Μεζεδάκια χωρίς όνομα
Posted by sarant στο 27 Ιανουαρίου, 2018
Μεζεδάκια χωρίς όνομα, όπως λέμε Παραμύθι χωρίς όνομα, μια και στην επικαιρότητα κυριαρχεί η γειτονική χώρα χωρίς όνομα.
Θα μπορούσα να βάλω και τίτλο σχετικόν με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά θα το αφήσω για την επόμενη βδομάδα. Πάντως, πέρα από τις γραφικότητες με τους ιππείς και τους άλλους με τις περικεφαλαίες, που σχολιάστηκαν αρκετά, λιγότεροι πρόσεξαν τις αφίσες εναντίον του Μπουτάρη που τον καλούσαν «να πάρει την εβραΐλα» ή τα πανό «Against Jews».
Αλλά σήμερα είναι Σάββατο, οπότε δεν σχολιάζουμε επί της ουσίας αλλά μόνο τα φαιδρά και τα ανάποδα -είχαμε και τέτοια στην ειδησεογραφία τη σχετική με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
* Για παράδειγμα, ο Γιώργος Παπαδάκης στον Αντένα, θέλοντας να δείξει ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότεροι από τις 90.000 που ανακοίνωσε η Αστυνομία, έκανε τον εξής εμβριθή υπολογισμό:
Αφού η ίδια η Αστυνομία ανακοίνωσε πως πέρασαν τα διόδια 285 πούλμαν, αν πούμε ότι το καθένα είχε 40 επιβάτες, 285 επί 40 μας κάνει 110.000, άρα ήταν 110.000 μόνο από τα πούλμαν, πώς είναι δυνατόν να ήταν μόνο 90.000 οι συγκεντρωμένοι;
Το βίντεο υπάρχει εδώ. Το κακό ειναι ότι 285 x 40 κάνει 11.400, έπεσε μια τάξη μεγέθους έξω ο γίγαντας!
* Στη συζήτηση για το όνομα πήρε θέση και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων:
Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε, όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών.
Αν έχουν σωστά μεταφερθεί, προσέχω μια έλξη που μου φαίνεται παράξενη («τη θύμηση όσων είναι χαραγμένων», ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα λέγαμε «τη θύμηση όσων είναι χαραγμένα») και βέβαια το «δεν μπορεί να διαπραγματευτεί», το μόνιμο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ρήμα, που είναι αποθετικό.
Κι αν στο χρηματιστήριο έχει σχεδόν παγιωθεί η φράση «από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα…» θα μείνει εξαίρεση, όπως εξαίρεση είναι και οι «εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι» (εννοώντας αντικείμενα της εκμετάλλευσης). Εφόσον η πολιτική ηγεσία διαπραγματεύεται, δεν μπορουμε να λέμε ότι «*το όνομα δεν διαπραγματεύεται». Θα πούμε «δεν το διαπραγματευόμαστε», «δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση», «δεν παζαρεύεται».
Εγώ επίσης δεν θα έγραφα το «δεν διακυβεύεται» στην πρώτη πρόταση, θα διάλεγα κάτι άλλο.
* Σχετική με το ίδιο θέμα και η γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη, που δημοσιεύτηκε την αρχή της εβδομάδας στην Καθημερινή.
Ως τώρα ήταν πολύ σπάνιο να δημοσιευτεί στην Καθημερινή γελοιογραφία που να σατιρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά τώρα με το Μακεδονικό έχουμε δει κάμποσες.
Ωστόσο, δεν διάλεξα (μόνο) γι’ αυτό τη γελοιογραφία, αλλά επειδή όταν την είδα δεν μπορούσα να καταλάβω ποιοι γελοιογραφούνται, πλην του Μητσοτάκη βεβαίως.
Το συζητήσαμε και στο Φέισμπουκ και στην αρχή λέγαμε μήπως οι εικονιζόμενοι είναι (από αριστερά) Βορίδης, Άδωνης, Κούλης και Σαμαράς, αλλά αυτό θα σημαινε ότι ο Πετρουλάκης έχει ξεχάσει να σκιτσάρει. Τελικά καταλήξαμε ότι ο καθιστός δίπλα στον Κούλη είναι ο δημοσιογράφος Κωνστ. Ζούλας (που ανήκει στο γραφείο τύπου της ΝΔ), επομένως ο Πετρουλάκης επέλεξε να γελοιογραφήσει όχι πολιτικά στελέχη αλλά το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος -οπότε ο όρθιος ίσως είναι ο Τ. Θεοδωρικάκος. Σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο και γι’ αυτό το πρόσεξα.
* Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος έγραψε κι αυτός επιφυλλίδα για το όνομα και μεταξύ άλλων φαντάζεται μια Ελλάδα που θα έδινε μεγάλη σημασία στη γλώσσα της και θα αντάμειβε όσους δημοσιολογούντες τη χειρίζονταν καλά:
Φαντασθείτε μια Ελλάδα που είχε αντιληφθεί ότι η αρχαιότητα δεν ενδιαφέρει μόνον τις κρουαζιέρες αλλά ενδιαφέρει επίλεκτους από όλον τον κόσμο. Ως εκ τούτου, είχε φροντίσει να φτιάξει πανεπιστήμια που θα τους επέτρεπε να σπουδάζουν εδώ τα ελληνικά τους.
Νομίζω ότι σε μια τέτοια Ελλάδα ο κύριος Τάκης, με φράσεις όπως η παραπάνω (και εννοώ το εντελώς τσαπατσούλικο «πανεπιστήμια που θα τους επέτρεπε να σπουδάζουν») δεν θα είχε καμιά ελπίδα ανταμοιβής.
* Συλλαλητήριο όμως θα γίνει και στην Αθήνα την άλλη Κυριακή. Διαβάζω στην ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής ότι:
Επιπρόσθετα μοιράστηκαν αρμοδιότητες στους φορείς ώστε να εξασφαλιστεί οργανωτικά, με απόλυτη επιτυχία η διεξαγωγή του συλλαλητηρίου που ήδη είναι στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας και από το οποίο εξαρτάτε η εξέλιξη του μείζονος εθνικού ζητήματος.
και ότι:
Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας απειλείτε από την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας
Αμ δεν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η ορθογραφική ακεραιότητα μόνο.
(Βλέπετε, τα λάθη όπως το «απειλείτε» δεν τα πιάνει ο Σπελ Τσέκερ διότι υπάρχουν τέτοιοι λεκτικοί τύποι. Όσο για το επίκεντρο της διεθνους κοινότητας, προφανώς κάτι άλλο ήθελαν να πουν, μάλλον «του διεθνούς ενδιαφέροντος»).
* Περνώντας σε άλλα θέματα, πρόσεξα, ύστερα από υπόδειξη φίλου, τον εξής τίτλο άρθρου της Καθημερινής: Πεζή λόγω χιονόπτωσης έφτασε στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας.
Πεζός έφτασε βέβαια ο Τσίπρας στον χώρο του συνεδρίου, επειδή έπεσαν σε μποτιλιάρισμα. Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο τι έρχεται στο μυαλό; Το αρχαίο επίρρημα ή το θηλυκό του επιθέτου; Προς στιγμή το θηλυκό, και χαμογελάμε, όπως χαμογέλασε ο φίλος που μου έστειλε το λινκ.
Οι πολυτονιστές θα πανηγυρίσουν, διότι με το πολυτονικό οι δυο λέξεις δεν συμπίπτανε στη γραφή τους, αφού το αρχαίο επιρρημα έπαιρνε περισπωμένη, ενώ το επίθετο οξεία. Εγώ πάντως το επίρρημα δεν το χρησιμοποιώ και πολύ, και όχι (μόνο) για να μη μπερδευτεί με το επίθετο αλλά επειδή δεν βρίσκω την ανάγκη. Άλλοι όμως δεν μπορούν να αντισταθούν στην έλξη της τρισχιλιετούς.
* Πάντως στο ίδιο άρθρο πρόσεξα κάμποσα περιττά εισαγωγικά.
«Θύμα» του μεγάλου μποτιλιαρίσματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Νταβός και εντός τειχών της πόλης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων αυτές τις μέρες που διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έπεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αποστολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προσέλευσή του στην ελβετική πόλη νωρίς το απόγευμα, η κυβερνητική αποστολή «έπεσε» πάνω σε μια ακίνητη «ουρά» μερικών χιλιομέτρων που σχημάτιζαν τα οχήματα που προσέρχονταν στο Νταβός…
Εγώ δεν θα έβαζα εισαγωγικά σε καμιά από τις τρεις περιπτώσεις. Εσείς; Ειδικά αν αρχίσουμε να βάζουμε εισαγωγικά σε προτάσεις όπως το «έπεσε θύμα» (το οποίο επαναλαμβάνεται και πιο κάτω σε μια λεζαντα), που ουσιαστικά είναι πια απόλυτη κυριολεξία, θα πρέπει να γεμίζουμε τη σελίδα με εισαγωγικά. Εδώ που τα λέμε, απορώ γιατί δεν έβαλε εισαγωγικά και στο «τειχών» διοτι, απ’ όσο ξέρω, το Νταβός δεν έχει τείχη οπότε η έκφραση είναι μεταφορική.
* Μια καθηγήτρια γυμνασιου στις ΗΠΑ κατηγορήθηκε για σχέσεις με 14χρονο μαθητή της. Στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι η καθηγήτρια:
Το Σάββατο, ενοποιών του εισαγγελέα, ο οποίος της άσκησε την κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης σε δεύτερο βαθμό, αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Αυτό το «ενοποιών του εισαγγελέα» αντί για το «ενώπιον» υπάρχει σε κάμποσους ιστοτόπους, αφού το αρθρο αναπαράγεται κοπυπαστηδόν, αλλά το βρίσκω και σε παλιοτερες, άσχετες, δημοσιεύσεις. Να είναι το λάθος του κορέκτορα; Δεν αποκλείεται.
* Αυτό είναι παλιό, αλλά όσοι μαζεύουν τα βάσανά μας με τα λόγια τριγενή και δικατάληκτα επίθετα σε -ής, -ές, ας καταγράψουν και τα «Πρακτικά του 1ου Διεθνές εθνομουσικολογικού συνεδρίου».
* Διάβασα στη Λεξιλογία ένα γουστόζικο μεταφραστικό μαργαριτάρι και το δανείζομαι εδώ επειδή αυτη τη βδομάδα δεν έχουμε άλλο μεταφραστικό.
Απολύθηκε, γράφουν τα Νέα, ο προπονητής των Μιλγουόκι Μπακς, της ομάδας όπου παίζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, και ο Έλληνας παίκτης του τηλεφώνησε και του είπε:
«Κόουτς, αυτό που πάνε να κάνουν δεν είναι σωστό, θα σε αφήσουν να φύγεις».
Όπως εύστοχα σχολιάζει ο Νίκος Λίγγρης: Απ’ όσο ξέρω, δεν έχουμε βάλει ακόμα αυτόν τον ευφημισμό στη γλώσσα μας. Εξακολουθούμε να λέμε «Θα σε διώξουν».
Και πράγματι, μιλώντας αγγλικά, ο Αντετοκούνμπο είπε They’re gonna let you go.
* Κι ένα άλλο, που το διάβασα στη γλωσσική ομάδα «Υπογλώσσια» του Φέισμπουκ (αναζητήστε την, αν εχετε Φέισμπουκ, γράφω κι εγώ πότε πότε).
Σε ανακοίνωσή της, μια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (υποθέτω ότι είναι αυτό που παλιά λέγαμε ‘Νομός Καρδίτσας’) αναφέρει ότι:
Μόνο στη γενική του πληθυντικού υπάρχει το πρόβλημα.
* Κι ένα γουστόζικο ορθογραφικό λαθάκι, σε ενδιαφέρουσα είδηση για μια αγελάδα που έφυγε από το αγρόκτημα και πήγε να ζήσει με μιαν αγέλη βίσωνες στο δάσος.
Οι επιστήμονες που τη μελέτησαν λένε ότι ζει «απόλυτα εγκληματισμένη με το κοπάδι» αν και δεν ξέρουμε αν εγκλημάτησε κανείς για τα ωραία της μάτια.
Προσέχω όμως ότι όλα αυτά γίνονται «Στην Πολωνία, στο πρωτόγονο δάσος Bialowieza». Δεν λέμε «πρωτόγονο δάσος», λέμε «αρχέγονο δάσος». Αν και για το συγκεκριμένο, σε λίγο θα λέμε «το πρώην αρχέγονο δάσος» διότι η πολωνική κυβέρνηση έχει δώσει αθρόες άδειες υλοτόμησης.
* Κλείνω με μια απορία, από εκείνον τον φίλο μου που συλλέγει υλικό σχετικά με τον Ζαχαριά. Μου έστειλε το εξής απόσπασμα, χωρίς να μου διευκρινίζει από ποιο τραγούδι είναι παρμένο:
Έχει τσεκούρια στ’ άλογα, σούβλες αρμαθιασμένες,
για να τσακίζει γόνατα, για να τσακίζει χέρια.
Πιάνει κι δένει αγηλαρούς, δένει τσιοπαναραίους.
Πιάνει και δένει γέροντες, δένει κοτσιαμπασήδες.
Η απορία του (και δική μου) είναι φυσικά η λέξη «αγηλαρούς». Τι να’ναι οι αγηλαροί; Η λέξη δεν γκουγκλίζεται, δεν υπάρχει σε λεξικό, μπορεί βέβαια να υπάρχει τυπογραφικό λάθος ή λάθος στη μεταγραφή -πάντως δεν πάει το μυαλό μου πουθενά. Εσείς έχετε καμιάν ιδέα;
* Ή μάλλον, για να κλείσουμε εύθυμα (ας πούμε), δείτε αυτό που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα -που πρέπει να είναι παλιότερο αλλά μάλλον είναι αυθεντικό. Ποιοι μας πίνουν το αίμα;
* Και προσθέτω επί του πιεστηρίου μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας.
Ως το 2013, άμα είχες γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και έβγαζες ταυτότητα, σου έγραφαν τόπο γεννήσεως «Θεσ/νίκη Θεσ/νίκης».
Μετά, άλλαξαν και γράφουν «Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκης».
Οπότε, αν πάει κάποιος σήμερα να ανανεώσει το διαβατήριό του, και έχει ταυτότητα που έχει εκδοθεί με το παλιό σύστημα, του λένε οτι πρέπει πρώτα να βγάλει καινούργια ταυτότητα, διοτι η παλιά έχει λάθος τον τόπο γεννήσεως!
Emphyrio said
Η Περιφερειακη Ενοτητα ειναι οντως ο παλιος Νομος, και ο παλιος Νομαρχης λεγεται Αντιπεριφερειαρχης (Περιφερειαρχης ειναι ο επομενος βαθμος).
Κοιτα που εκει που μενω ξερουν κουτσα-στραβα και απο καθαρευουσα… Προοδος. Και καλημερα μας.
Γς said
Καλημερα
> Το κακό ειναι ότι 285 x 40 κάνει 11.400,
285 x 400 όμως κάνει 114.000.
Βάζω και τους όρθιους 😉
gpointofview said
Καλημέρα
αγηλαροί, αγαρηνοί μήπως ; ταιριάζει ηχητικά αλλά όχι με τους τσοπαναραίους
ΚΩΣΤΑΣ said
Καλημέρα!
Πεζή, δηλώνει τρόπο που έφτασε ο πρωθυπουργός και είναι υποχρεωτικά επίρρημα και όχι επίθετο που προσδιορίζει τι είναι ο πρωθυπουργός. Με το μονοτονικά απλά φεύγει η περισπωμένη. Κάνω λάθος. Εναλλακτικά θα μπορούσε να πει ότι ο πρωθυπουργός πήγε ή έφτασε με τα πόδια.
Niki Reppou said
Θα πούμε «δεν το διαπραγματευόμαστε», «δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση», «δεν παζαρεύεται».
«δεν είναι διαπραγματεύσιμο»;
Βέβαια στο νου μου έρχεται και το «δεν μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» σαν πιο …μπαμπάτσικο, ειπωμένο από τον τέως ειδικά! χεχε…
Alekos81 said
Καλημέρα
Επίσης, σε υποθετικό λόγο δεν θα λέγαμε «Φανταστείτε μια Ελλάδα που θα είχε αντιληφθεί/φροντίσει κλπ» ;
ΚΩΣΤΑΣ said
4 κάνω λάθος;;; ερωτηματικό αντί τελείας
Niki Reppou said
αγηλαροί μήπως γελαδαρέοι (βοσκοί αγελάδων)
Γς said
>Αυτό το «ενοποιών του εισαγγελέα» αντί για το «ενώπιον»
Ωχ, «ενώπιος ενωπίω» ο μικρός με τη δασκάλα του την ιερή εκείνη στιγμή που ο Θεός συνάντησε τον Μωυσή για την παράδοση των Δέκα Εντολών.
Πήρα φόρα ε;
Ε, τι να πω; Τι έκανε στον μικρό η δασκάλα του;
Και στον πατέρα του; τίποτε;
Στον παππού του;
[εδώ κολλάω κι εγώ]
Η φράση αυτή σημαίνει «πρόσωπο με πρόσωπο», σε αντιπαράθεση, αντιμέτωπα, και προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κεφάλαιο όπου περιγράφεται η «συνάντηση» του Θεού με τον Μωυσή για την .
Γς said
9:
Ωχ, ξέχασα στο τέλος το σκονάκι μου
Georgios Bartzoudis said
«θέλοντας να δείξει ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότεροι από τις 90.000»
#Εγώ αν ήμουνα αστυνομικός …καταμετρητής Θεσσαλονίκης (συριζόπληκτος ή μη) θα έδινα αριθμό προσελθόντων στο συλλαλητήριο 9.000. Αν είναι να εξευτελιστώ, ας εξευτελιστώ για τα καλά!
(Είναι δυνατόν, σε μια πόλη με πληθυσμό πάνω από 1 εκατομμύριο να κατεβαίνει –Κυριακή μέρα- στο κέντρο της το 9% του πληθυσμού της;; Πολύ μου φαίνεται. Ας το κάνω 0,9%. Γλύφομέν σου το μεγαλείον …πρώτη φορά Αριστερά!)
Πέπε said
Καλημέρα.
Το «Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκης» είναι ούτως ή άλλως γραφειοκρατικός παραλογισμός. Όταν λέμε «Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης» εννοούμε «Λαγκαδάς [νομού] Θεσσαλονίκης», δηλαδή ο Λαγκαδάς που ανήκει (περιέχεται) στον νομό που ανήκει (έχει κέντρο) τη Θεσσαλονίκη.
Ότι και η ίδια η Θεσσαλονίκη, όπως το Ηράκλειο, η Λάρισα, και κάθε άλλη πόλη που να δίνει το όνομά της σε νομό, πρέπει κι αυτή να προσδιοριστεί κάπως, δε σημαίνει ότι είναι λογικό να προσδιορίζεται μέσω του εαυτού της. Ακόμη και για τα Τρίκκαλα [νομού] Τρικκάλων vs Τρίκκαλα Κορινθίας, ο κανονικός κόσμος όποτε χρειαστεί λέει «Τρίκαλα Θεσσαλίας».
Αλλά η διοίκηση είναι άλλος ένας από τους χώρους όπου το τι θα έλεγε ένας κανονικός άνθρωπος δεν αποτελεί κριτήριο.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
8 Λογική εικασία
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
αγηλαροί => όπως λέει κι ο Γιώργος στο #3 (Αγαρηνοί). Πάντως η διάταξη του πληκτρολογίου δεν ευνοεί αυτή την υπόθεση.
ΣΠ said
Καλημέρα.
Η δική μου ταυτότητα, που εκδόθηκε το 2007, γράφει: Θεσσαλονίκη Θεσ/ίκης Θεσ/ίκης. Γιατί δύο φορές «Θεσ/ίκης» δεν ξέρω.
Πέπε said
@4:
> > Πεζή, δηλώνει τρόπο που έφτασε ο πρωθυπουργός και είναι υποχρεωτικά επίρρημα και όχι επίθετο που προσδιορίζει τι είναι ο πρωθυπουργός.
Ναι, αλλά νοηματικά είναι απολύτως το ίδιο. Πεζός είσαι την ώρα που κινείσαι πεζή, δεν είναι μόνιμη ιδιότητα.
#0: Το ότι μπορείς να πεις ακριβώς το ίδιο πράγμα με προσδιορισμό του ρήματος (πήγε πεζή / πήγε με τα πόδια) και με προσδιορισμό του υποκειμένου (πήγε πεζός) είναι πλούτος. Είναι επιλογές για τους μερακλήδες, που δεν τις αγαπά λ.χ. η γλώσσα του #12 (Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκης). Το ότι ο καθένας μπορεί, αν προτιμάει, να αποφεύγει συνήθως ή πάντοτε το επίρρημα «πεζή» είναι ένδειξη ακριβώς αυτού του πλούτου επιλογών. Το ότι κάποιος θα μπορούσε να μπερδευτεί και να πάρει το «πεζή» για θηλυκό δείχνει το αυτονόητο, ότι δεν είναι όλα τα (πόσα είπαμε;) εκατομμύρια λέξεων εξίσου οικεία στον καθένα.
Το πολυτονικό δεν έχει να κάνει με όλα αυτά. Άλλωστε, ακόμη και επί πολυτονικού, οι άνθρωποι μιλούσαν και προφορικά, και μπορούσαν να πουν «πεζή» χωρίς να ξέρεις αν εννοούν «οι πεζοί / η πεζή» (ορθώς) ή «ο πεζός» (εκ παραδρομής) ή το επίρρημα, κι ωστόσο να συνεννοηθούν μια χαρά.
Γς said
15:
Πάλι καλά που δεν γράφει
Θεσσαλονίκη Σολούν Солун
ΓιώργοςΜ said
12 Η διοίκηση, και όχι μόνο, χρειάζεται ακρίβεια. Σε ένα δημόσιο έγγραφο, αλλά και σε μια φόρμα παραγγελίας στο ίντερνετ, ένα κενό πεδίο σημαίνει ελλιπής πληροφορία, με τον ίδιο τρόπο που αν βάλεις ένα όμικρον στη θέση του μηδέν σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή, δε μπορεί να λειτουργήσει καμία αριθμητική πράξη που να το περιέχει. Τρίκαλα Κορινθίας και Τρίκαλα Τρικάλων είναι ένας σαφής τρόπος διάκρισης, και επαρκής. Δεν είναι λογοτεχνικό ή άλλο κείμενο όπου κάποια πράγματα εννοούνται, ή γράφονται αλλιώς επειδή είναι κακόηχα.
Washington State και Washington DC πχ στας Αμερικάς είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, για να μην πω και για πόλεις με ευρωπαϊκό όνομα:
(εκτελών χρέη Λάμπρου… 🙂 )
sarant said
15 Για έμφαση 🙂
Γς said
16:
Κι η δικιά μου δεν το ξέρει το πεζός, πεζή.
Ολο περιπατιτί λέει στα κυπραίικα
Πεζός σαν τον Τζόνι Ουόκερ ή τον Αγαθαρχίδης τον Κνίδιο τον περιπατητικό φιλόσοφο.
Alexis said
#12 τέλος: Και δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο.
Η δημόσια διοίκηση οφείλει να έχει ομοιομορφία και συγκεκριμένο τυπικό στον τρόπο αναγραφής των στοιχείων. Άρα ορθώς κατά τη γνώμη μου αναγράφεται ως τόπος γέννησης η πόλη και στη συνέχεια ο νομός στον οποίο αυτή ανήκει, προκειμένου να προσδιοριστεί μονοσήμαντα.
Το «Τρίκαλα Θεσσαλίας» είναι καλό για κοινή χρήση αλλά δεν μπορεί να αποτυπωθεί έτσι ο τόπος γέννησης, γιατί τότε, αντιστοίχως, για κάποιον που έχει γεννηθεί στο Λαύριο θα έπρεπε να γράφει «Λαύριο Στερεάς Ελλάδας» και όχι «Λαύριο Αττικής»
Και το μπλέξιμο θα γινόταν ακόμα μεγαλύτερο αν σκεφτείς ότι οι διοικητικές Περιφέρειες δεν ταυτίζονται πάντα με τα γνωστά μας γεωγραφικά διαμερίσματα.
Π.χ. στο Αγρίνιο θα έγραφε «Αγρίνιο Στερεάς Ελλάδας» (γεωγραφικό διαμέρισμα) ή «Αγρίνιο Δυτικής Ελλάδας» (διοικητική Περιφέρεια);
Άρα προς αποφυγήν όλων των παραπάνω: «Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας» «Λαύριο Αττικής» και ναι «Τρίκαλα Τρικάλων», έστω και αν δεν ακούγεται και πολύ εύηχο.
ΚΩΣΤΑΣ said
16
Η λέξη πεζός έχει πολλές σημασίες. Έχουμε εδώ και Πάνο με πεζά, που εννοεί εντελώς διαφορετική σημασία. Το πεζός είναι επίθετο και μερικές φορές λειτουργεί ως ουσιαστικό ή καλύτερα ουσιαστικοποιημένο επίθετο, διάβαση πεζών, χιλιάδες πεζοί βγήκαν στους δρόμους… Στην περίπτωση αυτή είναι μόνη της η λέξη, μη συνοδευόμενη από άλλο ουσιαστικό
Στην προκειμένη περίπτωση που αναφέρεται η εφημερίδα, θέλει να πληροφορήσει τον τρόπο με τον οποίο έφτασε ο πρωθυπουργός. Άρα ή θα χρησιμοποιήσει το επίρρημα πεζή, άμα έτσι γουστάρει ή άλλες εναλλακτικές μορφές, με τα πόδια, βαδίζοντας κλπ.
Δεν παριστάνω τον ξερόλα, αλλά εγώ έτσι νομίζω και έτσι χρησιμοποιώ τη λέξη πεζός στην εκφορά του λόγου μου.
Alexis said
#18: Και χρέη …Δύτη ως προς την …αμεσότητα και την ταχύτητα της απάντησης… 🙂
Alexis said
Το «θανατωθέντων αλεπούδων» είναι λάθος βέβαια αλλά το ορθό «θανατωθεισών αλεπούδων» είναι πραγματικά τερατώδες!
Ο μόνος ορθός τρόπος σύνταξης κατά τη γνώμη μου, η περίφραση: «των αλεπούδων που θανατώθηκαν» ή ακόμα καλύτερα στη συγκεκριμένη ανακοίνωση:
«Η περίοδος συλλογής δειγμάτων των αλεπούδων που θανατώνονται από κυνηγούς, στα πλαίσια του προγράμματος αξιολόγησης των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της Λύσσας, παρατείνεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018…»
Πέπε said
@18, 21:
Μα ναι, δε διαφωνώ στην ανάγκη ακρίβειας και ομοιομορφίας.
Παρά ταύτα, δεν υπάρχει πόλη «Τρίκαλα Κορινθίας». Τρίκαλα λέγονται. Το να προσθέσεις και τον νομό είναι ένα διαφορετικό κουτάκι (υποθέτω λ.χ. ότι δεν μπαίνει όταν κάτι άλλο στο έγγραφο καθιστά δεδομένο σε ποιον νομό βρισκόμαστε), και η ορθή διατύπωση είναι «Τρίκαλα νομού Κοριθίας». Αν θες να συνδυάσεις την αυστηρή ακρίβεια με τη συντομία, παραλείπεις το «νομού», οπότε, για τα Τρίκαλα Κορινθίας δεν υπάρχει πρόβλημα, για τα Τρίκαλα Τρικάλων όμως και τη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκης (πόσο μάλλον για τη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκης) βγαίνει ένα τέρας.
Με άλλα λόγια: δίκιο έχετε κι οι δυο. Αλλά κι εγώ έχω άδικο ότι είναι τέρας;
Πέπε said
@24:
Γιατί να μη δοκιμάσουμε κάτι με σορούς αλεπούδων;
Γς said
Κι έβλεπα την επιγραφή «Ενωση Πεζών» σ ένα βανάκι κι άντε να καταλάβω ότι είναι η ένωση συνεταιρισμών στα Πεζά [που δεν ήξερα] της Κρήτης
sarant said
22 Μια χαρά βρίσκω το «Πεζός έφτασε ο πρωθυπουργός»
24 Συμφωνώ
Pedis said
θέλοντας να δείξει ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότεροι από τις 90.000 που ανακοίνωσε η Αστυνομία
εσείς πόσους τους κανετε;
(1) 11000 με πούλμαν
(2) 10000 με ΙΧ (λέμε, τώρα)
Στην Α και Β Θεσ/νίκης η χα μάζεψε καμιά σαρανταπενταριά χιλ. ψήφους. Βάλε, χοντρικά, λοιπόν να πήγε το 1/2,
(3) 22000
ΝΔ, Κεντρώοι λοιποί πατριώτες -πλην της χα που την έβαλα ξεχωριστά- πήραν 200 χιλ ψήφους. Βάλε λοιπόν (x 1/4 – οι δεξιοί κοιτάνε τις δουλειες τους, δεν τόχουν να πηγαίνουν σε διαδηλώσεις),
(4) 50000
(1)+(2)+(3)+(4) = 93000 ~ 90000 εκ της αστυνομίας.
Θέλεις να έχουν αυξηθεί οι ψηφοφόροι της νδ και της χα κατά 20% σε σχέση με το ’15, τότε πρόσθεσε άλλες 15 χιλ περίπου.
Ούτε θα κάθισαν να πονοκεφαλιάσουν να μετρήσουν τόσα στρέμματα, τόσα κατακόρυφα σώματα ανα τ.μ, ίσον τόσοι κάφροι συνολικά …
… άμα ήταν να παρευρεθεί η ψυχή της διοργάνωσης, ο αρχιεπίσκοπος, το πραμα θα άλλαζε … δεδομένων των ιδιαίτερων σχέσεων του με τον σύριζα, και θα πήγαινε κι ένα 1/5 των συριζαίων, και λίγο λέω.
— Εκτιμήστε, τώρα, τι ποσοστό των υπαρχόντων ακόμη ψηφοφόρων του σύριζα, λέτε, να πήγαν στο συναλητήριο; 1/10;
Πέπε said
@27:
> > στα Πεζά [που δεν ήξερα] της Κρήτης
Να κι ο άλλος ο ταραξίας! Είπαμε δεν είναι στην Κρήτη, είναι στο Ηράκλειο! 🙂
Λεύκιππος said
Κάπου εκεί στα ονόματα υπάρχει και το Δράμα της Δράμας
ΓιώργοςΜ said
30 «Λαέ της Ελλάδας, Λαέ της Αθήνας, Λαέ του Παγκρατίου, Λαέ της οδού Αντήνορος 34, αγαπητέ μου Θανάση» όπως περίπου έχει πει κι ο Χάρυ Κλυνν (για να μαθαίνουν οι νέοι, περιγράφοντας επωδό ομιλίας του Α. Παπανδρέου προ του ’81) 🙂
Ανδρεας Τ said
Μου φαίνεται ότι ο Πετρουλάκης διαβάζει Σαραντάκο ή κάποιοι του έκαναν τη παρατήρηση ότι δεν αναγνωρίζουν ποιούς σκιτσάρει. Γι αυτό στο τελευταίο του σκίτσο έγραψε στο σακκάκι και το όνομα του Σαμαρά.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
Σήμερα ξύπνησα ἔχοντας στὸ νοῦ μου αὐτὸ:
Θαυμάσια ἐρμηνεία ἀπὸ τὴν Ἑλένη Βιτάλη, θαυμάσιοι οἱ στίχοι τοῦ Βαγγέλη Γκούφα καὶ ἡ μουσικὴ προσαρμογὴ τοῦ Ἀργύρη Κουνάδη.
Ἐδῶ τὸ πρωτότυπο Gallo rojo, gallo negro τοῦ Chicho Sanchez Ferlosio· ἀναφέρεται στὸν Ἰσπανικὸ Ἐμφύλιο.
Γιάννης Ιατρού said
Φρέσκο μεζεδάκι 🙂
..Η επιτροπή καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει εμψυχωμένος τον αγώνα του, αφού η εδαφική ακεραιότητα της χώρας απειλείτε από την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας..
LandS said
Στην ουσία δεν θα άλλαζε τίποτα αν έλεγε
Η περίοδος συλλογής δειγμάτων αλεπούδων από κυνηγούς, στα πλαίσια του προγράμματος αξιολόγησης των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της Λύσσας, παρατείνεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018…
Οι κυνηγοί θα μπορούν μετά από αίτησή τους να λαμβάνουν ως αμοιβή 50 ευρώ για κάθε αλεπού που προσκομίζουν.
Εκτός αν νομίζετε ότι η «συλλογή δειγμάτων σκοτωμένων από κυνηγούς αλεπούδων, στα πλαίσια του προγράμματος αξιολόγησης των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων», είναι κάτι διαφορετικό από τη «συλλογή από κυνηγούς δειγμάτων αλεπούδων, στα πλαίσια του προγράμματος αξιολόγησης των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων».
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πεζή , με πεζώ «νούμερο 2», λέγαμε παλιά 🙂
>>εγληματισμένη
η κριματισμένη πήγε με τους βίσωνες
Μη σκοτώνετε τα κουνούπια άλλοι σας πίνουν το αίμα (και με πονηρό σκοπό! 🙂
Πέπε, το Ηράκλειο είναι δίπλα στα Πεζά! 🙂 🙂
Ροδίων said
Οι Περιφερειακές Ενότητες αντικατέστησαν ως επί το πλείστον τις παλιές Νομαρχίες, δηλαδή τους παλιούς ΟΤΑ Β΄ βαθμού. Αλλαγές προέκυψαν μόνο όπου υπήρχαν νησιά. Έτσι, από την Νομαρχία Κυκλάδων προήλθαν 9 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου τέσσερις. Επίσης, Π.Ε. απέκτησε και η Θάσος. Ο νομός χρησιμοποιείτο παλαιότερα με γεωγραφική έννοια διακριτά από τον όρο Νομαρχία (ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) και με αυτή την έννοια εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε δημόσια έγγραφα. Δείτε, π.χ., στη Διαύγεια τις αναρτημένες πράξεις των Δήμων, στις οποίες αναφέρεται ο νομός (ως γεωγραφικός χώρος) και όχι η Περιφερειακή Ενότητα, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει δικαίωμα εποπτείας επί των ΟΤΑ Α΄ βαθμού. Την εποπτεία αυτή την ασκεί μόνο το κράτος μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Πέπε said
> > * Αυτό είναι παλιό, αλλά όσοι μαζεύουν τα βάσανά μας με τα λόγια τριγενή και δικατάληκτα επίθετα σε -ής, -ές, ας καταγράψουν και τα «Πρακτικά του 1ου Διεθνές εθνομουσικολογικού συνεδρίου».
Προχώρησες παραμέσα από τον τίτλο; Είναι ένα έντυπο ακατανόητης προχειρότητας. Το πρώτο κείμενο μετά τον πρόλογο (ο οποίος τιτλοφορείται Εισήγηση!) είναι η εισήγηση ενός συνέδρου, με abstract στα ελληνικά και αγγλικά, εικόνες, υποσημειώσεις, βιβλιογραφία, όλα πρίμα και ωραία. Ακολουθεί το πρόχειρο της ίδιας εισήγησης (προφανώς για την προφορική παρουσίαση), με εμβόλιμες σημειώσεις για το πού αλλάζει εικόνα στο powerpoint. Ακολουθούν οι υπόλοιπες εισηγήσεις, άλλες με όνομα συγγραφέα στην αρχή, άλλες στο τέλος, άλλες καθόλου, καθεμία με διαφορετική γραμματοσειρά και στήσιμο, κάποιες με δική τους σελιδαρίθμηση, άλλες διαβάζονται, άλλες εντελώς ακατάστατες να μη βγάζεις άκρη.
Προφανώς είναι συμπίλημα από ό,τι παρέδωσαν οι σύνεδροι, άλλος το κείμενό του σε μορφή εκδόσιμη, άλλος το προσωπικό του «χειρόγραφο», άλλος και τα δύο.
Κρίμα, γιατί έχει σοβαρές συμμετοχές.
Διερωτώμαι δε: αν κάποια στιγμή οργανώσω για πρώτη φορά στη ζωή μου ένα διεθνές εθνομουσικολογικό συνέδριο, μπορώ να το ονομάσω «Πρώτο Διεθνές Εθνομουσικολογικό Συνέδριο», όσο κι αν άλλοι έχουν ξαναοργανώσει τέτοια συνέδρια στο παρελθόν;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αυτή η Λύσσα με κεφαλαίο, είναι θεά; 🙂
>>αλλά τώρα με το Μακεδονικό* έχουμε δει κάμποσες.

*Σκοπχιανό ακούω τώρα να το λένε τα ράδια, που μόλις βγήκε ο Κούλης απ το Μαξίμου και μπλα μπλα, μεγαλοστομίες του
Eye Τeeth said
«Ανακοινώνεται ότι, με βάση το υπ’ αριθμ. 182/6899/12.01.2018 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνεται η συλλογή δειγμάτων θανατωμένων κόκκινων αλεπούδων έως τις 31 Μαρτίου 2018 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, οι δικαιούχοι (κυνηγοί και φύλακες θύρας) θα αποζημιώνονται με το ποσό των 50 ευρώ για την προσκόμιση θανατωμένων αλεπούδων μέσα στο 2018 (ενεργητική επιτήρηση).»
(από δελτίο τύπου)
Γιάννης Κουβάτσος said
Νικοκύρη, σου εφιστώ την προσοχή σε ένα λάθος που κάνεις συστηματικά: το όνομα της Μακεδονίας ή το όνομα. Το Όνομα της Μακεδονίας ή το Όνομα πρέπει να γράφουμε εμείς οι ακραιφνείς Έλληνες, που θα αποδείξουμε την άλλη Κυριακή πόσο μικρή πλατεία είναι το Σύνταγμα.
Όντως είναι εκ του συριζαίικου πονηρού η κωμική προσπάθεια να αποκρυφτεί ο πραγματικός αριθμός των διαδηλωτών της περασμένης Κυριακής. Ήταν 902.514 οι συγκεντρωμένοι (χωρίς τα άλογα), αριθμός ικανός να ματαιώσει τα σχέδια του Νίμιτς, των Σκοπιανών και των ντόπιων εθνομειοδοτών.
Δύτης των νιπτήρων said
39 Πω-πω! κρίμα γιατί πράγματι έχει και σοβαρές συμμετοχές.
ΜΣ said
Καλημέρα. Στη φράση «πεζός έφτασε ο πρωθυπουργός «, η λέξη «πεζός» συντακτικά είναι επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου (και προφανώς απολύτως σωστή).
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
33 Λες; Δεν αποκλείεται,ειδικά αυτό διότι το σχολίασα στο FBook
35 Μα δεν διαβάζεις ως το τέλος;;;;
41 Πολύ καλύτερο
44 Καλημέρα!
Λεύκιππος said
……….για κάθε θανατωθείσα αλεπού που προσκομίζουν.
Και να πέσεις σε κολλημένο Δημόσιο Υπάλληλο που να επιμένει ότι, λόγω «θανατωθείσα» αμείβεσαι μόνο για τις θηλυκές
π2 said
Έχει κι άλλο μεζεδάκι ο Θεοδωρόπουλος (πέρα από την επίμονη θητομανία του «φαντασθείτε»):
Αντάμειβε τους ομιλητές στο Κοινοβούλιο, τους δημοσιογράφους και τους δημοσιολογούντες με την ακρίβεια της έκφρασης και την καλλιέπεια.
To οριστικό άρθρο στα «ακρίβεια της έκφρασης» και «καλλιέπεια» είναι (εκφραστικό) λάθος, γιατί μπερδεύει τον αναγνώστη, που δεν μπορεί να καταλάβει αμέσως αν πρόκειται για όρους που περιγράφουν την ομιλία ή τους τρόπους ανταμοιβής. Ακόμη χειρότερα, το οριστικό άρθρο απαιτεί κανονικά συνέχεια της φράσης: «τους ομιλητές (…) με την ακρίβεια της έκφρασης και την καλλιέπεια ενός Ελύτη ή ενός Σεφέρη» θα έστεκε. Ως έχει, το οριστικό άρθρο δεν στέκει.
Οπότε αποτυγχάνει παταγωδώς η φράση ακριβώς σε ακρίβεια έκφρασης και καλλιέπεια…
Yannis said
41: Αυτό το «φύλακες θύρας» είναι στην ανακοίνωση; 😉
ΣΠ said
41
Φύλακες θύρας;;;
Λεώνικος said
Σήμερα πάσχω από αναβάθμιση, θα γίνω πολυζωνικός και δεν έχω ιντερνετ στο λαπτοπ. Αλλά πού θα πάει.; δεν θα αναβαθμιστώ; και τότε να δσίτε σχόλια με ζώνες και αγκράφες. Γιά να δούμε αν θα μποτέσω και να το στείλω. Σχόλια δεν μπορώ να διαβάσω προς το παρόν
Γς said
Κι ένας πεζός λέων
sarant said
46 🙂
47 Να σου πω, το πρόσεξα κι αυτό αλλά είπα μηπως παραείμαι αυστηρός. Αν πάντως δεις τα σχόλια, το κοινό του Τάκη τον επικρίνει για την «ενδοτική» τοποθέτησή του
48-49 Θυρωροί, ας πούμε
Avonidas said
Καλημέρα.
Αχ, αυτό το Νταβός…
Το ‘χει γελοιογραφήσει κι ο Ιωάννου. Δείχνει τον Αντρέα να σέρνει αλυσοδεμένους πίσω του τους Έλληνες και να τους πηγαίνει μες τα χιόνια, και λέει ένας: «τουλάχιστον ο Καραμανλής μας πήγε στη Λωζαννη να μας πουλήσει, τι κωλοχώρι είναι τούτο δω;» ; -)
Εχω καλύτερα πράγματα να κάνω said
Καλημέρα! Απειλείτε … ωχ! το μάτι μου!
Αγηλαροί μου κάνει για γλάροι αλλά δεν βγάζει νόημα με το κείμενο…
Λεώνικος said
Σώπα. Κατάψερα και συνδέθηκα
Ψ=φ.
Βλέπω και τα σχόλια αλλά δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω. Είδα μόνο ένα λογοπαίγνιο της Εφης Έφης για το πεζή και το πεζώ.
Πάντως,είτε είναι σε χρήση στην προσωπική μας γλώσσα είτε το απεμπολούμε ….. η λέξη υπάρχει
cronopiusa said
Καλή σας μέρα!
spatholouro said
«Πεζή […] έφτασε […] ο Αλέξης Τσίπρας.»
Sarant: «Πεζός έφτασε βέβαια ο Τσίπρας […]Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο τι έρχεται στο μυαλό; Το αρχαίο επίρρημα ή το θηλυκό του επιθέτου;»
Και το θηλυκό νάχουμε κατά νου, βοηθάει: το δοτικοφανές επίρρημα «πεζή» προέρχεται από τη θηλυκή δοτική του επιθέτου «πεζός» [πεζή οδώ=πεζή].
Όσο για το «έφτασε πεζή» ή «έφτασε πεζός», το ίδιο είναι:
πεζή: διά των ποδών/με τα πόδια/περπατώντας
πεζός: ο πεζή πορευόμενος/ο πηγαίνων με τα πόδια
(ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ)
Avonidas said
Ποιοι μας πίνουν το αίμα;
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιοι πίνουν και δε μας δίνουν 😐
Alexis said
Η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε. για συντομία) δεν είναι θεσμοθετημένος βαθμός αυτοδιοίκησης αλλά χωρική υποδιαίρεση της Περιφέρειας, κατά κανόνα στα όρια της παλιάς Νομαρχίας, εκτός εξαιρέσεων, όπως λέει και το σχόλιο 38.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» Α’ βαθμός αυτοδιοίκησης είναι οι Δήμοι και Β’ οι Περιφέρειες.
#46: Μπα, δεν υπάρχει τέτοιος φόβος, μόνο τα κεφάλια πάνε στα κτηνιατρεία, απ’ όσο ξέρω… 🙂
sarant said
57 Δεν το είχα σκεφτεί ότι προέρχεται απο εκεί -με παραξενεύει λίγο το «πεζή οδώ» αλλά έτσι είναι. Βλέπω μάλιστα ότι στα αρχαία δεν σήμαινε μόνο «με τα πόδια» αλλά και «διά ξηράς». οὔτε π. οὔτε κατὰ θάλατταν
spatholouro said
Άλλο οι θυροφύλακες και άλλο οι θηροφύλακες (φύλακες θήρας):
http://www.knf.gr/nomoi-gia-to-kynigi/armodiotites-fylakon-thiras/
Alexis said
Πεζός, πεζή: Είναι το Ι.Π. που λέγαμε στα φοιτητικά μας χρόνια:
-Με τι θα γυρίσεις σπίτι;
-Με Ι.Π.!
Πέπε said
60
Είναι προφανές ότι προέρχεται από τη δοτική του θηλυκού, αλλά ότι εννοείται «οδώ» ούτε το ήξερα ούτε θα το μάντευα. Προφανώς η οδός όχι με την έννοια του δρόμου όπου πατάμε αλλά του δρόμου ως πράξης, του περπατήματος (όπως είσοδος, έξοδος, κάθοδος…).
Alexis said
#25: Πέπε, η Θεσσαλονίκη γιατί εις τριπλούν;
Πόθεν προκύπτει;
Μία καλή πρακτική πάντως (δεν ξέρω αν τηρείται) είναι να αναγράφεται με πεζά το όνομα της πόλης και με κεφαλαία το όνομα του νομού, ώστε σε περίπτωση που αυτά ταυτίζονται να φαίνεται ότι το δεύτερο είναι κάτι διαφορετικό και διακριτό από το πρώτο και όχι απλά επανάληψη της ίδιας λέξης στη γενική.
Π.χ. Θεσσαλονίκη, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δράμα, ΔΡΑΜΑΣ
Κιλκίς, ΚΙΛΚΙΣ (η απόλυτη ταύτιση, αλλά με τα κεφαλαία «σώζεται» κάπως η κατάσταση)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
57,60 >>(πεζή οδώ) στα αρχαία δεν σήμαινε μόνο «με τα πόδια» αλλά και «διά ξηράς»
ειδικά για το Νταβός
δεν υπάρχει άλλη οδός 🙂
κι έγινε το θάμα-θαμάτων, να έχω υπόψη την «πεζή οδώ». Πρώτη και μόνη-είμαι βέβαιη- φορά, τέτοια γνώση ! 🙂 🙂
odinmac said
Σχετικά με το «αγηλαρούς» στο τραγούδι, μήπως το πρώτο συνθετικό είναι από το «άγος» ; οπότε: αγηλαροί -> βρωμιάρηδες, μολυσμένοι, μιασμένοι; ( και μάλλον ποιητική αδεία, εννοώντας «καθάρματα» ) ;
Αγγελος said
Δεν ξέρω αν όντως υπονοείται «ὁδῷ», κι ας το λέει το LSJ. Και άλλα αρχαία επιρρήματα (δημοσίᾳ, ἰδίᾳ…) έχουν τύπο δοτικής θηλυκού, χωρίς αναγκαστικά να υπονοείται κάτι συγκεκριμένο.
Και κανείς βέβαια δεν λέει πως δεν υπάρχει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στα νέα ελληνικά το επίρρημα «πεζῇ». Απλώς, λόγω της ομοηχίας του με το θηλυκό «πεζή», σε φράσεις όπως «πεζή έφτασε στο Νταβός λόγω της χιονοθύελλας ο Πρωθυπουργός» ο ακροατής/αναγνώστης προετοιμάζεται ψυχικά για ν’ακούσει για γυναίκα και για μια στιγμή ξενίζεται όταν φτάνει στο αρσενικό υποκείμενο, οπότε αν δεν επιζητούμε αυτό το εφέ, καλύτερα να πούμε «πεζός» ή «με τα πόδια».
Γιάννης Ιατρού said
45β (35): Άσε Νίκο, δεν έχω λόγια … Χρειάζεται ρεσετ στις εργοστασιακές ρυθμίσεις 🙂
ΚΩΣΤΑΣ said
42
Γιάννη, συγνώμη για την υπόδειξη, αλλά μην υποτιμάς το λαό. Κι εγώ δεν πήγα στο συλλαλητήριο, όμως τους σέβομαι.
Και μιας κι εδώ λεξιλογουμε, πως βγαίνει η λέξη, από το συν +λαλώ;
Εμείς φτιάχναμε λαλιτσες από την καλαμιά του σιταριού. Θα ξέρει η Niki R. Ή λαλούν όπως οι κοκόροι η λάλησαν γενικώς;
cronopiusa said
Οι καλόγεροι του «αγίου» όρους ευλογούσαν τα «νικηφόρα όπλα» του Χίτλερ. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «προσεύχεται» για να μακελέψει ο Ερντογάν τον Κουρδικό λαό.
sarant said
67 Ετσι ακριβώς!
68 Παλιότερα θα λέγαμε «θέλει ρεκτιφιέ», αλλά η τεχνολογια προοδεύει 🙂
69 Ναι από συν+λαλώ. Αλλά δεν είναι αρχαία λέξη, πλάστηκε τον 19ο αιώνα
ΓΚ said
Αγηλαροί < agalar μήπως; (Μπας και το πετύχουμε στην τύχη…)
"όσων είναι χαραγμένων" Ε, ναι, έλξη αναφορικού υπάρχει, όχι έλξη επιθέτου…
"όλων όσων είναι χαραγμένα" θα έλεγα (αν ερχόταν έτσι η φράση)
(Το υποκείμενο του "διαπραγματευτεί είναι το "δικαίωμά μας"; Μετά από 6 αναγνώσεις,εκεί κατέληξα. Εσείς; )
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@64. Ἀλέξη, τὸ Κιλκίς Κιλκὶς τοῦ δίνει μιὰ μεγαλοπρέπεια· κάτι σὰν Μπάντεν Μπάντεν. 🙂
@61 Πρέπει νά ᾿χει συμβεῖ. Τηλεγράφημα ἀπὸ κάποιον πολιτικὸ πρὸς ἐκλογικὸ πελάτη του:
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΟΥ ΔΙΩΡΙΣΘΗΤΕ* ΘΗΡΟΦΥΛΑΞ ΘΗΡΑΣ. ΣΤΟΠ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΣΤΟΠ. ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ. ΤΕΛΟΣ. 🙂
*(γιὰ τοὺς νεώτερους) διωρίσθητε: διοριστήκατε.
ΓΚ said
(Να μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι με αφίσες και συνθήματα δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση, δηλαδή καθόλου συζήτηση.)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
69 >>φτιάχναμε λαλιτσες από την καλαμιά του σιταριού.
Τί ωραίο ¨λαλίτσες» !
Μαντούρες τις λέγαμε μεις.
Όταν ήθελα να το δείξω στο γιο μου,σπίτι,επιχείρησα με το πλαστικό καλαμάκι και δεν πέτυχε. Άνοιξη στην εξοχή η σωστή διδασκαλία 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Κώστα, από το συν+λαλήσαμε. 😊
Δεν υποτιμώ τον λαό γενικώς και αορίστως. Άλλωστε είμαι μέρος του. Αντιπαθώ τους εθνικιστές και τους τζάμπα μάγκες. Πόσοι άραγε από όσους συμμετέχουν σε παρόμοια συλλαλητήρια είναι καλοί πολίτες και πατριώτες στην πράξη και όχι στα λόγια; Πόσοι ενδιαφέρονται και για ό,τι βρίσκεται έξω από την πόρτα τους, πόσοι πληρώνουν στο ακέραιο τους φόρους τους, αποδίδουν το ΦΠΑ και γενικώς είναι συνεπείς σε όσα βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής ενός λαού και μιας χώρας;
ΚΩΣΤΑΣ said
72 ΓΚ
Αγηλαροί, χωρίς να το λέμε και χωρίς να το έχω ξανασυναντήσει, ισχυρίζομαι οτι κατά 99% σημαίνει γελαδαρηδες, βοσκοί αγελάδων, όπως λέει και το σχόλιο 8. Έχουμε κατά παράταξη σύνδεση, δένει αγηλαρους, δένει τσιοπαναρεους.
sarant said
72 Κανονικά πρέπει να λέμε πχ «τη θύμηση όλων όσα είναι χαραγμένα»
77 Ναι, αυτό πρέπει νάναι
Faltsos said
34 Gallo rojo – Εις μνημόσυνον (Άι γαρούφαλλό μου)
Δημήτρη σ’ευχαριστώ. Αγνοούσα το πρωτότυπο.
Αυτό το ιστολόγιο αξίζει να το παρακολουθεί κανείς για τα κείμενα του Νικοκύρη και τα σχόλια που ακολουθούν, αλλά και για κάποιες αναρτήσεις σαν αυτή, έστω κι αν είναι εκτός θέματος.
Ξανάρθε στο μυαλό μου η χθεσινή συζήτηση περί κλοπής στην μουσική με αφορμή το ολαρία ολαρά του Σαββόπουλου. Διακριτικά γράφεις για μουσική προσαρμογή του Αργύρη Κουνάδη. Αλλά στους δίσκους ο Κουνάδης εμφανίζεται σαν συνθέτης του τραγουδιού. Αν βέβαια γραφόταν η αλήθεια το 1973, απλά δεν θα κυκλοφορούσε ο δίσκος… Κάποιος κακόβουλος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι παρά τις δικαιολογίες ο Κουνάδης εισέπραττε από τα δικαιώματα ως συνθέτης κλπ κλπ. Αυτό είναι το σημαντικό ή ότι μας πρόσφερε ένα τόσο ωραίο τραγούδι;
Να προσθέσω ότι στην ελληνική του εκδοχή με τον τίτλο «Εις μνημόσυνον» και χάρη στους στίχους του Β. Γκούφα, το τραγούδι αναφέρεται στον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο», τον Νίκο Μπελογιάννη.
Παναγιώτης Κ. said
Άκουσα τον Μάρδα (πρώην υπουργός) στο ραδιόφωνο να λέει ότι κάποιοι συνάδελφοί του έκαναν εμβαδομέτρηση των χώρων όπου βρίσκονταν οι πολίτες που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο, πολλαπλασίασαν επί την πυκνότητα ανά τετραγωνικό και βγήκε ο αριθμός περίπου 210.000.
ΚΩΣΤΑΣ said
75
Πόσα ξέρουμε εμείς οι χωριάτες … την καταγωγήν; ☺
ΚΩΣΤΑΣ said
76
Γιάννη, ας πλήρωναν τουλάχιστον αυτοί που δεν πάνε στα συλλαλητήρια… και πάλι καλά θα ήμασταν. ☺
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
77.
αγελάρηδες /(αγελαδάρηδες)/ αγηλαροί ναι, αλλά κάτι πραγματολογικό,στα μέρη που αφορούν τη δράση του Ζαχαριά είχε αγελαδάρηδες τέτοιους ώστε να μνημονεύονται σε φυσική αλληλουχία εξόντωσης με τους τσιοπαναραίους;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@Faltsos (79). Παρὰ τὸ χρηστώνυμό σου, δὲν τὰ λὲς καθόλου φάλτσα. 🙂
Κι ἐγὼ ἀγνοοῦσα τὸ πρωτότυπο. Μοῦ τό ᾿βγαλε τὸ ΥΤ στὴν ἀναζήτηση τοῦ «Ἂχ! Γαρύφαλλό μου».
Μὲ τὴν ευκαιρία, δίνω μιὰ ἀπόπειρα ἀπόδοσης τῶν στίχων τοῦ πρωτότυπου τραγουδιοῦ στὰ ἑλληνικά. Μὲ λίγη καλή διάθεση καὶ ἀρκετὴ προσπάθεια κάποιοι μπορεῖ νὰ τὴν τραγουδήσουν. 🙂
Πετεινὸς μαῦρος σὰν κράζει
εἶναι ποὺ τελειώνει ἡ μέρα.
Ἂν ὁ κόκκινος λαλοῦσε
θὰ λαλοῦσε κι ἄλλος πέρα.
…
Ἂχ! Ἂν ψέματα σᾶς λέω
τὸ τραγούδι
ἂς τὸ σβήσει ἀέρας.
Ἂχ! Τί πίκρα θὰ ᾿ταν
τὸ τραγούδι
ἀέρας ἂν τὸ σβιοῦσε.
…
Μπῆκαν μέσα στὴν ἀρένα
ὁ ἕνας τους κόντρα στὸν ἄλλο
εἶν᾿ ὁ κόκκινος γενναῖος
μὰ ὁ μαῦρος πιὸ μεγάλος.
…
Ἂχ! Ἂν ψέματα σᾶς λέω
τὸ τραγούδι
ἂς τὸ σβήσει ἀέρας.
Ἂχ! Τί πίκρα θὰ ᾿ταν
τὸ τραγούδι
ἀέρας ἂν τὸ σβιοῦσε.
…
Κοιταχτήκανε στὰ μάτια
πρῶτα ὁ μαῦρος θὰ βαρέσει.
Εἶναι ὁ κόκκινος γενναῖος
μὰ ὁ μαῦρος εἶν᾿ μπαμπέσης.
…
Ἂχ! Ἂν ψέματα σᾶς λέω
τὸ τραγούδι
ἂς τὸ σβήσει ἀέρας.
Ἂχ! Τί πίκρα θὰ ᾿ταν
τὸ τραγούδι
ἀέρας ἂν τὸ σβιοῦσε.
…
Μαῦρε πετεινὲ στὸ λέω
πίσω ὁ κόκκινος δὲν κάνει.
Δὲ θὰ σοῦ παραδοθεῖ
κάλιο τό ᾿χει νὰ πεθάνει.
…
Ἂχ! Ἂν ψέματα σᾶς λέω
τὸ τραγούδι
ἂς τὸ σβήσει ἀέρας.
Ἂχ! Τί πίκρα θὰ ᾿ταν
τὸ τραγούδι
ἀέρας ἂν τὸ σβιοῦσε.
ΚΩΣΤΑΣ said
83
Γελαδάρης σε μας, με τη στενότερη έννοια, λέγεται και αυτός που βόσκει την δική του αγελάδα, πχ μια οικογένεια έχει αγελάδες και πρόβατα, αυτός που βόσκει τις αγελάδες λέμε οτι είναι ο γελαδάρης του σπιτιού και ο άλλος ο τσοπάνης ή τζιοπανος όπως είναι στη ντοπιολαλιά.
Yannis said
«Πρεσβεύτρια» όταν υπάρχει το «πρέσβειρα»; Και « κυβερνήτρια» παρακάτω;
http://www.koutipandoras.gr/article/xeili-ahdiastikes-oi-fhmes-peri-sxeshs-moy-me-ton-tramp
Jago said
Αφήνω αυτό εδώ, τα σχόλια δικά σας.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@84. Οἱ πρωτότυποι στίχοι γιὰ ὅποιαν/ον ἐνδιαφέρεται.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@87. Δὲν τ᾿ ἀφήνουμε αὐτὰ χωρίς προειδοποίηση. 🙂
Tὸ ἀπόλυτο συνταίριασμα τοῦ κίτς.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
85. Μικρονοικοκύρηδες φαμελιάρηδες θα ΄σφαζε ο καπετάν Ζαχαριάς; 🙂
Για μεγαλοϊδιοκτήτες γης (τσιφλικάδες), μήπως πάει ο νους σε κάτι;
βλ.Η «άγρια τόλμη» των κλέφτικων τραγουδιών, του Παντελή Μπουκάλα στη Καθημερινή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
90. τέλος
http://www.kathimerini.gr/724526/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/ypo8eseis
Pedis said
Καμμένος: «οι κανόνες εμπλοκής είναι απελευθερωμένοι και ξέρουν καλά, ότι όποιος τολμήσει να ανέβει σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρχει την επόμενη στιγμή.»
1) αυτό το «απελευθερωμένοι» τόχει κακομεταφράσει 100% από τα αγγλικά.
2) «όποιος τολμήσει να ανέβει σε ελληνικό έδαφος» … νομίζει, μάλλον, ότι επειδή αυτός κάθεται σε καλάμι κλπ κλπ
να πατήσει, να αγγίξει, να βάλει πόδι κλπ λένε στραμπουλόγλωσσε μπούλη.
3) «δεν θα υπάρχει την επόμενη στιγμή» … ναι, μα τόση αστοχία έκφρασης σε μία φράση … Δεν υπάρχει, που λένε.
Γς said
79:
>Αλλά στους δίσκους ο Κουνάδης εμφανίζεται σαν συνθέτης
σαν δισκοβόλος!
[ο Αντώνης Κουνάδης]
cronopiusa said
Δημήτρη Μαρτίνο αφιερωμένο
ΣΠ said
80
http://ellinikahoaxes.gr/2018/01/23/syllalhthrio-thessalonikh/
Pedis said
-> # 95 – ναι, καλά, 5-6 εκατομμύρια …
-> # 29
Γς said
87:
Πολύ πλάκα ο Παναγιώτης. Μπράβο του
Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Εγραψα τον ύμνο της ΝΔ και αυτό κατέστρεψε την καριέρα μου
http://www.iefimerida.gr/news/239239/rompert-oyiliams-egrapsa-ton-ymno-tis-nd-kai-ayto-katestrepse-tin-kariera-moy
Γιάννης Κουβάτσος said
Τζάμπο μάγκας και με φοβερή μουσική υπόκρουση. Πολιτικό καρναβάλι για πάντα!
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/o-maskoforos-ekdikitis-tis-kardias-mas&ved=0ahUKEwjmlJjNrPjYAhWjhKYKHXSYD34QxfQBCJYBMB4&usg=AOvVaw3FqiNPZ73Qi6st3Bfv6PRR
Πέπε said
@64:
> > Πέπε, η Θεσσαλονίκη γιατί εις τριπλούν; Πόθεν προκύπτει;
Πού να ξέρω εγώ; Στο #15 το είδα.
Επ’ ευκαιρία, η σωστή σύντμηση είναι Θεσσ/νίκη. Ούτε Θεσ/νίκη, ούτε βέβαια Θεσ/ίκη. Πλην ειδικών περιπτώσεων όπως Ε/Γ Ο/Γ (επηβατηγό – οχηματαγωγό), ο γενικός κανόνας είναι ότι αρχίζουμε να κόβουμε από φωνήεν που έπεται συμφώνου και σταματάμε αντιστρόφως. Και Κωνστ/νος, όχι Κων/νος.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ωχ! Δεν σε είδα, Jago, με πρόλαβες. 😊
ΣΠ said
99

ΘΕΣ/ΚΗΣ, δικό μου το λάθος.
Πάνος με πεζά said
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !
Nαι, έχει βγει εδώ και κάνα χρόνο αυτή η ιστορία με τη ΘΕΣ/ΚΗ και τα διαβατήρια…
Για να υπολογίσετε τα άτομα, πάρτε και τον Ευρωκώδικα για τα φορτία : χώροι προσβάσιμοι σε μεγάλα πλήθη (κατηγορία C5), q=7.5 kPa. Αν θεωρήσουμε 100 κιλά τον έναν άνθρωπο, να σας βάλω και το 9,81 του g, μιλάμε 7.65 άτομα στο τετραγωνικό.
Αυτό βεβαίως, είναι ένα οριακό φορτίο για υπολογισμούς (το πάμε και επί 1.5), αλλά οπωσδήποτε μια τιμή για «οιονεί μόνιμη» κατάσταση, είναι ψ2*7,5 = 0,6*7,5 = 4,50 kPa, πες 4 με 5 άτομα.
ΓΚ said
78 α
Ε, ναι. Άντε να δεχτούμε το «όσων» (εγώ το προτιμώ). Αλλά μέχρι εκεί.
Το «χαραγμένων»… πάει πολύ… Δε λέγεται.
frenarhos said
21
πως σου φαίνεται το Τρίκαλα Τρικκαίων;
Μιχάλης Νικολάου said
60, … 57 … «πεζή οδώ» … στα αρχαία δεν σήμαινε μόνο «με τα πόδια» αλλά και «διά ξηράς». …
Υποθέτω ότι το αυτονόητο του πορίσματος
«με τα πόδια» ==> «δια ξηράς»
έμελλε να ανατραπεί άπαξ άλλοθεν!
🙂
Ζαφείρης said
Όσοι κι όσες θέλετε να μερακλωσετε ψάξτε να διαβάσετε είτε το προηγούμενο είτε το τωρινό φύλλο της εφημερίδας Δρόμος… Κατάντια
Μιχάλης Νικολάου said
73, … τὸ Κιλκίς Κιλκὶς τοῦ δίνει μιὰ μεγαλοπρέπεια …
Και είναι και πρακτικό: Το πρώτο όνομα η πόλη, το δεύτερο ο νομός (στην γενική), στανταρισμένο – ό,τι κι αν είναι.
Κάτι σαν όνομα και επώνυμο.
Σε αντίστοιχο παράδειγμα από τα ΗΠΑνικά
New York, New York
Oklahoma City, Oklahoma
Kansas City, Kansas
Kansas City, Missouri
είναι πάγιες εκφράσεις,
όταν είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός.
Μιχάλης Νικολάου said
Μια που το «ζῇ»
είναι πλέον «ζει»
προτείνω
«πεζί»
για το
«πεζῇ».
Όπως
φαντεζί,
κρεμεζί.
Σε περίπτωση που το πεζί υπονοεί
«με Πεζώ»
προφέρουμε το ζ όπως στο
γκαρage.
sarant said
84 Μπραβο Δον Μήτσε, πολύ καλό!
86 Η πρεσβεύτρια θα ήταν λύση μόνο αν καθιερώναμε (που δεν πρόκειται) την πρέσβειρα ως σύζυγο του πρέσβη. Αλλά η κυβερνήτρια θεωρώ πως ειναι απολύτως νόμιμη λύση και τη χρησιμοποιώ
87 Χωρίς σχόλια, Jago.
106 Δρόμος της Αριστεράς; Έχει τίποτα εθνικιστικό;
BLOG_OTI_NANAI said
«Αγηλαρούς». Μήπως είναι αυτό; (από το Ιστορικό Λεξικό)
Μιχάλης Νικολάου said
… δεν έχουμε βάλει ακόμα αυτόν τον ευφημισμό στη γλώσσα μας. ….
They’re gonna let you go. …
… παρότι τον ευφημισμό τον έχει κάνει διάσημο και Έλληνας, ο πασίγνωστος
Nick the Greek,
όταν νικημένος, καίτοι Νίκος, σε διαβόητη μονομαχία πόκερ, αποσύρθηκε λέγοντας:
«Mr. Moss, I have to let you go.»
BLOG_OTI_NANAI said
«αγιλάρ'»
sarant said
112 Μπλογκ, αυτό είναι, αγιλάρης, που αλλού θα έγινε αγιλαρός.
Είχε αναφερθεί και παραπάνω, αλλά τώρα πείστηκα απόλυτα.
Μαρία said
109
Εθνικιστικό; Ποτέ. Αντιμπεριαλιστικό το λέμε 🙂
sarant said
114 Ναι. Κι άμα διπλωσεις τον Δρόμο πέφτει πάνω στα Παραπολιτικά.
Μιχάλης Νικολάου said
99, … Επ’ ευκαιρία, η σωστή σύντμηση είναι Θεσσ/νίκη.
Ούτε Θεσ/νίκη,
ούτε βέβαια Θεσ/ίκη.
Λογικό.
Το Θεσ/νίκη,
αφαιρώντας το -σαλο- από την Θεσσαλονίκη,
είναι ξεσάλωμα,
και το Θεσ/ίκη,
την κάνει του λιμανιού.
Μαρία said
>οπότε ο όρθιος ίσως είναι ο Τ. Θεοδωρικάκος.
Όχι δα. Έχεις δει τον Θεοδωρ.; Μοιάζει με το καθιστό.
Ο όρθιος είναι ο Πορδοσάλτες.
Μεγάλη παάλειψη στο σκίτσο ο Ρωμανός.
sarant said
117 Ο Πορδοσάλτες ομως δεν είναι (επίσημα) του επιτελειου της ΝΔ όπως οι άλλοι. Τέτοιο κάρφωμα;
atheofobos said
87
Άκρως επιτυχής διαφήμιση, γιατί θα προκαλέσει συζητήσεις και σχόλια.
Οι περισσότεροι σίγουρα δεν θυμόμαστε παλιότερες διαφημίσεις για ρούχα.
Σίγουρα όμως όλοι θυμούνται τις ανορθόδοξες διαφημίσεις της Beneton.
Μαρία said
118
Γι’ αυτό τον έχει όρθιο. Συμμετέχει αφ’ υψηλού κι επιβλέπει το επιτελείο.
BLOG_OTI_NANAI said
85: Κώστα, σε ποια περιοχή λέτε έτσι τον γελαδάρη;
sarant said
120 Αυτό να μου πεις
Niki Reppou said
69,75:
Βεβαίως την ξέρω τη λαλίτσα, αλλά εμείς τη λέγαμε πιπί(ν)γκι, ίσως λόγω ομοιότητας με κείνη τη μεταλλική στενόμακρη σφυρίχτρα που είχαν στο στρατό ή οι γυμναστές.
Για λάλημα είχαμε «του π’λάκ(ι) κι του κανατάκ(ι), πήλινα αντίστοιχα ομοιώματα-μινιατούρες, που άμα τα γεμίζαμε με νερό και φυσούσαμε από το στόμιο (ουρά ή σόπι), λαλούσαν. Το παγιαυλέλι, της Λέσβοθ, ο αρχαίος πλαγίαυλος. Ευλογημένη
νιώθω που πρόφτασα κι έπαιξα με ένα χιλιάδων χρόνων παιχνίδι!
Να θυμίσω και το:
–Τι π’λείς;
–Π΄λω π΄λι.
–Δεν π΄λείς π΄λι.
–Τι π΄λω;
–Π΄λεις π’λο.
–Π’λω π’λο, αλλά π΄λο π’ λαλάει!
Μαρία said
119
Ο ύμνος της Ν.Δ. δηλαδή είναι για τα καρναβάλια;
Πάνος με πεζά said
Θυμίζω την εμπνευσμένη περσινή ατάκα της αποκριάτικης διαφήμισης Jumbo :
» Tί σκατά να βάλω τις Απόκριες; »
Ε φέτος, το έκαναν «Τί σκατά να βάλω στη διαφήμιση;»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
123. Πολύ ωραία!
Σφυρίχτρα του γυμναστή η σφυρίχτρα (μα και το π΄λι τ΄) 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Τι δουλειά έχουν οι ανορθόδοξες διαφημίσεις της Μπένετον με αυτό το απίστευτο καρακιτσαριό, Αθεόφοβε; Μήπως διακρίνεις και φελινικές επιρροές;
sarant said
124 Aκουσα ότι η ΝΔ διαμαρτυρήθηκε
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
128
ούτε ο κατάφρακτος με την πλαστική στολή των Jumbo.
για τον Παν ούτσο
Tah ala tahalasa said
Τι τραγωδία!
Να έχεις κατορθώσει να ανέβεις τόσο στην ιεραρχία ώστε να εμπνέεις γελοιογραφία κ να μη σε αναγνωρίζει άνθρωπος!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
124
Tah ala tahalasa said
Ας το πάρουμε λογικά. Τα πνευματικά δικαιώματα θα τα έχει ο συνθέτης. Η ΝΔ έχει αποποιηθεί κάθε σχέση και με το πνεύμα κ με τα δικαιώματα.
Εξαιρούνται το Άγιο πνεύμα και το δικαίωμα του πάσο.
Μαρία said
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr, το βίντεο της διαφήμισης πρόκειται να αποσυρθεί καθώς υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση του ύμνου της Νέας Δημοκρατίας.
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον συνθέτη Ρόμπερτ Γουίλιαμς και ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ειδοποιήθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης να γυρίσει εκ νέου το διαφημιστικό βίντεο. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=658952&catID=77
atheofobos said
127
Η διαφήμιση είναι επιτυχής αν μπορέσει να μείνει στην μνήμη του καταναλωτή .(Το πανίσχυρο Βιμ, Ακάκιε τα μακαρόνια να είναι Μίσκο, Μαριάννα τι γίνεται στο Αιγαίο κτλ)
Η Beneton το πέτυχε με την πρόκληση, εδώ με το κιτς, που θυμίζει την παλιότερη εμφάνιση κατ΄εξοχή κιτς εμφάνιση του Ψωμιάδη ως Ζορό.
Μαρία said
Στέργιος Καλόγηρος, υπεύθυνος επικοινωνίας για το συλλαλητήριο της Αθήνας
2012 Τα 10 σενάρια καταστροφής του κόσμου https://www.youtube.com/watch?v=L4N9359YdYo
Βλάχος Βελεστινλής ο ίδιος αγωνίζεται για την αναγνώριση ελληνικής (βλάχικης) μειονότητας στην πΓΔΜ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Η συγκεκριμένη διαφήμιση διάλεξε τον χειρότερο.
sarant said
130 Ποιον εννοείς;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
135 Άλατις, νέα γυρίσματα δηλαδή!
137 ποιονα πέρασες γι άλλον; 🙂 Από το Πορ αρχίζει και παραπέρα δε λέω 🙂
12,104 (δείτε στο τουϊτερ»λευτεριά στην Πελοπόννησο», έχω τρελαθεί στο γέλιο και καθώς είμαι τάβλα από συνάχι κλπ τέλειωσα ως και το χαρτί κουζίνας 🙂
Alexis said
Άντε πάλι το δεικτικό σχόλιο σε κείμενο του Real.gr για τον Ψωμιάδη και τη διαφήμιση!
Πέπε said
@112 κ. σχετ.:
Αγελάρης = γελαδάρης. Απόλυτα πειστικό.
Αγελάρης > προφ. αγιλάρ’ς > πληθ. αγιλάρ(οι), αντί του αναμενόμενου αγιλάρ(η)δες: γιατί όχι; δεν ξέρω τις γραμματικές ιδιαιτερότητες του εν λόγω ιδιώματος αλλά δε μου φαίνεται απίθανο.
Από το αγιλάρης όμως να πάμε στο αγιλαρός, μου φαίνεται κάπως δύσκολο. Η κάτάληξη -άρης είναι πανελληνίως γνωστή και με μεγάλη επίδοση: παραπονιάρης, χτικιάρης, αρρωστιάρης, εβδομηντάρης. Το -αρός πώς προκύπτει;
Από την άλλη, νοηματικά θα μας κάλυπτε απόλυτα το «βοσκούς και γελαδάρηδες», άρα αυτό πρέπει να είναι. Θεωρώ ότι μας λείπουν όμως κάποια βήματα για να ερμηνεύσουμε πώς η έννοια «γελαδάρης» εκφράζεται με μια λέξη που έλαβε αυτή τη μορφή.
(Πάντως κάπου στη Θράκη λένε και «γιαλάδαροι»: Περπερούνα περπατεί / το θεό παρακαλεί / Βρέξε Kύριε μια βροχή […] / να βραχούν οι τσόπανοι / τσόπανοι, γιαλάδαροι… Δεν ξέρω πώς είναι στον ενικό. Αν είναι το αναμενόμενο «γιαλάδαρος», τότε να ένα παράδειγμα όπου, όντβς, αντί για την κλασική και σαφή κατάληξη -άρης έχουμε -αρος.)
(Επίσης, ο στίχος θα μπορούσε να λέει όχι «αγηλαροί» αλλά «αγήλαροι»: είναι μετρικά ισοδύναμο, και αν η καταγραφή έγινε ακούγοντας το τραγούδι να τραγουδιέται (με μελωδία), δεν υπάρχει καμία απολύτως διάκριση, εκτός αν ξέρεις τη λέξη. Αν λέει λοιπόν «αγήλαροι», είναι ένα παράδειγμα απολύτως ανάλογο του «γιαλάδαροι». Μόνο που αφήνει ανερμήνευτο το [i] της δεύτερης συλλαβής, που, αφού τονίζεται, θα έπρεπε να παραμείνει [e], αγέλαροι.)
ΚΩΣΤΑΣ said
221 BLOG…
Είμαι Λαρισαίος με γονεϊκές ρίζες και από ορεινή Καρδίτσα. Στα ορεινά πιο συνήθης ο όρος. Στα πεδινά μέρη, όπου οι χωριανοί έσμιγαν τα ζώα τους και κάναν τις αγέλες, υπήρχε έμμισθος γελαδάρης.
Κατά τόπους αποκτάει και άλλη στενή σημασία, όχι τον βοσκό αλλά τον εκτροφέα πχ γελαδάρης = αυτός που εκτρέφει αγελάδες, γουρνιάρης= αυτός που εκτρέφει γουρούνια.
Alexis said
Μάλλον για Σαμαράς μου φαίνεται εμένα ο όρθιος στη γελοιογραφία, ως «ειδικός» περί του Σκοπιανού!
Alexis said
#141: Γελαδάρης, γιδάρης, προβατάρης, γουρουνάρης κοινά και παρ’ ημίν για τους εκτροφείς των αντίστοιχων ζώων…
ΚΩΣΤΑΣ said
123
Ναι, και πιπίγκια. Τις πήλινες λαλίτσες δεν τις φτιάχναμε, τις αγοράζαμε στα πανηγύρια.
Τρία π’λιά κι ένα τσιόν΄ 🙂
sarant said
142 Μα τον Σαμαρά, που ήταν πρώην ΠΘ, τον έχει τυποποιήσει.
Δες εδώ πώς τον κάνει:
http://www.kathimerini.gr/945422/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-andrea-petroylakh-260118
BLOG_OTI_NANAI said
141: Ευχαριστώ!
Alexis said
#145: Μμμ, έχεις δίκιο, άλλη φάτσα εντελώς…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
142. Μπα, δες την άλλη στο σχ.40 πως ξεχωρίζει ο Σαμ.
Γελαδάρης
Από αστυν.διαταγή του 1907-αν είν αληθινή.Και να μην είναι έχει χάζι, -ίσως την ξαναέβαλε κάποιος εδώ.
Όταν λίαν προίαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γιρίζοντας πρέπη ανιπερθέτος να μαζέβετε τις βονιές των ζώον από το δρόμο, το ίδιο να κάνετε και το βράδη διότι δεν έχη που να πατίση όστις βαδίζη εις τας οδούς του χωρίου. Και εκτός του τιούτου σας χριάζοντε αι βονιές να ζεστένεστε στο μπουχαρί το χιμόνα με τα κρία.
http://paliaathina.com/gr/pages/283/astynomiki-diatagi-etoys-1907.html
gpointofview said
# 143
Ναι μεν αλλά από το αγηλάρης μέχρι το γελαδάρης είνξαι κάποια τσιγάρα δρόμος…
Δύτης των νιπτήρων said
Κάποιος το ξαναρώτησε, όμως, έχει γελάδες στη Μάνη;
gpointofview said
# 88
Δημήτρη λίγο μετά την πτώση του Αλλιέντε έφτασε στα χέρια μου ένας δίσκος (ελπί) από τους αντιστασιακούς της Χιλής όπου μέσα υπήρχε το Γκάγιο ρόχο. Αρχικά νόμιζα πως είναι αντιστασιακό τραγούδι της Χιλής μετά έμαθα πως ήταν από τον ισπανικό εμφύλιο. Εννοείται πως ο Κουνάδης το παρουσίαζε για δικό του και αναγκάσθηκε μετά να λέει πως μ’ αυτόν τον σκοπό τον νανούριζε η γιαγιά του και σιγά- σιγά να τα μπαλώσει. Αν δεν κάνω λάθος το είχαμε συζητήσει προ καιρού εδώ, σίγουρα όμως είχα γράψει σχετικά στο μπλογγ μου
ΚΩΣΤΑΣ said
150
Γιατί να μην υπάρχουν αγελάδες στη Μάνη και στην Πελοπόννησο γενικά; Δεν ξέρω, αλλά το θεωρώ αυτονόητο.
Πέπε said
Να προσθέσω και το εξής:
Η κοινή λέξη «αγελάδα» προέρχεται από το «αγελάς [βους]», βόδι που ζει σε αγέλες. Σε κάποια όμως ιδιώματα φαίνεται ότι η αντίστοιχη λέξη σχηματίστηκε αλλιώς, όχι από το «αγελάς» αλλά από το «αγελαία» που λέγεται (ως επίθετο) και σήμερα. Έτσι σε διάφορα από τα 12νησα, και θαρρώ και στν Κρήτη, λένε «αελαία», «αελιά» κ.ά. που δε δικαιολογείται να είχαν προέλθει από το «αγελάδα».
Αν βρισκόμαστε σ’ αυτή την περίπτωση, εξηγείται ίσως και το γιατί όλοι οι τύποι που παραθέτει ο Μπλογκ είναι χωρίς -δ- (αγελάρης κλπ. αντί αγελαδάρης).
(Το έγραψα πριν κάμποση ώρα, δεν πρόλαβα να το στείλω, και τώρα εκ των υστέρων ίσως απαντά στα τσιγάρα του #149)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το Βορίδη τον ξέρουμε κι από άλλη γελοιογραφία του; αυτός στο νήμα δε μου πολυμοιάζει (δε φοράει και μανικετόκουμπα 🙂 ) ασε που, αφύσικα, λείπει ο Άδωνις, βέβαια και ο Ρωμανός που επεσήμανε η Μαρία.
149. Τζη, υπόψη ότι η αγελάδα, λέγεται και αηλιά ή αελιά κι όχι μόνο στην Κρήτη.
152. Ασφαλώς υπήρχαν αλλά αν ήταν σε βαθμό να έχουν γελαδάρηδες, αναρωτήθηκα. Όμως δε σκέφτηκα για βόδια που για τη σπορά ήταν εκ των ων ου άνευ, και στα ορεινά, οπότε συντάσσομαι με το αγελάρης/αγελαρός
Tah ala tahalasa said
Νομίζω ότι ο όρθιος είναι ο Άρης. Ολοι κρατάνε καρφίτσες κι αυτός μολύβι.
ΚΩΣΤΑΣ said
148
Το έγγραφο του αστυνόμου Ματαράγκας το είδα και σε χειρόγραφο παλιά. Είχε νομίζω και δυσανάγνωστη σφραγίδα. Πλαστό μάλλον είναι, ωστόσο δεν απέχει και πολύ από την εποχή εκείνη. Συνέβαιναν αυτά που περιγράφει.
Γιάννης Κουβάτσος said
Τι να βοσκήσουν, βρε παιδιά, οι αγελάδες στα κατσάβραχα της Μάνης; 😊
Αιμ said
Αγελάδες στη Μάνη μου λέγανε μόνο τα τελευταία 10-20 χρόνια λόγω επιδοτήσεων και είναι και αιτία προστριβών γιατί τρώνε τα λιλιπούτεια λιόδεντρα. Κάτω απ’ το Οιτυλο βέβαια.
Πάνος με πεζά said
Πώς το έλεγε και ο Βουτσάς στη Σαπουντζάκη !
– Εϊστε σέξι !
– Όχι, αγελαδάρης είμαι !
Γιάννης Κουβάτσος said
Υπάρχουν, πάντως, μερικές και προκαλούν και προβλήματα:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://manivoice.gr/content/%25CF%2584%25CE%25B9-%25CE%25B8%25CE%25B1-%25CE%25B3%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25B9-%25CE%25BC%25CE%25B5-%25CF%2584%25CE%25B9%25CF%2582-%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25AD%25CF%2583%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2584%25CE%25B5%25CF%2582-%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25AC%25CE%25B4%25CE%25B5%25CF%2582-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7-%25CE%25BC%25CE%25AC%25CE%25BD%25CE%25B7&ved=2ahUKEwjJ2NnJhfnYAhWPhKYKHZR2A9AQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw09KeJkjSguZFQbJdblNS3v
Tah ala tahalasa said
Επίσης οι άλλοι κάθονται κ μόνο αυτός είναι όρθιος κι ο θεοδωρικακος είναι πιο γεμάτος, δεν είναι τόσο στεγνός.
Όπως κ να έχει ο πιο πετυχημένος κατά τη γνώμη μου είναι ο Ζουλας.
gpointofview said
# 154, 153
Καμιά αντίρρηση αλλά το γάμα δεν είναι πουκάμισο να το βγάζεις και να το ξαναβάζεις !
αγελάδα ===> αηλιά ===> αηλιάρης ο βοσκός της, δεν είναι ;
Ούτε το γιώτα, απο τα σκουπίδια, σκουπιδιάρης λέμε, δεν έχω ακούσει ούτε σκουπιδάρης ούτε αρκουδάρης.
Pedis said
Τι λέει ο Δρόμος ρε παίδες; Είναι εκτός γραμμής. Ανησυχώ …
Ας δωσουν ό,τι σκατά όνομα θένε, εμεις να κοιτάξουμε να κρατήσουμε τον Καμμένο υπ. αμύνης που είναι εγγύηση κι ας κοτάει ας ανέβει κανείς σε ελληνικό έδαφος (-> 92) … θα εξαυλωθεί σε ντετέ.
Αιμ said
60 —-> 58 άρα είναι αλήθεια
Μαρία said
sarant said
156 Κι εγώ για πλαστό το λέω.
Όσο για τα γελάδια, μπορεί τους γελαδαρηδες να τους πιάνουν σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
162, Υποθέσεις κάνουμε με κάποιες πιθανοτήτες όμως.
Να, στα Ρεθεμνο-Χανιώτικα τη λένε αελέ. Γενικά τέτοιες παρεκκλίσεις των παρεκκλίσεων νομίζω υπάρχουν πολλές. Το θέμα είναι πώς (κατά περίπτωση) το γύρισε η λαϊκή τοπική γλώσσα. Βέβαια να μην αυτοσχεδιάζομε αυθαίρετα στο τώρα χωρίς αναφορές.
Το μεσημέρι πρόσεξα ακούγοντας το παραδοσιακό»Απόψε στ΄όνειρό μου»«κλαίω κι αναστενώ» ότι λέει παρακάτω ,
δηλαδή κόβει και τη συλλαβή,κατεβάζει και τον τόνο. Το πρόσεξα επειδή είχαμε την κουβέντα με τους αγηραλούς.
Αν το τραγούδι το φτιάξανε παραμετά, μπορεί να φαντάζονταν το Ζαχαριά να εξορμά προς το Αργολικό ή τον Κάμπο Καλαμάτας, όπου θα είχε και αγελαδοτρόφους.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ξέχασα
162 τέλος >>σκουπιδιάρης
ναι, αλλά γιδάρης 🙂
«ήθελα να ΄μουν τσέλιγκας, να ΄μουν ένας γιδάρης»
Ντζιομπάνο τονε λένε τον …γκλίτσμαν προς τα μέρη της Άρτας
Πέπε said
@162:
Αν κατάλαβα τι εννοείς (που δεν είμαι σίγουρος):
> > το γάμα δεν είναι πουκάμισο να το βγάζεις και να το ξαναβάζεις !
Αναλόγως το ιδίωμα, μπορεί να είναι. Έφαγα – θα φάω. (Αλλά «θα φάγω» οι Πολίτες, «ήφαα» διάφοροι νησιώτες.) Βασικά δεν έχω καταλάβει αν ξέρουμε σε ποιο ιδίωμα είναι το τραγούδι που συζητάμε.
> > Ούτε το γιώτα, απο τα σκουπίδια, σκουπιδιάρης λέμε, δεν έχω ακούσει ούτε σκουπιδάρης ούτε αρκουδάρης.
Κι αυτό σχετικό είναι. Αρρωστάρης έχεις ακούσει; Εγώ το άκουσα στην Κρήτη (δεν είναι ο αρρωστιάρης-φιλάσθενος, είναι ο άρρωστος). Επίσης, κυνηγάρης (αλλά κυνηγιάρικο σκυλί – προφανώς από αλλού, γεωγραφικά, η κάθε λέξη). Χώρια που και όταν έχεις -ιάρης δεν είναι πάντα εμφανές αν το -ι- ανήκει στο θέμα ή στην κατάληξη.
Γενικά, το να μπαινοβγαίνει το -ι- δεν το θεωρώ πρόβλημα. Ειδικά βέβαια, καλό θα ήταν να ξέραμε τους κανόνες του συγκεκριμένου ιδιώματος.
Spiridione said
Τους στίχους τους βρίσκω σε παραλλαγή σε κλέφτικο που αφορά τον Ζαχαράκι, στη Ρούμελη. Αυτός που έχει τσεκούρια στα άλογα είναι ο Τούρκος, ο Γιουσούφ Αράπης.
http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/folk_songs/kleftika.htm#25
cronopiusa said
Ένας αστός διπλωμάτης απαντάει στον «κομμουνιστή» Ρούντι Ρινάλντι για το όνομα της Μακεδονίας
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
169. Υποθέτουμε κάποιο ιδίωμα Αρκαδιανό/Λακωνικό αφού το κλέφτικο αφορά στον καπετάν Ζαχαριά τον Μπαρμπιτσιώτη(από τη Μπαρμπίτσα στα σύνορα των δυο νομών) το στρατολόγο του Κολοκοτρώνη, αυτόν που αποκεφάλισαν κλπ
Pedis said
# 171 – θάχε ενδιαφέρον να το διαβάζαμε ολόκληρο … προσωπικά, δεν μου προξενεί έκπληξη … μη νάναι η τελευταία … ριζοσπαστική θέση με αποφασιστικότητα που παίρνουν οι διάφοροι τύποι του … ριζοσπαστικού χώρου … μία με τον σύριζα πεισμένοι κάργα, την άλλη έξω επειδή, άλλωστε, το είχαν δει το πράμα από καιρό, τώρα δεν πάει ο σύριζα θεσ/νίκη, αυτοί είναι υπέρ των σ/αλητηρίων, αύριο θα διοργανώσει ο ίδιος ο σύριζα σ/αλητήρια με τον αρχιπαπά, του λόγου τους θα είναι κόντρα, κι αν ήταν να ζησουν άλλα πενήντα χρόνια, όλοι μαζί θα συσπειρώνονταν μαχητικά και φανατικά -όπως πάντα, δηλαδή- να ακυρώσουν το 18ο μνημόνιο.
Μαρία said
Άξιος απόγονος του Τσόντου-Βάρδα, Κατεχάκη και λοιπών βουλγαροκτόνων.
Τα δικά του μηνύματα έστειλε ο παπά – Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τη Θεσσαλονίκη https://www.cretapost.gr/384440/ta-dika-tou-minymata-thelise-na-stili-o-papa-andreas-kefalogiannis-apo-ti-thessaloniki/
Ο παπα-Κεφαλογιάννης, ομιλητής στο συλλαλητήριο τόνισε πως «δεν βρισκόμαστε εδώ για να πατριδοκαπηλευτούμε, αλλά να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε έναν αγώνα καθαρό, λαϊκό, μακριά από εθνικιστικές φωνές, μακριά από όλους εκείνους που ήρθαν για τα ψηφαλάκια».
Όλοι άκουσαν και πρόβαλαν τον κ. Φράγκο Φραγκούλη. Δεν άκουσαν καθόλου τον παπά. Γιατί έτσι βόλευε και βολεύει.
Ο κόσμος δεν είναι τόσο ανόητος όπως νομίζουν… https://www.e-dromos.gr/makria-apo-aftous-pou-skeptontai-mono-ta-psifalakia-editorial/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
174. Ορίστε,τί φοβάστε; Ανεβήκαμε, μπροστάρηδες στον αγώνα.
Τί, δεν έχουμε αγώνα; 😦
BLOG_OTI_NANAI said
156,166: Ενώ το έγγραφο στο #148 αναφέρει μιλάει για το «χωρίον Ματαράγκα» και στις προσφωνήσεις αναφέρει τον «ιερέα του χωριού» εντούτοις ξεκινά με πρώτο τον «Δήμαρχο«. Υπήρχε περίπτωση το χωριό να έχει Δήμαρχο;
gpointofview said
# 168
Από γιδα, γιδάρης κι από γίδια, γιδιάρης λογικό. Από γίδια όμως δεν βγαίνει το γιδάρης, αυτό λέω, ούτε από το γελάδια το γελαδάρης, από την γελάδα ναι, βγαίνει.
Alexis said
#176: Ναι, υπήρχε. Το διοικητικό σύστημα «κάθε χωριό και κοινότητα» που ίσχυε μέχρι τον «Καποδίστρια» (1998) θεσμοθετήθηκε από τον Βενιζέλο το 1911. Παλιότερα ήταν σύνηθες πολλά γειτονικά χωριά να συγκροτούν έναν Δήμο. Άρα ναι, η Ματαράγκα Καρδίτσας το 1907 μπορεί να είχε Δήμαρχο.
gpointofview said
# 169
αλλο πράγμα η καταγραφή λέξεων όπου σημειώνετι κάθε τοπική -ακόμα και προσωπική- παραξενιά κι άλλο να προσπαθούμε να βρούμε την προέλευσή της όπως εδώ.
Alexis said
#157: Το άγονο του εδάφους δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την ύπαρξη ή μη γελαδιών. Πιο ασφαλές είναι η ύπαρξη των …επιδοτήσεων όπως λέει και το #158.
Όταν πρωτοπήγα στο Ξηρόμερο είχα πάθει πλάκα με κάτι ντόπια γελάδια που έβοσκαν στα κατσάβραχα (δεν το λένε τυχαία Ξηρόμερο, έτσι; ).
«Τι τρώνε, τις πέτρες;» αναρωτιόμουν συχνά.
Κι όμως…
ΚΩΣΤΑΣ said
176 Ναι, Μπλογκ, όπως το λέει ο Αλέξης ήταν. Οι περισσότεροι Καποδιστριακοί Δήμοι ήταν ανασύσταση των παλαιών εκείνων Δήμων.
180 Αλέξη, μήπως έχεις ακούσει και τη λέξη κατσακιώ(ο)ρης, ή μήπως τις λέγαν κατσακιώ(ο)ρικες;
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
180: ξερικά, που λένε 🙂
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
Πέπε said
@179:
Αναλόγως του κάθε ιδιώματος, δεν είναι απλώς παραξενιές. Είναι κανονικότητες. Το ρεθεμνιώτικο «η αελέ (της αελές) = η αγελάδα» λ.χ., όσο κουλό κι αν ακούγεται, είναι απόλυτα σύμφωνο με τους κανόνες του ιδιώματος, οι οποίοι δίνουν ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα.
Είμαι σε θέση να το πω αυτό -παρόλο που δεν ξέρω καλά το ιδίωμα- επειδή συμβαίνει να πρόκειται για κανόνες αφενός σχετικά απλούς, και αφετέρου που τους ξέρω κι από άλλα ιδιώματα, .
Εδώ τώρα άχουμε τους «αγηλαρούς», μία λέξη που δεν μπορώ να φανταστώ με ποιους κανόνες προκύπτει, που κανένας σχολιαστής μέχρι τώρα δε δήλωσε ότι την ξέρει, και που κατά ισχυρή πιθανότητα (συμφραζόμενο + ευρήματα Μπλογκ) πρέπει να σημαίνει «γελαδάρηδες». Εφόσον κανείς δεν είπε «ναι την ξέρω από το χωριό μου» ή «ναι την βρήκα στο τάδε λεξικό», πρέπει να αποδείξουμε αν είναι δυνατόν να παράγεται από την αγελάδα και να σημαίνει αυτό που νομίζουμε. Λείπουν όμως βήματα. Όπως λοιπόν ο Μπλογκ έψαξε και βρήκε παρόμοιους τύπους (από διάφορα ιδιώματα) που μπορεί να μας φωτίσουν στην αναζήτηση, εγώ ψάχνω να βρω ανάλογους κανόνες από διάφορα ιδιώματα που, επίσης, ίσως να μας φωτίσουν.
Όμως, κάθε λέξη ελληνικού ιδιώματος που μορφολογικά μοιάζει και εννοιολογικά σχετίζεται με την αγελάδα δεν προέρχεται υποχρεωτικά από την αγελάδα. Είδαμε παραδείγματα όπου προέρχεται από το «αγελαίος». Ο κοινός πρόγονος της αγελάδας και του αγελαίου είναι η αγέλη. Αυτό είναι το κοντινότερο σχετικά ασφαλές σημείο απ’ όπου πρέπει να ξεκινήσουμε. (Ασφαλές, στο μέτρο που είμαστε βέβαιοι ότι αγηλαροί είναι οι γελαδάρηδες.) Έχουμε λοιπόν μπόλικη απόσταση να καλύψουμε, και δεν είμαστε καν βέβαιοι σε ποιο ιδίωμα ανήκουν οι αγηλαροί, ούτε αν είναι σωστή η καταγραφή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα νεοελληνικά ιδιώματα δεν είναι τελείως άσχετα το ένα από το άλλο, σε κάποια βρίσκουμε κοινούς κανόνες.
Αυτά. Δεν ξέρω να προσθέσω τίποτε άλλο προς το παρόν.
Niki Reppou said
Να θυμίσω οτι
(Α)γελαδάρης, Γιδάρης, Γουρνάρης, Γρουνάρης, Κατσακιώρης
απαντώνται και ως επώνυμα
Alexis said
#181: Όχι, κατσακιώρης δεν έχω ακούσει για τον γελαδάρη.
Στην Πρέβεζα αυτά τα ντόπια γελάδια ελευθέρας βοσκής τα λένε «τσάτσικα», στο Ξηρόμερο δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ονομασία, απλώς γελάδια…
Pedis said
Ο ρεπόρτερ συμπληρώνει: «Δεκαπέντε λεπτά μετά εμφανίζονται στην οδό Σταυροπούλου. Τα ρόπαλα των νεοναζί στρέφονται πάνω σε δύο περαστικούς. Τον Αθανάσιο Υφαντή και τον Γεώργιο Σαπουνά».
Ο λόγος είναι ότι –όπως εξηγεί η Κοκκίνη– ο ένας τους φορούσε μια αντιναζιστική κονκάρδα: «Οταν το είδαν αυτό, αφηνιάσανε. Τους πλακώσανε και τους δύο».
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ, «τα ΜΑΤ αρχίζουν τις συλλήψεις. Λίγη ώρα αργότερα, τα ΜΑΤ εισβάλλουν στα γραφεία της οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην οδό Κεφαλληνίας. Οι διμοιρίες κατευθύνονται σ’ ένα υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Χέιδεν».
Μιλά ένας καταληψίας: «Ημασταν εδώ και είδαμε τις διμοιρίες να έρχονται. Εχουν περικυκλώσει το σπίτι».
Και ποια είναι η κατάληξη; Περιγράφει πάλι ο ρεπόρτερ του καναλιού: «Εντεκα άτομα προσάγονται στο 8ο Αστυνομικό Τμήμα. Σε βάρος ενός 17χρονου κουκουλοφόρου σχηματίζεται δικογραφία, γιατί έξω από την ΑΣΟΕΕ μοίραζε έντυπα αντεθνικού περιεχομένου. Οι υπόλοιποι αφέθησαν ελεύθεροι».
Με άλλα λόγια, οι χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν και τραυμάτισαν πολίτες δεν διώχθηκαν, ενώ θεωρήθηκε ποινικό αδίκημα το μοίρασμα μιας προκήρυξης, η οποία χαρακτηρίστηκε «αντεθνική».
1992
http://www.efsyn.gr/arthro/skliro-mathima-toy-1992
Pedis said
Με πρωτοσέλιδη φωτογραφία από το συλλαλητήριο και τίτλο «Κανένας συμβιβασμός για την Μακεδονία μας» η εφημερίδα υποστηρίζει ότι για το Μακεδονικό ευθύνονται –ποιοι άλλοι;– οι Εβραίοι.
Ενδιαφέρον έχει και η εξήγηση του «Φίρερ» για το πού βρέθηκαν εκείνη την εποχή χρήματα για την έκδοση εβδομαδιαίου φύλλου: «Τότε, ένας από τους πλέον εκλεκτούς συναγωνιστές, που ακόμη είναι ενεργός μέσα στις τάξεις της Χρυσής Αυγής, είχε την τύχη να κερδίσει ένα χρηματικό ποσό. Το απροσδόκητο αυτό έσοδο με οδήγησε στην απόφαση να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την έκδοση μιας εφημερίδας […] και μέσω της εφημερίδας να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό κόμμα» («Εχθροί του καθεστώτος. Χρυσή Αυγή 1993-1998», εκδ. Ασκαλών, Αθήνα 2000, σ. 45).
Ο ανώνυμος μαικήνας του ναζισμού παραμένει άγνωστος. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι από τα μυστικά κονδύλια του κρατικού μηχανισμού δαπανήθηκαν εκείνη την περίοδο σεβαστά ποσοστά για την επιτυχία των συλλαλητηρίων.
http://www.efsyn.gr/arthro/skliro-mathima-toy-1992
ενδιαφέρουσα εικασία …
sarant said
187 Κάμποσοι ειχαν πάει τότε μέσα ή είχαν βρει μπελά για αντεθνικές προκηρύξεις κτλ.
Pedis said
# 189 – ναι, επιθετικό κλίμα λακεδαιμονικ-λάικ δηλ. από τους Λακέ ενάντια στους δαίμονες
Πέπε said
@180:
> > Όταν πρωτοπήγα στο Ξηρόμερο είχα πάθει πλάκα με κάτι ντόπια γελάδια που έβοσκαν στα κατσάβραχα (δεν το λένε τυχαία Ξηρόμερο, έτσι; ). «Τι τρώνε, τις πέτρες;» αναρωτιόμουν συχνά. Κι όμως…
Έχω ακούσει, χωρίς να ξέρω πολλά σχετικά, ότι υπήρχαν στην Ελλάδα ντόπιες ράτσες αγελάδων που, αντί για την κλασική εικόνα του χοντρού ζώου που ξέρουμε, έμοιαζαν περισσότερο μ’ εκείνες των μινωικών τοιχογραφιών. Πιο αδύνατες (άρα πιο λιγόφαγες), με μακριά λιγνά κανιά κατάλληλα για ανώμαλο έδαφος. Και ότι η κλασική σήμερα αγελάδα, που μπορεί να τη βγάλει μόνο σε παχιά λιβάδια, είναι ολλανδική, και με την εισαγωγή της οι ντόπιες ράτσες υποχώρησαν ραγδαία (αλλά όλο και κάπου θα επιζούν υποθέτω), επειδή η καινούργια βγάζει είτε περισσότερο γάλα είτε περισσότερο κρέας είτε και τα δύο, ή επειδή εξέλιπε η ανάγκη για βόδια που κατά τα άλλα μπορεί να ήταν ασύμφορα (συγκριτικά) αλλά ήταν απαραίτητα για το αλέτρι.
Υποθέτω ότι, τουλάχιστον μέχρι την επικράτηση των τρακτέρ, οι παλιές και προσαρμοσμένες στα διάφορα ελληνικά εδάφη ράτσες θα υπήρχαν παντού.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας κι ἀπὸ δῶ.
@94. Κρόνη, σ᾿ εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀφιέρωση. Συγκλονιστικὴ ἑρμηνεία.
@109. Νά ᾿σαι καλὰ γιὰ τὰ καλά σου λόγια, Νικοκύρη.
@151. Γιῶργο, χτὲς πρωτοάκουσα τὸ πρωτότυπο καὶ δὲν ἤξερα ἄν εἶχε προηγηθεῖ θέμα «κλοπῆς πνευματικῆς περιουσίας». Αὐτὰ ἂς τὰ βροῦν οἱ ἔχοντες «ἔννομο συμφέρον».
Πάντως καὶ τώρα, ποὺ ἔμαθα περισσότερα, τὸ ἴδιο μοῦ ἀρέσει τὸ «ἂι, γαρούφαλλό μου». 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
178,181: Πρέπει να έχετε δίκιο. Βλέπω στην απογραφή του 1907 ότι το πλήρες όνομα του χωριού ήταν «Πύργος Ματαράγκα» και ανήκε στον «Δήμο Κιερίου» του «Νομού Καρδίτσης«. Βρήκα κι έναν Δήμαρχο του «Δήμου Κιερίου«. Προφανώς ο αστυνόμος έστελνε αντίγραφο στο Δημαρχείο (άρα δεν αποτελεί ένδειξη πλαστότητας όπως νόμισα).
Pedis said
Προσευχόμαστε για το τέλος των τρομοκρατικών δράσεων που επηρεάζουν και ενοχλούν όλους τους πολίτες μας, ιδιαίτερα τους Κούρδους για νοτιοανατολικά και για την εξέλιξη της χώρας μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
http://www.efsyn.gr/arthro/vartholomaios-yper-erntogan-gia-tin-epithesi-kata-ton-koyrdon
Η ορθοδοξία πιστή στις παραδόσεις της …
Μα , εκτός από το «για» που είναι τυπογραφικό η έκφραση «για την εξέλιξη της χώρας μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον» σαν … από μετάφραση είναι …
sarant said
194 Η χώρα μας είναι η γείτων χώρα, έτσι; Εδώ θέλει ρήμα, και για να εξελιχθεί η χώρα… ή ακόμα πιο καλά «και για να γίνει η χώρα μας ασφαλές περιβάλλον»
Αλλα μήπως είναι μεταφρασμένο από τα τουρκικά;
Μαρία said
“It is our community’s wish that our nation develops rapidly in a confident environment with the end of the ill that is terror, which has affected all our citizens, but mostly our Kurdish citizens living in the southeast [of Turkey],” it added.http://www.hurriyetdailynews.com/istanbul-greek-orthodox-patriarch-lends-support-to-turkeys-operation-olive-branch-in-syrias-afrin-126375
Δεν ανέβηκε στο σάιτ του Πατριαρχείου αλλά ο Πατρ. μιλάει και πολύ περισσότερο γράφει σε εκκλησιαστική καθαρεύουσα.
spatholouro said
http://aa.com.tr/en/politics/orthodox-leader-voices-support-for-turkeys-afrin-op/1044672
sarant said
196 Αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Αλλά στο προκείμενο δεν θα μίλησε ελληνικά διότι όταν μιλάει/γραφει ελληνικά δεν τον καταλαβαίνουν ούτε οι Έλληνες, πόσο μάλλον οι Τούρκοι και οι Κούρδοι.
Μαρία said
198
Το ίδιο λέμε.
αποτελέσματα α γύρου κυπριακών προεδρικών http://proedrikeslive.sigmalive.com/
Μαρία said
Νέο Kid said
200. Έφαέν τες το πλουσιόπαιδον… γουστάρω πολλά!
Μαρία said
201
Αλλά έκλεισε πολύ η ψαλίδα.
2013
Αναστ. 45,46
Μαλάς 26,91
Νέο Kid said
202. Για τον Παπαδόπουλο έλεγα στο 201.
Ο Μαλάς θα παλέψει στο Β’γύρο ,αλλά έν έχει τσανς δυστυχώς. Τα φασιστόμουτρα θα πάνε όλα στον μπεκρούλιακα και οι του ΔΗΚΟ φίφτυ-φίφτυ όπως πάντα… Μόνη ελπίδα οι ανέκαθεν αγωνιστές της δημοκρατικής και ιστορικής ΕΔΕΚ ,αλλά είναι λίγοι.
Pedis said
# 197 – OK. σκατομετάφραση, λοιπόν, από τα αγγλικά.
Πάλι καλά, με τέτοιο μπιντέ που του κάνει, τουλάχιστον δεν είναι τόσο κακογραμμένο όσο φάνηκε αρχικά.
Γς said
Πιάσ τον εναν τζε φάκκα τον άλλον. Εν ούλοι άχρηστοι. Να ανοίξουν εναν λάκκον τζε να τους σύρουν μέσα,
που λέει κι η δικιά μου
Γς said
204;
>Μόνη ελπίδα οι ανέκαθεν αγωνιστές της δημοκρατικής και ιστορικής ΕΔΕΚ
Επίτιμος Προέδρος της ΕΔΕΚ ο αιωνόβιος Βάσος Λυσσαρίδης
Λευκωσία 1992
Ημουν μέσα στην μεγάλη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Λευκωσίας. Πετάχτηκα στην τουαλέτα και βρέθηκα να κατουράω δίπλα του.
Είχαν μια συγκέντρωση τα στελέχη του κόμματος του στο ίδιο κτίριο
-Ω, τον Ανδρέα Παπανδρέου της Κύπρου!
Γέλασε και με έπιασε στην πάρλα. Εχω κι εγώ έναν αέρα όταν μιλάω με επώνυμους.
Μιλήσαμε και κάναμε καλαμπούρια για ένα σωρό θέματα. Το χάρηκα. Τι ωραίος πλακατζής που ήταν.
-Αγαπητέ είδες; Οι καλύτερες πολιτικές αναλύσεις γίνονται στην τουαλέτα.
Μου είπε στο τέλος
Γς said
192:
Ετσι είναι Πέπε με τις αγελάδες, που είχα ανακατευτεί κι εγώ στη Σχολή με το πρόβλημα των φυλών τους.
Και να μια αγελάδα που θυμήθηκα:
Την είχα δει σε ένα σκίτσο του τοίχου σε ένα πάρτι των φοιτητών.
Ηταν ο καθηγητής τους που τους έκανε Διατροφή Ζώων καθισμένος σε ένα τραπέζι και έκανε πολύπλοκους λογαριασμούς με το «κομbιουτεράκι” του για να βγάλει το σιτηρέσιο των ζώων. Φαίνεται όμως ότι αργούσε και τον πλησίασε από πίσω η αγελάδα και χτυπώντας τον στον ώμο του λέει:
-Τι θα γίνει κύριος; Θα φάμε;
Theo said
@180, 207:
Εδώ λίγα για τη βραχυκερατική αγελάδα των Πρεσπών, μια σπάνια ντόπια φυλή αγελάδας–νάνου που απειλείται με εξαφάνιση.
Γιάννης Ιατρού said
208: Όσο τα βοοειδή κάλυπταν κυρίως την ιδία χρήση, έστω και με πώληση κάποιου υπόλοιπου γάλατος/προϊόντων σε άλλους, ήταν μιά χαρά αυτές οι ράτσες (…Καθόλη την διάρκεια του έτους διατηρούνται στους βοσκότοπους…….. καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες τους κυρίως από τη βοσκή…). Σήμερα το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί στην πώληση γάλατος/προϊόντων, οπότε προτιμούν τις άλλες ράτσες με την μεγάλη παραγωγικότητα, αλλά και με την πολύ μεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας και τροφής.
sarant said
203 Η ΕΔΕΚ με ποιον ήταν;
Μαρία said
210
Το 2013 είχαν στηρίξει το Λίλληκα. Τώρα ήταν μάλλον διχασμένοι.
Μαρία said
211
http://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/sizopoylos-kalei-to-lao-na-stirixei-nikola-papadopoylo
http://www.sigmalive.com/news/local/461265/proedrikes-2018-oi-quotantartesquot-kathorizoun-to-apotelesma
Γς said
210:
Α και οι διακόσιες τουλάχιστον αγελάδες που έστειλαν [ή μάλλον που έφεραν. μιας και που έμεναν εκεί] αεροπορικώς στην Ινδία η Φρειδερίκη κι η κόρη της Ειρήνη
http://www.royalchronicles.gr/princessireneindia/
Κι έχω να δω την Ειρήνη από το 1959.
Στην Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης.
Εγώ 15άρης, μέσα στο Λεωφορείο Βύρωνας-Ακαδημία και η 17άρα πριγκηπέσα στο πίσω κάθισμα μιας μαύρης βασιλικής λιμουζίνας.
Ένα μικρό τράφικ και βρεθήκαμε πολύ κοντά. Τη χάζευα. Ξεφύλλιζε το περιοδικό Life, κι ούτε σήκωσε τα μάτια της να με δει.
Γιάννης Ιατρού said
213: Ναι…., μη χάσει, ε; 🙂 🙂
Μπετατζής said
Έχει χαθεί η μπάλα τελείως. Αυτοί που συγκυβερνάνε με την «λαική δεξιά» κατηγοράνε άλλους για εθνικιστικές θέσεις.
Μπετατζής said
ή μήπως οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί είναι ανύπαρκτοι στην περιοχή και άσχετοι με το θέμα ; Το κάδρο περιλαμβάνει μόνο το αυτονόητο δικαίωμα κάποιων να ονομάζονται όπως θέλουν ;
sarant said
211 Οκ
216 Άμα το θεωρείς αυτονόητο, το ικανοποιείς και το αποσυνδέεις από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Μπετατζής said
Αν κάποιοι εθελοτυφλούν και προτάσσουν τα δικαιώματα, εγώ δεν θα πάρω. Δεν μιλάμε για ένα νησάκι ιθαγενών στον Ειρηνικό, μιλάμε για τα Βαλκάνια 2018. Αν θυμάστε, πολλαααααααά χρόνια πριν, η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε και τόσο αίμα χύθηκε με επίκληση διαφόρων δικαιωμάτων. Αλλά εγώ είμαι εθνικιστής, αυτοί που είναι κοσμοπολίτες και πολιτισμένοι, ας συνεχίσουν ίδια πορεία, αγκαλιά με τον Καμμένο, που είναι γνωστός αντιφασίστας και αντιεθνικιστής και παίζει τα δικαιώματα στα δάχτυλα.
sarant said
Αρα το δικαίωμα δεν είναι αυτονόητο
Μπετατζής said
…… κουκιά σπέρνω
Μιχάλης Νικολάου said
Πριν γίνει κουραστική η συζήτηση για τις αγελάδες:
Eine Kuh macht muh –
viele Kühe machen Mühe
(Από γερμανική παροιμία.)
ΣΠ said
Το νέο διαφημιστικό βίντεο
Γς said
222:
Kuh muh – Kühe Mühe
Κάνε μου λιγάκι «Μμμ…»
Κι εγώ αμέσως θα σου κάνω «Μμμ…»
Αφού το θέλουμε κι οι δυο
Γιατί να χάνουμε καιρό
http://www.youtube.com/watch?v=uObnA344Kes
Θρασύμαχος said
http://www.iefimerida.gr/news/392633/agnostes-ptyhes-tis-zois-laskaris-alexandros-lykoyrezos-kai-maria-eleni-thymoyntai η Ζωή Λάσκαρη, της Ζωής Λάσκαρης, οι Ζωές Λάσκαρες
sarant said
224 Αυτό λέγεται αλλά δεν γράφεται 🙂
Μαρία said
222
Ήταν άλλωστε δάκτυλος του σύριζα.
cronopiusa said