Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μετασυλλαλητηριακά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 10 Φεβρουαρίου, 2018


Ο τίτλος αποτελεί το λιθαράκι του ιστολογίου στην προσπάθεια να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις της ελληνικής γλώσσας -κάτι τέτοιο είχε ισχυριστεί πριν από μερικά χρόνια ο ακαδημαϊκός κ. Αντώνης Κουνάδης, και επειδή από 1ης Ιανουαρίου ο κ. Κουνάδης είναι Πρόεδρος της Ακαδημίας νομίζω ότι πρεπει να ανασκουμπωθούμε όλοι να πιάσουμε αυτόν τον στόχο. Είμαστε, χοντρικά, 10 εκατομμύρια Έλληνες, αν ο ένας στους δυο μας πλάσει μία καινούργια λέξη αυτομάτως εχουμε πιάσει τον στόχο, χώρια οι λέξεις που ήδη υπάρχουν. Εγώ πάντως το έκανα το καθήκον μου, σειρά δική σας. Επιπλέον, η λέξη «μετασυλλαλητηριακός» είναι εννεασύλλαβη, που δεν έχει και πολλές τέτοιες η γλώσσα μας.

Μετασυλλαλητηριακά επειδή γράφονται μετά το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για το οποίο επί της ουσίας τα είπαμε και δεν θα τα επαναλάβουμε εδώ, παρά μόνο θα αναφέρουμε τυχόν μεζεδάκια.

Για ποιο λόγο έγινε το συλλαλητήριο; Όπως λέει το σουπεράκι του Σκάει, «διαδηλώνουν κατά του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια».

Ο χώρος στο σουπεράκι είναι περιορισμένος κι έτσι ίσως να φαγώθηκαν δυο λέξεις (πχ κατά της οικειοποίησης του όρου), πάντως το σουπεράκι είναι αμφίσημο, λες και υπάρχει όρος «Μακεδονία από τα Σκόπια» (θυμίζω ότι μια από τις πολλες σύνθετες ονομασίες που έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και η «Μακεδονία-Σκόπια»).

* Συνεχιζοντας μετασυλλαλητηριακά, πρόσεξα την αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νίκο Φίλη και στον Άδωνη Γεωργιάδη, η οποία ακούμπησε θέματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί στο ιστολόγιο. Απαντώντας στον Ν. Φίλη, ο Άδωνης είπε: «Ο κ. Φίλης είπε απίστευτα πράγματα. Πρώτον και κυριότερον, δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική γλώσσα, η γλώσσα τους είναι μια βουλγάρικη διάλεκτος. Ουδέποτε ο στρατής Μυριβήλης ή όποιο άλλο κείμενο της εποχής μέχρι το 1945 μιλούσε για Μακεδόνες. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτό το χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά».

Το απόσπασμα με ενδιαφέρει για τρεις λόγους. Πρώτον, είναι παράδειγμα της θέσης που υποστηρίζω, ότι αν ένα ιδίωμα είναι αυτοτελής γλώσσα ή διάλεκτος άλλης γλώσσας είναι κάτι καθαρα πολιτικό. Δευτερον, ο Άδωνις σφάλλει ή ψεύδεται όταν λέει ότι ουδέποτε ο Μυριβήλης έκανε λογο για Μακεδόνες -είδαμε το Μακεντόν ορτοντόξ πριν απο μερικές μέρες, ενώ είναι γνωστό ότι στον μεσοπόλεμο είχε τεθεί θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Δεν θα συζητήσω αν είχε τεθεί καλώς ή κακώς, πάντως είχε γίνει ευρύτατα λόγος. Και ο τρίτος λόγος που μου κίνησε το ενδιαφερον το παραπάνω απόσπασμα είναι ότι το όνομα του Μυριβήλη γράφεται με μικρό αρχικό, στρατής (πέρα από τη γνωστή διχογνωμία αν είναι Στράτης ή Στρατής) και έτσι το είδα γραμμένο σε όλους σχεδόν τους ιστότοπους που αναδημοσίευσαν την είδηση -που σημαίνει ότι δεν ελέγχουν τι κοπυπαστώνουν.

Για την ιστορία, απάντηση του Φίλη επί της ουσίας δημοσιεύτηκε εδώ.

* Η ΕφΣυν πρόσφατα αναφέρθηκε στα Ψηλά Βουνά, το πρωτοποριακό αναγνωστικό που είχε γράψει ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου στα 1918. Χρωστάω άρθρο για το θέμα, που το έχει καλύψει υποδειγματικά ο Χάρης Αθανασιάδης στο βιβλίο του για τα «αποσυρθέντα σχολικά βιβλία», το οποίο θα έπρεπε να έχω παρουσιάσει προ πολλού -αλλά ελπιζω να το κάνω κάποτε.

Ωστόσο, στον τίτλο της ΕφΣυν υπαρχει ένα τυπογραφικό λαθάκι που ίσως δεν το πρόσεξε κανείς αφού ελάχιστοι θυμούνται την καθαρεύουσα.

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Να εκβληθώσι και να καιώσι», φράση που επαναλαμβάνεται και μέσα στο κείμενο και είναι παρμένη από την απόφαση της επιτροπής («επιτροπεία» την είχαν πει, προσθέτω) που όρισε η φιλοβασιλική κυβέρνηση για να αποφασίσει την τύχη των σχολικών βιβλίων που είχαν εκδοθεί από την προηγούμενη μεταρρυθμιστική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Να καώσι» βεβαίως. Να καούν θα λέγαμε σήμερα.

* Ελληνικούρα από το in.gr, σε άρθρο που θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους φίλους της τεκίλας, αφού για κάποιο λόγο, που πάντως δεν προσδιορίζεται στο άρθρο, έχουν μειωθεί κατά πολύ οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται η αγαύη, το κακτοειδές φυτό με το ομηρικό όνομα (νάναι καλά ο φυσιοδίφης που το βάφτισε) απ’ όπου βγαίνει με απόσταξη η τεκίλα:

Η τιμή της αγαύης, του κακτοειδές φυτού που αποτελεί το βασικό συστατικό της τεκίλας, έχει αυξηθεί έξι φορές τα τελευταία χρόνια…

* Δεν ξέρω αν είναι αυθεντική η πινακίδα αριστερά, θα μπορούσε πάντως (αν και σε ελάχιστες πολυκατοικίες υπάρχουν πλέον θυρωροί).

Θα έλεγε κανείς ότι δεν υπάρχει τίποτα το αστείο σε κάτι εγγενώς θλιβερότατο όπως η ειδοποίηση ότι κάποιος «θα απουσιάζει λόγω θανάτου», κι όμως η διατύπωση προκαλεί το αμήχανο χαμόγελο.

Σε μια ομάδα του Φέισμπουκ όπου αναρτήθηκε η φωτογραφία, σχολίασε κάποιος «Ξέρω κι άλλον έναν που απουσίασε τρεις ημέρες λόγω θανάτου».

Ο τουκανισμός της εβδομάδας είναι να σχολιάσεις το «ό,τι» που είναι βέβαια λάθος -αλλά είναι ανάποδο λάθος: συνήθως γράφουμε «ότι» και εκεί που χρειάζεται «ό,τι», όχι το αντίστροφο!

* Φίλος φιλόλογος που δουλεύει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μου στέλνει το παρακάτω απόσπασμα από γνωμάτευση εργατολόγου για ένα θέμα διοικητικό που τους αφορά:

H αναδρομικότητα των νόμων αποτελεί, δυστυχώς, μία συνήθη πρακτική του νομοθέτη, η οποία ωστόσο παρίσταται ιδιαίτερα προβληματική δεδομένου ότι ανατρέπει προϋπάρχοντα δικαιώματα ή προϋπάρχουσες νομικές καταστάσεις, στις οποίες οι πολίτες στήριξαν τη στάση τους, τις αποφάσεις τους και τις βιοτικές και οικονομικές τους επιλογές.

Ο φίλος παραξενεύεται από τη χρήση «πρακτική που παρίσταται προβληματική». Θα περίμενε κάποιο άλλο ρημα, φαίνεται, παρουσιάζεται, αποδεικνύεται ή καθίσταται.

Το «παρίσταμαι» χρησιμοποιείται ευρύτατα στη δικηγορική γλώσσα για την παρουσία του δικηγόρου στα δικαστήρια. Ίσως από παραδρομή το έβαλε αντί για το καθίσταμαι ή κάποιο άλλο. Εκτός αν υπάρχει κάποια ειδική χρήση που την αγνοώ και που παντως δεν τη βρήκα στα σύγχρονα λεξικά μας -ο Δημητρακος έχει το παρίσταμαι (και) με τη σημασια «παρουσιάζομαι» αλλά πιο πολύ με την έννοια «παριστάνεται».

* Μια και πιάσαμε τα νομικά, μεταφέρω από την καλή ομάδα του Φέισμπουκ «Υπογλώσσια» ένα γλωσσικό-πολιτικό ανέκδοτο.

Ο Αριστόβουλος Μάνεσης μας είχε διηγηθεί ότι, όταν ήταν έκτακτος καθηγητής στη Νομική Θεσσαλονίκης ο περιώνυμος *και* για τα ελληνικά του Ηλίας Κυριακόπουλος (μετέπειτα Υπουργός Δικαιοσύνης επί Δικτατορίας) ήταν τακτικός. Με εντολή του τελευταίου, πριν από κάποια εξεταστική, έγραψε ένα σχέδιο ανακοινώσεως ότι «[ά]παντες οι φοιτηταί παρελθόντων ετών» καλούνται κ. λπ. Και ο Κυριακόπουλος το διόρθωσε ως εξής: «Άπαντες οι φοιτηταί παρελθόντων ετών και άπασαι αι φοιτήτριαι παρελθουσών ετών»

* Φίλος στέλνει την οθονιά αριστερά, παρμένη από τη σελίδα της Μινόαν.

Τον παραξένεψε πολύ το «Αγκώνα» και το θεώρησε λάθος. Όμως η ιταλική πόλη Ancona ιδρύθηκε στην αρχαιότητα ως «Αγκών», αποικία των Συρακουσίων, και θα της έδωσαν το όνομα αυτό επειδή το λιμάνι της το έκλεινε ένα ακρωτήριο σε σχήμα αγκώνα.

Σε παλιότερα καθαρευουσιάνικα κείμενα βρίσκει κανείς «η Αγκών», ενώ λέμε και γράφουμε ακόμα «η Αγκώνα» άρα δεν θα το έλεγα λάθος. Μπορούμε βέβαια να γράψουμε «η Ανκόνα» (παλιότερα τα ξένα «νκ» τρέπονταν σε «γκ», τώρα όμως γράφουμε και λέμε Ανκόνα, Φρανκφούρτη). Το άρθρο της ελληνικής Βικιπαίδειας έχει τίτλο Ανκόνα αλλά μέσα στο κείμενο χρησιμοποιεί και τον τυπο Αγκώνα.

Όταν όμως χρησιμοποιούμε τον εξελληνισμένο (ή εξαρχής ελληνικό) τύπο, πρέπει να τον κλίνουμε, και όχι να γράφουμε, όπως η Βικιπαίδεια, «το λιμάνι της Αγκώνα».

* Κι ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι από το Χάφιποστ, που ο φίλος που το στέλνει το αποκαλεί «ψαρομεζεδάκι». Σε άρθρο για τον κώδικα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε ο Φερδινάνδος της Αραγωνίας, κώδικα που κατάφεραν κάποιοι μελετητές να σπάσουν, διαβάζουμε:

Για να «σπάσουν» των κώδικα, οι ειδικοί χρειάστηκαν έξι μήνες ενώ μερικές από τις επιστολές ήταν ακόμη και 20 σελίδων. Όπως ανακάλυψαν, σε αυτά χρησιμοποιούνταν 88 διαφορετικά σύμβολα και 237 συνδυασμένα γράμματα. Κάποια από τα σύμβολα αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένα γράμματα αλλά κάποιες φορές χρησιμοποιούνταν διαφορετικά και αντιστοιχούσαν ακόμη σε ολόκληρες λέξεις. Κάποια δε από τα σύμβολα ήταν…κόκκινες ρέγγες.

Ο συντάκτης μεταφράζει κατά λέξη τον αγγλικό ιδιωματισμό, red herrings, που κατά λέξη σημαίνει «κόκκινες ρέγγες» (σημαίνει και καπνιστές ρέγγες), αλλά χρησιμοποιείται ιδιωματικά για να δηλώσει την εξαπάτηση και ειδικότερα, ακριβώς, την παραπλανητική ένδειξη, το ίχνος που αφήνει κάποιος για παραπλάνηση. Ο βασιλιάς, προφανώς, έβαζε και μερικά ξεκάρφωτα σύμβολα για να μπερδέψει όσους θα επιχειρούσαν να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο.

Ο συντάκτης ίσως υποψιάστηκε κάτι, γι’ αυτό και έβαλε τις τρεις τελείες, αλλά δεν είχε την τόλμη να κάνει κάτι που κανεις δεν τολμάει πια στις μέρες μας: να ανοίξει λεξικό! Ο ιδιωματισμός δεν έχει περάσει στη γλώσσα μας, δεν μεταφράζεται κατά λέξη (σε αντίθεση με τις παροιμίες -ένα θέμα που το έχουμε θίξει επανειλημμένα).

* Κι ένα ποδοσφαιρικό μεζεδάκι, από συνέντευξη του ποδοσφαιριστή Παναγιώτη Ταχτσίδη, ο οποίος μιλωντας μετά την ήττα από την ΑΕΚ, και υπό το κράτος της συγκίνησης μάλλον, είπε «Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, ό,τι και να πω από κει και πέρα είναι περαιτέρω«.

Είναι περιττό, βέβαια. Στον προφορικό λόγο τέτοια λάθη, που μπορει να είναι και παραδρομή της γλώσσας, συγχωρούνται. Πάντως, το είπε δυο φορές -ίσως επειδή ο Ολυμπιακός έχασε δύο φορές κολλητά από την ΑΕΚ.

* Να μην επιχαίρουμε όμως για τις ήττες του γαύρου εμείς οι βάζελοι που έχουμε βαρέσει διάλυση. Και σε μια είδηση σχετική με τη διάλυση αυτή, διάβασα ότι «Ο Στάθης Ταυλαρίδης χαρακτήρισε «αθέμιτη» την τακτική της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όσον αφορά το θέμα των οφειλών του».

Ποιος οφείλει σε ποιον; Με τη διατυπωση αυτή, ο Ταυλαρίδης οφείλει χρήματα στην ΠΑΕ. Μακάρι να ήταν έτσι, βέβαια.

* Και κλείνω με το τρικάκι αριστερά, που κυκλοφόρησε στα απόνερα των συλλαλητηρίων, ένα τρικάκι που ανοίγει νέους δρομους στην αντισημιτική παράνοια, αφού προσθετει κι αλλους στον κατάλογο των… κρυπτοεβραίων.

Από τον πισινό της μυλωνούς δεν ζητάμε ορθογραφία, πάντως να σημειώσω ότι ο Αβραάμ Μπεναρόγιας δεν έθεσε «ως βουλευτής του ΚΚΕ θέμα ανεξαρτητοποίησης της Μακεδονίας το 1927 στην ελληνική Βουλή» για τον απλούστατο λόγο ότι ο Μπεναρόγιας δεν ήταν βουλευτής του ΚΚΕ, δεν κατέβηκε καν στις εκλογές του 1926 και μάλιστα είχε αρκετά χρόνια νωρίτερα αποχωρήσει από το κόμμα.

Όσο για την εβραϊκότητα του Μπουτάρη, αυτή προφανώς αποδεικνύεται από το ότι φοράει κιπά….

Άλλο κακό να μη μας βρει -καλό αποκριάτικο σαββατοκύριακο!

 

 

Advertisement

194 Σχόλια προς “Μετασυλλαλητηριακά μεζεδάκια”

 1. Ζήτω της Αγκώνας! http://anamorfosis.net/blog/?p=10847

 2. leonicos said

  Ο φίλος παραξενεύεται από τη χρήση «πρακτική που παρίσταται προβληματική». Θα περίμενε κάποιο άλλο ρημα, φαίνεται, παρουσιάζεται, αποδεικνύεται ή καθίσταται.

  Και έχει απόλυτο δίκιο.

 3. Γς said

  Καλημέρα

  Μακεδονία και μακεδονικό ζήτημα.

  Αποκτήσαμε τώρα πια ένα πρόβλημα.
  Γιατί αργεί και η καθιέρωση της ανάλογης έκφρασης;

  Οπως στο Κυπριακό:

  «Το Κυπριακό θα λύσουμε τώρα;»

  Που ακόμα λέγεται σε περιπτώσεις ατέρμονων συζητήσεων χωρίς ουσία και νόημα.

 4. leonicos said

  Βούτηξα πρώτος και βγήκα στην επιφάνεια δεύτερος. Δεν πειράζει θανάση! Φαίνεται πως κρατάω καλύτερα την αναπνοή μου.

  Ερώτηση

  Είναι τουκανισμός να δεις το ‘εκ της διαχείρισης’ παραβλέποντας το λόγω θανάτου;

  Να μου απαντήσει ο Γς παρακαλώ

 5. leonicos said

  Βρε… στον ύπνο μου τον είδα;

 6. Γς said

  3:

  Προβλήματα

  που μας τα λύνουν συνήθως οι άλλοι

 7. Γς said

  5:

  Λεώ!

  Τσα!

 8. leonicos said

  «Άπαντες οι φοιτηταί παρελθόντων ετών και άπασαι αι φοιτήτριαι παρελθουσών ετών»…

  Είναι δυνατόν; Τον Άδωνι είχε σύμβουλο

  ΝΒ (nota bene) τον Άδωνι και τον Πάρι, να μην ξεχνιόμαστε!

 9. leonicos said

  Τι θα γίνει μ’ αυτούς τους εβραίους, τέλος πάντων; Είναι παντού; Ακόμα κι εδώ μέσα! Ποιος ξέρει γιατί!

  Μαζάλ τοβ = καλή τύχη

  Μπόκερ τοβ == καλημέρα (πρωί)

  Λαϊλά τοβα = καλη νύχτα

  έτσι, πας και σας χρειαστούν

 10. Γς said

  πας = μπας

 11. leonicos said

  Μάθαινε Γς, μάθαινε!

  τοντά ραμπά = ευχαριστώ

  μπεβακασσσσσά = παρακαλώ

  γιομ = μέρα τσοχοράιμ = μεσημέρι αχαρέι ατσοχοράιμ = απόγευμα έρεβ = βραδάκι λαϊλά = νύχτα

 12. Ώστε απ’ το Κιρκλαρέλι! Εγώ τόξερα Κικρλαρελί, με τόνο στη λήγουσα, αλλά δεν είν’ εκεί το θέμα μου. Από μια τέτοια ανακοίνωση θα περίμενα να λέει απ’ τις Σαράντα Εκκλησιές, το ελληνικό όνομα κι όχι το τούρκικο.

 13. Γς said

  >απουσίασε τρεις ημέρες λόγω θανάτου

  Που ζήτησαν από την κόρη κάποιου συνταξιούχου πιστοποιητικό ότι ήταν εν ζωή την προηγούμενη τριετία για κάτι αναδρομικά.

  -Μας σας έφερα για φέτος.

  Μέχρι που το΄πιασε ο Ψαθάς στο χρονογράφημα του στα ΝΕΑ και γέλασε όλη η Ελλάδα

 14. Γς said

  11:

 15. LandS said

  11
  έρεβ = βραδάκι
  Αν ήταν «βαθύ σκοτάδι» ο πειρασμός θα ήταν πιο μεγάλος.

  Υπάρχει σχέση με το έρεβος;

 16. Faltsos said

  Διαπιστώνω συγγένεια μεταξύ τουκάν και ρέγγας;

  Ο ορισμός της κόκκινης ρέγγας (red herring) σύμφωνα με το λεξικό του κέμπριτζ είναι: «a fact, idea, or subject that takes people’s attention away from the central point being considered», το ίδιο περίπου δεν κάνει και ο τουκανισμός; Διαφέρει το μέσο που σύμφωνα με το σλαγκ είναι εικόνα και όχι κείμενο (οφθαλμολογική πάθηση ονομάζει τον τουκανισμό), αλλά ήδη ο νικοκύρης το πήγε και στο γραπτό κείμενο. Η μοναδική διαφορά που απομένει είναι η πρόθεση…

 17. spatholouro said

  καιώσι: Δεν είναι μόνο το τυπογραφικό λάθος που διέπραξε η εφημερίδα.

  Γράφει:
  «να εκβληθώσι πάραυτα εκ των σχολείων και να καιώσι [!] συμφώνως προς τους νόμους τα αναγνωστικά βιβλία»

  αντί του αυθεντικού:
  «Να εκβληθώσι πάραυτα εκ των σχολείων και καώσι τα συμφώνως προς τους νόμους εκείνους συνταχθέντα και σήμερον εν χρήσει υπάρχοντα αναγνωστικά βιβλία»

  Δηλ. όχι να εκβληθώσι και καώσι «συμφώνως προς τους νόμους», αλλά να εκβληθώσι κλπ «τα συμφώνως προς τους νόμους εκείνους συνταχθέντα» βιβλία…

  Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα σε όλο της το μικρομεγαλείο!

 18. spatholouro said

  «παρίσταται προβληματική»
  Μια χαρά είναι το τριτοπρόσωπο «παρίσταται» εδώ και πολύ συνηθισμένο σε νομικά (και όχι μόνο) κείμενα.

  παρίσταται: εμφανίζεται, παρουσιάζεται, αναφαίνεται, ανακύπτει, προκύπτει, προβάλλει (άγιος ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ)

 19. ΚΩΣΤΑΣ said

  > ο Μπεναρόγιας δεν ήταν βουλευτής του ΚΚΕ

  Μπεναρόγιας; μπορεί να είναι δική μου παραξενιά, λίγο σόλοικο μου φαίνεται όμως. Μπεναρόγια, άκλιτο.

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα μπορούσε να ονομαστούν και τα «Νοβαρτιανά μεζεδάκια». Μπας και καταλάβουμε τους πραγματικούς λόγους που χρεωκοπήσαμε και γιατί, λέγε-λέγε τα παπαγαλάκια, παραλίγο να πιστέψουμε ότι πράγματι μαζί τα φάγαμε.

 21. BLOG_OTI_NANAI said

  Δικηγορική γλώσσα (σπάνιο πάντως):

 22. Πάνος με πεζά said

  Kαλημέρα !

  -Το ευτύχημα βεβαίως, θα ήταν να διαδηλώνουν, από τα Σκόπια, χιλιάδες πολιτών, κατά του όρου Μακεδονία. Δεν περιγράφει και αυτό, το σουπεράκι;

  -Το χαρτί του θυρωρού μοιάζει αληθινό, κι αν είναι έτσι, κάνει εντύπωση ότι εξαφανίζεται σιγά-σιγά η έκφραση «λόγω πένθους».Καλά, δε συζητάμε ότι αν δείξουμε το μαύρο περιβραχιόνιο, δε θα θυμάται σχεδόν κανείς ότι το έλεγαν πένθος και ότι το φορούσαν σε τέτοιες περιπτώσεις. αυτό τώρα γιατί το λέω; Γιατί έτσι εμφανίζεται ο συμπαθής Γιώργος Μητσικώστας στην ταινία «1968» -χωρίς να αναφερθεί ο λόγος, που δεν έχει και σημασία, στην ταινία- οπότε φαντάζομαι σίγουρα αρκετούς νεώτερους θεατές να ρωτάνε…

  -Το «παρίσταται» έτσι όπως το έχει βάλει, ταιριάζει. Κι αυτό γιατί δεν έχει βάλει συνθήκη : αν ακολουθούσε «όταν…» ή «στην περίπτωση που», η φράση θα ήθελε το «καθίσταται». Εμείς βεβαίως θυμόμαστε κι από τα δικαστήρια «Παρίσταστε, κύριε;» Το λέει ο πρόεδρος στην περίπτωση που πεταχτεί κάποιος δικηγόρος για υπεράσπιση, αλλά δεν το έχει δηλώσει εξαρχής.

  – Καταλαβαίνεις ότι η «αθέμιτη τακτική της ΠΑΕ στο θέμα των οφειλών του» υποδηλώνει ότι τάχα, χρωστάει ο ποδοσφαιριστής; Από πού;

  Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !

 23. Πάνος με πεζά said

  Κι αν είχε κάτι καλό το σκάνδαλο Νοβάρτις, είναι ότι μάθαμε εκ των έσω το χώρο που ζει και αναπνέει το κουκλί μας…

 24. Antonislaw said

  Ο φιλος παραξενευτηκε απο τη χρηση «πρακτικη που παρισταται προβληματικη.»
  2
  Συγχαρητηρια για το αρθρο!
  Ειναι οντως ρημα που χρησιμοποιειται δοκιμως στη νομικη επιστημη το » παρισταται». Για παραδειγμα απο την με αρ. 95/2012 Γνωμοδοτηση του Νομικου Συμβουλιου του Κρατους , με συντακτη το Θωμα Καζακο, Παρεδρο του Σωματος αυτου » το σχετικο αιτημα του ενδιαφερομενου παρισταται μη νομιμο, εκτος αν προβαλλεται και αποδεικνυεται οτι η βαθμολογηση αποτελει προιον πλανης περι τα πραγματα…»
  http://www.nsk.gr/web/nsk/anazitisi-gnomodoteseon?p_p_id=nskconsulatories_WAR_nskplatformportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-4&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=3

  Θα με ενδιεφερε να ξερω αν ο φιλος που προβληματιστηκε και ο leonicos ειναι νομικοι. Γιατι εμενα ως νομικο δε με ξενιζει αλλα προσωπικα δεν τη χρησιμοποιω. Ομως μπορω να πω οτι ειναι χρησιμη καθως θα ελεγα οτι ειναι πιο ηπια απο το να ελεγε ειναι μη νομιμο η ακομα χειροτερα ειναι παρανομο η ειναι αντιθετο στο νομο, καπως γλυκαινει το χαπι. Και οπωσδηποτε το » πρακτικη που εμφανιζεται προβληματικη» ειναι αδοκιμο στη νομικη ορολογια. Καθως ο παρισταται σημαινει περισσοτερο τον τροπο που εισαγεται νομικα, που παρουσιαζεται στο νομικο κοσμο

 25. ΚΩΣΤΑΣ said

  > Όπως λέει το σουπεράκι του Σκάει…

  Ποιος Σκάει; όποιος σκάει, όταν βλέπει Σκάι; 🙂

 26. agapanthos said

  19. ;Αυτή πάντως είναι η συνηθσμένη γραφή στις ελληνικές εφημερίδες προπολεμικά. Ενδεικτικά, από αυτές που υπάρχουν ονλάιν, Ριζοσπάστης στις 11/5/1933 και Μακεδονία στις 12/7/1918

 27. spatholouro said

  #24
  Το άρθρο αναφέρει ότι ο προβληματιζόμενος φίλος είναι φιλόλογος
  Βλ. και σχ. 18, όπου φαίνεται από το λήμμα του Σταματάκου ότι δεν είναι στενά νομικός όρος

 28. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  για εκείνο το «παρίσταται» καμιά αγγλική μετάφραση (νομικίστικα εννοώ) από κάποιον θεράποντα του δεύτερου αρχαιότερου επαγγέλματος; Ρωτάω για να δούμε κι εκείνη την παρατήρηση στο τέλος του χθεσινού σχόλιου για την ελληνική γλώσσα.

 29. diant said

  Καλημέρες από το και σήμερα χιονισμένο Λουξεμβούργο!
  Εντυπωσιακή η Αγκώνα! Δεν το είχα συνδέσει μάλλον επειδή το μυαλό μου έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει πορτοκαλισμούς ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν! 🙂

 30. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  12 Έλα ντε! Τόσο εύκολα απεμπολούν το ελληνικό ονομα;

  17 Δίκιο έχεις, υπάρχει και αυτή η διαστρέβλωση

  18 Οπότε καλώς έχει, ευχαριστώ!

  19 Μπορεί να είναι δική μου παραξενιά το Μπεναρόγιας, αλλά τα ελληνικά αρσενικά επώνυμα τελειώνουν σε -ς, όχι σε -α συνήθως. Ο Μπεναρόγιας άλλωστε όσο δρούσε στην Ελλάδα χρησιμοποιούσε το «Μπεναρόγιας»:
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=2411&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARoASYASNASVASJASZASXASLASRASJASa&CropPDF=0
  (δες το ψηφοδέλτιο)

  Στη Βουλγαρία Μπεναρόι, στο Ισραήλ Μπεναρόγια.

  20 Έλα ντε!

  24 Οχι, ο φίλος που προβληματίστηκε είναι φιλόλογος.

  26 Με πρόλαβες

  27 Παντως στα σημερινά ελληνικά, πλην ειδικής ορολογίας, δεν υπάρχει αυτή η σημασία. Βλ. σημερινά λεξικά.

 31. ΣΠ said

  16
  Υπάρχει μια διαφορά. Στον τουκανισμό κάποιος δεν προσέχει το προφανές αλλά κάτι παράπλευρο. Red herring είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς αποσπά την προσοχή από κάτι σημαντικό.

 32. smerdaleos said

  Φίλης: Οπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, όχι μόνο ο ΟΗΕ, αλλά και η ελληνική Πολιτεία, σημαντικοί διανοούμενοι και γλωσσολόγοι έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη ξεχωριστής γλώσσας στο γειτονικό μας κράτος.
  —-

  Αυτή ήταν και η επίσημη θέση της ψαροκώσταινας κατά τη διαρκεια του Μακεδονκού αγώνα. Οι τότε Μπουμπούκοι έστελναν έγγραφα σε σλαβομακεδονική γλώσσα και ελληνικό αλφάβητο, στα οποία ο Μέγας Αλέξανδρος πληροφορούσε τους απογόνους του δια προφητείας ότι οι Βούλγαροι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους και πως η ταυτότητα και η γλώσσα τους δεν είχαν καμία σχέση με τις αντίστοιχες βουλγαρικές.

  «ΠΡΕΣΚΑΣΑΝΙΕ ΝΑ ΓΚΟΛΕΜ ΑΛΕΞΑΝΤΡ» = «Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»

  «ΠΡΟΚΛΑΜΑΤΣΙΑ ΝΑ ΕΛΛΙΝΟΜΑΚΕΝΤΟΝΤΣΙ ΚΟΜΙΤΕΤ ΟΤ ΑΤΙΝΑ. ΖΑ ΝΑΣΙΤΕ ΜΠΡΑΤΕ ΜΑΚΕΝΤΟΝΤΣΙ»

  Η προπαγάνδα είχε πιάσει και τόπο, γιατί ένας δυτικός περιηγητής (Allen Upward) ισχυρίζεται ότι στις αρχές του 20ου αιώνα οι πατριαρχικοί χρησιμοποιούσαν περισσότερο τον όρο makedonski για την γλώσσα τους (αντί του παραδοσιακού Bugarski/Bolgarski).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Allen_Upward

  https://imgur.com/a/x9VzN

 33. Πουλ-πουλ said

  Μάλιστα.
  Ώστε χρωστάει λεφτά ο Παναθηναϊκός στον Ταυλαρίδη.
  Σε άλλες εποχές θα έπρεπε να πληρώνει για να παίζει στην ομάδα.

 34. BLOG_OTI_NANAI said

  Συχνότερα Μπεναρόγια άκλιτο, αλλά και Μπεναρόγιας εμφανίζεται αρκετές φορές.

 35. Ριβαλντίνιο said

  Δεν λέει κάτι λάθος ο Μπούμπουκ. Πραγματικά η «σλαβομακεδονική» είναι βουλγαρική και όντως ο Μυριβήλης δεν μίλησε για «Μακεδόνες» , αλλά για το ανύπαρκτο «Μακεντόν ορτοντόξ» που δεν είναι «σλαβομακεδονικά» .

 36. ΚΩΣΤΑΣ said

  Από μένα αυτό και τέλος, μην ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ιδιαίτερη γλώσσα, δεν ήταν άγλωσσοι. Το ερώτημα είναι αν αυτή η γλώσσα ήταν η μακεδονική και αν ο Μ. Αλέξανδρος μιλούσε βουλγάρικα και σλάβικα.

 37. Παναγιώτης Κ. said

  @20.Μακριά από μένα η οποιαδήποτε σκέψη να υπερασπιστώ τους… καταστροφείς. Καλά κάνουν και τους βγάζουν στη…σέντρα.

  Δηλαδή Γιάννη, αν το κράτος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας χρειάζονται 500.000 υπαλλήλους για να λειτουργήσουν και υπάρχουν 1.000.000 αυτό κάνει…καλό; (τα νούμερα είναι αυθαίρετα αλλά η αναλογία ήταν περίπου αυτή).

  Η ευθύνη βεβαίως του πολιτικού προσωπικού είναι ακέραια.Έχοντας ως φροντίδα τον προσωπικό πλουτισμό και την επανεκλογή τους δεν έχουν τον νουν να κάνουν αυτό για το οποίο κατέχουν τα πόστα ή διαφορετικά, «δεν κάνουν αυτό που πρέπει και για το οποίο ο λαός τους έστειλε στην εξουσία».
  Δεν έχουν τον καιρό και τη θέληση βεβαίως να αξιοποιήσουν και φυσικά να το ελέγχουν όλο αυτό το δυναμικό που, σε μεγάλο ποσοστό και επί της ουσίας, σχολάζει.
  (Θυμίζω ότι και επί ΠαΣοΚ ίδιο ήταν το επιχείρημα: Είμαστε στην κυβέρνηση αλλά δεν έχουμε την εξουσία.
  Το… τέλειο επιχείρημα για να δικαιολογήσει κανείς την ακηδία του!)

  Εν τω μεταξύ, λόγω της ιδιότυπης ασυλίας που απολαμβάνει ο άλλος για το λόγο και μόνο ότι είναι «εργαζόμενος» (δεν είναι…κεφαλαιοκράτης) ο κοινωνικός έλεγχος είναι χαλαρός αν δεν είναι ανύπαρκτος.(«Έλα μωρέ εργαζόμενος είναι. Δεν φταίει αυτός…») . Ο κοινωνικός έλεγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη λύση των χρονιζόντων προβλημάτων.
  Η υπαλληλία παραβιάζει ασυστόλως την νομοθεσία. Η νομοθεσία λέει ότι ο πολίτης αρκεί να κάνει μια αίτηση και όλα τα άλλα θα διεκπεραιωθούν υπηρεσιακώς.
  Η νομοθεσία επίσης δίνει το δικαίωμα στον πολίτη να έχει απάντηση θετική ή απορριπτική σε κάθε γραπτό αίτημά του, σε τακτή προθεσμία.
  Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει!

  Γράφω και υπό την επήρεια σχετικά πρόσφατου περιστατικού όπου για τα κλάδεμα δύο σχετικά μικρών δέντρων στη γειτονιά μου, ήρθαν έξι «εργαζόμενοι» του δήμου!
  Υπήρξα ο ίδιος αφεντικό και γνωρίζω πολύ καλά την ευθύνη (σχεδόν αποκλειστική) που έχει η… κεφαλή στην καλή ή μη καλή λειτουργία της επιχείρησης.

 38. Avonidas said

  Καλημέρα.

  ένα τρικάκι που ανοίγει νέους δρομους στην αντισημιτική παράνοια, αφού προσθετει κι αλλους στον κατάλογο των… κρυπτοεβραίων.

  Κι ο Βενιζέλος αρχικώς ήταν Μπεν Χουρ. Αλλά αυτό δεν είναι εβραίως γνωστό 😋

 39. takis#13 said

  «Παρίσταμαι Υπέρ» , παράταξη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών .

 40. sarant said

  32 Πολύ ενδιαφέρον!

  38 Μπεν Ζελόν θαρρώ 🙂

  39 Είχα γνωρίσει τον επικεφαλής.

 41. Πέπε said

  Καλημέρα σας.

  α) Δεν ήξερα ότι το όνομα Αγκώνα είναι ελληνικό. Νόμιζα ότι είναι ο εξελληνισμός του ιταλικού, που με μια παλιότερη λογική μετέγραφε το nc ως γκ. Η λογική αυτή έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο δεν ήταν αυθαίρετη:

  Με το γκ πετυχαίνουμε την ακριβή φωνητική απόδοση του n, πράγμα που με το νκ δεν επιτυγχάνεται. Χάνουμε όμως την ακριβή απόδοση του c.

  Με τη σημερινή γρα;φή νκ γίνεται ακριβώς το αντίστροφο, αποδίδουμε με ακρίβεια τον δεύτερο φθόγγο και χάνουμε τον πρώτο.

  Οι μόνες ελληνικές λέξεις όπου απαντά αυτό το σύμπλεγμα φθόγγων είναι εκείνες όπου έχουμε γκ+τ, π.χ. ανεξέλεγκτος.

  β) Άντε πάλι «ιδιωματισμός». Αφού δεν είναι ιδιωματισμός! Άλλη φορά, Νίκο, είχες σχολιάσει «χρησιμοποιώ αυθαίρετα (ή εσφαλμένα ή κάτι παρόμοιο) αυτό τον όρο». Ναι, αλλά άμα τον χρησιμοποιείς κάθε φορά αντί του ορθού καθιερώνεται.

  γ) Για το «παρίσταται προβληματική»:

  Κανένα από τα ρήματα που δίνει ο Σταματάκος (#18) δε χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε σύνταξη με κατηγορούμενο – αντιθέτως, χρησιμοποιούνται κυρίως χωρίς κατηγορούμενο. Επομένως, βλέποντας μόνο τα ρήματα, χωρίς παραδείγματα, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να εννοεί ο Στ. ότι «παρίσταμαι» χωρίς κατηγορούμενο σημαίνει ό,τι και «εμφανίζομαι κλπ.» χωρίς κατηγορούμενο. (Πράγμα που ισχύει, αυτό το ξέρουμε γιατί είναι πολύ πιο εύκολα και συνηθισμένα ελληνικά.)

  Λέει όμως ότι «παρίσταμαι» με κατηγορούμενο σημαίνει ό,τι και «εμφανίζομαι κλπ.» με κατηγορούμενο; Αν ναι, έχει καλώς. Αν όχι, επιστρέφουμε στο ότι η σύνταξη «παρίσταμαι» + κατηγορούμενο είναι ιδιαιτερότητα της νομικής γλώσσας.

 42. smerdaleos said

  @36 Κώστας: Από μένα αυτό και τέλος, μην ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ιδιαίτερη γλώσσα, δεν ήταν άγλωσσοι. Το ερώτημα είναι αν αυτή η γλώσσα ήταν η μακεδονική και αν ο Μ. Αλέξανδρος μιλούσε βουλγάρικα και σλάβικα.
  —-

  Κώστα αυτό δεν είναι σοβαρό επιχείρημα, γιατί όλος ο υπόλοιπος κόσμος που αναγνωρίζει την ύπαρξη της (σύγχρονης/σλαβο-) Μακεδονικής γλώσσας, ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες.

  Ο σλαβιστής-γλωσσολόγος Victor Friedman αυτή τη στιγμή είναι η παγκόσμια αυθεντία στην (Σλαβο)Μακεδονική γλώσσα. Όταν ξεκινάει το κεφάλαιο για την (σύγχρονη/Σλαβο-)Μακεδονική γλώσσα σε ένα διάσημο βιβλίο για τις σλαβικές γλώσσες ξεκαθαρίζει ότι η γλώσσα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την (ελληνική ή μη = of uncertain affiliation) αρχαία Μακεδονική γλώσσα, ότι οι άνθρωποι που έγραψαν σ΄αυτήν την γλώσσα τον 19ο αιώνα την θεωρούσαν Βουλγαρική, ότι η πρότυπος Μακεδονική σήμερα ανανγνωρίζεται ως τέτοια απ΄όλο τον κόσμο, με την εξαίρεση της Βουλγαρίας, που την θεωρεί επιχωρική βουλγαρική διάλεκτο, και της Ελλάδος που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα, την ύπαρξη της οποίας, όμως, αναγνωρίζει στα έγγραφα όπου απαγορεύει την ομιλία της.

  Σε καλύπτει ή όχι η εισαγωγική περιγραφή του Friedman;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Friedman

  https://imgur.com/a/KdMaw

 43. sarant said

  42 Αυτό το βιβλίο καλά θα κάνω να το βρω και να φτιαξω μια σύντομη περιληψη της εισαγωγής του

 44. sarant said

  Είπα και μετά ειδα την εικόνα που έχει την αρχη της εισαγωγής 🙂

 45. ΚΩΣΤΑΣ said

  42
  Σμερδαλέε, σε ευχαριστώ γιατί ασχολείσαι με το σχόλιό μου, το εκτιμώ πολύ όπως πάρα πολύ εκτιμώ και εσένα. Επειδή όμως αυτοδεσμεύτηκα με το «τέλος», να μου επιτρέψεις να μην δώσω συνέχεια επί της ουσίας του σχολίου’ σου. 🙂

 46. smerdaleos said

  @45 Κώστα: όπως επιυμείς,δεν επιμένω.

  @42, Νίκο: Νίκο θα σου στείλω μέιλ σε λίγο.

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε άλλες εποχές, Πουλ-πουλ, δεν θα έπαιζε στην ομάδα, τουλάχιστον στην ηλικία που ήρθε. Κι αυτός και πολλοί άλλοι, που ζητάνε τα λεφτά τους εδώ και τώρα για τις …πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν στην ομάδα που τους μάζεψε από τα αζήτητα. Αλλά εργαζόμενοι θεωρούνται, καπιταλισμό έχουμε, οπότε οκ.

 48. # 37

  Οι περισσότεροι δημ. υπάλληλοι είναι εκπαιδευτικοί και στα σχολεία ως γνωστόν υπάρχουν ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και απουσία διοικητικού. Στα άλλα υπουργεία είναι η ρίζα του κακού. Βέβαια όταν είχα προτείνει να διορίζονται νέοι μόνο στην εκπαίδευση-που εν πολλοίς υπήρχε επετηρίδα- και όταν συμπληρώνουν τα 45-50 χρόνια που καθίστανται ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ για διδακτικό έργο να προωθούνται στα υπόλοιπα υπουργεία για γραφειοκρατική δουλειά και ένσημα (κάτι σαν τον Μιραλάς, δηλαδή) πέσανε να φάνε οι συνδικαληστές ΟΛΩΝ των κομμάτων, καθότι το ρουσφέτι ίναι υπερκομματικό καιστο DNA τους

 49. Γιώργος said

  (σχόλιο 36)
  Το ερώτημα δεν υπάρχει. Η εμμονή να ταυτίζουμε κάθε τι το μακεδονικό με τον Μεγαλέξανδρο και το πατέρα του Φίλιππο αναγκαστικά οδηγεί σε απόρριψη πλήθους πραγμάτων και πληθυσμών. Από τον Λευκό Πύργο μέχρι τους πόντιους που εγκαταστάθηκαν στην ελληνική Μακεδονία στις αρχές του 20ου αιώνα, όσους είναι χριστιανοί, αλλά και μουσουλμάνοι, εβραίοι. Πρακτικά δεν θα μείνει τίποτα πλην του γεωγραφικού χώρου με τα αρχαία κτίσματα, τα παλαιότερα του εκχριστιανισμού της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
  Το ερώτημα είναι αν αυτή η σλάβικη ομάδα, ορθόδοξων χριστιανών, που στο 19ο αιώνα, για λόγους που προσωπικά δεν γνωρίζω και δεν με ενδιαφέρουν για να απαντήσω στο ερώτημα, απόκτησε μια διαφορετική εθνική συνείδηση από τους υπόλοιπους σλάβους της ευρύτερης περιοχής (σέρβους και βούλγαρους) και αυτοπροσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας το όνομα της γεωγραφικής περιοχής που κατοικεί «δικαιούται» να το κάνει. και η απάντηση είναι ότι δικαιούται γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει δικαίωμα να τους το απαγορεύσει.

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, όταν το αυτοκίνητο μένει από ελαττωματική μηχανή και ακαταλληλότητα του οδηγού, δύσκολο να ρίξουμε την ευθύνη στα δερμάτινα καθίσματα, περιττή προφανώς πολυτέλεια. Ο χορός των δισ. γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα φάρμακα και τα δημόσια έργα με απευθείας ανάθεση και αλλεπάλληλες υπερβάσεις του αρχικού κόστους, οι διαβόητοι ολυμπιακοί αγώνες και το πάρτι (πάρτη) δισ. εξαιτίας τους και, βέβαια, η σωτηρία των τραπεζών βαραίνουν κάπως περισσότερο από τους μισθούς των έστω υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων.

 51. Ριβαλντίνιο said

  @ 49 Γιώργος

  Πρακτικά δεν θα μείνει τίποτα

  Ελληνόφωνοι υπήρχαν στην Μακεδονία πρίν το ’22 και μάλιστα πολλοί.

  ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει δικαίωμα να τους το απαγορεύσει.

  Έχει όμως το δικαίωμα να τους εμποδίσει να μπούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και να αφήσει τους Αλβανούς να τους διαλύσουν.

 52. Γιώργος said

  Αυτοί οι ελληνόφωνοι (έλληνες θα σου πω εγώ) ήταν χριστιανοί όμως…
  Απ’ ότι φαίνεται ΕΥΤΥΧΩΣ δεν θα χρειαστεί. Το θέμα θα λήξει γιατί δεν συμφέρει κανέναν και πρώτα εμάς και τους γείτονες να διαλυθεί αυτό το κράτος. Και σε τελική ανάλυση αν αυτός ο κάποιος φέρεται έτσι, του αξίζει πραγματικά να τον γελοιοποιούν οι τούρκοι.

  Ένα ερώτημα που με απασχολεί είναι αν αυτός (δίπλα στον μουσικοσυνθέτη που κάτι δεν πάει καλά… δεν εξηγείται αλλιώς…)
  http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708×320/public/anapiroi708.jpg?itok=Vmm0ozXp
  μαζί με τους Κασιδιάρηδες πετύχουν αυτήν τη γυναίκα
  https://taneadiasporadotnet.files.wordpress.com/2018/02/syntagma-black-girl-greek-flag.jpg?w=760&h=539
  πώς θα της φερθούν;

 53. Ριβαλντίνιο said

  @ 52 Γιώργος

  Δεν το κατάλαβα το «αυτοί ήταν χριστιανοί». Τότε και οι Τούρκοι δεν πρέπει να θεωρούνται ‘Τούρκοι», παρόλο που μιλάνε τουρκιά, γιατί είναι μουσουλμάνοι και εγκατέλειψαν την παγανιστική θρησκεία των στεπών.

  Οι ΧΑβγίτες θα της φερθούν όπως φέρονται στον Αντετοκούμπο, δηλαδή ρατσιστικά , γιατί πιστεύουν ότι «Έλληνας» και «μη λευκός» δεν συμβιβάζονται.

 54. ΣΠ said

  Ο τίτλος αποτελεί το λιθαράκι του ιστολογίου στην προσπάθεια να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις της ελληνικής γλώσσας

  Νικοκύρη, σε πρόλαβε άλλος εδώ και μια δεκαετία. Από το ιστολόγιο του Σκύλου, σχόλιο #33 (#15 από το τέλος):
  https://valiacaldadog.blogspot.gr/2008/02/blog-post_1109.html

 55. ΚΩΣΤΑΣ said

  49
  Γιώργο, σε εκτιμώ, δεν σε απαξιωνω, αλλά όπως δεσμεύτηκα, τέλος για μένα σήμερα με αυτό το θέμα.

 56. Γιάννης Ιατρού said

  43: Ό,τι πείς 🙂

 57. leonicos said

  @15 Lands

  όχι. βασικά σημαίνει δύση αντίστοιχο του ελληνικού εσπέρας. έχει ע ayin, λαρυγγικός ήχος

  Έχει σχέση με με το Ευρώπη. η τοεεληνικό είναι γνωστό ότι προκειται για ερμηνευτική παρετυμολόγηση

  και με τα αραβία, από την οπτική γωνία των ακκάδων της μεσοποταμίας

 58. leonicos said

  @11
  Σ’ ευχαριστώ, ρε απίθανε! Που το βρήκες;

  Θα με μεζεδακίσει ο Νικ Νοικ για το πού χωρίς το ΄, αλλά θα μου προσγράψει το ‘μεζεδακίζω’ ως συμβολή για τις 5000000000000 λέξεις

 59. ΚΩΣΤΑΣ said

  56
  Είχαμε εναλλακτική λύση να ψωνίζουμε, αλλά φρόντισες να του κλείσεις το μαγαζί και έκανες το υπόγειό σου μονοπώλιο. Μοι προκαλεί κατάπληξιν το γεγονός, τόσον καλοψυχος άνθρωπος εσύ! ☺

 60. leonicos said

  Παρίσταμαι λέμε και για χειρουργεία στα οποία κάποιος παρίσταται συμβουλευτικά αλλά δεν μετέχει στην επέμβαση.

  Συνηθίζεται πολύ, και το θέλουν οι νεότεροι, είτε υπογείως είτε φανερά, είτε τζάμπα είτε επ’ αμοιβή

 61. Γιάννης Ιατρού said

  59: Καπιταλισμός λέγεται Κώστα μου 🙂 🙂 🙂

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μονοπωλιακός καπιταλισμός λέγεται, Γιάννη. 😉 Αλλά η αόρατη χειρ της αγοράς θα αποκαταστήσει κάποια στιγμή την διαταραχθείσα ισορροπία και τη χαμένη τιμή του εξωπεταχθέντος Βάτμαν. 😨

 63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας καὶ χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ τοὺς ἑορτάζοντες. Τὸ Χαραλαμπία πάντως δὲν πολυσυνηθίζεται στὶς γυναῖκες. Μιὰ Μπία μόνο θυμᾶμαι ἀπὸ τὰ παιδικά μου χρόνια στὰ Θερμιά. Ὑπάρχει πουθενὰ (στὴν ὀρεινὴ Ἑλλάδα ἴσως) τὸ ὄνομα (ἡ) Λάμπω (κατὰ τὸ Μάρω, Γκόλφω κλπ).
  Χαράλαμποι ὅμως ὑπάρχουν πολλοί· καὶ ἐπίκαιροι, γιατὶ εἴμαστε «κλάφτα Χαράλαμπε». Ὅπως καὶ Χαραλάμπηδες γιὰ νὰ τοὺς παντρέψουμε, ἀποκριάτικοι, μιᾶς καὶ ἡ γιορτὴ πέφτει μέσα στὶς Ἀπόκριες. Ἐπίσης «Μπάμπηδες ποὺ λάμπουν», ἐνῶ δὲν ἔχω ἀκούσει γιὰ Λάμπηδες ποὺ μπάμπουν. 🙂

 64. Πέπε said

  @60:

  > > Παρίσταμαι λέμε και για χειρουργεία

  Εντάξει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι «παρίσταμαι» σημαίνει «είμαι κάπου παρών». Στο δικαστήριο με μια ειδικότερη έννοια, στο χειρουργείο με μιαν άλλη ειδικότερη έννοια, αλλά πάντα στα πλαίσια της γενικότερης και γνωστής έννοιας του ρήματος.

  Η συζήτηση αφορά το «παρίσταται προβληματική», «παρίσταται μη νόμιμο», «παρίσταμαι τέτοιος», «παρίσταμαι αλλιώτικος». Δηλαδή τη σύνταξη «παρίσταμαι + κατηγορούμενο».

 65. Νίκος Κ. said

  Αν τα πω μεταθεοδωρακικά μεζεδάκια, εκπλήρωσα το χρέος μου για τις 5.000.000 λέξεις; 🙂

 66. rogerios said

  Ν(ο)ικοκύρη και Αθανάσιε (1), για την Αγκώνα είχα προσφάτως «τσακωθεί» με την τυπογραφική διόρθωση της υπηρεσίας μου, επειδή είχα γράψει «πρωτοδικείο Αγκώνας» κι εκείνοι μου το άλλαζαν σε «Ανκόνας», «διότι έτσι λέει το διοργανικό». Μια και στην πράξη εκείνοι έχουν τον τελευταίο λόγο, η Αγκώνα θυσιάστηκε, όσο κι αν τους επαναλάμβανα ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του Διονυσίου των Συρακουσών (κι ότι με τον Διονύσιο καλό είναι να μην παίζει κανείς). 🙂 Καλό κι άγιο το διοργανικό εγχειρίδιο, αλλά θεόπνευστο δεν είναι.

 67. ΓιώργοςΜ said

  37 >αν το κράτος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας χρειάζονται 500.000 υπαλλήλους για να λειτουργήσουν και υπάρχουν 1.000.000 αυτό κάνει…καλό; (τα νούμερα είναι αυθαίρετα αλλά η αναλογία ήταν περίπου αυτή).
  Με το συμπάθιο, αλλά μέχρι τεκμηρίωσης, όλη η πρόταση αυθαίρετη είναι.
  Εκτός αν οι τρεις δημοτικοί υπάλληλοι του Χ Δήμου στο παράδειγμα είναι τεκμηρίωση. Στην περίπτωση αυτή μπορώ να αντιτείνω πως ο Χ δήμος έχει ίσως περισσότερους υπάλληλους απ’ ότι χρειάζεται στο τμήμα πρασίνου, αλλά ενδεχομένως να έχει πολύ λιγότερους στην οδοποιία, την καθαριότητα, τις κοινωνικές υπηρεσίες κλπ, άρα δεν είναι θέμα αριθμού ατόμων αλλά ορθολογικής κατανομής τους.
  Βλέποντας την τραγική υποστελέχωση της υγείας πχ σε νοσηλευτικό προσωπικό, ή τις ελλείψεις δασκάλων που συμπτωματικά γνωρίζω σε κάποια σχολεία της περιοχής μου, πορώ να επιχειρηματολογήσω πως υπάρχουν ελλείψεις και όχι περίσσεια.

 68. BLOG_OTI_NANAI said

  52: «μαζί με τους Κασιδιάρηδες πετύχουν αυτήν τη γυναίκα»
  Εξαιρετικό το ερώτημα και το ίδιο ακριβώς απευθύνουμε στους ανεγκέφαλους που ταύτισαν το συλλαλητήριο με την Χρυσή Αυγή…

  Από την στιγμή που είδα αυτή τη φωτογραφία, ένιωσα μια απέραντη αγαλλίαση όταν σκεφτόμουν πόσο θα σκυλιάζουν οι ουρλιάζοντες ακροδεξιοί και ακροαριστεροί φασίστες…

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιώργο Μ., για τις ελλείψεις στην εκπαίδευση ,τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε κονδύλια, μπορώ να επιβεβαιώσω τα γραφόμενά σου, γιατί τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Και αυτή η τραγική κατάσταση ονομάζεται νοικοκύρεμα στη γλώσσα όσων διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο (και δεν εννοώ βέβαια τον φίλο Παναγιώτη).

 70. leonicos said

  Νοικοκύρη

  μ’ έπιασε η σπασμοπαγίδα;

  χωρίς λόγο. δεν είπα κακό λόγο. Ούτε καν το χτεσινό…..

 71. leonicos said

  Που είναι το σχόλιο του 117 Pedis, για την ευφράδεια, που του απάντησαν ο Πέπε, ο Κουβάτσος κι εγώ;

  Είχαμε μπει σε άλλο ε΄ργο;

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Μετασυλλαλητηριακά;
  παραλίγο να είχαμε προσεχώς μεταμετασυλλαλητηριακά/ή μεταπατρινοσυλλαλητηριακά
  https://www.efsyn.gr/arthro/diadiktyako-kalesma-gia-syllalitirio-stin-patra
  αλλά όχι
  !Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 73. leonicos said

  Που είναι η φωτογραφία του μουσικού δίπλα στον φασίστα;

  Το απόλυτο σεξ!

  Έτσι για να σας κονιορτοποιήσω!

  Καλά, δεν πάει, αλλά το σπρώχνουνε και πάει. (από το προχθεσινό άρθρο, της Πέμπτης τέλος πάντων)

 74. leonicos said

  Σόρι που λέτε κι εσείς

  Μπήκα από λινκ που έλεγε για την μαύρη με την ελληνική σημαία στα μαλλιά

  και τά’κανα μούτι στ’ αρβανίτικα.

  Τα βρήκα

 75. ΣΠ said

  17
  Έτσι.
  http://www.komvos.edu.gr/glwssa/odigos/thema_d2/d_2_popup16.htm

 76. Jessica said

  Παρακαλώ μιά ερώτηση,κύριε Σαραντάκκο: Επειδή μου είπαν πως γράψατε κάπου για τα σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ του κ. Δούκα κι επειδή τυχαίνει να τα παρακολουθώ, θέλω να σας ρωτήσω: Ισχύουν αυτά που μάς μοίρασε στο 2ο μάθημα την περασμένη Τρίτη ή είναι Λιακοπουλισμοί; Ευχαριστώ

 77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἕνα μεζεδάκι ποὺ ἁλίευσα χτὲς στὸ κανάλι «Κόντρα»*. Τὸ διέπραξε, δυὸ φορὲς μάλιστα (ἄρα δὲν εἶναι λάψους λίνγκουε) ὁ Στέλιος Κούλογλου (ποὺ ξέρει ἑλληνικὰ καὶ γι᾿ αὐτὸ ἐξεπλάγην (σίκ, ρέ). Ἀναφερόμενος στὸ σκάνδαλο Νοβάρτις μίλησε γιὰ τὶς φαρμακευτικὲς ποὺ ἀποζυμοῦσαν τὸ δημόσιο χρῆμα. Προφανῶς ἐννοοῦσε ἀπομυζοῦσαν, ἀλλὰ μποροῦμε νὰ τὸ ἐκλάβουμε καὶ ὡς συνεισφορὰ τοῦ (καλοῦ**) δημοσιογράφου στὴν ἐκστρατεία τοῦ Νικοκύρη γιὰ τὰ πέντε ἑκατομμύρια ἑλληνικὲς λέξεις. 🙂
  Κι ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε νὰ δώσω καὶ τὸν ὁρισμὸ τῆς λέξης.
  ἀποζυμῶ: τελειώνω τὸ ζύμωμα, ὅπως λέμε ἀπογαλακτίζω, νίψου κι ἀποφάγαμε κλπ.

  Μὲ τὴν εὐκαιρία νὰ καταθέσω καὶ τὴν δική μου συνεισφορά:
  ἀπομιζῶ: ἀποστραγγίζω τὸν δημόσιο κορβανά, παίρνοντας μίζες.

  *Δὲν παρακολουθῶ τὸ συγκεκριμένο κανάλι· ὁ αὐριανισμὸς μὲ τὴν ὅποια μορφή του (θὰ μποροῦσα νὰ τὸν πῶ μετα-αυριανισμὸ) εἶναι ἀντίθετος μὲ τὶς ἀντιλήψεις καὶ τὴν αἰσθητική μου. Τὸ ᾿πιασα σὲ ζάπινγκ.

  **Τὸ ὅ,τι κάποιος εἶναι καλὸς δημοσιογράφος δὲν σημαίνει ὅτο εἶναι καὶ καλὸς πολιτικός. Μὲ τὴν ἀνατρεπτικὴ δημοσιογραφία ποὺ ἀσκοῦσε δὲν περίμενα ν᾿ ἀκολουθήσει τὴν πεπατημένη τῆς ἐπιβράβευσης μὲ μιὰ θέση κοντὰ σ᾿ αὐτοὺς ποὺ «σιτίζονται στὸ πρυτανεῖο», μαζὶ μὲ τὴ Μαρία Σπυράκη καὶ τὸν Θόδωρο Ζαγοράκη.

 78. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  «…ο Δημητρακος έχει το παρίσταμαι (και) με τη σημασια «παρουσιάζομαι» αλλά πιο πολύ με την έννοια «παριστάνεται»…»

  Μιάν ἀπορία: Τὸ παρίσταμαι (παρὰ+ἵσταμαι) τὸ ἀντιλαμβάνομαι ὡς παραστέκω, παρευρίσκομαι.
  Τὸ παριστάνω, παρασταίνω θὰ τὸ ἀπέδιδα μὲ τὸ (λόγιο) παριστῶ.

  Συνεπῶς τὸ παριστάνεται θὰ τὸ ἀπέδιδα μὲ τὸ παριστᾶται. Ἥ μήπως κάνω λάθος.

 79. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  78 Μπορεί να είναι και σαρδαμοειδές

  77 Καλημέρα σας. Αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Δούκας είναι απολύτως αβάσιμα. Σε καμία γλώσσα δεν υπάρχει αυτη η δήθεν «αιτιώδης σχέση», οπως γράψαμε πρόσφατα εδώ.
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/06/pamepaketo/
  Και ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι Η/Υ που δέχονται μονο την ελληνική;

  76 Αυτό είναι. Μόνο που για κάποιο περίεργο λόγο στο σημείο 5 έχει με κεφαλαίο τα Τε.

  70 Λεώνικε, δεν βρίσκω τιποτα στη σπαμοπαγίδα

 80. Jago said

  Αυτό το red herring το είχαμε ξανασυζητήσει παλιότερα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/25/meze-101/

 81. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Red herring: Στὴν καφενειακὴ ἰδιόλεκτο τοῦ «Ἐθνικοῦ Μετσόβιου Καφενείου»*, τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿70, τὸ παραπλανητικὸ παίξιμο (τοῦ τύπου παίζω κάποιο φύλλο, κόντρα στὰ καθιερωμένα, γιὰ νὰ παραπλανήσω τὸν ἀντίπαλο) τὸ λέγαμε ρίχνω φλόμο.

  Ἀμπελαλέ. Τὰ ραντάρ μου κάτι ἐνετόπισαν. Τὸ τίθω (σίκ, ρὲ) ὑπ᾿ ὅψιν τῆς Χωροφυλακῆς διὰ νὰ ἐνεργήσει ἁρμοδίως.

 82. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @82. * Ἐθνικὸ Μετσόβιο Καφενεῖο: τὸ ὑπόγειο καφενεῖο στὴ γωνία Στουρνάρα καὶ Τζώρτζ, στέκι τῶν φοιτητῶν τοῦ Πολυτεχνείου τὶς παλιότερες ἐποχές.

 83. Triant said

  83: Κώστα, καφέ και το πικέτο.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  62: Γιάννη, καθόλου μονοπωλιακός, υπάρχουν κι άλλες πορτοκαλιές … 🙂

 85. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @80α. Νικοκύρη, κι ἐγὼ γιὰ σαρδάμ τὸ πέρασα τὴν πρώτη φορά· μοῦ ἔκανε ἐντύπωση ποὺ τὸ ἐπανέλαβε μετὰ ἀπὸ λίγο.
  Πῶς σοῦ φάνηκε τὸ ἀπομιζῶ; Μπορεῖ νὰ κάνει καριέρα (λέξεις τῆς χρονιᾶς κι ἔτσ᾿);

 86. frenarhos said

  Φιλης: Την επιδίωξη, δηλαδή, να διαλυθεί το γειτονικό κράτος, κάτι που θα έχει ως πιθανότερη συνέπεια τον διαμοιρασμό του και τη δημιουργία στα βόρεια σύνορα της χώρας μας της «μεγάλης Βουλγαρίας» και της «μεγάλης Αλβανίας».

  https://www.efsyn.gr/arthro/adi-anoita
  —————————————————————————————————-
  και γιατί όχι και της μεγάλης ΅Ελλάδας; Με σταυρωμένα χέρια θα καθόμαστε;
  Κοίτα ρε, που σιγά σιγά και λέγε λεγε θα δούμε τον Αλέξη νικητή και τον Καμένο τρο (χεχε)πεούχο!

 87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @84. Ἐκεῖ σπουδάσαμε. 🙂

 88. sarant said

  81 Καλά λες, το είχαμε συζητήσει και τότε

  86 Πολύ καλο. Είναι καταχωρημένο στο Μίζων ελληνικό λεξικο, δεν ξέρω αν το ήξερες
  https://www.slang.gr/lemma/9873-mizon-elliniko-leksiko-tomos-a

 89. smerdaleos said

  @77, Jessica

  Jessica, συγχαρητήρια που σκέφτηκες να ελέγξεις τις βλακείες που άκουσες από το Δούκα.

 90. Γιάννης Ιατρού said

  77: Jessica
  Α, κι εγώ ήμουν εκεί, νομίζω πως ξέρω ποιά είστε (με την ενεργή συμμετοχή σας, ε, δεν περνάτε και απαρατήρητη στο …ακροατήριο 🙂 )

 91. smerdaleos said

  @Jessica/Νίκο

  Παιδιά μήπως αυτός ο Δούκας έδωσε και παραδείγματα ελληνικών λέξεων που δείχνουν τα χαρακτηριστικά που επινόησε;

 92. … παραξενεύεται από τη χρήση «πρακτική που παρίσταται προβληματική» …

  Κι εγώ
  απορώ και ανθίσταμαι.

 93. Γιάννης Ιατρού said

  92: Αν θυμάμαι καλά, λέξεις όπως προυχώρησε το μάθημα ανέφερε τα: «αλγεινή», «Δώτωρ Ἐάων», «Γαλιλαίος», «αποκρύπτω» κλπ. 🙂

 94. Corto said

  «Η τιμή της αγαύης, του κακτοειδές φυτού …»

  Καλησπέρα! Είχα εντοπίσει το άρθρο στο in.gr και σκόπευα να το στείλω, αλλά για ένα άλλο λάθος, αρκετά πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου:
  Η αγαύη δεν είναι κακτοειδές.

 95. Μαρία said

  91
  (Νέα προσπάθεια, για να γλιτώσω τη μαρμάγκα.)
  Είναι εκείνη που καθόταν δίπλα στην Κ…τίνα;

 96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @89β. Κρίμα, κι ἐγὼ ποὺ νόμιζα πῶς βρῆκα τὴ λέξη τῆς χρονιᾶς! Ὅμως μᾶς τά ᾿παν ἄλλοι. 🙂

  @91. Ἔχουσιν γνῶσιν οἱ (χωρο)φύλακες!
  Τί τὸ περάσαμε ἐδῶ;Ἀμέρικαν μπάρ; Ἔστω τοῦ ILLOινόη.

 97. smerdaleos said

  @94, Γιάννη

  Λες βρε Γιάννη πίσω από την Jessica να κρύβεται ο Δώτωρ;

 98. … ό,τι και να πω
  από κει και πέρα
  είναι περαιτέρω«.

  Είναι περιττό, βέβαια. …

  Ασφαλώς.
  Το περαιτέρω
  είναι
  παράταιρο.

 99. Γιάννης Ιατρού said

  96: Μαρία, ναι, σωστά, τρεις θέσεις δεξιά από την Μaτoύλa 🙂

 100. Ριβαλντίνιο said

  «δεν περνάτε και απαρατήρητη»

  Τόσο εντυπωσιακή :

  ; 🙂

 101. Γιάννης Ιατρού said

  98: Τι λες τώρα! Το λες γιατί Δώτωρ δεν πάει ποτέ από μπροστά, αλλά πάντα από πίσω;

 102. 12, … Ώστε απ’ το Κιρκλαρέλι! … θα περίμενα να λέει απ’ τις
  Σαράντα Εκκλησιές,
  το ελληνικό όνομα κι όχι το τούρκικο. …

  Αντιγραφή από το ιστολόγιο κάποιου
  Κιρκάκου.

 103. Πέπε said

  @99:
  Από την άλλη βέβαια, ό,τι και να πει κανείς από κει και πέρα είναι περαιτέρω.

  (Τι θα πει περαιτέρω; Θα πει «πιο πέρα» βέβαια.)

 104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Χωρὶς νὰ θέλω νὰ ἀμφισβητήσω τὴν πατρότητα τοῦ ὅρου ἀμπελαλὲ, τὴν καθ᾿ ὁλοκληρίαν καὶ κατ᾿ ἀποκλειστικότητα ἀνήκουσαν εἰς τὸν τρισμέγιστον Τάκην Τσουκαλάν, θὰ ἀποπειραθῶ νὰ δώσω μίαν νέαν διάστασιν, διὰ τὰ καθ᾿ ἡμᾶς:
  ΑΜΠΕΛ(όκηποι)ΑΛΕ(ρτ).

 105. leonicos said

  @80

  Είχα κάνει λάθος. Έγραφα μέσω λινκ, αλλού.

  Ο Γς φταίει φυσικά

 106. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τί λένε οἱ εἰδήμονες τοῦ ἱστολογίου γιὰ τὴν ἀπορία ποὺ διατύπωσα στὸ #79 σχετικὰ μὲ τὸ παρίσταται καὶ τὸ παριστᾶται; Τὰ ἔχω καταλάβει σωστά;

 107. ΣΠ said

  107
  Ναι, Δημήτρη, έχεις δίκιο.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84&dq=

 108. Jessica, δεν έχω ακούσει τη διάλεξη του Δούκα, αλλά η περίληψη που φωτογράφισες είναι μπούρδες από την αρχή ως το τέλος. Μερικοί ιισχυρισμοί του δεν έχουν καν νόημα (τι θα πει «δέχεται ακόμη και την ηλεκτρονική γλώσσα της προηγμένης τεχνολογίας»;) και άλλοι είναι εξακριβώσιμα αναληθείς (τι αιτιώδη σχέση έχει π.χ. η λέξη ‘ουρανός’ — ή οποιαδήποτε άλλη πλην των ηχοποίητων τύπου ‘νιαουρίζω’ — με την υποδηλούμενη έννοια, κατά τι είναι πιο ‘ουράνια’ από τις λέξεις ciel, sky, Himmel κλπ.;) Είναι ανάξιοι και ανασκευής, αλλά επειδή κυκλοφορούν ευρέως, τους έχει σχολιάσει επανειλημμένως ο Νικοδεσπότης και άλλοι εδώ μέσα. Πρώτη φορά όμως τους είδα τόσο όμορφα και συμπυκνωμένα παρουσιασμένους όλους μαζί. Αναρωτιέμαι αν ο ομιλητής ανφέρθηκε και στους λεξαρίθμους 🙂

 109. (107) Κάτι ανάλογο συμβαίνει ίσως και με τα ‘συνίσταται’ (=αποτελείται) και ‘συνιστάται’ (=είναι σκόπιμο).

 110. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @108,110. Σταῦρο καὶ Ἄγγελε, σᾶς εὐχαριστῶ.

 111. Το ‘παρίσταται’ με κατηγορούμενο μου θυμίζει το ρωσικό представляет собой, κυριολεκτικά «παριστά δι’ εαυτού», που χρησιμοποιείται συχνά, τουλάχιστον στα μαθηματικά, αντί για συνδετικό ρήμα, που στην κοινή γλώσσα συνήθως παραλείπεται (λένε δηλαδή, καθώς δεν έχουν και άρθρο, «Ιβάν άρρωστος» αντί «ο Γιάννης είναι άρρωστος»), αλλά σε πιο περίπλοκες φράσεις γίνεται αισθητή η ανάγκη να εκφραστεί ρητά.
  Και θυμήθηκα μια φορά όπου, σε εκδήλωση Ελλήνων του Βελγίου, η οργανώτρια ευχαρίστησε για την παρουσία τους «τον κ. Πρόξενο, τον πάτερ Τάδε που παριστάνει τον Δεσπότη…» Σκεφτόταν προφανώς qui représente, που εκπροσωπεί, αλλά χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να μη γελάσουμε!

 112. Αιμ.Παν. said

  @50 περί «εξόδων»… και που να δεις τι έχει ακουστεί για την ΔΕΠΑΝΟΜ που έχτιζε/χτίζει νοσοκομεία… τόσα ξέρω τόσα λέω γιατί δεν ξέρω άλλα… 😛

  Οταν κάποιος συγκρίνει μια ομιλούμενη γλώσσα με «γλώσσα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας» σίγουρα έχει μαύρα μεσάνυχτα από ηλεκτρονική τεχνολογία, όχι ότι εγώ είμαι εξπέρ αλλά έχω γράψει στα νιάτα μου προγράμματα σε FORTRAN (με διάτρητες καρτέλες), COBOL (εκεί γράφεις μυθιστορήματα) και BASIC και τουλάχιστον έχω μια ιδέα έστω και προϊστορική…

  Τι ακούμε Θε μου, ευτυχώς που ερχόμαστε εδώ για να ισιώσουμε, να ‘σαι καλά Νικοκύρη…

 113. 104, 105,
  Σε φόρμα! 🙂

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  102: Έεεετσιιι 🙂

  Επίσης έγραψε «κύριε Σαραντάκκο» ο κύριος…

 115. BLOG_OTI_NANAI said

  115: Τώρα παρατήρησα το απίστευτο… Προφανώς, για να το αναφέρει το Εγκ. Λεξικό ΗΛΙΟΥ (1955) φαίνεται ότι αποτελούσε αξιοσημείωτο γεγονός ότι η κοινότητα είχε… τηλέφωνο:

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93 >>Κι εγώ απορώ και ανθίσταμαι.
  την ανθίστηκες 🙂
  https://www.slang.gr/lemma/1618-anthizomai

 117. (α) «αν ένα ιδίωμα είναι αυτοτελής γλώσσα ή διάλεκτος άλλης γλώσσας είναι κάτι καθαρα πολιτικό».
  #Ενδιαφέρουσα …γλωσσολογική άποψη. Προτείνω να την …διευρύνουμε και να λέμε ότι το ζήτημα αυτό είναι καθαρά κομματικό!

  (β) «στον μεσοπόλεμο είχε τεθεί θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα»
  # Ναι, από το ΚΚΕ (που διώχτηκε …δεόντως με διάφορα ιδιώνυμα κλπ.). Και βέβαια, ήταν βουλγαριόθεν η σχετική πρωτοβουλία (με …τριτοδιεθνιστικό κουστούμι). Όσοι ενδιαφέρονται περισσότερο, μπορούν να ανατρέξουν και στην παρακάτω ανάρτηση:
  https://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=338368#p7800866

 118. (116) Αποτελούσε. Ρεύμα π.χ. πιθανότατα δεν είχε.
  Θυμάμαι από το 1958 (τότε έμαθα να διαβάζω) διαφημίσεις της ΔΕΗ που έδειχναν ένα σπίτι με διάφορα ηλεκτρικά είδη και δυο παιδιά να παίζουν μ’ένα ηλεκτρικό τρενάκι, οι γραμμές του οποίου ήταν προέκταση καλωδίων της ΔΕΗ. Λεζάντα: «Ο ηλεκτρισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.» Επρεπε δηλαδή να πείσουν τον κόσμο να θέλει ρεύμα…
  https://photos.google.com/photo/AF1QipPMXVSmJqXxkJXwazEO0RaNb20s1nu4XVmUCKvX

 119. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα!

  Κέφια έχουμε σε μερικά σχόλια 🙂

 120. rogerios said

  @12, 103: Φυσικά και δεν είναι δυνατό να μάθει κάποιος σωστή προφορά και τονισμό από τα φυλλάδια ψεκασμένων συνωμοσιολόγων που έχουν ως κύριο γνώρισμα τον αντισημιτισμό. Φυσικά και είναι οξύτονη η τουρκική ονομασία των Σαράντα Εκκλησιών.

 121. Theo said

  @23:
  Κι ένα ακόμα μεζεδάκι:
  Στο βιντεάκι που συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση του σπιτιού με αυτήν του 2009 (στο 3:33 περίπου), η ημερομηνία για την πρώτη είναι 7/2/2017 🙂

 122. spatholouro said

  «παρίσταται προβληματική»

  Ο Δ. Μαυροφρύδης μάς διασώζει από το 1871 τη συζητούμενη φράση, και μάλιστα εκτός νομικών συμφραζομένων:

  «η εν τω μέλλοντι πραγματοποίησις παρίσταται προβληματική» («Δοκίμιον ιστορίας της ελληνικής γλώσσης»: σελ. 365)

 123. BLOG_OTI_NANAI said

  123: Πέρασαν 150 χρόνια, άρα σίγουρα οι δικηγόροι δεν αλλάζουν εύκολα διατυπώσεις…

  119: Πράγματι, οι αλλαγές από το 1958 έως το 1998 και στα πρώτα χρόνια του 2000 ήταν τρομερές, αν σκεφτεί κανείς υπολογιστές, διαδίκτυο και κινητά τηλέφωνα προσβάσιμα και στον μέσο καταναλωτή.

 124. Μαρία said

  Και τις πήρε τάχιστα τις πρωτοβουλίες http://tvxs.gr/news/ellada/ti-diagrafi-toy-antonaroy-apofasise-o-mitsotakis

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://twitter.com/atsipras?lang=el

 126. spatholouro said

  Καλά το 2008 είναι παραδρομή αλλά το «αρκετές περισσότερες»;;;

 127. sarant said

  127 Το 2008 είναι σωστό γιατί είναι τότε που εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΝ. Και τώρα κλείνουν δέκα χρόνια.

  Το «αρκετές περισσότερες» είναι η συνέχεια του «πολλοί περισσότεροι»

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127. Επέτειος είναι,τα δέκα χρόνια.

 129. Tomás de Torquemada said

  Προς Ιωάννην Ιατρού.

  Τέκνον αγαπητόν της ημετέρας μετριότητος.

  Η ικανότης σου περί το ξετρύπωμα της ξετσιπώτου Ιεσ(ι)χάς [Γενεσις 11,29] αφίησι εμέ τε και τους λοιπούς πατέρας της Ιεράς και Αγίας Εξετάσεως δακρυρροούντες!
  Πεποιθότες ότι η στιβαρά σου χειρ κρατήσει οίακας ελέγχου παντός βαταλoειδούς εν τω παρόντι ιστολογίω, απονέμομέν σοι την ημετέραν ευχήν, η δε του Υψίστου ευλογία είη μετά σου!

  ο εν ιερομονάχοις ελάχιστος και προς Θεόν ευχέτης
  Θωμάς

 130. Tomás de Torquemada said

  Με τρία γκολ, ο ΠΑΣ Ιωαννίνων μοίρασε λύπη στους φιλάθλους της συμπαθούς ομάδας του τριφυλλιού.
  Θερμά συλλυπητήρια!

 131. spyridos said

  Το μόνο βιβλίο που θυμάμαι από το δημοτικό. Δεν θυμάμαι σε ποιά χρονιά. Τρίτη ή Τετάρτη δημοτικού. 1974 ???

 132. sarant said

  131 Τρία γκολ αλλά το ένα στο δικό του τέρμα

 133. spatholouro said

  Βρε τι μαθαίνει κανείς για τις «κόκκινες ρέγγες»…
  https://wordhistories.net/2017/07/06/red-herring-origin/

 134. Γιάννης Ιατρού said

  130: 🙂
  Αδελφέ Tomás
  Ακολουθούμε ταπεινά το σύνθημα της Sacra Congregatio Propaganda Fide: «Χριστιανικοταξική πάλη ενάντια σε άπιστους και παραδόπιστους!»,
  ΑΛΛΆ

 135. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς κι σήμερα έχει μεζεδάκια… 🙂 :

  Ρε σεις, το έχουν δυσκολέψει πολύ τελευταία !

 136. Tomás de Torquemada said

  #133
  Αυτό έγινε για να έχει λίγο ενδιαφέρον το ματς… 🙂
  #135
  Τέκνον, έχεις βυθιστεί ολόκληρος στα νάματα της πίστεως!
  #136
  😀

 137. Γιάννης Ιατρού said

  137β και στη διακονία αδελφέ 🙂

 138. BLOG_OTI_NANAI said

  130:

 139. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, το σημερινό ματς περιμέναμε για να λυπηθούμε…

 140. sarant said

  140 Μην το λες, ήταν ευκαιρια να εκμεταλλευτούμε το στραβοπάτημα του Ολυμπιακου.

 141. Tomás de Torquemada said

  #138
  Μεγάλη ευλογία! 🙂

 142. leonicos said

  Μην παίρνεις μικρό χαρτί
  γιατί ή θα σε περιορίσει ή δεν θα φτάσει.
  Αλλά όχι κια μεγάλο
  μη τυχόν και περισσέψει πολύ

  Ο Γς μού το έλεγε, για να προσέχω

 143. Γς said

  142, 138:

  Προς Κορινθίους Β’

 144. BLOG_OTI_NANAI said

  143: Για χαρτί της Βούλτεψη μιλάμε; 🙂

 145. Γς said

  144:

  Ενώ στην προς Κορινθίους Β’

 146. Γς said

  145:

  Μην μου το χαλάς. Το άσμα. Τον ύμνο….

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  147: Όχι βέβαια, απλά να πούμε ότι τα περίφημα αυτά εδάφια είναι από την Α΄ Προς Κορινθίους (13,1-13).

 148. Γς said

  148:

  Ναι. Στην Προς Κορινθίους Α’

  Και έγραψα:

  144:
  >Προς Κορινθίους Β’
  [για το τσιτάτο του Ντοcteur-Ζαντάρμ]

  και

  146:
  >Ενώ στην προς Κορινθίους Β’
  [τα περί αγάπης]

  Προφανώς ήθελα να πω:

  Ενώ στην προς Κορινθίους A’

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 150. 141, …ήταν ευκαιρια να εκμεταλλευτούμε το στραβοπάτημα του Ολυμπιακου.…

  ΠΑΟ-ΠΑΣ, πάει…

 151. # 15

  όντως ο ωμέγα έγινε όμικρον…

 152. leonicos said

  Καλημέρα!!!!!!!!!!!

  Μια και μάλλον δεν θα προλάβω να σας την πω σήμερα, την λέω από χτες

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151 >>141, …ήταν ευκαιρια να εκμεταλλευτούμε το στραβοπάτημα του Ολυμπιακου.…
  ΠΑΟ-ΠΑΣ, πάει…
  μπάι ΠΑΣ

 154. Πέπε said

  > > Για ποιο λόγο έγινε το συλλαλητήριο; Όπως λέει το σουπεράκι του Σκάει, […]. Ο χώρος στο σουπεράκι …

  Ουπς! Τώρα παρατηρώ κάτι αστείο.

  Το σουπεράκι λέει «Χιλιάδες πολιτών διαδηλώνουν…», αλλά η εικόνα δείχνει ένα πλήθος που οι μισοί μοιάζουν να μην είναι πολίτες. Βλέπω κάργα μπερέ με κάτι σαν εθνόσημο, και κάργα παραλλαγή.

  Δεν είναι πολύ καθαρή η εικόνα, οπότε υπάρχει περιθώριο λάθους. Άλλωστε, και λογικά υπάρχει περιθώριο λάθους (περιθώριο γύρω στο 100% για την ακρίβεια), αφού αποκλείεται να επιτρέπεται να διαδηλώνουν στρατιώτες με τη στολή τους.

  Αλλά έστω και επιφανειακά υπάρχει μια κωμική αντίφαση.

 155. Ριβαλντίνιο said

  Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε να μας κερδίσει στην έδρα του 32 ολόκληρα χρόνια ! Από το μακρινό 1986. Έγραψαν ιστορία. 🙂 🙂 🙂
  Όπως και να ‘χει παραμένουμε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας με 1 τελικό , 2 ημιτελικούς και 4 προημιτελικούς Ευρώπης. Ακολουθεί η ΑΕΚ με 1 ημιτελικό και 3 προημιτελικούς και ο ΟΣΦΠ με 2 προημιτελικούς.

  Ο Παναθηναϊκός κορυφαία ελληνική ομάδα στα κύπελλα Ευρώπης.
  Οι «πράσινοι» βρίσκονται στην 23η θέση στη σχετική κατάταξη της UEFA.

  https://www.onsports.gr/podosfairo/champions-league/story/570145/o-panathinaikos-koryfaia-elliniki-omada-sta-kypella-eyropis

  http://www.gazzetta.gr/football/article/1099036/koryfaia-elliniki-omada-sto-ch-league-o-panathinaikos-pic-vids

 156. Jessica said

  Δεν είχα ίντερνετ και μπήκα τώρα. Φχαριστώ κ. Σαραντάκκο για την απάντησή σας (80), θα τη μεταφέρω μεθαύριο Τρίτη στον κ. Δούκα και θα σας ενημερώσω. Ξέχασα να σας πω πως στο 2ο μάθημα της περασμένης Τρίτης ο κ. Δούκας μας μίλησε και για κάτι που είχε πεί ο Κίσιντζερ και μου έκανε εντύπωση, όπως ασφαλώς θα έκανε εντύπωση και στους κ.κ. σχολιαστές 91 + 96 που παρακολούθησαν το μάθημα (παιδιά, να συστηθούμε την Τρίτη, να κάνουμε παρέα). Φωτογραφίζω από τον πίνακα τη ρήση του Κίσιντζερ που σας έλεγα

 157. Ριβαλντίνιο said

  @ 157 Jessica

  παιδιά, να συστηθούμε την Τρίτη, να κάνουμε παρέα

  Δεν γίνεται ! Θα θυμώσουν οι γυναίκες τους :

 158. Πέπε said

  Μαζί με τους σχολιαστές 91+96 καθόμασταν όλοι. Κι ο Σαραντάκος που τον φχαριστάτε, δίπλα ήταν κι αυτός. Και γνωριζόμαστε. Θα σας το επιβεβαιώσει κι ο ίδιος, ε Νίκο;

  Νίκο Νίκο, είσαι εδώ;

 159. sarant said

  Εδω είμαι και διασκεδάζω. Αργά ή γρήγορα θα μπανάρω κιόλας.

 160. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ὁ παιδικὸς μου φίλος δον-Μῆτσος μὲ παρεκάλεσε νὰ μεταφέρω τὸ παρακάτω μήνυμα:

  «@157. Ἀγαπητὴ Χέσικα*

  Πολὺ συγκινήθηκα μὲ τὰ γραφόμενά σας.
  Μιὰ μικρὴ παρατήρηση. Σχετικὰ μὲ τὴν διαφάνεια ποὺ παρουσιάσατε στὸ παρὸν σχόλιο, παρακαλῶ, στὸ ἑπόμενο μάθημα, νὰ ρωτήσετε τὸν κ. Δούκα τὸ ἑξῆς:
  Γιατὶ στὴν ὑποτακτικὴ χρησιμοποιεῖ ἀλλοῦ τὴν κατάληξη , π.χ. νὰ ἀναπτυχθῆ, νὰ διακριθῆ καὶ ἀλλοῦ -ει, π.χ. νὰ ἐπικρατήσει, νὰ μή μᾶς παρενοχλεῖ;
  Ὑπάρχει σχετικὸς κανόνας;

  *Ἔτσι τὸ προφέρουμε ἐμεῖς· δὲν ξέρω πὼς τὸ λέτε ἐσεῖς στὸ ILLΟινόη.»

 161. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @161. πὼς => πῶς

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρίβα, άστα καλύτερα αυτά, μοιάζουν με νεκρολογία. Από τώρα και στο εξής τι γίνεται; Ρητορική η ερώτηση.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι παρέα να κάνετε, ρε Τζέσικα, που για Τζέσικα θα ‘ρθούνε κι έναν μπάρμπα θα βρούνε; 😡

 164. Tomás de Torquemada said

  #156
  Αδερφέ, φρέσκα κλούρια, που λεν κι στο χουργιό μ, του Τουρκιμάδα…

 165. Μαρία said

  Είναι αυθεντικό. Άφθονο γέλιο στα σχόλια.

 166. sarant said

  Πχ: Εγώ νιώθω ανασφαλής όταν σκέφτομαι ότι αυτός που με εκπροσωπεί στην Ευρώπη αγνοεί πώς γράφεται η λέξη «χρήζουν».

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μάλλον τα στελέχη των εταιρειών τους έχουν βαρεθεί να τους ζητάνε μίζα στην Ελλάδα, αλλά δεν του το είπαν για να μην τον πληγώσουν.

 168. Pedis said

  Υποτίθεται ότι ως εκδότης/δημοσιογράφος και καθημερινός εξ’ επαγγέλματος χειριστής της γραπτής ελληνικής, προ γουόρντ κιόλας, δεν θα είχε πρόβλημα μα την ορθογραφία. Κι όμως …

 169. Μαρία said

  167
  Μακάρι το πρόβλημα να είναι η ορθογραφία. Άλλωστε μπορεί να σκέφτεται αν θα τον ξαναχρίσουν υποψήφιο.

 170. ΚΩΣΤΑΣ said

  167 > … πώς γράφεται η λέξη «χρήζουν.

  Νικοκύρη, μη χρεώνεις τις δικές σου παραλείψεις σε άλλους. Έτσι γράφεται πλέον, το είπαν και στο σεμινάριο της ΕΣΗΕΑ. Μοι προκαλεί κατάπληξιν που δεν παρακολουθείς τις εξελίξεις στη γλώσσα. 🙂

  Ο κορέκτορας ή η απροσεξία δεν λαμβάνονται υπόψη; Ο Κύρτσος είναι συγκροτημένος άνθρωπος, άσε που υπήρξε και σύντροφός σας στα νιάτα του.

 171. sarant said

  171 Αυτό που μετέφερα στο 167 ήταν σχόλιο στη σελίδα του Κ. Και με κάλυψε η Μαρία στο 170.

 172. Pedis said

  ο, από τα γεννοφάσκια του, ορίτζιναλ δεξιός δεν έχει ανάγκη από κορρέκτορα. Και τον απενεργοποιεί για να μην έχει δικαιολογίες. Αν όχι, τότε ή πρόκειται για γιαλατζί δεξιό ή για αγράμματο κνιτάκο σε διατεταγμένη αποστολή δυσφήμησης της μεγάλης πατριωτικής παράταξης. Κώστα, άστις ευγένειες και πές ό,τι σκέφτεσαι για τον Κύρτσο.

 173. ΚΩΣΤΑΣ said

  174
  Πεδις, δεν ξέρω κατά βάθος τι χαρακτήρα έχει ο Κύρτσος. Ότι είναι ευφυής, με επιχειρηματολογία και πολύ ρέοντα και πειστικό λόγο, νομίζω κανείς δεν το αμφισβητεί.

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρέοντα ναι, Κώστα, πολιτικός είναι, άρα προπονημένος στις παρλαπίπες. Πειστικό, όχι.

 175. Γς said

  173:

  >για γιαλατζί δεξιό ή για αγράμματο κνιτάκο

  Και δεξιός + κνίτης

  http://www.palo.gr/politikh-nea/g-kyrtsos-apo-to-kke-sto-laos/4637295/

 176. Pedis said

  # 174 – Γούστα …

  δεν νομίζω να βρω χρόνο μέχρι την τέταρτη μετενσάρκωσή μου να μελετήσω την ποιότητα του λόγου του Κύρτσου και να σου δώσω φιντμπακ.

 177. Μαρία said

  174
  Ευφυέστατος https://europolitico.wordpress.com/2015/02/13/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82/

 178. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κι εμένα κάτι μεταγραφές στον ΛΑΟΣ, κάτι Σίτυ πρες με προβληματίζουν, ξέρω ‘γω, τι να πω;

 179. Pedis said

  qed

 180. Μαρία said

  Τρολάρχης

 181. Μαρία said

 182. spiral architect 🇰🇵 said

  Ήταν δίκαιο και θα γίνει(;) πράξη:
  The Trump administration wants to turn the International Space Station into a kind of orbiting real estate venture run not by the government, but by private industry.
  (από Αμέρικα μεριά, ε;)

 183. Γς said

  183:

 184. spiral architect 🇰🇵 said

  (ρε, δεν αντέχω άλλο)

 185. Pedis said

  # 185 – καλά, αυτός είναι κάθε μέρα μασκαράς, αυτή τι έχει ντυθεί, Πατούλαινα;

 186. sarant said

  185 Ζηλεύεις πυο οι άνθρωποι έχουνε κέφι;

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  καπέ λ λ α;

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αδυναμία στα εισαγωγικά έχει ο Κύρστος παρατηρώ.Σε κάθε σχόλιο σχεδόν, πάνε δεν πάνε.

 189. Γς said

  188:

  Καπέλα

  [μπιπ] καπέλα

  και a cappella στην Cappella Sistina

  [τι δεν καταλαβαίνεις]

 190. nestanaios said

  90. Smernaleos.

  Ο Δούκας λέει λιγότερες βλακείες από πολλούς άλλους αλλά ξεχνούνται με την πάροδο του χρόνου ἤ αγνοούνται πίσω από επιγραφές «σμερδαλέου» περιεχομένου.

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Κεφαλαγοράς»
  λέει τώρα στη Βουλή για τη Νοβάρτις,ο ΚουλΜητς εκτός από «πράματι»

  Άλλο: (στο κατόπι αδελφές μου ,στο κατόπι)

  Και αν σήμερα στο Νέο Ψυχικό πεις ΣΥΡΙΖΑ, αν πεις Τσίπρας, σε παίρνουν στο κατόπι. Έτσι έχω μάθει», δήλωσε ο Πορτοσάλτε αφήνοντας την τηλεοπτική ομήγυρη άφωνη από το βάθος και την ποιότητα των επιχειρημάτων του.
  https://www.altsantiri.gr/parapolitika/esis-xerate-sto-n-psychiko-pis-tsipras-se-pernoun-sto-katopi/

 192. Μαρία said

 193. […] Greek translation & language Οι άνθρωποι πίσω από τους ελληνικούς υπότιτλους Μετασυλλαλητηριακά μεζεδάκια […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: