Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το χρηματιστήριο των ονομάτων

Posted by sarant στο 7 Φεβρουαρίου, 2018


Τις προάλλες, καθώς πήγαινα στη δουλειά, άκουσα στο γαλλικό ραδιόφωνο μια είδηση για τα ονόματα που έδωσαν οι Γάλλοι στα παιδιά τους μέσα στο 2017, ποια ονόματα δηλαδή ήταν τα συχνότερα. Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία εκείνη τη στιγμή και δεν συγκράτησα τα ονόματα που πλειοψήφησαν, χτες όμως για κάποιο λόγο θέλησα να ξαναβρώ την είδηση -και κατά απίστευτη σύμπτωση, ακριβώς τη στιγμή που έψαχνα στο Γκουγκλ, η φίλη μας η Μαρία μού έστειλε ηλεμήνυμα, ακριβώς με την ίδια είδηση!

Το θεώρησα σημαδιακό κι έτσι γράφω το σημερινό άρθρο.

Λοιπόν, τον χρόνο που μας πέρασε, στη Γαλλία πλειοψήφησαν τα ονόματα Lucas για τα αγόρια και Emma για τα κορίτσια. Μιλάμε για τις ονοματοδοσίες που έγιναν μέσα στο 2017, στα νεογέννητα της χρονιάς (αφού η ονοματοδοσία γίνεται αμέσως ή λίγες μέρες μετά τη γέννηση). Ωστόσο, όπως δειχνει ο χάρτης, κάθε περιφέρεια είχε τις δικές της προτιμήσεις και στους περισσότερους γαλλικούς νομούς πρώτευσαν άλλα ονόματα: στη Λωραίνη, ας πούμε, στα αγόρια προηγείται ο Jules, ενώ στην περιοχή της Κυανής Ακτής στα κορίτσια προηγείται η Mila.

Ίσως αναμενόμενο είναι ότι και στον Δήμο του Λουξεμβούργου προηγούνται τα ίδια ονόματα, Lucas (και παραλλαγές) και Emma, σύμφωνα με περσινό άρθρο (δεν βρήκα νεότερο) αλλά βέβαια με πολύ μικρότερα μεγέθη, κάπου 60 μωράκια για το κάθε όνομα που επικράτησε.

Τα ονόματα έχουν κι αυτά τη μόδα τους ή ίσως το χρηματιστήριό τους. Η συχνότητα των ονομάτων, δηλαδή, δεν μένει σταθερή διαχρονικά, κάποια σταδιακά εγκαταλείπονται ενώ άλλα γίνονται του συρμού. Οι Γάλλοι, που τα παρακολουθούν αυτά, μας δίνουν μια καλή αποτύπωση των εξελίξεων.

Όπως βλέπετε, στο σχετικό άρθρο της γαλλικής Βικιπαίδειας παρατοθεται πίνακας με το δημοφιλέστερο όνομα ανά περιφέρεια από το 1946 έως το 2015, το 1946 επικρατούσαν τα ονόματα Ζαν και Μισέλ για τα αγόρια και Μαρί και Φρανσουάζ για τα κορίτσια. Το 2015 σε καμία περιφέρεια δεν πρωτεύει κάποιο από τα ονόματα αυτά. Μάλιστα, αν δείτε τη δεκαεξάδα των συχνότερων ονομάτων, στην αρχή του άρθρου, δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα συχνότερα ονόματα του 1946!

Αυτό σημαίνει ότι ο Ζαν και η Μαρί μεγάλωσαν και έκαναν παιδιά, αλλά τα παιδιά τους -κάποια από αυτά- διάλεξαν να δώσουν άλλα ονόματα στα εγγονάκια. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε, πάντα στην ίδια σελίδα, τα συχνότερα ονόματα για το σύνολο της περιόδου 1946-2011, βλέπουμε ότι προς το παρόν εξακολουθούν να είναι συχνότερα τα παλιά ονόματα. Στους άντρες προηγούνται Ζαν, Φιλίπ, Μισέλ, Αλέν, Πατρίκ και στις γυναίκες Μαρί, Ναταλί, Ιζαμπέλ, Συλβί, Κατρίν. Όσοι έκαναν γαλλικά τα παλιά χρόνια στο γυμνάσιο, θα θυμούνται ότι στο βιβλίο που είχαμε, το Vers la France, πρωταγωνιστούσε ένα ζευγάρι εφήβων, ο Φιλίπ και η Κατρίν. Αναρωτιέμαι αν σε σημερινή έκδοση του βιβλίου θα είχαν αντικατασταθεί από τον Λουκά και την Έμμα.

Ανάλογες μετρήσεις υπάρχουν φυσικά και για άλλες χώρες. Πολύ θα ήθελα να κάνουμε τη συζήτησή μας με βάση στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά απ’ όσο ξέρω τα δικά μας τα ληξιαρχεία δεν κάνουν τέτοιες έρευνες ή, αν κάνουν, δεν τις ανακοινώνουν.

Ακόμα και για το σχετικά πιο απλό, τη συχνότητα των ονομάτων σκέτη, χωρίς διαχρονική παρακολούθηση και χωρίς εξειδίκευση ανά περιοχές της χώρας, δεν νομίζω να υπάρχει επίσημη δημόσια στατιστική μέτρηση. Εδώ στο ιστολόγιο, που γράφω πότε-πότε άρθρα αφιερωμένα σε ονόματα, καταφεύγω στη σελιδα του Χάρη Φουνταλή, που είναι μια ιδιωτική ερασιτεχνική έρευνα -αλλά σοβαρή και εμπεριστατωμένη.

Με βάση αυτή την έρευνα, από τα ελληνικά ονόματα τα συχνότερα είναι, με τη σειρά, τα Γιώργος, Δημήτρης, Κώστας, Γιάννης, Νίκος, Χρήστος από τα αντρικά και τα Μαρία, Ελένη, Κατερίνα, Βασιλική, Γεωργία, Σοφία από τα γυναικεία. Ωστόσο, έχω διατυπώσει την υπόθεση ότι κάποτε, πριν από καναδυό αιώνες ας πούμε, το όνομα Γιάννης θα ήταν μακράν το συχνότερο, όπως προκύπτει από τη συντριπτική του υπεροχή σε παροιμίες και εκφράσεις. Προφανώς δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί αυτή η εικασία μου -αν και δεν είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί δείγμα ονομάτων του 1900 ή του 1850.

Και τωρινά δείγματα μπορούν να μαζευτούν από σχολεία, κι αν γίνει κάτι τέτοιο υποθέτω ότι θα διαπιστωθεί η θεαματική άνοδος αρχαιοπρεπών και γενικά τρανταχτών, ένδοξων ονομάτων, ψαγμένων. Δεν είμαι φίλος αυτής της άποψης, δεν θα έβγαζα τον γιο μου, αν είχα, Ορφέα ή Ορέστη, δεν έβγαλα τις κόρες μου Ευρυδίκη ή Άλκηστη.

Ομολογώ πως αγαπώ το έθιμο που λέει να δίνουμε στα παιδιά τα ονόματα του παππού και της γιαγιάς, μια συνήθεια που βαστάει από την αρχαιότητα. Στις Νεφέλες του Αριστοφάνη, στην αρχή αρχή, ο Στρεψιάδης αναθυμιέται ότι σαν γεννήθηκε ο γιος του η γυναίκα του, αριστοκράτισσα και μεγαλοπιασμένη, ήθελε να του δώσουν ένα όνομα που να έχει μέσα τον ίππο, Ξάνθιππο ας πούμε ή Καλλιπίδη, ενώ εκείνος, άνθρωπος των παραδόσεων, ήθελε τ’ όνομα του πατέρα του, Φειδωνίδης -τελικά τα συμβίβασαν και έβγαλαν το παιδί Φειδιππίδη.

Βλέπουμε ότι η σύγκρουση της παράδοσης και του συρμού κρατάει χιλιάδες χρόνια. Έτσι, η παράδοση απαιτεί να βαφτιστεί το παιδί με το όνομα της γιαγιάς ή του παππού, Σταυρούλα ή Παντελής ας πούμε, αλλά ο συρμός ζητάει κάτι πιο αριστοκρατικό, αυτοκρατορικό (Κωνσταντίνος!) ή κάτι αρχαίο, μια Άλκηστη ας πούμε, έναν Φοίβο. Νομίζω ότι πιο ριγμένα είναι τα ονόματα (ειδικώς τα γυναικεία) που θυμίζουν τις αγροτικές μας καταβολές, η Λεμονιά ας πούμε.

Οι παλιοί, που έκαναν 5-6 παιδιά, είχαν συνήθως το περιθώριο να μνημονεύουν και τους τέσσερις παππουδογιαγιάδες (η τρισχιλιετής μας έχει ντεμέκ πεντέξι εκατομμύρια λέξεις αλλά λέξη για τους grandparents δεν έχει) και περίσσευαν και καναδυό θέσεις για αδικοχαμένα αδέρφια ή άλλες χρήσεις. Στα στερνοπαίδια, που γεννιούνταν σαν είχε πια εξαντληθεί το ονοματολόγιο, αν δεν τα βάφτιζαν Σταμάτη για να μη γεννηθεί άλλο, συχνά έδιναν τ’ όνομα του αγίου που γιόρταζε τη μέρα της γέννησής τους, αν δεν ήταν κάποιο ασυνήθιστο. Αυτό για πρακτικούς λόγους, όχι για να εξοικονομήσουν δώρο συμπυκνώνοντας τις δυο γιορτές σε μία -τα δώρα έτσι κι αλλιώς σπάνιζαν.

Νομίζω πως μπορει ν’ αποδειχτεί με μαθηματικο μοντέλο πως ακόμα κι αν όλοι δίνουν στα παιδιά το όνομα του παππού και της γιαγιάς, η μείωση των γεννήσεων θα οδηγήσει σχεδόν προς εξαφάνιση τα σπάνια ονόματα, αφού χανεται η κρίσιμη μάζα. Αν οι μισοί Γιάννηδες δεν αποκτησουν εγγονό με τ’ όνομά τους, μικρό το κακό. Αν γίνει το ίδιο με τους ελάχιστους που έχουν όνομα Καλαπόθος ή Θαλαλαίος, το όνομα θα σβήσει.

Βέβαια, έχουν και τα σπάνια ονόματα την αίγλη τους. Αν μη τι άλλο, είναι πρωτότυπα. Όταν πήγαινα σχολείο, είχαμε πέντε Γιώργους στην τάξη. Ποιος Γιώργος; Ο τάδε (επώνυμο), το ρωσάκι (είχαν έρθει από την Τασκένδη το 64), ο ψηλός, ο Αεκτζής. Πάρης όμως ήταν ένας και μάλιστα Πάρις-Μιχαήλ (αυτό μόνο στον κατάλογο, εννοείται). Ξεχώριζε. Πρωτεσίλαος κιόλας, ο πρώτος από τη φουρνιά μας που άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο, πολύ νέος.

Κάποτε θα γίνουν πολλοί και οι Φοίβοι και οι Άλκηστες. Και τότε θα πάρει την εκδίκησή του το κοριτσάκι του τελευταίου θρανίου μ’ εκείνο το εξωτικό όνομα, η Μαρία!

 

383 Σχόλια προς “Το χρηματιστήριο των ονομάτων”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  κι όσο σκέπτομαι ότι μια εποχή ήταν πολύ της μοδός το Φρειδερίκη, αλλά και Λαοκρατία

 2. Λεύκιππος said

  Κάτι τέτοια συμβαίνουν και μετά αρχίζουμε και πιστεύουμε στις συμπτώσεις.

 3. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Πῶς καὶ δὲν εἶπες τίποτα γιὰ τὴ Νεφέλη ποὺ τὴν ἔχεις ἄχτι 🙂

  Κι ἐγὼ τὸ ὄνομα τοῦ παπποῦ μου πῆρα ἀλλὰ δὲν εὔχομαι τὸ ἴδιο γιὰ τὸ ἐγγονάκι μου. Ἀρκετὰ τρἀβηξα ἐγὼ στὸ σχολεῖο 🙂

 4. Γς said

  >Βέβαια, έχουν και τα σπάνια ονόματα την αίγλη τους.

  Ναι την Αίγλη τους…

  Αχ, Νικοκύρη πρωί πρωί…/

 5. Divolos said

  Νοικοκύρη με απογοήτευσες. Κι εγώ που έβγαλα την κόρη Άλκηστη για να μην είναι συνηθισμένο το όνομά της, και να μην χρειάζεται να κοτσάρει και το επώνυμο κάθε φορά, που είναι και λίγο γλωσσοδέτης. Και είχα τσεκάρει και την σελίδα του Χάρη Φουνταλή και ήταν Νο 110-120 κάτι τέτοιο σε δημοφιλία αν θυμάμαι καλά. Λες τελικά να πάρουν οι Μαρίες το αίμα τους πίσω;

 6. Παναγιώτης Κ. said

  @1. Ήταν της μόδας ή υπήρχε κάποιο χρηματικό δώρο , νομίζω 100 δραχμές, για τους γονείς που θα έδιναν στην κόρη τους το όνομα Φρειδερίκη; Διότι κάτι τέτοιο είχε πάρει το αυτί μου, πριν μερικά χρόνια, από εκείνους που θυμούνται πράγματα από τη δεκαετία του ΄50.

  Εκτός από το Λαοκρατία υπήρχε και το Λαοκράτης. Το θυμάμαι πολύ καλά διότι δούλεψα με τον…Μεμέ. (Αυτό ήταν το υποκοριστικό του και ποτέ δεν έμαθα πως προήλθε).

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Πιο επικίνδυνο, βεβαίως, λόγω της υπογεννητικότητας, αλλά και της πρωτοπορίας (;) στις γεννήσεις κοριτσιών, είναι να χαθούν επώνυμα. Στο δικό μου ευρύτερο γενεαλογικό δέντρο ο κίνδυνος υπήρξε ορατός…

 8. Πάνος με πεζά said

  «Πιο ορατός κίνδυνος», για να ακριβολογώ, όχι «πιο επικίνδυνο».

 9. Γς said

  Και θυμάμαι που τους έλεγα όταν ήταν μικροί να προτιμήσουν αρχαιοελληνικά ονόματα για τα παιδιά τους και μετά με έτρωγε η αγωνία αν το θυμούνται ή όχι.

  Για τον Γς-τζούνιορ μιλάω

 10. ο Στρεψιάδης αναθυμιέται ότι σαν γεννήθηκε ο γιος του η γυναίκα του, αριστοκράτισσα και μεγαλοπιασμένη, ήθελε να του δώσουν ένα όνομα που να έχει μέσα τον ίππο, Ξάνθιππο ας πούμε ή Καλλιπίδη, ενώ εκείνος, άνθρωπος των παραδόσεων, ήθελε τ’ όνομα του πατέρα του, Φειδωνίδης -τελικά τα συμβίβασαν και έβγαλαν το παιδί Φειδιππίδη.

  Αυτοι οι συμβιβασμοι εχουν πικρανει πολυ κοσμο,τα αρχαιοελληνικα ειναι και μια λυση ωστε να μην υπαρχουν παραπονουμενοι

  Βλεπω ομως οτι απο την αρχαιοτητα ειχαν ενα θεμα οι γονεις με το ονομα(τρισχιλιετη συνεχεια γαρ)

 11. Πάνος με πεζά said

  Δεν είναι μόνο ότι τρομάζει να βγει ένα αγόρι, «είναι που δεν παντρεύονται κιόλας», που θα έλεγε και ο Λοβέρδος. Κι αν παντρευτούν, άντε να κάνουν παιδί, κι άντε να είναι αγόρι…

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -και να με συμπαθάνε όσοι έχουν βγαλει τα παιδιά τους Ορέστη ή Άλκηστη. Τη δική μου προτίμηση αναφέρω!

 13. Divolos said

  Τελικά τώρα το ξανακοίταξα. Η Αλκηστις είναι στο Νο 292 των γυναικείων ονομάτων. Ευτυχώς έχει πολύ δρόμο για την κορυφή!

 14. Παναγιώτης Κ. said

  «Ο Ζαν και η Μαρί…»
  Το όνομα Ζαν Μαρί τι είδους φρούτο είναι;
  (Εξηγήσεις με…γεωγραφικό προσδιορισμό δεν γίνονται δεκτές. 🙂 )

 15. Γς said

  6:

  >δούλεψα με τον…Μεμέ. (Αυτό ήταν το υποκοριστικό του και ποτέ δεν έμαθα πως προήλθε)

  Απο τα μεμέ της Βασιλομήτορος;
  Πολύ πεσμένο, ωχ, χλωμό το βλέπω.

 16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αν οι δικοί μου ακολουθούσαν την παράδοση σήμερα θα ήμουν Γιάννης. Επικράτησε όμως η λογική και με βγάλανε Παφνούτιο.

 17. Γς said

  14:

  Γιατί;
  Εδώ δεν περνάνε αυτά [εμένα μου λες]

  Δεν έχουμε Γιαννομαρία αλλά από Γιάννης και Μαρία είμαστε κάργα

 18. Πάνος με πεζά said

  Μια που το άρθρο μιλάει για ονόματα, θα παρέμβουμε μουσικά, μια που πέρασε κιόλας ένας χρόνος…

 19. επισης σε καποιες μητροπολεις εχω ακουσει οτι αρνουνται να βαφτισουν αν δεν υπαρχει αγιος με το ονομα του παιδιου ,
  σιγουρα δεν ισχυει σε ολες
  Εχω συναντησει μεταναστη απο την αμερικη που ειχε για μικρο ονομα Παττακοςμακαρεζοςπαπαδοπουλος .Ναι μιλαμε για την αμερικη που υπαρχει η φημη οτι τα κοβουν τα ονοματα (φανταζομαι μονο στην πρωτη γεννεα των μεταναστων)

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Η χρήση αρχαίων ονομάτων στην ονοματοδοσία των παιδιών που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο, λίγο πριν την Επανάσταση, είχε υποψιάσει τον παμπόνηρο Αλή Πασά.
  -Κάτι ετοιμάζετε εσείς οι ραγιάδες, φέρεται ότι είπε στους Έλληνες, που είχε στο επιτελείο του!

 21. Κάουτ said

  Ο λίκνος που έχεις βάλει στην αρχή είναι για το 2016.

 22. ΓιώργοςΜ said

  3 >Ἀρκετὰ τρἀβηξα ἐγὼ στὸ σχολεῖο
  Μα γιατί; Ίσα-ίσα, είναι προνόμιο να λες «μη μου ζαλίζεις τα….» και να δικαιολογείσαι πως επεναλαμβάνεις το «μη μου τους κύκλους τάραττε» σε ελεύθερη απόδοση, του συνονόματου προγόνου! 🙂

  7 > είναι να χαθούν επώνυμα
  Η οικογένεια της συζύγου μου είναι ένα παράδειγμα, ο πατέρας της ήταν ο μοναδικός γιος και δεν έκανε αγόρι… Στο ίντερνετ βρίσκω μόνο ένα όνομα στους τηλεφωνικούς καταλόγους!

 23. sarant said

  21 Ωχ, δίκιο έχεις. Πώς δεν το πρόσεξα; Τελος πάντων, ας πορευτούμε έτσι.

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Στην οικογένεια μου υπάρχουν τέσσερα (μαζί και με το δικό μου) αρχαιοελληνικά ονόματα. Το ένα ήταν και το όνομα του πατέρα μου, ο άλλος παππούς έμεινε παραπονεμένος στην αρχή, άλλα του ήρθε από αλλού ο Γιάννης, οπότε δεν πόνεσε πολύ η απόφαση της ονοματοδοσίας του γιου μου..

  @3: Και να γινόσουν και μηχανικός σαν τον αρχαίο συνονόματό σου, πάει στο διάολο. 😀
  (μηχανικός είμαι, το πάω το όνομά σου)
  @14: Ιωάννης-Μάριος

 25. Γιάννης Ιατρού said

  3: …Κι ἐγὼ τὸ ὄνομα τοῦ παπποῦ μου..
  α, σιτσιλιάνος είσαι, ε; 🙂

 26. Γς said

  16:
  Παφνούτος;
  Ποιος; Ο πατέρας της αγίας Ευφροσύνης, ο όσιος Παφνούτιος, που εκοιμήθη ειρηνικά΄
  Ή ο άλλος ο οσιομάρτυς Παφνούτιος.

  Πάντως καλά να πάθεις, που οι δικοί σου δεν ακολούθησαν την παράδοση και δεν σε έβγαλαν Γιάννη.

 27. Παναγιώτης Κ. said

  Το γιουτουμπάκι στο #18 να το δείτε κιόλας!

 28. spyridos said

  19

  Υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις που δεν επιτρέπουν στη χώρα υποδοχής να δώσει στο ληξιαρχείο της όνομα που έχει χαρακτηριστεί υβριστικό ΄΄η απαγορευμένο στη χώρα προέλευσης.
  Ετσι δεν μπορούσαν οι Κούρδοι (με προέλευση Τουρκία) που κατοικούν στην Ευρώπη να δώσουν Κουρδικά ονόματα στα παιδιά τους ως πριν μερικά χρόνια.
  Η Τουρκία τα είχε σε λίστα με απαγορευμένα ονόματα.

  Ολες οι χώρες έχουν τέτοιες λίστες. Δεν μπορείς στην Ελλάδα να ονομάσεις το γερμανάκι σου Χιτλερ ή το ολλανδεζάκι σου Οράνγιε.
  Αλλα΄και οι κοινές βρισιές απαγορεύονται ακόμα κι αν δεν είναι σε λίστα και εκ των υστέρων ακυρώνονται.

 29. Κάπου είχα διαβάσει πως το δημοφιλέστερο γυναικείο όνομα σε όλη την Ευρώπη είναι το Σοφία.

  Είναι τραγική για τα παιδιά η απερισκεψία των γονιών που δίνουν στο παιδί τους το όνομα Αρης, αν βέβαια διδασκότανε η Ιλιάδα στο σχολείο θα είχς εξαλειφθεί το φαινόμενο και θα είχε περιορισθεί σημαντικά η χρήση του σαν συγκεκομένο του Αριστοτέλη κι άλλων ονομάτων.

 30. Κουτρούφι said

  Και το Αγλαϊα είχε αρχαιοπρεπή αίγλη και ήταν δημοφιλές στα μέσα του 19ου αιώνα (υπάρχει και αγία, 19 Δεκεμβρίου).
  Στον Πατούχα, ο Κονδυλάκης έχει ένα περιστατικό όπου ο νονός μπερδεύτηκε και αντί «Αγλαϊα» το έβγαλε «Αχλαδία».

 31. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant. Στην έκτη παράγραφο γράψε παρατίθεται.

 32. Divolos said

  Αυτά που βλέπω να εξαφανίζονται αργά η γρήγορα είναι τα Σουλτάνα, Γκόλφω, Χάιδω, Σύρμω, Χρυσάφω, Δέσπω, Μαλάμω κλπ. που φαίνονται κάπως ξεπερασμένα. Η λέτε πως μπορεί να επιστρέψουν αν γίνουν πολύ σπάνια;

 33. spyridos said

  Μπουχτίσαμε πχια στους Αλέξανδρους. Κανένας Αλέκος ρε παιδιά?

  Γειτονάκι μου που το φωνάζουν Αλέξανδρο εγώ το λέω Αλέκο και με σταρβοκοιτάζουν.
  Εμαθα λοιπόν στο παιδί ότι ΜΟΝΟ τους όμορφους Αλέξανδρους τους λένε Αλέκους.

 34. Γιάννης Ιατρού said

  …αλλά απ’ όσο ξέρω τα δικά μας τα ληξιαρχεία δεν κάνουν τέτοιες έρευνες…

  Νίκο, μιά ενδιαφέρουσα μελέτη για τα Ελληνικά ονόματα έχει κάνει ο Αύγουστος Φικ, το 1894 !!!
  «Die griechischen Personennamen nach ihrer Bildung erklärt und systematisch geordnet»

 35. Γς said

  3:

  >Ἀρκετὰ τρἀβηξα ἐγὼ στὸ σχολεῖο

  Κι όσο σκέφτομαι τι θα τραβούσε στο σχολείο εκείνος ο παρατρίχα Φλώρος

 36. 14, 24 όχι Ιωάννης-Μάριος, Ιωάννης-Μαρία, προς τιμήν της Παρθένου. Και όχι μόνο στη Γαλλία, βλ. πχ Τζιαν Μαρία Βολοντέ.

 37. Γς said

  29:

  Κι όταν λέει Αρης εννοεί ΑΡΗΣ, όπως ΠΑΟΚ.

 38. Νέο Kid said

  Kι ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ ,ο ειρηνιστής Τεύτων.

 39. leonicos said

  –το όνομα Γιάννης θα ήταν μακράν το συχνότερο–
  Αυτή την εντύπωση έχω κι εγώ και αμφισβητώ αν όντως είναι και σήμερα στην 5η θέση. Μου φαίνεται απίθανο. Κάποια εποχή ακούστηκε πολύ και το Νικήτας, αλλά δεν συνεχίστηκε μάλλον.

  Μεταξύ των εβραίων επικρατεί το Λεών που σήμερα λέγεται και Αριέ και κρύβεται πίσω από το Άρης, κι έπεται το Σαμουήλ και τρίτο το Μωυσής· συνηθίζονται επίσης το Αλβέρτος και άλλα ευρωπαϊκά ουδέτερα· για τα κορίτσια προτιμώνται ουδέτερα επίσης ονόματα λατινογενούς κοπής συνήθως. Αποφεύγονται τα και άλλα εβραϊκής μεν προέλευσης αλλά σαφώς χριστιανικά Μαρία, Ηλίας, Ανδρέας, Ιωάννης κλπ καθώς και το Αβραάμ, από τη νεολαία μόνο μια Σάρρα θυμάμαι.

  Και το Δημήτρης στη δεύτερη θέση περίεργο μου φαίνεται. Κάπου στην πεντάδα λείπει το Αναστάσιος (Τάσος)

  –η παράδοση απαιτεί να βαφτιστεί το παιδί με το όνομα του παππού,–

  εξ ου και η φράση γιου προς πατέρα «έλα, πατέρα, ν’ ακούσεις το όνομά σου»

  –μια Άλκηστη ας πούμε, έναν Φοίβο.–
  κάποτε είχαμε πλημυρίσει Νεφέλες (μη μου διορθώσεις την πλημύρα)

  Πάριδες γνωρίζω δυο, κι οι δυο γιατροί

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πριν από κάμποσα χρόνια είχα πετύχει μια οικογένεια με τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα εμφανώς υιοθετημένο καθότι μαύρο. Και σκεφτόμουνα πόσο πεοκρούστης μπορεί να είσαι για να φορτώσεις ένα δυνάμει στοχοποιημένο παιδί με το βαφτιστικό Παλαιολόγος.

 41. nikiplos said

  Μιλώντας για σπάνια ονόματα, να μην ξεχάσουμε και τα σπάνια Χριστιανικά…

  Δυό μητέρες συμμαθητών μου, η μία Βιλελμίνη-έβγαλε έτσι και την εγγόνα της. Η Άλλη Αμερινή (εμείς τη φωνάζαμε κυρ-Αμερική) δεν απέκτησε εγγόνια προς ώρας.

  Είχαμε κι έναν … πόντιο που ήθελε να κάνει κορίτσι για να του δώσει το όνομα της μητρός του Κουζηνία. αλλά ευτυχώς ο Θεός των Ποντίων, λυπήθηκε τα μικρά και του έδωσε μόνο δυό αγόρια… Δάνος και Χάμπος από το Ιορδάνης και Χαράλαμπος…
  🙂

  Να προσθέσουμε πως πολλοί πελοποννήσιοι έβγαλαν τα παιδιά τους Ναπολέων, καθώς νόμιζαν στις αρχές του 19ου αιώνα πως ο Βοναπάρτης θα τους λυτρώσει από τον οθωμανικό ζυγό – κι όχι μόνο.

  Τέλος ένας ανόητος υπερφίαλος στα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε βγάλει την κόρη του Σταλινούλα. Είχε βρεί κι έναν παπα-κόκκινο, που τέλεσε το μυστήριο. Σήμερα υπανδρεμμένη γαρ, η κόρη ευτυχώς αυτοαποκαλείται Λίνα…

 42. # 37

  πάρτο μεταφρασμένο :

  Μ’ άγριο βλέμμ’ απάντησεν ο νεφελοσυνάκτης:

  «Εδώ μη κάθεσ’, άστατε, ωσάν παιδί να κλαίης.

  Και απ’ τους θεούς του Ολύμπου σε μισώ με την καρδιά μου,

  ότι την έριδ’ αγαπάς, τες μάχες, τους πολέμους.

  Της μητρός σου έχεις την ορμήν ακράτητην, βαρείαν,

  της Ήρας, όπου οι λόγοι μου δυσκόλως την δαμάζουν,

  και τώρ’ αυτή σε πρόσταξε, θαρρώ, και αυτά παθαίνεις.

  Αλλά να βασανίζεσαι δεν θέλει εγώ σ’ αφήσω.

  Αίμα μου είσαι, και σ’ εμέ σ’ εγέννησε η μητέρα.

  Κακός ως είσαι, αν είχε σε θεός άλλος γεννήσει

  από καιρόν θα ευρίσκεσο μακράν των Ουρανίων.».

  Πάρτο και στο κείμενο…

  Τὸν δ᾽ ἄρ᾽ ὑπόδρα ἰδὼν προσέφη νεφεληγερέτα Ζεύς.

  Μή τί μοι ἀλλοπρόσαλλε παρεζόμενος μινύριζε.

  Ἔχθιστος δέ μοί ἐσσι θεῶν οἳ Ὄλυμπον ἔχουσιν

  αἰεὶ γάρ τοι ἔρις τε φίλη πόλεμοί τε μάχαι τε.

  Μητρός τοι μένος ἐστὶν ἀάσχετον οὐκ ἐπιεικτὸν

  Ἥρης· τὴν μὲν ἐγὼ σπουδῇ δάμνημ᾽ ἐπέεσσι·

  τώ σ᾽ ὀΐω κείνης τάδε πάσχειν ἐννεσίῃσιν.

  Ἀλλ᾽ οὐ μάν σ᾽ ἔτι δηρὸν ἀνέξομαι ἄλγε᾽ ἔχοντα·

  ἐκ γὰρ ἐμεῦ γένος ἐσσί, ἐμοὶ δέ σε γείνατο μήτηρ·

  εἰ δέ τευ ἐξ ἄλλου γε θεῶν γένευ ὧδ᾽ ἀΐδηλος

  καί κεν δὴ πάλαι ἦσθα ἐνέρτερος Οὐρανιώνων

 43. leonicos said

  @6 Παναγιώτη

  Το 12ο παιδί, μετά έγινε το 10ο, βαφτιζόταν από τον βασιλιά ή την βασίλισσα (με αντιπρόσωπο εννοείται) οπότε έπαιρνε το όνομα αυτοδικαίως. Δεν ξέρω αν υπήρχε δώρο, αλλά σαν νονός βασιλιάς κάτι θα γινόταν.

 44. FvR_ said

  Εκτός από τα αρχαιοπρεπή υπάρχει και η new wave τάση του στυλ Ήλιος, Άνεμος, Ωκεανός, Ανάσα.

 45. spiral architect 🇰🇵 said

  @28β: Να σε λέν’ Αδόλφο και να’ σαι και οδοντίατρος! 😮

 46. 29 Και βάλε το βρέφος που ονομάστηκε Άρης να γίνει παπάς. Πώς θα τον φωνάζουνε 🙂 Ήταν το επιχείρημά μου για να μην δώσουμε τέτοιο όνομα στο γιο μας. Πριν ακόμα γεννηθεί. Αν ήταν κόρη το είχαμε συμφωνήσει. Ειρήνη. Η παγκόσμια. Που τότε γιορταζόταν στις 9 Μάη και τώρα πήγε Σεπτέμβρη κι αποφάσισε η κόρη (που γεννήθηκε δεύτερη αλλά το όνομα το είχε εξασφαλίσει) να μεταφέρει τη γιορτή της τότε. Για τον άλλον καταλήξαμε σε Δημήτρη. Έτσι, χωρίς -ιο στο τέλος. Και το μαθαίνει η μάνα μου κι αρχίζει τη γκρίνια (πριν γεννηθεί το ξαναλέω). Που δεν θα δίναμε τ’ όνομα του πατέρα μου που είν’ απ’ τα σπάνια: Δούκας. Που πολλές φορές μπλέκανε το πατρώνυμο με το επώνυμο και ψαχνόμουνα. Τέλος πάντων συμβιβάζομαι (με τη μάνα μου, ο πατέρας μου δεν είχε ιδέα απ’ όλ’ αυτά) σε συνδυασμό: Δημήτρης Δούκας.Το δηλώνουμε στο ληξιαρχείο αλλά φχαριστιμός κανένας. Τέλος πάντων, μιας και έχει και δυο επώνυμα (το δικό μου και της γυναίκας μου) ο ίδιος κυκλοφορεί ανάλογα το μέρος με άλλο ονοματεπώνυμο (νομίμως!).

  Στο χωριό υπήρχαν διάφορα «περίεργα» ονόματα που έχουν εκλείψει. Κάποια άλλαξαν (η Σουλτάνα έγινε Σοφία, η Αμερσούδα Μυρσίνη, για να μη βάλω τη Μαριγώ που έγινε πια Μαρία κλπ) Κάποια χάθηκαν (Ραλλιά, Γασγαλιά!) ενώ κάποια κρατούν ακόμα (ο Δούκας που λέγαμε, ή η Βατώ).
  Στο σχολείο τώρα, βλέπω πως η τάση είναι τα ονόματα να είναι ολόκληρα (βασικά τα ανδρικά και ειδικά όσα έχουν αρχαίο κλέος): Αλέξανδρος, Ιωάννης, Κωνσταντίνος

 47. leonicos said

  Στην Αρτοτίνα το 1974 υπήρχαν από μια Επιστήμη, Γραμματική και Θεολογία. Όλες του δημοτικού

 48. Γς said

  41:

  >ο Θεός των Ποντίων, […] Χάμπος από το […] Χαράλαμπος…

  Κι ο Θεός των Κυπρίων Μπάμπος

 49. spiral architect 🇰🇵 said

  Πάμε για λίγο στα επώνυμα:

  Τη γυναίκα η την θυγατέρα του δεύτερου συνεταίρου πώς την φωνάζουν; 🐱

 50. leonicos said

  Ποιος ξεχνάει το

  Με λένε Πόπη σαν τη γιαγιά μου την Καλλιόπη;

 51. 47 Ναι, είχαμε κι εμείς Γραμματική αλλά πάει κι αυτή. Τη συνονόματη εγκόνα της την έκαναν Γκρέις 🙂 .

 52. leonicos said

  Λιντίτα < linde ανατολή

 53. Πάνος με πεζά said

  ΤΟ πιο τρελό όνομα που έχω ακούσει στη ζωή μου ήταν ένας από την Καβάλα, ονόματι «Καλοτραπέζης» (μιλάμε για μικρό όνομα). Ε, δεν το ξεχνάς μια ζωή… Φυσικά, πιθανώς να τον φωνάζουν Κούλη ή Άκη.

 54. Πάνος με πεζά said

  Και σε γυναίκα, κάποτε έχω ακούσει μια Ανθοδέσμη !

 55. εγγόνα

 56. Γς said

  39:

  >το όνομα Γιάννης θα ήταν μακράν το συχνότερο–
  Αυτή την εντύπωση έχω κι εγώ και αμφισβητώ αν όντως είναι και σήμερα στην 5η θέση.

  Ετσι είναι Λεώ. Είμαστε όμως πρώτοι σε κοινωνική καταξίωση.
  Κάτι σαν τους εβραίους στις ΗΠΑ, που είναι όλα τα λεφτά. Κάπου 40%, έστω και το μισό την στιγμή που πληθυσμιακά είναι 4-5 %

 57. mitsos said

  Καλημέρα
  Τι μου θυμήσατε. Ο Μπάμπης και η Σοφία καλοί φίλοι και ζευγάρι από φοιτητές αρπάχτηκαν για το όνομα του πρώτου παιδιού (αγοριού) … Κάποια στιγμή γυρνά η Σοφία και λέει : «Εντάξει , εγώ επιμένω Ηλίας, εσύ επιμένεις Ευστάθιος και συμβιβασμό σε διπλό όνομα δεν μπορούμε να κάνουμε .. στο Ηλί-θιος … » !
  Τελικά μετά από μερικά χρόνια και εγώ συμβιβάστηκα για την κόρη μου … στο Μαριαλένα (Μαρία Ελένη ) …Ε να ακούσουν το όνομα και οι γιαγιάδες… βρήκα και ένα επιχείρημα αξιοπρεπές ( έχει τα υγρά ρ και λ και είναι εύηχο ) ώστε να μη γίνουμε ρεζίλι με αυτά που κάποτε χλευάζαμε .

  Αλλά δεν μπορώ να μην ρίξω και μια σύγχρονη μπηχτή ….Τελικά ίσως χειρότερο ακόμα είναι να διαιωνίζεις πρακτικές όπως αυτές με τα ονόματα Φρειδερική και Λαοκρατία …δίνοντας ονόματα όπως Ερνέστος …

 58. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  41 Και στην Αλβανία ο Marenglen (Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν).

 59. Αν ψάχνετε σπάνια ονόματα… http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13009-%CE%A4%CE%BF-%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

 60. sarant said

  49 Ζωή Νάχη λεγόταν μια τραγουδιστρια του λαϊκού αλλά δεν ξέρω αν ήταν αυθεντικό
  Βέβαια είναι για άλλο άρθρο

  46 Και η τάση εξαφανισης των υποκοριστικών/συντομευμενων ονομάτων είναι για άλλο άρθρο. Ωραία η ιστορία. Εδώ έπρεπε νάρθει ο γιος σου που είναι δουκάτο.

  44 Ναι, ίσως είναι η μοντέρνα εκδοχή της Λεμονιάς που λέγαμε.

  Πάντως ήξερα όταν ήμουν φοιτητής έναν Ουρανό (στο μικρό του) που είχε και σημαδιακό επώνυμο. Και γκουγκλίζοντας τον ξαναβρήκα.

 61. Βασιλειάδης Γιάννης said

  «Έτσι, η παράδοση απαιτεί να βαφτιστεί το παιδί με το όνομα του παππού, Σταυρούλα ή Παντελής» Φαντάζομαι τον εγγονό να λέει «είμαι ο Παντελής, αλλά εσύ μπορείς να με λες Σταυρούλα, όπως λέγανε τον παππού μου» !

 62. Γιάννης Ιατρού said

  Μην ξεχνάμε, πως οι καταλήξεις στα ονόματα (Σημ.: σήμερα έχουμε βέβαια «μικρά ονόματα» και επώνυμα, αλλά ας το δούμε λίγο πιο σφαιρικά) των ΑΗΠ ήταν ενδεικτικές, αφενός για την προϋπήρξασα (π.χ. για το ελλαδικό χώρο στους προελληνικούς πληθυσμούς του Αιγαίου) μητριαρχία (βλ. και «δίκαιο της Γόρτυνας» κλπ.), αφετέρου για την κατάσταση μετά το πέρασμα στην πατριαρχία (πού ΄σαι ρε Λάμπρο! 🙂 ).

  Ο Ηρόδοτος δίνει την πληροφορία πώς αν ρωτούσες ένα Λύκιο τίνος είναι γιός, εκείνος θα ονομάτιζε τη μάνα του και θα ‘παίρνε σειρά τις μανάδες της μάνας του, γιατί καλέουσιν από των μητέρων εωυτούς καί ουκί από των πατέρων.

  Ο Απόλλων είναι ο Λητοΐδης, ‘ο γιός της Λητώς’, ο Χείρων είναι ο Φιλυρίδης, ‘ο γιός της Φιλύρας’ … ο δε Ασκληπιός, γιός του Απόλλωνα αλλά κι εγγονός της Λητώς, είναι κι αυτός Λητοΐδης. Μάλλον ήταν όλοι τους «‘αδήλου πατρός» 🙂 σύμφωνα με τα τότε ήθη…

  Ένδειξη της αρχαίας μητρωνυμίας υπάρχει και στα ίδια τα πατρωνυμικά με την κατάληξη –ιδας (-ιδης) πού δηλώνουν πώς το πρόσωπο ανήκει στο τάδε γένος ή στην τάδε φυλή (Πελοπίδης, Ατρείδης, Ερεχθείδης, Ηρακλείδης κά.). Τα γενεϊκά ή φυλετικά αυτά πατρωνυμικά σχηματίζονται πάνω στη θηλυκή κατάληξη –ις– (π.χ. *Ατθίς / *Ατθίδος, κά.), εκτεινόμενη μ’ ένα άλφα μακρό, θηλυκό κι ετούτο. Δηλ. σχηματίζονται πάνω στον αρχαιότερο θηλυγονικό σκελετό του γένους.

  Λοιπόν, φροντίστε να δίνετε ονόματα από γιαγιές, προγιαγιές κλπ., αν θέλετε να συνεχιστεί η 3000χιλιετής (και βάλε..) 🙂

 63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  53 Πριν από πολλά χρόνια κάποιος δυστυχής είχε πετύχει δικαστικώς αλλαγή βαφτιστικού, η μόνη περίπτωση που έχω υπ’ όψη μου. Το έκανε Αλέξανδρος από το αρχικό Αλαφούζος.
  Χωρίς να υπόσχομαι, θα προσπαθήσω στο εξής να βγάλω τον σκασμό τουλάχιστον για σήμερα.

 64. Φραγκίσκος Φερδινάνδος said

  Με λένε Φρειδερίκο, όπως τον παππού μου και τον παππού του παππού μου.

 65. Γς said

  50:

  >Με λένε Πόπη σαν τη γιαγιά μου την Καλλιόπη

  Κι άμα δεν σε θέλει…

  Η φίλη μου η Πόπη που η μάνα της μάνας της κι η μάνα του πατέρα της Καλλιόπες

 66. Φραγκίσκος Φερδινάνδος said

  6. Κι αυτόπολύ πρίν η Φρειδερίκη γίνει βασίλισσα και αρχισουν να ξεπετιούνται παντου Φρειδερίκες. Με συγχωρείτε για το διπλό σχόλιο, αν είναι ευκολο να ενοποιηθούν…

 67. Εχω καλύτερα πράγματα να κάνω said

  Καλημέρα!
  6. Το Μεμές μήπως προήλθε από το Δημήτρης; Την ξαδέρφη μου την φωνάζουμε Μέμα από το Δήμητρα…
  Και μεις ειχαμε στο σχολείο εναν Πάρη τον πιο όμορφο στην τάξη που επίσης έφυγε νωρίς…

 68. Γς said

  60 β:

  Δούκας του Γιάννη απ την Μυτιλήνη.

  Απ την Μυτιλήνη του Μάικλ Ντουκάκις

 69. # 54

  Κοντοσταβλίνα ! (από νησί Αιγαίου)

 70. Εχω καλύτερα πράγματα να κάνω said

  Παραλίγο να με πουν Σπυριδούλα αλλά τη γλίτωσα… Ηθελε η γιαγιά μου να πάρω το όνομα του παππού μου του Σπύρου. Τελικά το όνομα Σπύρος το πήρε ο αδερφός μου. Του παει, ευτυχώς!

 71. # 62

  «Ο Ηρόδοτος δίνει την πληροφορία πώς αν ρωτούσες ένα Λύκιο τίνος είναι γιός, εκείνος θα ονομάτιζε τη μάνα του και θα ‘παίρνε σειρά τις μανάδες της μάνας του, γιατί καλέουσιν από των μητέρων εωυτούς καί ουκί από των πατέρων.»

  Για να είναι σίγουροι…

 72. Raf said

  58 Έτσι λεγόταν και ο Αλβανός χαρακτήρας της πολύ ωραίας ταινίας «Ακαδημία Πλάτωνος».

 73. # 62 τέλος

  αντίστοιχο του -ίδης στην μητριαρχία νομίζω πως ήταν το -όνη Αλκυόνη, Θεώνη, Διώνη κ.λ.π

 74. Η μητέρα μου διηγόταν πως είχε γνωρίσει στη Μύκονο μια Λητώ (προφανώς όχι σπάνιο όνομα εκει, λόγω Δήλου), που το επώνυμό της ήταν … Παντελονάκη!

 75. Πάνος με πεζά said

  Η συνήθης πρακτική λέει ότι ένα περίεργο μικρό όνομα, αν σου το πουν μαζί με το επώνυμο, θα σου μείνει στη μνήμη (π.χ. Ναούμ Μιντιούρης, Γεσθημανή Καζαντζίδη κλπ.)

 76. spiral architect 🇰🇵 said

  @53: Ο Καλοτραπέζης θα είχε νονό κιμπάρη και καλοφαγά. 😀

 77. Avonidas said

  #33. Μπουχτίσαμε πχια στους Αλέξανδρους

  Ε, και πώς θες να κρατήσουμε τη Μακεδονία; 😉

 78. Alexis said

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα υποκοριστικά σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
  Μικρό δείγμα π.χ. από Ξηρόμερο:

  Βούλιας (Παρασκευάς)
  Λάκιας (Θεόδωρος)
  Μάκιας (Γεράσιμος, Χρυσόστομος)
  Μέλιας (Γεράσιμος επίσης)
  Μούλιας (Σταμούλης)
  Γάκιας (Γιώργος)
  κλπ.

  Επίσης στην Πρέβεζα:

  Γόρας (Γρηγόρης)
  Ράκιας (Θεόδωρος) κ.ά.

 79. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα

  Ο Φεντερίκο, η Κατρίν και η Σιμόν…αξίζει να το ακούσουμε σήμερα λόγω άρθρου κι ας μην έχουμε Πρωτομαγιά.

  Όπως βλέπετε, στο σχετικό άρθρο της γαλλικής Βικιπαίδειας παρατοθεται πίνακας…
  Νίκο και το ο είναι δίπλα στο ι 🙂.

  Μεγάλο φιλοδώρημα (σχαρίκια) έπαιρναν τα παιδιά που μετά την ονοματοδοσία έφευγαν τρέχοντας από την εκκλησία και πήγαιναν στο σπίτι του άρρωστου παππού ή
  της άρρωστης γιαγιάς για να τους ενημερώσουν πως όλα πήγαν καλά και το εγγονάκι τους πήρε το όνομά τους.

 80. Παναγιώτης Κονιδάρης said

  Ο παππούς ήταν αρχαιοπρεπής: Επαμεινώνδας. Ο νονός το έκανε Παναγιώτης για να δώσει το δικό του. Οι γέροι όμως εξακολουθούν να με φωνάζουν Παμεινώντα! Ο γιος μου ακολούθησε την παράδοση:Δημήτρης από τον παππού. Η κόρη όμως έγινε Ίλια, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη (με ιώτα) στην Ελλάδα. Ένα άλλο φαινόμενο στα Ιόνια είναι τα διπλά ονόματα, που έχουν προκύψει συνήθως από τάματα. Στο Μεγανήσι είναι πάρα πολύ συχνά τα της Παναγίας: Πανογιώργος, Πανοσπύρος, Πανοφώτης, Πανογεράσιμος, Πανολάμπρος κτλ. Μερικοί γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο, άλλοι όχι. Κι ένα από τα φοιτητικά μου χρόνια: -«Πώς σε λένε φίλε;» -«Ήμονα» -«Ωραίο! Με γιώτα φαντάζομαι, αρχαίο, ε;» -«Όχι, από το Παντελεήμονας…»

 81. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ονόματα: Ελλάδα και Ακίνδυνος ξέρω εγώ στη Θεσσαλονίκη.

  Η Ελλάδα παιδί μεταναστών από πρώην ΕΣΣΔ.

  Ο Ακίνδυνος, πεθερός φίλου μου, που η πρώτη συμφωνία που έκανε με την γυναίκα του πριν παντρευτούν ήταν ότι αν κάνουν γιο δεν θα τον πουν με τίποτα στο όνομα του πατέρα της.

 82. atheofobos said

  Δεν βρίσκω αναγκαίο να βαφτίσεις το παιδί σου με το όνομα κάποιου παππού ή γιαγιάς αν αυτό δεν σου αρέσει ή είναι από αυτά που ξεφεύγουν από τα συνήθη όπως πχ Θελξιόπη ή Χρυσοβαλάντης.
  Μου είχε μείνει δε στην μνήμη και η καυστική ατάκα του Τσιφόρου με το Happy birthday dear Fanouris!
  Επειδή δε όσοι είχαν την ατυχία να τους έχουν δώσει ένα όνομα που δεν τους αρέσει αναγκαστικά χρησιμοποιούν υποκοριστικό. Ιδίως πολλές γυναίκες το συνηθίζουν και τις φωνάζουν με υποκοριστικά όπως Βούλα, Τούλα, Σούλα, Κούλα ή το χειρότερο Μπέμπα και ας είναι 70 χρονών!
  Όταν βαφτίσαμε την κόρη μου επειδή ήθελα να αποφύγω κάποιο από τα παραπάνω ήθελα να την βαφτίσω Ηρώ, όνομα που δεν χρειάζεται υποκοριστικό και πιστεύω πως όσες το έχουν είναι ευχαριστημένες που τις βάφτισαν έτσι.
  Δυστυχώς επί χούντας δεν μπορούσες να δώσεις όνομα που δεν ήταν χριστιανικό και έτσι καταλήξαμε στο Χριστίνα, όνομα που το φωνάζεις ολόκληρο και βέβαια αρέσει και στην ίδια.
  Σχετικά πάντως με την διαδικασία της βάπτισης έγραψα το ποστ:
  ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ή ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΝΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ!
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/09/blog-post_18.html

 83. Raf said

  Το γνωστό ανέκδοτο το είπαμε;

  – Πώς σε λένε;
  – Αναΐς
  – Ω, υπέροχο! Από πού βγαίνει;
  – ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΑΗΣ

 84. ΚΩΣΤΑΣ said

  – Πως σε λένε κούκλα;
  – Αναϊς
  – Ωραίο, αρχαίο όνομα.
  – Όχι, είναι από το Παναής που με φώναζαν στο χωριό μου, προτού αλλάξω…ταυτότητα.

 85. Ενδιαφέροντα gifs με την εξέλιξη των πιο δημοφιλών ονομάτων για μωρά σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ από το 1960
  Αγόρια: https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–EJsIqMvt–/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/19fed3usy9vmzgif.gif
  Κορίτσια: https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–q-7FLz_n–/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/eva4ptth553dlbgtfzjf.gif
  [Πηγή: http://www.jezebel.com]

  Επίσημα στοιχεία από την Social Security Administration: https://www.ssa.gov/oact/babynames/decades/

 86. ΚΩΣΤΑΣ said

  83 Ωχ; μαζί γράφαμε 🙂

 87. Νέο Kid said

  Στην Κύπρο είναι πολύ της μόδας το Κωνσταντίνος… έτσι ολόκληρο,χωρίς Κώστα,Κωστακη,Ντινο κλπ. Και κλητικη «Κωνσταντίνο», ποτέ -ε. Έχει πολύ πλάκα να ακούς «Κωνσταντίνοοο, έλα να φας το σάντουιτς σου τωρά! γιατί έν να φυρτώ»

 88. Raf said

  85 Καιρός συμπτώσεων! 😀

 89. Avonidas said

  Ανάλογες μετρήσεις υπάρχουν φυσικά και για άλλες χώρες. Πολύ θα ήθελα να κάνουμε τη συζήτησή μας με βάση στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά απ’ όσο ξέρω τα δικά μας τα ληξιαρχεία δεν κάνουν τέτοιες έρευνες ή, αν κάνουν, δεν τις ανακοινώνουν.

  Δε χρειαζόμαστε τα ληξιαρχεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μετρήσουμε τηλεφωνήματα και SMS ανά ημέρα και να τσεκάρουμε το εορτολόγιο 🙂

 90. Εχω καλύτερα πράγματα να κάνω said

  41. Πωπω! Φαντάσου να σε λένε Σταλινούλα!

 91. sarant said

  87 Κι άλλη σύμπτωση: σκεφτόμουν ένα άλλο άρθρο, συγγενικό με τούτο εδώ, που θα είχε τίτλο αυτόν που έβαλες -αλλά στα καλαμαρίστικα.

 92. ΓιώργοςΜ said

  Μιας και πιάσαμε τα ονόματα και τις επιλογές…
  «Τζένη… Μπορώ να σε λέω έτσι;» «Και Ιάκωβο να με πεις, θα γυρίσω» (εδώ, στο 5.18)/a
  Στο ίδιο πνεύμα, «Με λένε Πόπη, σαν τον παπού μου τον Προκόπη» (νομίζω του προσφάτως μεταστάντος Τζιμάκου)

 93. ΓιώργοςΜ said

  Ωχ, δεν έκλεισα το λίκνο σωστά, παρντόν!

 94. Avonidas said

  #41,90. Αν του ‘κοβε θα την έβγαζε Ζοζεφίνα.

  Πάντως, είχα γνωρίσει έναν κνίτη ονόματι Βλαδίμηρο. Και διάβασα, αν και δεν ξέρω αν αληθεύει, πως οι Ρώσοι είχαν λανσάρει το «Νινέλ» (αναγραμματισμός του Λένιν) για γυναικείο όνομα.

 95. Γιάννης Ιατρού said

  71: Γιώργο, ναι, ναι «αγνώστου πατρός» που ανέφερα …
  Άσε μη γράψω και για τους ‘Επιζεφυρίους Λοκρούς’, λοκρική αποικία στη νότια Ιταλία, και την ιστορία τους ή για τους Είλωτες στη Σπάρτη τον καιρό του Μεσσηνιακού Πολέμου και την κατηγορία πολιτών που ονομάστηκαν «Παρθενίαι» 🙂

 96. Λένιν Κορδάτος, ο γιος του Κορδάτου που σκοτώθηκε στην αντίσταση.

 97. Ριβαλντίνιο said

  Σπάνια ονόματα στην Μάνη : Πιέρ(ρ)ος, Λέκ(κ)ας, Πουλίκος ( από εκεί και ο γνωστός Πουλικάκος ).

 98. ο οποίος Κορδάτος αν θυμάμαι καλά ήταν Γιάνης προ Βαρουφάκη

 99. Βλέπω ότι το 96 είναι μύθος που διαιωνίζω: https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/06/quiz-5/#comment-270394

 100. Alekos81 said

  Εκπληκτική η σύμπτωση της μοίρας του Πρωτεσίλαου της τάξης σας με τον τρωικό του ομώνυμο!

  Και για να το ελαφρύνουμε, έρχεται την πρώτη μέρα η κόρη από το Νηπιαγωγείο:

  «Μαμά, στο σχολείο έχουμε ένα κοριτσάκι που το όνομά του είναι μόνο ένα γράμμα!»

  «Και πώς το λένε;»

  «Ρω!»

  Η Ρω
  Κατά το «Ο Ρεστης»

 101. Soumela said

  Καλημέρα,
  όταν ήμουν καθηγήτρια στην Θεσσαλονίκη πριν αρχίσει η μετανάστευση των Αλβανών στην Ελλάδα είχα έναν μαθητή που τον έλεγαν Ακίνδυνο Αλβανό.
  Στο χωριό μου έχουμε πολλά παράξενα ονόματα, όπως Λαοκράτης, Φιντέλια (από τον Φιντέλ Κάστρο), Θεολόγος, Επιστήμη, Ιστορία, Ευρώπη,Ευγνωσία, Ιερόθεος.
  Τα νέα παιδιά του χωριού δεν έχουν πια αυτά τα ονόματα.

 102. cronopiusa said

 103. spiral architect 🇰🇵 said

  @96: Λένιν Κορδάτος. Το ανέκδοτο που ξέρω είναι πως μετά τη βάφτιση, όταν έγινε γνωστό τ’ όνομα του παιδιού, συνέλαβαν – στον Βόλο; Στην γενέτειρα του Κορδάτου Ζαγορά; – τον παπά που το βάφτισε. Κι ο Πηλιορίτης αναστατωμένος επιχειρούσε ν’ απολογηθεί στους χωροφύλακες: «Λιένι, Ιλιένι, ιγώ διεν ξιέρω, δεν κατάλαβα τι μ’ λιέγανι».
  (ούτε καν το’ ξερα) 🙄

 104. spiridione said

  99. Και άλλη σύμπτωση, και τις 2 φορές ήταν το σχόλιο 96 🙂

 105. spiral architect 🇰🇵 said

  @99: Μας έκαψες Δύτη!

 106. Σουμέλα, Ακίνδυνος Αλβανός λεγόταν ένα ηγετικό στέλεχος της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης που εκτελέστηκε εν μέσω εμφυλίου: https://istories4050.wordpress.com/2017/07/11/%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%82%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85/

 107. Soumela said

  Στο Βέλγιο που ζω τώρα στις Βρυξέλλες τα ονόματα που επικρατούν είναι Εμμα και Γκαμπριέλ, αν και οι κακιές γλώσσες λένε πως είναι Μοχάμεντ για τα αγόρια.
  Στην Βαλωνία είναι Λίνα και Αδάμ και στην Φλάνδρα Μίλα και Λουκάς.

 108. Avonidas said

  #102. Είναι τρελοί αυτοί οι Γιαπωνέζοι

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  101
  Σουμέλα, ο Ακίνδυνος Αλβανός νομίζω πως ήταν μέλος της «Στενής Αυτοάμυνας – ΟΠΛΑ» . Μήπως κάποιο εγγονάκι του;

 110. ΚΩΣΤΑΣ said

  106
  Τί γίνεται σήμερα; όλο συμπτώσεις και όλο για λίγο με προλαβαίνετε;

 111. Χρηστάρας said

  Σπάνια ονόματα; Με το συμπάθειο και πάλι για την περιαυτολογία: ονόμασα κατά βούληση τη μικρή μου κόρη Άλκηστη γιατί μου αρέσει ο ήχος του λ και τη γιορτάζω στη γιορτή του παππού της, Αποστόλη.
  Την αδερφή μου τη λένε Στεργιανή, εκ του θετταλικού Στεργιάνω, αλλά το πιο αξιομνημόνευτο ονοματεπώνυμο το θυμάμαι από λίστα επιτυχόντων στο Πανεπιστήμιο: Σαλονίκη Μόσχα.

 112. sarant said

  98 Υπάρχει κι άλλος ένας Γιάνης, νεότερος του Κορδάτου αλλά παλαιότερος του Βαρούφ., ο Γιανουλόπουλος

  100 Όχι, δεν λεγόταν έτσι ο Πάρης. Εγώ τον είπα Πρωτεσίλαο επειδή έφυγε πρώτος.

  101-106-109 Θα είναι εγγονάκι ή τέλος πάντων της οικογένειας.

 113. Πάνος με πεζά said

  Τώρα βέβαια, είναι λίγο θέμα και να λέγεσαι Ορφέας-Ερνέστος, αλλά άμα έχεις λύσει το πρόβλημα της ζωής σου, γραφτστμπούτσας…

 114. # 95

  Μάλλον προϊόντα ιεροδουλείας ήταν όλοι αυτοί

 115. Soumela said

  ναι μάλλον θα είναι εγγονάκι του γιατί θυμάμαι πως μας έλεγε οτι κατάγεται από την Μυτιλήνη

 116. Σηλισάβ said

  Δεν υπάρχει τάξη σε δημοτικό σχολείο που να μην έχει τρεις-τέσσερις Λυδίες και δυο-τρεις Νεφέλες. Αυτά είναι τα «ιν» ονόματα, μάλιστα έχω συνάδελφο που ονόμασε έτσι τις δυό της κόρες

 117. Theo said

  Καλημέρα!

  @1, κα:
  Μια ξαδέλφη του πατέρα μου, η οποία γεννήθηκε το 1949, οι γονείς της θέλησαν να της δώσουν το όνομα της γιαγιάς της. Ανέθεσαν όμως σ’ ένα δεκάχρονο να τη βαφτίσει, κι αυτός την έβγαλε Φρειδερίκη (μάλλον θα το άκουγε πολύ το όνομα τον καιρό εκείνο), κάτι που δεν άρεσε στους γονείς αλλά τα γενόμενα οὐκ ἀπογένονται, ως γνωστόν. Κι έτσι κατέληξαν να τη φωνάζουν Ρίκη.

 118. Συνειδητοποιώ ότι ξεπεράσαμε τα εκατό σχόλια χωρίς να αναφέρουμε τον Φραγκούλη.

 119. Pedis said

  Πόσο να έχουν επηρέασει την επιλογή του ονόματος οι τηλεοπτικές σειρές (ή τα άρλεκιν τύπου εκδ. Λιβάνη); Τι λέτε;

 120. Σηλισάβ said

  Στη Ζάκυνθο και στη Κεφαλονιά θα βρεις το όνομα Μαύρα, από το Σάντα Μαύρα, Αγία Μαύρα. Τον παππού ενός φίλου μου απο την Κέρκυρα, τον είχαν ονομάσει Λένιν, δεν αντιμετώπισε όμως προβλημα διότι τον φώναζαν Λένη.
  Το Αγλαϊα ήταν αριστοκρατικό όνομα μέχρι που ονόμαστηκε έτσι η γυναίκα του Καραγκιόζη. Μια ξαδέρφη μου ντρεπόταν και το είχε κάνει Λίτσα, μέχρι που της ανέφερα την Αγλαϊα Κυριακού με το νοσοκομείο Παίδων, λέγοντάς της «Αμα δεν ντρεπόταν η Κυριακού γιατί να ντρέπεσαι εσύ»

 121. Pedis: https://luben.tv/originals/57104

 122. Θεοδώρα said

  Τα παλιά χρόνια στα χωριά (Λάκα Σούλι Ιωαννίνων) όταν είχαν «σωθεί» τα ονόματα των παππούδων ο γραμματισμένος του χωριού (παπάς, δάσκαλος) έδινε και αρχαιοελληνικά και άλλα σπάνια ονόματα. Έχω μπαμπά Αριστοτέλη, θείους Ναπολέων, Σωκράτη, Αχιλλέα (μακράν το ομορφότερο αντρικό όνομα…) αλλά δυστυχώς ο γιος μου πήρε χριστιανικό όνομα χάριν του άλλου παππού…

 123. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ Ρόδο μεριά. (Καὶ δὲ λέω τέτοια ὥρα καλησπέρα, ποὺ νὰ χτυπιέστε! 🙂 ). Θυμᾶμαι ἀπὸ ψηφοδέλτιο κάποιου ἀριστερίστικου κόμματος σὲ ἐκλογὲς τῆς δεκαετίας τοῦ ’80 κάποιον Τάδε Μπαλτᾶ τοῦ Ἀκινδύνου. Καὶ τὸ σχόλιο τοῦ ἀδελφοῦ τῆς γυναίκας μου: «Φαντάσου τὸν πατέρα του, νὰ τὸν λένε Ἀκίνδυνος Μπαλτᾶς).
  Ἐδῶ στὰ Δωδεκάνησα ἔχουμε κάμποσα (ἐκτὸς ἀπὸ τὰ Τσαμπίκος-Τσαμπίκα), ὅπως τὸ καλύμνικο Καλοτίνα, τὸ Κονδυλία (ὑποθέτω ἀπὸ ἐκεῖ βγαίνει τὸ Κοντύλω), τὸ Πανορμίτης, τὸ Χρυσοβαλάντω (ποὺ γίνεται καὶ σκέτο Βαλάντω), ἐνῶ γνώρισα καὶ μία Ἀμέρισσα (ὑποψιάζομαι ὅτι εἶναι ἡ πρωτογενὴς μορφὴ τῆς Ἀμερσούδας ποὺ προαναφέρθηκε, ἀλλὰ δὲν βάζω καὶ τὸ χέρι μου στὴ φωτιά).

 124. mitsos said

  Μη λες ονόματα

 125. sarant said

  119 Aυτό να μου πεις!

  124 Τα νησιά είναι οικότοποι σπάνιων ονομάτων, ιδίως τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτατα η Κάλυμνο!

 126. Και Με(ν)τζέλος στη ΒΔ Πελοπόννησο. Ο ίδιος έλεγε ότι είναι από το Μιχαήλ Αγγελος.
  Απορώ πάντως πως βρίσκονται παπάδες που να δέχονται να σε βαφτίσουν π.χ. Σουλτάνα, όταν άλλοι έχουν αντιρρήσεις για τα αρχαία ονόματα!

 127. sarant said

  122 Με άκουσαν να γελάω μέχρι τρία γραφεία παραπέρα!

 128. diant said

  Καλημέρα κι από μένα από το χιονισμένο Λουξεμβούργο!

  Να πώ κι εγώ ότι εμείς είμαστε 3 Διαμαντάδες από τον ίδιο παππού με τους πατεράδες μας να είναι όμαιμοι από μία μάνα και τον ίδιο πατέρα
  Οπότε κρατάμε την σπανιότητα 🙂

  Επίσης ο πατέρας μου επειδής ήταν ο βενιαμίν της οικογένειας και με τον πόλεμο είχαν χαθεί αρκετά μέλη οι γκρανπάρεντς μου (σικ) αποφάσισαν να τον τάξουν στους Ιωακείμ/Αννα. Ετσι πήρε το όνομά του.
  Και στο χωριό (Χαλκιδική) υπάρχουν αρκετοί Ιωακειμάδες και Άννες με αντίστοιχες ιστορίες..

 129. diant said

  @120 Αρκετά! Ειδικά στις ΗΠΑ με ονόματα όπως Καλίσι, Αρυα κτλ από το Game of Thrones..

 130. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ανασύρω από την προσωπικήν μου βιβλιοθήκην διάφορα άρθρα:

  Για ονόματα στην Καππαδοκία
  https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltiokms/article/view/2555/2320 (καταγραφή)
  https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltiokms/article/view/2572/2337 (εξαρχαϊσμός)

  Για την Αχαΐα
  https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/mnimon/article/view/8025/7876 (επίδραση Διαφωτισμού)

  Για την Πάτμο
  https://drive.google.com/open?id=17RsVZMn4Y5cdody-CGRTpbHh8ELwKTJk (καταγραφή)

  Αν αρνούνται να σας βαφτίσουν παιδιά με όνομα για το οποίο δεν υπάρχει άγιος, θα τους λέτε «κι αν αγιάσει το παιδί;» ή «όταν βάφτισαν τον Απόστολο Παύλο, ποιου Αγίου πήρε το όνομα;»

 131. loukretia50 said

  Κλεόπας – δεν ξέρω αν πήγαινε για Κλεοπάτρα..
  Και απ΄τη Γαλλία

 132. Theo said

  Στη γειτονιά που μεγάλωσα (προσφυγικός συνοικισμός) άκουγα διάφορα ασυνήθιστα ονόματα, κυρίως γυναικεία: Βηθλεέμ, Γεθσημανή, Γλυκερία, Ζηνοβία, Παρθενόπη, Καλλιόπη (από πρόσφυγες), Φλωρίκα (από Βλάχους), Τρυφωνία, Οὐρανία, Ευρυδίκη (από ντόπιους), Αρχοντία, Ζαχαρία (η γιαγιά μου και μια ξαδέλφη μου, Αρβανίτισσες) αλλά και Ιορδάνης, Όμηρος, κλπ.
  Μάλλον δεν ακούγονται τώρα.

  Την άλλη μου γιαγιά (τη ντόπια) τη λέγαν Λεμονιά. Όταν, το 1962 ή ’63, ο θείος μου θέλησε να δώσει αυτό το όνομα στην πρώτη κόρη του, οι ιερείς στην Έδεσσα δεν το δέχονταν. Ρώτησε έναν στη Φλώρινα, και του είπε: «Ἐλα εδώ, και τη βαφτίζω όπως θέλεις, και Αχμέτ ακόμα», αλλά προτίμησε την Έδεσσα και την έβγαλε Μαρία.

  Τον Σερραίο συγκάτοικο στα φοιτητικά μου χρόνια τον έλεγαν Χαριζάνη (αυτό, αλλά ως επώνυμο, το είχε άλλος Σερραίος γνωστός μας, τώρα καθηγητής σε ΑΕΙ), κι έναν άλλο γνωστό μας φοιτητή, Μαυρουδή.

  Ναι, τώρα είναι της μόδας τα αρχαιοελληνικά ονόματα. Για να μη δυσαρεστηθούν οι παππουδογιαγιάδες, μια ξαδέλφη μου με τον άντρα της βάφτισαν τα παιδιά τους Άρη-Αναστάσιο και Λητώ-Βασιλική. Και τα φωνάζουν Αναστάση και Λητώ.

 133. Alexis said

  Έκανα μία μίνι-έρευνα στον ονομαστικό τηλεφωνικό κατάλογο Ελλάδας (11888) και μου έδωσε μία εικόνα ολίγον διαφορετική από αυτή του Φουνταλή.
  Ιδού τα αποτελέσματα:

  1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (+ΓΙΩΡΓΟΣ) : 421722
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ (+ΓΙΑΝΝΗΣ) : 309498
  3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (+ΔΗΜΗΤΡΗΣ) : 299544
  4. ΝΙΚΟΛΑΟΣ (+ΝΙΚΟΣ) : 269612
  5. ΧΡΗΣΤΟΣ (+ΧΡΙΣΤΟΣ) : 220003
  6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (+ΚΩΝ/ΝΟΣ) : 207690

  Αξιοπρόσεκτο είναι το αποτέλεσμα για τον Γιάννη που εδώ είναι ξεκάθαρα δεύτερος, (4ος στον Φουνταλή) και για τον Κωνσταντίνο που είναι καθαρά και με διαφορά 6ος (3ος στον Φ.)
  Το «ΚΩΣΤΑΣ» μου έβγαλε πολύ λίγες ανευρέσεις που δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα, και επί πλέον κάποια από αυτά είναι επώνυμα.

 134. Theo said

  Α, γνωρίζω κι ένα Θέμελη από την Κάλυμνο που μου είπε πως είναι συνηθισμένο βαφτιστικό στο νησί του.
  Αλλά ο Φουνταλής δεν το καταγράφει!

 135. Πάνος με πεζά said

  @ 121 : Ναι, η Μαύρα που την έχω ακούσει χαϊδευτικά Μαυρέττα.
  Μερικά σπάνια ονόματα σε ηθοποιούς τώρα, είναι ο Ελπιδοφόρος Γκότσης, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος και ο Ταξιάρχης Χάνος. Επίσης η Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου, παλαιότερα βεβαίως, η Ιλιάς Λαμπρίδου κ.α.

 136. Theo said

  @137:
  Κι ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αλλά κι ο Φιλοποίμην Φίνος

 137. Alexis said

  Να αναφέρω και μερικά βαφτιστικά ονόματα που έχω συναντήσει και ως επώνυμα:
  Ηλίας, Μιχάλης, Βαγγέλης, Κώστας, Αλέξης, Λάμπρος, Αργύρης.

 138. ΣΠ said

  Στις παλιές ελληνικές ταινίες-μελό ο ζεν-πρεμιέ συνήθως λεγόταν Αλέξης ή Στέφανος. Είχε συνήθως κάποιο πιστό φίλο, λαϊκό τύπο, με όνομα όπως Νώντας, Σταύρος, Μεμάς. Ο δε πλούσιος κακομαθημένος αντίζηλός του λεγόταν Ρένος, Ντίμης κλπ.

 139. Alexis said

  #94: Ιωσηφίνα-Βησσαρία, καλύτερο…
  …και Βλαδίμηρο-Ηλία τον γιο 🙂

 140. Theo said

  Α, και στο χωριό της μητέρας μου, την Κατράνιτσα (σημερινοί Πύργοι Κοζάνης), ονόματα γνωστών που γεννήθηκαν χοντρικά από το 1870 ως το 1940, δηλαδή στις πρώτες φάσεις του μακεδονικού ζητήματος:
  Αριστομένης, Επαμεινώνδας, Ευριπίδης, Μενέλαος, Φίλιππος (ένας από αυτούς, ο Καπετανόπουλος, πρώτος νεκρός αντάρτης από τη στιγμή που η Ελλάδα έλαβε μέρος στον μακεδονικό αγώνα), Περικλής, Ολυμπιάς, Αντιγόνη Ευρυδίκη, Αφροδίτη, Βενετία (αυτό δεν ξέρω πώς προέκυψε, τα άλλα, τα αρχαιοπρεπή είναι εύκολο να το συμπεράνει κανείς 🙂 )

 141. Theo said

  Το θυμάμαι πολύ καλά διότι δούλεψα με τον…Μεμέ
  Μήπως από το Αγαμέμνων; (Έτσι αποκαλούν οι φίλοι και γνωστοί τον παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα.)

 142. Ξενοφών Τζαβάρας said

  Επίσης στην Ίμβρο υπάρχουν πολλά σπάνια ονόματα (τα περισσότερα εξ αυτών αρχαιοελληνικά): Ανδρομάχη, Ανδρονίκη, Αριστονίκη, Σωκράτης, Σωκρατούλα, Υψιπύλη, Φαίδων, Ιφιγένεια, Καλλιερρόη, Κλεονίκη, Φιλάρετος, Ξενοφών (όπως ο γράφων), Ευγνωμία (όπως η μητέρα του γράφοντος), κλπ-κλπ.

  Υπάρχει και το περ. «Ονόματα» της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας όπου υπάρχουν διάφορες εξειδικευμένες μελέτες επί των βαφτιστικών ονομάτων αλλά εννοείται ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζει στη Wiki της Γαλλίας.

 143. sarant said

  136-7 Μήπως υπάρχουν και ψευδώνυμα εκεί;

  134 Πώς το έκανες τόσο γρήγορα; Μακάρι να το δει ο Φουνταλής να πει τη γνώμη του.

  138 ίσως κάνω κάποτε αρθράκι για τα βαφτιστικά ως επώνυμα. Πάντως πολλά υπάρχουν σε Ήπειρο και Βοιωτία σε αρβανιτοχώρια (όπου το βαφτιστικό μπήκε στη θέση του αρβανίτικου παρατσουκλιού)

 144. Theo said

  @142:
  Ωχ, λάθος!
  Διόρθωση:
  Μέμο αποκαλούν οι φίλοι και γνωστοί τον παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα

 145. Σωτήρς said

  Στα σόγια μου τα θηλυκά ονόματα ήταν πάντα πιο γουστόζικα. Παγώνα, Αστέρω, Άλτα, Κλειώ, Φανή, Ευθυμία. Σχεδόν όλοι ακολούθησαν την παράδοση και τα ονόματα συνεχίζουν. Βέβαια δεν έχει έρθει η εγγόνα που θα πρέπει να βγει Παγώνα ή Αστερία. Θα δείξει μέχρι τότε…

 146. Alexis said

  #144β: Απλή αναζήτηση του συγκεκριμένου ονόματος, χωρίς άλλα στοιχεία.

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλέξανδρος και Κωνσταντίνος παίζουν πολύ την τελευταία εικοσαετία. Στο μπαλέτο που πήγαινε η κόρη μου, είχε το πιο συνηθισμένο όνομα: Δήμητρα, της γιαγιάς της. Δανάη, Νεφέλη, Μυρτώ, τα κυρίαρχα ονόματα. Θυμάμαι που ευχήθηκα σε συνάδελφο χρόνια πολλά για τον γιο του, τον Κώστα. Κωνσταντίνο, με κατακεραύνωσε, σχεδόν παρεξηγημένος. Κι ο Μελισσανίδης πήγε Γιάννης στην Ατλάντα, κέρδισε το χρυσό και γύρισε Ιωάννης. Κάτι δεν πάει καλά ή μου φαίνεται;

 148. Avonidas said

  #139. Ο δε πλούσιος κακομαθημένος αντίζηλός του λεγόταν Ρένος, Ντίμης κλπ.

  Λέλος

 149. Emphyrio said

  Στον καμπο συνηθιζαν μεχρι πριν λιγο καιρο («συνηθιζαν» διοτι στο σχολειο και στις Πανελληνιες που επιτηρω δεν τα πολυσυναντω πια) το αγαρμπο Θωμαη και το για μενα τελειως μα τελειως προσβλητικο Αγορη. Να εισαι κοριτσι και να σε βαφτιζουν Αχ-τι-κριμα-που-δεν-ειναι-αγορι-better-luck-next-time. Ναι, ειναι το ονομα της γιαγιας, αλλα δεν υπαρχει λογος να συνεχισει να αναπαραγεται.

  Το «Σταλινα» το ειχα συναντησει στην Κεφαλονια το 1989 στο σχολειο που διοριστηκα. Εκει συναντησα και το σπανιοτατο ονομα πατερα «Οσταμος» (ναι, ετσι).

 150. Pedis said

  # 122 – Δύτης: έξοχο!!!

 151. voulagx said

  Και Σεραπίωνας, που τον φωναζουν Ίωνα.

 152. 60β (Τώρα γύρισα) Είπαμε, τα βολεύει. Στο Λονδίνο που είχε πάει πριν λίγο καιρό παντού συστηνόταν σ’ όλους σαν Ντιουκ, Δούκας και τέρμα. Μπορεί να μην είναι Δουκάτο αλλά από Δούκες άλλο πράγμα κι εκεί!

 153. nikiplos said

  …@133, με πιο διάσημο Μαυρουδή τον Βορίδη… 🙂

 154. nikiplos said

  Βλαδίμηρος, λεγόταν ένας καταπληκτικός μουσικός που έπαιζε κρουστά στο σχήμα του Νταλάρα στις αρχές του Μιλένιουμ. Κανείς δεν ήξερε (τότε ή θυμάται σήμερα) το επώνυμό του.

  Η Κεφαλλονιά είναι μάλλον από μόνη της ένα άρθρο ξεχωριστό. Μια θεία της πρώην γγ του ΚΚΕ, Αλεξάνδρας Παπαρήγα, λεγόταν … Αναρχία. Ήταν όμως οπαδός της Δεξιάς… 🙂

  Από προσφυγικά, να προσθέσω το Ευπραξία… Πραξία σκέτο…

 155. sarant said

  148 Συμφωνώ….

  152 — Πώς σε λένε;
  — Ηφαιστίωνα
  — Δεν σε ρώτησα τι έκανες.

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μαζί με τους Ιασονες, Ορφέες κ.λπ. στα κορίτσια της φάσης εκείνης βάλτε τη Φοίβη και Δανάη.(Εκτός «κληρονομικής διαδοχής» μιλώντας). Σε δύο οικογενειο/φιλικά συμβούλια συμμετείχα με αυτά τα δυο ονόματα στον τελικό γύρο. Τα ξημερώματα κέρδισε η Φοίβη στη μία περίπτωση, ενώ η Δανάη πήρε κεφάλι νωρίς νωρίς στην άλλη 🙂

  Βενετσιάνα είπαμε η πρυτάνισσα στο πανμιο Πατρών.
  Αγγλία βάφτισε ο Λη Φέρμορ ένα κορίτσι στην περιοχή μας.
  Θρίαμβο συνάντησα σε ένα κατάλογο ονομάτων πρόσφατα.
  Αλλά το φοβερό όνομα Τσιτσινιά ή Τσιτσίνα που συναντιέται στην Ανατ.Κρήτη , μόνο με την Τσαμπίκα της Ρόδου κάνει ταίρι -και δεν έχουμε και τέτοια Παναγία όπως οι Ρόδιοι!
  Μαλεβίτσα η νέα κατεβασιά από την Παναγία τη Μαλεβή (μοναστήρι του Μαλεβού δηλαδή, όπως λένε οι ντόπιοι τον Πάρνωνα !)

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  Στις ίδιες περιοχές με το όνομα «Σουλτάνα» υπάρχει και το «Βάγια».

 158. nikiplos said

  Να μην ξεχάσω και το Λεϊλά που είναι πραγματικό γυναικείο όνομα κρητικιάς και με τη βούλα ορθόδοξου παπά…

 159. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
  Εὐχάριστο τὸ σημερινό. Δὲν δίνει καὶ λαβή γιὰ μακεδονομαχίες ὅπως ἀρκετὰ ἀπὸ τὰ προηγούμενα.
  Ἐλπίζω νὰ μή γίνει ἀφορμὴ τὸ σχόλιό μου γιὰ καινούργιες. Κάποιοι δὲν θέλουν καὶ πολὺ γιὰ νὰ ξαναρχίσουν. 🙂

 160. 62 «θα ονομάτιζε τη μάνα του και θα ‘παίρνε σειρά τις μανάδες της μάνας του»
  Κι εγώ αν αρχίσω να λέω το γενεαλογικό μου δέντρο, μπορώ να πάω 4 σειρές πίσω από μάνα προς γιαγιά αλλά λίγο μόνο από παππούδες. Αλλ’ αυτό, γιατί οι μανάδες μιλάνε για τη ρίζα τους στα παιδάκια τους ενώ οι πατεράδες έχουν άλλες δουλειές 🙂

 161. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  151/122 κλπ
  Όταν δοκίμασα να διασταυρώσω στοιχεία για να φτιάξω τίτλο βιβλίου που λέει στις οδηγίες στο λυνξ του Δύτη έβγαλα Τριαντάφυλλα με άρωμα φλισκούνι (δεν το ΄χω με τη γενετική), Μυρωδάτες μασχάλες στο τρόλεϊ για τη Νέα Ελβετία (βρομοσκυλούσε) και Μπαλαμούτι με καπούλια από βωξίτη (πονούσε). Μετά τα παράτησα, δεν κάνω για συγγραφέας.

 162. Λεύκιππος said

  53

 163. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Νοικοκύρη, στην καρδιά με χτύπησες με το παράδειγμα του ονόματος Σταυρούλα. Στα μικρά μου χρόνια δεν υπήρχε άλλο κορίτσι, εκτός από την ξαδέρφη μου, που να τη λένε Σταυρούλα. Ολοι με μπέρδευαν. Τι τραβάω ακόμα και τώρα , πότε μέ λένε Σταθούλα, πότε Χρυσούλα, πότε Ανθούλα! Αλλά τα τελευταία χρόνια ακούω αρκετά κορίτσια να έχουν αυτό το όνομα. Το παρατήρησα και στο σχολείο που συνόδευα κάποια ανηψάκια. Επίσης μπήκαμε και στην τηλεόραση! Κάποια δημοσιογράφος έχει αυτό το όνομα!
  Ηξερα καποιον από την Θεσσαλονίκη που λεγόταν Νταν! Γιατί λέει όταν βαφτιζόταν και ο παπάς ήταν έτοιμος να πει το όνομα χτύπησε η καμπάνα και ο παπάς του έδωσε αυτό το όνομα!
  Πάντως το ωραιότερο όνομα που έχω ακούσει για κορίτσι είναι το Αστρινή!

 164. Λεύκιππος said

  53 Πάνο, πόσο μικρός είναι ο κόσμος. Ο Καλοτραπέζης είναι φίλος μου και τον φωνάζουμε Ζάκη.

 165. 79 Συχαρίκια απ’ τη μάνα παίρνανε (τα παλιά χρόνια σε μας). Γιατί τα βαφτίζανε πολύ μικρά (ημερών) ένεκα η βρεφική θνησιμότητα που ήταν στα πολύ πάνω της. Κι η λεχώνα δεν μπορούσε ακόμα να σηκωθεί και να πάει στην εκκλησία, ασαράντιστη ήτανε.

 166. Σωτήρς said

  Και ο ήρωας της επανάστασης Πανουργιάς που τον παππού του τον έλεγαν Δημήτρη.
  Στη βάφτιση ο νονός νόμιζε πως είναι κορίτσι το παιδί και είπε Πανωραία. Ο πατέρας για να μην αλλάξει το βαφτιστικό τον είπε Πανουργιά.
  Τι σόι νονός ήταν αυτός;

 167. 81 Και Ακίνδυνο έχουμε στο χωριό. Όσο για Ελλάδα, είχα γνωρίσει μία στο πανεπιστήμιο, Κυπραία αυτή.

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με την Αγλαϊα έπαθα το εξής: Μια οικογένει φίλων στην Αμερική γέννησε το τρίτο της παιδάκι.Τα Χριστούγεννα εκείνα εδέησα να στείλω τις φιγούρες και το χάρτινο θεατράκι του Καραγκιοζη που το είχα πάρει από καιρό γι΄αυτό το σκοπό.Μάλιστα βρήκα κι άλλες φιγούρες, πήρα και σεναριάκια (Ο Καραγκιόζης μάγειρας κλπ ) κι αφού τα ταχυδρόμησα μαθαίνω ότι θα βαφτίσουν Αγλαϊα το νεογένητο! Φτου και είχα βρει-με περισσή χαρά- φιγούρα την Αγλαϊα, τη γυναίκα του καργκιόζη. Το επόμενο Πάσχα για ξεκάρφωμα (νωρίς, κατα την 25η του Μάρτη) έστειλα φιγούρες του Κολοκοτρώνη, της Μπουμπουλίνας κλπ κι ένα βιβλίο με συνταγές της …Αγλαϊας Κρεμέζη. Φυσικά δεν το έθιξα καθόλου κι ό,τι κατάλαβαν, κατάλαβαν 🙂

  155 Πραξία είχαμε κι εμείς.Πραξούλα την έλεγαν. Αρχοντία έχουμε επίσης.

 169. Να γράψω και για μια Λαμπρινή που γιορτάζει το Σάββατο. Μα το Σάββατο γιορτάζουν οι Χαραλάμπηδες κι οι Χαραλαμπίες (ή Χαρούλες κλπ). Η Λαμπρινή πόθεν; Γιατί, λέει, έχει το όνομα του παππού της του Χαραλάμπη. Χαραλάμπης, Λάμπης, Λαμπρινή. Κι είναι κι απ’ τη Βόρεια Ελλάδα. Που δεν ήξερα πως τους Χαραλάμπηδες τους λένε Λάμπηδες, κάτι πολύ συνηθισμένο στον Πύργο (που το όνομα Χαράλαμπος έχει αυξημένη συχνότητα λόγω πολιούχου).

 170. 133 Theo said Ρώτησε έναν στη Φλώρινα, και του είπε: «Ἐλα εδώ, και τη βαφτίζω όπως θέλεις, και Αχμέτ ακόμα», αλλά προτίμησε την Έδεσσα και την έβγαλε Μαρία.

  Διότι ο παπάς ήξερε τον Άγιο Αχμέτ, μεγάλη η χάρη του, που γιορτάζει 24 Δεκεμβρίου

  http://eortologio.gr/data/eortes/eortes_Alpha.php

 171. Niki Reppou said

  Ράινερ Μαρία Ρίλκε

  Ακίνδυνος Γκίκας

  Καλλίνα (Καλλίνος, αρχαίο αλλά και επώνυμο. Ο καπετάν Αμάρμπεης)

  Πολλά ονόματα, κυρίως γυναικεία, από τον φυτικό κόσμο. Από τα πιο συνηθισμένα: Τρ(ι)ανταφ(υ)λιά και Γαρουφ(α)λιά. Ροδάνθη, Ροδάμα (νομίζω, Κυπριακό), Υακίνθη. Δεν είναι ωραία; Χάνονται.

  Υψιπύλη

  Μακεδονία, Θεσσαλία, Δημοκρατία
  Τα δύο πρώτα έπαιξαν πολύ εδω μετά την απελευθέρωση των αντίστοιχων περιοχών.

  «Πάρις το /ι/ με ιότα, σας παρακαλώ!» διευκρινίζει γνωστός μου, φέρων το όνομα, ιδιαίτερα στους διοικητικούς υπαλλήλους των διαφόρων υπηρεσιών, που το γράφουν με η γιατί το θεωρούν υποκοριστικό του Παρίσης ή Παρασκευάς, και κάποιοι τον διορθώνουν κιόλας!

  Χρυσοβαλάντης και Χρυσοβαλάντω: τα πρώτα πιστεύω προέκυψαν από τάματα στην Παναγία Χρυσοβαλάντου (-ω;), μετά θα πολλαπλασιάστηκαν «κληροΔΟτικώ δικαιώματι» (μπορώ να το πω έτασι, άραγε;) από τους παππούδες-γιαγιάδες. Ετσι και το Νεκτάριος-Νεκταρία.

  Πάρα πολλά αρχαιοελληνικά ονόματα απαντώνται στους Βλάχους, με διάφορες εξηγήσεις του φαινομένου! Όμως ξέρω και Βλάχο με το όνομα Καίσαρ.

  Θεσσαλοκά ανέκδοτα … αυτοδιάβρωσης.

  Σε μπαράκι ανατολικοθεσσαλικής κωμόπολης:
  –Του ουνουματάκι σας;
  –Λία.
  –Α κι του μπαμπά μ’ Λία του λιεν!

  Και το άλλο:
  –Πώς είπις, μαρί οτι σι λιέν;
  –Λιεν'(η) μι λιεν’ σι λιεν’.
  (Κώστα εσυ ξέρεις)

  Αληθινό, το άκουσα η ίδια.
  Σε κάποιο χωριό της περιοχής μας–και όχι μόνο. ίσως–μια οικογένεια έχει το επώνυμο Αλβανός, που ξεκίνησε σαν παρατσούκλι λόγω της σχετικής προέλευσης των προπατόρων τους (18ο, 19ο αι). Στα χωριά βέβαια όλοι σχεδόν απασχολούν και τους Α(/α;)λβανούς εργάτες.
  Κι ο διάλογος μεταξύ δύο κατοίκων:
  –Δεν πήγες σήμερα στο χωράφι;
  –Μπα,δεν ήρθε ο εργάτης, κάτι του ΄τύχε .
  –Και γιατί δεν παίρνεις τον αλβανό τ’ Αλβανού; Αυτός κάθεται (δεν δουλεύει) σήμερα.

  Αυτά!

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια γάτα σε ποιο χωριό θα έμενε;

 173. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιὰ παράφραση ποὺ ἔκανα στὸ «Μὲ λένε Πόπη» (ἐπηρεασμένος τότε ἀπὸ τὸ «σὰν τὸν παπποῦ μου τὸν Προκόπη» τοῦ Τζιμάκου καὶ τὸ ἀνέκδοτο μὲ τὸ Ἀναΐς-Παναής):

  Μὲ λένε Γκέλη
  σὰν τὸν παπποῦ μου τὸ Βαγγέλη.
  Ἂχ, ἂς τὸν λέγανε Θανάση,
  γιὰ νὰ μὲ φωνάζουν Νάνσυ
  ἤ νά᾿ ταν ὁ παπποῦς μου Παναής,
  νὰ μὲ φωνάζουν Ἀναΐς.

 174. Divolos said

  90, 41
  Γνωστή γνωστής μου την λέγαν Μόσχα! Όχι από το Μόσχος. Από την Ρωσική πρωτεύουσα. Πρώην αντάρτης ο μπαμπάς γαρ.

 175. cronopiusa said

  Nombres de niño de origen Griego

  Nombres de niño en griego: ¡100 nombres griegos de niño para elegir!

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ακίνδυνος Γκίκας, καλός ηθοποιός . Ωχ , ο Γκίκας Χαρδούβελης μου ήρθε στο καπάκι.
  «Ο Γκίκας χοροπηδά»-μικρό όνομα -στο παλιό αναγνωστικό

 177. janetweiss said

  Αν θυμάμαι καλά, σε ένα βιβλίο που λεγόταν Freakonomics περιέγραφε και μια ταξική ανακύκλωση των ονομάτων (με ανάλυση κυρίως για την Αμερική) όπου τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν τα ανώτερα ταξικά στρώματα τη δεκαετία του 70, χρησιμοποιούνταν κυρίως από την εργατική τάξη το 90 ενώ ονόματα των πιο πλούσιων /ανώτερων στρωμάτων είχαν αλλάξει τελείως.

  Επίσης και:

 178. 124 «Ἀμέρισσα (ὑποψιάζομαι ὅτι εἶναι ἡ πρωτογενὴς μορφὴ τῆς Ἀμερσούδας ποὺ προαναφέρθηκε,» Έτσι.

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ιλόνα λέγανε μια συμφοιτήτριά μου. Μήπως Υλόνα;
  Φειδούλα μια γλυκειά κυρία , προσφύγισσα , στην Αξιούπολη.

 180. BLOG_OTI_NANAI said

  Στη Νάξο βρήκαμε και τη γυναίκα του σχ. 49:

 181. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κανονικὰ κι ὁ Νικοκύρης Ἀκίνδυνος ἔπρεπε νὰ λέγεται, ἂν ἔπαιρνε τὸ ὄνομα τοῦ ἁγίου ποὺ γιορτάζεται τὴν ἡμέρα τῶν γενεθλίων του. Μὲ τὴ λογικὴ αὐτὴ ἐμένα θὰ ἔπρεπε νὰ μὲ βγάλουν Ὀνούφριο.
  Εὐτυχῶς ποὺ στὶς οἰκογένειές μας, ὅπως φαίνεται, ἐπικράτησε ἡ ἀρχαιοελληνικὴ παράδοση καὶ ὄχι αὐτὴ τῶν Γαλιλαίων. 🙂

  Κάποια ψυχὴ θὰ χαίρεται διαβάζοντας αὐτὲς τὶς γραμμές.

 182. Λ said

  Εγώ σαν το έβδομο παιδί θα έπαιρνα το όνομα της αδελφής της γιαγιάς μου και θα λεγόμουν Μαρούλλα αλλά ευτυχώς είμαι αγιοσαββατογεννημένη κι έτσι εχω το τωρινό μ όνομα

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  156 >>152 — Πώς σε λένε;
  — Ηφαιστίωνα
  — Δεν σε ρώτησα τι έκανες.
  Νικοκύρη την άλλην τη ρώτησαν πώς βρήκε τα μέτρα
  -επίπονα

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απαράδεκτη και γελοία η συνήθεια να βαφτίζουν τα παιδιά με πολιτικά κριτήρια: Ερνέστος, Σταλίνα κλπ. Ποιος τους είπε ότι το παιδί θα ενστερνιστεί τις ιδέες των γονιών του; Για φανταστείτε τα πειράγματα και την πρόγκα που θα υφίσταται ένα κορίτσι που μεγαλώνοντας συνειδητοποιεί ότι φέρει το όνομα του δήμιου Στάλιν. Επαρκής λόγος για να κόψεις και την καλημέρα στους γονείς σου.

 185. Maria said

  Λοιπόν. Μια φίλη λέγεται ΕΛΛΑΣ με δύο λ, κανονικά. Γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα, όσο ο πατέρας και ο νονός ήταν εξόριστοι σε νησί των Δωδεκανήσων. Πήραν άδεια μόνο για να να βαφτίσουν το μωρό και να επιστρέψουν στην εξορία μετά τη βάφτιση. Ορκισμένοι αριστεροί αποφάσισαν να το βαφτίσουν το μωρό ΕΛΑΣ (πάλι καλά που δε σκέφτηκαν το ΕΠΟΝ που ήταν φυσικότερο, αφού το μωρό ήταν κορίτσι). Καθώς πήγαιναν στην εκκλησία, ο πατέρας άρχισε να ανησυχεί ότι ούτε στο νηπιαγωγείο δεν θα το έπαιρναν με τέτοιο όνομα. Ο παπάς έγραψε το ΕΛΑΣ με δύο λ συγκινημένος. Δεν κατάλαβε. Κι ο πατέρας δεν τόλμησε να το διορθώσει. Το κοριτσάκι μεγάλωσε και τη φωνάζουμε Ελλάδα.

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183 Γεια σου …Σαββούλα 🙂 🙂

  Παρασκευή ή Κυριακή/ Μεσημέρη

 187. Σχετικό (αληθές) ανεκδοτάκι, που νομίζω πως τό’χω ξαναπεί.
  Δημοτικό σχολείο Φολεγάνδρου, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.
  Ο δάσκαλος προσπαθεί να διδάξει στα παιδιά τους τραγωδούς της αρχαιότητας.
  «… και ο τρίτος είναι… είναι… για προσπαθείστε, έχει και σουπερ-μάρκετ στη Χώρα»
  Όλα μαζί «Ο Κωστήηηηηης!»

  Η Χώρα Φολεγάνδρου έχει δύο μπακάλικα, ένα του Κωστή κι ένα του Σοφοκλή.

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  -Ζαμπέτα!
  -Είναι εδώ ο Ζαμπέτας; ρωτάει ο Γκιωνάκης.
  Σκηνή από ελληνική ταινία. Ζαμπέτα ήταν η υπηρέτρια. Από το Ελισάβετ. Αν είναι δυνατόν! 😊

 189. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  164 Κι όμως είναι συχνό όνομα -μήπως όμως τις άλλες τις έλεγαν Βούλα ή Ρούλα;

  168 Και πώς τον φωνάζετε στο χωριό;

  182 Α, δεν είναι μόνο ο Ακίνδυνος που γιορτάζει στις 2 Νοε.
  Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδηφόρος και Ανεμπόδιστος

 190. ΣΠ said

  Είχα γνωρίσει μια κυρία που είχε την ατυχία να την λένε Άννα Γούλα. Γιατί ατυχία; Διαβάστε το όνομά της σαν μία λέξη.

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  182 Ο Νικοκύρης γενέθλια στις 2 Νοέμβρη: Ακίνδυνος,ή Αφθόνιος ή Πηγάσιοςή Ελπιδηφόρος ή και Ανεμπόδιστος.
  Αμήν, όλα του ταιριάζουν!

  Και Θεσσαλονίκη και Ροδόπη και Πάτρα και Λαρίσα και … Μακεδονία έχουμε. Κρήτη;Μπα, αν και δεν ξέρεις…

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  191.ΣΠ, κι εγώ! αλήθεια.
  και Χρυσή Βέρα

 193. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Στὰ Θερμιὰ ὑπάρχουν ἀρκετὰ ὀνόματα ποὺ εἶναι κατάλοιπα τῆς ἐνετοκρατίας, ὅπως:
  Ἀννεζιώ, ἀπὸ τὸ Agnese: Ἁγνὴ.
  Πελέγρα, ἀπὸ τὸ ἰταλικὸ pellegrino:προσκυνητής. Ταυτίζεται μὲ τὸ Πελαγία.
  Ζαμπέτα, ἀπὸ τὸ Elisabetta· δὲν ὑπάρχει πιὰ σὰν γυναικεῖο ὄνομα, μόνο σὰν ἐπώνυμο: Ζαμπέτας.
  Λιμπέρης, ἀπὸ τὸ libero, δηλ. Λευτέρης.
  Πατεστής καὶ Πατέστος, ἀπὸ τὸ Batista: Βαπτιστής.

 194. BLOG_OTI_NANAI said

  190: «Ανεμπόδιστος»

  Αυτό κι αν είναι ξεχωριστό!
  Ελπίζω να μην υπάρχει και όνομα Αβάδιστος, διότι θα πρέπει να τον παντρέψουμε με την Αφέντρα (το οποίο είναι υπαρκτό όνομα).

 195. ΣΠ said

  Πριν από χρόνια είχα ακούσει στο δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση το όνομα Ακεψιμάς Ακεψιμαΐδης. Είναι κάτι που το θυμάασαι.

 196. Soumela said

  Έχουμε φίλο που τον λένε Μόδεστο και τον φωνάζουμε Μόδη, κατάγεται από την Χαλκιδική.

 197. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει και ένα παλιός τερματοφύλακας, ο Χρήστος Αρβανίτης.

 198. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @3.Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said:
  «…
  Κι ἐγὼ τὸ ὄνομα τοῦ παπποῦ μου πῆρα ἀλλὰ δὲν εὔχομαι τὸ ἴδιο γιὰ τὸ ἐγγονάκι μου. Ἀρκετὰ τρἀβηξα ἐγὼ στὸ σχολεῖο
  .🙂»

  Ἐσένα σοῦ ἔκοβαν μιὰ συλλαβή, ἐνῶ στὸν Πάρη προσέθεταν μία. 🙂

 199. Triant said

  Από νήμα με περίεργα ονόματα δεν μπορεί να λείπει …

 200. Pedis said

  εδώ σας θέλω:

  http://www.absurddiari.com/s/llegir.php?llegir=llegir&ref=6319

  nombres estrambóticos (ε ρε αηπ-εφεκτ),

  típicos en la provincia de Manabí, donde hay quienes se llaman

  Espíritu Santo, Hitler, Coito e incluso Conflicto Internacional.

  En el Registro Civil de Portoviejo reposan actas con nombres como Normandía, Espíritu Santo, Cristóbal Colón, Aquiles Machuca, Tissot, Clavelo, Semen, Funcionario Severo, Espléndida, Vespertín, Carpulina, Condorazo, Ruthalia, Wover, Rosula y Ediciocleciana.

  Además, Blanca Nieves, Voltaire, Edilia, Glay, Emigdi, Ilisión, Cruzcaya, Cevisne, Quinidio, Neuresdin, Newton, Ringo y Afrodita, que se pueden encontrar en poblados con nombres no menos peculiares.

  En Manabí hay localidades o haciendas llamadas Tripa de Pollo, Piojito, Las Pulgas, La Cuca del Ratón, Pata de Pájaro y Río Burro, entre otras perlas.

  ανκόρ:

  Los habitantes del pueblo de Chone y por extensión los de la provincia de Manabí, ubicada al este del Pacífico y rodeada por montañas, se destacan por llevar extraños nombres. La información recoge

  Unidad Nacional Centeno, Burger King Herrera, Alí Babá Cárdenas, Vick Vaporup Gíler, Conflicto Internacional Loor, Cien Pies Pinares, Puro Aguardiente Zambrano, y la lista continúa.

  http://www.ecuadorinmediato.com/Noticias/news_user_view/chone_el_pueblo_de_los_nombres_raros–58367

  (για να γίνει η πλάκα θέλει μετάφραση για τους μη ισπανοσκαμπάζοντες, αλλά δεν προλαβαίνω)

 201. Niki Reppou said

  Υπάρχει μία προκατάληψη, να μην πω ρατσισμός με τα ονόματα, ανάλογα με το προσωπο που τα συσχετίζουμε, ή εμένα μου φαίνεται; Πχ. φιλη δεν ηθελε να δώσουν το όνομά της, Ευδοκία, στην εγγονή της, γιατί δεν της άρεσε που κάποιες θείες τη φώναζαν, Δοκιώ (όπως Λενιώ, Μαριώ). Ή στο χωριό μου, το όνομα (Ο)δυσσέας, προκαλούσε «χαμόγελα» γιατι παρέπεμπε στον κουζουλό του χωριού. Δεν ήξεραν προφανως ούτε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας ούτε τον Οδυσσέα Ελύτη ή αυτόν της Ιλιάδας. Τότε ίσως να διέκειντο (διέκεινταν; διάκεινταν; άλλο;) πιο φιλικά.

 202. 40, … το βαφτιστικό Παλαιολόγος …

  Πρώτος ξάδερφός μου,
  καμμιά δεκαπενταριά χρόνια μεγαλύτερός μου!
  🙂

 203. … Όταν πήγαινα σχολείο, είχαμε πέντε Γιώργους στην τάξη. …

  Είχαμε και δύο Νικολάου – επώνυμο – στο ίδιο τμήμα μάλιστα!
  Ο ένας, φυσικά, Γεώργιος.
  Για καναδυό χρόνια καθόμαστε ο ένας πίσω από τον άλλον,
  και γινόταν ω του μπερδέματος.
  Μετά αλλάξαμε θέσεις.

 204. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @58.ΣτοΔγιαλοΧτηνος said:

  » Και στην Αλβανία ο Marenglen (Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν).»

  Ἡ βορειοηπειρώτισσα γιαγιά του τὸν νανούριζε μὲ τό:
  Μαρεγκλέν μου κανακάρη
  ποιά γυναίκα θὰ σὲ πάρει

  Πάντως, ὡς ἐπληροφορήθην ἐξ ἐγκύρων πηγῶν, τὸ Marenglen ἦτο ὑποκοριστικόν· τὸ πλῆρες ὄνομα ἦτο Marenglenstamao. 🙂

 205. Πάνος με πεζά said

  @ 177 : Ωραίο παιχνιδάκι (βέβαια πιο εύκολο με αγγλικά ονόματα), είναι το «πήδα από το ένα στο άλλο» : Ακίνδυνος Γκίκας Χαρδούβελης, Αλέκος Σακελλάριος Σκουμπουρδής, Φοίβος Ταξιάρχης Χάνος, Τάσος Κωστής Παλαμάς κλπ., προσπαθώντας να φτιάξεις όσο μεγαλύτερο σιδηρόδρομο (εννοείται με γνωστούς).

 206. Πάνος με πεζά said

  Στους ηθοποιούς να προσθέσω και τον Λαέρτη Μαλκότση. Και μάλιστα υπάρχει και δεύτερο δείγμα ηθοποιού, ο Λαέρτης Βασιλείου.

 207. spiridione said

  191. Άννα Γούλα, ποπ είδωλο 🙂
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=14784

 208. 60, … Ζωή Νάχη …

  Ήταν η πρώτη γυναίκα του Χιώτη, αλλά δεν ξέρω κι εγώ αν το Νάχη ήταν καλλιτεχνικό ψευδώνυνμο ή όχι.

 209. ΣΠ said

  207
  Και τον Κρατερό Κατσούλη.

 210. Τσούρης Βασίλειος said

  Πρίν 18 χρόνια σε φιλικό σπίτι γνώρισα την κόρη ενός συνδαιτημόνα. Τελέσιλλα τ΄όνομά της. Δεν το είχα ακούσει ποτέ και ούτε το ξανάκουσα!

  Η Τελέσιλλα ήταν λυρική ποιήτρια από το Άργος που έζησε τον 5ο – 6ο αιώνα π.Χ. Γεννήθηκε το 520-515 π.Χ. και καταγόταν από επιφανή οικογένεια.

  Αρχαία Ελληνίδα ποιήτρια, έμεινε ονομαστή από τα μελικά της ποιήματα αλλά και το ηρωικό θάρρος της. Όπως καταγράφει ο Παυσανίας η Τελέσιλλα έσωσε το Άργος όταν ο Κλεομένης εκστράτευσε εναντίον του. Mετά την πανωλεθρία των Αργείων κατά τη μάχη αυτή κατάφερε να συγκεντρώσει και να εξοπλίσει τις γυναίκες της πόλης και να δημιουργήσει μεγάλη γραμμή άμυνας αντιμέτωπη του αλαλάζοντος εχθρού. Οι δε Λακεδαιμόνιοι σκεπτόμενοι ότι αν μεν νικούσαν το κατόρθωμά τους θα χαρακτηριζόταν «άδοξο», αφού θα είχαν νικήσει γυναίκες, αν δε θα έχαναν θα προσάπτονταν σ΄ αυτούς το «όνειδος» ότι από γυναίκες ηττήθηκαν, υποχώρησαν και επέστρεψαν στη χώρα τους.

  Οι Αργείοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ανήγειραν προς τιμή της Τελέσιλλας μεγάλη στήλη στην οποία παριστάνονταν αυτή όρθια έχοντας στα πόδια της βιβλία και κρατώντας στα χέρια κράνος που παρατηρούσε έτοιμη να το φορέσει στο κεφάλι της. Η στήλη αυτή ήταν τοποθετημένη πάνω από το θέατρο του Άργους και μπροστά από το ιερό άγαλμα της θεάς Αφροδίτης. Η στήλη αυτή σώζονταν μέχρι το 170 μ.Χ. που την είδε ο Παυσανίας και ίσως να ήταν αντίγραφο του χαλκού ανδριάντα της ποιήτριας που είχε κατασκευάσει ο Αθηναίος γλύπτης Νικήρατος. Συνέθεσε παρθένια και άλλα λυρικά τραγούδια.

  Παρθένια ή παρθένεια λέγονται τα αρχαία χορικά λυρικά τραγούδια που έψελνε ο χορός των παρθένων σε διάφορες γιορτές, με κυριότερη του Θεού Διονύσου.

  Από τη Βικιπαίδεια

 211. Πάνος με πεζά said

  Ανθή Φύτα, Δώρα Μπιζού… 🙂

 212. Πάνος με πεζά said

  @ 209 : Σαν αυτόν εδώ όμως, που είναι πραγματικός φυσικά, δεν έχει…

 213. Πάνος με πεζά said

  Τον Κρατερό Κατσούλη, τον θυμάμαι παιδάκι, να συμμετέχει σε μια εκπομπή της μητέρας του, με χειροτεχνία, χαρτοκολλητική κλπ. Στην πάλαι ποτέ ασπρόμαυρη ΕΡΤ. Περαστικά του κιόλας, γιατί έχει κάποια θέματα υγείας αυτό τον καιρό…

 214. Τσούρης Βασίλειος said

  208
  191. Άννα Γούλα, ποπ είδωλο 🙂
  Και την τραγουδίστρια Πάλλα Βούλα την ξεχάσατε;

 215. ranele said

  Από τα πιο παράξενα ονόματα που έχω ακούσει ήταν μιας γειτόνισσας στο χωριό της πεθεράς μου.Την έλεγαν Κρουσκάγια.
  -Τι όνομα είναι αυτό; – ρωτάω την πεθερά μου.
  -Απ΄τα μέρη σου. – μου λέει, -ο πατέρας της ήταν αντάρτης.

  Τότε μονάχα μου ήρθε η φλασιά ότι επρόκειτο για το παραφθαρμένο επίθετο της γυναίκας του Λένιν, την Κρούπσκαγια.

 216. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @195.BLOG_OTI_NANAI said:
  «…
  Ελπίζω να μην υπάρχει και όνομα Αβάδιστος, διότι θα πρέπει να τον παντρέψουμε με την Αφέντρα (το οποίο είναι υπαρκτό όνομα)
  .

  Μ᾿ ἀρέσει ὁ τρόπος ποὺ σκέφτεσαι, ὅπως θά ᾿λεγε κι ὁ Μπόμπος. 🙂

  Ἀνάλογη σκέψη ἔκανα κι ἐγὼ ὅταν ἄκουσα τὸ ἐπώνυμο Φαειλάδης. Ἂν θυμᾶμαι καλά, ἦταν ἐκπρόσωπος τύπου τῆς πρεσβείας μας στὰ Τίρανα, ὅταν γινόταν ἡ ἐξέγερση κατὰ τοῦ Μπερίσα γιὰ τὶς «πυραμίδες» καὶ μιλοῦσε τακτικὰ στὰ ΜΜΕ.

  Σκέφτηκα ἕνα ζεῦγος Φαειλάδη-Ἐλαβράδη. 🙂

 217. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ξεχάσαμε τὴν Ἕλενα Πούτση 🙂

 218. # 215

  τραγουδίστρια μία ήτανε ! Η Καλυψώ Λάρα το γένος Γ.Κιεμένα

 219. Χαρακτηριστικό περίπτωση ονόματος στις ΗΠΑ που από την αφάνεια (Νο. 983 το 1938) έφτασε στην κορυφή των προτιμήσεων για λίγα χρόνια (Νο. 1 από 1970 ως 1984) και τανάπαλιν (Νο. 273 το 2016) ήταν η Τζένιφερ – όπως η «δική μας» Τζένιφερ Άνιστον.

  Θυμάμαι σε κάποιο conference call αναρωτηθήκαμε για
  το όνομα μιας συμμετέχουσας στην άλλη άκρη της γραμμής,
  και ρώτησα «Μήπως η Τζένιφερ;»
  οπότε κάποια στην αίθουσα παρατήρησε
  – δεδομένου ότι η φωνή απ’ το τηλέφωνο
  μάλλον αντιστοιχούσε σε αρκετά ηλικιωμένη γυναίκα,
  άρα πιθανότατα ονοματισμένη αρκετά πριν τα 70ζ –

  «No, she didn’t sound like a Jennifer!»

 220. Kουτρούφι said

  Η κατάταξη Φουνταλή, μεταξύ άλλων, έχει το ενδιαφέρον ότι μπορεί να γίνουν συγκρίσεις σε τοπικό επίπεδο. Μερικά πρόχειρα για τη Σίφνο:
  Εκτός από το Μαρία, πολύ ψηλά (ίσως, μέσα στην πεντάδα των γυναικείων ονομάτων) είναι το Φλώρα και το Μαργαρίτα που στην κατάταξη Φ. και τα δυο, ιδιαίτερα το πρώτο, είναι πολύ χαμηλά. Στην κατάταξη Φ. το Παναγιώτης/Παναγιώτα είναι στην 7/12η θέση αλλά στη Σίφνο είναι πολύ κάτω. Μόλις στα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και υιοθετούνται από ντόπιες οικογένειες. Πολύ ψηλά είναι το Φραγκίσκος. Στη Σίφνο γίνεται Φρα(ν)τζέσκος. Με τη σιφνέικη συνήθεια γίνεται «το Φρα(ν)τζέ» και ακόμη πιο πέρα στο μονοσύλλαβο «το Φρα». Παραλλαγές του είναι το Φράζος και το Γκίσκος. Όπως γίνεται με τον Κώστα, που τώρα τον λέμε Κωνσταντίνο, έτσι και το Φρα(ν)τζέσκο η μοντέρνα τάση είναι να τον λέμε Φραγκίσκο. Πολύ συνηθισμένο είναι το Ζαννής και γιορτάζει του Αη Γιαννιού. Όπως είπε και ο Δ. Μαρτίνος, αρκετά ονόματα είναι επίδραση της Φραγκοκρατίας.

 221. Τσούρης Βασίλειος said

  219.
  Τώρα που ο μΠΑΟΚ σου είναι πρώτος είσαι μέσα στα κέφια!
  Για το πρώτο γκολ με τον ΠΑΣ που ήταν 3 μέτρα οφσάιντ δεν είδα να είπες τίποτα.

 222. Στη Σίφνο είχα γευτεί τα εξαίρετα γλυκά της κας Κιουράδως Διαλυσμά.

 223. leonicos said

  Το Αγόρω του Λουντέμη το θυμήθηκε κανείς;

  Μην έχετε την απαίτηση να διαβάσω 250 σχόλια. Λέω τώρα!

  να τα διαβάσει ο Γς και να μας τα πει απέξω στην επόμενησύναξη

 224. Πάνος με πεζά said

  Kι από το χώρο του θεάματος συνέχεια, με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, το Μεγακλή Βιντιάδη, τον Σωφρόνη Ευθυμιάδη, τον Αγαπητό Μανδαλιό, την Ειρηναίο (Ρένο) Χαραλαμπίδη κλπ.

 225. Kουτρούφι said

  #223. Τονίζεται στη λήγουσα: Κιουραδώ. Και αυτό, όπως το Κιουρά, φράγκικης επιρροής (το έχω ξαναγράψει παλαιότερα).

 226. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Κουτρούφι (#221). Γειά σου, πατριώτη.
  Καὶ στὰ Θερμιά ἦταν ἀρκετά συνηθισμένο τὸ Φρατζέσκος· τὰ ὑποκοριστικά του Φράγκος καὶ Φραγκούλης.

  Φιρὶ φιρὶ τὸ πάω γιὰ μεκεδονομαχία. 🙂

 227. sarant said

  197 Ρώτησέ τον αν έκανε φαντάρος στην Κομοτηνή το 1985

  221 Ο μακαρίτης αιγινήτης ζωγράφος Φραγκίσκος Κάππος είχε το υποκοριστικό Τζέκος

 228. Faltsos said

  Στα προηγούμενα αναφέρθηκε αρκετές φορές το όνομα Αγλαΐα και πώς έχασε την αίγλη του λόγω της γυναίκας του Καραγκιόζη.
  Δεν είδα να μνημονεύεται η Αγλαΐα Δημητριάδη.
  Να το αφήσω για λίγο σαν κουίζ;
  Παραείναι εύκολο.

 229. Faltsos said

  227 «Φιρὶ φιρὶ τὸ πάω γιὰ μεκεδονομαχία»

  Άντε, να σου κάνουμε τη χάρη. Ξέρει κανείς συγκριτικά στοιχεία για το όνομα Αλέξανδρος στην αβάφτιστη χώρα του βορά; Δεν μιλώ για αεροδρόμια και πλατείες αλλά για μικρά ονόματα. Πόσα υπήρχαν πριν και πόσα μετά την ανακήρυξή της σε ανεξάρτητη χώρα;

  Φίλιππος; Αριστοτέλης; κοκ

 230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανορθόδοξα ον/επώνυμα:
  Λευκή Μαυρίδου
  Μαυρουδής Ξανθός (καμία σχέση με πραγματικά πρόσωπα), σε θηλυκό καλύτερα: Μαύρα Ξανθού
  Αρίστη Πεντάρη
  Τριάδα Μπαστούνη
  Μαύρος Δράκος

  203 >>Παλαιολόγος …Πρώτος ξάδερφός μου,
  καμμιά δεκαπενταριά χρόνια μεγαλύτερός μου!
  Αν σ΄έλεγαν Nεοκλή, θα πληρωνόταν το ρηθέν 🙂

  Ο Λεώνικος μας θύμισε τον Βασδέκη του σχολικού βιβλίου, προ ημερών

 231. ΣΠ said

  229
  Αφροδίτη Μάνου

 232. ΣΠ said

  231
  Ήταν η Βασδέκη.

 233. Πάνος με πεζά said

  @ 228 : Και Τζέκα το θηλυκό αντίστοιχο υποκοριστικό της Φραντζέσκας. Επίσης ένα ασυνήθιστο γυναικείο όνομα είναι η Μαρδίτσα, που είναι επίσης κυκλαδίτικο σαν τη Φραντζέσκα, αλλά δεν ξέρω αν είναι «αυτούσιο» ή παραλλαγή της Μαρίας.

 234. Faltsos said

  229, 232
  Ναι, βέβαια. Της Αφροδίτης Μάνου το πραγματικό όνομα είναι Αγλαΐα Δημητριάδη. Απέρριψε το μικρό λόγω Καραγκιόζη και το επώνυμο για να μην συνδεθεί από την πρώτη στιγμή με την αδερφή της Μαρία. Λέγεται ότι «νονός» ήταν ο Γκάτσος

 235. Eli Ven said

  Συγγνώμη προκαταβολικά αν επαναλαμβάνω κάτι που έχει ειπωθεί. Προέρχομαι από ένα σόι στο οποίο υπήρξαν πρόγονοι που ονομάζονταν Λιμπέρης/Λυμπέρης, Βενετσάνος και Βεργούλα. Η μάνα μου δε είχε δυο φιλενάδες που τις λέγανε (τη μια τη λένε ακόμα) Μετζέχρω και Κοκονιά. Στη Μάνη όλα αυτά. Στη Ρόδο την προγιαγιά της γυναίκας μου τη λέγανε Μαρούλη, είχε μια μαθήτρια που τη λέγαν Βαλσαμίνα (η γιαγιά Βαλσαμούλα). Επίσης, στη Ρόδο (πέρα από όσα έχουν ήδη ειπωθεί) έχει πολλούς Θαρρενούς και Θαρρενές από ένα μοναστήρι που λέγεται Θάρρι κι υπάρχουν αρκετές Βαλασίες.

 236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  225 Λουκιανός Κηλαηδόνης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Αλκίνοος Ιωαννίδης

  233 χαχα! τόσο το χειρότερο

  Αγλαϊα (των αδελφών, μαζί με τη Μόνα) Μητροπούλου, το ακούραστο στοιχειό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
  Διασταυρωθήκαμε, ο Νικοκύρης κι εγώ, με την κυρία
  Νεφέλη Πανσέληνου!

 237. Eli Ven said

  Συμπλήρωμα στο 236: Υπάρχουν στη Ρόδο και το «Ηλιογραμμένος», το «Κάλλιστος», το «Καθολική» και το» Κυρά». Τα δυο τελευταία αρκετά συχνά.

 238. konos said

  Πριν από δύο χρόνια στην παιδική χαρά ακούστηκε μια μαμά να φωνάζει στο τρίχρονο αγοράκι της: Λιβέρη-Μάξιμε πρέπει να φύγουμε! Το καθένα μόνο του ίσως να μην είναι τόσο σπάνιο (Λιβέρης Ανδρίτσος ο μπασκετμπολίστας, Μάξιμος Μουρμούρης ο ηθοποιός), αλλά ο συνδυασμός σκοτώνει νομίζω….

 239. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  180 Ιλόνα με ιώτα, από την Ουγγαρεζία 🙂
  Ilona is a Hungarian female given name, the traditional name of the Queen of the Fairies in Magyar folklore (βίκη)
  Ιλόνα Στάλλερ και η μαγκυάρα Τσιτσιολίνα.

 240. ΚΩΣΤΑΣ said

  172 Niki Reppou

  Γειά σου πατρίς 🙂 🙂 🙂

  Όταν πρωτοήρθε το ρεύμα στο χωριό και όλοι αγόρασαν ψυγεία.
  – Ω! Λιεν’ , τι βάιζ’ μαρή στου κινούργιου ψυγείου που πήρεις;
  – Για τ’ν ώρα τ’ Λία του παντιλόν’, να κρατάει τσάκ’σ’ , για του φαί έχου τ’ν παγουνέρα ακόμα!

 241. ΚΑΒ said

  Ξέρω μια Λισάβω. Από ποιο μέρος είναι;

 242. cronopiusa said

  180 ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Η Ιλόνα φθάνει με τη βροχή του Άλβαρο Μούτις

  Ilona llega con la lluvia Película Colombiana (1996)

 243. ΚΩΣΤΑΣ said

  Λέω τώρα εγώ, Ακίνδυνος στη Μυτιλήνη, γι’ αυτό στη Λέσβο η Σαπφώ…

 244. takis#13 said

  Aμύρισα η προπρογιαγιά , Μυρωδάτη η γιαγιά , Μυρτώ η εγγονή . Να πως εξελίσσονται τα ονόματα.

 245. Πάνος με πεζά said

  Κι επειδή το έχουν οι υπουργοί Οικονομικών, να θυμηθούμε και το Διομήδη Σπινέλλη (ευτυχώς πρόλαβε και σώθηκε ο άνθρωπος…)

 246. takis#13 said

  και φωνάζει η μαμά στην παραλία :
  – Εμμανουήλ , Εμμανουήλ
  – Των Ισαύρων , των Κομνηνών ;
  Απάντηση δεν πήρα..

 247. 230 Faltsos

  Έναν έχω γνωρίσει και λεγόταν Αλεξάντρ Ποπόφσκι. Αντάρτης του ΔΣΕ από τη Φλώρινα. Έμεινε «μέσα».
  Ο μικρότερος αδελφός του, που ανέλπιστα βρέθηκε με χωράφια, έμεινε Έλληνας.

 248. BLOG_OTI_NANAI said

  217: 😀

 249. Πέπε said

  > > Αν γίνει το ίδιο με τους ελάχιστους που έχουν όνομα Καλαπόθος ή Θαλαλαίος, το όνομα θα σβήσει.

  Δε θα το αντέξω!

  Γενικά το έθιμο με το όνομα του παππού και της γιαγιάς είναι άθλιο. Δίνει τέτοια τροφή στον εγωισμό του καθενός, που να ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν καινούργιο άνθρωπο κι όχι για τον ήδη προϋπάρχοντα. Χαρακτηριστικό λ.χ. αυτό που λένε σε διάφορα μέρη, ότι το εγγόνι με το όνομα του παππού ή της γιαγιάς τον/την ανασταίνει (άλλο αν δεν έχει ποθάνει ακόμα). Χώρια οι άπειροι καβγάδες και πικρίες που έχουν προκληθεί από το έθιμο (λόγω, ακριβνώς, θιγμένων εγωισμών).

  Είναι δε και γελοίο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα αν το δούμε στην παραλλαγή όπου ο γιος παίρνει το όνομα του ίδιου του του πατέρα (το κάνουν λ.χ. οι Φραγκοσυριανοί, νομίζω σε κάποιο βαθμό και οι Ανωγειανοί). Το όνομα είναι για να ξέρουμε ποιος είσαι, όχι να φωνάζουμε Γιάννη μέσα στο σπίτι και να γυρνάνε όλοι. Για την κλασική εκδοχή, γενιά παρά γενιά, θυμίζω τη σκηνή με τον Γκας Πορτοκάλο, τον Νικ, τον Νικ, τον Νικ, τον Νικ και τη Νίκη.

  Από την άλλη, και τα ασυνήθιστα ονόματα έχουν γίνει πια τρομερά μπανάλ. Αν είναι να ‘χεις μπανάλ όνομα, ας είναι σκιας Γιάννης ή Μαρία, όχι Σεμέλη και Αρίων.

 250. Πέπε said

  @230, 232:
  Συγγνώμη, η Βασδέκη δεν ήταν επώνυμο στο βιβλίο;

 251. BLOG_OTI_NANAI said

  Εύθυμα τα σχόλια σήμερα και μου φαίνεται λόγω των ημερών πιάσαμε και τ’ αποκριάτικα!

 252. sarant said

  251 Επώνυμο ήταν

  247 🙂

  242 Η κυρά Λισάβω είναι ηρωίδα νουβέλας του σαλονικιού Τόλη Καζαντζή

  236 Όχι Μπετζέχρω;

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  239. Μουμούρης είναι κι έχει πρώην βουλευτίνα σύζυγο

  240/243 Σας μερσώ, ναι, Ιλόνα, αλλά ξαφνικά σα να θυμάμαι να το γράφει Υλόνα

  242 και Αλισάβη γράφει το ξωτικό η Ζυράννα Ζατέλη αυτό κι αν είναι όνομα.

 254. Εχω καλύτερα πράγματα να κάνω said

  122. Ωραίο το λινκ! Υπογράφω ως Βιέννη Μπαόρδα Χαμιλτον και το πρώτο μου βιβλίο θα είναι: Σονάτα για δύο κορμιά στην ταχεία για Σύρο (έχει η Σύρος ταχεία; μέσα από τη θάλασσα περνάει;)

 255. Faltsos said

  230, 248

  Αναρωτιόμουν μήπως θέλοντας να αποδείξουν ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου, άρχισαν να δίνουν στα παιδιά τους αυτό το όνομα. Αν όχι, τότε κάποιοι εδώ μας τα παραφουσκώνουν ή οι γείτονές μας δεν δίνουν ονόματα στα παιδιά τους με εθνικοπολιτικά κριτήρια.

 256. Theo said

  @150, 224:
  Μια προγιαγιά μου την έλεγαν Αγόρα.
  Κι ένα φίλο βυζαντινολόγο Δημήτρη Αγορίτσα. 🙂

  @166:
  Κι εμείς στην Έδεσσα τη δεκαετία του ’60 πηγαίναμε για τα συχαρίκια στη μητέρα. Τις δυο φορές που το θυμάμαι δεν ήταν λεχώνα, αλλά μάλλον από εκεί κρατά το έθιμο.

  @171:
  Τότε που το άκουσα δεν ήξερα τον άγιο νεομάρτυρα Αχμέτ. Σήμερα που το έγραφα έκανα την ίδια σκέψη με σένα 🙂

  Και μια γιαγιά από την Κω (τη θυμάμαι αρχές δεκαετίας του ’90) τη λέγανε Φιλιά Τρακόσια.

 257. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  236 Απ τη Μεσσηνιακή Μάνη (Στούπα) και η Μισκένη.
  Βελούδω και Λουλουδιά μου ήρθαν δυο ιδιαίτερα ακόμη.

 258. Γς said

  Αϊ Σιχτίρ και τα Τούρκικα της Τιβι.

  Γεωργιάδης στις ειδήσεις του Ε, τώρα:

  -Δεν πληρώνω φόρους; Δεν κάνω [τούτο]; Δεν κάνω [το άλλο]; -Ε, άϊ σιχτίρ κύριε Ευαγγελάτο!

 259. Theo said

  @251, 253:
  Βασδέκηδες (επώνυμο) υπήρχαν και στην Κατράνιτσα (δυο από αυτούς μακεδονομάχοι). Μετά την καταστροφή του 1944 μετακόμισαν στην Έδεσσα, κι ένας τους, ο Τάσος, φίλος του παππού μου, ήταν δάσκαλος κι ερασιτέχνης ζωγράφος.

 260. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ρόδης Κανακάρης – Ρούφος

  257.Αγορή και Αγορίτσα ακμαιότατο κατά Καρδίτσα μεριά.

 261. Pedis said

  Κρόνη, το πρόσεξες το #201;

 262. ΚΑΒ said

  253. Νομίζω πως είναι κυρα-Λισάβετ.

  Εν πάση περιπτώσει η Λισαβώ είναι από την Κέρκυρα.

 263. Πέπε said

  @63:
  > > Πριν από πολλά χρόνια κάποιος δυστυχής είχε πετύχει δικαστικώς αλλαγή βαφτιστικού, η μόνη περίπτωση που έχω υπ’ όψη μου. Το έκανε Αλέξανδρος από το αρχικό Αλαφούζος.

  Κι εγώ έχω κάνει. Βέβαια διάλεξα την εύκολη οδό: αντί να καταργήσω το αρχικό μου όνομα, που δεν το ήθελα επειδή είναι από τον παππού μου κι από τον παππού του κλπ., απλώς πρόσθεσα αυτό με το οποία είχα καταφέρει να με φωνάζουν όλοι πλην της οικογενείας μου, οπότε επισήμως έχω δύο.

 264. Niki Reppou said

  241.
  Καλά μια άλλη καημενούλα καθε Πάσχα το
  ασβεστωνε και μετά αποθήκευε τα ξερά κρεμμύδια.

  189. Η Ζαμπέτα Τραγούδι: Σωτηρία Μπέλλου
  Μουσική: Κώστας Κάνουλας | Στίχοι: Στράτος Παγιουμτζής
  Θέλει δε θέλει η μάνα σου, | Ζαμπέτα θα σε πάρω, | και να ‘σαι κιόλας έτοιμη, | θα ‘ρθω με τον κουμπάρο. | Βρε σου το λέγω νέτα, σκέτα, | θα ‘ρθω σπίτι σου Ζαμπέτα …

  150. Για ποιον κάμπο μιλάμε; Να υποθέσω Θεσσαλικό.Παίζει πολύ το Θωμαή αλλά το κανονικό είναι Θωμαΐς, που ε ακούγεται αλλιώς. Το Αγορή, Αγόρω, Αγορίτσα είναι Βλάχικο/Σαρακατσάνικο. Στον κάμπο θα προέκυψε μάλλον από μικτό γάμο. Πάντως το υποκοριστικό Ρίτσα σώζει την κατάσταση.

  Με την Παγώνα πάει και η Περιστέρα (Μπέτυ).

  Λουλουδενιο ειναι και το: Καλλιάνθη

  Ξόμαλλη (Χρυσόμαλλη)

  Και μια που κάποιοι αναφέρατε και επώνυμα, ακούστε και τα:
  Κακαράντας
  Παπάρας
  Πουτσιάκας

 265. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παρεξήγηση για (τη) Βασδέκη. Νόμιζα μικρό όνομα γι΄αυτό αξιοσημείωτο αλλιώς ως επώνυμο ,νομίζω πολύ πολύ γνωστό π.χ. εκδόσεις Βασδέκης.

 266. Theo said

  260:
  Ο δε Μανώλης Μπασδέκης από το ίδιο χωριό συκοφαντηθείς ως βούλγαρος – προδότης, εφονεύθη … παρά την Μονήν του Αγίου Αθανασίαου της Σέλτσας, μικρόν μετά την έξοδον, υπό του σώματος Πλατάνου, ούτινος μετέσχεν ως οπλίτης.

 267. ΚΩΣΤΑΣ said

  261
  Ναι, Αγορή και Βάγια.

  Και την παλάντζα, οι παλαιοί κλεφτοεμποράκοι, Αγόρω και Πούλια, ανάλογα την περίπτωση.

 268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μετά από στατιστικές έρευνες δημιουργήθηκαν δύο χάρτες με τα πιο δημοφιλή αντρικά και γυναικεία ονόματα στην Ευρώπη.
  http://www.athensmagazine.gr/photos/w_800px/articles/201705/0d25eb_1.jpg?0.17444663339366095

  http://www.athensmagazine.gr/photos/w_800px/articles/201705/d5f6c9_2.jpg?0.31179830600065817

 269. ΚΑΒ said

  Η Βασδέκη τραγουδά.

  Μου φαίνεται παράξενο να είναι επίθετο στο αλφαβητάριο. Όλα τα ονόματα είναι βαφτιστικά;Λόλα, Άννα, Έλλη, Μίμης, Σωτήρης, Ηλίας, Δήμος, Ζήσης, Σταμάτης, Ζωή, Φανή, Ξένη, Ευγενία, Ευτυχία, Ασβεστάς, Σγουρός, Λάμπρος,Στρατής, Βαγγέλης, Γκίκας, Αγλαΐα,

 270. ΣΠ said

  251, 253, 266
  Έχω την εντύπωση ότι ήταν μικρό όνομα. Θυμάμαι να λέει στο αναγνωστικό:
  Η Βασδέκη τραγουδά: – Μάνα, σγουρός βασιλικός.

  Έτσι μαθαίναμε τα -σδ- και -σγ-.

 271. Γιάννης Κουβάτσος said

  63. Αλαφούζος μικρό όνομα; Καλά έκανε και το άλλαξε. Θα κινδύνευε καθημερινά να φάει ξύλο από βάζελους.
  – Πώς σε λένε, φιλαράκι;
  -Αλαφούζο.
  Η συνέχεια στο ΚΑΤ. 😈

 272. Theo said

  @255, 266:
  Έτσι που το γράφει το Aναγνωστικό> (δις), το Βασδέκη φαίνεται σαν θηλυκό όνομα.

 273. Theo said

  @270, 271:
  Γράφαμε μαζί 🙂

 274. ΣΠ said

  269
  Και φυσικά στην ΠΓΔΜ το δημοφιλέστερο είναι το Aleksandar.

 275. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  268
  Με τη Βάγια θυμήθηκα και το Βαϊτση Αποστολάτο

 276. Πέπε said

  @271:
  > > Η Βασδέκη τραγουδά: – Μάνα, σγουρός βασιλικός.

  Εδώ το τραγουδάει ο Θωρής:

 277. Theo said

  @269:
  Το Αλέξανδρος δημοφιλέστερο σε Ρωσία και Ουκρανία (μάλλον λόγω αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, νικητή των επίδοξων κατακτητών Σουηδών και Γερμανών)! Δεν το περίμενα.

  Στη πΓΔΜ όμως δεν φαίνεται καλά ποιο είναι το επικρατέστερο. Μήπως το ίδιο;

 278. Niki Reppou said

  διορθωση: Κακαράντζας

 279. Theo said

  @275:
  Α, κατάφερες και το διάβασες! 🙂

 280. ΣΠ said

  280
  Είναι ίδιο χρώμα με την Ρωσία.

 281. Ο Αλεξάντρ που γνώρισα εγώ είχε γεννηθεί και βαφτισεί εδώ, πριν 90 σχεδόν χρόνια.

 282. Γιάννης Κ. said

  Αληθινό: Ζωγράφος Ζωγράφος (…δάσκαλος μαθηματικών).
  (Ενώ ο Δημήτρης Αληθεινός είναι αληθινός ζωγράφος.)

 283. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  273 Έχει και Τζανή και Σγουρό και Ασβεστά

 284. Theo said

  @284:
  Ε, ναι, για να διδαχτούν τα τζ, σγ (αν και υπάρχει και το «σγουρός βασιλικός»), σβ.
  Αλλά το Τζανής είναι κάλλιστα και βαφτιστικό, το δε Σγουρός, ίσως 🙂

 285. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα πιο παράξενα ονόματα που έχω συναντήσει (χωρίς να τα ψάξω στο γκουγκλ, έτσι;) είναι Πανουριάς, Καρυοφύλλης και Παχούλης (βαφτιστικό, όχι υποκοριστικό). Στη Μάνη είναι συνηθισμένα το Πιέρρος και το Δρακούλης. Ευτυχώς που δεν έλεγαν έτσι τον παππού μου.

 286. Eli Ven said

  @253 Όχι, Μετζέχρω με χαϊδευτικό Μετζεχρούλα.
  @ 258 Μολονότι Μεσσηνιομανιάτης δεν το ήξερα το Στουπιώτικο.
  Θα μου επιτρέψετε να τριτολογήσω, ένα μυαλό έχω, πού να τα θυμάμαι όλα, ένα ένα έρχονται. Πάνω από το χωριό μου στη Μάνη δεσπόζει το εκκλησάκι της Αγια-Μαντρώνας. Επίσης, παλιά υπήρχε και τον αντρικό Μαντρόνης. Παρά την παρωνυμία δεν φαίνεται να έχουν σχέση. Μαντρώνα δεν ήξερα ποτέ καμία, μικρός νόμιζα πως προστάτευε τις… μάντρες. Νομίζω πως πρόκειται για παραφθορά του Ματρώνα΄, ποιας από όλες τις Οσίες δεν ξέρω. Το Μαντρόνης πάλι είναι παραφθορά του Μαρδόνιος, το ξέρω γιατί είχα δει παλιά σε ένα ψηφοδέλτιο το όνομα κάποιου που ήταν γιος κάποιου Μαντρόνη και έγραφε «Τάδε Ταδέας του Μαρδονίου». Τέλος, εις το βουνο ψηλά εκεί ήτο εκκλησιά ερημική αφιερωμένη στον Άγιο Μάμα και η περιοχή ήταν γνωστή – κατά το παράδειγμα της Αγιά Σωτήρας- ως Άγια Μάμα, το οποίο ως παιδάκι μου φαινόταν εξαιρετικά περίεργο διότι μάμα λένε στη Μάνη αυτόν τον αδένα/όργανο/πράγμα που έχουν τα κοτόπουλα στο λαιμό τους για να τα βοηθάει στην πέψη.

 287. sarant said

  263 Καλά λες, δικιο έχεις

  287 Περίεργο, πάντως δεν μπορεί να είναι άλλη η αρχή του ονόματος απο το παντζέχρι.
  Για το οποίο,
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/04/25/padzahr/

 288. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  287. Ματρώνη Δικαιάκου, η δημοσιογράφος, καραμανιάτικο τ΄όνομα αλλά όχι ΜαΝτρώνη. Είναι κι άλλη μια, σκηνοθετίνα, αλλά κόλλησα τώρα, θα τη θυμηθώ

 289. spyridos said

  Στη γειτονιά μου τη Σταυρούλα, Σταυρούλα τη φωνάζαμε κάποιες φορές και Ρούλα.

  Τώρα έμαθα ότι γίνεται και Λίνα

  http://www.documentonews.gr/article/oi-amerikanoi-kai-to-fbi-emplekoyn-th-syzygo-stoyrnara-sto-skandalo-novartis-eggrafa#.Wns-A16mbT0.twitter

 290. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @287. Σκεφτεῖτε κάποιον ποὺ λεγόταν Μάμας Παπαοτιδήποτε καὶ πῆγε μετανάστης στὴν Ἀμερικὴ πρὶν κάμποσα χρόνια.
  Θὰ γινόταν Μάμας Πάπας. 🙂

 291. Alexis said

  #270-271: Συμφωνώ. Βαφτιστικό όνομα η Βασδέκη στο αναγνωστικό.

  Υπήρχε κάποιος Πανουργιάς Πανουργιάς ή δεν θυμάμαι καλά;

 292. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ μελωδικό όνομα, Δημήτρη.

 293. Tah ala tahalasa said

  Δύο ιστορίες που αφορούν τον αδερφό του μπαμπά μου
  Όταν γεννήθηκε ήταν ασθενικό μωρό κ πίστεψαν πως θα πέθαινε. Φώναξαν τον παππά στο σπίτι να κάνει του παιδιού αεροβαπτιση. Κάποιος από τους παρευρισκόμενους είπε να του δώσουν το όνομα ενός αγίου που ήταν ταμάμ για τέτοιες περιπτώσεις ( νομίζω του Λουκά). Ο αδερφός του παππού μου όμως που θα έκανε το νονό δεν κατάλαβε η δεν άκουσε κι όταν ήρθε η ώρα να πει το όνομα είπε » Γιάννη να γιανει». Τελικά εγιανε κι είναι μια χαρά ο θείος Γιάννης , ο οποίος φοιτητής πάει στο χωριό με έναν συμφοιτητή του που τον λέγαν Λένο. Όταν τον σύστησε στον παππού μου κόλλησε ελαφρώς οπότε γύρνα ο Λένος κ του λέει » δε σας αρέσει το όνομα μου;» Κι ο παππούς ντροπιασμένος » πως δε μ αρέσει παιδάκι μου; Λενω έλεγαν κ τη μάνα μ»
  Ακόμα γελαμε στο σόι.

  Εγώ είχα συμμαθητή που τον έλεγαν ανίκητο.

 294. ΓιώργοςΜ said

  289 Είναι και η ΓΓΕΤ, Ματρώνα Κυπριανίδου, με καταγωγή από Σμύρνη απ’ ότι βλέπω στο δίκτυο

 295. Πέπε said

  Ένα από τα ωραιότερα σπάνια αντρικά ονόματα που έχω ακούσει είναι Καλημέρης. Δεν είναι πομπώδες, δεν αποσκοπεί να αποσπάσει θαυμαστικά, και λέει κάτι απλό και όμορφο.

  Τα απαισιότερα τα έχω ακούσει από παλαιοκομμουνιστές, παιδιά της γενιάς εκείνων που έζησαν σε Ουγγαρία κλπ., αλλά δεν τα έχω ακούσει ιδίοις όμμασι, μου τα ‘πανε, οπότε δεν τα παραθέτω γιατί τα θεωρώ απίστευτα (όχι Σταλινούλα, αυτά είναι λάιτ).

  Εκτός από ένα που ήταν ακόμη απαισιότερο και δεν ήταν κομμουνιστικό αλλά χουντικό, Λίτσα από το Εικοστηπρωτηαπριλίτσα (δεν ξέρω αν είναι μία λέξη ή πόσες).

  Πολιτικής προέλευσης είναι και το Βενιζέλος, που είναι σπάνιο αλλά όχι τραγικά, και το βρίσκω ωραίο, και επίσης βέβαια το Άννα-Μαρία, που πλέον δε χτυπάει καθόλου γιατί μεταβιβάστηκε ομαλά στις εγγονές και συγχωνεύτηκε με μερικές Άννες-Μαρίες που ήταν από τη γιαγιά την Άννα μαζί με τη γιαγιά τη Μαρία.

  Άλλη μόδα των τελευταίων γενεών είναι τα κουτσουρεμένα διπλά ονόματα: στο σχολείο έχω πετύχει δύο Μαριτίνες (Μαρίες-Χριστίνες), μία Μαριτέα (Μαρία-Αριστέα), μία Μαργιάννα με γάμμα (Μαρία-Ιωάννα), δύο διαφορετικές Μαριάννες να επιμένουν ότι πρέπει να το προφέρουμε Μα-ρϊ-ά-ννα (άλλο πάλι και τούτο!), και μερικά άλλα παρόμοια που θα μου ‘ρθουν σιγά σιγά, πάντα όμως θηλυκά.

 296. Jane said

  Ωραίο άρθρο, κύριε Σαραντάκο και σπαρταριστά τα σχόλια σήμερα.

  Λοιπόν, στο πανεπιστήμιο είχα συμφοιτήτρια με το όνομα Λεσβία αλλά ..ήταν στρέιτ ,
  καρατσεκαρισμένο αυτό. 🙂 Μια φίλη της συχωρεμένης της μάνας μου τη φωνάζανε Κερατσώ
  από το Κερασία. Στα Μέγαρα συνηθισμένο χαΪδευτικό είναι το Θάκης από το Ιερόθεος. Έχει ένα
  μοναστήρι εκεί κοντά και τάζουνε τα αγόρια. Δεν το έχω ακούσει αλλού ως χαϊδευτικό.
  Την φιλόλογό μου την λέγανε Δικαία. Και τέλος μια φίλη έχει βαφτίσει τον γιο της Γιαννούλο κατ’ απαίτηση
  του συζύγου, μιας κι έτσι λέγανε τον πατέρα του. Βέβαια, όλοι Γιάννη το φωνάζουν το παιδί.
  Παρατηρώ πάντως πως έχουν εκλείψει τα κλασικά χαϊδευτικά. Ίσως θα άξιζε κάποτε να γράψετε
  ένα άρθρο μόνο γι αυτό κύριε Σαραντάκο. Για τα ασυνήθιστα χαϊδευτικά δηλαδή.

 297. Μαρία said

 298. spyridos said

  87 148 286

  Το Κωνσταντίνος έχει απαγορευτεί δια ροπάλου.
  Φανταστείτε Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος ή Κωνσταντίνος Καρύδης. Με τίποτα
  Στην Ελλάδα όσο μειώνεται η σοβαρότητα αυξάνει η σοβαροφάνεια. Ο μανταμσουσουδισμός επίσης.

  Ο Πιέρρος αν δεν κάνω λάθος ήρθε με τους λατίνους στη Μάνη (Μέδικοι) .
  Τυχαία έχω γνωρισει και Δράκο Γιατράκο (Μέδικο).
  Στη οικογένεια της μάνας μου από την ανατολική (την πραγματική ΄-)))) Μάνη έχει μια καταπληκτική σειρά παππούδες και γιαγιάδες.
  Πελοπίδας, Βρασίδας, Λυκούργος, Ζαχαρίας, Λεωνίδας και ένας Μήτσος.
  Η γιαγιά μου και οι αδελφές της Πολυτίμη, Πηνελόπη, Ιουλία, Βιλχελμίνη.
  Μουσείο.

 299. Alexis said

  Στο στρατό, στο Κέντρο Εκπαίδευσης είχαμε κάποιον που λεγόταν Δρακούλης Δρακουλάκος.
  Πειραιώτης με καταγωγή από τη Μάνη βεβαίως…

  Το βράδυ υποτίθεται ότι χτύπαγε σιωπητήριο στις 10, αλλά μέσα στο θάλαμο γινόταν χαμός. Φωνές, πειράγματα, κάποιοι σηκώνονταν από τα κρεβάτια για να κάνουν χοντρές πλάκες σε άλλους.
  Κάποια στιγμή μπαίνει ο δόκιμος για να …επιβάλλει την τάξη. Όλοι κάνουν πως κοιμούνται αλλά ο Δρακουλάκος δεν προλαβαίνει να γυρίσει στο κρεβάτι του και συλλαμβάνεται όρθιος στο διάδρομο, με τα σώβρακα.
  Ο δόκιμος τον πλησιάζει και επειδή είναι σκοτάδι ανάβει έναν αναπτήρα και τον πλησιάζει στο πρόσωπό του. Το φως του αναπτήρα και η όλη του εμφάνιση με τα σώβρακα του δίνει μία απόκοσμη όψη, σχεδόν τρομαχτική.
  – Πώς λέγεσαι παιδί μου; ρωτάει ο δόκιμος.
  -Δρακουλάκος κύριε!

  Και φυσικά έπεσε το γέλιο της αρκούδας…

 300. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και ΜατρώνΑ. Βρήκα κάμποσες
  .
  290 Αυτή ήταν που είχαν με τις κόρες Μυρτώ και Νεφέλη 🙂 διαφημιστική εταιρεία;
  Σταυρίνα έμαθα τελευταία τη Σταυρούλα. Σταυριανή μ΄αρέσει απ΄όλα τα ..,σταυρανθή. Παραμονεύει η Βούλα (μαζί με πολλά άλλα με τη βούλα)

  Τριαντάφυλλος Λουλούδης
  Θαλασσινή Βάρκα
  Ακριβή Μοίρα

 301. Eli Ven said

  @288 Το έχω υπόψιν μου το άρθρο. Είμαι το 186 σχόλιο, δεν σχολίαζα τότε εδώ και το είχα στείλει στο Φβ.
  @289 Μαντρώνα και με τριζάτο το «ντρ» είναι η τοπική παραλλαγή, όχι Μαντρώνη. Άλλος είναι ο Μαντρόνης. Και στο σημείο αυτό να πω ότι με δυσκολία το γράφω «Μαντρώνα» τα τελευταία χρόνια που ανακάλυψα την προέλευση του ονόματος. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια νομίζοντας- εντελώς αυθαίρετα- πως γράφεται με «ο».

 302. Eli Ven said

  @291 Καλό. 😛

 303. Κουτρούφι said

  Περί Καλλιόπης στη Σίφνο. Γίνεται το Καλλι-ό (τρισύλλαβο) ή Καλλιό (δισύλλαβο) και τελικά Καγιό. Εναλλακτικά, Καλλίτσα.
  Καλλίτσα Χρύσου (1873-1945). Περίφημη στιχοπλόκος στους τότε αποκριάτικους χορούς και γλέντια και καλαντίστρια.

  #295. aka Πατρίτσια.

 304. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  304 Καλλίτσα (και Καλλιό) λέγανε τη γιαγιά μου 🙂
  αλλά με το επώνυμο γινότανε Καλλή (Παπαδόκαλλη, Πατερόκαλλη κλπ)

  Τζαβαλάς Καρούσος
  Πολυμέρης Βόγλης
  Τζανέτος Αντύπας
  Τσιμάρας Τζανάτος

 305. ΚΩΣΤΑΣ said

  296 > αλλά δεν τα έχω ακούσει ιδίοις όμμασι,

  – κυρ καθηγητά, αύριο είναι κλειστά τα σχολεία; ρωτούσαμε τον μαθηματικό μας που ήταν και λίγο αφελής.
  – ποιος σας το είπε; ρωτούσε αυτός.
  – το έγραψε το ραδιόφωνο, το είπε και η εφημερίδα, απαντούσαμε
  – είναι όλα ψέματα, κανονικό μάθημα, μας απαντούσε.

  Είτε αστειευόμενος, είτε από παρόραμα το έγραψες, μου άρεσε γι’ αυτό το σχολιάζω, μην το πάρεις αλλιώς. 🙂

 306. Στο χωριό είχαμε μέχρι πρότινος την κυρία Ακριβή Πρέζα. Πέθανε σε βαθια γεράματα χωρίς να μάθει ποτέ…

 307. nikiplos said

  Λάμπα Μενύχτα (αληθινό ονοματεπώνυμο).

  Στο ΕΜΠ, όταν τύπωνα ταυτότητες βιβλιοθήκης είχα τυπώσει μια φοιτήτρια με τα εξής στοιχεία:

  Ράλλη Ιωάννα όνομα πατρός: Μαλλιάκας
  (δεν κάνω πλάκα… έβγαινε ή είχε σχέση με τον ομώνυμο κόλπο)…

 308. # 222

  Δεν παρακολουθείςτα γραπτά μου… είπα πως ο πέλκας είναι κοντός και δεν τον βλέπουνε γιατί το ίδιο έγινε και με τον Ατρόμητο. Βέβαια ανέβασα κι ένα βιδδεάκι για ένα πέναλτυ καραμάρς που δεν έδωσε στην αμέσως επόμενη φάση που δεν έδωσε ο διαιτητής προφανώς ειδοποιηθείς για την κουτσουκέλα του επόπτη με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν και οι δύο.
  Αλλο λάθος-που γίνεται- κι άλλο να σε σπρώχνει η διαιτησία

 309. Σωτήρς said

  Από αναγγελία γάμου στη Σχοινούσα:
  Ο κος Μαύρος από την Αμοργό παντρεύεται την κα Πράσινη από την Δονούσα.

 310. Alexis said

  #307: Υπάρχει και ο θρυλικός, αλλά μάλλον ανύπαρκτος Ίων Αμυγδάλου.

  Στο περιοδικό Ποπ και Ροκ του Πετρίδη που διάβαζα ως έφηβος μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στήλες ήταν τα γράμματα αναγνωστών όπου γίνονταν ομηρικές μάχες μεταξύ των οπαδών των διαφόρων μουσικών ειδών, συγκροτημάτων κλπ.
  Εμφανίστηκε λοιπόν κάποια στιγμή ένας επιστολογράφος ο οποίος με μια μακροσκελή επιστολή σε γλώσσα ημικαθαρεύουσα κατακεραύνωνε τη μουσική ροκ γενικώς ως σκουπίδι, και τους οπαδούς της ως ανεγκέφαλους και προέκρινε ως μόνο πραγματικά ποιοτικό είδος μουσικής την κλασική μουσική.
  Υπέγραφε δε ως Ίων Φουφούκος, έμπορος ωδικών πτηνών.
  Όπως ήταν φυσικό η επιστολή ξεσήκωσε πλήθος οργισμένων απαντήσεων τον επόμενο μήνα, για να ακολουθήσει κατόπιν και δεύτερη επιστολή, στο ίδιο ύφος και στυλ με την πρώτη, που ερχόταν δήθεν να «συμπαρασταθεί» στον πρώτο επιστολογράφο, με την υπογραφή:
  Παρμενίων Λουλούδης, εκτροφεύς κυνηγετικών σκύλων.

  Ίσως να συνέχισε να απασχολεί και τους επόμενους μήνες τη στήλη αλληλογραφίας του περιοδικού, πιθανόν και με άλλες μεταμφιέσεις, κάπου έχασα το ενδιαφέρον μου, σταμάτησα να παρακολουθώ και δεν θυμάμαι τη συνέχεια…

  Τηρουμένων των αναλογιών ήταν, ας πούμε, ο …Βάτμαν της εποχής 🙂

 311. Λ said

  Ο Ηρόδοτος αναφέρει επίσης τη Μέλισσα, τη γυναίκα του Περίανδρου

 312. nessim said

  Στη δεκαετία του 50 στη δυτική Θεσπρωτία οι χωροφύλακες κυνηγούσαν και δερνανε τους ντόπιους που μιλάγανε αρβανίτικα. Ενας από τους τρόπους να επιδείξουν την εθνική τους προσήλωση ήταν να δώσουν το όνομα Φρειδερίκη σε κορίτσι. Η συρροή του ονόματος αυτού στην Θεσπρωτία είναι εντυπωσιακή.
  Πρόχειρα από τον κατάλογο του ΟΤΕ: Φρειδερίκη (ανατ. Θεσπρωτία)/Μαρία (συν. Θεσπρωτίας)= 65/361 !

 313. Με τα επίθετα και το κλασσικό σκετσάκι

  Μπράβο κύριε Λουμίδη, πολύ ωραίος ο καφες σας,bravo. bravo !

 314. Alexis said

  Τζανέτος Καραμίχας, ο πρώην πρόεδρος της (αμαρτωλής) ΠΑΣΕΓΕΣ

 315. Λεύκιππος said

  Σπάνια ονόματα κι απορώ πως δεν αναφέρθηκε ακόμη το….

  – Μπαμπά, παντρεύομαι τον Ιούλιο.

  – Βρε αγόρι μου ζέστη θα κάνει καλοκαιριάτικα, αλλά τι να κάνουμε, όπως θες. Αυτός ποιος είναι; Ο κουμπάρος;

  – Ο Ιούλιος μπαμπά.

 316. voulagx said

  #265: Νικη, τα Αγορω, Αγορη κλπ δεν ειναι Βλαχικα, σαρακατσανικα ισως. Και τι το παραξενο εχει το επιθετο Πουτσιακας με το τσι παχυ παρακαλω; Μια χαρα επιθετο ακουγεται. 🙂

 317. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, διάβασα μερικά τερπνότατα σχόλια!

  296 Για Βενιζέλο κτλ δες κι εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/09/07/vretos/

  305 Νομίζω πως το μικρό του είναι το Καρούσος και Τζαβαλάς το επώνυμο αλλά τα αντέστρεψε ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο

  308 Μενύχτας, προπολεμικά κομμουνιστής δήμαρχος στα Σέρρας

  313 Ενδιαφέρον!

 318. Helena said

  Στην Καστοριά συναντάς τα εξής ονόματα :Ναουμης εκ του Ναούμ, Ναουμα στο θηλυκό και Θεοδοτη ή Θεοδοτα.

 319. Λεύκιππος said

  Και η ιδιαίτερα αγαπητή θρακιώτισσα φίλη μου, Ελάνθη, από τα πιο ωραία γυναικεία ονόματα

 320. constant said

  Πριν από μερικά χρόνια που κοιτούσα τα ονόματα των επιτυχόντων σε πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθηματικών, φυσικής, χημείας κτλ, είχα παρατηρήσει ότι στις πρώτες θέσεις υπήρχε ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό σπάνιων ονομάτων.
  Υπέθεσα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια, έμμεση βέβαια, σχέση, μεταξύ της φροντίδας που οι γονείς δίνουν στα παιδιά με σπάνια ονόματα, και στην σχολική επίδοση των παιδιών.

 321. Alexis said

  Είχαμε συζητήσει και άλλη φορά για το όνομα Ιούδας και για το αν είναι υπαρκτό και επιτρεπτό στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.
  Τώρα βλέπω στον τηλεφωνικό κατάλογο ότι υπάρχει ένας Ιούδας, εβραϊκής καταγωγής.

 322. 318β Νήμα όπου και πολλά άλλα σπάνια ονόματα.
  321 Το έχω παρατηρήσει κι εγώ στους επιτυχόντες της ΑΣΚΤ!

 323. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  318β Ακριβώς, Καρούσος Τζαβαλάς

  Παρθένα Τσιμπουκίδου
  Χαριτωμένη Μπουρδάρα
  Χαρά Πικραμένου
  Ορθούλα Κατωπόδη

 324. ΚΩΣΤΑΣ said

  324
  Από τα 4 ονόματα, το πρώτο δεν παρουσιάζει καμιά αντίφαση 🙂

 325. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κορκόδειλος Κλαδάς.

 326. Γς said

  Είναι κι ο Σωτήρης:

  -Σοτίρις, ντου γιου γουόντ το μπη μάι γκέρλ;

  Βρήκε τον άνθρωπο (Γς) να ρωτήσει ο Γιουγκοσλάβος ανθρωπολόγος για το πως λένε την όμορφη Ελληνίδα αρχαιολόγο

 327. emma said

  Άλλη μια μόδα που μάλλον ξεπεράστηκε: Όσο μεγάλωνα, για να πάνε οι δικοί μου από τη Μόσχα ως την Ελλάδα θέλανε δυο λεπτά, αφού η μια έμενε δίπλα στο πατρικό μου και η άλλη στην παρακάτω γειτονιά.

 328. Λ said

  Τώρα είναι της μοδός τα σύνθετα (νταμπλ μπάρελ) ονόματα

 329. sarant said

  321-323 Να θυμηθώ να κοιτάξω κι εγώ, ευκαιρίας δοθείσης

  328 Καλό!

 330. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλτσούλα το επώνυμο γιατρίνας. Ευτυχώς όχι Μεταξωτή αλλά Ελπίδα.

  325. Μωρέ τί αντίφαση, νόμιζα πως ήταν υπαρκτό και είναι βλέπω κατασκευασμένο.

  το Φραγκούλη Φραγκούλη λησμονήσαμε,
  α σαπέρα στρατηγέ Φράγκο,βαψομαλλιά, σ΄έφαε ο ηθοποιός.

 331. Πέπε said

  @324:
  Κάτι τέτοια ονόματα μάζευε ο Μπακιρτζής, από τον τηλεφωνικό κατάλογο, και κάθε τόσο στις συναυλίες μάς ανακοίνωνε τα τελευταία του ευρήματα. Νομίζω υπάρχει και ηχογραφημένο.

 332. Πέπε said

  «Δράκους» λέγανε τα αβάφτιστα παιδιά.

  Βέβαια το να είσαι βαφτισμένος Δράκος δε μοιάζει να συνδέεται μ’ αυτή την παράδοση, ίσως όμως να έχω ακούσει κάπου ότι το δίνανε και ως κανονικό όνομα σε μωρά που υπήρχε κίνδυνος να πεθάνουν και τα βάφτιζαν κατεσπευσμένα (δεν είναι ωραία λέξη αυτή;).

 333. 301, … Τριαντάφυλλος Λουλούδης …

  Τριαντάφυλλος Κόκκινος, γνωστός μου.

 334. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τη Βέτα Βαρέλλη, όλοι Φέτα τη λέγανε.
  Τρισεύγενη Ανεβλαβή
  Φωτεινή Σκοτίδη

  Ορίστε και Λυδία και Φιλομήλα και Ινώ και Ρήγας στα αποτελέσματα εισαγωγής στο Μουσικό Σχολείο Βόλου για παράδειγμα
  https://e-thessalia.gr/96-epitychontes-stin-taxi-tou-mousikou-scholiou/

 335. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  335 Διασώζεται και Σεραϊνώ βλέπω.Βόλος βέβαια.

 336. Γιάννης Ιατρού said

  Τσικνοπέμπτη σήμερα!
  Λογικό είναι να πέφτουν τα χρηματιστήρια. Φοβούνται μην πεθάνουμε όλοι από χοληστερίνη και δεν πάρουν τα λεφτά τους. Καλά να περάσετε 🙂

 337. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επινοημένα αλλά υπαρκτά
  Αγάπη Ερωτοκρίτου
  Έρωτας Καλοκαιρινός

 338. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και καλή Τσικνοπέμπτη:

  hasiotis_john
  5 Αύγ. 2007, 19:55
  … ΑΛΗΘΙΝΑ ονοματεπώνυμα από τους τηλεφωνικούς καταλόγους Ελλάδας
  * Ακίνδυνος Αλβανός (δεν παίζει αυτό … είναι σα να λέμε ψηλός Κινέζος)
  * Ορεοζίλι Φισφισέ
  * Σεραφείμ Μπουφές
  * Ισοκράτης Χορταριάρογλου
  * Σουλτάνα Κουτσουκλανιότογλου :worry:
  * Αγλαϊα Βουνοτρυπίδου
  * Σπυρίδων Υδρογεόφας
  * Τίμιος Τέλειος
  * Κάρολος Φρίκης
  * Κάρολος Σκορδαλιάς
  * Βρασίδας Βρυκόλακας :spider:
  * Ιππουργός Ξυπόλυτος (εμάς οι υπουργοί πάντως ΔΕΝ είναι ξυπόλυτοι)
  * Κροίση Πετρελαίου (επίκαιρος)
  * Πέτσας Καλοψημένος :food:
  * Αριστομένης Φάλαινας
  * Ολυμπία Φάρσαλα
  * Ολυμπία Τρίκαλα
  * Σεβαστή Φέτα
  * Πύργος Ηλίας
  * Κλεοπάτρα Κοκαλιάρογλου
  * Περσεφόνη Τρομπέτα :shifty:
  * Λητώ Βρακάκη (θα μας το δείξεις και μας?)
  * Ευλογέτα Τσουτσούνη
  * Πόθος Καρπός
  * Λέλα Τρέλα (μένει Κρεμάλας 18)
  * Ζήσης Γεράσης
  * Ολαρελέ Σολά
  * Φρίξος Σπάτουλας
  * Φρίξος Χατζησαλάτας
  * Αντωνία Χατζηρούφα :shifty:
  * Αριστοτέλης Ξεσφυγγούλης
  * Ηλίας Σφίγγης
  * Αριστοκράτης Ξεσφίγγης (θα έκανε παρέα με τον από πάνω άραγε?)
  * Κάρολος Κινέζος
  * Ελπιδοφόρος Προσπαθόπουλος
  * Φρίξος Σους-Σις
  * Γουλιέλμος Στέλιος
  * Φανούριος Μπινές
  * Ακριβή Γουρούνα
  * Ροδόλφος Παπιομύτογλου
  * Οξυοφθαλμόγλου Γεννάδιος
  * Τριψιμέ Λουσιμιάλογλου
  * Άννα Γούλα
  * Άννα Τουρλού
  * Αρθούρος Σουφαράπης
  * Χαριτωμένη Ταράτσα
  * Πουλχερία Άλφα
  * Λιλίκα Βήτα
  * Βζίβζη Φωφώ
  * Αμανάτιος Βελόνας
  * Αριστοτέλης Βερίκοκος
  * Ειρηνονίκη Γαμβρού
  * Μυροφόρα Κλαπανάρη
  * Όμηρος Λουκάνικας
  * Αγλαϊα Κατσίκη
  * Σαριμπάλα Ζωγραφίνα
  * Κλυτεμνήστρα Σέλα
  * Σγουρή Λεμονιά
  * Παγώνα Σίγουρα
  * Ξανθίππη Σκιά
  * Σόλα Λούλα
  * Αρσινόη Σουβλάκη (πιάσε ένα με διπλή)
  * Ανθούλα Καπνιστή
  * Ζωή Νάχη (και μεις επίσης…)
  * Παρασκευή Μεσημέρη
  * Κυριακή Μεσημέρη
  * Παρθένα τσιμπούkα 😆
  * Μάρτης Απρίλης
  * Ανθρωπά Δημοκρατία
  * Ζαμπέτα Φέτα
  * Αγκαθή Λουλούδα
  * Βούτα Κασσιανή
  * Παρθένα Γαμίδου 😆
  * Ροδάμανθης Φουκαράς
  * Διαλεχτή Κατσίκα
  * Τριανταφυλλιά Πορτοκάλη
  * Νενέκα Μεμέκε (ή Μεμεκέ)
  * Αξιοθέα Χλιόπιτα
  * Σγουρίτσα Πιτταροκοίλη

 339. Jago said

  Πραγματικό ονοματεπώνυμο: Τέρλος Πιπίδης.
  Νοίζω το είχα αναφέρει παλιότερα με άλλη αφορμή αλλά δεν βλέπω να γκουγκλίζεται.

 340. Μαρία said

  Νικοκύρη, την Παλαιοφαληριώτισσα Κυβέλη Κολαράκη την ξέρεις ;
  https://www.11888.gr/search/?mode=wp&query=%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B1%20&location=%CE%91%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE,%20%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82&page=0

 341. Φαίδρα said

  Οι γονείς μου έχουν δύο σκυλιά, τον Άρη (απεβίωσε προ διετίας..) και την Σίσσυ (γερή να ναι!). Πριν αρκετά χρόνια σε μια γιορτή στο σπίτι μας ήρθε ένα ζευγάρι νεων συναδέλφων του μπαμπά μου, με τα παιδιά τους: τον Άρη και τη Σίσσυ…!! Εντάξει, αν δε το ζούσα δεν θα το πίστευα. Ακόμα γελάω με τις αντιδράσεις όλων! !

 342. Alexis said

  Δεν αντέχω ρε παιδιά να μην το βάλω!

  Το τι χαβαλές γίνεται με το νέο στραπάτσο του γαύρου δεν περιγράφεται!!!

  Ακόμα γελάω…. 😆 😆 😆

 343. # 328

  Εμένα το ταξίδι μου ήταν πιό μικρό…από την Πάτρα στην Βενετία

 344. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  339 Σου ξέφυγε ο (μανιάτης) Ποθητός Κωλαράκος 🙂

 345. Πέπε said

  Στην Α’ Γυμνασίου διαβάζαμε ένα κείμενο στη Λογοτεχνία. Κάπου εμφανίζεται το επώνυμο Μπίμπας και, μάλλον από νευρικότητα, κάποιος βάζει τα γέλια παρασύροντας άλλους δυο-τρεις. Αφού προσπάθησα και είδα ότι δε θα ‘ναι εύκολο να μαζέψω την κατάσταση, λέω σ’ εκείνον που γέλαγε πιο δυνατά απ’ όλους: Γιατί, εσένα πώς σε λένε; Κάνει μια προσπάθεια να σοβαρευτεί και λέει το επώνυμό του (ένα τελείως φυσιολογικό, όπως άλλωστε και το Μπίμπας) με τόσο στόμφο ώστε όλη η τάξη έσκασε στα γέλια. Εσένα; Λέω στον επόμενο. Πάλι τα ίδια. Αφού ευθυμήσαμε με πεντέξι επώνυμα, τους λέω: «Λοιπόν, να σας πω κάτι; …» και λέω το δικό μου. Κάτω όλοι από τα γέλια.

  «Ωραία, πάμε τώρα να συνεχίσουμε με τον Μπίμπα!»

 346. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυρήλιος Βαρκάδος
  http://www.imerodromos.gr/sampotaz-maltsiniotiw/

 347. sarant said

  333 Και δρακούλα υπάρχει αλλά όχι Δρακούλα
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/10/31/dracula/

  341 Δεν έτυχε να γνωριστούμε 🙂

 348. Yannis said

  Έχω γνωστή που το μεγάλο της γιο το λένε Ναπολέοντα (όνομα του παππού του). Κάποια στιγμή βάφτισε την κόρη φίλων της. Το παιδί ονομάστηκε Ιωσηφίνα (από το όνομα της γιαγιάς).

 349. spyridos said

  Η πρόβλεψη του Νικοκύρη για κοριτσάκι με το εξωτικό όνομα Μαρία δεν είναι απίθανη όταν αλλάξουν οι συνήθειες.
  Στην Ολλανδία τα συνηθισμένα ονόματα (τα περισσότερα ήδη από τον 18ο αιώνα) ήταν ως και πριν δυό δεκαετίες τα
  Kees Jan Johan Piet Peter Pieter Anton (Ton) Bart Klaas Teun (μόνο τα αντρικά)
  Με αυτά τα ονόματα είχες το 80% της τάξης του σχολείου.
  Τώρα πια τα ονόματα αυτά δεν υπάρχουν ούτε για ΔΕΙΓΜΑ. Σε μερικές δεκαετίες θα έχουν εκλείψει τελείως.
  Το ίδιο έγινε με τα συνηθισμένα γυναικεία.

  Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί αλλα΄οι αλλαγές στα ήθη και έθιμα μπορεί να είναι γρηγορότερες από ότι φανταζόμαστε.
  Άκουσα πριν λίγο καιρό μια περιγραφή για πολιτική βάφτιση.
  Ο όρος πολιτική βάφτιση μου ήταν άγνωστος γιατί και στη Δυτ.Ευρωπαικές χώρες δεν υπάρχει.
  Απλώς η δήλωση του παιδιού στο ληξιαρχείο περιέχει αυτόματα και την ονοματοδοσία.
  Η βάφτιση έγινε στην Ικαρία το περασμένο καλοκαίρι. Και ΟΧΙ οι γονείς δεν ήταν Ικαριώτες.
  Οι Ικαριώτες είναι κομουνιστές και βαφτίζουν τα παιδιά τους στις εκκλησίες.
  Γονείς και κουμπάροι ήταν Μακεδόνες (Πόντιοι για να ακριβολογούμε).

 350. dryhammer said

  Και άγιο Μάμα έχουμε στη Χίο, και αγιά Ματρώνα, και άγιο Διομήδη και άγιο Μόδεστο οπότε τα αντίστοιχα μικρά ονόματα δεν ξενίζουν. Κατάλοιπα (βυζαντίου και φραγκοκρατίας;) τα Αγκερού και Αγκέρκω, Κακού, Βεσταρχού.

  Αγάπιο, Αρμόδιο και Νεόφυτο έχω γνωρίσει.

  Φίλος που ήθελε να «αναστήσει» τον Μενέλαο – πατέρα του αλλά είχε μόνο κόρες, κατόπιν συνεργασίας με τον παπά, βρήκαν και βάφτισαν τη μικρή Μελίνα ως πλησιέστερο (και μή εξωτικό)

  Παλιότερα κυκλοφορούσε και το εξής:

  – Εισπράκτορα, τα δέντρα πληρώνουν εισιτήριο;
  – Όχι βέβαια, κύριε.
  – Λεμονιά, ανέβα!

 351. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #318α
  Για την ετυμολογία του Βενιζέλου υπάρχουν και τα σχόλια 110, 117-118, 123 εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2014/05/31/meze-119/

 352. sarant said

  350 Ούτε εγώ ήξερα για πολιτική βάφτιση!

 353. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και ρίχνω μια γκουγκλιά (όπως ζαριά, στεκιά κλπ) μπας και βρω κάτι για πολιτική βάφτιση που σα να το είχα διαβάσει και πέφτω στο παρακάτω (δε βάζω λινκ)
  – Τα δίδυμα μωρά τους βάπτισαν την Κυριακή στη Ρόδο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου…Και το όνομα αυτών Βασίλης – Παΐσιος και Βαλασία – Τσαμπίκα.

 354. Eli Ven said

  Αν έχεις αποφασίσει με τη γυναίκα σου πώς θα βγάλεις τα παιδιά, μαζί με τη δήλωση στο ληξιαρχείο δηλώνεις το όνομα του παιδιού. Απλό είναι. Αν θα το βαφτίσεις θρησκευτικά μετά ή όχι είναι άλλο πράγμα.

 355. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Χλόη. Αύρα. Πηγή. Αυγή. Λεμονιά. Δήμητρα. Δάφνη. Νεφέλη. Σελήνη.
  (Μυστήριο πράμα. Να μην υπάρχει στην Ελλάδα ούτε μία γυναίκα με το όνομα Θάλασσα).

 356. spiral architect 🇰🇵 said

  @354: […] Και το όνομα αυτών Βασίλης – Παΐσιος και Βαλασία – Τσαμπίκα.

  Ωχθέμου!
  (μια λέξη)

 357. sarant said

  355 Αυτό το ξέρω και λέγεται ονοματοδοσια, αλλά δεν συνεπάγεται κάποια τελετή. Το σχόλιο κατάλαβα πως μιλούσε για τελετή.

 358. BLOG_OTI_NANAI said

  343: Η ΑΕΚ τα τηγάνισε τα γαυράκια!

 359. spyridos said

  Μάλιστα ΤΕΛΕΤΗ

  γιατί καλή η ονοματοδοσία αλλά κάτι τους έλειπε. Όχι ο παπάς και το λιβάνι.
  Η κουμπαριά και το γλέντι.
  Η τελετή είχε κουμπάρους και καλεσμένους, τελετουργικό βαφτίσματος του παιδιού στα κύματα της θάλασσας (Αρμενιστής Ικαρία)
  και κατόπιν γλέντι στην παραλία αν κατάλαβα καλά.

  Δεν ήμουν εκεί δεν το είδα αλλά η κουμπάρα μου το περιέγραψε.
  Αυτό που με εντυπωσίασε αλλά δυστυχώς και λάθος μου που δεν ρώτησα περισσότερα
  είναι ότι το τελετουργικό ήταν μελετημένο και μου έδωσε την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο το είχαν ξαναδεί.

 360. Eli Ven said

  Κάποια χιπστεράδικη μόδα ίσως;

 361. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  356. >>ούτε μία γυναίκα με το όνομα Θάλασσα
  Μόνο Θαλασσιά, Γαλανή /Γαλαζανή και Θαλασσινή.

 362. Λεύκιππος said

  Ακόμη γράφουμε; Αντε, υπάρχει και ο Κύρος (Βασάρας και κάποιος άλλος φίλος μου)

 363. Αυτό είναι το ζήτημα μ’αυτούς που δεν θέλουν τις θρησκευτικές τελετές: λείπει το τελετουργικό, το μπούγιο.
  Πολιτικός γάμος μπορεί βεβαίως θαυμάσια ν’ακολουθηθεί από γλέντι τρικούβερτο. Το μόνο κακό είναι ότι συνήθως οι αίθουσες πολιτικού γάμου των δημαρχείων είναι για κλάματα — καμία σχέση αισθητικά με τις πιο κιτς εκκλησίες. Σε άλλα μέρη, όπου ο πολιτικός γάμος είναι πιο ριζωμένος στα ήθη (συχνά είναι υποχρεωτικός) και οι δήμοι έχουν μεγαλύτερη ιστορία, στις Βρυξέλλες π.χ. όπου τελείται στο μεγαλειώδες μεσαιωνικό δημαρχείο της πόλης, δεν εχει τίποτα να ζηλέψει από τον θρησκευτικό.
  Σε πολιτική κηδεία δύο φορές πήγα, μία στην Ελλάδα (επιφανούς αγωνίστριας της Αριστεράς) και μία στο Βέλγιο (αποτέφρωση γείτονα). Η πρώτη, παρά τους λόγους του Τσίπρα και άλλων, τέλειωσε κάπως άδοξα, διότι τελετάρχης δεν υπήρχε και πραγματικά νιώθαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι στον τάφο, αλλά δεν ξέραμε τι. (Κάποιος είπε να ψάλουμε τη Διεθνή, αλλά ελάχιστοι ήξεραν τα λόγια…) Η δεύτερη ήταν μεν οργανωμένη, αλλά το μόνο που κάναμε ήταν να ακούμε μουσική, σοβαρή αλλά όχι ιδιαίτερα πένθιμη, επί κάμποση ώρα στην αίθουσα τελετών, με το φέρετρο εκτεθειμένο αλλά κλειστό· κάποια στιγμή το ακολουθήσαμε ως την πόρτα του κλιβάνου, που άνοιξε και το πήρε, και μετά η χήρα του μακαρίτη μας ευχαρίστησε που ήρθαμε. Κακά τα ψέματα, οι νανουριστικές ψαλμωδίες χρειάζονται (κι αν παρακολουθεί κανείς και καταλαβαίνει και τα εμπνευσμένα λόγια, ακόμη καλύτερα.)
  Πολιτικά βαφτίσια βεβαίως δεν υπάρχουν, αλλά θα μπορούσαν. Αλήθεια, αν δεν φροντίσουν οι γονείς να δηλώσουν όνομα όταν δηλώνουν τη γέννηση, είτε γιατί το ξέχασαν είτε γιατί δεν συμφώνησαν ακόμα, και δεν θέλουν να βαφτίσουν το παιδί μετά ή είναι αλλόθρησκοι, τι γίνεται; — Σε χώρες όπως (και πάλι, αλλά αυτό ξέρω) το Βέλγιο, όπου υπήρχε από παλιά σοβαρό αντιθρησκευτικό κίνημα (η λεγόμενη laïcité, συχνά μασωνικής έμπνευσης), υπάρχουν οργανωμένες υποκατάστατες τελετές για να παρουσιάσεις το παιδί σου στον κόσμο, είτε ως μωρό (αντί βαφτίσια), είτε στην αρχή της εφηβείας (υποκατάστατο της πρώτης μετάληψης των Καθολικών). Δεν έχω παρευρεθεί σε τέτοια τελετή. Προφανώς κάτι τέτοιο πήγαιναν να κάνουν οι γνωστοί του Σπυρίδου.

 364. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41. Κουζηνία και Σταυρωσία συνάντησα σήμερα σε μια λίστα.

 365. Emphyrio said

  «Καμπος» ειναι φυσικα η Θεσσαλια, και τα Αγορω ssp. δεν ειναι βλαχικα, γιατι στην Καρδιτσα οπου βρισκομαι δεν υπαρχει εγκατεστημενος βλαχικος πληθυσμος, οπως υπαρχει στα Τρικαλα. Γκαραγκουνηδες, Σαρακατσαναιοι, και ελαχιστοι Κεφαλονιτες (ουτε πεντε δεν ειμαστε)… Και απο την προσωπικη μου εμπειρια απο Βλαχους και κυριως απο Βλαχες, εχουν καλυτερο τροπο σκεψης και δεν θα βαφτιζαν τα κοριτσια τους με υποτιμητικα ονοματα.

  Τα’πα και ξαλαφρωσα. Στην πατριδα εχουμε και Ευρωπες, και Χρυσηιδες (γνησιες, οχι ταχαμουσυγγραφεις) και αλλες που δεν μου ερχονται τωρα στο μυαλο.

 366. Γς said

  356:

  >Να μην υπάρχει στην Ελλάδα ούτε μία γυναίκα με το όνομα Θάλασσα

  Ούτε και Φωτιά θαρρώ

 367. Γς said

  Και τα διάφορα οφσόρ, υπεράκτια, τελετουργικά.
  Του γάμου, Οπως αυτά για τους Κινέζους στην Σαντορίνη. Αλλά και σε κάτι εξωτικά νησιά.

  Τελετουργικά σε διάφορες γλώσσες, των Μαορί, της Πολυνησίας…

  Οπως αυτό που βιντεοσκόπησε ένας γαμπρός. Και που μετά φρόντισε να το μεταγλωττίσει.

  Κι ήταν γεμάτο βρισιές και σεξουαλικά υπονοούμενα για το ζευγάρι που τα απολάμβανε ως θεϊκές ευχές των ιθαγενών

 368. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Παράδοξα ὀνοματεπώνυμα:
  Σταμάτης Περιμένης

  Σταμάτα Περιμένη

  Ὀρθούλα Περιμένη

  Γρηγόρης Περιμένης

  Γρηγόρης Γιαβάσης

  Δημητρούλα Μουγιάσου

 369. babisL said

  Τι να πεί και ο κ.Λάρας που είχε την φαεινή ιδέα να βαφτίσει την κόρη του Καλυψώ, τό όνομα της πεθεράς.

 370. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την κόρη του Λιακόπουλου τη λένε Ελλάδα
  http://www.liakonews.gr/liako-apopsi/item/3212-h-ellada-liakopoylou-ekprosopos-tis-rosias-se-mathitiki-prosomoiosi-tou-oie

 371. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  367.>Να μην υπάρχει στην Ελλάδα ούτε μία γυναίκα με το όνομα Θάλασσα
  Ούτε και Φωτιά θαρρώ
  Φωτιά#Φωτεινή
  Αγιά Φωτιά

 372. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @371. Αὐτὸ κι ἄν εἶναι πουτινιά. 🙂

 373. 356, … (Μυστήριο πράμα. Να μην υπάρχει στην Ελλάδα ούτε μία γυναίκα με το όνομα Θάλασσα). …

  Ίσως το πιο κοντινό όνομα στη Θάλασσα είναι η Μαρίνα (Θαλασσινή).
  Φέρνει λίγο και η Αφροδίτη.

 374. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Επειδή βλέπω οτι κολλήσατε, επιτρέψτε μου με το συμπάθειο ένα χαϊκούδι (έχει και γυναίκα, και θάλασσα)

  ΓΥΜΝΑΙΚΑ

  Αγαπημένο
  σώμα στα πετράδια
  αλμυρού νερού

 375. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @375. Πολὺ μοῦ ἄρεσε.

  @374. Ὑπάρχει καὶ ἡ Πελαγία.

  @372. Τὸ μεγεθυντικὸ τῆς Φώτως (ἀπὸ τὴ Φωτεινὴ) στὰ Θερμιὰ εἶναι Φωτάρα· φωτάρα λένε καὶ τὴ μεγάλη φωτιά.

 376. ΣΠ said

  356
  Υπάρχει ΘΑΛΑΣΣΙΑ και ΘΑΛΑΣΣΩ.

 377. ΣΠ said

  Και ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ.

 378. sarant said

  Θαλασσινή, το ήξερα.

 379. Χρίστος; said

  ακόμα θυμάμαι το σοκ που έπαθα την πρώτη μερα που πήγα στο (ιδιωτικό) γυμνάσιο στην πόλη (μεγάλωσα σε χωριό – το έθιμο με τα ονόματα των παππουδογιαγιάδων κρατούσε τότε καλά). Στην τάξη μου είχα: Ηρακλή, Νέστωρα, Ερασμία, Ερρίκο, Όμηρο, Αργυρώ, Μικαέλλα!

 380. Στέλλα said

  Κάποιος πιο πανω – δεν σημείωσα τον αριθμό – λέει ότι το πιο τρελό γυναικείο όνομα που συνάντησε ποτέ είναι το Ανθοδέσμη. Ετσι λέγεται η μητέρα μου. Στο δε χωριό της υπήρχε και Ομόνοια και Ακρόπολη. Τρελοί Εφτανήσιοι! Εννοείται ότι στην Κεφαλονιά υπάρχουν και πολλές Γερασιμίες, που κατά το Γεράσιμος-Μεμάς λέγονται ‘Μεμη’.
  Στο άλλο χωριό, στην Πελοπόννησο, το Παγώνα εδινε κι έπαιρνε, αλλά η σημερινή γενιά γονέων το αποφεύγει.

 381. MichaelDim02 said

  Theo, καλησπέρα. Εμένα ο παππούς μου ήταν από την Κατράνιτσα, και η μητέρα του λεγόταν Μαριγώ Βασδέκη. Ο πατέρας της ήταν μακεδονομάχος. Τυχαίνει να γνωρίζεις τίποτα?

 382. Theo said

  @382:
  Όχι, δεν τον ξέρω. Ίσως, κάποιος από τους δύο που αναφέρονται στη Βίκι (βλ. λινκ στο σχ. 260).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: