρών μας θά έπανέλθωμε σέ άλλη θέση . » Από τό βιβλίο τού Γεράσιμου Κακλαμάνη «Η Ανατολική Μεσόγειος ώς Εύρωπαϊκή Ιστορία»

 211. Tah ala tahalasa said

  Καλημέρα.
  Η κηδεία του Πανούση ήταν θρησκευτική. Γιατί υποθέσατε ότι ήταν πολιτική;;;;
  Ο ίδιος άλλωστε είχε κι έναν ιερέα εξομολόγο η κάτι τέτοιο. Κυκλοφορούν φωτογραφίες.
  Τα ετερόκλητα πλήθη που δήλωσαν σχεδόν συντετριμμένα από την απώλεια του θα έπρεπε να πείσουν ότι ο Πανούσης δεν ήταν αυτό που είχαν κάποιοι στο μυαλό τους. Η δεν ήταν μόνο αυτό.
  Τη Λουκά την μάζεψε η αστυνομία. Οι γιατροί έπρεπε να τη μαζέψουν που πήγε στην κηδεία του ανθρώπου να κάνει το κομμάτι της αλλά τελοσπαντων…

 212. BLOG_OTI_NANAI said

  Μου αρέσει που το σκεφτόμαστε κιόλας, αν τυχόν η… Σόνια Πανάκη είναι ο Βάταλος.

 213. Τετάρτη και Παρασκευή ,τα νύχια σου μην κόψεις και μην ξεχάσεις να νηστέψεις (και το λάδι την Τετάρτη !)

 214. BLOG_OTI_NANAI said

  164: Κοιτάξτε που ο Βάταλος = Σόνια Πανάκη για κάθε νέο όνομα που χρησιμοποιεί μετά το ban έχει προνοήσει να υπάρχει και το αντίστοιχο προφίλ στο Facebook!

 215. Tah ala tahalasa said

  Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις κ Κυριακή να μη λουστεις αν θέλεις να προκοψεις (ιού)

 216. sarant said

  209 Πάει κάπου το μυαλό σου, ε;

  Καλημέρα!

 217. spiral architect 🇰🇵 said

  @214: Πιάσε κόκκινο, όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας. 😉

 218. spiral architect 🇰🇵 said

  @211: Όντως, η κηδεία του Τζιμάκου ήταν θρησκευτική;

  @216: Ευτυχώς όχι μόνον εμένα.

 219. sarant said

  Ναι, θρησκευτική ήταν.

 220. cronopiusa said

  Mαρτυρία του Ιερομονάχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου για το πώς εξομολόγησε ο ίδιος τον Χαρίλαο Φλωράκη το 1995.

 221. giorgos said

  Περί τής έγκαθιδρύσεως τής ίεράς έξετάσεως στό Βυζάντιο
  (συνέχεια από τό 210)

  «Μή γούν θαυμάσης ότι ή έν Κωνσταντινουπόλει σύνοδος έπί τών ήμερών τού άγιωτάτου πατριάρχου κυρού Μιχαήλ τού Οξείτου διέγνω , καί έπέτρεψεν καυθήναι τούς βωγομίλους . Είκός γάρ έστι μή τρακταϊσθήναι τότε τούς νόμους , καί μάλλον ότι τότε άμεταθέτως έχοντες τής οίκείας αίρέσεως οί βωγόμιλοι , ώς μαρτύριον προήρπαζον τήν καύσιν . Εγώ δέ είδώς μηδένα κανόνα έπιτρέψαι ποτέ τιμωρίαν , ότι μηδέ οίδεν ό έκκλησιαστικός νόμος σωματικάς ποινάς , άλλ’ ό πολιτικός, καί έτι θαυμάζω πώς τοιαύτην διάγνωσιν τότε ή σύνοδος έξέθετο , έκκόπτειν γάρ τού σώματος τών Χριστιανών τούς αίρετικούς δεδιδάγμεθα , τιμωρείν δέ αύτούς ούκ έμάθομεν , άλλ’ άμεταθέτους όντας παραδιδόναι τώ πολιτικώ νόμω , καί παρά τών άρχόντων τάς κατά τούτων άποφάσεις έκφέρεσθαι»

  (Γ.Α. Ράλλη καί Μ.Ποτλή : «Σύνταγμα τών θείων καί ίερών κανόνων» , τόμ. Ι, Αθήνησιν 1852 , σελ.191)

  Βλέπομε συνεπώς ότι ή Ιερά Εξέταση είσήχθη θρησκευτικώς στό Βυζάντιο άπό τήν ίδια τήν ίερά Σύνοδο καί όχι πολιτικώς όπως συνέβη στήν Δύση , όπου ό Πάπας ήταν ύποχρεωμένος νά άκολουθήση τίς άποφάσεις τών κοσμικών άρχόντων , έθίμων παλαιοτέρων . Καί καθώς παρατηρούμε δέν πρόκειται περί ένός καί δύο άνθρώπων , άλλά περί γενικού μέτρου , άφού οί βογόμιλοι «άμεταθέτως έχοντες τής οίκείας αίρέσεως ώς μαρτύριον προήρπαζον τήν καύσιν»

  Πρέπει έπίσης νά γνωρίζωμε ότι καί ό «πολιτικός νόμος» στό Βυζάντιο τού καισαροπαπισμού (ή τής «συναλληλίας» , όπως συνήθως όνομάζεται) , όπου οί Αύτοκράτορες ήσαν «άρχιερείς καί βασιλείς» , δέν διέφερε κατ’ ούσίαν τού «έκκλησιαστικού». Τό νά προσπαθούμε συνεπώς νά κατοχυρώσώμε τήν «έθνική» μας «κλειστότητα» δι’ άνακριβειών — ότι ή Ιερά Εξέταση είναι καθαρόν έργον τής Δύσεως , ότι τό Βυζάντιο τής «θεώσεως» δέν έγνώρισε άνάλογα πράγματα κλπ.– , έχομε μέν δικαίωμα νά τό κάνωμε, δέν πρέπει όμως νά έχωμε καί πλήρως τήν «φιλόσοφον συνείδησή » μας ήσυχη . Κατά τό μέτρον βέβαια πού έχομε γνώση τών πραγμάτων… Ούσιαστικά καί οί «΄΄ιερές» έκείνες πράξεις τού Βασιλείου τού Βουλγαροκτόνου , τίς όποίες πρό πολλού ήδη έγράψαμε στά «έθνικά κατορθώματά» μας είναι παραλλαγές καί προεκτάσεις τών παραπάνω ίεροεξεταστικών διαδικασιών τού Βυζαντίου ώς πρός τόν τρόπο τους , άνεξαρτήτως κάθε άλλης πολιτικής σημασίας . Λαμβανομένης ύπ’ όψη τής έκτάσεως τών βυζαντινών αίρέσεων καί τού γεγονότος ότι πολλές άπό αύτές άποτελούσαν έκφράσεις οίονεί «έθνικών» κινημάτων , πρέπει νά άντιληφθούμε , συνυπολογιζομένων καί τών θυμάτων τού Βασιλείου , ότι ό άριθμός των θά ύπήρξε έξαιρετικά ύψηλός . Δέν δούλεψε όμως γι’ αύτά ή ίστοριογραφία , όπως δούλεψε άργότερα μέσα στίς δημοκρατικές διαδικασίες τής Δύσης…

 222. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  201: ΕΦΗ
  Ποιών Σαβίνων; Για την Ελενίτσα μιλάμε 🙂 (Ηροδότου Μοῦσαι, Ιστοριῶν πρώτη, Κλειὼ, 4.2)

 223. Tah ala tahalasa said

  Να ρωτήσω κάτι;
  Τον κύριο-κυρια τον γνωρίζετε; Είναι σε πούμε ένας παλιός συμμαθητής που έπαιρνε μικρότερο βαθμό στο τρίμηνο, παλιά γκόμενα, ξάδερφος που μαλωσατε για ένα κομμάτι γης, γείτονας που τον ενοχλούσε η μουσική κι ο σκύλος η κάτι τέτοιο;
  Δεν έχω φυσικά την απαίτηση να απαντήσετε. Απλά μήπως μπορέσω να παρακολουθήσω τη συζήτηση γιατί τα έχω μπερδέψει. Βοηθήστε κάποιος.

 224. spiral architect 🇰🇵 said

  223: […] Τον κύριο-κυρια τον γνωρίζετε; […]

  Όσο εγώ εσένα, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία στον τρόπο γραφής. 😉
  (το πατρόν-pattern που είπα πιο πριν)

 225. Γιάννης Ιατρού said

  223: Tah ala tahalasa
  Ε, βέβαια, από πολλά χρόνια, δεν είδες π.χ. τις παραπομπές κλπ.;
  Μάλιστα εγώ αρχικά νόμιζα ότι ήταν ινδιάνος, γιατί όλοι τον έλεγαν «ο τύπος με τα πολλά ψευδώνυμα» 🙂

 226. Pedis said

  # 218, 219 – Α, ήταν θρησκευτική, λοιπόν.

  Ούτε που θα το φανταζόμουν.

  Μπλογκ, με κάτι τέτοια που γράφεις, όχι μόνο ασυνάρτητα αλλά σαν να τσαπίζεις τα πόδια σου,

  Ο Ιουστινιανός απλώς δεν ήθελε να διδάσκουν άλλο οι εναπομείναντες ειδωλολάτρες την φιλοσοφία για να μην έχουν την ευκαιρία να προσυλητίζουν αφού ένας ειδωλολάτρης διδάσκαλος μπορούσε να έχει πολλούς μαθητές οι οποίοι τώρα πλέον ήταν όλοι χριστιανοί.

  βάζεις σε σκέψεις ακόμη και τον καντηλανάφτη συνδρομητή του Προς τη Νίκη.

 227. sarant said

  223 Όχι, δεν γνωριζόμαστε.

 228. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα σας.

  @223. Ἀγαπητὲ/ὴ Τάχ, κατ᾿ ἀρχάς σὲ συγχαίρω γιὰ τὸ εὑρηματικὸ χρηστὼνυμο*. 🙂

  Κι ἐγὼ εἶχα παρόμοιες ἀπορίες γιὰ τὸ συγκεκριμένο ἄτομο, ὅταν πρωτομπῆκα στὸ ἱστολόγιο, ἀλλὰ γρήγορα διαπίστωσα τὸ ποιόν του.
  Ἀλλάζει συνεχῶς μορφές καὶ σχήματα σὰν τὸ χταπόδι καὶ πάντα βρίσκει τρόπους νὰ πετάει λάσπη ἀντὶ γιὰ μελάνι. Δυστυχῶς γι᾿ αὐτόν, τὸν ἔχουμε μάθει καλὰ καί, ὅσα προσωπεῖα κι ἂν ἀλλάζει, πάντα τὸν ξετρυπώνουμε.

  *Ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε, θὰ ἐπιχειρήσω τρεῖς διαφορετικὲς ἀναγνώσεις τοῦ χρηστωνύμου σου:
  1.Τά ᾿χα, ἀλλὰ τὰ χάλασα, ἡ προφανής.
  2. Τ᾿ ἄχαλα τὰ χάλασα, ἡ καλιαρντή, ὅπου ἄχαλα: αὐτὰ ποὺ δὲν τρώγονται, τὰ ἀχώνευτα (κατὰ Η.Πετρόπουλο).
  3.Τὰχ ἀλὰ Ταχάλασα. Κάποιο ἐξωτικὸ φαγητό, ὅπως «ὁπλὲς βοδιοῦ ἀλὰ κρέμ». Τό ᾿χω δεῖ σὲ κάποιο Ἀστερίξ, ἀλλὰ δὲ θυμᾶμαι καλά.
  Ζητῶ ἐκ τῶν προτέρων συγγνώμη γιὰ τὸ χειμωνιάτικο χιοῦμορ μου. 🙂

 229. NM said

  Σας διαφεύγει ότι για την διεξαγωγή οποιασδήποτε κηδείας, ο μόνος που δεν έχει καμμιά ευθύνη είναι ο ίδιος ο πεθαμένος.

 230. Pedis said

  # 229 – ορθόν. Αλλά, ρε παιδί μου, αν ήταν άθεος, άθρησκος, αναρχικός, και εικονοκλάστης να πούμε μια ζωή, να του κάνουν τέτοιο χουνερι οι συγγενείς. Οποτε, παραδόξως προς την εικόνα που εφτανε σε μένα από τα καλλιτεχνικά του γούστα … ήταν πιστός. Δικαιωμά του. Αλλά εμένα με εξέπληξε.

 231. Γιάννης Ιατρού said

  228: Δημήτρη τώρα το πρόσεξες; Εδώ κι 6 μήνες (περίπου) το ξέρουμε το παιδί. Μπορεί να ΄χει κι αυτός ινδιάνικες ρίζες… 🙂 🙂

 232. ΣΠ said

  183
  Η χωροφυλακή του ιστολογίου αγρυπνά. Πάντως όσα ban και να φάει, επανέρχεται. Λερναίος σχολιαστής.

 233. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  222.Εν γνώσει μου το γύρισα στις Σαβίνες.Ωραίος,συμφιλιωτικός τελικά, μύθος. Η γνωστή μοιραία Λενιώ-που άδειασε τα πουκάμισα 🙂 😦 – με απωθεί.

  226α/229. Πάντως ,κάπου συνεντευξιαζόμενος, έχει πει για τις εκκλησιαστικές εκφράσεις της πίστης ότι το θεωρούσε μέρος της λαϊκής παράδοσης και τις σέβεται.Μπορεί να μην το αποδίδω ακριβώς αλλά αυτό ήταν το νόημα και το θυμάμαι, επειδή μ΄άρεσε ως απάντηση για τη σάτιρά του στους παπαδες.

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ως προς την «οπισθοχώρηση» κάποιες φορές στα τελετουργικά της Ορθοδοξίας για λόγους υπέρτερης σημασίας,έχω να πω την περίπτωση αριστερού ζευγαριού καλλιτεχνών που εντέλει βάφτισαν τον πιτσιρικά τους λίγο πριν πάει σχολείο γιατί με τα τότε δεδομένα,γύρω στο 1982 θα ήταν, ζύγισαν ότι θα ήταν μεγαλύτερη η ζημιά για το μικρό σ΄εκείνη την ηλικία να αποκαλυφθεί στο σχολείο, με όλα τα παιδιά βαφτισμένα, από αδεξιότητα ή και σκοπιμότητα ότι είναι αβάφτιστος. Με δήλωση ονόματος τον είχαν φέρει από τη Γαλλία όπου είχαν καταφύγει στη δικατατορία και ζούσαν μέχρι τη μεταπολίτευση. Κάποιοι θα καταλάβουν σίγουρα για ποιους λέω,αλλά δε χρειάζονται ονόματα.
  Ο Τζιμάκος έχει μικρούλα κόρη και μπορεί να συνυπολογίστηκε σ΄ένα γενικότερο πλαίσιο ο απόηχος μιας «παράταιρης» ταφής του μπαμπά-δε φτάνει ο πόνος που έχει να διαχειριστεί το πλασματάκι τώρα.

 235. Γιάννης Ιατρού said

  233: ΕΦΗ
  .. άδειασε τα πουκάμισα…
  🙂 μου διαφεύγει η έκφραση! ή μήπως έβαλε το χεράκι του ο κορρέκτορας (άλλαζε ;;;)

 236. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Για ένα πουκάμισο αδειανό, κακόψυχε χωροφύλαξ 🙂

 237. Γιάννης Ιατρού said

  236: Α ναι, Σεφέρης, Ελένη … 🙂

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  236 😉
  235 A xα! ένα δίκιο τόχεις : και τα «άλλαζε» η Λένω τα πουκάμισα, σαν τους άνδρες -δεν ήταν καμιά άπλυτη 🙂

 239. Γιάννης Ιατρού said

 240. Γιάννης Ιατρού said

  238: ΕΦΗ
  Εμ βλέπεις, κι εσένα (όπως και τον Σ.) σ΄ επηρεάζει ο Ευριπίδης, εσένα επιπλέον και λόγω γειτνιάσεως 🙂

 241. 238, … τα «άλλαζε» η Λένω τα πουκάμισα, σαν τους άνδρες -δεν ήταν καμιά άπλυτη 🙂 …

  Αν παστρικιά, τότε και άπληστη!

  Επ’ ευκαιρία, να θυμηθούμε το millihelen,
  μονάδα μέτρησης ομορφιάς που απαιτείται για να σύρει ένα καράβι.

 242. BLOG_OTI_NANAI said

  210 & 221: Δυστυχώς αγαπητέ Γιώργο δεν μου έστειλες ψηφιοποιημένο το βιβλίο του Κακλαμάνη, το οποίο πραγματικά θα το ήθελα για να μπορώ να αντλώ αποσπάσματα και να δείχνω ότι είναι κακό πράγμα ο άνθρωπος να μην τιμά την μελέτη και να γράφει ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι παριστάνοντας τον διανοούμενο…
  Γνωρίζουμε ότι ο Γεράσιμος Κακλαμάνης ήταν μαθηματικός, και όταν δεν ασχολιόταν με αυτό, απλώς σακάτεβε την ελληνική ιστορία ή την εκκλησιαστική ιστορία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τους σημερινούς αγράμματους νεοπαγανιστές.
  Είναι γνωστός από το γεγονός ότι έγραψε τόσα βιβλία με τα οποία δεν ασχολήθηκε κανείς και μία βιβλιοπαρουσίαση που κατάφερα να βρω για οποιοδήποτε βιβλίο του Κακλαμάνη, ήταν από τον… Ραφαηλίδη!

  Εκτός από την αδιαφορία που προκάλεσε με τα βιβλία του, έγινε γνωστός και για το υβρεολόγιο του κατά του Μακρυγιάννη, το οποίο μας χαροποιεί καθώς προφανώς έχει προκαλέσει πόνο ο Μακρυγιάννης στην ιδεολογική αυτή τάξη και είναι γνωστές οι άστοχες προσπάθειες που ξανασυζητήσαμε να παρουσιαστεί ο Μακρυγιάννης ως καιροσκόπος της κονόμας και απ’ ότι θυμάμαι μετά τα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν εδώ – όπως η επίσημη άρνηση του Μακρυγιάννη μέσα στο κοινοβούλιο για οποιαδήποτε χρηματική ανταμοιβή ενώ ήταν πολύτεκνος και πάμφτωχος- καταλάβαμε γιατί προσπάθειες σαν του Κορδάτου, του γραφικού Κακλαμάνη και εσχάτως του Θεοτοκά έχουν πέσει στο κενό.

  Θα ήθελα να σε συμβουλέψω όμως κάτι για την εικόνα που δείχνει ένας άνθρωπος ο οποίος μαθαίνει ιστορία από ΕΝΑ μόνο βιβλίο, το οποίο μάλιστα το έγραψε… μαθηματικός.
  Η εικόνα λοιπόν που δείχνεις είναι ότι δεν έχεις όρεξη να μάθεις, αλλά να βρεις στήριγμα για τις ιδεολογικές σου εμμονές. Διότι κανείς άλλος δεν θα άντεχε να διαβάσει ένα τέτοιο βιβλίο, από κάποιον που είναι πλήρως εκτός φάσματος βιβλιογραφίας, σε οποιονδήποτε τομέα της ιστορίας.
  Δηλαδή, πρόκειται για κείμενα που μπορώ να σου εγγυηθώ ότι κανείς δεν έκανε τον κόπο να ασχοληθεί μαζί τους προφανώς επειδή όσα γράφει είναι όχι ιστορία αλλά ανιστόρητες ανοησίες.

  Πρόσεξε για να καταλάβεις ότι ο Κακλαμάνης είναι γνωστικά «επικίνδυνος»:

  ΠΡΩΤΟΝ:
  Αν υπήρχε στο Βυζάντιο Καισαροπαπισμός όπως ανοήτως γράφει χωρίς να έχει ιδέα από Εκκλησιαστική Ιστορία ο Κακλαμάνης, τότε:

  Οι προσπάθειες των αυτοκρατόρων για συμβιβασμό με τους Αρειανιστές θα είχαν πετύχει. Όμως η Εκκλησία αρνήθηκε και απέτυχαν.
  Οι Πατέρες της Εκκλησίας (Μάξιμος Ομολογητής, Ιω. Δαμασκηνός) δεν θα έγραφαν σε αυστηρό τόνο ότι ο βασιλιάς δεν έχει ουδεμία σχέση με την ιεροσύνη.
  Ο Μ. Κων/νος και ο Ιουστινιανός, δεν θα ομολογούσαν ότι το πολίτευμα της Εκκλησίας καθορίζεται από την Εκκλησία.
  Ο Μ. Θεοδόσιος θα είχε καταφέρει να επιβάλλει την παρουσία του βασιλιά στο ιερό, όμως απέτυχε.
  Οι Βασιλίσκος, Ζήνων και Ιουστινιανός θα είχαν καταφέρει να επιβάλουν τον Μονοφυσιτισμό, όμως απέτυχαν.
  Ο Ηράκλειος θα είχε καταφέρει να επιβάλει τον Μονοθελητισμό, αλλά απέτυχε.
  Οι Εικονομάχοι θα είχαν καταφέρει να επιβάλλουν την Εικονομαχία, όμως απέτυχαν.
  Οι αυτοκρατορικές προσπάθειες για Ένωση με τον Πάπα, θα είχαν πετύχει, αλλά απέτυχαν.

  Καταλαβαίνεις λοιπόν πως οποιοσδήποτε μιλάει για Καισαροπαπισμό στο Βυζάντιο,προφανώς δεν έχει ιδέα από εκκλησιαστική ιστορία ή επιθυμεί να την διαστρέψει σε κατεύθυνση αντιβυζαντινή για προφανείς λόγους.

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ:
  Μόνο ένας αφελής όπως ο Κακλαμάνης θα μπορούσε να επικαλεστεί χωρίο που αναφέρεται σε συνοδική απόφαση, το οποίο αποδεικνύει ότι ουδέποτε υπήρξε Ιερά Εξέταση στο Βυζάντιο.
  Διότι, ενώ η Εκκλησία πέρασε από τις δολοφονικές βασιλείες του Βάλη, του Κωνστάντιου, του Αναστασίου Α΄, των Εικονομάχων κ.λπ. και μετά το πέρας τους θα μπορούσε να εκδικηθεί, το χωρίο του Νομοκάνονα γράφει:
  «Ακόμα απορώ πώς πήρε τότε τέτοια απόφαση η σύνοδος, γνωρίζοντας ότι κανένας κανόνας δεν επέτρεψε ποτέ τιμωρία, επειδή ούτε καν γνωρίζει ο εκκλησιαστικός νόμος σωματικές ποινές»

  Προφανώς ο αφελής Κακλαμάνης δεν είχε καταλάβει τι γράφει το χωρίο, και έφερε στο προσκήνιο ένα εξαιρετικό τεκμήριο που αποδεικνύει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται. Και βεβαίως, η σύνοδος αυτή ήταν μια τοπική σύνοδος και ουδεμία δυνατότητα είχε να αλλάξει το επί 12 αιώνες έως τότε πολίτευμα της Εκκλησίας.
  και πράγματι, η Εκκλησία, ακόμα και μετά το πρωτοφανές σφαγείο των Εικονομάχων εναντίον της που συγκρίθηκε μόνο με τον Διοκλητιανό, μετά την αναστήλωση των εικόνων το 843 δεν εξαπέλυσε κανέναν διωγμό κατά των εικονομάχων κι ας είχαν περάσει πάνω από 100 ολόκληρα χρόνια φονικού και καταπίεσης.

  Βεβαίως, οι Βογόμιλοι όπως και οι Παυλικιανοί ήταν ληστρικές ομάδες, που η ιστορία τους σχετίζεται κυρίως με προδοσίες, συμμαχίες με τους εχθρούς του κράτους, λεηλασίες, σφαγές και δουλεμπόριο.
  Αλλά παρασύρθηκε όντως η σύνοδος αυτή; Θέλει ένα ψάξιμο διότι βλέπω πως ένας μοναχός Νήφωνας που καταδικάστηκε ως Βογόμιλος από την σύνοδο επί Μιχαήλ Οξείτου, φυλακίσθηκε και δεν κάηκε.
  Δεν έχω κάνει εξαντλητική έρευνα διότι δεν πρόλαβα αλλά ας το κρατήσουμε αυτό, και κυρίως το γεγονός ότι εκπρόσωποι μιας δολοφονικής αίρεσης καταδικάσθηκαν από μια σύνοδο ως εξαίρεση και όχι ως «Ιερά Εξέταση» όπως φαντασιώνεται ο Κακλαμάνης.

  Ο Κακλαμάνης λόγω Χούντας σηκώθηκε και έφυγε και πήγε στη Γερμανία. Προφανώς του άφησε κατάλοιπα όλο αυτό και υιοθέτησε το γελοίο αυτό παραμορφωτικό πρίσμα το οποίο ευτυχώς αγνόησαν οι πάντες εκτός του… Ραφαηλίδη.
  Εις μνήμην λοιπόν, και με την ευχή να μην μας ζαλίζεις άλλο με αυτό το αστείο βιβλίο.

 243. BLOG_OTI_NANAI said

  242: «σακάτευε»

 244. Γιάννης Ιατρού said

  242: BLOG_OTI_NANAI
  Έχει κι κάτι για τον Γεράσιμο 🙂

 245. Μαρία said

  234
  Αμάρτησαν για το παιδί τους; Δε νομίζω. Αλλιώς, αν αρχίσουμε την περιπτωσιολογία, ξέρω κι εγώ ένα ζευγάρι που δεν βάφτισε τα παιδιά του όχι στη μεταπολίτευση αλλά μέσα στη χούντα. Γι’ αυτούς ήταν σημαντικό, για άλλους δεν είναι.

 246. Γιάννης Ιατρού said

  242: BLOG_OTI_NANAI

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ:
  Μόνο ένας αφελής όπως ο Κακλαμάνης θα μπορούσε να επικαλεστεί χωρίο που αναφέρεται σε συνοδική απόφαση, το οποίο αποδεικνύει ότι ουδέποτε υπήρξε Ιερά Εξέταση στο Βυζάντιο.
  ….
  «Ακόμα απορώ πώς πήρε τότε τέτοια απόφαση η σύνοδος, γνωρίζοντας ότι κανένας κανόνας δεν επέτρεψε ποτέ τιμωρία, επειδή ούτε καν γνωρίζει ο εκκλησιαστικός νόμος σωματικές ποινές»
  ….

  Καλά ρε συ, κάνε και λίγο κράτει…, μην τρελαθούμε κιόλας, μας διαβάζουν κι άλλοι και θα βγάλουμε κανά όνομα… εδώ μέσα!

  Φαίνεται πως το Βυζάντιο έχει το προβάδισμα στο κάψιμο των «αιρετικών» και των «μάγων». Στη Δύση οι φωτιές άρχισαν να φουντώνουν ύστερα από την περίφημη βούλα τού πάπα Ιννοκέντιου Δ’ «ad extirpanda» -για το «ξερίζωμα» των αιρέσεων- μόλις το 1252. Αλλά αιώνες πριν, στο Βυζάντιο, είχε οργανωθεί -επί Ιουστινιανού- ειδική κρατική υπηρεσία με αποστολή την ανακάλυψη και εξόντωση των αιρετικών. Ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας -της πρώτης στον χριστιανικό κόσμο- που υπήρξε εγκληματική όσο και η μεσαιωνική Ιερά Εξέταση, ονομαζόταν κοιαίστωρ – από το λατινικό quaestor- εξεταστής, ανακριτής. Όπως αργότερα οι ιεροεξεταστές στη Δύση, οι Βυζαντινοί κοιαίστορες φυλάκιζαν, βασάνιζαν και θανάτωναν ύποπτους χωρίς διατύπωση κατηγορίας, χωρίς μάρτυρες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και, φυσικά, χωρίς δίκη. Τα πάντα στο σκότος. Ήταν μια μέθοδος αφανισμού των ανυπάκουων και συγχρόνως επιχείρηση κερδοσκοπίας. Γιατί η καταδίκη αιρετικού συνεπαγόταν δή­μευση της περιουσίας του.

  Την αυταρχική, ανεξέλεγκτη και αιματηρή δράση των Βυζαντινών Ιεροεξεταστών αποκαλύπτει ο Προκόπιος: «Οι γαρ δη τούτων των αρχών υπηρέται, ούτε κατ’ αρχάς κατηγόρους επήγοντο, ούτε μάρτυρας των πεπραγμένων παρείχοντο· αλλά διηνεκές πάντα τούτον τον χρόνον ακατηγόρητοί τε και Ανεξέλεγκτοι, ως λαθραιότατα εντυχόντες, εκτείνοντό τε και αφηρούντο χρήματα» (Ανέκδοτα, σ. 238).

  Άντε, μη γράψω κι άλλα και με αγαπήσει κι ο ILL Οινόης κι έχω τρεχάματα να ξαναφτιάξω το προφίλ μου 🙂 🙂

 247. BLOG_OTI_NANAI said

  246: 🙂 Βρε Γιάννη! Είναι δυνατόν να αντιγράφεις τέτοια πράγματα από το διαδίκτυο και να τα απευθύνεις σε μένα; Χωρίς γνώση της βιβλιογραφίας; Δεν γνωρίζεις ότι πουθενά στην νομοθεσία του Ιουστινιανού δεν υπάρχουν αυτά που φαντάζεται ο Προκόπιος; Δεν γνωρίζεις ότι ο Προκόπιος ακόμα και για τις φυσικές καταστροφές κατηγορούσε τον Ιουστινιανό στα Ανέκδοτα; Δεν βλέπεις πως ούτε καν από το κείμενο του Προκοπίου δεν μπορεί να προκύψει σώμα θεσμοθετημένης βίας και βασανισμού όπως η Ιερά Εξέταση; Δεν γνωρίζεις ότι η βιβλιογραφία δεν έχει κάνει δεκτή την κατηγόρια του Προκοπίου διότι είναι ανυπόστατη;

  Η υπηρεσία αυτή δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ καθήκον από αυτά που φαντάζεται ο Προκόπιος. Ρίξε μια ματιά σε έναν ιστορικό να δεις ότι πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ήμαρτον!

 248. BLOG_OTI_NANAI said

  246: Επίσης ο κοιαίστωρ ήταν νομικός σύμβουλος του αυτοκράτορα, για τον κοιαισίτωρα γίνεται ο λόγος: Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν και οι δύο πολιτικοί υπάλληλοι και όχι κληρικοί.

 249. BLOG_OTI_NANAI said

  244: Γιάννη, το είδα διαβάσει πολύ πριν. Μην με υποτιμάς 🙂

  Εσύ διάβασες όσα γράφει ο ίδιος ο επιμελητής των βιβλίων του;
  «μπορούμε τώρα έκ τών υστέρων νά πού­με ότι δέν προσέχθηκε όσο τού άξιζε καί παρέμει­νε στό περιθώριο τών προβληματισμών»

  Ο Κακλαμάνης, είναι απλά ανύπαρκτος.
  Ξαναλέω όμως ότι χωρίς εικόνα της βιβλιογραφίας, θα μπορούσε κάποιος να βρει την βιβλιοπαρουσίαση του Ραφαηλίδη και να πει «α, να, εδώ τον αναφέρουν»! Δεν πάει έτσι όμως. βιβλιογραφικά και μέχρι και το Ραφαηλίδης τον αναφέρει «ΑΓΝΟΗΜΕΝΟ στοχαστή»! Όταν γράφω κάτι είναι γιατί -κατά το δυνατόν- το έχω ελέγξει πρώτα:

 250. BLOG_OTI_NANAI said

  246: Επανέρχομαι καταγράφοντας και αυτό που προείπα ότι μιλάμε για ΕΡΜΗΝΕΙΑ και μάλιστα ερμηνεία του Προκοπίου, φανατικού εχθρού του Ιουστινιανού στα Ανέκδοτα:

 251. BLOG_OTI_NANAI said

  250: Όπως βλέπουμε δεν μιλάμε για τον «κοιαίστωρα» αλλά για τον «κοιαισίτωρα».

 252. Βρε σεις έναν Διονυσάκη με το ίδιο επίθετο (#247) μέλος της νεολαίας ΝουΔου και κλάσης του 50 που ήξερα του αλείψανε με ψαρόκολλα το μούσι εκεί στο Γουέμπλεϋ της Φ.Ν οι ομοϊδεάτες του !

 253. BLOG_OTI_NANAI said

  246: Να πούμε ότι και ο Πιτσάκης επί του θέματος παραπέμπει στη μελέτη του Κόλια, η οποία αποδίδει στην υπηρεσία αυτή το γράμμα της Νεαράς και όχι την ερμηνεία του Προκοπίου. Αν και αναγνωρίζει πιθανότητα εξέλιξης του τίτλου της υπηρεσίας, πάντως για την εποχή του Ιουστινιανού μιλάμε για «κοιαισίτωρα»:

 254. spatholouro said

  #249
  «ο επιμελητής των βιβλίων του»

  Μια μικροδιορθωσούλα καταρχάς, χάριν ακριβολογίας: ο επιμελητής επιμελήθηκε το τελευταίο μόνο βιβλίο του Κακλαμάνη, όπως άλλωστε αναγράφεται και στο άρθρο.

  Για τις λοιπές ενστάσεις σου κατά του Γ.Κ., που και στο παρελθόν αν θυμάμαι καλά έχεις παρουσιάσει, σαν πολύ ζόρι σε βλέπω να τραβάς και να πνέεις μένεα κατά ενός πάντως αγνοούμενου/ «αγνοούμενου», αλλά έχεις τα δίκια σου. Έχω κατ’ επανάληψη και φορτικά υποδείξει στον «Giorgo» να μη μας γανώνει κάθε τόσο το κεφάλι με τον Γεράσιμο, διότι και ο ίδιος ο Γεράσιμος ποτέ δεν το έπραξε και ούτε βέβαια ποτέ θα έπραττε κάτι τέτοιο (δηλ. να καταστήσει εαυτόν κλύσμα σε τρίτους).

  Κατέθεσε ο άνθρωπος το έργο ή «έργο» που είχε να καταθέσει και από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους: κάποιοι τα αγνόησαν, κάποιοι τα πρόσεξαν, κάποιοι κάτι βρήκαν εκεί μέσα, κάποιοι τα βρήκαν χάλια, κάποιοι γιουβέτσι κάποιοι κοκορέτσι.

  Εάν για επιμέρους αστοχίες του Γ.Κ. που ενδεχομένως μπορεί να βρει κανείς, θελήσει και να τον απαξιώσει εντελώς, τι να κάνουμε, καλή καρδιά!

 255. Γιάννης Ιατρού said

  247-251: BLOG_ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ

  Καλημέρα

  Δεν κοπυπάστωσα από το διαδίκτυο, Από το βιβλίο «Βασανιστήρια και Εξουσία, Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία, σήμερα – του Κ. Σιμόπουλου, 2003» παρέθεσα, και μάλιστα μόνο ένα μικρό μέρος 🙂

  Επί του (κυρίως) θέματος:
  όλα τα αντεπιχειρήματα που μου γράφεις συνίστανται στην ερμηνεία των καθηκόντων του κοιαίστωρα (άντε του κοιαισίτωρα 🙂 ) και στην παράθεση της αναφοράς του Προκόποιου (Κόλλιας) από τους δύο μελετητές (Καραγιαννόπουλο/Κόλλια). Για το αν υπήρξαν τέτοιου είδους ευγενείς πράξεις επί Βυζαντίου δεν λένε στα εδάφια που παραθέτεις, ούτε αξιολογούν τον Προκόπιο.
  Είναι τοις πάσι γνωστόν πως στο Βυζάντιο έγιναν πολλά αποτρόπαια (βασανισμοί, θανατώσεις κλπ.). Μην αρχίσουμε τώρα να παραθέτουμε… θα τα γνωρίζεις.

  Επί του άλλου θέματος (#249, Κακλαμάνης):
  Καλογραμμένη και χωρίς εξάψεις είναι η κριτική. Και δεν συντάσσεται πλήρως με το περιεχόμενο των έργων του Κακλαμάνη, άρα δεν είναι μονόπλευρη. Και αν κάποιος έχει ασχοληθεί με τον Κ., λογικό είναι να έχει γράψει και για κάποιο έργο του εκτενέστερα.

  Λοιπόν BLOG, εγώ το σταματώ εδώ, μην κάνουμε και κατάχρηση του χώρου. Νομίζω τα ουσιαστικά ελέχθησαν 🙂

 256. Γιάννης Ιατρού said

  254: Ρε Κώστα, μαζί γράφαμε, ούτε συνεννοημένοι νά ‘μαστε. Συμφωνώ γενικά με τα γραφέντα.

 257. BLOG_OTI_NANAI said

  254: Δεκτή η διόρθωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως αυτό που ήθελα να πω δεν εξαρτιόταν από τον αριθμό των βιβλίων. Ήθελα να πω ότι αν και επιμελήθηκε γραπτά του, ούτε καν αυτός δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί την πραγματικότητα. Όπως και ο Ραφαηλίδης.
  Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τα δοκίμια, αρκεί να παρουσιάζονται ως τέτοια. Γι’ αυτό πάντα θα τραβάω ζόρι με τέτοια κείμενα αν τα επικαλείται κάποιος σαν κείμενα απόλυτης αλήθειας.
  Ο Giorgos έβαλε τον Κακλαμάνη στα χωράφια της ιστορίας συνολικά και της εκκλησιαστικής μαζί. Όπως καταλαβαίνουμε, ο στόχος δεν ήταν ο Κακλαμάνης, αλλά να καταλάβει ο Γιώργος ότι δεν βγαίνουν έτσι τα συμπεράσματα μέσα από ένα ιστορικό δοκίμιο ενός μαθηματικού που βρήκε σε κάποιο πανέρι.

 258. BLOG_OTI_NANAI said

  255: Γιάννη, είσαι ένας φιλικός σχολιαστής και δεν έχω πρόθεση να γράψω κάτι άλλο. Πιστεύω όμως πως θα μπορούσες να φανταστείς ότι η τεκμηρίωση που μπορώ να προσκομίσω δεν περιορίζεται σε αυτά.
  Ο Σιμόπουλος έχει καλά έργα όπως το «Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα» αλλά αυτό που αναφέρεις δεν είναι ανάμεσα στα καλά. Αν ήταν καλό, θα περιείχε τον αντίλογο που σου έφερα. Αν δεν τον περιέχει, καταλαβαίνεις την ποιότητα του βιβλίου.

 259. LandS said

  208
  Και βεβαίως ο νεοπλατωνισμός με τις θεουργίες του που εκπροσωπούσε τότε η Ακαδημία δεν είχε καμία σχέση με την Κλασική Ελλάδα της τότε φιλοσοφίας.

  Σωστή επισήμανση.

  Και φυσικά, επί Ιουστινιανού το ποσοστό των πιστών που ενδιαφερόταν για την νεοπλατωνική σοφία της Ακαδημίας ήταν μηδαμινό -μερικές χιλιάδες στα εκατομμύρια της αυτοκρατορίας

  Μα μία η δύο χιλιάδες ήταν όλοι όλοι όσοι ήξεραν στοιχειώδη ανάγνωση. Δεν είναι δικαιολογία αυτό.

 260. sarant said

  255 και πριν

  Να σημειωθεί ότι ο τυπος «κοιαισίτωρ» απαντά μόνο στον Προκόπιο και μόνο 2 φορές κι άλλη μία φορά στον Αρμενόπουλο. Σε όλη την υπόλοιπη βυζαντινή γραμματεία έχουμε «κοιαίστωρ», τύπο που τον χρησιμοποιεί και ο Προκόπιος. Ίσως δεν υπάρχει διαφορά, ίσως είναι παραλλαγή.

 261. 242 Βεβαίως, οι Βογόμιλοι όπως και οι Παυλικιανοί ήταν ληστρικές ομάδες, που η ιστορία τους σχετίζεται κυρίως με προδοσίες, συμμαχίες με τους εχθρούς του κράτους, λεηλασίες, σφαγές και δουλεμπόριο.
  —–
  Εντάξει, μην το τερματίζεις κιόλας βρε παιδί μου. Ντε και καλά να βγάλουμε τους Βυζαντινούς άγιους, μοναδικούς κιόλας στην οικουμένη της εποχής τους! Στο τέλος θα μας πεις και ότι η καυλοτόμηση ήταν συμβολικός όρος για τη νουθεσία.
  Και κάτι εκ της προσωπικής μας βιβλιοθήκης (λέμε τώρα): https://helios-eie.ekt.gr/EIE/bitstream/10442/7355/2/B07.010.0.pdf

 262. δεζά-βυ: https://rogerios.wordpress.com/2013/10/28/%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-3/ τελευταία σχόλια…

 263. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  245. Δεν «αμάρτησαν»,για το παιδί τους 🙂 .
  Είναι απ΄τα διλήμματα που ενώ φαίνονται απλά,δεν είναι πάντα ,στην ωραία μας χώρα.

 264. BLOG_OTI_NANAI said

  261: Δύτη, σε αυτό στο οποίο με παραπέμπεις αναφέρει ότι η βυζαντινή κοινωνία υπήρξε ανεκτική και δεν παρουσιάζεται εκεί το μανιακό κυνήγι αιρετικών της Δύσης.
  Η βυζαντινή νομοθεσία ήταν μεσαιωνική και από τη στιγμή που σήμερα στον 21ο αιώνα έχουμε θανατική καταδίκη ακόμα και στην Αμερική, ποιος θα κάνει τον τιμητή για τις σκληρές ποινές του Μεσαίωνα;
  Άλλο πράγμα όμως «η Εκκλησία είχε ιερά Εξέταση» και άλλο αν η πολιτεία καταδίκαζε αιρετικούς για συγκεκριμένες πράξεις.

  Διότι, η πολιτεία έκανε αυτό που δεν είναι καλό να συγχέεται:
  Άλλο πράγμα να φυλακίσω κάποιον επειδή είχε ιδέες αντάρτικου πόλεων, και άλλο πράγμα να φυλακίσω κάποιον με ιδέες αντάρτικου πόλεων που όμως βάζει βόμβες.

  Αυτά τα δύο πράγματα που απέχουν όσο η μέρα από τη νύχτα μπερδεύονται ή δεν διαχωρίζονται στις συζητήσεις με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά παραμύθια της Χαλιμάς.

  260: Είναι μια υπόθεση, η βιβλιογραφία που ασχολείται με την ερμηνεία του Προκοπίου αναφέρεται σε «κοιαισίτωρα». Όπως γράφει ο Πιτσάκης η ταύτιση με τον «κοιαίστωρα» δεν είναι κάτι απλό.

 265. giorgos said

  Εντάξει κ.BLOG αφού όπως λές εσύ ό Γ.Κ. είναι…ανύπαρκτος , διάβασε τί λέει έπί τού θέματος ό «ύπαρκτός» καθηγητής πανεπιστημίου Βασίλης Στεφανίδης στό έργο του «Εκκλησιαστική Ιστορία» σελίδα 422.

 266. Γιάννης Ιατρού said

  261: Δύτα Ευχαριστούμε, θα καταδυθούμε 🙂
  262: ναι, ναι! …Πρέπει, επομένως, να προβώ σε δήλωση μετανοίας…. 🙂 🙂 🙂

 267. Γιάννης Ιατρού said

  265: Giorgos
  Κάνε ρε παιδί μου και καμιά δωρεά εκ της προσωπικής σου βιβλιοθήκης ::), μοναχοφάη!
  Αφού ο Β_Ο_Ν δεν έχει το πλήρες έργο, άσε που είναι δυσεύρετα…. Και σκέψου και πόσο γράψιμο θα γλυτώσεις (π.χ. θα παραπέμπεις μόνο σε σελίδα κλπ., ίσως και με παράθεση της πρώτης και τελευταίας γραμμής…) και επιπλέον θα είναι και καλύτερα αναγνώσιμα (μικρότερα σε μήκος) τα σχόλιά σου!

 268. Ριβαλντίνιο said

  Ένας από τους αρθρογράφους του πιντιεφιού που έδωσε ο Δύτης λέγεται Κύριλλος ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΩΦ ! 🙂

 269. giorgos said

  Τό email μου είναι : dozas33@yahoo.gr Πολύ εύχαρίστως νά τό στείλω σέ όποιον τό θέλει .

 270. http://www.iospress.gr/ios1997/ios19970330a.htm
  Ο Μαυρομμάτης βιβλιογραφείται, απ’ όσο ξέρω 😉 Για τα περαιτέρω, παραπέμπω στις απαντήσεις του Ρογήρου στο λινκ που έδωσα (ξέρω, αυτός δεν βιβλιογραφείται…)
  Παρεμπιπτόντως το κυνήγι μαγισσών και η Ιερά Εξέταση είναι φαινόμενο της Αναγέννησης ή αν προτιμάτε της πρώιμης νεοτερικότητας, όχι του Μεσαίωνα. Οι δυτικοευρωπαίοι αιρετικοί του 13ου αιώνα είχαν και κείνοι στην καμπούρα τους κατηγορίες για «προδοσίες, συμμαχίες με τους εχθρούς του κράτους, λεηλασίες, σφαγές και δουλεμπόριο», όπως θα θυμάται οποιοσδήποτε αναγνώστης του «Ονόματος του Ρόδου» φερειπείν.

 271. Ριβαλντίνιο said

  @ 259 LandS

  Τον 6ο αι. μ.Χ. , με την αυτοκρατορία να έχει στην κατοχή της πόλεις όπως η Αντιόχεια και η Αλεξάνδρεια, ήταν «μία ή δύο χιλιάδες όλοι όλοι όσοι ήξεραν στοιχειώδη ανάγνωση» ;

 272. BLOG_OTI_NANAI said

  265: Γιατί νομίζεις κάθισα και έγραψα το κατεβατό στο #242 από εκεί που λέει «ΠΡΩΤΟΝ»; Διότι ακριβώς είδα στο σχόλιο σου ότι ο Κακλαμάνης παραπέμπει στον Στεφανίδη και επειδή ξέρω ότι ο Στεφανίδης δεν έχει απαντήσεις σε αυτά που έγραψα.

  270: Ευτυχώς με παρέπεμψες στον «ΙΟ» δεν είδα δει ότι έχει φτάσει στην κατάντια να επικαλείται τον… Παπαρηγόπουλο! Ήταν μια διασκεδαστική στιγμή. Επίσης, δεν κατανοώ γιατί επικαλείσαι τον Μαυρομμάτη αν τον διάβασες ήδη στο βιβλίο που ΕΣΥ ο ίδιος με παρέπεμψες και ενώ η παραπομπή στους ΙΟΥΣ είναι ακριβώς υπέρ των θέσεων μου καθώς γράφω στο σχόλιο 264:
  «Άλλο πράγμα να φυλακίσω κάποιον επειδή είχε ιδέες αντάρτικου πόλεων, και άλλο πράγμα να φυλακίσω κάποιον με ιδέες αντάρτικου πόλεων που όμως βάζει βόμβες.»

  Και ο Μαυρομμάτης λέει:
  «Tο Βυζάντιο προηγείται χρονικά στην καταστολή των αιρετικών, αλλά με τον όρο αυτόν νοείται εκείνος που αμφισβητεί την κρατική εξουσία και αναδεικνύεται σε ανατροπέα της καθεστηκυίας τάξης«.

  Και βεβαίως, στην παραπομπή στους ΙΟΥΣ ομολογείται ότι η πολιτεία ήταν αυτή που τιμωρούσε και φυσικά, ενώ θα μπορούσε η αυτοκρατορία να εξοντώσει πλήθος αιρετικών για την προδοτική τους στάση, τιμωρήθηκε μόνο ο Βασίλειος, ενώ με τους Παυλικιανούς είχαμε μάχες και πόλεμο και όχι «ιερά εξέταση». Νομίζω ότι ο ΙΟΣ είναι χαμένος χρόνος και δεν είναι πρέπον να βάζουμε αυτές τις γελοιότητες σε συζήτηση.

  Χρειάζεται πάντως μια στοιχειώδης ευγένεια να μην έρχονται 4-5 μαζί να κάνουν σχόλια σε έναν, παρά ταύτα όμως είμαι βέβαιος ότι κάποιοι γνωρίζουν ότι έχω τη δυνατότητα να απαντήσω τεκμηριωμένα στα πάντα. Ας μην χάνουμε όμως τον στόχο μας που είναι άλλος στο blog.

  Επίσης, κρίμα για την ειρωνία: «Ο Μαυρομμάτης βιβλιογραφείται – αυτός δεν βιβλιογραφείται«. Επειδή αμφιβάλλω αν υιοθετείς αυτή την ειρωνική στάση έναντι της βιβλιογραφίας όταν εργάζεσαι, μου φαίνεται πολύ φάουλ.

  271: Καλά, αυτό με τους 2.000 εγγράμματους, ήταν όλα τα λεφτά.

 273. Ριβαλντίνιο said

  Βασίλειος , αρχηγός Βογομίλων

  Οι Βογόμιλοι εκείνη την εποχή ήταν κακά παιδιά. Συμμαχούσαν με τους Νορμανδούς και τους Πετσενέγκους κάτά των Βυζαντινών, όπως οι πρόγονοί τους Παυλικιανοί συμμαχούσαν με τους Άραβες. Γι’ αυτό ίσως ο αρχηγός τους τιμωρήθηκε τόσο σκληρά. Επειδή ήταν κυρίως κρατική απειλή και όχι θρησκευτική. Αλλιώς ο Αλέξιος Α΄ο Κομνηνός κατά την διάρκεια της βασιλείας του είχε καταδικάσει κι άλλους αιρετικούς , αλλά τους έκλεισε απλώς σε μοναστήρια ή τους αναθεμάτισε ( Ιωάννης Ιταλός, Νείλος ο Καλαβρός, Θεόδωρος Βλαχερνίτης, Ευστράτιος Νικαίας – ο τελευταίος μάλιστα είχε υποστηρίξει τον Αλέξιο Α΄Κομνηνό όταν ο τελευταίος είχε πάρει τα πολύτιμα αντικείμενα των εκκλησιών για να ενισχύσει τα οικονομικά του, αλλά και αυτουνού οι αιρετικές θέσεις καταδικάστηκαν ). Επίσης ο Βασίλειος ήταν μελανοσουπιά και στην αρχή το έπαιζε αθώα περιστερά. Παραδέχτηκε ότι ήταν αιρετικός μόνο όταν ο Αλέξιος τον ξεσκέπασε , προσποιούμενος ότι θέλει να ασπαστεί την αίρεσή του.

  Καραγιαννόπουλος :

  Πραίτωρ των δήμων/ του δήμου ( praetor plebis )
  Αξίωμα που είχε συστήσει ο Ιουστινανός το 535 σ’ αντικατάσταση του νυκτεπάρχου ( praefectus vigilum : διοικούσε την αστυνομία ). Ο πραίτωρ των δήμων είχε ατυνομικά καθήκοντα και καθήκοντα πυροσβεστικής υπηρεσίας. Είχε και δικαστικές αρμοδιότητες, μπορούσε να επιβάλει την ποινή του θανάτου σε εγκληματίες και μόνο ο αυτοκράτορας μπορούσε να αναιρέσει την ποινή του.

  quaesitor ή ερευνάς
  Αξίωμα που ίδρυσε ο Ιουστινιανός το 539 , με αποστολή την παρακολούθηση των υποθέσεων των επαρχιωτών που έρχονταν στην Κων/πολη, την απέλαση των μη εχόντων εργασία , την συντόμευση της διαμονής τους και την παραπομπή σε εργασία των ανέργων κατοίκων της πόλης . Όφειλε να ερευνά μήπως οι υπάλληλοι καταπίεζαν και να τους τιμωρεί. Τέλος ερευνούσε της πλαστογραφίες. Μερικοί τον συνδέουν με τους γειτονιάρχες ( = επέβλεπαν τις διάφορες συνοικίες της πόλης ). Ο quaesitor ίσως ήταν διάδοχος του praetor plebis.

  Π – Λ- Μπ
  κοιαισίτωρ ( quaesitor )
  Αξίωμα που θέσπισε ο Ιουστινιανός. Κύριο καθήκον του ο έλεγχος των ξένων που πήγαιναν στην Κων/πολη.

 274. Γιάννης Ιατρού said

  273: Ρίβα
  μας τά ‘πανε, μας τά ‘πανε 🙂

 275. Ριβαλντίνιο said

  @ 274 Γιάννης Ιατρού

  Τι θέλεις πάλι «κακόψυχε, αστυνομικέ του ιστολογίου Ιατρού» και με ενοχλείς από τα έγκατα της υπόγειας και μυστικής προσωπικής σου βιβλιοθήκης ; 🙂 🙂 🙂

 276. Γιάννης Ιατρού said

  275: χωροφύλακα με λέει. Δεν προσέχεις κι εκτίθεσαι 🙂

 277. sarant said

  273 Ομως η μοναδική πηγη είναι ο Προκόπιος. Αναρωτιέμαι αν σημαίνει κάτι άλλο από τον quaestor στα λατινικά ο quaesitor

 278. voulagx said

  :#275: Ε οχι και απλος αστυνομικος ο Κοιαισίτωρ του ιστολογιου. 🙂

 279. Γιάννης Ιατρού said

  277: Νίκο,
  ίσως πρέπει να αναζητηθεί η λέξη και αλλιώς, π.χ. στα Ελληνικά όπως Κοιαίστωρ* (βλέπε: Νεαρά 80, έτους 539) ή Κιαισίτωρ κλπ.

  278: π.χ. υπεύθυνος (κατά το υπεργολάβος) της Sacra Congregatio Propaganda Fide, όπως ο φίλος μας, ο Γ.Κ 🙂

 280. spatholouro said

  #257
  «ένα ιστορικό δοκίμιο ενός μαθηματικού που βρήκε σε κάποιο πανέρι.»

  #272
  «Επίσης, κρίμα για την ειρωνία»

  Ενώ εσύ BLOG -με τα πανέρια- ήσουν ειρωνικώς ανεπίψογος!

  Πάντως, βάλε με κι εμένα στους επ’ αυτού «είρωνες»: ό,τι δηλ. δεν έχει βιβλιογραφηθεί ή δεν έχει βιβλιογραφηθεί «επαρκώς» κατ’ εσέ ώστε να ασχοληθείς, δεν υφίσταται ως άξιο συζήτησης; Γιατί εγώ πάω με τη θεωρία μου για το «ρομάκι»: εάν έρθει ένα «ρομάκι» και χτυπήσει την πόρτα και πει κι αυτό τη γνώμη του, θα πούμε ότι είναι «ρομάκι» ή «αβιβλιογράφητο» ή θα ακούσουμε μήπως ευσταθούν όσα υποστηρίζει;

  Τέλος από μένα (για να μη λες ότι στην πέφτουμε πολλοί)

 281. sarant said

  279 Αυτό λέω κι εγώ, ότι ο κοιαίστωρ και ο κοιαισίτωρ είναι παραλλαγές της ίδιας λέξης.

 282. Γιάννης Ιατρού said

  281: Νίκο,
  Ναι, λεξιλογικά, ετυμολογικά κλπ. αλλά πρακτικά και στην ουσία, δηλ. στον τίτλο/ αξίωμα.
  Το θέμα προέκυψε (κατ΄εμέ) επειδή τα καθήκοντα/εξουσίες, τα σχετιζόμενα με το αξίωμα/τίτλο, διαφοροποιούνταν λίγο από καιρό σε καιρό (όπως συνήθως γίνεται, εύκολο παράδειγμα: τα υπουργεία σήμερα) και παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο λέξεις κλπ. κλπ.

 283. Μανούσος said

  Το πρόβλημα με τις ομάδες των αιρετικώ είναι ότι κάποιοι (πχ Τζεήμς Τζολ, Οι Αναρχικοί) εξ αριστερών αλλά και από πλευράς προτεσταντισμού, προσπάθησαν να αναδείξουν τους αναδείξουν τους Παυλικιανούς και τους Βογομίλους, Καθαρούς κλπ, ως ιδεολογικούς προγόνους μιας κάποιας κοινωνικής-ταξικής διαμαρτυρίας, με κορυφαία στιγμή στα καθ΄ ημάς τον Σικελιανό με τον Βασίλειο Διγενή κλπ. Πολύ απέχουν όμως τα πράγματα από την στρατευμένη αυτή ερμηνεία (Νομίζω στο καθαρά ιστορικό πεδίο ότι ο Γκρεγκουάρ επιχειρηματολόγησε πρώτος για την λαθεμένη σύνδεση ακριτών και Παυλικιανών). Έκτοτε παρέμεινε δημοφιλής η σύνδεση αιρετικός=πρωτοπόρος (ιδού μία ενδιαφέρουσα σημασιολογική μετάπτωση).
  Ευτυχώς απάντησαν αναλυτικά άλλοι για τα πολυσυζητημένα περί Βυζαντίου.
  Μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι ΟΛΑ τα αρχαία κείμενα (πλην κάποιων αμιγώς τεχνικών που διεσώθησαν από τους Άραβες) σώθηκαν από τους «σκοταδιστές» καλογέρους που με πολλούς μόχθους τα αντέγραφαν και συχνά ακόμη και μέσα σε μεγάλη οικονομική ανέχεια πλήρωναν άνθρωποι για την εξαγορά χειρογράφων μετά από λεηλασίες (Αγαμέμνων Τσελίκας: Βιβλία Λάφυρα. 2007). Ας μη μιλήσουμε για την τύχη που είχαν τα βιβλία κατά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς κλπ κλπ.
  Βίβλοι δέ, ἃς ἀπολωλεκώς τις δάκνοιτο διὰ βίου, καὶ φάρεα, οἷς πρò τῶν ἄλλων φιληδοῦσιν οἱ Σῆρες, καὶ λοιπὰ ἔργα ἱστοῦ, οἷς ἀραχνῶν μίτος ἐρίσειεν ἄν,…, οὐδ’ αὐτὰ ἐφολκὰ ἦσαν τοῖς μηδὲν εἰδόσιν καλόν, ἀλλὰ παρεῤῥιπτοῦντο εἰκαίου (Εὐστάθιος, ἐπίσκοπος Θεσσαλονίκης, στὴν Ἱστορία τῆς ἁλώσεως τῆς Θεσσαλονίκης)
  Ἄννα Κομνηνὴ, Ἀλεξιάς, Χ : οὐ γὰρ κατὰ τὰ αὐτὰ ἡμῖν τε καὶ Λατίνοις περὶ τῶν ἱερωμένων δέδοκται· ἀλλ’ ἡμεῖς μὲν ἐντετάλμεθα παρά τε τῶν κανόνων καὶ νόμων καὶ τοῦ εὐαγγελικοῦ δόγματος «μὴ θίξῃς, μὴ γρύξῃς, μὴ ἅψῃ· ἱερωμένος γὰρ εἶ», ὁ δὲ τοι βάρβαρος Λατῖνος ἅμα τε τὰ θεῖα μεταχειριεῖται καὶ τὴν ἀσπίδα ἐπὶ τοῦ λαιοῦ θέμενος καὶ τὸ δόρυ τῇ δεξιᾷ ἐναγκαλισάμενος ὁμοῦ τε μεταδίδωσι τοῦ θείου σώματός τε καὶ αἵματος καὶ φόνιον ὁρᾷ καὶ αἱμάτων ἀνὴρ κατὰ τὸν Δαυιτικὸν ψαλμὸν γίνεται. Οὕτως ἐστὶ τὸ βάρβαρον τοῦτο γένος οὺχ ἦττον ἱερατικὸν ἢ φιλοπόλεμον.
  Τι να πρωτοπεί κανείς, ακόμη και η ιστορία της καταστροφής των ειδώλων είναι απλός αγιολογικός τόπος ως επί το πλείστον και όπως σταδιακά έχει αρχίσει να αποδεικνύεται και αρχαιολογικά ότι οι επιθέσεις σε παγανιστικού ςναούς υπήρξαν σπάνιες. (ενδεικτικά μόνο, καθώς η νεώτερη βιβλιογραφία είναι αρκετή: https://www.researchgate.net/publication/275062621_The_fate_of_temples_in_Late_Antique_Anatolia).

  Σύνηθες και το επιχείρημα για την φυγή των Νεοπλατγωνικών φιλοσόφων από την Αθήνα στην Περσίαλόγω Ιουστινιανού (ή μήπως πρέπει να πούμε μάγων και αστρολόγων;). Ξεχνούμε όμως ότι μπαΐλντισαν χειρότερα εκεί και επέστρεψαν μέσα σε μερικούς μήνες μόλις! Πώς συνεχίστηκαν να αντιγράφονται τα έργα των καταδιωγμένων αυτών (π. χ. Δαμασκίου και Σιμπλικίου) επί αιώνες άραγε;

  Νομίζω ότι είναι σοβαρό πρόβλημα αμεροληψίας το να μη κρίνεται η λειτουργία του χριστιανισμού ως ιδεολογία ή του Βυζαντίου ως πολιτεία με τα ίδια μέτρα πού κρίνονται όλες οι άλλες ιδεολογίες ή πολιτείες. Όλες οι ιδεολογίες και οι πολιτείες έχουν ελαφρυντικά για τις παρεκτροπές τους πλην των ανωτέρω δύο!

  Δηλ. η Γαλλική Επανάσταση παραμένει λαμπρή παρά το τρομακτικό μακελειό (από την Βανδέα και την Αϊτή έως τον Ροβεσπιέρο και τους Ναπολεοντείους Πολέμους) που επέφερε και την παλινόρθωση όλων των παλαιών θεσμών επί τα χείρω (Βουρβώνοι, Ιερά Συμμαχία κλπ).

  Το κάθε τι δεν πρέπει να κρίνεται σύμφωνα με το πλαίσιο της εποχής του; Γιατί τα μόνο για τις δύο αυτές περιπτώσεις υπάρχει διαφορετική κριτική προσέγγιση και κρίνονται εκτός ιστορικού πλαισίου; (ρητορικό το ερώτημα, καθώς η κυριαρχούσα προσέγγιση είναι, ως γνωστόν, ιδεολογική πρωτίστως).

  Για την ελεεινή αισθητική του Phylax που παραπέμπει σε Gormiti ουδέν σχόλιον, νομίζω ότι οι εικόνες μιλάνε μόνες τους:

  https://www.flickr.com/groups/gormiti/pool/sebilden

 284. BLOG_OTI_NANAI said

  280: Δεν είπα «δεν υφίσταται ως άξιο συζήτησης». Είπα ότι (σχόλιο 257) «προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τα δοκίμια, αρκεί να παρουσιάζονται ως τέτοια» και επίσης είπα (σχόλιο 242) ότι είναι πρόβλημα όταν κάποιος μαθαίνει ΙΣΤΟΡΙΑ από ένα μόνο βιβλίο, το οποίο έγραψε μαθηματικός. Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορούμε να προστατευτούμε από κάποιον που όπως ανέφερα στο σχόλιο 130, γράφει για «11.000 χρόνια θαλασσοκρατία των Ελλήνων».

  283: Στις 4 πρώτες γραμμές συμπυκνώνεις ωραία το μπέρδεμα της υπόθεσης αυτής: «Έκτοτε παρέμεινε δημοφιλής η σύνδεση αιρετικός=πρωτοπόρος».

  273: Ναι, ήταν μέσα στα πιστεύω τους η δυνατότητα να μιλήσουν διφορούμενα για την πίστη τους για να αποφύγουν την πίεση της πολιτείας.

 285. Theo said

  @283:
  Νομίζω ότι είναι σοβαρό πρόβλημα αμεροληψίας το να μη κρίνεται η λειτουργία του χριστιανισμού ως ιδεολογία ή του Βυζαντίου ως πολιτεία με τα ίδια μέτρα πού κρίνονται όλες οι άλλες ιδεολογίες ή πολιτείες. Όλες οι ιδεολογίες και οι πολιτείες έχουν ελαφρυντικά για τις παρεκτροπές τους πλην των ανωτέρω δύο!

  Περιμένεις αμεροληψία, νηφαλιότητα ή ιστορική γνώση από κομματικά στρατευμένους;

  Εδώ ο άλλος, που ξέρει τον Χριστιανισμό από τα Προς την Νίκην που τους μοίραζαν στο σχολείο ή την Ιστορία από τα κομματικά κατηχητικά της νιότης του, τολμά και λοιδωρεί την Αρβελέρ (που μπορεί να κριθεί αντικειμενικά μόνο από συναδέλφους της που μελετούν για χρόνια τη βυζαντινή Ιστορία από τις πηγές) ευαισθητοποιείται επιλεκτικά για κάποιες κομμένες μύτες μέσα σε 1130 χρόνια ιστορίας, αντιπαρερχόμενος τις κρεατομηχανές που μέσα σε εβδομήντα χρόνα άλεσαν εκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις στο καθεστώς των ονείρων του και αρκείται μόνο σε ευφυολογήματα και ψευτομαγκιές ως δήθεν απάντηση, φαντασιωνόμενος πως έτσι κερδίζει τις εντυπώσεις, λες και βρίσκεται σε κανένα φοιτητικό αμφιθέατρο.
  Αν του είναι ζόρι να προβληματιστεί και να διαβάσει σοβαρά βιβλία και πηγές για το Βυζάντιο, διερωτώμενος μήπως κι η Αρβελέρ έχει κάποιο δίκιο, τουλάχιστον ας σώπαγε αιδημόνως…
  Τι άλλο να πούμε;

 286. BLOG_OTI_NANAI said

  285: «αντιπαρερχόμενος τις κρεατομηχανές»
  Ακριβώς, και είναι εντυπωσιακό πώς θυμηθήκαμε το Βυζάντιο ενώ έγινε τόση συζήτηση για το Ολοκαύτωμα η βιαιότητα του οποίου είναι ασύγκριτη και είναι δυστυχώς έργο του πρόσφατου 20ου αιώνα. Είναι δυνατόν να κατηγορηθεί το Βυζάντιο εάν θυμηθούμε αυτά τα εγκλήματα; (ο «ΙΟΣ» που αναφέρθηκε στα 20 εκατ. θύματα του Μάο, τα «ξέχασε» φαίνεται, και μην έχοντας κάτι άλλο να πει, μετέτρεψε σε «Ιερά Εξέταση» τον μακροχρόνιο πόλεμο του Βυζαντίου με τον στρατό των Παυλικιανών).

 287. avadista said

  272
  “έχω τη δυνατότητα να απαντήσω τεκμηριωμένα στα πάντα”

  Ρε πού το ξαναδιάβασα αυτό σήμερα, πού, πού;
  Α, το θυμήθηκα, εδώ:

  http://www.lifo.gr/articles/tv_articles/177076/epekser-master-chef-os-mikrografia-tis-eparsis

  To Master Chef ως μικρογραφία της έπαρσης που ζούμε καθημερινά

 288. # 286

  Πολύ κυριλέ σε βρίσκω

 289. BLOG_OTI_NANAI said

  287: Ωραίο άρθρο. Πράγματι, μιλάει για τον κλασικό ελληνάρα που επειδή είναι τεμπέλης και δεν κάθεται να μάθει, προτιμά να κρύβει τη δική του άγνοια πίσω από λόγια εναντίων εκείνων που έχουν δουλέψει και το έχουν δείξει.
  Συμφωνούμε απόλυτα…

 290. Γς said

  289:

  Ναι, που ζητούσαν υπάλληλο patisseur στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς του.

  Και θυμήθηκα κάποτε που πήγα να πάρω ψωμί σ ένα φούρνο και είδα μια πινακίδα «Ζητείται μικρός με μηχανάκι»

  -Ηρθα για το ντελίβερι

  Και πριν συνέλθουν:

  -Θέλετε να δείτε το μηχανάκι;

 291. Πέπε said

  @287:

  (Συγχωρήστε μου που θα βγω από το θέμα σας, αλλά είναι για να λεξιλογήσουμε) 🙂

  Στο άρθρο του λινκ (Lifo) είναι κάπου η φράση: «κόσμος -και δυστυχώς, νεαρός σε ηλικία- με τεράστιο κεμάρι, καλομαθημένος, ταχταρισμένος, με καμία όρεξη για σοβαρή δουλειά».

  Το κεμάρι είναι τυπογραφικό λάθος για το κεμέρι που συζητάγαμε τις προάλλες; Βγάζει νόημα -πλούσιοι καλομαθημένοι τεμπέληδες- εκτός αν υπάρχει και άλλη λέξη.

 292. Γιάννης Ιατρού said

  Για να μην μένουν κι ερωτήματα/απορίες 🙂

  286: BLOG_OTI_NANAI
  είναι εντυπωσιακό πώς θυμηθήκαμε το Βυζάντιομετέτρεψε σε «Ιερά Εξέταση» τον μακροχρόνιο πόλεμο του Βυζαντίου με τον στρατό των Παυλικιανών….

  Μπα, δεν είναι και τόσο παράταιρο, και στο Βυζάντιο του 7ου..11ου αι. και στο Ολοκαύτωμα του 20ου αι. η φασαρία γινόταν (και θα γίνεται πάντα) για την νομή της εξουσίας (Βυζάντιο: π.χ. αυτοκράτορας/πατριάρχης) κλπ. και συνακολούθως για τον λουφέ (αυτό, διά πάσαν χρήση). Όσο για τους Παυλικανούς/Βογόμιλους και τα παρόμοια, να τονίσουμε πως το ριζωμένο δυνατά στο λαό θρησκευτικό αίσθημα (και τότε όπως και σήμερα, επομένως πάντα) μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα για πολιτικούς σκοπούς, με το πρόσχημα πως τάχα κινδύνευε η θρησκεία κλπ. κλπ…. (fake news και προπαγάνδα και τότε, λέγε με π.χ. Ιουστινιανό 🙂 )

  Και σιγά μην ήταν πόλεμος με τον «στρατό (πολλοί μπορεί ήσαν μερικοί αιρετικοί, αλλά όχι και στρατό!!)» των Παυλικανών ή των Βογομίλων κλπ. Στρατό και πολεμικά μέσα είχε μόνο η εκάστοτε εξουσία. Στην πραγματικότητα όλοι αυτοί μπήκαν σύντομα στο στόχαστρο του επίσημου κράτους, για λόγους σχετικούς με την πολυπόθητη νομή της εξουσίας… και του λουφέ. Η κατάληξη γνωστή: Τους πέρασαν από λεπίδι, οι έχοντες και κατέχοντες την σχετική άνεση ισχύος/μέσων!
  (χωρίς εμμονές, πάντα κατ΄εμέ, χωρίς να διεκδικώ τη σοφία ή να είμαι ιστορικός, θεολόγος κλπ., κάνοντας μόνο μια γρήγορη επισκόπηση.. 🙂 )

  ΥΓ: Αν προκληθώ …. ΔΕΝ… 🙂 🙂 🙂

 293. Theo said

  @291:
  Μήπως ήθελε να γράψει: «νεαρός σε ηλικία- με τεράστιο καμάρι«;
  Οι περισσότεροι νέοι σεφ κλπ. δε νομίζω να έχουν τεράστιο κεμέρι 🙂

 294. Ριβαλντίνιο said

  @ 292 Γιάννης Ιατρού

  Παυλικιανοί – Βογόμιλοι

  Αφού σου είπαμε ότι συμμαχούσαν με Άραβες , Νορμανδούς και Πετσενέγκους. Παυλικιανοβογομιλολάγνο σε κόβω ! Θές να ετοιμάσω καμιά πυρά ; 🙂

 295. Γιάννης Ιατρού said

  294: Κοίτα, αν βάλεις στην πυρά και τίποτα παϊδάκια κλπ., ευχαρίστως (αιρετικός => παϊδακιανός γαρ 🙂 🙂 )

 296. Πέπε said

  @293:
  Χα! 🙂 Ούτε που πήγε ο νους μου στο πολύ κοινότερο «καμάρι».

  Παρά ταύτα, όσο κι αν δεν το νομίζεις (ότι έχουν τεράστιο κεμέρι), μήπως το νομίζει ο συντάκτης; Δεν το λέει ευθέως αλλού, αλλά συνδυάζεται αρκετά καλά με την καλομαθημάρα και τα υπόλοιπα της ίδιας πρότασης. Και δε νομίζω ότι θα χρησιμοποιούσαμε τη λέξη «καμάρι» με την αρνητική έννοια της έπαρσης.

  Όχι πως επιμένω ντε και καλά ότι εννοούσε κεμέρι βέβαια, γιατί στα παραπάνω που λέω μπορεί να υποστηριχθεί και ο αντίλογος. Απλώς δεν έχω καταλήξει…

 297. BLOG_OTI_NANAI said

  291: Κι εγώ νομίζω μάλλον «καμάρι» θα ήθελε να γράψει.

  292: Γιάννη αν το έγραψες εσύ, τα παίρνω πίσω. Όμως το κείμενο αυτό αναπαράγει όλες τις μαρξιστικού-προτεσταντικού τύπου ηλιθιότητες που έχουν γραφτεί για το ζήτημα. Ουσιαστικά είναι για τα σκουπίδια.

  – Δεν αναφέρει ότι οι Παυλικιανοί ήταν τόσο καταστροφικοί που διώχθηκαν ακόμα και από τους Εικονομάχους.
  – Δεν γράφει ότι δεν διώχθηκαν από την Ειρήνη.
  – Δεν αναφέρει τα καταγεγραμμένα στις πηγές εγκλήματα τους κατά του άμαχου πληθυσμού.
  – Δεν γράφει ότι ήταν σύμμαχοι των Αράβων από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στο Βυζάντιο και γι’ αυτό διαρκώς ύποπτη η παρουσία τους στα σύνορα.
  – Δεν γράφει ότι οι 100 χιλ. θυμάτων δεν γίνονται αποδεκτές ως αριθμός.
  – Δεν γράφει ότι αποτελούσαν οργανωμένο στρατό.
  – Δεν γράφει ότι οι Βογόμιλοι για να εγκατασταθούν στην Φιλιππούπολη εξαφάνισαν με τη βία σχεδόν κάθε ίχνος Ορθοδοξίας.
  – Δεν γράφει για τις επιθέσεις και λεηλασίες τους κατά του Βυζαντίου και της Κων/πολης.
  – Δεν γράφει για τις προδοσίες των Βογόμιλων που οδήγησαν με απίστευτη επιείκεια στην τιμωρία του Βασιλείου.
  – Δεν γράφει ότι ο Αλέξιος έδειξε φροντίδα για τους υπόλοιπους φυλακισμένους Βογόμιλους.

  Από εδώ και πέρα, δεν θα επανέλθω σε αυτό το νήμα διότι δεν θα κρατηθώ και θα γράφω συνέχεια. Τουλάχιστον… «εάν προκληθώ» δεν θα το μάθω 🙂
  Τι άλλο να πω Γιάννη δεν ξέρω. Ελπίζω να μην επανέλθω στο ζήτημα αυτό διότι κουράστηκα.

 298. BLOG_OTI_NANAI said

  292: «κάνοντας μόνο μια γρήγορη επισκόπηση.»

  Εννοείς όντως ότι το έγραψες εσύ; Αν ναι, συγγνώμη για το λεξιλόγιο.

  Τα υπόλοιπα βεβαίως ισχύουν. Κανένα κράτος και πόσο μάλλον το Βυζάντιο δεν θα σπαταλούσε στρατό και χρήμα αν όλοι αυτοί ήταν σύμμαχοι του. Το Βυζάντιο γνώριζε την διπλωματία, την εφάρμοζε άριστα και στρατό δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα πολυπληθή. Αποτελεί απίστευτη παραβίαση της κοινής λογικής να πιστεύει κάποιος ότι ήθελε να σκοτώσει τους αιρετικούς και όμως τους έκανε πρόταση να μπουν στο βυζαντινό στράτευμα. Οι πηγές μας λένε σαφώς ότι όλοι αυτοί διώχθηκαν για τους λόγους που προανέφερα και ανέφερε και ο ριβαλντίνιο στο 294. Αλλά και τις πηγές να μην διαβάσει κάποιος, είναι εκτός λογικής να υποστηρίζουμε ότι το Βυζάντιο έκανε μάχες με τόσους νεκρούς και τόση σπατάλη σε χρήμα επί δεκαετίες επειδή απλά… διαφωνούσε θρησκευτικά με τις ομάδες αυτές. Μιλάμε για σενάριο εντελώς απλοϊκό που βεβαίως δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Είναι κρίμα να συζητάμε τέτοια πράγματα.

 299. BLOG_OTI_NANAI said

  292: «πολυπόθητη νομή της εξουσίας»

  Δεν είχαν καμία εξουσία ποτέ οι Παυλικιανοί για να θέλει αν τους την πάρει κάποιος. Κατσαπλιάδες ήτανε και είχαν εντάξει στις τάξεις τους κάθε διωκόμενο περιθωριακό που για να μην πιαστεί από το κράτος πήγαινε στα σύνορα να κρυφτεί παρέα με τους αιρετικούς αυτούς. Οι Παυλικιανοί δεν είχαν καμία αίσθηση «αρχέγονου χριστιανισμού» σαν αυτή που ονειρεύονται κάποιοι αφού ήταν διχασμένοι, είχαν εμφυλίους και αλληλοσκοτώνονταν ακόμη μεταξύ τους.

 300. Γιάννης Ιατρού said

  298-299: Αααα, εσύ επανέρχεσαι βλέπω, ε; 🙂

  ..το Βυζάντιο έκανε μάχες με τόσους νεκρούς και τόση σπατάλη σε χρήμα επί δεκαετίες… επειδή απλά… διαφωνούσε θρησκευτικά…==> σενάριο εντελώς απλοϊκό…

  Εμ, αυτό λέμε, ο λόγος ουσιαστικά δεν ήταν η διαφωνία στα «θρησκευτικά» θέματα. Αλλά ήταν τα βαθύτερα αίτια (περιγράφονται εντός 🙂 ).

  Σκέψου τώρα να γινόταν και καμιά αναλυσούλα για τους λόγους της απώλειας (και το ρημαδιό που υπήρξε στο τέλος/μετά τον Ιουστιανιανό) της Συρίας, Παλαιστίνης, Αιγύπτου και όλων των περιχώρων (που ήταν οι εμπορικές πύλες για τις σχέσεις που έφθαναν ως τις Ινδίες, Κεϋλάνη και Κίνα και που απ΄αυτές πλουτιζόταν σημαντικά το Βυζάντιο) …μέχρι την Αρμενία…

  Σημ. (κατ΄εμέ):
  Η παρακμή αυτή οφεί­λεται στην αμφίβολη πολιτική κατάσταση του κράτους. Ο ιμπεριαλισμός (τώρα μη με βγάλεις πάλι Μαρξιστή, ε; όρος είναι 🙂 ) του Ιουστινιανού σπατάλησε τις οικο­νομικές δυνάμεις του κράτους και οι εισβολές των Αβάρων, Σλάβων, Περσών και οι εσωτερικοί κλονισμοί (βλ. προηγούμενα) πολύ λίγο ευνόησαν το Βυζάντιο. Πολλά δημιουργικά τμήματα του κράτους (το ΑΕΠ που λένε, πήγε στον πάτο 🙂 ), όπως αυτά που προανέφερα, χάθηκαν. Η Μ. Ασία είχε φοβερά ερημωθεί, δεν έμεινε άλλο από την πρωτεύ­ουσα, που κι αυτήν ο Ηράκλειος ήθελε να την εγκαταλείψει! Παντού υπήρχε μια εξάντληση, όλων των δυνάμεων, ακόμα και στην τέχνη, που με την προϊούσα επίδραση των μοναχών, μέσα σε μιά τέλεια μονοτονία απειλείτο ακόμα και με θάνατο…

  (συνεχίζω)
  Ή καμιά άλλη αναλυσούλα, για πιό μπροστά, π.χ. για τον 3ο – 5ο αι. και τις θρησκευτικές εμμονές και αγκυλώσεις της τότε επικρατούσας νοοτροπίας στην επίσημη εκκλησία, που έρχονταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ανεκτικό ρεαλισμό της πιό κοσμικής, Ελληνιστικής, νοοτροπίας, που ακόμα ήταν ζωντανή σ΄εκείνα τα μέρη, στα Ν.Α. του κράτους (π.χ. Αλεξάνδρεια κλπ.).

  Λοιπόν, άσε ρε BLOG, κάνε όπως έγραψες αποχή από το θέμα, να χαρείς, κι ηρέμησε ρε συ, μια αναλυσούλα (10 σειρές στο #292, στο γόνατο δηλαδή!) έγινε και θα τό ΄χω βάρος αν μας πάθεις και τίποτα 🙂

  Άσε που δεν αισθάνομαι καλά κάνοντας χρήση του μπλογκ εξωθεματικά για ανταλλαγή απόψεων επί του Βυζαντίου, που άρχισε λόγω του #286 (με την παρατήρηση: ..πώς θυμηθήκαμε το Βυζάντιο.. ==> ε, αναμνήσεις είναι ρε συ, από την επανενσάρκωση 🙂 🙂 ) !

 301. 300, … δεν αισθάνομαι καλά κάνοντας χρήση του μπλογκ εξωθεματικά …

  Είναι αισθητή η έλλειψη ενός ληστολόγιου των Μπλογκομίλων!

 302. Γιάννης Ιατρού said

  301: 🙂 🙂 🙂 Ρε Μιχάλη, μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν μας το έχουν πει ακόμα. Αλλά η πληροφορία θα αποσπασθεί με απίστευτη επιείκεια, όπως στην τιμωρία του Βασιλείου (#297β) 🙂

 303. Ριβαλντίνιο said

  @ 300 Γιάννης Ιατρού

  Αν θυμάμαι καλά ο Καραγιαννόπουλος δεν δεχόταν ότι ο Ιουστινιανός άφησε άδεια ταμεία.

 304. Γιάννης Ιατρού said

  303: Τι να πω, ιστορικός δεν είμαι, αλλά μια πρόχειρη αναζήτηση με πολλές πηγές κλπ. σαν παράδειγμα (βλ. τέλος) εδώ:
  Οι πολεμικές αναμετρήσεις της βασιλείας ωστόσο άφησαν σύμφωνα με τις πηγές τα ταμεία άδεια

 305. Προσπαθώ να σκεφτώ αν το πρόβλημα εδώ είναι α) όταν κάποιος υιοθετεί άκριτα τα γραφόμενα από τις κρατικές πηγές (τις πηγές τέλος πάντων που υιοθετούν την οπτική του κράτους, της νικήτριας εξουσίας) ή β) όταν κάποιος υιοθετεί την ίδια την οπτική του κράτους.

 306. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #305
  😀

 307. Ριβαλντίνιο said

  @ 305 Δύτης των νιπτήρων

  το πρόβλημα εδώ είναι α) όταν κάποιος υιοθετεί άκριτα τα γραφόμενα από τις κρατικές πηγές (τις πηγές τέλος πάντων που υιοθετούν την οπτική του κράτους, της νικήτριας εξουσίας)

  Δηλαδή τι να κάνουμε ; Να υποστηρίζουμε τον Χίτλερ επειδή δεν νίκησε ; Σαν Παυλικιανοί δημιουργούσαν προβλήματα, σαν Βογόμιλοι ομοίως. Αν αληθεύει ότι οι Καθαροί είναι απόγονοί τους και στην Δυτική Ευρώπη τα ίδια έκαναν . Πρέπει να τους δούμε με άλλο μάτι γιατί κάποιοι Δυτικοί θεωρούν ότι είναι οι πρόγονοι του Λούθηρου ή άλλων κοινωνικών επαναστατών ; Τουλάχιστον εμείς ακολουθούμε τι λένε οι «κακές» πηγές. Δεν λέμε Α, οι πηγές δεν ξηγιούνται καλά, συνεπώς ας φτιάξουμε εμείς μια ωραιοποιημένη ιστορία για τους «ηττημένους» !

  όταν κάποιος υιοθετεί την ίδια την οπτική του κράτους.

  Έτσι είμαστε εμείς. Το αγαπάμε και το προστατεύουμε το κράτος. Αν δούμε κάτι κακό, σαν δέντρο το κλαδεύουμε. Δεν το ξεριζώνουμε. Δεν θα υπερασπιστούμε το κράτος, αλλά θα υπερασπιστούμε τα ανατρεπτικά στοιχεία αθιγγανομανιχαϊστικής προέλευσης ; 🙂 Ποια ηθική το επιτάσσει αυτό ;

  @ Γρηγόρης Κοτορτσινός

  Τι γελάς εσύ ; Το ξέρει ο πάπας ότι είσαι οπαδός των Βογομιλοπαυλικιανών και σε κρατάει στην θέση του Μεγάλου Ιεροεξεταστή ; 🙂

  @ Γιάννης Ιατρού

  Η γνώμη του Kαραγιαννόπουλου :

  Το κατά κόρον υποστηριζόμενον ότι διά της μεγαλοπνόου πολιτικής του και των κτισμάτων συνέτριψε το κράτος οικονομικώς δεν ευσταθεί. Τα μέσα δι’ ών ο Ιουστινιανός διεξήγαγε τους πολέμους του ήσαν πάντοτε μικρά και εάν αι επιχειρήσεις εβάρυνον τας περιοχάς, εις τας οποίας διεξήγοντο , δεν απετέλουν όμως σοβαράν επιβάρυνσιν του δημοσίου ταμείου. Το αυτό δύναται να λεχθή και δια την οικονομικήν του δραστηριότητα, με την πρόσθετον παρατήρησιν ότι αύτη εσημειώθη κυρίως κατά το πρώτον ήμισυ της βασιλείας του , ενώ αι κατηγορίαι περί εξαντλήσεως του κράτους αναφέρονται κυρίως εις τους τελευταίους χρόνους του Ιουστινιανού. Τέλος το γεγονός ότι επί των διαδόχων του το κράτος όχι μόνον ουδεμίαν απόδειξιν οικονομικής κάμψεως έδωσεν, αλλ’ απεναντίας εστάθη ικανόν να διεξαγάγη νικηφόρως τους μακροτάτους και σοβαρωτάτους πολέμους κατά των Περσών και των Αβαροσλάβων, δεικνύει καλύτερον παντός άλλου πόσον επιπολαίως ενίοτε κρίνεται ο δημιουργός του corpus iuris civilis , ο εμπνευστής της Αγίας Σοφίας, ο πολιτικός της reconquista.

 308. Ρίβα, αυτή τη στιγμή προλαβαίνω μόνο να σε παραπέμψω στο λινκ του Ρογήρου που έβαλα στο 262 και κυρίως στη δήλωση μετανοίας που θα δεις και στο λινκ του κακόψυχου (#266). Θες να πιστέψεις ότι έτρωγαν μωρά, πίστεψέ το.

 309. Γιάννης Ιατρού said

  307α: Ρίβα,
  όταν ποστάρω εγώ κάτι, δεν θα με αγνοείς! Δεν τα ποστάρω για μένα, εγώ τα ξέρω 🙂 🙂 🙂 🙂 (#308)

 310. ΓιώργοςΜ said

  Για το δίσκο της Φαιστού πάντως βλέπω πως κάποιοι το παλεύουν…

 311. spatholouro said

  #311
  Βλ. σχ. 124 του Νίκου

 312. ΓιώργοςΜ said

  Συνελήφθην κομίζων γλαύκαν.. 🙂
  Φτού, πάλι ντόρτια ήφερα….

 313. http://www.efsyn.gr/arthro/i-esiea-nihei-se-perierga-nera

  Η ΕΣΗΕΑ… νήχει σε «περίεργα» νερά

 314. ΣΠ said

  314
  Βάι, βάι, βάι. Το ξέραμε όμως.

 315. 315
  Ναι, το έβαλα όμως ως επιβεβαίωση της πρόβλεψης. Αν και αυτό με την Ιαπωνία και τη μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας δεν το περίμενα.

 316. sarant said

  314-315

  Και μαθηματική δομή βρήκε στην ελληνική γλώσσα, και προηγμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τη χρησιμοποιούν……

 317. ΚΩΣΤΑΣ said

  Από ΕΦΣΥΝ > προέρχεται από το ομηρικό ρήμα νήχω, που σημαίνει κολυμπώ

  Επί της ουσίας, υπάρχει όντως ρήμα νήχω ή νήχομαι και τι σημαίνει; όποιος ξέρει απαντά.

 318. spatholouro said

  νήχω/νήχομαι: κολυμπώ

 319. Μαρία said

  318
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/18/velmos/#comment-402636

 320. ΚΩΣΤΑΣ said

  319
  Ευχαριστώ!
  Αναρωτιέμαι, τότε προς τί η ειρωνεία της ΕΦΣΥΝ; Θα περίμενα να αντικρούσει κάτι από τα λεχθέντα.

 321. Μαρία said

  321
  Είσαι σοβαρός; Τι να αντικρούσει; Οτι το όνομα Νιχόν δεν είναι ομηρικό;

 322. sarant said

  321 Το νήχω είναι ομηρικό, αλλά η ετυμολογία του Νιχόν είναι παραμυθένια.

 323. Γς said

  Από τον Richard Nixon

 324. Εμένα με άρεζε ο Κίμων Γιούνγκ, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας

 325. Γς said

  324:

  Από το Νιχόνγκέιτ

 326. Γς said

  Αμα δεν έχεις απονία ατονία ιαπωνία νιχόν να ξυστείς…

 327. Γς said

  Κι από το Νιχόν στο κινέζικο Νι χάο;

  Καλά ευχαριστώ

 328. ΚΩΣΤΑΣ said

  322
  Έτσι νομίζω.
  Εγώ θα περίμενα η δημοσιογράφος να κάνει συλλογή «μαργαριταριών» από τα λεχθέντα του κ Δούκα, να κάνει και κάποιες ερωτήσεις, όπως συνηθίζεται, στο τέλος της διάλεξης και να τα παρουσιάσει ως ρεπορτάζ, αν ήθελε να πείσει.

  Σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνω την υπεράσπιση του Δούκα, γιατί δεν ξέρω τι πραγματικά αντιπροσωπεύει. Αλλά και σε καμία περίπτωση δεν πείθομαι από ατεκμηρίωτες απόψεις άλλων. Νά ‘μαστε σοβαροί.

 329. sarant said

  329 Μα το ότι το Νιχόν έχει ελληνική αρχή είναι μαργαριτάρι και πολύ καλά κάνει και το μεταφέρει. Δεν βλέπω κάτι το ατεκμηρίωτο.

 330. Μαρία said

  329
  Τον ήχο κρακ, για παράδειγμα, τον μετέτρεψαν οι αρχαίοι σε «καρ» και από εκεί βγαίνουν μεταξύ άλλων το κράτος, η κάρα (το παράδειγμα που ανέφερε είναι: «Πήγαμε να προσκυνήσουμε την κάρα του Αγίου Παϊσίου»), η κραυγή, ο καρκίνος, το καρπούζι, ο καραφλός και το κράκερ.

 331. Μαρία, σου θύμισε κάτι από τα παλιά μήπως;

 332. ΚΩΣΤΑΣ said

  330 – 331

  Η γλωσσολογία και ειδικά το πεδίο της ετυμολογίας είναι κάτι που εκτός του ότι δεν το ξέρω, επιπλέον δεν μπορώ και να το καταλάβω. Βλέπω στο πλείστο των προς ετυμολογία λέξεων προέλευση περσική, πέρασε στα τούρκικα, το πήραμε ως δάνειο, το μπρ έγινε γκρ, με αντιμετάθεση έγινε φρ και με τσιτακισμό τστρ – λέμε τώρα. 🙂 Άσε που βλέπω στα λεξικά μετά από κάποια χρόνια να αναθεωρούν ή να δίνουν 2-3 άλλες πιθανότητες ή να διαφωνούν μεταξύ τους οι γλωσσολόγοι. Γι αυτό θεωρώ την γλωσσολογία επισφαλή επιστήμη, στηρίζεται σε υποθέσεις, απτές αποδείξεις αδυνατεί να δώσει τις περισσότερες φορές.

  Για το Νιχον και η δική μου πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για λαλακία, κρατώ όμως και μια επιφύλαξη, πού ξέρεις καμιά φορά;

  Ξέρω ΄γω, ας το κάνουν θέμα οι δημοσιογράφοι και ας πάρουν θέση και οι γλωσσολόγοι επί του σεμιναρίου του κ. Δούκα. Εγώ είμαι ό,τι πει ο Μπαμπις. 🙂

 333. Κουτρούφι said

  #314. Από την τελευταία παράγραφο του άρθρου:

  «Τελευταία λέξη που μάθαμε είναι η δημοκρατία [], η οποία δεν σημαίνει η εξουσία του δήμου, δηλαδή του λαού, αλλά προέρχεται από τα ομηρικά έπη και είναι «η επικράτηση σε ένα τμήμα χώρας που κατελήφθη από τους νικητές»» και ότι η δημοκρατία της Αθήνας του Περικλή ήταν στην πραγματικότητα «ενός ανδρός αρχή, του Περικλή, άντε και του Θεμιστοκλή».»

  Έχει ξαναδιατυπωθεί τέτοια ερμηνεία;

 334. Μαρία said

  332
  Είχαμε συζητήσει για την επικινδυνότητα του κρακ;

  334
  Πώς να διατυπωθεί, αφού η λέξη δεν υπάρχει στα ομηρικά έπη;

 335. ΚΩΣΤΑΣ said

  Έναν υπαινιγμό για την αρχική σημασία της λέξης δημοκρατία βρίσκω στη Βικη:

  > Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας»[εκκρεμεί παραπομπή]. Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς…

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1

 336. Κουτρούφι said

  #335β. Επομένως, έχουμε ακατάσχετη μπουρδολογία.

 337. 335 όχι, αλλά για μια παρόμοια ετυμολόγηση και μάλιστα από κατά τεκμήριο σοβαρό άνθρωπο: http://www.kathimerini.gr/385214/article/politismos/arxeio-politismoy/ta-arxaia-mnhmeia-twn-onomatwn
  Στη συζήτηση μάλιστα πρωτοεμφανίστηκε κάποιος από δω: https://neostipoukeitos.wordpress.com/2009/09/06/%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%B5%CF%84%CF%85%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CE%BD/
  Εγώ θα στα θυμίζω; Τα ύστερα του κόσμου!

 338. Μαρία said

  337
  Σαν βουάρ 🙂

 339. Μαρία said

  338
  Τη συζήτηση αυτή τη θυμάμαι και το μπέρδεμα με τους Νικ αλλά σκέφτηκα οτι υπαινίσσεσαι κάτι πιο σοβαρό 🙂 σ’ αυτό το μπλογκ.
  Πάντως έκλαψα, που λεν και στο τουίτερ.

 340. BLOG_OTI_NANAI said

  Που το είδε ο μπάρμπας ότι με βάση τον Όμηρο βγαίνει το συμπέρασμα που λέει;
  Από την Οδύσσεια ξ 239 και το ομηρικό «δήμου φήμις» δεν καταλαβαίνουμε ότι «δημοκρατία» σημαίνει «δήμου κράτος» = δύναμη του λαού;

 341. Γιάννης Ιατρού said

  Σημείωση:
  Πολλές εικόνες στο παραόν νήμα δεν φαίνονται (πλέον). Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του domain στον τόπο που έχουν αποθηκευτεί (από postimg.org έχει γίνει πλεόν postimg.cc).

  Υπάρχουν όμως. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να αλλάξει το URL αντίστοιχα. π.χ. στο σχ. 341 του BLOG_OTI_NANAI η εικόνα έχει το URL: https://s18.postimg.org/6izmtdefd/X329.jpg
  Αν το αντιγράψετe και αλλάξετε το .org σε .cc (==> s18.postimg.cc/6izmtdefd/X329.jpg) μπορείτε να την δείτε:

 342. sarant said

  342 Mπράβο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: