Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από πού βαστάει η σκούφια γνωστών φράσεων που λέμε καθημερινά

Posted by sarant στο 15 Μαρτίου, 2018


Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στον ιστότοπο newsbeast.gr ένα άρθρο που προέκυψε από μια συζήτηση που είχε μαζί μου η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Τζαγκαράκη σχετικά με την προέλευση ορισμένων παγιωμένων εκφράσεων.

Εκτός από τα όσα συζητήσαμε, στο άρθρο παρατίθενται επίσης ορισμένα λήμματα από το βιβλίο μου «Λόγια του αέρα», που τα διάλεξε η κ. Τζαγκαράκη, η οποία διάλεξε και τον ευρηματικό τιτλο του άρθρου.

Όπως συνηθίζω, αναδημοσιεύω εδώ το άρθρο. Η συζήτηση έγινε τηλεφωνικά κι έτσι το κείμενο έχει κάποιες από τις ατέλειες του προφορικού λόγου. Επιπλέον, αυτά που είπα θα είναι γνωστά στους ταχτικούς αναγνώστες του ιστολογίου. Οπότε, σαν πανωπροίκι, προσθέτω στο τέλος μερικά πράγματα -όχι πολλά και όχι σίγουρα, δυστυχώς- για την έκφραση «από πού βαστάει η σκούφια του» και την προέλευσή της -τη σκούφια της σκούφιας, κατά κάποιον τρόπο.

«Έχω βγάλει την μπέμπελη» λέει ένας συνάδελφος στο γραφείο με άλλους να απαντούν «κάτι τρέχει στα γύφτικα». Κι εκεί που κάποιοι δίνουν την αίσθηση ότι «σηκώνουν το δικό τους μπαϊράκι» και «τρώνε τα νύχια τους για καβγά» σκέφτομαι ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα «φάμε τα λυσσακά μας»…

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στον προφορικό λόγο για να περιγράψουμε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Ξέρουμε όμως από πού κρατά η σκούφια τους;

Ο κ. Νίκος Σαραντάκος, είναι συγγραφέας, μεταφραστής και μπλόγκερ. Ζει κυρίως στο Λουξεμβούργο και διατηρεί το δικό του ιστολόγιο (www.sarantakos.wordpress.com) για την γλώσσα, την λογοτεχνία, τα λόγια του αέρα, τις λέξεις που χάνονται. Καθημερινά αναλύει την ετυμολογία λέξεων και εκφράσεων που όλοι γνωρίζουμε και αποδομεί παγιωμένες αντιλήψεις για τη γλώσσα που αναπαράγονται άκριτα.

Πολλές από αυτές έχουν τη ρίζα τους στην Αρχαία Ελλάδα ή στα βυζαντινά χρόνια, άλλες στην λαϊκή παράδοση κι άλλες στην εκκλησιαστική παράδοση. Παρ’ όλα τα χρόνια που έχουν περάσει, αυτές διατηρούν τη διαχρονικότητά τους μια και οι ανάγκες, οι φοβίες, τα ανθρώπινα πάθη, παραμένουν τα ίδια ανά τους αιώνες.

Ο κ. Σαραντάκος παραθέτει τον ορισμό τους, ανιχνεύει την προέλευσή τους, βρίσκει αντιστοιχίες σε άλλες γλώσσες ή στα αρχαία και παλαιότερα ελληνικά. Τέλος, έχοντας αποδελτιώσει εκατοντάδες έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, παραθέτει ένα ή περισσότερα λογοτεχνικά αποσπάσματα για κάθε έκφραση -από τον Μακρυγιάννη και τον Παπαδιαμάντη έως τον Καραγάτση, τον Ταχτσή και τους νεότατους συγγραφείς. Φυσικά, δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να καταλήξει σε απάντηση σε κάθε παγιωμένη έκφραση, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις παραθέτει τις επικρατέστερες εκδοχές.

Μιλήσαμε μαζί του σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε «Γιατί μυρίζουμε τα νύχια μας», «γιατί μας έκοψε λόρδα» και ποια είναι η «Μιχαλού» και γιατί «της χρωστάμε»…

«Οι εκφράσεις αλλάζουν» λέει ο κ. Σαραντάκος. «Για παράδειγμα η έκφραση «χρωστάει της Μιχαλούς». Η αρχική της σημασία είναι «αυτός δεν είναι στα καλά του». Ωστόσο επειδή δεν έχει μεγάλη διαφάνεια η έκφραση τώρα έχει αρχίσει και σημαίνει «αυτός έχει αρχίσει και χρωστάει παντού». Υπήρχε μία εκδοχή ότι η Μιχαλού ήταν τάχα μία ταβερνιάρισσα που ζούσε στο Ναύπλιο τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, κάπου γύρω στο 1830, η οποία ήταν πολύ αυστηρή και κυνηγούσε όσους της άφηναν βερεσέδια, της χρωστούσανε δηλαδή και μάλιστα τους κυνηγούσε τόσο πολύ που στο τέλος τους τρέλαινε. Ωστόσο αυτή η εκδοχή αποδεικνύεται αβάσιμη αν σκεφτούμε ότι σε κείμενο του 1810 υπάρχει η φράση «Χρωστάτε της Μιχαλούς». Άρα δηλαδή δεν είναι αυτό, εφόσον υπάρχει το 1810 σε κείμενο δεν μπορεί να δημιουργήθηκε το 1830».

«Η εξήγηση η δική μου είναι ότι Μιχάλης λέγεται σε διάφορα μέρη ο ελαφρόμυαλος, για κάποιο λόγο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, οπότε όταν κάποιος χρωστάει και στον Μιχάλη σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο ελαφρόμυαλος από τον Μιχάλη. Από εκεί πήγε και στην Μιχαλού με κάποιο τρόπο».

«Εγώ σας είπα μία εξήγηση που δεν είναι και τόσο σίγουρη γιατί έχουμε κάποιες αμφιβολίες. Γενικά στις εκφράσεις αυτές κάποιοι έχουν την τάση να εξηγούν τις εκφράσεις παραθέτοντας με βεβαιότητα γεγονότα, όπως αυτό με την ταβερνιάρισσα, τα οποία δεν υπάρχουν είναι μύθος, αλλά όταν κάτι το αναφέρεις με παρρησία και βεβαιότητα γίνεσαι πιο πειστικός. Γενικά εγώ είμαι πάρα πολύ δύσπιστος με τις εξηγήσεις των εκφράσεων αυτών οι οποίες συνδέονται με συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα και αυτό που λέω είναι ότι όπου βλέπετε ιστορικά γεγονότα πρέπει να είστε εξαιρετικά δύσπιστοι στην εξήγηση της έκφρασης. Εκτός αν είναι κάτι όπως όταν λέμε «έγινε της Κορέας» που προφανώς συνδέεται με τον πόλεμο της Κορέας, οπότε το 1953 βγήκε αυτή η έκφραση που έγινε και ο πόλεμος το 1952-1953».

«Για παράδειγμα την έκφραση «αυγά σου καθαρίζουνε» τη λέμε όταν κάποιος γελάει χωρίς να υπάρχει λόγος κατά τη γνώμη μας ή δείχνει χαρούμενος χωρίς, κατά τη γνώμη μας, να υπάρχει λόγος. Αυτό υποτίθεται ανάγεται στους αρχαίους Ρωμαίους που είχαν μία γιορτή, πραγματοποιούσαν δημόσιο αυγοπόλεμο. Στην πραγματικότητα είναι τελείως απίθανο αυτό. Η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή. Τον παλιό καιρό, πριν από 100 χρόνια, υπήρχε στέρηση στον κόσμο, δεν είχε ο κόσμος φαγητά να τα πετάει, το μικρό παιδί γελάει από χαρά όταν βλέπει την μητέρα του να του καθαρίζει αυγά για να τα φάει γιατί πεινούσαν τα παιδιά. Κατά τη γνώμη μου οι εξηγήσεις που είναι πραγματικές συνήθως είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακές από τις άλλες που διαδίδονται».

Όπως μας εξηγεί ο κ. Σαραντάκος φροντίζει να μπαίνει και στα σώματα των κειμένων να βλέπει πότε εμφανίζεται μία φράση και στα κείμενα οπότε αυτό πολλές φορές τον κατατοπίζει για το πώς γεννήθηκε η φράση.

«Από την άλλη μεριά υπάρχουν και αρχαίες φράσεις. Για παράδειγμα η φράση «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» που την λέμε όταν κάποιος καρπώνεται τον έπαινο για κάτι που δεν έκανε, αυτή η φράση είναι αρχαία, υπάρχει στους αρχαίους παροιμιογράφους.  [Αυτό για τους παροιμιογράφους δεν ειναι ακριβές. Εκείνη την ώρα δεν θυμόμουν απέξω την αρχαία φράση, που την έχει ο Παυσανίας στα Βοιωτικά: τοῦτό ἐστι τὸ ὑπὸ Ἑλλήνων λεγόμενον
θυμιάμασιν ἀλλοτρίοις τὸ θεῖον σέβεσθαι. Αλλά και σε μεταγενέστερα κείμενα βρίσκουμε τη φράση -ασφαλώς αξίζει αρθράκι].

Πολλές εκφράσεις προέρχονται από την εκκλησιαστική γλώσσα διότι παλιότερα ο κόσμος πήγαινε πολύ συχνά στην εκκλησία και από εκεί ήταν το μόνο μέρος που άκουγε κάτι διαφορετικό από τα καθημερινά, δεν είχε ούτε βιβλία ούτε τηλεόραση ούτε τίποτα, οπότε πήρε από την εκκλησιαστική γλώσσα πάρα πολλές εκφράσεις όχι πάντοτε χρησιμοποιώντας τις με τη σωστή σημασία αλλά όπως την καταλάβαινε. Για παράδειγμα το «Ζωή χαρισάμενη» είναι από το πασχαλινό «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος», έγινε δηλαδή το χαρισάμενος, η μετοχή του χαρίζομαι, που χάρισε δηλαδή ζωή ο Χριστός όταν αναστήθηκε, επίθετο».

«Λέμε «Του έψαλε τον αναβαλλόμενο» που σημαίνει ότι τον επέπληξε για πολύ ώρα αυστηρά. Ο αναβαλλόμενος είναι ένα δοξαστικό της Μεγάλης Παρασκευής, είναι ένα μακρύ τροπάριο που διαρκεί πολύ και ψάλλεται αργά. Και ξεκινάει «Σε τον αναβαλλόμενον το φως, ώσπερ ιμάτιον…» δηλαδή εσύ που τυλίγεσαι το φως σαν ρούχο. Η λαϊκή χρήση αδιαφορεί για το τι σημαίνει η λέξη και κρατάει μόνο ότι είναι ένα μακρύ και βαρετό τροπάρι».

 – Έχετε βρει εξήγηση για όλες τις εκφράσεις;

«Αυτό προσπαθώ να πω ότι δεν μπορούμε να βρούμε εξήγηση για όλες. Μπορούμε να στηριχτούμε στην αναλογία, στο τι λέγεται σε άλλες γλώσσες, γιατί αυτό το πράγμα δεν είναι ανάγκη να είναι δανεικό αλλά μας δείχνει πώς οι άνθρωποι συλλαμβάνουν και περιγράφουν ένα φαινόμενο. Εγώ προσπαθώ ό,τι γράφω να είναι στηριγμένο ακόμα και οι υποθέσεις που κάνω να είναι στηριγμένες σε κάποιες πηγές.

Για την έκφραση «πράσινα άλογα» που την λέμε όταν είναι κάτι απίθανο, ή παράξενο, ή παράλογο ή όταν ακούμε κάποια ανοησία . Αυτή η έκφραση υποθέτουν κάποιοι ότι είναι από την αρχαία έκφραση «πράσσειν άλογα» όμως δεν υπάρχει στην αρχαία γραμματεία τέτοια πρόταση και η έννοια του πράσινου αλόγου για να δηλώσουμε το απίθανο υπάρχει σε πολλές άλλες γλώσσες. Τι πιο απίθανο πράγματι από ένα πράσινο άλογο. Υπάρχουν καφετιά άλογα, κίτρινα άλογα, μαύρα, άσπρα αλλά πράσινα δεν υπάρχουν. Για αυτό και στην αποκάλυψη του Ιωάννη που περιγράφει φαινόμενα υπερφυσικά λέει κάπου και «Και ιδού ίππος χλωρός» δηλαδή είναι πολύ αρχαία η έννοια του πράσινου αλόγου. Μην ξεχνάμε ότι το άλογο ήταν όπως έχουμε σήμερα το αυτοκίνητο, δηλαδή πολύ βασικό πράγμα για αιώνες και αιώνες για τη ζωή του ανθρώπου. Το πράσινο άλογο ήταν η εικόνα του απίθανου και του παράλογου».

«Οι εκφράσεις αυτές» συνεχίζει ο κ. Σαραντάκος, «διασώζουν την εικόνα μίας κοινωνίας αγροτικής πολύ διαφορετικής από σήμερα επειδή η γλώσσα είναι πράγμα συντηρητικό».

«Για παράδειγμα λέμε ότι ο τάδε που διορίστηκε «έδεσε το γάιδαρό του», εξασφαλίστηκε δηλαδή. Σήμερα ελάχιστα χρησιμοποιούνται οι γάιδαροι πλέον, όμως αυτό απηχεί μία εποχή που ο κάθε γεωργός είχε γάιδαρο και τον χρησιμοποιούσε για την δουλειά του και «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε». «Έφτασε ο κόμπος στο χτένι» λέμε όταν μία κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Το χτένι δεν είναι αυτό που χτενίζουμε τα μαλλιά μας αλλά το χτένι του αργαλειού. Ο αργαλειός είχε δύο μεγάλα χτένια τα οποία χώριζαν τα νήματα και όταν είχε γίνει ένας κόμπος σε κάποιο νήμα κι έφτανε ο κόμπος στο χτένι τότε δεν θα μπορούσε να δουλέψει ο αργαλειός και έπρεπε ο χειριστής του αργαλειού να επέμβει αμέσως και να λύσει τον κόμπο για να μπορέσει να συνεχίσει να δουλεύει ο αργαλειός. Αν και σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί αργαλειοί, εμείς διατηρούμε μία έκφραση που έχει αιώνες πίσω της και πάντα απηχεί μία διαφορετική κοινωνία».

Ελληνική γλώσσα, ορθογραφία και αστυνομία της γλώσσας

– Πολλοί μιλούν για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας. Συμφωνείτε;

«Αυτό για την ανωτερότητα της γλώσσας, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος να το τοποθετούμε έτσι. Καταρχήν ποια γλώσσα εννοούμε: τα αρχαία ελληνικά ή τα νέα ελληνικά. Οι περισσότεροι εννοούν τα αρχαία ελληνικά. Τα αρχαία ελληνικά είναι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ένας πολιτισμός ο οποίος έδωσε αριστουργήματα της παγκόσμιας γραμματείας, που είναι κλασικά και συγκινούν ακόμα τον κόσμο, αυτό δεν σημαίνει ότι η γλώσσα έχει κάποια ανωτερότητα. Η γλώσσα δουλεύτηκε περισσότερο πράγματι όπως όμως κάθε εργαλείο που ακονίζεται. Αυτό περισσότερο είναι έπαινος προς τους προγόνους μας που δημιούργησαν αυτά τα αξεπέραστα έργα, όχι τόσο όμως ως προς τη γλώσσα διότι στην ίδια γλώσσα γραφτήκανε αργότερα και πολύ βαρετά πράγματα.

Σήμερα εμείς υπερηφανευόμαστε και δικαίως επειδή σε πολλές ξένες γλώσσες υπάρχουν ελληνικά δάνεια, διεθνείς λέξεις που έχουν σχηματιστεί με βάση τα ελληνικά γλωσσικά στοιχεία π.χ. τηλέφωνο «τήλε και φωνή».

Αυτό μας δημιουργεί, και καλώς μας δημιουργεί, είτε ένα ευχάριστο ξάφνιασμα είτε ένα αίσθημα υπερηφάνειας αλλά δεν αντανακλά στην ελληνική γλώσσα αλλά στην αίγλη του ελληνικού πολιτισμού».

 – Τι έχετε να πείτε για τους καυγάδες ορθογραφίας στα σχόλια και τους «αστυνόμους» του διαδικτύου;

«Δεν διορθώνουν μόνο την ορθογραφία αλλά και τη σύνταξη. Η ορθογραφία είναι κάτι εντελώς συμβατικό. Δεν είναι πολύ βασικό πράγμα, ωστόσο είναι αλήθεια ότι και σε άλλες γλώσσες γίνεται μεγάλος θόρυβος για την ορθογραφία, ίσως επειδή ο άνθρωπος σε πολύ μικρή ηλικία 5-6 χρονών μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει και του εντυπώνεται η ορθογραφία. Παρόλο που ο προφορικός λόγος έχει προτεραιότητα, του εντυπώνεται όμως ένας τρόπος αποτύπωσης του προφορικού λόγου. Μαθαίνει κάποιος ότι το τρένο γράφεται με «αι» στα 6 του χρόνια και μετά όταν δει ότι γράφεται με «ε» αισθάνεται ότι του ανατρέπεται ο κόσμος και παθαίνει ένα είδος ηθικού πανικού.

Είναι κατανοητό αυτό, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή αλλάζει η ορθογραφία, που αλλάζει με πολύ αργούς ρυθμούς, ότι παθαίνει τίποτα η γλώσσα. Και εξάλλου μας ενοχλούν μόνο οι αλλαγές εκείνες στις οποίες βρισκόμαστε μπροστά τους όταν γίνονται.

Για παράδειγμα εάν ανοίξετε μία εφημερίδα του 1920, τώρα με το διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε εύκολα κάποια, θα δείτε ότι το «είναι» γράφεται «είνε» με «ε». Αυτή η αλλαγή δεν μας ενοχλεί γιατί αυτή έγινε πριν γεννηθούμε. Οι αλλαγές που γίνανε και εμείς τις βρίσκουμε εγκατεστημένες δεν μας ενοχλούν, έτσι λοιπόν και την κόρη μου δεν την ενοχλεί το τρένο γιατί το έμαθε στο σχολείο με «ε».

Όσον αφορά την γλωσσική αστυνομία, θα πρέπει να ξέρουμε ότι στο διαδίκτυο ο λόγος είναι κάπως αφρόντιστος. Στο Facebook για παράδειγμα είναι ουσιαστικά προφορικός λόγος γιατί είναι πολύ πρόχειρος. Δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από αυτόν τον σαν προφορικό λόγο και μάλιστα τις ίδιες που έχουμε από τον γραπτό λόγο. Αυτά τα λάθη τα οποία ανακαλύπτει κανείς και κάποιες φορές δεν τα ανακαλύπτει απλώς σχεδόν τα εκβιάζει στο κείμενο του άλλου είναι ένας τρόπος να ασκήσεις εξουσία. Επειδή δεν μπορείς να χτυπήσεις ή δεν σου αρέσει το περιεχόμενο των λεγομένων που λέει ο άλλος του λες «α έκανες το τάδε λάθος».

Αυτό είναι ένα λογικό άλμα, επειδή ο άλλος έκανε μία ανορθογραφία είναι ανορθόγραφος που δεν ισχύει αυτό με μία ανορθογραφία και επειδή είναι ανορθόγραφος αυτά που λέει δεν έχουν καμία σημασία. Αντί να αντικρούσουμε τα επιχειρήματα του, μένουμε στη συσκευασία».

Ας δούμε τι σημαίνουν και από πού βγήκαν ορισμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη όπως μας εξηγεί στο βιβλίο του «Λόγια του αέρα – Και άλλες 1000 παγιωμένες εκφράσεις» ο κ. Νίκος Σαραντάκος.

Κάτσε στ’ αυγά σου: κάτσε φρόνιμα μην εκτίθεσαι σε κινδύνους, μην ασχολείσαι με ξένες υποθέσεις. Ιδίως μην ασχολείσαι με τα κοινά, περιορίσου στα στενά βιοποριστικά-οικογενειακά σου ενδιαφέροντα. Η μεταφορά από την κλώσα που δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τα αυτά που κλωσάει ακίνητη.

Κάτι τρέχει στα γύφτικα: δεν συμβαίνει τίποτα το σοβαρό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υποτίθεται ότι οι γειτονιές των γύφτων (τα γύφτικα) αναστατώνονται με το παραμικρό.. Η φράση είναι πάντα ειρωνική ή περιφρονητική.

Με κόβει λόρδα: περνάω μεγάλες πείνες. Το περίεργο ουσιαστικό λόρδα είναι από τα βενετικά (lorda). Δεν ευσταθεί η παλαιότερη θεωρία ότι πλάστηκε από το λόρδος, ως σαρκαστική αντιστροφή της έννοιας από τον βαθύπλουτο στον ψωροφαντασμένο μπατίρη. Βέβαια, σχετικά λογοπαίγνια είναι άφθονα.

Έφαγε τα λυσσακά του: προσπάθησε με κάθε τρόπο να πετύχει κάτι. Η έκφραση ξεκίνησε από το άλογο το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από το χαλινάρι μασώντας το. Στην προσπάθειά αυτή βγάζει αφρούς που λέγονται λυσσακά επειδή έμοιαζαν με τους αφρούς του λυσσασμένου σκύλου.

Να μυρίσω τα νύχια μου: από πού και ως πού θα έπρεπε να το ξέρω αυτό; Θυμωμένη ή ειρωνική απάντηση σε κάποιον που έχει την αξίωση να γνωρίζουμε ή να έχουμε μαντέψει ή προβλέψει κάτι. Το λαγωνικό, όταν ιχνηλατεί με την μύτη στο χώμα, φαίνεται σαν να μυρίζει τα νύχια του. Η σύνδεση της φράσης με τις μαντικές τελετές στερείται οποιαδήποτε βάση. Σπανιότερα, αντί για τα νύχια χρησιμοποιούνται τα δάχτυλα (δεν μύρισα τα δάχτυλά μου).

Στο πηγάδι κατούρησα;: Ερώτηση παραπονεμένης απορίας ή διαμαρτυρίας κάποιου που βλέπει να μην του επιφυλάσσουν ίδια μεταχείριση με τους άλλους, να μην του δίνουν το μερίδιο που δικαιούται. Συνήθως αφορά θέματα ελάσσονος σημασίας. Τα παλιά χρόνια, το να ουρεί κανείς στο πηγάδι από όπου έπαιρνε νερό όλο το χωριό ήταν σοβαρή αιτία περιθωριοποίησης.

Τα βρήκε μπαστούνια: συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, απέτυχε. Η φράση πρέπει να προέρχεται από παιχνίδια της οικογένειας της πρέφας, όπου τα μπαστούνια είναι το χαμηλότερο ιεραρχικά από τα τέσσερα χρώματα της τράπουλας. Έτσι αν τα δύο φύλλα που βρει ο εκτελεστής στην αγορά είναι μπαστούνια υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην του είναι κατάλληλα και να «μπει μέσα».

Έγινε της π… το κάγκελο: έγινε μεγάλη αναστάτωση, φασαρία. Και για θορυβώδη διασκέδαση. Συχνά χωρίς το κάγκελο, σπανιότερα με το μαγκάλι.Δεν με πείθει η διαδεδομένη (αλλά ατεκμηρίωτη) άποψη, σημειώνει ο κ. Σαραντάκος, ότι τάχα υπήρχε παλιότερα στο Νέο Φάληρο μία ξύλινη εξέδρα με πολλά κάγκελα στην οποία συνωθούνταν οι ιερόδουλες της εποχής περιμένοντας πελάτη όταν κατέφθανε ο συμμαχικός στόλος. Πιθανότερο βρίσκω, συνεχίζει,να προήλθε η έκφραση από τους συχνούς  καβγάδες που γίνονταν στους οίκους ανοχής. Βέβαια για τέτοιες εκφράσεις δύσκολα βρίσκονται παλιές γραπτές μαρτυρίες. Το μεταφράζουν σκωπτικά στην καθαρεύουσα, δήθεν για ευπρεπέστερο: τοις επί χρήμασι εκδιδόμενης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα.

Του κόλλησαν τη ρετσινιά:τον συκοφάντησαν. Ρετσινιά ήταν παλιότερα ένα είδος έμπλαστρου αλειμμένου με ρετσίνι για τα κρυολογήματα. Όπως ήταν ενοχλητικό και ξεκολλούσε πολύ δύσκολα, πήρε αυτή τη μεταφορική σημασία.

Τα έχει τετρακόσια: έχει γερό μυαλό, είναι σώφρων, προσγειωμένος , ξέρει τι του γίνεται. Τετρακόσια εν προκειμένω είναι τα δράμια της οκάς, επομένως ο νους του δεν είναι ελλιποβαρής, είναι όσος πρέπει.

Έγινε Τούρκος: εξαγριώθηκε. Η Τουρκοκρατία μας άφησε κληρονομιά πολλές παροιμίες και εκφράσεις με τους Τούρκους, αλλά αυτή που αναφέρεται στην αγριότητά τους, εξηγεί ο κ. Σαραντάκος, είναι ίσως η μόνη που απομένει σε κάπως συχνή χρήση. Όπως δείχνει το απόσπασμα δεν αναφέρεται πάντα σε θυμό ανθρώπων. «Και μην είχε σκοπό να λιγοστέψει η χιονιά; Όσο πήγαινε, Τούρκος γινότανε. [Α. Καρκαβίτσας, Λόγια της πλώρης].

Αυτά με το άρθρο. Από πού όμως βγήκε η έκφραση «από πού κρατάει/βαστάει η σκούφια του»;

Την έκφραση τη λέμε, συνήθως με μια δόση καχυποψίας, για κάποιον του οποίου αγνοούμε πλήρως την καταγωγή και την προϊστορία. Τη λέμε σχεδόν πάντα ερωτηματικά ή αρνητικά, σπανιότατα θετικά (η σκούφια του κρατάει από….).

Π.χ. «τον Τζούλιο Τζάκομο τον εραστή της, έναν Ιταλό που δεν ξέρει κανείς από πού βαστά η σκούφια του και που λέει πως είναι κόντες» (Π. Πικρός, Χαμένα κορμιά).

Η έκφραση είναι ζωντανή στην εποχή μας -μάλιστα, ο ιστότοπος που βρίσκει σε ποιο μέρος της Ελλάδας υπάρχουν αναλογικά οι περισσότεροι που έχουν το τάδε ή το δείνα επίθετο λέγεται «Από πού κρατάει η σκούφια σου«.

Ομολογώ ότι δεν ξέρω από πού προέρχεται η έκφραση. Επειδή όμως στη συλλογή παροιμιών του Βενιζέλου βρίσκω την έκφραση «από τι μαλλί είναι/βαστά η σκούφια του» με την εξήγηση «επί των καθόλα αγνώστων», μπορώ να υποθέσω πως αυτή θα ήταν ίσως η αρχική μορφή -«από τι μαλλί είναι η σκούφια του;» με τη σημασία «τι στόφα ανθρώπου είναι, ποιο είναι το ποιόν του ή η καταγωγή του» και σιγά σιγά η έκφραση θα πήρε τη σημερινή μορφή.

Αλλά αυτό είναι μια σκέτη εικασια. Μακάρι να βρεθεί από τη συζήτηση κάτι περισσότερο οπότε υπόσχομαι στο μέλλον (ίσως το χειμώνα, που θα είναι και ο καιρός της) να γράψω ένα άρθρο για τα λεξιλογικά και κυρίως τα φρασεολογικά της σκούφιας, που είναι κάμποσα!

265 Σχόλια προς “Από πού βαστάει η σκούφια γνωστών φράσεων που λέμε καθημερινά”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Από πού βαστάει η σκούφια …

  η σκουφίτσα

  [της εποχής μου]

 2. nikiplos said

  Καλημέρα. Πάντα όμως είχα την απορία για τη λέξη σκούφια. Γιατί σκούφια, κι όχι σκούφος, σκουφί, καπέλο, φέσι?

 3. nikiplos said

  που φυσικά την έχω ξαναδεί στο: βγάλτη σκούφια σου και βάρα με

 4. ΚΩΣΤΑΣ said

  > ο κάθε γεωργός είναι γάιδαρο

  είχε, μάλλον

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Γιατί δεν λέτε ότι ο Νίκος Σαραντάκος είναι συριζαίος και μισεί θανάσιμα την ελληνική γλώσσα;
  (από τα σχόλια στο νιουζμπίστ)

  Ρε ακούτε που σας λέω, το πείραμα συνεχίζεται!

 6. Γς said

  1:

  >της εποχής μου

 7. Tomás de Torquemada said

  Για της πουτάνας το κάγκελο εδώ ένα παλιότερο σχόλιο https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/22/cancelli/#comment-50856

  Εδώ https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/esperia/article/view/2021/1865 ένα λεξιλόγιο, όπου δίνεται και η σημασία της λέξης κάγκελο (=γραφείο).

 8. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  την συνέντευξή σου την απολαύσαμε και προ ημερών, αλλά καλά κάνεις και την ανεβάζεις, για να βρούμε ευκαιρία ξεκοκαλίσματος …. 🙂

  Προφανώς η «σκούφια», ο «πίλος» στην καθαρεύουσα, ήταν παλιά καθοριστικό αναγνωριστικό της καταγωγής, έστω του τόπου διαβίωσης. Μάλιστα σε απεικονίσεις αρχαίων (αγάλματα, επιτύμβιες στήλες, τοιχογραφίες και αγγεία) είναι πολύ χρήσιμο στους αρχαιολόγους για την διαπίστωση της καταγωγής. Πρέπει να υπάρχουν και σχετικές αναφορές από τους ΑΗΠ, παρόμοιες με το «από που κρατά η σκούφια». Θα δούμε τι θα αποδόσει η σημερινή έρευνα των αναγνωστών.

  Απτή απόδειξη της αποδεικτικής αξίας, η αναφορά του ενωμοτάρχη Μιχ. Ζουλαχμάκη, το 1894, ο οποίος μάλιστα συνέλαβε… τον πήλον του αλλοφύλου άρρενος 🙂 «ερωτομανoύς ζεύγους» (στην Κούλουρη της Σαλαμίνας το 1894, μέχρι εκεί είχε φτάσει η χάρη του, νεότατου τότε, Γς !!!) προκειμένου να εντοπίσει τον κάτοχόν του κλπ. κλπ. 🙂

 9. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

  Μάρτιαι εἰδοὶ σήμερα. .Τὸ νοῦ σας.

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  #8 Κουλουριώτισσα η Σταχτοπούτα λοιπόν.
  Κατά τα λοιπά τζίφος. Είδηση θα ήταν να προβάλουν αντίσταση η σκελέα, η παντούφλα και ο πήλος.

 11. Γς said

  Είναι κι ο Φρυγικός σκούφος, που τον φοράει κι η Μαριάννα

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια!

  2 Προφανώς ο επικρατέστερος τύπος της λέξης όταν φτιάχτηκαν οι εκφρασεις ήταν «σκούφια» ενώ σήμερα λέμε κυρίως σκούφος ή σκουφί-σκουφάκι. Όλες οι εκφράσεις όμως έχουν σκούφια: πετάει τη σκούφια του, βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα με κτλ.
  Αυτά θα τα πούμε όταν γραφτεί το σχετικό άρθρο

  5 Είδες; Ποιο πείραμα, είπαμε;

  7 Καλά τα έλεγε αυτός ο Κοτορτσινός, είναι πειστικό. Πρέπει όμως να βρεθούν κι άλλες χρήσεις της λ. κάγκελος με αυτή τη σημασία, που είναι υπαρκτή.

  8 Βέβαια (και) αυτή η αναφορά πλαστή είναι.

 13. Γιάννης Ιατρού said

  8: (συμπλήρωμα)
  Φρυγικός Σκούφος

  ΥΓ: Ο κόκκινος (φρυγικός) σκούφος κατά την Γαλλική επανάσταση και τους Ιακωβίνους παρουσιάστηκε ως σύμβολο της δημοκρατίας και ελευθερίας ,εξού και το όνομα δημοκρατικός ή κόκκινος σκούφος.

 14. Γς said

  8:

  >μέχρι εκεί είχε φτάσει η χάρη του, νεότατου τότε, Γς !!!

  Και σιγά Ντοcteur-Ζαντάρμ μην συνέλαβε εμένα ο συνάδελφός σου. …

 15. 9 Δημήτρη Μαρτίνο, χτες λίγο έλειψε να παρεξηγηθώ με το στεγνό χιούμορ που προβάρω κάπου-κάπου, δεν ξέρω αν είδες την απάντηση!

 16. spiral architect 🇰🇵 said

  Το γνωστό τραγούδι του Κινήματος Εθνικής Άμυνας:

  Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά
  της αμύνης το καπέλο έφερε το Βενιζέλο
  της αμύνης το σκουφάκι
  έφερε το Λευτεράκη

 17. Γιάννης Ιατρού said

  12δ: … Βέβαια (και) αυτή η αναφορά πλαστή είναι….

  Μου το χαλάς !!! 🙂

  Ο Ευάγγελος Παντόπουλος (που πρωταγωνίστησε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού θεάτρου της εποχής, αλλά και ξένου ρεπερτορίου, όπως των Γκολντόνι, Ίψεν, Γκόγκολ κ.ά, αλλά ειδικότερα στα έργα του Μολλιέρου) έγραψε επιτυχημένα έργα (σάτιρες, κωμωδίες κλπ.) με πιο γνωστό τη Νύφη της Κούλουρης βασισμένο σε μια λαογραφική ιστορία ο γάμος της Κούλουρης, το οποίο ανέβασε ο ίδιος και υποδυόταν με μεγάλη επιτυχία τον υπενωματάρχη Μίχο Ζουλαχμάκη 🙂

 18. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  17 Πήγε ζούλα να τους σβερκώσει αλλά αποδείχτηκε αχμάκης κι έμεινε με την π….αντούφλα στο χέρι.

 19. spiral architect 🇰🇵 said

  @12γ: Αυτό.
  (αν δεν το διάβασες)

 20. cronopiusa said

  Χαρά στο νιο που νοιάζεται, στο γέρο που γελάει.

 21. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Μήπως η σκούφια σημαίνει κατά κάποιον τρόπο, λογοπαικτικά, κεφάλι, και στη συνέχεια καταγωγή;
  Έχω ακούσει κάπου ένα τέτοιο συμφραζόμενο, είναι και το «γούστο μου και καπέλο(=γνώμη) μου» που λέμε…

 22. spiral architect 🇰🇵 said

  Μπαϊδεγουέι, στα σχόλια του νιουζμπίστ του πρώτου λίκνου παίζει και ο κακόψυχος Ιατρού.
  Βρείτε τον. 👿

 23. Faltsos said

  13 Δηλαδή κι αυτός φρυγικό σκούφο φοράει;

  Δημοκρατικά τα στρουμφάκια!

 24. sarant said

  17 A, δεν το ήξερα αυτό με τον Ζουλαχμάκη!

  19 Το είχα διαβάσει αλλά δεν έκανα τη σύνδεση.

 25. Νικοκύρη εκεί που αναφέρεσαι στο τασ βρήικε μπασστούνια κάπου μπέρδεψες την καταλληλότητα !

 26. Στο περιοδικό Ρομάντσο του 60 και του 70 υπήρχε μια μόνιμη στήλη «Γιατί το λέμε έτσι» που ασχολιότανε με την προέλευση διαφόρων εκφράσεων

 27. leonicos said

  Και σε άλλες επιτυχίες

  Τι ρωτάτε αν σκούφια σημαίνει κεφάλι; Είναι ολοφάνερο: σκούφια = κούφια

  Ρωτήστε και τον Γς! Εγώ θα σας τα λέω;

 28. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @15. Καλὰ ποὺ τό ᾿γραψες, τώρα τὸ εἶδα. Πάντως τσίμπησα σὰν χάνος.

  Κι ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε, θυμήθηκα μιὰ λέξη ποὺ λέγαμε παιδιὰ γιὰ μιὰ προσπάθεια στὸ παιχνίδι (ἀπὸ μπάλλα μέχρι γκαζὲς) ποὺ ἦταν ὁριακὴ ἤ ἀμφισβητούμενη κι ἔπρεπε νὰ ἐπαναληφθεῖ: ὀσμή.
  Τότε δὲν καταλάβαινα τί σχέση ἔχει αὐτὸ μὲ τὴ μυρωδιά· τώρα πιστεύω πὼς πρέπει νὰ προέρχεται ἀπὸ τὴν ἔκφραση «ὡς μὴ γενόμενον».
  Συνεπῶς τὰ σχετικὰ σχόλια εἶναι ὀσμή.

  Στὰ Θερμιὰ δέν τὴν χρησιμοποιούσαμε αὐτὴ τὴν ἔκφραση· τὴν ἔμαθα στὴν Ἀθήνα, στὶς ἀρχές τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿60. Ἀργότερα δὲν τὴν ἄκουγα. Οἱ πιτσιρικάδες τῆς ἑπόμενης γενιᾶς (70-80) λέγανε ἐπαναλαβή.
  Τὴν «ἐπαναλαβὴ» τὴν ξανάκουσα πρίν ἀπὸ καμιὰ δεκαριὰ χρόνια ἀπὸ τὴν παρέα τῆς κόρης μου· παίζανε ποδόσφαιρο ὅλοι μαζί, ἀγόρια καὶ κορίτσια.
  Ἀδιανόητο στὴν ἐποχή τὴ δική μου.

 29. Κ. Καραποτόσογλου said

  Μ ι χ α λ ο ύ• τοιούτον κύριον όνομα σήμερον δεν υπάρχει; ίσως υπήρχέ ποτε σώζεται μόνον εν τη φράσει «χρωστάς της Μιχαλούς» το οποίον άλλοι λέγουσι «τους Μιχαλιούς» και αλλοι τον Μιχαλάκην· άπορον μοι είνε πως η μωρία εκφράζεται δια τοιαύτης ιδέας· πιθανόν να έλεγον ποτέ «χρωστάς την Μαρίαν» παραφθείραντες το «Μωρίαν όφλισκάνεις»· αργότερον δε μετεποίησαν την φράσιν συμφώνως προς τας τότε περιστάσεις, καθ’ άς δηλ. υπήρχε έξοχός τις βλαξ Μιχαλάκης, ή Μιχαλού. Κατά τον αυτόν τρόπον έγεινεν η γαλλική παροιμία, il parlé comme un Basque d’Espagne.

  Μιχ. Ιωάννου, Θερμαΐς, ήτοι περί Θεσσαλονίκης, τ. 1, Εν Αθήναις 1879, σ. 55

  Ο Trapp, Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit, Wien 2001, παρέχει το Μιχαλού από το 1336 και 1348.

  Μιχαλοῦ
  (Michalu)
  D: † 1336-05-15 im ῾Ιερέων-Kl. bei Paphos/W-Zypern.
  V: T. d. ᾽Αγαπητός.
  Q: (Hss.) DarOb 45.

  Μιχαλοῦ
  (Michalu)
  D: 1348
  V: SchwT. d. Λεμωνεὺς Μιχαήλ.
  L: Schenkte dem ῾Ιερέων-Kl. bei Paphos/W-Zypern Getreide, als ihr Mann Georg
  starb.
  Q: (Hss.) DarOb 41.

 30. 28 ουφ, ωραία! 🙂 οσμή λοιπόν 🙂

 31. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  28/30 Α, άμα δεν πλένεστε δε θα σας κάνω παρέα.

 32. spiridione said

  Μπράβο Γιάννη. Και υπάρχει μέσα στο έργο η αναφορά του.
  Εδώ, άρθρο του Γ. Σίδερη (και υποσ. 14)
  http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=106834&code=7407&zoom=800

 33. spiral architect 🇰🇵 said

  @28α: Πρόσεχε Μαρτίνε, οι δύτες είθισται να μην δολώνουν αγκίστρια, αλλά να βαρούν με δελφινιέρες.

 34. Avonidas said

  #23. Υπάρχει ολόκληρη τρελοθεωρία που λέει ότι τα στρουμφ είναι υπόγεια κομμουνιστική προπαγάνδα (κόκκινη σκούφια του Μπαμπαστρουμφ-ηγέτη, ομοιομορφία στο ντύσιμο/συμπεριφορά, δεν χρησιμοποιούν χρήματα, καμιά αναφορά σε θρησκεία/λατρεία, ο Σπιρτούλης φέρνει του Τρότσκι, κλπ. κλπ. 😛 )

 35. sarant said

  25 Γιατί το έχω μπερδέψει;

  26 Ο Νατσούλης θα έγραφε.

  28 Το «οσμή» το είχα ακούσει μόνο στο βόλεϊ, και ίσως από διαιτητή.

  29 Ενδιαφέρον!

  32 Πάει για άρθρο

 36. 17, 32 Η ιστορία με τον Παντόπουλο και τον ψευδοΖουλαχμάκη μας δίνει και μια ιδέα για την πιθανή προέλευση (εννοώ από το κωμειδύλλιο ή την επιθεωρηση) και άλλων παρόμοιων «χωροφυλακίστικων» κειμένων που κυκλοφορούν για γνήσια.
  29 Ενδιαφέρουσα και αυτή η υπόθεση με το «μωρίαν οφλισκάνει» (Ευριπίδη Φοίνισσες αν κατάλαβα καλά) > «Μαρίαν οφλισκάνει».

 37. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @31. Δὲν εἴμαστε καὶ τίποτα μυρωδιάδες. 🙂

 38. Πάνος με πεζά said

  Την πιο ωραία εικόνα την έχει φτιάξει ο Σαββόπουλος, «Η Αθήνα κάτω άναψε σαν ούφο, και στου ιερού Λυκαβηττού το σκούφο…». Πραγματικά η μορφή του λόφου, από όποιο σημείο της Αθήνας και να τη δεις, μοιάζει έτσι.

 39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @33. Δὲν μὲ πιάνουν οἱ δελφινιέρες· εἶμαι λεπτὸς κι εὐέλικτος σὰν χέλι. Στὰ δολώματα εἶναι ποὺ δὲν μπορῶ ν᾿ ἀντισταθῶ. 🙂

 40. sarant said

  36 Το πιο παλιό που ξέρω εγώ είναι η διαταγή της Δημητσάνας, δημοσιευμένο πριν το 1967 ήδη.

 41. # 35 α

  Γράφεις …να του είναι κατάλληλα και να «μπει μέσα», πρέπει ή να του είναι ακατάλληλα ΚΑΙ να μπει μέσα ή να του είναι κατάλληλα ΓΙΑ να «μπει μέσα»

 42. # 39

  Το πρώτο ψάρι που χτύπησα με δελφινιέρα ήταν ένα…χέλι. Το δεύτερο μια μουρμορίτσα που διαλύθηκε. Το τρίτο ένα τρίκιλο λαβράκι που δεν το πέτυχα δυο (!) φορές και αποφάσισα να πουλήσω το ψαροντούφεκο πριν σκάσω απ’ το κακό μου.

 43. ΚΑΒ said

  Στο πηγάδι κατούρησα;

  Ο Δ. Πετρόπουλος στο τ. 11-12 του Κ.Ε.Ε.Λ της ακαδημίας στο άρθρο «»Ησιόδειοι προλήψεις και δεισιδαιμονίαι»‘ γράφει:
  πηγάδι

  Οι στίχοι είναι από το έργο Εργα και ημέραι:
  μήτε ποτέ να κατουράς στα στόμια ποταμών που χύνονται στη θάλασσα, ούτε , σε πηγές. Να τ’ αποφεύγεις όσο μπορείς. ούτε ν’ αποπατείς, γιατί αυτό δε θα σου βγει σε καλό.

 44. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @42. gpointofview said:

  «Το πρώτο ψάρι που χτύπησα με δελφινιέρα ήταν ένα…χέλι.»

  Αὐτὸ δὲν ἦταν λεπτὸ κι εὐέλικτο σὰν κι ἐμένα. 🙂

 45. Alexis said

  #22: Ευκολάκι: Είναι αυτός που λέει «μαλλί μπαμπάκι ψ..ή φαρμάκι!» 😆

 46. # 45

  Η σωστή παροιμία είναι : άσπρα μαλιά στην κεφαλή, κακά μαντάτα στην ψ..λή. Τις άλλες παραλλαγές τις λένε οι ασπρομάλληδες !!

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Και το τούρκικο takke düştü kel göründü, έπεσε η σκούφια και φάνηκε η καράφλα (=βγήκαν όλα τα στραβά στη φόρα).

 48. Alexis said

  #28: Στὰ Θερμιὰ δέν τὴν χρησιμοποιούσαμε αὐτὴ τὴν ἔκφραση· τὴν ἔμαθα στὴν Ἀθήνα, στὶς ἀρχές τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿60. Ἀργότερα δὲν τὴν ἄκουγα. Οἱ πιτσιρικάδες τῆς ἑπόμενης γενιᾶς (70-80) λέγανε ἐπαναλαβή.

  Δημήτρη όχι. Συνέχισε να λέγεται και μεταγενέστερα. Εγώ π.χ. την πρωτοάκουσα στο Γυμνάσιο-Λύκειο τέλη ’70ς-αρχές ’80ς, και αποκλειστικά στο βόλλεϊ όπως λέει κι ο Νικοκύρης στο #35. Στην αρχή, επειδή το λέγανε όταν η μπάλα χτύπαγε στη γραμμή, νόμιζα ότι η «οσμή» ήταν μία άλλη πιο «τεχνική» ορολογία για την γραμμή. Πολύ αργότερα κατάλαβα ότι εννοούν «ως μη γενόμενο», προφανώς όταν κάποιος το είπε ολόκληρο.

 49. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @48. Ἀλέξη, ἔτσι πρέπει νὰ ἦταν.
  Ἂς ὄψεται τὸ Ἔμενταλ! 🙂

 50. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @45,46. Ὑπάρχει κάτι σχετικὸ γιὰ τὸν Ταβάφη;

 51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @50. Μήπως
  «ἂν δεῖς κομοδινὶ μαλλὶ
  κακὰ μαντάτα στὸ βιολί.»

 52. Γιάννης Ιατρού said

  32 (17): Α, ευχαριστώ πολύ Σπύρο, ανταποδίδω με
  δωράκι 🙂

 53. sarant said

  41 Καλά λες, ελπίζω να μην το έχω έτσι στο πρωτότυπο. Το διόρθωσα

  43 Πολύ ωραίο, ευχαριστώ!

 54. ΣΠ said

  Μερικά λάθη που βρήκα στο κείμενο:

  και κυνηγούσε όσους, όσους της άφηναν βερεσέδια
  Ένα «όσους» περισσεύει.

  αν σκεφτούμε ότι σε κείμενο του 1810 «Χρωστάτε της Μιχαλούς»
  Μάλλον λείπει το «υπάρχει η φράση».

  Για παράδειγμα η έκφραση «αυγά σου καθαρίζουνε» τη λέμε όταν
  Ή να γίνει «την έκφραση» ή να μπει τελεία μετά το «καθαρίζουνε».

  είναι πολύ λιγότερες εντυπωσιακές
  είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακές

  Δεν είναι πολύ βασικό πράγμα, ωστόσο είναι αλήθεια ότι και σε άλλες γνώσεις, ίσως όμως επειδή ο άνθρωπος σε πολύ μικρή ηλικία 5-6 χρονών μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει και του εντυπώνεται η ορθογραφία.
  Κάτι δεν πάει καλά με την σύνταξη.

 55. Alexis said

  Και επειδή χθες συζητούσαμε για ελιές και δάκους και σε σύνδεση με τα προαναφερθέντα για τις «χωροφυλακίστικες» αναφορές, ας μου επιτραπεί να ποστάρω το παρακάτω, που εκπόνησε πριν από κάποια χρόνια καλός συνάδελφος:

  ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ

  Κύριε Διευθυντά,

  Έχω την τιμή να σας υποβάλω την έκθεση αυτοψίας για την εκτός έδρας εργασίαν που εκτέλεσα την 3/7/2013 κατόπιν της υπ’ αριθ. ΑΔΑ: ΧΕΣ3Μ-ΑΣ εντολής σας υπογεγραμμένης από τη σεπτή χείρα σας.
  Εκκινήσας πρωΐαν περί ώρας 8ης και αφού συνάντησα ελαφρά κίνηση επί του καταστρώματος της Λ. Ειρήνης διότι γύφτος με αγροτικό αυτοκίνητο μάρκας Datsun έμφορτο νωπών οπώρων (καρπούζια) είχε αποκλείσει το ένα ρεύμα της οδού, εξήλθα των ορίων της πόλεως και ακολούθησα την αμαξιτή οδό προς τα βόρεια της περιφερειακής μας ενότητας, όπου είχα την ευκαιρία να θέσω εις δοκιμήν τας αναρτήσεις του επιβατηγού μου αυτοκινήτου τη ευγενική χορηγία των αόκνως εργαζομένων εθνικών εργολάβων της περιοχής μας, επιβλεπομένων από την επιστημονικότατη συντεχνία των μηχανικών.
  Τοιουτοντρόπως και τηρώντας πάντα τα όρια ταχύτητας άτινα έχει θέσει μέσα στην άπειρη σοφία του το αρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείον και εφαρμόζουν μετά σφρίγους και ζέσεως οι άνδρες και οι εξαιρετικώς εμφανίσιμες γυναίκες της ηρωικής μας Τροχαίας, αφίχθην μετά διώρου εις χωρίον τινί καλούμενον Κρυοπηγή, κοινώς Ντούβγενα.
  Διελθών δια του χωρίου ακολούθησα τον τρίτο χωματόδρομο δεξιά, κειμένου εξ ευωνύμων της οικίας του μπατζανάκη της συνυφάδας του υιού της θείτσα-Μίχαινας, κουμπάρας της αδελφής που είναι στην Αυστραλία, του πρώην προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Λ.Α. Μόγιου και ευρέθην εις τα ελαιοκτήματα της εν λόγω τοπικής κοινότητας ίνα εκτελέσω τας επισκοπήσεις άτινας το σεβαστόν Υπουργείον Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων έχει παραγγείλει από την ημετέραν υπηρεσίαν.
  Κατά την εκτέλεση με αυταπάρνηση του καθήκοντός μου αντελήφθην κίνηση τινά μεταξύ των κλάδων των ελαιών, οφειλομένη εις ιπτάμενον έντομον αγνώστου ταυτότητας. Εις το καλεσμά μου να παρουσιασθεί ενώπιόν μου ίνα ταυτοποιηθεί με ηγνόησε και προσπάθησε να διαφύγει περιιπτάμενος από κλάδου εις κλάδον. Πιστός στο ιερό καθήκον του Επόπτου Δακοκτονίας έθεσα αυτόν εις καταδίωξη μέσα στον ελαιώνα, υπερπηδώντας ρίζας, λίθους ατάκτως ερριμμένους και διάφορα τινά απορρίμματα της ενδόξου εθνικής μας αισθητικής. Κατόπιν δεκαλέπτου διώξεως κατόρθωσα να συλλάβω τον ύποπτο εν τη παλάμη της χειρός μου ενώ ποιμήν της περιοχής ονόματι Κ. Τραμπάκουλας γνωστός και ως «Αρχίδας» παρακολουθών τη σκηνή ανέκραξε ενθουσιωδώς: «Τον τσάκωσες τον (βωμολοχία), κυρ-γεωπόνε!»
  Κατά την ανάκριση που ακολούθησε ο ύποπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με τας αρμόδιας αρχάς και δυστυχώς κατά την ανάκριση εξέπνευσε χωρίς να παράσχει στοιχεία για τους συνεργούς του άτινες απειλούν την εθνική μας παραγωγή ελαιολάδου και λυμαίνονται τα χωρία της υπαίθρου μας ως άλλοι ληστοσυμμορίται.
  Σας επισυνάπτω το πτώμα του υπόπτου για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι πρόκειται περί του αρχι-δάκου της περιοχής και παρακαλώ να ενημερώσετε σχετικά με τα έργα των ποταπών αυτών εντόμων τας υπόλοιπας αρχάς και τον θεοφιλέστατο γενικό γραμματέα ημών, που ο Ύψιστος να μας κόβει από τον μισθό και να του δίνει ψήφους.
  Ταύτη συντάχθηκε αποκλειστικώς και μόνο ίνα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των οδοιπορικών μου εξόδων άτινα δεν επαρκούν ούτε δια τα καύσιμα του οχήματός μου και δεν έχει επιστημονική ή πραγματική αξία.

  Διατελώ εν τιμή,

  Ο συλληφθείς Ο συντάξας

 56. Πέπε said

  @55:
  > > έμφορτο νωπών οπώρων

  Αυτό είναι ποίηση

 57. Pirros said

  13 Από το σκούφο αυτό να προήλθε άραγε το έμβλημα της μεταδικτατορικής ΕΚ-ΝΔ / ΕΔΗΚ;

 58. Pirros said

 59. Λ said

  Στο πηγάδι κατούρησα;

  Επίσης λέμε: εγώ γεννήθηκα κάτω που την τερατσιάν; (δηλ. κάτω από την χαρουπιά))

 60. Γιάννης Ιατρού said

  43: KAB
  Παρέλειψες όμως τις παραπομπές (Τζέτζη, Keller, Fluss και Μυρογιάννη), τας οποίας και ανασύρω εκ της βιβλιοθήκης 🙂 🙂 🙂
  βλ. σελ. 16/17

 61. Pedis said

  Την ίδια στιγμή ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Παπαϊωάννου προέβαινε σε ομοφοβικά σχόλια εν είδη ερωτήσεων που πάντως δεν έγιναν δεκτές από την έδρα. Χαρακτηριστικές είναι μερικές από τις ερωτήσεις προς τον Λίο Καλοβυρνά:

  . «Αν σας πω δεσποινίς μου θα θιχτείτε;»
  . «Το ότι βγήκατε χέρι χέρι με το σύντροφό σας δε σημαίνει ότι προκαλείτε;»
  . «Αισθάνεστε φυσιολογικός;»
  . «Ο Φρόυντ λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι διεστραμμένοι».
  […]

  Ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης βρίσκεται ο Γιώργος Μπέσκος, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου, και ο Βασίλης Οπλαντζάκης συνήγορος υπεράσπισης και στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Στα έδρανα των συνηγόρων παρευρέσκεται επίσης και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης.


  http://www.efsyn.gr/arthro/dikazetai-o-amvrosios-gia-dimosia-ypokinisi-vias-i-misoys

  «Πήγαν για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι». Στοίχημα;

 62. sarant said

  54 Τα κακά του προφορικού λόγου και της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Τα διορθώνω.

  61 Ο Λίο είναι πολυ καλός. Και μόνο που τον κάθισαν στο σκαμνί, κάτι είναι.

 63. Alexis said

  #60:…τας οποίας και ανασύρω εκ της βιβλιοθήκης

  Πάλι στο …υπόγειο ήσουν Γιάννη; 🙂

 64. Γιάννης Ιατρού said

  55: ΕΓΡΑΨΕΣ Αλέξη 🙂

 65. Γιάννης Ιατρού said

  63: Στην Αλεξάνδρεια ρε σύ, virtual reality πλέον 🙂

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η απάντηση του Λύο Καλοβυρνά στο εμετικό παραλήρημα του πρώην ταγματάρχη της χωροφυλακής Αθανάσιου Λενή:
  http://www.protagon.gr/epikairotita/ellada/ftyste-me-44243000000

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  Στα 1892 υπάρχει η έκφραση για το «μαλλί» και τη «σκούφια» όμως δεν αποτελεί κάποια προγενέστερη εκδοχή διότι δέκα χρόνια πριν υπάρχει και το σημερινό: «από που βαστά η σκούφια του». Είναι διαφορετικές εκδοχές αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι το ένα παράγει το άλλο, αν και θα μπορούσε βεβαίως. Η εκδοχή με το μαλλί ίσως προέρχεται από το ερώτημα: «από που προέρχεται / που βρέθηκε το μαλλί για να φτιάξει το σκουφί του»:

 68. BLOG_OTI_NANAI said

  Και αυτό λίγο παλαιότερο:

 69. spiridione said

  52. Δυστυχώς δεν βρίσκω ονλάιν το έργο, σε καμιά Ανέμη κλπ.

 70. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει με τη σκούφια και μια κατηγορία ειρωνικών φράσεων, ότι κάποιος είναι τόσο κουτός που «δεν ξέρει από που κρατά η σκούφια του» ή δεν ξέρει ότι πήρε φωτιά η σκούφια του:

 71. spiridione said

  17. βασισμένο σε μια λαογραφική ιστορία ο γάμος της Κούλουρης,

  Στο Σκριπ της 31-12-1895 το γράφει «η Νύφη της Κούλουρης ή η Παντούφλα εκ του ιταλικού του κ. Παντόπουλου».
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=2038&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASXASlASTASXASdASZASPASa&CropPDF=0

  Και εδώ υπονοείται αντιγραφή από το ιταλικό ‘la pianella perduta fra la neve’, τουτέστιν η απωλεσθείσα στα χιόνια παντούφλα.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=757&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASJASVAScASkASYASXASdASTASXASa&CropPDF=0

 72. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια σκέψη που μου ήρθε βλέποντας διάφορα, και επειδή η φράση «από που κρατάει η σκούφια του» φανερώνει περιέργεια για την καταγωγή κάποιου, ίσως να προέρχεται από την παλιά συνήθεια του βαφτιστικού σκούφου που είναι η πρώτη σκούφια που φορά κάποιος στη ζωή του.

 73. ΄Του έφερε τη σκούφια γύρα» μου έλεγε φίλος από την Κόνιτσα, εννοώντας τοντακτοποίησε δεόντως, τον συγύρισε.

  Γενικά, οι παροιμιώδεις εκφράσεις και οι παροιμίες που ήσαν σε καθημερινή χρήση την δεκαετία του ’50 που ήμουν παιδί, σήμερα είναι εν πολλοίς άγνωστες στους νέους. Έτσι στα διάφορα κείμενά μου ενώ τις χρησιμοποιώ αυθόρμητα, στη συνέχεια τις σβήνω από τον φόβο ότι δεν θα γίνομαι κατανοητός παρά μόνο στους συνομιλήκους μου.

 74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @55. 🙂 🙂 🙂

 75. Συνέδριο για το ιδιωματικό θέατρο με …ντοπιολαλιές από περιοχές της Ελλάδας

  Η Κοζάνη με την χαρακτηριστική της ντοπιολαλιά σε όλη την χώρα είναι ο τόπος που θα φιλοξενήσει τις εργασίες του συνεδρίου που θα γίνει 16 – 17 Μαρτίου

  https://left.gr/news/synedrio-gia-idiomatiko-theatro-me-ntopiolalies-apo-periohes-tis-elladas

 76. […] VIA […]

 77. ΣΠ said

  61
  Δυστυχώς.
  https://www.reader.gr/news/koinonia/athoothike-o-amvrosios-gia-tin-dimosia-ypokinisi-vias-eiha-oplo-kai-me-afine-o-nomos

 78. sarant said

  67-68 Δεν αποκλείεται μία έκφραση να γεννήθηκε από μια άλλη κι όμως να συνυπάρχουν για ένα διάστημα

  76 Όχι ότι δεν το περιμέναμε…

  Σχόλιο στο newsbeast, να ξέρετε τι είστε, συνταξιούχοι!

  Ρε παιδιά, σοβαροί να είμαστε: Βάλατε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα; Ο Νίκος Σαραντάκος είναι έμμισθος υπάλληλος των Ξένων Κέντρων για να καταστραφεί η Ελληνική Γλώσσα. Αν μπείτε στο Ιστολόγιό του, θα δείτε πόσο μισεί τα ελληνικά. Φτάνει μέχρι το σημείο να λέει ότι τα νέα ελληνικά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα αρχαία, που ούτε ο γερο-Κριαράς τόλμησε να το πεί αυτό δημόσια. Και στο Ιστολόγιό του γράφουν κάτι ξεχασμένοι κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού και κάτι συνταξιούχοι Συριζαίοι του Δημοσίου, που είχαν διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Έλεος δηλαδή…

 79. # 77 τέλος

  Φαίνεται πως δεν ασχολούθνται με τα οικονομικά και την εκπαίδευση γιατί βλέπω κανό στην παρουσίαση του Λάμπρου (φατσούλες)

 80. # 78

  κενό

  φαίνεται πως πληκτρολογώ χωρίς γιαλιά ;

 81. Γιάννης Ιατρού said

  77: Η τελευταία φράση Έλεος … χρησιμοποιήθηκε και σε σχόλιο άλλου ένα «ειδήμονα», στις 11/3 …. 🙂 🙂

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς και δεν περιμέναμε να καταδικαστεί ο Λενής, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία ποτέ δεν θα καταδίκαζε έναν αθώο. Έτσι, Ηριάννα;
  Αν έχετε την υπομονή να διαβάσετε, δειγματοληπτικά, σχόλια που γράφονται κάτω από άρθρα ηλερκτρονικών εκδόσεων κάποιων εφημερίδων, θα σιχαθείτε το ανθρώπινο είδος. Κάποια απανθρωπάρια, εκμεταλλευόμενα την ανωνυμία του διαδικτύου, δείχνουν τι φίδια και σκορπιούς κρύβουν στην ψυχή τους.

 83. Λ said

  Τον Νικόλαο Σκουφά θέλω να μνημονέψω που είχε αρχικό επώνυμο Κουμπάρος. Το Σκουφάς το πήρε όταν μετοίκησε στην Οδησσό και το επέλεξε γιατί ήταν καπελάς. Στην Οδησσό δεν ειχε ιδιαίτερη επιτυχία σαν σκουφάς λέει η βικι αλλά έκαμε τις γνωριμίες που οδήγησαν στην ίδρυση τς Φιλικής Εταιρίας

 84. Γιάννης Ιατρού said

  80: (συμπλήρωση)
  πολύ μου άρεσε και το χρηστώνυμο «Καιτούλα»: Μου θυμίζει τη δθκή μας τη «Ματούλα» 🙂

 85. sarant said

  80 Παρατηρητικός!

 86. Κ. Καραποτόσογλου said

  Σκούφια of Greek origin…?

  Τόσο ο Τριανταφυλλίδης (1223) όσο και ο Κριαράς (ΛΜΕΔΓ 20.339) παράγουν τη λ. σκούφια από το παλαιό ιταλικό scuffia ή το βενετικό scufia· ο Κριαράς παραπέμπει στις δύο εργασίες των Kahane που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, αλλά δεν παρέχει κανένα στοιχείο από αυτές· οι Kahane, υποστηρίζουν ότι η ρομανική οικογένεια των λ. scufia, scuffia είναι πιθανότατα ελληνικής αρχής και αναφέρουν:
  1. «κούφια ‘Kopfbedeckung’ (Eust., Comment. ad Iliad. Χ 468) / σκούφια in dem Kompos. μουτλογα[ϊ]τανόσκουφος ‘mit einer verzierten Mütze’ (Prodr IV 234) wird von ital. (s)cuffia hergeleitet, das jedoch trotz germanischer Deutungsversuche u n e r k l ä r t bleibt; Kukules (Eust. 1, 128) schlägt für die griech. Var. eine Grundlage κούφος ‘hohl’ vor (wobei wohl eine Zwischenstufe κούφον ‘Topf’ seit dem 3. Jh. nachweisbar [Pap. (Liddell-Scott s.v. κούφος I 6); Apophth.Patr. (Lampe S.V. κούφος 3b)], anzusetzen wäre), die also umgekehrt byz. Ursprung der romanischen Wortfamilie ital. (s)cuffia, afrz, coife/cuife (T-L s.v. coife),
  zuerst als cofia bei Venantius Fortunatus (Vita S. Radegundis 13,30, Ende 6. Jh.), implizieren würde».

  Kahane,»Sprache», Reallexikon der Byzantinistik, στ. 559.

  2. κούφια ‘headgear’ (Eustathius. 12th c.) / σκούφια in the compound μουτλογα[ϊ]τανόσκουφος ‘with an adorned cap’ (Prodr. I\’, 234), was derived bv Koukoules from κούφος hollow, thereby presupposing an intermediate stage κούφον ‘pot’ recorded since the third centurv; this suggestion would imply Byzantine origin of the (so far unexplained) Romance wordfamily of Ital. (s)cuffia, OFr. coife / cuife (73).

  73. Ph. Koukoules, Θεσσαλονίκης Ευσταθίου τα λαογραφικά. I (Athens. 1950), 128.

  Kahane, «The western Impact on Byzantium», Dumbarton Oaks Papers 36 (1982)141.

  Κ. Καραποτόσογλου

 87. sarant said

  85 Ευχαριστούμε. Να το έχω στο νου μου όταν γράψω το σκουφο-άρθρο. Πάντως βλέπω ότι ο Μπαμπινιώτης μένει στο scuffia αν και αναφέρει πιθανή επίδρ. του «σκύφος».

 88. Λ said

  Η σκούφια στα ρωσικά είναι λίγο πολύ το καλλυμαύχι (τό γράψα σωστά το καλιμάφτζιν;) και είναι λέει παλαιοσλαβωνική λέξη με προέλευση το Βυζάντιο
  https://en.wiktionary.org/wiki/%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%84%D1%8C%D1%8F#Russian

  https://www.google.com.cy/search?tbm=isch&q=%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%84%D1%8C%D1%8F&chips=q:%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%84%D1%8C%D1%8F,online_chips:%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%84%D1%8C%D1%8F+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F,online_chips:%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%84%D1%8C%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0,online_chips:%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8F%D0%B4%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F&sa=X&ved=0ahUKEwiLt7T7oe_ZAhWiJ5oKHVoyAQUQ4lYIJigA&biw=1366&bih=637&dpr=1

 89. Pedis said

  Γι αυτό ήταν λάθος να τον πάνε στο δικαστήριο

  -και τι θα του κάνανε άμα καταδικαζόταν; ντα; ένα πεντάλεπτο ποινή, που λέει ο λόγος, με αναστολή, έφεση και αθώωση στον επόμενο γύρο, είναι και χούφταλο … –

  επειδή όχι μόνο δεν κάθισε στο σκαμνί, όπως έγραψε ο Νικοκύρης πρωτύτερα, αλλά έκανε άλλο ένα σόου, όλο το σκυλολόι είχε μια ακόμη ευκαιρία να ξαναπετάξει τον οχετό του στην κοινωνία και, χάρη στους δικαστές, έχουν την ικανοποίηση ότι κοροιδεύουν τόσο κόσμο μπροστά στα μάτια του. Όλος ο συρφετός πήρε, λοιπόν, τα πάνω του, ο τραγόπαπας, το 99% της ιεραρχίας που είναι σαν τα μούτρα του και τα ναζιφασισταριά που έχουν υιοθετήσει.

  (Ο άλλος, η τελευταία τρύπα της φλογέρας στη ναζιστική ιεραρχία -όχι μητροπολίτης, μηχέσω- έφαγε άνθρωπο, είναι έξω τόσο καιρό που έχει ξεχάεει ότι πήγε φυλακή, και άμα τελειώσει η δίκη και καθίσει άλλα δυο χρόνια στη φυλακή να μου γράψετε.

  Α προπό: τι έχει γίνει εκέινη η ψυχή ο Δεβελέκος, συνελήφθη; )

 90. BLOG_OTI_NANAI said

  Με τον σκούφο υπάρχει και έκφραση (στο περίπου) «ποιος ξέρει τι κρύβει κάτω από το σκούφο του», δηλ. τι σκέφτεται/σχεδιάζει, ή «έχει διαβόλους κάτω από τον σκούφο του» για κακούς ανθρώπους.

  Κάπου είδα και μια παρόμοια έκφραση νησιώτικη για το «ποιος ξέρει τι κρύβει κάτω από το σκούφο του» που λέει «ποιος ξέρει τι έχει μέσ’ τη βράκα του», αν και αυτό ακούγεται λίγο γκέι, φαντάζομαι δεν το εννοούσαν έτσι…

 91. Λ said

  Αυτό που ανακάλυψα μόλις τώρα είναι ότι το καλλυμαύχι οι ρώσοι το λένε καμιλάβκα ή πιο σωστα καμιλάφκα.

  https://www.google.com.cy/search?biw=1366&bih=637&tbm=isch&sa=1&ei=XOaqWuuOBOSH6ATK-pKwCw&q=%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0&oq=+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0&gs_l=psy-ab.1.0.0.14873.15741.0.18768.6.6.0.0.0.0.153.837.0j6.6.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.1.153….0.mDRP0HZyEgA

 92. Λ said

  Για τις λέξεις σκουφώνω, φεσώνω, καπελώνω δεν είπαμε

 93. Pirro (57), σαφώς. Προδικτατορικά, η Δημοκρατία εικονιζόταν συστηματικά στις γελοιογραφίες (του Μητρόπουλου ιδίως) σαν κοπέλα μάλλον κοντή και με το χαρακτηριστικό σκούφο. Λίγο μετά τη Μεταπολίτευση, ο ΚΥΡ (νομίζω) την έδειχνε να λέει «Τώρα πια δεν φοβάμαι μη με βιάσουν — το πουλί έπεσε!»

  Πολύ ενδιαφέρον, κ. Καραποτόσογλου (85). Αν είναι έτσι, τότε και του coiffeur η … σκούφια από τα μέρη μας κρατάει!

 94. Λ said

  Λέμε εταιρκάσαν (ταιριάσαν) τα σκουφκιά μας δηλ. εφιλέψαμε, υπάρχει συμφωνία χαρακτήρων

 95. Λ said

  Με τούτο και με κείνο θυμήθηκα τους παλιούς καλούς καιρούς που λέγαμε το κοστούμι φορεσιά

 96. Πέπε said

  @94:
  Άρα, προφανώς, λέτε επίσης φιλεύω (φιλεύκω;) εννοώντας γίνομαι φίλος με κάποιον.

  Εμείς δεν έχουμε ρήμα γι’ αυτή την έννοια. Παραπλήσιο είναι το «φιλιώνουμε», αλλά σημαίνει ξαναγίναμε φίλοι (ήμασταν και πριν αλλά τσακωθήκαμε). Αυτό όμως που με ώθησε να σχολιάσω είναι η τελείως διαφορετική σημασία του φιλεύω σ’ εμάς, που σημαίνει προσφέρω, κερνάω, κυρίως για τρόφιμα από οικοδεσπότη προς φιλοξενούμενο, π.χ. «καλωσήρθες, τι να σε φιλέψουμε;». Και φιλέματα, τα κεράσματα (γλυκά, μεζεδάκια…)

 97. Λ said

  Traductions
  ±[Enrouler ▲] (1)
  Allemand : Kappe (de)
  Anglais : cap (en)
  Breton : koef (br), pennwisk (br)
  Catalan : còfia (ca) féminin
  Ido : kofio (io)
  Italien : cuffia (it)
  Néerlandais : kap (nl) masculin

  https://fr.wiktionary.org/wiki/coiffe#fr

 98. Λ said

  96. Ναι. Εξάλλου για το φιλεύω της ΚΝΕ λέμε τραττάρω, τζιερνώ

 99. Λ said

 100. Λ said

  Ο Λίμπος ο Κόκοϊας τους είδεν, εξήλθεν απὸ την καλύβην του, φορών άσπρον σκούφον και ράσον μακρύ, όπως εσυνήθιζε κατ᾿ οίκον, επήδησε δυο τρεις βράχους προς τα εκεί, κι᾿ έφθασε παραπάνω απὸ το μέρος, όπου ευρίσκοντο οι δυο φίλοι.

  https://www.sansimera.gr/anthology/9

 101. Λ said

  Μετά το κίιτρινοσκουφί και τον άσπρον σκούφον θυμήθηκα και το χρουσόν σκουφί

  Ήλιε μεγάλε ανατολίτη μου, χρουσό σκουφί του νου μου,

 102. Λ said

  Ήλιε, μεγάλε ανατολίτη μου, χρουσό σκουφί του νου μου, αρέσει μου στραβά να σε φορώ, πεθύμησα να παίξω, όσο να ζεις, όσο να ζω κι εγώ, για να χαρεί η καρδιά μας. Καλή ’ναι τούτη η γης, αρέσει μας, σαν το σγουρό σταφύλι στον μπλάβο αγέρα, Θε μου, κρέμεται, στο δρόλαπα κουνιέται και την τσιμπολογούν τα πνέματα και τα πουλιά του ανέμου· ας την τσιμπολογήσουμε κι εμείς, να δροσερέψει ο νους μας! Αναμεσός στα δυο μελίγγια μου, στο μέγα πατητήρι, το τραγανό σταφύλι λαχπατώ κι ο γαύρος μούστος βράζει, κι όλη γελάει κι αχνίζει η κεφαλή μες στην ολόρθη μέρα. Μαΐστρες πέταξεν η γης, φτερά, για το μυαλό κουνήθη κι η μαυρομάτα ανάγκη μέθυσε και το τραγούδι αρχίζει; Απάνωθέ μου ο λάβρος ουρανός και κάτωθε η κοιλιά μου, σα γλαροπούλα απά στη θάλασσα, κι αφροδροσολογάται· αρμύρα γιόμωσαν τ’ αρθούνια μου, κι αντιχτυπούν στις πλάτες γοργά γοργά τα κύματα και παν, και πάω κι εγώ μαζί τους. Ήλιε, τρισήλιε, που περνάς ψηλά και χαμηλά αγναντεύεις, ένα σκουφί θαλασσινό θωρώ, του καστροκαταλύτη, ας το κλοτσήσουμε, να παίξουμε, να δούμε ως πού θα πάει!

 103. Pedis said

  ο παπάς που ακόμα και σήμερα κατά τη διάρκεια της απολογίας του δήλωσε μέσα στο δικαστήριο πως «το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε»,

  μετά από απόφαση του δικαστηρίου… αθωώθηκε! https://www.efsyn.gr/arthro/dikazetai-o-amvrosios-gia-dimosia-ypokinisi-vias-i-misoys

  Θέλουμε να στείλουμε τους χαιρετισμούς μας

  α) στην σεβάσμια ελληνική Δικαιοσύνη,

  β) στην ιεραρχία της Ελλάδας και προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο, και

  γ) στους ταγούς του Έθνους και συγκεκριμένα σε εκείνους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες που στο όνομα της αγάπης και της συναλληλίας διατηρούν ανόθευτη την συνταγματική σύμφυση Κράτους – Εκκλησίας.

  http://www.imerodromos.gr/o-fasisto-papas-athoothike-tou-nikou-bogiopoulou/

  όλο βερνικώματα λένε οτι τού κάνουν αλλά έχει πετσικάρει για τα καλά το δημοκρατικό τόξο …

 104. Γιάννης Ιατρού said

  82 (89, 103) …Το «φτύστε τους» είναι το λιγότερο, αν είχα ένα όπλο και μου επέτρεπε ο νόμος, θα τους τουφέκιζα είπε στη απολογία του.
  Ίσως, λέμε τώρα 🙂 , λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων, να ζητήσει υλικοτεχνική συνδρομή από παράγοντες με εμπειρία…

 105. Pedis said

  «Το θέμα μου είναι η ομοφυλοφιλία, που αγγίζει έμμεσα τους ομοφυλόφιλους. Αυτοί έχουν το πρόβλημα. Το «φτύστε τους» ήταν μεταφορικό, δηλαδή περιφρονείστε τους. Το χρησιμοποιούμε σαν έκφραση, σα να λέω στη συνήγορο «Φτου σου κοπέλα μου, κούκλα είσαι» .

  παίρνει τη διαδικασία στο δούλεμα και οι δικαστές τον αθωώνουν …

 106. Λ said

  Κάθε ά κάθε άνθρωπο μονάχο
  κάθε ά κάθε άνθρωπο μαγκούφη
  θα τον έ θα τον έχουνε οι άλλοι
  πάντοτε πάντοτε για κλωτσοσκούφι
  http://www.greeklyrics.gr/stixoi?view=single&tpl_view=lyric&id=17324

  και από τον Κατάδικο του Θεοτόκη

  Τι θα ‘μουνα εγώ, αν δεν ήμουνα τέτοιος; Το κλωτσοσκούφι της τύχης! Κι αντίς, τώρα έχω χτήμα, έχω γυναίκα, θα κάμω και παιδιά· κι ο κόσμος με μακαρίζει· τώρα με σέβεται κιόλας, σας το ‘πα!

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSB106/544/3561,14838/

 107. Λ said

  Υπάρχουν και πολλά πουλιά σκουφάτα
  Ο Καζαντάκης όμως αναφέρει και φίδι σκουφάτο στον τελευταίο πειρασμό.

  Κι αγάλια αγάλια, μέσα από το ξεροπήγαδο και γύρα από τις φαραωσυκιές και μέσα από τον άμμο, πρόβαλαν ένα γαλάζο φίδι σκουφάτο κι ένα άλλο πράσινο με δυο κέρατα κι άλλα κίτρινα, πιτσιλιστά, κατάμαυρα… Σούρνουνταν γοργά σαν τα νερά, έσμιξαν με το πρώτο φίδι, τον κράχτη, αρμαθιάστηκαν όλα μαζί, τρίβουνταν το ένα με το άλλο, κι αναγλείφουνταν όλα μαζί

  Γενικά όμως χρησίμοποίησε τη λ. σε διάφορα έργα
  Καπεντάν Μιχάλης
  Σφάξε έναν πετεινό, το μεγάλο, το σκουφάτο, πρόσταξε ο μπέης, πιάσε από το παλιό κρασί, στρώ σε και δυο κλινάρια βάλε τα σεντόνια τα λινο μέταξα.

  Και στον Φτωχούλη του Θεού:
  Αν ήταν να διαλέγαμε ένα πουλί, να το χαράξουμε στη βούλα που θα ‘χει το τάγμα μας, ποιο θα διαλέγαμε, παιδιά μου; Όχι τον αϊτό, αδερφέ Ηλία, ούτε το παγόνι, αδερφέ Καπέλα, ούτε το αηδόνι, αδερφέ Ειρηναίο, ούτε το φιλέρημο αγριοπερίστερο, αδερφέ Βερνάρδο· κι ούτε και το συκοφά, φράτε Λεόνε· παρά το σκουφάτο κορυδαλλό!

 108. Γς said

  107:

  >το σκουφάτο κορυδαλλό!

  Και το ξαναβάζω:

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/05/scandals/#comment-489451

 109. Γς said

  Κι εκείνος ο άσπρος σκούφος του μάγειρα στο «τρωτε μακαρονια» του Βέγγου

  http://www.youtube.com/watch?v=2Lxp4GAGuTo

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  Με την ευκαιρία του Αμβρόσιου, όσοι έλεγαν για τα ιδεολογικά σκουπίδια που ανακατεύονταν με τους υπόλοιπους στα τελευταία συλλαλητήρια, ας δουν κι εδώ μια δίκη με άλλο πρόσημο (που ελπίζω ότι τα κίνητρα τους δεν συνδέονται με το αντισπισιστικό φασισταριό) στην οποία όμως εμπλέκονται οι φασιστικές ιδεολογίες με συνθήματα:

  «Μπάτσοι παπάδες νεοναζί όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί», «τη σεξουαλικότητα κανενός δεν κρίνω, ούτε της παναγίας που το’ κανε με κρίνο».

  Για να βλέπουμε πώς σε μια δημοκρατία πάει ο άλλος και αφοδεύει στη δική σου προσπάθεια χωρίς να μπορείς να το αποφύγεις πάντα…

 111. 110 Τη διαφορά μεταξύ ξερωγώ βλασφημίας (ας πούμε ότι τη θεωρούμε λόγω εξύβριση) και υποκίνησης μίσους την καταλαβαίνουμε έτσι;

 112. spiral architect 🇰🇵 said

  Μια Ιερά Εξέταση και ένας πόλεμος μας λείπει. 😐

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάποια συνθήματα, έστω και ακραία, και «αν είχα ένα όπλο και μου το επέτρεπε ο νόμος, θα τον σκότωνα», δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά και να συμψηφιστούν. Αλήθεια, δεν του επιτρέπει ο νόμος να σκοτώνει; Τι απαράδεκτος νόμος είναι αυτός;

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  110: Προσωπικά είμαι ενάντια στον Αμβρόσιο, ο λόγος του είναι ακατάλληλος για Ιεράρχη και χριστιανό, και ταυτόχρονα δεν θέλω κανείς τραμπούκος να με βλαστημάει με πανό, ή να βλαστημάει και να εκπέμπει μηνύματα μίσους για το παιδί του καθένα που θέλει να γίνει αστυνομικός, ή ιερέας.
  Όπως έχω ξαναπεί, μπορώ να ακολουθώ τη σκέψη μου χωρίς να έχω ανάγκη να δικαιολογήσω κανέναν.

  Το πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τη μία ή την άλλη φασιστική συμπεριφορά. Προσωπικά, δεν έχω τέτοιο πρόβλημα. Τα συνθήματα που επικεντρώνονταν στον Αμβρόσιο ως χρυσαυγίτη ήταν δίκαια διότι ο ίδιος έχει δώσει αυτό το δικαίωμα. όχι όμως και ο σύλλογος φασιστοειδών τραμπούκων του κέντρου της Αθήνας να παριστάνει τον τιμητή του… αντιφασισμού συμμετέχοντας με μηνύματα μίσους σε μια δίκη όπου ζητάει την καταδίκη μηνυμάτων μίσους…

  Ας υπάρχουν και κάποια όρια. Κατά τη γνώμη μου, «έστω και ακραία συνθήματα» δεν υπάρχουν. Η υποκίνηση μίσους από τις ίδιες ακριβώς ομάδες φασιστοειδών που σπάνε, τραμπουκίζουν, δολοφονούν, κλέβουν, είναι δεδομένη. Όποιος αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τον λόγο μίσους κάποιας πλευράς, ας το σκεφτεί πρώτα.

 115. Γς said

  Και είναι και κορόιδο.

  Επρεπε να πει «Ναι, αν είχα ένα όπλο θα τον σκότωνα, μου το επιτρεπει δεν μου το επιτρέπει ο νόμος» και άλλα τέτοια. Να συνεχίσει δηλαδή να το παίζει τζάμπα μάγκας. Να σπάμε και πλάκα.

  Να μην ξέρουν τι να τον κάνουν και που να τον φυλακώσουν…

 116. spiral architect 🇰🇵 said

  Μείνετε συντονισμένοι.
  Οσονούπω ο χωροφύλακας θα ανεβάσει την απολογία του στο προσωπικό του ιστολόγιο
  http://mkka.blogspot.nl/
  και έτσι θα τηρηθεί η ισαποστασίτικη λογική που διέπει τη σύγχρονη «δημοκρατία» μας.

 117. spiral architect 🇰🇵 said

  Υγιαίνετε!

 118. Γιάννης Ιατρού said

  116: Ρε συ, γιατί μπερδεύεις το ακροατήριο; Το «Χωροφύλακας» είναι κατοχυρωμένο εδωμέσα, ο κος. «Ταγματάρχης» ε.α. να γράφεις για τον καθ’ ού!

 119. spiral architect 🇰🇵 said

  @118: Αφού, από εκεί βαστάει η σκούφια του.

 120. Γς said

  118:

  >Το «Χωροφύλακας» είναι κατοχυρωμένο εδωμέσα

  Μπονζούρ, Ντοcteur-Ζαντάρμ!

 121. BLOG_OTI_NANAI said

  117: Πολύ ενδιαφέρουσα αντιφασιστική ιστοσελίδα. Ψάχνοντας τα άρθρα της βρήκα μία μόνο φορά το όνομα του Μάο όπου εμφανίζεται ως διώκτης του… εγκλήματος:
  https://teddygr.blogspot.gr/2017/06/

  Επίσης αναφέρεται το αποκαλυπτικό ότι, «Από το 1949, την ίδια μέρα υιοθέτησε ως Ημέρα της Γυναίκας και η μαοϊκή Κίνα».
  Πράγματι, και ξέρουμε ότι η μαοϊκή κίνα τίμησε τη γυναίκα με ιδιαίτερα βασανιστήρια, όπως τεμαχισμούς ή παλούκωμα των χαρακτηριστικών του φύλου της…

  Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαδικτυακά απορριμματοφόρα…

 122. sarant said

  Πάντως, η ενσταση του Δύτη για τη βλασφημια ισχύει. Αυτο με την Παναγία που το έκανε με κρίνο είναι βλάσφημο σύνθημα και θα έπρεπε να επιτρέπεται.

 123. BLOG_OTI_NANAI said

  121: Συγγνώμη, παρέλειψα να πω ότι παλούκωναν, δολοφονούσαν ή φυλάκιζαν ΜΟΝΟ μερικές εκατοντάδες χιλιάδες που ήταν εχθροί της επανάστασης. Τους άλλους, τις περισσότερες φορές δεν τους πείραζαν και μπράβο τους διότι τα καλά πρέπει να λέγονται.

 124. spiral architect 🇰🇵 said

  @123: Πολυταξιδεμένος φαίνεσαι, μπλογκ, και σε ζηλεύω. 😎

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  122: Το γεγονός ότι ο νόμος επιτρέπει κάποιες εκδηλώσεις της φασιστικής νοοτροπίας είναι κάτι διαφορετικό. Το δικαστήριο αθώωσε τον Αμβρόσιο όμως, εμείς δεν μπορούμε να τον αθωώσουμε για όσα είπε. Το ίδιος και με τις βλαστήμιες, είτε επιτρέπονται, είτε απαγορεύονται.

  Όμως, ακόμα και νόμιμες αν ήταν οι βλαστήμιες, ήταν μαζί με τα μηνύματα μίσους που στοχοποιούν ως νεοναζί τον ιερέα ή τον αστυνομικό και είναι εμετικά. Θα διαχωρίσουμε την νοοτροπία του φασισμού σε νόμιμη άρα και ηθική; Χαθήκαμε.

  Το κριτήριο για έναν υγιούς νοοτροπίας πολίτη, κατά τη γνώμη μου, είναι να μπορεί αυθόρμητα να εκδηλώνει τάση εμετού είτε βλέπει τις εγκληματικές ομάδες των νεοναζί χρυσαυγιτών, είτε τις εγκληματικές οργανώσεις των τραμπούκων με τις βαριοπούλες, τα καλάσνικοφ, τις δολοφονίες και τις ληστείες. Κάθε αυθόρμητη εσωτερική επιδοκιμασία σε μία από τις δύο αυτές πλευρές της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης βίας νομίζω ότι θα πρέπει να χτυπάει καμπανάκι στη σκέψη μας.

 126. sarant said

  Δεν νομίζω ότι είναι συγκρίσιμα αυτά τα δύο. Η βλασφημία δεν στρέφεται κατά συνανθρώπων μας. Ούτε έχει οδηγήσει σε μαζικά εγκλήματα όπως το κήρυγμα μίσους.

 127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καταδικάζουμε την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, απλώς όταν προέρχεται από δεξιά κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια ή το ρίχνουμε στην μελέτη.☺

 128. spiral architect 🇰🇵 said

  @127: Έχε την ευχήν μου ώ Μεγάλε Τιτουλάριε του NYSE και του Φόρεξ! 😛

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Αμβρόσιος δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του, για να μην πω την ταύτισή του, με τη ΧΑ. Άρα τα συνθήματα περί νεοναζί δεν είναι αδικαιολόγητα. Προσωπικά, έχω καταδικάσει πολλές φορές με σχόλιά μου τη βία των κουκουλοφόρων εξουσιαστών (μία φορά, μάλιστα, κινδύνεψα από αυτήν), αλλά η βία των χρυσαυγιτών είναι άλλης τάξεως, διότι στρέφεται πάντα εναντίον ανθρώπων (και μάλιστα αδυνάτων), στους οποίους αρνείται το δικαίωμα της ύπαρξης.

 130. Pedis said

  Εκείνο θα έπρεπε να προβληματίσει τον Μπλογκ στην καταφάνερα ειλικρινή του προσπάθειά να κάνει μία αντικειμενική προσέγγιση του θέματος είναι ότι του λόγου του και ο Αμβρόσιος, φοβάμαι ότι, έχουν ταυτότητα απόψεων ως προς τη βλασφημία, όχι, βεβαια, για το τι είναι (αυτό είναι μπανάλ) αλλά για το τι δεν είναι.

 131. Pedis said

  Το δικαστήριο, αθωώνοντας το μίσος, έβαλε σε δοκιμασία την κοινή λογική. Μια ανάσα χωρίζει από χτες το Αίγιο από τις πόλεις όπου κυριαρχούν οι φανατικοί. Επειδή εδώ και χρόνια κάποιοι ισχυρίζονται πως μια ανάσα χωρίζει την Ελλάδα του 2018 από τη Γερμανία του 1930, η χτεσινή δικαστική απόφαση τους επιβεβαιώνει.
  http://www.efsyn.gr/arthro/athoos-o-kirykas-toy-misoys

  Να υπογραμμιστεί χίλες φορές: η δίκη ήταν φάρσα, στημένη. Οι δικαστές έβαλαν πλάτη στη χυδαιότητα και στις προσβολές των συνηγόρων υπαράσπισης και επικρότησαν με την απόφασή τους το χοντρό δούλεμα, την κοροιδία από την πλευρά του Κάθικου.

 132. Pedis said

 133. Ριβαλντίνιο said

  @ 129 Γιάννης Κουβάτσος

  Ο Αμβρόσιος δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του, για να μην πω την ταύτισή του, με τη ΧΑ.

  Κάποτε συμπαθούσε και τον ΣΥΡΙΖΑ :

  Αμβρόσιος: Γεια σου Τσίπρα λεβέντη ! Με έκανες περήφανο!
  http://www.iefimerida.gr/news/190285/amvrosios-geia-soy-tsipra-leventi-me-ekanes-perifano

  🙂

  ———————————————————————–
  Δεν κατάλαβα κάτι. Μπορώ να μιλάω άσχημα για την ομοφυλοφιλία και τον χριστιανισμό, αλλά δεν μπορώ να μιλάω άσχημα για τους ομοφυλόφιλους και τους χριστιανούς ; Με το πρώτο απλώς βλασφημώ , ενώ με το δεύτερο παρακινώ σε εγκλήματα μίσους ;

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς, Ρίβα. Οι άνθρωποι προσβάλλονται και κινδυνεύουν λόγω στοχοποίησης.

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128 – Ευχαριστώ σύντροφε Κίμ αλλά δυστυχώς δεν είμαι ούτε καν μικρός, (κυνηγός του κατοστάρικου☺) είμαι ένας φτωχός και μόνος (κυριολεκτικά πλέον☺) οικοδόμος που είδε το φώς το αληθινόν στα γεράματα, ευτυχώς όμως που το είδαν και οι κόρες μου και μπήκαν νωρίς στον ίσιο δρόμο.☺

  Έχω μια απορία, ο Αμβρόσιος τόσα χρόνια στο εκκλησιαστικό κουρμπέτι, δεν πήρε είδηση ότι γίνεται της τρελής το σύστριγγλο με τα στριγκάκια; πώς και δεν πυροβόλησε καμιά «πριγκιπέσσα», εκτός κι αν….!☺

 136. spiral architect 🇰🇵 said

  @135β: Ελα, να μην ακούω κλισέ για παπάδες και στριγκάκια!

 137. Μαρία said

 138. Ριβαλντίνιο said

  Καταδρομική επίθεση σε ιερό ναό από αντιεξουσιαστές

  http://www.skai.gr/news/greece/article/369049/katadromiki-epithesi-se-iero-nao-apo-adiexousiastes-gia-amvrosio/

 139. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Θα μπορούσα να κάνω διάφορα καλαμπούρια αλλά, αντ’ αυτού, ας μας πουν σοβαρά οι νομικοί του ιστολογίου τι γίνεται με το δεδικασμένο.

 140. Γιάννης Ιατρού said

  135: Λάμπρος
  …κυνηγός του κατοστάρικου..
  Σ΄ έβλεπαν και απορούσαν
  Με τον δρόμον που επήρες
  Λάμπρο, μην σε κυνηγούσαν
  Οι δικαστικοί κλητήρες; 🙂

 141. Mπετατζής said

  78. Αισθάνομαι την πολύ μεγάλη ανάγκη να δηλώσω ότι προσομοιάζω μάλλον σε ξεχασμένο κομμουνιστή του Δημοκρατικού Στρατού και σε καμία περίπτωση δεν ανήκω στην ομάδα των συνταξιούχων συριζαίων του Δημοσίου 🙂

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  140 – Είναι τρελός ο κόσμος Γιάννη, είναι απίστευτα τρελός. Εντάξει από μικρός το υποψιαζόμουν γι’ αυτό και την είχα κάνει από παντού, αλλά όταν πρίν πέντε χρόνια η υποψία έγινε βεβαιότητα, αυτή η βεβαιότητα ξεπέρασε κάθε φαντασία, λογική αρρωστημένη διαεστραμένη, δεν περιγράφεται, ακόμη και τώρα μου είναι αδύνατο να συνειδητοποιήσω το μέγεθος της αρρωστημένης τρέλας.

  Αν θέλεις να αποκτήσεις αληθινούς εχθρούς, απόδειξε στους ανθρώπους πως έχουν λάθος, όχι τόσο στα θρησκευτικά, κομματικά και σεξουαλικά θέματα, εκεί μπορεί και να σε συγχωρέσουν και να σε πάρουν για γραφικό, αλλά στα θέματα, οικονομική διαχείρηση-επένδυση, υποχρεωτική εκπαίδευση, μεγάλωμα παιδιών (με αυτή την σειρά) η ποινή είναι δεδομένη και ξεκινάει με εικοσαετή κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά, ισόβια, και δημόσιο απαγχονισμό για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα.☺
  Πάντα αντιμετώπιζα αντιδράσεις από τα 18 μου για τα τρία πρώτα, αλλά είναι φοβερή η αντίδραση που αντιμετωπίζω από την γέννηση της Ελεωνόρας και μετά για τα τρία τελευταία από συγγενείς και ξένους που η εδώ φαντάζει μητρικό χάδι.☺
  Το όλο σκηνικό του κόσμου, μου φέρνει πιο πολύ στην καταπληκτική ταινία Μετρόπολις παρά στο Μάτριξ.

  Να ρωτήσω κάτι το ιστολόγιο, υπάρχει διαφορά μετξύ του σκλάβου και του δούλου και ποιά είναι αυτή; Είχα ακούσει από ένα φίλο μιά ερμηνεία παλιά και μου άρεσε, αλλά καλό είναι να μην την αναπαράγω αν δεν είναι σωστή.

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ μια ερμηνεία, Λάμπρο, που σηκώνει πολλή συζήτηση: 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://aienaristeyein.com/2013/04/22/%25CE%25AC%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25BF-%25CE%25B4%25CE%25BF%25CF%258D%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CE%25AC%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25BF-%25CF%2583%25CE%25BA%25CE%25BB%25CE%25AC%25CE%25B2%25CE%25BF%25CF%2582/amp/&ved=2ahUKEwjo0MOzmvHZAhVPyaYKHRvzCaIQFjALegQICBAB&usg=AOvVaw0TxS-52211GEPvBIZtoJvZ&ampcf=1

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα ΜΜΕ το έπνιξαν το θέμα:
  http://www.efsyn.gr/arthro/den-yparhei-o-amvrosios-gia-tis-efimerides-xerete

 145. ΣΠ said

  142
  Υπάρχει αυτό το παλιό άρθρο στο ιστολόγιο όπου δεν γίνεται διάκριση:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/24/sklavoi/
  Αντιγράφω:
  Κάποια στιγμή, γύρω στον ένατο αιώνα, το εθνωνύμιο Σκλάβος / Sclavus άρχισε να σημαίνει όχι πια «Σλάβος» αλλά «Σλάβος δούλος» και στη συνέχεια απλώς «δούλος» όχι απαραίτητα Σλάβος πλέον.

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – 145 – Η ερμηνεία στο λινκ που έβαλες Γιάννη δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τον φίλο μου αλλά θα προτιμήσω του Σαραντάκου που έβαλε ο ΣΠ που είναι στανταράκι και την ακυρώνει.☺
  Σας ευχαριστώ και τους δύο.

 147. Πέπε said

  @142:
  Λάμπρο, σε επίπεδο χρήσης, θα έλεγα ότι σκλάβο λέμε πιο πολύ αυτόν που δουλεύει σαν …σκλάβος, π.χ. κουβαλάει βαριά φορτία κλπ., χωρίς να είναι κύριος του εαυτού του. Ενώ ο δούλος είναι μεν ιδιόκτητος, αλλά μπορεί να είναι και σε πιο ελαφρές δουλειές. Π.χ. ένα λευκό αφεντικό στις νότιες ΗΠΑ μπορεί να είχε σκλάβους στη φυτεία και δούλους στο σπίτι. Δε συνιστά επίσημη τεχνική διάκριση, αλλά συχνά λέγεται έτσι.

  Επίσης, λέμε «σκλάβοι» αλλά όχι «δούλοι» για την περίπτωση ενός λαού που έχει κατακτηθεί και καταπιέζεται από άλλον λαό ή από ένα δυνάστη ανεξαρτήτως καταγωγής, χωρίς κατ’ ανάγκην να εννοούμε ανθρώπους που αποτελούν ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων.

  Το ότι «δούλα» ή «δουλικό» λέγανε και την απλή υπηρέτρια μέχρι πρόσφατα (όσο συνηθιζόταν να υπάρχουν υπηρέτες στα σπίτια) είναι μάλλον κατάχρηση της λέξης.

 148. Μαρία said

  139
  Τίποτα δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση. Θα προσφύγουν μάλλον στο ΕΔΑΔ.
  Άκου και το δικηγόρο http://www.stokokkino.gr/article/1000000000065259/Mexri-to-Strasbourgo-gia-tin-timoria-tou-ratsistikou-kresentou-tou-Ambrosiou

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  147 – Η ερμηνεία- ο σκλάβος έχει επίγνωση της άδικης σκλαβιάς του και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελευθερωθεί, (π.χ ο Σπάρτακος που αναφέρεται στο λίνκ του Κουβάτσου) ενώ στον δούλο έχει γίνει συνείδηση πως αυτή είναι η μοίρα του και δεν αντιδρα καθόλου.

 150. Γς said

  138:

  Γραφικοί καραγκιόζηδες [με την κακή έννοια].

  Ουστ! Μαλακισμένα!

 151. Ριβαλντίνιο said

  @ 150 Γς

  Ας μην κακοχαρακτηρίζουμε τα παραστρατημένα αναρχοαριστερά αδέλφια μας. Θα προσευχηθούμε γι’ αυτά και θα τα συνετίσουμε :

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  151 – Μπορεί να είναι βολικός ο συμψηφισμός αλλά οι τραμπούκοι δεν είναι ούτε αναρχικοί ούτε αριστεροί.

 153. Ριβαλντίνιο said

  @ 152 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Υποστηρίζω τον αυτοπροσδιορισμό. Είμαι φιλελεύθερος άνθρωπος εγώ.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  153 – ☺☺☺

 155. Pedis said

  με την παρατήρηση ότι επιμένουν να αυτοξεφτιλίζονται, ο νεωκόρος και το εξαπτέρυγο, με το να μην το βάζουν κάτω με τις χοντροπονηράδες για ζύγισμα θρησκευτικής και αντιεξουσιαστικής βίας, σε μία καραμπινάτη υπόθεση σχετικά την προσβολή και την αποανθρωποποίηση των ομοφυλοφίλων,

  να υπογραμμιστεί και πάλι ότι ο κατηγορούμενος, στη δίκη που υποτίθεται ότι εκδίκαζε υπόθεση για υποκίνηση σε βία με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, δήλωσε στην απολογία του

  «Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε.»

  και πανυγηρικά αθωώθηκε.

  # 148 – … και θα τους κάνει τη μούρη κρέας, το ΕΔΑΔ … χώρια που στο μεταξύ θα τα έχει τινάξει ο γεροτράγος.

  να υποθέσω Νικοκύρη ότι έχεις βάλει στην αυριανή πιατέλα το τι έχει τραβήξει το επίθετο της δικηγόρου στα διάφορα δημοσιεύματα τα σχετικά με την υπόθεση;

 156. Μαρία said

  155
  Τι έχει τραβήξει; Όλα τα δημοσιεύματα αναφέρουν το ονοματεπώνυμό της στην ονομαστική ή στην αιτιατική, ούτε ένα Κλειούς δηλαδή δεν διάβασα. Ο περίεργος βαρβαρισμός με το επώνυμό της φαίνεται να είναι επιλογή της. Προτίμησε το άκλιτο αρσενικό αντί της γενικής.

 157. Γς said

  138, 150-154:

  Ναι μωρέ, μπορούν να αυνανίζονται δημοσία δαπάνη [φθορές βαριοπούλες, μολότοφ κλπ] αλλά όχι και να «να κλέβεις εκκλησία = ltaking candy from a baby«;

  Και δεν εννοώ μόνο ότι διαφέρει από την κλοπή υπό «κανονικές συνθήκες» επειδή το παγκάρι ή το μωρό είναι ανυπεράσπιστα, αλλά γιατί είναι δειλία και κατάφωρη πρόκληση του αναγκέφαλου μικροτσούτσουνου τσόγλανου βιαστή.

  Γιατί πως να το κάνουμε; Ούτε τη μάνα μας, ούτε την γυναίκα μας την πάμε πολλές φορές. Ούτε και την εκκλησία που μας έλαχε.

  Αλλά όχι να μας τις γαμήσουνε κιόλας οι τσόγλανοι;

  Και μετά να σου λένε ότι φταίνε τα ντουβάρια της εκκλησίας, που θέλανε βάψιμο, μολότωφ και τέτοια

  ΚΑΤΩ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
  ΚΑΤΩ Η ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ

  [Πάνω η μαλακία!]

  Και να’ ξεραν τα μαλακισμένα με ποιους τα βάλανε…

 158. Γς said

  157:

  Μπουμπουλίνας και Μετσόβου είναι ο Ιερός Ναός που έκαναν την καταδρομική επίθεση;

  Ρυ ντ Αρκόλ και Κε ντι Μαρσέ Νεφ θέλω εγώ\. Στην Ιλ ντε λα Σιτέ.

  Την Νοτρ Ντάμ, Να της ρίχνουν Μολότωφ και μπογιές στα βιτρώ της κι ο Κουασιμόδος [Γουσουμόδος] να χτυπά τις καμπάνες!

 159. Γς said

  Γιάννη Ντοcteur-Ζαντάρμ

  Είχατε τον τραγόπαπα στην Ζανταρμερία;

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πιστεύω ότι τα χτυπήματα εναντίον συμβολικών στόχων είναι εντελώς ατελέσφορα και φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκουν οι κουκουλοφόροι (αντι) εξουσιαστές. Αλλά η βία των χρυσαυγιτών και της εξουσίας τσακίζει ανθρώπους. Πώς γίνεται να τα συγκρίνουμε και να τα συμψηφίζουμε;

 161. sarant said

  155-156 Δεν το πρόλαβα. Αλλά όπως λέει κι η Μαρία, μάλλον επιλογη της είναι το άκλιτο, όπως και του Μάνου Κοντολέων (σικ)

 162. Ριβαλντίνιο said

  Πώς και γιατί η βία των ΧΑτών ή άλλων «ακροδξιών» είναι χειρότερη από αυτή των «αντιεξουσιαστών» ; Η ΧΑ είναι νόμιμο κόμμα. Οι «αντιεξουσιατές» έχουν σκοτώσει ανθρώπους , έχουν κάνει άπειρες καταστροφές και συναγελάζονται με τρομοκράτες και ποινικούς. Ακόμη, με τα παλιά μυαλά, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απάτριδες, προδότες , εχθροί του έθνους ή/και εχθροί της ανθρωπότητας που έλεγαν παλιά και οι ειδωλολάτρες. Και όλα αυτά μέσα από τις ενέργειές τους. Όχι από τα ιδεολογικά τους μανιφέστα.

  Πώς γίνεται η κρατική εξουσία, η οποία πηγάζει από τον λαό, να συγκρίνεται με παρανόμους μπαχαλάκηδες, κοινωνικά παράσιτα και ξέκαρδους γόνους πλουσίων οικογενειών που περνάνε την ώρα τους καταστρέφοντας , βανδαλίζοντας και λεηλατώντας , και αυτά στην καλύτερη περίπτωση.

  Τέλος πώς και γιατί συγκρίνεται η Εκκλησία , ένας θεσμός 2000 ετών και άνω , με μισάνθρωπα αποβράσματα , που η καλύτερη θέση τους είναι στο κελί 33 ;

  Υ.Γ. Το κομμούνι υποστηρίζει αντιεξουσιαστές παρά τις άπειρες μπάτσες που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους και τις κατηγορίες που τους ρίχνουν οι αναρχικοί ( «ΚάπαΚάπα Έ , το κόμμα σου χαφιέ» ). Μοι προκαλεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν !!! Μήπως εγκατέλειψε τον χοντροπατάτα αρχηγό του και έχει στραφεί προς άλλα αριστερά σχήματα ; 🙂

 163. BLOG_OTI_NANAI said

  160: Σοβαρά μιλάμε; Εννοούμε ότι οι τραμπούκοι που δολοφόνησαν τους υπαλλήλους στη Μαρφίν, ή μαζεύονται με καδρόνια ανά 30 άτομα και τσακίζουν τρία άτομα στο Μοναστηράκι επειδή φορούσαν στολή δεν συγκρίνεται με τις επιθέσεις των χρυσαυγιτών;!
  Σε όποιους από αυτούς του αριστερού ή δεξιού «ζωικού» βασιλείου δοθεί εξουσία, θα έχουμε έναν νέο χιτλερισμό και σταλινισμό με μαζικές δολοφονίες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαιολογία για όλη αυτή την κτηνωδία…

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παιδιά, να συνεννοούμαστε, αν γίνεται, χωρίς εκατέρωθεν ιδεολογικές παρωπίδες. Έχω καταδικάσει πιο πολλές φορές από σας τα καφριλίκια και τους βανδαλισμούς των κουκουλοφόρων (αντι) εξουσιαστών. Αλλά δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε μαγαιροβγάλτες τραμπούκοι, όπως η γνωστή συμμορία και τα παρακλάδια της. Δεν σπάνε μαγαζιά μεταναστών, δεν μπουκάρουν στα σπίτια τους, δεν τους στέλνουν στο νοσοκομείο, δεν χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινα σκουπίδια ανθρώπους και λαούς. Είναι, κατ’ εμέ, απολίτικοι χουλιγκάνοι, αλλά δεν είναι ναζιστές.

 165. Λ said

  Πάντως στην Ενετικη Κύπρο (την Κ. της αναγεννησης αν θέλετε)υπηρχαν οι δουλοπάροικοι (serfs) που ήταν κυριως ντόπιοι και ανήκαν στους φεουδάρχες και οι δούλοι (slaves) που ηταν απο αλλού και δούλευαν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου.

 166. Λ said

  Δεν ξέρω από που κρατούσε η σκούφια τους. Άλλοι απο τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και άλλοι από τη βόρεια Αφρική.

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προς τιμήν του Σκάι, δεύτερο θέμα στο δελτίο ειδήσεων η αθώωση του Αμβρόσιου, με σαφώς καταδικαστικές απόψεις και για την απόφαση και για τις δηλώσεις του πρώην ταγματάρχη. Τα καλά να λέγονται.

 168. Ριβαλντίνιο said

  @ BLOG_OTI_NANAI

  Πλησιάζει η 25η Μαρτίου. Έριχνα μια ματιά στον «Βίο του Παπαφλέσσα» του Φωτάκου και βρήκα κάτι ενδιαφέρον που δείχνει πως και ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄συμμετείχε στην προετοιμασία της Επανάστασης. Δεν ξέρω αν είναι ευρύτατα γνωστά και τα παραθέτω :

  Μετά ταύτα ο πατριάρχης Γρηγόριος , ο αρχιερεύς Δέρκων και οι λοιποί αδελφοί της εταιρίας , ως και η εφορεία της Κωνσταντινουπόλεως εν ή και ο Παναγ. Σέκερης , έδωκαν εις αυτόν [ Παπαφλέσσα ] , κατά παραγγελίαν του Αλεξ. Υψηλάντου , 90.000 γρόσια , και ένα άνθρωπον από το εμορικόν του κατάστημα, Δημήτριον Δραγώνον ονομαζόμενον και καταγόμενον από το χωρίον Σέλιτσα του Δήμου Αβίας και ούτω τον εφυγάδευσαν εκείθεν.

  Σε επιστολή του Παπαφλέσσα ( τέλη του 1820 ) ο πατριάρχης αναφέρεται συνθηματικά ως «Παλαιός» .

  σελίδα 11

  σελίδα 12

  σελίδα 73

  Ο πενθερός ( = Αλή Πασάς ) εισέτι δεν εξέπνευσε και ελπίζονται και από αυτόν καλά πράγματα , διότι καθώς εβεβαιώθην από ένα δυστυχή ( = Αρχιερέα ) των Νο. 5 ( = Σπετσών ) είναι όλος εις την υπόθεσιν , το αυτό με είπε και το κονδυλομάχαιρον ( = γραμματικός ) του υιού του , το οποίον είναι ενέχειρον εις τον Παλαιόν ( = Πατριάρχη ).

  Εδώ
  http://www.etlasp.gr/images/6-f.doc

  ο αρχηγός της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών Καπετανάκης έχει εργασία που παρουσιάζει έγγραφο του Γεωργίου Δραγώνα, γιού Δημητρίου που συνόδευσε τον Παπαφλέσσα στην Πελ/σο , και λέει πως ο Γρηγόριος ο Ε΄έδωσε φυλαχτό στον πατέρα του Δημήτριο για να τον προστατεύει στις μάχες από τους Τούρκους. Δυστυχώς στο λαπιτόπι μου δεν έχω word για να το ανοίξω, να το αντιγράψω και να το παραθέσω. 😦

 169. Μαρία said

 170. BLOG_OTI_NANAI said

  168: To DOC το έκανα PDF και είναι εδώ: http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=71453465819991785815

  Για τα 90.000 γρόσια, ρίξε μια ματιά στον Βακαλόπουλο, «Η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση 1821-1829. Οι προϋποθέσεις και οι βάσεις της 1813-1822», σ. 317, στα «Απομνημονεύματα» του Σπηλιάδη, τ. Α΄, σ. 9, στην ΙΕΕ Εκδοτικής Αθηνών, τ. ΙΒ΄, σ. 76 ή στον Φωτόπουλο, «Οι Κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη τουρκοκρατία 1715-1821», σ. 281.

  Ο Φωτόπουλος και ο Βακαλόπουλος, βασίζονται στον Μελετόπουλο («Η Φιλική Εταιρεία – Αρχείον Π. Σέκερη») και λένε τα έδωσε ο Σέκερης τα χρήματα. Ο Σπηλιάδης και η ΙΕΕ λένε τα έδωσε η Εφορία της Φιλικής Εταιρείας κατόπιν εντολής του Υψηλάντη. Πάντως ο Γρηγόριος δεν είχε προσχωρήσει στην Φιλική Εταιρεία. Βεβαίως, μπορεί τα χρήματα να δόθηκαν μέσω τρίτου.

  Είναι ενδιαφέρον θέμα για έρευνα αν υπάρχουν άλλοι που αναφέρουν την οικονομική συμμετοχή του Πατριάρχη.

  Γενικά, πάντως, έτσι κι αλλιώς είναι αστείος κάθε ισχυρισμός ότι ο Γρηγόριος εναντιώθηκε στην Επανάσταση ή ότι αγνοούσε τα συμβάντα, διότι αν ήταν εχθρικός δεν θα τον προσέγγιζαν οι Φιλικοί και άλλωστε η έκθεση του ολλανδού Πρέσβη στην Πόλη επιβεβαιώνει και τη γνώση των γεγονότων από τον Πατριάρχη και τη συνεργασία του με τον Π.Π. Γερμανό:

 171. Pedis said

  Ελήφθη. Τριαλαριλαριλαριόμ …

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  Να βάλω και όλη την περιγραφή από τον Λαπαθιώτη:

 173. Pedis said

  συ είπας.

 174. sarant said

  172 Θύμισέ μου απο πού είναι αυτό -Νέα Εστία;

 175. BLOG_OTI_NANAI said

  174: Ναι, έχει τίτλο, «ΚΑΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ» αλλά το έχει σε συνέχειες. Αποθήκευσα την αναζήτηση και θα δεις τους δεσμούς αν κάνεις κλικ εδώ: https://tinyurl.com/ya33h8b3

 176. sarant said

  175 Tο έχω εκδώσει 🙂

 177. BLOG_OTI_NANAI said

  176: Αμ, πώς 🙂 : https://sarantakos.wordpress.com/mybooks/fwnh/

 178. BLOG_OTI_NANAI said

  168: Νομίζω μπορεί να υποστηριχθεί. Κατά γράμμα επικαλείται τον Φωτάκο ο Θωμόπουλος που έχει γράψει για τον Δέρκων σε ένα άρθρο αρκετά δυνατό βιβλιογραφικά. Επίσης ο Γριτσόπουλος δεν το αποκλείει. Νομίζω μια χαρά στέκεται Ριβαλντίνιο αν και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον Μελετόπουλο («Η Φιλική Εταιρεία – Αρχείον Π. Σέκερη») το οποίο δεν το έχω να δω τι γράφει. Να φτιάξουμε ένα μπλογκ, αλλά όχι… «μπλογκ ό,τι να’ ναι», ένα μπλογκ για τον Γρηγόριο Ε΄ 🙂

 179. BLOG_OTI_NANAI said

  173: Για την περιγραφή σου, τα παράπονα στον Λαπαθιώτη.

 180. Δεν έχω να πω τίποτα για τον Γρηγόριο αλλά ο Ολλανδός απλά αναπαράγει (και μάλιστα με επιφύλαξη) τις αιτιάσεις της Πύλης. Και η επιστολή του Παπαφλέσσα λέει απλά ότι ένας Φιλικός γραμματικός του πατριαρχείου έδωσε πληροφορίες για τον Αλή Πασά. Γενικά, λίγο ισχνά τα στοιχεία σας, ωρέ παιδιά. 🙂

 181. Κουτρούφι said

  Στην ιστορία του (1857), ο Σ. Τρικούπης λέγει ότι ο Γρηγόριος μάλλον δεν πολυ-ήξερε για την Επανάσταση και άρα αδίκως τον κρεμάσανε οι Τούρκοι και άρα καλά κάνουμε και τους λέμε βάρβαρους αφού καταδίκασαν ένα αθώο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ο Σ. Τρικούπης είχε πλήρη εικόνα των γεγονότων.

 182. Ριβαλντίνιο said

  @ 170 BLOG_OTI_NANAI

  Ευχαριστώ για όλα, για τις πλροφορίες και για το πιντιέφι !!!

  Για τον Δημήτριο Δραγώνα, συνοδό του Παπαφλέσσα :

  Από χειρόγραφο του Γεωργίου Δημ. Δραγώνα πληροφορούμεθα τα ακόλουθα :

  Τον πατέρα μου εκράτησεν ο Πατριάρχης πέντε ημέρας εν Κωνσταντινουπόλει , την δε Κυριακήν εποίησεν ιεροτελεστίαν υπέρ ευοδώσεως της επαναστάσεως, τον δε πατέρα μου κατέστησε κοινωνόν των αχράντων μυστηρίων δια της χειρός του ως μέλλοντα ν’ αποδυθή εις πόλεμον …Καθ’ ην στιγμήν μετέδωκε προς τον πατέρα μου τα άχραντα μυστήρια ο Άγιος Πατριάρχης είπεν προς αυτόν όλως ενθουσιασμού τα εξής αυτολεξεί : Δημήτριε ! πάρε το κουτάλι τούτο , φέρετο μεταξύ των αρμάτων σου ! αυτό θα σε φυλάξη από τας σφαίρας των Τούρκων ! και όταν θα φθάσητε εις Κωνσταντινούπολιν πολεμούντες ! με αυτό το ίδιον θα μεταλάβωμεν το αίμα του Χριστού εις την Αγίαν Σοφίαν. Το άγιο τούτο κουτάλι το αφιέρωσεν η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας δια τον σκοπόν τούτον. Την επιούσαν ευχηθείς ο πατριάρχης τον πατέρα μου, ανεχώρησεν δια την Λακωνίαν, την δε ιεράν λαβίδα έφερε κατά το επταετές διάστημα του πολέμου και όντως τον διεφύλαξεν από τον κίνδυνον …

  Σε αυτό το πιντιέφι ( σελ. 27 – 29 )

  Click to access sel_1_242.pdf


  έχει δύο ενδιαφέροντα μικρά κείμενα για τον Γρηγόριο Ε΄( του Διονυσίου Πύρρου του Θετταλού [ 1848 ] και του Δεσποτόπουλου ).

 183. Pedis said

  διότι οι πραγματικοί αντιστασιακοί, θυσιάζουν την τιμή και υστεροφημία τους για το καλό του έθνους:

  «Είναι φυσικόν ότι ετέρα βασική κατεύθυνσις δέον να τεθή η απολύτως νομοταγής στάσις έναντι των στρατών κατοχής. Πάσα ενέργεια δυναμένη να δώση έστω και υπόνοιαν ότι δύναται να παραβλάψη τα συμφέροντα του στρατού κατοχής, γίνεται αμέσως αντικείμενον εκμεταλλεύσεως εκ μέρους της καιροφυλακτούσης ανθελληνικής προπαγάνδας, εκτός, εννοείται, των λοιπών συνεπειών τας οποίας έχει κατά του Ελληνικού πληθυσμού. Πρέπει να ληφθή υπ’ όψιν ότι ασχέτως της επιβαλλομένης υπό των πολεμικών συνθηκών, ο Γερμανικός λαός είναι ο πλέον εγκύψας εις τας κλασικάς μελέτας, είναι ο καλλίτερον κατατοπισμένος παντός άλλου επί της αξίας του Ελληνικού ονόματος. Οι μεγαλύτεροι αρχαιολόγοι, οι διασημότεροι Ελληνισταί είναι Γερμανοί. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μας αδικήσωσι. Χρειάζεται εν τούτοις ιδιαζόντως λεπτή συμπεριφορά, ανάλογος προς τας σημερινάς συνθήκας. Χρειάζεται η επίδρασις ημών προς τας ανθελληνικάς προπαγάνδας ουχί μόνον να μη θίγη τα πολεμικά συμφέροντα τούτων, αλλά και ει δυνατόν να τα ικανοποιή εφ’ όσον και οι άλλοι εκμεταλλεύονται το στοιχείον τούτον. Εάν οι Βούλγαροι προπαγανδισταί π.χ. κατορθώσωσι να συγκεντρώσωσι 1.000 ζεύγη μαλλίνων καλτσών υπέρ του Γερμανικού στρατού, είναι λίαν ευχερές να συγκεντρωθώσι προς αντίδρασιν 1.500 υπό του Ελληνικού πληθυσμού».

  Αντιμέτωπος μ’ αυτή την απροκάλυπτη εντολή συνεργασίας, ο Καλογρηάς σπεύδει ν’ αθωώσει τον Χρυσοχόου με μια αμήχανη υπόθεση εργασίας (2012, σ. 162): «Αν η τελευταία αυτή δήλωση ειπώθηκε με ειλικρίνεια είναι αμφισβητήσιμο και μάλλον πρέπει να υποτεθεί ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Νομαρχιών ήθελε με αυτό τον τρόπο να αποφύγει πιθανή λογοκρισία»!
  http://www.efsyn.gr/arthro/oligon-dosilogos

 184. Ριβαλντίνιο said

  Μπλόγκ, θυμήθηκα που είχα ξαναδεί τον Μελετόπουλο . Σε παλιό βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου ( 1981, Γεωργία Κουλικούρδη, σελ. 205 ) , σε λεζάντα δίπλα από εικόνα του Γρηγορίου Ε΄ γράφει

  Ο Ιω. Α. Μελετόπουλος , στηριγμένος σε νέα έγγραφα των αρχείων των φιλικών και στη συμβολή του κλήρου και των μοναστηριών στη διάδοση της φιλικής εταιρίας , υποστηρίζει ότι ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ ήταν ο μυστικός αρχηγός της.

 185. Ριβαλντίνιο said

  Τι άλλο θα δούμε ! Τολμούν να πιάνουν οι πρώην Ιοί στο στόμα τους κορυφές σαν τον Δορδανά και τον Καλογρηά. Σε λίγο θα τους δούμε να κρίνουν και τον Μαραντζίδη, τον Χατζηαναστασίου, τον Χατζηβασιλείου, τον Καλλιανιώτη, τον Τζούκα και τον Καλύβα.

  Υ.Γ. Τυπάρα ο Χρυσοχόου. Πρέπει κάθε χρόνο να τιμούμε την μνήμη του. Κατηγορήθηκε για δοσιλογισμό και φιλοβρετανισμό ταυτόχρονα ( σαν τον Έβερτ ), και μετά την Κατοχή τον κατηγορούσαν τόσο οι αριστερές όσο και οι δεξιές αντιστασιακές οργανώσεις. Σημαίνει λοιπόν ότι πρόσφερε μέγιστες υπηρεσίες στην πατρίδα.

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  180: Δύτη, από τη στιγμή που εμφανίζεται ο Φωτάκος και μάλιστα χωρίς η πληροφορία του να συγκρούεται με τις άλλες, τσάμπα το παλεύεις…
  Επίσης, έχει πλάκα όποιος σήμερα διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι αγνοούσε ο Γρηγόριος την Επανάσταση! Δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης, από τη στιγμή που έγινε πρόταση στον Γρηγόριο όταν βρισκόταν στο Άγιο Όρος να συμμετάσχει στην Φιλική Εταιρεία. Μετά από το γεγονός αυτό, πώς στην ευχή μπορεί κάποιος να υποστηρίξει σοβαρά την άγνοια του Γρηγορίου; Και πόσο μάλλον όταν ζητήθηκε από τον Μουρούζη και τον Πατριάρχη Γρηγόριο να γράψουν συστατική επιστολή για τον Θέμελη ώστε να αποκρύψει τον σκοπό της παρουσίας του εκεί:

 187. BLOG_OTI_NANAI said

  181: Κάνει λάθος, ο Τρικούπης δεν λέει ότι «δεν ήξερε», το ακριβώς αντίθετο! Λέει ότι δεν ήταν σύμφωνος διότι την θεωρούσε «εθνοφθόρο τόλμημα», αλλά ασφαλώς και γνώριζε κι ας μην ήταν μέλος της Εταιρείας! Μην παραποιούμε τα πράγματα:

 188. π2 said

  185: Ε όχι να πιάσουν στο στόμα τους κορυφές όπως ο Καλύβας, τι θα μένει μετά, να πιάσουν στο στόμα τους και τον Αβέρωφ οι λεχρίτες;

 189. Theo said

  @185:
  Κορυφές όσοι αναφέρεις αλλά μόνο για όσους διαβάζουν ιδεοληπτικά και οπαδικά την Ιστορία.
  Αναρωτήθηκες αν τους ξέρει κανείς εκτός συνόρων;

 190. BLOG_OTI_NANAI said

  187: Να προσθέσουμε ότι ο Τρικούπης, απευθυνόμενος προς τους πληρεξουσίους της Β΄ εθνοσυνελεύσεως στην Αθήνα, είπε ότι τα θεμέλια της ελληνικής ανεξαρτησίας τα έβαλε η θυσία του Πατριάρχη Γρηγορίου:

 191. Theo said

  Από ένα βιβλίο για τον άγιο Γρηγόριο Ε΄ (ο εθνοϊερομάρτυς Γρηγόριος ο Ε΄ και το Άγιον Όρος του μοναχού Μαξίμου Ιβηρίτη, ἅγιον Ὄρος 1988, σσ. 242-243) αντιγράφω απόσπασμα επιστολής του προς τον Σαλώνων Ησαΐα, όπου φαίνεται ότι ήταν εν γνώσει της προετοιμασίας για την Επανάσταση και δεν αποθάρρρυνε όσους την ετοίμαζαν:

  Οἱ Γαλαξιδιῶται οἷς συνεχῶς ἐπιστέλλοις μοι, πεφροντισμένως ενεργοῦσι, καὶ ἀφ᾿ ὧν ἔγνων ἀδύνατον ἀντὶ παντὸς τιμίου οὐδ᾿ ἐλάχιστον ἕρκος ὀδόντων φυγεῖν· οὐ μόνον τὰ σά, ἀλλὰ καὶ τῶν ἐν τῷ Μωρέᾳ ἀδελφῶν γράμματα κομίζουσί μοι. Ἡ τοῦ Παπανδρέα πρᾶξις πατριωτικὴ μὲν τοῖς γινώσκουσι τὰ μύχια, κατακρίνουσι δὲ οἱ μὴ εἰδότες τὸν ἄνδρα. Κρύφα ὑπερασπίζου αὐτόν, ἐν φανερῷ δὲ ἄγνοιαν ὑποκρίνου, ἔτσι δ᾿ ὅτε, κ᾿ ἐπίκρινε τοῖς θεοσεβέσιν ἀδελφοῖς καὶ ἀλλοφύλοις, ἰδίᾳ πράυνον τὸν βεζύρην λόγοις καὶ ὑποσχέσεσιν, ἀλλὰ μὴ παραδοθήτω εἰς λέοντος στόμα. Ἄσπασον σὺν ταῖς ἐμαῖς εὐχαῖς τοὺς ἀδελφούς, προτρέπων εἰς κρυψίνοιαν διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων. Ἀνδρωθήτωσαν ὥσπερ λέοντες καὶ ἡ εύλογία Κυρίου κρατυνεῖ αὐτούς, ἐγγὺς δέ ἐστι τὸ τοῦ Σωτῆρος Πάσχα.[…]
  Κωνσταντινουπόλει 28 Δεκεμβρίου 1820
  Γρηγόριος

  Στο ίδιο βιβλίο (σ. 51) αναφέρεται πως δυο Τούρκοι ιστορικοί, ο Αχμέτ Τζεβτέτ πασάς κι ο Εσάτ εφέντης γράφουν πως ο Γρηγόριος, με την επιρροή που είχε, θα μπορούσε, αν ήθελε, να αποτρέψει την Επανάσταση.
  Έτσι είναι, Δύτη;

 192. Pedis said

  Πτωχέ Μπλογκ, ρέπεις προς την αιρεσία.

  Αφού είναι Άγιος, χρειάζονται άλλες αποδείξεις;

  Ωστόσο, βρίσκω θεολογικώς ενδιαφέρουσα τη στάση νεωκόρων και εξαπτέρυγων. Δεδομένου ότι έχουν ανατραφεί «κατά τας γραφάς», ό,τι βρίσκουν γραμμένο και τους κάνει, αποτελεί ακαταμάχητη απόδειξη για την αλήθεια. Καλώς.

  Μήπως, όμως, η ακαταπόνητη έρευνα για αποδείξεις από μέρους τους, προσπάθεια που, ειλικρινώς, γίνεται για να κατατροπωθούν οι εχθροί του Κυρίου, της εκκλησίας και της μονάκριβης χώρας του, συνεισφέρει στην, με ύπουλο τρόπο, εξασθένηση της πίστης τους στον ύψιστο θεικό νόμο ότι δηλαδή η αλήθεια είναι α πριόρι γνωστή και ως τέτοια αποκαλύπτεται μοναχα στους εκλεκτούς;

 193. BLOG_OTI_NANAI said

  192: Καλύτερα άντε συζήτα με τους αντισπισιτές φίλους σου πώς θα λύσεται το πρόβλημα των μελισσών βασιλισσών όταν έρθετε στα πράγματα ώστε να γίνουν οι κυψέλες αυτοδιαχειριζόμενες. Μια που καίτε μαζούτ, θα αργήσετε να λύσετε το πρόβλημα και θα σταματήσεις για λίγο να μας ζαλίζεις…

 194. Ριβαλντίνιο said

  @ 188 π2

  Όπως τα λές !

  «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑ
  για τον πόλεμο του ΄40, την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο
  Η πάλη τοπική, το παιχνίδι παγκόσμιο
  του Νίκου Μαραντζίδη »

  (…)
  Το έργο απέχει από το να θεωρηθεί φανατικό και προπαγανδιστικό. Οχι ότι ο Αβέρωφ κρύβει τις πολιτικές επιλογές του. Πώς θα μπορούσε άραγε; Εν τούτοις, επέδειξε μεγαλύτερη ευαισθησία και ικανότητα κατανόησης και ανάλυσης των ιστορικών συνθηκών του Εμφυλίου απ΄ όσο κάποιοι ιστορικοί, Έλληνες και ξένοι, επέδειξαν. Επιπλέον η περιγραφή των ιστορικών γεγονότων σέβεται τον αναγνώστη, καθώς ο συγγραφέας φροντίζει να διατηρείται όσο κοντύτερα μπορεί στην ιστορική πραγματικότητα. Οι αφηγήσεις των μαχών, για παράδειγμα, δεν γίνονται για να ηρωοποιήσει τον Ελληνικό Στρατό αλλά για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τις κύριες μάχες του εμφυλίου πολέμου.
  (…)
  Τελικά, πρόκειται για την αφήγηση της τραγωδίας του εμφυλίου πολέμου. Αν κάτι μένει ως συμπέρασμα από αυτή την αφήγηση είναι σίγουρα η φράση του συγγραφέα ότι «η ζωή των ανθρώπων είναι φθηνή κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων». Ποιος, αλήθεια, θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτό;
  (…)
  Ο Αβέρωφ επικρίνει πολλούς συγγραφείς και πολιτικούς από τον χώρο του αντικομμουνιστικού στρατοπέδου, όπως για παράδειγμα τον Γεώργιο Παπανδρέου, που υποστήριξαν ότι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ήταν η κατάληψη της εξουσίας: «Η άποψη αυτή δεν είναι ακριβής…Μία μερίδα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ απέβλεπε στην αντίσταση και μόνο σ΄ αυτήν» (σελ. 143-144). Δεν είναι όμως αφελής, κατανοεί ότι το ΚΚΕ μπορούσε να έχει ταυτόχρονα δύο στόχους: αντίσταση και εξουσία. Σήμερα, που μια πληθώρα αρχείων έχει απλωθεί μπροστά στα μάτια των ιστορικών, αυτή η διττή φυσιογνωμία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και η διπλή στρατηγική του ΚΚΕ αποτελούν κοινό τόπο για κάθε σοβαρό μελετητή.
  (…)

  http://emfilios.blogspot.gr/search/label/ΜΙΑ%20ΝΕΑ%20ΑΝΑΓΝΩΣΗ%20ΚΑΙ%20ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ%20ΤΟΥ%20ΒΙΒΛΙΟΥ%20ΤΟΥ%20ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ%20ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑ%20%2831%2F10%2F2010%29

  ——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

  @ 189 Theo

  Ιδεοληπτικά και οπαδικά διαβάζουν την ιστορία οι αναγνώστες του Φλάισερ , του Μαργαρίτη και του Κωστόπουλου.
  Θέμα λίγων ετών μηνών να τους μάθουν και στην αλλοδαπή. Το καλό δεν μπορεί να κρυφτεί !

 195. Ριβαλντίνιο said

  @ 180 Δύτης των νιπτήρων

  Για να είμαστε ακριβείς λέει ότι το κονδυλομάχαιρον ( = γραμματικός ) ήταν ενέχειρον εις τον Παλαιόν ( = Πατριάρχη ), και όχι αόριστα στο πατριαρχείο.

  Για την μαρτυρία του γιού του Δραγώνα στο 182 τι λές ;

 196. Theo said

  @194:
  Πάντα αισιόδοξος και με ευσεβείς πόθους να ‘σαι, φίλε μου😊😉

 197. Μανούσος said

  «Ἔγινε Τοῦρκος ἀπὸ τὸ κακό του» νομίζω ὅτι δὲν ἔχει νὰ κάνει μὲ τὴν δεδομένη ἀγριότητα τῶν Τούρκων, ὅσο μὲ τὴν ἀγανάκτηση τοῦ ἀναφερομένου, ἡ ὁποία τὸν ὁδηγεῖ στὸ νὰ τουρκέψει, ὄχι νὰ συμπεριφερθεῖ ὡς Τοῦρκος. Δηλ. ἡ ἔκφραση σχετίζεται κυρίως μὲ κάποιον ποὺ ἔχει ἀγανακτήσει καὶ ὄχι γενικῶς μὲ ἐπιθετικὸ ξέσπασμα. Στὴν ἑρμηνεία αὐτὴν κατέληξα διαπιστώνοντας τὸ πλῆθος τῶν ἀποστασιῶν γιὰ λόγους οἰκογενειακῶν διαμαχῶν ἰδίως στὰ κληρονομικά, ἀπὸ τὶς περιλήψεις τῶν ἐγγράφων ποὺ εἶχε ἐκδώσει ὁ Σταυρινίδης («Μεταφράσεις Τουρκικών Ιστορικών Εγγράφων, αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης». Τόμοι 1-5. Νικόλαος Σταυρινίδης. Δήμος Ηρακλείου, 1985-1987.)

  Σχετικὰ μὲ τὰ Ἀμβροσιανὰ τί νὰ πεῖ κανείς;
  ΟΛΟΙ ἐνοχλούμαστε περισσότερο μὲ τὰ στραβὰ τῶν ἄλλων καὶ βρίσκουμε πάντοτε δικαιολογίες ποὺ μετριάζουν τὰ δικά μας. Ἂν προστεθεῖ καὶ ἡ γενικότερη ὀπαδικὴ προσέγγιση στὰ θέματα αὐτά…
  Καλὸ εἶναι νὰ θυμόμαστε ὅτι συχνὰ οἱ δῆθεν συγγενεῖς καὶ σύμμαχοι εἶναι χειρότεροι καὶ ἀσπονδότεροι ἀπὸ θεωρητικὰ ἀντιπάλους καὶ ὀχτρούς. Βλ. γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ ἢ τὸ ξύλο ποὺ ἔπεσε στοὺς πλειστηριασμοὺς ἀπὸ τὰ ΜΑΤ στοὺς ΛΑΕδες… Μόνο να συγκρίνει κανεὶς το φωτορεπορτὰζ τοῦ ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ μὲ ἐκεῖνο τῆς ΑΥΓΗΣ θὰ συμπεράνει κανεὶς ὅτι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ὅπου νἆναι βάζει καὶ σφυροδρέπανα στὸν τίτλο, ἐνῷ ἡ ΑΥΓΗ λίγο ἀκόμη καὶ θὰ πάρει συντάκτη τὸν Πρετεντέρη…

  Χτὲς καὶ σήμερα ἴδια κι ὅμοια, χρόνος μπρός, χρόνια μετά…
  Ἡ ὕπαρξή σου σὲ σκοτάδια ὅλο πηχτότερα βουτᾷ.
  Τάχα ἡ θελησή σου λίγη, τάχα ὁ πόνος σου μεγάλος;
  Ἄχ, ποὖσαι νιότη, ποὔδειχνες πῶς θὰ γινόμουν ἄλλος!

 198. Pedis said

  # 185 – Τυπάρα ο Χρυσοχόου. Πρέπει κάθε χρόνο να τιμούμε την μνήμη του.

  ● Για τα βασανιστικά ομαδικά καψώνια σε βάρος χιλιάδων Εβραίων στην πλατεία Ελευθερίας (10/11/1942), ο Χρυσοχόου ισχυρίστηκε «ότι δεν διετάχθησαν αλλά τα έκαμαν στρατιώται με ιδικήν των πρωτοβουλίαν» και τα σταμάτησε αυτοπροσώπως ο Μέρτεν, που εμφανιζόταν «ως σωτήρ των δοκιμαζομένων Ισραηλιτών».

  ● Για τον ρόλο του Μέρτεν στις κατοχικές διώξεις, υποστήριξε: «Δεν νομίζω ότι έστειλε στα στρατόπεδα, διότι δεν είχε την δύναμιν. Πολλοί πάντως τον εξυμνούν, διότι τους έδωσε εβραϊκά καταστήματα».

  ● Στο ενεργητικό του Μέρτεν καταλόγισε, τέλος, «την εξυγίανσιν του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», ότι «ήνοιξε το Εθνικόν Θέατρον Θεσσαλονίκης» και κυρίως την καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου: «Ηταν γενικόν αίτημα των χριστιανών της Θεσσαλονίκης να φύγη από το κέντρον της πόλεως το νεκροταφείον […]. Ελέχθη ότι αυτό που θέλαμε να κάνουμε το εκάναμε διά του Μέρτεν».

  http://www.efsyn.gr/arthro/oligon-dosilogos

 199. Με κουράζετε, και είπα ότι δεν έχω να πω τίποτε για τον Γρηγόριο. Σε όσα λίγα είπα θα επιμείνω, για τις συγκεκριμένες μαρτυρίες, κατά τα άλλα να πω την αλήθεια βαριέμαι να ασχοληθώ. Αλλά αφού με ρωτάτε συγκεκριμένα, Theo ελπίζω να θυμηθώ να το κοιτάξω αύριο ή μεθαύριο (Τζεβντέτ και Εσάτ), Ρίβα πώς να μου φανεί η μαρτυρία με το αγιασμένο κουτάλι; Αστεία μου φάνηκε, και πολύ πιθανότερο να την επινόησε ο πατήρ Δραγώνας παρά ένας πατριάρχης με θεολογική παιδεία.

 200. Pedis said

  # 199 – αφού είναι γραμμένο βρε Δύτη, γιατί δεν το πιστεύεις;

  πού να τό βρω, τώρα … αλλά παλιά είχα διαβάσει ότι κάποια στιγμή δώσανε στον Ούρι Γκέλλερ το κουτάλι του ιερού δισκοπότηρου, κάργα αγιασμένο δηλαδή, δεν θυμάμαι αν φυλασσόταν στο πατριαρχείο της Πόλης. Ε, αυτό δεν κατάφερε να το λυγίσει. (Ρε Μπλογκ κάνε έναν κόπο μπας και το βρεις κάπου γραμμένο.)

 201. sarant said

  197 Μανούσο, δεν συμφωνώ. Υπάρχουν παραδείγματα πχ «το ξίδι είναι Τούρκος» (= πολύ δυνατό) που δείχνουν ότι εννοει την αγριότητα.

 202. ΚΑΒ said

  Το πολύ σκληρό παξιμάδι το λέμε Τούρκο.

 203. Ριβαλντίνιο said

  @ 198 Pedis

  ( Το περίμενα ότι θα έπαιζες το εβραϊκό χαρτί για ντάματζ κοντρόλ ).
  Ε, και ; Ότι ήξερε, έλεγε.

  @ 199 Δύτης των νιπτήρων

  Βρε Δύτη τι να επινοήσει ο Δραγώνας ; Ο Δραγώνας , από τους πρώτους οπλοφόρους του Παπαφλέσσα που ξεσήκωσε τον Μοριά, ο άνθρωπος που έμεινε με τον ξεμοναχιασμένο Κολοκοτρώνη «για να μην τον φάνε οι λύκοι», αυτός ο αγωνιστής που είχε να διηγηθεί τόσα και τόσα, είπε ψέματα στον ίδιο του τον γιό !

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  201,201 και η πολύ καυτερή πιπεριά, Τούρκος και τα άγουρα σκληρά τζάνερα.

 205. Κουτρούφι said

  #187. Το απόσπασμα συνεχίζει ως εξής: «αλλ’ εταίρος, ο εστι συνωμότης κατά της τουρκικής εξουσίας, δεν ήτο. Και όχι μόνο ουδόλως εθάρρυνε την ελληνική εθνεγερσίαν, αλλά και πάντοτε απέτρεπε τους προς ους διελέγετο φιλεπαναστάτας, θεωρών εθνοφθόρον το τοιούτον τόλμημα, και τον προς ον έτεινε σκοπόν ανεπίτευκτον. Μάρτυρες των λεγομένων είναι οι αυτήκοοι των λόγων του αγίου ανδρός, ων την αξιόπιστον μαρτυρίαν παρελάβαμεν και ημείς εκ του στόματος αυτών, και παραδίδομεν όπως την παραλάβαμεν εις την ιστορίαν. Δεν κατεμήνυσε δε όσα πνευματικώ τω τρόπω εγνώριζε, διότι εθεώρησεν αναμφιβόλως την καταμήνυσιν και αναξίαν του χαρακτήρος του, και ικανήν να προκαλέση τον όλεθρον των ομογενών του ενόχων και μη».

  Για αυτό λέω ότι ο Σ. Τρικούπης μπορεί να μην είχε πλήρη εικόνα σχετικά με τη δράση του Γρηγορίου.

 206. Τώρα είδα ότι στην παρέα των ιδεοληπτικών προστέθηκε και ο Φλάισερ. Ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς σου λέει μετά.
  Αυτό το αγιασμένο κουτάλι πρέπει να το βρούμε τώρα που όλοι μιλάνε για πόλεμο πάντως.

 207. π2 said

  206: Αυτό δεν είναι καινούριο, είναι κατά το «ο εθνομηδενιστής Βερέμης» ή «ο ανθέλλην Μαζάουερ». Όποιος δεν είναι μαζί μας, κλπ.

 208. BLOG_OTI_NANAI said

  206, 207: Τα ιστορικά ζητήματα που αφορούν την Τουρκοκρατία, τον ελληνισμό στο Βυζάντιο, το Μακεδονικό, τον Εμφύλιο κ.λπ., έχουν ιδεολογικές εντάσσεις, και εκεί δεν μένει κανείς στο απυρόβλητο αν δεν φέρει τεκμήρια για όσα λέει. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα παραστήσουν τον Θεό και με το να γράφουν παραμύθια (όπως τα στρογγυλέματα του μαζάουερ στην Πόλη των Φαντασμάτων, ή του Κωστόπουλου που μιλώντας για «απαγορευμένη γλώσσα» εξαφανίζει ολόκληρο το ιστορικό πλαίσιο για να φανεί η πλευρά που τον βολεύει), θα μονιάσουν τους λαούς, είναι ακριβώς σαν να πιστεύεις ότι μεγαλώνεις σωστά το παιδί σου μέσα στα ψέματα για να το οδηγήσεις εσύ όχι σε κριτική σκέψη, αλλά σε μια απόφαση που θα του την έχεις επιβάλλει.
  Αυτά, ας τα ξεχάσουν. Η δεκαετία του ’80 και του ’90 πέρασε, οπότε πολλοί ιστορικοί θα πρέπει να ξεμάθουν, διότι έχασαν πλέον το προνόμιο να φτιάχνουν την ιστορική πραγματικότητα όπως τους βολεύει με το «αυτός έφα» παραπέμποντας απλά ο ένας στον άλλον…

 209. 208τέλος: Περιγράφεις την περίπτωση Παπάζογλου και Βακαλόπουλου αν δεν κάνω λάθος 🙂

 210. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  201,202,204. Στὰ Θερμιὰ ἀποκαλοῦσαν «Τούρκους» τὰ πολὺ ἄτακτα παιδιά· ἔτσι ἄκουγες:
  «Ὁ μικρὸς εἶναι Τοῦρκος ἀμέρωτος!»
  Τὸ ἀμέρωτος νομίζω πὼς εἶχε διπλῆν ἔννοια· ἀνήμερος, ἀλλὰ καὶ ἀμύρωτος, αὐτὸς ποὺ δὲν ἔχει βαφτιστεῖ καὶ δὲν ἔχει πάρει χρίσμα ἀπὸ τὸ ἅγιο μύρο.
  Ἐπίσης τὸ ἔλεγαν καὶ σὲ περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας:
  «Ὁ καιρὸς ἔγινε Τοῦρκος!»

 211. π2 said

  208: Το σχόλιό σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζεις. Αλλά ας μην μπλέξουμε πάλι με το τι είναι τεκμήριο και πώς χρησιμοποιείται στην ιστοριογραφία, δεν θα βγάλουμε άκρη και θα γίνει του κρυφού σχολειού.

  Να μείνω μόνο στα καθέκαστα: η όλη συζήτηση περί κορυφών ξεκίνησε από τον Ριβαλντίνιο, που αγανάκτησε για το θράσος των Ιών να αμφισβητήσουν τις κορυφές, μιλώντας για ένα άρθρο που έχει τα αναθεματισμένα τα τεκμήρια για τα οποία κουνάς εσύ το δάχτυλο στο δικό σου σχόλιο.

 212. BLOG_OTI_NANAI said

  209: Όχι, μιλάω για τον Πιζάνια και την ομάδα των 7-8 από εσάς που ψάχνατε απεγνωσμένα να βρείτε τον ΠΠ Γερμανό να παραδίδει την… Ορθοδοξία, προσπαθώντας επί μέρες να απαντήσετε σε όσα περιέγραψα κατά γράμμα μέσα σε λίγα λεπτά 🙂

  211: Κοίτα 10 σχόλια παραπάνω ποιοι λένε λόγια, και ποιοι μιλάνε με τεκμήρια… Αλλά αφού πρώτα εσύ κρίνεις αν είναι τεκμήρια, μήπως και δεν είναι. Πες το μου μόνο να το ξέρω…

 213. π2 said

  211: Δεν έχω τίποτε να σου πω, γιατί ξέρω ελάχιστα την εποχή, γι’ αυτό και δεν ασχολήθηκα με το θέμα.

 214. spiridione said

  Με την ευκαιρία, ήθελα να ρωτήσω τους σχολιαστές, ειδικά μπλογκ, ριβαλντίνιο και λοιπές δυνάμεις που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, αν ξέρουν κάτι για το θέμα της Ψωροκώσταινας (στο λινκ παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες). Την πιο παλιά αναφορά την έχω βρει το 1853 στον Ν. Δραγούμη. Μήπως έχετε τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Ρηγόπουλου;
  εδώ, σχ. 76 και κάτω
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/03/autophaulism/#comment-453640

  Και με την ευκαιρία, να προσφέρω (για τους γαλλομαθείς)
  Αυγούστου Φαμπρ, Ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου (1827)
  https://archive.org/stream/bub_gb_EFoPAAAAQAAJ#page/n1/mode/2up

 215. Ριβαλντίνιο said

  Θέλετε πραγματικά να ανοίξουμε αυτήν την κουβέντα ; Ποια τεκμήρια ; Φέρνει τον Παπαθανασίου ως μάρτυρα, για να δείξει ότι τον κατηγορούσε και η δεξιά αντίσταση ; Τότε ότι έλεγε και η ΥΒΕ για το ΕΑΜ ισχύει. Και μάλλον δεν ισχύουν ότι έλεγε το ΕΑΜ κατά της ΠΑΟ. Ο Χρυσοχόου που ήταν σε επαφή με Μέση Ανατολή ήταν δοσίλογος, έστω και ολίγον ; Τότε ολίγον δοσιλογικό ήταν και το ΕΑΜ, αφού το 8ο σύνταγμα Λακωνίας είχε κάνει συμφωνία με τους Γερμανούς , αφού οι ΕΑΜίτες συμφώνησαν με τους Γερμανούς να διωχτούν οι ΕΕΣίτες από την Θεσ/νικη και για αντάλλαγμα να μην τους χτυπήσουν, αφού το ΕΑΜ πολεμούσε αντιστασιακές οργανώσεις όπως το ΕΔΕΣ και το 5/42 ( Ψαρός, Δεδούσης ), αφού θεωρούσε το χτύπημα της ΠΕΑΝ στην ΕΣΠΟ προβοκατόρικο, αφού κατηγορούσε τον Τσιγάντε ότι άρχισε κακές παρέες και το έφαγε το κεφάλι του, αφού έκανε 4 ανταρσίες στην Μέση Ανατολή κατά της νομίμου ελληνική κυβέρνησης και συνεπώς κατά των Συμμάχων , αφού το 1944 στην Ευρώπη δύο ήταν αυτοί που σκότωναν Άγγλους, οι Γερμανοί και οι ΕΑΜίτες, παρόλο που οι τελευταίοι είχαν συμφωνήσει στην Καζέρτα να τεθούν υπό τις διαταγές του Σκόμπι και… και … και …

  Λοιπόν εγώ δεν έχω καμιά όρεξη να ανοίξω τέτοιες κουβέντες στο φιλόξενο στέκι του Νικοκύρη και να δηλητηριάζουμε τις καρδιές μας ενώ πλησιάζει η 25η Μαρτίου μόνο και μόνο επειδή ο φίλος μας ο pedis ενθουσιάστηκε με ένα άρθρο ενός ιστορικού – δημοσιογράφου, που αφού κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση , ματαιώθηκε η παγκόσμια κομμουνιστική κυριαρχία και τέλος πάντων τα όνειρα της ζωής του βγήκαν όλα μάταια και πλάνες, το μόνο που του έμεινε του δυστυχή είναι ο ελληνικός αντιεθνικισμός και η καταγγελία του μισαλλόδοξου, ρατσιστικού , εθνοκαθαρτικού και καταπιεστικού ελληνικού κράτους.

 216. spiridione said

  Και στο άλλο νήμα ήθελα να βάλω το σχόλιο, αλλά δεν πειράζει 🙂

 217. sarant said

  214 Έσβησα τα διπλά. Κι εδώ εκκρεμεί άρθρο αλλά δεν ξέρω πότε…..

 218. Ριβαλντίνιο said

  @ 214 spiridione

  Εγώ δεν ξέρω τίποτα ούτε έχω τον Ρηγόπουλο. Ελπίζω ο Μπλόγκ ή κάποιος άλλος φίλος να βοηθήσει.

 219. Pedis said

  # 185 – Ρίβας Υ.Γ. Τυπάρα ο Χρυσοχόου. Πρέπει κάθε χρόνο να τιμούμε την μνήμη του.

  από το # 183. Ξανά.

  Πάσα ενέργεια δυναμένη να δώση έστω και υπόνοιαν ότι δύναται να παραβλάψη τα συμφέροντα του στρατού κατοχής, γίνεται αμέσως αντικείμενον εκμεταλλεύσεως εκ μέρους της καιροφυλακτούσης ανθελληνικής προπαγάνδας, εκτός, εννοείται, των λοιπών συνεπειών τας οποίας έχει κατά του Ελληνικού πληθυσμού. Πρέπει να ληφθή υπ’ όψιν ότι ασχέτως της επιβαλλομένης υπό των πολεμικών συνθηκών, ο Γερμανικός λαός είναι ο πλέον εγκύψας εις τας κλασικάς μελέτας, είναι ο καλλίτερον κατατοπισμένος παντός άλλου επί της αξίας του Ελληνικού ονόματος. …

  Χρειάζεται η επίδρασις ημών προς τας ανθελληνικάς προπαγάνδας ουχί μόνον να μη θίγη τα πολεμικά συμφέροντα τούτων, αλλά και ει δυνατόν να τα ικανοποιή εφ’ όσον και οι άλλοι εκμεταλλεύονται το στοιχείον τούτον. Εάν οι Βούλγαροι προπαγανδισταί π.χ. κατορθώσωσι να συγκεντρώσωσι 1.000 ζεύγη μαλλίνων καλτσών υπέρ του Γερμανικού στρατού, είναι λίαν ευχερές να συγκεντρωθώσι προς αντίδρασιν 1.500 υπό του Ελληνικού πληθυσμού (Χρυσοχόου)

 220. Theo said

  @199:
  Δύτη, θυμήσου, σε παρακαλώ, την υπόσχεσή σου.
  Αν σου είναι τόσο δύσκολο, άφησέ το. Μη σε κουράζουμε 🙂

 221. BLOG_OTI_NANAI said

  214: Απ’ ότι βρίσκω, η έρευνα σου είναι πλήρης. Οι πάντες οι νεώτεροι επικαλούνται αυτή την ιστορία με την γυναίκα του Χαζηκώστα. Ο Βακαλόπουλος για μια αναφορά σε Ψωροκώσταινα παραπέμπει και αυτός στα απομνημονεύματα του Ρηγόπουλου τα οποία δυστυχώς δεν έχω.
  Βεβαίως, επειδή όπως βλέπω στο βιβλίο του Ρηγόπουλου θα δούμε αναμνήσεις. Αλλά αναμνήσεις αυτόπτη.

  Κατά τον ίδιο τρόπο, βρήκα μια μαρτυριά ενός αυτόπτη και αυτήκοου, του Νικολάου Δραγούμη (υπάρχει στην «Ανέμη»), ο οποίος άκουσε τη φράση με τα αυτιά του κάπου στα 1832, όταν ζήτησε από κάποιον Σπετσιώτη να τον μεταφέρει στη φρεγάτα που βρισκόταν ο Όθωνας. Όταν είπε στον Σπετσιώτη ότι θα πάρει τα λεφτά του κατά την επιστροφή, από την κυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης του καϊκιού του γύρισε την πλάτη λέγοντας απαξιωτικά: «Ψωροκώσταινα». Ο Δραγούμης ένιωσε προσβεβλημένος και λίγο παρακάτω λέει στη διοίκηση, «ο λαός» λέει την κυβέρνηση «ψωροκώσταινα» και δεν την εμπιστεύεται. Και του απαντάνε σαν να λένε «δικαίως μας λένε έτσι» ότι τα ταμεία ήταν άδεια. Άρα, στα 1832 γνώριζαν την φράση ως απαξιωτικό χαρακτηρισμό:

 222. 220 Δεν είναι κουραστικό, χρόνο δεν βρίσκω.

 223. Ριβαλντίνιο said

  @ 219 Pedis

  Κουιζάκι για σένα. Ποιος το είπε ;

  «Νομίζω ότι οι δωσίλογοι στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να προφυλάξουν τον ελληνικό πληθυσμό από τη γερμανική καταπίεση. Τουλάχιστον δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν την είσοδο των απελευθερωτικών δυνάμεων ούτε έδωσαν οποιαδήποτε υποστήριξη στα σχέδια του ΕΑΜ. Οι κομμουνιστές είναι ο κύριος αντίπαλος, αν και η τιμωρία των επιφανών φιλογερμανών συνεργατών θα πρέπει να γίνει μ’ ένα νόμιμο και αυστηρό τρόπο, ειδικότερα αν ενέχονται για την προδοσία νομιμοφρόνων Ελλήνων. Δεν πρέπει να υπάρξει ζήτημα επαύξησης των ποινών εναντίον των δωσιλόγων με σκοπό να κερδηθεί η επιδοκιμασία των κομμουνιστών…».

 224. BLOG_OTI_NANAI said

  Επίσης υπάρχει και αυτό, από έκδοση του 1873, που αναφέρεται σε συμβάν του 1824, δίνοντας την εντύπωση ότι μεταφέρει κατά γράμμα μια φράση, όμως δεν αποκλείεται να έβαλε και αυτός τη λέξη «Ψωροκώσταινα» στο στόμα του Τζόγκα:

 225. BLOG_OTI_NANAI said

  Την γνωστή ιστορία υιοθετεί και ο Διονύσιος Κόκκινος στον 5ο τόμο της «Ελληνικής Επαναστάσεως», σ. 360.

 226. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει και μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή της ιστορίας, για την οποία δίδεται και η πηγή, το περιοδικό «Τρεις Ιεράρχαι»:

 227. BLOG_OTI_NANAI said

  Επίσης ο Γούδας (Βίοι Παράλλλοι, Ζ΄, σ. 53) έχει άλλη ορθογραφία:

 228. BLOG_OTI_NANAI said

  Τελευταίο το παρακάτω. Σε μια λαογραφική συλλογή, ο Κ. Σ. Κώνστας, για την υπόθεση της Ψωροκώσταινας δίνει δύο πηγές. Τη δεύτερη του Λάππα κάπου την πήρε το μάτι μου, και νομίζω είναι η γνωστή ιστορία. Ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η πρώτη, του Κολοκοτρώνη, αλλά την έκδοση αυτή του 1955 δεν την γνωρίζω:

 229. Pedis said

  (εμ, το ξέρει ότι τον παίρνει γι αυτό κοροιδεύει …)

  Αυτονόητη είναι η αναφορά μου στην επιτροπή αναφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου με αφορμή την επέμβαση Υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο της Δικαιοσύνης. Κύριε Υπουργέ, Σεβασθήτε, παρακαλώ, το Κοινόν Αίσθημα! Μην παραβιάζετε θεμελιώδεις κανόνες της Δημοκρατίας!

  http://www.efsyn.gr/arthro/thymithike-ta-anthropina-dikaiomata-o-amvrosios

 230. Pedis said

  να ένα ακόμη παράδειγμα, ζεστό-ζεστό γιατί τους παίρνει και τα κάνουν …

  Με επαναλαμβανόμενες αναφορές στην «ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνάσιου.

  https://www.thepressproject.gr/article/125677/Antithetes-me-tin-ethniki-kai-thriskeutiki-suneidisi-oi-tropopoiiseis-Fili-sta-thriskeutika

 231. Μαρία said

  Είσαι σίγουρος οτι τον παίρνει;

 232. Pedis said

  αν τον παίρνει, γούστο του, δεν είναι του γούστου μου, όμως, ότι τον παίρνει και τα κάνει …

 233. Γς said

  231, 232:

  Μερικοί εδώ μέσα τον έπαιρναν.
  Τώρα έκλεισε.
  Κι ο άλλος πέθανε,

 234. Γς said

  231, 232:

  Μερικοί εδώ μέσα τον παίρνουν

 235. Γς said

  Ο Νικοκύρης στο ΦΒ¨

  «Νέο λήμμα στο Μίζων Ελληνικό Λεξικό
  σαρκοζώ (ρ.): δοκιμάζω μεγάλη αγωνία επειδή έχω μπλέξει σε υπόθεση πολιτικού σκανδάλου.
  Εύχρηστο κυρίως στο τρίτο πρόσωπο π.χ.:
  Σαρκοζεί για την υπόθεση Νοβάρτις.»

  Το Μίζων το καταλαβαίνω. Από τη Μίζα
  Η Νοβάρτις όμως τι σχέση έχει με τον Καβάφη;
  Ωχ, Καντάφη

  Μπλεξίματα ο καρντάσης μας. Ο Σαλονικιός

 236. Pedis said

 237. sarant said

  235 Αν το χρησιμοποιούμε για κάποιον άλλον; Έλληνα;

 238. spiridione said

  Ευχαριστώ πολύ Μπλογκ. Τα απομνημονεύματα του Γενναίου Κολ. βλέπω ότι έχουν επανεκδοθεί
  http://www.biblionet.gr/book/108065/%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82,_%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_-_%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%98./%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

 239. BLOG_OTI_NANAI said

  238: Είναι αυτά του Τσουκαλά άραγε; Γιατί όταν πάω για βαθμούς κ.λπ. των παιδιών, στο σχολείο έχω δει βιβλιοθήκη γεμάτη με αυτές τις εκδόσεις «Βεργίνα». Να πω στα παιδιά να ψάξουν για το συγκεκριμένο και αν υπάρχει να το δανειστούν.

 240. […] […]

 241. BLOG_OTI_NANAI said

  238: Βρέθηκε το απόσπασμα. Ο Γενναίος αναφέρει δυο φορές απ’ ότι βρήκα την Ψωροκώσταινα χωρίς να το εξηγεί. Στη γλώσσα της εποχής υπάρχουν οι εκφράσεις: ψωρότουρκοι, ψωροπερήφανοι, ψωροϋπουργήματα, ψωρόβαρκα, ψωρογίδα, ψωρομούλαρο, ψωρομανώληδες (=ο Κοραής λέει έτσι τους ακραίους της Γαλλικής Επανάστασης).
  Το «κώσταινα» παραπέμπει στη γυναίκα του Κώστα. Η «κυβέρνηση» είναι μεν θηλυκό, αλλά στην κυβέρνηση συμμετέχουν άνδρες. Θα ήταν λογικό να τους λένε π.χ. «οι ψωροκώστηδες». Αλλά και μια ζητιάνα να είναι τόσο πασίγνωστη που να την ξέρουν οι πάντες; Και η ιστορία της τέλος πάντων, είναι ιστορία ενότητας και υπερηφάνειας, πότε πρόλαβε να μετατραπεί των «ψωροκώσταινα» σε ειρωνικό χαρακτηρισμό μιας διαιρεμένης κοινωνίας που δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση;

 242. Spiridione said

  Μπράβο!
  Χαρακτηριστικό και το ‘ψωρομανώληδες’ που βρήκες.
  Ψωρομανώληδες και μπαλτηριτζιμπλάκιδες (!) τους λέει ο Κοραής.
  https://books.google.gr/books?id=s95ramOE5K4C&q=%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%82&dq=%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%82&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjGm9asnoTaAhWFkywKHQkKAD4Q6AEIPzAD

 243. Μαρία said

  242
  Χα, χα, με γυμνά μπαλντίρια, ξυπόλυτοι. Ίσως για να αποφύγει το ξεβράκωτοι.

 244. BLOG_OTI_NANAI said

  242: Αν γράψεις άρθρο για το ιστολόγιο θα περιμένω να διαβάσω την άποψη σου. Αλλιώς, γενικά που κατέληξες; Ότι είναι μεταγενέστερη εφεύρεση; Αν κάποια από τις σκέψεις σου έχει κομμάτια που θέλουν ψάξιμο, πες το αν θέλεις να ψάξουμε.

 245. Spiridione said

  244. Α, όχι, ο Νικοκύρης θα γράψει άρθρο, μην τον καλομαθαίνουμε 🙂 Η άποψη μου, ναι, είναι ότι πρόκειται για δημιούργημα του Λαμπρυνίδη, και φαίνεται μεταξύ άλλων από τη χρονολογική σειρά των άρθρων του και τις προσθήκες που κάνει. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν υπάρχουν αναφορές σε κείμενα της εποχής της Επανάστασης ή σε άλλα απομνημονευματα κλπ.

 246. BLOG_OTI_NANAI said

  245: Σωστό 🙂
  Τι αναφορές εννοείς; Περί ζητιάνας ή αν υπάρχει κείμενο με εξήγηση της προέλευσης του παρωνυμίου για την κυβέρνηση;

 247. sarant said

  244-245
  Θα το γράψω το άρθρο, αλλά δεν πρόλαβα για φέτος. Μου έχει δώσει υλικό ο Σπύρος

 248. Spiridione said

  246. Αν υπάρχει αναφορά περί ζητιάνας, που δεν νομίζω, θα έλυνε βέβαια το ζήτημα. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια άλλη επεξήγηση, ή έστω πότε πρωτοχρησιμοποιείται, αφού βλέπουμε αναφορές για το 1824 ή το 1826 ή το 1832.

 249. sarant said

  Ποια είναι η αρχαιότερη ανευρεθείσα εμφανιση του όρου Ψωροκώσταινα = το κράτος, η κυβέρνηση;

 250. Spiridione said

  Είναι του Ν. Δραγούμη (1853) που μιλά για το 1832. Και του Γενναίου Κολοκοτρώνη στην ίδια εποχή λογικά γράφτηκαν τα απομνημονεύματά του (1850) ομοίως μιλά πάλι για την περίοδο πριν την έλευση του Όθωνα. Ο Αθαν. Ρηγόπουλος στα απομνημεύματά του μάλλον κάνει λόγο για το 1824. Ο γιος του Γεννάδιου, πολύ αργότερα, αναφέρεται στην κυβέρνηση του 1826.

 251. Spiridione said

  Και το παράθεμα του σχ. 224 – Παπαντωνόπουλος 1873 – μιλά για το 1824. Ο Γούδας, σχ. 227, πάλι μιλά για το 1832.

 252. sarant said

  Οποτε, γράφοντας από το 1850 και μετά το χρησιμοποιούν για περιστατικά του 1825, αλλά χωρίς να αναφέρονται στη ζητιάνα απο την οποία προέκυψε η λέξη. Η αναφορά στη ζητιάνα γίνεται από τον Λαμπρυνίδη αρκετά αργοτερα και με προϊούσα λεπτομερεια, ετσι;

 253. BLOG_OTI_NANAI said

  Βλέπω στα «Αρχεία της Ελλ. Παλιγγενεσίας» να παίζει το όνομα ενός πλουσίου δημογέροντα με το όνομα «Δημήτριος Χατζηκώνστας». Εάν οι Χατζηκωσταίοι ήταν επιφανής οικογένεια που έπαιξε ρόλο στην Επανάσταση και άρα ως όνομα ήταν γνωστοί, τότε υπάρχει μια λογική σύνδεση: Χατζηκώστας ο πλούσιος άρα Ψωροκώστας = ο Χατζηκώστας από τα Lidl και εφόσον η κυβέρνηση θηλυκό, ίσως Ψωροκώσταινα. Μια άλλη εκοδχή, να ήταν ο Χατζηκώστας κυβερνητικός, και η κυβέρνηση των οπαδών / φίλων του να ονομάστηκε Ψωροκώσταινα.

  Θα ήθελε ίσως μια έρευνα αυτό, μια που ο λαός θαυμάζει και μαζί φθονεί τους πλουσίους θα μπορούσε να κάνει ένα λογοπαίγνιο με το «Χατζηκώστας».

 254. Spiridione said

  252. Ναι. Κάποια στιγμή θα γενικεύτηκε ο χαρακτηρισμός, εκτός ιστορικών συμφραζομένων της Επανάστασης, και θα αφορούσε αφηρημένα το κράτος/χώρα (αυτοφαυλισμός). Πιθανολογώ θα γνώρισε αυτό μεγάλη διάδοση μετά το 1893 ή το 1897.
  Όχι με προϊούσα λεπτομερεια, Ο Λαμπρυνίδης έγραψε ένα άρθρο το 1902 που περιέγραφε λεπτομερώς τον περίφημο έρανο του 1826. Καμία αναφορά σε Χατζηκώστα/Ψωροκώσταινα. Σημειωτέον ότι στις σύγχρονες πηγές ως πιο συγκινητική στιγμή περιγράφεται αυτή με το ζητιανάκι που δίνει το υστέρημα του. Το 1904 ο Λαμπρ. γράφει άρθρο με όλη τη ζωή και τις λεπτομέρειες της Ψωροκώσταινας. Είναι η πρώτη αναφορά σε ζητιάνα Ψωροκώσταινα. Της δίνει στο άρθρο και πρωταγωνιστικό ρόλο στον έρανο. Λίγο μετά, στις 25-3-1904, ο Λαμπρ. επαναδημοσιεύει το ίδιο ακριβώς άρθρο του 1902, για τον έρανο του 1826, προσθέτοντας τώρα τσόντα και την Ψωροκώσταινα/Χατζηκώστα. Και λέω, αν ήταν αλήθεια η ιστορία με τη ζητιάνα Ψωροκώσταινα, θα υπήρχαν λογικά παλιότερες προφορικές διηγήσεις, δεν θα το ανακάλυπτε ξαφνικά το 1904 ο Λαμπρ.
  Αλλά τα σχόλια αυτά πρέπει να συσχετισθούν και με τα σχόλια του άλλου νήματος.

 255. BLOG_OTI_NANAI said

  Χατζηκώνστας ή Χατζηκώστας, όλοι ασχολούνται με μια κλοπή:
  1) http://paligenesia.parliament.gr/page.php?tm=9&pg=187 και http://paligenesia.parliament.gr/page.php?tm=9&pg=188
  2) http://paligenesia.parliament.gr/page.php?tm=13&pg=76
  3) http://paligenesia.parliament.gr/page.php?tm=13&pg=5

  Επιστολή σε Χατζηκώστα:
  http://paligenesia.parliament.gr/page.php?tm=15&pg=21

 256. BLOG_OTI_NANAI said

  254: Πολύ ωραίο αυτό με τον Λαμπρυνίδη. Κάτι βρωμάει με αυτή την προσθήκη.

  Εντωμεταξύ, η ιστορία αυτή έγινε πιστευτή και από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο, «Νέος Ελληνομνήμων» 13 (1916), σ. 368 και δίνει ως πηγή την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»(;) 2/9/1915.

 257. BLOG_OTI_NANAI said

  Βλέπω στο σχ. 224 ότι γενικά ταιριάζει να είναι ειρωνική έκφραση που γεννήθηκε την εποχή του εμφυλίου του 1823-24.
  Εάν στο Ημερολόγιο Σκόκου του 1905 είναι η πρώτη αναφορά της ιστορίας Ψωροκώσταινα = Ζητιάνα, τότε ίσως αυτό εξηγεί ότι στα 1904, ο «ΝΟΥΜΑΣ» ακόμα συσχετίζει την «Ψωροκώσταινα» με την ξεπεσμένη αριστοκράτισσα. Αν ήταν γνωστή η συγκεκριμένη ιστορία για τη ζητιάνα, δεν θα έκανε άραγε άλλους συσχετισμούς; Το αναφέρω ως πιθανό:

 258. BLOG_OTI_NANAI said

  Και ο Λάππας που λέγαμε στο σχ. 228 με την γνωστή ιστορία και αυτός (από ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ του 1978):

 259. Spiridione said

  257. Η πρώτη δημοσίευση του άρθρου του Λαμπρυνίδη για την Ψωροκώσταινα ήταν στην εφημερίδα Αθήναι στις 1-2-1904 (στον Σκόκο ήταν αναδημοσίευση), λίγες μέρες δηλαδή πριν το άρθρο του Νουμά. Δεν αποκλείεται να είχαν υπόψη τους στον Νουμά το άρθρο του Λαμπρ. μιλώντας για ξεπεσμένη αριστοκράτισσα.

 260. BLOG_OTI_NANAI said

  259: Ευτυχώς που γνωρίζεις τις λεπτομέρειες.
  Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή με άλλες μαρτυρίες, υπήρχε και στο εγκ. λεξικό «ΗΛΙΟΥ» όμως τοποθετεί την ιστορία αργότερα απ’ ότι οι γνωστές μαρτυρίες που μας παραδίδουν το Ψωροκώσταινα πριν την άφιξη του Όθωνα:

 261. BLOG_OTI_NANAI said

  Αν τυχόν μπορεί να το βρει κάποιος, στο περιοδικό «Ευβοϊκός Λόγος» (Μάιος 1958) ο Νικήτας Μποζανίνος έχει γράψει για τον «Μύθο της Ψωροκώσταινας».

 262. BLOG_OTI_NANAI said

  Έχουμε και αυτή την αναφορά εφ. ΕΣΤΙΑ 6 ΜΑΙΟΥ 1930 όπου δεν λαμβάνεται κάποια θετική στάση υπέρ μιας εκδοχής: http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=10154662

 263. BLOG_OTI_NANAI said

  Άλλη μια εναλλακτική διήγηση για την Ψωροκώσταινα: http://www.snhell.gr/testimonies/content.asp?id=323&author_id=112

  Στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της ελεύθερης ελληνικής γωνιάς, η γυναίκα του δημάρχου του Αϊβαλιού ετέθη αμέσως επικεφαλής, όσων μπορούσαν να υπηρετήσουν τον αγώνα, γυναικών προσφύγων, και επέτυχε να συμπληρώση με γυναικείο προσωπικό τα νοσοκομεία, τα αναρρωτήρια όπου νοσηλεύονταν οι ασθενείς και τραυματίες, μαγειρεία, πλυντήρια κλπ.
  Ύστερα από κάμποσα χρόνια σκληρής ζωής η κυρά Κώσταινα (στα παλιά χρόνια οι γυναίκες έπαιρναν το όνομα του ανδρός τους: κυρά Τάσαινα, κυρά Γιάνναινα κλπ.), πολύ φτωχή κι αρρωστημένη, καθόταν κάτω απ’ τον πλάτανο στην πλατεία του Ναυπλίου και ζητιάνευε, επικαλούμενη τις προσφερθείσες υπηρεσίες της. Κάποτε περνούσαν με συνοδεία τον αρχιστράτηγο της Επαναστάσεως, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τον πήγαιναν στο στρατοδικείο για να δικαστή με τις βαρειές κατηγορίες: προδοσία και εχθρότητα κατά του βασιλιά. Βλέποντας την κυρά Κώσταινα λέει στους συνοδούς του: «Νά η Ελλάδα· ήταν πάντα, είναι και θα ’ναι Ψωροκώσταινα».

  (από το βιβλίο: Τάσος Μουμτζής, Αναμνήσεις 1894-1924, Θεσσαλονίκη, 1971)

 264. π2 said

  Να το αφήσω εδώ για να μην το ξεχάσω, μια που τάζεις άρθρο για τα κόλλυβα.
  http://grbs.library.duke.edu/article/view/16065/7163
  Δυο πανομοιότυπες συμποτικές επιγραφές με κόλλυβα (με την αρχαιοελληνική όμως σημασία) σε δαχτυλίδια:

  Ἐγὼ δέ γε οὐ δίδωμί σοι οὐδὲ κόλλυβον.

  (Οι συμποτικές επιγραφές είναι κείμενα χαραγμένα σε κάθε λογής αντικείμενα που ανταλλάσσονταν ως δώρα σε συμπόσια και είχαν στόχο να προκαλέσουν το γέλιο ή τη σκέψη κατά την ανάγνωσή τους την ώρα της επίδοσης του δώρου).

 265. sarant said

  Και με την ευκαιρία βλέπω ότι στα τελευταία σχόλια του Blog οι εικόνες είναι απρόσιτες.

  Μπορεί να διορθωθεί;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: