Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Φεβρουαρίου μηνός

Posted by sarant στο 1 Φεβρουαρίου, 2018


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Πε 1 † Ζαχαρίου Παπαντωνίου
Πα 2 Γενέσιον Γεωργίου Σουρή· επίσης Δημητρίου Μενδελέγεφ και του Περιοδικού Συστήματος αυτού
Σα 3 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου
Κυ 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις
Δε 5 † Ιωάννου Γαβριήλ Εϋνάρδου
Τρ 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου
Τε 7 Καρόλου Ντίκενς και Λουκιανού Κηλαηδόνη του μοναχικού καουμπόη τελευτή
Πε 8 Μάρκου Βαμβακάρη και Νικολάου Ξυλούρη, των γνησίων μελωδών
Πα 9 † Κοίμησις Διονυσίου Σολωμού
Σα 10 † Νικολάου Καββαδία, βάρδου των ναυτικών
Κυ 11 † Καρτεσίου «σκέπτομαι άρα υπάρχω».
Δε 12 Γενέσιον Καρόλου Δαρβίνου
Τρ 13 Εφεύρεσις κινηματογραφίας υπό αδελφών Λυμιέρ και θανή Ιωάννου Καλαϊτζή του δαιμονίου γελοιογράφου
Τε 14 Έρωτος του ανικήτου
Πε 15 Γενέσιον Γαλιλαίου
Πα 16 Ιστολογίου ίδρυσις· και Δημοκρίτου του Αβδηρίτου
Σα 17 † Θανάτωσις Ιορδάνου Μπρούνο επί της πυράς
Κυ 18 Κοίμησις Μιχαήλ Αγγέλου και γενέσιον Νικολάου Καζαντζάκη, Κρητός
Δε 19 Γενέσιον Κοπερνίκου του ανατροπέως
Τρ 20 Εφεύρεσις φωνογράφου υπό Θωμά Έδισων. Και Σπειροειδούς Αρχιτέκτονος γενέθλιον
Τε 21 Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσης
Πε 22 † Αμερίκου Βεσπουκίου
Πα 23 † Ιωάννου Γουτεμβεργίου και της τυπογραφίας εν Ευρώπη. Και ίδρυσις της ΕΠΟΝ
Σα 24 † Τένεση Γουίλιαμς
Κυ 25 Γενέσιον Καρόλου Γκολντόνι
Δε 26 Γενέσιον Βίκτωρος Ουγκώ
Τρ 27 Ανακάλυψις της δομής του DNA
Τε 28 † Κήδευσις Κωνσταντίνου Παλαμά – «Ηχήστε οι σάλπιγγες!…»

Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που το έχουμε δανειστεί, ο Φλεβάρης ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου -η χρονιά άρχιζε από τον Μάρτιο. Στο τέλος του χρόνου γίνονταν τελετές εξαγνισμού, και από το februum (= κάθαρση) ο μήνας ονομάστηκε Februarius. Από το Φεβράριος > Φεβράρης > Φεβλάρης προέκυψε η δημώδης ονομασία Φλεβάρης, που παρετυμολογικά συνδέεται με τη φλέβα, δηλ. ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του (φλεβίζει) και βρέχει τον κόσμο -εξού και η παροιμία “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

Μάλιστα, στις θηλάζουσες υπήρχε η εθιμική συνήθεια, για την πρόληψη των παθήσεων των θηλών, να τηρούν απόλυτη αργία και νηστεία την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, που σαράντισε η Παναγία-Λεχώνα. Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”.

Ο Φλεβάρης είναι ο μόνος μήνας που έχει λιγότερες από 30 ημέρες, και γι’ αυτό λέγεται Κουτσοφλέβαρος, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει κι άλλα ονόματα που δηλώνουν κάτι ανάλογο: Μικρός, Κουτσός, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ. κοντή+ουρά). Και εξαιτίας αυτού, μια από τις παροιμιώδεις «ανύπαρκτες ημερομηνίες», είναι και η 30 Φεβρουαρίου, όπως είναι και οι 32 του μηνός, η μέρα του Αγίου Ποτέ (και του άλλου που αρχίζει απ’ το ίδιο γράμμα), ο μήνας που δεν έχει Σάββατο ή ο κόκκινος Μάης.

Υπάρχουν άφθονες λαϊκές παραδόσεις για το πώς έχασε τις μέρες του ο Φλεβάρης. Παραθέτω μία από το Σοποτό Αχαΐας, που περιλαμβάνεται στο κλασικό βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη: Ήτανε μια φορά μια γριά, κι είχε κάτι κατσικάκια. O Mάρτης τότες είχε είκοσι οχτώ ημέρες κι ο Φλεβάρης τριάντα μία. Ήρθε εκείνη την εποχή ο Mάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα. Kαι η γριά, από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα κατσικάκια της, εγελάστη και είπε: «Στην πομπή σου, γερο-Mάρτη, τ’ αρνοκατσικάκια μου καλά τα πέρασα». Kαθώς τ’ άκουσεν αυτά τα λόγια ο γερο-Mάρτης, εθύμωσε και στη στιγμή δανείζεται τρεις ημέρες από το Φλεβάρη, το γείτονά του, και αρχίζει ένα σορόκο, π’ έκαμε τη γριά να χωθεί από κάτου από ένα κακκάβι και να φωνάζει:«Kάτσι, κάτσι, κάτσι!» γιατί έλεγε ότ’ εχόρευαν τα κατσικάκια απάνου στο κακκάβι. Tα κατσικάκια της γριάς εψόφησαν από το σορόκο. Kι από τότε έχει ο Mάρτης τριάντα μία ημέρα και ο Φλεβάρης είκοσι οχτώ. Ένεκα γι’ αυτό πόπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις ύστερες ημέρες του Mάρτη τις λένε «ημέρες των γριών». Kαι ονοματίζουνε καθεμία από δαύτες και με τ’ όνομα μιανής από τις πλιο ηλικιωμένες γριές του χωριού· και αν τύχει καλή η ημέρα, λεν πως και η γριά είναι καλή, και αν γίνει κακοκαιρία, λεν πως από την κακία της έγινε.

Είπαμε πιο πάνω ότι «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Πολλοί προσθέτουν κι ένα δεύτερο σκέλος που μετριάζει τη μετεωρολογικήν αισιοδοξία της παροιμίας. Στην Κεφαλονιά λένε ή λέγανε «μα αν τις φλέβες του ανοίξει, ξεροπήγαδα γεμίζει», ενώ στην Κρήτη «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει».

Είναι πάντως γεγονος ότι στα μέρη τα δικά μας ο Φλεβάρης πράγματι μυρίζει καλοκαίρι, και οι λιακάδες του είναι καλοδεχούμενες αφού προαναγγέλλουν την άνοιξη. Γράφει ο Βάρναλης στους Σκλάβους Πολιορκημένους:

Στης αμυγδαλιάς τα χιόνια,
στις λιακάδες του Φλεβάρη,
στου Μαρτιού τα χελιδόνια
και στ’ Αυγούστου το φεγγάρι
είχες μου, καρδιά, σπαρτάρει.

Αντίθετα, όπως μας ενημέρωσαν πέρυσι οι ανταποκριτές μας, στα Πολωνικά ο Φλεβάρης είναι Luty, που σημαίνει κάτι σαν «μεγάλη παγωνιά», ενώ στα σουηδικά η λαϊκή ονομασία του είναι göjemånad, ο μήνας του χιονιού. Και εδώ στη Λοθαριγγία ο φετινός Φλεβάρης ίσως μπει με χιονάκι.

Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες για τους οποίους έχει φτιαχτεί λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του. Πρόκειται για τα Φεβρουαριανά: τις συγκρούσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1863 μεταξύ Ορεινών και Πεδινών, στη μεσοβασιλεία μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου. Σε ανάμνηση της συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων, πήρε τ’ όνομά της η πλατεία Ομονοίας.

Ο Φεβρουάριος είναι επίσης από τους μήνες που έχουν δώσει επώνυμα, τόσο το Φλεβάρης όσο και το Φλεβαράκης (όπως ο προπονητής του μπάσκετ), πιθανώς από παρατσούκλι, ή το Φλεβαρόπουλος. Βρίσκω ότι το επώνυμο Φλεβάρης εντοπίζεται κυρίως στη Ρόδο, ενώ το Φλεβαράκης στο Σταυροχώρι Λασιθίου και στη Σητεία. Άλλοι μήνες που έχουν δώσει επώνυμα είναι ο Γενάρης, ο Μάρτης και ο Μάης (υπάρχουν άλλοι; δεν νομίζω, αλλά πείτε).

Τέλος, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας που το ιστολόγιο γιορτάζει τα γενέθλιά του, αφού άρχισε να εκπέμπει στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Φέτος θα κλείσουμε εννιά χρόνια, ζωή να ‘χουμε. (Μια και ανέφερα το ιστολόγιο, να περιαυτομπλογκήσω και λίγο: ο Ιανουάριος του 2018, που τελείωσε χτες, ήταν ο μήνας με τις περισσότερες επισκέψεις από καταβολής ιστολογίου, με 260.933 επισκέψεις. Αξιοπερίεργο είναι ότι το προηγούμενο ρεκόρ, από τον Οκτώβριο του 2013, ήταν 260.928, μόλις 5 επισκέψεις διαφορά! Το ιστολόγιο ευχαριστεί τον ερίδματο κ. Κ. Ζουράρι, μια και το ρεκόρ επισκέψεων οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο σχετικό άρθρο στο οποίο πρωταγωνίστησε).

Συνηθίζω τα μηνολόγια να τα κλείνω με τραγούδι, που βέβαια αναφέρεται στον εκάστοτε μήνα. Ο Φεβρουάριος, φυσικά, έχει στο όνομά του τον δίσκο Άγιος Φεβρουάριος, του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου, έναν από τους σημαντικούς δίσκους του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Όπως έχει εξιστορήσει ο Μάνος Ελευθερίου, ο ίδιος είχε προτείνει τίτλο με τον Άγιο Στέφανο, αλλά ο Μούτσης ήθελε οπωσδήποτε να αρχίζει το όνομα από Φ.

Κλείνουμε με ένα τραγούδι από αυτόν τον δίσκο.

Advertisement

163 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Φεβρουαρίου μηνός”

 1. Γς said

  Καλημέρα καλό μήνα

  Μάνος Ελευθερίου:

  Είχα γράψει κάτι τραγούδια και μ’ άρεσε ο τίτλος «Τα μαρτύρια του Αγίου Στεφάνου», γιατί ο Άγιος Στέφανος πέρασε άγρια μαρτύρια και είχε άγριο τέλος. Συζητώντας λοιπόν για τίτλους με τον Μούτση του είπα «Τα μαρτύρια του Αγίου Στεφάνου». Εκείνος όμως ήθελε οπωσδήποτε να βάλει κάτι μέσα στον τίτλο που να έχει το γράμμα «Φ».

  Είχε κάποιο συγκεκριμένο λόγο;

  Ναι είχε λόγο, ήταν για ένα πρόσωπο που το όνομά του άρχιζε από «Φ». Και λέει «Ο Άγιος Φεβρουάριος». Και του λέω «αυτό είναι, μην κουνήσεις!» Έπιασε λοιπόν και έκανε ο ίδιος το ρεφραίν «Ο Άγιος Φεβρουάριος κι εγώ». Αυτό είναι δικό του…

 2. spatholouro said

  Ήταν ο Νίκος (όχι Νικόλαος) Ξυλούρης μελωδός;;;

 3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα. Αφού Μενδελέγιεφ, Εϋνάρδου, Έδισων κλπ, γιατί όχι Γολδόνι ή και Γολδόνη?

 4. Γς said

  1:

  Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές
  του Αη-Γιάννη αχ πόσα ξέρεις και μου λες
  αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες
  που ‘χουν πεθάνει

  Ενα ακόμα λατρεμένο τραγούδι από τον Άγιο Φεβρουάριο

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  2 Με την ευρύτερη έννοια

  3 Ελα ντε;

 6. Γς said

  4:

  κι ένα ακόμα; [τελευταίο]

 7. Niki Reppou said

  «Στην πομπή σου, γερο-Mάρτη, τ’ αρνοκατσικάκια μου καλά τα πέρασα».

  Άλλο: «Πριτς Μαρτάκια μ’, τα ξεχειμώνιασα τα κατσικάκια μ’,» κλπ.

 8. Πάνος με πεζά said

  Καλό μήνα σε όλους, χρόνια πολλά στον Τρύφωνα και καλά αμπέλια στους οινοπαραγωγούς !
  Στην πλάκα τώρα, οι αθλητικές εφημερίδες της ΑΕΚ κάποτε είχαν βγάλει τους «δωδεκαφεβρουαριανούς» (ή κάπου κοντά εκεί στην ημερομηνία). Είχε γίνει επί Κοσκωτά ένα παιχνίδι Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακού, όπου οι κιτρινόμαυροι, αν και ήταν φαβορί μετά τον πρώτο αγώνα, τελικά αποκλείστηκαν…Λοεόταν τότε ότι έγινε κάποια ιστορία δωροδοκίας, με ανακατεμένους το Γιάννη Γούναρη του Ολυμπιακού, και τους Ντίνο Μπαλλή και Θεολόγη Παπαδόπουλο, από την ΑΕΚ… Τι τα σκαλίζεις…

 9. Πάνος με πεζά said

  Το Σταμάτη Κομνηνό δε βάλατε, από το δίσκο. Πολύ καλό τραγούδι, για έναν προσωπικό φίλο του Ελευθερίου.
  Nα θυμίσουμε και την πρωτοτυπία του Μούτση στο δίσκο αυτόν, που δεν ήθελε να βάλει μπουζούκι κι έκανε όλα τα θέματα αυτά με ηλεκτρική clean guitar – χώρια που τα περισσότερα τραγούδια έχουν έναν ωραίο ήχο αρμονίου Hammond…

 10. cronopiusa said

  Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει

  Καλή σας μέρα, καλό μήνα!

 11. Καλό μήνα

  κι αφού εξαντλήσατε τα ελληνικά ας παίξουμε και κάνα ευρωπαϊκό τραγούδι για τον μήνα !

 12. Alexis said

  Καλημέρα, καλό μήνα!

 13. sarant said

  9 Kαλά λες!

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  μια και το ρεκόρ επισκέψεων οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο σχετικό άρθρο στο οποίο πρωταγωνίστησε).

  Νίκο, για ξανακοίταξέ το. Το άρθρο που παραπέμπεις (Ζουράρις ερίδματος) έχει συνολικά 140 σχόλια. Υπάρχουν άλλα με 466 σχόλια κλπ. (Μοναχά «Μακεντόν ορτοντόξ» ). Να μου πεις, άλλο σχόλια, άλλο επισκέψεις.

  Αν εννοείς αυστηρά «επισκέψεις μόνο», κάτι που εγώ δεν βλέπω βεβαίως, αφού μόνο ο διαχειριστής έχει αυτήν την πληροφόρηση, τότε πάσο. Τι λέει η Αλέξαινα; 🙂

 15. Μυλοπέτρος said

  Αν το παιδι ήτανε κοριτσι τι έλεγε η μωρομανα, το Φεβρουάριο; Κατ’ εμέ πάντως η ιερότερη στιγμη του ανθρώπου είναι αυτή του θηλασμού, την οποία τη βιωνουν μονο τα θήλεα.

 16. Γιάννης Ιατρού said

  11: Τζί … κάνα ευρωπαϊκό τραγούδι..
  Γιατί ρε Γιώργο με πληγώνεις; Δηλαδή η Ελλάδα εκτός Ευρώπης είναι;
  Μήπως υπονοείς «η μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους»; 🙂

 17. Γς said

  >Τι λέει η Αλέξαινα; 🙂

  Τα κουμπιά της Αλέξαινας. Από το ΣλανγκΤζηΑρ

  Παλιός ορισμός της δυσχερούς καταστάσεως. «Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση».

  Την εποχή της καθόδου των Φράγκων, την Ακροκόρινθο διοικούσε ο Λέων Σγουρός. Το 1207 οι Φράγκοι άρχισαν μια πολιορκία που κράτησε μέχρι το 1210.
  Οι πολιορκούμενοι αντιστάθηκαν ηρωικά παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες. Η γυναίκα του Σγουρού ήταν κόρη του αυτοκράτορα Αλέξιου του Γ΄και ο λαός την έλεγε «Αλέξαινα».

  Η Αλέξαινα λοιπόν, για να βοηθήσει τον άντρα της, έχτισε με δικά της χρήματα μερικές πολεμίστρες (στην Ακροκόρινθο), που ο λαός τις ονόμαζε «κομβίες», από το γαλλικό «κομπά», που σημαίνει αγώνας και μάχη.
  Οι Φράγκοι παρ’ όλες τις προσπάθειες δεν κατάφερναν να καταλάβουν το φρούριο. Και οι Έλληνες έλεγαν, ότι «οι κομβίες της Αλέξαινας αντέχουν ακόμα».

  Η φράση με τον καιρό κατέληξε να γίνει τα κουμπιά της Αλέξαινας και την λέμε συνήθως, όταν βρισκόμαστε σε κάποια δυσχέρεια.

  Κι εδώκάτι άλλα κουμπιά

 18. Γς said

  17 για 14

 19. spatholouro said

  #9
  «Nα θυμίσουμε και την πρωτοτυπία του Μούτση στο δίσκο αυτόν, που δεν ήθελε να βάλει μπουζούκι κι έκανε όλα τα θέματα αυτά με ηλεκτρική clean guitar»

  Πώς δεν ήθελε να βάλει μπουζούκι; Ήθελε και παραήθελε, αλλά με τον δικό του ενορχηστροτικό τρόπο και με μπουζουκίστα πρωτόλειο τότε:

  (δημοσιογράφος):Το θέμα του ήχου, για το πώς θα βγουν τα τραγούδια προς τα έξω, σας απασχολεί αρκετά και αυτό φαίνεται σε όλες τις δουλειές σας. Για παράδειγμα το παίξιμο του μπουζουκιού στον Άγιο Φεβρουάριο έδωσε άλλη όψη στο δίσκο.

  (Δ. Μούτσης):Το εξετάζω πάρα πολύ το θέμα του ήχου. Στον Άγιο Φεβρουάριο έβγαινε αυτό που ήθελα, αυτό το «μπιτλέικο». Αυτό «κόμισε γλαύκας εις Αθήνας», τότε αλλάξανε πράγματα. Μπουζούκι έπαιζε ο Μαριολάς που ήταν στο ξεκίνημά του γι΄ αυτό και έπαιζε έτσι. Κάποιος –δεν θυμάμαι- πήρε τους ίδιους μουσικούς που έπαιζαν στον Άγιο Φεβρουάριο να κάνει… Τι να κάνει; Άρχισε λοιπόν να παίζει ο Μαριολάς και του είπε: «Όχι έτσι ρε παιδί μου, παίξε όπως έπαιζες στο Μούτση» και γύρισε ο Μαριολάς και του απάντησε: «Τότε δεν ήξερα να παίζω». Στον Άγιο Φεβρουάριο έπαιζε πρωτολειακά.»

  http://metronomos.blogspot.gr/2007/05/24-2007_24.html

 20. # 16

  Καλά, προσεχώς θα σου βάλω το τι Λωζάνη, τι Κοζάνη νάρθεις στα ίσα σου !

 21. Γς said

  Κι ανάρτησα το Σχ.1 και καμάρωνα σαν γύφτικο σκεπάρνι.

  Δεν είχα δει ότι ο Νικοκύρης τα έλεγε όλα αυτά στο τέλος του άρθρου…

  Φτού!

 22. Πάνος με πεζά said

  @ 19 : Α, σοβαρά; Θα ορκιζόμουν ότι δεν είναι ήχος μπουζουκιού, από όσα είχα διαβάσει κι εγώ κάποτε, αλλά να που δεν είναι έτσι ! ΤΟ μπερδεύεις, γιατί έχει (ίσως) κάποιο περίεργο μαγνήτη, παίζει μονοφωνία, και φυσικά δεν κάνει κανένα από τα παικτικά στολίδια του μπουζουκιού.

 23. Γς said

  16:

  >Μήπως υπονοείς «η μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους»;

  Και μού΄λεγε ο δικός μου ότι η γυναίκα του είναι από τα Τρεχαβρέικα της Ηλείας.

  -Α, είναι δίπλα στο χωριό του Βασίλη.

  -Ναι; Ρε Βασιλάκη ξέρεις τα Τρεχαβρέικα;

  -Βέβαια. Γύφτοι! Να σκεφτείτε ότι οι Γερμανοί στον πόλεμο όταν μπήκαν μέσα φώναζαν Αφρικα, Αφρικα. Γιατί ρωτάτε;

  -Ασ’ το να πάει στο διάόλο

 24. spatholouro said

  Ok, αλλά το θέμα διαλευκαίνεται ήδη όχι μέσα από διαβάσματα, αλλά κατευθείαν ακούγοντας τον δίσκο: μπουζούκι είναι ξεκάθαρο, αλλά πρωτόλεια παιγμένο και εντεταγμένο στο μοναδικό ενορχηστρωτικό πλαίσιο του επίσης μοναδικού Μούτση.

 25. voulagx said

  #22: Η σύγχρονη τεχνολογία ηχογράφησης προσφέρει στον Δήμο Μούτση τη δυνατότητα πειραματισμού. Ο συνθέτης βάζει τον Δημήτρη Μαριολά να παίξει με το μπουζούκι του συνδεδεμένο στον ενισχυτή.

 26. ΣΠ said

  Καλημέρα. Καλό μήνα.

  Άλλοι μήνες που έχουν δώσει επώνυμα είναι ο Γενάρης, ο Μάρτης και ο Μάης (υπάρχουν άλλοι; δεν νομίζω, αλλά πείτε).

  Υπάρχει επώνυμο Απρίλης, ίσως και Αύγουστος (και ο μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Ζακ Όγκαστ 🙂 ). Υπάρχουν όμως επώνυμα Αυγουστής, Αυγουστάκης, Αυγουστίδης, Αυγουστόπουλος.

 27. sarant said

  17 Αυτό με τον Λέοντα Σγουρό είναι νατσουλισμός ολκής

  26 Ώστε στη Φαλάνη Λάρισας έχει Απρίληδες!

 28. voulagx said

  #27β Και η Καλαμπακα εχει πιο πολους Λαρίσηδες απο τη Λαρισα. Οι: Ιουνης, Ιουλης, Σεπτεμβρης, Οκτωβρης, Νοεμβρης, Δεκεμβρης δεν προσφερονται για επωνυμα.

 29. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  28 Υπήρξε πάντως το αγωνιστικό ψευδώνυμο Οκτωβριανός (μαυροσκούφης του Άρη, εκτελεσθείς κατ’ εντολήν του)

 30. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλό μήνα σε όλους.

  Τρ 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου

  Τελικά μια αεροπορική τραγωδία έχει σαν κοινό παρονομαστή μια απώλεια διαβατηρίου. Τουλάχιστον στην δεύτερη περίπτωση αυτός που το ξέχασε δεν μπήκε στο αεροπλάνο και γλύτωσε. 😐

 31. LandS said

  Δεν θέλω να τα βάλω με τη παράδοση αλλά στην Αχαΐα τα κατσικάκια δεν παγώνουν με το σορόκο

 32. sarant said

  31 Τι να σου πω, ο Πολίτης δεν το πρόσεξε, που ήταν πελοποννήσιος;

 33. Αγγελος said

  Στην έντεχνη ποίησή μας πάντως, τ’ αρνάκια τα παγώνει ο βοριάς 🙂

 34. Νέο Kid said

  Στην Κύπρο υπάρχει και Φλεβάρης και Γενάρης και Μάρτης και Δεκέμβρης ως επώνυμα. Γενικά βέβαια οι Κύπριοι είναι μυθικοί στα ονόματα τους,μικρά και επώνυμα. Μια καθηγήτρια της κόρης μου λέγεται Ιλιάδα! Ήθελα να πάω να τη δω ρωτώντας τη « η κυρία οδύσσεια; « αλλά δε με άφησε η γυναίκα μου… (ανύπαρκτο γυναικείο χιούμορ…οι ιστολογισσες εξαιρούνται.)

 35. Alexis said

  #31: Πες το ρε LandS γιατί βαρέθηκα να το λέω μόνος μου κάθε Φλεβάρη! 🙂

 36. ΣΠ said

  34
  Όχι μόνο στην Κύπρο
  https://www.11888.gr/search/?mode=wp&query=%CE%99%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%94%CE%91&location=&page=0

 37. sarant said

  Κι αν μεθύσει μια Ιλιάδα θα πούνε ότι έγινε λιάδα;

 38. Theo said

  @26:
  Είχα κι ένα συμφοιτητή με επώνυμο Αυγούστης από την Κέρκυρα.

 39. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλό μήνα!

  26 Απρίλης στη Φαλάνη, πρώτη φορά το ακούω. Κι αν δεν έχουμε φάει πρόβιο κεμπάπ σε Τατάρ και Καζακλάρ ουπς Φαλάνη και Αμπελώνα!

 40. ΚΩΣΤΑΣ said

  πρόβειο

 41. spiral architect 🇰🇵 said

  Παρεμπιπτόντως, πρέπει να παρατηρήσατε ότι, στο template του ιστολογίου (για πισί) μπήκε πεδίο διαφημίσεων επάνω αριστερά στη θέση που μέχρι πρότινος ξεκινούσαν τα πρόσφατα σχόλια.
  (μη βαράτε, τώρα το είδα από άλλο πισί χωρίς adblock)

 42. Νέο Kid said

  41. Τωόντι. Πολύ σπαστικό!

 43. Triant said

  41: Όχι σε μένα, και δεν έχω adblock.

 44. spiral architect 🇰🇵 said

  @43: Για κάνε μια εκκαθάριση ιστορικού (+ κούκις) και μάλλον θα το δεις και εσύ.

 45. Δεν φταίνε τα κούκις, όσοι έχουμε μπλογκ στην wordpress είμαστε προνομιούχοι και δεν βλέπουμε διαφημίσεις 🙂
  Καλό μήνα!

 46. Γς said

  34:

  >Μια καθηγήτρια της κόρης μου λέγεται Ιλιάδα! Ήθελα να πάω να τη δω ρωτώντας τη » η κυρία οδύσσεια;»

  Και θυμήθηκα τον φίλο μου Θανάση Κανάρη.

  Μιαούλη τον έλεγαν, αλλά συστηματικά [δήθεν κατά λάθος στην αρχή, εκ προθέσεως μετά] τον έλεγα έτσι.

  Κι ήταν προϊστάμενος Μηχανογράφησης, μαθημάτων, βαθμολογίας φοιτητών και τέτοια.

  Κι όλο του έστελνα πελατεία.

  -Τον κύριο Κανάρη παρακαλώ.

 47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας καὶ καλὸ μήνα.

  Τό ᾿χω ξαναγράψει καὶ γι᾿ αὐτὸ θὰ τὸ βάλω ὑπὸ μορφήν κουίζ:

  Τί δὲν λέ(γα)νε σήμερα, ἀνήμερα τ᾿ ἅι-Τρύφωνα, στὰ Θερμιά;

 48. spatholouro said

  «Πεντικός»
  (κέρδισα ουζάκι στον Μέριχα;)

 49. sarant said

  45 Να ένας λόγος να φτιάξει κανείς μπλογκ στην WP κι ας το έχει άδειο και αργό 😉

  48 Μαρτυριάρης 😉

 50. Γς said

  45, 49:

  Α, γι αυτό ακούω για διαφημίσεις και διαφημίσεις δεν βλέπω

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37.>>Κι αν μεθύσει μια Ιλιάδα θα πούνε ότι έγινε λιάδα;
  κι αν ξεψυχάει μια Οδύσσεια, πνέει τα δύσσεια

  5. γιατί με την ευρύτερη ;
  Το πρώτο δικό του τραγούδι 1958

 52. Pedis said

  όλοι μαζί με τη χρυσή αβγή

  http://www.efsyn.gr/arthro/einai-i-makedonia-i-aformi-poy-o-kosmos-tha-xesikothei

  προσκλητήριο-σ/αλητήριο καιροσκόπων.

 53. Theo said

  @41, κα:
  Κι εγώ δεν βλέπω διαφημίσεις (να ‘ναι καλά το AdBlock) 🙂

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  2. Σπαθό, συνεχίζω με Ξυλούρη (όχι σε απόδειξη ότι ήταν μελωδός-που ήταν για μένα 🙂 ) αλλά με πήρε η νοσταλγία.Εις μνήμην.
  Αυτό θυμάμαι τη μάνα μου να το σιγοτραγουδά, που δεν τραγούδαγε σχεδόν ποτέ της πενθώντας το παλιό μόνιμο πένθος του σκοτωμένου απ τους Γερμανούς πατέρα της μαζί με τα καινουργότερα πένθη της ζωής της (έχασε παιδί κλπ).
  Μπορεί να μην είναι η πρωτοτυπία των στίχων/μαντινάδων του αλλά έχει μια γλυκόπικρη μελωδία στα παραδοσιακά μας πατήματα.
  Πάντοτε μια φτωχή καρδιά τηνε χτυπούν οι πόνοι
  στο μονοπάτι της ζωής βαδίζει πάντα μόνη
  Δεν κλαιν΄οι δυνατές καρδιές η μοίρα όταν τις δέρνει
  γιατί πιστεύουν με καιρό πως κάθε πόνος γιαίνει

 55. Γιάννης Ιατρού said

  53: Εσύ δεν ‘έχεις τον Theo σου που λένε 🙂

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  55 Ούτε κι εσύ, κακόψυχε χωροφύλακα, σπορά του Μαγώγ, οπλή του Βάαλ, μύκητα του Γιογκόθ, σύγχρονε Φιλισταίε.

  ( άσχετο, αλλά το είδα σήμερα, κατουρήθηκα στα γέλια κ ήθελα να το χώσω όπως και δήποτε http://www.newsbomb.gr/bombplus/gossip/story/277199/o-petros-gaitanos-vrike-daimona-sto-metro-kai-ton-petaxe-exo )

 57. sarant said

  56 Φέικ είναι αυτό αλλά έχει πλάκα

 58. Πέπε said

  @51, 54 κλπ.:
  Η ιστορία του Νίκου Ξυλούρη πρέπει να ήταν χονδρικά η εξής:

  α) Λυράρης στ’ Ανώγεια. Όταν λέμε λυράρης, εξυπακούεται σχεδόν υποχρεωτικά ότι τραγούδαγε κιόλας. Δούλευε σε γάμους κλπ., μπήκε όμως από κάποια στιγμή και μετά και στη δισκογραφία. Εκεί, το να προβείς κάποια στιγμή και σε προσωπικές δημιουργίες είναι παραδοσιακά η συνήθης κατάληξη.

  β) Κατεβαίνει στο Ηράκλειο, όπου εμπλέκεται με τα πρώτα κέντρα όπου παιζόταν κρητική μουσική από σκηνής. (Λέω «εμπλέκεται» γιατί δεν έχω ξεκαθαρίσει αν απλώς τραγούδαγε και έπαιζε ή ήταν και μαγαζάτορας ο ίδιος).

  γ) Ανεβαίνει στην Αθήνα, γνωριμία με Μαρκόπουλο (με αυτή ή με την αντίστροφη σειρά). Από κει μπαίνει και στον χώρο του εντελώς εξωπαραδοσιακού τραγουδιού, συνδέεται και συνεργάζεται με διάφορους μουσικους και συνθέτες, ηχογραφεί έντεχνα κ.ά., αλλά παράλληλα συνεχίζει και με τα εν Αθήναις κέντρα κρητικής μουσικής, και πάλι με τα πρώτα που άνοιξαν. (Μάλλον σε μια εποχή όπου η διάκριση μεταξύ λαϊκού κέντρου και μπουάτ δεν ήταν στεγανή.) Από το πρώτο σκέλος, έντεχνο-μπουατ κλπ. περνάει και στο πολιτικό τραγούδι, αντιδικτατορική αντίσταση κλπ.

  Πηγές υπάρχουν πολλές, έχω ξεσκαλίσει μερικές, δεν έχω μελετήσει εμβριθώς καμία, και δε συμβουλεύτηκα καμία για το παρόν σχόλιο, το οποίο γράφω εκ του προχείρου. Ό,τι έχω πιο φράσκο στη μνήμη μου αυτή τη στιγμή είναι μια συνέντευξη από τον συνοδοιπόρο και φίλο του τον Θανάση Σταυρακάκη. Άρα μην τα δέσετε κόμπο όλα αυτά. Πάντως πρέπει να ήταν περίπιου έτσι τα πράγματα…

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Φλεβάρης παρετυμολογικά πάντα θυμίζει τις φλέβες. Τις φλέβες τις λέγαν φλέγες οι παλιοί.
  Μια παράγωγη λέξη ήταν το ξεφλέγισμα/ξεφλεγίζω.
  Αναφερόταν είτε σε ξεσκάλισμα της γης κοντά σε πηγούλα για να ξετρέξει ,ν΄αβγατίσει, το μικρονέρι, είτε σε επίμονο άρμεγμα ή θηλασμό του ζώου. π.χ. Χάνεται (λιγοστεύει) το γάλα τς αίγας,φέρε το ρίφι να την ξεφλεγίσει.

  15. η ιερότερη στιγμη του ανθρώπου είναι αυτή του θηλασμού, την οποία τη βιωνουν μονο τα θήλεα.
  Μη μου το θυμίζεις! 😦 σ.σ. Δεν ήξερα τις γητειές του Φλεβάρη 🙂

  56 ΣτοΔγιαλοΧτηνος, να του ΄λεγε! 🙂 🙂

 60. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  59 Kαι τ’ όνομά του το γλυκύ Pωτόκριτον ελέγα’,
  ήτονε τσ’ αρετής πηγή και τσ’ αρχοντιάς η φλέγα·
  🙂

 61. Καλό μήνα! Γεννήθηκα στις 22 Φεβρουαρίου και ήταν Τσικνοπέμπτη… Ματαια περιμένω να ξανατύχει…

 62. sarant said

  61 Να ξαναγεννηθείς; 🙂

 63. 62. Χαχαχα! Αυτό με τίποτα, μία και καλή! Να ξαναπέσει Τσικνοπέμπη!

 64. Και στις 9 του μήνα γιορτάζουμε στα σχολεία την παγκόσμια ημέρα την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Διαβάστε την

  Click to access 16471_ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ_ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ_ΗΜΕΡΑ_ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ_ΓΛΩΣΣΑΣ_signed.pdf

  ή εδώ
  https://www.minedu.gov.gr/dimofili/32820-31-01-18-ekdiloseis-sta-sxoleia-protovathmias-kai-defterovathmias-ekpaidefsis-me-aformi-tin-pagkosmia-imera-ellinikis-glossas-9i-fevrouariou

 65. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  58. Πέπε, ναι ,περίπου έτσι. Μικρές πινελιές στο α και β ως γενική περιγραφή.Υπάρχουν βέβαια πολύ καλά ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ψαρονίκου-π.χ. του Στρατηγάκου- και δε χρειάζεται από μένα κάτι επί πλέον. Μόνο δυο λόγια από παράλληλη βιωματική εμπειρία, όπως τα ξέρω σε αντιστοιχία ζωής από το μπάρμπα μου,καλό βιολάτορα, και περίπου συνομήλικο του Ξυλούρη.
  «Λυράρης στ Άνώγεια», είναι σα να λες για την εποχή, ξερωγω, σφουγγαράς στην Κάλυμνο. Στα φτωχά και κατακαημένα απ΄την Κατοχή Ανώγεια σχεδόν όλοι γαργαλάνε χορδές και τόσοι λυράρηδες ,επαγγελματικά εννοούμενοι, δε χωρούνε μόνο για κει.Είναι βοσκόπαιδα/βοσκαρούδια και μαζί οργανοπαίχτες, λυράρηδες, λαουτιέρηδες κλπ Σε γλέντια, γάμους και βαφτίσια παίζανε στα πέριξ,όπου μπορούσανε (και τους καλούσανε εννοείται).
  Στο Ηράκλειο, τη Χώρα, να παίξουν σε Κέντρο είτανε το μεγάλο όνειρο.Σήμαινε μεροκάματο, αναγνώριση και μεγάλη πιθανότητα δίσκου στη συνέχεια.
  Δεν είτανε ούτε δικό του ούτε θαρρώ είχε συμμετοχή στην ιδιοκτησία κανενός από τα κέντρα(ταβέρνες) που έπαιζε ο Ξυλούρης.Στα μέρη μας ήλθε κι έπαιξε κάπου λίγο πριν το ΄70 στα εγκαίνια εκκλησίας. Το έφεραν δυο ξαδέλφια μου που ήξεραν τη λύρα του και τα δισκάκια που είχε ήδη κυκλοφορήσει. Με αυτά τα ίδια παιδιά(φοιτητές), τον ακούγαμε λίγο αργότερα στη Λήδρα, όταν ήλθα κι εγώ στην Αθήνα. Θα βρω και θα βάλω στη συνέχεια ένα ντοκουμένο από την εποχή που ζούσε κι έπαιζε στο Ηράκλειο.

 67. Λ said

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο η 14η Φεβρουαρίου είναι επίσης εθνική ημέρα ατησγς ή μάλλον στητικών προβλημάτων

 68. ΣΠ said

  67
  Εθνική ημέρα στυτικών προβλημάτων; Του Αγίου Βαλεντίνου; Προφανής η ειρωνία.

 69. Γιάννης Ιατρού said

  60 & 62: Βλέπω μεγάλα κέφια σήμερα 🙂

 70. cronopiusa said

 71. sarant said

  64 Για την ημερομηνία της εκδήλωσης αυτής είχαμε εκφράσει αντιρρήσεις που έγιναν δεκτές. Αλλά το βασικό είναι το περιεχόμενο…

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/04/27/hellenophonie/

 72. Πάνος με πεζά said

  Γιατί όμως δεν ήταν στεγανή η διάκριση ανάμεσα σε λαϊκά κέντρα και μπουάτ; Στις μπουάτ έπαιζαν με ακουστικά όργανα και χωρίς ενισχυτές/μικρόφωνα, μυσταγωγικά κλπ. ενώ στα λαϊκά κέντρα ήδη από το 60 ο ήχος ήταν ηλεκτρικός, με περαιτέρω φασαρία, πιάτα κλπ.

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66. Ο Νίκος Ξυλούρης παίζει λύρα σε ταβέρνα στο Ηράκλειο. Η μουσική είναι μουσαμάς (από άλλους λυράρηδες-«προσαρμοσμένη» στην εικόνα)

 74. Πάνος με πεζά said

  @ 61 : Αν βαρεθείς, περίμενε το event «Τσικνοπέμπτη+χιόνι», που συνέβη στις 12.02.2004. 🙂

 75. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Spatholouro. (#48).
  Τί οὐζάκι; Οὐζάκια πολλὰ μετὰ μεζέ· μέχρι τελικῆς πτώσεως.

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  31>> τα κατσικάκια δεν παγώνουν με το σορόκο
  ο σορόκος μπορεί κατά τόπους να φυσά απ΄αλλού 🙂
  όπως π.χ. σ΄εμάς ο βοράς/αέρας δεν είναι πάντα βορινός 🙂 .
  Ο βοράς είτονε ανετολικός και τα ξέρανε όλα, μπορεί ν΄ακούσεις.

 77. Triant said

  @61:

  Υποθέτω οτι γεννήθηκες το 1979.
  Λίγη υπομονή μέχρι το 2052 🙂

 78. sarant said

  77 Σκέφτηκα να το ψάξω κι εγώ 😉

 79. Εβδομάδα των μηχανικών, γύρω από τις 22 του μήνα, ημέρα γενεθλίων του Γεωργίου Ουασινγκτώνος, διακεκριμένου πολιτικού, μηχανικού.

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  61/77 Υπόσχεση να το τσικνίσουμε (και)τότε! Πρώτα εδώ!
  2052 το Φλεβάρη
  Μπορεί στον Άρη
  μπορεί στο Φεγγάρι

  22.2.2052 καλέ πόσα δυάργια!

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  77/78 Κυρία, ετών 39 🙂

 82. spatholouro said

  Ξυλούρης

  Μάλλον στο Μηνολόγιο ο μεν Μάρκος χαρακτηρίζεται μελωδός ως τραγουδοποιός, ενώ ο Ξυλούρης ως τραγουδιστής (καθώς μία σημασία της λέξης «μελωδός» είναι και τραγουδιστής)

  Όπως και νάχει, ήταν σπουδαία φωνή. Προσωπικά τον προτιμώ στα μη κρητικά/παραδοσιακά του.

  Εδώ σε ένα από τα τραγούδια του Λ. Θάνου που αγαπώ πολύ («Την καρδιά σου») από τον σημαντικό δίσκο ΣΑΛΠΙΣΜΑ

  Για το ΣΑΛΠΙΣΜΑ εδώ:
  http://www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/to-salpisma-tou-nikou-ksyloyri-kai-tou-louka-thanou

 83. Αύγουστος όχι αλλά Αυγουστής είναι σχετικά κοινό επίθετο

  Κατανοώ γιατί δεν υπάρχουν επίθετα Σεπέμβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, φταίει το -έμβριο- που περιέχουν αλλά κι ο Οκτώβριος ;; εκτός και φταίει το ανορθόγραφο βρύο…

 84. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τρ 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου(1952)

  1.Στις 15:04, (ώρα Αγγλίας στην οποία είναι σταματημένο για πάντα το ρολόι στο Ολντ Τράφορντ) ένα ξαφνικό πρόβλημα στους κινητήρες οδήγησε την Μάντσεστερ στο θάνατο. Το αεροπλάνο προσέκρουσε πάνω σε σπίτια και τυλίχθηκε στις φλόγες. Από τους 42 επιβαίνοντες, διασώθηκαν ως εκ θαύματος οι 16. Επτά παίκτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο (Ρότζερ Μπιρν, Εντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ, Τζεφ Μπεντ και Λίαμ Γουίλαν), ενώ το τελευταίο θύμα της τραγωδίας, ο Ντάνκαν Εντουαρντς υπέκυψε στα τραύματά του 15 μέρες αργότερα. Την ζωή τους έχασαν επίσης 3 στελέχη της ομάδας, 8 δημοσιογράφοι, τα 4 μέλη του πληρώματος και 3 επιβάτες. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν ο Μπάσμπι, ο Γκρεγκ, ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο Φλάουερ. »
  http://www.tanea.gr/news/sports/article/5083008/56-xronia-mantsester-gioynaitent/

  2.»…Οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν τον (Βρεττανο)πιλότο Τζέιμς Θέιν ως υπαίτιο του δυστυχήματος, επειδή δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Τον απέλυσαν αμέσως, και μόνο μετά από συνεχή δεκαετή αγώνα στα δικαστήρια, ο πιλότος κατάφερε να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία. Η τραγική απώλεια συγκλόνισε τον κόσμο…. »

  Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-aeroporiki-tragodia-tis-mantsester-giounaitent-sto-pagomeno-aerodromio-tou-monachou-to-aeroskafos-den-katafere-na-apogiothi-ke-sinetrivi-pano-se-vitio-me-kafsima/

  Αλλα-απ’οτι-φανηκε-ειχαν-αμελησει-να-καθαρισουν-τον-αεροδιαδρομο…..

  3.Investigation
  The crash was originally blamed on pilot error, but it was later found to have been caused by slush towards the end of the runway, slowing the aircraft and preventing safe flying speed.[58] During take-off, the aircraft had reached 117 knots (217 km/h), but, on entering the slush, dropped to 105 knots (194 km/h), too slow to leave the ground, with not enough runway to abort the take-off. Aircraft with tail-wheel undercarriages had not been greatly affected by slush, due to the geometry of these undercarriages in relation to the aircraft’s centre of gravity,[notes 1] but newer types, such as the Ambassador, with nose wheel landing-gear and the main wheels behind the centre of gravity, were found to be vulnerable. The accident resulted in the imposition of operating limits for the amount of slush build-up permitted on runways.[citation needed]

  wiki

 85. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  79.Τοπογραφου-οχι-Πολιτικου-Μηχανικου

  Surveyor
  […]
  By 1752, Washington completed close to 200 surveys on numerous properties totaling more than 60,000 acres. He continued to survey at different times throughout his life and as late as 1799.[27][30]

  https://en.wikipedia.org/wiki/George_Washington

 86. cronopiusa said

  Νίκος Ξυλούρης – Η ξενιτιά

 87. 85, … 79.Τοπογραφου-οχι-Πολιτικου-Μηχανικου …

  Φυσικά, γι’ αυτό διαχώρισα τις δύο ιδιότητές του με κόμμα:
  «πολιτικού, μηχανικού».

  Ο ίδιος πάντως ήταν ακομμάτιστος.

 88. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  87.Ορθόν

  https://www.google.gr/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2F6%2F6d%2FMason-dixon-line.gif&imgrefurl=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FMason%25E2%2580%2593Dixon_line&docid=UvMnDrmdOtD3sM&tbnid=L84ToL9eZdrn6M%3A&vet=10ahUKEwiUi8Okn4XZAhUKh6YKHXkKAVYQMwg1KAAwAA..i&w=438&h=291&bih=931&biw=1680&q=Mason%E2%80%93Dixon%20%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B7&ved=0ahUKEwiUi8Okn4XZAhUKh6YKHXkKAVYQMwg1KAAwAA&iact=mrc&uact=8

 89. 83, … Κατανοώ γιατί δεν υπάρχουν επίθετα Σεπέμβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, …
  αλλά κι ο Οκτώβριος ;; …

  Παρασύρθηκε από τα
  οκτώμβρια ύδατα.

 90. … «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει».
  Πολλοί προσθέτουν κι ένα δεύτερο σκέλος που μετριάζει τη μετεωρολογικήν αισιοδοξία της παροιμίας.
  Στην Κεφαλονιά λένε ή λέγανε «μα αν τις φλέβες του ανοίξει, ξεροπήγαδα γεμίζει»,
  ενώ στην Κρήτη «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει».

  Αυτές τις βάζουμε στην λίστα με ζευγάρια παροιμιών που η μία είναι αντίθετη της άλλης.

 91. sarant said

  85 Δεν είχε πιάσει τη βάση για ΠολΜηχ και πέρασε Τοπογράφος.

 92. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  91. 🙂

 93. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  91. Όμως οι έσχατοι (ΑΤΜ) εσσοντοι πρώτοι 🙂, λόγω Κτηματολογιου και οδικών αξόνων.

 94. cronopiusa said

  spatholouro

  από το Σαλπισμα

  Τις Νύχτες Lyrics By – Α. Αλεξάνδρου*

 95. Αιμ said

  #0 … παροιμιώδης ανύπαρκτος κόκκινος Μάης …! ;

  Μιλάς με γρίφους … σύντροφε

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα!
  Ας βάλουμε κι αυτό, για να γελάσουμε κομμάτι: 20 Φεβρουαρίου: Ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  6 Φεβρουαρίου: παγκόσμια ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής.
  Εκατομμύρια γυναίκες στην Αφρική και την Ασία υφίστανται μαρτύρια κάπως σοβαρότερα από το επίμονο φλερτ.

 98. Faltsos said

  95
  Ναι παράξενο, αλλά όπως διαπιστώνω για κάποιους είναι γνωστή έκφραση και το έχουν ξανασυζητήσει (σχόλια 15-19 στο παρακάτω)

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/20/zisemai/#comment-111347

 99. homeAlone said

  #61,62,63
  Έκανα μία προσπάθεια, ελπίζω να μην σφάλω :

  ΤσικνοπέμπτηΠάσχα
  22/02/1968Πέμπτη21/04/1968Κυριακή
  22/02/1979Πέμπτη22/04/1979Κυριακή
  22/02/2052Πέμπτη21/04/2052Κυριακή
  22/02/2063Πέμπτη22/04/2063Κυριακή
  22/02/2074Πέμπτη22/04/2074Κυριακή

 100. sarant said

  99 Λοιπόν να κανονίσουμε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2052 να κάνουμε μια μεγαλη γιορτή του ιστολογίου και να τιμήσουμε τα γενεθλια του φίλου μας που Εχει καλύτερα πράγματα να κάνει (σχόλιο 61).

  Συμφωνείτε ή έχετε κανονίσει τίποτ’ αλλο για εκείνη τη μέρα;

 101. ΚΩΣΤΑΣ said

  > «ανύπαρκτες ημερομηνίες», … ή ο κόκκινος Μάης

  Ξέρω την έκφραση με τη σημασία ότι κάτι δεν θα γίνει ποτέ. Επειδή την πρωτομαγιά έβλεπα πολλά κόκκινα λάβαρα, και λόγω πνευματικής νωθρότητας… είχα την εσφαλμένη εντύπωση ότι σημαίνει: δεν θα δούμε ποτέ κόκκινο πολίτευμα στην Ελλάδα.

  Είχα γράψει και μια πραγματεία με θέμα: «κόκκινος Μάης, ταξική φιλολογική και οργασμική προσέγγιση», είναι δημοσιευμένη αλλά δεν σας λέω πού, κωλύομαι.

 102. spiral architect 🇰🇵 said

 103. Tah ala tahalasa said

  Κι εμένα το επίθετο μου βγαίνει από μήνα ( καλοκαιρινο κ μέχρι εκεί λέω)

  Πέρασε ένας χρόνος κιόλας απ το φευγιο του Λουκιανού ε; Γρήγορα περνά ο καιρός οπότε για το ραντεβού του 2054 είμαι μέσα. Εγώ άλλωστε ακόμα νιατο θα είμαι.:-)

 104. Tah ala tahalasa said

  Καρτεσιε δεν υπάρχεις αλλά μην το σκέφτεσαι…
  ( Του Αρκά κι αυτό απ το «η ζωή μετά»)

 105. Tah ala tahalasa said

  Α καλά τα μπερδεψα πάλι.. το 52 είναι το ραντεβού οπότε αν αργήσω τρώτε

 106. ΓιώργοςΜ said

  100 Προς το παρόν δεν έχω κανονίσει κάτι. Αν πάντως δεν προκύψει, το ξαναπρογραμματίζουμε για το 2063 🙂

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον κόκκινο Μάη,του αγίου ποτέ ή όταν είναι δυο μέρες κοντά κοντά ή όταν ασπρίσει ο κόρακας κλπ το λέμε κι εμείς.

  100. Δεσμευτήκαμε σχ.80
  Είναι φίλη/κοπέλα είπαμε! σχ.81
  Αυτό ,μέσω της σελίδας της.
  http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/2018/02/1-2018-164.html

 108. Tah ala tahalasa said

  Του Αγίου ποτέ το λέτε εσείς; Εμείς δεν είμαστε τόσο ελεγκαντ.

 109. voulagx said

  #100: Νικοκυρη, γμ τη γκαντεμια μου, το 2052 θα βρισκομαι στον Σειριο, τοχω κανονισει, δεν γινεται να το αναβαλλουμε για το 2062;

 110. sarant said

  106 Ε, όχι και το 2063, ως τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει.

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  103. Γιουλάκης 😉

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109. Για παιντοφίλ το πας; (Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά!)

 113. Tah ala tahalasa said

  Τελοσπαντων καταλήξτε κάπου μόνο να μην πέφτει Ολυμπιάδα γιατί θα συμμετάσχω στο επί κοντώ.

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108. οι μούτσοι ήταν ανύμαρκτη λέξη στο λεξικό μας, τότε.

 115. Αιμ said

  98. Ευχαριστώ Φάλτσε. Πάλι μάθαμε.

  100. Έχω ένα γάμο, να το κάναμε Παρασκευή ;

 116. Tah ala tahalasa said

  Η θα συμμετέχω; Ω θεέ μου γιατί δεν έλεγα απλώς θα τρέχω κατοσταρι;

 117. homeAlone said

  #100 Προτείνω να δώσουμε και μία εναλλακτική ημερομηνία, μην και δεν έχουμε απαρτία…

 118. Tah ala tahalasa said

  Εφη δεν πέτυχες μήνα αλλά πέτυχες κατάληξη!! Ένας στους δύο κερδίζει! ( Μα είμαι πάντα ο δυο, η τύχη δε γυρίζει..) κ χωρίς το ς βεβαίως βεβαίως..

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την Τσικνοπέμπτη λοιπόν του 2052!
  Α να προβλεφθεί σουβλάκι βίγκαν πληζ

 120. leonicos said

  #31 Λανσς

  Δεν θέλω να τα βάλω με τη παράδοση αλλά στην Αχαΐα τα κατσικάκια δεν παγώνουν με το σορόκο

  Εγώ αναρωτιέμαι πώς ο Μάρτης πήρε μέρες από το Φλεβάρη, που τις είχε ήδη ξοδέψει.

  Δίκιο δεν έχω;

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φτάνουμε, να ραφτούμε, θα λέτε

 122. Tah ala tahalasa said

  https://m.luben.tv/stream/141971

  Για γίδια σήμερα κυκλοφορεί κι αυτό.

 123. Πέπε said

  Μπρε!! Να τα τα «πρόσφατα σχόλια»! Ήταν πράγματι λίγο πιο κάτω από την παλιά τους θέση, σ’ ένα σημείο που κάποιος μου το υπέδειξε, το κοίταξα κάμποσες φορές, και ΔΕΝ τα είδα ενώ τώρα τα βλέπω. Δεν καταλαβαίνω πώς έγινε αυτό, μάλλον με τον ίδιο τρόπο που ψάχνω διάφορα πράγματα μες στο σπίτι και δεν τα βλέπω ενώ είναι εκεί όπου κοιτάω…

 124. Αιμ said

  116. Στου χαντάκ

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  113/116. η …στιβαρή Δρυμωνάκη, σόι; 🙂

 126. sarant said

  122 Το αγόρι και το άλογο!

 127. leonicos said

  @100

  Έχω αντιπρόταση. Γιατί να περιοριστούμε στις 22/2/52; Να το ορίσουμε και για το 2063 και 2074

  Το ’52 το Φλεβάρη θα είμαι 107και μισό (γεννήθηκα Αύγουστο)

 128. leonicos said

  Το πρόβλημα είναι τι θα φάω εγώ ως χορτοφάγος.

  Καλά, θα φέρω μια πίτα… που θα πέσετε κάτω όλοι

 129. leonicos said

  Βλέπω ότι και η Έφη θέλει σουβλάκι βίγκαν.

  Χμμμμ!

 130. leonicos said

  Δε φ’έρνω πίτα, να μου τη φάτε!

  Θα φάω σουβλάκι βίγκαν σαν την Έφη

 131. leonicos said

  Πάντως

  σήμερα τα σχόλια πήγαν πολύ ωραία μουσικά

  τόσο από συμβολές,

  όσο και από εξαιρετικά ευαίσθητες και σωστές μουσικολογικές παρεμβάσεις,

  όπως αυτή του Σπαθόλουρου.

  Ομολογώ ότι τέτοια αφτί δεν το έχω

 132. leonicos said

  Άσε που με πρόλαβε ο Βούλβαξ για το 2063

  Χλομότο βλέπω… 11 χρόνια μετά

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λεώνικε, κι εσένα σκεφτόμουν για τη βίγκαν παραγγελιά!

  Ακόμη έναν Ξυλούρη

 134. leonicos said

  Νεσταναίε

  208 – 209.
  Πολλά λόγια αλλά περί λόγου τίποτα.

  Έβαλα ένα δείγμα. Δές το και μπες στον κόπο να κμου πεις αν το διαβάζεις ευχάριστα.

 135. leonicos said

  Αλλιώς θ’ ακολουθήσω τηνννν Έλληνα

  Προσωδία, το η = εεε το ω = οοοοοοο κοκ

  Στη σύναξη του 2052 θα με ακούτε και δεν θα πιστεύετε τα μάτια σας

  Καλά δεν το μάθατε ακόμα;

  Θα βλέπουμε με τ’ αφτιά για να ‘έχουμε καλύτερη πλευρική όραση και θ’ ακούμε με τα μάτια, εφόσον δεν ζούμε πλέον στα δάση για να χρειαζόμαστε στερεοφωνική ακοή

  Όλα εγώ θα σας ταλέω, τέλος πάντων;

 136. leonicos said

  135 για μηνολόγιο

  και νωρίς είναι ακόμα

  δν πήγε άσχημα

 137. Μαρία said

 138. Tah ala tahalasa said

  20 Φεβρουαρίου του 60 έφυγε κι ο Βασίλης Λογοθετίδης. Από σύμπτωση το πήρε προ ολίγου το μάτι μου σε κάτι άσχετο που διάβαζα.

 139. Λ said

  Άξιος (προφέρεται axshos) που εννα ζήσει ως τότε. Εγώ θα ειμαι ενενηντάρα ειδαλλιώς θα βλαστούν στον ταφο μου άγρια σπαράγγια και μανδραγόρες

 140. Λ said

  Mandragora https://g.co/kgs/8Yh9G2

 141. Γιάννης Ιατρού said

  139: Λ
  αυτά με τις ….»φυτείες» να τα ξεχάσεις 🙂

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137. Τί πάθαμε; (το «άλτσι» εννοείς;)

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  139/140
  Αυγολόχια τους λέμε κάτω και ναι, βγαίνουνε στα νεκροταφεία! 🙂
  Μετά αυτά τα μωβ ανθάκια γίνονται καρποί σαν κίτρινα στογγυλά αυγούλια.

 144. Γς said

  143:

  >Αυγολόχια τους λέμε κάτω και ναι, βγαίνουνε στα νεκροταφεία!

  Δω πάνω;

  Κοιμητήρια – Νεκροταφεία Αττική | Χρυσός Οδηγός.

  Εχω ένα απέναντί μου. Να πάω να δώ; Με το φακό ή να περιμένω να ξημερώσει καλύτερα

 145. 91, 110
  😀 😀

 146. Γς said

  Της Υπαπαντής σήμερα.

  Και πέρασα το απόγευμα από την Υπαπαντής στη Λούτσα.

  Υπαπαντής και Ανθέων την λένε τώρα. Και την Λούτσα Αρτέμιδα.

  Ρα καμπά-, ρα καμπάνα Υπαπαντήσε (Χτύπησε η καμπάνα της Υπαπαντής)

 147. Γς said

  Κουτσοφλέβαρος. Κουτσά στραβά θα τον βγάλουμε κι αυτόν τον χειμώνα.

  ГорнаМакедонија Γκορναμακεδόνια, αμετάφραστο.

  -Και παίρνει την μπάλα από τον Ελληνα ο Γκορναμακεδόνσκι και γκολ!

 148. spiral architect 🇰🇵 said

  Σούργελοοο! 😮
  (και σόρι, ε)

 149. Alexis said

  #137: 😆 😆 😆
  Ε, μα…

  #123: Το παθαίνεις κι εσύ αυτό; Ευτυχώς, κι είχα αρχίσει να ανησυχώ! 🙂

  Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι (1) :
  Περί ανύπαρκτων ημερομηνιών ο λόγος.
  Διάλογος από το μακρινό παρελθόν:
  Βρίσκομαι με συμφοιτητή μου στο πεζοδρόμιο, μπροστά σε πολυσύχναστο δρόμο, για να περάσουμε απέναντι. Τα αυτοκίνητα όμως έρχονται ασταμάτητα.
  -Δεν πρόκειται να περάσουμε ούτε του αγίου π….., λέει αυτός.
  Κάποια στιγμή κόβει λίγο η κίνηση και περνάμε.
  -Ορίστε, περάσαμε, κι ας μην είναι σήμερα του αγίου π…., λέω εγώ.
  -Ε, πού ξέρεις… μου απαντά.

  Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι (2) :
  Στις ατάκες του ιστολογίου που έχουν καθιερωθεί να προσθέσω το επικό: «εάν προκληθώ θα προβώ σε αποκαλύψεις»

 150. Γς said

  148:

  «η μητέρα σου, ο πατέρας σου που πήγε, εσύ που πήγες ή που θέλησες να πας, εσύ που θες να πας στο συλλαλητήριο της Αθήνας δεν είσαι φασίστας, επειδή δηλώνεις την αγωνία σου και διαδηλώνεις για την πατρίδα σου»,

  Εχω πάθει…

  Θέλω να πάω να την δω από κοντά.

 151. Γς said

  Μπορεί όμως να χυθεί αίμα, που λένε και τα παιδιά τα δικά μας. Του Ρουβίκωνα

 152. Γς said

  … και σπέρμα

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  147: «Γκορναμακεδόνια»

 154. sarant said

  153 Ενδιαφέρον!

 155. Faltsos said

  150
  «Θέλω να πάω να την δω από κοντά»

  Αν θέλεις να πας στο συλλαλητήριο δεν χρειάζεται να ψάχνεις δικαιολογίες…

 156. Γς said

  155:

  Θα πάω ινκόγκνιτο,

  Με κουκούλα.

  Σαν τον άλλον

 157. Faltsos said

  156

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάνο, η Μύκονο σήμερα έχει κηδεία
  http://narnet.gr/articles/%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%8C-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B7

 159. cronopiusa said

  Το σκληρό μάθημα του 1992

 160. Emphyrio said

  Always late to the party… Εχω κανονισει κατι για εκεινη την ημερα, αλλα θα αρχισω απο το 2035 τα τηλεφωνα για να το αναβαλω.

 161. ΓιώργοςΧ said

  2 Φεβρουαρίου – Εν Στάλινγραδ θριαμβική νίκη επί των περικυκλωθέντων ναζί.

 162. mitsos said

  2 Φλεβάρη (1950 ) θάνατος Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή …

 163. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: