Ένα παιδί εννιά χρονών
Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2018
Ποιο παιδί, θα ρωτήσετε. Παιδί δικό μου αλλά όχι με την κυριολεκτική έννοια -παιδί πνευματικό. Αλλά δεν γιορτάζω μόνος μου, γιορτάζουμε. Βλέπετε, σήμερα έχουμε γενέθλια: το ιστολόγιο κλείνει τα εννιά του χρόνια, μια κι έκανε τα πρώτα του βήματα στις 16 Φεβρουαρίου του 2009: εννια κι εννιά δεκαοχτώ. Οπότε, παρακαλώ να μου συγχωρήσετε την αυτοαναφορικότητα του σημερινού άρθρου.
Θα συμφωνήσετε μαζί μου, πιστεύω, πως για ένα πλάσμα εννιά χρονώ η μέρα των γενεθλίων του είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό, που αξίζει να γιορτάζεται. Βέβαια, δεν είναι ίδια όλα τα ένατα γενέθλια. Το εννιάχρονο παιδί, που πηγαίνει στη τρίτη τάξη του δημοτικού, που ολημέρα παίζει και τρέχει πέρα-δώθε αεικίνητο, βρίσκεται ακόμα στην παιδική του ηλικία. Από την άλλη, τα εννιάχρονα ιστολόγια μάλλον έχουν περάσει στην τρίτη ηλικία τους -αιωνόβια σχεδόν με ανθρώπινα μέτρα. Άλλωστε, είναι μετρημένα τα ιστολόγια που λειτουργούν αδιάλειπτα από το 2009 (ή και παλιότερα) ως τα σήμερα. Τα πιο πολλά έχουν βγει στη σύνταξη.
Στα εννιά λοιπόν χρόνια που είμαστε μαζί, έχουν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο συνολικά 3326 άρθρα (με το σημερινό) στις 3288 μέρες ζωής του -την άλλη Παρασκευή εκτός απροόπτου θα έχουμε 3333 άρθρα, σημαδιακό νούμερο! Στην ένατη χρονιά του ιστολογίου (από τις 17.2.2017 έως σήμερα) δημοσιέψαμε ένα άρθρο κάθε μέρα, χωρίς ποτέ να διακοπεί το σερί -αλλά αυτό είχε συμβεί και τις προηγούμενες τρεις χρονιές, αφού το σερί της καθημερινής δημοσίευσης βαστάει αδιάλειπτο από τις 29.1.2014.
Συνολικά μέσα στην εννεαετία έχετε κάνει περίπου 460.000 σχόλια, ενώ το ιστολόγιο έχει δεχτεί κάτι παραπάνω από 17.120.000 επισκέψεις. Κάποτε τα εκατομμύρια (των επισκέψεων, να εξηγούμαστε) τα πρόσεχα και τα επισήμαινα, αλλά μετά σταμάτησα. Τα 17 εκατομμύρια τα ξεπεράσαμε την 1η Φεβρουαρίου χωρις τυμπανοκρουσίες -και το συνειδητοποίησα τώρα. Πάντως, ο Γενάρης που μας πέρασε ήταν, έστω και με ελάχιστη διαφορά, ο μήνας με τις περισσότερες επισκέψεις σε αυτή την εννεαετία.
Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν οι τακτικοί και οι λιγότερο τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου, που πολλοί από αυτούς ήταν ή έχουν γίνει φίλοι, ενώ αρκετοί έχουν γραφτεί και “συνδρομητές” (ο μετρητής μου λέει 9530 άτομα), οπότε ειδοποιούνται με ηλεμήνυμα ή με άλλον τρόπο κάθε φορά που ανεβάζω καινούργιο άρθρο. Άλλοι πάλι ειδοποιούνται για τις δημοσιεύσεις από το Φέισμπουκ, υπάρχουν όμως και οι αναγνώστες που φτάνουν στο ιστολόγιο εντελώς τυχαία μέσω γκουγκλ, έχοντας κάνει αναζήτηση για κάποια λέξη ή φράση. Με όποιο τρόπο και να έρχεστε, η συμμετοχή σας και τα σχόλιά σας αυξάνουν κατακόρυφα την αξία των άρθρων -και σας ευχαριστώ πολύ!
Γενέθλια έχουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε ας πούμε μερικά πράγματα για τον αριθμό εννιά, τα χρόνια που συμπληρώνουμε σήμερα, αν και δεν θα εξαντλήσουμε το θέμα.
Το «εννιά» ανάγεται σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα. Στα λατινικά είναι novem, απ’ οπου το γαλλικό neuf (κατά σύμπτωση η ίδια λέξη σημαίνει «νέος»), το ισπανικό nueve ή το ιταλικό nove. Από τα παλαιογερμανικά έχουμε το αγγλ. nin, το γερμανικό neun και τα διάφορα σκανδιναβολλανδικά. Για να μας μπερδεύει, το εννιά γράφεται με δύο νι, όπως και το εννιακόσια, αλλά το ενενήντα με ένα.
Το 9 είναι βέβαια ο τελευταίος μονοψήφιος αριθμός στο δεκαδικό μας σύστημα, ενώ επίσης είναι ο τρίτος ακέραιος που είναι τετράγωνο, μετά το 1 και το 4. Για να διαιρείται ακριβώς ένας αριθμός με το 9 πρέπει το άθροισμα των ψηφίων του να βγάζει άθροισμα 9, έτσι το 81, το 981 και το 99819 ξέρουμε ότι διαιρούνται ακριβώς με το 9. Οι πολλαπλασιασμοί με εννιάρια βγάζουν παράξενα αποτελέσματα, π.χ. 999×999 = 998001 ενώ 99999² = 9999800001.
Ο αριθμός 9 έχει επίσης ισχυρή θρησκευτική και συμβολική σημασία, μεταξύ άλλων επειδή είναι το τετράγωνο του 3. Να θυμίσουμε τις εννέα μούσες των αρχαίων, αλλά και τα εννιά τάγματα των αγγέλων, όπως και τα εννιάμερα του πένθους. Εννιά μήνες βέβαια διαρκεί (περίπου) η κύηση για το ανθρώπινο είδος.
Διάσημη είναι η 9η (και τελευταία ολοκληρωμένη) συμφωνία του Μπετόβεν. Επειδή πέθανε μετά, ο αριθμός θεωρήθηκε δυσοίωνος και κάποιοι μεταγενέστεροι συνθέτες προσπάθησαν να τον αποφύγουν, πχ. ο Μάλερ ονόμασε «Τραγούδι της γης» την Ενάτη του. Η ενάτη τέχνη είναι τα κόμιξ -κι αν δεν θυμάστε την ογδόη, είναι η τηλεόραση.
Και βέβαια, για να εκφράσουμε την απόλυτη αμεριμνησία, λέμε ότι «ο μήνας έχει εννιά». Κατα την ευρέως διαδεδομένη εκδοχή, η εκφραση γεννήθηκε επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι (πότε όμως; ) εισέπρατταν τον μισθό τους κάθε 9 του μήνα. Επειδή δεν έχω βρει πουθενά τεκμήριο για τέτοιο έθιμο, είμαι πολύ δύσπιστος για την εξήγηση αυτή -ωστόσο, δεν έχω κάτι να αντιπροτείνω, και όταν το είχαμε συζητήσει δεν διατυπώθηκε κάποια ιδιαίτερα πειστική εικασία.
Κάποια φορά που ο μήνας θα έχει πάλι 9, θα το συζητήσουμε ξανά μήπως γίνουμε σοφότεροι. Προς το παρόν όμως, ο μήνας έχει 16 και γιορτάζουμε το πιτσιρίκι που έγινε εννιά χρονών -ας το βοηθήσουμε να σβήσει τα κεριά της τούρτας του!
gak said
καλημέρα, το αγγλικό *nine!
Αστέρω said
Εννιά ευχές! Είσαι η ανάσα της καθημερινότητάς μας.
gbaloglou said
Πολύχρονο(ς)!
Παναγιώτης Κονιδάρης said
Να ευχηθούμε να τα εκατοστήσει, πράγμα όχι ανέφικτο για ιστολόγιο. Τότε θα το διαβάζουν και τα εγγόνια μας!
Γς said
Πολύχρονο! Και πάντα Πολύχρωμο!
ΚΩΣΤΑΣ said
Χρόνια πολλά! να τα εκατοστήσει – το ιστολόγιο – οπότε στον Νικοκύρη υποχρεωτικά ευχόμαστε τα χρόνια του Μαθουσάλα.
LandS said
Και στα 19 και βλέπουμε.
Από τα παλαιογερμανικά έχουμε το αγγλ. nein
Άλλαξε η ορθογραφία; 🙂
Γς said
>Το «εννιά» ανάγεται σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα. Στα λατινικά είναι novem, απ’ οπου το γαλλικό neuf (κατά σύμπτωση η ίδια λέξη σημαίνει «νέος»)
Κι ο άλλος που ρώτησε [όπως το ρώτησε στα αγγλικά], που είναι η Pont Neuf.
Και του απάντησαν
-Nine? There is no Bridge Nine. monsieur!
LandS said
Λένε ότι στα περσικά χαλιά υπάρχει πάντα μια ανεπαίσθητη ατέλεια καμωμένη εξεπίτηδες επειδή «μόνο ο Αλλάχ είναι τέλειος»
Δύτης των νιπτήρων said
Χρόνια πολλά μεγάλε αδελφέ, από το έτερο υπερήλικο ιστολόγιο που βέβαια, αυτό, δείχνει τα χρόνια του 🙂
Γς said
Και ποιος θα ζει σε 60 χρόνια…
Σηλισάβ said
Χρόνια πολλά στο μπλογκ λοιπόν. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω του, έχει γίνει σημείο αναφοράς στα θέματα γλώσσας, και το περιεχόμενο του έχει αναπαραχθεί τα μάλλα, είτε με αναφορά στο συντάκτη ή με καθαρή κλοπή του περιεχομένου.
Και κάτι για το εννιά: όποιος αριθμός πολλαπλασιαστεί με το 9, αν προσθέσεις τα ψηφία του γινομένου θα βγάζει πάντα εννια!
LandS said
4 Σε 91 χρόνια (όταν θα τα κατοστήσει το ιστολόγιο) τα εγγόνια μου θα είναι 97 και 93. Πιθανότατα θα έχουν δικά τους δισέγγονα. Οπότε μιλάμε για τετρασέγγονα και βάλε.
Παναγιώτης Κ. said
Πρώτα να ευχηθούμε για συνέχεια.
Μετά να ευχαριστήσουμε για την πνευματική άσκηση που προσφέρει μέσω της διαδραστικότητας.
Εκτός από τον έπαινο στον Νικοκύρη αξιέπαινοι είναι και οι σχολιογράφοι τουλάχιστον για τη γλωσσική τους ευαισθησία.
Κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε για την μακροημέρευση του ιστολογίου.
Ακόμα και…υποχωρήσεις! 🙂
Παναγιώτης Κ. said
Μίνι κουϊζάκι: ( Οι…μαθηματικοί και οι μηχανικοί του ιστολογίου ας δώσουν λίγο χρόνο και στους υπόλοιπους…)
Να γραφεί το 1000 με πέντε 9-άρια.
( Συγχωρέστε με αν το ξαναέβαλα. Εξ΄άλλου, υπάρχουν και καινούργιοι αναγνώστες )
spyridos said
Διάβαζα και πριν άρθρα και κείμενα στην ιστοσελίδα του Νικοκύρη αλλά το ιστολόγιο ακόμα και όταν μας φέρνει μη επίκαιρα άρθρα έχει άλλη φρεσκάδα και ζωντάνια.
Τα σχόλια γίνονται συχνότατα αναπόσπαστο μέρος του κειμένου και αυτό κάνει κάθε άρθρο επίκαιρο.
Οι πολλοί και καλοί σχολιαστές σε θέματα γλώσσας πλουτίζουν το ιστολόγιο και εμάς που δεν έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα.
Πολύ περισσότερο ο λόγος που άρχισα να διαβάζω το ιστολόγιο που έγινε τελικά απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητάς μου ήταν να θυμηθώ τα Ελληνικά μου
και να έχω μια (ποιοτική) επαφή με την Ελληνική γλώσσα.
Ο Νικοκύρης και οι σχολιαστές με κάνουν καθημερινά χαρούμενο που είμαι αναγνώστης του ιστολογίου.
Αυτό δεν φαίνεται πάντα όταν γίνονται μικροτσακωμοί αλλά είναι η πραγματικότητα όπως την αισθάνομαι
και είναι κάτι που πρέπει να λέγεται και όχι να κρέμεται ανείπωτο εκεί έξω.
Όχι και καθημερινά βεβαίως γιατί το πολύ λιβάνι … δεν κάνει καλό.
Χαίρομαι επίσης όταν παρατηρώ ότι αυτό το ιστολόγιο έχει επίδραση στους επαγγελματίες του γραπτού λόγου στην Ελλάδα.
Δεν ξέρω πόσο μεγάλη αλλά πολύ μεγαλύτερα απότι θα είχε μια σειρά επιστημονικών άρθρων.
Μικροχαρές αλλά συχνά αυτές είναι οι καλύτερες.
Ενα χαμόγελο κάθε φορά που βλέπω έναν συντάκτη διαδικτυακής σελίδας του ΔΟΛ να γράφει βουλεύτρια.
Ακόμα κι αν μερικές ώρες αργότερα του το διορθώνουν σε βουλευτή.
Θαυμάζω επίσης την ενέργεια και δυναμική που βγάζουν τα γραπτά του Νικοκύρη και μάλιστα σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Νικοκύρη να είσαι καλά εσύ και το «παιδί» σου.
Κουνελόγατος said
Θα μπορούσες -μέρες που είναι- να το πεις με τραγούδι, ο γιος μου είναι 9 χρονών, αλλά εσύ κόρες έχεις, να σου ζήσουν…
leonicos said
Μου λέει η Φωτεινή: Γιατί δεν φεύγεις; Δεν είπες πως θα πας στο Αττικό;
Απάντηση: Να βγει ο Σαραντάκος πρώτα…
Και βρίσκομαι στο 15, αν και μέχρι να πατήσω το ‘δημοσίευση σχολίου’ Κύριος οίδε πού θα βρεθώ.
Γιά να δω! Μπορεί ο Γς να κάνει το θαύμα του και να με βάλει πρώτο.
Να σκάσουνε οι βιαστικοί. Στην Ελλάδα είμαστε… τον πρώτο λόγο τον έχουν τα μέσα. (Το ένα Μ εκ τν γνωστών τριών)
Σας τα θυμίζω ΜΜΜ Νομίζατε ότι θα έγραφα κάτι άλλο για να μελώσουν χρονιάρα μέρα.
Εγώ μπήκα τυχαία, δεν κατάλαβα πώς, και μπαίνω από το η-μείλ μου Κοινωνικά
Τσούρης Βασίλειος said
Καλημέρα
Να τα εκατοστίσετε!
leonicos said
Ο σπύριδος μ’ έσπρωξε προς τα κάτω, αλλά τα λέει όλα.
Συνυπογράφω
leonicos said
Ο Γς στο 9 και στο 11
Πιστός στο ευαγγελικό: Μη γνώτω η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου!
Γειά σου Γς, αθάνατε και χαλκέντερε, με τα μαύρα σου και τ’ άσπρα σου!
Jimakos said
@9, Lands
Ακριβώς το ίδιο κάποτε το’χα ακούσει και για τις Πυραμίδες. Ότι επίτηδες δεν είναι τέλειες (σαν γεωμετρικό σχήμα μάλλον), διότι μόνο κάτι θεϊκό θα μπορούσε να είναι τέλειο.
Κατά τα λοιπά, χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και τον Νικοκύρη του! Και σ’ όλους τους μουσαφίρηδες, φυσικά!
Στα του 9, να θυμηθούμε την «φανέλα με το 9», του Κουμανταρέα, τα 9 δαχτυλίδια που δόθηκαν αρχικά στην σειρά «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», και την πιο διάσημη (άντε μετά το δεκάρι) θέση στο ποδόσφαιρο, τα 9άρια, τους στράικερ δηλαδή.
Τσούρης Βασίλειος said
16. spyridos said
-Όχι και καθημερινά βεβαίως γιατί το πολύ λιβάνι … δεν κάνει καλό.
Πολύ σωστά αγαπητέ κύριε, κάπου-κάπου χρειάζεται και λίγη… αποΣαραντακοποίηση.
Νίκο ως υπεύθυνος πατέρας πρέπει να προσέχεις το δγόν(ι)
atheofobos said
Κοντεύοντας στα 12τα γενέθλια παρουσίας στην μπλογκόσφαιρα, η οποία δυστυχώς έχει φθίνουσα πορεία λόγω φατσοβιβλίου, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν διαπιστώνω ότι κατάφερες όχι μόνο να διατηρήσεις ζωντανό αυτό το μπλογκ αλλά να συνεχίζεις ακάθεκτος όλο αυτό το διάστημα να μας προσφέρεις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ενδιαφέροντα άρθρα, τα οποία με αρχικό έναυσμα την γλώσσα, προκαλούν τελικά ποικίλους σχολιασμούς σε πολύ ευρύτερο πεδίο.
Σχετικά πάντως με τα 9 έχω γράψει στα αντίστοιχα γενέθλια το ποστ
ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ!
http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/05/blog-post_5.html
nikiplos said
Καλημέρα! Χρόνια πολλά για το ιστολόγιο και την ζωή (πνευματική) που σφύζει γύρω από αυτό!
Να προσθέσω κι εγώ:
9*9=81
9+9 =18
99*99 = 9801
99+99 = 198
999*999 = 998001
999+999 = 1998
9999*9999 = 9998001
9999+9999 = 19998
και πάει λέγοντας.
Γς said
Βάλε και λίγο 69 γμτ
nikiplos said
Παναγιώτης Κ, παίζουν και ρίζες μέσα ή μόνο οι τέσσερις πράξεις?
Γς said
Χρόνια πολλά για τα 9 Χρόνια
[κλεμμένη από τον Αθεόφοβο Σχ.24]
sarant said
Καλημέρα από τα πάτρια!
Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Μου φτιάξατε το πρωινό με τα καλά σας λόγια!
Εκανα και τη διόρθωση στο nine/nine
23 Το διγόνι, ε; Το στερνοπαίδι, άρα
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα και χρόνια πολλά ! Ας κάνουμε αρσενικό το παιδί («ιστότοπος»), κι ας του τραγουδήσουμε !
spiral architect 🇰🇵 said
Kαι αυτό πάει εδώ:
Πολύχρονο το κοπέλι σου και οι συνδαιτυμόνες του, πολύχρονος κι εσύ.
Παρά τα σημεία των καιρών η αξία του ιστολογίου ανεβαίνει:
sarantakos.wordpress.com has estimated worth of € 20510,48
Not bad, που λέν’ και στο ILL-Οινόη. 😉
Γς said
27:
>παίζουν και ρίζες μέσα ή μόνο οι τέσσερις πράξεις?
Και θυμήθηκα το πρώτο μου κομπιουτεράκι:
-Μωράκι κοίταξε! Τις κάνει όλες τις πράξεις!
-Την άλλη την πράξη την κάνει;
-Ποιά πράξη; Α, την τετραγωνική ρίζα; Ναι.
-Την άλλη, μωρέ!
-Ε, ποια άλλη;
Πάνος με πεζά said
Εντάξει, δεν είναι και το πιο χαρούμενο τραγούδι…
π2 said
Πολύχρονο και βασταγερό.
cronopiusa said
Σε μια «ζωή χωρίς ισορροπία» θεατές
κάποιος έριξε μια καρύδα στο κεφάλι ενός διαβάτη.
Εκείνος σήκωσε την καρύδα, ήπιε το γάλα της, έφαγε την ψίχα, και από το καρυδότσουφλο έφτιαξε δυο φλιτζάνια.
Ευχαριστούμε για τις πετριές!
Πολύχρονο!
Γς said
33:
Ε, όχι και να μας φάει και τσι γκόμενες αυτό το παιδί.
Που να βγάλει και μουστάκι δηλαδή…
Avonidas said
Καλημέρα και χρόνια (μας) πολλα!
Από την άλλη, τα εννιάχρονα ιστολόγια μάλλον έχουν περάσει στην τρίτη ηλικία τους -αιωνόβια σχεδόν με ανθρώπινα μέτρα.
Σαν τους σκύλους, δηλαδή 😉
Γς said
36:
Απαντούσα στο … 37 [που μου είχε έρθει, αν και μεταγενέστερο ως 33! Μυστήριο]
Γς said
38:
Τώρα μου ήρθε ως … 39!
Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά!
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
Χρόνια πολλὰ καὶ δημιουργικὰ στὸν Νικοκύρη καὶ στὸ πνευματικό του τέκνο. Τὰ ἴδια εὔχομαι καὶ σὲ ὅλες κι ὅλους ἐμᾶς ποὺ συμμετέχουμε καταθέτοντας τὸν πνευματικό μας ὀβολό.
Avonidas said
Για να διαιρείται ακριβώς ένας αριθμός με το 9 πρέπει το άθροισμα των ψηφίων του να βγάζει άθροισμα 9,
Για την ακρίβεια, πρέπει το άθροισμα των ψηφίων του να διαιρείται με το 9, οπότε με διαδοχικές αθροίσεις φτάνουμε τελικά στο 9.
Επίσης, αυτό συμβαίνει μόνο στο δεκαδικό σύστημα. Οι άλλες βάσεις έχουν παρόμοιους κανόνες διαιρετοτητας για άλλους αριθμούς.
Θεοδώρα said
Πολύχρονο !!! Μαθαίνουμε τόσα πολλά από αυτό το παιδί που είναι τόσο φιλοπερίεργο και εργατικό…Χαιρόμαστε όλοι που είναι/είσαι κοντά μας καθημερινά !
sarant said
41 Ε ναι
31 Την είχα ξεχάσει αυτή την αποτίμηση!
Παναγιώτης Κ. said
@27. Δεν έχω κάτι τέτοιο στο μυαλό μου αλλά…αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθήσουν. 🙂
(Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μπορεί να γίνει και πιο συναρπαστικό έτσι όπως το βλέπεις)
Εγώ πάντως ως απάντηση, θα γράψω πέντε 9-αρια και αυτό θα είναι 1000.
(Συμπληρωματικά: Το σύμβολο του κλάσματος παίρνει μέρος ).
gpointofview said
# 15
Με οκτώ εννιάρια κάτι γίνεται (9999-999) : 9
Δύτης των νιπτήρων said
999+9/9 αλλά μας το έκανες ευκολάκι με το τελευταίο ακόμα και για μας τους τριτοδεσμίτες 🙂
gpointofview said
Ξέρω τουλάχιστον άλλους πέντε που όταν λέμε ενάτη εννοούμε την Μεγάλη του Σούμπερτ και φυσικά την θεωρούμε κορυφαία συμφωνία που γράφτηκε ποτέ (χωρίς εξτρά όπως η αντίστοιχη του Μπετόβεν). Ισως όμως η κακοδαιμονία να προήλθε από το γεγονός πως για να την γράψει ο Σούμπερτ άφησε την ογδόη του ημιτελή !
Avonidas said
#11. Και ποιος θα ζει σε 60 χρόνια…
Γιάννης Κουβάτσος said
Να τα εκατοστήσει το ιστολόγιο! Νικοκύρη, δεν φαντάζομαι στα 150 σου να έχεις εξαντλήσει τα θέματα. Και τότε θα υπάρχουν ψεκασμένοι, γλωσσαμύντορες και χοακιστές, που θα χρειάζονται πνευματικό καταχέριασμα. 😊💚
Παναγιώτης Κ. said
@24. Πράγματι το φατσοβιβλίο είναι η μεγάλη ανατροπή.
Επηρεασμένος εγώ από μια κουβέντα που λέχθηκε (δεν θυμάμαι ποιος είπε ότι το fb είναι σαν τον…τσοπάνο που μαζεύει τα πρόβατα στη στρούγκα) δεν έχω fb.
Τις περισσότερες φορές που είπα κάποια είδηση στη γυναίκα μου ως φρέσκια ή πρωτότυπη, εκείνη ήδη την γνώριζε από το φατσοβιβλίο.
voulagx said
#46: Δυτη, καν ‘τον συμμιγη, χωρις το +: 999 9/9
Χρονια Πολλα Νικοκυρη!
spatholouro said
Νίκο, εσύ μας φτιάχνεις το πρωινό κάθε μέρα, εμείς να μη στο φτιάξουμε μια μέρα;
Πολύχρονο και ανθεκτικό εύχομαι το ιστολόγιο, που το νιώθουμε όσο νάναι και σα δικό μας «παιδί».
ΥΓ. Ποτέ δεν θα μπορέσω να καταλάβω πώς γίνεται να έχεις άρθρο κάθε μέρα…
Alexis said
Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και στο Νικοκύρη του!
sarant said
52 Απλό, γραφω ενα κάθε βράδυ 🙂
(Ανκαι τώρα που θα πάω εκδρομή έχω καναδυο έτοιμα)
Παναγιώτης Κ. said
@46. Τους μεικτούς αριθμούς τους θυμάσαι;
Τους κάναμε στο Δημοτικό.
999 9/9.
( Το + δεν αναγράφεται αλλά υπονοείται ).
Avonidas said
#55. Τους μεικτούς αριθμούς τους θυμάσαι;
Χειρότερος συμβολισμός δεν υπάρχει
Αυτό που είναι πρόσθεση να το συμβολίζεις σαν πολλαπλασιασμό…
Ιερόδουλος said
«Η ενάτη τέχνη είναι τα κόμιξ -κι αν δεν θυμάστε την ογδόη, είναι η τηλεόραση»
γράφει ο Σαραντάκος, ενταυθί.
Μας επιμόρφωσες πάλι Νικο-κύρη! 🙂
Στα διαλείμματα της… δουλειάς, πάντα σε διαβάζουμε…τα κορίτσια!
😉
Πάμε τώρα να ντερλικώσουμε μια πίτσα με πράσινη πιπεριά και με 5 τυριά στην υγειά σου!
Να τα εκατοστήσεις με υγεία κατ’ άμφω και αγάπη…
Να σε χαίρονται οι γυναίκες σου μαζί με τους αναγνώστες!
🙂
gpointofview said
Η γελειότητα σε όλο της το μεγαλείο σε ανακοίνωση του Βασιλειάδη :
Β) Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγορεύονται από την τρέχουσα αγωνιστική της Super League και μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος οι εκτός έδρας μετακινήσεις οπαδών (οργανωμένες και μεμονωμένες) των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Σε περίπτωση παράβασης της ως άνω απόφασης από οπαδούς των εμπλεκομένων ΠΑΕ, από τούδε και στο εξής θα επιβάλλεται σε αυτές το μέγιστο προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο κατ΄ άρθρο 5 Ν. 4049/12.
Νίκο, οπαδέ του ΠΑΟ γύρνα γρήγορα πίσω στο Λουξεμβούργο μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος !!
Εγώ ήδη ακύρωσα την μετάβασή μου στο Γαλαξίδι σαν (μεμονωμένος) οπαδός του ΠΑΟΚ μέχρι να λήξει το πρωτάθλημα !1
NM said
Λούκι. Πρέζα !
Συμπτώματα εξάρτησης μ’ αυτό το ιστολόγιο.
-Μόλις ανοίξω τον υπολογιστή πάω να πάρω τη δόση μου διαβάζοντας το άρθρο της ημέρας.
-Και μετά να δω τι συζητάνε τα υπόλοιπα πρεζόνια/ σχολιαστές.
-Και αργότερα, όταν έχω απομακρυνθεί από την «πιάτσα» συχνά πυκνά έχω πιάσει τον εαυτό μου να ανοίγει συζήτηση σε άσχετους με θέμα σχετικό.
– Ασε που χαίρομαι όταν πιάνει τ’ αυτί μου συζήτηση που καταλαβαίνω ότι αντλεί το θέμα της απο δω μεσα… ¨Στου Σαραντάκου το διάβασες;» ρωτάω με ύφος διφορούμενο τον «εξυπνάκια» που μιλάει.
Ετσι για να δω τη φάτσα του και να βγάλω συμπέρασμα περί του χαρακτήρος του δηλαδή !
……..
Χιλιόχρονος Νικοκύρη. Και συ και το ιστολόγιό σου να συνεχίσετε ν ανοίγετε τρύπες στον χωροχρόνο για άλλα 999999999999999 χρόνια!
Αγγελος said
Χρόνια πολλά! Να μας ζήσει να το χαιρόμαστε!
«κατά σύμπτωση η ίδια λέξη σημαίνει ‘νέος’»
Ο σμερδαλέος ίσως μας πει περισσότερα, αλλά μερικοί εικάζουν ότι μπορεί να μην είναι σύμπτωση. Και του ‘εννέα’ και του ‘νέου’ η ρίζα είναι ινδοευρωπαϊκή και πάρα πολύ παρόμοια (το αρχικό εν- το πρόσθεσαν τα ελληνικά, Κύριος οίδε γιατί — αν και όλο κάποια εξήγηση θα έχει η λαρυγγική θεωρία). Επειδή δε το προηγούμενο αριθμητικό, το ‘οκτώ’, μοιάζει να έχει κατάληξη δυϊκού, υπάρχει η εικασία ότι ίσως αρχικά να σήμαινε «δύο παλάμες» (με τέσσερα δάχτυλα καθεμία, ίσως γιατί με τον αντίχειρα μετρούσαν τα άλλα δάχτυλα), οπότε με το 9 θα άρχιζε «νέα αρίθμηση»
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεοτερα!
Γεροτάσος said
Χρόνια πολλά Ν(ο)ικοκύρη! Νά χαίρεσαι τήν πρόοδο τοῦ παιδιοῦ σου. Καί τουτουνοῦ καί τοῦ βιολογικοῦ.
(Καί νά μήν παραμελεῖς τόσο τόν Ἀστερίξ)
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Πολλές ευχές κι από μένα!
Δεν λέω τίποτα πιο πρωτότυπο -έχω καλυφθεί (και χαμογελάσει) από την ευρηματικότητα των εδώ συνδαιτημόνων!
Για το εννιάχρονο ειδικά, αποφεύγω να εκφραστώ, μέρες που ζούμε. Σκληρή ρετσινιά η παιδοφιλία, και το τελευταίο που θα επιθυμούσα είναι κατά την προσεχή τελετή της απονομής των Όσκαρ ν’ αρχίσουν να καταφέρονται όλες και όλοι εναντίον μου.
nikos papachristodoulou said
Εύχομαι καλή συνέχεια για πολλά, πολλά χρόνια.Νίκος Παπαχριστοδούλου
Corto said
Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και συγχαρητήρια στον Νικοκύρη για την αντοχή του και για όσα προσφέρει!
Μία ερώτηση για κάτι επουσιώδες (κουβέντα να γίνεται, δηλαδή):
Γιατί η τηλεόραση να θεωρηθεί ογδόη τέχνη; Προφανώς αυτές οι ταξινομήσεις είναι συμβατικές και υποκειμενικές, αλλά όσο να ‘ναι η φωτογραφία είναι αφ’ εαυτής Τέχνη, ενώ η τηλεόραση είναι μέσον.
smerdaleos said
Νίκο, καλημέρα, χρόνια πολλά και να τα κατοστήσει το ιστολόγιο!!!
Παναγιώτης Κ. said
@56. Δεν συμβολίζεται…πολλαπλασιαστικώς αφού δεν υπάρχει τελεία.
Εξ άλλου, όταν γράφουμε π.χ 34 δεν εννοούμε…3χ4! 🙂
Avonidas said
#67. Σχεδόν ποτέ δεν γράφω τελεία για τον πολλαπλασιασμό, συνήθως υπονοείται με τα κενά.
Παναγιώτης Κ. said
@59. Εύστοχος είσαι;
Ο «εξυπνάκιας» αλλά και οι φαν του ιστολογίου ένα κίνδυνο να κολλήσουΜΕ κάποια…κρυφοαλαζονεία, τον… διατρέχουμε! 🙂
ΑΚ (ο) said
Για όγδοη τέχνη νόμιζα τη φωτογραφία.
Δε ξέρω αν υπάρχει κάτι επίσημο, γενικά αποδεκτό, πάντως γκουγκλίζοντας βιαστικά, βρήκα και την υψηλή ραπτική ως όγδοη τέχνη ή την τηλεόραση
Christos Tsatsaronis said
Χαρούμ-εννια γενέθλια και καλή συνέχεια.
Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
http://www.badsadstories.blogspot.gr
http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr
ΣΠ said
Χρόνια Πολλά στο ιστολόγιο. Να συνεχίσει να μας ενημερώνει, να μας μορφώνει και να μας διασκεδάζει.

Γιάννης Μαλλιαρός said
Να ευχηθώ κι εγώ στον ιστολόγο να έχει δύναμη και όρεξη ώστε το ιστολόγιο να μεγαλώνει και να εμπλουτίζεται για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα.
Παναγιώτης Κ. said
Γνωρίζω κάποιον συνήθως σημαίνει ότι τον ξέρω κατ΄όψιν, μίλησα μαζί του κ.λπ.
Από όλους τους συνιστολογούντες μόνο δύο γνωρίζω κατ΄όψιν και συνομίλησα μαζί τους και ένας εξ΄αυτών είναι ο Νικοκύρης.
Το πείραμα λοιπόν που λαβαίνει χώρα το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον!
«Γνωρίζω» αρκετούς συνιστολογούντες χωρίς να έχω δει το πρόσωπό τους.
mitsos said
Πολύχρονο και καλότυχο το παιδί .
Καλή Δύναμη στον πατέρα του
Το ανακάλυψα πριν 3 χρόνια και το επισκέπτομαι όλο και πιο συχνά, σχεδόν καθημερινά πια.
Έχω την αίσθηση πως συναγωνίζεται σε λειτουργία εκλαίκευσης της επιστήμης σχεδόν ισάξια με πολλά ανοικτά διαδικτυακά προγράμματα Πανεπιστημίων.
Διεκδικεί σπουδαίο ρόλο στην συνεχή διαδικασία μόρφωσης πάρα πολλών ανθρώπων στην χώρα μας και έχει σημαντική παρουσία στην παραγωγή και αναπαραγωγή λόγου και ιδεών.
Ευχαριστούμε λοιπόν κ. Σαραντάκο για όσα μας προσφέρεις εσύ και οι φίλοι σου.
Το μόνο πρόβλημα είναι πως τουτο το παιδί διαμορφώθηκε και μεγάλωσε έτσι που χρειάζεται την συνεχή και κοπιαστική παρουσία του μπαμπά του και των φίλων του … Αν και ακολουθεί τη δική του πορεία όπως κάθε πραγματική πνευματική δημιουργία που αντλεί τη δύναμή της από την αλήθεια και την αισθητική της, ωστόσο …
…νά ‘ναι καλά ο νοικοκύρης και οι φίλοι του … να το καμαρώνουμε .
Αγγελος said
Avonida, ποτέ o πολλαπλασιασμός δεν υπονοείται χωρίς κάποιο σύμβολο (×, *, ·) μεταξύ αριθμών — μόνον όταν ο ένας τουλάχιστον παράγοντας είναι γράμμα ή άλλο μαθηματικό σύμβολο (3α²β³, 2√3cosωt…) Ο συμβολισμός των μικτών (όχι «συμμιγών», Voulagx, άλλο είναι αυτό!) αριθμών με απλή παράθεση του ακέραιου και του κλασματικού μέρους, χωρίς μάλιστα κενό (3⅝, 999⁹/₉ κλπ.) είναι απόλυτα καθιερωμένος και τον μαθαίνουμε ήδη στο δημοτικό. Μην πας να μας τον αλλάξεις 🙂
Αυτά φυσικά ίσχυαν επί κλασικής τυπογραφίας… ή χειρογραφίας. Όταν κανείς γράφει στη γραφομηχανή, ή δεν κάνει τον κόπο να χτενίζει τυπογραφικώς τα ηλεκτρονικά του γραφόμενα, καλό είναι βέβαια να βάζει κι ένα συν (3+5/8), αλλιώς γίνονται όλα σαλάτα.
κασσάνδρα said
Να τα χιλιάσει το παιδί σου ,Νικοκύρη.
Ο,τιδήποτε διαβάσω για τη γλώσσα,τρέχω στον Σαραντάκο για επιβεβαίωση.
ΣΠ said
Μια σχολαστική παρατήρηση:
Το 9 είναι ο τέταρτος ακέραιος που είναι τετράγωνο, μετά το 0, το 1 και το 4.
Εκτός αν πούμε:
Το 9 είναι ο τρίτος θετικός ακέραιος που είναι τετράγωνο, μετά το 1 και το 4.
Avonidas said
#76. Avonida, ποτέ o πολλαπλασιασμός δεν υπονοείται χωρίς κάποιο σύμβολο (×, *, ·) μεταξύ αριθμών
Υπάρχει τουλάχιστον μία γλώσσα προγραμματισμού, η Mathematica, που συμβαίνει ακριβώς αυτό: αν γράψεις 3 1/3 θα σου βγάλει «1», όχι «10/3»
Γιάννης Ιατρού said
Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο λοιπόν, να το χαιρόμαστε και να συνεχίσει να αντιστέκεται σθεναρά στις σειρήνες της εποχής μας.
Κυρίως όμως τα εύσημα σ΄εσένα Νίκο, που με τόση προσπάθεια το κρατάς πάντα νέο κι ενδιαφέρον. Και στους σχολιαστές βεβαίως, που συμβάλουν σ΄αυτήν την προσπάθειά σου κατά το δυνατόν. Είναι για όλους μας μιά πηγή γνώσης αλλά και επαφής, μερικές φορές και προσωπικής, με αξιόλογους ανθρώπους.
Εκ μέρους μου

ΣΠ said
12345679 × 9 = 111111111
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εγκάρδιες ευχές Νικοκύρη. Γερός κι ακάθεκτος, με φόρα για τα εκατόχρονα!
Πολύτιμοι,πολύχρωμοι σχολιαστές, χρόνια πολλά, γόνιμα.
Το εννιά έχει δυο «νου», αιματώνει δηλαδή γερά τον εγκέφαλο, οπότε καταλαβαίνετε τί θα μας χαρίσει το εννιάχρονο 🙂
Ενενήντα έχει πει την κόρη του ένας Ιταλός, γοητευμένος από τον ήχο/άκουσμα της λέξης.
Βασίλης Ορφανός said
Να ζήσει και να ζήσεις! Να το χαίρεσαι, για να το χαιρόμαστε κι εμείς.
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνεις, για τις γνώσεις που μας προσφέρεις, για τους προβληματισμούς που προκαλείς, για το παράδειγμα ανεκτικότητας που δίνεις.
Και για τις φορές που με κόνεψες 🙂
Εχω καλύτερα πράγματα να κάνω said
Να τα εκατοστήσει!
Και κάποτε κυκλοφορούσε το «9» από την Ελευθεροτυπία, βδομαδιατικο ενθετο για κομικσαδες και κομικσουδες…
leonicos said
Σας τα θυμίζω ΜΜΜ Νομίζατε ότι θα έγραφα κάτι άλλο για να μελώσουν χρονιάρα μέρα.
Εννοούσα να με μαλώσουν, όχι να μελώσουν
Το να μελώσουν καλό είναι
Αν βγάλεις τα δικά μου σχόλια και του Γς, το νούμερο πέφτει στα μισά
Αν βγάλεις κάποιων άλλων, θα πέσει η ποιότητα
Διασλέγεις και παίρνεις
William T. Riker said
Πολλά συγχαρητήρια, Νικοκύρη, και πάντα χαλκέντερος!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
84. >>το «9» , το ένθετο από την Ελευθεροτυπία

Μπράβο! Ξεκινώντας να διαβάζω το νήμα,το σκέφτηκα μα μετά το λησμόνησα 🙂
http://www.comicdom.gr/2010/06/16/9shutdown/
ΣΠ said
Κάτι από Μπητλς.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το παιδάκι το συνάντησα στα μισά της ηλικίας του. Σήμερα,μέρα γενεθλίων κάνω μια ανασκόπηση και με όση αξία μπορεί να έχει η δικιά μου συμμετοχή εδώ, θα ήθελα να απευθυνθώ σε σχολιαστές που δε φαίνονται ή δεν πολυφαίνονται πια και (μου) λείπουν.
Ιμμόρ, Στέλιο πού είστε;
Κιντ, πέρνα πιο συχνά.
Λάμπρο, μη μουτρώνεις.Πάμε πάλι»κεφάτα,ολίγα και ψύχραιμα» 🙂
υ.γ Πάνο με πεζά,»ποδάρωσες» ; θα πετάξατε τον αετό κανονικά με τα μικρά σου; Το Πάρκο Φαλήρου-Νιάρχος ,για να το «εξευμενίσεις» κιόλας 🙂 , προσφέρεται εξαιρετικά (από την περσινή μου εμπειρία).
ΣΠ said
Να θυμίσουμε τις εννέα μούσες των αρχαίων
Γιάννης Κουβάτσος said
Εκτός από τις ευχές στον Νικοκύρη και το ιστολόγιο, προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω και τους φίλους σχολιαστές, γιατί, χάρη στα σχόλιά τους, έμαθα πολλά πράγματα, σύστησαν σημαντικά βιβλία που αγνοούσα την ύπαρξή τους και, όποτε διατύπωσα κάποια απορία, έλαβα έγκυρες απαντήσεις. I love you, guys. 😎
Σκύλος said
Χρόνια πολλά και δημιουργικά στο ιστολόι!
❤
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πολύχρονο το μπαλκόνι με τη θέα Νικοκύρη! Σου βαστάω κι ένα πεσκέσι, ξες εσύ.
BLOG_OTI_NANAI said
Να τα εκατοστήσει το παιδί σου! Ο έξυπνος τίτλος του ιστολογίου αποδεικνύεται και μάλλον πρωτότυπος αφού η σειρά των λέξεων είναι μάλλον σπάνια (δίνω και μια αναφορά του ιστολογίου ως βιβλιογραφία, έχω βρει και κάποιες ακόμη):
Soumela said
Χρόνια πολλά και λεξικολαγνικά!
Τελικά το 9χρονο παιδί είναι αγόρι ή κορίτσι;
Μήπως κορίτσι επειδή η λέξη είναι γέννους θηλυκού;
ΚΑΒ said
Πολύχρονο το τέκνο και χαλκέντερος ο πατέρας του να το οδηγεί συνεχώς στον ορθόν λόγο.
Οι «Εννεάδες» του Πλωτίνου
ΓιώργοςΜ said
Χρόνια πολλά κι από μένα, και στα εκατό να είμαστε όλοι εδώ και να λεξιλογούμε, ιστοριολογούμε, πολιτικολογούμε, γκρινιάζουμε, ….
ΣΠ said
Οι 9 τέχνες:
1. Αρχτεκτονική
2. Γλυπτική
3. Ζωγραφική
4. Χορός
5. Μουσική
6. Ποίηση
7. Κινηματογράφος
8. Τηλεόραση
9. Κόμικς
Γιάννης Ιατρού said
90: Ο Παρνασσός, (που ήταν ο τόπος κατοικίας του θεού Απόλλωνα και των Μουσών, παλιά, γιατί σήμερα… 🙂 ). Παραγγελιά του Πάπα για το Αποστολικό Ανάκτορο του Βατικανού (~1510 μ.Χ).
Ο Απόλλωνας στη μέση με 9 μούσες, 9 αρχαίους και 9 νεώτερους ποιητές τριγύρω του.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πριν από κάμποση ώρα ευχήθηκα για το μπαλκόνι με την όμορφη θέα αλλά με τέτοιο χρηστώνυμο το σχόλιο μάλλον μαρμαγκώθηκε. Επαναλαμβάνω λοιπόν τις ευχές Νικοκύρη με μια υπενθύμιση για το πεσκέσι που σου βαστάω.
BLOG_OTI_NANAI said
94: Δύο ακόμη:
Θεοδόσης Βολκώφ said
Χρόνια πολλά και καλά… Και χαλκέντερα!
alexisphoto said
Χρόνια πολλά καλά,
καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε σε στο έργο σου.
Υπάρχουν και οι αναγνώστες που μια περίοδο είναι τακτικοί και μια άλλη όχι.
Προσπαθούν όμως 🙂
Ευχαριστούμε και πάλι.
voulagx said
#76: Αγγελε, σ’ ευχαριστω για την διορθωση, ου γαρ ερχεται μονον! 😳
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
74 Η πλάκα είναι πως συνήθως δινουμε ένα πρόσωπο στον ηλεκτρονικό συνομιλητή μας, που βέβαια σχεδόν πάντα απέχει από το πραγματικο
81 E, αυτό δεν το είχα υπόψη μου!
89 Κι άλλοι έχουν αραιωσει ή έχουν (προσωρινά, λέω) αποχωρήσει. Ο Λάμπρος δεν θεωρώ ότι ανήκει στην κατηγορία αυτή, εδώ είναι. Ο Στέλιος μας διαβάζει, ο Κιντ εδώ είναι. Η Ιμόρ μου λείπει κι εμένα.
94 Α, σε ευχαριστω για την έρευνα!
100 Βλ. 93
Pedis said
Συγχαρητήρια, νάσαι καλά.
Faltsos said
Ε όχι και να τα εκατοστήσει το ιστολόγιο. Υπερβολές!
Ρεαλιστικά θα ευχηθώ να είμαστε όλοι γεροί, να γιορτάσουμε τα 99
Theo said
Πολύχρονο το ιστολόγιο, με ζωντάνια, νηφαλιότητα και γνώση, Νικοκύρη 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
9η
Επέτειος
Με Χαρά
sarant said
109 Aς είναι και 99 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
To 109 σχόλιο σου, το στόχευσες; 🙂
spiridione said
Κι από μένα πολλές ευχές για μακροημέρευση του ιστολογίου.
Faltsos said
Για τις τέχνες ψηφίζω corto (65) και ΑΚ(Ο) (70). Η Τηλεόραση δεν είναι 8η, ούτε καν τέχνη. Η φωτογραφία είναι η 8η από τις καλές τέχνες.
Αν έχει κάποια αξϊα η γνώμη της, το ίδιο πιστεύει και η Βίκι
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Τέχνες
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Χρόνια πολλά!
Μιχάλης Νικολάου said
111,
Όχι – απλά στο μοτίβο «χαρά μοιρασμένη, διπλή χαρά»
αλλά δεν έχω διαβάσει ακόμα τα προηγούμενα σχόλια! 🙂
Γς said
109:
Κ ένα άλλο flash mob σε λεωφορείο.
Ντάξει δεν είναι απ τη Ενάτη. Είναι μια μικρούλα Ναχττμουζικούλα του Θεόφιλου
Για την επέτειο κι αυτή
Ιερόδουλος said
98 ΣΠ παιδί τεφαρίκι
Σε κατατοπιστική σειρά μάς έβαλες τις τέχνες. Να είσαι καλά.
Τώρα, λύστε μου αν μπορείτε, όποιος μπορεί, μια άλλη απορία. Ποιος είναι ο πρώτος κόσμος, και ποιος είναι ο δεύτερος κόσμος διότι τον Τρίτο Κόσμο νομίζω ότι τον ξέρω και νομίζω πως είναι η Αφρική ή η Ινδία ή τέλος πάντων, οι χώρες που αγρίως ψωμολυσσάνε στις οποίες αρχίζει να περιλαμβάνεται οσονού…και η ΨωροΚω… 🙂
spyridos said
δεύτερο κόσμο έλεγαν (τον 20ο αιώνα) οι δυτικούληδες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Κι αυτό γιατί ότι εκλογές και να γίνονταν παρέμενε η ίδια κυβέρνηση.
Κάτι σαν την ΕΕ σήμερα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Και τον Αρκεσινέα με τις Αμοργιανές λέξεις του ήθελα να μνημονέψω. Πού ΄ναι τος;
https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/15/amorgos-2/
Αιμ.Παν. said
Και τις δικές μου ευχές για μακροημέρευση του ιστολογίου και, ακόμη περισσότερο, του Νικοκύρη…
Χρονια Καλά… Χρόνια Καλύτερα… !
Theo said
Α, κι ο Physicist κι ο Ιάκωβος κι ο Χασάπης από τα παλιά κι ο Κορνήλιος κι άλλοι πολλοί πού είναι;
sarant said
121 Ο Κορνήλιος μάς θυμαται μια στο τόσο, αλλά είναι πολύ δραστήριος στο Φέισμπουκ. Ο Ιάκωβος αγραναπαύεται. Ο Χασαπης για να μην έχει σκάσει μύτη στα μακεδονικά άρθρα, θα έχει κόψει το άθλημα.
Mina said
Χρόνια πολλά.
Οταν τα σχολεία αντικατασταθούν με Googloμαθήματα, «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» θα είναι πηγή κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας.
Theo said
@122:
Δεν έχω FB, κι έτσι χάνω τον Κορνήλιο 😦
Ο Ιάκωβος κι ο Χασάπης ήταν για μένα από τους πιο ενδιαφέροντες, αντισυμβατικούς και με πολλές γνώσεις σχολιαστές αυτού του ιστολογίου.
ranele said
Να ευχηθώ κάθε επιτυχία και μακροζωία στο ιστολόγιο!
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το έργο το δικό σας και των σχολιαστών σας.
Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές από καρδιάς!
Δύτης των νιπτήρων said
Ιερόδουλος said
χαχαχα! ωραία σχόλια!
Μαρία said
122
Μαζί με το Χασάπη χάσαμε και τον Αμπετσεντάρη.
spatholouro said
Και τη Μισιρλού, ρε παιδιά, φωνάξτε και τη Μισιρλού, το κορίτσι το έμορφο και το στοχαστικό!
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
129 Και η Μισιρλού αγραναπαύεται.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
126 Yok!!! Δεν υπάρχει!!!
Μανούσος said
Πολύχρονος και πάντα εμπεριστατωμένος!
Δύτης των νιπτήρων said
131 αν αυτό δεν υπάρχει, ετούτο πάλι τι σου λέει;
Theo said
@133:
Εφόσον το 90% των γηγενών της Αλάσκας (Εσκιμώοι είναι το όνομα μιας από τις εννιά φυλές τους) είναι Ορθόδοξοι εδώ και 200 τόσα χρόνια, διαβάζουν αγγλικά και στα αγγλικά κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία για τον άγιο Παΐσιο, πού το παράξενο;
Μαγδαληνή said
Χρόνια πολλά και δημιουργικά για το ιστολόγιο και υγεία στον Νικοκύρη να συνεχίζει. Εξαιρετικό έργο, βοήθημα για πολλά με νηφαλιότητα και σταθερότητα. Συγχαρητήρια! Και επειδή στο ιστολόγιο αυτό είναι τόσοι σημαντικοί και οι σχολιασμοί, που προσθέτουν, εξειδικεύουν, επεξηγούν και κάνουν τόσο ενδαφέρουσα την ανάγνωση, ας συνεχίσουν έτσι.
sarant said
134 Βρετιμαθαινεικανείς! Aπό την εποχή των Ρώσων.
Δύτης των νιπτήρων said
Να κάτι που δεν ήξερα λοιπόν. Μωρέ μπράβο!
George Mich said
Να συνεχίσει να μας κρατάει συντροφιά για πολλά -πολλά χρόνια ακόμη. Είναι η καθημερινή μου πλέον συνήθεια. Όταν ανοίγω τον υπολογιστή είναι το πρώτο που διαβάζω. Το έχω στην επιφάνεια εργασίας μαζί με λιγότερο ή καθόλου ευχάριστα ιστολόγια όπως πχ. αυτό της Α.Α.Δ.Ε.
Γιάννης Ιατρού said
Δεν είδα να γίνεται μνεία της ιστορικής επιθετικής προσπάθειας αγοράς του ιστολογίου, από την εποχή της δόξας του Δόναλδ και του γαμβρού 🙂 🙂
Theo said
@136, 137:
Περισσὀτερα για την Ορθοδοξία στην Αλάσκα:
https://en.wikipedia.org/wiki/Orthodox_Church_in_America_Diocese_of_Alaska
https://orthodoxwiki.org/Alaska
Alexis said
Ορεσίβιος, Ππάν, Αρκεσινέας, Physicist και άλλοι που δεν σχολιάζουν πια… 😦
Μιχάλης Νικολάου said
… Η ενάτη τέχνη είναι τα κόμιξ -κι αν δεν θυμάστε την ογδόη, είναι η τηλεόραση. …
Εμείς του Πολυτεχνείου
έχουμε μεγάλη οικειότητα
με τις πολλές τέχνες!
Alexis said
#105: Δεν έχω γνωρίσει προσωπικά κανέναν από τους σχολιαστές ούτε τον Νικοκύρη.
Πέρα από ορισμένους που έχουν φωτογραφίες στο προφίλ τους για τους υπόλοιπους η εικόνα που έχω φτιάξει στο μυαλό μου εξαρτάται βασικά από τον τρόπο γραφής τους.
Τον Σπειροειδή Αρχιτέκτονα π.χ. λόγω του καυστικού του χιούμορ και του «φευγάτου» τρόπου που γράφει τον έχω στο μυαλό μου πολύ νεότερο απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.
Το ίδιο και άλλους όπως ο Lands, ο Γιάννης Ιατρού κλπ.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Μετά από αποχή 8 ημερών λόγο «μονασμού» (σχεδόν κυριολεκτικά 🙂 ) στην μονή Ταξιαρχών στην Αργολίδα κοντά στο χωριό Δήμαινα, μπήκα σήμερα στο ιστολόγιο κι έπεσα στην περίπτωση. Νίκο να είναι πολύχρονο το όμορφο και διδακτικό αλλά κυρίως Δημοκρατικό παιδί σου που για πολλούς που σχολιάζουμε εδώ, έχει γίνει και δικό μας παιδί.
Αν και είχα αποφασίσει να μη ξανασχολιάσω τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, διαβάζοντας σήμερα τα σχόλια αρκετών φίλων στο επίμαχο νήμα αλλά και στο σημερινό δεν μου πήρε πολύ για να αλλάξω γνώμη, άλλωστε με τους περισσότερους εδώ γνωρίζομαι προσωπικά ή ηλεκτρονικά και με τους άλλους δεν έχω να χωρίσουμε τίποτε κι όταν μιά θεά Cronopiousa κι ένα παλαβό κρί κρί ΕΦΗ ΕΦΗ μου λένε να επιστρέψω, δεν έχω άλλη επιλογή από το να υπακούσω. 🙂
Να ξεκαθαρίσω κάτι, γνωρίζω πολύ καλά πως πολλοί σχολιαστές αλλά και επισκέπτες του ιστολογίου, είναι εκπαιδευτικοί κι επειδή μιλώ τελείως απαξιωτικά κυρίως για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (οι άλλες βαθμίδες δεν είναι τόσο σημαντικές στην διαμόρφωση του γενικού τρόπου σκέψεως) ενοχλούνται ή θίγονται προσωπικά, όμως έχω τονίσει πολλές φορές πως δεν έχω τίποτε προσωπικό με τους εκπαιδευτικούς (άλλωστε με αρκετούς από εδώ τρώμε και πίνουμε στις συνάξεις δεν νομίζω πως δεν με θέλουν για παρέα 🙂 ) παρά μόνο με το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό σύστημα που το θεωρώ την μεγαλύτερη απάτη από καταβολής κόσμου, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το αποδεχτούν οι εκπαιδευτικοί αλλά πως πρέπει να αποδεχτούν πως αυτή είναι η άποψή μου που την τεκμηριώνω όσο και όπως μπορώ.
Παρακαλώ, όσοι ενοχλείστε μ΄αυτά που λέω, μην ασχολείστε μαζί μου, δεν έχω τίποτε προσωπικό μαζί σας και είμαι πρόθυμος στο πλαίσιο εποικοδομητικής συζητήσεως να δεχτώ κριτική και να παραδεχτώ τα όποια λάθη μου αλλά δεν θέλω ανούσιες προσωπικές διαμάχες, δεν θέλω να πείσω κανέναν για τίποτε.
Υ.Γ – Επειδή είδα σε κάποια σχόλια φίλων κάποιες επικρίσεις για τον Εmphyrio να πώς πως δεν ήταν αυτός η αιτία για να σταματήσω αλλά εγώ που χωρίς να καταλάβω πώς, εκεί που συζητούσα με τον Πέπε μπλέχτηκα για άλλη μια φορά σε μια ανούσια διαμάχη με «αγνώστους».
Δεν έχω τίποτε με τον άνθρωπο και δεν νομίζω πως του πρέπουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί, αντιθέτως αν και σπανίως διαβάζω τα σχόλιά του, νομίζω πως είναι από τους αξιόλογους σχολιαστές και δεν πρέπει να λείπει από το ιστολόγιο.
Y.Γ – Ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να προσελκυστούν περισσότερες γυναίκες και περισσότεροι νέοι στο ιστολόγιο που λάμπουν δια της απουσίας τους, είναι κρίμα για όλους.
Σας κούρασα με το σεντόνι μου, αλλά θα σας αποζημιώσω με δυό ωραία τραγούδια, ένα παλιό για να θυμηθούν τα νιάτα τους μερικοί κι ένα σχετικά παλιό, είναι πολλά τα 30 χρόνια; 🙂
sarant said
Ευχαριστω για τα νεότερα!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αυτή η 8η τέχνη/τηλεόραση μάλλον θέλει να πει τη(σχετικά νέα) τέχνη του βίντεο (βιντεοταινίες, σήριαλ κλπ).
sarant said
144 Βρε καλώς τον Λάμπρο -το σχόλιό σου θα μπορούσα να το υπογράψω σχεδον σε όλα.
Μιχάλης Νικολάου said
ΛΑΜΠΡΟΣ said
129-130 – Και την Αλίκη Στούκα, εκτός κι αν δεν θέλετε αντίλογο. 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εισαγωγή στα αυριανά μεζεδάκια ας πούμε
ΣΠ said
Γιάννης Ιατρού said
144: Λάμπρο, κοίτα τώρα εκεί στη μονή στην Ν. Επίδαυρο μπορεί να γίνει και καμιά επιφοίτηση του Α.Π., τέλος πάντων έστω κανένα Θαύμα ρε παιδί μου (σαν να ξελαμπικάρησες κάπως!! 🙂 🙂 )
Μιχάλης Νικολάου said
144, … Μετά από αποχή 8 ημερών λόγο «μονασμού» … κοντά στο χωριό Δήμαινα,
Μετά από ιδιώτευση στην Δήμαινα,
εμφάνιση την 9η μέρα.
Λαμπρυνθώμεν!
ΣΠ said
ΣΠ said
homeAlone said
Εύχομαι υγεία καλή και διάθεση για δημιουργική γραφή στον ΝικοΚύρη.
Είμαι ένας από τους πολλούς, όπως δήλωσαν παραπάνω, που κάθε πρωί ξεκινώ από την ανάγνωση των τελευταίων σχολίων και πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας επανέρχομαι.
Πολύχρονοι να είναι ο πατέρας και μαζί το πνευματικό του παιδί.
#79 Δοκιμή : 3 1/3.
sarant said
151-4-5 Ωραία εννιάρια!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>> οι δημόσιοι υπάλληλοι (πότε όμως; ) εισέπρατταν τον μισθό τους κάθε 9 του μήνα.
΄Κοσιεννιάρη πάντως τον έλεγε το μισθωτό/δημόσιο υπάλληλο η γιαγιά μου
152. Επειδή τα λέει; Άσε να τα τηρήσει.Μάθε του να βάνει λινκ καμιά φορά, να μην κρεμάει το νήμα. Μιλάω η ανεπίδεκτη που κοτσάρω μισά κι απόμ΄σα τα τουίτια κλπ 😦
Τα λέω στην πεθερά για να τ΄ακούει η νύφη. 🙂 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Εγώ ο άσχετος με τους αριθμούς να προσθέσω το 142857 (γουγλίστε το όσοι δεν το ξέρετε, κάτι παίζει με το 9), και το άλλο με το 1089, που παίρνεις οποιονδήποτε τριψήφιο αριθμό αρκεί το 1ο και το 3ο ψηφίο να μην είναι ίδια, τον αντιστρέφεις (πχ το 123 γίνεται 321), αφαιρείς τον μικρότερο από τον μεγαλύτερο, προσθέτεις στο αποτέλεσμα το αντίστροφό του και βγαίνει πάντα 1089. Τα μηδενικά πρέπει να γράφονται, πχ το αντίστροφο του 100 είναι 001, οπότε 099+990=1089.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
134/137/140 Πάντως μάλλον δεν πρέπει να τους απείλησαν με το αιώνιον πυρ γιατί θα μένανε όλοι ειδωλολάτρες για να ζεσταθεί το κοκκαλάκι τους μετά θάνατον. Κάνει ένα κρύο κει σαπάν’ να σου πέφτει το σώβρακο λέμε 🙂
Γς said
140:
Αλάσκα. και θυμήθηκα εκείνη και μια άλλη:
https://sarantakos.wordpress.com/2017/06/02/drone/#comment-436386
Το ξαναβάζω αυτούσιο:
Mς said
3 Ιουνίου, 2017 στις 10:37
2:
Ευχαριστώ Δημήτρη για τις ευχές σου.
Εχεις την Μπούφο να ρωτάει τον «κτηνίατρο» Σχ. 115.
Πήγα χτες το μεσημέρι στο Βύρωνα να μου υπογράψουν στο ΚΕΠ κάτι πληρεξούσια η κόρη μου και ένας απ τους γιους μου και μετά με πήγαν για να φάμε στο πατρικό μας.
Ηταν σκηνοθετημένο πάρτι σαπράιζ, και μ άλλους φίλους,
Χέπι μπερθντει και τέτοια. Εσβησα και κεράκια!
Ηταν κι αυτή. Παιδική φιλενάδα της γειτονιάς.
-Δυο φορές χήρος, ε;
-Ναι, μωρή! Ζωντοχήρα ε;
Πήρα τα φυλάκια μου. Της έπιασα και τον κω.
Ντάξει! Προκεχωρημένο MILF, προς το Σάρα Πέιλιν
Raf said
Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο!
sarant said
158 Αυτή ειναι η πρωτη σοβαρή ένδειξη που ακουω
ΛΑΜΠΡΟΣ said
152-153 – 🙂 🙂 🙂
158 – Mη γίνεσαι κακόψυχη, ένας είναι ο μέτρ του είδους εδώ!!! 🙂
To φιλοσόφησα και βρήκα την λύση, συζήτηση μόνο μ΄αυτούς που με ξέρουν και δεν με παρεξηγούν. 🙂
Έχω πολύ καιρό να σου αφιερώσω τραγούδι γι΄αυτό τα λές αυτά, αυτό από μιά πολύ αγαπημένη μου δημιουργό, μόνο δικό σου. 🙂
Νάσαι πάντα ό,τι λέει το τραγούδι.
Γς said
143:
Για μένα; Καμιά εικόνα;
Ελα, για πες
BLOG_OTI_NANAI said
Ο Πλάτων σας εύχεται τα χρόνια να είναι όχι μόνον εννιά, αλλά:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μόνο αυτό θυμάμαι για το εννιά
9χ2=18 {1+8=9
9χ3=27 { 2+7=9
9χ4=36 { 3+6=9
κοκ
Γς said
Εννιά τραγούδια [- 2] θα σου πω
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
164. 🙂
Απ’ τες εννιά
Theo said
160:
Αντίθετα, ο Ρώσος μοναχός Γερμανός, ο προστάτης Άγιος της Αλάσκας, προστάτεψε τους ιθαγενείς από τους Ρώσους γουνεμπόρους που τους έβαζαν να κυνηγούν μέσα στην παγωνιά και κακοποιούσαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους.
Γιάννης Ιατρού said
165: 🙂

Pedis said
Φρανκενστάιν: το νόθο παιδί της επανάστασης
http://www.efsyn.gr/arthro/frankenstain-notho-paidi-tis-epanastasis
(ανοίγει μεγάλη συζήτηση … )
Έχει κανείς την εκδοση Λιβάνη; Ποιοι είναι μεταφραστής & επιμελητής;
venios said
Kαι για να ειμαι πρωτότυπος, πολύχρονοι και το ιστολόγιο και ο Νοικοκύρης.
Λήθεια, το {(99-9)/9}√9 =1000 είναι δεκτό;
venios said
*Λήθεια= Αλήθεια, και στο {(99-9)/9}√9 το √9=3 είναι εκθέτης, που δεν ξέρω πώς να τον γράψω.
skolotourou said
Χρόνια πολλά Νικο-κύρη και παλιοί φίλοι, που σας παρακολουθώ πότε πότε !
Γιάννης Κουβάτσος said
Η πιο καλή μετάφραση του Φρανκενστάιν είναι του μακαρίτη του Μπελιέ:
https://www.politeianet.gr/books/9789600504330-shelley-mary-estia-frankenstain-200596
Pedis said
http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&title=%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD&TitleSplit=1&summary=&isbn=&person=&person_ID=&PerKind=0&com=&com_ID=&titlesKind=&from=&untill=&subject=&subject_ID=&series=&low=&high=&OrigLang=&PagesFrom=&PagesTo=&avail_stat=
κυκλοφορούν καμιά εικοσαριά, πάντως.
Ο Χσ αναφέρει για την έκδοση Λιβάνη ότι συνοδεύεται από μία ανάλυση για τις πολιτικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις του εργου που ακυρώθηκαν -λέω εγώ- από την κινηματογραφική μεταφοά του έργου. (Από περιέργεια ρωτώ αν κανείς γνωρίζει ποιος την επιμελήθηκε επειδή δεν πρόσεξα να υπάρχει η πληροφορία στο διαφημιστικό του Λιβάνη.)
Γς said
171:
Εγώ έξω απ το ανάκτορο του Πσαρά στο Γαλαξίδι;
Πότε με τράβηξες Ντοcteur-Ζαντάρμ;
spatholouro said
Pedis, εδώ αναγράφεται μφρ. Μιχελάκου Ιωάννα
http://www.oldbooks.gr/books/cc/book/34301?catid=78
Γιάννης Κουβάτσος said
Είναι αρκετά παλιά μετάφραση αυτή, πάντως. Είχε μοιραστεί ως προσφορά από τα μαρινάκεια Νέα πριν από κάνα τρίμηνο.
Pedis said
# 179 – Μιλ μερσί! (Κοιτάζω στο βιβλιονετ και δεν βλέπω καταχωρημένη αυτή τη δουλειά της μεταφράστριας. Δυστυχώς, δεν βλέπω πληροφοριακό υλικό σχετικό με κείνα που γράφει Χσ)
Antonislaw said
Αφιερωνω μια μαντιναδα:
Με τον καλλια’ σου καθιζε και του καλλια’ σου ακου,
χρονους εννια μας-ε ξυπνα’ το μπλογκ του Σαραντακου!
Να τα εκατοστησετε!η και στα εκατο κατα το ροδιακο!
Σας ευχαριστω ιδιαιτερως καθως και τους σχολιαστες! Εχοντας γινει πατερας δυο μωρων εσχατως εχω αποκοπει απο ολες τις εξωεπαγγελματικες μου ενασχολησεις, πλην του μπλογκ σας που ειναι η μοναδικη μου επαφη με τον κοσμο του πνευματος! Δηλωνω εθισμενος και ειμαι καλα!
Ιερόδουλος said
Σχετικά με φίλη μου,
τη Μπούφο:
Χάθηκε από τα σχόλια, κατά πάσα πιθανότητα, πρώτον επειδή ψυχοπλακώθηκε όλο το καλοκαίρι με το θάνατο της Αρλέτας και με άλλα λυπητερά και κατά δεύτερον -νομίζω- επειδή κατάλαβε ότι τη σνόμπαραν κάποιοι, λόγω του ότι δήλωνε..μανικιουρίστα! ;-(
nikos papachristodoulou said
Γνωστός μου, μου συνέστησε την σελίδα σας. Από τότε την παρακολουθώ συχνά-πυκνά. Και ο δίος έχει δημιουργήσει μια δική του σελίδα. Καταπιάνεται με την Κορώνεια, ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό της Βοιωτίας. Ένα χωριό που πολλοί πρέπει να γνωρίσουν, μια και δεν απέχει πολύ από την Αθήνα. Η σελίδα του είναι νέα και όπως στην δική σας, εύχομαι και για την δική του, να έχει συνέχεια και να γιορτάζει, όπως και η δική σας, πολλές εννεαετίες.
sarant said
184 Νάναι καλά ο γνωστός σας κι αν πάω στην Κορώνεια θα τον γνωρίσω.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
174. @Venios
«στο {(99-9)/9}√9 το √9=3 είναι εκθέτης, που δεν ξέρω πώς να τον γράψω.»
{(99-9)/9}^√9 σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμου Η/Υ εκθέτη είναι ^
Παραδειγμα : y = e^(-x^2) – MATLAB Answers – MATLAB Central – MathWorks
https://ch.mathworks.com/matlabcentral/answers/53754-y-e-x-2
ΥΓ Ήμουν (ορθότερα : ήθελα να ήμουν) ένας από τους μέτριους μαθητές σας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. 5.5/10.0
Αφώτιστος Φιλέλλην said
186. «εκθέτη είναι ^» = το σύμβολο του εκθέτη είναι ^