Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ερίδματα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Ιανουαρίου, 2018


Όπως καταλαβαίνετε, ο τίτλος του σημερινού μας σημειώματος είναι παρμένος από την επιστολή παραίτησης του Κώστα Ζουράρι από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας.

Στο θέμα αυτο βέβαια αφιερώσαμε, την περασμένη Κυριακή, έκτακτο βραδινό άρθρο, το οποίο μάλιστα, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε, είχε μεγάλη επιτυχία: το ιστολόγιο δέχτηκε εκείνη τη μέρα κάπου 14500 επισκέψεις που είναι μέσα στις 3-4 πρώτες επιδόσεις επισκεψιμότητας από τότε που άρχισε να λειτουργεί, και βέβαια είναι ρεκόρ για Κυριακή, μέρα με λιγότερες επισκέψεις συνήθως (το απόλυτο ρεκόρ επισκέψεων μέσα σε μια μέρα κρατάει από τον Οκτώβριο του 2013 με το άρθρο για τον Ψιλοκομμένο Καβάφη, με πάνω από 23.000)

* Στο περιθώριο της ερίδματης ζουραριάδας, αναδείχτηκε ένα σοβαρό λάθος σε ένα σημαντικό σύγγραμμα αναφοράς που το επαναλαμβάνω εδω για να μη μένει θαμμένο σε σχόλια.

Συγκεκριμένα, όταν συζητούσα για τον τύπο «ερίδματος», τόσο εδώ όσο και στο Φέισμπουκ, δυο-τρεις φίλοι μού επισήμαναν ότι η λέξη, πέρα από το «ακατάβλητος» μπορεί να έχει και τη σημασία «καθυποταγμένος».

Όταν τούς ρώτησα πού το βρήκαν αυτο το παράδοξο, μού είπαν «στο Λίντελ Σκοτ». Και προθυμοποιήθηκαν να μου στείλουν και φωτογραφία της σελίδας (ιδού αριστερά το κομμάτι που ενδιαφέρει).

Πρόκειται για την Επιτομή του LiddellScott, που στα αγγλικά είναι γνωστό ως Intermediate LSJ, ένα έργο που κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα ελληνικά το 2007 από τις εκδόσεις Πελεκάνος. (Το «μεγάλο» LiddellScott κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τον Κωνσταντινίδη στις αρχές του 20ού αιώνα, με πολλές προσθήκες της ελληνικής έκδοσης).

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο λήμμα η ελληνική μετάφραση έχει ένα σοβαρό λάθος που φαίνεται αν δούμε το αγγλικό πρωτότυπο: ἐρίδματος1δέμω

strongly-built, i. e. unconquerable, or (from δαμάω) all-subduing.

Οι Έλληνες μεταφραστές απέδωσαν «καθυποταγμένος» το all-subduing ενώ βέβαια σημαίνει το αντίθετο «που υποτάσσει τους πάντες»!! Και δεν σκέφτηκαν ότι δεν μπορεί ένα άπαξ λεγόμενο να σημαίνει δύο διαμετρικά αντίθετες έννοιες!

Αν σας πουλήσουν ένα κιλό καρύδια και σπάσετε ένα και το βρείτε κούφιο, λογικό είναι να αναρωτηθείτε πόσα άλλα κούφια υπάρχουν. Πόσα άλλα τέτοια αδικαιολόγητα λάθη υπάρχουν στη μεταφρασμένη Επιτομή του Λίντελ Σκοτ; (Μπορεί βέβαια να είμαι γκαντέμης και να βρήκα το μοναδικό λάθος. Πάντως, το έργο έχει ψηφιοποιηθεί στην Πύλη για την ελληνική γλώσσα).

* Θα μπορούσαμε τα μεζεδάκια μας να τα πούμε επίσης «Μεζεδάκια χωρίς Τζιμάκο, αφού μια μέρα πριν τη ζουραριάδα ο Τζίμης Πανούσης μέτρησε 15000 και μία και απολύθηκε.

Τον μνημονέψαμε τον Πανούση και εδώ, τον αποχαιρέτησαν οι ομότεχνοί του αλλά και σύμπας ο πολιτικός κόσμος, καθώς και όλοι οι επώνυμοι.

Αυτά τα αποχαιρετιστήρια πολλές φορές λένε περισσότερα γι’ αυτόν που αποχαιρετάει. Παράδειγμα, το τουίτ του γνωστού παλιού τροφοδότη μας, το οποίο πέρα από την υποκρισία (σκύλευση σχεδόν) καταλήγει σε ένα ουρανόμηκες μαργαριτάρι, αφού το «Υπάρχω» δεν το έχει ερμηνεύσει ο Πανούσης αλλά ο Πουλικάκος (στην ταινία «Δράκουλας των Εξαρχείων» όπου πρωταγωνιστεί ο Πανούσης).

* Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, σε πολλούς ιστότοπους αναδημοσιεύτηκαν παλιότερες συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Πανούσης. Σε μια από αυτές, εντόπισα ένα ραμόνι συνεντευξιαστικό, ήγουν παράκουσμα.

Πρόκειται για συνέντευξη του 2014 στη Λάιφο, όπου ο Πανούσης φέρεται να λέει:

Τότε ήταν η μόδα του γκρουπ, όχι της σόλο καριέρας. Όταν πρωτοπαίξαμε στο «Σκάλα» το ’79-’80, ξεκινήσαμε να κάνουμε 3 παραστάσεις και φτάσαμε τις 380 – χωρίς ρεπό. Αρχίσαμε Αύγουστο και είχε τέτοια απήχηση που συνεχίσαμε όλο τον χρόνο. Κάναμε, όμως, το κέφι μας. Είχε περάσει όλη η Αθήνα από κει.

Πού είναι το παράκουσμα, θα ρωτήσετε. Στο όνομα του κέντρου. Δεν ήταν «Σκάλα». Όπως θα θυμούνται όσοι σύχναζαν τότε σε ανάλογα στέκια, το μαγαζί λεγόταν Skylamb (με m, προφανώς λογοπαίγνιο από το Skylab). Είπε Σκάιλαμb ο Πανούσης στη δημοσιογράφο, που ίσως να είναι και πολύ νεότερη και να μην το ήξερε, άκουσε εκείνη «Σκάλα» χωρίς να την παραξενέψει η διατύπωση «στο ‘Σκάλα'», που λέγεται άλλωστε.

Στη Σκάλα του Μιλάνου πάντως δεν εμφανίστηκε ο Τζιμάκος.

* Κι ένα ορθογραφικό της Ζουραριάδας, όπως το έκλεψα από φιλικό τοίχο:

Το Βήμα: Υποβάλει παραίτηση ο Ζουράρις.
Documento: Αναμένεται να την υποβάλλει εντός των επόμενων ωρών.

Συμπέρασμα για τα ΜΜΕ;
Όπως έγραφε κάποτε ένας τοίχος στα Εξάρχεια…»ΑΙΝΑΝΤΥΑ ΣΤΙΝ ΑΣΤΟΙΚΥ ΩΡΘΩΓΡΑΦΕΙΑ».

* Το ρητό λέει ότι η πίστη και βουνά μετακινεί. Όχι μόνο η πίστη όμως, αλλά και η τσαπατσουλιά, και μαλιστα ολόκληρες οροσειρές και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις -κι έτσι οι Άνδεις βρέθηκαν στη Νότια Αφρική και μάλιστα στην ημιάκλιτη ενσάρκωσή της.

Για να πω την αλήθεια, το είδαν και το διόρθωσαν -αλλά το μαργαριτάρι διασώζεται σε σάιτ που το αναδημοσίευσαν.

* Ένα θέμα με το οποίο το ιστολόγιο δεν πρόλαβε να ασχοληθεί, αν και μπορεί να το κάνει στο άμεσο μέλλον, ήταν το μανιφέστο των 100 γυναικών «υπέρ του καμακιού», η απάντηση 30 άλλων γυναικών και η ανταπάντηση της Κατρίν Ντενέβ.

Θα προτιμούσα να μην το συζητήσουμε σήμερα. Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτή την αντιπαράθεση είναι ότι μου έγραψε ένας φίλος, αρκετά νεότερος από μένα αλλά οχι και εικοσπεντάρης, που δουλεύει εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση και μου εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συρροή λατινογραμμένων κύριων ονομάτων σε απόσπασμα της απάντησης της Ντενέβ (συγνώμη, της Deneuve):

Τέλος, υπέγραψα αυτό το κείμενο για έναν λόγο που στα μάτια μου είναι ουσιαστικός: τον κίνδυνο εκκαθαρίσεων στις τέχνες. Θα κάψουμε τον Sade της Pleiade; Θα χαρακτηρίσουμε τον Leonardo da Vinci παιδόφιλο καλλιτέχνη και θα σβήσουμε τους πίνακές του; Θα ξεκρεμάσουμε τον Gaugin από τα μουσεία; Θα καταστρέψουμε τα σχέδια του Egon Schiele; Θα απαγορεύσουμε τους δίσκους του Phil Spector; Αυτή η ατμόσφαιρα της λογοκρισίας με αφήνει άφωνη και ανήσυχη για το μέλλον των κοινωνιών μας».

Μου έχουν προσάψει μερικές φορές ότι δεν είμαι φεμινίστρια. Πρέπει να θυμίσω ότι ήμουν μία από τις 343 βρόμες, μαζί με την Marguerite Duras και την Francoise Sagan που υπέγραψε το μανιφέστο ‘‘Εχω κάνει άμβλωση’’ που γράφτηκε από την Simone de Beauvoir; Η άμβλωση επέσυρε ποινική δίωξη και φυλάκιση την εποχή εκείνη.

Αν εγώ μετέφραζα αυτό το κείμενο, το πολύ να άφηνα στα λατινικά΄την Pléiade, επειδή είναι σήμα κατατεθέν -πάντως θα το έγραφα σωστά, θέλει αξάν. Ποιος ο λόγος να ξενογράψουμε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι ή τον Γκογκέν; (που μάλιστα τον γράφουν και λάθος, Gauguin είναι). Κι ένας που δεν ξέρει γαλλικά, κάτι που δεν είναι σπάνιο στις αγγλοκρατούμενες μέρες μας, πού θα καταλάβει πώς προφέρεται η Σιμόν ντε Μποβουάρ ή η Μαργκερίτ Ντυράς;

Ο φίλος μου, που είναι διαβασμένο παιδί, έγραψε κάτι ενδιαφέρον: Τα μισά ονόματα δεν τα ξέρω ή νομίζω ότι δεν τα ξέρω, επειδή η γραφή τους δεν μου επιτρέπει να τα διαβάσω -και δεν θα είναι ο μόνος.

Αλλά για το μανιφέστο και το αντιμανιφέστο για το καμάκι, καλύτερα να συζητήσουμε από βδομάδα, μην το κάψουμε στα εδώ σχολια.

* Και για να μείνουμε στο ίδιο κλίμα, σε ένα άρθρο για τη γνωστή καταγγελία για ξυλοδαρμό πρωταγωνίστριας από συνάδελφό της, φίλος πρόσεξε την εξής άγαρμπη διατύπωση:

Ενδιαφέρον, έχει, άλλωστε η παντελής εξίσωση των φερόμενων θύματος και θύτη….

Με ρωτάει αν υπήρχε τρόπος να το διατυπώσουμε πιο στρωτά κρατώντας πάντα το «φερόμενος» ώστε να μη φάμε μήνυση. Εγώ εδώ θα έβαζα επανάληψη, παρόλο που ξέρω ότι μερικοί το θεωρούν αμάρτημα λίγο μόνο ελαφρότερο από τη ληστεία μετά φόνου:

Ενδιαφέρον, έχει, άλλωστε η παντελής εξίσωση του φερόμενου θύματος με τον φερόμενο θύτη….

* Καθώς έγραφα το παραπάνω, η αρχική μου διατύπωση ήταν «ξυλοδαρμό γυναίκας ηθοποιού» το οποίο βέβαια έχει το γνωστό πρόβλημα (γυναίκα ηθοποιού δάρθηκε ή γυναίκα ηθοποιός; ) Κι επειδή στην ηθοποιό δεν υπάρχει δυνατότητα για έμφυλο τύπο προς το παρόν, αναγκάστηκα να αναβαθμίσω την ηθοποιό σε πρωταγωνίστρια για να φαίνεται ότι ειναι γυναίκα.

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας, σε σουπεράκι μετεωρολογικού δελτίου.

«Τσουχτερό» κρύο την Πέμπτη.

Προς τι τα εισαγωγικά; Μεταφορά δεν υπάρχει, που και να υπήρχε δεν θα ήταν λόγος να δικαιολογεί εισαγωγικά. Επειδή τάχα είναι λαϊκή λέξη; Μάλλον αυτό θα είναι.

Αυτή είναι, κυρίες και κύριοι, η αντεπίθεση της νεοκαθαρεύουσας, όπου οποιαδήποτε λέξη μοιάζει κάπως λαϊκή την περικλείνουμε σε εισαγωγικά, σαν να την πιάνουμε με λαβίδα για να μη μολυνθούμε.

* Διαβάζω στο Πρωταγών ρεπορτάζ για τη δολοφονία του Β. Στεφανάκου, και σκοντάφτω στην εξής πρόταση:

Η απρόσμενη αλλά και αναμενόμενη αποφυλάκιση του Βασίλη Στεφανάκου είχε προκαλέσει ανησυχία στους επικεφαλής των αστυνομικών αρχών….

Εμένα αυτό μου φαίνεται οξύμωρο. Αν ήταν αναμενόμενη, πώς μπορεί να είναι και απρόσμενη;

* Κλέβω από φιλικό τοίχο του Φέισμπουκ την πινακίδα αριστερά, που μπορεί να ειναι και αυθεντική.

Παρακαλούμε λοιπόν, καθώς ο χώρος θα κλιματίζεται, εσείς να επαναλαμβάνετε: η πόρτα, της πόρτας, την πόρτα, ω πόρτα. Ο πληθυντικός έχει τη δύσχρηστη γενική, αλλά μην την παραλείψετε διότι θα χαλάσει το ξόρκι: οι πόρτες, των πορτών, τις πόρτες, ω πόρτες.

Κάποιος φίλος που το είδε, σχολίασε:

Όλα τα είχε η Μαριορή, το καθαρευουσιάνικο «όπως» τη μάρανε!

Το οποίο είναι εντελώς άχρηστο. Παρακαλούμε να κλείνετε την πόρτα κτλ.

* Είχαμε γράψει πριν απο μερικά χρόνια ότι το γνωστο ψευδορητό (απόφευγμα που το λέμε εδώ) του Ισοκράτη με τη δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται είχε καταφέρει να τρυπώσει σε ένα σχολικό βιβλίο και συγκεκριμένα στην Πολιτική Παιδεία της Α’ Λυκείου.

Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου επικοινώνησε μαζί μου και τελικά η κατασκευασμένη μετάφραση αφαιρέθηκε και μπήκε στη θέση της η πραγματική. Χάρηκα πολύ και νομίζω πως το είχα ανακοινώσει και εδώ.

Δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ η χαρά μου.

Όπως με πληροφορεί καλός φίλος, που έχει παιδί στο Λύκειο, το κατασκευασμένο απόφθεγμα έφυγε από την πόρτα και μπήκε από το παράθυρο, καθώς τώρα φιλοξενείται στο βιβλίο της Β’ Λυκείου, που έχει συγγραφέα τον κ. Παύλο Φ. Μάραντο, και μάλιστα στην τρίτη κιόλας σελίδα, στην «ταυτότητα» του βιβλίου, ώστε να το δουν όλα τα παιδιά και να χάψουν την παραμύθα.

Συνήθως οι 29 κατασκευαστές αποφθεγμάτων δίνουν ως πηγή για το συγκεκριμένο κατασκευασμένο απόφθεγμα τον Αρεοπαγιτικό του Ισοκράτη, εδώ όμως, για αλλαγή, προτείνεται το «Περί ειρήνης».

Ευτυχώς, το Περί ειρήνης υπάρχει ολόκληρο ονλάιν, στον πολύτιμο ιστότοπο της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, που αθόρυβα, σεμνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες έχει προσφέρει πάρα πολλά στη μελέτη της γλώσσας μας, και μάλιστα υπάρχει και στο πρωτότυπο αλλά και σε δυο διαφορετικές μεταφράσεις.

Παρακαλώ λοιπόν τον κ. Παύλο Φ. Μάραντο, να μας πει σε ποιο σημείο του έργου λέει ο Ισοκράτης ότι η δημοκρατία αυτοκαταστρέφεται. Να ρωτήσουμε και τον κ. Λεωνίδα Κατσίρα, που ήταν επικεφαλής της επιτροπής που αξιολόγησε το βιβλίο.

Ενημέρωση: Με ειδοποιούν ότι στο συγκεκριμένο σχολείο μοιράστηκε, κακώς, η περυσινή έκδοση του βιβλίου. Στη φετινή έκδοση το πειραγμένο απόσπασμα έχει φύγει και έχει μπει στη θέση του ένα πραγματικό ισοκρατικό: «Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (…) δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους».

Χαίρομαι πολύ και ζητώ συγγνώμη από τους συντελεστές του βιβλίου!

* Και κλεινω με ένα αυθεντικό εξωφυλλο από, τρόπος του λέγειν, εφημερίδα -ή ίσως περιοδικό, το Χάι.

Χωρίς δικά μου σχόλια.

Καλό σαββατοκύριακο και προσοχή στα φαντάσματα!

229 Σχόλια προς “Ερίδματα μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >το τουίτ του γνωστού παλιού τροφοδότη μας, το οποίο πέρα από την υποκρισία (σκύλευση σχεδόν)

  σκύλευση;

  Μαμά μου!

  [κόψε κάτι]

 2. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  Πάντως εἶναι ντροπὴ ἕνα λεξικὸ τῆς ἑλληνικῆς νὰ εἶναι μετάφραση ξένου. Ἡ Ἑλλάδα ἔπρεπε νὰ εἶχε βγάλει τὰ καλύτερα καὶ οἱ ξἐνοι νὰ μετέφραζαν ἀπὸ ἐμᾶς. Μὲ πιάσανε ἡ κακίες μου σήμερα

 3. nestanaios said

  Στην ελληνική γλώσσα, ένα θέμα (μία έννοια) επιφέρει πολλές συνεκδοχικές σημασίες και δεν περιορίζεται στις ερμηνείες των λεξικών. Αυτό γίνεται σε άλλες γλώσσες. Όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τι εννοεί αυτός που την χρησιμοποιεί, του ζητάμε εξηγήσεις.

 4. Ώστε μπήκε εμβόλιμο την Κυριακή! Με μεγάλη επισκεψιμότητα! Τι μαθαίνει κανένας. Πάω να το διαβάσω, αν και η επισκεψιμότητα της μιας μέρας δεν θα μεγαλώσει 🙂

  Να γράψω για τα λατινογραμμένα ονόματα που πολύ μου τη σπάνε (τόχω ξαναπεί). Ευτυχώς εκεί που το διάβασα εγώ ήταν μια χαρά η κατάσταση:
  «Τέλος, υπέγραψα αυτό το κείμενο για έναν λόγο που στα μάτια μου είναι ουσιαστικός: τον κίνδυνο εκκαθαρίσεων στις τέχνες. Θα κάψουμε τον Σαντ των Πλειάδων; Θα χαρακτηρίσουμε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι παιδόφιλο καλλιτέχνη και θα σβήσουμε τους πίνακές τους; Θα ξεκρεμάσουμε τον Γκογκέν από τα μουσεία; Θα καταστρέψουμε τα σχέδια του Έγκον Σίλε; Θα απαγορεύσουμε τους δίσκους του Φιλ Σπέκτορ; Αυτή η ατμόσφαιρα της λογοκρισίας με αφήνει άφωνη και ανήσυχη για το μέλλον των κοινωνιών μας»

 5. Γς said

  Skylab και Σκάλα

  Σκέψου να το λέγανε το μαγαζί Ιντερνάτιοναλ Σπέις Στέισον και να έλεγε ο Τζιμάκος ότι δουλεύει στο Αϊ Ες Ες.

  Στον ISIS θα έγραφε η δημοσιογράφος!

  Και για να δούμε ζωντανά τον ISS τώρα:

 6. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  (τέλος)
  «Στον ύπνο σου να τους δεις!»
  Τι κατάρα …

 7. LandS said

  Λες και χρειαζόμαστε το Χάι. Τι άλλο θα έλεγε το φάντασμα του Μητσοτάκη στη Ντόρα;

  I am thy father’s spirit,
  Doomed for a certain term to walk the night
  And for the day confined to fast in fires,
  Till the foul crimes done in my days of nature
  Are burnt and purged away.

  Και εκεί οι ομοιότητες σταματούν

 8. nestanaios said

  2

  Υπάρχουν πάρα πολλά. Από ’κει είναι βγαλμένα τα του Λίντελ Σκοτ. Η διαφορά είναι ότι κάποιοι ξένοι για δικούς τους λόγους και με δικούς τους τρόπους τα συγκέντρωσαν και τα ανέδειξαν. Μη ξεχνάς ότι εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πατριώτες και ό,τι κάνουμε το κάνουμε ιδιοτελώς. Για το χρήμα.
  «Χρήματος τε και αργύρου και των άλλων υλικών τε και αγαθών απάντων τιμιότερον εστί η πατρίς . . .», μας έχει συμβουλέψει ο Πλάτων. Αυτός ήξερε ότι ο Έλληνας δεν είναι πατριώτης και συνεπώς ανόητος.

 9. Γς said

  >Η απρόσμενη αλλά και αναμενόμενη αποφυλάκιση του Βασίλη Στεφανάκου είχε προκαλέσει ανησυχία στους επικεφαλής των αστυνομικών αρχών….

  Τι λέει ο καθ ύλην αρμόδιος του ιστολογίου

 10. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >Η απρόσμενη αλλά και αναμενόμενη…
  Επειδή δεν ήμουν σίγουρος, το έψαξα στο ΛΚΝ:
  Προσμένω:περιμένω, με υπομονή και ελπίδα, να συμβεί κτ. που επιθυμώ.
  Άρα, θα μπορούσε να είναι συνώνυμο του αδόκητος, ανεπιθύμητος κλπ.
  Αλλά, πάλι από το ΛΚΝ:
  απρόσμενος -η -ο : που συμβαίνει ή που παρουσιάζεται χωρίς να τον περιμένουν ή να τον έχουν προβλέψει.
  Ο Δημητράκος δίνει «αναπάντεχος» για την ίδια λέξη

  Ενδιαφέρον φαινόμενο, δεν είναι; Από το ρήμα στο παράγωγο επίθετο, ένα τσιγάρο δρόμος, και η έννοια αλλάζει-το «χωρίς να προσμένω» είναι κάτι κάπως διαφορετικό από το «απρόσμενα».

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Ώστε το «φερόμενος» το γράφουμε για να μη φάμε μήνυση! Δεν το ήξερα.
  Πολλά από αυτά τα πολίτικαλ κορέκτ που μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία 20 (;)χρόνια, υποκριτικά μου φαίνονται. Η διείσδυση των… ΗΠΑτικών προτύπων στη Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη καλά κρατεί.
  Για να γίνει κατανοητή η τρέλα της πολιτικής ορθότητας ιδού ένα περιστατικό:
  Εγγλέζος έκανε κάποια περιγραφή με πρωταγωνιστή έναν μαύρο.Δεν του ήρθαν στο νου οι λέξεις του πολίτικαλ κορέκτ οπότε διστάζει να πει απευθείας μαύρος και λέει: Να όπως εγώ είμαι… άσπρος στο χρώμα αυτός είναι μαύρος και συνέχισε την περιγραφή!

 12. Γς said

  Ντόρα, Μητσοάκης

  Κι εγώ είδα ολοζώντανο μπροστά μου τον Παντελή

  Ο Παντελής είχε την ταβέρνα δίπλα στου Μπάκα στην Αγίας Σοφίας στο παλιό τέρμα του Κοπανά στο Βύρωνα.
  Ενα απόγευμα λοιπόν που μόλις είχαμε επιστρέψει από μια εκδρομή του Δημοτικού, βλέπω μια κηδεία και ακούω κάτι γριούλες να λένε: -Αχ Παντελή.

  Δεν κήδευαν όμως τον Παντελή, όπως νόμισα, αλλά την γυναίκα του.

  Και αποφάσισε ο χήρος Παντελής, την άλλη μέρα κιόλας να μαγειρέψει μόνος του. Και βγαίνει από το φούρνο το γεροντάκι με το ταψί στα χέρια, τρικλίζοντας. Και με κοιτάζει. Και μου λέει:

  -Γιαννάκη

 13. Γς said

  11:

  >οπότε διστάζει να πει απευθείας μαύρος και λέει:

  Ο φερόμενος ως μαύρος

 14. LandS said

  2, 8. Για καθίστε ρε παιδιά. Το Λίντελ Σκοτ είναι Αρχαιοελληνο-αγγλικό και η πρώτη του έκδοση βασίστηκε σε παλαιότερο Αρχαιοελληνο-γερμανικό της εποχής που δεν υπήρχε Ελληνικό Κράτος.
  Όσο για τα ιδιοτελή κλπ. Αν δεν υπήρχε ζήτηση (στη περίπτωσή μας για να καλύπτει τις ανάγκες των διδασκαλίας και μελέτης των κλασικών) δεν θα εκδιδόταν.

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει και ορθογραφικό λαθάκι η ανάρτηση του Μπογδάνου. Το «έβαλες προς πάσα κατεύθυνση» είναι παρατατικός, αφού ο Τζιμάκος το είχε συνήθειο, άρα θέλει δύο λάμδα: έβαλλες. Στον Δούκα και γρήγορα, ποιητά μου!
  Προς τι η απορία για την εμφάνιση του Μητσοτάκη, ιδίως αν συνέβη μετά τη δύση του ήλιου;
  Και μια απορία, Νικοκύρη: φερόμενο θύτη ή φερόμενο ως θύτη;

 16. ΓιώργοςΜ said

  2,8 Δε βρίσκω γιατί είναι ντροπή και όχι τιμή. Ένας διεθνής εκδοτικός οίκος μπήκε στον κόπο να φτιάξει ένα λεξικό (που είναι επίπονο έργο), για την ελληνική γλώσσα, τόσο καλό, που να είναι έργο αναφοράς. Άρα, κάποιοι ενδιαφέρονται πολύ για τη γλώσσα αυτή, και είναι περισσότεροι εκτός παρά εντός συνόρων.
  Όταν υπάρχει ένα τέτοιο έργο έτοιμο, είναι πολύ πιο απλό να μεταφραστεί παρά να γραφτεί κάτι ίδιο από την αρχή. Έτσι κι αλλιώς, το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι περιορισμένο σε σύγκριση με το πρωτότυπο, ειδικά όταν υπάρχουν κάποια λεξικά ήδη.
  Το κακό είναι να γίνει η μετάφραση τσαπατσούλικα.

 17. Γς said

  Χρόνια Πολλά στους Ευθύμιους και τις Ευθυμίες
  Και στην δικιά μας ΕΥΘΥΜΙΑ-ΕΥΘΥΜΙΑ
  [ΕΦΗ-ΕΦΗ] αν την λένε έτσι

 18. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  15 Κανονικά με «ως» αλλά κάποιες φορές μπορούμε να το παραλείψουμε.

  11 Το «να μη φάμε μήνυση» είναι χαριτολογημα. Αλλά προφανώς καλό είναι να σκεφτόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας.

  4 Πάλι καλά που κάποιοι τα μεταγράφουν.

 19. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο !
  Kαι για τα εξώφυλλα, ειδοποία !

 20. Εντάξει, εντελώς φυσικό να μη λέει τίποτα σε κάποιον νεαρό το όνομα Σκάιλαμπ, εδώ μεγαλύτεροι και καλά-καλά δεν θυμόμαστε τον δορυφόρο που όλο έπεφτε (αυτός δεν ήταν;).

 21. Emphyrio said

  Βρε Νικοκυρη! Βαλε και εναν απηγανο για το απροσμενο φιναλε, οπως κανει και η Ειρηνη Προμπονα! Μην μας τρομαζεις πουρνο-πουρνο και αξημερωτα. Βοηθα μας να περασει η ημερα χωρις αλλους βρυκολακες…

  Και α προπο, να υπενθυμιστει στο συμπαν η συγγενεια του Λιντελ των Λιντελ-Σκοτ με την μικρη, γνωστη Αλικη. Πατηρ και θυγατηρ για τους αγνοουντες.

 22. leonicos said

  διατί να το κρύψωμεν

  και ὑποτακτικήν

  και μετά… μου κάνεις τον δημοτικιστή. (φατσούλα χαμογελαστή)

 23. π2 said

  Το μεγάλο ελληνικό LSJ έχει κάμποσα λάθη και πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείται με προσοχή. Την ελληνική εκδοχή της Επιτομής δεν την έχω χρησιμοποιήσει και δεν έχω άποψη.

  2: Τώρα πια δεν έχει κανένα νόημα. Το LSJ και το DGE καλύπτουν τις ανάγκες της αρχαίας ελληνικής λεξικογραφίας, με εγκυρότητα και πληρότητα (στον συνδυασμό τους) και η ελληνική αρχαιογνωστική κοινότητα είναι εξαιρετικά μικρή για να δικαιολογήσει τέτοιο σχέδιο. Έχει και κάτι άλλες εκκρεμότητες η ελληνική λεξικογραφία…

 24. Πάνος με πεζά said

  Μια συζήτησ εδώ περί Πανούση, με διάφορους προσδιορισμούς στα σχόλια, για Skylamb, παράνομη κασέτα κλπ. (έχει και σχόλιο Νοικοκύρη)
  http://diskoryxeion.blogspot.gr/2018/01/blog-post_93.html?showComment=1516095590405

 25. sarant said

  23 Ασφαλώς το ελληνικό LSJ-Κωνσταντινίδη έχει λάθη ή αστήρικτα πράγματα, έχει πάντως και χρήσιμες προσθήκες.

  22 Το φάντασμα του Μητσοτάκη με επηρέασε -διότι αυτός χρησιμοποιούσε τη φράση.

  20 Kαι έπεσε το Σκάιλαμπ ακριβώς το 1979.

 26. Πάνος με πεζά said

  Και το μοναδικό διασωζόμενο ντοκουμέντο από το Skylamb

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ας κλέψουμε εκκλησία με ένα μεζεδάκι από αθλητικό ιστότοπο:» Ο Άρης Λαούδης ψηφίζει Πασκουάλ μέχρι να δύσει ο ήλιος». Δηλαδή μέχρι σήμερα το απόγευμα; Πολύ αυστηρός με τον Καταλανό ο αθλητικός συντάκτης. 😊
  http://www.sport24.gr/Basket/Euroleague/eb-columns/eb-laoudis/to-tavani-toy-pao-kai-to-megaleio-toy-paskoyal.5038395.html

 28. Πάνος με πεζά said

  Eίναι κι άλλα 2τραγούδια από τότε, θα τα βρείτε στο YT (Eρωτικό, Να η ευκαιρία)

 29. leonicos said

  ένα άπαξ λεγόμενο να σημαίνει δύο διαμετρικά αντίθετες έννοιες!

  Θα το έγραφα:

  ένα άπαξ λεγόμενο να έχειδύο διαμετρικά αντίθετες σημασίες!

  Βέβαια, εδώ η επισήμανση μπορεί να μην έχει σημασία (άλλη σημασία της λέξης σημασία) αλλά οι όροι έννοια και σημασία έχουν διαφορετικό περιεχόμενο

  Καιν πάλι φατσούλα χαμογελαστή

 30. sarant said

  24 O Φώντας είναι πολύ καλός

  27 Τι να σβήσει, τι να δύσει 🙂

  29 Δίκιο έχεις, το είχα αλλιώς στν αρχή.

 31. Νίκη Ρέππου said

  «Τσουχτερό» κρύο την Πέμπτη.
  Μήπως με τα εισαγωγικά θέλους να δώσουν έμφαση στην, ασ πούμε, ισχύ/ένταση του κρύου; Μια σκέψη!

 32. Νίκη Ρέππου said

  Διόρθωση: θέλουν, ας

 33. leonicos said

  ἐρίδματος

  Η λέξη κείται στον στ. 1461 στον Αγ. Αισχύλου

  Στο L-S εκδόσεων Σιδέρη, επιστασία Κωνσταντινίδου, λέει επιπλέον
  Ὁ Ἑρμάννος αναφέρει τη λέξη στο δαμάω, ‘ἐρίδματος ἀνδρὸς ὀϊζύς’ (με τη σημασία) λίαν ακμάζουσα, καταβάλλουσα τον άνδρα

 34. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  27 Η έκφραση-κλισέ είναι «μέχρι να σβήσει ο ήλιος».

 35. leonicos said

  @31 Μήπως με τα εισαγωγικά θέλους να δώσουν έμφαση στην, ασ πούμε, ισχύ/ένταση του κρύου; Μια σκέψη!

  Νίκη, σωστή η σκέψη σου, αλλά η λειτουργία των εισαγωγικών δεν είναι αυτή. Δεν τονίζουν. Αυτό το κάνουν τα πλάγια γράμματα ή τα μπολτ

 36. Πάνος με πεζά said

  Kαι φυσικά, βγήκε και η αποκριάτικη διαφήμιση των Jumbo, που καταλήγει με τη φράση «εν μία νυκτί»
  Γλώσσα από τα Jumbo δηλαδή, αλλά και η δύναμη να πυροβολείς και να διαμορφώνεις…

 37. π2 said

  Πάντως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αρχαίες ή και σύγχρονες λέξεις να έχουν δύο διαμετρικά αντίθετες σημασίες: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13352-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1

 38. ΣΠ said

  Σε μεταφρασμένο από τα αγγλικά άρθρο σε αθλητικό ιστότοπο:
  – Το συνηθισμένο λάθος «των προαναφερθέντων χωρών».
  – Ένα μεταφραστικό λάθος: «στο τελικό τραπέζι» αντί «στον τελικό πίνακα» (κατάταξης) (in the final table).

 39. Pedis said

  Μερικές βδομάδες πριν, έτυχε να μιλήσω σε μια ομάδα που είχε αρκετούς δασκάλους. Μία από αυτούς ήταν δασκάλα της Στ’ – παιδιά 10-12 χρονώ. Ήρθε να μου μιλήσει στο τέλος και, καθώς είχα ήδη θίξει το θέμα, μου είπε για μια εμπειρία της. Στο τέλος του μαθήματος την πλησίασε μια μαθητριούλα και της δήλωσε ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ένα από τα θέματα που προέκυψαν στο μάθημα. Θα μπορούσε η δασκάλα να της δώσει ιδέες για το πώς θα μπορούσε να το μελετήσει;

  Κι η δασκάλα ήταν αναγκασμένη να της πει: “Με συγχωρείς αλλά δε μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Πρέπει να μελετήσεις για να περάσεις τις γενικές εξετάσεις. Αυτές θα ορίσουν το μέλλον σου.” “Και,” πράγμα που δεν το είπε αλλά εννοείτε, “το δικό μου μέλλον, τα αν θα με προσλάβουν του χρόνου.” Έτσι ακριβώς δημιουργείται η κατάσταση όπου τα παιδιά αγωνίζονται μετ’ εμποδίων, όχι όμως για να μάθουν, να κατανοήσουν και να εξερευνήσουν.

  «Ο Σκοπός της εκπαίδευσης», Τσόμσκυ
  http://xeimarros.blogspot.it/2012/07/blog-post_26.html

  (μίλα μου για αριστεία)

  [δεν πρόσεξα από που έχει πάρει το πρωτότυπο …]

 40. leonicos said

  Αυτή είναι, κυρίες και κύριοι, η αντεπίθεση της νεοκαθαρεύουσας, όπου οποιαδήποτε λέξη μοιάζει κάπως λαϊκή την περικλείνουμε σε εισαγωγικά, σαν να την πιάνουμε με λαβίδα για να μη μολυνθούμε.

  Νοικοκύρη μου, εγώ δεν θα το έγραφα έτσι.

  Είναι η ημιμάθεια που αντεπιτίθεται και νομίζει ότι κάνοντας διακρίσεις μορφωτικού επιπέδου βγαίνει στον αφρό, ενώ δεν ξέρει κολύμπι.

  Πολλοί μου λένε ότι χρησιμοποιώ σπάνιες λέξεις. Είναι επιεικείς. Πολλές φορές χρησιμοποιώ συνειδητά και σχετικώς άγνωστες λέξεις, επειδή θέλω να τις επαναφέρω σε χρήση. Όχι βέβαια χτυπητά ‘ερίδμητα’ αλλά πιο απλά πράγματα. Η τέχνη είναι ο λόγος να ρέει ομαλά και όμορφα, προ πάντων εύηχα, αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό της ελληνικής, και όλες οι λέξεις έχουν το χώρο τους.

 41. leonicos said

  Ενδιαφέρον, έχει, άλλωστε η παντελής εξίσωση των φερόμενων θύματος και θύτη….

  Με ρωτάει αν υπήρχε τρόπος να το διατυπώσουμε πιο στρωτά κρατώντας πάντα το «φερόμενος» ώστε να μη φάμε μήνυση. Εγώ εδώ θα έβαζα επανάληψη, παρόλο που ξέρω ότι μερικοί το θεωρούν αμάρτημα λίγο μόνο ελαφρότερο από τη ληστεία μετά φόνου:

  Ενδιαφέρον, έχει, άλλωστε η παντελής εξίσωση του φερόμενου θύματος με τον φερόμενο θύτη….

  Νικ Νοικ υπερβάλλεις! Όχι και ληστεία μετά φόνου (στερεότυπον, κλισέ, αλλιώς θα ήταν νεοκαθαρευουσιάνικο)

  Και, κατ’ εμέ, μπορεί να είναι κατανοητό χωρίς το ‘ως’ αλλά δεν είναι, πάντα κατ’ εμέ, σωστό. Τι είδους ‘φερόμενος’ είναι χωρίς το »ως»;

  ‘ο φερόμενος θύτης’ μπορεί να είναι και ‘μεταφερόμενος θ.υτης’

 42. sarant said

  37 Δεν είναι σπανιο ή εν πάση περιπτώσει δεν αποκλείεται -αλλά όχι με άπαξ λεγόμενα!

 43. leonicos said

  Αν συνεχίσει να κατευθύνει την οικογένεια δια του φαντάσματος, τη βάψαμε μάγκες!

  Για να μη με κατηγορήσετε για νεοκαθαρευουσιάνο ούτε για ρουφιάνο

 44. leonicos said

  @36 Kαι φυσικά, βγήκε και η αποκριάτικη διαφήμιση των Jumbo, που καταλήγει με τη φράση «εν μία νυκτί»

  Π με Π, αλλά περπατάς χωρίς Π

  Αυτό το άτιμο μιᾷ προφέρεται μι-ᾷ, αλλά στην ΝΕ γίνεται mya. Αν το έγραφαν ‘μιά’ θα ήταν σωστό, αλλά ποιος θα σκεφτόταν ότι εφόσον έχει τόνο είναι δισύλλαβο; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

 45. Πέπε said

  @44:
  Δε μου κακοφαίνεται να το προφέρεις μονοσύλλαβο, αφού μονοσύλλαβο προφέρουμε το «μιας» που είναι ταυτόχρονα γενική του μονοσύλλαβου νεοελληνικού «μια» αλλά και συνέχεια του αρχαίου «μιᾱς».

  Κατά τα άλλα, τι πάει να πει «ποιος θα σκεφτόταν ότι εφόσον έχει τόνο είναι δισύλλαβο»; Δεν είναι δισύλλαβη η σκιά και τόσα άλλα;

  (Αν και ομολογουμένως κανείς δεν έχει σκεφτεί ότι το φαί, εφόσον παίρνει τόνο, είναι κι αυτό δισύλλαβο και άρα δε χρειάζεται διαλυτικά και είναι λάθος να μπαίνουν.)

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι ένα μεζεδάκι (;) από τον Νανούρη σε ένα κείμενο που λέει αλήθειες: Ρομπέν πασών των δασών. Εκτός αν το προτίμησε συνειδητά, θεωρώντας κακόηχο (;) το σωστό πάντων των δασών. Ροΐδης απ’ την ανάποδη. 😊
  http://www.efsyn.gr/arthro/doynai-kai-lavein

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47. σούπερ. καυτό μίνι 🙂
  Ορίστε, και ο Σκαμπαρδώνης τώρα λέει στο 24.7 ότι δεν υπήρξε ποτέ εθνότητα . «Βαρντάσκα πώς τη λένε υπήρξε»,λέει.

 48. Λεύκιππος said

  31 Οντως άλλο τσουχτερό κι άλλο «τσουχτερό» . Η εκδοχή με τα εισαγωγικά δείχνει οπτικά, κάποιον με παλτό, λίγο σκυφτό, με τα χέρια στις τσέπες να τουρτουρίζει.

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δια στόματος Σκαμπαρδώνη τώρα στον 24.7 στην εκπομπή τού «από που κρατάει η σκούφια μας»Σκουφάκη (κόλλησα):
  Ο Μπρεχτ έλεγε, δεν είμαι εθνικισρτής αλλά αν ο γείτονάς μου γίνει ,θα γίνω δυο φορές εθνικιστής»
  Ετσι το είπε ο Σ. Αλλά στις ιστορίες του κ.Κούνερ ,το αντίθετο αναδείκνυε νομίζω.Για πείτε κι εσείς οι σοφοί; Δυο φορές εθνικιστής ή δυο φορές βλάκας, λέει; Όχι ως φυσική-δικαιωμένη- συνέπεια!

 50. sarant said

  50 Αχ δεν το έχω το βιβλίο αλλά νομίζω πως έχεις δίκιο.

  Εχει κανείς τον Κόινερ;

 51. ΣΠ said

  50, 51
  http://poihtiko-ksespasma.blogspot.gr/2012/07/blog-post_04.html

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εννοείται, Νικοκύρη. 😊
  Λέει : «Μα πώς έγινα διαμιάς εθνικιστής;» αναρωτήθηκε ο κύριος Κ. «Φταίει ο εθνικιστής που βρέθηκε μπροστά μου. Να γιατί πρέπει να εκλείψει η ανοησία: γιατί κάνει ανόητο όποιον βρεθεί μπροστά της».

 53. Γιάννης Ιατρού said

  48: ΕΦΗ
  Αυτά με τα Βαρντάσκα κλπ. έχουν απαντηθεί αρμοδίως και εμπεριστατωμένα 🙂

 54. Γιάννης Ιατρού said

  51: Λές, ε; 🙂 🙂

 55. Λάζαρος Ρεπούνδιος said

  Από καιρό αναρωτιέμαι για τη δύναμη της συνήθειας.

  Ενώ κυκλοφορεί αρκετά χρόνια το λεξικό Montanari (Εκδόσεις Παπαδήμα) παραμένει κύρια αναφορά το L&S.

  Να η ερμηνεία της Ζουραριάδας στο Montanari:

  Ερίδματος (ερι – δέμω) δωρ. χτισμένος γερά=απόρθητος για φιλονικία ΑΙΣΧΥΛ. Αγ. 146 1 (αλλ. χτισμένος ή αναπτυγμένος από τη φιλονικία· αυτός που έχει ξεσπάσει· αυτός που τιθασεύει ή εξοντώνει τα πάντα).

 56. ΣΠ said

  56
  Το LiddellScott έχει το πλεονέκτημα ότι υπάρχει online.

 57. Γιάννης Ιατρού said

  57: ΣΠ
  σκέψου… Αφού κοπυπαστώνει ο φίλος στο #56, κι αυτό θα κυκλοφορεί (οφλαϊν 🙂 )

 58. ΣΠ said

  54
  Βέβαια πρόκειται για αναδημοσίευση στις 17/1/2018 άρθρου του 2014. Οπότε, όταν ξεκινάει με την φράση «Επειδή τις προάλλες ο πρωθυπουργός μας αποφάνθηκε ότι η (σλαβο)μακεδονική γλώσσα είναι κατασκεύασμα των κομμουνιστών,…» θα νόμιζε κάποιος ότι λέει για τον Τσίπρα, ενώ λέει για τον Σαμαρά.

 59. Νίκος Κ. said

  Σχετικά με τη τη συρροή λατινογραμμένων κύριων ονομάτων: φυσικά και είναι περίεργο (ή και αστείο) να είναι λατινογραμμένα ονόματα όπως Deneuve, Gauguin κλπ.
  Ούτε όμως θα μου άρεσε να διαβάσω πως δημοσιεύθηκε κάτι στο Φίζικς Λέτερς

 60. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Μικρό μεζεδάκι:

  https://www.thepressproject.gr/article/122738/Aporripsi-asulou-se-prosfuga-epeidi-den-anagnorise-ton-Platona

  «Απορρίφθηκε αίτηση ασύλου Πακιστανού πρόσφυγα στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή δεν απάντησε σωστά σε ερωτήσεις αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.»

  Άμοιρε Πλάτωνα, τι τραβάς, σε σήκωσαν από τον τάφο για να δώσει προφορικά ο Πακιστανός! 😉

 61. Ιερόδουλος said

  Τελικά, επειδή γίνεται σχετικό λόγος στο Διαδίκτυο, ο Ζουράρις πώς στον κόρακα, έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου, λέει, χωρίς καν ένα Μάστερς; Χωρίς καν διδακτορικό; και μάλιστα στη Γαλλία, κατά δήλωσίν του; (Έλα ευνή στο τόπο σου! Στον τόπο μας τον Ελλαδικό, βέβαια, τόνιζε ο ευφυής Τσαρούχης «είσαι ό,τι δηλώσεις». Εγώ δηλώνω…τα γνωστά…)Υγεία σε όλους. Εξυπηρετώ το… Στόλο γι αυτό χάνομαι! Όμως όπως διαβάζω στις σελίδες σοβαρών ψαχτηριών και αληθινών διδακτόρων με σοβαρές περγαμηνές και όχι αυτές τις περγαμηνές των …μεζέων.. του εν λόγω… μου δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες περί της αξιοπιστίας του κυρίου Κ.Ζ.

 62. Γιάννης Ιατρού said

  59: ΣΠ
  ΣΩΣΤΟΣ, και παράλειψή μου !!!!

 63. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  20 – Αυτός ήταν, μόνο που δεν ήταν δορυφόρος αλλά ο πρώτος διαστημικός σταθμός των ΗΠΑ.

  Υ.Γ – Άτιμα γηρατειά.☺

 64. Γιάννης Ιατρού said

  61: Ήθελαν να δούν, αν έχει περάσει ήδη απ΄εδώ ….

 65. Avonidas said

  #65. Και καλά να μην ξέρει τον Πλάτωνα, αλλά και τον Αφλατούν; 😛

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  51,52,53,55 Ευχαριστώ! Μα δε μπορεί να είπε/υπερθεμάτισε ο Μπρεχτ για τέτοιο πράμα…
  Ο Σκ. ενίσχυσε τη θέση του για το θέμα/συλλαλητήριο με το -όπως το είπε και ο Μπρεχτ- .

  54.Εδώ, το είπαμε! Του Σκαμπαρδώνη πε το μπρε!

 67. Γιάννης Ιατρού said

 68. leonicos said

  @39 Παίδις

  Μ’ έκανες να σχολιάσω και στον Χείμαρρο, που δεν τον ήξερα

 69. Γιάννης Ιατρού said

  64: ΛΑΜΠΡΟΣ
  Ρε συ, (τεχνητός) δορυφόρος είναι οποιαδήποτε κατασκευή που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και τοποθετείται σε τροχιά γύρω από ένα ουράνιο σώμα. Τι άτιμα γερατειά…. Αυτά παθαίνουν αυτοί με την κατ΄οίκον (κατοίκων 🙂 🙂 ) εκπαίδευση 🙂

 70. leonicos said

  @56 Λάζαρε

  Εγώ αντέγραψα τους LS. Αλλά λογικά μού πάει καλύτερα η δική σου εκδοχή

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έφη, με αυτόν τον ισχυρισμό του ο Σκαμπαρδώνης φανερώνει πλήρη άγνοια περί τον Μπρεχτ και τις ιδέες του. Ασυγχώρητη τσαπατσουλιά από έναν πολύ καλό λογοτέχνη.

 72. Μανούσος said

  Νομίζω ότι το «τσουχτερός» δεν έχει να κάνει με την λαϊκότητα, αλλά με την έννοια, ότι τσούζει, και ένας καθώς πρέπει σταθμός σαν τον Σκάη (ο Σκάης στην ονομαστική) δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί λέξεις με σεξουαλικά και δη σαδομαζόχ υπονοούμενα…

 73. Γς said

  22,29,33,35,40,41,43.44 @ Λεώ

  Μπράβο Λεώ!

  Οκτώ αναρτήσεις μέχρι στιγμής κι ούτε μία αναφορά ή χωρατό για τον Γς.

  Συνεμορφώθεις αμέσως ως προς τας υποδείξεις.

  Ασε που έλαβες και ρητή διαβεβαίωση ότι κινείσαι εντός των επιτρεπτών ορίων.

  Παρ όλα αυτά τα αισθήματά μου τα ξέρεις. Τα οποία βέβαια είναι αμοιβαία. Δεν είναι;

  Αλλά ας μην εκτεθούμε περισσότερο.

 74. leonicos said

  @ Πέπε

  αλήθεια, το φαί δεν το είχα ποτέ σκεφτεί

 75. nestanaios said

  14. Ελληνικό κράτος πάντοτε υπήρχε. Το κράτος των Ελλήνων είναι η ελληνική γλώσσα.
  16. Η γλώσσα των Ελλήνων δεν έχει σύνορα.

 76. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νικοκύρη ξέρω πως δεν έχεις τον έλεγχο των διαφημίσεων που προβάλλονται στο τέλος κάθε ανάρτησης, αλλά πες μου σε παρακαλώ πως το τελευταίο μεζεδάκι δεν συνδέεται με το «Κάλεσμα του Κθούλου» που μοστράριζε ακριβώς από κάτω την ώρα που τέλειωνα την ανάγνωση.

 77. leonicos said

  @76

  Γειά σου μεγάλε, μεγαλόκαρδε και μεγαλογενικώς Γς (δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες).

  Περίμενα την ευφυά και υγιά αντίδρασή σου.

  Είχα και μια μικρή τύψη μήπως το παρακάνω. Και οπωσδήποτε το να ταυτολογείς είναι κουραστικό και κουτό.

  Αν η διάθεσή μου δεν ήταν αυτή που είναι, λίγα μου είπαν. Μπορεί να βάλω ένα ποσοστό. Να μην είναι κι 100%

  100% είναι μόνο ένας: Ο Γς.

 78. Γιάννης Ιατρού said

  76β: κι η αγάπη, κι η αγάπη Νεσταναίε 🙂

 79. Νίκη Ρέππου said

  @35 Νίκη, σωστή η σκέψη σου, αλλά η λειτουργία των εισαγωγικών δεν είναι αυτή. Δεν τονίζουν. Αυτό το κάνουν τα πλάγια γράμματα ή τα μπολτ

  Leonicos, ως…νεαρά κάποιας εποχής χεχεχε, κατέχω τη λειτουργία των εισαγωγικών. Όμως συναντώντας καθημερινά ουκ ολίγα ανάλογα παραδείγματα σ΄αυτούς τους χώρους, αναρρωτιέμαι αν η περίπτωση είναι (μόνο) αντίδραση νεοκαθαρευουσιάνου ή–να το πω με μια δόση κακιούλας–ημιμάθεια, προχειρότητα, βιασύνη. (Ή μήπως είναι signs of the times, που αλλάζουν και θα δείξει και στη γραφή, υποθέτω!)

 80. leonicos said

  Ομολογώ ότι λόγω κόπωσης (και Φωτεινής) δεν πρόλαβα να δω την απάντηση του Σπαθόλουρου και του Νοικοκύρη.

  Το ζητούμενο είναι να είμαστε αγαπημένοι εδώ μέσα. Γράφουμε για να συμβάλλουμε, όταν μπορούμε στο θέμα

  και για να επιβεβαιώσουμε το αίσθημα κοινότητας, παρέας, που πρέπει να αναπτυχθεί.

  Προ ημερών, στη Ρώμη, βρέθηκα δίπλα σε κάποιον άγνωστο που μιλούσε ελληνικά. Κατάλαβα πως ήταν αλβανός που είχε ζήσει στην Ελλάδα. Με το που είπα το όνομά μου, με ρώτησε αν είμαι ο Λεώνικος του Σαραντάκου, και καταχάρηκε. δεν μου είπε ποιος είναι γιατί δεν γράφει, μόνο διαβάζει. Είναι σερβιτόρος και με κέρασε τον καφέ. Κοιταζόμασταν σαν αδελφοί που είχαν χρόνια να ειδωθούν

 81. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  77 Σοβαρά; Σε άλλους βάζει διαφήμιση για… βοηθήματα.

  72 Έτσι ακριβώς!

 82. leonicos said

  @80

  Νίκη μου, έχεις δίκιο. Στη γλώσσα προβλέψεις δεν γίνονται. Αλά η γραφή είναι σύμβαση. Και πάλι, υτίποτα δεν αποκελείεται

 83. leonicos said

  Γιάννη Ιατρού, σε προειδοποιώ: ΣΥΝΟΡΑ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

  Να το πούμε και στους άλλους

 84. leonicos said

  Όπως καταλάβατε μου την έχει δώσει ο Λυκόφρονας, και ο Τζέτζης, και τους ξεφυγα μια μέρα

  Ακόμα και η Φωτεινή απόρησε που με είδε νωρίς στο κρεβάτι

  ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

 85. nestanaios said

  33.
  Πολύ καλό. Τέλειο. Εγώ είμαι σίγουρος ότι αυτό εννοούσε ο Ζουράρις.
  «Έρις ἐρίδματος ἀνδρὸς οἱζύς».
  Η έρις είναι οιζύς του ερίδματος ανδρός. Εριδ-ματ.

 86. 61, 🙂

  Βλέπω επίσης στο ίδιο άρθρο πως το κείμενο του Guardian

  «Walayat, who has lived in the UK since 2011, said he had received death threats from members of his family and community in Pakistan after integrating into secular British life, forming a relationship with a non-Muslim partner and refusing to conform to the expectations of conservative Islam.»

  αποδίδεται ως

  «Ο άντρας ζει στο ΗΒ τα τελευταία εφτά χρόνια και δήλωσε ότι αντιμετωπίζει απειλές θανάτου από μέλη της οικογένειας και της κοινότητάς του στο Πακιστάν μετά την ένταξή του στην [κοσμική] βρετανική ζωή, τη δημιουργία επαγγελματικής σχέσης με έναν μη Μουσουλμάνο και την άρνησή του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συντηρητικού Ισλάμ.»

  Πιστεύω πως …a relationship with a non-Muslim partner… αναφέρεται σε κάτι αρκετά πιο προσωπικό, αν και ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει και επαγγελματική συνεργασία.

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  70 – Οτιδήποτε είναι σε τροχιά γύρω από την Γή, είναι δορυφόρος, από το 1971 που τέθηκε σε τροχιά ο Σαλιούτ 1 έγινε διαχωρισμός σε δορυφόρους (γενικής κσι στρατιωτικής χρήσεως) και σε διαστημικούς σταθμούς για να μην μπερδεύονται γι’ αυτό και δεν θα δείς πουθενά να αναφέροντσι οι διαστημικοί σταθμοί ως δορυφόροι

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  88 συνέχεια- Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και των άτιμων γηρατειών.☺

 89. nikiplos said

  @20, ήταν ο πρώτος που έγινε λάθος στη διαδικασία απόσυρσής του και τα ΜΜΕ της εποχής (τέλη 70ς) είχαν προειδοποιήσει να προσέχουμε μην μας πέσει τίποτε στο κεφάλι…
  Δεν ήταν ακριβώς διαστημικός σταθμός, αλλά δορυφόρος. Διαστημικός σταθμός είναι εκείνο που μπορεί κάποιος να μείνει μέσα του χωρίς στολή ή οξυγόνο.

 90. Μαρία said

  55
  Kαι
  Vaterlandsliebe, der Haß gegen Vaterländer

  Herr K. hielt es nicht für nötig, in einem bestimmten Lande zu leben. Er sagte: »Ich kann überall hungern.«Eines Tages aber ging er durch eine Stadt, die vom Feind des Landes besetzt war, in dem er lebte. Da kam ihm entgegen ein Offizier dieses Feindes und zwang ihn, vom Bürgersteig herunterzugehen. Herr K. ging herunter und nahm an sich wahr, daß er gegen diesen Mann empört war, und zwar nicht nur gegen diesen Mann, sondern besonders gegen das Land, dem der Mann angehörte, also daß er wünschte, es möchte vom Erdboden vertilgt werden. »Wodurch«, fragte Herr K., »bin ich für diese Minute ein Nationalist geworden? Dadurch, daß ich einem Nationalisten begegnete. Aber darum muß man die Dummheit ja ausrotten, weil sie dumm macht, die ihr begegnen.«

 91. Pedis said

  Afrin, whose population is predominantly Kurdish, is one of the most stable and secure regions in Syria. With very little international aid, Afrin has taken in so many Syrian refugees in the last five years that its population has doubled to 400,000. Afrin is now surrounded by enemies: Turkish-supported jihadi groups, al Qaeda, and Turkey.

  “Don’t let Afrin become another Kobane”

  Academics and international human rights activists launched a petition calling upon world powers to act against Turkish aggression against Afrin.

  https://anfenglish.com/rojava/don-t-let-afrin-become-another-kobane-24280

 92. nikiplos said

  Η είδηση με στενοχώρησε από πολλές απόψεις. Κατ’ αρχήν επρόκειτο για έναν από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς της χώρας μας. Κοσμούσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και πολλοί από όλα τα μέρη της χώρας πήγαιναν για τη γνώμη του. Ο νευροχειρουργός Δημήτρης Κωνσταντίνου υιός του Θρασύβουλου, πολιτικού μηχανικού και παρολίγο δημάρχου των Πατρών.

  Με στενοχώρησε και γιατί γνωρίζω προσωπικά τον οδηγό του, έναν εξαίρετο ορειβάτη, που δεν έκανε ποτέ επικίνδυνες αποστολές, ούτε ρισκαδόρικες απλοποιήσεις στις αποστολές τους.

  Ας είναι…

 93. 20 …90

  Περί Skylab: ήταν ο πρώτος διαστημικός σταθιμός (sky+laboratory) και όχι διαστημόπλοιο.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Skylab

 94. cronopiusa said

 95. Theo said

  @62:
  Ο Ζουράρις προσελήφθη ως καθηγητής στο Paris VIII χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους το 1969, μετά το κίνημα του Μαΐου του 1968, που απαίτησε και πέτυχε να προσλαμβάνονται καθηγητές στα γαλλικά πανεπιστήμια χωρίς τέτοιους τίτλους. Εκεί δίδαξε επί 36 χρόνια. Συμβαίνουν (ή, συνέβαιναν) αυτά στη Γαλλία, πώς να το κάνουμε 🙂
  Εκτός αυτού, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επί ένα χρόνο και στο ΑΠΘ επί 25 χρόνια (βλ. εδώ, έγραψε καμιά εικοσαριά βιβλία (κάποια από αυτά, στην έβδομη έκδοσή τους -βλ. εδώ), κάτι που με συμβαίνει λίγους διδάκτορες συμβαίνει. Και, ως γνωστόν, «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» 🙂

 96. Theo said

  @93:
  Λυπήθηκα κι εγώ για τον θάνατό του.
  Αλλά δεν έχω την ίδια γνώμη για την αξία του ως νευροχειρουργού. Με χειρούργησε στο Ρίο το 1995, λέκτορας ων, μαζί με δυο ορθοπεδικούς επιμελητές και δύο ειδικευόμενους ορθοπεδικούς (σπονδυλοδεσία στον Ο3-Ο4 και χειρουργικός καθαρισμός από συμφύσεις προερχόμενες από προηγούμενη επέμβαση ημιδισκεκτομής στον Ο5-Ι1 από τον τότε διευθυντή ητης νευροχειρουργικής). Από το 1999 και εξής υποφέρω από προγαγγλιακή βλάβη στις νευρικές ρίζες του Ο3-Ο4, συνεπεία αυτής της επέμβασης, και οι περισσότεροι γιατροί που με εξέτασαν μου είπαν πως η βλάβη είναι ιατρογενής. Δεν θέλησα να το ψάξω περισσότερο αν το σφάλμα ήταν δικό του ή των ορθοπεδικών (από τους οποίους, ο ένας είναι παλιός μου φίλος και με τον άλλο γίναμε φίλοι λίγο πριν από την επέμβαση).
  Ο Θεός να τον αναπαύσει.

 97. Kάπου (ίσως κι εδώ) διάβασα ότι ο Πανούσης το Σκάιλαμπ το έλεγε … Σκύλαμπ, υποθέτω για να θυμίζει σκυλάδικο.

 98. Μαρία said

  96
  O Ζουράρις δεν ήταν κι ούτε δήλωσε ποτέ καθηγητής.
  Δες σ.13 http://sciencepoparis8.hautetfort.com/media/00/02/3069788707.pdf

 99. Theo, επειδή έκανα κι εγώ σπονδυλοδεσία στην οσφυϊκή μοίρα το 2012 και πάω ψιλοχάλια τα τελευταία χρόνια, ο χειρούργος που με χειρούργησε μου εξήγησε (αλλά το 2016…) ότι η σπονδυλοδεσία, επειδή εμποδίζει το δεμένο κομμάτι να κάμπτεται, καταπονεί με μεγαλύτερες κάμψεις τους γειτονικούς σπονδύλους και μεσοπρόθεσμα προκαλεί άλλες βλάβες. Ίσως δηλαδή να είναι αναπόφευκτη συνέπεια…

 100. Theo said

  @100:
  Δεν μιλώ για τη δυσκαμψία (τις ενδεχόμενες συνέπειες τις είχα πληροφορηθεί πριν από την επέμβαση και τώρα έχω και μια μικρή αστάθεια στο αμέσως παρακάτω μεσοσπονδύλιο διάστημα) αλλά για προγαγγλιακή βλάβη στις νευρικές ρίζες του Ο3-Ο4 που προκαλεί καυσαλγίες στα πόδια και δεν μπόρεσε να λυθεί με όλα τα φάρμακα που δοκίμασα, ούτε με επισκληρίδιες εγχύσεις δεξαμεθαζόνης αλλά αντιμετωπίζεται μερικώς εδώ κι έξι χρόνια με την εμφύτευση νευροδιεγέρτη (ηλεκτρόδιου στον νωτιαίο σάκο και γεννήτρια παλμών στην κοιλιά).

 101. Theo said

  @99:
  Τη δεκαετία του ’80, που βλεπόμασταν σχετικά συχνά, μου έλεγε πως δίδασκε εκεί και πως περίμενε να συμπληρώσει είκοσι χρόνια υπηρεσίας, για να πάρει κάποια σύνταξη. Την ίδια περίοδο επέβλεπε και τις μεταπτυχιακές σπουδές (DEA en Histoire Sociale) του κοινού μας φίλου Κώστα Θεολόγου.
  Και στον ιστότοπο του Υπ. Παιδείας που παραπέμπω στο σχ. 96, δηλώνει πως δίδαξε Κλασική Πολιτική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII (1969 – 2005).
  Στο δε pdf που παραπέμπεις φαίνεται πως δίδαξε εκεί την περίοδο 1969-1988

  Αν το CC της σ. 13 σημαίνει πως δεν ήταν καθηγητής, διόρθωσέ με, παρακαλώ. Αλλά, με την ευρύτερη τουλάχιστον έννοια, κάποιος που διδάσκει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ονομάζεται καθηγητής.

 102. Spiridione said

  Ο πρωθυπουργός αναφέρει: “Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών. Η αρχαία Μακεδονία υπήρξε μια ισχυρή δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου που επεκτάθηκε, ειδικά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Από τον 7ο αιώνα και μετά, σε αυτόν τον χώρο εγκαταστάθηκαν διαδοχικά, πέραν των Ελλήνων, και Σλάβοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Εβραίοι, Οθωμανοί. Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών.”
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-alekshs-tsipras-sto-ethnos-ths-kyriakhs-gia-to-skopiano-kai-ef-olhs-ths-ulhs.5038883.html?stayOnDesktop=true

 103. 103 Αυτή η διατύπωση είναι σαφώς «ευγενέστερη» του τίτλου του Έθνους.

 104. Παναγιώτης Κ. said

  Ενώ ο ψόγος είναι πολύ εύκολος,-όσο εύκολο είναι να κάνεις λάθος- ο έπαινος βγαίνει με…το τσιγκέλι ή το συνηθέστερο, τον καλό λόγο τον αφήνουμε να τον πει η… Ιστορία!
  Για το Σκαμπαρδώνη μιλώ τον οποίο θεωρώ σημαντικό λογοτέχνη (συμφωνώντας με τον Γιάννη).

  ( Γιάννη και Έφη δεν κάνω για σας το σχόλιο. Αφορμή πήρα για να διατυπώσω αυτή την γενική άποψη).

 105. sarant said

  103-104 Μα τότε δεν είναι το ίδιο. Κοπτοραπτικός ο τίτλος του Εθνους.

 106. Spiridione said

  Ποιος τίτλος;

 107. sarant said

  105 Κι εγώ τον θεωρώ πολύ καλό λογοτέχνη. Αλλά εδώ έχει κάνει φάουλ.

 108. sarant said

  107 Ο τίτλος «Τσίπρας: Δεν υπαρχει μακεδονικό έθνος»

 109. ΣΠ said

  103
  Αυτό που έκαναν με το να απομονώσουν το «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ» είναι λαθροχειρία. Αλλάζει τελείως το νόημα. Την σελίδα στην οποία το έγραψαν την έχουν αφαιρέσει:
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-alekshs-tsipras-sto-ethnos-ths-kyriakhs-makedoniko-ethnos-den-yphrkse-pote.5037850.html
  αλλά το ηχητικό παραμένει:

 110. Spiridione said

  109. Δεν έχει τέτοιο τίτλο το Εθνος, στο πρωτοσέλιδο τουλάχιστον.

 111. Στο news247.gr το είχα δει αλλά μάλλον το μαζέψανε

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-alekshs-tsipras-sto-ethnos-ths-kyriakhs-makedoniko-ethnos-den-yphrkse-pote.5037850.html

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104. τακτική «σαλαμάκι». Πάντα πιάνει τελικά.
  Αμ ο Νικοκύρης το είπε: «χωρίς συμφραζόμενα»
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/19/dedikaiwtai/#comment-478691

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  103
  Εγώ ταυτίζομαι απόλυτα με αυτά που λέει ο πρωθυπουργός. Όσοι επιμένετε για εθνότητα Μακεδόνων σήμερα, με τη σημασία της συνέχειας των αρχαίων Μακεδόνων, τι έχετε να πείτε; Γι΄αυτό κι εγώ, ως προσωπική άποψη, λέω ότι ο όρος Σλαβομακεδονία σήμερα ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα. Σλαβομακεδονία η χώρα, σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα και τέλος. Αυτοί κάνουν κουτοπονηριές ή έπεσαν θύματα προπαγάνδας και το πίστεψαν ότι Φίλιππος εγέννησε Αλέξανδρο, Αλέξανδρος εγέννησε Γκρουέφσκι και όλα παλιά και νέα είναι δικά τους. Η Μακεδονία του Αιγαίου και η έξοδος στη θάλασσα είναι ένας κρυφός πόθος γενικά των βορείων γειτόνων μας. Από εκεί ξεκινούν όλα.

 114. Emphyrio said

  Το «Μεγα Λεξικον της Ελληνικης Γλωσσης» Liddel-Scott που εχουμε στο σχολειο μας («Μεταφρασθεν εκ της Αγγλικης εις την Ελληνικην υπο Ξενοφωντος Π. Μοσχου Δ.Φ. Καθηγητου, Δια πολλων δε Βυζαντινων ιδιως λεξεων και φρασεων πλουτισθεν και εκδοθεν επιστασια Μιχαηλ Κωνσταντινιδου», χωρις να βρηκα χρονολογια εκδοσης ή καποια αλλα στοιχεια εκτος απο το «Εκδοτης Ιωαννης Σιδερης – Αθηναι») εχει την εξης καταχωριση περι εριδματου:

  Αντιγραφω γιατι δεν ξερω αν θα περασει ο λικνος:

  ερί-δματος, ον, (δέμω), ισχυρώς εκτισμένος, δηλ. ακίνητος, ακατάβλητος, «έρις ερ». (πρβλ. θεόδμητος, εύδμητος) Αισχύλ. Αγ. 1461: — ο Έρμανος αναφέρει την λέξ. εις το δαμάω, «ερίδματος ανδρός οϊζύς» Αισχύλ. ένθ. ανωτ., λίαν δαμάζουσα, καταβάλλουσα τον άνδρα.

  (Μεσα στα εισαγωγικα ειναι παραδειγματα με διαφορετικα τυπογραφικα στοιχεια. Δεν εχω δυνατοτητα να βαλω υπογεγραμενες, πνευματα και βαρειες/περισπωμενες, και να ηθελα).

 115. Emphyrio said

  Περασε, με μεγεθος γκοτζιλοειδες… Σορρυ. Σορρυ επισης για την θολη ασαφεια, που οφειλεται στο κινητο μου και στην ηλικια των χεριων μου.

 116. Γιάννης Ιατρού said

  88/89 ΛΑΜΠΡΟ,
  μόνο τα ούφο ξέχασες να αναφέρεις 🙂

  103 (και συναφή):
  Καλά, περιμένατε να μην γίνει κατάχρηση/εκμετάλλευση με αποσπασματική απόδοση κλπ. ;; Αφού βρομούσε από μακρυά …. Πολύ καλά τα είπε ο Τ. (αν είναι έτσι όπως τα αναφέρει ο Σπύρος, που δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω). Αλλά κι ο άλλος, στις 14/1 κάτι τέτοιο είπε στους επισκέπτες του και στραβομουτσουνιάσανε ….

 117. sarant said

  114 Δεν μιλάει κανένας για συνέχεια των αρχαίων Μακεδόνων. Εθνη φτιάχνονται μέσα σε 3 γενιές.

 118. Μαρία said

  Χτες

  Σήμερα

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105.
  Ραδιόφωνο 24/7
  20.01.2018 ΣΑΒ: 13:00 – 14:00 ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ Η ΣΚΟΥΦΙΑ ΜΑΣ/Παύλος Μεθενίτης
  Σκαμπαρδώνης στο 50:59
  «…Έπειτα μην ξεχνάμε το εξής φοβερό, έτσι; Τί είπε ο Μπρεχτ.Ο Μπρεχτ είπε το εξής καταπληκτικό.Δεν είμαι εθνικιστής λέει ο Μπρεχτ αλλά αν ο γείτονάς μου γίνει εθνικιστής εις βάρος μου,γίνομαι κι εγώ δύο φορές εθνικιστής. Δηλαδή αυτή τη στιγμή… »
  http://news247.gr/radiofono247/arxeio/apo-poy-krata-h-skoufia-mas.4680037.html
  Σκέφτηκα πώς με αυτά που λέει στον κ.Κόυνερ (και που περίπου θυμόμουν) υπήρχει περίπτωση να λέει κάπου αλλού κάτι σαν αυτό(τελείως αντίθετο) που με έμφαση είπε ο καλός συγγραφέας;

 120. ΚΩΣΤΑΣ said

  118
  Ναι, αλλά τι έθνη όμως; Με όνομα που εγείρει αξιώσεις σε εδάφη, ιστορία και πολιτισμό;

 121. ΣΠ said

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120 συνέχεια
  Δυο φορές εθνικιστής, μου έμοιαζε οφθαλμόν αντί δύο οφθαλμών και οδόντα αντί δύο οδόντων/ Το κακό θέλει αντίκακο. (κρητική παροιμία 😦 που εννοεί απάντηση με άλλο κακό,για να μην παρανοηθεί ως καλό) κ.ο.κ.
  Αυτή την ώρα τί καλό κομίζει μια τέτοια άποψη; Εξακολουθώ να περιμένω απ΄τους πνευματικούς ανθρώπους, πνευματική στάση.
  119 και το μεσημέρι στις ειδήσεις (έπιασα στασίδι σήμερα στον 24.7-είχε τον Δημοσθένη Παπαμάρκο στις 12) η Κεχαγιά είπε μέχρι εκεί αλλά με λίγο «χάιδεμα» στην αναφορά της συνέντευξης που καταλάβαινες ότι δεν είναι αυτό που νομίζεις ότι ακούς-διαβάζεις από χτες 🙂
  LIVE NEWS ΣΤΙΣ 2 /Δημήτρης Χατζηνικόλας
  Η Β.Κεχαγιά από το 22:10
  http://news247.gr/radiofono247/arxeio/live-news-stis-2.4680042.html

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η μόνη περίπτωση να είπε κάτι τέτοιο ο Μπρεχτ, Έφη, είναι όταν επιτέθηκε η Γερμανία στην ΕΣΣΔ και λάνσαρε η Πράβδα τον όρο «Μεγάλος πατριωτικός πόλεμος». Δεν το ξέρω, αν βρει κάνας …ψάχτης κάτι σχετικό, ας μας διαφωτίσει. Πάντως ο εθνικισμός (και ιδίως ο γερμανικός) δεν είχε θέσει στο ιδεολογικό σύμπαν του Μπρεχτ. Το πιθανότερο είναι να τα έχει μπερδέψει ο Σκαμπαρδώνης.

 124. Classic 7 said

  Μια και υπάρχει κουβέντα για τον Ζουραρι, εχω μια λεξιλογική απορία. Στο 18.48 του βίντεο (επαναλαμβάνεται και σε προηγουμενο σημειο η συζήτηση) λέει ο Παπαδάκης ότι απόκρημνος ειναι ο γλιτσας, και τον διακόπτει ο Ζουράρις λέγοντας πως λέξη απόκρημνος δεν υπάρχει -υπάρχει μονο υψίκρημνος (δεν ξερω αν το γράφω σωστά) και η λέξη ακρόκρημνος την οποία κατασκεύασε ο ίδιος (το αναφέρει στο 6.36). Ακούω σωστά, ρε παιδια; δεν υπάρχει η λέξη απόκρημνος (απόκρημνη περιοχή π.χ) ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ; Μήπως εννοούν άλλη
  ορθογραφία;

 125. sarant said

  119-122 Καταφάνερη διαστρέβλωση

  125 Είναι φανερό ότι το «δεν υπάρχει» του Ζουρ εννοεί τον όρο «ακρόκρημνος» που τον κατασκεύασε ο ίδιος

 126. Μαρία said

 127. Παναγιώτης Κ. said

  Σύμφωνα λοιπόν με τη διατύπωση του πρωθυπουργού περί γεωγραφικού ή χρονικού προσδιορισμού (η σύνθετη ονομασία είναι δεδομένη;) τις προτάσεις Νίμιτς συν μία ακόμη πρόταση που έκανε ένας Σέρβος ιστορικός έχουμε:
  Χρονικός: Νέα Μακεδονία.
  Γεωγραφικός: Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία,Μακεδονία του Βαρδάρη και Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία (Σέρβος ιστορικός).
  Για τον πρωθυπουργό μάλλον το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ή μήπως δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.
  Η άλλη πλευρά λέει ότι θα το θέσει σε δημοψήφισμα και κατά τα φαινόμενα δεν θα γίνει δεκτή η σύνθετη ονομασία. Μήπως λοιπόν ερίζουμε περί…όνου σκιάς;

 128. Tah ala tahalasa said

  Μια λίγο ηλίθια σκέψη είναι μήπως έχει χαθεί κάτι στη μετάφραση. Μήπως κάποιος μετέφρασε δίπλα ο άλλος έγραψε διπλά κτλ. Εντάξει είναι χαζό. Αλλα λύνει όλα σας τα προβλήματα. 🙂

 129. cronopiusa said

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το συγκεκριμένο απόσπασμα, «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ,» που έβαλε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ειπώθηκε αυτολεξεί από τον πρωθυπουργό. Βέβαια υπάρχει και συνέχεια με διευκρινίσεις, χωρίς να αλλάζει τελικά το αρχικό νόημα. Το τέχνασμα της εφημερίδας ως ένα σημείο είναι κατανοητό και θεμιτό, μάρκετιγκ, να πουλήσουμε και κανένα φύλλο παραπάνω.

  Όμως εγώ αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται μια προσπάθεια του «στρίβειν δια του αρραβώνος». Θα αναλωθούμε αν ήταν σωστό και αληθινό το διαφημιστικό σποτ και θα αφήσουμε την ουσία. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τον πρωθυπουργό; Τι λέτε επ’ αυτού;

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  125. Ο Ζουρ στο τέλος λέει για τη θητεία του στο υπουργείο ότι χάρισε στην οικονομία (από διαπραγμάτευση για το ενοίκιο του ελλην.λυκείου Μονάχου) το ποσό των 300 χιλιάδων ευρών .ΕυρώΝ,το λέει δυο τρεις φορές. Το κλίνει δηλαδή.

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – «ΛΑΜΠΡΟ,
  μόνο τα ούφο ξέχασες να αναφέρεις 🙂»
  Mα αυτά δεν βρίσκονται σε τροχιά, ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ για να μην πώ, ζούμε ανάμεσά τους. 🙂

 133. Παναγιώτης Κ. said

  Η ανοιχτή επιστολή του Μίκη προς τον σκοπιανό καλλιτέχνη Νακόσκι σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ διαβάστηκε με πολύ ενδιαφέρον εδώ στη Θεσσαλονίκη αν κρίνω από μια…έρευνα που έκανα στους πέριξ…
  Μεταξύ άλλων αναφέρει και το εξής ο Μίκης: «Οι σχέσεις μας διαταράχτηκαν (εννοεί οι σχέσεις Τίτο και Μίκη), ιδίως όταν του τόνισα ότι δεν έπρεπε αυτός που έθεσε την πατρίδα του πάνω από τη Μόσχα και τον Στάλιν να μη μπορεί να εκτιμήσει το δικό μου πατριωτισμό που κι εγώ έχω το θάρρος να τον θέτω πάνω απ΄όλα».

  Αναφέρθηκε σε ένα σενάριο ταινίας στο οποίο ζητήθηκε από το Μίκη να βάλει τη μουσική και το οποίο σενάριο εμφάνιζε τους Έλληνες ως κατακτητές της Θεσσαλονίκης και καταπιεστές των κατοίκων της.

 134. Tah ala tahalasa said

  Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργο ( με βάση αυτό που διάβασα πιο πάνω). Μια χαρά μου φαίνεται, περιεκτικό. Εκεί που δε συμφωνώ είναι στο χειρισμό του ζητήματος τόσες μέρες. Νομίζω ότι έπρεπε να ενημερώσει τα κόμματα. Να πάρει κι ο καθένας την ευθύνη του. Και τα μέσα έχουν ευθύνες. Είναι δυνατόν να κάνουν γκάλοπ για δημοψήφισμα; Τι ενημέρωση έχουν κόμματα κ πολίτες για να ψηφίσουν; Με διαρροές στον τύπο; Πολλές προχειρότητες.
  Επίσης τρομερό φάουλ του πρωθυπουργού η συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο. Εκτός τόπου και χρόνου.

 135. 134 Ο Τίτο είχε ψώνιο με τις ταινίες. Είχε ζητήσει να τον υποδυεί ο Ρίτσαρντ Μπάρτον http://www.imdb.com/title/tt0070758/?ref_=nm_flmg_act_21

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  135
  Ναι, με βάση το ίδιο που διάβασα κι εγώ. Όταν λέω συμφωνώ απόλυτα, αναφέρομαι σε αυτό μόνο το θέμα. Για τα άλλα που θέτεις, επίσης συμφωνώ μαζί σου.

 137. Μαρία said

  136
  Ο Φιντέλ, που επισκέφτηκε το Βελιγράδι το 1976, τον προσφώνησε σε πρόποση απόγονο του Μ. Αλεξάνδρου 🙂
  πηγή: φίλη που ζούσε τότε στο Βελιγράδι και είδε τη σκηνή στην τηλεόραση.

 138. Μαρία said

  Καζίνο Φλαμίνγκο http://www.casino-f.com/schedule

  Οι Σερραίοι τελευταία προτιμούν το καζίνο του Προμαχώνα. Κάθε μέρα φεύγουν πούλμαν μπροστά απ’ την Εθνική τράπεζα.

 139. 139

  Κάθε μέρα φεύγουν πούλμαν μπροστά απ’ την Εθνική τράπεζα

  Τα αρμέγουν τα ΑΤΜ;

 140. sarant said

  131 Μα, αν κόπηκε η πρόταση στη μεση, δεν είναι λαθροχειρία; «Δεν υπήρξε ποτέ στην αρχαιότητα», είπε ή τέλος πάντων φαίνεται να είπε, ας περιμένουμε αύριο τη δημοσίευση.

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αιώνιοι Γερμανοί…
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.allesgr.de/uncategorized/151337/apotropiasmos-gia-ta-scholia-sti-germania-timoroun-ta-pedia-me-depy-zitontas-tous-na-foroun-gileka-gemata-ammo.html&ved=2ahUKEwjyyIrNu-fYAhUDWywKHfjHASsQFjAAegQIERAB&usg=AOvVaw15Ln-UwqtYdCfgEWYAfq28

 142. Γιάννης Ιατρού said

  142: κάτι σαν την Δαμόκλειο σπάθη, ε;
  Όλα από εμάς τα πήρανε οι άθλιοι!

 143. Μαρία said

  142
  Τέτοιο τίτλο δεν έχει ούτε η Σαν 🙂
  Και μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. Η δασκάλα του Αμβούργου δούλευε παλιότερα στην Αμερική κι εκεί είδε το κόλπο του γιλέκου.

 144. Μαρία said

  143
  http://www.spiegel.de/lebenundlernen/schule/hamburg-unruhige-kinder-bekommen-kiloschwere-sandwesten-a-1182064.html

 145. ΣΠ said

  131
  Πώς δεν αλλάζει το αρχικό νόημα; Ίδιο είναι το «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ» με το «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στην αρχαιότητα»;

 146. Μαρία said

 147. Pedis said

  # 144 – στην αμερική; μήπως ακρίβηνε και δε τους καλύπτουν πλέον τη φαρμακευτική αγωγή και τα γιλέκα με άμμο τους έρχονται φθηνότερα;

  (Σε τι ποσοστά να φτάνει πλέον το χαπάκωμα των δημοτικόπαιδων; Από το ’80 είχε μπει στο φουλ το πρόγραμμα …)

 148. ΚΩΣΤΑΣ said

  146
  και συνεχίζει «… στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή ……..»

  Άρα για την αρχαιότητα το αποκλείει για όλους, πιστεύω με τη σκέψη ότι δεν λειτουργούσαν οι αρχαίοι με την έννοια της εθνότητας.

  Ερχόμαστε στο σήμερα. Συνεχίζει ο πρωθυπουργός: ……………………………………………………..
  «Από τον 7ο αιώνα και μετά, σε αυτόν τον χώρο εγκαταστάθηκαν διαδοχικά, πέραν των Ελλήνων, και Σλάβοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Εβραίοι, Οθωμανοί. Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ». (τα κεφαλαία δικά μου).

  Άρα και σήμερα εθνοτικός προσδιορισμός για κάποιο λαό αυτής της περιοχής δεν υπάρχει, έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

  Δεν προσπαθώ να σε πείσω, αν έχεις διαφορετική άποψη, σεβαστή, η δική μου παραμένει αυτό που έγραψα παραπάνω. Και όπως επίσης έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο, αυτό είναι δευτερεύον, εμένα με ενδιαφέρει η ουσία. Συμφωνούμε με όσα είπε, όπως τα είπε ο πρωθυπουργός ή διαφωνούμε;

  Ο Νικοκύρης είπε αύριο, αφού δούμε τη συνέντευξη. Το σέβομαι απολύτως και αναμένω.

 149. ΚΩΣΤΑΣ said

  149 διόρθωση:
  Άρα και σήμερα εθνοτικός προσδιορισμός ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ για κάποιο λαό αυτής της περιοχής δεν υπάρχει, έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

 150. Και η Αγία Γραφή λέει κάπου «ουκ έστι θεός». Πιο συγκεκριμένα, λέει «και είπεν άφρων ότι ουκ έστι θεός».
  Κώστα, είναι τεράστια η διαφορά ανάμεσα στις φράσεις “Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών» και “Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ», και μάλιστα όταν πολλοί στην Ελλάδα (και στη Βουλγαρία) αμφισβητούν την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας σήμερα. Η δεύτερη φράση εμφανίζει τον Πρωθυπουργό να συντάσσεται μ’ αυτούς· με την πρώτη φράση κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει.
  Η όλη δήλωση του Πρωθυπουργού, όπως παρατίθεται στο (103), μου φαίνεται εντυπωσιακά σοβαρή, ζυγισμένη, μυαλωμένη.

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  151
  Άγγελε, κι εγώ αντιλαμβάνομαι περίπου πως λειτουργούν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί με την απομόνωση μιας λέξης ή μιας φράσης. Από όλο όμως το απόσπασμα, εγώ καταλαβαίνω ότι ούτε τότε, ούτε τώρα υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Για να μην επαναλαμβάνομαι όμως, δεν με ενδιαφέρει τι έκανε η εφημερίδα, αλλά η ουσία των λεχθέντων του πρωθυπουργού.

 152. Γς said

  Και γαμώ τα παιδιά!

  Καμαρώστε τους!

  http://mignatiou.com/2018/01/michanokiniti-poria-antiexousiaston-sti-thessaloniki-antisigkentrosi-avrio-gia-makedonia/

 153. Κωνσταντίνα said

  Νομίζω ότι πρέπει να καταδικάσουμε όλοι την αισχρή προσπάθεια της Εκκλησίας να μάς πείσει μετά θάνατον ότι ο Τζιμάκος Πανούσης ήταν πιστός χριστιανός και εξομολογιόταν. Ντροπή στην κυριακάτικη «Real» του λάου – λάου Χατζηνικολάου γι’ αυτό το ντροπιαστικό αυριανό πρωτοσέλιδο

  Επειδή ήμουν φίλη του Τζιμάκου μέχρι τέλους, μπορώ να βεβαιώσω ότι είχε τη χειρότερη γνώμη για την Εκκλησία και το παπαδαριό. Τόχουν ξανακάνει αυτό οι άθλιοι χριστέμποροι, όταν προσπαθούσαν να βγάλουν χριστιανό το Βασίλη Ραφαηλίδη μετά θάνατον

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Aν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε»
  http://tvxs.gr/news/ellada/tsipras-yparksei-eykairia-lysis-tha-einai-ethniki-anoisia-na-min-tin-aksiopoiisoyme

 155. Pedis said

 156. Γιάννης Ιατρού said

  145: Τα σχόλια έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από το άρθρο

 157. Μαρία said

  157
  Δεν είδα οτι υπάρχουν και σχόλια.
  Τα καλύτερα πάντως έχουν γραφτεί απ’ τον Π.Χ. που κατέβασε αμάσητη τη φωτοσοπιά.

  156
  Οι τζογαδόροι δεν έχουν πατρίδα.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  158a: Περίπου λίγο πιό κάτω από τη μέση της σελίδας

  β. (156) Αυτοί είναι διεθνιστές 🙂

 159. Γς said

  159:

  Γιλεκάκια.

  Και που λες Ντοcteur μου [μιας κι εκτελείς και χρέη ζαντάρμ του ιστολογίου] προχτές βλέπω μια νεαρά σεκιουριτού κούκλα σ ένα πολυκατάστημα.

  Κι οι οφθαλμοί μου αυτόματα στο μπούστο της.
  Και έγινε τούτο το ενδιαφέρον μου αντιληπτό, Και όχι μόνο απ την ίδια.

  Και τώρα τι κάνουνε;

  Το γιλέκο της όμως, μ έσωσε!

  -Πώς το κουβαλάτε δεσποινίς τόσο μολύβι;

 160. Γς said

  153, 156:

  Και σιγά μην έλειπε ο Μάρτης από τη Σαρακοστή.

  Με άρωμα ακροδεξιών πρακτικών, δήθεν πατριωτισμών και τέτοια.

  Λεβέντες

 161. Γς said

  Μακεδονικό, Κυπριακό.

  Οπως τότε που ήθελαν να κλείσουν το Κυπριακό στο μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ

  Και το «έκλεισαν» με τις συμφωνίες της Ζυρίχης, που πάσαραν στον Μακάριο.

  Κι αυτή η σπουδή στα κελεύσματα της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως καλή ώρα τώρα, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και οδήγησε στην νέα μας εθνική καταστροφή.

  Σ αυτά είμαστε μανούλες,

  Καραμανλής. Κι «ανθ’ ημών» … Τσίπρας

  [μετά τον Αντρέα οβ κορσ]

 162. cronopiusa said

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  144. Τι να μη βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα; Έχει καμιά σημασία από πού πήραν την ιδέα; Σημασία έχει ότι τους άρεσε και την εφάρμοσαν με συνοπτικές διαδικασίες, πλην κάποιων επιφυλάξεων. Και για να παινέψουμε και λίγο τη χώρα μας, αν είχε προταθεί εδώ κάτι τέτοιο, θα είχε απορριφθεί μετά αποτροπιασμού. Ειδικά οι Γερμανοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε παρόμοια θέματα.

 164. Γς said

  163:

  Γνώρισα κάποτε έναν τέτοιο Κρόνη.

  Εναν περίεργο τύπο, που γκάριζε υστερικά για τη σκύλα μας, που έπαιζε με τα πιτσιρίκια μου στο δάσος του Αγιου Γιώργη του Κουταλά στον Βύρωνα.

  Οτι απαγορεύεται και τέτοια.
  Είπε, είπα και φτάσαμε και στο

  -Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;

  -Οχι, ποιος είσαι;

  -Είμαι της ΜΕΝΣΑ!

  -Μπά! Και δεν σου φαίνεται.

  -Τι;

  -Νόμιζα ότι ήμουν πιο βλάκας από σένα!

 165. sarant said

  Καλημέρα κι από δω!

  158 Δεν ήθελε πολύ σπρώξιμο για να το χάψει…

 166. Pedis said

  Τελικά, τι έγινε με τα αποτελέσματα της εμβριθούς ανάλυσης της περιβόητης συνέντευξης του πρωθυπουργάκλα;

  Nα καλμάρουν και μερικοί σχολιαστές που δεν θάκλεισαν μάτι όλη νύχτα με το ερώτημα:

  να ζητάνε μακεδονικό χαλβά ή όχι;

 167. cronopiusa said

 168. Theo said

  @154:
  Για τον συγχωρεμένο τον Πανούση δεν ξέρω αν εξομολογιόταν ούτε ποιος είναι ο ηγούμενος Ευδόκιμος που τα λέει αυτά.
  Επειδή όμως τυχαίνει να ξέρω πολύ καλά εδώ και πενήντα ακριβώς χρόνια τον μηητροπολίτη Ναυπάκτου, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως ποτέ δεν τον έχω ακούσει να ψεύδεται, άρα εκτιμώ πολύ τη μαρτυρία του για τον Ραφαηλίδη.

  Σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» στις 21-10-2000, με τίτλο Ο «άθεος» φίλος μου Βασίλης Ραφαηλίδης (αναδημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Εκκλησιαστική ιστορία και θεολογία δια του Τύπου 1995-2015, ο σεβ. Ναυπάκτου γράφει για τη σχέση του με τον Ραφαηλίδη. Δεν προσπαθεί να βγάλει χριστιανό τον Ραφαηλίδη μετά θάνατον. Τελειώνει το άρθρο με τα παρακάτω λόγια:
  Πάντως, όταν πληροφορήθηκα τον θάνατο του αείμνηστου Βασίλη Ραφαηλίδη, προσευχήθηκα θερμά στον Θεό, ο Οποίος δημιούργησε όλο τον κόσμο και τον Βασίλη,
  που και εκείνος έψαχνε τον Θεό σε όλη του την ζωή με τον δικό του τρόπο, και εγώ πάντως αγνοώ αν Τον βρήκε. Χαίρομαι, όμως, ότι εκείνος που θα μας κρίνει στη Δευτέρα Παρουσία Του θα είναι ο Θεός που γνωρίζει τον εσωτερικό μας κόσμο και όχι οι άνθρωποι που στέκονται σε μερικά εξωτερικά γνωρίσματά μας που μπορεί να είναι «επιθέματα του όντος»
  .
  Στο ίδιο άρθρο ο Ναυπάκτου παραθέτει κάποια λόγια που έγραψε ο Ραφαηλίδης στο «Έθνος» στις 16-10-1996 από τα οποία φαίνεται πόσο ο δεύτερος εκτιμούσε τον μητροπολίτη:
  Μια πίστη στον Θεό μη μαγική, δηλαδή μη πρωτόγονη, είναι προνόμιο ελαχίστων. Κάποιων καλά καταρτισμένων θεολόγων, σαν τον φίλο μου μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, και κάποιων πιστών που αντιλαμβάνονται τα της θρησκείας είτε με τρόπο φιλοσοφικό, είτε με τρόπο ποιητικό, είτε με τρόπο αποκαλυπτικό, όχι πάντως με τρόπο μαγικό.

  Ένας άλλος κληρικός που γνώριζε και συζητούσε με τον Ραφαηλίδη, ο π. Γεώργιος Μεταλλληνός, είπε το 2005:
  Ορισμένες φορές, είμαστε βιαστικοί στην κρίση μας για τους άλλους. Θεωρούμε πως εύκολα μπορούμε να κατηγοριοποιούμε ανθρώπους, και να αποφασίζουμε ποιος σώζεται και ποιος όχι. Όμως η κρίση του Θεού είναι πολύ διαφορετική από την δική μας.
  […]
  Του έστειλα τον μητροπολίτη Ναυπάκτου και διόμιση-τρεις ώρες μιλούσαν σαν εξομολόγηση και από ‘κει και πέρα ο Θεός ξέρει τι έγινε. Διότι εκεί που έζησε αυτός είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μετάνοια εντυπωσιακή. Δεν ξέρουμε κατά πόσο οι εντυπωσιακές μετάνοιες είναι πραγματικές μετάνοιες και κατά πόσον είναι φιγούρα και επιφάνεια.
  […]
  Και μου λέει [σε μια εκπομπή στον ΑΝΤ1]: «Αχ παπα-Γιώργη!» κι άρχισε να δακρύζει ο Ραφαηλίδης. Θεός σχωρέσ’ τον! «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνον τον παπά!». Οπότε, λέω μέσα μου, «Ήλθε η ώρα». Του λέω, «Κύριε Ραφαηλίδη, με συγκλονίσατε, πραγματικά, με τη στάση αυτού του παπά να μη φοβάται ότι θα τον πουν -ο δεσπότης πρώτα- κομμουνιστή! Το δεύτερο το οποίο με ενθουσιάζει, είναι ότι ψάχνετε συχνά να βρείτε Ορθοδοξία. Να η Ορθοδοξία! Αυτή είναι η Ορθοδοξία! Ψάχνετε να βρείτε δεσποτάδες και παπάδες…! Αυτός, είναι ο παπάς ο Ορθόδοξος!». «Έχεις δίκιο», μου λέει.
  […]
  Μίλησα μεν για το Ραφαηλίδη, για να δείτε ότι σε τέτοιες στιγμές πέθανε αλλά και από την άλλη τη πλευρά, για να σας πω: «μη κρίνετε ινα μη κριθείτε» (Ματθ. ζ΄/7, 1). Και «μη κατ’ όψιν κρίνετε, αλλά κρίσιν την δικαίαν κρίνετε» (Ιω. ζ΄/7, 24), λόγια του Χριστού μας. Δηλαδή, μην ασχολούμεθα με τους άλλους τόσο. Ας ασχοληθούμε με τον εαυτό μας.

  Ούτε κι αυτός, λοιπόν, προσπάθησε να βγάλει χριστιανό τον Ραφαηλίδη μετά θάνατον.

  Και κἀτι ακόμα που έγραψε ο Ραφαηλίδης στο βιβλίο του Η μεγάλη περιπέτεια του μαρξισμού (σ. 22) και φανερώνει την εκτίμησή του προς την Ορθοδοξία:
  Σωστά το λέει ο Μαξ Βέμπερ, η ταιριαστή στον καπιταλισμό θρησκεία είναι ο προτεσταντισμός. Ο καθολικισμός είναι αυτοκρατορισμός, όπως και ο φασισμός, ενώ η ορθοδοξία είναι υπαρξισμός, μια προσωπική σχέση με το Θεό.

  Όπως έγραψα στην αρχή, δεν ξέρω τον ηγούμενο Ευδόκιμο. Όμως, αυτός καταθέτει επωνύμως για τη σχέση του μακαρίτη του Πανούση με την Εκκλησία, ενώ εσύ κι εγώ, με ένα χρηστώνυμο. Είσαι σίγουρη πως ο Πανούσης (όπως κι ο Ραφαηλίδης, όπως φαίνεται παραπάνω σε επώνυμες καταθέσεις και αποσπάσματα από κείμενά του) δεν εκτιμούσε κάποιους κληρικούς ενώ είχε τη χειρότερη γνώμη για πολλούς άλλους; Κι αν υπήρχαν κάποιοι που εκτιμούσε, μήπως ένας απ’ αυτούς ήταν ο π. Ευδόκιμος;

 169. cronopiusa said

 170. nikiplos said

  Κι ένα άσχετο ερώτημα. Στο διαδίκτυο είδα μια συζήτηση με αφορμή αυτό:
  https://www.frontpages.gr/d/20180120/2/%CE%A4%CE%B1-%CE%9D%CE%AD%CE%B1
  πρόκειται για την κρίση δημοσιογράφουν ότι το The Wall των Pink Floyd ήταν υπερτιμημένο.

  Με αφορμή αυτό προέκυψε μιαν ερώτηση μήπως ο δημοσιογράφος ήθελε να γράψει «υπερεκτιμημένο» και το «υπερτιμημένο» που έγραψε είναι λάθος. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το υπερτιμημένο είναι λάθος, καθώς υπερτιμημένο σήμαινε πολύ ακριβό. Κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το υπερτιμημένο έχει πρωτίστως την έννοια «του έχει αναγνωριστεί αξία μεγαλύτερη από την πραγματική». Επομένως η υπερτίμηση μπορεί να αφορά και αξία πνευματική κι όχι μόνο οικονομική.

  Εγώ για να αποφύγω τις αμφισημίες θα έγραφα υπερεκτιμημένο. Ποιά είναι η δική σας άποψη?

 171. Chris said

  Υπάρχει μια παλιά ρήση ότι μια γλώσσα είναι μια διάλεκτος με στρατό και ναυτικό. Άρα η γλώσσα τους είναι βουλγαρική διάλεκτος. Απ’ όσο ξέρω δεν διαθέτουν ναυτικό.
  Από όσο ξέρω επίσης, είναι πιο δύσκολο ένας Ελλαδίτης να καταλάβει παραδοσιακά κυπριακά παρά ένας Βούλγαρος σλαβομακεδονικά ( για να συμπεριλάβω τον όρο Μακεδονία που σας αρέσει τόσο)

 172. Chris said

  Ούτος λάθος άρθρο. Άτομα κινητά..

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν κατάφερε να τον μαντρώσει το ΚΚΕ τον Ραφαηλίδη (μόνο ψηφοφόρος του, ποτέ μέλος) όσο ζούσε, τι γίνεται τώρα, επιχειρείται μετά θάνατον μάντρωμά του σε άλλο μαντρί; Υπάρχουν κάποιοι ανήσυχοι άνθρωποι, με αμφιβολίες, με αντιφάσεις, που δεν γουστάρουν όμως μαντρώματα και σφραγίδες στο μέτωπο. Ας τους σεβαστούμε, ιδίως όταν είναι νεκροί.

 174. ΣΠ said

  171
  Δεν έχω κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσω το «υπερτιμημένο» με αυτή την σημασία, όπως αντίστοιχα το «υποτιμημένο». Αντιγράφω από το ΛΚΝ:

  υπερτιμώ [ipertimó] Ρ10.1α -ώμαι Ρ11 : ANT υποτιμώ. 1. ανεβάζω την τιμή ενός οικονομικού αγαθού πάνω από το θεωρούμενο νόμιμο ή κανονικό όριο: Yπερτιμημένα προϊόντα. Θα γίνει υποτίμηση της δραχμής, γιατί σήμερα είναι υπερτιμημένη σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα. 2. εκτιμώ ότι κάποιος ή κτ. είναι ανώτερος, καλύτερος, ανθεκτικότερος κτλ. από ό,τι είναι στην πραγματικότητα: Mην υπερτιμάς τις ικανότητές του. Nομίζω ότι υπερτιμήσαμε τον αντίπαλο.

  [λόγ.: 2: αρχ. ὑπερτιμῶ· 1: σημδ. γαλλ. surévaluer]

 175. sarant said

  171 Δεν βρίσκω αμφισημία, υπερτιμημένο θα έλεγα αν το πίστευα ότι είναι

  υπερτιμώ [ipertimó] Ρ10.1α -ώμαι Ρ11 : ANT υποτιμώ. 1. ανεβάζω την τιμή ενός οικονομικού αγαθού πάνω από το θεωρούμενο νόμιμο ή κανονικό όριο: Yπερτιμημένα προϊόντα. Θα γίνει υποτίμηση της δραχμής, γιατί σήμερα είναι υπερτιμημένη σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα. 2. εκτιμώ ότι κάποιος ή κτ. είναι ανώτερος, καλύτερος, ανθεκτικότερος κτλ. από ό,τι είναι στην πραγματικότητα: Mην υπερτιμάς τις ικανότητές του. Nομίζω ότι υπερτιμήσαμε τον αντίπαλο.

  173 Άτιμα άτομα 🙂

 176. sarant said

  175 Συμπέσαμε!

 177. Πάνος με πεζά said

  Γιατί αναρρωτιέστε τα αυτονόητα; Αν ο Πανούσης ήταν δηλωμένος άθεος, κανείς δε θα τον έθαβε με θρησκευτική κηδεία…
  Φυσικά, το πώς πιστεύει ο καθένας από κει και πέρα, έχει πολλές μορφές…

 178. Πάνος με πεζά said

  Εδώ, αν αυτοκτονήσεις, πρέπει οι δικοί σου να προσκομμίσουν τρελόχαρτο, έστω και μαίμουδένιο, για να σου κάνουν κηδεία…

 179. Πάνος με πεζά said

  Kαι το μεζεδάκι μας, η πλατεία «Ναβαρίνου», προς τιμήν του Φερνάντο Νάβας, και φυτεμένη με πορτοκάλια ναβαλίνες…
  https://www.newsit.gr/ellada/syllalitirio-gia-ti-makedonia-live-lepto-pros-lepto-oles-oi-ekselikseis/2365721/

 180. Πάνος με πεζά said

  Ki εδώ, φάτσα φόρα (τώρα) στη βασική σελίδα :
  https://www.newsit.gr/

 181. ΣΠ said

  180
  Ορθογραφείται και με υ και με β. Μάλιστα, η ορθογραφία «Ναβαρίνο» θεωρείται ορθότερη, επειδή το όνομα μάλλον προέρχεται από τους Αβάρους και την ονομασία του κάστρου «Αβαρίνον».

 182. π2 said

  O Αμβρόσιος έκανε κι αυτός συλλαλητήριο στο Αίγιο. Δήλωσε υπερήφανα ότι δεν τον ενοχλεί να τον λένε φασίστα, χουντικό, εθνικιστή, ναζιστή, γιατί όλες αυτές οι λέξεις έχουν σχέση με την έννοια της πατρίδας. Όλα αυτά παρουσία φυσικά μελών της Χρυσής Αυγής.

  Είμαι βέβαιος ότι του διέφυγε η ιστορική ειρωνεία του ότι έκανε την τοποθέτηση αυτή (παρουσία φυσικά μελών της Χρυσής Αυγής με τα οποία χαριεντιζόταν), ως μητροπολίτης Καλαβρύτων…

 183. Ριβαλντίνιο said

  Μα υπάρχουν Καλαβρυτινοί που πιστεύουν ότι ο πρώτος υπεύθυνος για την σφαγή τους ήταν ο ΕΛΑΣ.

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  Που ανάγκασε με την αναίτια δράση του τους καημένους τους Γερμανούς να σφάξουν τους προγόνους τους, ε, Ρίβα;

 185. Πέπε said

  @182:
  > > Ορθογραφείται και με υ και με β. [Το Ναβαρίνο]

  Πράγματι. Θυμάμαι ολοκάθαρα ότι στην Ιστορία Δέσμης, τω καιρώ εκείνω, έτσι γραφόταν. Δηλαδή και με υ και με β! Συνίστατο δε από τους φροντιστηριάδες να θυμόμαστε σε ποιο κεφάλαιο είναι με υ και σε ποιο με β, αφού ο διορθωτής αυτό το κεφάλαιο θα είχε μπροστά του καθώς θα διόρθωνε.

  @176, 171 (υπερτιμημένο):

  Μπορεί να υπάρξει αμφισημία. Αν πιστεύεις ότι έχει εκτιμηθεί υπέρ το δέον, ορθώς μεν θα το πεις υπερτιμημένο, αλλά ο άλλος μπορεί να νομίσει ότι το θεωρείς δυσανάλογα ακριβό. Προς αποφυγή κάθε αμφισημίας, η μία έννοια λέγεται επίσης «υπερεκτιμημένο» και η άλλη «υπερκοστολογημένο».

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  184. Τέτοια θα τα λένε στα παντός είδους κατηχητικά.
  Και κάτω,που τη σφαγή (ολοκαύτωμα) της Βιάννου το είχανε μέχρι τη μεταπολίτευση καταχωνιασμένο/’αφαντο απ΄τα επίσημα γεγονότα, επιχειρήθηκε να μου ειπωθεί (για τη μάχη της Σύμης) ότι φταίνε οι κακοί αντάρτες που μεθύσανε και σφάξανε τους γερμανούς του φυλακίου.
  Πα’ να δεις από πού ΄ρχομαι παιδάκι μου , απάντησα στο χρυσοπαιδόπουλο.

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  187. Τους Γερμανούς τους «λατσιδιάσανε» είναι η αφήγηση των ντόπιων. Παναπεί τους πήγανε και τους ρίξανε(; ) στη Λατσίδα , ένα γκρεμό του βουνού Λάπαθος. Άλλοι λένε ότι τους παραδόσανε στους Μπαντουβάδες. Η ιστορία ακόμη δεν το ξεκαθάρισε. Αλλά απέχει να λέμε σαν το Ρίχτερ ότι οι χωργιάτες δεν υπακούσανε στους κανόνες του πολέμου , ενώ οι Γερμανοί, σκότωναν με το γάντι.

 188. ΣΠ said

  186
  Συνίστατο ή συνιστάτο;

 189. Πάνος με πεζά said

  @ 182,185 : Eγώ τώρα γιατί νομίζω ότι η διπλογραφή είναι για τους ανορθόγραφους; Τί θα πει γράφεται και με τους δύο τρόπους; Και γιατί δεν αποφασίζουμε έναν;
  Πέθανε, εκτός εαν ζει;

 190. Ριβαλντίνιο said

  @ 185 Γιάννης Κουβάτσος
  @ 187 ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Δεν τα λέω εγώ. Αυτοί που τα πιστεύουν τα λένε.

  @ ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Δες τι λέει ο Μητσοτάτσης για κάτι παλληκαράδες ( στο 22:00 ) :

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  191 Ρίβα,προβοκάρεις, κατά το διαόλιό σου 🙂 !
  Από/για το ολοκαύτωμα της Βιάννου, απ΄όσο ξέρω δεν κατηγορήθηκαν για δωσιλογισμό.

 192. Theo said

  @174:
  Αν νομίζεις, Γιάννη μου, πως είτε εγώ, είτε ο Ναυπάκτου, είτε ο π. Γεώργιος προσπαθούμε να μαντρώσουμε τον Ραφαηλίδη, να του βάλουμε σφραγίδες στο μέτωπο κι άλλα ηχηρά παρόμοια, μάλλον δεν διάβασες προσεκτικά τι γράφω ή παραθέτω στο σχ. 169.

  Προσπάθησα να απαντήσω στα περί Πανούση του σχ. 154, όπου εμπλέκεται και ο Ραφαηλίδης, για να φανεί πως ο Ραφαηλίδης τουλάχιστον δεν ήταν μονόπαντος αλλά ανήσυχος, όπως σημειώνεις κι εσύ, και πως μόνος ο Θεός μπορεί να ξέρει πώς πέθανε.
  Από δε τα δύο παραθέματα του που τσιτάρω φαίνεται πως ήταν «συμπαθών» της Ορθοδοξίας και κάποιων ανοιχτόμυαλων κληρικών της. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

  Και μετά υπονοείς πως δεν σέβομαι τον νεκρό.
  Έλεος!

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, Theo, δεν θα κατηγορούσα ποτέ εσένα για τέτοια πράγματα. Λίγο-πολύ γνωριζόμαστε εδώ μέσα, έστω κι αν δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ. Αλλά υπάρχει στη χώρα μας η μανία της ομαδοποίησης. Οι δικοί μας και οι άλλοι. Ε, κάποιοι άνθρωποι είναι ανέντακτοι, χωρίς να είναι ιδιώτες (με όλες τις σημασίες της λέξης).

 194. sarant said

  186α !!!

  190 Ποιοι να αποφασίσουμε; Ειναι και κύριο όνομα και δεν το έχουν τα λεξικά.

 195. Pedis said

  Ο Ραφαηλίδης, έχω την εντύπωση, ότι έγραφε -και φανατιζόταν αισθανόμενος βέβαιος για την άποψή του με – ό,τι του γούσταρε.

  Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά κι αυτουνού και π.χ. της Ζωγράφου τα βιβλία, ξεφυλλλίζοντάς και ψιλοδιαβάζοντάς τα, τα έβαλα στην άκρη. Κάναν κρα ότι δεν …

  έχει κανενός πάρει το μάτι σε κάνα αρχείο των άρθρων του Ρ. στο Έθνος εκείνα τα δύο (;) που έγραψε για τη Σοά όταν έκανε την περίεργη κολλεγιά με τον Γκαρωντύ;

 196. Πάνος με πεζά said

  @ 195 : Γιατί επιχειρηματολογείς πάνω στο κύριο όνομα; Δεν είναι αποκαρδιωτικό (;) ένα κύριο όνομα, και δη τοπωνύμιο, να έχει δύο γραφές; Αν αυτή η περιοχή γινόταν Δήμος, δε θα έβρισκαν μία γραφή από τις δύο, να καθιερώσουν; Εγώ δεν επιχειρηματολογώ υπέρ του «υ» (βεβαίως, όλες οι αναφερόμενες ελληνικές οδοί γράφονται με αυτό), αλλά θα το κάνουμε κι αυτό σαν τα αβγά με τα αυγά; («Και τα δύο, Στρατηγέ μου», που έλεγε και το ανέκδοτο…)

 197. Πάνος με πεζά said

  Καταλαβαίνω, φυσικά, ότι αν δεν είχε γίνει ναυμαχία εκεί, με «β» θα το γράφαμε από την αρχή…

 198. sarant said

  197 Με τα αυγά/αβγά μπορείς να πεις «Ο,τι έχει το λεξικό τάδε». Με το Ναβαρίνο δεν έχεις τέτοια προσιτή πηγή με κύρος.

  Εδώ το λένε Νιόκαστρο, το λεν Παλιαβαρίνο
  τρων τα ποντίκια ζωντανά και τα σκυλιά ψημένα

 199. spatholouro said

  Ωστόσο, δύο σύγχρονα λεξικά μας με κύρος (Babis και Μείζον Φυτράκη) το έχουν το λήμμα:

  ΜΕΙΖΟΝ: έχει μόνο «Ναβαρίνο»
  BABIS: έχει ως πρώτο λήμμα «Ναβαρίνο» και σε παρένθεση (συνήθ. όρθ. «Ναυαρίνο)

 200. spatholouro said

  #189
  Ούτε το ένα ούτε το άλλο θα έλεγα: εσυνιστάτο

 201. Γς said

  >Ούτε το ένα ούτε το άλλο

  -Κυρία κυρία!

  -Τοτό κάτσε κάτω!

 202. sarant said

  200 Πράγματι, όμως δεν μπορώ να συστήσω τον Μπάμπη για ορθογραφικό μπούσουλα. Μόνο το ΛΚΝ.

 203. Γς said

  Και τα Κανόνια του Ναβαρόνε;

 204. sarant said

  189-201 Εδώ ακόμα και ο Μπαμπινιώτης δέχεται αναυξητους τυπους στους παρατατικούς αυτούς.

  Στο αρχικό ερώτημα, και τα δύο μπορεί να είναι σωστά.
  Αν το ρήμα είνα συνιστώμαι, be recommended, με τρίτο προσωπο συνιστάται –> συνιστάτο αν δεν μπορείς να το πεις συστήνεται.
  Αν είναι συνίσταμαι, συνίσταται –> συνίστατο αν δεν μπορείς να το πεις αλλιώς.

 205. spatholouro said

  #203
  Ε, είπαμε, από σύγχρονα λεξικά σου έδωσα και το ΜΕΙΖΟΝ ως εναλλακτική!
  Αν πάμε δε και σε παλιότερα λεξικά, κάποια άκρη βρίσκουμε…

 206. Pedis said

  καμιά βοήθεια για το #196 β;

  (τις σχετικές αναφορές τις δίνει ο Φλάισερ στο «Πόλεμοι της μνήμης» αλλά δεν έχω καταφέρει να τις βρω.)

 207. Triant said

  Με τον Φράγκο έχω πάθει μια έκπληξη.

  Τον είχα Ταγματάρχη στο 3ο γραφείο στη 3η Μεραρχία Ε.Δ. (όπου είχα αποσπαστεί για 2 μήνες το 1987) και μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση. Όταν μάλιστα είχε γίνει ΑΓΕΣ (και ΑΓΕΕΘΑ νομίζω) είχα ενθουσιαστεί γιατί θυμόμουνα έναν άνθρωπο καλλιεργημένο, με χιούμορ και καθόλου στρατόκαυλο.

 208. sarant said

  207 Δες μηπως έχουν τίποτα οι Ιοί που τότε είχαν συγκρουστεί με τον Ραφ.

 209. Pedis said

  # 209 – ναι, αυτό το βρήκα (που κοκκορομαχούν, δηλ. περισσότερο ο Ρ. που το παίζει πασόκικα «γιαννοπούλικα» , «μην ανοίξω το στόμα μου γιατι ε!» ) αλλά δεν είναι τα κείμενα που ψάχνω. Υποτίθεται, σύμφωνα με τον Φλάισερ και το χωρίο που παραθέτει ότι προσέγγισε θέσεις αρνητιστή.)

 210. ΣΠ said

  201, 205
  Το ΛΚΝ έχει το συνιστώμαι στην κατηγορία Ρ11. Δηλαδή, προτείνει «συνιστόταν».

 211. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  207/196β Εδώ τα άρθρα του Ρ. στο Έθνος. Δεν ξέρω γι΄αυτό που ψάχνεις, αλλά στην αρχή σ΄ένα άρθρο του ΄85 λέει κάτι ωραία για το Στ.Ράμφο
  https://www.scribd.com/document/273751184/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%A1%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%88%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%82-3

 212. Γιάννης Ιατρού said

  212: 🙂 🙂
  …ενός επιγόνου, που όπως όλοι οι επίγονοι δεν έχει το άλλο­θι του πρώτου διδάξαντος,και συνεπώς το ελαφρυντικό του
  πληθωρικού πιονέρου που βαδίζει στο σκοτάδι χωρίς πυξί­δα.

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  213 🙂 αμ παρακάτω, ότι κινδινεύει/υποφέρει το έθνος , από του ξενομανείς λόγιους με τους δημοτικισμούς και τους σοσιαλισμούς τους;

 214. Γιάννης Ιατρού said

  214: Όταν σου ‘χουν κόψει το ρεύμα και βαδίσεις στο σκοτάδι…. μόνο οι κατέχοντες πτυχία (>2) από Harvard και οι φιλόσοφοι βρίσκουν λύσεις

 215. Γιάννης Ιατρού said

  βρίσκουν λύσεις 🙂

 216. Pedis said

  # 212 – όχι, αλλά ευχαριστώ.

 217. Μαρία said

  212
  Όχι, αυτά είναι παλιά. Ο Φλ. παραπέμπει σε άρθρα απο 29-31 Οκτ. 1996.

 218. Μαρία said

  Ξέρει κανείς τη σημασία του τραχανά στα ελληνοαμερικάνικα;
  https://professors-phds.com/academics/poems-2/poems-2017/dr-evangeliou-xristos-2017/orthodoxia/
  Ελλήνων Δωδεκάθεο παρείδε,
  και των Εβραίων μονιά Γιεχωβά,
  Τριάδας ομοούσιας θα τρίψει
  τον τέλειο και θείο τραχανά!

  Ο προφέσορας ποιητής διδάσκει αρχ. ελλην. φιλοσοφία σε πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

  Το είδα εδώ (στο τέλος) http://www.efsyn.gr/arthro/oi-synistoses-toy-neoy-makedonikoy-agona και το τσέκαρα 🙂

 219. Pedis said

  # 218 – ακριβώς.

 220. 219 Αφού λέει «θα τρίψει» μάλλον εννοεί τον κανονικό τραχανά, Μαρία

 221. Πέπε said

  @205:
  > > Εδώ ακόμα και ο Μπαμπινιώτης δέχεται αναυξητους τυπους στους παρατατικούς αυτούς.

  Μακριά από μας! Το συνίστατο για αυξημένο το λέω (δεν προσέξατε ότι το -ί- είναι μακρό;).

  @211:
  > > Το ΛΚΝ έχει το συνιστώμαι στην κατηγορία Ρ11. Δηλαδή, προτείνει «συνιστόταν».

  Το ΛΚΝ διακρίνει το «συνιστώ» σε τρία διαφορετικά λήμματα, όπου ανάλογα με την κλίση αλλάζει και η σημασία (πάρ’ το και αντίστροφα). Δέχεται το «συνίσταμαι» μόνο ως παθ. του «συνιστώ 3», με την έννοια (για την παθ. φωνή) «αποτελούμαι», σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος τύπος λέγεται μόνο στο ενεστωτικό θέμα και κυρίως στο γ’ πρόσωπο.

  Τι εννοεί «μόνο στο ενεστωτικό θέμα»; Υποθέτω «μόνο στους χρόνους που παράγονται από το ενεστωτικό θέμα», άρα και παρατατικό, όπου όμως ούτε δίνει τον τύπο ούτε παραπέμπει σε κάποιο κλιτικό πρότυπο. Βλ. εδώ για όποιον καταλαβαίνει καλύτερα από μένα.

  Νομίζω πάντως ότι η όλη ιδέα της διάκρισης ενός ρήματος σε τρία λήμματα κατ’ αυτό τον τρόπο είναι υποκειμενική. Από την προσωπική μου εμπειρία, το «συνίσταται» λέγεται και ως παθητικό του «συνιστώ = προτείνω». Θυμάμαι ότι έχει ξανασυζητηθεί και είχα μειοψηφήσει, αλλά τι να κάνω που το έχω ακούσει (πολλές φορές);

 222. Μαρία said

  221
  Τραχανάς της Αγίας Τριάδας. Βγάζεις κανένα νόημα;

 223. ΚΩΣΤΑΣ said

  223
  Θυμάμαι στα γυμνασιακά μου χρόνια, ο θεολόγος μας εξηγούσε το ομοούσιο και αδιαίρετο της Αγίας Τριάδας. Μας έφερνε για παράδειγμα το κεραμίδι που έγινε από χώμα, νερό και φωτιά, αποτελεί ένα ενιαίο σώμα που δεν μπορούμε να τα χωρίσουμε μετά. Μάλλον εδώ, αντί για κεραμίδι επικαλείται τον τραχανά, λέω εγώ τώρα!

 224. ΣΠ said

  222
  Πάντως ο Μπαμπινιώτης γράφει:

  συνίσταται – συνιστάται. Οι λέξεις διαφέρουν στη σημασία τους: το συνίσταται σημαίνει (ανάλογα με την πρόθεση, με την οποία συντάσσεται): (α) «αποτελείται» (συνίσταται από) και (β) «έγκειται, βρίσκεται, υπάρχει» (συνίσταται σε): Το βιβλίο συνίσταται από τα εξής κεφάλαια – Η βοήθεια τού Κράτους συνίσταται στο να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις για το έργο. Αντίθετα, το συνιστάται σημαίνει «προτείνεται, δίδεται η συμβουλή, γίνεται η σύσταση»: Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται ανάπαυση τού ασθενούς – Λόγω τού καύσωνα συνιστάται να αποφεύγουν οι ηλικιωμένοι να μετακινούνται στους δρόμους.

 225. Γς said

  Κι έχεις και τον Αντώνη Πανούτσο στο Liberal να λέει:

  «Πιστεύω ότι όπως ο μοναχός παίρνει celibacy vows»

  Κι άντε να καταλάβει ο άλλος τι φάρμακο είναι αυτό το celibacy vows που παίρνει ο καλόγερος.

  Ορκους αγαμίας ή κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προτιμότερο;

  Για να καταλαβαίνουμε δηλαδή τι θα καταπατήσει…

 226. Pedis said

  # 218 και πριν : 212
  Όχι, αυτά είναι παλιά. Ο Φλ. παραπέμπει σε άρθρα απο 29-31 Οκτ. 1996.

  δεν βρέθηκε τίποτα, ε; (φαίνεται κομμάτι δύσκολο, είναι προ διαδικτύου εποχή)

 227. Theo said

  @154, 169, κα:
  Τζιμάκος ο… ευλαβής, και με φωτογραφικό υλικό.

  Ας το διαβάσει όποιος θέλει και ας κρίνει.

  (Δεν είχα καταλάβει αρχικά ποιος ήταν η μεταμεσονύχτια σχολιάστρια «Κωνσταντίνα», πίστεψα πως έλεγε αλήθεια για τον Τζίμη και το έψαξα. Αν το είχα υποψιαστεί τότε, δεν θα ασχολιόμουν. Αλλά τέλος πάντων.)

 228. […] Greek translation & language Ερίδματα μεζεδάκια […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: