Η αρχή της αρχής του κόσμου (ακατάλληλο δι’ ανηλίκους)
Posted by sarant στο 8 Φεβρουαρίου, 2018
Τσικνοπέμπτη σήμερα, μέρα που προσφέρεται για κραιπάλη, όχι μόνο γαστριμαργική. Και καθώς έχουμε Απόκριες (που μάλιστα φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα) που ειναι γιορτή που χαλαρώνει τις αναστολές, το συνήθως σεμνό ιστολόγιό μας σήμερα αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα θέμα ακατάλληλο για ανηλίκους.
Ο πίνακας του Γουστάβου Κουρμπέ Η αρχή του κόσμου (L’origine du monde) προκάλεσε σκάνδαλο όταν παρουσιάστηκε, στα μέσα του 19ου αιώνα, και ακόμα προκαλεί.
Για να μη με μπανάρει το Φέισμπουκ, δεν βάζω σκέτον και έγχρωμο τον πίνακα, που πάντως μπορείτε να τον δείτε εδώ, αλλά αυτή την ωραία ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον κυριούλη που παρατηρεί από κοντά.
Ωστόσο, εμείς εδώ δεν κάνουμε τεχνοκριτική αλλά λεξιλογούμε. Δεν θα ασχοληθούμε με τον τολμηρό πίνακα αλλά με τη λέξη που περιγράφει το εικονιζόμενο μέρος της γυναικείας ανατομίας, παναπεί με τη λέξη, με το συμπάθειο, μουνί.
Και ειδικότερα, δεν θ’ ασχοληθούμε με τα φρασεολογικά, τα παροιμιακά και τα άλλα λεξιλογικά αυτής της λέξης, αλλά μόνο με μια πτυχή της, με την ετυμολογία της. Είναι τόσο μπερδεμένη που έχει υλικό αρκετό για ένα άρθρο -τα υπόλοιπα, που κι αυτά είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα, τα αφήνουμε για άλλη φορά.
Οπότε, αν το μουνί είναι, κατά Κουρμπέ, η αρχή του κόσμου, εμείς εδώ θα εξετάσουμε την αρχή της αρχής του κόσμου.
Για να ετυμολογήσουμε τη λέξη, χρήσιμο είναι να ξέρουμε πότε εμφανίστηκε στη γλώσσα μας. Αυτό αν είναι μια φορά δύσκολο για λέξεις του κοινού λεξιλογίου, αφού λειπουν τα έργα αναφοράς που καταγράφουν τις πρώτες ανευρέσεις των λέξεων, γίνεται δέκα φορές πιο δύσκολο για τα «ου φωνητά», λέξεις άσεμνες δηλαδή, λέξεις ταμπού, που δύσκολα τις λέει κανεις μπροστά σε κόσμο και ακόμα πιο δύσκολα τις γράφει.
Ωστόσο, για τη λέξη «μουνί» υπάρχουν μερικές εμφανίσεις ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, που τις καταγράφει με ακρίβεια ο φίλος μας ο Νικ Νίκολας σε ένα παλιό του άρθρο, το πρώτο από σειρά άρθρων, στο έξοχο ιστολόγιό του. Με την ευκαιρία, να προειδοποιήσω οτι το σημερινό άρθρο αντλεί ασύστολα από παλιότερα άρθρα του Νίκολας καθώς και από σχόλια του αγαπητού Κ. Καραποτόσογλου σε αυτό εδώ το ιστολόγιο. Αμαρτία εξομολογημένη λοιπόν.
Η πιθανώς παλαιότερη, αλλά όχι με ασφάλεια χρονολογημένη, εμφάνιση της λέξης βρίσκεται στον επίλογο της Θεογονίας του Τζέτζη, ένα έργο του 12ου αιώνα. Ο Τζέτζης, που μάλλον καταγόταν από τον Καύκασο και ήξερε τις γλώσσες της περιοχής, θέλοντας να κάνει επίδειξη της πολυγλωσσίας του, προσθέτει έναν άσεμνο επίλογο σε διάφορες γλώσσες, όπου υπάρχει και η φράση:
οὐκ αἰσχύνεσαι, αὐθέντριά μου, νὰ γαμῇ τὸ μουνίν σου παπᾶς;
Το απόσπασμα αυτό το έχουμε συζητησει ξανά, οπότε δεν θα χασομερήσουμε εδώ. Όμως, επειδή υπάρχει μόνο σε έναν κώδικα, σε ένα χειρόγραφο δηλαδή, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη του γραφέα. Ο φίλος μας ο Τάσος ο Καπλάνης είχε παλιότερα εκφράσει αμφιβολία ότι είναι του Τζέτζη, διότι είναι πολύ πρώιμο το «να» με ρήμα, αλλά ύστερα από διεξοδική εξέταση ο Νίκολας καταλήγει να το θεωρήσει γνήσιο, αν και όχι ανεπιφύλακτα.
Η άλλη ανεύρεση που θα δούμε δεν έχει τέτοια προβλήματα αλλά είναι δυο αιώνες μεταγενέστερη. Στην Παιδιόφραστο διήγηση των τετραπόδων ζώων, έργο των μέσων του 14ου αιώνα που ο φίλος μας ο Γιώργος Μπαλόγλου με τον Νικ Νίκολας το έχουν εκδώσει υποδειγματικά στα αγγλικά (και που θα έπρεπε να το έχω παρουσιάσει εδώ…), ένα κωμικό αλληγορικό έργο όπου κάθε ζώο παίρνει τον λόγο και βρίζει εκείνο που είχε μιλήσει νωρίτερα, στον στίχο 467 το πρόβατο ονειδίζει την κατσίκα:
διὰ νὰ σηκώνῃς τὴν οὐράν, νὰ δείχνῃς τὸ μουνίν σου
Η Παιδιόφραστη γράφτηκε περί το 1365. Τη λέξη μουνί τη βρίσκουμε επίσης στον αφόρητα σκατολογικό Σπανό, σε άλλα μεταγενέστερα έργα, και μετά σε λεξικά και σε γλωσσάρια.
Ας πάμε στην ετυμολογία της λέξης.
Αν και είναι σεξιστική η παρατηρηση, δεν αντέχω στον πειρασμό, και παρατηρώ ότι όπως και το αντικείμενο, ετσι και η λέξη που το περιγράφει έχει βασανίσει πάρα πολύ τους μελετητές ανά τους αιώνες. Δείτε πόσες ετυμολογικές προτάσεις έχουν διατυπωθεί -τις παραθέτω αντλώντας υλικό κατά κύριο λόγο από τα άρθρα του Νίκολας και τα σχόλια του Κ. Καραποτόσογλου, ελπίζοντας να μη μου έχει ξεφύγει κάτι ουσιαστικό· αν μου ξέφυγε, ας με διορθώσουν.
- Ο Γ. Χατζιδάκις πρότεινε το αρχαιο εὐνή `κρεβάτι, κρεβάτι του γάμου΄ υποθέτοντας αμάρτυρο ελνστ. υποκοριστικό *εὐνίον που θα έγινε μσν. *βνίον > *μνίον > *μουνίον. Δεν είναι τόσο παράλογο, αφού ο ευνούχος με κάποια τέτοια διαδρομή έγινε μουνούχος. Ωστόσο, αν φωνητικά δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, έχουμε και τη μεγάλη μετατόπιση της σημασίας, απ’ το κρεβάτι, όσο κι αν η carriola (είδος κρεβατιού με ρόδες) έγινε καριόλα (αυτή που πάει με άλλους και όχι με μας).
- Ο Αδαμάντιος Κοραής πρότεινε το (αρχαίο) σικελιώτικο «μυλλός» όπως λένε στον Αθήναιο ένα κέικ σε σχήμα μουνιού που το έφτιαχναν οι αρχαίοι Συρακούσιοι (ἐκ σησάμου καὶ μέλιτος κατασκευάζεσθαι ἐφήβαια γυναικεῖα, ἃ καλεῖσθαι κατὰ πᾶσαν Σικελίαν μυλλοὺς). Μεγάλη η απόσταση φωνολογικά.
- Ο Μένος Φιλήντας πρότεινε το αρχαίο μνοῦς `μαλακό πούπουλο, χνουδάκι΄, που θα έδωσε αμάρτυρο υποκοριστικό *μνίον και μετά όπως στο 1. Η εκδοχή αυτή είναι πιθανότερη από του Χατζιδάκι αφού έχει λιγότερα αμάρτυρα βήματα και αρκετά κοντινή σημασία.
- Ο Υμπέρ Περνό σχετίζει το μουνίν με το βουνίν, που σημασιολογικά είναι κοντά αφού υπάρχει η ονομασία «όρος της Αφροδίτης» (mons Veneris). Δεν είναι όμως σαφές πώς το β έγινε μ, εκτός αν πάμε στο *βνιν, βλ. 1.
- Ο Μούτσος προτείνει το απαρέμφατο «βινείν» (γαμώ) υποθέτοντας ότι θα ουσιαστικοποιήθηκε, οπως το φιλείν που έγινε φιλί και το φαγείν που έγινε φαγί. Το βινί λοιπόν, και για τη συνέχεια δείτε το 1.
- Στο ετυμολογικό λεξικό του Μπαμπινιώτη, ανάμεσα στις πολλές προτάσεις (που είδαμε και θα δούμε παρακάτω) αναφέρεται, σαν λιγότερο πιθανή, και η πρόταση για προέλευση από το ελληνιστικό μνίον, που σήμαινε ένα είδος βρύου, θαλάσσιου φυτού: μνίον τὸ κεκολλημένον ἐν θαλασσίαις πέτραις ἢ ἐριῶδες ἢ βοτανῶδες. Προς υπεράσπιση της εκδοχής αυτής θα έλεγα ότι το μνίον είναι μαλλιαρό.
Δεν υπάρχουν μόνο ελληνογενείς ετυμολογίες. Έχει προταθεί επίσης το βενετικό mona. Το mona προέρχεται από το monna «κυρία» που είναι συγκεκομμένος τύπος του madonna. Η λέξη mona πήρε διάφορες σημασίες: κυρά, γάτα, μαϊμού, και τέλος «αιδοίο». Καταγράφεται επίσης το υποκοριστικό monín με τη σημασία επίσης αιδοίο, που έδωσε και τον ναυτικό όρο monín de gassa, για έναν ναυτικό κόμπο όπως αυτός της εικόνας (ε, μοιάζει), εξού και το τουρκικό munikasa. Από το monín το μουνί απέχει ελάχιστα (δυο δάχτυλα και κάτι) και παρεμπιπτόντως ο κόμπος αυτός και στα ελληνικά ναυτικά λέγεται «μουνί».
Ωστόσο, αν η φράση «να γαμή το μουνίν σου παπάς» έχει όντως προστεθεί από τον Τζέτζη, το 1160 ας πούμε, σχεδον αποκλείεται να είναι η λέξη βενετικό δάνειο και αντίθετα προβάλλει πιθανότερο να είναι η βενετική λέξη επηρεασμένη από τα ελληνικά. Μια άλλη ένδειξη που παραθέτει ο Νίκολας εναντίον της βενετικής αρχής είναι ότι στην Κάτω Ιταλία το μουνί το λένε munno/munnu, που έχει πολύ πιθανότερη την ελληνική/βυζαντινη αρχή παρά την βενετική. Ωστοσο, ο Τάσος Καπλάνης εκφράζει αμφιβολίες αν όντως το munno σημαίνει μουνί.- Ο Κ. Καραποτόσογλου πρότεινε (όπως ανέφερε και σε εδώ σχόλιό του) ως αρχή τα «αιμώνια σύκα», «σῦκα τὰ καλούμενα παρὰ τοῖς Παρίοις αἱμώνια» στον Αθήναιο, μια ποικιλία κόκκινων σύκων. Τα «αιμώνια σύκα» θα έδωσαν με ουσιαστικοποίηση του επιθέτου τον τύπο «μώνια», που υπάρχει σε γλωσσάρι της ύστερης αρχαιότητας (μώνια, τα σύκα) και από το μώνιον υποθέτει τα στάδια *μωνίον –*μωνίν – μουνίν. Η πρόταση είναι ευφυέστατη διότι απο την αρχαιότητα τα σύκα παρομοιάζονται με τα γυναικεία γεννητικά όργανα (της δε ηδύ το σύκον, στην Ειρήνη του Αριστοφάνη) όπως άλλωστε και στα ιταλικά και σε αλλες γλώσσες.
- Σε επόμενο σχόλιο σε άλλο άρθρο μας, ο Κ. Καραποτόσογλου πάλι, ανέφερε ως πιθανή αρχή την αραβική λέξη maimun = πίθηκος (από όπου προέρχεται άλλωστε και η δική μας μαϊμού). Σύμφωνα με το κλασικό Französisches Etymologisches Wörterbuch, απο εκεί προέρχονται διάφοροι τύποι με τη σημασία «αιδοίο» σε διάφορες γαλλικές διαλέκτους, ενώ στα οξιτάνικα η λέξη mouni σημαίνει α) μαϊμού β) γάτα γ) μουνί. O Νίκολας στο άρθρο του δεν θεωρεί πολύ πιθανό να άρχισαν να αποκαλούν «μαϊμού» το γυναικείο γεννητικό όργανο, αν όμως σκεφτούμε ότι πρώτα ονομάστηκε έτσι η γάτα, όπως λέει το FEW για κάποιες περιοχές, η μετάβαση από το γατάκι στο μουνάκι είναι πανεύκολη (pussy, άλλωστε).
Πού καταλήγουμε; Ίσως πουθενά. Μεταφράζω την κατακλείδα στο τελευταίο άρθρο της σειράς άρθρων που έγραψε ο Νίκολας:
Έχουμε λοιπόν τρεις γλώσσες από τις οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται το ελληνικό μουνί, το βενετικό και βορειοϊταλικό mona ~ monìn, το κατωιταλικό munno, και το σικελικό munnu, καθώς και το οξιτανικό monna ~ moniche : τα αραβικά (“πίθηκος” > “γάτα”), τα ιταλικά(“κυρά”? “Σιμόνα”?), τα ελληνικά (“βουνό”? “χείλος”? “κρεβάτι”? “πούπουλο”? “κόκκινο σύκο”?).
Αν βάλουμε την ενδιάμεση σημασία «γάτα», συνεχίζει ο Νίκολας, η αραβική αρχή φαίνεται κάπως πιο ελκυστική ενώ τα βενετικά είναι το πιθανότερο όχημα για τη διάδοσή της, αφού οι Ενετοί ταξίδευαν πιο πολύ. Αλλά δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο για το ποια ετυμολογία είναι η πειστικότερη.
Πράγματι, ύστερα από 1400 λέξεις εξακολουθεί να μας διαφεύγει η ετυμολογια της λέξης. Κάτι ανάλογο είχαμε πάθει και με την ετυμολογία της λέξης «γκόμενα», όπου το σχετικό άρθρο κατέληγε σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, αν και σε μεταγενέστερο σχόλιό του ο Κ. Καραποτόσογλου δίνει μια πιθανή εκδοχή.
Άντε μετά να μη συμφωνήσεις με την αθυρόστομη διαπίστωση του Νίκολας, ότι the etymology of μουνί… είναι μουνί!
Γς said
Καληέρα, Καλή Τσικνοπέμπτη
>Ωστόσο, εμείς εδώ δεν κάνουμε τεχνοκριτική
Τι δεν κάνουμε ρε αφεντικό;
Κάνουμε!
Πως δεν κάνουμε…
cronopiusa said
La Creación Primer premio cortometraje Berlin 2008
Καλή σας μέρα!
gpointofview said
Καλημέρα
Ασχετο μεν αλλά…
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgos_Agrotikis_Anaptyxis_Eyaggelos_Apostoloy_Aposyrsi_nomoshedioy_apagoreysis_erasitehnikis_alieias/?fdnijgb&fbogname=Gee&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-474143-Ypoyrgos_Agrotikis_Anaptyxis_Eyaggelos_Apostoloy_Aposyrsi_nomoshedioy_apagoreysis_erasitehnikis_alieias&utm_term=dnijgb%2Bel
Αὐγουστῖνος said
Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο μεριά.
Ὡραῖο τὸ σημερινὸ τσικνοπεμπτιάτικο ἄρθρο, ἀφιερωμένο στὸν καραβοσύρτη (ὅπως λέει καὶ τὸ σχετικὸ παρωδιακὸ κείμενο: Ἂν ἀποσυνδέσεις τὴν Ἑλλάδα καταλήγεις μὲ μιὰ ἐλιά, ἕνα καράβι καὶ αὐτὸ ποὺ τὸ σέρνει).
Καὶ δὲν ξέρω ἂν ὄντως εἶναι ἡ ἀρχὴ τοῦ κόσμου, ἀλλὰ ἂν συνεχίσει τὸ βιολί του ὁ Τράμπ βλέπω νὰ περιγράφει παραστατικότατα τὸ τέλος τοῦ κόσμου!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλημέρα.
Σχετικά με την κατακλείδα της ανάρτησης, ας μου επιτραπεί – μι του ζμπάθιου γκμπάριμ – να μεταφέρω εδώ διάλογο που είχα με φίλο που με ρώτησε γιατί χρησιμοποιώ λατινικό ερωτηματικό. Του απάντησα πως και χειρόγραφα έτσι κάνω, πως το θεωρώ πιό όμορφο και θηλυκό με τις καμπύλες του και την κλειτορίδα από κάτω και πως δεν υπάρχει από καταβολής κόσμου μεγαλύτερο ερωτηματικό από το μουνί.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!
gpointofview said
Ευχαριστώ την cronopiusa
Σηλισάβ said
Καλημέρα
Θα προτείνω μια άλλη ερμηνεία της λέξης.
Ως γνωστόν, παλιά το έτος αφορούσε τους κύκλους του φεγγαριού, και οι μήνες ήταν σεληνιακοί. Η σελήνη κάνει τον κύκλο της κάθε 24 με 28 ημέρες, περίπου όσες ματώνει η γυναίκα. Η μυστηριακή γυναίκα-σελήνη κάνει τον κύκλο της, ματώνει, και έτσι μετριώνται οι μέρες. Το φεγγάρι-moon-μήνας-μουνί εκτιμώ ότι έχει κοινή ρίζα, βασιζόμενος στην ταύτιση γυναίκας-σελήνης, κύκλου του φεγγαριού και εμμήνου ρύσης, με μπόλικη πρωτόγονη δεισιδαιμονία
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Καλημέρα, μιὰ κι ἀνέφερες τὸ μαϊμούν, στὰ κρητικὰ ὑπάρχει ἡ λέξη μαϊμούνι, ποὺ σημαίνει εἴτε ὑποτιμητικὰ τὸν ἄνθρωπο ποὺ τοῦ ἀρέσει νὰ κάνει τὸν καραγκιόζη, ἀλλὰ ὑπάρχει καὶ ἡ ἔκφραση «τἄκανες μαϊμούνι» ποὺ ἔχει τὴν ἴδια ἀκριβῶς σημασία μὲ τὴν ἔκφραση «τἄκανες μουνί»
cronopiusa said
7
Άρης Γαβριηλίδης said
«Το mona προέρχεται από το monna «κυρία» που είναι συγκεκομμένος τύπος του madonna».
Εξ ου και Μona Lisa;
sarant said
11 Νομίζω ναι.
Παναγιώτης Κονιδάρης said
Στο Ορσέ, απ’ όσο θυμάμαι, ο πίνακας μάζευε γύρω του τον περισσότερο κόσμο. Λογικό, εδώ σέρνει καράβι.
spiral architect 🇰🇵 said
Πάντα πολύ ενδιαφέρον.
Μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Και το σημαίνον και το σημαινόμενο.
Γς said
11, 2:
Αχ, και μια φανταστική ιστοριούλα για να ξορκίσω το κακό [που θα εξηγήσω στην επόμενη ανάρτησή μου]
http://caktos.blogspot.gr/2014/03/mona-lisa.html
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
αφού είναι ξεκάθαρο πως προέρχεται από το Monas Hieroglyphica του John Dee 🙂

Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Αναγνωρίζω ότι δεν είναι λεξιλογογική, όμως επιτρέψτε μου να καταθέσω μία προσωπική ανάμνηση (δεν έχω δα και πολλές) απ΄την «αρχή του κόσμου»: Όταν, πριν από πολλά χρόνια, δούλευα στη Μαδρίτη, ζούσε εκεί κι ένας, νέος ακόμα, έλληνας ζωγράφος που είχε εγκατασταθεί για να μελετήσει τον Γκρέκο, στο Τολέδο και στο Πράδο. Ένα απόγευμα, που τον επισκέφτηκα στο εργαστήριό του, τον είδα να ζωγραφίζει τον γνωστό πίνακα του Κουρμπέ, συγκινητικής μάλιστα ομοιότητας με εκείνον που είχα δει πρόσφατα στο Ορσέ. «Τι; κάνεις και αντίγραφα τώρα;» τον ρώτησα. «Άσ΄τα», ήταν η απάντησή του, «είναι παραγγελία του Φέλιου -γνωστού δικηγόρου και συλλέκτη- αλλά το θέλει να είναι ολόϊδιο».
Θυμήθηκα, με τη σημερινή ανάρτηση, εκείνη τη μακρινή στιγμή πολύ πιο ευτυχισμένων χρόνων από μια άλλη αρχή του κόσμου, μαγική!
Γς said
15:
Δεν ξέρω πως προέκυψε το ελληνικό μουνί, αλλά θα ήθελα να ξέρω για την αραβική μούνα.
Τρέμω για την αδελφή του Γς-τζιούνιορ.
Ο Γς-τζούνιορ πήρε το δικό μου όνομα και γλίτωσε το Ρασίντ [ο άλλος του παππούς] αλλά η αδελφή του θα πάρει το όνομα της συμπεθέρας μου.
Πως τη λένε; Μούνα. [Ευχή στα αραβικά]
gpointofview said
# 18
Ναι αλλά γλύτωσες την Χούντα [ευτυχία στα αραβικά, αν θυμάμαι καλά τι σήμαινε το όνομα της αρραβωνιάρας μου]
Γς said
19:
Δεν θυμάμαι πως την λέγανε την αρραβωνιάρας σου.
Εσύ θυμάσαι τον δικό μου; Το Μήτσο;
http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_8570.html
Χρηστάρας said
Αφού μιλώντας για μουνί γλυκαίνει και η γλώσσα, ας προσθέσουμε εδώ τον δείκτη από το βιβλίο του Φάνη Κατσιρέλου, «ΑΣΕΜΝΟΥ, ιστορίες για ενήλικες» (εκδ. ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, Αθήνα, 2015): «Άσεμνος. Πρόσωπο που ονομάζει το αιδοίο: ο γλιστρός, η πλύκα, το σμειλύ
-και το πέος: ο σαΐτος, η βεντρώ ή το λαμδί.»
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
17 Γεια σου Γιώργο!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
> Ας πάμε στην ετυμολογία της λέξης […] Ο Μούτσος προτείνει το […] γαμώ […]
Μά’στα.
Γιάννης Ιατρού said
Και το σχετικό, παραδοσιακό άζμα 🙂
atheofobos said
Όπως γράφω σε σχόλιο μου στο ποστ
Γυναίκες Α TO ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟ ΦΥΛΟ
http://atheofobos2.blogspot.gr/2006/09/to.html
για τον πίνακα του Gustave Courbet του 1866:
Ενας μαθητής του Courbet (που είναι τέτοιοι μαθητές σήμερα!) ο Αμερικανός ζωγράφος James Whistler είχε γκόμενα ένα μοντέλο την Joanna Hiffernan γνωστή τότε ως Τζό.
Από αγάπη και εκτίμηση στον δασκαλό του την «δάνεισε».
Λέγεται ότι ο πίνακας έγινε μετά από ένα καλό πήδημα.
Τον πίνακα τον παράγγειλε ένας μερακλής Τούρκος ό Καλιλ Μπέης που είχε εγκατασταθεί στο Παρίσι και ήταν πρώην διπλωμάτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα και στην Αγία Πετρούπολη.
Αυτός είχε μεγάλη συλλογή ερωτικών έργων τέχνης και ήθελε ένα πίνακα που η αίσθηση του ερωτισμού να προκύπτει -μόνο απο τα ευαίσθητα όργανα της γυναίκας.
Τέλος πρός ολοκληρωτικήν επιμόρφωση σας ο Αμερικανός ζωγράφος είναι αυτός που «περιποιείται» τον πινακά του ο μίστερ Μπίν στην γνωστή του ταινία της οποίας δεν θυμάμαι το όνομα.
(η ταινία είναι The Ultimate Disaster Movie)
Κ. Καραποτόσογλου said
H αξιόλογη ιστοσελίδα του Nick Nickolas φιλοξένησε τα ακόλουθα σχόλια, όπου παρουσιάζεται η παραγωγή της λ. μουνί από τη λ. μώνια σύκα < αιμώνια σῦκα, και βεβαίως σῦκον = fig. 2. pudenda muliebria· δηλαδή η προτεινόμενη ετυμολογία ήταν ήδη γνωστή στους περιηγητές-επισκέπτες του ιστότοπου του Nick από το 2010, ενώ το κείμενο ολόκληρου του μελετήματος βρίσκεται στο: http://media.ems.gr/ekdoseis/ellinika/Ellinika_57_2/ekd_peel_57_2_karapotosoglou.pdf
AnonymousApril 01, 2010 5:52 AM
The word is connected with medieval Greek μώνια σῦκα < αἱμώνια σῦκα;σῦκον = 1.
fig.2. pudenda muliebria. Ἑλληνικά 57 (2007) 385-389.
Reply
16.
opoudjisApril 01, 2010 9:08 AM
Intriguing! We have Hellenika at the libraryl I'll check it out.
Reply
17.
π2April 01, 2010 11:27 PM
According to a google result of "μώνια σύκα", Trapp VI 5 has an entry for μώνια: τά ?
Feigen: τὰ μώνια σῦκα LudwAnek. 70,2.
One more thing to check then.
Κ. Καραποτόσογλου
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said
18: Ενα προσφυγόπουλο που φιλοξενούσαμε το έλεγαν Μούνα, εμείς το φωνάζαμε Μουνέ και στο σχολείο, για ευνόητους λόγους το έλεγαν Μόνα. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και αντίστροφα. Να πάει κάποιος Νίκος σε αραβική χώρα! Νίκος ακούγεται στα αραβικά κάτι σαν το γαμ…
sarant said
27 Αυτό μας το λέγανε οι ξεναγοί κάθε φορά που επισκεπτόμασταν αραβική χώρα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>καριόλα (αυτή που πάει με άλλους και όχι με μας)
Τρελάθηκα στο γέλιο κι έχω και πονοκέφαλο κι αντιλάλησε το κρανίο μου. Στην καθ΄ημάς(γυναικεία) αντιστοιχία, καθίκι αυτός που παντρεύτηκε την άλλη (λμτ). 🙂 . Πάω πίσω στο νήμα (νουμί σήμερα)
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said
28: Επίσης και το όνομα Χαρά που στα αραβικά σημαίνει σκατά. Αποφεύγουμε να πούμε στους πρόσφυγες ότι «όλα είναι μια χαρά» , γιατί τους πιάνουν γέλια.
atheofobos said
Αντιγράφω από το ποστ μου
ΓΛΥΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΨΩΛΗΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9.html
μεερικές κρητικές μαντινάδες για το μουνί από το βιβλίο του Ανδρέα Λενακάκη – Κρητικά αξεμούριστα -Ο ελευθερόστομος λόγος στην Κρητική παράδοση. Εκδόσεις Μύστις 2011- Ηράκλειο
Ανάθεμα το το μουνί το ριζικό που έχει,
να ΄ναι γλυκό, να ΄ναι βαθύ και να μην το κατέχει.
Από την Καστελόριζα τηλεφωνώ στην Κούμη,
την γλύκα που έχει το μουνί δεν έχει το λουκούμι.
Το κεραμίδι στην σκεπή το βάνουν, όντε βρέχει,
ε το παντέρμο το μουνί μια γλύκα που την έχει!
Το ξέω πως υπομονή δεν έχεις, μα να λάβεις,
γιατί την γλύκα του μουνιού δεν θα την καταλάβεις.
Σηλισάβ said
Μουτζό στα καλλιαρντα: «να αβέλεις πιασμαντό σε σερμελιά και μουτζό να γίνεται!»
Alexis said
Μια που το καλεί η μέρα ας την τιμήσω κι εγώ δεόντως:
Κι ένα ανεκδοτάκι ειδικά αφιερωμένο στο θέμα του σημερινού νήματος:
Ο Τοτός επιδεικνύει στο σχολείο σπάνιο και εξαιρετικό ταλέντο ζωγραφικής. Κάθε φορά που η δασκάλα τους βάζει να ζωγραφίσουν κάτι ο Τοτός το ζωγραφίζει τόσο εκπληκτικά τέλειο που μοιάζει με αληθινό.
Εντυπωσιασμένη η δασκάλα αποφασίζει να πάει στο σπίτι του και να μιλήσει με τους γονείς του. Πάει λοιπόν στο σπίτι και βρίσκει τον πατέρα του Τοτού.
-Το ξέρετε κύριε ότι ο γιός σας έχει ένα σπάνιο ταλέντο και μπορεί να γίνει μεγάλος ζωγράφος;
-Το ξέρω κυρία μου, αμ δεν το ξέρω… Είμαι παθός!
-Τι εννοείτε «είστε παθός» δεν σας καταλαβαίνω…
-Προχτές ζωγράφισε ένα μουνί πάνω στη σόμπα και το ‘χε κάνει τόσο ζωντανό που εγώ έκαψα τον πούτσο μου και ο παππούς τη γλώσσα του!
Georgios Bartzoudis said
Παρ΄ημίν, το αιδοίον ελέγετο παλαιότερα πούτκα (η). Εξακολουθεί να λέγεται μέχρι σήμερα και είμαι μάλλον βέβαιος ότι είναι σλαβικής προέλευσης. Έχει μάλιστα και τις εκδοχές πουτκαρίκα (η), πουτκάρα(η), πούτκαρος (ο). (ίσως να μου ξεφεύγει και κάποια άλλη παραλλαγή).
Γς said
34:
Ναι, έτσι λέγεται.
Κάτι ξέρουμε κι εμείς από βουλγάρικα μουνιά
Σηλισάβ said
Θα ήταν κρίμα να μην γίνει και μια αναφορά για το «Αιδοίων Μονόλογοι». Η Ηβ Εσνέρ, μια γυναίκα κακοποιημένη στην παιδική ηλικία, γυρνάει τον κόσμο και παίρνει συνεντεύξεις από γυναίκες και την σχέση τους με το αιδοίο τους. Μια σειρά από βιβλία, θεατρικά και λέσχες έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις γυναίκες αυτές. Τα προτείνω σε όλες και όλους τους θαμώνες του ιστολογίου
gpointofview said
# 31
Κι από το Πυθαγόρειο:
τι νάμουνα, τι νάμουνα, τιράντα του βρακιού σου
και νάσκυβα να έβλεπα την τρύπα του μουνιού σου
Πάνος με πεζά said
Πάντως η ζητούμενη λέξη μοιάζει με την παραλλαγή της «πουτί», που ακούμε στα νησιά του Αν. Αιγαίου, μέχρι και την Κύπρο. Αυτό πάλι όμως, ίσως να είναι από το «κουτί».
Από την άλλη, που λέγαμε για το σημαίνον και το σημαινόμενο, τα ανοιχτά πόδια μιας γυναίκας, δημιουργούν τα γράμματα «Μ» και «ν», δεν αποκλείεται λοιπόν να προέκυψε μια κάποια…»οπτικοποίηση» ! 🙂 (οι παλιοί μάλιστα, είχαν και μια έκφραση, «τα έκανες μι και νι»…)
Γς said
33:
Κι ένα άλλο σχετικό ανέκδοτο:
Ζωγραφίζει ο γιατρός ένα τετράγωνο και ρωτά τον ασθενή να του πει τι είναι
-Μουνί,
Ζωγραφίζει ένα τρίγωνο
-Μουνί
Μια ευθεία
-Μουνί
Μια τελεία
-Μουνί
-Α, εσύ έχει΅μεγάλο πρόβλημα.
-Εγώ έχω πρόβλημα γιατρε; Εσύ έχεις πρόβλημα, που ζωγραφίζεις όλο μουνιά!
Kουτρούφι said
#37. Το στιχάκι είναι της ευρύτερης περιοχής, Αιγαίου-Μικράς Ασίας: https://www.youtube.com/watch?v=dT4YFIur0iA
dryhammer said
34. Και πουτί στη Χίο.
35. Για τα βουλγάρικα δεν ξέρω αν είναι αλλιώς, αλλά παλιά στους πρωτόμπαρκους (15χρονοι οι πιο πολλοί) λέγανε οι παλιοί πως οι Γιαπωνέζες τόχουν οριζόντιο (σαν τσέπη ένα πράμα). Κι όταν ο πιτσιρικάς γούρλωνε τα μάτια (που ανάθεμα κι αν είχε δει και κανονικό) συμπλήρωναν «κι άμα ανεβαίνει τις σκάλες κάνει μπρρρ μπρρρ (προτάσσοντας τα χείλη και παίζοντάς τα με το δάχτυλο)»
Γιάννης Ιατρού said
29: ΕΦΗ
εξ ου και τα αναπαψώλια της καριόλας, όρος που βεβαίως έχει αναφερθεί από γνωστή σχολιάστρια εδώ στο μπλοκ 🙂
Πάνος με πεζά said
Οι Απω-ανατολίτες έχουν παράδοση στα σχετικά λογοπαίγνια, αφού εκτός από το γιατρό Τακάνο Μουνί και τη γραμματέα του Ναμουνάκι Γιαγαμίσι, υπήρξε και ο ευφάνταστος τίτλος θεματικής ταινίας «Η Κινέζα με το σκιστό κιμουνό» !. 🙂
atheofobos said
Στην σελίδα 36 στα ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΥΙΟΣ ΛΗΝΑΙΟΥ ο Χαριτωνίδης θεωρεί ως πιθανότερη την καταγωγή της λέξης από τα ιταλικά γιατί σε έγγραφο του 1383 αναγράφεται:
«φέρε μοι και το μουνίν σου ενταύθα, ίνα χρίσω αυτό και μη συγκάπτη»
Κώστας said
Καλημέρα!
Μεγάλα κέφια σήμερα.
#25: Ο πίνακας είναι βέβαια «η μητέρα του Ουίσλερ».
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
41. Μιὰ τέτοια ἱστορία περιγράφει καὶ ὁ Χρόνης Μίσσιος στὸ «καλά, ἐσὺ σκοτώθηκες νωρίς»
dryhammer said
Κι ένα σκάφος
http://www.marinetraffic.com/gr/ais/details/ships/265758300
που χαρακτηρίζεται ως pleasure craft
Γιάννης Ιατρού said
31: Αθεόφοβε,
τι; μόνο αντιγράφεις; Να βάλεις και οπτοακουστική ύλη 🙂
Κώστας said
Και η «αποκατάσταση» του φθαρμένου πίνακα από τον μίστερ Μπιν
Κώστας said
Να μην αντισταθώ κι εγώ στον πειρασμό, και να παρατηρήσω, ότι στην υπ’ αρ. 5 περίπτωση, συνεισφορά στην ετυμολογία του μουνιού, προτείνει ο… Μούτσος! 😀
Σουμέλα said
Υπάρχει και η μύλη κύηση μήπως το μύλη έχει σχέση με τη λέξη; μονί; Λέω τώρα, ας απαντήσουν οι ειδικοί.
spyridos said
Κώστας said
Και μια και αναφέραμε και τραγουδάκια, υπάρχει και με το γνωστό παιδικό «παιχνίδι», της δια επαναλήψεως δημιουργουμένης ηχητικής εντυπώσεως:
Vassilis Matsoukas said
Άσχετο με το θέμα αλλά νομίζω αξίζει να το παρουσιάσετε στο μπλογκ σας.
Ξεκινάει στις 12 Φεβρουαρίου στο site https://mathesis.cup.gr (δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης) ένα εκλαϊκευτικό εισαγωγικό σεμινάριο στη γλωσσολογία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Φοίβο Παναγιωτίδη. Ήδη έχει αναρτηθεί το υλικό για την πρώτη εβδομάδα.
Σας ευχαριστώ για τα πολύ ενδιαφέροντα καθημερινά σας κείμενα.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
54 Οπωσδήποτε αξίζει αναγγελία. Κάτι έχω στο νου μου.
44 Ναι, τη φράση αυτή την αναφέρει και ο Νίκολας σε ένα από τα άρθρα του
41 Όπως λέει και ο Καββαδίας «σε κείνη την απίθανη σ’ όλον τον κόσμο χώρα / που τα κορίτσια τόχουνε στα ίσια ή και λοξά»
Το πουττί και στην Κύπρο.
ΓιώργοςΜ said
41 Πρέπει να είναι πολύ συνηθισμένο πείραγμα, θυμάμαι πως κάτι μαστόρια σε μια οικοδομή που πείραζαν έναν (λιγάκι αγαθό, όχι και πολύ εύστροφο) πιτσιρικά-κολαούζο ενός άλλου συνεργειου, το είχαν εξελίξει, εξειδικεύοντας την κλίση με τις εθνικότητες: Άλλη για τις Γιαπωνέζες, άλλη για τις Κινέζες, άλλη γις τις Αμερικάνες, άλλη για τις Γερμανίδες… Αν ίσχυε, θα μπορούσε κανείς να αντικαταστήσει το διαβατήριο με μέτρηση αζιμουθίου… 😀 😀 😀
atheofobos said
51
Όχι βέβαια!
Προέρχεται από την λατινική λέξη Mola= ψευδής κύηση
Πάνος με πεζά said
Κοινώς ανεμογκάστρι.
ΓιώργοςΜ said
Επίσης, για λόγους πληρότητας, να υπενθυμίσουμε πως, ως γνωστόν, «αν δεν σταθεροποιηθεί, ψάρια δεν έχει».
spiral architect 🇰🇵 said
[…] Για να μη με μπανάρει το Φέισμπουκ, δεν βάζω σκέτον και έγχρωμο τον πίνακα, που πάντως μπορείτε να τον δείτε εδώ, αλλά αυτή την ωραία ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον κυριούλη που παρατηρεί από κοντά. […]
Επειδή δεν έχω φατσοβιβλίο, το μπανάρισμα ισχύει και γι’ αυτόν τον πασίγνωστο πίνακα, για την Αφροδίτη της Μήλου και τον Δαβίδ του Μιχαλάτζελου;
Δύτης των νιπτήρων said
55γ Μέχρι να βρω το στίχο που θυμόμουνα, (για μια φορά) με πρόλαβες. 🙂
Για τη Σταχτοπούτα δεν περιμένετε εμένα να σας πω φαντάζομαι.
dryhammer said
56. …με μέτρηση αζιμουθίου…
χρησιμότατη στη ναυσιπλοΐα, αν αναλογισθούμε ότι σέρνει καράβι
sarant said
60 Για οτιδήποτε μπορεί να σε μπανάρουν αν σε καρφώσει κάποιος, και βέβαια με… αντικειμενικά κριτήρια πχ για τη γνωστή φωτογραφία από το Βιετνάμ με το κορίτσι που του έχουν καεί τα ρούχα
61 Αλλά δεν έχουμε σταχτοπούτικο άρθρο
ΣΠ said
Πάνος με πεζά said
[ Michael Nikolaou mode on ]
[…] Για να μη με μπανάρει το Φέισμπουκ, δεν βάζω σκέτον και έγχρωμο τον πίνακα, που πάντως μπορείτε να τον δείτε εδώ, αλλά αυτή την ωραία ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον κυριούλη που παρατηρεί από κοντά. […]
Τον μπάνιαρα, να φύγει το χρώμα !
[ Michael Nikolaou mode off ]
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
63α Για κάνε ένα πείραμα Νικοκύρη άμα βρεις καμιά τέτοια άγρια φωτό από κάνα Αφγανιστάν 1979-1989. Το πολύ-πολύ να μείνεις χωρίς μουτσουνοτέφτερο αλλά δε νομίζω 🙂
Chrysostomos Fountoulis said
Υπάρχει και το μουνί της θάλασσας Aplysia dactylomela με το ταιριαστό όνομα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
11 https://img.etsystatic.com/il/286005/643288019/il_fullxfull.643288019_6ic1.jpg
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
Κι ἐμένα μ᾿ ἀρέσει, πού ᾿λεγε καὶ μιὰ παλιά διαφήμηση. Τὸ σημερινὸ θέμα, ἐννοεῖται.
Ξεκινάω μὲ τὰ λεξιλογικά. Γιὰ τὴ σύνδεση αἰδοίου καὶ σύκου στὴ θερμιώτικη ντοπιολαλιὰ ἔχω ξαναγράψει ἐδῶ σχόλιο 212:
«…Τα σύκα τα κόβουμε μόλις γίνουνε. Αν τ’αφήσουμε λίγο παραπάνω ανοίγουνε στο πίσω μέρος. Αυτά τα λένε φουσκομαΐδες.
Η λέξη φουσκομαΐδα χρησιμοποιείται μεταφορικά και για το αιδοίο.
…
Ὅπως διαπίστωσα ἀργότερα, ἡ φουσκομαΐδα πάει πολὺ πίσω στὸ χρόνο.
Ὁ Χρῖστος Δάλκος γράφει, μεταξὺ ἄλλων, σὲ ἄρθρο του ποὺ δημοσιεύτηκε στὸ τεῦχος 31 τοῦ περιοδικοῦ «Ἀντιφωνητής»:
«Τό «προελληνικό» θεωρούμενο σῦκον, λατ. ficus, παραβαλλόμενο πρός τά ν.ἑ. φοῦσκο, φούσκα, φοῦσκος, σφοῦγγος, σφόγγος, φουσκωτός (= τό ἄγουρο σῦκο), φαίνεται νά προέκυψε μέ ἀντιμετάθεση ἐκ τοῦ φῦσκον […] καί σίγηση τοῦ φ [πρβλ. τήν παροιμιώδη φράση πῆγε φοῦσκος καί γύρισε λύντζος Πελοπν. (Κροκ.) σφοῦgος διάη, λύντζι γύρισε Πελοπν. (Μάν.) κ.λπ.][…..] Πρόσφατα, ὁ φίλος Δημήτρης Μαρτῖνος ἀπό τόν Σίλακα (Δρυοπίδα) τῶν Θερμιῶν (Κύθνου) ἔθεσε ὑπ᾿ ὄψει μου –καί τόν εὐχαριστῶ θερμά γι᾿ αὐτό- τόν θερμιώτικο τύπο φουσκομαΐδα (= τό σῦκο πού ἔχει «γίνει» λίγο παραπάνω καί ἀνοίγει στό πίσω μέρος). Ἡ πληροφορία εἶναι ἀνεκτίμητης ἀξίας, γιατί ἐπιβεβαιώνει πέραν πάσης ἀμφιβολίας τήν ὑπόθεση ὅτι τό «σῦκον» προέρχεται ἀπό τό πρωτοελληνικό «φῦσκον» (φοῦσκο), ἀφοῦ σέ πολλά μέρη τῆς Ἑλλάδας ὁ τύπος γιά τήν «φουσκομαΐδα» εἶναι συκομαΐδα καί σ᾿κομαΐδα, καί σ᾿κουμαΐδα, καί σ᾿κοπαΐδα καί σ᾿κομαρίδα καί σ᾿κορμαΐδα κ.λπ.! Ἑπομένως στά Θερμιά ἔχει διατηρηθῆ ὁ πρωτοελληνικός τύπος, ὁ ὁποῖος, σημειωτέον, δέν ἔχει καταγραφῆ στό Ἀρχεῖο τοῦ Κέντρου Ἐρεύνης Νεοελληνικῶν Διαλέκτων καί Ἰδιωμάτων.» «
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@69. Ἀπὸ κάποιο λάθος μου δὲν μπῆκε ὁ σύνδεσμος: https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/17/suka/
σχόλιο#212.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@ΣτοΔγιαλοΧτηνος (#5).
Πολὺ ἐρωτικὸ αὐτὸ τὸ ἐρωτηματικό !
sarant said
67 E, αυτό δεν το ήξερα!
69 Με όλη την αγάπη που έχω και για τους δυο σας, το «πέραν πάσης αμφιβολίας» είναι η υπερβολή του αιώνα. Το ότι λέγεται φουσκομαΐδα στα Θερμιά και μόνο η κοινότατη σε όλη την Ελλάδα συκομαΐδα (που δεν σημαίνει πάντα το ίδιο πράγμα) μπορεί απλώς να οφείλεται σε τοπική παραλλαγή. Γιατί να είναι αυτός ο αρχικός τύπος;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καὶ μιὰ καὶ τὸ ᾿φερε ἡ μέρα.
ΨΩΛΑΡΜΕΝΙΣΜΑ
Καράβι αρματωμένο βγαινει στα βουνά
κι ακόμα παραπάνω, μισοούρανα
ένα μουνί το σέρνει απ’ τη μουνότριχα
τι είδανε τα μάτια μ’ τα καλότυχα
Καράβι μ’ τι γυρεύεις πάνω στα ψηλά
πού ‘χει βροχές και μπόρες και μπουμπουνητά
αχ το μουνί με σέρνει, θέλει για να βρώ
αυτόν που λένε το σαυρογαμόκαβρο.
Κι εκεί που όρτσα-πρύμα ψωλαρμένιζαν
και του μουνιού τις τρίχες καλοχτένιζαν
ήρθε βροχή κι αγέρας, ήρθαν κεραυνοί
και κόπηκεν η τρίχα από το μουνί.
Κουρέλια τα πανιά μα τα κατάρτια του
ακόμα εβαστιούνταν απ’ τα ξάρτια του
κι εκει οπού ταξίδευε ψωλάρμενο
τον είδε νά ‘ρχεται σεινάμενο-κουνάμενο.
Του λέει, έλα κοντά σαυρογαμόκαβρε
τόσο καιρό σε ψάχνω, ωρέ γαμόφλαρε
γιά βάλ’ ένα χεράκι να γλιτώσουμε
ζήτα μετά ό,τι θες και θα στο δώσουμε.
Κουλάντριζε τις σκότες στα ποδάρια του
κρατούσε το τιμόνι στα παπάρια του
κι έφτασ’ αγάλι-αγάλι απ’τον ουρανό
στης Μουνιχίας το λιμάνι, το στενό.
rogerios said
1. @27-28: το αραβικό έτυμο έχει δώσει και το ρήμα της γαλλικής (αργκώ, αλλά καταγραφόμενο από τα πλέον έγκριτα λεξικά) «niquer», το οποίο έχει το σημασιολογικό περιεχόμενο που φαντάζεστε.
2. Το βενετσιάνικο mona το μνημονεύει ρητώς κι ο συγχωρεμένος Έκο στον «Μπαουντολίνο» του.
rogerios said
@74: Διόρθωση στον βιαστικό και τσαπατσούλη εαυτό μου. 🙂 Όχι στον «Μπαουντολίνο», αλλά στο «Εκκρεμές του Φουκώ» (σε συνομιλία του Καζαουμπόν με τη Βραζιλιάνα ερωμένη του, την Αμπάρο).
ΚΑΒ said
Το μουνί και το κελάρι έναν θέλουν νοικοκύρη.
spyridos said
73
Εξαιρετικό. Να σαι καλά
spyridos said
Η πέμπτη στροφή λευτεροπαπαδοπουλιάζει λιγάκι ή μου φαίνεται
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@Spyridos (#77,78).
Εὐχαριστῶ γιὰ τὰ καλά σου λόγια.
Ἔχει πολλὲς ἐπιρροὲς ἀπὸ τ᾿ ἀκούσματα καὶ τὰ διαβάσματά μου: Δημοτικὸ τραγούδι, Βάρναλης, Ἐλύτης, Γκάτσος, Παπαδόπουλος καὶ ἄλλοι ποὺ βρίσκονται καταχωνιασμένοι στὰ βάθη τοῦ μυαλοῦ. Ἀπό ᾿κεῖ ἀνασύρω κατὰ καιρούς καὶ συρράπτω κάποια στιχουργήματα λαϊκότροπα, χωρὶς νὰ ξέρω ποιό εἶναι ἀπὸ ποιόν.
sarant said
Πολύ καλό, Δον Μήτσο!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το νουμί και το χταπόδι
όσο το χτυπάς απλώνει.
Από παιδικό μου κρυφάκουσμα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ξεκαθαρογλωσσίδι/γλωσσομπέρδεμα/γλωσσοδέτης:
«Στης μαυρομουρνιάς* τη ρίζα ,μαύρος μούρναρος».
*Μουρνιά η μουριά.
spiridione said
Γιάννης Κουβάτσος said
Εγώ δεν φοβάμαι το μπανάρισμα και είμαι στο πνεύμα της ημέρας file:///storage/emulated/0/Download/img23384_c7b2d332931b88bdbac0efced2104d19_400_600.jpg
Γιάννης Κουβάτσος said
Αστοχία. Για να ξαναδοκιμάσουμε:
https://goo.gl/images/vyAYwS
Πάνος με πεζά said
Υπήρχε ένα ωραίο σκωπτικό στιχούργημα ονόματι «Κωλομουνομαχία» (συνομήλικο της γνωστής «Ιλιάδας» και «Οδύσσειας»), όπου τα δύο αυτά μέρη ενώπιον δικαστή, εκθέτουν τις απόψεις για το ποιο πρέπει να πάρει τα πρωτεία. Αν και το ιστολόγιο έχει δημοσιεύσει διάφορα τέτοια, δεν το βρήκα, όπως και οπουδήποτε αλλού.
Θυμάμαι μόνο την κατάληξη (επικρατεί ο κώλος), με το δικαστή να λέει «διότι ακόμα και εις αυτά έτι τα γηρατεία, είναι αξιαγάμητος, του δίνω τα πρωτεία». (ή κάπως έτσι)
Αν κάποιος έφαγε φλας και το θυμήθηκε ή το έχει, ας μας το δώσει γιατί «καλό είναι να μένουν αυτά». 🙂
Γιάννης Ιατρού said
69: Ενδιαφέρον Δημήτρη, γιατί εγώ τουλάχιστον για φοῦσκο ήξερα κάτι σαν κι αυτό

Avonidas said
#86. Αν όχι τα πρωτεία, τουλάχιστον τα πρωκτεία! 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
Μιχάλης Νικολάου said
Η μούνα σέρνει
μαούνα.
sarant said
Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι μια λουξεμβούργια καλλιτέχνισσα πήγε και στάθηκε κάτω από τον πίνακα του Κουρμπέ και έκανε αναπαράσταση. Μάλιστα το έχει κάνει δυο φορές ως τώρα:
http://www.lessentiel.lu/fr/news/insolites/story/Jambes-ecartees-devant-L-Origine-du-monde–17604161
Λ said
Στα αγγλικά fanny/fannies
Avonidas said
#91. Υπήρξε δηλαδή ταύτιση σημαίνοντος και σημαινόμουνου, εε, σημαινόμενου;
leonicos said
Μόλις μπήκα, πήρα να διαβάσω τοο άρθρο κι έγινα έξω φρενών, εγώ τα αήθη φρονών
σεμνό ιστολόγιό μας σήμερα αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα θέμα ακατάλληλο για ανηλίκους.
σεμνό με τον Γς; Ε, αυτό κι αν είναι έλλειψη αυτογνωσίας
Avonidas said
#94. Μη γκρινιάζεις, ακόμα δεν έβαλε τη φωτό με το κατσαριδάκι au naturel.
dryhammer said
Όνομα και πράμα εξ Ινδιών (αγνώστου αζιμουθίου)
https://twitter.com/mouniroy_fc?lang=el
Γιάννης Ιατρού said
86: Πάνο,
κάθε δυό χρόνια το θυμάσαι, ε; 🙂
leonicos said
Βέβαια τον πίνακα τον ‘εχω ξαναδεί. Τεχνολάτρης γαρ
Γιάννης Ιατρού said
96: Είναι βλέπεις οι Ινδο-ευρωπαϊκές ρίζες της γλώσσας, γι αυτό ταιριάζει 🙂
leonicos said
χρήσιμο είναι να ξέρουμε πότε εμφανίστηκε στη γλώσσα μας.
εγώ έχω ιδίαν θεωρίαν επ’ αυτού
Ότι επειδή ακριβώς είναι ου φωνητόν, διετήρησε την αρχική προφορά του ο /u/ διότι δεν έχει σύντροφον σε άμεση επαφή
dryhammer said
και στο Μαρόκο
http://mounitours.com
Alexis said
#73: Εξαιρετικό Δημήτρη, μπράβο! Δικό σου είναι;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
«…Ο Υμπέρ Περνό σχετίζει το μουνίν με το βουνίν, που σημασιολογικά είναι κοντά αφού υπάρχει η ονομασία «όρος της Αφροδίτης» (mons Veneris). Δεν είναι όμως σαφές πώς το β έγινε μ, εκτός αν πάμε στο *βνιν, βλ. 1.…»
Ρὲ μανία ποὺ τὴν ἔχει αὐτὸ τὸ βουνὸ νὰ μὴ μένει σταθερὸ μὲ τίποτα!
Πότε γίνεται κουνέλι, πότε γίνεται μουνί!
Ἔλα βουνὶ στὸν τόπο σου! 🙂
leonicos said
και παρεμπιπτόντως ο κόμπος αυτός και στα ελληνικά ναυτικά λέγεται «μουνί».
δηλαδή… πώς αλλιώς θα μπορούσαν να το πουν οι άνθρωποι; σφραγίδα;
ΣΠ said
91
Κάτω από τον πίνακα του Κουρμπέ το είχε κάνει το 2014:
http://www.lefigaro.fr/culture/2014/06/03/03004-20140603ARTFIG00253-une-artiste-pose-nue-devant-l-origine-du-monde.php
Πέρσι το έκανε μπροστά από την Τζοκόντα:
http://www.lequotidien.lu/culture/deborah-de-robertis-nue-devant-la-joconde-au-louvre/
leonicos said
Απίστευτο!
Δηλαδή η πρότασή μου είναι όντως μια ακόμα.
sarant said
91 😉
101 Kαι ταξίδια πάει!
Alexis said
Περάσαμε τα 100 σχόλια και δεν αναφέρθηκε ακόμα αυτός:

Μοι προκαλεί κατάπληξιν λέμε! 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@102. Ἐμοῦ τοῦ
αἰδἰδίου, Ἀλέξη.Avonidas said
#105. Αυτό είναι που λένε attention whore 😉
sarant said
105 Στέκομαι διορθωμένος!
leonicos said
@5 πως δεν υπάρχει από καταβολής κόσμου μεγαλύτερο ερωτηματικό από το μουνί.
έχω αρχίσει να υποπτεύομαι ότι είσαι σοφός!
Alexis said
Γιάννη δεν λειτουργεί ο σύνδεσμος στο #97.
Διόρθωσέ το γιατί διψάμε για μάθηση! 😆
leonicos said
@15 Με απογοήτευσες
το όνομα έγινε διάσημον προσφάτως
leonicos said
@39
Πήρες το αίμα σου πίσω!
Πάνος με πεζά said
@ 89 :

ΣΠ said
http://www.imdb.com/title/tt2511470/

ΣΠ said
https://en.wikipedia.org/wiki/Mouni_(Burkina_Faso_town)
Γιάννης Κουβάτσος said
Όνομα που χαρακτηρίζει το πώς τα έκανε ο Αλαφούζος στην Πανάθα:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%2591%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25AF_%25CE%259C%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25AD&ved=2ahUKEwiVou3o35bZAhUB3SwKHe5_Al8QFjAOegQIDhAB&usg=AOvVaw0dycuRePo58btT42bTlTD_
Πάνος με πεζά said
Μαθητική Οργάνωση Υποστήριξης Νεανικών Ιδεών
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@118. Σταῦρο, ἡ ἀπόσταση Kolo-Mouni εἶναι 3612km καὶ μάλιστα ἀπὸ τὴν πιὸ σύντομη διαδρομή.
Ποῦ τὰ 72 μίλια τοῦ θερμιώτη ψαρᾶ ἤ τὰ δυὸ δάχτυλα καὶ κάτι τοῦ λαϊκοῦ γνωμικοῦ.
atheofobos said
58
Η μύλη κύηση είναι κύηση που με απλά λόγια ξεκίνησε και εξελίσσεται στραβά και αντί να αναπτύσσεται παιδί στην μήτρα αναπτύσσεται ιστός που μοιάζει με σταφύλι από την βοτρυοειδή εκφύλιση των χοριακών λαχνών.
Αντίθετα το ανεμογκάστρι είναι ψυχοσωματικό φαινόμενο αποκλειστικά σε γυναίκες που θέλουν πολύ να κάνουν παιδί και εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης χωρίς να είναι έγκυες
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>οι απόκριες(που μάλιστα φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα)
Τί φίνα μπηχτή! 🙂 🙂
Το περί ου λόγος σκεύος ηδονής-φςςςς!-, τί αρχή του κόσμου και άλλα μεγαλυνάρια 🙂 , το λενε λαϊκά και πεταλούδα ή κοχύλι ποιητικά,Γς,μη βάλεις τη γνωστή φωτό. 🙂
Καψομούνηδες οι ορεινοί Θεσσαλοί.
https://hysteria.gr/47223
Πέπε said
> > Ο Γ. Χατζιδάκις πρότεινε το αρχαιο εὐνή `κρεβάτι, κρεβάτι του γάμου΄ υποθέτοντας αμάρτυρο ελνστ. υποκοριστικό *εὐνίον που θα έγινε μσν. *βνίον > *μνίον > *μουνίον. Δεν είναι τόσο παράλογο, αφού ο ευνούχος με κάποια τέτοια διαδρομή έγινε μουνούχος. Ωστόσο, αν φωνητικά δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, έχουμε και τη μεγάλη μετατόπιση της σημασίας, απ’ το κρεβάτι, όσο κι αν η carriola (είδος κρεβατιού με ρόδες) έγινε καριόλα (αυτή που πάει με άλλους και όχι με μας).
Αν έγινε όχι ακριβώς έτσι αλλά υποχωρητικά από το μουνούχος (που είναι από το ευνούχος – το «μουνουχίζω» είναι κοινό και σήμερα), με αρχή πάντα την ευνή, νομίζω ότι το σημασιολογικό πρόβλημα αμβλύνεται.
dryhammer said
108 Τον οποίο, περιγράφοντας κάποιο ματς, ο αλήστου μνήμης Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος, τον έλεγε με το μικρό του, Πέδρο, «γιατί το όνομά του είναι κακόηχο» κι όλοι έψαχναν να δουν ποιος είναι αυτός ο καινούργιος παίχτης, μέχρι που τον έδειξε η κάμερα από κοντά.
Εμένα πάντως, το όνομα μού φερνε στο μυαλό κάποιο είδος μύκητα.
ΣΠ said
121
😀 😀 😀
dryhammer said
121 Για κάποιους είναι πολύ κοντά ενώ για άλλους πολύ ή και πάρα πολύ μακριά. Περί ορέξεως…
Μιχάλης Νικολάου said
91, … μια λουξεμβούργια καλλιτέχνισσα πήγε και στάθηκε κάτω από τον πίνακα του Κουρμπέ και έκανε αναπαράσταση. …
Την βγήκε
στον Κουρμπέτη.
Πιθανόν κουτσαβάκισσα από τις λίγες,
δεν αισθάνεται dirty.
Triant said
121: Με τα πόδια όμως κόβεις δρόμο και είναι μόνο 3.442 χλμ. 🙂
Fremder said
Ο Κουρμπέ δεν ασχολήθηκε μόνο με το ανωτέρω θέμα. Συμμετείχε στην παρισινή κομμούνα και καταδικάστηκε σε φυλακή μετά την καταστολή της. Πέθανε αυτοεξόριστος στην Ελβετία.
Μιχάλης Νικολάου said
105, … Πέρσι το έκανε μπροστά από την Τζοκόντα: …
..την τσόντα στην Τσοκόντα.
(«Τζ» ακούγονται και τα δύο «τσ»!)
Μιχάλης Νικολάου said
121, … ἡ ἀπόσταση Kolo-Mouni εἶναι 3612km καὶ μάλιστα
ἀπὸ τὴν πιὸ σύντομη διαδρομή. …
Με καράβι;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
«Η αρχή της αρχής του κόσμου (ακατάλληλο δι’ ανηλίκους)»
Γιατί ακατάλληλο δι΄ανηλίκους, τι ακατάλληλο έχει το μουνί; Πιο σωστό θα ήταν το, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@132. Ναί, ἄν εἶναι συρόμενο βάσει τοῦ #73.
Μιχάλης Νικολάου said
😀
Κουτρούφι said
Στη Σέρφο, το μαμουνάκι: https://www.youtube.com/watch?v=uzPp0ky00-o&t=45m39s
Πέπε said
@133:
> > Γιατί ακατάλληλο δι΄ανηλίκους, τι ακατάλληλο έχει το μουνί; Πιο σωστό θα ήταν το, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ.
Λάμπρο, ποιος ο λόγος να εκφράζεσαι τόσο απαξιωτικά; Απλώς για να μας θυμίσεις πόσο απελευθερωμένος είσαι; Να τις βγάλουμε να τις μετρήσουμε, τις απελευθερώσεις μας ο καθένας;
Κατά τη γνώμη μου το νόημα του «ακατάλληλου δι’ ανηλίκους» είναι το εξής:
Ορισμένα θέματα δε συζητιούνται ( / ορισμένες λέξεις δε λέγονται) οπουδήποτε και ενώπιον οποιουδήποτε και οσωνδήποτε. Μαθαίνουμε λοιπόν στους ανηλίκους να μην τα λένε. Εκείνοι φυσικά τα λένε, αλλά μεταξύ τους. Οπότε, ήδη έχουν μπει στο νόημα το «όχι όπου να ‘ναι». Τόσο απλό.
Τώρα, πιθανόν εσύ να προτιμάς κάποιον άλλο τρόπο να το μάθει αυτό ένα παιδί, ή να προτιμάς να μην το μάθει καν, αλλά αυτό κάνει όλους τους άλλους ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ (με πολύ κεφαλαία γράμματα); Μήπως κατ’ επέκταση είναι αρρωστημένο ότι τ’ αρχίδια μας τα ξύνουμε μόνο όταν δε μας βλέπουν; Είναι αρρωστημένο ότι στην τουαλέτα πάμε με κλειστή πόρτα και άμα βγούμε τηρούμε ομερτά για όσα διημείφθησαν εκειμέσα; (Για να αναφερθώ σε μερικές περιπτώσεις απόλυτα φυσικών πραγμάτων, που ωστόσο η κοινωνία τα έχει οριοθετήσει.)
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
37 σημείο τζι
Γιάννης Ιατρού said
113: Ωχ, δίκιο έχεις Αλέξη, σόρρυ. Εδώ ο σύνδεσμος, αλλά ο Πάνος και τότε δεν το είχε βρει, και ενδιάμεσα δεν βλέπω να έγινε κάτι, δυστυχώς στο σκοτάδι θα μείνουμε θα το ψάξω σε λίγο κι εγώ, αλλά αφού δεν το βρήκε ο Πάνος … κράτα μικρό καλάθι 🙂 )
Αιμ said
Εδώ περί άλλων τυρβάζετε ενώ το προχθεσινό έχει εξελιχθεί σε υψηλή θεολογία περί φιλιόκβε !
Georgios Bartzoudis said
93 Avonidas said: #91. Υπήρξε δηλαδή ταύτιση σημαίνοντος και σημαινόμουνου, εε, σημαινόμενου;
(ίδε και 34, 35, 41)
# Θυμήθηκα και μια άλλη ονομασία του αιδοίου: σέι (το). Το χρησιμοποιούν μάλιστα συχνά οι γυναίκες όταν …βρίζουν: «Τ’ς μάνα σ’ το σέι»!
mitsos said
Κατανοώ βεβαίως πως η ανεύρεση της ετυμολογίας απαιτεί την ανακάλυψη των πισάχναρων που άφησε η λέξη σε κείμενα ώστε να αναπλάσουμε την ιστορία της και όχι μόνο εικασίες περί φωνητικών ή ηχητικών συγγενειών.
Αν πάντως έχει κάποια βάση αυτό
Από εδώ
Τότε σκέφτομαι και ότι
Στην Ευβοια ( ευ βους , τα καλύτερα βόδια ) που μουγκανίζουν
υπάρχει η Αιδηψός ( αιδοίον άπτω ). Ίσως εκ των ιαματικών υδάτων ιδιαίτερα για παθήσεις γυναικολογικές γράφουν κάποιοι … Ίσως από τις τελετές από τις εκεί Ιέρειες τις αρχαιότητας σε ιερούς χώρους στην Αιδηψό και σε γειτονικές περιοχές …
όπως π.χ. στο Μονογάϊ που βρίσκεται λίγο δυτικότερα κοντά στο Club Mediterrane και το οποίο κάποιοι παππούδες λένε πως το όνομά του είναι παραφορά του «μουνογάμι»
mitsos said
ΛΑΜΠΡΟΣ said
137 – Δηλαδή όποιος λέει το μουνί, μουνί, είναι απελευθερωμένος; πολύ περίεργη άποψη έχεις για την «απελευθέρωση» του ατόμου.
Δεν ξέρω τι κατάλαβες, αλλά αυτά που γράφεις και υπονοείς δεν έχουν καμία σχέση με εμένα ούτε με το σχόλιό μου. Όσο για το αν είναι αρρωστημένα όλα αυτά που περιγράφεις, κάνε μιά δεύτερη σκέψη, σύγκρινέτα με άλλα τρομακτικά που βλέπουν κι ακούν τα παιδια καθημερινά και δεν ενοχλείται κανείς και δώσε μόνος σου την απάντηση.
Όσον με αφορά, για μένα όποιος-α θεωρεί ακατάλληλη την λέξη μουνί για τους ανηλίκους, έχει αρρωστημένο μυαλό.
Υ.Γ – Όταν εν έτη 2018 δεν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία αλλά υπάρχει το μάθημα των θρησκευτικών, αναλογίσου τι μυαλά παράγουν τα εκπαιδευτήρια (για τις οικογένειες ας μη μιλήσω καλύτερα γιατί θα γίνει μύλος το νήμα).
sarant said
117-118 🙂
121 🙂 🙂
130 Ε, αυτό δεν το ήξερα
144 Το ιστολόγιο πρέπει να προειδοποιεί στον τίτλο. Μπορεί κάποιος να το διαβάζει σε κοινό χώρο, σε γραφείο κτλ.
cronopiusa said
Emphyrio said
Στην εκτη ηπειρο φυσικα υπαρχει χωριο Βουνι (https://www.google.gr/maps/place/Vouni+%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF/@38.1777565,20.4179471,14.63z/data=!4m5!3m4!1s0x135d80bd8394b793:0xebd8dbbcf08ed13d!8m2!3d38.178063!4d20.4031616?hl=en), το οποιο ευκολα παρηχειται στην σημερινη λεξη.
Για το pussy σαν Βουνι εχω ακουσει την (μεσω ολλανδικων νομιζω) ετυμολογηση απο το purse, προφανως λογω σχηματος και παρομοιων ιδιοτητων. Σταματω εδω, γιατι δεν εχω αρρωστημενα μυαλα ωστε να εκφραστω ελευθερα – εχω παει και στο σχολειο δυστυχως και εχω διαβρωθει.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Νουμιακές εκφράσεις
νουμί καλλιγραφία
νουμί καπέλο
το νουμί σου κι ένα πράσο
νουμόπανο
μαδονούμι
νουμοθύελλα
Νωρίτερα στο Ρίαλ ράδιο ο ΜαμπηΠαπαπαναγιώτου είχε βάλει ¨»Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», χαλί στην εκπομπή του (έλεγε πώς η κακιά εισαγγελέας ζόρισε τους αμερικάνους για να προσθέσει πολιτικούς στη δικογραφία)…
Έλα νουμί στον τόπο σου
mitsos said
Προσπάθησα δυο φορές ( 142, 143 ) να βάλω μια εικόνα από την παραπομπή μου που θα βρείτε στο «λικνο» (!) εδώ του σχόλιου 142 για την ρίζα μα->μυ- και το μύω με το οποίο συνδέει ο συγγραφέας τον όρο για την αρχή της αρχής του κόσμου
Πάνος με πεζά said
@ 139 : Ωχ, όλο τα ίδια και τα ίδια γράφω…
@ 122 : Ευχαριστώ ! Ποτέ δεν ήξερα τί ακριβώς είναι το ανεμογκάστρι (δε βολεύει και το φύλο…), και το πήγαινα διαισθητικά. (Μάλιστα παλιά υπήρχε κι ένα ανέκδοτο «πείτε του ήταν ανεμογκάστρι. Και μετά μου κάναν όλοι πλάκα κλπ.κλπ.» μην το γράφω τώρα)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
145 – Θεωρώ πως κατάλαβες πολύ καλά τι έγραψα και γιατί Νίκο, αν όχι τι να πώ.
Τίποτε δεν έχει αλλάξει γι’ αυτό το θέμα από τότε που ήμασταν εμείς ανήλικοι εκτός από το ότι τώρα είναι δική μας η ευθύνη.
Πέπε said
@144:
> > Δηλαδή όποιος λέει το μουνί, μουνί, είναι απελευθερωμένος; πολύ περίεργη άποψη έχεις για την «απελευθέρωση» του ατόμου.
Λάμπρο, δεν είπα ότι είναι απελευθερωμένος ούτε όποιος το λέει μουνί ούτε όποιος το λέει αλλιώς. Βασικά δεν είπα τίποτε επ’ αυτού αλλά, αν ρωτάς, θεωρώ ότι απελευθερωμένος είναι αυτός που ξέρει πότε να το πει έτσι, πότε αλλιώς και πότε να μην το πει ολωσδιόλου.
Αυτό το «πότε» όμως δεν το ορίζει κανένας συγκεκριμένος νόμος. Πάει ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο. Έχω ακούσει διαφορετικούς ανθρώπους να λένε τα ίδια πράγματα στις ίδιες συνθήκες κι ο ένας να ακούγεται σοβαρός και αξιοπρεπής, ο άλλος χυδαίος ή υποκριτικά ευγενικός.
______
Μάλλον έχεις δίκιο, δεν το είχα καταλάβει σωστά το σχόλιό σου. Άλλους χαρακτήρισες αρρωστημένα μυαλά, κι άλλους νόμιζα εγώ ότι εννοείς. Και δεν έφταιγε η διατύπωσή σου, εγώ διάβασα βιαστικά.
Αλλά και πάλι: κάποιοι είναι αρρωστημένα μυαλά. Γιατί δηλαδή; Άμα δεν τους αρέσει να λέμε «μουνί» μπροστά τους, δεν μπορούμε να σεβαστούμε την απαρέσκειά τους; (Δεν εννοώ να την υπακούσουμε ντε και καλά, να τη σεβαστούμε όμως.) Αν εγώ νομίζω ότι «όποιος λέει το μουνί, μουνί, είναι απελευθερωμένος» (που δεν το νομίζω, αλλά λέμε ΑΝ), πρέπει οπωσδήποτε να μου αποδώσεις ένα χαρακτηρισμό;
sarant said
149 Στείλε μου την εικόνα με μέιλ στο sarantπαπάκιpt.lu
cronopiusa said
Πιάσαν οι λέξεις
τις πρώτες τις θέσεις νωρίς,
και συ με βάζεις
στην μέση να βγω της σκηνής.
Βάλε πορεία για αλλού
δεν είν’ αυτό το λιμάνι
στην ενδοχώρα παντού
τ’ όνειρο έχει πεθάνει.
Μαρία said
150
Σε κόμικς της Μπρετεσέ, που δημοσίευε ο Ταχυδρόμος σε μετάφραση Δαβαράκη, ανεμογκάστρι παθαίνει και μια σκυλίτσα, όταν η φίλη του αφεντικού της μένει έγκυος. 🙂
sarant said
H εικόνα απο το λεξικό που έστειλε ο Μήτσος (σχόλιο 142). Δεν το θεωρώ πιθανή εκδοχή, αλλά ας υπάρχει
Γιάννης Ιατρού said
149/153: Mitsos

Μάλλον αυτή εννοείς
Εχω καλύτερα πράγματα να κάνω said
Καλησπέρα! Καλή τσικνοπέμπτη στη λεξοπαρέα! Μουνοσυζήτηση…
mitsos said
@156 ,@157Ευχαριστώ …
Όπως καταλαβαίνετε γώ δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω την εκδοχή …
απλά το βρήκα και θυμήθηκα διάφορα …
Avonidas said
Με την ευκαιρία, υπάρχει άραγε ζουραρισμός για το μουνί (όπως π.χ. τα μέζεα για τα μπαλάκια);
Γιάννης Ιατρού said
156/157: Είπα να σε ξεκουράσω, αλλά φεύ 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
136. «μαμούνι τση γης» λέμε για κάποιον που είναι πολύ γνώστης των μυστικών της φύσης, πολύξευρος και δεν του ξεφεύγει πού είναι μια καλή αμανιτιά, που καλά σαλιγκάρια κλπ
Μαμούνια λέμε όλα τα ζουζούνια,σκαθάρια κλπ. Μαμούνιασε η φακή,έβγαλε πετούμενα.
Avonidas said
Άσχετο με το θέμα μας, αλλά:
Κόντρα ΝΔ – Μαξίμου για «πολωνοποίηση» και «αυτοξευτελισμό»
Από ό,τι φαίνεται, στη ΝΔ άρχισαν κιόλας να καταθέτουν υποψηφιότητες για τη λέξη της χρονιάς 2018 🙂
Γιάννης Ιατρού said
163: Με τόσες εμφανίσεις στα κανάλια, όλο και κάτι θα προκύψει. Ο Άδωνις μόνο σ΄αυτά της Βενετίας δεν έκανε την εμφάνισή του σήμερα….
Μαρία said
164

Για σήμερα δεν ξέρω.
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν χρειάστηκε να βγει σε κανάλι της Βενετίας, αφού το σπίτι του έχει περισσότερη υγρασία κι απ’ αυτό:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.star.gr/ellada/406927/aytopsia-star-sto-spiti-toy-adwnh-gewrgiadh&ved=2ahUKEwjz5trUqpfZAhVJjiwKHS5zAfsQFjAAegQIERAB&usg=AOvVaw0YVFf0kF3DkSPIDDfjb7My
cronopiusa said
Νovartis: Πουλάει θεραπεία για τη λευχαιμία 475.000 δολάρια. Τα έχεις;… – της Σοφίας Χουδαλάκη
mitsos said
και αναρωτιέμαι σχετικά με την εκδοχή της προέλευσης από το μύω γιατί δεν αναφέρονται οι προφανείς συγγενείς : μύχιος, μυχός, μύησις , μυς, μύωμα, μυστήριο ( με ιέρειες ) … προφανώς μυστήριο όπως και η αρχή της αρχής του κόσμου
Μαρία said
167

Δεν ξέρω ποιος το ‘φτιαξε αλλά είναι πλαστό.
cronopiusa said
sarant said
161 Δεν πειραζει, αρκεί η πρόθεση
163 Πολωνοποιηση!
Γς said
121:
>Σταῦρο, ἡ ἀπόσταση Kolo-Mouni εἶναι 3612km καὶ μάλιστα ἀπὸ τὴν πιὸ σύντομη διαδρομή.
Η επίμαχη απόσταση είναι όσο η απόσταση μεταξύ των δαχτύλων Μεγάλου και Δείκτη του Γς
Chris Oreinos said
Το μουνί, είχε πει ο Πανούσης σε παράστασή του, ότι προέρχεται από το money. Έχει μια βάση…
Επίσης το τραγούδι του «Το βουνό της Αφροδίτης», το οποίο αναρτήθηκε παραπάνω, είναι αναμφίβολα μια αληθινή ελεγεία του μουνιού, δοσμένη με ποιητική αλληγορία 😉
sarant said
Είναι και τα γνωστά 3Μ (μέσον, money, μουνί)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
152 – «Αυτό το «πότε» όμως δεν το ορίζει κανένας νόμος. Πάει ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο.»
Φυσικά και το καθορίζει νόμος, είναι ο άγραφος κοινωικός ηθικός νόμος κοινώς ταμπού που επιβάλλεται στούς ανθρώπους από την βρεφική ηλικία, το θέμα είναι, γιατί ότι έχει να κάνει με τα γεννητικά όργανα και το σέξ, εξακολουθεί να είναι ταμπού το 2018.
Όλοι είμαστε μεγαλωμένοι με αναστολές σ’ αυτήν την κοινωνία Πέπε, αρρωστημένα μυαλά, έχουν αυτοί που εκφράζονται χυδαία γενικά και ειδικά αυτοί που θεωρούν το μουνί βρώμικο, ντροπή και βρισιά και γι’ αυτούς τους λόγους το αποκρύπτουν από τους ανηλίκους, νομίζω πως είμαι σαφής.
Είναι τραγικό γι’ αυτό το υπέροχο δώρο της φύσης, να δημιουργούμε στα μικρά παιδιά εικόνες ντροπής και ενοχής, δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η διαστροφή που μόνο κακό κάνει στους ανθρώπους. Η δικιά μου η γενιά, αν και είχε την συγκυρία και την ευκαιρία, απέτυχε παταγωδώς να αλλάξει κάτι και δημιούργησε μια ασεξουαλική πολιτικά αδιάφορη και συντηρητική γενιά που ρέπει προς την ακροδεξιά, (έχει αναλύσει ο Ράϊχ τεκμηριωμένα για ποιό λόγο στρέφονται οι άνθρωποι μαζικά στον φασισμό) με λύπη μου βλέπω πως και η δική σου δεν αλλάζει πορεία.
Υ.Γ – Θα έχεις παρατηρήσει ίσως πως πολλοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες εκφράζονται χυδαία δημοσίως, παραδόξως, έχουν μεγάλη δημοφιλία, αν σου λέει κάτι αυτό.
ΣΠ said
142
Έργο απαλλαγμένο από την Ινδοευρωπαϊκο-Σανσκριτική και Φοινικική ανωμαλία
;;;;;;;;;;;;
Triant said
144:
Δεν τα ξέρεις καλά Λάμπρο. Η γυναίκα μου, δασκάλα, από πέρσι (με την αριστερίζουσα φασιστική κυβέρνηση) κάνει μάθημα σεξουαλιής διαπαιδαγώγισης (προφανώς πιλοτικά, όπως και οι μέθοδοι φρενέ που ξεκίνησαν). Άστα. Αυτοί οι κουμουνιστές τα κάνουν όλα ίσωμα.
Γς said
Και το [μπιπ] της μάνας του ταβερνιάρη:
Σε ταβέρνα Χαλκίδας δίπλα στην παλιά γέφυρα.
Βιαζόμαστε, Πάω στο ταμείο και (αστειευόμενος) λέω :
-Ιλ κόντο! [τόν λογαριασμό ιταλιστί]
Κι ο καριόλης, που με πέρασε για Ιταλό, ρωτάει το σερβιτόρο:
-Εχει πάρει τίποτα άλλο ο μαλάκας στο 13;
Και μου πασάρει την απόδειξη.
-Τρέντα ντούε έουρο.
Πληρώνω
-Γκράτσιε
-Της μάνας σου το (μπιπ)!
Και φεύγουμε
Γς said
Και το γιαπωνέζικο:
-Ανάτα νο οκάσαν νο νέκο
[Της μάνας σου το μ@@νί]
Εδώ θα σφαζόμασταν. Εκεί είναι σαν να λες “Της μητρός σου η κνήμη, η πλάτη ή ο αγκώνας ”.
Τόλμα όμως να πεις:
-Ανάτα νο οκάσαν γουά ιντάινα χεσό ο μότε ι
[Η μάνα σου έχει μεγάλο αφαλό]
Πέθανες!
Γς said
143:
Τα είπες όλα
Μιχάλης Νικολάου said
Η πολωνοποίηση
είναι σαν την
πολωνοσκόπηση;
Avonidas said
#181. Ξεkatynιάσματα!
Πέπε said
@175:
> > Φυσικά και το καθορίζει νόμος, είναι ο άγραφος κοινωικός ηθικός νόμος κοινώς ταμπού που επιβάλλεται στούς ανθρώπους από την βρεφική ηλικία
Επιμένω Λάμπρο. Δεν υπάρχει νόμος που να λέει με λεπτομέρεια «εκεί μπορείς να το πεις, εκεί δεν μπορείς». Αυτό (το εδώ ναι, εκεί όχι) το καταλαβαίνει ο καθένας διαφορετικά. Το μόνο που λέει ο άγραφος νόμος είναι ότι δε λέμε οτιδήποτε οπουδήποτε.
> > το θέμα είναι, γιατί ότι έχει να κάνει με τα γεννητικά όργανα και το σέξ, εξακολουθεί να είναι ταμπού το 2018.
Το βρίσκω μεγάλη υπερβολή πως ό,τι έχει να κάνει με τα γεννητικά όργανα και το σεξ είναι ταμπού. Αν για παράδειγμα κάποιος χτυπήσει τον άλλο στα γεννητικά όργανα, πιστεύεις ότι υπάρχει χώρος όπου δε θα μπορείς να το πεις αυτό αλλά θα πρέπει να πεις «τον χτύπησε ξέρεις πού»; Υπάρχει χώρος όπου δεν μπορείς να πεις ότι τα παιδιά συλλαμβάνονται κατά την ερωτική συνεύρεση αλλά θα πρέπει να πεις για πελαργούς και λάχανα; Απλώς σε άλλους χώρους θα πεις «ερωτική συνεύρεση» και σε άλλους «πήδημα». Αυτό δεν είναι αρρωστημάρα.
> > αρρωστημένα μυαλά, έχουν αυτοί που εκφράζονται χυδαία γενικά και ειδικά αυτοί που θεωρούν το μουνί βρώμικο, ντροπή και βρισιά και γι’ αυτούς τους λόγους το αποκρύπτουν από τους ανηλίκους
Μισό λεφτό. Άλλο να αποκρύπτεις το πράγμα, και να το θεωρείς βρώμικο, και άλλο να θεωρείς τη λέξη κακή. Όσοι κάνουν το πρώτο σίγουρα είναι αρρωστημένοι (κανείς δεν αποκρύπτει το σαγόνι ή τη σπλήνα), αλλά πόσοι είναι αυτοί;
Με τη λέξη δεν είναι το ίδιο: ορισμένα πράγματα ονομάζονται με πολλές λέξεις, που η καθεμία ταιριάζει αλλού. Και ο βοτανολόγος αλλιώς ονομάζει τα ίδια πράγματα όταν παρουσιάζει τις μελέτες του κι αλλιώς όταν ψωνίζει στον μανάβη.
Μ’ ένα πολύ χειροπιαστό παράδειγμα: Κάποτε, σε μια σχολική τάξη Α’ Λυκείου, έτυχε να έρθει η κουβέντα και να τους πω από πού (νόμιζα ότι) βγαίνει η λέξη μουνί. Δεν το κάνω όμως αδιακρίτως σ’ όποια τάξη μπω, καλημέρα σας σήμερα θα σας πω για το μουνί! Είχε τύχει να μου δείξει η συγκεκριμένη τάξη ότι είναι σε θέση να παρακολουθήσει σοβαρά και χωρίς σεμνοτυφίες και χαχανητά μια τέτοια συζήτηση. Εκτός της σχολικής αίθουσας, σ’ έναν καβγά ή σ’ ένα ματς, κάποια παιδιά από την ίδια τάξη φυσικά και το χρησιμοποιούν για βρισιά. (Εγώ προσωπικά όχι, αλλά δε θεωρώ άνευ ετέρου αρρωστημένον όποιον το κάνει.)
Μαρία said
183
Μήπως σε τι διαφέρει η βρισιά μουνί απ’ τη βρισιά αρχίδι;
gpointofview said
Τελικά το μουνί είναι αρχαιοελληνικό…το έφεραν οι Μινύες με αντιμετάθεση των φωνηέντων !!
Γιάννης Κουβάτσος said
Ε, δεν νομίζω ότι η εποχή μας είναι εποχή πουριτανισμού. Το αντίθετο, θα έλεγα. 😊
Στο δημοτικό, στο μάθημα της φυσικής, υπάρχει κεφάλαιο για το αναπαραγωγικό σύστημα. Αν δεν μιλήσουμε στα παιδιά για μουνιά αλλά για αιδοία, πειράζει πολύ;
gpointofview said
# 175
Α, ρε Λάμπρο…σουλουτού που λένε κι οι Ναπουλιτάνοι (μόνο εσύ 😉
Γς said
186:
>για μουνιά αλλά για αιδοία
Για κουτάκια! Που της έμαθε η μάνα της.
-Τσούζει-τσούζει το κουτάκι μου.
Μου έλεγε η Ρινούλα απέναντι απ τη θειά μου, όταν παίζαμε τους γιατρούς [γυναικολόγους], που την είδα τις προάλλες και φιληθήκαμε.
Είχαμε να ιδωθούμε κοντά 70 χρόνια
Γς said
187:
που έλεγαν κι οι Πλάτερς
Γς said
189:
Και τι φταίω εγώ, που το ΓιουΤιούμπ έχει στη συνέχεια το The House of the Rising Sun,
που μ αυτό ξεκίναγα όταν κατέβαινα απ τη νόμιμη μπάντα των βραχέων στους αρουραίους των μεσαίων κυμάτων
Βασίλης Ορφανός said
Γλωσσοδέτης (Κρήτη)
«Πάνω στην πιθαρόπλακα στο πιθαροπλακάκι κάθε νούμι και νουμί και νούμι και νουμάκι. Πάω να πιάσω το νουμί και πιάνω το νουμάκι». Πες το όσο πιο γρήγορα μπορείς.
Γς said
>όσο πιο γρήγορα μπορείς
γρήγορος;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Μοι προξενεί αλγεινοτάτην, οι μπολσεβίκοι χριστιανούληδες συνταξιούχοι κλπ, αλλά επί εν σχεδόν 24ωρον ουδείς ανεφέρθη εις το περιοδικόν Νουμάς. Αυτός ο Ταγκόπουλος πρέπει να ήτο μεγίστη αλώπηξ.
Γς said
Κουφοντίνας και δικηγόροι:
Ρόζεπεργκ στον Σκάι τώρα
Εδειχνε Κούρτοβικ πριν λίγο από τον Κορυδαλό
Μά είναι ονόματα αυτά;
LandS said
Και επειδή μπορούμε να σπάσουμε πλάκα και με άλλες λέξεις που ηχούν το ίδιο και μας το φέρνουν στον νου, παίρνω από το etymonline
The first element is from munus (plural munia) «service performed for the community, duty, work,» also «public spectacle paid for by the magistrate, (gladiatorial) entertainment, gift,» from Old Latin moenus «service, duty, burden,» from Proto-Italic *moini-, *moinos- «duty, obligation, task,» from PIE root *mei- (1) «to change, go,move,» with derivatives referring to the exchange of goods and functions or obligations within a society as regulated by custom or law. As cognates in related senses, de Vaan lists Sanskrit meni- «revenge,» Avestan maeini- «punishment, castigation,» Old Persian yau-maini- «power of revenge,» Middle Welsh tramwy, tremynu «to cross, pass,» Old
Irish moin «value, treasure,» Welsh mwyn «value,» Lithuanian mainas «exchange,» Old Church Slavonic mena «exchange, substitution,» Gothic gamains, Old High German gimeins «common.» «A municeps is one who ‘takes an obligation,’ communis ‘who partakes in the duties'» [de Vaan]
sarant said
Καλημέρα από εδώ
142-176 Για το «λεξικό» αυτό είχαμε συζητήσει παλιά σε σχόλια εδώ, με συμμετοχή και του «λεξικογράφου». Δεν έχει καμιά βάση και καμιά χρησιμότητα.
177 Σε ποια τάξη κάνουν αυτό το πιλοτικό μάθημα;
193 Που ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Ρώμης
Και μοι προξενει αλγεινήν εντύπωσιν που ξέχασα να αναφέρω την αρχαία λέξη «μουνώψ», σπάνιος παράλληλος τύπος του «μονώψ» (μονόφθαλμος) που τον είχε χρησιμοποιησει κάποτε ο Ζουράρις θαρρώ. Τότε που λέγαν και για τον σπουδαρχίδη.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
196γ
Ο Ταγκόπουλος? 🙂
Αιμ.Παν. said
@ 188 Αααα, τώωωρα κατάλαβα ποιό και τι ακριβώς είναι το κουτί της Πανδώρας… Ευχαριστώ !
Triant said
196: Στη τετάρτη, σίγουρα. Θα ρωτήσω λεπτομέρειες, αν θέλεις.
Γς said
197:
Αυτό που λες είναι το κουτί της Νοβάρτις, ουπς, του Βαξεβάνη ήθελα να πω
Γιάννης Ιατρού said
198: ++++ (και τι κουτί κουτί που λέγανε 🙂 )
ΛΑΜΠΡΟΣ said
177 – «Δεν τα ξέρεις καλά Λάμπρο. Η γυναίκα μου, δασκάλα, από πέρσι (με την αριστερίζουσα φασιστική κυβέρνηση) κάνει μάθημα σεξουαλιής διαπαιδαγώγισης (προφανώς πιλοτικά, όπως και οι μέθοδοι φρενέ που ξεκίνησαν). Άστα. Αυτοί οι κουμουνιστές τα κάνουν όλα ίσωμα.»
Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τα ξέρω όλα καλά, το αντίθετο, μόνο δυό τρία πράγματα ξέρω καλά. Η κυβέρνηση, είναι άκρως φασιστική και δωσίλογη και είναι ύβρις για τους νεκρούς αριστερούς αγωνιστές να προσδίδουμε την όποια αριστερή ιδιότητα στα ξεπουλημένα ανδρείκελα που την απαρτίζουν. Όσο για τους κομμουνιστές, αποδείχτηκε στην (οδυνηρή για τους περισσότερους) πράξη πως τα κάνουν όλα ίσωμα.
Δεν γνωρίζω την γυναίκα σου και δεν μπορώ να κρίνω αν έχει την δυνατότητα να διδάξει στα παιδιά σεξουαλική αγωγή, (με ποιά κριτήρια τοποθετήθηκε σ΄αυτή την θέση και ποιοί ήταν οι κριτές; έχετε παιδιά; την εφαρμόζετε στην οικογένειά σας;) γνωρίζω όμως πολύ καλά την δομή του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας (για τα κριτήρια της επιλογής των εκπαιδευτικών ας μη μιλήσουμε καλύτερα) και μπορώ να πώ με βεβαιότητα πως δεν θα πετύχει κάτι ουσιαστικό πέρα από την επιρροή της σε κάποια τυχερά παιδιά που θα την συναντήσουν και θα έχουν το οικογενειακό υπόβαθρο να δεχτούν την διδασκαλία της. Άλλωστε ένας κούκος-σχολείο δεν φέρνει την άνοιξη (κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα καλλιτεχνικά γυμνάσια που θα έπρεπε να είναι ο κανόνας, αλλά….!).
Το πιλοτικό στην όλη υπόθεση δεν το καταλαβαίνω, εδώ και έναν αιώνα, είναι αποδεδειγμένο πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μόνο καλό κάνει, εμένα μου δείχνει πως η φασιστική κυβέρνηση δεν θέλει να τα βάλει με το τρομακτικό φάντασμα της εκκλησίας που πλανάται πάνω από την εκπαίδευση αλλιώς θα είχε δημιουργήσει πανεπιστημιακά τμήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που θα έβγαζαν τους κατάλληλους δασκάλους για να διδάξουν τα παιδιά από το νήπιο ακόμα.
Όσο για την μέθοδο Φρενέ αν και δεν είναι αυτή που υποστηρίζω δεν είμαι αντίθετος, όμως όπως κι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία σ΄αυτό το εκπαιδευτικό (αλλά και κοινωνικό) πλαίσιο που η βάση του, είναι η βαθμολογική αξιολόγηση της εξυπνάδος και η στελέχωση της παγκόσμιας παραγωγικής μηχανής με έξυπνους οικονομικούς βλάκες οπότε μοιραία στις εξετάσεις θα καταρρεύσει.
Όλοι όσοι σχολιάζουν εδώ είναι οικονομικοί βλάκες με μόνη εξαίρεση εμένα που είμαι KAI σχολικός βλάκας γι΄αυτό κατέχω ΕΠΑΞΙΑ τον επίζηλο τίτλο του, ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ. 🙂
Μήν αμελήσετε
πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία.
183 – «Επιμένω Λάμπρο. Δεν υπάρχει νόμος που να λέει με λεπτομέρεια «εκεί μπορείς να το πεις, εκεί δεν μπορείς». Αυτό (το εδώ ναι, εκεί όχι) το καταλαβαίνει ο καθένας διαφορετικά. Το μόνο που λέει ο άγραφος νόμος είναι ότι δε λέμε οτιδήποτε οπουδήποτε.»
Δικαίωμά σου να επιμένεις, αυτό πάντως «Η αρχή της αρχής του κόσμου (ακατάλληλο δι’ ανηλίκους)» ο Νικοκύρης «υποχρεώθηκε» από τον άγραφο νόμο να το διευκρινίσει μόνο και μόνο γιατί το άρθρο περιέχει την λέξη μουνί άρα θεωρεί πως είναι άσεμνο και ακατάλληλο για τους ανηλίκους.
Γιατί όμως είναι ακατάλληλο; στο άρθρο και στα σχόλια η λέξη αναφέρθηκε πάνω από εκατό φορές, σε ποιό σημείο βρίσκεται η ακαταλληλότητα; πού βρίσκεται η χυδαιότητα;
Τι είναι αυτό που φορτίζει αυτή την απλή λέξη ώστε να αναγκάζει έναν αναμφισβήτητα προοδευτικό άνθρωπο σαν τον Νικοκύρη να βάζει διευκρίνιση γι΄αυτήν,»ακατάλληλο δι’ ανηλίκους» ενώ αφήνει αρκετούς «σοβαρούς» σχολιαστές να εκφράζονται χυδαία σεξουαλικώς με κορυφαίο παράδειγμα τον Βάταλο (σε όλες τις μορφές του) που χυδαιολογούσε ασύστολα αλλά ΠΟΤΕ δεν έφαγε μπανάρισμα γι΄αυτό τον λόγο, (για να μην πώ για τους πολλούς σχολιαστές που όχι μόνο δεν ενοχλούνταν αλλά τον έβρισκαν και γουστόζικο) γιατί η δεύτερη σεξιστική περίπτωση είναι κατάλληλη;
186 – «Αν δεν μιλήσουμε στα παιδιά για μουνιά αλλά για αιδοία, πειράζει πολύ;»
Αν δεν μιλήσουμε στα παιδιά για αιδοία αλλά για μουνιά τι θα πάθουν;
Καλημέρα σας.
cronopiusa said
Αιμ.Παν. said
@ 202 κ.ά. σχετικά… Δεν θεωρεί κανείς, ειδικά οι αχολούμενοι με την ανατροφή παιδιών, περιέργο ως και διεστραμμένο ότι η κοινωνίες μας θεωρούν ανήθικο/βρώμικο ό,τι έχει σχέση με γεννητικά όργανα/γενετήσια πράξη/πορνογραφία και τελείως ηθικό να προβάλλονται ελεύθερα και έντονα δραστηριότητες όπως τα Assasin’s Creed/Call of duty κ.ά. ??
Triant said
‘Δεν γνωρίζω την γυναίκα σου και δεν μπορώ να κρίνω αν έχει την δυνατότητα να διδάξει στα παιδιά σεξουαλική αγωγή, (με ποιά κριτήρια τοποθετήθηκε σ΄αυτή την θέση και ποιοί ήταν οι κριτές; έχετε παιδιά; την εφαρμόζετε στην οικογένειά σας;)’
Είσαι σοβαρός ρε Λάμπρο; Πρέπει να σου απαντήσω;
atheofobos said
174
Είναι και τα γνωστά 3Μ (μέσον, money, μουνί)
Πιο σωστό, όπως το ξέρω, είναι πλήρως στα ελληνικά :Μουνί, μονέδα, μέσον
sarant said
197 Ο Νουμάς βρε!
199 Μερσί, αν έχεις υλικό θα με ενδιέφερε να το δω.
Γιάννης Ιατρού said
202α: Λάμπρο !!!
nikiplos said
Αισθητικά μιλώντας, πραγματικά ωραίος ο πίνακας του Κορμπέ, όμως εγώ, όμως εγώ προτιμώ αυτό:

ΛΑΜΠΡΟΣ said
204 – Και δυστυχώς αυτά, είναι η κορυφή του παγόβουνου.
205 – «Είσαι σοβαρός ρε Λάμπρο; Πρέπει να σου απαντήσω;»
Όχι φυσικά δεν σου ζήτησα κάτι τέτοιο, απλώς παρέθεσα μερικούς από τους λόγους που δεν μπορώ να κρίνω την ικανότητα της γυναίκα σου να διδάξει σεξουαλική αγωγή.
208 – 🙂 🙂 🙂
Γς said
209:
Μποτιλιάνι.
Εγώ Μποτιτέλι
Γς said
ΜποτιτΣέλι
Triant said
205:
‘Όχι φυσικά δεν σου ζήτησα κάτι τέτοιο, απλώς παρέθεσα μερικούς από τους λόγους που δεν μπορώ να κρίνω την ικανότητα της γυναίκα σου να διδάξει σεξουαλική αγωγή.’
Δεν κατάλαβες καν οτι ήσουνα προσβλητικός, ε; Θα το εκτιμούσα αν τελείωνε εδώ αυτή η συνομιλία.
Γιάννης Κουβάτσος said
Πολύ ριζοσπαστικά και προχωρημένα αυτά για μένα, Λάμπρο. Δεν μπορώ να με φανταστώ να μπαίνω στην τάξη και να λέω «Παιδιά, σήμερα θα μιλήσουμε για το μουνί». Μάλλον φταίει η αστική ανατροφή μου. 😊
Γιάννης Ιατρού said
210/202: Μόνο τη θρησκεία ξέχασες να αναφέρεις ρε Λάμπρο, που ο ακατονόμαστος είχε σε πρώτη χρήση! Αλλά φαίνεται πως τα έχεις κάνει πλακάκια μαζί τους και μας λες ..πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία….
Πού (μαζί), στον τάφο; Α να χαθείς, εγκάθετε!
sarant said
211 Μποτι ή Μόντι;
213 Ολοφάνερα
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@196. sarant said:
«…
Και μοι προξενει αλγεινήν εντύπωσιν που ξέχασα να αναφέρω την αρχαία λέξη «μουνώψ»…»
Ξεχάσαμε καὶ τὸ «ἁμαξιτὸς μούνη δέδμηται» τοῦ Ἡρόδοτου.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
213 – «Δεν κατάλαβες καν οτι ήσουνα προσβλητικός, ε; Θα το εκτιμούσα αν τελείωνε εδώ αυτή η συνομιλία.»
Όχι δεν το κατάλαβα και ξαναδιαβάζοντας τώρα αυτό που έγραψα δεν βρήκα κάτι προσβλητικό για την γυναίκα σου (αν αφορά μόνο αυτήν η ενόχλησή σου, για τα άλλα δεν κάνω καμία συζήτηση κι ούτε έχω να απολογηθώ για κάτι, και λίγα έγραψα) . Εσύ είπες πως είναι δασκάλα κι εγώ πάνω σ΄αυτή την δημόσια ιδιότητά της σχολίασα πως ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΝΩ για την ικανότητά της να διδάξει ένα πολύ σημαντικό μέν αλλά ΑΓΝΩΣΤΟ στην Ελλάδα μάθημα, ειδικά που η εμπειρία δεκαετιών μας διδάσκει πως οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι συμβιβασμένοι στο κατεστημένο ενώ πολλοί (για να το πώ ευγενικά) είναι αστοιχείωτοι και ανεπαρκείς για να διδάξουν παιδιά.
Αυτό όμως «και μπορώ να πώ με βεβαιότητα πως δεν θα πετύχει κάτι ουσιαστικό πέρα από την επιρροή της σε κάποια ΤΥΧΕΡΑ παιδιά που θα την συναντήσουν» γιατί το παρέκαμψες και πόσο προσβλητικό είναι;
Σε κάθε περίπτωση, δέξου την ειλικρινή συγγνώμη μου και πως δεν είχα καμία πρόθεση για οποιαδήποτε προσωπική προσβολή.
216 – Ώστε ολοφάνερα Νίκο; Μάλιστα.
Triant said
218:
Λάμπρο είσαι πολύ άσχημα προκατειλημμένος εάν πιστεύεις πως το υπουργείο προκειμένου να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα πιάνει έναν εκπαιδευτικό στην τύχη και χωρίς καμία εκπαίδευση και επιτήρηση του λέει ‘αν βρεις χρόνο, πες τους και για τις μέλισσες και τις πεταλούδες’.
Γιάννης Ιατρού said
Ρε παιδιά, να μαζευτούμε και να φωνάξουμε τον Λάμπρο, να του κάνουμε ένα μπριφινγκ, έστω ταχύρυθμο τέλος πάντων, μπας και συνέλθει και βρει τον ορθό δρόμο, γιατί εκεί στο hawk city κάτι καλντερίμια έχουν ακόμα 🙂

Γιάννης Ιατρού said
218γ: Λάμπρο, κι εγώ την ίδια αίσθηση αποκόμισα, έστω κι αν δεν είχες την πρόθεση!
Γς said
217:
Μποντιλιάνι!
[Μποτιλιάνι εδώ, λόγω γειτνιάσεως με Μποτιτσέλι 😉 ]
Γς said
222 για 216
Γιάννης Κουβάτσος said
Είναι πολύ εύκολο να γίνεις ακουσίως προσβλητικός, όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπους, επαγγελματικούς, πολιτικούς ή άλλους χώρους, που εμφανώς αντιπαθείς και είσαι προκατειλημμένος αρνητικά απέναντί τους. Το παθαίνω κι εγώ, όσο κι αν προσπαθώ να το αποφεύγω.
Γς said
218:
>Όχι δεν το κατάλαβα και ξαναδιαβάζοντας τώρα αυτό που έγραψα δεν βρήκα κάτι προσβλητικό για την γυναίκα σου
Και θυμήθηκα εκείνο το κουζουλό κρητικάτσι και τη μάνα του
Και τον Πυθαγόρα:
Σε κάποια τεχνική σχολή που τους έκανα Μαθηματικά.
Μου έλυνε στον πίνακα μιαν άσκηση του βιβλίου που τους είχα βάλει.
Νεράκι. Παπαγαλία.
-Για πες μου, γιατί είναι ίσες οι δύο αποστάσεις;
-..
-Από το πυθαγόρειο θεώρημα. Το ξέρεις ε;
Το ήξερε. Μου το είπε νεράκι.
-Τι σημαίνει το άθροισμα των τετραγώνων των κτλ
-..
-Πες το μου με απλά λόγια, Όπως θα το έλεγες στη μάνα σου.
-Την μάνα μου; Γιατί ανακατεύετε τη μάνα μου;
Κι ανοίγει την πόρτα και φεύγει.
Στο διάλειμμα έρχεται ο Διευθυντής στο γραφείο καθηγητών.
-Τι μου έλεγε αυτός ο κουζουλός. Του έβρισες τη μάνα;
sarant said
225 Ωραία ιστορία.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
219 – Τriant δεν έχω κρύψει ποτέ την αντιπάθειά μου για το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό σύστημα που το θεωρώ την μεγαλύτερη απάτη από καταβολής κόσμου, κι ότι δεν έχω σε καμία εκτίμηση το υπουργείο παιδείας όπως και για πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που όμως βασίζονται σε τεκμηριωμένες αποδείξεις κι όχι σε οποιαδήποτε προκατάληψη μιά κι το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι από τα δυό τρία πράγματα που γνωρίζω πολύ καλά γιατί έχω αφιερώσει πολλά χρόνια από την ζωή μου προσπαθώντας να κατανοήσω τον λόγο υπάρξεώς του, την λειτουργία του και τα αντιφατικά του εν τέλει αποτελέσματα.
Προκατειλημμένος δεν είμαι για τίποτε και για κανέναν, ούτε κάν για τους φασίστες, δεν τσουβαλιάζω τους ανθρώπους ούτε τους σταμπάρω με ετικέτες. Όπως υπάρχουν άξιοι πολιτικοί, παπάδες και αστυφύλακες, έτσι υπάρχουν το ίδιο άξιοι εκπαιδευτικοί, (ένας από αυτούς κι ο Γιάννης Κουβάτσος και μόνο για την πολυεθνική του τάξη, του αξίζουν συγχαρητήρια) αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς που είναι ο κανόνας για τους πρώτους, και την υποταγή στο σύστημα, τις δολοπλοκίες τις μικρότητες μεταξύ τους και τον οχαδερφισμό που είναι ο κανόνας για τους εκπαιδευτικούς αλλιώς δεν θα ευδοκιμούσαν τα φροντιστήρια.
Στην προκειμένη περίπτωση, δέχομαι πως έχω κάνει λάθος επειδή μου το επισήμαναν άνθρωποι που τους γνωρίζω προσωπικά και τους εκτιμώ, αλλά για άλλη μια φορά θα πώ πως παρ΄ό,τι διάβασα πολλές φορές τι έγραψα (τελευταία μόλις τώρα) δεν βρήκα κάτι το μεμπτό, αντιθέτως επιμένω να θεωρώ ΤΥΧΕΡΑ τα παιδιά που θα αναλάβει να διδάξει η γυναίκα σου, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, τόσο πολύ σημαντικό θεωρώ αυτό το μάθημα.
Το έγραψα και πριν μερικές μέρες πως είτε λόγο δικής μου αδυναμίας εκφράσεως (το πιο πιθανό) είτε λόγο αδυναμίας κατανοήσεως από τους συνσχολιαστές των γραφομένων μου, παρερμηνεύονται αυτά που λέω κι είναι από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να σχολιάζω ελάχιστα. Ήδη με αυτά τα σχόλια κάλυψα το ποσοστό του Φεβρουαρίου οπότε τα ξαναλέμε τον Μάρτιο.
Και πάλι ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
Γς said
222:
Ωχ!
Μοντιλιάνι!
Amedeo Clemente Modigliani
[τεικό]
Emphyrio said
[κάτι σβήστηκε]
sarant said
229 Να πούμε ότι το σχόλιο 229 δεν έγινε. Ούτε είναι σωστό να αναφερόμαστε στους άλλους και στο τι κάνουν. Και καλά θα ήταν και όλο το παρακλάδι να μην ειχε δει το φως. Ας μη συνεχιστεί πάντως.
228
[τεικό]
τελικό ή θεϊκό;
(κι εγώ έχω γέρικο πληκτρολόγιο και φαλτσάρει)
Ο Θειος Ισιδωρος said
Ερωτηση: – Αν η απαντηση εινα: «Γυναικα», τοτε ποια ειναι η ερωτηση;
Απαντηση: – Η ερωτηση ειναι «Πως λεγεται αυτο που ειναι γυρω απο ενα μουνι;
Ο Θειος Ισιδωρος said
Αν δεχτουμε οτι ο θεος δημιουργησε τη γυναικα απο το πλευρο του ανδρα τοτε εξηγειτε γιατι το μουνι της μοιαζει με (μανιταρι) πλευρότους
Γς said
230:
>[τεικό]
τελικό ή θεϊκό;
(κι εγώ έχω γέρικο πληκτρολόγιο και φαλτσάρει)
[τελικό]
Και μένα φαλτσάρει τομ γέρικο πληκτρολόγιο [και όχι μόνο]
Κι έρχεται κι η δικιά μου και ρωτά -Με τι ασχολείστε σήμερα;
Κι έφριξε. Βρε καλή μου βρε χρυσή μου. Με τη λέξη μόνο ασχολούμαστε.
Και άμαθα και το ταίρι της κυπριακής βίλλας, τον πούττον. Το αντίστοιχο του μουνιού ημών των καλαμαράδων.
πούτσος – μουνί
και
βίλλα – πούττος
Ο Θειος Ισιδωρος said
Ωστε εδω ητανε μαζεμενοι ολοι οι swingers
πω πω τι εχασα ….
d-t said
Λογοκρίνετε έργα τέχνης, μίστερ Facebook;
https://www.amna.gr/life/article/229400/Logokrinete-erga-technis–mister-Facebook-
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Μόλις ξαναμπῆκα στὸ νῆμα καὶ εἶδα τὸ σχόλιο τοῦ Emphyrio στὸ #229. Τὸ θεωρῶ ἀπαράδεκτο ἐπειδὴ δὲν ἀσκεῖ κριτικὴ σὲ ἀπόψεις, ἀλλὰ στρέφεται κατὰ προσώπου, στὴν συγκεκριμένη περίπτωση τοῦ Λάμπρου. Καὶ τὸ χειρότερο προτρέπει σὲ βία κατὰ τοῦ προσώπου αὐτοῦ, εὐχόμενος τὸν ξυλοδαρμό του!
Νομίζω πὼς τέτοια σχόλια δηλητηριάζουν τὸ κλίμα τοῦ ἱστολογίου καὶ παρακαλῶ τὸν Νικοκύρη νὰ τὸ ἀφαιρέσει.
Ριβαλντίνιο said
@ 236 Δημήτρης Μαρτῖνος
Η πραγματικότητα :
Ο Emphyrio ( Βέγγος ) με τον τελευταίο ( Τρύφωνας ) που θέλησε να δείρει τον ΛΑΜΠΡΟ :
ΛΑΜΠΡΟΣ said
229 – Αγαπητέ (και το εννοώ) Emphyrio, δεν είχα σκοπό να επανέλθω, το κάνω γιατί μου προξένησε εντύπωση του μένος σου εναντίον μου ενώ δεν θυμάμαι να έχω πεί κάτι εναντίον σου ούτε να έχουμε κάποια διαμάχη. Επειδή αν θυμάμαι καλά είσαι εκπαιδευτικός, κατανοώ τον εκνευρισμό σου για τις (τεκμηριωμένες πάντως) απόψεις μου για την εκπαίδευση, αν και δεν έχω στοχοποιήσει ποτέ τους εκπαιδευτικούς ως υπεύθυνους για το χάλι της, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω την επίθεση στο πρόσωπό μου με αχαρακτήριστες εκφράσεις ενώ δεν με γνωρίζεις δίνοντάς μου ιδιότητες «ραντιέρη» που ούτε γνωρίζεις αλλά κυρίως ΔΕΝ ΕΧΩ, ενώ το πού στηρίζομαι για να βγάλω κάνα φράγκο, δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση μ΄αυτό που λές, δείγμα της πλήρους
άγνοιάς σου επί του θέματος.
Ο λόγος που κάθισα να γράψω, είναι για να αποκαταστήσω την όποια παρεξήγηση επί του «εκπαιδευτικού» και για να σου αποδείξω (αν φυσικά θές να δείς) πως κάνεις μεγάλο λάθος για μένα.
1) – Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο σκέλος, αυτό της (δήθεν κατά την άποψή μου) προσβολής της συζύγου του Triant κι ερωτώ, από πού προκύπτει;
Ενώ συζητώ με τον Πέπε (που κι αυτός παρερμήνευσε τα λόγια μου, κάτι που παραδέχτηκε μετά) για τα αρρωστημένα μυαλά και του λέω σε Υ.Γ «Όταν εν έτη 2018 δεν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία αλλά υπάρχει το μάθημα των θρησκευτικών, αναλογίσου τι μυαλά παράγουν τα εκπαιδευτήρια (για τις οικογένειες ας μη μιλήσω καλύτερα γιατί θα γίνει μύλος το νήμα).»
έρχεται ο Triant και απευθυνόμενος σε μένα μου γράφει στο 177, «Δεν τα ξέρεις καλά Λάμπρο. Η γυναίκα μου, δασκάλα, από πέρσι (με την αριστερίζουσα φασιστική κυβέρνηση) κάνει μάθημα σεξουαλιής διαπαιδαγώγισης (προφανώς πιλοτικά, όπως και οι μέθοδοι φρενέ που ξεκίνησαν). Άστα. Αυτοί οι κουμουνιστές τα κάνουν όλα ίσωμα.»
Χωρίς να τον γνωρίζω γιατί δεν θυμάμαι να έχουμε συζητήσει μαζί, ίσως να έχουμε ανταλλάξει κάνα δυό σχόλια, του απαντώ στο 202 με αυτό (για οικονομία χώρου περιορίζω το επίμαχο σημείο, τα κεφαλαία για να τονιστεί πως δεν προσβάλλω την δασκάλα μια και θεωρώ μεγάλη τύχη για τα παιδιά που θα τα διδάξει) «Δεν γνωρίζω την γυναίκα σου και δεν μπορώ να κρίνω αν έχει την δυνατότητα να διδάξει στα παιδιά σεξουαλική αγωγή, (με ποιά κριτήρια τοποθετήθηκε σ΄αυτή την θέση και ποιοί ήταν οι κριτές; έχετε παιδιά; την εφαρμόζετε στην οικογένειά σας;) γνωρίζω όμως πολύ καλά την δομή του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας (για τα κριτήρια της επιλογής των εκπαιδευτικών ας μη μιλήσουμε καλύτερα) ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ. Άλλωστε ένας κούκος-σχολείο δεν φέρνει την άνοιξη (κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα καλλιτεχνικά γυμνάσια που θα έπρεπε να είναι ο κανόνας, αλλά….!).
Και ξαναρωτώ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ; τα αυτονόητα λέω, εδώ υδραυλικό χρειαζόμαστε για να αλλάξει μια βρύση και παίρνουμε πληροφορίες για την ικανότητά του, γιατί προσβλήθηκε ο Τriant που είπα πως επειδή δεν την γνωρίζω, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να κρίνω την ικανότητα της συζύγου του να διδάξει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής (άρα υπάρχει ΜΕΓΑΛΟΣ κίνδυνος να την αδικήσω) παραθέτοντας κάποιες εύλογες δικές μου απορίες, αλλά παρ΄όλα αυτά θεωρώ τυχερά τα παιδιά που θα διδάξει; Από την στιγμή μάλιστα που δεν ξέρει κανείς, ούτε εσείς οι εκπαιδευτικοί εδώ μέσα ότι υπάρχει αυτό το πιλοτικό (γιατί άραγε πιλοτικό;) πρόγραμμα, είναι προσβλητικό να έχεις απορίες (κι όχι αρνητική άποψη) για την ικανότητα του όποιου εκπαιδευτικού να διδάξει ένα ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟ αλλά πολύ ευαίσθητο μάθημα; ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΛΟΥΜΕ ΔΙΑΟΛΕ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ.
Μετά από ανταλλαγή δύο σχολίων, μου γράφει ο θιγμένος Τriant στο 213 «Δεν κατάλαβες καν οτι ήσουνα προσβλητικός, ε; Θα το εκτιμούσα αν τελείωνε εδώ αυτή η συνομιλία.» και του απάντησα στο 218 «Όχι δεν το κατάλαβα και ξαναδιαβάζοντας τώρα αυτό που έγραψα δεν βρήκα κάτι προσβλητικό για την γυναίκα σου………. Σε κάθε περίπτωση, δέξου την ειλικρινή συγγνώμη μου και πως δεν είχα καμία πρόθεση για οποιαδήποτε προσωπική προσβολή.»
Επανέρχεται ο Τriant στο 219 λέγοντάς μου, «Λάμπρο είσαι πολύ άσχημα προκατειλημμένος εάν πιστεύεις πως το υπουργείο προκειμένου να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα πιάνει έναν εκπαιδευτικό στην τύχη και χωρίς καμία εκπαίδευση και επιτήρηση του λέει ‘αν βρεις χρόνο, πες τους και για τις μέλισσες και τις πεταλούδες’.»
Ας μείνουμε σ΄αυτό, για οικονομία δεν βάζω την απάντησή μου στο 227 που σ΄έκανε να βγείς από τα ρούχα σου και με ιερή αγανάκτηση να με λούσεις με τις όμορφες φράσεις σου.
Με λέει άσχημα προκατειλημμένο επειδή δεν εμπιστεύομαι το υπουργείο (και όχι την σύζυγό του ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΙΝΩ) για την κρίση του, όταν ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί εδώ μέσα (αλλά και έξω) όχι μόνο δεν το εμπιστεύεστε αλλά το βρίζετε με τα χειρότερα λόγια σε όλες τις σχετικές με την εκπαίδευση συζητήσεις που έχουν γίνει εδώ ενώ περνάτε γενιές 14 τις όποιες επιτροπές αξιολόγησης, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα αν ο καταπληκτικός Σταζυμπος ή ο καλόψυχος Ιατρού (γιατί είναι γλυκύτατος άνθρωπος) ανατρέξουν στα αρχεία τους και παρουσιάσουν τα σχετικά νήματα των τελευταίων 6 χρόνων που σχολιάζω εγώ. Για την έξωθεν μαρτυρία του απλού κόσμου για τους υπουργούς παιδείας και τις όποιες επιτροπές του υπουργείου, νομίζω πως είναι περιττό να πούμε κάτι. Αυτό μειώνει την αξία της συζύγου του Triant ως δασκάλα; ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, όμως γιατί είμαι εγώ προκατειλημμένος όταν οι μέσα στο χώρο αλλά και οι έξω έχουν αυτή την άποψη για το υπουργείο;
Οπότε ξαναβάζω για μιά ακόμη φορά το ερώτημα, που βρίσκεται η προσωπική ή οποιαδήποτε προσβολή απέναντι στην σύζυγο του Τriant;
Παρ΄όλα αυτά του ζήτησα συγγνώμη γιατί ξέρω πως πολλές φορές, λόγο της αδυναμίας μου σωστής διατύπωσης, ηθελημένα ή αθέλητα παρερμηνεύονται αυτά που λέω.
Ελπίζω αυτές οι εξηγήσεις γι΄αυτό το θέμα, να έλυσαν την όποια παρεξήγηση του Τriant και δική σου ή έστω να έδειξαν πως δεν είχα πρόθεση για καμία προσβολή για κανέναν προσωπικά.
Συνεχίζεται.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
229 – Πάμε στο άλλο εξίσου σοβαρό θέμα.
Με αποκαλείς απαίδευτο, απολίτιστο και ραντιέρη, μου καταλογίζεις ψυχολογικά προβλήματα κι απωθημένα που όλο τα αρνούμαι και λέω πως πάντα φταίνε οι άλλοι χωρίς να με γνωρίζεις, ενώ θα χαιρόσουν αφάνταστα αν με έσπαζαν στο ξύλο.
Αφού σου πώ πως (δυστυχώς για σένα 🙂 ) δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να με σπάσουν στο ξύλο, σε όλα όσα λές έχεις άδικο, ούτε ψυχολογικά έχω, ούτε απωθημένα, ούτε απολίτιστος είμαι ούτε απαίδευτος και κυρίως δεν είμαι ούτε ραντιέρης, για όλα αυτά μπορούν να σε βεβαιώσουν όσοι από εδώ μέσα με γνωρίζουν και είναι αρκετοί και (παραδόξως ίσως για σένα) σοβαροί και αξιόπιστοι με όλη την σημασία της λέξεως.
Έχω πεί παλιά για ποιόν ακραίο οικονομικά λόγο ξανασχολήθηκα με το χρηματιστήριο οπότε συνεχίζω.
Αν και ασχολούμουν πάντα από σχετικά μικρός ανά τακτά διαστήματα και είχα πάντα κέρδη, δεν κατάφερα να γίνω πλούσιος γιατί όπως όλοι της τάξης μας, δεν είχα επενδυτική παιδεία (καθόλου τυχαίο αυτό και φέρει μεγάλη ευθύνη γι΄αυτό αν όχι αποκλειστική, η υποχρεωτική εκπαίδευση) αλλά για τυχαίους λόγους ήθελα να μάθω για τον τρόπο που επενδύουν οι μεγάλοι επενδυτές κι έτσι στα 23 άρχισα να ενημερώνομαι αλλά αποσπασματικά και δύσκολα γιατί δεν υπήρχε τότε διαδίκτυο, τα σχετικά περιοδικά ήταν ελάχιστα και ακριβά και λεφτά δεν είχα, ενώ δεν γνώριζα κάποια ξένη γλώσσα που θα μου κάλυπτε το κενό με ξένα περιοδικά. Παρ΄όλα αυτά, αυτή η τακτική με κατεύθυνε στον σωστό επενδυτικό δρόμο κι έτσι απέφυγα τον τζόγο και κατάφερα σε μεγάλο βαθμό να κατανοήσω τι συμβαίνει στον οικονομικό κόσμο αλλά και γενικώς και να δώ πως δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση μ΄αυτόν που μου έδειχναν οι γονείς μου, το σχολείο, τα κόμματα και κυρίως τα ΜΜΑ που τότε μη έχοντας άλλη πηγή πληροφόρησης τα είχαμε περί πολλού, ειδικά τα λεγόμενα «προοδευτικά».
Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να κερδίσω κάποια αξιόλογα για τα δεδομένα μου χρηματικά ποσά στα τέλη του 80 και του 90 και αρκετά περισσότερα (αλλά είχαν ανέβει και τα δικά μου οικονομικά δεδομένα) από το 2004 έως το 2007 που πούλησα όλες τις μετοχές μου με το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ γιατί περίμενα αυτό που ακολούθησε τον επόμενο χρόνο κι ας καθησύχαζαν τον κόσμο τα ΜΜΑ για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος και την δύναμη της οικονομίας, είχα μάθει να παίρνω από αλλού αξιόπιστη πληροφόρηση και τελικά δικαιώθηκα.
Το 2011 για τους λόγους που έχω αναφέρει ξανασχολήθηκα με το χρηματιστήριο αλλά αυτή την φορά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και εκτός ελληνικού χρηματιστηρίου. Αφού πλήρωσα κάπου 2,500 ευρώ για διάφορα επενδυτικά σεμινάρια, άρχισα την εικονική εκπαίδευση στον υπολογιστή και μετά από ένα χρόνο με αληθινά χρήματα. Μετά από ένα χρόνο στο «κουρμπέτη» ανακάλυψα-αντιλήφθηκα (όσο αντιλήφθηκα από το τεράστιο μέγεθος) την απίθανη απάτη των τραπεζών και των heds funds που μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των παραγώγων και κυρίως με την τρομακτική μόχλευση (γνωρίζεις τι είναι; αμφιβάλω αλλά να ξέρεις πως ορίζει την ζωή σου και την ζωή των παιδιών αν έχεις) που σε κάποιες πλατφόρμες αποκαλούμενες νίτζα, φτάνει και τις χ 4,000, απομυζούν τον παγκόσμιο πλούτο χειραγωγώντας και χρεοκοπώντας ολόκληρα κράτη όταν μετατρέπουν τον κοπανιστό αέρα των κερδών σε εμπράγματες αξίες, (κρατική και ιδιωτική ακίνητη περιουσία, «ιδιωτικοποίηση» ΔΕΚΟ, εξαγορά για μια χούφτα ευρώ των τραπεζών που κατέχουν τα ενυπόθηκα δάνεια του λαού κλπ).
Τότε θεώρησα σωστό να δείξω στα παιδιά μου αυτήν την πραγματικότητα για να ξεφύγουν από την εικονική των ΜΜΑ και επιπλέον με δεδομένη την οικονομική ύφεση και την αδυναμία των νέων να βρούν την οποιαδήποτε εργασία πόσο μάλλον του αντικειμένου που σπούδασαν με αιματηρά γονεϊκά έξοδα, ήμουν πεπεισμένος πως έπρεπε οπωσδήποτε να μάθουν να βγάζουν χρήματα μέσω των επενδύσεων (που δεν είναι μόνο το trade ούτε το χρηματιστήριο) και με ένα σχετικά μικρό κεφάλαιο των 10,000 ευρώ να μπορούν να κερδίζουν από 700 – 1000 + ευρώ τον μήνα και να μην είναι έρμαια του κάθε λογής λιμοκοντόρου επιχειρηματία-μαγαζάτορα ή του κάθε ελεεινού κομματάρχη που εκμεταλλεύονται με τον πιο αισχρό τρόπο την ανάγκη των ανέργων.
Πάνω σ΄αυτό το πλαίσιο και μέσω της μεγάλης μου κόρης Ελεωνόρας που έκανε συναλλαγές δοκιμαστικά, ανακάλυψα μια μεθοδολογία που είχε υπερβολικά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και μετά από δύο χρόνια και άπειρες εφαρμογές, ήμουν βέβαιος για την αξιοπιστία της.
Τότε πέρασε από το μυαλό μου μιά φαεινή «επαναστατική» ιδέα, να διαδώσω δωρεάν αυτή την μέθοδο για δύο λόγους, 1) για να βγούν από το οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες άνεργοι και 2) να χτυπήσω το σύστημα με τα ίδια του τα όπλα μια που δεν μπορεί να αρνηθεί τις συναλλαγές σε κανέναν.
Για ένα χρόνο το έλεγα σε φίλους και γνωστούς αλλά αντί για ένθερμη αποδοχή κατά ανεξήγητο λόγο για μένα, γνώρισα την απόρριψη και τον χλευασμό από τους μεγάλους και την έκπληξη την δυσπιστία και τελικά την απόρριψη και από τους νέους.
Τότε στράφηκα στο ιστολόγιο θεωρώντας πως εδώ λόγο του υψηλού πνευματικού επιπέδου, θα βρώ αν όχι υποστηρικτές, τουλάχιστον ευήκοα ώτα αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη και μεγαλύτερη λύπη, βρήκα την άμεση απόρριψη και το χειρότερο μια μεγάλη εχθρότητα από αρκετούς σχολιαστές που χωρίς να γνωρίζουν τίποτε από συναλλαγές, υποστήριξαν πως προσπαθώ να προσηλυτίσω τους σχολιαστές στον τζόγο ενώ παράλληλα με στόλιζαν με χαρακτηρισμούς σαν τους δικούς σου.
Σ΄αυτά τα χρόνια προσπάθησα εδώ και έξω με διάφορα δημοσιεύματα και αποδείξεις να δείξω το μέγεθος της παγκόσμιας απάτης κι ότι η χρεωκοπία της χώρας μας δεν έχει να κάνει με την δήθεν σπατάλη μας και την δήθεν μη παραγωγικότητα των εργαζομένων και δη των «κοπριτών» (από βουλευτικά και πρώην υπουργικά χείλη) και τεμπελχανάδων Δ.Υ αλλά και πάλι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά, η κομματική, δογματική και ΜΜΑ τύφλωση αποδείχτηκε πολύ μεγάλη για τις δυνάμεις επιρροής μου και η πίστη πιο δυνατή από την αλήθεια και τελικά ΕΧΑΣΑ.
Ξέρεις Emphyrio τι είναι τα ETFs και το πιο καινούριο «φρούτο» ΕΤPs;
Όταν τα ξεπουλημένα και χειραγωγημένα από την οικονομική ελίτ ανδρείκελα, Τσίπρας, Σαμαράς, Μητσοτάκης κλπ σε αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα και την εκκλησία, θα σου στείλουν τον λογαριασμό (γιατί νάσαι σίγουρος πως θα τον στείλουν) για το επόμενο χαράτσι αποκαλώντας σε πάλι τεμπέλη αντιπαραγωγικό και κοπρίτη, να θυμηθείς τον απαίδευτο, απολίτιστο, ψυχοπαθή ραντιέρη Λάμπρο που σου έλεγε πως δεν έχεις ευθύνη εσύ αλλά αυτά τα περίεργα και εξωτικά ΕΤFs και ETPs και το παγκόσμιο τραπεζικό κατεστημένο των οικονομικών ελίτ που ελέγχουν τον κόσμο.
Y.Γ – Ψάξε να μάθεις τι είναι αυτά τα «εργαλεία» που έγραψα, το οφείλεις στον εαυτό σου και στα νέα παιδιά όλου του κόσμου.
Σας ζητώ συγγνώμη για το διπλοσέντονο αλλά συγχωρείστε με, σας βεβαιώ πως είναι το τελευταίο, δεν πρόκειται να σας ξαναενοχλήσω και θα σας απαλλάξω από την παρουσία μου, άλλωστε δεν έχω κάτι σοβαρό ή ενδιαφέρον να πώ. Δεν είχα ποτέ μου πρόθεση για καυγάδες και ανούσιες αντιπαραθέσεις αλλά φαίνεται πως δεν τόχω και χωρίς να το θέλω δημιουργώ ΧΑΟΣ.
Ευχαριστώ τον Νικοκύρη για την ανοχή, όλους τους φίλους, γνωστούς και δικτυακούς που έκανα εδώ, (με πολλούς θα τα λέμε από κοντά και με mail) αλλά και όσους αντιπαρατεθήκαμε, ενώ ενόχλησα με τα σχόλιά μου τους λέω δεν τόχα σκοπό, είναι το ίρτζι μου. 🙂
Kάπου κάπου θα περνάω για ένα γειά αλλά όχι ξανά σχόλια. ΜΗ ΤΖΙΙΙΖΖΖ. 🙂
Nα είστε όλοι καλά να μην ακούτε τα ΜΜΑ και ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΑ.
Μιχάλης Νικολάου said
73, 80, 😀 😀
Ευκλεής ο Δον Μήτσος!
Ασυστόλως εμπνευσμένος,
αυθαδώς παραθέτω συνέχεια του έπους, δίκην
«Πάνω σ’ έναν ξένο τοίχο».
Στο λιμανάκι σαυρογαμοκαβρωμένος
έμπαινε κι έβγαινε – στο τέλος μεθυσμένος
«Γλυκιά μου νύστα, τον Μορφέα βρες στα βάθη σου»
ψέλλισε κι έγειρε στη σκοτεινιά της άβυσσου,
σε μαψωλείο του βυθού όλο βράδι
σαυρογαμοκαραβοκύρης στο σκοτάδι.
Με το ξημέρωμα και την δροσιά της αύρας
να σαβουρογαμόκαβρος – φωτιά και λαύρα!
Σκάει μύτη ζόρικος, με βλέψεις για καράβι.
Καβρομαχία και καβροκαβγάς ανάβει.
Οι καβρομάχοι αγκομαχούν στο λιμανάκι
μα ξάφνου: «Σύρμα! Καταφτάνει το μουνάκι!»
«Ώρα καλή, σαυρογαμοκαραβοκύρη»
λέει του, κι ήταν να το πίνεις στο ποτήρι.
«Γεια σου και σένα» λέει στον σαβουρογαμόκαβρο
να τού καλμάρει τον θυμό, τον λαύρο κάβρο.
Κοιτάζονται όλοι, τι να πουν… Τέρμα τα μίση!
Σαύρα, σαβούρα… Η αγάπη ας μιλήσει.
Μαζί σαλπάρουν στο καράβι φιλιωμένοι,
Κι όλοι το ξέρουν το καράβι ποιος το σέρνει.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@240.Ἐξαιρετικὴ ἡ συνέχεια τοῦ ἔπους, Μιχάλη.
🙂 🙂 🙂
sarant said
240 Ας επικεντρωθούμε σε αυτό!
Γς said
Αλλο ένα De Labroundis του εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφού μου.
Λάμπρο, εδώ, κοντά μας!.
spatholouro said
Μωρέ μπράβο σχόλιο 229…
Η ταπεινή μου γνώμη είναι το σχόλιο να σβηστεί, ο δε συντάκτης του σχολίου να μπαναριστεί για κάνα μήνα
Λάμπρο, είναι δική σου η απόφαση για το εάν και πώς θα συνεχίσεις, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ επ’ ουδενί με αποχώρησή σου
Μιχάλης Νικολάου said
240,
Επ’ ευκαιρία, κόπηκε ένα «το»:
…όλο το βράδι…
Γς said
245:
Δάτσ ιτ!
Πέσ το ρε παιδί μου και το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα και νόημα δεν έβγαζα….
ΚΩΣΤΑΣ said
Είμαι απ’ τους τελευταίους που δικαιούμαι να παίρνω θέση σε διενέξεις λόγω του ότι είμαι αρκετά νέος σαν παρουσία στο ιστολόγιο και επιπλέον είμαι λίγο εκτός ιδεολογικού κλίματος. Ωστόσο θα το πράξω.
Λάμπρο, όλοι μας κάπου – κάπου χρησιμοποιούμε άστοχες εκφράσεις, εσύ ίσως λίγο παραπάνω. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι δεν είναι πρόθεσή σου να θίγεις, ίσως δεν σε βοηθάει το στυλ γραφής σου. Να παραμείνεις, όλοι συνεισφέρουν και ειδικά αυτοί που έχουν σε πολλά θέματα αντίθετες απόψεις. Έτσι ξεκινούν οι γόνιμες αντιπαραθέσεις.
Ένας ακόμη λόγος που δεν θέλω να φύγεις είναι γιατί είχα κατά νου να σε πειράξω, όλο το ανέβαλα και τώρα φοβάμαι ότι δεν θα απαντήσεις. Περιμένω απάντηση ανυπερθέτως στο παρακάτω:
Πολλές φορές μιλάς για «φασιστική αριστερή κυβέρνηση». Σε ρωτάω λοιπόν, γιατί δεν πας λίγο καιρό στον Κίμωνα Γιουγκ , να δεις τι εστί βερύκοκο; 🙂
Καταδικάζω τη βία ή την προτροπή για βία από όπου και αν προέρχεται. Δεν θέλω να φύγει κανένας, όλοι μας ας προσπαθούμε να διορθωνόμαστε και να μην προσβάλλουμε τους άλλους σχολιαστές και να σεβόμαστε τον Νικοκύρη.
Αιμ said
Λάμπρο, μη κάνεις το χατίρι του βάρβαρου υβριστή
Το 245 καλύτερο και από το 240 Μιχάλη ! Σου βγαίνει μόνο του, ε ; 🙂
sarant said
Προτιμω να μην παρεμβαίνω σε καβγάδες φίλων. Το επίμαχο σχολιο είναι απαράδεκτο και το ξέρει και ο ίδιος που το έγραψε. Θα το κρύψω.
Δεν υπάρχει λόγος, νομίζω, να φύγει ο Λάμπρος ή όποιος άλλος.
Γς said
Κι η αρχή της αρχής του κόσμου, όταν έρχεται το τέλος του κόσμου, χτενίζεται…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
250. 🙂 🙂 κι ό,τι κι είχα αρχίσει να ψυχομαραίνομαι με τα διαμειφθέντα που τα είδα τώρα.
Κουβέντα για το νουμί, το ψάχνουν από δώ,το αναλύουν από κει, ενθέρμως του γράφουν και ύμνους (ύμουνους) και φτάνει ο μονονουμόδουλος (σεξόδουλος κατά δήλωσιν) και πλακώνεται αγρίως με έτερο αρσενικό για την εγκύκλιο διδασκαλία περί νουμίου!- Άντρες-
Το νουμί παρα-σέρνει και καράβια και ιστούς.
Σάββατο αποκριάς αγόρια. Πάμε πάλι στο θέμα μας(σας). Αφήστε τα μίση. 🙂
Γς said
>Αφηστε τα μιση
Και πιαστε το [μπιπ]
Μιχάλης Νικολάου said
251,
Γι’ αυτό μάς λεν’ και σερνικούς!
Γς said
Τι σέρνουμε μωρέ εμεις;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
254. του νουμιού τα πάθη 🙂
Γς said
255:
Ναι από τότε που της άρπαξα με τα δυο μου χέρια τη φούστα και της την σήκωσα.
http://caktos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_22.html
Και από τότε με πήρε διάολος και με σήκωσε
Πέπε said
@204:
> > Δεν θεωρεί κανείς, ειδικά οι αχολούμενοι με την ανατροφή παιδιών, περιέργο ως και διεστραμμένο ότι η κοινωνίες μας θεωρούν ανήθικο/βρώμικο ό,τι έχει σχέση με γεννητικά όργανα/γενετήσια πράξη/πορνογραφία και τελείως ηθικό να προβάλλονται ελεύθερα και έντονα δραστηριότητες όπως τα Assasin’s Creed/Call of duty κ.ά. ??
α) Δεν ξέρω τι είναι τα Assasin’s Creed/Call of duty κλπ., αλλά επειδή παρά ταύτα μάλλον καταλαβαίνω την ερώτηση, έχω διαβάσει κάπου μια πολύ ωραία σύνοψη του προβλήματος: «Στην κοινωνία μας μπορείς να κάνεις σεξ, αλά όχι να μιλάς γι’ αυτό. Δεν μπορείς ν ακάνεις φόνους, αλλά μπορείς να μιλάς για φόνους.» Δε θυμάμαι τίνος είναι…
β) Ωστόσο, όπως ξανάγραψα, δε νομίζω ότι οι κοινωνίες μας (η δική μας τουλάχιστον) θεωρεί ανήθικο και βρώμικο ό,τι έχει να κάνει με τα γεννητικά όργανα και τη γενετήσια πράξη. (Με έμφαση στο «ό,τι»: όχι, δε θεωρούν ανήθικο και βρώμικο το καθετί, ανεξαιρέτως, που σχετίζεται μ’ αυτά τα θέματα.) Είναι πράγματα για τα οποία μιλάμε πολύ πιο ελεύθερα απ’ ό,τι πριν 2 γενιές. Οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά «μην πιάνεις το πουλί σου μπροστά στον κόσμο», αλλά δε νομίζω να έχουν απομείνει πολλοί που να λένε «μην πιάνεις ΠΟΤΕ το πουλί σου, είναι βρώμικο / αμαρτία» κλπ..
Από κει και πέρα, η γενετήσια πράξη είναι κάτι που όλες οι κοινωνίες, νομίζω, το έκαναν πάντοτε πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι υποκρισία, είναι απλώς ένδειξη οργανωμένης κοινωνίας. (Και, φυσικά, ό,τι γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες εξάπτει την περιέργεια, γι’ αυτό π.χ. υπάρχει η πορνογραφία.)
Όχι πως η κοινωνία μας δεν έχει υποφέρει επί γενεές γενεών από βαρύτατο πουριτανισμό. Είναι όμως κάτι που έχει πάψει να κυριαρχεί, και έχει σχεδόν πάψει να αναπαράγεται.
Γς said
257:
Πάνω σ αυτό και μια τραυματική εμπειρία της .., μάνας μου:
Είχα αναγκαστεί να πω στα πιτσιρίκια μου επειγόντως πόσο καθαρά γεννιούνται τα παιδιά γιατί είχαν γίνει άθελά τους αυτόπτες μάρτυρες στην παραλία του άγριου σεξ ενός σαδομακάκα και της τσούλας του.
Μερικές μέρες μετά, κάποιος ανώμαλος παρέσυρε μια συμμαθήτρια του γιου μου απ το νηπιαγωγείο στο δασάκι στα Ηλύσια. [Και να δεις που έπεσε πάνω στον πατέρα της μικρής που συμπτωματικά περνούσε από κει!].
Πιάνει λοιπόν το γιο μου η μάνα μου ιδιαιτέρως στην αυλή:
-Να προσέχεις αγόρι μου. Είδες με εκείνον που πήγε να σφάξει το κοριτσάκι.
-Δεν πήγε να το σφάξει. Πήγε να.. να..
Κι όσο έβλεπε τη γιαγιά του με ανοιχτό το στόμα, τόσο της άνοιγε τα μάτια.
Μέχρι που δεν άντεξε η συχωρεμένη. Σηκώθηκε και μπούκαρε στο σαλόνι:
-Εγκληματίες!
Άναυδοι εγώ κι η γυναίκα μου
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
258. Εμ >>στο δασάκι στα Ηλύσια,
σκοτωμός θα ήταν 😦
Γιάννης Κουβάτσος said
Λάμπρο, όντως δέχτηκες απαράδεκτη επίθεση, αλλά γιατί να αποχωρήσεις; Κάνε ένα διάλειμμα και ξαναγύρνα. Εγώ έτσι κάνω. Τα σχόλιά σου είναι ενδιαφέροντα, είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί. Μην επιτρέψεις στα άγρια να διώξουν τα ήμερα.
Αιμ.Παν. said
@ 257 «Στην κοινωνία μας μπορείς να κάνεις σεξ, αλά όχι να μιλάς γι’ αυτό. Δεν μπορείς να κάνεις φόνους, αλλά μπορείς να μιλάς για φόνους.»…
Είναι κι αυτό μια άποψη, όπου όμως χρειάζονται δύο σχόλια :
α) για ποια κοινωνία μιλάμε ; την ελληνική του τώρα/τότε, την αμερικανική ή την ισλαμοφανατικοφασιστική που μας υπόσχεται η πολυπολιτισμικότητα που προωθείται ;
β) να μιλάς για σεξ σα να λέμε «προφορικό» σεξ (oral sex στο χωριό μου);; 😛 το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, απαγορεύεται δια νόμου σε κάποιες πολιτείες των US of A όπως και το χειροποίητο σε κάποιες άλλες κοινωνίες…
Θα επιμείνω λοιπόν στην «απορία» μου περί στρεβλής ηθικότητας στις περισσότερες κοινωνίες και όχι μόνο στα στενά εκείνα τμήματα κάποιων κοινωνιών που ο καθένας από μας μπορεί να γνωρίζει (δηλ. μη κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια).
@ ΛΑΜΠΡΟΣ : άσε ρε παιδί μου που θα φύγεις για του καθενός την παπαριά, ιdερνετ είναι αυτό συμβαίνουν κι αυτά… κάτσε δω που θα βρεις χειρότερα… 🙂 🙂
Γς said
261:
>όπως και το χειροποίητο [sex] σε κάποιες άλλες κοινωνίες…
και θυμήθηκα τα χειροποίητα πούρα. Εκείνα της Χουανίτας που τα τυλίγει πάνω στα μπούτια της.
Πάνος με πεζά said
@ 239 : Έλα ρε Λάμπρο, ένας άνθρωπος όλος κι όλος κάνει σεξ εδω μέσα, και θα μας φύγεις; 🙂
Pedis said
Για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και εκρήξεις μη εμβολιασμένων αναγνωστών από τα σχόλια του Λάμπρου, θα του πρότεινα να σέβεται απολύτως σε κάθε σχόλιο του τον κανόνα που συχνά αλλά όχι πάντα – να και η αιτία της διένεξης- ακολουθεί:
η πιθανότητα παρεξήγησης είναι αντιστρόφως ανάλογη του κύβου του αριθμού των γραμμών του σχολίου!
Έτσι θα μπορεί κι αυτός να γράφει ελεύθερα και οι υπόλοιποι να διαβάζουν τα σχόλια απερίσπαστοι και εν ειρήνη.
nikiplos said
Θέλοντας κι εγώ να εκφράσω την ήκιστη άποψή μου, να υπενθυμίσω ότι με τον Λάμπρο, έχουμε εδώ διαφωνήσει περιστασιακά, ενίοτε και έντονα.
Εντούτοις, προσωπικά δεν συμφωνώ επ’ ουδενί με αποχώρησή σου και σαφώς με στενοχωρεί αφάνταστα μια τέτοια απόφαση, εάν τηρηθεί…
Γς said
264:
0 κύβος του αριθμού των γραμμών του σχολίου ερρίφθη!
sarant said
265 Εύχομαι κι εγώ να μην υπάρξει καμιά αποχώρηση, πολύ περισσότερο του Λάμπρου.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πού πας ρε Λάμπρο, κάτσε δω, απ’ όλα έχει, και σκύλους ορεινούς, και τρελά κρικρί, και χτήνη, μέχρι αρκούδες Κύθνου έχει 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
265, 267, κα
Είναι ηλίου φαεινότερο πως
το έκλαμπρο αποχωρητήριο
δεν γίνεται δεκτό, διαφορετικά θα επιβληθούν
κυρώσεις – ύπατος αρμοστής για την επιβολή τους
θα εφευρεθεί συντόμως.
Ευγενία Μυνάρα said
Οι υπερήλικες έλεγαν και λένε: «το μουνί σέρνει καράβι».
Οι μεσήλικες έλεγαν και λένε: «η τρίχα του μουνιού σέρνει καράβι».
Οι νέοι λένε: «το μουνί σέρνει καράβι», επειδή τα σημερινά δεν έχουν τρίχες.
Αυτή η μόδα της ολικής αποτρίχωσης εμφανίζοταν και κατά το παρελθόν.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Sittengeschichte Griechenlands» (Τόμος II: «Das Liebesleben der Griechen») του Hans Licht* η αποτρίχωση στα πουλάκια των Αρχαίων Ελληνίδων ήταν κάτι που έκανε θραύση στην ανωτέρη τάξη, αλλά την ίδια τακτική ακολουθούσαν και κάποιες γυναίκες κατώτερης κοινωνικής θέσης.
Η Erin L. Thompson (στο «The Gloss») εξειδικεύει και συμπληρώνει ότι προτιμούσαν να αφήνουν μία γραμμή:
http://www.thegloss.com/beauty/beauty-trends-from-history-how-to-shave-without-a-razor-344/
http://nena.gr/arxaies-ellinides-kai-bikini-brazilian/
* στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Η ερωτική ζωή των Αρχαίων Ελλήνων» από τις εκδόσεις οίκο «Κάκτος»
Γς said
Καλώς τον!
sarant said
270 Κάτι μου θυμίζει το ύφος, ελπίζω να κάνω λάθος.
cronopiusa said
μα που τα βρίσκει τα ονόματα;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Κομματάκι πρωινὸς σήμερα. 🙂
cronopiusa said
spatholouro said
Εγώ πάλι είμαι βέβαιος και δεν ελπίζω σε λάθος…
Σέρνει φωνή μεγάλη το «πράμα» μόνο του!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ναι ρε γμτ, είναι πολύ καρφωτικά τα παρονόμια του, ας δοκιμάσει κάτι ουδέτερο, Γεώργιος Παπαδόπουλος ξερωγώ 🙂
ΣΠ said
https://www.news247.gr/politismos/apokalypsi-ayti-einai-i-taytotita-toy-pio-thrylikoy-aidoioy-stin-istoria.6653912.html
Λάμπρος Φ Κ said
86: ακολουθεί πιο κάτω το περί ου ο λόγος:
από αρχείο με ημερομηνία 15 Φεβρ. 2004
Κωλομουνομαχία
————–
Ένα μουνί επιαστηκε μια μέρα με τον κώλο,
που αντήχησε η έρις των στου ουρανού τον θόλο,
Γιατί νομίζετε ότ είχανε τόση φιλονικεία;
για την κοινήν ασθένειαν: του κόσμου τα πρωτεία.
Λοιπόν, σηκωθη το μουνί με χείλη τουρλωμένα,
με τρίχαις όλαις σηκωταίς, με μούτρα αγριεμένα,
και έρριψε μια ματιά όλο φωτιαίς στον κώλο
λέγον:
«Εγώ είμαι ξακουστό έξω στον κόσμο όλον,
Εγώ τής πλάσεως ειμί αρχή, μέση και τέλος
τής Αφροδίτης τής Θεάς εγώ κοσμώ το σκέλος.
Εάν εγώ δεν ήμουνα ουδέ και συ θα ‘ησο,
εγώ που βλέπεις έβγαλα τον Κύρον και τον Κροίσον
Εγω σοφούς εγέννησα, ρήτορας και θεολόγους
γραμματικούς και ποιητάς κι όλους τους φιλολόγους
Από εμέ ανθίσανε Σωκράτης, Δημοσθένης,
Αριστετέλης, Περικλής, Σωσθένης και Κλεισθένης
Όλοι οι Ναπολέοντες, Κάρολοι, Λουδοβίκοι,
Πάτροκλος, Έκτωρ κι Αχιλλεύς και η άπτερος η Νίκη
Σύ είσαι μέλος βρωμερόν των κόπρων μου διώρυξ
κι αηδίας πρόξενος, δυσώδης ως ο σκώληξ.
Εμέ λατρεύον γενικώς οι κάτοικοι του κόσμου,
δι’ εμέ ακούεις, μάτια μου, λατρεία μου και φως μου.
Εγώ και μόνον αθλιε, την ηδονήν παράγω
και την καλλίτερη ζωή μόνον εγω διάγω.
Εγώ μαι το τριαντάφυλλον που οσφραίνονται Αγγέλοι
εσένα, άθλιε, όπου βρωμάς ποιός άνθρωπος σε θέλει;»
Είπε και εσιώπησε πολύ αγριεμένο,
ώστε καθείς το νόμιζεν σπήλαιον φλογισμένο.
Ευθυς λοιπόν σηκώθηκε ο κώλος και τού λέγει:
«Μουνί, η υπηρηφάνεια πάρα πολύ σε φλέγει.
Όποιος σ’ακουει να μιλείς με τέτοια αλαζονεία,
τού λογικού πως έχασες θα είπει τα ηνία.
Ομολογώ πως έκαμες εμέ κι όλον τον κόσμο
πως ότι και εις την μυρωδιάν σκεπάζεις και το δυόσμο
Αλλά να μάθεις, πρόσεξε, ταις χάραις όπου έχω,
θα σου μιλήσω ταπεινά χωρίς σαν σε να τρέχω.
Αν από μένα βγαίνουνε η κόπραις, όπως είπες,
τρύπα εγώ τρύπα και συ, το όλον δύο τρύπαις,
συ τρέχεις όλο κάτουρο και εις τα έμμηνα σου,
βρωμάς που σκάζει ποντικός εαν βρεθεί μπροστά σου.
Και όσον διαρκεί χειμών καθείς σε υποφέρει,
ζαίνει ανυπόφορα όμως το καλοκαίρι.
Από την πολλήν λευκόρροιαν όπου σε κυριεύει
άνδρας κανείς δεν δέχεται να σε καβαλλικεύει
Εκτός αυτού, όταν εσύ συμπέσει να γεννήσεις
ωσάν μαγκανοπήγαδο ανοίγεις και επίσης,
άπαξ εισήλθεν η ψωλή εις χάος μετεβλήθης
εγώ όμως μένω άθικτος και πάντοτε συνήθης.
Εγώ ειμαι τσάι, αφέψημα στα κρύα τού χειμώνος,
το καλοκαίρι παγωτό τής ηδονής ο θρόνος.
Έστω κι αν εγέννησες, ως λέγεις, τον Σωκράτην,
λατρείαν μού προσέφερε στους χρόνους τ’ υπερτάτην.
Με αγαπά φανατικώς το του Μωάμεθ γένος,
κάθε Σουλτάνος και πασάς και όλον του το έθνος.
Παύσε λοιπόν να φλυαρείς και εις εμέ ανήκει
το γέρας και ο στέφανος, η δάφνη και η νίκη».
Εδώ να λέγη έπαυσεν ο κώλος κι ετοιμάσθη
να απαντήσει το μουνί ότε παρουσιάσθη
ψωλή δωδεκαδάχτυλος με πύρινο κεφάλι
χονδρή ως Ηρακλέους χειρ, κι ήρχισε να πάλλη,
μπαίνει στο μεσον παρευθύς και τους απομακρύνει
και κάθεται ωσάν Κατής αμφότερα να κρίνει.
Φωνάζει Κώλο και Μουνί δια να τους εξετάσει
και τους τραβάει δυο ψωλιαίς ίνα ευθυδικάσει.
Στον κώλον αποχύνουσα σε διάσκεψη προβαίνει
και την εξής απόφασιν δι’αμφοτέρους βγαίνει:
«Κατα το άρθρον δώδεκα τής κωλομουνίας
και είκοσι της γαμικής και της κωλομπαρίας
καταδικάζω το Μουνί, τον Κώλον δικαιώνω,
τον Κώλον κρίνω νικητή και τον εστεφανώνω,
διότι ο κώλος εις αυτά έτι τα γηρατεία
είναι αξιογάμητος, του δίδω τα πρωτεία»..
Ένθερμος Κωλομπαράς
——————-
Ερέτωσαν οι ερασταί τού γυναικείου φύλου
ο κώλος είναι ίνδαλμα τής ιδικής μου αγάπης
αφού Σωκράτης επ’ αυτού τους πόθους του προσήλου
και εφαπλούται τής Εδέμ ο πανευδαίμων τάπης.
Οι του πρωκτού κατήγοροι φιμώσατε το στόμα
άμοιροι όντες των λαμπρών αυτού προτερημάτων.
Εντός αυτού το πάνθεον και δώμα,
ενώ ευωχούνται οι Θεοί. Ο Κώλος είναι Κάτων.
Ο κώλος είναι ήλιος εν τη φιλοσοφία
λαμπρύνων τους ορίζοντες απάσης επιστήμης
είναι η ζώσα και αληθής ψηλαφητή Σοφία
αυτός και ο φιλόσοφος υπερηγάπα Κλήμης.
Ο Κώλος είναι πρόξενος διπλής επιθυμίας
τον μεν χειμωνα διάπυρος και δροσερός το θέρος
είναι ο πλούτος τής Εδέμ, η δρόσος τής πρωίας
επί αυτού και ο εμός αφοσιούται έρως.
Ο κώλος όλβιον πάντα προετοιμάζει
εύχεται τοις λάτραις του ψυχήν αθανασίαν,
τον φόβον τής κολάσεως πάντως διασκεδάζει
ο κώλος είναι ο ανθός, κρήνη τής αμβροσίας.
Ο κώλος είναι φωταυγής τού ορίζοντος Σελήνη
το σχήμα του αποτελεί εκείνης τας κοιλάδας
και η λευκότης του το φως, όπερ εκείνη χύνει
το τρίχωμά του χλοερά άλση και πεδιάδας.
Εκεί δορκάδες βόσκουσι και έλαφοι πηδώσι
και εις τα ευώδη άνθη του πετώσι χρυσαλλίδες
τ’ αθάνατα τα μύρα του ακόρεστοι ροφώσι
κι εντρυφούν στα βάθη του ωραίαι Νηρηϊδες.
Εκεί και η εμή ψυχή νυχθημερόν διαμένει
βόσκουσα εις τα κρίνα του όπου δορκάδες σκύμνος
με το εκρέον νέκταρ του την έκτασιν του ραίνει
έως γλυκύς και νήδυμος την καταλάβει ύπνος.
Σεις, οίτινες δεν θέλετε να ίδητε τον κώλον
αποστραφήτε το μουνί, το σπήλαιον των χοίρων
τον κώλον αγκαλιάσθητε τού ουρανού τον θόλον
λαμπρύνοντες δια πολλαπλών το έδαφος σπινθήρων.
Μη σάς μαγεύει το Μουνί, το δόλιον, το πλάνον,
αλλά την λάμψιν τού πρωκτού θεάσασθε με πάθος.
ο κώλος έχει λάτρην του τον μέγιστον Σουλτάνον
ο κώλος είναι ομοεθνής και το μουνί αλλόχθον.
—