Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι (Δημ. Σαραντάκος) 8 – Οι Ίωνες διανοητές

Posted by sarant στο 14 Μαρτίου, 2018


Εδώ και λίγο καιρό άρχισα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Δημήτρη Σαραντάκου «Τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες;» που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Γνώση και έχει τον υπότιτλο «Χρηστομάθεια». Κανονικά οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη, αλλά επειδή χτες ήθελα να βάλω ένα άρθρο για την Τρίτη και 13, μετέθεσα εκτάκτως το άρθρο του πατέρα μου για σήμερα.

Η σημερινή συνέχεια είναι η ογδοη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Σήμερα περνάμε στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, που έχει εργοβιογραφικά σκιαγραφήματα δημιουργών.

Οι Ίωνες διανοητές

Στην Ιωνία, τον τόπο που ο πολυταξιδεμένος Ηρόδοτος θεωρούσε ως το ωραιότερο μέρος της οικουμένης, άνθισε για πρώτη φορά το ελληνικό πνεύμα. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Τα λιμάνια της Ιωνίας, η Μίλητος, η Πριήνη, η Έφεσος, η Σμύρνη, ήταν από αμνημονεύτων χρόνων το σταυροδρόμι χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, γιατί πολλές από τις πόλεις αυτές υπήρξαν μινωικές και μυκηναϊκές αποικίες πριν επανεποικιστούν από Ίωνες και Αιολείς.

Σπουδαιότερη πόλη της Ιωνίας κατά τον 6ον αιώνα ήταν η Μίλητος, στις εκβολές του ποταμού Μαιάνδρου, όπου μπορούμε να πούμε πως γεννήθηκε η φιλοσοφία. Σημαντική επίσης και μακροβιότερη ήταν και η Έφεσος. Τον 6ον αιώνα στα λιμάνια της Μιλήτου μπορούσες να συναντήσεις πλοία από όλες τις μεσογειακές πόλεις και ανθρώπους κάθε φυλής και γλώσσας.

Εκεί έφταναν έμποροι από τα βάθη της Μικρασίας και από πιο μακριά, κι από εκεί ξεκινούσαν πλοία για όλα τα λιμάνια της Μεσογείου και του Εύξεινου. Στην Ιωνία δεν συγκεντρώθηκε μόνο μεγάλος πλούτος αλλά και πάμπολλες πληροφορίες και γνώσεις. Η κοινωνία των ιωνικών πόλεων ήταν η πιο ανοιχτή κοινωνία της εποχής της, και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση πλούτου και γνώσεων, έβαλε τον σπόρο από τον οποίο άνθισε η Φιλοσοφία.

Στη Μίλητο λοιπόν εμφανίστηκαν οι τρεις πρώτοι φιλόσοφοι, που επειδή ασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο με τη φύση, ονομάστηκαν από τον Αριστοτέλη φυσικοί ή φυσιολόγοι: ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης.

Θαλής Εξαμύου Μιλήσιος. Τοποθετείται στο μεταίχμιο μεταξύ των επτά σοφών και των πρώτων φιλοσόφων. Ο Πλάτων, ο οποίος δεν τον πολυσυμπαθούσε, τον θεωρεί έναν από τους επτά σοφούς, πρακτικό αστρονόμο και γεωμέτρη, ερευνητή της φύσης και επινοητή πολλών τεχνικών διατάξεων. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνο τον Αριστοτέλη και υιοθετείται από τον Διογένη τον Λαέρτιο. Άλλοι συγγραφείς εντούτοις τον θεωρούν φιλόσοφο, και μάλιστα ιδρυτή της φιλοσοφίας.

Γεννήθηκε γύρω το 625 π.Χ., και κατά μία παράδοση ο πατέρας του ήταν φοινικικής καταγωγής. Δεν είναι γνωστό κανένα βιβλίο του, και όπως φαίνεται πιθανότερο, δεν έγραψε τίποτα.

Ο Θαλής προσπάθησε να εξηγήσει την προέλευση του κόσμου χωρίς προσφυγή στο μύθο και σε υπερφυσικές δυνάμεις. Κατά τον Αριστοτέλη, δίδασκε ότι τα πάντα οφείλουν την αρχή τους στο νερό, που αποτελεί και το ουσιώδες συστατικό τους. Η ίδια η γη γεννήθηκε από το νερό και πλέει πάνω σ’ αυτό. Η ιδέα αυτή, όσο κι αν σήμερα φαίνεται απλοϊκή, αποτελεί εντούτοις το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανθρώπινη σκέψη. Σημασία δεν έχει η (λανθασμένη) αναγωγή της αρχής των πάντων στο νερό, όσο η αναγωγή της αρχής των πάντων σε ένα, και μάλιστα υλικό στοιχείο. Είναι η πρώτη γνωστή διατύπωση του φιλοσοφικού μονισμού.

Ο Θαλής ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αστρονομία, και κατά τον Ηρόδοτο πρόβλεψε την έκλειψη του ηλίου που έγινε στις 28 Μαΐου του 585, προκαλώντας τον θαυμασμό των συμπολιτών του. Δεν έχει εξακριβωθεί ο συλλογισμός ή η μέθοδος που τον οδήγησε σ’ αυτήν την πρόβλεψη, δεδομένου ότι στην εποχή του δεν είχαν ακόμη αποκτηθεί οι απαραίτητες αστρονομικές γνώσεις. Ίσως να χρησιμοποίησε πανάρχαιους βαβυλωνιακούς πίνακες των γενομένων εκλείψεων, σε συνδυασμό με την αρχή ότι οι εκλείψεις επαναλαμβάνονται με κάποιον κυκλικό ρυθμό. Το γεγονός είναι ότι αφιέρωνε πολύ χρόνο στη μελέτη των κινήσεων των αστέρων, και κατά μία παράδοση, παρατηρώντας τον έναστρο ουρανό, έπεσε σ’ ένα πηγάδι –ευτυχώς ξεροπήγαδο, πράγμα που προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια της υπηρέτριάς του: πως δηλαδή παρατηρεί με προσοχή τον ουρανό αλλά δεν βλέπει τι γίνεται μπροστά στα πόδια του.

Εκτός από τον έναστρο ουρανό όμως, ο Θαλής μελέτησε τα υλικά σώματα. Επισήμανε την έλξη που ασκεί ο μαγνήτης λίθος στο σίδερο, και παρατήρησε ότι το ήλεκτρο τριβόμενο σε μάλλινο ύφασμα έλκει διάφορα ελαφρά σωματίδια, γι’ αυτό και του αποδίδεται η πατρότητα του όρου ηλεκτρισμός. Τα δύο αυτά φαινόμενα τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι και η θεωρούμενη άψυχη ύλη διαθέτει κάποιο είδος ζωής, και γι’ αυτό τον λόγο πολλοί συγγραφείς ονομάζουν τον Θαλή και τους άλλους φυσιολόγους φιλόσοφους υλοζωιστές. Η αντίληψη αυτή φαίνεται σήμερα επίσης απλοϊκή, αλλά για την εποχή της αποτελούσε μεγάλο βήμα, γιατί απελευθέρωνε την ανθρώπινη σκέψη από πολλά μυθολογικά και υπερφυσικά δεσμά.

Κατά γενικήν αποδοχή, υπήρξε ο θεμελιωτής της γεωμετρίας, και απέδειξε για πρώτη φορά ορισμένα θεωρήματα τα οποία αργότερα συστηματοποίησε ο Ευκλείδης, όπως το ότι ο κύκλος διχοτομείται από τη διάμετρό του, ότι η εγγεγραμμένη σε ημικύκλιο γωνία είναι ορθή, ότι οι παρά την βάσιν γωνίες ισοσκελούς τριγώνου είναι ίσες, ότι οι κατά κορυφήν γωνίες είναι ίσες, ότι δύο τρίγωνα που έχουν μια πλευρά και δύο γωνίες ίσες είναι ίσα, και μελέτησε τις ιδιότητες των όμοιων τριγώνων, πράγμα που του επέτρεψε, κατά την παράδοση, να μετρήσει το ύψος των πυραμίδων από το μήκος της σκιάς τους.

Ο Θαλής, παράλληλα με την κατά κάποιον τρόπο επιστημονική δράση του, είχε ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της εποχής του και είχε συμβουλεύσει τη σθεναρή και από κοινού αντιμετώπιση της λυδικής απειλής, που αποτελούσε για τις ιωνικές πόλεις η επεκτατική πολιτική του Κροίσου. Εντούτοις, μολονότι οι λοιπές ιωνικές πόλεις ακολούθησαν τη συμβουλή του, η πατρίδα του η Μίλητος προχώρησε σε ειδική συνθήκη με τους Λυδούς.

Οι πρακτικοί συμπολίτες του τον ειρωνεύονταν συχνά πως μελετούσε τον ουρανό, παραβλέποντας την πραγματική ζωή και περιφρονώντας τα υλικά κέρδη. Εκείνος τότε τους απέδειξε πως, αν ενδιαφερόταν για τα χρήματα, θα μπορούσε να κερδίσει πολλά αν το ήθελε. Προβλέποντας, ύστερα από πολύχρονες μετεωρολογικές παρατηρήσεις, πως την επόμενη χρονιά θα είχε η περιοχή τους εξαιρετική ελαιοφορία, νοίκιασε εγκαίρως και σε χαμηλή τιμή όλα τα ελαιοτριβεία, όχι μόνο της Μιλήτου αλλά και της Χίου, τα οποία, όταν ήρθε η ώρα της συγκομιδής και υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση, τα εκχώρησε σε υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα να κερδίσει πολλά λεφτά. Απέδειξε έτσι ότι και οι φιλόσοφοι θα μπορούσαν να γίνουν πλούσιοι αν το ήθελαν.

Έζησε πολλά χρόνια και πέθανε παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες, εξαντλημένος, όπως γράφει ο Διογένης ο Λαέρτιος, από τη ζέστη και τη δίψα γιατί ήταν πολύ γέρος.

Αναξίμανδρος Πραξιάδου Μιλήσιος. Οι περισσότεροι συγγραφείς συμφωνούν ότι ο φιλοσοφικός λόγος αρχίζει με τον Αναξίμανδρο. Είναι ο πρώτος διανοητής που επιχείρησε να δώσει μια καθολική εικόνα του κόσμου αλλά και της πορείας των φυσικών πραγμάτων από την αρχή ώς το τέλος. Ταυτόχρονα υπήρξε από τους θεμελιωτές της επιστήμης, ή καλύτερα: της πρωτοεπιστήμης.

Δεκαπέντε χρόνια νεότερος από τον Θαλή, γεννήθηκε γύρω στο 610 και πέθανε 64 χρονών, τον δεύτερο χρόνο της 58ης Ολυμπιάδας (λίγο μετά το 546 π.Χ.), όταν τύραννος της Σάμου ήταν ο Πολυκράτης. Σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς ήταν συγγενής του Θαλή, όλοι δε συμφωνούν ότι υπήρξε μαθητής του. Δεν ήταν μόνο φιλόσοφος και επιστήμονας αλλά και δημόσιος άνδρας. Σύμφωνα με την παράδοση ίδρυσε την Απολλωνία, αποικία των Μιλησίων στον Εύξεινο Πόντο (τη σημερινή Σωζόπολη της Βουλγαρίας).

Τις απόψεις του τις διατύπωσε με συνοπτικό τρόπο στο κυριότερο βιβλίο του, που είχε τον τίτλο Περί φύσεως. Ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος το γνώριζαν πολύ καλά, καθώς και μεταγενέστεροι συγγραφείς όπως ο Απολλόδωρος ο Αθήναιος, ο Σιμπλίκιος και ενδεχομένως ο Πλούταρχος. Άλλα βιβλία του Αναξίμανδρου αναφέρονται με τους τίτλους Γης περίοδος, Περί των απλανών και Σφαίρα, μολονότι άλλοι φρονούν ότι το Περί φύσεως ήταν και το μοναδικό του σύγγραμμα, που περιλάμβανε τα παραπάνω έργα ως ιδιαίτερα μέρη του. Πάντως όλα αυτά τα βιβλία έχουν χαθεί και μόνο αποσπάσματά τους διασώθηκαν σε έργα άλλων συγγραφέων.

Ως αρχή και στοιχείο του κόσμου θεωρούσε το άπειρο, μια χωρίς πέρατα μάζα από την οποία γεννήθηκαν όλα: «Αιώνιο και αγέραστο είναι το Άπειρο και περιλαμβάνει όλους τους κόσμους» [αείδιον και άγηρον το άπειρον και πάντας περιέχον τους κοσμους].

Αξιοσημείωτες είναι ορισμένες αστρονομικές ή μετεωρολογικές παρατηρήσεις του. Πρώτος διατύπωσε την άποψη πως η Σελήνη είναι «ψευδοφαής» και παίρνει το φως της από τον Ήλιο, τον οποίον θεωρούσε πως είναι «καθαρότατον πυρ», η δε Γη είναι μετέωρη και δεν στηρίζεται ή αναρτάται από τίποτα, και ότι η βροχή γεννιέται «από τους ατμούς της γης καθώς τη θερμαίνει ο ήλιος» [εκ της ατμίδος της γης υφ’ ήλιον αναδιδομένης].

Δίδασκε επίσης ότι ο Κόσμος δεν είναι στατικός και αμετάβλητος αλλά ανακυκλώνεται συνεχώς, από τη γένεση στη φθορά και από τη φθορά στη γένεση.

Αναξιμένης Ευρυστράτου Μιλήσιος. Θεωρείται κι αυτός μαθητής του Θαλή, μολονότι ήταν σαράντα χρόνια νεότερός του, οπωσδήποτε όμως μαθήτευσε κοντά στον Αναξίμανδρο. Γεννήθηκε στη Μίλητο το 585 και είναι ο τρίτος από τους ίωνες φυσικούς φιλόσοφους. Στη θεώρηση του κόσμου και της φύσης επηρεάστηκε από τους δυο προγενέστερους, γιατί δέχεται, όπως ο Θαλής, πως υπάρχει μια πρωταρχική ουσία από την οποία γεννήθηκαν όλα –μόνο που αντί για το νερό, που δεχόταν ο Θαλής ως πρωταρχική ουσία, ο Αναξιμένης επιλέγει τον αέρα, τον οποίο ταύτιζε κατά κάποιον τρόπο με το άπειρο του Αναξίμανδρου.

Η πρωτοτυπία του όμως βρίσκεται στο ότι είναι ο πρώτος φιλόσοφος που έθεσε το πρόβλημα της μετατροπής των ποσοτικών μεταβολών σε ποιοτικές, και απέδιδε κεφαλαιώδη σημασία στην κίνηση, που τη θεωρούσε αιτία όλων των αλλαγών. Δίδασκε πως ολόκληρος ο Κόσμος βρίσκεται σε αιώνια και συνεχή περιστροφική κίνηση: «σαν τροχός περιστρέφεται ο κόσμος» [τροχού δίκην περιδινείσθαι τον κόσμον] έλεγε.

Ασχολήθηκε κι αυτός με την αστρονομία και είναι ο πρώτος που κατάλαβε ότι η Σελήνη παίρνει το φως της από τον Ήλιο, αλλά και ο πρώτος που ερμήνευσε τον μηχανισμό των εκλείψεων. Ακόμα είναι εκείνος που κατανόησε τη φύση των άστρων, υποστηρίζοντας πως «η φύση των άστρων είναι μεν πύρινη, περιέχει δε και κάποια γαιώδη σώματα, που περιστρέφονται μαζί τους και είναι αόρατα» [πυρίνην μὲν τὴν φύσιν τῶν ἄστρων, περιέχειν δέ τινα καὶ γεώδη σώματα συμπεριφερόμενα τούτοις ἀόρατα].

Γενικά ο Αναξιμένης έβαλε τα θεμέλια για τη μηχανική ερμηνεία των φυσικών φαινομένων

Είναι ο τελευταίος από τους μιλήσιους φιλόσοφους. Στα χρόνια του η πόλη του έγινε φόρου υποτελής στον Κροίσο της Λυδίας και αργότερα υποτάχθηκε στους Πέρσες. Ο περσικός ζυγός ήταν πολύ βαρύς και αποτέλεσε μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη της φιλοσοφικής σκέψης. Σιγά σιγά οι διανοητές της Ιωνίας έφυγαν από τον τόπο τους και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα ή σε πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας.

Ξενοφάνης Δεξίου* Κολοφώνιος. Είναι ένας από τους επιφανέστερους φιλοσόφους της εποχής, που μην αντέχοντας την κυριαρχία των Περσών στην Ιωνία, την οποία είχαν καταλάβει το 546 π.Χ., έφυγε τον επόμενο χρόνο, σε ηλικία εικοσιπέντε χρονών, μακριά από την «στυγεράν τυραννίην» τους, όπως τη λέει σε ένα απόσπασμά του.

Περιπλανήθηκε σε πολλές πόλεις και τόπους, πέρασε από τη Μάλτα, από την ελληνική αποικίας της Δαλματίας Φάρο, από τις Συρακούσες, από την Ζάγκλη (τη Μεσσήνη δηλαδή), και από την Κατάνη της Σικελίας, για να καταλήξει στην Ελέα, αποικία της Φώκαιας στη βόρεια ακτή της Καλαβρίας. Για να συντηρηθεί όλον αυτόν τον καιρό έκανε τον ραψωδό, απαγγέλλοντας τα Έπη του Ομήρου και του Ησιόδου, αλλά και δικά του ποιήματα, ένα από τα οποία αναφερόταν στην κτίση της πατρίδας του, του Κολοφώνα. Δυστυχώς ολόκληρο σχεδόν το έργο του, φιλοσοφικό και ποιητικό, έχει χαθεί εκτός από ελάχιστα αποσπάσματα.

Ο Ξενοφάνης εγκαταστάθηκε στην Ελέα, όπου δίδαξε φιλοσοφία στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και όπου πέθανε σε βαθύ γήρας, ενενήντα πέντε χρονών. Είχε πολύ τολμηρές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανατρεπτικές απόψεις, που του χάρισαν πολλούς εχθρούς. Τις καθιερωμένες αυθεντίες της ποίησης, τους επικούς Όμηρο και Ησίοδο, τους κατηγόρησε πως δεν έκαναν τίποτ’ άλλο παρά να νομιμοποιήσουν τα ανθρώπινα ελαττώματα, αποδίδοντάς τα και στους θεούς: «Και ο Όμηρος και ο Ησίοδος απέδωσαν στους θεούς όσα για τους ανθρώπους είναι ντροπή και κατηγορία, να κλέβουν, να μοιχεύουν και να ξεγελάν ο ένας τον άλλο» [πάντα θεοῖσ’ ἀνέθηκαν Ὅμηρός θ’ Ἡσίοδός τε, ὅσσα παρ’ ἀνθρώποισιν ὀνείδεα καὶ ψόγος ἐστίν, κλέπτειν μοιχεύειν τε καὶ ἀλλήλους ἀπατεύειν].

Αλλά και τους θεούς δεν τους άφησε έξω από την κριτική του. Κατά την άποψή του οι άνθρωποι δημιούργησαν τους θεούς «κατ’ εικόνα και ομοίωσή» τους: «Οι θνητοί φαντάζονται πως οι θεοί έχουν τη δικιά τους μορφή, φωνή και ενδυμασία». Οι Αιθίοπες τους θεούς τους τους φαντάζονται μαύρους και σιμούς, και οι Θράκες κοκκινομάλληδες και γαλανομάτες. Και αν είχαν χέρια τα βόδια, τα άλογα ή τα λιοντάρια και μπορούσαν να κάνουν με αυτά όσα οι άνθρωποι, θα ζωγράφιζαν τους θεούς τους τα άλογα όμοιους με άλογα και τα βόδια σαν βόδια».

Πολλοί μεταγενέστεροι συγγραφείς τον θεωρούν τον πρώτο εκπρόσωπο της αντίληψης πως υπάρχει ένας μόνο θεός, αλλά τους διαψεύδει ο Διογένης ο Λαέρτιος, ο οποίος γράφει πως ο Ξενοφάνης ταύτιζε τον θεό με το σύμπαν (δηλαδή τη φύση), για το οποίο δεχόταν πως δεν είχε αρχή ούτε τέλος. Κατά βάση ήταν σκεπτικιστής που αμφέβαλλε για όλα και θεωρούσε πως, και να υπάρχουν θεοί, οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να το γνωρίζουν.

* Σύμφωνα με άλλους συγγραφείς του Ορθαγόρου

Advertisement

196 Σχόλια προς “Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι (Δημ. Σαραντάκος) 8 – Οι Ίωνες διανοητές”

 1. nikiplos said

  Καλημέρα σας κι από εδώ…

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Κι είναι από τους Ιωνες που μας είπαν Γιουνάνι οι Αραβες κι απ αυτούς και τα σουαχίλι η Αφρική.

  Ολη η Μέση Αναυολή κι οι τούρκοι φυσικά Γιουναν μας λένε και Γιουνανιστάν την Ελλάδα.

  Κι εχεις και τον σουλτάνο Ερτογάν να λέει γιουνάν [και αϊ σιχτιρ, εμείς]

  Α, και τα 50 εκατομμύρια των ομογενών μας στην κινεζική επαρχία Γιουνάν!

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD

 3. Γς said

  2:

  Α, και στην Ιαπωνία

  «Στην Ιαπωνία υπάρχει η Λευκή Φυλή των Αϊνού (προφανώς εκ του Ίωνες), φυλή μεσο­γειακής καταγωγής, απομεινάρι των πανάρ­χαιων Ελλήνων αποίκων.»

  http://www.pronews.gr/istoria/644327_pelasgikes-pyramides-stin-kina-i-eleysi-ton-gioynan-ellinon

 4. Γς said

  Κι ούτε ένας κινέζος ση Νέα Ιωνία

 5. Corto said

  Χαίρετε!

  Ο Αναξίμανδρος υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους Ίωνες φυσικούς φιλοσόφους. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του έργου του είναι το γεγονός ότι συνέταξε έναν από τους πρώτους πραγματικούς χάρτες της ανθρωπότητας, θεμελιώνοντας έτσι την αρχαιοελληνική χαρτογραφική επιστήμη, η οποία έφτασε στο απόγειό της με τον Μαρίνο τον Τύριο στις αρχές του 2ου μ.Χ. αιώνα και την επινόηση της ισαπέχουσας κυλινδρικής προβολής.

 6. «Στην Ιωνία, τον τόπο που ο πολυταξιδεμένος Ηρόδοτος θεωρούσε ως το ωραιότερο μέρος της οικουμένης, άνθισε για πρώτη φορά το ελληνικό πνεύμα.» …και έσβησε οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβρη του ’22, όταν οι Βαλκάνιοι Νεοέλληνες το παρέδωσαν κυριολεκτικά στα χέρια του gazi Μουσταφά Κεμάλ….

 7. Νέο Kid said

  0. «και απέδειξε για πρώτη φορά ορισμένα θεωρήματα τα οποία αργότερα συστηματοποίησε ο Ευκλείδης, όπως το ότι ο κύκλος διχοτομείται από τη διάμετρό του»
  Για την ακρίβεια ο Ευκλείδης στα Στοιχεία δεν κάνει αναφορά στο Θαλή. Και αντιμετωπίζει την πρόταση όχι σα θεώρημα αλλά σαν προφανές πόρισμα (αξίωμα).
  Από (Στοιχεία, βιβλίο πρώτο), «Κύκλος εστί σχήμα επίπεδον υπό μιας γραμμής περιεχόμενον [ή καλείται περιφέρεια], πρός ήν αφ’ενός σημείου τών εντός τού σχήματος κειμένων πάσαι αι προσπίπτουσαι ευθείαι [πρός τήν τού κύκλου περιφέρειαν] ίσαι αλλήλαις εισίν. Κέντρον δε τού κύκλου το σημείον καλείται. Διάμετρος δε του κύκλου εστίν ευθεία τις διά τού κέντρου ηγμένη και περατουμένη εφ’ εκάτερα τά μέρη υπό τής τού κύκλου περιφερείας, ΗΤΙΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑ ΤΕΜΝΕΙ τόν κύκλον».

  Στον παραπάνω ορισμό ο Ευκλείδης ταυτίζει τον κύκλο με τον δίσκο. Για αυτό το λόγο εμφανίζεται ο όρος περιφέρεια. Με άλλα λόγια οι λέξεις περιφέρεια και κύκλος περίγραφαν στην αρχαιότητα αυτά που σε σημερινή ορολογία λέμε κύκλος και δίσκος αντίστοιχα.

  Η αναφορά στο Θαλή σε σχέση με τη διχοτόμηση του κύκλου (ή κυκλικού δίσκου με σημερινή ορολογία) είναι του Πρόκλου ,στα γνωστά σχόλιά του επί των Στοιχείων του Ευκλείδη.

 8. Alexis said

  Πολύ καλό το σημερινό απόσπασμα και όπως πάντα περιεκτική, ακριβής και πυκνή η γραφή του Δημήτρη Σαραντάκου.
  Χωρίς να θέλω να …προσβάλλω τον Θαλή 🙂 αυτό με την πρόγνωση της πολύ πλούσιας καρποφορίας της ελιάς επιστημονικά δεν στέκει και θεωρώ ότι το πέτυχε απλά ποντάροντας στις πιθανότητες και σε παρατηρήσεις που είχε κάνει επί χρόνια.

 9. Anasto said

  Καλημέρα σας.

  Και δεν μου λες Γς… Το Γκόλντεν το Γουόκ, το Νου το Μπαμπού και το Τσάινα το Γουόκ το Τάιμ, τι τα έχουν, Θιβετιανοί;

 10. Γιώργος said

  Οι (αρχαίοι έλληνες) ίωνες διανοητές άνοιξαν το δρόμο για την επιστήμη η οποία χθες έχασε ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της, τον Στήβεν Χόκινς. Ταλαιπωρημένος από τον ασθένειά του με μόνο όπλο το μυαλό του προσέφερε όχι μόνο στην επιστήμη την ίδια αλλά και στη διάχυση των πορισμάντων των ερευνών των φυσικών επιστημών, ενάντια σε κάθε σκοταδισμό, σε ολους μας, που δεν έχουμε το απαιτούμενο υπόβαθρο γνώσεων να μελετήσουμε οι ίδιοι τα συγγράμματα, τις μελέτες και τα επιστημονικά βιβλία.

 11. Γιώργος said

  Χόκινγκ φυσικά (αδύνατο να καταλάβω τη λογική του autocorrect…

 12. Γς said

  8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018

 13. Νέο Kid said

  Πέθανε ο Χώκιν? 😦

 14. Θαλής said

  8 Τι λε ρε που δεν πρόβλεψα επιστημονικώς την καρποφορία… άντε να δεις αν έρχομαι

 15. Νέο Kid said

  Ο Ηράκλειτος πώς και δεν παίζει στο Γιουνάν Χώλ οφ φέημ; Κρίμας κι άδικο! (εκτός αν υπάρχει και συνέχεια)

 16. # 8

  Αλέξη δεν συμφωνώ. Σήμερα βέβαια με ραντίσματα, λιπάσματα και αρδεύσεις η ελαιοφορία δεν εξαρτάται τόσι πολύ από την φύση αλλά ειδικά σε περιοχές που κυριαρχούσε μια ποικιλία ελιάς ήταν γνωστό πως οι καλές χρονιές ήταν χρονιά παρά χρονιά ή και πιο αραιά. Στα μέρη μου- άγονα εντελώς- οι ελιές καρπίζανε κάθε τέσσερα χρόνια. κάποιος πεισματάρης ελληνοαμερικάνος άλλαξε όλες τις ελιές στο κτηματάκι του με ράτσα που έδινε καρπό κάθε χρόνο. Μεγαλώσαν τα δεντράκια, πλήρωνε και τα σκάλισε, τα κόπρισε, τα πότισε, ανθίσανε, δέσανε καρπό και περίμενε παραγωγή μόνος αυτός με όλα τα δέντρα δίπλα άδεια από καρπό…
  Αμ δε…όλοι οι δάκοι της περιοχής δεν βρίσκανε αλλού καρπό και συγκεντρώθηκαν σ’ αυτά τα δέντρα. Παράτησε τη φροντίδα τους και τα δεντράκια προσαρμόστηκαν στις συνθήκες των γειτόνων τους κι έδιναν κι αυτά καρπό κάθε τέσσερα

 17. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  15 Ο Ηράκλειτος ήταν νεότερος.

  14 Μας διαβάζουν και εκεί;!

 18. Triant said

  Καλημέρα.

  Τα περί πρόβλεψης καρποφορίας κλπ. τα θεωρώ αστεία. Απλώς νοικιάζοντας όλα τα ελαιοτριβεία καθόρισε και τις τιμες. Απλό μονοπώλιο. Ακόμα κι αυτό οι ΑΗΠ το ανακάλυψαν 🙂 🙂 🙂

  Χώρια του ότι για να μπορεί να τα νοικιάσει όλα δεν θάταν και κανένα φτωχαδάκι εξ αρχής. Τα λεφτά στα λεφτά (κι αυτό οι ΑΗΠ)!

 19. Νέο Kid said

  18. Σωστόος! Γιατί, εκπαιδευτικά ταξιδάκια στην Αίγυπτο τότε,μπορούσε να πάει ο κάθε πένητας; Σαν 100 Εράσμους μαζεμένα σημερινά.

 20. nikiplos said

  @18, @19 ήταν έμπορος αφού…

  @18, αν δεν υπήρχε ψηλή καρποφορία θα σου έλεγα εγώ αν έβγαζε τα χρήματά του… Εξον κι αν είχε και πολλά ελαιοπερίβολα… Καθετότητα στην παραγωγή… 😉

 21. […] Πηγή: Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι (Δημ. Σαραντάκος) 8 – Οι Ίωνες δ… […]

 22. Νέο Kid said

  18. Βασικά, η εικασία σου επιβεβαιώνεται μάλλον εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Thales_of_Miletus
  «Another version of the story has Aristotle explain that Thales had reserved presses in advance, at a discount, and could rent them out at a high price when demand peaked, following his prediction of a particularly good harvest. »

  Kαι για να το λέει κι ο Αρίστος (που από Φυσική δε σκάμπαζε πολλά, αλλά τον καπιταλισμό και τους μηχανισμούς του τα ήξερε καλά η γάτα!) έτσι θα ήταν.

 23. sarant said

  22 Όμως when demand peaked, following his prediction

 24. Γιάννης Ιατρού said

  12, 13: RIP Δυστυχώς !!!

 25. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  >ποντάροντας στις πιθανότητες και σε παρατηρήσεις που είχε κάνει επί χρόνια.
  Θα απαντήσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος 🙂 , αλλά κι αυτό επιστημονική μέθοδος είναι! Στατιστική, όχι γεωπονική, αλλά το αποτέλεσμα μετράει…

  >Απλώς νοικιάζοντας όλα τα ελαιοτριβεία καθόρισε και τις τιμες
  Υποθέτω πως τα ελαιοτριβεία, όπως και τώρα, σε μεγάλο ποσοστό πληρώνονταν σε είδος. Άρα, αυτός που τα νοικιάζει περιμένει να κερδίσει από τη μεγάλη παραγωγή, αλλιώς δεν θα νοικιάσει καθόλου.

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Φαντάζομαι ότι και άλλοι είχαν λεφτά αλλά ο Θαλής τα αξιοποίησε πιο αποδοτικά! 🙂

 27. Avonidas said

  Καλημέρα (οθντ)

  Αντίο, Χώκινγκ 😥

  Γεννήθηκε στην επέτειο θανάτου του Γαλιλαίου.
  Πέθανε στα γενέθλια του Αϊνστάιν.

  Αυτό θα πει αφοσίωση στο συμβολισμό.

 28. LandS said

  20 Ο Τζι έχει δίκιο. Οι σοδειές της ελιάς είναι προβλέψιμες. Τώρα γιατί αγόρασε τα λιοτρίβια και όχι τα χτήματα; Μα πάντοτε ο δευτερογενής τομέας έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από τον πρωτογενή.

 29. dryhammer said

  Και στην Ινδία και Ινδονησία, γιουνάνι είναι οι Έλληνες (και οι γιατροί). Έτσι έμαθα στο βαπόρι, αν με γέλασαν…

  Στην Κίνα η Ελλάδα είναι σιλά (όπως και η κότα)

 30. Avonidas said

  Προβλέποντας, ύστερα από πολύχρονες μετεωρολογικές παρατηρήσεις, πως την επόμενη χρονιά θα είχε η περιοχή τους εξαιρετική ελαιοφορία, νοίκιασε εγκαίρως και σε χαμηλή τιμή όλα τα ελαιοτριβεία, όχι μόνο της Μιλήτου αλλά και της Χίου, τα οποία, όταν ήρθε η ώρα της συγκομιδής και υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση, τα εκχώρησε σε υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα να κερδίσει πολλά λεφτά. Απέδειξε έτσι ότι και οι φιλόσοφοι θα μπορούσαν να γίνουν πλούσιοι αν το ήθελαν.

  Ο Λάμπρος να τα βλέπει, που μας έχει φουσκώσει τα μ*ζεα ποιος βγάζει τα πιο πολλά λεφτά. Και να προσέξει ιδιαίτερα το «αν το ήθελαν» 😉

 31. Νέο Kid said

  23. Το following his prediction είναι ψιλοαυθαίρετο και ψιλοάσχετο. Ο Θαλής (Αριστοτέλης) ήξεραν τους μηχανισμούς δημιουργίας «τεχνητής ζήτησης» . Το μονοπώλιο (in the short term τουλάχιστον) προκαλεί ζήτηση. (ακόμα κι όταν δεν θα έπρεπε κανονικά να προκαλεί). Ελεμένταρυ Ταλέσιαν μάρκετ σόουλ μανιπουλέισον , ντήα Νικοκύρη! 🙂

 32. Avonidas said

  #30. Για να μην πούμε για τον μεσιέ Βολταίρο, που έκλεβε (νόμιμα) στη λοταρία :-/

 33. Νέο Kid said

  27. Σε βρίσκω κάπως αδιάβαστο στις Πιθανότητες (ή έστω κάπως αντεπιστημονικά συναισθηματικό… 🙂 )
  Θα ήταν παντελώς απίθανο (μάλλον αδύνατο) να μη συνέπεπτε ο θάνατός του με κάποια επαίτειο γέννησης ή θανάτου κάποιου μεγάλου επιστήμονα.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Birthday_problem

 34. Γς said

  29:

  希臘

  Ναι

  Και πολύ Σαντορίνη, λόγω γάμων των Κινέζων εκεί

 35. Avonidas said

  33. Μόνο που δεν μιλάμε για κάναν φον Φούφουτο, αλλά για δύο πυλώνες της φυσικής. Και συμπίπτει ΚΑΙ η γέννηση ΚΑΙ ο θάνατος. Ε, μεταφυσικά απίθανο δεν είναι, αλλά είναι κάπως γερή η σύμπτωση.

  Αν μη τι άλλο, θα ‘χουμε μια ακόμη επέτειο να θυμόμαστε την Ημέρα του Πι.

 36. cronopiusa said

  «Ουδέν» έφη «τον θάνατον διαφέρειν του ζην».
  «Συ ούν,» έφη τις, «διά τι ουκ αποθνήσκεις;»
  «ότι,» έφη, «ουδέν διαφέρει.»

  Stephen Hawking Sings Monty Python… Galaxy Song (Music Video)

 37. Καλημέρα,
  7 «Στον παραπάνω ορισμό ο Ευκλείδης ταυτίζει τον κύκλο με τον δίσκο. Για αυτό το λόγο εμφανίζεται ο όρος περιφέρεια. Με άλλα λόγια οι λέξεις περιφέρεια και κύκλος περίγραφαν στην αρχαιότητα αυτά που σε σημερινή ορολογία λέμε κύκλος και δίσκος αντίστοιχα.»
  Μα και στα δικά μου μαθητικά χρόνια,, δεκαετία του 70 δηλαδή, το ίδιο λέγαμε. Κύκλος (και εμβαδόν κύκλου που έχει ξεμείνει σαν ορολογία ακόμα σήμερα, αν και κανονικά είναι όπως λες κυκλικού δίσκου) και περιφέρεια.

 38. sarant said

  29 Γιουνάν μάς λένε οι Ινδοί αλλά στα σανσκριτικά είναι γιαβάν. Όπως και στα εβρέικα. Και περιέργως δεν έχουμε άρθρο γι αυτό το θέμα.

 39. Νέο Kid said

  35. Nτάξει μωρέ… πυλώνες τώρα, και κουραφέξαλα. Ως γνωστόν ,Γιουνάνηδες τούς φώτισαν κι αυτούς. Τον Ιταλιάνο ο αρτέμπορας Τζιόρτζιο Κατακουτσίνο* (Γεώργιος Κατακουζηνός με καταγωγή από Γαστούνη) και τον Οβριό ο Καραθόδωρας ο Ίων. 🙂

  * Σύμφωνα με τη βιογραφία του Γαλιλαίου, πήγαινε στο φούρνο του Κατακουτσίνο για να αγοράζει τσιαπάτα κι όπως ο Κτακατσίνο ξεφούρνιζε και πέταγε τα ψωμιά στον αέρα, παρατήρησε ότι μικρές και μεγάλες τσιαπάτες πέφτανε ταυτόχρονα στον πάγκο. Ζήτησε να πειραματιστεί επιτόπου ,αλλά ο Τζιόρτζιο του έδωσε τη θρυλική απάντηση-προκληση » Ρε Γκαλιάνο κάρο, δεν πας στην κορφή του πύργου να δεις αν έρχομαι! «

 40. […] Δεξίου* Κολοφώνιος. Είναι ένας από τους επιφανέστερους […]

 41. Avonidas said

  #39. Τους πυλώνες δε θα τους ξαναβρίσεις. Τους πυλώνες!

 42. Avonidas said

  Έζησε πολλά χρόνια και πέθανε παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες

  Και μετά σου λένε για ασυνέχεια του ελληνικού έθνους…

  (Τον Πανιώνιο έβλεπε;)

 43. Γς said

  «Η πρώτη μου επαφή με την Ελλάδα ήταν στο μάθημα ιστορίας όταν είδα μια εικόνα σε ένα βιβλίο τους στρατιώτες του Μέγα Αλέξανδρου να τον ακολουθούν στη μάχη.

  Α, οι Μπαγιονάνι.

  Μπαγιονάνι οι Ελληνες.
  Μπουγιονάνι η Ελλάδα.
  Λουγιονάνι τα Ελληνικά, η γλώσσα»

  Εγραφε η Μιρέμπε [=Ειρήνη]

  http://miremben.blogspot.gr/2016/06/blog-post_39.html

 44. LandS said

  39. Όχι ο Ίων, αλλά ο Βυζάντιος.

 45. Γς said

  38:

  >Και περιέργως δεν έχουμε άρθρο γι αυτό το θέμα.

  Να βάλουμε!

 46. Νέο Kid said

  42. Σιγά να μην έβλεπε τον φουσταρά τον αιώνιο! Στους Ολυμπιακοί αγώνες λέμε πέθανε ,κύριος! Το Θρύλο έβλεπε δηλαδή ,και του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι από ρίψη αντικειμένου από άλλους επιστημονες!….

 47. Ρουμί, αντίθετα, ονομάζουν το λατινικό αλφάβητο όταν το χρησιμοποιούν για τη μαλαισιανή γλώσσα, και Ρουμί («Ρωμαίους», ή, αν προτιμάτε, Έλληνες) ονόμαζαν οι ντόπιοι σουλτάνοι τα οθωμανικά πληρώματα που τους βοηθούσαν τον 16ο αιώνα εναντίον των Πορτογάλων στον Ινδικό Ωκεανό.

 48. Avonidas said

  #46. Σε λίγο θα μας πεις ότι του την άναψε ο Ιβάν 😉

 49. sarant said

  47 Σε κάποιες λίγες γλώσσες του Καυκάσου, πχ τσερκέζικα, η Ελλάδα έχει όνομα που παραπέμπει στο Ρουμ, νομίζω Ουρούμ ή Ουρίμ.

 50. cronopiusa said

  physics4u Αναξίμανδρος ο φιλόσοφος του απείρου και του αέναου σύμπαντος

 51. Νέο Kid said

  Και Τούρκοι τους Κύπριους ρουμ τους λένε. Όχι γιουναν

 52. Γς said

  Κανένας Βενέδικτος;
  Ευφράσιος;
  Καμιά Ματθίλδη στο ιστολόγιο;

  Γιορτάζουν σήμερα

 53. dryhammer said

  39. Ο οποίος φούρναρης, ενθυμούμενος και τιμώντας την παραίνεση του πατρός του να προσέχει για να μάθει τη δουλειά «Τήρα, ορέ, μη σου…» ονόμασε έτσι το ομώνυμο σκεύασμα που εφηύρε, κόβοντας το «ορέ» ως κακόηχο.

 54. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  48 Τώρα θα έβαζα φωτιά στο νήμα αποκαλύπτοντας (με αδιάσειστα τεκμήρια εκ της προσωπικής μου βιβλιοθήκης, εάν προκληθώ…) πως ο Θαλής σκοτώθηκε από ιπτάμενο ρολό ταμειακής μηχανής, αλλά έχετε χάρη που σέβομαι τον Νικοκύρη…

 55. Νέο Kid said

  53. Σπετάκολο!! 👍🏼😛

 56. Avonidas said

  Όπως βλέπεις, Νικοκύρη, ο μόνος τρόπος να επέλθει αρμονία στο ιστολόγιο είναι να φιλοσοφήσουν οι ποδοσφαιρόφιλοι ή να παίξουν μπάλα οι φιλοσοφούντες 🙂

 57. spiral architect 🇰🇵 said

  O χρόνος (του) τελείωσε. 😦

  Stephen Hawking's big ideas … made simple – video animation | Science | The Guardian

 58. atheofobos said

  Το βίντεο αυτό επιβεβαιώνει την μοναδική αίσθηση του χιούμορ που είχε ο Stephen Hawking.
  Είχε εμφανιστεί επίσης 4-5 φορές και στο Τhe big bank theory

 59. Γιάννης Ιατρού said

  Επρουκλήθην … (#35)

 60. Alexis said

  Η παρενιαυτοφορία της ελιάς, το φαινόμενο δηλαδή να καρπίζει κάθε δεύτερη χρονιά ή και πιο αραιά εξαρτάται κυρίως από το «στρεσάρισμα» των ελαιοδέντρων. Σε ξερικές καλλιέργειες (η συντριπτική πλειονότητα στην Ελλάδα) όσο πιο άγονα τα εδάφη και όσο λιγότερες οι καλλιεργητικές φροντίδες τόσο πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο. Άρα με άρδευση, λίπανση και σωστή καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, το περιορίζει κανείς σημαντικά, μέχρις εξαλείψεως.
  Άλλος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την καρποφορία είναι οι θερμοκρασίες του χειμώνα που προηγήθηκε. Χειμώνας φυσιολογικά ψυχρός (αλλά όχι ακραίος) οδηγεί σε πλούσια καρποφορία ενώ ήπιος, ζεστός χειμώνας (όπως τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής) οδηγεί σε μειωμένη καρποφορία.

  Ωστόσο:
  Σε τοπικό επίπεδο, σε μία μικρότερη ή μεγαλύτερη περιοχή, ή όποια καλή σοδειά μπορεί να χαθεί (ακριβέστερα να μειωθεί πολύ) από εντελώς απρόβλεπτους παράγοντες που έχουν να κάνουν κυρίως με τον καιρό. Στην Κρήτη π.χ. πριν από 3 χρόνια έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς από θερμούς και ξηρούς νοτιάδες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της άνθησης και που οδήγησαν σε πολύ μικρή καρπόδεση. Στην Πρέβεζα η περσινή χρονιά, από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο, ήταν εξαιρετικά άνυδρη (πράγμα πολύ ασυνήθιστο) και χάθηκε επίσης μεγάλο μέρος της σοδειάς. Ένα δυνατό καλοκαιρινό χαλάζι πάλι μπορεί να σου καταστρέψει το 30-40% της παραγωγής ή και περισσότερο. Οι εξάρσεις του δάκου επίσης έχουν να κάνουν με τη χρονιά και τις καιρικές συνθήκες. Ζεστό καλοκαίρι με 1-2 γερούς καύσωνες «τελειώνει» το δάκο, δροσερό με υγρασίες και βροχερό φθινόπωρο τον «φουντώνει».
  Όλα αυτά είναι φαινόμενα που κανένα μαθηματικό μοντέλο και καμία θεωρία των πιθανοτήτων δεν μπορεί να προβλέψει.
  Παίζεις με τις πιθανότητες, κάνεις όλα όσα πρέπει και αν όλα πάνε καλά χωρίς απρόοπτα θα πάρεις μια καλή σοδειά.

  Αυτό εννοούσα όταν έγραψα ότι «δεν στέκει επιστημονικά να μιλάμε για πρόβλεψη της καρποφορίας».

 61. Alexis said

  #14: Εσύ δεν ήσουνα κάποιος που έκανε βουτιές σε νιπτήρες; Πότε άλλαξες όνομα; 😆 😆 😆

 62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  60 > Στην Πρέβεζα η περσινή χρονιά, από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο, ήταν εξαιρετικά άνυδρη (πράγμα πολύ ασυνήθιστο) και χάθηκε επίσης μεγάλο μέρος της σοδειάς

  Καλά, ο Λόχος, η Φρουρά, έστω η Εξηκονταρχία τι κάνουνε? Τζάμπα τους πληρώνουμε?

 63. Avonidas said

  #36. Πενταετής άδεια από την κυβέρνηση στο ζιζανιοκτόνο της Monsanto

  #60. Οι εξάρσεις του δάκου επίσης έχουν να κάνουν με τη χρονιά και τις καιρικές συνθήκες. Ζεστό καλοκαίρι με 1-2 γερούς καύσωνες «τελειώνει» το δάκο, δροσερό με υγρασίες και βροχερό φθινόπωρο τον «φουντώνει».

  Είναι και το Ντι Ντι Τι:

 64. spiral architect 🇰🇵 said

  Δύτα, μας μπέρδεψες!

 65. Γς said

  Ιωνες

  Και θυμάμαι πριν καμιά τριανταριά χρόνια κάποιοι Τούρκοι [της μαχόμενης μεμετικής πατριωτικής γενετικής] δημοσίευσαν ένα χαρτί που συνέκριναν τις συχνότητες μερικών αλληλομόρφων γονιδίων των Τούρκων με αυτές των Ευρωπαίων.

  Ετσι για πλάκα πήρα τα δεδομένα των διαφόρων περιοχών της χώρας και τα συνέκρινα μεμονωμένα.

  Χαμός: Η ανατολική Ανατολία π.χ. καμία σχέση με Ευρώπη. Με Ιράκ και βάλε.

  Αυτό όμως που ήταν εντυπωσιακό ήταν η ομοιότητα του διαμερίσματος του Αιγαίου με την Ελλάδα.

 66. dryhammer said

  Στο πλαίσιο της μελέτης «Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι», θυμήθηκα τον πατέρα μου που έλεγε πως «η ελιά είναι κακή μάνα, μόλις ζοριστεί τα ρίχνει κάτω, άνθη, καρπούς, όλα. Γι αυτό ζει 2-3 χιλιάδες χρόνια. Η αμυγδαλιά που είναι καλή μάνα, άμα χαλαστούν τ΄ αμύγδαλα, ξεραίνεται κι εκείνη.»

 67. Ασχετον μεν αλλ’ άμα τω ήρι αφιχθέντι ν’ ακούσουμε και κάνα επίκαιρο άσμα…https://www.youtube.com/watch?v=0OGPso1rbx0

 68. Avonidas said

  #59. Ρε κακόψυχε Ιατρού, παίζεις με τον πόνο μας;!

  Ποιος θα κβαντώσει τώρα τη βαρύτητα, μου λες; 😦

 69. Γιάννης Ιατρού said

  52: Γς, βάζεις ιδέες 🙂

 70. spiral architect 🇰🇵 said

  Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι, ο Στίβεν Χόκινγκ πρέπει να θαφτεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ δίπλα από το Νεύτωνα. 😪

 71. ΓιώργοςΜ said

  60 Ή πώς, με ένα μικρό προβοκατόρικο σχόλιο, παίρνει κανείς συνοπτικά όλα όσα χρειάζεται να ξέρει για την ελιά 😀 😀 😀

 72. spiral architect 🇰🇵 said

  Κακόψυχε Ιατρού δεν παίζεσαι! 😀 😀

 73. sarant said

  51 Ενδιαφέρον!

  56 Ακριβώς!

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας παίξουν μπάλα οι φιλόσοφοι:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789602213438-perryman-mark-alexandreia-oi-filosofoi-paizoun-mpala-163216&ved=2ahUKEwj9_Pn82uvZAhUB6KQKHVuxAHIQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw0ZT7K89729o–fpdS3_Q-C

 75. Avonidas said

  #74. Ας παίξουν μπάλα οι φιλόσοφοι:

  Ας παίξουν 🙂

 76. spiral architect 🇰🇵 said

 77. geobartz said

  8, Alexis said : «αυτό με την πρόγνωση της πολύ πλούσιας καρποφορίας της ελιάς επιστημονικά δεν στέκει και θεωρώ ότι το πέτυχε απλά ποντάροντας στις πιθανότητες και σε παρατηρήσεις που είχε κάνει επί χρόνια.
  (ίδε και σχόλια 14, 16, 18, κλπ)

  #Η παρενιαυτοφορία (αυξημένη καρποφορία χρονιά παρά χρονιά) παρατηρείται μέχρι και σήμερα. Βεβαίως ο Θαλής ήξερε το φαινόμενο (όπως και πολλοί σύγχρονοί του!). Σήμερα την ξέρουν καλά οι βιοκαλλιεργητές (όνλυ οι ρέαλ, όχι βέβαια οι …μαϊμού τοιούτοι).
  Επίσης, ο Θαλής ήξερε οπωσδήποτε και το παρακάτω εμπορικό «φαινόμενο»: Λοιπόν, ένας …μαθητής του Θαλή ασκούσε μέχρι πριν κάποια χρόνια το επάγγελμα του μπαξεβάνη. Καλλιεργούσε στον περιορισμένης έκτασης μπαξέ του όποιο προϊόν ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ότι θα πάει καλά. Έβλεπε λοιπόν ότι φέτος (ας πούμε) τα σκόρδα δεν είχαν καθόλου καλή τιμή πώλησης; Έβαζε τότε στον μπαξέ του όσα περισσότερα σκόρδα μπορούσε, σίγουρος ότι την επόμενη χρονιά θα έπιανε μεγάλες τιμές. Και τα κατάφερνε θαυμάσια πάντοτε.
  Και για να επανέλθουμε στον Θαλή, σίγουρα ο Μιλήσιος σοφός είχε παρατηρήσει και το φαινόμενο της λεγόμενης υδρολογικής εμμονής: Οι βροχερές χρονιές έρχονται καταποδιαστές (το ίδιο και οι ξερές). Συνεπώς, δεν είναι καθόλου τραβηγμένο να θεωρήσουμε ότι ο Θαλής προέβλεψε τόσο την καλή καρποφορία όσο και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες!
  Ωραίος λοιπόν ο Θαλής. Αν ζούσε σήμερα θα μπορούσαμε να τον καλέσουμε να μας κάνει μερικές επενδύσεις, να αγοράσει καμιά ομάδα κλπ, κλπ!

 78. sarant said

  76 Υπάρχει και μια φωτογραφία του Χώκιν τότε που ακόμα περπατούσε (αλλά με μπαστούνια), φοιτητής, σε διαδήλωση.

 79. 78 Την πόσταρα πρωί-πρωί στο μηνολόγιο, αλλά ευτυχώς δεν την πρόσεξε κανένας διότι

 80. sarant said

  79 Μόλις είδα κι εγώ τη διάψευση…….!

 81. Ριβαλντίνιο said

  Η έκλειψη ηλίου που προέβλεψε ο Θαλής είχε σαν αποτέλεσμα να κάνουν ειρήνη οι Λυδοί και οι Μήδοι :

  άναψε πόλεμος ανάμεσα στους Λυδούς και τους Μήδους, που κράτησε πέντε χρόνια, και μέσα σ᾽ αυτά πολλές φορές νίκησαν οι Μήδοι τους Λυδούς, και πολλές φορές οι Λυδοί τους Μήδους. Στη διάρκεια αυτού του πολέμου έδωσαν και μια μάχη νυκτερινή. [1.74.2] Και ενώ εξακολουθούσαν τον πόλεμο ισόπαλοι, τον έχτο χρόνο, σε μια συμπλοκή, συνέβη πάνω στη μάχη ξαφνικά η μέρα να γίνει νύχτα. Αυτή την αλλαγή της μέρας σε νύχτα, την είχε ο Θαλής ο Μιλήσιος πει από πριν στους Ίωνες πως θα γίνει, προκαθορίζοντας και τον χρόνο αυτόν, μέσα στον οποίο πραγματικά και έγινε η μεταβολή. [1.74.3] Οι Λυδοί και οι Μήδοι, όταν είδαν τη μέρα να γίνεται νύχτα, σταμάτησαν τη μάχη και πρόθυμα έσπευσαν και οι δύο να κλείσουν μεταξύ τους ειρήνη. Εκείνοι που τους έφεραν σε συμβιβασμό ήταν ο Συέννεσης από την Κιλικία και ο Λαβύνητος από τη Βαβυλώνα. [1.74.4] Αυτοί είναι που έσπρωξαν να γίνουν οι όρκοι και επιπλέον πέτυχαν να τους δέσουν και με αμοιβαίο γάμο. Αποφάσισαν δηλαδή ο Αλυάττης να δώσει την κόρη του Αρύηνη νύφη στο γιο του Κυαξάρη· γιατί δίχως στενό συγγενικό δεσμό, οι συμφωνίες δε συνηθίζεται να κρατούν για πολύ. [1.74.5] Τους όρκους τούς κάνουν οι λαοί αυτοί, όπως και οι Έλληνες, και επιπλέον χαράζουν πάνω πάνω το δέρμα των χεριών τους και γλείφουν ο ένας το αίμα του άλλου.

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=30&page=12

  https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Eclipse

  Αντίθετα ο Κολόμβος είχε προβλέψει στους Ινδιάνους μια έκλειψη σελήνης :

  Christopher Columbus, in an effort to induce the natives of Jamaica to continue provisioning him and his hungry men, successfully intimidated the natives by correctly predicting a total lunar eclipse for March 1, 1504 (visible on the evening of February 29 in the Americas), using the Ephemeris of the German astronomer Regiomontanus.

  https://en.wikipedia.org/wiki/March_1504_lunar_eclipse

  Γενικά οι ιθαγενείς εντυπωσιάζονταν με τέτοια πράγματα :

 82. Ριβαλντίνιο said

  τους επικούς Όμηρο και Ησίοδο, τους κατηγόρησε

  Αυτό το έκαναν και άλλοι. Π.χ. ο ομηρομάστιξ Ζωίλος , ο Πυθαγόρας που τους είδε να βασανίζονται στον Κάτω Κόσμο για όσα είπαν για τους θεούς και ο Ηράκλειτος που έλεγε πως του Ομήρου του άξιζε να τον αποβάλλουν από τους αγώνες και να τον σαπίσουν στο ξύλο.

  Για τον Ξενοφάνη μια άποψη :

  Ποιο είναι το συμπέρασμα του Ξενοφάνη ύστερα από τις παραπάνω διαπιστώσεις του; Δεν φτάνει σε μια απόρριψη της πίστης σε θεούς, στην ιδέα της αθεΐας. Αντικαθιστά την πολυθεΐα με τη μονοθεΐα. Προτείνει μια μονοθεΐα δικής του σύλληψης. Λέει για το θεό: «Ένας θεός, ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους, ανώτατος υπάρχει, που δεν είναι όμοιος ούτε στο σώμα ούτε στη σκέψη με τους θνητούς. Είναι όλος όραση, όλος νόηση, όλος ακοή. Και πάντοτε στον ίδιο τόπο στέκει, χωρίς καθόλου να κινείται, κι ούτε άρμοζει να πηγαίνει πέρα-δώθε· αλλά χωρίς κόπο με το νου και τη θέληση του όλα τα συνταράζει».

  (..)

  Η μονοθεΐα του Ξενοφάνη είναι μοναδική για την εποχή του. Δεν συναντιέται ούτε σε μεταγενέστερες εποχές. Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και οι άλλοι μεγάλοι φιλόσοφοι δεν έφτασαν στην ιδέα της μονοθεΐας ή τουλάχιστον δεν τόλμησαν να την υποστηρίξουν. Τη μονοθεία θα συναντήσουμε μόνο στους Κυνικούς που απέρριπταν την πολυθεΐα από αντίδραση προς την κρατική θρησκεία. Στην κλασική Αθήνα άρνηση των θεών της πόλης και διδασκαλία για ένα και μόνο θεό συνιστούσε αθεΐα και έγκλημα κατά της πολιτείας. Ο Ξενοφάνης δίδασκε τη μονοθεΐα του, γιατί ζούσε στις μεγάλες ελληνικές αποικίες, που φαίνεται ότι ήταν πιο ανεκτικές.
  (…)
  Η κριτική διάθεση του Ξενοφάνη προχώρησε ακόμα πιο πέρα, έγινε τελικά αγνωστικισμός: «Και τι είναι αληθινό γύρω από τους θεούς και απ’ όλα όσα λέω, κανένας άνθρωπος δεν κατάλαβε ούτε πρόκειται να γνωρίσει». Κανένας δεν γνωρίζει τίποτα για τίποτα. Υπάρχουν μόνο υποκειμενικές γνώμες και εικασίες. Οι εικασίες αυτές βρίσκονται μακριά από την αλήθεια. Ακόμα και αυτά που λέει ο ποιητής μπορεί να μοιάζουν με αλήθεια, αλλά δεν είναι.

  http://anthologion.gr/2012/09/28/ά-2/

 83. Pedis said

  Η σημαντικότερη παρέμβασή του τα τελευταία χρόνια ήταν η καταδίκη της πολιτικής απαρτχάιντ του Ισραήλ και η στήριξη που παρείχε στο κίνημα για τον καλλιτεχνικό, ακαδημαϊκό και εμπορικό αποκλεισμό του Ισραήλ. Ο ίδιος είχε ακυρώσει προγραμματισμένη συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια που διοργάνωναν ισραηλινοί φορείς.

  Η στάση του αυτή είχε προκαλέσει οργισμένες και χυδαίες αντιδράσεις στα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από πολιτικούς και δημοσιογράφους του Ισραήλ.

  Με συνεχή λογοπαίγνια και προκλητικά σχόλια για την κινητική δυσκολία που αντιμετώπιζε ο διάσημος επιστήμονας, εκατοντάδες Ισραηλινοί επιχειρούσαν να μειώσουν τη σημασία της απόφασής του.
  «Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί ούτε να σκουπίσει τον κ**** του» έγραφε ένας χρήστης του ιντερνετ ενώ ένας άλλος συμπλήρωνε ότι «ακόμη κατουράει σε σακούλα» – σχόλιο το οποίο συγκέντρωσε αμέσως δεκάδες Like στο Facebook. Σε άλλα forum Ισραηλινοί χρήστες σχολίαζαν ότι η ασθένειά του έχει εκφυλίσει και το μυαλό του.

  Την ίδια περίοδο η ομάδα Ισραηλινών δικηγόρων Shurat HaDin καλούσε τον Χόκιν να αφαιρέσει τον επεξεργαστή της εταιρείας Intel, χάρη στον οποίο κατάφερνε να επικοινωνεί με τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής κατασκευάστηκε από ομάδα Ισραηλινών.

  https://info-war.gr/o-politikos-chorochronos-toy-stiven-chokingk/

 84. 19, … 18. Σωστόος!
  Γιατί, εκπαιδευτικά ταξιδάκια στην Αίγυπτο τότε,μπορούσε να πάει ο κάθε πένητας;
  Σαν 100 Εράσμους μαζεμένα σημερινά….

  😀

  Όπως καταμαρτυρείται,
  ο Θαλής στην Αίγυπτο είχε πάει σαν κονσάλταντ/κοντράκτορ,
  οπότε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής ήταν καλυμμένα!

 85. 22, … Thales had reserved presses in advance,
  at a discount, …

  Τι discount; τσάμπα! – σε προσφορά
  Free press
  (Buy one, get one free).

 86. cronopiusa said

 87. cronopiusa said

 88. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε τι γίνεται με τους παραπλήσιους τίτλους στα έργα περί Πυθαγόρα…. και τα ονόματα παρά τοις ΑΗΠ! Μπερδέματα 🙂

  Ο Rudolph Pfeiffer, στο έργο του History of Classical Scholarship,1968, σελ. 20, αναφερόμενος στον Αναξίμανδρο, παραπέμπει στις υποσημ. [1] & [2] του Felix Jacoby, (στο έργο του «Die Fragmente der Griechischen Historiker – Vol 1, Part 1, 1995» εν συντομία: FGrHist) όπου (ψαχουλεύοντας) βρίσκουμε τα εξής:

  (1 FGrHist 20)

  DIOG. LAERT. ΙΙ 2: γέγονε δέ και άλλος Αναξίμανδρος, ιστορικός, και αυτός Μιλήσιος, τῆι Ιάδι γεγραφώς.

  SUID. s. «Aναξίμανδρος, Άναξιμάνδρου· Μιλήσιος, ο νεώτερος, ιστορικός, γέγονε δέ κατά τους Αρταξέρξου χρόνους του Μνήμονος κληθέντος (404-358). Έγραψεν ‘Συμβόλων Πυθαγορείων ἐξήγησιν’ οἷον εστί το ‘ζυγόν μη ὑπερβαίνειν’· ‘μαχαίραι πῦρ μη σκαλεύειν’· ‘από ολοκλήρου άρτου μη εσθίειν’· και τα λοιπά.

  (9 FGrHist 3)

  p. 479, 26ff . (9 TI) Die athetese von P . Corssen Rh. Mus. 67, 1912, p. 250 – »alles spricht dafür, dass bei Suidas eine Verwechselung zwischen Alexander Milesius und Anaximander Milesius ,«von dem Clemens ein Buch ‘Περί Πυθαγορικῶν Συμβόλων’ zitiert» vorliegt und die Νotiz über die ‘Συμβόλων Πυθαγορείων ἐξήγησις’ versehentlich an einen falschen Οrt geraten ist» – ist vielleicht nicht unmöglich, aber weder zwingend noch auch nur wahrscheinlich . S. zu 273 F 94.

  p. 479, I8ff. W . A. Heidel verteidigt seine Auffassung (m.e. ohne Erfolg) in Memoirs Amer. Ac. Arts and Sciences 18, 1935, no . 2 p . 103 n . 49

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  30 τέλος – Μα σ’ αυτό το «αν το ήθελαν» στηρίζεται όλη η πολεμική μου κατά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και μου έχετε πρήξει τα μέζεα που δεν εννοείτε να το καταλάβετε. Δεν αμφισβητώ την ευφυΐα σας, σας δείχνω τον λόγο που «δεν θέλετε» οι βάσιμες δικαιολογίες τύπου – τα λεφτά δεν είναι το πάν, τα πολλα λεφτά βγαίνουν άμα πατήσεις επί πτωμάτων η μόνο με κλεψιά, είναι για να χρυσώνουν το χάπι της αδυναμίας και του φόβου για τον μεγάλο πλούτο που διδασκόμαστε από μικροί.

 90. ΣΠ said

  Σήμερα

  αλλά και

 91. Avonidas said

  #89. σας δείχνω τον λόγο που «δεν θέλετε»

  Μας δείχνεις το λόγο που ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι δεν θέλουμε. Όπως οι θρησκευόμενοι ανακαλύπτουν τάχα μου τους λόγους που είμαστε άθεοι, και πάντα πέφτουν έξω.

 92. Avonidas said

  #86. Η Βανέσσα Ρέντγκρεηβ είναι αυτή τέρμα δεξιά;

  (Πώς λέει το ανέκδοτο, «ποιος είναι αυτός δίπλα στον Μητσάρα»)

 93. Avonidas said

  #83. Σε άλλα forum Ισραηλινοί χρήστες σχολίαζαν ότι η ασθένειά του έχει εκφυλίσει και το μυαλό του.

  Παρομοίως τον στόλιζε κι ο Πειραιώς Σεραφείμ όταν έγραψε το «The Grand Design”* και πήρε χαμπάρι το παπαδαριό την αθεΐα του (που ήταν ολοφάνερη ήδη από το «Χρονικό του Χρόνου», αλλά οι μητροπολίτες μας δεν σκαμπάζουν από ποιητικές μεταφορές).

  Ο τράγος ανέσυρε μέχρι και τον Lombroso απ’ τον σκουπιδοτενεκέ της εγκληματολογίας και της φυσιογνωμικής για να γράψει τον λίβελλό του.

  Αλλά ας μην τσαλαβουτάμε στον οχετό, ας τ’ αφήσουμε για καμιά άλλη μέρα…

  * Υπάρχουν άφθονα να κριτικάρει κανείς σ’ αυτό το βιβλίο από πλευράς φυσικής και κοσμολογίας — και πρώτα-πρώτα γιατί εξαιρετικά πρώιμες και αμφιλεγόμενες θεωρίες αναπτύσσονται σε ένα εκλαϊκευτικό έργο. Ο Γκαίντελ, όταν απέδειξε τη μη πληρότητα της αριθμοθεωρίας, δεν εξέδωσε βιβλίο «Το Αξιωματικό Σύστημα του Πεάνο είναι Τρύπιο», υπέβαλε μια μαθηματική πραγματεία. Αλλά βεβαίως, οι κριτικές στο «The Grand Design” που προβλήθηκαν περισσότερο ήταν του ηλίθιου είδους που συναντάμε όποτε αμφισβητούνται τα θεία…

 94. sarant said

  86-92 Ναι. Αλλά όπως είπαμε πιο πάνω, ο Ταρίκ Αλί διέψευσε ότι ο νεαρός με τα μπαστούνια είναι ο Χόκιν.

 95. leonicos said

  Εγώ είπα καλημέρα μέσα στο χτεσινό

  Αργήσατε να βγείτε, κι ε΄φυγα

 96. leonicos said

  1
  Лице свое скрывает день;
  Поля покрыла мрачна ночь;
  Взошла на горы черна тень;
  Лучи от нас склонились прочь;
  Открылась бездна звезд полна;
  Звездам числа нет, бездне дна.

  2
  Песчинка как в морских волнах,
  Как мала искра в вечном льде,
  Как в сильном вихре тонкий прах,
  В свирепом как перо огне,
  Так я, в сей бездне углублен,
  Теряюсь, мысльми утомлен!

  3
  Уста премудрых нам гласят:
  Там разных множество светов;
  Несчетны солнца там горят,
  Народы там и круг веков:
  Для общей славы божества
  Там равна сила естества.

  4
  Но где ж, натура, твой закон?
  С полночных стран встает заря!
  Не солнце ль ставит там свой трон?
  Не льдисты ль мещут огнь моря?
  Се хладный пламень нас покрыл!
  Се в ночь на землю день вступил!

  5
  О вы, которых быстрый зрак
  Пронзает в книгу вечных прав,
  Которым малый вещи знак
  Являет естества устав,
  Вам путь известен всех планет,-
  Скажите, что нас так мятет?

  6
  Что зыблет ясный ночью луч?
  Что тонкий пламень в твердь разит?
  Как молния без грозных туч
  Стремится от земли в зенит?
  Как может быть, чтоб мерзлый пар
  Среди зимы рождал пожар?

  7
  Там спорит жирна мгла с водой;
  Иль солнечны лучи блестят,
  Склонясь сквозь воздух к нам густой;
  Иль тучных гор верхи горят;
  Иль в море дуть престал зефир,
  И гладки волны бьют в эфир.

  8
  Сомнений полон ваш ответ
  О том, что окрест ближних мест.
  Скажите ж, коль пространен свет?
  И что малейших дале звезд?
  Несведом тварей вам конец?
  Скажите ж, коль велик творец?

  Λεμονόσοφ.

 97. Avonidas said

  https://imgur.com/YGPALNa

 98. leonicos said

  Ιωνία

  Είδα τις κόρες του Θαλή σε δακρυσμένα μάτια
  σταγόνες που καθρέφτισαν τους δίσεχτους καιρούς
  σαν πρώτη αγάπη π’ αγρυπνά στου νου τα σκαλοπάτια
  αδιάφορη για πού τραβά της ιστορίας ο ρους.

  Τις εγγονές της προσφυγιάς τις είδα στ’ ακρογιάλι
  χαμένης γης κι αξέχαστης σε ρόλο τραγικό
  κραυγή πανάρχαιου χορού στου χρόνου το κανάλι
  κι άλλους με “θέλημα θεού” να ντύνουν το κακό.

  Κι είπα να πάρω απ’ τηνα αρχή ξανά το μονοπάτι
  ανάμεσα σε ασπάλαθους, φλόμους κι αλυγαριές
  έριξα σ’ ό,τι γυάλιζε θαλασσινό αλάτι
  κι όπου ήταν σκάρτο μέταλλο φάνηκαν οι σκουριές.

  Μέτρησα στο παλιό σκολειό τις όρθιες κολώνες
  κι ένα για κάθε δάσκαλο τους τέσσερις βωμούς
  κι ήβρα “πατρίδα” στοργική ν’ αντέχει στους αιώνες
  μεγάλη δίχως όρια και προσδιορισμούς.

  Χαρ. Χατζηνάκης, Ναυτικός, Ικαρία. Ελπίζω να ζει αν κι ε΄χω χάσει κάθε επαφή

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αμερικάνικο σχολείο: το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.protothema.gr/world/article/770051/kathigitis-pistolero-stis-ipa-purovolise-kata-lathos-kai-traumatise-treis-mathites/&ved=0ahUKEwjF9YGRpezZAhWMK5oKHZ1tC6oQxfQBCCQwAA&usg=AOvVaw2PZ7rs7j0c03fT3yLnqfZX

 100. Γς said

  96 @ Λεώ

  Βόρειο Σέλας, το πρόσωπο του Θεού στο βραδινό ουρανό.

  М.В. Ломоносов

 101. sarant said

  98 Ωραίο το ποίημα, πάντως.

 102. Pedis said

  # 93 – δεν θυμάμαι να υπάρχει εκλαικευμένη κάποια θεωρία στο βιβλίο. Επιστημολογικές παρατηρήσεις, φιλοσοφικές προεκτάσεις και αναφορά, ως παράδειγμα, σε ένα απλό μοντέλο (το παιχνίδι της ζωής) που μπορεί να δημιουργήσει πολύπλοκες καταστάσεις και νέα, απρόβλεπτα πάτερν (παρόλη την απλότητά του).

  Τα οντολογικά προβλήματα δεν είναι επιστημονικά, αλλά ιδεολογικά. Πέραν καταφάνερων ηλιθιοτήτων, δεισιδαιμονιών, θρησκειών, προσεγγίσεων αντ χοκ και τζαστ σόου στόριζ, οι απόψεις αν είναι προσωπικές -και όχι θεσμικές- είναι σεβαστές. Επιπλέον, χου κέαρς.

 103. Theo said

  @49, 51, 73:
  Μια και το «εθνικό» μας όνομα για καμιά δεκαπενταριά αιώνες ήταν Ρωμαίοι, έτσι μας είχαν μάθει και οι λαοί με τους οποίους γειτονεύαμε ή επικοινωνούσαμε (εξαιρούνται φυσικά τα φραγκικά φύλα που υποδούλωσαν τους δυτικούς Ρωμαίους και μετά σφετερίσθηκαν το όνομα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (του «γερμανικού έθνους»!!). Πριν από δεκαετίες είχα διαβάσει πως οι αρχαιολόγοι στην Κίνα δεν κατάφερναν να διαβάσουν το όνομα της θρησκείας στο οποίο προσυλητίσθηκε ένα κινέζικο βασίλειο, όπως μαρτυρούνταν σε μια επιγραφή του 9ου μ.Χ. αιώνα, ώσπου τελικά κατάλαβαν ότι έγραφε για τη θρησκεία των Ρωμαίων, δηλαδή την Ορθοδοξία.

  Ρωμαίους λένε οι Άραβες τους αραβόφωνους Ορθοδόξους, και γενικά τους Ορθόδοξους της ευρύτερης περιοχής τους, Ρωμαίοι αυτοπροσδιορίζονται) ή αυτοπροσδιορίζονταν μέχρι πρότινος) και οι Πόντιοι της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Από τους Άραβες έμαθαν κι οι Τούρκοι να μας ονομάζουν Ρωμαίους/Ρουμ (και σήμερα έτσι αποκαλούν τους Ορθοδόξους πολίτες της χώρας τους αλλά και κάτι σαν Ρούμλι την ελληνική διάλεκτο που μιλάν στον Πόντο δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, δηλαδή εξισλαμισθέντες Πόντιοι).

  Όταν κατέλαβαν όμως τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, προσπάθησαν να παρουσιαστούν ως συνεχιστές της. Κι όταν επαναστάτησαν κάποιοι Ρωμιοί της περιφέρειας το 1821 και διακήρυσσαν κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, θυμήθηκαν τους Ίωνες που μέχρι τότε θεωρούσαν πως είχαν κατακτηθεί ή και αφομοιωθεί από τους Ρωμαίους) κι ονόμασαν το νέο κρατίδιο Γιουνάν και Γιουνάνηδες τους πολίτες του, γιατί τους ήταν αδιανόητο αυτοί οι ξυπόλητοι της ρωμαϊκής περιφέρειας να είναι οι ένδοξοι Ρωμαίοι. Στο εξής όσοι Ορθόδοξοι παρέμεναν υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χαρακτηρίζονταν ως Ρωμιοί, όταν όμως ενσωματώνονταν στο ελληνικό κράτος γίνονταν Γιουνάνηδες.
  Και οι Κύπριοι, λοιπόν, παραμένουν Ρωμιοί για τους Τούρκους, γιατί δεν ενσωματώθηκαν στο κράτος μας.

  Κι οι Άραβες σήμερα είναι λίγο μπερδεμένοι. Αν ξεκινήσουν από το ότι είμαστε πολίτες της Ελλάδας, μας λένε Γιουνάν. Αν όμως συνειδητοποιήσουν πως είμαστε απόγονοι των ψευδεπίγραφων «Βυζαντινών», μας δέχονται ως Ρωμαίους.
  (Ένας γεωλόγος που δούλεψε στις ερήμου της Αιγύπτου μού έλεγε πως όταν συστήθηκε ως Έλληνας σε κάποιους Βεδουΐνους, τον αντιμετώπισαν σχεδόν αδιάφορα. Όταν τους είπε πως είναι Ρουμ, τον δέχτηκαν φιλόξενα, σαν αδελφό.)

 104. Theo, κτγμ δεν είναι ακριβής η τρίτη σου παράγραφος. Ρουμ, πέρα από εθνοτικός/εθνικός ή ό,τι θες, εξελίχθηκε να είναι και γεωγραφικός όρος. Ρουμ ήταν ήδη από τον ύστερο μεσαίωνα η Μικρασία, γιαυτό και ο Μεβλανά Τζελαλεντίν ονομάστηκε Ρουμί (επειδή, Πέρσης ων, ζούσε στο Ικόνιο), γιαυτό και οι Σελτζούκοι του Ρουμ. Και στην αραβική και στην οθωμανική φιλολογία, κατά κανόνα Ρουμ ήταν οι Ρωμαίοι αλλά και οι Ρωμιοί, και Γιουνάν οι αρχαίοι Έλληνες.

 105. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλησπέρα κι ἀπὸ μένα.

  Ἄργησα καὶ τὰ γράφω τηλεγραφικά.

  Πολὺ ἐνδιαφέρουσα καὶ ἡ σημερινὴ συνέχεια.

  Λυπᾶμαι γιὰ τὸν Στῆβεν Χώκινγκ· δὲν ἔχω τὶς γνώσεις γιὰ νὰ κατανοήσω καὶ νὰ κρίνω τὰ ἐπιστημονικά του ἐπιτεύγματα, ἀλλὰ τὸν θαυμάζω γιὰ τὴν τεράστια δύναμη θέλησης.

  Καὶ γιὰ νὰ λέμε καὶ καμιὰ καλή κουβέντα, ὄχι μονάχα γκρίνιες, χαίρομαι γιὰ τὴν αὐτοσυγκράτηση ποὺ ἐπέδειξαν οἱ ποδοσφαιρόφιλοι σχολιαστές, αὐτὴ τὴ φορά, συγκεντρώνοντας ὅλα τὰ σχετικὰ σχόλια στὰ «δίμουρα μεζεδάκια».

 106. Θρασύμαχος said

  http://blogs.sch.gr/1gymamar/?page_id=15 «Cyber Crime μας είπε ο κύριος Γιώργος Παπαπροδρόμου, Διευθυντής Πρόληψης και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ελληνικές λέξεις! Από το κυβερνώ και από το κρίμα (το κρίμα στο λαιμό σου)»

 107. Theo said

  @102:
  Διάβασα μια βιογραφία του Χώκινγκ στα αγγλικά και με γοήτευσε η ρηξικέλευθη, μη συμβατική εν πολλοίς, σκέψη του.
  Στη συνέχεια διάβασα το μισό περίπου βιβλίο του Το χρονικό του χρόνου και το κατάλαβα κατά το μάλλον ή ήττον. Και εφόσον δεν έχω καμιά σχέση με τις θετικές επιστήμες, συμπεραίνω πως είναι εκλαϊκευμένο.

  Όσο για το αν υπάρχει ή όχι Θεός, δεν είναι θέμα της θετικής επιστήμης να το διερευνήσει. Ο άκτιστος Θεός θα ήταν πολύ μικρός αν τον ανιχνεύαμε με τα κτιστά μέσα που διαθέτουμε ή αποδεικνύαμε την ύπαρξή του εγκεφαλικά.
  Γι’ αυτό και ακούω με συγκατάβαση τους θετικούς επιστήμονες που «αποδεικνύουν» είτε πως υπάρχει, είτε πως όχι.
  Άλλοι έχουν βιωματικά, καρδιακά, προσεγγίσει και προσεγγίζουν τον Θεό, μέ άλλα μέσα, όχι οι κάθε λογής επιστήμονες 🙂
  (Εδώ ισχύει το της παροιμίας: «Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες ) 🙂

 108. Για το πρώτο πάντως είχε δίκιο, από την κυβερνητική (cybernetics) είναι το σάιμπερ, και ο Wiener έφιαξε τη λέξη από το κυβερνώ.
  Για το δεύτερο όχι: https://www.etymonline.com/word/crime

 109. Avonidas said

  #94. Αλλά όπως είπαμε πιο πάνω, ο Ταρίκ Αλί διέψευσε ότι ο νεαρός με τα μπαστούνια είναι ο Χόκιν.

  Ναι, το διάβασα. Η εικόνα, ωστόσο, υπάρχει ήδη σε πολλούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, και μάλλον λίγοι θα πάρουν χαμπάρι τις επανορθώσεις (αν υπάρξουν καν επανορθώσεις).

 110. Avonidas said

  #109. Βλέπω στο press project το διόρθωσαν, κι έχουν τη διάψευση του Τάρικ Αλι. Πάλι καλά.

 111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @14 (61) Κάνε τέτοια, Δύτη, καὶ θ᾿ ἀρχίσουν κάποιοι νὰ σὲ ἀποκαλοῦν Θόδωρο. 🙂

 112. Theo said

  @104:
  Διαφωνώ εν μέρει, Δύτη μου.
  Ρουμ, η χώρα των Ρωμαίων, ναι, η Ρωμανία των «Βυζαντινών».
  Aλλά αυτή η Ρωμανία περιελάμβανε στον Μεσαίωνα και τα Βαλκάνια, εξ ου και Ρούμελη, το δυτικό κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (και Ανατολία το ανατολικό; Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.)

 113. 111 Δεν ξέρω σε τι αναφέρεσθε κύριε.

  112 Ρουμ-ιλί η χώρα των Ρωμιών, τα Βαλκάνια, αλλά ήδη από τον 12ο αιώνα Ρουμ η Μικρασία. Εντός της Οθωμαν. επικράτειας κανείς (μουσουλμάνος/τουρκόφωνος) Οθωμανός δεν αυτοπροσδιοριζόταν ως Ρουμ, αλλά όταν ταξίδευαν στον Ινδικό Ωκεανό έτσι ονομάζονταν (όχι ως Ρωμαίοι, αλλά επειδή ερχόντουσαν από το γεωγραφικό Ρουμ), και στα τέλη του 16ου αιώνα ο Μουσταφά Άλη πάει στο Κάιρο και συγκρίνει τα καφενεία του με «τα καφενεία του Ρουμ» εννοώντας κυρίως της Κων/πολης.

 114. Theo said

  @104:
  Α, και φαίνεται κάπου οι Οθωμανοί να αποκαλούν Γιουνάν τους Ορθοδόξους υπηκόους τους πριν από το 1821;
  Και πώς ξαφνικά οι Ρωμαίοι/Ρουμ έγιναν αρχαίοι Έλληνες/Γιουνάν για το τουρκικό κράτος;

 115. Ριβαλντίνιο said

  Γραικούς μας έλεγαν και οι Σλάβοι. το έμαθαν από τους Δυτικούς.

 116. Avonidas said

  #106. Ε, εντάξει, το μισό το πέτυχε. Το «cyber-» είναι σύντμηση του cybernetics, «κυβερνητική», όρος που πλάστηκε από τον Norbert Wiener για να περιγράψει τα αυτορυθμιζόμενα (βιολογικά και) τεχνητά συστήματα. Από τη λέξη «κυβερνήτης«, με την έννοια του πιλότου ή του καπετάνιου.

  Εντελώς αδόκιμη η χρήση του στα του διαδικτύου, όπως εντελώς άστοχος και πομπώδης όρος ο «κυβερνοχώρος», που ευτυχώς δεν πολυφοριέται πλέον.

  Cyber σκέτο, χωρίς ενωτικό, συνήθως λέγεται από τους νεότερους το cybersex 😉

 117. Theo said

  @113:
  Δεν διαφωνὠ για το ότι ο όρος Ρουμ εξελίχθηκε σε γεωγραφικό, αλλά αυτό που γράφω στο σχ. 114 πώς δικαιολογείται; Από πού εμφανίστηκαν ξαφνικά οι αρχαίοι Έλληνες;
  Χώρα των Ρωμαίων κι η Ρούμελη, χώρα των Ρωμαίων και το Ρουμ. Έτσι δεν είναι;

 118. 105 Ναι, υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις (σε γραμματειακές πηγές, και αν δεν κάνω λάθος άπαξ σε αρχειακές). Τουλάχιστον από τα τέλη του 16ου αιώνα είναι εμφανής μια έντονη τάση εναλλαγής των δύο όρων, που κορυφώνεται τον 18ο αιώνα. Εν μέρει αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί στο ότι ο όρος Ρουμ είχε και γεωγραφική σημασία, που για τους Οθωμανούς έκανε ευκολότερη την ταύτιση με τους αρχαίους Γιουνάν. Ενδεικτικό είναι, πάντως, ότι στα τέλη του 18ου αιώνα, όπως έδειξε ο Τζεμάλ Καφαντάρ, και η γεωγραφική αυτή σημασία φαίνεται συχνά (όχι όμως πάντα) να έχει περιοριστεί στα Βαλκάνια, χωρίς να περιλαμβάνει πια τη Μικρά Ασία.
  Νομίζω ότι εντός του έτους θα εκδοθούν τα πρακτικά ενός σχετικού συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα πέρσυ το Γενάρη, όπου απ’ όσο ξέρω τρεις ανακοινώσεις ασχολούνται ειδικά με τη χρήση αυτών των ονομασιών από τους Οθωμανούς.

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Κατ’ αρχήν στο 89 έβαλα τρείς φατσούλες χαμογελαστές και για κάποιο λόγο δεν μπήκαν.
  Εννοείται πως ΝΟΜΙΖΩ, η διαφορά μου από τους θρησκευόμενους, είναι πως έχω τεκμηριωμένα επιχειρήματα, όσους κι αν έχω ρωτήσει, (αρκετούς κι από εδώ μέσα προσωπικά, αλλά κι εσύ σε μιά παλιά συζήτηση εδώ) σκέφτηκες ποτέ σου να γίνεις δισεκατομμυριούχος ή έστω εκατομμυριούχος; μου απάντησαν, ΟΧΙ, γιατί; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ-ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ.
  Εκατοντάδες για να μην πώ χιλιάδες (χωρίς υπερβολή) διαφορετικοί άνθρωποι όλων των επιπέδων του πνευματικού φάσματος και όλων των ηλικιών με μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό ότι ανήκουν στην μεσαία και κατώτερη τάξη και είναι αυτοαπασχολούμενοι, υπάλληλοι -εργάτες και συνταξιούχοι, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, μου δίνουν την ίδια ακριβώς απάντηση, το θεωρείς τυχαίο;
  Επίσης έχω και αδιάσειστα στοιχεία κάτι που με διαφοροποιεί ξεκάθαρα από τους θρησκευομένους που έχουν μόνο την οπαδική τους πίστη. Όλοι ανεξαιρέτως Δουλεύετε για λεφτά, όσα κι αν παίρνετε, αν σας δώσουν αύξηση δεν λέτε ΟΧΙ, άρα θέλετε παραπάνω λεφτά, πόσα όμως; ποιός έχει πεί όχι σε αύξηση; ποιός αν του χάριζαν 5-10 εκατομμύρια θα έλεγε ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΩ, ΜΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ;

  Ας κάνουμε ένα ενδοϊστολογικό τεστάκι, λογικά οι μισθοί και οι συντάξεις όλων των σχολιαστών ανεξαρτήτως συχνότητας σχολιασμού, κυμαίνονται μεταξύ 800 και 10.000 ευρώ το ανώτερο (αν υπάρχει κάποιος-α που παίρνει παραπάνω, μέσα κι αυτός) ποιός έχει πεί έστω και μιά φορά στην ζωή του ΟΧΙ σε αύξηση;

  Αν το ποσοστό του ΟΧΙ είναι κάτω του 10% (προσωπικά πιστεύω πως είναι 0%) κάτι δεν πάει καλά με την γενική απάντηση, ΔΕΝ ΘΕΛΩ – ΗΘΕΛΑ, είναι η αίσθηση της αδυναμίας και ο φόβος για τον πλούτο πίσω από αυτή την απάντηση πανέξυπνων ανθρώπων όπως εσύ και οι περισσότεροι (πλην εμού☺) εδώ μέσα.
  Το μόνο που μένει, είναι να βρούμε πώς γίνεται τόσοι ετερόκλητοι άνθρωποι να έχουν την ίδια γνώμη για τα πολλά λεφτά και ποιός ωφελείται από αυτή την συλλογική απάντηση, την δική μου άποψη την ξέρεις.

 120. Όταν δημιουργήθηκε δηλαδή το ελληνικό κράτος έπρεπε και για πολιτικούς-διπλωματικούς λόγους να ξεχωρίσουν τους ανεξάρτητους από τους υπηκόους, να βρουν ένα άλλο όνομα έστω και όχι erga omnes (καταλαβαίνετε πού το πάω :mrgreen: ). Στο μεταξύ και οι οθωμανικές εξιστορήσεις της Επανάστασης τονίζουν ότι οι Ρωμιοί, που τους φούσκωσαν τα μυαλά οι Ευρωπαίοι, διακήρυσσαν την ανασύσταση της αρχαίας Ελλάδας – να τοι οι Γιουνάν.

 121. Ριβαλντίνιο said

  Επίσης όπως υπήρχαν μεσαιωνικοί ελληνόφωνοι που θεωρούσαν τους αρχαίους Έλληνες «Ρωμαίους», έτσι μπορεί να υπήρχαν και ξένοι που νόμιζαν το ίδιο.

  Π.χ. Ζωροαστρικό κείμενο του 9ου – 10ου αι. αναφέρει τον Μέγα Αλέξανδρο ως «Ρωμαίο»,

  https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Arda_Viraf

 122. Avonidas said

  #102. Επιπλέον, χου κέαρς.

  Άι ντου 😉

  Κατά τη γνώμη μου, εκλαΐκευση είναι θεμιτό να κάνεις μόνο σε θέματα για τα οποία υπάρχει ευρεία συναίνεση των ειδικών, και που έχουν περάσει τη βάσανο του peer review. Διαφορετικά, δημιουργείς παρανοήσεις στο κοινό σου, που δεν είναι σε θέση να κρίνει κατά πόσον οι ιδέες που διατυπώνεις είναι κοινώς αποδεκτή επιστήμη, εικασία, μόδα ή αμφιλεγόμενο μοντέλο.

  Όταν μια ιδέα έχει χωνευτεί από την επιστημονική κοινότητα, ΤΟΤΕ είναι η ώρα να βάλεις στην κουβέντα και το ευρύ κοινό.

 123. Theo said

  @118:
  Μάλλον δεν απαντάς στο σχ. 105.
  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, anyway 🙂

 124. ουφ, στο 114, σωστά! 🙂

 125. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @113α. Ἦταν (τὸ 111) μιὰ ἀπόπειρα χιοῦμορ· ἀποτυχημένη, ἂν κρίνω ἀπὸ τὴν ἀπάντησή σας.
  Συγγνώμη.

 126. 125 Αντιθέτως, το 113α ήταν μια απόπειρα χιούμορ προφανώς αποτυχημένη!! (του στιλ: ποιος Θαλής;)

 127. Avonidas said

  #119. Όφου την καταδίκη μου, πάμε σαν άλλοτε 😛

  Εκατοντάδες για να μην πώ χιλιάδες (χωρίς υπερβολή) διαφορετικοί άνθρωποι όλων των επιπέδων του πνευματικού φάσματος και όλων των ηλικιών με μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό ότι ανήκουν στην μεσαία και κατώτερη τάξη και είναι αυτοαπασχολούμενοι, υπάλληλοι -εργάτες και συνταξιούχοι, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, μου δίνουν την ίδια ακριβώς απάντηση, το θεωρείς τυχαίο;

  Γιατί θα έπρεπε να σου δίνουν άλλη απάντηση; Εσύ είσαι αυτός που το ‘χει πάρει ως δεδομένο ότι η πλειοψηφία του κόσμου ΠΡΕΠΕΙ να θέλουν να γίνουν εκατομμυριούχοι! Κι επειδή συμβαίνει να μη θέλουν, έχεις βγάλει μια θεωρία συνωμοσίας ότι όλοι εμείς έχουμε υποστεί πλύση εγκεφάλου. Αν απλώς αντιληφθείς ότι η πλειοψηφία του κόσμου απλά ΔΕΝ θέλει, και ποτέ δεν ήθελαν, να γίνουν εκατομμυριούχοι, ΔΕΝ χρειάζονται οι συνωμοσίες. Αυτό λέω.

  Δουλεύετε για λεφτά, όσα κι αν παίρνετε, αν σας δώσουν αύξηση δεν λέτε ΟΧΙ, άρα θέλετε παραπάνω λεφτά, πόσα όμως; ποιός έχει πεί όχι σε αύξηση; ποιός αν του χάριζαν 5-10 εκατομμύρια θα έλεγε ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΩ, ΜΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ;

  Κανείς, φίλε μου. Έλα όμως που κανείς δεν χαρίζει κι εκατομμύρια! Κι επειδή ακριβώς για να γίνεις εκατομμυριούχος πρέπει όχι απλά να πάρεις λεφτά που σου χαρίζουν, αλλά να κάνεις τη δουλειά/ζωή/επιλογές που θα σε φτάσουν να είσαι εκατομμυριούχος, αντί να κάνεις αυτά που σου αρέσουν, πολλοί (οι περισσότεροι) δεν θέλουν.

  Αντιληπτό, επιτέλους; Το να γινεις πλούσιος έχει ΚΟΣ-ΤΟΣ-ΕΥ-ΚΑΙ-ΡΙ-ΑΣ, που λένε οι οικονομολόγοι. Δεν υπάρχει, σ’ αυτή τη ζωή, «κάνω αυτό που μ’ αρέσει ΚΑΙ γίνομαι και πλούσιος»! Τουλάχιστον όχι για τους πιο πολλούς, ένας-δύο μπορεί να το πετύχουν.

 128. Δύτη (108), το λατ. crimen, αν τουλάχιστον προέρχεται από το cernere, δεν είναι ομόρριζο με το ελλ. κρίμα/κρίνω; Δεν προέρχεται βέβαια από αυτό, αλλά συγγενικά πιστεύω ότι είναι.
  Ο Σολωμός δεν ήταν που είπε σ´έναν Άγγλο «Οι Έλληνες είναι πρώτοι ακόμα και στο έγκλημα»;

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν ο Παπαδιαμάντης κατάλαβε ότι ο εκδότης της εφημερίδας, με την οποία συνεργαζόταν, του έδωσε ένα πενηντάρι παραπάνω, το επέστρεψε:
  -Μου φτάνουν εκατό δραχμές, του είπε.
  Πολλά λεφτά, δηλαδή πόσα; Δισεκατομμύρια ευρώ; Είναι άχρηστα, μόνο παθολογικά άπληστοι και εξουσιομανείς τα επιδιώκουν. Πόσα τότε; Τόσα όσα σου εξασφαλίζουν ανεξαρτησία και ασφάλεια, χωρίς να σε πνίγουν και να γίνονται σκοπός ζωής. Το ποσόν ας το καθορίσει ο καθένας μόνος του. Αυτός ξέρει καλύτερα.

 130. Μαρία said

  Αρα ο Νεύτωνας και ο Αρχιμήδης είχαν συνεχή επικοινωνία με τον Θεό, έτσι;

  «Οπωσδήποτε. Εγώ νομίζω ότι υπάρχει μόνο η θεία χάρις, η οποία σου αποκαλύπτει κάτι. Κανείς δεν ανακάλυψε κάτι που να μην υπήρχε. Φευγαλέα ίσως βλέπεις περισσότερα πράγματα. Στην προσπάθεια όμως να τα κάνεις συγκεκριμένα, πολλά σου ξεφεύγουν και μένεις τελικά με λιγότερα».

  ­ Ποιον θεωρείτε σημαντικότερο; Τον Χόκινγκ ή τον Πενρόουζ;

  «Τον Πενρόουζ».

  ­ Τότε γιατί είναι περισσότερο διάσημος ο Χόκινγκ;

  «Διάσημος σε ποιους; Εχει σημασία πού και γιατί είσαι διάσημος… Η επιστημονική κοινότητα το ξέρει ότι ο Πενρόουζ, που είναι σήμερα 69 ετών, είναι ο πλέον σημαντικός στον τομέα του… Ο Χόκινγκ νομίζω ότι είναι διάσημος στον πολύ κόσμο που δεν ξέρει ή δεν μπορεί να ανακαλύψει το βάρος της επιστημονικής εργασίας του… Είναι τόσο διάσημος όχι για το έργο του όσο επειδή έχει αυτό το πρόβλημα της αναπηρίας». http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=108578

 131. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  106-108-128 Δεν είναι βέβαιο ότι το crimen προέρχεται από το cernere αλλά ούτως ή άλλως δεν συνδέεται με το «κρίμα» όπως έχουμε γράψει σε παλιό άρθρο.

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Οκ Avonida σταματάω, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.☺

 133. Avonidas said

  #130. Μου είχε κάνει κάκιστη εντύπωση αυτή η συνέντευξη όταν την είχα πρωτοδιαβάσει· και σήμερα ακόμα χειρότερη. Η έπαρση στους ευφυείς ανθρώπους είναι κάτι το συνηθισμένο, δυστυχώς, και από τους περισσότερους συγχωρείται. Όχι από μένα.

  Κι ο Γραμματικάκης κάποτε, όταν είχε ερωτηθεί, είπε ότι θεωρεί μεγαλύτερο φυσικό τον Πένροουζ. Έχει δικαίωμα στην άποψή του, αν και θεωρώ ανούσιες τέτοιες συγκρίσεις — η φυσική δεν είναι Χόλυγουντ για να μοιράζουμε βραβεία.

  Ο Πένροουζ είχε επί δεκαετίες (φιλική) κόντρα με τον Χώκινγκ για πολλά θέματα που άπτονται της σύχρονης θεωρητικής φυσικής, ιδίως την κβαντική βαρύτητα. Βρίσκω τις ενστάσεις του σε μεγάλο βαθμό λογικές, και τις απόψεις του Χώκινγκ συχνά αλλόκοτες (για παράδειγμα, η εμμονή του στην ερμηνεία των Πολλών Κόσμων με είχε αφήσει εμβρόντητο, μου είναι αδύνατο να πάρω αυτή την ερμηνεία στα σοβαρά). Ωστόσο κι ο Πένροουζ, όποτε απομακρύνθηκε από το πεδίο της ειδικότητάς του και ανακατεύτηκε με άλλα θέματα, εξέφρασε απόψεις που θεωρήθηκαν από τους εκάστοτε ειδικούς από άκρως αμφιλεγόμενες έως αποδείξιμα εσφαλμένες (για παράδειγμα, τα βιβλία του για τη φύση της συνείδησης και ο τρόπος που κακομεταχειρίζεται το θεώρημα του Γκαίντελ).

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Όμορφα λόγια αλλά εκτός από τον Παπαδιαμάντη ποιός άλλος έχει πεί όχι σε αύξηση, μήπως εσύ;
  Όποιος δεν έχει πεί όχι σε αύξηση, είναι το ίδιο άπληστος μ’ αυτούς που κυνηγούν τα δισεκατομμύρια, η διαφορά τους, είναι πως ο πρώτος δεν ξέρει πόσα θέλει και λόγο αδυναμίας φοβάται τα πολλά και βολεύεται με τα λίγα αλλά «σταθερά και σίγουρα» ενώ ο δεύτερος ξέρει πόσα θέλει και προσπαθεί να τα αποκτήσει, σε κάθε περίπτωση και οι δύο κυνηγούν το χρήμα κι αφιερώνουν τον χρόνο τους γι’ αυτό.

 135. Γιάννης Ιατρού said

  Προυκληθείς από τα αναφερόμενα εις το #93 συνταρακτικά, προβαίνω εις μίαν συνταρακτικήν αποκάλυψιν που θα αφήση ενεόν και αυτόν τον Ιστορικόν του Μέλλοντος, όστις θα ασχοληθή με την προσφοράν του παρόντος Σαραντακείου Ιστολογίου εις το Ρωμέικον…

  Όπως ισχυρίζονται πιστοί της Πατρώας Ελληνικής Θρησκείας κύκλοι στο ILL Οινόη, η κλίκα των ανθελλήνων χριστιανομπολσεβίκων εντέχνως αποκρύπτει, πως ο μακαρίτης ήταν σαφώς Ελληνικής καταγωγής (γνωστός στους αναφερθέντας κύκλους ως Στέφανος Γερακίτης).
  Σημ.: το άνοιγμα του ανωτέρω συνδέσμου με δική σας ευθύνη 🙂

  ……
  Είχε τις ρίζες του στο Γεράκι Λακωνίας, όπου έδρασε και ο αείμνηστος Προπάππος του, Σαράντης Γερακίτης, πρωτοπαλίκαρο του ήρωα της επανάστασης Μητροπέτροβα (ο οποίος μάλιστα καταδικάστηκε επί Όθωνος, μαζί με τον Κολοκοτρώνη, κι αμνηστεύτηκε αργότερα)!
  …….

  93: Avonidas
  Μια που έχεις τις συναδελφικές άκρες σου, θέλουμε να μας αναφέρεις αν αληθεύει η πληροφορία, πως ο Γκιόλβας είχε επαφές με τον συγχωρεμένο κλπ. κλπ. 🙂

 136. Alexis said

  Αβονίδα έχεις ρέντα σήμερα, σχολιάζεις απ’ το πρωί σαν πολυβόλο!
  Τι έγινε έχουν αργία σήμερα στην Πολωνία και είσαι ξεκούραστος; 😆

  Πάρε κι ένα τραγουδάκι που μάλλον δεν θα το ξέρεις λόγω ηλικίας 🙂 , αλλά εμένα είναι από τα αγαπημένα μου:

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, καμιά αύξηση δεν σε κάνει πλούσιο. Σου καλυτερεύει αμυδρά τη ζωή. Τι τη βάζεις μαζί με τον πλούτο; Αν μου δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ η Ζιζέλ για μια νύχτα μαζί της, θα τα πάρω (να λείπουν τα χαμόγελα, παρακαλώ). Αλλά να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για να γίνω πλούσιος, όχι, δεν θα το έκανα, ακόμα και αν ξεκινούσα τη ζωή μου από την αρχή. Και δεν μου έκανε κανείς πλύση εγκεφάλου υπέρ της έντιμης πενίας.

 138. Avonidas said

  #135.

  καὶ εὐθέως ἀπήντησεν αὐτῷ ἄνθρωπος ἐν πνεύματι ἀκαθάρτῳ, ὃς τὴν κατοίκησιν εἶχεν ἐν τοῖς μηνύμασι
  […]
  ἔλεγε γὰρ αὐτῷ· Ἔξελθε τὸ πνεῦμα τὸ ἀκάθαρτον ἐκ τοῦ ἀνθρώπου. καὶ ἐπηρώτα αὐτόν· Τί ὄνομά σοι; καὶ ἀπεκρίθη λέγων· Θόδωρας, ὅτι πολλοί ἐσμεν.
  […]
  ἦν δὲ ἐκεῖ ἀγέλη χοίρων μεγάλη βοσκομένη πρὸς τῷ ὄρει· καὶ παρεκάλεσαν αὐτὸν πάντες οἱ δαίμονες λέγοντες· Πέμψον ἡμᾶς εἰς τοὺς χοίρους, ἵνα εἰς αὐτοὺς εἰσέλθωμεν.

  😉

 139. Pedis said

  # 122 – #102. Επιπλέον, χου κέαρς.

  Άι ντου

  Δεν με νόησες.

  Το χου κέαρς ήταν για τις οντολογικές δοξασίες απόψεις του καθενός που δεν έχει ιδεολογικό/οικονομικό/πολιτικό συμφέρον να τις φυτεύει συστηματικά στο πόπολο.

  Δηλ. αυτές θα τις συζητούσα αλλά θα ήταν, πώς να το πω, λάικ ένιθιν ελς.

  Βέβαια, στην πράξη, ακόμη …, οι θεσμικά διαδιδόμενες οντολογικές προσεγγίσεις εγγυώνται κοινωνική/ταξική υποταγή, μεσω της μεταφυσικής δοξασίας ότι όλα εν σοφία εποίησε και κάτσε και σκάσε.

  Εξ’ ου και η πορδή της τελευταίας στη σειρά κωλοτρυπίδας των διακινητών δεισιδαιμονίας παγκοσμίως (σαν τον Πειραιώς και τους άλλους τράγους της ορθοδοξίας) που τάβαλε με το βιβλιαράκι, όπως αναφέρεις.

  Το βιβλίο με τον Μλοντίνοου ήταν του τύπου «μάι βιου οβ», δεν είχε πατάτες, αν θυμάμαι καλά (βαριέμαι να το ξανακοιτάξω, τώρα, εκτός κι αν προκληθώ και δεχτω την πρόκληση) και περιστρεφόταν γύρω από επιστημολογικές προσεγγίσεις των επιτευγμάτων της σύγχρονης φυσικής και της κοσμολογίας + λίγη ιστορία φυσικής φιλοσοφίας.

  Δεν ήταν κακό.

 140. Avonidas said

  #136. Τι έγινε έχουν αργία σήμερα στην Πολωνία και είσαι ξεκούραστος; 

  Μηδαμώς, Αλέξιε! Από το πρωί έχω πάει σ’ ένα σεμινάριο, έχω κάνει σπριντ πάνω/κάτω τους ορόφους για λογιώ-λογιώ γραφειοκρατικά ζητήματα ΚΑΙ προβάρισα κι ένα πόστερ που θα παρουσιάσω στη Φλωρεντία την άλλη βδομάδα (φεύγω και πάνω στην ώρα, γιατί από το Σ/Κ ο Μάρτης εδώ θα γίνει γδάρτης).

  Λέγε με και Μαίρη Παναγιωταρά 😉

 141. Alexis said

  #135: Εκπληκτικόν! Έσο βέβαιος ότι το Σαραντάκειον ιστολόγιον θα εκτοξευθεί εις την βαθμολογίαν της Αλέξαινας!

 142. Γιάννης Ιατρού said

  138: 🙂 …ἦν δὲ ἐκεῖ ἀγέλη χοίρων..
  Αυτά θα ήσαν https://www.youtube.com/watch?v=x3qZM_RrzIA

 143. Γς said

  http://www.youtube.com/watch?v=CglhQzAIOvE

 144. Avonidas said

  #142. Α, ρε Ηλεία αθάνατη, τα γουρούνια σου μπορεί να μην πετάνε, αλλά μια χαρά κολυμπάνε! 😀

 145. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Εξαιρετικό αυτό με τον Γερακίτη!

  Άλλωστε ένας αλλος Γεράκης δεν έγινε πρωθυπουργός του Σιάμ το 1688;

 146. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  144 Πετάνε κιόλας

 147. Λ said

  Στο λιμάνι του Γέρακα Λακωνίας πήγα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έχει και μυκηναϊκή ακρόπολη. Αυτο που δεν θα ξεχασω ποτέ ομως είναι που τρομάξαμε τις σαρδελίτσες και πεφτανε στο βαρκάκι. Ειδαμε και πάθαμε να τις ριξουμε πίσω στη θάλασσα.

 148. Γς said

  >Ειδαμε και πάθαμε να τις ριξουμε πίσω στη θάλασσα

  και χαρούλες ο Πσαράς μας, που θα σε διαβάσει…

 149. Γιάννης Ιατρού said

  Να μην αμελήσουμε την μεταμεσονύκτιαν προσφοράν δια τους συνεντευξόμενους συνδρομητάς, οι οποίοι θέλουν να εμβαθύνουν επί του σημερινού θέματος, ήτοι ένα εκ των άξιων σχετικών συγγραμμάτων: Το ‘Readings in Ancient Greek Philosophy, from Thales to Aristotle’ των Cohen, Curd και Reeve, 4η έκδοση, 2011.

  Καταβιβάσατε εις την γνωστήν ποιότητα από εδώ 🙂

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Από την στιγμή που δουλεύεις για λεφτά, εκ των πραγμάτων αφιερώνεις όλες τις δυνάμεις σου γι’ αυτά, απλώς εσύ τις αφιερώνεις για να μείνεις φτωχός, βίτσια είναι αυτά.☺
  Δεν υπάρχει αύξηση ή όριο χρημάτων που σου καλυτερεύει την ζωή, αυτό καθορίζεται από την στάση ζωής που ακολουθείς, αν ελέγχεις τον εαυτό σου γνωρίζεις τις ανάγκες σου και τι ή πόσα σου χρειάζονται για να τις ικανοποιήσεις, τότε ψάχνεις να βρείς τον τρόπο πώς θα ξοδέψεις ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για να αποκτήσεις τα απαραίτητα , αν σε ελέγχει το καταναλωτικό σύστημα, τότε δεν ξέρεις τι θέλεις και είτε λίγα βγάζεις είτε πολλά, όσο χρόνο κι αν ξοδεύεις, μένεις ανικανοποίητος.

  «Και δεν μου έκανε κανείς πλύση εγκεφάλου υπέρ της έντιμης πενίας.»
  Στην δεδομένη οικονομική κοινωνία που γεννηθήκαμε και μεγαλώνουμε, ποιός είναι ο τρόπος για να βγάλουμε τα λεφτά που χρειαζόμαστε ξοδεύοντας ελάχιστο ή καθόλου χρόνο; ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ, να βάλουμε τα λεφτά να δουλεύουν για εμάς, τον γνωρίζεις αυτόν τον τρόπο; στον δίδαξαν οι γονείς σου; στον δίδαξαν στο σχολείο; η εκκλησία; κάποιος άλλος; τον διδάσκεις μήπως εσύ στα παιδιά;
  Από μικρό παιδί έβλεπες τους γονείς να μοχθούν όλη μέρα για το μεροκάματο, το ίδιο έκαναν κι οι συγγενείς σου και οι γνωστοί σου. Όταν ξεκίνησες το σχολείο, οι γονείς σου, σου είπαν να μάθεις γράμματα για να κάνεις μιά καλύτερη δουλειά για να βγάζεις πιο εύκολα και καλύτερο μεροκάματο. Όλοι οι συγγενείς και οι γνωστοί σε ρώταγαν, τι θές να γίνεις όταν μεγαλώσεις; (δηλαδή τι δουλειά θές να κάνεις) γιατρός, δικηγόρος, επιστήμονας (γενικώς) ή τεχνίτης (γενικώς) ομοίως και οι δάσκαλοί σου , ειδικά στο δημοτικό, κανείς απ’ όλους αυτούς δεν σου είπε πως δεν χρειάζεται να δουλέψεις σκληρα για να βγάλεις νόμιμα τα λεφτά που χρειάζεσαι για να ζήσεις, αρκεί να μάθεις να βάζεις τα λεφτά να δουλεύουν για σένα, μοιραία σε δρομολόγησαν για να γίνεις υπάλληλος ή αυτοαπασχολούμενος, αν δεν είναι αυτό πλύση εγκεφάλου τι είναι.

  Είναι αποδεδειγμένο πως τα λίγα λεφτά απαιτούν τεράστια έξοδα και μεγάλο κόπο για να βγούν ενώ τα πολλά μόνο τρόπο, αυτόν που διδάσκουν στα παιδιά τους οι πλούσιοι. Δεδομένου πως στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας δεν χωράνε πολλοί, οι λίγοι που βρίσκονται εκεί λογικό είναι να θέλουν να εμποδίσουν τους πολλούς να ανέβουν αλλά πώς θα γίνει αυτό χωρίς απαγόρευση που θα φέρει αντίδραση; δημιουργώντας την βολική οικειοθελή συνείδηση του τιμίου φτωχού που ενώ φτύνει αίμα για το μεροκάματο, λέει ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΛΟΥΣΙΟΣ και ζεί μια ζωή εξαρτημένος από τους πλούσιους σ’ αυτήν την όμορφη αγγελικά πλασμένη κοινωνία.

  Μετά από αυτό, εύκολα ξεκαθαρίζουν οι ρόλοι των κομμάτων της εκκλησίας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ποιούς υπηρετούν.

  Υ.Γ – Το σχόλιο δεν αφορά εσένα προσωπικά αλλά όλους της τάξης μας, οι εξαιρέσεις σε όλους τους τομείς, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα που είναι παγκόσμιος.
  Καληνύχτα.

 151. Γιάννης Ιατρού said

  150: ΛΑΜΠΡΟ
  … να βάλουμε τα λεφτά να δουλεύουν για εμάς…
  Ρε συ, δεν σου έχω πει πως δεν υπάρχει σάλιο, γενικώς και παγκοσμίως, αφού τα έχουν μαζέψει οι γνωστοί… που λές κι εσύ.
  Ποια να βάλουμε να δουλεύουν, ε; 🙂

  …στον δίδαξαν στο σχολείο;…
  Ναι, βέβαια, αλλά βλέπεις, να, στο σχολείο δεν προσέχαμε 🙂

 152. Μαρία said

  133
  Υπάρχουν και χειρότερα. Ο Ελούντας π.χ. δεν θα τον έπαιρνε βοηθό αλλά πιθανότατα εννοεί στα ξενοδοχεία του.

 153. Pedis said

  # 152 – διεπρεψε στην έρευνα των υποατομικών σωματιδίων:

  http://inspirehep.net/search?ln=it&ln=it&p=a+kokotos&of=hb&action_search=Cerca&sf=earliestdate&so=d&rm=&rg=25&sc=0

 154. cronopiusa said

  Λουκιανός Κηλαηδόνης – Το Σύστημα

 155. # 148

  Χαρούλες κάνανε οι ναύτες και οι ναυτόπαιδες στον Πόρο όταν είχα βάρδια Α/Φ και το κύμα από το απογευματινό πλοίο πέταγε στο φαρδύ σκαλοπάτι που υπήρχε κατα μήκος του λιμανιού του Κ.Ε.Πόρος πάμπολλες σαρδέλλες. Με την άδειά μου γέμιζε λαμαρίνες η ναυτουριά και είχαν σπέσιαλ βραδυνό. Το φαινόμενο ήταν σχετικά συχνό αλλά άλλοι φοβότουσαν μήπως διαταραχθεί η πειθαρχία στο στρατόπεδο

 156. # 155

  Στην δική μου βάρκα έχουν πηδήξει δυο-τρεις φορές τρομαγμένα κεφαλόπουλα νύχτα σε ρηχά νερά όπως επέστρεφα. Φυσικά δεν τα πέταξα στην θάλασσα αλλά στο μπουργέτο ! Τα δώρα δεν επιστρέφονται !!

 157. # 150

  Ρε συ Λάμπρο… στα λεφτά που δουλεύουν για σένα… τους κολλάς τα ένσημα ή και συ κλέβεις το κράτος ;; (φατσούλες )

 158. Γς said

  155:

  > φοβότνουσαν μήπως διαταραχθεί η πειθαρχία στο στρατόπεδο

  από τη διαταραχθείσα πειθαρχία του Σχολείου των σαρδελλών

 159. 137, … Αν μου δώσει ένα εκατομμύριο
  ευρώ η Ζιζέλ για μια νύχτα μαζί της, θα τα πάρω …

  …σαγηνεύοντάς την με την φράση
  «Baby, you look like a million!»

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, όπως λέει και ο συνονόματος, δεν πολυδίναμε σημασία στο σχολείο στις γραφικές χρηστομάθειες των δασκάλων. Ούτε των μπαμπάδων, ούτε των παπάδων, ούτε της θεια-Κατίνας. Μην υπερτιμάς την επιρροή τους. Κάθε άνθρωπος κατά τον δαίμονα εαυτού πορεύεται.

 161. spiral architect 🇰🇵 said

  @130, 133: Κάποιοι θα μας πουν ότι την έδρα του Νεύτωνα στο Κέιμπριτζ την πήρε με μέσον. 😀

 162. 155, … Χαρούλες κάνανε οι ναύτες και οι ναυτόπαιδες στον Πόρο όταν είχα …
  πάμπολλες σαρδέλλες. …
  γέμιζε λαμαρίνες … αλλά άλλοι φοβότουσαν …

  Τι λέγαν οι ανώτεροι αξιωματούχοι
  με τις πολλές σαρδέλλες;

 163. BLOG_OTI_NANAI said

  121: Ριβαλντίνιο, όταν λες, «Επίσης όπως υπήρχαν μεσαιωνικοί ελληνόφωνοι που θεωρούσαν τους αρχαίους Έλληνες «Ρωμαίους»» σε ποιες μαρτυρίες αναφέρεσαι;

 164. 162, … την έδρα του Νεύτωνα στο Κέιμπριτζ την πήρε με μέσον. 😀 …

  …αν και οι θεωρίες του Χώκινγκ νομίζω πως αφορούν και τα
  μεσόνια!
  🙂

 165. spiral architect 🇰🇵 said

  Xτες το βράδυ ξαναπιάνοντας από το ράφι το Χρονικό του Χρόνου και σκεπτόμενος τα τεκταινόμενα συνειδητοποίησα ότι ο νευτώνειος κόσμος μας είναι μέρος ενός πειράματος που κάποιος φοιτητής από ένα παράλληλο σύμπαν είτε άφησε μισοτελειωμένο, είτε βρίσκεται στη διαδικασία του κορεσμού και της καταστροφής του.

  Ποιος ξέρει, ίσως να φταίει ότι, διαβάζω και βλέπω πολλή επιστημονική φαντασία. 🙄

 166. # 163

  σιγήν ιχθύος (σαρδέλλας !)

 167. Γς said

  162:

  Μα πως έγινε καθηγητής κι ο ίδιος ο Νεύτων στο Τρίνιτυ το 1669;

  😉

 168. …και σκεπτόμενος τα τεκταινόμενα συνειδητοποίησα ότι ο νευτώνειος κόσμος μας είναι μέρος ενός πειράματος που κάποιος φοιτητής από ένα παράλληλο σύμπαν είτε άφησε μισοτελειωμένο, είτε βρίσκεται στη διαδικασία του κορεσμού και της καταστροφής του…

  Και γω το ίδιο όταν διαβάζω τις κοινωνιο-οικονομικές αναλύσεις του Λάμπρου !! (φατσούλες)

 169. spiral architect 🇰🇵 said

  @169: Ίσως, ο Λάμπρος να είναι ο καταλύτης του πειράματος, δεν επηρεάζει την διαδικασία αλλά συμμετέχει σ’ αυτήν. 😉

 170. Γς said

  Νεύτων

  και θυμήθηκα μια μεγάλη έλλειψη αμόλυβδης, που έφτασε κάποια σε μια BP στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης στην Κορινθία.

  -Δεν έχουμε αμόλυβδη μαντάμ. Τι να βάλω;

  -Νέφτι!

 171. cronopiusa said

  Ανάπηρος διοικητής; Στον Καιάδα!

 172. cronopiusa said

 173. Νέο Kid said

  Σχετικό Χωκινικό από το Γάτο, με τυχαία(;) αναφορά στους Ίωνες φιλοσόφους.
  http://skakistiko.com/index.php/2018/03/15/hawking/

 174. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  149 Καμιά σχεση με ΙλλΟινόη, έτσι;

 175. spiral architect 🇰🇵 said

  @174: Καλό, πολύ καλό!

  (Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν ο δάσκαλος της φωτογραφίας δρόμου)

 176. Μανούσος said

  Οι Άραβες, Σύροι κλπ όταν λένε στον μεσαίωνα Ρουμ εννοούν μεσαιωνικούς Έλληνες. Όταν λένε Γιουνάν εννοούν τους Αρχαίους. Όταν υπάρχει μόνο περίπτωση μπερδέματος μεταξύ Ρωμαίων-Λατίνων και Ρωμαίων -Ελλήνων, και αυτό μόνο ως προς την αρχαιότητα, τότε διευκρινίζουν τί είδους Ρουμ εννοούν. Και η γλώσσα όμως ονομάζεται ρουμί δηλ. η ελληνική, δηλ. η ρωμαϊκή ή απλοελληνική όπως την ονομάζουν οι «προδιαφωτιστές» λόγιοι στα έργα τους και τον όρο τον βρίσκουμε και στα μαθηματάρια της Τουρκοκρατίας (δηλ. τα χειρόγραφα της διδακτέας ύλης των κατά τόπους Διδασκάλων των κοινοτήτων (Περισσότερα για τα μαθηματάρια και την εκπαίδευση εδώ https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/26985?locale=el).
  Στην Ύστερη Τουρκοκρατία τώρα τα πράγματα μπουρδουκλώνονται για πολιτικούς λόγους που έχουν πολλές πλευρές και ειδικά οι Ευρωπαίοι που δεν γουστάρουν τους ξεπεσμένους Έλληνες να έχουν και τον (πολιτικά σημαντικό) τίτλο του κληρονόμου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εξ ου και Βυζάντιο.

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Δεν υπερτιμώ καθόλου την επιρροή τους, αντιθέτως υποτιμάτε εσείς την καταλυτική επιρροή του κατεστημένου συστήματος επάνω μας.
  Για να σου δώσω ένα μέτρο, εκτός από μένα, όλοι όσοι ήταν στην σύναξη του Ζαπείου που ήσουν κι εσύ συν καμιά δεκαριά που δεν έχεις γνωρίσει, συνολικά δηλαδή πάνω από 35 άτομα, όλοι ευφυείς έως ευφυέστατοι και σίγουρα πιο ευφυείς από μένα, μέχρι πρότινος άγνωστοι μεταξύ σας, μεγαλωμένοι σε διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα, με διαφορετικές οικονομικές απολαβές και κοινωνικοπολιτικές απόψεις, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την ιδιότητα του υπαλλήλου, αυτοαπασχολούμενου, συνταξιούχου, σας έχω ρωτήσει και έχετε ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια άποψη για τον πλούτο, ΔΕΝ ΘΕΛΩ-ΗΘΕΛΑ, σύμπτωση λές;
  Την ίδια άποψη έχουν κι όλοι οι συγγενείς φίλοι και γνωστοί σας (οι εξαιρέσεις είπαμε) σύμπτωση πάλι;
  Όμως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση έτσι δεν είναι;
  Τι συμβαίνει τότε, πώς δημιουργείται αυτή η συλλογική συνείδηση για τον πλούτο και γιατί υπάρχει ΜΟΝΟ στα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα;

  Πώς μπορεί να μιλάει κάποιος για οικονομική ανεξαρτησία (μου φτάνουν αυτά που παίρνω για να ζήσω καλά) όταν το εισόδημά του είναι εξαρτημένο επό κάποιον εργοδότη; Κι αν αυτός για χ λόγους τον απολύσει ή χρεοκοπήσει; αν το δημόσιο χρεοκοπήσει κι αρχίσει να κάνει περικοπές μισθών και συντάξεων (θεωρητικά αυτά, δεν γίνονται στην πραγματικότητα☺) τότε τι θα είναι;

  Αφού οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι νόμιμες και υπάρχουν πολύ πρίν από την δημιουργία της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης ακόμη και πρίν την δημιουργία του ελληνικού κράτους, γιατί δεν μαθαίνουμε τίποτε γι’ αυτές;
  Αφού το βασικό μέσο για να επιβιώσουμε στην συγκεκριμένη οικονομική κοινωνία, είναι τα λεφτα, γιατί δεν μαθαίνουμε τίποτε για την δημιουργία τους την διαχείρησή τους και την επένδυσή τους;
  Γιατί είναι πιο σημαντικά στην τρίτη δημοτικού τα θρησκευτικά κι η ιστορία από την οικονομική διαχείρηση;
  Ποιός ωφελείται από όλα αυτά;

  Καλημέρα.

 178. Pedis said

  # 170 – ο Λάμπρος να είναι ο καταλύτης του πειράματος, δεν επηρεάζει την διαδικασία αλλά συμμετέχει σ’ αυτήν

  όπως στο ιστολόγιο, εύχομαι. Δηλ. να μην τον πάρεi κανείς σtα σοβαρά, με τέτοια μιζέρια γύρω, και πάει και φάει τα τελευταία λεφτουδάκια του.

  Να προσέχετε οι φίλοι του μόλις ανακαλύψει ότι του παπά τ’ αρχίδια του γλίστρησαν από τα χέρια, μην δείτε τα σημάδια του βαμπίρ στο λαιμό σας …

 179. 177 Συμπληρωματικά, πάντως, συχνά οι άραβες συγγραφείς ταύτιζαν συχνά τη συγκαιρινή τους ελληνική γλώσσα (τη γλώσσα των Ρουμ δηλαδή) με την αρχαία ελληνική (των Γιουνάν) (βλ. Nikolai Serikoff, «Towards the Understanding of the Greek Language in the Medieval Muslim World», Krijnie Ciggaar, Adelbert Davids, Herman Teule (επιμ.), East and West in the Crusader States. Context – Contacts – Confrontations. Acts of the Congress Held at Hernen Castle in May 1993, Λουβαίν 1996, σ. 169-194). Από την άλλη γύρω στον 10ο αιώνα αφενός οι «Ρωμαίοι», που ταυτίζονταν με τους Βυζαντινούς, βασικούς αντιπάλους του μουσουλμανικού χαλιφάτου, άρχισαν να αντιδιαστέλλονται έντονα με τους Γιουνάν, κατόχους της αρχαίας σοφίας (ο «αντιβυζαντινισμός» ως «φιλελληνισμός» κατά τη διατύπωση του Γούτα), ενώ και ο όρος Ρουμ άρχισε να επεκτείνεται και στον χριστιανικό Βορρά γενικότερα –συμπεριλαμβανομένου πάντα του Βυζαντίου, το οποίο εξακολούθησε να θεωρείται η κατεξοχήν επικράτεια των Ρουμ (για αυτή τη μεταβολή βλ. Koray Durak, «Who Are the Romans? The Definition of Bilâd al-Rûm (Land of the Romans) in Medieval Islamic Geographies», Journal of Intercultural Studies 31/3 (2010) 285-298).
  Πάντως όχι μόνο στην ύστερη, ήδη στην «κλασική» οθωμανική περίοδο (παρότι γενικά ισχύει η διάκριση Γιουνάν-αρχαίος/Ρουμ-βυζαντινός ή μεταβυζαντινός), έχουμε π.χ. τον Νεβί (θ. 1599), στην εγκυκλοπαίδειά του, να ονομάζει Ρουμί τον Αλέξανδρο και Γιουνανί τον Κωνσταντίνο Α΄. Γιουνάν ονομάζει τους Βυζαντινούς και ο χρονικογράφος Ενβερί, στα μέσα του 15ου αιώνα: (http://cetobac.ehess.fr/docannexe/file/1354/mots_du_politique_1.pdf σελ. 9). Και ο Εβλιγιά Τσελεμπή μιλάει για τον Ρουμ Φίλιππο και Αλέξανδρο, καθώς και για τους Ρουμί σοφούς της Αθήνας.

 180. cronopiusa said

 181. Ριβαλντίνιο said

  @ 164 BLOG_OTI_NANAI

  Στην παράδοση του Καμενιάτη που λέει ότι όταν ο Ξέρξης εισέβαλε στην Ελλάδα, η περιοχή κυβερνιόταν από τους Ρωμαίους ( Βυζαντινούς ) και σε αυτήν του Κακριδή που λέει πως ονόμασαν Αλέξανδρο τον γιό του Φιλίππου Β΄ στα ρωμαίικα ( βυζαντινά / ελληνικά ).

  _______________________________

  @ 180 Δύτης των νιπτήρων

  Θυμήθηκα αυτό :

  Ένας αραβικός φιλελληνισμός με αντιβυζαντινό χαρακτήρα.

  “Τον καιρό τω αρχαίων Ελλήνων, και για ένα διάστημα στη διάρκεια της Ρωμαϊκής (εννοείται η Βυζαντινή) Αυτοκρατορίας , οι φιλοσοφικές επιστήμες συνέχισαν να ευδοκιμούν και να αναπτύσσονται, και οι επιστήμονες με τους φιλοσόφους ήταν πρόσωπα σεβαστά και τιμώμενα. Ανέπτυξαν τις θεωρίες τους για τη φυσική επιστήμη -για το σώμα, τον νου και την ψυχή- και για τη μαθηματική τετρακτύν, δηλαδή για την αριθμητική, την επιστήμη των αριθμών, για τη γεωμετρία, την επιστήμη των επιφανειών και της γεωμετρίας, για την αστρονομία, την επιστήμη των άστρων, και για τη μουσική, την επιστήμη της αρμονικής σύνθεσης των μελωδιών. Οι επιστήμες συνέχισαν να έχουν μεγάλη ζήτηση και να καλλιεργούνται έντονα μέχρι που εμφανίστηκε η θρησκεία του χριστιανισμού μεταξύ των Βυζαντινών. Τότε είναι που οι Βυζαντινοί έσβησαν τα σημάδια της φιλοσοφίας, εξάλειψαν τα ίχνη της, κατέστρεψαν τα χνάρια της , και άλλαξαν και έφθειραν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εκθέσει ξεκάθαρα”.(αλ-Μασούντι, πεθ. 961 Άραβας ιστορικός, κύρια πηγή για την αραβική διανόηση τους 10ου αιώνα.)(Βλ. Δ.Γούτας, “Η αρχαία ελληνική σκέψη στον αραβικό πολιτισμό.”)

  ( ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ, ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ, ΤΟΜΟΣ 7, Κεφ. 12 σελ.628 )

 182. spiral architect 🇰🇵 said

  Έχω πέσει κάτω και χτυπιέμαι! 😀 😀

 183. spiral architect 🇰🇵 said

  Πάντα πρωτοπόρος ο πρόεδρος:

  […]Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα κβαντικό άλμα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης.[…]

 184. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @183. Πολὺ εὐφάνταστη ἡ ἀρισταρχίδεια (σίκ, προσοχὴ στὴν ὀρθογραφία πρὸς ἀποφυγὴν παρεξηγήσεων) ἀνακοίνωση. Ἀκόμα κι ἂν εἶναι τρολιά.

  Δὲν ξέρω ἂν ὁ Βερίγγειος συγγνώμη, μπέρδεψα τοὺς πορθμούς, ὁ Βερύκιος ἦταν κι αὐτὸς συνάδελφος μὲ τὸν Χώκινγκ· πρέπει νὰ ἦταν φιλαράκια πάντως, γιατὶ «Στῆβεν» τὸν ἀνέβαζε, «Στῆβεν» τὸν κατέβαζε. Ἄσε ποὺ ἤξερε καὶ ὅλα τὰ γκομενικά του.

 185. Theo said

  @177:
  Ὀχι μόνο στα χειρόγραφα μαθηματάρια (το πληρέστερο έργο γι’ αυτά είναι η διατριβή της κ. Σκαρβέλη-Νικολοπούλου) αλλά και στις γραμματικές και τα λεξικά της Τουρκοκρατίας το ρωμαϊκή σημαίνει νεοελληνική, ενώ το ελληνική σημαίνει αρχαία ελληνική (πχ, βλ. ένα λεξικό του 1804).
  Και φυσικά ο λαός μέχρι την κάθοδο των φωταδιστών κατά την Επανάσταση αυτοπροσδιορίζεται ως Ρωμαίοι/Ρωμιοί ενώ με τον όρο Έλλληνες εννοεί τους ειδωλολάτρες.

 186. spiral architect 🇰🇵 said

  @185: Mάλλον περί τρολιάς προκειται Μαρτίνε, γιατί δεν βρίσκω κάτι για το «σύλλογο» σε μπλογκ ή έστω στο fb. 😀

 187. BLOG_OTI_NANAI said

  182: Κατάλαβα, ευχαριστώ.

 188. sarant said

  185 Για τον Βερύκιο πορθμό είχαμε γράψει παλιάαα:

  https://sarantakos.wordpress.com/2010/08/13/berykios/

 189. Αν ήταν αληθινό το 183, θα στοιχειοθετούσε άραγε το αδίκημα της προσβολής μνήμης νεκρού, ή όπως αλλιώς λέγεται στα νομικά;

 190. Avonidas said

  #178.

  Όμως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση έτσι δεν είναι;
  Τι συμβαίνει τότε, πώς δημιουργείται αυτή η συλλογική συνείδηση για τον πλούτο και γιατί υπάρχει ΜΟΝΟ στα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα;

  Γιατί αν δεν υπήρχε δεν θα ‘ταν μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

  Πας και ρωτάς αυτούς που δεν είναι πλούσιοι και απορείς που σου λένε ότι δεν προσπάθησαν να γίνουν πλούσιοι.

  Με την ίδια λογική, πήγαινε και στην Ινδία και ρώτα 1000 ανθρώπους σε ποια θρησκεία πιστεύουν, και ω του θαύματος θα δεις ότι θα σου βγουν όλοι Ινδουϊστές 🙂

  (Καλά, εντάξει, υπάρχουν κι αυτοί που προσπάθησαν κι απέτυχαν να γίνουν πλούσιοι. Αλλά συνήθως δεν θέλουν να μιλάνε γι’ αυτό — όσοι είναι ακόμα εν ζωή, δηλαδή)

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στο σχολείο πάντως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας διδάξουν την αξία του χρήματος και του πλούτου, μιλώντας μας συνεχώς για τους αυτοδημιούργητους εθνικούς ευεργέτες και για την αξία της αποταμίευσης. Θα θυμάστε την ετήσια έκθεση που γράφαμε και η καλύτερη βραβευόταν με έναν κουμπαρά. Άλλωστε το μότο του καπιταλισμού είναι «πλουτίστε, πλουτίστε, πλουτίστε!». Εσύ, Λάμπρο, έχεις μείνει στη φεουδαρχία που, με την αρωγή της εκκλησίας, απαιτούσε από τους φτωχούς να σέβονται τους αφέντες, να αποδέχονται τη μοίρα τους και να μη γυρεύουν να διαταράξουν την τάξη του κόσμου.

 192. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @189. Τελικά, ὅλα τά ᾿χετε πεῖ ἐδωμέσα· δὲν ἀφήνετε ἄνθρωπο νὰ προκόψει.

  Γίνεσαι ἢ δὲ γίνεσαι Θόδωρας; 🙂

 193. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @193. Πάντως, μοὶ προὐκάλεσεν ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν ὅτι εἰς τὸ ἐν λόγῳ ἄρθρον ἀπεκρύψατε ἐπιμελῶς τὴν πραγματικὴν θέσιν τοῦ Βερυκίου πορθμοῦ· τὴν ἀπεκάλυψα εἰς τὸ σχόλιον 185, στηριζόμενος εἰς τὰς ἀποκλειστικὰς πηγάς μου. 🙂

 194. ΓιώργοςΜ said

  Τελικά όντως δίπλα στο Νεύτωνα κατέληξε ο Χώκινγκ:
  https://www.newsbeast.gr/world/arthro/3462893/simera-i-kidia-tou-stiven-chokingk

 195. […] https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/14/arxaiomath-8/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: