Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι εικονοκλάστες (μια «απόκρυφη ιστορία» του Κάρελ Τσάπεκ)

Posted by sarant στο 25 Φεβρουαρίου, 2018


Θα σας παρουσιάσω σήμερα ένα διήγημα του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ (1890-1938), που το πήρα από το βιβλίο του «Απόκρυφες ιστορίες», ένα βιβλίο που το αγόρασα τότε που κυκλοφόρησε, πριν από 30 χρόνια περίπου, και που μου αρέσει να το φυλλομετράω ξανά και ξανά και να διαβάζω ένα-δυο διηγήματα, και που βλέπω ότι βρίσκεται ακόμα σε κυκλοφορία.

Περιέργως, δεν έχω παρουσιάσει τόσα χρονια κανένα απο τα διηγήματα αυτά του Τσάπεκ στο ιστολόγιο -που είναι «απόκρυφες ιστορίες», δηλαδή φανταστικά στιγμιότυπα από την παγκόσμια ιστορία που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, αλλά χωρίς αξιώσεις ιστοριογραφίας ή εναλλακτικής ιστορίας, παρά σατιρικές βινιέτες πάνω σ’ έναν γνωστό από την ιστορία καμβά.

Ήρωες των ιστοριών είναι πρόσωπα πασίγνωστα από την ιστορία και τη λογοτεχνία: ο Θερσίτης, ο Μεγαλέξανδρος, ο Πιλάτος, ο Λάζαρος, ο Αττίλας, ο Ναπολέων, ο Άμλετ, αλλά και άγνωστοι όπως ένας φούρναρης τον καιρό που ο Ιησούς έμπαινε στα Ιεροσόλυμα (να θυμηθώ να παρουσιάσω την έξοχη αυτή βινιέτα την Κυριακή των Βαΐων!) ή όπως οι πρωταγωνιστές της σημερινής «απόκρυφης ιστορίας» που διαδραματίζεται στο Βυζάντιο την εποχή της εικονομαχίας.

Δεν πρόκειται για ιστορικό διήγημα και δεν έχει ιστορική ακρίβεια -για παράδειγμα, δεν υπήρχε «κρητική σχολή» στη βυζαντινή ζωγραφική τον 8ο αιώνα, όμως είναι εύστοχη η επιλογή του Τσάπεκ να κάνει κρητικό, δηλαδή κάπως εξωτικό, τον νεωτεριστή αγιογραφο Παπαναστασίου.

Να θυμισω ότι στον Τσάπεκ, συγγραφέα επιπέδου Νόμπελ, χρωστάει η ανθρωπότητα τη λέξη «ρομπότ». Συστήνω να διαβάσετε, αν τη βρείτε, τη σατιρική δυστοπία του «Ο πόλεμος με τις σαλαμάνδρες».

Η μετάφραση είναι του Κώστα Κουντούρη.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΕΣ

Κάποιος Προκόπιος, πασίγνωστος ως ικανός τεχνοκριτικός και μανιώδης συλλέκτης βυζαντινών έργων τέχνης, είχε πάει να επισκεφθεί τον Νικηφόρο, ηγού­μενο του μοναστηριού του Αγίου Συμεών. Ο Προκό­πιος ήταν φανερά ταραγμένος καθώς περίμενε να δει τον γέροντα και έκοβε βόλτες στο προαύλιο του μονα­στηριού. Όμορφες κολόνες έχουν εδώ πέρα, σκεφτό­ταν, πρέπει να είναι αναμφισβήτητα του 5ου αιώνα. Ο Νικηφόρος είναι ο μόνος που μπορεί να μάς βοηθήσει. Έχει μεγάλη επιρροή στην Αυλή και ήταν κάποτε αγιογράφος κι ο ίδιος. Και ο γέρος δεν ήταν κακός ως αγιογράφος. Θυμάμαι πως παλιά έφτιαχνε σχέδια για τα κεντήματα της Αυτοκράτειρας κι επίσης τής ζω­γράφιζε εικόνες. Γι’ αυτό και τον κάνανε ηγούμενο όταν τα χέρια του παραμορφώθηκαν απ’ τους ρευματι­σμούς και δεν μπορούσε να κρατήσει το πινέλο. Και λένε πως ο λόγος του εξακολουθεί να έχει βάρος στην Αυλή. Αχ, Θεέ μου, τι όμορφο κιονόκρανο! Ναι, ο Νι­κηφόρος θα μας βοηθήσει. Ευτυχώς που τον σκεφτήκαμε.

«Καλώς ήρθες, Προκόπιε», ακούστηκε μια σιγανή φωνή πίσω του.

Ο Προκόπιος γύρισε απότομα. Πίσω του στεκόταν ένας ρυτιδωμένος ευγενικός γεράκος με τα χέρια του χωμένα στα μανίκια του. «Όμορφο κιονόκρανο, ε;» είπε. «Αρχαίο, απ’ τη Νάξο.»

Ο Προκόπιος φίλησε το μανίκι του ηγούμενου. «Ήρθα να σε δω, Πάτερ», άρχισε να λέει συγκινημένος, αλλά ο ηγούμενος τον διέκοψε. «Έλα να κάτσου­με στη λιακάδα, αγαπητό μου τέκνο. Κάνει καλό στους ρευματισμούς μου. Τι μέρα, Θεέ μου, τι φως! Λοιπόν, τι σε φέρνει εδώ;» ρώτησε αφού κάθισαν σ’ έναν πέ­τρινο πάγκο στη μέση του κήπου του μοναστηριού, ενώ γύρω τους βούιζαν οι μέλισσες και μια ευωδιά από φα­σκόμηλο, θυμάρι και δυόσμο πλημμύριζε την ατμό­σφαιρα.

«Πάτερ», ξέσπασε ο Προκόπιος, «ήρθα σε σένα για­τί σε θεωρώ τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να εμποδί­σει αυτή τη θλιβερή και ανεπανόρθωτη καταστροφή που απειλεί τον πολιτισμό μας. Ξέρω πως από σένα θα βρω κατανόηση. Είσαι καλλιτέχνης, Πάτερ. Τι υπέρο­χος ζωγράφος που ήσουν ως τη στιγμή που σε κάλεσαν να σηκώσεις στους ώμους σου το βάρος του πνευματι­κού σου λειτουργήματος! Ο Θεός να με συγχωρέσει, αλλά μερικές φορές λυπάμαι που δεν έμεινες σκυμμέ­νος στους ξύλινους πίνακές σου για να συνεχίσεις να φιλοτεχνείς με τρόπο μαγικό μερικές απ’ τις πιο όμορ­φες Βυζαντινές εικόνες.»

Ο Πατήρ Νικηφόρος, αντί να απαντήσει, σήκωσε τα μανίκια του λίγο και έβγαλε στον ήλιο τα γαμψά σαν νύχια παπαγάλου δάχτυλά του που τα είχαν παραμορ­φώσει οι ρευματισμοί. «Α, όχι!» είπε. «Τι είναι αυτά που λες, αγαπητό μου τέκνο;»

«Είναι αλήθεια, Νικηφόρε», είπε ο Προκόπιος. (Αχ, Παναγία μου, τι απαίσια χέρια!) Οι εικόνες σου σήμε­ρα είναι ανεκτίμητες. Μόλις προχτές ένας Εβραίος ζήτησε δύο χιλιάδες δραχμές για μια αγιογραφία σου κι όταν δεν τού τις έδωσαν είπε πως θα περίμενε και σε δέκα χρόνια θα άξιζε τα τριπλά.»

Ο Πατήρ Νικηφόρος ξερόβηξε σεμνά κι αναψοκοκκίνισε απ’ την πολλή ευχαρίστηση. «Μη μού το λες!» μουρμούρισε. «Ποιος μπορεί να μιλάει έτσι για τις τα­πεινές αγιογραφίες μου; Δεν υπάρχει λόγος, είμαι σί­γουρος, σήμερα έχετε ένα σωρό δημοφιλείς καλλιτέ­χνες όπως τον Αργυρόπουλο, τον Μαλβάσια, τον Παπαδάνιο, τον Μεγαλόκαστρο και άλλους, φέρ’ ειπείν αυτόν που φτιάχνει εκείνα τα ψηφιδωτά, πώς τον λέ­νε;»

«Εννοείς τον Παπαναστασίου;» ρώτησε ο Προκό­πιος.

«Ναι, ναι», μούγκρισε ο Νικηφόρος. «Λένε πως έχει μεγάλη φήμη. Εγώ, τι να σου πω, δεν ξέρω, θα έλεγα πως τα ψηφιδωτά είναι περισσότερο τοιχοποιία και λιγότερο ζωγραφική. Αλλά λένε πως αυτός ο άνθρωπός σου – πώς είπαμε πως τον λένε;»

«Παπαναστασίου.»

«Μάλιστα, Παπαναστασίου. Λένε πως είναι Κρητι­κός. Στις μέρες μας εμείς είχαμε διαφορετική γνώμη για την Κρητική σχολή. Δεν την θεωρούσαμε πολύ κα­λή τεχνοτροπία. Οι γραμμές είναι πολύ αδρές – κι αυτά τα φανταχτερά χρώματα! Λες λοιπόν πως τώρα τον θαυμάζουν πολύ αυτόν τον Κρητικό, ε; Χμ, καταπλη­κτικό!»

«Δεν είπα τέτοιο πράγμα», διαμαρτυρήθηκε ο Προ­κόπιος. «Αλλά είδες μήπως τα τελευταία ψηφιδωτά του;»

Ο Πατήρ Νικηφόρος κούνησε το κεφάλι του αποφα­σιστικά. «Όχι, όχι, αγαπητό μου παιδί. Γιατί να τα δω; Γραμμές σαν στραβά σύρματα κι όλος αυτός ο λαμ­περός χρυσός! Παρατήρησες πως στο τελευταίο ψηφι­δωτό του ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στέκει τόσο γερτός που νομίζεις πως θα σωριαστεί; Αυτός ο Κρητικός σου δεν είναι ικανός να σχεδιάσει μια μορφή ώστε να στέ­κεται σωστά στα πόδια της!»

«Κοίτα», παρατήρησε διατακτικά ο Προκόπιος, «ί­σως να το έκανε επίτηδες, για λόγους συνθέσεως -»

«Ποτέ άλλοτε δεν άκουσα τέτοια ανοησία», ξέσπασε ο ηγούμενος και φούσκωσε τα μάγουλά του απ’ το θυ­μό. «Για λόγους συνθέσεως! Έτσι λοιπόν, ε; Όποιος θέλει μπορεί να σχεδιάζει άσχημα για λόγους συνθέ­σεως. Κι ο ίδιος ο Αυτοκράτορας πάει και βλέπει αυ­τές τις αηδίες και λέει: «Ενδιαφέρον, πολύ ενδιαφέ­ρον!” Ο Πατήρ Νικηφόρος συγκράτησε το θυμό του. «Το σχέδιο, κύριε, το σχέδιο πριν απ’ όλα, αυτό είναι το άπαν της τέχνης.»

«Αυτά είναι τα λόγια ενός μεγάλου δασκάλου», προσπάθησε να τον κατευνάσει ο Προκόπιος. «Στη συλλογή μου έχω την Ανάληψή σου, Πάτερ, και δεν θα την έδινα ακόμα κι αν μου πρόσφεραν έναν Νικάονα για αντάλλαγμα.»

«Ο Νικάων ήταν καλός αγιογράφος», είπε ο Νικη­φόρος αποφασιστικά. «Αυτή ήταν η κλασική σχολή, κύριε! Τι όμορφες αναλογίες! Αλλά η Ανάληψή μου δεν είναι και τόσο καλή εικόνα, Προκόπιε. Αυτές οι ακίνητες μορφές και ο Χριστός με κάτι φτερούγες σαν πελεκάνου – Μα, άνθρωπέ μου, ο Χριστός πρέπει να στέκει στον αέρα χωρίς να χρειάζεται φτερούγες! Αυτό είναι τέχνη!» Ο Πατήρ Νικηφόρος σκούπισε τη μύτη του στο μανίκι του απ’τη συγκίνηση. «Αλλά τι να γίνει; Τότε δεν ήξερα ακόμα να σχεδιάζω. Η εικόνα δεν έχει βάθος, δεν έχει κίνηση.»

Ο Προκόπιος κοίταξε τα παραμορφωμένα χέρια του ηγούμενου κατάπληκτος. «Πάτερ, θέλεις να πεις πως ζωγραφίζεις ακόμα;»

Ο Πατήρ Νικηφόρος κούνησε το κεφάλι του αρνητι­κά. «Όχι. Αχ, όχι. Μόνο πού και πού δοκιμάζω κάτι, έτσι για δική μου ευχαρίστηση.»

«Μορφές;» είπε ο Προκόπιος ανυπόμονα.

«Μορφές. Παιδί μου, τίποτα δεν είναι πιο όμορφο απ’ τις μορφές. Όρθιες μορφές που μοιάζουν έτοιμες να βγουν απ’ την εικόνα και μ’ ένα φόντο από πίσω τους που σού φαίνεται ότι μπορούν να χαθούν μέσα του. Και είναι δύσκολο, φίλε μου. Ενώ αυτός ο άνθρω­πός σου, πώς τον είπαμε; – αυτός ο οικοδόμος απ’ την Κρήτη – τι καταλαβαίνει από κάτι τέτοια αυτός, με τις θεόστραβες κούκλες του;»

«Θα ήθελα να δω τις καινούριες εικόνες σου, Νικη­φόρε», είπε ο Προκόπιος.

Ο Πατήρ Νικηφόρος κούνησε το χέρι του. «Γιατί, έχεις τον Παπαναστασίου, δεν τον έχεις; Υπέροχος καλλιτέχνης λες. Αυτόν και τους λόγους της συνθέσεως που προβάλλει. Ή λοιπόν, αν οι μορφές στα ψηφιδωτά του είναι τέχνη, εγώ δεν ξέρω τι είναι ζωγραφική. Μα εσύ, Προκόπιε, είσαι τεχνοκρίτης, ίσως και να έχεις δίκιο και ο Παπαναστασίου να είναι όντως μεγαλοφυΐα.»

«Δεν είπα τέτοιο πράγμα», διαμαρτυρήθηκε ο Προ­κόπιος. «Αλλά, Νικηφόρε, δεν ήρθα εδώ για να συζη­τήσω για την τέχνη, αλλά για να με βοηθήσεις να τη σώσουμε πριν είναι πολύ αργά.»

«Απ’ τον Παπαναστασίου;» ρώτησε με ενθουσιασμό ο Νικηφόρος.

«Όχι, απ’ τον Αυτοκράτορα. Πρέπει βέβαια να τα έχεις ακούσει αυτά. Η Μεγαλειότητά Του ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος, εξ αιτίας των πιέσεων που δέχεται από ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους, πρόκειται να απαγορεύσει τις αγιογραφίες. Λένε πως αυτό είναι ειδωλολατρία ή κάτι τέτοιο. Ανοησίες, Νικηφόρε, ανοησίες!»

Ο ηγούμενος έκρυψε τα μάτια του κάτω απ’ τα ξεθω­ριασμένα ματοτσίνορά του. «Τα άκουσα, Προκόπιε», μουρμούρισε. «Αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο. Όχι, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.»

«Γι’ αυτό ήρθα σε σένα, Πάτερ», είπε ο Προκόπιος ανυπόμονα. «Όλοι γνωρίζουν πως για τον Αυτοκρά­τορα το όλο θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Για την ειδωλολατρία δεν δίνει πεντάρα, μα θέλει την ησυχία του. Κι όταν ένας όχλος οδηγημένος από τριάντα φανατι­κούς ορμάει καταπάνω του στο δρόμο και τού φωνά­ζει: «Να φύγουν τα είδωλα!” ο ένδοξος ηγεμόνας μας φυσικά σκέφτεται πως το πιο βολικό είναι να ενδώσει σ’ αυτό το πλήθος των αναμαλλιάρηδων. Ξέρεις πως έσβησαν τις τοιχογραφίες στο παρεκκλήσι της Υπέρ­τατης Αγάπης;»

«Το άκουσα», αναστέναξε ο ηγούμενος χωρίς να ανοίξει τα μάτια. «Τι αμαρτία, Παναγία μου! Τέτοιες     υπέροχες νωπογραφίες, και μάλιστα απ’ τα χέρια του ίδιου του Στεφανίδη! Θυμάσαι τη μορφή της Αγίας Σοφίας στα αριστερά του Χριστού, που στέκεται με το χέρι του υψωμένο σαν να ευλογεί, Προκόπιε; Αυτή ήταν η πιο όμορφη όρθια μορφή που είδα ποτέ μου. Ναι, ό,τι και να μού πεις, ο Στεφανίδης ήταν μεγάλος μάστορας.»

Ο Προκόπιος έσκυψε επιτακτικά προς το μέρος του ηγούμενου. «Νικηφόρε, είναι γραμμένο στους νόμους του Μωυσή: Μη κάμεις σεαυτόν είδωλον μηδέ ομοίω­μα τινός, όσα είναι εν τω ουρανώ άνω ή όσα είναι εν τη γη κάτω ή όσα είναι εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης, μη προσκυνήσεις αυτά μηδέ λατρεύσεις αυτά. Νικηφόρε, μήπως έχουν δίκιο όταν λένε πως απαγορεύεται απ’ το Θεό να ζωγραφίζουμε εικονίσματα και να σμιλεύουμε αγάλματα;»

Ο Πατήρ Νικηφόρος κούνησε το κεφάλι του εξακο­λουθώντας να έχει τα μάτια του κλειστά. «Προκόπιε», αναστέναξε ύστερα από λίγο, «η τέχνη είναι εξ ίσου ιε­ρή με τη θρησκεία, γιατί… γιατί δοξάζει τα έργα του Κυρίου… και μάς διδάσκει να τα αγαπάμε.» Έκανε το σημείο του Σταυρού στον αέρα με το σακάτικο χέρι του. «Και μήπως δεν ήταν ο Δημιουργός κι ο ίδιος καλ­λιτέχνης; Δεν έπλασε τον άνθρωπο απ’ τον πηλό της γης; Δεν έδωσε σε όλα τα πράγματα περίγραμμα και χρώμα; Και τι καλλιτέχνης, Προκόπιε! Ποτέ, μα ποτέ δεν θα μάθουμε αρκετά απ’ Αυτόν – Εξ άλλου ο νόμος αυτός θεσπίστηκε σε βάρβαρες εποχές, όταν οι άνθρω­ποι δεν ήξεραν να σχεδιάζουν σωστά.»

Ο Προκόπιος αναστέναξε με ανακούφιση. «Το ’ξερα πως θα μιλούσες έτσι, Πάτερ», είπε με σεβασμό. «Σαν ιερέας – και σαν καλλιτέχνης. Νικηφόρε, δεν είναι δυνατόν να επιτρέψεις να καταστραφούν όλα τα έργα τέ­χνης!»

Ο ηγούμενος άνοιξε τα χέρια του. «Εγώ; Τι μπορώ να κάνω εγώ, Προκόπιε; Οι καιροί είναι χαλεποί, ο πολιτισμένος κόσμος υιοθετεί βάρβαρες συνήθειες, μάς έρχονται άνθρωποι απ’ την Κρήτη, και πού είσαι ακόμα. Είναι τρομερό, φίλε μου, αλλά πώς να το απο­τρέψουμε;»

«Νικηφόρε, αν μιλούσες στον Αυτοκράτορα -»

«Όχι, όχι», είπε ο Πατήρ Νικηφόρος. «Δεν μπορώ να μιλήσω στον Αυτοκράτορα. Ο άνθρωπος αυτός, όπως ξέρεις, δεν καταλαβαίνει από τέχνη, Προκόπιε. Άκουσα μάλιστα πως τώρα τελευταία επαίνεσε τα ψη­φιδωτά αυτού του ανθρώπου σου – πως είπαμε ότι τον λένε;»

«Παπαναστασίου, Πάτερ.»

«Ναι, αυτού του ανθρώπου που οι μορφές του είναι θεόστραβες. Ο Αυτοκράτορας δεν έχει ιδέα τι είναι τέχνη. Κατά τη γνώμη μου, ο Μαλβάσιας είναι εξ ίσου κακός. Της σχολής της Ραβέννα, εννόησες τώρα! Και παρ’ όλα αυτά τού έδωσαν να φτιάξει τα ψηφιδωτά στο παρεκκλήσι της Αυλής! Όχι, στην Αυλή δεν γίνε­ται τίποτα, Προκόπιε. Δεν μπορώ να πάω εκεί να τούς παρακαλέσω να αφήσουν αυτόν τον Αργυρόπουλο ή αυτόν τον Κρητικό – τον Παπαναστασίου, ε; – να συνεχίσουν να μουντζαλώνουν τους τοίχους.»

«Μα δεν πρόκειται περί αυτού, Πάτερ», είπε υπομο­νετικά ο Προκόπιος. «Σκέψου όμως – εάν οι εικονο­κλάστες επιτύχουν θα καταστραφούν όλα τα έργα τέ­χνης. Ακόμα και οι δικές σου εικόνες θα καούν, Νικη­φόρε!»

Ο ηγούμενος κούνησε το χέρι του. «Δεν ήταν και τό­σο σπουδαίες, Προκόπιε», μουρμούρισε. «Δεν ήξερα να σχεδιάζω τότε. Δεν μαθαίνεις να σχεδιάζεις μορφές σε πέντε λεπτά, κύριε.»

Με τρεμάμενο δάχτυλο ο Προκόπιος έδειξε το αρ­χαίο άγαλμα ενός νεαρού Βάκχου, μισοσκεπασμένο από μια ανθισμένη αγριοτριανταφυλλιά. «Θα σπά­σουν αυτό το άγαλμα», είπε.

«Τι αμαρτία, τι αμαρτία», ψιθύρισε ο Νικηφόρος, μισοκλείνοντας τα μάτια του σαν να πονούσε. «Λέμε πως είναι το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, αλλά είναι ένας αληθινός, τέλειος Βάκχος. Μερικές φορές κάθομαι εδώ και τον κοιτάω με τις ώρες κι είναι σαν να προσεύχομαι, Προκόπιε.»

«Βλέπεις λοιπόν, Νικηφόρε; Και θα αφήσεις να καταστραφεί για πάντα αυτή η θεϊκή τελειότητα; Θα επι­τρέψεις σε κάποιον ψειριάρη να το συντρίψει με το σφυρί του ουρλιάζοντας σαν μανιακός;»

Ο ηγούμενος έμεινε σιωπηλός με τα χέρια σταυρω­μένα.

«Μπορείς να σώσεις την ίδια την τέχνη, Νικηφόρε», είπε ο Προκόπιος προσπαθώντας να πείσει τον γέρον­τα. «Η εκκλησία σε σέβεται εξ αιτίας της αγιοσύνης και της σοφίας σου, η αυλή σε έχει σε μεγάλη εκτίμηση, θα είσαι μέλος της Μεγάλης Συνόδου που θα αποφασίσει εάν όλες οι εικόνες και τα αγάλματα είναι όργανα της ειδωλολατρίας. Πάτερ, το μέλλον όλης της τέχνης βρίσκεται στα χέρια σου!»

«Υπερεκτιμάς την επιρροή μου, Προκόπιε», ανα­στέναξε ο ηγούμενος. «Αυτοί οι φανατικοί είναι ισχυ­ροί και έχουν από πίσω τους τον όχλο» Ο Νικηφόρος σώπασε. «Λες πως θα καταστρέψουν όλες τις εικόνες και τα αγάλματα;»

«Ναι.»

«Και θα καταστρέψουν και τα ψηφιδωτά;»

«Ναι, θα τα ξεκολλήσουν απ’ τους τοίχους και τα τα­βάνια και θα πετάξουν τις ψηφίδες στα σκουπίδια.»

«Αλήθεια;» ρώτησε ο Νικηφόρος με ενδιαφέρον. «Τότε θα πρέπει να γκρεμίσουν κι αυτόν τον φοβερό Αρχάγγελο Γαβριήλ που έφτιαξε αυτός ο – πώς τον λέ­νε;»

«Υποθέτω.»

«Καλό θά ’ναι αυτό», χασκογέλασε ο ηγούμενος. «Είναι πολύ κακή εικόνα. Ποτέ μου δεν είδα τόσο θεόστραβη μορφή, και να το δικαιολογείς λέγοντας πως το απαιτεί η σύνθεση! Σού λέω, Προκόπιε, το αδέξιο σχέδιο είναι αμαρτία και βλασφημία, είναι προσβολή για το Θεό. Και θα πρέπει οι άνθρωποι να γονατίζουν μπροστά σ’ αυτό το εξάμβλωμα; Ε όχι, όχι! Η αλήθεια είναι πως όποιος γονατίζει μπροστά σε τέτοιες εικόνες είναι όντως ειδωλολάτρης. Δεν με εκπλήσσει που ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Έχουν απόλυτο δίκιο. Η Κρητική σχολή έχει ξεστρατίσει απ’ την πραγματική τέχνη και οι άνθρωποι σαν τον Παπαναστασίου είναι χειρό­τεροι αιρετικοί από οποιονδήποτε Αρειανό. Λες λοι­πόν πως θέλουν να γκρεμίσουν αυτά τα τιποτένια ορνι­θοσκαλίσματα;» ρώτησε ο ηγούμενος χαρούμενος. «Μού φέρνεις καλά νέα, παιδί μου. Χαίρομαι που ήρ­θες.» Ο Νικηφόρος σηκώθηκε όρθιος με κόπο για να δείξει πως η ακρόαση είχε τελειώσει. «Όμορφο καιρό μάς κάνει, ε;»

Ο Προκόπιος στεκόταν φανερά συντριμμένος. «Μα, Νικηφόρε», ξέσπασε σχεδόν κλαίγοντας, «θα καταστραφούν μαζί κι άλλες εικόνες. Άκου, θα κάψουν ή θα σμπαραλιάσουν όλα τα έργα τέχνης.»

«Έλα τώρα, ηρέμησε», είπε ο ηγούμενος προσπα­θώντας να τον παρηγορήσει. «Είναι κρίμα, βέβαια, με­γάλο κρίμα. Μα αν είναι ο κόσμος να απαλλαγεί απ’ όλα αυτά τα απαίσια σχέδια, τότε δεν πρέπει να δίνου­με και τόση σημασία σε ορισμένες ατυχείς πράξεις που θα συμβούν εδώ κι εκεί. Εφ’ όσον οι άνθρωποι δεν θα είναι αναγκασμένοι να γονατίζουν μπροστά σε θεό­στραβες μορφές όπως αυτές που σχεδιάζει ο – πώς τον είπαμε;»

«Ο Παπαναστασίου.»

«Ναι, αυτός. Η Κρητική σχολή δεν μπορεί να γίνει με κανένα τρόπο ανεκτή, Προκόπιε. Χαίρομαι που μού μίλησες για τη Σύνοδο. Θα πάω, Προκόπιε, ναι, θα πάω, ακόμα κι αν χρειαστεί να με μεταφέρουν ση­κωτό. Δεν θα το συγχωρούσα στον εαυτό μου ως τη μέρα του θανάτου μου αν δεν φρόντιζα να είμαι παρών. Μόνο να γκρεμίσουν αυτόν τον Αρχάγγελο Γαβριήλ», είπε ο Νικηφόρος χαμογελώντας με το ρυτιδιασμένο πρόσωπό του. «Ο Θεός μαζί σου, τέκνον μου», είπε τέλος και ύψωσε το σακάτικο χέρι του για να ευλογήσει τον Προκόπιο.

«Ο Θεός μαζί σου», είπε ο Προκόπιος αναστενάζον­τας απελπισμένος.

Ο ηγούμενος Νικηφόρος απομακρύνθηκε κουνών­τας το κεφάλι του σκεφτικά. «Η Κρητική σχολή είναι απαίσια», μουρμούρισε. «Καιρός να τη σταματή­σουν… Α, Θεέ μου, τι παραπλανημένοι άνθρωποι… αυτός ο… Παπαναστασίου… και ο Παπαδάνιος… Αυτές δεν είναι πια ιερές εικόνες, αλλά είδωλα, κατα­ραμένα είδωλα», φώναξε δυνατά ο Νικηφόρος κου­νώντας νευρικά τα παραμορφωμένα χέρια του. «Είδω­λα… είδωλα… είδωλα…»

(1936)

381 Σχόλια προς “Οι εικονοκλάστες (μια «απόκρυφη ιστορία» του Κάρελ Τσάπεκ)”

 1. Konos said

  Καλημέρα! Εξαιρετικό διήγημα και μια πτυχή του συγγραφέα που αγνοούσα.. Όσοι ενδιαφέρονται για τον πόλεμο με τις σαλαμάνδρες, μπορούν να κατεβάσουν, ή να διαβάσουν το βιβλίο σε αγγλική μετάφραση από εδώ:

  https://ebooks.adelaide.edu.au/c/capek/karel/newts/

 2. Λεύκιππος said

  Ο Πατήρ Νικηφόρος συγκρότησε το θυμό του…. Κάπου στη μέση του κειμένου. Μάλλον συγκρΑτησε

 3. Νέο Kid said

  Αναφορά στον Γκρέκο ;

 4. Χαχά, πολύ-πολύ ωραίο! Ξέρω αρκετά καλά τον Χάσεκ, αλλά δεν είχα ξαναδιαβάσει Τσάπεκ. Φυσικά κάποιες λεπτομέρειες προκαλούν σε μας ένα μειδίαμα αλλά δεν πειράζει.
  Βρίσκω μια συγγένεια με τον Στάνισλαφ Λεμ, τον Πολωνό του Σολάρις. Στα «Ημερολόγια των άστρων» (κυκλοφορεί στα ελληνικά) υπάρχει ένα ξεκαρδιστικό διηγηματάκι με μια επιχείρηση διόρθωσης της ιστορίας με τη χρήση χρονομηχανών, στο μακρινό μέλλον, που καταλήγει στην ιστορία όπως την ξέρουμε – το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

 5. Οι διάλογοι σ’ ένα κείμενο είναι πολύ πιο δύσκολοι από την αφήγηση αλλά για » συγγραφέα επιπέδου Νόμπελ » δεν με εντυπωσίασαν. Αναπόφευκτη η σύγκριση με τον Χάσεκ αν και αυτό ήταν ένα μικρό και ίσως μη χαρακτηριστικό δείγμα.
  Είχα την εντύπωση πως το ρομποτ ήταν πολωνικό, μάλλον πολωνοβαρεμένοι θα ήταν αυτοί που μου το είπαν !

 6. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  … ο πολιτισμένος κόσμος υιοθετεί βάρβαρες συνήθειες, μάς έρχονται άνθρωποι απ’ την Κρήτη, και πού είσαι ακόμα…

  καλά, θα έχουμε σχολιασμό από την ΕΦΗ και τις λοιπές δυνάμεις … 🙂

 7. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν απέχει και πολύ από την πραγματκότητα το διήγημα, λίγο πολύ αυτό συμβαίνει σε όλες το κοινωνικό φάσμα κι όχι μόνο στην τέχνη, ο φθόνος είναι κυρίαρχος.
  Καλημέρα.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τη διορθωσούλα.

  1 Οι Σαλαμάνδρες κυκλοφορούν και στα ελληνικά σε καλή μετάφραση του Δ. Κούρτοβικ

 9. Γς said

  >Εξ άλλου ο νόμος αυτός θεσπίστηκε σε βάρβαρες εποχές, όταν οι άνθρωποι δεν ήξεραν να σχεδιάζουν σωστά.

  Ανθρωποι, ποιοι άνθρωποι.
  Ο Homo sapiens sapiens και δεν ήξεραν να σχεδιάζουν σωστά;

  Μα και πριν απ τις βάρβαρες αυτές εποχές ήταν κι άλλοι άνθρωποι, ο Homo sapiens neanderthalensis, που κι αυτοί ήξεραν να σχεδιάζουν σωστά

  https://www.thevintagenews.com/2018/02/24/neanderthal-art/

 10. Γς said

  > αυτός ο… Παπαναστασίου… και ο Παπαδάνιος…

  ο αρκάς κι ο Δελμούζος

 11. Γς said

  Κι όμως επέζησαν.

  Τα έθαψαν και πολλά τα έβλεπαν στον ύπνο τους και τα ξέθαβαν στην Τήνο και αλλού …
  … στο Μοντερέι της Καλιφορνίας λ.χ.

  Ναι. Εκεί! Σε ένα βενζινάδικο στον Ιντερστέιτ Νο 1, πηγαίνοντας για Σάντα Κρουζ, βλέπω μέσα στα διαφημιστικά φυλλάδια κι ένα με μια Μαντόνα εξόχως Ελληνική, Βυζαντινή, Μεγαλόχαρη.

  Το πήρα και πληροφορήθηκα ότι δυο μοναχοί φτιάχνουν μια μονή της Παναγίας. Ο ένας απ αυτούς είδε λέει στον ύπνο του τη Παναγία κτλ κτλ. όλο το γνωστό κόπυ-πέιστ στόρι της θαμμένης εικόνας της Παναγίας της Τήνου.

  Πανάρχαια λέει η εικόνα. Ε, να μην την είχαν θάψει οι Ινδιάνοι τον καιρό της εικονοκλασίας;

 12. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα, πολύ καλό! Εξοικειωμένος με τα ελληνικά ονόματα ο κύριος Τσάπεκ. Τα περισσότερα είναι μάλλον φανταστικά. Ο Νικηφόρος πάντως ταιριάζει με τον εικονόφιλο Πατριάρχη (άγιο) Νικηφόρο τον Ομολογητή που πέθανε το 829 εξόριστος από τους Εικονομάχους (αν και στο τέλος ο Τσάπεκ μετατρέπει τον Νικηφόρο σε εικονομάχο).

 13. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

  Μοῦ ἄρεσε τὸ σημερινὸ διήγημα.

  Βέβαια ἔχει κάποιες ἱστορικὲς ἀστοχίες, ὅπως ἡ Κρητικὴ Σχολὴ ποὺ ἀναφέρει ὁ Νικοκύρης, τὰ ὄχι πολὺ πετυχημένα ὀνόματα γιὰ τὴν ὲποχὴ (Παπαναστασίου, Στεφανίδης, Παπαδάνιος, Μαλβάσιας, Μεγαλόκαστρος), ἡ ἀναφορὰ σὲ ἀνύπαρκτο γιὰ τὴν ἐποχὴ νόμισμα » … προχτές ένας Εβραίος ζήτησε δύο χιλιάδες δραχμές για μια αγιογραφία σου…» κ.ἄ.

  Καὶ μιὰ ἀστοχία τοῦ μεταφραστῆ.
  Βάζει παραποιημένο τὸ ὰπόσπασμα ἀπὸ τὶς δέκα ἐντολές:
  » Μη κάμεις σεαυτόν είδωλον μηδέ ομοίω­μα τινός, όσα είναι εν τω ουρανώ άνω ή όσα είναι εν τη γη κάτω ή όσα είναι εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης, μη προσκυνήσεις αυτά μηδέ λατρεύσεις αυτά.»
  Ἤ τὸ βάζεις ὅπως εἶναι:
  » 4 οὐ ποιήσεις σεαυτῷ εἴδωλον, οὐδὲ παντὸς ὁμοίωμα, ὅσα ἐν τῷ οὐρανῷ ἄνω καὶ ὅσα ἐν τῇ γῇ κάτω καὶ ὅσα ἐν τοῖς ὕδασιν ὑποκάτω τῆς γῆς. 5 οὐ προσκυνήσεις αὐτοῖς, οὐδὲ μὴ λατρεύσεις αὐτοῖς· «

  ἤ τὸ βάζεις σὲ σύγχρονη ἀπόδοση.

 14. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πάντως μοῦ ἄρεσε ἡ λεπτὴ εἰρωνία ποὺ κάπως θυμίζει Χάσεκ, ἀλλὰ καὶ μιὰ ὑφέρπουσα ἀγωνία γιὰ σκοτεινές μέρες ποὺ ἔρχονται. Τὸ τελευταῖο βέβαια ταιριάζει μὲ τὸ κλίμα τοῦ φόβου ποὺ ἐπικρατοῦσε τὴν ἐποχήν ἐκείνη γιὰ τὴν ἄνοδο τοῦ φασισμοῦ καὶ τοῦ ναζισμοῦ.

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μεταβυζαντινή Ζωγραφική- Κρητική Σχολή Αγιογραφίας.

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μ’ έβαλες και το ξέθαψα απ’ τα άδυτα της βιβλιοθήκης, Νικοκύρη. 😊 Πόσα χρόνια είχα να το πιάσω στα χέρια μου! Ούτε θυμάμαι πότε το αγόρασα. Χάσεκ και Τσάπεκ, εξαιρετικοί χιουμορίστες και σατιρικοί συγγραφείς. Θα το διαβάσω από το βιβλίο το διήγημα, αφού έχω τη δυνατότητα, όχι από την οθόνη. 😉 Η γνώμη μετά.

 17. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια που διαβάσαμε το πολύ ωραίο κείμενο, να πούμε και δυο πράγματα. Λέει κάπου:

  «Μη κάμεις […] ομοίω­μα […] όσα είναι εν τη γη […] απαγορεύεται απ’ το Θεό να […] σμιλεύουμε αγάλματα»

  Θα ήταν βεβαίως περίεργο να λέει κάτι τέτοιο ο Θεός, διότι ο πρώτος παραβάτης θα ήταν ο… ίδιος, αφού στο εδάφιο των Αριθμών 21,7 και εξής διατάζει τον Μωϋσή να κατασκευάσει ένα ομοίωμα φιδιού από χαλκό και μάλιστα με θαυματουργικές ιδιότητες που θα αρκούσε να στρέφονται οι Ισραηλίτες προς αυτό και θα θεραπεύονταν. Πέρα από αυτό βλέπουμε και άλλα ομοιώματα / αγάλματα στην Έξοδο (25:18) ή στο Α΄ Βασιλειών (6:23 και εξής).
  Άρα τα ομοιώματα δεν απαγορεύονται γενικώς και αορίστως, απαγορεύεται να θεωρήσει κάποιος ότι ο θεός του είναι αυτό το ίδιο το ομοίωμα, και γι΄αυτό άλλωστε κατηγορούνται οι Ισραηλίτες στην Έξοδο (32:4) επειδή το χρυσό μοσχάρι το μετέτρεψαν σε θεό τους. Είναι αυτό που αναφέρεται στις Πράξεις (17:29) να μην εκλάβει κάποιος για θεό του κάποιο αντικείμενο.

  Επίσης αναφέρει τον Κωνσταντίνο ως Κοπρώνυμο και μετά πιθανολογεί το να είναι εικονομάχος. Βεβαίως ο Κων/νος Ε΄ ονομάστηκε Κοπρώνυμος ακριβώς επειδή ήταν εικονομάχος και μάλιστα ιδιαίτερα βίαιος και δολοφονικός με τους εικονόφιλους.

  Και κάπου λέει: «έχουν από πίσω τους τον όχλο«.
  Ο λαός ήταν εικονόφιλος. Η εικονομαχία ήταν βασικά μια αίρεση του παλατιού την οποία βεβαίως ακολούθησε και ένα μέρος της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, αλλά επειδή εφάρμοσαν βίαια κατασταλτικά μέτρα κατά των μοναχών που συνήθως ηγούνταν στις λαϊκές κινητοποιήσεις, είχε μείνει και ο λαός αδρανής. Πολύ σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι οι Εικονομάχοι στρατηγικά τα είχαν πάει πολύ καλά και έτσι ο λαός ήταν ικανοποιημένος από αυτό και δεν αντιδρούσε.

  Η εικονομαχία είναι μία από τις βασικές αποδείξεις ότι δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί Καισαροπαπισμός στο Βυζάντιο. Η Εικονομαχία κράτησε πάνω από 100 χρόνια συνολικά, οι αυτοκράτορες επέβαλαν εκκλησιαστικές ιεραρχίες, καταστολή, φυλακίσεις, εκτελέσεις βασανιστήρια κ.λπ., κι όμως δεν μπόρεσαν να μεταβάλλουν στο ελάχιστο το ορθόδοξο δόγμα που επανήλθε αλώβητο το 843 σαν να μην πέρασε μια μέρα από την βασιλεία του Λέοντα Γ΄.

 18. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εξαιρετικό. Ξεχωρίζω και το τελευταίο της συλλογής, αυτό με τους πρωτόγονους, για όσους έχουν το βιβλίο.

 19. BLOG_OTI_NANAI said

  17: Μια καλύτερη διατύπωση: «Θα ήταν βεβαίως περίεργο να λέει κάτι τέτοιο ο Θεός» => «Θα ήταν βεβαίως περίεργο να εννοεί κατά γράμμα κάτι τέτοιο ο Θεός«

 20. Jago said

  Πολύ ενδιαφέρον, όπως προείπε ο Μαρτίνος (14) είναι λίγο εμφανής η παράπλευρη ανάγνωση για την κρίση του μεσοπολέμου.
  Δύτα (4) δυστυχώς τα Ημερολόγια των άστρων είναι από καιρό εξαντλημένα κι ακόμα τα αναζητώ.

 21. Ριβαλντίνιο said

  Το «Ραβέννα» θα μπορούσε να το πεί «Ραβέννας» , αφού λέμε Εξαρχάτο της Ραβέννας.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη τον Μαρτίνο. Το διήγημα γράφτηκε το 1936, εποχή ανόδου του ναζισμού και οι ξύπνιες συνειδήσεις στην Ευρώπη κάθονταν στα καρφιά, ενώ οι κυβερνώσες ελίτ και ο πολύς κόσμος εθελοτυφλούσαν και κρυφοχαίρονταν που η ΕΣΣΔ και ο Στάλιν (ο Παπαναστασίου) θα αποκτούσαν εξίσου ισχυρό αντίπαλο δέος. Μόνο που το μαντρόσκυλο επιτέθηκε πρώτα στους ίδιους.
  Ο Τσάπεκ πέθανε 3 μήνες μετά τη συνδιάσκεψη του Μονάχου, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1938.Είχε προλάβει να δει τους μεγαλύτερους φόβους του να επιβεβαιώνονται.
  Θα κάτσω να ξαναδιαβάσω και τα άλλα διηγήματα του τόμου, εκμεταλλευόμενος τη θαυμάσια ασίστ του Νικοκύρη.

 23. Ριβαλντίνιο said

  @ 17 BLOG_OTI_NANAI

  Βρε αδελφέ δεν υπάρχει Α΄Βασ. ΣΤ 23 στην Παλαιά Διαθήκη μου του Κολιτσάρα . Εννοείς Γ΄Βασ. ΣΤ 23. Προτεσταντική Βίβλο διαβάζεις ; 🙂 🙂 🙂

 24. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Είχα την εντύπωση πως το ρομποτ ήταν πολωνικό, μάλλον πολωνοβαρεμένοι θα ήταν αυτοί που μου το είπαν !

  Ολόκληρη η οικογένεια αυτή των γλωσσών, ρώσικα, πολωνικά, τσέχικα, έχει τη ρίζα ρομπότ- για τη χειρωνακτικη εργασία. Αλλά βέβαια ο όρος με την τεχνική σημασία του εμφανίζεται στα τσέχικα, στο έργο του Τσαπεκ.

  Εδώ που τα λεμε, όμως, τα ρομπότ στο RUR δεν ήταν τα μηχανικά αυτόματα που σημαινει η λέξη σήμερα : ήταν «συνθετικοί άνθρωποι», κλώνοι ας πούμε.

 25. giorgos said

  H είκονομαχία , μιά έπανάσταση πού έγινε γιά ίδέες .

  «Η ίδεολογία τής ζωής ώς αύτοσκοπού– πού έξηγήσαμε στά προηγούμενα άπό ποιές κοινωνικές καί ίστορικές συνθήκες έπεκράτησε στούς χώρους τής άνατολικής Μεσογείου– είναι ή ίδεολογία πού άναγκαστικά άγνοεί τήν έννοια τής μάζης , δηλ. πού δέν προκύπτει γι’ αύτήν ίδεολογικώς άναγκαία,καί ίσοδυναμεί μέ μιάν ίδιαίτερη πολιτική φιλοσοφία . Είναι έξ όρισμού μιά ίδεολογία ίσότητος . Ο άλλος δέν ύπάρχει άπέναντι σέ κάποιον μέσω κοινωνικών ή άλλων προσδιορισμών , άλλά άκριβώς σάν πρόσωπο τών αύτών δικαιωμάτων , ύποχρεώσεων , «έλευθεριών» κλπ. Δέν ύπάρχει καταπιεστικός μηχανισμός , όχι μόνο λόγω τού πολυφυλετισμού καί τών άλλων κοινωνικών δεδομένων πού άναφέραμε , άλλά γιατί μέσα στήν ίδια τήν ίδεολογία ύπάρχει πάντα τό ένδεχόμενο τού σαλού άγίου.
  Ο όποίος δέν είναι «περιθώριο» άλλά τό κέντρο τής συλλογικής συνοχής . Οί σαλοί άγιοι δέν είναι έρημίτες καί έξωκόσμιες μορφές . Είναι οί συνεχώς άναδυόμενοι έπαναστάτες σέ μιά έκ κατασκευής έπαναστικογενή κοινωνία . Η είκονομαχία , μιά έπανάσταση διακοσίων έτών πού δέν έχει τό όμοιό της στήν ίστορία , δέν έγινε γιά τίποτε μεροκάματα ή γιά τήν κατάλυση κάποιας έξουσίας , ούτε τυχαίο είναι ότι οί «κοινωνιολογικές προσεγγίσεις» τού φαινομένου αύτού έχουν πάντα έκδηλη τήν πτωχεία συμπερασμάτων . Εγινε γιά ίδέες – καί αύτό είναι έξόχου «φιλοσοφικής» σημασίας λεπτομέρεια- , τών όποίων τό βάθος καί τήν λεπτότητα σήμερα γνωρίζουν μόνο καθηγητές τών προχωρημένων σεμιναρίων τής Θεολογίας ή έξειδικευμένοι έρευνητές τής αίσθητικής στίς σχολές καλών τεχνών . Αλλά όταν ένα κοινωνικό σώμα κυριαρχήται άπό τέτοιο είδος ίδεών (άνάλογη περίπτωση έχομε μέ τούς σοφιστές στήν άρχαιότητα) , είναι κατ’ άνάγκην ένα έπαναστατικογενές σύνολο , τό όποίον δέν μπορεί νά διευθετηθή μέ έκ τών άνω έξουσία άλλά μέ άλλους πολύ πιό λεπτούς καί πολύπλοκους τρόπους . Η δημοκρατία έδώ δέν λειτουργεί κατά τήν καντιανή άρχή «ή έλευθερία τού ένός φθάνει έως έκεί πού δέν παρεμποδίζεται τό ίδιο δικαίωμα γιά τόν άλλον» , διότι ό καθορισμός προϋποθέτει τήν λειτουργία μιάς δυνάμεως «ύπέρ» τήν κοινωνία , τό κράτος , δηλαδή , πού καθορίζει αύτά τά όρια . Αλλά αύτός ό παράγοντας έδώ είναι έκείνος πού στηρίζεται στήν ίδεολογική συγκατάθεση καί όχι στήν δύναμη , άρα έξ άντικειμένου άδύναμος νά έπιβάλλη άμετακίνητα μέτρα στήν άνθρώπινη συμπεριφορά .»
  Από τό βιβλίο «Τό Ανατολικό Ζήτημα Σήμερα»

 26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προκειμένου να σφάξουν την κατσίκα του γείτονα, ας σφάξουν και τη δική μου.

  Ο φθόνος που λέει το σχ.7, γεια σου Λάμπρο!
  Αυτή η σκοτεινή πτυχή της ανθρώπινης αντίδρασης αφορά διαχρονικά πλείστες όσες καταστάσεις από σχέσεις καθημερινές μέχρι τις ευρείες κοινωνικοπολιτικές κλπ. Αλλά εδώ ο μάστορας Τσαπεκ, έχει τσακώσει μ΄ένα σμπάρο ,εφτά τρυγόνια. Σκοταδισμός από ξω, οι επερχόμενες εικονοκλασίες κλπ, σκοταδισμός και μέσα στις ψυχές. Θρησκευτικές αντιλήψεις/ιδεοληψίες και ταυτόχρονα ο καταραμένος (αισχρός-όχι εξυψωτικός, ιερός-ως άμιλλα-) ανταγωνιστικός φθόνος.
  Ο «πάτερ», γέροντας σε μοναστήρι (δηλαδή ταγός στη θρησκεία της αγάπης)
  και γέροντας κυριολεκτικά (άρα σοφός)
  και σημαντικός αγιογράφος (άρα πνευματικά προικισμένος με το φως της Τέχνης),
  αλλά το μίσος, μίσος για το καινούργιο!
  Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφίλων .

 27. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  22 – Μόνο που το μαντρόσκυλο σταμάτησε χωρίς ουσιαστικό λόγο στο κανάλι και δεν πέρασε απέναντι όπως του έλεγαν οι στρατηγοί του, γιατί άραγε;

 28. Ριβαλντίνιο said

  Καλά θυμόμουν για την τύχη του χάλκινου φιδιού. Όπως είπε ο Μπλόγκ , θέμα υπάρχει όταν περάσουνε το αντικείμενο για θεό.

  Δ Βασ. 18,4
  αὐτὸς [ ο Εζεκίας ] ἐξῇρε τὰ ὑψηλὰ καὶ συνέτριψε τὰς στήλας καὶ ἐξωλόθρευσε τὰ ἄλση καὶ τὸν ὄφιν τὸν χαλκοῦν, ὃν ἐποίησε Μωυσῆς, ὅτι ἕως τῶν ἡμερῶν ἐκείνων ἦσαν οἱ υἱοὶ Ἰσραὴλ θυμιῶντες αὐτῷ, καὶ ἐκάλεσεν αὐτὸν Νεεσθάν.
  ( = Ο Εζεκίας κατέστρεψε τους υψηλούς τόπους της ειδωλολατρείας, εκρήμνισε και συνέτριψε τας ειδωλολατρικάς στήλας, κατέστρεψε τα αγάλματα της Αστάρτης, επίσης κατέστρεψε και τον χαλκούν όφιν, τον οποίον είχε κατασκευάσει ο Μωϋσής, διότι μέχρι των ημερών του Εζεκίου οι Ισραηλίται προσέφεραν εις αυτόν, ως προς Θεόν, θυμίαμα λατρείας. Αυτόν τον χαλκούν όφιν ο Εζεκίας, ωνόμασε Νεεσθάν, δηλαδή χάλκωμα. )

 29. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @26. » Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφίλων »
  Ὡραῖο λάψους ντίγκιτι.
  Θὰ μποροῦσε νὰ λέει » μετὰ τῶν γαλλοφίλων» » τῶν παλιοφίλων « Μιχάλης Νικολάου μόουντ ὄφφ. 🙂

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα «Ρομπότ» (R.U.R.) τα εμπνεύστηκε από ένα εβραϊκό μύθο για ένα μηχανικό άνθρωπο (γκόλεμ) στη μεσαιωνική Πράγα. Φαντάστηκε ένα κόσμο μηχανοποιημένο, όπου κάθε δουλειά γίνεται από ανθρώπους-μηχανές. Τους τεχνητούς αυτούς ανθρώπους τους ονόμασε «ρομπότ», ένα νεολογισμό από την τσέχικη λέξη «robota» (= εργασία), που καθιερώθηκε διεθνώς, όταν το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας το 1921. Η υπόθεση του έργου ήταν ένα επίκαιρο μήνυμα για τον κίνδυνο του μηχανοποιημένου πολιτισμού.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%BB_%CE%A4%CF%83%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%BA

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  23: «Προτεσταντική Βίβλο διαβάζεις;»

  Φτου, φτου, φτου, κουνήσου από τη θέση σου 🙂

  (Ούτε οι Προτεστάντες δεν έχουν βάλει εδάφιο 6,23 στο Α΄ Σαμουήλ!)

 32. 17 Εγώ ήξερα ότι Κοπρώνυμο τον ονόμασαν (οι εχθροί του, εννοείται) επειδή μωράκι έχεσε την κολυμπήθρα (με το συμπάθειο). Βλέπω πάντως ότι κοτζάμ Παπαρρηγόπουλος γράφει πως «ενώ ουδεμία εκ των αποδιδομένων εις τον Κωνσταντίνον κακιών πιστοποιείται αποχρώντως, πολλαί των αρετών αυτού συνομολογούνται και υπ’ αυτών των ασπονδοτέρων του ανδρός πολεμίων» http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2015/04/blog-post_59.html

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  25: Ποια… επανάσταση;! Η Εικονομαχία ήταν Επανάσταση; Μόνο αν θεωρεί κάποιος Επανάσταση την… 21η Απριλίου.

 34. 30 Το γκόλεμ δεν είναι ακριβώς μηχανικός άνθρωπος, είναι άνθρωπος από λάσπη που αποκτά ζωή μέσω της καβάλας (αν θυμάμαι καλά, ο θρύλος της Πράγας λέει ότι γράφει στο μέτωπο «έμετ» που σημαίνει ζωή ή αλήθεια, δεν θυμάμαι, και τελικά αφού ξεφεύγει το πλάσμα ο ραβίνος του παίρνει τη ζωή σβήνοντας το άλεφ, το πρώτο γράμμα, ώστε να γράφει «μετ» που σημαίνει θάνατος). Ωραίο βιβλίο του Γκούσταφ Μέιρινκ και ταινία του Παμπστ ή του Λανγκ.

 35. Faltsos said

  « Μόλις προχτές ένας Εβραίος ζήτησε δύο χιλιάδες δραχμές για μια αγιογραφία σου κι όταν δεν τού τις έδωσαν είπε πως θα περίμενε και σε δέκα χρόνια θα άξιζε τα τριπλά »

  Η εκτίμηση έργων τέχνης με οικονομικά κριτήρια είναι σύγχρονο φαινόμενο, συνδεόμενο με τον καπιταλισμό. Είναι ένας ακόμη σκόπιμος αναχρονισμός στα πλαίσια του ιδιόμορφου χιούμορ του συγγραφέα

  « Όποιος θέλει μπορεί να σχεδιάζει άσχημα για λόγους συνθέ­σεως »

  Αυτό το «για λόγους συνθέσεως» δεν το πιάνω. Μήπως μπορεί να αποδοθεί διαφορετικά με κάποιον γνωστό όρο, κάποια τεχνοτροπία; Σε συνδυασμό με το σχόλιο 22 του Γ. Κ. μήπως παραπέμπει στο σοσιαλιστικό ρεαλισμό;

 36. Γιάννης Ιατρού said

  29: Άσε ρε Δημήτρη, τι λάψους ντίγκιτιλες τώρα. Για να θυμηθούμε και τον φίλο μας, τον Λάμπρο ντε:

  Έρωτας… η μόνη αληθινά επαναστατική πράξη που μας απέμεινε…

 37. BLOG_OTI_NANAI said

  33: Να προσθέσω ότι μαζί με τον Κακλαμάνη σταματήστε να διαβάζετε και Παπαρρηγόπουλο για την Εικονομαχία. Ο ένας δεν είναι ιστορικός και ο άλλος είναι πολύ παλιός. Επίσης αυτό λέω Δύτη, ότι αυτή η ιστοριούλα για το λέρωμα της κολυμπήθρας τον συνόδεψε επειδή ακριβώς ήταν εικονομάχος και έφαγε κόσμο. Ο Θεοφάνης συγκρίνει τις σφαγές του Κων/νου Ε΄ με την περίοδο του Διοκλητιανού και το να επιλέξει κάποιος από τον Θεοφάνη αυτά που τον βολεύουν και να τα ονομάσει «αληθινά» και τα άλλα που δεν τον βολεύουν να τα πετάξει, καταντάει γελοιότητα, και για το θέμα της Εικονομαχίας ο Παπαρρηγόπουλος επέλεξε δυστυχώς την γελοιότητα, και πήρε πολλούς στο λαιμό του διότι ήταν μεγάλο όνομα στην εποχή του.

 38. geobartz said

  Δεν έχω ιδέα από Χάσεκ και Τσάπεκ. Μόνο τους Μπόλεκ και Λόλεκ έχω γνωρίσει. Το διήγημα πάντως είναι πολύ καλό. Επιφυλάσσομαι μόνο για την ανάμιξη πραγματικών (ιστορικών) γεγονότων με φανταστικές εκδοχές: Μπορούν να μπερδέψουν όχι μόνο τους ανιστόρητους αλλά και τους ημιμαθείς (ένθαπερ πολλοί εντάσσονται).
  Κατά τα λοιπά κερδισμένοι («στα σημεία») βρέθηκαν οι εικονομάχοι: Κέρδισαν τους Μουσουλμάνους που, αν δεν κάνω λάθος, είναι περισσότεροι από τους Χριστιανούς!

 39. Αιμ said

  35 β. Δεν είναι καθιερωμένος όρος η σύνθεση στη ζωγραφική ; Και στη φωτογραφία

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  33. Όλα επαναστάσεις τα βαφτίζουμε. Έτσι, χωρίς προϋποθέσεις. Και τα ξυραφάκια μιας χρήσεως επανάσταση στο ξύρισμα είχαν φέρει. 😊

 41. Λεύκιππος said

  17. ……το ορθόδοξο δόγμα που επανήλθε αλώβητο το 843 σαν να μην πέρασε μια μέρα από την βασιλεία του Λέοντα Γ΄.

  Το Βυζάντιο όμως;

 42. Γιάννης Κ. said

  Νομίζω ότι το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος έγινε όντως ανατολικό ρωμαϊκό κράτος μέσω της εικονομαχίας (με την έννοια ότι τότε παγιώθηκε ως πολιτισμικός χώρος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διατηρήθηκαν -παρά τις όποιες κατά τόπους και χρόνους δυναμικές- για αιώνες).

  Οι προερχόμενοι από την απώτατη ανατολή της αυτοκρατορίας Ίσαυροι ήταν γνώστες των λαϊκών κινημάτων (και αιτημάτων) πληθυσμών που βρίσκονταν σε άμεση συνάφεια με «ποπουλάρους» κι επαναστάτες (μουσουλμάνοι, «μανιχαίοι», αιρέσεις και άλλα «πολιτικά-οικονομικά κινήματα» / πολιτικές-οικονομικές δυναμικές της εποχής). Η φύση του θεού, της θεϊκής εξουσίας και της αντιπροσώπευσης/απεικόνισής της ήταν (και είναι) σημαντικότατα ζητήματα.

  Μην ξεχνάμε επίσης ότι μιλάμε για εποχές όπου κυριαρχούσαν οι προφορικές επικοινωνίες και οι κώδικές τους (τεράστιας σημασίας για τις πολιτισμικές δυναμικές και την πολιτισμική εκπαίδευση), καθώς και το ότι δεν υπήρχε παγίωση, όπως τη ζούμε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, συλλογικών ταυτοτήτων και πολιτισμικών θεάσεων μέσω κάποιου κεντρικά ελεγχόμενου και ευρύτατα απλωμένου εκπαιδευτικού μηχανισμού -που βεβαίως περιλαμβάνει την παγίωση της γλώσσας επικοινωνίας και των ιδιαίτερων συστατικών και φορέων της, σε υπερτοπικό επίπεδο. Οι προφορικοί κώδικες (συμβολισμοί κλπ) που περιλάμβαναν (και περιλαμβάνουν) την εικόνα είναι δομικά συστατικά των συλλογικοτήτων και των κοινωνικοπολιτικών χαρακτηριστικών τους.

  Την ίδια εποχή που έγινε η τεράστια διαπραγμάτευση για της εικόνες έγινε επίσης αντίστοιχη διαπραγμάτευση για τους ήχους του Θείου (δηλ. της ιδανικής κοινωνίας). Προκρίθηκε εντέλει η δισδιάστατη και συμβατική απεικόνιση («κόμικ», συγκεκριμένη θεολογία του φωτός, κλπ κλπ κλπ) έναντι του ρεαλισμού, καθώς και της τρισδιάστατης απεικόνισης (άγαλμα): Η πρώτη λογίστηκε περισσότερο ποπουλαρίστικη, καθώς θεωρήθηκε ότι εξέφραζε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο κοινωνικής θέσμισης(πέραν του λατινίζοντος μοντέλου των κληροδοτούμενων, μέσω της εγγείου ιδιοκτησίας κλπ, τίτλων Ευγένειας κλπ). Ο εκκλησιαστικός ήχος, αντίστοιχα, απέρριψε τα μουσικά όργανα μέσα στην εκκλησιαστική λειτουργία και δυνάμωσε τον κεντρικό ρόλο των εκκλησιαστικών Ήχων («μακαμιών»), που κι αυτοί εμπεριέχουν τεράστιο πολιτικό περιεχόμενο.

  Πολύ ευρύ και βαθύ θέμα, που νομίζω ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κυρίως με όρους «αισθητικούς» (;).

  Τέλος, βρήκα το διήγημα ωραίο.

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  38: Αν το δούμε χωρίς τις πολιτικοκοινωνικές συνδηλώσεις και έξω από την εποχή, κατά την οποία γράφτηκε, μπορεί να χάσουμε μεγάλο μέρος της ουσίας του διηγήματος. Σίγουρα το μήνυμά του είναι διαχρονικό και σατιρίζει ανθρώπινα ελαττώματα, όπως ο φθόνος, η μισαλλοδοξία και η εθελοτυφλία, και πολύ καλό επ’ αυτού το σχόλιο της Έφης.

 44. Γεράσιμος said

  Κύρ Δημήτρη (13), είναι εντυπωσιακό ότι στα 60φεύγα σου παραμένεις άγευστος της Ορθοδοξίας μας. Κριτικάρεις τον μεταφραστή για την μή παράθεση του αυθεντικού κειμένου των Εβδομήκοντα (Έξοδος 20, 4-5) μη μπορώντας να αντιληφθείς ότι το «μιξοβάρβαρο» (κατά τη γνώμη σου) κείμενο που παραθέτει, ΔΕΝ το έβγαλε από το μυαλό του:

  Πρόκειται για τη μετάφραση του Νεόφυτου Βάμβα (Κανταβριγία 1862) που θεωρείται ΑΝΩΤΕΡΗ (σε μεταφραστική ακρίβεια) αυτής των Εβδομήκοντα, αφού λαμβάνει υπόψη της και το Μασοριτικό κείμενο, αποφεύγοντας τα εκατοντάδες λάθη των Εβδομήκοντα, που έχουν οδηγήσει σε κάθε λογής παλαβομάρες (π.χ. στην τάχα προφητευθείσα παρθενία της Παναγίας).

  Το ακόμα πιό εντυπωσιακό είναι ότι οι δύο «θεούσες» του Ιστολογίου (Μπλόγκ + Ριβαλντίνιος) δεν αντελήφθησαν τη μεγαλειώδη γκάφα σου και σε άφησαν απροστάτευτο επί 3 ώρες στην χλεύη ημών των ειδημόνων. Εννοείται ότι σε παρέσυρε και η παροιμιώδης τεμπελιά σου: Βαρέθηκες να γκουγκλάρεις τη «μιξοβάρβαρη» φράση της Εξόδου που παραθέτει ο μεταφραστής, για να μάθεις πόθεν την ψάρεψε. Ήθελές τα και παθές τα, κύρ Μαρτίνε μου…

 45. BLOG_OTI_NANAI said

  41: Γιατί; Μετά την Εικονομαχία το Βυζάντιο έφτασε στο ζενίθ.

  44: Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…

 46. Faltsos said

  44

 47. Avonidas said

  Ο Τσάπεκ πέθανε 3 μήνες μετά τη συνδιάσκεψη του Μονάχου, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1938.Είχε προλάβει να δει τους μεγαλύτερους φόβους του να επιβεβαιώνονται.

  Στον «Πολεμο με τις Σαλαμανδρες» σχεδόν προφητεύει την τυχη της Τσεχοσλοβακιας στη Συμφωνία του Μονάχου, παρουσιάζοντας τα ευρωπαϊκά έθνη προθυμα να χαρίζουν την Κίνα στις σαλαμάνδρες προκειμένου να γλιτώσουν εκείνα.

 48. Ριβαλντίνιο said

  @ 44 Γεράσιμος

  Αφού λοιπόν Βάτμαν ξέρει τους Ο΄και όχι τον Βάμβα, πώς είναι «άγευστος της Ορθοδοξίας μας» ; 🙂

 49. Γεράσιμος said

  (48): Τα πράματα είναι ακόμη χειρότερα: Αν και διπλωματούχος χημικός μηχανικός τιου ΕΜΠ, ο κ. Μαρτίνος δεν είχε την στοιχειώδη ευφυΐα να καταλάβει ότι κάποιον λάκκο έχει η φάβα… Αποκλείεται να είναι τόσο τρόμπας ο μεταφραστής που να μετέφρασε μόνος του τις «Δέκα Εντολές» με τέτοιο «μιξοβάρβαρο» τρόπο

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  48: Εντωμεταξύ κοίτα βλακεία που γράφει: μιλάει για «κάθε λογής παλαβομάρες» αναφερόμενος στους Εβδομήκοντα που όμως ήταν κείμενο… ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ, ενώ το Μασοριτικό αιώνες μετά Χριστόν άρα αν ήθελε κάποιος να είναι καχύποπτος, θα ήταν με το δεύτερο για εξάλειψη των χριστιανικών ερμηνειών! Και βεβαίως, η Παλαιά Διαθήκη που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης, είναι η μετάφραση των Εβδομήκοντα που βεβαίως αποτελούσε τότε την Γραφή της ελληνίζουσας ιουδαϊκής Διασποράς!

 51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Βρὲ, καλῶς τὸν κὺρ Γεράσιμο.

  Πάντως δὲν φιλοτιμήθηκες νὰ πεῖς ἕνα εὐχαριστῶ γιὰ τὶς χτεσινὲς εὐχές μου. Μὲ πῆρες ἀπὸ τὰ μοῦτρα.

  Ὅσο γιὰ τὴ μετάφραση τοῦ Βάμβα, τὴν ἀγνοῦσα. Ὅ,τι θυμᾶμαι εἶναι αὐτὰ ποὺ μᾶς μάθανε στὸ σχολεῖο.
  Ἂς ὄψονται οἱ Ναζωραῖοι καὶ οἱ Μεταλληνισταί.
  Πάλι καλά ποὺ τὰ θυμᾶμαι κι αὐτά.

  Πραγματικά, σ᾿ ἔπιασε ὁ πόνος γιὰ τὴν Ὀρθοδοξία;

  Νὰ τὸ προσέξεις αὐτό, εἶναι σοβαρό.
  Μπορεῖ νὰ μπλέξεις κι ἐσὺ μὲ τίποτα Χριστιανομπολσεβίκους καὶ νὰ καταντήσεις σὰν κι ἐμένα ἤ τὸν κακόψυχο.

 52. Γεράσιμος said

  Σεβαστέ μου κ. Μπλόγκ (50)

  1. Τόλμα να πείς στους Εβραίους ότι το Μασοριτικό κείμενο της Τορά είναι 1.000 χρόνια μεταγενέστερο των Εβδομήκοντα και θα βρείς τον μπελά σου: Οι μισοί θα γελάνε με την αγραμματοσύνη σου και οι άλλοι μισοί θα σε καταγγείλουν ως αντισημίτη.
  Ξεστραβώσου κ. Μπλόγκ: Το Μασοριτικό μπορεί να γράφτηκε μετά τον 7ο μ.Χ. αιώνα, αλλά στηρίχτηκε στο πανάρχαιο Εβραϊκό κείμενο της Τορά που είναι τουλάχιστον 400 χρόνια παλαιότερο των Εβδομήκοντα. Εκτός κι αν ισχυρίζεσαι ότι είχε χαθεί το παλιό Εβραϊκό πρωτότυπο και οι Ραββίνοι ξανάγραψαν από το μυαλό τους το Μασοριτικό τον 7ο μ.Χ. αιώνα

  2. Το ότι η μετάφραση των Εβδομήκοντα είναι γεμάτη λάθη, το αναγνωρίζει πρώτη και καλύτερη η Ορθόδοξη Εκκλησία: Αν πάς και ζητήσεις από την «Βιβλική Εταιρεία» (Εμμ. Μπενάκη 50) την Παλαιά Διαθήκη, θα σού δώσουν την γνωστή μετάφραση των παλαιοδιαθηκολόγων καθηγητών από το Μασοριτικό, διότι αυτή είναι η «γραμμή» της Ιεραρχίας: Προωθούμε την μετάφραση εκ του Μασοριτικού και δίνουμε τους Εβδομήκοντα στον πελάτη, μόνο αν μάς το ζητήσει

  ΥΓ: Σεβαστέ μου κ. Δ. Μαρτίνε (51): Είναι προς τιμήν σου που παραδέχτηκες την γκάφα σου κι ότι είσαι αδαής στα χριστιανικά. Για ποιές ευχές μιλάς; Εμείς οι Γεράσιμοι γιορτάζουμε 16 Αυγούστου ή 20 Οκτωβρίου. Τα γενέθλιά μου είναι 26 Μαρτίου

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θόδωρα Βάτμαν, χρόνια πολλά, ρε, για χτες! Πότε θα μάθεις να μιλάς σαν άνθρωπος και να μην προσβάλλεις σχολιαστές, που όλοι οι άλλοι τους σεβόμαστε; Αλλά στα εβδομηνταφεύγα μαθαίνονται αυτά;

 54. Ριβαλντίνιο said

 55. cronopiusa said

  3
  ναι

 56. cronopiusa said

 57. Γιάννης Ιατρού said

  46: ++++
  Αμ, σε λίγο θα το κάψει κι αυτό το χρηστώνυμο ο Τεό 🙂

 58. Η μετάφραση του Βάμβα, σε βαριά καθαρεύουσα (σε σημείο που να μπορεί κανείς, αν δεν προσέχει, να την περάσει για το πρωτότυπο 🙂 ), ήταν η μετάφραση της Βιβλικής Εταιρίας. Μόνον Ορθόδοξη δεν θα την έλεγε κανείς, και πάντως δεν είναι «άγευστος Ορθοδοξίας» αυτός που δεν την αναγνωρίζει.

 59. avadista said

  44 ….οι δύο «θεούσες» του Ιστολογίου (Μπλόγκ + Ριβαλντίνιος)….
  Γεράσιμε, το αρσενικό της θεούσας είναι: μακροσταυρίτης

 60. 37 Γιατί αρπάζεσαι; Εννοείται ότι οι Εικονολάτρες του κόλλησαν το παρατσούκλι, αν και βέβαια αν όντως συνέβη το κόπρισμα μάλλον θα του κόλλαγε το όνομα ούτως ή άλλως. Αν πάντως σ’ ενδιαφέρει η γνώμη μου, το να κρίνεις την περίοδο της Εικονομαχίας με βάση την Κυριακή της Ορθοδοξίας μπορεί να καταντήσει, όπως λες, γελοιότητα, όπως λες κι εσύ – και θαρρώ ο Παπαρρηγόπουλος (τον οποίο βεβαίως δεν πρόκειται να θεωρήσω αυθεντία) ήταν εξίσου πιστός στα εθνικά και θρησκευτικά ιδεώδη με άλλους, συν τοις άλλοις ήταν εκείνος που έβαλε το Βυζάντιο στο χάρτη της ελληνικής ιστορίας.

 61. Νικοκύρη, είναι τυχαίο ότι το χαριτωμένο αυτό διήγημα το δημοσίεψες ανήμερα Κυριακή της Ειδωλολατρίας Ορθοδοξίας;

 62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε πρέπει νὰ τὸ παραδεχτῶ. Πολὺ μοῦ ἄρεσε αὐτὸ τὸ «ἄγευστος Ὀρθοδοξίας».
  Ἄλλωστε δὲν ἰσχυρίζομαι πὼς εἶμαι μέγας γευσιγνώστης. Κάτι μεζεδάκια τσίμπισα κι αὐτὰ στὰ μικράτα μου.

 63. Πάντως, δεν είναι αλήθεια ότι το μασοριτικό είναι πιο αξιόπιστο από τους Ο΄, ή μάλλον ότι οι Ο΄ δεν είναι πιο αξιόπιστοι από το μασοριτικό;
  Κατατοπιστικό αυτό: https://en.wikipedia.org/wiki/Masoretic_Text

 64. The plot thickens: https://www.academia.edu/9250434/The_Septuagint_as_a_Jewish_Classic

 65. Ριβαλντίνιο said

  Θυμήθηκα και την παράδοση που λέει πως η ημέρα της μετάφρασης των Ο΄ ήταν αρχικά ημέρα γιορτής για τους Ιουδαίους. Αργότερα όμως με τον χριστιανισμό έγινε ημέρα θλίψης.

 66. Γιάννης Ιατρού said

  64: Δύτα,
  διατί επιμελώς αποκρύπτεις, πως η πηγή του Septuagint βρίσκεται στo ψευδόνυμο ελληνο-εβραϊκό έργο «επιστολή του Αριστέα πρός τον Φιλοκράτη» 🙂 🙂 ;
  (Aristeae ad Philocratem Epistvla cvm ceteris de origine versionis LXX interpretvm testimoniis, Leipzig,
  αλλά υπάρχει και στα γαλλικά αν έχει κάποιος πρόβλημα με τα λατινικά 🙂 : A. Pelletier, Lettre d’Aristee a Philocrate,
  ακόμα και στα αγγλικά: M. Hadas, Aristeas to Philocrates (Letter of Aristeas) (ed. and trans.), New York)

 67. Τι εννοείς; ότι δεν ήταν θεόπνευστη με εβδομηνταδυό πανομοιότυπες μεταφράσεις φτιαγμένες σε χωριστά δωμάτια; Θου Κύριε…
  Ας συμπληρώσουμε το εγχειρίδιο: https://en.wikipedia.org/wiki/Septuagint

 68. giorgos said

  37. Εντάξει κ. BLOG άπό τώρα καί στό έξής θά διαβάζω Μακρυγιάννη 🙂
  Πάντως , όταν βλέπεις κείμενα τού Κακλαμάνη γίνεσαι… «εικονομάχος» 🙂

 69. Ριβαλντίνιο said

  Να πούμε κιόλας ότι αυτό που μετέφρασαν οι Ο΄ήταν η Πεντάτευχος και όχι όλη η Παλαιά Διαθήκη. Υπάρχουν βιβλία της ΠΔ που γράφτηκαν μετά τον Πτολεμαίο τον Β΄ . Και το κείμενο του Δανιήλ που χρησιμοποιούμε είναι του Θεοδοτίωνος και όχι των O ΄.

 70. Avonidas said

  Πωπω, χαμός στο ίσωμα πάλι σήμερα… βλέπω και θαυμάζω απολογητική 😛

  Εικονόκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος 😉

 71. Pedis said

  # 4 – Δύτα, Βρίσκω μια συγγένεια με τον Στάνισλαφ Λεμ

  από το σχόλιό σoυ και το θέμα μού ήρθε ξώφαλτση φλασά … Stanislaw Lec …

  When smashing monuments, save the pedestals. They always come in handy.

  https://en.wikiquote.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Jerzy_Lec

  Some like to understand what they believe in. Others like to believe in what they understand,

  και επειδή σε βλέπω ορεξάτο σήμερα με τον Μπλογκ …

  Suppose you succeed in breaking the wall with your head. And what, then, will you do in the next cell?

 72. cronopiusa said

 73. cronopiusa said

 74. Επειδή εδώ λεξιλογούμε υπάρχει σχέση μεταξύ masoretic text και μαζορετών ;;

 75. Γιάννης Ιατρού said

  67: Δύτα, τι θεόπνευστη κλπ. 🙂 Εδώ (σ. 35 ff) περιγράφεται η κομπίνα 🙂

 76. https://en.wikipedia.org/wiki/Masoretes
  Drum-major ο αρχιτυμπανιστής και drum-majorette το θηλυκό, λέει ο Μπάμπι.

 77. δηλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Drum_major
  αυτά για το #74

 78. ranele said

  13
  Είχα δει το ίδιο απόσπασμα σε μια εφαρμογή κινητού για τη Βίβλο με την Υποτακτική, ακριβώς έτσι όπως το παραθέτει ο μεταφραστής, αν εξαιρέσεις το μονοτονικό και τις καταλήξεις της Υποτακτικής. Θυμάμαι ότι είχα απορήσει κι εγώ αν τελικά πρέπει να έχει Οριστική ή Υποτακτική…

 79. Spiridione said

  Πάρα πολύ ωραίο.

  Μερικά μικρομεταφραστικά:

  Ο τίτλος στα αγγλικά είναι Iconoclasm.

  Στο πρωτότυπο είναι Παπαναστασίας όχι Παπαναστασίου. Και ο Παπαδάνιος (!) Παπαδιανός.

  – …Κι όταν ένας όχλος οδηγημένος από τριάντα φανατι­κούς ορμάει καταπάνω του στο δρόμο
  στην αγγλική μετάφραση:
  …And when mobs led by filthy fanatics run through the streets

  Οι απόκρυφες ιστορίες σε αγγλική μετάφραση

  Click to access capek-karel-apocryphal-tales-catbird-1997.pdf

  και το πρωτότυπο
  https://cs.wikisource.org/wiki/Kniha_apokryf%C5%AF/Obrazoborectv%C3%AD

 80. Ριβαλντίνιο said

  Απόψεις Λέοντος Ε’ για την εικονολατρία

  Γιατί οι Χριστιανοί παθαίνουν ήττες από τους εθνικούς; Επειδή λατρεύονται οι εικόνες […]! Γι’ αυτό σκοπεύω να τις καταστρέψω. […] Οι αυτοκράτορες που δέχτηκαν και λάτρεψαν τις εικόνες πέθαναν στην εξορία ή στη μάχη. Αυτοί όμως που δεν τις λάτρεψαν πέθαναν στο κρεβάτι τους και τάφηκαν με τιμές στους αυτοκρατορικούς τάφους κοντά στο ναό των Αγ. Αποστόλων. Εγώ επιθυμώ να μιμηθώ τη δεύτερη κατηγορία και να τις καταστρέψω, για να μακροημερεύσω και εγώ και ο γιος μου και η δυναστεία μας να βασιλεύσει ως την 4η και 5η γενιά.

  Scriptor incertus de Leone Bardae filio, έκδ. I. Bekker, Bonn 1842, 349.

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B107/371/2478,9502/

  Μακροημέρευσε ; Για να δούμε :

  Χριστουγεννιάτικος ὅρθρος στὸ παλάτι (820 μ.Χ,),
  ( Πῶς ἀνέβηκε στὸ θρόνο ὁ Μιχαἠλ Β’ ὁ Τραυλός, ὁ ἱδρυτἠς τῆς δυναστείας τῶν ᾽Αμοριανῶν. )

  ῎Ορθρος… Στὸ ναὸ τῆς Παναγίας τοῦ Φάρου, στὸν πρῶτο ναὸ τοῦ παλατιοῦ, ὁ πρωτοψάλτης, μὲ τὸ κεφάλι χωμένο σὲ καλογερικὴ κουκούλα, ἔχει ἀνάψει τὴ λαμπάδα κι ἑτοιμάζεται. Σκιὲς γλυστροῦν μέσα στὸ σκοτάδι.. ῎Εξαφνα ἕνας ἥσκιος προχωρεῖ ἴσια στὸ χορό, μὲ τὸ κεφάλι χωμένο κι αὐτὸς σὲ κουκούλα, στέκει μέσα στοὺς ψάλτες κι ἀνοίγει τὸ βιβλίο του. «Αὔγουστε», λέγει τρέμοντας ὁ πρωτοψάλτης μόλις γνώρισε τὸν αὐτοκράτορα. ( 1 ) ᾽Εκεῖνος, βυθισμένος πάντοτε στὸ ταπεινὸ ροῦχο του, γνέφει αὐστηρὰ ν’ ἀρχίσουν. Κι ὥσπου νά ᾽ρθῆ στὸν ἑαυτό του ὁ πρωτοψάλτης καὶ νὰ πάψη τοὺς ψιθυρισμούς του ὁ χορός, ποὺ τώρα μόλις ὑποψιάζεται τὴν ἀνέλπιστη αὐτὴ παρόυσία, ὁ βασιλιὰς τῶν Ρωμαίων ἄνοιξε τὸν ὄρθρο μὲ τὴ χαρμόσυνη μελωδία «Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί …»
  ῎Ετσι προχωρεῖ ἡ ἀκολουθία καὶ μπαίνουν στὶς Καταβασίες. Κανένας δὲν ξέρει πὼς μέσα στὸ χορὸ ἕνας ἀπὸ τοὺς ψάλτες, ποὺ ταυτοφωνοῦν ὑπάκουοι στὶς πλατιὲς χειρονομίες του δασκάλου, εἶναι ὁ Αὔγουστος, ὁ ἐξολοθρευτὴς τῶν Βουλγάρων. ῞Οταν ἦλθε τὸ τροπάριο «Τῷ Παντάνακτος ἐξεφαύλισαν πόθῳ… », ὁ πρωτοψάλτης ἀπόσυρε ἐπιδέξια τὴ φωνή του, ἔγνεψε στὸ χορὸ νὰ κάνη τὸ ἴδιο, κι ἔμεινε ψάλτης ὁ αὐτοκράτορας. Μεταρσιωμένος δέχτηκε νὰ μελωδήση μοναχός του…..ὅταν, στὴν τελευταία λέξη, σπαθιὰ ξεγυμνωμένα, μαχαίρια, σίδερα, ρίχνονται ἀπάνω σ’ ἕνα γέρο παπά. Στὶς κραυγὲς τοῦ λειτουργού οἱ δολοφόνοι νιώθουν πὼς ἔχουν γελαστῆ. Γυρίζουν ἀμέσως ἀλλοῦ καὶ ψάχνονται στὸ φῶς τῶν κεριῶν, δὲν ἀργοῦν νὰ πέσουν στὸ βασιλιὰ καὶ νὰ χυμήξουν ἀπάνω του. Μὲ τὰ πρῶτα χτυπήματα, ὁ βασιλιὰς χυμᾶ στὸ ἱερὸ νὰ ταμπουρωθῆ. Τὸν κυνηγοῦν. Τὸ πρῶτο ποὺ βρῆκε μπροστά του, ἕνα μεγάλο σταυρό, τὸν σηκώνει κι ἀντιχτυπᾶ τοὺς δολοφόνους. Μὰ ὁ σταυρὸς εἶναι βαρύς. Τὰ μαχαίρια καὶ τὰ σπαθιὰ πέφτουν γοργὰ καὶ σίγουρα. «Σκύλοι!, Μὲ χρειάζεται ἀκόμη τὸ Βυζάντιο!» φωνάζει ὁ βασιλιὰς καὶ χτυπᾶ μὲ ὅ,τι μπορεῖ. Μιὰ σπαθιὰ τοῦ παίρνει τὸ κεφάλι. Τοῦ κόβεται τὸ ἕνα χέρι. ῾Ο Λέων Ε’ ὁ Αρμένιος σωριάστηκε στὸ ἱερὸ τῆς Παναγίας τοῦ Φάρου..
  Τὸ παλάτι λάμπει… ῾Ο Μιχαὴλ ὁ Τραυλὸς εἶναι βασιλιὰς τῶν Ρωμαίων. ᾽Εδῶ καὶ μιὰ ὥρα σωστὴ τὸν ἔφεραν ἀπ’ τὴ φυλακή. Τὸν κάθισαν στὸ θρόνο. Μὰ τὰ χέρια του εἶναι σιδεροδεμένα κι ὁ σιδερὰς ποὺ τὰ εἷχε δέσει δὲ βρέθηκε ἀκόμη γιὰ νὰ τὰ λύση. Σὰ δὲν μποροῦν νὰ τὸν ντύσουν, τοῦ ρίχνουν ἀπάνω του τὴν πορφυρὴ χλαμύδα, ὅπως τύχη. Ταραγμένος, κίτρινος, μὲ τὸν τρόμο τῆς φυλακῆς ἀκόμη στὸ μάτι του, κοιτάζοντας ἀνήσυχα τὴν πόρτα, γιατὶ δὲν ξέρει τί μπορεῖ νὰ προβάλη ἀπὸ κεῖ, ὁ αὐτοκράτορας ἀφήνεται νὰ τὸν ντύνουν, νὰ τοῦ σωριάζουν βασιλικὰ ἐμβλήματα στὸν ὦμο, νὰ τοῦ φοροῦν τὰ κόκκινα πέδιλα καὶ τὸ στέμμα μὲ τὰ κρεμάμενα μάργαρα, ποὺ παίζουν στὰ μελίγγια του.

  Ζαχαρ. Παπαντωνίου [Νεοέλληνας συγγραφέας-Βυζαντινὸς ῎Ορθρος -Διήγημα.Απόσπασμα ]

  ( 1 ) Πρόκειται γιὰ τὸν τελευταῖο ἀπὸ τοὺς διαδόχους τῶν ᾽Ισαύρων,τὸν Λέοντα Ε’ τὸν ᾽Αρμένιο (818 – 820). ῾Η περιγραφὴ αὐτὴ τοῦ τέλους τῆςζωῆς του δείχνει τὴ σκοτεινὴ ὄψη τῆς ζωῆς τοῦ Βυζαντινοῦ παλατιοῦ

  Click to access kalokairinos.pdf

  σελ. 178

 81. nethome said

  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Σήμερα … Διαβάστε για το νόημα της Κυριακής της Ορθοδοξίας αλλά και για εκείνο όλων των Κυριακών της Μεγάλης Σαρακοστής. : https://www.vimaorthodoxias.gr/theologikos-logos-diafora/kyriaki-tis-orthodoxias-oles-oi-kyriakes-tis-sarakostis-tou-pascha/

 82. Στέλλα said

  Βλέπω τιμά το ιστολόγιο την Κυριακή της Ορθοδοξίας 🙂

 83. Γιάννης Ιατρού said

  Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά; Άνοιξε ο Λάμπρος το σχολείο; 🙂

 84. BLOG_OTI_NANAI said

  Έχουμε πλάκα γενικώς, που όλες οι συζητήσεις και οι αντιρρήσεις διεξάγονται με βάση κάτι που έχει μπροστά το… Wiki. Διότι όλα αυτά αυτά τα μεταφρασμένα ή εξαρχής στα ελληνικά γραμμένα 49 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, έχουν λάβει πλέον το συνολικό όνομα «Μετάφραση των Εβδομήκοντα» άσχετα από τον θρύλο και άσχετα αν προέρχονται από ένα βάθος χρόνου από τα μέσα του 3ου έως και τον 1ο π.Χ. αιώνα.

  52: Αγαπητέ Βατ-μπάρμπα, αυτό μου έλειπε ν’ ανοίξω σοβαρή συζήτηση μαζί σου για την κριτική του εβραϊκού κειμένου. Όπως είδες, αναφέρθηκα ακριβώς στο αφελές που έγραψες τη στιγμή που η Μτφρ των Ο΄ είναι έργο πρόοΧριστού. Θυμάσαι άλλωστε εδώ και 4 χρόνια πως όποτε με προκάλεσες σε πήρε και σε σήκωσε. Οπότε μου ζαλίζεις τον γκιώνη.

  60: «κρίνεις την περίοδο της Εικονομαχίας με βάση την Κυριακή της Ορθοδοξίας«. Δύτη όταν σε πιάνει το μαράζι να βρεις κάτι να πεις με το ζόρι, δεν γράφεις σοβαρά.

  68: «Πάντως, όταν βλέπεις κείμενα τού Κακλαμάνη γίνεσαι… «εικονομάχος»«. Και αυτοί που διαβάζουν κείμενα του Λιακόπουλου γίνονται ψεκασμένοι.

 85. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία.

  21 Εγώ «της Ραβέννας» θα έβαζα αν το μετέφραζα

  35τέλος Παραπέμπει θαρρώ στην απόρριψη των νεωτερισμών από την ακαδημαϊκή σχολή.

  44-49 Κι εγώ σκέφτηκα ότι είναι από τη μετάφραση του Βάμβα το χωρίο. Προκειται για συνηθισμενο κόλπο των μεταφραστών όταν θέλουν να διατηρήσουν κάπως τη χροιά του πρωτοτυπου αλλά να είναι πιο κατανοητό το κείμενο.

  Αλλα, κυρ Γερασιμε, το πόσων χρονών είναι ο καθένας δεν θα το σχολιάσεις εσύ, ούτε τι δουλειά κάνει, εσύ ο ψευδώνυμος. Καλύτερα να μην ξαναγράψεις.

  61 Απλή και καθαρή σύμπτωση, Άγγελε

  74 Οχι, οι μαζορέτες από major

  79 Eυχαριστούμε για το πρωτότυπο!

  82 Είπαμε, σύμπτωση!

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  74: Ελπίζω να μην ρωτήσεις κάποιον Εβραίο κάτι τέτοιο.

 87. BLOG_OTI_NANAI said

  60: Το πρόβλημα δεν ήταν αν ο Παπαρρηγόπουλος ήταν πιστός. Το θέμα ήταν ότι πολεμούσε την εξίσου ανιστόρητη αντίληψη του Γίββωνα που είχε επικρατήσει περί «χιλίων ετών… παρακμής». Ο Παπαρρηγόπουλος λοιπόν προσπάθησε να ωραιοποιήσει ειδικά τους βυζαντινούς αυτοκράτορες και στους Εικονομάχους βρήκε την ευκαιρία να τους παρουσιάσει κάτι επαναστάτες και κοινωνικούς αναμορφωτές και προδρόμους του… Διαφωτισμού. Φυσικά, αυτά απέχουν όσο η μέρα από τη νύχτα διότι αν δεχτούμε ότι οι Εικονόφιλοι ήταν δεισιδαίμονες εξίσου δεισιδαίμονες ήταν και οι Εικονομάχοι που θεωρούσαν πως όλα τα κακά πήγαζαν από τις εικόνες και βεβαίως τα κοινωνικά κινήματα προετοιμάζονται και δεν υπάρχει πουθενά κανένα κείμενο που να δείχνει μια πορεία προς την κοινωνική αναμόρφωση ή ένα κίνημα ιδεών που ωθούσε στην Εικονομαχία,η οποία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια αυτοκρατορική αίρεση για την οποία πιθανολογείται μεταξύ άλλων ότι στόχευε να στηρίξει ιδεολογικά τους φιλικούς προς τον ανεικονισμό πληθυσμούς των συνόρων.

 88. Δεν ήταν δυνατόν να χάσει το πρωτάθλημα στα γήπεδα, ευτυχώς υπάρχουν και τα χαρτιά … όσο γιατο ήθος των φιλοξενουμένων το κατέγραψε η κάμερα, ο αθλητικός εισαγγελέας μάλλον δενθα το δει…

  https://streamable.com/4e64h

 89. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γενικά με τα απόκρυφα των κοινωνιών, ήταν κάτι σαν μόδα και στην ελληνική κοινωνία, στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη Θεσσαλονίκη, επί Οθωμανικής κατοχής, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία», σε συνέχειες, μυθιστόρημα με τίτλο «ΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». Επίσης κάτι ανάλογο δημοσιεύτηκε αργότερα και για την Αλεξάνδρεια. Ακόμη ένας άτυπος σύλλογος που υπήρχε στην παλαιά Θεσσαλονίκη, γνωστός ως «λεχρίτες», -ταβερνόβιοι βαρελόφρονες- είχαν φτιάξει κάτι στιχάκια, που τα τραγουδούσαν συνοδεία μπουζουκιού ή κιθάρας, βγάζοντας στη φόρα τα απόκρυφα, τα άπλυτα της υψηλής κοινωνίας. Το πως δεν έφτασε στα χέρια μου ένα τετράδια με τέτοια στιχάκια, είναι άλλη ιστορία.

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=10&db=7&da=1911

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα γράψει που θα γράψει, ας τον προλάβουμε. 😜
  Μπράβο στον Ολυμπιακό που αποχώρησε από τη ζούγκλα της Τούμπας. Ανταπέδωσε, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, την περσινή ατιμία στη Λεωφόρο και έδειξε τι έπρεπε να είχαν κάνει οι πράσινοι στη Ριζούπολη και σε καμιά δεκαριά ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Ανέβηκαν πολύ στην εκτίμησή μου οι γάβροι.

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, ρε φίλε, δεν τον πρόλαβα!!! 😈

 92. # 90

  Μέχρι και το συνεταιράκι του Μαρινάκη εμφανίσθηκε μετα πολύμηνη απουσία…

  Yiannis Alafouzos
  @Yalafouzos
  Ύβρις ατη νέμεσις τισις

  πως φαίνεται πως κατά βάθος κάποιοι δεν θέλανε ποτέ την διάλυση της παράγκας που τους βόλευε στη δεύτερηθέση…

 93. ΚΩΣΤΑΣ said

  89 Ωχ, λάθος λινκ, ελπίζω να βγει σωστά το νέο

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=11&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASbASSAShASc&CropPDF=0

 94. Κώστας said

  Θεία δίκη… (Πώς να τον ξεχάσω τον καραγκιοζοπαίχτη;)

 95. # 90

  ΓιάννηΚουβάτσε μη γίνεσαι βλάκας :

  1. Στον Ιβιτς ήταν το ΤΡΙΤΟ αντικείμενο που του πέταξαν απλά το πρώτο που τον πέτυχε

  2. Αλλά αλουμινένιο κουτί κι άλλο χαρτί

  3. Αλλό από 5 μέτρα κι άλλο από 15

  4. Για ποιά ζούγκλα μιλάς όταν όλα -όλοι το λένε- ήταν σαν εκκλησία πλην του ηλίθιου που πέταξε το χαρτί. Ξαναδές το βιδδεο από το ματς που διακόπηκε και μην βγάζεις τα απωθημένα σου, τέτοιο παράδειγμα αντικειμενικότητας δίνεις σαν εκπαιδευτικός ;

 96. sarant said

  Κατά τη γνώμη μου, καταχρηστικό ηταν και το περσινό, καταχρηστικό και το σημερινό.

  Εγραψα το εξής σχόλιο στο FB

  Πλάκα έχουν τα ραδιενεργά ρολά από τα οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο Γκαρσία στην Τούμπα.

  Αλλά κάτι ανάλογο δεν ειχε γίνει και στη Λεωφόρο πέρυσι με τον βαρύτατο τραυματισμό του Ίβιτς, που από θαύμα γλίτωσε τη ζωή του;

  Μάχαιραν έδωσες, ρολό θα λάβεις.

 97. Spiridione said

  89. Τα απόκρυφα αυτά υπήρχαν ήδη από τον 19ο αιώνα και ήταν βέβαια αρκετά διαφορετικά από τα απόκρυφα του Τσάπεκ
  http://openlit.teimes.gr/city/varelas.htm

 98. Μανούσος said

  Η εξίσωση: αίρεση=κοινωνικό κίνημα, είναι ξεπερασμένη, αλλά στα καθ΄ ημάς βολεύει ακόμη για αναχρονιστικούς ιστορικούς παραλληλισμούς.

  Ειδικά ο μανιχαϊσμός και ο παυλικιανισμός μόνο υπέρ των λαϊκών στρωμάτων δεν έδρασαν… Το μανιχαϊκό κράτος των Ουϊγούρων στο Κινεζικό σήμερα Τουρκεστάν, δεν ήταν παρά ένα μεσαιωνικό κράτος δομημένο πάνω στα συνήθη περίπου πρότυπα των προνομιούχων οικονομικών και στρατιωτικών ελίτ.

  Εξ ίσου στρατοκρατική ήταν και η δομή του βραχύβιου Παυλικιανικού Κράτους, ως εκ του αποτελέσματος (μετοίκηση στην Θράκη έναντι στρατιωτικής υπηρεσίας μετά την ήττα τους και συστηματική ένταξή τους στο στράτευμα επί Αλεξίου Κομνηνού), και των Βογομίλων κλπ.
  Πουθενά δεν υπάρχει τεκμήριο κοινωνικής μεταρρύθμισης ή σχετικής απαίτησης παρά μόνο θρησκευτικής αλλαγής.
  Και μόνο η υπερπουριτανική και υπερασκητική θεολογία ότι η ύλη και ο άνθρωπος είναι δημιουργήματα του θεού του κακού είναι ξεκάθαρα (μαζί με άλλες επιτρπτές πρακτικές, πχ τοκογλυφία, ή απαξίωση της αναπαραγωγής) αντικοινωνική και απάνθρωπη στάση. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά ο Μανιχαϊσμός καταδιώχθηκε από την βουδδιστική Κίνα και Κεντρική Ασία και την Ζωροαστρική Περσία έως τις μουσουμανικές χώρες και την εκχριστιανισμένη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και όλα τα άλλα χριστιανικά κράτη του Μεσαίωνα, δηλ. σε όλο σχεδόν το πολιτισμικό εύρος του γνωστού κόσμου και δεν επιβίωσε αντίθεατα προς άλλες θρησκείες ή ιδεολογίες που υπέστησαν τα ίδια.
  Απλώς διάφοροι βαυκαλίζονται στο να ανευρίσκουν σε αυτά τα θρησκευτικά ρεύματα ιδεολογικούς προγόνους κοινωνικής διαμαρτυρίας, από τους προτεστάντες έως τους αναρχικούς…
  Ειδικά η θεώρηση της εικονομαχικής περιόδου από βυζαντινολόγους του ΚΚΕ είναι λυπηρή (οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αντιλαμβάνονται τί εννοώ).

  Παρόμοια ισχύουν και για την θρησκευτική τέχνη ειδικά σε ερμηνευτικές προσεγγίσεις περί ρεαλισμού δισδιάστατης απεικόνισης κλπ. Η βυζαντινή τέχνη είναι λειτουργική (κατά κυριολεξία) και όχι εκκοσμικευμένα χρηστική, άρα οι απαιτήσεις είναι άλλες και με δεδομένη προϋπόθεση την στενή σύνδεσή της με το εικονογραφικό ύφος των προσωπογραφιών του Φαγιούμ και της εν γένει ελληνιστικής τέχνης οι συγκρίσεις με τις εξελίξεις της Δύσης και ειδικά μετά την Άλωση νομίζω ότι φανερά δεν ενδείκνυνται. Η θρησκευτική γλυπτική στην Δύση προφανώς πατάει σε άλλη παράδοση, άγνωστο όμως γιατί άντεξε και κράτησε τόσο μεγάλο μερίδιο. Σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί η γοτθική τέχνη ή Αναγεννησιακή ή ακόμη και η φλαμανδική περισσότερο νατουραλιστική από την Μακεδονική Σχολή. Η απόρριψη της γλυπτικής μορφών σε μεγάλη κλίμακα πιθανόν να έχει να κάνει με την αποφυγή οποιασδήποτε σύνδεσης με ειδωλολατρικές πρακτικές, διαμάχη που αναζωπυρώθηκε με την εμφάνιση του Ισλάμ οπότε χρονολογούνται και τα τελευταία δείγματα βυζαντινής γλυπτικής ανθρωπίνων μορφών σε θρησκευτικό πλαίσιο (εκτός από την μικρογλυπτική που δεν σταμάτησε ποτέ).

  Κατά τα άλλα τόσο το Ταλμούδ όσο και το Ισλάμ εξ αρχής επιτρέπουν την εικονογραφία αλλά μόνο εκτός θρησκευτικού πλαισίου. Γνωστά τα ψηφιδωτά των ελληνιστικών συναγωγών της Μέσης Ανατολής (πχ Μπετ Άλφα) και τις νωπογραφίες στην Ευρωπό (του Ευφράτη).
  Ακόμη και στα ανάκτορα τόσο των Ομαϊαδών στην Συροϊορδανική έρημο όσο και στων Αββασιδών στην Σαμάρρα του Ιράκ οι ανθρώπινες μορφές γλυπτές ή ζωγραφικές χρησιμοποιούνται άνετα (ακόμη και γυμνές μορφές) αρκεί να είναι εκτός θρησκευτικών χώρων.

  Η Ισαυρία είναι σχετικά απομονωμένη αλλά όχι και απώτατη Ανατολή…. 100 χλμ προς Βορρά από την Αττάλεια είναι.

  Δεν μπαίνω καν στην συζήτηση του Παλαιοδιαθηκικού κειμένου κλπ είτε επιλέχθηκε ο Βάμβας είτε κάποιος άλλος προφανώς ο μεταφραστής έπρεπε να βάλει την μετάφραση των Ο για λόγους συνέπειας, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια λεπτεπίλεπτη πρόθεση διαφοροποίησης από τον συγγραφέα. Μόνο αν συνέτρεχε τέτοιος λόγος θα είχε νόημα η προτίμηση κάποιας συγκεκριμένης κειμενολογικής απόκλισης. Πλην όμως με όλη την τραγελαφικότητα του ψευδοϊστορικού πλαισίου του συγγραφέα, δεν νομίζω ότι είχε λεκτικές ευαισθησίες τέτοιου είδους, αλλά πιστεύω ότι απλώς έκανε αναφορά στην οικεία φράση, άρα έπρεπε νομίζω ο μεταφραστής να βάλει το οικείο κείμενο και όχι κάποια παράφραση.

  Τώρα βέβαια το ουσιώδες πρόβλημα της σημερινής ανάρτησης είναι η λοιδωρία της Μεγαλονήσου και όλες οι άλλες συζητήσεις είναι στάχτη στα μάτια!!

  Ως εκ τούτου συνυποβάλω και μουσκή διαμαρτυρία

 99. Tomás de Torquemada said

  Επιτραπήτωσάν μοι οι κάτωθι παρατηρήσεις επί της παρούσης αναρτήσεως:

  α) Οι εικονολάτρες (της Ανατολής) το είχαν παρακάνει. Αν δεν το είχαν παρακάνει δεν θα χρειαζόταν να καθοριστεί επακριβώς εκ των υστέρων σε Σύνοδο τι είναι η τιμή και προσκύνηση των εικόνων.

  β) Η εικονομαχία, ως αίρεση, είναι στην ουσία η ίδια εκείνη αίρεση που μεταμφιεζόταν σαν αρειανισμός, νεστοριανισμός, μονοφυσιτισμός, μονοθελητισμός, μονοενεργητισμός και πάει λέγοντας: δηλώνει, όπως και οι άλλες, την αδυναμία μερίδας χριστιανών να κατανοήσουν ή να αποδεχτούν ότι ο Θεός μπορεί να ενανθρωπήσει. Γι’ αυτό και οι Καθολικοί δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στα Χριστούγεννα. Από τη στιγμή που δεχτείς ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος, το αν θα μπορεί να αναστηθεί φαντάζει λεπτομέρεια.

  γ) Οι εικονομάχοι αυτοκράτορες ήταν, γενικά, καλοί πολιτικοί και πολεμιστές. Ο Κοπρώνυμος πιθανότατα τα έκανε στη βάφτισή του και δεν είναι κακό, έχω δει εγώ ένα παιδάκι να τα κάνει κι άλλα να ουρούν σε βάφτιση και δεν έχω πάει και σε τόσες πολλές. Αν δεν υπήρχε δόση αλήθειας, για ποιο λόγο να βγάλουν μόνο σε αυτόν ένα τέτοιο παρατσούκλι κι όχι σε άλλους εικονομάχους αυτοκράτορες;

  Εάν προκληθώ, ίσως προβώ σε αποκαλύψεις…

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τζι, φίλε μου, μη βρίζεις. Ας κυριαρχήσει η καθηγητική σου ιδιότητα επί της μπαοκτσίδικης φανατίλας. Δύο πράγματα έχω χαρεί περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, από ποδοσφαιρικής απόψεως: το περσινό γκολ του Μολίνς στην Τούμπα και τη σημερινή αποχώρηση του Ολυμπιακού. Και όπως τουϊτάρησε προσφυώς προ ολίγου ο μοιραίος Αλαφούζος:
  Ύβρις – Άτη – Νέμεσις – Τίσις
  Και παραφράζοντας Νικοκύρην : Μπιρόκουτο έδωσες, ρολό θα λάβεις. 💚
  Αλλά μη βιάζεστε να απελπιστείτε: ο νέος χαλίφης μπορεί να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά, γιατί μάλλον θα βρει «τρόπο» ώστε να θεωρηθεί αδικαιολόγητη η αποχώρηση του Ολυμπιακού.
  Το λήγω (και μεταβατικό, πλέον 😊) εδώ, γιατί θα μας κράξουν οι άλλοι. Και δικαίως.

 101. Νίκο σαφώς και όλες οι περιπτώσεις είναι καταδικστέες. Το θέμα είναι πως τραυματισμό δεν προκαλεί ούτε το χαρτόκουτο με το νεσκαφέ στον Αναστασίου, ούτε το χαρτί στο μάγουλο τουΓκαρσία, ενώ του Ιβιτς το κεφάλι μάτωσε αναντίρρητα. Από κει και πέρα το παραμύθι με τις μεταβάσεις στο νοσοκομείο και τις δηλώσεις «ζαλίζομαι» τις θεωρώ γελοιότητες απ’όποιον και να γίνονται που προκύπτουν από τις πιέσεις των διοικούντων. Οι ποινές διακοπής του αγώνοςόμως δεν καταλογίζονται (καλώς) από την ρίψη των αντικειμένων αλλά από το αν προέκυψε τραυματισμός. Δεν νομίζωπως θα στοιχειοθετηθεί τραυματισμός αλλά η τιμωρία του ΠΑΟΚ θα προέλθει από τα επεισόδια που νομοτελειακά θα γίνουν έξω από το γήπεδο από το ερεθισμένο πλήθος.

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  83 – 🙂 🙂 🙂
  Ποιό είναι το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει μετά απ΄αυτό; 🙂

  95 τέλος – Πώς μπορεί να διακοπεί ένα παιχνίδι που δεν άρχισε;

  96 – «Μάχαιραν έδωσες ρολό θα λάβεις.» Κοτόπουλο ή χοιρινό; δεν το διευκρινίζεις. 🙂

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  97 Spiridione, ευχαριστώ. Πολύ ενημερωτικό αυτό που βάζεις για τα απόκρυφα, λείπει όμως η Θεσσαλονίκη, από μια γρήγορη ματιά που το έριξα.

  Ζητώ συγνώμη και σε παρακαλώ αν έχεις διάθεση και χρόνο -επειδή είσαι καλός ερευνητής- αν μπορείς να βρεις πληροφορίες για τον Γεώργιο Σκωτ, που γράφει στη Μακεδονία. Από δική μου έρευνα βρήκα λίγα στοιχεία, δεν ξέρω όμως τι ισχύει. Γ. Σκωτ, δημοσιογράφος, Γεώργιος Σκωτ – Παπανικολάου, γιατρός – μακεδονομάχος από Χαλκιδική, Γεώργιος Σκωτ, πολιτικός, υπουργός παιδείας στη 10/ετια 1920-30.

 104. # 100

  Ειλικρινά δεν το είπα σαν βρισιά αλλά σαν απορία από την ανικανότητα να αντιληφθείς τι παίχτηκε και τι παίζεται ακόμα με τον ΠΑΟ. Σας το φωνάζει κατάμουτρα ο Κωνσταντίνου πως θα σας διαλύσει για να τον πάρει φτηνά κάποιος άλλος από το Σεπτέμβρη και σεις παλεύετε για την 5η θέση.
  Να μην τα ξαναγράφω διάβασε το # 101 και μάθε πως χαλίφης πριντον Κόκαλη ήταν ο καπετάνιος και τώρα ίσως γίνει ο Μελισσανίδης, αν έβλεπες τα ματς μπορεί να το είχες καταλάβει αλλά θα είχε διαλυθεί το παραμυθάκι που πιστεύεις

  Ηδη το Διαβαλκανικό οσοκομείο απεφάνθη πως ο Γκαρσία πρέπει να διανυκτερεύσει…είδες ο …χαλίφης ;;

 105. Κώστας said

  Πολύ καλά έκανε ο Γκαρσία και πήγε στο νοσοκομείο για τις ζαλάδες του. Δεν παίζεις μ’ αυτά… Εδώ πήγε ο άλλος ο… λεβέντης ο αγέρωχος που θυμήθηκε πως ζαλίζεται μόλις κάποιος του σφύριξε πως τον παίρνει κάμερα, και που μάτωσε σε διαφορετικό σημείο από αυτό που χτυπήθηκε…

 106. Γιάννης Ιατρού said

  64: Δύτα,

  επειδή η ποιότητα του εγγράφου )The Septuagint as a Jewish Classic) στον σύνδεσμο που έδωσες δεν είναι και τόσο καλή, θα μου επιτρέψεις να σου προσφέρω το αυθεντικό κείμενο (βεβαίως με ψαχουλεματάκι), το οποίον και ανέσυρα από το υπόγειον 🙂

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  101 – «από τα επεισόδια που νομοτελειακά θα γίνουν έξω από το γήπεδο από το ερεθισμένο πλήθος»
  Ερεθισμένα καρντάσια, Make SEX not WAR. 🙂

 108. Spiridione said

  103. Είχαμε αναφερθεί στο απόκρυφο μυθιστόρημα με αφορμή τον Χαμουδόπουλο τους μυστηριώδεις νυκτοκλέπτες και τη ρεμπέτα.
  Εργασίες υπάρχουν διάφορες δημοσιευμένες για το απόκρυφο μυθιστόρημα, αλλά εστιάζουν περισσότερο στον 19ο αιώνα. Π.χ.
  https://www.academia.edu/4504603/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%BF_%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_19%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1_The_Greek_Mysteries_s_Novel_of_the_19th_Century_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF_641_1997_

 109. Pedis said

  άμα θολώνει έτσι ο γεροζεπουάν, φαντάσου τι ζημιά προκαλεί το βίτσιο του καναπέ και της κερκίδας στους νεότερους.

  Πρωτάθληματα ποδοσφαίρου μόνο για τη Χ κατηγορία και κάτω.

  Παράλληλα, μέτρο υποχρεωτικών προπονήσεων, τουλάχιστον, τρεις τη βδομάδα σε κατόχους διαρκείας και σε όσους έχουν πληρώσει τα συνδρομητικά. Αλλιώς, κατάσχεται η γιγαντοθόνη, ο καναπές και υποχρεούνται ως πρόστιμο να επιστρέψουν το δεκαπλάσιο του κόστους συνδρομής που θα διοχετευθούν στην κατασκευή δημοτικών σταδιων 5×5.

 110. 98 Καμία αίρεση όπως και καμία θρησκεία δεν είναι από μόνη της κοινωνική, αντικοινωνική, κολλεκτιβιστική ή ατομικιστική ή δεν ξέρω γω τι. Το θέμα είναι ποιοι και γιατί την εγκολπώνονται κάθε φορά.

 111. ΣΠ said

  100, 101
  Για να καταλάβω, ψάχνετε να βρείτε διαβαθμίσεις στην καφρίλα;

 112. ΚΩΣΤΑΣ said

  108 Spiridione, σε ευχαριστώ πολύ, πάλι. Δεν ήξερα ότι το θέμα έχει ξανασυζητηθεί.

 113. cronopiusa said

 114. Κώστας said

  Εν τω μεταξύ, ο Γκαρσία που χτυπήθηκε κάτω από το μάτι, φεύγοντας για το νοσοκομείο είχε ένα βαμβάκι στο… στόμα! Γιατρός, βέβαια, δεν είμαι, αλλά τι γίνεται εδώ, ρε παιδιά; Εκτός αν είναι τρολάρισμα για την περσινή κωμωδία…

 115. cronopiusa said

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  99: γ) Γιατί ήταν ο χειρότερος όλων.

  α) Σιγά μη μας πεις ότι το Σύμβολο της Πίστεως αποτελεί απόδειξη ότι οι Χριστινανοί κατάλαβαν τον 4ο αιώνα ότι Θεός τους ήταν ο Χριστός….

  β) Πολύ απλουστευτικά αυτά για τον Αρειανισμό που ήθελε τον Χριστό κτίσμα με τον Μονοφυσιτισμό που ήθελε τον Χριστό μόνο Θεό.

 117. sarant said

  Γιατί τον σκότωσαν γιατί
  Τον γελαστό προπονητή
  Βραδάκι μες στην Τούμπα?
  Φερντινάντο ΓκαρΣία Λόρκα

 118. Γιάννης Ιατρού said

  114: Κώστα,
  από πληροφορίες του επιτελείου μας, ο γιατρός που πρέπει να αποφανθεί τώρα αν έχει τραυματισθεί (σύμφωνα με τους κανονισμούς για να μη γίνει το ματς) ο Γκαρθία, θα προτιμούσε αυτή τη στιγμή να ήταν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Ρακκα της Συρίας.

 119. Κώστας said

  🙂

 120. Γιάννης Ιατρού said

  Πού ΄σαι ,b>Τζι;
  Πετάξανε μέσα στο γήπεδο τα ρολά από τις ταμειακές μηχανές. Καταλαβαίνεις τώρα ποιοί φοροδιαφεύγουν, ε;

 121. Spiridione said

  103. σελ. 17

  Click to access 15teyxos_all_a.pdf

 122. Εδώ μπορείτε να δείτε τι γράφει η «αντικειμενική» κρατική τηλελοραση για το που βρίσκεται η θέση του οφθαλμού…προσέξτε επίσης πόσο «έξυπνα» κοπηκε η αλήτικη χειρονομία του Μιραλά που φαίνεται στο # 88

  https://streamable.com/t18mo

 123. Tomás de Torquemada said

  #116 τέλος

  Αφού ο Θεός δεν μπορούσε να ενανθρωπήσει (κατά τους αιρετικούς) είτε θα ήταν κτίσμα (Άρειος) είτε θα ήταν μόνο Θεός (μονοφυσίτες). Το αποτέλεσμα γι’ αυτούς θα ήταν το ίδιο, δηλαδή ο Θεός δεν μπορεί να γίνει άνθρωπος.

 124. Γιάννης Ιατρού said

  121: Σπύρο, στη σελίδα 29 (31) έχει ένα πολύ ωραίο διήγημα (τΙ ετρώγε η Στιλούδα, του Γ. Τσίκουλα). Νά ΄σαι καλά!

 125. # 118, 120

  Εχω την αίσθηση πως όταν αντιληφθείς τις πολιτικές προεκτάσεις του επεισοδίου η διάθεση για πλακίτσα θα υποχωρήσει.Ολη την βδομάδα ψαχνότουσαν να βρούνε αφορμή οι γάβροι γι αυτό και αναβλήθηκε «τυχαία» η έφεση της τιμωρίας τους με -3 για το ματς με την ΑΕΚ. Προφανώς και δεν ήθελε τέτοιες αναταραχές η κυβέρνηση. Τώρα αν δεν προκύψει ιατρικά τραυματισμός ο ΟΣΦΠ θα μηδενισθεί που απεχώρησε και θα τιμωρηθεί με -3 με ό.τι αυτό συνεπάγεταο. Τελευταίο χαρτί της Ν.Δ. είναι ο «λαός του ΟΣΦΠ».

 126. sarant said

  121 Ώστε χαλκιδικός δεν ειναι ο αναφερόμενος στη Χαλκίδα αλλά στη Χαλκιδική;

 127. ΚΩΣΤΑΣ said

  121 Spiridione, θερμά σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τον κόπο σου. Πληροφορήθηκα όλα, όσα ήθελα να μάθω..

 128. Alekos81 said

  «να συνεχίσεις να φιλοτεχνείς με τρόπο μαγικό μερικές απ’ τις πιο όμορ­φες Βυζαντινές εικόνες»

  Η αναχρονιστική χρήση του όρου «Βυζαντινός» από τους …Βυζαντινούς μου θυμίζει τους υπότιτλους της ταινίας «Ελισάβετ» (δεν θυμάμαι νόμιμους ή παράνομους). Όπου η Ελισάβετ ζητά από την ορχήστρα να παίξει έναν «αναγεννησιακό χορό»! Πιθανώς https://en.wikipedia.org/wiki/Lavolta , δεν εγγυώμαι

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είχα πει ότι το έληξα, αλλά δεν μπορώ να σας αφήσω απληροφόρητους και να θεωρήσετε την ιστορία άλλο ένα γηπεδικό καφριλίκι: αυτός που πέταξε το ρολό είναι πράκτορας του FBI και οφείλει τη μοναδική ευστοχία του στη συστηματική εξάσκηση σε σκοπευτήριο του Κουάντικο.

 130. Αιμ said

  126. Χαλκιδαίος –> Χαλκιδιώτικος θάλεγαγώ

 131. Γιάννης Κ. said

  Μανούσο, θεωρώ τιμητικό (το λέω απολύτως σοβαρά) το ότι κάθισες και ασχολήθηκες τόσο εμπεριστατωμένα με το προχειρογραμμένο σχόλιό μου. Σχόλια σαν το δικό σου είναι από τους βασικούς λόγους που διαβάζω καθημερινά το νικοκυραίικο.

  Εξακολουθώ βέβαια να διαφωνώ με σχεδόν όλα όσα γράφεις (ακόμα και με το περί Ισαυρίας, αντίχριστε!).

  Αυτό που όμως είναι σκανδαλωδώς απαράδεκτο είναι το εξής:
  Η μουσική σου πρόταση.

  Ψαραντώνη μπρε; (Μπρρρρ…)

 132. «Οίδημα άνω χείλους αριστερά, με επιφανειακό θλαστικό τραύμα του σύστοιχου βλεννογόνου, ευαισθησία στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, αυγεναλγία, ζάλη, ναυτία, θα υπάρξει 24ωρη παρακολούθηση».

  Αυτά αναφέρει το ιτρικό ανακοινωθέν μια που ο οφθαμός δεν εξορύχθη…

  Το να εξισώσει κάποιος τιςπροθέσεις αυτών που πετάνε αντικείμενα, λογικόν.

  Το να προσπαθεί κανείς να εξισώσει ενα αλουμινιένιο κουτί μπίραςαπό 5 μέτρα μ’ ενα ρολό ταμειακής μηχανής από 15 μέτρα που έχει σχεδόν όλο ξετυλιχθεί κατά την διαδρομή-πράγμα που κόβει και την φόρα του-, παράλογον.

 133. # 102 μεσαίο

  το ματς ήταν ΠΑΟ-ΠΑΟΚ το καλοκαίρι ρε Λάμπρο…ΞΑΝΑΔΕΣ λέω, φανερά μιλάω για παρελθόν, πως θα υπήρχε βίδδεο στο γιουτιουμπ από το σημερινό που δεν έγινε

  -Και συ Βρούτε ;

  -Και γω Βρούτε !

 134. Κώστας said

  Eπείγον!

  https://www.facebook.com/events/382908915454233

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ώρα για ένα ακόμη διήγημα Κάρελ Τσάπεκ
  Ο κλεμμένος φάκελος 139/ΥΙI του ΙI Γραφείου
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B125/668/4445,19944/index_b_16.html

 136. Γς said

  83 @ Γιάννης Ιατρού \

  >Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά; Άνοιξε ο Λάμπρος το σχολείο;

  Μας πήρανε χαμπάρι

  Comment 1 του λίκνου σου

  http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/most-successful-chimpanzee-on-wall-street

 137. Γς said

  130 @ Αιμ

  >Χαλκιδαίος –> Χαλκιδιώτικος θάλεγαγώ

  Νεγρεπόντης;

 138. Γς said

  Χαρτί υγείας και προσπαθώ να βρω κάτι για να σκαρώσω την πλακίτσα μου.

  Σοφία Βούλτεψη και παπιέ ντε κολ;

  Μπα, Εξαντλημένο.

  Μήπως αν διασκεύαζα εκείνη η ιστορία σε «Εχουμε πωπούς αλλά όχι παπιέ»; Πώς όμως;

  Και για την ιστορία, η ιστορία:

  Ηταν στου Παντελή το καφενείο και παίζανε χαρτιά όταν μπήκε κάποιος να κάνει τηλέφωνο.
  Αγνωστος. Ψηλός, πάρα πολύ αδύνατος, καλοντυμένος, μέσα σε κάτι ρούχα που κρεμόντουσαν πάνω στο λιγνό κορμί του.
  Και ο Λαλής να ψιθυρίζει στη παρέα του:

  -Ρε σεις, τι’ ναι τούτος; Εδώ δεν έχουμε παντελόνι να βάλουμε στο κώλο μας κι αυτός δεν έχει κώλο να βάλει στο παντελόνι του

 139. Γς said

  Εντάξει είμαι ο Κάκτος.

  Μην μου κολλήσετε τώρα και πράγματα που δεν συμβαίνουν.

 140. Γς said

  Είναι και το άλλο:

  -Λαγέ, μαδάς;

 141. spiral architect 🇰🇵 said

  Δεν ξέρω τι΄έγινε χθες, ούτε ασχολούμαι (πια) με σώβρακα, φανέλες και μαφιόζους προέδρους. Πήγα και είδα το Μαζί ή Τίποτα και γυρίζοντας άκουσα στο ραδιόφωνο για την επίθεση των ΧΑβγουλων σε στέκι της Ναυάρχου Βότση στο Μικρολίμανο.
  Ο πρώτος λίκνος συστήνεται ανεπιφύλακτα. Επίσης προτείνω να ασχοληθείτε περισσότερο με το δεύτερο, γιατί το φίδι θέριεψε.

 142. 135 Ωραίο, Έφη! Για τους φανατικούς του Σέρλοκ, είναι παρωδία δυο-τριών ιστοριών του (Η δεύτερη κηλίδα, Η ναυτική συνθήκη).

 143. sarant said

  135 A μπράβο!

  130 Όμως το χαλκιδικό αλφάβητο ήταν της Χαλκίδας.

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, αυτό γίνεται καιρό και θα συνεχιστεί. Όπως οι οπαδοί των ομάδων πάνε και σπάνε και καίνε τους συνδέσμους των αντιπάλων, χρυσαυγίτες και αντεξουσιαστές κάνουν τα ίδια μεταξύ τους. Έχουμε γίνει μια βίαιη κοινωνία, πλέον.

 145. Από πού ξανάρθε αυτή η θεωρία των δύο άκρων; Μακάρι να ανταπέδιδαν οι αντιεξουσιαστές όπως στη Γερμανία, αν θες τη γνώμη μου, αλλά δεν βλέπω να γίνεται.

 146. Γς said

  “Χρυσή Αυγή” Τέλος!

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/23/meze-54/…

 147. cronopiusa said

  144 Ε μην μπερδεύουμε τώρα τους αντίφα με την κρυπτεία!

 148. spiral architect 🇰🇵 said

  Ναι, προσοχή στα τσουβαλιάσματα. 😉

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μη με φέρνετε σε τέτοια δύσκολη θέση, βρε παιδιά. Αλλά στις 2 Φεβρουαρίου αντιεξουσιαστές δεν είχαν επιτεθεί στα γραφεία των χρυσαυγιτών στον Πειραιά; Σύμπτωση ότι και οι χρυσαυγίτες χτύπησαν τώρα επίσης στον Πειραιά; Στην ανακοίνωση της Φαβέλας δεν γίνεται λόγος για μελλοντική ανταπόδοση; Φως φανάρι, υπάρχει βεντέτα μεταξύ τους.

 150. cronopiusa said

  Όσο τα Γραφεία-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής παραμένουν ανοικτά, οι ελευθερίες και οι ζωές όλων μας απειλούνται.

 151. Μπετατζής said

  145. Πότε έφυγε ;;;

 152. Ναι οι χρυσαυγίτες (διάβαζε Θ7) παίζουν ξύλο στην Αθήνα με τους αντιεξουσιαστές (διάβαζε πράσινους) γιατί δεν έχει ΠΑΟΚτσήδες όπως στην Θεσσαλονίκη για να δέρνονται μαζί τους. Είτε το θέλεις είτε όχι το ποδόσφαιρο κομματικοποιείται ΚΑΙ στην Ελλάδα πέον. Για περισσότερες πληροφορίες στους αδελφούς (και πρωτοδιδάξαντες) Κυπρίους

 153. spiral architect 🇰🇵 said

  Να τους πάρετε, να τους βράσετε και να πιείτε το ζουμί τους! 🤬👺

 154. BLOG_OTI_NANAI said

  147: Cronopiusa επειδή εδώ είμαστε όλοι μπαρμπάδες και έχει καταντήσει λίγο κουραστική η εμμονή σου με την προπαγάνδα που μας την μεταφέρεις διαρκώς εδώ, καλύτερα θα ήταν να άφηνες απλά μια είδηση αλλά μην κουράζεις με μεταφροά ανοησιών για «το πλυντήριο των συλλαλητηρίων» επειδή κάποια φασιστάκια θέλουν να βαφτίσουν χρυσαυγίτες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ας βάλουμε κι ένα όριο στη διαδικτυακή σαβούρα που μεταφέρουμε εδώ…

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – Χαλάρωσε Gee δεν κατάλαβα ποιόν αγώνα εννοούσες και δεν το είπα ειρωνικά, έτσι άκουσα να λένε στο ράδιο. Είδα το βίντεο που αποδεικνύει πως ήταν στημένη από πρίν η κατάσταση, δεν έγινε τίποτε το μεμπτό οι ολυμπιακοί είχαν αποφασίσει να διακοπεί το παιχνίδι με την παραμικρή αφορμή.
  Αν υπήρχε ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα τιμωρούνταν ο Ολυμπιακός για γελοιοποίση του παιχνιδιού αλλά δεν υπάρχει.

  Το σοβαρό όμως, είναι άλλο, ο γενικός οπαδικός δογματισμός κυριαρχεί στην κοινωνία, (το λυπηρό είναι πως κυριαρχεί ακόμα κι εδώ μέσα) και επηρεάζει την σκέψη των ανθρώπων.
  Για να μείνω μόνο στον ποδοσφαιρικό, με λύπησαν τα συμψηφιστικά σχόλια μερικών αξιόλογων σχολιαστών για το θέμα και κυρίως η χαρά του φθόνου και της οπαδικής εκδίκησης που εμπεριέχουν αυτά, δεν βλέπουν η δεν θέλουν να δούν τον φασισμό που υπάρχει πίσω από όλο αυτό το «αθλητικό» σκηνικό, μέσα σ’ αυτούς κι εσύ αλλά από την αντίθετη ποδοσφαιρική οπαδική σκοπιά.
  Στα Γιάννινα μπούκαραν παράνομα με το έτσι θέλω ένα σωρό ανθρώπινα βόδια και πήραν τις θέσεις των ανθρώπων που τις είχαν πληρώσει αλλά ο νόμος δεν εφαρμόστηκε, ούτε εκείνη την στιγμή ούτε μετά κι αυτό θεωρείται δημοκρατία.

  Το 68 οι νεολαίοι έκαναν αντιπολεμικές διαδηλώσεις και αντιδρούσαν στην καταπίεση των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών και το 73 στην Ελλάδα αντιδρούσαν κατά της στρατιωτικής χούντας.
  Τώρα αυτοί οι νεολαίοι βρίσκονται στην εξουσία και διατάζουν τις σφαγές αμάχων στην Συρία κι οι Έλληνες έχουν γίνει τα υπάκουα σκυλάκια του ιμπεριαλισμού που αντιπάλευαν, τα δε παιδιά τους τα έχουν κάνει απολίτικα, ασεξουαλικά και άβουλα τηλεοπτικά καταναλωτικά ζόμπι ρίχνοντάς τα χωρίς ενδοιασμό βορά στον διαδικτυακό Μολώχ, κι όλοι μαζί σκοτώνονται όχι για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αλλά για τις ιδιωτικές εταιρείες των εφοπλιστών καπιταλιστών.
  Σημεία των καιρών.

  Δύσκολο πράγμα η ελευθερία.
  Καλημέρα.

 156. Προς απογοήτευσιν μερικών οι γάβροι άρχισαν να συνειδητοποιούν την πατάτα που διέπραξε ο γεροΣάββας να πάρει την ομάδα και να φύγει ΠΡΙΝ εξετάσει γιατρός τον Γκαρσία νομίζοντας πως μπορεί να βγάλει αυτός γνωμάτευση όπως κάνει και με τους διαιτητές…

 157. spiral architect 🇰🇵 said

  Μπράβο Λάμπρε, κάπως έτσι. 😐

 158. Γς said

  154:

  Φάουλτ!

 159. BLOG_OTI_NANAI said

  158: Άμα χρειαστεί κανείς δικηγόρο, φαντάζομαι θα στο πει…

 160. Λάμπρο στα Γιάννινα έκαναν την γκέλα οι Γιαννιώτες να διαθέσουν εισιτήρια από το ίντερνετ με αποτέλεσμα να προμηθευτούν εσιτήρια τα ΠΑΟΚια. Από κει και πέρα ήταν πρωτοβουλία της αστυνομίας να τους βάλουν στα αριθμημένα των Γιαννιωτών για να αποφευχούν τα επεισόδια που όντως δεν έγιναν μεταξύ των οπαδών. Αντίθετα ουδείς ασχολήθηκε με την μπούκα των γάβρων στο ημίχρονο του αγώνα της Τρίπολης όπου από τα δακρυγόνα καθυστέρησε 20 λεπτά η έναρξη του β’ ημιχρόνου. Βλέπεις η αθλητική ενημέρωση ολυμπιακοκρατείται, ολοσχερώς η δημόσια και το 75% της ιδιωτικής κι οποιος δεν τα ψάχνει είναι καλά χειραγωγημένος.
  Οπως μετά την πτώση της χούντας παρέμειναν οι ίδιοι αστυφύλακες, δικαστές και δάσκαλοι και χρειάσθηκε κάποιος χρόνος και επαγρύπνιση για να ομαλοποιειθεί ΚΑΠΩΣ η κατάσταση έτσι και στο ποδόσφαιρο τα διάφορα όργανα της Ε.Ο. εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις κλειδιά στην διοίκηση και κυρίως στην ενημέρωση. Με το πρόσχημα της πολυφωνίας έχουν στα κρατικά αθλητικά μέσα 40 ρεπόρτερ του ΟΣΦΠ, 25 του ΠΑΟ, 10 της ΑΕΚ, έναν γραφικό για το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, τον Μήνου κι έναν τον Βοϊτσίδη για το ρεποράζ όλων των ομάδων της Θεσ/νίκης. Είναι αυτός που κάλυπτε το ματς κι έδωσε την είδηση πως ο Γκαρσία κτυπήθηκε στο μάτι, άμα σου πω πως είναι κρυφοαριανός θα με πιστέψεις ;;

 161. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μὲ καλύπτουν αὐτὰ ποὺ λέει ὁ Λάμπρος στὸ #155.

  Ὅμως τὰ λέει ἐπειδὴ εἶναι Ἀεκτζὴς καὶ ἡ ὁμάδα του εὐνοεῖται ἀπὸ πιθανή τιμωρία τοῦ ΠΑΟΚ. Σύμφωνα μὲ ἔγκυρες πληροφορίες φώναζε: «Γαῦροι, ἀδέλφια,
  μαζί θὰ τὸ σηκώσουμε μέσα στὴ Φιλαδέλφεια»

  🙂

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν το βλέπουμε οπαδικά και ρεβανσιστικά, βρε Λάμπρο. Πόσες φορές δεν έχω καταδικάσει τη βία στα σχόλιά μου! Και έχω παρεξηγηθεί γι’ αυτό, επειδή καταδικάζω και τη βία των λεγόμενων αντιεξουσιαστών. Αλλά στο κέντρο της Αθήνας μένω, βλέπω τα αίσχη τους, πώς να μην τα καταδικάσω;

 163. cronopiusa said

 164. Τώρα οι του ΟΣΦΠ ψάχνονται πως θα αποφύγουν τον μηδενισμό αφού ο Γκαρσία δεν συμπεριλαμβανότανε στους αξιωματούχους της ομάδας τους !! Το επίμαχο άρθρο αναφέρεται σε αξιωματούχους και παίκτες της ομάδας, προπονητής είχε δηλωθεί ο Κόντης !!

 165. Pedis said

  Αλλά στις 2 Φεβρουαρίου αντιεξουσιαστές δεν είχαν επιτεθεί στα γραφεία των χρυσαυγιτών στον Πειραιά; Σύμπτωση ότι και οι χρυσαυγίτες χτύπησαν τώρα επίσης στον Πειραιά;

  Γνωρίζεις αν η επίθεση προερχόταν από τη Φαβέλα;

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν το γνωρίζω. Απλώς βλέπω ότι το πάνε χτύπημα στο χτύπημα.

 167. Pedis said

  Λες δεν γνωρίζεις, αλλά προσθέτεις: «Απλώς βλέπω ότι το πάνε χτύπημα στο χτύπημα.». Ποιοι;

 168. cronopiusa said

  ακόμα και η «έγκριτη» Καθημερινή Αιματηρή επίθεση χρυσαυγιτών σε στέκι αντιεξουσιαστών στον Πειραιά – Πέντε τραυματίες δεν συγκρίνει το τσίπουρο με το ούζο, τη τσικουδιά, τη ράκη

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  168: Βλέπω σε όλο το διαδίκτυο μια αναφορά για επίθεση με χειροβομβίδα σε αστυνομικό τμήμα… Αλλά αναμετάδοση της είδησης από το «τοπικό» twitter δεν είδαμε έστω για «πληροφόρηση» βρε αδελφέ (ίσως επειδή είναι προβοκάτσια). Αλλά προφανώς «εμείς» νοιαζόμαστε για πάρτη μας, για τον θάνατο των άλλων @εστήκαμε… Δυστυχώς για όσους παρουσιάζουν επιλεκτική ευαισθησία στα ζητήματα βίας…

 170. Ριβαλντίνιο said

  Απ’το 1997 και μετά, όποιος ελέγχει την ΕΠΟ, ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΟΣΦΠ το έκανε για 20 χρόνια και τώρα το κάνει η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Μένει να δούμε πότε θα έρθουν οι δύο δικέφαλοι σε ρήξη μεταξύ τους. Η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να πάρει πρωτάθλημα κόντρα στην ΕΠΟ ήταν η Πανάθα – η αγνή και η ατρόμητη – το 2004 με τους παικταράδες που σήκωσαν το Γιούρο2004 : Σεϊταρίδης, Κυριάκος, Γκούμας, Φύσσας, Νικοπολίδης, Χαλικιάς, Μπασινάς και τους παικταράδες Χένρικσεν, Μίνχ, Μικάελσεν και Ολισαντέμπε. Το πρωτάθλημα του 2010 δεν το βάζω γιατί τότε υπήρχε κάτι σαν διοικητικό κενό στην ΕΠΟ και δεν υπήρχαν ελεγχόμενες διαιτησίες κατά του Παναθηναϊκού .
  Φυσικά και χαλίφης πριν τον Κόκαλη δεν ήταν ο Βαρδηνογιάννης, αφού ο ΠΑΟ από το 1980 έως το 1996 πήρε μόνο 6 πρωταθλήματα και όλα πεντακάθαρα.
  Μακάρι να γινόταν κάτι και να τιμωρηθούν και οι δύο ομάδες. Ο ΠΑΟΚ για τα περσινά στην Λεωφόρο και ο ΟΣΦΠ για την 20ετία.

  Η Πανάθα

  Πέρσι

  Φέτος 1

  Φέτος 2

 171. # 170

  Θα σου απαντούσε ο Κούγιας στην συνέντευξη που είχε προαναγγείλει αλλά αναγκάσθηκε να την αναβάλει λόγω φόρτου εργασίας (διάβαζε ανέλαβε την νομική γραμμή του ΟΣΦΠ μήπως και γλυτώσει το καινούργιο -3 λόγω της χθεσινής αποχώρησης πριν βγει γνωμάτευση για τονΓκαρσία)

  Ξέρω πως ξεχειλίζεις από αντικειμενικότητα αλλά πως ζητάς να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ για τα περσινά αφού δεν απεχώρησε όπως ο ΟΣΦΠ, ο διαιτητής διέκοψε το ματς κι έφυγε από το γήπεδο αν δεν το θυμάσαι να σου δώκω τα βίδδεα να φρεσκαρισθεί η μνήμη σου γιατί από τις πολλές τεσσάρες (της του αποκλεισμού από την Λαμία στο κύπελλο συμπεριλαμβανομένης) έχεις χάσει τον μπούσουλα

 172. Κώστας said

  Πρωτάθλημα στον Ατρόμητο; Ναι. Στην ΑΕΚ; Ναι. Στον ΠΑΟΚ; Έ όχι! Ποτέ!! Καλύτερα στον γάβρο…

 173. Ριβαλντίνιο said

  ( Να με διορθώσω λίγο στο 170. Ο Κυριάκος δεν ήταν στο Γιούρο 2004 ) .

 174. Νέο Kid said

  Τιμιέται ο θρύλος κι ο μπειραιάς ,ο κερατόγερος κι ο καραπαππάς!
  Πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ. Το αξίζει.

 175. ΣΠ said

  173
  Ευτυχώς που ήταν ο Γκούμας και ο Χαλκιάς και το σηκώσαμε.

 176. Ριβαλντίνιο said

  @ 175 ΣΠ

  Ή ο Κατεργιαννάκης και ο Καφές.

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ποιοι να χτυπάνε γραφεία της ΧΑ και των αντιεξουσιαστών; Οπαδοί του Ποταμιού ή του Λεβέντη; Μεταξύ τους χτυπιούνται. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ από τις επιθέσεις, αυτό συμπεραίνω. Εκτός αν καταφύγουμε στη θεωρία της προβοκάτσιας, οπότε πάσο.

  Κώστα, μαζί σου. Αν είναι να το πάρουν οι γαύροι του βορρά, ας το πάρουν οι γαύροι του νότου. 😊

 178. 114, … ο Γκαρσία
  που χτυπήθηκε κάτω από το μάτι,
  φεύγοντας για το νοσοκομείο είχε
  ένα βαμβάκι στο… στόμα! …

  Η αμυχή του ήταν
  εγκαρσία.

 179. 173,
  <Συμμετείχε στα προκριματικά, πάντως! 🙂

 180. # 177

  Σε καταλαβαίνω… απόλυτα

  αποτελέσματα α’ γύρου

  ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1-0

  ΠΑΟ – ΑΕΚ 1-1

  ΠΑΟΚ – ΠΑΟ 4-0 ( d’ habitude, γαλλιστί )

 181. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο χουλιγκάνος που συνελήφθη είχε βεβαρημένο παρελθόν με ανάλογες ενέργειες. Στις σοβαρές χώρες του εξωτερικού τέτοιοι τύποι υποχρεώνονται να δίνουν το παρών στο τμήμα την ώρα που αγωνίζεται η ομάδα τους. Στην αντιαυταρχική μας χώρα αυτό δεν συμβαίνει. Επίσης, πού βρίσκουν τα λεφτά αυτά τα καλόπαιδα και ακολουθούν την ομάδα τους στους αγώνες που δίνει στο εξωτερικό, σε όλα σχεδόν τα αθλήματα;

 182. Ριβαλντίνιο said

  Έριξε μια 4άρα το παοκάκι και θα το θυμάται για χρόνια. Τι να πούμε εμείς που το έχουμε χορτάσει σε συνεχόμενες 5άρες.

 183. Για όσους ενδιαφέρονται να δουν πως αντιμετωπίζεται το θέμα σε (ανυπόγραφα εννοείται) άρθρα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προπαγάνσας που άρχισε το άρθρο της Spor 24

  http://www.sport24.gr/football/ellada/SuperLeague/to-fullo-agwna-me-toys-aksiwmatouxoys-paok-kai-olympiakou.5096270.html

  Εδώ έχει μια θολή φωτογραφία του φύλλου των αξιωματούχων ΧΩΡΙΣ την υπογραφή του υπεύθυνου που φυσικά υπάρχει στο πρώτο.

  Μετά έχει το φανταστικό επιχείρημα πως κατατέθηκε εμπρόθεσμα δλδ 75 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα γιατί αναφέρεται στο φύλλο αγώνα που συμπληρώθηκε τα μεσάνυχτα !! Φυσικά παραλείπει να παραθέσει το φύλλο αγώνος που αναφέρει :

  «Καθώς μας παραδόθηκαν στην προβλεπόμενη ώρα οι λίστες των ποδοσφαιριστών και των αξιωματούχων των δύο ομάδων, περίπου 15 λεπτά αργότερα ο παρατηρητής της διοργανώτριας μας προσκόμισε τη λίστα των αξιωματούχων της φιλοξενούμενης ομάδας με τις παρακάτω αλλαγές. Στη θέση του αρχικά δηλωθέντα προπονητή κ.Χρήστου Κόντη, τοποθετήθηκε ο κ.Όσκαρ Γκαρσία και στη θέση του αρχικά δηλωθέντα τεχνικού διευθυντή κ. Martinez Ruben τοποθετήθηκε ο κ. Χρήστος Κόντης.»

  Λογικά η προβλεπόμενη ώρα είναι τα 75 λεπτά άρα το ένα τέταρτο αργότερα είναι παράβαση που διέπραξε ο παρατηρητής.

 184. # 182

  έχεις δίκιο…περσινά ξινά σταφύλια (πρόσεξε μην μείνεις εγκυος !! )

  το 2017 μόνο ΔΥΟ (την τρίτη σταματήσαμε στο 3-0…ο φετινός λογαριασμός θα ανοίξει σε λίγο)

 185. Ριβαλντίνιο said

  Το 2017 σας νικήσαμε 4 φορές ( την μια νίκη μας την κλέψατε με το θέατρο του Ίβιτς ) και εσείς 2 με σφαγή από την διατησία.
  Στην φετινή 4άρα ήσασταν πολύ τυχεροί και εκμεταλλευθήκατε τη νωθρότητα των παικτών μας και τα διοικητικά μας προβλήματα. Αλλά θα τα πούμε στην Λεωφόρο στην οποία και εγώ δεν θυμάμαι από πότε έχετε να μας κερδίσετε..

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από το 2001, Ρίβα. Θυμάμαι ένα ωραίο γκολ του Παντελή Κωνσταντινίδη.

 187. Ριβαλντίνιο said

  Το θυμάμαι Γιάννη. Δεν μας δόθηκε πεντακάθαρο πέναλτι και στην επόμενη φάση έπιασε μια μπεκατσιά ο Κωνσταντινίδης και το ρούφηξε ο Νικοποπνίχτης. Αλλά δε μας ένοιαζε τότε. Φτάναμε στους 8 της Ευρώπης. Στιγμές δόξας !

 188. spatholouro said

  Επαναλαμβάνοντας την όχλησή μου περί του οπίου του ποδοσφαίρου, προτείνω να ανοιχτεί μία μόνιμη θεματική/αρθρο/ξέρω γω τι κλπ και να γράφουν εκεί οι άνθρωποι, ώστε να μην ενοχλούμε αλλήλους και να αγαπάμε υπαλλήλους

 189. Αιμ.Παν. said

  @ 188 Καλή ιδέα, αν συμφωνεί και ο Νοικοδεσπότης μας.

 190. Pedis said

  # 188 – Συμφωνώ με τον Σπαθόλουρο. (Αμάν πια.)

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είπαμε: εδώ δεν είναι μονοθεματικό φόρουμ. Μια χαρά γίνονται παράλληλες πολυθεματικές συζητήσεις και πολλοί από μας συμμετέχουμε ταυτόχρονα σε κάποιες ή και σε όλες ταυτόχρονα. Εγώ το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό. Άλλωστε, μπορούμε να προσπερνάμε τα σχόλια που δεν μας ενδιαφέρουν και να ασχολούμαστε με αυτά που μας ενδιαφέρουν.

 192. Ριβαλντίνιο said

  Το ποδόσφαιρο μόνο ενοχλεί ; Για Μπάσκετ μπορούμε να λέμε ;

 193. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @188, 189. Ἂν θυμᾶμαι καλά, εἶχα προτείνει παλιότερα κάτι σχετικό, ἀλλὰ ὁ Νικοκύρης ἀπάντησε πὼς δὲν μπορεῖ νὰ γίνει γιὰ τεχνικοὺς- πρακτικοὺς λόγους, δὲν θυμᾶμαι ἀκριβῶς. Συμφωνῶ, πάντως, πὼς δὲν πρέπει νὰ τὸ παρακάνουμε. Ἕνα καλαμπουράκι, ἕνα-δυὸ καλοπροαίρετα πειράγματα νομίζω πὼς φτάνουν. Ἀλλιῶς ὑπάρχουν τὰ ἀθλητικὰ ἱστολόγια· μποροῦν, ὅσοι θέλουν, νὰ δώσουν ραντεβοῦ ἐκεῖ καὶ θὰ ἔχουν ἄφθονο χῶρο γιὰ τὴν λεπτομερέστατη ἀνάπτυξη τῶν ἀπόψεών τους. 🙂

 194. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Προτείνω ν᾿ ἀλλάξουμε θέμα.

  Ἂς μιλήσουμε γιὰ ἐπιδότηση ἐνοικίου. 😉

 195. Κι εγώ έχω βαρεθεί να βλέπω τόσα άσχετα με το εκάστοτε θέμα ποδοσφαιρικά σχόλια. Νισάφι πια!

 196. Ριβαλντίνιο said

  Άσχετο. Προτείνω ο Νικοκύρης να βάζει σε κάποια άρθρα και δημοψηφίσματα. Π.χ. σε αυτό να ρωτάει «Ποιους υποστηρίζετε , εικονομάχους ή ορθοδόξους ;» 🙂

  Δημήτρη, έδιωξαν αυτήν την καημένη που δεν έκανε και καμιά παρανομία και κατάπιαν άλλους που ξέχασαν να δηλώσουν εκατομμύρια στο πόθεν έσχες, ζητούσαν από την ΕΥΔΑΠ να τους χαρίσει λεφτά για το νερό της πισίνας τους, έφτιαξαν φωτογραφικούς νόμους για τους πελάτες τους κ.α.

  Το πιο σημαντικό είναι πως ακούστηκε πως πάνε να τα κάνουν χάλια με την ΑΟΖ στο Ιόνιο.

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο τα αθλητικά είναι το πρόβλημα; Το ότι κάποιοι μπαίνουν εδώ μέσα μόνο για να πολιτικολογήσουν δεν είναι πρόβλημα; Σημειωτέον ότι εμένα δεν με χαλάνε καθόλου, δίνουν ευκαιρία για παθιασμένες συζητήσεις, είμαι μαζί τους και ας διαφωνώ σε πολλά. Αν αυτό το ιστολόγιο καταντήσει χώρος όπου διάφοροι γερο-παρατατικοί ασχολούνται αποκλειστικά με το τι είπε για το ήτα το μακρό κάποιος γραμματικός του 2ου αιώνα, τότε θα χάσει όλη τη ζωντάνια του. Αν αυτό θέλετε, δικό σας.

 198. spiridione said

  193. Γιατί να μη γίνεται; Φτιάχνει ένα νήμα για ποδοσφαιρόφιλους, βάζει κι ένα μπανεράκι πάνω – πάνω, δίπλα στα Λιμερίκια, για να το βρίσκουν εύκολα οι ενδιαφερόμενοι, και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

 199. Νέο Kid said

  Ποιος όρισε το σπαθόλουρο γκαουλάιτερ εδώ μέσα; Πριν λόγιο καιρό να απαιτεί(!) την αποπομπή σχολιαστή και τώρα να γράφει την αηδία του 188 ; Πάμε καλά εδώ μέσα Νικοκύρη;
  Και τι θα γίνει μ αυτόν το μισάνθρωπο τον Pedis? Πότε θα μπαναριστεί επιτέλους; Να ξεβρωμίσει ο τόπος.

 200. spatholouro said

  «Ποιος όρισε το σπαθόλουρο γκαουλάιτερ εδώ μέσα;»

  Ο ίδιος ακριβώς που όρισε εσένα κιθροκούκουλα -τόσο εδώ μέσα, όσο και εκεί έξω

 201. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @199.Νομίζω πὼς μποροῦμε νὰ συζητᾶμε χωρὶς προσωπικοὺς χαρακτηρισμοὺς. Σχετικὰ μὲ τὸν σχολιαστὴ ποὺ ἀναφέρεις, εἴχαμε παραπονεθεῖ ἀρκετοί γιὰ τὴν ἀπαράδεκτη προσωπικὴ ἐπίθεση ποὺ ἔκανε στὸν Λάμπρο καὶ τελικὰ ὁ Νικοκύρης τὸν μπανάρισε. Ἂς μὴν χάνουμε τὴν ψυχραιμία μας. Μποροῦμε νὰ ξεφεύγουμε ἀπὸ τὸ θέμα, ἀλλὰ μὲ μέτρο.

 202. Νέο Kid said

  200. Άιντε βρε θρασύ νούμερο, που περνιέσαι και για σπουδαίος διανοητής που τον διαβάζουν με κομμένη ανάσα…και σνομπάρεις την μπάλα και τους φιλάθλους! Ανώτερη διάνοια του πρωκτού!

 203. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ πάντως δεν βλέπω να ενοχλείται ο μόνος αρμόδιος να βάλει τάξη, ο Νικοκύρης. Αντιθέτως, συμμετέχει σε όσες συζητήσεις, εντός ή εκτός θέματος, τον ενδιαφέρουν. Τόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Νικοκύρη οι μουσαφιραίοι;

 204. Νέο Kid said

  201. Κύριε Μαρτίνο, άλλο η επισήμανση και το παράπονο για μια προσωπική επίθεση ,κι άλλο η απάιτηση απομάκρυνσης σχολιαστή. Η δέυτερη δείχνει την έπαρση του ανδρός και ασφαλώς και την έλλειψη τακτ και συναισθηματικής νοημοσύνης. Από πού διώχνεις κόσμο κύριε; Από το υποστατικό σου;

 205. Γς said

  159 @ BLOG_OTI_NANAI

  >Άμα χρειαστεί κανείς δικηγόρο, φαντάζομαι θα στο πει…

  Διαιτητή θέλεις να πεις 😉

  Ελα βρε Μπλογκ, πλάκα έκανα.

  Ούτε κι εγώ συμφωνώ με πολλά από αυτά που μας μεταφέρει η Κρόνη.

  Τα μεταφέρει όμως κόσμια, κοριτσίστικα …
  Ασε που με πολλά άλλα της, συμφωνούμε όλοι.

 206. Pedis said

  # 198 – σωστά, αν δεν βαριέται ο Νικοκύρης. Αλλά, άδικος κόπος. Φαίνεται από τις διαθέσεις.

 207. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν πρέπει πάντως νὰ ξεχνᾶμε πὼς τὸ κύριο ἀντικείμενο τοῦ ἱστολογίου εἶναι ἡ γλώσσα.

  Προσωπικὰ ἔχω μάθει πολλὰ πράγματα στὸ διάστημα ποὺ συμμετέχω. Κάποια ἀπὸ τὰ γραφόμενα εἶναι ὅντως πολὺ ἐξειδικευμένα καὶ δυσκολευομαι νὰ τὰ παρακολουθήσω, ἀλλὰ μαζί μ᾿ αὐτὰ βρίσκω καὶ ἀπαντήσεις ποὺ λύνουν ἀπορίες μου.

  Παράλληλα υπάρχει μιὰ ποικιλία θεμάτων καὶ ἐλευθερος διάλογος. Δὲν λέμε νὰ γίνει τὸ ἱστολόγιο κλειστὸ κλάμπ γλωσσολόγων. Οἱ περισσότεροι (πρῶτος ἐγὼ) δὲ θά ᾿χαμε θέση.

  Ἁπλῶς νὰ μὴν τὸ παρατραβᾶμε μὲ κάποια θέματα, ὅπως τὸ ποδόσφαιρο, τὰ παραπολιτικά κλπ. Βέβαια σήμερα ἔκανα φάουλ μὲ τὴν προβοκατόρικη ἐρώτηση γιὰ τὴν ὲπιδότηση ἐνοικίου. Τὸ ἔκανα ἐσκεμμένα γιὰ νὰ ξεφύγει ἠ συζήτηση ἀπὸ τὴν διαφαινόμενη σύγκρουση.

  Δυὸ βολὲς εἰς βάρος μου καὶ τὴ μπάλα ἀπ᾿ ἔξω. 🙂

 208. Γς said

  195:

  Αλλος ένας αγανακτισμένος!

  Αγγελε σύνελθε!

 209. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Νέο Kid(#204). Πολλοί, κι ἐγὼ ἀνάμεσά τους, ἔχουμε ζητήσει τὴν ἀποπομπὴ κλώνων τοῦ Βάτμαν. Γιὰ τὸν συγκεκριμένο σχολιαστὴ ὑπῆρξαν πολλὰ παράπονα (προσωπικὰ εἶχα ζητήσει νὰ διαγραφεῖ τὸ σχόλιο, ἐπειδὴ ἦταν ἀήθης προσωπικὴ ὲπίθεση κατὰ τοῦ Λάμπρου) καὶ τελικὰ ὁ Νικοκύρης τὸν ἀπέπεμψε.
  Οἱ ἐνέργειες αὐτὲς γίνονται καλοπροαίρετα γιὰ νὰ προστατέψουμε τὸ ἱστολόγιο.

  Προφανῶς ἡ τελικὴ ἀπόφαση εἶναι τοῦ Νικοκύρη.

 210. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μ’ αρέσει η ευγένειά και η μετριοπάθειά σου, Δημήτρη Μαρτίνε. Αν κατορθώναμε να ανέβουμε όλοι σ’ αυτό το επίπεδο, θα μπορούσαμε να κουβεντιάζουμε για όλα τα θέματα χωρίς παρατράγουδα. Να ‘σαι καλά!

 211. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @210. Γιάννη, σ᾿ εὐχαριστῶ.

 212. sarant said

  Δεν σχολίαζα τόση ώρα επειδή απλώς ήμουν σε ταξίδι επιστροφής στο Δουκατο. Η προσγείωση δεν ήταν πολύ ευχάριστη (μεταξύ άλλων εδώ έχει -6 βαθμούς, όχι λόγω τιμωρίας, αλλά Κελσίου).

  Το ιστολόγιο είναι λογικό να ακολουθεί σε κάποιο βαθμό την επικαιρότητα, και σήμερα το θέμα του χτεσινου ματς συζητιέται γενικώς πολύ. Οπότε είναι αναπόφευκτο να συζητηθεί κι εδώ. Δεν είναι προς θάνατο.

  Να διευκρινίσω επίσης ότι πέρα από τον Βάτμαν δεν έχω μπανάρει κανέναν και πάντως όχι τον Emphyrio, που υποθέτω ότι ο ίδιος μετά την άστοχη έκρηξή του συναισθάνθηκε το φάουλ και απομακρυνθηκε -ελπίζω προσωρινά.

 213. Νέο Kid said

  «Οἱ ἐνέργειες αὐτὲς γίνονται καλοπροαίρετα γιὰ νὰ προστατέψουμε τὸ ἱστολόγιο.»
  Aξιότιμε και μελίρρυτε κε Μαρτίνο. Δυστυχώς, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων…

 214. BLOG_OTI_NANAI said

  205: Το βλέπεις ιπποτικά και πάω πάσο 🙂

 215. spatholouro said

  #212
  Μάλιστα.
  Λυπάμαι, Νίκο, που δεν τοποθετήθηκες ως προς το λύμα 202 που εξέμεσε ο ανέκκλητος βόθρος.
  Ορισμένως, θα είχε ενδιαφέρον να είχες τοποθετηθεί.

  Τέλος από μένα: «ζήστε» εσείς μαζί του.

 216. sarant said

  215 Δεν σχολίασα κανένα σχόλιο ειδικα. Προσπέρασα και το σχόλιο 202, και το σχόλιο 200, και το σχόλιο 199, αφενός επειδή δεν ήμουν παρών όταν έγιναν, και αφετέρου επειδή όταν μαλώνουν φίλοι μου έχω την τάση να μη σχολιάζω, ιδίως εκ των υστέρων.

  Προτείνω να ξεχαστεί το θέμα και οπωσδήποτε πολυ θα στενοχωρηθώ αν αυτός ο διαξιφισμός γίνει αιτία να αποχωρήσεις εσύ ή όποιος άλλος.

  Θα στενοχωρηθώ πολύ αλλά αυτό δεν θα με κάνει να αλλάξω ταχτική τώρα στα γεράματα (τα δικά μου και του ιστολογίου). Μεγάλα παιδιά είμαστε.

 217. spatholouro said

  Ε, τότε ζητώ συγγνώμη που πολύ θα σε στενοχωρήσω και εύχομαι ολόψυχα γρήγορα να το διαχειριστείς και να το ξεπεράσεις.

 218. Νέο Kid said

  Tόσο ευκολάκι ήταν;; Σπάστηκα τώρα! …

 219. Pedis said

  # 215 – Σπαθόλουρε, δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά το μαλακιστήρι, οπότε, αν είναι γι αυτό ανακάλεσε την απόφασή σου. Στο τέλος, με παρόμοιες τακτικές, δεν θα μείνει κανείς να κοιτάμε με περιέργεια τι λέει.

 220. Pedis said

  -> θέλω να πω, κουράζομαι, όλο και περίσσοτερο να κάνω σκρόλιν.

 221. sarant said

  217 Πολύ λυπάμαι, σε ευχαριστώ για όσα πρόσφερες, που δεν ήταν και λίγα, και ελπίζω βάσιμα να μην επιμείνεις στην απόφαση αυτή.

 222. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Λυπᾶμαι πολὺ γιὰ τὴν ἀποχώρηση τοῦ Σπαθόλουρου. Ἡ συνεισφορά του στὸ ἱστολόγιο ἦταν πολύτιμη. Ἐλπίζω νὰ ἀναθεωρήσει τὴν ἀπόφασή του.
  Ἐπίσης κάποιοι νὰ μάθουν πότε πρέπει νὰ σιωποῦν.

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σπαθόλουρο, δική σου είναι η απόφαση, βέβαια, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να αποχωρήσεις. Σου θυμίζω την έκκλησή σου στον Λάμπρο να παραμείνει, σε ανάλογη περίσταση. Μαθαίνω πολλά από σένα και θα ήθελα να συνεχιστεί αυτό.

 224. Νέο Kid said

  Δεν χρειάζεται οι οπαδοί μου να με ευχαριστήσουν δημόσια για την πολύτιμη υπηρεσία που προσέφερα ανιδιοτελώς στο ιστολόγιο. Ηθικό καθήκον είναι να πολεμάμε τους κομπορρημονες αλαζόνες υβριστές υποδειξείες που περιφρονούν τους συσχολιαστές και τα ενδιαφέροντά τους.

 225. sarant said

  223 Εύστοχο.

 226. Theo said

  @217:
  Κι εγώ έχω μάθει πολλά πράγματα από σένα, Σπαθόλουρο, και θα λυπηθώ αν επιμείνεις στην αποχώρησή από το ιστολόγιο.

 227. Corto said

  223:
  Εξαιρετική τοποθέτηση.

  Spatholouro,
  Με απόλυτο σεβασμό στην επιθυμία σου, θα ήθελα να προσθέσω και την δική μου παράκληση στις εκκλήσεις των φίλων για να παραμείνεις στο Ιστολόγιο.
  Αναμφισβήτητα αν αποχωρήσεις, θα στενοχωρηθούν και πολλοί από τους αναγνώστες του Ιστολογίου που δεν σχολιάζουν.

 228. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 224. Νέο Kid said:

  «Ηθικό καθήκον είναι να πολεμάμε τους κομπορρημονες αλαζόνες υβριστές υποδειξείες που περιφρονούν τους συσχολιαστές και τα ενδιαφέροντά τους.»

  Προηγουμένως (#199). Ὁ ἴδιος εἶχε γράψει:

  «Ποιος όρισε το σπαθόλουρο γκαουλάιτερ εδώ μέσα; Πριν λόγιο καιρό να απαιτεί(!) την αποπομπή σχολιαστή και τώρα να γράφει την αηδία του 188 ; Πάμε καλά εδώ μέσα Νικοκύρη;
  Και τι θα γίνει μ αυτόν το μισάνθρωπο τον Pedis? Πότε θα μπαναριστεί επιτέλους; Να ξεβρωμίσει ο τόπος.»

  Ποιός εἶναι «ἀλαζόνας, ὑβριστὴς, ὑποδειξίας καὶ ποιός ἀπαιτεῖ ἀποπομπὴ σχολιαστῆ.»

  Μέσα σὲ δυὸ γραμμές αὐτοαναιρεῖται

  Ἂν κάποιος δεῖ τὰ σχόλια ἀπὸ τὸ #188 μέχρι τὸ #198 θὰ διαπιστώσει ὅτι, παρά τὶς διαφωνίες, ὑπῆρχε πολιτισμένος διάλογος. Μέχρι ποὺ μπῆκε ὁ Νέο Kid καὶ τὰ ᾿κανε μαντάρα.

  Καὶ σὰν νὰ μήν ἔφτανε αὐτὸ κομπάζει ἐπειδὴ ἔγινε ἡ αἰτία νὰ φύγει ἔνας σχολιαστὴς μὲ πολύπλευρη καὶ πολύτιμη συνεισφορά.

  Τὰ συμπεράσματα δικά σας.

 229. Γς said

  219 @ Pedis

  > δεν θα μείνει κανείς να κοιτάμε με περιέργεια τι λέει.

  Οχι και κανείς!

  223 @ Γιάννης Κουβάτσος

  >Σπαθόλουρο, Σου θυμίζω την έκκλησή σου στον Λάμπρο να παραμείνε

  Ναι και σε μένα. Να μ εξαποστείλει.

  Να όμως που έθεσε εαυτόν εκτός ιστολογίου!

  Αν τολμάς, μπες μέσα πάλι!

  [Λέτε να πιάσει το κόλπο μου και να μπει; μακ΄ρι]

 230. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @228. Γιὰ νὰ ὁλοκληρωθεῖ ἡ εἰκόνα παραπέμπω τοὺς κομπασμούς τοῦ Νέο Kid, μετὰ τὴν ἀναγγελία τῆς ἀποχώρησης τοῦ Σπαθόλουρου.

  #218.Νέο Kid said:

  «Τόσο ευκολάκι ήταν;; Σπάστηκα τώρα! …»

  #224.Νέο Kid said:

  «Δεν χρειάζεται οι οπαδοί μου να με ευχαριστήσουν δημόσια για την πολύτιμη υπηρεσία που προσέφερα ανιδιοτελώς στο ιστολόγιο.«

 231. Αιμ said

  143. Γειά σου Νικοκύρη, τώρα τόδα. Χαλκιδικό αλφάβητο δεν είναι κάπως ορολογία ;

 232. Νέο Kid said

  228. Επιγραμματικά κε μαρτινο,γιατί πρέπει να κοιμηθώ και να ξυπνήσω στις πέντε για το μεροκάματο.
  Αν δεις ψύχραιμα τη σειρά των σχολίων ,δεν έχυσα εγώ το «πρώτο αίμα» στις ύβρεις. Απλά ρώτησα ποιος έδωσε το δικαίωμα στο σπαθολουρο να το παίζει Γκιουλέκας εδώ μέσα, απαιτώντας δίωξη σχολιαστών και «κατηγοριοποίηση» άλλων (Τζι , Ρίβα ) και των σχολίων τους. Το σπαθόλουρο ακολούθως με εξύβρισε κιθροκούκουλα ,που δεν ξέρω τι σημαίνει ,αλλά πρέπει να είναι κάτι πολύ προσβλητικό αφού το ξεστόμισε ένας διανοούμενος . Ε, στο επ´ομενο σχόλιο εξύβρισα κι εγώ,ναι. Είμαι εύαξεπτος.
  Τέλος, λυπάμαι γιατί είσαι αρκετά παλιός ώστε να ξέρεις ότι δεν μπορεί να ζήτησα στα σοβαρά το μπανάρισμα του άθλιου pediou ,καθώς το ήθος μου δεν θα επέτρεπε ποτέ κάτι τέτοιο. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι το pedi δεν τρώγεται με τίποτα.

 233. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @232. Δυστυχῶς γιὰ σᾶς, κύριε Νέο Kid, τὰ γραπτά μένουν. Ὅποιος διαβάσει τὰ σχόλια ἀπὸ τὸ #188, ποὺ ἦταν μιὰ εὐγενικὴ παρατήρηση ἀπὸ τὸ Σπαθόλουρο, μέχρι τὸ #198 θὰ διαπιστώσει μιὰ πολιτισμένη διαφωνία. Τὸ πρῶτο ὑβριστικὸ σχόλιο ἦταν τὸ δικό σας #199. Ἀποκαλέσατε «γκαουλάιτερ» τὸ Σπαθόλουρο, «μισάνθρωπο» τὸν Pedis καὶ ἀπαιτήσατε νὰ «μπαναριστεῖ γιὰ νὰ καθαρίσει ὁ τόπος», δηλ. κάνετε ἀκριβῶς αὐτὸ γιὰ τὸ ὁποῖο κατηγορήσατε τὸ Σπαθόλουρο δυὸ γραμμές πιὸ πάνω.

  Καὶ σὰν νὰ μὴν ἔφταναν ὅλα αὐτά, συνεχίζετε μὲ κοροϊδευτικὰ σχόλια μετὰ τὴν ἀναγγελία ἀποχώρησης τοῦ Σπαθόλουρου (#218,224).

  Δὲν συνηθίζω τὶς ἀντιπαραθέσεις μὲ ἄλλους σχολιαστὲς. Προτιμῶ τοὺς ἥπιους τόνους. Ὅμως ἡ ἀποψινὴ συμπεριφορά σας μὲ ἐξόργισε, ἐπειδὴ τὴν θεωρῶ τελείως ἄδικη καὶ κυρίως ἐπειδὴ δὲν δείξατε καμιὰ μεταμέλεια μετὰ τὴν ἀποχώρηση ἑνὸς ἄξιου σχολιαστῆ, ἀλλὰ ἀντίθετα τὸ καυχηθήκατε κιόλας μὲ τὰ σχόλια #218,224.

 234. Αιμ said

  Κρίμα

 235. Alexis said

  Θεωρώ λάθος να αποχωρεί κάποιος οικειοθελώς από το ιστολόγιο επειδή θεωρεί εαυτόν θιγμένο από τα λεγόμενα άλλου σχολιαστή.
  Η θέση μου είναι ότι κανείς δεν μπορεί να διώξει κανέναν για τον απλούστατο λόγο ότι το «μαγαζί» είναι αλλουνού, και οι υποδείξεις περί μπαναρίσματος πρέπει να γίνονται με πολλή φειδώ και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, π.χ. όταν κάποιος είναι συστηματικά υβριστής και συκοφάντης (περίπτωση Βάτμαν).
  Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ ότι η απόφαση του Σπαθόλουρου για «αυτοεξορία», αν και δικαιολογημένη λόγω της φόρτισής του, θα πρέπει να ανακληθεί…

  ΥΓ: Να εκφράσω κι εγώ τον θαυμασμό μου προς τον Δημήτρη Μαρτίνο που είναι η φωνή της λογικής και της μετριοπάθειας εδώ μέσα…

 236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αμάν!Τί έγινε εδώ!Αποκαρδιώνομαι.
  Δε βαστώ να μαλώνετε έτσι.Απελπίζομαι. Ας βάλω ένα ακόμη,διαολεμένο, διήγημα του Τσάπεκ.
  Υπόθεση Σέλβιν
  http://www.ekebi.gr/magazines/ShowImage.asp?file=112777&code=4451

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συνήθως, οι ήρωες στα διηγήματα του Κάρελ Τσάπεκ ή του άλλου μεγάλου ομοτέχνου του, του Γιάροσλαβ Χάσεκ, όπως και οι ήρωες των ιστοριών του Κάφκα, όσο καλοπροαίρετοι και να ‘ναι, δεν ξεμπερδεύουν εύκολα με τη Δικαιοσύνη. Μπλέκονται στα δίχτυα της, χάνονται σε λαβυρίνθους και κανένας μίτος δεν είναι διαθέσιμος να τούς φανερώσει μια έξοδο κινδύνου.
  http://odaimontislogotexnias.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html

 238. NεοKid, δεν το περίμενα από σένα. Εχεις πέρα για πέρα άδικο. Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας.

 239. Avonidas said

  Πωπω δράματα, πάλι.

  (Ε, μην κλείσει ο κουτσοφλέβαρος χωρίς Αστερίξ, κρίμα θάναι)

 240. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάρελ Τσάπεκ Τα ρομπότ
  Ουτοπικό δράμα σε τρεις πράξεις
  Μετάφραση:Παναγιώτης Σκούφης Δωδώνη, 2013
  http://www.biblionet.gr/book/191318/%C4%8Capek,_Karel/%CE%A4%CE%B1_%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%84

 241. cronopiusa said

  «Όταν βγάζει ο Κορονάβιρους τη μάσκα, δηλώνει πως λέγεται Testus Sterone»

  Καλή σας μέρα!

 242. Γς said

  240 @ ΕΦΗ – ΕΦΗ

  >Κάρελ Τσάπεκ Τα ρομπότ

  Κι ο Ισαάκ Ασίμοφ: Εγώ, το ρομπότ

  Και πέντε χρόνια πριν τον Ασίμοφ που καμάρωνε τον «υπολογιστή» της τσέπης Radio Shack’s TRS‑80 η πρώτη μακαρίτισσα κυρά μου εντυπωσιασμένη μ ένα ηλεκτρονικό ρολόι του χεριού μου είπε να το φυλάξουμε για να το φοράει όταν μεγαλώσει ο γιος μας.

  -Τι λες ρε βλίτο όταν μεγαλώσει όλος ο υπολογιστής [που έπιανε μερικές αίθουσες στο Πυρινοστάσιο της Αγίας Παρασκευής, ένας Cyber της Control Data Corporation] Θα είναι σε βαλιτσάκι!

  Και με μνήμες, εκείνους τους σκληρούς δίσκους, τα βαρέλια, πολύ περισσότερες.

  Ντάξει ήρθε νορίτερα αυτή εποχή. Και θυμάμαι μια βουλγάρικη έκθεση ηλεκτρονικών στο ΕΙΕ, που μας καράφλιασαν με κάτι υπολογιστές με οθόνη και πληκτρολόγιο. Ηταν τότε η Βουλγαρία η ατμομηχανή των ηλεκτρονικών στις Ανατολικές χώρες.

  Και όταν είπαν στον πιτσιρικά ότι είναι βουλγάρικο κατασκεύασμα, ο γιος μου τους έδειξε τα τσιπ της Τέξας Ινστρουμεντς που είχαν στα κυκλώματά τους και του την έπεσαν, πως είναι άσχετος και ότι αυτά τα κομπιούτερ κάνουν κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει. Προγραμματίζονται!

  Κι έπιασε ο μικρός, εξοικειωμένος με Sinclair ΖΧ81 αι τέτοια, το κίμπορτ.
  Input A, B, for x=1 to 100 do και σκάρωσε ένα μικρό προγραμματάκι.

  Και καμάρωνε ο μπαμπάς. Και έπιασε κουβέντα με τον σούπερ της έκθεσης.

  -Μα πως είστε τόσο προηγμένοι στα ηλεκτρονικά κλπ;

  -Και στη Βιομηχανία. Επρεπε οι δυό χώρες μας να συνεργαστούν πάνω σε συμπληρωματική βάση: Εσείς στον Αγροτικό τομέα κι εμείς στον Βιομηχανικό.

  Και συμπλήρωσε:
  Αλλά κάνατε το λάθος και πήγατε στην Κοινή Αγορά [σημερινή ΕΕ]

  Ε, στο τέλος μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια κατάφεραν κι αυτοί μα μπουν κι αυτοί.

  Και πέρασαν κι αυτοί καλά κι εμείς …

  Πόσα πραγματικά, αλλά και φανταστικά θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, γύρω από όλα αυτά πάνω σ’ έναν γνωστό από την ιστορία καμβά, που λέει κι ο Νικοκύρης.

  Εχουμε βάλει τίποτα από Ασίμοφ;

  Τσάπεκ λοιπόν απ την Τσεχία, δίπλα στην Πολωνία.

  ούτε για τους Μπόμπεκ και Λόλεκ έχουμε πει κάτι

 243. Νέο Kid said

  Άγγελε κάποτε η γνώμη σου θα είχε σημασία για μένα. Όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι ,από τότε που έκανες εκείνο το κατάπτυστο (το λέω όσο πιο ευγενικά μπορώ) αξιολογικο σχόλιο για το Σκυλο κι εμένα, σχετικα με την «επιθυμία» μας ως προς την υγεία του Γς, η γνώμη σου δεν έχει καμία σημασία για μένα.
  Όπως και νάχει, μείνετε με όσα σπαθόλουρα θέλετε! Περι ορέξεως ουδείς λόγος! Και γιατί να μείνετε μόνο στις «ευγενικές παρατηρήσεις» που λέει κι ο κος Μαρτίνος στο 233. ; Υπάρχουν ωραιότατες πρακτικές λύσεις, δοκιμασμένες με επιτυχία στο παρελθόν. Ας πούμε ,ένα κίτρινο αστέρι δίπλα από το όνομα τού -ανα κατηγορία- μπας κλάς σχολιαστή. με έξτρα αστεράκι -υποσημείωση ίσως:»Αυτός μιλάει για μπάλα ,και δή για τον Μπάοκ!».
  Zητάω συγγνώμη από το Νίκο, όχι γιατί μετανοιώνω ή ανακαλώ ό,τι έγραψα, αλλά για την αναστάτωση που σίγουρα τού επέφερα.

 244. spiral architect 🇰🇵 said

  Σεμνά…

 245. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.
  Προφανώς δεν έχουμε όλοι τις ίδιες γνώσεις -και το υψηλό επίπεδο εννοείται. Γι αυτό βρεθήκαμε να παρακολουθούμε το ιστολόγιο του Ν. (ακόμη κι αν δε σχολιάζουμε). Επίσης προφανώς, δε μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε το ίδιο. Αυτό δεν είναι λόγος να ειρωνευόμαστε τους άλλους. Αν δε μας αρέσουν τα σχόλια κάποιου, ας τα προσπερνάμε. Ούτε εγώ τρελαίνομαι για κάποια θέματα, ωστόσο τα παρακολουθώ ή τα προσπερνώ, δεν ειρωνεύομαι.
  Όσοι κάνουν προσωπικές επιθέσεις, είναι πολύ άξιοι…

  Αυτά.

 246. Γς said

  243 @ Νέο Kid

  >από τότε που έκανες εκείνο το κατάπτυστο (το λέω όσο πιο ευγενικά μπορώ) αξιολογικο σχόλιο για το Σκυλο κι εμένα, σχετικα με την «επιθυμία» μας ως προς την υγεία του Γς, η γνώμη σου δεν έχει καμία σημασία για μένα.

  Και δεν το ξέρω αυτό το … κατάπτυστο σχόλιο.

  Και πολύ θα ήθελα να το μάθω. Ο,τι κι αν λέει.
  Για να γελάσουμε βρε αδελφέ. Να κάνουμε πλάκα. Να εκτονώσουμε λίγο και την κατάσταση…

  Ποιος μπορεί να βοηθήσει να το εντοπίσουμε. Είναι θέμα υγείας!

  Του Γς

 247. Καλημέρα

  Οπως είπε- δεν θυμάμαι καλά ποιός-ο Κούδας ή ο Σαράφης ( όχι του ΠΑΟΚ , ο άλλος από τα Τρίκαλα ) ο κάθε άνθρωπος είναι τρία πράγματα : αυτό που νομίζει πως είναι, αυτό που νομίζουνε οι άλλοι πως είναι κι αυτό που στην πραγματικότητα είναι.
  Δύσκολο να συμπίπτουν… το λέει κι ο Μομπ

 248. Γς said

  247 @ Gpointofview

  Γνώθι σ’ αυτόν.

  Που είπε κι ο Αγιος Νεκτάριος

 249. # 248

  Ναι ρε γμτ… και πάνω που είχα μια λεπτομερέστατη ανάλυση γιατί το ματς θα θεωρηθεί ως μη γενόμενον και θα επαναληφθεί… είχα ανατρέξει σε απόκρυφα αρχεία, νομικές υπόγειες οδούς, υποκλέψει τα πρακτικά από την κρυφή συνεδρίαση της Ε.Ο. και διασταυρώσει τα πάντα με γνωστούς ερευνητές του διαδικτύου…

  Ας είναι…

 250. Γς said

  248 @ Γς

  >Γνώθι σ’ αυτόν. Που είπε κι ο Αγιος Νεκτάριος

  Μερικοί το αποδίδουν στον Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο.

  Αυτός όμως είπε το καραφλιαστικό:

  Άρχουσιν πείθου.

  Έχε εμπιστοσύνη στους κυβερνώντας, δηλαδή!

 251. voulagx said

  Εκτός αυτού, έχει και μία ευαισθησία στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, αυχεναλγία, ζάλη, ναυτία και χρίστηκε 24ωρης παρακολούθησης».

  Τι χριστηκε ο Γκαρσια;

 252. Γς said

  Προπονητής Ολυμπιακού Πειραιώς και πάσης Ελλάδος

 253. sarant said

  Καλημέρα από το φορτισμένο αυτό νήμα.

  Συμφωνώ με μερικά σχολια, κυρίως του Αλεξη στο 235 και με τα αποφορτιστικά της Έφης, της Κρόνης και άλλων.

  239 Από ποια περιπέτεια είναι αυτό; Θα βάλω Αστερίξ μέσα στον Φλεβάρη. Γύρω στις 50-55 του μηνός.

 254. # 251

  Σύμφωνα με το τελευταίο βίδδεο υψηλής ανάληψης το σημείο επαφής του ρολού με τον Οσκαρ (ηθοποιίας) Γκαρσία είναι στην κουκούλα επί του ώμου του !! Διακρίνεται και ο Καραπαπάς ψιθυρίζων κάτι σαν «Stay down. stay down»

 255. cronopiusa said

  το τσικάλι κεφάλι δεν γίνεται

 256. Γιάννης Ιατρού said

 257. sarant said

  256 Νέστορας 🙂

 258. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ειρήνη υμίν, εν ιστολογίω αδελφοί.

  Ο υπεύθυνος δια την τάξιν χωροφύλαξ έλειψε αδικαιολογήτως και επήλθεν το χάος. Παρακαλείται να θέσει την παραίτησίν του εις την διάθεσιν του Νικοκύρη. 🙂

  Δεν μου πέφτει λόγος να κάνω τον κριτή, αλλά πραγματικά στεναχωριέμαι και με τους διαξιφισμούς και με τις αποχωρήσεις. Μπορεί να μην γνωρίζομαι με κανέναν, συναισθηματικά όμως όλους σας νιώθω ως φίλους. Κάντε την αυτοκριτική σας ήρεμα, ρίξτε λίγο νερό στο κρασί σας και ελάτε στην προτεραία κατάσταση.

 259. cronopiusa said

 260. Γιώργος said

  (σχόλιο 247) «ο κάθε άνθρωπος είναι τρία πράγματα : αυτό που νομίζει πως είναι, αυτό που νομίζουνε οι άλλοι πως είναι κι αυτό που στην πραγματικότητα είναι.»

  και όπως είχε ήδη συμπληρώσει ο Πιραντέλο: μόνο που αυτό το τελευταίο δεν υπάρχει (π.χ. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε)

 261. ΣΠ said

  246
  Γς, αυτό:
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/06/15/traverso-2/#comment-439055

 262. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δεν ξέρω αν έχει νόημα να προσθέσω την ασημαντότητά μου στους αιτούντες την μη αποχώρηση του φασγανοϊμάντος. Απ’ όσο έχω καταλάβει τον άνθρωπο, δυστυχώς δεν τον βλέπω να ξανάρχεται. Μακάρι να κάνω λάθος.

 263. Avonidas said

  #253. Από το «Ρόδο και Ξίφος». Είναι της περιόδου Uderzo, όχι από τις κλασικές περιπέτειες, αλλά κατά τη γνώμη μου πετυχημένη ιστορία.

 264. Alexis said

  #256: Και σα να μην έφταναν αυτά, δεν μάθαμε ποτέ τι σημαίνει «κιθροκούκουλας».
  Και δεν γκουγκλίζεται… 😦

 265. Corto said

  Εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη. Κρίμα και πάλι κρίμα….

  τοῖσι δὲ πόλλ’ ἐπέτελλε Γερήνιος ἱππότα Νέστωρ
  δενδίλλων ἐς ἕκαστον, Ὀδυσσῆϊ δὲ μάλιστα,
  πειρᾶν ὡς πεπίθοιεν ἀμύμονα Πηλεΐωνα.

  (Ομήρου Ιλιάδα, Ι 179-181)

  http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/OMHROS-ILIADA/ARXAIO/ILIADA.htm

 266. Alexis said

  Με εκφράζει κι εμένα το πνεύμα του σχολίου 258 του Κώστα.
  Με πολλούς σχολιαστές, αν και δεν γνωρίζομαι προσωπικά, αισθάνομαι φίλος και τους εκτιμώ για το επίπεδο του λόγου τους και της παρουσίας τους εδώ.
  Να αναφέρω ενδεικτικά τον Άγγελο, τον Παναγιώτη Κ., τον Πέπε, τον Αβονίδα, τον Δημήτρη Μαρτίνο, τον Πάνο με Πεζά, τον Γιάννη Κουβάτσο, τον Theo και πολλούς ακόμα…

 267. Avonidas said

  #264. Και σα να μην έφταναν αυτά, δεν μάθαμε ποτέ τι σημαίνει «κιθροκούκουλας».

  Και τι σόι λεξιλογικό ιστολόγιο είμαστε; Άρθρο, πάραυτα! 😀

 268. Avonidas said

  #267. Κάνω την αρχή συνεισφέροντας τον πορτοκαλισμό μου:

  κιθροκούκουλας = κίτρον + κουκούλα : κάποιος που το μυαλό του λειτουργεί με λεμόνια

  +ΔΙΑΔΟCΤΑΙ+

 269. sarant said

  263 Γι αυτό δεν το θυμόμουν.

  Πάντως, το να συνεχίζεται ο σχολιασμός στο νήμα αυτό για το θέμα αυτό δεν βοηθάει την επιστροφή.

 270. Γιάννης Ιατρού said

  Επανήλθα από κάτι αγροτικές εργασίες.

  257: Ναι, ρε γμτ., δίκιο έχεις, μιά αναρχικιά Ονομαστική με παρέσυρε στον όλεθρο 🙂

  267: Ακόμα και μόνο γι αυτό πρέπει να επανέλθει να το εξηγήσει !!! Δεν μπορεί να μας αφήνει στο σκοτάδι 🙂

 271. Γιάννης Ιατρού said

  264: Alexis

 272. Avonidas said

  #271. Κοίτα να δεις που έπεσα μέσα…

 273. spatholouro said

  Sarant: «Πάντως, το να συνεχίζεται ο σχολιασμός στο νήμα αυτό για το θέμα αυτό δεν βοηθάει την επιστροφή»

  Ας μου επιτραπεί ένας τελευταίος λόγος, μια και το άνωθεν σχόλιο ενδέχεται να τροφοδοτήσει ανέρειστες εντυπώσεις -εκατέρωθεν της ουσίας.

  Θα ήθελα να τονίσω, λοιπόν, ότι έχω διά παντός διακόψει κάθε σχέση, τόσο με το ιστολόγιο, όσο και προσωπικά με τον ιστολόγο.

 274. (243 & 246) Κι εγώ απόρησα, ποιο «κατάπτυστο αξιολογικο σχόλιο για το Σκυλο» και τον ΝεοKid έκανα. Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι αυτό . Καλούσα σε κοσμιότητα έπειτα από ένα άγριο βρισίδι που είχε μαγαρίσει το ιστολόγιο του ίσως υπερβολικά ανεκτικού Νικοκύρη («ραμολιμέντο», «τα σκατά που έχεις στην κολοκύθα σου», «ΑΝΤΕ ΠΕΘΑΝΕ»…)
  Είχα προσθέσει όμως και κάτι άλλο, που ίσως δεν ήταν κατανοητό από όποιον δεν είχε διαβάσει κάποια απίστευτης χυδαιότητας σχόλια στο ιστολόγιο του Γς (δεν βάζω παραπομπή, αλλά υπήρχε μεταξύ άλλων η φράση «καλύτερα malbaisée παρά enculé όπως ο Σούρδης. Καλό ψόφο νάχει!» — αυτό σε εποχή που ο Γς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας). Ο ίδιος υποπτευόταν κάποιον συγκεκριμένο από δω μέσα ως δράστη, κι εγώ παρατήρησα ότι ως τότε «δίσταζα να το πιστέψω […] βλέποντας όμως τα σημερινά, έχω φρίξει, και δεν θα αρνιόμουν πια να πιστέψω (αν είχα την παραμικρή ένδειξη, που ευτυχώς δεν έχω) ότι είναι ακόμη και κάποιος από αυτούς που έγραψαν τα παραπάνω!»
  E, αν αυτό το θεωρεί «κατάπτυστο» ο ΝεοKid, λυπάμαι. Νομίζω πως κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης καταλαβαίνει ότι ουσιαστικά έλεγα «μην κατεβαίνετε, σοβαροί άνθρωποι, στο επίπεδο του ανώνυμου χυδαιολόγου!»
  Αν πάλι το «κατάπτυστο» σχόλιό μου δεν ήταν αυτό, θα ήθελα πραγματικά να μάθω ποιο ήταν. Δεν συνηθίζω να βρίζω [μία φορά είπα σε κάποιον εδώ μέσα «να σε χ…», αλλά κατά γενική ομολογία το άξιζε 🙂 ], και αν προσέβαλα άθελά μου τον Σκύλο ή τον ΝεοKid ή οποιονδήποτε άλλον, θα ήθελα να το ξέρω.

 275. Τελικά, άλλο ήταν λοιπόν το «κατάπτυστο» σχόλιό μου; Ένα όπου πάλι καλούσα σε κοσμιότητα; όπου είχα θεωρήσει προσβλητικό (όχι για μένα, για τον Γς) κάτι που ο ΝεοKid θεωρούσε απλώς χοντρή πλάκα; Ε, όχι, δεν ανακαλώ, κι ας με πείτε κήνσορα· η λέξη «ραμολιμέντο» είναι προσβλητική. Αλλωστε, ο έτερος θιγόμενος, o Σκύλος, απάντησε επί λέξει «Δίκιο έχεις», έστω και με μια όχι αβάσιμη επιφύλαξη.
  Το παρατράβηξα ίσως, αλλά, ΝεοKid, και η λέξη «κατάπτυστος» (αλήθεια, ξέρει κανέις να έχει ακριβές αντίστοιχο σε άλλη γλώσσα;) είναι βαριά και προσβλητική — έστω κι αν δεν χαρακτήριζε εμένα, παρά μόνο το σχόλιό μου 🙂 Δεν θα επανέλθω, εκτός αν μου υποδειχθεί και άλλο «κατάπτυστο» σχόλιο που έκανα!

 276. cronopiusa said

  «ρε συ, μίλα λίγο πιο δυνατά! Δεν ακούγεσαι! ρε ΣΠΑΘΟΛΟΥΡΟ… – Ρε συ, εσύ που είσαι και μάγκας κι αλάνι και ΣΠΑΘΟΛΟΥΡΟ, μπορείς να μας πεις τι δουλειά έχεις με κάτι ελεεινούς χλεχλέδες;» slang.gr

  πολύ εμπάθεια «τόσο με το ιστολόγιο, όσο και προσωπικά με τον ιστολόγο»,
  η ενσυναίσθηση μόνο για τη μουσική;

  κρίμα…

 277. Γς said

  Κι έχεις και τη δικιά μου που μου γράφει στο ΦΒ απ το ταμπλετ της [8 μέτρα πιο πέρα από μένα]:

  «Έφυγε το γατάκι μας!
  Είμαι στεναχωρημενη!!»

  Της έστειλαν μήνυμα απ την Αγία Νάπα, απέναντι απ το οικόπεδο Νο 3, που πάνε να μας βουτήξουν τα πετρέλαια…
  Και μετά μου λες για δε σου γράφω…

  Α, ρε Spatholouro τι μας έκανες…

 278. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σ’ ευχαριστώ για την εκτίμηση, Αλέξη. Και βλέπω πως, αν προσθέσω το όνομά σου και αφαιρέσω το δικό μου, έχουμε τα ίδια γούστα ως προς τις συμπάθειες. 😊

 279. sarant said

  273 Εσύ αποφασίζεις, αγαπητέ. Νομίζω πως είσαι άδικος, αλλά αφού έτσι νιώθεις δεν μου πέφτει λόγος. Καμιά φορά μια στιγμή κρατάει για πάντα, άλλοτε το διά παντός κρατάει λίγο. Αν και όταν αλλάξεις γνώμη, κι αν είμαστε ακόμα εδώ, ξέρεις πού να μας βρεις.

 280. cronopiusa said

  μα ούτε μια γυναίκα στις συμπάθειες σας, αμάν πια με την βαρβατίλα και τον μισογυνισμό 😡

 281. # 281

  Χρυσόστομη !!

 282. Γς said

  280 @ Cronopiusa

  >μα ούτε μια γυναίκα στις συμπάθειες σας,

  μόνο ένα κορίτσι. Του ιστολογίου

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βαρβατίλα και μισογυνισμός; Αυτό ήταν το νήμα των βαριών χαρακτηρισμών και των ακροτήτων. Μας επηρέασε η αδιαλλαξία του Νικηφόρου. Καλή καρδιά. 😊

 284. BLOG_OTI_NANAI said

  Για την λέξη που συζητήθηκε, το κοντινότερο που βρήκα:

 285. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο ως ψευδώνυμο σχολιαστή (Κιθροκούκουλας) σε ρεμπέτικο φόρουμ υπάρχει στο γκουγκλ. Όπου διεξάγεται έντονη συζήτηση, με αποχωρήσεις. 😊 Μάλλον με την απορία θα μείνουμε.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php%3Ft%3D28361&ved=2ahUKEwjN1t367sfZAhXBsKQKHWLNApYQFjAAegQIABAB&usg=AOvVaw0WPBXeBHKgHEx3fK9X7Acw

 286. spatholouro said

  #279
  Απεναντίας, εγώ νομίζω πως η τακτική που ακολουθείς σε αυτές τις περιπτώσεις ως ιστολόγος, αυτή είναι κατάφωρα άδικη. Απόλυτο δικαίωμά σου βέβαια, αλλά επίσης δικαίωμα του καθενός φιλοξενουμένου να μην την αποδέχεται αυτή ή όποια άλλη τακτική ακολουθείς. Όταν αλλάξεις τακτική, ξέρεις πού θα με βρεις.

  ΥΓ. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον εάν δημοσιοποιούσες επ’ αυτού τα μη ιδιωτικού χαρακτήρα τμήματα του μέιλ που μου έστειλες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πλήρη την εικόνα.

 287. Γς said

  Ο Μωάμεθ και το ιστολόγιο…

  Και το βουνό που πάει εκεί που πάει είναι μούσι…

 288. Γς said

  277 @ Γς

  Το αδιαχώρητο έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αγίας Νάπας, όπου
  εκατοντάδες τουρίστες κατέκλυσαν ασφυκτικά τον χώρο για να παρακολουθήσουν την μουσικοχορευτική παράσταση «Στον καιρό του Μίκη Θεοδωράκη»

  famagusta.news

  Και κατεβαίνει η δικιά μου κάτω αύριο, να πάει να θάψει τον κάττον της

 289. # 286

  Ολοι εδώ μέσα συμμετέχουμε σαν ΜΕΛΗ του ιστολογίου κι ο Νίκος σαν ιδιοκτήτης αυτού, μην το ξεχνάς. Κάθε κριτική δεν είναι προσωπική αλλά αφορά την ΕΙΚΟΝΑ που παρουσιάζει σαν μέλος, στην ζωή του μπορεί να είναι διαφορετικός γι αυτό πολλοί (κι εσύ και γω) συμμετέχουμε με νικνέιμ. Είναι φάουλ να ζητάς δημοσιοποίηση κάποιου μέηλ που είναι προσωπικό, αν δεν ήταν θα σου έγραφε εδώ. Επίσης κάποιος που ενοχλείται ή δεν του αρέσει κάποιος χώρος φεύγει χωρις να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα νομίζω. Από κει και πέρα προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία μπορεί να κάνει ο καθένας, το να επιβάλει τον δικό του τρόπο λειτουργίας, όχι

 290. sarant said

  286-289
  Εστειλα στον Σπαθόλουρο ένα μέιλ (παρα)καλώντας τον να αναθεωρήσει την απόφασή του. Ετσι που διατυπώνεται τώρα η προτροπή, δημιουργείται εντύπωση πως τον έβριζα ή ξερωγώ τι.

  Ηταν αυτό:

  ============================================
  Κώστα καλημέρα

  Αν προσέξεις το πρώτο χτεσινοβραδινό μου σχολιο, πριν με εγκαλέσεις, γράφω ότι η προσγείωση δεν ήταν πολύ ομαλή -και πράγματι, βρέθηκα χωρίς βαλίτσα που χάθηκε και αναζητείται στη Βιέννη και στους -6 βαθμούς, ψυχολογικά πολύ καταπτοημένος και με ένα σωρό πράγματα στο κεφάλι μου.

  Αν ήμουν από πανω, μάλλον θα έψεγα τον Νεοκίντ. Εκ των υστέρων και ύστερα από έγκληση, πιο δύσκολο. Τέλος πάντων, σε μια παρεα τέτοιοι καβγάδες μια στο τόσο συμβαίνουν -δεν είμαστε τέλειοι. Εγω ξέρω και τους δυο σας (μιση πρόταση….)

  Το ιστολόγιο κέρδισε πολλά από σένα και με στενοχωρεί να φεύγουν άνθρωποι που και τους εκτιμώ και τους έχω, εστω και λίγο, γνωρίσει.
  Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να ξανασκεφτείς την αποχώρησή σου και να αναθεωρήσεις αν και αναγνωρίζω πως δεν είναι εύκολη χειρονομία η επιστροφη. Θα είναι όμως πιο δύσκολη με κάθε βδομάδα που περνάει, το λέω εκ πειρας.

  Τώρα που ήμουν στην Ελλάδα (.δυο-τρεις αράδες με αναφορές σε εξωδιαδικτυακές δραστηριότητες…)

  Τέλος πάντων, η παράκλησή μου είναι να επανέλθεις.
  ================================================

  Δεν έχω να αλλάξω κάτι. Όταν τσακώνονται φίλοι μεταξύ τους, προτιμώ να μην ανακατεύομαι ή να ανακατεύομαι ελάχιστα -μεγαλα παιδιά είμαστε, το έγραψα και σε έναν άλλον πρόσφατο καβγά.

 291. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο spatholouro έχει προσφέρει στο ιστολόγιο και έχει δικαίωμα όπως όλοι και να νευριάσει και να αποχωρήσει οριστικά ή και να ξαναγυρίσει. Λογικό είναι να παρακολουθεί ακόμα αν τυχόν κάποιος του προσάψει μια κατηγορία ή τον αδικήσει ή πει κάτι που τον αφορά τώρα που είπε ότι θα φύγει.
  Τον καταλαβαίνω για το παράπονο που διατυπώνει αν και ο Νίκος έχει δείξει ότι δεν παρεμβαίνει ποτέ, εκτός από ελάχιστες φορές και ιδιαίτερα με τον βατ-μπάρμπα που είναι μια ακραία περίπτωση. Στο παρελθόν κι άλλα μέλη του ιστολογίου είχαν παραπονεθεί που μετά από επιθέσεις ο Νίκος δεν θεώρησε ότι έπρεπε να παρέμβει.

  Κι εμένα μου την έχουν πέσει και θυμάμαι συζητήσεις όπου είχα αντιπαρατεθεί με 7 ή 8 σχολιαστές από τους οποίους μάλιστα οι 2 είχαν επιχειρήματα και οι άλλοι 6 απλώς έβριζαν ή ειρωνεύονταν. Μπορεί και να σκέφτηκα ότι αυτό είναι φάουλ αλλά από την άλλη, δεν μου επιβάλλει κανείς να παραμείνω. Άρα, δική μου απόφαση πως θα αντιδράσω.

  Τελικά θεωρώ ότι είναι υπέρ του ιστολογίου ένας διαχειριστής που δεν παρεμβαίνει διαρκώς. Αν το καλοσκεφτώ, ιδεολογικά δεν συγγενεύω με τον Νίκο, όμως δείχνει ανεκτικότητα. Αν ήταν στον τύπο του να παρεμβαίνει διαρκώς, πιστεύω αυτό θα σήμαινε ότι είναι και ο τύπος που θέλει ιστολόγιο όχι πολυσυλλεκτικό αλλά αποκλειστικό χώρο ομοϊδεατών. Καλύτερα που ο τύπος του είναι να μην παρεμβαίνει διότι έτσι αυξάνεται η συμμετοχή και η ποικιλία της προσφοράς.

  Αν θυμηθεί κάποιος, ένας εξέχων σχολιαστής του ιστολογίου, ο κ. Καραποτόσογλου, είχε δεχτεί υβριστικές «ρουκέτες» από τον βατ-μπάρμπα. Είχα φρικάρει που ένα προβληματικό άτομο είχε επιτεθεί σε ένα πρόσωπο που η παρουσία του έργου του στη βιβλιογραφία του αντικειμένου του προκαλεί δέος και αποδεικνύει ότι αποτελεί κόσμημα για το ιστολόγιο και όχι μόνο. Κι όμως, ο Νίκος δεν μπάναρε τότε τον βατ-μπάρμπα, του έγραψε ένα «ντροπή» όλο κι όλο και βεβαίως ο κ. Καραποτόσογλου δεν είπε κουβέντα για τις χυδαιότητες που δέχτηκε.

  Αυτό αποδεικνύει περισσότερο από κάθε τι άλλο, ότι ο Νίκος θέλει ή του βγαίνει λόγω χαρακτήρα και ελαχιστοποιεί τις παρεμβάσεις του και δεν υπήρχε περίπτωση να παρέμβει ούτε σε αυτή την περίπτωση υπέρ του spatholouro ή όποιου άλλου. Έχει δεχτεί δημόσια παράπονα γι’ αυτό, αλλά προσωπικά αυτό βλέπω ως πάγια τακτική του.

  Από εκεί και πέρα οι διαξιφισμοί, οι κουβέντες, οι εγωισμοί όλα αυτά θεωρώ ότι πολύ λογικά βγαίνουν όταν υπάρχουν νεύρα γι’ αυτό δεν βάζω σε ζυγαριές το να πει κάποιος φεύγω ή να πει μια βαριά κουβέντα κ.λπ. Κι εγώ είχα λείψει για μεγάλα διαστήματα, επανήλθα και άλλοι το ίδιο. Από εκεί και πέρα ένας καλός σχολιαστής που του αρέσει κιόλας το άθλημα δεν πρέπει να αφήνει το χόμπι του.

 292. BLOG_OTI_NANAI said

  290: Έγραφα και δεν είδα ότι δημοσιοποίησες το σχ. 290. Προσωπικά βλέπω μια εξαιρετικά φιλική χειρονομία προς τον spatholouro με τη δημοσιοποπιηση αυτή. Για μένα θα ήταν η στιγμή που θα σκεφτόμουν τα καλύτερα για τον Νίκο και μια καλή στιγμή να συνεχίσω στην παρέα.

 293. Γς said

  Αφήστε τον σε μένα.

  Ρε! Μπες μέσα! Αν είσαι άντρας!

  [Και να μπει λέει…Θα ψάχνω τρύπα να βγω εγώ…]

  Τελικά πολύ γυναικείο το κάναμε το μπλόγκ.

  Τέτοιους τσακωμούς [και νάζια] τα έκαναν οι γυναίκες την εποχή των λιστών

  Μου τα θύμισε η Beatrice της προάλλες.

  Τι λέει η Σοφία του ΗΒ, επ αυτού. Μότο της ήταν κάτι σχετικό με το λάδι που έριχνε σε τέτοιους τσακωμούς. Το γλένταγε!

 294. Γς said

  291 @ BLOG_OTI_NANAI

  >Έχει δεχτεί δημόσια παράπονα γι’ αυτό, αλλά προσωπικά αυτό βλέπω ως πάγια τακτική του.

  Δεν είναι τακτική του. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

  Είναι ψυχούλα [δημοκρατική] ο μπαγάσας …

 295. # 292

  έχει δυο αναγνώσεις…ξανασκέψου το.Τώρα η επιστροφή συνεπάγεται αναγνώριση της λανθασμένης απόφασης ή έστω εξαργύρωση της παράκλησης του Νίκου, πρώτα ήταν απλά τα πράγματα.

 296. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και τώρα είναι απλά τα πράγματα: ξαναγυρίζει όποτε θέλει, χωρίς λογοδοσίες, απολογίες και αχρείαστες εξηγήσεις. Αλίμονο. Έτσι λειτουργεί αυτό το ιστολόγιο.

 297. spatholouro said

  Sarant: «Ετσι που διατυπώνεται τώρα η προτροπή, δημιουργείται εντύπωση πως τον έβριζα ή ξερωγώ τι.»

  Ελπίζω να μη σοβαρολογείς ότι δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση από την προτροπή μου!

  Ας είναι. Η προτροπή μου αφορούσε το παρακάτω παράθεμα που ολοκληρώνει, κατ’ εμέ, την εικόνα: «Αν ήμουν από πάνω, μάλλον θα έψεγα τον Νεοκίντ. Εκ των υστέρων και ύστερα από έγκληση, πιο δύσκολο.»

  Τώρα φρονώ ότι είμαστε πλήρεις -για όσους θέλουν να σκεφθούν επί του όλου ζητήματος, καθώς βρίσκω ότι έχει ενδιαφέρουσες πτυχές.

  Το κατ’ εμέ, Νίκο, όπως τα προείπα: Όταν αλλάξεις τακτική και παραδεχθείς ότι υπήρξες άδικος (και μάλιστα από πιο πολύπλοκη άποψη) στη συζητούμενη περίπτωση, ξέρεις πού θα με βρεις.

  ΥΓ1. Ευχαριστώ θερμότατα τους συμπαθούντες (ιδίως τον ΚΥΡΙΟ Μαρτίνο, που επέμενε να καταδεικνύει τα αυτονόητα) για τα καλά και ενθαρρυντικά τους λόγια: ήταν ο υψηλότερος «μισθός» για μένα. Όσο για τους αντιπαθούντες, και αυτών ο ρόλος δεν ήταν αμελητέος: ποτάμι με μία κοίτη δεν κυλάει.

  ΥΓ2. Σπεύδω να καθησυχάσω όσους οχλούνται που εμφανίζομαι ακόμα τώρα στις οθόνες τους, ότι ο κύκλος ολοκληρώθηκε και δεν θα επανέλθω -όποια κουκουνάρα και αν εκτοξεύσουν…

 298. Pedis said

  Σπαθόλουρε, εκτός από τόσους σχολιαστές (και το Νικοκύρη) που εξέφρασαν την επιθυμία να μην αποχωρήσεις, ένας καλός λόγος να αναθεωρήσεις είναι για να τη σπάσεις στον κολοκύθα.

 299. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κρίμα, αγαπητέ, που εμμένεις στην απόφασή σου. Το λέω υστερόβουλα, γιατί θα χάσω το γνωστικό κέρδος που αποκόμιζα από τα σχόλιά σου. Θα ήθελα π.χ. να διαβάσω τα σχόλιά σου στη σημερινή ανάρτηση. Πολλοί σχολιάζουμε σ’ αυτό το ιστολόγιο, αλλά λίγοι προσφέρουν συστηματικά γνώσεις και πηγές.

 300. Από την πολυετή εμπειρία μου σε προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους γονείς και μαθητές έμαθα να εκτιμώ όσους είναι σοβαροί στα σοβαρά πράγματα και αστείοι στα αστεία. Θεωρώ επικίνδυνους όσους είναι σοβαροί στα αστεία πράγματα γιατί σχεδόν πάντοτε αποδεικνύεται πως είναι αστείοι στα σοβαρά

 301. ΚΑΒ said

  297. Σπαθόλουρο,, νομίζω ότι η φωτιά έχει σβήσει και οι κουκουνάρες δε θα χρειαστούν.πια.
  Είναι βέβαιαο ότι και η δική μου παράκληση για επανεξέταση της θέσης σου δε θα έχει καμιά αξία, όμως την προσθέτω στις πολλές άλλες και πρώτα απ΄ όλες του Νικοκύρη.

  Ας μου επιτρέψεις να ξαναθυμηθούμε τον καημένο τον Ράλλη.

  http://www.kathimerini.gr/716105/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/senaria-synwmosias-poy-8afthkan-stis-staxtes

 302. Γς said

  -Μπες ρε!

  -Δεν μπαίνω

  Βρε μπες!

  -Οχι δεν μπαίνω!

  -Ε, μην μπαίνες…

  -Οχι. Θα μπω!

 303. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  141 >>Ο πρώτος λίκνος συστήνεται ανεπιφύλακτα.(η ταινία του Φατίχ Ακίμ , Ολα ή Τίποτα)
  Τη είχα δει την ταινία και χαλάστηκα με το τέλος. Δεν…

 304. sarant said

  303 Κι εγω άκουσα καλά και κακά για την ταινία αυτή

 305. Πέπε said

  @285:
  Γιάννη, κιθροκούκουλας δεν ήταν όνομα μέλους του φόρουμ, ήταν χαρακτηρισμός μέλους από το Σπαθόλουρο.

  Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία του στο ρεμπέτικο φόρουμ, τα όσα έγιναν εδώ τα βρίσκω απολύτως προβλέψιμα. Εκεί έγιναν πιο σύντομα, εδώ άργησαν, γιατί η εμβληματική του δυσανεξία (αυτό που λέει ο Τζι, σοβαρός στα αστεία) βρήκε εδώ μικρότερο πεδίο, ωστόσο το φινάλε ήταν σχεδόν κόπι πέιστ (μέχρι και τον κιθροκούκουλα), ενώ επαναλήφθηκαν κι άλλες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες όπως το μοτίβο «εσένα δε σου ξαναμιλάω, και να μη μου ξαναμιλήσεις κι εσύ».

  Φυσικά, κι εκεί, όπως κι εδώ, η προσφορά του υπήρξε άξια κάθε εκτίμησης.

  Κατά τα άλλα, θα ήθελα να πω ότι μέσα σ’ όλο αυτό το …συμβάν, το αρχικό #188 του Σπαθόλουρου τελικά πέρασε στα αζήτητα. Κι όμως, όσο δεν είχαν ανάψει τα αίματα, βρέθηκαν μάνι μάνι δυο-τρεις να συμφωνήσουν. Αν δεν είχε γίνει τίποτα, πιθανότατα να συμφωνούσαν κι άλλοι, όπως, άκρες μέσες, κι εγώ: δε θα πω βέβαια στους ποδοσφαιρόφιλους τι να λένε και τι να κάνουν, αλλά δεν μπορώ να τους κρατήσω και κρυφό -τώρα που το ‘φερε η κουβέντα- πόσο με ενοχλεί το σχεδόν καθημερινό νέρωμα των συζητήσεων με άσχετα, εντελώς απρόκλητα ποδοσφαιρικά σχόλια.

  Το σχόλιο του Νεοκίντ δεν ήταν ό,τι πιο όμορφο, αλλά νομίζω ότι άνθρωποι είμαστε και καταλαβαίνουμε: σου είπα, μου είπες, σου απάντησα, μου ανταπάντησες, σιγά σιγά άρχισαν να ανεβαίνουν οι τόνοι, και αναπόφευκτα κάποιος από τους δύο θα περάσει πρώτος τα όρια που θέτει ο άλλος για το ανεκτό. Δεν μπορείς να τσακωθείς χωρίς να ακούσεις και μια κουβέντα παραπάνω, όπως δεν μπορείς να παίξεις ξύλο χωρίς να φας και καμιά. Δεν είναι σαν να έλεγε την ίδια κουβέντα αιφνιδίως μες στη νηνεμία.

 306. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, αν δεν ξέρεις να μας εξηγήσεις κι εσύ, Πέπε, τη σημασία του κιθροκούκουλα, θα παραμείνει μια μυστηριώδης λέξη που προκάλεσε αναταραχή, όπως π.χ. η παραρλάμα του Βουτυρά. 😊

 307. Ριβαλντίνιο said

  Τα σχόλια που γίνονται για το ποδόσφαιρο είναι περισσότερα από αυτά που αφορούν την πολιτική ; Εμένα δεν μου αρέσει η πολιτική. Άρα να πούμε στο Νικοκύρη να φτιάξει μια κατηγορία για τα πολιτικά. Σε άλλον δεν θα αρέσει η ιστορία , σε άλλον οι θετικές επιστήμες κ.λπ. Τι θα κάνει λοιπόν ο άνθρωπός ; Βρίσκω υπερβολικές τις αντιδράσεις, αφού τα αθλητικά σχόλια δεν γίνονται σχεδόν ποτέ στην αρχή των άρθρων, αλλά προς το τέλος.

  Όντως η προσφορά του Σπαθόλουρου ήταν πολύ μεγάλη, αλλά και οι αντιδράσεις του κάπως υπερβολικές και είχε καταντήσει γκρινιάρης με αυτό το θέμα. Και δεν μου άρεσε που ζήτησε από το Νικοκύρη να δημοσιοποιήσει το μέιλ που του έστειλε.

  Επίσης να πώ πως και ο Νεοκίντ θα λείψει πολύ, ο οποίος είχε προσφέρει και αυτός πολλά ( σε θέματα θετικών επιστημών κυρίως ). Και ναι μέν καμιά φορά είναι κάπως απότομος ( όπως στο παρελθόν με τον Γς ), αλλά ο άνθρωπος έχει χιούμορ και μεγάλη πλάκα.

 308. Τα σχόλια μου σχετικά με συμπεριφορές ήταν όλα ουδέτερα και όχι στοχευμένα, φανερό για τους αμερόληπτους. Και φυσικά ουδέποτε ζήτησα την αποπομπή κανενός μέλους, με ποιό δικαίωμα άλλωστε, ούτε να πάρουν θέση σε διαφωνίες μου που υπήρξαν με άλλα μέλη. Θεωρώ πως στην ζωή όλα έχουν χώρο, η αστρολογία δεν μου αρέσει αλλά το πως έχουν αστρολογικές προβλέψεις του Τάδε ή της Δείνα δεν με εμποδίζει να διαβάσω μια εφημερίδα ή ένα σάιτ,ούτε έχω ακούσει από κάποιον την απαίτηση να κοπούν τα αθλητικά από τις εφημερίδες ή τις ειδήσεις, αποτελούν μέρος της καθημερινής πραγματικότητας και μάλιστα άρρηκτα συδεδεμένο με την πολιτική από την εποχή της χούντας και μετά. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ σήμερα και του ΠΑΟ παλιότερα είχαν περισσότερη δύναμη από έναν υπουργό- η πολυμετοχικότητα το διάλυσε αυτό γιατί μπήκαν άνθρωποι μόνο για να τακτοποιήσουν τις δουλειές τους και μετά γαία πυρί μηχθήτω. Γιατί η πολιτική τους κάλυψη είχε και άλλη σωματειακή εκπροσώπιση και τους άφησε στην τύχη τους.Τεράστια η ευθύνη του Βαρδινογιάννη αλλά και των αδερφών Γιαννακόπουλου που δέχθηκαν αρχικά να συμμετάσχουν και να τους νομιμοποιήσουν.
  Σήμερα είδαν και οι τυφλοί…

 309. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εν ολίγοις, ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν, όλα τα θέματα ν’ αναπτυχθούν, όλες τις γνώμες ν’ ακουστούν. Ζωντάνια προσφέρουν όλα αυτά, η μονοθεματικότητα είναι πληκτική.

 310. Πέπε said

  @306:
  Όχι, δεν ξέρω. Μπορεί ακόμα και να είναι μια ποζεριά για να ψαχνόμαστε, να προέρχεται λ.χ. από κάποιο κείμενο που «εύκολα θα εντόπιζες αν ήξερες να ψάχνεις»… (όχι εσύ, γενικά εννοώ)

 311. sarant said

  305 τέλος: Εδώ συμφωνώ.

  306 Θαρρώ πως ο Σπαθό, αν είναι να μην ξανάρθει, χρωστάει να μας λύσει το αίνιγμα 🙂

  Εμενα το ποδόσφαιρο δεν με ενοχλεί, ακόμα κι όταν το παρακάνουν. Στοιχείο της ζωής είναι. Κι έπειτα, αν δεχόμουν μονο τα αμιγώς γλωσσικά σχόλια θα έπρεπε να κόβω τα μισά.
  Τον περιορισμό περιεχομενου τον έχουν δοκιμάσει σε κάποια φόρουμ και το αποτέλεσμα είναι πως δημιουργούνται περισσοτερα προβλήματα απ’ όσα λύνονται. Ξέρω μάλιστα ένα πολύ πετυχημένο φόρουμ που ουσιαστικά διαλύθηκε (ή, τέλος πάντων, διασπάστηκε) όταν έγινε προσπάθεια να απαγορευτούν τα εκτός θέματος ποστ.

 312. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να θυμίσουμε ότι υπάρχουν λογοτέχνες που αγαπάνε πολύ το «όπιο του λαού»:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789604557950-anthologia-metaichmio-archizei-to-mats-147051&ved=2ahUKEwi58pPvyMnZAhVIPFAKHedWBsgQFjACegQIBhAB&usg=AOvVaw1wQ7VZ0n-vPtY0jOmztLjG

 313. Μαρία said

  312
  Κάποιοι απλώς τους ποδοσφαιριστές 🙂

 314. Γιάννης Ιατρού said

  311: …Εμενα το ποδόσφαιρο δεν με ενοχλεί, ακόμα κι όταν το παρακάνουν. Στοιχείο της ζωής είναι
  εδώ φτιάχνουμε κι ομάδα άμα λάχει 🙂

 315. voulagx said

  #314: Μεσα! Αρχιζω προπονησεις απο αυριο κιολας! Ο Τζη θα ειναι παικτης και προπονητης;

 316. Γιάννης Ιατρού said

  315: Εκπρόσωπος τύπου 🙂

 317. Μαρία said

  314
  Απαράδεκτη η σύνθεση. Έβαλες τον άμπαλο Δύτη και απέβαλες το γαύρο Πιδύο.

 318. Γιάννης Ιατρού said

  317: Θα μπεί στο ημίχρονο, έχει κι άλλους ο πάγκος, 🙂

 319. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  314, και μαζορέτες ριεε !

  Σπαθό, δεν προλάβαινα να αφομοιώσω τόσα πράματα που μας πρόσφερες αλλά πρόστρεχα (τί λέξη) κάθε τόσο πίσω στο να και στ΄άλλο να αναζητώ πληροφορίες.Δε γίνεται την τόση δύναμη της γνώσης να την κάνεις και δύναμη ανοχής; Μη φανταστείς, ούτε που διάβασα τί ήταν τα μαλώματα, δεν το αντέχω. Τον Κιντ τον αγαπώ (τώρα του το λέω)για διάφορους λόγους,κυρίως γιατ΄είναι ξενίτης.Θα του συγχωρούσα οτιδήποτε να έλεγε.
  Μαλώνετε γιατί άλλα έχουν αγριέψει ήδη την ψυχή σας.
  Ο Εμφύριος που μου φαίνεται είναι ο έτερος των τσακωνόμενων θυμάμαι πως είναι πολύ αξιόλογος και παλιός σχολιαστής.
  Σας παρακαλώ όσο μου πέφτει λόγος, να συνεχίσετε τη συμμετοχή και τις προσφορές σας εδώ, σαν πάντα, σ΄αυτό το ευεργετικό αλισβερίσι και για τους «διδάσκοντες» και για τους «διδασκόμενους».

 320. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δέκα φορές διάβασα κριθοκούκουλας ! τώρα το κατάλαβα. 🙂 Όχι τίποτ΄άλλο, αλλά έτσι μου φαινόταν κοντινή η εξήγηση.

 321. voulagx said

  #317: Δεν καταλαβες το σατανικο σχεδιο του κακοψυχου, το οποιο δεν βασιζεται στην κατοχη της μπαλας αλλα στο «σουτ εν’ γκολ». Ο Κακτος σουταρει κατ’ επαναληψη τη μπαλα με τη μια στον Σαραντ, οστις επισης κατ’ επαναληψη σκοραρει ελισσομενος βουστροφηδον. Οι υπολοιποι κραταμε σταθερα τις θεσεις μας τρωγοπινοντας μπυρογυρα. Μεγαλοφυες!
  Και φυσικα θα επιτρεπονται οι αλλαγες, αν δεν τραβαει η ομαδα θα βγαλουμε τα μπυρογυρα και θα βαλουμε μεσα τα κρασοπαΐδια.

 322. Γς said

  Χμμμ….

  καλημέρα, φεύγω για αεροδρόμιο. Δεν πετάω εγώ. Ελεύθερος για μερικές μέρες.

  Πότε έχουμε προπόνηση;

 323. BLOG_OTI_NANAI said

  Η κατάληξη -ούκουλο =σημαίνει κάλλυμα κεφαλής («κατακούκουλα», «ξεκούκουλος»), και κάποιες φορές το ίδιο το κεφάλι ή το μυαλό («αλαφροκούκουλος»), ή αυτό που δεσπόζει (οι βράχοι «Αητοκούκουλο» ή «Αηδονοκούκουλο»).

  Μια μικρή διαφορά κάνει το «τρικούκουλο» του Μακρυγιάννη που σημαίνει το επικίνδυνο απόστημα και λαογραφικά αναφέρεται ότι «τρικούκουλο» μεταφορικά σημαίνει τρόμος. Αλλά εδώ δεν κολλάει.

  Με βάση και το σχ. 284 που είναι κοντά στη λέξη που ζητάμε, «κιθροκούκουλας» φαντάζομαι είναι ο «κουφιοκέφαλος», αυτός που ζαλίζει με κουταμάρες, που λέει χαζομάρες ή οτιδήποτε παρόμοιο κοροϊδευτικό. Δεν βλέπω άλλη χρήση της λέξης.

 324. 312,
  «…Και μού ΄λεγαν στενάζοντας καθώς με παίρναν πρέφα:
  «Εσύ κερδίζεις μάνα μου και κύπελλο Ουέφα»… «

  Γκάτσος-Χατζηδάκις, Παναγία των Πατησίων.

  Αλλά ας φύγει η παρεξήγηση,
  έστω και χωρίς εξήγηση.

 325. 317, … Έβαλες τον άμπαλο Δύτη …

  Καλά έκανε, αλλά έρεπε να τον βάλει τερματοφύλακα.
  Ο Δύτης κάνει τα καλύτερα πλονζόν!

 326. Theo said

  Καλημέρα!

  @314:
  Να ζητήσω αλλαγή; (έφαγα ένα ρολό χαρτιού υγείας στα μούτρα 😉)

 327. Πάντα τερματοφύλακα με βάζανε, και ήταν ο εφιάλτης μου (πριν απ’ τα πέναλτι). Αλλά τόσο άμπαλος (#317) που η μπάλα θα με διασχίζει για να φτάσει κατευθείαν στον σέντερ-φορ (#321);

 328. giorgos said

  https://youtu.be/SVhZny8ZLgc Καλημέρα 🙂

 329. sarant said

  Kαλημέρα στην… ομαδα!

  314 Μεγάλες φούριες μάς άνοιξες, να τρέχουμε να προπονούμαστε!

  319 Ό,τι λέει η Εφη το νιώθω κι εγώ.

 330. ΚΑΒ said

  Kαλημέρα. Κάποιοι αδυνατούν λόγω ιατρικής απαγόρευσης να παίξουν, αλλά η ελαφρά προπόνηση επιτρέπεται. Στην ομάδα ευχόμαστε πάντα νίκες.

 331. Γς said

  318 @ Γιάννης Ιατρού

  > έχει κι άλλους ο πάγκος,

  Στο πάγκο με λουμ-πάγκο

 332. Πέπε said

  Παιδιά, το «όχι μονοκαλλιέργεια», «όχι αυστηρή περιφρούρηση της στενής θεματολογίας», το κατανοώ και το δέχομαι. Αλλά όλα έχουν ένα μέτρο κι έναν τρόπο.

  Έστω ότι αύριο, σε μια ανάρτηση καθαρά γλωσσική, κάνω ένα εντελώς ξεκάρφωτο σχόλιο για την πολιτική επικαιρότητα, του τύπου «ενώ εμείς λεξιλογούμε, κοιτάξτε τι συμβαίνει στον έξω κόσμο: ____». Είναι όμως πολιτικό: νομιμοποιούμαι, νομίζω, να προεξοφλώ ότι δυνητικά θα μπορούσε να ενδιαφέρει οποιονδήποτε, έστω κι αν στην πράξη δεν ενδιαφέρει ούτε τους μισούς. Για το ποδόσφαιρο είναι δεδομένο ότι απλώς ενδιαφέρει ορισμένους ανθρώπους, δεν ανήκει στη σφαίρα του κοινού ενδιαφέροντος.

  Τις προάλλες λεξιλογούσαμε για τα κούλουμε και άρχισαν να εμφανίζονται συνταγές για ταραμοσαλάτα. Φυσικό, το έφερε η κουβέντα. Αν όμως υπήρχε σχολιαστής που κάθε μέρα, χωρίς να το φέρει η κουβέντα, πεταγόταν κι έλεγε «παιδιά σας είπα πώς έφτιαχνε η γιαγιά μου τα ντολμαδάκια;» και αύριο «παιδιά, σας είπα πώς έφτιαχνε ο παππούς μου το γκιουζέλ εκμέκ;», και άλλοι τρεις-τέσσερις που να το τσίμπαγαν κάθε φορά και να στήναν ψιλή κουβέντα, τότε οι συζητήσεις, όπως το έγραψα και παραπάνω, θα νερώνονταν.

  Μπορεί δηλαδή ένα θέμα:

  α) Να είναι άσχετο από την αρχική ανάρτηση και τη θεματολογία του μπλογκ, αλλά να το έφερε με φυσικό τρόπο η κουβέντα. Θεμιτό.
  β) Να είναι άσχετο από οτιδήποτε, ακόμη και από τα άλλα σχόλια, αλλά αυτός που το έγραψε να θεωρεί καλόπιστα ότι ενδιαφέρει πολλούς. Θεμιτό.
  γ) Να είναι άσχετο και να μην ενδιαφέρει πολλούς: μια στα τόσα, θεμιτό σαν αλατοπίπερο. Κάθε μέρα, όχι.

 333. sarant said

  332 Όλα αυτά που λες είναι λογικά. Από την άλλη, σκέψου πως η προσπάθεια επιβολής κανόνων με βάση αυτές τις λογικές αρχές ενδέχεται να αποδειχτεί επαχθής και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

  Και η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική συζήτηση θεμιτή ήταν με την έννοια οτι εκεινο το βράδυ είχε συμβεί κάτι που συμβαίνει όντως «μια στο τόσο» και ειχε μονοπωλήσει τις συζητησεις και αλλού. Και σε καφενεία και στο ΦΒ.

  Και κάτι άλλο που πρέπει να πάρεις υπόψη γενικά για το ξεστράτισμα. Αλλο είναι να γίνεται στην αρχή τς δημοσίευσης, τις πρώτες ώρες, κι άλλο όταν τα σχόλια έχουν κλείσει τον κύκλο τους, τη νυχτα της πρώτης μέρας.

 334. spiridione said

  314. Δηλαδή, όποιος δεν έχει άβαταρ δεν μπαίνει στην ομάδα; 🙂

 335. Γς said

  Ε, ναι

  Δουλειές με Παπνδρέου, που λέει κι ο Γιώργος Φούντας

  Ωχ,

  Δουλειές με φούντες, που λέει κι ο Γιώργος Παπανδρέου

 336. spiridione said

  332. 333. Να πω κι εγώ κάτι άλλο. Η ποδοσφαιροσυζήτηση αυτού του νήματος θα μπορούσε να γίνει ας πούμε στο προηγούμενο με τα μεζεδάκια. Τα μεζεδάκια ούτως ή άλλως είναι πολυσυλλεκτικά και προσφέρονται για πιο χαλαρή συζήτηση. Κρίμα είναι να γεμίζει με άσχετα ποδοσφαιροσχόλια το παρόν ωραίο άρθρο, που είναι κυριακάτικο λογοτεχνικό. Εγώ έκανα μια προσπάθεια προχτές, έβαλα το τουίτερ του Αλαφού στα νήμα με τα μεζεδάκια, αλλά δεν πρόλαβα τον Τζι που όρμησε σαν σίφουνας εδώ 🙂

 337. Πέπε said

  @333:
  > > Από την άλλη, σκέψου πως η προσπάθεια επιβολής κανόνων με βάση αυτές τις λογικές αρχές ενδέχεται να αποδειχτεί επαχθής και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

  Ναι Νίκο, συμφωνώ απόλυτα. Δε σκεφτόμουν προσπάθεια επιβολής κανόνων, πιο πολύ μια εσωτερική αυτοπειθαρχία του καθενός μας.

  > > Και η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική συζήτηση θεμιτή ήταν με την έννοια …

  Πάσο. (Σάμπως την κοίταξα; Ή, αν την κοίταζα, θα καταλάβαινα;) Γενικά έλεγα.

 338. cronopiusa said

  κι άλλο ένα εικονοκλαστικό:

  Καλό μήνα!

 339. Γιάννης Ιατρού said

  334: Ρε Σπύρο, πως αλλιώς να οπτικοποιηθεί η παρουσία του; Με συνειρμούς;;; 🙂

 340. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτά τα ξεστρατίσματα του νήματος είναι λίγο-πολύ σαν τον καπνό. Άλλο η μαζική κατανάλωση κωλοτσίγαρων κι άλλο η χρήση του φυτού σε συγκεκριμένα κοινωνικά / τελετουργικά πλαίσια (δεν νομίζω οι Ινδιάνοι να πάθαιναν καρκίνο). Λιγουλάκι προσωπική συγκρότηση και σεβασμός χρειάζεται για να ξέρεις πού/πότε/πόσο μπορείς να το ανάψεις το καταραμένο και πού όχι. Όπως εγράφη, μεγάλα παιδιά είμαστε.
  Είπα να πω κι εγώ τη μαλακία μου, παρακαλώ να μην ξεστρατίσει κι άλλο η κουβέντα 🙂

 341. spiral architect 🇰🇵 said

  @318: Μαίστερ Ιατρού ενίσταμαι, είμαι κλασικό δεκάρι! 🙂

 342. sarant said

  340 Τι θα συνιστά ξεστράτισμα πλέον;

 343. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  342 Δεν ξέρω. Να κάνουμε ένα τσιγάρο να το σκεφτούμε 🙂

 344. spiridione said

  325. Η θέση του Δύτη σωστή είναι. Αλά Καραγκούνης να κάνει βουτιές στην περιοχή και να παίρνει πέναλτι.

 345. spiral architect 🇰🇵 said

  @342, 343: O εχέφρων στα σχόλια διαβάζει αυτά που θέλει. Αν ο σχολιασμός (παρα)γεμίσει από μπινελίκια και άσχετα ο Νικοκύρης είναι αρμόδιος για την εκκαθάριση ή/και το μπανάρισμα

 346. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει αυτοέλεγχος σχεδόν στο σύνολο των σχολιαστών. Η συζήτηση εκτρέπεται στα ποδοσφαιρικά κυρίως όταν προκύπτει θέμα όπως το προχτεσινό. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν μεμονωμένα ποδοσφαιρικά σχόλια, που μένουν συνήθως ασχολίαστα και αφήνονται να αργοσβήσουν. Άρα κακώς το κάνουμε θέμα.

 347. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  345/346 Για τον αυτοέλεγχο και το μέτρο μιλούσα, και στο είδος των σχολίων και στις αντιδράσεις. Εκεί στο σλανγκ ό,τι δεν μου άρεσε το άφηνα να κυλήσει από πάνω μου σαν νερό. Κατ’ εμέ όμως δεν προσφέρονται για ιντερνετικές κουβέντες αυτά, το κλείνω εδώ. Αν επανέλθω θα είναι αυστηρά διά ζώσης. Παμ’ παρακάτ’.

 348. Γιάννης Ιατρού said

  346: με λίγα λόγια:

 349. ΣΠ said

  Πού πάτε ρε χωρίς προπονητή;

 350. Pedis said

  # 348 – Προφανώωως. Αλλά, με το σύνθημα του σοβαρώς γελοίου, δεν θέλουν πολύ και οι γελοίως σοβαροί και σπάνε καρύδια …

 351. sarant said

  349 O μίστερ, που λέγανε παλιά!

 352. Γιάννης Ιατρού said

  349: Εσύ πέφτεις μακρυά, οπότε λέω να βάλουμε τον Λάμπρο, που είναι και σε καλή φυσική φόρμα (όπως μας λέει). άσε που ξέρει από εκπαίδευση και κυρίως από μπάλα… 🙂 🙂

 353. Γς said

 354. 314,

  Άξιος –
  σε κείμενο για εικονοκλάστη,
  εικονοπλάστης!

 355. 340, … Αυτά τα ξεστρατίσματα του νήματος είναι λίγο-πολύ
  σαν τον καπνό. …

  Πράγματι,
  σαν τον καπνό με τις
  χαοτικές δίνες του,
  που ακολουθεί
  μονοπατάκια απρόβλεπτα
  στο πλατύτερο διάβα του.

 356. cronopiusa said

  … Στο γιαλό που τού φυγαν τα καΐκια,
  και του μείναν τα κρίνα και τα φύκια,
  στ’ όνειρο του πελάου και τ’ ουρανού,
  άνεργη τη ζωή να ζούσα κ’ έρμη,
  βουβός, χωρίς καμιάς φροντίδας θέρμη,
  με τόσο νου,

  όσος φτάνει σα δέντρο για να στέκω
  και καπνιστής με τον καπνό να πλέκω
  δαχτυλιδάκια γαλανά·
  και κάποτε το στόμα να σαλεύω
  κι απάνω του να ξαναζωντανεύω
  τον καημό που βαριά σάς τυραννά

  κι όλο αρχίζει, γυρίζει, δεν τελειώνει.
  Kαι μια φυλή ζη μέσα σας και λυώνει
  και μια ζωή δεμένη σπαρταρά
  γιαννιώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα,
  μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα,
  λυπητερά
  .

 357. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάντως εγώ βρήκα εδώ μια ομάδα τροπαιούχα. Κανονίστε να έχουμε δαγκώματα…χειλιών-να το εναρμονίσω με τις τελευταίες φήμες 🙂
  Πού είναι ο Σκύλος του γηπέδου;

 358. π2 said

  351: Εμένα μ’ αρέσει το gaffer των λαϊκών βρετανικών αγγλικών, το οποίο πάντοτε με μπέρδευε γιατί εγώ ήξερα τον gaffer των κινηματογραφικών συνεργείων και δεν καταλάβαινα γιατί σημαίνει «αφεντικό».

  317: Άμπαλος είμαι κι εγώ. Θα προτιμήσω έναν ρόλο τεχνικού αναλυτή στις κερκίδες. Αλλά ασφαλώς έχει θέση στην ενδεκάδα ο Χασάπης, ως στόπερ φυσικά.

 359. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  342 >>Τί θα συνιστά ξεστράτισμα πλέον;
  (σόρι για το χαζοσάιτ)
  http://www.fimes.gr/2018/03/konstantinos-stratis-koniordou/#axzz58Uvolgeh

 360. Μαρία said

  358
  O Χασάπης θα συμπεριληφτεί με την προϋπόθεση οτι η αντίπαλη ομάδα έχει τον Αμπτσεντάρη και τον Ντέλτσεφ 🙂

 361. 357 Εδώ είμαι. Απλά δεν έχω τι να ‘πώ.

 362. Γεια σου Σκύλεμ’ 🙂

  π2, για πέρνα από το μηνολόγιο που σε ψάχνω

 363. sarant said

  360 🙂

 364. voulagx said

  #360 Τι; θαχουμε και αντιπαλο; Αυτο μας το απεκρυψε ο κακοψυχος.

 365. sarant said

  🙂

 366. Γιάννης Ιατρού said

  364: Δεν είδες πως την λένε την ομάδα μας;

  357:

 367. voulagx said

  #366: Πως!! Εβγαλα και το πρωτο συνθημα κερκιδας:
  «Ο αγνος και ατρομητος Γυπαετώνας
  ειναι νικητης σε ολους τους αγώνας» 🙂

 368. Γιάννης Ιατρού said

  367: Α, μάλιστα. Καλό. Να γράψουμε και χορογραφία για τις μαζορέτες που θα το φωνάζουν ρυθμικά κλπ. κλπ.

 369. Γς said

  Ναι, ποδόσφαιρο.

  Αλλά χρειάζεται και μπάλα. Μπάλα ποδοσφαίρου, που λέγαμε τότε. Κλείναμε τα μάτια μας και την βλέπαμε, τη φανταζόμαστε…

  Ηταν κι ο κυρ Νίκος και τα ψιλικά του. Δίπλα στο φούρνο του Νατσούλη, που στη γωνία ήταν το μπακάλικο του Νισάγκα, το καρβουνιάρικο πιο πέρα και ο παγοπώλης (Πάγος, όχι παγωτό).
  Μαζί με τα χαρτάκια, είχε και κάτι λότους, με πολλά δώρα και μια μπάλα ποδοσφαίρου!

  Αυτήν είχα βάλει στο μάτι 7-8 χρονών και να ο ένας λότος μετά τον άλλο. 500 δρχ (της εποχής) ο ένας. (όσο ένα κουλούρι).

  Μέχρι που μια μέρα την πέτυχα: ‘Μία μπάλα ποδοσφαίρου’, έγραφε το χαρτάκι μέσα στο λαχνό.
  Θυμάμαι τον κυρ Νίκο να το παίρνει, να βάζει τα γυαλιά του, να το διαβάζει, να τρέμουν τα χέρια του και να μου δίνει μία … σφυρίχτρα.

  Και ποιος είδε το θεό και δε φοβήθηκε. Του έκανα καλοκαιρινό το ψιλικατζίδικο. Εφυγα φωνάζοντας ότι θα ξαναγυρίσω με όλη τους δικούς μου. (συμμορία γειτονιάς των έρλι φίφτιζ) πολύ άγρια πράγματα.

  Δεν τους βρήκα και πέρασα από το σπίτι. Και τι βλέπω; Μια μπάλα ποδοσφαίρου!

  -Την έφερε ο κύριος Νίκος.

 370. 322, … Πότε έχουμε προπόνηση; …

  Αυτό το νήμα
  έγινε
  προπόνημα!

 371. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  367 λεξισφαιρικός αγώνας
  Ζήτω ο Γυπαετώνας

  368. και με μαζορέτες μπλε
  η ομάς είναι κομπλέ

 372. Γς said

  371:

  >μαζορέτες μπλε

  -Και ποιες σου αρέσουν πιο πολύ; Οι μαύρες ή οι άσπρες;

  -Οι Red Drops. Οι σέξι μαζορέτες του Ολυμπιακού!

  -Οι μαύρες ή οι άσπρες;

  -Οι άσπρες…

  -Εχεις δοκιμάσει μαύρες; Και δεν μιλάμε για μαζορέτες

  -[μπιπ] μπλέ!

 373. Γς said

  Κι οι κόκκινες μαζορέτες

 374. # 369

  Λάθος φωτό…

  Την εποχή εκείνη όλες οι μπάλλες ποδοσφαίρου ήταν δερμάτινες, μπεζ και με κορδονάκι στην σχισμή πουυ πέβαζαν την σαμπρέλλα. Κι η κεφαλιά αν έπεφτε στο κορδονάκι πονούσε αρκετά

 375. Γς said

  Σωστός, αλλά που να βρω τέτοια φωτό;

 376. Γιάννης Ιατρού said

 377. # 376

  Bingo !!

 378. Καλό το κλείσιμο σε ακανθώδες νήμα! : κι ύστερα πήγαμε όλοι μαζί και παίξαμε μπάλλα!…
  Γυπα τεώνες !!!

 379. Alexis said

 380. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Έλειπα το χρονικό διάστημα που συνέβει η διένεξη μεταξύ του Κίντ και του Σπαθόλουρου και πληροφορήθηκα από φίλο σχολιαστή του ιστολογίου για την απόφαση του Σπαθόλουρου να σταματήσει δια παντός τον σχολιασμό και πολύ στενοχωρήθηκα.

 381. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  380συνέχεια – Πάτησα λάθος κουμπί, άμα σκάρτο το κεφάλι δεν διορθώνεται.☺

  Δεν έκρυψα ποτέ την εκτίμησή μου για το Spatholouro και για το πόσο αξιόλογος σχολιαστής είναι, θεωρώ μεγάλη απώλεια για το ιστολόγιο, για τους περισσότερους που σχολιάζουμε και τον θέλουμε εδώ, αλλά και τους πολλούς περισσότερους που δεν σχολιάζουν αλλά επισκέπτονται το ιστολόγιο.
  Φίλε Κώστα πρίν λίγο καιρό σε μιά ανάλογη περίπτωση, με προέτρεψες να επιστρέψω στο ιστολόγιο και δεν το κρύβω πως με επηρέασε αρκετά η προτροπή σου (μαζί με μερικών άλλων φίλων) τώρα σε καλώ να το πράξεις εσύ αυτό, δεν είναι δυνατόν να σχολιάζω εγώ εδω και να μην σχολιάζουν άνθρωποι σαν κι εσένα που και με το ύφος του ιστολογίου ταιριάζουν και έχουν να πούν πολλα και ωραία που μερικά, είναι κυριολεκτικά πολιτιστικά διαμάντια.

  Φίλε μου, είναι βέβαιο πως από τους επισκέπτες κανείς (πλήν ψυχασθενών☺) δεν ενδιαφέρεται για τα δικά μου σχόλια ενω οι περισσότεροι τα δικά σου θα τα θεωρούν (δικαίως) πολύτιμα, μην αφήνεις την συγκινησιακή πανούκλα να νικήσει, σκέψου υπερβατικά και επέστρεψε στο ιστολόγιο δίνοντας χαρά στους πολλούς φίλους και συμπαθούντες αλλά και σε σένα τον ίδιο μια και το δημοκρατικό ιστολόγιο του Νίκου, είναι ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης, ας το στηρίξουμε όσοι το αγαπούμε κι ας προσπαθήσουμε με την στάση μας να το βελτιώσουμε.

  Όση λάσπη κι αν κολλήσει πάνω στο χρυσάφι, δεν παίρνει τίποτε από την αξία του κι εσύ είσαι χρυσάφι.
  Καλώς να ορίσεις.

  305 – Πέπε, δρυός πεσούσης…….! σε τέτοιες περιπτώσεις η σιωπή είναι χρυσός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: