Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μινιανασχηματισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 3 Μαρτίου, 2018


Ανασχηματισμένα τα είχα πει αρχικά, αφού προχτές έγινε ο μικρός έστω ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τις παραιτήσεις λόγω επιδόματος ενοικίου. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι τον ίδιο τίτλο τον έχουμε χρησιμοποιήσει άλλες δυο φορές, το 2013 και το 2016, για άλλους ανασχηματισμούς, τούτης και της προηγούμενης κυβέρνησης. Και για να μην τριτώσει ο ίδιος τίτλος, και αφού σε καναδυο δελτία άκουσα να χαρακτηρίζεται «μίνι ανασχηματισμός» ο προχτεσινός, είπα να πλάσω μια λέξη, «μινιανασχηματισμένα». Δεν μου φαίνεται βέβαια και πολύ σόι ο σχηματισμός της λέξης, αλλά πώς αλλιώς θα πιάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις;

Θα μπορούσα ίσως να τα πω και «κουβελικά» μεζεδάκια, αφού από τις νέες παρουσίες στην κυβέρνηση αυτή που μονοπώλησε τις συζητήσεις ήταν η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας (στη θέση του Δ. Βίτσα, που μετακινήθηκε στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικης στη θέση του Γ. Μουζάλα).

Και βέβαια, επειδή ο κ. Κουβέλης, ως επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ είχε πάρει μέρος στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για έναν χρόνο, και τότε είχαν ειπωθεί και σκληρά λόγια, πολλοί βρηκαν και πρόβαλαν παλιές τοποθετήσεις Συριζαίων εναντίον Κουβέλη, ή το αντίστροφο, ενώ πολύ κυκλοφόρησε το τιτίβισμα που βλέπετε αριστερα, από τον Μάιο του 2012, πριν ακόμα από τις πρώτες εκλογές.

Πολιτικά σχόλια δεν κάνουμε σήμερα, εγω τουλάχιστον, οπότε απλώς θα επισημάνω το «δεν την νοούμαι» που μάλλον είναι «δεν τη νοούμε» εννοώντας «δεν την κατανοούμε» ή «δεν τη διανοούμαστε». Μπορεί επίσης να ήθελε να γράψει «δεν τη διανοούμαι».

Συζητήθηκε επίσης κάτι που ανάρτησε η κ. Μαρία Κουβέλη, κόρη του νέου υπουργού, στον τοίχο της στο Φέισμπουκ.

Δεν παρακολουθώ τις δημοσιεύσεις της, αλλά υποθέτω ότι δεν ανεβάζει συνταγές κάθε μέρα, άρα η ανάρτηση ισοδυναμεί, εμμέσως πλην σαφώς (ένα κλισέ τη μέρα…) με την προτροπή «Ξίδι!» με την οποία δηλώνουμε περιφρονητική αδιαφορία για τον θυμό κάποιου -δεν με νοιάζει που θύμωσε, ας πιει ξίδι να του περάσει.

Ενδεικτικό ειναι ότι σε δύο διαφορετικές ηλεπαρέες όπου συζήτησα την ανάρτηση αυτή, και στις δύο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ορθογραφία της λέξης ξίδι.

Η κ. Κουβέλη χρησιμοποιεί την παλιά ορθογραφία, που δεν έχει ετυμολογική βάση. Γράφουμε ξίδι όχι από μανία απλοποίησης αλλά επειδή η λέξη σχηματίστηκε από το όξος -> οξίδιον -> ξίδι, και όχι απο το οξύς. Για τον ιδιο λόγο γράφουμε και ξινός, όχι ξυνός. Ωστόσο, δεν γράφουμε «οξίδιο» στη χημεία, ίσως επειδή οι τύποι αυτοί (οξείδιο, οξειδωση κτλ.) εχουν καθιερωθεί πια με -ει-. Δεν γράφουμε, εννοώ εμένα και το ΛΚΝ. Ο Μπαμπινιώτης προτείνει οξίδιο, οξίδωση, οξιδώνω. Πάντως υπήρχε και γραφη «οξείδιον» στα ελληνιστικά χρόνια.

* Και για να κλείσω με τον ανασχηματισμό, να πω ότι εγώ χάρηκα πολύ την τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στο υπουργείο Εργασίας. Άκουσα μάλιστα τον Δ. Βερύκιο να τον αποκαλεί «τζιχαντιστή» επειδή ως επικεφαλής της επιθεώρησης εργασίας έχει «αλαλιάσει» στα πρόστιμα τις τράπεζες που δεν τηρούν το ωράριο -τους έχει ρίξει εκατομμύρια πρόστιμο- και ότι κάνει σαφάρι στην αδήλωτη εργασία. Δεν νομίζω ότι η παρομοίωση του  ευσυνείδητου κρατικού λειτουργού με τζιχαντιστές είναι θεμιτή.

* Ο Ν. Ηλιόπουλος είναι το τρίτο μέλος της σημερινής κυβέρνησης που έχει διατελέσει γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού. Ποιοι είναι οι άλλοι δύο, αφήνεται ως κουίζ.

* Αλλά να προχωρήσουμε σε άλλο θέμα, σε ένα θηριώδες μεταφραστικό μαργαριτάρι. Σε άρθρο για τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, παρουσιάζονται στοιχεία για δέκα χώρες που εχουν τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις -με το βελάκι περνάτε από τη μια χώρα στην άλλη και από κάτω εμφανίζονται ορισμένα στατιστικά στοιχεία, π.χ. για την Τουρκία:

ΤΟΥΡΚΙΑ

Δείκτης ισχύος: 0.2491
Συνολικός πληθυσμός: 80.274.604
Συνολικό στρατιωτικό προσωπικό: 743,415
Συνολικά αεροσκάφη: 1,018
Μαχητικά αεροσκάφη: 207
Δεξαμενές μάχης: 2.445

Ανησυχητικά τα νούμερα, αφού πρόκειται για γείτονα, αλλά προσέξατε ότι η γειτονική χώρα διαθέτει 2.445… «δεξαμενές μάχης»; Δεν ακούγεται και πολύ απειλητικό μέχρι να σκεφτούμε ότι πρόκειται για μεταφραστικό λάθος, τανκς έχει ο τουρκικός στρατός, τεθωρακισμένα, άρματα μάχης. Και βέβαια tank είναι και η δεξαμενή, και μάλιστα αυτή είναι η αρχική σημασία της λέξης. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η λέξη tank, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, είναι δάνειο από τα ινδικά, από τη γλώσσα Γκουτζαράτι, όπου τανκ σημαίνει λίμνη. Η λέξη πέρασε στα αγγλικά, ήδη από τον 17ο αιώνα, με τη σημασία «δεξαμενή» -σημασία άλλωστε που διατηρείται ακόμα, αν σκεφτούμε ότι τάνκερ είναι το δεξαμενόπλοιο. Όταν οι Εγγλέζοι σχεδιάζανε τα πρώτα τανκς, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, είτε ως συνθηματική ονομασία, είτε επειδή έμοιαζαν και λίγο στην όψη με δεξαμενές, τα ονόμασαν tank(s) και η ονομασία έμεινε.

Αλλά αυτός δεν είναι λόγος ν’ αποδίδουμε δεξαμενές τα τανκς!

* Μια είδηση που με χαροποιησε μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε ήταν ότι, όπως διάβασα, έκλεισε οριστικά η υπόθεση του χρήστη DiU της Βικιπαίδειας, που του είχε κάνει αγωγή ο Θ. Κατσανέβας επειδή στο λήμμα της εγκυκλοπαίδειας που τον αφορούσε ειχε συμπεριληφθεί η πληροφορία ότι ο Α. Παπανδρέου είχε κάποτε χαρακτηρίσει «όνειδος της οικογένειας» τον κ. Κατσανέβα. Λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση (θα γινόταν στις 15 Μαρτίου) ο κ. Κατσανέβας απέσυρε την αγωγή. Είχαμε γράψει για το θέμα πριν από καιρό, τώρα ας χαρούμε που έκλεισε αυτή η ανόητη ιστορία έστω κι αν ο χρήστης της Βικιπαίδειας πέρασε μια δυσάρεστη περιπέτεια υπερασπιζόμενος πραγματα αυτονόητα.

* Φίλος στέλνει τη φωτογραφία αυτή, που φαίνεται αυθεντική, από την πόρτα καταστήματος, όπως τη βλέπουμε από τα μέσα, όπως πάμε να βγούμε.

Υποθέτω ότι αρχικά ο καταστηματαρχης θα είχε το τυποποιημένο «ΕΛΞΑΤΕ» αλλά προφανώς αρκετοί πελάτες θα επιχειρούσαν να βγουν σπρώχνοντας την πόρτα προς τα έξω κι έτσι ο μαγαζάτορας αναγκάστηκε να προσθέσει τον, κανονικά περιττό, προσδιορισμό «προς τα μέσα».

Κανονικά περιττός ο προσδιορισμός, έγραψα -φαίνεται όμως πως δεν ήταν, τουλάχιστον αν δεχτούμε ότι η πινακίδα είναι αυθεντική και ότι φτιάχτηκε για να εξυπηρετησει πραγματική ανάγκη -και όχι γι’ αστείο.

Φαίνεται ότι υπάρχει κόσμος που δεν μπορει να κατανοήσει πλήρως το «έλξατε», που είναι ένα ρήμα το οποίο ελάχιστα χρησιμοποιείται στην καθημερινη επικοινωνία πέρα από αυτή την τυποποιημένη χρήση πάνω στις πόρτες.

Και θα μου πείτε ότι ίσως υπερβάλλω, αλλά, προεκτείνοντας μια συζήτηση που είχα προ καιρού, σκεφτείτε πόσος κόπος χάνεται στραβοανοίγοντας πόρτες, πόσο χρόνο και πόση φαιά ουσία σπαταλάμε προκειμένου να αποφασίσουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πούμε «αποτελ****ταν» ή «η κατάθεση της αυτόπτ* μάρτυρ*» ακόμα κι αν είμαστε ανώτατοι δικαστικοί (δείτε τα μεζεδάκια της περασμένης εβδομάδας), ενώ ο Αγγλος και όλες οι αλλες ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν λυμένα τα προβλήματα αυτά, λένε push/pull και όχι κάποια λατινικούρα αντίστοιχη του Έλξατε/Ωθήσατε, λένε the testimony of the eye witness consisted in… και αφιερώνουν την προσοχή τους στο τι να πουν και όχι στο πώς κλίνονται τα ουσιαστικά και τα ρήματα της μητρικής τους γλώσσας. Αναλογιστείτε το αυτό και ίσως έχετε μπροστά σας μια από τις αιτίες της καθυστέρησης της χώρας.

Αλλά παρασύρθηκα και κακώς, διότι το πρόβλημα που πήγα να θίξω αξίζει χωριστή μελέτη και άρθρο.

Ωστόσο, η πινακίδα με το επαυξημένο ΕΛΞΑΤΕ μού θύμισε μια φωτογραφία που είχα βγάλει τις προάλλες στην Άρτα και που δεν την έχω παρουσιάσει εδώ.

Τη φωτογραφία αριστερα τη δημοσίευσα στο Φέισμπουκ γράφοντας «Υποθέτω από μέσα θα γράφει ΖΜΠΡΩΞΤ αλλά δεν το έλεγξα». Κάποιοι υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να γράφει και ΑΜΠΩΞΤ, αλλά τελικά κάποιος σχολιαστής πήγε στο κατάστημα, στην οδό Σκουφά που είναι κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αρτας, και έβγαλε και την απομέσα όψη, και όντως γράφει ΖΜΠΡΩΞΤ, χωρίς εκζητήσεις.

* Μια και είπα για το Φέισμπουκ, το ίδιο Σαββατοκύριακο είχα επίσης σχολιάσει τις φανέλες με τις οποίες είχε αγωνιστεί η ΑΕ Λάρισας, και είχα γράψει: Στον σημερινό αγώνα ΑΕ Λάρισας-Παναθηναϊκού, οι παίχτες της ΑΕΛ παρατάχτηκαν φορώντας φανέλες με το σύνθημα «Ο Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά». Ήξερα ότι η ΦΙΦΑ απαγορεύει political, religious or personal slogans or statements πάνω στις φανέλες, αλλά ίσως αυτό αφορά τα διεθνή παιχνίδια. Πάντως, η καινοτομία αποδειχτηκε γούρικη για τον Παναθηναϊκό, που πέτυχε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στο φετινό πρωτάθλημα.

Ε, διαπίστωσα ότι με περιέλαβε ο Στόκος (το κάπα το γράφουν με χι), πράγμα διόλου περιεργο αφού μάς διαβάζουν (και όχι μόνο) συντελεστές του δύσοσμου εντύπου.

* Σωστή ήταν επί της ουσίας η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για το σεξιστικό ξέσπασμα του Καμπουράκη, που απαξιώ και να το σχολιάσω, αλλά πρόσεξα ένα σημείο που κουτσαίνει γλωσσικά:

Ευνοεί την αναξιοκρατία και την αντιμετώπιση των γυναικών στην εργασία τους ως κατώτερες, χαριστικά απασχολούμενες, υπόλογους για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Αν χρησιμοποιούμε το «ως», πρέπει να τηρούμε το ομοιόπτωτο -άρα, «ως κατώτερων, χαριστικά απασχολούμενων…»

Πέρα από αυτό, το «υπόλογους» είναι αρσενικό, δεν νομίζω στη σημερινή γλώσσα να λέμε «η υπόλογος». Είναι υπόλογη θα πούμε, άρα «υπόλογες» έπρεπε να είναι (με το ομοιόπτωτο θα γίνει βέβαια «υπόλογων»).

Αν το σύντασσα εγώ, θα απόφευγα τη γενική μάλλον: Κάτι τέτοιο ευνοεί την αναξιοκρατία, συντελεί στο να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες ως κατώτερες, να είναι υπόλογες για την εξωτερική τους εμφάνιση.

* Κι άλλο ένα για σεξιστικό σχόλιο, που το παίρνω από το Φέισμπουκ -δεν είμαι αυτήκοος, αλλά η πηγή είναι αξιόπιστη. Κοπυπαστώνω:

Ο αθλητικογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος είπε μόλις στο ραδιόφωνο σε κάζουαλ συζήτηση για τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο «η αλήθεια έχει βιαστεί τόσες φορές που πλέον θα της αρέσει κιόλας».

Ο ψαγμένος φιλελεύθερος Αντώνης Πανούτσος, που κάνουν μαζί εκπομπή και δεν διστάζει να την πει σε κάποιον για οτιδήποτε, δεν έδωσε καν σημασία.

Έτσι, για να θυμόμαστε ότι το πιο τρομαχτικό με την κοινοτοπία του κακού είναι πως είναι κοινοτοπία.

* Κι άλλο μεταφραστικό μαργαριτάρι, πάλι σε στρατιωτικά συμφραζόμενα. Διαβάζουμε ότι:

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Ρωσίας, ο Πρόεδρος παρουσίασε σε animation βίντεο τον νέο «πύραυλο κρουαζιέρα»…

Πρόκειται βεβαίως για cruise missile, που έχει εδώ και δεκαετίες καθιερωθεί να τους λεμε «πυραύλους Κρουζ»! (Κάποτε διαδηλώναμε φωνάζοντας: δεν θέλουμε τους Πέρσινγκ, δεν θέλουμε τους Κρουζ, δεν θέλουμε Ευρώπη γεμάτη με νεκρούς).

Λέγονται έτσι (νομίζω, τα όπλα τα απεχθάνομαι) επειδή πετάνε σε χαμηλό ύψος. Η αλήθεια είναι ότι και η καθιερωμένη απόδοση «πύραυλος Κρουζ» πάσχει διότι όπως έχει καθιερωθεί με κεφαλαίο είναι σαν να ονομάστηκαν οι πύραυλοι προς τιμήν κάποιου Κρουζ, ίσως και της Πενέλοπε. Η μόνη αλλη απόδοση που έχω δει είναι «περιηγητικός πύραυλος».

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι σωστή η απόδοση πύραυλος-κρουαζιέρα!

* Κάτι που εντόπισε ο φίλος μας ο Jago στην ομάδα Υπογλώσσια. Σύμφωνα με τίτλο άρθρου, έγινε «Επιχείρηση του Λιμενικού σε σκάφος στο νότιο Ηράκλειο»

Ποιο είναι όμως το νότιο Ηράκλειο; Διαβάζοντας το άρθρο βλέπουμε πως η επιχείρηση έγινε (φυσικά) στη θάλασσα, 40 μίλια από τη νότια ακτή της Κρήτης. Δεν έγινε καν στο νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου. Και εκτός αυτού, μπορεί όταν λέμε δυτική Αχαΐα να εννοούμε το δυτικό τμήμα του νομού Αχαΐας, αλλά νότιο Ηράκλειο δεν στέκει ούτε για το νότιο τμημα του νομού Ηρακλείου.

* Εδώ και λίγο καιρό βλέπω να γίνεται λόγος για τον (κωμικό, κατ’ εμέ) τύπο «της Γωγούς», σε σημείο που σκέφτηκα να ανεβάσω ξανά το παλιό άρθρο που έχουμε γράψει για το θέμα. Δεν ήξερα για ποιο λόγο γίνεται αυτή η συζήτηση, και δεν το ήξερα επειδή δεν βλέπω τηλεοραση. Τελικά η Γωγώ είναι παίκτρια στο Μάστερ σεφ και βέβαια κάποιοι έχουν βαλθεί να την κλίνουν αρχαιότροπα.

Ίσως να ανεβάσω ξανά το άρθρο, αλλα προς το παρόν μεταφέρω ένα σχόλιο που διάβασα σε τοίχο φίλης στο Φέισμπουκ, που με εκφράζει απόλυτα:

«Της Γωγούς και του Τιμολέων» ακούω όλη την ώρα στο Μάστερ Σεφ και πραγματικά αναρωτιέμαι πώς γίνεται από το αρχαιόπληκτο «της Γωγούς» να πηγαίνουμε στο λανθασμένο γραμματικά ακόμη και σήμερα, τουλάχιστον με τους τυπικούς κανόνες, «του Τιμολέων». Και μάλλον καταλήγω στο εξής: ότι και τα δύο έχουν την ίδια ρίζα αρχαιοπληξίας. Τα ονόματα, καθότι δεν ακολουθούν τους γνωστούς μηχανισμούς κλίσης της νέας ελληνικής, είναι αδιαφανή. Έτσι, σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί το «εμπρός-πίσω» στη γλωσσική συζήτηση, που θεωρείται δηλαδή ότι το ομιλούν πρόσωπο κερδίζει πόντους αν μιλήσει αρχαιοπρεπώς (είναι αστείο ότι τα περισσότερα «αρχαιοπρεπή» είναι λανθασμένα), σε ένα περιβάλλον που προτιμά να λέει «της Σαπφούς» από «της Σαπφώς», «τα mails» από «τα μέιλ», τα «bars» από τα «μπαρ», γιατί να μην προτιμάει να λέει «της Γωγούς» και γιατί να μην προτιμάει να λέει «του Τιμολέων»; Ακούγονται τόσο όμορφα αρχαία και τα δύο.

* Και δυο ανακοινώσεις.
Καταρχάς, αν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται αυτές τις μέρες Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, θα σας πρότεινα να πάτε να δείτε το ντοκιμαντέρ Γλωσσοδέτες, του σκηνοθέτη Σίμου Κορεξενίδη. Αφενός έχει γλωσσικό θέμα, αφετέρου έχει πολύ γούστο και… αφετρίτου εμφανίζομαι και εγώ για λίγο.

Η πρεμιέρα γίνεται σήμερα στις 17.3ο στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και μια δεύτερη προβολή αύριο στις 20.00 στην αίθουσα Χρήστος Τσακίρης.
Δείτε το τρέιλερ:
* Σαν τη Θεσσαλονίκη, βεβαίως, δεν έχει, αλλά αν παρ’ ελπίδα βρίσκεστε στις Βρυξέλλες, τότε αύριο στις 6μμ θα μιλήσω προσκαλεσμένος από τον Ελληνικό κύκλο με θέμα Ελληνική γλώσσα: μύθοι και αλήθειες, δάνεια και αντιδάνεια. Θα χαρώ αν έρθετε -βέβαια το κειμενο θα δημοσιευτεί στη συνέχεια και στο ιστολόγιο.
Θα πάω από σήμερα στις Βρυξέλλες, και γι’ αυτό δεν θα είμαι και τόσο πολύ στο ιστολόγιο, αλλά το αυριανό και μεθαυριανό άρθρο θα δημοσιευτούν κανονικά. Καλό σαββατοκύριακο και να με συμπαθάτε που τα σημερινά μεζεδάκια βγήκαν πολύ περιαυτομπλογκικά.

 

Advertisement

183 Σχόλια προς “Μινιανασχηματισμένα μεζεδάκια”

 1. Πάνος με πεζά said

  Kαλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, με υγεία !
  Τώρα, με τις ταμπέλες στις πόρτες, θυμήθηκα ατάκα του Πανούση, από παρλάτα :
  -Όχι…όχι ρε μάνα, δεν ειναι κακό να είσαι γκέι…Αν πονάς; Όχι ρε μάνα…Πονάν τα παλικάρια; Σαν να χέζεις προς τα μέσα είναι !

 2. Πόσο νεοφιλελέδες είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;
  http://bit.ly/2E1O0aS

 3. Γς said

  1 @ Πάνος Με Πεζά

  >Τώρα, με τις ταμπέλες στις πόρτες, θυμήθηκα

  κι εγώ την ταμπέλα στην πόρτα του εργοστασίου που έλεγα στην ανάρτησή μου απόψε

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/02/paywall/#comment-489040

  Δεν εχω διαβάσει τα σημερινά μεζεδάκια ακόμα

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  «Περιηγητικός πύραυλος»

  (έχω πέσει κάτω και χτυπιέμαι) 😀😀😀

 5. Πάνος με πεζά said

  Mα, δεν υπάρχει και στα αυτοκίνητα, κύκλωμα «έλεγχος κρουαζιέρας», που διατηρεί σταθερή ταχύτητα χωρίς να πατάς γκάζι; 🙂

 6. Γς said

  >«μινιανασχηματισμένα». Δεν μου φαίνεται βέβαια και πολύ σόι ο σχηματισμός της λέξης

  Λουμινιανασχηματισμός;

 7. ndmushroom said

  Αναρωτιέμαι αν το «πύραυλοι ακριβείας»¨θα ήταν αρκετό για να περιγράψει τους Κρουζ (αυτό μοιάζει να είναι το χαρακτηριστικό που τους διακρίνει από τους υπόλοιπους βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά με την αμυντική (εδώ γελάμε) βιομηχανία και τα προϊόντα της δεν έχω ιδιαίτερη σχέση, άρα μπορεί να κάνω και λάθος).

 8. Λ said

  Ας πιει ξύδι να του περάσει
  ή ας πάει στο λιονταρούιν της Αμμοχώστου να κάμει το παράπονον του

 9. Λ said

  Και φυσικα δεν λεμε ξύδι αλλα ξυν

 10. Γς said

  >«κουβελικά» μεζεδάκια

  Μεζεδάκια τς Νέλης.

  Ποιας Νέλης; Της κουνέλας μιας φίλης μου.

  Νέλη το κουνέλι

  Μεζεδάκια Nelly’s

 11. Νέο Kid said

  Να ούτε ο νοικοκύρης δε θυμάται πια τίποτα εδώ μέσα…; ( αν ήμουνα ο Μπόρχες θα έγραφα εκπληκτική δυστοπία βασισμένη στη συλλογική μη μνήμη του ιστολογίου! Κούνες ο αμνήμων)
  Ολόκληρα σεντόνια έχουν γραφτεί εδώ μέσα για τους πυραύλους Κρουζ, περσινγκ και ες ες 20.

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-7 Όταν δεν το φτιάχνεις το πράγμα, έχεις ορολογική ανασφάλεια. Ο άλλος πεταει ένα cruise και καθάρισε.

  8 Ωραίο το λιονταράκι. Στο λιμάνι ήταν; Άγαλμα;

 13. Πάνος με πεζά said

  Πέρσι κάποια στιγμή τέτοια υπήρξαν και τα «αληθοφανές μεζεδάκια». Φέτος διαπίστωσα στα απορκιάτικα Jumbo σωστότατες ταμπέλες, «αληθοφανής τάδε», «αληθοφανές δείνα», «αληθοφανή τέτοια»… Τα είχα βγάλει και φωτογραφίες για να τα στείλω, αλλά μπήκαν άλλα dravali (που έλεγε και στο Αστερίξ) στη μέση…
  Κύριε Νοικοκύρη, διαμορφώνετε συνειδήσεις…

 14. Γς said

  8:

  >ας πάει στο λιονταρούιν της Αμμοχώστου να κάμει το παράπονον του

  Ο φτερωτός λέοντας του Αγίου Μάρκου στην είσοδο του Πύργου του Οθέλλου

  [

 15. Λ said

  Και στα ρωσικά τα άρματα είναι τάνκι (танки) και υπηρετών σε μοναδα τθ τανκίστ (танкист)

 16. Babis said

  Δηλαδή αν αλλάξουμε το έλξατε/ωθήσατε με τα σπρώξτε/τραβήξτε, θα σταματήσει ο κόσμος να σκουντουφλάει στις πόρτες;

  Σοβαρά τώρα υπάρχει Έλληνας που νομίζει ότι το έλξατε σημαίνει σπρώξτε;

  Έχω και εγώ σκουντουφλήσει σε πόρτες αρκετές φορές στην ζωή μου και πάντα από αφηρημάδα ποτέ από έλλειψη κατανόησης της πινακίδας. Έχουμε συνηθίσει όταν πρόκειται να μπούμε σε ένα χώρο να σπρώχνουμε την πόρτα και να την τραβάμε για να βγούμε. Αν η πόρτα λειτουργεί αντίθετα από αυτό σκουντουφλάμε.

  Νομίζω ότι το πιο ενοχλητικό ελάττωμα είναι να σου φταίει πάντα κάποιος άλλος.

 17. Γς said

  11 @ Νέο Kid

  Ναι και για το πυραυλοκίνητο του Γς έχουμε πει:

  O πιτσιρικάς Γς πολύ τα γούστερνε αυτά και πειραματιζόταν. Μόνο που τα πυραυλοκίνητα (ο θεός να τα κάνει) μοντέλα μας είτε ανατιναζόντουσαν, είτε έπεφταν με τη μούρη κάτω μετά από πτήση μερικών μέτρων.
  Ηταν θέμα μίγματος. Καρβουνόσκονης και “Δημητσάνας” (μπαρούτι).
  Και μια φορά, απάνω που είχα πετύχει το μίγμα και κανονίσει τα φλαπς, πετάχτηκε το πυραυλοκίνητο και εξαφανίστηκε.

  Μόνο που τα φτερά του δεν το ακολούθησαν!
  Ηταν τέτοια η ώθηση που ξεκόλλησαν και έμειναν στο σημείο της απογείωσης-εκτόξευσης!
  Κι από πάνω με τη φασαρία πλάκωσαν και οι μεγάλοι.
  Κι ένας απ αυτούς μας έλεγε ότι έφταιξε κάποιος Ινέρσιας !

  Επρεπε να περάσουν καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα για να καταλάβω ότι έλεγε για την αδράνεια

 18. Λ said

  14 Ναι περί αυτού πρόκειται

 19. sarant said

  11 Ξεχνάω λέμε!

  13 Να μας διαβάζουν;

  14-18 Α μπράβο… Τώρα δεν πηγαίνει κανείς εκεί, ε;

 20. Λ said

  Στην Κύπρο λέμε τάνκι/ τανκούι για το δοχείο, πχ ένα τακούιν λάι (λάδι)

 21. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Και βέβαια περιηγητικός ο πύραυλος, αν θελήσει κανείς να τον στείλει πχ στα Πατήσια, μέχρι να τα βρει ένα-ένα, περιηγείται! 🙂

  Όσο για τα πραγματολογικά του, δεν είναι η ακρίβεια η ειδοποιός του διαφορά. Ακόμη και ο γούγλης δίνει την έννοια «περιπλέω» για το cruise· ο πύραυλος πετάει σε χαμηλή τροχιά ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους, ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι κάνουν βαλλιστική (ποιος να το φανταζόταν 🙂 ) τροχιά, φτάνουν δηλαδή σ’ ένα μέγιστο ύψος και μετά πέφτουν. Η ακρίβεια είναι ανεξάρτητο τεχνικό θέμα και στη μία και στην άλλη περίπτωση.

 22. Λ said

  14 18 Νικοκύρη, η εντός των τειχών πολη της Αμμοχώστου ήταν κλειστή για τους εκ τουλαχιστον από το 63 αν οχι πιο πριν αλλά τη φράση τη λέγαμε ετσι κι αλλώς και εξακολουθούμε να τη χρησιμοποιούμε και τωρα (που εννοείται, μπορούμε έναντι αντιτίμου, να πάμε στο λλιονταρούιν)

 23. LandS said

  7 Όχι το χαρακτηριστικό που τους κάνει να διαφέρουν είναι ότι δεν είναι πύραυλοι. Το βαλλιστικό βλήμα (κατά λέξη μετάφραση του «βαλλιστικός πύραυλος») έχει πυραυλικό κινητήρα σαν τα βεγγαλικά ενώ το βλήμα κρουζ (κατά λέξη μετάφραση του «πύραυλου κρουζ») έχει τουρμπίνα σαν τα αεροπλάνα. Στον Πόλεμο ο Φον Μπράουν έφτιαξε δυο ειδών βλήματα, τα V-1 ήταν κρουζ και τα V-2 ήταν πύραυλοι. Η ακρίβεια και των δύο ήταν τραγική (και μεταφορικά και στη κυριολεξία για όσα δεν πέσανε στα χωράφια)

 24. Παναγιώτης Κ. said

  Από hysteria.gr κάπως έτσι: Μάθαμε το «ωθήσατε», μάθαμε το «έλξατε». Αυτό το «σύρατε» καινούργιο είναι; 🙂

 25. Γς said

  16 @ Babis

  >Σοβαρά τώρα υπάρχει Έλληνας που νομίζει ότι το έλξατε σημαίνει σπρώξτε;

  Στο Πους-Πουλ γίνεται χαμός στους μη αγγλομαθείς

  Ωθήσατε- έλξατε.

  -Α, εγώ το έχω λύσει το πρόβλημα μου έλεγε κάποιος.

  «Σπρώχνεις» εναν που αρχίζει από Pus(h)

  Οχι όμως κι από Pul(l)

  Μνημονικοί κανόνες. Οπως μάθει κανείς…

 26. geobartz said

  (α) «χρησιμοποιεί την παλιά ορθογραφία, που δεν έχει ετυμολογική βάση. Γράφουμε ξίδι όχι από μανία απλοποίησης αλλά επειδή η λέξη σχηματίστηκε από το όξος -> οξίδιον -> ξίδι, και όχι απο το οξύς. Για τον ιδιο λόγο γράφουμε και ξινός, όχι ξυνός».

  #ξίδι αντί ξύδι (ή ξείδι), αβγό αντί αυγό και …πάει λέγοντας. Κάτι τέτοιες «βελτιώσεις» (θα τις έλεγα …μπαμπινισμούς ή σαραντισμούς κλπ) περιπλέκουν αντί να απλοποιούν την «ορθογραφία». Τα παιδιά δεν θα γίνουν σοφότερα αν μάθουν ότι το αυγό που έγραφαν οι γονείς του το θέλουν αβγό οι …μπαμπινιστές και οι συν αυτοίς. Αντίθετα, ένα σχολικό γραπτό που έχει τη φράση «εμείς θέλουμαι…» πρέπει να παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση! (εντάξει, έχω συναντήσει και «επιστήμονες» με διδακτορικό …γλωσσολογίας, να κάνουν τέτοια λάθη).

  (β) «Δεξαμενές μάχης: 2.445»

  #Απορώ με την …ελαφροσύνη τέτοιων …(γουγκλο)μεταφραστών! Όταν μεταφράζεις κάτι και δεν καταλαβαίνεις εσύ ο ίδιος τι λες…. Τι να πω;

  (γ) «Αν το σύντασσα εγώ, θα απόφευγα…»

  #Εμένα μου ξυνίζει το «σύντασσα» (και δεν μ’ αρέσει ούτε το ξυδάκι, ούτε τοξιδάκι). Πάντως, θα έγραφα με άνεση «αν το είχα συντάξει εγώ…»

 27. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Δεν μου φαίνεται βέβαια και πολύ σόι ο σχηματισμός της λέξης, αλλά πώς αλλιώς θα πιάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις;

  Τα 5 εκατομμύρια λέξεις δεν ξέρω αν θα τα πιάσουμε, αλλά τα 5 εκατομμύρια ανασχηματισμους σίγουρα.

  Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ανασχηματισμό κάνει μια κυβέρνηση όταν δεν μπορεί να κάνει κάτι χρήσιμο.

  Όσο για τον Κουβελη, να τον χαίρονται. Και τον Μπενυ να δουμε τώρα μήπως μπορούμε να τον βολέψουμε πουθενά, κρίμα είναι.

 28. Πάνος με πεζά said

  Πως το έλεγε ο Ορφέας Ζάχος στον Αλεξχανδράκη, στην «Κόμισσα της Κέρκυρας» :
  – Μη με τραβάτε, κύριε, μη με τραβάτε !
  – Δεν τραβάω, κύριε, ΣΠΡΩΧΝΩ !
  – Α, αν σπρώχνετε, εντάξει !

 29. LandS said

  16 «Έχω και εγώ σκουντουφλήσει σε πόρτες αρκετές φορές στην ζωή μου και πάντα από αφηρημάδα ποτέ από έλλειψη κατανόησης της πινακίδας. Έχουμε συνηθίσει όταν πρόκειται να μπούμε σε ένα χώρο να σπρώχνουμε την πόρτα και να την τραβάμε για να βγούμε. Αν η πόρτα λειτουργεί αντίθετα από αυτό σκουντουφλάμε.»

  Επειδή έτσι κάνουμε (κακώς) στα σπίτια μας, ακόμα και στις εισόδους των πολυκατοικιών. Στα σχολεία, στα θέατρα, στα κτήρια γραφείων και εν γένει στα κτήρια με πολύ κόσμο κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό.

 30. Παναγιώτης Κ. said

  Με την υπουργοποίηση του Κουβέλη να θυμηθούμε και μερικές από τις φράσεις του όπως: «απαγκίστρωση από το μνημόνιο».

 31. Μαρία said

  κουίζ
  Τσίπρας
  Τζανακόπουλος

 32. Ο συγχωρεμένος ο πεθερός μου, καζαντζής το επάγγελμα (δηλ. δούλευε στο να φτιάχνει καζάνια βαποριών) πάντα για το τάνκι του πετρελαίου έλεγε και μάλλον απ’ αυτόν το έχω πάρει κι εγώ. Μου τρύπησε το τάνκι που ήταν μεταλλικό και πήρα ένα άλλο πλαστικό. (Και ναι, με -ι στο τέλος, όπως λέω και λίνκι και τέτοια, αυτά τα -νκ σκέτα δεν μου κάθονται ούτε μένα 🙂 ).

 33. Αν κάποιος θέλει να ξεχωρίσει τους επαγγελματίες πολιτικούς της Αριστεράς από τους αριστερούς ο Κουβέλης είναι τυπικό δείγμα. Μιλάω εξ ιδίας πείρας, είχα συζητήσει μαζί του προ δεκαετίας στην κατάληψη της Δ.Α. στην Φ.Ν.

 34. Για τις πόρτες: η καλύτερη λύση είναι η πόρτα σε στυλ μπαρ, που ανοίγει είτε τη σπρώξεις είτε την τραβήξεις (αλλά γιατί να το κάνεις; χώρια που μπορεί να μην είν’ ελεύθερα τα χέρια σου).

 35. Γς said

  19 @ Sarant

  >Τώρα δεν πηγαίνει κανείς εκεί, ε;

  Φαμαγκούστα. Αμμώχοστος. Εκεί ήταν και το σπίτι της δικιάς μου, στην πόλη φάντασμα τώρα.

  -Κλείσε την τηλεόραση να κοιμηθούμε. Και μην βλέπεις τούρκικα, εσύ μια κύπρια.

  -Γιατί; θα μου δώσουν το σπίτι πίσω;

  Κι έχει κατέβει για λίγες μέρες δίπλα στην Αγία Νάπα. και ό,τι προλάβουμε!

 36. Καλημέρα σας. Πολύ ωραίο το μικρό απόσπασμα του ντοκιμαντέρ. Μακάρι να βρισκόμασταν στη Θεσσαλονίκη…
  Στα παιδιά αρέσουν πολύ οι γλωσσοδέτες και με τα χρόνια έχω ακούσει πολλούς και κάποιους άγνωστους σε μένα. Όλο λέω θα τους καταγράψω, αλλά πού χρόνος. Μια μικρή συμβολή στους γλωσσοδέτες με το τραγούδι του Νότη Μαυρουδή.

 37. Στα πλωμαρίτικα το σπρώχνω είναι «γκντω» (απ’ το σκουντώ; μπορεί). Κι έτσι ο υπέροχος διάλογος που είχα ανεφέρει και στο σχετικό άρθρο:
  «μη μι γκντάς» – «γω σι γκντω; μι γκντουν τσι γκντω»

 38. Παναγιώτης Κ. said

  Πίσω από τα μεταφραστικά λάθη όπως το «δεξαμενές μάχης» κρύβεται η αδιαφορία του μεταφραστή γιαυτό που κάνει.
  Υποθάλπεται αυτή η κατάσταση και από την υπερπαραγωγή γραπτού λόγου.
  Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι διάγουμε την περίοδο του…κοπιπάστε.

 39. Alexis said

  Πρώτη φορά στο ιστολόγιο το «τράβατ-ζμπρώξτ»;
  Ε, όχι δά!
  Τον φίλο σου στην Άρτα Νίκο τον έχει προλάβει προ πολλού ο «ανταποκριτής» της Πρέβεζας! 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/16/meze-301/#comment-472769

 40. Πάνος με πεζά said

  O «ψαγμένος» κοιτάει κλεφτά τις πατούρες στις πόρτες, και καταλαβαίνει προς τα πού ανοίγει. Επίσης, αν έχει λαβή πανικού (αυτή την κόκκινη οριζόντια, ανοίγει πάντα πρις τα έξω.
  Και δε θυμάμαι τώρα, μάλλον στα παλιά λεωφορεία, θυμάμαι ένα αυτοκόλλητο με τη φράση «ΠΡΟΣΟΧΗ. ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΝΟΙΓΗ» (έτσι γραμμένο). Υπήρχαν και κάποιες (σπάνιες) περιπτώσεις που οι πόρτες των λεωφορείων άνοιγαν (δίπλωναν) προς τα έξω, όπως οι τωρινές των πούλμαν. Και σίγουρα αυτό γινόταν στα τρόλει της Καστέλλας, ειδικά. Και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί.

 41. Avonidas said

  Σε άρθρο για τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου , παρουσιάζονται στοιχεία για δέκα χώρες που εχουν τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις

  Μπα, τόσο χάλια είναι το φαγητό στην Τουρκία;

  (Αστεριξικό αστειάκι για να θυμίσω στον Νικοκύρη οτι οι 55 του Φλεβάρη πλησιάζουν 😉)

 42. Avonidas said

  Λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση (θα γινόταν στις 15 Μαρτίου) ο κ. Κατσανέβας απέσυρε την αγωγή.

  Αφού πρώτα κατάφερε να γίνει διεθνώς ρεζίλι. Ξυδάκι, Θόδωρε. Ή ίσως ξιδάκι.

 43. LandS said

  33. Αν κάποιος θέλει να ξεχωρίσει τους επαγγελματίες πολιτικούς της Αριστεράς από τους αριστερούς ο Κουβέλης είναι τυπικό δείγμα. Μιλάω εξ ιδίας πείρας, είχα συζητήσει μαζί του προ δεκαετίας στην κατάληψη της Δ.Α. στην Φ.Ν.

  Τυπικό δείγμα αριστερού, επαγγελματία πολιτικού της Αριστεράς ή κάποιου που θέλει να ξεχωρίσει τους επαγγελματίες πολιτικούς της Αριστεράς από τους αριστερούς;
  Ποια (ή τι) είναι η Δ.Α. στην Φ.Ν. ;

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπα, δεν νομίζω ότι οι παίκτες του μάστερ σεφ λένε συνειδητά «της Γωγούς και του Τιμολέων», για να πουλήσουν λόγια μούρη. Αθώα μαγείρια είναι, χωρίς ιδιαίτερες πνευματικές ανησυχίες, που επιδιώκουν με φανατισμό να ξωπετάξουν τους συμπαίκτες τους απ’ το παιχνίδι, να κερδίσουν τον διαγωνισμό και να γίνουν μελλοντικά σεφ σε μεγάλες κουζίνες. Θύματα είναι κι αυτοί του διάχυτου νεοκαθαρευουσιανισμού των ΜΜΕ.

 45. Λεύκιππος said

  …….ονομάστηκαν οι πύραυλοι προς τιμήν κάποιου Κρουζ, ίσως και της Πενέλοπε.

  Τι; Δεν ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν της Πενέλοπε;

 46. 40 «αυτό γινόταν στα τρόλει της Καστέλλας, ειδικά. Και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί» Αυτά δεν ήταν όλα δεξιοτίμονα;Μήπως έχει κάποια σχέση αυτό (αγγλική σχολή κι έτσι;)

 47. ΓιώργοςΜ said

  Αυτό με τις πόρτες είναι από τα πιο σύντομα τεστ IQ.
  Η είσοδος των γραφείων που δουλεύω είναι δίφυλλη, παλιότερα άνοιγε μόνο το ένα φύλλο προς τα έξω, με πινακίδα «Είσοδος» επάνω, «‘Ελξατε» κλπ.
  Αμέτρητες φορές κόσμος χτυπούσε το τζάμι της διπλανής, κλειδωμένης πόρτας για να του ανοίξει κάποιος…
  Δε θέλει ούτε δημοτική, ούτε καθαρεύουσα. Μυαλό θέλει: Είτε προς τα μέσα θα ανοίγει, είτε προς τα έξω!
  Φυσικά και είναι θέμα ασφάλειας ν’ ανοίγουν οι πόρτες προς τα έξω: Σε περίπτωση πανικού δεν εγκλωβίζεται κάποιος (και τελικά όλοι) από το άμυαλο πλήθος που σπρώχνει αφενός, αφετέρου το ρεύμα αέρα (που δημιουργείται με το φαινόμενο της καμινάδας και τροφοδοτεί πιθανή πυρκαγιά) κλείνει την πόρτα αντί να την ανοίγει. Δυστυχώς όμως, στα θέματα ασφάλειας και συλλογικής αντιμετώπισής της με την απαραίτητη υπευθυνότητα, είμαστε πολλλλές δεκαετίες πίσω.

 48. Παναγιώτης Κ. said

  Παλαιότερα είχαμε την…πασοκική γλώσσα.
  Νομίζω ότι…κάτι πάει να γίνει και με την γλώσσα του κόμματος που κυβερνάει.:)
  Το ¨ξιδάκι» ως απάντηση οπωσδήποτε ανήκει στη νέα γλώσσα. 🙂

 49. 47 Άμα η πόρτα είναι γυάλινη, δεν υπάρχει πρόβλημα, περνάς από μέσα, όπως ο Βέγγος (το έχω πάθει κι εγώ προ αμνημονεύτων ετών)

 50. (43) Η Δημοτική Αγορά στη Φωκίωνος. Νέγρη — αλλά πρέπει να είσαι γείτονας για να το καταλάβεις 🙂

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι δύσκολο για έναν μη εξειδικευμένο μεταφραστή ιστοτόπου να γνωρίζει όλους τους όρους από τα λογιών-λογιών κείμενα που καλείται να μεταφράσει υπό ασφυκτική πίεση χρόνου. Αλλά θα έπρεπε να υποψιάζεται πως κάτι δεν πάει καλά, όταν προκύπτει ακατανόητη ή κωμική απόδοση. Άκου πύραυλος-κρουαζιέρα και δεξαμενές μάχης.

  Είσαι κρατικός λειτουργός και δουλεύεις ευσυνείδητα, θέτοντας στο στόχαστρό σου και αυτούς που έχουν συνηθίσει να αλωνίζουν ανενόχλητοι; Είσαι τζιχαντιστής και ιδεοληπτικός αριστερός.
  Είσαι κρατικός λειτουργός και τα κάνεις μούσκεμα ή συλλαμβάνεσαι κλέπτων οπώρας; Αποδεικνύεις ότι η κρατική μηχανή είναι λημέρι ανίκανων και διεφθαρμένων.
  Νεοφιλελέδικη κουτοπόνηρη λογική.

 52. Μαρία said

 53. Παναγιώτης Κ. said

  @40. Εγώ πάλι θυμάμαι τον ηλεκτρικό-δεκαετία ΄70- . Διαβάζαμε τότε: «Προσοχή! Αι θύραι ανοίγουσι και κλείουσι αυτομάτως».

 54. Α! τώρα το θυμήθηκα: το -s+p στο τέλος της συνταγής (με το ξ*δάκι) τι είναι; Βγάλε αλάτι βάλε πιπέρι ή κάτι άλλο; (από μαγειρική κατέχω αλλά μάστερ σεφ δεν είμαι και θέλω να μαθαίνω 🙂 )

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θες να πεις, Παναγιώτη, ότι η «παλιά γλώσσα» της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας ήταν αβρή και ευωδίαζε γαλατική ευγένεια; 😊

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι «ή», Μαρία. «Και».

 57. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  31 Α μπραβο αλλά εσύ θα το ήξερες 🙂

  33 Αλλα δεν μας είπες σε ποια απο τις δύο κατηγορίες ανήκει ο ΦΚ

  37 Σε ολη τη Μυτιλήνη έτσι πρέπει να το λεν

  39 Ξεχνάω λέμε!

  41 Αλλά δεν σκανάρετε κι εσείς τίποτα !

  44 Μήπως τους τύπους αυτούς τους πλασάρει ο παρουσιαστής/η παρουσιάστρια;

  48 Βέβαια η Μαρία Κ. δεν είναι στο κόμμα πυο κυβερνάει.

 58. Πάνος με πεζά said

  @ 53 : Kαι στα ασανσέρ «ΜΗ ΒΙΑΖΕΤΕ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ». Βεβαίως, όπως τη βρίσκει ο καθείς…

 59. Παναγιώτης Κ. said

  @52. Ο Αυτιάς το…τερμάτισε!
  Ξέρω όμως αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες που κινούνται σε παρόμοιο αστερισμό για τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνουν και μένω απλώς με την απορία αν όντως είναι έτσι όπως τα λένε.
  Ρώτησα έναν δικηγόρο:
  Και οι δικηγόροι που πρόσκεινται στον Σύριζα τι λένε γιαυτό το ζήτημα;
  Αυτοί διορίστηκαν μου απάντησε. 🙂
  Στην υπερβολή μου απάντησε με υπερβολή.

 60. Πάνος με πεζά said

  Kαι βεβαίως, άντε να σου δώσουν για βόλτα αυτό το αυτοκίνητο, και να ψάχνεις ν’ ανοίξεις την πόρτα… (To είχα σε παιχνίδι, μικρός)

 61. Μαρία said

  48
  Το ξυδάκι είναι της υπερκομματικής τουϊτερικής.

  57
  Ο λόγος που το ξέρω είναι οτι ήταν υποψήφιοι στην Α Αθήνας.

 62. Πάνος με πεζά said

  E, κι αν περάσατε την παραπάνω πόρτα, «Έλα ρε μάνα να σε πάω μια βόλτα με το αμάξι…Μπες !»

 63. 57 β

  Θέλει και ρώτημα ; αν δυσκολεύεσαι στους αυστηρώς επαγγελματίες, χωρίς καμιά ιδεολογία. Ακόμα και με την Χ.Α. τον έχω ικανό να συμπορευθεί αν έχει να κερδίσει κάτι. Το καλύτερο σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να προσποιηθείς πως θέλεις ένα καραμπινάτο ρουσφέτι και πως τάχα ελέγχεις καμιά δεκαριά ψηφοφόρους. Αν θυμάσαι σε αντίστοιχη περίπτωση ο Π.Κοροβέσης ούτε που καταδέχτηκε να το συζητήσει και σου είχα γράψει πως δεν πρόκειται να ξαναβγεί βουλευτής, δεν ήταν επαγγελματίας.

  # 50

  Αγγελε, #33 είναι

 64. Πάνος με πεζά said

  (την παραπάνω «πίστα» ήθελα να γράψω…)

 65. Pedis said

  πόσο χρόνο και πόση φαιά ουσία σπαταλάμε προκειμένου να αποφασίσουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πούμε «αποτελ****ταν» ή «η κατάθεση της αυτόπτ* μάρτυρ*» ακόμα κι αν είμαστε ανώτατοι δικαστικοί (δείτε τα μεζεδάκια της περασμένης εβδομάδας), ενώ ο Αγγλος και όλες οι αλλες ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν λυμένα τα προβλήματα αυτά, λένε push/pull και όχι κάποια λατινικούρα αντίστοιχη του Έλξατε/Ωθήσατε, λένε the testimony of the eye witness consisted in… και αφιερώνουν την προσοχή τους στο τι να πουν και όχι στο πώς κλίνονται τα ουσιαστικά και τα ρήματα της μητρικής τους γλώσσας.

  συμφωνώ, τις προάλλες θεώρησα ακριβώς αυτό ως σημαντική αιτία για το φαινόμενο κατα το οποίο, μεταξύ αναντίρρητα μορφωμένων συμπατριωτών μας, τα ποσοστά ομιλητών με ρέοντα προφορικό λόγο είναι εξαιρετικά χαμηλά. (Αλλά δεν μου δώσανε δίκιο οι συσχολιαστές. Μόνο ο Πέπε, αν θυμάμαι καλά, την έψαξε λίγο αλλά δεν κατάλαβα αν τελικά έτεινε να συμφωνήσει ή όχι. )

 66. Avonidas said

  Αλλά δεν σκανάρετε κι εσείς τίποτα!

  Και τι ήθελες να σκανάρω εδώ που είμαι, αφεντικό, το «Αστερίξ στους Μικροπολωνούς»; 😂

 67. @52 Δυστυχώς η λαθθροχειρία πρέρχεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο που είναι και επιστημονικός φορέας (δυστυχώς ΟΘντκ).
  http://web.tee.gr/eidisis/prosfygi-ton-michanikon-sti-dikeosyni-gia-akyrosi-ton-anadromikon-asfalistikon-isforon-paradigma-ton-paranoikon-epivarynseon-gia-minieo-isodima-1-000-evro-i-michaniki-tha-plirosoun-1-1355/
  Απλά ο αυτιάς ξέχασε να αθροίσει τα αναδρομικά 2012 463,14 € που το ΤΕΕ δεν κάνει τον κόπο να τεκμηριώσει πως προκύπτουν (υποθέτω ότι τα εβγλαν από την κοιλιά τους αφύ δεν βλέπω πράξεις υπολογισμού).
  Και η δευτερη λαθροχειρία (και πιο καραμπινάτη) είναι ότι βάζει να πληρώνει το φόρο εισοδήματος το Μάρτιο ενώ ήτ ον έχει πληρώσει (αν δεχτούμε ότι είναι το περσινό εισόδημα τα 1.000 €) ή του χρόνου (αν βγάζει φέτος τα 1.000 €).
  Δεν πε΄ριμενα το ΤΕΕ να πεφτει τόσο χαμηλα και αν χρησιμοποιέι λαθροχειρίες επιπε΄δου ανρτήσεων στο φεισμπουκ που μπερδέυουν καθαρές και ακαθάρισες αποδοχές ξενχούν επιστροφές προκαταβολών φόρου κ.λπ. για να βγλαλουν αποδέιξεις τραβηγμένς από τα μαλλιά.
  Πάντως εγώ πλήωσα σχεδόν τα μισά στον ΕΦΚΑ το 2018 από όσα πλήρωνα στο ΤΣΜΕΔΕ .

 68. sarant said

  66 Ενα δράμα στη Λιβονία είχε γράψει ο Ιουλιος Βερν.

  Φευγω για Βρυξέλλα, τα λεμε το βράδυ

 69. Παναγιώτης Κ. said

  @55. Γιάννη,η εξουσία ποτέ δεν…ευωδιάζει. 🙂
  Ακριβώς το αντίθετο.
  Αναφέρθηκα στην πασοκική περίοδο-είχε αρκετή διάρκεια όπως όλοι γνωρίζουμε- γιατί θυμάμαι κάποια βιβλία που είχαν εκδοθεί τότε και είχαν ως θέμα τη γλώσσα της εξουσίας.

 70. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 71. sarant said

  67 !!!

 72. leonicos said

  αλλά πώς αλλιώς θα πιάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις;

  Έχω κι εγώ προτάσεις. Μην ανησυχείς!

 73. Γς said

  Τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν

  —-

  Φάγαμε πόρτα!

  —-

  Κι έχω να παίξω τάβλι κάτι δεκαετίες.
  Επιχείρησα να παίξω πριν μερικά χρόνια με μια φίλη μου, αλλά το σταματήσαμε όταν διαπιστώσαμε ότι εγώ έπαιζα πλακωτό κι εκείνη πόρτες

 74. Παναγιώτης Κ. said

  Πάντως και ο Αυτιάς όταν θέλει να στριμώξει τον συνομιλητή του τα καταφέρνει. 🙂

  Ο Μπαλάφας εκθείαζε τις οικονομικές προόδους της κυβέρνησης. Οι αναφορές του στους…καπιταλιστικούς δαίμονες που λέγονται οίκοι αξιολόγησης και οι οποίοι αναβάθμισαν την οικονομία της χώρας ήταν μέρος των επιχειρημάτων του.
  Και ο Αυτιάς: Αφού πάει καλά η οικονομία γιατί μειώνετε τις συντάξεις;
  Από εκεί και πέρα δεν έβγαζες πια άκρη από τις κουβέντες του Μπαλάφα. 😦
  Το αριστερό παιχνίδι σε καπιταλιστικό γήπεδο είναι τρομερά δύσκολο έως αδύνατο.

 75. Γς said

  60 @ Πάνος Με Πεζά

  >άντε να σου δώσουν για βόλτα αυτό το αυτοκίνητο

  Και θυμήθηκα ένα τέτοιο της εποχής εκείνης το έβγαλε κρυφά βόλτα από ιδιωτικό πάρκιν μια νύχτα κρυφά ένας υπάλληλος και το στούκαρε στη Φιλολάου, στην κολόνα μιας πολικατοικίας

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Την πασοκική γλώσσα, Παναγιώτη, τη θυμάμαι , φευ, λόγω ηλικίας. ☺ Μεγάλοι γλωσσοπλάστες ο Αντρέας και ο Λαλιώτης και αναμετέδιδαν και διέχεαν τη νέα γλώσσα τα πράσινα παπαγαλάκια. Αλλά η τωρινή κυβέρνηση δεν χρειάζεται νέα γλώσσα. Οι κωλοτούμπες δικαιολογούνται επαρκώς και με την ήδη υπάρχουσα. Είπες και μια μεγάλη αλήθεια: η διαχείριση του καπιταλισμού από την αριστερά είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Σε καλές εποχές οδηγεί στην αξιοσέβαστη σοσιαλδημοκρατία, σε δύσκολες εποχές στον μπλερισμό (και τσιπρισμό;).

 77. Παναγιώτης Κ. said

  @76. Συμφωνούμε!

 78. Παναγιώτης Κ. said

  Κυβερνητικές ευθύνες δεν… ανέλαβα ποτέ. Συμμετοχή όμως σε συλλογικότητες είχα και επομένως, διαμόρφωσα κριτήριο για τους ασκούντες εξουσία.
  Βεβαίως κρίνονται με βάση τα έργα, τα λόγια και με το αν υπάρχει ενότητα έργων και λόγων!
  Κυρίως όμως για μένα είναι το πρόσωπο και αν σε αυτό αποτυπώνεται αγωνία για την αποστολή του χ αξιωματούχου.
  Η κόπωση από την προσπάθεια να δοθούν λύσεις είναι αποτυπωμένη στο πρόσωπο;
  Το κριτήριο αυτό βεβαίως είναι υποκειμενικό. Σπάνια όμως με ξεγέλασε.

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Ο οποίος Κοροβέσης, σημειωτέον, απαντάει πάντα και με ευγενικό τρόπο στα ιμέιλ και στα σχόλια για τα κείμενά του, είτε επαινετικά είναι είτε επικριτικά. Στα ρουσφετολογικά αιτήματα και βέβαια απαξιούσε να απαντήσει, διότι, πολύ σωστά, δεν έχει στη στόφα του επαγγελματία πολιτικού. Είναι ένας απλός αριστερός, που χόρτασε φάπες σε δύσκολες εποχές και δεν διστάζει να λέει αλήθειες, όσο δυσάρεστες και αν ακούγονται σε αριστερούς και «αριστερούς».

 80. Παναγιώτης Κ. said

  @79. Ακριβώς! απαντάει στα ιμέιλ.

 81. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τον Κουβέλη τον θεωρούσα αξιοπρεπή άνθρωπο, τώρα αμφιβάλλω. Όχι γιατί επέστρεψε στον Σύριζα, αλλά για τον τρόπο που επέλεξε. Κρίμα!

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Γιάννης Χάρης, απ’ ό,τι βλέπω στην έντυπη έκδοση της Εφ Συν, μνημονεύει στην κατακλείδα του άρθρου του την εκτενή κριτική του Νικοκύρη στις παρετυμολογίες του Κιμούλη, δίνοντας και τη διεύθυνση του ιστολογίου.

 83. ΣΠ said

  11
  Για τους πυραύλους κρουζ έγινε συζήτηση εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/02/meze-128/
  Η σύνοψη, όπως προστέθηκε στο άρθρο:
  Στη συζήτηση που κάναμε εδώ αναφέρθηκε αφενός ο τύπος «πύραυλος πλεύσης» και αφετέρου (από τον ΝΜ, πιο τεκμηριωμένα) ο τύπος «περιπολικός πύραυλος», που δεν το βρίσκω κακό. Καλό είναι βέβαια να χρησιμοποιείται ένας όρος, αλλιώς θα επικρατήσει, αναπόφευκτα, το «κρουζ».

 84. Spiridione said

 85. ΣΠ said

  Τρελό γέλιο: Κωμικός αναπαριστά φωτογραφίες διάσημων με μοναδικό τρόπο

  Από τον τίτλο όμως δεν φαίνεται ότι πρόκειται για κωμικό θηλυκού γένους.

 86. Alexis said

  Εκτιμούσα τον Κουβέλη ως έναν έγκριτο νομικό και μία συνετή και μετριοπαθή φωνή στο χώρο της κεντροαριστεράς.
  Έπεσε κατακόρυφα στην εκτίμησή μου το 2012 όταν συνέπραξε στη δημιουργία της κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων. Κυρίως δεν μπορούσα να κατανοήσω γιατί μπήκε σ’ αυτή την περιπέτεια, αφού οι Σαμαροβενιζέλοι διέθεταν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς αυτόν. Η απάντηση είναι προφανής (για την καρέκλα) αλλά δεν μπορούσα να το χωνέψω.
  Κέρδισε κάποιους «πόντους» το 2013 όταν παραιτήθηκε λόγω ΕΡΤ, αλλά τώρα με την επανάκαμψή του, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτή τη φορά, έριξε και πάλι την εκτίμησή μου για το πρόσωπό του στο ναδίρ.
  Φαίνεται πως ο άνθρωπος έχει απωλέσει κάθε ίχνος σοβαρότητας και το μόνο που τον απασχολεί είναι η υπουργοποίηση και τα αξιώματα…

 87. Αιμ.Παν. said

  @ 60 και 75

  Και η γιαγιά του…

 88. Αιμ.Παν. said

  @ 87 δεν αντέγραψε την εικόνα, παρακαλώ σβήστε το σχόλιο

 89. Λ said

  Γς πρέπει να σε είπε ψέματα η κοπελιά γιατί στην εντος των τειχών πόλη δεν ζούσαν έλληνες. Μόνο ο Πολ Γεωργίου ο ζωγράφος είχε το εργαστήρι του εκεί, στο παλιό παλάτι της Κορνάρο.

 90. Λ said

  Ο ένας το πειν τζ ο άλλος το ξυν του

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  86 Αλέξη

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Έψαχναν για έναν αριστερό Καρατζαφέρη τότε οι Σαμαροβενιζέλοι, ώστε τα μνημόνιο να αποκτήσουν διακομματική νομιμοποίηση.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.protothema.gr/ekloges/article/196390/tsipras-psaxnoyn-aristero-karatzaferh-gia-na-synexistei-to-mnhmonio/&ved=2ahUKEwirkO_IqtDZAhWJWCwKHYPvCMEQFjAFegQIAxAB&usg=AOvVaw2EOdSRTvAx7XYoBSwZAuCo

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 94. Jago said

  Να πως επιτέλους το «νότια του Ηράκλειου» επιτέλους μεταφέρεται σωστά σε «νότια της Κρήτης» και ο τόπος αναφέρεται η Ιεράπετρα που είναι λίγο μακριούτσικα από το «νότιο Ηράκλειο». Μας διαβάζουν μάλλον.

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500203295

 95. 11,
  🙂

  Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι,
  εβεβαίου του λόγου:

  Πύραυλοι πλεύσης, λέει οι cruise missiles,
  (σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς).
  Όπως εδώ κι εδώ, μεταξύ άλλων.

  Μνημονικός κανών:

  «Οι κρουζ πετάνε.
  Τους βαλλιστικούς τους πετάς.»

 96. Λ said

  Αν το σύντασσα εγώ, θα απόφευγα τη γενική μάλλον: Κάτι τέτοιο ευνοεί την αναξιοκρατία, συντελεί στο να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες ως κατώτερες, να είναι υπόλογες για την εξωτερική τους εμφάνιση.

  Δεν μου αρέσει η φράση εξωτερική εμφάνιση. Εννοώ ότι το επίθετο είναι ίσως πλεονασμός. ίσως να επηρεαστήκαμε απότα αγγικά που λένε physical appearance και θέλουμε ντε και καλά να έχουμε κι εμείς επίθετο

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93.το λινκ (της μνήμης)
  http://www.asyntaxtostypos.org/?p=18534

 98. «Ούτε Ωθήσατε ούτε Έλξατε,»
  λέει ο γκουρού της εργονομίας Ντον Νόρμαν στο καλτικό The Design of Everyday Things,
  «ο σχεδιασμός της πόρτας πρέπει να κάνει προφανές το πώς ανοιγοκλείνει.»

  Πόρτες που κραυγαλέα παραβιάζουν τον κανόνα λέγονται και Norman Doors,
  με συχνές αναρτήσεις φωτογραφιών από παραδείγματα στο διαδίκτυο.

  Norman Door:

  Normal Door:

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Corto και λοιποί ρέκτες, στο 24.7 ράδιο 88.6, ο Γιώργος Μαργαρίτης λέει ιστορίες από τα λαϊκά πάλκα και τους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού Καλός είναι.

 100. 73, … Επιχείρησα να παίξω πριν μερικά χρόνια με μια φίλη μου,
  αλλά το σταματήσαμε όταν διαπιστώσαμε ότι
  εγώ έπαιζα πλακωτό κι εκείνη πόρτες …

  Κατέληξε στο φεύγα;

 101. 60,
  Κι εγώ!
  (Πολύ μού άρεσε.)

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 103. 😀

 104. Pedis said

  κρίνοντας από το τρέιλερ θα είναι διδακτική/διασκεδαστική η ταινία για τους γλωσσοδέτες. (Όταν (αν) τη φορτώσουν ολόκληρη σφύρα, Νικοκύρη.)

 105. Μαρία said


  https://www.flynews.gr/dilwsi-vomva-davaki-apo-ti-sparti-apagoreyw-stous-gyftous-na-me-psifizoun/

 106. ΣΠ said

  Για το ντοκιμαντέρ για τους γλωσσοδέτες και για την συμμετοχή του είχε πρωτογράψει ο Νικοκύρης πριν από 1,5 χρόνο:
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/03/twisters/

 107. nikiplos said

  Η έκφραση «περιηγητικός πύραυλος» νομίζω αποδίδει καλύτερα τον όρο… Να προσθέσω στο σχόλιο @21, ότι η ακρίβεια είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο. Το βασικό είναι ότι οι περιηγητικοί πύραυλοι είναι πιο «έξυπνοι» πλοηγούν κατά την πτήση, αποφεύγουν εμπόδια και πετούν χαμηλά μη εντοπιζόμενοι από τις αντιπυραυλικές ομπρέλες. Το μειονέκτημά τους είναι ότι συχνά διαβάζουν το ανάγλυφο της γης, οπότε (θεωρητικά πάντα) είναι πιο ευεπίφοροι σε «χακάρισμα». Οι Βαλιστικοί πάλι δεν «χακάρονται», αρκεί να φύγουν. Αν η «αντιπυραυλική ομπρέλα» δεν τους αντιμετωπίσει συνήθως στην φοράνε κανονικά κι ασάλιωτα. Τα εισαγωγικά για την πενιχρή και αστεία επιτυχία τέτοιων ομπρέλων, που απλά ήταν ευφυολόγημα για να χωσει λεφτά ο Ρέϊγκαν στους μαφιόζους στα 80ς. Μιλάμε βέβαια για διηπειρωτικούς πύραυλους μακράς τροχιάς, κι όχι για πυραύλους εγγείας μάχης, όπως πχ οι χαρπούν ή οι εξωσέτ.

 108. Νίκος Κ. said

  [Γράφουμε ξίδι όχι από μανία απλοποίησης αλλά επειδή η λέξη σχηματίστηκε από το όξος -> οξίδιον -> ξίδι, και όχι απο το οξύς. Για τον ιδιο λόγο γράφουμε και ξινός, όχι ξυνός. Ωστόσο, δεν γράφουμε «οξίδιο» στη χημεία, ίσως επειδή οι τύποι αυτοί (οξείδιο, οξειδωση κτλ.)]

  Το οξείδιο (όπως και η οξείδωση) προέρχονται από το οξυγόνο (δείχνουν την ένωση με το οξυγόνο), το οποίο οξυγόνο προέρχεται από το οξύ (και όχι από το όξος/ξίδι)

 109. ΓιώργοςΜ said

  107 Αυτοί οι εξωσέτ χρησιμοποιούνται από τους εκμισθωτές όταν καθυστερήσει κανείς πολύ το ενοίκιο; Ρίχνουν δηλαδή πύραυλο όταν σκάσει κανόνι; 🙂 🙂 🙂

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αλλού χρειάζονταν Ξυδάκη αλλά τελοσπάντω…

 111. cronopiusa said

 112. Alexis said

  #91: 🙂 🙂

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  105: Ζήτησε συγγνώμη. Κλασική συμπεριφορά επαγγελματία πολιτικάντη: λένε τις χοντράδες τους και, όταν αρχίσουν να πέφτουν τα γιαούρτια, ανακαλούν ή καταγγέλουν διαστρέβλωση των λεγόμενων τους.
  110: Μυρίζει τρολιά, Έφη.

 114. Alexis said

  #105: Θεούλης!
  Θέλει …καθαρή εντολή! 😆 😆 😆

 115. sarant said

  Xαιρετώ από Βρυξέλλες.

  107 Ο φίλος που είμαι μαζί του εδώ, που ειναι εξπέρ στα οπλικά λέει ότι υπάρχει απόδοση του cruise missile στα ελληνικά αλλά είναι πολυλεκτική και δεν τη θυμαμαι τώρα. Θα τη βάλω μετά.

  94 Μας διαβάζουν, ε;

 116. Alexis said

  #113: «Δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις μου. Δεν είπα: απαγορεύω στους γύφτους να με ψηφίζουν. Είπα: θα απαγορεύσω στους γύφτους να ψηφίζουν!» 😆

 117. leonicos said

  Με ξάφνιασε πάλι ο Γς. Ξεχωρίζει τις πόρτες από το πλακωτό;

  Τι τις θέλεις τις πόρτες αφού υπΆΧΕΙ ΤΟ ΠΛΑΚΩΤΌ;

  Ανέβηκε το τόνος άθελά μου αλλά δεν το ξαναγράφω

  Ένα είναι το παιχνίδι!

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας … κομίσουμε ένα μεζεδάκι, μέρα που ‘ναι:
  http://www.protothema.gr/sports/article/766673/i-saderlad-perithalptei-astegous-kai-adespota-logo-kakokairias/

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105, 114 https://twitter.com/mhdeiasaganaki/status/969920596225257473

  113β, α μολυντήρι! 🙂

 120. Ριβαλντίνιο said

  @ 113 α) Γιάννης Κουβάτσος

  Και φυσικά όποιος δεί ολόκληρη την συνεδρίαση, θα καταλάβει ότι το είπε γιατί από κάτω οι πολίτες που είχαν πάρει τον λόγο, έλεγαν πως οι πολιτικοί δεν λένε τίποτα για τα ψηφαλάκια των Ρομά της Λακωνίας που παρανομούν. Αλλά , έτσι κι αλλιώς με το που έσκουξαν λίγο το πήρε πίσω .

  Για το πραγματικό πρόβλημα δεν θα ασχοληθεί κανείς. Αν γίνει κανά πογκρόμ θα βγούν όλοι να μιξοκλαίνε.

  Υ.Γ. Οι Αμύκλες στον Μεσαίωνα λέγονταν Σκλαβοχώρι γιατί μάλλον είχαν πήξει στους Εζερίτες. Τώρα η γύρω περιοχή μπορεί να ονομαστεί και Αθιγγανία.

  Υ.Γ1 Σε ολόκληρη την Λακωνία άκουσα είναι 200 αστυνομικοί. Σε σκοτώνω στο Ταίναρο, ειδοποιώ την αστυνομία και προλαβαίνω να το σκάσω στην Λιβύη . 🙂

 121. Ριβαλντίνιο said

  Κρόνι mode on

  Μα είναι δυνατόν να μιλάει έτσι για τα πρώην συντρόφια ;

  Κρόνι mode off

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρίβα, η προσπάθεια για λύση του όντως υπαρκτού προβλήματος (ας μη μασάμε τα λόγια μας) είναι άσχετη με τις χοντράδες του Δαβάκη.

 123. Ριβαλντίνιο said

  @ 122 Γιάννης Κουβάτσος

  Ο Δαβάκης είναι χλιαρός άνθρωπος και καθόλου ακραίος. Δεν εκφράστηκε καλά. Τον προγκάγανε τα γερόντια από κάτω πως οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα γιατί περιμένουν τις ψήφους τον Ρομά της Σπάρτης που παρανομούν και αυτών των Ρομά που τους υποστηρίζουν ή τους ανέχονται. Αυτός λοιπόν είπε ότι αυτές τις ψήφους δεν τις θέλει. Ή μάλλον αυτό εννοούσε , γιατί έτσι που το είπε ήταν σαν να στρέφεται κατά όλων τον Αθιγγάνων πανελληνίως.

 124. nikiplos said

  @109M, πολύ πετυχημένο! Μάλλον από την Έξωση, η ορθογραφία. Εξοσέτ λοιπόν…

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ολίγον βασιλόφρων, ως γνήσιος Μανιάτης, ψήφισε κατά του συμφώνου συμβίωσης, μια ανταλλαγή μπινελικίων με τον Φλαμπουράρη μες στη βουλή θυμάμαι, κατά τα άλλα μια χαρά παιδί. 😊

 126. Ριβαλντίνιο said

  @ 125 Γιάννης Κουβάτσος

  Πολιτικός του μεσαίου χώρου δηλαδή ! 😊 😊 😊

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  125 η δήλωση έγινε -τι ειρωνεία- στο πλαίσιο ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο της Παλαιοπαναγιάς του Δήμου Σπάρτης, με σκοπό την αντίδραση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση παραβατικότητας.
  http://www.presspublica.gr/chrysi-avgind-201305-2/

 128. sarant said

  Ο Εξοσέτ έχει ελληνική ετυμολογία: εξώκοιτος.

  Όσο για το cruise missile, η επίσημη απόδοση είναι ΑΒΟΠ, αυτοκατευθυνόμενο βήμα οριζόντιας πτήσης.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο μπάρμπας του, Ρίβα, βουλευτής της ΕΡΕ και Λακωνάρχης, μάζευε στο ΚΕΕΜ όλους τους Μανιάτες νεαρούς αξιωματικούς του ΣΕΜ και τους προξένευε Σπαρτιάτισσες. Όχι ότι τον χάλαγαν οι άλλης καταγωγής αξιωματικοί. Παλαιάς κοπής κομματάρχης. Ο πατέρας μου τη γλίτωσε, γιατί πήγε εκεί αρραβωνιασμένος. 😊

 130. Γς said

  89 @ Λ

  >Γς πρέπει να σε είπε ψέματα η κοπελιά γιατί στην εντος των τειχών πόλη δεν ζούσαν έλληνες.

  Μα δεν είπα ότι ζούσε μέσα στα τείχη. Μέσα ζουν οι Τουρκοκύπριοι. Και πριν το 1974.

  Η δικιά μου ζούσε στην ενορία Σταυρού της Αμμοχώστου, από όπου έφυγε όταν ήρθαν οι Τούρκοι και πήγε σην ελεύθερη Κύπρο στην Αγία Νάπα, 10-15 χλμ πιο κάτω. Βαρουσιώτισσα δεν είναι;

 131. Μαρία said

  Κτήμα Σαραντάκου Παλαιοπαναγιά Λακωνίας https://www.youtube.com/watch?v=BXrXjMFQ30s

 132. sarant said

  131 Δεν είναι σόι μας 🙂

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 134. gmich said

  Πριν χρόνια στις τουαλέτες μιας ταβέρνας αντί να γράφουν Ανδρών – Γυναικών ή τέλος πάντων να έχουν τα σκίτσα άνδρα και γυναίκας αντίστοιχα είχαν τα σύμβολα που προσδιορίζουν το φύλο ο σταυρός κάτω στον κύκλο και το βελάκι πάνω. Ένας γεράκος καθόταν μπροστά στις κλειστές πόρτες και κοιτούσε πότε την μία και πότε την άλλη. Κατάλαβα ότι μάλλον δεν ήξερε σε ποια τουαλέτα να μπει. Μόλις με είδε με ρώτησε . « Σι ποια πόρτα να πω ρε πιδίμ;» . Του έδειξα την κατάλληλη πόρτα και με ρώτησε «κι τι είνι αυτό που έχ σ’ πόρτα;» Πήγα να κάνω λίγο πλάκα και του λέω « Είναι τα σύμβολα των φύλων στην γενετική παππού. Και ο γεράκος . « Δεν ήξηρα ότι πρέπ να ξέρου αυτήν τ’ γινιτική για να ξέρου που θα κατουρήσου».

 135. Τα μπάντα για τον μπύραυλο του Πούτινα εδώ

  http://www.thedrive.com/the-war-zone/18943/putins-air-launched-hypersonic-weapon-appears-to-be-a-modified-iskander-ballistic-missile

  Ο μπύραυλος λέγεται Μεγαλέγκζαντρος, ε; Ισκάντερ, με τ΄όνουμα!

 136. Alexis said

  #53: Εγώ από τα παλιά βαγόνια του ηλεκτρικού των ’70ς θυμάμαι:
  1) Κάτι διαφημίσεις της Χρωτέχ: «Ξεκινώντας το πρωί με Αρτέξ…, …το βράδυ έτοιμο»
  2) Διαφημίσεις για εμφυτεύσεις μαλλιών με φωτογραφίες ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ, που κάτι καγκούρια πήγαιναν και το άλλαζαν (ΠΡΙΝ ο μαλλιαρός και ΜΕΤΑ ο φαλακρός)
  3) Τις πινακίδες «ΜΗΝ ΚΥΠΤΕΤΕ ΕΞΩ» στα παράθυρα
  4) Κάτι αφισούλες κατά της βλασφημίας που έλεγαν: «Βλασφημείς; Δεν είσαι χριστιανός. Βλασφημείς; Δεν είσαι Έλλην. Βλασφημείς; Δεν είσαι άνθρωπος (το χοντραίνανε εδώ).

 137. Γς said

  133 @ ΕΦΗ-ΕΦΗ

  >Κι άμα θυμώνειν…δέρνειν!

  Κι άμα δέρνειν ιδρώνειν κρυώνειν πεθαίνειν

 138. nikiplos said

  Με τους εξοσέτ η ιστορία που έχει σημασία είναι με τον πόλεμο των Φάκλαντ. Οι Άγγλοι στην αρχή έπαθαν ζημιά και καθόλου περίπατος δεν ήταν ο πόλεμος όπως πίστευαν. Έχασαν και κάνα δυό πλοία. Η Μάγκυ πήγε κατ’ ιδίαν στον Φρανσουά και του ζήτησε τους κωδικούς των πυραύλων. Λένε ότι του έταξε την Άρτα και τα Γιάννινα, λένε επίσης ότι ο Φρανσουά πήρε και τη Λάρισα μαζί… Πάντως τους κωδικούς τους έδωσε και η Μάγκυ πήρε και έναν πόλεμο… Η ιστορία ξεχάστηκε επίτηδες από τα μίντια, γιατί πλέον οι Άραβες δεν ήταν και πολύ φανατικοί να αγοράσουν όπλα που έκαναν τζουφ.

  Πριν τους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου το 1999, ένας στρατηγός του Μιλόσεβιτς είχε μιλήσει για ισάριθμα φέρετρα με τους 2000 ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που είχαν. Μετά ήρθε το ρωσικό τηλεπικοινωνιακό πλοίο του Μπορείς, τότε. Μετά την συνθηκολόγηση ο στρατηγός ομολόγησε ότι είχαν ρίξει όλους τους πυραύλους που είχαν μάλλον κάνει …μπλουμ.

  Αυτά για τα όπλα αυτά, που μάλλον είναι η κορυφή του παγόβουνου, εφόσον πλέον ακόμη και η Κίνα έχει μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη. Ένας έμπειρος πιλότος σύγχρονου πολεμικού αεροσκάφους δεν μπορεί να διδαχθεί – και να θυμάται και να είναι έτοιμος, αυτοματοποιημένος στις κινήσεις – πάνω από 40 σενάρια εμπλοκής απεμπλοκής. Ένα μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος ξεκινάει με 800 τέτοια εμπεδωμένα σενάρια…

  Κι έρχονται κι οι δρόνοι και άλλα πολλά…

 139. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ό,τι θυμάμαι κι εγώ, χαίρομαι. Μέχρι το 1985 η αριστερά σχεδόν ήταν κυρίαρχη στην τοπική αυτοδιοίκηση, πλην των 3 μεγάλων Δήμων της χώρας. Θυμάται κανείς εκείνες τις πινακίδες στις εισόδους των πόλεων; ΄πχ: Δήμος Λαρισαίων, Λάρισα αποπυρηνικοποιημένη πόλη, απόφαση Δ,Σ 69, Δήμος τάδε… … κλπ

  Και πλακώνει το Τσέρνομπιλ, έρχεται και η κατάρρευση του παραδείσου, σταματάνε και τα ρούβλια σε κάτι ΕΕΔΥΕ, αφοπλισμός – ειρήνη, … και ύστερα ήρθε ο Τραμπ!

 140. Μαρία said

  125
  Η αναφορά στη Χρυσή Αυγή ως νεοναζιστικής οργάνωση προκάλεσε την αντίδραση της Ελένης Ζαρούλια από τη Χρυσή Αυγή, η οποία άρχισε να φωνάζει για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπως οι Γιάννης Λαγός και Ηλίας Παναγιώταρος. Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης παρενέβη λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προβαίνει σε τέτοιους χαρακτηρισμούς για ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται αλλιώς». http://tvxs.gr/news/ellada/boyleytis-nd-den-prepei-na-xaraktirizoyme-nazistiki-ti-xa-afoy-lene-pos-den-einai

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  140: Ε, ναι, τι να λέμε τώρα…Ο άνθρωπος είχε κονομήσει πρόσκληση για τον γάμο του Παύλου με τη Μαρί-Σαντάλ, παρά το απαγορευτικό που είχε εκδώσει ο μακαρίτης ο Έβερτ.

 142. nikiplos said

  Και προλαβαίνουμε να υπενθυμίσουμε ότι σαν και σήμερα στις 3 Μαρτιου του 1976, έγινε η σφαγή των εργατών στην Gasteiz στη χώρα των Βάσκων στην Ισπανία… Και μόλις το 1976, όχι τίποτε 30ς ή 20ς…

 143. Γς said

  142:

  Και που’ναι η Κρόνη;

 144. Corto said

  99:
  Έφη έστω και αργά, ευχαριστώ πολύ! Δυστυχώς έλειπα και δεν το πρόλαβα. Οπωσδήποτε θα είχαν ενδιαφέρον οι αφηγήσεις του Μαργαρίτη.

 145. (107) Νικιπλέ (107), έγγειες βελτιώσεις ήξερα, έγγειες μάχες όχι. Μήπως είναι έγκυες, το προηγούμενο στάδιο της μάνας όλων των μαχών;

 146. Γιάννης Ιατρού said

  «εκ του εγγύς μάχες» 🙂

 147. Απ’ αυτές που γίνονται στην Εγγεία Ανατολή; (και γίνονται, δυστυχώς, και τώρα που μιλούμε…)

 148. Μαρία said

  145, 146
  Μάλλον https://en.wikipedia.org/wiki/Land-attack_missile πύραυλοι επιφάνειας.

 149. 133,
  🙂

  Απαγορεύεται το πάρκειν, φυσικά.

 150. Γιάννης Ιατρού said

  148: Ναι, γιατί υπάρχουν και υπόγειοι (αυτοί στην κοίλη γη, λεπτομέρειες με ιδία ευθύνη 🙂 ).

 151. Γιάννης Ιατρού said

  147: Εννοείς στο «δοκιμαστήριο» και «έκθεση» οπλικών συστημάτων…, ε;

 152. Γς said

  147 @ Αγγελος

  >στην Εγγεία Ανατολή(*)

  Στην Εγγύς Ανατολή την Νίαρ Ιστ.

  Κι έχουν γίνει όλα άνω κάτω στην πάλαι ποτέ λάγνα Ανατολή.

  Κι έχεις και τον LePa να λέει ακόμα

  Μείνε μαζί μου έγκυος,
  είμαι πολύ φερέγγυος.

  —————

  (*)
  Εγγεία = κοντινή, λέγεται

 153. Γς said

  λέγεται;

 154. cronopiusa said

  « θα τους κυνηγάει η θύμηση μας για πάντα »

 155. LandS said

 156. Γς said

  155 @ LandS

  Γουάτ το ντου δε μαν;

  Ο άλλος ξεφτίλισε τα πάντα. Εφερε τα πάνω κάτω.
  Γιατί ο Φώτης έπρεπε να επιδείξει συνέπεια;

  Μην τυχόν και χαλάσει η αλήστου μνήμης πολιτική πιάτσα;

 157. Πέπε said

  > > μπορεί όταν λέμε δυτική Αχαΐα να εννοούμε το δυτικό τμήμα του νομού Αχαΐας, αλλά νότιο Ηράκλειο δεν στέκει ούτε για το νότιο τμημα του νομού Ηρακλείου.

  Κι όμως, έτσι λέγεται. Νότιο Ηράκλειο, νότιο Ρέθυμνο, νότιο Λασίθι. Δεν είμαι βέβαιος αν το έχω ακούσει και για τα Χανιά. Σε κυριολεκτικό επίπεδο δε στέκει, γιατί Ηράκλειο και Ρέθυμνο είναι πόλεις και Λασίθι περιοχή του νομού Λασιθίου, αλλά στην πρξη έχει καθιερωθεί ακριβώς όπως με την Αχαΐα που δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά τον νομό.

  (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπερασπίζπομαι τη διατύπωση προκειμένου για 40 μίλια μες στη θάλασσα.)

 158. ΣΠ said

  82
  Εδώ, στο τέλος:
  http://www.efsyn.gr/arthro/anaplaseis-kai-arhontohoriatismos

 159. Πάνος με πεζά said

  Ένα διαχρονικό μεζεδάκι, που πέφτουμε πάνω του συνέχεια σε εποχές δικαστικού αναβρασμού, όπως τώρα π.χ. με τα ποδοσφαιρικά, είναι το «δε μπορώ να προκαταβάλλω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Στη θέση, φυσικά, του «να προκαταλάβω».
  Εδώ από τον Αχιλλέα Μπέο, αλλά το ακούς και από αρκετούς άλλους.

 160. Theo said

  @157:
  Και μένα με ξενίζει όταν ακούω ή διαβάζω «οι σλαβόφωνοι της Πέλλας», «οι χοροί της Πέλλας», «η μουσική της Πέλλας», κλπ. όπως στο νήμα για τη σλαβομακεδονική γλώσσα εδώ.
  Καταλαβαίνω ότι οι συνομιλητές εννοούν τον νομό Πέλλας, αλλά στην πραγματικότητα η Πέλλα είναι ένα μεγάλο χωριό.
  Θα υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια αν έγραφαν «του νομού Πέλλας», αλλά σήμερα μάλλον είναι trendy να παραλείπει κανείς τον νομό. ☺😊

 161. Πέπε said

  @160:
  Πάντως για τους νομούς της Κρήτης μεταφέρω ό,τι ακούω να λένε οι ίδιοι οι Κρητικοί. Αν το ίδιο συνηθίζουν και οι Μακεδόνες ή οποιοιδήποτε άλλοι, τότε είμαστε νομίζω υποχρεωμένοι να το δεχτούμε ως σωστό.

  Για στενότερους δε γεωγραφικούς προσδιορισμούς, οι Κρητικοί συνηθίζουν να αναφέρονται και στις επαρχίες, που έχουν καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά φαίνεται πως όσο ίσχυαν αντιστοιχούσαν με αρκετή ακρίβεια και στην ανθρωπογεωγραφική / γεωπολιτισμική διαίρεση του νησιού.

 162. Spiridione said

  Πάλι Φλέσσα και Ιωσαφάτ στην Ερτ; έλεος 🙂

 163. Μαρία said

 164. spiral architect 🇰🇵 said

  Σκακιστικό μεζεδάκι με μπόλικη ποζεριά.

 165. 161 Έτσι είναι, οι παλιές επαρχίες (Μυλοπόταμος, Αμάρι, Μαλεβίζι, κ.ο.κ.) ήταν και ναχιγέδες επί Οθωμανών, και territoria επί Βενετσιάνων. Πιθανόν, σκέφτομαι, να μην υπάρχει σταθερότερη διοικητική διαίρεση στον ελλαδικό χώρο.

 166. nikiplos said

  @145, @146 τελικά ποιά είναι η σωστή γενική?
  Η εγγύς μάχη είναι η ονομαστική… δύσκολο πράγμα τα τριτόκλιτα… ;(

 167. sarant said

  164 Θα το συζητήσουμε ίσως και το άλλο Σάββατο, αλλά για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι η φωτογραφια είναι παλιά, προπέρσινη.

 168. sarant said

  166 Το εγγυς είναι επίρρημα κι έτσι μένει άκλιτο.

 169. Μαρία said

  166, 168
  Κι η εγγύς=κοντινή μάχη δεν λέγεται.

 170. Πέπε said

  Εκ του συστάδην.
  Υπάρχει και το «εκ του σύνεγγυς» αλλά δε νομίζω ότι λέγεται για μάχες.

 171. Γιάννης Ιατρού said

  170: ==> 146

 172. Μαρία said

  170
  Εκ του συστάδην σημαίνει σώμα με σώμα.
  Αλλά ο Νίκι στο 107 « Μιλάμε βέβαια για διηπειρωτικούς πύραυλους μακράς τροχιάς, κι όχι για πυραύλους εγγείας μάχης, όπως πχ οι χαρπούν ή οι εξωσέτ.» εννοεί απλούστατα πυραύλους για κοντινές αποστάσεις σε αντίθεση με τους διηπειρωτικούς.

 173. odinmac said

  164 Spiral Architect 🇰🇵 said: Η βασίλισσα στο χρώμα της, Γιάνη μ’!

  Δεν είναι το μόνο λάθος που κάνει στο στήσιμο, εγώ θα το αποκαλούσα διπλό σκακιστικό μεζεδάκι !!

 174. Γς said

  173:

  >Δεν είναι το μόνο λάθος που κάνει στο στήσιμο

  Για να πάμε να το εξετάσουμε

 175. odinmac said

  74 Δεν είναι δύσκολο, εάν έπαιζες ποτέ σκάκι βέβαια.

 176. Γς said

  173:

  Και θυμήθηκα μια δικιά μου ποζεριά.
  Και γάντια του μποξ είχα βρει, κόκκινα, εντυπωσιακά, επαγγελματικά και σάκο του μποξ.

  Και είχα πάρει το άγριο το ύφος μου και γυμνός απ τη μέση και πάνω για να φαίνονται οι κοιλιακοί μου έριχνα μπουνιές στο σάκο.

  Ηταν η φωτό στο τέλος του ε-μαίηλ για τις εργασίες που θα ετοίμαζαν και με την άγρια προειδοποίηση ότι όποιον πιάσω να έχει χρησιμοποιήσει αυτόματη μετάφραση στις περιλήψεις των εργασιών θα τον ρίξω στο καναβάτσο κλπ κλπ.

  Κι ήταν ο Γιάννης ο Τ. που πληροφόρησε όλους ‘οτι ο Γς φορούσε τα γάντια ανάποδα με τούς αντίχειρες προς τα κάτω!

 177. Γς said

  175:

  Οτι είναι στραβά η σκακιέρα. Ο δεξιός μαύρος πύργος π.χ. έπρεπε να είναι σε λευκό.

 178. odinmac said

  177 Ε βέβαια αλλά εγώ νόμισα ότι μου απάντησες ήδη στο 176 🙂

 179. Γς said

  178:

  Ναι πράγματι από αυτό θυμήθηκα τα ανάποδα γάντια.
  Και να δεις πόζα που είχα πάρει…

  Και ήταν μάστιγα οι αυτόματες μεταφράσεις.
  Λες και διαβάζαμε ποτέ τις εργασίες τους.
  Ντάξει, μερικές φορές

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_8.html

 180. Αιμ.Παν. said

  @ 162 Η ελληνική τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, έχει απόλυτα μορφωτικό χαρακτήρα και πρόγραμμα…

  Λειτουργεί με βάση το ρητό «Η επανάληψις είναι μήτηρ μαθήσεως» … 😛

 181. Ιωάννης Δάσκαλος said

  Ξίδι και όχι … «ξύδι»!
  Αυτή η Μαρία Κουβέλη, προτού αποφασίσει να γράψει, δεν μπορούσε να ανοίξει ένα λεξικό;

 182. LandS said

  181 Μπορεί να άνοιξε αυτό: https://www.bibliotopia.gr/gr/el/products/leksiko-gia-ladi-kai-ksydi

 183. Γς said

  176:

  Μόλις τώρα έπεσα πάνω σε μια δοκιμαστική φωτό της εκφοβιστικής, που σου έλεγα με τα ανάποδα γάντια:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: