Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δίμουρα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 10 Μαρτίου, 2018


Δεν είχα βρει τίτλο για το σημερινό πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, αλλά την ώρα που σκεφτόμουν τι να βάλω ήρθε σαν από μηχανής θεός το ηλεμήνυμα ενός φίλου, ο οποίος με ρωτούσε αν υπάρχει η λέξη «δίμουρος».

Υπάρχει, του είπα. Και τότε μου έστειλε ένα λινκ από το οποίο και θα αρχίσουμε τη σημερινή μας περιήγηση στα γλωσσικά αξιοπερίεργα της περασμένης εβδομάδας.

Όπως έχω πει πολλές φορές, τηλεόραση δεν βλέπω. Κι έτσι δεν ξέρω τι είναι και τι θέλει το Power of Love, αλλά υποθέτω πως είναι κάποιο τηλεοπτικό παιχνίδι.

Στο παιχνιδι αυτό υπάρχει μια παίκτρια ονόματι Στέλλα, το δε άρθρο που μου έστειλαν υποστηρίζει ότι «ο Μπαμπινιώτης σκίζει το λεξικό του» και «οι γλωσσολόγοι σκίζουν τα πτυχία τους» επειδή η Στέλλα είπε να πλάσει νέες λέξεις και «πέταξε ένα επικό μαργαριτάρι».

Ποιο μαργαριτάρι; Ακούστε το:

Ο συνομιλητής ρωτάει την παίκτρια αν δείχνει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που είναι, κι εκείνη του απαντάει «σε λίγο θα με πεις και δίμουρη και θα νευριάσω στ’ αλήθεια». Ο νεαρός δεν ξέρει τη λέξη, οπότε επιχειρεί να τη διορθώσει «διπρόσωπη θες να πεις». Το βιντεάκι κόβεται εκεί και δεν ξέρουμε ποια ήταν η αντίδραση της Στέλλας. Ελπίζω να είχε την ετοιμότητα να του πει κάτι τσουχτερό, αλλά φοβάμαι πως όχι.

Ώστε το… επικό μαργαριτάρι που μάλιστα θα μπει στα Best of the best της τηλεόρασης είναι η «ανύπαρκτη» λέξη «δίμουρος».

Μόνο που η λέξη δεν ειναι ανύπαρκτη! Δίμουρος θα πει πράγματι διπρόσωπος, υποκριτής, και είναι λέξη πολύ συνηθισμένη στην Κρήτη -ίσως από εκεί βαστάει η κοπέλα της εκπομπής- όπου είναι αρκετά συχνή σε μαντινάδες, για παράδειγμα

Ο Χάρος είναι δίμουρος, άσπλαχνος και ζηλιάρης / γι’ αυτό και τέθιο θάνατο εδιάταξε να πάρεις, ή

Δίμουρε και διπρόσωπε και ψεύτη της αγάπης / Σα δεν κατέχεις ν’ αγαπάς για δε ρωτάς να μάθεις

Φαίνεται όμως πως η λέξη δεν είναι περιορισμένη στο κρητικό ιδίωμα, διότι τη βρισκω στο Λεξικό του Δημητράκου, το οποίο σε γενικές γραμμές δεν έχει πολλές αμιγώς ιδιωματικές λέξεις. Και φαίνεται πως είναι ακόμα ζωντανή, αφού τη βρίσκουμε όχι μόνο σε παραδειγματα χρησης στο Διαδίκτυο αλλά και στο Βικιλεξικό.

Προφανώς, δεν είναι ντροπή να μην ξέρεις μια λέξη, κανείς μας δεν έχει πλήρη εποπτεία του λεξιλογίου. Ντροπή όμως είναι να θεωρείς δεδομένο ότι αφού δεν ξέρεις εσύ τη λέξη δεν υπάρχει, και να επιχειρείς να ξεφτιλίσεις εκείνον που την είπε -ξεφτίλα βέβαια που γυρναει πάνω στον ημιμαθή συντάκτη του ιστοτόπου, για να μη μιλήσουμε για τον πηχτό σεξισμό που στάζει απ’ το άρθρο του.

Προσέχω επίσης τη δυσανεξία που δείχνουν αρκετοί απέναντι σε κάθε αποκλίνοντα τύπο, απέναντι σε κάθε ασυνήθιστη λέξη ιδίως όταν έχει χρησιμοποιηθεί από λαϊκούς ανθρώπους και πολύ περισσότερο από άτομα που ανταποκρίνονται σε στερεοτυπα: όταν χρησιμοποιεί μια άγνωστή μας λέξη η «ξανθιά μπίμπο» είναι σίγουρα λάθος, όχι όμως όταν τη χρησιμοποιήσει ένας μεσήλικας με ύφος διανοούμενου.

Κάτι ανάλογο δεν είχε γίνει άλλωστε με την τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου, που είχε πει «κανείς δεν ειναι άσφαλτος» με τη σημασία «αλάνθαστος», προκαλώντας ομηρικά γέλια πολλων που έτσι έδειξαν την ημιμάθειά τους, διότι βέβαια η λέξη «άσφαλτος» με τη σημασία «που δεν σφάλλει» υπάρχει στη γλώσσα απο αιώνες, καταγράφεται σε λεξικά (και στο ΛΚΝ), έχει χρησιμοποιηθεί από μεγάλους λογοτέχνες και δοκιμιογράφους. (Μου έλεγε κάποιος, όταν το συζητούσαμε: Σιγά μην άνοιξε η Άντζελα το λεξικό για να βρει τη λέξη. – Λες και χρειάζεται να ανοίξει καποιος λεξικό για να βρει λαϊκές λέξεις της μητρικής του γλώσσας!)

Όσο για το αν ο Μπαμπινιώτης θα σκίσει το λεξικό του δεν ξέρω -δεν νομίζω πάντως, είναι και χοντρό. Το βέβαιο είναι πως οι γλωσσολόγοι, όπως έγραψε μια φίλη που είναι γλωσσολόγος, κάθε άλλο παρά σκίζουν τα πτυχία τους όταν ακούνε «λάθη». Μάλλον βγάζουν το μολυβάκι τους και κρατάνε σημείωση.

(Βέβαια, κι εγώ χλευάζω ενίοτε και ειδικά σε αυτά εδώ τα σαββατιάτικα άρθρα χρήσεις αντικανονικές, κυρίως τον σουσουδισμό και τη νεοκαθαρευουσιάνικη ξιπασιά, όμως όχι όμως από απλούς ομιλητές, αλλά από ομιλητές που κατεχουν αξιωμα ή θέση -είναι εντελώς διαφορετικό).

* Πολλά είπαμε όμως για τα δίμουρα μεζεδάκια και θα γεμίσει η πιατέλα με ένα έδεσμα, δεν κάνει. Πάμε παρακάτω λοιπόν.

Συζητήθηκε πολύ στο Φέισμπουκ τη βδομάδα που μας πέρασε η φωτογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη που βλέπετε αριστερά.

Ο λόγος που συζητήθηκε, και χλευάστηκε από πολλούς, ήταν ότι η σκακιέρα είναι στημένη εντελώς λάθος. Καταρχάς, ο δεξιός πύργος κάθε παίκτη είναι σε μαύρο τετράγωνο ενώ όσοι παίζουμε σκάκι ξέρουμε ότι το τετράγωνο δεξιά πρέπει να είναι άσπρο. Επίσης, αν και επειδή έχω μικρύνει την εικόνα δεν φαίνεται καλά, ο μαύρος βασιλιάς βρίσκεται απέναντι στην άσπρη βασίλισσα και ο άσπρος απέναντι στη μαύρη, ενώ κανονικά κάθε κομμάτι στην αρχή πρεπει να έχει απέναντι ομόλογό του.

Λάθος λοιπόν στημένη η φωτογραφία -αναρωτιέμαι όμως τι καημός ήταν αυτός που έπιασε όλη τη μπλογκόσφαιρα να συζητάει και να κοροϊδεύει μια φωτογραφία που πάρθηκε τον Απρίλιο του 2016, πριν από δυο ολόκληρα χρόνια, σε μια φωτογράφηση για τη Φιγκαρό;

* Σχόλιο φίλου μέσα στη βδομάδα, που το μεταφέρω εδώ να τα έχουμε συγκεντρωμένα:

Ένα διαχρονικό μεζεδάκι, που πέφτουμε πάνω του συνέχεια σε εποχές δικαστικού αναβρασμού, όπως τώρα π.χ. με τα ποδοσφαιρικά, είναι το «δε μπορώ να προκαταβάλλω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Στη θέση, φυσικά, του «να προκαταλάβω».
Εδώ από τον Αχιλλέα Μπέο, αλλά το ακούς και από αρκετούς άλλους.

* Διάβασα με ενδιαφέρον μια συνέντευξη ενός γείτονα χωρίς όνομα στην εφημερίδα Εποχή. Δεν ξέρω αν η συζήτηση έγινε στα αγγλικά ή στα ελληνικά ή στη γλώσσα που δεν υπάρχει, αλλά πρόσεξα κάτι που πρέπει να είναι μεταφραστικό λαθος.

Προς το τέλος του άρθρου, υπάρχει ο μεσότιτλος «Η πόρτα των μικρών γειτόνων» και διαβάζουμε:

Στις περισσότερο ή λιγότερο διαχωρισμένες οικιστικές γειτονιές στο προ-σύγχρονο παρελθόν στα Βαλκάνια, υπήρχε πάντα μια μικρή πόρτα ανάμεσα στις δύο αυλές που συνδέουν τους γείτονες. Η «πόρτα των μικρών γειτόνων» ήταν πάντα εκεί, κρυμμένη από το δρόμο, παρέχοντας στενή επικοινωνία σε καλές και δύσκολες στιγμές, μια πόρτα ανοικτή για βοήθεια και αλληλεγγύη, που παρέχει τις βάσεις για τη δημιουργία της κοινότητας.

Μυριζει (κακή) μετάφραση το κείμενο -όσο για την πορτα των μικρών γειτόνων, ασφαλώς θα είναι «η πορτούλα του γειτονα».

* Είχαμε και τη Μέρα της Γυναίκας προχτές. Ο Δήμος της Κηφισιάς είχε τη φαεινή ιδέα να πραγματοποιήσει εκδήλωση «αφιερωμα για την ημέρα της γυναίκας» με τίτλο:

Πολλάς αν εύροις μηχανάς, γυνή γαρ ει, που είναι στίχος από την Ανδρομάχη του Ευριπίδη, και σημαινει «Μπορείς να βρεις πολλά τεχνάσματα, αφού είσαι γυναίκα».

Υποθέτω ότι για έπαινο το έγραψαν, αλλά το βρίσκω κάπως άστοχο -εσείς τι λέτε;

Από την αλλη, προσέξτε ότι ακολούθησε παράσταση αφιερωμένη «στις γυναίκες που στιγμάτισαν τον κόσμο».

Αν το πάρουμε τοις μετρητοίς, μάλλον δεν θα παίνεψε τις γυναίκες η εκδήλωση αφού το «στιγματίζω» δεν είναι καλό πράγμα. Αλλά βεβαια εννοεί «που αφησαν το στίγμα τους» «τη σφραγίδα τους», «που σημάδεψαν τον κόσμο».

Έχουμε ξαναγράψει γι’ αυτό το λάθος. Αντιγραφω από το παλιότερο αυτό άρθρο κάτι που συνοψίζει τη θέση μου καλά:

Στην ίδια συζήτηση στη Λεξιλογία, που έγινε πριν από 4 χρόνια, ο φίλος μου ο Θέμης έγραψε κάτι που το βρίσκω πολύ εύστοχο σαν στάση απέναντι σε μια γλωσσική αλλαγή που τη θεωρούμε άστοχη. Θα διόρθωνε, είπε, τη φράση «με έχει στιγματίσει» με θετική σημασία, διότι: Δεν είμαστε λεξικογράφοι του 22ου αιώνα, είμαστε ομιλητές του τώρα, καθ’ όλα συνεργοί στις «μοριακές» διαδικασίες καθιέρωσης ή απόρριψης. Και, ευελπιστώ, όχι τυφλοί για να αδυνατούμε να διαπιστώσουμε αν οι Μήδοι επιτέλους θα περάσουν.

Οπότε, προσωπικά, αποφεύγω το «στιγματίζω» με θετική έννοια και, μέχρι νεοτέρας, το διορθώνω: η συνεργασία μου με τον Τάδε στάθηκε καθοριστική/σημάδεψε την καριέρα μου, ο Δείνα έχει σημαδέψει, έχει αφήσει το αποτύπωμά του, τη σφραγίδα του (ακόμα και το στίγμα του) στην εποχή. Άλλωστε, οι Μήδοι δεν έχουν ακόμα διαβεί, διότι γκουγκλίζοντας βρίσκω το «με στιγμάτισε» κατά πλειοψηφία με αρνητικό πρόσημο. Μπορεί βέβαια, όπως είπε κάποιος σε μεταγενέστερη συζήτηση στη Λεξιλογία, όταν θα συζητάμε το θέμα αυτό ύστερα από 20 χρόνια να έχουν αλλάξει τα πράγματα -μιλάμε όμως για τώρα.

* Αλλά αν η ιδέα του Δήμου Κηφισιάς να γιορτασει τη μέρα της γυναίκας εκθειάζοντας την ευστροφία (ή την πονηριά; ή την πουτανιά; ) των γυναικών ήταν αμφιλεγόμενη, το βραβείο πάει στην Άθενς Βόις, η οποία για να τιμήσει την ημέρα της γυναίκας δημοσίευσε άρθρο με τίτλο Ποιες γυναίκες είναι οι πιο άπιστες;

Φαντάζομαι ότι και τη διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού θα την τιμήσουν με άρθρο Ποιοι μαύροι είναι πιο ανέντιμοι;

* Και μια και πιάσαμε τις γυναίκες, φίλος στέλνει άρθρο με τίτλο «Μια γυναίκα στη θέση του επικεφαλής της Europol«.

Και αναρωτιέται: Δηλαδή αντικαθιστά τον επικεφαλής μέχρι να γυρίσει;

«Μια γυναίκα επικεφαλής της Europol» δεν τους έκανε άραγε;

* Mου έστειλαν αυτή την πινακίδα, από κάποιο ξενοδοχείο -σαλέ, λένε, υποθέτω όχι μπατόν.

Η μετάφραση στα αγγλικά είναι κωμικοτραγική, βεβαίως -έχει όλων των ειδών τα λάθη, ορθογραφικά, γραμματικά, συντακτικά και ανεξήγητα.

Αλλά και το πρωτότυπο δεν πάει πίσω και θα μπορούσαμε να το φέρουμε σαν παράδειγμα του τι παθαίνει κανείς όταν το παρακάνει με τις ονοματικές φράσεις.

* Τι μπορεί να κάνει ένα κόμμα -να σου χαλάσει τη σύνταξη, το ξέρετε το ανέκδοτο.

Ιδού ένα τελευταίο κρούσμα, από τίτλο άρθρου της Καθημερινής:

Τσίπρας: «Θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη της βίας, σε βαρος των γυναικών»

Απορώ τι σκέφτηκε ο υλατζής όταν έβαλε το κόμμα, πάντως έτσι που είναι η φράση σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα πάρουν μέτρα σε βάρος των γυναικών.

* Ορθογραφικά λάθη και μαργαριτάρια πάντως συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, εννοώ και σε ξένα έντυπα που έχουν κάποιο όνομα.

Η φωτογραφία αριστερά δημοσιεύτηκε στη σελίδα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ στο Φέισμπουκ:

Rescuers carry starving baby elephant on their soldiers to save it

Στην Ινδία ένα συνεργείο βρήκε ένα ελεφαντάκι που είχε πέσει σε κανάλι και δεν μπορούσε να βγει και το μετέφερε στη μητέρα του. Το κουβάλησαν πάνω στους ώμους τους, που είναι shoulders στα αγγλικά και όχι soldiers που έγραψε ο συντάκτης, αυτό βέβαια θα πει ‘στρατιώτες’.

Μια άλλη παραλλαγή θα μπορούσε να είναι να έγραφαν «to shave it».

Πάντως, έψαξα και βρήκα ότι το νεογέννητο ελεφαντάκι ζυγίζει καμιά εκατοστή κιλά, οπότε μπράβο στους κουβαλητές!

* Συνεχίζω με ένα πλευρικό μαργαριτάρι. Ο ιός Πλεύρης ανέβασε στο τουίτερ το αρχαίο ρητό:

Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.” – Αγάθων,450-400 π.Χ.

Μόνο που το απαρέμφατο στα αρχαία είναι «μεμνήσθαι». Ίσως όμως να το είχε δει με κεφαλαία σε κανένα στρατόπεδο.

* Και κλείνω με κάτι μεταφραστικό. Σε οικονομικόν ιστότοπο δημοσιεύτηκε άρθρο για τα 44 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το πετρέλαιο.

Είναι γραμμένο στο γνωστό αμερικάνικο στιλ που προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη παραθέτοντας σκόρπιες παράξενες ή εντυπωσιακές πληροφορίες, που δεν δίνουν καμιά ουσιαστική γνώση, επιπλέον όμως είναι κακομεταφρασμένο, οπότε κάποια απο αυτά τα 44 πράγματα θα εξακολουθείτε να μην τα γνωρίζετε. Παράδειγμα:

37) Εάν το πετρέλαιο ξεκινούσε μαζικά μετά την δεκαετία του 1860, ίσως δεν θα βλέπαμε ποτέ φάλαινα τον 20ό αιώνα.
Τα σπερματοζωάρια ήταν η βασική πηγή για την παραγωγή κηροζίνης και ως αποτέλεσμα σχεδόν κυνηγήθηκαν οι φάλαινες έως το σημείο της εξαφάνισης.

Υποθέτω ότι κάπου λείπει ένα «δεν», δηλαδή αν δεν είχαμε αρχίσει να χρησιμοποιουμε μαζικά πετρέλαιο, θα είχαν εξαφανιστεί οι φάλαινες, διότι από τις φάλαινες έβγαζαν μια κηρώδη ουσία, που ήταν βασική πηγή εσωτερικού φωτισμού, όπως στα κεριά από σπαρματσέτο.

Όπως έχουμε γράψει παλιότερα:

Οι πρώτοι φαλαινοθήρες πίστευαν ότι αυτή η ημίρρευστη κηρώδης άσπρη ουσία που βρισκόταν άφθονη στο κεφάλι ορισμένων ειδών φάλαινας ήταν το σπέρμα της φάλαινας, και από εκεί προήλθε η λέξη spermaceti, που στα ελληνικά αποδόθηκε σπερματοκηρός.

Σήμερα ξέρουμε ότι η ουσία αυτή δεν είναι σπέρμα, αλλά η λαθεμένη εξήγηση μένει ζωντανή στην ετυμολογία της λέξης.

* Το ιστολόγιο σας στέλνει ειλικρινείς (και όχι δίμουρες) ευχες για καλό σαββατοκύριακο!

 

530 Σχόλια προς “Δίμουρα μεζεδάκια”

 1. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα! Πρώτος;

 2. π2 said

  Στην περίπτωσου του Αχιλλέα Μπέου βέβαια η προκαταβολή μπορεί να μην είναι λεκτικό λάθος αλλά modus operandi.

 3. LandS said

  Not just a pretty face λοιπόν η μικρά.
  Το στήσιμο της σκακιέρας ταιριάζει με την εικόνα του ανορθόδοξου που προβάλει ο Βαρουφάκης για τον εαυτό του. Να είστε σίγουροι ότι είναι συνειδητό όπως το ένα «ν» στο μικρό του όνομα.

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  και στον Καζαντζάκη απαντάται το «δίμουρο» (σελ. 75 στις Οι Αδερφοφάδες):

 5. π2 said

  Και να σημειώσω και πάλι ότι τα σχόλια στην παλιά ανάρτηση για τα σπαρματσέτα έχουν υλικό για φιλολογική ανάλυση του Σολωμού, ριμέικ του Jaws στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και Λερναίο για το Μόμπι Ντικ του Μέλβιλ ταυτόχρονα.

 6. π2 said

  Βλέπω στα ετυμολογικά ότι και η μούρη και η μουσούδα και το μούτρο (και φυσικά η φάτσα) είναι από τα ιταλικά. Εντυπωσιακό για τόσο κοινή έννοια.

 7. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δίμουρος, δεν θυμάμαι να το άκουσα ή να το διάβασα άλλη φορά, είναι όμως ευκολονόητο, το κατάλαβα αμέσως. Ξέρω την περίπου συνώνυμη λέξη διμούτσουνος.

 8. Λεύκιππος said

  «Μπορείς να βρεις πολλά τεχνάσματα, αφού είσαι γυναίκα».

  Δεν το βρίσκω άστοχο καθώς, έστω κι αν δεν ξέρω το γιατί, είναι η πραγματικότητα. Το μυαλό της γυναίκας, κατά κανόνα, λειτουργεί πολύπλοκα με την θετική έννοια και είναι «θηλυκό» με την έννοια ότι «γεννάει» ιδέες.. (Τα εισαγωγικά μπήκαν συνειδητά)

 9. LandS said

  7 Διμούτσουνες ξέρω τις πιστόλες που έχουν δυο κάννες.

 10. π2 said

  6-7: Και η μουτσούνα από τα ιταλικά.

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Σχετικά με τα των φαλαινών, θυμήθηκα πως κάποια φάλαινα ονομάζεται sperm whale, σήμερα ανακάλυψα και γιατί. Γηράσκω αεί κλπ…

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6-7-10
  Διμούτσουνα, όπως ειπώθηκε, τα όπλα με δύο κάνες -και ως ουσιαστικό «η διμούτσουνη»
  Δίφατσο, πάλι, το οικόπεδο με δύο προσόψεις.

 13. dryhammer said

  Καλημέρα

  Τον Ιανό ήξερα για δίμουρο, τις διμούτσουνες (οχιές, κάμες, μπιστόλες) κι εκείνα τα λεωφορεία με δύο θέσεις οδηγού, μια μπρός μια πίσω που κάποτε κινούνταν στο λιμάνι του Πειραιά. Έχω ακούσει και την έκφραση διπλομούρης αντί διπρόσωπος.

 14. ΓιώργοςΜ said

  7,9 και «οχιά διμούτσουνη» έχω ακούσει πολλές φορές, δηλ. διπλά επικίνδυνη.

 15. Λεύκιππος said

  Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.” – Αγάθων,450-400 π.Χ.

  Δεν ξέρω γιατί, αλλά (ξανα)διαβάζοντας το παραπάνω, ο νους μου πήγε στον Ερντογάν. Ίσως λόγω των ημερών….

 16. ΚΩΣΤΑΣ said

  10 πρόσωπο, μούρη, μουτσούνα, φάτσα. Και το φάτσα ιταλικό, μάλλον.

 17. ΓιώργοςΜ said

  12 Να θυμίσω και τη μεζεδακιώδη (έχουμε πολλές ακόμη για τα 6 εκ; 🙂 ) «βελτίωση» για τα αντίστοιχα διαμερίσματα: Διαμπερές>τριαμπερές 😀 😀 😀

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το λέμε στην Κρήτη. Δεν το ξέρεις;» είπε η Κρητικιά Στέλλα στον Κρητικό εκ καταγωγής συνομιλητή της, ο οποίος, προφανώς, δεν έχει πολλές επαφές με την Κρήτη, όπως συμβαίνει με πολλούς από εμάς που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχουμε ξεκόψει από τον τόπο καταγωγής μας.
  Το έχουμε ξανασχολιάσει το θέμα της ανεπίγνωστης ημιμάθειας που μαστίζει πολλούς σύγχρονους δημοσιολογούντες και δημοσιογραφούντες. Τους μαστίζει και τους μετατρέπει σε ψηλομύτικη μάστιγα, την οποία υφίσταται κάθε φουκαράς που θα πέσει στα νύχια τους. Και το χειρότερο είναι πως παίρνουν στον λαιμό τους και αθώους ακροατές και αναγνώστες.

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το λέμε στην Κρήτη. Δεν το ξέρεις;» είπε η Κρητικιά Στέλλα στον Κρητικό εκ καταγωγής συνομιλητή της, ο οποίος, προφανώς, δεν έχει πολλές επαφές με την Κρήτη, όπως συμβαίνει με πολλούς από εμάς που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχουμε ξεκόψει από τον τόπο καταγωγής μας.
  Το έχουμε ξανασχολιάσει το θέμα της ανεπίγνωστης ημιμάθειας που μαστίζει πολλούς σύγχρονους δημοσιολογούντες και δημοσιογραφούντες. Τους μαστίζει και τους μετατρέπει σε ψηλομύτικη μάστιγα, την οποία υφίσταται κάθε φουκαράς που θα πέσει στα νύχια τους. Και το χειρότερο είναι πως παίρνουν στον λαιμό τους και αθώους ακροατές και αναγνώστες.

 20. Conspiraki Theologist said

  Γιατί αποτελεί στίγμα για μια γυναίκα το να είναι άπιστη?

  (όχι, δεν διάβασα το άρθρο από τη φυλλάδα του νεοφιλελε Γεωρχλεχλε, κρίνω μόνο απ τον τίτλο)

  Τι μανία είναι αυτή με την υπεράσπιση της μονογαμίας, σε βάρος των γυναικών?

  Έχει αφήσει βαθύ στίγμα ο χρισταινισμος…

 21. sarant said

  15 μεμνήσθαι όμως

  18-19 Αυτή ήταν η συνέχεια; Εμ, γι αυτό κόπηκε.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάλι διπλό το σχόλιο. Δηλώνω αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. 😇

 23. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο, κι ευχαριστώ για το «μεμνήσθαι» του Μπέου !

 24. Δίμουρη, διπρόσωπη, διμούτσουνη. Η τελευταία λέξη χρησιμοποιείται για σουγιάδες και λεπίδες που κόβουν κι απ’ τις δυο μεριές

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να επισημάνουμε πως όλοι αυτοί οι ημιμαθείς δημοσιογράφοι του λάιφ στάιλ ηλεκτρονικού, κυρίως, τύπου, επίγονοι και προϊόντα των αλήστου μνήμης Νίτρο και Κλικ, έχουν ως μοναδικό σημείο αναφοράς τον Μπαμπινιώτη και το λεξικό του. Ως εκεί και μη παρέκει φτάνουν οι γλωσσικές τους αναζητήσεις.

 26. BLOG_OTI_NANAI said

  20: Καταρχάς, η μονογαμία των γυναικών, είναι φαινόμενο προ Χριστού. Όπως ξέρουμε τα συμπόσια με τις σεξουαλικές ελευθεριότητες ήταν για άντρες και πόρνες την ίδια ώρα που οι γυναίκες τους ήταν στον γυναικωνίτη. Δεύτερον, Ο Χριστιανισμός είναι υπέρ της μονογαμίας πάντων των έγγαμων. Μην μπερδεύουμε λοιπόν το διαχρονικό «αντριλίκι» ως ένστικτο με συγκεκριμένες κοσμοθεωρίες.

 27. sarant said

  23 Το μεμνησθαι είναι του Πλεύρη 🙂

 28. BLOG_OTI_NANAI said

  Ιστορικό Λεξικό:

 29. Πέπε said

  > > στο προ-σύγχρονο παρελθόν στα Βαλκάνια

  προνεωτερικό;

  > > η λέξη spermaceti, που στα ελληνικά αποδόθηκε σπερματοκηρός.

  σπαρματσέτο

 30. sarant said

  28 Α μπράβο. Κι αν συνεχιστεί η έκδοση, στον 7ο τόμο θα είναι και ο δίμουρος.

  Θα λείψω μερικές ώρες.

 31. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Στην πρόταση «Κάτι ανάλογο δεν είχε γίνει άλλωστε με την τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου…» ή πρέπει μπει ερωτηματικό ή να φύγει το «δεν».

 32. Ιερόδουλος said

  Καλημέρα σε όλους. Πάντα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όλα τα άρθρα του N.Σαραντάκου .Τις προάλλες, που έλεγαν και παλιά, άκουσα από βορειοηπειρώτισσα και τη λέξη «δίγγονη», για τη δισέγγονή της.
  Το δίμουρη μου θύμισε το Πελοποννησιακό διμούτσουνη. Υπέροχα εκφραστική ελληνική γλώσσα! Μακάριος και όποιος ασχολείται ευ-σπλάγχνως, τουτέστιν χωρίς δυσ-κοιλιότητα, μαζί της!
  😉

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  Δίμουρος (Πολίτης) και δίμουρος = δίχρωμος ή διπλής όψεως:

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ψεύτικα μ’ αγκαλιάζουσου
  και δίμουρα με φίλιες,
  κι ανεγυριστικά ‘τονε
  τα λόγια απου μου ΄μίλιες.

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μήπως «η πόρτα των μικρών γειτόνων» χρησίμευε κυρίως στο να πηγαινοέρχονται τα πιτσιρίκια των οικογενειών, για να παίζουν ή να κάνουν θελήματα (τράβα, βρε, και ζήτα ένα λεμόνι απ’ τη γειτόνισσα. Θα φτύσω! ); Και, βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές που αναφέρει το άρθρο, χρησίμευαν και στους ενηλίκους.
  Το «προκαταβάλλω» με τη σημασία του «προκαταλαμβάνω» δεν το ακούμε μόνο, αλλά το βλέπουμε και γραμμένο και μάλιστα ανορθόγραφα. «Θερίζει η γραμματική εδώ μέσα», που έλεγε και ο Σταυρίδης.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.koutipandoras.gr/article/prokatabalei-tis-apofaseis-ths-dikaiosynhs-yper-ths-eldorado-o-adwnis&ved=2ahUKEwiWiPbeseHZAhUCDZoKHQ_mDeMQFjABegQICBAB&usg=AOvVaw0cscJITO1itvD4ngczltxp

 36. ΣΠ said

  Το αρχικό άρθρο για το πετρέλαιο:
  44 Things You Didn’t Know About Oil
  37.) Were the oil rush to have started several decades later than the 1860s, we might have never witnessed a sperm whale in the 20th century – sperm whale oil was the essential source for producing kerosene, and as a result they were almost hunted down to extinction.
  Τα σπερματοζωάρια είναι «μετάφραση» του sperm whale oil, δηλαδή λάδι από την φάλαινα φυσητήρα.

 37. Κουτρούφι said

  Σχετικά με το «άσφαλτος» της Α. Δημητρίου

  Αυτοσχέδιο δίστιχο του 1915
  Δόξα μεγάλη και τιμή στον πρώτο τιμονιέρη,
  πούχει το μάτι άσφαλτο και σίγουρο το χέρι.

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και δίμουρος, και δίμουρα και διμουρ(γ)ιά

  Το δίμουρο τον άθρωπο σαν τονε καταλάβεις,
  τη διμουργιά του κάτεχε κι αμάχη μην του πιάνεις.

  Από τα χειρότερα χαρακτηριστικά η δημουργιά. Η μαντινάδα συμβουλεύει λοιπόν να έχεις μεν το νου σου με το δίμουρο αλλά να μην κοντραριστείς μαζί σου.

  Για φυτά και βλαστούς λέμε επίσης το δίμουρο.Συνήθως για να περιγράψουμε π.χ. ότι διμουργιάσανε οι κολοκυθιές και αφορά την εποχή προς το αποκήπισμα του περβολιού, που κόβουμε τα παραπούλια-κορφάδες και κάνουμε το νόστιμο γιαχνί.

 39. ΣΠ said

  Εδώ η συνέχεια με την απάντηση της Στέλλας (στο 5:28):

 40. Πέπε said

  @13:
  > > …τις διμούτσουνες (οχιές, κάμες, μπιστόλες)…

  Η διμούτσουνη μπιστόλα είναι αυτή που ρίχνει και μπρος και πίσω; Μία στον στόχο και μία στον σκοπευτή;

  Όχι πως το αποκλείω δηλαδή να λένε έτσι κάπου τις δίκαννες, αλλά δεν παύει να με παραξενεύει. «Πρόσωπο» (μούρη, μουτσούνα κλπ., επίσης «μέτωπο», καθώς και από κει που «βλέπουμε») είναι η εμπρός μεριά. Η διμούτσουνη κάμα έχει δύο μπροστινές μεριές και καμία πίσω. Η οχιά η διμούτσουνη είναι μυθικό τέρας, ό,τι θέλει κάνει. Το δίκαννο όπλο όμως μία μπροστινή μεριά έχει όλη κι όλη.

 41. Καλημέρα.
  Ἄλλη μία ἀκλισιά, αὐτὴ τὴ φορὰ καὶ πάλι ἀπὸ τὸ TVXS ποὺ ἀποτελεῖ ἀπὸ μόνο του πραγματικὸ περιβόλι μὲ μαργαρῖτες (κατὰ τὸν Ἀθ. Φωτιάδη). Προφανῶς ὁ συντάκτης θεωρεῖ ὅτι τὰ ποντιακὰ δὲν εἶναι ἑλληνικά, ἀλλὰ ξένη γλώσσα, ὁπότε καὶ οἱ λέξεις τους δὲν κλίνονται:

  «Πελίτι σημαίνει βελανιδιά στα ποντιακά και το όνομα είναι εμπνευσμένο από μία μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κάτω Νευροκοπίου όπου και ξεκίνησε το εγχείρημα» εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο γενικός συντονιστής και ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

  Η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου, τα γραφεία στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας στη Δράμα»…

 42. BLOG_OTI_NANAI said

  35: Και σε έντυπα ξεφεύγει:

 43. Πέπε said

  @41:
  Ενώ σε σωστά ποντιακά θα έπρεπε να πει: «…ο γενικός συντονιστής και ιδρυτής τη Πελιτί» / «η έδρα τη Πελιτί».

  …Πάντως με το συγκεκριμένο όνομα αούς συχνά μια αμηχανία ως προς την κλίση. Το κανονικό νεοελληνικό «του Πελιτιού» για κάποιον λόγο δεν έρχεται εύκολα. Ίσως επειδή, με τέτοια κατάληξη, περιμένει κανείς ότι θα είναι «ο Πελίτης», ξέροντας όμως ότι είναι ουδέτερο μπερδεύεται.

 44. Πέπε said

  [43 συν.εχεια:]

  Όχι πως ήξερα, βέβαια, ότι πρόκειται για ποντιακή λέξη, ούτε νομίζω να το ξέρουν όλοι όσους ( 🙂 ) έχουν ακουστά το Πελίτι. Η διαλεκτική προέλευση της λέξης είναι τελείως άσχετη με τη δυσκολία πολλών στην κλίση της.

 45. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο αυτοκράτορας των διπρόσωπων, ο «διπλοδιμούρης»:

 46. leonicos said

  Καλημέρα και ας είναι καθυστερημένη

  Τη λέξη δίμουρος τη χρησιμοποιώ κι εγώ με την έννοια διπρόσωπος, σαν πιο ελαφρά παραλλαγή.

  Έχεις σε όλα δίκιο αλλά

  Και μια και πιάσαμε τις γυναίκες, φίλος στέλνει άρθρο με τίτλο «Μια γυναίκα στη θέση του επικεφαλής της Europol«.

  Και αναρωτιέται: Δηλαδή αντικαθιστά τον επικεφαλής μέχρι να γυρίσει;

  «Μια γυναίκα επικεφαλής της Europol» δεν τους έκανε άραγε;

  Όντως είναι αμφισημαινόμενο, αλλά όχι λάθος. Σε σχήμα κατά το νοούμενον, ερμηνεύεται σωστά. Αν ήταν στη θέση του μέχρι να γυρίσει, θα το έγραφαν αλλιώς.

  Καλός, καλός, καλός….. αλλά καμιά φορά γκρινιάρης.

 47. leonicos said

  ρέκτης = μανιακός με κάτι, παθιασμένος

 48. Triant said

  Καλημέρα.

  Αναφέρομαι σε προηγούμενο άρθρο, αλλά αφενός μεν χρωστούσα μιαν απάντηση αφετέρου δε έχει κάποια σχέση με το σημερινό θέμα.

  Η ‘ατομιστία’ ζεί και βασιλεύει (πενήντα χρόνια μετά), καθώς και ο ατομίσταρος! Παρακαλώ να ενημερώσετε τους λεξικογράφους.

 49. dryhammer said

  40. Βλέπε και
  https://www.slang.gr/lemma/12734-dimoutsouni

 50. Γιάννης Ιατρού said

  8: Λεύκιππε
  …Δεν το βρίσκω άστοχο καθώς, έστω κι αν δεν ξέρω το γιατί, είναι η πραγματικότητα. Το μυαλό της γυναίκας, κατά κανόνα, λειτουργεί πολύπλοκα με την θετική έννοια και είναι «θηλυκό» με την έννοια ότι «γεννάει» ιδέες.. …

  Να το εικονοποιήσουμε λοιπόν (ακολουθεί ξένη δημοσίευση 🙂 🙂 🙂 )
  Δες το επόμενο απλούστατο διάγραμμα:

  Ανάλυση:
  Γυναικεία σκέψη….
  Κάθε μπαλάκι συμβολίζει μια σκέψη για κάτι που πρέπει να γίνει ή μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί ή ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

  Σημείωση: Από διάφορους κύκλους διαδίδεται, πως ο άντρας έχει μόνο δύο μπαλάκια, κι αυτά απασχολούν ολόκληρο τον εγκέφαλό του 🙂 🙂

 51. daeman said

  «Χρόν’ εἶναι ὁποῦ ἤμου ’ς τὰ Νησὰ κ’ ἤμουνε παντρεμένος,
  μὰ πλειὰ καλιά ’χα νά ’χα σται ’ς τοὺς Τούρκους σκλαβωμένος·
  γυναῖκα μιὰ εἶχα ζηλιαρὰ πολλά, κακοδιαρμίστρα
  ’ς τὸ σπίτι, καὶ κακόπλαστη, δίμουρη, καὶ μεθύστρα,
  κακόβια, ἀνάλατη, κοχλή, τόψια, ψειρομασκάλα,
  λεμενταρίστρα καὶ γλωσσοῦ, φαγάνα, καὶ βουβάλα.»

  ~ Ο Στάθης, κρητική κωμωδία, νυν πρώτον εκδιδομένη εκ χειρογράφου της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης υπό Κ. Ν. Σάθα, Τύποις Φοίνικος, Βενετία 1878 (http://georgakas.lit.auth.gr/dimodis/images/pdf/547.pdf)

  «Είπε, µα ευτύς σκυλοµετάνιωσε, το γόνα αρπάει του γέρου:
  «Παππού, συµπάθα µε, άπρεπα, θαρρώ, πλερώνω το ψωµί σου·
  µα το Θεό, συχνά το διαµετρώ, διαµετρηµό δε βρίσκω·
  σαν τη βασίλισσα, τη δίµουρη κι εγώ σαγίτα παίζω,
  κι είναι, µαθές, το ναι το φάδι µου και τ’ όχι το στηµόνι,
  κι ό,τι ξοµπλιάζω οληµερού γοργοξεπαραλυώ οληνύχτα.»»

  ~ Νίκος Καζαντζάκης, Οδύσεια/Οδύσσεια

 52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37, μα ναι, «Άσφαρτο,-ες,-α » στα χείλη των παλιών μου: μπαλοτιές (ντουφεκιές) από καλό κυνηγό που βρίσκουν πάντα το θήραμα, σπόροι που φυτεύτηκαν και φύτρωσαν όλοι, υφαντό/πλεχτό που δεν έχει ψεγάδι κλπ.

  45 !! 🙂
  Διπλοτριπλοδιμουργιά… Διπλοτριπλοδιάολε … διπλο τριπλοδιπλωμένο 🙂

 53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> όσο για την πορτα των μικρών γειτόνων, ασφαλώς θα είναι «η πορτούλα του γειτονα».
  Πορταλάκι ή πορτούλι σ΄εμάς.(Ξου «ξωπορτο» από δω 🙂 )
  Πορτάκι,πορτίτσα.παραπόρτι,πορτί,
  το πίσω ή το δίπλα,το κρυμμένο,που είτε επικοινωνεί με τον καλό γείτονα ή βγαίνει απρόοπτα στο δρόμο.
  Πορτέλα η μπροστινή,κύρια πόρτα.

  «Δεν ήταν δυνατό να μην έμαθε, να μην άκουσε τον ερχομό του. Τα παράθυρα τ’ ανατολικά και το παραπόρτι του σπιτιού της έβλεπαν στην αυλή του. «https://www.mikrosapoplous.gr/extracts/mathisis/69e.html

 54. Γς said

  Και που είναι εκείνη η ωραία εποχή που διετέλεσα και δίμουρος

 55. daeman said

  @40 διμούτσουνη: με δύο μουτσούνες, δύο στόμια, δύο μπούκες, δύο κάννες:

  «Ξεπορτίζοντας πέταγε κάπου-κάπου κάνα διπλό στη μάνα του… «Να πάρε για ταμπάκο, καφοκούτι»… της έκανε. Που στάχτη και κουρνιαχτός να τούχε γίνει του Καπταθάνου. Ούλο με μιά κουμπούρα διμούτσουνη είχε πάντα να κάμει και με μιά κάμα δίκοπη και κείνη· ξυπνός τα είχε πάντα στο ζωνάρι του, πεσμένος στο προσκέφαλο. Είχε και κείνο το μεράκι, τη σαρμόνικα, άλλος –ετούτη– μπελιάς απ’ το Μαυρόπουλο, άλλου είδους ταραχή ετούτη πάλι! Μπελιάς των μεσημεριών και των μεσάνυχτων, μπελιάς των ποντικώνε και του κόσμου. Την είχε σπουδάσει στη φυλακή, στα Παραπήγματα –μπρε φυλακή να σου πετύχει! ‘Ρχόντας απ’ την Αθήνα την κουβάλησε μαζί του στο χωριό, αυτή και την κουμπούρα τη διμούτσουνη· ολοημερίς αντήχαε το καψοκόνακο απ’ τους στριγγλιάρικους ήχους της· τα κεραμίδια πάγαιναν να σπάσουν. Εκεί να σ’ έχω ν’ ακούς και να θαμάζεις· τί θες, τί αποθυμάει η ψυχούλα σου ν’ ακούσεις· ούλους τους χαβάδες και τα νούμερα. Θες χασάπικα, θες ζεϊμπέκικα, θες χασικλίδικα, θες αμανέδες.»
  ~ Τράτα Κουλουριώτικη, Γιάννης Σκαρίμπας (https://www.mikrosapoplous.gr/extracts/gryponisi/1.html)

  https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?17268-Τι-μούτρα-είν-αυτά-μωρέ&p=265659&viewfull=1#post265659  Λεξικό της Λαϊκής και Περιθωριακής γλώσσας Γ. Κάτου (http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php/anazitisi/g-katou)

 56. … -αναρωτιέμαι όμως τι καημός ήταν αυτός που έπιασε όλη τη μπλογκόσφαιρα να συζητάει και να κοροϊδεύει μια φωτογραφία …

  Απλά κάτι επιλογές τύπου Κωνσταντοπούλου, Πανούση, Βαρουφάκη, Κονιάρδου, Ζουράρι, χαράσσονται ανεξίτηλα στην μνήμη του λαού και επανέρχονται στην μνήμη με κάθε ευκαιρία … όπως θυμόμαστε μια χοντρή πλάκα που μας κάνανε…

 57. dryhammer said

  … όπως θυμόμαστε μια χοντρή πλάκα που μας κάνανε…

 58. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Μὴν εἶσαι ψεύτρα δίγνωμη
  μὴ μοῦ μιλᾶς μὲ μάσκα…

  τραγουδάει ὁ Χατζηχρῆστος.
  Τὸ δίμουρη θὰ τοῦ πήγαινε μιὰ χαρά, τόσο ἐννοιολογικά, ὁσο καὶ μετρικά.

 59. Γς said

  56:

  >> -αναρωτιέμαι όμως τι καημός ήταν αυτός που έπιασε όλη τη μπλογκόσφαιρα να συζητάει και να κοροϊδεύει μια φωτογραφία …

  που έγινε και η αιτία να πω προχτές και για τα λάθη μιας δικιάς μου ποζεριάς όταν πήγα να πουλήσω μούρη κάποτε

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/03/meze-312/#comment-489504

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άσχετο, αλλά το είδα πριν από λίγο:
  Ξεφτίδι κυματίζει η σημαία στον ιστό του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου, στην τριλογία. Να την καμαρώνουν ντόπιοι και ξένοι. Αν όμως σκαρφαλώσει κάνας κουκουλοφόρος και της βάλει φόκο, θρήνος και κοπετός και κατάρες από τους δίμουρους επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης. Την προτιμούν έτσι, κουρέλι, να εκφράζει την παραδοσιακή μας αδιαφορία για ό,τι δημόσιο. Α, οι παραδόσεις πρέπει να τηρούνται.

 61. Γς said

  54:

  >Και που είναι εκείνη η ωραία εποχή που διετέλεσα και δίμουρος

  Οχι και τρίςμουρος.

  Ομως μπορεί να γίνω τρίςχηρος ο δίςχηρος.

  Είδομεν

 62. ΚΩΣΤΑΣ said

  > «Μπορείς να βρεις πολλά τεχνάσματα, αφού είσαι γυναίκα»

  Δεν φτάνει μόνο η γυναίκα, κι ο άντρας πρέπει λίγο να τό ‘χει.

  Είχα γυναίκα, είχα και ζα,
  είχα μια Βάσω με βυζά,
  μα προκοπή δεν είχα.

 63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @20,26. Εἶναι γεγονὸς ὅτι ἡ μονογαμία τῶν γυναικῶν ἔχει τὶς ρίζες της στὸ πέρασμα ἀπὸ τὴν μητριαρχία στὴν πατριαρχία.

  Ὅμως στὴν ἀνδροκρατούμενη κοινωνία τῆς ἀρχαιότητας πιστεύω πὼς εἶχαν ἐπιβιώσει κάποια ὑπολείμματα μητριαρχικῶν ἠθῶν, ὅπως ὁ θεσμὸς τῆς ἱερῆς πόρνης, τῆς ἱερόδουλης. Ἐπίσης ἡ ἀρχαία θρησκεία εἶχε θεοποιήσει τὴν γυναικεία σεξουαλικότητα μὲ τὴν Ἀφροδίτη.

  Νομίζω πὼς μὲ τὴν καθιέρωση τοῦ Χριστιανισμοῦ ὡς ἐπίσημης θρησκείας τοῦ Ρωμαϊκοῦ Κράτους ἐπικράτησαν πιὸ «συντηρητικὲς» ἀντιλήψεις γιὰ τὶς σεξουαλικὲς σχέσεις, ἰδιαίτερα γιὰ τὶς γυναῖκες. Αὐτὸ πῆρε καὶ ἰδεολογικὸ μανδύα μὲ τὸ δόγμα τῆς ἀειπαρθενίας τῆς Παναγίας.

  Μετὰ ἦρθε τὸ Ἰσλάμ καὶ τὰ συμπλήρωσε…

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  50 >>Το μυαλό της γυναίκας, κατά κανόνα, λειτουργεί πολύπλοκα
  της γυναίκας -και- η καρδιά είναι μια άβυσσο 🙂

 65. Γιάννης Ιατρού said

  64: Ναι, ναι, …πότε κόλαση και πότε ο παράδεισος.. 🙂

 66. Ριβαλντίνιο said

  @ 63 Δημήτρης Μαρτῖνος

  Ο χριστιανισμός απελευθέρωσε την γυναίκα, ομοίως τους σκλάβους και βοήθησε να θεσπιστούν νόμοι για τα παιδιά. Μέχρι τότε οι αρχαίοι λαοί είχαν την γνώμη του Θαλή ή του Σωκράτη για την γυναίκα :

  φασί, τριῶν τούτων ἕνεκα χάριν ἔχειν τῇ Τύχῃ:
  πρῶτον μὲν ὅτι ἄνθρωπος ἐγενόμην καὶ οὐ θηρίον,
  εἶτα ὅτι ἀνὴρ καὶ οὐ γυνή,
  τρίτον ὅτι Ἕλλην καὶ οὐ βάρβαρος.

 67. Ριβαλντίνιο said

  Ο νεαρός δεν ξέρει τη λέξη, οπότε επιχειρεί να τη διορθώσει «διπρόσωπη θες να πεις». Το βιντεάκι κόβεται εκεί και δεν ξέρουμε ποια ήταν η αντίδραση της Στέλλας. Ελπίζω να είχε την ετοιμότητα να του πει κάτι τσουχτερό, αλλά φοβάμαι πως όχι.

  Δεν είναι νεαρός. Αυτό είναι το πρώτο.
  Δεν την διορθώνει ακριβώς, αφού θέλει να την «διπλαρώσει» που θα ‘λεγε και ο παππούς μου. Αυτό είναι το δεύτερο.
  Σύμφωνα με το βιντεάκι του σχολίου 39, το νέτο του εξηγεί ότι έτσι το λέμε στην Κρήτη και αυτός φαίνεται να το αποδέχεται. Συνεπώς δεν έπρεπε να του πεί κάτι τσουχτερό. Αυτό είναι το τρίτο.

 68. giorgos said

  66.Aφού τίς απελευθέρωσε , γιατί δέν τίς άφήνει νά μπούν στό Αγ. Ορος.

 69. Ριβαλντίνιο said

  @ 68 giorgos

  Για τον ίδιο λόγο που και οι άνδρες δεν πηγαίνουν σε κάποια γυναικεία μοναστήρια ή που μπορεί να πάει ένα ανδρόγυνο σε ένα γυναικείο μοναστήρι ως φιλοξενούμενοι, αλλά θα τους βάλουν να κοιμηθούν ξεχωριστά.

  Διαμαρτύρεσαι ομοίως που μόνο ο παπάς μπαίνει από την Ωραία Πύλη και περνάει μπροστά από την Αγία τράπεζα , ενώ όλοι οι άλλοι μπαίνουμε από τα πλάγια και περνάμε από πίσω ;

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68. Μη μου το θυμίζεις!
  Στην τρίτη/τέταρτη ηλικία, άμα προφτάσω κι ακόμη ισχύει το άβατο, θα πα να βρω την αρσενική μου ταυτότητα (θα δυσκολευτώ βέβαια,αλλά ποιος νοιάζεται στα 80!) για να πάω στ΄Αγιονόρος.

 71. vagelford said

  Φανταστικό μεζεδάκι από τη Ναυτεμπορική:

  Επιστήμονες λύνουν το «μυστήριο» της σφαιρικής αστραπής

  «Μέσα σε εξαιρετικά αραιό και ψυχρό κβαντικό αέριο, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν «κόμπους» που αποτελούνται από τις μαγνητικές «στιγμές», ή spins, των ατόμων- συστατικών. »

  όπου «μαγνητική στιγμή» μάλλον είναι το magnetic moment ή η μαγνητική ροπή (https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_moment)

 72. Γιάννης Ιατρού said

  63α: Άσε Δημήτρη, να μην αρχίσω να αναφέρω πως στο πέρασμα ( ἀπὸ τὴν μητριαρχία στὴν πατριαρχία) που γράφεις, επιστρατεύτηκαν οι Θεοί για να καλύψουν τα κενά των «αγνώστου πατρός» ηρώων. 🙂
  Κι όταν οι αρχαίοι δεν γνώριζαν «τίνος είναι το παιδί», αναλάμβαναν οι ραψωδοί να αποκαταστήσουν την τιμή της μαμάς:
  Ο θεός Τάδε το διέπραξε. Με αναπόφευκτη κατάληξη οι «αγνώστου πατρός» να εμφανίζονται θεογέννητοι και οι «γνωστού» να έχουν πρόβλημα. Η επίκληση του Δία ως γενάρχη, γίνεται πάνω από είκοσι ηρώων κλπ. κλπ. 🙂

 73. giorgos said

  Οί λόγοι φίλε ριβαλντίνιο , μάλλον είναι βαθύτεροι…

  »
  «Αξίζει νά προσέξωμε τόν στενό συνδυασμό λογικής καί οίονεί κακού πού ύπάρχει στίς πρώτες σελίδες τής «Γένεσης» .
  Διαβάζοντας άπό τήν άρχή τήν «Παλαιάν Διαθήκη» , θά ίδούμε ότι δέν ύπάρχει αίτία τών θεϊκών δημιουργημάτων . Η αίτία δημιουργίας τού κόσμου , μέχρι καί τού Αδάμ συμπεριλαμβανομένου , είναι ένα αίσθητικό – ήθικής φύσεως γεγονός: «καί είδεν ό θεός ότι καλόν». Τά πάντα μέχρις έδώ δημιουργούνται άπό μιάν βούληση , τής όποίας δέν έχει προηγηθή καμμία σκέψη . Εκεί πού άρχίζει λογικός συλλογισμός στίς σελίδες τής «Γένεσης» , όπου δηλ. προηγείται «σκέψη» τής Δημιουργίας , είναι στόν στίχο (2,18) , όταν πρόκειται νά κατασκευασθή ή γυναίκα . «Καί είπε κύριος ό θεός , Ού καλόν είναι τόν άνθρωπον μόνον , ποιήσωμεν αύτώ βοηθόν κατ’ αύτόν» . Τό «Ού καλόν» είναι άποτέλεσμα προηγηθέντος συλλογισμού . Καί έδώ , στήν κατασκευή τής γυναικός , άνατρέπεται ή αίσθητική τάξη δημιουργίας τού κόσμου . Αύτό σημαίνει ότι ή γυναίκα είναι άτελές δημιούργημα , ώς άποτέλεσμα λογικής , έναντι τών άλλων πού έχουν αίσθητικές αίτίες . Είναι συνεπώς έκ κατασκευής ό οίονεί φυσικός φορέας τής άμαρτίας στόν κόσμο , πράγμα πού , καθώς ύποθέτομε , είναι καί ή αίτία πού οί καλόγηροι δέν τήν άφήνουν νά μπή στό Αγ. Ορος (τούτο φυσικά δέν άποκλείει διάφορες άλλες έρμηνείες , όπως π.χ. μόνο ή Παναγία πρέπει νά ύπάρχη έκεί κλπ. (1) Αλλά ύποθέτομεν ότι οί λόγοι πρέπει νά είναι πολύ βαθύτεροι καί πνευματικώτεροι , παρά άπλές λεπτομέρειες τυπικού) . Τό έθος αύτό μετεφέρθη έπί τού Αγ. Ορους άπό τά μοναστήρια τού μικρασιατικού Ολύμπου .
  Τήν τάξη αύτή πραγμάτων μπορούμε νά τήν παρακολουθήσωμε καθ΄όλην τήν διάρκεια , μέχρις ότου οί πρωτόπλαστοι έκδιωχθούν τού Παραδείσου . Οταν οί πρωτόπλαστοι παρουσιάζονται ένώπιον τού Θεού , όταν ό ίδιος τούς καλή , είναι ή ώρα μετά τό φαγητό , όπου ό άνθρωπος ίκανοποίησε τίς ζωϊκές του άνάγκες καί είναι στόν ύψηλότερο βαθμό άνθρωπος . Τήν ώρα λοιπόν αύτή καλεί πρώτον τόν Αδάμ. Οταν τόν έρωτά , ό Αδάμ , έπειδή είναι τό άνώτερό του δημιούργημα καί έχει έσωτερικήν σχέση μέ τόν Θεό , αίσθάνεται πνιγμένος στήν ένοχή , χάνει τά λόγια του , δέν μπορεί ν’ άπαντήση.
  Ο Θεός τόν έρωτά «πού εί?» ,κι’ αύτός άπαντά άλλ’ άντ’ άλλων: «Τήν φωνήν σου ήκουσα περιπατούντος καί έφοβήθην , ότι γυμνός είμι» . Στό τέλος ό Αδάμ , τό μόνο πού άνασύρει άπό τό βάθος τής ψυχικής του τούτης περιπλοκής , είναι τό «Η γυνή ήν έδωκας μετ’ έμού…» , έπιστρέφοντας έτσι τήν αίτία στόν ίδιο τόν Θεό . Οταν έρχεται ή στιγμή τής Εύας, αύτή , ώς τρόπον τινά κατασκεύασμα έκ λογικής καί όχι δημιούργημα , δέν έχει τά ψυχικά προβλήματα τού Αδάμ . Μόλις ό Θεός τήν έρωτά «Τί τούτο έποίησας?» , αύτή χωρίς κανένα ψυχικό ένδοιασμό άπαντά άπλώς καί άμεσα : «Ο όφις ήπάτησέ με καί έφαγον» . Τήν αύτήν τάξη πραγμάτων μπορούμε νά διακρίνωμε καί στήν σχέση τού ίδιου τού Θεού ώς πρός τά δημιουργήματά του κατά τήν άπονομή τής «τιμωρίας» .
  Τόν Αδάμ , μέ τόν όποίον έχει μαζί του έσωτερικήν σχέση δημιουργού καί πλάσματος , δέν μπορεί νά τόν καταρασθή άμεσα καί τελικώς δέν τόν καταράται.
  Από τό βιβλίο «Η Ανατολική Μεσόγειος ώς Εύρωπαϊκή Ιστορία»

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πώς μεταφράζονται politainment και infotainment ;
  https://www.amna.gr/mobile/article/237199/I-S-Triantafullou-milaei-sto-APE-MPE-gia-to-programma-Diigoumai-tin-Europi

 75. Ριβαλντίνιο said

  @ 73 giorgos

  Αν οι χριστιανοί υποβιβάζουν τη γυναίκα μέσω της ιστορίας με την Εύα, τότε οι προχριστιανοί τι έκαναν με την ιστορία της Πανδώρας ; Βέβαια οι χριστιανοί την Εύα την έχουν περί πολλού, και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού είναι αγία. Η Παναγία ονομάζεται «Νέα Εύα», στις εικόνες ο Χριστός τραβάει μέσα από το φέρετρο από την μιά πλευρά τον Αδάμ και από την άλλη την Εύα, η Κασσιανή είπε ότι από την γυναίκα ( = Παναγία ) προήλθε το καλύτερο κ.λπ. Οι μοναχοί στο Άγιο Όρος μια γυναίκα τιμούν : την Θεοτόκο. Συνεπώς οι αναλύσεις και υποθέσεις είναι καλές, αλλά δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Giorgos δεν έχει καταλάβει ότι άβατο υπάρχει ακόμα και στις γυναικείες τουαλέτες για τους άνδρες, και άμα πάει να μπει, ή θα φάει τακουνιά στο κεφάλι, ή θα τον πάρει σηκωτό ο σεκιουριτάς…
  Μήπως έχει δοκιμάσει να μπει σε φυλασσόμενες διαβαθμισμένες περιοχές σε δημόσιους χώρους; Και η πλάκα είναι ότι έχουν πρόβλημα με το Άγιο Όρος, άνθρωποι που… βλαστημάνε συνεχώς τον Χριστιανισμό και δεν θα πήγαιναν εκεί ούτε αν τους απειλούσαν με όπλο… Υποκρισία και φλυαρίες για να περνάει η ώρα…

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  Α, να προσθέσω και κάτι ακόμη:

  «Άσε μας βρε Γιώργο επιτέλους»

  (Από τό βιβλίο «Η Ανατολική Μεσόγειος ώς Εύρωπαϊκή Ιστορία»)

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Σε ποια σελίδα το γράφει αυτό, Blog; Να βάζουμε σωστά τις παραπομπές έτσι; 😊

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  78: Με συγχωρείτε, ήταν από μνήμης το απόσπασμα 🙂

 80. BLOG_OTI_NANAI said

  73: Ζητώντας την κατανόηση όποιου διαβάσει όσα γράφω, έπεσε το μάτι μου σε μια παράγραφο του απίθανου Κακλαμάνη. Όποιος έχει χρόνο για χάσιμο, ας διαβάσει αυτό που παραθέτω από το σχόλιο 73:

  «μέχρι και του Αδάμ […] τα πάντα […] δημιουργούνται από μιαν βούληση, της οποίας δεν έχει προηγηθή καμμία σκέψη […] στην κατασκευή της γυναικός, ανατρέπεται η αισθητική τάξη δημιουργίας του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα είναι ατελές δημιούργημα, ως αποτέλεσμα λογικής, έναντι των άλλων που έχουν αισθητικές αίτίες«.

  Πρώτον, βλέπουμε πως η διήγηση του πρώτου κεφαλαίου της Γενέσεως δεν άρεσε στον Κακλαμάνη και την παρακάμπτει εντελώς:

  – Δεν του άρεσε διότι είναι προφανές ότι ο άνθρωπος ως ουσία είναι ένα δημιούργημα με τις μορφές του άνδρα και της γυναίκας. Αλλά εκεί δεν μπορούσε να κολλήσει τον μισογυνισμό…

  – Δεύτερον δεν του άρεσε η διήγηση διότι του ανατρέπει την άποψη ότι «μόνο στη γυναίκα προηγήθηκε σκέψη»! Ενώ όπως βλέπουμε, σαφώς προηγήθηκε σκέψη πριν την δημιουργία του ανθρώπου, όπου αδιαχώριστα για άνδρα και γυναίκα, ο Θεός «σκέφτηκε»: «ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν». Άρα, ούτε εδώ μπορούσε να κολλήσει τον μισογυνισμό.

  Και το αποκορύφωμα βεβαίως είναι πως στο απόσπασμα που παραθέτω στην αρχή του σχολίου μου, είναι σαν να εννοεί ο Κακλαμάνης ότι η γυναίκα ως δημιούργημα εκλαμβάνεται ατελέστερο και από τα… ζώα, μια που τα πάντα (εκτός μόνο της γυναίκας) δημιουργούνται από μιαν βούληση, της οποίας δεν έχει προηγηθή καμμία σκέψη!

  Από εκεί και πέρα ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του:

 81. Κουτρούφι said

  #66. «..χάριν ἔχειν τῇ Τύχῃ, πρῶτον μὲν ὅτι ἄνθρωπος ἐγενόμην καὶ οὐ θηρίον»
  Μια γνωστή μου, καλή της ώρα, απαντούσε όταν της έλεγαν ευχαριστώ: «Τον Θεό που σ’ έκανε άνθρωπο και όχι γαϊδαρο». Δεν ήξερα ότι μια παρόμοια θέση βρίσκεται σε αρχαία κείμενα (Διογένης Λαέρτιος;).

 82. Μαρία said

  >Μυριζει (κακή) μετάφραση το κείμενο -όσο για την πορτα των μικρών γειτόνων, ασφαλώς θα είναι «η πορτούλα του γειτονα».

  Η σωστή μετάφραση στα βορειοελλαδίτικα «το καπιτζίκι» (kapıcık). Έσωσε πολλούς φυγάδες. Έμπαινε π.χ. κάποιος απ’ την Τσιμισκή και έβγαινε στην Εγνατία 🙂

 83. sarant said

  Ευχαριστω πολυ για τα νεότερα σχόλια!

  81 Κι εμείς το λέμε, αλλά χωρίς τις δυο τελευταίες λέξεις, που εννοούνται.

  Μια και πιάσαμε τα δι-, υπάρχει και το δίβουλος, που εγω το έμαθα να σημαίνει «αναποφάσιστος» αλλά ίσως χρησιμοποιείται και για τον διπρόσωπο.

 84. Cyrus Monk said

  Ξέχασες καὶ τὸ δίβατον 🙂 Νικοκύρη!!!

 85. Γιάννης Ιατρού said

  83β ..ίσως χρησιμοποιείται και για τον διπρόσωπο
  Ευρέως 🙂

 86. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν ἔχω διάθεση νὰ ἐμπλακῶ σὲ θεολογικὲς συζητήσεις. Κάποιες διαπιστώσεις ἔκανα σχετικὰ μὲ τὴ θέση τῆς γυναίκας σὲ διάφορες ἱστορικὲς περιόδους. Φυσικὸ εἶναι κάπου νὰ ἐμπλέκονται καὶ οἱ κυρίαρχες θρησκεῖες τῆς κάθε ἱστορικῆς περιόδου καὶ τοῦ κάθε τόπου.

 87. sarant said

  85 Εχει «δίβουλος» το τραγούδι;

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και οι δύο, παρά το προκεχωρημένο όριο της ηλικίας τους, είναι ενεργοί πολίτες αυτής της κοινωνίας και δραστηριοποιούνται ως έφηβοι.»
  Δύο μεζεδάκια (νομίζω) στην ίδια περίοδο, στο σημερινό άρθρο του Κοροβέση. Πιο σωστό μου φαίνεται να γράψει «παρά την προχωρημένη ηλικία τους» και «σαν έφηβοι», αφού δεν είναι έφηβοι. Ο λόγος για τον Γλέζο και τον Θεοδωράκη.
  http://www.efsyn.gr/arthro/i-diktatoria-epi-toy-proletariatoy

 89. sarant said

  88 Πολύ σωστά τα λες!

 90. Γιάννης Ιατρού said

  87: Όχι, αλλά διπρόσωπ* 🙂

 91. … δεν ξέρουμε ποια ήταν η αντίδραση
  της Στέλλας. …

  I trust that Stella gave a
  stellar response.

 92. 17, … Διαμπερές>τριαμπερές 😀 😀 😀 …

  Όπως
  Διδακτορικό > Τριδακτορικό
  (όταν έχεις πάρει τρία PhD).

 93. sarant said

  91 🙂

  92 Και όχι τριακτορικό

 94. sarant said

  Mου λένε ότι η φωτογραφία του Βαρουφάκη είχε σωστά το τετράγωνο της σκακιέρας αλλά ο επιμελητής της φωτογραφίας έκανε οριζόντια αναστροφή, ισως για να μιμηθεί το στήσιμο του Βερμέερ και να έρθει το παράθυρο και ο φωτισμός αριστερά, όπως σε πολλούς πίνακές του έκανε ο μεγάλος μαέστρος.

  Δεν ξέρω αν έτσι είναι, αλλά οφείλω να το μεταφερω.

  Και η ξανα-ανεστραμμένη φωτο:

 95. Γιάννης Ιατρού said

  94: Κι έτσι, η λευκή βασίλισσα είναι σε λάθος τεεραγωνάκι 🙂

 96. Γιάννης Ιατρού said

  94: Για καλύτερη σύγκριση 🙂

 97. Meshuggah said

  94 Αρκετά απίθανο η φωτογραφία να είναι ανεστραμμένη. Σε όλες τις φωτογραφίες του για τη Φιγκαρό η μπροστινή τσέπη του δερμάτινου βρίσκεται στο αριστερό πέτο, όπως και σε αυτήν που σχολιάστηκε με τη σκακιέρα. Διαφορετικά θα πρέπει όλες οι φωτογραφίες του να είναι ανεστραμμένες, γιατί και σε άλλες που έχει φωτογραφηθεί με το ίδιο δερμάτινο, η τσέπη είναι πάντα αριστερά.

  Και να μην είναι όμως, πάλι ο βασιλιάς και η βασίλισσα των λευκών είναι στα αντίθετα χρώματα.

  Αλλά ό,τι και να είναι, παραμένει αστειότητα η κριτική στον Βαρουφάκη εξαιτίας αυτού του λάθους.

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  95: Ίσως είναι μια νέα πρόταση του Γιάνη, στο πλαίσιο του «Σκακιού τυχαίας διάταξης» 😊:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%25A3%25CE%25BA%25CE%25AC%25CE%25BA%25CE%25B9_%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2587%25CE%25B1%25CE%25AF%25CE%25B1%25CF%2582_%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2587%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE%25CF%2582_%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25AC%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BE%25CE%25B7%25CF%2582&ved=2ahUKEwjkhuKomeLZAhViApoKHTFKD-gQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw2gZjUuvpQ1jAzpyryckW8z

 99. Γιάννης Ιατρού said

  97: Ναι, και το ρολόϊ να δει κανείς, σε ποιό χέρι το φοράει 🙂

 100. … άρθρο για τα 44 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το πετρέλαιο. …

  «Απατεώνας καλλιτέχνης»
  λέει παρακάτω το άρθρο πως ήταν
  ο πατέρας του Ροκφέλερ,
  μεταφράζοντας έτσι το
  con(fidence) artist.

  (Υποθέτω πως, μεταξύ άλλων, ο πατήρ Ρ.
  παρουσίαζε έργα άλλων καλλιτεχνών
  σαν δικά του).

 101. Meshuggah said

  101: Κομπιναδόρο θα τον λέγαμε εμείς;

 102. Pedis said

  Δε μέσσατζζ: ανώτερο από το να ξέρεις να παιζεις, είναι να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού και ασυναγώνιστα ανώτερο να μην έχεις αντίπαλο.

  Γελάτε και κοροιδεύετε αλλά ο Γιάνης κάνει καριέρα αστέρα του Χόλυγουντ (να βγει σε καμιά δεκαριά χρόνια να καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση από τον Σόιμπλε;)

  Tις προάλλες τσίμπησε βιβλιοπαρουσίαση/κριτική στο NYRofbooks.

  ναζί, οι άγνωστοι και παρείσακτοι του δημοκρατικού τόξου …

  https://info-war.gr/otan-oi-nazistes-stirizan-to-nai-sto-dimopsifisma/

 103. 94++,

  Η βέρα του είναι στο δεξί (με το ρολόι στ’ αριστερό).
  Εκτός αν στην ξανα-ανεστραμμένη φωτο την φόρεσε
  πρώτη φορά αριστερά.

 104. 101,
  Κι αυτό ίσως, ή και απλά απατεώνα, καθότι ο con artist βασίζεται στην ευπιστία των αφελών.
  Νομίζω αυτό κάνει κι ο αετονύχης.

 105. Γιάννης Ιατρού said

  103: …πρώτη φορά αριστερά….
  χιχιχι 🙂

 106. Δεν μπορώ να βγάλω άκρη και από μια μεριά είναι τα κουμπιά της μπλούζας του Β.
  (δεδεμένου ότι στις αντρικές μπλούζες/πουκάμισα, τα κουμπιά υποτίθεται πως είναι δεξιά.)
  Το φερμουάρ του μπουφάν του στο σχ. 97 είναι αριστερά,
  απ’ την ανάποδη μεριά που συνήθως μπαίνει στα αντρικά μπουφάν.

 107. LandS said

  94, 95, 96

  Αν ο Βαρουφάκης φοράει το ρολόι του, όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος, στο αριστερό ενισχύεται η ερμηνεία μου ότι η σκακιέρα είναι στημένη έτσι από άποψη.
  Ξέρει κανείς αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; (Για το αν είναι δεξιός ή αριστερός είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε όλοι με απόλυτη βεβαιότητα :-))

 108. Antonislaw said

  83 διβουλος
  Το λεξικο του Σκαρλατου Βυζαντιου εχει και τις δυο σημασιες, διγνωμος και διπροσωπος.

  https://books.google.gr/books?id=xVdTAAAAcAAJ&pg=PA300&lpg=PA300&dq=διβουλος&source=bl&ots=1-DuzWn-Vy&sig=PoZ9rTM6DP9dtZlvSYQGyuTtsm4&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj7k6jZouLZAhULiiwKHf5rC8Y4FBDoATACegQIBxAB#v=onepage&q=%CE%B4%CE%B9%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82&f=false

 109. Γιάννης Ιατρού said

  107: Έτσι όπως λες, δες και κα΄νε σύγκριση με το φωτό του 97. Αριστερά το ρολόι κι η βέρα στο δεξί 🙂

 110. LandS said

  109 Δεν βλέπω ρολόι στην 97 και δεν βλέπω βέρα στις άλλες (έχω και μια άλφα ηλικία) . Τα δυο κουμπιά στον γιακά του μπουφάν όμως φαίνονται παντού και είναι αριστερά.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  110: Να βοηθήσω για τη βέρα

 112. ΚΑΒ said

  83 sarant said

  Μια και πιάσαμε τα δι-, υπάρχει και το δίβουλος, που εγω το έμαθα να σημαίνει «αναποφάσιστος» αλλά ίσως χρησιμοποιείται και για τον διπρόσωπο

  108
  Antonislaw said

  Το λεξικο του Σκαρλατου Βυζαντιου εχει και τις δυο σημασιες, διγνωμος και διπρόσωπος.

  Ο Γαζής στο λεξικό του έχει τη μια σημασία : ο έχων δύο βουλάς,γνώμας, ο διπλούς κατα την γνώμην

 113. Είναι αστείο να μιλούμε για το άσπρο τετράγωνο που θα έπρεπε τυπικά να είναι δεξιά αλλά που δεν έχει καμία σημασία τελικά και όχι για τους βασιλιάδες που είναι απέναντι από τις βασίλισσες αντί ο ένας απέναντι στον άλλον. Και είναι αστείο να μιλούμε για μια κακοστημένη σκακιέρα, λες κι αυτό ήταν το πρόβλημα με τον Βαρουφάκη!

 114. ΚΑΒ said

  Στη 97 φαίνεται καθαρά η βέρα στο δεξί χέρι. Ρολόι πάντως κι εγώ δε βλέπω

 115. BLOG_OTI_NANAI said

  Στην Κ.Δ. υπάρχει ο «δίψυχος» με την έννοια του διπρόσωπου και του αναποφάσιστου:

  Ιακ. 1,8
  ανήρ δίψυχος, ακατάστατος εν πάσαις ταίς οδοίς αυτού

  Ιακ. 4,8
  αγνίσατε καρδίας, δίψυχοι

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  Δίκαρτο κινητό, Δίκαση ντραμς (με δύο «μπότες»), Διπέταλη (με διπλό πετάλι που χτυπάει σε μία «μπότα», και τα δύο χρησιμεύουν σε γρήγορα τέμπο στην Heavy μουσική):

 117. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεοτερα!

  Να συμπεράνω ότι δεν πείθεστε ότι η φωτο είναι αντεστραμμένη;

 118. ΣΠ said

  Δεν ξέρω αν μέσα στη βδομάδα πήρατε είδηση την γκάφα του ΑΠΕ.
  https://www.newsit.gr/ellada/apisteyti-gkafa-tou-ape-se-tilegrafima-gia-tis-kriseis-sminarxon-pic/2442063/

 119. ΓιώργοςΜ said

  Μπαίνω στον πειρασμό να αναλύσω α-λα Σερλοκ Χολμς ή CSI Brahami τη φωτογραφία: Το κάδρο πίσω είναι ο γνωστός πίνακας του Φον Μπαρούφεν «τα πήρες όλα κι έφυγες», η φωτογράφιση έγινε σε νοτιοανατολικό δωμάτιο όπως προκύπτει από τη γωνία του φωτός τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο Β. είναι δεξιόχειρας και βάζει το κυρίαρχο χέρι μπροστά σε ένδειξη δύναμης, το μπουφάν, που φαίνεται και σε άλλες φωτογραφίες δεν έχει τσέπη δεξιά (μπα, αυτό ειπώθηκε ήδη και δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό εύρημα), για να μη σταθώ στο προφανές ότι στο ρολόι φαίνεται το κουρδιστήρι (αν το φορούσε στο δεξί δεν θα φαινόταν) κλπ κλπ.
  Ανησυχώ όμως περισσότερο που, Σάββατο βράδυ, κάθομαι κι ασχολούμαι με την άγνοια περί τα σκακιστικά του φροντιστή σκηνικών ενός φωτογράφου στο Παρίσι πριν από δύο χρόνια. Είναι σοβαρό γιατρέ; 🙂

 120. Πάνος με πεζά said

  Και το Δίπυλον του αρχαίου τείχους της Αθήνας, που σήμεα είναι νομίζω…μεζεδοπωλείο !
  Φυσικά,και τα «δίφορα» οπωροφόρα, που καρπίζουν δις του έτους.

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καμιά τριανταριά σχόλια για τη σκακιέρα του Μπαρουφάκη. Αν γράφαμε κάνα ποδοσφαιρικό, θα ξέσπαγε πόλεμος. 😜

 122. sarant said

  118 Eννοεις ότι γράφει το «γλείφοντας» με υ; 🙂

  (Γκάφα ή σκόπιμο, αραγε; )

 123. Πάνος με πεζά said

  Πάντως που κάνει εντύπωση σε ένα σημερινό έντυπο, να «περνάνε» ανεστραμμένες φωτογραφίες. Στην παλαιού τύπου τυπογραφία αυτό ήταν αρκετά συνηθισμένο, και σε εφημερίδες, και σε περιοδικά. Αλλά από τους υπολογιστές και μετά, μου φαίνεται περίεργο (φυσικά, εννοείται ότι η δυνατότητα υπάρχει πλέον by default).

 124. ΚΩΣΤΑΣ said

  121 > Καμιά τριανταριά σχόλια για τη σκακιέρα του Μπαρουφάκη.

  Αυτά, Γιάννη, εσείς οι προοδευτικοί να τα βλέπετε 🙂

  Το πρόβλημα είναι πώς έστησε τη σκακιέρα ο Γιάνης. Για τα έργα και τις ημέρες του τσιμουδιά, ζαμανφού και πάνω τούρλα.

 125. sarant said

  121 Κακός είσαι 🙂
  Αφού είναι θέμα που θίγεται στο άρθρο

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, όχι και τσιμουδιά, Κώστα. Πήρε πόδι και δέχτηκε σκληρή κριτική. Αλήθεια, τι γίνεται με τον Δαβάκη και τις ρατσιστικές δηλώσεις του; Πήρε καμιά απόφαση ο φιλελεύθερος Ευρωπαίος Μητσοτάκης ή τις έκανε γαργάρα; 😊

 127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  113 – Είναι συνειρμική η φωτογραφία Άγγελε, μας δείχνει πως το παλληκάρι όχι μόνο δεν ξέρει σκάκι αλλά πήγε να παίξει και σε στημένη παρτίδα με τους γκράντ μάστερς του στημένου σκακιού. Μένει να βρούμε τι IQ έχουν αυτοί που τον ψήφισαν (γι’ αυτόν που τον έκανε υπουργό δεν τίθεται θέμα) για να για να εξετάσουμε την αξιοπιστία …….του ΙQ.☺

 128. Μαρία said

  Pino Aprile: «Il Sud ha votato in blocco i Cinque Stelle perché si è rotto i coglioni» http://www.linkiesta.it/it/article/2018/03/06/pino-aprile-il-sud-ha-votato-in-blocco-i-cinque-stelle-perche-si-e-rot/37344/

  Σεμνότυφη μετάφραση του Συγγελάκη που του πήρε συνέντευξη στην σημερινή εφσυν. «Δηλώσατε οτι ο ιταλικός Νότος ψήφισε Πέντε Αστέρια επειδή «του σπάσανε τους όρχεις» ». Ας έγραφε τουλάχιστον τα μέζεα.

 129. Μαρία said

  118
  Εννοείται.
  Απολύθηκε συντάκτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ που «αλλοίωσε» την ανακοίνωση του ΓΕΑ http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/apolythike-syntaktis-tou-ape-pou-alliose-tin-anakinosi-tou-gea/

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – Αναρωτιέμαι βρε Κώστα, εσείς οι συντηρητικοί τόσες δεκαετίες με τα έργα και ημέρες των Λαγκαρντομιζενσβατοπεδοεξοπλιστικοφαρμακομένων υπουργών σας που βούλιαξαν την χώρα και μετά υπέγραψαν την θανατική μας καταδίκη με ΔΝΤ, σκισμένα μνημόνια (ξέρεις Ζάπειο 2κλπ) PSI και ξεπούλημα των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών με χρήματα του λαού, δεν πήρατε τίποτε είδηση; Τσιμουδιά ζαμάν φου κι απάνω τούρλα; τότε ποιά η διαφορά δας από τους προοδευτικούς.☺

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  126 Γιάννη, ο Δαβάκης ζήτησε γονυπετής δημόσια συγνώμη, και τον συγχώρησε. Άντε και εκ των έσω πληροφόρηση, τον έβαλε να γράψει 1000 φορές την πρόταση: δεν θα ξαναπώ μακακία. 🙂

 132. Μαρία said

  121
  Για να μην παραπονιέσαι.

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  131
  Λάμπρο, έτσι κι αλλιώς εμείς ξεπουλημένα τομάρια είμαστε, να μας ακολουθούν όμως και οι προοδευτικοί; 🙂

 134. Μαρία said

  «Συγγνώμη» ζητεί ο Φωτήλας από τους αναπήρους
  Έπειτα από αντίδραση της ΕΣΑμεΑ και εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη http://www.athensvoice.gr/politics/425196_syggnomi-zitei-o-fotilas-apo-toys-anapiroys

 135. ΚΩΣΤΑΣ said

  134
  Τη δήλωση του Φωτήλα την άκουσα ζωντανά την ώρα που την είπε. Έβρισα από μέσα μου και ευχήθηκα να τον πάρει το ποτάμι, πίσω.

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  133 – Δεν υπάρχουν προοδευτικοί και συντηρητικοί σ’ αυτό το παγκόσμιο τραπεζοχρηματιστηριακό οικονομικό οικοδόμημα Κώστα μου, ΜΟΝΟ ΑΙΩΝΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ, με τις υγείες μας.☺

 137. Γιάννης Ιατρού said

  127: Λάμπρο,
  καταλαβαίνω απόλυτα το τι περνάς από τότε, που σου πήρε τη μπουκιά απ΄το στόμα 🙂

 138. Avonidas said

  Κάτι ανάλογο δεν είχε γίνει άλλωστε με την τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου, που είχε πει «κανείς δεν ειναι άσφαλτος» με τη σημασία «αλάνθαστος», προκαλώντας ομηρικά γέλια πολλων που έτσι έδειξαν την ημιμάθειά τους, διότι βέβαια η λέξη «άσφαλτος» με τη σημασία «που δεν σφάλλει» υπάρχει στη γλώσσα απο αιώνες, καταγράφεται σε λεξικά (και στο ΛΚΝ), έχει χρησιμοποιηθεί από μεγάλους λογοτέχνες και δοκιμιογράφους.

  Το «κανείς δεν ειναι άσφαλτος» της Άντζελας είναι κλασική περίπτωση σταματημένου ρολογιού που πάει σωστά δυο φορές τη μέρα. Έστω κι αν είναι σωστό, δεν έχω ακούσει κανέναν άλλον σήμερα να το χρησιμοποιεί με τη σημασία του «αλάνθαστος» κι όχι με τη σημασία του δρόμου.

  Αν ήταν μεμονωμένο περιστατικό να το προσπεράσουμε, αλλά όχι όταν μιλάμε για τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου της πραγματικής ζωής, που έχει αμολήσει άπειρα μαργαριτάρια.

 139. venios said

  88 Νομίζω πως η διάκριση μεταξύ «ως» και «σαν» είναι τεχνητή. Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου (6η Δημοτικού) έλεγε «κάτσε σαν άνθρωπος» και δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ήμουν άνθρωπος. Και στο τραγούδι ‘πάμε σαν άλλοτε’, σαν = οπως. Επίσης «τα ματάκια σου να βγούνε, σαν και μένα δε θα βρούνε». και άλλα πολλά.

 140. Γιάννης Ιατρού said

  139: Κατ΄εμέ η διάκριση βεβαίως υπάρχει, αλλά έλα ντε που έχουμε συνηθίσει ορισμένες (αρκετές;;) εκφράσεις (πολύ καλά τα αναφερθέντα παραδείγματα), έτσι όπως τις λέει καλώς ή κακώς το 99%.Ε, αν τις ακούσουμε αλλιώς, πάει, γίνονται ακατάληπτες!

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  138: Σωστά. Δύσκολο να ήξερε η Άντζελα τη λέξη άσφαλτος με την έννοια που τη χρησιμοποίησε. Μάλλον την έπλασε επιτόπου , με τη γλωσσική άγνοια κινδύνου που έχουν τα παιδιά και οι αμόρφωτοι λαϊκοί άνθρωποι.
  139: Γι’ αυτό το «σαν» μας έρχεται φυσικό, ενώ το «ως» όχι και τόσο.

 142. Μαρία said

  140
  α. ψεύτικη ιδιότητα ή κατάσταση· για: Παρουσιάστηκε ~ νοικοκύρης του κτήματος, χωρίς πράγματι να είναι. Mας τον παρέστησε ~ σοφό / τρελό, ενώ δεν ήταν. Aυτό το δωμάτιο το χρησιμοποιούμε ~ αποθήκη.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CF%89%CF%82+2%22&dq=

 143. sarant said

  128 Η καθαρεύουσα στο ρόλο του παραβάν!

  138-141
  Δεν σας καταλαβαίνω. Αφού η λέξη υπάρχει με αυτη τη σημασια, πώς δικαιολογείται η χλεύη; Εγω την έχω χρησιμοποιήσει σε γραπτο κείμενο (πριν απο την Άντζελα). Αν το πω εγώ ειναι ενταξει κι αν το πει η Άντζελα την κράζουμε;

 144. Avonidas said

  #143. Αν το πω εγώ ειναι ενταξει κι αν το πει η Άντζελα την κράζουμε;

  Σε γενικές γραμμές, ναι.

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Κάνεις λάθος Γιάννη, ο Μπαρουφάκης ειδικα εμένα με τάϊσε, πιο προβλέψιμος κι από την ανατολή του ηλίου ήταν (έχω ντοκουμέντα, τα γραπτά μένουν☺) πρίν απ’ αυτόν, άλλοι ήταν αυτοί που μέσα σε μια νύχτα αποφάσισαν για εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πως πρέπει να αλλάξει η ζωή τους προς το χειρότερο (μέσα σ’ αυτούς κι η δική μου οικογένεια) η να πεθάνουν για να σωθούν οι τράπεζες και φυσικά δεν ήταν πολιτικοί, άλλωστε αυτοί δεν αποφασίζουν, εκτελούν μόνο εντολές των αφεντάδων τους.
  Ξέρεις ποιοί πήραν την απόφαση;

 146. Avonidas said

  #138. Και μιας και μιλάμε για άσφαλτο και για ρολόγια…

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  141 – Δε νομίζω πως έχεις δίκιο, η λέξη άσφαλτος έχει δύο μόνο ένοιες κι όσο ραδίκι και να είναι κάποιος, αποκλείεται να εννοεί ως λάθος την άσφαλτο , εξάλλου το αλάνθαστος, είναι πιο λόγιο για να το γνωρίζει ένας αμαθής, το άσφαλτος είναι πιο φυσικό στην γλώσσα του.
  Πάντως για τις γνώσεις της, δεν τα κατάφερε και άσχημα στην ζωή της η Άντζελα, εν αντιθέση με πολλά πανέξυπνα σαΐνια που δεν έχουν να λιγδώσουν τ’ αντεράκι τους.

 148. Γιάννης Ιατρού said

  142: Μπας και το προόριζες για το 139; γιατί (κι) εγώ είπα (140) πως υπάρχει διάκριση

 149. odinmac said

  113 Άγγελε σαφώς και έχει σημασία να έχουμε κάτω δεξιά λευκό τετράγωνο ακόμα και αν βάλουμε τις βασίλισσες στο χρώμα τους.

 150. Γιάννης Ιατρού said

  145: Αφού σε τάϊσε, όπως λες, δεν χόρτασες και γι αυτό του τα σούρνεις;

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, Νίκο, το κράξιμο σε ολιγογράμματους ανθρώπους είναι απαράδεκτο, είναι μπούλινγκ. Το έγραψες και στο σημερινό άρθρο και συμφωνώ. Απλώς, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι γνώριζε η Άντζελα αυτή τη λέξη με την έννοια του αλάνθαστος. Πρέπει, υποθέτω, να την έπλασε εκείνη τη στιγμή. Εσύ τη γνωρίζεις τη λέξη, επειδή είσαι μορφωμένος και ειδήμων περί τα γλωσσικά. Η Άντζελα από πού να την ξέρει; Για τον πολύ κόσμο άσφαλτος είναι μόνο ο δρόμος. Υποθέσεις, βέβαια, κάνω.

 152. odinmac said

  149
  Δεν εκφράστηκα σωστά, εννοώ ότι όταν έχουμε κάτω δεξιά μαύρο τετράγωνο, ακόμα και αν βάλουμε τις βασίλισσες στο χρώμα τους είναι λάθος η διάταξη.

 153. Μαρία said

  148
  Κι εγώ λίνκαρα το λήμμα «ως», για να σου δείξω οτι δεν υπάρχει. Το ως είναι ένα λόγιο σαν.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Δεν τα σούρνω σ’ αυτόν, ξέρεις πολύ καλά πως τους πολιτικούς δεν τους λαμβάνω ποτέ υπόψιν και δεν τους βρίζω, απλώς τους λέω με την ιδιότητά τους, το Μπαρουφακης π.χ, είναι γιατί έλεγε πολύ πριν γίνει υπουργός μπαρούφες.
  Καληνύχτα.

 155. ΚΩΣΤΑΣ said

  > Μόνο που το απαρέμφατο στα αρχαία είναι «μεμνήσθαι»

  Δυστυχώς, το διαδίκτυο είναι πνιγμένο στο μέμνησθαι. Να ένας χόακας.

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ καπιταλιστικό κριτήριο, Λάμπρο, το να μετριέται η αξιοσύνη με μοναδικό γνώμονα το χρήμα.

 157. Μαρία said

  151
  Την έπλασε εκείνη την ώρα αλλά την έπλασε σωστά, σύμφωνα με τους κανόνες της γλώσσας, που έχει εσωτεκεύσει κάθε φυσικός ομιλητής.
  βγαλμένος-άβγαλτος, ειπωμένος-ανείπωτος, εσφαλμένος-άσφαλτος

  155
  Κι ο Πλεύρης απο κάποιο απ’ τα διαδικτυακά γνωμολόγια θα το πήρε.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  153: Α, μάλιστα. Εγώ όμως, έχω κάνει εμβόλιο (νάναι καλά ο …Τάσιος 🙂 ) για την σανίτιδα, όταν ήμουν μικρός (τόοοτε συνηθιζόταν) και δεν με πιάνουν τέτοια. Τι λες, εγώ που το χρησιμοποιώ ακόμα, είμαι επιλέξιμος για γκουαντάναμο ή να το κόψω δημοσίως μην βρω κανά μπελά; 🙂

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  157: Ακριβώς.
  Και σου ανταποδίδω το σαββιδικό: επιστράφηκαν οι βαθμοί στον ΠΑΟΚ, ξετιμωρήθηκε η έδρα του. Κάτι που δεν είχε γίνει πέρσι με τον Παναθηναϊκό σε παρόμοια περίπτωση. Η παράγκα άλλαξε απλώς χρώμα και γεωγραφικό διαμέρισμα. Πολύ κακό για το τίποτα η περιβόητη εξυγίανση.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  154: Τι καληνύχτα; Μείνε ρε να το συζητήσουμε 🙂

 161. Γιάννης Ιατρού said

  159: Ολοφάνερος δάκτυλος γνωστού σχολιαστή που έχει τα κονέ 🙂 🙂 (Φημολογείται πως άνοιξαν σαμπάνιες στην περιοχή της Κυψέλης)

 162. Pedis said

  και στην περίπτωση Μπέου, βλέπω, πέρασαν ένα χέρι ασφαλτόστρωση … ή να πούμε ένα χέρι ασβέστη … Χμ, επικίνδυνη παραπομπή σε κουβέντα για μαφιόζους.

 163. Μαρία said

  158
  Μασονικός δάκτυλος.

 164. Μαρία said

  159
  Και είναι και ανευχαρίστητοι http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/442955/pae-paok-tha-prosfygoyme-sto-diaititiko-dikastirio

 165. Γιάννης Ιατρού said

  163: Ε, και; Δεν κωλώνω εγώ με τέτοια. Εδώ ένας άλλος έλεγε το Σαν Φρανσίσκο Ως Φρανσίσκο 🙂

 166. Γς said

  Λευκή Βασίλισσα, Μαύρη Βασίλισσα.

  Είναι κι η Κόκκινη Βασίλισσα,

  Η υπόθεση της Κόκκινης Βασίλισσας

  Here, you see, it takes all the running you can do, to keep in the same place

 167. 113,
  Μα ναι, το λινκ του άρθρου έχει μια ντουζίνα φωτογραφίες από την ίδια φωτογράφιση στο
  φιγγαρόφωτο,
  όπου φαίνεται αμέσως ότι η επίμαχη είναι κανονική (μη ανεστραμμένη) –
  πλην το κουΐζ της γνησιότητας ξυπνάει ντετεκτιβικά δαιμόνια! 🙂

 168. Γς said

  163:

  Και πώς να σταματήσει το παιδί να πιπιλάει το δάχτυλό του

 169. sarant said

  157α Έτσι!

 170. Γς said

  162:

  >πέρασαν ένα χέρι ασφαλτόστρωση … ή να πούμε ένα χέρι ασβέστη

  Asphaltos η πίσα και Asbestos, που δεν είναι ο ασβέστης αλλά ο αμίαντος

 171. Γς said

  158:

  >νάναι καλά ο …Τάσιος

  163:

  >Μασονικός δάκτυλος.

  Αλλά ωραίος!

 172. Γς said

  167:

  >από την ίδια φωτογράφιση στο
  φιγγαρόφωτο,

  Διαλέγετε:

  http://www.youtube.com/watch?v=RTk79LAd0eM

  http://www.youtube.com/watch?v=ea2WoUtbzuw

 173. Dimi said

  Για το πελιτι ,ένα συνθέτο ,όπως το άκουσα από μια ποντια γιαγιά μιλώντας για τον αδελφό της που έφυγε στο βουνό στον εμφύλιο.

 174. Dimi said

  Δεν βλέπω την τελευταία φράση που έχει το σύνθετο περιγράφοντας την σκληρή ζωή του .

 175. Dimi said

  Έτρωγαν τα πελιτοφυλλα έλεγε η ποντια γιαγιά.

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κυρά μου πε το αν μ΄αγαπάς και δίμουρη μη μένεις
  σε δυο κατώφλια μην πατάς,δυο στράτες μη διαβαίνεις

 177. cronopiusa said

 178. Γιάννη Κουβάτσε σε είχα προειδοποιήσει να μην συγκρίνεις την βούρτσα με την κτένα. Αλλο ήταν η διακοπή άπό τον ΔΙΑΤΗΤΗ στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ σ’ ένα γήπεδο που έβραζε από τις συμπλοκές-αποβολές παικτών κι ένα μεταλλικό κουτί που μάτωσε κεφάλι κι άλλο ενα ρολο χαρτί που τραυματισε στο εσωτερικό του στόματος (!) χωρίς εξωτερική αμυχή σ’ ένα γήπεδο εκκλησία ΠΡΙΝ αρχίσει το ματς. Επίσης σου είπα πως δεν γίνεται να κατηγορείς με το άρθρο 21 και να τιμωρείς με το άρθρο 15.3 !!! Αυτή η απόφαση ήταν απλά για να δημιουργήσει κλίμα, τώρα η τιμωρία είναι ό,τι προβλέπει το 21 (απλή κατακύρωση στον ΟΣΦΠ για ματς που ΔΕΝ ΔΙΕΞΗΧΘΗ) και φυσικά θα κριθεί στο διαιτητικό δικαστήριο αν όντως είναι υπεύθυνος ο ΠΑΟΚ αν ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ τραυματισμός του Γκαρθία και αν αυτός βρισκότανε ΝΟΜΙΜΑ μέσα στο γήπεδο ή είναι υπαίτιος ο μπάρμπαΣάββας που πήρε την ομάδα του κι έφυγε.
  Ολα θέματα απλής λογικής είναι και όχι ρεβανσισμού.

  Απλά η Σκολαρίκου είναι για να βγάζει αποφάσεις της πλάκας και να ανατρέπονται στην δευτεροβάθμια κρίση και να μένουν εντυπώσεις για δήθεν εύνοιες και παρεμβάσεις, παλιό κόλπο, το ίδιο έγινε και με τον Χιμένεζ όπου λέει πως εφήρμοσε την αρχή της αναλογικότητας και τιμώρησε με 15 μέρες όταν ο κανονισμός προέβλεπε 1-6 μήνες ! Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις.

 179. # 161

  Γιάννη καθόλου δεν πανηγυρίζω γιατί οποιοσδήποτε έκανε τον κόπο να κοιτάξει τα αντίστοιχα άρθρα ήξερε πως αυτή η ποινή θα έπεφτε. Και φυσικά κοιμήθηκα γιατί δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για το αποτέλεσμα μόλις γράφτηκε πως ο Σκουρτέλης άρχισε να μελετά την υπόθεση και δεν διάβασε 58 σελίδες έκρινε και έγραψε 20 σελίδες απόφαση σε 6 ώρες !! (όπως γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε)
  Ισα-ίσα που η ζημιά έγινε στην Τρίπολη όπου η ομάδα εμφανίσθηκε ψυχολογικά άδεια κι έχασε δίκαια ένα παιχνίδι που βάσει δυναμικότητας το «είχε». Μέχρι και η έκπληξη του πρωταθλήματος, ο Πασχαλάκης, έφαγε τρία γκολ με μετριώτατη εμφάνιση και παιδικές αντιδράσεις και στα τρία δημιουργώντας σκοτεινές σκέψεις και συνειρμούς με το 3-5 από την Παναχαϊκή και τον Στέφα. Γιατί βλέπεις κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ απειλεί το κατεστημένο κάτι περίεργο εμφανίζεται ( το 76 ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝΕ να πάρουμε το πρωτάθλημα είχε πει ο αθώος Ασλανίδης, το 77 λαδώσανε κι έληξε η σεμνή τελετή. Το 84 επενέβη ο ΠΑΟ μετά την απώλεια του πρωταθλήματος και απήγαγε τον Χρ. Δημόπουλο από το ξενοδοχείο πριν το τελικό κυπέλλου με απότέλεσμα το 1-4 με την Λάρισσα και την επόμενη χρονιά ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ να παλεύει να σωθει από τον υποβιβασμό ! Τέτοιες μέγγλες γίνονταν και τις βρίσκανε «φυσιολογικές» οι οπαδοί του ΠΟΚ.)
  Και να μην αμφιβάλλεις πως αν ασχοληθούν σοβαρά στο διαιτητικό το αποτέλεσμα θα είναι μηδενισμός του ΟΣΦΠ ή στην χειρότερη περίπτωση επανάληψη του αγώνα λόγω αμφιβολιών για την εμπρόθεσμη δήλωση του Γκαρσία. Γιατί για τραυματισμό ούτε τυφλός που είδε το βίδδεο και ξέρει πως αρνιότανε να εξετασθει από γιατρό για 15 λεπτά (κοινώς μέχρι να αυτοτραυματισθεί μέσα στο στόμα γιατί στο μάτι δεν δεχότανε όπως πρωτοείπανε οι εκπρόσωποι του ΟΣΦΠ στους ρεπόρτερς τους ) δεν πιστεύει πως υπήρξε.
  Κι επίσης να ξέρεις πως ο ΠΑΟΚg’s δεν ζει για το πρωτάθλημα αλλά για να βλέπει καλή και ΤΙΜΙΑ μπάλλα, ο στόχος φέτος είναι να τελειώσει η επίδραση της εγκληματικής οργάνωσης μπας και δούμε ισόνομο ποδόσφαιρο. Με νορμάλ συνθήκες ο ΠΑΟΚ θα βρει νομοτελειακά τον δρόμο του

 180. Γς said

  177:

  Κουρού, κουρού στην Ανατολική Αφρική,

  Durme, durme στη Βόρεια. Και στη Σαλονίκη, Κρόνη…

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/06/kuru/#comment-489516

 181. ΚΩΣΤΑΣ said

  > Λες και χρειάζεται να ανοίξει κάποιος λεξικό για να βρει λαϊκές λέξεις της μητρικής του γλώσσας!

  Εμένα γενικά μ’ αρέσει το γλωσσάρι των λαϊκών τύπων. Απ΄τη μια, όποιο γλωσσομπέρδεμα και να κάνουν, καταλαβαίνεις τί θέλουν να πουν. Απ΄την άλλη η συζήτηση γίνεται ζωντανή, αποκτάει άλλη χάρη. Να μην πω δε ότι μερικές φορές το λαϊκό γλωσσικό τους αισθητήριο βοηθάει στην παραγωγή νέων λέξεων που δεν θα την αποτολμούσε ένας λόγιος.

  Ακόμη – έστω και λίγο παρατραβηγμένα – βρίσκω σωστή και την άλλη επική έκφραση της Άντζελας: τρέφομαι με είδη υγιεινής (διατροφής). Την εντός παρενθέσεως λέξη δεν την είπε, δεν μπορούμε όμως να την εννοήσουμε;

 182. ΚΩΣΤΑΣ said

  > Λες και χρειάζεται να ανοίξει καποιος λεξικό για να βρει λαϊκές λέξεις της μητρικής του γλώσσας!

  Εμένα μ΄αρέσει το γλωσσάρι των λαϊκών τύπων. Από τη μια, ό,τι γλωσσομπέρδεμα και να κάνουν, καταλαβαίνουμε τί θέλουν να πουν. Από την άλλη, ο λόγος τους είναι ζωντανός, έχει άλλη χάρη. Άσε που το γλωσσικό τους αισθητήριο τους οδηγεί πολλές φορές να πλάσουν αβίαστα καινούριες λέξεις που ένας λόγιος δεν θα αποτολμούσε.

  Ακόμη -έστω και λίγο παρατραβηγμένα – βρίσκω σωστή και την άλλη επική φράση της Άντζελας: τρέφομαι με είδη υγιεινής (διατροφής). Βέβαια, τη λέξη που είναι σε παρένθεση δεν την είπε, δεν μπορούμε όμως να την εννοήσουμε;

 183. ΚΩΣΤΑΣ said

  181 – 182
  Ε, να πάρει και να με σηκώσει. Έγραψα μια φορά το σχόλιο, εξαφανίστηκε, το ξανάγραψα και μετά εμφανίστηκαν και τα δύο,

 184. Αυτό με την προσωρινή εξαφάνιση το κάνει συχνά η wordpress τελευταία, αλλά ένα ρηφρές πριν ξαναγράψουμε σώζει…

  Με την ευκαιρία (άσχετο), ας αφήσω εδώ αυτό το συναρπαστικό βιντεάκι:
  http://www.lifo.gr/now/tech_science/183677/to-apisteyto-time-lapse-vinteo-gia-ti-dimioyrgia-toy-sympantos-apokalyptei-poso-mikroskopikoi-eimaste

 185. Γιάννης Ιατρού said

  176, 177, 178:
  Καλά, η χαρά δεν κρύβεται 🙂 Η μία στις 04:00, η άλλη στις 05:02 και ο Τζι στις 06:16 ….
  Και μετά μου λες ρε Γιώργη πως δεν ανοίχτηκαν οι σαμπάνιες (179). Ολοφάνερο πως είχατε βγει και το γιορτάζατε και γυρίσατε ξημερώματα στα σπίτια σας κι αρχίσατε το σχολιασμό 🙂 🙂 🙂

 186. Γς said

  184:

  >Στη μεγάλη κοσμική κλίμακα, η ανθρωπότητα και η Γη στο σύμπαν είναι απολύτως ασήμαντα.

  Σώωωωπα!

 187. Πέπε said

  @139 (και 140 κ.ά.):

  > > Νομίζω πως η διάκριση μεταξύ «ως» και «σαν» είναι τεχνητή. Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου (6η Δημοτικού) έλεγε «κάτσε σαν άνθρωπος» και δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ήμουν άνθρωπος.

  Κατ’ αρχήν, να καταθέσω ότι εδώ στην Κρήτη αυτή η πάγκοινη έκφραση λέγεται «σαν τον άνθρωπο», που το βρίσκω πολύ αστείο.

  Είτε έτσι όμως είτε «σαν άνθρωπος», τι ακριβώς σημαίνει;

  Πρώτον: Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να εννοεί «σαν να ήσουν άνθρωπος», παρόλο που είσαι, γιατί θέλει ρητορικά να το αμφισβητήσει (άμα δεν κάθεσαι καθωσπρέπει, δεν είσαι άνθρωπος).

  Δεύτερον, και πολύ πιθανότερο: κάτσε όπως κάθονται οι άνθρωποι. Αδιάφορο και εκτός συζήτησης το αν είσαι ή δεν είσαι.

  Καμία σχέση με το «να σου πω μια γνώμη ως ειδικός», δηλαδή υπό την ιδιότητα του ειδικού. Δε σου ζητάω να κάτσεις υπό την ιδιότητά σου του ανθρώπου, σου υποδεικνύω έναν τρόπο να κάτσεις.

  «Φέρονται ως έφηβοι» είναι λάθος ό,τι κι αν υποθέσουμε ότι εννοεί ο συντάκτης. Η έννοια «φέρομαι υπό την ιδιότητα του [οτιδήποτε]» δεν υφίσταται, είναι μια α-νοησία. Θα μπορούσαμε να πούμε «φέρθηκε αυστηρά ως δικαστής», δηλαδή επειδή ήταν δικαστής (υπό την ιδιότητα αυτή) επέδειξε αυστηρότητα, ενώ ίσως η καρδιά του του ζήταγε περισσότερη επιείκεια, θα μπορούσαμε να πούμε «φέρονται απερίσκεπτα ως έφηβοι» (αν είναι όντως έφηβοι), αλλά με το «φέρομαι» έτσι σκέτο δεν πάει.

  Δεν καταλαβαίνω πώς έχει προκύψει η παρανόηση ότι «ως» σημαίνει «όπως αυτό που είμαστε» και «σαν» «όπως αυτό που δεν είμαστε». Το σαν σημαίνει όπως και το ως δε σημαίνει όπως, σημαίνει άλλο πράγμα.

 188. # 185

  Να διαβάζεις τι γρ΄ψω στον άλλο Γιάννη..η υπόθεση δεν τελείωσε γιια να ανοιχθούν σαμπάνιες όπως λλες, στην συνέχεια θα φανεί αν ο αγώνας θα κατακυρωθεί στον ΠΑΟΚ ή θα επαναληφθει όπως μεγαλόψυχα προτείνει ο ΠΑΟΚ. Σε κανονικό δικαστήριο άντε να αποδείξει ο Γκαρθία πως τραυματίστηκε εσωτερικά στο στόμα χωρίς εξωτερικό μόλωπα γιατί έλεγαν αρχικά για τραυματισμό στο μάτιμ και γιατί περίμενε να περάσει ένα τέταρτο για να αφήσει τον γιατρό να τον εξετάσει… κι ο μπαρμπαΣάββας γιατί πήρε την ομάδα κι έφυγε χωρις ιατρική γνωμάτευση τραυματισμού.
  Οσο για τον Αρετόπουλο με την συμπληρωματική έκθεση του,ξέρεις γιατί τον άφησα τελευταίο ; θυμάσαι εκείνο το ανέκδτο που τελείωνε με την φράση, εσένα σε φυλάω για το σκούπισμα !!

 189. Γιάννης Ιατρού said

  187:
  Καλώς (ή καλ-σαν) τον Πέπε 🙂

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τζι, μη μου επαναλαμβάνεις τα δικολαβίστικα επιχειρήματα του δικηγόρου του Μπάοκ. Τα διάβασα και γέλασα πολύ, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα πλην Μπαοκτσήδων. Πέρσι κερδίζαμε μέσα στο γήπεδο και βρεθήκαμε ηττημένοι στα δικαστήρια. Φέτος, σε ένα ακριβώς ίδιο περιστατικό, η δικαστική απόφαση είναι διαφορετική. Εγώ ποτέ δεν πίστεψα στο παραμύθι της κάθαρσης και δικαιώνομαι.

 191. Γς said

  Και τρίμουρα

 192. ΚΩΣΤΑΣ said

  190 Ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς 🙂

  Γιάννη, επειδή σ’ εκτιμώ και σ΄αγαπώ, παίρνω το θάρρος να σε πειράζω. Σόρυ, αν δεν το δέχεσαι.

 193. # 190

  Μην χρησιμοποιείς λογική αμόρφωτων ανθρώπων που αδυνατούν να δουν πέρα από την οπαδική τους ονείρωξη. Διάβασε τα άρθρα του ΚΑΠ και θα καταλάβεις. Τα πράγματα είναι απλούστατα (και δεν τελείωσαν)

  Α. Το ματς ουδέποτε διεξήχθη άρα ΔΕΝ ΔΙΕΚΟΠΗ

  Β. Η πρωτοβάθμια ποινή ήταν ποινή διακοπής (όπως ήταν αυτή στον ΠΑΟ) άρα ήταν αναμενόμενο πως θα καταπέσει. (το γιατί βγήκε αυτό τιο έκτρωμα επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη)

  Γ. Η νεότερη ποινή είναι η προβλεπόμενη από το άρθρο 21 στον υπαίτιο της μη διεξαγωγής. Ο ΠΑΟΚ θεωρήθηκε υπεύθυνος από την πρωτοβάθμια εκδίκαση με την λάθος απόφαση.

  Δ. Τον υπαίτιο της μη διεξαγωγής θα τον βρει το ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.

  Υπομονή, στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης υπάρχουν ακόμα πολλά και παντού

  Εσύ δεν πίστεψες και ποτέ πως συμμετείχες στην παράγκα σαν συνεταιράκι και ανάχωμα στους ανερχόμενους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ όταν η διοίκησή σου έκλεβε τα λεφτά συλλόγου, με αντάλλαγμα-μπαξίσι ένα πρωτάθλημα-ξεκάρφωμα με Σπάθες και το ματς του ΠΑΟ με τον αδιάφορο ΟΣΦΠ 2-1 η μισή Ελλάδα να το έχει παίξει στοίχημα διπλό ημίχρονο-άσσο τελικό. Αντίθετα πίστεψες πως το ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 1-2 ήταν έργο Αναστασιάδη που έλεγε πως έφερε δυο «καινούργιους» παίκτες στον ΠΑΟΚ (Κατσικά, Ταντζιάρη) που συμπτωματικά μετά το ματς αυτό κι οι δύο τέθηκαν εκτός ομάδας για παράλογες οικονομικές απαιτήσεις και εντελώς συμπτωματικά το καλοκαίρι κατέληξαν στον ΟΣΦΠ σαν πρώτο σταθμό της περιπλάνησης τους…

 194. nikiplos said

  Καλημέρα… Να προσθέσω πως αυτή η ανθρωποφαγία με την Άντζελα Δημητρίου, δεν είναι τωρινή… Είναι αντιθέτως πολύ παλαιά. Ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει τη ζήλια των ξεπεσμένων (μικρο)αστών που δεν τους βγήκαν στη ζωή τα μελλούμενα, ενώ η «λαϊκάντζα» μια χαρά τα βολεύει και μονάχη της.

  Στα 90ς που μεσουρανούσε κι έκανε εκπομπές ο «Κουϊκάρας» (χάθηκαν οι διαφημίσεις του Νες κουίκ, χάθηκαν και τα παρατσουκλια για τον Τέρενς), είχε και μία δική του, όπου καλούσε κάποιον και τον συνεντευξίαζε. Στο άλλο κανάλι τότε ήταν η γνωστή Γαρυφαλιά Κανέλλη.

  Μου είχε κάνει εντύπωση που είχε καλέσει την Άντζελα και με ψευτοπρωτευουσιάνικο τρόπο την ειρωνευόταν και την προέτρεπε να εκτρέπεται (κι εγώ θα εκτρεπώμην εάν στα 25 μου είχα εκατομύρια στην τράπεζα και δεν ήξερα τι να τα κάνω), μη λησμονώντας να τονίζει συνεχώς την ήκιστη μόρφωσή της – ούτε το δημοτικό. Σε μια τροπή της συνέντευξης, προς το τέλος ο Κουϊκάρας, συνέστησε στην Άντζελα να κάνει μια ρετροσπεκτίβα της ζωής της: τι θα άλλαζε, τι έκανε σωστό ή λάθος. (Όλοι περιμέναμε με πονηρό βλέμμα κάποιο μαργαριτάρι του στυλ: θα την ξεμάλλιαζα και τέτοια). Η Άντζελα όμως είπε: «Καλέ τι να αλλάξω? Αν δεν ήμουν τυχερή θα καθάριζα σκάλες, όπως όλες οι άλλες στη γειτονιά!»

  Να προσθέσω πως ο Κουϊκάρας, σε μια άλλη συνέντευξη στον τραγουδοποιό, εξαίρετο μουσικό, και εσχάτος εξαίρετο τραγουδιστή, Χρήστο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, επαναλάμβανε συχνά (ως το αμήν οι ψάλται), «δεν το ήξερα πως δεν έχετε τελειώσει ούτε το Δημοτικό. Ομολογώ πως έχω εντυπωσιαστεί». Για να εισπράξει την ειλικρινή απάντηση του ΧΝ: «κι εγώ και εκατοντάδες άλλα παιδιά στην περιοχή μου! Είμασταν πολυπληθείς φτωχές οικογένειες και τα γράμματα ήταν για πολύ λίγους τότε».

 195. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ίσα-ίσα, Κώστα, το δέχομαι και το απολαμβάνω και χαίρομαι να ανταποδίδω τα καρφιά. 😊 Η εκτίμηση είναι αμοιβαία, είσαι άνθρωπος πολιτισμένος και καλός συζητητής.
  Και επί της ουσίας: δεν υπάρχει ηθικό πλεονέκτημα της κυβερνώσας αριστεράς. Η εξουσία διαφθείρει. Άλλωστε, η ηθική είναι άθλημα ατομικό και ανεξάρτητο από τις πολιτικές πεποιθήσεις του ανθρώπου. Έντιμοι και άτιμοι υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις.

 196. Νέο Kid said

  Γιάννη Κουβάτσε παραλογίζεσαι. Η «περιβόητη εξυγίανση» για σένα θα ήταν δηλαδή η πλήρης (γιατί μερική έγινε. Το πήρε το ματσάκι στα χαρτιά η Ε.Ο. Θρήνος) δικαίωση της κερατογερικής πουστιάς ; Δε μας φταίει ο ΠΑΟΚ για τα δικά μας αλαφουζοχάλια. Στο φινάλε ας πάει η ΑΕΚ να πάρει χι η διπλό και να γίνει άξια πρωταθλήτρια.

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς, Κιντ, για τα χάλια μας φταίνε οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες, αλλά για σκέψου πόσα διαφυγόντα κέρδη λόγω ληστρικής παράγκας έχει η ομάδα την τελευταία εικοσαετία και. Πόσες φορές χάσαμε το χρυσοφόρο πακέτο του τσάμπιονς λιγκ εξαιτίας κλοπής του πρωταθλήματος από τους γαύρους. Και τώρα, τι; Φεύγει( 😉 από τη μέση ο Μαρινάκης και έρχεται στη θέση του ο Σαββίδης, με ίδια νοοτροπία, ίδια απληστία και, απ’ ό,τι φαίνεται, ίδιες μεθόδους. Τι άλλαξε ουσιαστικά;

 198. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι κλείσιμο ματιού, ερωτηματικό εντός παρενθέσεων έβαλα, δεν ξέρω τι έγινε.

 199. Νέο Kid said

  Ρε συ Γιάννη, σοβαρά μιλάς τώρα; Ίδια απληστία;; Ίσα κι όμοια ο Σαβιδάκος που παίρνει στην καλύτερη κανα αμφισβητούμενο οφσάιντ, με την απόλυτη σαπίλα και την ανερυθρίαστη (color pun not intended !) αχορταγιά των κοκκαλομαρινοκαραπαππάραρων;

 200. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πέρσι πήρε το κύπελο σφάζοντας στο γόνατο εμάς και την ΑΕΚ. Πήρε τους βαθμούς από εμάς, ενώ έχανε στο γήπεδο. Φέτος ο Πέλκας έχει βαρεθεί να βάζει γκολ οφσάιντ. Δεν ξέρω αν θα προλάβει να γίνει ο Σαββίδης Κοκκαλομαρινάκης (αν πάρει τις εκλογές η ΝΔ, μάλλον δεν θα προλάβει), αλλά έχει όλη την καλή διάθεση. Να φοβάσαι τη δούλα, όταν γίνει κυρά.

 201. sarant said

  187 Mπράβο, σωστά τα λες.

  Όσο για το έναρθρο των κρητικών (σαν τον άνθρωπο) μου θυμίζει το ανάλογο, που το έχουν και οι Κρητικοι και οι μυτιληνιοί και αλλες διάλεκτες (σικ), να βάζουν άρθρο όταν αναφέρουν ένα βασικό συστατικό εδέσματος π.χ. «σησάμι με το μέλι», «κρέας με το πιλάφι», ενώ στην κοινή το λέμε χωρίς άρθρο.

 202. Πέπε said

  @201:

  Ναι, πράγματι. Ίσως δεν είναι διαλεκτικό αλλά «λαϊκό» απανταχού, γιατί θυμίζω ότι στην κοινή, οταν κυριολεκτούμε για φαγητά, λέμε «με κρεμμυδάκια», μεταφορικά όμως λέμε -όλοι- ότι τον έκανε με ΤΑ κρεμμυδάκια.

  …ψήσε το με το σπανάκι
  γιατί θα ‘ρθω το βραδάκι…
  (Η Ελένη η ζωντοχήρα)

 203. # 200

  Τάχεις παίξει τελείως…με τούς βαθμούς πήρε από σας (που δικαιότατα μηδενισθήκατε ) τι κέρδισε ο ΠΑΟΚ και τι έχασε ο ΠΑΟ αφού η ΑΕΚ θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς πρώτη στα πλαίηοφφ κι ο ΠΑΟΚ δεύτερος για Ευρώπη λόγω κυπέλλου. Μόνο που δεν υπήρχε η παράγκα να σας σπρώξει στα πλαίη οφφ με το οφφσάιντ του Ζιλμπέρτο Σίλβα και το CAS, όπως γινότανε κάθε χρονιά επί παράγκας. Και το παραμύθι για τον Κύζα ξέχασέ το, τα γκολ που έχανε ο Κλωναρίδης δεν θα τα άφηνε κανένας στημένος. Αντίθετα την τεντωμένη χερούκλα του Χουλτ μπροστά στα μάτια διατητή και επόπτη που δεν δόθηκε την κάνεις γαργάρα όπω και τις δυο κόκκινες που σας χάρισε σ’ αυτό το ματς ο διαιτητής. από αντικειμενικότητα σκίζεις…αλλά αφου θεωρείς την διακοπή το ίδιο με την μη διεξαγωγή και αρνείσαι να διαβάσεις τον κανονισμό αλλά θέλεις απόφαση σύμφωνα με τα ρεβανσιστικά κριτήρια σου, μάλλον τα λόγια μου χάνω.
  Εντελώς φιλικά, να το προσέξεις όσο είναι καιρός.

 204. Νέο Kid said

  203. Εσύ μάστορα ,έχεις κλασικό αντί Παναθηναϊκό μένος λόγω του κόμπλεξ του δεδιωγμένου Παναθηναϊκού οπαδού. Έχεις γράψεις τουλάχιστον πέντε φορές εδώ μέσα για το χέρι του χουλτ, που ήταν ο ορισμός του ακούσιου! Ούτε κάν έβλεπε προς τα εκεί ο χουλτ όταν η μπάλα βρήκε το χέρι του. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι συναισθάνεσαι ντροπή για τις γαβρικές τακτικές σας πέρυσι στη Λεωφόρο , σε αντίθεση με τη γνήσια Παναθηναϊκή μαγκιά στο τηγάνι, και φέτος και τότε με τον Αναστασίου, αλλά έλεος δηλαδή!

 205. Νέο Kid said

  205. Μα δε χρειάζεται να βγάλει απόφαση η ΟΥΕΦΑ! Ήδη ας πούμε τα εισιτήρια κάπου εκεί σε κατηγορία κέρλινγκ παραπέμπουν…λιγ´οτερα κι από τη δ εθνική Αγγλίας. Για την κατάντια βέβαια, φταίει κατά 100% η ομάδα-εγκληματική οργάνωση.

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όπως τα λέει ο Σερέτης, που έχει χώρο στη διάθεσή του να γράψει πολλά, να θυμηθεί πολλά. Νοέμβριος ’15, ας πούμε, δεν ξεκίνησε ο αγώνας με τον Ολυμπιακό, εξοντωτικές ποινές στον Παναθηναϊκό. Αφήστε το, παιδιά, απ’ όπου και να το πιάσεις βρομάει.
  http://www.sport24.gr/Columns/giannis-seretis/mono-epi-kokkalh.5116007.html

 207. # 207

  Μόνο που ο Σερέτης ΞΕΧΑΣΕ πως από τότε έχει αλλάξει ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ο ΚΑΠ και ΑΛΛΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ισχύουν, αγαπητέ. ο νέος ΚΑΠ είναι του Ιουλίου 2017 , έτσι ;

  Κι επειδή μετά θα πεις για την δήλωση Κούγια κι αυτός είπε πως παραβιάσθηκε ο νόμος, μόνο που «ξέχασε» να μας πει ποιός νόμος..ο νόμος του πλέον γλειώδους ;

  Μόνο ο Καραπαπάς -σαν πιο γάτα από αυτούς- το έρριξε κατ’ ευθείαν στον ΣυΡιζΑ γιατί ξέρει πως απλά εφαρμόσθηκαν οι κανονισμοί ΜΕΡΙΚΩΣ κι όταν στο διαιτητικό εφαρμοσθούν ολικώς θα κλάψει γιατί ή θα μηδενισθεί ο ΟΣΦΠ ή θα υποχρεωθεί να δώσει αυτή την φορά τον αγώνα στην Τούμπα και όχι στα χαρτιά

 208. Και βεβαίως όλοι λέμε «σαν τον κάβουρα πάμε», με άρθρο, «πεθαίνουν σαν τις μύγες», «σκόρπισαν σαν του λαγού τα παιδιά»… Και πάντοτε με αιτιατική, όπως αρμόζει 🙂 σε πρόθεση, ενώ το άναρθρο ‘σαν’ είναι «διαφανές», συντάσσεται δηλαδή με την ίδια πτώση όπως και αυτό με το οποίο παρομοιάζεται («φέρσου [εσύ] σα φίλος» αλλά «τον φόρτωσαν σα γάιδαρο»). Τα μυστήρια της γλώσσας…

 209. Odinmac, φυσικά είναι λάθος να βάζουμε μαύρο τετράγωνο δεξιά ή το βασιλιά στο χρώμα του — διότι έτσι λένε οι κανόνες. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι τίποτε δεν θα άλλαζε στη διεξαγωγή ή στην τεχνική του παιχνιδιού αν τα τετράγωνα ήταν κόκκινα και πράσινα αντί άσπρα και μαύρα, ή κι αν δεν είχαν καθόλου χρώμα και χωρίζονταν απλώς μ´ένα δικτυωτό, ή ακόμη κι αν βάζαμε τους βασιλιάδες στο χρώμα τους και τις βασίλισσες δίπλα. Φυσικά ο πεπειραμένος σκακιστής θα ξενιζόταν κάπως αν έπαιζε με τα άσπρα και είχε το βασιλιά αριστερά αντί δεξιά, αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα συνήθειας. Στο τάβλι άλλοι βάζουν τα πούλια έτσι και άλλοι αλλιώς και κανείς δεν ενοχλείται!

 210. $ 204

  Σούπερ μάστορα ο κανονισμός λέει για ακούσιο χέρι όταν είναι κολημένο στο σώμα και κυρίως όταν δεν επεκτείνει τον χώρο που καταλαμβάνει το σώμα επηρεάζοντας την εξέλιξη της φάσης Στη φάση το απλωμένο χέρι του Χουλτ σταματά την ντρίμπλα από κοντρολ του Μάτος, μόνο διαιτητής που θέλει δεν το δίνει, ακούσιο-ξεακούσιο.

 211. spiral architect 🇰🇵 said

  Δίμουρος – Κρητικό λεξικό

 212. π2 said

  211: Έτσι διαβάζεις και τους κανονισμούς βάσει των οποίων εκδόθηκαν οι δικαστικές αποφάσεις; Διάβασε τον κανονισμό πρώτα και μετά κούνα το δάχτυλο στους άλλους. Είναι τελείως λάθος αυτό που λες για το χέρι.

  Κατά τα άλλα, το μόνο που έχω να σχολιάσει στα ποδοσφαιρικοδικαστικά είναι ότι την καλύτερη μπάλα φέτος την έχω δει από τον Ατρόμητο, που ταυτόχρονα είναι και η ομάδα που έχει υποστεί συχνότερα φέτος διαιτητική αδικία.

 213. cronopiusa said

  ο ποιητής «Adreas Kavlos»

  Category: The Museum of D. Solomos an A. Kavlos

 214. sarant said

  214 Ωχ! 🙂

 215. odinmac said

  210
  Αγαπητέ Άγγελε όχι, επιμένω.
  Κοίτα να δεις τι γίνεται, με το μαύρο τετράγωνο δεξιά οι βασίλισσες κάθονται στην Ε στήλη οπότε σε αυτήν τη διάταξη είναι σαν να παίζουν πρώτα τα μαύρα και αυτό είναι ενάντια στους κανονισμούς (δεν ρίχνουμε ζάρι για να δούμε ποιός θα παίξει πρώτος), και κυρίως όλη η θεωρία του παιχνιδιού η οποία είναι τεράστια, βαριάντες άμυνες κτλπ, είναι γραμμένη πάνω σε αυτόν τον κανόνα, ότι δηλαδή τα λευκά παίζουν πρώτα.
  Αυτό που λες θα ίσχυε μόνο όταν θα παίξουν τα μαύρα πρώτα, στην περίπτωση που έχουμε στρίψει την σκακιέρα 90 μοίρες δηλαδή, εάν γίνει αυτό συμφωνώ είναι το ίδιο.

 216. # 213

  αυτό είναι το νόημα σε γενικές γραμμές. η πρόθεση ή όχι επιφέρει απλά την λεγόμενη δεύτερη ποινή δλδ την κάρταοι καμνονισμοί έχουν αλλάξει από την Φίφα στην σύντομη θητεία του Βασσάρα ο οπίος έτσι τα εξηγούσε σε εκπομπή που είδα

 217. Εβγαλε και ο ΠΑΟ ανακοίνωση πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική δήλωση Καραπαπά (πως στο ποδόσφαιρο υπάρχει ο μόνο νόμος του ΟΣΦΠ και στην πολιτική μόνο ο νόμος της Δεξιάς)… έπεσε κι η τελευταία μάσκα

 218. π2 said

  217: Μην επιμένεις, τα κάνεις ακόμη χειρότερα. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό που πρέπει να αναλύσει ο όποιος Βασάρας, αναρτημένοι στον ιστότοπο της ΕΠΟ είναι (http://www.epo.gr/media/files/KATASTATIKO_KANONISMOI/2017_2018/Laws_of_the_game_Digital_2017_2018_GRE_new.pdf). Πήγαινε στη σελ. 81 και δες τι είναι χέρι. Μόνο η πρόθεση μετράει. Όλα τα άλλα (θέση χεριού, κίνηση χεριού προς την μπάλα, απόσταση) είναι παράγοντες που απλώς προσμετρώνται από τον διαιτητή στην απόφασή του για το αν υπάρχει πρόθεση ή όχι. Ρητά γράφει ο κανονισμός ότι η θέση του χεριού από μόνη της δεν σημαίνει τίποτε.

 219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – «Πολύ καπιταλιστικό κριτήριο , Λάμπρο, το να μετριέται η αξιωσύνη με μοναδικό γνώμονα το χρήμα.»

  Αν δεν κάνω λάθος σε καπιταλιστικό σύστημα ζούμε, αλλά πού είδες το χρήμα ως μοναδικό κριτήριο; είπα πως για το επίπεδο των γνώσεων της, μια χαρά τα κατάφερε στην ζωή της, και διάσημη έγινε και έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους και κατάφερε να σταθεί όρθια σε ένα άκρως ανταγωνιστικό αλλά και επικίνδυνο περιβάλλον όπως της νύχτας και έκανρ μια καλή περιουσία και κυρίως κατάφερε να την διαχειριστεί σωστα κσι να την κρατήσει (πολλοί συνάδελφοί της με καλύτερο όνομα πέθαναν στην ψάθα) εν αντιθέση με πολλά έξυπνα σαΐνια που την λοιδορούν και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

  Και ποιό είναι κατά την γνώμη σου το αντικειμενικό κριτήριο της αξιωσύνης,, οι διάφοροι πνευματικοί τίτλοι και περγαμηνές; Τέτοια έχει ένα σωρό ο Μπαρουφάκης που με τις αποφάσεις του (ας πούμε) κατέστρεψε χιλιάδες ανθρώπους και πολλούς έμμεσα τους σκότωσε, τον θεωρείς πιο άξιο από την Άντζελα;
  Λυπάμαι που το λέω αλλά, είναι γελοίο μορφωμένοι άνθρωποι με πτυχία, να προσπαθείτε να υποτιμήσετε την νοημοσύνη της Άντζελας για μια λέξη που είπε σωστά και να λέτε μάλιστα πως επειδή δεν έχει τόση εξυπνάδα, την έπλασε εκείνη την στιγμή, δηλαδή όποιος σκέφτεται σφάλμα – άσφαλτος κι όχι αλάνθαστος με το δικό σας κριτήριο είναι τουλάχιστον βλάκας κι ας μην έχει λάθος.
  Αυτό τι κριτήριο είναι;

  Υ.Γ – Πολλές φορές έχω ακούσει την μάνα μου που έχει βγάλει την β’ δημοτικού (μετά έστειλαν τον δάσκαλο εξορία) να λέει δεν είμαι άσφαλτη, θα της πω πως με τα αντικειμενικά πνευματικά κοινωνικά κριτήρια, είναι ηλίθια.

 220. # 219

  Μάλιστα… αντιγράφω

  Παίξιμο της μπάλας με το χέρι
  Το παίξιμο της μπάλας με το χέρι αφορά μια εσκεμμένη ενέργεια ενός παίκτη
  να κάνει επαφή με τη μπάλα με το χέρι ή τον βραχίονα.
  Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τ’ ακόλουθα :
   η κίνηση του χεριού προς τη μπάλα (όχι της μπάλας προς το χέρι)
   η απόσταση μεταξύ του αντιπάλου και της μπάλας (απρόσμενη μπαλιά)
   η θέση του χεριού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει παράβαση

  Οπως φυσικά αντιλαμβάνεσαι το εσκεμμένα ή όχι είναι στην απόλυτη κρίση του διαιτητή. Το ότι «η θέση του χεριού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει παράβαση» προσδιορίζεται προφανώς με οδηγίες και όχι κανονισμό και αυτά ήταν που εξηγούσε ο Βασσάρας, καλή του ώρα όπου κι αν βρίσκεται τώρα. Στην συγκεκριμένη φάση το χέριτου Χουλτ κινήθηκε προς την μπάλα όταν βρέθηκε σε κοντρπιε θέση από το κοντρολ του Μάτος δεν μπορείς εύκολα να πεις πως δεν ήταν εσκεμένο εκτός αν γνωρίζεις προσωπικά τον αδαμάντινο χαρακτήρα του Χουλτ.

 221. Ποιος (δεν) μισεί τον ΠΑΟΚ;

  Αρθρο του δηλωμένου οπαδού του ΠΑΟ Μ. Αντώναρου

  Είναι απίστευτο πώς όλοι οι ΑΛΛΟΙ… όλοι όμως… είναι εναντίον του.

  Διαβάζω και δεν πιστεύω στα μάτια μου.

  Δεν θυμάμαι ποτέ να κρίνονται οι ομάδες ΠΡΙΝ το ντέρμπι.

  Το να κρίνονται ΜΕΤΑ το καταλαβαίνω… αλλά από ΠΡΙΝ;

  Εκ των προτέρων αδικημένοι οι κατά καιρούς ευνοημένοι;

  Α, δεν πάει έτσι.

  Κάνει εντύπωση (;) σε όλους ότι η Τούμπα είναι ενα καζάνι που βράζει.

  Συγγνώμη ε;

  Μπα; Πως έτσι;

  Κοίτα φίλε μου που παίζουμε στο ελβετικό πρωταθλημα και δεν το’χω καταλάβει.

  Οργή μεγάλη που ο ΠΑΟΚ έχει ισχυρό Πρόεδρο που πολύ εξυπνα έβαλε το στίγμα του στο αθηνοκεντρικό κράτος.

  Σωστά! Κρίμα!

  Θα’πρεπε να περιοριστεί στα πιτογυραδικα της Καλαμαριάς και του Ευοσμου.

  Σαράντα χρόνια παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο και η πάντα η Τούμπα ήταν η πιο δύσκολη έδρα.

  Και όποιος κερδίζει εκεί μέσα το καρφιτσώνει (και πολύ καλά κάνει) παράσημο στο στήθος του.

  Τί πάθατε φέτος όλοι και την θέλετε Εκκλησία;

  Άγριος -λένε- ο λαός του ΠΑΟΚ…

  Μάλιστα.. Φέτος το προσέξατε για πρώτη φορά;

  Δεν αγαπώ τους υποκριτές.

  Καλό απόγευμα.

 222. 205,
  🙂

  Για άμεση βοήθεια με το curling:
  How to Take a
  Direct
  Curling
  Free Kick
  .

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  222 – Η πίτα στην Ελλάδα είναι μικρη κι όταν θέλει να φάει κι άλλος, μικραίνουν τα κομμάτια κι αντιδρούν αυτοί που έτρωγαν. Ο Μπράουν ο Φίσερ κι ο Κράφτ χέστηκαν για τις ομάδες και το ποδόσφαιρο που, αυτά είναι για τα αιώνια κορόϊδα, τον Πέτρο τον Γιόχαν και τον Φράνς.

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, το ότι ζούμε σε καπιταλιστική κοινωνία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενστερνιζόμαστε τις αξίες της, γιατί σε λίγο θα αρχίσουμε να μιλάμε σαν τον Τραμπ περί τεμπέληδων ανέργων κλπ. Ούτε επικρίνουμε την κάθε Άντζελα επειδή δεν μορφώθηκε, το δηλώσαμε ήδη και δεν είμαστε τίποτα σουσούδες. Αλλά δεν θα κηρύξουμε και υπέρτατη αξία την αμορφωσιά και μεγάλη ντροπή τη μόρφωση και τις σπουδές. Ξέρω άνθρωπο που οι συνθήκες δεν τον άφησαν να σπουδάσει, έπεσε στη βιοπάλη, αλλά ό,τι λεφτά και χρόνος του περίσσευαν τα αφιέρωνε και τα αφιερώνει στα βιβλία και στο διάβασμα.

 225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 – Την Άντζελα ακριβώς για το ότι δεν μορφώθηκε την επικρίνετε και μαλιστα με εμπάθεια γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν έκανε λάθος αλλά η πνευματική ελίτ δεν της συγχωρεί πως πέτυχε οικονομικά και έγινε πιο γνωστη στον κόσμο από τους περισσότερους (αν όχι όλους) ακαδημαϊκούς.

  Τα πράγματα είναι απλά Γιάννη, ο Ράμφος ξεφούρνησε την πατάτα της αυτάρκειας με αρνητική σημασία που είναι λάθος κι όχι μόνο δεν τον κορόϊδεψε κανείς αλλά εδώ ούτε λίγο ούτε πολύ τον βγάλατε και σωστό, ενώ την Άντζελα που δεν έκανε λάθος την κοροϊδεύετε.

  Μιά και δεν απάντησες στο ερώτημα για την αξιωσύνη του Μπαρουφάκη, ποιόν θεωρείς πιο άξιο, την Άντζελα που έφτασε εκεί που έφτασε με την αξία της και μόνο ή τον Ράμφο που αν δεν είχε τα κονέ του δεν θα τον ήξερε ούτε η μάνα του;
  Ποιός από τους δύο πιστεύεις πως έχει προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία;

 226. Πάνος με πεζά said

  To θέμα όμως τώρα, αγαπητέ Gpoint, είναι τί να παίξουμε; Άσο του ΠΑΟΚ, με 1.83; Θα έρθει. Διαφορά 2 γκολ, ώστε να καλύπτεται και στην ισοβαθμία; Θα έρθει. Πέναλτι στον ΠΑΟΚ; Θα δώσουν., Κόκκινη στην ΑΕΚ; Θα δώσουν. Κύπελλο στην ΑΕΚ; Βεβαίως.
  Όλα τα ανωτέρω μαζί;

 227. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 – Σαν δάσκαλος θα γνωρίζεις πολύ καλά πως όποιος διαβάζει πολλά βιβλία δεν σημαίνει πως μορφώνεται κι όλας, είναι εκατομμύρια τα παραδείγματα.

 228. Μάντις said

  122 Νικοκύρη
  έτυχε στα χέρια μου Λεξικό που μοίραζε το ΒΗΜΑ δυο διδασκάλων, και το «γλείφω», με την έννοια του κολακεύω , ο γλειψιματίας π.χ., τα είχε με υ. Εντάξει δάσκαλοι δήλωναν οι δυο κύριοι που με το θάρρος της αγνοίας τους, τυπώνουν το λεξικό και γύρευε με ποια κονέ, τους τα μοιράζει το ΒΗΜΑ, αλλά…ρε παιδί, χάθηκε να δει το κείμενο και καποιος ειδικότερος; Βρήκα και άλλα…αλλά δεν τα σημείωσα. Τι να πρωτοσημειώνουμε πλέον; Πόσο μακριά αδιάβροχη καμπαρντίνα να φοράει ο ενδιαφερόμενος για θέματα γλώσσας; Μιλάμε για καταρράχτες ασχετοσύνης και από «δημοσιογράφους», που πέφτουν απάνω μας.

 229. Pedis said

  ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (για τον μικρομαζάνθρωπο στον καπιταλισμό):

  Τον ρόλο του διεθνοποιημένου γραφείου εύρεσης «μικρο-εργασίας» αναλαμβάνουν ψηφιακές πλατφόρμες, με ονόματα όπως «microworkers.com», «clickworkers.com» «fiverr.com», που λειτουργούν ως ιστοσελίδες «πληθοπορισμού» (crowdsourcing). […]

  Οι μικρο-δουλίτσες πληρώνονται με ευτελή ποσά που ξεκινούν από μερικά λεπτά του ευρώ (ή λίγα σεντς του δολαρίου σε πλατφόρμες με έδρα τις ΗΠΑ) για μηχανικές εργασίες που απαιτούν ελάχιστη έως μηδενική εξειδίκευση, που εκτελούνται μέσω πληκτρολογίου – όπως η εγγραφή σε μια ιστοσελίδα ή να κάνεις «like» σε σελίδες στο facebook. Οι αμοιβές ανεβαίνουν κλιμακωτά ανάλογα με την προσφερόμενη υπηρεσία, ενώ σπάνια υπερβαίνουν τα 15 ευρώ ή δολάρια αντίστοιχα. Η πληρωμή γίνεται συνήθως μέσω paypal (πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών για μεταφορές χρημάτων μέσω διαδικτύου).

  http://www.efsyn.gr/arthro/doyleies-toy-pontikioy

  το πληθοπορισμός είναι μια (καλή, λέω εγώ) ευθεία μετάφραση του crowdsourcing, αλλά προβληματίζομαι αν σε κάποιο σημείο θα έπρεπε να ξεφύγουμε από την παγίδα να αποδίδουμε την αγγλική οργουελική στα ελληνικά και, αντίθετα, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούμε επεξηγηματικούς όρους.

  Αλλιώς, αντί να βάζουμε στην κυκλοφορία στη γλώσσα μας πιο σοβαροφανείς εκδοχές της πιο βάλγκαρ αγγλικής ορολογίας, προιόν της μισάνθρωπης υποκουλτούρας του κάθε σκατομανάτζερ, ίσως θα ήταν προτιμότερο να ενσωματώσουμε τον ξενικό όρο.

 230. 221, … με το χέρι ή τον βραχίονα …

  Επειδή εδώ λεξιλογούμε, ξεπηδάει στους κανονισμούς της ΕΠΟ το θέμα του πώς αντιστοιχούν και αποδίδονται στις διάφορες γλώσσες οι καταμερισμοί για μέρη του σώματος.

  «Χέρι η βραχίονα» είναι προφανώς μετάφραση από το αγγλικό
  «hand or arm«.
  Ηand από τον καρπό και κάτω,
  arm, λέει η Βίκη, το μπράτσο στην ανατομία, αλλά στην καθομιλουμένη
  από τον ώμο και κάτω (e.g. It cost me an arm and a leg).

  Όμως ούτε στα αγγλικά λέγεται armball – μάλλον handball.
  (Για την ακρίβεια, βλέπω στην Βίκη πως
  arm ball είναι όρος του κρίκετ – δεν είχα ιδέα.)

  Mano και για τους ισπανόφωνους όταν το φωνάζουν στο γήπεδο,
  ακόμα κι αν η μπάλλα βρει, ξερωγώ, στο μπράτσο
  – δεν έχω ακούσει ποτέ, πχ, brazo
  παρόλο που mano είναι απ’ την μουνιέκα και κάτω,
  όπως θα παρατηρούσε εύστοχα ο Γς.
  (Tο Mano de Dios, βέβαια, ήταν όντως mano, με σφιγμένη τη γροθιά –
  το σημαντικότερο γκολ εκείνου του αγώνα,
  που έμελλε να μην είναι το πιο διάσημο του 20ού αιώνα.)

  Στα ελληνικά οι δύο έννοιες για το χέρι (arm και hand)
  πάνε χέρι-χέρι,
  με πρώτη το αντίστοιχο του arm στο ΛΚΝ:
  «που αποτελείται από τον ώμο, τον πήχη και την παλάμη».
  Όπου βλέπω, επίσης, ότι βραχίονας είναι φυσικά το μπράτσο
  (εκεί που φοράει ο αρχηγός της ομάδας το περιβραχιόνιο) –
  «από την ωμοπλάτη ως τον αγκώνα«.

  Επομένως «με το χέρι ή τον βραχίονα», της ΕΠΟ, δεν κυριολεκτεί, νομίζω.
  Ίσως καλύτερο «με το χέρι» σκέτο,
  ή κάτι με τον πήχη – που θα μπέρδευε, μάλλον –
  ή «με το χέρι, από τον ώμο και κάτω».

  Αλλιώς μάλλον μπέρδεμα από χέρι.

 231. https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3384116/apo-pou-kratai-i-skoufia-gnoston-fraseon-pou-leme-kathimerina

 232. sarant said

  232 Διέρρευσε -μάλλον θα το βάλω και από εδώ

  231 Αν θυμαμαι καλά, το hand surgery το αποδιδουν επίσημα «άκρας χειρός» για να κάνουν τη διάκριση. Πολύ σωστα τα λες.

  230 Σχεδόν καθιερωμένο είναι το πληθοπορισμός και η πληθοχρηματοδότηση. Και πώς να τα λέγαμε; Περιφραστικά;

 233. Γιάννης Ιατρού said

  232: «Του ανταποκριτή μας» έγραφαν παλιά από κάτω 🙂 🙂

 234. Pedis said

  # 233 – τέλος: έχω την εντύπωση ότι η ακριβής μετάφραση «πληθοπορισμός» δεν σημαίνει τίποτα, σίγουρα, αποφεύγει σκοπίμως να περιγράψει την κατάσταση που υποτίθεται ότι ονοματοποιεί, όπως ακριβώς δηλ. γίνεται και στην αγγλική οργουελική (με τo επιπλέον μειονέκτημα ότι το πορισμός είναι άγαρμπο/αμήχανο καθότι σπάνιο).

 235. ΣΠ said

  232, 233
  Νικοκύρη, αν το βάλεις από εδώ, θα χρειαστεί να κάνεις αρκετές διορθώσεις. Έχει κάμποσα λάθη.

 236. Ιερόδουλος said

  229 Μάντις
  πρόκειται για το λεξικό των Ν.Μακροδήμου-Χρήστου Ακριτίδη: » Λεξικό της Αργκό», σελ. 28 το λήμμα
  για γλiφτης γλiψιμο, γλ-iφτρόνι το οποίο οι δάσκαλοι το γράφουν με υ, μπερδεύοντάς το ρήμα γλείφω,
  (λείχω- υπάρχει και θέμε λιχ- π.χ.λιχανός (ή δείκτης) δάκτυλος είναι το δάκτυλο που βρίσκεται αμέσως μετά τον αντίχειρα, με το οποίο δείχνουμε κάτι αλλά και το δάχτυλο που το γλείφει το νήπιο) της αρχαίας, με το ρ. γλύφω, σκαλίζω δηλαδή, εξού και ο γλύπτης, ο σκαλιστής σε πέτρα…μάρμαρο, αν πρόκειται για σκάλισμα σε ξύλο: ξυλογλύπτης. Νομίζω είχα διαβάσει εδώ παλαιότερα ένα σχετικό σημείωμα του Σαραντάκου.

  συνειρμικά ως προς το δίμουρος, διμούτσουνος, διπρόσωπος,
  δικέλλα (εργαλείο με δύο σκαπτικές αιχμές, κλείς, κλάζω=σπάζω) , δικέρατος, δικέρι, δίκερο, δικέφαλος δικατάληκτος, δικάταρτος

 237. Πέπε said

  @226:
  > > Την Άντζελα ακριβώς για το ότι δεν μορφώθηκε την επικρίνετε και μαλιστα με εμπάθεια γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν έκανε λάθος αλλά η πνευματική ελίτ δεν της συγχωρεί πως πέτυχε οικονομικά και έγινε πιο γνωστη στον κόσμο από τους περισσότερους (αν όχι όλους) ακαδημαϊκούς.

  Λάμπρο, θα σε ρωτήσω κάτι αλλά προηγουμένως θα μου επιτρέψεις έναν σύντομο πρόλογο.

  α) Πολύ πριν μάθω τον Σαραντάκο, ίσως προτού καν κάνει μπλογκ, είχα σκιστεί να επιμένω σε διάφορες παρέες ότι το «άσφαλτος» της Άντζελας είναι σωστό. Παρά ταύτα, με άλλα μαργαριτάρια που της αποδίδονται γελούσα.

  β) Δεν ξέρω να σου ονομάσω ούτε ένα τραγούδι της. Σίγουρα, αν μου αναφέρεις μερικά γνωστά, θα τα έχω ακούσει, αλλά δεν ξέρω ότι είναι αυτή που τα λέει.

  Με αυτά τα δεδομένα, η ερώτησή μου είναι: Τι σε κάνει τόσο σίγουρο ότι όποιος κοροϊδεύει τα μαργαριτάρια της Άντζελας το κάνει επειδή είναι της Άντζελας κι όχι απλώς επειδή έχουν πλάκα;

 238. dryhammer said

  237 Ιδέ και

  https://www.slang.gr/lemma/14476-dikelli

 239. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, ούτε η αναγνωρισιμότητα είναι κριτήριο αξιοσύνης. Αν κάνεις μια πανελλαδική έρευνα, θα διαπιστώσεις ότι ο Ντάνος του σαρβάιβορ είναι πιο γνωστός απ’ τον Ελύτη και τον Σεφέρη μαζί. Αλλά σιγά τους στιχοπλόκους, ούτε μια βίλα δεν αξιώθηκαν ν’ αποκτήσουν.

 240. sarant said

  236 Από το τηλέφωνο ήταν, χωρίς προετοιμασία, τι περιμένεις 🙂

  240 Σε δέκα χρόνια ο Ντάνος πού θα είναι; Τον Τσάκα τον θυμάσαι; (όχι του Παναθηναικού)

 241. ΚΩΣΤΑΣ said

  Η δίμουρη έχει καμιά σχέση με την σαλαμούρα; Τους Έλληνες παρά λίγο να τους κάναμε σαλαμούρα, είπε ο Ερντογάν. Να και οι Τούρκοι που μιλούν με δικές μας λέξεις ή έστω δυτικότροπες.

 242. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, βέβαια, Νικοκύρη…Μόνο ο χρόνος ξεχωρίζει τους άξιους από τα εφήμερα είδωλα, όσα λεφτά και δόξα κι αν αποκτήσουν στην εποχή τους. Το να συγκρίνουμε την αναγνωρισιμότητα και το χρήμα της Άντζελας με τα επιτεύγματα των πνευματικών ανθρώπων είναι και άστοχο και κωμικό.
  (Παρεμπιπτόντως, τον θυμάμαι. Και τον άλλο θυμάμαι. 😊)

 243. Ριβαλντίνιο said

  Αν όλα κινήσουν ομαλά σε 10 χρόνια ο Ντάνος θα είναι στο Σουρβάιβορ all star και στο hall of fame. Καμιά σχέση το Σουρβάιβορ με το Μπίγκ Μπράδερ που κάθονταν και τα έξυναν χράτσα χρούτσα σαν δημόσιοι forever . 🙂

 244. Pedis said

  crowdworkers -> εργαζόμενοι του σωρού/από το σωρό (νεοχαμάληδες, τεχνοχαμάληδες κλπ )

  άλλο, καλύτερο;

 245. sarant said

  245 Γιατί, κι οι άλλοι δεν ειναι χαμάληδες;

 246. Τα κατάφερε ο Κομίνης ή μάλλον ο βοηθός του…κεφαλιά του Βαρέλα, ο Μαουρίτσιο σε θέση οφφσάιντ φεύγει από την μπάλλα που πηγαίνει προς το μέρος του μπαίνοντας γκολ ο ίδιος, ο τερματοφύλακας ΔΕΝ εμποδίζεται, η μπάλα μπαίνει γκολ ο διαιτητής δείχνει σέντρα και ο βοηθός δίνει οφφσάιντ, ο διαιτητής πείθεται… Εδαμε και άλλα μικρά στην διάρκεια αλλά το κερασάκι το φύλαγε για το τέλος. Φυσικά αν το δει στην τιβί θα πεί πως είναι γκολ αλλά πλέον η (ακόμα μία) ζημιά έχει γίνει, ψυχολογική αν ακυρωθεί το γκολ και ευκαιρία για την αντιπολίτευση αν το κατακυρώσει.
  Το ίδιο έγινε και στην Τρίπολη αλλά εκεί η μπάλλα άγγιξε τα μαλλιά του Μαουρίτσιο και κανείς δεν παραπονέθηκε γι αυτό, εδώ ΔΕΝ υπάρχει επαφή.
  Περιττό να πώ πόσα τέτοια γκολ έχουν κατακυρωθεί, το τελευταίο σήμερα στον αγώνα Πλατανιά-ΟΣΦΠ για όσους είδαν το ματς.
  Ετσι κι αλλιώς και να κερδίσει το ματς ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα δεν παίρνει, το έχουμε εμπεδώσει.

 247. Theo said

  @232:
  Σχολιάζει και ο γνωστός καλικάντζαρος, ad hominem, ως συνήθως, με γυναικείο χρηστώνυμο, ως συνήθως 😁😉

 248. sarant said

  248 Α, δεν το είχα δει αυτό το σχόλιο της…. Καιτούλας!

 249. π2 said

  247: Αν δεν καταλαβαίνεις ότι το μείζον δεν είναι ότι έκανε λάθος ο διαιτητής (που έκανε) αλλά ότι μπούκαρε ο Σαββίδης στον αγωνιστικό χώρο με περίστροφο στη ζώνη, τι να πω.

 250. Οτι μπούκαρε και τον συγκρατούσαν το είδα αλλά περίστροφο δεν είδα…λες να ζήλεψε την δόξα του «καπετάνιου» στην Λεωφόρο ; Οταν άρχισαν τα πολλά έφυγα από την τιβι

 251. π2 said

  251: Κάνε μια γύρα στα αθλητικά ΜΜΕ.

 252. ΣΠ said

 253. Pedis said

  # 246 – όχι, οι άλλοι λέγονται «υπεύθυνοι» …

 254. Μαρία said

  248, 249
  Και ξέπεσε στο δε λέτε αντί του αποκρύπτετε.

 255. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ατιμωρησία φέρνει αποθράσυνση. Μπούκαρε μέσα ο τύπος, στο προσκήνιο, αφού το παρασκήνιο δεν επαρκεί. Ελληνικό ποδόσφαιρο, καθρέφτης της κοινωνίας μας.

 256. Αχα, γι αυτό καταγγέλλει η ΑΕΚ κλίμα τρομοκρατίας… αν δεν έχει άδεια οπλοφορίας την έβαψε…από την άλλη τον είδε κανείς να απειλεί με το όπλο στην κολότσεπη ;

 257. π2 said

  Παρεμπιπτόντως, βλέποντας τα αστεία ποδοσφαιρικοδικαστικά, συνειδητοποιώ πόσο συχνό είναι η σύγχυση μεταξύ κατοχύρωσης και κατακύρωσης. Ένας στους δύο αθλητικογράφους δεν φαίνεται να ξέρει τη διαφορά.

 258. # 256

  Βρε Κουβάτσε οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε για εύνοιες και παρασκήνια μετά τους γάβρους είναι οι οπαδοί του ΠΑΟ. Χαριστικά μετέχετε εδώ και τρία χρόνια στο πρωτάθλημα, τι μιλάς ;.. κάτι σαν τον Αρη ένα πράγμα που έπρεπε να φύγει ο Ιωννίδης από υπουργός για να υποβιβασθεί !

 259. Πάνος με πεζά said

  @ 257 : Η φωτογραφία είναι fake, o Σαββίδης από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο χόρτο, φοράει παλτό από πάνω, και το οποίο και δε βγάζει καθόλου. όχι ότι δε μπορεί να έχει όπλο από κάτω, όχι ότι έπρεπε να μπει… Εγώ το ματς για χαμένο το είχα, εν κατακλείδει, αλλά το να μην παίρνει ένας διαιτητής μιαν απόφαση, έστω και λάθος, για μια ώρα, καταλαβαίνετε τί μπορεί να σημαίνει…

 260. Πάνος με πεζά said

  Τώρα παρακαλάνε τον Κομίνη αφενός να λήξει το ματς (έστω και με το 0-0), για να μην ξαναρχίσουν τα -3 (και φυσικά και η νίκη της ΑΕΚ, έναντι ισοβαθμίας…)

 261. sarant said

  Ενώ αν γινόταν χωρίς θεατές το ματς….

 262. Τελευταίο σχόλιο προς Κουβάτσο κι όποιος άλλος μιλάει για παρασκήνια . Δέστε στο βίδδεο πως ο επόπτης κατευθύνεται προς την σέντρα και μετά σταματάει και φωνάζει τον διαιτητή. Παίκτες της ΑΕΚ δεν φαίνονται να τον πλησιάζουν άρα… ενδοσυνενόηση !!! Είχε ξαναγίνει πέρισυ στο Ατρόμητος-ΑΕΚ -τί σύμπτωση !! εκτός και πιστεύεις πως του τηλεφώνησε ο Σαββίδης !

  https://streamable.com/95ci4

 263. Πάντως όπως το φοράει το κουμπούρι, έτσι και το χρειαστεί στ’ αλήθεια, μέχρι να το τραβήξει θα του ‘χουνε κάνει δεκαεφτά μνημόσυνα.

 264. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  238τέλος – Επειδή είναι γνωστή αν δεν ήταν δεν θα της έδινε κανείς σημασία, και γι» αυτό ενω το «άσφαλτος» δεν είναι μαργαριτάρι οι εγγράμματοι αμόρφωτοι την λοιδόρησαν, θέλεις κι άλλη απόδειξη;
  Πέπε δεν υπερασπίζομαι την αμορφωσιά της Άντζελας απλώς καταδεικνύω τα διαφορετικά κοινωνικά κριτήρια αντιμετώπισης των πνευματικα αδυνάτων, ειδικά αυτών που καταφέρνουν να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα, γι’ αυτό έφερα το παράδειγμα με τον Ράμφο, αν έλεγε αυτός το άσφαλτος δεν θα γέλαγε κανείς μαζί του όπως δεν γελάσαν και με την αυτάρκεια που είναι λάθος, φαντάζεσαι τι θα γινόταν αν το έλεγε η Άντζελα;
  Υ.Γ – Ούτε εγώ ξέρω τα τραγούδια της.

  240 – Ακόμα περιμένω να μου πείς ποιό είναι το αντικειμενικό κριτήριο της αξιωσύνης και δεν απαντάς στις άλλες ερωτήσεις μου.
  Θα σου κάνω άλλες δύο (χωρίς να περιμένω απάντηση) για ποιό λόγο γνωρίζουν τον Ντάνο (εγω δεν τον γνωρίζω) κι όχι τους Σεφ3ρη και Ελύτη, αφού είναι πιο μορφωμένοι από την Άντζελα και ποιούς θεωρείς πιο επικίνδυνους, τους αμόρφωτους βλάκες ή τους μορφωμένους; εκτός κι αν δεν υπάρχουν μορφωμένοι βλάκες.

  241 – Γιατί σε δέκα χρόνια ο Ράμφος πού θα είναι; ή μήπως τον είδες πουθενά στα οχτω χρόνια που τα μνημόνια έχουν εξοντώσει ψυχικά χιλιάδες αλλά και εκατοντάδες σωματικά Έλληνες;

 265. ΣΠ said

  Οι καθηγητές διαιτησίας Τσικίνης, Βασιλάκης, Βαρούχας λένε ότι το γκολ έπρεπε να μετρήσει:
  http://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1208068/ti-lene-oi-eidikoi-gia-gkol-toy-paok

 266. 266 τέλος
  Τον είδαμε, Λάμπρο, τον είδαμε
  http://www.nostimonimar.gr/ramfos-i-kivernisi-na-oloklirosi-to-ergo-pou-anelave-vidnew/

 267. Γιάννης Ιατρού said

  261: Δεν είναι φωτοσοπιά Πάνο, το τσέκαρα

 268. # 267

  Είναι θέμα απλής λογικής. Προσωπικά πιστεύω πως είναι δουλειά του τέταρτου να ειδοποιήσει τον επόπτη να ακυρώσει το γκολ. Μεγάλο ερώτημα είναι αν ενήργησε αυτοβούλως ο τέταρος ή πήρε κι από ποιόν, εντολή. Ξαναλέω οπως έχει ξαναγίνει σε περσινό ματς Ατρόμητου – ΑΕΚ και μάλιστα ο επόπτης τότε παρέπεμψε τον διαιτητή στον τέταρτο (!) του οποίου η γνώμη από την σέντρα (!!) υπερίσχυσε της γνώμης του διαιτητή που ήταν μέσα στην φάση (!!!!!!!!!)
  Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…

 269. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φωτοσοπιά θα ήταν αν δεν φαινόταν το κουμπούρι. Μονομαχία στο Ελ Τούμπα. 😈

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χαίρομαι που κατάλαβες το σκεπτικό μου Χτήνος.

 271. Μαρία said

  269
  Οι φωτό έχουν …υπογραφή INTIMEsports

  Τι μάρκα είναι το σιδερικό;

 272. Μετά τον ΠΑΟ και η ΑΕΚ μετέχει στην αναγέννηση του ΠΟΚ … τουλάχιστον έπεσαν οι μάσκες, ελπίζω να το κατάλαβε και ο Ιβάν. Ολοι συμπαθούν τον ΠΑΟΚ φτάνει να μη μπορεί να τους συναγωνισθεί, αυτό δεν αλλάζει.

 273. π2 said

  275: Βρε Τζι πάρτο απόφαση, δεν παίρνεις πρωτάθλημα ούτε με σφαίρες.

 274. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τώρα μαθαίνει ο Σαββίδης, π2. Στο επόμενο παιχνίδι θα μπουκάρει επικεφαλής ύλης τεθωρακισμένων.
  Ο Καμίνης το μέτρησε τελικά το γκολ. Μάλλον με το πιστόλι στον κρόταφο. 💀

 275. Ρε παιδιά ο Σαββίδης όταν μπήκε στο γήπεδο φορούσε ένα ημίπαλτο, ποιός του τόβγαλε και φάνηκε το πιστόλι ; Προβοκάτσια !

  Κι αυτό το ματς στα δικαστήρια θα κριθεί… κανείς δεν ξέρει ακόμα αν ακυρώθηκε ή όχι το γκολ ! Οτι γραφτεί στο φύλλο αγώνα, ό,τι πει ο μουρλοσάββας, και το αντίθετο απ’ ό,τι προβλέψει ο Κούγιας που θα έχει αρχίσει την μελέτη της υπόθεσης…

  Οταν ο ΠΑΟΚ έχει καλή ομάδα και διεκδικεί το πρωτάθλημα παρά τις προβλέψεις των ειδημόνων του ιστολογίου κάτι πρέπει να συμβεί για να μην κριθεί στα γήπεδα.

 276. Ιερόδουλος said

  Ευχαριστώ Ξεροσφύρι..

 277. Πέπε said

  266 (α):
  Ντάξει, μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά δες και την άλλη πιθανότητα: ότι όλα εκείνα τα μαργαριτάρια (δε θυμάμαι τώρα κανένα άλλο), σαν σύνολο, απλώς βγάζουν γέλιο. Δε σημαίνει ότι το γέλιο στρέφεται κατ’ ανάγκην εναντίον της. Και δεν έχει τόση σημασία ότι είναι διάσημη, θα μπορούσε να είναι ένας κατά τα άλλα άγνωστος άνθρωπος (όπως ο Ανδρέας ο Άνεργος ή ο φορτηγατζής που έλεγε το Σαραντατρίο, δεν ξέρω αν τους έχεις υπόψη, υπήρξαν διάσημοι για περίπου ένα τέταρτο στο ΥΤ), αρκεί τα στιγμιότυπα με τις ατάκες να είχαν προβληθεί. Υπάρχουν και διάσημες ατάκες με αστεία λάθη που κανείς δε θυμάται ποιος τις έβγαλε, κι αν έκανε επίτηδες λάθος για χιούμορ (τύπου Χατζηχρήστου) ή από λάθος, κι όμως λέγονται.

  Του Ράμφου ο λόγος δεν είναι κωμικός. Εδώ τόση φαιά ουσία ξοδεύτηκε για το αν είπε κοτσάνα ή κάτι πολύ δύσκολο για τα φτωχά μυαλά μας. Είναι όμως του Ζουράρι, για παράδειγμα. Και γελάει ο κόσμος με τις ατάκες του, όχι όμως κοροϊδευτικά.

  Θέλω να πω, μη βλέπεις οπωσδήποτε τη δυσοίωνη πιθανότητα, ότι κάποιοι από δήθεν θέση ισχύος χλευάζουν λόγω φθόνου κλπ..

 278. Νέο Kid said

  Θα τιμωρηθούν και τα δύο δικέφαλα κοτόπουλα και πρωτάθλημα ξανά στον μπυραιά-Ε.Ο.

 279. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, τα μεζεδάκια δε θα μπορούσαν να λείπουν. Κατοχυρώθηκε λοιπόν το ματς στον ΠΑΟΚ, μπορεί να το κρατήσει για την επόμενη χρονιά !
  https://www.newsit.gr/athlitika/podosfairo/paok-aek-live-paixnidi-tis-xronias-stin-toumpa/2445940/

 280. Πάνος με πεζά said

  Και λέει ο Μελισσανίδης «ρε δεν έμπαινα κι εγώ πέρσι στο Κύπελλο, με καμιά κουμπούρα; Ναααα μ@λ@κ@ !»

 281. sarant said

  281 Kι εγώ κάτι τέτοιο προβλέπω.

 282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  280 – Επαναλαμβάνω, υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά στην κοινωνική κριτική κι αυτό βολεύει το όλο σύστημα γιατί αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση η Άντζελα δεν είπε μαργαριτάρι αλλά λοιδορήθηκε, από τους δημοσιογράφους και μετα από τον κόσμο γιατί; ενω ο Ράμφος που είπε κοτσάνα, όχι μόνο έμεινε στο απυρόβλητο αλλά ξοδέψατε τόση φαια ουσία και τελικά τον βγάλατε και σωστό, γιατί; αν έλεγε την αυτάρκεια η Άντζελα θα κάνατε το ίδιο; Αν το προεκτείνεις αυτό που λέω θα κατανοήσεις γιατί στα αξιώματα βρίσκονται οι φελοί κι όχι οι άξιοι.

  Υ.Γ – Ο χλευασμός γενικά, είναι ή αδυναμία ή φθόνος ή και τα δύο.

  Καληνύχτα.

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άστε τα, βρε παιδιά, η ξεφτίλα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει πάτο. Ούτε για σάτιρα δεν αξίζει. Ας ξαναγυρίσουμε στα μεζεδάκια μας. Το ματς «καταχυρώθηκε» στον ΠΑΟΚ, ο θεούλης Γιώργος «Μπάοκ» Μίνος επέμεινε τρις ότι ο διαιτητής «κατοκύρωσε» το γκολ στον Μπάοκ. Μπροστά σ’ αυτούς η Άντζελα είναι πρυτάνισσα.

 284. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μου αρέσουν οι απόλυτες αποφάνσεις σου, Λάμπρο. Μπαμ-μπαμ, τέλος, καληνύχτα. ☺

 285. Γιάννης Ιατρού said

  Ακούγεται, πώς μόλις μπήκε ο Σ. στον αγωνιστικό χώρο, τα μεγάφωνα άρχισαν να παίζουν κάτι γνωστά κομμάτια του Ένιο Μορικόνε 🙂

 286. Φυσικά το ότι κατακυρώθηκε τελικά το γκολ του ΠΑΟΚ (κλασσική περίπτωση παίκτη σε θέση οφφσάιντ που δεν επηρεάζει την φάση, δεν εμποδίζει αντίπαλο και δεν έρχεται σε επαφή με την μπάλα) οδήγησε την ΑΕΚ σε τακτική ΟΣΦΠ, «δεν βγαίνω να συνεχίσω το ματς γιατί ο Σαββίδης είχε περίστροφο στην κωλότσεπη»… λες και το έβγαλε και τους απειλούσε ! Δυσκολοχώνευτο να διεκδικεί πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ 5 αγωνιστικές πριν το τέλος και να μην υπάρχουν Σπάθες,Παπάδες κ.λ.π. να σε εξυπηρετήσουν… πιο εύκολο να παιχθεί εκτός γηπέδων και να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα από ελεγχόμενο τύπο και κανάλια. Καθένας όπως το αντιλαμβάνεται.

 287. Pedis said

  αν είχε μπει ο Ρουβικώνας στο γήπεδο τότε θα επρόκειτο για προσβολή του ευ αγωνίζεσθαι, διατάραξη δημόσιας τάξης και ειρήνης, θα τους έσκαγαν στο κεφάλι εκατό μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη από κανάλια, πρακτορεία στοιχημάτων και διαφημιστές, θα αμαυρωνόταν η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, θα δυσχεραινόταν η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, …

  οι σύνδεσμοι οπαδών πάοκ και ολυμπιακού σε δημόσια κοινή έκκληση θα κατήγγειλαν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, οι πρόεδροι των παέ θα ξεκινούσαν απεργία πείνας για τη σωτηρλια του ελληνικού ποδοσφαιρου, ο Ιερώνυμος θα δήλωνε ότι η εκκλησία οφείλει να πράξει τα δεόντα και θα καλούσε τους ιερείς των παρακείμενων ενοριών να μεταβαίνουν κάθε κυριακή πρωί μετα το πέρας της θείας λειτουργίας στους αγωνιστικούς χώρους και να κάνουν τρισάγια και εξορκισμούς, οι χρυσαβγίτες θα δήλωναν έτοιμοι ως εθελοντές φύλακες των γηπέδων της χώρας κάθε Κυριακή, …

  μέσα στην αναταραχή θα μεγάλωνε η πιθανότητα να μην αποκλείει ο Καμμένος ατύχημα με την Τουρκία εξαιτίας των γεγονότων, ο Τσακαλώτος θα λυπόταν που η χώρα χάνει τη μοναδική ευκαιρία να προσελκύσει επενδυτές εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης και προτείνει να πάει το αφορολόγητο στα μείον είκοσι χιλ. ευρώ …

  αλλά όλοι οι Έλληνες θα ήταν μονιασμένοι και αποφασισμένοι προστατεύσουν την πατρίδα, τα ιδεώδη, τον ελληνικό πολιτισμό, την μοναδική στον πλανήτη κουλτούρα και το δημοκρατικό πολίτευμα που σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε και …

 288. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ΑΕΚ θα τιμωρηθεί, όπως σε κάποιες χώρες τιμωρούν τα θύματα και όχι τους θύτες του βιασμού. Όσο για το πιστόλι του Ρίνγκο, θα αποδειχτεί ότι είναι αγιοβασιλιάτικο και το κουβαλάει για να αποθαρρύνει πιθανές σεξουαλικές παρενοχλήσεις εναντίον του. Απλούστατο.

 289. sarant said

  Με τέτοια ματς, πώς να μην επηρεάζονται και τα σχόλια;

 290. Odinmac (216), χωρίς να διαφωνώ σοβαρά, δεν πείθομαι.
  Φυσικά η θεωρία του σκακιού, και ιδώς τα ανοίγματα και οι άμυνες, βασίζονται σε κάποιες συμβάσεις. Εχουν όμως σταλήθεια σημασία; Κάθε στιγμή, όταν παίζεις, αντιμετωπίζεις τη σκακιέρα όπως είναι. Εχει σημασία, μετά την πρώτη-δεύτερη κίνηση, αν παίζεις με τα άσπρα ή με τα μαύρα, αν άρχισες πρώτος ή δεύτερος; Βεβαίως, όταν γράφεις τις κινήσεις με το καθιερωμένο σύστημα συντεταγμένων (1. ε4  ε5   2. Ιζ3 κλπ.), πρέπει να είναι σωτά βαλμένη η σκακιέρα για να βγαίνει νόημα· αν όμως χρησιμοποιείς το αμερικάνικο σύστημα (1. PK4  PK4   2. NKB3 κλπ.) — και νομίζω ότι έτσι απομνημονεύουμε νοερά τα ανοίγματα, «βγάζουμε το πιόνι του βασιλιά, εν συνεχεία το άλογο της πλευράς του κλπ.» — ελάχιστη σημασία έχει ποιο τετράγωνο είναι δεξιά ή καν αν έχουμε βάλει τις βασίλισσες στο χρώμα τους και τους βασιλιάδες στο άλλο. Αλλο ζήτημα ότι αυτός που έχει συνηθίσει να έχει το βασιλιά δεξιά όταν παίζει με τα άσπρα και αριστερά όταν πάιζει με τα μαύρα θα νιώσει κάπως παράξενα αν του τα βάλουν ανάποδα. Η σκέψη όμως θα είναι ακριβώς η ίδια.

 291. Pedis said

  # 293 – ασφαλώς, είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα που αίφνης τάραξαν μερικούς ευαίσθητους σχολιαστές, αλλιώς, τι;

 292. Μαρία said

  http://www.documentonews.gr/article/basileiadhs-se-synennohsh-me-thn-uefa-etoimoi-gia-dyskoles-apofaseis#.WqW0AIMzuYo.twitter

 293. Γιάννης Ιατρού said

  295: Τι λες ρε συ, μόνο τάραξαν; συντάραξαν, κι όχι μόνο μερικούς, αλλά όλους (πλην χριστιανομπολσεβίκων) ! Έχουν ήδη αρχίσει τα je souis paok/aek κλπ.Κάτι σαν ιερή αγανάκτηση διατρέχει την επικράτεια 🙂

 294. Μαρία said

  Κάντε κλικ στο τουί, για να δείτε στα σχόλια φωτοσουπιά χωρίς σιδερικό https://twitter.com/GiorgosKyrtsos/status/972955257390223361

 295. 269,
  Είμαστε πλέον και καταξιωμένο
  πιστολόγιο!

 296. cronopiusa said

 297. # 292

  Τα πάντα είναι θέμα παιδείας, όπως το να κρίνεις ποιό είναι το θύμα και ποιό ο βιαστής…και φυσικά με την δική Σου κρίση θύμα είναι η ΑΕΚ επειδή δέχτηκε κανονικό γκολ που κατακύρωσαν επόπτης και διαιτητής, έβαλε τις φωνές και όχι μόνο ο πάγκος της στον επόπτη αυτός κιότεψε και φώναξε τον διαιτητή, αυτός το ακύρωσε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ μέχρι συνενοηθεί με τον επόπτη, έγινε μπάχαλο με τους παίκτες και των ΔΥΟ ομάδων να μην τον αφήνουν, μπήκε ο Σαββίδης- που είδε να του ΞΑΝΑΚΛΕΒΟΥΝΕ την μπουκιά από το στόμα- με το πιστόλι στην κολότσεπη ΑΡΑ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕ Μ’ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΝΑΝ και τελικά όταν ο διαιτητής είδε την φάση αποφάνθηκε γκολ και η ΑΕΚ αρνήθηκε ν συνεχίσει το ματς.
  Πραγματικά θύμα βιασμού το μυαλό σου και όχι η ΑΕΚ…και να φαντασθεί κάποιος πως δεν είσαι καν εμπλεκόμενος ή κυνηγάς κάποιον στόχο, οπαδικά βέβαια ! Εκφράζεις τον βαθύ συντηρητισμό που αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων. Δικαιώνεις τον Θεοδωρίδη και τις πρακτικές του με αυτά που γράφεις τυφλωμένος από μίσος.

 298. # 292

  Απορώ με σένα ! Ξαναδές το λινκ στο # 264. https://streamable.com/95ci4
  ΚΑΝΕΝΑΣ παίκτης της ΑΕΚ δεν αντιδρά αρχικά στην κατακύρωση του γκολ. Ολο το μπάχαλο ξεκίνησε από την σέντρα όπου βρίσκονταν ο τέταρτος και ο πάγκος της ΑΕΚ με τον αριανής προελεύσεως Δημητριάδη επικεφαλής. Φαίνεται από τόσο μακριά ξεχωρίζεις καλύτερα τα οφφσάιντ… θύμα βιασμου η ΑΕΚ γράφεις ανερυθρίαστα !!!

 299. spiral architect 🇰🇵 said

  Ο πρεζέμπορας, ο λαθρέμπορας, ο μαφιόζος, το πρεζόνι, ο ξεπλυμένος δήμαρχος και τα τσιράκια τους παίζουν με πιστόλια, λεφτά και ανθρώπινες ζωές.
  Μην πιστολιάζετε το ιστολόγιο.

 300. Επίσης καλό θα είναι κάποιος να τραβήξει το αυτάκι του Βασιλειάδη γιατί οι δηλώσεις του πάνω στην φούρια των γεγονότων αποδεικνύονται ατυχείς για να μην πω επικίνδυνες !. Πριν λίγες μέρες μίλησε για το «κρίμα να χάσει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο για ένα βλάκα» με αποτέλεσμα να δίνει σαφώς γραμμή για την περίεργη απόφαση της Σκουλαρίκου με αποτέλεσμα να ξενίζει η απόλυτα λογική αποδοχή της έφεσης. Τώρα βγαίνει πάλι και δηλώνει «Οι σημερινές εικόνες πληγώνουν πρώτα από όλα τους φίλους του ΠΑΟΚ και κατ’ επέκταση όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου. Εικόνες όπου παράγοντες μπαίνουν οπλοφορώντας στους αγωνιστικούς χώρους μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω» λες και είναι κανένας απλός οπαδός του ΟΣΦΠ που μιλάει σε καφενείο εκτός και ξέρει πως ο Σαββίδης δεν έχει άδεια οπλοφορίας. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση δίνει πάλι γραμμή στις αρχές για το πως θα κινηθούν !!!

 301. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  288 – Κι εμένα μ’ αρέσει Γιάννη που κάνεις διάλογο χωρίς να απαντάς, στρίβειν δια του αρραβώνος.☺
  Καλημέρα.

 302. # 303

  Από την πρώτη φορά που έγραψα εδώ μιλάω για την άμεση σχέση ποδοσφαίρου και πολιτικής που ξεκίνησε επί χούντας και συνεχίσθηκε απρόσκοπτα με την μεταπολίτευση. Τώρα πλέον βλέπουμε καθαρά σε κάθε ανακοίνωση του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟ το αντιπολιτευτικό τους μένος. Μην ξεχνάς πως πολιτική απόφαση ήταν η ανάληψη του ΟΣΦΠ από Κοσκωτά, Σαλιαρέλη, Κόκαλη, ακόμη και ηανάληψη της Νόττιγχαμ από τον Μαρινάκη. Ο Κούγιας που πετάγεται κάθε τόσο να μας πει την ετυμηγορία του τι κάνει ; ασκεί προεδρία ενός συλλόγου ή πολιτική ;
  Το να κλέβεις με νόμους και έγγραφα έχει το ίδιο αποτέλεσμα (και μάλιστα πολλαπλό) από το να κλέβεις με πιστόλια.

 303. 292 Το πιστόλι του Ρίνγκο δεν είναι αγιοβασιλειάτικο, είναι θήκη:

  Μιας και μόνο τουή συνεισφέρω εδώ, ας τελειώσω με εκείνον που το τερμάτισε:

 304. Άντε, και για να μη λέτε ότι πειράζω μόνο τον παοκτζή, να βάλω και ένα ωραίο τραγουδάκι:

 305. Alexis said

  #274: Ο τυπάκος (τρόπος του λέγειν) δίπλα στον Ιβάν, και ο τρόπος που κοιτάζει είναι όλα τα λεφτά! 🙂

  Ας σταματήσει πια αυτή η κωμωδία με την Άντζελα και το δήθεν μπούλινγκ που υφίσταται!
  Πόσοι από αυτούς που σκίζουν τα ιμάτιά τους για την «καημένη την Άντζελα που τη λοιδωρούν ο κακοί διανοούμενοι» ήξεραν τη λέξη «άσφαλτος»(=αλάνθαστος) πριν την πει η Άντζελα; Και πολύ περισσότερο πόσοι την χρησιμοιούν;
  «Κανείς δεν είναι αλάνθαστος» λέει ο φυσικός ομιλητής της γλώσσας, καλώς ή κακώς ποτέ δεν λέμε «κανείς δεν είναι άσφαλτος», γιατί η λέξη «άσφαλτος» έχει περιπέσει σε αχρησία με αυτή τη σημασία, επειδή είναι ομόηχη με το γνωστό υλικό οδοποιίας.

 306. Γιάννης Ιατρού said

  298: Άριστη δουλειά !!!!!! Καθηγητής όποιος τό ‘κανε 🙂

 307. spiral architect 🇰🇵 said

  E, ρε Τραμπ που σας χρειάζεται!

 308. Εκτός γραμμής Αλαφούζου (και Κουβάτσου) ο Δημητράκης…

  http://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main_photo_default/public/29063208_10215402309242091_1296556815986720768_o.jpg?itok=OiOIxfQk

 309. spiral architect 🇰🇵 said

  Αν οι κριτικές του Airbnb έλεγαν ξεδιάντροπα την αλήθεια. 😆 😆

 310. Γς said

  Και πολύ μάγκας με το εργαλείο πίσω, λίγο πιο πάνω από εκεί που θά’ πρεπε να του το βάλει κανείς

  Quelle Decadence! που θα’ λεγε κι ο Καργάκος

 311. sarant said

  309 Εγω το έλεγα, και το έχω γράψει.

 312. Νέο Kid said

  http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/443391/giannakopoylos-respect-ston-ivan-otan-se-klevoyn-apo-pantoy
  RESPECT τεράστιο στο γίγαντα Γιαννακόπουλο! Ο μόνος που κυνήγησε και κυνηγάει ανελλέητα την Εγκληματική Οργάνωση-ΧΑ Μπυρεός και τους βάζει την ψευτομαγγιά τους εκεί που πρέπει να τούς τη βάζει κανείς…
  Τράκη Θεέ,πάρε την ΠΑΕ!

 313. Alexis said

  #315: Εντάξει, δεκτό, αλλά εσύ Νίκο είσαι μάλλον η εξαίρεση. Το 99% των Ελλήνων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τη λέξη «άσφαλτος» ως συνώνυμο του «αλάνθαστος».
  Μιλάω για την καθημερινή χρήση της γλώσσας, εξαιρώ λογοτεχνικά κείμενα και ντοπιολαλιές.

 314. nikiplos said

  Καλησπέρα…
  Δεν θέλω να κλαπεί ο τίτλος από τον Μπάok (aka Ολυμπιακός του Βορρά)…
  (για έναν τέτοιο ζούμε – έλεγαν κι οι μαζικοί αντιγράφοι κάποτε στα Πανεπιστήμια, που στη συνέχεια κατέλαβαν θέσεις και ψήφιζαν εν μία νυκτί την απαξίωση των πτυχίων των νεώτερων γενεών ανερυθρίαστα)

  Πάντως όσοι ενδιαφέρονται για το άθλημα, το σπορ, τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο ιδιαίτερα, όσοι τους αρέσει λίγο, όσοι έπαιξαν κάτι από αυτό παλιά στις αλάνες, όσοι πλακώθηκαν μπουνιές σε αποδυτήρια γιατί έφαγαν 7ρα και μετά το απόγευμα τα έπιναν μαζί, όσοι είδαν παίχτες από αντίπαλες ομάδες να χειροκροτούν κλπ,

  Όλοι αυτοί ένας τρόπος υπάρχει να ξαναδούμε καλό ποδόσφαιρο στο χορτάρι. Να φύγουν οι ΠΑΕ από την UEFA και να βγουν τελείως από το στοίχημα.

  Η Έξοδος από την UEFA θα αποκόψει τις ΠΑΕ από τα 25 μύρια €, ώστε:
  α. Ο υπόκοσμος θα φύγει γιατί πλέον δεν θα έχει δέλεαρ να ξεπλύνει τα χρήματά του.
  β. Θα είναι κριτήριο να μαζευτεί ο κόσμος στο γήπεδο, να γεμίσουν τα γήπεδα με κόσμο που να εκτιμάει το θέαμα. Επομένως πόσα εισιτήρια θα κόψεις.

  Η έξοδος από την UEFA που συνεπάγεται κι έξοδο από το στοίχημα, θα συντελέσει στην απομάκρυνση των στημμένων παιχνιδιών.

  Μόνο τότε ίσως ξαναδούμε μπάλα…

  Δεν θέλω να εξωραΐσω τίποτε στο ποδόσφαιρο. Έχει και την αλητεία του, έχει οπαδούς, είναι μια μίνι σύγκρουση στρατιών, έχει την κακομαθησιά ενός 5χρονου που δεν ξέρει να χάνει… Το προτιμώ όμως, ή προτιμώ αν θέλετε τα πάλαι ποτέ πηγαδάκια της Ομόνοιας που πηγαίναμε για να γελάσουμε, από τις «στρατιές» νέων με ανέκφραστα πρόσωπα πίσω από το χλωμό φως των κινητών, στα μπαρ, στον κινηματογράφο, στα σπίτια τους κλπ… Μην παρεξηγηθώ ως τεχνοφοβικός. Δεν θέλω να εκλείψουν αυτά. Όμως εκτός από την εικονική ζωή, ο μαζικός αθλητισμός – και αυτό μόνο αν το έχει ζήσει κανείς μπορεί να με καταλάβει, προσφέρει απόστευτες συγκινήσεις, ζευγαρώνει ανθρώπους, φτιάχνει κορυφαίες παρέες, προσφέρει αλληλεγγύη και καταφύγιο σε κατατρεγμένους που δεν τους έχει συμπεριφερθεί ευγενικά η ζωή, και πολλά άλλα…

 315. Κανένας καλόπιστος δεν αμφισβητεί πως αν ο διαιτητής είχε σφυρίξει οφφσάιντ από την αρχή θα ήταν ένα (ακόμα) διαιτητικό λάθος. Η αρχική κατακύρωση και η εν συνεχεία αμφισβήτηση της ορθότητας της απόφασης ήταν αποτέλεσμα έξωθεν παρεμβάσεων. Φανερά επενέβη ο πάγκος της ΑΕΚ-είχαν άποψη οι άνθρωποι ευρισκόμενοι 50 μέτρα μακριά και κάθετα στην γραμμή του οφφσάιντ !!!- και κατά την προσωπική μου άποψη ο τέταρτος στον επόπτη με ενδοσυνενόηση, γεγονός που είχε ξανασυμβεί σε αγώνα της ΑΕΚ, στο περσινό παιχνίδι της στο Περιστέρι. Τότε μάλιστα ο επόπτης είχε παραπέμψει τον διαιτητή στον τέταρτο για να αποφασίσει μαζί του, κάτι που φάνηκε να επιζητά μάλλον και ο Κομίνης χθες βράδυ.
  Ανθρώπινος ο βρασμός ψυχής του Σαββίδη, τον έχει κλέψει κατ’ εξακολούθηση η Ε.Ο., μάτωσε οικονομικά και ηθικά για να την πολεμήσει και του κάνουν περίπου τα ίδια κάποιοι άλλοι που επωφελήθηκαν από τον αγώνα του.

 316. nikiplos said

  Και για να μην παρεξηγηθώ, στα θετικά του χθεσινού, να βάλω τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που δεν ακολούθησε το αφεντικό του στις ακροβασίες…

 317. Νέο Kid said

  319. Λες βλακείες. Το γκολ ήταν οφσάιντ. Παίκτης στο 1 μέτρο από τον τερματοφύλακα (και με κίνηση «διαρκείας»!) δεν επηρεάζει τη φάση;
  Ο,τι νάναι λέτε όλοι οι άμπαλοι….

 318. Alexis said

  #318: Νίκιπλε πού βρίσκεσαι;
  Γιατί αν υποπτευθώ πως γράφεις από Ελλάδα και λές καλησπέρα στις 10:20 το πρωί, θα σου κόψω την (ιστολογική) καλημέρα! 😆

  Κατά τα λοιπά ορθώς εμίλησες…

 319. nikiplos said

  @317, εγώ παλιά στη Μάνη, είχα ακούσει και το «κουρεμένος ξεκούρευτος». Μεζεδάκι, αλλά η λαϊκή γλώσσα είναι αυτή που εξελίσσεται και όχι η ακαδημαϊκή… 🙂

  Και το «άσφαλτος» πλέον χρησιμοποιείται ευρύτατα με τη δεύτερη σημασία της δίκην αστειότητας μετά τη δημοσιότητα που της έδωσε η λαϊκή αοιδός…

 320. # 318

  Θα συμφωνούσα μαζί σου αν αυτα τα υποστήριζες και όταν είχαμε την παράγκα και διορισμένο πρωταθλητή αλλά δεν θυμάμαι να το είχες ξαναπροτείνει τότε. Κάποιος αποχώρησε από το κύπελλο πρόπερσι και τιμωρήθηκε βαριά για σπάσει το απόστημα, φέτος παίζαμε το πρώτο πρωτάθλημα που δεν ξέραμε εκ των προτέρων τον πρωταθλητή και κάποιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα επειδή δεν κατεβάζει γάλα η δικιά τους, είναι ηλίου φαεινότερον. Δυστυχώς ο Βασιλειάδης είναι λίγος για την θέση που κατέχει και δεν μπορεί να καμουφλάρει καλά τις προτιμήσεις του : δυο φορές στις τελευταίες του δηλώσεις «φωτογραφίζει» τον ΠΑΟΚ σαν ένοχο και ενώ ζητάει διακοπή του πρωταθλήματος αφού δεν μπορούν οι μεγάλοι να τα βρουν μεταξύ τους «ξεχνάει» να αναφέρει ποιος ήταν αυτός που σαμποτάρησε επανειλημένα τις συναντήσεις !!

 321. # 321

  Διάβασε τον κανονισμό για το παθητικό οφφσάιντ και μετά μίλα. Μόνο αν φώναξε και τρόμαξε ο Μπάρκας έχεις δίκιο. Δεν παρεμποδίζει την θέα του Μπάρκα γιατί βρίσκεται πίσω του ούτε τον επηρεάζει γιατί είναι μακριά του και δεν κινείται προς την μπάλα αλλά την αποφεύγει. Τέλος δεν ήρθε σε επαφή με την μπάλα, δες και την φωτό πίσω από το τέρμα για να πεισθεις https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1260584760743167&set=a.114467758688212.16496.100003749646764&type=3

 322. nikiplos said

  @324, ως ΑΕΚτζής, το έχω προτείνει επανειλημμένα (αυτό που προτείνω στο @318) μετά το ΡΕΑΛ-ΑΕΚ (2-2).

  Για την ιστορία, ο πρώτος που προσπάθησε να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης, που έδιωξε τους «στρατευμένους». Και είδαμε πως το πλήρωσε…
  Και τον αγώνα του Ιβάν, τον αναγνωρίζουμε. Όπως προείπα, αν πρόκειται για τίτλο, ας τον πάρει ο ΠΑΟΚ τον αξίζει και τον θέλει περισσότερο. Ας μην γίνει όμως ο Ιβάν, ο Μαρινάκης του Βορρά…

  Τέλος εχθές είχα μια συζήτηση με διαιτητές. Όλοι είχαν μια και μοναδική άποψη: Δεν θα ήθελαν να είναι ρέφερι σε ένα τέτοιο ντέρμπι. Η φάση είναι δύσκολη ήταν προς το τέλος όπου το γκόλ = νίκη αγώνα = βαθμοί = ενδεχομένως πρωτάθλημα.
  Οι μισοί επιμένουν ότι είναι οφσάϊντ, οι άλλοι μισοί ότι είναι γκολ. Εγώ κλείνω της άποψης ότι ήταν γκολ κανονικό…

  Τα όσα έγιναν εκ των υστέρων ήταν λάθος. Ας τα βρουν και ας τελειώσει ο αγώνας. Θεωρώ βλακείες να κρίνονται τα πρωταθλήματα έξω από το γήπεδο. Να μην ξεχάσω, πως πέρυσι στην ΆΕΚ επίσης είχαν ακυρώσει ένα κανονικό γκολ ως οφσάϊντ στο κύπελο… Πάντως ούτε τα στατιστικά του ΠΑΟΚ, ούτε της ΑΕΚ δείχνουν κάποια εύνοια… Ας κάτσουν ως σύλλογοι ψύχραιμα κι ας τα βρουν. Ντέρμπι ήταν και σε ένα ντέρμπι, όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά…

  ΥΓ> επειδή κάποτε έπαιξα και ποδόσφαιρο, δεν διανοείται κάποιος τι παιχταράδες (και Έλληνες και οι μισοί είναι και σπουδαγμένοι σε πανεπιστήμια με το σπαθί τους), έχω δει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αναρωτήθηκα: πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έπαιξαν στην Α’ Εθνική? Για να μην μιλάω γενικά: πχ Μίλτος Χριστινάκης του Ηλισιακού… Και άλλοι πολλοί…

 323. Πάνος με πεζά said

  Gpoint, εγώ το ματς για χαμένο το είχα, σου το είπα. Αλλά δε δικαιολογώ κανέναν τέτοιου είδους «βρασμό»… Επιτέλους, ο ΠΑΟΚ πρέπει να καταλάβει ότι από τη στιγμή που δημιουργεί συνθήκες που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοι (γιατί φυσικά, ούτε ο Γκαρσία τραυματίστηκε για θάνατο, ούτε οι παίκτες της ΑΕΚ θα «εκτελούνταν» αν έβγαιναν να παίξουν πέντε λεπτά), είναι ο πρώτος ένοχος… Δε μπορεί να φτιάχνεις ένα γήπεδο-εκκλησία, να μην πετάς ένα χαρτάκι, και στο τέλος να κατεβαίνεις με τα κουμπούρια…»Two men said they ‘re Jesus, one of them must be wrong»…

 324. # 326

  Δεν ξέρω την ηλικία σου αλλά τα περσινά δεν τα θυμάσαι καλά. Πέρισυ στο κύπελλο δεν ακυρώθηκε γκολ της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ πέτυχε γκολ από θέση οφφσάιντ που δεν φαινότανε στην ροή του αγώνα λόγω της μπρος-πίσω κίμησης του Ενρίκε. Η φάση ήταν οριακό μεν αλλά οφφσάιντ, τελικά πέρασε από τον ΟΤΕ tv με μια λάθος τραβηγμένη γραμμή για οφφσάιντ του μέτρου, όχι πως έχει άλλη σημασία εκτός από την διαμόρφωση κλίματος.

  Ο Νικολαΐδης έλεγε και μια άλλη μεγάλη αλήθεια πως δεν μπορεί να γίνει γήπεδο 30 000 στην Ν.Φιλαδέλφεια, θέμα που θα βγει στον αφρό σε κανένα χρόνο περίπου. Πάντως δεν το πλήρωσε. Επί προεδρίας του το χρέος της ΑΕΚ μεγάλωσε περισσότερο απ’ ότι επί Ψωμιάδη κι επίσης έκανε το λάθος να φεσώσει τους ποδοσφαιριστές του -πλην Τσιάρτα- κι αυτό τον τελείωσε από παράγοντα

 325. # 327

  Τον δικαιολογώ σαν άνθρωπο όχι σαν αξιωματούχο. Καλός είναι για χρηματοδότης και ιδιοκτήτης όχι όμως σαν πρόεδρος γιατί είναι οξύθυμος.
  Πάντως ο συριζαίος βουλευτής Μπόλαρης δικαιώθηκε «Τι θα μεθοδεύσουν φέτος για να μην πάρει το πρωτάθλημα η καλύτερη ομάδα;» «

 326. Ωραίο άθλημα το ποδόσφαιρο αλλά χεστήκαμε για το πρωτάθλημα, κι εγώ που είμαι αεκτζής σκασίλα μου εδώ και χρόνια. Άντε χαλαρώστε και δείτε κάτι όμορφο: http://www.lifo.gr/articles/photography_articles/183515/oi-xristianikes-ekklisies-enos-arxaioy-vasileioy-stin-aithiopia

 327. Pedis said

  Αυτόφωρο για Σαββίδη, λέει … όποιος τα χαφτει θα πάρει το μπέο …

 328. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  201 «κρέας με το πιλάφι»
  κρέας με το ρύζι, (με τσι πατάτες,με τσι μπάμιες κ.ο.κ)

  293 >> με τέτοια ματς…
  ματς μποξ
  Σικέ

 329. Νέο Kid said

  332. 😆 😆
  Στα σοβαρά, μην πέφτετε οι αγνοί φιλάθλοι στην λούμπα-στήσιμο της αλήτικης Εγληματικής Οργάνωσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι συμψηφισμοί και οι εξισώσεις είναι λάθος, κι ό,τι ο εχθρός είναι ένας! Η Ε.Ο. -ομάδα Κούλη Μητσοζήμενς-Χ.Α ναζί-εμπόρων πρέζας. Η παλαι πότε λαοφίλητη και τιμημένη ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς , που δυστυχώς εδώ και 20 χρόνια έχει μετατραπεί σε μια συμμορία αδίστακτων ανθρώπων χωρίς καμία ηθική (ή άλλου είδους) αναστολή. Σε μια χρονιά που μιας και η διαιτησία τούς έπαιζε μόνο 60-40 ,αντί του συνήθους 80-20, έχαναν το πρωτάθλημα , κατάφεραν με τις γνωστές τους μεθόδους στο «ματς» της Τούμπας να τα τινάξουν όλα στον αέρα.

 330. Νέο Kid said

  «Ακόμη μία άγρια νύχτα για οπαδικούς λόγους. Ομάδα οπαδών που παρακολουθούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ σε καφετέρια στην Πλατεία Μοσχάτου στο Μοσχάτο, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, δέχτηκε ξαφνικά επίθεση από 15 άτομα που δεν έφεραν διακριτικά ομάδας και ακολούθησε άγρια συμπλοκή μεταξύ τους.

  Από το επεισόδια, τρία άτομα τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν ζημιές στην καφετέρια. Μέχρι να φτάσουν αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο, οι ταραξίες είχαν απομακρυνθεί.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θαμώνες ήταν οπαδοί της ΑΕΚ και δέχτηκαν επίθεση πιθανόν από οπαδούς του Ολυμπιακού.»

  Oρίστε που φτάσαμε! Οι μίσθαρνοι γάβροεγκληματοργανάκηδες επιτίθενται τώρα και σε απλούς πολίτες Αεκτζήδες!
  Αντισταθείτε! Κόψτε και την καλημέρα στους Εολυμπιακούς! Να μπαναριστούν άμεσα όλοι οι γάβροι του ιστολογίου εκτός απ’τον Π2.

 331. LandS said

  Μεταφέρω εδώ σχόλιο που έβαλα στο άρθρο για τον νταλκά και έφαγα κατσάδα – μέχρι και γαλλικά άκουσα 🙂 .

  Και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης φαινόταν σε φωτογραφίες ότι οπλοφορούσε και πρέπει να οπλοφορούν και πολλοί άλλοι, αν όχι όλοι, από αυτό το συνάφι. Κανείς δεν λέει ότι ο Σαβίδης απείλησε με το όπλο του ή ότι εκφόβισε τον διαιτητή ή τους ΑΕΚτζήδες ούτε καν ότι το είδαν και φοβήθηκαν.
  Αναφέροντας τα παραπάνω γεγονότα δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ισχυρίζομαι ότι είναι χωρίς σημασία ή ότι δεν έχουν κακώς γιατί τότε θα υιοθετούσα ένα από τα επιχειρήματα (το πιο κοινό ίσως) της Αμερικάνικής ΝRA και δεν θέλω.

  Και μια και τόφερε η κουβέντα σε κάποιες Πολιτείες (νομίζω ότι σε αυτές είναι και η ΝΥ) απαγορεύεται να κουβαλάς concealed weapon. Μέσα στη φούρια του ο Ιβαν νόμισε ότι ήταν κάπου εκεί και έβγαλε το μπουφάν του για να μη παρανομεί πια.

 332. Γιάννης Ιατρού said

  21: (τέλος) και επόμενα σχετικά
  Για να ξέρετε … 🙂

 333. 336 αν ακούσεις ρώσικα να φοβηθείς 😉

 334. LandS said

  337 Βλακείες…

  Η Θεσσαλονίκη έχει Αμπελοκήπους, Φάληρο, (Νέα) Ακρόπολη. Βάρκιζα δεν έχει. 🙂

 335. Νέο Kid said

  338. Иван любит всех, кто совершает погружения

 336. τους αγαπάει όλους, αυτό το κατάλαβα, μετά τι λέει;

 337. sarant said

  Πολύ καλές ατάκες όλες αυτές.

  Και η άλλη που άκουσα, με τη φωτογραφία του Βαρδινογιάννη να λέει:

  Όταν εγώ τα έκανα αυτά στη δεκαετία του 80, ο Ιβάν πουλούσε την Κομσομόλσκαγια Πράβντα έξω από τα κολχόζ του Νοβοσιμπίρσκ!

 338. Νέο Kid said

  341.
  https://translate.google.com/#ru/el/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%20%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D1%82%20%D0%B2%D1%81%D0%B5%D1%85%2C%20%D0%BA%D1%82%D0%BE%20%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%B5%D1%82%20%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 339. 338 α με βοήθησε ο γούγλης. Όλους όσους βουτάνε. Ελπίζω όχι με τσιμέντο στα πόδια 😉

 340. Νέο Kid said

  344. Αμάν πια με την προκατάληψη! Να βρεις και στην καλύτερη δήλωση υπονοούμενα… 🙂

 341. LandS said

  Να σου και ο Βαξεβάνης που βρήκε ευκαιρία να το παίξει Μπογιόπουλος

  http://www.koutipandoras.gr/article/ti-omada-eisai-re-hlioie

 342. LandS said

  344
  Τι λέει ο Γούγλης; «όλους όσους» ;
  Με τον κηδεμόνα του!

 343. spiral architect 🇰🇵 said

  Μην γκρινιάζετε.
  Στο σαπισμένο σύστημά σας… σάπιο και το ποδόσφαιρο.
  (με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται)

 344. Λ said

  Μόλις τώρα διάβασα τα μεζεδάκια. Έβλεπα τον τίτλο αυτές τις δυο-τρεις μέρες και διερωτιόμουνα τι να ‘ναι άραγε. Τα σχόλια θα τα διαβάσω αργότερα. Να πω μόνο ότι εμείς έχουμε τη λέξη διπλομούτσουνος

 345. Πάνος με πεζά said

  Διακοπή πρωταθλήματος επ’ αόριστον… Θυμίζω ότι σε περίπτωση που τελικά ΔΕΝ ανακηρυχτεί φετινός πρωταθλητής, θα ισχύσει το «Ή εμείς ή κανείς»…

 346. 335,
  (Γ)αβρότητες! 🙂

 347. Γιάννης Ιατρού said

  214: Cronopiousa

 348. Πέπε said

  @309:
  Παρόλο που δεν ανήκω σ’ αυτούς που ενοχλούνται από τον διασυρμό της Άντζελας, όλως τουναντίον θεωρώ ότι δεν υπήρξε καν διασυρμός, ωστόσο διαφωνώ για το άσφαλτος:

  Όλες οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο φυσικός ομιλητής δεν αποτελούν ένα κλειστό σώμα, αποθηκευμένο κάπου στο μυαλό του. Αυτοσχεδιάζουμε κιόλας. Κάθε φορά που λες άπλυτος, ακούρευτος, άραφτος, α-[…]-τος, δεν έχεις κατ’ ανάγκην υπόψη σου αν την έχεις ξανακούσει τη λέξη. Αρκεί η βασική γνώση της γλώσσας, δηλαδή γνώση της πρώτης ύλης (τι σημαίνουν οι ρίζες των πιο γνωστών λέξεων) και των μηχανισμών (πώς σχηματίζουμε παράγωγα και σύνθετα που να σημαίνουν «αυτός που κάνει» ή «αυτός που δεν κάνει» ή «το αποτέλεσμα της πράξης» κλπ.) για να καταλάβεις τη λέξη, και άμα την καταλαβαίνεις, τη λες κιόλας.

 349. cronopiusa said

  352

  Sports La visceral nueva vida de Grecia

  (Γ)αβρότητες!

 350. Το ανέκδοτο της ημέρας;…

  Φαντάζεστε με την διακοπή του πρωταθλήματος ο Μαρινάκης να προτείνει στην Ουέφα τις θέσεις για το τσουλού να τις καταλάβουν οι φιναλιστ του κυπέλλου !!

 351. spyridos said

  201

  333

  «κολοκύθια με τη ρίγανη» έλεγε πάντα τις ανοησίες ο παππούς μου.

  Σαν κι αυτά που μας γράφει από εχθές ο gpoint

  Για να εμπεδώσουμε πλέον ότι ακόμα και άτομα που αποδεδειγμένα:

  Ξέρουν να γράφουν
  Εχουν χιούμορ
  Εκτιμούν τις γάτες

  όταν γίνονται οπαδοί αυτοκαταστρέφονται.

 352. ΣΠ said

  Στάκαμαν!

 353. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  313 Ποιά Κων/πολη και τέτοια, το από κάτω με τη Δημητσάνα είναι όλα τα λεφτά 🙂 🙂

 354. Πάνος με πεζά said

  Από το Φύλλο Αγώνα, που υπογράφει ο Κομίνης : «Στο 890 λεπτό…αρχικά ύψωσα το χέρι μου υποδεικνύοντας παράβαση οφσάιντ και μετά από διαβουλεύσεις με τον β’ βοηθό αν το γκολ είναι έγκυρο ή μη, (οφσάιντ ή όχι) αποφάσισα την κατακύρωσή του. «. Φυσικά και οι τυφλοί είδαν ότι πρώτα έδειξε ΣΕΝΤΡΑ, και ΜΕΤΑ οφσάιντ. Τώρα, γύρευε γιατί τα έγραψε ανάποδα…

 355. sarant said

  359 !

 356. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  307 – Δεδομένου ότι έχει διαβάσει πολλά βιβλία άρα είναι πιο μορφωμένος από την Άντζρλα, έχει βγάλει πανεπιστήμιο έχει διατελέσει υπουργός και είναι αντιπρόεδρος της Ν.Δ, τι λές, είναι πιο άξιος από την αμόρφωτη Άντζελα ή επίπεδα

  309 – Το θέμα δεν είναι το μπουλινγκ στην αμόρφωτη Άντζελα, αλλά η διαφορετική αντιμετώπιση του παραμορφωμένου Ράμφου που έχει πεί πολύ περισσότερες μπαρούφες απ’ αυτήν (δές το λίνκ του Χτήνους) και παρ’ όλα αυτά τον αντιμετωπίζουν με δέος και τον αποκαλούν φιλόσοφο.
  Φαίνεται άμα λές τα λάθη με στόμφο, γίνονται σωστά.

  118 – Το σύγχρονο ποδόσφαιρο – πλυντήριο μαύρου χρήματο και η παρακολούθησή του δεν είναι μαζικός αθλητισμός, αλλα μαζική αδράνεια, αποχαύνωση, έλεγχος και παράνοια ενώ η συμμετοχή σ’ αυτό, συνεπάγεται άγριο ντοπάρισμα, οι ποδοσφαιριστές, είναι πιο ντοπαρισμένοι κι από τα άλογα του ιπποδρόμου, η δόξα και το χρήμα έχουν μεγάλο τίμημα γι’ αυτούς με τελευταίο γνωστό θύμα τον πρόσφατα χαμένο ποδοσφαιριστή της Φιορεντίνα.

  Ο πρωταθλητισμός σε όλα τα επίπεδα είνα κατάρα για τον αθλητή και χρηματοδοτείται από τον τζόγο του στοιχήματος οπότε τα στησίματα είναι δεδομένα και είναι αναλογικά με το μέγεθος του αθλήματος, πρωταθλήματος και αθλητή, η Ελλάδα δηλαδή, όπως και στην φοροδιαφυγή είναι ψιλικατζίδικο.

  Από όσους παρακολουθούν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή κάποιο άλλο ομαδικό παιχνίδι ή ατομικό άθλημα, ούτε το 3% δεν έχει στοιχειώδη φυσική κατάσταση ενώ είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές μπίρας πίτσας και πιτόγυρων και διαφόρων άλλων ειδών και ουσιών μυϊκής ενδυνάμωσης .☺

  Υ.Γ – Έχει πλάκα να βλέπεις τους εργάτες να μαλώνουν για τα «μαύρα» συμφέροντα των αφεντικών τους.
  Εξυγείανση ποδοσφαίρου, κόψε φάτσες προέδρων και βγάλε συμπέρασμα.☺

 357. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το 118 είναι το 318 του Nikiplos.

 358. spiral architect 🇰🇵 said

  Για το αρχείο του ιστολογίου:

 359. ΣΠ said

  Μεζεδάκι: «Γιατί κατοχύρωσε το γκολ…»
  http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/derby/epishmo-giati-katoxurwse-to-gkol-kai-diekopse-to-mats-o-kominhs.5118279.html

 360. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θράσος άνευ προηγουμένου. Πρέπει να μας περνούν για αμνήμονες για να μας υπόσχονται ότι θα επαναφέρουν τη νομιμότητα στο ποδόσφαιρο. Ότι δηλαδή υπήρχε νομιμότητα μέχρι το 2015 στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Δεν παίζονται, λέμε!
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.thetoc.gr/politiki/article/nd-thliberi-apodeiksi-tis-parakmis-tis-xwras-ta-ektropa-stin-toumpa&ved=2ahUKEwixz87agOfZAhXhNJoKHUe3DLoQFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw2rOz830xD1-M-gXXNUK6ZG

 361. Ριβαλντίνιο said

  Για το γκόλ δύσκολη φάση. Να το ακυρώσει γιατί ο παίκτης είναι οφσάιντ και κάνει κίνηση πρός την μπάλα ή ακολουθεί την μπάλα παρόλο που προσπαθεί να την αποφύγει ή να το μετρήσει γιατί δεν επηρεάζει την φάση / δεν εμποδίζει τον τερματοφύλακα ;
  Για τον Σαββίδη δεν με πειράζει που είχε όπλο. Καλύτερα όσοι έχουν να το έχουν φανερά παρά κρυφά, μην τύχει και μας την μπουμπουνίσουν σε κανέναν τσαμπουκά.
  Επίσης δεν με πειράζει που μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο. Τα παρασκηνιακά μπουκαρίσματα με ενοχλούν με τον «περίεργο», τον «κοκαλιάρη» κ.λπ.
  ΠΑΟΚ και ΑΕΚ λαλακία κάνουν που τρώγονται για το πρωτάθλημα. Θα μπορούσαν να το κανονίσουν να το παίρνει μία ο ένας και μία ο άλλος. Και να βάλουν στο παιχνίδι και τους άλλους 3 τίτλους . Π.χ. φέτος ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα και σούπερ κάπ και η ΑΕΚ κύπελλο και λίγκ κάπ. Για την ομάδα μου ζητάω από την δικέφαλη ΕΠΟ μόνο τα εξής : για 3 συνεχόμενες χρονιές στα ντέρμπι ΠΑΟ – ΟΣΦΠ να μείνει ο ΟΣΦΠ με 8 – 9 παίκτες, να διακόψουν 2 παιχνίδια εις βάρος του και γενικά η διαιτησία να μας παίζει 90 – 10 για τα επόμενα 20 χρόνια.

  @ 260 gpointofview

  Μιλάτε εσείς που σας έχουν χαρίσει τόσα χρήματα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ; !

  @ 308 Δύτης των νιπτήρων

  Άκου ένα πιο ωραίο :

 362. ΣΠ said

  Δεν αξίζει να συζητάει κανείς σοβαρά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα πω μόνο ότι όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ξαναπάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός.

 363. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  365 – Πού το βλέπεις το θράσος; ξέρουν τι κάνουν και με ποιούς έχουν να κάνουν, τσεκαρισμένους μας έχουν δεκαετίες ολόκληρες, άλλωστε ποιός οπαδός θέλει πραγματική εξυγίανση. Δεν παιζόμαστε λέμε.☺

  466 – Ρίβα, η μόνο περίπτωση να μην είναι οφσάϊντ, είναι να είχε πάει ο παίκτης να μαζέψει σπαράγγια, αν το αποδείξει αυτό το γκόλ είναι κανονικό.☺

 364. nikiplos said

  @361, Αγαπητέ Λάμπρο δυστυχώς για το ντόπινγκ έχεις πολύ δίκιο… Είναι μια μάστιγα. Να προσθέσω ότι εάν δεν τα σπρώχνουν χοντρά οι γονείς των παιδιών, τα παιδιά αυτά δεν βλέπουν τίποτε άλλο από πάγκο, ενώ γρασίδι βλέπουν και παίζουν μόνο όταν έχει πολύ ξύλο, ή για να τους «κλαδέψουν». Και άλλα πολλά θα μπορούσα να μιλήσω για το ποδόσφαιρο.
  Το πολύ κακό είναι ότι οι ίδιοι αυτοί οι γονείς που τα σπρώχνουν χοντρά, οι ίδιοι συναινούν στο άγριο ντόπινγκ. Ας μην πάμε μόνο στο εξωτερικό… Ο Γιγουρτάκης είναι κλασσικό παράδειγμα… Και πόσα άλλα που δεν μαθαίνουμε…

 365. spiridione said

  364. «Κατοχυρώθηκε» άκουσα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο 5-6- φορές.

 366. Γιάννης Κουβάτσος said

  366: Καθαρό οφσάιντ, Ρίβα. Επηρεάζει καταφανώς τη φάση. Τέτοιο είχαμε φάει κι εμείς από τον Καμπιάσο στο Καραϊσκάκη.

 367. sarant said

  370 Κατοχυρωμένα θα είναι τα σαββατιάτικα μεζεδάκια, μου φαίνεται

 368. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, που να βρει αδένες ο λευκόμουσος μεγιστάνας να εμφανιστεί εντός του αυτοφώρου…Τους αδένες τους έχουμε μόνο για να φοβερίζουμε τίποτα Κομίνηδες…

 369. Πάνος με πεζά said

  Κι αυτός ο Μπάρκας…Μια έτσι να έκανε ότι έπιασε το φρύδι του, από υποτιθέμενη γονατιά του Μαουρίτσιο, ένα Διαβαλκανικό, και θα είχαμε τελειώσει ! 🙂

 370. Πάνος με πεζά said

  Και να σκεφτείς ότι κάποτε στην Αγγλία, σε ένα κρίσιμο αγώνα, ο ένας προπονητής, εμψυχώνοντας την ομάδα του να τα δώσει όλα, κέρδισε κι έριξε τον αντίπαλο προπονητή κατηγορία…
  Λεπτομέρεια : ο «ένας» και ο «άλλος» προπονητής, ήταν οι αδερφοί Τσάρλτον…

 371. spiridione said

  Και, μέσα σ’ όλα, μια καταπληκτική γκουγλομετάφραση της ανακοίνωσης της Άθενς Αλάιβ.
  http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/443285/athens-alive-perimenoyme-tin-elliniki-kyvernisi-ayta-einai-ta

  Εδώ το πρωτότυπο
  https://www.redstoneap.com/news-blog-the-red-herring/athens-alive-oaka-statement

 372. cronopiusa said

  ¿Quién es Savvidis, el presidente que baja al césped con pistola?

 373. spiral architect 🇰🇵 said

  Την κατάργηση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων στην χώρα του, την Ιταλία, είχε προτείνει και ο φιλόσοφος Ουμπέρτο Εκο που δεν τον έλεγες και κομμουνιστή.

 374. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δε βαριέσαι, Αρχιτέκτονα…Και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της χώρας μας πέφτει το ξύλο της αρκούδας. Θέμα παιδείας και αυτό.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.vice.com/amp/gr/article/pgyd87/epeisodia-sta-topika-protathlimata&ved=2ahUKEwj_tP3voefZAhWJO5oKHbxOA60QFjAHegQIBRAB&usg=AOvVaw2OhT9Mu4P4DYjTvqGB_BlR&ampcf=1

 375. Επανακάμπτω δημήτριος:

 376. Νίκος Κ. said

  Το ποδόσφαιρο είναι μόνον η κορωνίδα του ντοπαθλητισμού.

  Κάποια στιγμή θα έπρεπε να δούμεμε ειλικρίνεια τα τεράστια προβήματα που δημιουργεί στην υγεία (ψυχική και σωματική) ο πρωταθλητισμός.

 377. spiridione said

 378. 382 βελτιωμένη βερσιόν του 332

 379. # 371

  Ρε Κουβάτσε, καθαρό οφφσάιντ από θέση είναι, για ΠΑΘΗΤΙΚΟ οφφσάιντ έχεις ακούσει τίποτε μορφωμένε άνθρωπε ; Ακούμπησε την μπάλα; ΟΧΙ, Κινήθηκε προς την μπάλα ; ΟΧΙ εμπόδισε οπτικά κανέναν ; ΟΧΙ εμπόδισε τον τερματοφύλακα στο πλονζον του μήπως αποκρούσει την μπάλα ; ΟΧΙ
  Ε τότε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ !!!!!
  Μη με κάνεις και σε βρίσω, μορφωμένοι άνθρωποι είμαστε εδώ, δεν κάνουμε προπαγάνδα, μην πετάς κάθε χολερική σου άποψη σαν γκουρού χωρίς να μπορεις να την δικαιολογήσεις. Δεν είσαι σε οπαδικό καφενείο. Μπες στην βικιπαίδεια ή αλλού και διάβασε πότε επηρεάζει, γράμματα υποτίθεται πως ξέρεις … αντιγράφω

  Η φράση επηρεάζει το παιχνίδι σημαίνει ότι έχει επαφή, ή παίζει την μπάλα που έχει φτάσει σε αυτόν από έναν συμπαίκτη.
  Η φράση παρεμποδίζει κάποιον αντίπαλο σημαίνει ότι εμποδίζει κάποιον παίκτη από το να παίξει την μπάλα ή να αποκτήσει τη δυνατότητα να παίξει την μπάλα, ξεκάθαρα επεμβαίνοντας στο οπτικό πεδίο του αντιπάλου ή κάνοντας κινήσεις ή χειρονομίες ή μετακινείται με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά τη γνώμη του διαιτητή, εξαπατά ή αποσπά την προσοχή του αντιπάλου.
  Η φράση κερδίζοντας πλεονέκτημα από το να βρίσκεται σε θέση οφσάιντ συμπεριλαμβάνει το να παίξει την μπάλα που αναπηδά από δοκάρι προς τον παίκτη που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ ή από τον τελευταίο αντίπαλο (πχ τερματοφύλακα) προς έναν παίκτη σε θέση οφσάιντ.

  Τι από αυτά είδες να γίνεται, ω «φίλαθλε»

  Ξέρω πως δεν σ’ αφήνει η χαρά να κρυφτείς -σαν την πουτάνα- που με όλα αυτά πάλι ο ΠΑΟΚ θα την πληρώσει γιατί μια μ’ ένα χαρτί και τώρα με την εισβολή του Σαββίδη το πάτημα βρέθηκε να μην κριθούν στο γήπεδο τα ματς και το επιχείρημα πως η κερκίδα της Τούμπας είναι κόλαση δεν πείθει πλέον ούτε παιδί του νηπιαγωγείου σε δυο κρίσιμα ντέρμπυ η συμπεριφορά του κόσμου ήταν άψογη αλλά στις συνεχόμενες προκλήσεις δεν άντεξε ο Ιβάν.
  Βέβαια το ότι ο διαιτητής άλλαξε γνώμη από την πίεση των ανθρώπων της ΑΕΚ δεν το κατανόησες ποτέ γιατί δεν σκέφτηκες πως ο διαιτητής ΓΝΩΡΙΖΕΙ τα περί παθητικού οφφσάιντ άρα η πληροφόρηση του από τον επόπτη δεν έπρεπε να τον επηρεάσει. Για αυτό εξ άλλου στο φύλλο αγώνος το κατακύρωσε το τέρμα μήπως γλυτώσει το κεφάλι του.

  Κι επειδή ξέρω πως κι εσύ και άλλοι θα μου πείτε που είδες ρε φίλε την πίεση των ανθρώπων της ΑΕΚ σε πληροφορώ πως ο επόπτης -που φαίνεται καθαρά στην εικόνα- πως κινείται προς την σέντρα για να κατακυρώσει το γκολ ακούει κάτι από την ενδοσυνενόηση (από τον τέταρτο προφανώς) ο οποίος έχει περικυκλωθεί από τον πάγκο της ΑΕΚ και ποιος ξέρει τι του λένε (είχαμε και κάτι προηγούμενα με τον Ουάρντα, πολύ πειστικά)
  Για να μην απορείς το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ σκηνικό παίχτηκε πέρισυ στον αγώνα Ατρομήτου – ΑΕΚ κι εκεί ο επόπτης έφυγε σφαίρα για την σέντρα και στα μισά σταμάτησε και φώναξε τον διαιτητή. Εκεί μάλιστα ο επόπτης τον παρέπεμψε στον τέταρτο (!) ο οποίος «έπεισε » τον διαιτητή να το ακυρώσει λες και είχε καλύτερη θέση από τον διαιτητή για να κρίνει !!
  Ισως γι αυτό ο Κομίνης προσπαθούσε να «συνενοηθεί με τους συνεργάτες του, όπως είπε» για να αποφασίσει μέσα στο γήπεδο αλλά δεν τον άφηναν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που τον πήγαιναν καροτσάκι.
  Μήπως κατάλαβες τώρα γιατί μπούκαρε θολωμένος ο Ιβάν ;

 380. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  369 – Δεν θα πώ την άποψή μου για την πλειονότητα των γονιών μ’ αυτά που έχω δεί τόσα χρόνια, γιατί θα γίνει το νήμα πυρηνικό ολοκαύτωμα οπότε ας το γυρίσω στο προσφιλές μου θέμα την υποχρεωτική εκπαίδευση που μέχρι Βιετνάμ μπορεί να γίνει.☺

  Τι ενημέρωση παίρνουν τα παιδιά για τον αθλητισμό στην πρωτοβάθμια (που είναι και η σημαντικότερη) και στην δευτεροβάθμια; ουσιαστικά καμία. Για τα αρνητικά του πρωταθλητισμού; απολύτως καμία. Για την μάστιγα του ντόπινγκ; τίποτε. Τι μαθαίνουν όλα αυτά τα χρόνια; στην πραγματικότητα, ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ. Τι βλέπουμε στην κοινωνία; έναν άκρατο ανταγωνισμό για μιά καλύτερη δουλεια, μιά καλύτερη θέση στην εταιρεία, στην ομάδα, στο κόμμα, παντού, κι αυτό με κάθε μέσο, θεμιτό η αθέμιτο.
  Όλοι αγαπούν την νίκη, κανείς τον αθλητισμό, όλοι είναι οπαδοί κάπου, κανείς «φίλαθλος», η νίκη είναι το πάν, όλα για την νίκη λοιπόν με κάθε μέσο κι όταν αδικούνται φωνάζουν με αγανάκτηση ενώ όταν ευνοούνται γελούν αυτάρεσκα και ειρωνικά.
  Μιά κοινωνία άμέτοχων και άβουλων αγρίων που που χειραγωγείται και μένει ήσυχη με άγρια στημένα θεάματα, πώς να κινδυνρύσει μετά η διακυβερνησιμότητα της οικονομικής ελίτ.

  Θα τολμούσε αυτός ο φασιστοκαραγκιοζάκος Σαββίδης να ορμήσει στο γήπεδο χωρίς τους μπράβους του και το πιστόλι του; Θα τολμούσαν μήπως οι άλλοι φασιστοκαραγκιόζηδες Μελισσανίδης Μαρινάκης κλπ; Βρίσκουν έτοιμα κορόϊδα και κάνουν, όπως και οι πολιτικοί και εν τέλη όπως οι πλούσιοι που φοροδιαφεύγουν νόμιμα και ηθικά και μας στέλνουν τον λογαριασμό, κι εμείς; εμείς χωριζόμαστε σε διάφορα χρώματα και πλακωνόμαστε μεταξύ μας για πάρτη τους.

  ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ.

 381. Ριβαλντίνιο said

  ή κάνοντας κινήσεις ή χειρονομίες ή μετακινείται με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά τη γνώμη του διαιτητή, εξαπατά ή αποσπά την προσοχή του αντιπάλου.

  Αυτό είναι όλο το ζουμί. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ ούτε ακούνητος μένει ούτε γυρίζει προς τα πίσω. Η κίνησή του κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί πως «εξαπατά ή αποσπά την προσοχή του αντιπάλου».

  Υ.Γ. Να πούμε ότι η Πανάθα – η αγνή και η ατρόμητη – έχει πάρει μόλις 27 πρωταθλήματα Ελλάδας και της έχουν κλέψει άλλα τόσα, αλλά δεν μας νοιάζει και δεν διαμαρτυρόμαστε εντόνως γιατί οι ευρωπαϊκές μας πορείες αναλογούν σε περίπου 1000 πρωταθλήματα Ελλάδας. Οι μικρές ομάδες σαν το μπαοκάκι , την Κούλα και τον Ολυμπιλαγό σκούζουν κάθε χρόνο για το πρωτάθλημα της ΕΠΟ ακριβώς γιατί είναι στερημένοι από τόσο μεγάλες επιτυχίες !!!

 382. Φυσικά αυτή η φωτό δεν «παίζει» στην Αθήνα..

 383. Ρε συ Ρίβα, δες την φωτό…ο Μαουρίσιο -άσε που εδώ φαίνεται να μην είναι οφφσάιντ-είναι θέμα εκατοστών του δευτερολέπτου λογω κίνησης πότε είναι και πότε δεν είναι- είναι ΣΑΦΩΣ εκτός οπτικού πεδίου του Μπάρκα γιατί ο Μπάρκας λογικά κοιτάζει την μπάλα και ο Μαουρίσιο δεν παρεμβάλλεται μεταξύ Βαρέλα και Μπάρκα είναι τουλάχιστον 2-3 μέτρα αριστερά του όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πίσω από το τέρμα.
  Η κίνηση του είναι προς το τέρμα και πίσω από τον Μπάρκα που δεν πιστεύω να είχε μάτι και στην πλάτη σαν τον Λιόντα τον ληστή ! https://www.youtube.com/watch?v=JAbRH1uYYJY

 384. Αιμ.Παν. said

  @ 385 Σχετικά με την ενημέρωση που (δεν) παίρνουν τα παιδιά, τι περιμένεις όταν δεν γίνεται καν η βασική διάκριση αθλητισμού (πάω στην αλάνα/5Χ5 και κλωτσάω μια μπάλλα με την παρέα μου ή ασχολούμαι με όποιο άθλημα) και αθλητικού θεάματος (καναπές, πίτσες, μπύρες ή κερκίδα, ξελαρύγγιασμα, μάχες με τους άλλους βλάμμένους)…

  Κι αν γίνεται η διάκριση στο σχολείο ΟΛΟ το υπόλοιπο περιβάλλον τα σπρώχνει προς το οπαδιλίκι της μπάλλας – του κόμματος – της στάνης – κλπ… ΚΑΙ την λάμψη του σουπερστάρ μπαλλαδόρου – κουρσάρα – γκόμενες – κλπ…

  Εδώ ξερω χώρους που άνθρωποι σοβαροί, ενήλικες, και με μόρφωση/παιδεία/καλλιέργεια δεν μπορούν να συζητήσουν εντός θέματος και λογοδιαρρέουν με τα οπαδικά τους… άσε που δεν έχουν συνειδητοποιήσει μετά από τόσα χρόνια ότι η ομάδα της καρδιάς μας έχει προ πολλού μεταλλαχθεί στην ομάδα της τσέπης τους…

  Τι να πεί κανείς…

 385. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η καλλιέργεια καλλιέργεια και η μπάλα μπάλα. Όσο κι αν διαφωνώ με τον Τζι, τον νιώθω πολύ κοντά μου , γιατί ξέρω τι θα πει υπέρμετρη αγάπη για μια ομάδα. Πάντως, εμείς ούτε ξύλο παίζουμε στο γήπεδο, ούτε χουλιγκανιές κάνουμε, κάνα μπινελίκι μόνο. Είμαστε μετριοπαθείς φανατικοί. 😊

 386. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  389 – Η ολοκλήρωση του καπιταλιστικού ιδεώδους, εργάτες, υπάλληλοι και συνταξιούχοι ταγμένοι στην ιδεολογία διαφόρων Α.Ε ενώ οι πρόεδροί τους έχουν αντικαταστήσει τα παλιά επαναστατικά ινδάλματα για την κοινωνική δικαιοσύνη.
  Πώς δημιουργούνται αυτές οι συνειδήσεις;

 387. Ενα πράγμα που αποδείχθηκε είναι πως ο Σαββίδης διαφέρει από τους Αλαφούζο-Μαρινάκη- Μελισσανίδη και λοιπούς ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ προέδρους γιατί αγαπάει την ομάδα του με πάθος με αποτέλεσμα να κάνει συναισθηματικές μ@λ@κίες όπως αυτή που μπήκε στο γήπεδο.
  Γι αυτό ο μόνος που του συμπαραστάθηκε είναι ο άλλος μη επαγγελματίας πρόεδρος ( ΚΑΕ αυτός) που τον συναγωνίζεται σε συναισθηματικές ταρζανιές. Εννοείται βέβαια πως τους τα έχουν πρήξει η ποδοσφαιρική Ελλάδα του Σαββίδη και η μπασκετική Ευρώπη του Γιαννακόπουλου, ακριβώς γιατί διαφέρουν.

 388. π2 said

  392: Νισάφι, γκώσαμε.

 389. Αιμ.Παν. said

  @ 391 Ταγμένοι με πάθος, στρατευμένοι εθελοντικά και αμισθί… οι ιδανικοί, οι τέλειοι οπαδοί μιας ανώνυμης εταιρείας παροχής υπηρεσιών αθλητικού ιθεάματος… σα να λέμε οι οπαδοί της MetroGoldwynMeyer αρπάζονται με τους της Columbia ή τους της United Artists για την καλύτερη μεταγραφή αστέρων και τα πόσα Οσκαρ πήρε η τελευταια παραγωγή…

 390. Ας νομολογήσουμε και λίγο… από το άρθρο 21 το γ’ για κάτι βάζελους που δεν καταλαβαίνουν γιατί βρέθηκαν με -2 φέτος και το δ’ για να ξέρουν οι ΑΕΚτζήδες τι τους περιμένει αν από το φύλλο αγώνος αποδειχθει πως αποχώρησαν :

  γ) Με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του
  τρέχοντος πρωταθλήματος καθώς επίσης και την αφαίρεση δύο (2)
  βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα από την υπαίτια ομάδα, αν ο
  αγώνας διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του.
  δ) Με αφαίρεση δέκα (10) βαθμών και χρηματική ποινή από 8.000,00
  έως 40.000,00 Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ
  για τα σωματεία, από την ομάδα που θα αποχωρήσει από τον αγώνα
  μετά την έναρξή του. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν
  δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται
  στη διοργανώτρια.

  Οσο για την εισβολή του Σαββίδη νομίζω πως η ποινή γι αυτόν είναι ισόβιος αποκλεισμός και για τον ΠΑΟΚ εφ’ όσον δεν έχει προκύψει τραυματισμός κάποιες αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Ποινές για την οπλοφορία που σαφώς απαγορεύεται εντός αθλητικών χώρων δεν ξέρω αν προβλέπονται, αν ξέρει κάποιος ας γράψει

 391. Ιερόδουλος said

  Έμαθα πρόσφατα ότι ο Ιβάν Σαββίδης, έφτιαξε στο χωριό του, κάπου στην περιοχή Θεσσαλονίκης (;) Ορθόδοξο ναό, και έδωσε εντολή ώστε ο καλλιτέχνης να ζωγραφίσει στον πρόναο ή τέλος πάντων κάπου εκεί κοντά (δεν τα θυμάμαι και τα μέρη του ναού), τον εαυτόν του την γυναίκα του και τα παιδιά του, στα δεξιά ας πούμε του Βασιλέως Χριστού. Ο Ιβάν στην αγιογραφία φοράει σύγχρονα ρούχα, δεν είναι ντυμένος ας πούμε, σαν βυζαντινός πολίτης. Και κρατάει στα χέρια του τη μακέτα μιας χριστιανικής εκκλησίας. Φοβερό; Μου πέσαν τα σαγόνια που το άκουσα.
  Και από την άλλη το «σιδερικό» στην κωλότσεπη! Δεν υπάρχει ο άνθρωπος.Δεν υπάρχει! 😉

 392. Γιάννης Ιατρού said

  391: Οι συνταξιούρχοι μόνο με τον ΛΑΜΠΡΟ είναι 🙂 🙂

 393. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το να παρομοιάζουμε τον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΟΚ με κινηματογραφικές ή άλλες εταιρείες, φανερώνει ότι δεν αγαπήσαμε και δεν δεθήκαμε από μικρή με μια ομάδα, οπότε είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε.

 394. Γιάννης Κουβάτσος said

  …από μικροί, διορθώνω.

 395. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  394 τέλος – Και τα Όσκαρ τα παίρνει όποιος έχει στημένη οσκαρική παράγκα.☺
  Όλα θα ήταν πολύ ατεία αν δεν ήταν για κλάματα.😢

 396. Ιερόδουλος said

  Ελα και ο Ιβάν Σαββίδης με την αγιογραφία του εαυτού του, στο εσωτερικό χριστιανικού ναού, εδώ: http://www.iefimerida.gr/news/283978/o-ivan-savvidis-se-agiografia-ekklisias-eikona

 397. Συνεχίζω ακάθεκτος. Α, και άσφαλτος 🙂

 398. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  398 – Αγαπήσαμε και δεθήκαμε μικροί Γιάννη (ακόμα ηχούν στ’ αυτια μου οι ιαχές του πλήθους το 68 στο παναθηναϊκό στάδιο) αλλά τα παραμύθια, είναι για τα μικρά παιδια, κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε και καταλάβαμε την διαφορά της ομάδας που αγαπήσαμε κσι δεθήκαμε μαζί της με την σημερινή Α.Ε. Επίσης στην διαδρομή της ενηλικίωσης και ωρίμανσης, είδαμε πως δεν η πραγματικότητα δεν ήταν τόσο αθώα και αγνή όσο νομίζαμε μικροί.
  Στην ζωη μου έμαθα, όταν αλλάζουν οι συνθήκες που πίστευα, να αλλάζω κι εγώ γνώμη.
  Τα πάντα ρεί που έλεγε κι ο Επίκουρος.☺

 399. Μαρία said

  401
  Καλά ξυπνητούρια. Απο το 2003 υπάρχει η εκκλησία στο Πρόχωμα.

 400. 398 Σιγά, μωρέ παιδιά… ομάδα είναι τα παιδικά μας χρόνια, δεν μπορώ να τα ακούω αυτά, με το ζμπάθιο. Πόσο πιο τυχαία μπορεί να αυτοκαθοριστεί κανείς δηλαδή; Άντε, ξεκολλάτε με τις σωβρακοφανέλες 🙂

 401. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Συγχωρείστε μου διάφορα λάθη στα σχόλια, εκτός του ότι γράφω στο τάμπλετ, επιμένω να τα γραφω στην σμίκρυνση για να γυμνάζω τα μάτια μου, μια και στα 57 μου δεν φοράω ακόμα γυαλιά.😁

 402. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  402 – Φαίνεται είσαι αυτάρκης.☺

 403. αχαχαχαχαχαχ

 404. sarant said

  402-408 Διάβασα μερικά πολύ καλά.

 405. Και αυτό για τον Ρίβα και τον Κιντ:

 406. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι να σας κάνω που δεν καταλαβαίνετε… 😇💚

 407. Και αυτά για τους γάβρους (π2 και…;):

 408. π2 said

  Σαββιδικό μεζεδάκι από τον Στέφανο Μάνο: https://twitter.com/StefanosManos/status/973255919336337410.

  Δια βίου είσοδος; L’éternel retour;

  (Πώς ενσωματώνουμε τουίτ;)

 409. Όπως και τα βιντεάκια, σε χωριστή γραμμή.

 410. Πάνος με πεζά said

  @ 395 : Μα φυσικά ! Γυροφέρνει ένα -3 και στην ΑΕΚ, κι έψαχνα να βρω πού θα το πάρει… Έλεγα, θα τη σφάξουν με τον Κούγια στο Κύπελλο (κανα πέναλτο στο 1-0 στο 90), για να ελεύσει το νταμπλ του ΠΑΟΚ, αλλά να που μπορεί να γίνει κι έτσι…
  Στα σοβαρά τώρα, G, φαντάσου η UEFA να αποβάλει τις ελληνικές ομάδες, λόγω της εισβολής του λευκόμουσου… Από τις μηνύσεις που θα φάει από τις υπόλοιπες ομάδες για διαφυγόντα κέρδη, θα πεθάνει στην ψάθα…

 411. sarant said

  413 Καλό!

 412. Πάνος με πεζά said

  Και κάτι για τον Πανίκα της καρδιάς μας : «Τους Πόντιους αν δεν τους σέβεσαι, θα τους φοβάσαι», είπε… Δεν μας είπε αν οι Πόντιοι μιλάνε ρώσικα, και αν έχουν κάκαλα να κρύβονται από τα αυτόφωρα όμως… Αλλά βλέπεις αργεί το επόμενο καρναβάλι για καμιά διαφήμιση Jumbo, ε, είπε να κάνει κι αυτός μια δήλωση…

 413. Μαρία said

 414. Νέο Kid said

  Δύτη, έκλαψα και με το 408. και με το 410. 😆 Eίσαι Θεός! Τι Θεός δηλαδή; Ημίθεος!

 415. Pedis said

  Ο Σαββίδης βγήκε στην παρανομία. Έχει βρει καθαρό σπίτι. Στο Βόλο.

  Η αστυνομία, όμως, αγρυπνά

  https://left.gr/news/astynomiki-epiheirisi-gia-tin-ekkenosi-katalipseon

 416. # 417

  Καλή η πλάκα αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και της ευθύνες της πολιτείας-κυβέρνησης πεστο όπως θέλεις γιατί ο τύπος σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται -όλοι ξέρουμε από ποιόν- και δημιουργήθηκε ένα κλίμα ΦαρΟυέστ το οποίο βέβαια καμία σχέση δεν είχε με την είσοδο του Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, τουλάχιστον την πρώτη φορά όταν και πλησίασε τους διαιτητές με το παλτό και το πιστόλι δεν φαινότανε. Θυμίζει λίγο την μπουνιά του Πάμπλο Γκαρσία στον Ντιόγκου που παιζότανε σε χιιάδες επαναλήψεις στην τιβί ενώ η προηγηθείσα αγκωνιά του Ντιόγκου στον Κοντρέρας που του έσπασε δυο δόντια και προκάλεσε την αντίδραση του Π.Γ. παίχθηκε μια φορά και εξαφανίσθηκε, κατόπιν εντολής προφανώς. Τώρα βλέπεις παντου την φωτο με τον Σαββίδη «έτοιμο» να πυροβολήσει ενω φυσικά δεν απείλησε κανέναν με όπλο, απλά για την δημιουργία κλίματος. Πόσο τυχαίες θεωρείς τις τρεις αναβολές για την είσοδο φιλάθλων του ΟΣΦΠ στο ματς με την ΑΕΚ ; Πρέπει όταν κριθεί να το έχει μισοξεχάσει ο κόσμος γιατί δεν παίζεται το βίδδεο και οι εικόνες κάθε μέρα και να μην προκαλέσει έκπληξη αν επιστραφούν οι βαθμοί στον γάβρο.
  Ο αστυφύλακας που σκότωσε τον Γρηγορόπουλο δικάστηκε μετά από μήνες στην Αμφισσα. Θα ήταν το ίδιο να δικασθεί στην Αθήνα λίγες μέρες μετά τον φόνο ; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ !!!

  Τίποτε δεν θα είχε συμβεί αν είχαν προχωρήσει οι δίκες για την Εγκληματική Οργάνωση και το Noor1. Οταν είναι ήδη 8 νεκροί για να μη μιλήσουν στη μια υπόθεση και έχουν καεί σπίτια και φούρνοι στην άλλη, πολύ εύκολα μια απειλή στον τέταρτο μεταφέρεται με ενδοσυνενόηση στον επόπτη κι ενώ πηγαίνει στην σέντρα «θυμάται» να σηκώσει την σημαία. Ξαναέγινε πέρισυ στο ματς Ατρόμητος- ΑΕΚ. Ασε που θυμούνται όλοι το ξύλο που έφαγε ο διαιτητής Ζωγράφος από «αγνώστους» .

 417. spiral architect 🇰🇵 said

  @379: Κουβάτσε, πριν κάτι χρόνια πήρα το παιδί μου από αγώνα μεταξύ παιδικών ομάδων, έφυγα και δεν ξαναγύρισα. Τα παιδιά (παιδιά δημοτικού, ε;) έπαιζαν μπάλα σε γηπεδάκι 7×7 και έξω απ’ τα σύρματα «γονείς» τσακωνόντουσαν και βριζόντουσαν άγρια. Ένας αντιδήμαρχος (γιατί η ομάδα μας ήταν δημοτική) που έτυχε και βρισκόταν στα γήπεδα σκυλοβρίστηκε από τους χουλιγκάνους «γονείς», γιατί απαίτησε να κόψουν τις βρισιές και τις χειροδικίες.

  Μπαϊδεγουέι, απορώ, πως συνεχίζουν ακόμα να λογοφέρνουν, αν το γκολ ήταν οφσάιντ, αν το πιστόλι χρησιμοποιήθηκε και ποιος είναι ο πιο δίκαιος μαφιόζος.
  (αλήθεια, ποιος είναι; … κορόιδα) 😛

 418. 417 Γιατί να μη μιλάνε οι Πόντιοι ρώσικα;

 419. spiral architect 🇰🇵 said

  Οι ρέκτες (χα,χα!) των βιογραφικών ντοκιμαντέρ ας δουν το ντοκιμαντέρ του ESPN The Two Escobars που περιγράφει την παράλληλη πορεία δυο συνεπώνυμων άσων ενός δημοφιλούς ποδοσφαιριστή και του γνωστού ναρκεμπόρου. Και οι δύο είχαν από έναν εξ ίσου βίαιο θάνατο.

 420. cronopiusa said

  Πάλι
  Τράβα σκανδάλη
  Σ’ ότι προλάβαμε και ζήσαμε
  Σημάδεψε και ρίξε στο κεφάλι.
  Πάλι

 421. nikiplos said

  @385, Αγαπητέ Λάμπρο, δυστυχώς συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Να πω μόνο πως πριν χρόνια όταν σε ένα γυμναστήριο των Αμπελοκήπων διώξαμε σιγά σιγά, τα φάρμακα και τις ενέσεις, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η κλίκα των χρυσαύγουλων, ένας Γιατρός είχε μετρήσει κάτι πιτσιρικάδες που έπιναν κόκκινο ταύρο και τα συναφή – δηλαδή όχι επίσημες αλλά νόμιμες ντόπες. Η καρδιά του είχε για πολλή ώρα 150 παλμούς το λεπτό. Αντί για νερά, πολλοί ερασιτεχνικοί σύλογοι δίνουν «ενεργειακά» ποτά στα παιδιά πριν τους αγώνες.

  Ένας 12χρονος ήταν «εθισμένος» στον κόκκινο ταύρο. Έπινε τρεις πριν παίξει και αν δεν έπινε καθόλου, δεν έπαιζε τίποτε.Δεν ξέρω να το αποδείξω μπορεί να είναι και καθαρά ψυχολογικό, αλλά κι αυτό δεν λέγεται εθισμός… Δεν θέλω να περιγράψω τη στάση του πατρός του, ο οποίος επιστράτευσε δικηγόρο να μας διώξει από τον ερασιτεχνικό σύλογο. Φύγαμε μόνοι μας, άλλωστε… Εύχομαι ολόψυχα να μην τρέχει στους γιατρούς κάποια μέρα στο μέλλον…

  Για όλους τους συν-σχολιαστές να προσθέσω πως το κλείσιμο του πρωταθλήματος εκτός από τον Γριβάν, θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε πολύ κόσμο. Στον μικροκαφενέ της γειτονιάς που έχει πληρώσει νόβα για να μαζεύει κόσμο στο καφενείο του, στον μικρό (εις)πράκτορα που κόβει από τα στοιχήματα κα. Στον τυπογράφο της γειτονιάς που μεσούσης της κρίσης, μόνο από αυτά βγάζει κάνα φράγκο που τυπώνει εισιτήρια, φυλάδια κλπ, Δεν είναι μόνο οι στρατοί των μαφιόζων δλδ… Επομένως το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο και θα κάνουν πίσω στο τέλος… Ας μην χαίρονται κάποιοι…

 422. Pedis said

  # 422 – λογικά τα βρίσκω όλα αυτά: οι γονείς βάζουν τα παιδιά να παίζουν μπάλα και ονειρεύονται μεταγραφές και φράγκα, οι πατεράδες γουστάρουν να ανεβείνουν στα μάτια τους και σε αυτά των παιδιών τους κάνοντας τους κόουτς, κι όλοι μαζί αναπαράγουν την εικόνα (και τη βία) στην οποία είναι εθισμένοι.

  Στο συνολικότερο υπόστρωμα της γύρω μας καφρίλας, το προσφερόμενο καθημερινά «θέαμα» των οπαδικών αθλημάτων έχει καθοριστικό ρόλο.

  Άλλο: όταν δόθηκε το σύνθημα να βγούν από τις τρύπες τους οι χρυσαβγίτες αναρωτήθηκα για ποιο λόγο, αντί να είναι αποκρουστικός, ήταν αντίθετα οικείος ο τόνος της ομιλίας τους. Η εξήγηση είναι απλή: είναι των αποδυτηρίων , των γηπέδων, των αθλητικολόγων και των γυμναστηρίων. Ο κόσμος είναι εθισμένος. Περισσότερο: τους θαυμάζει.

 423. Πάνος με πεζά said

  @ 421 ; Καλά, οι αναβολές εννοείται ότι εκδικάζονται όποτε συμφέρει να εκδικαστούν, αυτό γινόταν πάντα… Επίσης και οι εφέσεις. Υποτίθεται ότι αυτό θα αλλάξει τώρα, αλλά…
  @ 423 : Ο Σαββίδης όμως δεν έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα, έχει μόνο «ελληνική καταγωγή», και δε μιλάει ελληνικά ούτε για πλάκα… Δεν νομίζω ότι είναι και το καταλληλότερο παράδειγμα για να μας τον προβάλλει ο Πανίκας για Πόντιο…

 424. nikiplos said

  @427,
  Σε μια παιδική χαρά στο Χαλάνδρι, ήταν ένας χρυσαυγουλοσφίχτης, με το αγοράκι του, ένα καθόλα αξιαγάπητο και όμορφο παιδί. Το παιδί του, παίρνοντας παράδειγμα από τον πατέρα του, χτυπούσε περιστασιακά τα άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά. Οι γονείς δυσανασχετούσαν αλλά κανείς δεν έβγαινε ανοιχτά να διαμαρτυρηθεί, αλλά εξέφραζε την δυσφορία του…

  Έφθασε η σειρά του ανηψιού μου, καθ’ εικόνα και ομοίωση του δίμετρου αδερφού μου, ο οποίος μόλις έφαγε αγκωνιά και σπρώξιμο, γύρισε κι άστραψε ένα χαστούκι στο άλλο αγοράκι. Εκείνο πήγε κλαίγοντας στον πατέρα του, κι αυτός ήρθε να «καθαρίσει». Παρών όντας, χαλάρωσα τα ήθη και τα έθιμα. Να προσθέσω, πως οι υπόλοιποι γονείς δεν πήραν το μέρος μας… Καίτοι τα είχε σαπίσει στο ξύλο τα δικά τους παιδιά…

  Εφόσον αυτά γίνονται στις παιδικές χαρές, τι θα γίνεται στην αυριανή κοινωνία με τα booling και τα λοιπά?

  Πάλι από τα σύννεφα θα πέφτουμε μου φαίνεται…

 425. spiral architect 🇰🇵 said

  Από τότε που έγιναν οι ΠΑΕ και μπήκαν οι «επιχειρηματίες» στο ποδόσφαιρο, το τελευταίο έπαψε να μας ενώνει με την παιδική και εφηβική μας ηλικία.
  (προσωπικά έτσι νιώθω)

  Βλέπω ότι, τους περισσότερους φιλάθλους πια τους ενώνει ο καναπές (ποιος εχέφρων πάει πια στο γήπεδο;) η πίτσα, οι μπύρες και το στοίχημα, ειδικά τώρα που μπορείς να έχεις λάιβ την εφαρμογή στο κινητό σου. Τα λεφτά μας θέλουν και τίποτ’ άλλο. Εν τέλει, το πρωτάθλημα θα διακοπεί για μια-δυο βδομάδες το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» θα ικανοποιηθεί με μια «τιμωρία» συλλογικής ευθύνης, τυχόν αθλητικές εκκρεμότητες θα λυθούν στα δικαστήρια, η ΟΥΕΦΑ θα νίψει τα χέρια της (η τελευταία ανακοίνωσή της είναι εντελώς γενικόλογη) σίγουρα δεν θα δεχθεί αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων γιατί χάνονται κέρδη και υπεραξίες. Ως φνωστόν, υπάρχουν και αλλού σαββίδηδες, μαρινάκηδες και ΣΙΑ και το χέρι τους τους τρώει.

  ΥΓ: Τα χρόνια της αθωότητας ενός θρύλου:

 426. ΓιώργοςΜ said

  428 Μια χαρά μιλάει τα ποντιακά, είδα ομιλία του σε ποντιακό κοινό κάπου στις ειδήσεις, όχι πολύ παλιά, αν τη βρω θα την ανεβάσω.

  Θυμήθηκα μια κουβέντα του Πύρρου Δήμα, που είχε πει κάποτε μέσες-άκρες: «Αν σηκώσω τα κιλά και πάρω το χρυσό, είμαι Έλληνας και Βορειοηπειρώτης. Αν δεν τα σηκώσω, είμαι Αλβανός….»

 427. cronopiusa said

 428. odinmac said

  Αγγελος said

  12 Μαρτίου, 2018 στις 00:53
  Odinmac (216), χωρίς να διαφωνώ σοβαρά….

  Γειά σου Άγγελε
  εντάξει σε βλέπω διαλακτικό οπότε δεν το συνεχίζω🙂

 429. # 428

  Καταλαβαίνει τα πάντα στα ελληνικά αλλά δεν θέλει να τα μιλάει όπως πολλοί μετανάστες, έχει πει πως πρώτα θα τα τελειοποιήσει και μετά θα μιλήσει ελληνικά δημόσια. Στα ποντιακά δεν έχει πρόβλημα υπάρχουν αρκετά ίδδεο να βεβαιωθείς, υπάρχει και απόσπασμα στα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ που είναι καταπληκτικό ντοκυμαντέρ για τους μικρασιάτες που ήρθαν το 22

 430. ΣΠ said

  294, 433
  Με το μαύρο τετράγωνο δεξιά τα πράγματα δεν αλλάζουν αν:
  1. Βάλουμε τον βασιλιά στο χρώμα του αντί για την βασίλισσα,
  ή
  2. Βάλουμε τα γράμματα α, β, γ,… από δεξιά προς τα αριστερά.

 431. Πάνος με πεζά said

  ΟΚ, πάσο. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα πάντως, οι οικιακές βοηθοί μέχρι και διπλωματικές στα ελληνικά μπορούν να παρουσιάσουν. Αλλά είναι να μη σε πιάσει σύνδρομο Γκμοχ, όπως λέτε…

 432. odinmac said

  435:
  Ε ναι,
  και 3. (τα πράγματα δεν αλλάζουν) εάν παίξουν πρώτα τα μαύρα
  Όσο για τα γράμματα κτλπ (παρ’ όλο που ισχύει αυτό που γράφεις στο 2) αυτά είναι νοητά, δεν υπάρχουν πάνω στην σκακιέρα, τα χρησιμοποιούμε για να μεταδώσουμε το παιχνίδι σε κάποιον τρίτο ή για να παίξουμε blind.

 433. # 436

  Δεν έχει κρύψει πως θα πολιτευθεί αλλά θέλει τότε να μιλάει καλύτερα από τον Γιωργάκη. Τώρα βέβαια μετά την μπούκα το βλέπω λίγο δύσκολο αλλά μπροστινοί άλλο τίποτε (ελπίζω όχι ο Μίνος …)

  Πάντως ο τίγρης πήρε μεγάλο ρίσκο γιατί αν κατακυρωθεί ο αγώναςστον ΠΑΟΚ- πιθανότατο αφού δεν υπάρχει τραυματισμός- αυτομάτως η ΑΕΚ τιμωρείται με -10 !! οπότε και -3 να φάει ο ΠΑΟΚ για την εισβολή έρχεται μια η άλλη και το πρωτάθλημα θα κριθεί στο ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επαναληφθεί αν δεν κατακυρωθεί στον ΠΑΟΚ.
  Βέβαια ο τίγρης ξέρει πως με τα λεφτά που διαθέτει όμιλους τσουλού από δεύτερος δεν πρόκειται να δει ενω ο (οποιοσδήποτε ) πρωταθλητής είναι σχεδόν σίγουρο πως θα περάσει, αλλά αν δεν του βγει η κίνηση να εξοντώσει τον ΠΑΟΚ θα πρέπει ν’ αρχίσει να ψάχνεται.
  Ολοι ρωτάνε γιατί ο διαιτητής αποδέχτηκε, ακύρωσε και επανακατακύρωσε το γκολ… λογικά τους λέει μου είπε ο επόπτης το και το…όταν ρωτήσουν τον επόπτη γιατί όπως έτρεχε προς την σέντρα άλλαξε γνώμη θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι.
  Και φυσικά επειδή δεν πιστεύω στην επιφοίτητση κάποιου πνεύματος μιλάω για ενδοσυνενόηση με τον τέταρτο –> ποιός μίλησε από τον πάγκο της ΑΕΚ με τον τέταρτο ή ποιός του τηλεφώνησε κ.λ.π.
  Οπως έγραψα το ίδιο σκηνικό παίχτηκε πέρισυ στο Ατρόμητος – ΑΕΚ, πάλι υπέρ της ΑΕΚ η αλλαγή απόφασης του επόπτη …

 434. Πάνος με πεζά said

  -6 νομίζω ότι είναι για την ΑΕΚ, αλλά σιγά μη φάει -6…
  Όσο για το διαιτητή, εντάξει, επειδή ΚΑΝΕΝΑΣ νόμος δεν του επιτρέπει να μετρήσει γκολ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (αλλά επειδή έτσι του την έδωσε στα αποδυτήρια), και να μην ήθελε να είναι τελευταίο του παιχνίδι, με αυτά που έκανε…
  Τώρα, επειδή πολύ λες ρε G ότι μίλησαν στον τέταρτο από τον πάγκο, δηλαδή τόσο καλά το είδαν εκείνοι, και είπαν «δώσε οφσάιντ»;
  Στο περσινό παιχνίδι Ατρόμητου-ΑΕΚ (που προηγουμένως είχε ακυρωθεί κανονικό γκολ της ΑΕΚ), κάλλιστα μπορούσε να είχε υπάρξει ενδοσυνεννόηση, γιατί πέσαμε στη δύσκολη περίπτωση να χτυπήσει η μπάλα στο δοκάρι και να επιστρέψει σε παίκτη που είναι οφσάιντ (άλλο που τελικά, παρά την ενδοσυνεννόηση πάρθηκε λάθος απόφαση), Κι εκεί ο διαιτητής νομίζω δεν έχει πάρει αρχική απόφαση για γκολ.

 435. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αρχιτέκτονα, οι γονείς στα παιδικά πρωταθλήματα είναι τα μέγιστα χουλιγκάνια. Και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Οι προπονητές υποφέρουν από τις παρεμβάσεις τους και τις υποδείξεις-απαιτήσεις τους. Γι’ αυτό σάς λέω: δεν έχει να κάνει με το αν το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό. Παντού είναι, αλλά δεν γίνονται αυτά τα αίσχη. Δεν ξέρω τι συμβαίνει μ’ αυτή τη χώρα και είναι τίγκα στις αρνητικές ιδιαιτερότητες.

 436. Πάνος με πεζά said

  Εκτός από τους γονείς, που είναι πραγματική μάστιγα. πού να ακούσεις κάτι (φαντάζομαι λίγους) προπονητές σε Ακαδημίες, υποτιθέμενους «παιδαγωγούς», πώς μιλάνε στα παιδιά…

 437. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μερικές πικρές αλήθειες από έναν ξένο προπονητή:
  http://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1208659/kananti-ayta-poy-eho-zisei-10-mines-stin-ellada-den-ta-eho-zisei-17-hronia-stin-aystria

 438. spiral architect 🇰🇵 said

  Τι λέγαμε; Α, ναι!

 439. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  426 – Όπως σου είπα δεν θέλω να μιλήσω για τους γονείς, η άποψή μου αν και τεκμηριωμένη, θεωρείται ακραία και προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, θα πώ μόνο κάτι ανώδυνο που δίνει και το μέτρο της κανονικής μου άποψης, η πλειονότητα των γονιών, είναι βλαμένοι, είναι απίστευτα αυτά που κάνουν (γενικώς) στα παιδιά τους.
  Πόσοι γονείς γνωρίζουν πόσος είναι ο παγκόσμιος τζίρος των διατροφικών συμπληρωμάτων, πόσος των αναβολικών των γυμναστηρίων και πόσος των αναβολικών των πρωταθλητών (που ονειρεύονται να γίνουν τα παιδιά τους) όλων των αθλημάτων;
  Πόσοι γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των «αθώων» διατροφικών συμπληρωμάτων που τα δίνουν με τι χούφτες στα παιδιά τους;
  Γιατί δεν ενημερώνονται πολύπλευρα, μορφωμένοι δεν είναι;

  Όποιος νομίζει πως καταφέρομαι εναντίον του παγκόσμιου εκπαιδευτικού συστήματος για να αποσπάσω την προσοχή, είναι μακριά νυχτωμένος, αλλά η αλήθεια είναι πως τόσα χρόνια που φωνάζω, πέρα από δυό φίλους και την οικογένειά μου, δεν κατάφερα να πείσω κανέναν πως ο ρόλος της εκπαίδευσης δεν είναι να μας διδάξει γράμματα για να γίνουμε καλύτερη άνθρωποι, αλλά να δημιουργεί βολικές συνειδήσεις.
  Η συνέχεια στην κοινωνία.

 440. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  440 – Δεν είναι μόνο σ’ αυτή την χώρα, φτάνει πιά αυτή η καραμέλα, στις άλλες και ειδικά στις αναπτυγμένες είναι πολύχειρότερα, στην εποχή της άμεσης πληροφόρησης δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιες απόψεις.

  Γνωρίζει κανείς σε πόσους αναπήρους και νεκρούς αντιστοιχεί κάθε πετυχημένος πρωταθλητής οποιουδήποτε αθλήματος;

 441. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ίσως να γίνεται στην Κολομβία και στο Αζερμπαϊτζάν, Λάμπρο. Ίσως. Ανάφερέ μας, αν θες, μια χώρα της βόρειας, της δυτικής, της νότιας Ευρώπης που το πρωτάθλημα είναι συστηματικά στημένο, που οι τελικοί κυπέλλου γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, που οι πρόεδροι μπουκάρουν ένοπλοι στον αγωνιστικό χώρο, που συστηματικά διακόπτονται αγώνες λόγω επεισοδίων, που, που, που…Μία.

 442. Πάνο μείον δέκα είναι, το άρθρο είναι σαφές, μείον 6 είναι για διακοπή με τραυματισμό, για αποχώρηση είναι μείον δέκα. Οπως για την είσοδο του Σαββίδη εφ’ όσον δν υπάρχει τραυματισμός για τον σύλλογο η ποινή είναι πρόστιμο και κεκλεισμένων των θυρών έως ουδέτερο γήπεδο. Αλλο αν για το όπλο βγουν διάφορες άλλες ποινές.

 443. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, ξέρεις, δεν είσαι ο πρώτος που ανακάλυψε ότι στις ταξικές κοινωνίες των νεωτερικών χρόνων η υποχρεωτική εκπαίδευση έχει ως σκοπό τη συντήρηση του στάτους κβο. Είναι κοινός τόπος αυτό, μην κομίζεις γλαύκα εις Αθήνας. Είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά; Αυτό όμως γίνεται με τη συγκατάθεση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών-γονέων. Τόσα χρόνια δάσκαλος, κανένας πατέρας, καμιά μάνα, δεν ήρθαν να μου ζητήσουν να κάνω το παιδί τους επαναστάτη. Όλοι μου ζητάνε να του μάθω γράμματα.

 444. ΣΠ said

 445. Λ said

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL105/229/1687,5388/

 446. sarant said

  449 Πραχτικά, τι σημασία έχει αυτή η απόφαση;

 447. # 446

  Αν είχες ασχοληθεί με το σύστημα θα ήξερες πως τα πιο στημένα παιχνίδια γίνονται στην Αγγλία όπως και στο τσάμπιονςλιγκ αλλά ΠΟΤΕ σε βάρος του θεάματος, αυτό το σέβονται ΟΛΟΙ κι αν δεν τους βγαίνει το στήσιμο δεν το κάνουν μπουρδέλο όπως εδώ στα Βαλκάνια (είχα δημοσιεύσει παλιά ένα βίδδεο από αγώνα Αλβανίας να τρελλαθείς) Δηλαδή το Μπάρτσα-Παρί Σ.Ζ. τι ήταν ;;Κι αν θες αποδείξεις στην Ιταλία πόσες ομάδες έχουν υποβιβασθεί για στημένα παιχνίδια θυμάσαι ; Αλλά κι εκεί το θέαμα το πρόσεχαν. Εδώ έχουμε τον Μόρα και γελάμε και τον Επασέ που έπιανε τα πάντα όσο ήταν μπροστά ο ΟΣΦΠ αλλά όταν ισοφάρισε ο Λεβαδειακός «έπνιξε» το σουτ του Κούτρη μήπως και δεν προλάβει να ξαναπροηγηθεί. Στο ξαναλέω πως έξω προσέχουνε το θέαμα και γι αυτό πάει ο κόσμος στα γήπεδα, εδώ επειδή δεν υπάρχει θέαμα γαλουχούνται οι πάντες με την πάση θυσία νίκη.
  Το είπε κι ο Κάναντι αν τον άκουσες πήγε ο ΟΣΦΠ στην Τούμπα και πήρε 6 βαθμούς χωρίς να παίξει…ευτυχείς οι γάβροι !! Για δες το γκολ που ισοφάρισε 2-2 τον Ατρόμητο ο ΟΣΦΠ, σουτάρει ο Χατζησαφί είναι μπροστά από τον Γιαννιώτα ο Μάριν ξεκάθαρα σε θέση οφφσάιντ και κλείνει σαφώς την θέα στον Γιαννιώτα, όλη η Ελλάδα το δέχθηκε σαν παθητικό οφφσάιντ, του Μαουρίσιο που είναι τρία μέτρα αριστερά του Μπάρκα και σε αμφισβητούμενη θέση οφφσάιντ οι περισσότεροι (και συ) αρνείσαι να το δεχτείς γιατί σε ενοχλει το αποτέλεσμα με συνέπεια να μην είσαι σταθερός στην κρίση σου και να μην απολαμβάνεις το θέαμα όπως θάπρεπε

 448. Pedis said

  # 446 – Ανοίγει μάτια ο Κουβάτσος, ως συνήθως, με τα σχόλιά του:

  Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού!

  Των ισχυρών συμφερόντων στον αθλητισμό, της μαφίας που ξεπλένεται παντοιοτρόπως στα γήπεδα, της αποχαύνωσης με το οπαδιλίκι. Μπρίλλιαντ.

 449. # 451

  Λογικό ήταν αφού κυκλοφορούν οι ικόνες με τον Σαββίδη και το όπλο του. Προληπτικό μέτρο είναι, προφανώς θα συζητηθεί και θα ληφθεί οριστική απόφαση στις 27/3. Δεν ξέρω να έχει καμιά συγκεκριμένη αρμοδιότητα η ομοσπονδία ευρωπαϊκών συλλόγων.

 450. ΣΠ said

  Τυπικά δεν φαίνεται να έχει κάποια συνέπεια. Άλλωστε στην ECA δεν ανήκουν όλοι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Από την Ελλάδα μέλη της είναι οι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης. Όμως σ’ αυτήν ανήκουν όλοι οι ισχυροί ευρωπαϊκοί σύλλογοι και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

 451. π2 said

  440-441: Είναι λίγο υπερβολική αυτή η εικόνα. Ασφαλώς υπάρχουν κάφροι, ιδίως γονείς, αλλά και προπονητές, αλλά υπάρχουν και πολλοί προπονητές με ήθος και πολλοί σύλλογοι όπου οι γονείς προσπαθούν να αποφεύγονται οι κακές συμπεριφορές. Όσο έπαιζε ο γιος μου μπάλα (την έκοψε), είχαμε συναντήσει στα εκτός έδρας ομάδες κάφρων και με προπονητές κάφρους, αλλά και ομάδες με καλά παιδιά και συμπαθέστατους γονείς, φιλόξενους, και με διάθεση για παρέα.

  Το σημείο στο οποίο η συντριπτική πλειονότητα των γονέων είναι πραγματικά αδιόρθωτοι, είναι η αντιμετώπιση της διαιτησίας. Οι ίδιοι γονείς που προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά τους να μη διαμαρτύρονται ποτέ στον διαιτητή είναι εκείνοι που ουρλιάζουν από την εξέδρα εναντίον του διαιτητή. Κι αυτό περνάει στα παιδιά, που έχουν συνδυάσει την ήττα με εχθρική διαιτησία. Τελείως αρρωστημένη κατάσταση, που αμφιβάλλω αν υπάρχει και στο εξωτερικό.

 452. Pedis said

  # 456 τέλος – αμέ, αμέ

  http://iltirreno.gelocal.it/regione/toscana/2017/02/15/news/la-vergogna-delle-botte-tra-genitori-alla-partita-1.14882575

  κλπ

 453. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κοινωνίες αγγελικά φτιαγμένες δεν υπάρχουν, Τζι. Τα ξέρω αυτά που λες, έχουν βγει στη δημοσιότητα, και τα στημένα του Γκρόμπελαρ θυμάμαι και όλα. Αλλά, όπως πολύ σωστά λες, και το θέαμα σέβονται και, συμπληρώνω εγώ, κοτζάμ Γιουβέντους έστειλαν στα τάρταρα, όταν τα πεπραγμένα της βρόμισαν. Δεν ζητάω κάτι παραπάνω. Μια καλή μπαλίτσα και μερικούς κανόνες που να είναι σεβαστοί σε συμπαθητικό βαθμό. Δεν είμαι χαζοχαρούμενο ορφανό του Στάλιν, να ελπίζω σε επίγειους παραδείσους και να κλείνω τα μάτια σε υπαρκτές κολάσεις.

 454. sarant said

  455 Εντάξει, τότε μπορεί να είναι χωρις σημασία.

 455. geobartz said

  (α) «…στο προ-σύγχρονο παρελθόν στα Βαλκάνια, υπήρχε πάντα μια μικρή πόρτα ανάμεσα στις δύο αυλές που συνδέουν τους γείτονες. Η «πόρτα των μικρών γειτόνων» ήταν πάντα εκεί, κρυμμένη από το δρόμο, παρέχοντας στενή επικοινωνία σε καλές και δύσκολες στιγμές, μια πόρτα ανοικτή για βοήθεια και αλληλεγγύη, που παρέχει τις βάσεις για τη δημιουργία της κοινότητας….

  #Παρ’ ημίν αυτό το πορτάκι ονομάζονταν (και ονομάζεται) καπιτζίκι

  (β) «…από εκεί προήλθε η λέξη spermaceti, που στα ελληνικά αποδόθηκε σπερματοκηρός».

  #Παρ’ημίν λέγεται (ιταλοπρεπώς) σπαρματσέτο

 456. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  446 – Δές ξανά το σχόλιό σου 440 σ’ αυτό απάντησα, γιατί επικεντρώνεσαι τώρα στο ποδόσφαιρο;
  Τέλος πάντων, αφού σου πω πως στις Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία (φτάνουν; η θέλεις κι άλλες) έχουν θρηνήσει δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες πριν πάρουν μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας (στις πιο κάτω εξακολουθεί να γίνεται ο κακός χαμός και οι φασιστικές οργανώσεις οργιάζουν) κι αυτά κυρίως ελέω τσάμπιονς λίγκ, (όχι πως δεν γίνονται καθόλου έκτροπα) πάμε στα σκληρά, π.χ στις ΗΠΑ στο σχολικό μπάσκετ, στον στίβο, στο φουτ μπολ, στην κολύμβηση, στην ενόργανη γυμναστική, στο καλλιτεχνικό πατινάζ, κλπ, γίνεται ο κακός χαμός από τις παρεμβάσεις των γονιών (μέχρι και φόνοι έχουν γίνει) και την απόλυτη εξουσία των προπονητών που κάνουν χοντρό οικονομικό παιχνίδι με το μέλλον των παιδιών, και με την υγεία τους μ’ αυτά που τους χορηγούν, εκτός κι αν νομίζεις πως οι μπασκεμπολίστες πηδάνε στον θεό χάρη στα αγνά κουλουράκια της γιγιάς τους, κι Φέλπς έγινε πολυολυμπιονίκης μόνο με το (ΤΕΡΑΣΤΙΟ) ταλέντο του και τα φυσικά βότανα.

  Τα ίδια γίνονται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες από τους γονείς και τους γυμναστές-προπονητές., για να μην αναφέρω τις Ρωσία, Κίνα (ψάξε να δείς τι γίνεται εκεί στην ενόργανη, θα φρίξεις) Ιαπωνία, Ν. Κορέα κλπ.

  Αν πιστεύεις πως μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα τα στραβά, τότε ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους.

  Το έχω φωνάξει πολλές φορές, ΚΟΙΤΆΞΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΧΩΡΩΝ, ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ, αλλά, φωνή βοώντος εν τη ερήμο, οι βολικές συνειδήσεις, βολικά σκέφτονται.

 457. ΣΠ said

  459
  Ναι, περισσότερο είναι θέμα εντυπώσεων.

 458. cronopiusa said

 459. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  448 – Δεν κομίζω τίποτε, απλώς η εξίσωση, υποχρεωτική εκπαίδευση, εξύψωση κριτικής σκέψης, απόφοιτοι οικονομικά κορόϊδα, κρετίνοι εκπρόσωποι στην βουλή, είναι κάπως προβληματική, όχι;
  Όσο για τους γονείς που σου λένε να μάθεις γράμματα στα παιδιά τους, αυτό τους έμαθε να λένε η υποχρεωτική εκπαίδευση.

 460. Νέο Kid said

  Δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζετε όλοι να αοριστολογειτε γενικεύοντας και πέφτετε θύματα της λογικής πλάνης «όλα τα γουρούνια ίδια μούρη έχουν» . Όχι αγαπητοί! Τα μπυρεοτικα γουρούνια είναι που φταίνε για όλα. Για όλα φταίει ο θρήνος κι από κει εκπορεύτηκαν και εκπορεύονται όλα τα στραβά. Έλεος δηλαδή με τις γενικόλογες ηθικολογίες.

 461. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καθόλου δεν θα εκπλαγούμε, Λάμπρο. Ξέρουμε τι γίνεται στον κόσμο, στην εποχή της υπερπληροφόρησης από διάφορες πηγές ζούμε. Κάποιοι σχολιαστές, μάλιστα, ζουν στο εξωτερικό, οπότε μη μας πυροβολείς με κεφαλαία γράμματα, σαν να είμαστε αμερικανάκια θαμπωμένα μπροστά στα καλούδια της Ντίσνεϊλαντ. Κοινωνίες αγγέλων, είπαμε, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν στον αιώνα τον άπαντα. Υπάρχουν όμως κοινωνίες που είναι πιο εύκολο και πιο ευχάριστο να ζει ένας άνθρωπος, ακόμα και μη προνομιούχος, και κοινωνίες αβίωτες. Αυτό δεν εννοείς να καταλάβεις, απ’ όσο μπορώ να κρίνω διαβάζοντας τα σχόλιά σου.

 462. Μαρία said

 463. # 467

  Τον Σαββίδη τον αναγνωρίζω, μιας και δεν παρακολουθώ τα κοσμικά η ξανθιά ποιά είναι ; εσύ ; ή καμιά γνωστή σου ;

 464. Και ιδού η έκθεση της αστυνομίας όπου δεν αναφέρεται καμιά απειλή που υπονοούν οι φωτό με το πιστόλι

  Για το αντικείμενο του θέματος γνωρίζονται τα ακόλουθα:

  1. Την Κυριακή (11-03-2018) και ώρα 19.30, στο γήπεδο Τούμπας διεξήχθη ο αγώνας ποδοσφαίρου στα πλαίσια της 25ης αγωνιστικής πρωταθλήματος Super League 2017-18, μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε Π.Α.Ο.Κ – Π.Α.Ε Α.Ε.Κ

  -Οι φίλαθλοι της ομάδας Π.Α.Ο.Κ που εισήλθαν στο γήπεδο να παρακολουθήσουν την ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανήλθαν στις 28.000 ενώ δεν παρακολούθησαν τον αγώνα φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας.

  -Λειτούργησαν όλες οι θύρες του γηπέδου

  2. – Στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης, κατόπιν επίτευξης τέρματος της γηπεδούχου ομάδας και εξ αφορμής της γενικότερης αμφισβήτησης και της επικρατούσας την δεδομένη χρονική στιγμή έντασης, ο πρόεδρος της Π.Α.Ε Π.Α.Ο.Κ, ΣΑΒΒΙΔΗΣ Ιωάννης, συνοδεία της προσωπικής του ασφάλειας, εισήλθε εντός του αγωνιστικού χώρου και κινήθηκε προς το κέντρο αυτού. Κατόπιν προτροπής της προσωπικής του ασφάλειας και με την παρέμβαση Αστυνομικών Δυνάμεων απομακρύνθηκε από το κέντρο του γηπέδου και αποχωρώντας κινήθηκε προς τον πάγκο της Α.Ε.Κ, όταν και πάλι με την προτροπή των συνοδών της ασφαλείας και την παρέμβαση της Αστυνομίας, κινήθηκε με κατεύθυνση την φυσούνα των αποδυτηρίων. Λίγο πριν την αποχώρησή του, κινήθηκε εκ νέου με πρόθεση προσέγγισης των εκπροσώπων της φιλοξενούμενης ομάδας. Ακολούθως, ο διαιτητής και οι αποστολές των δυο ομάδων αποχώρησαν στα αποδυτήρια τους και περί ώρα 23.30, ο διαιτητής αποφάσισε την οριστική διακοπή του αγώνα.

  3. – Για τα διαδραματισθέντα στο ως άνω γήπεδο διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Υ.Α.Β.Α.Χ) της Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

  4.-Κατόπιν των προεκτεθέντων, παρακαλούμε για την ενημέρωση του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου.

 465. ΣΠ said

 466. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  466 – Αφού ξέρετε τι γίνεται γιατί αναπαράγεις το παραμύθι των μμα για την Ελλάδα;
  Αυτό που δεν εννοείς κι εσύ να καταλάβεις, είναι πως προσπαθώ να δείξω πως αυτές οι ευχάριστες κοινωνίες που λές, βασίζονται στην ξεδιάντροπη καταλήστευση των αδυνάτων χωρών μέσο των κανόνων που τους επιβάλλουν αλλά δεν τηρούν οι ίδιες. Στάζει αίμα αδυνάτων η ευημερία τους, βρωμάει και ζέχνει ξεπλυμένο μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή ο πλούτος τους αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για σένα.
  Ναί, πολλοί σχολιαστές ζούν σ’ αυτές τις ευχάριστες χώρες κι ο Νικοκύρης ζεί στο ειδυλιακό Λουξεμβούργο, τόσα χρόνια ρωτάω τι παράγει το Λουξεμβούργο των 550.000 κατοίκων κι έχει αεπ 63 δις, αλλά απάντηση δεν έχω πάρει από κανέναν, μήπως ξέρεις να μου πείς εσύ;

  Μήπως ξέρεις γιατί η Νορβηγία ευημερεί κι η Βενεζουέλα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο λιμοκτονεί; λές επειδή είναι τόσο έξυπνοι οι Νορβηγοί και τό κακός ο Μαδούρο όπως λένε τα ΜΜΑ; ε για να το λένε έτσι θα είναι.

  Βλέπουμε πολύ διαφορετικά τον κόσμο Γιάννη, καληνύχτα.

 467. Πάνος με πεζά said

  Επειδή, πάντως, ψάχνουμε να βρούμε τί θα πεί εξυγίανση στο ποδόσφαιρό μας, ας το πούμε με μια λέξη :
  Εμείς εδώ στο Ελλάντα, εξυγίανση θεωρούμε το να μη δώσει ένα πέτσινο πέναλτι ο διαιτητής στο 90, και σε χαντακώσει.
  Στην Αγγλία εξυγίανση ΕΙΝΑΙ (και δεν «θεωρείται»), να δώσει ο διαιτητής το πέτσινο πέναλτι στο 90, να χαντακώσει την ομάδα, και να μην ασχοληθεί ΚΑΝΕΙΣ, γιατί έχουν ποδοσφαιρική ωριμότητα να καταλάβουν το ανθρώπινο λάθος και την προστασία του προίόντος τους…

 468. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, αν ΔΕΝ πρόκειται (στην Αγγλία) για ανθρώπινο λάθος, είναι θέμα ωρών είτε να διαπιστωθεί, είτε να ανοίξει η καταπακτή για πάντα, στον «εξυπνάκια» διαιτητή που θα ενεργήσει έτσι…

 469. Πάνος με πεζά said

  Η ξανθιά είναι η Εύα Καϋλή με διαλυτικά 🙂

 470. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρεις την Καϊλή, τη βουλεύτρια, Τζι; 😊

 471. spyridos said

  431

  » τι παράγει το Λουξεμβούργο των 550.000 κατοίκων κι έχει αεπ 63 δις…»

  Το έχω διβάσει αρκετές φορές. Αν θυμάμαι καλά το μεγαλύτερο μέρος είναι επιδοτήσεις, κόστος λειτουργίας, μισθοί, των οργανισμών της ΕΕ στο μεγάλο δουκάτο.
  To 45% του πληθυσμού έχει άλλη εθνότητα (όχι εθνικότητα) από τη Λουξεμβουργιανή. Επίσης 150.000 εργαζόμενοι στο Λουξεμβούργο που οι μισθοί τους είναι μέσα στο ΑΕΠ του δουκάτου
  ζουν στις γειτονικές χώρες. Δηλαδή 150 Χ 3,5 (Μ.Ο. οικογένειας) μας κάνουν άλλο ένα Λουξεμβούργο σε πληθυσμό που βρίσκεται μέσα στο ΑΕΠ του κράτους.

 472. spyridos said

  431

  Ο Wallerstein (μετά τον Λένιν βεβαίως βεβαίως) το έχει παραμετροποιήσει μάλιστα.
  Η θεωρία του είναι η ΜΟΝΗ που θέτει ένα πλήρες μοντέλο της άνισης κατανομής ανάμεσα στα κράτη.
  100 % Μαρξιστικό Λενινιστικό από τις ΕΠΑ (όπως τις έγραφε ο Ριζοσπάστης).

  https://en.wikipedia.org/wiki/World-systems_theory
  https://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Wallerstein

 473. sarant said

  476 Κάπως έτσι.

 474. Μαρία said

 475. Μαρία said

 476. # 475

  Γιατί ρε ; Αυτή με ξέρει ; Σιγά μην ασχολούμαι με κάθε σούργελο της πολιτικής και της μπουζουκόβιας κοινωνίας. Αυτοί που ασχολούνται και ξέρουν και τι βρακί φορούσε η εγγονή του τέως και ποιά γκόμενα έχει ο τάδε υπουργός είναι ξεκομένοι από την πραγματική ζωή και φαντάζονται πως ζουν στην αυλή ενός βασιλιά -ας είναι και πρώην- ή πως είναι ιδιαιτέρες υπουργών και ξέρουν τα πάντα από μέσα. Η Ροζίτα Σώκου είμαι ;;

  Να σε ρωτήσω, εσύ ξέρεις να ξεχωρίζεις το σαφρίδι από το κοκάλι ; το χταπόδι από τον μοσχοχτάποδο ; Τον μαϊντανό από το σέλινο ; Ε αυτά σε κάτι χρησιμεύουν.

 477. Ενα πράγμα να ξέρουν όσοι χαίρονται ή παρακολουθούν απαθείς ό,τι γίνεται σε βάρος του ΠΑΟΚ : από αυτή την ιστορία ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει κι άλλους οπαδούς. Μοιάζουν τα τωρινά με τα παλιά από τα 70’s όταν ο ΠΑΟΚ είχε καλύτερη ομάδα από το 72 αλλά τον «αφήσανε» να πάρει πρωτάθλημα το 76. Προσωπικά τότε έγινα ΠΑΟΚτσής από την αδικία που έβλεπα. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχει καλύτερη ομάδα και βλέπουμε όλη την υποκρισία από την μια με τον Οσκαρ Γκαρσία και από την άλλη από την ΑΕΚ που μιλάει για «τρομοκρατία». Αλλά τρομοκρατία «α βολοντέ» σαν τον κούκο διπλό στην πόκα !! Με σκορ 0-0 έβγαινε να παίξει αλλά με 1-0 φοβότανε !!!
  Φυσικά όλοι αυτή που μιλάνε για τρομοκρατία του Σαββίδη και ποστάρουν συνέχεια φωτογραφίες δεν θυμάμαι να τρομοκρατήθηκαν όταν έβγαλε πιστόλι ο Βαρδινογιάννης όταν πέσανε πυροβολισμοί στο ΑΕΚ-ΟΣΦΠ στην Ν.φιλαδέλφεια, όταν κάψανε το αυτοκίνητο του Δούρου,τον φούρνο του Κωνσταντινέα, το σπίτι του Μπάκα, όταν δείρανε δημοσιογράφους στο «Καραϊσκάκης», όταν απολύθηκαν δημοσιογράφοι μετά από απαίτηση του Βαρδινογιάννη παλιά και του Μαρινάκη στις μέρες μας. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο !
  Οποιος διαβάσει τους κανονισμούς ξέρει πως ο Σαββίδης θα τιμωρηθεί αλλά εφ’ όσον δεν υπάρχει τραυματισμός ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει μόνο με πρόστιμο. Το είπε πλαγίως κι ο Βασιλειάδης ακόμα. Αντε τώρα να πείσεις το αγριεμένο πλήθος πως βάσει του φύλλου αγώνος και των γεγονότων η ΑΕΚ χάνει το παιχνίδι και τιμωρείται με -10 επειδή δεν βγήκε να παίξει τα 5 λεπτά. Τις εικόνες με τον διαιτητή να τον πηγαίνουν καροτσάκι και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ τις έχουν δει όλοι και δεν μπορούν να ρίξουν την δήθεν ευθύνη της διακοπής μονόπλευρα, εξ άλλου το ματς δεν διεκόπη τότε αλλά μετά από δυο ώρες !! Τι θα κάνουνε ; Θα βάλουνε πάλι καμιά Σκολαρίκου να βγάλει καμιά πρωτοβάθμια απόφαση έκτρωμα που να ικανοποιεί την κοινή γνώμη και η δευτεροβάθμια θα παίρνει αναβολές μέχρι το καλοκαίρι όπως γίνεται και με την ποινή του ΟΣΦΠ ;

 478. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, Τζι, λυπάμαι, δεν έχω τις πλούσιες γνώσεις σου για τα σαφρίδια. Είμαι σίγουρος ότι είναι πολύτιμες και απαραίτητες. Αν πιστεύεις ότι ο φετινός Μπάοκ, με τη νεοπλουτίστικη συμπεριφορά και τα πιστόλια του Σαββίδη, θα κερδίσει οπαδούς, αυτό σημαίνει ότι η χρόνια έκθεση στην υγρασία και την αλμύρα, δεν μένει χωρίς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 479. Γς said

  σ@φρίδι@ είπατε;

 480. π2 said

  480: Τουλάχιστον το ΑΠΘ φρόντισε να βρει μια μεσοβέζικη λύση για την «Επώνυμη έδρα Ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού»: έχει το ευαγές ίδρυμα του Ιβάν που αγόρασε την έδρα στη μαρκίζα, αλλά τουλάχιστον δεν τον έχει στον τίτλο, όπως αρχικά νόμιζα. Είναι επώνυμη έδρα αλλά δεν πολυλέμε τίνος όνομα φέρει. Φαντάζομαι θα διορθωθεί το λάθος στην Επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών, οσονούπω.

  (Από τη μαρκίζα έμαθα ότι η έδρα στα ρώσικα λέγεται αφέδρα).

 481. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  476 – Εξηντατρία δις από επιδοτήσεις και μισθώματα των οργανισμών της Ε.Ε στο μεγάλο δουκάτο των έστω 1,1 εκατομμυρίων κατοίκων; σίγουρα θα αστειεύεσαι, αν όχι, θα μου έκανες μεγάλη χάρη αν έβαζες κάτι που να το αποδεικνύει.

  178 – Κάπως έτσι για τον αριθμό των κατοίκων μπορεί, για το αεπ των 63 δις, είναι κάπως αλλιώς και δεν είναι κρυφό, τόσα δημοσιευμένα στοιχεία έχω αναρτήσει που το αποδεικνύουν και τουλάχιστον όσοι αισθάνονται ακόμα αριστεροί θα έπρεπε να αναδεικνύουν την τεράστια διαφθορά των κορυφαίων οικονομικά χωρών και τον αισχρό και απάνθρωπο τρόπο καταλήστευσης των υπολοίπων χωρών του πλανήτη.
  Ο διεφθαρμένος Γιουνκέρ κυβερνούσε σκανδαλωδώς τόσα χρόνια το Δουκάτο και για τις πολύτιμες υπηρεσίες του τον έκαναν και πρόεδρο της Ε.Ε, δεν έτυχε να ακούσεις κάτι;

  Μήπως ξέρει κανείς να μου πεί, πόσο φόρο πληρώνει η ΙΚΕΑ στο Λουξεμβούργο;

  Υ.Γ – Για το Λιχτενστάϊν των 37.000 κατοίκων και των 6 δις ΑΕΠ δεν ρωτώ πού τα βρήκαν, είναι ολοφάνερο πως οι άνθρωποι είναι εργατικοί παραγωγικοί νόμιμοι και ηθικοί κι όχιι σαν κι εμάς τους τεμπέληδες διεφθαρμένους κοπρίτες.

  Γιουνκέρ, Ντράγκι, Σόϊμπλε.
  ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ!!!☺

  Καλημέρα σας.

 482. 485 δες καλύτερα, είναι καφέντρα δηλ. καθέδρα (φ αντί θ στα ρωσικά, όπως Φιοντόρ)

 483. sarant said

  485 Η πατέντα με τις επώνυμες έδρες υπαρχει μονο στο ΑΠΘ ή και αλλού στην Ελλάδα;

  486 Η ΙΚΕΑ δεν έχει μαγαζί στο Λουξεμβούργο, για την εταιρική της έδρα δεν ξέρω. Έχουν άλλες (Google, Amazon κτλ) που πληρώνουν όσο θελουν ή τέλος πάντων όσο συμφωνήσουν με το κράτος, αυτο λέγεται tax ruling και ακόμα δεν το έχει απαγορεύσει η ΕΕ. Παρόμοια έχουν και άλλες χώρες πάντως.

 484. π2 said

  487: Ναι, σωστά. Τα κυριλλικά δεν είναι το φόρτε μου.
  488: Είναι πατέντα Σαββίδη.

 485. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  488 – Εννοείται πως μιλώ για την έδρα, το μαγαζί τι να το κάνει εκεί, σε ποιούς να πουλήσει.☺
  Φυσικά κι έχουν κι άλλες χώρες το tax ruling τις έχω κατονομάσει πιο παλιά και σιγά μην το απαγορεύσει η Ε.Ε, όλως τυχαίως όμως, καμία δεν βρίσκεται στην Αφρική στην νότια Αμερική και στην Ασία (πλήν Σιγκαπούρης) και όλως τυχαίως, οι χώρες που δεν το έχουν μαστίζονται από χρέη και μεγάλη φτώχεια και επίσης όλως τυχαίως, χρωστούν στις χώρες που έχουν tax ruling.
  Πολύ περίεργη αυτή η τυχαιότητα δεν νομίζεις; ☺

  Κι ένα δυσάρεστο νέο, πέθανε ο μεγάλος Στήβεν Χοκινγκ, ένας άνθρωπος που επηρέασε βαθιά τον τρόπο σκέψης και την στάση ζωής μου απ’ όταν διάβασα το Χρονικό του χρόνου.

 486. Η ανώνυμη «Επώνυμη έδρα ρωσικών σπουδών» εντάσσεται, απ’ ό,τι βλέπω, στο Τμήμα γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ.

 487. Γιάννης Ιατρού said

  486: ΛΑΜΠΡΟ
  Έχεις φριάξει με τον αριθμό των κατοίκων και το ΑΕΠ του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν κλπ.
  Mundus vult decipi, ergo decipiatur.
  Άσε που μας αποκρύπτεις τεχνηέντως το πραγματικό ΑΕΠ της αυτορυθμιζόμενης σεξουαλικής δημοκρατίας του Hawk City με τις βιλάρες των επενδυτών (μονίμων) κατοίκων της.

 488. sarant said

  490 Η πλάκα είναι ότι έχει ΙΚΕΑ ακριβώς έξω από τα σύνορα του Λουξ, όπως πας για Βρυξέλλες, το οποίο φυσικά μόνο με κατοίκους Λουξ δουλεύει.

 489. Εν τω μεταξύ θα δικασθεί την Παρασκευή ο ΠΑΟΚ σαν υπαίτιος διακοπής του αγώνος ΠΑΟΚ-ΑΕΚ όπως γράφτηκε ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ στο φύλλο αγώνος την στιγμή που ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ πως ο αγώνας δεν διεκόπη ΄στο 90 (.ωρα 21.30 περίπου ) όταν μπήκαν οι διαιτητές στο καμαράκι να διαβουλευτούν αλλά στις 23.15 περίπου όταν αρνήθηκε η ΑΕΚ να βγει εφ’ όσον κατακυρώθηκε το τέρμα. Αυτό και το άλλο χοντρό ψέμμα που γράφεταιπως πρώτα ακύρωσε το γκολ και εν συνεχεία το κατακύρωσε ενώ ΟΛΟΙ ΕΙΔΑΝ στην τιβί να κατακυρώνει αρχικά το γκολ κι αυτός και ο επόπτης απαντά κατηγορηματικά στο ποιοί άσκησαν πίεση στον διαιτητή.
  Προβλέπω πάλι κανένα νομικό έκτρωμα για πρωτοβάθμια απόφαση ανάλογη με το κλίμα που δημιούργησαν οι επανειλημένες αναρτήσεις φωτό του Σαββίδη που φυσικά θα ανατραπεί στο δευτεροβάθμιο κ.λ.π. Εννοείται πως ανατροπή της υπόθεσης επιφέρει αυτομάτως -10 στην ΑΕΚ σαν υπαίτιο της διακοπής με άρνηση συμμετοχής

  Επ’ ευκαιρία προβλέπω και άλλη αναβολή της εκδίκασης της έφεσης του ΟΣΦΠ για την εξαφάνιση τηςποινής των -3 για την εισβολή των οπαδών στο ματς με την ΑΕΚ. Μόνο για τον ΠΑΟΚ βιάοντι, γιατί άραγεπου λέει κι ο άμπρος ;

 490. # 480

 491. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  492 – ☺
  Όχι βρε Γιάννη δεν έχω πρόβλημα με τους Λουξεμβούργιους και με κανέναν λαό μικρό η μεγάλο, απλώς μ’ ενοχλεί αυτή η νοοτροπία της αυτομαστίγωσης που μας έχουν περάσει η οικονομική ελίτ και τα ΜΜΑ της.
  Ναί ρε φίλε έχουμε ένα σωρό στραβά αλλά μη μου λές πως αυτά μόνο εδώ συμβαίνουν όταν στις χώρες πρότυπο που μου λές συμβαίνουν τρισχειρότερα για να μην πώ τα άλλα που συμβαίνουν αλλά σε ψηλότερο επίπεδο και κατά κύριο λόγο εις βάρος άλλων λαών όπως των Ελλήνων.
  Με τρελαίνει να ακούω από σοβαρούς ανθρώπους πως οι Γερμανοί είναι αδιάφθοροι και πρότυπα τιμιότητας, ποιοί; οι αρχιμαφιόζοι και οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής, αδιάφθορη η Γερμανία, το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος στην Ευρώπη που είχε υπουργό οικονομίας τον διεφθαρμένο Σόϊμπλε, ΗΜΑΡΤΟΝ που λέει κι ο Γεωργίου!!!☺

 492. Μαρία said

  488
  Αλλού στις ΗΠΑ 🙂
  The Constantine G. Karamanlis Chair http://fletcher.tufts.edu/KaramanlisChair

 493. Πάνος με πεζά said

  @ 494 : Ψυχραιμία, G. Πιστεύω ότι από δω ή απο κει, αποκλείεται να ισχύσουν αυτές οι δυσθεώρητες ποινές, όπως πιστεύω ότι και το πρωτάθλημα τελικά θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη. Τώρα βέβαια, μη μας τρελαίνεις κιόλας. Έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι διέκοψε τον αγώνα λόγω εισβολής, και αυτή ήταν και η αιτία της διακοπής. Δεν πήγαν στα αποδυτήρια ούτε για χιόνι, ούτε για καταρρακτώδη βροχή. Άρα δε μπορείς να λες ότι η διακοπή γίνεται από κει κάτω…
  Ο ΠΑΟΚ κάνει ολοφάνερη προσπάθεια με ζεστάματα κλπ. να παιχτούν 5 λεπτά μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, όσο αστείο κι αν ακούγεται, με τον κόσμο και τα κανάλια να έχουν φύγει από το γήπεδο.
  Και για τις «πιέσεις», ο διαιτητής κάνει ένα λάθος που για μένα πρέπει να του στερήσει τη διαιτησία για πάντα : ΔΕΝ δείχνει ένα σκορ στο γήπεδο, και το αποφασίζει στα αποδυτήρια. ΔΕΝ μετράει ένα γκολ πάνω, και το μετράει κάτω… Φεύγει από το γήπεδο με 0-0, και μαθαίνουμε ότι το σκορ «έγινε» 1-0…Ε με συγχωρείς, ούτε στην Ουγκάντα…
  Άσε που λένε ότι πέταξε και τη φράση «οφσάιντ είναι, αλλά πώς το ακυρώνεις εδώ μέσα;» Ε να που αν κατέβεις στα αποδυτήρια, μπορείς και να μην το ακυρώσεις !
  Εντάξει, ο άνθρωπος βρέθηκε σε τρομερή συγκυρία, αλλά τον πιάνει τέτοια τρικυμία που ενεργεί σαν πρωτοετής από τη σχολή… Τούμπα είναι, πέντε λεπτά θέλει, πάρε μια απόφαση στο μισό λεπτό, ως οφείλεις (όποια και ναναι), και τελείωνε. Δεν ξέρεις δηλαδή τί μπορεί να γίνει άμα κλωθογυρνάς;

 494. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά, σε περίπτωση ποδοσφαιρικού GREXIT, θα είναι τέτοιες οι οικονομικές αξιώσεις όλων των άλλων ομάδων από τον ΠΑΟΚ και το Σαββίδη, για διαφυγόντα κέρδη κλπ.κλπ., που δεν ξέρω πώς θα καλυφθούν…

 495. Πάνος με πεζά said

  Γιατί πολύ απλά όλοι θα λένε «μας στέρησε την Ευρώπη ένας Σαββίδης με τα κουμπούρια». Ούτε ο Μαουρίτσιο που χοροπηδάει, ούτε ο Κομήνης που θολώνει…

 496. ΣΠ said

 497. Πάνο όλα τα μέσα που μετέδιδαν τον αγώνα ανακοίνωσαν προς στιγμήν πως και οι παίκτες της ΑΕΚ έκαναν ζέσταμα για να παιχτούν τα πέντε λεπτά. Ο Κομίνης τους είπε πως θα ανακοινώσει την απόφασή του ΕΞΩ και οι της ΑΕΚ απαίτησαν να την ανακοινώσει ΜΕΣΑ πριν βγούν κι όταν άκουσαν γκολ αρνήθηκαν να βγουν. Το γιατί επέμεναν μέσα είναι φανερό από την μετέπειτα στάση του (όχι των παικτών αλλά της διοίκησης. ούτε μπορώ να πιστέψω πως από το κεφάλι του ο Χιμένες είπε αυτές τις παπαρολογίες σε ισπανικές εφημερίδες- εκτός αν σκοπεύει να συνεχίσει στον ΟΣΦΠ ) Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο με την είσοδο του Σαββίδη εφ όσον δεν υπήρξε τραυματισμός η ποινή είναι πρόστιμο και αγωνιστικές, δες τον αντίστοιχο κανονισμό. Είναι το ανάλογο με το πέταγμα αντικειμένου, μόνο ο τραυματισμός επιφέρει διακοπή. Αυτά πιθανόν σε πρώτο βαθμό να «ξεχασθούν» αλλά δεν είναι δυνατόν να μη ληφθούν υπ’ όψιν όπως ακριβώς έγινε και στο ματς ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ. Το φύλλο αγώνος μπορεί να περιέχει τερατολογίες – όλοι είδαμε τον Κομίνηνα κατακυρώνει αρχικά το γκολ και όχι να το ακυρώνει όπως έγραψε- αλλά υπάρχει και το οπτικοακουστικό υλικό (αυτό που «ξέχασε» να δει η Σκολαρίκου) που διαψεύδει τον Κομίνη και χαντακώνει τον Ιβάν που πάει για δια βίου αποκλεισμό και όχι για 3-6 χρόνια που γράφουν
  Δέχομαι πως οι κανονισμοί είναι για πλάκα και δεν αποδίδουν δικαιοσύνη. αλλά με αυτούς παίζουμε φέτος, δεν είναι ;

 498. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τα μισά της χιλιάδας πόσα είναι ρε παιδιά;☺
  Πάνο η ουσία είναι μία, η οπαδική πίστη τυφλώνει κι ο κάθε οπαδός βλέπει την οπαδική του αλήθει, δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια για τον οπαδό. Ποιός είναι ο κερδισμένος; αυτός που ελέγχει τους οπαδούς, άρα οι οπαδοί γενικώς, είναι άβουλα κορόϊδα. Τι παράγει ως επί το πλείστον η κοινωνία; οπαδούς, γι’ αυτό φρόντισε το παιδάκι σου να μην γίνει οπαδός.

  Πώς πάει το πόδι σου, περπατάς χωρίς πατερίτσες;

 499. Πάνος με πεζά said

  @502 : Η διαδικασία είναι η εξής : βγαίνει ο διαιτητής στο γήπεδο, εφόσον θέλει να συνεχίσει τον αγώνα, φωνάζει τις ομάδες, και κάποια δεν προσέλθει, την αναγράφει ως μη προσελθούσα. Έτσι γίνεται.
  Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν τραγικό -πάνω στη σύγχυσή του- διαιτητή, που δε βρήκε ποτέ ξανά το θάρρος να εμφανιστεί στο γήπεδο (γιατί άραγε;). Ακόμα κι αν δεχτώ ότι η ΑΕΚ του έλεγε ότι δε βγαίνει, αυτό δεν είναι λόγος να μη βγει έξω, να δείξει το σκορ, και να την καλέσει. Όπως είναι η κανονική διαδικασία.

 500. Πάνος με πεζά said

  @ 503 : Ποιός να με ελέγξει, ρε συ Λάμπρο; Έχω να πληρώσω εισιτήριο γηπέδου από το 2005, βλέπω τα παιχνίδια από κλεψιμέικα streaming χωρίς να έχω πάρει συνδρομητική ποτέ, και φυσικά, σιγά μη δώσω και στο Μελισσανίδη «μετοχή» για το γήπεδο… Το ελληνικό ποδόσφαιρο το χειρίζομαι εντελώς τζάμπα, και νομίζω ότι είναι και πολύ παραπάνω από την αξία του, θα έπρεπε να με πλήρωνε κιόλας…

 501. Πάνος με πεζά said

  Το πόδι είναι εντάξει, αλλά ακόμα έχω μια μονή βακτηρία (την «καναδέζικη» που λέμε), προληπτικά μέχρι το Πάσχα. Οι νόμοι της Φυσικής λένε ότι την κρατάς από τη μεριά του γερού ποδιού, για να μετριάζεις το βάρος στο χτυπημένο.

 502. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάνο, έχει πολλές δικαιολογίες ο διαιτητής. «Λυπηθείτε με, είναι έγγυος η γυναίκα μου», φέρεται να είπε. Σκέψου τι πσνδαιμόνιο κραυγών και ύβρεων και απειλών επικρατούσε στα αποδυτήρια. Και δεν είχε να σκεφτεί μόνο το πώς θα φύγει σώος από το γήπεδο αλλά και το μετά. Στο μυαλό του θα γυρόφερναν ανατιναγμένα μαγαζιά, πυρπολημένα σπίτια και αυτοκίνητα, ξυλοδαρμοί, πυροβολισμοί στα πόδια και όλα γενικώς τα δύσοσμα φαινόμενα που συνιστούν δομικά στοιχεία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο άνθρωπος θα βλέπει εφιάλτες για καιρό και θα πηγαίνει τοίχο-τοίχο.
  Α, και κάτι ακόμα: έμαθα από Αφρικανό μετανάστη ότι στην Ουγκάντα λένε «ελάτε, ρε παιδιά, ντροπή, Ελλάδα καταντήσαμε».

 503. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έγκυος, να διορθώσω.

 504. cronopiusa said

 505. # 504

  Συμφωνώ ρε Πάνο, έτσι έπρεπε να γίνει αλλά ποιός πίεσε για να μη γίνει ;Μόνο από το ψέμα που γράφει πως αρχικά κατακύρωσε το γκολ (ώστε να φανεί πως διαμαρτύρονταν οι ΠΑΟΚτσήδες) φαίνεται. Μήπως δεν ξέρουν οι διαιτητές πως άμα στενοχωρήσουν τον έναν δεν ξανασφυρίζουν και αν στενοχωρήσουν τον άλλον τους την πέφτουν μπράβοι και τους πλακώνουν στο ξύλο. Μπορεί να βρισκότανε στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ καινα μπούκαρε ο Σαββίδης στο τεραίν αλλά άλλον φοβότανε όταν ακύρωνε το γκολ κι όταν έγραφε ψέμματα στο φύλλο αγώνα, είναι γνωστά αυτά, τι θα γίνει όταν φύγει από το γήπεδο και τον βρουν τίποτε περίεργοι σκεπτότανε, ρώτα και τον Κούγια σχετικά.

  Barcelona ha un culo cosi που γράφαμε προχτές…

 506. Μαρία said

  509
  Πάμπτωχων https://www.eauction.gr/Home/HlektronikoiPleistiriasmoi

 507. Γιάννης Κουβάτσος said

  511. Γι’ αυτούς χαλάνε τον κόσμο κάθε Τετάρτη οι Λαέδες; 😊

 508. Μαρία said

  512
  Δέκα δέκα τους τα παίρνουν τα γραφεία.
  Σ’ αυτό το σάιτ εδώ και κάποιους μήνες μπορούμε να δούμε τι εκπλειστηριάζεται.

 509. Μαρία said

  Τέρας ψυχραιμίας ο Τζαφέρι http://www.koutipandoras.gr/article/o-kakos-xamos-sth-boylh-twn-skopiwn-petaan-nero-ston-proedro

 510. http://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main_photo_default/public/savvidis-insta-14318.jpg?itok=L5C7ptGq

 511. Pedis said

  Αναπαράγεται με επιτυχία το μοντελάκι τοπ-ντάουν: αγριανθρωπισμός, φανατισμός και αποχαύνωση.

  http://www.efsyn.gr/arthro/17-syllipseis-gia-ta-protofani-epeisodia-se-sholiko-agona

  Του βα μπιεν.

  Δείτε # 457

 512. Να τα δημοσιεύσω και εδώ για να δω ποιά είναι τα άκρως συζητήσιμα…

  (Για όσους δεν έχουν τσίμπλες στα μάτια)

  Οπαδικά ξεοπαδικά τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ είναι αυτά – χωρίς κρίσεις περί τραυματισμών και φόβων που πρέπει ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ :

  ΠΑΟ-ΠΑΟΚ : ο γιατρός του αγώνα στέλνει τον Ιβιτς στο νοσοκομείο, ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ διακόπτει τον αγώνα, δεν αποχώρησε ο ΠΑΟΚ

  ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ : Ο ΟΣΦΠ αποχωρεί πριν την ιατρική γνωμάτευση και πριν αποφασίσει τίποτε ο διαιτητής. Ο Γκαρσία φεύγει για το νοσοκομείο παρά την αντίθετη γνωμάτευση του γιατρού του αγώνα,

  ΠΑΟΚ-ΑΕΚ : Η ΑΕΚ αρνείται να συνεχίσει τον αγώνα όταν ο διαιτητής θεωρεί πως μπορεί να συνεχισθεί επικαλούμενη φόβο.

  Το πρώτο ματς έχει κριθεί τελεσίδικα. τα άλλα δυο γίνεται τεράστια προσπάθεια και προπαγάνδα να δικαιολογηθούν οι τακτικές ΟΣΦΠ και ΑΕΚ οι οποίες έγιναν αυτοβούλως και εκτός κανονισμών λόγω υποτίθεται τραυματισμού Γκαρσία και φόβου των παικτών της ΑΕΚ. Τα δικαστήρια θα κρίνουν τους ισχυρισμούς των.

  Η εισβολή Σαββίδη καταδικαστέα από όλους είναι και θα επιφέρει στον ίδιο αποκλεισμό από κάποια χρόνια μέχρι δια βίου πλην όμως η περίπτωση οπλοφορίας δεν προβλέπεται στις διατάξεις. Για την ομάδα οι προβλεπόμενες ποινές για είσοδο αξιωματούχου είναι

  Α. Χρηματικό πρόστιμο

  Β. Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

  Γ. Αγώνες σε ουδέτερο γήπεδοο

  Δ. Αφαίρεση βαθμών

  και Ε. Υποβιβασμός

  ανάλογα με την σοβαρότητα του γεγονότος (συμπλοκές, τραυματισμός κ.λ.π.0

  Η κρίση για την σοβαρότητα του γεγονότος αφήνεται στην κρίση όσων τα διαβάζουν και στην κοινή λογική.

 513. Εκείνο που είναι άκρως συζητήσιμο είναι η πρόθεση των αρχών που απευθύνουν κατηγορητήριο στον ΠΑΟΚ στο ματς με τον ΟΣΦΠ και όχι το αντίθετο ΔΕΧΟΜΕΝΟΙ δηλαδή τους ισχυρισμούς κάποιου που δεν προκύπτουν από τα επίσημα έγγραφα (γι αυτό και πήγε σε ιδιωτική κλινική) ενώ το σαφές ν δήλωση Θεοδωρίδη «παίρνω την ομάδα και φεύγω» λες και αυτός είναι ο άρχων του αγώνα περνάει στο ντούκου
  Το ίδιο γίνεται και στον αγώνα με την ΑΕΚ όπου προβάλλεται το πιστόλι του Ιβάν που είναι στην ουσία ‘άσχετο με την άρνηση της ΑΕΚ να συνεχίσει το ματς μόλις κατακυρώθηκε το γκολ.
  Και εδώ φαίνεται η τεράστια προπαγάνδα που γίνεται από ΜΜΑ και ΝουΔου ώστε να φανεί στο κοινό λογική η κλήση του ΠΑΟΚ (άλλο ο Σαββίδης) καΙ όχι της ΑΕΚ (που επιδιώκει τώρα ο ΟΣΦΠ) και του ΟΣΦΠ

 514. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αφού είναι διαφορετικό πράγμα το να διακοπεί ο αγώνας από το να μην ξεκινήσει καθόλου, γιατί επιβλήθηκαν εξοντωτικές ποινές στον Παναθηναϊκό τον Νοέμβριο του ’15, όταν ο αγώνας με τον Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε; Πόσα μέτρα και σταθμά υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Ρητορική η ερώτηση.

 515. # 519

  Γιατί απλούστατα άλλος κώδικας ίσχυε τότε, άλλος στο ματς ΠΑΟ-ΠΑΟΚ και άλλος τώρα (από Ιούλιο 2017)

  Οπως αντιλαμβάνεσαι λόγω κενών άλλος θα ισχύει του χρόνου. Γι αυτό λένε οι δικαστές να φιάξουν τον κώδικα αυτοί γιατί τόσο καιρό με την εγκληματική ΕΠΟ βόλευαν οι ασάφειες ώστε να ερμηνεύονται από τους δικηγόρους της ΕΠΟ κατά το δοκούν. Για να καταλάβεις τι τέρατα πέραν κάθε λογικής ψήφιζαν επί δικηγόρων ΕΠΟ είχαν υποχρεώσει τον ΠΑΟΚ να πληρώνει τον Δώνη που απέλυσε παρ’ ότι αυτός είχε κάνει νέο συμβόλαιο στην Κύπρο !!, Βέβαια στα πολιτικά δικαστήρια αυτά δεν γίνονται

  Επίσης όταν πέσει ενα αντικίμενο στον αγωνιστικό χώρο η ποινή είναι πρόστιμο. Αν προκύψει τραυματισμός που να εμποδίζει το θύμα να ασκήσει τα καθήκοντά του και διακοπεί το παιχνίδι έχουμε -3, -2 του χρόνου και κάποιες κεκλεισμένων των θυρών.Αν το παιχνίδι δεν έχει αρχίσει έχουμε κατακύρωση του αγώνα στον ανυπαίτιο χωρίς αφαίρεση βαθμών του υπαίτιου . Οταν μια ομάδα αρνηθεί να συνεχίσει τον αγώνα έχουμε – 10
  Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, .οπως και στην περίπτωση Σαββίδη γι αυτό μίλησε ο Βασιλειάδης για πρόστιμο επειδή μπούκαρε αφού δεν έγινε κάτι το σοβαρό. Τώρα αν πιαστούν από την οπλοφορία δεν το προβλέπει ο κώδικας της ΕΠΟ ούτε της Φίφα, θα είναι «πολιτική» απόφαση εξ ου και η κορύφωση της προπαγάνδας με την φωτογραφία.
  Η άλλη προπαγάνδα για το οφφσάιντ τελείωσε με το βιδδεο της Ουέφα που δικαιώνει σαφώς τον ΠΑΟΚ και κερασάκι στην τούρτα την παραπομπή των Κομίνη-Ποντίκη από τον παρατηρητή διαιτησίας για ακύρωση κανονικού τέρματος http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/445354/kanoniko-gkol-parapempontai-kominis-kai-pontikis

 516. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί απλούστατα, Τζι, αν θέλουμε να μιλάμε σαν πεπειραμένοι ποδοσδαιρόφιλοι, ο Παναθηναϊκός εδώ και χρόνια είναι εύκολος και απροστάτευτος στόχος. Όλα τα άλλα είναι δικολαβίστικες εκλογικεύσεις και το ξέρεις. Οι νόμοι ισχύουν στην Αγγλία για όλους, στην Ελλάδα είναι λάστιχο στα χέρια των εκάστοτε ισχυρών. Ο ΠΑΟΚ είναι ισχυρός αυτή την εποχή λόγω Σαββίδη και ευνοείται εκεί που παλιότερα αδικούνταν. Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ελληνική δικαιοσύνη, η ελληνική κοινωνία. Μια ευρωπαϊκή μοναδικότητά από πάνω μέχρι κάτω αυτή η χώρα.

 517. # 521

  Απορώ με το σκεπτικό σου. Πότε είχε ο ΠΑΟΚ τον έλεγχο της ΕΠΟ και αδικήθηκε ο ΠΑΟ ; Περισυ δεν ήταν ο Γραμμένος ακόμα πρόεδρος και ποιός κέρδισε από την τιμωρία του ΠΑΟ ; Η ΑΕΚ έβγαινε έτσι κι αλλιώς πρώτη στα πλέηοφφς ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το κύπελλο άρα και το καλύτερο εισιτήριο για το γιουρόπαλιγκ, για πλάκα ήταν τα πλέηοφφς και η νίκη σου με 3-2 που την έκανες σημαία.Η μήπως το -2 φέτος σου στοίχισε τίποτε ; Ακόμα και ναβγαινες στα προκριματικά του τσουλού μήπως θα πέρναγες ; εδώ δεν πέρασες στα πλέηοφφς του γιουρόπαλιγκ ή θα έβαζε λεφτά ο Αλαφούζος για μεταγραφές; Οσα έβαλε και τις άλλες χρονιές που έβγαινες πρώτος στα πλέηοφφς με «έξωθεν» βοήθειες όταν φοβότουσαν μήπως προκριθεί ο ΠΑΟΚ και χάσουν το μισό πουλ. Να σου θυμήσω το πρωτοσέλιδο του γαύρου όταν αποκλείστικε ο ΠΑΟΚ από την Σάλκε μετά το 1-1 στην Γερμανία ; Μπουγάτσα-λιγκ με τεράστια γράμματα ήταν

  Το πρωτάθλημα σαν τίτλος δεν απασχολεί τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων. Λόγω θέσης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη ο πρωταθλητής έχε 95% να περάσει ομίλους και ο δεύτερος 1,487% περίπου. Αρα ο τίτλος σημαίνει σίγουρα 25-30 μύρια ποσό που κανείς λεφτάς δεν περιφρονεί. Οπως αποδείχθηκε ο Αλαφούζος προτίμησε να φεσώνει περίπου μ’ αυτό το ποσό τον σύλλογο αντί να το κυνηγά στα γήπεδα με αποτέλεσμα να τον μικρύνει ασύλληπτα και πιθανότατα ανεπανόρθωτα. Με τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ «μυστηριωδώς» έπαιρνε αδειοδότηση, οπότε μη μιλάς για αδικία του ΠΑΟ επί Ε.Ο., μάλλον συνεργασία γινότανε χωρίς να φταίνε φυσικά οι οπαδοί του εξω από το γεγονός πως δεν παίρνανε χαμπάρι τι συνέβαινε.
  Να σου τα θυμίσω :

  Μόλις ήρθε ο ΣύΡιζΑ σταμάτησε η φάμπρικα του 5ευρου εισιτηρίου με καπάκι 10-15ευρη εισφορά υπερ «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» ενέργεια παράνομη που είχε την κάλυψη της ΝουΔου όσο ήταν στην εξουσία και την σιωπηρή ανοχή των οπαδών που πίστευαν πως τα λεφτά θα πάνε για μεταγραφές και ενίσχυση. Με το που κόπηκε το μπαξίσι άρχισε η εσωτερική λεηλασία του ΠΑΟ. Πλην Σαββίδη και Δημητράκη που είναι ψωνισμένοι και οι δύο (ακόμα) όλοι οι άλλοι θέλουν να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σαν πρόεδροι. Παράδειγμα ο «καπετάνιος» με το που παράτησε τον ΠΑΟ πήγε πρόεδρος στην Φίλιππο Ενωση που ρυθμίζει τα νομοθετικά και την λειτουργία των ιπποδρομιών- όχι την διοργάνωση και εκμετάλλευση. Γιατί ; Ο ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο δεν έχει παραδοθεί επισήμως λόγω ατελειών. Στοίχισε 72 μύρια και ο Βαρδινογιάννης πρότεινε στον Σημίτη να τον αγοράσει με 5. Δεν του τον δώσανε. Στα χρόνια που έμεινε πρόεδρος ο ΥΓΙΕΣΤΑΤΟΣ οικονομικά ιππόδρομος απαξιώθηκε εντελώς.. Πριν μερικά χρόνια τον πήρε (προφανώς σκαλοπάτι) ο ΟΠΑΠ για 40 μύρια και φυσικά μπαίνει συνέχεια μέσα ώστε η πρόταση των 5 μυρίων να γίνει ελκυστική. Η στιγμή πρέπει να πλησιάζει γιατί ο καπετάνιος πέρισυ παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Φ.Ε. ώστε να μην έχει το ασυμβίβαστο να τον αγοράσει. Να δεις μόλις τον πάρει για πότε θα επεκταθεί 700 μέτρα σε ίσωμα το μετρό και θα έχουν εύκολη πρόσβαση οι φίλιπποι και για πότε θα αξιοποιηθούν οι προδιαγραφές του που είναι για να γίνει από τους 5-6 κορυφαίους στην Ευρώπη. Γάτα ο Μελισσανίδης μύρισε τις αλλαγές στον ιππόδρομο , έφιαξε στάβλο στον ιππόδρομο και περιμένει κι αυτός.Και ο ιππόδρομος στον Βασιλειάδη υπάγεται γι αυτό στον αναφέρω.
  Μη σου πω για τον τίγρη και το πότε θυμήθηκε πως (ξανα)είναι ΑΕΚτζής ή πόσα «επενδύει» καθε χρόνο στον ΟΣΦΠ ο Βαγγέλας.

  Ο ΠΑΟ υπήρξε εύκολος στόχος των Μπακογιάννη-Ν.Κακλαμάνη και σία όταν με το παραμύθι της διπλής ανάπλασης και τέτοια ουσιαστικά μακελλέψανε το μέλλον του ΠΑΟ γιατί με αυτό τογήπεδο που έχει είναι καταδικασμένος να καταντήσει Πανιώνιος ή Ατρόμητος και δύσκολα θα επιχειρηθεί ξανά ανέγερση γπέδου μετά από τέτοιο φιάσκο.
  Κάτι διαφορετικό γίνεται με την ΑΕΚ η οποία ΙΣΩΣ κτίσει γήπεδο 30-35 000 θέσεων αλλά αποκλείεται να λειτουργήσει για παραπάνω από 15 000 είναι θέμα κοινής λογικής. Βέβαια το κέρδος του τίγρη είναι τα λεφτά που θα βγάλει από την ανέγερση ή ίσως να πιστεύει πως θα μπορέσει να επιβάλλει ξανά πρακτικές του παρελθόντος.
  Μήπως κατάλαβες τώρα γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνιμος στόχος του ΟΣΦΠ και γιατί τον ΠΑΟ δεν τον υπολογίζει καθόλου ;

 518. ΚΑΒ said

  Εγώ δεν ενδιαφέρομαι για τα ποδοσφαιρικά, αλλά, επειδή το βρήκα, το ανεβάζω

  http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5528106/o-paok-poy-agaphsa/

  Κατά τα άλλα, ποιος αχολείται με τον Πετρούνια!

 519. Χα χα, το ξέρατε ότι έχει και όραμα για τον Πειραιά ο Μώραλης; Να διαβάζετε ΔΟΜ να το μάθετε 🙂
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500207388

 520. ΣΠ said

 521. π2 said

  Αφού αυτό το νήμα μετετράπη σε ποδοσφαιρικό, ας το βάλω εδώ:

  Γιατί δεν βγαίνει στο τηλέφωνο ο νεοκίδιος με το αντιολυμπιακό του μένος να μιλήσει για την απέλπιδα προσπάθεια του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και άλλων να σώσουν από τον βέβαιο υποβιβασμό τον Παναθηναϊκό με (τελείως παράτυπη) πρόταση να αλλάξει ο κανονισμός αδειοδοτήσεων, συναντώντας όμως τη σθεναρή αντίδραση του Ιβάν και των φιλικών του σωματείων που τελικά δεν επέτρεψαν την αναγκαία πλειοψηφία;

  Εμείς φταίμε βρε, που πάμε να σας σώσουμε. 🙂

 522. Πάνος με πεζά said

  @ 524 : Α ναι, βεβαίως και είχε όραμα ο Μώραλης. Κι εδώ μπορείτε να ακούσετε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, κατά πόσο το έχει πετύχει κιόλας !

  Στην υγειά μας ρε παιδιά !

 523. Theo said

  Μια κι εδώ είναι το ποδοσφαιρικό καφενείο του ιστολογίου, ας ποστάρω αποσπάσματα από χθεσινό άρθρο του Μιχάλη Τσόχου (Ή εμείς ή κανείς

  Ο Μιχάλης Τσόχος απαντά στο ερώτημα που έχει βαρεθεί να ακούει τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που τον σταματούν στο δρόμο και τον ρωτούν «πώς γίνεται να μην αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο 30 χρόνια τώρα…»
  […]
  Μερικές φορές μπορεί στο πλαίσιο αυτό να συναντήσεις και παράγοντες, επιχειρηματίες που αγαπούν μία συγκεκριμένη ομάδα, με έναν δικό τους και λάθος τρόπο, αλλά σίγουρα και αυτοί ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δεν αγαπούν τον αθλητισμό ή το ποδόσφαιρο.

  Θέλεις να κάνεις δουλειά στην Ελλάδα, θέλεις να έχεις σχέση με την Κυβέρνηση, θέλεις να πάρεις δημόσια έργα, θέλεις να κάνεις πολιτικό νταραβέρι, θέλεις να βγάλεις τους δικούς σου στην εξουσία, θέλεις να δεις τον κουμπάρο σου Πρωθυπουργό; Πάρε μία ομάδα με μεγάλη λαϊκή βάση. Ξεκίνα με αυτό, μετά ακολουθούν τα μέσα, η τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες. Πρώτα αν είσαι επιχειρηματίας που… σέβεσαι τον εαυτό σου και θες να μπεις στην διαπλοκή της χώρας βρες την ομάδα που θα πάρεις. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Μετά ακόμη κι’ αν υποθετικά εσύ δεν θες η ίδια η διαπλοκή θα σου χτυπήσει την πόρτα.
  […]
  Οσο η διαπλοκή θα είναι η αιτία για να μπει κάποιος επιχειρηματίας στο ποδόσφαιρο, τόσο οι οπαδοί θα είναι μισθωμένοι στρατοί ενός αφεντικού ιδιοκτήτη, τόσο οι δημοσιογράφοι θα είναι πληρωμένοι κονδυλοφόροι, τόσο το ποδόσφαιρο θα παραμένει όμηρος μίας πολιτείας που το αντιμετωπίζει σαν βραχίονα της διαπλοκής που την εξυπηρετεί. Κάπως έτσι σήμερα οι παράγοντες δεν είναι εκεί για το ποδόσφαιρο ως επιχείρηση, κάπως έτσι τις κούπες πλέον στην Ελλάδα δεν τις σηκώνουν πρώτα οι παίκτες, αλλά οι ιδιοκτήτες, κάπως έτσι στις απονομές η εξέδρα τραγουδά το όνομα του προέδρου και το είναι τρελός ο πρόεδρος, κάπως έτσι οι νίκες, οι τίτλοι, οι επιτυχίες ανήκουν στα αφεντικά και κάπως έτσι αυτά δεν συμβιβάζονται με τίποτα άλλο από τις νίκες και τις πρωτιές. Αλλιώς δέρνουν διαιτητές, ανατινάζουν μαγαζιά, μπουκάρουν με το όπλο στο αγωνιστικό χώρο. Το “ή εμείς ή κανείς” που ειπώθηκε φέτος από τον ΠΑΟΚ, είναι επί της ουσίας στάση ζωής του 95% των παραγόντων όλων των μεγάλων ομάδων διαχρονικά και θα συνεχίζει να είναι.

 524. Κώστας said

  522

  «Η ΑΕΚ έβγαινε έτσι κι αλλιώς πρώτη στα πλέηοφφς ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το κύπελλο άρα και το καλύτερο εισιτήριο για το γιουρόπαλιγκ, για πλάκα ήταν τα πλέηοφφς και η νίκη σου με 3-2 που την έκανες σημαία.

  Να επαναλάβω, λοιπόν, αυτό που έγραψα πέρυσι: Όταν έγινε το 2-2 στην Τούμπα και το 1-2 στη Νέα Σμύρνη, έμεναν ακόμα δέκα ολόκληρα λεπτά συν τις καθυστερήσεις. Αν λοιπόν το 3ο γκολ το έβαζε ο ΠΑΟΚ, αυτός θα είχε τερματίσει πρώτος και όχι η ΑΕΚ. Συμπέρασμα: Σʼ ότι αφορά τον συγκεκριμένο αγώνα, δεν υπάρχει κανένα «έτσι κι αλλιώς», κανένα «καλύτερο εισιτήριο» και κανένα «για πλάκα». Το γκολ του Μολίνς και πόνεσε και κόστισε.

 525. Theo said

  Κι ένα χθεσινό άρθρο του Παντελή Μπουκάλα:
  http://www.kathimerini.gr/956855/opinion/epikairothta/politikh/poleis-krath-omades-krath

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: