Τρίτη και 13
Posted by sarant στο 13 Μαρτίου, 2018
Σήμερα ο μήνας έχει δεκατρείς, άρα, το λέει και το τραγούδι, είναι μέρα γρουσούζικη. Επιπλέον, είναι Τρίτη, που είναι η πιο γρουσούζικη μέρα της εβδομάδας, άρα έχουμε γρουσουζιά στο τετράγωνο -γι’ αυτό και η Τρίτη και 13 του μηνός είναι παροιμιωδώς μέρα δυσοίωνη, όπως δείχνει και ο τίτλος της παλιάς ελληνικής ταινίας με τον Νικο Σταυρίδη στον ρόλο ενός προληπτικού εργολάβου.
Η Τρίτη θεωρείται ευρέως μέρα δυσοίωνη, επειδή, λέει, η 29η Μαΐου του 1453, που έπεσε η Πόλη, ήταν μερα Τρίτη (δεν το έχω ελέγξει). Πάντως, ενώ η απέχθεια για το 13 είναι πολύ διαδεδομένη παγκοσμίως (αν και όχι οικουμενική: οι Κινέζοι θεωρούν γρουσούζικο το 4, οι Ιταλοί το 17), ο φόβος της Τρίτης πρεπει να είναι δική μας πατέντα.
Οι Αγγλοσάξονες, ας πούμε, θεωρούν την Παρασκευή (και 13) γρουσούζικη. Και είχαν ρωτήσει τον Μπέρναρ Σω, «Δάσκαλε, αληθεύει πως η Παρασκευή είναι κακή μέρα για να παντρεύεται κανείς;»
Κι εκείνος απάντησε: «Ασφαλώς, αγαπητοί μου. Γιατι η Παρασκευή να αποτελει εξαίρεση;»
Αφού το εμπεδώσαμε ότι Τρίτη και 13 είναι το τετράγωνο της γρουσουζιάς, να πω ότι στην οικογένεια λέγαμε πως απ’ ολες τις Τρίτες και 13 η πιο γρουσούζικη είναι η Τρίτη 13 Μαρτίου. Δεν ξέρω αν κι εσείς έχετε ακούσει αυτή την εξειδίκευση ή αν ήταν οικογενειακή μας παραδοση, αν πάντως ισχύει, σήμερα που είναι Τρίτη 13 Μαρτίου θα έχουμε γρουσουζιά στον κύβο.
Και πρώτη απτή επίπτωση αυτής της αποφράδας μέρας είναι πως αποφάσισα να αναβάλω για αύριο το άρθρο με τα αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, που εθιμικά δημοσιεύεται κάθε δεύτερη Τρίτη, ώστε να μη χάσω τη σημαδιακή μέρα. Διότι, να ξέρετε, η επόμενη Τρίτη 13 Μαρτίου είναι το 2029, σε 11 χρόνια, και επειδή το 2029 θα έχουμε τα εικοσάχρονα του ιστολογίου και πιθανόν να προγραμματιστούν τίποτα έκτακτες εκδηλώσεις, καλύτερα να αξιοποιήσουμε τώρα τη συγκυρία.
Είπαμε πως η μερα ειναι αποφράδα (έχουμε γράψει άρθρο) ή γρουσούζικη ή δυσοίωνη. Το αντίθετό της, η ευοίωνη μέρα, λέγεται επίσης γούρικη. Γούρι είναι αυτό που ο καθένας (όσοι τέλος πάντων πιστεύουν σε αυτά) θεωρεί πως φέρνει καλή τύχη. Η λέξη είναι δάνειο από τα τουρκικα, από το uğur «καλό σημάδι, καλή τύχη», όπου το αρχικό φωνήεν, επειδή ήταν άτονο, χαθηκε, κάτι που συχνά συμβαίνει. Για την τουρκική λέξη ο Μπαμπινιώτης λέει ότι πιθανώς να προέρχεται από το λατινικό augurium (καλός οιωνός) αλλά ο Νισανιάν τη θεωρεί παλαιοτουρκικής προέλευσης αν κατάλαβα καλά.
Αυτός που φέρνει γούρι είναι ο γουρλής, ο γούρικος και ο γουρλίδικος. Αυτός που φέρνει κακοτυχία είναι ο γρουσούζης ή ο γρουσούζικος.
Και ο γρουσούζης τουρκικό δάνειο είναι, από τη λέξη uğursuz. Για να δείτε ότι και η τουρκική γλώσσα έχει… πρωτογένεια (όσο και η ελληνική, δηλαδή καθόλου), αυτό το σουζ στο τέλος είναι στερητικό, σαν το -less το αγγλικό. Μόνο που επειδή η τουρκική είναι γλώσσα με αρμονία, το επίθημα αλλάζει ανάλογα με τα φωνήεντα της λέξης, κι έτσι uğursuz ειναι αυτός που δεν έχει uğur, αλλά ο ανήθικος ή ο ανάγωγος είναι edepsiz, επειδή edep είναι η καλή αγωγή.
Για να κάνουμε μιαν ακόμα παρέκβαση, ο Σεφέρης έγραψε Εντεψίζικα, συλλογή απο άσεμνα λιμερίκια, αλλά η καθαυτό τουρκική (και τουρκογενής ελληνική) λέξη για τον ξεδιάντροπο, τον άσεμνο είναι ο αρσίζης, arsiz, όπου ar η αιδώς.
Αλλά ας γυρίσουμε στον γρουσούζη, όπου το uğursuz έδωσε τον τύπο γουρσούζης, που κι αυτός ακούγεται, αλλά συχνότερος είναι ο τυπος που πρόκυψε από την αντιμετάθεση, γρουσούζης, που μερικές φορές τρέπεται και σε χρουσούζης. (Στο ΙΛΝΕ βρίσκω κι άλλους τύπους: ουγουρσούζης στη Μικρασία, αγουρσούζης, γουρσούγς, κρουσούζης, χουρσούζης, χρισούζης, χσούζης, ουρσούζης, ουρσούης -ένα ακόμα παράδειγμα για το ότι η ύπαρξη πολλών παραλλαγών δεν σημαίνει πως η λέξη είναι ντόπια και πανάρχαιη, όπως είχε κατά καιρούς υποστηρίξει ο φίλος Χρήστος Δάλκος).
Γρουσούζης είναι λοιπον αυτός που με την παρουσία του φέρνει κακή τύχη (στους αλλους), ο δυσοίωνος. Είναι όμως και ο κακότυχος. Συχνά λέμε επίσης γρουσούζη τον κακότροπο άνθρωπο, τον δύστροπο, τον μοχθηρό. Νομίζω έτσι χρησιμοποιεί τη λέξη ο Μάρκος:
Με αυτή την έννοια και η παροιμία: Το καλό το αρνί βυζαίνει δυο μανάδες, το χουρσούζικο ούτε τη δικιά του.
Κακοτυχία φέρνει και ο καντέμης, βέβαια, μιαν ακόμα λέξη στην οποία έχουμ’ αφιερώσει ειδικό άρθρο, και που δεν ετυμολογείται από το god damn, όπως επιμένει μια διαδεδομένη αλλ’ αβάσιμη θεωρία, αλλ’ από τα τούρκικα -δείτε το σχόλιο 174 που συνοψίζει την περίεργη σημασιακή μεταβολή που συνέβη.
Άλλο συνώνυμο είναι ο κατσικοπόδαρος, που σε άλλα μέρη λέγεται και γουρνοπόδαρος. Για γουρνοπόδαρη είχε το χωριό τη Ζωγάρα, τη μητέρα του Ζάχου, τη «Στρίγλα μάνα» στο διήγημα του Παπαδιαμάντη (συγνώμη για τα σημαδάκια):
Σιμὰ εἰς ὅλα τ᾽ ἄλλα, ὁ κόσμος τὴν εἶχε διὰ «γρουσούζα», διὰ «γουρνοπόδαρην». Ἦτον ἀπαισία. Ἅμα ἐπρόκειτο ν᾽ ἀποπλεύσῃ καμμία βάρκα ἢ κανένα καΐκι καὶ ὁ καραβοκύρης ἢ οἱ σύντροφοι τὴν συνήντων εἰς τὸν δρόμον, ἐγύριζαν ὀπίσω καὶ ἀνέβαλλον τὴν ἀναχώρησιν.
Ὅταν συνοδία τις ἦτον ἑτοίμη ν᾽ ἀναχωρήσῃ εἰς ἐξοχικὴν ἐκδρομήν, καὶ τὴν εὕρισκε καθ᾽ ὁδόν, ἔμενε, δὲν ἀνεχώρει. Ἐὰν ἐξεκίνει τις δι᾽ ἐμπορικὴν ἢ ἄλλην ἐπιχείρησιν, ἀλλοίμονον ἂν τὴν εὕρισκεν ἐμπρός του!
Ὅταν ἐπρόκειτο περὶ ἀρραβῶνος ἢ γάμου, καὶ ἡ πεθερὰ ἢ ἡ γυναικαδέλφη τὴν εὕρισκε μπροστά της, καὶ αὐτὴ τῆς ηὔχετο «ὧρες καλές!» ὤ! οἱ ὧρες ἐκεῖνες ἐγίνοντο κακὲς ὧρες, κ᾽ ἐσήμαινον ὅτι δὲν ἦτον «κισμέτι» νὰ γίνῃ τὸ μελετώμενον συνοικέσιον!
Βλέπουμε εδώ ότι όλο το χωριό θεωρούσε γρουσούζα τη γριά Ζωγάρα. Έτσι παει συνήθως, τα πράγματα που θεωρείται πως φέρνουν κακή τύχη είναι, σε μεγάλο βαθμό, τα ίδια για όλους: ο γρουσούζης του χωριού, η μαύρη γάτα, το ο αριθμός 13, η Τρίτη. Αντίθετα, τα πράγματα που φέρνουν καλή τύχη, που φέρνουν γούρι, είναι σε μεγάλο βαθμό εξατομικευμένα, όσο κι αν υπάρχουν κι εδώ κάποιες γούρικες σταθερές, όπως το λαγοπόδαρο. Μπορεί το 13 να ειναι γρουσούζικος αριθμος για πάρα πολλούς, αλλα ο καθένας έχει τον τυχερό αριθμό του, αυστηρά δικόν του, ενώ και τα γούρια έχουν πολύ μεγαλη ποικιλία.
Είναι το αντίθετο μ’ αυτό που λέει ο Τολστόι, στην αρχη της Άννας Καρένινας, πως οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες κι απαραλλαχτες μεταξύ τους, ενώ οι δυστυχισμένες ζουν η καθεμιά τη δική της δυστυχία.
Faltsos said
Καλή τύχη σε όλους!
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα και ας είναι Τρίτη και 13.
Ο γάτος μου ο Θανάσης είναι κατάμαυρος (με μια λευκή ακρούλα στην ουρά του) και είναι γουρλής. 🐱
leonicos said
Κοίτα ρε, πάλι στοννπάτο σχεδόν. Πού είναι ο Γς;
spiral architect 🇰🇵 said
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχaν για αποφράδα ημέρα την 15η Μαρτίου:
Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.
Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια·
έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις,
τότε κυρίως πρόσεξε σαν βγεις στον δρόμον έξω,
εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία,
αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο
κανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα,
και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα,
είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,
μη λείψεις να σταθείς· μη λείψεις τους διαφόρους
που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις
(τους βλέπεις πιο αργά)· ας περιμένει ακόμη
κ’ η Σύγκλητος αυτή, κ’ ευθύς να τα γνωρίσεις
τα σοβαρά γραφόμενα του Αρτεμιδώρου.
Μάρτιαι Ειδοί. Κ. Καβάφης (1911)
leonicos said
Στη Μυσατηριώδη Νήσο, το αριστούργημα τουΙούλιου Βερν, γίνεται συζήτηση, και ο σοφός Μηχανικός (δεν ήξεραν τον Νοικοκύρη) λέει: Παρασκευή κηρύχτηκε η ανεξαρτησία και γενικώς φέρνει παραδείγματα που θέτουν σε αμφισβήτηση αν η Παρασκευή είναι όντως γρουσούζικη.
Πάντως οι χαρτορίχτρες αφήνουν την Παρασκευή τα χαρτιά έξω το βράδυ, για να ακουμπήσει ο Διάβολος να πιάνουν’
Μην πέσετε κάτω. Αυτό γίνεται ακόμα και τη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα.
Η αρίθμηση των αιώνων μάς μάρανε. ίδιοι μένουμε.
Δες τον Γς! Τόσους αιώνες αναλλοίωτος!
Γεροτάσος said
Εἶναι γρουσουζιά νά εἶσαι προληπτικός.
Καλημερέντες!
leonicos said
αι επειδή το 2029 θα έχουμε τα εικοσάχρονα του ιστολογίου και πιθανόν να προγραμματιστούν τίποτα έκτακτες εκδηλώσεις, καλύτερα να αξιοποιήσουμε τώρα τη συγκυρία.
Να προλάβω να ραφτώ! Μην έρθω με παλιόρουχα
leonicos said
arsiz, όπου ar η αιδώς
όχι arsiz, με i αλλά arsız με ı
Σουμέλα said
Καλημέρα,
Έψαχνα εισιτήρια για να ταξιδέψω τον περασμένο Φεβρουάριο από Βρυξέλλες Θεσσαλονίκη (είναι πάντα πολύ ακριβά), η επιστροφή ήταν Τρίτη 13 Φεβρουαρίου και ήταν στο 1/3 της τιμής!
Πέρισυ που έκανα ένα υπερατλαντικό ταξίδι τα εισιτήρια ήταν αρκετά ακριβά αλλά τελικά διαλέξαμε επιστροφή Παρασκευή 13 Μαϊου 2016 και η τιμή ήταν πάλι στο 1/3.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
9 Καλή ιδέα αυτή!
6 Ναι, είναι γνωστό ότι η δεισιδαιμονία φέρνει γρουσουζιά! 🙂
cronopiusa said
13: EL NÚMERO SAGRADO DE LOS MAYAS
Καλή σας μέρα!
leonicos said
δείτε το σχόλιο 174 που συνοψίζει την περίεργη σημασιακή μεταβολή που συνέβη.
Δεν το θυμόμουν ή δεν το είχα δει. Αλλά μ’ εξέπληξε η άποψη καραπότσογλου
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Καλημέρα!
Έχω συναντήσει ως επίθετο το «Χουρσουλίδης». Μου αρέσει η ερμηνεία του σήμερα, κρίμα που την αγνοούσα τότε, για να δείξω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
leonicos said
Είναι το αντίθετο μ’ αυτό που λέει ο Τολστόι, στην αρχη της Άννας Καρένινας, πως οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες κι απαραλλαχτες μεταξύ τους, ενώ οι δυστυχισμένες ζουν η καθεμιά τη δική της δυστυχία.
Συμφωνώ με τον Ταλστόι. Πού νά’χεις φίλο τον Γς!
Πάνος με πεζά said
Kαλή (τυχερή) μέρα.
Και μια που πιάσαμε και ρώσικη λογοτεχνεία, είναι και ο Επιχόντοφ, στο «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, με το παρατσούκλι «εικοσιδυό κακομοιριές» ! Εκείνος ο ρόλος προσιδιάζει με τον καντέμη.
«Γρουσούζης» ήταν μέχρι και τα παιδικά μου χρόνια, ο δύστροπος άνθρωπος, συνήθως γεροντοκόρος, και σίγουρα έναν τέτοιο τύπο μαγαζάτορα ή περιπτερά έχουμε όλοι να θυμόμαστε.
Στο αντίθετο άκρο, «τυχεράκιας» ήταν μια πολύ προσφιλής έκφραση, πριν να επικρατήσουν τα slang «κωλόφαρδος», και ακόμα χειρότερα (π.χ. ο όρος ξεκωλιάρης/-α έχει -και- τη σημασία του τυχερού).
Πάνος με πεζά said
Λογοτεχνεία; έλα Χριστέ…
nikiplos said
Εμένα η 13η Μαρτίου κάποτε μου ήρθε γούρικη… 🙂 Έκτοτε την θεωρώ γουρλίδικη…
Γενικώς θεωρώ τυχερούς τους πρώτους αριθμούς που δεν είναι ζυγοί. 3, 5, 7, 11, 13, 17 και πάει λέγοντας…
Να πω μόνο πως οι άνθρωποι είμαστε εκ κατασκευής έτσι πλασμένοι. Η τελετουργία, είναι στο firmware (αλήθεια πως μεταφράζεται αυτό?) γραμμένη.
Δίκην αστειότητας, στα φοιτητικά χρόνια είχα δύο γκαντέμηδες. Έναν συμφοιτητή, που αν ετύχαινε να καθίσεις δίπλα του, σε έσφαζαν και σε ξεπουπούλιαζαν στην εξέταση, και τον αδερφό μου, που όποτε είχε πάει να δει βαθμό μου, ήταν χάλια. Το αστείο είναι ότι με τον συμφοιτητή, η φήμη πέρασε σε όλη τη κλάση μας, και μόνο δίπλα σε μικρότερους έβρισκε θέση να γράψει ή στους πρώτους φοιτητές – Εγώ ήμαν δευτέρα εθνική. Ο καλύτερος φοιτητής του έτους μας, κάθισε δίπλα του τρεις φορές κι έγραψε 6 ή 7, ενώ συνήθως έγραφε 10. Τυχαίο?
spiral architect 🇰🇵 said
Ο τυχερός και ο άτυχος σε δυο χαρακτήρες που όλοι αγαπήσαμε, ο Γκαστόνε και ο Ντόναλντ:
Πάνος με πεζά said
Ένα από τα μεγαλύτερα δηλωμένα γούρια (μαζί ίσως με το ριγέ μπλουζάκι του Αλέφαντου), το σακάκι του Γιάννη Ιωαννίδη, σε ένα ιστορικό στιγμιότυπο…
Ποντικαρέος said
@15 Ξέρει άραγε κανείς πως βγήκε η σύνδεση της τύχης με την κωλοφαρδία; Επιπρόσθετα εννοείται το πλάτος των καπουλιών ή η διάμετρος της τρύπας;
atheofobos said
Εδώ σχετικά με τα Εντεψίζικα του Σεφέρη.
Η ΑΚΡΩΣ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΗΣ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΛΟΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
http://atheofobos2.blogspot.gr/2010/03/blog-post_13.html
dryhammer said
Καλημέρα.
Για κάποιους (αρκετούς) το 13 είναι τυχερό νούμερο.
@15. Το γρουσούζης στη Χίο συχνά σημαίνει τον δύστροπο, τον γκρινιάρη ιδίως, που η γκρίνια του επιφέρει γρουσουζιά. Ο γκαντέμης «γρουσούζης» αποδίδεται με το κατσιποδιάρης (από το κατσικοπόδαρος προφανώς) και η γρουσουζιά, κατσιποδιά.
‘Όσο για το «κωλόφαρδος», θυμήθηκα όταν πριν από καμιά δεκαριά χρόνια πήγα στο μαγαζί ενός Ρομά, ν΄αγοράσω καρέκλες «του γύφτου» για το μπαλκόνι. Μία απ’ αυτές είχε κάποιο ελάττωμα, μια γρατζουνιά αν θυμάμαι καλά, και την πήγα πίσω να μου την αλλάξει. Εκείνος έλειπε και στο πόδι του ήταν ο γιος του, 10 – 12 χρονώ τότε. Του την έδειξα, του εξήγησα, την παίρνει και επιστρέφει από τα ενδότερα με μια ίδια αλλά καλή λέγοντας: » Κωλόφαρδος είσαστε (!). Ήταν η τελευταία».
dryhammer said
@ 22. Θαρρώ πως ξανάγραψα αυτή την ιστορία με την καρέκλα.
Μέγας πολέμαρχος ο Αιζενχάουερ ο εμενταλιστής…
Πάνος με πεζά said
@ 18 : O Nτόναλντ μάλιστα, έμενε στην οδό Ατυχίας 13, και είχε πινακίδα αυτοκινήτου 313…
nikiplos said
Ευτυχώς που ήρθε η Τρίτη και 13, γιατί ο Νταλγκάς δεν κατάφερε να διώξει τα δίμουρα… 🙂
gpointofview said
Και στον δικό μου κύκλο η Τρίτη 13 Μαρτίου θεωρείται ιδιαιτέρως κακότυχη ίσως γιατί γενικά ο Μάρτιος θεωρείται από άποιους γρουσούζικος (ίσως να φταίει και η νηστεία της σαρακοστής παλιότερα)
Σχετικά με τις γάτες έχω πληροφορίες έγκυρες-μέσα απ’ τον στάβλο που λένε οι αλογομούρηδες : Θεωρείται γρουσουζιά να δεις στον δρόμο σου ολόμαυρη γάτα αλλά η ίδια φέρνει τύχη στο σπίτι που μένει. Το αντίθετο συμβαίνει με τις άσπρες γάτες.
Πριν την τρίχρωμη Κλάρα που μου κάνει την τιμή να συγκατοικούμε είχα την ασπρόμαυρη Breeze ώστε το ένα χρώμα να εξουδετερώνει το άλλο , una micia juventina έλεγαν κάποιοι ιταλοί φίλοι μου. Η ουρά της θα μου μείνει αξέχαστη…
sarant said
20 Kαλή ερώτηση και δεν έχω απάντηση.
25 😉
Avonidas said
Η Τρίτη θεωρείται ευρέως μέρα δυσοίωνη, επειδή, λέει, η 29η Μαΐου του 1453, που έπεσε η Πόλη, ήταν μερα Τρίτη (δεν το έχω ελέγξει).
Ήταν.
gpointofview said
# 20
Μάλλον από την έκφραση » όλοι οι πούστηδες τυχεροί «, που ακούγεται στο τάβλι κυρίως
spiral architect 🇰🇵 said
@26: Τι όμορφη γάτα!
Ποντικαρέος said
@27 – 29 Ευχαριστώ. Αξίζει ψάξιμο η εκδοχή. Στη γενιά μου πάντως (αν και είχαμε αρκετά πρωταθλήματα στο ίδρυμα και στα μαγαζιά) δεν είχα ακούσει τη φράση.
Pot said
Καλημέρα! μένω σε μία παλιά πολυκατοικία κάτω από την πλ. Κολιάτσου και ο αριθμός του δρόμου είναι 11Α. Προηγείται η πολυκατοικία με αριθμό 11 και μετά τα νούμερα συνεχίζουν …15, 17, 19 ..κλπ. Το 13 άφαντο! Όταν σε κάποια φάση χρειάστηκε να ανατρέξω στην πολεοδομία, είδα στην άδεια οικοδόμησης του κτηρίου (περί το 1960), ότι ο αριθμός ήταν 13 αλλά αλλάχτηκε σε 11Α για να μην «φάει» τους ένοικους η γρουσουζιά…Όσο νάναι ένα γράμμα προσθέτει μια άλλη αίγλη στη διεύθυνση..
Γς said
22Q
Ντάξει.
Εκανα παρέα με μεγαλύτερούς μου πιτσιρικάς, που με πρόσεχαν και με προστάτευαν.
Οπως τότε που παραπήρα θάρρος στο μπιλιάρδο και πέταξα εκείνο το
-Κωλόφαρδος!
όταν πέτυχε ο μεγάλος της άλλης παρέας μια σπουδαία στεκιά.
Κι όλοι οι δικοί μου σχημάτισαν αμέσως ένα προστατευτικό τείχος γύρω μου
sarant said
28 Το θυμάσαι, βρε θερίο; 😉
29 Αυτό έχω σκεφτεί αλλά δεν ξέρω αν ισχύει. Πάντως εγώ θυμάμαι το «έχεις φάρδος» από την παιδική μου ηλικία, δεκ 1960
32 Εντυπωσιακό, δεν θυμάμαι άλλο τέτοιο περιστατικό σε αρίθμηση οδών.
Πάνος με πεζά said
Αξιοσημείωτο είναι ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα έχουμε Τρίτη και 13. Δεν είναι και το πιο εύκολο να συμβεί, γιατί πρέπει να είμαστε σε ημέρες πολλαπλάσιες του 7, άρα μόνο αν η πρώτη φορά είναι πέσει Φεβρουάριο (μη δίσεκτου έτους), θα ακολουθήσει και το Μάρτιο. Και μόνο με αυτούς τους δύο μήνες.
Τώρα, η πιθανότητα του να πέσει σε Φεβρουάριο 28 ημερών η 13η ημέρα να είναι Τρίτη, νομίζω ότι οι μαθηματικοί μας θα το βρουν…
Πουλ-πουλ said
Και ο γρουσουζλαμάς?
Πάνος με πεζά said
Γρουσουζλεμές, λέγαμε εμείς..
diant said
Καλημέρα κι απο δώ!
Πάντως έχω προσέξει ότι η ΡάιανΕρ δεν έχει θέση 13.
Από το 12 πάει στο 14 για την αρίθμιση των θέσεων των αεροσκαφών της!
gpointofview said
# 31, 34
Μια λογική εξήγηση είναι η ζήλεια των δυσκοίλιων για την τύχη αυτών που δεν έχουν…ενεργειακά προβλήματα, την έλλειψη των οποίων αποδίδουν τεχνηέντως σε…διαστάσεις που διευκολύνουν και επαγωγικά σε πρακτικές που αποφέρουν τέτοιες διαστάσεις.
gpointofview said
# 31
Φυσικά εξαρτάται από το επίπεδο των παικτών και από το αν τον παίρνει κάποιον να ξεστομίσει αυτή την φράση, ανάλογα τον αντίπαλο.
atheofobos said
32
Στον Χολαργό που μένω, σε πολυκατοικία του 1980, αυτή πάντως έχει αριθμό 13!
Γς said
1:
O Fortuna
velut luna
statu variabilis,
semper crescis
aut decrescis;
vita detestabilis
Το γρατζούναγα κάποτε. Μέχρι που έμαθα ότι θέλουν να με ανατινάξουν μαζί με το κλειδοκύμβαλον.
Γαμώ την ατυχία μου
http://www.youtube.com/watch?v=F0u8ZNbohCo
http://www.youtube.com/watch?v=0bfK_okpyos
sarant said
35 Η πιθανότητα είναι 1 στις 7, όχι; Και αν δεν είναι δίσεκτη η χρονιά, όποιες μέρες έχει ο Φλεβάρης έχει και ο Μάρτης
38 Και άλλες αεροπορικές.
Πάνος με πεζά said
@ 43 : Ναι, αλλά επειδή ο χρόνος έχει 365 ή 366 μέρες (μη διαιρετό με το 7), δεν επανέρχεται κάθε 7 χρόνια, όχι;
Πάνος με πεζά said
Από το 2018, είχε πέσει προηγούμενη φορά 13.02,2007, και μετά 13,02,2002 (κατά «μέσο όρο» πάντως, τόσο έρχεται).
Γς said
44:
Λοιπόν εσένα σουτ κόβει
[που λένε]
Anna said
Πριν 3 χρόνια κοιτάζαμε με τον νυν σύζυγο για ημερομηνία γάμου. Ήμασταν της τελευταίας στιγμής, στη μέση του καλοκαιριού και σε δημοφιλές δημαρχείο. Ευτυχώς που οι προλήψεις καλά κρατούν: ο δικός μας ήταν ο μοναδικός γάμος εκείνη την Τρίτη και 13…
Καλημέρα!
Πάνος με πεζά said
Κάποια ακόμη χρόνια της ακολουθίας, 1979-1990 (ίσως η μέγιστη απόσταση)-1996-2002-2007-2018
sarant said
44-45 Κάθε 7 κατά μέσο όρο. Επειδη υπάρχουν τα δίσεκτα, είναι κάθε 6 χρόνια και μετά κάθε 11 όπως τώρα. Τρίτη 13 Μαρτίου ήταν το 2012, μετά θα είναι το 2029.
47 Πράγματι καλά κρατούν, Καλημέρα!
Πάνος με πεζά said
@ 49 : Εγώ του Φεβρουαρίου κοίταζα, αλλά επειδή αυτά τα χρόνια που έγραψα δεν ήταν δίσεκτα, ισχύει και το Μάρτιο. To 2024 έχουμε την επόμενη Τρίτη και 13 Φεβρουαρίου, αλλά λόγω δίσεκτου, ο Μάρτιος δεν ακολουθεί. Η αμέσως προηγούμενη δίσεκτη χρονιά με 13.02 Τρίτη και άρα να μην ακολουθεί ο Μάρτιος, ήταν μόλις το 1968 ! (αν τα έχω δει καλά)
Πάνος με πεζά said
ναι, δεν τα είδα καλά, και το 1996 δίσεκτο ήταν.
gpointofview said
# 44
Πάνο επειδή την ίδια ημέρα που έχει η πρώτη ημέρα του χρόνου έχει και η 365η συνεπάγεται πως η επόμενη Πρωτοχρονιά θα έχει προχωρήσει κατά μια μέρα π.χ. από Δευτέρα σε Τρίτη. Επειδή όμως κάθε 4 χρόνια έχουμε δίσεκτο που προχωράει κατά δυο μέρες την πρωτοχρονιά π.χ, από Δευτέρα σε Τετάρτη έχουμε τα εξής :
Η πρωτοχρονιά και συνεπώς όλες οι μέρες του χρόνου επαναλαμβάνονται κάθε πέντε χρόνια εφ’ όσον μέχρι τότε δεν έχουν βρεθεί σε θέση πρωτοχρονιάς δίσεκτου έτους (γιατί τότε μεσολαβουν δυο δίσεκτα), σε αντίθετη περίπτωση επαναλαμβάνεται κάθε 11 χρόνια
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
20. αναφορά-χωρίς εξήγηση και στο cyslang που δεν ήξερα ότι υπάρκει 🙂
https://www.cyslang.com/dictionary/%CE%BA%CF%8E%CE%BB%CE%BF%CF%82/
26. Κούκλα, ίδια με τις τωρινές δυο δικές μου, τον και την Φουντώ. Η καλύτερη σε συμπεριφορά ράτσα,από σένα Τζη το έμαθα-και το διαπίστωσα!
gpointofview said
# 52
Διόρθωση
σε θέση πρωτοχρονιάς ΜΕΤΑ από δίσεκτο έτος
Δημήτρης said
Ενημερωτικά, οι Ιταλοί θεωρούν γρουσούζικο το 17 γιατί στην Αρχαία Ρώμη έγραφαν στους τάφους VIXI («έζησα») που είναι αναγραμματισμός του XVII (17).
Πάνος με πεζά said
Ναι ΟΚ, άρα οι «συνεχόμενες» Τρίτες και 13 ακολουθούν τον «κανόνα της μέρας», κι αυτό διαταράσσεται όταν η ακολουθία πάει σε δίσεκτο χρόνο.
ΓιώργοςΜ said
Νομίζω έχουμε ξαναπεί για τον 13ο όροφο, που απουσιάζει σε αρκετά κτίρια της Ν. Υόρκης.
Γεροτάσος said
Νά θυμίσω ὅτι τά τελευταῖα λίγα χρόνια ἀπουσιάζει καί ὁ 13ος μισθός…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
20/27 Το λένε κ οι Ιταλοί
https://it.glosbe.com/it/en/avere%20un%20culo%20cos%C3%AC%20grande
gpointofview said
# 53 β
Κι όμως… δεν το πίστευα αλλά το διπίστωσα, μια ιδέα καλύτερες στον χαρακτήρα είναι οι Maine Coon, όση είναι η ιδέα που υστερούν σε ομορφιά. Μοιάζουν πάρα πολύ (όπως και οι Siberian) η διαφορά τους είναι πως οι Maine Coon είναι πιο «κυρίες» ενω οι Norwegian πιο αλητάκια. Από την άλλη οι Maine Coon είναι πιο κλειστοί χαρακτήρες- η δικιά μου έκανε έναν ολόκληρο χρόνο να με πλησιάσει όταν ερχόταν σπίτι να την ταΐσω κι ακόμα φοβάται σε θορύβους και απότομες κινήσεις- αλλά και πολύ πιο ήρεμες, λιγότερο ζωηρές και απαιτητικές. Maine Coon κυκλοφορούν ελάχιστες, δεν ξέρω που βρήκαν την δικιά μου οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες που την παράτησαν επειδή πήδαγε από τον 5ο(!) όροφο πολυκατοικίας στον ακάλυπτο μάλλον γιατί δεν ήθελε να συζεί με σκύλο και κουνέλι
ΓιώργοςΜ said
58 Ας ήταν 40% παραπάνω, κι ας ήταν και 12…. 😦
gpointofview said
# 59
έχεις δίκιο…αν και συνήθωα αντικαθιστούν το γκράντε με κλασσική χειρονομία
Επίσης υπάρχει κι η φράση «σου άνοιξε η σούφρα» που απευθύνεται σε τυχερούς
sarant said
57 Είναι κόλπο των εργολάβων, πληρώνονται για Ν ορόφους και χτίζουν Ν-1 😉
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
62 Ναι, συνήθως λένε hai un culo cosi + χειρονομία (δείκτες και αντίχειρες σχηματίζουν κύκλο με διάμετρο κατά βούληση).
ΓιώργοςΜ said
63 Ερασιτέχνες…. Εδώ πληρώνονται για Ν ορόφους, χτίζουν Ν ορόφους, αλλά με υλικά για Ν-3 (τουλάχιστον) 🙂
Αυτό με τα κτίρια το έχω δει πάντως με τα μάτια μου, ειδικά μάλιστα την περίπτωση που ο όροφος υπάρχει, αλλά το ασανσερ του κοινού δεν έχει στάση εκεί (χρησιμοποιείται για μηχανοστάσιο κλπ σε αρκετούς ουρανοξύστες).
Αγγελος said
G, λίγο το μπέρδεψες. Σε μια περίοδο 28 ετών, κάθε δεδομένη ημερομηνία πέφτει τέσσερις φορές σε μια συγκεκριμένη ημέρα, και αυτες οι τέσσερις φορές απέχουν μεταξύ τους 5, 6, 6 και 11 χρόνια, όχι αναγκαστικά μ’αυτή τη σειρά. 5+6+6+11=28, και πράγματι οι ημερομηνίες πέφτουν τις ίδιες μέρες μετά από 28 χρόνια.
(Αυτό κυρίως ειπείν ισχύει για το ιουλιανό ημερολόγιο. Στο γρηγοριανό, τα έτη αρχής των αιώνων που δεν είναι πάντοτε δίσεκτα μπερδέυουν λίγο τα πράματα. Ευτυχώς, το 2000 ήταν δίσεκτο και στο γρηγοριανό, κι έτσι για το διάστημα 1/3/1900 – 28/3/2100 δεν έχουμε πρόβλημα.)
Έτσι μπορούμε εύκολα να επιβεβαιώσουμε με το μυαλό την ημέρα της Άλωσης, που λέγαμε πριν. 29/5/1453 + 20 28ετίες μας κάνει 29/5/2013 Ιουλιανού, δηλ. 11/6/2013 Γρηγοριανού. Βάλε κι άλλα έξι χρόνια εκ των οποίων ένα (το 2016) δίσεκτο, πάμε 11/6/2019. Η 11/6/2018 είναι 31+30+31=7*13+1 μέρες μετά την 11/3/2018 (προχτές), που ήταν Κυριακή, επομένως είναι Δευτέρα. Του χρόνου, αφού δεν μεσολαβεί δίσεκτο, η ίδια ημερομηνία θα είναι Τρίτη.
Και φυσικά η πιθανότητα η 13/3 να είναι Τρίτη (ή οποιαδήποτε άλλη συγκεκριμένη ημέρα) είναι 1 στις 7• η πιθανότητα το έτος να μην είναι δίσεκτο είναι 3 στις 4• επομένως η πιθανότητα να πέφτουν Τρίτη και η 13/3 και η 13/2 (που όπως επισημάνθηκε είναι η μόνη περίπτωση να πέφτει Τρίτη η 13η δύο συναπτών μηνών) είναι 3/28.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
-Τα δεκατρία ντόμινα (Ναπολέων Λαπαθιώτης).
https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/22/13domina/
Φαρμακωμένος ο καιρός παραμονεύει
μες τα στενά του κάτω κόσμου να σε βρει
και δεκατρείς αιώνες άνεργος γυρεύει
την κιβωτό σου και το αίμα να σου πιει
Χθες,12 του Μάρτη είχε γενέθλια ο Μ.Ελευθερίου και επέτειο θανάτου ο Στ. Κουγιουμτζής. Αναδείχθηκε από διάφορες εκπομπές. Ας βάλω σήμερα τους δεκατρεις αιώνες του φαρμακωμένου ανεργου καιρού -κι αλήθεια σε τί αναφέρεται αυτο το «δεκατρείς αιώνες»;http://www.ogdoo.gr/apopseis/thanasis-giogloy/se-karteroyn-mastigotes-kai-sympligades-ksana
ΣΠ said
Και σε ξενοδοχείο έχω δει να λείπουν οι αριθμοί δωματίων σε 13.
ΣΠ said
28
https://www.timeanddate.com/calendar/monthly.html?year=1453&month=5&country=23
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
67 Βλέπω την κιβωτό σου και κάνω ρελάνς με μπουντρούμι 🙂
gpointofview said
# 66
Αγγελε, μεγαλώνοντας ο χρόνος κυλάει ταχύτερα… έβαλα κάποια δίσεκτα κάθε τρία χρόνια !!
cronopiusa said
Γς said
Ψάχνω στα κιτάπια μου και μόνο αυτό το 13 βρήκα [που κι αυτό ήταν 12]
http://caktos.blogspot.gr/2013/03/13.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
70. 🙂
Δεκατρείς φωτιές
Πάνος με πεζά said
Διαβάζω ότι οι Ιταλοί έχουν γρουσούζικο το 17. Στο παλιό ΠΡΟΠΟ (που σίγουρα θα μας ήρθε απέξω), έμπαιναν 13 αγώνες, για να «ξορκίσεις» τη γρουσουζιά με το 13άρι, και το ίδιο συνέβαινε και στο, προφανώς προγενέστερο, Ιταλικό Totocalcio…Πώς εξηγείται;

Πάνος με πεζά said
Και η έκφραση του Γιώργου Γεωργίου για την τύχη του Ρεχάγκελ στο Euro (και είτα) :
– Βουτάει στην πισίνα, και πιάνει ψάρια με τον κ#λο !
ΣΠ said
Και στις ισπανόφωνες χώρες η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα.
Avonidas said
#34. Το θυμάσαι, βρε θερίο; 😉
Ναι, γιατί το έχω ελέγξει παλιότερα, αλλά έτσι κι αλλιώς στο λινουξ το μόνο που έχω να κάνω είναι να γράψω στο τερματικο `cal 5 1453`, και μου βγάζει το ημερολόγιο του Μαΐου του 1453.
Λίγο περισσότερη προσοχή θέλει με τις ημερομηνίες μετά το 1582, οπότε έχεις αλλού το Γρηγοριανό κι αλλού το Ιουλιανό. Περιέργως, η cal κανει τη μετάβαση όχι στο 1582 αλλά στο 1752, μάλλον το πάει με τον αγγλοσαξονικό κόσμο.
Avonidas said
Και αν δεν είναι δίσεκτη η χρονιά, όποιες μέρες έχει ο Φλεβάρης έχει και ο Μάρτης
Ναι, κι επομένως σε δίσεκτη χρονιά δεν μπορεί να έχει Τρίτη και 13 και ο Φλεβάρης κι ο Μάρτης. Ευτυχώς, γιατί πόση γρουσουζιά ν’ αντέξουμε πια; 😉
Avonidas said
#78. Και βέβαια, για τους προληπτικούς υπάρχει και το προληπτικό Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τι, όχι; 😛
Γς said
75:
>Στο παλιό ΠΡΟΠΟ (που σίγουρα θα μας ήρθε απέξω), έμπαιναν 13 αγώνες
¨ομως:
Στο λίκνο του σχ. 73
>Το δεκατριάρι του ΠροΠο. Που δεν ήταν 13άρι, αλλά δωδεκάρι τότε.
Πάνος με πεζά said
Να όμως ένα Ιταλικό ΠΡΟΠΟ του 1958, με 13άρι. Έχει και δύο εξτρά αγώνες, χωρίς αρίθμηση.

ΕΦΗ - ΕΦΗ said
78.Αβό :Η θεωρία με την άλωση της Κων/πολης είναι λέει διπλή: ήταν Τρίτη και 13 του 1204 όταν την κατέκτησαν οι Σταυροφόροι.(ήταν;)
Η άλωση την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, καλά η Τρίτη, αλλά το 13; Το 13 προκύπτει από το άθροισμα των ψηφίων της χρονολογίας :1+4+5+3=13 !
Και για όσους πιστεύουν στα χαρτιά, η κάρτα του θανάτου στα ταρώ έχει επάνω της τον αριθμό 13.
http://www.pathfinder.gr/stories/4128486/giati-h-trith-kai-13-thewreitai-groysoyzikh-mera/
η πεσμένη αλατιέρα είναι παραδοσιακά σημάδι κακοτυχίας. http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/mustikos-deipnos-thruloi-ki-alitheies
Avonidas said
#83. Η άλωση την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, καλά η Τρίτη, αλλά το 13; Το 13 προκύπτει από το άθροισμα των ψηφίων της χρονολογίας :1+4+5+3=13 !
ΧΑΧΑΧΑ… όχι. Οι Βυζαντινοί, εκτός που δεν αυτοαποκαλούνταν «Βυζαντινοί», δεν μέτραγαν κι από τη γέννηση του Χριστού. Μέτραγαν «από Κτίσεως Κόσμου».
ΣΠ said
83 ήταν Τρίτη και 13 του 1204 όταν την κατέκτησαν οι Σταυροφόροι.(ήταν;)
Ήταν.
https://www.timeanddate.com/calendar/monthly.html?year=1204&month=4&country=23
gpointofview said
# 83
Ναι αλλά στην Κάρμεν η χαρτορρίχτρα αναφωνεί : Καρό…Μπαστούνι…θάνατος (carreau, pique, la mort)
Triant said
85: Το οποίο οδηγεί λογικά στην ερώτηση: Μπορεί μιά χρονιά να μην έχει Τρίτη και 13;
ΣΠ said
sarant said
87 Λέω ότι δεν μπορεί, αλλά δεν ξέρω αν αποδεικνύεται.
Triant said
Απαντώ στον εαυτό μου. Όχι.
Δεδομένου ότι Τρίτη και 13 έχουν οι μήνες που ξεκινούν Κυριακή και ότι έχουμε μόνο 14 δυνατές κατανομές (για δίσεκτα και μή έτη) το έκανα με το χέρι 🙂
ΣΠ said
87
Όχι. Σε ένα έτος εμφανίζονται όλοι οι συνδυασμοί ημερών και αριθμών.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Θυμάμαι από τα παιδικάτα μου ένα θραύσμα πιθανώς δημώδους ποίησης περί «της Τρίτης της ασβολερής, της μαυρογελασμένης / της θεοκαρβουνόκαυτης, μπουμπαρδοχαλασμένης», που έχω την εντύπωση πως αναφερόταν στην Άλωση (μάλλον τη δεύτερη, γτ στην πρώτη δεν είχανε μπομπάρδες). Αν ξέρει κανείς, ας με διαφωτίσει.
Pedis said
# 91 – ίσα με μιάμισι φορά …
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
22 Λίγο πιο πάνω στα δικά μας, κατσιποδιά = σκανταλιά.
Επίσης ο γουρσούζης κι ο καποσούζης, σαν επίταση. Καμιά ιδέα για το τελευταίο; (Στο γκουγκλ το βρίσκω σαν επίθετο διαφόρων).
Γιάννης Μαλλιαρός said
94 πιο πάνω = πιο βόρεια, στα Πλωμάρια
ΓιώργοςΜ said
89 Με μια πρωτόγονη μέθοδο (δοκιμής και λάθους μ’ ένα εξέλ), αποδεικνύεται (δε μπορεί). Υπάρχει πάντα από 1 ως 3 Τρίτη και 13 για κάθε χρονιά, δίσεκτη ή όχι.
3 αν η χρονιά ξεκινάει Δευτέρα, 2 αν η χρονιά ξεκινάει Πέμπτη, Παρασκευή ή Σάββατο και 1 αν ξεκινάει από Κυριακή, Τρίτη ή Τετάρτη για τις κανονικές χρονιές,
3 αν η χρονιά ξεκινάει Πέμπτη, 2 αν η χρονιά ξεκινάει Κυριακή, Δευτέρα ή Παρασκευή και 1 αν ξεκινάει από Τρίτη, Τετάρτη ή Σάββατο για τις δίσεκτες χρονιές.
Προφανή trivia: Αν η χρονιά ξεκινάει από Τετάρτη ή Τρίτη, υπάρχει μόνο μια Τρίτη 13, ενώ από Παρασκευή πάντα 2, ανεξαρτήτως δίσεκτης ή όχι χρονιάς.
ΣΠ said
Ας πάρουμε την γενική περίπτωση. Έστω ότι μια ημερομηνία (13 ή οποιαδήποτε άλλη) τον Ιανουάριο πέφτει την μέρα Α (=1 για Κυριακή, =2 για Δευτέρα κλπ.). Τότε για τους 12 μήνες έχουμε τις εξής μέρες:
Α, Α+3, Α+3, Α+6, Α+1, Α+4, Α+6, Α+2, Α+5, Α, Α+3, Α+5
και για δίσεκτο
Α, Α+3, Α+4, Α, Α+2, Α+5, Α, Α+3, Α+6, Α+1, Α+4, Α+6.
Βλέπουμε ότι στα αθροίσματα εμφανίζονται όλοι οι αριθμοί από 0 έως 6. Άρα η ημερομηνία θα πέσει σε όλες τις μέρες της εβδομάδας μέσα σε ένα έτος.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Τυχεροί και άτυχοι»… Ξενόπουλος
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/xenopoulos-grigorios-blassis-tucheroi-kai-atuchoi-160774&ved=2ahUKEwj07PfCtunZAhUGVSwKHbmPBtsQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw09rKpg_gwMSVNVTq3ZziO3
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τίτος Πατρίκιος Η συμμορία των δεκατριών
https://www.politeianet.gr/books/9789600411942-patrikios-titos-kedros-i-summoria-ton-dekatrion-16244
84. ! 🙂
85. στω! Το κακό …τριτώνει 😦
94,22, Κατσιποδιές, στην Αντ.Κρήτη, οι ατυχίες,οι αναποδιές,οι αρρώστιες κλπ.
Καλοπόδαρους λέγανε τους γουρλήδες για ποδαρικό στα Βουρλά.
http://enosivourlioton.gr/?p=1100
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο ΕΛΑΣ, πάντως, είχε 13η Μεραρχία (ΧΙΙΙ), για την οποία έγραψε ποίημα ο Βάρναλης:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://atexnos.gr/%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25AF%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-%25CE%25BA-%25CE%25B2%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25B7-%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD-xiii-%25CE%25BC%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2587%25CE%25AF%25CE%25B1/&ved=2ahUKEwjCiOytt-nZAhVDDiwKHcxkDlQQFjASegQIABAB&usg=AOvVaw2azQ1TauOyasRH56yM123T
Μαρία said
94
kapısız ο … άπορτος, ο άνεργος
Φοβερός συνδυασμός Uğur Kapısız https://en.wikipedia.org/wiki/U%C4%9Fur_Kap%C4%B1s%C4%B1z
odinmac said
Θα βγω λίγο από το θέμα της σημερινής ανάρτησης αλλά μόλις μου ήρθε στο μυαλό μία απορία που την είχα από μικρός αλλά πάντα ξεχνούσα να την ρωτήσω σε κάποιον από τους μαθηματικούς καθηγητές μου.
Βρίσκω εδώ την ευκαιρία και αν θέλει κάποιος μου την λύνει.
Ξέρουμε πως με σταθερή ταχύτητα περιστροφής, σε μια ρόδα ποδηλάτου ας πούμε, η στεφάνη της έχει τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρός της.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιός είναι ο μαθηματικός τύπος ο οποίος μας δείχνει πόση πρέπει να είναι η διάμετρος της στεφάνης, ώστε σε μια σταθερή ταχύτητα περιστροφής, ας πούμε 20000 σ.α.λ, να αποκτήσει την ταχύτητα του φωτός;
sarant said
94-100 Ώστε μάθαμε και τον καποσούζη!
ΣΠ said
99
Η συμμορία των δεκατριών
Πάνος με πεζά said
Εγώ και «αρσούζη, /-α» έχω ακούσει.
Πάνος με πεζά said
Κι όπως λέει το Ποντιακό λεξικό (γιατί η γιαγιά μου ο έλεγε), αρσούζης είναι κάτι άλλο, ο οξύθυμος και θρασύς.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ήταν μια Τρίτη βροχερή,καταραμένη μέρα
Αγγελος said
H 1η (και συνεπώς και κάθε άλλη δεδομένη ημερομηνία ως την 30ή) Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου πέφτει πάντοτε διαφορετική μέρα της εβδομάδας. Συνεπώς κάθε χρόνο, είτε δίσεκτον είτε όχι, η 13η ενός (και μόνον) από αυτούς τους μήνες θα πέφτει Τρίτη, και το ίδιο συμβαίνει με οποιοδήποτε συνδυασμό μέρας του μηνός και μέρας της εβδομάδας.
Απεναντίας, η 31η των 7 μηνών που έχουν 31 ημέρες καλύπτει στα μη δίσεκτα χρόνια μόνον 6 από τις ημέρες της εβδομάδας, διότι η 31/1 πέφτει την ίδια μέρα με την 31/10.
Avonidas said
#102. Πολύ εύκολο.
Η ταχύτητα περιστροφής της περιφέρειας μιας ρόδας δίνεται από τον τύπο:
v = 2π * f * R = π * f * D
όπου f η συχνότητα περιστροφής (σ.α.λ. ή σ.α.δ., δηλ. Hz) και R η ακτίνα της ρόδας, οπότε D η διάμετρός της.
Αν θέσουμε v = c την ταχύτητα του φωτός, και λύσουμε ως προς D, παίρνουμε:
D = c / (π * f)
Για παράδειγμα, για 20.000 σ.α.λ., και δεδομένου ότι η ταχύτητα του φωτός είναι περίπου 18 εκατομμύρια χιλιόμετρα το λεπτό, βρίσκουμε ότι η διάμετρος πρέπει να είναι περίπου 290 χιλιόμετρα.
Φυσικά, ο υπολογισμός δεν έχει εφαρμογή στην πράξη. Αν ίσχυε, τότε θα μπορούσες να ξεπεράσεις την ταχύτητα του φωτός φτιάχνοντας απλώς μια αρκετά μεγάλη ρόδα, όσο αργά κι αν περιστρεφόταν! Ο λόγος που αστοχεί ο υπολογισμός είναι ότι ΔΕΝ μπορείς να έχει ένα στερεό αντικείμενο, όπως μια ράβδο ή μια ρόδα, που παραμένει στερεό πέρα από κάποιες διαστάσεις και ταχύτητες, διότι οι δυνάμεις που συγκρατούν τα μέρη του χρειάζονται χρόνο για να μεταδοθούν από το ένα άκρο στο άλλο.
ΣΠ said
102
Ο τύπος είναι v=ωr, όπου v η γραμμική ταχύτητα εφαπτόμενη στην περιφέρεια, r η ακτίνα και ω η γωνιακή ταχύτητα σε ακτίνια ανά μονάδα χρόνου.
ΓιώργοςΜ said
96 συνέχεια: Οι συνδυασμοί. Ημέρα που αρχίζει ο χρόνος και ημερομηνία Τρίτης 13, κανονικές χρονιές (πάνω μέρος), δίσεκτες (κάτω μέρος).
Αγγελος said
Odinmac, αν η διάμετρος της ρόδας είναι π.χ. d μέτρα, η περιφέρειά της έχει μήκος πd μέτρα (όπου π=3,1416 περίπου — σχολική γεωμετρία του δημοτικού). Επομένως αν γυρίζει με χ στροφές το λεπτό, κάθε σημείο της στεφάνης της θα διανύει πdχ μέτρα το λεπτό
Η ταχύτητα του φωτός είναι 300 εκατομμύρια μέτρα το δευτερόλεπτο ή 18000000000 μέτρα το λεπτό. Συνεπώς, για να πλησιάσει την ταχύτητα του φωτός η ταχύτητα της στεφάνης, πρέπει να έχουμε πdχ =18000000000, ήτοι d=18000000000/πχ = περίπου 5730000000/χ μέτρα. Για 20000 στροφές το λεπτό, η διάμετρος θα έπρεπε να είναι 286 χιλιόμετρα!
nikiplos said
102@ ξέρουμε ότι η γραμμική ταχύτητα στην ομαλή κυκλική κίνηση δίνεται από τον τύπο V = W*R, όπου W η γωνιακή ταχύτητα.
έδωσε τη γωνιακή ταχύτητα σε στροφές ανά λεπτό. Επομένως 20000σαλ = 1/3*10^3 σαδ (στροφές ανά δευτερόλεπτο)
Επομένως με σταθερή γωνιακή ταχύτητα 2*10^4 * R = 3*10^8
Επιλύοντας ως προς R την ακτίνα δλδ, έχουμε: R = 3/2 * 1000, ήτοι 1500 μέτρα… 🙂
spiridione said
101. Χα χα, τι θυμήθηκα, Καπουσούζη έλεγαν τον σουβλατζή απέναντι από κει που έμενα στη Θεσσαλονίκη.
ΣΠ said
Η Τρίτη θεωρείται ευρέως μέρα δυσοίωνη, επειδή, λέει, η 29η Μαΐου του 1453, που έπεσε η Πόλη, ήταν μερα Τρίτη (δεν το έχω ελέγξει).
Δεν έχεις ελέγξει αν η μέρα που έπεσε η Πόλη ήταν Τρίτη ή αν αυτός είναι ο λόγος που η Τρίτη θεωρείται μέρα δυσοίωνη;
nikiplos said
κι επειδή στο @113 έκανα λάθος, το σωστό είναι: 1/3*10^3 *R = 3*10^8 επομένως η λύση είναι:
R = 9*10^5 m δηλαδή: 90 χιλιόμετρα
Avonidas said
#116. Και ξανάκανες λάθος, γιατί η γωνιακή ταχύτητα είναι σε μοίρες, κι όχι στροφές, ανά μονάδα χρόνου.
Χρειάζεσαι έναν επιπλέον παράγοντα 2π.
sarant said
115 Ε, προφανώς το πρώτο. Δεν ξέρω μάλιστα αν υπάρχει αμφισημία στην πρόταση, δεν νομίζω.
odinmac said
Σας ευχαριστώ πολύ παρέα!
Άγγελε ξεπερνώ το καρφί για την γεωμετρία του δημοτικού🙂
Avonida στο 109, σαφώς και συμφωνώ με την τελευταία σου παράγραφο και μάλιστα χωρίς να το θέλεις βρήκες γιατί μου δημιουργήθηκε εξαρχής η απορία στα παιδικάτα μου ( σκεφτόμουν: τι ανώτατη ταχύτητα; προσθέτουμε 1 χιλιοστό στην ανάλογη διάμετρο και ξεπερνάμε το φως!! )
ΣΠ said
118
Οπότε αυτός είναι ο λόγος που η Τρίτη θεωρείται μέρα δυσοίωνη ή πρόκειται για μύθο;
Avonidas said
#120. Πολύ αμφιβάλλω. Η Τρίτη πρέπει να θεωρείται δυσοίωνη από πολύ παλιότερα, άλλωστε ο αριθμός 3 είναι σημαδιακός.
sarant said
120 Λένε ότι η Τρίτη είναι δυσοίωνη επειδή Τρίτη έπεσε η άλωση. Εγώ δεν το είχα ελέγξει αν όντως η 29.5.1453 ήταν μέρα Τρίτη, αλλά το έλεγξε ο Αβονίδας στο μεταξύ.
Μιχάλης Νικολάου said
Uğur (Ουρ) είναι και όνομα στα Τουρκικά, κάτι σαν το δικό μας Ευτύχης.
Ήξερα παλιότερα στο Τέξας πολύ καλόν Τούρκο καθηγητή μ’ αυτό το όνομα,
παντρεμένο με Ελληνίδα – από την Πόλη και οι δύο, όπου και ξαναγύρισαν τελικά.
Γεύσεις πολίτικης κουζίνας ακόμα στο μυαλό μου.
ΣΠ said
121
Αυτό πιστεύω κι εγώ. Άλλωστε και στις ισπανόφωνες χώρες η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη.
Αγγελος said
Νικιπλέ, ο τύπος v=ωR ισχύει αν η γωνιακή ταχύτητα μετριέται σε ακτίνια ανά μονάδα χρόνου. Μία στροφή = 2π ακτίνια. 20000 στροφές ανά λεπτό = 40000π ακτίνια ανά λεπτό = 40000π/60 = 2094,4 ακτίνια ανά δευτερόλεπτο. R = v/ω = 300000/2094,4 = 143,24 χιλιόμετρα. (Εγώ έδωσα προηγουμένως τη διάμετρο, διότι αυτό είχε ζητήσει ο Odinmac.)
Και πέραν της πρακτικής δυσκολίας της κατασκευής ενός τόσο μεγάλου ανθεκτικού τροχού, υπάρχει και μία άλλη, πιο θεμελιώδης: σύμφωνα με την Ειδική Σχετικότητα, η μάζα κάθε κινητού αυξάνει όσο αυξάνει και η ταχύτητά του, με τρόπο τέτοιον που τείνει στο άπειρο όταν η ταχύτητά του τείνει προς την ταχύτητα του φωτός στο κενό. Όσο πλησιάζει επομένως η ταχύτητα ενός υλικού σώματος προς την τιμή αυτή, τόσο δυσκολότερο γίνεται (τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται) η περαιτέρω επιτάχυνσή του, και θα χρειαζόταν άπειρη ενέργεια για να φτάσει την ταχύτητα του φωτός στο κενό. (Ας μη μιλήσουμε για τα άλλα παράδοξα, συστολές Fitzgerald κλπ., που μόνον οι ειδικοί καταλαβαίνουν 🙂 )
ΟΜΩΣ: αν περιστρέψουμε ένα προβολέα με 20000 στροφές το λεπτό, και είναι αρκετά δυνατός και συγκεντρωμένος (λέιζερ π.χ.) ώστε το φως του να είναι ακόμα ορατό 300 χιλιόμετρα μακρυά, και υπάρχει σ’αυτή την απόσταση κάποια ακίνητη οθόνη, η φωτεινή κηλίδα βεβαίως θα κινείται επάνω της με ταχύτητα μεγαλύτερη από του φωτός. Αυτό δεν έρχεται σε αντιθεση με τους νόμους της φυσικής, διότι η φωτεινή κηλίδα δεν είναι υλικό σώμα και δεν μεταφέρει πληροφορίες (την τελευταία πρόταση έτσι τη γράφουν τα βιβλία· δεν ισχυρίζομαι ότι την καταλαβαίνω καλά.)
spiridione said
120 κλπ. Στο παλιό άρθρο για την αποφράδα ημέρα υπάρχει σχόλιο του Αρκεσινέα για άρθρο του Ν. Πολίτη «Διατί η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα».
Εδώ σελ. 42.
http://editions.academyofathens.gr/epetirides/xmlui/handle/20.500.11855/485
Είναι πολύ παλιότερη από την Άλωση η παράδοση αυτή. Κατά τον Πολίτη οφείλεται στην αστρολογία, στην επίδραση του Άρη που κυριεύει τη συγκεκριμένη ημέρα. Και μάλιστα λέει ότι μια συγκεκριμένη ώρα της Τρίτης είναι αποφράδα, αλλά, επειδή δεν είμαστε σίγουροι ποια είναι αυτή, τη θεωρούμε ολόκληρη αποφράδα. Σε μια μάλιστα Σολομωνική του 13ου αιώνα αναφέρεται ότι η απαίσια ώρα της Τρίτης είναι η 13η. Ίσως από κει ξεκίνησε και η δεισιδαιμονία για την Τρίτη και 13. Επίσης, ο Πολίτης γράφει ότι είναι κατ’ εξοχήν ελληνική η πρόληψη της Τρίτης ως αποφράδος ημέρας.
Μιχάλης Νικολάου said
10,
😀 😀
Σαν την μετενσάρκωση και η δεισιδαιμονία.
Έχω σταματήσει να τα πιστεύω αυτά
από την προηγούμενή μου ενσάρκωση και μετά.
Λ said
Εμείς λέμε και βουρτζούζης αλλά σημαίνει άτακτος.
sarant said
126 Α μπράβο.
Για τη γρουσουζιά ειδικά της 13ης Μαρτίου δεν είδα επιβεβαίωση.
spiridione said
Και εδώ το περιστατικό που διηγείται ο Νικήτας Χωνιάτης, 300 χρόνια πριν την Άλωση, παρόμοιο με το ομηρικό «εις οιωνός άριστος ..».
Απετρέπετο δε ως αποφράς η τότε ημέρα και όλως αξύμφορος προς την κατ’ Άρεα συμβολήν
https://books.google.gr/books?id=sCIAAAAAYAAJ&pg=PA200&lpg=PA200&dq=%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BF+%CE%B4%CE%B5+%CF%89%CF%82+%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%82+%CE%B7+%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B5+%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1&source=bl&ots=qhUbXRc86r&sig=DezGtpo_SLxJzhfInJ3ZhcEhV80&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjuoc_t0OnZAhXD1iwKHVTABFIQ6AEIJjAA#v=onepage&q&f=false
Avonidas said
#125. διότι η φωτεινή κηλίδα δεν είναι υλικό σώμα και δεν μεταφέρει πληροφορίες (την τελευταία πρόταση έτσι τη γράφουν τα βιβλία· δεν ισχυρίζομαι ότι την καταλαβαίνω καλά.)
Κι εμείς γιατί είμαστε εδώ; 🙂
Λοιπόν, φαντάσου ότι εγώ στέκομαι στη μια άκρη μιας (θεόρατης) οθόνης πλάτους 300.000 χιλιομέτρων, κι εσύ στην άλλη. Κρατάμε ο καθένας από ένα ρολόι, τα οποία τα έχουμε πριν συγχρονίσει (κι εφόσον είμαστε σχετικά ακίνητοι, θα παραμένουν συγχρονισμένα). Οι οδηγίες που έχουμε είναι να σημειώσουμε τι ώρα (σύμφωνα με το ρολόι μας) είδαμε το φως της δέσμης του προβολέα.
Ας πούμε λοιπόν ότι εγώ βλέπω το φως του προβολέα στις 12:00 ακριβώς. Αν υποθέσουμε ότι η δέσμη μας σαρώνει με την ταχύτητα του φωτός, εσύ θα πρέπει να το δεις στις 12:01. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, γιατί ο χειριστής του προβολέα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αλλάξει την ταχύτητα περιστροφής του προβολέα, οπότε θα μπορούσε η δέσμη να φτάσει σε σένα νωρίτερα ή αργότερα από τις 12:01.
Σκέψου τώρα το εξής: ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να σε πληροφορήσω τι ώρα είδα τη δέσμη; Χρειάζεσαι αυτή την πληροφορία, αν θέλεις π.χ. να υπολογίσεις την ταχύτητα που μας σαρώνει η δέσμη. Αν το σκεφτείς, θα δεις ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο για να σου στείλω τα όποια «νέα» — αν χρησιμοποιήσω φως ή ραδιοσήματα. Τότε μόνο θα μπορείς να ξέρεις τι έγινε στο δικό μου άκρο της οθόνης.
Σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να είναι κάτι υλικό σώμα για να μεταφέρει πληροφορία — όπως είπα, μπορώ να σου στείλω τα νέα μου με φωτεινά σήματα. Αλλά δεν μπορώ να χειριστώ τη δέσμη που μας σαρώνει. Ακριβέστερα, το φως που φτάνει σε μένα δεν είναι η αιτία του φωτός που φτάνει σε σένα, και άρα η αντίληψη ότι «κάτι» μετακινείται από μένα σε σένα είναι απλά μια ψευδαίσθηση: υπάρχουν απλώς σημεία της οθόνης που φωτίζονται διαδοχικά.
ΣΠ said
126
F. Harry Stowe
Λ said
Αυτός που είναι άτυχος και φέρνει ατυχία οπου πάει λέγεται και μουσουπέττης. α
Λ said
Σε μας ο μήνας Αύγουστος θεωρείται μηνας που φέρνει ατυχία εξού αι η λέξη κακαουσκιές που σημαίνει τα κακά ππ2υ παθαίνουμε τον Αύγουστο
Πάνος με πεζά said
Κι ένα τραγούδι για την ατυχία, με πραγματικά σπάνιο στίχο (Δημήτρης Ρήτας).
Επίσης μια έκφραση που άκουγα μικρός για την ατυχία/γκαντεμιά, από τον πατέρα μου, παρόμοια της διαδεδομένης με το πηγάδι : «Μα καλά, την κατσίκα γ@μησα;»
Γιάννης Μαλλιαρός said
101 Ευχαριστώ, Μαρία
Λ said
Η αγαπημένη μου λέξη που πηγάζει από τα τουρκικά είναι ο ατσουπάς αν και δεν ξέρω ακριβως τι σημαίνει
Λ said
Η άλωση της Πόλης μπορούσε να αποφευχθεί ή αν δεν γινόταν μια Τρίτη θα γινόταν απλά μια Τετάρτη;
Πέπε said
Εδώ στην Κρήτη ακούω συχνά το «γρουσούζης» και ιδίως το θηλυκό, «γρουσούζα», με την κάπως πείεργη έννοια του βρωμιάρη, της κακονοικοκυράς κλπ..
sarant said
138 Έλα ντε!
139 Ναι, καταγράφεται η σημασία αυτή και στο ΙΛΝΕ
ΣΠ said
Ο Γρουσούζης
Λ said
Ο Γςούζης (η πατέντα δική μου)
Μια Δευτέρα μια Τρίτη
dryhammer said
@ 82. Από το δελτίο Totocalcio του ’58 που παρατίθεται, κρατάω τη διαφήμιση πάνω δεξιά, των θρυλικών MV AGUSTA.
Ριβαλντίνιο said
Ο Κριτόβουλος είχε αναφέρει και την σχετική σύμπτωση :
Κωνσταντίνος γαρ, ευτυχής βασιλεύς, Ελένης υιός , ανέστησέ τε ταύτην και εις άκρον ευδαιμονίας και τύχης επήρε, και πάλιν επί Κωνσταντίνου , δυστυχούς βασιλέως , Ελένης υιού, εάλω τε και εις εσχάτην δουλείαν τε και κακοδαιμονίαν κατήχθη.
geobartz said
«…η καθαυτό τουρκική (και τουρκογενής ελληνική) λέξη για τον ξεδιάντροπο, τον άσεμνο είναι ο αρσίζης, arsiz, όπου ar η αιδώς».
#Παρ΄ημίν αρσιβάνης (στην …καθαρεύουσα αρσιβάν’ς)=ξεδιάντροπος (ή κάτι τέτοιο)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
139 Πέπε γρουσούγης 🙂
και γρουσουζάκι για μικρά κορίτσια (μόνο κορίτσια! 🙂 )
Επίσης τεμπέλης αλλά και άτυχος. Γρουσούγικο* τ΄ονομά της έλεγε η μια γιαγιά μου πως ήταν (επειδή είχε περάσει πολλά βάσανα) και δεν ήθελε να το πάρει καμιά εγγόνη* της
*η εγγόνη/ο έγγονας το ΄γγόνι λέμε όχι εγγονή, ούτε εγγόνα-Πληθυντικός οι γιεγγόνες ή τα ΄γγόνια
sarant said
137
Ατζουπάς, ατζιπάς και στα κρητικά. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι σημαίνει -αλλά εμένα δεν είναι η αγαπημένη μου λέξη 🙂
Πέπε said
@138:
> > Η άλωση της Πόλης μπορούσε να αποφευχθεί ή αν δεν γινόταν μια Τρίτη θα γινόταν απλά μια Τετάρτη;
Ε, αν δεν μπορούσε να αποφευχθεί, τουλάχιστον ας γινόταν άλλη μέρα βρε αδερφέ. Μα Τρίτη;
Που ‘ναι και γρουσούζικη;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ατζουπάς
http://greek_greek.enacademic.com/26016/%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%82
Ατσιπάδες
http://rethemnosnews.gr/2013/02/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%83-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5-3/#_edn7
Ατσιπόπουλο
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF_%CE%A1%CE%B5%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82
Πέπε said
Γρουσούζης, και σε κάποιους χρουσούζης, είναι και η αγαπημένη προσφώνηση του Καραγκιόζη για τον Χατζηαβάτη.
Είναι μεν γεγονός ότι οι πιο πολλές ιστορίες ξεκινούν με τον Χατζηαβάτη να ψάχνει λύση σε κάτι για λογαριασμό του Πασά (ή κάποιου άλλου) και να τη βρίσκει στον Καραγκιόζη, και τελειώνουν με τον Καραγκιόζη να τρώει ξύλο. Οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το γρουσούζης το εννοεί κυριολεκτικά. Επειδή όμως δε θυμάμαι να το εξηγεί ποτέ ρητά (στυλ «όχι δεν έρχομαι γιατί είσαι γρουσούζης και πάλι θα τις φάω»), ενώ παράλληλα τον λέει και τζαναμπέτη, μάλλον ως συνώνυμα τα εννοεί τελικά – παρόλο που ο Χατζηαβάτης δεν είναι τζαναμπέτης, κακότροπος.
Μαρία said
147
http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%82&dq=
Ρουμπίνη said
139. Στην Κρήτη (επιβεβαιώνω προσωπικά για τα Χανιά) λέμε τα εξής:
«Γρουσούζη» αποκαλούμε τον βρομιάρη, αυτόν που δεν μπορεί να διατηρήσει έναν χώρο τακτοποιημένο και καθαρό (σπανιότερα αυτόν που φέρνει κακή τύχη -γι’ αυτόν έχουμε άλλους χαρακτηρισμούς). Με το δεδομένο όμως πως είμαστε και μια… συντηρητική κοινωνία έχουμε περισσότερες «γρουσούζες» απ’ ό,τι «γρουσούζηδες» (!) …
Επίσης, τις αποκαλούμε και «γουρσούζες» ενώ ακούγεται και το «ουργουσούζα».
Τέλος, στα Χανιά τα αστεία που λέγονται σε μια παρέα πολύ συχνά αποκαλούνται «αρσίζικα», όμως η ανάγνωση του σημερινού άρθρου με προβλημάτισε για το αν τα «αρσίζικα» εδώ στην Κρήτη έχουν πάντα άσεμνο χαρακτήρα. Έχω την εντύπωση πως ο όρος εδώ χρησιμοποιείται διευρυμένος σημασιολογικά για τα αστεία γενικότερα.
Ενδιαφέρον άρθρο για ακόμη μια φορά…
Ευχαριστούμε
Λ said
Αγαπημένη γιατί τη χρησιμοποιούσε η μητέρα μου άμα κάτι δεν έβγαινε, δεν γινοταν όπως το ήθελε. Εγω δεν καταλάβαινα και ρωτούσα μα ποιος είναι αυτος ο ατσουπάς;
Λ said
Με το δεδομένο όμως πως είμαστε και μια… συντηρητική κοινωνία έχουμε περισσότερες «γρουσούζες» απ’ ό,τι «γρουσούζηδες» (!) …
Για να φανταστείτε μια γυναίκα ήταν γουρσούζα αν ειχε αραιά δόντια (αναρκοδοντού) η δασειά φρύδια (δασυφρυού) ή άλλα κουσούρια
Ρουμπίνη said
154. Με το σχόλιο για τις πολλές «γρουσούζες» και τους ελάχιστους «γρουσούζηδες» εννοούσα ότι ακόμη σήμερα επιφορτισμένες με τα καθήκοντα της καθαριότητας είναι οι γυναίκες και όχι οι άντρες.
sarant said
150 Mπραβο, τώρα που το λες το θυμήθηκα κι εγώ!
152 Νάστε καλά!
Λ said
Ο Κουπρίν εγραψε ένα πολύ ωραίο διήγημα για δυο γυναίκες που τις ειχαν δαιμονοποιήσει και ζούσαν στο δάσος μακρυά από τους ανθρώπους σε μια ορνιθοπόδαρη καλύβα
http://www.literaturus.ru/2016/04/harakteristika-geroi-olesja-kuprin.html?m=1
BLOG_OTI_NANAI said
Υποτίθεται ο αυτόπτης της Αλώσεως Νικολό Μπάρμπαρο έγραψε ότι η μέρα ήταν Τρίτη:
Λ said
Ναι ναι ναι
Λ said
158. Ενώ η 9 Ιουλίου (του 1821 που κρεμμασαν ρον Αρχιεπισκοπο Κυπριανό οι Τουρκοι) κατά το Βασίλη Μιχαηλίδη ήταν Παρασκευή
Μιαν νύχταν, νύχταν σιανήν, τζιαιρόν Δευτερογιούνην,
νύχταν Παρασιευκόνυχταν, που τ’ άστρα μιλιούνια
Λάζαρος Ρεπούνδιος said
Με την αναφορά στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, θυμήθηκα την αποδιδόμενη στον Νιλς Μπορ ιστοριούλα.
Στο γραφείο του είχε ένα πέταλο.
Τον ρώτησε φίλος του: Μα πιστεύεις σε τέτοιες προλήψεις;
Και ο Μπορ:Φυσικά όχι, αλλά μου είπαν ότι είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις αυτό φέρνει γούρι.
Λ said
Τα ναι ηταν για το σχόλιο της Ρουμπίνης
Corto said
Αφού μπήκε το ένα τραγούδι του Μάρκου, δεν πρέπει να μπει και το άλλο με τον Μουσολίνι (Βρε γρουσούζη Μουσουλίνι);
Στίχοι: Μίνως Μάτσας (ή Γιώργος Φωτίδας, ό,τι και να σημαίνει αυτό)
1941
Τραγικά προφητικό…
ΣΠ said
160
Ίσως εννοεί την νύχτα της παραμονής γιατί η 9 Ιουλίου 1821 ήταν Σάββατο.
https://www.timeanddate.com/calendar/monthly.html?year=1821&month=7&country=23
Μαρία said
150
Μ’ αυτή τη σημασία είχαμε και ουδέτερο, για να απευθύνονται οι μεγάλοι σε άταχτα παιδάκια.
π.χ. Τι έκανες πάλι, βρε ουρσούσκου!
Πέπε said
@158:
Αφού υπάρχει μαρτυρία αυτόπτου ότι η 29 Μαΐου 1453 ήταν Τρίτη, μάλλον δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε άλλο. 🙂
(Το ανέκδοτο «…και τι να δω: τριγύρω παντού Σάββατο, κι εκεί που στεκόμουν Κυριακή!» νομίζω ότι το ξανάπε κάποιος εδώ πρόσφατα.)
BLOG_OTI_NANAI said
92: Αυτοί οι στίχοι είναι από τον Θρήνο για την Πόλη του Γεωργιλά. Στο Google Books υπάρχουν αρκετές αναφορές: https://tinyurl.com/y8z97swh
BLOG_OTI_NANAI said
166: Να ξέρει τόσα για την Άλωση και να μπέρδεψε τη μέρα!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
167 Blog : Ευχαριστώ πολύ!
Ιωάννης Κ. said
Η Έφη Έφη έχει δίκιο. Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους της Δ΄ σταυροφορίας. Το ότι πράγματι ήταν ημέρα Τρίτη μπορείτε να το υπολογίσετε λαμβάνοντας υπόψη ότι η ημερομηνία ήταν ημερομηνία του ιουλιανού ημερολογίου (το έχω υπολογίσει).
Από το γεγονός αυτό λοιπόν θεωρήθηκε γρουσούζικη η ημερομηνία Τρίτη και 13 οπουδήποτε μήνα. Το ότι πιο δυσοίωνες από όλες τις Τρίτες και 13 θεωρούνται οι Τρίτες 13 Μαρτίου δεν το έχω ακούσει. Από την ημερομηνία που προκάλεσε την πρόληψη θα περιμέναμε να θεωρούνται πιο δυσοίωνες οι Τρίτες 13 Απριλίου. Αλλά ούτε αυτό το έχω ακούσει.
BRUCE1971 said
ΔΟΤΙΚΗ.jpg
sarant said
161 Φέρνει γούρι και να μην πιστεύεις -καλο!
ΚΑΒ said
144.,Ριβαλντίνιο said
13 Μαρτίου, 2018 στις 19:45
Ο Κριτόβουλος είχε αναφέρει και την σχετική σύμπτωση :
Κωνσταντίνος γαρ, ευτυχής βασιλεύς, Ελένης υιός , ανέστησέ τε ταύτην και εις άκρον ευδαιμονίας και τύχης επήρε, και πάλιν επί Κωνσταντίνου , δυστυχούς βασιλέως Ελένης υιού, εάλω τε και εις εσχάτην δουλείαν τε και κακοδαιμονίαν κατήχθη.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%94%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%83%CE%B7
Παναγιώτης Κ. said
Πολύ καλό το συμπέρασμα που βγαίνει από τη σημερινή ανάρτηση για όλους εμάς που δεν είμαστε προληπτικοί. Επιλέγουμε «δύσκολες» ημερομηνίες για να αποφύγουμε τον συνωστισμό και επομένως, η δουλειά μας γίνεται πιο εύκολα. 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Και κείνο του Κορτάσαρ από τους Κρονόπιο και Φάμα, η ιστοριούλα «Θαυμάσιες ασχολίες» που τελειώνει «….και να ξέρεις πως την άλλη μέρα θα εισβάλουν οι εχθρικές στρατιές κι όλα θα πάνε στον διάβολο, και θα ‘ναι μια Τρίτη ενός μονού μήνα κάποιου δίσεκτου χρόνου».
leonicos said
Μπήκα για να κουτσομπολέψω. Να δω πού πήγαν τα σχόλια.
Για το δίκροκο αβγό για γούρι, είπε τίποτα κανείς;
Λ said
Πως ηταν οργανωμένος ο χρόνος/Ημερολόγιο στους αρχαίους; ξέρω ότι είχαν μήνες αλλά εβδομάδα είχαν και πως έλεγαν τις μέρες τους; Αν ήταν ονοματισμένες πια ήταν η γουρσούζικη;
leonicos said
@142
Ο Γςούζης
Λ, αναγνωριζω την πατέντα, αλλά το αντιγ΄ραφω και κατάγγειλέ με. Πολύ πετυχημένο
Ιωάννης Κ. said
Κάτι ακόμη. Τρίτη (29 Μαΐου με το ιουλιανό), έγινε και η άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. Από το λαό όμως φαίνεται ότι θεωρήθηκε μεγαλύτερο κακό η άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους και τους Ενετούς.
leonicos said
@177
Ήταν χωρισμένος ο μήνας σε τρία δεκαήμερα, 1-9η αρχομένου 1-9 μεσούντος, 1-9η φθίνοντος ……… το όνομα του μήνα
Λ said
13η φυλή
https://www.politeianet.gr/books/koestler-arthur-chatzinikoli-i-dekati-triti-fuli-167523
Λ said
180. Ευχαριστώ Λεώνικε
Γς said
78, 142 @ Λεώ + Λ
>Γςούζης
!
Γς said
Τρίτη και 13 χτες
14 τρίτου μήνα [Μαρτίου] σήμερα.
14/3 ή 3/14 οι Αμερικάνοι
Happy pi day
Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
π=3,1415926535897932384626 ..
[Αεί = 3; ο = 1; Θεός = 4; ο =1; μέγας = 5; γεωμετρεί = 9 κλπ]
BLOG_OTI_NANAI said
169: Παρακαλώ, χαρά μας οι αναζητήσεις 🙂
leonicos said
@179 Ιωάννη Κ
Κάτι ακόμη. Τρίτη (29 Μαΐου με το ιουλιανό), έγινε και η άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. Από το λαό όμως φαίνεται ότι θεωρήθηκε μεγαλύτερο κακό η άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους και τους Ενετούς.
Διότι ήταν η τελευταία που μας έμεινε στον νου, και η οριστική.
Δύτης των νιπτήρων said
Τα σέβη μου στο Χτήνος για το 175 🙂
Τι μέρα πέφτουν οι ημερομηνίες σε διάφορα ημερολόγια είναι πλέον εύκολο να βρεθεί, π.χ. από δω: https://www.fourmilab.ch/documents/calendar/ Αλλά νομίζω η μακράν πιθανότερη εξήγηση είναι η αστρολογική που εξηγεί ο Πολίτης και μας θυμίζει ο Spiridione (#126).
nikiplos said
@Avonida και @ Άγγελε, είμαι αδικαιολόγητος, αλλά η συνέχεια που αναλύσατε είναι άριστη… Να προσθέσω μόνο πως βάζοντας και τα πορίσματα της κυματομηχανικής, η ταχύτητα ομάδας είναι 3*10^8m/s, ενώ η ταχύτητα φάσης δύναται (θεωρητικά πάντα) να είναι μεγαλύτερη… 🙂 Είναι το χειροπιαστό παράδειγμα που έδωσε παρακάτω ο Άγγελος και ο Avonidas…
giorgos said
179 . Σωστά ή άλωση τής Πόλης από τούς σταυροφόρους θεωρήθηκε μεγαλύτερο κακό .
«Οί Σταυροφορίες , παρά τά έπικρατούντα , δέν κατέστρεψαν άλλά έδωσαν ζωή στό Βυζάντιο , τό όποίον, λόγω τού κοινού «έξωτερικού έχθρού» , εύρήκε τρόπο ίστορικής συνεργασίας μέ τό Ισλάμ …..
Δέν άπαιτούνται ίδιαίτερες ίστορικές έντρυφήσεις : οί γαλάζιες γυάλινες χάντρες μέ τό μαύρο σημάδι στήν μέση είναι «στολίδι» τών γυναικών όλης τής άνατολικής Μεσογείου , άραβικής καί μή . Αύτές άρχήθεν δέν ήσαν παρά «φυλακτά» , πού σκοπό είχαν νά «προστατέψουν» άπ΄τό γαλάζιο μάτι τών βορείων…»
Από τό βιβλίο «Επί τής Δομής τού Νεοελληνικού Κράτους»
sarant said
Kαλημέρα από εδώ!
Γς said
-Διότι άμα χαθεί ο Φικιώρης θα σας πάρει ο διάολος και θα σας σηκώσει!. Από εδώ ο διάολος, από την άλλη ο Φικιώρης!
Ο γιατρούλης τώρα στο τέλος της εκπομπής του στο κανάλι ΑΡΤ.
cronopiusa said
Kαλή σας μέρα…
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
187: και σχετικά προηγούμενα (#126 κλπ.)
..η αστρολογική που εξηγεί ο Πολίτης..
Ο Ν. Πολίτης το αναδημοσιεύει, αρχικά στο «Μηνιαίον Παράρτημα» της εφημερίδας «Αθήναι» έτος Β’ (1909), αριθ. 122, και αργότερα στα Σύμμεικτα, τόμ. Α. (βλ. παραπομπή [*] στον τίτλο).
Το άρθρο το δημοσίευσε αρχικά ο Κ. Σκόκος στο Εθνικόν Ημερολόγιον, 1897, σημειώνοντας:
το οποίον άρθρο και ανασύρω εκ της υπόγειας βιβλιοθήκης (με δυνατότητα αναζήτησης) 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Ευχαριστούμε, ω Κακόψυχε, αλλά εντύπωση μοι προκαλεί ότι σας διέφυγε πως το άρθρο υπογράφεται από τον Πολίτη. Του Σκόκου είναι το Ημερολόγιον. Η φράση που παραθέτεις από πού είναι;
Γιάννης Ιατρού said
194: Στο πιντιέφι το έχει σωστά, εδώ το μετέφερα εκ παραδρομής λάθος, ω Δύτα 🙂
Γιάννης Ιατρού said
194: Από Внзантійскі Времѳнникъ, БИБЛІОГРАФІЯ, ОТДѢЛЪ iv., σελ. 97 🙂
.
gpointofview said
Εστι δε καλώς ησφαλισμένη η εν τω υπογείω βιβλιοθήκη ή μήποτε ηλίευσεν τι εκ τούτης ο υλίνοος δαλιμων ;
LandS said
119 για 109 : Αμ δεν είναι έτσι! Είναι κάπως σαν το 125. Και πάλι, επειδή έχουμε επιτάχυνση (η κίνηση είναι κυκλική) φεύγουμε από την Ειδική Σχετικότητα και πάμε στη Γενική που αρχίζει να καμπυλώνεται ο χώρος και πρέπει να φωνάξουμε κάνα Καραθεοδωρή να μας βοηθήσει. 🙂
Μάλιστα ένα από τα νοητικά πειράματα του Άινστάιν ήταν με δυο ίδια ρολόγια που κινούνται κυκλικά με την ίδια γωνιακή ταχύτητα σε διαφορετικές αποστάσεις από το κέντρο. Παρόλο που η μεταξύ τους απόσταση δεν αλλάζει, το ρολόι που είναι πιο κοντά στο κέντρο [πρέπει να] «χάνει» σε σχέση με το άλλο. Έτσι, όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο τόσο περισσότερο τρέχει ο χρόνος και, για να αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο πολύ περισσότερη απόσταση πρέπει να διανύεται μέχρι να φτάσουμε στο άπειρο όπου εκεί πετυχαίνουμε τη ταχύτητα του φωτός.
131. Οι παρατηρητές σου είναι ακίνητοι μεταξύ τους. Όσος χρόνος περνάει για τον ένα περνάει και για τον άλλο. Από την άλλη, το ίχνος της στήλης του προβολέα (αντίθετα από την στήλη την ίδια) δεν κουβαλάει πληροφορία. Έτσι οι παρατηρητές σου μπορούν ανταλλάσσουν πληροφορίες με ταχύτητες πάρα πολύ κοντά με αυτή του φωτός (στέλνοντας με MMS οθονιές του κινητού τους ο ένας στον άλλο) για το που βλέπουν να βρίσκεται το ίχνος, αυτό όμως «τρέχει» όσο γρήγορα θέλεις.
Γιάννης Ιατρού said
197: Γιώργο’μ, κι άν…, δεν πειράζει. Έχει δε ούτος επίσης προσφέρει εις το παρελθόν ….., έστω κι αν ορμώμενος από άλλην αφετηρίαν. Είναι δε ήδη γνωστόν εις την κοινότηταν, ότι μεταμεληθείς, με μνημονεύει πλέον ως «καλόψυχον» κι «ελεήμονα» 🙂 🙂
spiral architect 🇰🇵 said
Τρίτη και 13 και συνάντηση εφ' όλης της ύλης στον Λευκό Οίκο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τρίτης με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ …. ο οποίος απέλυσε τον Υπουργό Εξωτερικών του από το τουίτερ.
Διδάγματα:
α. Όπου πατάει το πόδι της η φαμίλια χρειάζεται πρώτα ένας καλός αγιασμός, μια γάτα, μια ανάποδα βαλμένη σκούπα κλπ αντιγρουσουζικά γκάτζετ.
β. Φτιάξτε λογαριασμό τουίτερ. Τουλάχιστον, όταν θα μας βομβαρδίσει ο Τραμπ, θα το μάθουμε λίγο πιο πριν από τον επίσημο λογαριασμό του και θα πάμε τουλάχιστον ενημερωμένοι.
sarant said
200 Δεν έκανα αυτή τη σύνδεση, αλλά έτσι εξηγείται!
Λητώ said
9.
Από μαθήτρια, είχα μάθει ότι πρέπει να επιδιώκουμε (στο μέτρο του εφικτού) να ταξιδεύουμε 13 του μήνα διότι οι επιβάτες είναι λίγοι και το ταξίδι είναι άνετο (και η περιποίηση, στις πτήσεις, καλύτερη). Τώρα έχουμε και φθηνότερες τιμές.
32. & 34.
Θυμάμαι ελάχιστα κτήρια (ελάχιστα, αλλά υπήρχαν), κυρίως κατοικίες, που είχαν 11Α αντί για 13. Από κτήρια γραφείων, θυμάμαι συγκεκριμένα ένα (έχει και στοά) που βρίσκεται Ιπποκράτους 11Α, να σημειωθεί ότι προ πολλού έχει (επαν)αριθμηθεί σε 13. Είναι προφανές: όπως μειώνονται οι θρήσκοι, έτσι μειώνονται και οι προληπτικοί.
57. & 68.
Μοναδική φορά που επισκέφθηκα τη Μπρατισλάβα, έμεινα σε ξενοδοχείο 15 ορόφων στο οποίο αναγράφονταν … 16! Όπως καταλαβαίνετε, ο 13ος όροφος αναγράφοταν 14ος, ο 14ος 15ος και ο 15ος 16ος. Ανεπάρκειά μου που δεν σκέφθηκα να κοιτάξω αν υπήρχε δωμάτιο 13 ή αν υπήρχαν 113, 213, κλπ.
Αγγελος said
«…υπαγόρευσις ψευδεπιστήμης παντελώς σχεδόν λησμονηθείσης σήμερον, της αστρολογίας.»
Αχ, αυτή η αισιοδοξία του 19ου αιώνα!
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο πύργος «Απόλλων» στη Λουίζης Ριανκούρ, το υψηλότερο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα, είχε ένα θεματάκι με τον 13ο όροφο:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.in2life.gr/features/notes/article/189419/oi-oyranoxystes-ths-athhnas-otan-koitas-apo-pshla.html&ved=2ahUKEwi959a66uvZAhVMjSwKHbSIBFkQFjARegQIBBAB&usg=AOvVaw1OrVZzjJl8UJ6gal7Svpr2
odinmac said
198 α.
Ναι LandS και ‘γω την άπειρη μάζα είχα υπ’ όψιν μου αλλά αυτό που γράφει ο Avonidas ( στο τέλος-τέλος του 109: …οι δυνάμεις που συγκρατούν τα μέρη του χρειάζονται χρόνο για να μεταδοθούν από το ένα άκρο στο άλλο) το διάβασα με ενδιαφέρον!