Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το δικαίωμα στο καμάκι και τα όριά του

Posted by sarant στο 23 Ιανουαρίου, 2018


Συζητήθηκε πολύ και στη χώρα μας το μανιφέστο των 100 διάσημων γυναικών της Γαλλίας οι οποίες κατάγγειλαν το κυνήγι μαγισσών που ξεκίνησε με το κίνημα MeToo (και την αντίστοιχη γαλλική παραλλαγή του) και τάχθηκαν υπέρ της ελευθερίας του να ενοχλείς (la liberté d’importuner).

Tο κείμενο έγινε δεκτό με ιαχές ανακούφισης από τους περισσότερους άντρες. Στη Γαλλία η συζήτηση ήταν εκτεταμένη και οξύτατη και τριάντα γνωστές φεμινίστριες απάντησαν στο «μανιφέστο των 100», αλλά το δικό τους κειμενο δεν έτυχε της ίδιας δημοσιότητας στο εξωτερικό. Πάντως, επειδή οι αντιδράσεις ήταν πολύ έντονες, η Κατρίν Ντενέβ, ίσως η διασημότερη από τις 100 γυναίκες του αρχικού μανιφέστου, θεώρησε αναγκαίο να εξηγήσει για ποιο λόγο το υπέγραψε, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις τοποθετήσεις ορισμένων από τις συνυπογράφουσες.

Αυτό το τρίτο κείμενο το αναφέραμε παρεμπιπτόντως τις προάλλες στο ιστολόγιο, όταν σχολιάσαμε την κακή συνήθεια να αφήνονται αμετάγραπτα τα κύρια ονόματα, δηλαδή με το λατινικό αλφάβητο. Όμως αξίζει να το σχολιάσουμε και επί της ουσίας, αφού δεν το έχουμε ακόμα κάνει και σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

Δεν είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς και να διαβάσει τα τρία κείμενα -ειδικά το αρχικό Μανιφέστο των 100, καθώς δημοσιεύτηκε στη Μοντ, που έχει (και καλά κάνει, εδώ που τα λέμε) κλειδωμένες τις σελίδες της στους μη συνδρομητές, στον υπόλοιπο διαδικτυακό τύπο δημοσιεύτηκε κυρίως αποσπασματικά -και στον ελληνικό τύπο συχνά με πολλά μεταφραστικά λάθη (οπως εδώ, όπου η λέξη drague = καμάκι αποδίδεται «η προσπάθεια να αποπλανήσει κανείς κάποιον», τρέχα γύρευε δηλαδή).

Η Μελίττα Γκουρτσογιάννη στο ιστολόγιό της έκανε εξαιρετική δουλειά. Σε ένα εκτενές άρθρο της παραθέτει το Μανιφέστο των 100 και την Απάντηση των Φεμινιστριών μεταφράζοντας και σχολιάζοντας κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα και παραθετοντας σε παράρτημα το πληρες γαλλικό κείμενο και των δύο.

Το Μανιφέστο των 100 ξεκινάει πολύ χαρακτηριστικά:

Ο βιασμός είναι έγκλημα. Αλλά το επίμονο ή αδέξιο καμάκι δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, ούτε η αβρότητα προς τις γυναίκες έκφραση επιθετικού σεξισμού.

και στη συνέχεια καταδικάζει το κυνήγι μαγισσών που οι υπογράφουσες θεωρούν ότι έχει εξαπολυθεί στον χώρο του κινηματογράφου ιδίως, μετά την υπόθεση Γουάινστιν (ή όπως προφέρεται) και τον κίνδυνο να ανατείλει ένας νέος πουριτανισμός.

Την απάντηση των φεμινιστριών, που βρήκε λιγότερη δημοσιότητα, μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη, μεταφρασμένη, στον ιστότοπο της κίνησης Μωβ.

Εξαιτίας των αντιδράσεων, η Κατρίν Ντενέβ δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στη Λιμπερασιόν, που κι αυτήν τη βρισκουμε μεταφρασμένη χάρη στη Μελίττα Γκουρτσογιάννη. Σε αυτήν, η διάσημη ηθοποιός δίνει εξηγήσεις, διαχωρίζει τη θέση της από άλλες γυναίκες που συνυπέγραψαν το Μανιφέστο, όπως η Μπριζίτ Λαέ (Lahaie), πρώην πορνοστάρ, η οποία σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι μπορεί μια γυναίκα να απολαύσει τον βιασμό της, ενώ επίσης η Ντενέβ υπενθυμίζει ότι ήταν μια από τις «343 παλιογυναίκες (343 salopes)» δηλαδή από εκείνες που υπέγραψαν το μανιφέστο «Έχω κάνει κι εγώ έκτρωση» σε δυσκολα χρονια, όταν η έκτρωση ήταν απαγορευμένη στη Γαλλία.

Προσωπικά, θεωρώ μεγάλο λάθος το κείμενο των 100 γυναικών υπέρ του δικαιώματος του καμακιού. Το βασικό του ατόπημα είναι ότι συγχέει το φλερτάρισμα, που γίνεται από θέση ισότιμη, έστω κι αν συνήθως την πρωτοβουλια την παίρνει ο άντρας, με τη σεξουαλική παρενόχληση και τον εκβιασμό που γινονται από θέση εξουσίας ή ισχύος. Ταυτόχρονα, οι αναφορες για το κυνήγι μαγισσών αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τον κόσμο του θεάματος, λες και η σεξουαλική παρενόχληση και οι εκβιασμοί ευδοκιμούν μόνο σε αυτους τους χώρους. Στο κείμενο των 100 δεν υπάρχει καμιά αναφορά στους εκβιασμούς του προϊστάμενου προς την υφιστάμενη, του καθηγητή προς τη φοιτήτρια, του ιδιοκτήτη της μικρής επιχείρησης προς την εργάτρια.

Έτσι, είναι πολύ εύκολο να δικαιολογηθούν τα σεξουαλικά αδικήματα και εγκλήματα (από το χούφτωμα στο μετρό έως ακόμα και τον βιασμό) με εκκλήσεις υπέρ της ελευθερίας του παρενοχλείν ή εναντίον του πουριτανισμού ή του μη ευνουχισμού των ανδρών. Μια τέτοια θέση μοιάζει να θεωρεί ότι όλα αυτά, από το φλερτ, το ερωτικό ενδιαφέρον και το καμάκι έως το χούφτωμα ή την απόπειρα βιασμού είναι αλληλενδετα και ότι αν χαθούν τα δεύτερα θα θυσιαστούν και τα πρώτα.

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, μία από τις εκατό διάσημες που υπέγραψαν το πρώτο μανιφέστο, είπε ότι αναγνωρίζει ότι το χούφτωμα στο μετρό (που είναι αδίκημα άλλωστε) μπορεί να αποτελέσει τραυματική εμπειρία για πολλές γυναίκες, εκείνη όμως θα προτιμούσε να βλέπει τις γυναίκες δυνατές, που δεν καθηλώνονται από αρνητικές εμπειρίες και τις ξεπερνάνε -αναρωτιέμαι αν με την ίδια επιχειρηματολογία δεν θα μπορουσε να δικαιολογηθεί και ο βιασμός.

Θα δεχτώ πως έγιναν ή πως μπορεί να γινουν υπερβολές στην καταδίκη των «παραβατών». Δεν είναι περίεργο, διότι πρώτη φορά βρίσκουν τη φωνή τους και το δίκιο τους οι αδύνατες, οπότε θα γίνουν αναπόφευκτα και μερικά φάλτσα. Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με τις περιστασιακές και κατ’ εξαίρεση υπερβολές υπέρ αδυνάτου όταν δεχόμαστε ασυζήτητα τις παγιωμένες και καθαγιασμένες υπερβολές υπέρ του ισχυρού.

Ούτε είναι σωστό να θεωρείται ότι η καταγγελία των παρενοχλητών και των εκβιαστών ισοδυναμεί με καταγγελία όλων των ανδρών -όπως φαίνεται να πιστεύει και ο Ιατρικός Σύλλογος που διαμαρτυρήθηκε για τα πολύ καλά σποτάκια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, επειδή παρουσιάζουν γιατρό να παρενοχλεί ασθενή του.

Συμπληρώνω κάτι που το ξέχασα: Ως προς το «κυνήγι των μαγισσών» με τις καταγγελίες ανδρών (συνήθως ηθοποιών) που παρενόχλησαν πριν από 20 χρόνια, συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα να αρχίσουμε τώρα τις διώξεις. Ωστόσο, αυτή η κίνηση έχει και μια χρήσιμη πλευρά: να γίνει καθαρό ότι από εδώ και στο εξής κάποιες συμπεριφορές, που τις ανεχόμασταν και τις δικαιολογούσαμε το 1990, δεν είναι πλέον κοινωνικά ανεκτές ή συγχωρητέες.

Θα μπορούσα να πω κι άλλα, θέλω όμως να ακούσω τα σχόλιά σας. Θα παραθέσω όμως ένα πολύ καλο κείμενο της συγγραφέας Λεϊλά Σλιμανί, που με βρίσκει σχεδόν απόλυτα σύμφωνο –παρμένο κι αυτό από το ιστολόγιο της Μ.Γκουρτσογιάννη.

Γουρούνι γεννιέσαι;

της Λεϊλά Σλιμανί*

Liberation 12/1/’18 

Nα περπατάω στο δρόμο. Να παίρνω το μετρό τη νύχτα. Να φοράω μίνι φούστα, ντεκολτέ και ψηλά τακούνια. Να χορεύω μόνη μου στη μέση της πίστας. Να μακιγιάρομαι έντονα. Να παίρνω ταξί έχοντας πιει λίγο παραπάνω. Να ξαπλώνω στο χορτάρι μισόγυμνη. Να κάνω ωτο-στοπ. Ν’ ανεβαίνω σε νυχτερινό λεωφορείο. Να ταξιδεύω μόνη. Να πίνω ένα ποτηράκι μόνη μου στη βεράντα. Να τρέχω σ’ έναν έρημο δρόμο. Να περιμένω σ’ ένα παγκάκι. Να κάνω καμάκι σ’ έναν άντρα, ν’αλλάζω γνώμη και να συνεχίζω τον δρόμο μου. Να στριμώχνομαι στην πολυκοσμία του τραίνου. Να εργάζομαι νύχτα. Να θηλάζω το παιδί μου δημόσια. Να ζητάω αύξηση στη δουλιά μου. Σε όλες αυτές τις στιγμές της ζωής, τις απλές και καθημερινές, διεκδικώ το δικαίωμα να μην με ενοχλούν. Το δικαίωμα να μην σκέφτομαι καν ότι μπορεί να έρθω σε δύσκολη θέση. Διεκδικώ την ελευθερία να μην υφίσταμαι σχόλια για τη συμπεριφορά μου, για το πώς είμαι ντυμένη, για το πώς βαδίζω, για το σχήμα των γλουτών μου, για το μέγεθος του στήθους μου. Διεκδικώ το δικαίωμά μου στην ηρεμία, στη μοναξιά, το δικαίωμά μου να περπατάω χωρίς φόβο. Δεν θέλω μόνο εσωτερική ελευθερία. Θέλω την ελευθερία να ζώ έξω στον κόσμο, στον ανοιχτό αέρα, σε έναν κόσμο που είναι λίγο και δικός μου.

Δεν είμαι ένα εύθραυστο πλασματάκι. Δεν έχω την απαίτηση να προστατεύομαι, αλλά διεκδικώ το δικαίωμά μου για ασφάλεια και σεβασμό. Και οι άνδρες δεν είναι όλοι γουρούνια. Τις τελευταίες εβδομάδες πόσο εντυπωσιάστηκα, πόσο ξαφνιάστηκα ευχάριστα, πόσο ενθουσιάστηκα με τους άνδρες που είχαν την ικανότητά να αντιληφθούν τι παίζεται! Έμεινα συγκλονισμένη μπροστά στη θέλησή τους να μην είναι πια συνένοχοι, στη θέλησή τους ν’ αλλάξουν τον κόσμο, ν’ απελευθερωθούν και οι ίδιοι από αυτές τις συμπεριφορές. Επειδή πίσω από αυτή την υποτιθέμενη ελευθερία να «την πέφτουν», κρύβεται μια άποψη για το αρσενικό τρομερά ντετερμινιστική: «γουρούνι γεννιέσαι». Οι άνδρες στο περιβάλλον μου κοκκινίζουν από ντροπή κι εξεγείρονται εναντίον όσων με προσβάλλουν. Εναντίον εκείνων που εκσπερματώνουν πάνω στο παλτό μου στις οκτώ το πρωί. Εναντίον του αφεντικού που μου δίνει να καταλάβω τί θα έπρεπε να κάνω για να πάρω προαγωγή. Εναντίον του καθηγητή που ανταλλάσσει την ακαδημαϊκή πρόοδο με μια πίπα. Εναντίον του περαστικού που με ρωτάει αν «γαμιέμαι» και καταλήγει να με αποκαλεί «τσούλα». Οι άνδρες που γνωρίζω είναι αηδιασμένοι από αυτή την οπισθοδρομική άποψη για τον ανδρισμό. Ελπίζω ότι ο γιος μου θα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Ελεύθερος, όχι μόνο να μην είναι ενοχλητικός, αλλά ελεύθερος να αυτοπροσδιορίζεται διαφορετικά από το στερεότυπο που βλέπει τον άνδρα ως ένα αρπακτικό που διακατέχεται από ανεξέλεγκτες παρορμήσεις. Ένας άνδρας που ξέρει πώς να σαγηνεύσει με τους χιλιάδες υπέροχους τρόπους που ξέρουν οι άνδρες για να μας ξελογιάζουν.

Εγώ δεν είμαι θύμα. Αλλά εκατομμύρια γυναίκες είναι. Αυτό είναι ένα γεγονός και όχι μια ηθική κρίση ή μια αναγωγή στην “ουσία” της γυναίκας. Και μέσα μου σπαρταρά ο φόβος όλων εκείνων των γυναικών που περπατούν στους δρόμους χιλιάδων πόλεων στον κόσμο με το κεφάλι σκυφτό. Των γυναικών που τις παίρνουν από πίσω στο δρόμο, που τις παρενοχλούν, που τις βιάζουν, που τις προσβάλλουν, που τις αντιμετωπίζουν μέσα στους δημόσιους χώρους σαν παρείσακτες. Μέσα μου αντηχεί η κραυγή των γυναικών που κρύβονται, που ντρέπονται, που τις πετούν στο δρόμο σαν παρίες επειδή είναι ατιμασμένες. Των γυναικών που κρύβονται κάτω από μακρά μαύρα πέπλα επειδή τα σώματά τους θα προκαλούσαν την επίθεση των ανδρών. Οι γυναίκες που περπατούν στους δρόμους του Καΐρου, του Νέου Δελχί, της Λίμας, της Μοσσούλης, της Κινσάσα, της Καζαμπλάνκα λέτε ν’ ανησυχούν μήπως εξαφανιστεί το φλερτ και η αβροφροσύνη; Έχουν αυτές δικαίωμα να σαγηνεύσουν, να επιλέξουν, να κάνουν επίμονο φλερτ;

Ελπίζω ότι μια μέρα η κόρη μου θα περπατάει στο δρόμο το βράδυ, με μίνι φούστα και ντεκολτέ, ότι θα κάνει το γύρο του κόσμου μόνη της, θα παίρνει μετρό τα μεσάνυχτα χωρίς φόβο, χωρίς καν να το σκέφτεται. Και ο κόσμος που θα ζεί τότε δεν θα είναι ένας κόσμος πουριτανικός. Είμαι σίγουρη, θα είναι ένας κόσμος πιο δίκαιος, όπου ο χώρος για τον έρωτα, για την απόλαυση, για τα παιχνίδια του ξελογιάσματος θα είναι άπλετος και πιο όμορφος. Σε σημείο που εμείς ακόμα δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Περιμένω λοιπόν τα σχόλιά σας -με μια παράκληση: να κρατήσουμε, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, όσο γίνεται τη σοβαρότητά μας, αποφεύγοντας τα εφηβικά αστεία, τις επιθεωρησιακές ατάκες, τις προσωπικές αναμνήσεις με «τολμηρές» περιγραφές, το βιντεάκι με τον Κωνσταντάρα που λέει «χούφτωστην» και άλλες γραφικότητες. Κατ’ εξαίρεση, θα διαγράψω σχόλια. Γιατί και η δημιουργία κλίματος γυμνασίου αρρένων σε πενθήμερη εκδρομή είναι κι αυτή μια μορφή παρενόχλησης, κι έχει άλλωστε διώξει πολύ κόσμο από το ιστολόγιο ενώ σίγουρα αποθαρρύνει και κάποιες να συμμετάσχουν στον διάλογο.

 

 

 

 

 

229 Σχόλια προς “Το δικαίωμα στο καμάκι και τα όριά του”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Θυμάμαι εκείνο το ιστορικό ρεπορτάζ στην ΕΡΤ. «Σύλλογος καμακιών Ναυπλίου Ο Οκτάπους» !

 2. Γς said

  Καλμέρα

  [Σβήστηκε κάτι]

 3. Αιμ.Παν. said

  Καλημέρα…
  Μιας κι έγινε η αρχή με χιούμορ, αλιεύτηκε από το διαδίκτυο :
  «φλερτ είναι όταν είσαι όμορφος, όταν είσαι άσχημος είναι σεξουαλική παρενόχληση»…

 4. Πάνος με πεζά said

  Επί του πρακτέου τώρα, για μένα το «2018 edition» καμάκι καταντάει γραφικό… Αν ο άντρας και καλά είναι το «ισχυρό φίλο», η γυναίκα είναι το πανίσχυρο… Και, εκτός από τις ακραίες περιπτώσεις χρήσης βίας, μπορεί να ελέγχει και να οδηγεί τα πράγματα εκεί που θέλει εκείνη, σε οποιοδήποτε περιβάλλον (εργασιακό, οικογενειακό, φιλικό).Τουλάχιστον αυτό κατέληξα να πιστεύω… Οπότε, τί γυναικείο καμάκι και κολοκύθια…

 5. sarant said

  Καλημέρα. Ευχαριστώ για τα σχόλια, αλλά έκανα μια παράκληση που δεν έγινε σεβαστή.

  4 Πάνο, δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο, δες το τελευταίο κειμενο του άρθρου.

 6. Πού να μην υπήρχε και η τελευταία παράγραφος.

  Έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα, και ίσως όχι μόνο την αστική, η κατάσταση έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Αλλά καλύτερα στο παρόν νήμα ή τουλάχιστον στο ξεκίνημά του να ακούμε, οι άντρες, παρά να μιλάμε.

 7. Πάνος με πεζά said

  @ 5 : Δεν αναδεικνύει το κείμενο, την ισχύ των γυναικών; Φυσικά, βγάζει και το φόβο πάνω σε αυτή την ισχύ…

 8. ππαν said

  Καλημέρα. Νίκο, συμφωνώ μαζί σου. Είναι ενετελώς φερστ-φερστ γουορλντ πρόμπλεμ η ανησυχία μήπως πάψει το καμάκι ή, ξερωγώ, το φλερτ κι είναι λίγο αναισθησία να κινητοποιούνται ισχυρές γυναίκες για τέτοιες αηδίες.
  Και γραφικό είναι κάποιος που δεν έχει ζήσει στο σώμα μιας γυναίκας να μας εξηγει τι ζούμε το 2018.

 9. Νικοκύρη, νομίζω ὅτι κάτι πιάστηκε στὰ βρόχια τῆς σπαμοπαγίδας. Μπορεῖς νὰ ἐλέγξεις, πλήζ;

 10. Πάνος με πεζά said

  Aν πάει για μένα, δεν έχω πρόβλημα. Σέβομαι, αγαπάω, λατρεύω τις γυναίκες, με πολύ κόστος μέχρι εδώ…

 11. Alexis said

  #4: Ναι, αλλά δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της «Δύσης» Πάνο, σε κάποιες χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου» η κατάσταση είναι μαύρη, εις βάρος των γυναικών φυσικά. Πιο μαύρη δεν γίνεται…

  #6: Συμφωνώ ότι έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση στην Ελλάδα και πιθανόν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία 50 χρόνια, δεν είμαστε πλέον στην εποχή του «στάσου μύγδαλα» αλλά παρ’ όλα αυτά και πάλι το πάνω χέρι στην άσκηση φραστικής ή φυσικής βίας το έχουν οι άντρες. Δυστυχώς…

 12. nima7401 said

  Καλημέρα, εξαιρετικό και το σημερινό άρθρο.

 13. Καλημέρα. Ἡ ἀμερικανιά, ὅπως συνηθίζω νὰ λέω περιστατικὰ μιᾶς συγκεκριμένης νοοτροπίας καὶ ἑρμηνείας τοῦ κόσμου, καλὰ κρατεῖ. Καὶ στὸν πυρήνα τῆς ἀμερικανιᾶς βρίσκεται ἡ λογικὴ τοῦ «ἄσπρο-μαῦρο». Ἐξ ὁρισμοῦ ἡ σεξουαλικὴ παρενόχληση, ὅπως κάθε παρενόχληση, ἀλλὰ ἡ συγκεκριμένη πολλὲς βαθμίδες παραπάνω, εἶναι ἀποτρόπαιη. Ἀλλά (καὶ ἐδῶ, Νικοκύρη μας, ἐπίτρεψέ μου μιὰ διαφωνία) ἄλλο παρενόχληση, ἄλλο μποῦλινγκ καὶ ἐκβιασμός, ἄλλο καμάκι (καλαίσθητο ἢ ἀδέξιο, δὲν ἔχει τόσο σημασία). Ἡ ἱκανότητα γιὰ διάκριση εἶναι ποὺ μᾶς βγάζει ἀπὸ τὸν ἀσπρόμαυρο κόσμο τῆς ἀμερικανιᾶς.
  Ἐπιπλέον: ὅταν μιλᾶμε γιὰ τὴν ἀδύνατη πλευρά (ἐννοώντας τὴ γυναίκα), ποῦ ἀκριβῶς στέλνουμε τὴν ἰσότητα τῶν φύλων; Γιατί τὸ χαστοῦκι ἄντρα πρὸς γυναίκα θεωρεῖται ἔμφυλη βία, προσδίδοντας σὲ μία ἔτσι κι ἀλλιῶς ποινικὰ κολάσιμη πράξη ἐπιπλέον χαρακτηριστικά, περιττά καὶ ἐντελῶς ἀντίθετα πρὸς κάθε ἔννοια ἰσότητας;
  Φυσικὰ ὑπάρχει ἔμφυλη βία, ὅπως ὑπάρχει καὶ σεξουαλικὴ παρενόχληση. Ἀλλὰ τὸ νὰ ὑποτάσσεται ὅλος ὁ κόσμος στὴν ὑστερία τῆς πουριτανικῆς ἠθικῆς τῶν «πολιτικὰ ὀρθῶν» ὁδηγεῖ στὸ ἄλλο ἄκρο καὶ στὸ κάθε ἄλλο παρὰ ἀνύπαρκτο κυνήγι μαγισσῶν, πού, ὄχι, δὲν περιορίζεται μόνο στὸ Χόλυγουντ καὶ στὸν κόσμο τοῦ θεάματος, ἀλλὰ ἐπηρεάζει καὶ πολιτικές, καριέρες, ἀκόμα καὶ ὁλόκληρες οἰκονομίες.
  Αὐτὰ καὶ συγγνώμη γιὰ τὴν πρωινὴ μουρμούρα.

 14. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Μας έφαγε η κορεκτίλα με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε δυστοπικές κοινωνίες τύπου Gattaca με απαγορευμένες ερωτικές σχέσεις και αναπαραγωγή με κλωνοποίηση, ή δεν ξερωγώ τι άλλο.

  Πλέον σαν κοινωνία, ούτε μπορούμε να ερμηνεύσουμε πια βασικές έννοιες, ούτε να θέσουμε όρια.

 15. Γς said

  5:

  >έκανα μια παράκληση που δεν έγινε σεβαστή.

  Συγνώμη δεν είχα διαβάσει όλο το άρθρο.

  Και στην παράκληση γινόταν ρητή αναφορά στο βίντεο που έβαλα στο Σχ. 2.

  Τέτοια γκαντεμιά…

  Πολύ ωραία επιλογή θέματος.

  Κάθε μέρα και μια ενδιαφέρουσα έκπληξη

 16. Πάνος με πεζά said

  @ 11 : Ναι, αλλά μη μπλέκουμε το καμάκι με τα κατεστημένα θρησκευτικοκοινωνικά στερεότυπα κάποιων χωρών. Έχει νόημα να μιλήσεις για καμάκι σε χώρες που η γυναίκα αποκεφαλίζεται δημόσια στην πλατεία;
  Αυτό είναι το λάθος του άρθρου, για μένα. Θα πρέπει να εστιάσει σε κοινωνίες που -καλώς ή κακώς- μπορεί να ανθίσει αυτό που λέμε «καμάκι», κι όχι να τα ανακατέψει όλα…

 17. sarant said

  13 Την αδύνατη πλευρά δεν την εννόησα μόνο ή κυρίως σωματικά. Ειναι η πλευρά πάνω στην οποία ασκείται η εξουσία: του προϊσταμένου, του καθηγητή, κάποιες φορές και του σωματικά ισχυρότερου. Η ύπαρξη εξουσίας είναι που ξεχωρίζει την παρενόχληση απο το φλερτ.

 18. nikiplos said

  Έχοντας κάποτε διαβάσει (από αθώα υστεροβουλία το ομολογώ) το δεύτερο φύλο της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, νομίζω πως όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις στα καίρια ζητήματα βρίσκονται εκεί. Τίποτε παραπάνω δεν κομίζουν ούτε το άρθρο της Σλιμάν, ούτε των μοιραίων γυναικών. Να προσθέσω πως με ενοχλεί τόσο η εκμετάλλευση των γυναικείων θέλγητρων από μερικές καπάτσες του είδους, όσο και ο σεξισμός που τούτες τις τρέχουσες μέρες μας αποθεώνεται από τη σέχτα του Ισλάμ της Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή τον ισλαμοφασισμό.

  Να πω μόνο πως η προσέγγιση της Κατρίν με βρίσκει περισσότερο σύμφωνο. Στις γυναίκες αρέσουν τα κόσμια κοπλιμέντα, όπως και να το κάνουμε.

 19. cronopiusa said

  άσε με να περπατάω ήσυχη στο δρόμο

  Δεν σε πιέζω, ένα πείραγμα είναι και πρέπει να σου αρέσει, γιατί το λέω εγώ

  Ninguna quiere tu piropo
  Καμία δεν θέλει τα πειράγματα σου

  observatorio contra el acoso callejero

  Καλή σας μέρα!

 20. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ὡραία ὅλα αὐτὰ τὰ ρομαντικὰ ποὺ γράφει, ἀλλὰ καλὸν εἶναι νὰ λαμβάνεις ὑπ’όψιν σου καὶ τὴν πραγματικότητα, γιὰ τὸ δικό σου καλό. Πολὺ ὡραῖο θὰ ἦταν ἐπίσης νὰ μποροῦμε νὰ κοιμόμαστε μὲ τὴν πόρτα ἀνοιχτή, ὅπως γινόταν κάποτε στὰ χωριά. Κανεὶς δὲ νομιμοποιεῖται νὰ μπεῖ σὲ σπίτι ἐπειδὴ βρῆκε τὴν πόρτα ἀνοιχτή, ὁ κλέφτης, ὅμως, θὰ τὸ κάνει. Κι ὅταν ξέρουμε ὅτι κυκλοφοροῦν κλέφτες, δὲν ἀφήνουμε τὴν πόρτα ἀνοιχτή, ἂν, δὲ, τὴν ἀφήσουμε καὶ μᾶς κλέψουν, ὅλοι θὰ μᾶς ποῦν «τἄθελε ὁ κῶλος σου». Σαφῶς καὶ δὲ νομιμοποιεῖται κανεὶς νὰ ἐπιτεθεῖ σὲ μιὰ κοπέλα μὲ ἐλαφρὺ ντύσιμο, ἀκόμη καὶ γυμνὴ νὰ εἶναι. Ἀλλὰ ὁ βιαστής, ποὺ δὲν τὸ σταματοῦν οἱ ἠθικοὶ φραγμοὶ θὰ τὸ κάνει. Ὁπότε πρέπει μιὰ γυναῖκα νὰ λαμβάνει ὑπ’ὄψιν της αὐτὸ τὸ δεδομένο, ὅτι δὲ θὰ συναντήσει ἁγίους. Κι ὅταν ξέρει ὅτι μὲ προκλητικὴ ἐμφάνιση αὐξάνει τὶς πιθανότητες κάποιος νὰ τῆς ἐπιτεθεῖ, καλὸν εἶναι νὰ τὸ ἀποφύγει, χωρὶς αὐτὸ νὰ σημαίνει ὅτι θὰ πρέπει νὰ ντύνεται σὰν καλόγρια.

  Ἂν καὶ δὲ θέλω νὰ προκαλέσω ἠθικολογικὴ συζήτηση, οὔτε πρόκειται νὰ συμμετάσχω ἂν προκύψει, ἀναρρωτιέμαι ὅμως ἂν μιὰ κοπέλλα ποὺ ντύνεται προκλητικά, καὶ κάθεται μισόγυμνη στὰ παγκάκια ὅπως λέει ἡ συντάκτρια κοκ, τὸ κάνει ἐπειδὴ ὀνειρεύεται ἕναν κόσμο διαφορετικό; Τὸ πιστεύει ὄντως αὐτό;

 21. 17 Οὔτε ἐγὼ ἀναφέρομαι στὴ σωματικὴ ὑπεροχή (ἂν καὶ ὅταν ὑπάρχει), ἀλλὰ στὸ γενικότερο κλίμα ποὺ διαποτίζει τὶς δυτικὲς κοινωνίες τὸν τελευταῖο καιρό. Εἴτε γιὰ τὸ μποῦλινγκ μιλᾶμε (ποὺ ἐπίσης ἔχει ἐξελιχθεῖ σὲ ὑστερία καὶ κυνήγι μαγισσῶν), εἴτε γιὰ τὴ σεξουαλικὴ παρενόχληση ἢ γιὰ ὁτιδήποτε ἄλλο ἐνοχλεῖ τὸν μέσο πουριτανὸ Ἀμερικάνο (καὶ κυρίως τὴν μέση πουριτανὴ Ἀμερικανίδα, ποὺ ἔχει ἐντελῶς τὸ πάνω χέρι στὴν κατὰ βάση μητριαρχικὴ κοινωνία τῶν ΗΠΑ).
  Συγγνώμη τώρα, ἀλλὰ πρέπει νὰ πλύνω πιάτα, νὰ μαγειρέψω καὶ νὰ πάω στὴ δουλειά. Θὰ τὰ ξαναποῦμε μετὰ τὶς 12.30.

 22. Alexis said

  #0: αποφεύγοντας τα εφηβικά αστεία, τις επιθεωρησιακές ατάκες, … …το βιντεάκι με τον Κωνσταντάρα που λέει «χούφτωστην»…

  Απόλυτα κατανοητό και σεβαστό αυτό που γράφεις.
  Ως προς τη δημιουργία κλίματος γυμνασιακού χαβαλέ.
  Επί της ουσίας όμως το συγκεκριμένο βιντεάκι δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό θέμα της ανάρτησης.
  Θυμίζω το στόρι:
  Ο Κωνσταντάρας έχει ξεμυαλιστεί από μία πιτσιρίκα η οποία του πουλά ψεύτικο έρωτα για να κάνει τη δουλειά της, και ο Παπαγιαννόπουλος που έχει πληροφορηθεί τα σχέδια της μικρής και ξέρει ότι το «ειδύλλιο» έχει ημερομηνία λήξης, τον προτρέπει να επωφεληθεί όσο είναι καιρός και να την χουφτώσει.
  Καμία σχέση με σεξουαλική παρενόχληση, άγαρμπο καμάκι ή οτιδήποτε άλλο από αυτά που συζητάμε.

 23. Σηλισάβ said

  Καλημέρα. Προσωπικά συμφωνώ με την Ντενέβ και την Μπαρντό. Στην Αμερική παρενόχληση θεωρούνται πράγματα που στην Ευρώπη είναι κομμάτι του ερωτικού παιχνιδιού. Εδώ η άλλη κατηγόρησε τον Χόφμαν ότι μίλησε για σεξουαλικά θέματα μπροστά της, και «θίχτηκε» επειδή «τον άκουσε». Σεξουαλική παρενόχληση είναι όταν γίνεται από θέση ισχύος, είτε σωματικής είτε οικονομικής ισχύος.
  Σε μια εποχή που οι γυναίκες παραπονιούνται ότι «δεν βρίσκουν άντρες», «οι άντρες δεν φλερτάρουν», «τις φοβούνται», έρχεται η αγγλοσαξονική ορθότητα να τα κάνει χειρότερα. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τριντό έπεσε κατά λάθος πάνω σε μια κυρία, και απολογούνταν μια βδομάδα στο κοινοβούλιο, έλεος, απλά δεν την είδε.
  Στην Αμερική ξανά, για να πιάσεις το χέρι σε μια γυναίκα, πρέπει να την ρωτήσεις και να λάβεις την συγκατάθεσή της, αλλιώς σου κάνει μήνυση για επίθεση και το δικαστήριο είναι υπέρ της εξ ορισμού. Και οι φεμινίστριες που θέλουν να κυκλοφορούν μες στη νύχτα ντυμένες σαν ιερόδουλες και να αισθάνονται και ασφάλεια, ε, κάπου το έχουν χάσει.

  ΥΓ. Χαιρετίζω την απόφαση του Νικοκύρη να μαζέψει τους μεσήλικες-που-το-παίζουν-16άρηδες επισκέπτες-σχολιαστές του ιστολογίου

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  Κατρινάρα θεά! 🙂

 25. sarant said

  Βέβαια το κοινό του ιστολογίου που σχολιάζει είναι κυρίως άντρες, αν και ως τώρα σχολίασαν και δύο (ή τρεις; ) γυναίκες. Ας μιλήσουν κι αυτές για την Ελλάδα ή την Ευρώπη του σήμερα.

 26. nessim said

  «Ένας άνδρας που ξέρει πώς να σ α γ η ν ε ύ σ ε ι με τους χιλιάδες υπέροχους τρόπους που ξέρουν οι άνδρες για να μας ξ ε λ ο γ ι ά ζ ο υ ν»

  Μιας που εδώ «λεξιλογούμε», μήπως στο όνειρο για το γιό της αποδέχεται και ορίζει τις γυναίκες σαν θήραμα που ο «σαγηνευτής» γιος περιμένει να πιαστούν στα δίχτυα του, ή να χάσουν το μυαλό τους, να ξελογιαστούν, να πιαστεί ο “λαγός”, και να υποκύψουν;

  Νομίζω η «γαμήλια αγορά» έχει κανόνες που αλλάζουν στις εποχές και τις κοινωνίες με πιό υλιστικούς κανόνες, άρρητους κυρίως.

 27. cronopiusa said

  Άλλο καμακώνω, άλλο φλερτάρω

  σε καμία δεν αρέσει να της λένε τι θα σου κάνω μάνα μου τι θα σου κάνω
  και όλες ονειρευόμαστε όταν μας ψιθυρίζουν

  Να σε συγκρίνω με μια μέρα θερινή;
  Εσύ υπερέχεις σε απαλότητα και χάρη·
  λυγίζει αέρας τα τριαντάφυλλα του Μάη
  και δεν κρατούν τα καλοκαίρια μας πολύ.

  Άλλοτε καίει πολύ των ουρανών η φλόγα,
  θαμπώνεται άλλοτε η ολόχρυσή τους όψη·
  τ’ όμορφο κάποτε χάνει την ομορφιά του
  απ’ την πορεία της φύσης είτε από την τύχη.

  Μα το δικό σου αιώνιο θέρος δε θα σβήσει,
  της ομορφιάς την κατοχή δε θα τη χάσεις,
  κι ο Χάρος δεν θα καυχηθεί πως μπήκες στη σκιά του·
  θα λάμπεις πάντα εσύ μέσα σ’ αιώνιους στίχους!

  Όσο θα βλέπουν μάτια κι άνθρωποι αναπνέουν,
  οι στίχοι αυτοί θα ζουν κι εσύ θα ζεις μαζί τους.

  ΣΟΝΕΤΟ XVIII μτφρ. Στυλιανός Αλεξίου

  «Me too» show, «me too» business! – Από το σκάνδαλο Γουάινστην, στον νέο Μακκαρθισμό
  Της Ευγενίας Λουπάκη

 28. Διάλογος δύο γυναικών σε έναν απομονωμένο παραθεριστικό οικισμό:
  – Ψες το βράδυ κοιμήθηκα με ανοιχτό παράθυρο.
  – Καλά, εσύ δεν φοβάσαι καθόλου;
  – Τί να φοβηθώ;
  – Να, κυκλοφορούν λαθρομετανάατες. Μπορούν να μπουν στο σπίτι σου
  – Και; Τί θε με κάνουν;
  – Μπορεί να σε βιάσουν.
  – Πού τέτοια τύχη!
  Κατά τα λοιπά, όπως και κάθε εξτρίμ άποψη βρήκε μεγάλη απήχηση το «διάγγελμα» των βιασθέντων (;;;) …π.Χ καλλιτέχνιδων.
  Για το κείμενο της κυρίας που παρατίθεται, ισχύει η λαϊκή ρήση: Θέλει και τον λύκο χορτάτο και τ’ αρνιά σωστά (επι του προκειμένου, τον ρόλο του λύκου τον παίζει η κυρία)

 29. atheofobos said

  Είδα τα σποτάκια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και θα χαρακτήριζα τα δύο πρωτα επιεικώς ως ατυχή.
  Το μεν πρώτο με τον γιατρό μπορεί να δημιουργήσει σε πολλές γυναίκες την εντύπωση ότι μια ιατρική εξέταση μπορεί να υποκρύπτει σεξουαλική παρενόχληση και το δεύτερο ότι σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί και το πιο χοντροκομένο και άγαρμπο ίσως, φλερτάρισμα μεταξύ συναδέλφωνστην δουλιά.
  Τα δύο αλλά είναι επιτυχή γιατί είναι σαφής ο εκβιασμός των γυναικών από τον έχοντα εξουσία επάνω τους.

 30. cronopiusa said

  με γοητεύει, με μαγεύει, με παιδεύει, τον εσυμπάθησα, μανούλα μου, πολύ

  μεγάλη τέχνη το χασαπάκι…

 31. Pedis said

  Γιατί και η δημιουργία κλίματος γυμνασίου αρρένων σε πενθήμερη εκδρομή είναι κι αυτή μια μορφή παρενόχλησης, κι έχει άλλωστε διώξει πολύ κόσμο από το ιστολόγιο ενώ σίγουρα αποθαρρύνει και κάποιες να συμμετάσχουν στον διάλογο.

  A, μπράβο!

  Μία στις δύο πρέπει να εφαρμόζεις το μέτρο …

  (το σημερινό φαίνεται ενδιαφερον και θα το διαβασω με προσοχή αργότερα)

 32. ΓιώργοςΜ said

  Μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι κτγμ οι πολιτιστικές διαφορές και τα «λάθη στη μετάφραση» που έφερε ο κόσμος που μίκρυνε. Το τι είναι αποδεκτό και τι όχι, το πότε κάνω πλάκα και πότε μιλάω σοβαρά, αλλάζει με το κοινωνικό περιβάλλον, κι εκεί είναι η αφορμή για τις παρεξηγήσεις στις οριακές περιπτώσεις που η μια πλευράειλικρινά θεωρεί πως κάνει ένα αθώο πείραγμα και η άλλη πως δέχεται επίθεση. Μια άλλη περίπτωση είναι η γεροντοκορίστικη, πουριτανική θεώρηση πως «έτσι θέλω εγώ να με φλερτάρουν, κάθε τι άλλο είναι παρενόχληση», με αυτό το «έτσι» να είναι ασφυκτικά στενό.
  Μια φίλη από την Αμερική μου είχε πει πως αν μια γυναίκα περάσει δίπλα από δημόσια έργα και δεν την πειράξουν (με χιούμορ, ενίοτε ή συνήθως χυδαίο λεξιλόγιο, αλλά μόνο φραστικά), θα κατεβάσει μούτρα. Είναι θέμα τιμής και για τον εργάτη να πετάξει την εξυπνάδα του, και για την κοπέλα να δεχτεί το πείραγμα (ένα παράδειγμα κάπως τραβηγμένο βέβαια, είδα αργότερα στη «Θηλυκή εταιρεία»-δε βάζω λίκνο για διατηρήσουμε το ύφος που ζήτησε ο Νικοκύρης). Όταν τηρούνται τα όρια, είναι απλώς ένα αστείο επεισόδιο που το πολύ-πολύ να το συζητήσει κανείς στον καφέ σαν ανέκδοτο.
  Κατά τα λοιπά, νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε την παρενόχληση όταν συμβαίνει, και απλώς μερικές φορές δικαιολογούμε κάποιες συμπεριφορές, ίσως από ενοχή, ίσως από ανασφάλεια (πως θα θεωρηθούμε λιγότερο άνδρες αν πράξουμε αλλιώς). Ειδοποιός διαφορά είναι η θέση ισχύος, είτε κοινωνικής (αφεντικό, προϊστάμενος, καθηγητής, δάσκαλος, αστυνομικός, εφοριακός κλπ) είτε φυσικής δύναμης. Είτε το ένα εκμεταλλευτεί κανείς είτε το άλλο, έχουμε κάποια μορφή βιασμού, απλώς σε διαφορετικό στάδιο.

 33. sarant said

  27 Ωραία μετάφραση. Αλλά δεν με βρίσκει σύμφωνο το άρθρο της Λουπάκη.

  Πρόσθεσα προηγουμενως στο άρθρο μια παράγραφο, που την είχα ξεχάσει:

  Ως προς το «κυνήγι των μαγισσών» με τις καταγγελίες ανδρών (συνήθως ηθοποιών) που παρενόχλησαν πριν από 20 χρόνια, συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα να αρχίσουμε τώρα τις διώξεις. Ωστόσο, αυτή η κίνηση έχει και μια χρήσιμη πλευρά: να γίνει καθαρό ότι από εδώ και στο εξής κάποιες συμπεριφορές, που τις ανεχόμασταν και τις δικαιολογούσαμε το 1990, δεν είναι πλέον κοινωνικά ανεκτές ή συγχωρητέες.

  Το βασικό είναι το «από εδώ και στο εξής». Δεν θα κυνηγήσουμε εκείνον που χούφτωσε προ 20ετίας, αλλά εκείνον που θα χουφτώσει αύριο.

 34. cronopiusa said

  https://pbs.twimg.com/media/DTiKdWMXUAARTfy.jpg:large
  Σε ποια ηλικία άρχισες να υποφέρεις επιθετικό σεξισμό

  Πηγή

 35. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Νίκο και επίκαιρο (αν κι όχι κάτι νέο, εδώ ο Ηρόδοτος έγραφε για την Ωραία Ελένη και την «αρπαγή της» .. τὸ μέν νυν ἁρπάζειν γυναῖκας ἀνδρῶν ἀδίκων νομίζειν ἔργον εἶναι, δῆλα γὰρ δὴ ὅτι, εἰ μὴ αὐταὶ ἐβούλοντο, οὐκ ἂν ἡρπάζοντο… [Ηρ. Ιστ. 1.4.2]) και με πολύ ψωμί το θέμα σήμερα.

  Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε αναλογία με την απόκριση ενός συστήματος, όταν σε αυτό εισάγεται μια διαταραχή, χρειάζεται πολλές φορές μια ανάδραση για να βρεθεί γρήγορα ένα (νέο) ευσταθές σημείο. Τα πρόσφατα τεκταινόμενα στο θέμα της παρενόχλησης κλπ. είναι αυτό που διατάραξε το υφιστάμενο σύστημα (aka όλα κάτω απ΄το χαλί, μην θίγουμε τα κακώς κείμενα κλπ. κλπ.) κι οι αντιδράσεις κλπ. που βλέπουμε, απ’ όλες τις πλευρές, είναι η παρούσα κατάσταση (προσπάθεια εξεύρεσης μιας νέας σταθερής θέσης). Εύχομαι να βρεθεί αυτή όσο πιο γρήγορα γίνεται.

  Η κατάχρηση της θέσης ισχύος (σε οποιαδήποτε μορφή) του «επιτιθέμενου» είναι το απολύτως καταδικαστέο στην όλη υπόθεση (απ΄ όπου κι αν προέρχεται, πού ΄σαι ρε Λάμπρο με την πατριαρχία/μητριαρχία κλπ. κλπ.). Κι άλλο είναι να έλκεσαι από κάτι ωραίο (προσωπικά γούστα είναι βέβαια αυτά…) και να το θαυμάζεις χωρίς να θίγεις την αξιοπρέπεια του άλλου και άλλο να γίνεσαι ζώο. Αυτά ισχύουν βέβαια και για τα δύο φύλα, αλλά μέχρι τώρα προέρχονται κατά 99% από το ένα μόνο, τόσο επειδή υπάρχει (ακόμα) στους άνδρες μια συγκέντρωση ισχύος (στο επάγγελμα, στα οικονομικά κλπ.), όσο και λόγω της σωματικής διάπλασης (και της υπερπαραγωγής τεστοστερόνης…, ενίοτε).

  Συμπερασματικά λοιπόν, καλά κάνουν οι γυναίκες και διαμαρτύρονται δυναμικά και ζητούν δικαίωση κι αλλαγή της μέχρι τούδε συμπεριφοράς, και πολύ άργησαν …. Μην παραβλέπουμε όμως πως πολλά γίνονται προσχηματικά, προφανώς για σκοπούς αυτοπροβολής και κυρίως με οικονομικά κίνητρα… (π.χ. στις ΗΠΑ, ιδίως λόγω αστικού δικαίου/αποζημιώσεων κλπ. εκεί). Κι όπου αυτό γίνεται εμφανές, προκαλείται μεγάλη ζημιά στο κίνημα αυτό κατά της βίας και της παρενόχλησης (σεξουαλικής κλπ.).

 36. Λεωνίδας said

  Ακόμα και από το περίφημο «Χουφτωσ την» έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια. Τα «κουρασμένα παλληκάρια » ήταν του 1967 και μόνο ως γραφική ατάκα εποχής μπορεί να θεωρηθεί πια. Από τότε έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι…

 37. plintirio said

  Μία ερώτηση άσχετη με το θέμα, η λέξη δουλειά γράφεται πλέον δουλιά; Την είδα γραμμένη δύο φορές έτσι εδώ, μία στο κείμενο και άλλη μία σε ένα σχόλιο.

 38. Πάνος με πεζά said

  Kάποια στιγμή, να βάλουμε μέσα στο κεφάλι μας ότι και εκφράσεις του στυλ «αυτή ξέρεις πώς πήρε την εκπομπή;», «αυτή ξέρεις πώς…», που κατά 99% είναι μόνο διατύπωση της δικιάς μας κακεντρέχειας, χωρίς βάση σε πραγματικά γεγονότα, αποτελούν εξίσου «βιασμό» όταν διατυπώνονται δημόσια.
  Ισχύει φυσικά και για το αντρικό φύλο, «ο τάδε ήταν γκόμενος του τάδε, και γι αυτό…».
  Τα έχετε και τα έχουμε ακούσει.

  Μάλιστα πριν από κάποια χρόνια, είχε βγεί στο ίντερνετ κι ένα «κείμενο» με τις «αλλαξοκωλιές» της κοσμικής Αθήνας (συγγνώμη για την έκφραση), από το οποίο ίσως και όλα να ήταν για πέταμα στη θάλασσα… (μιλάμε ότι δεν άφηνε άνθρωπο για άνθρωπο…)

 39. LandS said

  Και ξαφνικά, αφού είχαν προηγηθεί δίκες και καταδίκες διάσημων αντρών του χώρου του θεάματος που είχαν εκμεταλλευτεί/παρασύρει/βιάσει περαστικές/θαυμάστριες/γκρούπις/στάρλετ, έγινε η έκρηξη όταν καταγγέλθηκε ένας από τους πιο πετυχημένους παραγωγούς ταινιών για τέτοια παλιανθρωπίστικα σε βάρος φτασμένων/πρωτοκλασάτων σταρ με μπόλικο σεξ-απίλ για πράξεις που ναι μεν συνέβησαν κάποιοα χρόνια πριν αλλά όταν αυτές ήταν ήδη φτασμένες/πρωτοκλασάτες σταρ με μπόλικο σεξ-απίλ και παντρεμένες με φτασμένους/πρωτοκλασάτους σταρ με μπόλικο σεξ-απίλ. Και ήταν τέτοια η έκρηξη που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χαλάσανε πολιτικές καριέρες για αγγίγμα στο γόνατο. Μη με παραξηγήσετε, το άγγιγμα στο γόνατο είναι κατακριτέα πράξη. Αποτελεί κτγμ αίτηση για δοθεί θάρρος για τα περαιτέρω. Όμως θα έπρεπε να τελειώνει με το μη δώσιμο θάρρους γιατί το άγγιγμα άλλων σημείων, χωρίς να έχει δοθεί θάρρος, είναι ο ορισμός του συνηθέστερου είδους παρενόχλησης.
  Κάτι δεν πάει καλά ή, τέλος πάντων, δεν έκατσε σε μένα καλά.
  Κάτι άλλο που δεν μου έκατσε καλά είναι αυτή η ιστορία με τις μαύρες τουαλέτες σε εκείνη την απονομή. Είναι δεδομένο ότι το σεξ-απίλ είναι προσόν στη βιομηχανία του χολιγουντιανού θεάματος. Από την Μέι Γουεστ και δώθε το πρότυπο της χυμώδους, λικνιζόμενης κλεψύδρας που «μισοκλείνει ηδονικά τα μάτια» και πετάει σέξι υπονοούμενα με ελαφρώς βραχνή φωνή είναι μακράν το στερεότυπο γυναίκας που μας σερβίρει το Χόλυγουντ. Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό αν θυμηθούμε τα χρόνια 65 – 85 περίπου που οι φεμινίστριες πέταγαν και έκαιγαν τα σουτιέν τους επειδή, τονίζοντας το στήθος τους, αυτά συμβόλιζαν το ότι οι άνδρες θέλουν να βλέπουν τις γυναίκες αντικείμενα του σεξ. Ναι, αυτού του είδους τα ντεκολτέ που έχουν οι τουαλέτες του τύπου γυναίκας «Μέριλιν Μονρόε» είναι ντύσιμο αντικειμένου προς σεξουαλική παρενόχληση και με το να το βάψεις μαύρο, το υπόβαθρο αυτών που περιγράφει η Λεϊλά Σλιμανί δεν χτυπιέται.

  Μακάρι όλη αυτή η φασαρία να βοηθήσει αφενός στο να βρουν τη δύναμη οι χιλιάδες ανώνυμες που υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές να τις καταγγείλουν αλλά και τη προστασία τους από τις συνηθισμένες συνέπειες αυτής της καταγγελίας.

 40. Οταν το καμάκι γίνεται στην κόρη μας, την αδελφή μας, την γυναίακα μας ή την μητέρα μας, είναι απαγορευμένο. Όταν όμως το κάνουμε εμείς σε όλο αυτά τα άτομα, τότε είναι επιτρεπτό. Τρομάρα μας.

 41. 20: Για τα περί ντυσίματος:

  https://www.huffingtonpost.com/entry/powerful-art-exhibit-powerfully-answers-the-question-what-were-you-wearing_us_59baddd2e4b02da0e1405d2a

 42. sarant said

  37 Η γραφή «δουλιά» υπάρχει από παλιά. Κάποιοι την υιοθετούν για να διαφοροποιείται οπτικά η εργασία από τη δουλεία. Το ΚΚΕ τουλάχιστον παλιότερα, στον Ριζοσπάστη και στις εκδόσεις του, ακολουθούσε τη γραφή «δουλιά», δεν ξέρω αν το συνεχίζει.

 43. spatholouro said

  Δεν δικαιολογείται η γραφή «δουλιά»

  επίσης βλέπω στο κείμενο «της συγγραφέας»: ελπίζω να είναι παραδρομή…

 44. cronopiusa said

  ‘Deathbed photo’ of war photographer Gerda Taro discovered

 45. Καθένας με τις εμπειρές του. Είχα την τύχη σε προ έητζ εποχή να υπηρετήσω την θητεία μου στον Πόρο. 1500 αγγλιδούλες-δασκάλες και νοσοκόμες οι περισσότερες- έρχονταν για σεξ στις εβδομαδιαίες διακοπές τους κάθε Τρίτη. Ευάριθμοι οι διαθέσιμοι άντρες του νησιού δουλεύαν δίπλο και τριπλοβάρδιες. Ούτε για βιασμό ούτε για φλερτ ακούσθηκε τίποτε, καθένας και καθεμία κοίταζαν να κάνουν την δουλειά τους. Συμφωνώ με την Μπαρντό. Πολλές χρησιμοποιούν(ή υποκρίνονται ότι θα ) τα θέλγητρά τους για να πετύχουν τον σκοπό τους και μετά διαμαρτύρονται. Εχω δει και μαθήτριες να τρίβονται δήθεν πάνω στους καθηγητές τους για να τις περάσει ή για κάποιον βαθμό. Προσωπικά δεν είδα καθηγητή να φλερτάρει τις μαθητριές του ίσως γιατί τον φλερτάριζαν οι περισσότερες !
  Σαφώς και υπάρχουν βιαστές αλλά απλά τους θεωρώ ψυχικά άρρωστους και δεν νομίζω πως φλερτάρουν πρώτα, μπορεί να κάνω και λάθος

 46. Καλημέρα στην λεξοπαρέα! Είναι άτοπο να συζητάμε μετά από τόσα χρόνια αν δέχθηκε η μία ή η άλλη φτασμένη καριερίστα παρενόχληση… (Λίγο σεξιστικό ακούγεται…) Μα τώρα είναι αργά, τότε θα είχε μεγαλύτερη σημασία να το πείς. Δεν το ‘πες, πάμε παρακάτω. Επίσης, όλα αρχίζουν από την οικογένεια και συνεχίζουν από το σχολείο. Φιλιά!

 47. nikiplos said

  επίκαιρο γαρ:

  (ξέρω πολλοί αγνοούμε τη φοβερή τζαζ της Βιέννης)

 48. spiral architect 🇰🇵 said

  Για να βάλω λίγο φωτιά στα τόπια:

  Αφίσα Νο1
  Αφίσα Νο2
  (ενδεικτικές αφίσες από εδώ)

 49. Γς said

  Τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες, που λένε.

  Και εξηγούμαι, περιγράφοντας μια σεξουαλική παρενόχληση που υπέστην.

  Ετρωγα με μια φίλη μου στο φαγάδικο του τελευταίου όροφου του Χόντος σέντερ στην Ομόνοια.
  Και μετά την έκανα μόνος, αφού θα έμενε να ψωνίσει κι εγώ να γυρίσω στη δουλειά μου.

  Παίρνω λοιπόν το ασανσέρ και στο ισόγειο πέφτω πάνω σε ένα μάτσο γυναίκες που περιμένουν να βγω για να μπουκάρουν.
  Εγώ όμως με ύφος σαστισμένοφοβισμένο:

  -Σας παρακαλώ αφήστε με να περάσω.

  Μισοαστεία μισοσοβαρά έκαναν ένα διάδρομο.
  Αλλά εγώ εκεί.

  -Μη με πειράξετε, μη με ακουμπήσετε, σας παρακαλώ.

  Φαίνεται όμως ότι τους άρεσε το αστείο και εισέπραξα μερικά τσιμπηματάκια κτλ κτλ που ήταν όλα δικά μου!

 50. sarant said

  43 Ακτιβισμός είναι

  46 Το άρθρο επιχειρεί να εστιάσει όχι στις φτασμένες καριερίστες αλλά στη Μαίρη Παναγιωταρά.

  49 Παρακαλάω εγώ και με γράφεις συστηματικά. Αν δεις ότι είσαι μπαναρισμένος, θα φταίω εγώ;

 51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
  Νομίζω πὼς ὁ Λουκιανὸς τὰ εἶχε πεῖ πολὺ καλύτερα πρὶν ἀπὸ τριαντατόσα χρόνια.

 52. nikiplos said

  Ανδρικώς μιλωντας, οι άνδρες στη σύγχρονη εποχή είμαστε ευνουχισμένοι ολίγον τί. Θυμάμαι έναν καθηγητή που έλεγε ότι στην Αμερική (σσ εννοούσε τις ΗΠΑ), οι άνδρες είναι πιο κάτω στην οικογενειακή ιεραρχία κι απ’ τα σκυλιά. Πρώτα οι γυναίκες-μητέρες, ύστερα τα παιδιά, ύστερα τα pets, και τελευταίοι και καταϊδρωμένοι οι άνδρες. Έχω την εντύπωση πως πολιτισμικά μιλώντας, στη χώρα μας, ακολουθούμε αυτό το Αμερικανικό μόντους οπεράντι.

  Στο Παρίσι, μου άρεσε που και τα αγόρια και τα κορίτσια, και οι γυναίκες και οι άνδρες φλέρταραν. Υπήρχε βέβαια κι εκεί, κυρίως στους αραβικής καταγωγής κατοίκους ένας επιθετικός σεξισμός, το υβριστικό και προσβλητικό καμάκι κλπ. Αυτά έχουν να κάνουν με την κουλτούρα κλπ και συμφωνώ εν πολλοίς πως θα έπρεπε να είναι κατακριτέο.

  Ως ποινικό αδίκημα, δεν το πιστεύω. Άλλωστε υπάρχουν ήδη τα υπόλοιπα (εξύβριση, προσβολή, αδίκω επίθεση κλπ). Προσωπικά προτιμώ να βλέπω ένα κακό καμάκι, από την παντελή αδιαφορία, τον αυτισμό, την ωραιοπάθεια, την ψευτοάνεση κλπ.

 53. Πάντως γενικά το νήμα εδώ είναι ωραία εικονογράφηση του άρθρου. Είπα να ακούσουμε αντί να παρλάρουμε με το μακρύ μας και το κοντό μας, είπε η Ππαν κάτι στο #8, η αναλογία σχολιαστών/σχολιαστριών παραμένει απογοητευτική και αυτά που γράφονται είναι, πώς να το πούμε, στην πλειονότητά τους ενδεικτικότατα.

 54. Σηλισάβ said

  53. Όπως βλέπεις οι αρσενικοί αφήνουμε ένα σχολιαστικό κενό, το οποίο δυστυχώς δεν σπεύδουν να καλύψουν οι σχολιάστριες

 55. 50. Μάλιστα! Τη Μαίρη Παναγιωταρά δεν την ήξερα, σήμερα την έμαθα…

 56. spatholouro said

  #50/43
  Αμάν!
  Δηλ. θα δούμε και «τη συγγραφέας»;;;

 57. dryhammer said

  Αντί να γράψω άλλη μια άποψη, ενός ακόμα άνδρα, ερήμην των γυναικών (σαν τις διεθνείς επιτροπές για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος) αφιερώνω το παρακάτω όπως το ερμήνευσε ένας πού συχωρέθηκε σήμερα

 58. dryhammer said

  Masεkela τον λέγανε (κι όχι Maseleka που γράφει).-

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  50. >> στις φτασμένες καριερίστες
  όχι καριερίστριες; Θυμίζει καθαρίστριες αλλά και πιανίστριες. 🙂 (Επειδή το λέω έτσι,μην έχει αλλιώς καθιερωθεί).

  Η μακροθυμία προς το Γς σήμερα ,μπορεί να έρχεται σε αντίφαση με το ίδιο το νήμα 😦

 60. cronopiusa said

 61. cronopiusa said

  Δεν είναι ο μόνος χήρος ο Γς

  «Καθένας με τις εμπειρές του. Είχα την τύχη σε προ έητζ εποχή να υπηρετήσω την θητεία μου στον Πόρο. 1500 αγγλιδούλες-δασκάλες και νοσοκόμες οι περισσότερες- έρχονταν για σεξ στις εβδομαδιαίες διακοπές τους κάθε Τρίτη. Ευάριθμοι οι διαθέσιμοι άντρες του νησιού δουλεύαν δίπλο και τριπλοβάρδιες.»

 62. Γς said

  50 γ:

  Εντάξει. Αλλά έτσι ενισχύουμε το ακατάγγελτο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων 😦

 63. spatholouro said

  Καλά, εσύ δεν μας είχες αποχαιρετήσει για πάντα προχθές;;;

 64. ta said

  Έχοντας ζήσει τα παιδικά μου χρόνια στον Πειραιά και επειδή ήμουν η μικρή ξαδέρφη ανάμεσα σε κοπέλλες από 18 εώς 28 χρονών έχει μείνει πολύ ζωντανά στην μνήμη μου το πόσο πολύ τις πείραζαν στον δρόμο,όπως όλες τις γυναίκες εκείνη την εποχή. Δεν τολμούσαν τα περάσουν μπροστά από τις καφετέριες και τα σφαιριστήρια της εποχής και γινόταν χαμός.Να διευκρινήσω ότι ήταν απλώς εμφανίσιμες εώς χαριτωμένες κοπέλες και όχι τίποτα καλλονές.Αλλά οι άντρες ήταν έτσι τότε ,μιλάω για τα μέσα της δεκαετίας του 70,σε πείραζαν παντού ,στο λεωφορείο πολλοί σου βάζαν χέρι όπως και στον κινηματογράφο.Αργότερα ως φοιτήτρια ,στα τέλη της δεκαετίας του 80, το φαινόμενο αυτό σιγά σιγά εκλείπει από την Αθήνα τουλάχιστον ,όπου σπούδασα και τώρα ζω.Σήμερα δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς από τους νεαρούς να πειράξει τα κορίτσια που περνάνε μπροστά από τις καφετέριες ,εγώ τουλάχιστον δεν το βλέπω,όπως το θυμάμαι το 70 και το 80 . Ο κόσμος αλλάζει και οι άντρες τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες δεν είναι σεξουαλικά στερημένοι όπως παλιότερα.Στα κράτη όπως η Αίγυπτος ,το Ιράν ,η Ινδία και γενικώς εκεί που ισχύουν οι αυστηροί ισλαμικοί νόμοι για το κουκούλωμα των γυναικών είναι φυσικό να υπάρχει αυτή η συμπεριφορά από τους άντρες,που φτάνει στην βιαιότητα.Τώρα το Χόλυγουντ είναι ένας κόσμος που δεν υπάρχουν όρια στο σεξ και επιπλέον είναι και ένα βασικό εργαλείο προώθησης καριέρας ,οπότε το κίνημα του meetoo πιο πολύ μου θυμίζει εργαλείο διαφιστικής προώθησης παρά ειλικρηνές ενδιαφέρον για την κακοποίηση των γυναικών.

 65. Ε. Π. said

  Με λύπη μου διαπιστώνω, όπως ανέφερε κι ο Νικοκύρης (συγχαρητήρια για το άρθρο και την τοποθέτηση, παρεμπιπτόντως), ότι τα περισσότερα σχόλια είναι από άνδρες που φοβούνται μήπως βιώσουν καταπίεση από την πολιτική ορθότητα. Η τοποθέτηση της Σλιμανί στην πραγματικότητα δείχνει ότι οι κίνδυνοι είναι άλλοι, υπαρκτοί, και αφορούν τις γυναίκες,την αξιοπρέπεια τους και τη σωματική τους ακεραιότητα.

 66. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  56 Κλίνε το όπως η παρέα, στον ενικό όμως.

 67. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Εγώ ως συνήθως συμφωνώ με το Δύτη.

 68. spatholouro said

  #66/56
  Α, εννοείς ονομαστική «η συγγραφέα»…

  Όχι, δεν θα πάρω, και θα «κοκκινίζω» βέβαια όποιους/όποιες συλλαμβάνω να μου το γράφουν έτσι!

 69. Tah ala tahalasa said

  Με απασχολεί το θέμα κ θα προσπαθήσω να πω τη γνώμη μου. Το συγκεκριμένο κίνημα με κάνει να αμφισβητώ τις προθέσεις του κ τα οποία αποτελέσματα. Πρώτα γιατι εξετάζει την κακοποίηση ξέχωρα από το γυναικείο κίνημα κι έπειτα επειδή στέκεται σε έναν τύπου καταγγελτικο φεμινισμό που δε με αντιπροσωπεύει. Η γυναίκα προσπαθεί να περιορίσει τον άντρα αντί να εστιάσει στη δική της ισχυροποίηση. Υπάρχει παρενόχληση σήμερα κι αν ναι σε τι βαθμό; Και το σημαντικότερο ξέρουμε να την ξεχωρίζουμε;
  Ένα πχ
  Εκπομπή τύπου ριάλιτι κριτής 45αρης σε 16χρονη διαγωνιζόμενη: πρέπει να έρθεις στην ομάδα μου, έχεις τέλεια φωνή, θέλω να σε ξεσκίσω.
  Αυτό συνέβη σε ζωντανή μετάδοση. Εκατομμύρια ίσως το είδαν. Πόσοι θίχτηκαν; Ίσως κ η ίδια η κοπέλα να μην ένιωσε πως παρενοχλειται. Ο δε κριτής θεώρησε πως έχει το δικαίωμα. Πως μπορεί κι ούτε καν τον απασχόλησε το ότι τον έβλεπε κόσμος. Κι ο ίδιος λοιπόν δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει την παρενόχληση. Είναι τόσο χάλια τα πράγματα; Όχι πιστεύω κ το στηρίζω σε προσωπική εμπειρία. Δούλεψα νύχτα για οχτώ χρόνια. Φυσικά άκουσα διάφορα από λάιτ » τι ώρα σχολάς, τι κάνεις στα ρεπό σου κτλ» μέχρι πολύ πιο βαριά. Ήταν αυτά παρενόχληση; Δε θα χρησιμοποιούσα τόσο βαριά λέξη. Σε όλα αυτά τα χρόνια μια.φορα ζήτησα την παρέμβαση του αφεντικού για μια περίπτωση ανθρώπου που μου φάνηκε ψυχικά άρρωστος. Τα υπόλοιπα τα έλυσα μόνη μου, χωρίς παρατράγουδα.
  Επιστρέφω στην αρχή. Το εν λόγω κίνημα δε μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ισχυροποιήσουν τη θέση τους. Γιατί κατά τη γνώμη μου όλη η ουσία της ισότητας είναι » σεξ πριν το γάμο, δουλειά μετά το γάμο». Οι γυναίκες σήμερα χτυπιουνται ανελέητα κ το κίνημα αυτό είναι να είχαμε να λέγαμε. Άλλο πχ
  Φίλη μου άφησε την παρτ ταιμ δουλειά της γιατί έπρεπε να πληρώσει στον βρεφικό. Μια η άλλη σκέφτηκε κι έμεινε χωρίς δουλειά. Σχεδόν κάθε νέα μητέρα που δεν έχει βοήθεια μένει χωρίς δουλειά. Αυτό κάνει τη θέση της γυναίκας να υποχωρεί σε σχέση με τον άντρα. Διότι αν δε δουλεύεις για ποια ισότητα να μιλάμε;
  Σε ότι αφορά το καταγγελτικο πιστεύω πως οι γυναίκες δεν πρόκειται ποτέ να δούμε χαιρι αν περιμένουμε σκέτα από νομοθεσίες να αλλάξουν συνειδήσεις. Είναι εργαλεία αλλά δε μπορούν να αντικαταστήσουν το κίνημα.
  Κι όσο ο φεμινισμός φεύγει από το πεδίο των διεκδικήσεων κ γίνεται λάιφ σταιλ κατακτήσεις δε θα έρθουν. Κι αν έρθουν θα είναι πρόσκαιρες.
  Υγ 1 συγνωμη για το μεγάλο σχόλιο
  Υγ 2 έχετε κι εσείς την εντύπωση ότι ο μέσος ελληναρας είναι πιο κύριος απ το μέσο σταρ του Χόλιγουντ; 🙂

 70. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια γυναίκα κι αν περπατάει γυμνή στον δρόμο δεν έχεις δικαίωμα να την αγγίξεις. Μπορείς να υποθέσεις ότι αναζητά ερωτικό φίλο αν είναι γυμνή, να την ρωτήσεις, και να σου πει όχι απλά να ξεκουμπιστείς.
  Το ερώτημα προς την βιασθείσα «τι φόραγες» αποτελεί ηυπεράσπιστη του δράστη. Μια κοπέλλα πρέπει να προσέχει τι φοράει και που, μόνο για λόγους αυτοπροαστασίας και όχι επειδή δικαιολογείται η πρόκληση του δράστη. Πρέπει ένα κορίτσι πρώτ’ απ’ όλα να προστατεύει τον εαυτό της, ώστε να μην πάει σε μια κακόφημη περιοχή με κακό ιστορικό, ντυμένη με τρόπο που θα οδηγήσει σε έγκλημα εις βάρος της.
  Υπενθυμίζω ότι κάποια ζώα στα Εξάρχεια, εποιτέθηκαν σε άνθρωπο επειδή φορούσε στρατιωτική στολή. Άρα, δεν δικαιολογούμε τα ζώα, απλά προσέχουμε τον εαυτό μας.

  Καλά κάνουν και καταγγέλουν τα πάντα ανοιχτά. Αν δεν υπήρχε σεξουαλική παρενόχληση, δεν θα υπήρχε ούτε καν στο πίσω μέρος του μυαλού μιας κοπέλας να διεκδικήσει κάτι με αυτό τον τρόπο.
  Το φλερτ και αυτός ο ιπποτισμός από την πλευρά του άνδρα δεν είναι δείγμα ούτε ανωτερότητας του άνδρα, ούτε κατωτερότητας της γυναίκας. Είναι μέρος του παιχνιδιού της γνωριμίας.
  Νομίζω παρενόχληση νοείται από τη στιγμή που πήρες «όχι» με οποιονδήποτε τρόπο και συνεχίζεις. Όλοι δικαιούνται να κάνουν πρόταση μία και μόνο φορά, ακόμα και ο 75ρης/α στην 30άρα/ης διότι μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι ο Σον Κόνερι, αλλά να το κάνει ευγενικά και μόλις φάει την χυλόπιτα, να πάει στις συνομίληκες του. Ήδη από την δεύτερη αρχίζει η παρενόχληση και αυτός πρέπει να τιμωρείται χωρίς έλεος διότι πλέον εν γνώση του αηδιάζει τον συνάνθρωπο του.

  Για κάθε άνθρωπο, η πρώτη και μοναδική φορά αποτυχίας ονομάζεται φλερτ, η δεύτερη παρενόχληση (αν σου κάνει παιχνιδάκια η κοπέλα θα το καταλάβεις, θα σου μιλά συχνά, θα σε αγγίξει, θα σε πλησιάζει. Άμα κάθεται στο ένα χιλιόμετρο, άντε σπίτι σου.).

  Καμία δικαιολογία στην παρενόχληση, η δεύτερη φορά ασυγχώρητη διότι θα έπρεπε να γνωρίζεις ήδη ότι δεν σε γουστάρει.

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Ένα ενδιαφέρον βιβλίο, που άπτεται του σημερινού θέματος (κι όχι μόνο) είναι αυτό Η ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ
  ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
  του Παν. Λεκατσά, εκδ. Καστανιώτη (μόνο με 7€, συνδέσμους από προσωπικές βιβλιοθήκες κλπ. δεν βάζω 🙂 )

 72. Αὐγουστῖνος said

  @33 Ως προς το «κυνήγι των μαγισσών» με τις καταγγελίες ανδρών (συνήθως ηθοποιών) που παρενόχλησαν πριν από 20 χρόνια, συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα να αρχίσουμε τώρα τις διώξεις. Ωστόσο, αυτή η κίνηση έχει και μια χρήσιμη πλευρά: να γίνει καθαρό ότι από εδώ και στο εξής κάποιες συμπεριφορές, που τις ανεχόμασταν και τις δικαιολογούσαμε το 1990, δεν είναι πλέον κοινωνικά ανεκτές ή συγχωρητέες.

  Το βασικό είναι το «από εδώ και στο εξής». Δεν θα κυνηγήσουμε εκείνον που χούφτωσε προ 20ετίας, αλλά εκείνον που θα χουφτώσει αύριο.

  Σωστὸ μέν – καὶ ποιός θὰ διαφωνοῦσε, ἄλλωστε; – ὡστόσο τὸ ζήτημα ἀνέκυψε ἐπειδὴ πράγματι κυνηγοῦνται ἐκεῖνοι ποὺ φέρεται νὰ χούφτωσαν πρὶν ἀπὸ κάποια χρόνια. Κάποιοι μένουν χωρὶς δουλειὰ ἀπὸ μία καταγγελία τύπου metoo, κάποιων ἄλλων σπιλώνεται ἀμετάκλητα ἡ ὑπόληψη…
  Ἂν φανταστοῦμε γιὰ μιὰ στιγμὴ μιὰ σκηνὴ σὲ κάποιο μέσο μαζικῆς μεταφορᾶς: κάποιος χαστουκίζει κάποιαν. Ποιά θὰ εἶναι ἡ (δικαιολογημένη, ἀσφαλῶς) ἀντίδραση τοῦ κόσμου; Θὰ τὰ βάλει μὲ τὸν θύτη, σωστά; Ὡραῖα, ἂς φανταστοῦμε τώρα καὶ τὴν ἀνεστραμμένη σκηνή: μιὰ εὐειδὴς κοπέλλα χαστουκίζει ἕναν κύριο τάδε. Ἡ ἀντίδραση τοῦ κόσμου τώρα; Τί στοίχημα ὅτι ὅλοι θὰ ποῦνε «ἄ, τῆς ἔβαλε χέρι κι ἐκείνη τὸν ἔβαλε στὴ θέση του». Κι ἂς μὴν ἔχει γίνει ἔτσι.
  Καὶ καλὸ εἶναι νὰ θυμόμαστε πάντα ὅτι μιλᾶμε γιὰ δυτικοῦ τύπου κοινωνίες. Ἡ καταπίεση ποὺ ὑφίσταται ἡ γυναίκα στὸν ὑπόλοιπο κόσμο δὲν ἔχει καμμία σχέση μὲ τὴ «σεξουαλικὴ παρενόχληση» ποὺ εἶναι στὸ ἐπίκεντρο τοῦ κινήματος metoo. Ἀλλὰ οἱ εὐαισθησίες αὐτοῦ τοῦ κινήματος δὲν βλέπω νὰ δραστηριοποιοῦνται γιὰ νὰ μποϋκοτάρουν οἱ κυβερνήσεις τῶν δυτικῶν χωρῶν κάτι θεοκρατικὰ καθεστῶτα τύπου Σαουδικῆς Ἀραβίας, καθ’ ὅσον μπίζνες ἂζ γιούζουαλ.

 73. sarant said

  72 Πάντως πολύ πρόσφατα όταν ηθοποιός κατάγγειλε συνάδελφό της ότι την έδειρε μέσα στο καμαρίνι της, οι αντιδράσεις των περισσότερων στο FB ήταν «Ποιος ξέρει τι θα του είχε κάνει/πει για να τον αναγκάσει να φερθεί έτσι». Και αρχικά η ηθοποιός έχασε τον ρόλο της και μόνο όταν βγήκαν και άλλες παθούσες και ανέφεραν ότι έχουν κι αυτές δαρθεί, μόνο τότε δικαιώθηκε η γυναίκα.

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> με τους χιλιάδες υπέροχους τρόπους που ξέρουν οι άνδρες για να μας ξελογιάζουν.Εγώ δεν είμαι θύμα. Αλλά εκατομμύρια γυναίκες είναι.
  Εδώ έχω μερικές ενστάσεις στο «να μας ξελογιάζουν» και στο «εγώ δεν είμαι θύμα» . Σάλτσα/γλυκερότητα -άκαιρη σε τέτοιο άρθρο βρίσκω, και για το σκοπό που το γράφει το «Εγώ δεν είμαι θύμα» (μαζί με το έχω γύρω μου υπέροχους άντρες κλπ…) με γκώσανε.

 75. Tah ala tahalasa said

  73

  Δυστυχώς δε δικαιώθηκε ούτε τότε. Βγήκε στον αέρα εκπομπή – να την κάνει ο θεός- που οι δημοσιογράφοι μαζί με τη ΓΥΝΑΊΚΑ επιχειρηματία του θεάτρου παρακαλούσαν την ηθοποιό » να τα βρούμε μωρέ, βάλε λίγο νερό στο κρασί σου, θα αφήσεις τόσο κόσμο χωρίς δουλειά για ένα πείσμα;»
  Κι είναι και πάρα πολλά τα σχόλια εναντίον της, ακόμα και με χυδαία υπονοούμενα. Κι ας υπάρχει κ ιατρική γνωμάτευση και αυτόπτες μάρτυρες.
  Ο δε ηθοποιός που κατηγορείται ότι την έδειρε βγήκε κ απαίτησε να του ζητήσει μια συγγνώμη για να λήξει το θέμα. Ακούγεται απίστευτο. Κι όμως συνέβη.

 76. ΓιώργοςΜ said

  >Διότι αν δε δουλεύεις για ποια ισότητα να μιλάμε;
  Και οι γιαγιάδες μας δούλευαν στα χωράφια, είχαν ισότητα;
  Ο σεβασμός από τους άλλους αλλά και η αυτοεκτίμηση δεν έχουν σαν προϋπόθεση μόνο την οικονομική αυτοτέλεια, ούτε θα έπρεπε άλλωστε να μετράμε τα πάντα με χρήματα. Είναι θέμα ηθικής στάσης. Η μαμά πλήρους απασχόλησης είναι ένας σεβαστός ρόλος, και πιστεύω προσφέρει περισσότερο στα παιδιά και στην κοινωνία απ’ ότι ένας μισθός πεντακοσίων ευρώ. Αν αυτό εκτιμάται (και από την οικογένεια, και από την κοινωνία), δεν είναι απαραίτητο να αποτιμάται σε χρήμα, αλλά κι αυτό γίνεται: Αν προσφέρει μια μητέρα υπηρεσίας αξίας 500 ευρώ το μήνα στο σπίτι της μεγαλώνοντας το παιδί της (εγώ θα έβαζα μεγαλύτερο ποσό, αλλά βάζω το ποσό του βρεφικού σταθμού), είναι αυτό μικρότερη προσφορά από έναν κουτσό μισθό; Θα έπρεπε ο σύντροφός της να τη σέβεται περισσότερο ή λιγότερο στη μία ή την άλλη περίπτωση;
  Η μητρότητα δεν (θα έπρεπε να) είναι αγγαρεία, ούτε ο πατέρας αντίστοιχα θα έπρεπε να αρκείται στο ρόλο του δότη σπέρματος. Άλλες κοινωνίες, που αντιμετώπισαν το πρόβλημα πριν από εμάς, το έλυσαν δίνοντας οικονομική στήριξη για σημαντικό χρονικό διάστημα στις μητέρες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, εξασφαλίζοντας τη θέση εργασίας τους, αφού ένας μισθός μόνο δεν αρκεί εκ των πραγμάτων αφενός, και τα παιδιά δεν έχουν την ίδα ανάγκη προσοχής μεγαλώνοντας αφετέρου· άρα η μητέρα μπορεί να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας, αν το θέλει.
  Από την πλευρά του παιδιού, να το βράσω αν οι γονείς μου βγάζουν πέντε χιλιάρικα ο καθένας και τους βλέπω κάθε Κυριακή, ή αν με θεωρούν το εμπόδιο της καριέρας τους.

 77. leonicos said

  Σέκοντ θοτ, θα το βάλω και σήμερα, διότι

  ΤΑ ΠΟΛΥ ΣΚΟΥΔΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.

  ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΑ ΣΚΕΠΤΌΜΑΣΤΕ ΜΕΡΕς ΠΟΛΛΕΣ

  Το unplug είναι ξε-συνδέω < εκσυνδέω

  Το ίδιο μπέρεμα με τις αποφράξεις. Αποφράξαμε την αρτηρία σημαίνει την ανοπίξαμε, βγάλαμε το κώλυμα. Αποφράχθηκε ην αρτηρία συνήθως σημαίνει βούλωσε, αλλά σε πούρα ελληνικά έχει το δικαίωμα να σημαίνει και ξεβούλωσε από μόνη της.

  Και τούτο επειδή καθαρολουγοῦντες, οὕτως εἰπεῖν, κάναμε την ἀπό συνώνυμη τη ἐκ, ενπω δεν είναι πάντα.

  Επομένως αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, δεν σημαίνει 'ξεσυνδἐσεις'

  Συντάσσομαι με τον Αβονίδα και όχι με τον εσυτό μου.

  ΝΒ Στο ΚΚΕ μάθαμε τα αγαθά της αυτοκριτικής. τίποτα δεν ππάει χαμπένο στη χώρα των τρελών

  Γειά σου Γς που μας εμπνέεις

 78. leonicos said

  Το καμάκι έχει και τα όριά του

  Πάω να διαβάσω το άρθρο γιατί δεν καταλαβαίνω.

  Το καμάκι έχει 3 ή 5 δόντια.

  Εννοείται ότι δεν μπορεί να έχει οκτώ;

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν συμφωνώ με το κείμενο της Λεϊλά Σλιμανί, ούτε και με όλο το ξαφνικό (μάλλον στημένο) σεξιστικό τζέρτζελο των θιγμένων γυναικών που θυμήθηκαν μετά από είκοσι τόσα χρόνια να καταγγείλουν την όποια σεξουαλική παρενόχληση είχαν υποστεί, ούτε με το μανιφέστο των 100, την δε απάντηση των «φεμινιστριών» την βρίσκω κατάπτυστη.
  Τρία διαφορετικά κείμενα, τρείς διαφορετικές απόψεις και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν θίγεται η αιτία του προβλήματος που είναι η εισβολή της σεξουαλικής ηθικής στις «πολιτισμένες» ανθρώπινες κοινωνίες, μέσω της πατριαρχίας και της πατριαρχικής θρησκείας, καταπιέζοντας και δημιουργώντας σεξουαλική πείνα και σεξουαλικές ενοχές για το γυμνό και σεξουαλική διαστροφή στους ανθρώπους, (κάπου εδώ χωράει και η κληρονομιά) συμπτώματα που απουσιάζουν εντελώς στις διάφορες «πρωτόγονες» φυλές στις ζούγκλες του Αμαζονίου της Αφρικής και της Ασίας και σε πολλά νησιά του Ειρηνικού.

  Ένα άλλο σημαντικό κατά την γνώμη μου που δεν τονίζεται καθόλου, είναι η ευθύνη των γυναικών ως μητέρες γι΄αυτή την κατάσταση, που μεγάλωναν και μεγαλώνουν τα αγόρια τους με τον πιο άθλιο σεξουαλικά τρόπο δημιουργώντας τους μια αρρωστημένη οπτική για τις γυναίκες, είτε παρουσιάζοντάς τες γενικώς και αορίστως σαν βρώμικες και πουτάνες στα δικά μου πρωτοεφηβικά χρόνια (56, το θυμάται κανείς συνομήλικος;) είτε την σημερινή αποχαυνωμένη αδιαφορία από τα ευνουχισμένα από τις ίδιες αντράκια τους. Πόσες μητέρες μεγάλωσαν – μεγαλώνουν τα αγόρια τους (αλλά και τα κορίτσια τους) με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; πόσες τα βοήθησαν να εκφραστούν ανεμπόδιστα στο οιδιπόδειο σύμπλεγμα; πόσες τους μίλησαν για το υγιές σέξ στην πρώτη εφηβική ηλικία; πόσες τους μίλησαν για το πώς πρέπει να φέρονται στα κορίτσια και μετέπειτα στις γυναίκες; Τι προσδοκίες μπορούν να έχουν οι γυναίκες από τους άντρες μετά;

  Είναι δεδομένο πως η παγκόσμια κοινωνία, είναι άκρως καταπιεστική για τις γυναίκες σε όλο της το φάσμα κι όχι μόνο στο σεξουαλικό τομέα, είναι όμως λάθος των γυναικών να εστιάζουν στο αιτιατό και όχι στην αιτία, αυτή η τακτική το μόνο που κάνει, είναι να διχάζει τα φύλα κι απ΄αυτό μόνο το πατριαρχικό θρησκευτικοδιαστροφικό κατεστημένο κερδίζει.

 80. sarant said

  79β δεν έχεις άδικο

 81. ΚΑΒ said

  http://www.lifo.gr/now/people/177031/ypokritiko-kai-geloio-i-mprizit-mparnto-epitithetai-sto-kinima-metoo-gia-tin-seksoyaliki-parenoxlisi

  Όλοι (-ες) έχουν τα δίκια τους. Χρειάζεται πολλή προσοχή.

 82. Tah ala tahalasa said

  Κύριε Γιώργο Μ

  Η γιαγιά σας δεν πληρωνόταν για την εργασία της οπότε δεν είχε οικονομική αυτοτέλεια.
  Δεν είπα ότι τα λεφτά φέρνουν το σεβασμό. Λέω ότι αν δεν έχεις οικονομική ανεξαρτησία δεν πρόκειται να είσαι ισότιμο μέλος. Γιατί εξαρτασαι από άλλους για την επιβίωση σου.
  Αλίμονο αν η σύγχρονη γυναίκα διεκδικεί το δικαίωμα της στη μητρότητα μένοντας στο σπίτι.
  Κ δεν μίλησα για παιδιά εμπόδια, καριέρες και μισθούς 5 χιλιάδων. Μιλάω για τις γυναίκες που κερδίζουν το βιοπορισμό τους κ συνεισφέρουν στην οικογένεια. Τα παραδείγματα με τις καριέρες κτλ ούτε τα ξέρω ούτε με αφορούν.

 83. BLOG_OTI_NANAI said

  74: Φαντάζομαι θέλει να δείξει ότι δεν πάσχει από εμμονές αλλά δέχεται ακόμα και την παραδοσιακή πρωτοβουλία του άνδρα «να ξελογιάσει, να σαγηνεύσει» αλλά όμως, με «υπέροχους τρόπους» και όχι με τρόπο που να κάνει εμετό.

  ΥΓ
  Γενικά, καλό το βρίσκω το κείμενο της Λεϊλά Σλιμανί διότι απαντά έμμεσα και σε ακραίες φεμινίστριες, αν θεωρείται φεμινισμός το να μην θέλεις π.χ. ένας άνδρας να περιμένει να καθίσεις πρώτη στη θέση που θα επιλέξεις, να σε κεράσει την πρώτη τουλάχιστον φορά που θα δεχτείς να βγείτε, να σε συνοδέψει στο σπίτι σου και να περιμένει πρώτα να μπεις μέσα ασφαλής, να προτιμά να προστατευτείς περισσότερο στην μοναδική ομπρέλα που υπάρχει κ.λπ. Αυτά όλα είναι κάποιοι τρόποι ρομαντικής επικοινωνίας παρά υποτίμησης της γυναίκας.

  Ακόμα κι η γυναίκα που είπε «αφήστε τους άντρες να ενοχλούν», δεν νομίζω ότι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι περνάει η γυναίκα στο δρόμο και «αφήστε να της φωνάζει ο κάφρος βρισιές». Γυναίκα το είπε, άρα θα εννοούσε ένα λεπτό πείραγμα.
  Εκείνη που είπε για «απόλαυση του βιασμού» είναι επικίνδυνη και θα έπρεπε να την πιάνει η αστυνομία κανονικότατα ως πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για πρόβληση επιθέσεων. Απαράδεκτη φράση από γυναίκα.

 84. Να δούμε το θέμα της ισότητας των δυο φύλων με ψυχρή λογική ;

  Είναι ίδια τα δυο φύλα ; Προφανώς όχι !!

  Αρα το θέμα της ισότητας εξαρτάται από τις νόρμες που βάζει ο καθένας, μπορεί να είναι ίσοι ως προς το βάρος, το ύψος τον όγκο, την ποσότητα του αίματος κ.ο.κ.

  Συνεπώς καθορίστε πρώτα συγκεκριμένα τα κριτήρια ισότητας -και τα ισοδύναμα που λέμε στα μνημόνια- και ξεκινήστε μετά την κουβέντα περί ισότητας των φύλων για να λέτε λόγια που δεν οδηγούν πουθενά. Στο τέλος θα καταλήξετε στην σοφία της Φύσης που δεν τα έκανε ίσα πλην των θρησκόληπτων που θα τα αποδώσουν σε…πλευρικές απώλειες !!

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Έχω μια όμορφη κόρη, ένα όπλο και ένα φτυάρι», λέει η στάμπα σε ένα μακό φανελάκι μου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα ποιες θα υποστηρίξω σ’ αυτή τη διένεξη. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με όλες αυτές τις αμερικανογέννητες εκστρατείες :ξεκινούν με καλές προθέσεις και καταλήγουν στη γελοιότητα, την υστερία και το αναπόφευκτο κυνήγι μαγισσών. Ας θυμηθούμε το «Ανθρώπινο στίγμα» του Φίλιπ Ροθ. Άλλο φλερτ και ερωτικό παιχνίδι μεταξύ ισοτίμων και άλλο χοντρό πέσιμο, χυδαιότητες και εκμετάλλευση της θέσης ισχύος.

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  79: Λάμπρο, η καταγγελία για παρενόχληση δεν είναι φιλοσοφικό δοκίμιο. Τι είναι αυτά που γράφεις. Καλά έκαναν και δεν ασχολήθηκαν με αυτά που γράφεις. Ευτυχώς δηλαδή.

  Όσο για τα τραγικά σου παραδείγματα τι να πει κανείς…
  Πας και φέρνεις παραδείγματα από φυλές που εσύ κοιτάς την σεξουαλική τους συμπεριφορά, τη στιγμή που ήταν κανίβαλοι και έτρωγαν ζωντανούς του ξένους που επισκέπτονταν την φυλή τους ή έκαναν ανθρωποθυσίες με θύματα από τις γειτονικές φυλές;
  Τότε να ευαισθητοποιηθούμε και για τους Ναζί που δολοφονούσαν ανθρώπους, αλλά, «τι καλοί, αγαπούσαν πολύ τα λυκόσκυλά τους».

  Και για το «θρησκευτικό κατεστημένο», θα είχε ενδιαφέρον να δεις ότι στην Κίνα του Μάο, που ήταν άθεος, τα πρώτα βασανηστήρια που σκέπτονταν άθεοι και εχθρικοί στην θρησκεία σαν εσένα, ήταν να καταστρέφουν τα στήθη και τον κόλπο της γυναίκας φυλακιμένης/βασανιζομένης.

  Ευτυχώς που οι άνθρωποι που πήραν ΕΝΑ βιβλίο ψυχολογίας (σαν κάποιον άλλον) και μετέτρεψαν την ημιμάθεια σε καθέδρα είναι ελάχιστοι…

 87. BLOG_OTI_NANAI said

  83 τέλος: για πρόκληση επιθέσεων

 88. Πάνος με πεζά said

  Για να καταλάβετε πόσο σήμερα υπάρχει φόβος για τα πάντα, δε θυμάμαι σε ποιά ελληνική ταινία, μια ηθοποιός λέει «…μπορεί να μην είμαστε καλλονές, αλλά στο δρόμο ένα «γειά σου τσολιά μου», το ακούμε κι εμείς…»>. Το λέει τόσο φυσιολογικά, όσο αντίστοιχα φυσιολογικά και υγειώς θα της έκανε εκείνη την εποχή κάποιος αυτό το συγκεκριμένο σχόλιο…

 89. sarant said

  88 Το σφύριγμα κτλ στον δρόμο δεν νομίζω πως είναι παρενόχληση.

  Αν όμως διαβάσεις ειδησάρια της εποχής (1950 ας πούμε) θα δεις πόσες φορές γίνεται αναφορά για γυναίκα που πηγαινε στη δουλειά της και δέχτηκε επίθεση (όχι φραστική) στη μέση του δρόμου -πολλαπλασίασέ το τώρα επί 100 γιατί μόνο το 1% καταγγελλόταν (και καταγγέλλεται).

 90. Πάνος με πεζά said

  Kαι βέβαια, κάποιοι φορτώθηκαν παρενοχλήσεις και πήγαν στο απόσπασμα…

 91. Pedis said

  μπορεί να μην πρόσεξα καλά, αλλά υπάρχει ολόκληρο το κείμενο των 100 μεταφρασμένο (και σωστά); (έχω μερικά προβληματάκια με το πρωτότυπο …)

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επί 100 και λίγο λες, Νίκο. Τότε όμως ήταν εποχές σεξουαλικής πείνας και αυτό έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιθετική συμπεριφορά των αντρών έναντι των γυναικών, λεκτική και σωματική. Στα λεωφορεία π.χ. οι εφαψίες ήταν καθημερινό και καθόλου μεμονωμένο φαινόμενο.

 93. Tah ala tahalasa said

  88

  Το λέει η φιφικα στη Λίτσα ( της κακομοίρας) » δε μπορεί να καταλάβει ότι πολύ του πέφτω; Γιατί κάτσε ρε κύριε ούτε στραβες είμαστε ούτε κουτσες και περνάμε και στο δρόμο κι ακούμε κ κανένα γεια σου τσολιά μου…»

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  84: Έχεις μπλέξει την ομοιότητα με την ισότητα;!!! Με τα δικά σου μέτρα κι ένας ενήλικος δεν είναι όμοιος με ένα παιδί. Αυτό τι σημαίνει; Ότι εσύ έχεις κάποιο προνόμιο ανωτερότητας από την «μητέρα φύση» έναντι του παιδιού και της γυναίκας; Δηλαδή ο τυχόν υπερφυσικός άνθρωπος που μπορεί να γεννήσει η φύση, τι είδους δικαιώματα έχει απέναντι σου;

  Μήπως είμαστε ζώα της ζούγκλας για να μιλάμε για τη φύση με αυτόν τον τρόπο; Δεν καταλαβαίνεις ότι τα «θα καταλήξετε στην σοφία της Φύσης που δεν τα έκανε ίσα» παραπέμεπει στον νόμο της ζούγκλας όπου επιβιώνει ο ισχυρότερος, και είναι αυτός ακριβώς ο νόμος που έχει προκαλέσει τα εκγλήματα για τα οποία μιλάμε;

  Έναντι του νόμου της ζούγκλας, υπάρχει το ανθρώπινο, πλατωνικό τριμερές: επιθυμία, θυμός (τα δύο αγαθά της ζούγκλας) αλλά τα ισορροπεί ο Λόγος, το αγαθό του ανθρώπου.

 95. leonicos said

  Καμάκι – Διευκρίνιση

  Πρέπει να ξεχωρίσουμε το καμάκι σε δύο κατ’ αρχήν είδη: α) καμάκι που αποσκοπεί να καταλήξει στο κρεβάτι και β) καμάκι που αποσκοπεί απλώς να κάνει ένα επικοινωνικό παιχνίδι.

  Ζώντας από το 1065 (διάβαζε 1965, δεν είναι και τόσο παλιός, σαν τον Γς…) στα νοσοκομεία, αισθάνομαι ότι όλες οι επαφές με γυναίκες, άρρωστες, συγγενείς, γιατρίνες, προσωπικό, έχει ένα στοιχείο καμακιού ή τουλάχιστο μια φυλοφυλετική διάκριση. Αλλιώς μιλάς σε μια γυναίκα αναισθησιολόγο, νοσηλεύτρια, τραυματιοφορέα, καθαρίστρια, διοικητικό και αλλιώς σε έναν άντρα.

  Η τράπεζα του ΑΤΤΙΚΟΝ (ακλισιά, αλλά έτσι το λέμε οι εντός) είχε για χρόναι μια εξαιρετική κυρία διευθύντρια και περνούσα συχνά από εκεί, μιλώντας περί ανέμων και υδάτων. Αν ήταν άντρας, δεν θα το έκανα, χωρίς φυσικά να υπάρχει πραγματικό φλερτ. Κάποτε μάλιστα το συζητήσαμε, δεν θυμάμαιμε ποια αφορμή, και παραδεχτήκαμε και οι δυο ότι αυτή η συμπεριφορά είναι έμφυλη. Έχω φίλους από το 1950, το 1960 και μετά. Τηλεφωνόμαστε αραιά και πού, εκτός από την Μαρία, που την βλέπω σχεδόν κάθε μήνα, 75 χρονώ αυτή, λίγο πάνω από μένα, κιαι πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι γυναίκα. Μένει και στο Χαϊδάρι και βολεύει. Με πολύ πιο κοντινούς μου ανθρώπους που μένουν π.χ. στο Περιστέρι, δεν συμβαίνει. Όταν είναι να πάμε σε κάποιους φίλους μας, κατά τη Φωτεινή πάμε στον Μάκη, τον Κώστα ή τον κλπ ενώ κατ’ εμέ πάμε στις αντίστοιχες γυναίκες. Έτσι το λέμε και δεν μας κάνει εντύπωση.
  Και για να μη μιλήσω και για το ιστολόγιο, που μου συμβαίνει το ίδιο, κατά κάποιον τρόπο.

  Όλες μας οι σχέσεις είναι έμφυλες.

  Σήμερα μια ωραιότατη και αξιολογότατη συνάδεκφος μού είπε ‘είσαι κούκλος’ (εννοούσε τα ρούχα μου φυσικά, αλλά εγώ το πήρα όπως με συνέφερε) ‘¨η κούκλα είσαι εσύ’ απάντησα και ανταλλάξαμε ένα φιλί στο μάγουλο, όπως συνηθίζουμε όταν (σπανίως) συναντιόμαστε,χωρίς να υπάρχει έννοια φλερτ. Αλλά συνέχισα «πριν λίγο είδα και τη συνεργάτιδά σου (μια καλλονή με φυσικά κόκκινα σαν ασκεναζί εβραία) και κάθε φορά που τη βλέπω, λειώνει η καρδιά μου! Μην της το πεις και το παρεξηγήσει». Απάντηση «Το ξέρει κια της αρέσει!»
  Όλα αυτά είναι έμφυλες συμπεριφορές, στις οποίες υπάρχει λίγο σιωπηρό φλερτ, τόσο όσο χρειάζεται για να μην ενοχληθεί κανείς.

  Με ανάλογες συμπεριφορές μπορώ να πω ότι έχω επιτύχει πολλά πράγματα στη ζωή μου.

  Στις συναθροίσεις μας το βλέπεις καθαρά ότι πίσω από το ‘αξιοπρεπές ντύσιμο’ όλες προσπαθούν να γίνουν όμορφες. Να μην τους το πεις; Κι εκεί βέβαια είναι αδιανόητη η έννοια ‘φλερτ’. Λέγεται ‘κομπλιμέντο’ και όλα καλά

  Μια φορά, περπατώντας στο δρόμο, με τη Φωτεινή, ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση μια πανέμορφη κοπέλα κρατώντας ενα μωρό στην αγκαλιά της. Εγώ πετάω κάτι όταν νιώθω ότι θα είναι καλόδεχτο. Λέω λοιπόν (ήταν αδύνατο να δω το μωρό) «τι ωραίο μωρό! Θα μοιάζει της μαμά;ς του!» Η κοπέλα δεν απάντησε, προσπέρασε όμως χαμογελώντας και είχε δεχτεί το κομπλιμέντο ευχάριστα.

  Έχω ξαναπεί την ιστορία εδώ: Όταν ανέβαινα με το λεωφορείο από την Κολιάτσου (8ο γυμνάσια επί Ρουσσέα) στις Κουκουβάουνες, σε κάποια στάση έμπαινε μια κοπέλα, της ηλικίας μας τότε, που μου άρεσε πάρα πολύ και την κοιτούσα επίμονα χωρίς να κάνω κάτι άλλο. Κάποια στιγμή μού έκανε έναν αποτρεπτικό μορφασμό που με στενοχώρησε και σταμάτησα, έφυγα ἀλλωστε. Πάρα πολλά χρόνια μετά ξανασυντηθήκαμε στο ίδιο λεωφορείο. Ήταν με τον άντρα της. Αναγνωριστήκαμε και βάλαμε τα γέλια σε σημείο που αναγκάστηκε να εξηγήσει στον άντρα της γιατί γελάει ταυτόχρονα μ’ έναν άγνωστο. Φυσικά μιλήσαμε, και μου εκμυστηρεύθηκε ότι «αυτό ήταν το πιο ωραίο πράγμα που θυμόταν από εκείνη την περίοδο της ζωής της.» Εγώ βεβαίως φλερτάριζα, αλλά επειδή δεν ήξερα τα παρακάτω (δεν είχε γεννηθεί ακόμα ο Γς) κι επειδή ακόμα και αν τα ήξερα, δεν ήξερα πώς και τι μπορεί να γίνει, δεν μπορούσα να δώσω συνέχεια ακόμα και αν ακόμα εκείνη ήθελε.

  Πότε αυτό περνάει στο φλερτ που θα ενοχλούσε;
  Κατ’ αρχήν μόνο ηλίθιος δεν ξέρει πού πάει. Κατ’ εμέ, όποιος φλερτάρει σε σημείο να προκαλέσει αμηχανία ή ενόχληση, είναι απρεπής. Δεν μπορείς να παίζειςμε τον άλλον, ακόμα και αν το κάνεις για πλάκα. Αλλ’ όταν βλέπεις παιδιά της 5ης ή 6ης Λυκείου να σχολάνε, αγόρια και κορίτσια μαζί, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πού αρχίζει το φλερτ και πού τελειώνει. Όταν η Μιμίκα δώσει μια κλοτσιά στον Αποστόλη είναι πλάκα, ενώ αν τη δώσει ο Αποστόλης στην Μιμίκα είναι μπούλιγκ; Οι κλοτσιές και τα ‘μαλάκα’ δεν έχουν φύλο πλέον. Αυτά όμως τα παιδιά αύριο θα ξέρουν πολύ καλά τα όριά τους. Κι εφόσον τα ξέρουν θα είναι υπεύθυνα και για τις πράξεις και για τις παραβάσεις τους

  Γειά σου Κρόνη, γειά σου Έφη Έφη, γειά σου Λ από την Κύπρο. Σας φλερτάρω ιστολογικώς

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχω έναν μαθητή , τον Θ., στην έκτη δημοτικού, που σχεδόν κάθε πρωί φέρνει ένα τριαντάφυλλο σε μια συμμαθήτριά του, την Α. Έχει ρημάξει τον κήπο της γιαγιάς του ο μπαγάσας. Κι αυτή, η Α., το παίρνει, το πετάει κάτω και το ποδοπατάει. Μπροστά του. Αλλά αυτός επιμένει. Δεν την ενοχλεί με άλλον τρόπο, μόνο λουλούδια της φέρνει.
  -Δεν βαρέθηκες, ρε φίλε; Αφού βλέπεις, δε θέλει… τον ρωτάω.
  -Είμαι ερωτευμένος, κύριε.
  Ελπίζω να μην κατηγορηθεί για παρενόχληση ο Θ. 😊

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πέρα από τη σεξουαλική, η ηθική – ψυχολογική παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον,καλά κρατεί και στη χώρα μας η προστασία του/της εργαζόμενου/ης αντλείται από γενικές διατάξεις. Αλλά δίχως εξειδικευμένες διατάξεις (με προβλεπόμενες τις ανάλογες κυρώσεις) δεν έχουμε και στατιστικά για τα ποσοστά ανδρών-γυναικών που ποιος αμφιβάλλει εις βάρος ποιανού φύλου ασκούνται οι (νομίζω πολύ) περισσότερες;

  Click to access arthra%20kai%20meletes%20to%20fanomeno%20tis%20ithikis%20parenoxlisis%20sto%20xwro%20ergasias.pdf

 98. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε, διαβάστε λίγο ένα κείμενο από την άλλη άκρη της Γης.

  https://omniatv.com/853440272

  Oμιλία του SupGaleano για τις δολοφονίες και τη βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

 99. sarant said

  91 Δεν το βρήκα μεταφρασμένο ολόκληρο.

  96 Δεν είναι όμως προϊστάμενός της 😉

  97 Ακριβώς!

 100. Πέπε said

  Ένας πολιτισμένος άντρας δεν πρόκειται ποτέ να ασκήσει σεξουαλική παρενόχληση σε μια γυναίκα. Μια πολιτισμένη γυναίκα το καταλαβαίνει αυτό.

  Πολιτισμένοι άνθρωποι υπάρχουν λογιώ λογιώ. Κάποια καμάκια μπορεί να μην καταλαβαίνουν από χυλόπιττες, να έχουν ξέφραγο στόμα, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο να είναι χαριτωμένοι και να μη γίνονται προσβλητικοί. Άλλοι, με πολύ λιγότερα γίνονται ενοχλητικοί.

  Όταν λείπει ο πολιτισμός, χρειάζονται κάποια ρητά όρια. Μέχρι εδώ είναι αποδεκτό, από δω και πέρα δεν είναι.

  Αν κάτσουμε να ψειρίσουμε τα όρια, μπορεί να μη συμφωνούμε. Γιατί μέχρι εδώ κι όχι μέχρι εκεί;

  Η γνώμη μου είναι: ας μην τα ψειρίσουμε. Ας τα δούμε σαν ένα απαραίτητο προστάδιο μέχρι να μη χρειάζονται όρια, τότε που ο καθένας (ευχολόγια τώρα…) θα καταλαβαίνει από μόνος του πότε κινδυνεύει να γίνει απρεπής ή και τίποτε χειρότερο και θα φρενάρει πριν από αυτό το σημείο.

  Κι όλα αυτά, χωρίς να λησμονούμε ότι η εκδήλωση ερωτισμού είναι κάτι το θεμιτό. Ο τελικός στόχος δεν είναι μια κοινωνία ευνουχισμένων αντρών και γυναικών, αλλά μια κοινωνία όπου ο ερωτισμός θα είναι ωραίος και δημιουργικός.

 101. Πάνος με πεζά said

  Στο νοσοκομείο τώρα, με το σπασμένο πόδι, είχα απέναντί μου έναν απίθανο ηλικιωμένο κύριο… Μεταξύ άλλων (καλά, πού να λέμε τώρα, απίθανος τύπος, μέχρι και βουλευτή Χρυσαυγίτη κουβάλησε στο δωμάτιο, για να…μη φύγει για το σπίτι !), ένας από τους λόγους πουτον είχαν φέρει σε αυτό το δωμάτιο, είναι γιατί στα προηγούμενα, έβαζε χέρι στις νοσηλεύτριες !

 102. ΣΠ said

  Εξαιρετικό το σημερινό, Νικοκύρη. Τα είπες όλα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

  Η ουσία είναι ότι η φιλοφρόνηση, το φλερτ, το καμάκι γίνονται σεξουαλική παρενόχληση όταν συνοδεύονται από δύναμη, εξουσία, βία, εκβιασμό.

 103. sarant said

  102 Ακριβώς έτσι!

 104. Γς said

  89:

  >Το σφύριγμα κτλ στον δρόμο δεν νομίζω πως είναι παρενόχληση.

 105. Mindkaiser said

  Παρατηρώντας την αναλογία φύλου των σχολιαστών, αφήνω έναν ορισμό εδωδά για τη συνέχεια της συζήτησης:

  Mansplaining: (a blend of the word man and the informal form splaining of the verb explaining) means «to explain something to someone, characteristically by a man to woman, in a manner regarded as condescending or patronizing». Lily Rothman of The Atlantic defines it as «explaining without regard to the fact that the explainee knows more than the explainer, often done by a man to a woman», and feminist author and essayist Rebecca Solnit ascribes the phenomenon to a combination of «overconfidence and cluelessness».

  Τον έχω βρει χρήσιμο για να αυτοελέγχομαι όταν μου έρχεται η διάθεση να εμπλακώ σε σχετικές συζητήσεις.

 106. Καιρό είχες να φανείς εσύ και ήρθες πάνω στην ώρα 🙂

 107. ΓιώργοςΜ said

  82 Τω καιρώ εκείνω, κανείς δεν πληρωνόταν. Εργάζονταν όλοι, ζούσαν με τη σοδειά τους, κι αν κατάφερναν να πουλήσουν κάτι, ξεχρέωναν το δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα.
  Όμως, παρά την ισότιμη (και βάλε) συμμετοχή στα βάρη της οικογένειας, οι γυναίκες εκείνης της εποχής δεν είχαν ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.
  Δεν είπα πως η σύγχρονη γυναίκα θα έπρεπε να διεκδικεί το δικαίωμα της μητρότητας μένοντας στο σπίτι, αλλά ότι είναι αναγκασμένη να επιλέξει ανάμεσα σε μια δουλειά (συνήθως μερικής απασχόλησης) και μια μητρότητα μερικής απασχόλησης. Λέω απλώς πως η συνεισφορά στην οικογένεια είναι μεγαλύτερη μεγαλώνοντας ένα βρέφος για ένα χρόνο ή δύο, σε σύγκριση με την εργασία που προσφέρει μετά βίας ικανό ποσό για την πληρωμή ενός βρεφικού σταθμού για το ίδιο διάστημα, και κυρίως πως δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να επιλέξει υπό το φόβο της μελλοντικής απώλειας πρόσβασης στην εργασία.
  Διαφωνούμε μόνο στο θέμα ότι «αν δεν έχεις οικονομική ανεξαρτησία δεν πρόκειται να είσαι ισότιμο μέλος». Ή καλύτερα, στον προσδιορισμό του «οικονομικής» με έναν μισθό. Για το «ανεξαρτησία» δεν το συζητάω, σε μια οικογένεια όλοι οφείλουν να είναι αλληλοεξαρτώμενοι, και η προσφορά του καθενός ν’ αναγνωρίζεται.

 108. ndmushroom said

  89
  Κι όμως…

  Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει (κατά τη γνώμη μου) να διαβαστεί η επιστολή των 100, και όχι σε συνάρτηση με τις «ανώνυμες» γυναίκες που παρενοχλούνται σεξουαλικά στο «ανώνυμο» γραφείο τους, ή με τη δεινή θέση των γυναικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το κίνημα που ξεκίνησε από το Hollywood και εκεί, κακά τα ψέματα, θα καταλήξει δεν πρόκειται να αλλάξει τις ζωές αυτών των ανώνυμων γυναικών. Αντίθετα, βλέπουμε ήδη τις προσπάθειες να θολώσει ακόμα περισσότερο η γραμμή του τι είναι παρενόχληση και τι όχι, προσπάθεια που ενέχει και ένα μικρό ψηγματάκι ρατσισμού μιας και, συνήθως, αυτή η «γκρίζα ζώνη» μεταξύ του φλερτ και της παρενόχλησης αφορά λευκές γυναίκες και λιγότερο (βλ. Ιταλούς) ή περισσότερο (βλ. Άραβες στην Ευρώπη ή αφροαμερικανούς στην απέναντι ακτή) μελαψούς άνδρες.
  Προφανώς η οποιαδήποτε σεξουαλικού χαρακτήρα πράξη τελείται χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών είναι καταδικαστέα, αλλά δεν νομίζω ότι η επέκταση του ορισμού της παρενόχλησης σε «οτιδήποτε ενδέχεται να με κάνει να νιώσω άβολα» θα βοηθήσει τα θύματα της πραγματικής παρενόχλησης. Μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει. Όπως το να φωνάζεις «είσαι φασίστας, είσαι ναζί» σε κάθε πολιτικό δεξιά του ΚΚΕ οδήγησε στο να υποβαθμιστεί, στα μάτια των πολλών, το (πραγματικά) ναζιστικό ποιόν της χρυσής αβγής.

 109. Soumela said

  Η βία κατά των γυναικών καλά κρατεί και στις υποτιθέμενες πολιτισμένες κοινωνίες. Δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που να μην έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βία στη δουλειά της, στον δρόμο στο σχολείο…
  Γιατί ένας άνδρας μπορεί να κυκλοφορήσει όπως θέλει (πχ έχω δει συχνά άνδρες που κυκλοφορούν γυμνοί από πάνω; Και κανείς δεν ενοχλείται). Φαντάζεστε τι θα γίνει αν κυκλοφορήσουν γυναίκες ημίγυμνες;
  Γιατί να φοβάμαι να κυκλοφορήσω ότι ώρα θέλω κι όπου θέλω και πρέπει πάντα να προσέχω τι φοράω και από πού θα περάσω; Υπάρχουν άνδρες που το νοιώθουν αυτό το συναίσθημα του φόβου;
  Αυτά θα αλλάξουν όταν εκπαιδευτούν πρώτα οι μαμάδες που μεγαλώνουν τα αγόρια ως άρχοντες και γαμια…ς, όταν πάψει η κοινωνία να προβάλλει τη γυναίκα σαν σεξουαλικό αντικείμενο, όταν υπάρξει πραγματική ισότητα και στους χώρους εργασίας (ίδιοι μισθοί για τις ίδιες θέσεις, προαγωγές όχι με κριτήρια άνδρας γυναίκα, να κατέχουν και οι γυναίκες θέσεις ιεραρχίας, π.χ δέστε το Ελληνικό Κοινοβούλιο πόσες γυναίκες βουλευτίνες έχει;)
  Βέβαια δεν έχουν τελειωμό όλα αυτά και ήδη έγραψα πολλά αλλά συνεχίζω.
  Αυτές οι καταγγελίες που έγιναν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς μετά από τόσα χρόνια και πήραν φωτιά τα ΜΜΕ δεν με πείθουν. Από την μια κατηγορώ τον άνδρα που είναι σε θέση ισχύος και εκμεταλλεύεται τη θέση του για να παρενοχλήσει ή να βιάσει τις μελλοντικές γνωστές ηθοποιούς, αλλά νομίζω ότι ήταν μια συναλλαγή δώσε μου κοκό να σου δώσω ρόλο να γίνεις διάσημη.
  Με όλες αυτές τις υπερβολές περάσαμε στο άλλο άκρο, αλλά πρέπει να το δούμε σαν το σπιράλ που το τεντώνουμε και το αφήνουμε να παλαντζάρει μέχρι να βρει την ισορροπία του. Κάτι παρόμοιο λέει νομίζω και στο σχόλιο 35 ο Γιάννης Ιατρού.

 110. janetweiss said

  Με χαροποίησε πολύ το άρθρο και με στενοχώρησαν πολύ ορισμένα από τα σχόλια. Καταλαβαίνω πως κάθε αλλαγή του status quo είναι δύσκολη, αλλά είναι φοβερό που υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που κρατάει σφιχτά τα αυτία του και τραγουδάει όταν δίπλα του, άλλοι άνθρωποι (που τυχαίνει να είναι του άλλου φύλου) του φωνάζουν «αυτό με ενοχλεί και νομίζω ότι δεν είναι σωστό». Σχόλια για το ότι κάνουν λάθος οι κοπέλες που φοράνε ό,τι θέλουν και βιάζονται (σχόλιο 20, στα αλήθεια εαν αφήνατε ανοιχτά το παράθυρο, σας λήστευαν και έπιαναν το δράστη, θα γινόταν θέμα το «γιατί αφήσατε ανοιχτά;» στη δίκη πιστεύετε;) είναι πραγματικά απογοητευτικά και με έκαναν να μη θέλω να σχολιάσω αρχικά. Το αντιπαρήλθα και πάμε:

  Επί του θέματος, πιστεύω ότι υπάρχει σταδιακή αλλαγή της ισορροπίας, ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο και (μου φαίνεται) ειδικά μετά το Women’s March στην Αμερική. Η αλλαγή αυτή, όπως πολύ σωστά ειπώνεται και στο άρθρο, θα πάρει στο διάβα της και ανθρώπους που δεν έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλο πρόβλημα αλλά βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα να μη γίνει κάτι τέτοιο και η αλλαγή να είναι απολύτως δίκαιη – ωστόσο κάτι τέτοιο το βρίσκω μη-ρεαλιστικό. Πιστεύω για παράδειγμα ότι ο Louis CK δε θα μπορέσει (μάλλον) να ανακάμψει ποτέ μετά από αυτά που βγήκαν στο φως και αυτό δε μου φαίνεται απολύτως δίκαιο. Μου φαίνεται όμως αναγκαίο, μιας και δε νομίζω ότι έχουν υπάρξει παρόμοιες αλλαγές νοοτροπίας χωρίς παρόμοιες αδικίες. [Και αυτό παραβλέπει φυσικά τη σωρεία αδικιών απέναντι στις γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια που ΔΕ γίνονταν αυτές οι συζητήσεις – αλλά από τη μεριά μου τουλάχιστον αυτό δε νομιμοποιεί τις τωρινές αδικίες, απλά τις θεωρώ ρεαλιστικά κάτι που θα γίνει].

  Στο θέμα της συναίνεσης, τα πράγματα σίγουρα δεν είναι απλά. Με πολλούς (κυρίως Έλληνες) φίλους που συζητάω, μου λένε ότι πολύ συχνά μια γυναίκα λέει όχι και εννοεί ναι – και αυτό το πιστεύω. Η ευθύνη είναι της πατριαρχικής κοινωνίας: έχουμε μάθει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να λένε εύκολα ναι, γιατί αλλιώς είναι εύκολες, αλλά ούτε και να μη λένε ναι τελικά, γιατί είναι παγοκολώνες, και έτσι πάμε από το ναι στο όχι και από το όχι στο ναι. Μια κοινωνία όπου το σεξ δεν είναι ταμπού και όπου όλοι είναι ελεύθεροι να το απολαμβάνουν θα είναι μια κοινωνία στην οποία η συναίνεση θα είναι κάπως απλούστερη. Αν οι σχολιαστές εδώ πιστεύουν ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ως κοινωνία, νομίζω πρέπει να ξανακοιτάξουν λίγο γύρω τους, πιο προσεκτικά αυτή τη φορά.

  Εκτός από αυτά όμως, θέλω να πω πόσο μεγάλη εκτίμηση έχω κι εγώ για τους άντρες που βλέπουν πιο μακριά και στέκονται δίπλα στις γυναίκες που έχουν ξεθαρρέψει αυτόν τον καιρό. Υπάρχουν αρκετοί και στα σχόλια, και εγώ προσωπικά σας ευχαριστώ πολύ, δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι μου δίνει κουράγιο.

 111. ndmushroom said

  109
  δέστε το Ελληνικό Κοινοβούλιο πόσες γυναίκες βουλευτίνες έχει;

  Ή καλύτερα μην το δείτε, γιατί για τα ελληνικά διαδικτυακά (και όχι μόνο) ΜΜΕ, η λέξη «βουλευτίνα» πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από τη λέξη «σέξι» και τα συνώνυμά της, αλλιώς δεν αξίζει να αναφερθούν σε αυτές.

  (Βέβαια επί της ουσίας υπάρχει ο αντίλογος: αν εφαρμόστηκε ο νόμος Παυλόπουλου, το 1/3 των υποψηφίων ήταν γυναίκες. Εξελέγησαν μόλις 69 -αναφέρομαι στις εκλογές του Ιανουαρίου, γιατί το Σεπτέμβρη δεν υπήρχε σταυρός-, δηλαδή λίγο πάνω από το 1/5. Άρα το εκλογικό σώμα (αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από γυναίκες) προτίμησε να ψηφίσει άνδρες. Θα’πρεπε άραγε να αγνοήσουμε τη βούληση των γυναικών ψηφοφόρων και να τους επιβάλουμε με το ζόρι γυναίκες εκπροσώπους;)

 112. sarant said

  111 Εγώ πιστεύω στις ποσοστώσεις. Αλλά λειτουργούν σε βάθος χρόνου.

 113. Πάνος με πεζά said

  Αν λοιπόν γυρίσεις το νόμισμα ανάποδα, η κοντή, ευτραφής και ολίγον ασχημομούρα γραμματέας, αλλά έμπειρη και άψογη στη δουλειά της, πόσες ευκαιρές καρριέρας έχει; Και πώς λέγεται αυτό;

 114. Πάνος με πεζά said

  «Ρατσισμός-με-βάση-το-σεξισμό»;

 115. cronopiusa said

  «Έχω μια όμορφη κόρη, ένα όπλο και ένα φτυάρι»


  Anatomy of a Scandal
  Sarah Vaughan

 116. # 94

  Λυπάμαι που σκέπτεσαι μονόπλευρα και ρηχά. Στη φύση το λιοντάρι κι ο λύκος τρέφεται με χορτοφάγα αλλά ούτε τα βιάζει ούτε τα αφανίζει, το αντίθετο μάλλον όπως απέδειξε το Γιέλλοουστόουν όταν έλειψαν οι λύκοι. Δυο διαφορετικά πλάσματα για να ζήσουν αρμονικά δεν χρειάζεται να είναι ίσα σε όλα αλλά να είναι ισοδύναμα για να μιλήσω με μαθηματικούς όρους, δεν χρειάζεται να κάνει κι ο αντρας παιδιά για να γίνουν ίσοι. Επειδή έχω κάνει για χρόνια την δουλειά της μητέρας (απείρως πιο δύσκολη από του πατέρα) όταν έμεινα με τα μικρά παιδιά μου να τα μεγαλώσω έχω άποψη για το πως μπορούν να συμβιώσουν ισότιμα ένας άντρας με μια γυναίκα ακόμα και την κατανόηση για το γεγονός πως αν προτείνεις ισοτιμία στην καταπιεσμένη σε λίγο θα θελήσει να σε καπελώσει για να πάρει το αίμα της πίσω από όσα τράβηξε πριν. Δεν είναι εύκολη δουλειά αλλά η ίδια η κοινή ζωή με καλή θέληση θα βρει τιςισορροπίες τώρα αν αυτό εσύ το λες νόμο της ζούγκλας, τι να πώ ;

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  110. Δεν με απασχολεί καθόλου αν θα ανακάμψει ή όχι ο Σέκελι. Εκμεταλλεύτηκε, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, συστηματικά τη θέση εξουσίας έναντι γυναικών για να τις φέρει σε «δύσκολη θέση», ευφημισμός που καλύπτει χοντράδες και χυδαιότητες που μπορούμε (ή και όχι) να τις φανταστούμε. Ένοχος, λοιπόν. Με απασχολεί όμως να μη διασυρθούν άντρες αθώοι, επειδή καταγγέλθηκαν από μια γυναίκα και αδυνατούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες (ή γουρούνια, σ’ αυτή την περίπτωση). Και καθόλου δεν με παρηγορεί η λογική της ομελέτας και των αυγών.

 118. Χρίστος Δάλκος said

  «Τά κουρασμένα πόδια τῶν πωλητριῶν»

  Ἀφιερωμένο μέ -ἐλπίζω μή παρεξηγήσιμη- ἀγάπη στίς πωλήτριες πού τούς «ψιλοκολλάει τό ἀφεντικό»

 119. janetweiss said

  117: Φυσικά και δε σας παρηγορεί, γιατί για μια φορά βρίσκεστε στη μεριά των αυγών που μπορεί να σπάσουν.

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  119. Α, οκ, κατάλαβα.

 121. cronopiusa said

  Τι είναι έμφυλη βία

 122. Y. G. said

  Χαιρετε.

  Eξαιρετικος ο νικοκυρης. Δεν εχω τιποτα να προσθεσω.

  Συγχαρητηρια στον @105 Mindkaiser …

  “ Παρατηρώντας την αναλογία φύλου των σχολιαστών, αφήνω έναν ορισμό εδωδά για τη συνέχεια της συζήτησης:
  Mansplaining: (a blend of the word man and the informal form splaining of the verb explaining) means «to explain something to someone, characteristically by a man to woman, in a manner regarded as condescending or patronizing». Lily Rothman of The Atlantic defines it as «explaining without regard to the fact that the explainee knows more than the explainer, often done by a man to a woman», and feminist author and essayist Rebecca Solnit ascribes the phenomenon to a combination of «overconfidence and cluelessness».

  Τον έχω βρει χρήσιμο για να αυτοελέγχομαι όταν μου έρχεται η διάθεση να εμπλακώ σε σχετικές συζητήσεις.”

  …για την αναφορα του στο Mansplaining (και τον λεπτο αυτοσαρκασμο που διαφαινεται στην παρατηρηση του!), μια μορφη παρενοχλησης …ας πουμε…πιο αναπτυγμενης, γιατι προκαλει κατι σαν πυροτεχνηματα στο μυαλο της γυναικας (explainee) που την υφισταται από έναν ανδρα (explainer) που παριστανει τον παντογνωστη αν και εχει μαυρα μεσανυχτα.

 123. Tah ala tahalasa said

  Όταν φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για ανθρώπους που διασύρονται, ζωές που καταστρέφονται αλλά τι να γίνει έτσι είναι αυτά, καταλαβαίνετε που βαδίζουμε κύριοι.

  Αφήνω ένα κομμάτι που πάντα μου έρχεται στο μυαλό με τέτοια ζητήματα.

 124. janetweiss said

  120: Κύριε Κουβάτσε, σε ένα θέμα στο οποίο συζητάμε βιασμούς, καθημερινή καταπίεση, ακόμα και δολοφονίες γυναικών, εσείς λέτε ότι ΘΑ κατηγορηθούν άδικα οι άντρες. Προφανώς έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες και ξεκινάμε από άλλη βάση.

 125. Pedis said

  # 99 – 91 Δεν το βρήκα μεταφρασμένο ολόκληρο.
  καλώς. κι έλεγα μήπως δεν το είχα προσέξει του λόγου μου.


  Ωραία τα γράφει η Soumela (#109).

  Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο. Εν ολίγοις (σε διαπροσωπικό επίπεδο για να μην το πλατιάσουμε), πρόκειται για τον συνδυασμό δύο καταστάσεων που αφήνει τις λιγότερες ευκαιρίες για όποια μπαίνει στο στόχαστρο: εκμετάλλευση της σχέσης ισχύος (μυικής, κοιν./επαγγ. θέσης, οικονομικής επιφάνειας) με σκοπό την ηδονή/προσωπική επιβεβαίωση.

  Όπως, άλλωστε, λέγανε/λένε στις ΗΠΑ καλύτερα μαύρος παρά γυναίκα. Και μαύρη γυναίκα, άστα να πάνε.

 126. sarant said

  125 Άλλωστε αυτό το τελευταίο φάνηκε: μαύρο πρόεδρο βγάλανε. Γυναίκα, ουτε αντιπρόεδρο.

 127. Alexis said

  Παρά την προτροπή-ευχή του Νικοκύρη οι σχολιάστριες και στο σημερινό νήμα είναι απελπιστικά λίγες (αν και ελαφρώς περισσότερες απ’ ότι συνήθως).
  Συζητούν άντρες για ένα θέμα που αφορά κυρίως τις γυναίκες.
  Και τα σχόλια ορισμένων από αυτούς είναι ενδεικτικά του τρόπου που σκέφτονται, όπως είπε και ο Δύτης παραπάνω…
  Σοφό το σχόλιο 53…

 128. Pedis said

  # 126 -δεν είναι ασφαλές κριτήριο … αν ήταν έτσι με τη στεψη της Ελισσάβετ, θα είχε εξαφανιστεί το πρόβλημα εδώ και 450 χρόνια …

 129. Pedis said

  -> 128 – εννοώ στην Αγγλία.

 130. Alexis said

  #126: Έχω μπερδευτεί με του Αμερικάνους.

  Τελικά είναι η γυναίκα στις ΗΠΑ ανώτερη κοινωνικά από τον άντρα και ο άντρας «κατώτερος και από τα σκυλιά» όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ή είναι η γυναίκα «η τελευταία τρύπα της φλογέρας» όπως σαφώς υπονοεί ο Pedis στο #125;

  Κι έχεις μπανάρει και τον μπάρμπα από το ILL-Οινόη για να μας λύσει την απορία… 😆

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το καμάκι, όπως το ορίζω εγώ για τον εαυτό μου, αποτελεί ανάσα ζωής για μια γυναίκα ή και για έναν άνδρα – οι γυναίκες δεν κάνουν καμάκι; Το να πεις, σε κατάλληλη στιγμή, με ευγένεια και τακτ μια καλή κουβέντα, ένα κοπλιμέντο σε μια δεσποινίδα ή μια κυρία, κατ’ εμέ δεν αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, το συνεχίζεις μέχρις εκεί που συναινετικά μπορεί να προχωρήσει. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, το σταματάς και κάθε περαιτέρω ενέργεια, από λεκτική, πρακτική (χούφτωμα, θώπευση κλπ), εκβιασμός, βιασμός, αποτελούν ποινικά κολάσιμες πράξεις.

  Το καμάκι συνήθως απευθύνεται σε ωραίες δεσποινίδες ή κυρίες. Υπάρχουν όμως στην κοινωνία και κοντές, χοντρές, ασχημομούρες, κουτσές, στραβές γυναίκες – όπως και αντίστοιχα άντρες. Για σκεφτείτε, μήπως το καμάκι σ’ αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί και σαν ψυχολογική στήριξη, σαν ψυχοθεραπεία; Σας λέω ναι. Δίνεις χαρά και παίρνεις σαν αντίδωρο εκτίμηση και άδολη αγάπη από συνανθρώπους σου.

  ΥΓ. περιορίζομαι μόνο στο θέμα της ανάρτησης, όχι γενικά στα δικαιώματα της γυναίκας.

 132. mitsos said

  Νικοκύρη
  και πάλι συγχαρητήρια για την επιλογή του σημερινού θέματος και
  μπράβο για τις θέσεις σου
  Διάβασα και πολλά καλά σχόλια με τα οποία αναθαρρώ πως δεν είμαι μόνος υπάρχουν και αρκετοί ακόμα ( τουλάχιστον στο στον μικρόκοσμο αυτού του διαδικτυακού ξέφωτου )
  Να συμπληρώσω την απόλυτη σιγουριά μου πως οι μεταβολή των έμφυλων σχέσεων και ο συγχρονισμός τους με τις υπόλοιπες κοινωνικές σχέσεις δεν γίνεται χωρίς «υπερβολές». Μακάρι η αναμενόμενη μορφή βίας να είναι υπερβολές χωρίς επιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται οι υπερβολές και δεν πρέπει να τις υποστηρίζουμε ή δεν πρέπει να κάνουμε κριτική και διάλογο … και επί αυτών των υπερβολών .

  Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλει σήμερα απέναντι στα θέματα που θίγονται σήμερα με το άρθρο σου να δηλώσει με σαφήνεια την καταδίκη της σεξουαλικής παρενόχλησης. Αυτό είναι το πρωτεύον και η προστασία από τις υπερβολές και το κυνήγι Μαγισσών έπεται

  Ο πουριτανισμός κάποιων από το αμερικάνικο κίνημα «Me too» είναι από αυτήν την άποψη ένα άλλο πρόβλημα . Και εδώ ακριβώς σφάλλει το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Λε Μοντ. Η υπεράσπιση της σεξουαλικής απελευθέρωσης της γυναίκας δεν ήταν σκόπιμο να εκδηλωθεί και μέσα από μια αντιπαράθεση με το αμερικάνικο κίνημα …απλά συσκότισε και μπέρδεψε με προφανείς διαφοροποιήσεις π.χ. φλερτ -σεξουαλική παρενόχληση

  Ας θέσω όμως και μια τρίτη πλευρά του θέματος ( αφού δεν χρειάζεται να προσέχω το βάρος των απόψεών μου όπως οι προσωπικότητες του δημόσιου βίου ούτε στην Λε Μοντ γράφω )

  Πολλές φορές η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και συνεπώς η στάση μας δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων αλλά μοιάζει ωραιοποιημένη υπό την επίδραση μιας ρομαντικής ιστορίας ή μιας παραδοσιακής καλλιτεχνικής απόδοσης των σχέσεων. Οπότε και η συμπεριφορά μας αλλά και τα «ανομολόγητα θέλω μας» δεν είναι πάντα αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών αλλά μάλλον ανακλαστικά ή μιμήσεις καλλιεργημένες …

  Διαβάζω λοιπόν στην απάντηση της «μωβ κίνησης» : » …Με αυτό το κείμενο προσπαθούν να ξανασφίξουν τις αλυσίδες που έχουμε ξεκινήσει να σπάμε. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς είμαστε θύματα της βίας. Δε ντρεπόμαστε. Είμαστε όρθιες. Δυνατές. Παθιασμένες. Αποφασισμένες. Εμείς θα τελειώσουμε με τη σεξιστική και σεξουαλική βία.

  Τα γουρούνια και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν; Είναι εύλογο. Ο παλιός τους κόσμος είναι σε διαδικασία αποσύνθεσης. Πολύ αργά -υπερβολικά αργά- αλλά αμείλικτα. Κάποιες σκονισμένες αναμνήσεις του δεν θα την ανακόψουν, ακόμα κι αν δημοσιεύονται στη Le Monde. …»

  Το ύφος και τα λεγόμενα της γυναίκας που συνέταξε το κείμενο αυτό ( καλό κατά τ΄άλλα μόνο ως λιβελογράφημα ) θα πρέπει να κάνουν οποιονδήποτε να σκεφτεί δυο φορές τον τρόπο που θα την φλέρταρε … Διότι, αν για παράδειγμα της αφιέρωνε το τραγούδι «Ζαχαροζυμωμένη μου» , δεν θα ήταν απλά εκτός τόπου και χρόνου … αλλά θα τά θελε ο κώλος του αν τον κατηγορήσουν για σεξισμό …

 133. ndmushroom said

  112
  Τα έχουμε ξανασυζητήσει. Κι εγώ συμφωνώ με τις ποσοστώσεις στους υποψηφίους, και όπου δεν τίθεται θέμα δημοκρατικής εκπροσώπησης (όπως οι χώροι εργασίας, π.χ.). Αλλά δεν συμφωνώ με την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, ακόμα κι αν γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις. Αν δεν σε ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της επικράτειάς σου, δεν δικαιούσαι έδρα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, γενετήσιου προσανατολισμού κλπ. κλπ.

 134. mitsos said

  Διόρθωση
  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται οι υπερβολές και (…) πρέπει να τις υποστηρίζουμε ή δεν πρέπει να κάνουμε κριτική και διάλογο … και επί αυτών των υπερβολών .

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  125 >>Και μαύρη γυναίκα, άστα να πάνε.
  Αντζελα Ντέιβις: Πανδημία η βία κατά γυναικών
  Τι θα συνέβαινε αν υποχρεώναμε τους δράστες να εκπαιδεύσουν άλλους άνδρες για τη βία κατά των γυναικών;» διερωτάται.
  «Ξανά και ξανά»
  Αυτό που της δίνει μεγαλύτερη ελπίδα είναι όταν άνδρες ενστερνίζονται τη μάχη κατά της «τοξικής αρρενωπότητας» και των πολλαπλών εκφάνσεών της. Πάντως, επιμένει ότι η γέννηση ενός καλύτερου κόσμου απαιτεί δεξιότητες που στην παραδοσιακή κατανομή ρόλων ταυτίζονταν με τις γυναίκες. «Είναι μια δουλειά σαν το νοικοκυριό. Κάτι που πρέπει να γίνει ξανά και ξανά, αλλά τελικά θα δρέψουμε τους καρπούς της δουλειάς μας. Αν όχι, θα τους δρέψει η επόμενη γενιά. Ή η μεθεπόμενη».
  http://www.kathimerini.gr/939576/article/epikairothta/kosmos/antzela-nteivis-pandhmia-h-via-kata-gynaikwn

 136. sarant said

  134 Να κάνουμε κριτική στις υπερβολές αλλά να μην κρύβει αυτή η κριτική μας την ευρύτερη εικονα. Αλλά νομίζω πως συμφωνούμε.

 137. Λεύκιππος said

  LE VERE PUTTANE SONO GLI UOMINI

  ( από μια ιταλική εκστρατεία διαμαρτυρίας κάπου εκεί στο 2002 που με είχε εντυπωσιάσει……) Πάντα μπροστά πολλαπλώς οι γείτονες

 138. Πέρα από γαϊτανάκια σε κοινωνικά μέσα, υπάρχει, όπως φαίνεται, ουσιαστικό πρόβλημα στην διευθέτηση αντιδικιών με θέμα σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό γιατί είναι μάλλον δύσκολη η εξακρίβωση του τι ακριβώς συνέβη σε μια υπόθεση που εκ των πραγμάτων κάτι συνέβη σε πολύ κλειστό χώρο. Το κριτήριο με το οποίο η δικαιοσύνη πρέπει να αποφανθεί (preponderance of evidence, clear and convincing evidence, κλπ, για τα αμερικανικά δεδομένα) εμπεριέχει σοβαρό ρίσκο λάθους εκτίμησης και προς τις δύο κατευθύνσεις, θύματος και θύτη.

  Το θέμα έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο με την πρόσφατη απόφαση (9/17) της υπουργού παιδείας να επιτρέπει σε πανεπιστήμια την χρήση του «Clear and convincing evidence» ως burden of proof (βάρους της απόδειξης από τον κατήγορο) υψηλότερο του λιγότερο απαιτητικού «Preponderance of Evidence» (βεβαιότητα πάνω από 50%) που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

  Στην καρδιά της αντιπαράθεσης είναι η ακόλουθη υποθετική περίπτωση, όπως την περιγράφει το Atlantic με αφορμή σχετική μήνυση πριν δυο χρόνια:

  A college student is accused of rape or sexual harassment by a classmate and denies the allegation. A campus investigation follows. At the end of the process, the presiding administrator must judge whether the charges against the accused have merit.

  What standard of proof should be used?

  Το θέμα είναι εξαιρετικά πιεστικό, καθότι σε τέτοιες περιπτώσεις η μόνη άμεση μαρτυρία που υπάρχει είναι οι ισχυρισμοί των αντιδίκων.

  Επιχειρήματα έχουν διατυπωθεί και από τις δύο μεριές, δηλαδή και του αυστηρού και του χαλαρού βάρους της απόδειξης.

  Επειδή το θέμα είναι συναισθηματικά φορτισμένο και απασχολεί ευρέως, συζητήθηκε αρκετά και προεκλογικά, ιδίως με αφορμή την αμφιλεγόμενη φράση «Rape victims have the right to be believed» από έναν εκ των δύο υποψηφίων.

 139. sarant said

  138 Ευχαριστούμε, Μιχάλη!

 140. mitsos said

  @ 136
  και συμφωνούμε
  και καλώς το συμπλήρωσες

 141. ΣΠ said

  138
  Με όλες τις αδυναμίες του συστήματος, τουλάχιστον εκεί κάνουν κάτι. Μακάρι να μπορούσε να γίνει κι εδώ.

 142. Jane said

  Πολύ ωραίο άρθρο , κύριε Σαραντάκο.
  Νομίζω πως η διαφορά μεταξύ πειράγματος-φλερτ και σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ειδοποιός, ακόμη και στις χώρες του Νότου , όπου τα αγοράκια είναι πιο θερμά απ’ ότι στον Βορρά.

  Το φλερτ είναι , θαρρώ, τόσο για μας τις γυναίκες όσο και για τους άντρες ευπρόσδεκτο σαν ένα αισθησιακό , εγκεφαλικό πλησίασμα. Το φλερτ είναι υγεία! Ειδικά όταν γίνεται με λεπτότητα και χιούμορ. Δεν έχει καμία σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση, ούτε με τον σωματικό εξαναγκασμό ή βιασμό , που αποτελούν έγκλημα.

  Θα αναφέρω δυο εμπειρίες.
  Η πρώτη. Ήμουν στον ακτινολόγο , όπου είχα πάει για ψηφιακή μαστογραφία. Εξαίρετος στις διαγνώσεις του και χιουμορίστας. Τον είχα για σοβαρό άνθρωπο , είχα ξαναπάει για εξετάσεις. Πρώτο του σχόλιο: «Ωραίο στήθος».Δεν έδωσα σημασία και δεν πήγε καν το μυαλό μου στο πονηρό , θεώρησα πως με πειράζει, για να αισθανθώ άνετα καθώς είχα άγχος για μία κύστη. Το άγγιγμά του όμως ήταν διακριτό από μια κλασική εξέταση. Όταν χτύπησε καμπανάκι , τον έκοψα και δεν ξαναπάτησα. Αναρωτιέμαι : Πόσα νέα κορίτσια βρέθηκαν σε ανάλογη θέση; Και πώς θα μπορούσα να αποδείξω πως ο συγκεκριμένος ξεπέρασε τα όρια;

  Η δεύτερη. Οδηγώ στην εθνική κι αντιλαμβάνομαι πως έχει ανάψει ένα λαμπάκι. Σταματώ σ’ έναν σταθμό και ζητώ βοήθεια από έναν υπάλληλο. Προθυμότατος , έλεγξε το αμάξι και μου εξήγησε το πρόβλημα. Αρνήθηκε να τον πληρώσω κάνοντάς μου ένα πολύ ευγενικό κομπλιμέντο. Πρότεινε να κεράσει καφέ χωρίς να γίνει φορτικός. Τα μάτια του έδειχναν ένα σαφές ερωτικό κάλεσμα. Τον ευχαρίστησα λέγοντας πως έχω ταξίδι. Έτρεξε , έκοψε ένα τριαντάφυλλο απ’ το παρτέρι και μου το έδωσε μαζί με ένα χαρτάκι με το τηλέφωνό του λέγοντας « το λουλούδι κράτα το, μυρίζει υπέροχα». Δεν ένιωσα καμία δυσφορία.

  Τα πράγματα είναι απλά λοιπόν. Οποιαδήποτε σωματική (άγγιγμα) ή λεκτική συμπεριφορά προκαλεί δυσφορία, προσβάλλει την αξιοπρέπεια κι είναι ανεπιθύμητη , είναι σεξουαλική παρενόχληση καραμπινάτη. Τέλος , η γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει γυναίκα που δεν έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση κι αυτό έχει να κάνει τόσο με την έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης όσο και με τα στερεότυπα περί «εύκολων» γυναικών που προκύπτουν από τις πατριαρχικές δομές της κοινωνίας μας

 143. Χαίρομαι που θίγετε το εν λόγω ζήτημα. Όταν η κοινωνία μας δίνει την άδεια να μιλήσουμε ανοιχτά τότε εξακολουθεί να μας κρατά υπό. Και που μίλησαν μερικές γυναίκες ωραία και τι με αυτό… Να πω και γω για τις αρνητικές εμπειρίες μου (τις οποίες ξεπέρασα) τι θα αλλάξει; Η κοινωνία θέλει να διατηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση από τη στιγμή που μου επιτρέπει (μου δίνει την άδεια) να μιλήσω ανοιχτά… Όσο ο φόβος βασιλεύει (δεν θέλω να γενικεύω αλλά ο φόβος είναι παντού, τρομολαγνεία παντού) οι πιο ευαίσθητοι θα είναι υπό.

 144. Jane συμφωνώ μαζί σου…

 145. Tah Ala Tahalasa said

  142
  Κ Jane

  Οποιαδήποτε σωματική (άγγιγμα) ή λεκτική συμπεριφορά προκαλεί δυσφορία, προσβάλλει την αξιοπρέπεια κι είναι ανεπιθύμητη , είναι σεξουαλική παρενόχληση καραμπινάτη.

  Αυτό ακριβώς είναι το θέμα, οτι αυτό που περιγράφετε δε μπορεί να οριστεί με σαφήνεια. Είναι τόσο γενικό που δημιουργεί τεράστια σύγχυση. Το ίδιο άτομο μπορεί να πει το ίδιο ακριβώς πραγμα, με το ίδιο ύφος σε δύο διαφορετικές γυναίκες. Η μια να ενοχληθεί, η άλλη όχι. Το να σε κάνει κάποιος να νιώσεις δυσφορία δε μπορεί να θεωρείται παρενόχληση. Διότι η δυσφορία είναι μια εντελώς υποκειμενική κατάσταση. Ούτε μπορώ να φανταστώ τι είδους νομοθεσία θα μπορούσε να καλύψει τέτοιες περιπτώσεις.

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Xωρίς σεξουαλική ισορροπία στα ζευγάρια δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ισοτιμία στην ζωή, ειδικά που είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποι να ζούν στο πλαίσιο της πατριαρχικής οικογενειακής και θρησκευτικής διαστροφής για να έχουν κοινωνικά ανεκτές σεξουαλικές σχέσεις οπότε εξ ορισμού οι σχέσεις γενικώς δεν είναι ισότιμες (αλλά ούτε καν ελεύθερες) παρά κτητικές, κατά κύριο λόγο από τους άντρες που έχουν μάθει να θεωρούν την γυναίκα ιδιοκτησία τους αλλά και από αρκετές (σχετικά) γυναίκες που στις δυτικές κοινωνίες έχουν αποκτήσει κάποια ισχύ, το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε, ψυχαναγκαστικές ασεξουαλικές οικογένειες χωρίς αγάπη με όλα τα ψυχολογικά διαστροφικά επακόλουθα στους ίδιους και στα παιδιά.

  Αυτό το κοινωνικό μοντέλο είναι αρρωστημένο κι αν δεν αλλάξει θα κυριαρχούν η καταπίεση στις γυναίκες (αλλά και γενικώς) και η διαστροφή κι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει, είναι να εφαρμοστεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από την βρεφική ηλικία, να δημιουργηθούν εφηβικοί κοινοτικοί ξενώνες για να μπορούν οι έφηβοι να συνουσιάζονται ανενόχλητοι χωρίς φόβο, και να καταργηθεί η διαστροφική οικογένεια που στηρίζεται στην αρρωστημένη υποχρεωτική μονογαμία. Μπορούμε και πρέπει όταν το θέλουμε να αγαπάμε πολλές φορές διαφορετικούς συντρόφους, η υποχρεωτική αγάπη για έναν, είναι ψυχασθένεια.
  Κοινωνία που λέει τα παιδιά εκτός γάμου μπάσταρδα, είναι ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ και οφείλουμε να την καταστρέψουμε.

 147. leonicos said

  @26
  Νσσιμ, «γαμήλια αγορά» εύρημα! Τώρ το είδα, στην επανεπίσκεψη

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  142: Γι’ αυτό ακούμε γυναίκες να αισθάνονται πιο άνετα όταν ο γιατρός είναι του ιδίου φύλου σε τέτοιες ειδικότητες ή γυναικολόγους. Ανακατεύει και τα πιο δυνατά στομάχι ο γιατρός που πάει να ακουμπήσει ερωτικά την ασθενή. Ρε καραγκιόζη στο κάτω-κάτω, η γυναίκα εκείνη την ώρα έχει και το άγχος αν είναι υγιής, θα έχει και σένα να της δυσκολεύεις τη ζωή;

  102: Σωστά αλλά και από επιμονή πολλές φορές. Και η επιμονή είναι από μόνη της παρενόχληση κι ας μην έχει κόστος εργασιακό ή άλλο.

 149. Tah Ala Tahalasa said

  Χονδρικά θα όριζα την παρενόχληση ως εξης: Αν μπορείς να πεις «εισαι βλάκας» και να σηκωθείς να φύγεις χωρίς αυτό να σημαίνει καμία επίπτωση δεν είναι παρενόχληση.( ασφαλώς αναφέρομαι σε καταστάσεις που μένουν στην κουβέντα κι όχι πχ σε χουφτώματα κτλ)

 150. leonicos said

  Κρόνη,

  τι ωραίο πράγμα είναι αυτό το σχέδιο με τις κλωστές / σπάγγους!

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ομολογώ ότι σχόλιο σαν της Jane (142) ακόμη και αν δεν το ενστερνιζόμουν, θα με προβλημάτιζε και θα ξανασκεφτόμουν τυχόν διαφορετικές απόψεις μου. Έτσι νομίζω ότι προωθείται πιο αποτελεσματικά η καμπάνια κατά της σεξουαλικής βίας, παρά σαν της κ.Λεϊλά Σλιμανί ή κάποιων φεμινιστριών, που ο λόγος τους είναι μόνο καταγγελτικός και αποπνέει μίσος.

 152. Ιουστίνη Ανδρ. said

  Επειδή βλέπω ότι ζητάτε τη γνώμη μιάς γυναίκας για το δύσκολο θέμα του καμακιού, της βίας στο σέξ και της απόλαυσης του βιασμού, παίρνω το θάρρος να πώ κι εγώ δυό λόγια, με την ιδιότητα της παλιάς υποτιτλίστριας πορνοταινιών (1985-1998), ένα νεανικό μου αμάρτημα που έχω εξομολογηθεί εδώ πέρα από τις 10 του Γενάρη

  Επιπλέον, τυχαίνει να έχω παρακολουθήσει από κοντά όλο το σάλο που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία για τις δηλώσεις της Κατρίν Ντενέβ και της (εθνικής πορνοστάρ των Γάλλων) Μπριζίτ Λαέ υπέρ του καμακιού, για να σταθούμε στα δυό κορυφαία ονόματα των Γαλλίδων που υπέγραψαν το μανιφέστο των 100. Ειδικά η Λαέ βρήκε το μπελά της από τις πανίσχυρες φεμινίστριες: Την υποχρέωσαν να βγεί σε εκπομπή του TV5MONDE και να ζητήσει κλαίγοντας συγνώμη γιατί υπερασπίστηκε το καμάκι και ιδίως για τη δήλωσή της ότι μιά γυναίκα μπορεί να απολαύσει ακόμα και το βιασμό της, αν τον χειριστεί κατάλληλα

  Υπόψιν ότι η 62χρονη Brigitte Lahai είναι μεγάλη προσωπικότητα στη Γαλλία (από τον 16ο αιώνα οι φίλοι μας οι Γάλλοι πάσχουν από το σύνδρομο του Ιουστινιανού και λατρεύουν τις εταίρες): Υπήρξε επί 5 χρόνια ερωμένη του Αλαίν Ντελόν, έχει γυρίσει μαζί του αρκετές (κανονικές) ταινίες, έχει επί 30 χρόνια επιτυχημένη εκπομπή στο γαλλικό ραδιόφωνο και πολλά άλλα. Η Λαέ ήταν τόσο όμορφη στα νιάτα της, που τη δεκαετία του 1980 ο Μιτεράν προσπαθούσε επί πολλά χρόνια να βάλει το πρόσωπό της στη «Μαριάννα» που εκπροσωπεί τη Γαλλία, αλλά αντέδρασαν οι πάντοτε ανέραστες φεμινίστριες και τελικά ο Μιτεράν έβαλε το πρόσωπο τής Κατρίν Ντενέβ (από τότε χρονολογείται η φιλία των δύο γυναικών)

  Ο λόγος που οι ανέραστες Γαλλίδες φεμινίστριες μισούν θανάσιμα τη Λαέ και της την είχαν «φυλαγμένη», είναι το εξής: Η εθνική πορνοστάρ της Γαλλίας ήταν από τις ελάχιστες «εργάτριες του σέξ» παγκοσμίως, που μπορούσε να έρθει σε οργασμό ακόμη και μπροστά στην κάμερα, ακόμη και όταν σοδομιζόταν, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να τρίβει την κλειτορίδα της την στιγμή της διείσδυσης, όπως κάνουν όλες οι υπόλοιπες πορνοστάρ.

  Αυτό με τίποτα δεν μπορούσαν να της το συχωρέσουν οι ανέραστες φεμινίστριες, πράγμα που είχε επανειλημμένως επισημάνει σε τηλεοπτικές εκπομπές (τα βίντεο υπάρχουν στο YouTube) και ο αγέραστος Αλαίν Ντελόν, που επίσης είχε επί χρόνια ανοίξει πόλεμο με αυτές τις κυρίες (τριβάδες στην πλειοψηφία τους). Δηλώσεις εναντίον των ανέραστων Γαλλίδων φεμινιστριών έκανε και η Εθνική Στάρ της Γαλλίας, Μπριζίτ Μπαρντό, οι οποίες θάφτηκαν εδώ στην Ελλάδα επειδή ψηφίζει τη Μαρίν Λεπέν.

  Για να μή μακρηγορώ και να σας πώ και τη δική μου άποψη για το θέμα, σάς καλώ να δείτε (οι γαλλομαθείς) το παρακάτω βίντεο από την εκπληκτική εμφάνιση της Λαέ στη μεγάλης ακροαματικότητας εκπομπή «L’ Invite» του καναλιού TV5MONDE (στις 12 Γενάρη), όπου κάνει σκόνη των πουριτανισμό των ανέραστων φεμινιστριών (στο 4:33 ξεσπάει σε κλάματα και ανεβάζει τη θεαματικότητα στα ύψη). Συμφωνώ μέχρι κεραίας σε όλα όσα λέει η Λαέ, προσθέτοντας απλά κάτι βασικό που κανείς σχολιαστής δεν τόλμησε να πεί για να μήν κατηγορηθεί για ισλαμοφοβία: Σε όλες τις δυτικές χώρες (Γαλλία, Σουηδία και Βρετανία έχουν τα πρωτεία) τα ποσοστά βίας εναντίον των γυναικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της παρουσίας χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών, που θεωρούν το ελαφρύ ντύσιμο των δυτικών γυναικών ως πρόσκληση για σέξ

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  150: Ωραίες οι εικόνες της cronopiusa. Δεκτό. Όμως, εγώ όταν ήμουν μικρός, με το ζόρι μαθαίναμε μόνο αγγλικά αλλά πλήθος εξ’ αυτών των εικόνων έχουν υπότιτλους, ή συνθήματα ή μηνύματα στο τουίτερ σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνω καν. Αν δηλαδή εγώ ήξερα κινέζικα και έβαζα κάθε φορά 10-15 εικόνες στα κινέζικα πιο ακριβώς θα ήταν το νόημα; Δεν θα όφειλα να τα μεταφράσω πρώτα εφόσον επέλαξα να τα μοιραστώ;

 154. nestanaios said

  19. Υπάρχουν γυναίκες που ενοχλούνται με τα πειράγματα και άλλες που διασκεδάζουν με αυτά. Η διαφορά είναι ο μπαμπάς. Η απουσία του μπαμπά ἤ ο φόβος του μπαμπά καλλιεργεί μίσος για τους άνδρες.
  23. Δεν νομίζω να έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι Αμερικανίδες. Εγώ αλλιώς τις θυμάμαι. Εξαιρετικές γυναίκες. Σημασία έχει να μπορεί κανείς να διακρίνει και να επιλέγει.
  35. Η κοινωνία δεν μπορεί να επανορθώσει τα λάθη ενός πατέρα. Είναι πια αργά.
  79. Πολύ καλό. Η αιτία είναι ο πατέρας πρωτίστως … και η μητέρα.

 155. ΣΠ said

  Μια λεξιλογική λεπτομέρεια.
  Διαβάζοντας «καταγγελία των ανδρών» σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να σημαίνει «καταγγελία εναντίον των ανδρών» αλλά και «καταγγελία από τους άνδρες». Βέβαια από τα συμφραζόμενα είναι αμέσως προφανές ποιο από τα δύο είναι. Όμως προκειμένου να μη σκοντάφτει ο αναγνώστης σ’ εκείνο το σημείο, έστω και στιγμιαία, ίσως θα ήταν καλύτερο το «καταγγελία εναντίον των ανδρών».

 156. leonicos said

  Μια φορά, σ’ ένα μουσείο, είχα καθήσει να ξεκουραστώ και χοζοκοίταζα γύρω γύρω. Κάποια στιγμή περνάει από μπροστά μου μια πολύ όμορφη κοπέλα. Την κοιτάω…. την κοιτάω… και τη ρωτάω «Πώς σε λένε;» «Κέιτ, » απαντάει αμέσως, «αλλά γιατί ρωτάτε;» «Για να έχω κάτι ωραίο να θυμάμαι από αυτό το μουσείο!» της απαντάω. Χαμογέλασε κι έφυγε. Το περιέλαβα σε κάποιο διήγημά μου.

  Με την ευκαιρία…. ας απαντήσουν εδώ, πώς θ’ αντιδρούσαν στη θέση της (εννοώ, πώς θ’ απαντούσαν στην αρχική ερώτηση)

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  152: Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουμε και τον βάταλο. Τι να σου πω βρε μπαγάσα, τα θέματα σου είναι σκέτος ναυτικός κόμπος… Ούτε ο ψυχαναλυτής του νετετέκτιβ Μονκ δεν σου φτάνει.

 158. cronopiusa said

 159. nessim said

  @147
  Σας ευχαριστώ κ. Λεώνικε, είναι όρος της κοινωνιολογίας

 160. leonicos said

  @152 Ιουστίνη

  Ο βιασμός είναι από την αρχή παράνομη πράξη. Το αν το θύμα συμμετάσχει τελικά διότι κινητιποιήθηκε βιολογικά, για μένα δεν αποτελεί ούτε ελαφρυντικό, ούτε υποκίνηση να δοκιμάσω να βιάσω κάποια για να δω μήπως μ’ ερωτευτεί, γιατί και αυτό θα έχει συμβεί.

  Ο βιασμός είναι καταναγκαστικό σεξ με την έννοια της σωματικής βίας. Διαφέρει από τον ψυχολιγικό βιασμό κατά τον οποίο η γυναίκα υποκύπτει για να πάρει κάτι ή να διατηρήσει κάτι, επειδή έναντι αυτού του κάτι υποχωρεί. Είναι εξαναγκαστική συναίνεση.

  όσον αφορά τις χοντράδες και τις προστυχιές, είναι αηδιαστικές συμπεριφορές που μπορεί να εξοργίζουν ή να χαρακτηρίζουν αυτόν που τις κάνει. Βέβαια, άλλο να συμβεί κάτι τέτοιο σ’ ένα μπαράκι με μισοπιωμένους θαμώνες, όπου μια γυναίκα γλυκοκοιτάει τον ένα και δεν δίνει σημασία στον άλλο, είτε για να τον υποκινήσει, είτε για να του τη ‘σπάσει’, είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται. Αυτός ο άλλος μπορεί να δοκιμάσει για να δει ‘τι συμβαίνει’. Αλλά η γυναίκα είναι ήδη στο μπαρ, δηλαδή σ’ ένα χώρο που ξέρει ότι αυτά συμβαίνουν, εκτός αν είναι χαζή.

  Το μπαρ δεν είναι ουδέτερος χω΄ρος σαν τον δρόμο. Όταν, όπως έχω ακούσει, υπάρχουν μπαρ που ρωτάς κάποιαν ‘πόσο πάει;’ λέει ‘τόσο’ και αν συμφωνήσεις φεύγεις για το διπλανό ξενοδοχείο. Είναι ηλιθιότητα να βγει κάποια και να πει ‘με παρενόχλησε σεξουαλίκά’ όταν βρίσκεται εκεί.

  Το ντύσιμο το έχουμε συνηθίσει τόσο, που μας αρέσουν πια και τα μακριά ρούχα. Δεν νομίζω πια ότι κάποιος κινητοποιείται από μια μίνη φούστα ή ένα κορμάκι, όσο θελκτικό και να είναι. Σήμερα νομίζω ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το βλέμμα. Από το βλέμμα διακρίνεις το ανεγκέφαλο χαζούλι ‘das Leben einer Telefοnistin’ των νιάτων μας, από τη γυναίκα που ξέρει πού πατάει.

  Θα με κοροϊδέψε ο Γς, αλλά τα ηλίθια θηλυκά τα βαριέμαι, δεν πάει να έχουν όλη την ομορφιά του κόσμου.

  Αλλά το θελκτικό είναι πάντα θελκτικό. Είοναι απόλαυση

 161. leonicos said

  @159

  Νεσσίμ, είμαι Λεώνικος, και μου μιλάνε στον ενικό. Και μιλάω κι εγώ στον ενικό, ιδίως εδώ, όχι επειδή δεν σέβομαι αλλά επειδή το νιώθω σαν παρέα, να μην πω σαν οικογένεια και φανώ υπερβολικός. Shmi Aryeh / Leon

 162. Αιμ.Παν. said

  Το πρωινό μου σχόλιο ήταν ελαφρύ… περίμενα να δω που θα πάει η συζήτηση.
  Τώρα όμως θέλω να θίξω το ένα σημείο που ουδείς άγγιξε : την απαράδεκτη θέση των γυναικών σε ΟΛΕΣ τις θρησκείες (σε μερικές χειρότερα ή και πολύ χειρότερα απ’ ότι σε άλλες).
  Με δεδομένη την εξάρτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων (και τον καθορισμό των συμεριφορών τους) απο κάποια θρησκεία γιατί σας κάνει τόση εντύπωση ότι οι άντρες συμπεριφέρονται έτσι όπως και οι γυναίκες υφίστανται αυτά που ;;
  Στις ΗΠΑ βέβαια συνυπάρχει και η (θρησκο)υποκρισία που κάνει όλη αυτήν την κίνηση (και τα κίνητρά της) ακόμη πιό ύποπτη…
  Πιστεύω ότι εκεί που οι θρησκείες κάποτε (αιώνες πριν) έδιναν τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς για μια λιγότερο οδυνηρή συνύπαρξη (ανθρώπων με κοινό πνευματικό/μορφωτικό υπόβαθρο σε ομοιογενείς κοινωνίες) τώρα πια έχουν μείνει απελπιστικά πίσω…
  Τώρα λοιπόν που όλοι οι «προοδευτικοί» μας πιπιλάνε το μυαλό με την πολυπολιτισμικότητα και άλλα τέτοια να δω πως θα τα βγάλουμε πέρα χωρίς να καλωσορίσουμε και να αναστενάξουμε με ανακούφιση με την πρώτη καραχουντάρα που θα (φανεί ότι) προστατεύει την ηθική μας (και τις γυναίκες μας και τις κόρες μας κλπ) από τον (π.χ.) «σεξουαλικά πεινασμένο βάρβαρο ανατολίτη μουσουλμάνο» .
  Πόσο βολικό εεε ; τα ανοχτά σύνορα και όλοι της γης οι κολασμένοι θα μας θάψουν κάτω από κάθε χρώματος και δυσωδίας φασισμούς.
  Εμπρός για τους καινούργιους μεσαίωνες,τώρα και με iPhone…
  Και για να κλείσω με λίγο ακόμη μαύρο χιούμορ : οι περισσότερες μανάδες αναθρέφουν γιούς που δεν θα θέλανε για συζύγους… ξαναειπώθηκε, ξέρω.

 163. Αιμ.Παν. said

  Στο 162 μου να προσθέσω και την αντρική ποδοσφαιρική συμπεριφορά καθώς και την στρατιωτική παιδεία (βιάζουμε τις γυναίκες του εχθρού για να γεννήσουν τα δικά μας) που πάνε χέρι χέρι με την θέση της γυναίκας στις θρησκείες…

 164. Γιάννης Ιατρού said

  152: …με την ιδιότητα της παλιάς υποτιτλίστριας πορνοταινιών…:
  Ρε «Ιουστίνη», καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, με εξαίρεση αυτή του γραμιτζή του μπλογκ!

  157: BLOG
  …βρε μπαγάσα…
  Εγώ τον έχω καταχωρημένο με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «χαμαιλέων του Ιστολογίου».
  ΥΓ: το έχει ο ίδιος γράψει έτσι, αλλού,…

 165. sarant said

  142 Πολύ ωραίο σχόλιο!

  155 Σωστό. Τέτοιες αμφισημίες τις συζηταμε και στα μεζεδάκια 🙂

  158 Εκεί, στο πηγάδι το κτήνος!

 166. Pedis said

  # 135 – Πάντως, επιμένει [σημ. η Ντέιβις]ότι η γέννηση ενός καλύτερου κόσμου απαιτεί δεξιότητες που στην παραδοσιακή κατανομή ρόλων ταυτίζονταν με τις γυναίκες.

  σωστά, μα έλα όμως που οι δεξιότητες διανέμονται από το καταναλωτικό μοντέλο/μοντέλο απόδοσης ρόλων από τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο το μωρό …

  από το χρώμα ρούχων, άλλο για τα κοριτσάκια άλλο για τα αγοράκια, από τη διαφοροποίηση στα παιχνίδια ήδη από την ηλικία του βρέφους, ακόμη-ακόμη από το κόψιμο των ρούχων.

  Παρατηρείστε, λ.χ. την κοψιά των ρούχων ήδη για μωρά μηνών και δείτε ότι διαφέρει: πιο στενή για τα κοριτσάκια πιο άνετη για τα αγοράκια.

  Πηγαίνετε σε μαγαζί με παιχνίδια και ζητείστε παιχνιδια για δίχρονα: η ερώτηση του πωλητή (δεν είναι, βέβαια, δικό του το φταίξιμο ή η πρωτοβουλία) στο καπάκι: για αγοράκι ή για κοριτσάκι;

  Έπειτα, άλλα βιβλία-ιστοριούλες για κοριτσάκια, άλλα για αγοράκια (διαχωρισμός που απευθύνεται ήδη στα δίχρονα).

  Γράφτηκε παραπάνω ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της μητέρας ως προς την ανατροφή των γιών. Συμφωνώ, αλλά σκέφτομαι επίσης ότι τα αγοράκια πολύ συχνά είναι στην «ευθύνη» του πατέρα. Ακόμη χειρότερα, είναι όλη η οικογένεια έρμαιο των κυρίαρχων προτύπων όχι, πλέον μονάχα, των ισχυρών παραδοσιακών θεσμών αλλά και της αγοράς που προσφέρει παραδοσιακό λάιφ στάιλ σε ενισχυμένες δόσεις.

 167. Κωνσταντίνα said

  Είναι δύσκολο το θέμα και δεν θέλω να τοποθετηθώ. Περιορίζομαι να πώ πως οι μονοθεϊστικές θρησκείες μισούν την ηδονή των γυναικών, εξού και οι κλειτοριδεκτομές που εξακολουθούν να γίνονται σε μαζική κλίμακα σε πολλές ισλαμικές χώρες, ο φόβος της κλειτορίδας μέχρι πρόσφατα στη Δύση κλπ.

  Η αποψινή μου παρέμβαση οφείλεται στο εξής: Η ανταγωνιστική ιστοσελίδα ellinika hoaxes προσκύνησε τους εθνικοπαράφρονες: Μετά από τοπογραφικές έρευνες, υπολογίζει τους συγκεντρωμένους του Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης σε 346.000 άτομα, με περιθώριο λάθους +- 10%. Καλώ τον κ. Σαραντάκο να βγεί και να το καταγγείλει, γιατί ήδη πανηγυρίζουν οι διοργανωτές

 168. cronopiusa said

  Οι Ελληνίδες «φαμπρικούδες», που άνοιξαν τον δρόμο στις… σουφραζέτες

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  162 >>οι περισσότερες μανάδες αναθρέφουν γιούς που δεν θα θέλανε για συζύγους…
  και γίνονται οι πεθερές που απεχθάνονταν 🙂

 170. 152. Σε συνέχεια των σχολίων σου Ιουστίνη, θα μου επιτρέψεις, ένα βίντεο το οποίο αρχικά σόκαρε το μυαλό μου…

 171. mitsos said

  @162
  Όχι δεν είναι χιούμορ ούτε μαύρο, ούτε άσπρο ούτε χρωματιστό αυτά που γράφεις

  «Τώρα λοιπόν που όλοι οι «προοδευτικοί» μας πιπιλάνε το μυαλό με την πολυπολιτισμικότητα και άλλα τέτοια να δω πως θα τα βγάλουμε πέρα χωρίς να καλωσορίσουμε και να αναστενάξουμε με ανακούφιση με την πρώτη καραχουντάρα που θα (φανεί ότι) προστατεύει την ηθική μας (και τις γυναίκες μας και τις κόρες μας κλπ) από τον (π.χ.) «σεξουαλικά πεινασμένο βάρβαρο ανατολίτη μουσουλμάνο» .
  Πόσο βολικό εεε ; τα ανοχτά σύνορα και όλοι της γης οι κολασμένοι θα μας θάψουν κάτω από κάθε χρώματος και δυσωδίας φασισμούς.
  Εμπρός για τους καινούργιους μεσαίωνες,τώρα και με iPhone…»

  Αυτό είναι απλά αυτοπαθής λογολαγνεία ρατσιστικού εκφοβισμού.

  Και κάνει λάθος αν νομίζεις ότι υπάρχουν εδώ αρκετοί που θα καλωσορίσουμε ή θα αναστενάξουμε από ανακούφιση …

 172. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο και το ύφος των σχολίων. Πολλά τα επιμέρους θέματα και μία μόνο παρατήρηση θα προσθέσω. Χρόνια σε τάξεις και οι έμφυλες συμπεριφορές γίνονται πιο έντονες. Θέλετε ο καταναλωτισμός που τα ενισχύει, θέλετε ο καπιταλισμός, ό,τι και να’ ναι χειροτερεύει. Απλό παράδειγμα : Δανείζονται στην τάξη μου βιβλία τα παιδιά και μαζί έχω ετοιμάσει και εκτυπώσει σελιδοδείκτες- μολυβάκια σε διάφορα χρώματα για να συμπληρώνουν στοιχεία του βιβλίου που διαβάζουν. Σκοτώνονται τα κορίτσια ποια θα προλάβει να διαλέξει κοριτσίστικα χρώματα. Κι αν δεν έχω, είναι ικανά να μην πάρουν καθόλου, μέχρι να προσθέσω το «κατάλληλο» χρώμα. Φταίνε πολλά, φταίμε κι εμείς οι ίδιες που τα μεγαλώνουμε…

 173. Ιουστίνη Ανδρ. said

  170): Εξαιρετικό βίντεο, ευχαριστώ θερμώς. Αν το είχαν δεί τα κορίτσια της γενιάς μου στο σχολείο (είμαι γεννημένη το 1966), άλλη θα ήταν η τύχη χιλιάδων Ελληνίδων γυναικών: Γιατί να το κρύψουμε; Έπρεπε να φτάσουμε στα 45 μας για να απενοχοποιήσουμε την τριβή της κλειτορίδας κατά την ώρα της σεξουαλικής πράξης.

  Πολλές από εμάς, τρώγαμε ξύλο από τους συζύγους μας, όταν ασυναίσθητα αγγίζαμε την κλειτορίδα μας κατά την διάρκεια της διείσδυσης: Το εκλαμβάνανε ως προσβολή ότι δεν μάς ικανοποιούσαν! Και διηγώντας τα να κλαίς…

 174. Γιάννης Ιατρού said

  158/165γ: Aλλά δεν τοv έριξε στο πηγάδι η Τιμόκλεια όπως το ζωγράφισε η Sirani. Μόνος του κατέβηκε (για να βουτήξει τα τιμαλφή που είχε προηγουμένως κρύψει εκεί η Τ.) κι αυτή με τις υπηρέτριές της του έριξαν πέτρες από πάνω και τον έθαψαν εκεί κάτω, μέσα στο πηγάδι, ζωντανό τον κιρατά! 🙂
  Ο Πλούταρχος αναφέρει σχετικά, λεπτομερώς (Γυναικῶν Ἀρεταί):
  ….καὶ τὸν κῆπον ἀποκλεῖσαι κελεύσας, ὅπως αἴσθοιτο μηδείς, κατέβαινεν ἐν τῷ χιτῶνι. στυγερὰ δ’ ἡγεῖτο Κλωθὼ τιμωρὸς ὑπὲρ τῆς Τιμοκλείας ἐφεστώσης ἄνωθεν. Ως δ’ ᾔσθετο τῇ φωνῇ κάτω γεγονότος, πολλοὺς μὲν αὐτὴ τῶν λίθων ἐπέφερε πολλοὺς δὲ καὶ μεγάλους αἱ θεραπαινίδες ἐπεκυλίνδουν, ἄχρι οὗ κατέκοψαν αὐτὸν καὶ κατέχωσαν… [Πλ. Ηθ. 260c]

 175. Αιμ.Παν. said

  @ 171 είναι προφανές ότι δεν είμαστε στην ίδια συχνότητα…

 176. Pedis said

  # 172 -> # 166

 177. 172. Πολύ λυπάμαι για το πόσο ανταγωνιστικά και υλιστικά έχουν γίνει κάποια από τα σημερινά παιδάκια. Να μην θέλουν να μοιραστούν τα παιχνίδια τους έστω για λίγο
  173. Και διηγώντας τα να κλαις φίλη Ιουστίνη… Αντί να προοδεύουμε, οπισθοδρομούμε…
  174. Καλά του κάνανε!

 178. Αιμ.Παν. said

  @173 και 170 πάω στοίχημα ότι και τώρα οι περισσότεροι άντρες (ακόμη κι αυτοί που θέλουν να δηλώνουν ανοιχτόμυαλοι) έχουν σοκαριστεί που το είδαν εδώ… και ΔΕΝ κρίνω εξ ιδίων…

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για τα απείρως περισσότερα περιστατικά άγριας ενδοοικογενειακής βίας και συζυγικού βιασμού πότε θα μιλήσουν οι γυναίκες; Στα πόσα εκατομμύρια καθημερινά θύματα σκοπεύουν να κάνουν καταγγελία οι στάρ του Χόλυγουντ, να υπογράψουν κάνα μανιφέστο κι οι φεμινίστριες να βγάλουν τις τσίμπλες από τα μάτια τους;
  Οι άντρες τι λένε γι’ αυτο το τρομακτικό πρόβλημα των γυναικών;
  Περισσεύει η υποκρισία γενικώς ένθεν κακείθεν.

  Υ.Γ – Καλά για την ενδοοικογενειακή και γενική βία κατά των ανηλίκων θα τα πούμε μιά άλλη φορά, το νήμα είναι για την σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών, άλλωστε ποιός ασχολείται μρ τα κωλοπαίδια, άσε που την ευθύνη την έχουν και τα δύο φύλα με μεγαλύτερη όμως των μαμάδων.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – ☺☺☺

 181. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Μας άφησε κι η Ούρσουλα λε Γκεν 😥

  (Πλήρης ημερών, τουλάχιστον)

 182. 158, … pushing the Thracian captain who raped her
  into a well …

  Well done!

 183. Antonislaw said

  88,89
  Μπορει το σφυριγμα να μην ειναι παρενοχληση, ειναι ομως ενοχληση και αγενεια. Στην εποχη μας και να μας καλημεριζει- επιτηδες ακραιο παραδειγμα- ενας αγνωστος στη μεγαλουπολη εν μεση οδω μπορει να ειναι αβολο. Νομιζω ειναι κατακτηση της νεας γενιας να ειναι διακριτικη και να αφηνει τον παγο ως εχει, οταν χρειαζεται.
  Οπως ο,τι ειναι νομιμο δεν ειναι οπωσδηποτε και ηθικο, ετσι και οτι δεν ειναι παρανομο, δηλαδη δεν απαγορευεται ρητα απο ποινικο νομο, επισης δεν ειναι απαραιτητα και ηθικο. Το να εισαι αδιακριτος και φιλικος χωρις τη συναινεση του αλλου δεν ειναι αποδεκτη συμπεριφορα σημερα.
  Ερωτηση προς ολους τους αντρες φιλους: εσας σας εχουν ποτε φλερταρει φραστικα γυναικες στο δρομο, σας εχουν σφυριξει; Και για να το κανω πιο δυσκολο, σας εχει σφυριξει ασχημη και γρια γυναικα η αντρας; Νομιζω μονο ετσι μπορουμε να μπουμε στη θεση των γυναικων. Διακριτικοτητα, ευγενεια και σεβασμος προς τον οποιοδηποτε και τον περαστικο, ειναι οπωσδηποτε θετικη εξελιξη στο δυτικο πολιτισμο.

 184. Παναγιώτης Κ. said

  Νικοκύρη, έπρεπε να προαναγγείλεις το θέμα. 🙂
  Γνωρίζοντας ότι η συμμετοχή των γυναικών στο ιστολόγιο είναι σχετικώς μικρή θα φροντίζαμε οι άνδρες να πάρουμε μικρές συνεντεύξεις από τις γυναίκες που μας περιβάλλουν οπότε θα ήταν πιο εμπεριστατωμένη η σχολιογραφία.

  Η εντύπωσή μου είναι ότι πάρα πολλές Ελληνίδες συμφώνησαν με το πνεύμα της Κατρίν Ντενέβ.

  Κτγμ, το κίνημα MeToo παρουσιάζει μια κατάσταση η οποία απέχει από την πραγματικότητα όπως τουλάχιστον την βιώνουμε στην εποχή μας. Θέλω να πω ότι το θέμα «σεξουαλική παρενόχληση» δεν είναι εκτεταμένο και όσοι…ανησυχούν μάλλον μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από την ανάπτυξη και τη χρήση του διαδικτύου.

  Τα μηνύματα από την ανεπτυγμένη δύση με κάνουν να πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μια κατάσταση όπου το αρσενικό ούτε θα μιλάει ούτε θα προσεγγίζει το θηλυκό διότι θα επικρέμαται η κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ένας νεοπουριτανισμός είναι σε εξέλιξη και η γνωριμία ανάμεσα στα δύο φύλα θα γίνεται μέσω…προξενητρών. 🙂 😦
  Όλα αυτά τα αντιφατικά πράγματα που βλέπουμε, συγκροτούν…την εποχή των τεράτων.
  Έπεσε στο μάτι μου το ανατριχιαστικό ερώτημα: Και αν επιλέξουμε να ζήσουμε ως δούλοι;

 185. Παναγιώτης Κ. said

  @162,169 …καθώς και η διαχρονική μητρική…απειλή: «Κοίτα κακομοίρη μου μη σε τυλίξει».
  ( Και η επίσης μητρική απογοήτευση όπου ο γιος…μπήκε σε κάποιο γυναικείο…εσώρουχο!)

 186. Γς said

  Ο Γς. Ο φίλος, ο μπαμπάς, ο δάσκαλος, ο τερατολόγος, ο πικάντικος, ο ανυπόφορος, ο σπασαρχίδης, …, ο…ο …

  Είναι περήφανος γι αυτήν την εσωτερική παρόρμηση που τον έκανε μετά από αντρικές ιστορίες για γυναίκες να παίρνει το σοβαρό του, να τους κοιτάζει τα μάτια και να τους λέει σχεδόν δακρυσμένος μετά από τα μέχρι δακρύων γέλια μας για γκόμενες:

  -Να τις σέβεστε τις γυναίκες!

 187. Της Ιουστίνης συμπεριλαμβανομένης ;

 188. Γς said

  156, 187:

  >και τη ρωτάω «Πώς σε λένε;»

  -Σωτήρη

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  164: Έχει κάνει αυτή την ομολογία;! Εκτός από τα άλλα, του αρέσει και το κρυφτούλι!

 190. # 188

  Μπα,δεν το πιστεύω. Συνήθως επιλέγουν κρυπτώνυμα που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα δλδ Ιάκωβος, Ιωάννης, Ισίδωρος, Ιδομενέας, Ικτίνος, Ιάλυσος, Ιπποτάδε κ.λ.π

 191. Alexis said

  #184: Νικοκύρη, έπρεπε να προαναγγείλεις το θέμα. 🙂
  Γνωρίζοντας ότι η συμμετοχή των γυναικών στο ιστολόγιο είναι σχετικώς μικρή θα φροντίζαμε οι άνδρες να πάρουμε μικρές συνεντεύξεις από τις γυναίκες που μας περιβάλλουν οπότε θα ήταν πιο εμπεριστατωμένη η σχολιογραφία.

  Ε, γι’ αυτό ακριβώς Παναγιώτη φρόντισε ο ακατονόμαστος να …καλύψει το κενό. Άλλωστε πλησιάζουν και τα καρναβάλια. Οπότε είναι επίκαιρα και το μασκάρεμα και η κατάθεση πικάντικων «λεπτομερειών». 🙂

 192. cronopiusa said

  Η πυραμίδα της βίας της πατριαρχικής κοινωνίας
  Στην ορατή κορυφή του παγόβουνου η Δολοφονία
  ακολουθούν βιασμοί, ξυλοδαρμοί, απειλές, προσβολές και
  Στην αόρατη ταπεινώσεις, υποτίμηση, περιφρόνηση,
  συναισθηματικοί εκβιασμοί, ενοχοποίηση
  Στη βάση της πυραμίδας το σεξιστικό χιούμορ, ο έλεγχος,
  οι σεξιστικές διαφημίσεις, η αορατότητα, ο γλωσσικός σεξισμός, η ακύρωση,

  και ο κύκλος της βίας σύμφωνα με τον Γιόχαν Γκάλτουνγκ

 193. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  184 Όμως δεν θα ήταν αδιαμεσολάβητες και άμεσες οι συνεντεύξεις 🙂

 194. cronopiusa said

  183 Antonislaw

  Ερωτηση προς ολους τους αντρες φιλους: εσας σας εχουν ποτε φλερταρει φραστικα γυναικες στο δρομο, σας εχουν σφυριξει;

 195. Γς said

  194:

  >σας εχουν σφυριξει;

  Τσιμπήσει;

 196. cronopiusa said

  60s. Σεξιστικές διαφημίσεις, που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν…

 197. Αιμ.Παν. said

  Ισως η πρόοδος αρχίσει να έρχεται όταν το βιντεάκι της ShivaHandra (170) μπεί στην διδακτέα ύλη στο γυμνάσιο/συναγωγές/κατηχητικά/μεντρεσέδες κλπ ιδρύματα.
  Οσο για το άλλο, ναι με έχουν σφυρίξει τότε που ήμουν νέος και ωραιότερος κάποιες γριές σε επαρχία και έπεσα από τα σύννεφα… ευτυχώς δεν χτύπησα 😛 :-))

 198. ndmushroom said

  Τα αφήνω εδώ να υπάρχουν, γιατί λένε αρκετά για τη διαφορετική προσέγγιση των δύο φύλων όσον αφορά τα σχετικά με το σεξ. Θα είχε ενδιαφέρον να συζητήσουμε αν αυτή η (ξεκάθαρη) διαφορά είναι αποτέλεσμα βιολογικών ή άλλων παραγόντων, ανεξάρτητων από την πατριαρχική νοοτροπία χιλιάδων ετών και τα διαμετρικά αντίθετα σεξουαλικά πρότυπα που προωθούσε για το κάθε φύλο.

 199. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μοὶ προξενεῖ ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν ὅτι, μετὰ παρέλευσιν εἰκοσιτεραώρου καὶ πλέον, οὐδεὶς ἀνεφέρθη εἰς τὸν Τέρο Πιτκαμάκι (Tero Pitkämäki). Ὁ ἐν λόγῳ ἠσχολήθη μὲ τὴν ρίψιν, οὐχὶ τοῦ συνάδοντος μετὰ τοῦ ὀνόματός του καμακίου, ἀλλὰ τοῦ ἀκοντίου, ὅπου διεκρίθη κατακτήσας μετάλλια εἰς Πανευρωπαϊκὰ καὶ Παγκόσμια Πρωταθλήματα, εἰσέτι δὲ εἰς τοὺς Ὀλυμπιακοὺς τοῦ Πεκίνου. Κατέστι διάσημος, οὐχὶ διὰ τὰς ἀθλητικάς του ἐπιδόσεις, ἀλλὰ διότι προὐκάλεσεν ἀτύχημα, ἀκοντίσας τὸν Γάλλον ἀθλητὴν Σαλίμ Σδιρί, κατὰ τὴν διάρκειαν ἀγώνων ἐν τῷ Ὀλυμπιακῷ Σταδίῳ τῆς Ρώμης.

 200. Antonislaw said

  194 cronopiusa εξαιρετικο το βιντεο με τον αντικατοπτρικο κοσμο! Αλλωστε οπως εχει πει και ο συγγεαφεας Αμως Οζ, με αλλη αφορμη, πρεπει να φανταστεις τη θεση του αλλου για να κατανοησεις και να αλλαξει κατι. Αναγνωστεο κτγμ ειναι το μυθιστορημα της Λενας Διβανη, Εργαζομενο αγορι, εκδοσεις Καστανιωτη, 2000, καθηγητρια στη νομικη η ιδια, που το βιβλιο αυτο ειχε γινει και αντικεμενο συζητησης στο μαθημα της φιλοσοφιας του δικαιου

 201. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΜΗΝ ΧΑΛΑΤΕ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ( επανάληψη)

  Η “πολιτική ορθότητα” (τι νεολογισμός;) είναι βαθιά αντιδραστική
  διότι αποκρύπτει την αλήθεια από τους πνευματικώς μύωπες.

  Η διαιώνιση των γονιδίων και η βελτίωσή τους μαζί με τις ορμόνες
  καθορίζουν σε γενικές γραμμές την ετερόφυλη έλξη.

  Στο κάτω-κάτω οι γυναίκες μας διαλέγουν.

  Τα “ποιητικά” λόγια μου φέρνουν αλλεργία
  ακόμα κι αν τα εξέφερα ο ίδιος
  Παρατηρητής του εαυτού μου έλεγα:
  «σίγουρα δεν είσαι διόλου καλά»

  Έτσι λοιπόν με :
  μπουκέτα λουλουδιών
  διαμαντένια μονόπετρα
  άνοιγμα της πόρτας
  αυτοκίνητης λαμπερής “αιδοιοπαγίδας”
  τράβηγμα όπισθεν του καθίσματος
  εν αρχήν κηρόφωτος δείπνου
  (το πλείστον υποσχέσεις οικονομικής εξασφάλισης
  και δήθεν σεβασμός του ισχυρού- πλήν «ασθενούς» φύλου)
  …………………………………………………………………
  μην μας χαλάτε την πιάτσα
  σ’ εμάς τους πρώην φεμινιστές
  που οι κοπέλες μας με το αυτοκίνητό τους
  μας γύριζαν στο λυκαυγές στο σπίτι
  τότε που οι όροι είχαν αντιστραφεί
  κι έμοιαζε πιο εφικτή η ισότητα των φύλων
  όμως η γυναικεία τεστοστερόνη κι η ωκυτίνη
  μας γκρέμισε οριστικά τ΄ όνειρο.

  Ο πόλεμος των φύλων
  συνεχίζεται όπως πάντα
  χωρίς ανάπαυλα.

  10.07.2010

  http://www.poiein.gr/archives/18801

 202. «…Στο κείμενο των 100 δεν υπάρχει καμιά αναφορά στους εκβιασμούς του προϊστάμενου προς την υφιστάμενη, του καθηγητή προς τη φοιτήτρια, του ιδιοκτήτη της μικρής επιχείρησης προς την εργάτρια.»

  «Nous ne nous reconnaissons pas dans ce féminisme qui, au-delà de la dénonciation des abus de pouvoir, prend le visage d’une haine des hommes et de la sexualité», développent les signataires

 203. sarant said

  202 Εντάξει, υπάρχει αυτη η ελάχιστη αναφορά και μάλιστα με έμμεση αποστασιοποίηση.

 204. Μαρία said

  203
  Το βάζω εδώ ολόκληρο http://pouruneautreparole.blogspot.gr/2018/01/des-femmes-liberent-une-autre-parole.html

 205. 203, 204
  Ναι, ένα τέτοιο κείμενο έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένο, ώστε να μην αφήνει περιθώριο για σύγχυση. Πιστεύω όμως πως αναφέρεται στο αυτονόητο ότι κάθε γυναίκα μπορεί – και οφείλει – να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στο απλό καμάκι και τα όρια της παρενόχλησης , κατά τη γνώμη μου διακριτά.
  Αναφέρθηκε στο 142
  «… Οποιαδήποτε σωματική (άγγιγμα) ή λεκτική συμπεριφορά προκαλεί δυσφορία, προσβάλλει την αξιοπρέπεια κι είναι ανεπιθύμητη , είναι σεξουαλική παρενόχληση καραμπινάτη».
  Έχω μια ένσταση : το όριο δεν είναι η δυσαρέσκεια που προκαλεί η ανάρμοστη οικειότητα , η επιμονή, η χυδαιότητα του επίδοξου εραστή, αλλά η δυνατότητα της γυναίκας να αντιδράσει χωρίς να κινδυνεύει ή να’χει συνέπειες. Εάν για οποιοδήποτε λόγο η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει ή είναι περιορισμένη, το καμάκι δεν είναι πια παιχνίδι με ίσους όρους, συνιστά σαφέστατη παρενόχληση , κολάσιμη και επικίνδυνη συμπεριφορά.
  Βέβαια ακόμα και στις απλές κοινωνικές σχέσεις μας, σαφώς το χούφτωμα από άγνωστο (ή σχεδόν…), είναι παρενόχληση. Αλλά η λεκτική συμπεριφορά , σε συνθήκες ισότητας, όσο ενοχλητική , επίμονη ή χυδαία κι αν είναι, μπορεί πάντα να αντιμετωπιστεί. Αμφιβάλλετε ?
  Τώρα αν κάποιες βλέπουν μόνο το σωβινιστικό γουρούνι αντί τον άνθρωπο απέναντί τους και δεν ξεχωρίζουν το άγαρμπο κόλλημα στα πλαίσια του ερωτικού παιχνιδιού μεταξύ ίσων από τη σεξουαλική και λεκτική επίθεση από θέση ισχύος και τον εκβιασμό… τι να πω… Εύχομαι να μην περάσουν το θυμό και το φόβο στα παιδιά τους.

  Λεπτομέρεια που συχνά ξεχνούν ακόμα και μαχητικές φεμινίστριες :
  Ο σεβασμός κερδίζεται.

  Θεωρώ ότι η βία κατά των γυναικών σ΄όλο τον κόσμο αποτελεί μείζον πρόβλημα.
  Οι υπερβολές όμως δε βοηθάνε.

 206. Pedis said

  Όσο για τον σκοπό της φιλανθρωπικής βραδιάς; Να συγκεντρωθούν χρήματα για απροστάτευτα παιδιά.
  http://www.efsyn.gr/arthro/klamp-ton-ishyron-opoy-ola-epitrepontai

 207. Pedis said

  -> 206 Μα εσείς οι κομμουνιστές θέλετε να φέρετε την κοινοκτημοσύνη των γυναικών, φωνάζει «εν χορώ» ολόκληρη η αστική τάξη.

  Ο αστός βλέπει στη γυναίκα του ένα απλό εργαλείο παραγωγής. Ακούει να λένε πως τα εργαλεία παραγωγής πρόκειται να τα εκμεταλλεύονται από κοινού και φυσικά δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτε άλλο, παρά ότι η μοίρα της κοινοκτημοσύνης θα βρει και τις γυναίκες.

  Δεν υποπτεύεται καν πως πρόκειται ακριβώς να καταργηθεί η θέση της γυναίκας σαν απλό εργαλείο παραγωγής.

  Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει τίποτα πιο γελοίο από την υπερηθική φρίκη που προκαλεί στους αστούς μας η δήθεν επίσημη κοινοκτημοσύνη των γυναικών από τους κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές δεν έχουν ανάγκη να καθιερώσουν την κοινοκτημοσύνη των γυναικών: αυτή υπήρχε σχεδόν πάντα.

  Οι αστοί μας, μη όντας ευχαριστημένοι απ’ το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους τις γυναίκες και τις κόρες των προλετάριών τους, χωρίς καν να γίνεται λόγος για την επίσημη πορνεία, βρίσκουν μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση να ξελογιάζουν ο ένας τη γυναίκα του άλλου.

  «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος»
  https://www.marxists.org/ellinika/archive/marx/works/1848/com-man/prolcomm.htm

 208. Pedis said

  -> 206 – σαν πολύ γρήγορα δεν ξεψύχησε το νήμα!; Πάνω στο «καλύτερο» …

  Presidents Club: Scandal-hit charity dinner organiser quits post
  http://www.bbc.com/news/business-42801178

 209. ΣΠ said

  Are you aware of gender bias in peer review?

 210. loukretia50 said

  Δείτε το καταπληκτικό βίντεο που ποστάρισε η Chronopiousa στο 194 :
  OPPRESSED MAJORITY – On what seems to be just another ordinary day, a man is exposed to sexism and sexual violence in a society ruled by women

  Χαρακτηρίζεται » Ακατάλληλο για ανηλίκους» !!!!!
  Ειδικά μετά το 2.55′ είναι απίστευτο.

 211. ΣοφίαΟ said

  Καθυστερημένα, γιατί τα Σάββατα κα΄νω ανασκόπηση της εβδομάδας 🙂
  Λεπόν, διαπιστώνω κι εγώ ότι οι σχολιαστές κυμαίνονται στα ίδια περίπου και με θλίβει ελεφρώς γιατί δέιχνει πόσο δορομο έχουμε ακόμα να διαβούμε για το ζήτημα αυτό.
  Συμφωνώ με την σχολιάστρια που είπε ότι η κατάσταση τη δεκαετία του ’70 ήταν απαράδεκτη, απο ιστορίε ςπου έχω ακούσει από τη μητέρα μου π.χ. η οποία μια μέρα πήγαινε στη δουλεια με άσπρη φούστα και βγήκε από τον ηλεκτρικό με φούστα με μάυρες δαχτυλιές/ παλάμες στα επίμαχα σημεία. Θυμάμαι κι εγώ αργότερα στην πρώιμη εφηβεία δέχτηκα κάποια παρενόχληση σε κάποιες καταστάσεις, είτε τύπους στο λεωφορείο που κολλάγανε πάνω μου και με ανάγκασαν κάποιες φορές να κατέβω απο το λεωφορείο, είτε κάτι άλλους που μου έκαναν διάφορες χειρονομίες και κλεισίματα ματιού και άλλα που και λόγω ηλικίας δεν τα καταλάβαινα κλπ κλπ με κορυφαίο φυσικά το ότι δέκα χρονών έσκυψα να δέσω το παπούτσι μου σε όχι πολυσύχναστο δρόνο (Πρωτοχρονιά ήταν, και ήταν της μόδας τα μακριά και φόραγα και παλτό κλπ) κι ένα χέρι εμφανίστηκε απο το πουθενά κάτω απο τη φούστα και κατευθείαν σε επιμαχο σημείο. Και ναι, αυτό το θυμάμαι καμιά φορά και συγχίζομαι. Αλλά ακόμα περισσότερο συγχίζομαι που προ καιρού με αφορμή το ντόρο που γίνεται για το ζήτημα το ανέφερα κάπου και έλαβα την απάντηση ότι θα έπρεπε να χαίρομαι που συνέβη αυτό, γιατί μου δίδαξε ότι ο κόσμος είναι κακός και να φυλάγομαι. ΕΛΕΟΣ με τη βλακεία που μας δέρνει.
  Περί βιασμού, παρεμπιπτοντως, επειδή βλέπω να διαχωρίζουν τη θέση τους όλοι από τους βιαστές, που νομίζουν ότι βιαστής είναι αυτός που καραδοκεί στις σκοτεινές αλάνες ή μπαίνει από το παράθυρο και βιάζει μια άγνωστη: είσαστε όλοι 100% βέβαιοι ότι πάντα είχατε την πλήρη συναίνεση της εκάστοτε συντρόφου σας; Δεν υπάρχει μόνο άσπρο μάυρο, υπάρχει και πολύ γκρίζο σε όλα αυτά. Και ειδικά με τους Έλληνες έχω προσέξει πολύ συχνά και όχι μόνο σε νεαρές ηλικίες, συμπεριφορά ανόητου εφήβου.
  Αλλά το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ. Είναι η γενικότερη δυναμική, κι εκεί που μας βλάπτει εμάς τις γυναίκες είναι στον εργασιακό χώρο. Όπου όταν δεν μας αντιμετωπίζουν σαν γλάστρες, μας αντιμετωπίζουν σαν ενοχλητικές μέγαιρες, κι αν πούμε και τίποτα τότε έχουμε νευράκια κι αυτό οφείλεται στις ορμονες μας. Τέλος πάντων, πάει μακριά η βαλίτσα και δεν ε΄χω χρόνο για περισσότερα.

 212. sarant said

  211
  Όχι όλοι οι σχολιαστές (εννοώντας μόνο τους άντρες) πάντως. Χώρια που όσοι συμφωνούν μπορεί καινα μη σχολιάζουν.

 213. ΣοφίαΟ said

  Πάντα υπάρχει κι αυτή η πιθανότητα, αλλά το ότι ακούγονται περισσότερο αυτοί που έχουν συγκεκριμένες απόψεις κάτι μας λέει.

 214. Γς said

  211:

  >Περί βιασμού, […]: είσαστε όλοι 100% βέβαιοι ότι πάντα είχατε την πλήρη συναίνεση της εκάστοτε συντρόφου σας;

  Α, ως εδώ μαντάμ!
  Μην τρελαθούμε κιόλας.

  Εσείς είστε σίγουρη ότι ικανοποιήσατε πλήρως τα όποια βίτσια του συντρόφου σας κατά την διάρκεια του αθλήματος;

  Αντε τώρα. Κι έχω και τη δικιά μου που πιπιλάει αυτήν την περί βιασμού καραμέλα. Που θέλει να συμπεριφερθώ, γέρος άνθρωπος, ως έφηβος και με επιδόσεις σε πρακτικές που δεν γούσταρα ούτε τότε.

  Μωρέ βιασμός [=φυσιολογικό πήδημα] που σας χρειάζεται!

  Να το ευχαριστηθείτε κιόλας

 215. Γς said

  Και εξηγούμαι.

  Οκ, προκαταρκτικά, φιλιά χάδια κλπ. Και κανα πινελάκι.

  Αλλά όχι και ατέλειωτο fingering και σιχαμερό Cunnilingus, επειδή έτσι γουστάρει η ανοργασμική κυρία.

  Βιαστής και πάλι βιαστής! Ο Κίτσος ο λεβέντης, κατα τον ορισμό σας.

 216. Μαρία said

  Μπράβο, Ηλία!

 217. Τι να πει κανείς με τον αδιανόητο

 218. Γς said

  Πλάκωσε κι η μαρίδα

 219. sarant said

  Γουσού, εικοσιτετράωρη αποβολή, όπως στο πόλο.

 220. 199, …Τέρο Πιτκαμάκι (Tero Pitkämäki). … προὐκάλεσεν ἀτύχημα, ἀκοντίσας τὸν Γάλλον ἀθλητὴν Σαλίμ Σδιρί,

  Έχει το ελαφρυντικό ότι τον
  ακόντισε άκων.

 221. ΣοφίαΟ said

  Γς, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να ικανοποιεί κανείς όλες τις απαιτήσεις του εκάστοτε συντρόφου του, οπότε η ερώτησή σου περί του αν είμαι σίγουρη ότι κλπ κλπ δεν έχει νόημα. Ο σύντροφός μου μπορεί να μου ζητήσει να πάω να πέσω στον γκρεμό γιατί τον φτιάχνει η ιδέα, κι εγώ μπορώ να του πω να πάει να κοιταχτεί σε κανέναν γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί
  α. να πάει σε κοιταχτεί
  β. να ξεχάσει τι ζήτησε και να μην το ξανασυναντήσει ή
  γ. να μου πει χάρηκε για τη γνωριμία και να αναζητήσει άλλη σύντροφο που θα είναι πρόθυμη να πέσει στο γκρεμό.
  Αν και εσύ μάλλον προτιμάς το δ: να με πάει στην άκρη του γκρεμού και να μου φωνάζει να πέσω ή ε. να με πετάξει στο γκρεμό παρά τις διαμαρτυρίες μου.

 222. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @221.Συγγνώμη γιὰ τὴν παρέμβαση.

  Μιᾶς κι ἀναφερθήκατε σὲ γκρεμό, νομίζω πὼς ταιριάζει αὐτό:

 223. Γς said

  221:

  >Γς, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να ικανοποιεί κανείς όλες τις απαιτήσεις του εκάστοτε συντρόφου του, οπότε η ερώτησή σου περί του αν είμαι σίγουρη ότι κλπ κλπ δεν έχει νόημα.

  Οπότε και η ερώτησή σου:

  > είσαστε όλοι 100% βέβαιοι ότι πάντα είχατε την πλήρη συναίνεση της εκάστοτε συντρόφου σας;

  επίσης δεν έχει νόημα

 224. Αιμ.Παν. said

  Μπορεί να έχω επιφυλάξεις για την ελληνική πηγή, βρήκα το πρωτότυπο αλλά δεν κατέχω από αραβικά, όποιος γνωρίζει το ψάχνει, αλλά είναι η μόνη αντίδραση που είδα από εκείνη την πλευρά και ουδέν άλλο έχω δεί σχετικά…

  http://www.athensvoice.gr/world/414472_mia-apantisi-ton-gynaikon-ton-aravikon-horon-sti-syzitisi-gia-tin-sexoyaliki

  First world problems indeed… να το πεί κάποιος στην Opprah ή θα τον πάρει και θα τον σηκώσει το μαύρο φίδι των ΜΜΕ ?

 225. Μαρία said

  Συνέντευξη της Μισέλ Περό στη Μοντ.
  https://fr.linkedin.com/pulse/les-fractures-du-f%C3%A9minisme-selon-michelle-perrot-labsence-biega

 226. Μαρία said

  Και εις ανώτερα https://www.theguardian.com/artanddesign/2018/jan/31/manchester-art-gallery-removes-waterhouse-naked-nymphs-painting-prompt-conversation

 227. loukretia50 said

  226. Και συνέβη στην Αγγλία.. ούτε καν στην Αμερική!!! Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, υπερβολή και οπισθοδρόμηση τι είναι ? Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν τρομακτικό…

 228. ConspiRaki Theologist said

  @ 91, 99, 125:

  Βάζω κι εδώ , που ανήκει,
  το λίνκι για το μεταφρασμένο κείμενο της Ντενεβ και λοιπών .

 229. […] ότι υπάρχει φόβος να χαθεί το «δικαίωμα στο καμάκι» (γράψαμε και γι’ αυτό), αλλά δεν πέρασε στα μέρη μας […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: