Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αλύτρωτοι…

Posted by sarant στο 5 Φεβρουαρίου, 2018


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής και στη στήλη Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. (Το χτεσινό φύλλο των Ενθεμάτων ήταν μονοθεματικό για το Μακεδονικό και αξίζει να το αναζητήσετε).

Εδώ το δημοσιεύω με κάποιες μικρές προσθήκες (τους στίχους κτλ) που δεν χώρεσαν στο άρθρο της εφημερίδας, όπου ως γνωστόν υπάρχει περιορισμός στην έκταση. Έβαλα και μια φωτογραφία χτεσινή.

Καθώς το άρθρο γράφεται ακριβώς την ημέρα του αθηναϊκού συλλαλητηρίου, θα ήταν παράδοξο να μην είναι αφιερωμένο στο θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, δηλαδή τη συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας. Μια συμφωνία στην οποία η κυβέρνηση ακολουθεί τη λεγόμενη εθνική γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων για επιδίωξη σύνθετης ονομασίας, το παράδοξο όμως είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ συμφωνεί επί της ουσίας, διαφωνεί με τη… συγκυρία, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι απλώς δεν θέλει να πιστωθεί στη σημερινή κυβέρνηση η επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει.

Πολλοί που καλοπροαίρετα ή όχι εκφράζουν δισταγμούς για τη δυνατότητα ή τη σκοπιμότητα του να επιτευχθεί συμφωνία, κάνουν λόγο για «αλυτρωτισμό» των γειτόνων μας. Αυτήν ακριβώς τη λέξη διάλεξα για αντικείμενο του σημερινού σημειώματος, διότι, ως γνωστόν, εμείς εδώ λεξιλογούμε.

Ο αλυτρωτισμός λοιπόν, σύμφωνα με τα λεξικά, είναι «εθνικιστική πολιτικοκοινωνική κίνηση που επιδιώκει την απελευθέρωση υπόδουλων ομοεθνών». Αλύτρωτοι είναι οι ομοεθνείς που δεν έχουν απελευθερωθεί και ιδίως δεν έχουν ενταχθεί στο ανεξάρτητο κράτος που ήδη υπάρχει, που ζουν σε άλλο κράτος. Χιουμοριστικά, επίσης, λέμε αλύτρωτους τους έγγαμους και τις έγγαμες που δεν μπορούν να πάρουν διαζύγιο.

Η λέξη αλυτρωτισμός δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, αλλά ο αλύτρωτος είναι λέξη ελληνιστική, σπάνια πάντως, που εμφανίζεται σε κείμενα χριστιανικά με την έννοια του ανθρώπου που είναι ακόμα δούλος της αμαρτίας. Ετυμολογείται από το λύτρον, λέξη που παράγεται βεβαίως από το ρήμα «λύω», που με αυτό είχαν γαλουχηθεί οι γυμνασιόπαιδες της γενιάς μου, αφού το χρησιμοποιούσαμε σαν υπόδειγμα για να μάθουμε την κλίση των ομαλών αρχαίων ρημάτων κι έτσι το είχαμε αποστηθίσει σε όλους τους χρόνους και τις εγκλίσεις, από το λύω-λύεις-λύει μέχρι το ελελύκεσαν. Στο θέμα του ρήματος προστίθεται η παραγωγική κατάληξη –τρον.

Από την αρχαιότητα η λέξη κυρίως στον πληθυντικό εκφέρεται: λύτρα είναι το ποσό που καταβάλλεται για την απελευθέρωση αιχμαλώτου, μια λέξη που τη βρίσκουμε από την κλασική εποχή. Έκτορος λύτρα ήταν ο τίτλος χαμένης τραγωδίας του Αισχύλου και έτσι τιτλοφορείται και η τελευταία ραψωδία της Ιλιάδας, όπου ο Πρίαμος μεταβαίνει στο στρατόπεδο των Αχαιών και πληρώνει πλούσια δώρα για να πάρει τον νεκρό τού Έκτορα.

Από εκεί το ρήμα λυτρόω (λυτρώνω σήμερα), το οποίο πάντως στην αρχαιότητα είχε σχεδόν αποκλειστικά τη σημασία «απελευθερώνω κάποιον αιχμάλωτο πληρώνοντας λύτρα». Η επέκταση της σημασίας ως το σημερινό «απαλλάσσω από δεινά» είναι μεταγενέστερη.

Στα νεοτερα χρόνια, οι λέξεις της οικογενειας αυτής πήραν θρησκευτική σημασία αλλά και τη σημασία της απελευθέρωσης, εθνικής όπως θα δούμε και πιο κάτω αλλά και κοινωνικής, όπως στο «Βάστα καρδιά» του Βάρναλη:

Στ’ αγιασμένο ετούτο χώμα,
που ήπιεν αίμα ποταμό,
μας κρατάει το χρέος ακόμα
για το μέγα Λυτρωμό.

Ο λυτρωμός, λέξη μεσαιωνική, χρησιμοποιείται περισσότερο στη λογοτεχνία -ακόμα από την εποχή του Ερωτόκριτου (να βγω από τέτοιο μπερδεμό και λυτρωμό δεν έχω). Λυτρωμός ήταν και ο τίτλος λογοτεχνικού περιοδικού που εξέδιδε ο (αριστερός) Γ. Μυλωνογιάννης στον μεσοπόλεμο.

Με τον σχηματισμό εθνικών κρατών τον 19ο αιώνα εμφανίζεται και η έννοια των αλύτρωτων ομοεθνών. Ο αλυτρωτισμός ως λέξη είναι μεταφραστικό δάνειο από το ιταλικό irredentismo,  πολιτικό κίνημα που εμφανίστηκε μετά τη συγκρότηση του ιταλικού κράτους το 1870, όταν έμειναν έξω από αυτό περιοχές με ιταλόφωνο πληθυσμό όπως το Τρέντο και η Τεργέστη, που ανήκουν στο σημερινό ιταλικό κράτος αλλά και άλλες (Νίκαια, Κορσική, Δαλματία). Τα εδάφη αυτά αποκλήθηκαν Italia irredenta (αλύτρωτη Ιταλία).

Η ιταλική λέξη ανάγεται στο λατινικό redemptus, μετοχή του redimere (εξαγοράζω). Από την ίδια ρίζα, μέσω γαλλικών, είναι και το αγγλικό ransom (λύτρα).

Ο Κουμανούδης, στην πολύτιμη Συναγωγή νέων λέξεων καταγράφει τις εφήμερες λέξεις αλυτρωτόφιλος και αλυτρωτόφοβος, που είχε χρησιμοποιήσει το 1889 η εφημερίδα Ακρόπολις για να χαρακτηρίσει τον καγκελάριο Βίσμαρκ, ο οποίος ανάλογα με τα συμφέροντα της στιγμής, συνήθιζε «να φιλεί ή να φοβείται τας ιταλιστί κληθείσας αλυτρώτους irredentas χώρας, οίον το Trento, αι Βαλτικαί επαρχίαι, η Αλσατία και Λωρραίνη, η Κρήτη».

Φυσικά, ο αλυτρωτισμός επιδιώκει παράλληλα την απελευθέρωση των εδαφών όπου ζουν οι αλύτρωτοι –πράγμα που σημαίνει στην εποχή μας αλλαγή συνόρων, αποσταθεροποίηση και πόλεμο. Στη διεθνή πολιτική υπάρχουν κάμποσα παραδείγματα «συνταγματοποιημένου» αλυτρωτισμού, όπου δηλαδή οι εδαφικές διεκδικήσεις «αλύτρωτων» εδαφών έχουν επισημοποιηθεί στο Σύνταγμα της χώρας, π.χ. της Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντ/Μαλβίνες.

Ωστόσο, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας πουθενά δεν περιλαμβάνει αλυτρωτικές διατάξεις, εφόσον μάλιστα ρητά τονίζει ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οιουδήποτε γειτονικού κράτους». Το Προοίμιο του Συντάγματος, που πραγματοποιεί ιστορική μνεία στο Ίλιντεν, δεν περιέχει κανόνες δικαίου και δεν είναι δεσμευτικό, ενώ το άρθρο 49 απλώς αναφέρει τη μέριμνα του κράτους για τους συμπολίτες που ζουν σε γειτονικές χώρες, με μια διατύπωση όχι πολύ διαφορετική από το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος, ενώ επίσης περιέχει τη ρητή επισήμανση ότι «Κατά την ενάσκηση αυτής της μέριμνας, η Δημοκρατία δεν παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις διεθνείς τους σχέσεις».

Αντίθετα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστούν αλυτρωτισμό οι ισχυρισμοί για ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στην πΓΔΜ, μια ανοησία που την επανέλαβε τις προάλλες ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης (ή το αντίστροφο), ο οποίος φαίνεται να ζήλεψε τη δόξα του άλλου Φράνκο. Γιατί από τον αλυτρωτισμό μπορεί να μην κινδυνεύουμε αλλά το ζήτημα είναι να λυτρωθούμε κάποτε από την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό.

221 Σχόλια προς “Αλύτρωτοι…”

 1. Για της πατρίδας μας το λυτρωμό, έλεγε και ο ύμνος του ΕΑΜ.
  Η παραγωγική κατάληξη –τρον πού αλλού συναντάται; Όχι φαντάζομαι στα διάφορα κύκλοτρον 🙂 ούτε σε κάτι αγγέλους-δαίμονες των μαγικών και καβαλιστικών κειμένων (Μέτατρον…). Μόνο το ρόπτρον μπορώ να φανταστώ.

  Και κάτι αστείο: ακούγοντας μόλις τώρα τον Μπουτάρη να φέρνει σε διασκεδαστική αμηχανία τους δημοσιογράφους του Σκάι, σκέφτηκα αν θα μπορούσε η Δημοκρατία να θεωρήσει κάτι σαν πολιτικό αλυτρωτισμό τον τίτλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πόσο μάλλον που είναι κλεμμένος («ζήτω η Νέα Δημοκρατία» κατέληγε η πρώτη ανακοίνωση του ΚΚΕ μετά την πτώση της χούντας, και φυσικά δεν εννοούσε Καραμανλής ή τανξ 😉 )

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >το ρήμα «λύω», που με αυτό είχαν γαλουχηθεί οι γυμνασιόπαιδες της γενιάς μου

  και πήγε ο νους μου στο λυσάρι. Ετσι δεν λέγαμε και τα βοηθήματα, «μεταφράσεις» κλπ που χρησιμοποιούσαμε, κρυφίως, στα μαθήματα.

  ‘Η ήταν μόνο για λύσεις προβλημάτων διαφόρων μαθημάτων;

 3. spiral architect 🇰🇵 said

  @1: Καραμανλής ή πανκς
  (μόνο που οι τελευταίοι ήρθαν μερικά χρόνια μετά)

 4. Γς said

  1:

  >«ζήτω η Νέα Δημοκρατία» κατέληγε η πρώτη ανακοίνωση του ΚΚΕ

  Υπήρξε τέτοια ανακοίνωση; Τι εννοούσε;

 5. Γς said

  3:

 6. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  1 Η παραγωγική κατάληξη –τρον πού αλλού συναντάται;

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22-%CF%84%CF%81%CE%BF%22&dq=

 7. 6 Α, ευχαριστώ, έχω διαλείψεις φαίνεται!
  4 Η Νέα Δημοκρατία δηλ. η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία

 8. Πέπε said

  @1, 6:

  Απήντησε βέβαια ο ΣΠ, και σωστά. Ειδικότερα όμως, η κατάληξη -τρο(ν), συνήθως στον πληθυντικό, μπορεί να σημαίνει, όπως στα λύτρα, το ποσό που δίνεται για κάποια ενέργεια. Έτσι κόμιστρο, εύρετρα, δίδακτρα.

 9. LandS said

  Η ιταλική λέξη ανάγεται στο λατινικό redemptus, μετοχή του redimere (εξαγοράζω). Από την ίδια ρίζα, μέσω γαλλικών, είναι και το αγγλικό ransom (λύτρα).

  Και το redemption από τις αμαρτίες

 10. Πέπε said

  #0:
  > > …το ρήμα «λύω», που με αυτό είχαν γαλουχηθεί οι γυμνασιόπαιδες της γενιάς μου, αφού το χρησιμοποιούσαμε σαν υπόδειγμα για να μάθουμε την κλίση των ομαλών αρχαίων ρημάτων…

  #2:
  > > …και πήγε ο νους μου στο λυσάρι. Ετσι δεν λέγαμε και τα βοηθήματα, «μεταφράσεις» κλπ που χρησιμοποιούσαμε, κρυφίως, στα μαθήματα. ‘Η ήταν μόνο για λύσεις προβλημάτων διαφόρων μαθημάτων;

  Μερικοί μερικοί μοιάζουν να πιστεύουν ότι μετά από αυτούς ήρθε το χάος.

  Και τώρα οι γυμνασιόπαιδες μαθαίνουν τα ομαλά αρχαία ρήματα με το λύω (γιατί δεν υπάρχει άλλο ομαλό 🙂 ), και χρησιμοποιούν λυσάρια, τόσο για τα μαθηματικά όσο και για τα άλλα μαθήματα. Το ιδιαίτερο με τα μαθηματικά είναι ότι το λυσάρι είναι του Οργανισμού, ενώ για τα άλλα μαθήματα είναι του Πατάκη.

 11. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  το παράδοξο όμως είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ συμφωνεί επί της ουσίας, διαφωνεί με τη… συγκυρία, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι απλώς δεν θέλει να πιστωθεί στη σημερινή κυβέρνηση η επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει.

  Καὶ τὀ ὁποῖο, ἂν ὑποθέσουμε, ὅτι ἐπανέρχεται στὴν ἐξουσία πῶς θὰ λύσει, ἀφοῦ τὸ μεῖζον μέρος τῶν διαδηλωτῶν εἶναι τοῦ δικοῦ τους χώρου;
  Ἐγὼ νομίζω ὅτι μᾶλλον θέλει νὰ πιστώσει στὴν κυβέρνηση μία λύση ποὺ δὲ θὰ ἀρέσει στὸν κόσμο ὥστε νὰ τὴν κατηγορεῖ μετὰ ὅτι ξεπούλησε τὰ ἐθνικὰ συμφέροντα. Ἀλλὰ θὰ γελάσει καὶ τὸ παρδαλὸ κατσίκι, ἂν ἡ κυβέρνηση ὑποχωρήσει λόγῳ τῆς λαϊκῆς κατακραυγῆς καὶ τοὺς τὸ ἀφήσει γιὰ ἂν καὶ ὅταν ἐπανέλθουν. Καὶ θὰ τὸ φυσάει καὶ δὲ θὰ κρυώνει.

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  Όπως λέει και ο Νικοκύρης και αν ρίξετε και μια διαγώνια ματιά στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, θα δείτε (κατά τη γνώμη μου) ένα τυπικό Σύνταγμα ενός σύγχρονου κράτους, χωρίς αλυτρωτισμους προς λύπην των αλειτρούιτων ντόπιων εθνικιστών. Άλλωστε, τι σόι κόλπα 😉 μπορούν να (μας) κάνουν με τέσσερα πολεμικά αεροπλάνα σοβιετικής κατασκευής από τον καιρό του Τίτο;

  Θα μου πεις βέβαια ότι μπαίνοντας οι γείτονες στο ΝΑΤΟ, θα χρεωθούν -ως συνήθως- και θα ψωνίσουν από σβέρκο ελαφρά όπλα από τους Γερμανούς και βαρέα τοιαύτα από τους Αμερικάνους, οπότε -και πάντα μιλώντας υποθετικά- θα κουνηθούν έχοντας ένα μελλοντικό εθνίκι πρωθυπουργό, με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ (αλήθεια, εναντίον ποιων υπάρχει αυτή η λυκοσυμμαχία;) να λένε το κλασσικό «βρείτε τα».

  Μακρυά πάω, είναι αλήθεια, αλλά έχουμε μπει στην εποχή των τεράτων και «τέρατα» βλέπω, ύστερα από την πρωινή μου περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας. 🙄

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Έχει και υποψηφιότητα για λέξη της χρονιάς, αλλά, για να δούμε, θα τη θυμόμαστε το Δεκέμβριο;

 14. spiral architect 🇰🇵 said

  Χαρακτηριστική της όλης κατάστασης φωτό, btw.

 15. Γς said

  13:

  Θα την έχουμε ξεχάσει,
  Μαζί με την άλλη, αριστερόστροφη, λέξη 😉

 16. LandS said

  1,4,7

  Το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ επικύρωσε την ανάδειξη του Χαρίλαου Φλωράκη στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Επιβεβαίωσε τη λογική των σταδίων και ανέδειξε το άμεσο στόχο της Νέας Δημοκρατίας, σύνθημα που οικειοποιήθηκε ο Κ. Καραμανλής όταν επανίδρυσε τη Δεξιά 10 μήνες μετά, καθώς ο τίτλος της ΕΡΕ ήταν ταυτισμένος με όσα οδήγησαν στη χούντα. Σηματοδότησε τη φυσιογνωμία του ΚΚΕ στη μεταπολίτευση μέχρι την περίοδο 1989-91.

  «Η Ελλάδα θα φτάσει στον Σοσιαλισμό περνώντας μέσα από μια ενιαία επαναστατική διαδικασία που θα περιλαμβάνει δυο στάδια επαναστατικών μετασχηματισμών. Ένα δημοκρατικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό και ένα σοσιαλιστικό»

  Το δημοκρατικό στάδιο είχε ονομαστεί Νέα Δημοκρατία

 17. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια!

  1 Με πρόλαβαν οι επόμενοι, θέατρο, γόητρο, ,κίνητρο κτλ

  4 Το παράνομο ΚΚΕ στο 9ο Συνέδριο (1973) ως πρώτο στάδιο για τη μετάβαση στον σοσιαλισμό είχε επεξεργαστεί και πρότεινε μια προωθημένη μορφή δημοκρατίας, τη «νέα δημοκρατία».

  10 Ευχαριστούμε για τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών 🙂

  12 Χρειάζονται και αλυτρωτοι αδελφοί

  13 Ασφαλώς, ο αλυτρωτισμός.

 18. sarant said

  16 Με ξαναπρόλαβε 🙂

 19. Καλημερα

  Τρέντο…Τρέντο…α ναι !

  C’era scritto sul foglio ch’era morto sulla bandiera
  C’era scritto e la firma era d’oro era firma di re
  Ucciso sui monti di Trento dalla mitraglia.

 20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  12 Έχουμε καμιά φωτό των τεράτων?

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι γίνεται μ’ αυτόν τον Φράγκο; Δεν του λέει κανείς ότι δεν ζούμε στα χρόνια του Πλαστήρα, του Κονδύλη και του Παπάγου; Όλοι οι μωροφιλόδοξοι στο κεφάλι μας; Ε, αφού τους δίνουμε το δικαίωμα…

 22. @16 Γι αυτό και το σημερινό ΚΚΕ στη Διακήρυξή του για τα 100 χρόνια, θεωρεί λανθασμένη τη στρατηγική και την τακτική μετά τον εμφύλιο πόλεμο (όπως η συνεργασία με την ΕΔΑ) όπως και τα προγράμματα που υιοθέτησε το ΚΚΕ στο 9ο και το 10ο συνέδριό του (1973 και 1978) με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη και προβλέπουν στάδια.

  Απορρίπτει τη θεωρία των σταδίων (που επέβαλε στην κομματική γραμμή ο Ζαχαριάδης με την 6ης Ολομέλειας του ’34. Και επιστρέφει περήφανα στη δεκαετία του ’20 και στην άποψη της άμεσης σοσιαλιστικής επανάστασης. Ακριβώς για αυτό αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη (αν όχι και απόρριψη) την Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και προσπαθεί να κατασκευάσει το μύθο της ταξικής επανάστασης μέσω του ΔΣΕ. ….

 23. leonicos said

  Λέμε και ότι ο Ιησούς κατέθεσε το λύτρο, ως μόνος αναμάρτητος, για να σωθεί όποιος πιστέψει σ’ αυτόν

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  @20: Δεν τράβηξα ρε Χτήνος, γιατί μου’ρθε αναγούλα. Ενδεικτικά όμως, δες αυτή που είναι φρέσκια από σάιτ

 25. LandS said

  0: Το Προοίμιο του Συντάγματος, που πραγματοποιεί ιστορική μνεία στο Ίλιντεν…

  Και πάνω που ετοιμαζόμουν να πω «ωχ άμα εννοούν την έκταση που είχαν γίνει εξεγέρσεις τη χάσαμε τη Κλεισούρα και κάτι δικά μας κομμάτια της Θράκης αλλά και Βουλγάρικα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα» διάβασα το λίκνο του Σπιραλοτέκτονα στο 12 και είδα ότι η μνεία είναι στις παραδόσεις της «Δημοκρατίας του Κρούσεβο» και στη Αντιφασιστική Λαϊκή Συνέλευση της Μακεδονίας.

  Επικεφαλής της Δημοκρατίας του Κρούσεβο ήταν ο Αριστερός Νίκολα Κάρεφ που απέρριπτε τους Εθνικισμούς των μειονοτήτων και πίστευε στην ιδέα της Βαλκανικής Ομοσπονδίας.

 26. leonicos said

  Οι βαλκανικοί πόλεμοι και η περιπέτεια της Μ. Ασίας που κατέληξε στη Μικρασιατική Καταστροφή, αλυτρωτικές θεωρητικές καταβολές είχαν.

  Η εθνοκάθαρση των αρμενίων από τους τούρκους έγινε για τον ίδιο λόγο. Σήμερα η Αρμενία έχει 4 ή 5 μνημεία που αντιπροσωπεύουν τις ιστορικά αρμενικές επαρχίες που βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας. Αλλά δεν έχουν αρμενίους.

 27. spigaro said

  Ασχετο αλλά το έψαξα επειδή είχα την απορία και το μικρό του όνομα είναι το Φραγκούλης. Δεν το περίμενα 🙂

 28. Πέπε said

  @10:
  > > μαθαίνουν τα ομαλά αρχαία ρήματα με το λύω (γιατί δεν υπάρχει άλλο ομαλό 🙂 )

  Υπερβολή βέβαια. Τα αρχαία έχουν μεν σαφώς περισσότερα ανώμαλα ρήματα (ή τέλος πάντων υποκείμενα σε ειδικούς κανόνες) παρά ομαλά, αλλά όχι και ένα και μοναδικό ομαλό. Ορισμένα εις -εύω είναι εξίσου ομαλά με το λύω, και πιο κατάλληλα ως πρότυπα, αφού:
  α) έχουν την τελευταία συλλαβή του θέματος σταθερά και φανερά μακρά, κι έτσι δεν πέφτουν σε εκπλήξεις όπως η περισπωμένη στα λῦε,
  τὸ λῦον

  β) έχουν αρκετές συλλαβές ώστε να εμφαίνουν σαφώς τον τονισμό: λέμε λῦε γιατί θέλει τόνο όσο πιο ψηλά γίνεται, πρβλ. παίδευε, ενώ λέμε τὸ λῦον επειδή θέλει τόνο συγκεκριμένα στην παραλήγουσα, πρβλ. τὸ παιδεῦον.

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  @22: Εχμ, είδαμε που μας οδήγησε η λογική των σταδίων.

 30. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  24 Έλα τώρα βρε Σπειροειδή, μινιμαλιστικό του Δήμου Αθηναίων είναι 🙂
  (Το χαμόγελο να εκληφθεί ως κατάμαυρο. Γάμησέ τα)

 31. Πέπε said

  > > θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστούν αλυτρωτισμό οι ισχυρισμοί για ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στην πΓΔΜ

  Έτσι αφ’ εαυτού, όχι. Υπερβολική η διατύπωση. Το να πει κανείς «υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ΠΓΔΜ», το πολύ πολύ να είναι υπερβολή, γιατί κάποιοι υπάρχουν, δεν ξέρω πόσοι, πιθανότατα πολύ λιγότεροι. Αλυτρωτισμός είναι να πεις «στα όπλα να πάμε να τους ελευθερώσουμε».

 32. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  27 Αφού η θυγατέρα, Ευτυχία Φράγκου του Φραγκούλη 🙂
  http://www.ekeo.gr/tag/%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85/

 33. Παναγιώτης Κ. said

  Στην δεκαετία του ΄70 και του ΄80 συνδρομητής του ΑΝΤΙ, σε άρθρα διαφόρων αρθρογράφων του και μέσα στον ενδοαριστερό διάλογο εκείνης της εποχής συχνά διάβαζα την φράση: «Μαζί με τα νερά να μη πετάξουμε και το…μωρό».
  Αυτή την περίοδο των συλλαλητηρίων την ξαναθυμήθηκα!

 34. 27, 32 Πάντως είναι όνομα που δεν το ξεχνάς.
  https://www.futilitycloset.com/2018/02/02/hint-2/

 35. Ριβαλντίνιο said

  @ 1 Δύτης των νιπτήρων

  Εσύ ήρθες σε αμηχανία όταν τον άκουσες να λέει πως στο κράτος των Σκοπίων ζούν 150.000 Έλληνες ; 🙂
  ———————————
  Οι απ’τα δεξιά αντίπαλοι του Φράγκου τον κατηγορούν ότι η κόρη του είναι «μεταναστολάγνα» με παλιές εκπομπές στην ΕΡΤ 3. Έτσι πήρε το μάτι μου.

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  The Macedonian Orthodox Church and other religious communities and groups are separate from the state and equal before the law.

  Αυτό από το άρθρο 19 μπορούμε να το βουτήξουμε για τοπική χρήση ή θα έχουμε ντράβαλα?

 37. ΚΩΣΤΑΣ said

  > Χιουμοριστικά, επίσης, λέμε αλύτρωτους τους έγγαμους και τις έγγαμες που δεν μπορούν να πάρουν διαζύγιο.

  Πολύ μ’ αρέσει αυτό το στυλ, Νικοκύρη. Ένταξη χιουμοριστικών ή έξυπνων υπονοούμενων σε ένα κείμενο, του δίνουν υπεραξία. Να διαβάζεις και παράλληλα στα χείλη σου να σκάει ένα μειδίαμα ή ένα χαμόγελο. Άλλωστε το χιούμορ είναι χαρακτηριστικό των ευφυών ανθρώπων. 🙂

 38. 35 Για να σου πω την αλήθεια δεν το άκουσα αυτό. Εμένα γιατί να με φέρει σε αμηχανία;
  Στο μεταξύ, αυτοί οι ν «Έλληνες» είναι εκείνοι που δεν αφήναμε να επιστρέψουν ως Σλαβομακεδόνες, έτσι; Αν τελικά όλοι Έλληνες είναι, να την ονομάσουμε «Βόρεια Βόρεια Ελλάδα» να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι #μπα

 39. Παναγιώτης Κ. said

  @22. Η ηγεσία του ΔΣΕ την ταξική επανάσταση είχε στο νου της.
  Αλλά και ο Στάλιν στους διαλόγους του για την Ελλάδα του Εμφυλίου για επανάσταση μιλάει.
  Κατά συνέπεια, δεν είναι άτοπη η θέση του ΚΚΕ. Επιπλέον είναι συμβατή με τις θέσεις της Τρίτης Διεθνούς και τη μαρξιστική-λενινιστική θεωρία όπως αυτή διαμορφώθηκε στην εποχή του Στάλιν.

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι γράφουν τα σκοπιανά βιβλία της ιστορίας;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.e-mesara.gr/index.php/2014-01-29-19-20-37/41597-o-skopianos-alytrotismos-mesa-apo-ta-vivlia-tis-istorias&ved=2ahUKEwjV6NOqvo7ZAhUHBSwKHSMbC10QFjAAegQIDxAB&usg=AOvVaw3sJSZsWe2fDLsySOTrhnDq

 41. sarant said

  22 Είμαι αναγκασμένος να συμφωνήσω σε γενικές γραμμές

  27 Σωστό

  28 Επίσης σωστό, κάπου είδα να δίνουν υπόδειγμα το πιστεύω, αν θυμαμαι καλά

  29 Ενώ επίσης είδαμε πού οδήγησε η άλλη

  34 Πολύ γέλασα!

 42. spiral architect 🇰🇵 said

  Εκείνο το Ουράνιο Τόξο (με επικεφαλής κάποιον Σιδηρόπουλο, αν δε με γελά η μνήμη μου) από Φλώρινα μεριά, που τη δεκαετία του ’90 γνώριζε πιένες, τι κάνει άραγε τώρα;
  Εδώ, δεν βλέπω και πολλή κίνηση.

 43. Παναγιώτης Κ. said

  Τα τελευταία χρόνια κατάλαβα ότι μια καινούργια διάκριση έχει πέσει στο τραπέζι.
  Από τη μια είναι ο κομμουνιστής και από την άλλη ο αριστερός. Κάποιοι κομμουνιστές εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους όταν αποσιωπάται αυτή η διάκριση.
  Είναι πράγματι έτσι ή εγώ το κατάλαβα λανθασμένα;

 44. Ριβαλντίνιο said

  Eπειδή δισκέδασες με την αμηχανία που έφερε τους δημοσιογράφους, αναρωτήθηκα μήπως μετά ήρθες και εσύ σε αντίστοιχη θέση.
  Νομίζω πως όταν λένε για Έλληνες των Σκοπίων δεν εννοούν κυρίως τους απογόνους των ΝΟΦιτών, αλλά τους Ελληνοβλάχους.

 45. spiral architect 🇰🇵 said

  @43: Εμείς δεν είμαστε αριστερά. Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα. …

 46. Avonidas said

  Στο μεταξύ, αυτοί οι ν «Έλληνες» είναι εκείνοι που δεν αφήναμε να επιστρέψουν ως Σλαβομακεδόνες, έτσι;

  Εδώ λέγαμε τουρκοσπορους τους μικρασιατες. Μη το ψάχνεις. Η χρυσαυγίτικη αντίληψη περί έθνους είναι εκείνη ενός σκύλου που οσμιζεται τα πισινά ενός άλλου.

  Ζητώ συγγνώμη από τα συμπαθή τετράποδα.

 47. LandS said

  40 Συγνώμη αλλά αυτό το άρθρο δεν εκθέτει τι λένε τα «σκοπιανά βιβλία ιστορίας» για τα οποία δεν αντιλέγω ότι μπορεί και είναι γραμμένα για να διαδώσουν εθνοποιητικούς μύθους.
  Είναι το ίδιο ένα μνημείο προπαγανδιστικής δημιουργίας εντυπώσεων. Μερικές φορές με γελοιότητες του είδους
  «Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γράφεται παντού, ακόμη και στα κουτάκια της CocaCola. Όπως βλέπουμε σε κάποιες συσκευασίες «Ελληνικό προϊόν», έτσι εδώ στα Σκόπια γράφουν σε κάθε προϊόν ότι «παράγεται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας»! Ρώτησα πολλούς ανθρώπους γιατί το κάνουν αυτό…»

  Ρώτησε και Τσέχους γιατί γράφουν στη συσκευασία των προϊόντων τους «παράγεται στη Δημοκρατία της Τσεχίας»;

 48. 44 Μπα, τι λόγο να είχα; Οι δημοσιογράφοι όντως έδειχναν να σοκάρονται, δεν το έγραψα έτσι στην τύχη.

 49. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 50. Alexis said

  #40: Αλυτρωτισμό εγώ δεν βλέπω σε αυτά που γράφει το άρθρο, παρά τον τίτλο του.
  Παραποίηση της ιστορίας και με το στανιό πλασάρισμα εθνικής ταυτότητας με αρχαία καταγωγή, ναι.
  Ειδικά τα περί «Μακεδονικής γλώσσας» της οποίας όμως μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί γραπτά ευρήματα, είναι για τα λιοντάρια…

 51. voulagx said

  #44 Ριβα, οχι ελληνοβλαχοι, σκετοι Βλαχοι ειναι.

 52. Ριβαλντίνιο said

  @ 51 voulagx

  Το λέω για να τους ξεχωρίζουμε από τους Ρουμανοβλάχους.

 53. BLOG_OTI_NANAI said

  47″Είναι το ίδιο ένα μνημείο προπαγανδιστικής δημιουργίας εντυπώσεων»

  Οι σκοπιανοί γράφουν στα βιβλία: «οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες» (σε όλα τα προπαγανδιστικά βιβλία).
  Ενώ εμείς λέμε ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Ποιο στην ευχή είναι το… «ένα ίδιο μνημείο»;! Έχουμε αποδείξεις ότι ο Ηρόδοτος ενεργούσε «προπαγανδιστική δημιουργία εντυπώσεων» κατά των Σκοπίων;

 54. Alexis said

  Επειδή εδώ είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, ας μας πει ο ρέκτης κ. Σαραντάκος αν υπήρξε ποτέ «μακεδονική γλώσσα», διαφορετική από την ελληνική, της οποίας όμως (ως δια μαγείας) δεν έχουν διασωθεί γραπτά τεκμήρια…
  Διατί μας το αποκρύπτει; 😆

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα βιβλία ιστορίας ανέκαθεν χρησιμεύουν για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Καταδικσζουμε τον εθνικισμό από όπου και αν προέρχεται. 😊

 56. LandS said

  50 Από την Ελληνική Βίκι:

  Εξαιτίας της αποσπασματικής φύσης των μαρτυριών υπάρχουν ποικίλες ερμηνείες και προτάσεις για την ταξινόμηση της γλώσσας (Mallory and Adams (1997), σελ. 361):
  Ελληνική τοπική διάλεκτος, δωρικού χαρακτήρα, με έντονες καταβολές από παλαιότερες γλώσσες των Ελλήνων (π.χ. ομηρική γλώσσα). Αυτή η θεωρία είναι και η επικρατέστερη
  Ελληνική διάλεκτος που ανήκει στην αιολική ομάδα (Hoffman 1906, Hammond 1972)
  Ελληνική διάλεκτος που ανήκει στο σύμπλεγμα των βορειοδυτικών ελληνικών διαλέκτων (Hammond 1989, Masson 1996)
  Ελληνική διάλεκτος αναμεμιγμένη με ιλλυρικές γλώσσες ή τη Θρακική γλώσσα. Βλ. Kretschmer (1896) και E. Schwyzer (1959)
  Ελληνική διάλεκτος με μη ινδοευρωπαϊκό υπόστρωμα. Βλ. M. Sakellariou (1983)
  Ιλλυρική διάλεκτος με προσμίξεις από την ελληνική γλώσσα. Βλ. K. O. Müller (1825) και G. Bonfante 1987)
  Ανεξάρτητη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, συγγενής της Ελληνικής, της Θρακικής και των φρυγικών γλωσσών. Βλ. I. I. Russu (1938) και Antoine Meillet (1965)

  Πάρα πολλές λεπτομέρειες στη Εγγλέζικη Βίκι.

  Εντάξει, μάλλον ιδιότυπη δωρική διάλεκτος που αντικαταστάθηκε από τη γλώσσα των αρχόντων (Αττική)

 57. LandS said

  53 Μνημείο προπαγανδιστικής δημιουργίας εντυπώσεων χαρακτηρίζω τη συγκεκριμένη παραπομπή του 40, το άρθρο του Thessnews ΚΑΙ ΜΟΝΟ, όχι το «τι λέμε εμείς».
  Εντάξει;

 58. Παναγιώτης Κ. said

  @40. Επειδή ως δάσκαλοι καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα καλύτερα από τους μη δασκάλους, δεν είναι μόνο συγκεκριμένο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι κυρίως αυτό που μεταλαμπαδεύει ο δάσκαλος στα παιδιά και πολλές φορές υπερβαίνει τα γραπτά κείμενα.Εξηγώ:
  Σε συνομιλία μου με παιδί του δημοτικού για το μάθημα της Ιστορίας το ρωτάω:
  -Αυτά από που τα ξέρεις;
  -Η κυρία μας τα είπε!
  Η δασκάλα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου έκανε ό,τι έκανε στον υποφαινόμενο η δασκάλα της δεκαετίας του 1960. Μνεία περί «Μεγάλης Ιδέας». («Αυτά ήταν κάποτε δικά μας και μας τα πήραν»). Είναι κάτι που δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα υπάρχει και απλώς η πράξη θα το ακυρώσει. Όταν λέω πράξη, εννοώ την όλο μεγαλύτερη συνεργασία με τους γείτονές μας. Βόρειους, βορειοδυτικούς, ανατολικούς.

  Η παραχάραξη της Ιστορίας δεν γίνεται μόνο από τους fYROMέζους. Στο ίδιο άθλημα έχουν επιδοθεί και οι Σέρβοι. Δικό μου πρόσωπο με μάνα Σερβίδα και πατέρα Έλληνα πριν από πολλά χρόνια μας είχε μιλήσει για την κόντρα που είχε με τη δασκάλα της στο Βελιγράδι όταν δασκάλα αμφισβήτησε την ελληνικότητα του Μ.Αλεξάνδρου!

 59. Παναγιώτης Κ. said

  Και σε όλο αυτό το…δρώμενο ποια θέση παίρνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα πέρα από τους ιστορικούς των δύο αντιμαχόμενων χωρών;
  Αναφέρομαι βεβαίως στην παραχάραξη της Ιστορίας.

 60. spiral architect 🇰🇵 said

  Νηφαλιότητα:
  Παράλληλα ο κ. Μπουτάρης είπε ότι τον ενοχλεί και τον ίδιο το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αλλά επανέλαβε ότι θα δεχόταν το "Νέα Μακεδονία".
  (άνευ κράσου)

 61. π2 said

  Αν αναρωτιέται κανείς πώς φτάσαμε από τη λύτρωση ως πληρωμή λύτρων για την απελευθέρωση αιχμαλώτων στη λύτρωση ως απαλλαγή από τις αμαρτίες (ήδη στην Καινή Διαθήκη), να θυμίσω ότι η υποδούλωση λόγω πολέμου ή πειρατείας ήταν ένα από τα κύρια άγχη ενός πολίτη στην αρχαιότητα. Όταν μετά τους Περσικούς πολέμους σταδιακά άρχισε να προβάλλεται εντονότερα η ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, άρχισε σταδιακά να θεωρείται μάλλον άκομψο να υποδουλώνει κανείς πολίτες μιας άλλης ελληνικής πόλης, παρότι το δίκαιο του πολέμου και η συχνότητα της πειρατείας στη Μεσόγειο έδιναν άφθονες ευκαιρίες για αυτό. Οι αιχμάλωτοι πολέμου λοιπόν όλο και συχνότερα απελευθερώνονταν με λύτρα (είτε ατομικά από συγγενείς τους είτε μετά από επίσημες διαπραγματεύσεις) παρά πωλούνταν ως δούλοι και η απολύτρωση των θυμάτων της πειρατείας έγινε μείζον οικογενειακό και κοινωνικό καθήκον (σε κάποιες πόλεις ήταν νομική υποχρέωση της οικογένειας να βρει τα λύτρα, ενώ παντού η απολύτρωση ήταν σημαντική μέριμνα του πολιτικού σώματος, είτε μέσω του ευεργετισμού πλουσίων συμπολιτών είτε μέσω επιδόσεων -εθελοντικών εισφορών).

 62. voulagx said

  #58 Αν δεν κανω λαθος και οι αρχαιοι ελληνες αμφισβητουσαν την ελληνικοτητα των μακεδονων, γι’ αυτο δεν τους δεχονταν στις αμφικτυονιες.

 63. nikiplos said

  Πάντως για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας, ο στρ. (Δί)φραγκος, ήταν εκείνος που είχε διαδωθεί (ίσως και με την ενθάρρυνση και του ιδίου) ότι σχεδίαζε πραξικόπημα να ανατρέψει την κυβέρνηση Γιωργάκη το 2011 ή κάτι τέτοιο αν δεν με γελάει η μνήμη μου.

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/efhmerida-to-vhma-pws-apofeuxthhke-praksikophma-sthn-ellada.1948541.html

  Η πληροφόρηση ήταν ερρεβώδης, αλλά το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση τότε, αποστράτευσε ακαριαία όλη την ένστολη κεφαλή του ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των όπλων, εν μία νυκτί…

 64. Avonidas said

  Αν δεν κανω λαθος και οι αρχαιοι ελληνες αμφισβητουσαν την ελληνικοτητα των μακεδονων, γι’ αυτο δεν τους δεχονταν στις αμφικτυονιες.

  Κατα βαση τους θεωρουσαν πολιτιστικα καθυστερημενους, αφου ειχαν βασιλεία, μια αρχαϊκή μορφή πολιτεύματος σε σχεση με τις πολεις κρατη.

  Αλλά δε βγαίνουν τα νούμερα, αφού οι Μακεδόνες είχαν ελληνικά ονόματα και μιλούσαν ελληνικά.

  Βεβαίως, υπάρχουν περιπτώσεις όπως π.χ. των Φράγκων, που υιοθέτησαν τη γλωσσα των υποτελων τους Κελτών (που οι ιδιοι ειχαν υιοθετήσει μια λατινογενή γλώσσα). Αλλά δεν έχουμε τετοιες ενδείξεις, ή κανω λάθος;

 65. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Θὰ μεταφέρω τὴν ἄποψη ἑνὸς Ἰταλοῦ γλωσσολόγου (δὲν ξέρω πόσο τεκμηριωμένη εἶναι), τὸν ὁποῖο γνώρισα τὸ 2002 σὲ μιὰ διήμερη ἐκδρομὴ στὰ Φλεγραία Πεδία μὲ μιὰ διαδικτυακὴ ὁμάδα Ἰταλῶν ἀρχαιόφιλων στὴν ὁποία εἶχα βρεθεῖ κι ἐγὼ ἀπὸ σπόντα. Γνώριζε καλὰ κάπου 18 γλῶσσες, ἄπταιστα ἑλληνικά, ἦταν δὲ σὲ θέση νὰ συννενοηθεῖ σὲ ὅλες τὶς ἰνδοευρωπαϊκὲς γλῶσσες. Ὁπότε τὸν εἶχα συνέχεια ἀπὸ κοντά, νὰ τὸν ρωτάω γλωσσικὰ θέματα. Μᾶς ἔκανε μάλιστα καὶ μιὰ ὑπέροχη διάλεξη γιὰ τὴ σανίτικη γλῶσσα καὶ τὸ τὶ ρόλο ἔπαιξε στὴ διαμόρφωση τῆς ἰταλικῆς. Σὲ κάποια φάση θέλησα νὰ τὸν τσιγκλίσω γιὰ τὸ Μακεδονικό, πιστεύοντας ὁ δόλιος ὅτι θὰ τὸν εἶχα μὲ τὸ μέρος μου. Μοῦ δήλωσε ὅτι ἀρνεῖται νὰ συζητήσει τὸ Μακεδονικὸ μὲ Ἕλληνες γιατὶ εἴμαστε, λέει, πολὺ προκατειλημμένοι. Ὅμως στὶς τόσες ὧρες ποὺ περάσαμε κατάφερα νὰ τὸν κάνω νὰ μοῦ πεῖ κάποιες ἀπόψεις μεταξὺ τῶν ὁποίων ὅτι ὑπῆρχε ἀρχαία μακεδονικὴ γλῶσσα διάφορη τῆς ἑλληνικῆς, τὴν ὁπόία μιλοῦσε ὁ λαὸς στὸν ὁποίο κυριαρχοῦσε μιὰ ἑλληνόφωνη ἀριστοκρατικὴ ἐλίτ. Ἔφερε καὶ κάποια παραδείγματα γιὰ τὸ πῶς λέγονταν κάποιες λέξεις ποὺ δὲν συγκράτησα στὰ ἑλληνικὰ καὶ στὰ μακεδονικά. Τὸ μόνο παράδειγμα ποὺ θυμᾶμαι εἶναι ὅτι ὁ Φίλιππος στὰ μακεδονικὰ λεγόταν, λέει, Βίλιππος κι ἐπίσης θυμᾶμαι ὅτι ὅλα τὰ παραδείγματα ποὺ ἔφερε ἦταν διαφορὲς φωνολογικὲς ἀνάμεσα σὲ λέξεις. Οἱ ρίζες ὅμως τῶν λέξεων ποὺ ἔφερε ὡς παραδείγματα ἦταν ἴδιες. Πολὺ λογικὰ τοῦ ἀπάντησα ἐγὼ «ἄρα δὲν πρόκειται γιὰ διαφορετικὴ γλῶσσα ἀλλὰ γιὰ ἑλληνικὴ διάλεκτο» Γελώντας μοῦ ἀπάντησε «ὄχι, ὄχι» καὶ δὲ θέλησε νὰ πεὶ τίποτε ἄλλο…

  Ἡ ἄποψη πάντως ὅτι ὁ λαὸς τῆς Μακεδονίας μιλοῦσε ἄλλη γλῶσσα ἀπὸ τὴν ἄρχουσα τάξη ποὺ μιλοῦσε ἑλληνικά, εἶναι κυρίαρχη στὴ Δύση γιατὶ δὲν τὴν ἄκουγα πρώτη φορά. Ἂς μᾶς ποῦν οἱ γλωσσολόγοι τοῦ ἱστολογίου τὶ γνωρίζουν σχετικά, κι ἂν ὑπάρχουν πηγές

 66. Ατακαμα said

  το μείζον με την ΠΓΔΜ δεν είναο ο αλυτρωτισμός όπως συνέχεια επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά η πλαστογράφηση της ιστορίας η οποία εν τέλει προκαλεί και αλυτρωτισμό. Νομίζω ότι το Υπουργείο εξωτερικών επιμένει τόσο στον όρο αλυτρωτισμός γιατί είναι πιο πιασάρικο στον ΟΗΕ, όμως έτσι αποκρύπτονται τα πραγματικά προβλήματα με τη γείτονα χώρα.

 67. cronopiusa said

 68. Ριβαλντίνιο said

  Ιλλυρικά – Μακεδονικά

  Από τον Πολύβιο γνωρίζουμε ότι οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν διερμηνείς για να συνεννοηθούν με τους Ιλλυριούς, ενώ ο Στράβων μας πληροφορεί ότι στα χρόνια του, πολλοί από τους νοτιότερους Ιλλυριούς που κατοικούσαν δίπλα από τους Μακεδόνες και τους Ηπειρώτες ήταν ήδη δίγλωσσοι:

  [Πολύβ. 28.8-9] ὁ δὲ Περσεὺς παραγενόμενος εἰς Στύβερραν τήν τελείαν ἐλαφυροπώλησεν καὶ τὴν δύναμιν ἀνέπαυσε, προσδεχόμενος τοὺς περὶ τὸν Πλευρᾶτον.παραγενομένων δ᾽αὐτῶν, ἀκούσας τὰ παρὰ τοῦ Γενθίου πάλιν ἐξ αὐτῆς ἔπεμπε τὸν Ἀδαῖον καὶ σὺν τούτῳ τὸνΓλαυκίαν, ἕνα τῶν σωματοφυλάκων, καὶ τρίτον τὸν Ἰλλυριὸν διὰ τὸ τὴν διάλεκτον εἰδέναι τὴν Ἰλλυρίδα,

  [Στράβων 7.7.8] καὶ δὴ καὶ τὰ περὶ Λύγκον καὶ Πελαγονίαν καὶ Ὀρεστιάδα καὶ Ἐλίμειαν τὴν ἄνω Μακεδονίαν ἐκάλουν, οἱ δ᾽ ὕστερον καὶ ἐλευθέραν: ἔνιοι δὲ καὶ σύμπασαν τὴν μέχρι Κορκύρας Μακεδονίαν προσαγορεύουσιν, αἰτιολογοῦντες ἅμα ὅτι καὶ κουρᾷ καὶ διαλέκτῳ καὶ χλαμύδι καὶ ἄλλοις τοιούτοις χρῶνται παραπλησίως: ἔνιοι δὲ καὶ δίγλωττοί εἰσι. καταλυθείσης δὲ τῆς Μακεδόνων ἀρχῆς ὑπὸ [p. 450] Ῥωμαίους ἔπεσε. διὰ δὲ τούτων ἐστὶ τῶν ἐθνῶν ἡ Ἐγνατία ὁδὸς ἐξ Ἐπιδάμνου καὶ Ἀπολλωνίας: περὶ δὲ τὴν ἐπὶ Κανδαουίας ὁδὸν αἵ τε λίμναι εἰσὶν αἱ περὶ Λυχνιδὸν ταριχείας ἰχθύων αὐτάρκεις ἔχουσαι.

  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/02/24/η-ιλλυρική-γλώσσα-1-προλεγόμενα/

 69. Ατακαμα said

  Το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ δεν είναι ο αλυτρωτισμός αλλά η πλαστογράφηση της ιστορίας η οποία εν τέλει γεννά και αλυτρωτισμό. Νομίζω ότι το ΥΠΕΞ επιμένει τόσο στο όρο αλυτρωτισμός γιατί είναι πιο πιασάρικος στον ΟΗΕ. Έτσι αποκρύπτονταιόμως τα πραγματικά προβλήματα με την ΠΓΔΜ.

 70. Ριβαλντίνιο said

  @ 65 Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου

  Φίλιππος – Βίλιππος

  Πρέπει να ήταν πανάσχετος και φοβόταν μήπως τον ξεφτιλίσεις ! Μήπως σου είπε και το Φερενίκη – Βερενίκη ! 🙂 🙂 🙂

 71. # 65

  Από το Βίλιππος λέγεται πως προέκυψε και ο βουκεφάλας που είχε ένα χαραγμένο Β στο κεφάλι του. Πάντως το φ των αρχαίων κάπως περίεργα πρέπει να προφερότανε για να μην αντιστοιχίζεται στα λατινικά με f αλλά με ph

 72. π2 said

  62: Η αμφικτιονία δεν σημαίνει τίποτε, εξ ορισμού περιλάμβανε μόνο κράτη της ευρύτερης περιοχής. Ούτε οι Αθηναίοι ήταν μέλη. Σημειωτέον φυσικά ότι μετά τον Γ΄ Ιερό πόλεμο συμμετείχαν και οι Μακεδόνες, ενώ τις μακεδονικές πόλεις επισκέπτονταν και οι θεωροί από μεγάλα ιερά από την εποχή του Αλεξάνδρου και μετά.

  Μην μπλέξουμε πάλι με την ατέρμονη και χωρίς νόημα συζήτηση του τύπου ο Χ και ο Ψ αμφισβητούσαν ότι ήταν Έλληνες οι Μακεδόνες, παρόμοιες αμφισβητήσεις μπορεί να βρει κανείς ακόμη και για τους Ηπειρώτες και τους Θεσσαλούς. Η ελληνική ταυτότητα στην αρχαιότητα ήταν πολιτισμική, όχι εθνική και συνεκτική, άρα ήταν πάντοτε ρευστή, υπό διαπραγμάτευση και εξαρτώμενη από ρητορικές και πολιτικές ανάγκες και συγκυρίες. Κυρίαρχο μοτίβο της στάσης των νοτίων απέναντι στις βόρειες περιοχές ήταν ότι δεν ήταν πολιτισμένες με την κυριολεκτική έννοια του όρου, ότι δηλαδή δεν κυριαρχούσαν σε αυτά τα έθνη (με την αρχαία έννοια του όρου), οι πόλεις και ο πολιτισμός των πόλεων. Ειδικά για τη Μακεδονία, η ύπαρξη ισχυρής μοναρχίας ακύρωνε προγραμματικά οποιοδήποτε ενδιαφέρον του νότου για τους Μακεδόνες ως πολιτική κοινότητα: στο μυαλό των νοτίων, ήταν αδύνατον να υπάρξει πολιτική συγκρότηση σε μια μοναρχία. Όχι τυχαία, ο κατάλογος των Πολιτειών του Αριστοτέλη δεν έχει Μακεδόνες· αμφιβάλλω αν του πέρασε καν από το μυαλό.

 73. π2 said

  65: Εγώ δεν ξέρω σοβαρό γλωσσολόγο να θεωρεί πλέον ότι η μακεδονική ήταν διακριτή γλώσσα.

  Περί διγλωσσίας: άλλο πράγμα η γραπτή διγλωσσία (τύπου καθαρεύουσα – δημοτική), που ασφαλώς υπήρχε και ασφαλώς επιβλήθηκε άνωθεν, αφού η αττική αποτέλεσε πολύ νωρίς τη γλώσσα της δημόσιας διοίκησης και του γραπτού διοικητικού λόγου, και άλλο πράγμα η πραγματική διγλωσσία (τύπου τελείως διαφορετική, και ακατανόητη από τους αλλόγλωσσους, γλώσσα μιλάμε στο σπίτι και άλλη στη δημόσια ζωή για να μη μας θεωρήσουν παρακατιανούς).

 74. Ριβαλντίνιο said

  Λοιπόν σειρά άρθρων του Σμέρδ για τους αρχαίους Μακεδόνες. Με άλλα θα συμφωνείτε, με άλλα θα διαφωνείτε, αλλά είναι ωραία και θα σας αρέσουν . Διαδώστε που λένε !!! 🙂

  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #1: προλεγόμενα
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/04/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #2: Ιστορικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/04/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους-2/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #3: Ιστορικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/05/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους-3/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #4: Εθνολογικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/06/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-οι-γλώσσα-του/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #5: Εθνολογικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/06/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους-4/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #6: Εθνολογικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/07/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους-5/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #7: Γλωσσολογικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/08/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους-6/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #8: Γλωσσολογικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/09/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους-7/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #9: Γλωσσολογικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/10/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους-8/
  Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #10: Γλωσσολογικά
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/12/οι-αρχαίοι-μακδόνες-και-η-γλώσσα-τους-10/

 75. sarant said

  61 Ωραία παρατήρηση!

 76. Avonidas said

  Φίλιππος – Βίλιππος

  Μονο που το Φιλιππος εχει διαυγή ελληνική ετυμολογία. Όταν μας πουν τι σημαίνει Βιλιππος εις την… μακεδονική, το ξανασυζητάμε 🤔

 77. spiral architect 🇰🇵 said

  Αλιευμένα από το γνωμικολογικόν:

  Μίρκο Κράλη, τι ζητάς;
  εδώ δεν είναι παίξε γέλασε:
  εδώ είναι Μπαλκάνια

  Νίκος Εγγονόπουλος
  ______________

  Τα Βαλκάνια δεν αξίζουν ούτε τα κόκαλα ενός Πομερανού γρεναδιέρου.

  Όττο Φον Μπίσμαρκ
  ______________

  Μπορεί να έχουμε υψηλές ιδέες για τη φύση των εθνών, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα έθνη λίγο απέχουν από το να είναι συμμορίες ληστών.

  Κικέρων
  ______________

  Τα μεγάλα έθνη συμπεριφέρονται σαν γκάνγκστερ, ενώ τα μικρά σαν πόρνες.

  Στάνλεϊ Κιούμπρικ

  (το τελευταίο, θαρρώ, μας ταιριάζει καλύτερα)

 78. Avonidas said

  Αν αναρωτιέται κανείς πώς φτάσαμε από τη λύτρωση ως πληρωμή λύτρων για την απελευθέρωση αιχμαλώτων στη λύτρωση ως απαλλαγή από τις αμαρτίες (ήδη στην Καινή Διαθήκη), να θυμίσω ότι η υποδούλωση λόγω πολέμου ή πειρατείας ήταν ένα από τα κύρια άγχη ενός πολίτη στην αρχαιότητα.

  Διορθώστε με αν κανω λάθος, αλλά μια απο τις θεολογικες ερμηνειες για το μαρτύριο και τη σταύρωση του Χριστού δεν είναι οτι πλήρωσε τα λύτρα για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας απο την αμαρτία;

 79. Μπετατζής said

  Ανάρτηση : Ωστόσο, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας πουθενά δεν περιλαμβάνει αλυτρωτικές διατάξεις, εφόσον μάλιστα ρητά τονίζει ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οιουδήποτε γειτονικού κράτους» κλπ μέχρι το τέλος της παραγράφου.
  Κοτζιάς : Για το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως το προοίμιο και σε δύο άρθρα και αναγνώρισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της FYROM απέναντι σε αλλαγές καθώς δεν έχει κυβέρνηση πλειοψηφίας.http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/entos-tou-fevrouariou-elliniko-schedio-symfonou-pros-stin-kyvernisi-ton-skopion-live-video/

 80. Ριβαλντίνιο said

  Λοιπόν δεν θυμόμουν καλά και παίρνω πίσω το πανάσχετος. Όντως το Φ – Β είναι ένα από τα επιχειρήματα τους, αν και δεν ισχύει. Από τον Σμέρδ :

  «Αυτή η τάση των Μακεδόνων να «χρώνται» τα γράμματα «β,γ,δ» αντί των «φ,χ,θ» είναι το σοβαρότερο γλωσσολογικό επιχείρημα αυτών που πιστεύουν ότι η Μακεδονική ήταν μια γλώσσα ξεχωριστή της ελληνικής.»
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/09/οι-αρχαίοι-μακεδόνες-και-η-γλώσσα-τους-7/

  «Πως εξηγούνται λοιπόν οι μακεδονικές μορφές Βίλιππος και Βερενίκη όταν όλα δείχνουν ότι η Μακεδονική όντας ελληνική διάλεκτος κατάγεται από την πρωτοελληνική γλώσσα που απηχηροποίησε τα ΠΙΕ ηχηρά δασέα *{bh,dh,gh} σε {ph,th,kh} (= «φ,θ,χ»);
  Τα γλωσσολογικά δεδομένα δείχνουν ότι στην μακεδονική συνέβη μια δευτερογενής γενική ηχηροποίηση όχι μόνο της σειράς «φ,θ,χ», αλλά και της σειράς των άηχων κλειστών «π,τ,κ» και του άηχου συριστικού «σ».»
  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/12/οι-αρχαίοι-μακδόνες-και-η-γλώσσα-τους-10/

 81. cronopiusa said

 82. ΚΩΣΤΑΣ said

  Από το λιίκνο του 40

  > Σύμφωνα με το αφήγημά τους, στη Μακεδονία αναπτύχθηκε ήδη από τον 5ο αιώνα ένα νέο έθνος, που εκσλαβίστηκε σταδιακά και επειδή αποτελούνταν από τοπικούς πληθυσμούς ονομάστηκε μακεδονικό.

  Αν το ρεπορτάζ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για τα βιβλία στη ΦΥΡΟΜ, τί χρεία άλλων αποδείξεων έχουμε για να καταλάβουμε τι είναι αυτοί οι κάτοικοι;

 83. π2 said

  80: Γλώσσα ξεχωριστή της ελληνικής κανείς δεν τη θεωρεί τις τελευταίες δεκαετίες (όταν και έχουμε επαρκές σώμα επιγραφικών κειμένων στα οποία μπορούμε να στηριχτούμε). Η βασική διαφωνία που παρέμενε, όπως έχω ξαναπεί, είναι αν τα φαινόμενα που περιγράφει ο Σμερδαλέος μπορούν να εξηγηθούν εντός της ελληνικής ή προϋποθέτουν ένα αλλόγλωσσο, «φρυγικό» υπόστρωμα, όπως υπέθετε ο Claude Brixhe. Δεδομένου ότι ο τελευταίος αναιρεί πλέον (σε άρθρο που θα δημοσιευτεί φέτος) τις παλαιότερες απόψεις του και συντάσσεται με την ερμηνεία της φωνολογίας της μακεδονικής χωρίς την επίκληση ενός φρυγικού υποστρώματος, το θέμα θεωρείται λίγο πολύ λήξαν.

 84. Ριβαλντίνιο said

  @ 83 π2

  Ωραίος ! Ευχαριστούμε πολύ !!!

 85. Theo said

  @35:
  Το 1978 στην καφετέρια Makedonija των Σκοπίων πήγα με δυο θειους μου που μιλούσαν τα σλαβομακεδόνικα και συναντήσαμε κάποιους φυγάδες του Εμφυλίου από την περιοχή της Έδεσσας. Ήταν εξηντάρηδες ή εβδομηντάρηδες τότε και νοσταλγούσαν την πατρίδα τους. Σήμερα ελάχιστοι από αυτούς θα ζουν. Και μάλλον οι απόγονοί τους δεν θα αισθάνονται Έλληνες αλλά «Μακεδόνες». Ίσως το ίδιο να συμβαίνει και με τους απογόνους των Βλάχων που είχαν ελληνική συνείδηση εκατό χρόνια πριν κι ίσως καποιοι να θέλουν να έρθουν εδώ και να πολιτογραφηθούν Έλληνες, για οικονομικούς λόγους ή και για το prestige να ανήκουν σε ένα κράτος του πρώτου κόσμου, μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης, κλπ.

  @40:
  Νομίζω πως αυτό με τα βιβλία της Ιστορίας πρέπει να προσεχθεί, για να ομαλοποιηθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο λαών (αρκετές φορές φυρομέζοι με ρωτάν γιατί, όντας γηγενής Μακεδόνας εκ μητρός, δεν μιλάω μακεδονικά).

 86. sarant said

  79 Πράγματι, το κόμμα του Κοτζιά έχει αυτή την άποψη.

 87. spyridos said

  82

  «Αν το ρεπορτάζ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για τα βιβλία στη ΦΥΡΟΜ, τί χρεία άλλων αποδείξεων έχουμε για να καταλάβουμε τι είναι αυτοί οι κάτοικοι;) »

  Για εξήγησέ μου σε παρακαλώ γιατί εγώ πραγματικά δεν κατάλαβα.

 88. spyridos said

  85.

  Είναι λυπηρό που μεγαλώσαμε σε μια χώρα και σε μια εποχή που να έχεις δύο-τρεις «ταυτότητες» ήταν και είναι αμάρτημα.
  Φαντάσου να είχαν ομαλοποιηθεί οι σχέσεις μας και να τα είχαμε βρει και για σχολικά βιβλία κτλ πριν 25 χρόνια.
  Πόσες γενιές δεν θα δηλητηριαζόντουσαν μέσα στα σχολεία. (ή τέλος πάντων θα δηλητηριαζόντουσαν λιγότερο)

  Το 1987-88 ‘εμεινε το τρένο στα Σκόπια λόγω βλάβης. Εκανε ένα μεγάλο χιονιά και κρύο και μπλόκαραν οι γραμμές.
  Εμεινα περίπου 24 ώρες και περιπλανιόμουν στην πόλη για να περάσει η ώρα. Βρεθήκαμε σε ένα καφενείο με ένα φίλο που ταξιδεύαμε μαζί.
  Τα γερόντια εκεί μας μιλούσαν Ελληνικά. Ηταν πρόσφυγες.

 89. cronopiusa said

  «Μακεδονία, το αιώνιο μήλο της έριδος»

  [PDF] Macedonia perennial bone of contention – CIA

 90. Μαρία said

  86
  http://www.avgi.gr/article/10811/8688851/to-strategema-tou-makedonikou

  http://www.avgi.gr/article/10811/8688796/gia-ten-astynomeuse-tes-glossas-kai-to-pos-mporoume-na-ten-yperboume

 91. cronopiusa said

  «Μακεδονία, το αιώνιο μήλο της έριδος»

  Click to access CIA-RDP84-00825R000100410001-0.pdf

 92. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @76. Φίλιππος-Βίλιππος

  Ἀβονίδα, καὶ τὸ Βίλιππος ἔχει διαυγῆ (ἑλληνοκυπριακὴ) ἐτυμολογία (νομίζω μὲ τὴν προσθήκη ἑνὸς «λ») : Βίλλιππος. 🙂

 93. Γς said

  92:

  κι η Βιλιππινέζα

 94. Το έχω ξαναπεί (ίσως όχι εδώ):
  Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξίσου Έλληνας όσο ο Μέγας Ναπολέων ήταν Γάλλος.
  Σκεφτείτε λίγο αυτό που διαβάσατε. Έχει περισσότερο βάθος απ’ όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά!

 95. LandS said

  Δεν χρειάζεται να χλευάζουμε τα Φ->Β και τις θεωρίες για διακριτή από την Αττική διάλεκτο. Ακόμα και πέρα για πέρα διαφορετική γλώσσα να ανακαλυφθεί αυτό δεν θα έδινε ούτε ένα γραμμάριο αξιοπιστίας στα αλυτρωτικά που συζητάμε σήμερα.
  Πριν την Ελληνιστική εποχή τόσοι και τόσοι λαοί της Μικράς Ασίας μιλούσαν άλλες γλώσσες και όχι Ελληνικά.

 96. Μαρία said

  94
  Χα, χα, τι μου θύμισες! Προ εικοσαετίας ένας Γάλλος με ρώτησε επιθετικά αν ο Μεγαλέκος ήταν Έλληνας, οπότε πέρασα στην αντεπίθεση ρωτώντας τον αν ο μεγάλος Κορσικανός ήταν Γάλλος.

 97. sarant said

  92 😉

  94-96 Καλή αναλογία

 98. π2 said

  90: Δεν ήξερα την πρώτη και τον φορέα της. Σοβαρός μοιάζει, αν και, όπως είναι η νέα μόδα πανευρωπαϊκά, το H στο SSH (Social Sciences and Humanities) του τίτλου είναι σε πολύ δεύτερη μοίρα. Πολύ gender studies και κακό βρε παιδί μου όμως.

  Λέω ότι μοιάζει σοβαρός φορέας επειδή έψαχνα πρόσφατα το έργο της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων στα αρχαιογνωστικά και το επίπεδο παραμένει πολύ χαμηλό (για την Ακαδημία ούτε λόγος).

 99. Γς said

  97:

  Μανιάτης κι αυτός, σαν τον Καλόμερο της Κορσικής

 100. Μαρία said

  98
  Ξέρει και αρχαία ελληνικά. Μετέφρασε τη Μήδεια στα μακεδόνικα. https://en.wikipedia.org/wiki/Katerina_Kolozova

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ απολύτως, Παναγιώτη, για τον ρόλο του δασκάλου στην τάξη. Με τον ίδιο τρόπο θα μιλήσουν για π.χ. τον Μεταξά ένας ακροδεξιός δάσκαλος και ένας δημοκρατικός δάσκαλος;

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και άλλα για τα σκοπιανά σχολικά βιβλία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια στο τέλος της ανάρτησης, όπου σχολιάζει και ένας Σλαβομακεδόνας:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/09/blog-post_24.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwi-9fj-_I7ZAhVI_iwKHXCsDqgQFjALegQIAhAB&usg=AOvVaw0qet8zeLWA7WYCB_qkkJ98

 103. … ισχυρισμοί για ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στην πΓΔΜ …

  Υπάρχουν
  Ρωμιοί
  και
  Φυρομιοί;

 104. 1, … Η παραγωγική κατάληξη –τρον πού αλλού συναντάται; …

  Στο κλίκ-τρον,
  (όπως πλήκ-τρον)
  το κουμπί που κάνει κλικ
  όταν το πατάς,
  στο ποντίκι του υπολογιστή.

 105. Παναγιώτης Κ. said

  Νομίζω ότι διαφωτιστήκαμε επαρκώς για τα προβλήματα με το βόρειο γείτονα μας.
  Με τον εξ Ανατολών γείτονα τι θα γίνει;
  Είναι και η ανάλυση του μακαρίτη του Παναγιώτη Κονδύλη που με ταράζει.

 106. Σωτήρς said

  Πριν ξεκινήσει ο Μιλόσεβιτς τον κανονικό πόλεμο προτείνει στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη ένα σωρό παρανοϊκά (ανταλλαγές πληθυσμών, αλισβερίσια με την Αλβανία για τη βόρεια Ήπειρο κα). Για τη μοιρασιά της πγδΜακεδονίας μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας ο Μητσοτάκης απάντησε: «Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι, δεν τα κάνουμε αυτά τα πράγματα. Εδώ είδαμε και πάθαμε να τους διώξουμε αυτούς που έφυγαν οικειοθελώς και θα τους ξαναβάλουμε στην επικράτεια μας;»
  Όλα αυτά με το ωραίο σαρδόνιο χαμόγελο που κόλλαγε από εθνοκαθάρσεις μέχρι ντολμαδάκια.

  Στο «Kill ’em’ all: Η ελληνοσερβική φιλία, η σφαγή στη Βοσνία και η ελπίδα μοιρασιάς του κράτους της Μακεδονίας»

 107. Γιάννης Ιατρού said

  104: Μιχάλη,
  πως και δεν ανέφερες το ξακουστό υπερόπλο Μπέβα-τρον… του αείμνηστου Γκιόλβα; Η παράλειψη επιστημονικών πηγών που υποστηρίζονται από τους ΕΛ (όπως επίσης και της θύρας 4 του ΠΑΟΚ 🙂 ) είναι μεροληπτική..

 108. Μαρία said

  101
  Να βοηθάει όμως λίγο και το βιβλίο. Αλλιώς έχουμε στην καλύτερη περίπτωση: «να σας πω αυτό που μας είπατε εσείς ή αυτό που γράφει το βιβλίο;».

 109. 107,
  Και το Μπέβατρον, ναι!
  Φτιάχνει εξαιρετική μπεβάδα.

 110. sarant said

  105 Με τους εξ Ανατολών γείτονες δεν έχουμε πρόβλημα διότι δεν διεκδικούν όνομα

 111. 107
  …άντε και το Οργάσματρον του Γούντυ Άλλεν.
  «…except for those whose ancestors were Italian.»

 112. Ριβαλντίνιο said

  @ 94 Αγγελος

  Εγώ δεν το κατάλαβα ! 😦 Ο Ναπολέων ήταν ηγέτης των Γάλλων , αλλά κορσικανικής καταγωγής και ακόμα πιο παλιά ιταλικής. Ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και τίποτε άλλο.

 113. Γιάννης Ιατρού said

  105: Παναγιώτης Κ. (#40, #58 και τ΄άλλα σχετικά προηγούμενα)
  … διαφωτιστήκαμε επαρκώς ..

  Όλο το υπόβαθρο των (σχολικών) βιβλίων και των άλλων ευφυολογημάτων υπάρχουν συγκεντρωμένα στο βιβλίο-απάντηση του Aleksandar Donski (μελετητή και απόφυτου της σχολής » Art History and Archaeology» του περίφημου Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Kiril and Metodij»), το οποίο βιβλίο στάλθηκε το 2010 (και) στον Ομπάμα για να το μελετήσει το αμόρφωτο επιτελείο του κλπ. κλπ. (The ancient Macedonias were not Greeks – Aleksandar Donski, 2010), Εδώ το βιβλίο κι εδώ η ανάρτηση (και τα δύο με το αυτό περιεχόμενο).

  Είπαμε… είμαι οπαδός του κόβεις φάτσα, βγάζεις συμπέρασμα.

 114. Theo said

  88:
  Είναι λυπηρό που μεγαλώσαμε σε μια χώρα και σε μια εποχή που να έχεις δύο-τρεις «ταυτότητες» ήταν και είναι αμάρτημα.

  Είναι η συνέπεια του νεωτερικού εθνικισμού, με τον υπολανθάνοντα ρατσισμό του, που θέλει να ταυτίσει έθνος και κράτος, να ομογενοποιήσει τους πολίτες γλωσσικά, να εξαναγκάσει όσους έχουν άλλη εθνική συνείδηση είτε να αφομοιωθούν, είτε να μεταναστεύσουν, κλπ.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαρία, ως εκπαιδευτικός το ξέρεις καλά το θέμα και έχεις απόλυτο δίκιο. Το υπάρχον βιβλίο της Στ’ δημοτικού (το αντιρεπούσειο βιβλίο) δεν πολυβοηθάει:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.tvxs.gr/mo/i/140662/f/news/ellada/ethnopateras-ki-oxi-diktatoras-o-metaksas-stin-istoria-tis-st%25E2%2580%2599-dimotikoy.html&ved=2ahUKEwjO567cio_ZAhXGBSwKHd0MBZkQFjABegQIEhAB&usg=AOvVaw0FFPEFfwbw8ytL5KhQxvyI

 116. Παναγιώτης Κ. said

  @110. Να φανταστώ την γελαστή φατσούλα; 🙂

 117. Μαρία said

  155
  Αν τους πεις οτι ήταν δικτάτορας, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να διαμαρτυρηθούν κάποιοι γονείς. Γι’ αυτό και είναι προς το συμφέρον των εκπαιδευτικών οι γονείς των μαθητών τους να είναι αγράμματοι. 🙂

 118. Παναγιώτης Κ. said

  Στη δεκαετία του ΄60 ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε διακηρύξει : «Δεν διώκεται το φρόνημα. Διώκεται η παράνομη πράξη».
  …Καλό είναι να μη ξεχνάμε κάποια πράγματα και να μη ρίχνουμε εύφλεκτο υλικό στο πάτωμα…

 119. Γς said

  103:

  >και Φυρομιοί

  Και Φοριαμοί

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  78: Βεβαίως, στον Χριστιανισμό δεν υπάρχει κάποια Δυαρχία ώστε να υπάρχει πραγματική ανάγκη καταβολής λύτρου σε κάποιον. Πρόκειται για εικόνα όπως καταβάλει κάποιος λύτρο για την απελευθέρωση ενός δούλου ώστε να περιγραφεί το σχέδιο του Θεού για την απελευθέρωση του ανθρώπου.

  «λύτρον αντί πολλών» (Μαρκ. 10,45), Μ. Αθανάσιος: «ο μεν θάνατος λεγόμενος αυτού λύτρον ή της των ανθρώπων αμαρτίας», Ιω. Δαμασκηνός: «λύτρον εκχέας υπέρ ημών»

 121. Λ said

  Άροτρο,χύτρα, οι Χύτροι, αρχαία πόλη της Κύπρου,

 122. Λ said

  Και ανάκλιντρο από το ανακλίνω

 123. Λ said

  Και η καύτρα
  http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=mobdetails&song_id=38193

 124. ΚΩΣΤΑΣ said

  87 > Για εξήγησέ μου σε παρακαλώ γιατί εγώ πραγματικά δεν κατάλαβα

  Σλαβομακεδόνες

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στη δική μου τάξη οι γονείς είναι όλοι αλλοδαποί, Μαρία. Σκασίλα τους για την υστεροφημία του άγνωστού τους Μεταξά. 😊

 126. Γς said

  Νοβάρτις + 2 πρώην πρωθυπουργοί + 8 πρώην υπουργοί.

  Γουστάρω. Στην Ψειρού!

 127. Γς said

  125:

  Ενώ εμείς…Σεταμάς;

  Μεταξύ μας;

 128. Ριβαλντίνιο (112), αυτό ακριβώς εννοώ: και αν ακόμα αμφισβητηθεί η ελληνικότητα του Αλεξάνδρου και των αρχαίων Μακεδόνων, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνισμό πάντως έφεραν ως την Αίγυπτο και τη Βακτριανή, όπως ο Ναπολέων, που μόνο κατά τύχη είχε βρεθεί Γάλλος (η Κορσική είχε πουληθεί στη Γαλλία ένα μόλις χρόνο πριν από τη γέννησή του), τη γαλλική γλώσσα, της γαλλικούς νόμους και τα γαλλικά ήθη έφερε ως τα πέρατα της Ευρώπης. Και τελικά, η εθνοφυλετική καταγωγή του Αλεξάνδρου και των αρχαίων Μακεδόνων ελάχιστη σημασία έχει για ΣΗΜΕΡΑ…

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  Για τους ΑΗΠ η Αργεία καταγωγή των Μακεδόνων ήταν δεδομένη και βεβαίως οι γενεαλογίες δείχνουν και συγγένεια με τους Έλληνες διότι και οι δύο κατάγονται από τον Δευκαλίωνα ο οποίος είχε γιο τον Έλληνα και εγγονό τον Μακεδόνα:

 130. BLOG_OTI_NANAI said

  129: Και εδώ γίνεται λόγος για συγγένεια εξ αίματος από την ίδια γενεαλογική γραμμή.

 131. Γιάννης Ιατρού said

  130: BLOG_OIT_NANAI
  ,,συγγένεια εξ αίματος από την ίδια γενεαλογική γραμμή..

  Αργεία καταγωγή των Μακεδόνων: για τους βασιλείς, ναι. Αλλά ίσχυε αυτό και για το λαό;

 132. Πέπε said

  @117:
  > > Αν τους πεις οτι ήταν δικτάτορας, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να διαμαρτυρηθούν κάποιοι γονείς.

  Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να διαμαρτυρηθούν γονείς για οτιδήποτε έχει πει ο δάσκαλος; Από την εμπειρία μου σε Γυμνάσια (καλά, για Λύκεια και ΕΠΑΛ ούτε συζήτηση) ποτέ κανένας γονιός δε διαμαρτυρήθηκε, ποτέ κανείς δεν είπε μπράβο, και σπανιότατα είχα ενδείξεις ότι έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το τι λέμε (λέω) στην τάξη.

  (Πλην μιας φοράς που ξέσπασε σκάνδαλο και παρ’ ολίγον εμφύλιος και διχασμός, με όλους τους γονείς – μαθητές – καθηγητές να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Αλλά το είχε υποκινήσει συνάδελφος, δεν πήγαν τα παιδιά στους γονείς τους να πουν τίποτε ούτε αυθόρμητα ούτε από ενδιαφέρον των γονέων.)

 133. 132: ναι στο δημοτικό διαμαρτύρονται κάποιοι για οτιδήποτε. Για τη θέση στο θρανίο, για τον διπλανό, για μια φράση, για τον ρόλο στο σκετς … Δεν θα ξεχάσω μητέρα που μου είπε, σε δευτεράκια, ότι αν ήθελα να πετύχει το θεατρικό έπρεπε να πάρει ο γιος της τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντίστοιχα όμως και καλή κουβέντα για κάτι που βοήθησε θα μας πουν. Απ’ όλα έχει και πολύ πιο κοντά στο σχολείο είναι και πιο κοντά στα παιδιά τους. Έχει τεράστια διαφορά η εφηβεία, που την αντιλαμβανόμαστε λίγο σε μερικά παιδιά κυρίως στην ΣΤ.

 134. Μαρία said

  131
  Απροπό για την πολιτική μυθολογία http://www.komvos.edu.gr/mythology/4_politikhmythologia.html

 135. Λ said

  Το Νικηφόρο Λύτρα, το γενάρχη της ελληνικής ζωγραφικής τον ξεχάσατε όμως

 136. Pedis said

  Για μένα χτες ήταν μια σημαντική μέρα. Και σημαδιακή μέρα. Και θλιβερή μέρα. Περνά στην Ιστορία. Γιατί χθες πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Έφυγε ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος πνευματικός άνθρωπος. Ένας κορυφαίος δημιουργός, ένας ζωντανός θρύλος, που μεγαλούργησε όταν ήταν γειωμένος με τις αγωνίες του λαού μας.

  Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε χτες και μας άφησε έναν πλούτο μουσικής, ένα τεράστιο έργο. Μια σημαντική παρακαταθήκη.

  Ήταν μια μέρα σημαδιακή και κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα τιμούμε την μνήμη του και θα θυμόμαστε το θάνατό του.

  Θα τον έχουμε πάντα ψηλά στο μυαλό και στην καρδιά μας.

  Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

  Αντίο Μίκη.

 137. Pedis said

  Τον ευχαριστώ, που μου απέδειξε γιατί δεν έπρεπε να ήμουν στο Σύνταγμα χτες.

  Που μου υπενθύμισε την αναγούλα για τις μπούρδες περί εθνικής ενότητας, κυρίαρχου λαού και υπερήφανου λαού. Και είναι μπούρδες, γιατί αυτός ο λαός δείχνει μαζικότητα και υπερηφάνεια όταν έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει κόστος η όποια διαμαρτυρία του. Όταν είναι συμβατή με τα θέλω των ισχυρών. Όταν ο όποιος αντίπαλος είναι σιγουράκι. Αν αυτήν τη στιγμή κάποιος απειλεί την εθνική κυριαρχία είναι η πανίσχυρη Τουρκία και όχι τα ανύπαρκτα Σκόπια. Γιατί λοιπόν ψυχή είναι η Μακεδονία και όχι το Αιγαίο; Από την Μακεδονία οι βόρειοι γείτονές μας έχουν πάρει το όνομα. Οι ανατολικοί γείτονες με τις συνεχείς απειλές, παραβάσεις και παραβιάσεις κάθε μέρα, δεν μας παίρνουν κάτι; Τι αλα καρτ υπερηφάνεια είναι αυτή;

  Είμαστε ατρόμητοι μόνο προς τα πάνω, όχι προς τα δίπλα. Επίσης, σε Μακεδονία και Αιγαίο, Πελοπόννησο και Κρήτη χρωστάνε μέχρι και τα τρισέγγονα ένα χρέος που μας φορέθηκε.

  Τον ευχαριστώ, που μου θύμισε ότι ναι δεν είναι όλοι φασίστες, αλλά ότι μπορούν να γίνουν όλοι φασίστες. Ακόμη και χωρίς να το καταλάβουν. Ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις μέχρι να μπεις στο τάγμα εφόδου. Ότι η ανοχή είναι το πρώτο σκαλί.

  (ibid.)

 138. Pedis said

  Και τον ευχαριστώ που μου δίνει το δικαίωμα να ζητήσω εγώ ταπεινά συγνώμη από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Σωτήρη Πέτρουλα, τον Ανδρέα Λεντάκη, τους 200 συντρόφους της Καισαριανής, τον Νίκο Μπελογιάννη, τους χιλιάδες εξόριστους, που δεν έγιναν ποτέ εθνικό σύμβολο, τους χιλιάδες νεκρούς, τους χιλιάδες ονειροπόλους, τους χιλιάδες αγωνιστές απλούς ανθρώπους που μέχρι τέλους πάλεψαν να κρατήσουν το όνομα και την ιστορία τους καθαρή και κρυστάλλινη.

  Που δεν τραγούδησαν το σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες μαζί με ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους χαραγμένο τον αγκυλωτό σταυρό.

  (ibid.)

 139. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο : Βλέπω εκ πρώτης όψεως αυτό, και θα το έλεγα μεζεδάκι.
  http://www.thessnews.gr/article/71719/se-synagermo-i-gallia-logo-tou-drimy-psychous
  «λόγω του δριμύ ψύχους». Μάστα.
  Μπαίνω σε κάποια sites με κανόνες, και βλέπω ότι υπάρχει διπλός τύπος στη γενική, π.χ. του βαριού και του βαρύ (για το ουδέτερο μιλάμε), άρα αντίστοιχα και για το συγκεκριμένο.
  Να τρίψω τα μάτια μου; Από πότε;

 140. Πάνος με πεζά said

  Αλλού λέει, ότι το δριμύς πάει με το βραχύς (άρα του δριμέος), ενώ το βαρύ, κάνει του βαριού και του βαρύ (του άντρα του πολλά;)
  Και κατά το «του βαρύ» (πάντα για ουδέτερο μιλάμε), κλίνονται τα βαθύς, ελαφρύς, μακρύς, παχύς, φαρδύς κ.ά. Δηλ του βαθύ χαντακιού, του ελαφρύ παπλώματος, του παχύ στρώματος, του μακρύ χεριού…
  Jesus !
  http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20Nea/klisi_epitheto.htm

 141. BLOG_OTI_NANAI said

  129: Ο Ηρόδοτος που κάνει εκτενείς αναφορές στο παρελθόν των Μακεδόνων παραθέτει τα γεγονότα κατά τα οποία τρεις αδελφοί Αργείοι Ηρακλείδες, οι Γαυάνης, Αέροπος και Περδίκκας, έφυγαν από το Άργος και πήγαν στην Ιλλυρία, όπου κυνηγήθηκαν και σώθηκαν περνώντας έναν ποταμό ο οποίος μετά πλημμύρισε θαυματουργικά.
  Το σημαντικό όμως είναι ότι στην εποχή του Ηροδότου τελούνταν ακόμα θυσίες στον ποταμό από τους απογόνους αυτών των Αργείων ανδρών και μάλιστα όπως φαίνεται από μια αναφορά του Ηροδότου, πηγή των διηγήσεων αυτών είναι οι ίδιοι Μακεδόνες («ως λέγεται υπό Μακεδόνων»), άρα ο ιδρυτικός μύθος προκύπτει από τον ίδιο τον λαό.

  Άλλωστε, τα ονόματα στη γενεαλογία του Δευκαλίωνα αντιπροσωπεύουν διάφορα φύλα και τα φύλα αυτά είναι οι Έλληνες, οι Γραικοί, οι Μακεδόνες, οι Μάγνητες, οι πρόγονοι των Αιτωλών που σημαίνει ότι ο Δευκαλίωνας είναι κοινός πρόγονος μιας ελληνικής γενεαλογικής γραμμής. Οι Μακεδόνες μιλάνε ελληνικά και ο ιδρυτικός τους μύθος από τους Αργείους Ηρακλείδες δεν αντιπροσωπεύει μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά μετακινήσεις πληθυσμών.

 142. Πέπε said

  @139-140:
  Ε όχι δα.
  Κατά τη γνώμη μου, είναι απλώς η περίπτωση «το γράφει στο ίντερνετ».
  Αν, εκτός από το «ίντερνετ» έτσι γενικά, το γράφουν και πιο σοβαρές πηγές, τότε είναι ένα λάθος (και μάλιστα ασυνήθιστο θα έλεγα) που βαφτίστηκε σωστό.

  Λέμε ασυζητητί «του βαθιού χαντακιού, του παχιού στρώματος, του μακριού χεριού». Για το δριμύ ψύχος ή αποφεύγουμε τη γενική ή καταφεύγουμε στο κάπως δυσκολοχώνευτο «δριμέος» της καθαρεύουσας (του παχέος εντέρου πάντως λέγεται). Ή, άντε να κάνουμε ένα πιο εύπεπτο αν και λίγο φτιαχτό αναλογικό τύπο «του δριμιού» – πάντως ποτέ του δριμύ.

 143. Πάνος με πεζά said

  Ε αυτό έλεγα κι εγώ, ώσπου…έτριψα τα μάτια μου !

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  Του δριμέος ψύχους, πάλι, παραείναι πομπώδες για την καθομιλουμένη γλώσσα, Πάνο. Προβληματική, πολλές φορές, η γενική. Ίσως θα πρέπει να μιλήσουμε για δριμύ ψύχος στην ονομαστική (κρίμα να χαθεί η ωραία λέξη) και, αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε γενική, να πούμε του έντονου ψύχους ή του δυνατού ψύχους ή κάτι παρόμοιο.

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάμε γι΄ άλλες πολιτείες – 1988
  Στίχοι/Μουσική:Σταμ. Σπανουδάκη/Ελένη Βιτάλη

  Πάμε γι’ άλλες πολιτείες ερωτικές,
  Να βρεθούμε σ’ εμπειρίες λυτρωτικές,Αν το θες.

  37.Κώστα, οι αλύτρωτοι απ΄τα δεσμά του γάμου ήταν πραγματική δυσάρεστη κοινωνική κατάσταση.Ευτυχώς θεσπίστηκε οριστικά το 1982 το «αυτόματο» που αυτόματο δεν ήταν αλλά από την πριν ξεφτίλα,πολλά βήματα μπροστά.Η τετραετία χωρισμού κλπ
  Μέχρι απεργία έφτασαν οι εκλωβισμένοι τότε:
  Οι «αιχμάλωτοι του γάμου» αποφάσισαν να οργανωθούν σε σωματείο και να προσπαθήσουν όλοι μαζί να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Στιγμιότυπο από την απεργία πείνας των «αλύτρωτων»…
  http://www.mixanitouxronou.gr/ta-mpastarda-tis-elladas-pos-chiliades-pedia-vrethikan-ipo-diogmo-logo-tis-arnisis-tis-ekklisias-na-allaxi-o-nomos-gia-ta-diazigia-i-gonis-tous-onomastikan-alitroti-ke-eftasan-mechri-tin-ap/

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  136: Ο Pedis αναπαράγει ό,τι ελληνάρες φραπεδάκηδες βρει στο διαδίκτυο, τους ανθρώπους που ξύνονται ολημερίς κι ολονυχτίς αμολώντας αμπελοφιλοσοφίες, που η μόνη τους έγνοια είναι να διαγωνίζονται ποιος θα γράψει την μεγαλύτερη ηλιθιότητα στο τουίτερ. Οι άνθρωποι που ευτυχώς σε αυτό τον τόπο είναι λίγοι όπως και οι ακροδεξιοί, και αποτελούν τα βαριάδια του τόπου όπως και η νοοτροπία της αυτοκαταστροφδής που γέννησε η μεταπολίτευση. Γι’ αυτό άλλωστε όσα γράφουν μυρίζουν μούχλα, λες είναι 40-50 χρόνων. Ο κόσμος τους έχει @εσμένους, και κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν μαζί με την κουλτούρα της βολεμένης μεταπολίτευσης που τους έθρεψε μαζί με τους Λιακοβερέμηδες. Λίγη υπομονή χρειάζεται, και χορηγία σόδας για όσα δεν μπορούν να χωνέψουν…

 147. Πάνος με πεζά said

  Θα μπορούσε να ειπωθεί «του δριμέος ψύχους», αν το συνηθίζαμε, όπως τώρα τελευταία συνηθίσαμε το «ευρέος φάσματος».

 148. Γιάννης Ιατρού said

  Πάνο, πήρε κλίς’ 🙂 που λένε

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πριν καμιά τριανταριά χρόνια ,παραπάνω-πώς περνούν τα έρμα-! είδα σε Αστυν. Ταυτότητα «Αλύτρωτος ‘Ελλην «.Ήταν Ίμβριος.

 150. ΚΩΣΤΑΣ said

  145
  Έφη, όντως παλαιότερα τα διαζύγια ήταν ένα κοινωνικό πρόβλημα. Όπως και οι μοιχείες, που τους τύλιγαν ολοτσίτσιδους με ένα σεντόνι και τους πήγαιναν πεζοπορία στο αυτόφωρο να δικαστούν.

  Σήμερα τέτοιες καταστάσεις, σε γραπτά, προκαλούν θυμηδία. Εμένα μ’ αρέσει πάντως σε ένα κείμενο να έχει και κάτι που θα με κάνει να χαμογελάσω, έτσι το είδα για τους αλύτρωτους παντρεμένους, γι’ αυτό το επισήμανα.

  Και μια ρητορική ερώτηση. Αν διαβάζεις σήμερα μια περιγραφή μοιχείας της τότε εποχής, τι θα κάνεις, θα πέσεις σε περίσκεψη για τον δράμα ή θα βάλεις τα γέλια;

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ζάβαλος! 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://finosfilm.com/movies/view/73&ved=2ahUKEwi_u8u93Y_ZAhVE3iwKHYXODk4QFjAZegQICBAB&usg=AOvVaw0ub0DI2aNODrm9j_pOOzsb

 152. sarant said

  139-140: Συμφωνώ με τον Πέπε στο 142. Μερικές φορές πάντως λέγεται και «του βαρύ» ή «του βαθύ». Ίσως χρειάζεται άρθρο.

  Το δριμύς είναι άτριφτο στη γλώσσα οπότε δεν είναι εύκολο να πεις «δριμέος ψύχους» ούτε άλλωστε «τα δριμέα»

 153. ΚΩΣΤΑΣ said

  151
  Ζάβαλος και κλάμααα… από το γέλιο! 🙂

 154. ΣΠ said

  139, 140, 152
  Το ΛΚΝ έχει το δριμύς -εία -ύ στην κλιτική κατηγορία Ε7α. Δηλαδή, γενική ουδετέρου: δριμέος και δριμύ.

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150. Μα βέβαια ήταν ωραιότατο/δροσερότατο αυτό το αιφνίδιο τσακ/κεντίδι στο λόγο κι εγώ σα να σου έκοψα την ευχαρίστηση με στιλ προσγειωτικό ε; Από βιασύνη μάλλον που χάρηκα σα βρήκα «πραγματολογική» αναφορά γιατί τις θυμάμαι αυτές τις φρικαλέες ιστορίες με τους αλύτρωτους από φοιτήτρια που δούλευα στους δικηγόρους.

  152 Του παχύ και του ταχύ, είναι λίγο πιο τριμμένο στο αυτί μου φαίνεται.

 156. cronopiusa said

 157. Γς said

  136,137:

  Η Σχιζο, ουπς …ελληνοφρένεια, η αστεία, ουπς, γελοία.

 158. Γς said

  138:

  Και πολύ φόρα πήρε ο τσολιάς…

  Σιγά ρε!

 159. Γς said

  159:

  >του βαριού και του βαρύ (για το ουδέτερο μιλάμε),

  Και του άντρα (για το αρσενικό μιλάμε)

 160. Γς said

  144:

  >Του δριμέος ψύχους

  του Βαρώτσου;

 161. Γς said

  145:

  και παρά λίγο να την πληρώσω κι εγώ τη νύφη τότε:

  Η Πόπη

 162. Πάνος με πεζά said

  Εμετική χτες η Ελληνοφρένεια…Φυσικά και μπορείς να επιτεθείς σε οποιονδήποτε επώνυμο…Μήπως όμως πρώτα.να έβρισκαν τους αδένες να παρουσιάσουν,τόσα χρόνια στα media,το ελάχιστο στοιχείο επωνυμίας.τα προσωπά τους;Κι ο ένας κι ο άλλος;

 163. Γς said

  Τι; Δεν κατάλαβα Πάνο…

 164. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
  —————————————————————————-

  «………….Ενδιαφέρον επίσης έχει και η απογραφή που έκαναν το 1941 οι Γερμανοί κατακτητές. Απ’ αυτήν προκύπτει ότι σε σύνολο 800.000, το 12%, δηλαδή 100.000, ήταν Έλληνες.

  Στη συνέχεια, την τιτοϊκή εποχή, στην απογραφή του 1951 θα απογραφούν 158.000 Έλληνες στην περιοχή. Απ’ αυτούς οι 25.000 ήταν γηγενείς Έλληνες κάτοικοι Μοναστηρίου, 100.000 βλαχόφωνοι και 32.000 πολιτικοί πρόσφυγες. Σε σύνολο 900.000 οι ελληνικής συνείδησης κάτοικοι ανέρχονταν στο 18%. Στη συνέχεια, οι αρχές θα εκπονήσουν πολιτική μείωσης του αριθμού των Ελλήνων. Αυτό θα το πετύχουν με την υποχρεωτική καταγραφή των Βλάχων ως «Αρομούνων» ή ως «Μακεδόνων». Αντίστοιχα θα επιχειρήσουν και με τους πολιτικούς πρόσφυγες, μικρό μέρος των οποίων προερχόταν από το σλαβομακεδονικό αυτονομιστικό κίνημα. Ο διωγμός των ελληνικής συνείδησης κατοίκων της περιοχής αυτής της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, πήρε το χαρακτήρα της υποχρεωτικής τους διάσπασης σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες: Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μακεδόνες, Γιουγκοσλάβοι.

  Γι αυτό και οι απογραφές του 1961 και του 1971 δίνουν τελείως ασαφή στοιχεία. Με μια έννοια, μόνο με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κατά την εποχή της δημοκρατικής ευφορίας και πριν επικρατήσουν οι ακραίοι εθνικιστές, που ανήγαγαγαν το μακεδονισμό σε κυρίαρχη και αποκλειστική ιδεολογία του νέου κράτους, μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε ελεύθερη διατύπωση του εθνικού συναισθήματος. Και αυτό συνέβη μόνο στην απογραφή του 1991, στην οποία βασίστηκε ο Γκλιγκόροφ για να δημοσιοποιήσει την προσωπική του εκτίμηση………»

  «…….ο έντιμος συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επιτρέψει την ψύχραιμη αποτίμηση του παρελθόντος. Παράλληλα, θα κατευνάσει τα πνεύματα, θα περιορίσει τον ένθεν κακείθεν εθνικιστικό εξτρεμισμό, θα επιδράσει ευνοϊκά στις ανθρώπινες κοινότητες που παραμένουν μέχρι σήμερα και διεκδικούν και στις δύο χώρες τα στοιχειώδη δικαιώματα, όσον αφορά το σεβασμό της ταυτότητάς τους….»

  https://kars1918.wordpress.com/2010/01/13/fyrom-greeks/

 165. π2 said

  164: Το να θεωρούμε αυτόματα Έλληνες τους 100.000 βλαχόφωνους και τους 32.000 πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα (με πολύ μεγάλο ποσοστό σλαβοφώνων ανάμεσά τους υποθέτω), ώστε να φτάσουμε στις 158.000 Έλληνες στην απογραφή του 1951, δεν διαφέρει και πολύ από τη λογική των απογραφών του 1961 και του 1971 που τοποθετεί τους βλαχόφωνους στο κουτάκι των Μακεδόνων.

  Ξέρω ότι η περιπτωσιολογία δεν εξηγεί τίποτε αλλά ας καταθέσω μια περίπτωση. Η σπουδαία ιστορικός της αρχαιότητας Φανούλα Παπάζογλου (1917-2001, σύζυγος του Οστρογκόρσκι) ήταν Βλάχα από το Μοναστήρι. Η οικογένειά της ήταν αμιγώς ελληνόφωνη και ελληνικής παιδείας και η ίδια μέχρι το τέλος της ζωής της μιλούσε (και) ελληνικά. Παρτιζάνα με αντιστασιακή δράση, η Παπάζογλου επέμενε να δηλώνει Γιουγκοσλάβα ακόμη και μετά το 1991, τονίζοντας σε συνομιλητές της ότι δεν είναι ούτε Μακεδόνισσα ούτε Ελληνίδα.

 166. cronopiusa said

  Φανούλα Παπάζογλου – Η μεγάλη ελληνίστρια και ιστορικός της αρχαίας Μακεδονίας !!!

  Kαλή σας μέρα!

 167. ΓιώργοςΜ said

  165β Αυτό είναι ακτιβισμός όμως. Αξιοσέβαστος κτγμ, αν ακολουθούσαν κι άλλοι πολλοί αυτή τη στάση ζωής, δε θα είχαμε τη διάλυση της Γιουκοσλαβίας. Όμως δεν ήταν αυτή η στάση του περισσότερου κόσμου.
  Θυμάμαι έναν καθηγητή στο Αμπερντήν, Γιουκοσλάβο (Σέρβο μάλλον), όταν είχε αρχίσει ήδη το νταβαντούρι (ήμουν εκεί το 91-92) που όταν τον ρωτήσαμε σ’ ένα διάλειμμα για το Μακεδονικό, είπε «Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή που μοιράζονται η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Γιουκοσλαβία. Αυτό που συμβαίνει είναι μια τρέλα που δεν τη χωράει το μυαλό μου».
  Κατάπιαμε το «διαίρει και βασίλευε» αμάσητο οι Βαλκάνιοι, αυτό καταλαβαίνω, και τώρα που η τακτική αυτή αρχίζει να έχει παρενέργειες, οι διεθνείς μας προστάτες προσπαθούν να τρίψουν κάπως τις γωνίες με το γυαλόχαρτο.

 168. sarant said

  165-167 Να πω κοκκινιζοντας πως δεν την ήξερα.

  Πού παίζεται η Ελληνοφρένεια τώρα;

 169. Πάνος με πεζά said

  @ 162 : Ο Θύμιος Καλαμούκης και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης δεν έχουν φωτογραφηθεί ποτέ με τα πρόσωπά τους, δεν κυκλοφορούν φωτογραφίες τους στο διαδίτκυο, και παρόλο που είναι τόσες δεκαετίες σε αυτή την εκπομπή, οι φάτσες τους παραμένουν άγνωστες !

 170. Pedis said

  # 169, 162 – Μήπως όμως πρώτα.να έβρισκαν τους αδένες να παρουσιάσουν,τόσα χρόνια στα media,το ελάχιστο στοιχείο επωνυμίας.τα προσωπά τους;Κι ο ένας κι ο άλλος;

  Tώρα που έμαθες και τα ονόματα τους δεν σου φτάνει αυτό για να τους κάνεις μήνυση, θες και τις φωτογραφίες τους;

 171. Πάνος με πεζά said

  Δεν είπα εγώ τίποτα για μήνυση… Αναστήματα ανθρώπων συγκρίνω…

 172. Γς said

  171:

  Φωτογραφίες.

  Παπίρεν; Ντοκουμέντι;

 173. Σηλισάβ said

  64. «Οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν ελληνικά ονόματα και μιλούσαν ελληνικα». Η ελίτ είχε ελληνικά ονόματα και μιλούσε (και) ελληνικά, μετείχε δηλαδή της ελληνικής παιδείας, δεν ξέρουμε για τον απλό λαό. Και όταν λέμε μιλούσαν ελληνικά κάνουμε λάθος, μιας και οι Έλληνες μιλούσαν πολλές διαφορετικές διαλέκτους
  .
  Γενικά, μας ενοχλεί ο αλλυτρωτισμός των Σκοπίων, ενώ εμείς μιλάμε για Βόρειο Ήπειρο (και όχι νότιο Αλβανία), ανατολική Θράκη (και όχι δυτική Τουρκία), Κωνσταντινούπολη και (όχι Ινσταμπουλ) κλπ. Ο αλλυτρωτισμός είναι διάχυτος στα Βαλκάνια.
  Ασε που μιλώντας για «αλλυτρωτισμό των Σκοπίων» παραδεχόμαστε από την πίσω πόρτα ότι υπάρχει (σλαβο-)μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, κάτι που αρνιόμαστε μετά βδελυγμίας επισήμως

 174. Pedis said

  # 171 – κι από τη φωτογραφία τους θα έβγαζες συμπέρασμα για το ύψος;

  έχει πολλά καλά σημεία το κείμενο της ε/φρένειας (# 136), εδώ μπις ένα από αυτά:

  … τους χιλιάδες εξόριστους, που δεν έγιναν ποτέ εθνικό σύμβολο, τους χιλιάδες νεκρούς, τους χιλιάδες ονειροπόλους, τους χιλιάδες αγωνιστές απλούς ανθρώπους που μέχρι τέλους πάλεψαν να κρατήσουν το όνομα και την ιστορία τους καθαρή και κρυστάλλινη.

  Που δεν τραγούδησαν το σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες μαζί με ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους χαραγμένο τον αγκυλωτό σταυρό.

 175. Ριβαλντίνιο said

  Όποιος παρακολουθεί Ελληνοφρένεια θα πρέπει να ξέρει ότι οι συντελεστές της έχουν δηλώσει πως είναι ΚΚΕδες, δεν σατιρίζουν το ΚΚΕ σχεδόν ποτέ, κόβουν φράσεις και λόγια από αυτούς που σατιρίζουν για να βγαίνει αυτό που κατά την γνώμη τους θα προκαλέσει γέλιο. Ομοίως όλοι ξέρουν ότι ο Λάκης είναι οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ. Ακομμάτιστοι είναι οι Αρβύλα, ο Σεφερλής και ο Μητσικώστας.

 176. Pedis said

  κατι μου λέει ότι η προχτεσινή είναι η πρώτη από πολλές μπόμπες που θα σκάσουν από «αριστερά».

 177. nestanaios said

  62

  Ναι αλλά όχι του Αλεξάνδρου. Είναι σίγουρο ότι η μάνα του προτίμησε γνήσιο Έλληνα για πατέρα του.
  Για τον ίδιο λόγο τον δέχτηκε ο Αριστοτέλης για μαθητή του.

 178. nestanaios said

  26.

  Για να μη τα ισοπεδώνουμε όλα. Η μικρασιατική καταστροφή είναι συνέπεια του αποτελέσματος των εκλογών του 1920 που ακύρωσε την συνθήκη των Σεβρών. Το αναφέρει ο πατριώτης μου στο «Δημοκρατικό Μανιφέστο».

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ξέρεις πολλούς κουκουέδες να σατιρίζουν το ΚΚΕ, Ρίβα; Υπάρχει και μια πειθαρχία στον χώρο. 😉

 180. BLOG_OTI_NANAI said

  174: Καλά, αυτοί το έχουν τερματίσει… Ξέρουν να ξεχωρίζουν τις χώρες των γκουλάγκ από τις ελεύθερες δημοκρατικές χώρες; Τι σημαίνει το «μαζί με ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους χαραγμένο τον αγκυλωτό σταυρό«; Μήπως να γκρεμίσουμε και τη βουλή; Μήπως να απαγορεύσουμε και τις συνεδριάσεις; ΟΛΟΙ οι βουλευτές ΟΛΩΝ δεν συνυπάρχουν διαρκώς με τους χρυσαυγίτες; Αυτό σημαίνει ότι είναι «μαζί με ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους χαραγμένο τον αγκυλωτό σταυρό«; Σε κοινό χώρο δεν βρίσκονται όλοι μαζί; Όλοι μαζί δεν συνεδριάζουν, όλοι μαζί δεν βρίσκονταν όταν ορκίστηκαν; Μιλάμε για χυδαίο λαϊκισμό…

 181. Μαρία said

  165
  Την γνώρισα το 1977 αλλά νόμιζα λανθασμένα οτι ήταν απ’ το Τίτοφ Βέλες.

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η λύτρα ήταν το μεγάλο καθαρό βότσαλο που σπάγαμε/τσακίζαμε τις ελιές αλλά και στουμπίζαμε το αλατι. Μπορεί να μη λυει ξερωγώ,αλλά …διαλύει. Είχαμε και το μικρό λυτράκι πάντα κάπου ακουμπισμένο να βρίσκεται για μικρες ποσότητες. Σα ναι παραγωγική η θυληκή αυτή καταληξη -τρα .Χαρακότρα, η περιοχή με τα περιβόλια μέσα στη ρεματιά με τα χαράκια (τους μεγάλους βράχους) .

  (Άσχετο) Χιονίζει τρελά στο Παρίσι.Πορτοκαλί συναγερμός και κλειστός ο Άιφελ-να ξέρετε μην πάτε για καφέ. Και στην Ισπανία δριμύ ψύχος. Άμα κάνει κατα δω, τη βάψαμε.

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  Blog, δεν είναι το ίδιο. Στη βουλή οι βουλευτές των άλλων κομμάτων βρίσκονται υποχρεωτικά στον ίδιο χώρο με τους βουλευτές της ΧΑ. Ο Θεοδωράκης πρωτοστάτησε αυτοβούλως στο συλλαλητήριο και δέχτηκε τα εύσημα από ναζιστές. Θα μπορούσε να αποφύγει την κακοτοπιά, αλλά βέβαια θα έχανε το χειροκρότημα-οξυγόνο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην, πιθανώς, τελευταία παράσταση της ζωής του.

 184. Pedis said

  # 180 – στους δυνατούς συλλογισμούς είσαι μανούλα, βλέπω … Μ’άστα, μ’άστα.

 185. BLOG_OTI_NANAI said

  183: Προσωπικά δεν βλέπω διαφορά. Αν μπορούσα να πάω θα πήγαινα οπωσδήποτε, και εφόσον ήθελαν να βρίσκονται εκεί, θα βρισκόμουν υποχρεωτικά στο ίδιο μέρος με τους χρυσαυγίτες, όπως πολλοί εργαζόμενοι που κάνουν πορείες αναγκάζονται να βρίσκονται μαζί με τους ακροαριστερούς φασίστες.

  «Δέχτηκε τα εύσημα από ναζιστές»; Όντως έκανε διάλογο μαζί τους και τα δέχτηκε ή εννοείς «διατύπωσαν τα εύσημα οι ναζιστές»; Διότι μπορεί να μπει ένα θέμα στη Βουλή και να αρέσει στους χρυσαυγίτες και να διατυπώσουν τα εύσημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει κάποιος διάλογο μαζί τους. Αν ανοίξει διάλογο μαζί τους και δεχτεί τις φιλοφρονήσεις τους τότε αυτό αποτελεί εγκληματική συμπεριφορά.

  Ας προσέξουμε και το ανάποδο. Αν εναντιωθώ στο συλλαλητήριο, θα μου δώσουν τα εύσημα η φασιστική δολοφονική συμμορία των κουκουλοφόρων της μαρφίν, οι κουκουλοφόροι μπράβοι των εξαρχείων, οι πιστολέρο του ρουβίκωνα και ο σύλλογος πρεζοκαταναλωτών των πανεπιστημιακών προαυλίων.
  Κατά συνέπεια, το συλλαλητήριο ήταν μια δύσκολη περίπτωση και με όποια συμπεριφορά επέλεγε να ταχθεί κάποιος, υπήρχε περίπτωση να χειροκροτηθεί από φασιστοειδή. Είναι αμήχανο να σε χειροκροτούν νεοναζί ή ακροαριστεροί φασίστες, όμως ο λαϊκισμός τους δεν πρέπει έχει καμία δύναμη απέναντι στις ξεκάθαρες θέσεις κάποιου που τους πετάει στον κάλαθο των ιδεολογικών απορριμάτων και τους δύο.

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  185: Να συμπληρώσω ότι όλη η ομιλία του Θεοδωράκη ήταν όπως την περίμενα, αλλά νόμισα θα μείνει στην διατύπωση «η Μακεδονία είναι ελληνική» με την έννοια του αλυτρωτισμού και της (αν)ιστορικής αλχημείας, αποφεύγοντας το ουτοπικό της μή χρήσης του όρου Μακεδονία από έναν λαό που όπως φαίνεται το επιθυμεί.

 187. Μαρία said

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/epimenei-o-mikhs-theodwrakhs-oi-xrysaygites-agapoun-thn-patrida-me-enan-tropo-eristiko.5065350.html

 188. Μαρία said

  Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πριν από λίγο: «Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της χώρας μας».

  Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

  Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος http://www.ert.gr/featured/zaef-etima-ta-skopia-gia-geografiko-prosdiorismo/

 189. sarant said

  187 Kαλά παιδιά είναι αλλά λιγάκι άταχτα

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  187: Και δεν είναι βίαιοι εκ φύσεως και εξ ιδεολογίας. Απλώς, αδυνατούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους και τις σιδερογροθιές τους, όταν συναντούν εθνοπροδότες και εθνομηδενιστές. Σαν τον αητό φτερουγάνε στις στράτες οι λεβέντες με τις σβάστικες.

 191. Pedis said

  Δεν αποτελεί έκπληξη που στο Σύνταγμα συνειδητά βρέθηκαν μαζί ακροδεξιοί/χρυσαβγίτες και ο εθνικός κορμός με τους υπηκόους του.

  Παραδοσιακά είναι κώλος και βρακί. Συνήθως, ο εθνικός κορμός είναι το βρακί που κρύβει τους πρώτους, σε ειδικές περιόδους οι ρόλοι αντιστρέφονται.

  Το πρόβλημα να δούμε επιτέλους ποιοι γνωστοί μας «αριστεροι πατριώτες/διεθνιστές» ήδη ψήνονται να παίξουν στο ρόλο του μπιντέ.

 192. spiral architect 🇰🇵 said

  Κάποια από τα συνθήματα που έλεγα στο #12:

 193. Pedis said

  έτσι να τα έχουμε μαζεμένα για να ολοκληρωθεί το μάθημα:

 194. mitsos said

  Εντάξει τα θέματα εξωτερικήςπολιτικήςείναι σοβαρά αλλά …
  αλλά δεν μπορώ να προσπεράσω όλα τα ευτράπελα που συνοδεύουν τις συμπεριφορές των ομοεθνών μου, με αφορμή το Μακεδονικό

  Κοίτα να δεις !
  Τόσες μέρες και όλα τα επιχειρήματα έπεφταν βροχή στο τραπέζι (στρογγυλό ή πολύγωνο θα σας γελάσω ) για το Μακεδονικό …αλλά δεν τόλμησε κανένας να θέσει την σύνδεση του σημαινόμενου με το αναφερόμενο.

  Έπρεπε να κατέβει επίσκεψη στην κ. Χατζηβασιλείου ο Φίλιππος από την Μεγάλη Βρετανία …

  Αλήθεια ποιο είναι το σημαινόμενο του όρου Μακεδονία;

  και μη μου πείτε πως σίγουρα κάτι Ελληνικό … π.χ. χαλβάς Μακεδονικός

  ούτε ότι ο Δημοσθένης συνέθεσε Φιλιππικούς ενάντια στον Φίλιππο γιατί ήρθε από Την Μεγάλη Βρετανία ( απολίτιστος και βάρβαρος ) στην εκπομπή της Χατζηβασιλείου

  μάλλον ο όρος δεν προσδιορίζει καταγωγή, αίμα, γλώσσα … εκτός κι αν τεθεί μπροστά ως επιθετικός προσδιορισμός … Αλλά πάλι όταν λέμε Αμερικάνικη γλώσσα δεν εννοούμε την γλώσσα του Βεσπούκι. Μόνο όταν λέμε χώρα της Μακεδονίας εννοούμε χώρα του Μεγα Αλέξανδρου ( και του κατηραμένου όφι )

  προσδιορίζει τόπο ; … .οπως τόπο προσδιορίζουν και οι όροι Άνω Παναγιά και κάτω Παναγιά … Δώθε …Πέρα και Κείθε Παναγιά

  Άσε που οποιοδήποτε να είναι το σημαίνον του όρου Μακεδονία … τι ζόρι τραβάμε τελευταία δεν το καταλαβαίνω .

  Εντάξει η Τούρκοι ποτέ δεν θα κατηγορούσαν την Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο για αλυτρωτισμό αφού ουδεμία σχέση έχει με το όνομα Τσέσμε … ( τώρα για την άλλη τη Πόλη μας δεν ξέρω τι να σας πω … αλυτρωτισμός … όχι όχι λύτρα δεν δίδομεν )

  Από την άλλη σκέφτομαι πόσο ταπεινωτικό θα ήταν τώρα να έπρεπε να ρωτηθούν οι απόγονοι του Αμβρόσιου των Μεδιόλανων για να χειροτονίσουν Μητροπολίτη Καλαβρύτων με αυτό το όνομα

  Τελικά γιατί ασχολούμαστε με το όνομα ;

  Ακόμα και εκείνος ο υπουργός ο Κώστας Γείτονας μαθαίνω ότι κοντεύει τα 80 και ουδέποτε είχε πρόβλημα με οποιονδήποτε από τους Γειτονές του .

 195. sarant said

  193 Ο Παύλος Μαρινάκης ποιος είναι; Γιος του εφοπλιστή;

 196. Μαρία said

  195
  Πατρινός δικηγόρος, αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ.

 197. sarant said

  196 Οκ, είπα κι εγώ.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  197: και πως του μοιάζει !!

 199. Μαρία said

  198
  Υπάρχει ακόμα η ΜΑΚΙ!

 200. 194, … Αλήθεια ποιο είναι το σημαινόμενο του όρου Μακεδονία; …

  Απλό:
  Μα, κι εδώ Νία;

  Η Νία, ως γνωστόν, ήταν τοπικός προσδιορισμός των ΑΗΠ, όπως, πχ

  Η Άπω Νία, του μακρινού ανατέλλοντος ηλίου
  η Μέση-Νία, σε πολλές τοποθεσίες, και
  η Γέρμα-Νία, στο γέρμα του ήλιου.

  Ότι η περιοχή του Μεγαλέξαντρου ήταν κι αυτή Νία, καταδηλώνει την ελληνικότητά της.

 201. Γιάννης Ιατρού said

  199: Αυτό το μεσαίο δεν μπορώ να το καταλάβω 🙂

 202. ΚΩΣΤΑΣ said

  200
  Ξέχασες την Κόλω Νία 🙂

 203. voulagx said

  #200…και, βυσικά, η Νία που ήταν μεγάλη βίρμα, τουτέστιν η Βίρμα Νία.

 204. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  και η Παταγονία, που όταν δεν παίζανε ντραμς βάζανε φουρνέλα.

 205. Γιάννης Ιατρού said

  203: άσχετος είσαι, το Νία βγαίνει από την Ευγε-νία ==> Νία 🙂

 206. 202, 3, 4,

  Εξαιρετικά παραδείγματα όλα!

 207. 205,
  Σωστό κι αυτό!

 208. BLOG_OTI_NANAI said

  Το απαράδεκτο λάθος του Θεοδωράκη είναι ότι είπε «η Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα». Η λέξη «αγαπούν» δεν έχει καμία σχέση με βίαιους εγκληματίες εχθρούς της Δημοκρατίας γεμάτους μίσος για όλα τα έθνη. Ελπίζω να μην το είπε. Κάθε φιλική αναφορά στην χρυσή αυγή λερώνει αυτόν που την διατυπώνει.

  Αυτό που μου κάνει όμως εντύπωση είναι ότι βλέπω παραπομπές σε μηνύματα ακροαριστερών φασιστοειδών τα οποία επίσης λερώνουν τον χώρο αυτόν. Προσωπικά θα ήθελα τόσο πολύ να μην υπάρχει ακροδεξιά και ακροαριστερή φασιστική προπαγάνδα σε αυτό το τόσο καλό ιστολόγιο…

  ΥΓ
  Οι χρυσαυγίτες ό,τι κι αν γράψουν λερώνει πάντα τα η φιλοναζιστική ιδεολογία τους. Αλλά να βλέπουμε εδώ σχόλια βίαιων ψυχοπαθών που μιλάνε υπέρ της απελευθέρωσης των… Εξαρχείων; Αυτό πλέον νομίζω μας υποτιμά.

 209. spiral architect 🇰🇵 said

  @208: Η «πολυπόθητη» απελευθέρωση των… Εξαρχείων πάει πακέτο με το gentrification τους.
  (βάλε και τον ομώνυμο σταθμό της νέας γραμμής 4 και το γλυκό δένει.

 210. BLOG_OTI_NANAI said

  194: «Τελικά γιατί ασχολούμαστε με το όνομα»
  Κανένα όνομα δεν νομίζω ότι είναι το θέμα. Το θέμα είναι αν έχει κάποιος γείτονες που επιθυμούν να αποδείξουν ότι είναι βλάκας, και αν αυτός κάθεται χωρίς αξιοπρέπεια να τον κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα του.

  Και βεβαίως, ακόμα κι αν δεν υπήρχε καν όνομα: και μόνο που δύο αυλές συνορεύουν, και ο γείτονας εφεύρει μια ιστορία ότι στην διπλανή αυλή γεννήθηκε και έζησε ο δικός του πρόγονος και όχι ο πρόγονος του ιδιοκτήτη, πόσο ηλίθιος θα πρέπει να είναι ο ιδιοκτήτης για να το δεχτεί χωρίς να μιλάει και να ζητάει από τον εφευρέτη να ξεκαθαρίσει τι σκοπό έχει;

 211. BLOG_OTI_NANAI said

  209: Μακάρι να τα εννοούσαν, αλλά δεν θα έπρεπε να το αποδείξουν και μαζί με άλλους στόχους, να ξεκινήσουν ταυτόχρονα και από αυτούς που κάθε εβδομάδα καίνε την φτωχή περιουσία του λαού που δήθεν προστατεύουν; Δηλαδή, γράφουν κάπου, «μέσα από αυτές τις παραβατικές πρακτικές αναπτύσσονται δυναμικές κοινωνικού κανιβαλισμού», και μοιάζει με τραγική ειρωνία ότι οι βασικές δυνάμεις κοινωνικού κανιβαλισμού είναι είτε οι ίδιοι, είτε με τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας ευθύνονται για την καλλιέργεια πρόσφορου εδάφους για να αναπτυχθούν οι κανίβαλοι που τους βλέπουμε σχεδόν καθημερινά να μετατρέπουν τα πάντα σε Καμπούλ…

 212. Ποιοι είναι καλέ οι αριστερόστροφοι φασίστες εδώ; Βίαιοι ψυχοπαθείς κιόλας;

 213. spiral architect 🇰🇵 said

  @211: Θα αλλάξουν πολλά στα Εξάρχεια και γενικά στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Η τάση είναι είναι αυτή, ιδιοκτησίες έχουν αλλάξει χέρια (π.χ. Κινέζοι για εκμετάλλευση στο AirBnB και στο μέλλον βλέπουμε) σταθμοί μετρό, έργα ανάπλασης, αναπροσαρμογές του ΕΝΦΙΑ στο «ακριβό» κέντρο …
  Οι καιροί αλλάζουν και μεις παρακολουθούμε. 🙄

 214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  169 ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης θα είναι μεθαύριο τ΄Αϊ Βαλρντίνου με το Σπύρο Γραμμένο στο Σταυρό του Νότου. 🙂

 215. spiral architect 🇰🇵 said

  @169, 214: Στο προπέρσινο φεστιβάλ της ΚΝΕ το ντουέτο της Ελληνοφρένειας ήταν εκεί. Τους είχα πετύχει.

 216. cronopiusa said

  http://www.lefthandrotation.com/trojanhorse/

 217. BLOG_OTI_NANAI said

  211: Είναι ψυχοπαθείς αυτοί που γράφουν συνθήματα απελευθέρωσης των Εξαρχείων και είναι βίαιοι αυτοί που δεν καταδικάζουν τις συνεχείς επιθέσεις κουκουλοφόρων, μιλούν για άσυλο όταν καταστρέφονται τα πανεπιστήμια, μνημονεύουν τον μικρό Γρηγορόπουλο αλλά όχι την διάλυση, την καταστροφή και το πλιάτσικο που κάνουν οι φορείς της ιδεολογίας τους με αφορμή τον Γρηγορόπουλο, δεν καταδικάζουν μια οργάνωση όπως ο Ρουβίκωνας που έκανε παρέλαση με όπλα σε ένα δημοκρατικό κράτος, δεν καταδικάζουν ανοιχτά τους οπλοφόρους τρομοκράτες, τις ληστείες που κάνουν, τις δολοφονίες αστυνομικών, ή την ύπαρξη αντίστοιχων οργανώσεων.
  Προφανώς απέναντι στο ψευτοδίλημμα δημοκρατία ή τανκς, αυτοί παίρνουν θέση και λένε «τανκς»…

 218. Pedis said

  # 217 – Λείπει ένας Aυγορούφας να βάλει τάξη, έτσι;

  Δε με λες, ποτε έκανε παρέλαση με όπλα ο Ρουβικώνας, ρε παλλικαρόπουλο;

 219. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @204. Τὸ σωστὸ εἶναι Παταγωνία· δηλαδὴ πάτα στὴ γωνία, ἔχω σφουγγαρίσει. 🙂

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  217 >> μνημονεύουν τον μικρό Γρηγορόπουλο αλλά όχι την διάλυση, …
  αυτό το «αλλά» κύριε Μπλογκ, με όλο το σεβασμό, είναι ηθικά λάθος

 221. Μανούσος said

  Ενδιαφέρον είναι ότι στις γραμματικές των κλασσικών σημιτικών γλωσσών το ρήμα-υπόδειγμα είναι το κτείνω/σκοτώνω: قتل αραβ. κάταλα | ܩܛܠ συρ./αραμαϊκά κτάλ | קָטַל εβρ. κάταλ κατά τα άλλα όλοι τους χαιρετιούνται με το «ειρήνη υμίν»….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: