Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αποκριάτικα μεζεδάκια ξανά

Posted by sarant στο 17 Φεβρουαρίου, 2018


Τον ίδιο τίτλο τον έχω χρησιμοποιήσει πεντέξι ακόμα φορές στο παρελθόν -δεν φταίω ομως εγώ αν η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς πέφτει συνεχώς Κυριακή τα τελευταία χρόνια.

Ούτε είναι όλα μας τα μεζεδάκια σχετικά με τις Απόκριες -τα περισσότερα, μάλιστα, ειναι άσχετα. Αλλά για να δώσουμε και λίγο αποκριάτικο χρώμα, φίλος που ξέρει ότι με ενδιαφερουν οι έμφυλοι τύποι των «επαγγελματικών» ουσιαστικών, μου έστειλε λινκ προς ιστότοπο που πουλάει αποκριάτικες στολές, όπου και η Ζορίνα της φωτογραφίας αριστερά.

Όταν πρέπει να φανεί το φύλο, τότε και ο Ζορό έχει θηλυκό, αλλά και στρατιωτίνες βρίσκει κανείς, όπως και πειρατίνες, όπως και κλοουνίτσες ή σκελετούλες.

* Προχωράμε σε μεζεδάκια εκτός εορτών.

Συζητήσαμε παρεμπιπτόντως στα σχόλια τη φράση στο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το περασμένο Σάββατο γιόρτασε τα 10 χρόνια από τη μέρα που εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνασπισμού, στις 10 Φεβρουαρίου του μακρινού 2008.

Στο μήνυμα αυτό, ο Τσίπρας έγραψε: Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια (ίσως και λίγο παραπάνω) τόλμη…  Αν και με αρκετές περισσότερες πια άσπρες τρίχες στα μαλλιά...

Κανονικά, είναι «αρκετά περισσότερες».Η σύγχυση επιθέτου και επιρρήματος σε παρόμοιες φράσεις (*πολλοί περισσότεροι) είναι παλιό φαινόμενο, που συνεχίζεται και εξαπλώνεται, όπως και η υποκατασταση του επιρρήματος από το επίθετο (χρόνιοι ασθενείς, μακροχρόνιοι άνεργοι, αντί του αναμενόμενου χρονίως/χρόνια ασθενείς, μακροχρόνια άνεργοι).

Το ξέρω, θέλει άρθρο. Κι αν ξέρετε κάποια μελέτη που να διερευνά επιστημονικά το θέμα, πείτε μου.

* Και μια… βιτριολική μετάφραση. Σε άρθρο για τη «βιτριολική επίθεση της Κιμ Κάτραλ στη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ»  διαβάζω την εξής ακατανόητη πρόταση:

Από το σημείο που η SJP είχε την εκτελεστική πιστοληπτική της πίστη, πήρε την ιδιοκτησία της επίδειξης και αυτό πάντα αμαυρώθηκε για τον Kim.

Η Kim ήθελε μια εκτελεστική πίστωση παραγωγών από τη σειρά τριών αλλά δεν του δόθηκε ποτέ μία. Ένιωθε ότι η SJP πήρε περισσότερο χρόνο προβολής από ό, τι έκανε, κάτι που ήταν δίκαιο, επειδή η Sarah Jessica ήταν η μόνη της, αλλά προκάλεσε ένταση.

Η SJP είναι η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Κιμ Κάτραλ έκανε και μια αλλαγή φύλου μεσοδρομίς στην πρόταση, αλλά τα υπόλοιπα είναι εντελώς ομιχλώδη. Όποιος ξεδιαλύνει ποιο ήταν το πρωτότυπο (δουλεύει τάχα και αντίστροφα το Google Translate;) ας μας διαφωτίσει.

* Τη Δευτέρα το έθιμο θέλει θαλασσινά. Φίλος του ιστολογίου βρέθηκε στη Νέα Λάμψακο τις προαλλες και χάρηκε τις σπεσιαλιτέ της ψαροταβέρνας που βλέπετε αριστερά την ταμπέλα της.

Δεν μου διευκρίνισε αν δοκίμασε «πείνα σαγανάκι».

Πίννα βεβαίως, ή πίνα, αλλά το λαθακι είναι πολύ αστείο. (Θα το έχω ξαναγράψει, μια καντίνα στη Συγγρού είχε πάρει την ονομασία Αντίπεινα -σκόπιμο βέβαια το λογοπαίγνιο εδώ).

* Σε ειδησάκι από την Αγγλία, για ζευγάρι που έμενε στο μετασκευασμένο γκαράζ τους για να πληρώνουν μικρότερο φόρο ακίνητης περιουσίας (έχουν κι εκεί ΕΝΦΙΑ φαίνεται) διαβάζουμε ότι το κόλπο ήρθε στο φως και τώρα «το ζευγάρι καλείται να πληρώσει ένα σορό από πρόστιμα».

Ή αλλιώς,  η εκδίκηση του σωρού. Τόσον καιρό βλέπουμε διαρκώς «*η σωρός», καιρός ήταν να γινει και το αντίστροφο λάθος.

* Φίλος στέλνει τον εξής τίτλο άρθρου:

Στο νοσοκομείο με μώλωπες στο πρόσωπο μετήχθη γνωστό μοντέλο

και με ρωτάει αν στέκει η επιλογή του ρήματος.

Κανονικά η μεταγωγή λέγεται για μεταφορά κρατουμένου, με αστυνομική συνοδεία. (Παρόλο που υπάρχουν τα μεταγωγικά σκάφη). Οπότε, εγώ τουλάχιστον θα προτιμούσα το απλό «στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε γνωστό μοντέλο». Κλίνεται και ομαλά.

**Φυσικά, το ειδικό ρήμα που ταιριάζει για μεταφορά σε νοσοκομείο είναι «διακομίστηκε»

* Δεν ξέρω αν η λαχειοφόρος αγορά του γυμνασίου έχει ήδη γίνει -η φωτογραφία φαίνεται αυθεντική, αλλά θα μπορούσε θαυμάσια να είναι περσινή ή παλιότερη, έτσι που ανακυκλώνονται στο Διαδίκτυο οι φωτογραφίες με αστείες και περίεργες επιγραφές και πινακίδες.

Αν πάντως δεν έχει γίνει η λαχειοφόρος, να σπεύσουμε να αγοράσουμε λαχνό. Ευκαιρία είναι να κερδίσουμε μια τηλεόραση LSD, να προβάλλουμε έγχρωμες και σε 32 ίντσες τις παραισθήσεις!

* Και ο πορτοκαλισμός της εβδομάδας, σε άρθρο για τη Dolce vita του Φελίνι, και μαζί για την ετυμολογία των λέξεων αυτών, οι οποίες, ύστερα από έρευνα του συντάκτη, είναι ελληνικές -όπως, τι σύμπτωση, και όλες οι λέξεις όλων των γλωσσών του κόσμου.

Το ελληνικό επίθετο γλυκύς – επειδή οι Λατίνοι δεν είχαν τη λέξη αυτή – (τί γλώσσα και αυτή να μην έχει τίποτε γλυκό!), την πήραν αυτούσια από τα ελληνικά. Kαι επειδή δεν είχαν πάρει το ελληνικό γ, ούτε και το υ, την έγραψαν και την είπαν gulcis! Δεν τους άρεσε αυτό και την προτίμησαν το γλυκύς να το λένε dulcis! Από εδώ ο γλυκύς έγινε στα ιταλικά Dolce, με προφορά ντόλτσε (με παχύ το ελληνικό τσ). Όλα τα καλά ετυμολογικά λένε: From Greek γλυκύς = gulcis=dulcis=(Italian) dolce = Sweet!

Τα ετυμολογικά λεξικά δεν το λένε αυτό -αλλά ίσως δεν είναι καλά.

Και το vita βεβαίως ελληνικό είναι κατά τον πορτοκαλιστή συντάκτη:

Η Vita, ασφαλώς και αυτή από την ελληνική γλώσσα και μάλιστα από τη βιοτή τη (ζωή) και βιοτικός/ή/ό είναι κάθε τι που σχετίζεται με τη ζωή. Στην εκκλησία ψάλλουμε το περίφημο «Πάσαν την βιοτικήν αποθώμεθα μέριμναν»! Τι εννοούμε εδώ; Πρέπει να απωθήσουμε, να εγκαταλείψουμε κάθε μέριμνα της ζωής (της βιοτικής) και να υποδεχτούμε τον βασιλιά Χριστό.

Τα λεξικά λένε All from Greek. Aπό τη βιοτή οι Λατίνοι έκαναν μία νέα δική τους λέξη και αυτή είναι η Vita = Ζωή. Ούτε και τη ζωή δεν είχαν οι κακοντέληδες οι Λατίνοι!

Ε, τότε με τί γλώσσα βγήκαν στον κόσμο; Ούτε ρακένδυτοι, αλλά… ολόγυμνοι!

Τα λεξικά, και πάλι, δεν λένε τίποτα τέτοιο αλλά μιλάνε για πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ρίζα: from PIE root *gwei- «to live.»

Όμως έχει και σ’ αυτό απάντηση ο δαιμόνιος συντάκτης:

Εάν εμείς το πούμε, κανείς δεν μας πιστεύει. Και γιατί αυτό; Γιατί οι Ευρωπαίοι σκάρωσαν την Ινδοευρωπαϊκή Θεωρία και σκέπασαν τη σοβαρή και σημαντική προσφορά της ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο στερέωμα και στον πολιτισμό που έχουμε σήμερα, ο οποίος όντως στηρίζεται σε αυτήν. Ζητούνται ερευνητές να αποδείξουν το αντίθετο. Δεν θα βρεθούν όμως ποτέ!

Όλα συνωμοσία: ινδοευρωπαίοι – σικέ, όλα απάτη που θα έλεγε κι ο άλλος!

* Δεν έχουμε τόσον καιρό αναφερθεί στο ΜΗΛΝΕΓ, το Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό των εκδόσεων Πατάκη, το οποίο κυκλοφορεί ήδη σε μορφή beta και διατίθεται προς το παρον δωρεάν, αλλά ο σκοπός είναι κάποτε να διατίθεται μόνο σε συνδρομητές.

Και δεν έχουμε αναφερθεί σε ειδικό άρθρο, επειδή δεν το έχω μελετήσει το λεξικό αυτό τοσο ώστε να γράψω κάτι. Οπότε, με ενοχλεί λιγάκι που θα γράψω τώρα για να γκρινιάξω, διότι είναι σοβαρή δουλειά.

Λοιπόν, το ΜΗΛΝΕΓ διοργανώνει κουίζ ετυμολογίας, που μπορειτε να το δείτε εδώ.

Οι ερωτήσεις είναι απλές αν και κάποιες θέλουν λεξικό για να απαντηθούν.

Ωστόσο, η ερώτηση 10α ήταν κακοδιατυπωμένη.

10. α) Ποια είναι η κοινή ρίζα των λέξεων (Άρειος) πάγος, παγωτό, παγίδα, κόμπακτ (ντισκ) ( = compact disc); (Παρακαλούμε εισάγετε την απάντηση με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, χωρίς κενά ή άλλους ειδικούς χαρακτήρες.)

Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα -ένα το «εισάγετε» που φυσικά θα έπρεπε να είναι «εισάξετε» ή «εισαγάγετε», αφού μία φορά θα συμπληρώσει κανείς την απάντηση, αλλά ας μη σταθούμε σε αυτό- και το άλλο ότι, έτσι που ήταν διατυπωμένη η ερώτηση ήταν σαν να έλεγε ότι η λατινική λέξη είναι ελληνικό δάνειο, κάτι που δεν ισχύει φυσικά. Η σωστή απάντηση είναι να δοθεί ινδοευρωπαϊκή ρίζα, που όμως δεν μπορεί να γίνει «με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες».

Το επισήμανα στους διοργανωτές του κουίζ, οι οποίοι συμπλήρωσαν την εκφώνηση σε: «(Παρακαλούμε εισάγετε την απάντηση με ελληνικούς ή λατινικούς πεζούς χαρακτήρες, χωρίς κενά ή άλλους ειδικούς χαρακτήρες.)»

Αλλά αφού η μόνη σωστή απάντηση είναι ότι όλες αυτές οι λέξεις προέρχονται απο την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *pag-, αναρωτιέμαι αν διορθώνεται έτσι το πρόβλημα.

* Στο Φέισμπουκ κυκλοφόρησε την τελευταία βδομάδα η φωτογραφία αριστερά, υποτίθεται παρμένη από μαθητικό τετράδιο -μικρής τάξης αν κρίνω από τον γραφικό χαρακτήρα και το θέμα της άσκησης. Δεν ξέρω αν είναι αυθεντική, αλλά έχει πλάκα.

Έχει πλάκα το «εγώ αόριστο, εσύ αόριστες, αυτός αόριστε» αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε πάνω σε αυτό το… τεκμήριο να στηρίξουμε απόψεις για την παρακμή της εκπαίδευσης και άλλα τέτοια, που είδα να τα υποστηρίζουν κάποιοι. Οι μαθητές ανέκαθεν έκαναν αστεία λάθη και παρανοήσεις -ακόμα κι αν δεν είναι με τον ένα ή άλλο τρόπο κατασκευασμένη η φωτογραφία.

* Δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σωστά, ότι:

«Κάποιοι συνεχίζουν να ασχολούνται με τις δηλώσεις Μπουτάρη – παραποιώντας τις κιόλας – ενώ στην άκρη του Αιγαίου και της Κύπρου οι Τούρκοι στήνουν παγίδες.

Σαν τους στρουθοκάμηλους που αρνούνται να δουν τους πραγματικούς κινδύνους»

Κι έτσι φόρεσε μουστάκι… ο στρουθοκάμηλος!

* Οι Αμερικανοί αποκαλούν atomic typos (και οι δυο λέξεις ελληνικής ετυμολογίας, κύριε Πορτοκάλε μας) εκείνα τα λάθη πληκτρολόγησης που δεν τα πιάνει ο Σπελ Τσέκερ επειδή τυχαίνει να δίνουν υπαρκτούς τύπους -αλλά όχι αυτούς που θα έπρεπε.

Δεν ξέρω γιατί τα είπαν atomic. Εγώ θα διάλεγα άλλη ονομασία για τα ύπουλα αυτά λάθη, αλλά δεν βρίσκω τώρα κάτι κατάλληλο.

Παράδειγμα τέτοιου λάθους, διπλό μάλιστα, σε πρόσφατο άρθρο του συγγραφέα Χ. Χωμενίδη:

Ο Κώστας Καραμανλής τηρεί από το βράδυ τις 4ης Οκτωβρίου πείσμωνα σιγή.

Κι εγώ πείσμωνα, αλλά δεν έκανα έτσι.

* Η είδηση δημοσιεύτηκε σε πολλούς ιστότοπους (παράδειγμα).

Τι σκέφτεστε όταν διαβάζετε την ακόλουθη φράση;

Είναι τα πλάνα που κατέγραψε κάμερα τοποθετημένη σε απορριμματοφόρο από έναν σκύλο που βρέθηκε μέσα στον κάδο, με τη λεπίδα που πολτοποιεί τα σκουπίδια να πηγαίνει και να έρχεται.

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να σκεφτούμε ότι την κάμερα την τοποθέτησε ένας σκυλος μέσα στο απορριμματοφόρο. Ξέρουμε βέβαια ότι οι σκύλοι δεν έχουν τέτοιες ικανότητες -ή τέτοια  ενδιαφέροντα. Οπότε, είναι «πλάνα από έναν σκύλο», που ευτυχώς τα κατάφερε να γλιτώσει τον φριχτό θάνατο.

Κάποιος μπορεί να έκλεινε σε κόμματα τη φράση «που κατέγραψε κάμερα τοποθετημένη σε απορριμματοφόρο». Ένα ρήμα θα ξεδιάλυνε οριστικά το τι συνέβη («που δείχνουν ένα σκύλο…»)

* Η Ακαδημία Αθηνών έσπασε τη σιωπή της για το Μακεδονικό και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αφού ουσιαστικά συντάσσεται με τη μερίδα των αδιάλλακτων, εφόσον προβάλλει την απραγματοποίητη όσο και κενή περιεχομένου απαίτηση για τροποποίηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας, καταλήγει στην εξής διαπίστωση:

Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Τι θα πει αυτό, ωγαθοί; Με τα ελληνικά που ξέρετε και που ξέρω, η σημασια της φράσης αυτης είναι ότι η εκκρεμότητα μπορεί να συμφέρει μόνο τη μία από τις δύο χώρες, πάντως δεν συμφέρει και τις δύο.

Αν η σύνταξη ήταν καταφατική, δεν θα υπήρχε πρόβλημα ερμηνείας:

Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα βλάπτει και τις δύο χώρες

Αλλά με αρνητική σύνταξη, το

Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν συμφέρει και τις δύο χώρες

δεν σημαινει το ίδιο. Αν θέλετε να πείτε ότι και οι δυο χώρες θα ζημιωθούν, πρέπει να πείτε:

Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον καμίας από τις δύο χώρες / καμίας εκ των δύο χωρών.

Δεν είναι από… ακαδημαϊκό ενδιαφέρον η επισήμανση που κάνω. Φράσεις του τύπου «δεν συμφέρει και τους δύο» είναι χρήσιμο να υπάρχουν είτε σαν φραστικό ποίκιλμα είτε σαν συγκαλυμμένη απειλή π.χ. «αν φύγεις, δεν θα βγούμε χαμένοι και οι δύο»  και φτωχαίνει η γλώσσα αν θεωρήσουμε ότι σημαίνουν «αν φύγεις δεν θα βγει κανείς μας χαμένος» -αφού αυτό μπορούμε να το πούμε αλλιώς.

Αλλά ίσως χρειάζεται ιδιαίτερο άρθρο.

* Μέρα που είναι, ας κλείσουμε με κάτι αστείο.

Oύτε ο χάρτης αριστερά ξέρω αν ειναι αυθεντικός, αλλά ας υποθέσουμε πως είναι -δείχνει τις πολεις προς τις οποίες κανει πτήσεις η Air Cairo, μονο που ο χαρτογράφος έχει βάλει αρκετές πόλεις πολύ μακριά από το σημείο όπου πράγματι βρίσκονται.

Το ρεκόρ μετατόπισης μάλλον το έχει το Ελσίνκι, αλλά κι η Βουδαπέστη βρέθηκε κι αυτή πολύ ανατολικότερα από το κανονικό -τα άλλα αφήνονται ως άσκηση.

* Θα ταξιδέψω κι εγώ για 2-3 μέρες αν και όχι τόσο μακριά: θα πάω να δω το γεφύρι που ολημερίς το χτίζανε. Ωστόσο, το ιστολόγιο θα έχει άρθρα για το τριήμερο.

Καλή Αποκριά λοιπόν και καλά Κούλουμα!

 

166 Σχόλια προς “Αποκριάτικα μεζεδάκια ξανά”

 1. leonicos said

  δεν φταίω ομως εγώ αν η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς πέφτει συνεχώς Κυριακή τα τελευταία χρόνια.

  Το παρατήρησες κι εσύ;

  Να δεις που συμβαίνει το ίδιο και με την Κυριακή των Βαϊων. Περίμενε λίγο και θα δεις. Και φέτος Κυριακή θα πέσει

 2. Λεύκιππος said

  Να προλάβω. Ζορίνα εκ του ζορίζομαι; Καλημέρα

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και καλήΑποκριά σε όλους !

 4. leonicos said

  μετήχθη γνωστό μοντέλο

  διεκομίσθη

 5. Bonjour

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Καλά λες, διακομίστηκε

 7. ndmushroom said

  Executive producer credit αγγλιστί (περί Sex & the City). Νομίζω ότι αυτό αποσαφηνίζει κάπως τα πράγματα

 8. ndmushroom said

  Με έπιασε η σπαμοπαγίδα;

 9. leonicos said

  Ακόμα να πάρετε μπρος;

 10. leonicos said

  Μ…. κάτι μανιτάρις φάνηκαν

 11. Vangelis Koukis said

  Για την SJP και την Κιμ και την αλλαγή φύλου της, το πρωτότυπο είναι εδώ:

  http://www.dailymail.co.uk/femail/article-5379301/Why-Sarah-Jessica-Parker-Kim-Cattrall-fell-out.html

  Το κόλπο είναι η αναζήτηση για «executive producer credit», αφού executive είναι ο εκτελεστικός, και credit rating είναι η… πιστοληπτική ικανότητα.

  A source says: ‘From the point when SJP had her executive producer credit, she took ownership of the show and this always grated on Kim.

  ‘Kim wanted an executive producer credit from series three but was never given one. She felt SJP got more screen time than she did, which was only fair because Sarah Jessica was the lead, but it caused tension

 12. ndmushroom said

  Επειδή το άλλο σχόλιο μάλλον παγιδεύτηκε, ξαναβάζω την πηγή του κακομεταφρασμένου ρεπορτάζ
  https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/eating-alone-shunned-wildly-different-12011771

 13. ndmushroom said

  From the point when SJP had her executive producer credit, she took ownership of the show and this always grated on Kim.
  «She felt SJP got more screen time than she did, which was only fair because Sarah Jessica was the lead, but it caused tension.»

  https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/eating-alone-shunned-wildly-different-12011771 (γιατί, εσείς τι πηγή περιμένατε;) 🙂

 14. sarant said

  11-12-13
  Μπράβο, το βρήκατε.

  Βλέπω πως δούλεψε Google translate, ίσως με κάποιες αλλαγές.

 15. Πέπε said

  > > οι Ευρωπαίοι σκάρωσαν την Ινδοευρωπαϊκή Θεωρία και σκέπασαν τη σοβαρή και σημαντική προσφορά της ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο στερέωμα και στον πολιτισμό που έχουμε σήμερα, ο οποίος όντως στηρίζεται σε αυτήν

  Όχι σοβαρά, σε προκαλώ Νίκο (ή οποιονδήποτε άλλο): μπορείτε να αποδείξετε ότι το παραπάνω δεν ισχύει; Θυμίζω ότι το πλαστό της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας λαμβάνεται ως δεδομένο. Να δω συλλογισμούς!

 16. Jimakos said

  Νικοκύρη, τα Αντίπεινα στην Συγγρού δεν ήταν καντίνα, ήταν το γωνιακό μαγαζί αμέσως μετά την Πάντειο (μπροστά στην οποία υπάρχει όντως καντίνα, αλλά δεν λέγεται έτσι). Σήμερα το μαγαζί έχει άλλο όνομα, ωστόσο αν ψάξει κανείς τις παλαιότερες φωτογραφίες στο google maps, θα δει την παλιά ταμπέλα. 🙂

  Για το πρωτότυπο άρθρο με την διαμάχη SJP και Κιμ, με πρόλαβαν!

 17. Πέπε said

  > > Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια (ίσως και λίγο παραπάνω) τόλμη… Αν και με αρκετές περισσότερες πια άσπρες τρίχες στα μαλλιά… Κανονικά, είναι «αρκετά περισσότερες».Η σύγχυση επιθέτου και επιρρήματος σε παρόμοιες φράσεις (*πολλοί περισσότεροι) είναι παλιό φαινόμενο

  Κάτσε να το σκεφτούμε λίγο. Άρα, και το «λίγο παραπάνω τόλμη» δε θα μπορούσε να αντικατασταθεί από «λίγη παραπάνω τόλμη». Ωστόσο, «λίγη παραπάνω» θα μου ακουγόταν στρωτό, μην πω και πιο στρωτό από το «λίγο παραπάνω». Αν, πάλι, αντί για «παραπάνω» έλεγε «περισσότερη», το «λίγο» θα πήγαινε άριστα, αλλά και το «λίγη» δε νομίζω ότι θα ήταν λάθος.

  Στα αγγλικά, όπου λένε «many more» και μόνον, πώς αναλύεται συντακτικά; Θα πρέπει να βγαίνει κάτι που για τα ελληνικά είναι λάθος.

 18. Παναγιώτης Κ. said

  Το τετράδιο του παιδιού…
  Προφανώς, δεν κατάλαβε τι του ζητήθηκε να κάνει και, επηρεασμένο από κάποιον κανόνα για την κλίση των ρημάτων, έκανε…τι θαύμα του!
  Πίσω από αυτό βρίσκεται εκείνο που χαρακτηρίζει την εκπαίδευση του παιδιού.
  Μάθηση γιαυτό σημαίνει εφαρμογή κανόνων ή αλγορίθμων. Πράγματα για τα οποία δεν έχει την περιέργεια να μάθει την προέλευσή τους. Αλλά και να την έχει ποιος θα του λύσει τις απορίες;

  Εν τω μεταξύ οι διάφοροι κανόνες που μάθαμε στο Δημοτικό μας ακολουθούν σχεδόν σε όλη μας τη ζωή και μάλλον αδιάφοροι είμαστε για την προέλευσή τους.
  Για παράδειγμα, σχεδόν κανένας μας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει το γιατί του πολλαπλασιασμού κατά τον τρόπο που τον κάνουμε και πολύ περισσότερο για τη διαίρεση. Εξάλλου δεν απαντήθηκε αυτό το γιατί σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης.Μόνο από προσωπική περιέργεια μπορεί κάποιος να αναζητήσει την απάντηση.

  Δοκιμάστε να βάλετε ένα πρόβλημα που μάθαμε στο Δημοτικό να το λύνουμε με την απλή μέθοδο των τριών ακόμη και σε…πανεπιστημιακό. Η πρώτη του αντίδραση είναι η αντιμετώπιση με την…απλή μέθοδο των τριών. 🙂
  Από την άλλη, εξετάζοντας την ιστορική εξέλιξη των διαφόρων γνώσεων αυτές δεν οικοδομούνταν με κριτήριο την επιστημονική αυστηρότητα αλλά με βάση αν «λειτουργούν». Δηλαδή, με βάση αν τα διάφορα αποτελέσματα ήταν συμβατά με την εμπειρική πραγματικότητα.

 19. sarant said

  17 Είπαμε, θέλει άρθρο. Το λίγη παραπάνω τόλμη είναι άψογο (λίγη τόλμη παραπάνω)

 20. Παναγιώτης Κ. said

  18. έκανε… το θαύμα του!

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλή Αποκριά, που είναι και ατύπως εθνική μας εορτή! 😊
  Και η Καθαρά Δευτέρα πέφτει Δευτέρα τα τελευταία χρόνια ή είναι ιδέα μου; Κάποιοι σιωνιστικοί κύκλοι πρέπει να έχουν πειράξει το ημερολόγιο, στο πλαίσιο των γνωστών συνωμοσιών τους.
  Για την ετυμολογία της ντόλτσε βίτα αποφάνθηκε ο Κιμούλης ή ακόμα;
  Και λίγη γκρίνια: στο Μάστερ σεφ που χάζευα χτες, ένας παίκτης λέγεται Τιμολέων. Για όση ώρα παρακολούθησα, το όνομα ακουγόταν άκλιτο. Του Τιμολέων, τον Τιμολέων…Σε πολλά διαφωνούσαν κριτές και διαγωνιζόμενοι, αλλά στην ακλισιά ομοφωνούσαν άπαντες. Καλά που δεν συμμετέχει και καμιά Άλκηστις ή Χάρις.

 22. Και ο Παπαράτσο «ίσως από το ελληνικό του όνομα Παπαρίζος! Καθόλου απίθανο.» Ευτυχώς βάζει και το ίσως.

 23. sarant said

  21 Παλιότερα δεν φαίνονταν αυτά διότι ο Τιμολέων θα είχε υποχρεωτικά γίνει Τίμος.

  22 Ξέχασα να αναφερθώ σ’ αυτό -για το οποίο, οπως θα έχουμε γράψει, κάποιοι Ιταλοί έχουν προτείνει το «Παπασαράτσης» ως αρχή.

 24. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλημέρα, καλά Κούλουμα και καλές βόλτες. Τα 10 χρόνια του Τσίπρα όμως δεν μπορεί να είναι από το 2010, τοτε θα είχαμε 2020

 25. sarant said

  24 Μια και μίλησες για βόλτες, να πω ότι σε λίγο φεύγω κι εγώ, να είστε φρόνιμοι και θα τα πούμε το βράδυ!

  Αλλά ο Τσίπρας ανέλαβε επικεφαλής του ΣΥΝ (όχι ΣΥΡΙΖΑ) το 2008.

 26. Meshuggah said

  Καλημέρα!

  Όντως τα ετυμολογικά λεξικά δεν είναι καλά. Ευτυχώς που έχουμε όμως τον Κιμούλη για να μας το θυμίζει (προσοχή σε όσους δεν αντέχουν λεκτικές διάρροιες):

  https://www.efsyn.gr/arthro/telika-throskei-ano-o-anthropos

  (τα κείμενα είναι σε αντίστροφη χρονολογική σειρά)

 27. Πάνος με πεζά said

  «Με αρκετές περισσότερες άσπρες τρίχες στα μαλλιά»…
  Αμ αυτές στη γλώσσα μας πονάνε…

 28. Πάνος με πεζά said

  @ 21 : Και η πλάκα είναι ότι μόνο η Μάγκυ, που ζει χρόνια στην Ιταλία και δυσκολευόταν στα ελληνικά (στην ορολογία), έλεγε «του Τιμολέοντα»… Βεβαίως, έφυγε από το παιχνίδι, και δεν το ξανακούσαμε σωστά…

 29. Κόκκινος Πλανήτης said

  Ναι, αυτό λέω και εγώ, στο άρθρο όμως γράφει 2010. Πιάνεται αυτό για atomic typo ή δεν ισχύουν αυτά με αριθμούς; 😉

 30. Spiridione said

  21. Είναι ο ίδιος ο οποίος λέει συνέχεια «της Γωγούς».

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στη στήλη για γλωσσικά θέματα που διατηρούσε στο κυριακάτικο Βήμα ο Ανδρέας Παππάς, μου είχε κάνει εντύπωση που έγραφε «τόσοι πολλοί» και «τόσες πολλές». Τα άρθρα του κυκλοφόρησαν σε βιβλία με τον τίτλο της στήλης, «Υπογλώσσια», χωρίς διόρθωση στο θέμα αυτό. Επειδή είναι βαθύς γνώστης της γλώσσας, συμπεραίνω ότι το κάνει από άποψη, ίσως για αισθητικούς λόγους, όπως άλλοι επιμένουν, για παρόμοιους λόγους, στα «όλους όσους» και «όλων όσων».

 32. Παναγιώτης Κ. said

  @26. Κάθε φορά που διαβάζω κάποια συνέντευξη του Κιμούλη δεν αισθάνομαι στο τέλος, ότι έχασα τον καιρό μου!
  Επίσης για τα διάφορα ζητήματα εμπιστεύομαι τους ειδικούς σε αυτά.

  Ως αναγνώστης του παρόντος ιστολογίου, διαμόρφωσα την άποψη ότι πρέπει να είμαι επιφυλακτικός στις διάφορες ετυμολογίες των λέξεων και δίνω πια, λιγότερη σημασία σε αυτές απ΄ότι έδινα παλαιότερα.

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  το ότι γιορτάζουν σήμερα οι Θόδωροι (όχι όμως η Θεοδωράκηδες 🙂 ), Θοδώρες, *Ντόρες* !!! κλπ. το αποκρύπτετε επιμελώς, ε; 🙂

  Χρόνια πολλά βεβαίως στις σχολιάστριες και στους σχολιαστές που παρεπιδημούν εδώ!!

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Οι μαθητές ανέκαθεν έκαναν αστεία λάθη και παρανοήσεις

 35. Eye Τeeth said

  Θεωρώ σωστότερη τη διατύπωση «η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών», αλλά δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχουμε κοινό συμφέρον ως γείτονες.

 36. Meshuggah said

  32 Δεν έχω διαβάσει άλλες συνεντεύξεις του, ώστε να αποκτήσω σφαιρική άποψη παρά μόνο αυτήν στην οποία αναφέρεται ο Γ.Χ..

  Το ρεσιτάλ όμως μεγαλομανίας, απρέπειας και ad hominem επιθέσεων στη διαφωνία του με τον Γ.Χ, μου έδωσε μια εικόνα.

  Για το αν χάνουμε τον καιρό μας ίσως ο Κιμούλης να μας απαντάει με τον τρόπο του: «…αλλα κι εσύ 500 λέξεις έγραψες, που τις πληρώθηκες κιόλας. Να μη γράψω κι εγώ 1000 παραπάνω, αφού είναι τζάμπα.»

 37. Avonidas said

  Καλημέρα.

  αλλά κι η Βουδαπέστη βρέθηκε κι αυτή πολύ ανατολικότερα από το κανονικό

  Αν τον είχα υπόψη μου το χάρτη όταν πήγα Baku, θα πεταγομουν μια βολτουλα στη Βουδαπέστη, λένε ότι είναι ωραία πόλη ☺️

 38. Spiridione said

  33. Αυτό ή το άλλο Σάββατο;

 39. Παναγιώτης Κ. said

  @38. Εννοείται το άλλο Σάββατο!

 40. Νέο Kid said

  Οι Αιγύπτιοι ,εκτός από φοβεροί χαρτογράφοι (να σημειώσω ότι η Θεσσαλονίκη είναι κάπου στο Σπλιτ -Ντουμπρόβνικ η έστω στο Μαυροβούνι… Εντάξει,στα σοβαρά θέμα χώρου είναι βασικά,για να τους χωρέσουν οι προορισμοί. Σε όλους τους αντίστοιχους χάρτες όλων των αέρ. Εταιριών συμβαίνει αυτό.) είναι και φοβεροί μουσικοί. Ειδικά η στρατιωτική μπάντα που παίζει τους εθνικούς ύμνους κατά την άφιξη ξένων ηγετών στο Καιρο… 🇸🇾🙊🙊😸😺🤝👍🏼

 41. Νέο Kid said

  40… κι η Αθήνα σμα κοντά στη Λάρισα.

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  36: Στην πρώτη επιστολή ο Γ.Κ. τον αποκαλεί «α-νόητε Γιάννη». Στη δεύτερη «φίλε Γιάννη». Είχε φροντίσει, βλέπετε, να απαντήσει ενδιαμέσως με ευγένεια και ευπρέπεια ο Χάρης, οπότε ο Κιμούλης κατάλαβε ότι εκτέθηκε λόγω του απαράδεκτου και αλαζονικού ύφους του και προσπάθησε να το σώσει. Τζάμπα κόπος. Κάποια πράγματα δεν κρύβονται, όσο ικανός και αν είναι κανείς στην υποκριτική τέχνη.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  38/39: τι λέτε τώρα!

 44. LandS said

  18 Για παράδειγμα, σχεδόν κανένας μας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει το γιατί του πολλαπλασιασμού

  Άσε. Οι εγγλέζοι είχαν βάλει τη διδασκαλία των «νέων μαθηματικών» στο Δημοτικό από τα μέσα της δεκαετίας του 60. Το 1976 διαπίστωσαν με τρόμο ότι οι νέοι τραπεζοϋπάλληλοι για να βρουν το 35Χ10=? χτύπαγαν στην αριθμομηχανή [3],[5],[+],[3],[5],[+],.. (συνολικά δέκα φορές). Επειδή όμως ήξεραν τις ιδιότητες του πολλαπλασιασμού το 10Χ35=? το μετέτρεπαν πρώτα σε 35Χ10=? για να γλυτώσουν χρόνο.
  🙂

 45. leonicos said

  @17

  Πέπε, τι να σκεφτείς; Υπάρχουν περιπτώσεις που το επίθετο αντί επιρρήματος τυχαίνειν να ταιριάζει. Σε άλλες δεν ταιριάζει.

 46. LandS said

  21 Κρίμα που δεν συμμετείχε κάποια Γωγώ για να ισοφαρίσουν την ακλισιά του Τιμολέων με τη Γενική της Γωγούς.

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το άλλο Σάββατο, Γιάννη:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://coolweb.gr/agion-thoedoron-pote-peftei/&ved=2ahUKEwiH3OGN3azZAhXMhrQKHdT6DaAQFjAAegQIERAB&usg=AOvVaw2txmM2Nwr0dT-315y0sR2W

 48. atheofobos said

  «Με αρκετές περισσότερες άσπρες τρίχες στα μαλλιά»

  Το πρόβλημα δεν είναι οι άσπρες τρίχες. Τις βάφεις! Δες πόσοι βαψομαλλιάδες υπάρχουν: http://vapsomalliades.blogspot.gr/
  Την φαλάκρα όμως πώς να την βάψεις;
  Το μόνο που σου μένει λοιπόν είναι να γράψεις το ΦΑΛΑΚΡΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ !
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Συμμετέχει. 😊 Και ο κριτής που λέει «του Τιμολέων» λέει και «της Γωγούς». Συνεπής στην τήρηση των λόγιων καταλήξεων.

 50. Raf said

  Καλημέρα. Ψητοπωλείο «Πεινα…κοθήκη», στο Ρέθυμνο – μαζί και με τα αποσιωποιητικά.

 51. Eli Ven said

  Όσον αφορά το πρώτο μεζεδάκι υπάρχουν και αγιοβασιλίνες ή αγιοβασιλίτσες (πιο σπάνιο το δεύτερο)

 52. Γιάννης Ιατρού said

  47: Γενικά ήταν αξιόπιστη πηγή, αλλά νά, κι αυτό τώρα βγαίνει αφερέγγυο ρε συ, ακόμα και μετά το update για το 2018 που γράφει πως έκαναν! Μου έκανε εντύπωση πως δεν έγραφαν και κάτι τα Ντορό-φιλα ΜΜΕ, αλλά μετά σκέφτηκα πως κι αυτά θα τα έχουν πλέον αλώσει οι μπολσεβίκοι 🙂 🙂

 53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ δῶ καὶ καλήν Ἀποτύρωση, ποὺ λένε καὶ στὸ χωριό μου.

  @33,38. Ψάχνοντάς το στὸ γκούγκλ διαπίστωσα πὼς ὑπάρχουν δυὸ ἅγιοι Θεόδωροι, μὲ παραπλήσιο βιογραφικὸ (στρατιωτικοὶ) ποὺ ἔζησαν καὶ μαρτύρησαν τὴν ἴδια ἐποχὴ (ἀρχές τοῦ 4ου αἰώνα) καὶ γιορτάζουν κοντὰ-κοντά: ὁ ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στρατηλάτης στὶς 8 Φεβρουαρίου καὶ ὁ ἅγιος Θεόδωρος ὁ Τήρων σήμερα.

  Χρόνια πολλὰ λοιπὸν στὶς ἑορτάζουσες καὶ τοὺς ἑορτάζοντες.

 54. LandS said

  49 Τελικά η Ζωή αντιγράφει τη Τέχνη 🙂

 55. Raf said

  50 Ψέματα, χωρίς αποσιωποιητικά. Το μπέρδεψα με το «Π…οινολόγιο», στη Σούδα.

 56. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Για το «αρκετές περισσότερες». Όπως το καταλαβαίνω, όταν η μία λέξη προσδιορίζει την άλλη, δεν μπορούν να είναι και οι δύο επίθετα. Ή θα πούμε «αρκετά περισσότερες» (το «αρκετά» επιρρηματικός προσδιορισμός του «περισσότερες») ή «αρκετές παραπάνω» (το «παραπάνω» επιρρηματικός προσδιορισμός του «αρκετές»). Ίσως να υπάρχει μια λεπτή σημασιολογική διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

  Το ίδιο και για το «λίγο παραπάνω τόλμη». Το «παραπάνω» έχει θέση επιθέτου και το «λίγο» είναι επιρρηματικός προσδιορισμός. Αν πούμε «λίγη παραπάνω τόλμη», το «λίγη» είναι το επίθετο και το «παραπάνω» ο επιρρηματικός προσδιορισμός. Αυτά είναι και τα δύο σωστά επειδή το «παραπάνω» στην πρώτη περίπτωση παίζει τον ρόλο επιθέτου και στην δεύτερη επιρρήματος.

  Θα περιμένω όμως το άρθρο του Νικοκύρη.

 57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @47. Σήμερα εἶναι ἡ κοίμηση, καὶ τὸ πρῶτο Σάββατο τῆς Σαρακοστῆς (24/2 φέτος) τὸ «διὰ τῶν κολύβων θαῦμα».

 58. Γιάννης Ιατρού said

  53: Να συνέλθει πάραυτα η ολομέλεια του εκκλησιαστικού οργάνου του ιστολογίου και να πληροφορήσει το φιλοθεάμον κοινόν για την κατάσταση!
  Δεν μπορώ να παίρνω συνέχεια τηλέφωνο στα λουλουδάδικα και μιά να παραγγέλνω και μιά να ανακαλώ τις παραγγελίες για αποστολή μπουκέτων ( 🙂 ) σε γνωστά προσώπατα. Έλεος πιά!

 59. spyridos said

  48

  .

 60. ΣΠ said

  58
  Αυτοί πρέπει να ξέρουν καλύτερα:
  https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/eortologio-2018-oles-oi-kinites-giortes/

 61. Theo said

  58:
  Καλά τα λέει ο Δημήτρης στα σχ. 53 και 57:
  8 Φεβρουαρίου, Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου
  17 Φεβρουαρίου, Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος
  Σάββατο πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (24 Φεβρουαρίου εφέτος), Θαύμα κολύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

 62. Γιάννης Ιατρού said

  60, 61: Ρε σεις, την ουσία του σχολίου δεν την πιάσατε. Γιορτάζουν σήμερα ή όχι (τα προσώπατα…);

 63. ΣΠ said

  https://www.eortologio.net/pote_giortazei/Θεόδωρος

 64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἀπ᾿ ὅτι βλέπω κι ὁ ἄλλος ἄγιος Θεόδωρος, ὁ στρατηλάτης, ἔχει δεύτερη γιορτή, ἀνακομιδὴ τῶν λειψάνων στὶς 8 Ἰουνίου. Ὅπερ σημαίνει συνολικὰ τέσσερις γιορτὲς γιὰ τὶς Θοδῶρες καὶ τοὺς Θοδωρῆδες. Κοντεύουν νὰ φτάσουν τὶς Μαρίες καὶ τοὺς Παναγιώτηδες. 🙂

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρε, τι χριστιανομπολσεβίκοι είμαστε εμείς, που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε μια, έστω κινητή, γιορτή; 😊 Εγώ θυμάμαι να εύχομαι σε έναν ανιψιό μου το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα.

 66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 62. Ἐσὺ καλοῦ-κακοῦ, Γιάννη μ᾿, στεῖλε shοκολατάκια στὴ Ντόρα καὶ κανα γουρουνόπουλο στὸν Πάγκαλο. Δὲν θὰ πᾶνε χαμένα. 🙂

 67. Theo said

  @65:
  Ε, ναι, το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα είναι το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά την εκκλησιαστική ορολογία, που γιορτάζουμε το θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος με τα κόλυβα.

 68. Παναγιώτης Κ. said

  Ευχές σε δικά μου πρόσωπα για ονομαστικές εορτές και γενέθλια δεν στέλνω. Αυτοί με ξέρουν και για άλλα πράγματα με εκτιμούν ή άλλα περιμένουν από μένα. Επομένως το πρόβλημα το έλυσα εν μέρει.
  Γράφω εν μέρει διότι ενίοτε το παραβιάζω οπότε, στέλνω ευχές.
  Είναι κομμάτι δύσκολο να πηγαίνεις κόντρα…στο ρεύμα. 🙂

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πειναλέων = ο Τιμολέων,τεχνοκριτικός και γευσιγνώστης της Πεινακοθήκης

 70. Γιάννης Ιατρού said

  66/67: Δημήτρη, αφού είναι (προσεχώς) των κολύβων (#57, #67 κλπ.), να στείλω (και) κόλλυβα; Ή θα το πάρουν στραβά; Άσε, κι εκτός απ΄ τα shοκολατάκια που λές να στείλω, είχα πάρει και ένα σετάκι πυζζζζάμες (όχι για το Π., πού τόσα λεφτα ..). Να το στείλω κι αυτό; Περιμένω ανυπόμονα απάντηση 🙂 🙂

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 72. Γιάννης Ιατρού said

  71: Καλά, πήρα (με ψευδώνυμο: τζέσik@ 🙂 ) τηλέφωνο… Στις 11 Σεπτ. γιορτάζει (της Α. Θ. της Αλεξάνδρειας!!! που πέφτει και πιό κοντά στη Κρήτη 🙂 )

 73. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @71. Στεῖλε τὰ κόλυβα.
  Τὶς πυτζάμες τοῦ Πάγκαλου κράτα τις γιὰ τὸ Λάμπρο, γιὰ ἀλεξίπτωτο. 🙂

 74. Γιάννης Ιατρού said

  73: Αλλά το παιδί του ταχυδρόμου γιορτάζει σήμερα….! Τσεκαρισμένο, μην ξεχάσετε τα δέοντα 🙂

 75. Pedis said

  # 44 – Ε, το αγγλοσαξωνικό εκπαιδευτικό σύστημα (για τη μάζα) είναι χρόνια μπροστά.

  Πού το διάβασες;

 76. Γιάννης Ιατρού said

  67: Theo Ρε συ, μήπως γιορτάζεις (κι) εσύ σήμερα και κάνεις την πάπια για να μην κεράσεις;

 77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @71. Ὅσο γιὰ τὸν παλιό μας φίλο, τὸν τρανστζέντερ Θόδωρο-Σάρα-Τζέσικα-Πάρκερ, στεῖλε του ἕνα μπανιερό. 🙂

 78. Pedis said

  Ίσως δεν είναι πολύ γνωστό αλλά ο Φελλίνι κατάγεται από παλιά βυζαντινή οικογένεια της Πούλια, οικογένεια ονομαστή για την παραγωγή φελλών.

  Μάλιστα, με το γύρισμα της πρώτης χιλιετηρίδας, όταν η οικογένεια, εξαιτίας των περιστάσεων, έκρινε σκόπιμο να προσχωρήσει στην καθολική ορθοδόξια, ανετέθη στο εργαστήριό τους από τον Πάπα η κατασκευή, σε κάθε ιωβηλαίο, τον υπερμεγέθους φελλού για το Aγιο Δισκοπότηρο.

  Για εμπρικούς και διαφημιστικούς, λοιπόν, λόγους, η οικογένεια, από Παλαιολόγου-Κατακουζηνού-Φελλίδη, εξιτάλισε το όνομά της σε Φελλόνι.

  Οταν οι Ναίτες έκλεψαν από το Βατικανό το ιερό δισκοπότηρο και το έκρυψαν για να προσποιούνται ότι το ψάχνουν για να κερδίσουν δόξα μόλις το βρουν, εξέλειψε και η ανάγκη για την κατασκευή του τεράστιου φελλού, κι επειδή το εργαστήριο παρήγαγε πλέον μόνο κανονικούς, μικρούς φελλούς, ο κόσμος για πικάρισμα άρχισε να τους φωνάζει Φελλίνι. Έτσι τους έμεινε.

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 80. spatholouro said

  Sarant: «Κι έτσι φόρεσε μουστάκι… ο στρουθοκάμηλος!»

  Ε, τι να κάνουμε; Και «ο» και «η» παίζει!

 81. Γιάννης Ιατρού said

  78: +++++++

 82. # 31

  Είναι θέμα ποια ρητορική ερώτηση φαντάζεσαι…

  όλους…(ποιούς όλους ;)…όσους παραμένουν βάζελοι…

  ή

  όλους … (ποιοί όλοι ;)…’οσοι δεν έβαλαν ακόμα μυαλό…

 83. # 18, 44

  Το ποσοστό των μαθητών λυκείου που μπορούν να κάνουν την πράξη (10α+β)(10γ+δ) που είναι απαραίτητο στοιχείο για να εξηγήσεις τον αλγόριθμο του πολλαπλασιασμού δυο διψήφιων αριθμών είναι δυστυχώς μονοψήφιο… οπότε κομπιουτεράκι κι Αγιοςοθεός

 84. # 70

  στο κλέβω !!

 85. smerdaleos said

  λλά αφού η μόνη σωστή απάντηση είναι ότι όλες αυτές οι λέξεις προέρχονται απο την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *pag-, αναρωτιέμαι αν διορθώνεται έτσι το πρόβλημα.

  *peh2g’-

  Η ΠΙΕ δεν είχε /a/ αλλά λαρυγγικό h2 και η εναλλαγή ablaut *peh2g’-/*ph2g’- εξηγεί την εναλλαγή πήγνυμι (eh2> PGrk ᾱ > αττικοϊων. η) / πακτός (h2>a).

  Το ουρανωμένο g’ χρειάζεται για αν εξηγήσει το συριστικό /z/ του σλαβικού απογόνου της ρίζας.

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/peh%E2%82%82%C7%B5-
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/paz%D1%8A

 86. spiral architect 🇰🇵 said

  Γεφύρι, ποιο γεφύρι;

 87. leonicos said

  @17 Τα είπαν και άλλοι καλύτερα μετά από μένα

 88. leonicos said

  Γειά σου Σμέρδη, λυσιπροβλημάτιε ή προβληματολύσιε

  Ποιο απο υα δυο προτιμάς;

 89. smerdaleos said

  @89, Leonicos: Γειά σου Σμέρδη, λυσιπροβλημάτιε ή προβληματολύσιε

  Ποιο απο υα δυο προτιμάς;

  Winston Wolf!

  [00:25]

  «I’m Winston Wolf, I solve problems.» 🙂 🙂 🙂 🙂

 90. sarant said

  Χαιρετώ από το γιοφύρι, ευχαριστώ για τα σχόλια και τη διερευνηση της θεοδωρογιορτής.

  29 Ωχ καλά λες, το διορθωσα.

  36 Το ad hominem είναι όντως απαράδεκτο

  49 !!! του Τιμολέων – της Γωγούς, αυτό τα λέει όλα

  70 Έχω την υποψία οτι είναι περυσινό

  87 Αυτό που ολημερίς το χτίζανε

 91. Theo said

  @77:
  Όχι, δεν γιορτάζω σήμερα.

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91 τέλος >>θα πάω να δω το γεφύρι που ολημερίς το χτίζανε.
  Της Άρτας ή της Τρίχας ή της Πλάκας;
  Για να έχετε φτάσει, της Άρτας μάλλον.
  Για του μαθηματικού το Ζεύκι, μου έχουνε πει …https://aetostz.blogspot.gr/2017/03/blog-post_30.html

 93. Triant said

  Το ‘λίγη/λίγο παραπάνω τόλμη’ δεν είναι το ίδιο με το ‘πολλές/πολύ περισσότερες τρίχες’. Το ‘παραπάνω’ είναι επίρρημα οπότε το λίγη προφανώς πρέπει να συμφωνήσει με το τόλμη. Το περισσότερες είναι επίθετο και του πάει μάλλον επίρρημα, το ‘πολύ’ που λέγαμε. Προφανέστατα δεν έχω καμιά επαγγελματική ή άλλη σχέση με τη γλώσσα εκτός από το τι μου λέει κούτρα μου δαισθητικά 🙂

  Χρόνια Θόδωρος και χρόνια γιορτάζω το πρώτο Σάββατο μετά την καθαρή Δευτέρα. Εντάξει; Το λήξαμε;

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 95. Νίκος Κ. said

  Πάντως, ο χάρτης στον οποίο παραπέμπει η επίσημη ιστοσελίδα της Air Cairo (https://www.flyaircairo.com/) είναι μια χαρά: http://www.arrivalguides.com/en/Partner/aircairo

 96. … Οι Αμερικανοί αποκαλούν atomic typos (και οι δυο λέξεις ελληνικής ετυμολογίας, κύριε Πορτοκάλε μας) εκείνα τα λάθη πληκτρολόγησης που δεν τα πιάνει ο Σπελ Τσέκερ επειδή τυχαίνει να δίνουν υπαρκτούς τύπους -αλλά όχι αυτούς που θα έπρεπε.
  Δεν ξέρω γιατί τα είπαν atomic. Εγώ θα διάλεγα άλλη ονομασία για τα ύπουλα αυτά λάθη, αλλά δεν βρίσκω τώρα κάτι κατάλληλο. …

  Γιατί atomic το περιγράφει η παραπομπή που δίνεται στο κείμενο:

  «They are called «atomic typos» because the change of
  just one letter
  completely changes the word,
  although it remains spelled correctly in terms of the spell check function.»

  Με αλλαγή ενός ατόμου (γράμματος) προκύπτει ένα νέο, εξ ίσου υπαρκτό μόριο (λέξη).

  Προς απογοήτευση, ίσως, του συμπαθέστατου Gus,
  ατομικό «δια το άτομόν μο» έχει φυσικά καπαρωθεί από το individual ή άλλες λέξεις
  αφήνοντας το atomic για τα άτομα της φυσικής,
  όπως λογόπαιζε ο πρόσφατα εκλιπών Τζίμης με τον
  «ατομικό της αντιδραστήρα».

  Για τα ελληνικά δεν ξέρω – λάθη που λανθάνουν της προσοχής του Σπελ Τσέκερ:
  Λαθολάθη;

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 98. ΓιώργοςΜ said

  >λάθη που λανθάνουν της

  Αφού διελαθαν της προσοχής/την προσοχή, μάλλον είναι διαλάθη…. 😁

 99. Σμερδαλέε, όταν δίνεις ινδοευρωπαϊκές ρίζες με λαρυγγικά, κάνε μια προσπάθεια να γράφεις τα h₁ h₂ h₃ με δείκτες! Γίνονται πολύ πιο ευανάγνωστες οι εξηγήσεις σου έτσι!

 100. ΚΑΒ said

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5518031/sos-gia-20-petrina-gefyria/#1

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 102. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο πως ο Σκάει στο δελτίο με τα ματς της αγωνιστικής έχει «προβλέψιει» τρία αποτελέσματα :https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/27972806_10155050847746637_3383735490553100027_n.png?oh=a20dce6a04f1c8242da5df79e7220c1b&oe=5B226C47

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 104. # 103

  Βέβαια μόλις ο Ατρόμητος έβαλε γκολ…

  Συγχαρητήρια και στην ΑΕΚ που πήρε το κύπελλο στο μπάσκετ από τον ΟΣΦΠ !!

 105. Pedis said

  είναι κοντά στο να βρουν τη λύση για τα μακελειά στα σχολεία:

  http://www.alfavita.gr/arthron/kosmos/daskaloi-me-opla-ti-dilonei-i-yp-paideias-ton-ipa-meta-makeleio-se-lykeio-tis

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το υπουργείο παιδείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι στο εξής θα προσλαμβάνονται μόνο δάσκαλοι/ες με ονόματα όπως Κλιντ, Λούκι και Καλάμιτι.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  107 😦 🙂

 108. Έχει και χειρότερα

 109. Pedis said

  με το φόβο των μακελειών στα σχολεία, όμως, έχει περιοριστεί το φαινόμενο του μπούλιν, παρατηρείται ευόδωση των στοχων της αριστείας επειδή οι καθηγητές διστάζουν να στείλουν μεταξεταστέους, σημειώνεται εξοικονόμηση πόρων αφού με την ίδια υποδομή οι τάξεις φιλοξενούν λιγότερους μαθητές κοκ.

  Έπειτα, έχει γίνει αποδεκτή, για το κοινό καλό, από τους μαθητές η ανάγκη για τάξη και πειθαρχία αφού από την στιγμή που θα μπουν στο σχολείο είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε μπροστά τους με τα δυο τους χέρια ένα ευμεγέθες αντικείμενο (βιβλίο, τάμπλετ, λαπτοπ, τσάντα κλπ) όπως οι οδηγοί έχουν τα χέρια στο τιμόνι κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  74 – «Τὶς πυτζάμες τοῦ Πάγκαλου κράτα τις γιὰ τὸ Λάμπρο, γιὰ ἀλεξίπτωτο. 🙂»
  Παρά είναι μεγάλες για το ελευθέρας, οριακά φτάνουν για το επιχειρησιακό που είναι μόνο 32 τετραγωνικά. 🙂

  Γιά λύστε μου μια απορία του αγράμματου οικοδόμου, είναι κράτα τις ή κράτα τες; γιατί έτσι θυμάμαι να το είχα μάθει στο σχολείο κι έτσι το γράφω, λάθος θυμάμαι;

  Αυτό το τραγούδι το χόρευα με το Παπάκι μου στην Σαντορίνη τον Αύγουστο του 90 σε μιά υπαίθρια ντίσκο στο Καμάρι και προς στο τέλος την πήρα στην αγκαλιά μου, η Παπέν άπλωσε τα χέρια και στριφογυρίζαμε έτσι μέχρι τέλους, μετά οι ξένοι μας κέρναγαν συνέχεια ποτά.
  Τι νόημα έχει η ζωή χωρίς δυνατά συναισθήματα;

 111. Γιάννης Ιατρού said

  111: Όλο κάτι τέτοια (β) μας λες για ξεκάρφωμα, αλλά το μοναστήρι που πήγες να μονάσεις είναι γυναικείο, όπως επληροφορήθην …. 🙂

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  108: Αυτή την πόζα θα μπορούσε να την έχει επισκεπτόμενος τον δολοφόνο και με το άλλο χέρι να αγκαλιάζει τους ώμους του:
  -Good job, kid! You are a real American. 💣🔪

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κράτα τες, Λάμπρο. Στα έμαθαν καλά οι δάσκαλοί σου. 😉 Στις προσωπικές αντωνυμίες, ο αδύνατος τύπος «τις» μπαίνει μπροστά από το ρήμα, ενώ το «τες» μετά.
  -Τις κρατάω, έτσι;
  -Ε, κράτα τες.
  Τώρα, βέβαια, κάποιοι μπορεί να μας χαρακτηρίσουν σχολαστικούς. 😊

 114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 – Ευχαριστώ δάσκαλε νάσαι καλά γιατί το «τις» το ακούω πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια στο ράδιο από εκφωνητές και το βλέπω γραμμένο σε αρκετά άρθρα και μ΄εκνευρίζει, αλλά από την άλλη επειδή έχει αλλάξει πολύ η ορθογραφία από τότε που την μάθαινα έλεγα μήπως έχω εγώ λάθος, βλέπεις όσοι δεν είμαστε γραφιάδες ασχολούμαστε ελάχιστα μαζί της. 🙂

  Μου έκανε εντύπωση πάντως που το έγραψε έτσι ο Δημήτρης γι΄αυτό και ρώτησα.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η αλήθεια είναι, φίλε Λάμπρο, και για να μην αδικήσουμε τον λίαν εγγράμματο Δημήτρη, ότι τα τελευταία χρόνια δεν πολυτηρείται η διαφορά ανάμεσα στο «τες» και το «τις». Δεν θεωρείται καν λάθος. Εγώ προτιμώ πάντως το «τες».

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  48: Γιατί ο κύριος είναι αναρτημένος στους «βαψομαλλιάδες»;

 117. cronopiusa said

  «Ἦτο Παρασκευὴ τῆς Α´ ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν, ἡ προτεραία τοῦ Ἁγίου Θεοδώρου. Τὴν πρωίαν ἐκείνην, εἰς τὴν λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων, προσεφέρετο ἀφθονία κολλύβων εἰς τοὺς ναούς.»

  “ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΜΕΝΑ” ή “Τα πεθαμένα κόλλυβα” -διήγημα Αλεξ. Παπαδιαμάντη

 118. Στεφανία said

  # 98

  Καλησπέρα σας. Αν το σχόλιό σας έχει κάποια χιουμορίστικη στόχευση, τότε μάλλον αδυνατώ να την καταλάβω – επίσης, ιδίως την περίοδο των Αποκριών, με εξοργίζει η σεξουαλικοποίηση επαγγελμάτων όπως αυτό της νοσηλεύτριας, καθώς καταδεικνύει το βαθύ σεξισμό που διακατέχει την κοινωνία μας σχετικά με τη θέση της γυναίκας, η οποία μπορεί να είναι μονάχα νοσοκόμα (ποτέ γιατρός) και, αν όντως είναι νοσοκόμα, η κοινωνία μας επιμένει να την αναπαριστά ως ένα άτομο χαμηλής ευφυΐας που προσπαθεί να προκαλέσει ερωτικά τον υπεύθυνο γιατρό. Τέτοιες αναπαραστάσεις με ενοχλούν ιδιαίτερα, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω το σχόλιό σας.
  Μπορώ να καταλάβω και να εκτιμήσω την παρωδική διάθεση της Αποκριάς σε όλο της το φάσμα, αρκεί να μη φτάνει σε σημείο να προσβάλει άτομα που τέτοιες μέρες εργάζονται νυχθημερόν και κάνουν εφημερίες προκειμένου να βοηθήσουν όλα τα άτομα που φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων εξαιτίας των καταχρήσεων των ημερών.

  Καλές σας Απόκριες!

 119. Freddie said

  Αν υποψιαστώ ότι θεωρείται δόκιμος ο τύπος «εισάξω», νομίζω ότι θα λυσσάξω.

 120. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεοτερα σχόλια!

  120 Κονδυλάκης, «Ο νεωτεριστής»:

  Η φιλοδοξία των χωριανών ήτο να εισάξουν νέα γράμματα και νέα μέθοδο, αν και γι’ αυτά είχαν πολύ αόριστη ιδέα, αγράμματοι ως ήσαν και μακριά του πολιτισμού.

 121. spatholouro said

  Άλα τις οι ευαγγελικοί πάστορες, κάτι Σαραντάκοι και λοιποί!

  «‘Οπου αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι, όταν λέμε πως το πρόβλημά μας, το ουσιώδες, είναι ότι η γλώσσα μας έχει χάσει τη σημασία της, αυτό δεν αφορά μόνο τη γραμματική της, τη συνταξή της ή έστω την ορθογραφία της. Αναφέρομαι σε διάφορους δημοφιλείς ευαγγελικούς πάστορες του Διαδικτύου, κάτι Σαραντάκους και λοιπούς, οι οποίοι κηρύσσουν τα ελληνικά ως πίστη σε διάφορους νεοφώτιστους που τα ανακάλυψαν χθες και ψάχνουν τα πολύτιμα πετράδια τους και τις χρονικές αντικαταστάσεις τους».
  (Τ. Θεοδωρακόπουλος, «Μιλάμε ελληνικά, άρα δεν συνεννοούμεθα», ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17-18/2/2018)

 122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 – 🙂 🙂 🙂

  116 – Μα δεν τον αδικούμε βρε Γιάννη, απλώς είναι παλιοσειρά και τα γράμματα τα έμαθε όπως κι εμείς οι «νεότεροι» γι΄αυτό παραξενεύτηκα.

  Ρε συ τι να ντυθώ για το πάρτυ δεν έχω στολή – βάλε ένα πανί πάνω στο κεφάλι σου ρε κι είσαι εντάξει – και τι θα έχω ντυθεί; – ΠΑΝΙΒΛΑΚΑΣ. 🙂

  Σήμερα που πήγαμε για ψώνια με την Παπέν, μας έκανε εντύπωση που είδαμε μόνο έναν χαρταετό να πετάει, πού παλιά που τέτοια μέρα ήταν γεμάτος ο ουρανός από χιλιάδες χαρταετούς. Αλλάξανε οι καιροί αλλάξανε και οι συνήθειες των ανθρώπων, κατανάλωση, ΤΒ, FB, και ηλεπικοινωνιακή μοναξιά.

  Παρ΄όλα αυτά, καλές αποκριές σε όλους.

 123. # 111

  … στο τέλος την πήρα στην αγκαλιά μου, η Παπέν άπλωσε τα χέρια και στριφογυρίζαμε έτσι μέχρι τέλους, μετά οι ξένοι μας κέρναγαν συνέχεια ποτά.

  Ε καλοκαίρι ήτανε, ζέστη έκανεθα νομίζανε πως χορεύατε τον χορό της βροχής κι ενθουσιάσθηκαν με την προοπτική της. Αλήθεια, έβρεξε ;; (φατσούλες)

 124. spatholouro said

  Θεοδωρόπουλος, ήθελα να γράψω, αλλά τον κατέστησα φιλοσοφικότερο!

 125. sarant said

  122 Την αλλη φορά με τους σοβατζηδες δεν είχε αναφέρει όνομα, οπότε τώρα είπε να το κάνει σαφές τρ… υπονοούμενο.

 126. 123, … τέτοια μέρα ήταν γεμάτος ο ουρανός από χιλιάδες χαρταετούς. Αλλάξανε οι καιροί …

  Τώρα πετάνε δρόνους, και αν…

 127. Μαρία said

 128. Αιμ.Παν. said

  @ 115 Ας με συγχωρήσει ο (Ν)οικοδεσπότης μας αν κάνω κατάχρηση του χώρου, αλλά με παρακίνησε ο Λάμπρος…

  και

  Καλό τριήμερο σε όλους.

 129. sarant said

  128 Eτυχε και το άκουσα λάιβ αυτο….

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119 Στεφανία,
  Εντελώς παρεξήγηση! Ήταν ειρωνία του τουιτερά (όχι η δικό μου) στη συνεχιζόμενη δημοσιο»καφρική» σκοπιμότητα από κάποιους να συνδέουν τα ασύνδετα. Νόμιζα πως θ΄αναρτηθεί μαζί με αυτό,το παρακάτω, αλλά φταίει η ατζαμοσύνη μου που δε βγήκε ολόκληρη η εικόνα.

  Λυπάμαι για την παρανόηση.
  Επίσης, καλές απόκριες!

 131. Πέπε said

  119:
  Στεφανία καλησπέρα.

  Εδώ και μερικά χρόνια παρακολουθώ τα σχόλια της Έφης-Έφης και είμαι στην ευχάριστη θέση να σε διαβεβαιώσω ότι δε συμβαίνει τίποτε απ’ όσα φοβάσαι. Αν και δεν τη γνωρίζω προσωπικά (όπως και κανέναν άλλο από τους τακτικούς του ιστολογίου), κρίνοντας από την ηλεκτρονική της παρουσία είναι από τους ευγενέστερους ανθρώπους που έχω συναντήσει στο διαδίκτυο. Σε καλώ να μας επισκέπτεσαι για λίγες μέρες ώστε να το διαπιστώσεις και μόνη σου.

  Χώρια που στο #98 παραθέτει ένα τουιτάρισμα αλλουνού!

  _________________

  @123:

  Λάμπρο, να κάνεις υπομονή και να αμολήσεις τον αετό την Καθαρά Δευτέρα σαν όλο τον κόσμο, αντί να σου λείπουν οι αετοί από δυο μέρες νωρίτερα, άκου κει! 🙂

 132. cronopiusa said

  Στεφανία

  Έφη-Έφη

 133. Pedis said

  Το 18ο(!!) μακέλεμα σε σχολείο στις ΗΠΑ μέσα στο ’18.

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  132. Πέπε, ευχαριστώ σε για τις καλές σου κουβέντες.
  Νομίζω θα κατάλαβε και η Στεφανία την παρεξήγηση. Κυρίως ότι το τουί ήταν πετυχημένο για το σκοπό που γράφτηκε και που δεν ήταν νομίζω καθόλου η υποτίμηση των νοσηλευτριών. Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα αρχικά αλλά μετά το είδα από την πλευρά της.Σ΄αυτά που εξέθεσε έχει δίκιο, αλλά επί του προκειμένου το σχόλιο/τουί αλλού στόχευε,έστω και μέσω του στερεοτυπικού της σεξουλιάρας νοσοκόμας με πλούσιο μπούστο(είτε ως αμφίεση αποκριάτικη είτε ως «να παίξουμε τη νοσοκόμα…» με υπονοούμενα)

  133 Κρόνη, ευχαριστώ για την τρυφερότητα.

  Στεφανία, επειδή συνέβη κάτι πολύ ιδιαίτερο την ώρα που έλειπα,πριν δω τα γραφόμενα εδώ, ήθελα να σας ρωτήσω αν επιστρέψατε πριν κανένα χρόνο από τη Γαλλία. Θα είναι εξαιρετική σύμπτωση να μιλούσαμε ακριβώς για εσάς!

 135. Γιάννης Ιατρού said

  123, 127: ΛΑΜΠΡΟ Μιχάλη
  εξαφανίστηκαν οι χαρταετοί κλπ.

  Τι λέτε! Τι δρόνους κλπ. Έχει βγει απλικέΪσο 🙂 🙂 🙂 για κινητά!

  132: (τέλος) Πέπε
  καλά λέει ο Λάμπρος, από σήμερα κλπ…, γιατί την Δευτέρα θα βρέχει 🙂

 136. Γιάννης Ιατρού said

  Να μας πει ο Alexis τι ακριβώς γνωρίζει για τις παγανιστικές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα 🙂

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  111 >>είναι κράτα τις ή κράτα τες;
  «Πετάς χαρταετό » και με πληγώνεις !
  Χθες ,μόλις χθες,σου χάρισα το «Απ’ τες εννιά». 😉

 138. 136,
  😀

 139. Γς said

  40:

  >είναι και φοβεροί μουσικοί. Ειδικά η στρατιωτική μπάντα που παίζει τους εθνικούς ύμνους κατά την άφιξη ξένων ηγετών

  Libyan Army band mocked online for rendition of ‘God Save the Queen’

 140. BLOG_OTI_NANAI said

  119: Ενοείται ότι η «ΕΦΗ – ΕΦΗ» δεν είναι σχολιάστρια που θα εννοούσε κάτι τέτοιο.

  Από εκεί και πέρα, η φράση της Στεφανίας: «με εξοργίζει η σεξουαλικοποίηση επαγγελμάτων όπως αυτό της νοσηλεύτριας, καθώς καταδεικνύει το βαθύ σεξισμό που διακατέχει την κοινωνία μας σχετικά με τη θέση της γυναίκας«.

  Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η πλαστή εικόνα της γυναίκας που μονίμως «τα θέλει» ή «κουνάει την ουρά της» είναι μια από τις αιτίες που οδηγούν στην χυδαιότητα της σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα χωρίς ενοχές από τους θύτες. Και μόνο να φανταστεί κανείς μια πραγματική νοσοκόμα, τι τραβάει καθημερινά στη χώρα μας στα νοσοκομεία αυτά, με ελάχιστα χρήματα και τόσους κινδύνους, όταν ακούω για ανθρώπους που «πειράζουν τις νοσοκόμες» που τους φεύγει καθημερινά η ψυχή, σκέφτομαι ότι αν ήμουν δικαστής, όποια έριχνε δυο μπουκέτα σε αυτόν τον καραγκιόζη, θα την αθώωνα…

 141. Γς said

  46:

  >Κρίμα που δεν συμμετείχε κάποια Γωγώ

  Εχω εγώ μια Γωγώ, που την λένε Γιόλα.

  Εγώ την λέω Καργιόλα.

  Και τσαντίζεται

 142. Γς said

  48:

  >Το μόνο που σου μένει λοιπόν είναι να γράψεις το ΦΑΛΑΚΡΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ !

  Εκτός αν είσαι ο Μουσόργκσκι και είναι νύχτα. Πάνω σε βουνό.

  Εδώ σε αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΑΘηνών:

 143. Γς said

  53:

  >Γειά σας κι ἀπὸ δῶ καὶ καλήν Ἀποτύρωση

  Και δες καιρό που διάλεξε η Δέλτα να λανσάρει τη νέα της Φέτα Ελασσόνας.

  Και θυμήθηκα και την δικιά μου Φέτα.

  Τη Φέτα σε Φα Ελάσσονα

 144. Γς said

  56:

  >Το ίδιο και για το «λίγο παραπάνω τόλμη

  και γοητεία»

  Σαπουνόπερα, που προβάλλεται συνεχώς από το 1987 και που την παρακολουθεί καθημερινά μισό δισεκατομμύριο περίπου.

 145. Γς said

  58:

  Στην Θώδη έστειλες;

  Γιορτάζει λες στο Σχ.43

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/14/makedonski-2/#comment-486227

 146. Γς said

  66:

  > Ἐσὺ καλοῦ-κακοῦ, Γιάννη μ᾿, στεῖλε shοκολατάκια στὴ Ντόρα καὶ κανα γουρουνόπουλο στὸν Πάγκαλο

  Και πήγα προχτές στα Καλύβια για παϊδάκια και έδειξα στη δικιά μου που καθόταν ο Πάγκαλος όταν του έστειλαν εκείνο το γιαούρτι

 147. Γς said

  79:
  >καθολική ορθοδοξία, […] υπερμεγέθους φελλού κλπ

  Κι ήταν κι εκείνος ο οδηγός του Πούλμαν μετους Γερμανούς στο Αγιο Ορος που τους έδινε από ένα φελλό πριν μπουν στο Μοναστήρι για να τον βάλουν εκεί που ξέρουν. Επειδή λέει οι καλόγεροι είναι λίαν δραστήριοι και τέτοια.

  Ο ίδιος όμως κράτησε για πάρτη του ένα υπερμεγέθη φελλό, χαμήλωσε τα μάτια και ψέλλισε:

  -Οταν είχα έρθει για πρώτη φορά, δεν ήξερα ότι ήταν τόσο επικίνδυνοι.

 148. cronopiusa said

  The girl who gets gifts from birds

  Καλή σας μέρα και καλά κούλουμα!

 149. Γς said

  149:

  Περιμπανού τη λέγαν τα παιδιά, Περιμπανού
  κι ήτανε δεκαπέντε χρονών
  Έγραφε τ’ όνομά της στον καθρέφτη τ’ ουρανού
  μ’ ενός πνιγμένου γλάρου φτερό

  Μα της ζωής το κύμα το παράφορο
  σάρωσε βάρκες και κουπιά
  Και στο μεγάλο κόσμο τον αδιάφορο
  ποιος τη θυμάται τώρα πια

  Περιμπανού την έλεγα κι εγώ, Περιμπανού
  κι ας μη με είχε ακούσει κανείς
  Έμοιαζε με κοχύλι στο βυθό του αυγερινού
  προτού καρδιά μου πέτρα γενείς

  Μα της ζωής το κύμα…

  Καλή σου μέρα και καλά κούλουμα, Κρόνη!

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Διαισθητικά θα το βάλω εδώ: Στο 247 ράδιο στους 88.6 ,τώρα ο Κικίλιας. Βγείτε να μαζέψετε κοχύλια.(κάνει και ρίμα).

 151. spiral architect 🇰🇵 said

  Σχολιάστηκε αρκετά η παράξενη φράση «διπλωματική χωρητικότητα», δεν ξέρω όμως αν σχολιάστηκε ότι, στα αγγλικά η λέξη «χωρητικότητα» αναφέρεται και στο «capacity» που είναι η ικανότητα. Υπάρχει πιθανότητα το κείμενο να γράφτηκε στα αγγλικά και να μεταφράστηκε λάθος η λέξη;

 152. Pedis said

  δεν είναι πειραγμένο;

 153. spiral architect 🇰🇵 said

  Αληθινό τουίτ του Υπ.Εξ. είναι.

 154. spatholouro said

  Ε, ρε γλέντια!
  Όντως ο όρος είναι diplomatic capacity»:

  https://books.google.gr/books?id=E-CoAwAAQBAJ&pg=PA343&lpg=PA343&dq=Dan+Markey+diplomatic+capacity&source=bl&ots=hxv8xge6o6&sig=xVi4Ab7-i4Ax3Cm4fNfLGG-vgLE&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwilqYTm1q_ZAhWQK1AKHQnHDYkQ6AEILTAB#v=onepage&q=Dan%20Markey%20diplomatic%20capacity&f=false

 155. Ακλησιά http://www.topontiki.gr/article/260425/antio-toy-syriza-ston-dianooymeno-tis-dimosiografias-filistor

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ, Αρχιτέκτονα, στο «είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος» κατάλαβα ότι πρόκειται για τρολιά. Και στο «καλούς συμμάχους» σιγουρεύτηκα.

 157. sarant said

  152 Ή το έγραψε κάποιος αμερικανοσπουδαγμένος. Πάντως είναι μαργαριτάρι περιωπής.

 158. 159,
  Στο σημείο «με καλή άμυνα» μού ήρθε στο μυαλό ο Ρεχάγκελ…

 159. Freddie said

  121 Κ. Σαραντάκο, σας ευχαριστώ για την απάντησή σας και για το ενδιαφέρον παράθεμα. Γνωρίζω ότι έχετε εξετάσει το θέμα εκτενέστερα σε άλλο κείμενο σας. Απλώς το γλωσσικό μου αισθητήριο εξεγέρθηκε, κυρίως επειδή δύσκολα μπορώ να φανταστώ την επέκταση αυτού του τύπου στα ομοειδή ρήματα με β’ συνθετικό το -άγω («θα εξάξω», «θα απάξω», θα «προάξω» κ.λπ.)

 160. spatholouro said

  Τα περί χωρητικότητος τα είπε και στην εκπομπή ΑΥΤΟΨΙΑ:
  https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/sunenteuxe-upourgou-exoterikon-nikou-kotzia-sten-ekpompe-autopsia-tou-tstathmou-alpha-kai-ton-dempho-ant-sroiter-1522018.html

 161. Pedis said

  # 163 – απίστευτο!

  δεν καταλαβαίνω, αφού δεν τα κατέχει τα άτιμα, στα ελληνικά να σκεφτεί το θεωρεί μπασκλάς, γιατί επιμένει με τα αγγλικά και δεν σκέφτεται/μιλάει μέσω των γερμανικών, τουλάχιστον;

  (με δεύτερη σκέψη, αν το έκανε ίσως να έβγαζε λιγότερο γέλιο αλλά περισσότερο κλάμα … άσε καλύτερα … μια χαρά είναι το χωρητικότητα, )

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>σύγχυση επιθέτου και επιρρήματος σε παρόμοιες φράσεις (*πολλοί περισσότεροι) είναι παλιό φαινόμενο, που συνεχίζεται και εξαπλώνεται, όπως και η υποκατασταση του επιρρήματος από το επίθετο

  αντικείμενο ιδιαίτερης μεγάλης αξίας (άκουσα σήμερα με αφορμή Νοβάρτις κλπ)

 163. 159, 163: Ακριβώς από την εκπομπή αυτή είναι το απόσπασμα που βγήκε από το ΥΠΕΞ. Δεν υπάρχει περίπτωση η πρωτότυπη δήλωση να ήταν στα αγγλικά και να μεταφράστηκε. Αντιθέτως, η αγγλική μετάφραση ακολούθησε. Περίμενα να βγει, και διαβάζω We are an organized state with good defence [σικ], good defensive systems, strong allies, vast diplomatic capabilities. Στα γαλλικά δεν μεταφράστηκε…

  Συμπέρασμα: Στο μυαλό του Κοτζιά το capacity έγινε χωρητικότητα.

  Οι ίδιοι άνθρωποι διαπραγματεύονται ονόματα και συνθήκες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: